oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 30. 06:42,  Határátkelés anno 419 komment

2014. szeptember 30. 06:42 Határátkelő

Határátkelés anno

A mai egy igazán rendhagyó poszt lesz, ugyanakkor nem sokat gondolkodtam azon, helye van-e a blogon, hiszen beszippantott a történet, ami 1968-ban kezdődik és végigvisz minket több évtizeden. Szerzője, Móni tavaly már jelentkezett egyszer, most pedig úgy döntött, hogy a felemás tapasztalatok ellenére leírja, hogyan nézett ki egy határátkelés bő négy és fél évtizeddel ezelőtt.

Anglia, Brighton 1970.jpg(A kép illusztráció)

„Vannak még talán olyanok, akik emlékeznek tavaly májusi posztomra, amiben többnyire arról próbáltam írni, hogy miért jöttem haza nyugdíjba angol férjestül majdnem 40 évi angliai élet után és, hogy miért élvezzük mindketten a magyarországi életet.

Kaptam is hideget-meleget a kommentekben, hogy könnyű nekem az angol nyugdíjjal, stb, stb. Hihetetlenül sokkolt a sok agresszív támadás és rosszindulatú feltételezés, amiből kifolyólag aztán teljesen ki is szálltam a Határátkelőből egy darabig.

De ez csak egy rövid ideig tartott, mert hamarosan megint elkezdtem olvasni a posztokat, a zömük tetszett, de se újabb posztoláshoz se kommenteléshez nem volt kedvem. Aztán ahogy múlt az idő, bejött a moderáció és valahogy a tónus is kicsit javult, megint elkezdtem gondolkodni azon, hogy írjak egy posztot.

Emögött az volt a motiváció, hogy azért a sok “könnyű neked, bezzeg ha 80 ezerből élnél!” komment mellett volt egy pár pozitív is. ctboy valamikor úgy negyed négy körül azon a viharos májusi napon a következőket kommentelte: “Köszönöm a beszámolót. Írd csak meg azt a 68-as Anglia cikket, és azt is hogy milyen volt az élet utána. Nem árt az összehasonlítás a sok egyforma új-Londonos cikk után.”

Szóval, kedves ctboy és bárki más akit talán érdekelnek egy nagymama emlékei az elmúlt 40+ évből, here it goes.

Szobalányként Brightonban és egy nagy találkozás

1968-ban meghívólevéllel mentem ki egy hónapra. Először a volt ELTÉ-s angol egyetemi tanáraimnál laktam, akik egy év magyarországi tanítás után addigra már hazamentek.

Ők segítettek nekem állást szerezni és pár napon belül beköltözhettem egy brightoni tengerparti hotelba, ahol volt egy pici szobám és mint szobalány dolgoztam. Mivel én voltam a legfiatalabb, nekem adták a könnyebb beosztást, így délelőtt ágyat vetni, takarítani, mosogatni kellett, míg délután én voltam egyedül a műszakon, amikor is 5 órai teát meg kekszet, meg sütit kellett felszolgálnom, amit nagyon élveztem.

Aranyos nénik, bácsik sokat beszélgettek velem, így gyorsan tanultam a nyelvet és viszonylag jó dolgom volt. Közben egyik este, mivel soha nem jártam el sehová, egy belga szobalány megsajnált és elvitt egy kocsmába magával. Itt aztán azonnal összeismerkedtem férjemmel, bár ekkor még nem tudtuk, hogy össze fogunk tartozni.

Neki el kellett mennie két hétre külföldre, nekem pedig meg kellett kérvényeznem a tartózkodási engedélyem meghosszabbítását. Nem tudtuk, hogy látjuk-e megint egymást. De aztán jól alakultak a dolgok, én megkaptam a hosszabbítást, ő meg örömmel konstatálta, hogy én még Brightonban vagyok, amikor meglátogatta a hotelt, hogy utánam kérdezősködjön és kit talált a recepción? Engem, akit addigra már recepciósnak is beosztottak.

Jött a világ legjobb ajánlata

Sajnos az a hotel úgy november környékén télre bezárt, így új állást kellett keresnem. Sikerült is, azt a helyet viszont nem szerettem. A kedves, barátságos régi helyem után, itt agyondolgoztattak és nagyon barátságtalan volt mindenki.

A fizetésem is kevesebb lett, így morfondíroztam azon, hogy idő előtt hazamegyek. Január végéig maradhattam volna, de ott maradni már nem volt kedvem. Ekkor jött a világ legjobb ajánlata, jóbarátom, akivel addigra már komolyan jártam, felajánlotta, hogy beköltözhetek hozzá, mivel a napokban kiköltözött albérletéből és egy haverjával osztoznak egy kis házikón, ahova én is beférnék.

Kapva kaptam ajánlatán és valódi romantikus regénybe illő éjszaka kellős közepén szöktem meg a hotelból, mert tudtam, hogy nem engednének el hetekig, ha rendesen felmondok.

Ez karácsony előtt volt, és életem egyik legjobb karácsonyát és januárját töltöttük együtt. Hamar szaladt az idő és eljött január 31-e, amikor is felültem az IL18-ra és itattam az egereket két és fél órán keresztül Ferihegyig. Otthon is bőgtem még vagy egy hétig és csak akkor derült ki az ég lelkemben amikor az első levelem megérkezett Angliából.

Az esküvő a zuglói házasságkötő teremben zajlott le a következő év márciusában, majd minden probléma nélkül megkaptam a konzuli útlevelet és három hónappal az esküvő után 9 bőrönd és egy magyar perzsaszőnyeg társaságában megérkeztem a londoni Viktória pályaudvarra 36 órai vonatozás és három átszállás után.

A nagy izgalomtól a szőnyeget ott is hagytuk a brightoni pályaudvaron, de vagy két óra múlva, amikor visszamentünk érte, még mindig ugyanott volt, ahol hagytuk. Ez manapság már nem így lenne, az tuti biztos. De édes istenem, akkor 1970-et írtak és az egész életem még előttem volt.

Házvásárlás 1970-ben

Férjem egy londoni cégnél dolgozott, nekem sikerült irodai munkát kapnom Brightonban. Ahogy volt biztos jövedelmünk, elkezdtünk körülnézni az ingatlanpiacon.

1970-ben nagyon szigorúan vették a házvásárlást úgy az ingatlanügynökségek és bankok, mint az ügyfelek. Minimum 20%-ot kézpénzben kellett letenni, de hála férjem takarékosságának, ő már összespórolt elég pénzt erre.

A szigorúság arra is kiterjedt, hogy pontosan kellett bizonyítani az éves jövedelmünket, mivel ebből számolták ki, hogy mennyit fog a bank nekünk kölcsönözni.

Általában úgy ment a dolog, hogy a férj nettó jövedelmének a háromszorosát, plusz a feleség jövedelmét adták össze. Ha ez nem volt elég, akkor fuccs a házvételnek.

Végül augusztus elsején költöztünk be házikónkba, amely egy tipikus angol 1903-ban épült sorház volt. 4500 fontba került, ami a mi jövedelmünk határán volt. Viszont volt benne négy hálószoba, pici fürdőszoba (egy lépcsőfordulóból kialakítva!), még picibb konyha és egy nagy nappali / ebédlő.

Borzasztóan kevés bútorral költöztünk be, mivel egy vasunk nem maradt, miután kifizettünk mindent, szinte kongott az épület. Ami bútorunk volt, azt mind használtan vettük és a magas bankkölcsön-törlesztés miatt sokáig nem volt meg a legelemibb kényelemhez szükséges holmink.

Emlékszem, hogy kb. egy évig függöny sem volt az ablakokon, szőnyeg a padlón (kivéve a sok kalandot megjárt magyar perzsát!), és ebédlőasztal híján a mosógép teteje volt az asztalunk. A hűtőszekrény férjem családjától nászajándékként került a konyhába, aminek igazán örültünk.

Volt jövőképünk

Az akkori angliai átlag életszínvonalhoz képest mi szegényebbek voltunk. Úgy döntöttünk, hogy nem fogunk lakást bérelni, ami talán olcsóbb lett volna és azonnal magasabb életszínvonalat biztosított volna nekünk, mert mi hosszú távban gondolkodtunk.

Szerintem érdemes volt az első években behúzni a nadrágszíjat, mert ahogy ment följebb a jövedelmünk, ahogy sikerült a házat jobban, szebben berendezni, úgy egyre jobban éreztem magam Angliában.

Annak ellenére, hogy házas életem első éveiben jóformán soha nem mentünk sehová, autónk volt, de az nem a miénk volt, hanem a cégé. Üdülni se voltunk évekig és mégis nagyon jól éreztem magam új otthonomban.

Volt jövőképünk és minden reményünk megvolt arra, hogy a biztos alapokra megépítsük azt az életet, amit elképzeltünk magunknak. Rövid időn belül megtanultam jól angolul, csak angolul gondolkodtam és sikerült annyira asszimilálódnom, hogy igazán otthon érezzem magam.

Árak négy évtizede

Akiket a jövedelmek és árak érdekelnek, gondolom, elhűlve olvassák, hogy férjem évi nettó jövedelme, amikor megismertem a hatvanas évek vége felé 1000 font körül volt.

Én akkor a hotelban heti 8 fontot kaptam nettó, mivel teljes ellátást és szállást is kaptam. Egy heti kaja bevásárlás egy személynek 3 font körül volt és egy Brighton - London olcsó retúr vonatjegy 17 shillingbe (85 penny) került.

A hetvenes években valamennyi túlórával már évi nettó 1300 fontnál tartott férjem és én adminisztrátorként egy biztosító társaságnál heti nettó 12 fontot kerestem. Ha lassan is, de kezdtünk jobban élni.

Ha jól emlékszem 1972-ben volt egy meredek inflációs időszak, ami után megint egy kicsit nehezebben ment nekünk, de mivel 1973-ig én is dolgoztam és szerényen / egyszerűen éltünk, így komoly problémáink nem voltak.

Bővült a család

1973-ban és 74-ben született a két fiunk. Azután én otthon maradtam, mivel addigra már éppen csak, hogy, de meglett az egy jövedelemből való megélhetés lehetősége, mivel kiadtunk két szobát egyetemi diákoknak és az behozott annyit, mint az én fizetésem volt.

Egyébként, még ha el is akartam volna menni dolgozni, az majdnem lehetetlen volt, mert Brightonban abban az időben jóformán egyáltalán nem voltak se bölcsődék, se óvodák. Az a néhány államilag dotált hely, ami létezett halmozottan hátrányos helyzetben levőknek volt fenntartva és egy privát óvoda többe került volna, mint amit én bármikor kereshettem volna az akkori képzettségemmel. Így lettem 6-7 évig háziasszony és anyuka. Egy pillanatig nem bántam.

Férjem addigra váltotta a londoni állását és most már regionális üzletkötő volt, aki legalább minden nap hazajárt, bár sok volt a papírmunka is, így sokat nem láttuk. Ezekben az időkben sok TV-t néztem, úgy nyelvtudásomnak, mint az angliai szokások és életmód megértéséhez sokat segített. Még a politikát és a politizálást is megszerettem, és kezdtem aktív lenni helyben.

Sokat jártam az antikváriumokat, ahol nagyon olcsón lehetett könyveket vásárolni és így volt sok olvasnivalóm is. Ahogy a gyerekek iskolába kerültek, regisztráltam egy ügynökségnél és iskolaidőben ideiglenes munkákat vállaltam.

Megint egyetemista

Ez anyagilag sokat segített, míg szabad időmet politikai aktivizmussal és tanulással töltöttem. Heti kétszer jártam a helyi gimnáziumba esti iskolába és lassan jó pár tárgyból (angol irodalom, történelem, matek) leérettségiztem. Amikor az egyik tanév végén elmentünk a tanárunkkal a helyi kiskocsmába meginni a búcsúsöröcskét, a tanár mondta, hogy szerinte nekem van annyi eszem, hogy egyetemre is járhatnék.

Nem akartam neki elmondani, hogy szülőhazámban már majdnem lediplomáztam angol és orosz nyelvből és csak azért nem fejeztem be, mert férjhez mentem Angliába. Elmondta, hogy a helyi egyetemen bevezették, hogy idősebbek is jelentkezhetnek az egyetemre (ekkor voltam 32 éves), nem kell hozzá semmi képzettség, mert írásbeli és szóbeli felvételi vizsga van, aminek alapján döntenek a felvételről.

Így lettem megint egyetemista, ezúttal történelem szakon 1980-ban. A következő évben megtanultam vezetni és spórolt pénzből vettünk nekem egy kis öreg autót, amivel most már 10 perc alatt kint tudtam lenni az egyetemen, nem kellett órákig buszozni és tudtam vinni a fiúkat focira, futóedzésre, zongoraórára stb., stb.

A nyolcvanas évek elején négy év alatt lediplomáztam és elvégeztem a pedagógiai plusz egy évet, hogy taníthassak. Közben férjemnek is elege lett az üzletkötői pályából, és amikor már harmadszorra leépítették és negyvenes éveiben már nem számíthatott rá, hogy munkát kapjon ebben a fiataloknak való hivatásban, ő is úgy döntött (lehet, hogy tőlem kapta el az ötletet!), hogy elvégzi az egyetemet. Ugyanoda és ugyanúgy nyert felvételt, mint én, csak ő földrajz szakot végzett és a tanárképzőt Brighton másik egyetemén végezte.

1985-től 1997-ig tanítottam 7 különböző gimnáziumban Kelet és Nyugat Sussex-ben és Brightonban. Közben munka mellett, levelező tagozaton még elvégeztem a siketek tanításához szükséges külön szakot is és egy pár évig egy bentlakásos siketek iskolájában is dolgoztam.

Az utolsó két évben mozgó kisegítő pedagógusként a legkülönbözőbb iskolákban tanítottam gyerekeket 4 évestől 16 évesig jóformán minden korosztályt.

Újabb váltás

Sajnos az angol oktatási rendszer rohamosan hanyatlott és mindketten arra a következtetésre jutottunk a kilencvenes évek közepe / vége felé, hogy az emberileg kimerítő és lelkileg / intellektuálisan nem kielégítő pedagógusi munka nem igazán nekünk való. Mindketten otthagytuk a tanítást.

Férjem szabadúszóként egy darabig kisegítő tanár volt, közben írt egy könyvet Brighton katonai történelméről és egyre jobban lefoglalta történelmi családfa-kutatási munkája.

Nekem viszont sikerült imádott sportomból a tájékozódási futásból munkát csinálnom. A brit tájfutó szövetségnél lettem sportfejlesztő. Ezt heti 2-3 napban műveltem, közben megtanítottam magamnak egy újonnan kidolgozott térkép készítő computer programot és elkezdtem másodállásban iskolák és kisebb parkok térképeit elkészíteni.

Ezekkel a térképekkel lehetett aztán a helybeli iskolaigazgatókat meggyőzni arról, hogy a tájfutás nagyszerű iskolai tantárgy, amivel nemcsak a testnevelés tanítható, hanem angol, matek, földrajz stb., stb. Ebben férjem is besegített és az új millennium idejére már teljes időben dolgoztunk együtt a térképeken, pedagógusokkal karöltve a tájfutás népszerűsítésén.

Közben én elvégeztem több edzőképzést és megtanultam, hogy hogyan kell másokat kiképezni a tájfutás iskolai tanítására. Ahogy közeledtünk a nyugdíj felé, már olyan széles klienskörünk volt, úgy az oktatásügyben, mint több tucat más szervezeten keresztül, hogy komolyan dolgozhattunk volna (ha bírjuk) 24/7.

Hogy visszatérjünk az anyagiakra, hiszen ez mindig fontos a HÁ híveinek: a házkölcsönt még 1980-ban sikerült végleg visszafizetnünk. Az utolsó félezret az anyukámtól rám hagyott kis örökség adta.

Amikor két pedagógusfizetés volt a háznál, akkor éltünk igazán jól és még mielőtt a két kamasz gyerek kezdett nagyon sokba kerülni. A lakók is megvoltak végig, így már nem kellett minden garast a fogunkhoz verni, de valahogy mi annyira beleszocializálódtunk a spórolós életbe, hogy sokszor hónapokig elraktuk a második tanári fizetést a bankba, mert megszoktuk, hogy kevésből is meg tudunk élni.

Ez a spórolt pénz akkor jött jól később, amikor a magyarországi nyugdíjba menés először szóba jött, de ez már a következő poszt témája.”

Folytatása holnap következik (ha esetleg valaki a Magyarországra költözésre lenne inkább kíváncsi).

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr506745457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2014.09.30. 20:17:27

@Morgo1229: magyar vontatot 99%-ban magyar vezet. ritka a kulfoldi magyar kocsin. ugyhogy integessen csak, majd villogok :))

Hari Seldon 2 2014.09.30. 20:28:05

@Bonjour:
Hát igen, "Párizs tényleg megér egy posztot"...
Bocsánat a szóviccért.

tanato 2014.09.30. 20:38:06

@diggerdriver: Halit Ergenc játssza egy számomra ismeretlen török színész,de otthon nagyon ismert.
A női főszereplő Hürrem-Roxolana Meryem Uzerli szintén számomra ismeretlen,de érdekesség hogy otthon sem ismerték eddig.Ugyanis németországi török nő, direkt e szerep miatt hívták haza,mert nagyon olyan a karaktere történészek szerint mint azé akit eljátszik.Másik érdekesség hogy amikor hazament nem igazán beszélt jól törökül,mindig a németre állt a szája,ezért az elején sokan támadták a rendezőket.De végül is nagyon bejött neki a szerep,megkedvelték.

M. Péter 2014.09.30. 20:40:56

@maxval a bircaman: Volt még a Friedrichstraßei pályaudvar, amely ugyen keleten volt, de a nyugat-berlini metró állomása volt, és innen mentek a vonatok is Nyugat-Berlin ill. az NSZK felé.

Az amerikai hivatalos személyek nagyon gondosan ügyeltek arra, hogy csakis a szövetséges ellenőrzőpontokon keljenek át, hogy ne tegyenek semmit, amiből úgy tűnhetne, hogy elismerik Kelet-Berlint az NDK részének.

Golf2 2014.09.30. 20:42:30

@Babette.: És a nőket hogy hívják amikor ugyanúgy gátlástalanul beszélnek a szexről,és a férfiakról? Nősoviniszta?

qkuc 2014.09.30. 20:47:08

@tanato: Élethűen alakítja a karaktert a csaj, az már szent, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 20:47:51

@Babette.:
Bele vagyok betegedve:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 20:53:41

@emiGrant:
Melyik posztomat fordítottad le a férjednek?

TilosazA (UK) 2014.09.30. 21:17:38

@diggerdriver: Ez az első képed ami nagyon tetszik. :) (és az első ami nem zavar, bár gondolom magasról teszel rá...)

kardio1 2014.09.30. 21:20:09

@Bonjour:
Erdekes, rolam itt délen a kiejtésem alapjàn leginkàbb azt gondoljàk, hogy flamand, holland vagy német vagyok.

TilosazA (UK) 2014.09.30. 21:26:27

@diggerdriver: :D ez nagyon jó...köszi. pedig nem vagyok egy macskás.
Azt hiszem ez volt ma az első értékelhető mosolyom...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:28:19

@Golf2: ott tévedsz, hogy nem ezt jelenti a kifejezés.

2014.09.30. 21:28:57

Jo kis poszt. Emlekszem olyan utlevelunk volt, amiben az volt irva, hogy a vilag osszes orszagaba ervenyes, kiveve Szovjetunio.

@kardio1: rolam meg, hogy koszos afrikai. Pedig naponta zuhanyzom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:32:11

@kardio1:
Nem tudom miért de rólam a kiejtésem alapján mindig azt gondolják hogy nem tudok angolul.
Ki érti ezt....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:33:01

@TilosazA (UK):
Már ezért megérte megszületnem.:)))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 21:34:10

nagyon szigorúan vették a házvásárlást
csak egy gondolat a banki szigorhoz . az 56-osok meseltek szinte konyorogtek a bankba , hogy adunk kolcsont, fektesd be, vegyel uj hazat uj ,uzletet ,bovuljel ,, mert ez volt az erdekuk igy csinaltak penzt a kamatokkal ... ma mar a sok-sok bankfraisvel atutalasok szamlafizetesek stb sokkal tobb penz csinalnak es nem a sajat penzuket kockaztatjak hanem a kliens mar bentlevo penzet terhelik meg koltsegekkel ..,

2014.09.30. 21:34:41

@diggerdriver: meseltem mar a brit allampolgarsagi eskurol, nem? Ahol kb 30-40-en egyszerre eskudtunk?

2014.09.30. 21:38:24

@montroyal ( CAN qc): a bankfrais-t nyugodtan ird banki koltsegeknek. A tobbseg nem beszel quebeciul (azt nem fogom francianak hivni, szerintem ti ott nem azt beszelitek).

Herr Géza 2014.09.30. 21:43:45

@Golf2: Sztem nem is állította senki, hogy a kékkel nem lehetett...:))))

kardio1 2014.09.30. 21:44:31

@charlieharper: : D (ez a montroyalnak irott kommentedre is vonatkozik!)

2014.09.30. 21:45:48

@diggerdriver: a teljes teremnyi emberbol, kb 5-en beszeltunk angolul annyira, hogy a nevunket el tudjuk mondani es a 8 soros eskut felovasni. Az eskut mindenki egyutt mondja. Mindenki mas tatogott.

kardio1 2014.09.30. 21:47:59

@diggerdriver:
Nàlunk az fordult màr elô többször, ha csalàddal vagyunk valahol és halljàk, hogy egymàs közt magyarul beszélünk, angolul szolnak hozzànk, és ùgy kell külön mondani, hogy maradjunk inkàbb a franciànàl.

i got my (törölt) 2014.09.30. 21:52:53

@diggerdriver: meg a szó jelentésének ismerete is, úgy tűnik... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:55:32

@Babette.:
Örülnék ha ilyen jól énekelnék angolul:))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:56:38

@diggerdriver: aszittem, a szőke fürtöket irigyled.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:59:06

@Golf2: annyit még hozzátennék, hogy a férfiakkal szembeni is taszító. sajnos pl egyre több, a férfiakat tárgyiasító reklámot látok a tévében, és hidd el, az is kiveri a biztosítékot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 21:59:14

@Babette.:
Elég nekem a tisztes őszes halánték...
:)))))))))))))))))))))))))))

TilosazA (UK) 2014.09.30. 22:02:37

@Babette.: Anyám, ez mi?! Nem sikerült rájönnöm...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 22:05:51

@TilosazA (UK): csongrádi kata, aki a millió rózsaszálról híres, szeletet akar a mai zenei életből. nem annyira jól sikerült neki. bár ha arra gondolok, hogy kiszeltünde dala is majdnem sikeres volt...

SzZoole 2014.09.30. 22:07:02

@Babette.: Azert nem erti,mert Kata ebben a videoclip-ben amerikai angolul enekel,Digger meg csak az angol angolt erti:)))
(csak vicc volt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:07:15

@Babette.:
Ugye? UGYE????
Fel vagyok háborodva.

Teljesen igazad van. Lassan lopakodva lepi el napjainkat az erkölcsi fartő...
Szerintem jugoszláv búvárok hozzák. Ürgebőrbe kötve.
Veled vagyok Babette.
Álljunk ki a vártára és teljes melledszélességével vegyük fel a harcot a mindent elborító métely ellen.
Vezess minket Babette.
A szüfrazsettek istene legyen veled.
Mi szorosan mögötted állunk...
:)))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 22:09:51

@diggerdriver: már nekem kényelmetlen, hogy mondanom kell, de ezek szerint a szüfrazsett jelentését sem ismered.

SzZoole 2014.09.30. 22:12:05

@diggerdriver: mondom en,hogy vicc volt,mit gondolsz miert irom mindig a komment vegere,hogy vicc volt???
Azert mert vicc volt:)))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:20:04

@Zoole[uk]: de lehet hogy balassagyarmaton csinaltak a focikat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:21:02

@Babette.:
Figyu, nekem nem SZABAD ismernem.
El vagyok tiltva a tudástól.
Csak egy digger vagyok.

SzZoole 2014.09.30. 22:23:36

@montroyal ( CAN qc): en nem tudhatom,azt tudom,hogy oda soha nem sut be a nap

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:23:50

@montroyal ( CAN qc):
Háztáji bedolgozással is csinálták.
Tudom mert sok asszonynak ment tönkre a keze mert egy megvarrt labdát valami nagyon kicsi lyukon kellett kifordítani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:24:35

@Zoole[uk]:
Látszik a bürkéden:)))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 22:26:24

@diggerdriver: latom fogod,hogy mirol beszelunk:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:30:40

@Zoole[uk]:
Amióta a csizmádat láttam nyitott könyv vagy...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:31:59

@charlieharper: ja bocs es ugyfel .. nem kliens . mert itt meg angolul is quebecois-n beszelunk ...

SzZoole 2014.09.30. 22:33:03

@diggerdriver: most kepzeld el,hogy hany par gumicsizmat vehetnel magadnak,annak az egy par csizma arabol:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:33:10

@Babette.:
Várjál eltévesztettem.
Nem a szüfrazsettek hanem a mazsorettek istene vezéreljen.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:34:40

@Zoole[uk]: Azért azt vedd figyelembe hogy annak a csizmának az előző gazdája meghalt.
Csaxólok...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.30. 22:35:53

@charlieharper: azt hiszed en enekeltem a canadai himnuszt .. en is csak tatogtam.. meg ma sem jutok 2-3 szonal tovabb..

SzZoole 2014.09.30. 22:36:56

@diggerdriver: mi lett veled,mar allat vedo is vagy?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:49:03

@Zoole[uk]:
Megtértem...
Van ilyen, nem?
Problem?
:)))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 22:52:58

@diggerdriver: akkor akar irhatnal egy szoszenetet a liberalizmusrol es a feminizmusrol is,mit szolsz hozza?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.30. 22:56:23

@Zoole[uk]:
Ha én arról írnék egy szösszenetet akkor garantált 2000 hozzászólás és örök harag mindenkivel.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.09.30. 23:01:24

@diggerdriver: a puding probaja az eves:)))

blackhairlady 2014.09.30. 23:06:42

@Bonjour: Legyszi irjal Parizsrol, de a szbaly, hogy csak dicserheted!:) En nagyon szivesen olvasnam.

kardio1 2014.09.30. 23:11:26

@blackhair-lady:
En szeretem Pàrizst, örülök, ha arrafelé van dolgom, de ott élni nem szeretnék egyàltalàn.

blackhairlady 2014.09.30. 23:12:21

@diggerdriver: Kiejtesz egyaltalan valamit?:)))))))))))))

blackhairlady 2014.09.30. 23:13:37

@kardio1: Mi a lanyommal oroszok vagyunk. Mindenhol. Meg nem gyanusitottak meg mas orszaggal:)

kardio1 2014.09.30. 23:24:56

@blackhair-lady:
Akkor biztosan kémek vagytok, ott az USAKoknàl :)

FutureFry 2014.10.01. 00:19:37

@maxval a bircaman: "Citizens of Hungary could freely cross into West Berlin from January 1, 1988."
Jogos, azt nem írja hogy mindenhol, de tudom, hogy nem csak a Checkpoint Charlie-nál lehetett.

FutureFry 2014.10.01. 00:22:42

@maxval a bircaman: Ja, de látom, hogy írja, hogy lehetett máshol is non-németeknek átmenni (nem csak a Checkpoint Charlie-nál), pl:

"Friedrichstraße station (opened 1961)
For West Berliners, citizens of the Federal Republic, foreigners, diplomats, transit travelers and GDR citizens (rail/pedestrian)"

FutureFry 2014.10.01. 00:25:02

@Golf2: Persze lehetett előbb is átmenni magyaroknak (is) mint '88, ha a megfelelő dokumentumok megvoltak, a kérdés, hogy hol (csak a Checkpoint Charlie-nál, vagy máshol is). A válasz: Máshol is.

FutureFry 2014.10.01. 00:34:58

@maxval a bircaman: Ja, és látom @M. Péter: is megírta ugyanezt.

blackhairlady 2014.10.01. 00:38:13

@diggerdriver: hat javittasd meg, nem fussa ra?:)

blackhairlady 2014.10.01. 00:41:40

@kardio1: En vonzodom a nagyvarosokhoz, a tomeghez. Bar Parizsban is csak 1 hetet voltam, az sem most volt, de lenyugozott. Londonban is csak 4 napot toltottem, Budapesten is csak amikor dolgunk volt,1-2 nap nehany havonta, de ugy gondolom, hogy szivesen elnek ott. Aztan lehet, hogy 1 honapon belul megvaltozna a velemenyem:) Ehhez kepest a csendes toparta kivanunk koltozni a ferjemmel:D

blackhairlady 2014.10.01. 01:12:14

@kardio1: Na most szerinted ezt itt bevallanam?:)))
(Mar gyulik az osztalyellenes (hogy az oktatasnal maradjunk:D) noi es ferfi szemelyek listaja, szoval csak ovatosan a nagy volumenu kijelentesekkel:))

blackhairlady 2014.10.01. 01:14:14

@FutureFry: Most legalabb megtudhattad tobb emebrtol is, hogy ha akartal volna, sok helyen atmehettel volna:)

FutureFry 2014.10.01. 01:20:50

@blackhair-lady: Úgy tűnik csak két helyen (Checkpoint Charlie és Banhof Friedrichstraße)

blackhairlady 2014.10.01. 02:08:41

@FutureFry: Bocsi, feluletesen olvastam.

montroyal ( CAN qc) 2014.10.01. 02:49:27

@blackhair-lady: hozzam gyakran jonnek, hogy hallotak van egy jo orosz garazs ... es akkor en beszelek oroszul ..azt ugy se tudnam leforditani ,mint magyarul; oroszul ?- rosszul es nagyon rosszul .. persze magyarazni ,hogy magyar vagyok nem erdemes ... szeretem-e a havat , ugye nalunk nincsen es hany feleseg lehet nalunk ...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.10.01. 03:30:51

@emiGrant:
Koszonom a cikket, tenyleg nagyon jo lett. Kar lett volna magadban tartanod.
Most a fogadtatas is jobb lett, erdekes hogy nosztalgia generacio milyen aktiv lett. En sem irtam mar kommentet honapok ota, pedig most az erettsegi talakozonk miatt aktivabb is vagyok.
Ngyon tanulsagos a torteneted es valoban arnyalja a kepet, gondolom tanulsagos a most erkezoknek is.
Az egyetem elvegzesehez gratulalok. Itt a keleti parton, az altalam ismert magyarok kozul ezt a fontos lepest alig paran tettek meg.
Ahogy a Te esetedben is nyilvanvalo elonyei voltak a diplomanak itt is jobban jarna mindenki meg egy egyszeru "associate degree"-vel is. De meg a digger fele minositessel is, megsem veszik a faradsagot honfitarsaink.
A lenyeges kulonbseg 1980-hoz de 1996-hoz kepest is az EU hatarnyitasa. Ma mar en is szazszor meggondolnam az ujrakezdest az USA-ban. Persze soha nem tudnam meg milyen itt elni, de az az erzesem hogy Norvegia, vagy Ausztria jobb valsztas 2014-ben.
Remelem hogy holnap folytatod a cikket es be tudok kapcsolodni par mondat erejeig.

emiGrant 2014.10.01. 06:41:36

@blackhair-lady: bocsi, hogy csak ma reggel válaszolok, de tegnap elmentem vacsorázni és utána meg TV-t néztünk (van angol beltéri egységünk, hogy férjem uram is értse!) majd ágyba dőltem, mert hosszú volt a nap. Szóval, magyar tudás: 8 éves kor után már nem lehet elfelejteni az anyanyelvet, így azzal semmi bajom nem volt. Ugyanakkor, attól, hogy nem volt senki akivel magyarul beszéljek nem annyira akcentusossá tette a beszédemet (bár az is volt egy kicsit), hanem a szóhasználatom lett szűk és archaikus. Sok magyar szót nem találtam, már csak azért sem, mert az életmódom tágult az évek folyamán és az ahhoz használt szavakat (politika, tájfutás stb.) magyarul nem is tudtam. Emlékszem, amikor jártunk haza látogatóba, tényleg nagyon "külföldiül" beszéltem. DE!! Abban a pillanatban, hogy kezdtünk megint sokat itthon lenni és aztán most már végleg, minden visszajött. Most már az angol szavakat keresem néha és bárkit megkérdezek (mert ezt persze te magad nem nagyon tudod reálisan megítélni), azt mondják, hogy semmi akcentusom nincs és teljesen naprakész a szóhasználatom is.

emiGrant 2014.10.01. 06:50:36

@ctboy: Szia! De jó, hogy előkerültél! Hát ami az egyetemet illeti, az azért Amerikában más játszma, mint Angliában. Még a hetvenes években is, nemhogy most. Ugyan nem vagyok szakértő, de az tuti, hogy a bekerülés egyszerűsége meg az ingyenesség sokkal könnyebbé tette, mint Amerikában lett volna. Ott mindenféleképpen mindig is pénzbe került, ami azért komoly demotiváló lehetett és lehet most is. Persze ma már Angliában is pénzbe kerül, de még mindig nem annyiba, mint Amerikában. Viszont, ha a gratulációd annak szólt, hogy már idősebb fejjel és két gyerek mellett tanultam, azt boldogan elfogadom. Néha elég nehéz volt, de megérte.

emiGrant 2014.10.01. 07:41:15

@diggerdriver: Szia digger! Nemcsak férjemnek, hanem az egész angol nyelvű FB baráti körömnek fordítottam le. Komment nem jött róla, így nem tudom, hogy nem olvasta senki, vagy igen de komment nélkül. A FB Notes részére raktam föl. Kb. 10 hónapja, így olyan régi, vagy még régebbi lehetett. Mivel a HÁ blogon nagyon nehéz 10 hónapra visszamenőleg rákeresni, a pontos magyar címére már nem emlékszem, de az angolból visszafelé fordítva valami olyan lehetett, hogy "Nyugaton a helyzet változatlan!" Nekem nagyon tetszett!! Ha adsz egy e-mail címet, elküldöm az angol fordítást, ha kell. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.01. 08:05:35

@emiGrant:
Igen emlékszem.
Most újraolvastam.
Az a két éves ittlétünk összegzése volt.
Légyszives küld el a fordítást.
janoshorvath64kukacyahoo.com

Herr Géza 2014.10.01. 09:23:28

@maxval a bircaman: Ez így nem teljesen igaz. Bár a Checkpoint Charlie is a Friedrichstrassen van, de jóval arrébb a Friedrichstrasse-i S-Bahn állomástól. A Charlie-n csak gyalog vagy autóval lehetett átmenni és azt eredetileg csak az NSZK NDK-beli állandó képviseletének "dolgozói", NDK-s funkcik, külföldiek, ill. a szövetségesek használhatták, "sima" NDK-s polgárok (már aki mehetett...) nem. A Bahnhof Friedrichstrasse-nál viszont (vonattal) átmehettek az NDK-sok (NSZK-sok, külföldiek is), de a szövetségesek azt nem használták, pont azért, mert kizárólag saját Checkpointjaik használatával azt akarták demonstrálni, hogy nem ismerik el Kelet-Berlint az NDK részének.....
A sztorihoz még: a Checkpoint Alpha Helmstedt-Marienbornban volt , ill. a Bravo pedig Dreilinden-Drewitz-nél. Ezek a tranzitautópálya NDK/NSZK, ill. NDK/Nyugat-Berlin átkelöit jelentették.

Hari Seldon 2 2014.10.01. 09:50:03

@diggerdriver:
Te, eddig tök jó képeket raktál fel, most miért gondoltad, hogy egy önarckép jobb lesz?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 10:04:44

@Herr Géza:

Keleten Friedrichstraße utcai átkelőnek neveztek azt, amit nyugaton Charlie Checkpointnak.

Keletről a keleti első vizsgálópont, kb. 40 méterről fényképeztem le 1984-ben: www.flickr.com/photos/bircamax/12535826243/in/set-72157632247154638

A keleti határépítmény két ellenörzőpontja között: www.flickr.com/photos/bircamax/12538661805/in/set-72157632247154638 - rám is ordított a határőr hagyjam abba a fényképezést.

Átmentem nyugatra: www.flickr.com/photos/bircamax/12536194854/in/set-72157632247154638 - a fehér vonalról fényképezem akeleti kettes számú ellenőrzőpontot.

Kb. 30 méterre a határtül nyugaton: www.flickr.com/photos/bircamax/12536194774/in/set-72157632247154638 - fényképezem az amerikai bódét.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.01. 10:04:44

@Herr Géza:

"a szövetségesek azt nem használták, pont azért, mert kizárólag saját Checkpointjaik használatával azt akarták demonstrálni, hogy nem ismerik el Kelet-Berlint az NDK részének"

A franciák, britek és amerikaiak bárhol átmehettek. A potsdami szerződés miatt.

Más nyugatiak meg SEHOL nem mentek át Berlinen belül, mindig kimentek Berlinből és jellemzően Potsdamnál mentek át. Így ugyanis elkerülték a határ de facto elismerését.

De ez francia, brit és amerikai hivatalos személyeknél mindegy volt, mert ők útlevél nélkül mehettek át bárhol.

Herr Géza 2014.10.01. 11:04:05

@maxval a bircaman: "A franciák, britek és amerikaiak bárhol átmehettek." Nincs ellentmondás, átmehettek valóban bárhol, de mégis csak a Checkpoint-okat (értelemszerüen Berlinen belül a Charlie-t) használták, amolyan "politikai dacból".

Herr Géza 2014.10.01. 11:08:18

@maxval a bircaman: Keleten Friedrichstraße utcai átkelőnek neveztek azt, amit nyugaton Charlie Checkpointnak." Na ja, keleten valóban mindent máshogy hívtak "csakazértis" alapon (persze igaz volt ez fordítva is - ld. "Berlin, Hauptstadt der DDR" téma, vagy a követségek nevei). De a köztudatban azért a Checkpoint Charlie rögzödött,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.01. 13:34:30

@posterina:
Koltozott a csalad en meg veluk. Semmi extra nincs benne, szerintem.

@diggerdriver:
Ajjajj :)

@tanato:
Akkor ezt maris kipipalhatom, elertem valamit!!! :)
Pezsgo? Kaviar? ;)

FutureFry 2014.10.01. 14:26:20

@maxval a bircaman: Nem. A DDR pecsét is más volt, attól függően, hogy a Chekpoint Charlie-nál ("Friedrich-/Zimmerstraße") vagy a Friedrichstraße vasútállomásnál ("Banhof Friedrichstraße") ment át valaki.

Herr Géza 2014.10.01. 15:26:39

@FutureFry: @maxval a bircaman: Csak egy sztori (lehet, hogy írtam már itt..): olyan extrém dolog volt egy kívülállónak ez a Kelet-/Fal/Nyugat-Berlin, hogy egyetemi éveim alatt idegenvezetösködve egyszer egy olyan csoporttal jártam a falnál (szigorúan a keleti oldalon...:-) ), amiben volt egy nyugdíjas magasrangú magyar katonatiszt is. Mondanom sem kell, hogy a fal megtekintése nem volt a program hivatalos része, de az öreg miatt direkt arra kellett kanyarodnunk a busszal, mert elmesélte, hogy csak azért fizetett be az IBUSZ-nál erre az útra, mert saját szemével akarta látni azt, amit neki a hadseregnél "tanítottak", azaz a fal puszta létét.Amíg nem állt ott elötte, nem volt hajlandó elhinni, hogy az tényleg létezik, hogy tényleg le lehet keríteni egy föváros egy részét és azt "hermetikusan" elzárni a város többi részétöl....

FutureFry 2014.10.01. 15:45:39

@Herr Géza: @maxval a bircaman: Igen a fal, és azon átkelés az egy különleges élmény volt. Nekem mindig ez a (régi) vicc jut eszembe róla: "Nevezz meg egy szigetet a Vörös-Tengerben!... ?... Nyugat-Berlin!"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása