oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 09. 06:46,  Az EU szíve: legendák mögött a valóság 411 komment

2014. október 09. 06:46 Határátkelő

Az EU szíve: legendák mögött a valóság

Ha van ma város Európában, ami misztikus hely a legtöbb uniós polgár számára, akkor az Brüsszel. A legtöbben ugyanis csak annyit látunk belőle, hogy egy hatalmas bürokratikus tömb mozgatja onnan az Európai Uniót, mindenféle, az életünket befolyásoló döntéseket hozva. Ma Bányászbéka segítségével bepillanthatunk a kulisszák mögé. Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy szerintem mire a poszt végére értek, sok mindent másképp láttok majd…

cím 2_1.jpg

„46 éves vagyok és 12 éve élek Brüsszelben. Talán érdekes lehet számotokra a kivándorlás dolgát egy évtizednyi távollét szempontjából látni. Talán az is érdekes lehet, hogy a sorok írója ugyanennyi ideje az EU Bizottságának tisztviselője. Ezt a munkát legalább annyian utálják, mint amennyien vágynak rá, de mindkét oldalon sok a tévhit, s a korrekt megítéléshez talán hasznos lehet az esetem.

A Nyugat az én generációm számára eleinte még egy mesevilág volt, ahol az ételnek jobb az íze és még az emberek szaga is jobb. Ráadásul már gyerekként is benne volt a fejünkben a tipikus magyar pesszimizmus, az a bizonyos „mindenhol jó, de a legrosszabb otthon” mentalitás, aminek azért a nyolcvanas években némileg több oka volt, mint ma.

A kilencvenes években, amikor a jogi egyetemre jártam, abban bíztunk, hogy most majd nálunk is jó lesz. Én még 2002-ben kaptam esélyt a lelépésre, amikor a nagy optimizmus már lelohadt, de még mielőtt végképp elfogyott volna a türelem.

„Ez valami hülye EU-s munka”

Ügyvéd akartam lenni, de az iszonyatos munkamennyiség és amiatt, hogy az általam megismert, sikeres ügyvédek közt alig láttam olyat, aki ne lett volna idegroncs, hamar elment a kedvem a pályától. Alternatívát viszont nem nagyon láttam.

2002 elején egy nagyon jóhírű ügyvédi irodában dolgoztam, amikor az irodatársam továbbított egy emailt olyan szöveggel, hogy „ez valami hülye EU-s munka, téged talán érdekel”. A Bizottság keresett magyar jogász-nyelvészt a közösségi joganyag magyar fordításának lektorálásához. Testhez álló kihívás volt, így azonnal jelentkeztem.

Az interjún jól szerepeltem és felvettek - a sikeres pályázók listájára, ami ugye nem jelentett automatikusan munkalehetőséget. Hülye fejjel eléggé beleéltem magamat, őrlődtem a bizonytalanságban. Egy este a benzinkútnál épp tankoltam, amikor megjelent egy népes „család” olyan BMW-kel és Mercikkel, amikről én a két diplomámmal és nyelvtudásommal nem is álmodhattam (és sok ügyvéd kollégám azóta sem). Csak arra tudtam gondolni, hogy el innen, akárhogy.

Másnap reggel, amikor felhívtak a Bizottság jogi szolgálatától, hogy most fel tudnának venni és lenne-e kedvem náluk dolgozni, még azelőtt rávágtam a YES-t hogy a hívó kitehette volna a mondata végére a kérdőjelet. 2002 októberében a jogi szolgálatnál kezdtem ideiglenes, két éves szerződéssel.

1.kép.jpg

A banán görbülete

A találó mondás szerint az EU munkája olyan, mint az óra: csak a két mutató látszik, pedig azokat a szerkezet láthatatlan többi 99%-a mozgatja. Nézzük például a banán görbületét. Ennek szabályozása első és második pillantásra is a brüsszeli bürokrácia ámokfutása.

De ha azt is tudjuk, hogy az EU-konform, X görbületű banán az egyik nagy tagállam tengerentúli tartományaiban termesztett fajta sajátossága, az Y és Z görbület viszont az EU-n kívüli versenytársaké, akkor máris derenghet, hogy egy ilyen nevetségesnek tűnő szabály mögött komoly tagállami lobbizás és több tízezer banántermesztő védelme rejlik.

A közhiedelemmel ellentétben nem abból áll a munkánk, hogy egy irodában unatkozva hülye szabályokat találunk ki. Az EU szabályait ugyan a Bizottság alkotja, de a tagállamok súgnak (a szakavatottak számára: comitology). A brüsszeli lobbizás taglalását pedig inkább meghagyom egy eurokritikus blognak. Személy szerint könnyebben tudok úgy a tükörbe nézni reggelente, hogy a jelenlegi helyemen többek közt a lobbisták próbálkozásait igyekszünk kordában tartani.

Beraknak egy szürke irodába

A brüsszeli munkakezdés nagyjából úgy megy, hogy valakit beraknak egy szürke, a nyolcvanas évek hangulatát idéző irodaház szürke kis szobájába és a főnöke jó esetben elmondja neki, mit kell csinálni, rosszabb esetben hagyja, hogy apránként felfedezze hova is került. A kollégák pedig esetleg megkérdezik a liftben, milyen volt a hétvége, de a válaszra már nem kíváncsiak.

Nekem szerencsém volt, mert olyanokkal kezdtem egy csapatban, akik ugyanúgy frissen érkeztek mint én, valamennyien húszas-harmincasok voltunk (az átlagos tisztviselőkhöz képest szinte fiatalkorúak) és az idősebb, kissé már besavanyodott kollégák kifejezetten érdeklődőek voltak irántunk.

A beilleszkedés kinek könnyebben, kinek nehezebben ment. Volt olyan női kollégám, akit a bútorszállítók simán kurvának néztek (mert ugye csinos, egyedülálló kelet-európai nő csakis kurva lehet), másnak a főbérlő hetekig nem volt hajlandó bekapcsolni a fűtést (mert ugye nekünk otthon sincs), megint másnak a szeme láttára rabolták ki a lakását (a rendőrök egy órával később értek csak oda).

Óriási könnyebbség volt, hogy minden jót és rosszat meg tudtunk osztani egymással. Viszont két év is elég idő ahhoz, hogy kikerüljünk a hazai vérkeringésből, és amikor 2004-ben leversenyvizsgáztunk és lehetőséget kaptunk a végleges tisztviselői állásra, igazából akkor sem lett volna otthoni alternatíva, ha vissza akartunk volna menni. Én eleve nem is akartam. Úgy gondoltam, hogy majd akkor megyek haza ha elég megtakarításom lesz.

Egy sajátos reform hatásai

2004-ben a csatlakozást azzal köszöntötték az intézmények, hogy a május 31. előtt munkába lépett új tisztviselők fizetését és besorolását több fokozattal visszavetették (érdekes módon ez szinte kizárólag minket kelet-európaiakat érintett).

Azt megelőzően nagyjából azon a szinten voltam, ami szakmai múltam, életkorom és végzettségem alapján reális volt. így viszont egyik napról a másikra olyan pozícióba kerültem, mint egy friss diplomás kezdő.

Az új szabály gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy – legalábbis a Bizottságnál – egy kelet-európainak normális karrierje legyen (értsd: soha nem lesz annyi szolgálati éve, hogy a ranglétrán haladva érjen el a számára elérhető csúcsra, és nem mondjuk egy biztos vagy igazgató kabinetjéből ejtőernyőzve).

A reform miatt máig háborognak tisztviselők és szakszervezetek egyaránt. Itt sem működnek olyan ideálisan és diszkriminációmentesen a dolgok, ahogy azt az európai értékek felkent őreitől elvileg elvárnánk.

Nem jut túl sok izgalom

A brüsszeli tisztviselői kar elég egyedülálló intézmény. Nem élni jöttünk ide, hanem a munka miatt, a munka miatt viszont itt kell élni, ha tetszik, ha nem. Ez megszokott egy versenyszférás expatriate esetében, csakhogy az EU esetében ez az expat életmód egy egész életre szól.

Ezt a csapdát sok EU-s azzal kompenzálja, hogy végtelenül komolyan veszi a munkáját és, ami már nem annyira jó, saját magát is. Sokaknak egy idő után abból áll az önképük, hogy nagyon fontos ember vagyok, mert az EU-nak dolgozom.

Vannak persze, akik tényleg nagyon fontos munkakörökben dolgoznak, de egy átlagos tisztviselő számára nem jut sok izgalom és glamúr, döntési jogkör pedig főleg nem. Ahogy egy idősebb olasz kollégám mondta: odafent megmondják, milyen spagettit kérnek és mi megfőzzük.

A politika boszorkánykonyhájáról inkább egy tanácsi vagy parlamenti kolléga tudna mesélni. Mindenesetre itt egy kis kóstoló egy átlagos európa tanácsi ülésről: a linkre kattintva átérezhetitek a hangulatát. Számomra az egyik legtiszteletreméltóbb, mert legnehezebb munka a szinkrontolmácsoké.

2.kép.jpg

A lelkiismeret

Az EU-tisztviselők a gyakornoktól a biztosig kizárólag az EU érdekeit tartják szem előtt. Jó esetben olyan politikákon, szabályokon dolgozunk, amikkel lelkiismeretileg azonosulni tudunk. Ezek többnyire nem látványosak, sőt merőben technikaiak.

Például, saját tapasztalataimnál maradva: az adóügyi főigazgatóságon nem túl nagy élvezet egy nyolc órás vitát végighallgatni arról, hogy az adóhatóságok közti adatcserét szolgáló űrlapon hova kerüljön egy bizonyos táblázat, ugyanakkor a tagállamok számára rendkívül fontos, hogy jobban meg tudják fogni az áfacsalókat, s az együttműködésük sikere az ilyen technikai apróságokon múlik.

A Jogi Szolgálatnál már neccesebb lehet az ügy, ha éppen a magyar kormányt kell perelni. Megint csak technikai dolgokról van szó, például olyan kormányintézkedés miatt, ami a magyar kukoricatermesztők elemi érdekeit védi, de a Bizottságnak nem tetszik.

Hallottam olyan kollégáról, aki egész karriert épített arra, hogy éjjel-nappal azt kereste, hogyan lehet ha kell-ha nem kell alapon belekötni a hazája törvényhozásába. Az sem közömbös, hogy az a politika, aminek az előmozdításán valaki dolgozik, mennyiben felel meg annak, amit az illető saját maga európai érdeknek tart. Néha elkerülhetetlen a lelkiismereti konfliktus.

Mindennek ellenére jó látni, hogy – ha néha el is tévedve a döntéshozatali labirintusban, vagy elakadva a rengeteg felé osztott hatáskörök és döntési jogok között, hihetetlen mennyiségű munka zajlik azért, hogy az EU biztonságosabb, igazságosabb és versenyképesebb legyen.

Ebbe az is belefér, hogy jópár ügynökség és magas rangú tisztviselő olyan, mint a rossz gőzmozdony, ami energiája 80%-át haladás helyett sípolásra használja. Muszáj, hogy észrevetessék magukat és igazolják a létezésüket.

Az is fájdalmas, amikor egy teljesen ésszerű, a többség által támogatott kezdeményezés azért akad el, mert egyetlen tagállam képviselője – néha önző és provincionális vagy akár személyes okokból – nemet mond rá. Ilyenkor sokszor évek munkája válik hiábavalóvá. Nemcsak a miénk tisztviselőké, de a többi tagállamé is.

Kinek éri meg szakmailag?

Munkamennyiség szempontjából sok múlik azon, melyik főigazgatóság melyik osztályán dolgozunk. Vannak helyek, például a versenyfőigazgatóság, ami hírhedt a hajtásról. Máshol a munka mennyisége eseményfüggő, vagyis akkor kell nagyon hajtani, ha az adott terület döntéshozói (többnyire a tagállamok delegált szakértői) találkoznak.

Szakmailag leginkább annak éri meg az EU-ban dolgozni, aki otthon szűknek érzi a szakterületét. Például, olyan kutatásban érdekelt, amit csak az egyik EU-ügynökségnél végeznek, vagy munkájához létfontosságú a nemzetközi együttműködés (például a vámügyek, biztonságpolitika, közlekedés, szállítmányozás).

Ha valaki úgy jön ide, hogy konkrétan mindegy neki mit csinál csak megfizessék, elég hamar ki fog ábrándulni. Fizetés szempontjából ugyanis, a közhiedelemmel ellentétben, nem annyira rózsás a helyzet.

A fizetések

Az EU tisztviselői kar 16 fokozatra van felosztva (akit teljes részletességében érdekel, minden fő-és alkategóriával együtt itt találja a vonatkozó jogszabályt). A legalsó A5-os fokozat alapfizetése 3.811, a legmagasabb A16-osé 14.823 euró. A sajtó és az EU-szkeptikusok persze szeretik ezt úgy beállítani, mintha a pár tucatnyi főigazgató A16-os fizetése lenne a tisztviselők átlagfizetése.

A fizetés csak kelet-európai szemmel tűnik soknak. Skandináv országokból, Németországból, Angliából egyre nehezebb tisztviselőket verbuválni, mert az EU-s fizetés a nyugati versenyszféra fizetéseivel összemérve egyre kevésbé versenyképes, főleg a magasabb szinteken.

Ráadásul eltérően a versenyszféra expatjaitól, az EU a megélhetési költségekhez – lakás, közlekedés – egy petákkal sem járul hozzá – még a havi bérletet sem támogatják. Nincs sem prémium, sem tizenharmadik havi fizetés, sem ruhapénz, sem szolgálati autó.

Miért ennyi?

A cinikus válasz az, hogy egyrészt meg kell fizetni azt, aki hajlandó egy életre Brüsszelbe költözni, másrészt közvetve szponzorálni kell a brüsszeli régiót, főleg az ingatlanpiacot.

A kevésbé cinikus válasz pedig, hogy a jól képzett munkaerőt muszáj megfizetni és kompenzálni kell a külföldi munkával járó többletköltségeket. Azt se felejtsük el, hogy rengeteg tisztviselő társa nem talál munkát Brüsszelben és ilyenkor évekig egy fizetésből kell megélni. Márpedig ha egy család egyetlen fizetésből él, az itteni árakat nézve máris nem tűnik a pénz olyan soknak.

A lakbér például alapból 900-1500 euró között van, ehhez a rezsi általában 100-200. Ha valaki ésszerűen költ, ha nem is gondtalanul, de kényelmesen meg lehet élni egy átlagos tisztviselői fizetésből, de annyival már nem jobban hogy a pénz kompenzáljon az elveszített otthoni életért.

Túlélési stratégiák

Ha hinni lehet az urban legend-nek, Luxemburgban van egy szikla, ahonnan az életunt EU-tisztviselők a mélybe vetik magukat. Egy másik, hihetőbb történet szerint volt egy brüsszeli tisztviselő, aki a depressziója elől a munkájába temetkezett és csöndesen megőrült.

Azóta ha nem is hivatalosan kötelező, de erősen támogatott, hogy egy tisztviselőnek a munka mellett legyen valamilyen hobbija. Így az eddigi kollégáim között akadt tangótáncos, kórusénekes, festő, fotós, sörfőző (naná, hogy belga az illető), a mostani helyemen pedig rengeteg a motoros. Sok az önszerveződő szabadidős csoport is a színjátszástól a zumbán át a krav magáig, változó népszerűséggel és színvonallal.

A hobbi nem csak kikapcsolódás. Tapasztalatom szerint az otthoniak közül is azokkal a legstabilabb a kapcsolat, akikkel valamilyen közös érdeklődés köt össze. A közös élmények, amikre sok barátság épül, előbb-utóbb megfakulnak. Egy közös szenvedély viszont frissen tart minden kapcsolatot. Emellett a munkahelyünkön több esélyt ad, hogy az errefelé megszokott, idegesítően felszínes small-talknál hasznosabb emberi kapcsolatokra találjunk.

Társkeresés

Amikor első brüsszeli napomon lekászálódtam a buszról a Gare du Nord környékén, tíz percig tartott, amíg fehér embert láttam. Két csinos lány jött szembe és örültem, hogy a belga nőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiákra rögtön rácáfol az élet.

Aztán, amikor elmentek mellettem, az egyik ékes magyarsággal megjegyezte a másiknak: „Na, ma is késni fogunk a franciaóráról”. Utólag nézve ebben benne volt minden. Férfiszemmel nézve Brüsszelben csakugyan nem túl jó a helyi felhozatal, és akit az ember észrevesz, az tutira kelet-európai.

A franciák szerint a belga nőknek „eső van a szemében”, én azt nem értem, hogy ennyi jó bolt ellenére miért nem képesek csinosan és nőiesen öltözködni. Női ismerőseim szerint viszont a belga pasik vonzóak. Talán nem véletlen, hogy az általam ismert vegyes párok közül mindig a férfi a belga.

A vegyes kapcsolat már önmagában is sok kompromisszummal jár, hát még ha hozzávesszük a partner más kultúrájú, más szokások szerint élő családját. Válás esetén egy vegyes házasság maga a pokol, mert a gyerekeket nem csak két ember, hanem két ország között is meg kell osztani.

A környezetemben jóra, rosszra is láttam példát. Volt eset, amikor az eltérő mentalitás mondjuk egy szlovén lány és egy holland férfi között egyenes oka volt a kapcsolat felbomlásának, de azóta ugyanaz a lány boldog házasságban él egy franciával.

A kelet-európai nők elég kapósak. Van valami pozitív sztereotípiákban: jobban öltözködnek, nőiesebben viselkednek, mint a nyugatiak. Azt nem tudom, kevésbé egoisták-e… mondjuk itt EU-s körökben ritka, aki nem egoista.

Az EU-s kaszt a kifejezetten rájuk szakosodott helyeken jön össze nőzni / pasizni, már akinek kedve van az olyan ismerkedéshez, ahol többnyire az az értékmérő, hogy ki melyik intézményben, főigazgatóságon, beosztásban dolgozik. A fiatal gyakornoklányokra vadászó idősebb főnök sztereotípiája sem áll messze a valóságtól, van olyan hely, amit a brüsszeli szleng csak „húspiacként” emleget.

Meredekebb a magányhoz vezető lejtő

Ezzel együtt, Brüsszel nem éppen a szerelem romantikus városa, és az idősebb tisztviselők között nemre tekintet nélkül sok a megkeseredett, magányos ember, aki nem szenvedélyből él a munkájának, hanem mert más híján a karrierje határozza meg az önbecsülését. Nem kell évtizedekig külföldön élni ahhoz, hogy valaki így járjon, de ebben a közegben meredekebb a magányhoz vezető lejtő.

Brüsszel nagyon keveseknek válik az igazi otthonává, ahol a családi és baráti kör, vagy csak az otthonlét nehezen megfogalmazható érzése megvédene a túlzott magánytól.

3. kép (1).jpg

A melegeknek viszont Brüsszel igazi paradicsom. Abszolút tolerancia van, sőt. Néhol – például az egyik EU-s körökben népszerű wellness-központban - heteróként érzi magát az ember furcsán.

Belgiumban amúgy is lazán kezelik a szexualitást. Rengeteg a szvingerklub és night clubnak leplezett kupleráj (utóbbiak néha egész szürreális helyeken, mint például a waterloo-i csatatér egyik emblematikus épülete).

Amit viszont valahol tisztelek a belgákban, az a bevállalósságuk. Bevallom, régen volt olyan kínos időszak az életemben hogy társkereső újságot vettem a kezembe, és megdöbbentett, hogy kifejezetten előnytelen külsejű emberek arccal, névvel, telefonszámmal mosolyognak a fotókon anyaszült meztelenül. Nem tudom, hogy ez részükről sima exhibicionizmus-e vagy önmaguk elfogadásának szép példája.

4.kép.jpg

Barátok

A belgák eléggé maguknak valók, mások a problémáik, a megbeszélni valójuk, mint nekünk, EU-soknak. Ráadásul nem igazán kedvelnek, mert minket tesznek felelőssé azért, hogy Brüsszel számukra lassan élhetetlen. (Mintha mi örömmel fizetnénk a borsos bérleti díjak és lakásárakat, és mi hagytuk volna, hogy marokkói enklávé legyen a város feléből, na persze.)

Az EU-sok pedig eléggé begubóznak a saját életükbe. Talán egy idő után belefásulnak az amúgy is kissé melankolikus, sőt sokak szerint depressziós brüsszeli hangulatba. Talán mert mindenki csak átutazó – az ember érzelmeket, időt, energiát fektet egy barátságba, aztán egyszer csak kap egy emailt, hogy az illető lelép, mert lejárt a szerződése, megunta az egészet, inkább elmegy bankárnak Szingapúrba vagy ebolásokat gyógyítani Afrikába.

Nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel életre szóló barátok lehettünk volna, ha nem csak pár napra-hétre-hónapra maradtak volna. Az ember egy idő után hajlamos lesz elveszíteni az érdeklődését az új kapcsolatok iránt, hiszen úgyis mindenki csak átutazó.

Ami az otthoniakat illeti, a biztos megélhetés külföldön - barátok otthon felállás évekig működött. Eleinte amikor hazamentem, alig győztem idővel a sok ismerőst. Úgy 6-7 év után maradt 3-4 barátom, akivel még muszáj volt találkozni.

Mostanra akad még egy vagy kettő és velük is lazul a kapcsolat, hiszen ahogy jönnek az állandó partnerrel, családdal járó kötöttségek, annyival nehezebb összejönni és lazáskodni.

Ráadásul az a rohadt pénz – egyszer egy barátomtól megkérdeztem, miért nem járunk össze annyit mint régen és azt mondta, hogy ha velem eljön mondjuk a Széchenyibe csobbanni, akkor az neki annyiba kerül hogy abban a hónapban a társát és a kislányát már nem tudja elvinni ugyanoda (az meg teljesen érthető hogy felnőtt férfiként nem akarja hogy mindent én fizessek). Én meg csak széttártam a kezemet, mert nem tudtam erre mit mondani. Mit is tudtam volna?

A kivándorlási hullám ráadásul nem egy régi barátomat vitte külföldre. Évről évre üresebb számomra Budapest, viszont sem Brüsszel, sem Belgium nem lesz soha a hazám. Az EU majd kidob, ha nyugdíjas leszek, és mehetek – hova?

A kislányom hat évesen alig beszél magyarul, a feleségem közel-keleti, nekem meg otthon lassan senkim, csak pár barát, akik számára a mondanivalóm egyre inkább az, hogy „hé, még élek!” Lehet, hogy ez a világ új rendje – a Skype-ra, Facebookra és emailekre redukált emberi kapcsolatok, a külföldi munkákkal járó szétszóródás, lehet, hogy el kell fogadni.

De amikor nyáron a húgoméknál jártam - ő 15 éve Ausztriában él –és láttam, ahogy az apósáék esténként összeülnek az évtizedes barátokkal, elég keserűen gondoltam a rám váró öregségre szétszakadva egy ország között, ahol az életem csak a megélhetésről szól, és a hazám közt, ahová addigra nem köt majd semmi.

Csak hát manapság a viszonylag jó fizetés és a biztos nyugdíj olyan csapda, amiből nálam tehetségesebb emberek is nehezen tudnak kimászni. Minél tovább marad valaki idekint, annál nehezebb visszamenni, hiszen mind szakmailag, mind az ismeretségeket tekintve kikerülünk a hazai munka világából. Pedig pár év után könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy jó lenne kiszállni a gépezetből, de már nincs hova.

Család

Magánéletileg már az elején megjártam, mert ahogy kijöttem, belekavarodtam egy olyan kapcsolatba, amiből én jöttem ki rosszabbul, és évekig tartott mire ismét friss érzelmekre voltam képes.

Volt pár futó ügyem más országbelivel, de nekem épp elég volt annyi sokszínűség, amennyi a munkával járt, így hosszú távon csakis magyar nő jöhetett számításba. Viszont ami komoly kapcsolatom kialakult, a távolság miatt mind ment a levesbe.

Teljesen megértem, ha valakinek olyan munkája van Magyarországon, amiből megél és szereti is csinálni, s nem hajlandó otthagyni; az is közrejátszott, hogy Brüsszel egyiküknek sem jött be.

Irigyeltem azokat, akik eleve a társukkal jöttek ide. Az ilyen kapcsolatok tapasztalataim szerint harmonikusak és stabilak, a külföldi egymásra utaltság talán még el is mélyíti őket. Biztos van dráma is, de én nem hallottam olyanokról, akik itt szakítottak volna.

Tartósnak hitt vegyes kapcsolatot annál többet láttam tönkremenni. Pár év után beláttam, hogy a magyar nőkkel nincs szerencsém - vagy nekik nem volt velem, mindegy, valaki mindig rosszul jár, egy távkapcsolatban meg mindketten, ha meg egy hosszú távkapcsolatból nem lesz semmi, akkor duplán rosszul.

Végül egy közép-ázsiai utazáson megismerkedtem egy ottani lánnyal. Nagyjából így zajlott: „gyere hozzám feleségül Brüsszelbe.” Mire ő, „jó, rendben.” Persze ennél sokkal romantikusabb volt, de tényleg egyszerűen ment. Hét éve vagyunk házasok.

Gyerekek

Az EU-tisztviselők kedvenc választása az Európai Iskola. Egyrészt tényleg európai, vagyis az osztálytársak többsége nem muzulmán, mint a brüsszeli iskolák és főleg óvodák többségében. (Hogy ez miért szempont, egy külön posztot érdemelne, és csak az érti, aki már élt valósan létező multikultiban. Mindenesetre illusztrációként íme egy jellemző névsor a kislányom óvodájából – tizenhárom gyerekből hány is az európai?)

5. kép (2).jpg

Másrészt maga az oktatás ingyenes, csak a napköziért, tanszerekért és külön programokért kell fizetni. Harmadrészt a gyerekek anyanyelvén folyik az oktatás (persze idegen nyelveket is tanulnak, és mivel az EU-s óvodák magas költsége miatt a többség belga óvodába járatja a gyerekeket, franciául többnyire már pici korukban megtanulnak.)

Az oktatás minőségével kapcsolatban hallani jót is, rosszat is, „állítólag” kezdetű sztorikkal viszont nem akarok foglalkozni. Különben is, mivel alternatíva legfeljebb valamelyik méregdrága magániskola lenne, az Európai Iskola a legtöbb EU-s szülő számára nem csak ésszerű, de gyakran az egyetlen lehetőség.

Nekem jól szervezett iskolának tűnik. Rengeteg szabadidős foglalkozást biztosítanak, ezek díja évi 260 euró körül van. Így például ha a gyerek hetente egyszer dzsúdóra és rajzórára jár, az évente már 520 euró, de ha becsúszik heti egy zongoraóra, az már önmagában 500 euró. Két, esetleg több gyerekkel elég húzós.

Saját kislányom példáján látva, egy gyereknek óriási előnye és hátránya is lehet mindebből. Elsőre jól hangzik, hogy több nyelven fog anyanyelvi szinten beszélni, de az identitással még lesznek problémák. Abban bízom, hogy majd ha nagyobb lesz, rájön, hogy milyen jó az, ha valakinek gyökerei és kultúrája van.

Talán az fog segíteni neki ebben, hogy Belgiumhoz képest a magyar történelem és kultúra sokkal színesebb és érdekesebb, s főleg hogy Brüsszelhez képest Budapest egy nyüzsgő, izgalmas és nem utolsósorban gyönyörű város. Szóval kecsegtető alternatíva, ha majd el kell döntenie hova is tartozik voltaképpen.

A német unokatestvérem példáján látom, hogy van realitása. Ő 18 éves korában fedezte fel Magyarországot és imádja. (Apukája még a 80-as években disszidált Hamburgba egy cseh-német nő kedvéért. Azt nem is mondtam, hogy az osztrák nagymamám meg a nagypapám kedvéért települt át Magyarországra. Nomád egy család vagyunk, mi?)

Szerintem nem kell félteni a külföldön született generációt a gyökértelenségtől, ha gondosan beléjük neveljük mindazt, amit mi szeretünk és fontosnak tartunk a hazánkban.

Addig is…

A tisztviselők nyugdíj előtti búcsúpartijánál kevés szomorúbb dolgot láttam. Húsz-harmincévi munka után ott állsz egy tucatnyi alig ismert, feszengő ember között, akikkel csak az köt össze, hogy az elmúlt pár évben egy osztályon dolgoztatok.

Kapsz tőlük valami olcsó ajándékot, amire fejenként öt eurónként adták össze a pénzt, közben pedig arra gondolsz: végre elmehetek innen. A többiek meg arra: úristen, mikor mehetek végre én is. Szerintem így vagy úgy, de ki fogom hagyni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Európai Unió Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr26771665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.09. 07:33:45

Mindenki alszik vagy csak túl hosszú volt ez az olvasmány így kora reggel?

DieNanny CH 2014.10.09. 07:38:36

Nagyon-nagyon jó írás, érdekesen megírva. Nem is tudom, mit lehetni kérdezni... Köszi! :-)

DieNanny CH 2014.10.09. 07:40:31

@ChristineK:

Ja, fura. Pedig a számláló szerint már 110-en olvasták...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 07:46:38

hudefasza poszt
meg a hajam is belebizsergett

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 07:56:11

Egy besavanyodott brüsszeli bürokrata remek írása.
Rengeteg támadási felülettel és gumicsonttal amin lehet rágódni.
Fantasztikusan jó írás valamiről amiröl lehetetlen érdekfeszítöen írni neki mégis sikerült.
Minden elismerésem.

HardPötty 2014.10.09. 08:05:17

Eddig sem vonzott a bürokrata/ diplomata / irodista élet és ez a poszt sem hozta meg a kedvem.
A posztoló belső őrlődése azt hiszem hamarosan magyar népbetegség lesz. Annyian vagyunk már külföldön és sok ember küzd azzal, hogy akkor hová is tartozik. Hol fog élni? Egyik országban még nincs otthon a másikban meg már nem.
Vannak szerencsések akik pedig mind kér országban otthon érzik magukat.

Azt hiszem a posztolónak lenne már annyi tapasztalata és szakmai háttere hogy simán váltani tudna. Nem csak munkahelyet hanem akár országot is.

A depresszió süt az írásról, de remekül megírt anyag és tanulságos.

Giddy Lamb 2014.10.09. 08:06:02

Talán à szabadság policy részben ellenpontozhatná à posztból áradó komor, depis feelinget, mert arról nem esett szó, illetve arról, kaphat-e a tisztviselő külképviseleti munkát más, ingergazdagabb országokban.

NIKI LAURA 2014.10.09. 08:09:03

Brusselbe a mindenkori kormany(is) legnagyobb seggnyaloi kerulnek,a legtobbje magyarul sem tud,nemhogy angolul.

Nezzetek meg Szanyit( goj motorosok )semmihez sem ert,de ilyen a tobbi is.wgy semmirekello lopo,csalo banda.( mondjuk O pont nem fityesz)
De Ti valasztottatok,hat nem hobiorogjetek,birca magyar.
Legalabb Morvai Kriszta beszel angolul,es nem felolvasva a szoveget mint Orban.

Panaszkodunk,hogy milyen szar itthon...pedig,az egesz magyarhon egy kozep afrikai szint lenne az EU- s penzek nelkul,annak a kb 70% lenyuljak,es kovetelunk,mert ez nekunk jar!?
Dehogy jar....na leptem galyazni,bar total elszoktam a rendszeres munkatol:)

Határátkelő 2014.10.09. 08:28:00

@NIKI LAURA: Túl azon, hogy rémisztően általánosítasz (mert noha nyilván politikai elfekvőként IS használja a magyar politikai Brüsszelt, azért az nem igaz, hogy MINDENKI, aki odakerül, egy értelmetlen senki, nevet is tudok mondani, aki kifejezetten értelmes, normális ember, igaz, nem politikusként harcolta fel magát a képviselőségig), szerintem összekevered a szezont a fazonnal. A poszt ugyanis nem a politikusokról és még csak nem is a Parlamentről szól, hanem azokról a háttérben dolgozó emberekről, akik az egész rendszert működtetik.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.09. 08:35:07

@NIKI LAURA: a mindig negatív posztjaid közül kb. ez az első olyan, amivel részben egyet tudok érteni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.09. 08:36:48

Ez igen, hatalmas poszt, nagyon tetszett, elmeny volt olvasni!!!
Koszonjuk!

Az "enyhen" szubjektiv velemenyem az, hogy "En? Ezt? Soha!"

A magyar nyelv nagyon kifejezo fajta. Ott van rogton az angolbol atvett (es nemikepp magyarizalodott) "munka" szo. Ha kettevagjuk ezt a szot, azt kapjuk: "mun" es "ka".
A mun, nyilvan az angol moon-bol szarmazik es nagyszeruen kifejezi, hogy milyen borzalmasan tavoli dologrol beszelunk. A "-ka" pedig a kucsinyitokepzo, arra hivatott, hogy jelezze eme remek tevekenyseg jelentektelenseget.
Munka (kulonoskepp a Brussel-style) = tolem tavol allo, jelentektelen dolog ;)

arncht 2014.10.09. 08:38:45

Nagyon jo iras. Nekem nem tunik ugy, hogy az illeto elveszitette magyar identitasat :) van amit sose tudunk levetkozni.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 08:39:02

Jól vázoltad a rothadás bűzét. Szinte érezni a szagot a képernyőről. Ez a bukott liberalizmus, valóban ilyen. Az elmúlása dicstelen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 08:48:27

@maxval a bircaman:
Vigyázz mert jön egy liberális és simán levezeti hogy te is az vagy.
Velem már megtörtént.

coeris 2014.10.09. 08:50:48

Nagyon jó írás, köszi! Azért én kíváncsi lennék, hogy egy monstre államapparátust működtető bürokrata élete mennyire más Brüsszelben, mint mondjuk egy bármelyik másik állami gépezetben. Mert pl. egy washingtoni vagy moszkvai közszolga dolgos hétköznapjai nyílván ezerszer érdekesebbek, izgalmasabbak és ők sokkal kevésbé hajlamosak depresszióra. :P (Szarkazmus off.) Ha azt írta volna, hogy úgy dolgoznak, mint egy startupos programozó, kötetlen munkaidőben, irodában borozgatva, és bármikor elmehetnek csobbani egyet a medencébe vagy jógázni munkaidőben, akkor meg az lenne a reakció egyesektől, hogy fújj, mocskos dekadencia, Róma is így kezdte, és ki is múlt... :P

A posztolónak: köszi, hogy gründolsz az EU-ért, értünk! Nekem tuti nem lenne cérnám ehhez a fajta munkához, viszont nagyon fontos, mint mondtad, az "óra" leállna nélküle.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 08:56:05

@diggerdriver:

Nem a liberális köznapi értelméről van itt szó, hanem mint egy eszmerendszerről.

Határátkelő 2014.10.09. 08:58:47

@maxval a bircaman: Aminek persze semmi köze a mai poszthoz, ami egy hatalmas, bürokratikus államapparátus működését mutatja be belülről. Ez egy nagyon jó és érdekes írás, szóval szerintem mielőtt az egész beszélgetést elviszed az aktuális kormánypropaganda irányába, akár hagyhatnád is. Kösz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.09. 09:03:29

@maxval a bircaman:
Ha nem lenne liberalis eszmerendszer, mar reges reg nem kommentelhetnel itt ;)

@diggerdriver:
Belem csak hanyni jar a lelek :D

tableno 2014.10.09. 09:08:42

Egyértelműen a HÁ-n valaha is megjelent legjobb 3 írás egyike. Annak idején bennem is komolyan felmerült, hogy eurokrata legyek (megvolt hozzá minden adottságom), de a vállalati szféra jobban érdekelt. Így utólag nem bántam meg, sőt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:11:54

@Kövérmadár [swe]:

A valóság sokszor érdekesebb a fantáziánál.

A magyar munka szó szláv eredetű. Az ősszláv мѫка szóból ered, melynek jelentése bánat, szenvedés.

Az, hogy a magyarok átvették ezt a szót a munka kifejezésére, azt jelenti, hogy az ősmagyarok is már kellemetlen, szenvedéssel teli valaminek tekintették a munkát.

Bolgár közmondás: "ha egyszer munka, ne dicsérd".

Bolgár népi mondás: "Mit kell tenni, ha az embernek dolgozni támad kedve? Egy kicsit le kell feküdni, majd csak elmúlik.".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:11:54

@Határátkelő:

Minden vélemény propaganda.

Mint pártfüggetlen embernek, sosem célom bárminek a propagálása, természetesen saját elképzeléseimet leszámítva.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:11:54

@coeris:

A világ legérdekesebb tevékenysége is rutinba fullad előbb-utóbb.

Évekig az egyik kedvenc hobbim a pókerezés volt, különösen a versenyeket szerettem. Hogyan sikerült elérni, hogy ma már eszembe se jut pókerezni? Nagyon egyszerűen, úgy, hogy 4 éven keresztül az egyik vezető online pókercég ügyfészolgálatán dolgoztam. Ott aztán sikerült halálosan megunni az egészet.

Megfigyeltem: ha néha-néha bevezek egy versenyre, 40-50 perc után viszketni kezdek, s elkezdek direkt rosszul játszani csak hogy végre kiessek.

Taxomükke (UK) 2014.10.09. 09:25:14

Nagyon jó írás volt. Aki akar, talál benne olyan dolgokat is, amibe beleköthet, szóval minden igényt kielégít. ;)
Nekem az volt a megdöbbentő Brüsszelben, amikor egyszer este odakeveredtem a "hivatalok" közelébe, hogy milyen kihalt egy jókora városrész.

2014.10.09. 09:33:59

Nagyon érdekes poszt!

emiGrant 2014.10.09. 09:36:48

Nagyon klassz írás, köszi! Annak ellenére, hogy van egy pár haverom akik az EU-nál dolgoztak/nak, tudott újat nyújtani. Érdekes, hogy nekem nem tűnt messze annyira depisnek a tónus, mint eddig majdnem mindenkinek. Lehet, hogy azért, mert barátaimon keresztül már tisztában voltam ezzel és nem lepett meg. Ami feltűnt az a posztoló inszularitása, ahogy valahogy az jött át amikor a nőkről írt, hogy a szinesek, meg muszlimok jelenléte az negatívumnak tűnt neki. Persze ez kiderült, hogy csak nekem tűnhetett így, ha végül is figyelembe vesszük, hogy kit vett el. Már mások is írták, hogy nyugodtan mehetne tovább is. Érdekelne, hogy erre gondolt-e már? Ugyanakkor, ha a munkája elviselhető, akkor szerintem Brüsszel sem egy szörnyű hely, már amennyire egy pár látogatásból ezt meg tudom itélni.

Morgo1229 2014.10.09. 09:38:45

Szerintem az elso kep az nem Brusszel. Le kene cserelni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 09:40:24

@maxval a bircaman:
Igazad van Max.
Amit én csinálok az nem munka.
Az játék.

tableno 2014.10.09. 09:42:06

@Giddy Lamb: Sajnos az EU Bizottságnál dolgozni egyfajta csapda, ugyanis az ott megszerzett tudás nem igazán konvertálható, vagy csak nagyon speciális területek esetében (pl pályázatírás). Az országváltás is eléggé korlátozott: Brüsszel, Strasbourg vagy Luxemburg. Egyik sem az a kimondott adrenalinbomba...

pappito · http://pappito.com 2014.10.09. 09:51:13

klafa poszt. fura ezt leírva látni, anno a csatlakozáskor a brüsszeli hangulat eszméletlen pörgős és érdekes volt.

a leglegebb sörözőben életemben ott jártam, néha álmodok róla annyira király volt.

brüsszel viszont egy közepes arab falu volt akkor.

Palazeti 2014.10.09. 10:00:13

Én azt szeretném kérdezni a posztolótól, hogy még mindig a Jogi szolgálatnál dolgozik-e és tudja -e hasznosítani a megszerzett jogi tudását. Hasonló cipőben járok mint a posztoló én most vagyok 34 és én is gondolkodom Brüsszelen, bár most sokkal nehezebb kikerülni az óriási verseny miatt mint 12 éve...

qkuc 2014.10.09. 10:20:24

@Babette.: ha nem haragszol meg érte, ezt grafikusan leképeztem a fejemben és kuncogok, :).

Golf2 2014.10.09. 10:20:30

@tableno: Hát azért sokan cserélnének az ügyvéd úrral fizetést és helyet.

McZozo 2014.10.09. 10:31:01

@maxval a bircaman:
Ha ez a liberalizmus olyan bukott es halodo akkor megis miert ez vezeti meg mindig a vilagot ketto az emberek miert nyugatra lepnek le miert nem az altalad annyira ajnarozott keleti diktaturakba, valamint ez a halodo liberalizmus finanszirozza meg mindig magyarorszagot is. En a nyugat helyebe mar reg megvontam volna az eus penzeket hogy igen gyerekek szar a mi rendszerunk akkor menjetek koldulni oroszorszaghoz meg kinahoz. CSak erdekes modon onnan megse jon sose az ahitott manna. Ha meg jon is valami az sokkal de sokkal durvabb feltetelekkel mint a halodo liberalizmustol jovo. Szoval abba kene hagyni a kettos mercet hogy apenz nem budos de a tobbi az nem kell. Igenis ha kell a penz halodjunk egyutt veluk

Giddy Lamb 2014.10.09. 10:31:01

@tableno:
Nyilván zsákutca szakmai szempontból, de talán valamelyest kompenzál az, hogy nyugdíjas állås és annyi szabit vehetsz ki önmegvalósításra, amennyit akarsz

tableno 2014.10.09. 10:35:06

@Giddy Lamb: Persze, kérdés kinek mik a szempontjai. Nekem pl a szabadság többet ér a biztonságnál. De ez én vagyok.

2014.10.09. 10:38:54

Kínszenvedés volt végigolvasni, legalábbis számomra. Nem tudnék egy ilyen életet elképzelni magamnak. De hát különbözőek vagyunk, ettől szép az élet. :)

TilosazA (UK) 2014.10.09. 10:56:02

Szegény posztoló... Mégis meg kéne fontolni, hogy állást vált, ennyire keserűen és szomorúan nagyon rossz bejárni dolgozni. És nem ártana felkeresni egy pszichológust. Nem rossz szándékból mondom, komolyan.

Morgo1229 2014.10.09. 11:05:45

@TilosazA (UK): Azert anelkul, hogy a posztolo zseben turkalnek.... Also hangon Kb 7-8 ezer eurot keres adomentesen.
Valljuk be azert itt sokan lennenek deposok.

TilosazA (UK) 2014.10.09. 11:08:27

Hm. És hogy a kislány alig beszél magyarul az nem a kislány, vagy a világ hibája... Sok mesét kell együtt olvasni, hat évesen még sokat tud tanulni így. Pár év múlva már nem akar majd közös mesélést... És hát az elmúlt években is sokat kellett volna foglalkozni vele.

TilosazA (UK) 2014.10.09. 11:09:24

@Morgo1229: Látom, fogalmad sincs róla hogy milyen depressziósnak lenni. Ha tudnád, akkor semmi pénzért nem lennél újra az.

mertcsak 2014.10.09. 11:20:07

Kedves Bányászbéka, nem derült ki igazán, mi a hobbid, de pl. az írás az lehetne blog vagy könyv alakban.

McZozo 2014.10.09. 11:20:07

@Golf2: a 3000 euros belepo szint az tenyleg csak magyar viszonylatba tunik hatalmasnak az a kinti arakhoz viszonyitva arra eleg csak hogy megelj belole egy csaladdal de mar felretenni nem olyan konnyu belole.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 11:22:09

"De ha azt is tudjuk, hogy az EU-konform, X görbületű banán az egyik nagy tagállam tengerentúli tartományaiban termesztett fajta sajátossága, az Y és Z görbület viszont az EU-n kívüli versenytársaké, akkor máris derenghet, hogy egy ilyen nevetségesnek tűnő szabály mögött komoly tagállami lobbizás és több tízezer banántermesztő védelme rejlik."

He - he :-)
Köszi Brüsszel!
Ezt nekünk fújtátok be.
Valószínű martinique-i banánról van szó.

Na, olvasom tovább.

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 11:24:18

Nagyon tetszet! Többsègben vannak itt a màs orszàgban letelepedôk íràsai ès eddig kevès expatròl olvastam. Èn is az vagyok, "jô" tudni, hogy ott is hasonlò gondokkal küzd egy expat, mint itt. Köszi, hogy megírtad.

Muscari 2014.10.09. 11:24:27

Nagyon-nagyon tetszett a poszt, bar a vegere en is szomoru lettem.

Koszonom a posztolonak, hogy bepillantast engedett a vilagaba, sajnos latszik, hogy nem minden a csillogas. A sok maganyos, kiegett ember szerintem nem csak ott figyelheto meg, hanem a versenyszferaban is, csak az van vedve, akinek szereto csaladja van. Tartos baratsagokat igy tenyleg nem lehet kotni sajnos, marad a csalad, tars a gyerekek.

Most akkor leirok megint valamit a multikultirol, ami enyen sokkolt. Van egy uj kis lengyel kolleganom, most kezdte itt az egyetemet angol szakon. 28-an vannak a csoportban, abbol haom fiu. Ez eddig rendben.

Azonban a 25 lany kozul o az egyetlen kereszteny, a tobbi mind muszlim! Mindjart az elso oran megszoltak, hogy tulsagosan nagy a kivagas a bluzan es nem illo igy mutogatni a melleit. Nem egy szegyenlos lanyrol van szo, azonnal visszavalaszolt, hogy ez itt London es o ugy oltozkodik, ahogy akar, ha nem tetszik, haza is lehet innen menni.

Majd utana ezek a lanyok az elrendezett hazassagokrol kezdtek el beszelgetni, hoyg ki kihez megy hozza, mert a legtobbjuk mar menyasszony vagy ferjnel is van. Es ez csak az elso nap tortenese volt, szegenykem teljesen sokkban volt, mikor ezt emeselte. Nem gyozott mentegetozni, hogy o nem rasszita, jart mar muszlim fiuval is, csak o teljesen mas volt.

Ez aztan a kultursokk a javabol:-(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 11:35:51

@Philosoraptor:

Nem is kell ezt csinálni. Jöhetsz ide inkább eladónak valamelyik boltba. Billás bér pl sima dolgozóknak bruttó 1450 eur. Gyerek nélkül, egyedül az egészen pontosan 1131 eur nettóban. Számolgass mire elég.

www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Austria&city=Graz

Halkan megjegyezném hogy nagyjából a legtöbb tétel stimmel. Pár kivétellel. Pl a csirkemell 10 eur között mozog, nem 12 ahogy írja, a tojás is inkább 2 alatt van mint felette. De pl a lakhatási rész elképesztően pontos.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 11:35:51

@emiGrant: jó napot :) A multikultival kapcsolatban nem nyilatkoznék mert ez nem az a fórum (amiből sejtheted hjogy elég sarkított véleményem van a témában). Maradjunk annyiban hogy az óvodában remek dolog amíg a kicsik aranyosak. Viszont később a suliban, amikor már a teljesítmény számít, fontos hogy a gyerekek ne húzzák le egymást. Ne olyan teljesítmény legyen a mérce amit azért tettek mesterségesen alacsonyra hogy a nem kifejezetten teljesítményközpontú kulturából érkezők is meg tudjanak felelni.
A továbbmenetellel kapcsolatban - amíg az embernek csak magára van gondja, szerintem nyugodtan választhatja a járatlan utat a járt helyett (soha nem féltem megnyomni a resetgombot az életemen, most sem félnék), de onnantól hogy másokért is felelősséget viselünk már bonyolultabb a kérdés...

Golf2 2014.10.09. 11:35:51

@McZozo: 3811 EUR a kezdő.nyomasztó lehet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 11:35:51

@McZozo:

Népszerű érv, csak teljesen alaptalan.

Az emberek nem a liberalizmusba mennek, hanem a gazdagságba.

Te pl. mit választanál: a liberális Indiát 20 ezer Ft átlagfizetéssel, vagy a nem-liberális Kuvaitot sokszor annyi fizetéssel?

tableno 2014.10.09. 11:37:58

@Muscari: hát ha a muszlimok próbálják ráeröltetni a saját szokásaikat az európaiakra _Európában_, az nem multikulti, hanem éppen hogy a multikulti halála...

tableno 2014.10.09. 11:39:28

@Golf2: ha családot kell belőle eltartani Brüsszelben (ráadásul egy EU-hivatalnoktól elvárt színvonalon), akkor nem olyan hű de sok az...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.09. 11:42:01

Jó post, de ha ekkora a bánat, miért van még ott? Tessék hazajönni vagy keresni egy vidámabb állást, esetleg országot.

tableno 2014.10.09. 11:44:58

@Zka: mert családdal nem olyan egyszerű feladni egy biztos egzisztenciát, és az EU-s szaktudás nem igazán piacképes máshol.

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 11:45:33

@tableno: nalunk sokszor mondjak, hogy en itt sziveskedjek visszafogottan oltozkodni es viselkedni, mert ez egy arab orszag. Ok meg ha hozzank jonnek, akkor ok alkalmazkodnak.
Vitathato a fenti mondat. Nagyon is. Viszon ok ragyogoan elerik, hogy mi alkalmazkodjunk. Nincs ombudsman , meg mini szoknyas jogok biztosa akihez lehet menni sirdogalni.
De a katariak vedelmeben: tobb csaladot is ismerek, akik az elso mondat szerint èlnek es europaban ranezesre meg sem mondanad, hogy ok muszlimok.

Morgo1229 2014.10.09. 11:48:07

@TilosazA (UK): en nem erzem a posztolot deposnak.

kicsitmásképpen 2014.10.09. 11:50:00

Nekem nem a három legjobban van benne, hanem maga a legjobb. Talán ilyen kellene mind legyen: valós életképet ad, mégis ott van mögötte a valós kép hatása is, személyes - mert egy írás csak az lehet, de objektív is. Mindemellett nagyon színvonalas, őszinte.
Akkor is megérintene, ha nem éltem volna át személyesen, de így aztán pláne. Mint ahogy értem a dilemmáját a muzulmán sokk miatt, a kiüresedett kapcsolatok miatt, és a lehetséges identitászavar miatt a gyermekében. Bár csak személyesen is ismerném, az összes kalapomat megemelem előtte!

the real banyaszbeka 2014.10.09. 11:50:00

@TilosazA (UK): Ez egy igazi zen-buddhista, közvetlenül a megvilágosodás előtti pillanat! Hadd zizzentsek ide egy kóant:
- Boldogtalan vagyok - mondta a tanítvány.
- Számolj le az illúzióiddal! - felelte a mester.
- És akkor mi lesz? - kérdezte a tanítvány.
- Boldogtalan leszel - mosolygott a mester.

Muscari 2014.10.09. 11:53:41

@TilosazA (UK):a z apukanak miinig nehezebb dolga van, kerdezd csak meg Charlie-t. Ha a kozos beszelt nyelv es az orszag nyelve is mas, raadasul az apuka sokat dolgozik es keves idot tud tolteni a gyerekkel, szinte lehetetlen feladat, a nagyszulok persze sokat segithet(ne)nek.

Morgo1229 2014.10.09. 11:54:19

Lehet jelentkezni. Ma eppen biztonsagi oroket keresnek !!
Persze egy par nyelven nem art tudni !

europa.eu/epso/apply/jobs/perm/2014/internal-securiy/index_en.htm

Hari Seldon 2 2014.10.09. 11:59:07

„Hallottam olyan kollégáról, aki egész karriert épített arra, hogy éjjel-nappal azt kereste, hogyan lehet ha kell-ha nem kell alapon belekötni a hazája törvényhozásába.”

Ezt most nem kifejezetten magyar vonatkozásban mondom: De aki ott van, az nem magyar, német, francia, olasz, hanem Európai.
Ezt komolyan így gondolom. Az EU egy ország, ti ott egy egységes államigazgatásban / -ért dolgoztok. Nektek az a „kötelességetek” az EU érdekeit védjétek. – Természetesen most nem a „ha kell ha nem kell belekötni” esetéről beszélek (az természetesen szándékos szívatás), még csak nem is valamely ország viszonylatában (lehet bármilyen ország).

„Talán nem véletlen, hogy az általam ismert vegyes párok közül mindig a férfi a belga.”
Na ezt nem kellett volna írni…

„A kislányom hat évesen alig beszél magyarul, a feleségem közel-keleti”
OK, és te cikized a marokkói enklávét? :-(

„Talán az fog segíteni neki ebben, hogy Belgiumhoz képest a magyar történelem és kultúra sokkal színesebb és érdekesebb, s főleg hogy Brüsszelhez képest Budapest egy nyüzsgő, izgalmas és nem utolsósorban gyönyörű város.”

Megint előjött a mi vagyunk a leghíresebb mindenfélék… Retteghetünk, amikor majd Albánia is tag lesz, ők leszek aztán a legnyüzsgőbbek, meg legszínesebbek, meg legmindenfélébbek…
Bocs, haver… :-)

„Szerintem nem kell félteni a külföldön született generációt a gyökértelenségtől”

Persze, hogy nem. Mondjuk annak (így nekünk is) könnyű, aki teljes családdal jön ki EURÓPÁBA.

Muscari 2014.10.09. 12:00:17

@Sesamelmo (Q): olvasd el ezt a cikket, nem hosszu:

index.hu/kulfold/2014/10/08/csehorszag_nyaral_arabl_teplice/

Nem ertem az egeszet. Elmennek egy furdohelyre, a pasik furdenek (stirolik a furdoruhas lanyokat), a nok meg mit csinalnak kozben? Ez nekem annyir a fura.

Annak nagyon urulok, hogy vannak olyan ismeroseid, akik Euroban europai normak szerint oltoznek es viselkednek, de attol felek, ok vannak kisebbsegben, meg ok nyilvan tanult, felvilagosult emberek is.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 12:00:28

@maxval a bircaman:
Egyiket sem. Hagyjuk a témát.
Azért a liberalizmusról nem éppen India jut az embernek elsőre eszébe.

Muscari 2014.10.09. 12:02:46

@maxval a bircaman: ez erdekes. Ugyanigy a robotolni szo is, ami ugye faraszto es nem szeretem munkat jelent es ha jol gondolom az oroszbol jon.

Herr Géza 2014.10.09. 12:17:29

@pappito: Olvasom a kommented:
"a leglegebb sörözőben életemben ott jártam, néha álmodok róla annyira király volt."
Persze tudat alatt mit olvasok? "A legmelegebb..." :))))))
A következö gondolat: hú, vazze, mit kapsz mindjárt "tudjuk-ki"-töl..... :))))))))))))))))))))))
Aztán nekifutottam még egyszer.

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 12:19:33

@Muscari: ez ugy van, hogy ha o felszedne maga utan a szemetet, akkor nem adna munkat a szemetszedonek. Azt nem gondolta meg at, hogy mashol ez maskepp van.
Szokott itt lenni a szabadstrandoknal szemetszedesi nap, hat a feher ember megy oda tobbsegeben önkènteskedni.

A fürdôzès: anyuka is tud pancsolni, a burkiniben vagy mi a neve. Letezik furdos abaja is. Nem tudom megerteni, hogy egy fekete bô koppenyben miert is jo a vizbe menni, de csinaljak.

Herr Géza 2014.10.09. 12:20:07

@Morgo1229: Aha. Gondolom nagy a tülekedés a több nyelven beszélö biztonsági örök között.... :D

Herr Géza 2014.10.09. 12:20:54

@Herr Géza: Mármint a több nyelven beszélö MAGYAR biztonsági örök között. :)))))))

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 12:26:02

@Muscari: most volt az àldozati ünnep, az Eid. Igy nèz ki utàna a part:

kepfeltoltes.hu/141009/mocsok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

qkuc 2014.10.09. 12:33:39

A poszt az azt átjáró fanyar cinizmussal vagy szarkazmussal? megspékelve igen szemléletes volt a háttérmunksáogról. És megerősített benne, hogy nem nekem való ez a tisztviselődsdi.

qkuc 2014.10.09. 12:36:42

@qkuc: munkásokról, no ...

Morgo1229 2014.10.09. 12:37:14

@Sesamelmo (Q): Ja, itt is jot egy kollega, kinalta a sutit, hogy naluk most van "xmas"
Szoval a fonokom kerdezte tole, hogy na az erkelyen nyirtatok ki a birkat ? Azt mondta, dehogy, o a hentestol vette, egy egeszet. Adott a szegenyeknek a husbol, mert azt ugy kell az iras szerint a tobbit meg lefagyasztja.
Akkor majdnem hozzaszoltam, hogy ja, anyamek is azt csinaljak disznovagas utan. Lefagyasztjak a hust. De inkabb nem hoztam szoba a disznokat. Szepen elkussoltam. :-) A suti nem izlett mert gejjj volt.

kardio1 2014.10.09. 12:37:16

@Hari Seldon 2:
A felvetésedre azért ott a vàlasz a postban: nem csekély mértékben (és akkor még ovatosan fogalmaztam) a lobbik ereje dönti el, milyen döntést hoznak Brüsszelben, nem pedig az europai érdekek szem elôtt tartàsa dominàl. Ez egy szép elképzelés azért, hogy ott az utobbit kellene tenniük :)
Azt meg, hogy Brüsszelhez képest Bp.-t részesiti a posztiro, tudd be a magyar mivoltàval jàro szubjektivitàsnak. Nyilvàn mindenki, vagy legalàbbis a globetrottereket leszàmitva a nagy többség màsképp kötôdik az orszàgàhoz, mint màs helyekhez a vilàgban.
A gyökértelenséget, vagy inkàbb a két orszàg közé szorulàst (két szék közt a földre esést) inkàbb az elsô generàcios kivàndorlo éli meg, nem a gyerekei. Szerintem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.09. 12:40:30

@Hari Seldon 2: Nem kell parázni. Albánia nem lesz tag. De nem azért, mert az EU nem akarná...:)

qkuc 2014.10.09. 12:44:36

@Hari Seldon 2: No, most már kezdem látni az "értelmét" ezeknek a hüyle szabályoknak. A másik ilyen az uborka és a görbülete (meg talán a kerülete?) volt, azért vajon ki lobizott? :D

the real banyaszbeka 2014.10.09. 12:47:30

@Zka: Szívesen olvasnám más, vegyes kapcsolatban élők véleményét a kérdésben. A magyar fél már csak nyelvi okokból sem a nullán kezdi, ha hazamegy, A nem-magyar társ és a külföldön felnőtt gyerek számára viszont kultúrsokk. Szóval a fene tudja meddig tudok engedni az egészséges önzésnek anélkül, hogy az a rám bízottakat taszítaná ugyanabba a problémába ami számomra megoldódna a hazamenetellel.

Nigro notanda lapillo 2014.10.09. 12:48:23

üdv a posztolónak a "cég" egy màsik szürke irodàjàból:)
nagyon érdekes volt olvasni, szinte egy az életútunk, fiatalabb vagyok, de kb. egy időben érkeztünk, s mégis egészen màs színekben làtom a vilàgot, van jó és rossz, de alapvetően pozitív az egész és a gyerekeim is nagyon jól beszélnek magyarul...

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 12:48:40

@Morgo1229: eid szamokban katarban.
65.000 allatot aldoztak fel, ennek kb 4.875.000.000 huf az erteke.egy allat kb 75.000 huf. Az unnep oromere 15%os volt az aremelkedes.
De kupon rendszerben 45.000 ausztral juhot osztottak szet csupan kb 20.000huf ert.

Eddig 600 ember kerult korhazba , mert tulzabalta magàt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 12:48:42

@Hari Seldon 2:

Persze, mert mindenből a leggazdagabb jut eszedbe, ami tetszik neked.

qkuc 2014.10.09. 12:49:08

@Morgo1229: Hát nem is tudom, igaz én aztán nem nyugati fizetéseket talicskázom haza itthon, de még egy nap IT auditorként felért volna a pokollal ... (Vacak munkahel, még vacakabb munkamorállal megspékelve.)

the real banyaszbeka 2014.10.09. 12:49:12

@TilosazA (UK): A gyerek magyartudásával kapcsolatban nem vallom magam bűnösnek. Például tök jól tudja mondani, hogy "tengerimalac". Külföldön az ovitól kezdve nem a család nyelve az elsődleges, hanem amin a kis barátaival kommunikál. Sőt, általában még az egy országból származó gyerekek is a "befogadó" ország nyelvén beszélgetnek. Ezzel akkor sem lehet versenyezni ha odahaza mindkét szülő a nap 24 órájában magyarul beszél a gyerekhez. A végén tudni fog magyarul, de ha nem jár igazi magyar iskolába magyar gyerekek közé, sohasem fogja anyanyelvi szinten, akcentusmentesen, naprakész szókinccsel beszélni. Ez részben ránk felnőttekre is igaz. Nézhetünk magyar tévét meg minden, de pár év után már egyszerűen nem ugyanazt az élő nyelvet beszéljük mint odahaza.

labirintus1 2014.10.09. 12:49:28

Szintén brüsszeli tisztviselőként néhány dolgot pontosítanék.

1) A fizetés lehet ennél jóval kevesebb is, mert nem mindenki tudott a végzettségének és a szakmai tapasztalatának megfelelő helyre kerülni. Azaz rengetegen vannak asszisztensi pozícióban, ahol a fizetés 2800 eurónál kezdődik. Ennek nem az az oka, hogy nem voltak elég okosak vagy felkészültek, hanem hogy alku született, hogy a k-európaiak gyakorlatilag csak a pályákező szintre léphettek be 2004-ben. Emiatt a politikusokat és a szakszervezeteket lehet átkozni.

2) Van tömegközlekedési támogatás. Ha lemondasz az ingyenes parkolóhelyről, akkor a havi bérleted (44 euró) felét térítik. Évi 10 alkalommal kérhesz ingyenes parkolóhelyet, ha valamiért mégis be kéne jönnöd kocsival.

3) Azt hiszem, a posztoló annyira fiatalon került ki, hogy még nem volt körülötte az a stabil közeg (család + barátok), akik maradtak volna és talán ezért érzi magát magányosnak. Én sokkal később kerültem ki, de semmi ilyen probléma nem volt.

4) Ez valamennyire alkati kérdés is, meg talán nemtől is függ, hogy mennyire érzi valaki úgy, hogy őt veri a sors, mert nem csinálhat karriert. Engem ez 40-es nőkét abszolút nem zavar. Elfogadtam, hogy nem lesz belőlem soha főnök, és vígan élem az életem.

5) Szerintem, a belgák az expatokra nem haragszanak, hanem irigylik őket. Nem miattunk menekülnek el, hanem azért, mert lassan 40% a muszlimok aránya és nekik egyszerűbb vidéken a saját nyelvi közösségükben iskoláztatni a gyereket, mint Alival, meg Mohameddel együtt, akik nem tudnak rendesen franciául.

2014.10.09. 12:50:05

A Gare du Nord-nál másmilyen franciaórára siettek a "lányok". A kelet-európaiak nem csinosak, hanem konkréten kurvának öltöznek, ettől tűnnek "vonzónak". De magassarkúban, szénné mázolva, szar hajjal, ócska cuccokban mindig a kelet-európaiak járkálnak.

2014.10.09. 12:51:41

@Morgo1229: A pénz a depressziót nem tudja gyógyítani, maximum enyhíteni.

Ladislav 2014.10.09. 12:51:59

Jó volt a poszt. Érdekes volt ilyen életszagú, emberközeli oldalról is megismerni a kiküldetésben lévők életét, mert itthon csak a "Brüsszelben minden fasza" képet halljuk, olvassuk.
Nem tudom ki hogy van vele, de szvsz csak az ilyen reális írásokat kedvelem, a felesleges sallang nélkül.
Bányászbéka: milyen nemzetiségű a feleséged?

2014.10.09. 12:53:23

@házelőtthinta: Nem tudok németül, és angolt tanulok jelenleg. Szóval akkor sem tudnék menni, ha akarnék. :)

qkuc 2014.10.09. 12:53:28

@Muscari: Nem szeretnék vitát kirobbantani, de jól tette, hogy visszaszólt. Nem igazán tartom helyesnek, hogy rá akarják a "nézeteiket" erőszakolni a helyiekre. ívalahogy nem fordítva kellene lennie? A bevándorló idomul valamennyire a befogadó ország szokásaihoz?

2014.10.09. 12:54:13

Na, Brusszel az a hely, ahol eleg gyakran jarok, de ha az lenne a ket valasztasi lehetosegem, hogy soha nem hagyhatom el Mo-ot, vagy ha igen, akkor Brusszelbe kell elnem, akkor inkabb maradnek Mo-on eletem vegeig... Van egy gyonyuru belvarosa (ami legtobbszor az este kovetkezmenyeken tele van szemettel meg reggel 9-kor is), es vannak jopofa kulvarosi reszei, azon kivul viszont szerintem nagyon gaz hely... Ha meg kimesz a belvarosbol, es nem eppen a gazdagabb kulvarosi reszeken boklaszol, akkor feher embert alig latsz (setalo ovodai csoportban tenyleg kb. 2-3 gyerek feher), es iszonyatos szemet es igenytelenseg mindenfele... :(

Bocsanat, ha belegazoltam volna valakinek a lelkebe, de nekem tenyleg ez jott le jopar latogatas utan Brusszelbol... Ha mar Brusszelben dolgozik az ember, akkor ha teheti, inkabb ingazzon, eleg jo a vonatkozlekeses, es nagyon kedves kisvarosok vannak a kornyeken.

2014.10.09. 12:55:27

@maxval a bircaman: Mindenkinek meg van az esélye arra, hogy a munkája legyen a hobbija. :) Úgy természetesen nem fog menni, hogy utálom a munkámat.

2014.10.09. 13:01:27

@Ödenburger [Hu/At]: Már pont írni akartam, hogy menjenek lakni Bruges-be, aztán látom wikin, hogy baromira nincsen közel Brüsszelhez. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 13:04:43

@qkuc: az is segitett, hogy az ejszaka kozepen arra ebredtem, h almomban hatalmas magasfesz vezetekeket fogok es nem raz meg, de valoban igy volt, mi dig vartam, mikor ul le, de vegig elveztem az olvasasat. nem vagyunk mink ilyen jo poszthoz hozzaszokva:D

Muscari 2014.10.09. 13:07:18

@Sesamelmo (Q): a tengerben oké, de a medencébe is beengedik? Nem nagyon hiszem, hogy túl higiénikus ruhában fürödni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 13:07:23

@Hari Seldon 2: na ive, az a re geteg eus banantermelo...meg az a sok eus bananultetveny...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 13:21:04

@Philosoraptor:

Kevés ember számára adatott meg ez az esély.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 13:22:01

@Hari Seldon 2: "Az EU egy ország" - soha nem volt az, most sem, és nem is lesz. Nincs olyan hogy európai nemzet (és szerintem Navracsics is jobban járt volna ha ezt karakánul kijelenti amikor az egyik EP-képviselő megkérdezte tőle). Nemzetek feletti európai identitás legfeljebb vallási és faji alapon létezett. Vallási alapon pont az iszlámmal szemben kezdtük meghatározni magunkat Nagy Károly korában, fajilag a gyarmatosítás korában. Aztán a faji felsőbbrendűségünkbe vetett hitünket elvitte a cica meg az I. világháború, nagyon helyesen, a keresztény identitást meg a rossz értelemben vett liberalizmus ami egy minden tekintélyt megkérdőjelező, szkeptikus értékrelativizmust tett mainstream ideológiává. Nem mondom hogy az EU ezt tudatosan támogatta, de nem is építhetett igazi európai azonosságot, éppen a tagállamok sokszínűsége miatt. Európa nem Amerika. Sőt, nyugaton már nemcsak az európai hanem a nemzeti identitás is zavaros. Az EU-val meg végképp nem tudnak mihez kezdeni. Mondjuk arra mindenhol jó hogy minden bajukért Brüsszelt hibáztassák, néha nem is ok nélkül (lásd az angolok esetét az emberi jogi bíróság ítéleteivel), amióta meg bejött az észak-déli ellentét, azóta pláne. Németországban az európai gondolat addig tart amíg nem érinti a pénztárcájukat (lásd az AfD sikereit).

"Nektek az a „kötelességetek” az EU érdekeit védjétek"

Ez így van, és bár szeretem a hazámat (sőt épp ezért) öröm volt közelről látni ahogy a magyar költségvetési dolgokban a kormány körmére néztünk. Például. De mi van akkor ha a Bizottság olyan politikát erőltet, amiről tudjuk, hogy totál szembe megy azzal amit az európai emberek elvárnának? Mondhatnék párat...

„Talán nem véletlen, hogy az általam ismert vegyes párok közül mindig a férfi a belga.”
Na ezt nem kellett volna írni…"
Miért is?

"Megint előjött a mi vagyunk a leghíresebb mindenfélék…"
Nagyon sajnálom hogy erre tőled csak egy verbális legyintésre telik, ráadásul félre is értetted (vagy pont ezért reagáltál úgy ahogy?).

"OK, és te cikized a marokkói enklávét?"
Majd beszélgessünk erről, ha a napi híreket olvasva egy európai(!) városban úgy érzed oda kell szóljál a párodnak hogy ha sötétedés után jön haza, a biztonság kedvéért tegyen a fejére valami kendőszerűséget.

qkuc 2014.10.09. 13:22:01

@Nigro notanda lapillo: Egy miniposztra esetleg nem vállalkozol? :) Lássuk a másik "oldalt" is, :).

the real banyaszbeka 2014.10.09. 13:22:13

@labirintus1: helló :) Köszi a pontosítást. A fizetésekre meg fokozatokra a rendszer bonyolultsága miatt nem tértem ki részletesebben, amúgy is hosszú lett a poszt. A parkoló-lemondós felállás tudtommal csak a Berlaymontban dolgozókra igaz.
(Apropó Berlaymont - egy volt kollégám múlt péntek este halt meg az egyik mosdóban. Feltehetőleg szívroham. Na ennél mondjon valaki szarabb halált...)

2014.10.09. 13:22:29

@házelőtthinta: Arra gondolom nem gondoltal hogy a posztolo meg a munkatarsai kicsit tobbet tanultak mint aki a Billaban elado, ezert keresnek tobbet.

2014.10.09. 13:26:41

@Golf2: Gondolom ez brutto fizetes, tehat a netto sokkal kevesebb ami csaladdal Nyugat-Europaban egyaltalan nem kiemelkedo penz. Ahogy a posztolo is mondta, sok csalad egy keresos mivel nem sok munkalehetoseg van a hazastarsak szamara.

2014.10.09. 13:31:11

@Sesamelmo (Q): Te panaszkodsz? :) Akkor mit szoljak en!

qkuc 2014.10.09. 13:31:34

@diggerdriver: Lássuk be, fontos dolgok ezek, de amire te "gondolsz" az nem zöld, :D. Vagy ha igen, akkor ott a baj már nem kicsit ..., :D.

2014.10.09. 13:36:09

@maxval a bircaman: Ne haragudj, de nem tudod mirol beszelsz. En veletlenul eltem / dolgoztam Indiaban es az altalad emlegetett Kuwait szomszedjaban is. India tele van nyugatiakkal akik ott elnek, dolgoznak, a legtobben onkenteskent, es egeszen extrem dolgokat is bevallalnak hogy ott maradhassanak, bortont kockaztatva elnek ott illegalisan stb. Mert imadnak ott elni. Ellenben ide, a Kozel-Keletre lasszoval fogjak a cegek az embereket; sokszorosa a fizetes nalunk a Nyugat-Europaban elerhetonek es megis ugy konyorognek hogy jojjon ide valaki. Szinte senki nem marad egy-ket evnel tovabb, a nagy gazdagsag ellenere - es itt tenyleg van penz, haz medencevel, luxusauto, szolgak, minden. Mi konkretan azert vallaltuk be ezt hogy utana Azsiaban tudjunk elni. Es nem mi vagyunk az egyetlenek, tobb kollegam szamolja a napokat amikor vegre szabad lesz es letelepedhet Thaifoldon stb. vagy legalabbis otthon Nyugat-Europaban, egy szabad orszagban.

2014.10.09. 13:42:51

Egy ilyen unalmas munkarol es a Kiraly utcat megszegyenitoen kutyahugyos varosrol ilyen jo posztot irni! Le a kalappal!

Meg senki nem kialtott kirekeszto rasszizmust a mini-Marokko miatt?

Nem volt idom kommentet olvasni. Hinta-monologue volt mar?

Mirjam, megneztem a BbC musorat, amit linkeltel. A szokevel nagyjabol egyetertek a benefit kapcsan, benefit-trap system van.

2014.10.09. 13:43:27

@tableno: @Muscari: Igy van ahogy Tableno mondja: ez nem multikulti ami a kolleganoddel tortent, hanem abszolut felhaborito nyomasgyakorlas a lanyok reszerol. Remelem a lengyel csaj kiallt magaert, es en a helyeben panaszt is tennek az egyetem vezetesenek. Nem tudom hova jar egyetemre, de ez nagyon nem altalanos jelenseg, lehet hogy valamelyik kulvarosi college ahova szinte csak azsiaiak jarnak? En veletlenul olyan egyetemre jartam aminek a neveben is benne volt hogy 'Oriental' es tobb mint szaz orszagbol voltak diakok, de ilyen elo nem fordulhatott volna. Nagyon szomoru hogy 2014-ben ilyen van Londonban, meg vagyok dobbenve, ennek nem szabadna igy lennie. Lehet hogy, sajnos, masik intezmenybe kene atiratkoznia a lengyel lanynak (ami szornyu, hiszen nem neki kene 'menekulni').

the real banyaszbeka 2014.10.09. 13:46:00

@zalap: Szia. Már nem, jelenleg egy Disney-rajzfilm hóemberéről elnevezett ügynökségen dolgozom. A JSZ-szel kapcsolatban: ha elméleti jogász vagy, az Európai Bírósággal jobban jársz. Ha gyakorlati, szóval nem csak tanulmányozod hanem valamilyen konkrét szakterületen alkalmazod is az EU-jogot, akkor a jogi szolgálat nem rossz iskola. Feltéve, ha olyan alosztályba-csoportba kerülsz ami a szakterületedet érinti. Ha például a fogyasztóvédelem a területed és ehelyett személyzeti ügyekkel kell foglalkoznod, szakmailag nem sokat lehet profitálni. Mindenesetre érdemes körülnézni a Tanács és az EP háza táján is, nem beszélve a brüsszeli EU-ügyekre szakosodott ügyvédi irodákról.

2014.10.09. 13:46:35

@Muscari: Igen, nalunk is abayaban / ruhaban / burkiniben furdenek a medenceben. Ha akozott kene valasztanod hogy egesz eletedben nem mehetsz vizbe, vagy csak abayaban, akkor te is valoszinuleg inkabb az abayas megoldast valasztanad.

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 13:47:31

@Mirjam2: na igen, az megkorlatozottabb orszag. Tele van szaudi rendszamu autoval Doha az unnepek miatt.

@Muscari: furdoruha ez. Elasztikus anyagu , szukebb nadrag meg bovebb felso, kapuci. Kb ilyen img3.vetements-femme-voilee.fr/63-medium/burkini-noir-a-pois-saumon.jpg
De nem, nem tartom normalisnak vizben. Plane nem nagyobb kislanykon. :(

2014.10.09. 13:59:31

@charlieharper: En is pont ezt gondoltam a posztrol - errol a temarol nem lehetett volna jobbat irni! Mondjuk azt uzenem a posztolonak hogy 'cheer up', ha mar egyszer ott van, probaljon pozitivan hozzaallni es ne depizni. De hat nekem ilyen az egyenisegem, masok maskepp allnak hozza.

Burma fovarosaban jartam a minap es eljutottam a helyi zsinagogaba, igy nez ki: kepfeltoltes.hu/view/141008/Synagogue1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg; kepfeltoltes.hu/view/141008/Synagogue2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg. Egyszoval kicsi de nagyon szep, es elbeszelgettem egy kedves betero burmai holggyel, aki elmondta hogy 7-8 zsido csalad meg mindig ott el a gyarmati idokbol, minden heten unneplik a szombatot, es pont 3 honapja teljes felujitason esett at az epulet. Es ugyanabban az utcaban van egy mecset, egy buddhista meg egy hindu templom, de lathatolag bekesen megfernek egymas mellett.

Ami azt illeti hogy senki nem panaszkodott a 'kirekeszto rasszizmusrol' a posztban: ugy gondolom, mindannyian tapasztaltunk mar kirekeszto rasszizmust sajat magunkkal szemben olyan emberek reszerol akiket a poszt emlit...

A BBC musor szerintem jol bemutatta a kulonbozo velemenyeket, a benefit trap pedig sajnos teljesen igaz.

Hinta: pont ra gondoltam a minap mikor az Economist legutobbi szamat olvastam (oktober 4-10), van benne egy nagyon erdekes cikk a 'digitalis forradalom'-rol, hogy miben kulonbozik az ipari forradalmaktol es hogyan szoritja ki tenylegesen a munkaeropiacrol a kepzetlen embereket. Egyebkent is erdekes ez az Economist, vannak benne jo cikkek UK-rol pl. UKIP, Tories and welfare etc.

DieNanny CH 2014.10.09. 14:04:00

Hát, én nem tudom. Most direkt újra elolvastam, de semmi depressziót nem érzek ki az írásból. Rendkívül tárgyilagos - talán ezt vélik sokan depressziónak?
Doktor Kutya, merre vagy?

2014.10.09. 14:09:16

@maxval a bircaman: Miért? Mert az emberek olyan szakmát választanak, amit nem szeretnek, vagy pedig azért, mert a szakmájuk nem tud a hobbijuk lenni?

2014.10.09. 14:14:54

@Sesamelmo (Q): Ne is mondd, Dohan keresztul repultem haza par napja es szo szerint nem volt szabad hely a repulon, elfogyott a kaja (!) mire hozzank ert a stewardess, stb. De hat itt tenyleg nem viccelnek, siman leorditjak a fejedet ha kilatszik a hajad, van ahol azert is ha kilatszik az arcod. Nincs multikulti, erosen monokulti kornyezet :)

Nalunk voltak arab (nem szaudi) csaladok a lakoparkban ahol tavaly laktam, es voltak akik teljes abayaban, illetve ruhaban, farmerben hasznaltak a medencet. Nekik a burkini tul kihivo oltozet lett volna. Probaltak elerni hogy legyenek 'women only' idok amikor csak ok hasznaljak a medencet, de szerencsere a vezetoseg leszavazta. Aztan azt probaltak elerni hogy legyen betiltva az 'igazi' bikini, ezt meg a bikini-viselo nok szavaztak le azzal hogy tovabbra is bikinit hordtak a tiltas ellenere :). Es ez elvileg nyugati lakopark volt. Iden nem is lakunk lakoparkban, nem eri meg az extra koltseg.

2014.10.09. 14:17:50

@DieNanny [SZ,CH]: De, depresszios hangulat egyertelmuen. En bevallom, jobban erzem magam Szaudi Arabiaban mint a szerzo Brusszelben, a posztjabol itelve :). De ezert csak sajnalom ot es remelem tud segiteni magan valahogy, mert tenyleg nagyon szimpatikus es nagyon jol ir.

tableno 2014.10.09. 14:17:53

@the real banyaszbeka: a vegyesházasság olyan, mint bármilyen más kapcsolat: rengeteg kompromisszummal jár, hogy működjön. Illetve még olyanabb. Nyilván, harmadik országban élni együtt (ahol mindkét házastárs "idegen") gyakran még könnyebb is, mint az egyik házastárs hazájában. De azért ez utóbbi sem lehetetlen, tudok sikeres példákat rá (olyat is ahol a férj, de olyat is, ahol a feleség hazájában élnek). A legfontosabb, hogy az ember fogadja el a helyzetet az összes előnyével, problémáival és kihívással együtt, és ne azon merengjen állandóan, hogy mi mindenről kell lemondania. Ha mást választ, akkor is le kellett volna mondani bizonyos dolgokról.

qkuc 2014.10.09. 14:18:01

@Mirjam2: Jó kép, szép zsinagóga. Nem gondoltam volna csak a kép alapján, hogy Ázsiában van, :).

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 14:21:59

@Mirjam2: o hat talalkozhattunk volna!

Szerencsere -az unnepeket kiveve- tobbsegeben vannak a bikinis nok a vizparton. A gyerekeket dada hozza a medencehez, persze neki nem szabad levetkozni, igy arab not ritkan latni a vizben.

Ti a lakoparkon belul normalisan oltozkodhettek?

2014.10.09. 14:25:27

@the real banyaszbeka: Huha, most olvastam ezt - le a kalappal. Teljesen egyetertek mindennel amit Europarol irsz, a szivembol beszeltel. Es tenyleg nagyon jo poszt.

TilosazA (UK) 2014.10.09. 14:26:04

@the real banyaszbeka: Erről sok vita volt már, családonként változik. A lényeg, hogy vagy elfogadja az ember, hogy ez így működik, vagy sok munkát tesz bele, hogy ne így legyen. Én igyekszem megtanítani a lányomat jól magyarul, ami igazából azt jelenti, hogy sokat beszélgetünk, és sok mesét olvasunk. Majd meglátjuk hogy sikerül.

2014.10.09. 14:28:39

@Sesamelmo (Q): Tavaly nyugati lakoparkban laktunk ahol barmit lehetett hordani (elvileg, persze az arab nok kommenteltek...), iden csak sima apartmanban lakunk igy csak szigoruan ugy lehet ajtot nyitni ha rajtam szemeteszsak van :). A lakoparkok sokkal dragabbak mint az apartmanok.

puhacica 2014.10.09. 14:30:04

olyan ez a poszt, mint egy fénykép, gy borongós időben készült valósághű fotó.

2014.10.09. 14:31:57

@Sesamelmo (Q): Egyebkent szivesen talalkoztam volna veled de csak atszalltam Dohaban. Ha veletlenul arrafele jarok, jelentkezem. Pont gondolkodtam hogy olyan szivesen atkoltoznek - tenyleg liberalis paradicsomnak tunik hozzank kepest... De azt hiszem sokkal nehezebb lenne nekunk munkat talalni es a fizetes is sokkal alacsonyabb lenne.

rumitom 2014.10.09. 14:35:11

@tableno: egyet kell, hogy ertsek. Fantasztikusan jol osszeszedett es az eus burokrata let teljessegel torteno bemutatasa. Koszonom hogy megirtad.

Nekem csak ITs contractor ismeroseim vannak brusszelben, ok csillagaszati fizetesrol es partikrol meselnek, bar erdekes modon nekik sem jon be a varos. Nekem tobbszori latogatas utan is elheto varosnak tunik, de persze nem eltem neg ott

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 14:35:51

Ugy megorultem h Brusszel, aztan elolvastam es elmentem a sarokba sirni. Nekem nagyon nagy foku eletuntsag a mely szomorusag jott at. Tessek orulni a csaladnak, egymasnak, annak, hogy nem elnek rosszul, hogy nem kell minden reggel gyomorgorccsel bemenni dolgozni. Annyi fele lehet kirandulni, minden kozel van, nincsenek tavolsagok.
Nekem ez picit inkabb midlife crisis beleburkolva az expat let osszes nyomoraba..
Biztos vagyok benne, hogy fiatalon konnyebb, foleg az en generaciomnak akik a diakcsereprogramba nottek bele es normalis volt cserediakokkal logni itthon es honapokra mas kulturakban elni es tanulni.
Attol meg, hogy sok kommentrol sut az ember szine a feher mentalitas nekem mindig is fura lesz.

labirintus1 2014.10.09. 14:39:32

@the real banyaszbeka: Nem, mindenkire igaz. Én pl. a Rue Joseph II-n dolgozom és itt is így van. Sőt, ha van parkolókártyád, akkor bármelyik bizottságos épület parkolójába behajthatsz. De igazából engem ez nem érint, mert nem vezetek, úgyhogy nekem támogatott bérletem van.

Amúgy merre laksz? Elég ijesztőnek tűnik az a mondatod, hogy a feleségednek el kell takarnia a haját. Én jó környéken lakom, úgyhogy ott nem volt még hasonló sem. Viszont az iroda melletti utcákban beszóltak már párszor. Pedig nem vagyok fiatal és feltűnen szép és a 15 fokos belga nyárban abszolút nem szoktam kihívóan öltözködni. :-)

Nigro notanda lapillo 2014.10.09. 14:39:32

@qkuc: nem hiszem, hogy érdekes lenne:)
ez nem màsik oldal, hanem, az én szubjektív történetem.
nem mondok ellent a posztolónak, ő ezt így éli meg, lehetséges, hogy más valaki ugyanezekkel a paraméterekkel boldog lenne.

Ismerek hasonló cipőben járókat( nem csak magyarokat és nem csak EU-s tisztviselőket): eljön otthonról mert nem jó, némi idő múlva itt sem jó ezért fizetésnélkülivel hazamegy, ott elvan vagy elhelyezkedik vhol de ott sem jó, ezért visszajön, itt még mindig nem jó ezért máshová vágyik... keres valamit?
Talán a képesség a boldogságra hiányzik, nem tudom.

Lunacica 2014.10.09. 14:41:40

@Muscari: de igen beengedik a medencebe, megpedig tudod hol lattam?!
Miskolctapolcan a barlangfurdoben!!! azt hittem dobok egy hatast, mar magyarorszagon se lehet toluk az ember nyugodtan.

2014.10.09. 14:42:29

@Hari Seldon 2: India / Azsia a legszabadabb hely ahol eletemben voltam. Es ezzel nem csak en vagyok igy; olyan szabadsag-erzetet ad az embernek amirol Europaban csak almodni lehet. Ott van az igazi multikulti; ahol ez nem csak egy elvont policy amit ra akarnak eroltetni az emberekre, hanem az eredeti kultura resze.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 14:42:42

@the real banyaszbeka:
A mieink is francia óvodába járnak, most középső csoportosak. Nálunk inkább a helyi nyelv ami lassabban megy. ( - Igaz ketten vannak egyszerre)

2014.10.09. 14:45:50

@Lunacica: Azert a muszlimok vedelmeben megemlitem hogy ez egy globalizalt vilag ahol ok is ugy erzik hogy nem 'lehetnek nyugodtan' tolunk. En pl. tavaly egy szaudi kisvarosban kozfelhaborodast keltettem azzal hogy rendszeresen egyedul maszkaltam, fedetlen arccal. Ez neked rohejes, de nekik valoban nagyon szokatlan es zavaro, megis kenytelenek voltak elturni - valtozik a vilag, ez van, ha tetszik, ha nem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 14:46:09

@Nigro notanda lapillo: "Talán a képesség a boldogságra hiányzik, nem tudom."

Nem hiszem, hogy ennel jobban meg lehet ezt fogalmazni :)

Sesamelmo (Q) 2014.10.09. 14:50:16

@maxval a bircaman: haha, ez nagyon ledèr.

@Mirjam2: most el kell mennem, meg lehet, hogy a többieket nem is èrdekli ez a csevely, de sok tanàri allas van altalanostol egyetemig.

Egy egyiptomi lanyka lelkendezett nekem egyszer, hogy milyen jo itt elni, huu de szabad orszag. Mondtam magamban persze. Neked. Anyutol tavol. De amugy szaudiban dolgozott munkatarsak azt mondjak, hogy az.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 14:52:15

@labirintus1: Parkolókártyám van, be is hajthatok, legfeljebb félóra után kihajtok mert úgysincs szabad hely. Igazából nem fájdalmas mert nagyon ritkán megyek kocsival, lévén a Joseph II-től tíz percnyire lakom. Ha napközben jármű kell, ott a motor, annak mindig van hely. Egyébként éppen ez a hosszú, sötét, gyakorlatilag csakis EU-alkalmazottak által járt utca az ami hírhedt volt a magányos nők elleni atrocitásokról egy-két éve, a DG Admin még egy figyelmeztetést is kiadott. Márpedig ha nekik valami eléri az ingerküszöbüket akkor már komoly baj szokott lenni. Esetünkben kicsit megnyugtató hogy a feleségem ránézésre arab vagy török is lehet, szóval nem annyira célcsoport (viszont már jött haza sírva mert egy latin-amerikai barátnőjét a szeme láttára inzultálta pár észak-afrikai gyökerekkel rendelkező belga).

Mondjuk reggelente mindig látok 2-3 frissen felnyomott autót, de talán már nem annyira brutál a helyzet mint 10 éve amikor tréningeket tartottak car- meg housejacking témában és külön reklámozták az ilyen esetre szóló biztosítást.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 15:03:27

@Nitnitnit:
A múltkor belinkeltem a cseppkőbarlangokat Liége környékén. Kíváncsi vagyok, hogy ott például járt-e.
Nem kifogás, hogy gyerekkel nem lehet.
(Mi 3-al megyünk mindenfelé, ha találunk valami érdekeset.)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 15:05:46

@the real banyaszbeka: komolyan ennyire dramai a helyzet par utcanyira? A Ferfi a Belliardon dolgozik, en privat szferaban Etterbeekben, mindenhova gyalog megyunk Ixellesbol es soha semmi inzultalasnak, betoresnek, feltoresnek, lopasnak nem voltunk tanui vagy reszesei (hala Istennek). Pedig mi atjarunk Mantongen is rendszeresen. Nem mintha hianyolnam, hogy inzultaljanak, csak furcsallom, es remelem, hogy minket sosem er utol :)

2014.10.09. 15:05:50

@qkuc: Igen, pedig tenyleg ott van, ez egy masik haz az utcabol: kepfeltoltes.hu/view/141009/41_www.kepfeltoltes.hu_.jpg :)

Hari Seldon 2 2014.10.09. 15:06:33

@the real banyaszbeka:
"Az EU egy ország" - soha nem volt az, most sem, és nem is lesz. Nincs olyan hogy európai nemzet (és szerintem Navracsics is jobban járt volna, ha ezt karakánul kijelenti, amikor az egyik EP-képviselő megkérdezte tőle).

OK. Egy EU által fizetett alkalmazott ezt mondja, akkor tényleg nem lesz egységes.

„Talán nem véletlen, hogy az általam ismert vegyes párok közül mindig a férfi a belga.”
Na ezt nem kellett volna írni…"
Miért is?

Azért mert itt már néhányszor körbejártuk a témát, hogy bezzeg a nőknek mennyivel könnyebb párt találni nyugaton. Ez nem rólad szólt, ebbe a vonatkozásban.

"OK, és te cikized a marokkói enklávét?"
Majd beszélgessünk erről, ha a napi híreket olvasva egy európai(!) városban úgy érzed, oda kell szóljál a párodnak hogy ha sötétedés után jön haza, a biztonság kedvéért tegyen a fejére valami kendőszerűséget.

Nem azért írtam, azért írtam, mert cikizted a marokkói enklávét, és a te feleséged is közel keleti. Tehát ő is bevándorló.
Az meg szerintem kifejezetten rossz, hogy az ember „úgy tesz, mintha muzulmán lenne” csak a kedvükért. Így még joggal hihetik, hogy egy „lazuló muzulmán nő”.
Természetesen nem tudom a megoldást, a konkrét helyzetre. (metróval, villamossal, busszal jönni? stb… semmiképpen nem a marokkói körzeten keresztül)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 15:09:34

@Hari Seldon 2: Nalunk mar tervben van :) a legkozelebbi allomas Oostende, mert en a vizmanias meg nem voltam a parton. Ennek surgosen kell veget vetni.

2014.10.09. 15:09:51

@Sesamelmo (Q): Utananezek a munkanak, de attol tartok hogy a fizetes valoszinuleg fogsagban tart bennunket egy ideig. Tavaly kaptunk Omanbol ajanlatot es mind a ketten nagyon szerettuk volna elfogadni, de sajnos a mostani fizetesunknek kevesebb mint a felet :( ajanlottak ugyanezert a munkaert. Pedig Oman tenyleg jo hely lehet.

bpetya75 2014.10.09. 15:19:14

@the real banyaszbeka:

Tetszik a gondolkodásmódod.

Ami a nyugdíjaskori rémképeidet illeti. Talán érdemes lenne azzal az 1-2 emberrel, akik eddig megmaradtak barátnak és most kezd lazulni a kapocs, megpróbálni valami módon mégis közel maradni egymáshoz. Keresni valami olyat, ahol sokkal kevésbé választhat el az eltérő anyagi lehetőség. Nem fürdő, hanem járni egyet a Pilisben, vagy a Szépművészeti Múzeumban. Ilyesmire gondolok. Olyan emberrel, akiben van tartás, és nem akar lehúzni, mert te "gazdag" vagy, érdemes extra erővel tartani a kapcsolatot. Főleg, ha ilyen siralmasnak látod az időskori kilátásaidat.

Hari Seldon 2 2014.10.09. 15:19:50

@Nitnitnit:

Szóval te is olvastad a múltkor a barlangos túra ötleteimet?

fr.wikipedia.org/wiki/Grottes_de_Remouchamps
www.mondesauvage.be/grottes/fr/

www.grotte-de-han.be/fr

:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 15:20:50

@Mirjam2: a hétköznapi emberek szerintem elég jól elvannak egymással Burmában is (nagyobb bajuk is van annál, mint hogy egymást szekálják), de sajnos az elmúlt néhány évben kormányszinten elég erősen piszkálják, direkt szítják az iszlámellenességet. elég csúnya dolgok is történtek, kis népirtás meg pogrom meg gyújtogatás. a nyugati határszélen élők nagy részének a mai napig nincsen állampolgársága sem, Bangladesh és Myanmar egymásra mutogatnak.

Sanz 2014.10.09. 15:23:25

Ez a poszt Londonról is szólhatott volna, mert a versenyszférában ugyanez a lelketlen munkamorál van sok cégnél.
Egy brazil ismerősöm mondta, aki 12 éve él itt, hogy "olyan rossz, hogy az összes ember, aki a barátom lesz, 2-3 év után visszamegy a hazájába, mert nem bírja elviselni Londont".
Hát igen, a 21. század népbetegsége a magány és az ahhoz köthető mentális problémák lesznek...

Hari Seldon 2 2014.10.09. 15:24:50

@Dragonlady (now in Indonesia):
Az a nevetséges, hogy Burmában alig van muzulmán, sőt még keresztény is talán több van az angol gyarmatosítás utóhatása miatt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.09. 15:27:02

@Mirjam2:

Az Economist a fő szócsöve (hivatalosan) a háttérhatalom gazdasági részlegének. Én is gyakran olvasgatom.

A billát meg Raptornak írtam, aki írta hogy van egy bolti eladó végzettsége. Azzal gondolom a billa a reális cél, nem?

labirintus1 2014.10.09. 15:27:02

@the real banyaszbeka: Akkor már értem a problémát. Ez a környék világosban sem túl vidám. Amúgy emlékszem arra az időszakra, mert az én kolléganőm volt, akiről ebédidőben egyszerűen megpróbálták letépni a vállán keresztben hordott táskát, amit ugyan nem tudtak elvinni, de elrántották és úgy elört a kulcscsontja, hogy azóta sem gyógyult meg teljesen. Nálunk elég nagy volt a felháborodás, mert a rendőrség annyit tudot mondani, hogy ne hordjuk keresztbe a táskát. Hát menjenek a francba!

Egyébként nekem ez a fajta szlömösödés a legnagyobb félelmem a jövőt illetően, mert most kéne megtippelni, hogy 20-30-40 év múlva melyik lesz az a környék, ahol megőrzi a lakás az értékét.

Én azt látom, hogy azok maradnak itt nyugdíjasként, akiknek itt él a gyereke vagy belga a párja. Én most úgy gondolom, hogy itt leszek nyugdíjas, mert 30 év után már teljesen idegen lesz Magyarország és már nagyon nem fogom érteni, hogy hogy működik ott a rendszer. Tavaly nyáron volt egy furcsa tapasztalatom sürgősségi ellátás témában Pesten. És bár alapvetően pozitív volt, kiderült hogy már 5 év után sem tudom, hogy hová is kell menni, ráadásul attól, hogy nem volt magyar tb kártyám eléggé megállt a rendszer. 70 évesen nem hiszem, hogy vállalkoznék ilyen kalandokra, úgyhogy inkább maradni fogok ott, ahol ismerem a környezetet.

Én még azt szoktam mondani, hogy Brüsszelben buborékban élünk. Mindenkinek megvan a saját kis buborékja és nem is érintkezik a más buborékban élőkkel. Lehet, hogy te még nem találtad meg azt a buborékot, ahol jól érzed magad.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 15:27:22

@Mirjam2: Kedves Mirjam2, köszi a biztatást :) Viszont a globalizációs dologban nem biztos hogy egyetértünk. Kicsit mások a nagyságrendek. Ráadásul az arab országoknak nem is azzal a külföldi behatással van bajuk amit mi rossznak tartunk a globalizációban (a szokásos hallivúdiszemét meg rohattmultik, hiszen ez az arab országokban nagyon keveseket érint) hanem olyan dolgokban amelyek hasznosságáról azért még konszenzus van Európában, mint például az alapvető szabadságjogok.

Na mármost: érthető ha valaki szeretné élvezni egy szabadságjogokra épülő társadalom előnyeit, a probléma ott kezdődik ha annak csak az előnyeit veszi tudomásul, ideológiai és kulturális alapjait azonban elutasítja. S ott tetőzik a probléma ha egy jól körülhatárolható politikai csoport szemet huny az ilyen elutasítás fölött, sőt akár bátorítja is, cserébe a bevándorlók szavazataiért. Így lett a rövidtávú politikai haszonlesésből hosszú távon nagyon durva következményekkel fenyegető társadalmi probléma.
Most nem csak arra gondolok hogy milyen már hogy itt az utcán vágják le az áldozati bárányt és a kukába gyömöszölik a bőrét, hanem hogy Németországban már-már kitört a polgárháború a kurdok, jezidiek és törökök között, itt Brüsszelben meg nyíltan vonulgatnak az IS-t támogató szalafisták a fekete zászlójukat lobogtatva. Boldog vagyok hogy otthon ilyesmire még nem kell számítani.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 15:29:02

@Hari Seldon 2: Igen. Persze leragadtunk annal, h "uristen, 100 eves villamos visz be, mennyire joooo". :D
El van konyvjelzozve, es be van tervezve. Bar engem a reserve erdekel nagyon, es hogy mennyire lehet "allatozni".

Határátkelő 2014.10.09. 15:29:55

@qkuc: @Nigro notanda lapillo: Én is örülnék, ha írnál egy posztot te is. Szerintem nagyon érdekes lenne!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 15:33:16

@Hari Seldon 2: mint mondtam, a nyugati határszélen élő népek egy része muzulmán.
a gyarmatbirodalom után ottmaradt indiaiak egy része is egyébként, egyáltalán nem mind hindu.
a kormány statisztikája 4%-ot vall be, és ez több mint kétmillió ember.a nemhivatalos statisztikák szerint több.
valaki nagyon alapos munkát végzett a wikipédián
en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Burma
és ezt most el is fogom olvasni
(Yangonban is muzulmán iskolában dolgoztam, a diákjaink kb harmada muszlim, a kollégáimnak talán a fele. egyébként az egész iskolában, kb 250 ember, egyetlen ember se hordott kendőt, csak mondom, de nem azért, mert szabály volt erre, hanem mert így alakult éppen, hogy senki se akar - tudom, hogy ez neked a vesszőparipád.)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 15:38:04

@Sanz: "Hát igen, a 21. század népbetegsége a magány és az ahhoz köthető mentális problémák lesznek..."
Szerintem azt az alapveto elvet kelleni kovetni, hogy orulunk annak aki jon, es amikor megy orulunk, hogy itt volt. Nem minden kapcsolatnak kell egy eletre szolnia. Szerintem nagyon jo erzes uj embereket megismerni. Minden emberhez teljesen maskepp kotodunk, nincs ket egyforma ember, nincs ket egyforma baratsag, mindenkitol valami ujat tanulunk. Ez nem tragedia. Sot.
A masik, amit otthon magyaraznom kellett minden alkalommal a barataimnak, amikor elkoltoztem az orszagbol, hogy egy masik orszagba megyek, nem maghalni. Attol, hogy par orszaghatar kerul ket barat koze, meg nem kotelezo eltavolodniuk, de ehhez is 2 ember kell.

2014.10.09. 15:40:55

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, tudom a sztorit a Rohingya kozossegrol, pogromok stb. sajnos Indiaban is vannak; ahogy te is irod, ezek sokszor politikailag szitott dolgok illetve a nagy szegenysegbol adodo feszultsegekre vezethetoek vissza. Ennek ellenere azt latom hogy hetkoznapi szinten valodi harmoniaban, multikultiban elnek az emberek sok helyen Azsiaban. Es itt nem csak vallasi toleranciara gondolok, hanem pl. 'transgender' emberek elfogadasa Thaifoldon / Indiaban; Buddha-szobor a hindu templomban; stb.

2014.10.09. 15:44:27

@Dragonlady (now in Indonesia): @Hari Seldon 2: Csak hogy megerositsem, rengeteg muszlim van Yangonban, en pont egy mecsettel laktam szemben es ez csak egy volt a sok kozul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 15:46:20

@Mirjam2: szia, bocs, igaziból nem is neked mondtam, mert tudom, hogy tudod, hanem a témával kapcsolatban, másoknak (ha egyáltalán érdekel valakit).
és egyébként meg persze hogy tudom, hogy miről van szó.
mert hát persze én is ezért vagyok Ázsiában, és nem máshol.
ez az elfogadás.
juteszembe, a volt kollégám, aki most egy alapítványi óvodában dolgozik, mondja, hogy felvettek egy frissen végzett (helyi) angoltanárt - aki ladyboy. na azért ezen még én is meglepődtem, ő meg nem értette, miért. - bankban, boltban pénztárban, étteremben, recepción minden további nélkül akárhol, de iskolában még nem láttam vagy nem hallottam ilyenről.

2014.10.09. 15:50:55

@the real banyaszbeka: Nem akarok vitatkozni, de szerintem meg kene hallgatnod a masik felet is... Ami a nagysagrendeket illeti, pl. te hogy erezned magad, ha Dubai-bol szarmazna a csaladod generaciok ota es azt latnad hogy a lakosok nagy resze (igen, nagy resze, tobbsege) kulfoldi es alkoholt isznak, kivagott ruhaban jarnak, randiznak stb. Na ok is pontosan ugy erzik magukat, mint te Brusszelben. Ez van, globalizacio. Szerintem van ralatasom valamennyire a multikulti kerdesre, miutan tobb mint 15 evet eltem Londonban, tobb mas orszaggal megszakitva (koztuk Nemetorszag) es most a Kozel-Keleten. Ettol fuggetlenul szimpatizalok veled, csak szolok hogy az ermenek ket vagy tobb oldala van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.09. 15:51:22

@maxval a bircaman: hát ez a hülye miért megy kabátban a vízbe? :)

the real banyaszbeka 2014.10.09. 15:52:56

@Hari Seldon 2: képzeld el a létező legnagyobb, majd legkisebb számot amit csak el tudsz képzelni. Na kb annyi darabra tépné olyan rövid idő alatt a sajtó azt az európai döntéshozót, aki egységes európai identitást akarna teremteni. Hiszen már most is arról szól minden hogy Brüssel meg az EU mennyire elnyomja a nemzeti, főleg regionális identitást.
Azért nem lesz soha európai identitás, mert az identitás közös értékeken alapul. Amit mostanra európai identitásnak lehet nevezni - demokrácia, szabadságjogok - túl absztrakt ehhez, ráadásul nem is csak ránk európaiakra érvényes. A Zeitgeist szerint viszont tabu bármilyen más identitást negatívként beállítani, ezért az sem játszik hogy másokhoz képest tagadólag határozzuk meg magunkat, ahogy a középkorban meg a gyarmatosítás korában tettük ("Európa NEM muzulmán" vagy "Európa NEM fekete"). Maradnak legkisebb közös többszörösként a közös érdekek, és az EU annakidején érdekközösségnek is alakult. Azóta viszont nemcsak az értékek pluralizálódtak hanem az érdekek is. Akár egy országon belül, lásd Spanyolország és Katalónia. Szerintem nincs is baj ezzel, sőt az lenne a baj ha ezt a sokféleséget ignorálnánk. Felülről nem csak hogy nem lehet, de a XX. szézad tanulsága szerint nem is szabad az embereket közösségbe erőltetni. Szerintem. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 15:55:37

@Mirjam2: ó, hát nekem alapból nem kell elhinni semmit, végülis csak két évet húztam le Yangonban :-D szóval köszi :-)
elfelejtettem egyébként, hogy akad sok kínai muzulmán is, ők Yunnanból menekültek a polgárháború idején. Hui néven fut ez az etnikum, és ezeréves múltra tekintenek vissza (selyemút és hasonlók).
nekem sokszor az jutott eszembe, mivel az én osztályomban is volt kettő, hogy bazinagy szívás azoknak a gyerekeknek, akik a burmai és az angol után kínaiul és arabul tanulnak írni. (ők mindketten kínaiul beszélnek otthon, és teljesen kínainak néznek ki.)

2014.10.09. 15:56:02

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, en is lattam oket mindenhol Bangkokban es ez nekem szemely szerint nagyon pozitiv elmeny volt - szomoru hogy a vilag mas reszein nem igy mukodik. Indiaban is inkabb megturik oket, de nem lehet magasabb tarsadalmi statuszuk. Azert jot rohogtem mikor kitort a Conchita Wurst 'botrany' Europaban; hogy ebbol az egyetlen egy szerencsetlen emberbol mekkora ugyet csinaltak! Az ilyenekkel akiket Conchita teljesen kikeszit, mi lenne Thaifoldon - szivrohamot kapnanak az elso napon? :) What's the big deal?

labirintus1 2014.10.09. 15:57:09

@the real banyaszbeka: Annyire vicces olvasni, hogy mennyire hasonlóan látjuk a dolgot. :-) Szerintem, ebben benne kell élni, hogy ne valami ködös képed legyen arról, hogy milyen az, amikor az iszlám tényleg elkezdi zavarni a mindennapokat. Aki ezt nem látta közelről, az azt gondolja, hogy "már megint egy csúnya előítéletes".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 15:57:09

@Zka:

1. Fázik meztelenül.

2. Szégyell félmeztelenül mutatkozni.

3. Így szeret fürödni.

2014.10.09. 15:58:58

@Dragonlady (now in Indonesia): Ne haragudj, remelem nem hangzott ugy amit irtam mintha en egy het utan valami nagy szakerto lennek es nekem jobban kene hinni mint neked... Egyaltalan nem ezt akartam mondani!!! Jo hogy emlited a kinai muszlimokat - akkor ezek szerint nem kepzelodtem, hanem tenyleg kinainak nezett ki nemelyik muszlim szomszed. Mar azt hittem hogy a tul sok antropologiai konyv megartott :)

2014.10.09. 16:00:38

@labirintus1: Jaja, csak Szaudi Arabiaban elek, szoval tenyleg nem tudom elkepzelni milyen az amikor a muszlimok megprobalnak beleszolni a mindennapjaidba :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 16:02:08

@the real banyaszbeka: nagyon érdekes téma ez, európai identitás stb, sokat gondolkozom ezen az egészen állandóan, mikor éppen Indonéziában járok, mert itt 69 éve a függetlenedéskor etnikailag, vallásilag, kulturálisan, történelmileg, minden szempontból sokkal sokszínűbb népességből gründoltak egy nemzetet (muszáj volt), rájukhúztak egy kisebbségi nyelvet mint egyetlen hivatalosat (muszáj volt ezt is) (a mai napig a lakosság 80%-a más nyelveket beszél otthon), és hajrá. persze volt itt vérengzés meg diktatúra meg sokminden megtörtént, de érdekes mégis látni az identitások sokféleségét, ahogy mászkál az ember mindenfele.
szóval érdekes, na, csak ezt akartam mondani, érdemes belemászni a témába.
és én is köszönöm a nagyon érdekes posztot, nem is mellesleg!

@Mirjam: nem neked szólt a cinikusság, bocs, utólag láttam, hoyg ez esetleg félreérthető lesz. vagy facebookon? nem látlak.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:03:38

@Mirjam2: "a lakosok nagy resze (igen, nagy resze, tobbsege) kulfoldi es alkoholt isznak, kivagott ruhaban jarnak, randiznak" - hát ez felháborító a második, sőt harmadik generáció óta ott élő külföldi származású dubaiak részéről. Gondolom mindez legális, ráadásul a csóró külföldiek a nagyvonalú dubai szociális rendszer terhére élnek és a munkanélküli dubaiak elől veszik el a munkát? Ráadásul összejövögetnek és azt kiabálják, hogy az iszlámot ki kell irtani, Mekkát le kell bombázni, a szegény dubai rendőrség meg tehetetlen mert a dubai politikusoknak kell a külföldiek szavazata? Nahát milyen világban élünk :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 16:04:36

@maxval a bircaman:
4. nem akar leégni.
én legalábbis ezért szoktam teljesen felöltözve (ha nem is kabátban) fürdeni. snorkellezéshez még zokni is, mert nem vicces, amikor leég az ember talpa (ha éppen nincs rajtam békaláb, mert nem olyan hely, hogy kellene)
egyik ismerősöm nemrég ment haza Németországba egyéves dk-ázsiai körút után, és valami enyhe (jól gyógyítható) bőrrákos elváltozást találtak nála :-( sajnos vigyázni kell.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 16:06:58

nagyon érdekes, hogy születik egy teljesen reális poszt a hétköznapokról, és mennyire sokan érzik depresszívnek...

Hari Seldon 2 2014.10.09. 16:07:06

@the real banyaszbeka:
Sajnos, a "Zeitgeist szellem" nem engedi a civilizációk "rangsorolását".
Mindenesetre én optimista vagyok a jövőt illetően.
Már erről beszéltünk karidoval is, és megegyeztünk, hogy meglátjuk 20 év múlva, hogy a folyamatok milyenek lesznek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 16:07:56

@Mirjam2: semmi. az a lény egyszerűen nem jó helyen van.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:08:24

@labirintus1: én akkor dobtam konkrétan hátast amikor a gázai dolgok miatt a helyi ISIS, Hamasz meg Hizbollah szimpatizánsok vonultak végig a Joseph II-n, voltak vagy több százan, meg a napokban amikor a kurdok benyomultak az EP-be és a biztonságiak nem akartak visszaengedni a saját épületembe ahonnan 2 perccel azelőtt láttak kilépni, mert három badge helyett csak kettő volt a nyakamban, és hát ugye fokozott biztonság van :D

2014.10.09. 16:11:20

@the real banyaszbeka: Nem kell velem egyeterteni. En a magam reszerol szeretem ugyanazt a toleranciat es megertest tanusitani masokkal szemben amit szeretnem ha velem szemben tanusitananak - fuggetlenul attol hogy az utobbi megvalosul-e vagy sem. Elhiheted hogy tobb rossz tapasztalatom volt 'intolerans' muszlimokkal mint neked. Ettol fuggetlenul, igenis sajnalom a helyi lakosokat Dubaiban mikor arrafele jarok, mivel az eredeti kulturajuk gyakorlatilag elveszett es atvette a helyet egy westernised Disneyland. Minden orszagnak mas problemai vannak, csak azert mert nem pont ugyanazok mint neked, nem jelenti azt hogy nem problema. Es az olaj elott pedig a vilag egyik legszegenyebb tersege voltak, melyen lenezte oket mindenki es nagyon nehez korulmenyek kozott eltek, a tulelesert kuzdottek. Csak szolok, hogy ok is emberek, emberi problemakkal.

2014.10.09. 16:14:00

@Babette.: Hat nezd, ha a te hetkoznapjaid ilyenek, akkor sajnallak. En nem igy erzem magam a hetkoznapokban mint a posztolo, es a jovovel kapcsolatban sincsenek ilyen felelmeim mint neki.

2014.10.09. 16:16:52

@Dragonlady (now in Indonesia): +1, ugyanezert en sem hordanek bikinit a vilagnak ezen a reszen, akkor sem ha lehetne. Feher boru embernek nem jo otlet, legalabbis nekem nem erne meg a kockazat.

Nigro notanda lapillo 2014.10.09. 16:18:56

@Határátkelő: nagyon szeretek itt olvasgatni, de 2 okból nem hajlok a posztiràsra:

1) mivel az EU kisebbik "telephelyén" dolgozom, nagyon könnyen beazonositható lennék pàr személyes adatból s ez nem célom, nem szeretnék viszont mellébeszélni vagy ködösíteni sem a posztban
2) mivel alapvetően vidàm természetű vagyok, maga a poszt is inkàbb pozitív hangvételű lenne(persze nem a rózsaszín ködben bolyongó hurràoptimizmus, de mégis).
Viszont ùgy làtom, hogy erre jóval kisebb az igény.
Nekem a mai poszt azért tetszett mert őszintén leírta, hogy neki milyen ez az egész hatàràtkelősdi, viszont a hozzàszólók egy része annak örült, hogy végre valaki leírta az igazsàgot...én inkàbb ùgy fogalmaznék, hogy leirta az Ö igazsàgàt ami nem érvényes mindenkire.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:19:10

@Mirjam2: "sajnalom a helyi lakosokat Dubaiban mikor arrafele jarok, mivel az eredeti kulturajuk gyakorlatilag elveszett es atvette a helyet egy westernised Disneyland" - igen, ez gáz.

Határátkelő 2014.10.09. 16:21:18

@Nigro notanda lapillo: Ez azért vicces, mert akadt már olyan szerző, aki azért bizonytalankodott előtte, mert hogy ő nem pozitív hangvételű lenne, márpedig úgy látja, itt elsősorban a pozitív élményekről szóló írásokat kedvelik. :))) Ebből csak azt a következtetést tudom levonni, hogy alighanem jók a posztok, mert mindenki mást lát bennük. :)

Ami az 1, érved illeti, azzal nem tudok vitatkozni, de örülnék, ha meggondolnád magad...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.09. 16:23:25

@the real banyaszbeka: paradox módon otthon pont a Jobbik flörtöl a muzulmán államokkal. Persze nem az IS-t támogatják, de a magyar értékek védelmével és a "nemmagyarul viselkedők" elítélésével eléggé összeférhetetlen azon etnikai és kulturális csoportok nyílt támogatása, akik a nyugati országok fehér*, keresztény értékrendjét olyan iszonyú mértékben rombolják.

*nem a bőrszín, a kultúrkör értendő ez alatt

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.09. 16:25:29

@Mirjam2: ez érdekes egyébként, még bele se gondoltam ebbe ilyen szempontból (Dubai 80%-a bevándorló, vagy valami ilyesmi, ugye?)
én úgy hordanék néha fürdőruhát, ha nem is bikinit, de 15 perc alatt ropira sülök :-( viszont azért most fél év utazás (as opposed to egész nap irodában, napfény kb csak hétvégén) után eljutottam oda, hogy az alkaromon megedződött annyira a bőr, hogy elvagyok már rövidujjú pólóban szénné égés nélkül. persze ezt a se Thar-sivatagban kísérleteztem ki, inkább azóta.

qkuc 2014.10.09. 16:25:36

@Nigro notanda lapillo: mindenki tapasztalata érdekes, :). Nekem legalábbis biztosan, :). Minél több nézőpontot ismer az ember, annál objektívebb döntést tud hozni.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:29:31

@Ladislav: jó kérdés :) olyan országból jött ami igazából nem is létezik (Hegyi-Karabah). Most már hivatalosan belga, meg is tanult franciául és hollandul, sőt az egyik pártba is belépett. Csak sajnos tévedésből a férje nevére állították ki a tagságit, így most papírom van róla hogy flamand liberális vagyok.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:36:37

@Nitnitnit: Egy sorstárs :) igen, azt elfelejtettem beleírni hogy a túlélés első lépése a minél gyakoribb kimozdulás Brüsszelből. Észbontóan izgalmas látnivaló kevés van (mondjuk Brugge), de sok a közepesen érdekes felfedezni való, igaz hogy akit érdekel az I. és 2. világháború annak Belgium igazi kincsesbánya.. Kisgyerekkel különösen kiváló kikapcsolódás, mert sok a kalandpark. Viszont 12 év után már egy kicsit uncsi, meg tudod milyen az időjárás...
A midlife crisist viszont bevállalom, sőt azt is, hogy nagyon sztereotip módon a motorozással kúrálom, ami meglepő módon működik is mert motoros szempontból Belgium egész király hely. De ez a poszt most nem is Belgiumról szólt.

2014.10.09. 16:37:50

@Dragonlady (now in Indonesia): Ugy tudom hogy az Emiratusok lakossaganak kb. 90%-a kulfoldi, de javitson ki valaki ha tevedek. Az o orszaguk, az o kulturajuk gyakorlatilag teljesen megszunt annak lenni ami volt.

Nekem is vigyaznom kell a furdoruhaval, egyszer megjartam Indiaban, nem sokkal miutan talalkoztam a ferjemmel: probaltam ra pozitiv benyomast tenni :), igy eletemben eloszor furdoruhat vettem fel Indiaban mikor a tengerparton voltunk. Hat hogy en mennyire leegtem... Hetek mulva is csikokban jott le rolam a bor. Soha tobbet. Indiaban csak indiai ruha, kesz. Tudnak ezek valamit, nem veletlenul hordtak ezeket a ruhakat par ezer evig... Egyebkent az arabok sem azert hordanak eredetileg lepleket meg fejkendot (a ferfiak is) mert vallasi fanatikusok, hanem mert ez a legmegfelelobb viselet ezen az eghajlaton. Hogy mennyi ertelme van pl. Londonban hordani az mas kerdes...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 16:39:18

@Mirjam2: többmillió ember hétköznapjai ilyenek.
meg olyanok, mint a cikkben, amit linkeltem.
örülj, hogy neked nem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.09. 16:45:50

@the real banyaszbeka: nadekerem, tessek kinezni az ablakon, mi baj ezzel? :) Legszivesebben kinn hemperegnek a fuben az iroda elott, de sajnos valakinek tettenie is kell, hogy dolgozik.

Nem erezted ugy, hogy erdemes lenne kikoltozni Brusszelbol az altalad leirtak miatt is? Mert en most ugy erzem, hogy gyerek szempontjabol jobb minel kintebb lenni a varosbol. Bar ott meg gondolom ennel is kevesbe zajlik az elet.

Kicsit pezsdulj fel velunk ujonnan jott kiscserkeszekkel, nekunk meg minden rozsaszin, hatha kicsit emel a hangulatodon. ;)

2014.10.09. 16:46:03

@Babette.: Orulok is :). De komolyan. A cikket most olvasom.

Mindenesetre a poszt remekul megirt, az egyik legszinvonalasabb iras amit itt olvastam. Tenyleg nagyon jo.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 16:57:09

@Nitnitnit: az itteni lakásvásárlásról is írtam eredetileg de kihagytam a végén mert úgyis monstre hosszú lett a posztom. Eddig jól elvoltunk bérelt lakással de most már muszáj lépni valamit. A gond az hogy az árakhoz képest elképesztően vacak a felhozatal. Azt vágom hogy nálatok is vannak problémák a penésszel nedvességgel miegyéb. Vannak gyönyörűségek a jobb negyedekben de nekem megfizethetetlenek, ráadásul tényleg depis leszek a gondolattól hogy életem hátralevő része egy túlértékelt ingatlan törlesztéséről szóljon pont egy olyan városban amire képtelen vagyok úgy gondolni mint a végleges lakhelyemre. S amit labirintus is mondott - azt kisakkozni hogy 10-20-30 év múlva mi lesz itt?... Szóval bonyolult az ügy. (Ja és persze cserkészkedjünk, oké, de ez sem kivétel a belga bonyolultság alól, mert a kislányom imádja a cicákat az asszony viszont macskafóbiás.)

@Mirjam2: köszi :)

2014.10.09. 17:04:17

@the real banyaszbeka: Nyilvan semmi kozom hozza, de ha mar felhoztad a lakasvasarlast - lehet hogy nem jo otlet, ha ennyire nem erzed otthon magad a varosban es fennall a veszelye hogy meg a ma jonak szamito kornyekek is leertekelodhetnek a tarsadalmi folyamatok miatt amikre utalsz.

Ugy tunik a posztbol hogy tenyleg 'midlife crisis'-on mesz keresztul, es ez tanulsagos lehet sokunk szamara akik meg elotte allunk. Siman el tudom kepzelni hogy lesz egy ilyen idoszakom par ev mulva, remelem nem lesz tartos :). Egy kozeli ismerosom keresztulment ilyenen par evvel ezelott, o ugy oldotta meg hogy sajat vallalkozasba kezdett, mindenki hulyenek nezte de imadja csinalni, anyagilag is bejott neki es sokkal jobban erzi magat a boreben. Biztos hogy mindenkinek van erre egy megfelelo megoldasa, akar orszag- vagy munkahelyvaltas, uj hobbi, uj baratok stb.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 17:08:31

@Dragonlady (now in Indonesia):

Akkor elmondom a valóságot.

A kép egy fétis honlapról van. Van egy ilyen fétis, a lényege, hogy a vizes ruhás embereket kedvelik e fétis hívei, elsősorban heteroszexuális férfiak a vizes ruhás nőket, bár akadnak ritkán nők is, akik a vizes ruhás férfiakat szeretik, de az arány kb. 95 az 5-höz a férfiak javára.

Bár kifejezetten ritka fétis (mondjuk a szado-mazóhoz, az ápolónőfétishez, a harisnyafétishez, a cipőfétishez, s más gyakori fétisekhez képes 20-szor ritkább), van egy kicsi, de stabil létszámú közösség, s vannak mind amatőr, mind profi "szolgáltatók", akik ilyen képeket csinálnak.

Van pár nő, aki saját magát szereti fényképezni. Mivel a dolog nem tartalmaz meztelenséget, kevesen találnak benne kivetnivalót.

Bár Európában ez nagyon ritka, Indiában és Pakisztánban nagyon népszerű, a meztelenség teljes hiánya miatt hithű muszlimok sem ellenzik. Lásd: indiai filmek, szinte nincs indiai film esőben éneklő nő nélkül.

Mivel jól ismerem a témát, keresek gyorsan jellemző videót:
www.youtube.com/watch?v=KtBkZLKpiHY
www.youtube.com/watch?v=m7GbIQEdkDk

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 17:08:31

@the real banyaszbeka:

Hegyi Karabah nagyon is létezik. Immár 25 éve vívnak élet-halál harcot. Sikeresen.

labirintus1 2014.10.09. 17:08:31

@Mirjam2: Én viszont Brüsszelben élek és az itteni kultúrához (ami nagyon hasonlít a sajátomra) kívánok igazodni. Ezért elég szarul veszem, amikor beszólnak az utcán pedig totál konzervatívan ötlözöm, vagy kinéznek a boltból mert nincs rajtam csador.

Te amikor oda költöztél tudtad, hogy mások a szabályok, és be kell tartani őket. Amikor ezek az emberek (főleg marokkóiak és törökök) ide költöztek ők is tudták, hogy mások a szabályok. Ehhez képes nem akarják betartani őket.

Golf2 2014.10.09. 17:08:31

@the real banyaszbeka: Fapadossal 1 ugrás Párizs vagy London pár euróért

grent 2014.10.09. 17:09:24

Ez itt az elso kommentem es nagyon tetszik az iras!

"Nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel életre szóló barátok lehettünk volna, ha nem csak pár napra-hétre-hónapra maradtak volna."

Mi most megyunk haza par ev Skandinavia utan, itt a gyerekek nemzetkozi suliba jartak es ugyanez volt a tapasztalatuk. El is hataroztuk, hogy legkozelebb mar helyibe adjuk oket.

labirintus1 2014.10.09. 17:09:25

@the real banyaszbeka: Nekem nyáron volt egy nagyon kellemetlen élményem. Egyik szombaton metróztam Stockelba és azt láttam, hogy golyóálló mellényben vannak a biztonsági őrök a metrómegállóban meg hogy zárják le a kukákat. Nem is értettem, hogy mi van. Mikor megkérdeztem, kiderült hogy megint tüntetni fognak a palesztin helyzet miatt és okulva a múlt heti gyújtogatásokból + a lövöldözésből a zsidó múzeumnál, úgy döntöttek, hogy különleges biztonsági intézkedések vannak. Nem gondolom, hogy normális, hogy több ezer km-re Palesztinától tűrni kéne, hogy hülye gyereke, aki meg sem találják a térképen Palesztinát félelmben tartsanak egy várost.

Szívesen megkérdeztem volna, hogy a múlt heti gyújtogatók a francért nincsenek még kipaterolva az országból.

labirintus1 2014.10.09. 17:09:25

@the real banyaszbeka: Szerintem, Európából nem feltétlenül a közös identitás, hanem a közös cél hiányzik, valami olyasmi mint az Amerikai Álom, csak ez Európai Álom lenne.

Ha Európában is lenne valami ennyire vonzó, akkor semmiféle kényszer nem kéne a beolvadáshoz, hanem ahogy Amerikában menő amerikainak lenni és ezért mindenki nagyon törekszik arra, hogy felvegye az ottani szokásokat meg ritmust, ez talán itt is megtörténne, ha lenne valamilyen közös cél, amit el akarunk érni.

2014.10.09. 17:09:32

@Babette.: Elolvastam a cikket :(. Az jutott rola eszembe, hogy en pl. a multban tamogattam kisebb osszegekkel egy magyar alapitvanyt, de most miota megy a boszorkanyuldozes a norvegokkal, felmerult bennem hogy mi lesz ha megtalaljak a nevemet a banki atutalasok kozott es megprobal lenyomozni a NAV? Tudom hogy szinte biztosan nem lesz ilyen es ez paranoia, de teny hogy felmerult bennem, es valoszinu hogy a nalam sokkal nagyobb es fontosabb adomanyozokban meginkabb felmerul, es nagyon is elkepzelheto hogy egyszeruen nem mernek adni az emberek. Es ez tenyleg nagyon lehangolo.

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 17:09:45

"2002-ben .... a nagy optimizmus már lelohadt, de még mielőtt végképp elfogyott volna a türelem" Ez szerintem erős túlzás, ha volt valamikor optimizmus és növekedés az pont ez a 2000-2004 közötti időszak. Sajna a 2008-tól induló magyar, majd rá egy évre a nemzetközi pénzügy válság bizony ezt feldtette velünk.

De bizony volt akkor egy fellendülés, és ez elsősorban az uniós várakozás miatt volt. Persze a környező országokban ez jobban fel tudott futni, Szlovákia ott is hagyott minket rendesen...

the real banyaszbeka 2014.10.09. 17:10:27

@Mirjam2: inkább burnout a diagnózis, de szerintem egy korombeli férfinek ez olyan mint amerikai tinilánynak a stalker - mindenki tart tőle, de akinek nincs, titokban azt gondolja magáról hogy vele valami baj van.

négyzet 2014.10.09. 17:16:26

Brüsszel azon kevés európai nagyvárosok közé tartozik, amit elsőre és többed napjára is nagyon taszítónak találtam. Sehol máshol nem éreztem ennyire lehangolónak az emberek tömegét, ilyen elidegenedést, egymásra taposást (akár szó szerint is) máshol nem láttam. Pont EU-s intézményekben jártam egyébként akkor, csak nem a Bizottságnál, hanem a Tanácsnál és a Parlamentben. Utóbbiról akkor lett az a véleményem, hogy be kéne szántani az egészet.
A poszt tetszett, van egy ismerősöm, aki olyan 8 éve ment el tisztviselőnek, legalább tudom, milyen lehet az élete ebben a körben.. merthogy azóta sem hallottam róla.

2014.10.09. 17:18:40

@labirintus1: Nem ez az elso tapasztalatom muszlimokkal; felnott eletem nagy reszet Londonban eltem le. Azt probalom elmagyarazni hogy ok ugyanigy elik meg itt Szaudiban pl. ahogy te Brusszelben, hogy minek jon ide ez a szoke no (en, adott esetben) es minek maszkal egyedul, miert nem takarja el az arcat, stb., 'miert nem alkalmazkodik'. Az o szempontjukbol ez egy nagyon zavaro dolog. Csak probaltam elmagyarazni neked hogy ket oldala van a dolognak, de ha te ezt nem akarod elfogadni es mindenaron csak a sajat szempontodbol akarod latni, az a te bajod.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 17:22:52

@Velemenyem szerint....: a végképp elfogyó türelemről Kiss Tibi (Quimby) beszélt egy interjúban és szerintem jól írja le a helyzetet. Egyrészt már az anyatejjel is azt szívtuk magunkba hogy a Lajtán túl minden jobb, másrészt már vagy száz éve azzal áltatta magát minden generáció hogy majd az ő gyerekeinek jobb lesz, aztán valamiért csak nem lett jobb (persze az lett igazából, de mivel nem egyik napról a másikra történt, senki sem érezte, meg a Lajtán túl különben is minden jobb, ugye.) A mostaniak már nem csak álmodnak arról hogy lelépjenek hanem lehetőségük is van rá. Ez szerintem érthető. Részemről az a nem érthető ha valaki a közélet miatt megy el, mert az aztán sehol sem jobb. Sőt. Szerintem ha valaki a politika miatt megy el, ugyan megszabadul egy rakás hazai hülyeségtől de kap a nyakába egy rakás kinti hülyeséget.

2014.10.09. 17:23:16

@the real banyaszbeka: :) Biztos vagyok benne hogy van kiut, sok szerencset hogy minel elobb megtalald. Az biztos hogy objektiven sokkal rosszabb helyzetben is lehetnel, sokan irigyelnenek, de ezt biztosan te is tudod, illetve ebben a helyzetben gondolom nem vigasztal.

2014.10.09. 17:25:56

@Mirjam2: varjal, te messze nem egyenlo dolgokrol beszelsz.
Holnap legyszives shortban es poloban menj egy tomeges helyre a baratnoiddel es kezd el hangosan cikizni es fujozni a batman egyenruhas holgyeket. Majd ezutan menj el felgyujtani nehany autot es kovetel Szaudiban a zsinagoga nyitasat. Utana szamolj be rola, hogy mi tortent.

labirintus1 2014.10.09. 17:30:09

@Nitnitnit: Tudom, hogy nem nekem írtad, de azért hozzászólnék a kiköltözés témához.

Az vele a baj, hogy nagyon nehézkes a bejárás. Autóval szinte mindig dugó van, a vonattal meg az a baj, hogy amerre jó a közlekedés, ott brüsszeli vagy annál magasabb ingatlan árak vannak.

Én Pesten napi 2 órát simán utazással töltöttem és itt nagyon megszoktam, hogy olyan 20-25 perc alatt az irodai asztalomnál vagyok. Nehezen szoknék vissza arra, hogy megint órákat utazzak. Ráadásul ha gyereked van, akkor vagy cibálod magaddal naponta, vagy a településen járatod iskolába, akkor meg elveszed tőle azt a 2 órát, amit veled tölthetne, de te nem vagy ott, mert utazol. Szóval nehéz döntés ez.

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 17:30:09

Én a cikkből egy valamit hiányolok, ami szerintem alapvetően más mint bármelyik határátkelős posztban olvastam (vagy saját más külföldi tapasztalataim során tapasztaltam):

Az uniós székhelyeken (én személy szerint mindhárom székhelyen éltem) meglepően erős a magyar közösség. Nincs széthúzás, fúrás bekavarás. Lehet hogy az is szerepet játszik hogy nincs élethalálharc a túlélésért, de a teljesen más a hozzáállása a magyaroknak mind egymáshoz mind az élethez mint a legtöbb Határátkelőn megírt történetben.

Talán az is közre játszik az összetatrásban, hogy az emberek érzik nem ide akarnak kötődni és nem is olyan lesz az integrációjuk mint aki az adott ország gazdaságában próbál elhelyezkedni.

Nyilván az is fontos tényező, hogy a kiválasztás miatt valóban függetlenek lehetnek a tisztviselők és a kemény verseny(vizsga) miatt azért van egy elvárható színvonal is.

labirintus1 2014.10.09. 17:30:09

@Mirjam2: Mondj egyetlen olyan helyet muszlim országban, ahol a betelepülő európaiak kvázi kihasítottak maguknak egy jó nagy részt a városból és elkezdtek a saját szabályaik szerint élni úgy, hogy a betévető helyieket vegzálják, ha nem úgy viselkednek, ahogy azt ők elvárják. Közben pedig az állam jóléti rendszerén csüngenek és folyamatosan értéktelenednek el az ő megjelenésük miatt az ingatlanok a környéken.

Amennyiben van ilyen hely, akkor elnézést kérek és az ott lakó muszlimok minden bizonnyal tökéletesen átérzik pl. a brüsszeli helyzetet.

2014.10.09. 17:36:00

@charlieharper: Nem azt mondtam hogy egyenlo, nyilvan soha nem lesz 'egyenlo' a helyzet ket kulonbozo kulturkorben. De sok szempontbol hasonlo. Amiket emlitesz azok extrem peldak, pl. 15+ ev alatt Londonban soha senki nem kezdett el fujozni ram a ruham miatt vagy gyujtotta fel az automat stb. Ha Brusszelben nagyon rossz a helyzet ilyen szempontbol azt sajnalom, mondjuk nem ertem miert nem tesznek ellene az europaiak valamit ha annyira zavarja oket - allitolag demokracia van. A masik extrem viszont pl. az Emiratusok ahol az egykori kulturat egy-ket generacio alatt valami teljesen mas valtotta fel, es ennek nem hiszem hogy minden helyi orul, raadasul nem fejezhetik ki nyiltan a nem-tetszesuket mivel a donteseket az arisztokracia tagjai hozzak. Egyebkent mindegy nekem hogy ki mit gondol, csak arra akartam ramutatni hogy a globalizacionak van egy csomo ilyen negativ hatasa ami sokakat erint, nem csak az europaiakat.

2014.10.09. 17:43:46

@labirintus1: Az Emiratusok nagy resze kb. ilyen mint amit leirtal. Lehet hogy nem a 'joleti rendszeren' csungenek az expatok, de a nyugatiak sokan tobb fizetest kapnak mint a helyiek, ugyanazert a munkaert. Es lehet hogy nem vegzaljak a helyieket, de pl. mikor Dubaiban voltam es magamon tartottam az abayat mert faztam a legkondi miatt, miniszoknyas orosz turistak bamultak ram meg rohogtek.

Szaudiban pedig vannak pl. oriasi meretu nyugati lakoparkok - ezek neha akkorak mint egy kisvaros - ahova tilos szaudi allampolgaroknak belepni es ahol tilos a noknek abayat hordani. Itt a helyi lakosok nyiltan kocsmakat tartanak fenn, drogokat hasznalnak, a nok autot vezetnek stb. Es en pl. nyugati expatkent tobb mint ketszer annyi fizetest kapom mint a szaudi kolleganoim ugyanazert a munkaert.

Herr Géza 2014.10.09. 17:47:25

@the real banyaszbeka: Nem tán közelebbröl is ismered a Kiss Tibit, vagy csak szimplán Quimby-fan vagy?

A közélettöl való meneküléssel kapcsolatban ("..kap a nyakába egy rakás kinti hülyeséget") meg Németo.-ból nem teljesen értek egyet. Nekem speciel az a nagy különbség a két "hülyeség" között, hogy otthon ugye immár teljes polarizáció van, lassan már egy nem-csúcsvezetöi állásnál sem mindegy, hogy melyik oldalon is állsz, ugyanakkor én itt még egyetlen kollégánál, szomszédnál, havernál nem tudtam soha, hogy merre is szavaz. És nagyon nem azért, mert titkolta volna amiatt, mert abból neki bármi "baja" származhat. Egyszerüen senkit nem érdekel a másik politikai hovatartozása, senki nincs aszerint nyilvántartva. Ugyanakkor például nincs kisstílü hétköznapi korrupció, ahol a kisstílü alatt azt értem, hogy még senki szájából nem hallottam (pláne nem kamerába) "büszkén" azt mondani, hogy a hirtelen meggazdagodásomban, a szerencse, a Jóisten, meg OV barátsága segített......

2014.10.09. 17:49:27

@Mirjam2: ebben van egy kis ferdites. Jellemzoen nem tudnak a "nyugatiak" emirati allampolgarokka valni vs belgiumban/svediaban.
Az ingatlan arak nem csokkenek a UAEben az europai bevandorlok miatt. Sot!!!
Az en szektoromban nyugati vezeto ritkan van. Altalaban a helyiek betesznek valakit feled, aki a szakmahoz ugyan nem ert, de helyi. Ha van esze, akkor a szakmai dolgokba legalabb nem szol bele.
Eszkalani/panaszkodni semmilyen allamaparatusnal nem tudsz.

2014.10.09. 17:50:44

@Mirjam2: az orosz holgyek igen nagy valoszinuseg szerint nem turistak voltak.....

2014.10.09. 17:50:46

@charlieharper: @labirintus1: Egyebkent abszolut egyetertek veletek abban hogy teljesen gaz ha muszlimok vagy masok terrorizalnak embereket es meg akarjak nekik mondani hogyan oltozzenek stb., ez szamomra teljesen elfogadhatatlan. Nem mondom hogy nincsenek ezzel kapcsolatban nagy problemak Europaban. Csak annyit akartam mondani hogy ez a folyamat nem szigoruan egy iranyu.

négyzet 2014.10.09. 17:51:59

@labirintus1: "Szívesen megkérdeztem volna, hogy a múlt heti gyújtogatók a francért nincsenek még kipaterolva az országból."

biztos te is tudod, hogy valószínűleg azért nem, mert belga állampolgárok, második vagy ki tudja hanyadik generációs bevándorlók. Lehet, hogy a szüleik nem olyan boldogok, hogy a kölkök ezt csinálják, de persze az is lehet, hogy igen.

Morgo1229 2014.10.09. 17:54:25

@the real banyaszbeka: parkolos lemondas nalunk is volt az rtd- ben. De en nem tettem mert pofatlan mod ott szoktam az autot tartani mikor nyaralni mentunk.

Herr Géza 2014.10.09. 17:59:43

@Herr Géza: Jut eszembe még, "kisstílü": Itt mondott le már szó nélkül azért állami csúcsvezetö (söt talán miniszter), mert az adófizetök pénzéböl fizetett repülöjegyei után járó bónusz-mérföldekböl összegyüjtött ingyen repjegyet privát nyaralásra használta fel.... Na ezt képzeld el otthon....:))))
Mellesleg nem sokkal késöbb ez a téma le is lett szabályozva, ami a mi szintünkön már úgy néz ki, hogy a céges üa.kártyával való fizetésnél a jutalompontokat gyüjtö Payback kártyát a kút kasszás szoftvere el sem fogadja. És persze nem csak mi "szívunk", hanem az állami alkalmazottaknál/vezetöknél is csak szolgálati utakra lehet az ominózus ingyenjegyeket használni. Privát cégeknél meg vagy adózól utána természetbeli juttatásért, vagy szintén csak cégesen használhatod az ilyen bónuszokat.

2014.10.09. 18:00:11

@charlieharper: Persze, ez igaz. Ezt mondom hogy nem lehet direkten osszehasonlitani a ket dolgot mivel annyira mas a helyzet, de ez akkor is leegyszerusitett es nem tudok vele egyeterteni hogy a csunya muszlimok bantjak az europaiakat Brusszelben, bezzeg a feherek mindig alkalmazkodnak es minta allampolgarkent elnek mindenhol, mivel ez egyaltalan nem igy van. Barmennyire is fajo, de teny hogy egy fedetlen arccal maszkalo europai no latvanya ugyanannyira irritalo egy szaudi szamara Szaudiban mint egy letakart no latvanya egy europainak Europaban. Mind a ketten azt gondoljak magukban hogy 'ez meg minek jott ide ha nem akar alkalmazkodni', 'csak a penzert van itt de nem akarja elfogadni a kulturat', stb.

Nem azt akarom bebizonyitani hogy a kozel-keleti allamok tarsadalma, torvenyhozasa igazsagos vagy fair, mert nem az. Ez egy teljesen masik tema.

Ami az orosz noket illeti: nem tudom turistak voltak-e :), nem probaltam veluk beszelgetni. Az biztos hogy Dubai tele van veluk.

blackhairlady 2014.10.09. 18:00:43

@Sesamelmo (Q): Szerintem az expat mindenhol ugyanolyan problemaval kuzd.

blackhairlady 2014.10.09. 18:01:27

A poszt szerintem nagyon nagyon jo volt. En sok ujat megtudtam, bar ezt nem volt nehez elerni, hisz szinte semmi fogalmam nem volt az eu-s eltrol, munkahelyrol:)
Nekem nem tunt pesszimistanak, depisnek az iras, inkabb nagyon is realistank. Jo, hogy latja a negativ oldalait is a kinti eletnek, es nem probalja gorcsosen azt bizonygatni, hogy milyen jo is neki ott kint, minden hiper, szuper. Remelem sikerul a posztolonak megtalalnia a helyet a vilagban kesobb is amikor mar tenyleg nagyon utalni fogja ezt a munkat. Sok sikert!:)

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 18:02:36

@maxval a bircaman: ezzel 40 évig hülyítettek minket. És mi dőlt össze? Hát nem a "romló kapitalizmus"...
@NIKI LAURA: nagyjából fogalmad sincs arról amit írsz. Képviselőként az megy ki akit te megszavazol. Biztosként (aki pár főt vihet magával, ahogy a képviselők is) akit az általad megválasztott kormány.

Emellett az uniós intézmények maguk kiválasztanak (népességarányosan) több mint ezer magyar állampolgárt az európai közigazgatásba, egy elég komplex nyilvános közigazgatási vizsgával. Ott nem segít hogy kit ismersz, csakhogy benne legyél a legjobb ezerben, majd százban majd 1-2tucatban. Nem merném álltani hogy ez egy hibátlan vagy akár a legjobb rendszer, de ha van előnye az a nepotizmus kizárása.

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 18:02:36

@Golf2: ha onnan nézed, hogy két (sőt Lux esetében másfél) minimálbéren dolgozó ember keres ott ennyit, te pedig kimész és kiesik az asszony (vagy még rosszabb esetben a férj) jövedelme már nem akkora hálidéj....

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 18:02:36

@the real banyaszbeka: én is elég nagyot nézk amikor valaki azt írja hogy a "poltika" miatt megy el. Valahogy sosem tudom komolyan venni...

De fenntartom, hogy a 2000es évek első fele a legkevésbé sem volt depis... Akkor is ha tényleg jobb volt akkor is a lajtán túl, ugyanakkor szerintem a különbség nagyon lecsökkent 25 év alatt, és ez az uniós és galbalizációs trendednek köszönhető, mi egyértelmű nyertesei vagyunk, akinek nem tetszik, menjen el és nézze meg Belaruszt vagy Szerbiát...

@Mirjam2: ennek semmi köze a globalizációhoz, ne keverjük a dolgokat.

Velemenyem szerint.... 2014.10.09. 18:02:36

@labirintus1: hát, úgy egész Afrika így járt úgy 2-300 éve, speciel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.09. 18:08:35

@Mirjam2: minden előfordulhat. mondjuk esetedben nem vinnék végig, ahhoz bonyolult a procedúra.
viszont sokan tartanak attól, hogy bármit tesznek, mivel lenyomozható - ami alapvetően jó dolog lenne/lehetne-, nagyon-nagyon sokszor arra használja az állam, hogy büntessen.
nem a megelőzés a cél, nem a jó irányba terelés, hanem a büntetés. ennek egyik apró és közhelyszerű példája a közúti ellenőrzés.

arról meg, hogy milyen pökhendi magabiztossággal működik a NAV, mesélhetnék hosszan...bicskanyitogató.

2014.10.09. 18:14:06

@Babette.:

Bocs, en alapbol paranoiasnak tartom magam, szakmai artalom, de megis mi a francot tudnak velem azert csinalni, ha adakoztam a Leszbikusok es Transznemuek Alapitvanyanak es a Magyar Fidesz-ellenes Egyesuletnek, vagy akarminek, ami manapsag nem tul rendszerkonform? Ezt azert erosen eltulzott paranoianak erzem. En folyamatosan mindenfele felvallalom, hogy nem tetszik a rendszer, ami most van, soha nem volt belole meg bajom.

blackhairlady 2014.10.09. 18:15:46

@the real banyaszbeka: Nehez, es valakinek engedni kell. Nalunk sok ev utan en voltam az, mivel a ferjemnek volt "karrierje" amit amugy imad, ha otthon maradtunk volna sem lettem volna boldog, mert a tudat, hogy az en hazaszeretetem miatt feladni kenyszerult azt, mindig ott bujkalna a tudatalattimban.
Nagyon meg kell gondolni, akar a hazassag is ramehet egy helytelen dontesre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.09. 18:20:37

@Nitnitnit:
A távolságról... mennyi idő elautózni Debrecenből Sopronba? 441km, 4:49.
Mennyi idő eljutni Budapestről Stockholmba? 2000km és 2 óra.

Ki költözött messzebb?

@labirintus1:
De Amerikában nem ölték és taposták egymást évszázadokon át.
Meggyőzni egy franciát, hogy vállvetve kűzdjön egy közös célért egy némettel vagy szlovénnel... erre szerintem sem élő, sem holt nem lenne képes :)

2014.10.09. 18:26:25

@Ödenburger [Hu/At]: Pl. megnezik hogy milyen bankszamlarol jon a jovedelem, fizet-e adot az illeto Mo.on, ha nem, miert nem. Az esetemben ez kizart mivel olyan kis osszegekrol van szo, de elviekben nem lehetetlen. Gondolom hogy neked rendezett az ado-helyzeted Mo.on, de egy csomo embernek nem az.

2014.10.09. 18:26:45

@Kövérmadár [swe]:

"mennyi idő elautózni Debrecenből Sopronba? 441km, 4:49.
Mennyi idő eljutni Budapestről Stockholmba? 2000km és 2 óra."

Nana, azert nem eszik olyan forron a kasat... Sopron-Debrecen ajtotol-ajtoig kb. 4,5 ora autoval, a Sopron-Gyor szakaszt leszamitva vegig autopalya (volt szerencsem nehanyszor megfutni a tavot), es kb. egy 20-22 ezer Ft oda-vissza az uzemanyag es a palyadij. Neked ez mennyi ajtotol ajtoig idoben es penzben??

Ugye? ;)

Herr Géza 2014.10.09. 18:26:51

@Kövérmadár [swe]: Hát a német vs. francia példát még értem is. Na de szegény szlovéneknek mikor volt konfliktusuk velük ?? :))))

2014.10.09. 18:30:00

@Mirjam2:

Hat, akinek nem rendezett az ado helyzete, annak lehet, hogy rendeznie kellene... Bocs.

Igen, nekem rendezett, utoljara a 2010-es evre volt adokotelezettsegem, azt be is fizettem, azota csak auto sulyadot fizetek, semmilyen jovedelmem nem keletkezett Mo-on. :) Meg a mobilom es bankszamlam is osztrak, magyar nincs is. :)

the real banyaszbeka 2014.10.09. 18:43:12

@Velemenyem szerint....: lehet hogy akkoriban a magyar gazdaság nem volt annyira látványosan lerongyolva mint most, a fene tudja, de a közélet talán még a mostaninál is megosztottabb volt. Aztán annak aki multinál dolgozott, a dotkomlufi meg 911 hatása erősen érezhető volt. Az akkori munkaadóm a multik megbízásaiból élt (mint minden nemzetközi ügyvédi iroda) és 2002 elejére elég húzós helyzetbe került. Az egyik ok amiért kapva kaptam a brüsszeli munkán az volt hogy az első két leépítést még megúsztam, de a harmadikba már valszeg belekerültem volna.

2014.10.09. 18:49:21

@Ödenburger [Hu/At]: Jo neked hogy rendezett az adohelyzeted Mo.on, de sokan vannak akiknek nem, es inkabb nem is rendeznem a magyar adoszabalyok szerint, koszi szepen... Nem fogom itt a sajat helyzetemet kitargyalni, de gondolom nem tudtad pl. hogy a kozelmultig ha valaki magyar allampolgarsaggal rendelkezett es bizonyos Kozel-Keleti orszagokban dolgozott, akkor elvileg be kellett volna vallania a teljes jovedelmet Mo.on es a magyar szabalyok szerint adot fizetnie a magyar allamnak, mivel a ket allam kozott nem volt kettos adoztatast elkerulo egyezmeny; fuggetlenul attol ha az illeto allampolgar nem rendelkezett lakohellyel Mo.on. es be sem tette a labat az orszagba pl. husz eve. Csaxolok...

DieNanny CH 2014.10.09. 18:52:16

@Mirjam2:

Csak magyar munkahellyel rendelkező utalhat/adakozhat?

Ladislav 2014.10.09. 18:52:17

@the real banyaszbeka: "olyan országból jött ami igazából nem is létezik (Hegyi-Karabah)"
Tényleg nem egyszerű! Örmény, azeri, perzsa, vagy egyéb. Családlátogatásra szoktatok menni? A hírek szerint nem túl nyugis környék.

2014.10.09. 18:55:14

@Mirjam2:

Ez nagyon durva, ezt tenyleg nem tudtam!! Akkor csak az EU-s dolgozokra vonatkozik, hogy nincs kettos adoztatas?

2014.10.09. 19:00:17

@Mirjam2:

Es ilyen esetben a magyar allam kovetelheti rajtad a teljes kinti brutto jovedelmed utan az adot, hiaba adoztad mar le kint egyszer? Es mi ennek a megoldasa?

Mrs. Clayton 2014.10.09. 19:04:51

@Herr Géza: na ez erdekesen hangzik, mert ceges tankolaskor hasznalom a privat klubkartyamat, ez azt eredmenyezi h kap a ceg nehany penny kedvezmenyt az uzemanyag arabol, viszont a negyedeves vasarlasi utalvanyokat, amit a vasarlasaim utan kapok azt meg magamra szoktam kolteni
igy mindketten jol jarunk a ceg is meg en is
de a nagykerben szoktam venni a ceges kartyaval dolgokat sajat magamnak, fel sem merult soha se a cegben se bennem, hogy ez igy ne lenne oke

2014.10.09. 19:10:15

@Ödenburger [Hu/At]: Oke, ebbe nem akartam belemenni, de ha mar egyszer szoba kerult... Engem kozvetlenul nem erint mert van egy kiskapu hogy ha van masik allampolgarsagod (ami nekem van) akkor az kivetel de ez sem egeszen tiszta. Mindenesetre ha csak magyar allampolgar vagy, es olyan allamban dolgozol amivel nincs Mo.nak kettos adoztatast elkerulo egyezmenye, akkor adoznod kell Mo.on az osszeg utan, akkor is ha pl. nem jartal ott evtizedek ota (szelsoseges pelda), nincs allando lakhelyed stb. Az Emiratusokkal es pl. Szaudival a kozelmultig nem volt Mo.nak ilyen egyezmenye, azt hiszem pont tavaly valamikor irtak ala egyet. Ezekben az allamokban nincs maganszemelyeknek adofizetes, tehat az egesz jovedelem a tied (pont ezert eri meg itt dolgozni), az allam semmit nem tart meg tart meg a penzbol. De pl. a Dubaiban dolgozo magyar allampolgaroknak elvileg be kellett volna vallaniuk az osszes jovedelmet a NAV-nak, es a magyar szabalyok szerint adot fizetni; ez nem tudom mennyi lett volna, de gondolom ugy a penz fele? Na, el tudod kepzelni mennyien tartottak be a szabalyokat... En nem tudom mennyien, de szivesen megneznek egy statisztikat.

qkuc 2014.10.09. 19:10:25

@labirintus1: a lokális IT security őrangyal tanácsa a mai napra: a sikeres kapcsolatfelvétel után szedesd le az e-mail címes kommented, :D.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 19:10:39

@Ladislav: születési helye szerint szovjet, jogilag azeri, nemzetiségre örmény, papír szerint örmény-belga kettős allampolgár, cserébe fő nyelve az orosz.

kardio1 2014.10.09. 19:12:54

@Hari Seldon 2: Mekkora a bevàndorlok arànya az ovodàban?

the real banyaszbeka 2014.10.09. 19:21:39

@labirintus1: szerintem Vietnam óta az USA is egy meghasonlott társadalom, kulturálisan meg talán soha nem is állították magukról hogy egységesek lennének. Alaszkát Floridával, Massachusetts-et Texasszal nehéz is lenne egybevenni. Igaz ott legalább vannak közös nemzeti jelképek meg hagyományok és persze a dollár, de már azok sem jelentik azt az összetartó erőt amit pár évtizede még igen. Itt az EU-ban nem hogy közös pénz, de még közös jelképek sincsenek. Az eurót mindenki utálja és még az sem ment hogy az Örömódát európai himnusszá tegyék. Az a szerencse hogy legalább a zászló már megvan, mert ha most kéne kiagyalni tutira nem lenne belőle semmi.

the real banyaszbeka 2014.10.09. 19:35:21

@Herr Géza: ebben sok igazság van. Részemről a német online fórumokat szoktam olvasgatni hogy lemérjem a hangulatot (már azon a pár oldalon ahol nem moderálják agyon a kommenteket, pld a Magyarországon mérvadónak beállított Spiegel szerintem egy katasztrófa ebből a szempontból). A hangulat meg elég forró ha az euróról meg a bevándorlásról van szó, főleg most a hamburgi és celle-i események kapcsán. Nekem úgy tűnik, az alapvető különbség az hogy nálunk a politika darálja be a gazdaságot míg a németeknél ez pont fordítva ment mindig is, és egyik véglet sem egészséges.

Muscari 2014.10.09. 19:36:34

@Mirjam2: nem titok, a Middlesex - rol van szó. Az a röhejes, hogy voltunk nyílt napon és egyáltalán nem az jött le, hogy ilyen a diákok összetétele. Volt persze egy pár muszlim, de nem sok.
Több embert is ismerek, aki oda járt, de ilyesmiről nem panaszkodtak. A kollega csaj szerint a szaktól is függ, o angol szakos.

Remélem szociális munkásnak nem szeretnek jelentkezni, bar a lányom is kiosztaná őket, ahogy ez a lány is elkuldte őket melegebb éghajlat ra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 19:48:15

Olvasva itt a bevándorló muszlimok vircsaftját lenne egy tiszteletteljes kérdésem.
Miért pont a muszlimok pontosabban a közel keleti muszlimok?
Számtalan vallás van számtalan vallási sajátossággal.
Miért nem a szikhek a hindik a shintók csinálják a balhét?
Miért nem molesztál egy zsidó nő egy nem zsidót hogy viseljen parókát?
Az állítólag baromi békésnek mondott muszlimokkal mindig baj van.
Azért hangsúlyoztam ki a közel keletet mert a világ legnépesebb muszlim állama Indonézia.
Van belőlük bőven Londonban is. Mégsem balhéznak.
Miért pont a közel keleti muszlimok?

2014.10.09. 19:53:05

@Muscari: Ez tenyleg erdekes, en veletlenul laktam egyutt ket indiai csajjal akik a Middlesex-en tanultak informatikat. Mondtak hogy nagyon sok azsiai diak van, de ok pl. mindketten hinduk voltak es elegge 'lederul' oltozkodtek :), es soha nem mondtak hogy barmi konfliktusuk lett volna emiatt. Mondjuk tradicionalis csaladbol voltak mindketten es egyetem utan elrendezett hazassaguk lett, egyszer az egyiknek a baratjat az en szobamban bujtattuk mikor az anyuka varatlanul beallitott Indiabol :). Ez evekkel ezelott volt, sajnalnam ha azota a radikalis muszlimok atvettek volna az iranyitast. Tenyleg remelem hogy ez 'csak' egy kirivo pelda volt, de egy ilyen eset is boven sok.

2014.10.09. 19:57:27

@diggerdriver: Teljesen igaz, csak bizonyos csoportok csinaljak ezt mindig mindenhol. Es mindig ugyanazok.

eagles 2014.10.09. 20:00:43

@VPBA:

Lehet, hogy az EU olvad be Albániába.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.09. 20:02:58

@Velemenyem szerint....: teljesen egyetértek, bár szerintem 2006ig tartott az az időszak. 2009-től pedig zuhanórepülés.

M. Péter 2014.10.09. 20:06:18

@maxval a bircaman: A spanyol trabajo szó pedig a tripalium nevű, 3 rúdból álló kínzóeszközből származik.

labirintus1 2014.10.09. 20:31:32

@Mirjam2: Azért te is látod, hogy alapvető ellentmondás van abban, amit írsz. Nem azért fizetnek a nyugatiaknak többet, mert annyira hülyék, hanem mert nincs elég helyi szakképzett munkaerő. Ez meg visszavezethető az egyik legfontosabb problémájára az iszlám országoknak: a nőket gyakorlatilag kizárják a munkaerő piacról.

Az meg hogy nem csüngenek a szociális rendszeren kardinális kérdés. Szerintem, nem csak engem, hanem az összes adófizetőt kevésbé zavarná ahogy élnek, ha nem nekem kéne finanszírozni.

Ráadásul az expat teljesen más tészta. Ők ideiglenesen vannak ott és inkább előbb, mint utóbb tovább mennek. Ezek az emberek viszont maradni akarnak és noha most már teljesen nyíltan meg van fogalmazva az elvárás, hogy ehhez bele kell simulni a társadalomba, ők ezt nem hajlandóak megtenni, pedig ez lenne az ára annak, hogy maradhassanak.

labirintus1 2014.10.09. 20:31:32

@négyzet: Ezzel együtt simán ki lehetne őket tenni, mert a belgák (ellentétben mondjuk a németekkel vagy a svédekkel) engedik a kettősállampolgárságot és az az itteniek 99%-ának van török/marokkói stb. állampolgársága.
Egyszerűen hozni kell egy olyan törvényt, hogy aki veszélyes a közrendre, attól hamar búcsút vesznek.
Egyébként korábban belga állampolgárságot viszonylag egyszerű volt szerezni, de elveszíteni is. Pl. ha x évig nem élt itt az illető, akkor elveszíthette az állampolgárságát. Ma már azért sokat szigorodtak főleg a szerzés szabályai.

labirintus1 2014.10.09. 20:31:32

@Velemenyem szerint....: Meg a török hódoltság Magyarországon.

Csak most 2014 van...

labirintus1 2014.10.09. 20:31:32

@Kövérmadár [swe]: Sajnos, jelenleg én sem látom, hogy mi tényleg összeállnánk, pedig jó lenne. :-)

Az egyetlen, amit el tudnék képzelni, ha sikerülne valami közös ellenséget találni, de attól tartok, hogy akkor meg igen szar világ jönne.

i got my (törölt) 2014.10.09. 21:12:33

@Babette.: miért, reálisan nézve nem depresszívek a hétköznapok? ;)

FutureFry 2014.10.09. 21:19:12

@Mirjam2: A legjobb az Economist "audio edition"-je (színészekkel olvastatják fel a cikkeket). Kicsit bele szoktak zavarodni a magyar nevekbe... (volt, hogy meg kellet néznem a nyomtatott változatot, hogy megtudjam kiről is beszéltek)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.09. 21:29:23

@Ödenburger [Hu/At]:
Fapadossal lehet párszáz koronáért repülőjegyet venni oda-vissza. Utoljára talán 500 korona lehetett, ez kb. 17e Ft.
Szintén fapados esetén 1 óránál korábban nem megyek ki a reptérre. Nővéreméknél megszállva úgy 30 perc a reptér. Utazási idő kereken 2 óra. Reptér - lakás kb. 45 perc.
Ez optimális esetben 4 óra és 15 perc háztól házig. Nem mondom, hogy nem lehet necces, de nem is lehetetlen.

És a nem elhanyagolható tény: 2 órát alszom a gépen, míg az autópályán, vezetés közben nem biztos, hogy beleférne ennyi ;)

@Herr Géza:
Szlovénokkal mi a baj? Ne vicceljünk már! Hát az, hogy NEM franciák ;)

@labirintus1:
Közös "ellenség" szerintem "honvédelmi" szempontból lehet csak mérvadó és akkor valóban régen rossz.
Közös összefogást talán a mérhetetlen mennyiségű menekült kényszeríthet ki, de ezzel is minden állam egyéni szinten kell megkűzdjön.

@i got my:
Ha szabadságon vagy, akkor biztosan nem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.09. 21:32:23

@labirintus1:
Svédország is elismeri a többes állampolgárságot. Norvégia és talán Dánia az, amelyik nem.

Furos 2014.10.09. 21:41:18

@diggerdriver: Elmondom miert van ez Diggerbacsi!
Mert nem en vok az atyauristan itt az allamszervezesben. Majd ha megvalasztanak akkor bevezetek egy uj modszert. Aki rendetlenkedik,baltaval hadonaszik, gyujtogat meg ilyen huncutsagokat csinal, azt egyszer a karhatalmam figyelmeztetesben reszesitene.Bunismetles eseten a renitens elemeket hajora ultetne a karhatalmam es kirakna oket uszni par szaz merfoldel kozelebb az igeret foldjehez. Itt is rend lenne meg a capak is jol jarnanak ugyis veszelyeztetett faj. :)
Szerintem elegans megoldas!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 21:52:49

@Furos:
Amit te felvázoltál az a megoldás. Kifogástalan.
Viszont a kérdésemre nem válasz.
Miért PONT ezek?
Miért nem az Indonéz muzulmánok miért nem a Bangladesi muzulmánok miért nem a buddhisták miért nem a szikhek?

Furos 2014.10.09. 21:59:18

@diggerdriver: Dehogynem valasz. Valasz es megoldas is egyben. Teljesen PC mert akarmilyen szinu, szagu ,allagu lenne a bunozo elem, teljesen egyenlop banasmodban reszesulne. Fellebbezni meg meg a capaknal lehetne....

Furos 2014.10.09. 22:00:35

@diggerdriver: Azert mert nem en vok a karhatalmi vezer :)

i got my (törölt) 2014.10.09. 22:00:53

@diggerdriver: ez pont olyan jó kérdés, mint az, hogy miért pont a markolósok árasztották el a blogteret ízléses női fotókkal (amíg az orrára nem koppintottak)? miért nem a bankárok, a programozók vagy a jogászok?

i got my (törölt) 2014.10.09. 22:00:53

@FutureFry: szerintem ők elég profik, én szoktam érteni. viszont hallgattam egyszer egy audiobookot. egy híres amerikai pszichológusról szólt, akit mihály csíkszentmihályinak hívnak. na azt képzeld el, hogy az ő nevét hogy ejthették... :)

prunoki 2014.10.09. 22:00:54

Tanulságos. Én családdal jöttem ki, több mint öt éve, a belgák jó fejek, semmi bajom és jól érzem magam. Persze Budapesten is van aki jól érzi magát, van aki rosszul, egy szegedi ugyanezt leírhatta volna Budapestről, azt se érteném.

i got my (törölt) 2014.10.09. 22:00:54

@Furos: nem jársz már messze a humanizmus fellegvárának számító IS alapelveitől. szerintem indulj a választáson, de anglia helyett szíriát vagy irakot ajánlom, ott jobbak az esélyeid.

Határátkelő 2014.10.09. 22:02:18

@Furos: Nem biztos, hogy ezeket én itt akarom olvasni. Szóval vagy vegyél vissza, vagy leveszlek a listáról. Ma valahogy nem vagyok humoromnál.

2014.10.09. 22:05:57

@diggerdriver: ugyan ez sem valasz, de segit megerteni a tarsadalmi kulonbsegeket. Ma az 1.4milliard muszlimbol 60% irastudatlan, nagy resze a K-Keletrol.
A 70-es evek Algeriajaban 70-75% volt az irastudatlanok aranya. Ok es a leszarmazottaik okozzak a problemat.
Legnagyobb gond a masodik generacio okozza a problemat az identitas gondokkal, amikor utkozik az otthoni babaona szokas es az uj kornyezet.

Furos 2014.10.09. 22:11:39

@Határátkelő: Ertem. Szoval itt listaznak... Egy osztrak festo is listazott a mult szazadban...
Tudod mit! Szerimtem nem is olyan jo rajta lenni az ilyen listakon!
Jah egyebkent meg igyal valami edeset , hatha felvidit :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 22:12:06

@charlieharper:
Énszerintem meg az indonéz és bangladesi muzulmánok között legalább annyi az írástudatlan.
Szerintem a hőbörgő muszlimok túlnyomó többségének van internet hozzáférése.
Nekik ugyanúgy kinyílt a világ mint bárki másnak.

2014.10.09. 22:27:48

@diggerdriver: nem, az indonezokra ez nem igaz. A tobbire igen. En mondjuk nem tudok o.yan critical mass indonez tomeget mutatni Europaban, mint a szomalikat Svediaban vagy a pakisztani/bangladeshieket a UKban vagy a maghrebieket Franciaorszagban es Hollandia/Belgiumban. Ezeknel (Fr, UK) ugye a gyarmati idok miatt. A svedek meg szimplan magukat szeretik szivatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.09. 22:39:58

@charlieharper:
Mindenesetre (hogy Furósnál finomabban fogalmazzak) békés megoldásra nem látok esélyt.
Sem oktatással sem felvilágosítással ezt nem lehet megoldani.
Nagyon szigorú törvényekkel lehetne eredményt elérni de egyrészt azzal elkéstek másrészt túl liberális a hozzáállás a problémához.
A franciák próbáltak bekeményíteni és megtiltották a csador viselését. A problémát nem oldotta meg.

tucano 2014.10.09. 22:45:28

Egyrészt nagyon jó írás volt, másrészt nagyon sajnálom a nyugdíjas EU hivatalnokokat, véletlenül tudom, hogy mennyi a nyugdíjuk és hány évet kell érte dolgozni, hogy jogosult legyen rá az ember :D

tucano 2014.10.09. 22:47:56

@Kövérmadár [swe]: Németország és Szlovákia tutira nem. A németeknél most volt valami könnyítés, de aztán az lett a vége, hogy szigorítottak.

morsels (törölt) 2014.10.09. 22:48:09

@charlieharper:
Szerintem itt a vallas csak egy resze a dolognak, attol fuggetlenul, hogy persze fontos resze.

Azt hiszem, hogy a bevandorlok es a menekultek azok, akik kozott a kulonbseg eleg nagy mar ami a 'beilleszkedest' (jelentsen ez barmit) illeti.

Nem tudom, hogy az EU-n kivuli orszagokbol milyen merteku a bevandorlas, migracio, de gyanitom, hogy a nagyobb resze menekult, ami egeszen mas kategoria. Marmint kiindulasi pont szempontjabol az, mert ugye ugyanugy kap allampolgarsagot, mint barki mas.

(es itt van a kulonbseg abban, amit mirjam mond. Szaudi nem fogad be sem bevandorlokat, sem menekulteket, ok alkalmaznak embereket, ahogy Dubai is sajat maganak epitette a Disney Landed, odacsalogatva a turistakat, amit aztan persze lehet szurni, de ha nem megy senki, akkor mi a fasznak a Disney Land? Szoval azt maguknak csinaltak, semmi koze a globalizaciohoz).

Namost a menekultek (nem bevandorlok!) kozott csomoan vannak, akik nagyon jol ellennenek a sajat helyukon, a sajat vallasukkal (es ez a fontos, mert vallasi alapon megy a haboruk egy eleg nagy resze), csak ugye haboru van.

Europa meg befogadja oket, aztan.... aztan ez van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.09. 22:51:03

@Hari Seldon 2: Most értem haza, de erre a kommentedre válaszolnék:
Ne rettegj! Barátilag mondom: Albánia magasról lesz@rja a JELENLEGI EU-t. Ez neki nem pálya. Ez a bürokrata "majdnem-szocializmus" nem hozna fejlődést neki. Nem érdeke belépni EBBE (a jelenlegibe, ugyanúgy, ahogy Svájcnak sem, és Norvégiának sem, különböző okok miatt). És nem is fog.

Amikor megválasztották Juncklert, akkor egész Albánia megkönnyebbült, mert ő azt mondta, hogy az elkövetkezendő 5 évben nem lesz aktuális az EU bővítése. Ennél jobb üzenet egy EU-s tisztségviselőtől nem hangozhatott volna el Albánia számára! D

morsels (törölt) 2014.10.09. 22:54:13

@diggerdriver:
Na ez a masik resze a dolognak... tobb europai orszagnak meg kell oldania a volt gyarmatok allampolgarainak statuszat. Jelen pillanatban a volt gyarmatok allampolgarai megkapjak a gyarmatosito allampolgarsagot is (anglia, franciaorszag, hollandia, belgium)

De ennek megint nem sok koze van a bevandorlashoz, immigraciohoz azon kivul, hogy egy kalapba kerul.

2014.10.09. 22:56:42

@morsels: reszben egyetertek. Algeriaba, Marokkoba vissza lehetne kuldeni a menekulteket, ok inkabb gazdasagi menekultek. Leginkabb minden orszagban underdogkent kezdenek, az oktatasuk es a tudasuk az europai alatt van, azok miatt, amit fent elirtam. Nagyon nehezen tudnak felemelkedni. Legtobb nem teszi.

Valami statisztikat lattam, ami aranylag reprezentativ, hlgy Dania 5% muszlim es a welfareuk 40%-at fizetik ki erre az 5%-ra. Persze, hogy az ilyen szamokat a helyiek nehezen emesztik meg.

2014.10.09. 22:57:34

@morsels: hat ez mar tudtommal regen nem igy van

BelAmi 2014.10.09. 23:01:30

Blog

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a közelmúlt kivándorlási hulláma, az elképesztő dimenziója okán már középtávon olyan mérhetetlen ,sebet" fog ejteni a magyar nemzeten, ami hova-tovább felér a Holokauszt, a kitelepítések, az 56-os emigráció hullám által külön-külön okozott károkkal, veszteségekkel. Nem is elsősorban a mai, hanem sokkal inkáb a leszármazottaikat, a jövő nemzedéket illetően! A magyar nyelv, a magyar történelem, irodalom hiányos vagy nem létező ismerete folytán milyen lesz a magyarságtudatuk, nemzeti elkötelezettségük? Utálom a szájtépő mélymagyarokat, akik közül sokan még külföldről is képesek nacionalista szólamaikat hablatyolni, de nagyon elkeserít az álalam imént vázolt perspektíva.

i got my (törölt) 2014.10.09. 23:01:30

@Kövérmadár [swe]: úgy látszik egy tehetséges nyelvész-etimológus zuhant a kerekek (cnc-gombok) közé. :)

@maxval a bircaman: ó, áldott békeidők, amikor még az anti-leggings liga pusztító átka sújtotta a blogot, s a kérődzők távollétükkel tüntették ki a blogot, bárha visszatérnétek!

i got my (törölt) 2014.10.09. 23:02:05

szerintem is kiemelkedően színvonalas szöveget olvashattunk, köszi!

@tucano:
és hajlandó lennél évtizedekig brüsszelben székelni, közben az írásban említett 8 órás vitákat hallgatva arról, hogy hová kerüljön az űrlapon a táblázat? persze, az emberek nagy része valami hasonlót követ el maga ellen, csak nem mindig ilyen egyértelmű a halálnem ádáz volta. szerintem ez az élet szánandóbb, mint az éhező és néhány hónapos korában alultápláltságban elpusztult csecsemő sorsa. mert a csecsemő legalább nem önmagát ítélte halálra.

mégegyszer: briliáns írás, hatásosabban akarva se lehetne senki kedvét elvenni a brüsszeli hivatalnokléttől. nem lehet, hogy a gyerehaza.org ügynökei szofisztikáltabbá váltak, s így támadnak? ;)))

2014.10.09. 23:07:54

@morsels: Nezd, ez ugyanugy valasztas kerdese Europaban hogy befogadnak 'menekulteket' mint ahogy a Kozel-Keleten az hogy nem fogadnak be. Semmivel inkabb nem 'csinaltak maguknak' az atlag dubai arabok a Disneylandet, mint az atlag brusszeli lakosok a marokkoi negyedet. Itt is, ott is az elit donteseket hozott arrol hogy kiket engednek ott elni es meddig, milyen feltetelekkel.

Azt nem tudom milyen alapon mondod hogy a dubai helyzetnek semmi koze nincs a globalizaciohoz - az nem globalizacio hogy a vilag minden tajarol vannak ott emberek, akik nagyreszt nyugati ruhat hordanak, angolul beszelnek (ami a helyi arabok szamara egy tok idegen nyelv, idegen betukkel stb.), jelen van az osszes nemzetkozi ceg, McDonalds, KFC, internet, stb. stb. Ha ez nem globalizacio, akkor nem tudom mi. Es az atlag dubai, foleg az idosebb generaciobol, valoszinuleg semmivel nem orul neki jobban mint az atlag brusszeli a marokkoi menekulteknek. Csak az atlag dubainak meg annyi befolyasa sincs az elit donteseire mint egy atlag brusszelinek, igy nem o donti el hogy legyen-e Disneyland Dubaibol.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:08:44

@charlieharper:
A problema az, hogy a liberalis eszmekkel nehez egyetezteni barmifele megkulonboztetest.
Marpedig kene, mert idovel kezelhetetlenne valik az egesz.

Es persze, a gazdasagi menekult nehez kategoria.
Plane akkor, amikor a nyugat az alapjan dont, hogy az o orszaguk liberalis ertekrendje szerint a vilag 90%-at uldozik.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:11:56

@charlieharper:
Najo, en sem tudom, hogy most hogy van :-)

i got my (törölt) 2014.10.09. 23:17:02

@charlieharper: @morsels:
Some countries offer former citizens or citizens of former colonies of the country a simplified (re-)naturalization process. Depending on the laws of the two countries in question, dual citizenship is allowed or not. For details, see "right of return."
en.wikipedia.org/wiki/Multiple_citizenship#Multiple_citizenship_avoided
@tucano: @Kövérmadár [swe]:
azt is leírják, melyik államok tiltják a kettős állampolgárságot.

i got my (törölt) 2014.10.09. 23:17:02

@BelAmi:
"leszármazottaikat, a jövő nemzedéket illetően! A magyar nyelv, a magyar történelem, irodalom hiányos vagy nem létező ismerete folytán milyen lesz a magyarságtudatuk, nemzeti elkötelezettségük?"

semmilyen. nem lesznek magyarok, ilyen egyszerű. jelenleg is külföldön élő 56-osokkal beszéltem: a legidősebb gyerekük egész jól (mondjuk: B2 középfokon) beszél magyarul, a többi már kevésbé, az unokák meg egyáltalán nem. ők már nem magyarok, csak a gyökereik azok. azok is csak részben: a második generáció ebben az esetben még teljesen magyar, de a harmadik már csak egyik ágon.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:19:09

@Mirjam2:
Ne haragudj, de az, hogy a dubai fazonok hogy dontottek, az nem az a globalizacios kerdes volt, mint amirol te beszelsz.
Nekik is ugyanugy megvolt a lehetoseguk arra, hogy bezarjak a teruletuket, mint Szaudi csinalta, aztan alkalmaznak segitoket.

A kulonbseg csak az, hogy eleve egy kocsi torzs kicsi terulete (nem veletlenul fogtak ossze mint Emirates) idovel ugyanugy sivatag marad az olaj utan, mint volt elotte es a kutya nem torodik veluk... szoval ugy dontottek, hogy Disney Landed csinalnak azoknak, akik meg tudjak fizetni. Befektetes. Ami mellett egy csomo mas dologba fektetnek bele.

Megtehettek volna azt is, hogy Dubai mellett 5 kilometerrel epitenek egy 'Metropolist' a dubaiaknak, aztan tenyleg egy vidampark lenne az egesz, ahol az alkalmazottakoktal kezdve mindenki mas kulfoldi... de ez nem (vagy legalabbis nem ugy) fugg ossze a globalizacioval, ahogy azt te probalod beallitani.

Dubai nem fogad be menekulteket, nincsenek letelepedo bevandorlok, nem kap senki allampolgarsagot, nem hasznaljak az allami, sejki joletet.
Vagy megfizetnek, mert kellesz nekik, vagy fizetsz, mert azt adjak, ami neked kell.

Semmi koze az europai migracios problemakhoz. Teljesen mas kategoria.

bpetya75 2014.10.09. 23:22:30

@the real banyaszbeka:

"már vagy száz éve azzal áltatta magát minden generáció hogy majd az ő gyerekeinek jobb lesz, aztán valamiért csak nem lett jobb (persze az lett igazából...)"

Engem jó ideje érdekelnek a családi történetek, ezért pontosan tudom, hogy mi sokkal jobban élünk, mint nagyszüleim, vagy szüleim gyerekkorukban, és valamivel jobban, mint mi gyerekkorunkban. De annak is örülök, hogy a gyerekeinknek nem ismeretlen, hogy be kell osztani a pénzt, hogy hónap végén nem jut mondjuk tejszeletre.Persze annak örülök a legjobban, hogy lassan majd jut hó végén is, de akkor is fontosnak tartom, hogy tudják a kölkök milyen, amikor nagyon meg kell nézni, mire költünk.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:23:54

@morsels:
Vagyishat lofaszt, adnak allampolgarasagot sportoloknak :-)

Szerintem az sem globalizacio miatt, hanem marketing. Najo, globalis marketing.

Mert el akarjak adni magukat, azt akarjak, hogy naluk koltsek el a penzuket... ez uzlet, amiben ok vonhatjak meg a hatart ott, ahol akarjak.
Es gyakorlatilag oda epitenek sipalyat a sivatagba,ahova akarnak.

Ezt azert azzal osszehasonlitani, hogy az Europai orszagok hogyan kezeljek a _menekulteket_, eleg meredek.

Szerintem.

2014.10.09. 23:24:53

@morsels: Nyilvan nagyon regen nincs igy hogy a volt gyarmatok lakoi megkapjak az allampolgarsagot, hiszen ha igy lenne, akkor pl. az egesz indiai szubkontinens megprobalt volna brit utlevellel attelepulni Europaba, es Europa mint olyan megszunt volna letezni, vagy legalabbis minden hazban, minden szobaban minimum tiz paki aludna emeletes agyakon! :)

bpetya75 2014.10.09. 23:25:51

@charlieharper:

Nofene! Azt hittem, nem pc efféle statisztikákat készíteni, pláne közzé tenni.

2014.10.09. 23:31:44

@morsels: Szerintem egyreszt nezz utana a globalizacio definiciojanak. Masreszt, messze nincs akkora kulonbseg a kozel-keleti es europai migracio kozott mint amekkorat te latsz. Te tenyleg elhiszed hogy az europai kormanyok csupa szivjosagbol fogadjak be a menekulteket, akiknek a jo resze koztudottan gazdasagi menekult? Ha nem gondoltak volna ugy a kezdetektol hogy a menekultek vegso soron jol jonnek nekik - sokan kepzettek pl., illetve fiatalok egy eloregedo tarsadalomban -, soha nem engedtek volna be oket. A masik oldalon pedig nem igaz hogy a Kozel-Keleten nem telepszenek le; ha itt elnel, eszrevetted volna hogy a bevandorlok jelentos resze generaciok ota itt el. A nagy reszuk muszlim, sokan masodik, harmadik generaciosok. Probaljak 'veglegesiteni' magukat kulonbozo modszerekkel, pl. azzal hogy helyiekkel hazasodnak - ennek a reven megkaphatjak az allampolgarsagot, vagy legalabbis vegleges letelepedest, es a gyerekeik mar helyi allampolgarok lesznek. Sok huszoneves szaudi szarmazik pl. vegyes hazassagbol, de megvan az allampolgarsaguk es szaudinak tekintik magukat.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:32:23

@Mirjam2:
Nem is Europa probalnak menni, hanem angolszasz orszagokba, a common wealth orszagokba, ahol elfogadjak a kepzettseguket.
Vilagos, nem kapnak automatikusan allampolgarsagot, viszont nagyobb eselyuk van, mint Europa legtobb orszagaban.

Es ezert van 10 paki emeletes agyon Angliban is :-)

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:33:24

@Mirjam2:
Rendben, nem vagyok tisztaban a globalizacio definiciojaval.
Kerlek, vilagosits fel.

morsels (törölt) 2014.10.09. 23:38:16

@Mirjam2:
Szerintem te nem tudod, hogy mi a kulonbseg a menekult es a bevandorlo kozott.

A bevandorlo, immigrant minden fejlett orszagban valamifele terv resze.
A menekult, a refugee az, akinek el kellett hagyni a lakhelyet. Aztan vagy meg mindig valami taborban el ket orszag hataran (mint ahogy azt tobb szazezren teszik jelen pillanatban is a Kozel-Keleten), vagy tehetosebb orszagok befogadjak oket.

A bevandorlo altalaban nem okoz problemat, hisz a bevandorlasuk _mennyisege_ szabalyozhato, a menekult viszont mar allami szempontbol is mas megiteles ala esik.

Najo, Europan belul ehhez hozzajott a kelet-nyugat vandorlas is, az Europan beluli szabad munkavallalasbol adodoan, de erosen ketlem, hogy a muzlim problemat ez okozna.

2014.10.09. 23:48:21

@morsels: Tudom hogy mi a kulonbseg, csak veletlenul ismerek is egy csomo ilyen helyzetben levo embert, akik pl. 'menekult'-kent telepedtek le UK-ben, es latom hogy nagyon sok esetben ezek gazdasagi menekultek, akik UK-ben szerettek volna elni mert ott jobban tudtak keresni es / vagy szimpatikus volt nekik az eletstilus, es igen, reszben kitalaltak kulonbozo torteneteket, reszben valos torteneteket mondtak arrol hogy hogyan uldoztek oket. Ahogy te is mondtad, bizonyos nyugati definiciok alapjan kb. a vilag nepessegenek nagy reszet uldozik.

A masik oldalon meg, 'bevandorlok': Szaudiban csak ezek vannak hivatalosan, de gyakorlatilag szinte mindenki aki itt van ugyanugy kenyszer alatt hagyta el a lakohelyet mint a UK-ben kikoto 'menekultek'. Pl. nagyon szegeny azsiaiak es afrikaiak, olyanok akiknek a hazajaban komoly konfliktusok vannak: palesztinok, szirek, szudaniak. Nekik nem volt mas valasztasuk mint megprobalni ide jonni, az eletuk mult rajta. Azok a csaladtagjaik akik nem tudtak ide 'bevandorolni' sok esetben mar halottak. Tehat hiaba nem nevezik oket hivatalosan menekulteknek, sokkal inkabb menekultek mint sokan akikkel a UK-ben talalkoztam akik menekultstatusszal eltek ott. A tipikus kozel-keleti 'bevandorlo' nem feher amerikai mernok, hanem eletet mento szir, palesztin stb.

Herr Géza 2014.10.09. 23:52:20

@Jess G: Csakhogy erre a Payback kártyára nem kapsz semmilyen direkt kedvezményt a vásárlásnál. Pusztán az elköltött összeg alapján kapsz egy bizonyos mennyiségű pontot, amiket összegyűjtve különböző más termékeket/szolgáltatásokat vásárolhatsz. Szóval itt nem jelentkezik a "cégnek is jó"-effektus....

morsels (törölt) 2014.10.10. 00:02:49

@Mirjam2:
"csak veletlenul ismerek is egy csomo ilyen helyzetben levo embert,"
Es honnan jottek?

A szaudi 'bevandorlo' kap szaudi allampolgarsagot?

i got my (törölt) 2014.10.10. 00:16:51

@Sesamelmo (Q):
"Többsègben vannak itt a màs orszàgban letelepedôk íràsai ès eddig kevès expatròl olvastam."

mi a különbség a két kategória között?

i got my (törölt) 2014.10.10. 00:16:52

ez a momentum mindenkinek világos volt? vagy a közel-kelet időközben közép-ázsiába költözött?

"Végül egy közép-ázsiai utazáson megismerkedtem egy ottani lánnyal. ... Hét éve vagyunk házasok."
vs
"a feleségem közel-keleti,"

i got my (törölt) 2014.10.10. 00:17:09

@Muscari:
"Nem nagyon hiszem, hogy túl higiénikus ruhában fürödni."

te is szigorúan meztelenül mész az uszodába, azaz a medencébe? ;) vagy unhigiénikus (fürdő)ruhában?
ha megnézed a fürdőruhadivatot, nem éppen a "minél kevesebb, annál jobb" volt mindig a mottója.

"A 18. században, amikor ismét nagy divatja lett a szabadtéri fürdőzésnek, a fürdőruha kinézetével, kényelmességével, praktikusságával még senki sem foglalkozott. A nők hosszú, lelógó, köntösszerű ruhát vettek fel, mikor a vízbe mentek, melynek aljába apró súlyokat varrtak, hogy a víz fel ne lebbentse fürdőruhájukat. "

vigyázat, erkölcstelen képi ábrázolás!
retrolegends.hu/2013/07/08/az-osszement-noi-furdoruha/

the real banyaszbeka 2014.10.10. 00:41:03

@i got my: you got me, ezt benéztem. Javítanom keleltt volna. A mentségem az hogy hegyi-karabahi örmény. Az ő eredetükhöz és identitásukhoz képest pedig a magyar őstörténet olyan egyértelmű mint az egyszeregy, a Szíriuszt és kettős honfoglalást is beleértve.

M. Péter 2014.10.10. 00:48:19

@tucano: Németországban az egyéb uniós vagy svájci állampolgársággal nincs gond, ezeket meg lehet tartani, ha valaki felveszi a német állampolgárságot, illetve ha egy német egy másik uniós tagállam vagy Svájc állampolgára lesz, akkor nem veszti el automatikusan a német állampolgárságát. Ha valaki kettős állampolgárnak született, azt is megtarthatja, egyéb esetekben lehet engedélyt kérni, hogy ezt mennyire könnyen vagy nehezen adják meg, azt nem tudom.

M. Péter 2014.10.10. 01:08:27

@morsels: A volt brit gyarmatok állampolgárai nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot, semmilyen előnyük nincs a honosításnál.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.10. 02:18:39

@charlieharper: Maroccobol gazdasagi menekultek ?
gondolom nem a maroccoi zsidokra gondolsz , nekem rengeteg kliensem van mind businessbe,befektetok , vezeto allami poziciokba , orvosok, ugyvedek stb ... az lehet inkabb a vagyonukat menekitik ki hogy canadaban megsokszorozzak ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.10. 02:30:00

@BelAmi: olyan mérhetetlen ,sebet" fog ejteni a magyar nemzeten,

nem tudom miert kell ezen rugozni ... valaki komolyan gondolja hogy a mindenkori politikusoknak es holdudvaruknak kis vagy magas szinten valami fejfajast okozna , barmi mas mint a zsebeiket tomni es olyan gyorsan ahogy lehet ..szarni masokra , csaladokra ,nyugdijasokra, kivandorlokra ...ez a magyar mentalitas resze , es ha akarki kozel kerulne a vajuhoz valszeg ugyanezt csinalna ..

montroyal ( CAN qc) 2014.10.10. 02:32:45

akkor jo hetveget.. nalunk hosszu hetvege van en a penteket is hozzacsapom es irany NYC...

pappito · http://pappito.com 2014.10.10. 04:11:26

@diggerdriver: mert a balhét nem az iszlám vallás okozza, hanem az un. politikai iszlamizmus, amely nem vallás, de a vallást használja fel eszközül (és a vallással fanatizálható tömegeket) politikai céljai eléréséhez.

pappito · http://pappito.com 2014.10.10. 04:13:45

@BelAmi: "A magyar nyelv, a magyar történelem, irodalom hiányos vagy nem létező ismerete folytán milyen lesz a magyarságtudatuk, nemzeti elkötelezettségük? "

a széljobbereket elnézve, ők magyar történelem és irodalom ismeretével nem vádolhatóak, a magyarságtudat viszont sajnos nem okoz náluk tájékozottságot és a történelmi tények ismeretét.

Határátkelő 2014.10.10. 05:57:02

@Furos: A jelek szerint már elfelejtetted, hogy elfogadtad a kommentelési szabályokat, ezért nem kellett várnod arra, hogy előmoderáció után szólhass hozzá a posztokhoz.

Eddig...

Hari Seldon 2 2014.10.10. 08:53:29

@kardio1:
Nálunk? Kb 2%, vagy annyi se. Tele vagyunk Maxim-okkal Morganákkal, meg hasonlókkal...
Csupa bevándorló.
Igaz, ők még a 6-ik században vándoroltak be.

labirintus1 2014.10.10. 09:02:21

Kedves moderátor! Hallgatva az okosak tanácsára, azt szeretném kérni, hogy töröld ki azt a kommentemet, amiben benne volt az e-mail címem. A kapcsolatfelvétel megtörtént. Köszi

labirintus1 2014.10.10. 09:02:21

@tucano: AZ én generációmnak már 36 évet kell érte dolgozni, hogy legyen teljes nyugdíja, de ez simán változhat felfelé, mert a teljes társadalom átlagéletkorához van kötve, magyarul ha az nő, akkor emelkedni fog a kötelező idő. Ez az én esetemben azt jelenti hogy 65 éves és 8 hónapos koromig kell majd dolgozni. De aki most 30 annak ez már inkább 67 év lesz.

Azt meg szintén nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi lesz a nyugdíj. A maximuma a 70%-a lehet a fizetésednek. De ez is simán változhat a következő évtizedekben.

Ahhoz hogy bármi nyugdíjat kapj legalább 10 évig kell befizetned az itteni kasszába.

qkuc 2014.10.10. 10:14:18

@Határátkelő: @labirintus1: Cégünk mindig az Ön rendelkezésére áll ..., :D.

2014.10.10. 10:28:26

@morsels: Fentebb leirtam hogy sokan kapnak szaudiban allampolgarsagot, altalaban hazassag reven. Vagy ha nem is allampolgarsagot, de allando letelepedesi engedelyt, es a gyerekeik mar szaudi allampolgarok lesznek a szaudi szulo reven. Mivel ebben a regioban egyebkent is az elrendezett hazassag a norma, igy nekik nem tunik szokatlannak hogy az egyik tenyezo amit tudatosan figyelembe vesznek a hazastars kivalasztasanal az az allampolgarsag. Egyebkent a multban olyanok is kaptak allampolgarsagot akik sokaig ott dolgoztak es fontos poziciot toltottek be, pl. mernokok, orvosok voltak. Ezt csak kesobb szigoritottak meg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:30:42

@Ödenburger [Hu/At]:
"Hat, akinek nem rendezett az ado helyzete, annak lehet, hogy rendeznie kellene"

ne légy érzéketlen. vannak különös dolgok...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:32:19

@i got my: nehéz erre válaszolni, főleg röviden.
attól függ, melyik síkját nézed az életnek.

2014.10.10. 10:33:25

@i got my: Az a kulonbseg hogy az expat csak ideiglenesen el egy orszagban, altalaban azert mert ott dolgozik, de nem tervez ott vegleg letelepedni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.10. 10:34:07

@Kövérmadár [swe]:
"mennyi idő elautózni Debrecenből Sopronba? 441km, 4:49.
Mennyi idő eljutni Budapestről Stockholmba? 2000km és 2 óra."

ez így nem ér.
hasonlítsd össze a Debrecen -Sopront a Debrecen -Stockholmmal.
na az már más eredményt hoz.

2014.10.10. 10:39:58

@pappito: @diggerdriver: Szerintem is, Pappito fejen utotte a szoget.

Icy White 2014.10.10. 10:53:26

Erdekes iras, erdekes kommentek, koszonom.

Csak egy-ket megjegyzes: Brusszelben nem csak eurokratakent dolgoznak magyarok. Aki az intezmenyek valamelyikeben kapott munkat, az - az osszes elore kiszamithato vagy varatlanul felmerulo problema ellenere - komoly "vedohalot" is kapott, mig azok, akik a piacrol elnek (mint en is, mar tizensok eve), kemenyen kell hogy kaparjanak. Joval tobb olyan magyart ismertem az utoobi kategoriaban, aki feladta az egeszet es hazament, mint aki vegul maradt es megallta a helyet. Sajnos.

Brusszel viszonylag kicsi varos, es vitathatatlanul multikulturalis. Aki ide akar koltozni, jobb, ha ezzel rogton szamol. Alternativa: barmely nagyalfoldi magyar varos, ahol lehet elvezni a monokultura oromeit. Es bar itt nincs sok kiemelkedo "turistamagnes", azert a varos millio apro de erdekes helyet es dolgot rejt, amiket nagyon is erdemes aprankent felfedezni. Es - legalabbis szerintem - a varos nagyon is "elheto".

2014.10.10. 10:54:20

@Mirjam2:

Azt sem tudtam, hogy kint maganszemelyek nem adoznak. De azt akkor sem ertem, hogy ha nincs itthon lakcimed, csak magyar allampolgar vagy, de nem elsz itthon, akkor a magyar allamnak mi koze a jovedelmedhez, ami nem is Mo-on keletkezett... Ez elegge a "elmennek mar a jo budos..." kategoria. S ha pl. egy Dudaiban elo, ott szuletett magyar valamiert kedvezmenyes honositast ker, mert magyar allapolgar szeretne lenni, ahogy megkapja, elviekben racuppanhat a NAV? Tudom, hogy nem valos forgatokonyv, de jol ertem, hogy a szabaly szerint igen?

FutureFry 2014.10.10. 11:37:41

@Herr Géza: Ez itt (USA) úgy szokott szabályozva lenni a cégek által, hogy bizonyos szint (beosztás) alatt megtarthatod a törzsutas/törzsszállós/stb. pontokat privát használatra, de feljebb (pl. "executive") már nem (ott a cégé lesz).

FutureFry 2014.10.10. 11:54:21

@Jess G: Lásd a fentebbi kommentemet az amerikai "felosztásról" (@FutureFry: ). Igaz ez cégenként lehet kicsit változó, de azért (AFAIK) általánosan elterjedt.

morsels (törölt) 2014.10.10. 11:59:34

@M. Péter:
Valoszinuleg rosszul fogalmaztam.
Arra gondoltam ezzel kapcsolatban, hogy az iskolai vegzettseget elfogadjak, ami (ha nem is minden esetben) elonyos lehet.
Peldaul egy orvos eseteben.

Persze az is lehet, hogy ezt is rosszul tudom, valami ilyesmi remlik :-)

nosuti 2014.10.10. 12:02:37

@Babette.: vagy a Göteborg - Stockholm versus Debrecen -Sopron lenne a fair

kardio1 2014.10.10. 12:59:48

@Hari Seldon 2: Es a vezetéknevük is francia? :))
Itt nagyon sok portugàl és spanyol, meg olasz szàrmazàsù van. Persze ônàluk nincs gond az integràcioval...

Blogger Géza 2014.10.10. 13:46:43

Ez az írás eddig a blog legjobbja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 14:59:44

@maxval a bircaman: nem néztem meg a képeket, nem költöm erre a megabájt-keretet, és nem érdekel a konkrét jelenség, általánosságban írtam, hogy miről is szólhat még általában a felvetett megjelenés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.10. 15:32:07

@diggerdriver: @diggerdriver: tudom, abszolút mellékes, mivel az indonéz a világ egyik legegyszerűbb és legfonetikusabb nyelve, és a kormány elég komolyan veszi a kötelező iskoláztatást, 93% tud írni és olvasni. a maradék nagy része gyaníthatóan az idősebb nemzedékekbe tartozik vagy mondjuk Pápuán / Borneón a dzsungel közepén él.
itt nincs olyan, hogy egy taxisnak / boltosnak az orra alá dugsz egy papírt, hogy mit akarsz, és nem tudja elolvasni (ld India, Nepál - bár most nézem, mindkettő magasan veri az általad említett másikat, Bangladesht, ahol csak 58%)
egyébként jó a kérdésed, és teljesen jogos.
Bangladeshről hála a jó égnek nincsenek személyes tapasztalataim. a dk-ázsiai iszlám meg egyáltalán nem szokott hardcore lenni, néhány területet leszámítva, illetve ahol nagyjából felesben osztoznak pl keresztényekkel, ott el tudnak fajulni a dolgok. teljesen más kultúra, mint a közel-keleti, már eleve nem konfrontálódásra szocializálják magukat, vagy nem erre szocializálja őket a történelmük, pl.

2014.10.10. 15:43:20

@Hari Seldon 2:
Nem a magyar jogalkotast tamadja brusszelbol,hanem sajat fontossagat akarja alahuzni es csak a magyar joghoz ert:)

2014.10.10. 18:57:17

@labirintus1: tegyuk hozza, hogy az expatok sem tudnak rendesen franciaul ( sem hollandul ) mig ali pedig mar az anyatejjel szivta magaba a franciat, ugyanakkor erdemes nem titkolni a tenyt , hogy rengeteg marokkoi dolgozik az eu - ban !!!!! Eppen pont az afrikai orszagokbol szarmazo dolgozok szamaranyanak noveleset celozta meg par eve az Eu, mikozben ezzel parhuzamosan valoban a kelet - europai orszagokbol erkezoket diszkriminalta az uj bertablaval. Tehat maga az Eu harcol aliert es mohamedert , ugyanakkor péter és Macej ellen. Ebbol is latszik,hogy az arabokat jobban el tudjak fogadni a belgak, talan azert is mert mar otven eve elnek egyutt .
Miutan a magyar kvota betelt, ugy erzem,hogy péterrel szemben mohammed all nyeresre ,ha eu s allasrol,van szó.

A gyereknek atadni az ertekeinket magyar nyelv ismerete nelkul nem fog nemi nehezsegbe utkozni? Lehet,hogy neked kene rugalmasan a thai vagy kinai ertekeket atvenned es megtanulni az arab melle csaladod nyelvet is, ha ebben a felallasban kivanod folytatni.

2014.10.10. 18:57:17

@Guadalupei Szűz: aha a garde du nord nal leszallt a vonatrol es vonzo magyar lanyokba botlik:) aha:)))) franciaorara menet:)))) jo geg
Talan lehetne tobbet magyarozni a gyerekkel otthon es kevesebb alkalommal " leszallni a vonatrol" a gare du nord - nal estenkent:))))esetleg:)

2014.10.10. 19:58:20

@labirintus1: az identitas kerdesehez: aki itt latta meg a napfenyt, Belgiumot fogja hazajanak,identitasa reszenek tekinteni,ahogyan te is azt a helyet,ahol szulettel,a halal kozeledtevel egyre intezivebben fogod megelni a magyar identitasod,legyel barhol is a vilagban.

Azokban a belga csaladokban,ahol csak az egyik szulo magyar,nem szoktak megtanulni magyarul a gyerekek,de felnottkent tobbszor is neki szoktak rugaszkodni:)ennek egyik oka a korabbi belga oktataspolitika hibas gyakorlata,amely agressziv integraciot hirdetett meg Belgiumban. A migransoknak" joindulatulag" tanacsolta az iskola,hogy otthon a " gyerek erdekeben" az iskola nyelveit hasznaljak a szulok.:)
Innen pedig egyenes ut vezetett a generaciok elidegenesehez, radikalizalodasahoz(radikalis csoportokban talanak peldakepre a franciaul es hollandul is akcentussal beszelo szulo helyett)

Generaciok elidegenedesere jo pelda:
(Belga ismerosom mosolyogva meselte,hogy magyar edesapja elhunyt .)

Olyan nincs,hogy apanyaelv,csak anyanyelv.

Tanuld csaladod ketharmadanak anyanyelvet es az arabot elobb- utobb nem lehet megkerulnie egyetlen brusszelnek sem:) ez lesz a negyedik nyelvunk:) a jovo:)

2014.10.10. 19:58:20

@Ödenburger [Hu/At]: naaaaa

Meg kell nezni,hogy van e kettos adoztatast elkerulo egyezmeny a ket orszag kozott,ha van,akkor a kettos adoztatas tilalmanak. VEdelme ala esik az alany:)

Ha az megnyugtat teged,hivd fel a nav nemzetkozi osztalyat.

i got my (törölt) 2014.10.10. 19:58:32

@Mirjam2: köszi. mondjuk továbbra se értem a különbséget. mit számít, hogy épp mit tervez az ember? az élet úgyis felülírja. mi különbség van bányászbéka és aközött, aki brüsszelben akar letelepedni? mindketten ott töltik az aktív életüket. aztán lehet, hogy mégis pont az "expat" bányászbéka marad ott nyugdíjaskorára, az meg, aki oda "telepedett", az végül spanyolországban tölti majd a nyugdíjaséveit.
számomra teljesen értelmetlennek tűnik ez a megkülönböztetés.

morsels (törölt) 2014.10.10. 20:50:25

:-)

Grandma's invitation to Thanksgiving dinner

Dear Family,

I'm not dead yet. Thanksgiving is still important to me. If being in my Last Will and Testament is important to you, then you might consider being with me for my favorite holiday.

Dinner is at 2:00.
NOT 2:15
NOT 2:05.

Two 2:00

Arrive late and you get what's left over.

Last year, that moron Marshall fried a turkey in one of those contraptions and practically burned
the deck off the house. This year, the only peanut oil used to make the meal will be from the secret scoop of peanut butter I add to the carrot soup.

Jonathan, your last new wife was an idiot. You don't arrive at someone's house on Thanksgiving needing to use the oven and the stove. Honest to God, I thought you might have learned after two wives - date them longer and save us all the agony of another divorce.

Now, the house rules are slightly different this year because I have decided that 47% of you don't know how to take care of nice things. Paper plates and red Solo cups might be bad for the environment, but I'll be gone soon and that will be your problem to deal with.

House Rules:

1. The University of Texas no longer plays Texas A&M. The television stays off during the meal.

2. The "no cans for kids" rule still exists. We are using 2 liter bottles because your children still open a third can before finishing the first two. Parents can fill a child's cup when it is empty. All of the cups
have names on them and I'll be paying close attention to refills.

3.Chloe, last year we were at Trudy's house and I looked the other way when your Jell-O salad showed up. This year, if Jell-O salad comes in the front door it will go right back out the back door with the garbage. Save yourself some time, honey. You've never been a good cook and you shouldn't bring something that wiggles more than you. Buy something from the bakery.

4. Grandmothers give grandchildren cookies and candy. That is a fact of life. Your children can eat healthy at your home. At my home, they can eat whatever they like as long as they finish it.

5. I cook with bacon and bacon grease. That's nothing new. Your being a vegetarian doesn't change the fact that stuffing without bacon is like egg salad without eggs. Even the green bean casserole has a little bacon grease in it. That's why it tastes so good. Not eating bacon is just not natural. And as far as being healthy... look at me. I've outlived almost everyone I know.

6. Salad at Thanksgiving is a waste of space.

7. I do not like cell phones. Leave them in the car.

8. I do not like video cameras. There will be 32 people here. I am sure you can capture lots of
memories without the camera pointed at me.

9. Being a mother means you have to actually pay attention to the kids. I have nice things and I don't put them away just because company is coming over. Mary, watch your kids and I'll watch my
things.

10. Rhonda, a cat that requires a shot twice a day is a cat that has lived too many lives. I think staying home to care for the cat is your way of letting me know that I have lived too many lives
too. I can live with that. Can you?

11. Words mean things. I say what I mean. Let me repeat: You don't need to bring anything means
you don't need to bring anything. And if I did tell you to bring something, bring it in the quantity I said. Really, this doesn't have to be difficult.

12. Domino's and cards are better than anything that requires a battery or an on/off switch. That
was true when you were kids and it's true now that you have kids

13. Showing up for Thanksgiving guarantees presents at Christmas. Not showing up guarantees a card that may or may not be signed.

In memory of your Grandfather, the back fridge will be filled with beer. Drink until it is gone. I prefer wine anyway. But one from each family needs to be the designated driver. I really mean all of the above.

Love You,

Grandma.

2014.10.10. 21:21:27

@labirintus1: az öltözködessel kapcsolatban irtad,hogy nem vagy elegedett a belga nok stilusaval

Laza elegancianak nevezik,jol oltoznek es nem kihivoan, ezert nem tetszik neked, magyarorszagon a lanyok viszont kiteszik az elado tablat magukra:)

Minél szegényebb az ország,annál kurvásabban öltözködnek a nők.

2014.10.10. 21:21:27

@Mmj Drtmmj: 50 eurós franciaóra. :)))

Ladislav 2014.10.10. 22:09:27

@the real banyaszbeka:
"születési helye szerint szovjet, jogilag azeri, nemzetiségre örmény, papír szerint örmény-belga kettős allampolgár, cserébe fő nyelve az orosz."
Milyen egyszerű! A lényeg, hogy Ő tudja, hogy honnan jött, de gondolom kiegyezhetünk, hogy örmény indentitású. Nekik sem volt egyszerű ez a 20. század...

Velemenyem szerint.... 2014.10.10. 22:29:23

@Mmj Drtmmj: ezt a sok hülyeséget honnan szedted? Amennyiben feltételezzük, hogy a te képzeletbeli "Alid" belga állampolgár, nos nekik 2004-től 2010-ig létszámstop volt. Azaz akkor se vehették fel őket ha volt üresedés. Márpedig volt mert a régi tagállamok második tisztviselőgenerációja épp ebben az időszakban vonult nyugdíjba...

Az uniós szervek ezzel azt érték el, hogy a 2004-2009 közötti, kb 30%-os népesség és folyamatos hatáskörbővülés mellett se nőtt érdemben a közigazgatás mérete. Ezt nem árt átgondolni amikor vízfejről hadoválnak egy akkora közigazgatásnál ami máshol egy várost szokott irányítani...

Mellesleg, az igazi expatoknak nem kell a helyi nyelven tudni, őket azért vitték oda mert a nemzetközi cég amelynek dolgoznak oda tette a főhadiszállását.

Velemenyem szerint.... 2014.10.10. 22:29:23

@Mmj Drtmmj: :)))))
Látom valaki ismeri Brüsszel nevezetességeit... :P

2014.10.10. 22:29:59

@labirintus1: ugyan mar!!!!!
A sziriaban kikepzett,bocsanat,harcolt fiatalokat is visszaengedik ide, vagy preventive elveszik az utleveluket,ha tartani lehet tole,hogy harcolna szivesen:) kitenni oket:) ok fognak kitenni minket

A kelet- europaiak erdekes helyzetben vannak itt,oket mind az arabok,mind a belgak utaljak. Sot a magyarok egymast is utaljak:)

A vonatan utaztam antwerpenbol brusszelbe mikozben arra lettem figyelmes,hogy ket marokkoi urge kotekedni kezd egy azsiai kalauzzal, a szarmazasara tettek megjegyzeseket,sem a belga kalauztarsa,sem az utasok nem tettek semmit. Sehol meg csak hasonlot sem lattam. A lanyod thai ?

the real banyaszbeka 2014.10.11. 01:11:34

@Mmj Drtmmj: "aki itt latta meg a napfenyt, Belgiumot fogja hazajanak,identitasa reszenek tekinteni"

Szerintem óvatosabban nyilatkoztass ki ilyeneket. Először is, Belgiumban elég nehéz meglátni a napfényt, mert többnyire ólomszürke az ég. (Ugye un ciel si gris, il faut lui pardonner.) Másodszor, olyan nincs hogy belga identitás, főleg ha a felmenők a belgákénál combosabb identitású országba valók. Harmadszor, csak a saját példámra hivatkozva: én a gyerekkorom nagy részét az NDK-ban töltöttem, törtem a magyart amikor 10 évesen hazakerültem, a húgom meg egyáltalán nem beszélte, de valahogy mégsem érezzük magunkat NDK-snak.

2014.10.11. 10:24:05

Dedapam itt elt,ma en is itt elek ,a gyerekeim pedig ide szulettek,nem hiszem,hogy te fogod nekem megmondani,hogy szürke az eg itt vagy sem:)

2014.10.11. 10:24:05

@Velemenyem szerint....: nem ertunk egyet, legalabb a franciat az expatoknak is illene tudni, erkolcsileg feldolgozhatatlan,elfogadhatatlan,hogy 4000 eurot keressen az,aki franciaul semmit,angolul pedig lame,mikozben a helyiek 5-6 nyelvet anyanyelvi szinten beszelnek

2014.10.11. 10:24:05

@Velemenyem szerint....: letszamstopp? :) latom lövésed nincs az itteni helyzetrol,de ,ha nincs,akkor miért érzel késztetést,hogy hozzászólj? Nem kéne.
Amugy jo,hogy valtogatod a nickeidet poszter:)

2014.10.11. 11:39:56

Poszter a szinkrontolmacs munkaja nehez,de azok,akik nem csak magyarul tudnak es uram bocsa idegen nyelveket is beszelnek,nem hallgatjak a magyar tolmacsot,hanem foleg az angolt,mert a szakmai tartalmakat sok tolmacs nem tudja megfeleloen visszaadni,mig a hanyagolhato koznyelvi fordulatokat orommel forditja,mert azt erti:)

2014.10.11. 11:39:56

Megemlitesre kerult,hogy az expat reteget azert nem szeretik a helyiek,mert ellehetetlenitik a helyiek eletet,ez is egy nagy tevedes, a belgak osszevasaroltak egy csomo lakast a fovarosban es kiadjak neked,ez eddig orom es mamor. Ok azt nem szeretik annyira,hogy te eu-skent tobbet keresel,mint ok,mikozben ok tobb nyelven es jobban beszelnek ,mint te. Valamint azt is gondoljak,hogy te nem fizetsz adot,tb-t mikozben o az 1450 euros kezdo ugyvedi fizetesebol adozik rendesen.

2014.10.11. 11:39:57

Szerintem abban megegyezhetunk,hogy mesterseges,az emberekre oktrojalt ,dolog a belga identitas,szakadozik,foszlik, foleg az eros flamand nyomas miatt,de van es letezik. Hanyszor hallod a fiatalok szajabol, hogy eljen Belgium,csakugy spontan? Magyarorszagon egyszer sem hallottam ilyesfelet.

Az ide szuletett generaciok ezzel azonosultak,ha tetszik neked, ha nem,meg akkor is ez a tobbseg,ha elohozakodsz a kivetelekkel.

(A nemzeti identitas 2-3 generacio alatt lefoszlik az utodaidrol,akarhogy kemenykedj is,mint szulo.) latod a poszter lanya mar nem is tud magyarul es nem is fog,esetleg mongolul,uzbegul,kirgizül:)

Az ide vago viccet mindenki ismeri ezzel kapcsolatban,hogy ki a belga, fokent mi kulfoldiek, a tobbiek vagy vallonok vagy flamandok.
A fovarosban a belga identitas erosebb,mert itt a lakossag donto tobbsege elso- masodik generacios idegen.

Nagyon nagy butasagnak tartom,amit irtal. Mert a belga iskolarendszer nagyon integralo es kemenyen integralta is a gyerekeinket, fuggetlenul attol,hogy milyen szarmazasuak vagyunk. Ja bocs az enyemek nem az europai iskola magyar osztalyaba jarnak ,magyar tanarokhoz:))))))

tucano 2014.10.11. 12:41:41

@M. Péter: most már igen! De pár évvel ezelőttig sizvatták az embert rendesen útlevélújításkor. Lusta vagyok visszakeresni, de tiltották a kettős állampolgárságot, de mégiscsak eszes nép, tudtak változtatni a gondolkodáson.

the real banyaszbeka 2014.10.11. 13:06:05

@Mmj Drtmmj: kissé önellentmondásos amit írsz és nem is értem mire akarsz kilyukadni.

the real banyaszbeka 2014.10.11. 13:08:31

@Mmj Drtmmj: "a helyiek 5-6 nyelvet anyanyelvi szinten beszelnek" - LOL

2014.10.11. 13:43:11

@Ödenburger [Hu/At]: Igen, ez pontosan igy van. Pl. (tudom hogy nem gyakori, de elofordulhat) tegyuk fel egy magyar parnak Dubaiban szuletik gyereke. Ott nem kaphat allampolgarsagot mert nem adnak neki, igy a szulokon keresztul csak magyar allampolgarsaga van. Mielott alairtak az egyezmenyt a kettos adoztatas elkeruleserol, elofordulhatott volna hogy az illeto soha eleteben be sem teszi a labat Mo.ra, de mikor elkezd dolgozni Dubaiban felnott koraban, a jovedelme adokoteles Mo.on. Ez tenyleg teljesen abszurd de igy van.

Egyebkent az egesz tersegben nem fizet senki adot, illetve cegek fizetnek valamennyit de maganszemelyek nem. Reszben ezert is eri meg anyagilag itt dolgozni. A fizetesen felul a legtobb ceg fizeti a lakasodat, utazasodat, biztositasodat is. Igy a fizetesed nagy resze kozvetlenul megy a bankba, semmi ado meg ilyen kellemetlensegek. Nem uldoz a helyi NAV :). Aki itteni allampolgar, attol szednek nyugdij-jarulekot.

2014.10.11. 14:11:02

@the real banyaszbeka: nem is sejtened:)
Mentőorvosként dolgozni ( életeket menteni) 6 nyelven, 6 nyelv tokeletes ismerete mellett, kevesebb,mint 2000 euroért es irodaban ülve fordítgatni angol- magyar viszonylatban 6000 euroért....aranytalan? Az!

2014.10.11. 14:44:26

@the real banyaszbeka: mert te nem,az meg nem jelent sokat:)

Velemenyem szerint.... 2014.10.11. 20:36:24

@Mmj Drtmmj: nem tudod mi az az expat, mindössze ennyi a gond... A a cég amely áthozta Belgiumba áthelyezi a fószert 1-2 év után mondjuk Londonba akkor sokra mehet a franciatudásával..

Velemenyem szerint.... 2014.10.11. 20:36:34

@Mmj Drtmmj: akkor tisztázzuk,mit értesz "itteni helyzet" alatt... ÉN azokra a német vagy görög, még 2003-ban versenyvizsgát végzett emberekre gondolok akiket 6-7 évig nem hívtak be állásra mert a kelet-európaiak élveztek elsőbbséget...

És ha megnézed a fő adatokat, az európai közigazgatás mérete nem nagyon nőtt 2004 után...

the real banyaszbeka 2014.10.12. 20:32:54

@Mmj Drtmmj: nagyon sok frusztrációt, keserűséget és irígységet érzek a szavaid mögött. Akarsz róla beszélni?

Határátkelő 2014.10.12. 20:53:42

@the real banyaszbeka: @Mmj Drtmmj: Eljött az a pillanat, amikor meguntam ezt a párbajt, a továbbiakban ne nyilvánosan folytassátok, mert ki fogom moderálni az egymást gyepáló kommenteket.

Köszönöm.

Határátkelő 2014.10.12. 21:25:38

@Mmj Drtmmj: Akkor lassan mondom, hogy megértsd: TÖBBET NE GYERE IDE. Mondhatnám azt is, hogy a természetszerűleg belőled áradó szennynek olyan szaga van, amit nem vagyok hajlandó elviselni, ám mivel ilyet nem mondok, ezért csak jelzem neked, hogy a jövőben ezen a blogon ne erőlködj a kommenteléssel, mert nem foglak beengedni.

Keress magadnak másik rózsakertet.

Velemenyem szerint.... 2014.10.12. 21:44:39

@Mmj Drtmmj: nem, a kettőnek semmi köze ahhoz, hogy én 3 idegen nyelven elboldogulok egy megbeszélésen (akkor is ha tudom, messze vagyok attól a szinttől a harmadik és negyedik amit anyagnyelven vagy mondjuk angolul produkálni tudok).

Itt arról van szó, hogy egy expatot azért hoz a cége Belgiumba, hogy a cég nemzetközi ügyeit intézze,vagy általában nem kapnak expat státuszt és juttatásokat, mert arra ott a helyi alkalmazottak. És ezért nem is releváns a helyi nyelv.

Határátkelő 2014.10.12. 21:45:57

@Velemenyem szerint....: Miután Mmj Drtmmj a jövőben nem kommentel a Határátkelőn, téged is (és mindenki mást) megkérlek, ne reagáljatok a korábbi megjegyzéseire, mert az nem lenne tisztességes. Köszönöm.

kardio1 2014.10.12. 21:50:06

@Határátkelő:
Kedves HA, azt szeretném kérni, hogy a koràbban valamelyik poszt alatt, nem régen vmelyik törzskommentelô (talàn Philo, de nem biztos) àltal felvetett ötletet, miszerint "delegàlhatnàd" a moderàlàsi jogot egyes törzskommentelôkre, ne fogadd meg. Legalàbbis szerintem nem lenne tùl elônyös (noha kevesebb moderàlàsi feladatod lenne), mert szerintem nem lenne szerencsés, ha a kommentfolyamokban néha kialakulo vitàk esetén az egyik vitapartnernek pl. moderàlàsi jogköre lehetne a màsik hozzàszolàdait illetôen. Ez csak elmérgesithetné a helyzetet. Persze tiéd a blog, màsképp is dönthetsz, én csak leirtam a véleményemet.

Határátkelő 2014.10.12. 21:56:25

@kardio1: Nem kívánom delegálni a moderálási jogot senkire.

kardio1 2014.10.12. 21:57:51

@Határátkelő: Köszönöm szépen, hogy megnyugtattàl! :)

the real banyaszbeka 2014.10.13. 11:22:23

Egyébként akinek az EU-s életre fáj a foga, tessék csak, tessék - lehet versenyvizsgázni. Sajnos az irígység többnyire csak addig tart mint a pornófilmeknél. A képernyő előtt ülve mindenki azt mondja, "ennyi pénzért én is közösülnék vízilóval", aztán valamiért a végén mégse vállalkozik rá :)

kardio1 2014.10.13. 11:29:04

@the real banyaszbeka: Azért ez egy nem gyenge hasonlat volt! :))

Világpolgár2012 2014.10.14. 00:39:48

@the real banyaszbeka:
Írtam neked egy privát üzenetet. Megkaptad?

the real banyaszbeka 2014.10.14. 10:32:06

@Világpolgár2012: az emailek között nem látom, hova küldted?

Világpolgár2012 2014.10.14. 23:55:05

@the real banyaszbeka:
Itt küldtem el a blog.hu-n privát üzenetben, elvileg arra az e-mailre érkezik, amivel itt vagy regisztrálva. Ha nem kaptad meg, akkor elküldöm megint, hátha csak elkeveredett.

bobbafet 2014.10.15. 09:55:20

@the real banyaszbeka: Az adminisztrator tisztviseloknek. A kezdo asszisztensek legalacsonyabb bere 2345, a legalacsonyabb beosztasu szerzodeses dolgozoknak 1920 Euro az alapbere. Ezekkel Brusszelben nem mesz messzire, egyedul sem, nem hogy csaladdal. Teny, hogy tobbet is lehet keresni, foleg, akik magasabb beosztasban kezdenek, es mar jo par eve itt vannak. (Mint peldaul a poszt szerzoje, akinek nem nagyon lehetnek anyagi problemai, es tulajdonkeppen Magyarorszagra is visszaterhetne, ha akarna.) De nagyon sokan keresnek 3000 Euro korul, ami szerintem meg mindig nem rossz a hazai berekhez kepest, vasarloerot tekintve elfogadhato itt is, de itteni viszonylatban eleg szereny bevetel. A jol fizetett szakmaban/hivatasban dolgozok ennek tobbszoroset keresik (pl. orvosok, ugyvedek, penzugyi es IT szakemberek). Ha valaki itt akar vegleg letelepedni, es ingatlant akar vasarolni, igenytol fuggoen 250-400 000 Euro kozott nezelodhet a piacon (van nemileg olcsobb is, es persze sokkal dragabb is, de egy kisebb csalad atlagos igenyeit figyelembe veve ez szerintem egy realis zona). Na, 3000-4000 ezer euros fizetosbol ez sosem fog sikerulni.
Egyebkent pedig a penz tenyleg nem minden, de penz nelkul meg nincs ugye semmi.

the real banyaszbeka 2014.10.15. 10:26:49

@Világpolgár2012: szerintem elkeveredett, próbáld meg ezt: ramayana kukac indexponthu.

i got my (törölt) 2014.10.15. 20:34:45

@bobbafet:
igaz, a belga fizetéseket nem ismerem, de szerintem sehol a világon nem jellemző, hogy az átlag IT-s a 3000 euró többszörösét keresné. persze vállalkozóként vagy vezető pozícióban könnyen elképzelhető, de ahhoz meg nem kell IT-snak sem lenni. az IT jól fizet, de nyugaton egyáltalán nem kiugróan.

sebi77 2016.07.07. 22:49:28

Érdekes jó poszt. Felmerült hogy Brüsszelben vállaljak munkát, hát nem hozta meg a kedvem. Inkább megyek és felkötöm magam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása