oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 23. 06:49,  Európai kalandozás 217 komment

2014. augusztus 23. 06:49 Határátkelő

Európai kalandozás

A héten az eddigiektől eltérően Európában maradunk, de ígérhetem, hogy az öreg kontinensen sem fogunk unatkozni az eheti képek beküldőinek jóvoltából. Köszönet érte! Úgyhogy, nézzünk körül Németországban, Svájcban, Angliában, Svédországban, Finnországban és Máltán.

Svédo2.jpg

Stockholm (Réka képe)

Induljunk el Mihállyal Németországban, aki Linsenhofenben lakik már két éve.

„Én is kinéztem az ablakon balra és jobbra is, valamint a ház hátsó oldalán a fürdő ablakából is. Gyönyörű környék, a Sváb Alpok (Alb) lábánál. A képek nem egy időben készültek.”

Mintegy ellenpontként: Melánia egy német nagyvárosból, Hannoverből küldött képet.

Hannover.jpg

„Én ezt latom minden reggel az ablakból Hannoverben.”

Zoli Svájc Olaszországhoz közeli részén él.

„Egy Lugano melletti kis faluban lakom. Teljes nyugalom, csodás klíma és fantasztikus természet vesz körül. Az erkélyemről, ágyamból látom, amit küldtem.”

Svájci országfelelősünk Svájci Sapka kilátásaival együtt megosztotta költözései történetét is. „Mit látok az ablakomból? A nagy többséggel ellentétben, nekünk a lakás minőségének javulásával egyenes arányban romlott a kilátás minősége. De, majd most. Az első lakásunk egy „altbau” (régi ház) volt. Az Isten mentsen meg tőle. Semmi sem volt, jó. Kivéve a kilátást.

SvSapka_A luzerni hegyek, előtérben egy sportpályával.jpg

                                              A luzerni hegyek, előtérben egy sportpályával

A nappaliból a Luzern környéki havasokra láttam. Jó volt a nyári melegben a havas csúcsokat nézni. Nyaranta a gólyák is meglátogattak bennünket, a szemben lévő sportpályán keresgélték a táplálékot. Itt mindössze egy évet laktunk, majd arrébb költöztünk.

SvSapka_A falu főutcája a nappaliból..jpg

A következő lakás (sajnos) a falu főutcáján helyezkedett el, így az elég zajos volt. Szélső lakás lévén, a nappali ablakából az említett fűutcára, illetve egy parkolóra, a hálóból pedig egy utcával feljebbre láttunk. Igen, mert itt nem ritka, hogy egy domboldalon található a település. Sok eseten teraszlakásokban tengetik életüket, az azt megfizetni képeseket.

SvSapka_Parkoló a nappaliból..jpg

Volt szomszédom szokta mondani, hogy a fő utca egyik oldala a „lapos” – csóró negyed, és a dombon laknak a gazdagok. Bár ennek semmilyen ismert statisztikája nem volt, de az igaz, hogy a dombra épültek a családi házak.

SvSapka_A „gazdag” negyed a hálóból..jpg

Itt sem sokáig bírtam, mert probléma volt a fűtéssel (eddig az összes lakásban), valamint a tulajdonos minden évben próbálta „okosban” megoldani a számlázást. Egy fűtési szezonban ezer frankkal akart lehúzni bennünket, és a többi bérlőt. Így ismét cserére adtam a fejem.

SvSapka_A jelenlegi „kert”..jpg

A jelenlegi ház, amiben lakunk, már majdnem végleges lett, de… Sajnos itt is probléma van a fűtéssel, nincs kellő számú parkolóhely, és… a szemben lévő telket beépítették, így a kilátás konvergál a nullához. Ha felmegyek a hálóba és még olvasgatok egy kicsit az ágyban, ha nem vigyázok és kitekintek az ablakon, akkor a szomszéd fürdőszobájába látok be, és a nemes felét látom zuhanyozás közben. Hát na….

SvSapka_Az épülő ház..jpg

Tehát, költözés… Sajnos, az új még nincs meg, de remélhetőleg az már végleges lesz. Amire jelenleg hajtok, ott ismét lesz kilátás és kellő tér. Szurkoljatok!”

Anglia nem maradhat ki egyik heti válogatásból sem, most Londonnal és Leicesterrel képviselteti magát. A londoni képeket Marla küldte.

„Én ezt a kilátást élvezem a 31. emeletről. Nem rossz erre ébredni minden reggel. A környék undormány, de ez a város lakhatás témában a kompromisszumokról szól.”

Petra Leicesterben lakik.

„Ezt látom nap, mint nap, ha nem is az ablakból, de az erkélyre kiállva. A szemben lévő park látszik minden ablakból, nagyon jó ezt a csodálatos zöld területet látni minden nap. Sajnos, a gyárépületek nem, legtöbbjük lelakott, használaton kívüli. A templomban, amit a közelben láttok, az az érdekes, hogy igazából rendezvényterem, indiai lagzikat szoktak ott tartani leginkább. Ebben a látványban nem sokáig gyönyörködhetek, mert hamarosan költözünk London peremkerületébe, Romfordba. A park nagyon fog hiányozni.”

Réka stockholmi otthonának külső és belső képeit is megosztotta velünk. „Az otthonomról: Stockholm Kista nevű, északi külvárosában bérlem ezt a garzont. A bérleti szerződés határozatlan időre szól és a lakótelepet építő, üzemeltető cégtől bérlem. Csendes, békés környék és a munkahelyhez is közel van. 2013 óta lakom itt, a már korábban bemutatott lakáskeresési kálváriák után. :)

Svédo1.jpg

A lakásom konyhája erkélyestől az 1-2 (nyitókép) képen látható kis terecskére nyílik, a környék egy kis autómentes, sétányos övezet.

Svédo3.jpg

Svédo4.jpg

A 3-4. fotón a nappalimból látható a kilátás. Jobbára csak télen látom az udvart, mert az ablak előtt álló kőris (köszönet Petya bának az azonosításért!) nyáron jóleső árnyékot ad. A következő néhány fotón a lakásom részleteit tárom fel, az utolsón pedig a lakónegyed mögött elterülő hatalmas rekreációs terület egy része - itt szoktam reggel munkába sétálni.”

Zsuzsi Helsinkiben, Espoo városrészben a tenger közelében lakik.

Finno2.jpg

Finno1.jpg

Végül, de nem utolsó sorban látogassunk el Máltára mP-vel.

„Kis családommal Máltán élünk, a szigetország közepén. A legtöbb ismerősünk első kérdése az, hogy tengerparton lakunk-e, de amint az a képeken is látszódik nem mindenki él a tengerparton. Vagy azért, mert nem engedheti meg magának, vagy azért, mert nem akarja hetente az ablakait pucolni a sós párától, és vacogni télen a tengerről érkező szél miatt;). A sziget sűrűn beépített, leginkább az arab építészet elemeit lehet rajta felfedezni, és a belső részeken elég kevés természeti szépség található. Az átlagos máltai lakóház általában több szintes társasház, ilyenben lakunk mi is. Véleményem szerint a legjobb a saját tetővel rendelkezők helyzete, ahogy a képeken is látszik nagyon sokan használják kertként, mivel a házakhoz ritkán jár tényleges kert. A telkek beépíthetősége itt 100%.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó ablak Németország Anglia Svájc Finnország Svédország Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr386627099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 22:07:26

@blackhair-lady: kepzelem milyen olcsok lehetnek... HGTV-n texasi komoly hazak komoly wish listel 140K budget ... ettol megyek a falnak ... mindenesetre 250K alatt kulteruleteken palotakat lehet kapni ... igaz ez? nalunk 200 alatt meg egyszobas condot se kapsz es Montreal olcsonak szamit..

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 22:14:50

@QUERCUS: demokraciat -viszik olajat hozzak ...valamit valamiert meg az a sok fegyver is rajuk romlana ... izraelbe is mar savanyodtak a bombak es mar a raktarakba a stelazsikon se volt hely ..

wuaaa 2014.08.23. 22:24:42

@DieNanny [SZ,CH]: Örülök, hogy tetszett, akkor már érdemes volt belinkelnem. :)
Laktam egy ideig itt egy "panelban", na hát az olyan volt, hogy az én plafonom túloldala nem a felső szomszéd padlója volt, hanem a kettő között volt még valamennyi (hangszigetelt) rés, és ott futottak a csövek. Szóval nem csak a belső elrendezés volt változtatható (fürdő,wc, konyha áthelyezése), de miután becsuktam a bejárati ajtót, olyan tompa csönd volt a nap 24 órájában, mintha egyedül lettem volna egy tengeratalljáróban. Hihetetlen volt. A szomszéd lakóház - szintén "panel" - egyik fala meg a tengerből indult függőlegesen felfelé, na ott a földszinten (víszinten?) lakók szeles időben nem nagyon nyitogatták az ablakaikat..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.23. 22:39:55

2 het es irany USA. scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10171296_10152422655649286_1004718066276014033_n.jpg?oh=9179ae02b503908196d0eabbc518a096&oe=545BCF70

kivancsi leszek milyen lesz.

lakasokra visszterve: csodalatos a kilatas a 31.-rol, de hiaba a csodalatos albink ( igaz csak az elson) de utalom a bezartsagot, es minden nap muszaj kimennem. Remelhetoleg nem sertek meg senkit, de nem tudok hogy lehet evtizedeket leelni panelban. En nem tudnek.

blackhairlady 2014.08.23. 22:58:02

@montroyal ( CAN qc): Itt lakunk mi, ez Houston kertvarosa, a mi hazunk ugy nez ki mint a 6. sorban a masodik:
www.google.hu/search?q=katy+tx+new+homes&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=s_34U5DwMoPs8AGiv4DIBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg&biw=1280&bih=687#q=katy+tx+westheimer+lakes+homes&spell=1&tbm=isch

Itt amikor a ferjem vette a hazat, a 3 szoba, 2 furdo, 2 garazs, 145K volt, 5 evvel ezelott. Most ahogy latom, ugyan az az epitteto mar 190K-tol arulja ugyanezt az alaprajzu hazata (DR Horton).

négyzet 2014.08.23. 23:04:28

@Réka ‎: áh, nagyon-nagyon tetszik ez a hely, na meg a lakásod belülről is :D hány év sorban állás kellett hozzá? van amúgy sorban állás városrészenként, vagy egyben stockholmi lista van?

blackhairlady 2014.08.23. 23:04:36

@tildy[UK]: Oh, jossz ide hozzank? De jo neked!:)) Egyszer talan en is eljutok azokra a helyekre:) Remelem tetszeni fog! Ugye majd megirod a jo es a rossz tapasztalataidat is? Kivancsi vagyok ugy ugy latod-e mint amikor en idejottem. Bar mondjuk mas allam, mas szokasok, lehet, hogy ossze sem kellene hasonlitani.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 23:15:36

@blackhair-lady: na neeeeeee ....epitoanyag ingyen ,terulet 1$ munka kalakaba a szomszedokkal.. komolyan ha mindenegyes anyagot osszeadsz + terulet + allitolag a munkadij ,kereset is magasabb adok , ugynokok dija nem johet ki ennyibol ... .nalunk ennyiert egy egyszobas lakast kapsz nem is jo kornyeken ... irigykedek

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 23:21:08

@blackhair-lady: nalunk siman $400K...
bar csak egy pelda annak idejen a videoton TV eloallitasa 4000ft volt Mo-on 8000adtak ,hogy a ruszkiknak 2000tudjak eladni ..

fele aron veszitek a canadai fat...DDD

Muscari 2014.08.23. 23:29:42

@Mirjam2: mi megmondtuk :-)

Ha mar a szep kilatasoknal tartunk, itt meg lehet csodalni a kilatast a Shardbol, ami jeleneg Nyugat=Europa legmagasabb epulete, egy ismerosom keszitette kepet.

kepkezelo.com/images/84zsafsi5y8frzjvgpb.jpeg

Muscari 2014.08.23. 23:31:11

@tildy[UK]: jo utat nektek, kerunk majd kepeket am!

Mr Long 2014.08.23. 23:33:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem teljesen tisztaban vagy vele, hogy nem en vagyok a szuk keresztmetszet! :DDDD
BTW igy huszadika utan megkostoltad vegre a parlatokat? Ma kiurult a palackom, kell ujat vennne. Van javaslat?

Mr Long 2014.08.23. 23:34:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mondjuk a kocsit hova tennem? Vagy a tetejen az is elferne? Csak egy fasza rampat kell terveznem.

Mr Long 2014.08.23. 23:36:51

@tildy[UK]: "minden nap muszaj kimennem"
Hat igy. Minden nap kimennek. Evekig eltem panelban, naponta kijartam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.23. 23:39:22

@Mr Long (UK): Ugy ertem a nap jo reszet hazon kivul toltenem. Hianyzik a kert.
@Muscari: Koszi, igaz parom nem jon, o nem teszi be az Usaba a labat.

@blackhair-lady: nem veletlen, hogy keleti parti tura lesz:D Ugy hallom, az eleg europai:)

wuaaa 2014.08.23. 23:44:55

@tildy[UK]: " 2 het es irany USA "
Hacsak a Bardarbunga közbe nem szól. Már reped a gleccser felette.

2014.08.23. 23:53:07

@Muscari:
Kilatas Calgary legmagasabb epuleterol, a Bow Buildingbol:
indafoto.hu/zopilote/image/17759587-39e28340/538893
indafoto.hu/zopilote/image/17759575-0b705a3f/538893
indafoto.hu/zopilote/image/17759571-e9dd2370/538893

@tildy[UK]:
" kivancsi leszek milyen lesz "
Szerintem felejthetetlen! Komolyan. Osszel gyonyoru az az utvonal, amit be terveztek jarni. Tobbszor vegigvezettem pl. az Altoona-Toronto utvonalon, embertelen szep videk. Harrisburg kornyeken is vannak rokonaim, ismeros a hely, de eltem Marylandben es Virginiaban is mar. Biztosan fel fog bennetek vetodeni a gondolat, hogy kivandoroltok E-Amerikaba:)
Bon Voyage!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.23. 23:57:24

@wuaaa [nor]: Igen, most olvasom eppen.
@Cascabel:
Lehet atnezunk Torontoba is, nem tudom at lehet-e vinni berelt kocsit a hataron. Ha nem, na akkor kocsi lerak, 2-3 nap Toronto, es ugy vissza.
Nezegetek a Brodway-re is jegyet, minap neztuk itt Londonban a The Book of Mormon-t, kinn a Chikagora probalok jegyet talalni emberi aron:)

USA-ba vandorlas nem erint, a parkapcsolatom annal tobber er. Kanada viszont, nos Kanada mas:) Meg ugye ott van nekik is a kiralynonk:)

Amugy Budapestrol ir epp a bbc, www.bbc.co.uk/news/uk-28891464?ocid=socialflow_facebook , az egyik legolcsobb varos Europaban, mar amia kulturalis kikapcsolodast illeti.

Muscari 2014.08.23. 23:58:36

@tildy[UK]: akkor egyedul mesz, vagy baratnovel? Ez eleg erdekes kulonben, honnan ez az ellenszenv?

montroyal ( CAN qc) 2014.08.24. 00:00:31

@tildy[UK]: berkocsit at lehet vinni jovoheten megyunk NYba remiszgettek urban legend ... at lehet vinni ..

i got my (törölt) 2014.08.24. 00:07:34

németországba továbbra is érdemes menni szoc. segély-turistának. ha az ember egy napot se dolgozott ott, akkor is jár neki a segély (hartz IV, jelenleg havi 382 euró). ráadásul, mint egy friss bírósági döntésből kiderül, ennek tartama nem korlátozható a bevándorlók esetében 9 hónapra, hanem a helyiekkel azonos feltételekkel illeti meg a németországban "állást kereső" személyeket is (a perben egy francia volt az érintett).
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/urteil-auslaender-koennen-unbefristet-hartz-iv-bekommen-a-724066.html

kalandra fel! :)

morsels (törölt) 2014.08.24. 00:07:40

@tildy[UK]:
Niagara Falls.
A kanadai oldalra mentek? Ha nem, akkor probaljatok atmenni oda, az amerikai oldalra nem is erdemes igazabol menni. Menjetek le Niagara on the Lake-re is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 00:09:42

@Muscari: Az altalanos mentalitas, hogy barkinel lehet fegyver, hogy a kanadaba uk-bol repulon utazo embernel siman megtilthatja az usa a gepreszallast, emg akkor is, ha nem repula gep amerikai legterben.... Nem. Nagyon nem . Volt par ember a foldon aki nem jart az Usaban, es nem is akart oda eljutni, miert ne lehetne egy kozuluk.

En viszont kivancsi vagyok New York-ra, igeretemhez hiven pedig csak a biblia-ov felett tartozkodom:) A "londoni potanyukankkal" , vagyis a jobaratunkkal , Annamarival megyek. :)

blackhairlady 2014.08.24. 00:09:47

@montroyal ( CAN qc): Raadasul meg vagyunk elegedve a kivitelezessel, egyedul awifi volt hasznalhatatlan az elejen. Mivel a szolgaltato egyeduralkodo volt itt, az epittetonek szerzodese volt vele, gondoltak ugy sem valtunk, mert husegnyilatkozatunk van, de aztan ravezettem oket, hogy ez nem igy mukodik. En Magyarorszagrol jottem, sok mindent tanultam ott:))))))

Most mar azert itt is mennek fel az arak, 5 even belul 60 ezerrel nott a varos lakossaga, ekkora epitkezes szerintem sehol sincs egesz Amerikaban. Az olaj, energia cegek mind koltoznek ide, epitik az irodaepuleteket, igy sok csalad is koltozik a munka kozelebe.

blackhairlady 2014.08.24. 00:12:25

@tildy[UK]: En is ugy hallottam, sajnos meg csak hallottam:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.24. 00:21:19

@négyzethálós: köszi :)
Van a stockholmi nagy lista (bostad.stockholm.se), ott kb 8 év a várakozás (kivéve ha méregdrága új építésű lakás, de azok az árak a jobb módúaknak sem reálisak), de a privát fejlesztőknek saját listáik is vannak. Ahol én lakom, ott nincs lista, hanem jelentkezés után tetszés szerint válogatják ki a lakókat. Onnantól kezdve, hogy rájuk szálltam és óramű pontossággal hetente érdeklődtem, hogy van-e szabad lakás a számomra, egy szűk félév után ajánlottak szerződést.

blackhairlady 2014.08.24. 00:22:01

@tildy[UK]: Bevallom, ha csak 2-3 hetre mennek valahova nyaralni, akkor en nem vennek ilyen dolgokat figyelembe, hisz csak a tajat, a varosokat akarom latni. eppen ezert az arab orszagokba is siman ellatogatnek egy rovidebb idoszakra, csak hogy lassam eloben. Ha viszont letelepeni szeretnek, akkor termeszetesen az orszag torvenyeit is figyelembe vennem,
De elfogadom, mindenki maga dotse el hova utazik:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 00:22:47

@blackhair-lady: Nem mindenki vagyik az amerikai mentalitasra, akar hirbol ismeri csak, akar nem.
Nomeg van aki a pokoktol fel, van aki meg az Usatol, akkor is ha nem tett semmi rosszat.

En is hasonloan vagyok pl. Dubai-al. Naszutunknal lehet majd ott kene atszallni, de lehet keresek mas utvonalat, nagyon nem akarok arrafele menni.

morsels (törölt) 2014.08.24. 00:28:17

@tildy[UK]:
Ez reszben igaz, bar nem egeszen igy.
Szerinted a Shengen ovezet mi?

2014.08.24. 00:32:36

@tildy[UK]:
" Lehet atnezunk Torontoba is, nem tudom at lehet-e vinni berelt kocsit a hataron. Ha nem, na akkor kocsi lerak, 2-3 nap Toronto, es ugy vissza. "
Szerintem at lehet vinni berelt kocsit. En mentem tobbszor olyannal, igaz Vancouverbol Seattlebe, semi problema nem volt. De meg kell mondani a kocsi atvetelekor, hogy Kanadaba is at akartok menni vele es akkor azt beirjak a szerzodesbe. A hatarnal csak a kanadaiak ellenorznek, nincs ujjlenyomat es iriszvizgalat sem:) Visszafele meg az amerikaiak:) Torontoba erdemes atmenni, az indian summer csodalatos es a hoseg is elviselhetobb, mint nyaron. Europaibb is, mertekrendszerek pl. azonosak:) Ja, es Her Majesty The Queen azt hiszem, az UK-nak is az allamfoje:)

wuaaa 2014.08.24. 00:34:32

@Réka ‎: A lakásod tényleg olyan, amilyenre számítani lehetett a te esetedben, kár hogy "a zember" lemaradt a képekről, úgy még autentikusabban lenne a skandináv hatás.. :)

2014.08.24. 00:42:29

@blackhair-lady:
"egyedul awifi volt hasznalhatatlan az elejen."
Errol jut eszembe, kerdezted multkor vkitol, hogy lakokcsiban lehet e internetezni:) En telefont hasznalok, USB-vel van osszekotve a laptopommal, 10Gb adatforgalmat ad havonta, G4 sebesseggel, havi 50 dollarert. (Winds) De van egy creditkartya nagysagu wireless, hordozhato routerem is, az is 10 Gb/ho forgalommal es azert fizetek 35$-t havonta. De azzal nem lehet telefonalni:( Az internet lopkodasrol mar leszoktam, evekig ingyen hasznaltam peldaul a szomszed iroda wifi-jet, nem volt levedve passworddal;)

blackhairlady 2014.08.24. 00:43:10

@tildy[UK]: Persze, megertem en, nem kell velem vitatkoznod, en csak azt mondtam, hogy EN nem vennem ezt figyelembe ha 2 hetre mennek nyaralni. Oda is irtam a vegere, hogy mindenki oda utazik ahova akar. En pl. oda nem mennek ahova te vagysz, az idojaras miatt, de ha adodna egy 2 hetes ut, biztos nem utasitanam vissza.:)
Ja, es nekem nincsenek ilyen kobe vesett elveim, tehat ezert nem is lenne gond semmilyen orszagot meglatogatnom rovid idore.

blackhairlady 2014.08.24. 00:45:42

@Cascabel: Igen, errol a megoldasrol en is tudok, engem az erdekel, hogy magaban a lakokocsiban lehet-e wifi, ugy mint a hazban:) (tudom, hulyeseget kerdeztem, kb ennyire ertek hoza:)))

2014.08.24. 00:59:20

@blackhair-lady:
Lehet:) Sot, a vilag vegen is, muholdas internet, igaz, sokkal dragabb. Legtobb campingnek is van wifi-je, sot vezetekkel is lehet csatlakozni az internetre. Szinte mindegyik nagy szolgaltatonak van orszagos kiterjedesu "hot spot"-ja, azokra is lehet csatlakozni.

blackhairlady 2014.08.24. 01:22:26

@Cascabel: Na ez egy jo hir. Bar 13 ev mulva mar lehet, hogy alap lesz meg az utcan is a wifi:))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.24. 01:29:38

@wuaaa [nor]: az első részt kifejtenéd? :)
Mit ad Isten, van zemberes fotóm is: kepkezelo.com/images/kb264urq3un46krg9nx0.jpeg
(épp Harry Pottert olvasott)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 02:15:29

@blackhair-lady: Ha nem feltetlen muszaj, akkor en viszont kihagyom ezeket a helyeket, hala egnek a viking is hasonlo mentalitasu. Amerikaban nem elnek, turistaskodas meg nekem belefer. Neki nem, de egye kánya.

@morsels: marmint Schengen? En ennyirol tudok , UK->Canada direct flightnal usa beleszolhat, akkor is ha nem repul a gep usa legter felett.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.24. 06:00:17

www.ssb.no/en/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnansatt/_image/168664.png

A norvég jövedelmi olló. A világon Norvégiában van a legkisebb olló a jövedelmek között.

t74 2014.08.24. 06:00:17

@svájci sapka (ch): Havi 3000-4000 frankért már bérelhet Zürichben szép kilátású lakást, bár a hegyek azért onnan messzebb vannak kicsivel. 100000 frankért a szép kilátású lakás már meg is vehető. A fal- és padlófűtéssel nekünk még sosem volt gondunk a 2000 frankért bérelt első emeleti lakásban (2,5 szoba, ebédlő, konyha fürdő, balkon, pince, garázs és külön parkolóhely), bár a központig kb. 25 percet kell utazni a 14-es villamossal. Ugyanez a a táv az S Bahnon utazva kb. 6 perc. Zürichhez közeli településként nagyon tudom ajánlani Glattbruggot is :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.24. 06:11:54

@adg [Au, Darwin]: "nincs engedelyed az album megtekntesere"

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.24. 06:25:18

@blackhair-lady: nekem úgy volt / van netem, hogy a telefonom leszedi a 3G-t és csinál egy wifi hotspotot, amire jelszóval egyszerre akár több laptoppal is rá lehet menni, pont úgy, mint a "rendes" wifi esetében. az aksit gyorsan lemeríti, meg errefele általában nem valami gyors, viszont nagyon olcsó. ahol van térerő, ott általában legrosszabb esetben is emailt, facebookot lehet nézni, és számomra meglepő módon a skype is elég jól szokott menni.
a yangoni szomszédaimnak hónapokig nem volt levédve a mobilalapú wifijük jelszóval, elég sokat lógtam rajtuk, aztán lett nekem is sajátom, így volt nálam "wifi" egy évig.

adg 2014.08.24. 07:25:00

@Babette.: valamit elvarazsoltam ezen a suket mobilon... Most jonak kene lennie

Muscari 2014.08.24. 07:26:05

@tildy[UK]: reszben megertem, a fegyvermania nekem sem tetszik, ahogy az egeszsegugyi rendszer sem. Azert turistaskodni elmennek, mert gyonyoru helyek vannak. Elsosorban a nyugati parti nemzeti parkokat neznem meg. Sohaj.

Muscari 2014.08.24. 07:29:18

@blackhair-lady: maximalisan ogazad van, turistaskodni szerintem mas. Marokkoba is szeretnek ellatogatni, de ott elni eszemben sincs.

Hamarosan kezdodik az iskola, gondolok ratok.

Muscari 2014.08.24. 07:31:04

@tildy[UK]: naszut? :-)))
Gratulalok! Mikor esedekes a nagy esemeny?

Quercus a favágó 2014.08.24. 08:41:52

@montroyal ( CAN qc):

Na igen. Észak.Koreába nem akarnak demokráciát vinni. Igaz onnan csak éhező gyerekeket tudnának hozni cserébe.

tucano 2014.08.24. 08:50:59

na, ezt sosem értettem. Máltán csak és kizárólag a tengerpart ér valamit, mert egyébk. nagyon szennyezett a levegő, elviselhetetlen a forgalom és ugyanúgy kapja az ember az áldást (afrikai homok, téli szél vagy enélkül picsameleg nyáron). Mondjuk nem is laknék azon a szigeten, akkor már sokkal jobb helyek vannak. Gozo überalles, máltai összehasonlításban.

tableno 2014.08.24. 08:52:11

@QUERCUS: Mondjuk ebben az is benne van, hogy ha megpróbálnák, kitörne a harmadik világháború Kínával.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.24. 09:16:27

@adg [Au, Darwin]: hat akkor most mar csak az erdekel, hogy van e kiado szobatok:D

2014.08.24. 10:02:11

@Muscari: Nem tudom el tudod-e kepzelni, de mikor eloszor koltoztem Londonba, a magyar titkos nyelvnek szamitott. Barmikor, barhol, barmit meg mertem beszelni az egyetlen magyar anyanyelvu baratnommel mivel szinte biztosak voltunk benne hogy senki nem fogja erteni. Elmultak azok az idok...

2014.08.24. 10:04:11

@Muscari: Ja es gyonyoru a kilatas a Shardbol, koszi a kepet. Lehet hogy ezert mindenki utalni fog, de szerintem maga az epulet is szep, nekem tetszik es szerintem beleillik a varoskepbe.

2014.08.24. 10:25:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: '2 dolog hiányzik Angliából, ami kéne a síeléshez: hegy meg hó'

Ezek Dubaiban is hianyoztak, de megoldottak! :) www.skidubai.com/

wuaaa 2014.08.24. 10:30:19

@Réka ‎:
"az első részt kifejtenéd? :)" - Ki. Rendezett gondolatok, rendezett közegből.
"Mit ad Isten, van zemberes fotóm is (épp Harry Pottert olvasott)" - Pedig így ránézésre olvashatná akár a Hells Angels klubtagsági kiskátét is... :)

2014.08.24. 10:34:55

@tildy[UK]: Ez erdekes, sok evvel ezelott en is pont igy voltam az USA-val mint a parod - szo szerint be sem akartam oda tenni a labamat, nyaralni sem. Aztan ugy alakult hogy egy pasi miatt 'kenytelen voltam' szakitani az elveimmel es par hetet eltolteni a nyugati parton. Utolag nagyon orulok hogy megtettem: tovabbra sem szeretem az USA-t es nem szeretnek ott elni, de orulok hogy lattam legalabb egyszer, es sokkal kevesbe vagyok azota eloiteletes az amerikaiakkal meg az amerikai kulturaval altalaban. Azota en is ugy vagyok vele mint @blackhair-lady: ; nyaralni barhova elmennek, csak hogy lassam milyen, hogy elnek ott az emberek. Persze azt is megertem hogy ha csak par het szabadsaga van az embernek egy evben, azt egy olyan orszagban akarja eltolteni ami igazan erdekli.

Quercus a favágó 2014.08.24. 10:44:03

@tildy[UK]:

"igaz parom nem jon, o nem teszi be az Usaba a labat."

Add át neki őszinte nagyrabecsülésemet.

@tableno:

Nem biztos:

444.hu/2014/05/07/ha-az-eszak-koreai-diktatura-osszeomlik-kina-nem-fog-beavatkozni/

morsels (törölt) 2014.08.24. 11:31:21

@nyuszigonosz(D):
Koszonom.
Foleg hogy magyarul is van :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 11:35:53

@nyuszigonosz(D): Usa es Kanada kozt van hatarellenorzes, mig Schengenen belul nincs, es nem latom azt a kitetelt sem, hogy nem Schengen folott atrepulve schengeni orszagok megtagadhatnak a gepre felszallast.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 11:40:24

@Muscari: Jovo majus vege:) Csak meg vadaszom a megfelelo utat:) A hova mar nagyjabol megvan.

@Mirjam2: Latod, en meg Dubai-ba nem vagyom, nagyon nem. Szerintem az a jo, hogy az ember szabadon eldontheti mit akar es mit nem akar csinalni. :)

morsels (törölt) 2014.08.24. 12:37:40

@tildy[UK]:
Igen, van hatarellenorzes, de nagyon sokat szigoritottak rajta az elmult evekben.
Olyan 20 eve gyakorlatilag szuletesi anyakonyvi kivonattal, vagy akar jogositvannyal is lehetett menni usaba, most mar mindenkinek utlevel kell. Sot, meg a visumot is be akartak vezetni, de azt egyelore nem tettek. Ezeknek oka van, sok mindent lehet kritizalni (mint ahogy a kanadaiak is kritizaljak), dehat az amerikaiak leginkabb csak a sajat erdekeiket nezik :-).

Ez a terrorfenyegetettseg, homeland security teljesen az agyukra ment, szerintem atesnek a lo masik oldalara, bar van is ra okuk.
Az is igaz, hogy reszben maguknak is koszonhetik, mindenesetre nem fekete-feher ez sem.
Ettol meg persze el lehet itelni oket, nem is kellett volna megjegyzest fuznom ahhoz, amit irtal tegnap.

(schengent meg csak azert hoztam fel, mert ha itt is lenne hasonlo megallapodas, akkor ez a tiltas fel sem merulne. persze lenne akkor is, csak maskepp hivnak)

morsels (törölt) 2014.08.24. 12:37:55

@tildy[UK]:
Egyebkent csak Niagara Falls miatt irtam, aztan mivel pont itt voltam, irtam a masik bejegyzesedre is.
Nem kellett volna, nincs jelentosege igazabol (reszemrol), szoval azt hagyd figyelmen kivul.
Igazad/igazatok van, nem vitatok semmit.

Világpolgár2012 2014.08.24. 12:58:56

@DieNanny [SZ,CH]: @Muscari:
Töredelmesen bevallom, én sem mertem ráállni az üvegpadlóra :) Szépen körbearaszoltam a szélén :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 13:23:37

@Réka ‎: Haha, csatlakozom. :-)))) Itt Stoki mellett egyre inkább a mediterrán hatás érvényesül, szerintem 10 év múlva lesznek saját erőből kinőtt pálmafák is... :D , de inkább :-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 13:58:36

@Zoole[uk]: Beszarás, fedett sípálya? :-o Micsoda nyomor... :-)))
Gondolom, nyáron kellemesen aranyárban lehet egy belépő...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:02:17

@Zoole[uk]: Nem néznek ki marha hülyén az emberek nyáron, mikor a 30 fokban sílécet cipelve közelítenek a helyhez? :-)))
Mondjuk én egy szál gatyába feküdnék be oda, hogy tudja végre fázni...már mint ha ilyen 30-35 fokok lennének és ott laknék.Ki se mozdulnék a sípályáról őszig, valszeg... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:04:27

@wuaaa [nor]: De azért ez eléggé felsőkategória, nem?Mármint árban...Nagyon faxa, bevállalnám...

tableno 2014.08.24. 14:05:38

@QUERCUS: Ha összeomlik - nem ugyanaz, mint ha az USA (erővel) összeomlasztja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:13:29

@wuaaa [nor]: Ott nincs olyan, hogy elkezdik egyszerre a két végén fúrni és ha nem találkoznak félúton, mert ostobák; akkor legfeljebb felkiáltanak lazán, hogy legfeljebb lesz két alagútunk...? :-))))
Mint a Nyugatinál a felüljáró, annó... :-)))

micsoda? 2014.08.24. 14:24:33

Ha én kinézek az utcára néző ablakon, a szemközti ház hátsóját látom, ha meg elöl nézek ki, a szembe levők bejáratát látom. Talán ezért is ritkán nézek ki. A kertemben gyönyörködök, és örülök a "jó napot/oknak", a gyerekek köszönésének, pár szónak, amit az utcán egymásnak mondunk.
Szerintem lényeg, hogy annak örüljünk ami megadatott.

Jók a képek, köszönöm.

wuaaa 2014.08.24. 14:28:42

@geegee: Háát.. azért bőven van ettől feljebb.... :) ha mazsolázni szeretnél : www.finn.no/finn/realestate/homes/result?PRICE_FROM=5000000&location=0%2F20012&location=1%2F20012%2F20196&PROPERTY_TYPE=3&rows=30&page=2&sort=1

..egyet azért kiemelnék, ami ahogy írod "eléggé felsőkategória", ettől feljebb már nem nagyon van, ami a lakásokat illeti..
www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=48293592&searchclickthrough=true

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:30:23

@wuaaa [nor]: Haha.Bár lehet, hogy meg van "gyalogolva" (leeresztett állapotban gurultak vele) vagy oldalfalon volt lukas, ilyenkor azonnal kukaéretté válik egy gumi.Hintának viszont még simán jó. :D

2014.08.24. 14:32:14

@tildy[UK]: En se vagyom (vissza) Dubaiba, de Blackhairlady meg en azt magyarazzuk hogy az egy dolog hogy nem vagysz valahova, masik dolog hogy elmennel oda 1-2 hetre megnezni. Pl. Mo.ra sem vagyom egyaltalan, de azert 2-3 evente par napot kibirok.

wuaaa 2014.08.24. 14:36:21

@geegee: hinta - hidd el, az a gumi nem gurult sehova. Van több ilyen hinta, mindegyik zsír új gumival, téli-nyári vegyesen...
alagút - még nem volt ilyen, eddig mindig szerencséjük volt.. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:41:01

@Cascabel: És ezek a szegények házai?Hát, szeretnék én ilyen szegény lenni... :-)) És hogy viszik ezeket odébb?Simán daruval kamionra, oszt csókolom?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:43:26

@wuaaa [nor]: :-))) Hát jó...Lehet, hogy létszámon felüliek voltak a gumik.Vagy rossz méretben rendelték, aztán nem tudták becserélni.Azért csak nem gondolnám, hogy vesznek vadiúj gumikat, tök más, egyszerűbb célokra.Aztán persze akármi is lehet... :-)

Alagút: mázlisták ezek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 14:44:38

@wuaaa [nor]: Ott vagy Stavangerben?Ott van asszem a három kard beleb.szva a sziklába, ugye? :D
Nincs blogod, vagy képeid kirakva publikus helyre?

2014.08.24. 14:49:49

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):
" az aksit gyorsan lemeríti... "
Erre talaltak ki a hordozhato kis battery pack-eket, telefonhoz, kis laptophoz tokeletes, megduplazza az elettartamot. Az aruk sem valami borzaszto:
www.memoryexpress.com/Category/PortableBatteryPacks?Search=battery

onewayticket 2014.08.24. 14:56:57

@házelőtthinta: "A Nyugatra költözők többsége általában kis panelokba zsúfolódik be, a magyarországi kertes családi palotákból."

Hamis általánosítás. Az élet nem fekete vagy fehér.
Csak a saját nevemben beszélek most: én soha nem laktam "kertes családi palotában", de nem is vágyom olyanba, még a Rózsadombon sem!

Tudod miért? Mert hiába lennék gazdag (?), itt akkor sem lehetnék boldog és szabad.
A közérzet függ a fizikai körülményektől, de jobban függ a szociális (társadalmi) körülményektől.

blackhairlady 2014.08.24. 15:59:10

@Muscari: Bizony, holnap nalunk mar kezdodik az iskola. Kelhetek hajnalban:(((( el sem hiszem, hogy a legkisebb is mar gimibe megy, a nagyobbik lanyom meg a foiskolat kezdi penteken. En meg ugy nez ki kifogtam egy aszisztensi allast az iskolai konyvtarba, remelem osszejon, ez lenne az en alom melom. Gyerekek, konyvek egyutt, a tokeletes parositas:)

blackhairlady 2014.08.24. 16:01:53

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Szerintem mire nekunk RVnk lesz addigra mar a fogunkba epitik be a wifit es barmerre megyunk a legnagyobb sebessegu internetet kapjuk:))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.24. 16:36:13

@Mirjam2: nem vagyunk egyformák, nem értem miért kellene raeroltetni az emberre amit nagyon nem akar. És nem mennék el megnézni sem Dubait, szerencsére nem is kötelező. Te meg igen. Ennyi. Felesleges billentyűzet koptatás amit csinálunk... Elfogadom, hogy ti utaztok olyan helyre is, ahová sehogyse akartok menni, fogadjatok hát el, hogy mi meg mások vagyunk. Ennyi.

2014.08.24. 17:49:32

@blackhair-lady: Nagyon jol hangzik, sok sikert az allashoz!

2014.08.24. 18:10:46

@tildy[UK]: Oke, piiisz. En csak leirtam hogy en is olyan voltam fiatalon mint a parod USA-val kapcsolatban, aztan megvaltoztam. Ennyi.

2014.08.24. 18:11:44

@lexrex: Nem a diktatura idegesit Mo.on, hanem az olyan f*ok mint te, akik mindig beszolnak masoknak, ha kell, ha nem. Na ezt az arabok nem csinaljak.

Muscari 2014.08.24. 18:41:38

@QUERCUS: meg nem olvastam, szerintem ez jo hir. Van tobb Del-Koreai ismerosom, nagyon drukkolok nekik, hogy egyszer egyesuljenek. Del-Korea egyebkent fenyevekre van fejlettsegben Magyarorszagtol, a legtobbjuk csak nyelvet tanulni jon, aztan megy haza.

Muscari 2014.08.24. 18:46:03

@blackhair-lady: akkor szurkolok, hogy osszejojjon, ez igazan nagyon jo lenne neked.
Nekunk meg van ket het a suliig.

Muscari 2014.08.24. 18:54:51

@Mirjam2: +1

En most nagyon jol ereztem magam otthon, talalkoztam egy ket eve nem latott nagyon jo baratnommel is. O az egyetlen, aki megmaradt, es o is hataratkel szeptemberben, csak o Franciaorszagba megy. Ugyhogy mar nem leszunk olyan messze egymastol.

Az ugyintezes mellett turistaskodtunk is, elmentunk pl. megnezni a varkert bazart, nagyon szep lett csak meg mindig el van keritve. Azon kivul ettunk rengeteg fagyit a Vari cukraszdaban, az mindig kotelezo program. Ha mesz haza legkozelebb latogasd meg, van nagyon sok tejmentes fagyijuk is, isteniek.

2014.08.24. 19:33:46

@Muscari: Tejmentes fagyi nagyon jol hangzik, koszi a tippet (komolyan)! Sajnos egyelore nem tervezek Mo.ra menni de remelem ott lesz meg a cukraszda a kovetkezo par evben. Orulok hogy jol ereztetek magatokat. En nemreg tudtam meg egyik utolso kozeli magyar ismerosomrol hogy Nyugat-Europaba terveznek koltozni csaladostol; szurrealis erzes volt, teljesen megdobbentem. Mindkettejuknek jo allasuk van es a ket gyerek jol erzi magat az iskolaban, lakas kifizetve, eszembe sem jutott volna roluk hogy kivandorlast terveznek.

Mr Long 2014.08.24. 20:21:10

@házelőtthinta: feljebb leirtam milyen szeontok alapjan es hol keresunk lakast. Az megfelelo egy gyokertelennek, vagy igen?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 21:15:48

@Réka ‎: Magyarul a halálba szekáltad őket...Na, szép, mondhatom... :-))
De ezexerint eredményes volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.24. 22:03:14

@geegee: privát azaz nem önkormányzati lakáscégnél mindig érdemes rámenősnek lenni. Nagyon nehezemre esett a zaklatás, de ezerszeresen megérte.
@wuaaa [nor]: ez kedves volt, köszi :)

blackhairlady 2014.08.25. 01:41:28

@tildy[UK]: Szerintem nem felesleges billentyukoptatas, mert nem meggyozesbol irtuk (mindig ott volt, hogy "en"), hanem csak egy velemeny. Pont ugy min amikor valaki panaszkodik, hogy hideg van, te meg mindjart irod, hogy de nincs is, a 17 fok pont kellemes meleg. Gondolom te sem akarod meggyozni a tobbieket, hogy az igen is melegnek szamit, inkabb csak a te, sajat velemenyedet mondod el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.25. 01:51:19

@blackhair-lady: Oke, kicsit maskepp jott le ( inkabb mirjam hozzaszolasabol). Mindegy is, fatylat ra. 17 fok nem meleg amugy nekem sem, szimplan csak tokeletes homerseklet. :) A meleg 20-nal kezdodik nalam. :D

blackhairlady 2014.08.25. 03:07:18

@tildy[UK]: ez az atka az irasos kommunikacionak. De biztos vagyok benne, hogy senki sem akart meggyozni, azt a kis keves szabadsagot toltse mindenki ott ahol jol erzi magat:)
Es a 20 fok is huvos (nekem):)))))))

2014.08.25. 06:45:47

@tildy[UK]: @blackhair-lady: Tenyleg az irasos kommunikacio hianyossagarol van szo. Eredetileg azert irtam a kommentet hogy azt magyarazzam, tenyleg vannak ilyen emberek akik a labukat sem akarjak betenni az USA-ba, en is ilyen voltam valamikor es biztosan vannak meg egy paran. (Mas kerdes, hogy en aztan megvaltoztam, de nem ez volt az eredeti kommentem lenyege.)

négyzet 2014.08.27. 11:33:27

@Réka ‎: wow, köszi, ez most meglepő és remek információ! Még könnyen lehet, hogy arrafelé kötünk ki valamikor a közeljövőben. Skånéban már rajta vagyunk listákon lassan két éve. Bár most Mo-ról ketyeg az idő számunkra, csak hát megint elkezdtünk állásokat nézni...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása