oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 08. 06:50,  Ahol a gyerekek pénzt kapnak az iskolában 533 komment

2014. szeptember 08. 06:50 Határátkelő

Ahol a gyerekek pénzt kapnak az iskolában

A cím alapján bármelyik gyerek rohanna egy svájci iskolába, természetesen a helyzet ennél bonyolultabb, ám a rendszer úgy működik, hogy ha a gyerek talált olyan munkaadót, akinél a középiskola alatt a gyakorlatot végezheti, akkor egészen kellemes fizetést is kap az iskolai évek alatt is. Egyszóval ma folytatjuk a különböző országok oktatását bemutató sorozatunkat, Svájcba látogatunk. A szerzők közül az egyik, Edit már két évtizede él az országban, míg a másik, Zita frissen érkezett – azt hiszem, ebből a szempontból is érdekes lesz az összehasonlítás.

iskola tábla.jpg

„A teljesség igénye nélkül írok, hiszen országon belül is igen jelentős eltérések tapasztalhatók, nem beszélve a különböző iskolatípusokról. :-) A helyszín tehát Svájc, Bern kanton, állami iskola egy kis faluban, a várostól 8 km-re, Emmentálban. Igen, a tehenek és a sajtok mellett közvetlen. :-)

Az iskola augusztus első felében kezdődik, azon a héten hétfőn, amelyik augusztus 15-ét is magában foglalja. Idén ez a hétfő augusztus 11-re esett, tehát itt már két hete suli volt, mire eljött a magyar szeptember elseje.

A szünetek

A nyári szünidő 5 hét, amit egy három hetes őszi szünet követ, szeptember vége környékén kezdődik. A téli szünet 2 hét, karácsony előtt kezdődik nem sokkal. Ha úgy jön ki a lépés, december 24-én a gyerekek még suliban töltik a délelőttöt.

Februárban van egy hét sportszünet, más néven síszünet. Felsőbb osztályokban a síszünetet egy egyhetes sítábor követ, hétfőtől péntekig a gyerekek ott is alszanak, és valóban síelnek, snowboardoznak. Ez után a három hetes tavaszi szünet jön, húsvét környékén. Pünkösdkor és mennybemenetelkor egy-egy hosszú hétvégének örülhetnek a gyerekek, július 10 környékén pedig vége a sulinak.

Mintha gőzerővel tanulnának

Az iskolát az állam, illetve a város, a megye támogatja anyagilag, meglehetősen erősen. A tankönyvekért nem kell fizetni, füzeteket is kapnak a gyerekek, a nagyobb beruházás kimerül az iskolatáskában, egy pár mamuszban, tornacuccban és a tolltartóban. Az alapvető írószereket a gyerekek szintén megkapják.

Az iskola reggel 8 körül kezdődik, dél körül legkésőbb vége a délelőtti tanításnak - attól függően, mikor kezdődött a nap reggel. Nálunk 7:45-kor kezdenek, 11:10-kor végeznek.

Az első két évben heti kétszer délutáni tanítás is van, alkalmanként 2 tanítási óra. Fél 2 körül kezdenek, 3 körül végeznek. Harmadik osztálytól ez heti három délutánra növekszik, ötödiktől esetenként akár 3 órás délutáni oktatás folyik. Minél idősebb tehát a gyerek, annál nagyobb az óraszám. Belehalni ugyan nem fognak, de legalább úgy néz ki, mintha gőzerővel tanulnának. :-)

Ez idáig ötödik osztályban kezdték a francia nyelv oktatását, hetediktől pedig az angolt. Ebben az évben megdöbbenéssel olvasgattam az órarendet: már harmadikban franciáznak (hehe, ennek később, hogy örülnének...), ötödikben pedig angoloznak. Meglepődtem, kicsit talán korainak tartom a nyelvoktatást, de még határozatlan vagyok a kérdésben. Meglátjuk, mire mennek az ilyen pici gyerekekkel.

Felső tagozat vége felé háztartási ismereteket is tanulnak, amolyan főzőszakkör, amitől nekem személy szerint a hajam kigyulladt, a gyerekek viszont meglepő módon eléggé élvezték.

Évekkel lemaradva a magyar gyerekektől

A tananyagról sajnos akkor sem tudok pozitívan nyilatkozni, ha annak tükrében vizsgálom, hogy a svájci oktatás (állítólag) sokkal inkább a gyakorlati oldalt fejleszti, a magyar pedig - az én időmben legalábbis így volt még - a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt.

Az állítólag szó azért van zárójelben, mert a gyakorlati oldal fejlesztésének ellenére a magyar gyerekeket sokkal leleményesebbnek és talpraesettebbnek ismerem, mint a svájciakat. A gyerekek nincsenek tehát túlterhelve; kémia, biológia, fizika csupán érintőlegesen van jelen a tananyagban, és mire a gyerekek elvégzik a kilencedik osztályt, évekkel vannak lemaradva tudás szinten a magyar gyerekekhez képest. Hogy eme lemaradást mikor hozzák be, bele sem merek gondolni.

Pedig állítólag a felsőoktatási intézményekben a tananyag ugyanolyan mély tudást ad, mint a magyar felsőoktatás, valamint a diplomát szerzett szakemberek ugyan olyan tudással rendelkeznek, mint a magyarok.

Hát, ezt enyhén szólva is kétségbe vonom, de mivel saját gyerekes tapasztalatom még csak a középfokú oktatásban van, egyeseknek bizonyosan nem vagyok hiteles. Ami viszont tény, hogy a középfokú oktatásban is alacsonyabb a tudásszint.

Egyszóval a gyerek 18 éves korára nagyjából 3-4 évnyi anyaggal van lemaradva minden tantárgyból az otthonihoz képest, ezt pedig értelemszerűen a felsőoktatás éveiben kellene behozni ahhoz, hogy a diplomaszerzéskor ugyanazon a tudásszinten legyen a svájci és a magyar szakember. Kétségeim vannak, nah. :-))

Arról nem is beszélve, hogy sokszor érzem magam zavarban beszélgetésekkor, amikor látom az arcokon a syntax errort. Ezzel persze nem azt mondom, hogy mennyivel jobb a magyar oktatási rendszer, vagy hogy mennyivel okosabb vagyok én, vagy a többi, Magyarországon iskolát végzett ember, csupán azt a svájciak által tényként kezelt állítást fogadom fenntartással, hogy adott szakmában diplomát szerzett svájci és magyar ember azonos tudásszinten van. Hangsúlyoznám továbbá azt is: nem tartom sem az itteni, sem pedig a magyar rendszert jobbnak vagy rosszabbnak. Egyszerűen csak nagyon más.

Német, francia, angol

Amiben azonban a svájci oktatási rendszernek köszönhetően a svájciak verhetetlenek, az kétségtelenül a nyelvtudás. Egy átlag gyerek az általános iskolából (a német nyelvterületen) három idegen nyelv ismeretével kerül ki.

Az egyik az irodalmi német, ami kétségkívül idegen nyelvnek számít a svájciak számára (a német nyelvterületen élőknek), a másik a francia, a harmadik pedig az angol.

Esetünkben a mi gyerekeink pedig 4 idegen nyelvet beszélnek legalább alapszinten, mire az általános iskolával végeznek. A német és a svájci német anyanyelvi szinten megy már 10 éves kor körül is, lévén óvodás kortól kezdve a gyerekek többet beszélnek dialektusban vagy németül, mint magyarul. Emiatt kicsit fáj is a szívem, de ez van.

A lassan nagykorú gyerekünk már jobban beszéli a németet és a dialektust, mint a magyart, de nyilván ez is személyfüggő. A 9 évesünk még bírja a gyűrődést és eléggé ott van magyarul is, de óhatatlan, hogy bizonyos szavakat lassacskán csak németül tudjon - itthon viszonylag keveset használjuk a hétköznapi kommunikációban a „kétismeretlenes egyenlet”, a „felhajtóerő”, az „osztódással szaporodó” szavakat, kifejezéseket. :-)

A nyelvi év

A középiskola végeztével a gyerekek sokszor élnek a lehetőséggel és egy úgynevezett nyelvi évet iktatnak be, mielőtt elkezdenének dolgozni. Ez annyit jelent, hogy egy évre elmennek egy idegen nyelvű családhoz amolyan háztartásbelinek, miközben nyelvtanfolyamra is járnak.

Sokan mennek Angliába, Franciaországba, Olaszországba, vagy „csupán” az ország francia vagy olasz anyanyelvű részére. Ez a nyelvi év egyébként gyakori az általános iskola és a középiskola között is, főleg akkor, ha a gyereknek nem igazán van elképzelése arról, mit is tanuljon középiskolában, vagy csak nem vették fel.

Svájc, iskola_Edit 140908.jpg

Gyakorlat nélkül nem megy

A középiskolai rendszer épp az ellenkezője annak, mint ami Magyarországon van. Itt a gyerekek az általános iskolás bizonyítvány birtokában a kilencedik osztályban intenzíven munkát keres. Pontosabban olyan munkaadót, ahová gyakorlatra fog járni a középiskolás évek alatt.

Miután megtalálta a munkaadót, ennek megfelelő iskolába járhat. Amíg nincs ún. tanuló munkaszerződés, addig suliba sem veszik fel, tehát a középiskola nagyjából semmilyen formában nem tesz semmit - nem keres gyakorlati munkahelyet, nem biztosítja azt, egyszerűen csak a munkáltatóval karöltve tanítja a gyereket az elméletre.

A gyerekek a középiskolai évek alatt fizetést kapnak minden hónapban, nem is olyan keveset. Persze szakmája válogatja, de átlagban olyan 1000 frank körül, ami elég szép pénz egy gyereknek, aki még otthon lakik.

A mi gyerekeinknek főleg, nálunk a családban ugyanis nincs leadó, a svájci bevett gyakorlattal ellentétben. Tapasztalataim szerint a magyar családokban inkább ez a jellemző, viszonylag kevesen követik a svájci példát és sápolják meg a gyerek fizetését a középiskolai évek alatt. Másnak persze lehet más tapasztalata.

Mi úgy gondoljuk, hogy a bérletet és a házon kívüli étkezést leszámítva a gyereknek nincs „fizetnivalója”, csupán annyi „kötelessége”, hogy spóroljon a jogsijára, az első autójára, a csajozásra, stb.

A svájciak ezeken kívül elvárják a gyerektől, hogy a betegbiztosítását is maga fizesse, valamint az otthoni rezsihez is hozzájáruljon részarányosan. Tőlünk ez a fajta gondolkodás nagyon távol áll, de ez egy másik poszt témája lehetne, annyi furcsaságot tapasztaltam a mintegy két évtized alatt, amióta itt élünk. :-)

A végére még egy érdekesség, ami ugyan nem saját tapasztalat, csak ismerősökkel, barátokkal folytatott beszélgetések alapján derült ki számunkra. Tehát javítson ki valaki, ha tévedek, de Svájc francia vagy olasz anyanyelvű részein egyáltalán nem erőltetik a németet, mint ahogyan itt a franciát. De az olasz részen sincs francia nyelvoktatás, vagy a francián olasz. Furi. Nemdebár?”

A második írás jóval rövidebb, talán azért is, mert a tapasztalat is jóval kevesebb, de ettől még szerintem első benyomáskánt feltétlenül érdekes.

Integrációs osztályban

„Zürich kantonban nemrég volt az első tanítási nap mindössze 5 hét nyári szünet után. Persze ez nagy szívfájdalom a magyar iskolarendszerhez szokott 13 éves fiamnak, egyelőre nem érzi annak a súlyát, hogy év közben sokkal több és hosszabb szünete lesz, mint eddig.

Szerencsés helyzetben vagyunk, egy úgynevezett Aufnahmeklasse-ba jár május óta, mondhatjuk befogadó, nyelvi előkészítő vagy integrációs osztálynak is (az emelt óraszámú német mellett matek, torna, rajz, zene, technika, könyvtár, főzés és varrás órái vannak, illetve eddig angolt tanult, mert abban volt gyakorlata, de most majd franciát fog, mert kötelező).

Amikor bejelentkeztünk, hogy itt vagyunk, várni kellett egy levélben kiküldött meghívóra, és pontosan érkezni az első bemutatkozó beszélgetésre. Jellemző az itteni szervezettségre, hogy egy 2 éve itt élő magyar kislány volt „odarendelve” tolmácsnak az iskolában, arra az esetre, ha a szülők sem beszélnének németül.

Egy bő óra alatt minden eligazítást megkaptunk, és egy műanyag irattálcában az összes szükséges tanfelszerelést: könyveket, vonalzókat, ceruzákat, körzőt, füzeteket. Szóval mindent.

Ma délelőtt főzéssel kezdtek (kéthetente hétfőn délelőtt 4 óra), és egy elképesztő tankönyvvel jött haza. 450 oldalas, színes, szagos, benne van szerintem minden, amit a főzésről tudni lehet, receptekkel, ötletekkel, fontos tudnivalókkal a higiéniáról stb. Természetesen ez is ingyen, mint minden más.

Bár a nyelvi nehézségek miatt nyilván nem könnyű, mégis azt gondolom, nagyon jó itt gyereknek lenni. :)”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás sorozat iskola iskolakezdés Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr156678039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.09.08. 07:12:39

Mindjart az utolso mondathoz: ott jo gyereknek lenni, marmint abban a csaladban, ahol jo fejek a szulok (=szeretet van/erzelmileg adjak azt , amire a gyereknek szuksege van!) es ez orszagtol fuggetlen!
Igen, lehet ekezni a magyar oktatast, azert a lexikalis tudas is fontos, hogy egy-egy verset maig el tudok mondani, s nem lettem kemikus, de a vegyuletek keplete ott jar a fejemben, amikor fozok... ezenkivul gyakorlatias vagyok, a hegesztestol a butorkeszitesig, a nyaralas megszervezesetol a penzugyekig mindent megoldok. Vagy, hogy ket taktusbol felismerek egy zenemuvet, el tudom helyezni az adott korba. Es erre az iskola(k)nak es szuleimnek az egyuttes kozremukodesere is szukseg volt. Ugy tunik, gyerekeimnek is at tudtam adni sok mindent. Szoval bizonyos tekintetben jo modszer a svajci, mas tekintetben meg nem igazan. A nyelvtudas tenyleg alap (ezt mi, hataratkelok tudjuk csak igazan!), kerdes, hogy az iskolaban tanult harom nyelv eleg-e adott esetben a hataratkeleshez, nemzetkozi munkahoz? Sztem egyenfuggo ez is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 07:12:44

Jó írások.
Az elsővel azonban nem értek egyet.
"a kilencedik osztályt, évekkel vannak lemaradva tudás szinten a magyar gyerekekhez képest."
Ez csak akkor áll meg, ha a gyereked reálschuléba jár! Ott valóban csak azt tanulják, ami szakmához feltétlen kell.
A bezirkschule jóval keményebb, semmivel sem tudnak kevesebbet, mint az otthoniban. Sőt. Van több ismerősöm, aki gimibe járt, rendesen fel kell kötni a gatyát, itt nem lehet ketessel elücsörögni, tanulni kell.

A következőhöz is lenne kiegészítésem:
"Persze szakmája válogatja, de átlagban olyan 1000 frank körül, "

Hogy ki mennyit kap, az valóban szakmája válogatja (törvény van rá), nem mindegy hogy 2-3-4 éves képzésben vesz valaki részt, az összeg évről évre nő. Mi pl. elsőben 700-t kaptunk, most 900, majd 1200 frank lesz.

Mi sem kérünk semmit a gyerektől, de szerintem az nagyon jó ötlet, hogy az oktatás keretében szó van a pénz beosztásáról, hogy az nem az égből hullik.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 07:14:23

@rezsöatya: " tanult harom nyelv eleg-e adott esetben a hataratkeleshez, nemzetkozi munkahoz?"
Aki gimnáziumot végez, feltétlen. Alap, hogy jól beszéljen 2 idegen nyelvet, aki érettségizik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 07:34:50

"Igen, a tehenek és a sajtok mellett közvetlen. " BALRA

a mo dat igy helyes
:)

rezsöatya 2014.09.08. 07:44:30

@svájci sapka (ch): "Alap, hogy jól beszéljen 2 idegen nyelvet, aki érettségizik."

Feltetelezve a nyelverzeket es szorgalmat. Mert anelkul a tanar vert pisilhet, akkor sem fogja beleverni a nyelvtudast... mert ugye a svajci gyerekek sem egyforma kepesseguek...

rezsöatya 2014.09.08. 07:47:47

@Babette.: ott, annak a kis lilanak a tomporanal? :D

(A tegnapihoz: mar reg nem szallitok kifliket, bezart a helyi pek. Majd egyszer megirom...)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 07:48:57

@rezsöatya: Ez így van. Ahogy korábban írtam, a gimi nem móka és kacagás, csak az megy oda, aki tanulni akar. Ha nem, kirúgják. :)
Ezek mellett meg kell említeni, hogy a módszer is más. A sajátomon látom, hogy az otthoni és az itteni rendszer között óriási a különbség.

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:07:42

Most én ezt nem értem. Amit itt olvasok, az nekem a duális képzésnek tűnik, amikor szakmát tanulnak a gyerekek. Akkor persze, hogy kapnak pénzt (Néemtországban is). Aki gimibe jár, az meg ugyanolyan, mint otthon. (Vagyis más, csak pénzügyileg értem:))
Én nem vagyok abban annyira biztos, hogy nagy baj, ha nem mindenki ismeri az összes kémiai egyenletet. Nekem pl. a bölcsész agyamnak teljesen elég lett volna, ha a kémiaórán némi gyakorlatban is hasznosítható dolgot tanulunk. Pl. hogy mit ne öntsek egymás után a lefolyóba, ha nem akarom, hogy kigyulladjon vagy mérgező gőzök keletkezzenek. Simán lehet, hogy ezt a gyakorlatiasabb oktatás keretében megtanulják, csak nem tudnak olyan látványosan egyenleteket írni.
A főzéstől nem tudom, mért áll égnek a posztoló haja, nálunk ugyan csak szakkör formájában kínálják, de a gyerekek imádják.,

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:09:36

Ja, és még egy: 3. osztályban nem kori elkezdeni tanulni egy idegen nyelvet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:10:07

@szaszo71(D): Csak a szakmát tanulók kapnak pénzt, mert gyakorlatilag 1-2 napot járnak hetente suliba, a többit a gyakorlati helyen töltik.

firg_firg 2014.09.08. 08:13:22

Komolyan el kene felejteni a magyar oktatasi rendszer balvanyozasat.

Ha tenyleg olyan rohadt hatekony otthon az oktatas, akkor miert van az, hogy le vagyunk maradva az osszes gazdasagi es oktatasi felmeresben, kb minden teren, mig azok az orszagok ahol szerintunk szar az oktatas, svajc, usa, uk, japan, stb. kicsivel elorebb tartanak mint mi.

Valahogy nem latom hogy a magyar rendszer csodajara jarnanak a taho kulfoldiek.

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:15:10

@svájci sapka (ch): Kösz, akkor jól értettem. Akkort ez nem egy különleges dolog, mint mondtam, Németországban is így van. (Sőt, asszem, Magyarországon is lassan ezt akarják bevezetni.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:17:01

@szaszo71(D): Igen. Azt is hozzá kelll tenni, hogy ezért a pénzért oda kell tenni magukat, a melóhelyen sem lehet lébecolni (bizonyára nálatok is így van).

NIKI LAURA 2014.09.08. 08:18:42

A svajci "jo" elet alapjat NEM az iskola,a tanitas rendszere,a tanitok kivallosaga,vagy a svajci munkas tehetsege,de nem is a Milka csoki,vagy a Schaffhausen ora adja,hanem az alabbi okok:

- sosem volt haboru,a megszallok vegig elkerultek( nemet,orosz,amcsi)

- Az osszes osszerabolt,kifosztasbol szerzett javakat - legyen az nemetek altal zsidoktol megszerzett arany,oroszok altal rabolt mukincsek,vagy oligarhak altal felhalmozott dollar,stb,stb)mind svajci bankokban helyeztek el.

Svajc tul keppen a bunozok altal felhalmozott ertekeket forgatja jol,ez az alapja a jo letnek.

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:21:23

@svájci sapka (ch): Nincs nagy tapasztalatom, az én gyerekeim gimibe járnak. A fiam pár barátja most kezdte a szakképzést, biztos fárasztó, mert a múltkor pl. az egyik gyerek még edzésre se tudott menni:))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:26:09

@NIKI LAURA: Tárgyi tévedésekkel teli a kommented. Voltak háborúk, belső háborúk. Hogy a világégésben nem vettek részt?
Volt eszük... (bocs).

@szaszo71(D): Igen, fárasztó. Igaz, az értékrendjük rendben van, szemben ezzel:

hvg.hu/gazdasag/20140716_Fiatalok_jovokepe_ok_egy_masik_mozit_nezn

DieNanny CH 2014.09.08. 08:32:53

Nekem is vegyes érzéseim vannak a svájci oktatással kapcsolatban, ugyanakkor el kell ismernem, hogy itt jóval több gyerek szeret iskolába járni, mint otthon. Egyre inkább belátom, hogy itt a hangsúly a 'megszerettetésen' van, aztán főiskolán, mikor már tagozódik, simán behozza a magyarhoz mért lemaradását.
Ezt majd unokaöcséimen fogom látni, majd 12 év múlva jelentkezem a tapasztalataimmal! :-) (Ők 5 és 9 évesek.)
Bár az is igaz, hogy itt nem etalon a főiskola, hanem a tudás számít.
Pont tegnap volt itt nálunk egy 'továbbképzési bemutató' -féle, szóval a helyi kisvállalkozások mutatkoztak be standokon. Volt egy parasztgazdaság is, ahol a család vállal ilyen középiskolásokat betanításra, itt volt a Viktorinox, redőnykészítő, asztalos kisiparos stb.
Úgyhogy olyan nagyon nem aggódnék, hogy a 18 éves esetleg nem tud annyit, mint a svájci 18 éves.
Ha belegondoltok, hány magyar 16 éves van, aki dolgozik? Megtanulja a pénz értékét, hogy ha elrontja a munkát - pl későn ér a gazdaságba, és a tehenek bőgnek a tőgyük miatt -, akkor valódi problémával néz szembe, nem pedig csak egy karóval az ellenőrzőbe?
Szóval érdekes ez a dolog.

A főzőkönyv fogadjunk a Tiptopf-könyv... de.wikipedia.org/wiki/Tiptopf

Ja, és nyelvtanulásra a 3. pedig nem korai. Szerintem már elsőben is lehetne kezdeni.

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:33:49

@svájci sapka (ch): A belinkelt cikkel kapcsolatban az a véleményem, hogy erről a magyarországi szülők is tehetnek.
Erről sokat szoktam vitatkozni egy másik fórumon, hogy otthon nagyon sokáig gyerekként kezelik a szülők a gyerekeiket. Így nem csoda, ha nem sok közük van a valósághoz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:36:37

@szaszo71(D): Egyetéretek. Ezért is jegyeztem meg a poszt írójának, hogy jónak tartom, hogy az iskolában is réerősítenek erre a dologra. Nálunk a múlt évben foglalkoztak vele. Kiszámolták, hogy "mibe kerül" egy gyerek iskolai éve. Saját költségvetést kellet készíteni, mennyi bevétel, mennyi kiadás volt. Indokolt volt-e a kiadás, stb. Szerintem nagyon hasznos.

vivike22 2014.09.08. 08:38:06

Joposzt mind a ketto, es jo hogy itt vagy svajci sapka :) Egy svajci ismeros, igaz, o most mar 34-35 eves, azt mondta, hogy a nemet, angol, francian kivul nekik tanulni kellett meg latint es meg egy valasztott nyelvet, ami lehetett olasz, spanyol pl. O ennyire specialis suliba jarhatott volna, vagy az oktatas valtozott? Nem mintha nem hinnem el neki, vagy a poszt iroknak, csak mint erdekesseg erdekelne.

Ankacska 2014.09.08. 08:38:06

@NIKI LAURA: csatlakozom svajci sapkahoz: a masik nagy gond az emberek mentalitasa, mar magyarorszagon es a fiataloke is.

DieNanny CH 2014.09.08. 08:41:09

@NIKI LAURA:

"Svajc tul keppen a bunozok altal felhalmozott ertekeket forgatja jol,ez az alapja a jo letnek."

Ebben a mondatodban van csupán némi igazság. Hogy ezt a pénzt az ország vezetői nem a saját zsebükbe tették, vagy a sógor-koma-jóbarát számlájára, hanem utakat építettek, iskolákat, pedagógusokat fizettek belőle. Az országot gyarapítják!

Az a félelmem, hogyha Mo-on megjelenne bármilyen természeti kincs - mint mondjuk a norvégoknál az olaj -, abból a magyar társadalom semmit sem látna, csupán az a pár ezer ember, akinek beleszólása van a szétosztásba.

NIKI LAURA 2014.09.08. 08:43:01

@svájci sapka (ch): semmifele haboru nem volt svajcban.
"Volt eszuk"...hm...bunozok penzet vedeni,titkolni,forgatni nem epp jogkoveto magatartas.

A betoronek,gyilkosnak,csalonak is " van esze", de ez nem mentseg.

Nemregiben egy nemet lapban megjelent,hogy valaki ellopta az osszes nemet allampolgar altal,svajci bankban tartott penz tulajdonosainak adatait.
Persze ez kamu volt,de: tobb tizezer nemet uj adobevallast adott be,es ezek nem feltetlenul " piszkos" penzek voltak.
Meg a szomszedos osztrak,nemet,olasz,francia polgarok is svajci bankban tartjak a penzt...igen,magyarok is,a lopott- csalt penzt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:43:51

@vivike22: Most is így van. Sok gimnáziumban kell tanulni latint is. :)
Igaz, csak 1-2 évig, de ebben nem vagyok biztos. Nekünk a gimiben az angol és az olasz volt kötelező (a német mellett), de velünk "kivételeztek". A gyerekek az általános iskolában (Bezirkschule) már felszedik a francia alapjait és azt is viszik tovább, nekünk -sajnos- ez hiányzott a repertoárból.

DieNanny CH 2014.09.08. 08:46:17

@NIKI LAURA:

Azért tartják ott, mert a bank nem húz le ilyen-olyan címszóval tízezreket havonta. Mi ebben a baj? Mo-on nem azt a bankot keresed, amelyikben leginkább megéri tartani a pénzedet?
Ha meg olyan nincs, mész osztrák bankhoz, vagy ahova lehetőséged van.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:49:50

@NIKI LAURA: Ennyire nem lehetsz elfogult...

www.puskasgyulaistvan.com/flash/konyv/svajc_rovid_tortenelme.html

Ha nekem nincs mit titkolni, akkor nem adok be új adóbevallást.
:D
Ugye?

rezsöatya 2014.09.08. 08:53:20

@szaszo71(D): a peldad, hogy mit ne ontsenek a lefolyoba, pont lexikalis tudast feltetelez, mert meg kell tanulni, hogy ezt es ezt ne. Ha viszont tudod, hogy az a bizonyos anyag mibol all es milyen reakciot valt ki vizzel (netan meg a kornyezetre valo hatasaval is tisztaban vagy akkor mar "gondolkodni" is kell...

Gyerekeimnel volt fozes oktatas (Mo-rol beszelek), az en gyermekkoromban meg kezimunka meg politechnika. Nonszensz, hogy egy gombot ne tudjon felvarrni, vagy egy polcot ne tudjon felszerelni akar egy no, vagy ferfi...

Sütemény1975 2014.09.08. 08:54:19

@firg_firg: valoszinuleg ezert tanulnak kulfoldiek a magyar egyetemeken, mert szar az oktatas...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 08:55:11

@svájci sapka (ch): Svájc utolsó háborúja gugli barátom szerint 1846-ban volt.....
mit számít ez 2014-ben?

Sütemény1975 2014.09.08. 08:55:48

@svájci sapka (ch): volt eszuk? ekkora butasagot leirni...

szaszo71(D) 2014.09.08. 08:57:10

@rezsöatya: Én egyébként ötös voltam kémiából, kiválóan tudtam egyenleteket felírni, de semmilyen gyakorlati dolgot nem tanultunk. (Ezért pl. 2 hete tényleg majdnam felgyulladt a lefolyó, azért jutott eszembe:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 08:59:23

@Babette.: Ok, de NIKI azt írta, hogy NEM volt. Én ezt a tényt cáfoltam. :)
Megjegyzem, sokkal korábban eldöntötték, hogy semmilyen, más nemzetek által generált háborúban nem fognak részt venni. Nekünk ez valahogy nem sikerült.
Kérdés: nekik ebből van hátrányuk?
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 09:00:18

@Sütemény1975: Jaj, nem kell ennyire lesarkítani, vonatkoztass már el egy picit. :) Köszi.

szaszo71(D) 2014.09.08. 09:00:18

@Sütemény1975: Pl. a németek azért mennek a fizetős magyar orvosi egyetemre, ahol németül tanulhatnak, mert itt baromi nehéz bejutni. Ha viszont Magyarországon elvégez 1-2 évet, akkor már nem új jelentkezőnek számít, átveszik. Nem egy ilyet ismerek.

Egyébként meg szerintem, hogy egy országban milyen oktatás, pont nem az egyetemeken kellene lemérni, hanem hogy mennyire képes eligazodni a világban valaki, mikor kikerül a közoktatásból. Nem, hogy hány verset tud elmondani kívülről, hanem pl. hogy tud ügyet intézni, ilyesmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 09:02:30

@DieNanny [SZ,CH]:
de, én is azt keresem.
most éppen a BB-ven tele a hócipőm, kötöttem egy bankszámlaszerződést pár éve, számlavezetési díj,
most ott tartunk, hogy az alig használt számlán kb 60ezer forgalom után levontak vagy 1700 forintot.
és csesszemeg, alig van olyan bank, ami kevesebbet kér, átnyálaztam az összeset.

(hozzáteszem offilag, én ezért nem sajnálom a bankokat a devizahiteles perek miatt, elképesztő, mi pénzeket szednek be semmiért)

nyuszigonosz 2014.09.08. 09:02:49

Megtévesztö a cím: Ahol a gyerekek pénzt kapnak az iskolába, - mert ez picit másképp van.

Szerintem úgy, mint Németországban is: fizetés akkor van, ha valaki
szakmát tanul. Mégpedig pont azért, mert a szakmai képzés nagy része tényleg a szakmában van, azon a munkahelyen, akivel szerzödést kötött a tanuló. Ott dolgozik, ugyanúgy betartva a munkaidöt, mint a többiek, csak éppen a hét pár napján iskolába is jár.
Ezért is csodálkoztam még azon is, hogy a poszt írója úgy írja: " a középiskola nagyjából nem tesz semmit". Mert nem is egy középiskola dolga a gyereknek szakmát választani és szerzödést kötni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 09:03:40

@svájci sapka (ch): értem én. csak azt mondom, hogy egy 1846-os háború(cska) ma, 2014-ben olyan, mintha nem lett volna.

szaszo71(D) 2014.09.08. 09:04:30

@szaszo71(D): Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magyar oktatás szar, máshol meg jó, hanem hogy abba kellene hagyni azt, hogy xy országban mindenki hülye, mert nem tudja Magyarország megyeszékhelyeit felsorolni. (Nyilván most sarkítottam.)

nyuszigonosz 2014.09.08. 09:08:56

@szaszo71(D): Mert még nem olvastam a kommenteket, mikor írtam. Elnézést. :-)

szaszo71(D) 2014.09.08. 09:10:37

@nyuszigonosz(D): Én csak örülök, hogy nem egyedül írtam ezt:))

2014.09.08. 09:12:07

@Sütemény1975: Attól még az oktatás lehet szar. Legalábbis eddig akárhány oktatással kapcsolatos cikk v. hozzászólás felmerült, az mindig arról szólt, hogy rengeteg a hasztalan tölteléktantárgy, aminek semmi haszna, mellesleg túlzottan is elméleti oktatás folyik sok szakon. Az általános és középiskolai oktatásba meg inkább bele se menjünk. Két lábon jár lexikon leszel (aminek a nagy részét idővel úgy is elfelejted, mert teljesen haszontalan tudás), de teljesen "hülyén" megy ki a gyerek a való életbe. És akkor még lehetne vitatkozni arról is, hogy vajon a motiválatlan, nem is a tanári pályára való tanárok milyen színvonalon oktatnak. Ahol szétkúrják az oktatást, ott számolni kell azzal, hogy évtizedek múlva csak buták maradnak az országban. Már pedig Mo.-n pont ezt csinálják.

firg_firg 2014.09.08. 09:12:20

@Sütemény1975: Ha olyan jok a magyar egyetemek, akkor miert megy aki csak teheti kulfoldi egyetemre tanulni? Hogy valami nemzetkozileg ismert(ebb) helyen szerezzen diplomat.

Nezd meg az egyetemek nemzetkozi rangsorat, hany vilaghires magyar egyetem van mondjuk csak a top 100/ban.

Az meg hogy egy-egy nyugati diak, eljon ide keletre kalandvagybol, csajozni meg pialni egy-egy szemeszter erejeig, meg nem jeletni azt hogy tomegevel jonnenek ide full 5 eves kepzesre a hirneves egyetemeinkre. Teszem hozza: sajnos.

nyuszigonosz 2014.09.08. 09:14:01

@vivike22: Gimnáziumban itt is van latin, söt ógörög is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 09:21:09

@Sütemény1975: @Babette .: Ez így igaz. Biztos, nálunk is minden másként történt volna VH-k nélkül. De!
Nem akarok történelmi példákat felhozni, de nekünk mindig sikerült a szopóágra kerülni.

firg_firg 2014.09.08. 09:29:44

@NIKI LAURA: Ezt olvasd el:

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Switzerland

A penzugyi szektor reszesdese a GDPbol olyan 11% minden inkluzive, ezen belul a bankok olyan 6%ot tesznek ki.

DieNanny CH 2014.09.08. 09:52:27

@svájci sapka (ch):

Nagyon érdekes ez az oldal, köszi a linket!

Ehhez lazán kapcsolódóan:
Tagesmutter-továbbképzésre járok (Nem-németeseknek: akinél napközben a dolgozó szülők gyerekei vannak; a Nanny a család otthonában van, TM pedig a sajátjában.)
Oktató videót néztünk, ami Pikler Emmiről, egy a múlt század közepén élt magyar orvosnő munkásságáról szólt. Svájcban valódi kultusz, továbbképzések, intézetek épülnek köré!
Ő fedezte fel, hogy a csecsemőotthonokban ne automatikusan történjenek a gyerekek ellátása, hanem érzelemmel.
Ő a háború után, az elárvult gyerekeknek nyitott ilyen otthont. Na, a videóban mutattak budapesti háborús képeket, filmeket. Míg néztem a 13 másik - svájci - kolléganővel, arra gondoltam, hogy ők ezt így valóban nem élték át. (Oké, én sem...) Hogy szólnak az ágyúk, míg a szülők a lebombázott házak mellett tolják a babakocsit...
www.youtube.com/watch?v=_hTXyq3sMhQ&list=PL7A3441DFA8A90680
Ettől függetlenül, hogy Svájc semleges állam volt, nem tudta kivonni magát a háború káros hatásaiból.

Bocs, hosszú voltam...

DieNanny CH 2014.09.08. 09:55:21

@Babette.:

És mennyi idő alatt évül el egy háború hatása? Van, aki még mindig Trianonon lovagol, de szerintem már '56 is eléggé messze volt...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 10:02:22

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem is jó az összefoglaló, úgy gondolom, hogy aki itt él, ennyit nem árt, ha tud.
:)
Tök jó, hogy itt tanítanak róla, otthon nem. :(

Persze, a háború hatásai mindenhol jelen voltak, de más mint aggódva várni haza egy családtagot. :(
Erről valóban fogalmuk sincs.

DieNanny CH 2014.09.08. 10:08:33

@svájci sapka (ch):

Szerintem otthon azért nem olyan sok helyen tanítanak róla, mert ez egy speciális terület. Csecsemőotthonos babákról szól. Emlékszem, mikor Anyukám járt továbbképzésekre, lévén ő gondozónő volt, tanult róla. Az én területem a 3-7 éves korú gyerekek voltak.
Amúgy beírva a gugliba (Pikler, Lóczy), elég jó találatokat ad ki, meg továbbképzéseket is, idegen nyelven.

Sütemény1975 2014.09.08. 10:23:56

@Philosoraptor: amit te haszontalan tudasnak tartasz, azt ugy hivjak, hogy altalanos muveltseg. en orulok, hogy nekem van ilyenem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 10:27:58

@Sütemény1975: Véleményem szerint kettő között az igazság. A gyakorlati tudásra is szükség van. Ha pl. nálunk is tananyag lenne a pénzügyi gazdálkodás, akkor kevésbé lennének "elúszva" az emberek pl. hitellel.
Tudnék erről sokat mesélni... amikor ügyfél megkérdezi, hogy a hitelkártyáról költött pénz vissza kell-e fizetni és hasonlók.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:29:54

@svájci sapka (ch): Hát ez elég durva...
Mondjuk hasonló eredményre számítottam, mert három évvel ezelőtt még én is beszélgettem magyar fiatalokkal, akiknek halványlila gőzük nem volt a körülöttük lévő világról, de meggyőződésük volt, hogy a semmit nem tudásukból is jól fognak keresni...

Nem a kedvencem a riportkészítő, de ez az egyik nagyon jó összeállítása:
www.youtube.com/watch?v=PyMhBoqjAvk

Szóval ennyit a magyar egyetemisták egy részének a hatalmas nagy tudásáról...
Szerintem azért egy svájci egyetemista tudja ezeket, meg albán egyetemista is.

Sütemény1975 2014.09.08. 10:33:42

@Jani haverja: vonjunk le hosszutavu kovetkeztetest egy riportbol...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:36:01

@Sütemény1975: Ilyen egyetemistának EGYETLENEGY FŐNEK SEM SZABADNA, hogy legyen!
Úgyhogy egyetlenegy fő is elég lett volna a riportban!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:39:07

@Sütemény1975: Azok a magyar egyetemek, ahol a jól fizető külföldiek tanulnak sok-sok pénzért (egyébként idegen, általában angol nyelven), azok nem rosszak egyébként. Az összes többivel viszont nagyon nagy bajok vannak.

Din Serpahis 2014.09.08. 10:39:40

@firg_firg: A magyar egyetemek alapvetoen nem rosszak. Az ilyen listakon leginkabb azert szerepelnek hatul, mert ezeknel eleg nagy sulyt kepvisel a k+f tevekenyseg, a publikaciok szama, stb.

Na most ilyenekre itthon egyreszt penz nincs, masreszt az oktatok annyira leterheltek, hogy nincs idejuk publikalni. Maga az oktatasi resze nem rossz.

Nyilvan nem a harvarddal kell osszevetni oket, de a mezony egeszet nezve siman megalljak a helyuket.

coeris 2014.09.08. 10:40:05

@firg_firg: Tudtommal egy magyar egyetem sincs a top 100-ban, de ha minden igaz, már a top 200-ból is kicsúsztunk.

A komplett magyar oktatási rendszer ezer sebből vérzik, ezen belül a felsőoktatás speciális, abból a szempontból, hogy hozott anyagból építkezik, és most épp azt nyögik, hogy a középfokról kikerült diákok kevesebbet tudnak, mint mondjuk 10 éve, illetve tömegoktatás van, nem szelektálnak személyesen, hanem fel kell venni x embert, akinek egy nagy hányadáért felzárkóztató, nullakredites, tanterven felüli órákkal küzdenek, hogy bent lehessen őket tartani a rendszerben. (Legalábbis természettudományos téren, csak innen van közvelen tapasztalatom.) Az ELTE honlapján láttam nemrég egy interjút az újraválasztott rektorral, elmondta, hogy annyi pénze van az egyetemnek, hogy kifizesse az oktatóit (van ahol erre sem, lásd BTK, ahonnan sokakat kirúgtak), meg fenntartsa a laborokat, de beruházni, fejleszteni már nem tud, minden új ötletét jegelni kellett, mikor megvágták a költségvetést. Nincs pénz kutatókat idehívni, nincs pénz kutatókat kiküldeni máshova. És hát a tudományegyetem célja az élbolyban zizegés, haladás, fejlődés lenne, pont ez veszett el... Abból meg lehet interpolálni, hogy ha elvileg az ország egyetemeinek zászlóshajójával ez a helyzet, akkor mi lehet a többiekkel.

Külföldi diákok főleg a SOTE-n vannak, de tudtommal olyanok, akik a saját országukban nem fértek be. Idejönnek, kifizetik a képzést, sokan a vizsgákon nagyon egyértelmű módon csalnak (volt olyan, aki fülhallgatóval dolgozta ki a tételét, kintről mondták neki mit írjon...), a tanárok ezt látják, de átengedik kettessel, mert kell a pénz az egyetemnek. Aztán az más kérdés, hogy a végén lehet, hogy az ilyen nem kap diplomát, de addig máshogy viszonyulnak hozzá, mint egy magyarhoz (nekik azért ilyen nem fér bele, sőt).

Ennek ellenére nem vagyok meggyőzve, hogy a laxikális vs. gyakorlatias tudásra fókuszáló képzés közül egyértelműen melyik a jobb, tudnék pro meg kontra mindenhova mondani, de előttem már volt ezekről szó. Én sokat gondolkodtam ezen, meg beszélgettem másokkal, és vannak elemenek, amik tetszenek mindkettőben. Az más kérdés, hogy az otthoni rendszer más okokból vacak, ezért kicsit olyan, mintha romlott almát hasonlítanánk össze körtével, hogy melyik a jobb.

Más téma: a svájci függetlenség tökjó, irigyeltem is őket világ életemben, a magyar társadalomra és gazdaságra rányomta a bélyegét, hogy a modern történelmünk nagyrésze megszállás és elnyomás nyögésével telt. Azt viszont érdemes meggondolni, hogy Svájc földrajzilag majdnem predesztinált az elszigeteltségre, adott, hogy erre rendezkedtek be. Tudtommal ott kezdődött a dolog, hogy a teuton lovagokat a kantoni parasztok szöges csizmákban, pikákkal halomra ölték (lásd konzerv és konzervnyitó harca), és visszakergették az alpokból, mondván ők holnaptól akkor saját anarchoszindikalista köztársaságban élnének, nem kérnek a feudalizmusból. :) Ez gazdaságilag egy hatalmas boost kapsából, mi még a 19. században is kvázi feudeálisan zakatoltunk. Meg azért megnézném, hogy mikor húzódtak volna vissza a magyarok a történelem és háborúk viharai elől a nagy lapos Hortobágyra (avagy lehet bújkálni a gémeskút mögött az oroszok elől? :) ) vagy a Mátra megmászhatatlan bércei közé. :) Minding is egy nyitott ország voltunk, nehéz lett volna bármiből is, főleg világháborúkból kimaradni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:41:25

@Babette.: Hát mert a bankadót nem a zemberek fizetik meg ugye...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 10:44:55

@Jani haverja: Szerintem meg nem. Ilyen tipusú riportokat a világ minden táján készítenek. És mindig azokat vágják ki, akik jól tudnak válaszolni.

DieNanny CH 2014.09.08. 10:47:32

@Sütemény1975:

Az általános műveltség kritériuma idővel változik.
Én szerettem iskolába járni - tanulni nem annyira - és megvolt a 4-4,3-as átlagom végig.
A szülővárosom fb oldalán tesznek fel régi képeket, ahol helyi kimittudok, műveltségi vetélkedők vannak. Hatvanas, hetvenes években meglett családapáknak -anyáknak a szórakozása.
Viszont változott a világ.
Ezt leginkább a Pisa-teszt eredményein lehet lemérni. Miért van Mo egyre rosszabb helyen rajta?
Míg 30 éve a fővárosok nevének tudása tartozott az általános műveltséghez, ma - ahogy Tilmir írta - a pénzügyi alapismeretek, vagy hogy hogyan tudsz telepíteni egy programot a gépedbe.
Félre ne értsd, én örülök, hogy ennyi mindent tudok, de a mai gyerekeknek tízszer annyi mindent kell megtanulniuk. Sokkal nehezebb; éppen ezért kellene szelektálni, hogy mi az, ami ma, a 21. században szükséges.
Én erre gondolok, amikor arról írok, a mai magyar oktatás nem olyan jó.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:49:33

@Sütemény1975: Általános műveltséggel nem soktra mész az életben. Valamit NAGYON kell tudni, és akkor viszed valamire. Persze, ha nagyon okos vagy, akkor a nagyon tudott valami mellett még lehet általános műveltséged. De az emberek többsége nem születik rendkívül okosnak, és ez a baj a magyar oktatással.
A fentebb már kétszer is belinkelt riportban szerinted van az egyetemistáknak általános műveltsége, amikor azt sem tudják, hogy mennyi feszültség van Magyarországon a konnektorban???

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:51:44

@svájci sapka (ch): Pontosan. Itt pl. 9. általánosban (itt 9 osztályos az általános iskola) van egy olyan tantárgy, hogy közgazdaságtani alapismeretek. Magyarországon meg mindent tanítanak, sok ezer oldal szépirodalmat olvastatnak el, stb., de ez az alapvető dolog meg kimarad az oktatásból...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:53:08

@Sütemény1975: Az, hogy Balog mit szeretne, az egy dolog. Az meg egy másik dolog, hogy hány külföldi fog Magyarországra menni tanulni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 10:58:26

@flash.gordon: Szerintem meg EGYETLEN EGY magyar egyetemistának nem szabadna olyannak lenni, aki nem tudja, hogy mekkora a feszültség Magyarországon a konnektorban!!!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 11:02:43

@Jani haverja: Nyilván nem de nincs olyan egyetemi rendszer a világon, ami ezt oktatná. Egyébként ma már nem 220V van a konnektorban hanem 240V. Te tudtad ezt? :)

KaMon 2014.09.08. 11:04:02

Nagylányunk gimnáziumba jár itt Svájcban. Én úgy látom, hogy otthoni barátainál inkább többet tud, mint kevesebbet. Nyelvekben egészen biztosan, hiszen az alap német mellett, franciául, angolul és olaszul is tanul. Szombaton pl. remekül szórakozott egy francia rádióadó kabaré műsorán.

Matematikából pl. ugyanúgy a másodfokú egyenletek és a függvények a fő témakörök 9. osztályban, mint otthon. Kémiából megtanulja az atomok felépítését és a kísérletek mellett természetesen reakcióegyenleteket is ír. Igaz 7., 8. osztályban még csak kísérleteztek és annak tapasztalatait írták le illetve azt tanulták, hogy mit mivel ne öntsenek össze.

A történelemoktatás viszont nagyon más. Elméletben a tárgy nevében Magyarországon is szerepel az állampolgári ismeretek, de ezzel én nem igazán találkoztam sem akkor, amikor még én voltam iskolás, sem néhány évvel ezelőtt, amikor még ott tanultak a gyerekeim. Itt viszont nagyon komoly hangsúlyt kap a társadalmi berendezkedés, törvényhozás, választások, népszavazások és a kultúra fejlődésének megismertetése a kronológikus történelemoktatással szemben (mondhatjuk azt is, hogy annak kárára). Bár tegye fel a kezét, akinek nem történelemmel kapcsolatos a szakmája és az annak idején bemagolt évszámoknak legalább a felére emlékszik :)

TilosazA (UK) 2014.09.08. 11:10:23

Azért ez a fenti riport egy kicsit csalóka. :) Ha engem így hirtelen megállítanak az utcán, én is biztos gondolkoznék először, hogy mit is jelent a kérdés - feszültség a magyarországi elektromos hálózatban. Nem vagyok műszaki típus.
És most nagyon elgondolkoztam, hogy a válaszokat tudtam volna-e 19 évesen...nem biztos. Annyi sok információt tanultunk a suliban, nehéz egy gyereknek kiválogatni, hogy melyiket érdemes tudnia.
Arra pl. határozottan emlékszem, hogy mikor elkezdtem dolgozni 21 évesen, nem értettem egy viccet, ami a közbeszerzési eljárást a figurázta ki, és nem tudtam mi az a kötelező magánnyugdíjpénztár, nem tudtam, hogy mi pontosan a szerepe a biztosítóknak, mi a hitelkártya és bankkártya... Nem tanultuk.

DieNanny CH 2014.09.08. 11:11:10

@flash.gordon:

Én 230-ról tudtam. Mikor lett 240?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.08. 11:11:41

@flash.gordon: "Egyébként ma már nem 220V van a konnektorban hanem 240V. Te tudtad ezt? :)"

Amugy 230V. Ha mar masokat javitunk ki. :) Europa legtobb orszagaban 230V a feszultseg a lakossagi halozatban es 50Hz-es frekvencian valtakozik. Persze a gyakorlatban ez a 230V csak egy atlag, nem mindig hajszalpontosan ennyi.

Din Serpahis 2014.09.08. 11:14:12

@coeris: Svajc fo elonye az volt, hogy olyan koldus szegenyek voltak a kozepkorban, hogy a ferfiak kenytelenek voltak elmenni zsoldosnak europaba harcolni, mert mas megelhetesi forras nem volt. (Volt olyan haboru ahol gyakorlatilag svajci zsoldosok oltek egymast mindket oldalon pl)

Na most ennek az lett a fo kovetkezmenye, hogy katonailag nagyon felfejlodtek, ami kombinalva az orszag foldrajzi adottsagaival oriasi elonyt jelentett nekik.

A masik fo elony pedig az, hogy a katonak a zsoldot hazahoztak ugyan, de elkolteni nem nagyon tudtak (mert nem volt mire) igy a penz megorzesere kulonbozo vallalkozasok alakultak, amibol ugye mar egyenesen kovetkezik a legendas svajci bankrendszer.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 11:15:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @DieNanny [SZ,CH]:

itt tárgyalják a kérdést. Ebből gondoltam 240-re.
www. gyakorikerdesek. hu/elektronikus-eszkozok__ egyeb-kerdesek__ 2123849-a-magyar-elektromos-halozat-mikor-tert-at-220v-rol-230-voltra

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 11:32:44

@flash.gordon: Egyezzünk meg 230-ban :) Ugyanis az a szabvány. De egyébként a 220 is jó válasz még mindig, mert Magyarországon a legritkább esetben éri el a feszültség a 230 V-ot, azaz tesznek a szabványra.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 11:35:25

@TilosazA (UK): Pont ez a baj, hogy Magyarországon annyi mindent FELESLEGESEN oktatnak az iskolában, hogy a lényeges dolgokat nem (inkább sem) tanulják meg a gyerekek.

2014.09.08. 11:45:30

@Sütemény1975: Örülök, hogy kitudod forgatni azt, amit írok...

Általános műveltség kell, de sajnos a magyar oktatási rendszer teletömi a gyerekek fejét mindenféle hülyeséggel, amire az életben semmi szükségük nem lesz. Viszont olyan dolgokat nem tanítanak, amire igazán nagy szükségük lenne.

2014.09.08. 11:50:34

@Jani haverja: Eddig azt hittem, hogy a 230V a hálózati feszültség. És a konnektorban meg 220V van.

2014.09.08. 11:56:23

@Jani haverja: Erre a legjobb példa az, hogy mennyi magyar pénzügyi analfabéta. Iszonyat sokan elvannak adósodva. Hiányzik a pénzügy meg a közgazdaság az iskolából. És akkor nem lehetne megvezetni a sok birkát az extraprofittal meg a rezsicsökkentéssel sem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 12:09:35

@Philosoraptor: Nem, a konnektorban kellene lenni 230 V-nak, de ez a legritkább esetben van Magyarországon, a háztartások elenyésző %-ánál.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 12:13:47

@Philosoraptor: Igen, meg kell tanulni kívülről sok 100 verset a tanulmányok során, de a köznapi életben használatos dolgokat meg nem tanítják pl. azt, hogy egy mondjuk 20 évre felvett lakáshitel esetén milyen fontos az, hogy mondjuk két hitel között 0,1% kamatkülönbözet, vagy THM különbözet van.
Azon kívül azt sem tanítják, hogy igazi rezsicsökkentés akkor lenne, ha az állam kevesebb adót szedne be azoktól a szolgáltatóktól (ha már tényleges rezsicsökkentés a célja), meg eleve az állam a privatizációkor liberalizálta volna a piacot...

szaszo71(D) 2014.09.08. 12:16:55

@Jani haverja: Szerintem elég lenne, ha csak azt megtanítanák, mi az a THM. Szerintem még azoknak a nagy része se tudja, akinek van hitele.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 12:46:03

@szaszo71(D): Nem csak szerinted, szerintem sem tudja a hitelesek többsége ezt (sem).

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 12:50:59

@svájci sapka (ch): ehhez egyeb is kellene. talalkoztam olyan nenivel, akinek a hitelkartyat szemelyi kolcsonkent adtak el, aztan szegeny csodalkozott, hogy a havi otezer befizetes utan is csak nol a tartozasa.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 12:55:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a gakorlatban leginkabb csak 210. ahogz megtudtam villanszereloktol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 12:58:39

@Jani haverja: egyik sem felesleges. inkabb rosszul priorizaljak azikat, amik belefernek az idobe. mert egyre tobb az informacio.

coeris 2014.09.08. 13:08:00

@Philosoraptor: Pont ez a lényeg, akkor nem lehetne... Ha öntudatos szavazók lennének, nem lehetne program nélkül nyerni (komolyan, van olyan pályázható pozíció bárhol, ahol lehet program nélkül indulni? akkor miért kivétel egy ország irányítása?). Na mindegy, ellene vagyok minden összeesküvéselméletnek, nem gondolom, hogy tudatos agymosás meg ilyenek mennének, de az is biztos, hogy nagyon erős akarat nincs fent a változtatásra, mert ez most azért elég kényelmes, egy politikusnak (egyik oldalon sem) kell vért izzadnia, hogy költségvetési tervekkel meg programokkal "gyötörjék" szegény választók agyát.

2014.09.08. 13:20:37

@Babette.: Nem hiszem, hogy te bármivel is előrébb jársz az életben, csak azért, mert megtanultad mind a 100 magyar író és költő teljes életpályáját, meg a műveit. Nem azt mondom, hogy teljesen felesleges a magyar irodalom ismerete, de nagyon túl van misztifikálva. De ugyanez a helyzet a történelem tantárggyal is. Fontos ismerni a múltat, és alapvető műveltséget szerezni, de azért az őskortól a hideháborúig mindent megtanulni finoman szólva is túlzás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 13:21:22

ahogy Nanny mondja feljebb, a PISA teszteken romlanak az eredmények, és ez a legriasztóbb.
alapvető szövegértésről és logikus gondolkodásról / problémamegoldásról van szó, érdemes rákeresni a feladatlapokra, hogy mit is jelent.
aztán lehet vitatkozni, hogy "általános műveltség" kell, vagy gyakorlatiasabb ismeretek, akármi is a választott vonal, a szövegértés meg a problémamegoldás akkor is a legfontosabb kellene hogy legyen.
+ a nyelvoktatást teljesen tönkretették Magyarországon,ezzel a különleges, egyedi nyelvünkkel és nyelvi logikánkkal szerintem sokkal nagyobb eséllyel lehetne tisztességesen angolul megtanulni, ha mindenki elkezdené elsőben, HHH-s, részképességzavaros stb gyerekek esetleg kicsit később. (ok, igen, jó tanárok és módszerek is kellenének.....) röhejesek a legújabb óraszámok, és egyszerűen inkompetens baromság csak akkor behozni idegen nyelveket, amikor már éppen lezárul az ösztönösen tanulás készsége.
ha ezek meglennének: erős, stabil anyanyelvi és logikai készségek, idegen nyelvek, akkor még mindig lehetne vitatkozni, hogy főzés és kresz, vagy történelem és földrajz. de Mo-n már az alapok sincsenek rendben, egyre romlanak :-/
(nem néztem most, Svájc hol van a listán.)

2014.09.08. 13:21:32

@coeris: Persze, ezt mindenki tudja, aki kicsit is kilép a saját kis világából. Nekik tökéletesen megfelel a jelenlegi állapot.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:21:38

@coeris: És a program mennyivel jobb? Megígérnek mindent aztán közlik, hogy ja nincs rá pénz. Micsoda előrelépés. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 13:27:10

@flash.gordon: a program ott kezdődne, hogy "miből lesz pénz", például. Az ígérgetés nem program, mint látjuk 25 éve.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:30:14

@Zka: Hát ilyen mindig elhangzik. Új munkahelyek, más adózás, kedvezmény ennek, több teher annak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 13:31:31

PISA
néhány ország tesztelte a financial literacy-t, itt vannak példák
www.oecd.org/pisa/test/
angolul feladatlapok
pisa-sq.acer.edu.au/
magyarul
www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/pisa/peldafeladatok_pisa
szerintem nagyon érdekes megnézni, hogy mikre mennek rá, én egyetértek személy szerint nagyon is ezzel a megközelítéssel. (15 éves diákokkal csinálják a PISA-t.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 13:34:59

@flash.gordon: Az ígérgetésnél csak a várt eredményt mondják be, azt nem, hogy milyen módon és miből lesz az meg, mert akkor kiderülne, hogy nincs rá keret, vagy hogy mennyi adóemelés kéne hozzá. Elsősorban ezt látom különbségnek program és nem program között.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:35:24

@Dragonlady (now in Thailand): Hát a nyelvoktatás utoljára akkor volt jó otthon, amikor német volt a kötelező. Az meg már régen volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 13:36:13

Bakker, mekkora kábulat már a kölkeknek fizetést adni... :-OOO
Télleg nem tudnak már mit csinálni a pénzzel, annyi lehet ott... :-))

És legyen egy link is, mint a véres hurka:

index.hu/kulfold/2014/09/08/ecetes_sult_krumpli_balra_tarts_bojlermania_ezert_van_elegem_a_britekbol/

Lengyelszkaja 6árátkelés, egy dühös mosogatótól... :D

Be is lehet anyázni az indexnek a cikkben, fel lehet nyomni Angliát...Nosza, kedves oda kiküldött tudósítók... :-)))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:40:46

@Zka: Hát ez az az eset, amikor felnőttnek nézzük a választót. De ez ma kb így nézne ki:

Kedves választók!

Hála a mi töketlenségünknek a ti pénzügyi analfabétizmusotoknak és kapzsiságotoknak olyan szinten adósítottátok el magatokat, hogy azt öröm nézni. Ezért a következő évtizedekben nyaralás, takarékoskodás új ruha megvásárlása nem lesz. Ezen kívül teljesen mindegy mit csinálunk az a mindenkori elllenzéknek úgysem lesz jó tehát ahelyett, hogy az országért dolgoznánk közösen arra kell az időt fordítani,hogy megtartsa mindenki a pozícióját.

Kíváncsi lennék egy ilyen propagandával milyen eredményeket lehetne elérni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 13:47:05

@NIKI LAURA: Ez okés, de akkor se tudom felfogni, hogy Európa közepén, egy kis p.csányi ország hogy a rákba' tudott semleges maradni?Hogy nem volt még véletlenül se egyetlen egy hülye, vagy korrupt politikusuk se; hogy nem rángatták bele őket is valamilyen csinált ürüggyel a világháborúkba...És azért az remélem triviális, hogy Svájc nem csak hegyekből áll, szóval vannak területek, ahol simán át lehet vonulni, esetleg "ott maradni ideiglenesen" 50 évre.De mégiscsak megúszták.

A másik mázlista Ausztria.Nemrég tudtam csak meg, hogy ott is állomásoztak a "drága" szovjetek a 2.vh után, de aztán kitakarodtak valamiért...Ezt a "valamiért" okot tudja valaki?Hogy tudták őket rábírni a többi nagyhatalmak?A többi káeurópai ország elhagyását miért nem tudták/nem akarták rájuk bírni?
Megrökönyítő Bécsben a kiszabott nagy szovjet emlékmű, a pesti Szabadság-téri az kutyaf@sza hozzá képest, méretben...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 13:47:23

@flash.gordon: nem az adósság a gond, hanem a pénztermelésre való képtelenség. A választók meg sose azt akarják hallani, hogy srácok, ahhoz képest, hogy mennyire piacképes az ország összességében, nagyon túlvállaltuk magunkat. Ezen nehéz lesz segíteni, de legalább sokáig tart majd. Ehelyett azt akarják hallani, hogy a hibás a külföldi befektető, meg az EU, meg a faszom bojtja és egyébként meg állambácsi majd mindent megold. Aztán megy a csodálkozás, hogy a hatalomba juttatott maffiózók csak lopni tudnak és állambácsi büdös lófaszt sem old meg. De mindig újra elhiszik, hogy a következő ciklusban már tényleg elkezdenek megoldani valamit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:52:28

@Zka: No, Hát akkor rögtön kiderült, hogy nem lehet tisztességes programmal választást nyerni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 13:55:36

@DieNanny [SZ,CH]: "Hogy ezt a pénzt az ország vezetői nem a saját zsebükbe tették, vagy a sógor-koma-jóbarát számlájára, hanem utakat építettek, iskolákat, pedagógusokat fizettek belőle. Az országot gyarapítják!"

Na hát ez az...Hogy lehet az, hogy egy politikus nem korrupt, nem lopik...? :D :-OO
Ez egy Magyarországon szocializálódott embernek értelmezhetetlen, felfoghatatlan... :-(((
Pedig ez lenne a normális.Vajon odahaza mikor jutunk/jutnak el idáig...?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 13:56:12

@flash.gordon: ki kéne próbálnia már valakinek, de látni se nagyon látok olyan pártot aminek ilyen programja volna. Az, hogy nincs rá igény, csak egy erős sejtés abból következtetve, hogy nincs ilyen.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 13:56:42

@geegee: Ausztria tulajdonképpen a 3 hatalom által megszállt övezet volt. Hogy miért pont a Szovjetek adták fel pozícióikat és miért nem a szövetségesek azt csak találgatni lehet. Mindenesetre beleillik tökéletesen abba a folyamatba, hogy Ausztria lehetőleg mindig mindenkivel jóban van és bármi történik azt szépen a maga hasznára fordítja.

Így lehetséges, hogy a vh. után magát rögtön független államként határozta meg önmagát, aki Hitler áldozata volt elfeledvén azt, hogy az Anschlusst a nép kb 99%-a megszavazta.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 14:02:05

@Zka: Ez olyan mint a devizahiteles téma. A kormány szerint a bankok a hibásak a bankok szerint a kormány a devizások szerint meg rajtuk kívül mindenki. Aki meg nem vett fel hitelt annak meg egy dolga van kussolni és fizetni az emiatt megemelt közterheket.

Hasonló a nyelvoktatás kérdése: Noha mindenki fontosnak tartja, ha felmész egy fórumra véget nem érő litániák vannak, hogy rosszak a könyvek, rosszak a tanárok, rossz a vizsgahely stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:02:33

@Babette.: "hozzáteszem offilag, én ezért nem sajnálom a bankokat a devizahiteles perek miatt, elképesztő, mi pénzeket szednek be semmiért"

Csatlakozom, én se sajnálom őket egy pillanatig se.Ha így mernének a nyugati bankok nyugaton is hitelezni, mint ahogy Magyarországon tették azt, már rég felgyújtották volna őket.
Helyes, csak hulljon a férgese, az se baj, ha csak 3 marad az országban, de azok legyenek hiperkorrektek, és legyen valódi verseny...Persze ehhez kéne egy normális PSZÁF is, vagy bármi egyéb működő felügyeleti szerv...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:02:51

@geegee:
"Vajon odahaza mikor jutunk/jutnak el idáig...?"
Mivel Kádár János nagyon mélyen elültetett bizonyos gondolatokat a magyar fejek jó részében, így nagyon sokára... :(

OFF:
írtam ám Neked az albániás topikban már jó néhány napja! :)
ON

2014.09.08. 14:03:45

@Dragonlady (now in Thailand): Miért lenne pont a nyelvoktatás színvonalas? Legalább annyival több ember marad Mo.-n, aki nem beszél nyelvet, és valószínűleg nem is fog.

A nyelvoktatás is ugyanannyira maradi, mint bármelyik másik tantárgy oktatása. Sajnos még mindig a magolás és a nyelvkönyv bevágása a tanítás, közben a nyelvnek arról kellene szólnia, hogy beszélj. Nekem elég rosszak a tapasztalataim a nyelvoktatásról, nem tudom, hogy javult-e bármit is azóta, amióta már nem vagyok diák.

2014.09.08. 14:06:52

@flash.gordon: Kapitalista programmal nem tudnál nyerni, túl sok szavazót buknál el, mert az teljesen nyilvánvaló, hogy elsőként a szociális kiadásokat kellene megvágni, Mo. nem engedhetné meg magának, hogy ennyi pénzt költsön szociális kiadásokra, mégis megteszi, mert ezzel lehet választást nyerni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:07:04

@geegee: Szerintem meg az lenne a jó Magyarországnak, ha minél több bank versenyezne a vevőkért.
Itt Albániában (amely mind területre, mind lakosságszámra kb. harmada Magyarországnak) kb. 3-szor annyifajta bank van, mint Magyarországon. Versenyeznek is rendesen, és a verseny ki is kényszeríti a tisztességességet, legalábbis nagyjából.

2014.09.08. 14:09:01

@geegee: Szerintem soha. Ez öngerjesztő folyamat. Mindenkinek van csemetéje, akit be kell tolni ilyen-olyan állami cégbe, nagyon jó fizetésért, tehát adott az utánpótlás az urambátyám rendszerbe. Nem indulnék kapitalista programmal, mert nem nyernék. Pedig valójában a jelenlegi globális szinten, csak azzal tudunk versenyben maradni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:09:02

@Philosoraptor: Pontosan. Kádár János elültetett mélyen a fejekben bizonyos gondolatokat, mint már írtam az előbb. És ezektől a gondolatoktól nem egyhamar van szabadulás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:09:42

@DieNanny [SZ,CH]: "Ő fedezte fel, hogy a csecsemőotthonokban ne automatikusan történjenek a gyerekek ellátása, hanem érzelemmel."

Vhoaa, ezt fel kellett fedezni? :D Ezexerint nélküle Svájc is egy hideg, rideg robotvilág lenne, mint Skandinávia? :-)))
Azért ez érdekes...

2014.09.08. 14:11:28

@geegee: 3 bankból lenne igazán szép kartell. Mint ahogyan a három mobilszolgáltató csinálja Mo.-n.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.08. 14:12:17

Az urbol is szabad szemmel jol lathato meretu OFF

Az volt mar hogy a jelek szerint Hasfelmetszo Jack is lengyel bevandorlo volt?

Az angol tagozatosaknak zanzasitva: www.gizmodo.co.uk/2014/09/has-forensic-science-finally-unmasked-jack-the-ripper/

Magyarul kicsit reszletesebben kicsomagolva: m.origo.hu/tudomany/20140907-igy-kaptak-el-hasfelmetszo-jacket.html

Azon gondolkoztam, vajon a Daily Mail akkor is lehozta volna a cikket, ha Hasfelmetszo nem egy lengyel bevandorlo lett volna? :D

ON

2014.09.08. 14:13:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A Daily Mail ilyen Blikk szintű szennylap, nem? Akkor a válasz a kérdésedre, ha nincsen szenzáció, nem hozzák le.

2014.09.08. 14:15:34

@Jani haverja: Talán majd akkor, ha kihal a mostani 40+-os generáció. De az még nagyon sok idő. Csak azért gondolom így, mert a mostani 40-45, v. 50 körüliek abban a korszakban nőttek fel, és persze dolgoztak is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:21:31

@Philosoraptor: Igen, itt Albániában pl. (ami hangsúlyozom, mind területre, mind lakosságra egyharmada Magyarországon), 4 mobilszolgáltató van, és nemsokára talán jön az ötödik!
Van is verseny rendesen! Ilyen olcsó telefondíjak szerintem sehol máshol Európában nincsenek.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.08. 14:23:17

OFF
Aki anno Jobarätok rajongo volt (és tud angolul) annak sok szeretettel: www.youtube.com/watch?v=i4H2JHp5XOQ
ON

blackhairlady 2014.09.08. 14:25:01

@svájci sapka (ch): Otthon is kapnak a gyerekek penz akik szakmat tanulnak es cegnel vannak gyakorlati oktatason.

KaMon 2014.09.08. 14:25:15

@Dragonlady (now in Thailand): Svájc az európai országok között 531 ponttal a 2. helyen végzett a PISA felmérésen 2012-ben. Csak Liechtenstein előzte meg 4 ponttal.

@geegee: Európa közepén ebben a kicsi országban direkt demokrácia van, így a politikusok keze meg van kötve, mert a nép bármit (költségvetést is!) leszavazhat vagy saját kezdeményezésből megszavazhat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:25:26

@Philosoraptor: Igen, de tetejében egy csomóan a gyerekeiket is ebben a szellemben nevelték-nevelik :(
Úgyhogy én sokkal későbbre prognosztizálom ezt, kivéve, ha ezelőtt az időpont előtt Magyarország teljesen összeomlik gazdaságilag, és polgárháború lesz. Ennek is elég nagy az esélye szerintem.
És azt sem tudom megmondani, hogy melyik út a jobb Magyarország számára, mert mindkettő katasztrofális következményekkel jár :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:25:42

@flash.gordon: "azt csak találgatni lehet. " hát pedig épp ez érdekelt volna... :-))
De természetesen köszönöm a választ.

blackhairlady 2014.09.08. 14:27:17

@szaszo71(D): Szerintem nem kell bevezetni, ez mindig is igy volt. Minimalis havi keresetuk van azoknak akik nem az iskolaban toltik a gyakorlati idejuket. Az en lanyom 2009-ben 20ezer ft-ot kapott egy honapra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 14:27:17

@Philosoraptor: kartell, az szerintem most is van.
vagy akkor miér tnem lép egyik bank se olyat, hogy ingyenes számlavezetés?
a thai bankoknál van kb 8-10 dollár éves kártya díj, ATM ingyen (tartományon belül), direct debit, internet bank ingyen, havi számlavezetési szirszar nincs, nem küldenek havonta szemetet, passbook update bárhol ingyen, átutalások stb díja minimális. hogyan tudják megcsinálni?
ja és az angolok ki vannak borulva, hogy mi az, hogy éves kártya díj, otthon ilyen nincs.
szóval miért és hogyan is?
mobiltársaságok: thai mobilról olcsóbban küldök családtagknak haza sms-t, mint ők egymás között? hogyan?
kartellek, szerintem is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:28:48

@Jani haverja: Igen, elnézést is kérek a bocsánatért, hogy csak most reagálok.Óriási köszönet illeti az írásodat, el fogom menteni 3x-os biztonsági másolattal, és jövő tavasszal nekiesek, ha télleg úgy adja ki.Én szeretném, de nem csak rajtam múlik.Köszönöm szépen mégeccer! :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:29:09

@geegee: Szerintem meg a szovjetek is belátták, hogy Ausztria nagyon kilóg (a térkép szerint) a megszállási övezetükből, így inkább feladták, mert geopolitikailag nagyon nehéz lett volna megtartani, megnövelte volna jócskán a megszállási övezet határvonalát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:31:07

@Jani haverja: Ebben egyetértek, "az lenne a jó".De ehhez képest meg kábé pont fordítva van, szerintem még kartellgyanú is simán fennállhat.És most nem a "Döglégy" Zoliékról beszélek... :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 14:31:11

@Philosoraptor: Ez megtörtént az utóbbi pár évben. Azért a 3 hónapos munkanélküli segély, hogy a rendőrök nem mehetnek negyven évesen nyugdíjba a közmunkaprogram és a munka törvénykönyvének szigorítása ebbe az irányba mutat.

Van is prüszkölés tőle rendesen.

blackhairlady 2014.09.08. 14:32:52

@szaszo71(D): En is azt gondoltam, hogy jo ha elsoben kezdik a gyerekek az idegennyelv tanulast, aztan amikor az en legkisebbem elkezdte, rajottem, hogy nem igy van. Nem lehet ilyen kicsiknek hatekonyan megtanitani a nyelvet ilyen nagy letszamu osztalyokban mint amik Magyarorszagon vannak. Persze lehet egy-ket szot, versiket, stb..., de erdemben nem. Foleg hogy meg irni sem tudnak.
En azt az elsos idegennyelv orat hasznosabban is el tudnam tolteni a gyerekekkel, es majd csak 3.-tol tanitanam az angolt/nemetet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 14:33:28

@blackhair-lady: Nem állítottam, hogy nem.
:)
Egyébként a két rendszer merőben más. Otthon az állam fizeti ki az ösztöndíjat. Ezért igazán nem vár el semmit. Sem a cégtől, sem a gyerektől. Nincs semmilyen kapcsolat a kifizetőhely (állam), iskola és munkahely között.
Itt a cég fizet. A cég pedig támogatásban részesül az államtól, ami folyamatosan kontrollál.
Ezért érdeke, hogy a normális oktatás után, szakértő munkaerőt kapjon.
Itt az iskola napi (!) kapcsolatban van a munkahellyel. A munkahely tart szülői értekezletet. Esély sincs arra, hogy egy gyerek "elvesszen."

2014.09.08. 14:33:45

@Jani haverja: Igen, ezekben a dolgokban igazad van. A békés megoldás lenne a jobb, de az nem járható út.

blackhairlady 2014.09.08. 14:34:38

@szaszo71(D): Bocsi, veletlenul a te nevedre klikkeltem de @DieNanny [SZ,CH]: -nek akartam valaszolni:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:36:41

@Dragonlady (now in Thailand):
"vagy akkor miér tnem lép egyik bank se olyat, hogy ingyenes számlavezetés?"

Volt ilyen sok banknál Magyarországon is, csak hát utána Matolcsy bevezette a bankadót, hogy "ne a zemberek fizessék meg", így aztán azóta nincsen ingyenes számlavezetés tudtommal, meg egyéb sem.

És valószínűsítem, hogy Thaiföldön, meg máshol sincsen távközlési különadó sem.
Itt Albániában is iszonyat olcsó a telefonálás, mind belföldre, mind külföldre, pl. lehet venni nagyon jó áron különböző Európába való csomagokat. Ezeknél a csomagoknál külön kihangsúlyozzák, hogy az összes európai országba érvényesek, plusz Izrael, és Izland, KIVÉVE: Ukrajna Moldova Fehéroroszország, Oroszország európai területei, ÉS MAGYARORSZÁG!!! Nem véletlen van ez így...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:36:48

@Philosoraptor: Hátőőő, szerintem jó lesz az 60+os generációnak is...Én most idén vagyok 40 és kb 15 évet éltem a Kádár-rendszerben.(Már, ha elfogadjuk, hogy 1989-ben volt valamiféle rendszerváltás...) Azért az ember első 15 éve nem nagyon alakalmas, hogy politikai ideológiák mélyen megtapadjanak... :-))
Hogy nem mondjam, konkrétan leszartuk a politikát, focizni, élni, bulizni, csajozni akartunk csak... :D

2014.09.08. 14:37:09

@Dragonlady (now in Thailand): Fogalmam sincsen, hogy nálatok v. az angoloknál mikkel szívatják a bankokat, de azt azért látni kell, hogy Mo.-n eléggé népszerűtlenek, és szeretik őket b@sztatni, a nyilvánvaló hibáik ellenére is. Azt a sok adót, amivel megterheli a őket a magyar állam, valahogy ki kell termelni. Nos, szerintem ez állhat a háttérben. Persze, lehet, hogy tévedek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:38:42

@KaMon: Ezt én értem, inkább csak azon gondolkodok, hogy másutt (pl. Magyarországon) miért nem így van/volt...

blackhairlady 2014.09.08. 14:39:34

@szaszo71(D): "mennyire képes eligazodni a világban valaki, mikor kikerül a közoktatásból. "

Ez valoban jo dolog, csak sajnos nem lehet merni, igy nem lehetne osszehasonlitani az egyetemeket es az orszagokat.

2014.09.08. 14:39:38

@geegee: Édesanyám 47 éves, az élettársa meg 50. Mindketten gyerekek is voltak a kádár érában, meg munkavállalók is. Szóval nem hiszem, hogy rá kellene dobni még egy tízest.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:41:53

@Dragonlady (now in Thailand): Folyt köv: Tehát én pl. innen Albániából - ha olyan csomagot veszek - akkor 4.000 Ft-ért tudnék két órát beszélgetni havonta a Csollány Szilveszterrel, ez bőven elég lenne annak kitárgyalására, hogy miért költözött Izlandra egy olimpiai bajnok :)
Magyarországra viszont 4.000 Ft-nyi lek-ért kb 15 percet tudok telefonálni...

blackhairlady 2014.09.08. 14:42:14

@nyuszigonosz(D): Igen, ez pontosan igy van Magyarorszagon is. Nekem es a gyerekemnek ekleltt megkotni a szerzodest a szallodaval. Ja, es volt felveteli elbeszelgetes is, sot meg teszt is, mint egy teljes munkaidos felvetelizonek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:42:38

@blackhair-lady: Na ne máár, és mióta? :-O Gondolom, pár éve.Mi még kábé lófa...(majdnem leirtam) ...szerszámot se kaptunk...

2014.09.08. 14:48:00

@flash.gordon: Ezek szvsz látszatintézkedések, lássák a prolik, hogy mi aztán keményen dolgozunk azért, hogy Mo. felemelkedjen.

A rendőr/tűzoltó/mentős brigádtól én nem sajnálnám a korai nyugdíjazást, szerintem teszik ők ki magukat eleget életveszélynek, amíg lehúzzák azt a 20-30 (?) szolgálati időt. De legalább lehet szítani az ellentétet az emberek között. Ez az, ha én nem mehetek nyugdíjba, akkor ő miért menne. Most ezt játsszák el a tanárokkal. Most ők a rohadékok, mert kapnak alamizsna fizetésemelést. Én minden döntésük mögött csak a manipulációt látom.

A munkanélküli segély 3 hónapos időtartamát akkor érteném, ha kapnál havonta 2 kilót, mert az úgy rendben van. De megkapod a fizetésed ~70%-át. Ami alacsony kereset mellett semmit sem ér ilyen árak mellett.

A közmunkaprogram tökéletesen jó arra, hogy kozmetikázzák a munkanélküliséget, és ne kelljen semmi olyasmit csinálniuk, ami esetleg munkahelyeket teremthetne. Lásd biztos jogi és gazdasági háttér. Aztán csodálkozik mindenki, hogy a befektetők nem jönnek ide, hanem inkább mennek más kelet-európai országba. Amúgy szánalmas, hogy tanult embereknek árkot kell takarítani, van még ennél lejjebb? Jah igen, amikor napocskát kell rajzolni az iskolában, felnőtt embereknek.

Az mtk-ról is lehetne vitatkozni, hogy pontosan kinek is lett jobb.

2014.09.08. 14:49:30

@Jani haverja: Nálunk nincsen verseny, eszi/nem eszi opciók vannak.

blackhairlady 2014.09.08. 14:51:36

@Jani haverja: Szerintem azert a svajci es az alban egyetemistak kozt is van annyi "butuska" mint a magyarok kozt, sot en az osszes orszagot felsorolnam. Ha valaki egyetemista meg nem jelenti azt, hogy mindent tud. Bizony jocskan vannak olyanok akiknek halvany lila gozuk nincs a magyar irodalomhoz, mert "kockafejunek" vallja sajat magat a mernoki beallitottsagaval, vagy keptelen jol megtanulni egy nyelvet, mert neki "matematikus" feje van, es meg sorolhatnam.
Valahogy azt varjuk, hogy egy egyetemet vegzett mindenhez ertsen. szerintem ez sehol sincs igy a vilagban.

2014.09.08. 14:51:56

@flash.gordon: Lemaradt. Az már csak a hab a tortán, hogy a közmunkaprogramot is természetesen az adófizetők meg a vállalkozások fizetik. Semmi haszna nincsen, de legalább olyan magyar módra lett megoldva a munkanélküliség kezelése is.

blackhairlady 2014.09.08. 14:54:04

@flash.gordon: Ez pontosan igy van. ezeket a videokat megvagjak, direkt kihagyjak a helyesen valaszolokat, mer tkulonben nem lenne akkor cirkusz korulotte.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 14:55:13

@Philosoraptor: A politika nagyon nem a 15-20-25 évesek világa, általában...Mármint ekkor még nem szoktak kialakult értékítéletek, eszmék megtapadni az emberek fejében.Nem aszondom, hogy senkiében, de általában.Inkább olyan 30 felett...Tehát ezek az emberek inkább 50 felettiek.Na mindegy, azért nem akarok szőrszálhasogatni.

blackhairlady 2014.09.08. 14:56:09

@Jani haverja: N amost itt sajat magadnak modasz elelnt. Azt allitod, hogy altalanos muveltseggel nem sokra mesz az eletben, aztan meg szamon kered az altalanos muveltseget az egeytemistakon:)))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 14:58:32

@flash.gordon: igen, ezek egynek jók, de mi lesz a fontosabb dolgokkal, pl:
- alacsony adók?
- felesleges adminisztráció csökkentése?
- felesleges idióta jogszabályok, ellenőrzések csökkentése?
- felsőfokú képzés minőségének és elérhetőségének javítása?
- államosítás és állami mutyik csökkentése?
Stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 14:59:27

@blackhair-lady: Szerintem egyetlenegy svájci egyetemista nincsen (de albán sem), aki olyan alapvető GYAKORLATI dolgokkal nincsen tisztában, mint hogy mekkora a feszültség a konnektorban. Mert akkor nem egyetemista lenne, hanem kisegítő iskolás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:00:02

@Jani haverja: "miért költözött Izlandra egy olimpiai bajnok :)" mert hülye volt és túlvállalta magát egy devizahitellel. SRSLY

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 15:00:30

@Philosoraptor: Részemről ebből a háromból inkább csak a tűzoltó.Az igen, az minden alkalommal az életveszély kellős közepén dolgozik.

Illetve ezen hármón (egyen) kívül is lehetne még sorolni vagy 15 szakmát, ahol sokkal több embernek lenne igazságos.De ez, hogy csak a rendőrök kapták, nagyon tenyérbemászó volt.Így a jó, hogy mexűntették.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 15:01:24

@Philosoraptor: Részemről ebből a háromból inkább csak a tűzoltó.Az igen, az minden alkalommal az életveszély kellős közepén dolgozik.

Illetve ezen hármón (egyen) kívül is lehetne még sorolni vagy 15 szakmát, ahol sokkal több embernek lenne igazságos.De ez, hogy csak a rendőrök kapták, nagyon tenyérbemászó volt.Így a jó, hogy mexűntették.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:03:03

@blackhair-lady: Én nem az alapvető dolgokat hívtam általános műveltségnek itt, hanem az olyan dolgokat, mint pl. az irodalom, meg a történelem.
Én ismerek több svájcit is, meg több albánt is, akik állítom életükben nem olvastak el 5 szépirodalmi könyvnél többet, mégis sikeres emberek az életben (BECSÜLETES ÚTON!!!), és a szakmájukhoz messzemenőkig értenek, de értenek a mindennapi életben való eligazodáshoz is.

blackhairlady 2014.09.08. 15:03:46

@Jani haverja: No de kinek mi a lenyeges! Ez a nem mindegy. Ki donti el? En vagy a rendszer, vagy te? Soakn agaltak itt egy regebbi beszelgetesben a verstanulasrol, szovegelemzesrol. Nekem fontos volt, hogy megtanuljam a verseket.
Mirjammal vitatkoztunk a nyelvtan mint tantargy szuksegessegerol. nekem fontos volt a nyelvtan ora is. Neki nem. Szoval erted?
Vagy meg sorolhatnam. nem akarom sok mindenbe melyebben beleasni magam, mert azert vannak a szakemberek, hogy aozkat megoldjak (pl. szamitastechnika). Az elobb emlitett 220V is olyan dolog, hogy tudom, de minek. Viszont van akinek meg nagyon fontos tudnia.
Szoval erted mire akarok kilyukadni? Nem lehet egyontetuen eldonteni, hogy mia fontos, mit kellene biztosan tudni, es mi az ami "onkepzokoros" tema.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:04:13

@Philosoraptor: én egyedül a tűzoltónál látom indokoltnak, hogy a fizikai fénykora elmúltával (45-50 évesen?) nyugdíjba mehessen. Mellesleg pl ilyen "nehéz és veszélyes" szakmák képviselői is korai nyugdíjba mehettek, mint pl börtönőr. Ebben elég jól képben vagyok, csomó ilyen ismerősöm van, az egyiknek a 38. szülinapját már úgy ünnepeltük, hogy nyugdíjas volt. Ok, sokat jártak dolgozni meg nem volt egy atom nagy fizujuk, de azért mégis. A legtöbb simán tovább dolgozik egyéb szakmákban, hiszen 40 évesen még mit üljön otthon egész nap, viszont van egy nettó 100-200as ingyen lóvéja pluszba.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:06:06

@Zka: Tudom, de ettől függetlenül az izlandi fizetéséből viszont ki tudja fizetni valószínűleg. És valószínűleg egy életre megtanulta a hitel fogalmát is, meg azt is, hogy ne bízzon a magyar gazdasági környezetben. És valószínűleg azt is megtanulta, hogy Izland nem is olyan régen hogyan járt. Úgyhogy ő már valószínűleg azóta elsajátította a közgazdaságtani alapismeretek egy részét is :)

blackhairlady 2014.09.08. 15:06:09

@Jani haverja: De most akkor kell az altalanos muveltseg vagy nem? Vagy csak a magyar embernek kell, a svajcinak meg az albannak nem? Nem ertem tenyleg:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:08:47

@Philosoraptor: Pontosan nem tudom milyen szociális intézkedés megnyesegetésére gondolsz de minden ilyen tett felhördülést vált ki főleg most, hogy hetente jelenik meg a sajtóban, hogy 3 millió koldus országa lettünk.

De egy picit lentebb meg már azt írod, hogy ha nem nyesegetnek hanem adnak (pedagógusok) azt is csak manipulációból teszik.

Ha 40 éves korukban nyugdíjba mennek nem tudom hogy húznak le 30 év szolgálati időt. Egyébként ezeknél a szerveknél nem mindenki a tűzvonalban dolgozik. A tiszti főiskolán tanító pedagógus is negyven évesen ment el nyugdíjba holott egyenruhát csak nagyobb ünnepélyeken vett fel. Ennek a körnek jogosultjai max. az öszállomány 10%-a kellene, hogy legyen.

A közmunkaprogram nem magyar találmány itt Ausztriában és tudtommal Németországban is szívesen kozmetikáznak vele statisztikákat. Hasznosságukról sokat lehet vitatkozni hiszen ilyen munkakörökben nem sokan fognak 100%-ig teljesíteni.

(Bocs HÁ a következő sorokban kénytelen leszek nevén nevezni a gyereket az érthetőség kedvéért.
---------------- -------------------
Érezhető az egész kezdeményezésen, hogy azoknak lett kitalálva, akik az elmúlt 25 évben otthon tespedtek és nagyszámú gyerekeik is ebben nőttek fel, hogy ezt látták unalmukban meg elmentek lopni gyilkolni. Mivel törvényt hozni adott népcsoportra illetlenség ezért mindenkit érint. Tényleg te mit taníttatnál 3 általános végzett analfabéta cigányoknak? Pitagorasz tételt?

Hogy tanult emberek is benne vannak a programba elhiszem. Bár valljuk be őszintén, hogy sokan ellébuskáztak rendszerváltás óta a közszférában és vették fel a diplomás meg nyelvi pótlékot ha megillette őket ha nem. Iskola példa lehetne erre a dunaújvárosi vasmű, ahol a legutolsó leépítéskor 400 embert rúgtak és mindegyik irodista volt.

Ezzel együtt tény és való, hogy a közmunkának inkább propagandisztikus, szociális haszna van sem mint gazdasági.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.08. 15:11:04

@Jani haverja:
Semmivel sem volt rosszabb helyen geopolitikailag mint az NDK. Söt.
Azért mentek ki mert a három Nagy Teheránban felosztotta a vilàgot.
Egyedül Berlinnél rúgták fel az alkut az amcsik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:11:35

@blackhair-lady:
"No de kinek mi a lenyeges! Ez a nem mindegy. Ki donti el?"

Az élet. Ezért van olyan magyar, aki 3 diplomával is csak mosogatónak jó Angliában, és ezért van olyan albán, aki meg 9 általánossal!!! gépgyárigazgató Olaszországban, mindkét példa a személyes ismeretségemből való.

A 220-230 V ismerete viszont nagyon fontos az életben. Két egyszerű példa:
1./ Ha elmész mondjuk az USA-ba (ott 110 V van), akkor - ha nincsen ráírva a készülékedre az, hogy 110-140 V-ig jó - az adott készüléked akár tönkre is mehet.
2./ Ha a Távol-Keletről rendelsz valami elektronikai-elektromos kütyüt a neten, akkor is figyelni kell erre.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:11:42

@blackhair-lady: Képzeld el ha feltennék azt a kérdést, hogy mondják el a nemzeti dal első versszakát és 10-ből 10 tudná. A tévénéző meg megkérdezné, hogy most egy ilyen műsort egyáltalán minek leforgatni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:13:52

@flash.gordon: "Ha 40 éves korukban nyugdíjba mennek nem tudom hogy húznak le 30 év szolgálati időt. "

Úgy, hogy egyeseknél még a középiskola is bele van számolva, plusz a sokműszakos beosztás miatt mindenféle szorzók a ténylegesen ledolgozott évekre. Legalábbis amíg be nem zárták a kánaánt, ez így ment.

macamuca [IHUN] 2014.09.08. 15:13:57

@firg_firg:
"Ha tenyleg olyan rohadt hatekony otthon az oktatas, akkor miert van az, hogy le vagyunk maradva az osszes gazdasagi es oktatasi felmeresben, kb minden teren, mig azok az orszagok ahol szerintunk szar az oktatas, svajc, usa, uk, japan, stb. kicsivel elorebb tartanak mint mi."
+1

@NIKI LAURA:
Egyrészt igaz, hogy Svájcot elkerülte a front, kimaradt a háborúból. Ennek talán az is oka leet, hogy nem üzent háborút egyik oldalnak sem... (valahogy eszembe jut, hogy Mo. meg igen: Szu.-nak is, USA-nak is.... továbbá eszembe jut az Ordító egér című film is...).
Másrészt ha Svájc eredményeinek a háborúból való kimaradás az oka, akkor mivel magyarázható "néhány" más ország eredményessége, akik részt vettek a II. vh.-ban??
Harmadrészt ha a háborúban való részvétel, illetve a háború vesztes oldalon történő lezárásából gazdasági/oktatási/stb eredménytelenség következik, akkor adja magát a kérdés, hogy ez végleges következmény (=örökké így marad, akármit is csinálunk), vagy lehetséges változtatni rajta, annak ellenére, hogy vesztes országként zárta le Mo. a II. vh.-t? Ha lehetséges változtatni, akkor mikor? Mennyi időnek kell eltelni 1945 után, hogy változzon a helyzet/elkezdődjön a változás? (sacc/kb időtartam). Ezesetben nem gátló/lehetetlenné tevő tény az, hogy Mo. részt vett a háborúban, hadszíntér volt, vesztes oldalon harcolt???

Tényleg kíváncsi vagyok, mit gondolsz erről....

A poszthoz:
Mo.-on a 12 éves fejébe töltik azt az ismeretanyagot/mennyiséget, amit Svájcban/sok más országban a 22 éves fejébe töltenek.
Eredményeként két 12 éves tudásszintjében óriási eltérések lehetnek/vannak, de két 22 éves (=diplomázott) között már nem.
Én nem érzem annyira borzasztónak, hogy más módszertannal és ütemtervvel érnek el adott eredményt.
Az elért eredmény hasznosítása (=tudás felhasználása) terén pedig határozottan jobbak az eredményeik, nem csak Svájcé, hanem jópár országé.
Lehet, hogy Mo.-on is célszerű lenne változtatni az oktatáson?....
Napersze, amíg 100 évvel ezelőtti elveket oktatnak erkölcstanon, addig nem hiszem, hogy a jövőbetekintés lenne az "alapállás"...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 15:14:11

@blackhair-lady: Nézd, ha minden rendben van otthon az oktatással, akkor miért sikítozik mindenki, hogy gáz van?

Sajnos, manapság, ha valaki 4 éven át melengeti a seggét a gimiben, kettes osztályzattal is mehet egyetemre. A pontrendszer nem jelent semmit. Majd ott is kettessel x+4 év alatt elvégzi a 4. évet (Kőhalmi után szanadon) és már kezében a diploma. Igaz, lövése sincs semmiről.
Ez sajnos így működik. Természetesen van kivétel (azt senki sem állítja, hogy nincs), csak az arányok látszanak eltolódni az első variáció felé.
Nálunk a gimiben is hozni kell az átlagot, különben kidobnak.
Az átlag négyes érdemjegy (6 van). Ez nem jelenti azt, hogy lehet sokkal rosszabb jegyet (talán 1 vagy 2 tantárgyból), mert a rosszabb jegyet súlyozottan lehet csak javítani.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:16:01

@Zka: Ezek jogos kérdések én még hozzátenném azt is, hogy mikor fog kifehéredni a szürke gazdaság? Ugyanis ezzel a kérdéssel elfelejtettek foglalkozni az utóbbi 25 évben pedig ez mindennek az alapja.

A felsőoktatásnál meg szerintem az elérhetőség és a minőség kizárja egymást. Most közepesnél rosszabb érettségivel is be lehet jutni főiskolákra és az eredmény csak diplomás vízfejek képzése tudás nélkül.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:16:17

@blackhair-lady: A svájci, meg az albán, meg még sok ország oktatása a GYAKORLATI, VALÓS ÉLETBEN MINDENKI SZÁMÁRA ELŐJÖVŐ általános műveltséget tanít többet.
A magyar oktatás meg ELMÉLETI, ÉS NEM MINDENKI SZÁMÁRA a későbbiekben szükséges általános műveltséget tanít sokat, ami mindenki számára teljesen felesleges. Pl. irodalomból, történelemből rengeteget annak is, akit ez abszolút nem érdekel, és nem is lesz rá szüksége soha az életben.

szaszo71(D) 2014.09.08. 15:16:23

@blackhair-lady: A dualis kepzest akarjak bevezetni, mert jelenleg egy salata van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:18:54

@diggerdriver: De az akkori NDK presztízskérdés volt akkoriban a szovjeteknek, Ausztria meg nem.

puhacica 2014.09.08. 15:19:00

@Jani haverja: @Dragonlady (now in Thailand): nekem is ingyenes volt a számlavezetés évekig, aztán jött a szuperötlet, a bankadó. most meg fizetek, mintha muszáj lenne.

a poszthoz: továbbra sincs gyerekem, de ezek az írások érdekelnek. és a végére valahogy mindig azt a következtetést sikerül levonnom, hogy jó, hát nem tudnak verseket kívülről (én se), négyszázismeretlenes egyenleteket megoldani (én se), meg a kémia és fizika összes képletét/törvényét se ismerik (én se), de valahogy mégis boldogulnak (én is). sőt, ezek az országok egészében is jobban boldogulnak mint Magyarország.
én ugye "büfé" szakra jártam, meg idegenvezető szakmám is van, a műveltségem jelentős részét, már ha van, ezekben az iskolákban szereztem. :) hogy honnan tudom, mit mivel lehet összeönteni, az alufólia melyik oldalát kell az ennivalóhoz érinteni meg ilyenek, az valahogy biztos rám ragadt közben, csak azt nem tudom, mikor. :D de a lényeg: nekem jobban tetszik a külföldiai rendszer, már csak azért is, mert a gyerekek is szeretik, működik is, mi kell még?

és ha már lúd, legyen kövér! - írok még kicsit. :) szóval ha itthonról szeretnénk Angliába költözni a motyóinkkal és az elektronikai cuccainkat is vinnénk, ezekhez kell ugyebár átalakító. megoldható az vajon, hogy mindenhez (hűtő, tv, laptop, mosógép...) ilyen átalakítót vegyünk, vagy ez nem ennyire egyszerű (és olcsó) mutatvány?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:21:03

@Zka: Tehát ha 25 éves koráig jár főiskolára (most a rendőröket veszem a többieknél nem tudom kell-e egyáltalán fősuli) Ami alatt nincs életveszélyben utána 15 éven keresztül annyit melózik, hogy az 30 év szolgálati időnek felel meg? Ez érdekes.

Ráadásul ezek a terepen dolgozókra igazak (akiktől én sem sajnálok ilyen juttatást) de a Teve utcában pasziánszozó titkárnő, aki tiszti állományban van miért kap nyugdíjat 40 évesen?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.09.08. 15:22:57

"Meglepődtem, kicsit talán korainak tartom a nyelvoktatást, de még határozatlan vagyok a kérdésben. Meglátjuk, mire mennek az ilyen pici gyerekekkel."

Én speciel óvoda középső csoportjában kezdtem a németet és az angolt. Minél előbb, annál jobb. Szerintem.

ditta75 2014.09.08. 15:22:57

Hát akkor hadd mondjam el, hogy ez Magyarországon is így van. Jártam szakközépiskolába (is) és kéthetente 4 napot dolgoztunk, az volt a gyakorlati hét. Magunknak kellett keresni fogadó céget, és tanulószerződés keretében fizetést is kaptunk, én 7 évvel ezelőtt kb. 20-30 ezer Forintot. (tehát kéthetente 4 nap munkáért). Ez nem egy új dolog, nem értem a meglepődés okát.

coeris 2014.09.08. 15:23:20

@Philosoraptor: ha szigorúan nézzük kétszer is megtanultuk a teljes törit (ált. iskola és gimi is), ami megint nem túl effektív. Nekünk szerencsére arra került a hangsúly, hogy a folyamatokat lássuk, nem az volt a lényeg, hogy ezer évszámot tudjon fejből mindenki, úgy gondolom a töri érettségiket nézve (esszéken nagy hangsúly van) azért remélem erre tendál az oktatás, nem a magolás felé.

@flash.gordon: van program, tegyük fel, hogy nyernek, pár év múlva ránéz az ember a programra, konstatálja, hogy mi valósult meg, legközelebb el tudja dönteni bizalmat szavaz-e, esetleg akkorát hazudtak az arcába, hogy még tüntetni is elmegy. Tudom, nem álmodozom tovább, túl idealista vagyok. :) De valahogy így kéne kinéznie, és ha csak legyintünk, és meg sem próbáljuk elvárni, hogy legyen program, mert minek, úgyis hazudnak, akkor ne panaszkodjunk, hogy hova fejlődött a politikai kultúra. Szerintem.

blackhairlady 2014.09.08. 15:27:04

@svájci sapka (ch): Tudom, en csak kiegesziteskent irtam, hogy otthon is igy van.
Viszont azt nem tudtam, hogy az allam fizeti az osztondijat, a lanyom a szallodatol kapta banki atutalassal.
Akkor ezt a reszet most nem ertem, de szerencsere mar nem is erint bennunket:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:28:24

@flash.gordon: kb így volt :)

Az oktatási témához: most komolyan, a mobilinternet és a google korában ki az a hülye, aki fontosabbnak tartja a lexikális tudást, mint az analitikus gondolkodást és a kreativitást? :)

pilezi 2014.09.08. 15:31:12

@rezsöatya: lehettem én ugyanilyen jó szülő Magyarországon, ha az iskolából egy frusztrált, dühös és stresszes kiskamasz jött haza.

Mert hogy én írtam a rövidke második posztot :)

Egy budapesti 8 osztályos gimnázium 7. osztályából érkezett a fiam ebbe az oktatási rendszerbe, elméletileg felkészülve, azaz amit hivatalos helyről a leendő osztályáról, iskolájáról meg lehetett szerezni, minden információnk megvolt. Gyakorlatilag pedig az első pár nap stressze után megnyugodtunk, remélem, soha nem tudja meg, hogy elárulom: többet énekelget a lakásban, mint azelőtt valaha :) Egyszerűen jól érzi magát, beilleszkedett, és tudja, hogy menni fog, mert jelenleg 2 oldalról kap támogatást: itthon és az iskolában.

Őszinte leszek, én még mindig nehezen hiszem el, amit az itteni matematika tananyagban látok: jelenleg negatív számokkal tanulnak összeadni. Nem ám könnyített könyvből, hivatalos, Sekundarstufe I. anyag (az itteni 7-9. osztály). De tudja (alkalmanként persze még figyelmeztetni kell rá), hogy ez nem a könnyebbik út, neki most nem az a dolga, hogy számoljon, hanem hogy megtanulja az anyaghoz kapcsolódó németet, hogy minél hamarabb normál osztályba járhasson.
Az első napon az osztályfőnöke nagyon örült, hogy "gimnázium"-ból érkezett (hiszen sok bevándorló család gyerekei nem egyszer olyan országból érkeznek, ahol a legalapvetőbb tudást sincs lehetőség megszerezni az itteni oktatáshoz, de ez egy másik poszt lenne), én pedig abban bízom, hogy sikerül egy Sek A osztályba kerülnie az Aufnahmeklasse után, ahonnan jöhet a gimnázium (majd a felsőoktatás), de már tudom, hogy nem kell a kardomba dőlnöm, ha nem sikerül. Egy jó szakmával is boldog, kiegyensúlyozott életet élhet ebben az országban.

Most indult vissza egyébként nemrég a délutáni óráira (szerda kivételével minden délután vissza kell menni). Jön-megy-intézi a dolgait, figyeli a határidőket, pár hete már egy úszóklubhoz is csatlakozott, hogy folytassa, amit Magyarországon elkezdett. Közben elhűlve meséli, hogy a volt osztálya már a 2. napon dolgozatot írt fizikából. Azt gondolom, az utolsó előtti pillanatban jöttünk el Magyarországról, hogy ne legyen neki iskola-nyelvtanulás-beilleszkedés szempontjából késő új helyen kezdeni, nagyon remélem, hogy meg fogja találni itt a számításait.
Köszönöm, hogy elolvastátok :)

nakivi 2014.09.08. 15:31:29

@Sütemény1975: Nagyon egyetértek azzal, amit írsz. EZértis javasolnám a cikk írójának, hogy gondolja át még egyszer a gyermek által kapott pénz felhasználását. Tapasztalatom (62 éves vagyok), hogy minden gyereknek csak előnyére válhat, ha megtanulja, hogy az ő pénze nemcsak a saját passzióira jó, hanem vannak kötelező dolgok, mint pl. a biztosítás, a számlák, stb. és azok megelőzik pl.a jogosítvány irányti vágyat.
Nem értem, a magyar szülők miért "vannak messze" ettől a gondolkodástól, ami bizonyítottan jó - és ha ez meglett volna itthon, akkor nem keveredtek volna ennyien általuk ki nem fizethető kölcsönökbe, aminek a terhét most mások viselik, olyanok, akiknek sose volt deviazkölcsönük (pl. az én vállalkozásom korábbi 1700 Ft-os számlavezetési díaj most monden hónapban 10000, - Ft felett van különféle -korábban nem létező - jogcímek alapján.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:31:29

@puhacica: Igen, én is többre értékelem az itteni oktatást jóval, mint a magyart.

A kérdésedre:
www.peterszabo.co.uk/hogyan-hasznald-a-magyarorszagi-dugajokat-atalakito-nelkul/

blackhairlady 2014.09.08. 15:31:30

@geegee: 2005-ben kezdte a sulit, akkor biztosan volt ilyen.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:32:06

@coeris: És hány ilyen párt van, amelyik megtartotta a választási ígéreteit a magyar parlamentben? Szerintem egy sem. Az elgondolás jó csak ezen az alapon nem kell lemenni szavazni. Mint, ahogy sokan nem is mentek el vagy már lábbal szavaztak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 15:32:54

@blackhair-lady: Ha jól tudom ez nem olyan régen van így. Talán a múlt év óta. Akkor kisebb botrány is volt, mert nem volt keret az államkasszában és rendszerint csúsztak a kifizetéssel, ami ugye sok alacsony jövedelmű családban probléma volt. :(

blackhairlady 2014.09.08. 15:34:11

@Jani haverja: Szerintem ne emeljuk oket piedesztalra:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 15:34:27

@Philosoraptor: mondjuk én speciel kiskoromban magyartanárnak készültem:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.08. 15:35:12

@Jani haverja:
Úgy ismered az oroszt hogy önként holmi presztizsokokból lemond területröl?
Anyját megbaszná fél négyzetméterért.
Egy olyan országot mint Ausztria önként és dalolva felad holmi presztízs meg geopolitikai okokból?
Ugyan már...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.08. 15:37:24

@puhacica:
Megoldható csak nem mindegy hol veszed.
Általában 3-5 font.
Az egyfontosban meg egy.

blackhairlady 2014.09.08. 15:38:36

@Jani haverja: De minden esetben ra van irva, az olyanok miatt mint en:)))))

Az emg egy igen megfoghatatlan dolog, hogy az elet donti el. Mindenkinek mast hoz az elet, akkor megis hogy? A te eletutad es az enyem le mernem fogadni, hogy meroben mas. Akkor most ha te vagy en kerulnenk a Rozsi helyere (tudom, mar mas van csak az o neve meg nem annyira ismert), akkor hogyan dontenenk az oktataspolitikarol? Mit tartanal te fontosnak es mit en?

blackhairlady 2014.09.08. 15:40:46

@flash.gordon: Es volt is ilyen, a fiam gimijeben, es le sem adta a helyi tv. Az osszes megkerdezett gyerek tudta a fovarosokat, a koltok neveit, egyket zenemuvet tevedtek, de az sem volt tul sok.
Szoval nem veletlenul mondtam, hogy az ilyet megvagjak. minek tudni arrol masoknak, hogy vannak okos gyerekek is.

KaMon 2014.09.08. 15:40:54

@Dragonlady (now in Thailand): Bocsánat nem voltam teljesen pontos. Az eredmény, amit írtam a Pisa (2012) matematika felmérése volt. Ebben lett Svájc 2. Európában (Liechtenstein után). Szövegértésből és természettudományból egyaránt a 8. helyen végzett. Mindkettőben Finnország volt Európában a legjobb, míg Magyarország a 18. illetve a 20. helyen végzett. (Matematikából pedig még hátrébb.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:41:02

@Jani haverja: engem már meggyanúsítottak itt, hogy a te másik nicked vagyok :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.08. 15:42:08

@blackhair-lady: "Az elobb emlitett 220V is olyan dolog, hogy tudom, de minek."

Peldaul azert, hogy ha a Mo.-n vasarolt hajszaritod egy dugalj atalakitoval bedugod Texasban es az nem csinal semmit, akkor ne lepodj meg rajta (ugyebar nalatok csak 110V a halozati feszultseg). :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 15:42:26

@geegee: a pszáf megszűnt, most az MNB Pénzügyi Felügyelet van.
hozzáteszem, helyesen, mert csak minden duplikálva volt vele
....
és ki most az MNB elnöke? naki?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:45:02

@Zka: Nézd én alapvetően azt látom problémának, hogy a nyugat Európai (de most maradjunk az osztráknál) oktatás meg a magyar között, hogy egyszerűen az alap kiindulás más. Az általános iskola Magyarországon egy olyan általános tudást ad, amit a közgondolkodás elvár az alkotmányjogásztól meg a kazánkovácstól is.

Az osztráknál meg ha ötödikbe nem kerül be a gyerek a gimnáziumba gyakorlatilag kényszerpályát vesz az élete. Rá onnantól (10 éves kortól) úgy tekintenek mint egy leendő jó szakmunkásra, akit olyan huncutságokkal mint ének-zene, történelem vagy versek igen csekély mértékben kell megzavarni.

Persze lehet mondani, hogy hát egy órás az a fogaskerekhez értsen mert nem Goethe versek szavalásából fog megélni és ez önmagában igaz is. De tény és való, hogy más lelkületű emberek kerülnek ki egy ilyen oktatásból mint egy olyanból, ahol végzettségtől függetlenül irodalom, történelem, és népzene munkálja az emberek lelkét.

Ez nem feltétlenül jobb vagy rosszabb csak más. Az osztrák oktatás pl. nem emel fel egy Oecd felmérés szerint kb. 20% az esélye egy gyereknek ebben a rendszerben, hogy többre vigye mint a szülei míg ez Magyarországon 60%.

Hozzáteszem azt is, hogy ezt a jelszót, hogy nem kell lexikális tudás már rendszerváltáskor kiadták. Sokat le is faragtak belőle így a gyereke lexikálisan már jóval kevesebbet tudnak de a Pisa felmérések tanúsága szerint más képességük meg nem nőtt.

Egyébként a google is csak akkor tud segíteni ha tudod mit kell beütni. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.08. 15:46:08

@Philosoraptor: Nem is csak az, hogy Blikk szintu a Daily Mail, de kimondottan bevandorlas-ellenes bulvarlap. Raadasul direkt a Kelet-Europaiakat szoktak csesztetni. Nincs olyan Daily Mail szam, amiben ne lenne egy kis lengyel/roman/magyar fikazas. Ezert is irtam, hogy milyen vicces az egybeeses, hogy pont ok hozzak le, hogy Hasfelmetszo lengyel bevandorlo vot. :)

blackhairlady 2014.09.08. 15:47:07

@svájci sapka (ch): En nem allitottam, hogy rendben van minden, viszont azt allitom, hogy mashol is vannak butabb, trehanyabb tanulok akik nem tudnak minden kerdesre hibatlanul valaszolni.
En is sok mindent kifogasolok az otthoni oktatasan, de nem lehet mindig mindenkinek a szaja ize szerint donteni. valaki mindig reklamalni fog.
Ha sok kozgaz tantargy lenen akkor azt mondanak, hogy miert nem valaki a kozgazdasagi szakkozepbe ha ilyet akar tanulni, miert kell mindenkinek. ha sok fozes/varras/bevasrlaslistakeszito ora lenne abba is sokan belekotnenek. Nem egyszeru dolog eldonteni, hogy milyen tipusu oktatas folyjon egy orszagban.

blackhairlady 2014.09.08. 15:47:42

@svájci sapka (ch): Hogyan mehet kettes osztalyzattal is egyetemre?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 15:47:44

köszi a bankos válaszokat.
mondjuk szerintem már a különadók előtt is elég magasak voltak a díjak.
és akkor mindez Európa legerősebben megadóztatott országában tulajdonképpen plusz adó, a banki ilyen-olyan díj. gyalázat.
pakolok és keresem az egyik thai kártyámat, nem találom a sok doboz között, ha holnap se kerül elő, kell újat kérnem. nincs letiltási díj. azonnal adnak egy másikat ugyanannyiért, mint az éves díj. 7 dollár körül ez a bank. mázli.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.08. 15:48:14

@flash.gordon: " míg ez Magyarországon 60%."

Lehet ez azért van, mert egy szocializmusban nevelkedett embernek kész csoda valamire vinnie :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:49:31

@blackhair-lady: Velem egyszer történt, amikor elmondott a Fodor, hogy megkérdezték az utca emberét azaz engem kit szeretnék kultúrminiszternek. Na most, amikor mész az utcán és el vagy bambulva máshol jár az agyad és bele tolnak az arcodba egy mikrofont nem biztos, hogy egyből fogod tudni a választ. Akkor benyögtem egy nevet persze rögtön jött a visszakérdezés, hogy miért ő, amire végképp nem tudtam válaszolni.

blackhairlady 2014.09.08. 15:49:34

@Jani haverja: Tudnal irni tantargyakat, vagy konkret dolgokat? Kivancsi vagyok mik azok az eletben elojovo dolgok amit oktatnak mas orszagokban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 15:50:04

@blackhair-lady: Ez igaz. Ezért mondom, hogy jobb egy többszintű, de átjárható oktatási rendszer.

blackhairlady 2014.09.08. 15:50:45

@Jani haverja: "és nem is lesz rá szüksége soha az életben."
Viszont megkerdezhetik a riporterek az utcan, es ha nem tudnak ra valaszolni akkor ok lesznek a buta magyar egyetemistak, gimnazistak:)))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:50:56

@blackhair-lady: Én nem akarok senkit piedesztálra emelni, de ezek konkrét dolgok, amiket leírtam.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 15:51:22

@Zka: Na ez például benne lehetne a magyar oktatásban, hogy ne mindennek a rosszabbik oldalát hozzuk ki.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:52:05

@diggerdriver: Ausztria megtartása nekik lett volna rosszabb. És ezt ők felfogták.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:52:49

@diggerdriver: Cserébe Ausztria semlegességet fogadott.

blackhairlady 2014.09.08. 15:53:27

@szaszo71(D): azt nem tudom mi, errol meg nem olvastam. vagy csak igy a kifejezest nem olvastam.

Nagyjabol kepben voltam mindegyik oktatasi szinten, emrt a legkisebbem meg altalanos iskolas volt, a kozepso gyerekem szakmunkaba jart amig otthon laktunk, a legidosebb pedig angol/magyar kettannyelvu gimibe majd egyetemre, szoval lattam nagyjabol a rendszert.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 15:55:42

@blackhair-lady: Alacsonyak a ponthatárok (kivéve néhány menő szakot), ha még fizetős is, alap ponttal be lehet jutni.
Van az ismeretségi körömben több olyan gyerek, akinél még az értő olvasás is gondot okoz (nem diszleksziás). Választott egy "jó" szakot és felvették.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 15:57:53

@blackhair-lady: De az élet már bebizonyította, hogy mely dolgok megtanítására kell nagyobb súlyt fektetni. Én pl. a "Rózsika helyében" a Nyugat-Európai (pl. svájci) oktatást tanulmányoztam volna, és nem bővítettem volna ki a kötelező olvasmányok körét (hanem szűkítettem volna azokat), valamint erkölcstan, meg egyéb baromságok helyett olyan tárgyakra helyeztem volna a hangsúlyt, mint a svájciak.

Ja, és nem terheltem volna agyon a gyereket, mert a magyar oktatásnak az a baja, hogy "versenylovakat" képez, néhány kiváló képességű gyerek tényleg sokat fog tudni (persze attól még a való életben ugyanolyan tehetetlen lesz), a többiek pedig nagyon gyorsan lemaradnak, és a legalapabb dolgokat sem tanulják meg.

KaMon 2014.09.08. 15:58:32

@pilezi: Herzlich willkommen! Jó helyre jöttetek. Mi 2 évet terveztünk itt Svájcban tölteni, de itt ragadtunk :)

A lányom egyik kedvenc könyve lett a Tiptopf.

2014.09.08. 15:58:38

A 'kevesebbet tanulnak / tudnak Nyugaton' temahoz: nekem Angliai egyetemrol van tapasztalatom ezzel kapcsolatban, human szakrol. Az elso ev szuper konnyu volt nekem, gyakorlatilag semmit nem kellett tanulnom szakkifejezeseken kivul, mivel szinte az egesz elsoeves tananyagot tanultam mar kozepiskolaban Magyarorszagon kulonbozo human tantargyak kereteben. Aztan a masodik evben vert izzadtam, mert hirtelen olyan anyag volt ami nekem is teljesen uj volt, meg kellett szoknom hogy itt tenyleg tanulni kell. A harmadik ev vegere szerintem legalabb annyit vagy tobbet tudott a tantargyrol egy atlagos vegzos mint aki Magyarorszagon vegezte ugyanazt a szakot.

A nagy kulonbseg a magyar es nyugat-europai oktatas kozott abban van szerintem hogy Magyarorszagon minden tantargybol megprobalnak nagyon szeles koru ismereteket adni altalanos- es kozepiskolaban, mig Nyugaton hagyjak hogy azokra a tantargyakra koncentraljanak a diakok amikben erosebbek, amik jobban erdeklik oket. Ha pl. human beallitottsagu valaki es egyetemre kerul human szakra, akkor az elso evben siman megtanulja azt a tananyagot amit kozepiskolaban evek alatt tanult volna, a tobbi evben pedig minden tovabbi nelkul elerhet ugyanolyan vagy magasabb szintet mint egy magyar egyetemen tanulo diak. Feltetelezem hogy ugyanez vonatkozik mas teruletekre (pl. muszaki, termeszettudomanyos stb.).

blackhairlady 2014.09.08. 15:58:39

@svájci sapka (ch): Ertem, ezt nem tudtam. Sajnalatos lenne ha nem kapnanak pezt a gyerekek, nem kene mar ilyen koran megtanulniuk az atvagast (vagy talan jobb ha hozzaszoknak idoben?)

pilezi 2014.09.08. 16:02:33

@KaMon: Nagyon köszönjük :)

blackhairlady 2014.09.08. 16:03:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, tudom (bar atalakitoval hasznalom, es mukodik, akkor mi a varazslat?), de akkor mar azt is meg kell tanulni, hogy mely orszagokban mennyi az annyi, azt meg mar akar hivhatnank lexikalis tudasnak is. Es itt jon a kepbe a google, forumok, es maris tudom, hogy mit ne dugjak hova:)))))))
Na ezert mondom en, hogy nehez eldonteni kinek mi a fonos es mit tanitsunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:03:50

@blackhair-lady: De az alapvető közgazdaságtanra felnőtt korában mindenkinek szüksége van (pénzügyi alapismeretek). Meg arra is, hogy esetleg felvarrja a gombját, vagy egy egyszerű kaját összerottyantson magának.
Több 100 vers kívülről tudására meg szinte senkinek nem lesz szüksége az életben felnőttkorában.

blackhairlady 2014.09.08. 16:05:26

@flash.gordon: Azt hiszem ebben a kommentedben tokeletesen leirtad az en gondolataimat is az oktatasrol.

blackhairlady 2014.09.08. 16:07:51

@Jani haverja: Ok, de akkor irjal is konkret dolgokat, tantargyakat, tantargyon beluli reszeket.

blackhairlady 2014.09.08. 16:09:17

@Jani haverja: Egyebkent meg nem hiszem, hogy talalkoztal az osszes egyetemistaval, tehat eleve ilyet nem allithatsz. Sem azt, hogy minden svajci, alban okos, sem azt, hogy minden magyar buta.

2014.09.08. 16:14:59

@geegee: Nem a politikáról van szó, hanem arról, hogy mit éltek át abban a korszakban, és ahhoz viszonyítanak. Nehogy azt hidd, hogy csak az idősebbek szeretnék visszakapni a gulyáskommunizmust.

2014.09.08. 16:15:34

@Zka: Ezek nem állnak az érdekükben.

blackhairlady 2014.09.08. 16:16:31

@svájci sapka (ch): De annyir anem, hogy kettessel is be lehessen kerulni. Ez eros tulzas. harmassal nehany szakra igen, de nagyon nagyon kevessel. Sok sok szakra pedig csak ugy, hogy nem eleg, hogy jo jegeyid vannak, de meg plussz pontszamot is vinned kell, hogy felvegyenek.
Viszont az igaz, hogy abbol a tantargyakbol kell hogy jo legyel amelyek a felveteli tantargyak. Ha pl. kell a tortenelem, de nem kell a magyar, akkor magyarbol eleg a kettes is a gimiben, nem lesz nagy jelentosege az egyetemre bekerulessre. Tehat a gimiben sem kell MINDENBOL jonak lenni ha idoben tudod mar, hogy hova akarsz felvetelzni.
Az en fiamnak keleltt a tortenelem, matek es nyelv. Tortenelembol emelt szinten angolul erettsegizett, igy kapott plussz pontszamot, mivel mar megvolt a felsofoku angolja arra is kapott plusszot, matekbol lett egy negyes erettsegije, illetve plussz pontszam jart az orszagos sport 1., 2., 3., helyezesert ami volt neki 6600, igy a maximum 405 pontot elerte. Viszont emellett franciabol es biologiabol hat hogy is mondjam, nem remekelt a 4 ev alatt.
Tehat fontos, hogy mik a felveteli targyak, azokat kell nagyon jol tudni.

2014.09.08. 16:17:29

@geegee: A rendőrökön kívül a katonák is elmehettek, szóval ez egyszerűen nem igaz, hogy csak a rend őrei mehettek el korkedvezménnyel nyugdíjba.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:18:57

@blackhair-lady:
- Itt 9-ik osztályban (9 osztályos általános iskola van itt) Közgazdaságtani alapismeretek.
- 1-4-ig van egy olyan tantárgy, amit nem lehet lefordítani, gyakorlatilag szabad fordításban az lenne, hogy "én és a családom, valamint a környezetem" Ez egy elég szerteágazó, de praktikus tantárgy, amiben benne van nagyon sok minden is, pl. a környezetismeret tantárgy is.
- Van itt is gyakorlati foglalkozás, ami főzés, varrás, egyszerű, ház körüli javítások, stb.-t foglalja magában.

Több különbség csak a hangsúlyokban van:
- a matematika óra jóval több, de nem járnak előrébb a tananyagban, mint a magyar gyerekek, csak többet gyakorolják játékos feladatokkal.
- az idegennyelvóra jóval több, 3-iktól kötelező az angol, 5-iktől egy másik idegen nyelv is (ez választható, és nem minden iskolában kötelező a második idegen nyelv).
- irodalomból tényleg a szövegértésre fektetik a hangsúlyt, a helyesírást pl. nem veszik annyira szigorúan, egyrészt azért, mert az albán irodalmi nyelv tavaly ünnepelte az 50-edik születésnapját, és szerintem amúgy sem tud az albánok túlnyomó része irodalmi albánul:), másrészt meg itt arra fektetik inkább a hangsúlyt, , hogy ha valamit leírsz, akkor azt megértse a másik, itt nincsen nyelvtannácizás.
- irodalomból kötelező olvasmány nincsen egy darab sem! Az órákon tanulnak ugyan a felsőbb osztályokban irodalmat (versekről, regényekről, stb), meg csinálnak regényelemzést is pl. házi feladatként, de akkor ők választják meg, hogy melyik regényt elemezzék.
- szintén irodalom: Kötelezőként meg kell tanulni a 9 osztály alatt a Himnusz szövegét (ezt minden gyerek úgyis megtanulja magától), valamint még néhány alapvető verset, és semmi több
- történelemoktatásban is a folyamatok logikáját tanítják inkább, és nem az évszámokat

Most így hirtelen ennyi.

blackhairlady 2014.09.08. 16:20:11

@Jani haverja: A svajciaknal nincs hittan vagy erkolcstan?
Bar fogalmam sincs mit takar az erkolcstan, nem tanulmanyoztam.

nekem meg pl. az amerikai tetszik olyan szempontbol, hogy vannak az alap tantargyak mint mindenhol, es ez melle lehet 2 vagy valasztott tantargyat felvennia, erdeklodesi kortol fuggoen. ezeket lehe evente valtoztatni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.08. 16:21:11

@blackhair-lady: "bar atalakitoval hasznalom, es mukodik, akkor mi a varazslat?"

Manapsag mar majdnem minden modern berendezest eleve ugy terveznek, hogy gond nelkul fusson mindket halozaton. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:21:28

@blackhair-lady: Azért, mert ezek a magyar oktatásban ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANANYAGOK, és a magyar egyetemisták meg nem tudják.
Ez a magyar oktatás csődje. Elvileg nagyon sokat kellene tudni minden egyetemistának, mire oda kerül, de a végén a tudásuk nagyon kicsi lesz, mert túl sok a tananyag.

Tipikusan a "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka" szindróma.

2014.09.08. 16:21:33

@Zka: A börtönőr talán nem az a kategória, mint egy tűzoltó v. mentős. Amúgy amikor megakarják verni meg késelni a mentősöket, akkor az szerintetek nem életveszélyes helyzet? Sajnos előfordulnak ilyen esetek is, hiszen nem tudod, kihez v. milyen állapotú emberhez hívtak ki. Tipikusan nem egy nyugis állás, én meg így gondolom. Tőlük sem sajnálom a korai nyugdíjazást, menjen el 50 évesen, a 65 helyett. Tűzoltó dettó ugyanez. Nem irodai dolgozó rendőr ugyanez. Őket meg súlyosabb esetekhez hívják ki. Nem hiszem, miattuk lesz deficites a költségvetés.

DieNanny CH 2014.09.08. 16:21:48

@geegee:

Olvastad Hugonnay Vilma életrajzát? Ő volt az első magyar orvosnő. Ő "fedezte fel" a 19. sz. 2. felében, hogy a női szoknyák ne érjenek a földig, mert mindenféle koszt meg trutyit bevisz az ember a házába. Valamint már a fűző ellen is "áskálódott".
Sok minden van, ami nekünk már természetes, annak idején meg fel kellett fedezni. (Semmelweis és a kézmosás pl?)

blackhairlady 2014.09.08. 16:22:49

@Jani haverja: Es akkor melyik tantargyat hagynad ki, hogy gombfelvarro es penzugyi ismeretek ora legyen? Teljes egeszeben a magyar orat? Mert hat olyan nincs, hogy 20 percet ilyet tanulok, 20 percet meg olyat.

2014.09.08. 16:24:23

@flash.gordon: Pontosan arra gondolok, hogy Mo. nem tehetné meg normális helyzetben hogy ennyi pénzt elköltsön nyugdíjra meg segélyre. Ha már nevén nevezzük a gyereket. De ez önmagában természetesen kevés lenne a fejlődéshez. Azok is kellenének, amiket Zka leírt korábban.

blackhairlady 2014.09.08. 16:28:22

@Jani haverja: Nem sok kulonbseget latok. Az idegennyelv oktatas otthon is megvan (a minoseget ismerjuk, de az mas kerdes).
az irodalmat en szemely szerint sajnalom, de hat nem mindenki olyan konyvmanias mint en, megertem. a nyelvtant nem tudom megerteni. Hisz az nem csak azt jelenti, hogy tudjal heleysen irni, hanem meg ezer mas dolgo is benenfoglaltatik. Pl. hogy hogyan tudsz szepen fogalmazni, rokonertelmu szavkat hasznalni, hogy ne legyen szoismetles egy szovegben, es meg sorolhatnam. Nem is ertem miert hiszi mindenki, hogy a nyelvtan= helyesiras, es kesz.
A penzugy ismeretek egy jo kezdemenyezes lenne, de minek a terhere?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:28:54

@blackhair-lady: Pl. fejben számolni egy átlag albán kb. 100-szor jobban tud, mint egy átlag magyar. Nagyon sok átlagos albán melós nálam is jobban tud fejben összeadni-kivonni-szorozni-osztani, pedig nekem főiskolai végzettségem van, és reálos.
Azon kívül egy ennél bonyolultabb, fejben nehezen, vagy egyáltalán nem kiszámolható matematikai művelet végeredményét is jobban meg tudja becsülni egy átlag albán, mint egy átlag magyar. Pl.: Mennyi gyök3?

2014.09.08. 16:29:09

@Babette.: Lehet, hogy jobban jártál, hogy pályát módosítottál.

blackhairlady 2014.09.08. 16:29:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na de akkor megis csak mukodik atalakitoval es nem kell meglepodnom:)))))))))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.09.08. 16:29:40

@Philosoraptor: nem kapod meg a fizetésed 70 %- át, mert van egy limit aminél többet nem kaphatsz. Pl én nettó 360 e Ft fizu után kaptam olyan 70 e Ft - ot átlagban a három hónapra. Mindenesetre ösztönző volt a tovabblepesre, otthon nem loghatsz a szociális hálón.

macamuca [IHUN] 2014.09.08. 16:30:10

@Babette.:
"Svájc utolsó háborúja gugli barátom szerint 1846-ban volt.....
mit számít ez 2014-ben?"

Ezek szerint 168 év után lett szuper nekik.
Akkor remélhetem, hogy Mo.-on is minden szuper lesz 1945+168= 2113-ban/ra?
Kétlem...
Picit több kell hozzá (szerintem), mint 100-150 év háborúmentesség. Persze, ez is sokat jelent, de szerintem meghatározóbb a mentalitás. Pld Ausztria is részt vett a II. vh.-ban, hadszíntér is volt, aztán.... szóval, több tényező függvénye, hogy melyik ország mire jut egy háború után X évvel.
És szerintem nem az a döntő, hogy 10, 20, 50, 100, vagy 150 év telt el az utolsó háború befejezése után....

@DieNanny [SZ,CH]:
+1

@Dragonlady (now in Thailand):
+1

@Zka:
+1

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:30:48

@blackhair-lady: Tényleg nem találkoztam az összes egyetemistával, azt viszont tudom, hogy Svájcban és Albániában nagyjából mik a követelmények ahhoz, hogy egyáltalán valaki bejusson egy egyetemre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 16:32:20

@blackhair-lady: Lehet, én látom rosszul. Nekem nagyon nincs rendjén az sem, hogy ilyen-olyan plusz ponttal ki lehet váltani a szar jegyeket.
Az érettségi öt tárgy. Ha valaki egyetemre akar menni, akkor vegye már a fáradtságot, hogy ezekből nem kettes.
Ismétlem, lehet a hiba az én készülékemben van.
:)

DieNanny CH 2014.09.08. 16:33:30

@blackhair-lady:

Én azért úgy határolnám be a dolgot, hogy a videó egyetemistákról készült, tehát nem végzett emberekről, hanem olyan, érettségizett emberekről, akiket felvettek!!! egyetemre. Tehát a nem-tudásuk nem az egyetem számlájára írható - már abban az esetben, ha nem vitték le a ponthatárt a hármas átlagig -, hanem az érettségiztető középfokú iskola számlájára.

blackhairlady 2014.09.08. 16:33:46

@Jani haverja: Mert mire az egyetemre jut addigra szelektal az agya, hogy mi az amit megtart es mi az ami a szamara erdektelen. De a lehetoseget megadja, hogy valaszthasson. De ha nem tanulsz tortenelmet, honna tudod, hogy rdekelni fog-e es arra a palyara keszulsz? vagy a kemia, es meg sorolhatnam minden tantargyat. Eppen ez a jo benen szerintem, hogy van valasztasi lehetoseg, belekostolhatsz mindenbe egy kicsit, es donthetsz, hogy merre fele tendalsz.
Viszont a magayr kotelezo olvasmanyokat en is teljesen megvaltoztatnam, idejet mult, nem erdekes a gyerekek szamara, nem is tudom miert nem meri valaki megtenni ezt a lepest.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:35:01

@blackhair-lady: A svájciaknál tudomásom szerint nincsen erkölcstan, bár ott kantononként sok minden változik, úgyhogy lehet, hogy van olyan kanton, amiben van.
Albániában a szabad fordításban az "én és a családom, valamint a környezetem" című tantárgyban van olyan is, hogy hogyan viszonyuljunk a másik emberekhez, de nem az a klasszikus erkölcstan.

blackhairlady 2014.09.08. 16:39:09

@svájci sapka (ch): A plussz pontok nekem sem tetszenek, illetve csak azert adnek ha valaki emelt szinten tette le az erettsegit, illetve tanulmanyi versenyen ert el jo erdmenyt.
Viszont ha mindenbol jo akkor pont annak mondunk elelnt amit eddig itt kifogasoltunk, hogy miert kell egy diaknak mindenben jonak lenni, mindehez ertenie? Akkor hogy is van ez? Most ugyanugy legyek jo matekbol mint tortenelembol?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:39:14

@blackhair-lady: Nem kell elhagyni semilyen tantárgyat sem. Csak pl. a magyar órák számát, meg a történelem órák számát minimum a harmadára csökkenteni.
Ja, de el lehet hagyni valamit: erkölcstan. Az ugyanis senki számára nem szimpatikus, és a tantárgyból az értelmes dolgokat (úgyis kevés van belőle) bele lehet építeni a többi humán tantárgyba, valamint felsőben az osztályfőnöki órába.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 16:39:32

@Jani haverja: ha nem kötelező valamit elolvasni. akkor hogyan beszelgetnek rola?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.09.08. 16:40:57

@puhacica: átalakító kb egy font, nekünk pl laptopok és telefonok és egyéb apró cuccok is vannak európai csatlakozóval, de mi hoztunk ki egy hármas dugalju hosszabbítot és így nincs annyi átalakítóra szükség, szóval szerintem működik.

macamuca [IHUN] 2014.09.08. 16:41:06

@geegee:
"A politika nagyon nem a 15-20-25 évesek világa, általában...Mármint ekkor még nem szoktak kialakult értékítéletek, eszmék megtapadni az emberek fejében."

Épp ellenkezőleg!
Pont ez a kor/életkor az, amikor egyrészt sokminden "megtapad" a fejben, és formálja-kialakítja azt az értékrendet, amire támaszkodik később (ragaszkodva az alapelveihez, és folyamatosan bővítve a konkrét tapasztalatokkal).
Ezért nem mindegy, nagyon nem mindegy, hogy mit lát-hall maga körül a 15-20-25 éves, akár a suliban/munkahelyen, akár a mindennapokban.
A "majd én megmutatom, hogy ...., mert az "öregek" rosszul tudják!/én sokkal jobban tudom!"-hevület is pont erre vezethető vissza, a fiatalkori lendület ebből adódik.
És ez jó, szerintem.
(politkai érdeklődés kapcsán lehet emlegetni a márciusi ifjakat is, meg az '56-osokat is, de hidd el, napjaink 20 körüli korosztályát is érdekli, mi zajlik a politikában. Hogy aztán 1-1 történés kapcsán kitől kérdez/kap választ, és milyen az a válasz, mennyire fogadja el, stb, ez egyértelműen hatással van/lesz arra, hogy pld elmegy-e voksolni, és kire ikszel.... ha nem megy el, az sem azt jelenti kizárólagosan, hogy azért nem, mert abszolút hidegen hagyja/nem érdekli a politika).

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 16:42:14

@Philosoraptor: innen nezve igen. de akkor sajnalzam , h nem vettek fel. es ez meg jo par evig igy volt. nem lehetett zudni, h egyszer ennyire nem fogjak becsulni oket semmilyen zeren

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:45:09

@blackhair-lady: Pedig van ilyen is, ez az itteni hosszúnevű tantárgy (én és a családom, valamint a környezetem) pont ilyen. Mindenből következik minden.
Pl.: Anyukának-apukának azért kell szót fogadni az erdőben, meg a mezőn kiránduláskor, és nem csak úgy elfutkározni, mert anyuka-apuka tudja, hogy mikor megyünk kígyóveszélyes helyre. A kígyók közül csak az a mérgeskígyó, amelyiknek keresztes a háta. A többi vagy egyáltalán nem mérges, vagy kibírja (fájdalommal) még egy kisgyerek is a harapását. A kígyók a magas füvet, valamint a kopár domboldalon a nagy kövek alatti helyeket szeretik, főleg nappal. Ezért ha leülünk kiránduláskor egy hosszú bottal mozgassuk meg azt a követ, mielőtt ráülnénk.

Így lehet pl. egybehozni az erkölcstant a környezetismerettel, tetejében sokkal érdekesebb az egész, mint külön-külön tanítani.

DieNanny CH 2014.09.08. 16:46:41

@puhacica:

Itt átszámítva kb 1000-1300 Ft egy átalakító. Én úgy csináltam, hogy otthonról hoztam elosztót, azt beledugtam egy átalakítóba, és a magyar cuccaimat az elosztóról táplálom... Kicsit veszélyes, de egyszerre úgysem kapcsolok be mindent... Csak nem kell állandóan ki-be dugdosni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 16:46:46

@blackhair-lady: Én továbbra is az itteni módszert preferálom. :)
Olyan erős a gimi, hogy aki azt elvégzi, az mehet élből egyetemre. Mindenre rá kell gyúrni (az átlag miatt), nem csak a felvételi tárgyakra. Kvázi, akinek érettségije van, annak egy erős általános műveltsége is. Mivel nyelvől is kell matura, ezért abból sincs semmiféle plusz pont. Alap, hogy beszél (nem csak papírja van róla) legalább 2 nyelven a sajátján kívül.
Igaz, azt is tudom, hogy otthon ciki, ha valakinek "csak" szakmája van, itt nem. Így már gimibe is csak a legjobbak (tán 10 %) megy.
Csak azok, akiknek feltett szándéka, hogy a legfelsőbb képzésre mennek, mert ugye végig kell tanulni. :)

2014.09.08. 16:46:55

@petrasp: Nincs is miért lógni rajta, mert az nem pénz. Sajnos megint azokat szívatták meg, akik rászorulnának, és mellesleg termelik a gdp-t. A segélyekhez meg a nyugdíjhoz érdekes mód nem nyúlnak...

blackhairlady 2014.09.08. 16:47:46

Most, hogy igy irogatok, es kialakult egy kis "vita" Jani es koztem, elgondolkodtatott, hogy ha mi igy kicsiben ennyire maskepp latjuk a dolgokat, mast tartunk fontosnak, mik mehetnek nagyban ott fent, ahol meg a politika is beleszol, meg a tanari szakszervezet, a szulok kepviselete, a kisdobosszovetseg es talan meg a gyorsetkezdek kozosulete is. nem irigylem a donteshozokat, nem veletlen, hogy eddig mindegyik oktatasi miniszter neve szitokszova valt.

2014.09.08. 16:48:16

@Babette.: Igen, csak kiégtél volna.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:49:12

@blackhair-lady: Pénzügyi alapismeretek simán mehet az irodalom terhére. Nehogy azt hidd, hogy nagyon bonyolult az (mármint az, amit minden általános iskolát végzett embernek tudnia kellene).
A szépen fogalmazás (pl. szóismétlések elkerülése) más nyelvekben nem olyan fontos, az albánban meg főleg nem, mert az albán nyelv nagyon kevés szót használ, így óhatatlanul szóismétlésbe keveredsz egy hosszabb szövegben.

blackhairlady 2014.09.08. 16:50:54

@svájci sapka (ch): Nekem mindkettovel vannak kifogasaim. De hat mit tehetunk, nem lehet minden tokeletes:)

DieNanny CH 2014.09.08. 16:51:29

@flash.gordon:

Ez jó kérdés!
Pl az atomerőműben is zónák vannak. Pontosan nem tudom, mennyi, de mondjuk ha a hatos a legveszélyesebb (vagyis abban a zónában több a sugárterhelés), akkor az ott töltött időt valamilyen szorzóval megtöbbszörözik, így lehet kedvezményesen nyugdíjba menni.
Ugyanis, beosztva nem mindig a hatosba van, hanem össze-vissza, és így szorzódik az ideje.
Na, valami ilyen kéne rendőröknek is, mennyi íróasztalos munka, meg mennyi járőrös. Stb.

blackhairlady 2014.09.08. 16:52:41

@svájci sapka (ch): akkor meg azt kerdeznem meg, hogy aki kivandorlo, es nem tud az elejen ugy teljesiteni ahogy az egy gimihez elvart lenne, mert hat a nyelvi problemak megnehezitik a tanulast, az akkor teljesen kizarta magat a gimnaziumi, illetve az egyetemi oktatasbol?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:53:11

@blackhair-lady: Csak az a baj ezzel, hogy csak a nagyon jó képességűek tudnak ilyen mennyiséget megtanulni, az átlag meg már az elején lemarad, és csúnya szóval buta lesz, mint a tök.

Itt is lehet szakkörökre, különórákra, stb. járni. És itt is tanítanak irodalmat, történelmet, csak kevesebbet.

puhacica 2014.09.08. 16:53:46

@Zka: @Philosoraptor: ezeknél a szakmáknál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy min mentek keresztül, hanem hogy 62 évesen például mire lesznek még jók? mert én nem szeretném, ha az égő lakásomhoz nyugdíjas tempóban jönnének a tűzoltótaták, vagy ha olyan rendőrök vigyáznának a rendre, akiket fellök mr. bűnöző és két hétig tart, mire feltápászkodnak.

@petrasp: köszi neked is! :)

még valami eszembe jutott: írták itt többen, hogy a címben megfogalmazott módi nem a nyugat csodája, Magyarországon is így van évek óta. tesóm gimi után kozmetikusnak szeretett volna tanulni. nem talált olyan gyakorlati helyet, ahol a gyakorlati héten végzett munkájáért kapott volna fizetést, csak olyat, ahol előre be kellett volna fizetni azt az összeget, amit majd év közben visszakapott volna fizetés gyanánt. plusz egy kicsit még, mert ugye hol marad a haszon, ha elmegy a pénz a fizetésre...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:54:57

@svájci sapka (ch): Nekem is van több magyar ismerősöm, akinek az értő olvasás is gondot okoz, pedig minimum érettségijük van.
Ez van nekem is :)

blackhairlady 2014.09.08. 16:55:21

@Jani haverja: En kozgazba jartam, szoval nagyjabol tisztaban vagyok a tantargyakkal, bar az igaz, hogy valtoztak az evek folyaman, de azert tartottam a lepest a korral:) (haladjon a korral! Susson Vancza sutoporral:DDD)
Na akkor ne keruljunk ossze mint donteshozok, mert en kormom szakadtaig vedelmezni fogom a magayr tantargyamat, ugy az irodalmat mint a nyelvtant:)))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 16:57:19

@Babette.: Elolvassák itt is, csak órán pl. az adott verset, és úgy beszélgetnek róla. Regényekből sokszor csak kivonatot olvasnak, akit meg érdekel, az elolvassa a regényt, nem csak itt, sok más országban is így van.

blackhairlady 2014.09.08. 16:57:35

@Jani haverja: Marmint erettsegid vagy ertoolvasas problemad?:)

puhacica 2014.09.08. 16:58:08

@DieNanny [SZ,CH]: köszi! de miért veszélyes? itthon sincs gond abból, ha egy elosztóról megy mondjuk a mikró és a hűtő. vagy sokkal több dologra gondoltál?

2014.09.08. 16:58:25

@puhacica: Így van, ebbe sokan bele sem gondolnak.

blackhairlady 2014.09.08. 16:59:23

@Jani haverja: Nalunk megvan, hogy egy evben hany konyvet kell elolvasni. Mindig kell, hogy legeyn naluk a padban egy regeny, vers, akarmi, mert ha elobb vegez a feladattal akkor kotelezoen olvasni kell, nem aludni vagy abrandozni.

kardio1 2014.09.08. 16:59:50

@Jani haverja:
Màr bocsànat, de ebben a szövegben, amit idézel, egy kanyi erkölcstan sincs!
Amit te és még többen dicsértek és kivànatosnak tartotok tulajdonképpen a szakbarbàrképzés. Nem baj, ha nem tudja, "hol lakott itt Vörösmarty Mihàly" (ki a fene is az?), csak a szakmàjàhoz értsen és persze legyenek közgazdasàgtani alapismeretei. Aldous Huxley és az ô szép ùj vilàga!
Egyébként 1989 utàn az volt a mondàs, hogy a többi orszàghoz képest tùl kevés a diplomàs Magyarorszàgon. Most meg az a fàma, hogy tùl sok. Na rajtatok se lehet kiigazodni :)
A történelemoktatàsrol meg annyit, hogy folyamatokat, összefüggéseket szeretnétek tanittatni, nem évszàmokat. Sajnos, ha nem tudod, mi mikor történt, a folyamatokat sem làtod àt. Egy alap lexikai tudàs nélkül nem tudsz kreativan, vagy analitikusan gondolkodni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 17:01:49

@blackhair-lady: Igen és nem. Mi pont így jártunk. A nyelv miatt sok volt a gimi. Ennek ellenére nincs komolyabb probléma, mert a szakma kitanulása után is lehet menni főiskolára.
@Jani haverja: Szerencsére, a mellékelt példa szerint ez nem általános. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:01:51

@blackhair-lady: Ebben igazad van, de nem ez a fő ok. A fő ok az, hogy Magyarországon az oktatás iszonyatosan alá van rendelve az aktuálpolitikának, és magához az oktatás nevű szakmához nem sok köze van, pedagógusszervezetek ide, vagy oda. Tetejében, ha jól tudom most még ezeket a szervezeteket is kiherélte a fidesz.

kardio1 2014.09.08. 17:05:07

@Jani haverja: Erre nem az a megoldàs, hogy az elvàrt szintet közelited a gyengébb képességûek felé!

Egyébként pl. lehet, hogy az angol àtlagos oktatàsi szint, lexikai sziniten alacsonyabb, mint Magyarorszàgon, de az elit magànsikolàkban (pl. Eton), ahol a késôbbi vezetô elitet képzik, vsz. messze nem ez az elvàrt szint (ismét csak lexikai tudàst illetôen).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:05:30

@blackhair-lady: DDD
Valószínűleg nem fogunk, merthogy egyelőre egyikünk sem Magyarországon él, tetejében hiába mennénk vissza, észrevételeim szerint mindkettőnkre az lenne a reakció, hogy "ne ugasson már bele egy olyan, aki külföldről jött" D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:08:00

@blackhair-lady: Felsőben itt nem tudom, hogy mi van, de alsóban az van, hogy a hosszabb feladatok a nap végén vannak, és aki kész van vele, az hazamehet :)

blackhairlady 2014.09.08. 17:11:46

@Jani haverja: Es meg az jutott eszembe, hogy itt linkeltetek, hogy hol tartunk magayrbol a PISA felmeresen. Mi lenen ha meg jobban lecsokkentenek az oraszamot? Bele sem merek gondolni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:11:48

@kardio1: A szakbarbárok mindig többre viszik (persze ebben is van mérték, nem mindegy, hogy mennyire szakbarbár az illető).

A magyar oktatásból kikerültek meg olyanok (tisztelet a kivételnek) mint a - szintén magyar találmány - Robi kerti traktor. Mindenre jó (lehet rotációs kapaként használni, pótkocsit vontatni, fűnyíróadaptert szerelni rá, stb.), csak semmire sem jó igazán.

labirintus1 2014.09.08. 17:12:38

@flash.gordon: Erről a 60%-ról tudnál bármilyen statisztikát beszúrni?

Ugyanis ez valószínűleg nem igaz. A rendszerváltás után gyakorlatilag befagyott a társadalmi mobilitás és a magyar oktatás az egyik legrosszabb abból a szempontból, hogy konzerválja a hátrányokat.

Saját példa: 97-ben volt egy felmérés a főiskolán, hogy a hallgatók szüleinek milyen iskolai végzettsége van. Még rubrika sem volt az én esetemre! Nekem ugyanis anyám nem fejezte be az általános iskolát. Mikor kérdeztem, hogy ez miért van így, akkor közölték, hogy emberemlékezet óta nem volt olyan, akinek ilyen szülei lettek volna.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 17:12:45

@Jani haverja: ez tetszik :-)
az én iskolában az elmúlt néhány évben úgy csináltuk az "erkölcstan" oktatást, hogy minden hónapra volt egy téma, pl őszinteség, barátság, hazaszeretet, felelősség, bizalom, együttműködés, stb, és minden tanárnak, osztályfőnöknek az volt a feladata, hogy a gyerekek korának megfelelő szinten ezt belevigye a tananyagba, a számonkérésbe, projektekbe. persze az angoltanárnak könnyű dolga van, minden olvasmányt lehet úgy tekerni,hogy oda kerüljön a hangsúly. lehet színdarabozni, meg ezer más dolgot. de más tantárgyaknál pl a csoportmunkát, projektmunkát, órai együttműködést stb lehet olyan irányba terelni, hogy szerepet kapjon a hónapra kiadott téma. fontosak a hosszabb projektek, pl adománygyűjtések, árvaházlátogatás.
social studies órán egyébként előkerül az első négy osztályban a higiénia, bullying, stressz, közlekedésbiztonság, alapszinten megemlítődnek a drogok és az alkohol. szerepjátékoznak sokat, pl hogy hogyan reagáljanak, mit mondjanak egymásnak.
szerintem valami ilyesminek több értelme van, mint előadni, hogy a család az apa, anya és gyerekek. (a fele gyerek, akinek elváltak a szülei, meg így járt, hogy ők már csak nem is család. a brit social studies könyvben simán volt patchwork család, örökbefogadás, meghalt szülő, válás....)
najó, abbahagyom, ezer évig tudnék írni.
és egyébként sokmindent kritizálni is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:13:06

@kardio1: Ja, azt nem mondtam, hogy a kort sem tudják a történelemben, amikor az adott esemény történt, és természetesen azt meg főleg nem írtam, hogy ne tudják, hogy melyik eseményből következett a másik!

blackhairlady 2014.09.08. 17:13:15

@svájci sapka (ch): Koszi, errew voltam kivancsi. tehat ha kesobb ugy dont, hogy szeretne diplomat, akkor ennek nincs akadalya.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:14:04

@kardio1: Ja, dehogyisnem: Szót kell fogadni a szülőknek. Ez az erkölcstan része tudomásom szerint.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 17:14:45

@blackhair-lady: Nincs. Annyi a hátrány, hogy több évig tart, mire eljut ide.

blackhairlady 2014.09.08. 17:15:27

@Jani haverja: Az a franya nyelvtan ugye:))))) (csak vicceltem, de erted ugye a nyelvtan mibenletet. nem csak helyesiras, de sok egyeb mas is benne foglaltatik ammm!:D)

blackhairlady 2014.09.08. 17:16:50

@Jani haverja: Es mielott felreertened, en nem vagyok nyelvtannaci, sot, meg szoktam vedeni a rosszabbul helyesirokat, hisz valoban sokszor a tartalom a fontos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:18:10

@kardio1: Pedig ez lenne főleg az általános iskolai követelményrendszer alapja!!! Máskülönben ugyanaz következne be mindenhol, mint ami Magyarországon van most:
Van néhány "versenyló", aki tudja teljesíteni a követelményeket, a többi meg vészesen lemaradt, és a legalapabb dolgokat sem tudja.

Megéri? Szerintem nem.

Aki meg jó képességű, az még mindig járhat különórákra abból, ami érdekli, és azokból a tantárgyakból viszont többet is fog tudni, mint a legjobb tanuló magyar.

blackhairlady 2014.09.08. 17:18:24

@Jani haverja: hat itt pontosan 2.35-kor lephetsz ki az iskol kapujan, elobb nem (ha csak nincs hivatalos kikerod). Az altalanos iskola az 3.35 ugy emlekszem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:19:31

@blackhair-lady: Semmi nem lenne az óraszámcsökkentéssel, sőt!!! Lenne ideje a gyereknek feldolgozni a tanultakat játszás és alvás közben, és többet tudnának!

blackhairlady 2014.09.08. 17:19:38

@Jani haverja: azert azt ugye tudod, hogy most nagyon sok itt kommentelot megsertettel ezzel a kijelenteseddel? :)

blackhairlady 2014.09.08. 17:21:18

@svájci sapka (ch): Az vegul is nem gond, legalabb van egy szakmaja is, aztan ha erettebb ra, es szeretne is akkor johet a felsooktatas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 17:21:21

@blackhair-lady: szintén, padban mindig könyv :-)
meg reggel van minden nap negyed óra csendes olvasás (amíg beesik meg felébred mindenki).
szerintem a jobban megválasztott olvasmányok többet segítenének a PISA eredményeken is, mint az óraszám, + nemcsak a magyartanárnak kellene tanítania a szövegértelmezést, hanem a többinek is! nemcsak hozzávágni a gyerekhez, hogy itt a töri / kémia lecke, tanuld meg, hanem közösen megtalálni az ok-okozati összefüggéseket, a lényeges elemeket, a magyarázó elemeket (bakker magyarul?? main ideas, supporting details), jegyzetelni, stb.
amikor ezer éve érettségiző diákokat készítettem fel nyelvvizságra, először magyarul kellett megtanítanom nekik, hogyan menjenek neki egy szövegértési feladatnak, és nem voltak hülyék a gyerekek, de hát ha egyszer 12 évig magyaróra címszó alatt csak dohos, poros, legalább százéves szövegekkel tömték az agyukat, sehol egy kortárs cikk, vers, novella, akkor hirtelen honnan is tudták volna hirtelen, mit csináljanak egy mai újságcikkel.
elmegyek aludni, lázas vagyok :-( és most ha holnapig nem javul semmi, akkor ilyen állapotban kell már megint országot váltanom. áááá.

kardio1 2014.09.08. 17:21:41

@Jani haverja: Ha a kort tudjàk, és az összefüggések làtàsàhoz nem elég azt tudni, hogy középkor vagy ùjkor, sôt annàl is pontosabban kell tudni, pl. évszàzad, akkor màris visszajutottunk oda, hogy lexikai tudàs is kell. De mint làtod a blackhair ladyvel folytatott eszmecserédbôl, kinek ez, kinek az fontosabb. Igy mindig lesz valaki, aki szerint tùl sok lexikai tudàst gyömöszölnek a nebulok fejébe...

A következô nem csak neked szol:
Annyira élvezem, amikor a magyarorszàgi politikai életet ekézitek. En nem tudom, làttatok-e màr valaha élô, igazi, sikeres politikust, aki nem a szavazoi vàgyàlmait igéri meg? Ez igy van Magyarorszàgon és igy van pl. Franciaorszàgban is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:21:55

@Dragonlady (now in Thailand): Igen, ez teljesen jó módszer. Sokkal jobb, mint a magyar.

blackhairlady 2014.09.08. 17:22:26

@Jani haverja: A kulonoraknak az a legnagyobb bajuk, hogy fizetni kell erte:(

DieNanny CH 2014.09.08. 17:22:32

@puhacica:

Az enyémre rá van írva, hogy max. 3500W.
Tehát lehetőleg egy időben ne menjen róla a vasaló, porszívó, hősugárzó és egyebek.
Nekem laptop van bedugva, állólámpa, meg a telefontöltők. Amik nagyon apró fogyasztásúak, és szinte sosincsenek egyidőben használva, de azért írtam, hogy az ember tudatában legyen a dolgoknak.

kardio1 2014.09.08. 17:23:33

@Jani haverja: Nem, ez egy intelem. Az erkölcstan azt mondanà meg, hogy miért fogadj szot a szüleidnek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 17:24:19

@Philosoraptor: Nézd, a nyugdíj az egy nehéz kérdés hiszen azért manapság nincsenek olyan hatalmas nyugdíjak és a 13. havit is eltörölték. Az igaz, hogy a ratkó gyerekek mostanában mennek nyugdíjba és így mind több embernek kell kifizetni. De ha most azt mondjuk, hogy otthon 120e forint egy átlagnyugdíj akkor mennyi lenne szerinted a reális?

A segélyt meg így is megnyesegették már szépen. Lehet ugyan tovább kurtítani csak félő, hogy az is újabb elvándorlást vált ki.

Én személy szerint az elszámoltatást, a kkv szektor kifehérítését, meg úgy általában az általános erkölcsi normák helyreállítását hiányolom. (Persze ha mindez meglenne szerintem 2030-ig akkor sem történne eget verő változás.)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:24:25

@blackhair-lady: Tudom, de pl. a választékos fogalmazás nagyon sok nyelvben nem annyira fontos, az albánban meg főleg nem, merthogy kicsi a szókészlet (a ragozás meg annál több, de azt a született albán otthon úgyis megtanulja iskola előtt, az csak nekünk nehéz a feleségemmel, meg a kisfiammal együtt).

blackhairlady 2014.09.08. 17:24:29

@Jani haverja: Tehat ha amagyar oraszamot harmadara csokkentenek akkor tobbet tudnanak a gyereke. Mert a maradek idot annak feldolgozasaval toltenek Aha.
De akkor meg mindig ott vannak az uj targyak, a penzugy es gombos. akkor azokt hova illeszted be?
nem egyszeru problemak ezek:) (Es nem is mi fogjuk megvalktani a vilagot:))

DieNanny CH 2014.09.08. 17:24:30

@kardio1:

Az nem erkölcstan, hogy fogadjon szót a szüleinek??? Ez az alap, amivel lehet, még nem sok gyerek van tisztában...

kardio1 2014.09.08. 17:26:01

@Jani haverja: Erre a kérdésre nem az àltalànos követlményszint -igény szerint, akàr a béka alsoja alà- történô süllyesztése a megoldàs, hanem a differenciàlt oktatàs.

blackhairlady 2014.09.08. 17:27:04

@Dragonlady (now in Thailand): Igy van, nem az olvasassal van a gond, hanem a mit olvassak dologgal. Ha azt egyszer sikerulne kivalasztani, akkor biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb eredmenyek szuletnenek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:28:58

@blackhair-lady: Igen, itt Albániában is tényleg a tartalom a fontos. Pl. az is MINIMUM négyféleképpen helyes, hogy "Jó reggelt":
- mirmëngjez
- mirmëngjes
- mirëmëngjez
- mirëmëngjes
És akkor még nem is írtam azt, hogy ha nincsen a gépen ë betű, akkor lehet simán rendes "e" betűvel is írni, pedig az zavaró, merthogy az ë betűt "ö"-nek kell ejteni, vagy egyáltalán nem ejteni. :)

blackhairlady 2014.09.08. 17:29:57

@Jani haverja: Az angolban pl. fontos, es van ilyen valaszthato tantargy is, ahol beszedeket, felszolalasokat, kulonbozo irasbeli es szobeli szovegalkotasokat tanulnak a gyerekek. Vegyuk be ezt is a magyr oktatasba:)

blackhairlady 2014.09.08. 17:30:35

Es a gepelest is, emrt folyton kimaradnak, felcserelodnek betuk:(((

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 17:30:59

@Jani haverja: kor a történelemben - volt fent a falon harmadikban, negyedikben egy idővonal, de csak kb ötszáz évre visszamenőleg, ide felraktunk mindent, ami eszünkbe jutott (iratkapoccsal, sticky-vel), burmai királyokat, akik előjöttek nekik az olvasmányaikban, meg akikről angolórán olvastunk (pl George Washington vagy Martin Luther King. kezdetnek pont jó. bemagolni semmit nem kellett, és mégis volt valami szem előtt.
ők egyébként ötödikben kezdik a "magolós" törit, mégpedig úgy, hogy Kínát és Indiát egy év alatt átveszik az ókortól napjainkig, történelem, vallás, kultúra, földrajz, iszonyú sok képpel és érdekességgel (de szerintem túl sok adattal). voltam bent a múlt héten Indiáról diavetítést tartani a volt diákjaimnak, akik pont most fejezték be Indiát, meséltem sokmindent, kérdeztek sokmindent, magolás nem volt, de szerintem az ilyesmitől jobban megragad esetleg valami. a gimis föcitanárunk mindig diavetített nekünk (kilencvenes évek első fele), aztán feladta a könyet, hogy tanuljuk meg. nagy világutazó volt, kussban figyelt és nézett mindenki, és utána megtanultuk egyedül a könyvet, csak hogy vetítsen még :-) (bemagoltatta velünk az összes amerikai államot a vaktérképen, összes ország stb, szigor volt egyébként, de hát végülis ez egy nem mindennapi iskola volt, hipermotivált diákokkal, nyilván máshol másokból nem taposta ki ugyanezt.)

DieNanny CH 2014.09.08. 17:31:13

@svájci sapka (ch): @blackhair-lady:

A Tagesmutter-képzésen az egyik kolléganő fogászati asszisztens, és most döntött úgy, hogy pályát módosít. Egy másik meg szakács - volt.
És mind 30-40 évesek, úgyhogy itt ez is jó. Akár 10 évenként is lehet 180 fokos fordulatot venni...

kardio1 2014.09.08. 17:33:54

@DieNanny [SZ,CH]:
Szerintem önmagàban igy odairva, hogy fogadj szot a szüleidnek, még nem erkölcstan. A gyerekek egyébként az erkölcsi kérdésekkel sokszor azért nincsenek tisztàban, mert màr a szüleik sincsenek. A flash.gordon àltal szükségesnek tartott àltalànos erkölcsi normàk helyreàllitàsa erkölcstan/hittan nélkül nehezebben menne. Arrol persze lehetne beszélgetni, hogy pontosan hogyan is tanitsuk az àltalànos ekölcsi elveket, de mellôzni vagy beolvasztani a környezetismeretbe nem jo ut. Szerintem.

blackhairlady 2014.09.08. 17:34:10

@DieNanny [SZ,CH]: Ez tenyleg jo, foleg ha az anyagi lehetoseg is meg van ra. Otthon is atkepezheted magad, csak sokaknak nins ra penze. Akinek meg van az marad a viszonylag jol fizeto szakmajaban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:34:13

@blackhair-lady: Én írtam, hogy tisztelet a kivételnek. Ebből két dolog következik:
1./ Az udvariasság szabályai szerint a jelenlévők mindig kivételek :)
2./ És ez a komolyabb: tényleg vannak kivételek, akik nagyon jól boldogulnak. De tényleg ismerek 3 diplomás magyart, aki konyhai kisegítőként dolgozik Londonban, és nem is nagyon fog tudni előrébb menni sok ok miatt, ezt most nem részletezem.

Egyébként én sokszor magam is úgy érzem, hogy sok felesleges dolgot a fejembe tömtek az iskolában, egy csomó alapvető dolgot meg vérrel-verejtékkel kellett megtanulnom az életben. És hogy ebből nagy hátrányom volt.

DieNanny CH 2014.09.08. 17:34:56

@kardio1:

Az is benne van a szövegben: Azért, mert a szüleid tudják, most kígyós helyen vagyunk. Stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.08. 17:36:57

@blackhair-lady: gépelés. naigen. és most én szóltam a számtektanárnak így kívülállóként, hogy vegye már át az ötödikesekkel a facebook biztonsági beállításait, hogy pl ne láthassa mindenki a világon a feltöltött képeiket és adataikat. a szülők egy része nincs tisztában ilyesmikkel, sőt, kollégák egy része is össze van zavarodva, nem lehet azt mondani, hogy bocs, ha az anyukád azt se tudja, hol kell bekapcsolni a laptopot, akkor így jártál.
(ugye egy olyan országról van szó, ahol négy éve még nem volt internet, mobil, email, skype, facebook, okostelefon, tablet, még áram se nagyon többet mint napi 8 óra, és most hirtelen rájukszakadt.)

DieNanny CH 2014.09.08. 17:38:36

@blackhair-lady:

Ha egyesületen keresztül dolgozol, akkor ők állják a tandíjat. Mint nekem is. Csak az útiköltség kerül pénzbe.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:40:47

@kardio1:
- Anglia: Margaret Thatcher, Winston Churchill
- USA: Ronald Reagan

Ezek csak gyorsan a legjobb példák. De egyébként mind nyugaton, mind itt Albániában nem lehet puszta ígérgetéssel választást nyerni, főleg program nélkül!!!
Itt az ígérgetés elhangzása után mindegyik riporternek az az első kérdése, hogy MIBŐL? Lehet erre értelmes választ is adni, de akkor legalább tényleg megmondja az adott politikus, hogy hogyan is szeretné, és kinek a kárára (ha sumákol, akkor a riporter következtet helyette, és akkor rosszabb lesz neki).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:41:42

@blackhair-lady: Nagyon nem!!! (Itt legalábbis a különórák túlnyomó részéért nem kell fizetni.)

kardio1 2014.09.08. 17:42:20

Ebbôl nem következne az, hogy akkor is hallgasson a szüleire, ha pl. azt mondjàk neki, hogy ne szaladjon ki az ùttestre körültekintés nélkül (hiszen ott nincsenek kigyok :) ). Inkàbb azt kéne megtanitani, hogy a szülei szeretik, jot akarnak neki, ezért tisztelje a szüleit és fogadjon szot. Példàul: emelje meg a követ, mielôtt leül rà ilyen és ilyen környezetben.
Szoval szerintem ez egy példa, aminek segitségével valamire megtanitod a gyerekeket (pl. egy erkölcstani alapvetésre).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:43:14

@kardio1: Hát itt azért kell szót fogadni a szülőknek, mert józan ésszel megmagyarázzák a gyereknek, hogy a szülők tapasztaltabbak, mint ő, valamint a család összetartozik.

blackhairlady 2014.09.08. 17:43:59

@Jani haverja: En ertem ezt, de lehet, hogy amit te verrel verejtekkel tanultal, azt en kiraztam a kisujjambol, es forditva. En csak ezt probalom itt mondani, hogy nehez altalanos egyetertesre jutni, hogy mik a muszaj es a kevesbe kell tantargyak.

blackhairlady 2014.09.08. 17:46:01

@Dragonlady (now in Thailand): Facebook tantargy az 5. oraban, tesztet is irunk, keszuljetek:))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:46:30

@blackhair-lady: Dehogyisnem, marha egyszerű a dolog: Ha az irodalom, nyelvtan, történelem órákat harmadolod, hiába vezetsz be más tárgyakat (tetejében nem ugyanabban az sztályban tanulnak gombot varrni, mint közgazdaságtani alapismereteket), akkor is kevesebb órát vannak a gyerekek az iskolában! Számold csak ki, hogy jelenleg Magyarországon hány irodalom, nyelvtan és történelem óra van, és ezt harmadold el! A kétharmad a felszabadult óraszám.

blackhairlady 2014.09.08. 17:47:43

@DieNanny [SZ,CH]: Nagyon jo! Nekem ott mar biztos 4 szakmam lenne:)) (vastag dossziem van mindenfel tanfolyamok elvegzeserol, amit csak lehetett kiprobaltam:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:49:16

@kardio1: Én ugyanazt írom: MINDEN TANTÁRGYBÓL (kivéve az alapvető szövegértésből, és a matematikából) legjobb, hogy az általános követelményszint a béka segge fölött nem sokkal van! Aztán a gyerek meg tanuljon ezen kívül olyant, amihez kedve és tehetsége van.
Ezt hívják korszerű oktatásnak, és nem a jelenlegi magyar oktatást.

blackhairlady 2014.09.08. 17:49:33

@Jani haverja: Marmint ha plusszban matekra vagy angolra akarsz jarni az ingyenes? Nem korrepetalasrol beszelek hanem kulon ora, ha tobbet akarok tudni mint amit az iskolaban megkovetelnek. Mert errol volt szo.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:50:35

@blackhair-lady: Választhatóként simán be lehet venni bármit, akár az űrkutatást is! Ezzel addig semmi baj, amíg VÁLASZTHATÓ!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:52:05

@blackhair-lady: Azt viszont itt tanítják valamikor felsőben. Nem tudom pontosan, hogy mikor, mert a kisfiam még csak harmadikos lesz (itt szeptember 15-én kezdődik az iskola).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.08. 17:53:21

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, pont a múltkor olvastam én is különféle felnőttképzési lehetőségekről.
:)
Még lehet én is belevágok. :)

kardio1 2014.09.08. 17:56:56

@Jani haverja:
Churchill rossz példa, a hàborùs körülmények egészen speciàlisak.
Reagan mit igért, ami reàlis volt? Azt hogy a fegyverkezési versenyben lenyomja az elvtàrsakat? Megtette, de nem ez volt vsz. a kampànyigérete.
Thatcher akkor került kormànyra, amikor nagy volt az inflàcio, sztràjkhullàmok bénitottàk meg az orszàgot és magas volt a munkanélküliség. Ezek közül a legutolsot nem is sikerült csökkentenie a programjàval. Azt igérte meg, hogy véget vet a sztràjkoknak (nem mindenki hozsannàzott), letöri a munkanélküliséget és az inflàciot.
Màs: Megyo, alias D-209 betartotta, amit igért, màig nyögi Magyarorszàg a következményeit. Egyébként az ô vàlasztàsi programja is abbol àllt, hogy ugyanazt csinàlom majd, mint a Fidesz, csak jobban...

blackhairlady 2014.09.08. 17:57:39

@Jani haverja: Beutottem a googleba, hogy orarend 7. osztaly.
3 magyar es 2 tortenelem orat latok. Szerintem az nem egetveroen sok. ha meg ezt is lecsokkentenek akkor tenyleg nem tudom mit tanitananak.

www.hetedik.eoldal.hu/cikkek/orarend.html

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 17:57:50

@kardio1: Szerintem meg bűnrossz létrehozni külön egy olyan tantárgyat, aminek a neve az, hogy erkölcstan. Merthogy ez a gyerekeknél már dacból is visszatetszést szül.
Azon kívül meg nem olyan hülyék még a kisgyerekek sem ám! Látják, hogy azok papolnak nekik erkölcsről (politikusok mindegyik oldalon), akik valójában a legerkölcstelenebbek. Éppen ezért egy kötelező erkölcstan több kárt okoz, mint amennyi haszna van.
A hittant meg intézze el minden család maga, én még az átkosban is jártam hittanra templomba, nem is bántam meg. CSAKHOGY: a szüleim ezt velem megbeszélték, az államnak meg ugye semmi köze nem kéne, hogy legyen a valláshoz...

kardio1 2014.09.08. 18:00:41

@Jani haverja:
Nem ugyanazt irod. En nem helyeslem az àtlag követelmény tùl alacsonyra helyezését.
Ezzel a modszerrel a prolik tömegét képzed(Huxley Szép Uj Vilàgàban az epszilonokat).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:02:30

@blackhair-lady: Muszáj tantárgyak azok, amik nélkül az életben senki nem boldogul, vagy csak nagyon nehezen boldogul. Kevésbé muszáj tantárgy, vagy éppen tantárgyon belüli tananyag meg az összes többi (pl. a sok száz vers megtanulása egy kevésbé muszáj, tantárgyon belüli tananyag, mert maga az irodalom legalapjai viszont muszáj, mint tantárgy).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:03:37

@blackhair-lady: Igen, ingyenes, az iskola szervezi. Meg még különbeket is.

kardio1 2014.09.08. 18:05:55

@Jani haverja: Tudom, hogy manapsàg senki nem szeret erkölcsrôl hallani, mert ezek a dolgok csak korlàtoznàk a szabadsàga kibontakoztatàsàban :(
A gyerekek nem a politikusokat làtjàk (hacsak a szüleik nem mondanak roluk véleményt), hanem a tanàraikat, szüleiket stb. Igazad van, hogy személyes példamutatàs kell, de ez nem jelenti azt, hogy ez az egész felesleges, mert Te korrupt politikusokat làtsz. Gondolom, Albàniàban is van belôlük néhàny.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:08:42

@kardio1: Az általad (és előzőekben általam) említett külföldiek NEM ÍGÉRTEK KÁNAÁNT, mégis megválasztották őket.

Megyo: Igen, ilyen Megyo (de akár Orbán is lehetne) ígéretekkel Európában csak Magyarországon, meg még néhány igencsak nem kellemes országban lehet választást nyerni.
Nekem meggyőződésem, hogy a komplett magyar politikai elit - amelyik 25 éve regnál Magyarországon - közül nagyon kevesen érnének el normális országban egy falusi polgármesterséget is!!! És ezekbe a normális országokba beletartozik a jelenlegi Albánia is!!!

blackhairlady 2014.09.08. 18:09:59

@Jani haverja: Az jo!:)

Sok szaz verset sehol sem keleltt megtanulni, koltoi tulzas:) Meg ha osszeadod az 1-tol 12-ig, talan akkor sem.
De ok, ne kelljen tanulni verset, de olvasni se kelljen oran?
Es mi van a kemiaval es a fizikaval? Kelll altalanosban vagy sem? Kell az elethez vagy ne (mar amit az iskolakban tanitanak?)
Kell a testneveles a mindennapi elethez? Biologia?
Es mi alapjan dontom el? Ha haziasszony vagyok, akkor jo lenne tudni mit ontok ossze mivel (fenti pelda plagizalva). De ha bankarnak keszulok majd akkor fogom en azt hasznositani?
Sarkitott pelda, de talan igy ertheto, hogy mit akarok mondani.

blackhairlady 2014.09.08. 18:12:06

@Jani haverja: Vagy allando vitatema matekbol. Miert kell tanulni mindenfele egyenleteket meg gyokoket meg negyzeteket, minek emelgetjuk oket, kinek van arra szuksege. Akkor tanitsuk csak meg az alapmuveleteket, es az majd eleg lesz a mindennapi eletben?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:13:13

@blackhair-lady: Nem néztem meg még részletesen, de ami feltűnt hirtelen (tudtam én ezt, csak nem jutott az eszembe, merthogy már itt laktunk, amikor bevezették): A testnevelést alapvetően nem így oktatnám. Nem ennyi órában, és nem a tanítási idő terhére, ahogy itt is van. Itt heti 1 óra testnevelés van, aminek nem az igazi testnevelés a célja, hanem az, hogy mindenféle játékossággal, érdekességgel felkeltsék a gyerek figyelmét arra, hogy utána már magától, a szabadidejében is sportoljon. Pl. kisiskolás korban mindenféle labdajátékra tanítják a gyereket, felmérő, meg szintidő, meg ilyesmi meg még felsőben sincs.

blackhairlady 2014.09.08. 18:14:05

@Jani haverja: Szerintem a kisgyerekek meg nem foglalkoznak a politikaval. Legalabbis olyan szinten biztos nem, hogy hazudnak meg lopnak, csalnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:15:26

@kardio1: Egészen biztos, hogy Svájcban, az USA-ban, meg Finnországban prolik tömegei kerülnek ki...
Hogy csak az ismertebb országokat írjam.

Nem! Magyarországon kerülnek ki prolik tömegei (a PISA felmérés szerint is így van), merthogy túl sokat akarnak megtanítani a gyerekeknek, és egy jórészüknek így viszont szinte semmit nem sikerül megtanítani!

blackhairlady 2014.09.08. 18:16:22

@Jani haverja: Otthon sem volt mindennapos testneveles, csak par eve vezettek be. Jo dolog lenne ha normalis korulmnyek lennenek. Igy egy vicc az egesz. Pedig nem rossz az elkepzeles, az egesz napos ules, figyeles kimerito, kell egy kis mozgas. ha van hol, es nem a folyoson meg a lepcsokon kell ugrabugralni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:19:25

@kardio1:
1./ Ha itt Albániában egy politikus csak tized annyi szemétséget meg mernének csinálni, mint Magyarországon egy átlagpolitikus, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy nem érné meg a másnapot, de lehet, hogy a következő órát sem! Ezt nagyon komolyan mondom.
2./ Még egyszer mondom: A gyereket ne nézd hülyének, több esze van még szülők nélkül is a politikához, mint gondolnád! Legalábbis van ösztönös tisztességérzete, meg van emlékezete, és feltűnik neki egy bekapcsolt híradónál, hogy jé, ez a bácsi egy hónappal ezelőtt még pont az ellenkezőjét mondta erről a dologról...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:22:14

@blackhair-lady: Kémia, fizika, biológia kell általánosban, de minimálisan képletszinten, inkább gyakorlati módon.
Testnevelés is kell az általánosban, de nem azért, hogy akkor mozogjon a gyerek, hanem azért, hogy megszerettesse a gyerekkel a mozgást.

Egyébként a bankárnak is van lakása, és előfordulhat, hogy éppen egyedül van a lakásában, és összeönt valamit :)

kardio1 2014.09.08. 18:25:34

@Jani haverja:
Ad 1: OV nem igért kànaànt most tavasszal (hiszen pont azt emeltétek ki, hogy nem volt programja), csak annyit mondott, folytatjuk. Az ellenzék meg annyit: levàltjuk Orbànt. Egyik se tùl részletes program.
Ad 2 Abban igazad van, hogy a Kàdàr-korszak a nemzet gerincét törte meg. Igy utolag, jobban jàrtak azok az orszàgok, ahol végig kemény maradt a rendszer.

A magyaron kivül a francia politikai életet ismerem. Hàt itt volt bôven igérgetés 2012-ben. Ugy, ahogy az sokak szerint csak Magyarorszàgon létezik. Nem véletlen, hogy a radikàlis jobboldali Nemzeti Front (Jobbik analog) a legutobbi közvéleménykutatàsok szerint nyerni fog 2017-ben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:26:17

@blackhair-lady: Itt matematikából az átlag gyereknek kevesebb tudása lesz ELVILEG matematikából 9 osztály elvégzése után, mint egy magyar gyereknek a 8 osztály elvégzése után!

DE: Amit az albán gyerek megtanult matematikából azt ALAPOSAN megtanulta, és tudja a gyakorlatban is alkalmazni, még a szinte legbutább is!!! És ez a lényeg.

Négyzetre emelés, meg gyökvonás pl. alapvető dolog (már csak pl. a Pitagorasz tétel miatt is, meg a területszámítások miatt is).
Másodfokú egyenlet megoldóképletét bemagoltatni viszont tökéletesen felesleges.
Ez csak gyors példa volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:28:24

@blackhair-lady: De látják a TV-ben, hogy mit mondanak a politikusok, és esetleg meglátják, hogy egy hónappal később meg pont az ellenkezőjét mondja ugyanaz a politikus. A gyerek emlékezete meg jó! Nagyon jó általában! És egy gyerek a hazugságra is nagyon érzékeny!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 18:29:53

@Philosoraptor:

"De megkapod a fizetésed ~70%-át. Ami alacsony kereset mellett semmit sem ér ilyen árak mellett."

Ausztriában a fizetésem 55 % át kapom meg ha munkanélküli leszek. Azzal mire mész? Kifizeted a lakásod, veszel bérletet és hó végéig májas kenyéren élsz. Isten hozott Nyugat-Európában!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 18:29:53

@puhacica:

Mindenféle bántás nélkül : írtad hogy 500 kiló felett kerestek Magyarországon a pároddal. Az egy főre is legalább 250+. Mi a fenének akartok Nyugatra menni akkor? És kérlek ne azt válaszold hogy élhetetlen a közeg...dőzsöltök Budapesten a pároddal. mi ezen a élhetetlen?

kardio1 2014.09.08. 18:30:47

@Jani haverja:
Az àltalad emlitett orszàgokban nem a béka feneke alatti az àltalànosan elvàrt szint. Legalàbbis Svàjcban vagy Finnorszàgban vsz. nem. Amerikàban szerintem igen nagy különbségek vannak az egyes iskolàk között, nehéz àltalànositani.

A PISA felmérést nem kéne piedesztàlra emelni: mér bizonyos képességeket, màsokat meg nem.

blackhairlady 2014.09.08. 18:33:42

@Jani haverja: Sejtettem a bankarosra adott valaszodat:))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:35:26

@kardio1:
1./ Azaz egyik pártnak sem volt még programja sem. Előtte (régebben) meg felelőtlenül ígérgetett mindkét oldal. Mind a két taktikában normális országban megbuknának az ilyen politikusok, de nagyon!
2./ Én mindig állítom, hogy Kádár több kárt okozott a magyar népnek, mint Szálasi, meg Rákosi együttvéve.

Franciaországban tudomásom szerint a Nemzeti Front azért egyre népszerűbb, mert bevándorlásellenesek. Az afrikai és közel-keleti bevándorlók meg nagyon sok feszültséget okoznak mostanában ott.
Viszont nem ígér egyik párt sem 6,5 millió új munkahelyet (arányosan levezetve a magyar 1 millió új munkahelyből), nem ígér horror gazdasági növekedést (anno Matolcsy 7%-ot is mondott, aztán recesszió lett belőle), stb.

blackhairlady 2014.09.08. 18:36:18

@kardio1: Szerintem Amerikaban a legnehezebb altalanositani, mert nincs egyseges nemzeti oktatasi kovetelmeny.

blackhairlady 2014.09.08. 18:37:49

@Jani haverja: Erkolcstan ugy tudum alsoban van (nem vagyok benen biztos). Gondolod, hogy megragad bennuk amit a hir tv-ben vagy az ATV-ben latnak?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.09.08. 18:38:10

@házelőtthinta: de ha tovább is olvastál volna, akkor láthattad volna hogy az a 70% az max 70.000 Ft, na abból mit veszel meg és fizetsz ki Magyarországon?

kardio1 2014.09.08. 18:41:10

@Jani haverja:
En emlékszem még egy bizonyos Sali Berishàra (Demokrata Pàrt, ha jol emlékszem). Neki pl. voltak igencsak zaftos ügyei, ha a magyar satoban is lehetett olvasni rola :)
A PISA-t megnéztem: Albània Magyaro. mögött van. Egyébként az elsôk a listàn: Kina, Tajvan, Korea, Japàn (szerintem itt inkàbb a magolos oktatàs divik). Màsik érdekesség: a lista elején lévô orszàgokban nagyobb a kulönbség a tehetséges és a kevéssé tehetséges diàkok teljesitménye között, mint pl. Magyarorszàgon vagy Albàniàban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:43:37

@kardio1: Hidd el, hogy a Te szemszögedből nézve a béka segge fölött csak egy icipicivel van a svájci és a finn oktatásrendszer.
A PISA teszt szerint meg az elsők között van.

CSAKHOGY: A PISA teszt egy tudományosan megalkotott oktatásfelmérő teszt, amelyet komoly szakemberek politikamentesen hoztak létre, és a HASZNÁLHATÓ TUDÁST méri! Ebben a magyar oktatás nemhogy a béka segge fölött picivel, hanem egyenesen a béka segge alatt van, és megy folyamatosan lefelé.

A Te általad gondolt (meg a magyarok többsége által gondolt) oktatási színvonalnak meg semmi köze nincs a használható tudáshoz, egyedül ahhoz van köze, hogy a magyar átlagemberek mit gondolnak arról, hogy mit fontos tanítani az iskolában. Magyar politikusok esetében meg tetejében mindebbe iszonyat mértékben belejátszik az aktuálpolitika is!

kardio1 2014.09.08. 18:49:10

@Jani haverja: A mostani elnök azt igérte, hogy csökkenti a munkanélküliséget, növekedési pàlyàra àllitja a gazdasàgot, 60000 uj àllàst hoz létre a közszféràban, szavazojogot ad a nem àllampolgàr bevàndorloknak (akàr rendezetlen papirokkal is) a helyhatosàgi vàlasztàsokon, egyébként pedig csùnya németek, akiknek a megszoritàsi programja az oka minden bajnak Franciaorszàgban.... Ehhez mit szolsz?
Egyébként, ha OV négy év kormànyzàs utàn azt mondja, hogy ugyanezt akarja, ugyanigy folytatni, az egy program. De az nem program, hogy csùnya OV (aki egyébként cigàny, de persze mi européerek vagyunk, nem pedig rasszistàk...)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:51:04

@blackhair-lady: Én úgy tudom, hogy mindegyik osztályban van, de ez sem biztos.
VISZONT: Tudod miket kérdezett a saját gyerekem még óvodás korában is? Megdöbbennél. És nagyon fejlett a kisgyerekek igazságérzete.

kardio1 2014.09.08. 18:54:40

@Jani haverja:
Naiv vagy, ha azt hiszed, hogy Magyarorszàgon kivül mindenféle érdektôl mentesen (aka politikamentesen) zajlanak a dolgok.
A PISA szerrint Vietnam Ausztràlia, Svédorszàg elôtt van. Hogyhogy nem veri Vietnam kenterbe Svédorszàgot gazdasàgilag, hiszen ott a valoban fontos dolgokat jobban oktatjàk? A PISA fontos, ez igaz, de nem a bölcsek köve.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 18:56:12

@kardio1: Sali Berisha sokkal kevesebb disznóságot csinált, mint egy átlag középszerű magyar politikus, csak éppen nagyobb botrány lett belőle itt, mint Magyarországon a sokkal nagyobb disznóságokból, meg is bukott a legutóbbi választásokon, és korrekten le is mondott minden tisztségéről. 2002-ben Orbán Viktorral ez miért nem történt meg?

Én az európai oktatásról írtam, mert azt ismerem. Az ázsiai lélek teljesen más, de nem is ismerem annyira, azt viszont tudom, hogy már csecsemőkortól másként viszonyulnak a gyerekhez, mint az Európaiak.

Viszont Európában Finnország az első, és ott sokkal kisebb különbség van a legrosszabb, és a legjobb tanuló között, mint Magyarországon.

kardio1 2014.09.08. 18:58:58

@Jani haverja:
A Nemzeti Front nem lenne ennyire erôs, ha jol menne a gazdasàg és tisztességes politikusok ülnének a kormànyrùdnàl.
A bevàndorlok tényleg problémàsak sokszor, màsfelôl pedig ôk az egyik bàzisa a baloldalnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:00:50

@kardio1: a 65 milliós Franciaországban 60.000 munkahely semmiség ahhoz, hogy a 10 milliós Magyarországon 200.000 közmunkahely jött létre.

Az pedig politikai tahóság, ha valakinek nincsen programja, és csak azt írja ki, hogy "folytatjuk".

Az, hogy Orbán Viktor vérében van-e vonó, vagy nincs, az szerintem az értelmes ember számára lényegtelen. Az a lényeges viszont, hogy úgy viselkedik, mint a sztereotípiákban megtestesített cigány, és ez a baj.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:01:47

@kardio1: A PISA teszt a 15 éveseket méri!!!
Nem a mostani dolgozókat!!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:04:16

@kardio1: A gazdasággal a közember soha nem elégedett, mert mehetne jobban is.
A bevándorlók meg rengeteg feszültséget keltenek, mint már írtam is.

Egyébként egyetlen szóval nem állítottam azt, hogy Franciaország tökéletes ország, sőt azt sem állítottam, hogy bármelyik ország tökéletes lenne. Én csak azt állítottam, hogy a magyar oktatás színvonala Európában a béka segge alatt van, és ezt a PISA teszt is mutatja.

kardio1 2014.09.08. 19:06:29

@Jani haverja:
Mit csinàlt pontosan Berisha? Elitélték? Es mit csinàl egy középszerû magyar politikus? Miért kellett volna lemondania OV-nak? Milyen ügyben marasztaltàk el?
Hidd, ha gondolod, hogy létezik önérdektôl mentes politikus, én a tovàbbiakban nem probàllak meggyôzni az ellenkezôjérôl.
Egyébként, a korrupt politikusoknak kedvezne, ha mindenütt csak felületesen tanulnànk a nem szorosan vett gyakorlati kérdéseket: nem csak azt nem tudnàk, ki Sali Berisha, de azt sem, hol a fenében van az az Albània, vagy mi! :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 19:08:17

@DieNanny [SZ,CH]: itthon erre mindenki felkapja a fejet. en po tosan tudom:)

kardio1 2014.09.08. 19:13:48

@Jani haverja: Akkor viszont, ha a PISA mutatja, melyik oktatàs szinvonala van a béka feneke alatt, akkor Albània mélyen leszakadva követi Magyarorszàgot. Akkor most hogy is van ez?

Akkor vàrom, hogy Vietnam 15 év mùlva kezdi beelôzni a svédeket :))

Szerintem ha làtod, mit csinàlt OV 4 év alatt, akkor tudod, mi a programja, ezt nem tekinteném tahosàgnak. Az etnikai hovatartozàsànak témàjàt nem azért hoztam fel, mert engem érdekelne, hanem mert ilyen inkompetens, kontraszelektàlt alternativàja van, akinek csak ez a témàja.

Franciao.-t csak azért hoztam példànak, mert az volt a benyomàsom, hogy szerinted csak Magyarorszàgon problémàs a politika.

kardio1 2014.09.08. 19:16:08

@Jani haverja:
A fene vigye, most rontom el egy késôbbi albàniai nyaralàs esélyeit! :)) Inkàbb visszafogom magam :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:16:43

@kardio1: Berisha elvesztette a választásokat jórész a saját hibájából, és ezért lemondott minden pártbeli tisztségéről most, 2013-ban!
Orbán Viktor elvesztette a választásokat 2002-ben jórészt a saját hibájából, és nem történt semmi. Elvesztette a választásokat 2006-ban szintén jórészt a saját hibájából, és megintcsak nem történt semmi.

Nincsen tisztességes politikus, ezt én is mindig leírom, csak azért vannak ugye fokozatok...

Eközül Európa alapvető földrajza GYAKORLATI dolog, Berisha tettei meg aktuális hírek, amit nem az iskolában tanítanak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:20:06

@Babette.: Irodalom legalapjai: A Világtörténelem legjelentősebb írói-költői ERŐSEN szelektálva, a helyi ország és/vagy nyelv írói költői ERŐSEN szelektálva.

Ugyanaz, mint a magyar oktatásban, csak a szelekciót kellene ERŐSEN megnövelni, és nem kellene még a szelekció után megmaradt írónak-költőnek sem napra pontosan tudni a születési dátumát pl.

kardio1 2014.09.08. 19:22:04

@Jani haverja:
Szerintem, ha egy politikus veszit a vàlasztàsokon, még nem kell lemondania automatikusan.
Egyébként,sztem nem(csak) a sajàt hibàjàbol vesztett, és ha jol emlékszem, be is adta a lemondàsàt. Mindkétszer az àltalad nem helyeselt igérgetést àllitottàk vele szembe. Mostanra megtanulta a leckét: ha ez kell a sikerhez, ezt teszi.
Igazad van, Europa földrajza alapvetô dolog. de itt Nyugat-Europàban Europa a vasfüggönynél végetér. Még mindig.

kardio1 2014.09.08. 19:23:24

@Jani haverja: Kit hagynàl benne a programban Magyarorszàgon? (vilàg-, ill. magyar irodalom)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:34:04

@kardio1: Mivel 15 éves gyerekeket néz a PISA, ezért a nem olyan régi oktatási reform, amelyik itt zajlott, nem érezteti MÉG a hatását.

Csakhogy itt JÓ IRÁNYBA mozdultak el a dolgok, merthogy megfogadták a nemzetközi tanácsokat, és nem akartak "külön albán utat". Ahogy pl. a gazdaságban sincsen "unortodox, külön albán út".

Vietnám nem fogja egyhamar beelőzni a svédeket, mert sokkal hátrábbról indult nagyon sok mindenben.

Orbán Viktorról: Egy politikus elvileg KÖZSZOLGA kellene hogy legyen. Erre utal pl. a "miniszter" szó is. Persze nem az sehol, de legalább mások megadják valamennyire a látszatot. Az viszont a választók szembeköpése, ha valaki még programot sem csinál. Mert a "folytatjuk" szó nem csak lustaságot jelent, hanem azt is, hogy eddig tökéletes irányba haladt minden. De ez nem lenne baj. A baj, hogy majdnem 2 millió szavazópolgár ennek ellenére rá szavazott.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:35:36

@kardio1: Nem kell, én nem haragszom. Én azokra soha nem haragszom, akikkel értelmes vita van. Abból én is sokat tanulok. Én csak azokra szoktam haragudni, akik pl. vita helyett az anyámat szidják, meg hasonlók :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:38:20

@kardio1: Én azt nem állítottam egy pillanatig sem, hogy helyeseltem volna pl. Megyó ígérgetését!!! SŐT!!!

A francia földrajzoktatásról viszont vajmi keveset tudok, lehet, hogy igazad van.

2014.09.08. 19:39:38

@NIKI LAURA:

Na eddig jutottam, és már ,most nagy tételben mernék fogadni, nem fogják, nem akarják érteni miről beszélsz. Semmit nem akarnak érteni ezen a blogon, ami akár csak egy hajszálnyi árnyékot vet a tokéletes nyugatra.

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem erről van szó. Arról van szó, hogy kisíbolják a pénzt adózatlanul offshore országokba, mint Svájc. Amíg az egyszerű állampolgárok, a kkv szektor, aki ezt nem tudja megtenni, nyögi az elvonás terheit, addig a multik, az oligarchák kimentik a pénzüket. Aztán az olyan adóparadicsomok, mint Svájc, ezért a pénzmosásért, rejtegetésért vastag sápot szed, azon túl, hogy megforgatja a lopott pénzt, amin tetemes haszna van.
Utána meg ő az etalon.

M. Péter 2014.09.08. 19:40:53

@kardio1: Kínában csak Sanghajt mérik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:43:05

@kardio1: Ez nehéz, merthogy nagyon nem vagyok irodalmár alkat. A másik dolog, hogy ha az is lennék, és véletlenül valaki fontosat kifelejtenék, az nagyon kínos lenne. Tetejében pont azokra az irodalmárokra nem emlékszem már (névről sem), akik tényleg jelentéktelenek, de tudom, hogy tanultunk sok ilyenről. Nagyon régen jártam már iskolába, 45 éves vagyok :)
Természetesen az ilyenek, mint Arany, Petőfi, Kölcsey, Ady, József Attila stb. bennmaradnának, de azok sem olyan részletesen.

zuzzer 2014.09.08. 19:43:26

Elkezdtem olvasni, de elnézést az elnézésért, addig bírtam, ahol a "magyar szinthz képesti 3-4 éves elmaradásról" van szó. Ezt nem tudom megerősíteni, sőt! Ez miből jött le, talány! A 13 éves lányom szvsz néhány "brossúrával" a hasonló korabeli magyarországi gyerkőcök előtt jár. Tényleg azért, mert amit tud, azt alkalmazni is tudja. A magyarral együtt beszél három, tanul négy (ohhh német ;)) nyelven. Szerintem a félreértések egy része onnan fakad, hogy itt egy tantárgy - pölö culture generale - fed egy halom olyat, ami többnek van nálunk eladva. Másik például a science; minek külön matek, kémia, fizika, mikor ezen tantárgyon belül tanulják a felsoroltak GYAKORLATI értelemben vett hasznos részeit. Kit érdekel mikor volt a mohácsi vész? ;)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:45:20

@lexrex: Namost: Ha Svájc vastag sápot szed szerinted, akkor azért ott is van adó ugye? A logikád szerint pedig akkor Magyarország még vastagabb sápot szedne...

2014.09.08. 19:52:38

@firg_firg:

Ha a magyar oktatási rendszert megtisztítod az iskolák közötti rendkívül nagy színvonalbeli különbségtől, Finnország, és Lengyelország után a harmadik legjobb eredményt produkálja.
És mielőtt elkezdődne a körbemagyarázás, megjegyzem, hogy míg az iskolák közötti teljesítménykülönbség egy 2009-es PISA felmérés szerint Magyarországon a legmagasabb, 71,9%, addig ettől alig marad el Németország, 65,6%, vagy Hollandia, 65%.

kardio1 2014.09.08. 19:56:18

@Jani haverja:
Lehet egyébként, hogy a Fidesz honlapjàn volt részletes program, nem tudom. Lehet, hogy a "folytatjuk" csak a zanzàsitàsa volt ennek.

Az jo, ha nem ùszott el minden reményem :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:57:34

@kardio1: Még egy példa: Nekem annak idején (hú de régen volt) kötelező olvasmány volt az Iliász. Én annak ellenére, hogy rengeteg egyéb könyvet olvastam, ezt nem voltam hajlandó elolvasni :) Nem is olvastam el, helyette megszereztem a kivonatát nyomtatott formában. Ez emlékezetem szerint egy kb. 20 oldalas könyvecske volt (sima prózában leírva a lényeg).
Ezt háromszor elolvastam, és ÖTÖS dolgozatot írtam az Iliászból!

Szerintem ez a logikus. Tanítani kell az Iliászról, de nem kell elolvastatni, elég az, ha tudja a gyerek, miről szól.

2014.09.08. 19:58:06

Na akkor egy kérdés közben. Ha annyira szar a magyar oktatási rendszer, ti hogyan tudtok érvényesülni külföldön. Nagy tételben van kereslet a hülyékre, vagy egyenként zsenik vagytok?

kardio1 2014.09.08. 19:59:35

Még az jutott eszembe, hogy ha a magyarorszàgi oktatàs ennyire rossz, miért van az, hogy legtöbbünk gyerekeinek a nyelvi nehézségektôl eltekintve kezdetektôl nincs különösebb problémàja a külföldi iskolàban?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 19:59:54

@kardio1: Nem, pont erről cikkezett az egész internet, hogy a Fidesz honlapján volt ez az egy szó a választási program!!!

zuzzer 2014.09.08. 20:00:50

@lexrex: amellett, hogy zseni vagyok, szerény is. Ezzel az eleggyel már messzire lehet jutni.

2014.09.08. 20:00:53

@Jani haverja:

Neked meg konkrétan javasolnám a lexikális tudás pótlását. Egyre inkább az a meggyőződésem , kb annyi eszed van, mint ami az avatarodon a bográcsban látszik.

kardio1 2014.09.08. 20:01:10

Nem vagyok lexrex, a félreértések elkerülése végett. Most làtom, hogy hasonlo kérdést vetettem fel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:03:15

@lexrex: Van aki nagyon jó képességű közülünk, van aki teljesen más irányba ment (mint pl. én), és van olyan is, aki 3 diplomával mosogat (mert nem piacképes diplomái vannak), de még mindig jobb életszínvonalon él, mint Magyarországon élne a három diplomájával, valamelyik szakmájában elhelyezkedve. Vegyes nagyon a kép.

2014.09.08. 20:04:17

@Jani haverja:

Egyébként már egy másik blogon leírták neked: az észt hanggal nem lehet pótolni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:09:54

@kardio1: Azért, mert más az egész rendszer. Egyrészt kisiskolában (pl. nálunk elsősként itt kezdett a kisfiam) nincsen nagy gond, nem túl nagy még a különbség, még második-harmadik osztályban sem.
A nagyobbaknál meg főleg Nyugat-Európában toleránsabbak az iskolák, merthogy rengeteg bevándorló van, így vannak direkt rájuk szakosodott iskolák, vagy tanfolyamok. Persze ezek az iskolák, vagy tanfolyamok elsősorban a nyelvi nehézségek miatt vannak, de azalatt, ami alatt a gyerekek megtanulják rendesen a nyelvet, azalatt általában ledolgozzák a különbséget is. És később át tudnak menni normál osztályba, vagy elhagyják a tanfolyamot.
Sokféle variáció van, de mindenesetre szinte egyik bevándorló gyerekkel sem úgy bánnak, mint az ott születettekkel, legalábbis kezdetben.

morsels (törölt) 2014.09.08. 20:10:23

@blackhair-lady:
Manapsag mar szinte minden electromos cucc (hajszaritotol a laptopokig) dual, or multi voltage.
Tehat csak az adapter kell, a tapegyseg meg tudja, hogy hova dugtak be :-).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 20:10:34

@lexrex:

Jókat írtok,de az embereket csak a végeredmény érdekli. Úgyse gondolkodik el senki semmi ilyesmin. Megkapja a 3 ezer frankját és örül hogy részese lehet a svájci álomnak. Igaz szolgáltatásokért meg hazarohangál, de az meg ugye senkit sem érdekel! A lényeg hogy meg lehet szorozni a 3 ezret 260 al és lehet vele vagizni hazafelé.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 20:10:56

@lexrex:

Te egy szabadságharcos vagy :) Ha látná az átlag magyar hogy a többség hogy él pl Nyugaton, akkor már nem lenne depressziós annyi mindenki. Én hiába kiabálom az éterbe hogy egy konyhában kuporgok és próbálok kuporgatni valami maradandóra, senki nem hallja meg. Ők csak annyit hallanak meg amennyi elég az álmokhoz. A forintosított fizetéseket meg a tündérmeséket.De készül a posztom, hamarosan beküldöm, alaposan le lesz rántva a lepel a Nyugatról.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:11:56

@lexrex: Én nem hanggal vitatkozom általában. Normál vitában csak azt hangsúlyozom ki, ami fontos. Hülyékkel való vitában viszont - amikor már harmadszor írom le ugyanazokat a tényeket, és az illető akkor sem veszi figyelembe - negyedszerre már csupa nagybetűkkel írok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:13:40

@házelőtthinta: Ha ennyire utálod a nyugatot, akkor miért nem költözöl vissza Magyarországra?

DieNanny CH 2014.09.08. 20:17:01

@lexrex:

Ha Mo. változtatni akarna, akkor "ellopná" az ötleteket a jól menő országoktól. Akár, hogy ott, Mo-on is lehessen offshore számlákat nyitni. Vagy bármi mást. Szerinted mit csinálnának a magyar bankok a hozzájuk befolyt pénzzel?
(Költői kérdés volt.)

szaszo71(D) 2014.09.08. 20:19:02

@lexrex: Szerintem HÁ alszik. Az ilyen hozzászólásoknak semmi keresnivalója nincs itt.

DieNanny CH 2014.09.08. 20:19:37

@lexrex:

"addig a multik, az oligarchák kimentik a pénzüket. "

És miért mentik ki a pénzüket? Mert nem éri meg nekik Mo-on tartani. Miért nem éri meg Mo-on tartani? Mert a politikusok olyan törvényeket hoznak, ami megsarcolja a bankokat, azok meg áthárítják a számlatulajdonosokra.

2014.09.08. 20:20:57

@Jani haverja:

Te, haver, figyelj! Lehet, hogy az egész nyugati világ titokban tátott szájjal csodálja Albániát? Lehet hogy titkos kormányzati szervek már tanulmányozzák az albán módszert?
Nincs azzal semmi baj, hogy szereted az új hazádat. Sőt! Tiszteletre méltó. De engedd már/engedjétek már meg nekünk, hogy mi is szeressük Magyarországot. Az összes hibájával együtt.
És én fölemelem, föl fogom emelni a hangom, amikor ti itt úgy gondoljátok, hogy a legalapvetőbb háttérismeretek nélkül, évek óta külföldön élve oszthatjátok hazafelé az észt.

DieNanny CH 2014.09.08. 20:21:44

@lexrex:

"Nagy tételben van kereslet a hülyékre, vagy egyenként zsenik vagytok?"

Természetesen az utóbbi.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:22:52

@lexrex: Személyeskedésre mindenkinek csak egyszer válaszolok, Neked is megteszem.

szaszo71(D) 2014.09.08. 20:27:08

Kedves Határátkelő!
Ha lexrex-nem esetleg már adtál volna jogot az egyszerű hozzászólásra, ezennel kérlek, hogy vond vissza.
Lassan már szinte semmilyen oldalon nem lehet értelmesen beszélgetni, mert ha valaki nem otthon él és kritikát fogalmaz meg, az azonnal "köpköd". Ettől ezt a blogot meg kellene menteni.

puhacica 2014.09.08. 20:28:45

@DieNanny [SZ,CH]: ertem. es koszonom, hogy felhivtad ra a figyelmem! :)

@házelőtthinta: na. legutobb megfogadtam, hogy tobbe nem allok szoba veled. raadasul en erre a kerdesre mar valaszoltam neked, de mivel udvarias, jolnevelt gyerek vagyok, tessek meg egyszer: vannak terveink, celok, amiknek az eleresehez stabilitasra van szukseg. ha belevagunk, nem engedhetjuk meg magunknak, hogy egyik naprol a masikra elvegyek a fizetesunk egy reszet, mint ahogy most tettek. ezen kivul itthon, a mi szakmankban munkat sogor-koma-jobarat harmassal lehet talalni. nekunk ilyenjeink nincsenek, sajat erobol van mindenunk. illetve van egy ujdonsag, ami nemreg fogalmazodott meg bennem: nincs nagyon hova tovabb lepnem szakmailag. minden tv-s mufajban kiprobaltam magam, kiveve az elo vagas, de az kicsit kulon mufaj. vagy nem is kicsit. szoval jo lenne tanulni meg.

most viszont te jossz: mikor meggyanusitottal, hogy _biztos_ egy lakassal, egzisztenciaval rendelkezo embert talaltam magamnak, megirtam, hogy anyukajanal lakott, munkanelkuli volt es takaritokent is dolgozott, hirtelen elhallgattal. rakerdeztem erre meg egyszer, a valasz akkor is a csend volt. szoval mondanal ra vegre valamit? segitek, eleg lesz annyi: "bocs, nem volt igazam!"

@Babette.: a remeny hal meg utoljara.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:31:27

@lexrex: Az egész nyugati világ csodálja Albániát és nem titokban azokban a dolgokban, amiben Albánia megérdemli. Pl. a Nemzetközi Valutaalap honlapján úgymond "referenciaként" van feltüntetve Albánia, ugyanis a kölcsönt a lehető legnagyobb hatásfokkal tudta hasznosítani gazdaságfejlesztésre.
Albániában a politikusok ugyanis nem "külön albán utat járnak", hanem megfogadják a hozzáértőbbek tanácsát!

Te szeretheted nyugodtan Magyarországot. Mi pedig nem hazafelé osztjuk az észt, hanem egymással beszélgetünk, egészen addig, amíg nem jön egy ilyen ember, mint pl. Te. Ez a blog ugyanis nekünk szól, akik eljöttünk Magyarországról, valamint azoknak, akik a közeljövőben el szeretnének jönni. Persze olvashatja ezt bárki, nem tilos ez, csak éppen itt nem mi osztjuk az észt ezen a blogon szerintem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:36:11

@lexrex: Ennek a blognak a címe az, hogy "Határátkelő".
A mottója pedig ez volt legalábbis:
"Az ország átlépett egy határt. Mi is átléptük"

Mire következtetsz ebből? Szerinted kiknek és kikről szól ez a blog?

szaszo71(D) 2014.09.08. 20:37:01

@lexrex: Idézz tőlem csak 1 ilyet is.
Én nem szoktam másokat minősíteni. Engem viszont sokan. A legjobban az tetszett, mikor egy másik oldalon (egyébként pont oktatási témával kapcsolatban) azt írta valami okos, hogy én egy kommunista liberális zsidó vagyok:)))

puhacica 2014.09.08. 20:39:12

@lexrex: ha meg valaki itthon el es maskepp latja, az zsido(berenc), libsibolsi, gyikember, hazaarulo... vagy tevednek?

blackhairlady 2014.09.08. 20:42:30

@Jani haverja: De pont itt veszne el az irodalom lenyege.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 20:42:42

@Jani haverja: csakhogyaz ilisznak nemcsak a tortenet a lenyege. mondjuk mas konyvnek sem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:45:53

@lexrex: Ha elolvasnád a jóval fentebbi kommenteket is, akkor rájönnél, hogy pont ennek a poszt kommentjei között ugyanez már volt téma. Meg is láttuk az okokat, vázoltuk is nagyjából a következményeket.

A nagyjából egyöntetűen vázolt következmények meg nem túl rózsásak Magyarország számára.

Ezen kívül mi (az itteni nagy többség) se nem akarunk mártírok lenni, se nem akarunk forradalmárok lenni, sőt még politikusok sem akarunk lenni. Mi ÉLNI szeretnénk, és ami a legfontosabb: a lehető legjobb módon felnevelni a saját gyerekeinket! Mindezeket pedig nem vagyunk feláldozni egy ködösen megfogalmazott HAZA fogalmáért, főleg úgy, hogy reménytelen is lenne.

De azért hadd beszélgessünk már ezen a nekünk létrehozott, és rólunk szóló blogban...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 20:47:10

@puhacica:

Ja igen, nem volt igazam, kivétel vagy! Ennyi. A többség viszont nem hogy anyukájukkal lakó munkanélküliekkel, hanem még anyukájukkal élő, dolgozó emberekkel se szívesen ismerkedik. Tudom, mert tapasztaltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:48:00

@blackhair-lady: Nem lehet mindent megtanítani 8-9 év általános iskola alatt. Szelektálni kell, de nagyon! Akkor alaposabb a tudás, a szelektálás után is megmaradt rész tudása.
@Babette.: Tudom, de lásd fentebb, amit leírtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 20:49:28

@házelőtthinta: miert is kene olyannal ismerkedni, aki sajat magarol sem tud gondoskodni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 20:50:33

@puhacica: Gondolom a HÁ is ezért tette be ezt a két svájci beszámolót mára, mert tudta, hogy minek a világnapja van :)

blackhairlady 2014.09.08. 20:52:11

@szaszo71(D): "kommunista liberális zsidó "
Ezt a 3 szot igy egyutt?:)))

blackhairlady 2014.09.08. 20:54:18

@Babette.: Pontoson. Olvasni nem azert olvasunk mert gyorsan meg akarunk tudni egy tortenetet, hanem magaert az olvasas oromeert.
Azzal viszont egyet ertek sokakkal, hogy a kotelezo olvasmanyok listajat erosen at kene nezni es beszelni.

szaszo71(D) 2014.09.08. 20:54:57

@blackhair-lady: Igen, szerintem is jó. Azóta bármit mondhatok, ez felmentést ad minden alól:)))

puhacica 2014.09.08. 20:56:46

@házelőtthinta: ennyi. de ha egy kivetel van, akkor akad tobb is. viszont ezt mar nem varom el, hogy elismerd, egy napra egy "gyozelem" eleg. :D

@blackhair-lady: ja, mindig nevelek parat, biztos ami biztos alapon. :)

@Jani haverja: na latod, ez eszembe se jutott. :)

blackhairlady 2014.09.08. 20:57:13

@Jani haverja: De akkor mi lesz PIZA teszttel?

Kozben meg eszembe jutott az oraszam csokkenesrol, hogy itt nalunk minden nap van minden ora. Tehat az ev minden napjan ugyanazt a tantargyat tanuljak pontosn abban az idoben.

puhacica 2014.09.08. 21:02:01

@blackhair-lady: azert van, hogy gyorsan meg akarjuk tudni, mi lesz a vege! foleg, ha valami nagyon jo es izgi van a kezunkben. :) meg sose fordult elo, hogy megnezzem, mi tortenik vegul, de volt mar, hogy nem sok kellett hozza. furcsa modon leginkabb ponyvaknal erzem erre a kesztetest! :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 21:04:05

@blackhair-lady: Igen, nagyon át kéne nézni a kötelező olvasmányok listáját is. Egyrészt jóval kevesebb kellene belőle (ha egyáltalán kellene), másrészt meg a lista teljes tartalma néhány kivételtől eltekintve abszolút el van rugaszkodva a mai kortól Magyarországon sajnos.

Viszont egy sztori: Tavaly nyáron magyar barátokkal beszélgettünk itt egy étteremben. Odajön hozzánk egy kb. 70 éves albán ember, és szinte akcentus nélkül a következőt mondja:
"Szabadság, szerelem,
E kettő kell nekem"

Kiderült, ennyi volt az összes magyar tudása, egy szót nem tudott mást magyarul. Aztán megkérdeztem tőle, hogy ezt honnan tudja? Azt mondta, az iskolában tanultak Petőfiről, de csak ezt az egy versét, ez a vers (illetve ez a két sor) meg annyira megtetszett neki, hogy később egy akkoriban itt dolgozó magyar mérnöktől megkérdezte, hogy ez hogyan van magyarul, majd szinte akcentustól mentesen meg is tanulta :)

És tényleg: Petőfi életművének (és életének) a leglényegesebb részét ez a két sor nagyon szépen összefoglalja. Egy külföldinek bőven elég ennyit tudni Petőfiról.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 21:09:37

@blackhair-lady: A PISA teszt nem a lexikális tudást méri elsősorban!

Itt meg alsóban hiába van órarend, a gyerekeknek mindig olyan órája van, amit a tanító néni szükségesnek lát :) Tornaóra pl. akkor van, amikor a gyerekek már nem figyelnek az órán :) A nyelv, meg a matematika, stb. meg esetleges sorrendben és esetleges időtartamban :)
Mármint úgy, ahogyan azt a tanítónéni szükségesnek látja aznap, hogy ne legyen semmiből elmaradás. Természetesen a szünet itt is szünet, de egy órán belül viszont előfordul váltás, tehát pl. még 15 perc nyelv a következő órában és utána matematika, meg hasonlók.

blackhairlady 2014.09.08. 21:13:09

@Jani haverja: Hat ez az. Te folyton a PISA tesztet hozod fel peldanak, hogy mennyire le vagyunk maradva, kepzeld el, hogy ha oraszam csokkentes lenne akkor hogy le lennenk maradva.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 21:14:28

@blackhair-lady: Egy magyarnak ennél azért többet kellene tudnia Petőfiről. Viszont Homéroszról pl. kb. ennyi terjedelemben, vagy ennél minimálisan többet.

blackhairlady 2014.09.08. 21:14:57

Azonnal beiratkozok a menzara:(

DieNanny CH 2014.09.08. 21:15:58

@blackhair-lady:

Akkor össz-vissz 7-8 tantárgy van csak?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 21:17:01

@blackhair-lady: A válaszom az, hogy nagyon nem így van.

Nézd meg pl. a finn oktatást! Ott sokkal kevesebb órája (legalábbis tanórája) van a gyerekeknek. Csakhogy azt a tudást, amit tanulnak, azt tényleg elsajátítják, valamint alkalmazni is tudják a gyakorlatban!

DieNanny CH 2014.09.08. 21:19:03

@Jani haverja:

Mostanában visszagondolva pl a Hétkrajcárra, én bevallom, nem akarom, hogy egy 8-9 éves ilyennel szembesüljön. Ez annyira szomorú történet, hogy ki kellene szedni a kötelezőkből alsóban.
Ráér ilyen történetekre később... Vagy túl érzelmes vagyok?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 21:23:42

@DieNanny [SZ,CH]: Nem hiszem, hogy túl érzelmes vagy, sőt!
Meg értesz is a gyerekekhez.

Egyébként én csak a saját gyerekemhez értek valamennyire, de tökéletesen egyetértek Veled ebben is. Én azt látom, hogy a gyereknek kedvet kellene csinálni az olvasáshoz, és nem szomorú, meg az életkora számára még túl komoly történeteket olvastatni vele, mert azokkal inkább elveszik a kedvét az olvasástól.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 21:29:27

@Babette.:

Tehát csak azzal kell ismerkedni aki virítja a kecót. És még tőlem kérdezitek miért utálom ezt az egészet. De mivel megint nem engedik ki csomó hozzászólásom én befejeztem mára a kommentelést. Ennek így semmi értelme hogy leírok egy velős választ és ki se kerül.

i got my (törölt) 2014.09.08. 21:29:27

@lexrex: nem kéne annyira félteni az országot orbántól és társaitól. pontosan olyan az elit, amilyen a köznép. pontosan ilyen elitet érdemel az ország.

Határátkelő 2014.09.08. 21:29:50

@házelőtthinta: Talán próbálj meg nem személyeskedni.

kardio1 2014.09.08. 21:51:19

@Jani haverja: En pont nem erre gondoltam. Hogy érthetôbb legyen: a mi gyerekeink bekerülve egy külföldi iskolàba, nem szorulnak a nyelvin kivül màs felzàrkoztatàsra, sôt kezdetektôl a legjobbak között vannak. Es ez nemcsak a magyarokat érinti a szûkebb ismeretségi körömben, hanem a lengyeleket és bolgàrokat is. Viszont az angol gyerekek beolvadnak az àtlagba. Ezért nem gondolom, hogy a magyar oktatàs annyira rossz volna. Nyilvàn nem tökéletes, messze nem az. De az errefelé honos "csak ne stresszeljen a gyerek, nem az a fontos, hogy tanuljon, hanem hogy jol érezze magàt" hozzààllàs sem a csùcsok csùcsa.

DieNanny CH 2014.09.08. 21:53:37

@Jani haverja:

Pl a Fecskék és Fruskák. Fogalmam sincs már, milyen nemzetiségű az írója és hol játszódik, de milyen jópofa, hogy csónakon járnak át egy szigetre, meg éjszaka harcolnak egymással...
Míg oviban dolgoztam, rászoktam, hogy a gyerekkönyvtárunkba mentem könyvet kölcsönözni. Rengeteg kortárs regényt ('90 után írottakat a világ minden tájáról) olvastam így, egyik jobb, mint a másik!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:06:38

@kardio1: Félreértelmezed! Nem az a cél, hogy a gyerek szimplán jól érezze magát, hanem az, hogy szeressen és megtanuljon tanulni!
Ezt a magyar oktatás jórészt elveszi a gyerekektől.

A másik: Valószínűleg nem az a 20-30% magyar emberről beszélsz a külföldi iskolában való jó szerepléskor, amelyekről viszont a fentebb említett cikk szól, de még egyszer belinkelem:
m.hvg.hu/plazs/20140908_irastudatlansag_elleni_kuzdelem_vilagnap

Mert ezek - ha kimennek is külföldre, majdnem hogy csak és kizárólag segélyért tudnak kimenni, a gyerekeik meg speciális iskolába járnak külföldön.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.08. 22:07:34

@labirintus1: A blogom legújabb cikkében megtalálod. Kint lesz kb. 10 percen belül.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:10:07

@DieNanny [SZ,CH]: Ez a Te szakmádba tartozik, nem az enyémbe igazából :)
Mindenesetre azt én is tudom, vagyis inkább valószínűsítem, hogy a kortárs (gyerekeknek szóló) irodalom minden bizonnyak közelebb áll a mai világhoz, a mai gyerekekhez, mint a 100 évnél régebbi irodalom.

kardio1 2014.09.08. 22:11:18

@Jani haverja:
Ez az oktatàsi téma egy végeérhetetlen teleregény ! :)
En mindenesetre azt làtom, hogy mi, akik itt irogatunk, a jelenleginél is hagyomànyosabb oktatàst kaptunk otthon, mégis jol elboldogulunk. Te pl. megtanultad azokat a pénzügy ismereteket, amik a vàllalkozàsodhoz kellenek. De forditott esetben nem ülnél le elolvasni az Iliàszt, még kivonatos formàban sem. Igy most tàjékozottabb ember vagy és a vilàgban is elboldogulsz.
Szerintem az iskolàk egyébként az adott tàrsadalomra készitenek fel. Nyugat-Europàban a mindennapi élet kevesebb kihivàs elé àllitja az embert, mint a vilàg kevésbé szerencsés részein. Igy kevesebb tényszerû ismeretanyag is elég. Minden ott van az interneten. Baj csak akkor van, ha elmegy az àram, nincs hàlozat stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 22:16:35

@házelőtthinta: nem. azzal, akinek tarsa lehet lenni, nem az anyukaja.
masreszt ha nem tudsz magadrol se gondoskodni, hogyan tudnal a csaladodrol.
ilyen egyszeru.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:20:18

@kardio1: Egy részében igazad van, mégpedig abban, hogy nem szabad csak és kizárólag a legmodernebb technikákra hagyatkozni.

Épp ezért tanítanak meg Nyugat-Európában több alapvető gyakorlati dolgot is.

De szerintem Nyugat-Európában éppen annyi kihívással találkozik egy ember az életében, mint Magyarországon, vagy bárhol a Világban, csak esetleg másokkal.

Az egy dolog, hogy pl. én, meg sokan mások kitűnőek, vagy 4,5 felettiek voltunk gimnázium végéig. Mi ezt bírtuk, és sok magyar iskolás jelenleg is bírja. A legnagyobb gond azonban az ebben a cikkben említett 20-30 %-kal van (megint belinkelem:
m.hvg.hu/plazs/20140908_irastudatlansag_elleni_kuzdelem_vilagnap

Nyugat-Európában nagyon sokkal kevesebb ez a százalék! EZ a magyar oktatási rendszer őrült nagy hibája, mert - ha 30%-ot veszünk - az a lakosság majdnem 1/3-a!!!
Azon kívül Magyarországon még a jó képességű gyerekek is stresszelnek. Tudod, hogy mennyi későbbi betegséget fog majd okozni ez? Az egyik ok, hogy miért beteg a magyar társadalom, betegebb, mint a többi. Meg egyébként is: Minek feleslegesen stresszben tartani bárkit is?

kardio1 2014.09.08. 22:21:21

@Jani haverja: Elolvastam a cikket. Egyrészt: a felekezeti, szigorùbb iskolàk jobban teljesitettek. Gondolom, ezekben nem volt stresszmentesebb a diàkok élete, és igencsak követeltek tôlük.
Màsrészt, aki magyarul funkcionàlis analfabéta, azok nemigen mennek lkülföldre és az itteni törzstagsàgbol senkit nem sorolnék ide. Ugyhogy amit a gyerekeink külföldi iskolàban nyùjtott, a helyiekénél jobb teljesitményérôl irtam, ez a cikk nem càfolja.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.08. 22:24:00

@Babette.:

És azok a fiatalok akik a haverjaikkal költöznek össze hogy egyáltalán meg tudjanak élni? Ők se tudnak gondoskodni magukról?

kardio1 2014.09.08. 22:24:50

@Jani haverja: En csak a francia helyzetet làtom. Ha itt olvasod a médiumokat, ugyanazokat a vészharangokat kongatjàk, mint Magyarorszàgon. Funkcionàlis analfabétàk növekvô tömege. SMS-nemzedék és még sorolhatnàm.

kardio1 2014.09.08. 22:29:25

@Jani haverja:
Neked egyébként mi a hosszù tàvù terved? Albàniàban maradtok végleg? Gyereked ott fog végig tanulni, csalàdot alapitani?
Szo mi szo, egyedi orszàgvàlasztàs a tiéd! Nem sok embernek jut eszébe az az orszàg, ha külföldre kivàn költözni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:36:57

@kardio1: A felekezeti iskolákban sok helyen felvételi vizsga van!

Abban meg egyetértünk, hogy a funkcionális analfabéták max. esetleg segélyért mennek külföldre.

De itt nem a mi gyerekeinkről van szó, hanem egész Magyarországról, arról, hogy valakinek életük végéig el kell tartani a rengeteg funkcionális analfabétát, akiket a magyar oktatási rendszer tömegével termel ki, és ez a magyar oktatási rendszerben a baj.

M. Péter 2014.09.08. 22:37:16

@Jani haverja: Sőt, egyenesen be kéne tiltani a gyerek olvasson, mert a végén még saját véleménye lesz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:44:15

@kardio1: Egyelőre maradunk itt. Aztán meglátjuk majd, hogy hova fejlődik az ország. Az, hogy a most 10 éves kisfiam mit fog csinálni majd a felnőtt életében, hol fog élni, stb. az az ő döntése lesz.
Csak a magyarok között egyedi az országválasztásunk, itt van pl. ez a cikk:
hvg.hu/gazdasag/20140610_Ki_nem_talalnank_hova_migralnak_az_olaszo

De rengeteg eredeti, született amerikai is jön ide letelepedni (legalábbis Albánia méretéhez képest rengeteg), hogy egyéb nációkról ne beszéljek.

Az előző kommentedre: Igen, Franciaországban is kongatják a vészharangot, nem is véletlenül, mert valószínűleg ott is nő a funkcionális analfabéták száma. De ott ez egyrészt az afrikai bevándorlók miatt is van, másrészt pedig még mindig jóval kevesebb a funkcionális analfabéták száma, mint Magyarországon. Persze egyik ország, és egyik oktatási rendszer sem tökéletes, de azért van jobb, meg rosszabb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 22:46:29

@M. Péter: Én pont azt írtam, hogy a gyerekekkel nem megutáltatni kell kötelező olvasmányokkal az olvasást, hanem megszerettetni más módszerekkel (és akkor tényleg saját véleménye lesz az olvasás által).

kardio1 2014.09.08. 22:54:35

Még egy gondolat bùcsùzàsk&pp ma estére: kötelezô olvasmànyként valami Làzàr Ervintôl? Az ô mûveinak a nyelvezete is csodàlatos, nemcsak a történet jo.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.08. 23:03:26

@kardio1: Sok magyar írónak csodálatos a nyelvezete, és egyáltalán maga a magyar nyelv is kifejező, nagyon nagy szókészlettel bíró, nagyon árnyalható nyelv, úgyhogy ezen nem sok minden csodálkozni való van. Pl. az albán nyelv szókincse a magyarnak csak a töredéke (nem az én szókincsem, hanem a született albán értelmiségé).

Ettől függetlenül a köznapi életben lévő praktikus dolgokat is oktatni kell(ene) Magyarországon.

Én meg belinkelek egy érdekes kisfilmet, sajnos elenyészően kevés benne az angol szöveg, a többsége albán. Arról szól, hogy egy született amerikai hölgy miért költözött ide Albániába, tetejében a zsúfolt New York-ból Albánia egyik itteni viszonylatban is Isten háta mögötti vidékére. Röviden: az itteni emberek, és a szinte érintetlen természet miatt.
www.youtube.com/watch?v=-48jePy1uFM

Lassanként én is eltolom képletesen a biciklit :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.08. 23:08:22

@Babette.: Oké, mindegy, hogy hívják, csak működjön.

Na ki?

blackhairlady 2014.09.08. 23:15:48

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, de itt egyben van a foldrajz-tortenelem (social studies) es a fizika-kemia-biologia (science). Ezen belul nem vagyok benen biztos hany oraban tanuljak az egyes tantargyakat.
Ez van altalanos iskola 8.-ig. Most 9.-ben World Geographic es Biologia. Belenztem a foldrajz konyvbe ami ha jol emlekszem majdnem 5 kilo (tegnap Turchinak lemertem), es minden kontinensrol tanulnak. Ilyet is talaltam benen, hogy Russia and the Westwrn Republics, The struggle for economic reform, The soviet union's nuclear legacy, Migration and Conyuest, stb...

Muscari 2014.09.08. 23:33:11

@DieNanny [SZ,CH]: Arthur Ransome és angol, itt is játszódnak a történetek Lake District-ben. Az én kedvencem a Galambposta című rész volt, vagy tizenotszor elolvastam.

Tökéletes arra, hogy a kisiskolásoknak megszerettessuk az olvasás.

Vegignezve ezt a hosszú vitát arra jutottam, hogy mindenkinek van valami igaza (kivéve lexit, aki csak kötekedni jár ide)

blackhairlady 2014.09.08. 23:49:14

@Muscari: Akkor most irjuk meg a javaslatainkat az oktatasi miniszternek!:))

NorthPier 2014.09.08. 23:52:24

@svájci sapka (ch):
"Tök jó, hogy itt tanítanak róla, otthon nem. :( "
Mire gondoltál? Pikler Emmire, vagy a hospitalizálódásra?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.09. 00:21:26

@blackhair-lady: Foganatja meg annyi lenne, mintha mindenki elmagyarázná a vele éppen szemben lévő falnak :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.09. 03:05:33

hócipőm televan azzal, hogy ha az ember valamit kritizál, agy ne is kiritzál, hanem egy általa ismert, szerinte jobb rendszerről ír, akkor máris "köpköd".
aki oda meg vissza van a magyar oktatásról, kérem, foglalja össze az első és a második rigómezei csata közötti különbségeket, vázolja fel a Nyugat korszakait, írja fel a nátrium atomszerkezetét. és rajzolja le a sinus, cosinus, tangens mibenlétét. (nekem sem megy, pedig én is tudtam ezeket a dolgokat valamikor régen.)
és ugye gondolom, tisztában van a KLIK tevékenységével, az iskolák ellehetetlenítésével, és a 3 hónap alatt összegányolt kísérleti tankönyvek minőségével, amivel pl kidobták az ablakon az évtizedek alatt kifejlesztett és sokak által használt Meixner-módszert is.
esetleg az ember azért kritizál, meg követi a dolgokat a messziből, mert aggódik.
a kísérleti tankönyvek egyébként itt:
www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek
az ötödikes erkölcstan könyv konkrétan szerintem egészen értelmes, illetve, kb akármiből akármit ki lehet hozni végülis.én továbbra is fenntartom, hogy jobb lenne nem külön, steril tantárgyként tanítani.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.09. 03:34:22

Kär, hogy ma nem tudtam itt lenni...
Csak gyorsan:
4db unokaöccs van, 2 francia, 2 olasz részen. A legidösebb kömüvestanulo lett idéntöl, CHF 1500 havi "keresete" lesz.
A mäsik az olasz részröl gimiben nyomja. Eddig csak a franciärol tudtam, de 1hete meglepett, németül szolt hozzäm... Kiderült, németül is tanitjäk. :-)
A francia részröl a 2sräc szintén gimis. Näluk az angol van elötérben, valamint az olasz, mint 2. nyelv. Näluk amugy is keményebben megy a nyelvtanuläs szülöi nyomäsra, bär ezt ügyesen titkoltäk elölem... kicsit szégyellös kamaszok, meg amugy sem én vagyok az érdeklödésük középpontjäban. :-)))

2014.09.09. 05:36:10

Off:
Ma egesz nap havazott Calgaryban, esett 5 cm ho, tobbszor is:) Tegnap +26C meleg, gyonyoru napsutes volt.
www.theweathernetwork.com/alerts/high-alert/canada/alberta/calgary
I Love Canada! :))))
On:

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.09. 06:36:07

Látom, megint nem "jöttek" az írok. Pedig jó lett volna velük beszélni a témáról.
:(

2014.09.09. 07:25:53

@flash.gordon: Ettől félek a legkevésbé. Nem a segélyes v. nyugdíjas emberek szoktak kivándorolni.

2014.09.09. 07:35:42

@házelőtthinta: Szuper. Menj vissza akkor Mo.-ra.

2014.09.09. 07:47:53

@lexrex: Olyan kritikát akartok megcáfolni, amik legtöbbször tényeken alapszanak. Aztán csodálkoztok, hogy nem sokan értenek veletek egyet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.09. 08:27:37

@Philosoraptor: Szóval akkor mennyi nyugdíjat tartanál reálisnak?

Szerintem fokozná a kivándorlást mert nagyon sok nyugdíjas kénytelen a gyerekét patronálni a pénzéből mivel az nem talál munkát.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.09. 09:06:23

@kardio1: ne haragudj már, de miből gondolod hogy a nem-szakbarbár képzés JÓ? Szerintem itthon empirikusan bizonyítottuk, hogy nem jó, de legalább SZAR.
Tények a magyar oktatásban felnőtt emberekről:
- szaktudásuk gyenge
- kreativitásuk gyenge
- problémamegoldás, analitikus gondolkodás ismeretlen fogalom
- de legalább az átfogó lexikális "általános műveltség" tananyagból sem emlékeznek semmire sem, mivel az tök haszontalan.

:D

2014.09.09. 09:44:44

@flash.gordon: Hát ezt most nagyon rohadékul fog hangzani tőlem, de én pl. a több százezres nyugdíjakat nem tartom reálisnak, legalábbis addig biztosan nem, amíg az átlagkereset nettó 80-120 között mozog. Nincsenek egyáltalán egálban.

Hogy mit tartok reálisnak, fogalmam sincsen. Nagyon drága az élelmiszer és a lakhatás is, a nyugdíjas se fizet kevesebbet, ő is forintban kapja meg a pénzét. Alapvetően ez az egész magyar rendszer el van b@szva, ebből még később hatalmas nagy problémák lesznek.

A megoldás talán az lett volna, hogy még évtizedekkel ezelőtt eltörlik a jelenlegi rendszert, és mondjuk úgy lenne nyugdíjad, hogy te is fizetsz nyugdíjjárulékot meg a munkáltatód is, ahogy működik normális országokban, és nem az állam "adja", másoktól elvéve. Én ezt tartanám normálisnak. Az a baj, hogy most már idő sincsen ezeket megvalósítani, még 20 év és már ott lesznek a mostani 40 évesek is a nyugdíj küszöbén. Egyszerűen nem lehet ilyen fizetésekből 20-30 évre eltenni pénzt, hogy majd utána abból éljenek meg. Rakj el havonta mondjuk 100 ezret, csak mondtam valamit....

A másik baj, hogy ezekre törekvések sincsenek a felső vezetésben. Se arra, hogy ne legyen mutyi meg ilyen szintű korrupció, jobb legyen a gazdaságunk, jobban éljenek az emberek. Nekem nincsenek illúzióm, szerintem az én anyám már nem fog kapni nyugdíjat, v. csak annyit, amennyiből majd éhen tud halni. A jövő ez lesz. Majd most a gyerekeknek kell támogatni a szüleiket. Amivel amúgy nem lenne semmi probléma, ha lenne miből. Mert a fizetések nem fognak üres ígéretekre nőni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.09. 10:28:56

@Philosoraptor: Vilt próbálkozás a nyugdíjak megreformálására már jó régóta. Úgy hívták: Magánnyugdíjpénztár. Ez lett volna az egyetlen esélye Magyarországnak, hogy nehezen, de szép lassan kikerüljön az általad vázolt ördögi körből. Csakhogy az ott sok év alatt összegyűlt pénzt az előző Fidesz kormány lenyúlta, és eltapsikolta 2 év alatt úgy, hogy semmi látszatja sem lett. :(

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.09. 10:42:19

@Philosoraptor: Na általában az ilyen nyugdíjkérdéseknek ez a vége. Mindenki elmondja, hogy nyesegessük meg a nyuggerek pénzét de, amikor konkrét számoknak kellene elhangoznia akkor már nagyobb a csend.

Több százezres nyugdíja nem tudom kinek van otthon de az átlagnak tuti nem. Lehet, hogy azokból lehet nyesegetni kérdés, hogy mennyi marad meg akkor és az mire elég.

@Jani haverja: Itt szeretnék erre az ellenzék által sokat felhozott közhelyre reagálni, aminek tartalma körülbelül annyi, hogy: és akkor jött az a csúnya Orbán Viktor és lenyúlta a nyugdíjakat.

Az állítás önmagában igaz csak azt felejtik el sokan, hogy annak idején ugyanúgy a megkérdezésünk nélkül léptettek be minket a magánnyugdíj pénztárba, mint, ahogy a megszűnésére sem volt befolyásunk. Ráadásul azt felejtik el az Orbán kormány szidók közül sokan, hogy a nyugdíj befizetése az a bruttó bér után történt. Tehát már onnan nem volt igaz az egész történet, hogy a fél ország a szürkegazdaságban dolgozott. Nálam például a 15 év alatt, amit otthon dolgoztam fél millió forint gyűlt össze, holott az átlaghoz képest elég jól kerestem. Nem is beszélve arról, hogy ennek a pénznek a hozama 15 év alatt 30 ezer (!) forint volt. És ezzel még elégedett lehetek hiszen ez 30 ezerrel több mint, amit sokan kaptak. Ez alapján joggal feltételezhetem, hogy ha megmaradt volna ugyanúgy nem lett volna nyugdíjam mint, ahogy most sem lesz. Ezzel nincsen semmi gond?

Ezzel nem állítom azt, hogy a manyup államosítása a legkorrektebb lépés volt de valami azt súgja, hogy ezt csak 100 év múlva a történelem könyvekből tudjuk meg, hogy valóban szükségszerű lépés volt vagy valóban el lett herdálva az a pénz.

2014.09.09. 12:27:13

@flash.gordon: Bocs, de amit mások basztak el, azt miért nekem kellene helyrehoznom? Amúgy teljesen lényegtelen, hogy mit mondok, én egy kis senki vagyok, nekem nincsen jogom dönteni semmiben sem, ami országos szinten megy.

2014.09.09. 12:30:05

@flash.gordon: Ismerve a magyar politikai elitet, valószínűleg adóoptimalizálás lett a pénzből. Tehát ment az offshore számlákra.

2014.09.09. 12:34:17

@Jani haverja: Csak ez lehetett volna a megoldás. De az ilyen szintű rendszereket nem lehet csak úgy bevezetni, aztán várni a csodát. Több évtized kell, mire összejön annyi pénzed, hogy majd tudj élni akkor is, amikor már nem tudsz dolgozni az elkövetkező 20-30-40 (kinek mennyi) évben. A jelenlegi rendszerre mindenki nagyon rá fog b@szni. A másik az, hogy az embereknek is úgy kell gondolkodniuk, hogy bizony az állam engem nem fog eltartani, ha már idős leszek.

DieNanny CH 2014.09.09. 18:14:05

@házelőtthinta:

Unokatestvérem 24 éves, 2 másik hasonló korúval bérelnek egy lakást. (Pesten.) Még sosem hallottam panaszkodni, pedig egyetemre jár és mellette dolgozik. Sőt, most nyáron Amerikában volt 2 hónapig tábori nevelőként, hogy feljebb hozza a nyelvtudását. Nemrég jött vissza, most új munkahelyet keres, mert már kvalifikáltabb lett. És folytatja az egyetemet. Ja, és volt párkapcsolatban is ezidő alatt. (És a lakótársai is. És nem egymással...)

Tőled csak panaszt hallunk. De, hogy TE magad mit tennél azért, hogy jobban élj, arról még nem beszéltél.

kardio1 2014.09.09. 18:18:50

@Jani haverja: A magànnyugdijpénztàr jo dolog. Ahogy Magyarorszàgon bevezették ôket és ahogy mûködtették, rossz dolog volt (az én magànnyugdijbiztositom hogy, hogy nem, de többet költött mûködési költségekre, mint amennyit félretett nekem, igy a befizetett jàrulékom nem nekem gyûlt.).
Nekem is van itt magànnyugdijpénztàri tagsàgom, de az önkéntes. Az otthoni pedig kötelezô volt. Ugyanannyi jàrulékot fizettél, mint koràbban (10%), de ebbôl 1.5% ment az àllamiba és 8.5% a kötelezô magànnyugdijpénztàrba. Igy az aktuàlisan kifizetendô nyugdijakra az àllamnak nem maradt pénze a végén.

kardio1 2014.09.09. 18:20:54

@Zka: Abbol gondolom, hogy én itt a gyenge képzettségemmel, nulla kreativitàsommal tudok annyit mint a "bennszülött" kollégàim, vagy többet, a nem szakmai kérdésekben pedig csak többnyire az idôsebb kollégàkkal lehet eszmét cserélni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.09. 20:09:00

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem élek rosszul. megsúgom : te sem élsz jobban,közben meg azt hirdeted hogy neked mennyire bejött az élet..ja nyilván..a gipszkartonnal leválasztott irodahelyiségben kuporogva és nyögve a hiteleket...

2014.09.09. 21:23:02

@házelőtthinta: Te határozod meg, hogy ki mennyire él jól? Te akkor egy médium vagy.

i got my (törölt) 2014.09.09. 23:25:06

@Jani haverja:
"az ott sok év alatt összegyűlt pénzt az előző Fidesz kormány lenyúlta, és eltapsikolta 2 év alatt úgy, hogy semmi látszatja sem lett. :( "

nem, nem két év alatt. két hét alatt. fidesz-szakzsargonnal élve eltőzsdézték. vettek rajta ugyanis mol részvényt, aminek aztán beszakadt az árfolyama, s maradt az elértéktelenedett, de magyar (!) nemzeti olajtársaság - orbán viktor nagyobb dicsőségére -, a mára már 317 Ft-os euróárfolyam, a lenullázott 10 éves nyugdíjmegtakarítás, meg 3 millió egykor nyugdíjmegtakarításal is rendelkező állampolgár, akinek láthatóan így is jó...

jól megvan az az ország a polgáraival és politikusaival, láthatóan remek az összhang és az egyetértés köztük. nem kell bolygatni ezt a témát. nekünk jó itt, nekik meg ott. hol a probléma?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.09. 23:49:44

"a mára már 317 Ft-os euróárfolyam"

Jaj ne! A grazi facebookos "közösségben" is állandóan az euró/forint árfolyamra önkielégítenek! Nagyon idegesítő!

Quercus a favágó 2014.09.10. 08:14:29

@i got my:

Ha utána olvasnátok egy-egy témának, mielőtt megnyilvánultok róla, kevesebb hülyeséget beszélnétek.

DieNanny CH 2014.09.10. 18:40:40

@házelőtthinta:

Gipszkartonnal leválasztott irodahelyiség??? Te kivel keversz engem?
Nem nyögöm a hitelt, hanem fizetésem egyötöd részét hitelre fordítom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása