oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 18. 06:53,  Úton Svájc és Kína között 183 komment

2014. október 18. 06:53 Határátkelő

Úton Svájc és Kína között

Folytatódik az utóbbi hetek „hagyománya” alapján az „Én városom” sorozat, amihez ezúton is köszönjük a hozzájárulásotokat. Ma egész alaposan körülnézhetünk Die Nanny környékén, Svájcban, valamint az egészen festői Norvégiában, de kalandozunk egy kicsit Kínában és a manchesteri reptéren is. Úgyhogy jó nézegetést!

Svájc1.JPG

"Én inkább a 'Járás'-t (Gemeinde) mutatnám be. 4 faluból áll, most júniusban született meg a 15 ezredik lakos! Az első faluban - itt lakom én - van a vasútállomás, a szabadstrand, és egy kicsi bevásárlóközpont. A 2.-ban a tanácsháza, hivatalok, kórház. A 3.-ban az óriási tornacsarnok és a nagyon-nagy bevásárlóközpont. A 4.-ben a tanuszoda, és remek rálátás a másik 3 falura...

Februárban van a farsang, ilyenkor síppal-dobbal, ijesztő maskarákba öltözve vonulnak. Amelyik gyerek a leghangosabban visít, az kap több narancsot...

Svájc_Farsang.JPG

Sokfelé el lehet menni kirándulni, mindenhonnan szép kilátás nyílik a hegyekre. 2 hete volt tehén-szépségverseny, nagy csinnadrattával. Több ezren nézték a felvonuló "szépségeket".

Svájc_tehénszépségverseny.jpg

Svájc_szemetelős.jpg

Október 2. hétvégéjén búcsú van, idén 10-13-ig lesz, mindenféle pörgő-forgó dologgal, gyerekeknek ügyességi standokkal. Pl. van a 'Tengerimalac-derby'. Itt fogadni lehet - 2 frankért -, hogy melyik házikóba megy be a malacka. Aki arra fogadott, az megkapja a rajta lévő ajándékot.

Svájc_tengerimalac-derby.JPG

A Pláza központját mindig kidekorálják, volt már régi-autó-kiállítás is, fényképezni a modellvasutat, meseerdőt és téli-erdőt tudtam.

Svájc_pláza.JPG

Svájc_pláza_meseerdő.jpg

Jó szórakozást a járás bejárásához! :-)"

Nórával is kinézhettünk már az ablakon is Molde városában, Norvégiában. Most ennél jóval részletesebb képet kaphatunk a városról és környékéről.

"A mi városunk Molde, a rózsák városa, Norvégia középnyugati részén, a Romsdalsfjord északi partján fekszik. Lélegzetelállító környezetben élünk, maga a város csendes, barátságos, családbaràt, a környék meseszép. Éppen ezért szavak helyett igyekszem minél több képpel szolgálni, bár nehéz választani a rengeteg szépség közül. Igaz, előzőleg már bemutattam a kilátást az ablakunkból, de a látvánnyal nem lehet betelni.

Norvégia1.jpg

A városról pár fotó ( Torget, kilátás a Városháza tetejéről, Főutca, kilátás a Könyvtár tetejéről): :

Norvégia2.jpg

2 percre a lakásunktól van egy gyönyörű Skanzen:

Norvégia3.jpg

Kilátó

Norvégia_kilátó.jpg

Kastély

Norvégia_kastély.jpg

Kikötő

Norvégia_kikötő.jpg

A környéken rengeteg kiránduló hely van, ahol lehet grillezni, piknikezni vagy épp csak túrázni, kinek mihez van kedve, kb 5-10 percre van autóval az összes alábbi:

1. Kringstadbukta (strand)

Norvégia_Kringstadbukta.jpg

2. Varden (hegy csodás panorámával és a felfelé vezető úton tavakkal, vízesésekkel, erdővel...)

Norvégia_Varden.jpg

3.Skaret ( hytta kemping, tó, erdő...)

Norvégia_Skaret.jpg

4. Kleivevatnet ( tó a partján troll faszobrokkal)

Norvégia_tópart.jpg

5. Hjertøya (Moldeval szemben kis sziget, kb. 10 perc motorcsónakkal)

Norvégia_Hjertoya.jpg

6. Julsund (erdő benne bunkerekkel)

Norvégia_Juslund.jpg

Naphosszat lehetne sorolni a szebbnél szebb helyeket, de most ennyit sikerült megmutatnom. Naphosszat lehetne sorolni a szebbnél szebb helyeket, de most ennyit sikerült megmutatnom. Tervezem majd egy poszt írását is, mivel Dániából költöztünk ide (ahol nem szerettünk lenni, itt viszont nagyon jól érezzük magunkat) így érdekes lehet majd a két hely összehasonlítása, és talán segíthet dönteni azoknak akik netalántán ezen két ország között vacilàlnak. No de erre még kicsit várni kell, mert 3 pici gyerek mellett nehezen szakítok időt az ilyenekre :-)."

Maradjunk még egy pillanatra Európában, Szilvivel, aki a manchesteri reptéren dolgozik.

„Akár a mit látok a munkahelyem ablakából rovat része is lehetne, mivel az étterem egyik fele végig hatalmas ablakokkal van tele. Több, mint egy éve a manchesteri reptér egyik legforgalmasabb bár/éttermének vagyok a pincér-bártendere. Sokszor nehéz és kimerítő, leginkább a nyári hónapokban, de azért szeretem, éss ilyen látvány nem vár minden munkahelyen :)

az Airbus A380-as óriását is látom minden nap, ami mindig lenyűgöz.”

Hunjanicsár Jünnanba, Lijiangba kalauzol minket egy 5500 méter magas hegy igencsak városiasodott „lábához”.

Majd pedig jöjjön Sanghaj, ahol Balázs él, akinek a blogját már többször is ajánlottuk a Határátkelő hasábjain.

„A montázs képen a bal oldali képet az ablakomból készítettem, a jobb felsőt a közeli bevásárló utcán, az alsó pedig pár utcányira a városban.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr606803743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2014.10.18. 15:29:38

@tanato: már olvastam róla, valószínűleg ez közelít a helyes számhoz, ez eddig a legpontosabb felmérés, ami készült a kivándorlásról. Azóta meg már biztosan több is, mert a felmérés tavaly készült és csak azokat számolták, akik több, mint egy éve éltek kint. Szerintem akár 100 ezerrel is többen lehetünk mára, az meg 450 ezer. Szép nagy szám.

négyzet 2014.10.18. 15:47:14

Nóra Dániából Norvégiába posztja eléggé érdekelne! Úgyhogy ösztönözném megírását :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.18. 16:18:07

@sodalisO [eng]: szerintem akar javasolhatjuk a kovetkezo sorozat temajat Hataratkelonek: erdekessegek a varosomban/lakohelyemen:) nalunk nyar vegen dinnyefesztival szokott lenni, amelynek a fenypontja a dinnyemag kopo verseny: akinek messzebbre megy, az nyer:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.18. 18:28:13

@macamuca [IHUN]:

És mégis ki ad ingyen szállást a mekis dolgozóknak? Ez kamu úgy ahogy van. Miért éri meg a mekis franchise cégnek fizetni a melós lakhatását? Ez hülyeség... Persze otthonról olvasva biztos jól hangzik, akárcsak a többi mese. A hab a tortán hogy magyar oldal... roppant hiteles...Amúgy a gyakorlatban szerintem a munkaközvetítő legombolja rólad a fizetésed egy részét. Valahogy így mehet. Mégis kinek buli az hogy ingyen elszállásolja a mekis dolgozókat?

@Muscari:

Mire kellett volna reagálnom? Szoktam reagálni egyébként. Operát használok mert szerintem az a legjobb böngésző. Pont. Nem érdekel hogy az okos informatikusok hogy gondolják. Számomra ez a beste.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.18. 18:28:13

Amúgy a posztra nem igazán tudok reagálni. Én is kimegyek szép házakat fényképezni már. De attól még egy ócska garzon konyhájában élek... ahogy a többség se él valami fényes körülmények között, mint kiderült már.

Quercus a favágó 2014.10.18. 18:36:43

Az iskolaév első napján egy amerikai középiskolában a tanárnő új diákot mutat be: Sakiro Suzukit Japánból.

Kezdődik az óra:

– Lássuk, ki tud többet Amerika történelméből – mondja a tanárnő. – Ki mondta: "Szabadság vagy halál"?

Síri csönd az osztályban, csak Suzuki jelentkezik: "Patrick Henry, 1775, Philadelphiában."

"Kiváló, Suzuki" - és ki mondta: "Az állam a nemzettel egyenlő, ezért a nemzet nem halhat meg."?

Suzuki feláll: "Abraham Lincoln, 1863 Washington."

A tanárnő végigméri az osztályt és így szól: "Szégyellem magam miattatok, Suzuki Japánból jött és jobban ismeri Amerika történelmét, mint ti!"

Hátulról egy csendes hang: "Nyald ki a seggem, büdös Japó!"

"Ki volt az?" - kérdi a tanárnő.

Suzuki jelentkezik és mondja: "McArthur tábornok, 1942, Guadalcanal-nál, és Lee Iacocca, 1982, a Chrysler cég közgyűlésén."

Az osztályban teljes a csend, egy hang hátulról: "Elhányom magam!"

A tanárnő kiabál: "Ki volt az!?" Suzuki azonnal válaszol: "Idősebb George Bush, Tanaka japán miniszterelnöknek a munkaebéd alatt, Tokió, 1991."

Az egyik diák unottan odaveti: "Szopjál le!"

A tanárnő hisztérikusan: "Elég! Ez most ki volt?"

Suzuki rezzenéstelen arccal: "Bill Clinton Monica Lewinsky-nak, 1997, Washington, Fehér Ház, Ovális Iroda."

Egy diák feláll és elordítja magát: "Ez a Suzuki egy nagy rakás szar!"

Suzuki ismét nyugodt hangon: "Valentino Rossi, 2002, Brazil Motoros Nagydíj."

Az osztályon eluralkodik a káosz, a tanárnő elájul, nyílik az ajtó és belép az igazgató: "Én még ilyen szétbaszott kuplerájt életemben nem láttam!!"

Suzuki: "Barack Obama elnök M. André Goodfriend követtanácsosnak, amikor értesült a magyar államigazgatástól érkező korrupciós nyomásról, Budapest, 2014."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 18:41:04

Norvégia ftw! (Nem vaddafakk, hanem for the win... :D ) Várom a norvég posztot, kiküldött tudósító, nyomjad keményen! :D
A többi is jó, a kínai hegy is érdekelt volna, de épp csak a csücske látszódik (valszeg az lett volna a legvaddisznóbb csúcs...)

:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 18:49:50

@DieNanny [SZ,CH]: Csodás helyek.Az első igazi "isteni" fénysugár, mint a Gyaloggaloppban (...hát persze, hogy az... :D )
Külön köszönet a sok képaláírásért, gugliplusszos felhasználóknak nem szokott erősségük lenni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 18:52:13

@Babette.: Fürödni...milyen meglepő, ugye? :D Lehet, hülyén hangzik, de én is mentem már bele vízbe (tóba) az északi sarkkör fölött is... :-)) Hát még akkor az ottani bennszülöttek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 18:55:03

@CJKrisz: Eszondom én is neki, a svédek túlsó végében is van néha 30 fok felett, ki bírja ki azt strand, meg csobbanás nélkül?? :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.18. 18:58:03

@geegee: hat furodtem en az ndkban 16 fokos vizben, de azert nem vagykozom ismet:P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 19:00:13

@qkuc: Jó ez, bár igen régi.A Télapó otthona csak simán Rovaniemi...Voltunk ott... . :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 19:01:04

@Babette.: Tavat írtam, nem szaunát. Simán tud lenni 20-22 fokos.Jó az...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.18. 19:09:32

@Babette.:

Hát persze. Nyilván nekünk is azért nem fizetnek túlórát, ünnepnapot, éjszakai pótlékot mert olyan korrekt nép a germán. Hagyjuk már.

qkuc 2014.10.18. 19:15:31

@geegee: Na oda én is elnennék, :D. Be kellett volna írnom a vicc elejére, hogy barlangrajz! :D

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.10.18. 19:18:36

@házelőtthinta: ez nem csak neked megy, bárkinek aki tudja a választ: miből derült ki hogy a többség sem él "fényes " körülmények között, és mit jelent pontosan " fényes körülmények között"élni? Mert nekem eddig még nem derült ki.... Ja, mert nem élek fényes körülmények között!!! Hahaha :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 19:21:23

@qkuc: Menj el, ha tudsz, szuper.Persze ne nyáron, akkor semmi hangulata nincs (azért ott is elolvad a hó augusztusra...) Kizsgyerekkel pláne kötelező.

2014.10.18. 19:27:36

@geegee: Köszi, már megvilágosodtam D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 19:33:24

Hölgyek, Urak, Dojcslandból! Az Edeka nevű élelmiszeráruház milyen árszínvonalat képvisel? Csak egy olcsó-közepes-drága skálán megjelölve...DuLva volt, hogy a 300 grammos Birka csoki olcsóbb volt a drága Németországban, mint Kecskefalván, az Auchanban...A mocskos-szemét kapitalisták... :D

articsóka60 2014.10.18. 19:41:08

Kedves HA, és kedves ismeretlen Ismerőseim a világ különböző pontjain! Rêgóta olvasom a blogot, de most merészkedem először közétek. Nagyon tetszenek a képek, jó érzés ilyen személyes történetekkel fűszerezett fotókat nézegetni, ennyi különböző szép helyről. Írásaitok által megtelnek élettel a képek, más mintha üdvözlőlapon látnám. Várom a jövő heti folytatást. Szép estét/reggelt mindenkinek!

Muscari 2014.10.18. 20:10:33

@articsóka60: szia, üdv a blogon. Te merre laksz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.18. 20:18:53

@házelőtthinta: te miota dolgozol a nemeteknek? vagy elcsatoltak grazot a furmanyosak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.18. 20:20:22

@petrasp: ez hinta onnyugtatasa, mint a bebiknek a cumi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.18. 20:32:26

@Babette.:
Miért? Volt Anschluss nem?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.10.18. 20:34:18

@geegee:

Hát, a guglipluszos címkézést én sem viszem túlzásba - főleg, mert csak családnak mutogatom -, a mostanit is csakis miattatok készítettem... :-)

DieNanny CH 2014.10.18. 20:36:52

@articsóka60:

Köszi szépen!

.

Erről jut eszembe: hol van a többi képbeküldő? Miért csak én tartom a frontot?

DieNanny CH 2014.10.18. 20:37:48

@Babette.:

A levegő hőmérséklete ott sosincs 30?

33621 2014.10.18. 20:38:52

@Muscari: Te kis perverz! Ezt szúrtad ki egyből a cikk lényege helyett! :-)

2014.10.18. 20:52:42

@geegee: Edeka draga bolt. Viszont Nemetorszagban a legalacsonyabb az Afa az EU-n belul elelmiszereken, Mo.on meg a legmagasabb. Mint tudjuk, az Afa-t a politikusok allapitjak meg. De ha valaki ezek utan is elhiszi hogy a gonosz multik zsakmanyoljak ki Mo.on a rendes magyar polgarembereket, am higyje...

2014.10.18. 20:55:36

@diggerdriver: De, csak kozben megnyertek a vilaghaborut a Szovetsegesek, szerintem nezzel utana a hireknek (Zolee utan szabadon: vicc volt!).

SzZoole 2014.10.18. 21:03:13

@Mirjam2: csak nyugodtan:)))
A torzskommentelok szabadon hasznalhatjak:)))
(csak vicc volt)

articsóka60 2014.10.18. 21:13:54

@Muscari: Én az óhazában élek. :) A mi családunk csak félig határátkelő. Életem párja 3 éve dolgozik külföldön, középső gyerek pár héten belül szeretne indulni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.18. 21:25:56

@i got my:
:)))))))))))))))))))))))))))))
"legyen valami..."
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 21:51:52

@Babette.: A levegő 30 fok, vagy fölötte; a víz hőmérséklete 20 fok, vagy fölötte... Most már értened kell... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.18. 21:53:40

@DieNanny [SZ,CH]: Jok a képek, bär 1-2 homälyos. Azokat scannelted?
@Muscari: Én egyszer probälkoztam meg hegymäszässal... ugy, hogy amugy edzett vagyok... elvégre turäztam mär Mecsekben, Mäträban...Nem vägam nagy fäba a fejszémet, äää dehogy: www.gps-tracks.com/von-der-schw%C3%A4galp-auf-den-s%C3%A4ntis-wanderung-B02639.html
Én hittem benne, hogy 3.5ora alatt meg tudom csinälni... Ugy képzeld el, hogy szo szerint nem birtam a läbaimat megmozditani! Volt olyan rész, ahol kötél volt és a kezeimmel huztam fölfelé magam, mert a läbaim nem engedelmeskedtek. :-( Ennyire voltunk a céltol:https://www.google.ch/maps/uv?hl=de&pb=!1s0x479b27bcb5c1238f:0x83efdbabe8095ca!2m5!2m2!1i80!2i80!3m1!2i100!3m1!7e1!4shttps://plus.google.com/100963780664751798763/photos?hl%3Dde%26socfid%3Dweb:lu:kp:placepageimage%26socpid%3D1!5shaltestellen+s%C3%A4ntis+seilbahn+-+Google-Suche&sa=X&ei=PrtCVPGvC4GL7AadkoGgDw&ved=0CH4QoiowCg És dönthettem, hogy sötétben visszabotorkälunk, vagy elkapjuk a lefelé tarto kabint. A toronyra alig birtam fölhuzni magam, és kb beestem a kabinba. :-) És 1perc mulva semmi bajom nem volt. Na azota oda csak és kizärolag kabinnal megyek föl oda.
@Mirjam2: Szerintem pontosan erröl van szo.:-( Azt nem mondom, hogy semelyik Meki nem biztosit szälläst. Pesten a Nagyvärad térnél van/volt a Meki "munkässzälloja" ezelött 18évvel. (Baszki, hogy elszällt az idö...) Szegeden akkor akartäk nyitni a 2.üzletet, és 4embert, köztük az egyik barätnömet vették föl Manager helyettesnek. A kiképzésük Pesten volt, és a szälläsuk ott volt. 1éjszakät egyszer én is ott töltöttem, és mit 1szälloda olyan volt. De szerintem is itt sajnos lehuzäsrol lesz szo... :-(
@Zsuzsi65: Ez milyen! :-))))
@QUERCUS: Ez nagyon jo! :-))))
@geegee: Nekem is egyböl az jutott eszembe. :-) (molcsa.web.elte.hu/python/gyalog.pdf 21/22. oldal :-))) )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 22:00:15

@Mirjam2: Akkor jól sejtettem magamban.Már hogy pl a Billa(Heute)-nál drágább.
Többiektől is:
Télleg, mi a t*k*mnek van ott mindig a Billa mögött, hogy Heute?Mi értelme van ennek?

DieNanny CH 2014.10.18. 22:03:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):

A homályos képeket a telefonommal csináltam (3 mp) ami nem homályos, a fényképezőgépemmel (8 mp). A telefonom mindig nálam van. A gép meg akkor, ha fényképezéshez készülök... :-)

DieNanny CH 2014.10.18. 22:09:34

@geegee:

Hát, hogy minden nap - mármint a 'mai napon' menjél el a Billába. Gondolom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 22:23:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): Na ugye, végre valaki más is szereti a hülyeséget... :D Kösz a linket, de ez valahogy nem pontos.Nem követi a teljes szövegkönyvet, illetve sok helyen más szavakat használ.Na mindegy, valahogy kibírjuk... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 22:25:25

@DieNanny [SZ,CH]: Ehh, eszetlen egy szlogen.Ennél még az is jobb, hogy Mert hülye azért nem vagyok..
Télleg, a németeknél, stb, máshol, ahol szintén van MM, ott mi a szlogen?

DieNanny CH 2014.10.18. 22:28:19

@geegee:

"Ich bin doch nicht blöd!"
Ez ugyanaz, mint magyarul.

i got my (törölt) 2014.10.18. 22:40:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): @DieNanny [SZ,CH]:
igen, 1200 szint az kellemes félnapos túra, vagy sportosan másfél-két óra, ha nem bánod, hogy megizzadsz közben.

sosem túráztatok vagy csak mostanra járt el az idő? ;)

i got my (törölt) 2014.10.18. 22:43:42

@geegee: miért a billának mi értelme? :) és az edekának? aldi? ...
amúgy én nem úgy emlékszem, hogy az edeka drága lett volna. nem a legolcsóbb, inkább közepes.

DieNanny CH 2014.10.18. 22:46:36

@i got my:

Sokat túráztam - Mo-on és a kb hasonló terepviszonyú Bécsi erdőben...
Itt Svájcban jól meg kell szerveznem, mert van, ahol nincs térerő, és kicsit félek, ha esetleg megsérülök... Vagy jön egy hirtelen vihar, stb. Emiatt hegyekben még csak háromszor voltam.

i got my (törölt) 2014.10.18. 22:53:54

@DieNanny [SZ,CH]:
tény, hogy biztonságosabb társaságban menni. különösen, ha az ember még nem ismeri a helyet.

i got my (törölt) 2014.10.18. 23:09:08

@DieNanny [SZ,CH]:
erről jut eszembe: svájcban a fizetéssel jár együtt egészség- és nyugdíjbiztosítás vagy ezt külön kell "megvenni" a munkavállalónak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 23:30:05

@DieNanny [SZ,CH]: Kösz.

@i got my: A cégnév az még hagyján, de a szlogenek.Na mindegy.

Amúgy meg az Aldi Meola, meg a Billy Auchan a két zenésznek a hipermarket lánca...
Épp kerestem képet is, és jött még a Lidl Richard, meg a GaSpar Laci is... Loller... :-))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.10.18. 23:34:31

@i got my:

Külön kell megvenni.
A Regánál is biztosítva vagyok - évi 30 frank -, ez a svájci helikopteres mentő. Biztos, ami biztos... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 23:34:44

Mér nem megy?

Hej, Határátkelő, miért vannak tiltva számomra a linkek? :-o

i got my (törölt) 2014.10.18. 23:35:21

@geegee: túlzott elvárásaid vannak. én jó áruminőséget és árakat várok tőlük. távoltartom magam a szlogenjeiktől.
nem vagy te egy kicsit túlpihent ezekkel a "cégtulajdonosokkal"? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 23:39:30

@DieNanny [SZ,CH]:

@i got my:

Na, szóval üssétek be a gugli képkeresőjébe ezt:

tesco-musician.jpg

Rögtön az első találat.

Határátkelő, mi ebben a tiltott?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 23:41:06

@i got my: Én csak szeretem a hülyeséget... :-)))))

Jó, engem se érdekelnek azért túlzottan a szlogenek, csak úgy rákérdeztem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.18. 23:42:26

@i got my: Amúgy meg you got your what? Már ha lehet tudni... :D

i got my (törölt) 2014.10.19. 00:04:20

@DieNanny [SZ,CH]:
egy német kivándorlóknak szóló összehasonlító anyagot olvasgatok svájcról. aszerint 380 chf az átlagos havi betegbiztosítás felnötteknek. ez egy jobb fizetés esetén még kevesebb is, mint a német 8%.

jól értem, hogy a nyugdíjbiztosítás kétfelé van osztva: rentenversicherung és pensionskasse?

az árszínvonal 40%-kal magasabb, a lakásbérleti díjak meg kb. a legdrágább német városok (münchen) szintjén kezdődnek, és ennek dupláját is elérhetik.

a jövedelemadó viszont megintcsak jóval alacsonyabb svájcban (legmagasabb kulcs 34 vs 45%), ahogy a fizetések is átlag 50%-kal magasabbak.

***
(becslések szerint magyaro.-n 3,6%-os bérnövekedés várható jövőre, míg ausztriában és németo.-ban csak 3,0 ill. 3,1%.
nem is kérdés, hol lesz igazi szárnyalás... ;) )

Muscari 2014.10.19. 00:24:46

@i got my: hihi, ez sem rossz :-) és ilyen emberek is döntenek a mi jövőnkről, illetve az enyémről már annyira nem, de a családom nagy része még érintett.

Muscari 2014.10.19. 00:25:54

@articsóka60: akkor neked nem lehet könnyű, sok kitartást kívánok.

i got my (törölt) 2014.10.19. 00:31:35

@Muscari: nekem az jutott eszembe, hogy már kezdem érteni a választási eredményeket... :)
örülök, hogy már csak röhögök a bohózat újabb s újabb felvonásain, távolról szemlélve, mit főznek maguknak a derék polgárok.

Muscari 2014.10.19. 00:36:39

@i got my: igen, fél nap fel, aztán kényelmesen le. Én a Tátrában csináltam végig egy pár ilyen túrát, sajnos az Alpokban még csak síeltem. Illetve egy kicsikét Szlovéniában azért belekóstoltam a dologba, de csak érintőlegesen.

Most meg itt vagyok a világ egyik leglaposabb helyén, egy valamire való hegy minimum 500km :-(

Muscari 2014.10.19. 00:39:14

@geegee: ezeket még nem hallottam, tök jó poén.
Aldi Meola :-)))

Muscari 2014.10.19. 00:43:30

@i got my: jaj, de szeretem, vagy tizenötször biztos láttam.

Na jó éjt.

i got my (törölt) 2014.10.19. 00:44:12

@Muscari: na de az angol időjárásért megéri ez az áldozat, nem??? ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.19. 00:59:52

@Muscari: Én sírok azóta is a képen.Mepróbálom mégeccer:

kecskefeszek.net/poenkepek/kep/medium/2012/01/11762-lidl-richard-es-billy-auchan.jpg

ez most egy másik link, de ugyanaz a kép.
Fergeteges... :-))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 02:43:24

@i got my: Alföldi lyäny vagyok. :-))) Amugy meg kb olyan, mint a teve: képes vagyok oräkig menetelni, akär rekkenö höségben is, csak viz legyen. Viszont az olomläbak a turäzäsnäl odab@sztak rendesen!
A nyugdijt ugyan nem tölem kérdezted, de ha mär ugyis beszélsz németül: de.wikipedia.org/wiki/Drei-S%C3%A4ulen-System_(Schweiz)
www.ch.ch/de/saulen-vorsorge/
Ha a betegbiztositäsra gondolsz, az kicsit összetettebb, mert kb bokronként vältozik az összege, ugyan ugy, mint az adonak, ha nem Quellensteuert fizetsz. Mindent megtalälsz a comparis.ch-n, ha nagyon érdekel, bär a szämokat ne vedd annyira készpénznek, mert nem annyira pontosak. ;-) Én pl nem annyi adot fizettem havonta, mint az ott van irva. A biztositäsnäl te magad ällapitod meg, hogy mennyi legyen az éves önrészed 300 és 2500 között. (Tök mind1, hogy melyiket välasztod, igyis-ugyis qrva sokat kell fizetned. :-) ) Szämit még az életkor is, és hogy kell-e balesetbiztositäs még mellé.(Ha alkalmazott vagy, akkor a cég fizeti.) Valamint välaszthatsz a különbözö kiegészitö biztositäsok közül is.
A lakäshoz: Mi vidékb+en (de jo közlekedési lehetöséggel) fizetünk a 4,5szobäs (100m2) lakäs rezsivel, garäzzsal, parkolohellyel-re CHF 1200. Az öcsém Zürichben a 30m2-re fizet CHF 1270-et, igaz belväros.
Minden relativ. ;-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 09:13:26

@i got my:

Leírták már párszor hogy Svájc veri Németországot meg úgy nagyjából az összes országot és a világ legjobb(!) országa mivel ott a legtöbb a gempa...de akkor mi legyen? Fogja mindenki a cókmjókját és költözzön Svájcba?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 09:13:26

""Az Európai Központi Bank kimutatása szerint egy átlagos német háztartásban most kb. 50 ezer euró értéknyi vagyon van. Spanyolországban közel 180 ezer euró, Franciaországban 110 ezer euró, Görögországban 100 ezer euró. A munkavállalók 20 százaléka olyan keveset keres, hogy semmit sem tud megtakarítani.""

Miért ilyen csórók a németek?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 09:13:26

"Az öcsém Zürichben a 30m2-re fizet CHF 1270-et, igaz belväros."

Akkor Zürichben simán meg lehet élni egyedül lakást bérelve még melós bérekből is? Ha jól tudom nagyjából nettó 2800 frank egy egyedülláló betanított jellegű munkát végző bére teljes munkaidőben Zürich kantonban. (lohncomputer.ch alapján)

Ez tényleg életszínvonalnak hangzik.

i got my (törölt) 2014.10.19. 11:57:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): köszi!
ahogy nézem, egy jobb fizetésnél ott is elmegy a fizetés harmada adóra és TB-re. ausztriában se magasabb ez az arány 40%-nál, tehát csekély a különbség.
a bruttó fizetés 50%-kal magasabb, a fentiek alapján ez nettóban még egy kicsivel több (60%). viszont az árak 40%-kal, a lakásbérleti díjak meg 100%-kal magasabbak, ami elviszi az előny nagy részét.

végső soron az elsőre mellbevágó 50%-kal magasabb fizetés az alacsonyabb elvonásokkal együtt is csak 20-30%-kal magasabb anyagi színvonalat eredményez. ami még így se rossz, persze, tekintettel arra, hogy nem bulgáriát választottuk az összehasonlítás bázisául, hanem az EU egyik legmagasabb életszínvonalat biztosító országát. :)

engem a legjobban a vidékies környezet vonz svájcban, pontosabban, hogy lehet munkát találni "vidéken" is (aztán persze, lehet, hogy tévedek :) ). mondjuk, a fotók alapján azért a kis falvakban is vannak lakótelepnek látszó épületegyüttesek.

i got my (törölt) 2014.10.19. 12:01:00

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"A biztositäsnäl te magad ällapitod meg, hogy mennyi legyen az éves önrészed 300 és 2500 között."

ez gondolom elírás, a krankenversicherung havi 300 chf-től kezdődik.

i got my (törölt) 2014.10.19. 12:03:13

@házelőtthinta: nem javaslom mindenkinek a költözést. a betanított munkásoknak aligha adnak vízumot...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 18:11:39

@házelőtthinta: Ugy kell szämolni, hogy a netto havi fizetésed +/- 1/3-a legyen a brutto havi bérlet. De ezt mär irtam egy pärszor... ;-)
@i got my: Nem eliräs.
Összehasonlitäsképpen beirtam éves 300-as franchise-vel (önrész), ekkor 286.30-at fizetsz havonta. Ha 2500-as az önrészed évente, akkor 181.10-et fizetsz havonta Zürichben. (A legegyszerübb modellben néztem meg, amikor a häziorvoshoz kell elöször menni, és ö utal be ide-oda, ha ugy gondolja.) Ez azt jelenti, hogy fizeted havonta a havi dijat. Ha beteg vagy, vagy valamiért el kell menned a dokihoz, akkor azt is neked kell kifizetni. A csekkeket beküldöd a biztositodnak, és ha eléri az önrészedet, akkor visszafizetnek belöle, de még igy is van 10% önrész, ami nem lehet több éves CHF 700-näl. www.comparis.ch/krankenkassen/info/glossar/selbstbehalt-grundversicherung.aspx
A kiegészitö biztositäsoknäl a havi dija vältozo, attol függ, hogy mi mindent szeretnél belevenni. www.comparis.ch/krankenkassen/info/glossar/zusatzversicherung.aspx
Nekem olyan volt, ahol 95%-ban téritették a természetgyogyäszt pl, mindezt havi CHF 15-ért (aztän fölment havi 20-ra az ära.)
Remélem, igy mär érthetö?

tucano 2014.10.19. 19:38:06

@tanato: igen, ezt írtam neki én is, hogy valami nem stimmel a mekivel, amikor a New York Times-ból értelmezett grafikonokat.

tanato 2014.10.19. 20:25:39

@tucano: Inkább hivatásos bloggernek tűnik.Sokan azt gondolják hogy Birca,sztem meg inkább FD-re hajaz.

i got my (törölt) 2014.10.19. 20:49:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):
igen, köszi! szóval fizetek egy csomó pénzt biztosításra, aztán a végén, ha túl kevésszer voltam orvosnál, akkor nem térítenek semmit (mert nem haladja meg az önrészt). szuper! :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.19. 22:13:04

@tucano:

Továbbra sem értem hogy miért összeférhetetlen a kettő. Melósként csak blikket lehet olvasni?

@tanato:

Nem vagyok hivatásos blogger, lényegében csak ide járok kommentelni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.19. 22:56:22

@i got my: Pontosan! :-) Csak rajtad äll, hogy milyen formäban szeretnéd szivatni magad. :-))) Ugye ez nem Vöröskereszt, hanem komoly biznisz!

tanato 2014.10.20. 08:56:17

@házelőtthinta: Azért előfordulsz másfelé is,más néven.

tucano 2014.10.20. 12:54:20

@tanato: Birca biztosan nem, ezerből felismerem a stílusát.
@házelőtthinta: Nézd, a Buddhista Főiskola alapítói közül többen kukások voltak... simán összefér az olvasottság és a kulimunka. De a sírás nem. Mert akkor van lehetőséged tanulni, váltani, feljebb lépni, karriert építeni. Kivéve, ha nem akarsz.
Marad tehát a jó öreg kérdés:
Mi újság a minisztériumban? :D

tanato 2014.10.20. 17:18:59

@tucano: Ez,jó ez a minisztériumi vonal felemlegetése.remélem azért nem erről van szó.

tucano 2014.10.20. 19:59:51

@tanato: sztem sem, azért szmájliztam, de nem szeretem a misztikus dolgokat. Mindig a legegyszerűbb válasz az igazi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása