oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 22. 06:46,  Jelek, hogy már régóta vagy határátkelő 308 komment

2014. augusztus 22. 06:46 Határátkelő

Jelek, hogy már régóta vagy határátkelő

Aki rendszeresen követi a blogot, az tudja, hogy időről időre szívesen keresek külföldi példákat is a határátkelésre (ami azért sokszor az expat életformát jelenti, ami nem teljesen ugyanaz). A minap egy érdekes cikkbe futottam bele, ami felsorolta azokat a jeleket, amelyek azt mutatják, hogy valaki már jó régen expat. Ebből vettem példákat, kíváncsi vagyok, ti melyeket tapasztaltátok már magatokon.

Túró Rudi.jpg

1. Két nyelven gondolkodsz

Ha valaki pár éve azt mondta volna neked, hogy nem csak az anyanyelveden fogsz gondolkodni, aligha hittél volna neki, ám ez az idő is elérkezett. Ami egyrészt elképesztő, másrészt azt is jelzi, hogy nagyon jó úton haladsz a beilleszkedés felé.

(Saját példa: az ember hajlamos egyszer csak azt venni észre magán, hogy amikor olyan emberekkel álmodik, akiket már az új életében ismert meg, akkor átvált a helyi nyelvre, másrészt még ha magyarul is beszélget, bizonyos szavak a helyi nyelven jutnak először eszébe, vagy azért, mert nincs magyar megfelelőjük, vagy azért, mert így egyszerűen kényelmesebb. Ilyenkor azért érdemes odafigyelni, hogy az ember kényelemből ne kezdjen idegen szavakat keverni a beszédébe.)

2. Hosszú listát írsz a látogatóba érkező családtagoknak az ételekről, amit otthonról hozzanak

Noha eszedbe sem jut, hogy a családtagjaid, barátaid hordárnak használd, ha már látogatóba jönnek, egy jó hosszú lista kíséretében megkéred őket, hogy hozzanak neked különböző hazai ételeket, italokat.

3. Nem jönnek be a magyarországi „autentikus” éttermek

Olyan is előfordul, hogy amikor hazalátogat az ember, barátai, családtagjai lelkesen ajánlgatják az új, nagyon jó és autentikus éttermet, ami persze új otthonod helyi specialitásait szolgálja fel. És amiről persze túl gyakran derül ki, hogy szinte semmi köze sincs az eredeti ízekhez. Ilyenkor mit teszel?

4. Profin hangolod össze a régi és az új szociális életed

Nem is olyan egyszerű összehangolni a hétköznapok társasági életét a régi barátokkal történő kapcsolattartással, de az évek során nem kevesen vannak, akik profikká válnak a Skype-beszélgetések időzítésében, a munkába járás idején történő emailezésben, és még sorolhatnánk (hadd ne említsem itt mondjuk a Határátkelőn folytatott beszélgetéseket… :) ).

5. Tőled kérnek tanácsot az újonnan érkezettek

Nem rossz pillanat, amikor te válsz azzá, akihez fordulni érdemes, mert ismeri a helyi szokásokat, ügyintézési technikákat, a jó éttermeket, stb. Más kérdés, hogy ez nem ritkán terhes lehet, és nem árt, ha az ember megválogatja, kinek miben és mennyit segít.

6. Otthonnak hívod azt a helyet, ahová költöztél

Mert hát eljön az a pillanat is, amikor az ember egy magyarországi látogatásra otthonról hazamegy és persze ez fordítva is igaz. Más kérdés, hogy szerintem az ember elég gyorsan elkezdi otthonnak nevezni azt a helyet, ahol lakik, egyszerűen azért, mert erre áll a szája, és még akkor is "hazamegy", ha az a haza egy szoba csak egy londoni házban.

Nos, ezek voltak azok a pontok, amelyeket az expatok kapcsán a fent linkelt oldal összeszedett, kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla…

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: határátkelés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr816621787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.08.22. 19:45:32

@DieNanny [SZ,CH]: hat igen,eszak es eszak-kelet Mo.sokmindenben el van maradva nyugat Mo.-tol:(

Világpolgár2012 2014.08.22. 19:46:06

@tucano:
Akkor én bé zsé vagyok :) Ezt még én sem hallottam :)

SzZoole 2014.08.22. 19:51:24

@montroyal ( CAN qc): ezek szerint Te is bagozol es a casht is gurigaban hordod,hogy a penzugy tranzakcioid ne legyen nyomon kovetheto.Emlekeztetsz a regi on magamra,nem dogoztal Te az ejszakaban veletlenul?:)))

tableno 2014.08.22. 19:56:58

@tucano: Most őszintén: érdekel téged egy olyan ember véleménye, aki bűdöszsidózik?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.22. 19:57:01

@rezsöatya: tildy litvan tejfolt szokott venni leginkabb:)
@Evain: most nyilt egy azsiai elelmiszerbol Stratfordban, meglesem.

Amugy ugy hallom a croydoni magyar bolt megszunt.

SzZoole 2014.08.22. 20:00:18

@tildy[UK]: de kar,pedig Croydon egy csodalatos szinfoltja Londonak:)

tucano 2014.08.22. 20:09:15

@tableno: ja, dehogy, csak meguntam a harcot velük, szégyenszemre otthon már inkább elfordulok. Nem is nagyon járok haza, csak ugye azért is tört ki belőlem a keserűség, mert múlt héten otthon voltam pár napot és pont egy nagyon kedves barátomat "szégyenítették" meg olyan emberek, akiknek csak segített és rengeteget. Semmilyen más okuk nem volt, csak korlátozottak és megutálták, mert mezei lelkesedésből felépített valamit sok embernek.
De mindegy is, nálunk most kezdődik az éves falusi ünnep 9-kor, megint mindenkit lenyomunk a szigeten tüzijáték versenyben, na ez fontos :) Aki ismeri a vidéki Máltát, az tudja, hogy itt a tüzijáték megmérettetések kb. a legfontosabbak és idén megint mindent felrobbantunk.

Világpolgár2012 2014.08.22. 20:12:29

@mojoking77:
Nekem sajnos van angol akcentusom a magyarban és sajnos én nem hallom. Legelőször egy boltban kérdezték meg, hogy angol vagyok-e, az eléggé szíven ütött. Utána kérdeztem meg a családot és barátokat és ők is megerősítették, csak addig nem mondták. Pedig nagyon vigyázok még arra is, hogy ne keverjek angol vagy más idegen szavakat se a beszédembe, se amikor írok. Sőt más idegen nyelvben is angol akcentusom van. Franciországban még ha akarnám sem tudnám az embereket meggyőzni, hogy nem vagyok angol :( Lehet, hogy a hallásommal van baj, de semmiképp nem a szorgalmammal :)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.22. 20:12:37

@Zoole[uk]: nem nem cigiztem soha ..az az elkezdtem, de mivel sportoltam nem tudtak befolyasolni a tobbiek .. en erosebb voltam, kulombnek tartottam magam, ezert nem ittam nem dohanyoztam ... a nokrol meg mostanaban kezdek leszokni, de azt konnyu megallni mert a nok nem akarnak engem ..

ja .. az eccaka .. reg volt de megmaradt bennem sok a portas multambol ..,

tableno 2014.08.22. 20:21:07

@Világpolgár2012: Ez érdekes. Én ha akarnék se tudnék idegen akcentussal beszélni magyarul. Egyszerűen belém van drótozva a helyes kiejtés.

tableno 2014.08.22. 20:29:20

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Ez az idegesítő nyafogás a magyar tévében nekem is feltűnt. Ez régen szerintem sem volt. Mondjuk a régi tévébemondókat még nagyon kiválogatták, gyönyörűen beszéltek.

SzZoole 2014.08.22. 20:29:55

@montroyal ( CAN qc): en is sportoltam,de az nem zarta ki,hogy cigizek melette,meg jot is tett tagitotta a tudomet:)))
Ja nok,en meg fiatal vagyok(40)meg meg nezegetek egy egy jo not:)))
Szoval portaskodtal,akkor Te is lattal,halottal eleget.

DieNanny CH 2014.08.22. 20:30:03

@mojoking77:

Jé, ez fel sem tűnt... Mikor fogorvosnál voltam, még a recepciós asztalán is volt kétféle kártyaleolvasó. Meg is lepődtem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.22. 20:31:43

@mojoking77:
pedigbiztosan mashova teszed a mondatban a hangsulyt, es maskent porgeted az r-t.
csak nem veszed eszre. konnyu megszokni, en se hallom mar sajnos az emberem tajszolasat.

tableno 2014.08.22. 20:34:04

@Babette.: Már bocs, de honnan tudod? Hallottál minket beszélni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.22. 20:35:08

@tableno: azoknak meg volt mikrofonvizsga. ma minden ostobat mikrofon ele emgednek.

DieNanny CH 2014.08.22. 20:36:21

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar):

Ez milyen igaz! Ez engem is idegesít. Bizony, nagyon szeretem nézni a régi magyar filmeket - kb 1990-ig bezárólag -, mert azokban (számomra) szépen beszélnek és hangsúlyoznak. De ugyanez vonatkozik különben német és osztrák filmekre is. Az újabbakban hadarnak és hülyén hangsúlyoznak, a régebbieket jobban lehet érteni.

Világpolgár2012 2014.08.22. 20:36:26

@tableno:
Mint írtam, én sajnos nem is hallom. Énekelni sem tudok. Szóval biztos van valami a hallásommal, legalábbis a hanglejtéseknek és a hangsúlyozásnak a hallásával. Ráadásul anyukám már 5 éve velünk él, szóval azt sem lehet mondani, hogy nem beszélek magyarul mindennap. Egyébként most Mo.n vagyok már két hete, de úgy látszik ez sem segít :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.22. 20:36:50

@tableno: termeszetesen nem. es persze fel sem erek hozzad a velemenyemmel, hisz nem elek kulfoldon, te is megmondtad.

tableno 2014.08.22. 20:39:29

@Babette.: Hát azért elég furcsa, hogy látatlanban akarod megmondani rólunk/nekünk a tutit... Ennek semmi köze a felsőbbrendűséghez.

tableno 2014.08.22. 20:40:56

@Világpolgár2012: És akkor az angol kiejtésed tökéletes?

tucano 2014.08.22. 20:56:14

@Babette.: nekemvan!nekemvan! mikrofonvizsgám :D :D és pont most újonckodik egy haverom az RTL-ben és neki is kell tennie, persze nem a régi államit, hanem beszédtanár és amikor azt mondja a tanárnéni, akkor szólalhat csak meg.

Világpolgár2012 2014.08.22. 20:57:28

@tableno:
Nem tökéletes az sem, van egy kis akcentusom, de nem magyar. Ezt sem én hallom persze, hanem mások mondják :) Igazából, most, hogy már nem Londonban lakunk, általában nem firtatják, csak azt gondolják, hogy londoni vagyok. Az egyetemen is csak egy pár tanár kérdezett rá, a többi diák azt gondolta, hogy helyi vagyok, gondolom a londoniak hozzá vannak szokva mindenféle akcentushoz, a külföldiek meg nem hallják a különbséget.

Evain 2014.08.22. 20:57:35

@montroyal ( CAN qc): szigorúan NEM a zsíros fokhagymás verziót. Teljesen elszokott már a gyomrom tőle. Múltkor pirítottam szalonnát, és nem öntöttem le a zsírját, hanem benne hagytam valami kajába. Na egész éjjel fájt tőle a gyomrom, pedig durván finom lett.

2014.08.22. 21:19:45

@Réka ‎:
Kertesz Akos magyarokrol irt jellemzeset is termeszetesnek vetted? Mert sokan nem.
Napjaink iszlamofobiaja es ciganygyulolete egyenlo az antiszemitizmussal. A tortenelembol tudjuk, hogy ez hova vezet. Holnap ilyen erovel kitorhet a szokek utalata, vagy az alacsony novesuek, stb. elleni harc. Ha mar minden elfogyott, amit gyulolni lehet, akkor az utolso ember lekapcsolhatja a villanyt es onutalataban felkotheti magat:)
PS: remelem, eletfogytiglant kap az altalad emlitett sved!

2014.08.22. 21:29:41

@Muscari:
" 6. Miert nem koltozol vissza? "
Hazelohinta neveben visszakerdeznek, hogy
- miert jar katolikus iskolaba ateista?
- miert el a "szocialista" Svedorszagban megrogzott egoista vadkapitalista?
- miert dolgozik arab orszagban arabgyulolo?
- miert gyuloli a szakszervezeteket olyan szakszervezeti tag, aki azoknak koszonheti az atlagon feluli fizeteset, juttatasokat, stb?
Folytassam???? :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 21:29:43

Mától négy napig nem leszek.
Jót ne halljak rólatok, kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.08.22. 21:37:05

@diggerdriver: ugy fogsz hianyozni mint disznonak a kes:))))))))))))))))

onewayticket 2014.08.22. 21:40:51

Amikor előkerül ez a téma, akkor bizonyosodom meg róla igazán, hogy én, a "virtuál emigráns" (egyelőre) a gólya tévedése miatt vagyok itt.
Jelentem, a tipikus magyar ételeket nem szeretem, itt sem fogyasztom őket gyakran. Kivétel talán a lecsó. Némelyiket, ha lehet, el is kerülöm.

A múltkor az egyik kollégám evett túró rudit, azt sem szoktam enni, de megkívántam, vettem egyet én is. Megettem, de nem esett annyira jól, hogy hiányozna az íze, ha már nem vehetném meg bármikor.
Lángost, kürtős kalácsot, sült kolbászt, stb. Mo-n sem fogyasztok, mert 1. kövér leszek, 2. a magyar büfék higiéniájában nem bízom.

A legjobb (ízű) magyar felvágott-féleségek a téliszalámi (szeletelt), a paprikás szalámi, meg a hasonló kolbászok (szeletelt, védőgázas csomagolásban), ezekből kb. 100 g = 500 Ft. Viszont észrevettem, hogy ezek egyre zsírosabbak, kb. félévente rontanak a gyártók a minőségen. A (német) import sonkák, felvágottak, amik kb. 200-300 Ft-tal drágábbak, jobb minőségűek, nem hizlalnak annyira. Igen ám, de ezeket csak 1x egy hónapban engedhetem meg magamnak...

Úgy vagyok vele, hogy ugyanolyan gagyi minőséget, mint amire itt telik, olyat bárhol találok, ennél már csak jobb lehet.
Étterembe nem járok, azt nem tudom összehasonlítani.

A házi ízek, amik hiányoznak, azok már most is csak emlékek, mert meghalt a Nagyim, aki OLYAT tudott készíteni, és azt csak ő tudta...

100 szónak is egy a vége: nincs olyan étel/ital, ami hiányozna külföldön.

2014.08.22. 21:42:12

@Világpolgár2012:
" Akkor én bé zsé vagyok :) Ezt még én sem hallottam :) "
Mert fiatal lehetsz :)
Peldaul Demjen Ferenc "Rozsi" "becenevenek" a jelenteset sem tudhatod ezek szerint:(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.22. 21:43:38

@tucano: Van igazságod, elismerem. :)

@wuaaa [nor]: A semi-submersible sem szar cucc, de ezektől a gusztustalanul nagy heavy-lift hajóktól mindig benedvesedik a bugyim. :D Minden egyes alkalommal lenyűgöz, hogy több tízezer tonnát milyen játszi könnyedséggel elcipelnek bárhová a hátukon. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.22. 21:48:29

@Zoole[uk]:
Számítottam rád...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.08.22. 21:50:37

@onewayticket:
Az is lehetseges, hogy "hungarofob" vagy:) (Esetleg csak egyszeruen eating disorderben szenvedsz, voltal mar orvosnal vele?)

SzZoole 2014.08.22. 21:52:40

@Cascabel:ha jol tudom a veszkorszakban a nyilasok adtak ezt a "becenevet" a zsidoknak, mivel a Rozsi a „rohadt zsido“ roviditese. Rozsira az ugyancsak zsido szarmazasu baratai adtak ezt a nevet, mivel neki volt koztuk a „legnagyobb“ orra.De ha tevedek javits ki legyszives.

2014.08.22. 21:58:01

@onewayticket:
" 1. kövér leszek, 2. a magyar büfék higiéniájában nem bízom.
"
Minden rosszindulatot felreteve, ezek komoly betegsegek, ha hiszed, ha nem. Tenyleg menjel el orvoshoz, amig nem keso.

SzZoole 2014.08.22. 21:58:57

@diggerdriver: ram mindig szamithatsz:)))

Világpolgár2012 2014.08.22. 21:59:36

@Cascabel:
Valóban nem tudtam (anyukám korosztálya inkább), de jól rátrafáltam a rövidítéssel akkor :(

2014.08.22. 22:01:11

@Zoole[uk]:
Nem tevedsz:( Meg amikor a Liversingben jatszott, kapta ezt a nevet. (anno felveteliztem Zugloban a Petrikbe, minden iskolapadba ennek a zenekarnak a neve volt vesve, Demjen is ott vegzett)

2014.08.22. 22:03:32

@Cascabel:
Meg talan a hosszu gondor haja miatt is hivhattak "Rozsinak" :)

SzZoole 2014.08.22. 22:04:52

@Cascabel: en is csak onnan tudom,hogy idosebb testvereim vannak.A noverem es a ferje nagy Rozsi rajongok,minden lemeze,meg bakelit is,es rola szolo konyvek megvannak nekik.

SzZoole 2014.08.22. 22:10:13

@Cascabel: nevetni fogsz,de nekem ugyan olyan gondor hajam van/volt mint Rozsinak,mar ha nem lennek kopasz.Ha belinkelnek egy 20 evel ezelotti kepet magamrol lenne nagy.......:)

NIKI LAURA 2014.08.22. 22:10:22

@Cascabel: ez tleg tipikus,tobbnyire a noknel: olyan kover vgyok,kulonben sincs egy rohadt rongyom,amit felvehetnek...":)

Világpolgár2012 2014.08.22. 22:13:25

@NIKI LAURA:
Milyen a lajosmizsei kirakodóvásár? Érdemes menni? Kecskeméten leszünk jövő hétvégén, lehet, hogy elnéznénk arrafelé.

NIKI LAURA 2014.08.22. 22:28:30

@Világpolgár2012: tul keppen En Kmeti vagyok,csak a tanyam van pont az " enklave" hataran...a fold egyik fele Kecskemet,a masik mar Lajosmizse...mint Ny Berlin- K Berlin.

Ja,a kirakodo most hetvegen lesz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.22. 22:30:20

@mojoking77: En azt hittem nekem sincs, szulok szerint nincs is, viszont volt osztalytarsak eszrevettek, legalabbis amikor keresgelem a szavakat emmmm-et mondok , es ezen.

wuaaa 2014.08.22. 22:37:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A Saipem 7000-et sokszor láttam testközelből. Hát az is a húB+ kategória.. :)

Világpolgár2012 2014.08.22. 22:40:28

@NIKI LAURA:
Én még nem jártam arrafelé. Érdemes a vásárra kimenni? És Kecskeméten tudsz valami jót ajánlani, néznivaló, étterem, stb?

2014.08.22. 23:01:39

@Cascabel: ez annyira alszent szoveg volt, hogy egyertelmuen tied a mai "hyperbole award".
Megspekelhetted volna a veget meg egy szokasos Canada-bashing kommenttel, akkor lett volna teljes katarzis. Vagy azert ne jarjon eletfogytiglan?

mojoking77 2014.08.22. 23:48:06

@tildy[UK]:Kicsit most elbizonytalanitottal, legkozelebb, ha hazamegyek direkt rakerdezek szuloknel, hogy azonnal szoljanak, ha barmilyen akcentust hallanak a beszedemen. De nem. Meg mindig tartom magam az eredeti velemenyemhez, bocs... :)
@DieNanny [SZ,CH]: Na mar most en is tudok mondani 80 helyet legalabb Helvetorszagban, ahol lattam mar POS terminalt, (meg ketszazat, ahol halalosan logikus let volna, meg sem volt).
Havi 4-500 Frank keszpenz alatt egesz egyszeruen lehetetlen volt kint leteznem, es ugy, hogy nem elbuliztam ezt a penzt, es ahol lehet kartyaval fizettem....

Muscari 2014.08.23. 00:05:02

@Zoole[uk]: nem, de nem is szagolgattalak kulonosebben:-)

Hidd el, az apukam eleg budi szokott lenni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.23. 00:06:57

@mojoking77: Ne szuloknel kerdezz ra, olyannal, aki tobb mint 10 eve latott hallott.

Amugy eszreveheto valamennyi valtozas, nalam leginkabb abban merul ki, hogy ugy veszem eszre, otthon sokan raccsolnak. A filmekrol nem is beszelve, normalis hangsulyozas nulla. Szoval nalam csak ennyi, hogy "olyan furan" beszelnek otthon joparan. Kinn elo magyaroknal nem hallom.

mojoking77 2014.08.23. 00:14:50

@tildy[UK]: Huhh, en pont az elso hozzaszolasomban emlitettem egy nagyon kedves kollegam feleseget, aki szinten egy tunderi csaj, de olyan szinten van akcentusa, hogy a hideg futkosott a hatamon tole....
Jo, keresek valakit, akivel tenyleg reg beszeltem (bar legkozelebb erre karacsony korul lesz alkalmam, igy addig nem tudom folytatni a vitat... :))

Muscari 2014.08.23. 00:21:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): ezt tok jo, hogy leirtad, erdekes volt, maskor is johet valami hasonlo.

orulok, hogy jobban vagy:-)

Muscari 2014.08.23. 00:26:26

@DieNanny [SZ,CH]: halali ez az emberke, en nagyon birom az ilyen figurakat is.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 01:26:03

@Zoole[uk]: meg nezegetek egy egy jo not:)))

en is ... de mar ennel tovabb nem jutok pedig az en 50%-om mindig megvan ... annyi is marad ...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.23. 01:33:26

@Evain: akkor kinak hianyzik a jo magyar kaja ... mi azt esszuk de a zsirt es az agyon fuszerezest is kihagyuk belole ... az oldalasbol is eloszor kisutjuk a zsirt es utana BBQ v kinai martassal be a sutobe ...

azert hetvégen magyarkodunk egy kicsit .. kaja pia ...

www.facebook.com/OurLadyOfHungaryMtl/photos/a.548503051869463.1073741826.109598322426607/706953842691049/?type=1&theater

Muscari 2014.08.23. 01:53:07

@Cascabel: de kotekedos kedve van valakibek

Az elso kerdesedre a valasz egyebkent az, hogy ebbe az iskolaba osztotta be az onkori, mert itt volt hely. Erdedetileg masik suliba jelentkeztunk. Simples :-)

adg 2014.08.23. 04:02:03

@DieNanny [SZ,CH]: Ugyanez szakszavaknal.
Az en angolom eleg gyer, es meg most is boven tobbet beszelek magyarul, de otthon nincs szakszoveg, nem tartok eloadast a csaladnak a munkamrol. Szoval biztosan nincs semi baj a magyarommal, es biztos nincs semmilyen akcentusom sem. Viszont ha a regi otthoni kollegakkal beszelek, gondom akad a szakszavakkal, marpedig oket ez erdekli inkabb. Egy resze eleve uj, kb sose hasznaltam a magyar megfelelojet, a tobbit pedig ugye csak angolul hasznalom.

--------------
Off: Mar azt hittem en vagyok a hulye, hogy rendszeresen nagy betuvel irom a "Magyar" szot. Igy, mint most, de mar gyanus volt. Hat nem atirja ez a majom explorer nagy beture?! Ugyanez a "cask" szo, pedig en azt irom, hogy "csak".
Hat nooomalis?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.23. 05:25:59

@Világpolgár2012: na majd jól lehülyéz vagy azüta lejjebb / feljebb már le is hülyézett ezért valaki, ne félj :-)
anyukám a gimis angoltanárát kergette rémületbe a német akcentusával, még gyerekként tanult meg Berlinben nagyon jól németül. én csak sokkal késübb hallottam, és nehéz volt megállni kacagás nélkül tényleg. szerintem a németeknek sincs olyan erős akcentusuk angolul :-) és átviszi azóta is minden nyelvre, esküszöm még amikor megtanult thaiul köszönni (nyaralás alatt), annak is német akcentusa volt :-)
ez mennyire általános, hogy az ember átviszi az első idegen nyelvét a többire? nyelvtan, latinos szókincs, egész logika szempontjából érthető, de a kiejtést?

tableno 2014.08.23. 07:12:50

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): Nekem maximum magyaros akcentusom van, ha más nyelven beszélek. Mondjuk japánul szinte akcentus nélkül tudok beszélni, mert mind a kiejtés mind az intonáció szinte teljesen megegyezik a magyarral... :)

SzZoole 2014.08.23. 10:34:44

@Muscari: es szeretnel?:)))
(Csak vicc volt)

Az en apam napi 2 doboz cigit sziv el amit maganak tolt.A cigije eleg budos,de apamon nem erzem,hogy budos lenne.

SzZoole 2014.08.23. 10:40:07

@montroyal ( CAN qc): persze persze,azert tobb az mint 50%:)))
Inkabb ugy szamold,hogy 50%+a farkad hossza,de nem feltelek en teged,egy ejszakai portas multal rendelkezo embert?Ugyan mar,a nok onkent jelentkeztek nalad:)))

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.08.23. 10:45:23

@tildy[UK]: Igen, tényleg megszűnt még tavasszal.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.08.23. 10:48:34

@Zoole[uk]: szín az van, igen. :D
De magyar bolt már nincs, pedig nagyon sok magyar lakik ezen a környéken, nem lehet úgy végig menni az utcán, hogy ne hallanék magyar szót.

Egyébként nemrég volt a London road-on a Croydon Carnival of Cultures, végigaggatták zászlófüzérekkel a házakat, volt ott mindenféle nemzet zászlaja, csak magyar nem volt egy darab sem. :(

SzZoole 2014.08.23. 11:04:23

@Nelossel: ha szeretned kuldok egy cimet ahol nagy valasztek van,eleg huzos az arul,ritkan en is be nezek,ha gesztenye puret,vagy csiga tesztat szeretnek enni/venni.

www.magyarboltlondon.co.uk/

Világpolgár2012 2014.08.23. 12:45:41

@Dragonlady (now on holiday in Myanmar): @tableno:
Lehet, hogy az is benne van nálam, hogy viszonylag korán, 7 évesen kezdtem az angolt és még tizenéves voltam, amikor hirtelen a magyarból egy angol közegbe kerültem, amikor magyar szót szinte nem is hallottam. Meg persze a fél életemet (abból is a későbbi felét) már Angliában töltöttem.

Ja, és Tableno-t még mindig nagyon irígyleg a japán tudásáért :))

SzZoole 2014.08.23. 13:12:26

@Világpolgár2012: szerintem igazad van.A fiam is 7 evesen kezdte az angolt es 11 eves kora ota csak angolul tanul.Most 16 eves lesz es a magyart akcentusal mig az angolt teljesen tisztan akcentus nelkul beszeli.Most hogy otthon voltunk ez az egesz csaladomnak feltunt es meg is jegyeztek.Vannak neki olyan szavak amiknek nem tudja a magyar megfelelojet,mert nem ismerte/halotta elotte.Ilyenkor ki kell segiteni.Persze magyarul is nagyon jol tud irni olvasni es beszelni is.A lanyom is 7 evesen kezdet angolt tanulni,de O mar 13 eves volt mikor ki jott.Az O beszeden nem lehet eszre venni akcentust sem angolban sem magyarban,mindket nyelvet tisztan akcentus nelkul beszeli,sot most 6th fomban az angolt,tortenelmet emelt szinten tanulja.
Egyebkent koszi a tippet Hastings-el kapcsolatban,sok hasznat vettuk.Azon a hetvegen epp karneval volt igy nem csak az utcarol neztuk,hanem a szobank ablakabol is.A szalasunk a Foyles B&B volt ami epp a fo utcan es a pear- szemben volt
Kovetkezo hetvegen Isle of Wight-re megyunk,ott jartal mar?
Ha igen akkor szivesen varom az tanacsod:)))

Világpolgár2012 2014.08.23. 14:32:12

@Zoole[uk]:
Örülük, hogy jól éreztétek magatokat!

Isle of Wight-on még nem voltunk egy nagyon egyszerű oknál fogva. Ott már aludni kellene egy napot és akkor inkább már átugrunk a francia vagy belga partra :)

De a következőket tudom ajánlani. Portsmouth régi belvárosa szép, megér egy sétát (Old Portsmouth a térképen). Ha a vásárlás érdekel, akkor a Gunwharf Quay-en el lehet egy kis időt tölteni, plusz ott van még a Spinnaker Tower és a hajókat, kompokat is jó nézegetni. Ott ebédelni is lehet a téren a Holiday Inn mellett, a Brasserie Blanc-ban (jó a steak-jük, meg más is).

Ha esetleg odafelé vagy visszafelé van egy kis időtök és nem az M3-os mentek, akkor Arundel kastélya megér egy kitérőt. Az egyik legjobb angol kastély, még most is lakják. Meg persze ott van nem messze a chichester-i katedrális, az is jó, meg maga Chichester is.

Látom ti is szerettek a hétvégéken utazgatni, érezzétek jól magatokat!

SzZoole 2014.08.23. 14:53:09

@Világpolgár2012: Northhampton es Portmouth Chichester mar megvolt:)))
Arundel kastelyara egy napot fogok szani,pont szeptember 21.-en lesz a pirates&smugglers napok a felesegemnek is akkor lesz a szulinapja.A kepek alapjan eleg varazslatos:)))
Ismet hasznos tippeket adtal,nagyon szepen koszonom:)))

Világpolgár2012 2014.08.23. 15:04:11

@Zoole[uk]:
Szívesen! A kastély tényleg szuper és megér egy napot.

SzZoole 2014.08.23. 15:11:06

@Világpolgár2012: ha van kedved eljohetnetek Ti is,csinalnank egy mini HA talalkozot:)

Világpolgár2012 2014.08.23. 16:46:26

@Zoole[uk]:
Gondoltam én is, de pont azon a hétvégén vendégeink vannak Portugáliából. Majd összejön azért még valamikor :)

SzZoole 2014.08.23. 17:37:54

@Világpolgár2012: hozd a Portugal barataid is!Biztos Ok sem latnak minden nap ilyen kastelyt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 01:08:13

@Réka ‎: :-)))))))))))))))

Baxxameg, most ezért??Mennyenek a francba.
Hasfájós szamár, besírok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 01:32:30

@Réka ‎: Komolyan mondom, á-bé-normálisak ezek a svédek.Kicsit néha félek, hogy ebben az országban kell(?) majd megöregednem...Tudom, kelleni csak a vécén kell.De akkor is.
Néha azt kívánnám, hogy valami felsőbb erő rázza már fel őket, de úgy istenigazából; térjenek már magukhoz ezzel az elb..tt bevándorlópolitikából, meg hiperkorrektségből...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.24. 01:35:20

@geegee: hát én szeptember 14-én megteszem ennek érdekében a tőlem telhetőt, de ahogy 2010-ben sem rázódtak fel, sőt azóta sokkal jobban elcseszték, igazából nincsenek illúzióim.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 12:50:56

@montroyal ( CAN qc): Na jó, de így potenciálisan válsz betörés, rablás célpontjává.Már a sok készpénz miatt.Nem tartasz ettől?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 12:52:57

@Réka ‎: Értem.Hát ja, egyetértek.Nem tudom, mi sül ki ebből 15-20 év múlva.De nem szeretnénk akkor újra határt átkelni, öregecskedő korban.Az nagyon gáz lenne...

Világpolgár2012 2014.08.24. 12:56:27

@Zoole[uk]:
Na, akkor inkább úgy fogalmazok, hogy sokáig fog tartani az a szombat éjszaka, valószínűleg vasárnap hajnalig :) A férjem legjobb haverja és egyik unokatasója jön, buli lesz :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 13:01:39

@wuaaa [nor]: Nem t'od véletlen, hogy NRK tévéadásokat (vagy bármilyen norvég tv-adást) hol lehet nézni neten, norvégtől eltérő IP-címmel?Asszem vannak kint szabadon nézhető, bizonyos adások, de nagyon nem minden.Olyan q szép természetfilmek szoktak menni Lofotenről, Svalbardról, és a svédek csak kevéssé veszik át.Vagy én nem látom idejében a műsorban...Szóval jó lenne neten megcsípni valahogy...Kösz, ha van tipp.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.24. 13:08:35

@Zoole[uk]: Ó, a francba, ezt nem is tudtam.Aszittem, a "bámulatos" gyapjas haja miatt... :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.24. 13:28:15

@geegee: ha folytatódik a mostani ütem, akkor 15-20 év múlva teljes lesz a szegregáció a sok nem-európai bevándorlót fogadó nyugati országokban. Gated communities, házhozszállítós bevársárlás, őrzött és "klubtagsághoz" kötött belépős plázák, szabadidőközpontok. Személy szerint nem volna ellenemre. Kicsiben és íratlanul már most is ez folyik: megválogathatod a lakóövezetet, boltjaidat, kultúrádat, akár soha nem kell önszegregált lakossággal találkoznod. Persze ez nincs ingyen, de megoldható.

wuaaa 2014.08.24. 13:30:03

@geegee: Nem tudtam így kapásból mi lehet a megoldás, de googliztam egy kicsit a kedvedért. ( www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=ksf5U6qCKemO8Qff44DIDA&gws_rd=ssl#q=se+nrk+i+utlandet )
A lényeg, hogy norvég IP kell. Ami fórumokat így hirtelenjében átfutottam, ott azok a vélemények, hogy az ingyenes megoldások kapacitása - ahogy az lenni szokott - nem kielégítő, gyakorlatilag élvezhetetlen. Fizetős megoldás több is vann, sokan preferálják a www.overplay.net/ -et, állítólag megbízhatóan működik. Persze lehet, hogy van jól működő ingyenes megoldás is, de erről én nem tudok és nem is találtam erre utaló véleményeket.
Hát sajnos csak ennyit tudtam "segíteni".

Gergely_it · http://gergo.me 2014.08.25. 12:13:33

Én 10 éve élek külföldön, és az 1. pontot magamon is tapasztaltam. Nemcsak hogy olaszul (is) szoktam gondolkodni, hanem még magamban beszélni is. :)))

Ami meg a 2. pontot illeti... az az igazság, hogy ez az én esetemben éppen fordítva van. Az elején lelkesen hozattam ezt-azt, amit itt nem találtam. De azóta áttértem az olasz konyhára - változatosabbnak, jobbnak, egészségesebbnek találom, és gyakorlati oka is van: miért várjam, keresgéljem a magyar ételeket, amikor úgysem férek hozzájuk olyan minőségben és gyakorisággal, mint annak idején Mo-on. Inkább megtanultam élvezni az olasz ízeket (nem volt nehéz...), és azok gazdagságát fedezem fel újra és újra.

Herr Géza 2014.08.25. 12:17:29

@Zsuzsi65: Ööööö. Igazad lehet, bár:
1. ott legalább a fözésen túl a pucolástól is megmentenek, ami valljuk be, lehet akár embert próbáló feladat is... :)))))))))
2. én úgy tudom (bár sose próbáltam), hogy az vmi. sós-ecetes lében kvázi pácolva van, tehát már-már "továbbfeldolgozott" termék...még ha rém primitív dolog is. :))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.25. 12:56:18

@wuaaa [nor]: Na hát ez az, hogy én is kábé erre jutottam.Hogy kell az ottani ípé.Fizetős megoldás is jó lenne, ha az az összeg valami ésszerű keretek közt mozog.Volt egy sorozat, amit nem tudtam teljesen letölteni, mert későn vettem észre.Addigra meg leszedték a honlapjukról a korábbi beágyazott videókat (azokat le tudom szedni, hehe...).Írtam nekik, hogy lehet e vásárolni.Vissza írtak, hogy persze, epizódonként valami ezer koronáért...Hát mondom, köszi, annyit azért nem adnék érte...Nem tudom, hol élnek ezek... :-(((

Köszi a guglizást. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.25. 13:30:50

@wuaaa [nor]: Közben megtaláltam a vinyómon, Norskekysten volt a címe, nekem csak 4 van meg a 10-ből.Ha netán belefutsz valahol valami értelmes linkbe, gondolj majd rám vele...Köszi előre is. :-)
Néztem annó, tecsőn, meg torrenten, meg a net legutolsó bugyraiban is, de nem volt sehol...

Szintén érdekel bármi Lofotenről, vagy egész Norvégiáról... :-)
Tudod, kerek csokoládé, lukas csokoládé, szögletes csokoládé...
:-)))))))))))

wuaaa 2014.08.25. 17:58:51

@geegee: Hát az nrk-n megvan, de gondolom neked ez nem fog menni. De ha netán rábukkannék valahol, szólok.. :)
www.google.no/?gfe_rd=cr&ei=7lv7U8qGIOuO8QebsoDYDw&gws_rd=ssl#q=+site:nrk.no+norskekysten+nrk

Jancsiszeg1980 2014.08.26. 16:45:36

1. igaz
2. rám nem igaz - nem érdekelnek a kaják annyira, hogy sírjak utánuk,
3. ez sem igaz rám - anyám a világ legjobb szakácsa, fölösleges lenne bárhova elmenni kajálni, ráadásul pénzért
4. ez sem igaz rám - munkaidőn kívül örülök, ha végre egyedül lehetek :)
5. igaz,
6. nagyon is igaz

SzZoole 2014.08.26. 22:19:28

@Világpolgár2012: basszus,meg leptel,en eddig azt hittem,hogy Te ferfiu vagy,erre kiderul,hogy egy leanyzoval beszelgettem eddig:)))
Micsoda meglepodes!!!

Világpolgár2012 2014.08.27. 16:16:10

@Zoole[uk]:
Ez az átka a nick neveknek, érhetik az embert meglepetések :) Pedig írtam két posztot is, de az még az origos időkben volt, nagyon az elején.

SzZoole 2014.08.27. 17:31:34

@Világpolgár2012: akkor biztos,hogy olvastam.Minden posztot olvasok a kezdetek(2011.08.16.)ota.A nejem(Lunacica)szinten irt posztot meg 2012 elejen,neha az O nickjevel merenykedtem a blogon.En csak tavaj augusztusban csinaltam sajat nicket.
A kezdetekben is ezzel a nickel irogattal?

Világpolgár2012 2014.08.28. 22:48:11

@Zoole[uk]:
Én is az elejétől olvasom és igen, ezzel a nick-kel, csak a 2012 nem volt a nick után az origós időkben. Én emlékszem a feleséged posztjára, meg persze te sokkal gyakrabban is kommentelsz, szóval könnyebb emlékezni :)

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.02. 10:11:03

@Zoole[uk]: Köszönöm szépen.

Eddig egyszer voltam magyar boltban Londonban, de azzal nagyon meg voltam elégedve:
paprikastore.co.uk/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása