oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 18. 06:40,  Freedom! 486 komment

2014. szeptember 18. 06:40 Határátkelő

Freedom!

Nem túlzás, hogy a fél világ (de a katalánok és a székelyek egy része minden bizonnyal) visszafojtott lélegzettel várja a mai skóciai népszavazás végeredményét. A tét nem kicsi, hiszen Skócia esetleges függetlenedése (mindamellett hogy komoly következményei lennének Nagy-Britanniára nézve) dominóeffektust is elindíthat Európában. A mai poszt szerzője, a Püspök utcai gombaszedő kis bepillantást enged az eseményekbe.

skót népszavazás Daily Mail.jpg(fotó: Daily Mail)

„Nagy-Britannia sok szempontból fura ország. És itt most nem a csapokra vagy az ecetes sültkrumplira gondolok, hanem a felépítésére. Már maga a Nagy-Britannia név is hibás, az állam igazi neve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, ami négy ország és számtalan függelék jogilag hihetetlenül kusza szövevényét takarja.

Nagy-Britannia.jpg

Ez a szövevény válhat még kuszábbá szeptember 18-án, amikor Skócia 16 év fölötti lakossága az urnákhoz járul, hogy eldöntse, maradjanak-e Nagy-Britannia része vagy induljanak el a függetlenség rögös útján.

Mert bár a sajtó úgy próbálja beállítani a dolgot, hogy a szavazás másnapján már új világ virrad (vagy nem), valójában a referendum egy éveken át tartó egyezkedés-sorozat kezdete lesz. Még akkor is, ha a többség arra szavaz, hogy Skócia maradjon a királyság része.

De honnan is indult ez az egész?

Ha Skócia és Anglia közös történetét megfilmesítenénk, biztos Walter Matthau és Jack Lemmon játszaná őket; szinte folyamatos lázadás, háborúskodás, kicsinyes bosszú és egymásra utaltság jellemzi ezt az immár ezer évnél is hosszabb időszakot.

Az első uralkodó, aki mindkét ország fölött hatalmat gyakorolt, alighanem a X. századi Æthelstan volt, bár az ilyesmit nehéz pontosan behatárolni, lévén hogy egységes Anglia akkor még messze nem létezett.

egyesített zászló korai.jpgEgy korai próbálkozás az egyesített zászlóra

A jelenlegi unió hivatalosan 1707 óta létezik, azóta van közös korona. A király már azelőtt is közös volt (perszonálunió), de addig két külön koronát viselt egyszerre. Ez nyilván elég kényelmetlen lehetett, különösen lovaglás közben.

1998 óta a skótoknak széles jogkörökkel rendelkező saját parlamentje is van, emellett persze képviselőik a brit parlamentben is ott ülnek. Ez nem kevés ellenérzést vált ki az angolokban, akik úgy érzik, a skótok felülreprezentáltak a hatalomban, ráadásul a közös adóbevételekből is nagyobb részt kapnak, mint ami a lakosság számaránya alapján várható lenne (ez az ún. Barnett-formula).

A skót politika két domináns pártja az SNP (Skót Nemzeti Párt) és a (brit) Munkáspárt, a konzervatívok itt labdába se rúgnak. (Visszatérő vicc, hogy Skóciában több panda van, mint konzervatív képviselő.) Az elszakadás már a kezdetek óta az SNP egyik fő programpontja, de az utóbbi tíz évben minden erejüket erre koncentrálták.

pandák és torik.jpg

(forrás)

Ugyanakkor David Cameron brit miniszterelnök skizofrén helyzetben van: Skócia elszakadása gyakorlatilag garantálná pártja parlamenti többségét a következő évtizedekre, ugyanakkor nyilván nem szeretne úgy bekerülni az angol történelemkönyvekbe, mint „az ember, akinek köszönhetően elvesztettük Skóciát”. Alighanem ez utóbbi miatt ő és pártja a “nem” tábor mögött sorakozott fel, amiképp a másik két nagy parlamenti párt, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták is.

Yay or nay?

A mostani népszavazás tehát nem szimpla autonómiáról szól, mert az már megvan, hanem a teljes függetlenséget célozza meg. És bár eleinte úgy tűnt, biztos bukásra van ítélve, az utóbbi hetekben már fej-fej mellett van a két tábor, a kampány pedig egyre elkeseredettebb: Már az elején apró trükkökkel és finom zsarolással indult, de mára már nyílt ellenségeskedésbe fordult.

A függetlenségpártiak mellett szól az, hogy a szavazási korhatárt levitték 16 évre, ráadásul pont a bannockburn-i csata 700. évfordulója van idén, ami szimbolikus jelentőséggel bír: a történelmi hitelességet páros lábbal taposó Mel Gibson hőseposzból is ismert Robert the Bruce ekkor mért döntő csapást II. Edvárd angol király seregeire.

Míg az „igen” tábor tehát a nemzeti érzelmekre próbál hatni, az „Együtt jobb” kampány inkább a gyakorlati elemekre helyezi a hangsúlyt: nekik kedvez az, hogy egyetlen igen-nem kérdés lesz csak a szavazólapon, továbbá a különválás részletes és reális tervének teljes hiánya.

A független Skócia szeretné például megtartani a fontot, mint fizetőeszközt. A jegybank és az összes nagy politikai párt azonban kategorikusan kizárja a monetáris uniót. Skócia az EU-hoz is rögtön szeretne csatlakozni, az EU-ból azonban azt a választ kapták, hogy ne számítsanak automatikus beengedésre.

Az utóbbi időkben egyre több nagy cég is kijelentette, hogy egy esetleges „igen” esetén azonnal elköltözik Skóciából, mások meg áremelésekkel fenyegetőznek (mivel Skócia sokkal ritkábban lakott, mint Anglia, a költségek magasabbak).

Az SNP-nek meg egyszerűen nincs válasza ezekre a lépésekre azon kívül, hogy zsarolást kiáltanak. Amiben persze akár igazuk is lehet, de sokan inkább egy B-tervet várnának.

És most elfogultan

Előrebocsájtom, én nagyon szeretem a skótokat. Egyfajta távoli lelki rokonság fűz minket össze: kis nép egy nagyhatalom árnyékában, találékonyság, önsorsrontásra való hajlam, tömény szesz és bőrduda. Megérdemelnék, hogy legyen végre saját, önálló államuk.

De ugyanakkor azt is megérdemelnék, hogy ezt az államot ne az SNP nacionalista fantasztái egy topkategóriás macskajancsi vezesse. Az SNP igyekszik nemzeti kérdést csinálni az ügyből, holott valójában szó sincs erről. A skótok autonómiája már így is erős, egy független ország infrastruktúráját kiépíteni azonban hatalmas munka, és komoly tervezés kellenem hogy megelőzze.

Alex Salmond.jpgAlex Salmond korán örül?

Ebből a komoly munkából azonban látszólag semmi nem valósult eddig meg. Az „igen” tábor gyakorlatilag arra kéri a szavazóit, hogy írjanak alá egy biankó csekket.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: népszavazás függetlenség Nagy-Britannia Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96706255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2014.09.18. 06:52:32

A skot font egy rakas sz@r,mikor autokat,munkagepeket vettem Skociaban( sokkal olcsobb mint London kornyeken) mindiig rakerdeztek: " ugye nem skot fontban akarsz fizetni!?"

A Glasgow-i taxis,a ticket sale,pubok,stb mind a visszajarot skot fontba adtak,,amit alig akartak angol fontra valtani.

Ha hatar lesz,a magyaroknak vege skociaban.,uj hatar,vizum( nem lesz Eu automatikusan), engedely nelkul nincs munkavallalas,stb

tableno 2014.09.18. 07:01:05

Jó poszt volt! Mindenesetre az "igen" bebizonyítaná, hogy nem a magyar a legönsorsrontóbb nép a világon...

Mme Seldon 2014.09.18. 07:20:02

Nagyon érdekes poszt, "igen" esetén elég furcsa következmények lehetnek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.18. 07:25:38

Köszi az írást, jó volt.
:)
Ki tudja?
Lehet, hogy hosszabb távon jó döntés az 'igen', persze felelős döntéshozók kellenek hozzá.

firg_firg 2014.09.18. 08:08:40

Hanyra lesz meg az eredmeny? Izgatottan varom.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 08:22:07

Túl sok érdek van a függetlenség ellen. Nagy meglepetés lenne, ha mégis nyerne a függetlenségi oldal.

Már agitálják az össze ott élő külföldit a NEM szavazásra, azzal, hogy ha az IGEN nyer, akkor ki lesznek utasítva.

(A Skóciában élő nem-brit állampolgárok is szavazhatnak a népszavazáson.)

Sesamelmo (Q) 2014.09.18. 08:23:52

@maxval a bircaman: pont ezt akartam kérdezni, hogy ki szavazhat.

Sütemény1975 2014.09.18. 08:26:27

@NIKI LAURA: en ugy tudom, hogy a skot font teljesen egyenerteku az angol fonttal. nem is kezelik kulon valutakent. annyi a kulonbseg, hogy a egyesult kiralysag teruleten kivul nem tudod bevaltani.

Sütemény1975 2014.09.18. 08:28:32

Nagyon kivancsi leszek, hogy fogunk-e uj orszagba szallitani es hogyan erint ez minket majd. Skocia nem lesz automatikusan EU tag. Akkor lesz hatar es vamolas? Nem orulnek neki.

Ginix 2014.09.18. 08:31:10

@Sesamelmo (Q): a 2 éve svájcba költözött skót barátom pl nem. és a szülei sem, mert bár van házuk edinburghben, nem ott laknak.

Mr Long 2014.09.18. 09:00:03

@Sütemény1975: Ha latott volna mar skot fontot akkor tudna...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 09:00:25

@Sesamelmo (Q):

Mindenki aki ott lakik, állampolgárságtól függetlenül. Ez speciális eljárás, normál parlamenti választáson csak a britek, az írek és a nemzetközösségi állampolgárok szavazhatnak.

Mivel a külföldiek 90 %-a NEM párti, így ez erősen segíti a NEM oldalt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 09:01:12

@Sütemény1975:

A skót font az angol font része, mint ahogy az ír font is az. Ezek nem önálló valuták.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az angol jegybank a bankjegy- és érmekibocsátásának egy részét átadta más bankoknak udvariassági alapon, így van skót font, ír font, Guernsey-i font, Jersey-i font, Man-szigeti font. Sőt, a falklandi font is ilyen.

A gibraltári font pl. nem ilyen, az önálló valuta.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 09:01:14

@Sütemény1975:

Ha véletlenül nyerne is az IGEN, másfél éves átmenet lesz. Az alatt mindez úgyis rendezve lesz.

Mr Long 2014.09.18. 09:05:39

@maxval a bircaman: Ahogy angol kollegam mondta "Ugyan az a penz, csak mashogy nez ki."

Muscari 2014.09.18. 09:12:17

Nagyon jo es aktualis poszt, koszi szepen, hogy megirtad. En nagyon szurkolok, hogy a nemek győzzenek, nem szeretnék semmiféle felfordulást.

Muscari 2014.09.18. 09:13:44

@Mr Long (UK): igy van, mi is gond nelkul elfogadjuk.

Muscari 2014.09.18. 09:15:05

@Sütemény1975: en meg remelem, hogy nem, mert nem lesz új ország...

Muscari 2014.09.18. 09:18:48

Van itt valaki aki Skóciában el? Érdekelne a velemenye a hangulatról meg ugy egyáltalán, mennyire megosztottak a skotok.
Ja jól rémlik Shanarey ott élt, de mintha már elkoltozott volna

rumitom 2014.09.18. 09:19:45

@Mr Long (UK): elvileg igen, gyakorlatilag londonban volt mar h nem akartak elfogadni fizeteskor az eszakir fontot

Herr Géza 2014.09.18. 09:20:16

Bank meg pénzek: reggel a német rádió is ezen témázik és azt hallom, hogy a Royal Scotland Bank (meg egy másik számomra nem ismert nevü) már bejelentette, hogy ha Skócia leválik, akkor "kivonul"... Csak az nem jött le, hogy honnan. Skóciából? Az nem egy skót bank? Angliából ? Még ha leválik is Skócia, miért tenné ? Megmagyarázná nekem valaki ?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 09:21:43

@maxval a bircaman: egyszem skóciában élő ismerősöm nem számolt be ilyen agitációról, viszont nemmel szavazna mert szerinte a britekkel együtt erősebbek - nélkülük főleg az olajra támaszkodhatnak, ami erősen fogy.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 09:23:18

@Zka:

Nem, de ez ismeretterjesztő hozzászólás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 09:23:19

Megjegyzés: a szavazás lakóhely alapján megy, a külföldön élő skótok nem szavazhatnak - teljesen logikusan. Bircának ez biztos tetszeni fog :D

Motorman 2014.09.18. 09:23:22

@Sütemény1975: Csupán annyi a különbség... épp elég az...

Mr Long 2014.09.18. 09:25:05

@rumitom: Skot kollegam rendszeresen igy potyazik a buszon. Skot fonttal fizetne, de fele-fele aranyban ingyen utazhat, mert a sofor csak felengedi inkabb.Es mi azert kozelebb vagyunk a skotolhoz, mint london.

Herr Géza 2014.09.18. 09:26:50

Apropó, OFF.
Németországban autózók! Ma akciós "radarozási" világnap van, az ország összes müködöképes radarja bevetésben.... Ja, és az akció nem a büntetési tételre vonatkozik.... :)))
Jellemzöen utaznak arra, hogy az egyébként sokak által ismert fixen telepített radarok elött, után 1-2 km-rel mobil is mérnek, hogy a rutinból tempósan vezetö és a fix készülékeknél "okosan" fékezö polgárokat (ld. jómagam) is egy kicsit megmogyorózzák. Holnap hajnali 6-ig tart a "buli".
Csaxólok.
ON.

Motorman 2014.09.18. 09:38:27

Én inkább attól tartok, amit a cikk is csak érintőlegesen vet fel. Nevezetesen. ha tényleg "példa" lesz, gyanítom Katalóniában, Erdélyben, Kárpátalján és a világ hasonló helyein nem fog ilyen békés mederben lefolyni az esetleges "népszavazás".. :(

tomfree 2014.09.18. 09:38:27

Nincs benne a cikkben, talán nem is tudja az író, de ha jól értesült vagyok akkor ez nem ügydöntő népszavazás, hanem csak véleménynyilvánító. A különbség a kettő között, hogy ezzel csak az elszakadási véleményüket fejezik ki London felé, amit az országgyűlésnek kell majd megszavaznia ha éppen úgy gondolja majd. Valószínűleg nem áll a döntés útjába, de simán lehet olyan opció az igen esetén is, hogy jön Cameron után egy másik miniszterelnök aki azt mondja majd, hogy ezt a véleményt az előző kormány felé jelezték a skótok nem felé, ergo magára nézve nem is tartja mérvadónak. A legjobb esetben is hosszú idő a tényleges elszakadás, tehát egy IGEN esetén nem lesz Skócia péntekre független ország.

Sesamelmo (Q) 2014.09.18. 09:49:45

@Ginix: köszönöm az ismeretterjesztő hozzàszólást, különösen @maxval a bircaman-nek :)
Kiváncsi vagyok hogy alakul a vége.

2014.09.18. 09:55:22

Érdekes téma, a poszt is jó volt. :)

Kaksi Kapitány 2014.09.18. 10:00:21

@NIKI LAURA: Bocs de nem tudom mirol beszelsz, mert ugyanolyan erteku fizetoeszkoz mint az angol font csak annyi hogy mas a mintazata, es magyarban csak nehany bank valtja be. Es az igeret foldjen, Londonban ugyanugy fizethetsz vele

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2014.09.18. 10:03:22

Arra gondoltatok már, ha Skócia független lesz, akkor nem lesz többé Egyesült Királyság sem, hiszen az Egyesült Királyság egyik eleme: Nagy-Britannia szűnik meg. Ha ez bekövetkezik, nem csak Skócia nem lesz EU tag, hanem az Egyesült Királyság többi komponense sem, mert az EU-nak az Egyesült Királyság a tagja, ami a skótok önállósodásával megszűnik. Ha Skóciának újra kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, akkor bizony a maradék részeknek is, vagy a maradék részeket tömörítő új szövetségi államnak is.

Határátkelő 2014.09.18. 10:03:45

@Zig Zag: Nem gondoltunk, mert nem így van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 10:07:34

@Sütemény1975: A skót font jogilag nem pénz, kb. olyan, mint egy utalvány, tehát fakultatív, hogy egy adott helyen elfogadják-e.

Azért nem pénz, mert bár több bank is kibocsájthat skót fontot (tehát többféle van), ilyenkor fedezetként letétbe kell helyezniük ugyanakkora értékü "valódi", angol fontot, hogy amikor "beváltják", akkor legyen mire visszaváltani.

Az igazi pénz attól lesz pénz, hogy fedezet nélkül bocsájtható ki. Illetve hát a jegybank mögött álló állam úri becsületszava a fedezet. (Ez olyannyira így van, hogy az angol papírpénzeken még mindig olvasható az igéret: "I promise to pay the bearer on demand the sum of X pounds".)

A gyakorlatban Skócián kívül csak néznek a skót pénzre, mint borjú az újkapura, elfogadni nemigen fogják, maximum bankokban tudod beváltani.

gyengetölcser 2014.09.18. 10:07:43

@Herr Géza: Ezt ugy ertettek, hogy maga a bank nem vonul ki, csak az operativ kozpontot helyezik at.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 10:10:53

@tomfree: Terjedelmi okokból maradt ki, meg mert bonyolult :) Jogi értelemben nem ügydöntő, viszont Cameron igéretet tett, hogy az "igen" győzelme esetén mehetnek, amit nem fog megszegni.

De azért az egyezkedést jó sokáig lehet húzni.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.18. 10:26:30

En is ugy tudom, hogy a skot fontot Angliaban nem kotelesek elfogadni. Amikor eloszor fizettek vele nalam, csak neztem. Mi a hotelben egyebkent a barban, etteremben elfogadtuk (kis tetelek), szobat nem lehetett vele rendezni, illletve, amikor olyan eskuvo volt, amikor a nasznep jelentos resze skot volt, ki is tettuk a noticet, hogy sajnos nem fogadjuk el, csak az angol fontot, de kartyaval tudnak fizetni, vagy szobaszamra tudjuk irni az italokat, amit kartyaval vagy angol fonttal tudnak rendezni.

adg 2014.09.18. 10:31:52

Itt is megy a moka, hogyha a skotok kivalnak, akkor megvaltozik-e uk zaszlaja, mert ha igen, akkor az ausztralt is meg kell valtoztatni.
Bar akkor lehetne rajzolni egy rendeset is mar.

Mondjuk engem nem nagyon izgat a kerdes. :)

SzZoole 2014.09.18. 10:32:29

@Herr Géza: A masik a Lloyes bank,mindketto athelyezi a kozpont jat,ha nyernek a fuggetlensegre vagyok.
A Mel Gibson alltal jatszott tortenelemi filmben,Braveheart,Sok ferdites van.

index.hu/tudomany/tortenelem/2014/09/17/hogyan_fordultak_a_skotok_az_angolok_ellen/

Hari Seldon 2 2014.09.18. 10:35:54

@Muscari:
Mit értesz felfordulás alatt? Egyel több "angolszász irányultságú" ország. de a lakosság ugyanaz marad.

Egyébként most tényleg minden az olajról szól.

Az UK teljes Északi tengeri olaja skót vizek alatt van (90%-a). Márpedig, ki van az számolva, hogy egy 5 milliós ország azért elég jól el tud lenni ennyi olajból. Lásd Norvégia. Ott is kicsi a lakosság, olaj szintén van, kevés ember között oszlik el a bevétel.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 10:40:37

@Zig Zag:
Nem így van. Az Egyesült Királyság, Észak Írországra vonatkozik.
Nagy Biritannia és Észak Írország egyesült Királysága.
(magyarul a brit sziget, illetve az ír sziget egyesülése)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 10:40:37

@Nitnitnit: Ez is jó bonyolult ám. Jogilag más eset az, amikor előre fizetsz és más az, amikor utólag. Egy hotelben tipikusan utólag fizetsz, vagyis tartozást egyenlítesz ki. Ilyenkor jön a "legal tender" fogalma, amit kötelező elfogadni. Ez az egész királyságban kizárólag a Bank of England által kibocsájtott papírpénzeket takarja.

Minden egyéb opcionális.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 10:41:12

@Zig Zag: Az Egyesült Királyság nem csak Angliából és Skóciából áll. Így Skócia esetleges kiválásával nem is szűnik meg. Nézz vissza a közelmúltba: Jugoszlávia nagyon sokára szűnt meg, hiába kivált már a tagállamok jó része. Csak Montenegro (az utolsó jugoszláv volt tagállam) önállósodási törekvései hatására lett először Szerbia és Montenegro nevű ország a volt Jugoszláviából, később meg külön Szerbia és külön Montenegro. Előtte már kiváltak a szlovének, a horvátok, a makedónok, a bosnyákok, mégis Jugoszlávia maradt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 10:41:56

@Hari Seldon 2: ha lehet hinni az számoknak, az az olaj már most túllépett a kitermelési csúcsponton és a következő 20-30 évben csaknem el is fogy. Erre én nem alapoznám a függetlenségemet :)

SzZoole 2014.09.18. 10:43:27

@Határátkelő: Ki fejtened errol a velemenyed?
Mert van igazsag abban amit @Zig Zag: irt.
1973-ban az Egyesult Kiralysag lett az EU teljes tagja,Skociaval egyutt.
Ha Skocia ki vallik akkor a UK-nak nem kell ujra targyalni az EU tagsagat?
Nem okoskodni akarok,csak tisztan latni.

M. Péter 2014.09.18. 10:45:04

@maxval a bircaman: Az ír fontból euró lett, a skót fontot meg az egyesüléskor 12:1 arányban font sterlingre váltották.
A Bank of England nem adott át bankjegykiadási jogot, hanem az északír és skót bankoknak megmaradt a létező bankjegykiadási joga. 1844-ben a Bank Charter Act kimondta, hogy a londoni központú bankok közül csak a Bank of England bocsájthat ki bankjegyet. A vidéki bankok bankjegykibocsájtási joga megmaradt, de ez a bankok összeolvadásával, felvásárlásával megszűnt. A északír és skót által kiadott font bankjegyek fedezetére törvény alapján ugyanannyi Bank of England bankjegyet kell tartalékolni.

A man-szigeti font szintén külön valuta, a helyi kormány döntése, hogy Bank of England bankjegyeket tartalékolva garantálja az átválthatóságát. Azt hiszem, hogy Guernsey-ben és Jersey-ben is hasonló a helyzet.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 10:47:16

@Zka:
Tudod, már a hetvenes évek óta halljuk, hogy már csak 20 év és kimerülnek a világ készletei, meg még egy évtized, stb...
Mi van helyette azóta? Nagyobb a kitermelt mennyiség mint valaha.
Szóval, a geológia kutatások fejlődésével egyre több a megtalálta, és főleg a gazdaságosan kibányászható olaj.
Sőt, miután az ára felment az olajnak, egyre inkább megéri a nehezebben kitermelhető olaj felhozatala.
Szóval én nem lennék olyan biztos benne, hogy nem fognak még találni ott olajat. (Ha megéri felhozni, felhozzák. Persze ezt nem az én dolgom eldönteni. Ez legyen a skótok dolga.)

Muscari 2014.09.18. 10:50:29

@rumitom: az valami gyakorlatlan penztaros lehetett, aki meg nem ismerte a penzeket. Mi is eltesszuk jo alulra, ha van egy par skot penzunk, mert a turistak nagyon hulyen tudnak nezni ra, igy inkabb kikeruljuk a magyarazkodast.

@Jani haverja: ez iagz, de Skocia a masodik legnagyobb Anglia utan mind meretet, mind gazadasagi teljesitmenyet tekintve (remelem, jol tudom). En attol felek, hogy megrenditi a maradek brit gazdasagot a kivalas, az nekunk nagyon nem jonne jol.
A masik, hogy a skotok sokkal inkabb EU partiak, nelkuluk egy esetleges (kilepesrol torteno) nepszavazas eredmenye is mas lehet.

Szoval en csak csupa onzo szempontbol nem szeretnem a sztvlast.

SzZoole 2014.09.18. 10:52:28

@Hari Seldon 2: Hianyos a tortenelem tudasod Hari:)
Az Egyesult Kiralysag 4 orszagbol all Es minden a 4 orszagnak kulon fovarosa van.
Anglia London
Welsh Cardiff
Eszak Ir Orszag Belfast
Skocia Edinburgh
Allampolgarsagi vizsga kerdes,csak ezert tudom.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 10:53:17

@Zoole[uk]:
Egyébként, ha jól gondolom pont nektek, "angliásoknak" lehet jó (vagy nem, majd kiderül) hogy Skócia különválik.
Lehet, hogy nem pontosan tudom, de Skóciában messze nem annyira akarnak kiválni az EU-ból, mint az hülye Cameruniék. Ha Anglia kiválik, és újra Schengen lesz, meg munkaerő korlátozás, az angol nyelvvel még tudok az EU-ban maradni.

Nem tudom, hogy így lesz, vagy nem. Azt sem tudom,hogy jó lesz-e. Ez legyen a skótok dolga. Csak egy gondolatkísérlet.

Szóval ha Anglia ki akar válni, pont onnan fog elmenni egy csomó cég. - Praktikusan egy másik angol nyelvű EU országba. Az pedig ott lesz a szomszédban.

Mr Long 2014.09.18. 10:54:30

@Muscari: UKbol egyszerubb eljutni a vilag barmelyik pontjara, min az EU-bol. Szoval nem lesz para egy eubol kivalas, csak ujbol koltozni kell :)

Hari Seldon 2 2014.09.18. 10:56:43

@Zoole[uk]:
Igen, ezt tudom, de az Egyesül Királyság hivatalos neve: Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága.
Magyarul, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy az egyik a Nagy Britannia a másik az Észak Írország.
Tehát ha Skócia kiválik, még megmarad Nagy Britannia (hiszen ott van Anglia és Wales) az egyik fele és megmarad Észak Írország a másik fel.
Tehát az UK ebben az értelemben megmarad.

Muscari 2014.09.18. 10:57:24

@Püspök utcai gombaszedő: igy mar ertem, hogy nem "igazi" penz. Azert eleg sok helyen elfogadjak, foleg Londonban.

Herr Géza 2014.09.18. 10:58:28

@gyengetölcs: De honnan-hova ? Ezek szerint a Royal Scotland Bank központja most Angliában van és kvázi hazaköltöznének, ha jól értelek....
Akkor tiszta.

NIKI LAURA 2014.09.18. 10:59:38

@Sütemény1975: ahan,ugy,mint anno a Deutschmark es a bolgar leva is 16 ft volt...

SzZoole 2014.09.18. 10:59:52

@Hari Seldon 2: Nem fognak kivalni a Skotok erre fogadni mernek,ha meg kivalnak mi mar viszonylag biztonsagban leszunk,novemberben meg lesz az 5 ev Itt tartozkodasom:)

Mr Long 2014.09.18. 11:00:19

Azok akik autot akarnak venni/eladni az UKban (en nem figyelik a hireket) szolok elsejetol megvaltozik par dolog a road tax-al kapcsolatban. Pl amint veszel egy autot elvileg adozatlan lesz, asap kell re fizetni online, telefonon, postan. Aki eladja visszakapja az ado fenmarado reszet a kovetkezo elsejetol. A kerdesre, hogy akkor az auto egy ideig duplan adoztatott lesze akkor a DVLA fofejese nem nagyon akart valaszolni...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:00:23

@adg [Au, Darwin]:

"akkor az ausztralt is meg kell valtoztatni"

Nem kell. Egyik nem következik a másikból.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:00:23

@M. Péter:

Ír font alatt természetesen az ÉSZAKír fontot értettem. Írország egy külön ország, azaz egész más ügy.

Man-sz., Guernsey, Jersey nem önálló valuták. Falkland sem.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:00:23

@Zoole[uk]:

Franciaország EU-tagsága megszűnt 1962-ben, amikor Algéria kilépett Franciaországból?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:00:24

@Zig Zag:

Tévedés. Hozzáteszem: népszerű tévedés.

Az UK nem szűnik meg, hanem egy része szakad el.

A jogalanyiság megmarad.

Az államok jogutódlásának vannak pontos szabályai.

Ha egy állam területe növekszik vagy csökken - nincs jogutódlás, hiszen marad az állam. A terület nagysága lényegtelen jogi szempontból.

Amikor megszűnt az NDK, az NSZK-nak nem kellett sehová se újra belépnie, hiszen maradt az NSZK, csak nagyobb lett.

Más a helyzet, ha egy állam részekre oszlik. Ez esetben az összes rész jogutód lesz.

Márpedig jogutódlásnál minden szerzett jog öröklődik automatikusan, azaz pl. a nemzetközi tagság is. Egyetlen kivétel a gyarmatok esete, ezek szabadon dönthetnek akarnak-e örökölni valamit vagy sem.

Azaz az UK esetében, az UK marad minden tagságával (EU, NATO, ENSZ), míg Skócia új állam lesz, mely nem örököl semmit, azaz be kell lépnie minden szervezetbe új tagként.

Persze megesnek egyedi esetek: megállapodás alapján jellemzően.

Néha megesnek viták. Pl. Jugoszlávia esetében ez volt. 1992-ben kilépett Jugoszláviából 4 tagköztársaság. Ezek úgy tekintették, hogy Jugoszlávia szétesett és ők a jogutódok. A maradék 2 tagköztársaság meg úgy tekintette, hogy a 4 másik kilépett, míg ők ketten csak a jogutód.

De a konkrét esetben nincs vita. Ha győz az IGEN, Skócia új állam lesz és nem lesz jogutód, míg az UK marad UK.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 11:01:31

@Muscari:
Pont ezt mondom: Lesz egy biztos EU-ban maradó angol nyelvű ország. (kényelmesebben megközelíthető mint a Írország)
Természetesen nem mondom, hogy jó a kiválás, főlegmert olyan sok a változó, hogy nem lehet megmondani.
Mondhatnám úgy is, hogy az Elsődleges Radiáns itt nem működik... :-)

Mr Long 2014.09.18. 11:02:20

@Mr Long (UK): Hmmm... visszaolvasva meg gyakorolnom kellene a kozpontozast, plusz a hejesirast.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 11:03:32

@Hari Seldon 2: találhatnak, de OTT már lecsökkent a termelés, drasztikusan. Persze lehet, hogy csak hamis grafikont láttam ;)
Persze, a jóslatok eddig szarok voltak, de azért gondolom nem véled úgy, hogy tényleg soha nem fog elfogyni az olaj :)

pamut 2014.09.18. 11:04:13

Valahogy éreztem hogy ma skót nap lesz a HA-őn :)
Igazából remélem lesz még egy skót nap pár nap múlva, amikor már a reakciók is összefoglalhatóak lesznek az eredményre.

Szerintem a skótok mindenképp nyernek ma, ha az igen győz akkor végre lesz egy saját országuk, ha a nem, akkor is tovább fognak nőni a jogköreik, mert egy 48-49%-nyi igent sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az angolok évszázadokig erőszakkal gyarmatosították Skóciát, mostantól folyamatosan udvarolni lesznek kénytelenek nekik, ha meg akarják őket tartani. Ezért is szeretem a demokráciát :)

A posztban van sok igazság, ha a skótok komolyan gondolják akkor tényleg sokkal jobban elő kéne készíteni a dolgot, még akkor is, ha nem holnaptól lesznek önállóak. Az is igaz, hogy ez az Alex Salmond nem tűnik valami nehézsúlyú politikusnak, inkább csak mázlija van, hogy sok száz évnyi skót függetlenségi törekvés végén pont épp ő képviselheti a skótokat. Ha az igenek győznek egy nagyon dörzsölt politikus kellene aki képes egyenrangúként tárgyalni a vérprofi angolokkal hogy minél jobb feltételeket csikarjon ki a tárgyalásokon, erre ezt az embert nem látom alkalmasnak. Mondjuk megértem őket, 5 milliós ki nép, mi kétszer ennyien vagyunk, de nálunk sincs épkézláb politikus.
Abban nem értek egyet, hogy Cameron skizofrén helyzetben lenne, egyrészt túlzás hogy évtizedekre betonozná be pártját egy skót kiválás (sőt, ha az angolok a torykat teszik felelőssé a kudarcért, akkor vissza is üthet), másrészt őt személyesen nagyon meggyengítené, valószínűleg be is bukna. Ami Salmondnak életre szóló siker lenne, sőt történelmi tett, pont ugyanaz lenne csak ellenkező előjellel Cameronnak. Szóval nagyon nem akarja. És azért én nem tételezem fel, hogy Cameron csak a saját érdekét nézi, biztos van benne annyi brit öntudat, hogy egyébként sem akarja az elválást.

Bennem erős állásfoglalás nincs, demokrataként azt mondom legyen az amit a helyiek akarnak, az ő sorsuk, az ő döntésük. Azért kicsit inkább az igen felé hajlok :) Bár a kint dolgozó magyarokat féltem, egy esetleges igen leértékelheti az angol fontot (nem csak a skót gazdaságnak lehet csapás az, hanem az angolnak is), gazdasági vonalon rizikós döntés ez. De azért én is igennel szavaznék ha skót lennék :) Magyarként nagyon át tudom érezni milyen az amikor nagyhatalmak uralkodnak a hazámon, nincs szabad nemzeti önrendelkezés, szóval nem kérdés az igen :)

Herr Géza 2014.09.18. 11:04:21

@Hari Seldon 2: De ha Skócia leválik, akkor nem lesz automatikusan EU-tag úgy tudom. Gyakorlatilag "új" pályázóként meg kellene kérvényeznie a felvételét, és nyilván az sem lenne két nap... Tehát "menekülésnek" Skócia nem lesz/lenne jó. Más kérdés, hogy Wales és Észak-Írország mit csinálna az angolok esetleges kiválási szándékánál... Mondjuk én csak távolról ugatok, nem vagyok annyira képben.... :))))

M. Péter 2014.09.18. 11:04:37

@Püspök utcai gombaszedő: A Bank of England bankjegyei csak Angliában és Walesben számítanak legal tender-nek. Az érmék az egész országban, de az 1 font alatt értékűek csak bizonyos összegig. A skót és északír bankjegyek sehol sem számítanak legal tender-nek.

Határátkelő 2014.09.18. 11:05:09

@Zoole[uk]: Van több példa is (lásd a német újraegyesülés, Németország hivatalosan ma is NSZK, és soha senkinek nem jutott eszébe, hogy pl. megszűnt volna a NATO-tagsága, vagy ott van gyarmatbirodalom felbomlása, stb.), de mivel Nagy-Britannia nem szűnik meg azzal, hogy egy része esetleg kiválik, ezért ez nem is kérdés. Az a kérdés, hogy Skócia lehetne-e EU-tag. Szerintem erre a politikailag reális válasz a nem, mert ha az angolok esetleg nem is, de a spanyolok, szlovákok, románok (elég közülük egy is) simán megvétóznák érthető okokból.

Ha mondjuk Katalónia kiválna Spanyolországból, attól Spanyolország uniós tagsága nem szűnne meg, csak a kivált Katalóniáé.

Határátkelő 2014.09.18. 11:05:52

@pamut: Van ígéret (több is) arra, hogy lesz poszt a jövő héten. :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:06:47

@Zoole[uk]:

Nem, ezek nem országok, hanem országrészek.

Egyszerűen angolul a country szónak két jelentése van, jelennt országot és országrészt is.

Mr Long 2014.09.18. 11:07:56

@Herr Géza: Wales szerintem orul, hogy valaki foglalkozik vele. Ott kb csak szep termeszet van es annyi...

pamut 2014.09.18. 11:08:31

@Zoole[uk]: A UK-EU jogi helyzet nem fog változni, Az UK jogi értelemben ugyanúgy UK fog maradni ahogy most is az, még akkor is ha netán átnevezik magukat vagy új zászlót csinálnak. Pl. Magyarország 2004-ben hivatalosan még Magyar Köztársaság néven lépett be az EU-ba, aztán a mostani hatalom átnevezte, ettől még EU tagok vagyunk.

Oké, ez most egyszerűsített leírás volt, mert ha az UK elveszíti népessége 8-9%-át, akkor pl. csökkennie kéne pl. a EP-ben a képviselői helyeit, meg a GDP-je is változni fog, szóval némi igazítás erősen szóba kerülhet, de a lényeg, maga a tagság ténye az nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 11:10:08

@Zka: Egy átlag politikus 4 évre gondolkodik előre, esetleg 8 évre. 20-30 év az az örökkévalóság neki, kb. olyan, mint amikor Neked, vagy nekem azt mondja valaki, hogy mi lesz 3.000 év múlva...

NIKI LAURA 2014.09.18. 11:10:11

@maxval a bircaman: nem kevered a country,county szavakat?:)

Mr Long 2014.09.18. 11:10:50

@maxval a bircaman: Szoval rossz az allampolgarsagi vizsgakerdes?

SzZoole 2014.09.18. 11:12:07

@Hari Seldon 2: A Nagy Britania gyujtonev Skociat is magaban foglalja.

adg 2014.09.18. 11:12:18

@maxval a bircaman: Hat kelleni nem kell feltetelnul, de errol azert lehet vitatkozni. Meg hogy nezne mar ki, hogy rossz abra van a zaszlo sarkaban. :)

velkam bekk, maradsz is mostmar, vagy csak ma tartasz ismeretterjeszto napot?

Hari Seldon 2 2014.09.18. 11:14:02

@Zoole[uk]:
Egyébként én sem hiszem, hogy kiválnak.

SzZoole 2014.09.18. 11:14:02

@maxval a bircaman: Max,en csak kerdeztem,nem allitottam.

pamut 2014.09.18. 11:14:37

@Határátkelő: a spanyol, szlovák, román vétó egyáltalán nem tuti. Ezek nyilván a saját katalán, baszk, magyar kisebbségeik miatt vétóznának, de ez inkább csak szájhősködés. Ezeken túl semmilyen komoly ok nincs arra hogy egy független Skóciát ne vegyenek fel az EU-ba, az EU-nak is egy sima és jó ügy lenne ez. A spanyolokat, szlovákokat, románokat meg a nagy és erős országok szépen helyre teszik. Szépen megsúgják nekik hogy egy vétónak milyen ára lenne számukra, és azonnal el is felejtik majd a vétót. Kicsit rinyálnak, kicsit húzzák-halasszák, alkudoznak, mentik a presztízst, de végül beadják a derekuk.

NIKI LAURA 2014.09.18. 11:14:59

@Mr Long (UK): kosz...igaz,tobbszor irtak itt,de.,.a magyar autoval mennek ki,akkor 6 honapig lazan hasznalhatom?..utana eleg egy Dover-Calais tura,es ujbol indul a 6 honap?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:15:25

@Hari Seldon 2:

"Ha Anglia kiválik, és újra Schengen lesz"

Anglia most sem Schengen-tag.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:15:25

@NIKI LAURA:

Nem. A county a grófság, magyarul megye. A country meg ország vagy országrész.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:15:25

@adg [Au, Darwin]:

Nem rossz ábra az. Miért ne lehetne egy korábbi brit zászló az ausztrál zászlóban?

Olyan zászlókban is előfordul a brit zászló, melyekben nem II. Erzsébet az államfő! Sőt, olyanban is, mely nem is tagja a Nemzetközösségnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 11:16:35

@Jani haverja: ok, de a szavazók nyugati polgárok, akiknek ennél messzebbre is illene látniuk, elvégre náluk nem az a létkérdés, hogy a következő hónapban rezsit vagy kaját fizetnek.

Sanz 2014.09.18. 11:19:30

@firg_firg: Eredmény péntek reggelre várható.

Egy kis történeti áttekintést azért érdemes még hozzáadni a dologhoz: a skót parlament 1998-ban alakult, és azért adta meg a londoni kormányzat ezt a lehetőséget, mert úgy voltak vele "úgysem lesz abszolút többsége senkinek a skót parlamentben".
Aztán az SNP 2011-ben nyert "kétharmaddal" (abszolút többsége lett), és kiírta a népszavazást, ahogy azt a választási programjában ígérte. Szóval itt a westminsteri elit nagyon elszámolta magát, akárcsak a kampány alatt, amikor 10 nappal a választások előtt kaptak észbe, hogy "ajaj, ég a ház". Cameron még az "azonnali kérdések óráját" (Prime Minister's Questions) is lemondta, hogy mehessen kampányolni a "NO" oldalán (és ment vele a Munkáspárt és a LibDemek vezetője is).

Mindenesetre izgalmas lesz, a nők és a nyugdíjasok tarthatják a skótok a UK-ben (mind a nőknél, mind a nyugdíjasoknál 15%-kal vezet a "NO"), mindenki más az elszakadás mellett van.

Egy kis összefoglaló a közvélemény-kutatásokról:
ukpollingreport.co.uk/blog/archives/8995

SzZoole 2014.09.18. 11:19:50

@maxval a bircaman: Max,en elismerem a tortenelem tudasod,de,Ezek mind kulon orszagok voltak elotte.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 11:19:55

@Zka:
Hát a következő 50-60 évben biztos nem.
Ha csökken a "normál" kitermelés.
Felmegy az olaj ára.
Ha felmegy az olaj ára.
Megéri kitermeli a palaolajat és egyéb nehezebben kitermelhető olajat felszínre hozni.
Ha ebből következően megint több olajat hoznak fel.
Újra lejjebb megy az ára.

Szóval szépen lassan növekvő áron, de még sokáig lesz bőven olaj. Legalábbis amíg nem állunk át valami másra.
Javaslat: vegyél olajrészvényeket! :-)
(még jó ideig mennek felfelé)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 11:21:33

@maxval a bircaman: Szerintem ezek országok, viszont nem államok. Mint ahogy Magyarország is ország volt a Monarchiában.

SzZoole 2014.09.18. 11:23:15

@Határátkelő: @pamut:
Koszonom a valaszokat,igy mar tisztabban latom.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 11:23:26

@Herr Géza:
Na most mondd...
Szerinted milyen paraméterben rosszabbak mint 2004-ben a magyarok? Szerintem kb semmiben.
Egy két év alatt "le lehet zavarni" egy ilyen tárgyalást egy relatív fejlett országgal.

M. Péter 2014.09.18. 11:23:51

@maxval a bircaman: A Man-sziget kormánya, ha olyan kedve lenne, elhatározhatná, hogy más fix árfolyama legyen a man-szigeti fontnak, vagy hogy szabadon lebegjen az árfolyam, vagy hogy ezentúl az eurót használják, mint Montenegróban. Ebbe a brit kormány vagy a Bank of England nem szólhatna bele.

Mr Long 2014.09.18. 11:23:54

@NIKI LAURA: Ha rezidens vagy nem, de kutya sem ellenorzi, max ha felnyomnak a zsaruknak.

@maxval a bircaman: Zolee azt mondta, hogy orszagok, te meg hogy orszagreszek.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:24:58

@Zoole[uk]:

A lényeg: amíg egy állam azonos magával jogilag, nem számít a területének csökkenése és növekedése.

Pl. Magyarország határa gyakran változik. Miért? Mert egyes határvonalak egyes folyók medrétől függnek. A folyók meg nem mindig pont ugyanott folynak.

Ezen az alapon minden határváltozáskor mindent újra kellene csinálni. Ez abszurdum.

Magyarország jogfolytonos 1000 óta, s ez idő alatt óriási területváltozások voltak. Attól még ugyanaz az ország.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:24:58

@Zoole[uk]:

A kulcsszó a "voltak", azaz már nem azok.

SzZoole 2014.09.18. 11:26:16

@NIKI LAURA: A dartfordi toll is valtozik oktobertol Erre is figyelj oda,ha arra jarsz.

www.gov.uk/government/news/dart-charge-dartford-crossing-remote-payment

Határátkelő 2014.09.18. 11:26:46

@pamut: Szerintem kb. senkinek sem érdeke (a nagyok közül sem...), hogy a következő évek azzal teljenek, hogy uniós országok határaival kelljen vacakolni. (Lásd még Belgium is.)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:28:14

@Püspök utcai gombaszedő:

Mo. történelme külön vicces ügy.

Jogilag Mo. sosem vesztette el függetlenségét. A valóságban persze elvesztette 1541-ben, de jogi fikcióként megmaradt az önálló államiság. Mindenki tudta, hogy a valóságban nem független, de ehhez a fikcióhoz mindenki ragaszkodott... :-)

S meg is maradt a függetlenség jogilag 1867-ig. Ekkor mondott le róla a magyar állam. Majd a függetlenség - immár a valóságban is - visszaállt 1918-ban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 11:29:55

@Muscari: Jaaa, én nem így értettem az előző mondanivalómat, pusztán csak jogilag. Jogi értelemben abszolút nem szűnik meg Skócia kiválásával az UK. Az már egy teljesen más kérdés, hogy ennek milyen gazdasági következményei lennének, és az egy harmadik kérdés, hogy közülünk (az itteni kommentelők, és egyéb honfitársaim közül) milyen hatása lenne a megmaradt UK-ban élőkre illetve a Skóciában "rekedtekre".

Én nem vagyok érintve abszolút, mégsem vagyok elszakadáspárti, nem is a legfőképpen azért, mert tudom, hogy nagyon sokan éltek ott, és Nektek rossz lenne, hanem azért, mert tudom, hogy mekkora lavinát indíthat az "igen" szavazatok esetleges győzelme. Annak a lavinának az eredménye meg egy (vagy több) újabb háború lesz Európában, nem Skócia és a maradék UK között, hanem teljesen más helyeken. A háború meg mindig csak bajt hoz, minél messzebb, annál jobb, ez az én véleményem. Egy esetleges háborúban sem lennék én személy szerint érintve, de közvetetten mégis.

Na, ez olyan "albános" eszmefuttatás volt, remélem érted, miről akartam írni :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 11:32:37

@Hari Seldon 2: Pontosan. Sőt! Jelenleg már némely palaolaj kitermelése is gazdaságos. Ezért az biztos, hogy jó ideig lesz még olaj, csak az nem teljesen biztos, hogy honnan.

tomfree 2014.09.18. 11:35:48

@Hari Seldon 2: nem olvastam végig az összes posztot, de idetartozik még az is, hogy nagy a partok közelében lévő olajvagyon, de azt eladták a nagy nemzetközi olajcégeknek koncessziós jogokkal, így a nagy pénzt nem Skócia zsebelné be egy darabig amíg kitartanak a szerződések (rosszul így sem járnának, de ha jól emlékszem az olajtermelés hasznának csak 10% maradna Skóciában a következő 15 évben). Mondjuk kérdés, hogy az új állam újratárgyalná-e ezeket a szerződéseket.

SzZoole 2014.09.18. 11:36:03

@maxval a bircaman: A folyok valtoztatjak az orszag hatarait?Ez szegyen,Majd Az alaptorvenybe/alkotmanyba foglaljak,Hogy a folyo ilyet nem tehet:)))
(Ez csak vicc volt)

Nem fogok a szavakon lovagolni,de mind a negy orszag,jelenleg a Britt Unio resze,mind a negy meg tartotta a fovarosat es mind a negy fovarosnak sajat parlamentje es egyebb elojogai vannak.

pamut 2014.09.18. 11:37:22

@Határátkelő: abba az EU nem tud beleszólni hogy a skótok hogy szavaznak, ha igennel szavaznak azzal az EU kész helyzet elé lesz állítva, ahogy egy estleges skót belépési igénnyel is. Aztán hogy mennyi kedve van brüsszeli bürokratáknak dolgozni-vacakolni, az nem számít semmit sem, ez nagypolitikai döntés lesz, ha súlyosabb EU államok vezető így döntenek, akkor így lesz, az aprómunkát meg elvégzik a bürokraták.

A skót belépés lenne egyébként a legsimább úgy mióta van EU, lévén ők eddig is Eu-tagok voltak (persze kicsit másképp) EU-konform a jogrendszerük, a szabályozási rendszerük, mindenük, vannak EU-bürokratáik, kapcsolataik, minden, ez valójában egy régi házasság megújítása lenne.

Határátkelő 2014.09.18. 11:45:57

@pamut: Nem a brüsszeli bürokratákról beszéltem, hanem éppen a németekről, stb. Nem a kérdés technikai vetülete a kérdés szerintem, hanem pont a nagypolitika. Itt van az egész gazdasági válság, Ukrajna, az oroszok, nem hiszem, hogy pont az hiányzik mondjuk a németeknek, hogy a skótok után előálljanak a katalánok, a baszkok, a flamandok, stb. azzal, hogy akkor már van egy precedens, ők is mennének. A katalánok nagyon el akarnak már egy ideje szakadni, egy esetleges skót igen után szerinted mi lesz?

Azért mutat szerintem túl önmagán a mai népszavazás, mert elindíthat egy folyamatot, aminek senki sem látja a végét.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.18. 11:46:39

@Zoole[uk]:

Magyarul ország = független állam.

Azaz Skócia, Anglia, Wales nem országok. Magyarul. Angolul lehet, de az angol country mást is jelent.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.18. 11:49:22

én arra szavazok, hogy skócia váljon ki, a brittek meg annektálják magyarországot helyett.

Mr Long 2014.09.18. 11:51:16

@Babette.: :) Nem birtam magamban tartani :)
@Határátkelő: torolned az elozo hozzaszolasom?

SzZoole 2014.09.18. 11:54:50

@maxval a bircaman: Ok,legyenek orszag reszek,amik az Egyesult Kiralysagot alkotjak,sajat fovarosal es sajat parlamentel.Igy jo?

Muscari 2014.09.18. 11:56:54

@Babette.: erre nem is gondoltam meg, pedig milyen jo lenne :-))

Muscari 2014.09.18. 11:59:27

@Mr Long (UK): ne ma, most nem tudom meg, hogy mi rosszat mondtal. Pedig te nem szoktal, Kovermadar szokott neha beszolongatni.
Tenyleg, o hol van? Raneztem a blogjara, hat azt is csak tessek-lassek irogatja.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 12:00:48

@maxval a bircaman: Lásd még "West Country" ill. "Black Country".

De szerintem fölösleges a szavakon lovagolni, Skócia, Wales és Észak-Írország nyilván több, mint szimpla országrész (v.ö. East Anglia vagy Midlands) és nyilván kevesebb, mint önálló állam.

Államrész talán?

Mindenesetre az, hogy USA szóhasználatban a hasonló egységeket simán leállamozzuk, arra enged következtetni, hogy a magyar névhasználat se konzekvens.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 12:01:02

@Zka: A szavazók túlnyomó többségét simán lehet befolyásolni erre is, meg arra is. Nem csak Skóciában, hanem az egész Világban mindenhol.

pamut 2014.09.18. 12:01:58

@Határátkelő: Az tény hogy önmagán túlmutat, és nyilván katalizálja a katalán, flamand, stb. törekvéseket, de azt továbbra sem értem ez miért zavarná annyira a németeket :) Nekik szerintem kb. mindegy.

Ami azt illeti talán kicsit örülnének is annak ha Anglia "összébb menne", mert így is elég sok baj van az angolokkal EU-s szinten, nem ártana nekik ha kicsit visszább vennének magukból, meg csökkenne a nemzetközi súlyuk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 12:06:56

@Jani haverja: nem egészen értem, miért lenne bárhol is háború. Ahol készek lennének harcolni a függetlenségért, ott eddig is megtehették volna.

SzZoole 2014.09.18. 12:12:55

@Püspök utcai gombaszedő: Arrol nem beszelve,hogy a vizsgat angolul kell tenni es nem magyarul,es nem is amerikai angolal.
Nem erti,hogy mirol beszelek.

kardio1 2014.09.18. 12:18:50

En függetlenségpàrti vagyok, és részben pont a koràbban többek àltal emlitett dominoeffektus miatt. Egyszer csak elérne Erdélybe, Kàrpàtaljàra és a Felvidékre...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 12:19:27

@Zoole[uk]: Ettől függetlenül a lényegi részben igaza van: Az Egyesült Királyság jogilag akkor is Egyesült Királyság marad és automatikusan érvényes rá minden korábban kötött nemzetközi szerződés, ha Skócia kiválik. Skócia viszont "újra" alá kell írja az összeset újra (hacsak az adott szerződésben nem rendelkeztek másképp, bár nem tudom, hogy ilyen egyáltalán van-e a gyakorlatban).

SzZoole 2014.09.18. 12:24:25

@Püspök utcai gombaszedő: Lenyegeben igen,igaza van el is fogadom amit leirt,de reszletekben elveszett es tenyleg a szavakon lovagol.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 12:37:37

@maxval a bircaman:
Igaz. Ezt már itt is megbeszéltük. De most egy egyszerűsített határátlépés van az EU országoknak (pl belépésnél jó a személyi igazolvány).
Nem biztos, hogy ha Anglia kiválik az EU-ból, akkor ezek a dolgok megmaradnak.
Ezt szerintem újra szabályozzák. Aztán ki tudja, hogy milyen lesz?

2014.09.18. 12:39:41

Huuu, mekkor party lesz a Yes gyozelem eseten Angliaban.... A mi falunkban mar honapokkal ezelott az egyik helyi elmondta, hogy mindenki ingyen iszik a pubban Yes eseten.
Es utana mar csak az E-irektol kell megvalni, a travellereket atpaterolni vissza hozajuk es teljesen jo lesz.

Arrol melyen hallgatnak, hogy a skotoknak a haz hiteluket atkonvertaljak majd, hiszen nem GBP-juk lesz... Hallgattam a vitat a Bank of England es valami Scottish Yes MPs kozott. Kb igy zajlott:
- skot: megtartjuk a fontot
-BoE: nem tartjatok meg. Miert fedeznek mi a ti orszagotok kockazatat?
- skot: mert mi skotok vagyunk. Fontunk lesz es kesz.
- BoE: nem tartjatok meg
- skot: de igen

Ma hosszu nap lesz a Cityben, ha Yes lesz, a GBP bezuhan, de majd visszajon

Hari Seldon 2 2014.09.18. 12:44:12

@kardio1:
Nem valószínű. Hiszen nincsenek meg a keretek, ami mentén ki lehetne írni bármit. Még Katalónia esetében sem valószínű, hogy megoldható a belátható időben. Addig meg valószínűleg akkora lesz a spanyol bevándorlás, hogy esélytelen lenne. (csak tippeltem, nem tudom mi lesz Katalóniában, de kíváncsian várom)
Ha kiválik, felértékeli Franciaország helyzetét a térségben... :-)

Herr Géza 2014.09.18. 12:45:37

@charlieharper: Tegnap hallottam itt, hogy Skóciában egy pék sütött háromféle muffint. A tetején Yes, No és I don't know van. A fogyásból "méri" a szavazás várható eredményét. Úgy emlékszem igen gyenge No fölénynél tartott.... :)))

Mr Long 2014.09.18. 12:46:07

@charlieharper: igen erdekesek ezek a vitak, kb mint Mon.
-Nem
-De
-Denem
-Deakkoris
.
.
.
Van kulonben kidolgozott forgatokonyv Yes esetere? Marmint a skotoknak, vagy csak remenykednek most Salmonek, hogy nem nyernek?

Herr Géza 2014.09.18. 12:46:34

@Herr Géza: Bocs, nem muffin, hanem cupcake volt... Gondolom nem mindegy... :)))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 12:48:19

@Zka: Ez egyáltalán nem így van. Olyankor előkerül az a dolog, hogy "nekik miért volt szabad, nekünk meg miért nem". És ha ezeket a hangokat nem lehet mederben tartani, akkor háború lesz. Nem Skócia meg Anglia között, hanem teljesen más helyeken. Épp elég etnikai ellentét van Európában ahhoz, hogy nagyon valószínűsíthető legyen egy ilyen valahol.

Egy példa: Amikor az ukránok nagy nehezen elzavarták Janukovicsot, mindenki örült. Senki nem gondolta, hogy innentől pillanatokon belül Oroszország annektálni fogja a Krímet, és azt sem, hogy Ukrajna keleti részén polgárháború tör ki emiatt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 12:50:06

@kardio1: Attól mentse meg a Jó Isten az ottani magyarokat!

kardio1 2014.09.18. 12:54:46

@Hari Seldon 2: Szerintem Katalonia is simàn kivàlik skot elszakadàs esetén és a baszkok sem hagynàk annyiban (tudtad, hogy nekik is piros-fehér-zöld a zàszlajuk, csak olyan brit-formàn elrendezve: piros alapon egy zöld allo kereszt és egy fehér Andràs-kereszt?). Valamikor az itteni nemzetiségi kérdést rendezni kell (Dél-Tirol jo példa lenne szerintem), még mielôtt a hatàron tùli magyarok teljesen eltûnnek.

2014.09.18. 12:56:05

@Mr Long (UK): gyorsan kihozni a skotoktol a penzugyi szektort Londonba. A hajogyartast vissza Portsmouthba.
Az atom tengeralattjaroinkkal bajban leszunk, nincs nekik tarolohelyuk, azt epitenunk kell. Nem baj, tobb munka Diggernek. Skotok azt mondtak ok atom-mentesek lesznek.
A royal navyt lehozzuk. Csomo munkahelyink lesz, a chaveket lehet dolgozni kuldeni. Plussz sokkal kevesebb benefitet kell fizetni osszesen ki.
Ha ez mind megvan, gyorsan betonfalat epiteni a hatarra, nehogy atszokjenek, ha mar evszazadokat vartunk arra, hogy kulonmenjenek.

Hogy ok mit csinalnak, az annyira erdekel, mint hogy mit csinal majd Chad.

kardio1 2014.09.18. 12:56:13

@Jani haverja: Màr lassan szàz éve szépen csendben meghùzzàk magukat, és nem làtni ennek pozitiv hatàsàt. Egyre csak fogynak.

Mr Long 2014.09.18. 12:59:46

@charlieharper: Liverpoolban ott allnak az ures dokkok, fel kell oket tuningolni, aztan behajozhatoak (azert gondolom nem ennyi csak a dolog, plusz ott durva ar-apaly mozgas van.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 13:02:40

@kardio1: De egy '30-as évek vége, '40-es évek eleje még rosszabb lenne nekik 2.0 verzióban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 13:07:34

@kardio1: Dél-Tirol abszolút nem jó példa. Dél-Tirol ugyanis két régóta létező ország határvidéke. Felvidék viszont egy történelem nélküli ország része jelenleg, amely mindenáron bizonygatni akarja a történelmiségét. De majdnemhogy Erdély is hasonló helyzetben van. Kárpátalja meg abszolút. Délvidéken meg a Szerbek épp most élik át a saját Trianonjukat, és nagyon mérgesek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.18. 13:08:39

a skótoknak miért jó a leválás?
úgy fognak járni, mint mi a monarchiával?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.18. 13:09:20

@Herr Géza: nem csak a krémben különböznek?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 13:10:17

@Babette.: Valószínűleg. De embereket mindig meg lehet hülyíteni a politika által, most nem akarok úgymond "hazai" példákat hozni rá...

Mr Long 2014.09.18. 13:10:52

Jut eszembe! A VB jolo polipja mit mondott? Tudja valaki? :DDDD

rumitom 2014.09.18. 13:27:05

@pamut: szerintem meg mindenkepp veszitenek. Ha maradnak, az angolok joggal mondhatjak, ti akartatok maradni, mostantol kuss a nevetek.
Raadasul barki gyoz, lesz egy elegedetlen 50% ...

Muscari 2014.09.18. 13:30:44

@charlieharper: ez igy mar nem is hangzik olyan rosszul. Koszi, hogy megnyugtattal. Hogy telnek a napjaid a Nagy Almaban?

Muscari 2014.09.18. 13:39:23

@házelőtthinta: nem lattam meg, de tok jo :-)))))))))))))))

tanato 2014.09.18. 13:45:23

@Jani haverja: nem,Skócia az egy létező ország/rész/? ! létező bár nem nagy jelentőségű/most még/határvonallal.Viszont olyan hogy Dél-Szlovákia,meg Észak Bácska, meg kelet-Kárpát alja, Meg Partium,meg Székelyföld az nem hivatalos jogi terület,nincsenek hivatalos határai mint Katalóniának meg Skóciának,meg a volt Jugó tagköztársaságoknak.Ilyen helyeken hogy lehetne népszavazást kiírni?Mely falvak szavazhatnának és mely falvak meg nem pl Dél-Szlovákia vagy Észak Bácska,de még Székelyföld esetén is?Ezen területeknek nincsenek hivatalos határai és önálló/még ha csak papíron lévő jogi statusai.

kardio1 2014.09.18. 13:46:05

@Jani haverja:
Nem gondolom, hogy a Horthy-idôszak revizios sikerei lenne a példa (most nem egy nagyhatalom kegyébôl kellene elérni ezeket, bàr az elsô bécsi döntést az angolok és a franciàk is érvényesnek ismerték el, ez csak a hàborù alatt vàltozott meg) . Ezért is emlitettem Dél-Tirolt (nem két régen létezô orszàg hatàrvidéke, mert az olasz egység nem régi keletu dolog, fôleg nem az volt '18-ban), mert az ottani autonomia modell lehetne mind a Felvidék, mind Erdély, vagy a Délvidék, Kàrpàtalja részére. Es érdekes modon ott is erôs olaszositàs folyt mindaddig, mig az autonomiàt igénylôk hatàrozottaban fel nem léptek. Nem gondolom, hogy, bombàkat kéne robbatgatni, mint ôk tették, de ez a "lapuljunk meg, talàn ùgy most màr nem bàntanak tovàbb minket" mentalitàs sehova sem vezet.
A Felvidék az egész mai Szlovàkiàt jelenti egyébként, nem csak a déli, magyarok lakta sàvjàt. Autonomihatàrokat etnikai alapon hùzni egyébként a Felvidéken és Kàrpàtaljàn viszonylag könnyû, Erdély és a Délvidék ilyen szempontbol màr nehezebb dio. Annak idején egyébként volt olyan elképzelés, hogy Erdély legyen független, egy kantonokra osztott, kelet-europai Svàjc. Erdekes modon a mostani magyar-romàn etnikai aràny Erdélyben egészen hasonlo a francia-német arànra Svàjcban.

Herr Géza 2014.09.18. 13:52:51

@Mr Long (UK): Az már rég megmurdalt.... :))))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 13:53:19

@kardio1: Sőt, volt olyan is, ami az egész országot svájci mintára alakította volna. Sajnos a terv jócskán alábecsülte a többi népben felgyülemlett magyargyűlöletet.

Herr Géza 2014.09.18. 13:55:34

Újból német rádió: interjú Skóciában élö és szavazó német polgárral: azt mondja, hogy a némethez képest meglepte(??) az ottani választási légkör "úri" hangneme, stílusa, abszolút fair-sége.... Mit mondana, ha belekóstolt volna egy magyar választásba ??? :))))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 13:55:39

@házelőtthinta: Ezt kénytelen voltam kihagyni a cikkből, de abszolút kedvenc (van szöveg is hozzá alul azoknak, akiknek nem megy a skót :)):

www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

2014.09.18. 14:04:09

@diggerdriver: fogadjunk, hogy meg nem dolgoztal atomtengeralattjaro tarolokon. Micsoda munka kihivas lenne!

Muscari 2014.09.18. 14:09:11

@Babette.: a cupcake-nek a tetejen van krem, esetleg diszites, a muffinba meg lehet mindenfele dolgot keverni a tesztajaba. Neha toltelek is van a kozepeben, lekvar, vagy a csokisnak csokikrem.
Nekem mindegyik tul edes. A muffint sokszor eszik reggeli gyanant kaveval vagy teaval, cupcake inkabb desszert.

A muffinnal az alap az afonyas meg a csokis, vagyis ezek a legnepszerubbek.
Ezek az en sajat tapasztalataim, nem hivatalos statisztika.

SzZoole 2014.09.18. 14:10:45

@charlieharper: Mar neki az is ki hivas,hogy most a heathrow teruleten dolgozhat

SzZoole 2014.09.18. 14:12:24

@Muscari: Majdnem helytallo a megallapitasod

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.18. 14:13:10

@Sütemény1975: Nem teljesen. Londonban rendszeresen nem fogadjak el a skot fontot, sokat csak bankban tudsz atvaltani, de fizetni vele nem tudsz.
@maxval a bircaman: Ez helyi nepszavazas. Helyi nepszavazon pedig szavazhat az is, aki nem allampolgar. Igy szavaztam en is az onkormanyzatunkrol.

Maganvelemeny: en nem orulnek neki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 14:14:20

@charlieharper:
Mivel még a tengert sem láttam soha a Balatonon meg nem épült ilyen elég kicsi esélyem lett volna dolgozni olyanon.
:)))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.18. 14:16:43

@Muscari: Probalj meg pubban skot fonttal fizetni. :D:D:D Mondjuk lehet nagyobb cimlet volt, 50-es vagy szazas, de egy ilyen esetben ismerosomet elkuldtek melegebb eghajlatra ( ott voltunk vele, lattuk, hogy nem fogadtak el)

Mr Long 2014.09.18. 14:17:29

@diggerdriver: vegigalszod a repuloutat? onnan latni a tengert te!

2014.09.18. 14:17:36

Csak copyzni tudom egy par nappal ezelotti hozzaszolasomat a poszttal kapcsolatban:

"Cascabel 2014.09.14. 13:57:11

A skociai valasztasrol:
Ez van, amikor a "fagyi visszanyal":) A Nyugat orommel segitett, kulonosen Anglia - sokszor fegyveres erovel is - szetverni federalis allamokat, nepek kivalasat nyelvi, kulturalis vagy tortenelmi okokra hivatkozva, hatalmas kaoszt, rombolast, menekultaradatot okozva (Jugoszlavia, Irak, stb,) De ha naluk valamely nep probal kivalni hasonlo okora okokra hivatkozva - jon az ellenpropaganda, a bexaras, a remeges:)
Undorito kettos merce:(((
Ahogy az angol mondja:
"The chickens come home to roost"
Erdekes cikk egy orszagos kanadai napilapbol:
www.theglobeandmail.com/globe-debate/editorials/an-open-letter-to-scotland/article20579017/ Dear Scotland: An open letter from your Canadian cousins
A hozzaszolasok jobbak, mint a cikk, szokas szerint:) "

Kiegeszitenem par ujabb, szamomra erdekes ujsagcikkel:
www.cbc.ca/news/world/scotland-referendum-independence-forces-likely-victors-no-matter-the-vote-1.2769461
www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/16/media-shafted-people-scotland-journalists
www.montrealgazette.com/business/Editorial+Scotland+Catalonia+some+lessons+Quebec/10211725/story.html
www.cbc.ca/news/world/what-scotland-independence-crusader-alex-salmond-learned-from-quebec-1.2766564
www.theglobeandmail.com/globe-debate/scotland-quebec-catalonia-the-unity-case-needs-constant-remaking/article20584512/
www.theguardian.com/politics/2014/sep/08/playing-dirty-win-scotland-learn-quebec-independence-debate

"Vive le Scotland libre!" :))

Peace! Paz! Мир!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 14:18:19

@Zoole[uk]:
Még ha hagynának dolgozni.
Most állították le a munkát mert a kerítésmellett 5centivel húztam el a kanalat.
Munka megállit. Oktatás arról hogy helytelen volt amit csináltunk.
Mindez röpke 3órába került.
Gazdag ország mindig mondtam.

tanato 2014.09.18. 14:22:44

@kardio1: A határ a kérdéses számomra,ki húzza húzhatja meg a határt,hogy most eddig népszavazhat egy dél-szlovákai falu az autonómiáról ,a szomszéd meg miért nem?Ugyanígy a többi szomszédnál is.sajnos a mi elvesztett magyar lakosainknak nincs önálló jogi statusuk és földrajzi határaik.Ha meg a teljes elvesztett magyar területeinket nézzük ,azok meg már akkor sem voltak magyar többségűek,ezért dél Tirol nem jó példa.Ha egész Erdély szavaz,vagy egész Felvidék,az számunkra nem előnyös eredményt hozna.

Mr Long 2014.09.18. 14:24:17

@diggerdriver: Bmeg, kuldjek neked egy vonatjegyet, hogy lathassad a tengert?

2014.09.18. 14:31:31

@Cascabel: felreertes ne essek, a legtobb angol ezt mondja
"And i will clap them along the way"
Mi orulnenk, ha leszakadnanak. Ennel mar csak e-ir leszakadasnak ujjonganank.

Egyebkent a skocia franciaul Ecosse nonemu ugyhogy la Scotland ha mar akarod, de inkabb l'Ecosse.

@diggerdriver: mi az hogy nem lattad meg a tengert?? Neha visszafolyik a Temzen. Egy ideig felfolyik. Egyebkent toled meg 1.5 ora. Menjel mar le hetvegen

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 14:34:11

@charlieharper: Te Tunbridge Wellsben élsz? Itt északon egyáltalán nem ez a hangulat.

2014.09.18. 14:44:13

@charlieharper:
Nem tudok franciaul sajnos:)
De Gaulle-t probaltam idezni, amikor Quebecben jart 1967-ben:) Vegyesvagottra sikerult:) Az Ecosset ugysem ertette volna senki, kivetel te:)

SzZoole 2014.09.18. 14:45:14

@diggerdriver: Csodalkozol,ott van a vilagon az egyik legszigorubb biztonsagi elo iras.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 14:45:43

@Mr Long (UK):
Inkább egy kis lóvét üzemanyagra.
:))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 14:49:26

@Zoole[uk]:

Egyébként én nem értem a világot. Mármint gazdaságilag értegetem. De mennyire igazságos az hogy a markolós eltarthatja a családját, a hamburgersütő meg leginkább csak saját magát tudja eltartani? Ezt nem bírom megemészteni. Nem mindkettő bemegy dolgozni ugyanúgy? És most ne jöjjünk olyan marhaságokkal hogy pótolhatóság meg a többi. Senki se pótolható, mindenki egy egyedi emberi lény. Aki nekem erre ad értelmes, nem gazdasági magyarázatot, azt megtapsolom.

2014.09.18. 14:49:55

@Püspök utcai gombaszedő: nem. Most NYC-ban, de civilben Cambridgeshireben.

@Zoole[uk]: jaja, amikor par eve leesett 5 cm ho, egesz Heathrow leallt 2 napra, mert a vilag egyik legforgalmasabb repteren nem volt hokotro :)))))

2014.09.18. 14:50:36

@Cascabel: kivanunk nektek fuggetlen Quebecet

Hari Seldon 2 2014.09.18. 14:51:56

@kardio1:
pedig el fognak tűnni.Persze nem 20 év alatt, de 50 alatt mindenképpen már csak székelyföldön lesz nyomokban magyarság. nagyon jól segíti ezt a kettős állampolgárság. Az ottani értelmiség érti és használja előnyeit.
Egyre inkább kétlaki lesz, majd végleg Magyarországra költözik, vagy ő vagy a gyerekei.
Értelmiség hiányában pedig gyakorlatilag lehúzhatják a rollót. Csak afféle érdekes népviseletbe öltözött falusiak maradnak, mint például Magyarországon a szlovákok.

adg 2014.09.18. 14:56:03

@diggerdriver: Te hogy kerultel Londonba, hogy nem lattad a tengert? Repultel ejjel? Mondjuk a csatorna meg nem igazi tenger.

Az a repter klasz munkahely lehet. Egyszer dolgoztunk dunaujvarosban, olyan helyen, ahol rabok is. Na az is szep volt. Zsilipeken kellett bejutni, motozas, femdetektor, telefon elvetel, fenykepezogep elvetel, urlapok... A szerszamokat alig akartak beengedni. :) Csak bejutni volt egy ora. Ki meg egy masik.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 14:58:59

@kardio1:
"Nem gondolom, hogy a Horthy-idôszak revizios sikerei lenne a példa (most nem egy nagyhatalom kegyébôl kellene elérni ezeket, bàr az elsô bécsi döntést az angolok és a franciàk is érvényesnek ismerték el, ez csak a hàborù alatt vàltozott meg)"

Nem teljesen így van. Franciaország, és Anglia is bizonyos mértékű kiigazítást szeretett volna a második VH után a magyarok javára. (ezt kevesen tudják, de Franciaország 10 000 és UK is közel ennyit visszaadott volna a Partiumból).
Igazából valamilyen szinten olyan megfontolás (is) volt benne, hogy csökkentsék a népek között meglevő feszültséget, amit a nagyobb szomszédaik kihasználhatnak.
Csak Sztálin nem ment bele: oka döntően az volt, hogy Romániában sokkal korábban és biztosabban megszerezte az ellenőrzést.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 15:05:38

@Cascabel:
Meg mi is itten Gallföldön... :-)

Hari Seldon 2 2014.09.18. 15:09:19

@házelőtthinta:
nagyon idealista vagy. Minden embernek van (szigorúan közgazdasági értelemben!) értéke. Az amit a piac ad a munkájáért.
Természetesen önmagában minden ember egyedi, és pótolhatatlan, stb stb stb... (cinizmus nélkül mondom)
De ettől még a piac határozza meg a munkád értékét és nem te.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:11:56

@tanato: Igen, ez a másik ok. De az általam előzőekben Dél-Tirol kapcsán leírtak is ugyanolyan nyomós okok. Köszi, hogy kiegészítetted.

adg 2014.09.18. 15:14:36

@házelőtthinta: Pedig ez egyszeru, es megin csak a kepzettsegre vezetheto vissza, es a valalkozasi hajlamra.
Ahhoz, hogy jo gepkezelo legyel, meg kell tanulnod kulonbozo gepeken egy csomo trukkot, vizsgaznod kell, stb.
Ahoz, hogy jo hambiforgato legyel a mekiben, akinek van ideje a kukan ucsorogni, ha epp nincs vevo, mi kellett?
Egyebkent egy cegnel alkalmazasban allo gepkezelo joval kevesebbet keres, mint egy vallalkozokent mukodo, a munkat maganak felhajto, azert maga felelo kollegaja. Hasonloan, egy vallakozokent dolgozo hambisuto is joval tobbet keres, mint te. Cserebe nagyobb a kockazata is.

Szerintem valami ilyesmi.

Lanyommal lehet, hogy kollegak lesztek, diakmunkara jelentkezett a konkurenciahoz, de szerintem kidobjak, meg nincs 15 eves. Ha jol tudom, az a minimum.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.18. 15:16:54

@házelőtthinta: A hambugersuto is eltarthatja, ha nem 100 euros farmereket vesz maganak, hanem csak 20 fontosat, meg ha csinal sajat vallalkozast.

Beveteledhez kepest nagyok az igenyeid, az a baj.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:17:59

@kardio1: Az EU-t pont az ilyen nemzetiségi ellentétek megoldására találták ki többek között. Persze azt mindketten tudjuk, hogy a jelenlegi EU erre nem alkalmas, vagy nagyon korlátozottan alkalmas. Valószínűleg a jelenlegi EU nem is fog megmaradni ebben a formában, valamivé át fog alakulni, hogy mennyi gondot fog ez hozni, azt nem tudom. Viszont azt tudom, hogy azok az emberek csesznek ki a legjobban a határon túli magyarokkal, akik most úgy gondolják, hogy most érett meg a helyzet a problémák tisztázására.

De azért az EU, meg Schengen is alkalmas valamire. Nézd már meg, hogy hány felvidéki magyar kérte a kettős állampolgárságot! Nekik már a magyar állampolgárság nem jelent semmit, néhány kivételtől eltekintve.

TilosazA (UK) 2014.09.18. 15:18:25

@adg [Au, Darwin]: @Hari Seldon 2: Nem értem, miért mondjátok el neki századszorra is ugyanazt. Nem fogja fel, mert nem akarja megérteni. Ha megértené, az azt jelentené, hogy tovább kéne tanulnia bármit...ahhoz meg szerintem lusta.
Rá kell hagyni, ezerszer elmondtuk már neki, pontosan tudja ő a válaszokat.

SzZoole 2014.09.18. 15:21:08

@házelőtthinta: Te hinta,most nem kotekedes kepen,de szerinted aki egy 160 tonnas 360 fokban forgo excavatort kezel az seged munka?Tudod te mekkora felelosegel jar az?
A masik,szerintem nem arulok el vele titkot,a mekis melo itt aljamunkanak szamit.
Decemberben lesz 5 eve,hogy regisztraltam egy munka kersoi oldalra,mint hegeszto,a mai napig kuldik az ajanlatokat,ma pl. £18-25 orabert ajanlottak.Itt jol meg fizetik a jo szak munkat,de ezt mar masok is leirtak neked.

SzZoole 2014.09.18. 15:22:37

@charlieharper: Emlekszem 2010 januarban volt,Meg a tomegkozlekedes is leallt.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 15:24:00

@TilosazA (UK):
Az ember optimista. Hátha egyszer valamelyik magyarázat eljut hozzá.

TilosazA (UK) 2014.09.18. 15:25:28

@Zoole[uk]: Igen, nekem jegyem volt Londoban a Queen-Show must go on-ra. Direkt ezért utaztunk Angliába, de nem tudtunk bejutni vidékről Londoba. :( Azóta sem láttam azt az előadást. De majd talán egyszer.

TilosazA (UK) 2014.09.18. 15:27:08

@Hari Seldon 2: Hónapok alatt nem sikerült eljutni az agyáig. Szerintem már fel kéne adni, én eléggé unom.

SzZoole 2014.09.18. 15:28:16

@TilosazA (UK): Hihetetlen,hogy 5-10 centi ho milyen felfordulast tud okozni.

2014.09.18. 15:32:02

Az mar volt ma, hogy a nyugati kulimelos se tud szep lakast berelni es csirket venni?

Elolvastam a tegnapi a bortonbol, vagyis Svacbol irt posztot.

@Zoole[uk]: azota ugy tudom sikerult vennie a Heathrownnak nehany hokotrot.

adg 2014.09.18. 15:32:08

@TilosazA (UK): Mert annyira jo vagyok. :)

SzZoole 2014.09.18. 15:35:51

@TilosazA (UK): Most,hogy visszemlekszem volt egy lakotarsam a Holborn hotelben volt linen porter((budi pucolo)delutan 2-re jart dolgozni es ejjel 11-kor vegzett.A havazas miatt nem jart se a metro se a busz,gyalog jott haza valamikor hajnal 3-ra ert haza.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 15:36:12

@házelőtthinta: gazdasági kérdésre csak gazdasági választ lehet adni. Nem emberi lénységre fizetnek egyik munkahelyen sem. Az emberi lények egyébként képesek tanulni és előrelépni magasabb pozíciókba is.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 15:42:35

@Hari Seldon 2:

Engem nem a piac árazott be hanem a mekire vonatkozó kollektív szerződés.

www.kollektivvertrag.at/kv/hotel-gastgewerbe-mc-donalds-arb/hotel-gastgewerbe-mc-donalds-zusatz/3507551

Ez szerintem egy fék. De ugyanilyen fék az egységesen meghatározott minimálbér is. A piac meg ehhez alkalmazkodik. Közgazdászok! Hogy van ez akkor? Ha nem lenne ez a szerződés akkor mennyire áraztak volna be? Ha a papán múlik (franchise tulaj) akkor ennyit se adna.

@tildy[UK]:

Tehát járjak meztelenül mert nagy igény hogy szeretnék én is legalább 1-2 nadrágot magamnak? Egyébként nem tudom milyen farmert vesztek 20 fontért. Szerintem semmilyet.És ez rendben van? Hogy mi ugyanúgy dolgozunk de nekünk csak megélhetésünk van? Családról ne is álmodozzunk mert nincs rá della? Tényleg butulunk. Normálisan tartják azt az emberek hogy 170 órát kelljen azért dolgozni havonta hogy szegények lehessünk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 15:42:35

@TilosazA (UK):

Bármit? Ha nem piacképes szakmát tanulsz ki akkor kb ugyanott tartasz vele mint egy segédmunkával. Tehát akkor mindenki tanulja ki ami éppen piacképes? Én is tudom hogy lehetne szépen aratni cncvel meg hasonló marhaságokkal, amik egy kicsit sem érdekelnek, de nem kezdem el ezért kitanulni.Minek? Nem érdekel.

Most viszont megyek melózni. Húzni az igát hogy a papa gazdagodjon. Viszlát.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 15:42:35

@Zka:

És ez rendben van ugye? Hogy a tanult, "felemelkedett" emberek normálisan élhetnek a többiek(akik úgy egyébként ugyanúgy építik a világunkat) meg csak úgy vegetálgatnak? Istenem...semmit se változik a világ...királyok és koldusok...fáraók és rabszolgák..a díszlet más..az előadás éppen ugyanaz mint bármikor máskor.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:48:12

@házelőtthinta: A kollektív szerződésedet is a piac árazta be.
Ha magasabb lenne a fizetésed, a meki versenyképtelen lenne a konkurenciával szemben. Ha alacsonyabb lenne a fizetésed, akkor sem Te sem más nem dolgozna ott.

Ezt hívják piacnak. A kollektív szerződés csak egy kialkudott dolog, de annak tartalmát is a piac határozza meg.

SzZoole 2014.09.18. 15:48:32

@házelőtthinta: Hinta,mar egyszer belinkeltem neked,most ujra megteszem,Pierre Carding farmer ovel egyutt £10 korul Lehet venni

www.sportsdirect.com/SearchResults?DescriptionFilter=Pierre%20Cardin#dcp=1&dppp=24&OrderBy=rank&Filter=ASUB%5EJeans

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:50:37

@házelőtthinta: A királyok annak idején születési alapon voltak, és a koldusok is, nagyon nehéz volt a helyzeten változtatnia egy koldusnak.

Te viszont bármikor változtathatnál a helyzeteden, csak ahhoz nem siránkozni kellene állandóan, hanem összeszedni magadat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 15:51:02

@házelőtthinta: a világnak azon a részén élsz, ahol nyugodtan lehetnél tanult ember, ha beletennéd a szükséges erőfeszítést.
Hogy igazságos vagy sem, az szubjektív. Szerintem igazságos, szerinted nem. Az, hogy csak így működik a rendszer, az viszont eléggé objektív. A "mindenki szükségletei szerint" elképzelésre alakult rendszerek mind erőszakba, elnyomásba de legalábbis gazdasági csődbe / általános szegénységbe torkolltak.

"nem kezdem el ezért kitanulni.Minek? Nem érdekel."
Semmi nincs, amivel pénzt lehetne keresni és érdekel? Tényleg semmi? A "Minek?"-re egyébként a válasz: azért, hogy előre tudj lépni.

De tényleg, ha a falhoz beszélnék az jobban megértené.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 15:52:08

@diggerdriver: gondolom nem érdekli. Ahogy semmi más sem, csak az, hogy több pénzt kapjon a semmiért. Vannak erre a hozzáállásra megfelelő kifejezések :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:54:45

@Zka: Hát néha én is így gondolom :)

De azt nem értem, hogy ha egyszer már aránylag jól érzi magát a mekiben, csak a fizetés kevés, miért nem próbál meg ott előrejutni. Fogalmam sincs, hogy milyen esetleges képzettségek kellenek egy mekis kisfőnöknek, de azt gyanítom, hogy rengeteg mekis kisfőnök melósból lett kisfőnök, úgyhogy ezt szerintem nem olyan nehéz megcsinálni, csak szorgalom kell hozzá, meg esetleg valami kisebb képzés, nem tudom.

Határátkelő 2014.09.18. 15:56:30

@Zka: @Jani haverja: Komolyan nem vettétek még észre, hogy minden nap van valaki, aki Hintával foglalkozik? Minek? Folyamatosan ez megy és én már nagyon unom. Miért kell állandóan reagálni rá? Ugyanezt mondja már ki tudja mióta.

Quercus a favágó 2014.09.18. 15:59:05

@Jani haverja:

Van olyan amit szerinted nem a piac határoz meg?

Itt sokaknak a hinta dumája az unalmas. Nekem meg a tiéd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 16:01:26

@charlieharper:
Sikerült???
Pont a tárolójuk mellett dolgozunk.
A Budapesti BKV vezetöje háromszor leszopná magát ha ilyen hóeltakarító arzenálja lenne.
John Deer traktorok Caterpillar munkagépek Mercedes hómaró toló sózó hölégfúvó gépek hosszú sorokban és mind vadonatúj.

Golf2 2014.09.18. 16:02:07

Megírták hogy a nők miatt bukik el a függetlenség,ők nem akarnak kockázatot vállalni,nagyrészük nemmel szavaz...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 16:03:22

@QUERCUS: de van egy olyan különbség, hogy nekünk igazunk van, ti meg álmodoztok :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:03:39

@QUERCUS: Szerintem mindent a piac határoz meg. Még akkor is, hogyha az állam megpróbálja elfojtani. Akkor is működik a piac, csak akkor úgy hívják, hogy feketepiac, lásd Kádár-rendszer, vagy még jobb példa jelenleg Észak-Korea, vagy Kuba.

Mr Long 2014.09.18. 16:05:02

@diggerdriver: Es kb evente egy napot (se) hasznaljak...
Az a baj, hogy itt nem ismernek sokszor hatarokat. Ertelmesebben is elkolthetnenek egy csomo penzt, mint zsir uj full xtras John Deer traki, stb olyan helyen, ahol nem is hasznaljak oket. Canadaban meg ki is lennenek hasznalva, de itt egy szakadt traki is jo lenne porosodni (tudom, az nem presztizs).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:05:10

@Határátkelő: Igazad van, kár volt sokadszorra leírnom neki ugyanazt, mint amit leírtak előttem már sokan mások, gyakorlatilag az egész törzsgárda :(

2014.09.18. 16:06:26

@charlieharper: 'Elolvastam a tegnapi a bortonbol, vagyis Svacbol irt posztot.'

Igen, es meg Szaudirol panaszkodnak egyesek hogy olyan mint egy nyilt borton... Ebbol latszik hogy minden relativ.

2014.09.18. 16:08:18

@Határátkelő: +1. Kar hogy nincs allando szures opcio, igy minden alkalommal azzal a ritualeval kell kezdenem a komment-olvasast hogy kiszurom H-t.

TilosazA (UK) 2014.09.18. 16:08:37

Amúgy eddig egész érdekesek voltak a hozzászólások, jó volt olvasni, amíg a témánál maradtatok. Aztán jön újra ugyanaz a lemez.... :/ Tisztára mint a birkás időkben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:09:03

@diggerdriver: Azt tudom :) Anno amikor egy kis építőipari vállalkozásunk volt Magyarországon nekem ugyan nem volt munkagépem, de sokszor bedolgozott gépes bizonyos munkáinkban, és néha játszottam én is, csak úgy szórakozásból egy kicsit :) Én nagyon élveztem :)

Quercus a favágó 2014.09.18. 16:12:06

@Zka:

Úgy legyen. Akinek meg nincs igaza, húzzon el.

kardio1 2014.09.18. 16:14:14

@tanato: Ha magyar autonom területet akarsz kialakitani, akkor azt a kérdést teszed fel, hogy "szeretné-e¨ön, hogy a lakohelye ennek részévé vàljon?" Igy, ahol egyértelmû nyelvi hatàr hùzhato (Felvidék és Kàrpàtalja nagyjàbol ilyen), ott ez megadja az autonom terület méretét, és mindegy, hogy pl. Zsolnàn vagy Volocon sokan nemmel szavaznànak.
Egyébként az autonomia megadàsa elôtt Dél-Tirol össze volt vonva egy nagyobb egységbe egy nàla nagyobb területû és népességû, olasz többségû régioval, igy nem voltak vilàgosan kijelölt hatàrai Olaszorszàg többi része felé. Ez a gyakorlat most a Magyarorszàggal szomszédos àllamokban is, aminek jo lenne véget vetni.
Tudtad egyébként, hogy a Gyimesekben a régi orszàghatàr tùloldalàn fekvô, màr romàn vidék neve romànul La Hotar?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 16:16:27

@Mr Long (UK): Nem az a szép, hanem hogy a sofőrök nem vihetik a gépeket haza. Így aztán csomószor az van, hogy az éjszakai havazás miatt nem tudnak a hókotró-vezetők bejutni munkába, hogy elkotorják a havat, mert senki nem kotorta el a havat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 16:18:19

@Mr Long (UK):
Igen ezt gondoltam én is.
Egy ilyen gépnek 20ezer üzemóra az élettertama minimum itt évente használjàk jó esetben 10üzemórát.
Viszont ha tényleg rendkívüli eset lenne és leesne egy méter hó akkor az katasztrófa lenne.
Ennyi gépet nem tud fogadni más reptér.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 16:24:00

Jaaa és olyan tüzoltó autóik vannak mint Han Solo ürjármüve.
Szintén újak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:24:29

@diggerdriver: El is hiszem. Anno nálunk is úgy volt, hogy ha vettem a cégbe egy jobbfajta bozótirtót, vagy egy nagyobbfajta vésőgépet, mindig először én próbáltam ki, mert ugye "elvan a gyerek, ha játszik..."

Hát még ha markolót vettem volna te jó ég... Lehet, hogy ki sem adtam volna a kezemből... :)

De hát soha nem nőttünk akkorára, hogy saját gépünk legyen sajnos :(

Mr Long 2014.09.18. 16:26:57

@Jani haverja: Majd most a balkani Svajcban :)

Hari Seldon 2 2014.09.18. 16:27:26

@házelőtthinta:
"Engem nem a piac árazott be hanem a mekire vonatkozó kollektív szerződés."
Most már nálam is kezd elszakadni a cérna.
Utoljára:
Szerinted mi határozta meg a mekis kollektív szerződésben a béredet? - A piac, bakker.
Na, mára tényleg befejeztem.

És OFF:
Elnézést minden kedves fórumtárstól, hogy továbbra is foglalkoztam a témával.
ON

Mr Long 2014.09.18. 16:27:30

@diggerdriver: Az mondjuk mas kategoria, mint a hokotro angliaban...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:31:35

@Mr Long (UK): Most sem lesz, mert most meg nem építőiparral foglalkozom :(

De itt épül előttünk (mármint nem közvetlenül előttünk csak rálátok fentről) a Tirana-Elbasan autópálya befejező szakasza. Amikor elhordtak egy elég komoly hegyet hatalmas bányadömperekkel, meg hatalmas exkavátor bontotta a hegyet, akkor komolyan kísértésbe estem, hogy odamegyek hozzájuk, és kikönyörgök egy kis rocsózást :) Csak itt elég égő lett volna :)

2014.09.18. 16:32:17

@charlieharper: 'Mi orulnenk, ha leszakadnanak.'

Ne is mondd, a mi csaladunkban levo angol (:)) egesz delutan ezt fejtegeti hogy mennyire jo lenne Anglianak ha a skotok fuggetlenek lennenek.

2014.09.18. 16:33:48

Na, megnyugodtam. Megvan Skocia uj uralkodoja, teljes neven a
His Royal Highness Franz Bonaventura Adalbert Maria von Bayern, Duke of Bavaria, Duke in Franconia and Swabia, and Count-Palatine of the Rhine.

Szoval Franz lesz Skocia uralkodoja :)

www.mirror.co.uk/news/uk-news/scottish-independence-duke-bavaria-line-4279251#ixzz3Dg5Se28Y

@Mirjam2: hat Mirjam, az is.

@diggerdriver: hozhattak volna par eves hokotrokat Torontobol. Akkor megis egy fokkal olcsobbat, bejaratottat hasznalnanak.
Vegulis mindegy. Megegyszer akkora beeges nem lehet, mint 2010-ben. Ha jol emlekszem a T5 fiasco is abban az evben volt.

TilosazA (UK) 2014.09.18. 16:37:17

Figyuzzatok már, ha Skócia elszakad, a királynő kastélya Balmoralban külföldre kerül. Az nem lesz neki ciki, hogy az év felét külföldön tölti? :)

Mr Long 2014.09.18. 16:38:45

@TilosazA (UK): Az hagyjan, ha majd esetleg meg vizumert is sorban allhat :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 16:45:32

@Mr Long (UK):
Pedig ugyanaz a kategória.
Addig jò amig nincs munkájuk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 16:47:09

@diggerdriver: Erről a Mórickás vicc jutott az eszembe:
- Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel Móricka?
- Télen medve, nyáron tanár.

kardio1 2014.09.18. 16:49:00

@adg [Au, Darwin]: Az Pàlhalmàn lehetett, nem Dùjv.-ban, hanem mellette.

tanato 2014.09.18. 16:51:11

@kardio1: Nem tudtam,régen jártam arra.Az viszont igaz hogy lehet falvanként is szavaztatni hogy mit akar a lakosság,azután összevonni az eredményt,de az technikailag nagyon macerás.

kardio1 2014.09.18. 16:51:42

@Hari Seldon 2: De amit ôk akartak, az nem a bécsi döntés(ek) jovàhagyàsa volt. Arra tényleg ràjöttek, hogy '18-20-ban elbaltàztàk a dolgokat, de a rendbehozàsàhoz igazàn senki sem fogott azota se hozzà.

2014.09.18. 16:54:26

@charlieharper: Ez is igaz, illetve ami nekem a legerdekesebb (miutan eltem mar Nemetorszagban is meg itt is) hogy mennyi hasonlosag van a nemet (svajci stb.) meg az itteni mentalitas kozott. De nem megyek bele, nem szeretnem szet-offolni a temat pont ma!

Taxomükke (UK) 2014.09.18. 16:57:18

@házelőtthinta: Hinta, ne butáskodj már.
Cserélj helyet egy napra Diggerrel. Szerintem ő elég jól elsütögetné a hambikat, de te hogy boldogulnál a markológéppel???
Kb. úgy, mint én.
Vagy ha Diggert odaraknánk az én munkámat végezni, nem sok jóra számítanék.
Szóval van, aki könnyen pótolható MUNKAERŐ, az ADOTT munkakörben, van, aki meg sokkal nehezebben.
Így aztán a kereslet-kínálat alapján alakul a fizetség is.
De szerintem ezt te is pontosan tudod.

kardio1 2014.09.18. 16:58:39

@Jani haverja: Az EU erre alkalmatlan. Balga àbrànd erre szàmitani. Egyébként meg, mikor van alkalmas idô ezt felvetni? Most nem tàmogatnàm, hogy az oroszok kegyébôl érjünk el valamit Kàrpàtaljàn, mert az ugyanolyan lenne, mint a német segitség volt: a gyôztes mellé kell àllni, nem a vesztes mellé. De mondjuk a SZU vagy Jugoszlàvia szétesésekor (ld. Koszovo elszakadàsa pl.) csendben maradni, feltétel nélkül alapszerzôdéseket kötni a szomszédokkal (netàn együtt kvaterkàzni a romànokkal a Kempinskiben dec. 1-jén), vagy nem feltételekhez kötve megszavazni a romàn EU-tagsàgot, ezek azért màr vastagon elszalasztott lehetôségek voltak, hanem sùlyosabb megitélésû cselekedetek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:00:22

@kardio1: Ahogy és amerre halad Magyarország (sajnos), egyre kevesebb igény lesz a határon túli magyarok részéről az anyaországhoz csatlakozás, ill mindenféle autonómia. Már a szlovákiai magyarok túlnyomó része sem akar semmit, csak békét.

Feltűnt Neked pl., hogy a burgenlandi magyarokról 20 éve egy büdös szó nem esik? Mit gondolsz miért?

Mr Long 2014.09.18. 17:00:40

@charlieharper: Milyen meglepo, hogy beszel magyarul! Lehet, hogy magyar ver is van az ereiben????

Mr Long 2014.09.18. 17:01:26

@Mr Long (UK): jah, deportaltak a nemetek... ja ez most paradox helyzet...

kardio1 2014.09.18. 17:02:48

@Jani haverja: A felvidéki magyarok helyzete éppolyan, mint a kàrpàtaljaiaké: sem Szlovàkia, sem Ukrajna nem ismeri el a kettôs àllampolgàrsàgot, Szlovàkia a szlovàk àllampolgàrsàgot el is veszi azoktol, akikrôl kiderül, hogy van màs (magyar vagy éppen cseh) àllampolgàrsàguk. Azért ez komoly visszatarto erô.

wuaaa 2014.09.18. 17:04:05

@diggerdriver: A reptéri géppark az egy külön fejezet mindenhol.. :) Nálunk van egy ezer lóerős Kodiak hómaró, stabil negyvennel (km/h !) megy másfél méteres hóban.. :)

Taxomükke (UK) 2014.09.18. 17:04:54

@Jani haverja: Pedig lehet, hogy a hanyatló Nyugat helyett szívesebben csatlakoznának a feltörekvő Kelethez...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:05:16

@kardio1: Én nem tartom elszalasztott lehetőségnek. Ezek a nemzetiségi problémák elég hamar meg fognak szűnni a mobilitás fokozódásával, és arrafelé tart igencsak a Világ is, meg az EU is. Persze említettem már, hogy a jelenlegi EU nagyon hamar meg fog változni, és valami lesz helyette (én remélem, hogy jobb, mint a mostani). Most még vannak ilyen gondok, de szépen lassan eltűnnek. A mostani fiatalok jó részét sem nagyon érdekli már a dolog, hát még mi lesz az ő gyerekeikkel. Sokkal jobban előtérbe fognak kerülni a gazdasági különbségek, viszont azokat már nem lehet majd megindokolni nemzetiségi ellentétekkel. És ez szerintem jó dolog.

adg 2014.09.18. 17:06:39

@kardio1: En Dunaujvarosra emlekszem, de eleg regen volt, kb 15 eve, lehet, hogy neked van igazad. Az egyik srac nem hozott szemelyit, szegeny kenytelen volt kocsmazni, amig mi dolgoztunk, mert nem engedtek be.:)

@Mr Long (UK): Ha engem akarna meglatogatni, kellene neki. Bar vele nem csinaltatnak sem nyelvvizsgat, sem szakmaelismertetest, de vizum nelkul o sem johet be az orszagba.
Legfeljebb csonakkal, de az nem palya szerintem neki.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:07:10

@kardio1: Múltkor volt egy cikk arról, hogy eddig a szlovák állam csak olyan kettős állampolgárokról szerzett tudomást, akik ÖNMAGUKAT JELENTETTÉK FEL dacból. Ez nem visszatartó erő, hanem ez közöny a barom magyarországi politika iránt.

Sanz 2014.09.18. 17:09:19

Ez volt már? (feállítottak egy ellenőrzőpontot viccből a skót-angol határon)
www.youtube.com/watch?v=JnMP9XfRZZY

Amúgy remélem, nyer a "NO", mert sok angollal együtt én is arra tettem pénzt (összesen 40 millió font értékben érkeztek fogadások a szavazás kimenetelére... megnézném, magyarföldön engedné-e a politikai elit, hogy egy választás kimenetelére fogadjon a nép).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.18. 17:09:43

@házelőtthinta: ezt te mondod , nem én. Csak nem értem, nekem miért rúd megfelelni egy 20 fontos farmer ( a legdragabbat most vettem egy hete, levi's 514, 49$, azaz 37 euró), neked meg miért nem. Köszi az aggódást, de ebből sincs ki a fenekem:)

Pedig valószínűleg többet keresek, mintha mekiben meloznek. Tudod, van a mondás: addig nyujtozkodj, amíg a takarod ér. Bár rád inkább a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka mondás illik.

kardio1 2014.09.18. 17:10:07

@QUERCUS: Szerintem nem Hinta az egyetlen, aki mindig ugyanarrol ir. Volt pl. Hagyma, aki mindig az ùj hazàjàt dicsôitette. Van, aki menne Mo.-rol és ezért mindent rossznak làt ott és errôl ir. Hinta csak egy azok közül, akik ugyanazt a témàt jàrjàk körül szinte mindig. Ez önmagàban még nem baj, nekem egyikkel sincs bajom.

Mr Long 2014.09.18. 17:14:02

@adg [Au, Darwin]: Mondjuk lehet csak turista vizummal menne. Vagy van spec munkavizum, amikor nem ott dolgozol, csak a cegedet mesz kepviselni?

kardio1 2014.09.18. 17:14:17

@Jani haverja: Làttad az Eldoràdo cimû Bereményi-filmet. Abban is volt egy figura, a fôhôs (Eperjes K. jàtszotta), aki azt hitte, mindent a piaci törvényszerûségek és a pénz hatàroz meg.. Nem neki lett igaza...
Az észak-koreai piacrol és törvényszerûségeirôl meg kérdezd meg Kim Dzsong Unt! :))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 17:18:49

@Mr Long (UK): Már így is elég rosszul eshet szegénynek, hogy útlevelet kellett csináltatnia. Bár autót még mindig vezethet jogsi nélkül.

Mr Long 2014.09.18. 17:21:00

@Püspök utcai gombaszedő: De gondolom neki diplomata utlevele van, nem sima.

kardio1 2014.09.18. 17:23:27

@Jani haverja: Az Ôrvidéken (van neki ugye szép magyar neve!) eleve kevés magyar élt, a beolvasztàs ott is mûködött, az Anschluss utàn még beszélni sem volt szabad rola. A hàborù utàn meg a sogorok voltak az egyetlen szabad szomszéd. Inkàbb azt mondd meg, miért nem egyesül Koszovo és Albània? Tudom, irtad, hogy màs volt a történelem, de azért ôk is csak albànok.

Muscari 2014.09.18. 17:23:32

@Zoole[uk]: ennek orulok. Mi az, amit rosszul tudok?
En nem igazan szeretem egyiket sem, viszont reggelire egy croissant vagy meg inkabb egy pain aux chocolate barmikor johet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:24:29

@kardio1: A filmet nem láttam. Azt viszont tudom, hogy a Világtörténelem során mindig a piac irányított mindent, és mindig is az fog.

Észak-Koreában pont nem kim Dzsong Un-t kell megkérdezni a piacról, hanem az átlag észek-koreait, hogy hogy tud magának nap, mint nap élelmet szerezni. Meg elektronikai kütyüket, pll. okostelefont. Meg hogyan tudott a cenzúra ellenére cenzúrázatlan mobilnethez jutni? Elárulom: A feketepiacról.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:26:59

@kardio1: Igen, nektek külföldieknek mindegyik albán. Számukra meg van shqiptar, meg kosovar. Két különböző nép.

Csak a beteges nacionalista szerb politikusok fejében van Nagy-Albánia, mert nekik érdekük ezt szajkózni.

Muscari 2014.09.18. 17:28:15

@adg [Au, Darwin]: nekem is van a dunaujvarosi rabokol emlékem. Az Sztk-ban sokat láttam őket, láncon vezették őket a rendőrök., ez gyerekkent nagyon izgalmasnak tunt.

kardio1 2014.09.18. 17:33:07

@Jani haverja: Persze, ùgy fognak eltûnni a nemzetiségi problémàk, ahogy ezt màr Sztàlin elvtàrs is elôre làtta:irtsd ki, olvaszd be a nemzetiséget, utàna volt nemzetiségi probléma, nincs nemzeti probléma!Te nagyon naiv vagy :(
Az Eldoràdot nézd azért meg, érdemes. Egyébként honnan szàmitod a vilàgtörténelmet? A te fogalmaid szerinti piac az ùjkor elôtt nem létezett.
Hol olvastad azt a cikket a felvidéki magyarokrol? Népszava, nol etc? Az informàciok forràsa soha nem mindegy.

kardio1 2014.09.18. 17:35:23

@Muscari: A pain au chocolat becsületes neve chocolatine, legalàbbis itt délen :)

adg 2014.09.18. 17:36:11

@Mr Long (UK): van ilyen celra egy spec vizum, amit mi sose fogunk latni az utlevelunkben. Nyilvan csak formasag. A hataror is erdekes lehet amikor a kiralyneni odaer a sorban: Hájgán májt, utlevel? Mi van a borondben? Saros bakancs, szalami, szotyi? :)

Megneznem egyszer, hogy utaznak a nagyok. A kolykok itt voltak naszuton reszben, meg a Karesz is jart itt nemreg, o meg darwinba is eljott. Eleg ridegek ezek az angolok amugy, ennyit utazik, de meg egy kavera sem ugrott be.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:36:56

@kardio1: Sztálin elvtárs ERŐSZAKKAL keverte össze a népeket, ez nem vezetett eredményre. Most meg a népek önként keverednek egyre jobban. A kettő között óriási a különbség.

A világtörténelmet én az őskortól számolom. Már akkor is működött a piac. Igen, az ősközösségben. Az evett először, akire nagyobb szükség volt a törzsben.

Mr Long 2014.09.18. 17:39:28

@adg [Au, Darwin]: "amit mi sose fogunk latni az utlevelunkben" Ez csak jo frigy kerdese :DDDDDDDDDDDDDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:41:05

@kardio1: Bocs, véletlenül fél választ küldtem.

Szóval, az infót ezen az alcím alatt keresd:
"Nem ez hiányzott nekik"
Magát a cikket itt találod:
index.hu/gazdasag/2014/09/17/ma_is_jonnek_a_hamisitott_magyarok/

kardio1 2014.09.18. 17:41:28

@Jani haverja: Az mégsem az a vegytiszta piac, amire te gondolsz, ahol mindenhez hozzàjutsz, csak fizesd ki az àràt. Ott nem jutsz hozzà mindenhez, amihez akarsz. Ezért nem a piac irànyit. Ezt hivjàk hiànygazdasàgnak, ez volt a szocializmus idején.
A koszovoiak minek tartjàk magukat? Vannak koszovoi ismerôseid, vagy a kérdést csak az albàn környezeted szemüvegén àt làtod?
A hatàron tùli magyarokrol annyit még, hogy pl. egy erdélyi, akit lebozgoroztak a romànok, mert magyarul mert beszélni az utcàn, a te hiedelmeid ellenére is értékelni fogja a magyar àllampolgàrsàgot.
PS.: A vilàg szo egyébként kisbetûvel irodik.

kardio1 2014.09.18. 17:42:58

@Muscari: En ma is làttam a rendelésen :) Itt van a vàrosban egy börtön, rendszeresen làtok el rabokat a rendelésemen.

Muscari 2014.09.18. 17:47:42

@kardio1: hat itt Londonban igy hivjak :-) Nem is tudtam eloszor, hogyan kell kiejteni, meg kellett kerdeznem.
Ettem már ilyet otthon is, a foti Cora-ban hajdanán volt egy francia pékség. Ott értem egyedül igazi croissant-t Magyarországon.
Azota a kedvencem, sok peksuti nincs itt, amit szeretni lehetne, de ez a ketto az kiváló.

Koszonet a franciáknak.

kardio1 2014.09.18. 17:47:47

@Jani haverja: Akkor szerinted az is piac, hogy azt operàljuk elôször, akinek a legsùlyosabb a sérülése, és nem azt nézzük, mi a piaci értéke.
Menj ki a piacra, és vegyél téged szeretô embereket, akik önmagadért szeretnek! Vagy mégsem mindent a magassàgos (a neve hàromszor legyen àldott) piac hatàroz meg és irànyit?
A csoportokban elfoglalt erôsorrend még nem piaci érték. Ezek szerint az elefàntcsorda is piaci alapon alakit ki erôsorrendet. Sôt a càpa is piaci erôfölénye és fontossàga tudatàban eszi meg a kisebb halakat...

kardio1 2014.09.18. 17:50:33

@Jani haverja: Szoval azt gondolod, hogy a sok regàti romàn önkéntesen àrasztotta el Erdélyt?

A cikket olvastam az àllampolgàrsàggal kapcsolatos visszaélésekrôl. Ez nem magàt az àllampolgàrsàg intézményét minôsiti, hogy visszaélnek vele. Lehetne jobban ellenôrizni és szûrni.

kardio1 2014.09.18. 17:52:26

@Muscari: Gondoltam: északon ùgy mondjàk, és London is észak-francia vàros :) Azt hiszem, kb. 300 ezer francia él az angol fôvàrosban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 17:54:41

@kardio1: Szerintem ugyanolyan vegytiszta piac. Te, vagy én sem jutunk hozzá mindenhez, amihez akarunk. Pl. nem tudunk megvenni egy tízkilós gyémántot, még akkor sem, ha a Világ összes pénze a miénk lenne, merthogy ilyent még nem találtak.Ettől függetlenül a piac működik, csak ebből hiány van :)

A koszovóiak természetesen koszovárnak tartják magukat, és eszük ágában nincsen magukat shqiptarnak hívni. Miért hívnák magukat shqiptarnak, mikor nem azok. Egyébként vannak koszovói ismerőseim elég szép számmal. Nekik is eszük ágában nem lenne egyesülni Albániával.

Sok etnikai konfliktus van még mindig Erdélyben, de hidd el egyre kevesebb. Én sokat voltam Csángóföldön, ahol szórványban élnek a csángók. Ugye oda kocsival Magyarországról Erdélyen keresztül lehet odajutni. Mindig megfigyeltem, hogy a random román rendőr csak Erdélyben volt bunkó a magyar rendszámom láttán, amint átléptem a Kárpátokat, minden rendőr egyből kedves lett. Ezt csinálja a barom politika.

Én a Világot tulajdonnévként használom, mint ahogyan a Föld szót, ezért írom nagybetűvel.

wuaaa 2014.09.18. 17:58:57

@Jani haverja:
"Én a Világot tulajdonnévként használom, mint ahogyan a Föld szót, ezért írom nagybetűvel. "

Erről eszembe jutott az agresszív kismalacos vicc, amikor az agresszív kismalac eltaknyol biciklivel és a nyuszi ijedten megkérdezi :
- Elestél malacka?
- NEM ! Én így szoktam leszállni !

:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:00:55

@kardio1: Igen, ez is színtiszta piac, mert minden ember élete megfizethetetlen, tehát iszonyat nagy érték, és ugyanakkora.
Ezen kívül a kisebb sérültnek nem sok kára lesz abból, ha vár egy kicsit, ahhoz képest, hogy fordított sorrendben meg a súlyos sérült belehalna. Pontos, piaci alapú döntés ez is.
A szeretetet (mármint az őszintét) tényleg nem lehet megvenni. Viszont a szeretet magánügy, a piac meg úgymond közügy.

Az elefántcsorda tényleg piaci alapon rendeződik.
A cápa viszont nem piaci alapon eszi meg a kishalakat, hanem azért, mert az a tápláléka. Viszont a cápa párosodásánál már piaci alapon győz az egyik a másik felett, annak lesz több utódja (az erősebbnek), amelyik a fajfenntartás miatt jobb magának a cápa fajnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:02:28

@wuaaa [nor]: A vicc jó :)
Viszont tényleg írják a Világ szót nagybetűvel is, akkor, amikor (egyébként félig helytelenül) a Föld-et helyettesítik vele.

SzZoole 2014.09.18. 18:03:47

@Muscari:
Nem azt mondom,hogy rosszat irtal,Inkabb csak ki egeszitsenem
Csinalnak foto ostya kepes cupcake is.Capcake is van toltott,gyumolcsos es csoki pastilat is szoktak bele rakni ami a suteskor bele olvad sot repatorta Capcake is van Meg sos ami sajtos sonkas keverekbol van,a lehetosegek kimerithetetlenek.
Azok a cupcake-ek amit a ti boltotokban arulnak koze Nincs a capcakehez,porbol es adalekanyagogbol keszult mu vackot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:04:07

@kardio1: Én ilyent nem írtam. Én azt mondtam, hogy a Föld egyre nagyobb részén, többek között Európában az emberek a megfizethető mobilitás miatt egyre jobban keverednek ÖNKÉNT.

blackhairlady 2014.09.18. 18:04:14

@Mr Long (UK): Hogy milyen skot a kollegad:))))

2014.09.18. 18:04:22

@Mr Long (UK): diplomata utlevelet csak akkor hasznalhatsz, ha hivatalos uton vagy. Amugy maganutlevelet kell hasznalni.
Tehat a skot kis hazikojaba megy nyaralni a Bozse, akkor maganutlevel?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:05:40

@kardio1: Nem is azért linkeltem be a cikket, hanem azért, hogy abban van benne az, hogy a szlovákokat abszolút nem érdekli a kettős állampolgárság (mert semmi hasznuk nem származna belőle), pedig gyakorlatilag nem kell tartaniuk semmitől.

M. Péter 2014.09.18. 18:06:32

@TilosazA (UK): Csak a 2 hónapos nyári szabadságát szokta ott tölteni, és az skót kormány tervei szerint a független Skóciának is királynője maradna.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:07:23

@kardio1:
@Jani haverja: Bocsánat az előző kommentemet elírtam. Nem szlovákokat akartam írni, hanem szlovákiai magyarokat.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 18:13:08

@adg [Au, Darwin]: Azért, mert németek. Még a karácsonyi ajándékokat is szenteste kapják, nem pedig első napján, mint az angolok.

M. Péter 2014.09.18. 18:14:25

@tildy[UK]: Nekem Tescoban az automata pénztáros simán elfogadta a skót pénzt.

kardio1 2014.09.18. 18:17:34

@Jani haverja: Te azt mondtad, hogy Sztàlin specialitàsa volt, hogy kiirtatta, vagy àtköltöztette a népeket, embereket. En meg azt, hogy az màshol sem mindig teljesen önkéntes.
A Rendôrös Elményed (elnézést, én meg a Rendôr és az Elmény szavakat irom nagybetûvel :)) ) pedig azért tipikus, mert az ôshonos erdélyi romàn megtanult együttélni a magyarral, a regàti betelepülô meg nem, a Ren¨dôrök meg tipikusan ez utobbi kategoria. Egyébként az ô fejükben a csàngomagyarok nem magyarok, hanem romànok. Tehàt ha te romànokat làtogatsz, akkor szemükben te nem vagy rossz ember.
A piacrol: minden ember egyenlô (megfizethetetlen érték) de vannak még a többieknél is egyenlôbbek. A piaci logika szerint a sok embernek munkàt ado üzletembert (vagy pl. egy kiemelkedô tudost) a hambisütô elé kéne venni a sérülés ellàtàsakor, még ha az elôbbi sérülése enyhébb is, mert ô képvisel nagyobb piaci értéket.
A piac kiterjesztésével kissé tùl messzire mentél, még a végén kiderül, hogy a vilàgot is a piac teremtette. Az àllatvilàgban nincsenek piaci törvényszerûségek, vannak màs törvények, de piac nincs. Persze, ha te a zöldet kéknek akarod hivni, akkor vannak...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.18. 18:17:58

quebecben mar volt ..2x... vesztettek ...
ma nagyon sok a munkam , hogy hozzaszoljak de,ezt atéltem 95-ben quebecben ,alig fél % gyozott a NEM , pedig a kerdes csavaros sunyi volt kb - akarod hogy kivaljunk de szovetsegben canadaval megtartva minden elonyeit ( ami nem allt fennt)...
a 16 evtol szavazast itt is akarjak, non sensz.. gyerekek dontsek el egy orszag sorsat ,de cigit vagy alkoholt nem vehetnek ...persze az idiota nacionalistak tudjak befolyasolni oket a MI ORSZAGUNK cimszoval es ok nem tudjak a felnottek mit veszthetnek ..

na a dicso delegacionk nepesen ott van es buzditjak az IGEN tabort ..
nalunk meg ossze-vissza halandzsaznak - ha hatalomra kerulunk nem lesz referendum, csak lesz ,de nem rogton majd, ha megert mindenki ra, tehat az igen es a nem part is szavazzon rank ...

na gyapotfold majd este meglatjuk ...

Korinna Horvath 2014.09.18. 18:18:15

Jol osszefoglalta a cikk a lenyeget, de java reszt az "egyszerubb" reteg elszakadas parti hasonloan az Otthoni jobbosokhoz!

Velemenyem szerint a kerdes mar eldolt, és Nem a skot nep hozza meg ma de Nem is a UK vs Scotland kampany hanem az olaj!
Mindenki tisztaban van itt a szakadt koveto gazdasagi bizonytalansaggal, viszont ami miatt megy a musor az olajbol bejovo penz!
Olaj a legovatosabb becslesek szerint sem lesz tovabb, mint 40 ev!
Ha kitermtek mibol fogjak fenn tartani az orszagot???
Magam reszerol biztos vagyok benne, h Skocia Nem lehet fuggetlen, viszont a valasztasok utan igy is ugy is szivni fogunk!

kardio1 2014.09.18. 18:23:47

@Jani haverja: Ha te ezt mind kritika nélkül elhiszed, lelked rajta.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:29:34

@kardio1: Pont nem ezt írtam, már megint kiforgatod a szavaimat. Azt írtam, hogy pont piaci alapon a súlyosabb sérültet kell először ellátni, mert a könnyebb sérült nem károsodik annyira a várakozás alatt, amíg őt ellátják, mintha miatta a súlyos sérült meghalna a várakozásban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:33:02

@kardio1: Én ezt csont nélkül elhiszem. Ugyanis az adatok ezt támasztják alá. Pl. azt, hogy Viktor vezér politikájára sem nagyon vevők a szlovákiai magyarok, inkább szavaztak a Híd-Most pártra.
Pedig a szavazáson félniük sem kellett, mert teljesen korrekt titkos szavazás volt :)

kardio1 2014.09.18. 18:39:24

@Jani haverja: En nem forgattam ki a szavaidat. Pontosan azt irtam, hogy piaci alapon a tàrsadalmilag-gazdasàgilag fontosabb személyt kellene elôször ellàtni, nem a sùlyosabbat. Szoval, ha egyetértesz velem, hogy a sùlyosabbat kéne elôször ellàtni, akkor nem piaci logika alapjàn döntesz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:41:10

@kardio1:
@Jani haverja: De játsszunk el egy kicsit a gondolattal:
Ha én szlovákiai magyar lennék, egészen biztosan nem kérném a kettős állampolgárságot. Merthogy mi előnyöm származna 2 db. kelet-európai állampolgárságból. Semmi. Ha viszont magyarországi szlovák lennék, és Szlovákia csinálna egy ilyen akciót, akkor viszont esetleg kérném a szlovák állampolgárságot is. Ennek egyetlen pofonegyszerű oka van: Ha baj lesz az EU-ban, és valakit kiraknak onnan, akkor (ha csak ezt a két országot nézem, mert ugye ebben az elméleti példában ez a két állampolgárságom lenne), az az ország a két ország közül NEM Szlovákia lesz...

kardio1 2014.09.18. 18:42:45

A pàrtàllàsnak és àllampolgàrsàgnak nincs ilyen szoros kapcsolata. Vagy te OV alatt eldobnàd, Bajnai alatt meg visszavennéd a magyar àllampolgàrsàgodat?
Az albànok közül miért van olyan soknak kettôs, vagy többes àllampolgàrsàga? Mert annyira biznak, hogy otthon annyira csodàs lesz minden?
Te az albàn àllampolgàrsàg megszerzése utàn meg akarod tartania magyart egyébként?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:44:26

@kardio1: Harmadszorra írom le:
Azért piaci alap, mert ha az enyhébben sérült vár egy kicsit, akkor NEM FOG MEGHALNI. Sőt valószínűleg maradandó károsodást sem fog szenvedni a várakozás miatt. A súlyos sérült meg a várakozás alatt meghalhat.
Egyszerű matematika: Mi a jobb végeredmény: Egy értékes ember, és egy halott, vagy egy értékes és pluszban egy kevésbé értékes ember?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:45:53

@kardio1: Nem, én szlovákiai magyarként EGYETLEN magyar politikus alatt sem venném fel a magyar állampolgárságot, mert az utóbbi 24 évben a magyar politikai vezetés csak válogatott idiótákból állt.

kardio1 2014.09.18. 18:46:22

@Jani haverja:
Szlovàkia ugyanùgy szembenàll az unioval az orosz szankciok ¨ügyében, mint Mo., Tovàbbmegyek: Szlovàkia nem akart beszàllni az eurot hasznàlo orszàgok szàmàra egyébként kötelezô részvételbe a görögök megsegitésekor. Ôk sem mindenben értenek egyet az EU-val. Ettôl még egyiket se fogjàk kirakni. Az lehet, hogy az Unio maga szétesik. De ekkor a szlovàk ùtlevél se jobb a magyarnàl.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.09.18. 18:47:01

@házelőtthinta: "Normálisan tartják azt az emberek hogy 170 órát kelljen azért dolgozni havonta hogy szegények lehessünk."
Nem , ezt hívják hülyesègnek. Bàrhol lehetsz szegény és még dolgoznod sem kell érte.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:48:58

@kardio1: Azért van többes állampolgársága sok albánnak, ami miatt nekem is lesz: Egy EU-s, meg egy EU-n kívüli például megéri. Sőt nekem megérné egy Nyugat-Európai EU-s is, mondjuk egy német.

De két Kelet-Európai állampolgárság minek egy szlovák állampolgárnak??? Schengenen belül van mindkét ország!
Tetejében egy sokkal bizonytalanabb jövőjű ország állampolgárságát minek felvenni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:50:51

@kardio1: Szlovákia nem égette magát le nyilvánosan, és nem lett az EU segglyuka. Épp ezért Szlovákiát sokkal komolyabban veszik az EU-ban, mint Magyarországot.

eagles 2014.09.18. 18:52:52

Ez most a Határátkelő blog, vagy a Jani haverja blog?

kardio1 2014.09.18. 18:53:59

@Jani haverja: akkor én is harmadszorra irom le: van egy hambisütô sùlyos sérülted meg egy tàrsadalmilag fontos kevésbé sùlyos sérülted. Melyikkel kezdesz. Ha a hambisütôt veszed elôre minden egyéb mérlegelés nélkül, akkor nem piaci alapon döntöttél. Ha mérlegeled,hogy nem romlik-e a könnyebb sérült àllapot a vàrakozàs alatt annyit, hogy màr nem tudod megmenteni, vagy kàrosodàs nélkül kihozni a dologbol, akkor van piaci szemlélet a döntésedben. Igy màr érted, mire gondolok?

blackhairlady 2014.09.18. 18:54:04

@Zoole[uk]: Itt nalunk 3 hopihe felfordulast okozott. Persze azonnal hoszunet az iskolakban amit Memorial daykor persze le kellett tanulni. Egyszeruen nincsenek hozzaszokva, es bepanikolnak. Es persze a teli gumit sem ismerik, igy valoban nem egyszeru a nedves, csuszos uton vezetni.

kardio1 2014.09.18. 18:55:41

@Jani haverja: En nem ezt kérdeztem: te mint magyar àllampolgàr, visszaadod-e az àllampolgàrsàgodat, ha politikailag nem megfelelô a kormànyzat Mo.-on neked és ùjra kéred, ha ismét olyen lesz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 18:57:58

@kardio1: Ha akkora a sérülésük, hogy ellátás nélkül mindkettő relatív záros időn belül meghalna, akkor azt látnám el, akinek nagyobb esélye van a túlélésre.
Megint csak piaci alap, két halottnál jobb egy élő és egy halott.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 18:58:53

@Jani haverja:
"Azt viszont tudom, hogy a Világtörténelem során mindig a piac irányított mindent, és mindig is az fog."

Tegyük hozzá: Szerencsére.

Mert a h*lye rövidlátó politikusok aztán csak rontanának (rontanak is időközönként, ahol tudnak) rajta. Szerencsére a piac és az emberek jobb élet iránti igénye olyan immunrendszer ami erős, és a "politikusok okozta betegségeket" viszonylag gyorsan kiheveri a világ (történelmi léptékkel nézve).

kardio1 2014.09.18. 19:00:07

@Jani haverja: Miért? Mert magyarnak érzi magàt!

PS.: Elnézést a többiektôl! Te meg ne kend ràm, ez a blog nem az enyém. A hozzàszolàsok szàmàbol itélve egyébként: jani haverja blog :))
@blackhair-lady: itt is pànik van a köbön, ha esik a ho :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 19:00:50

@kardio1: "A piac kiterjesztésével kissé tùl messzire mentél, még a végén kiderül, hogy a vilàgot is a piac teremtette. Az àllatvilàgban nincsenek piaci törvényszerûségek, vannak màs törvények, de piac nincs. Persze, ha te a zöldet kéknek akarod hivni, akkor vannak... "

Pedig ez is felfogható piaci folyamatként.
Faj = termék
Piac = evolúció
Sikeresség = fennmaradás ideje
Egy ilyen analógiával szemlélve igen nagy a hasonlóság :)

@Szilvana1: milyen igaz :)

eagles 2014.09.18. 19:02:48

@Jani haverja:

Ehhez képest még a "naszóval" is ezerszer jobb volt. Annak legalább volt értelme.

kardio1 2014.09.18. 19:02:58

@Jani haverja: ez nem piaci alap, màr megbocsàss! Ez a kérdéskör orvosi mérlegelés kérdése. A mi szakmànkban szàmtalan egyéb szempont van, ami nem piaci, sôt, sok szempontbol a piac teszi lehetetlenné a normàlis eü. ellàtàst.

2014.09.18. 19:04:32

@én kérek elnézést.......: en mar szurom az alban Janit.
@kardio1: doktor ur, nem hagynad abba? Tenyleg, milyen doki cagy? Kardiologus?

kardio1 2014.09.18. 19:05:06

@Zka: Minden felfoghato annak, de nem az. A biologia is felfoghato matematikànak bizonyos szempontbol, mégsem az.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 19:06:04

@kardio1: Nem, mert minek adnám. Eggyel több. Ha már megvan. Tetejében (még) EU-s.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 19:07:50

@kardio1:
Persze, nálatok ott délen. Mi itt a fagyos északon nem úgy hívjuk. Legalábbis az északi boltokban nem a déli szó van kiírva.

kardio1 2014.09.18. 19:08:55

@charlieharper: Màris :)
Hogy vàg az esze, kedves Mr. Harper, valoban kardiologus cagyok :)
@én kérek elnézést.......: az legalàbb rövidebb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 19:11:31

@kardio1: Én még ilyent nem tapasztaltam. Persze lehet kommunizmusról álmodozni elméletben, de annak mindannyian tudjuk, hogy mi lesz a vége, nemhogy mindenki el lesz látva, hanem senki nem lesz ellátva rendesen.

kardio1 2014.09.18. 19:11:56

@Jani haverja:
Feladom. Néha van olyan naiv érzésem, hogy lehet veled kompromisszumra jutni, aztàn ràjövök, hogy nem. Azért szûrni nem akarok senkit sem. Kicsit visszàbb vehetnél.

kardio1 2014.09.18. 19:15:35

@Jani haverja: En nem kommunizmusrol, hanem üzemként felfogott korhàzakrol, mindent uralo gyogyszeriparrol beszéltem, amikor azt mondtam, hogy a piaci szemlélet nem feltétlenül a legjobb az eü. területén. természetesen van szerepe, de nem ennek kellene meghatàrozonak lennie mindenben.

kardio1 2014.09.18. 19:16:55

@Hari Seldon 2: Tudom :) Ez ugyanaz, mint hogy hogyan kérsz nejlonszatyrot a pénztàrnàl: itt une poche-t, ott un sac-ot mondasz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 19:20:00

@kardio1: A mindent uraló gyógyszeripar... DDD

Elárulok Neked egy titkot. Apósomnak múltkor elfogyott itt nálunk az egyik gyógyszere. Itt olcsóbb volt, mindenféle állami támogatás nélkül, mint Magyarországon állami támogatással!
Tudod miért? Merthogy itt működik a piac, és annak az asszem svájci gyógyszergyárnak itt meg kell küzdenie a kínai és az indiai, stb. hasonló gyógyszerek áraival is, merthogy itt bárhonnan származó gyógyszer ugyanolyan feltételekkel jöhet be.

Ennyit a mindent uraló gyógyszergyárakról...

SzZoole 2014.09.18. 19:23:49

@blackhair-lady: A teli gumira itt is ra csodalkoznak,mikor rendeltem ram is kerdezett a gumis,hogy honnan jottem?En kerdeztem,hogy ez miert fontos?Mire a gumis,azert mert tole Meg egy angol sem vett teli gumit es ezert nem is tart raktaron es rendelnie kell.Delelott voltam nala es mar delutan 5 korul mar hivott is,hogy mehetek cserelni a gumikat.

eagles 2014.09.18. 19:33:43

@charlieharper:

"en mar szurom az alban Janit."

És marad valami olvasnivaló?

tanato 2014.09.18. 19:42:59

@én kérek elnézést.......: Jó ez a vita Cardio és Jani között,legalább értelmes témáról szól nem pl. ide nem illő szexuális eltévelyedésekről.Az nem határátkelős téma,ez viszont a nemzetiségi konfliktusokról állampolgárság váltásról az idevaló,ideillő.

Muscari 2014.09.18. 19:43:46

@kardio1: van egy par francia akit ismerek, cuki az akcentusuk.

Nemetek is vannak, meglepoen sokan, de szerintem nics a vilagnak olyan orszaga, amely ne kepviseltetne magat Londonban.

tanato 2014.09.18. 19:44:29

@Jani haverja: MO,-on k.-va drága a gyógyszer,illetve az az ÁR AMIT A beteg fizet érte.

SzZoole 2014.09.18. 19:50:59

@tanato: Doki,tegnap fajt a fejem,beugrottam a gyogyszertarba es egy 32 szemes 500mg-os paracetamolt vettem 69 pence volt az ara,az kb.275 forint,az sok volt erte?
Nem ismerem az otthoni arakat.

tanato 2014.09.18. 19:54:15

@Zoole[uk]: Itthon egy kicsit drágább a 16 szemes 240 ft.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 20:00:51

@Püspök utcai gombaszedő: Szerintem erre azért már kitalálták a váltott műszakot, vagy ügyeleti rendszert... :D
Dinka angolok...a dokumentumfilmben is megmondták...
:-)))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 20:02:37

@tanato: Tudom sajnos :(
Most képzeld el: apósom elszámolta magát a gyógyszerével, aztán itt állt kétségbeesve :) Mondtam neki, hogy fel a fejjel, találunk. Találtunk is, igaz, hogy nem az első gyógyszertárban (itt minden sarkon szinte gyógyszertár van, különböző kínálattal).
Az egyik gyógyszere a Diovan volt, a másikra nem emlékszem.
A Diovan kicsit olcsóbb volt, mint Magyarországon, csakhogy itt nincsen állami támogatás rajta, tehát - ha úgy vesszük - sokkal olcsóbb volt.
A másik gyógyszer nevére nem emlékszem, az nem volt itt, de a gyógyszertárban fellapozták a nagy gyógyszerészkönyvet, hatóanyagra megnézték, és kapott egy jobbat olcsóbban :) A gyógyszertárban mondták nekünk, hogy az jobb.
Amikor megmutatta Magyarországon a a körzeti orvosának, hogy mit kapott helyette, az utánanézett, és azt mondta, hogy az tényleg jobb gyógyszer, csak Magyarországon nem lehet kapni :)

Egyébként itt se recept a körzeti orvosnál, se semmi ilyesmi nem előzte meg ezt a műveletet. Elmondtuk, hogy ezeket szokta szedni Magyarországon, és a gyógyszerész adott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 20:03:58

@diggerdriver: Ez a Szarvas János volt az alapító, ugye?Egészen biztos ő is egy magyar kitántorgó volt, aki mosogatással kezdte odakint...
:-)))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 20:04:43

@diggerdriver: Ez a Szarvas János volt az alapító, ugye?Egészen biztos ő is egy magyar kitántorgó volt, aki mosogatással kezdte odakint...
:-)))))))))))))

Sütemény1975 2014.09.18. 20:06:24

@Jani haverja: a sok rizsadat tenyleg ossze lehet foglalni egy mondatban. albaniaban minden kivalo, mo-n minden szar. megsporoltam neked egy csomo hozzaszolast.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 20:06:31

A honlapmotor is elszakadhatna a blog.hu domaintől...

Sütemény1975 2014.09.18. 20:08:36

@kardio1: en batticeban "eine tasche"-t mondok. mondjuk aachen kozel van :)

blackhairlady 2014.09.18. 20:12:39

@adg [Au, Darwin]: Elkepzeltem ezeket a jeleneteket a kiralyi csaladdal es az ausztralokkal:))))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 20:16:20

@geegee: Persze, van az is, de vidéken azért nehezebb megoldani, különösen úgy, hogy azért elég ritkán esik a hó. Egyszer megkérdeztek valami skót szakit, hogy náluk miért megy jobban a hótakarítás, és ez volt az első válasza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 20:17:27

@Jani haverja:
Figyelj ide barátom.
Nem jól közelíted meg a kérdést.
Figyelem itt a vitádat a dokival és nem juttok semmire.
Javaslok valamit.
A piac szót helyettesítsd be az ÉRDEK szóval.
Gyakorlatilag ugyanaz és máris igazolást nyer minden szavad.

Sütemény1975 2014.09.18. 20:25:33

@Jani haverja: konkretan nem, de ez jon le minden hozzaszolasodbol.

The Critic 2014.09.18. 20:26:21

Egy kis adalék Skócia történetéhez. A cikk leírja, hogyan jött létre, majd hogyan harcolt az angolokkal a középkori Skót Királyság: tortenelemtanulas.blog.hu/2014/09/18/skocia_tortenelme_es_legnagyobb_felkelese

i got my (törölt) 2014.09.18. 20:26:30

@Zoole[uk]: sok volt. magyaro.-n meg se fájdult volna a fejed, mert a nagyvezér elűzi a gondokat.

Giddy Lamb 2014.09.18. 20:26:51

@Zoole[uk]: "A teli gumira itt is ra csodalkoznak"

Csodálkozol rajta? Amikor komoly BMW-ken leütött, törött könnyűfém felni van, meg elöl más az abroncs mint hátul?
Egyszer kényelmes utazótempóban mentem fényes nappal az autópályán látom, hogy messze mögöttem nagy sebességgel közeledik a yard. Kicsit gyorsítottam, hogy a külső sávban totyorgó kamionsort minél gyorsabban elhagyjam, hogy kiálljak a belső sávból és elengedjem őket. Hát nem megbilincseltek és bevittek speedingért! Azt mondták, hogy biztos menekülni akartam előlük!!!
Mondtam, ne vicceljenek már 90-nel mentem és csak akkor gyorsítottam 100-ra mikor megláttam őket. A fogdán kérdezte a zsaru, hogy mit csináltam, akkor mondtam el neki a sztorit, azt mondja a 100 az már bűncselekmény, le kellett csukniuk, az emberek többsége nagyon rosszul vezet, ezért ilyen alacsony a speed limit... Mehettem a bíróságra...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 20:31:04

@geegee:
Én is úgy tudom hogy magyar volt. Egyszer majd utánanézek.

A félautomata sebességváltó az olyan hogy nincs kuplung de a fokozatokat te választod ki egy hagyományos fogaskerekes váltóval. A kormányon van egy irányváltó kar.
Kiválasztod a fokozatot és előre vagy hátra tolod az irányváltót, aztán csak a gázt nyomod.

blackhairlady 2014.09.18. 20:35:40

@Muscari: Szerintem a franciaknak a legszebb az akcentusuk, ha lehet ilyet mondani, es persze egybol fel lehet ismerni oket honnan jottek. Bar multkor a belgiumi holgy egy picit rosszalva nezett ram amikor lefranciaztam, de megbekelt amkor mondtam neki, hogy sok szepet hallottam, olvastam az orszagarol:)

SzZoole 2014.09.18. 20:39:31

@i got my: Sot,alaptorvenybe beleirjak,hogy nem fajhat:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 20:39:36

@Sütemény1975: Szerintem olvass figyelmesebben! Ezt most nem sértésnek írtam, hanem komolyan.

SzZoole 2014.09.18. 20:46:46

@Giddy Lamb: Igen a kulombozo mintaju gumikat en is lattam eleg sok auton.
En csak 81-el mentem,mivel elso alkalom volt menem kellet driving cours-ra,3 ora unalmas eloadas,hogy mennyire veszelyes a gyorshajtas £80 fajt,de legalabb nem kaptam 3 pontot plusz nem emelkedett az eves biztositasom.

Hari Seldon 2 2014.09.18. 21:19:45

@tanato:
Nálunk itt ha van Carte Vital-od, nagyon olcsó. Amit most egy év alatt vettem, azok közül szinte mindegyik 30-40 centbe került (már nem tudom mifélék voltak, de döntően valami sima meghűléses esetekre)

Először mentem gyógyszertárba, mondja hogy soixante.
Kicsit lehűltem, hogy ez 60 Euróba kerül? Aztán mondja utána, hogy cent. Ettől megint lehűltem.

M. Péter 2014.09.18. 21:23:11

@Zoole[uk]: Asdaban vagy Aldiban csak 19p-be kerül 16 darab,

M. Péter 2014.09.18. 21:26:01

@Jani haverja: Csak úgy bemondásra kiad vényköteles gyógyszert? Ez azért érdekes.

SzZoole 2014.09.18. 21:32:52

@M. Péter: Tudom,hogy olcsobb,de a gyogyszertar utba esett,igy oda mentem be.Itt Hemelben is van Asda es Aldi is,de odaig kb.4-5 miles oda-vissza anyiert nem erte volna meg kocsikazni

i got my (törölt) 2014.09.18. 21:36:17

többször előkerült a téma; a népi bölcsesség szerint kiváló befeketetés az ingatlan. a diw német gazdaságkutató intézet legújabb felmérése szerint (2012, németo.) a "magánbefektetők" több mint fele rosszabbul jár a bulival, mintha egyszerűen egy csúnya bankba tenné be a pénzét.
www.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/sparen-und-geld-anlegen/magere-renditen-jeder-dritte-vermieter-macht-mit-immobilie-verlust-13158425.html

i got my (törölt) 2014.09.18. 21:36:17

@diggerdriver:
igen, tudjuk, hogy jézus is magyar volt, a többi pozitív mesehőssel együtt. nyilván deere is erdélyből vándorolt ki - még a születése előtt. másként nehezen tudott volna vermontban megszületni.
www.biography.com/people/john-deere-9269591#synopsis

a cikkben se sikerült leírni szegény bácsi nevét helyesen (deere).

i got my (törölt) 2014.09.18. 21:36:17

jó hír szittyaföldről.
brit, osztrák, német, finn és francia mind szájtátva figyeli, mint utasítja őket maga mögé a pannon gazdasági vezetés bűvészcsoportja:

a magyar infláció alacsonyabb, mint nyugat-európában.
europa.eu/rapid/press-release_STAT-14-140_en.pdf

(délen meg már a deflációval küzdenek.)

Quercus a favágó 2014.09.18. 21:36:23

@M. Péter:

Albániában? Nebazd! Ott már olyan magasan áll a bizalmi index, hogy azt is elfogadják bemondásra, hogy 21 karátos az aranyered.

2014.09.18. 21:43:20

@kardio1: nalunk is anno (marmint Algeriaban) is une poche volt a neylonszatyor

2014.09.18. 21:44:55

@QUERCUS: miutan a nemetek direkt kertek, hogy az albanok vigyek el az autoikat, en mar azt is elhiszem, hogy az albanok mar a Marsot is regen meghoditottak.

2014.09.18. 21:46:06

@Giddy Lamb: sot ugy tudom az jogositvany elvetellel jar, nem?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 21:50:08

@M. Péter: Simán. Látta, hogy külföldiek vagyunk, apósom meg főleg, mert ő tud vagy 10 szót albánul:). Egyébként a vénykötelesség országonként változó, tetejében ha jól tudom az is, hogy hogyan kell feliratni.

Egyébként Magyarországon is egy gyógyszerész bármilyen gyógyszert kivehet saját maga. Gondolom itt is ez történt. Ezek a gyógyszerek olyanok, hogy apósomnak minden nap kell szedni már évek óta, úgyhogy gyakorlatilag a körzeti orvoshoz tök feleslegesen jár asszem kéthavonta, bőven elég lenne félévente.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 22:01:13

@charlieharper: Nézz utána konkrét adatoknak, bár elég nehéz innen kívülről. Tudod, amikor nyomozó voltam egyszer lecsuktunk egy németet. 6 év alatt negyedszerre lopták el az autóját Magyarországon... Ilyen peches embert D

Most is azt mondom, hogy az akkori kocsilopások kb. 80%-a biztosítási csalás volt valójában. Amit meg az albánok vittek el, annak majdnem 100%-a, mert ők a sok határ miatt nagyon könnyen lebukhattak volna, meg minek lopni, mikor ingyen adják? Volt olyan (ez éppen magyar ember volt), aki még fizetett is érte!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 22:07:12

@blackhair-lady: Szerintem meg Edinburgh-nál nincs jobb akcentus. Külföldiek közül a németet szeretem még.

blackhairlady 2014.09.18. 22:18:18

@Püspök utcai gombaszedő: Nem tudom, hogy nemetet hallottam-e, ha igen, nem ismertem fel.
A legerthetetlenebb szamomra az indiai/pakisztani emberek akcentusa. A tobbieknek meg biztos az enyem, es nem tudjak beazonositani:)))))))

blackhairlady 2014.09.18. 22:19:35

Ja, es a skotot sem hallottam meg itt, viszont a gyerekem fociedzoje Angliabol jott, gyonyorusegesen beszeli az angol nyelvet, mint egy arisztokrata.

SzZoole 2014.09.18. 22:24:30

@blackhair-lady: hat,ha egy igazi skotal probalnal beszelgetni,biztan mondhato,hogy a 10% nem ertened,kb.mintha Donald kacsaval beszelgetnel:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 22:24:46

@i got my:

Te figyu múltkor valaki betett ide egy grafikont miszerint Magyarországon 3,9% a gazdasági növekedés míg az UK-ban 3,1%.
Na most ez körülbelül úgy viszonyul egymáshoz a valóságban mintha Charli kap 3.1% fizetésemelést és Hinta 3,9%-ot.
Ugye a 3,9% több mint a 3,1 na de mégis te melyiket választanád Charliét vagy Hintáét?
Ennyit a statisztikákról.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.18. 22:36:02

@Zoole[uk]: ha jol remlik, 800 korul van a 20as panadol

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 22:36:56

@Püspök utcai gombaszedő: németekkel naponta beszélek angolul, a legtöbbjüknek szerintem nincs semmi súlyos az akcentusában. A franciák viszont elég erősek, azt rendesen szokni kellett :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.18. 22:38:08

@blackhair-lady: paki az durva, egyszer telefonon volt szerencsém hozzá, kb annyit értettem hogy OK meg hello.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 22:40:07

@Babette.: Ezért túrtam fel én is a netet, de állítólag nem készítettek exit poll adatokat.

SzZoole 2014.09.18. 22:52:48

@Babette.: @Jani haverja: itteni ido szerint 10-kor zarjak az urnat,Holnap mar tobbet lehet tudni.

SzZoole 2014.09.18. 22:56:02

@Jani haverja: fel turtad a netet?.ugye csak viccelsz:)))
Azt tudtad,hogy chuck norris kiolvasta az internetet,oda-vissza:)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 23:00:42

@Zoole[uk]: Figyelj csak: Állítólag a komplett internet teljes anyaga jól tömörítve elfér 100 DVD-n. A többi csak pornó... D

SzZoole 2014.09.18. 23:02:38

@Babette.: itt fogalmam sincs,hogy mennyi,azt lattam,hogy a szekrenyben van panadol period,de azt a lanyom eszi csak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 23:03:34

HA

Lehet még posztot beküldeni az oktatásról?

SzZoole 2014.09.18. 23:06:54

@diggerdriver: persze kuldjed nyugodtan,mit akarsz irni,hogy 3 evig traktoros iskolaba jartal?Utanna meg betanitott markolos lettel?:))))))
(csak vicc volt)

Muscari 2014.09.18. 23:45:25

@Jani haverja: te nyomozo voltal????
Jo nagy utat bejártál akkor.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.18. 23:47:42

@Zka: Igen, nekem is van német kolléganőm, egészen lehelletfinoman hallatszik csak rajta. De pont ezt szeretem Edinburgh-ban is: karakteres, de visszafogott.

Persze nem a trainspottingos edinburgh-ira gondolok :)

Muscari 2014.09.18. 23:48:50

@Zoole[uk]: tenyleg, es te miert nem? :-)

gyengetölcser 2014.09.19. 00:38:18

@Babette.: a NO nyer?
"A YouGov on-the-day survey published shortly after polls closed suggested "No" was on 54% and "Yes" on 46%.

The survey questioned 1,828 people after they voted, together with the postal votes of 800 people, although it is not a traditional exit poll."
BBC

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.19. 00:50:18

@blackhair-lady: azt hittem a skot angol, meg a pakisztániak által beszélt angol a legdurvább számomra. De nem, a new yorki iszonyat tossza a halliózerveim, ha mondhatok ilyet.

blackhairlady 2014.09.19. 01:48:13

@Zka: igen, mi is beszelgettunk pakisztani telefonossal, hat erdekes parbeszed volt:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.19. 02:56:09

@diggerdriver: Haha, én csak dinka poénnak gondoltam a dolgot...
:-) Mert hogy olyan jól kijönne...
Érdekes a linked.
A Viktorpedia mondjuk nettó amerikainak mondja:

en.wikipedia.org/wiki/John_Deere

Köszi a félautomatát.

FutureFry 2014.09.19. 06:20:11

@charlieharper: Most már mindegy, de miért ne használhatták volna a Skótok az angol fontot (GBP) különválás esetén is? Ahogy más is írta Montenegro is az Euro-t használja (pedig nem is euroövezeti tag):
en.wikipedia.org/wiki/Montenegro_and_the_euro
vagy Ecuador az amerikai dollárt:
en.wikipedia.org/wiki/Currency_of_Ecuador

FutureFry 2014.09.19. 06:23:03

@tildy[UK]: Nekem Skóciában húzták a szájukat az angol fontra (jó régen). Volt ahol nem is fogadták el.

M. Péter 2014.09.19. 07:42:38

@FutureFry: Csak Salmond úgy gondolta, hogy Skóciának továbbra is beleszólása lesz a monetáris politikába. Ezen kívül attól függően, hogy hogyan jut be az EU-ba, lehet, hogy vállalnia kellett volna azt, hogy bevezeti az eurót ugyanúgy, mint Magyarország is. Néhány éve még az volt a terv, hogy a független Skóciában is euró lesz.

tanato 2014.09.19. 07:54:18

@Hari Seldon 2: Mo.ilyen szempontból /is/nagyon brutál,rengeteg pénz elmegy gyógyszerköltségre.Nyugaton mindenütt filléres tétel TB-re/pl. carte vitale/ gyógyszert venni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.19. 08:04:39

@Taxomükke:

Mondtam hogy ne gazdasági okokat írjatok...de lezártam a témát. Úgy látszik itt mindenki szerint normális hogy a világot ugyanúgy építő mosogaták, takarítók, stb ne élhessenek normálisan.

@Hari Seldon 2:

Szerintem a szakszervezet határozta meg. Persze lehet hogy a mindenható piac alapján!

@Jani haverja:

Egy tényleg JÓ életszínvonalhoz(szép lakás, igényes táplálék, bőséges szórakozás,megtakarítás) legalább 1500 nettó kéne. Az étteremvezető se keres annyit. És hosszú évek kérdése még az is hogy sima műszakvezető legyél. Nagyon megéri... A lényeg annyi hogy nem igazán lehet egyszerű melósként ennyit kaszálni. Úgyhogy ennyi.240 órákat meg nem fogok dolgozni. AZ se életszínvonal úgy.

FutureFry 2014.09.19. 08:08:28

@M. Péter: Persze megvan annak a (gondolom nem csekély) kockázata, ha egy ország olyan pénznemet használ amire nincs jegybankszintű kontrollja vagy másmilyen "hivatalos" beleszólása, de mint a példák mutatják, azért úgy tűnik nem lehetetlen. Igaz az angolok lehet direkt "kiszúrtak" volna a független Skóciával, hogy nehogy tudja használni (bár nem tudom hogy technikailag hogy történt volna).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 08:08:57

@Muscari: De csak 3 évig a '90-es évek eleje-közepén. Akkoriban rúgtak ki a rendszerváltás után egy csomó pártembert, hiány volt, és minden felsőfokú végzettséggel rendelkező embert felvettek, aki megfelelt egészségileg, meg pszichikailag. Így kerültem én is oda. De 3 év alatt megcsömörlöttem, és leszereltem. Nem bántam meg. Úgyhogy nem volt hosszú pályafutásom ott :)

2014.09.19. 08:14:27

@Babette.:

Ja, sajnos ugy tunik, elbukott a dolog... :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 08:18:13

@M. Péter: Pontosan. Egy kis kiegészítés: Montenegrónak, és Koszovónak pont azért tűrik meg az EUR használatát, mert egyrészt nincsen beleszólásuk a monetáris politikába, és tetejében az Euroövezethez képest elenyészően kicsi a gazdaságuk. A legszebb egyébként a bosnyák "kilométerpénz", azaz a KM (Konvertibilis Márka), ami úgy lett, hogy a függetlenségük elnyerése után elkezdték a Német Márkát használni, csakhogy Németország nem sokkal azután belépett az Euroövezetbe. Így aztán egyedül maradtak a Német Márkájukkal :) Ezért bevezették a "Konvertibilis Márka" fogalmát, aminek az árfolyama ugyanaz, mint a Német Márkának volt az Euroövezethez való csatlakozáskor, és hozzákötötték az EUR-hoz. Így aztán a mai napig is 1,98 KM ér egy EUR-t :)

tanato 2014.09.19. 08:18:45

@diggerdriver: A vita jó volt Jani meg kardio között mert kapcsolódott a HÁ-témájához.nem úgy mint amikor másféle szexuális irányultságról meg a hetes buszon utazó szatírokról volt szó napokig.

tanato 2014.09.19. 08:20:54

@házelőtthinta: Én jóval több mint 240 órát dolgozok még most is havonta 55 éves létemre.Nem halálos,ki lehet bírni.

tanato 2014.09.19. 08:24:18

@geegee: Amit mi most gyűrünk/automata Peugeot 301/ szintén úgy működik hogy nincs benne kuplung,de ha valaki szeret sebességet váltani lehet vele, vannak benne fokozatok is,de ha valaki a teljes automata vezetést szereti,abba is be lehet állítani,akkor nincs sebváltás csak gáz és fék mint a dodzsemben.

tanato 2014.09.19. 08:27:02

@Jani haverja: Mo.-on is adhat a gyógyszerész ki vényköteles gyógyszert vény nélkül de teljes áron,a saját felelősségére/nyilván a brutál erős hatású nyugtatók,kábító fájdalomcsillapítók kivételével./

tanato 2014.09.19. 08:32:00

@Jani haverja: Remélem,nem a nyomozói múltadból kifolyólag kellett Albániába menned a bosszúra éhes bűnözők elől./Egy ált.iskolai osztálytársam nevelőtiszt volt Sopronkőhidán és többször életveszélyesen megfenyegették a családját bűnözők kint lévő bandatagjai.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 08:34:25

@tanato: Tudom, erről írtam én is, más szavakkal, meg nem voltam benne biztos, hogy még mndnig így van-e.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.19. 08:36:19

@tanato: hát én ilyet még itthon sose láttam. pedig volt már, hogy nagyon kellett volna egy gyógyszer, és épp nem volt a közelemben orvos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 08:36:32

@tanato: Nem, engem szerencsére senki nem fenyegetett meg :) Kishal voltam én, meg összesen 3 évet voltam ott, tetejében a '90-es évek közepén le is szereltem, az meg már nagyon régen volt... :)

FutureFry 2014.09.19. 08:36:43

@Jani haverja @M. Péter: : Hamár külföldi ország valutája - mint írtam Ecuador az amerikai dollárt használja hivatalos fizetőeszközként. Ami még érdekesebb, hogy az amerikaiak a jegybank több kísérlete ellenére (szvsz sajnos) továbbra sem szeretik az érméket és ezért a különböző egydolláros fémpénzek leginkább Ecuadorban kötnek ki...
Lásd pl.:
pages.kiva.org/fellowsblog/2013/10/25/where-have-all-the-usd1-coins-gone-to-ecuador

tanato 2014.09.19. 08:42:11

@Babette.: Természetesen azért kell hozzá egy olyan gyógyszerész akit ismersz és megbízik benned.Azért úgy direktben ismeretlennek csak nagyon kevesen merik megtenni.

Muscari 2014.09.19. 11:05:06

@Zoole[uk]: miert nem szede a panadol periodot? :-)

Muscari 2014.09.19. 11:06:55

@Jani haverja: ja ertem, koszi, akkor nem ez a vegzettseged

SzZoole 2014.09.19. 11:17:08

@Muscari: Azert mert en a koromnal fogva mar csak climaxolok es csak a banyalaz kerulget:)))

kardio1 2014.09.19. 12:54:33

@Jani haverja: A Diovant valoban svàjci cég, a Novartis fejlesztette ki. Miutàn a szabadalmi védelem lejàr, utàna màsok is gyàrthatjàk, csak a bioekvivalenciàt kell igazolniuk (a gyogyszer hatàsa és ùtja a szervezetben hasonlo legyen az eredetihez, ezt kb. 20 egészséges önkéntesen kell bizonyitaniuk); Az eredeti terméknél 3 fàzisù a gyogyszervizsgàlat (kisérleti àllatok, egészséges emberek, majd beteg emberek, ez utobbiak több ezres vagy tizezres létszàmban), ezért dràgàk a gyogyszerek, amikor frissek és még van ràjuk szabadalom (kb. 25000 bevizsgàlt molekulàbol lesz egy majd gyogyszer). Miutàn lejàrt a szabadalom, az eredeti gyàrto is olcson fogja adni, ha akar még valami hasznot belôle, de az igazi haszon bejött màr a szabadalom ideje alatt. A Diovan kb. 10-15 éve létezik, nem ùj gyogyszer, màr generikus vàltozata is lehet. Ezért lehet hasonlo àron megkapni, mint a generikusokat. De, mint irtam feljebb, ez a piaci verseny csak màr nem védett gyogyszerekre vonatkozik, az ùjakat dràgàn adjàk.
Màs: a gyogyszerész orvosnak ad ki gyogyszert pecsétszàmra adott esetben Magyarorszàgon, de én még nem làttam olyat, hogy valaki, nem szakmabeli, vényköteles gyogyszert akart volna teljes àron venni, és azt meg is kapta volna. Megj.: édesanyàm gyogyszerész.
A rendszeres orvosi kontrollnak meg azért van némi értelme...

kardio1 2014.09.19. 12:57:49

@Hari Seldon 2: Azért a Carte Vitale önmagàban nem tùl sok. Ha van mutuelle-d is mellé, akkor tényleg majdnem ingyen kijöhet a gyogyszervàsàrlàs.

kardio1 2014.09.19. 12:58:55

@charlieharper: Az is Dél-Franciaorszàg :)

kardio1 2014.09.19. 13:00:10

@Jani haverja: A gyogyszerész nem vehet ki bàrmilyen gyogyszert sajàt maga.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 13:18:28

@kardio1: Én viszont ugyanannak a Diovan-nak az idén tavaszi árát hasonlítottam össze Magyarországon (állami támogatással) és Albániában (állami támogatás nélkül). És az jött ki, hogy itt Albániában olcsóbb, még úgy is, hogy nem jár rá állami támogatás.

A másik posztban Tanato (ő is orvos) leírta, hogy kivehet a gyógyszerész gyógyszert a saját felelősségére - kivéve néhány speciálisat - Magyarországon is.

Persze, hogy van értelme a redszeres kontrollnak, de ilyen esetekben nem havonta, kéthavonta, hanem kb. félévente. Magyarországon általában az ilyen havonta-kéthavonta a rendszeres gyógyszerszedés miatt jelentkező betegeket a legtöbbször a háziorvos meg sem vizsgálja, akkor meg minek az egész? Felesleges pénzpocséklás az állam részéről.

kardio1 2014.09.19. 13:30:37

@diggerdriver: Ez nem arrol szol egyàltalàn, de ezt te is tudod :)
Ha Mo. tartosan gyorsabban növekedne, mint UK, egy idô utàn utolérné, ez csak ezt mondja meg. Ha bircànak igaza lesz, akkor meg UK fog lesüllyedni Mo. mellé, de akkor màs statisztika lesz.

kardio1 2014.09.19. 13:41:46

@Jani haverja: Persze. Ezért irtam, hogy amikor màr nincs szabadalmi védelem, az eredeti és a generikus készitmény gyàrtoja versenyzik, ilyenkor ùgy adod el, ahogy tudod. Ha a hely àtlagkerset kevesebb, akkor olcsobban. (ùgy emlékszem, azt irtad, hogy ott az àtlagkereset szàmértéke kevesebb). Es persze biztosan szàmit a helyi szabàlyozàs és az adok is.
Tudom, hogy tanato is orvos, én csak azt irtam le, hogy édesanyàm gyogyszerész, igy ha ùgy tetszik, a màsik oldalba is van belelàtàsom. Lehet, hogy a kifejezésedet értem félre. Nekem az, hogy a gyogyszerész sajàt felelôsségére kivehet gyogyszert, azt jelenti, hogy sajàt hasznàlatra kivesz. Ha betegnek ad gyogyszert, azt kiadja. Egyébként tanato is leirta, hogy elvileg ez lehetséges, de gyakorlatban nemigen jellemzô.
Egyébként meg nem vagyok a hive a sok honapra elôre történô gyogyszerfeliràsnak. Abban egyetértünk, hogy a kontroll legyen alaposabb. Pl. maradva a Diovannàl, nem mindegy, hogy aki ilyet szed, milyen a vesefunkcioja. Ha ez romlik, csökkenteni kell a gyogyszer adagjàt, vagy màs vérnyomàscsökkentôt adni helyette. Pl. az idôsek nyàron, amikor meleg van, hajlamosak tùl keveset inni. Ilyenkor romolhat a vesefunkcio.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 13:57:33

én se szerettem, hogy soha semmi felülvizsgálat nélkül kiadták otthon mindig a gyógyszereket (de bemenni azt be kellett érte, és sorbanülni, kéthavonta bakker), de azt se szeretem,hogy Thaiföldön eddig még semmire nem mondták nekem a patikában, hogy azt nem (fogamzásgátló, antidepresszáns minden további nélkül, természetesen norethisterone, antibiotikum, erősebb fájdalomcsillapítók is bármikor). bármennyire is praktikus ez, és olyan jó megkerülni a háziorvost pl egy enyhébb ételmérgezéssel vagy felfázással (ez a kettő úgyis mindig ciprofloxacin), azért ijesztő mégis.

kardio1 2014.09.19. 14:08:59

Szerintem is kellene ilyenkor egy rövid elbeszélgetés, betegvizsgàlat, vérnyomàs, pulzus, ilyesmik. De az is igaz, hogy a hàziorvosok eléggé le vannak terhelve. Es ez nemcsak Magyarorszàgra, hanem Franciaorszàgra is igaz (legalàbbis ezen a vidéken).
Itt a vàrosban és közvetlen közelében dolgozo hàziorvosok egyharmada 5 éven belül àtlépi a nyugdijkorhatàrt...Ha vkinek nyugdijba megy a hàziorvosa, nehezen talàl màsikat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.19. 14:18:05

@kardio1:
Ez arról szól hogy ilyen különbség mellett 500 év míg beéri az UK-t.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 14:48:40

@kardio1: Én szerintem nem azért adják itt a Diovan-t olcsóbban, mert kicsi az átlagkereset (ha mondjuk EUR-ban számoljuk). Szerintem azért adják olcsóbban, mert itt bármilyen gyógyszergyártó behozhat gyógyszereket, mindenkire ugyanaz a feltételrendszer vonatkozik. Az EU-ban tudtommal nem így van.

Pl. az Egis azért nincsen jelen itt Albániában (áttételesen egyszerűsített piackutatást végeztem nekik) semilyen termékkel mert nagyon olcsón kellene a gyógyszereit adni itt, és úgy döntöttek, hogy nekik a sok hercehurca nem éri meg a kis haszonért.

Egyébként nekem üzletileg (most a gyógyszerektől eltekintve) nagyon sok gondom van azzal, hogy nagyon sok magyar termék drága, jóval drágább, mint egy más országban lévő termék. Az albán meg nem hülye, az olcsóbbat és jobbat fogja megvenni, lásd pl. a brazil mélyhűtött csirke itt pillanatok alatt kiszorította a magyar mélyhűtött csirkét, mert mindkettőnek ugyanaz a vámtétele, tehát úgymond igazságos a verseny. A magyar termékek meg nem azért drágák, mert hülyék a magyar gyártók, hanem azért drágák, mert horror a magyar adórendszer.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 14:52:08

@kardio1: Na de pont ezért kellene inkább félévente rendszerresen megvizsgálni az ilyen beteget, ez kevesebb időt venne igénybe, mint havonta-kéthavonta csak receptet felíratni. Így csökkenthető lenne a háziorvosok leterheltsége. Legalábbis Magyarországon. A francia állapotokhoz nem értek, úgyhogy azt nem tudom.

kardio1 2014.09.19. 14:54:06

@diggerdriver: Ezt meg hogy szàmoltad ki ilyen pontosan? :)

2014.09.19. 14:57:40

@Babette.: sajons marad a pup a hatunkon

@kardio1: a 80-as evekben Algeria nagyon is onallo orszagkent kezelte magat. Aztan elozonlottek Marseillet. Ott ohhton erzem magam mindig :)

kardio1 2014.09.19. 15:01:44

@Jani haverja: Vsz. a brazil munkàs (most nem a magyar brazilra gondolok) kevesebbet keres, mint a magyar. Igy a gyàrtonak kisebb a bérköltsége. A minôséget nem ismerem, hogy brazil csirke izletesebb-e, mint a magyar. Es azt sem tudom, melyikben van több kàros adalékanyag, antibiotikum stb.
Az igaz persze, hogy az EU-ban engedélyeztetési eljàràs van az ùj gyogyszerekre és szerintem van belsô piacot védô mechanizmus is valoban.

A félévenkénti eü. kontroll esetén viszont hathavi gyogyszert kellene felirni, ami szerintem tùl hosszù idô.

kardio1 2014.09.19. 15:09:13

@charlieharper: Nem tudom, tudsz-e franciàul, de itt egy vicc a Marseille-iekkel kapcsolatosan (leforditani nemigen lehet).

-Quel est le prénom le plus fréquent à Marseille?
-Louis
-Pourquoi?
-Car si tu leur demandes, qui c'était, ils te disent: C'était pas moi, c'était l(o)ui !

2014.09.19. 15:13:55

@kardio1: :)))) 11 eves koromtol Algeriaban laktunk, francia iskolaba jartam. De ez meg a 80-as evek vegen volt. Azota sokat felejtettem nyilvan, azert ennyit meg ertek.....

kardio1 2014.09.19. 15:18:28

@kardio1: a méditerranéenekrôl csak ovatosan szabad irni, pszt :)

kardio1 2014.09.19. 15:19:39

@charlieharper: Az elôzô kommentem cimzettje persze te vagy!

tanato 2014.09.19. 15:48:40

@kardio1: Az én feleségem is gyógyszerész,azért mondom,betegnek is kiadhatja ha vállalja a felelősséget.Nyilván csak jó ismerősnek,És persze nem mindennapos az eset.

kardio1 2014.09.19. 16:34:25

@tanato: Biztosan ùgy van, ahogy mondod. A lehetôség meglétét nem is vitattam igazàndibol, csak azt, hogy ez mennyire gyakorlat. Nyilvàn egy kisebb település esetén, ahol mindenki ismer mindenkit, ez elôfordulhat. De ha egy külföldi, magyarul 10 szot tudo ember kér tôle adott gyogyszert, nem gondolom, hogy gondolkodàs nélkül kiadnà.
Te egyébként irsz fel hat honapra gyogyszert, mint hàziorvos? Most nem az egyedi esetekre gondolok persze!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 16:46:35

@kardio1: A brazilok hajón hizlalják a csirkéket állítólag. Felrakják a kiscsibét Brazíliában, meg a takarmányt, és mire ideér a csirke, addigra felnő, le lesz vágva, és le lesz frissen fagyasztva. A hajó nem fogyaszt sok üzemanyagot, mert direkt lassan jön (idő kell ennek), és a nemzetközi vizeken lévő értékteremtés miatt még adózni sem kell, tehát a kiscsibe az még adóköteles, meg a takarmány is (Brazíliában), csak a hozzáadott érték (a csirke felnevelése) adómentes. Ezután itt kifizeti az importőr ugyanazt a vámot, mint az EU-ból származó csirkére fizetne, és már itt is van.

A tápos mirelit csirkét én nem szeretem kimondottan, de ebben a kategóriában a brazil azért jobb ízű, mint a magyar, ez saját tapasztalat, de albánok is mondták.

Brazília egyébként nem csak ide szállít így csirkét, hanem a komplett EU-ba is (Magyarországon is lehet kapni ugyanolyan brazil fagyasztott csirkét), csak az EU-ban nincsen (akkora) árelőnye, mert hatalmas a vám a brazil csirkére, az EU-ban megtermeltre (pl. a magyarra) meg értelemszerűen nincsen vám.

Ebből következik, hogy a brazil csirke megfelel teljesen az EU-s követelményeknek, ide is Olaszországból hozzák át reexporttal (ezért nem kell kifizetni az EU-s vámot, mert továbbmegy Olaszországból).

Aki meg Olaszországból átjön komppal ide bevásárlóturistának, az meg hűtőtáskaszám viszi haza többek között azt a brazil csirkét, ami tőlük jött át, meg náluk is kapható, csak drágán :)))

De nem csak csirkével van itt bevásárlóturizmus, hanem minden mással. Érdemes megnézni Durreból, vagy Vlorából egy indulókompot, hogy mennyire megpakolt olasz autók mennek fel rá :) De ugyanez van a görögökkel is, csak a szárazföldön :) Meg a Makedonokkal is ugyanez, meg a Montenegróiakkal is ugyanez, meg a Koszovóiakkal is ugyanez. Albánia ebből él többek között, és jól csinálja :) Hadd legyenek máshol nagyok az adók, meg a vámok, minél nagyobbak, annál jobb Albániának.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 16:53:04

@kardio1: Na de ott voltam apósom mellett én is, meg a feleségem is, és mi tudunk albánul! :)
Meg vittük a dobozát, hogy ezeket szedi minden nap. Nem úgy mentünk be, hogy kérünk egy doboz Diovant, meg egy doboz mittudoménmit (már elfelejtettem, hogy mi volt a másik gyógyszer).

tanato 2014.09.19. 16:59:11

@kardio1: Nem csak három hónapra maximum, többre csak akkor ha az illető pl külföldre megy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.19. 18:21:30

@tanato: A személyautókkal tisztában voltam, én Diggert a nehézteherautókról/dömperekrőll kérdeztem, de még egy régebbi posztban.Csak most itt válaszolt... :-)

A 301-et újonnan vetted? (Gondolom, hisz az egész típus csak talán 1-2 éve létezik, tudtommal...) Az automata váltót csak csomagban lehet ott is megvenni?

kardio1 2014.09.19. 18:49:46

@Jani haverja: Ertem én, felfogtam elsôre is, amikor irtad ezt a sztorit, csak azt modtam tanatonak, hogy Magyarorszàgon egy ilyen helyzetben vsz. nem kaptàtok volna meg.

kardio1 2014.09.19. 18:54:15

@geegee:
Nekem Jettàm van, de ezek a 4 ajtos szedànok itt alig fogynak, csak az ötajtos, meg a kombi megy. Nehezen fogom tudni eladni itt :(
@Jani haverja: En itt a megyében, vagy max. a régioban felnevelt csirkét eszem. Es igen jo izû. Ja, és nem fagyasztott :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.19. 20:56:15

@tanato: es milyen jogcimen? gondolom, nem profamilia..

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.19. 20:59:25

@Dragonlady (now in Indonesia): a haziorvosom azt ir fel, amit leirok neki cetlire. csak odaadom az asszisztensnek, be se kell mennem az orvoshoz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.19. 21:00:33

@kardio1: Mi is általában innen a faluból veszünk csirkét, de ettől függetlenül ettünk már nem egyszer fagyasztottat is, mert úgy jött ki a lépés. Az itteni falusi az abszolút bio (bár minősítése ugyan nincs), a szomszéd csirkéi-tyúkjai még át is járnak a mi kertünkbe néha :) Sőt, már tojtak is többször a kertünkbe :) (tojásra gondoltam nem tyúkszarra, de az utóbbit is:))

tanato 2014.09.19. 21:18:24

@geegee: Igen ez új, de persze van belőle rendes kuplungos,meg automata is,mondhatjuk csomagban más kiegészítőkkel.

tanato 2014.09.19. 21:19:20

@Babette.: Nem, el tudja számolni saját kontójára a gyógyszerész/kivéve az erős hatásúakat/,de teljes áron.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása