oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 18. 06:44,  Verbálemigránsból határátkelő 286 komment

2014. augusztus 18. 06:44 Határátkelő

Verbálemigránsból határátkelő

Alig pár nap múlva költözik Németországba mai szerzőnk, Ahatis, aki családját (igaz, csak egyelőre) hátrahagyva vállal munkát a müncheni reptéren. Kiderül, hogyan lesz egy verbálemigránsból (amit én egy igen találó kifejezésnek érzek :) ) valódi határátkelő.

Németország, München, repülőtér.jpg

„Régóta olvasom a blogot és egy ideje már gondolkodom azon, hogy én is írjak valamit - most úgy érzem, esetleg másokat is érdekelhet, amit mondani szeretnék.

Az írásom apropója természetesen a határátkelés; augusztus végén ugyanis egy munkalehetőség kapcsán a családomat (egyelőre) hátrahagyva Németországba költözöm. Jelenleg tehát még itthon vagyok, ez a poszt szándékom szerint főleg arról fog szólni, hogy én miért és hogyan jutottam el erre a pontra (oridzsin-sztori, vágjátok... :D)

Magamról röviden: 35 éves vagyok, nős és két kisfiú (Balázs 7 éves, Bálint 16 hónapos) édesapja. Egészségügyi szakközépiskolát végeztem (ez egy halom másik dolog eredője, majd meglátjátok) - levelezőn végigjártam az 'E' kategóriás képzést is, de a záróvizsgára már nem mentem el, mert egy év intenzív osztályos ápolóskodás után úgy éreztem, hogy minden érintettnek jobb lesz, ha nem erőltetem ezt tovább.

Szerettem ott dolgozni, mert változatos, érdekes volt és segíthettem embereken - akkor még a nem traumás sürgősségi esetek nagy részét is mi láttuk el - de be kellett látnom, hogy egyszerűen nem vagyok elég érett ehhez a fajta munkához.

Főleg multiknál dolgoztam

Azóta (egy év interspáros kitérőtől eltekintve) a könnyű- és vegyiparban dolgozom, voltam már sok minden: raktáros, fröccsöntőgép-kezelő, logisztikai műszakvezető, rakodógép kezelő, szárítógép kezelő (nem elírás); jelenleg egy gumiipari cégnél dolgozom menedzserként.

A kórháztól eltekintve minden munkahelyem multinacionális vállalat - nem mondhatnám, hogy ez különösebben tudatos döntések eredménye, egyszerűen így alakult. Dolgoztam hosszabb-rövidebb ideig japánokkal, filippínókkal, németekkel, hollandokkal, angolokkal, írekkel és az elmúlt hét évben kanadaiakkal, koreaiakkal is.

Az általános iskolában - egy zseniális tanárnőnek köszönhetően - megtanultam németül, a középiskolában pedig - hála az anyanyelvi lektoroknak, valamint a magyar nyelvű szerepjáték szabálykönyvek szinte teljes hiányának és a mozi szenvedélyemnek - angolul. Miután a párom majd két éven át nyúzott érte, angolból egy felsőfokú nyelvvizsgát is szereztem.

Még 2004-ben nekifutottam egy közgáz szakos diplomának, amiből számos zökkenőt és vargabetűt követően 2013-ra üzleti kommunikáció diploma lett. Pedig becsületszavamra mondom, én próbáltam megérteni a számvitelt meg a statisztikát, de a munkám miatt szinte soha nem jutottam el órákra, önállóan tanulni pedig csak éjszaka volt időm (aludtam a jegyzeteken).

Mivel a matematika-tudásom erősen alulfejlett - az eü-suli miatt még érettségiznem sem kellett belőle (szinte látom, ahogy néhányatoknak összeszalad a szemöldöke, pedig ez az igazság) - fogalmazzunk úgy, hogy ledolgozhatatlan hátrányban voltam a vizsgákon. Maradt tehát a kommunikáció szak - egyelőre nem sok hasznom származik belőle, de ki tudja, mi lesz holnap?

Fiúként egy egészségügyi szakközépben

Fentebb említettem, hogy a középiskola számos dolog kezdetét jelentette. Ezek egyike a határátkelőség, a másik a párkapcsolat - először ez utóbbiról ejtenék néhány szót. Tehát: egészségügyi suliba jártam, hímnemű egyedként. (Khm.) A 29 fős osztályomban ketten voltunk fiúk. A kb. 600 fős iskolában jó, ha negyvenen. Tudnék mesélni, de inkább a fantáziátokra bízom a dolgot...

A középiskola első két éve nem volt éppen egy diadalmenet a számomra. Nehéz időszak volt, ami csúnyán meglátszott a tanulmányaimon; második év végén aztán el is hasaltam kémiából.

Jobban nem is járhattam volna, ugyanis az új osztálytársaim között, 17 éves fejjel megismerhettem a mai feleségemet. Szó szerint az iskolapadból nősültem, ugyanis Andi először a padtársam, aztán (egy félreértés kapcsán) a barátnőm és végül, (éppen ma, amikor ezeket a sorokat írom) immár nyolcadik éve a feleségem lett.

Ha valaki megkérdezi, azt szoktam mondani, lassan a huszadik évfordulónk következik. „Régi” házasok vagyunk tehát, és gondolom, nem sok újdonságot árulok el, amikor azt mondom, hogy a hepék mellett nem kevés hupát is megéltünk együtt.

Tinédzserként Németországban

Most pedig a határátkelőségről: mindig is érdekeltek az emberek és az idegen kultúrák - a ninja és kung-fu filmek nagy rajongójaként főleg a távol-kelet vonzott, de nem voltam / vagyok válogatós: az érettségit megelőző évben, egy baráti meghívásnak köszönhetően, nyáron (az akkor éppen hat hónapos párkapcsolatomat erősen próbára téve) egy hónapot töltöttem Altomünsterben, egy Münchenhez közeli bajor kisvárosban.

A zsebpénzem óvatos költekezés mellett is egy hét alatt elfogyott, ezért megkérdeztem a házigazdát, esetleg tudnának-e segíteni nekem valamilyen munkát találni? Mondtam, hogy bármi megfelel.

Két nappal később a helyi közterület-fenntartó erők alkalmazottjaként feszíthettem változatos helyeken: hol egy narancssárga Unimog anyósülésén, hol egy fűnyírótraktor nyergében, hol egy bontásra ítélt kioszk tetején - kettőt pislogtam és vége lett.

Nagyon élveztem, hogy a munka változatos, az emberek pedig nem lekezelőek, sőt, éppen ellenkezőleg! A kollégáim is meg voltak elégedve velem - amikor elköszöntünk egymástól, azt mondták, meg voltak lepődve, mennyire készségesen és jól elvégeztem minden rám bízott feladatot - abból, amit ők eddig a magyarokról hallottak, eleinte azt gondolták, csupa tunya ingyenélő hazája vagyunk (mondták ezt akkor, 1997-ben!).

A lényeget a végére hagytam: egy heti munkával annyi pénzt kerestem, amennyit a szüleim itthon egy hónap alatt. Hazahozni nem sikerült belőle, de jutott ajándékra és volt két hét habzsi-dőzsi. Azt hiszem, akkor égett bele a tudatomba, hogy én egyszer majd külföldön szeretnék élni és dolgozni.

Hazafelé már nem egyedül ültem a vonaton - a párom által később Fittinek keresztelt plüss koala éberen őrködött a cuccaim felett, míg én vidáman horkolva aludtam a Budapest felé zötyögő éjjeli expresszen.

Hagytam, hogy valami mindig közbejöjjön

Vissza a nem túl távoli múltba: a Bajorországban töltött vakációm óta eltelt közel két évtizedben szerintem nem volt olyan hét, hogy ne gondoltam volna arra, külföldön kellene szerencsét próbálnom.

Az idő előrehaladtával a barátaim közül többen belevágtak - legtöbbjük sikerrel - a családtagjaim és az itthon maradt cimborák pedig szépen lassan rám sütötték a „dehogyakarszkimenni-csakaszádjár-verbálemigráns” jelzőt. Volt némi igazuk. Hagytam, hogy valami mindig közbejöjjön: lakásvásárlás, építkezés, Andi főiskolája, a saját főiskolai kalandozásaim, Balázs születése... Nagyjából két éve, amikor a párom várandós lett a második gyermekünkkel, rádöbbentem, hogy nem bírom már tovább.

A jelenlegi munkám - egy kb. 15 főt foglalkoztató kisvállalat vezetése - alapjáraton is rengeteg időmet és energiámat elveszi, koreai főnököm pedig a mikromenedzselős fajta; mindent, de tényleg mindent be kell adni neki ellenőrzésre / jóváhagyásra.

Konkrét munkaköri leírásom egyébként nincs, csak egy titulusom van: manager. A főnököm szemszögéből nézve ez azt jelenti, hogy mindent el kell látnom, ami kipattan az agyából; és mindig elérhető kell, hogy legyek (nem ritkák az éjszakai telefonhívások sem), hiszen adott nekem telefont.

Talán nem kell mondanom, hogy ez hosszú távon mennyire frusztráló, különösen, ha hozzávesszük, hogy annak ellenére, hogy szinte mindenért felelősséget kell vállalnom, a fizetésem meg sem közelíti (konkrétan a felét sem éri el) a közelben működő, szintén koreai érdekeltségű nagyvállalatnál hasonló beosztásban dolgozó menedzserekét.

Nem mehetett így tovább

Engem többnyire birkatürelemmel megáldott embernek ismernek, de ez a munka alaposan megtépázta az idegeimet - ráadásul a családommal is egyre kevésbé tudtam elfogadtatni a számtalan (és soha ki nem fizetett) túlórát és azt, hogy miért vagyok folyton feszült, ideges. Szóval amikor Bálintot vártuk, ráeszméltem, hogy ez nem mehet így tovább sokáig, mert ha mégis, arra rámegy az egészségem, vagy a családom, esetleg mindkettő.

Furcsa dolog apaként gondolkodni; egy ideig nem történik semmi, aztán az ember hirtelen azon kapja magát, hogy nyakig benne van, nem is igen érti, hogyan lehetne másképp. Velem legalábbis így történt; eleinte csak magam miatt szerettem volna külföldre menni, aztán azt vettem észre, hogy a hirdetéseket azon a szűrőn át nézem, hogy vajon jó-e ez a gyerekeknek is.

Egy időre le is tettem a külföldi álláskeresésről arra gondolva, hogy mégiscsak jobb, ha itthon keresek egy másik állást. Tévedtem. Mi az ország középső részén lakunk, említésre méltó ajánlatokat pedig szinte csak olyan helyekről kaptam, ahová legalább a hétköznapokra oda kellett volna költöznöm, mert a bejárás nem, vagy csak nagyon nehezen lett volna megoldható.

Ha ez így van, akkor miért ne mennék külföldre inkább? Londonból, Hamburgból, vagy Koppenhágából hazarepülni sokszor rövidebb ideig tart, mint Ferihegyről hazautazni. Azt pedig sok barátom és számos HÁ poszt is bizonyítja, hogy tőlünk nyugatabbra jobban megbecsülik a munkát, mint idehaza.

A család miatt vágok bele

Hirtelen megváltozott a gondolkodásom: eddig a családomra hivatkozva kerestem az okokat, hogy miért ne menjek; most éppen miattuk éreztem egyre erősebb késztetést, hogy valamerre már mozdulni kell.

Eddig nem említettem, pedig azt hiszem fontos részlet, hogy a kedvesem gyermekvédelemre szakosodott szociális munkás, akit idehaza közalkalmazottként a lelkiismeretes és odaadó munkájáért cserébe nevetséges összeggel honorál az állam - ellentétben mondjuk Angliával, vagy Skandináviával, ahol fényévekkel jobb a helyzet erkölcsi és anyagi megbecsültség terén is.

Akkor keressünk állást! Sajnos nincs semmi megtakarításunk, kétgyermekes apaként pedig nem engedhettem meg magamnak, hogy próba-szerencse alapon elutazzak a kiválasztott célországba nézelődni, így maradt az az opció, amit az Angliában élő Márk barátom a „legendary quest” kifejezéssel szokott illetni: itthonról, interneten keresztül olyan munkát találni, ahol legalább néhány hónapig a szállás is biztosítva van és eleget fizet ahhoz, hogy legalább a jelenlegi szinten eltartsam a családot idehaza, és én se haljak éhen odakint.

Opcionális mellékküldetések: ne munkásszállás legyen; legyen megoldott a napi egyszeri meleg étel; legyen wifi internet hozzáférés; ne legyen 1000 km-nél távolabb.

Először arra gondoltam, elmegyek nörsznek vagy krankenpflégernek valahová, de jött a hideg zuhany: én nem tettem le az ’E’ kategóriás képzés záróvizsgáját, ezért a csak a sima, szakközépiskolai képesítésemmel jelentkezhettem volna – amit viszont néhány éve már nem fogadnak el teljes jogú ápolói végzettségnek.

Így aztán maximum segédápoló lehettem volna, ami még mindig nem a legrosszabb választás, ha valaki egyedülálló – egy családot és kvázi két háztartást viszont nem lehet fenntartani belőle.

Értek ugyan egy csomó más dologhoz, de ezek jelentős része papír nélkül, tapasztalati úton megszerzett tudás – a főnököm egyszer azt mondta, hogy „practically a semi-engineer” vagyok – vagy terület specifikus ismeret, mint az ISO 9001/14001 és ISO/TS 16949 auditor végzettségem, amit célországbeli releváns munkatapasztalat és helyi lakcím felmutatása nélkül nem igazán vesznek számításba.

Irány a müncheni reptér!

Mivel a diplomám nem tartozik a legjobban eladhatóak közé (igen, többször megkaptam már rá a „büfészakos” jelzőt), két évembe és rengeteg jelentkezésbe, böngészésbe, egy szóval: munkámba került, de végül az egyik legnagyobb magyar állásportál „külföldi állások” rovata segítségével találtam egy állást, ami az összes előbb felsorolt követelményt teljesíti: szeptember 1-től a müncheni repülőtéren fogok dolgozni, a földi kiszolgáló személyzet tagjaként.

A cég igen komoly támogatással adja a szállást és az étkezést; a mozgás pedig kifejezetten jót fog tenni hét év irodai rabság után. Ez a munka nem igazán vág egybe az eddigi munkatapasztalataimmal és az iskolai végzettségemmel, de úgy gondolom, hogy lendületet venni éppen megfelel - ha már kint vagyok, és még mindig nagyon szorít a cipő, sokkal könnyebben találhatok jobban fizető munkahelyet, mint itthonról.

A cég (és azon belül is Tóth Szilvia ügyintéző) nagyon korrekt és profi hozzáállással intézte az ügyeket, amiért cserébe SEMMILYEN díjat nem kértek. Ez utóbbi egyébként szerintem egy alapvető információ, mégis gyakran hallom, hogy sokan fizetnek „regisztrációs költség, ügyintézői díj, stb.” címén kisebb-nagyobb, esetenként egészen komoly összegeket a semmire.

Többen megtették már előttem, de én is szólok, hátha valaki még nem hallotta: a legtöbb cég, aki a fentiekhez hasonló címeken díjakat szed, többnyire csak kamu - ilyenkor a legjobb eset az, hogy a reménybeli expat olyasmiért fizet feleslegesen, amit a cég ingyen is megcsinálna; rosszabb esetben pedig egyszerűen semmit sem kap, és mehet a sóhivatalba.

A becsületes fejvadász cégek nem a munkavállalóktól, hanem a munkáltatóktól kapják a pénzüket - ezért hívják őket fejvadásznak, ugye - az általuk „levadászott” és közbenjárásuknak köszönhetően munkába állt alkalmazottak után, ezért nekik is az az érdekük, hogy minél hamarabb, minél jobb feltételekkel találjanak munkát az érdeklődőknek.

A teljes kivándorlás középtávú cél

Itt tartok most. A családom egyelőre itthon marad, de az elsődleges rövid távú cél az, hogy amint kicsit megvetettem a lábam, keresek egy olyan lakást, ahová ők is ki tudnak jönni néhány hétre-hónapra.

A teljes kivándorlás egyelőre csak középtávon szerepel a terveim között, mert a kedvesem angolul is csak nagyon keveset, németül pedig egyáltalán nem beszél még; ugyanakkor mindenképpen szeretném, ha a családom is lehúzna néhány évet külföldön, mert biztos vagyok benne, hogy ha megtapasztalják a különbséget, végre megértik, mi a fene bajom volt itthon éveken át.

Úgy gondolom - nem, ez így nem helyes - saját tapasztalatomból, tényként tudom, hogy már egy idegen nyelv alapos (legalább középszintű) ismerete is felér egy szakmával; éppen ezért azt akarom, hogy a gyermekeim a lehetőség szerint anyanyelvi környezetben tanuljanak majd németül és angolul is.

A párommal rengeteget beszéltünk erről, és mindkettőnk előtt teljesen világos, hogy az eleje minden érintett félnek pocsék időszak lesz, de azt gondolom, egy felnőtt embernek - szülőnek pedig különösen - vállalnia kell a komoly, nem ritkán fájdalmas következményekkel járó döntéseket is.

Eddig a történet; ha lesz rá társadalmi igény, szívesen írok még a fejleményekről is.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Örömmel várnék írásokat az iskolakezdésről, ahol éltek hogyan zajlik, mit kell beszerezni és mit ad az iskola, miben nehezebb vagy könnyebb mint Magyarországon, és általában véve is lehet szó az oktatásról, mennyire nehéz vagy könnyű iskolát választani az adott országban – természetesen várom azok írását is (szokás szerint a hataratkelo@hotmail.com címre), akiknek gyermeke most kezdi a sulit külföldön. Előre is köszönöm!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország München

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr386610747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 21:33:38

@Muscari:
Azt hiszem az egy félresikerült menzakaja akart lenni.
Mi kaptunk anno olyat hogy főtt hús valami pirított grízfélével és meggyszósszal.
Na az nagyon finom volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 21:34:42

@Cascabel:
Szar dolog mikor valakinek sok szakmája van....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.08.18. 21:40:11

@Taxomükke:
" Így is rengeteg mindent elajándékoztunk meg elkótyavetyéltünk. "

C'est la vie :)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.18. 21:43:43

@QUERCUS: Ordog Nori ? akarod ot ? elintezzem?

kuldj 50$...

és akkor én majd nem akarom és Te akarhatod ..

montroyal ( CAN qc) 2014.08.18. 21:46:30

@Th's child: utazgatot NY stb azota nem hallottam ..tegnap irt valami krix-kraxot svedul tehat eletbe van

Taxomükke (UK) 2014.08.18. 21:46:49

@Cascabel: ... ahogy azt a művelt német mondja...

2014.08.18. 21:47:29

@diggerdriver:
BTW, 4 szakma szerintem nem sok, 46 ev alatt, raadasul egyet nem is gyakoroltam, egy masikat, az eredetit is cask 3 evig. 2 szakma 43 ev alatt keves is a mai vilagban. De azt hiszem, lesz meg egy otodik is, az utolso: foldmives es allattenyeszto, magyaran paraszt:) Vissza a gyokerekhez jelszoval:)

2014.08.18. 21:49:29

@diggerdriver:
Kijott belolem spontan a proli:) F... Off! :) Igen, ahogy a muvelt nemet mondja:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.18. 21:56:51

@Mirjam2:

Nem akarok áldozatokat hozni és átaludni a nappalokat azért hogy több pénzt keressek. Egyébként jóval nehezebb és mocskosabb meló mint a miénk. Nagyjából tudom mit csinál nálunk az éjszakai takarító. Na, nappal se szívesen végezném el a munkáját. Nem csak azért nem szimpatikus mert éjszaka kéne csinálni, a munkakör se tetszene nekem nagyon.

Egyébként kitalálták odafent (mármint a papa) hogy a személyzet is simán tudja fogadni a feltöltést. Aki járt már mekiben az szerintem el tudja képzelni mennyi cuccot szoktak oda hozni a kamionok. Na, mostantól mi húzogatjuk be békával és pakoljuk be ezeket is a fagyasztóba,hűtőbe,szárazraktárba. Eddig 600 eur/meki/hó volt ez. Külön cég csinálta. Most meg mi csináljuk. Ingyen. Öröm ez mindenkinek, a papának azért mert még több pénze lesz, nekünk meg azért mert még többet dolgozhatunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 22:03:31

@montroyal ( CAN qc): @Cascabel:
Márminthogy azt akartad írni hogy Fuck Off?
Magyarul baszki?
Magyarul beszélj ecsém...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 22:04:07

@montroyal ( CAN qc):
Ja. A Helen az jó csaj. Művelném.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.18. 22:09:36

@Cascabel: +1
ezert van iszonyurengetegsok konyvem. de nem tudom mar hova tenni, a padlason meg tonkreteszik az egerek. ezert kiszelektaltam azokat, amiket mar meghaladtam lelekben, meg amit biztosan nem fogok ujraolvasni.
szoval jo lenne, ha olyan helyre kerulne, ahol becsulik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.18. 22:12:28

@diggerdriver: en mindig szerettem a menzakajakat. mondjuk latszik is rajtam.
meg szerencsem is volt, jol foztek mindig. akkor meg nem kozponti szallitas volt

puhacica 2014.08.18. 22:35:58

@Muscari: a kep cime tenyleg nagyon vicces. :) sokat voltam menzas, a gyumolcsot is szeretem a kulonfele husokhoz, de ez a meggymartasos fotthus a broaf kategoriaba tartozott mindig. pedig sose nezett ki ilyen ramatyul. :D

montroyal ( CAN qc) 2014.08.18. 22:42:12

@diggerdriver: maagyaar mar nem tudni , angol még nem beszelni ..

Herr Géza 2014.08.18. 22:44:40

@Babette.: Mi is a helyi könyvtárnak adományoztunk egy csomó könyvet, amikor felszámoltuk az otthoni kéglit. A lábunk nyomát is megcsókolták volna az örömtől, pedig egyetlen feltételünk volt: csak egyben adjuk az egészet. Ők meg nem értették, miért is gondoltuk, hogy válogatnának.... Édesek voltak, mert hálából életfogytig tartó VIP-tagságot akartak adni, de mondtuk, hogy inkább valami rászorulónak jönne jól, mi nemigen tudnánk "kihasználni".... :D

montroyal ( CAN qc) 2014.08.18. 22:47:09

@házelőtthinta: nekünk meg azért mert még többet dolgozhatunk.

ez a regi jut az eszembe aki nem ismeri

A borton igazgato a raboknak; van egy jo hirem es egy rossz ...
- a rossz hogy holnaptol dupla adag kovet kell kitermelni....
- a jo az hogy ko van boven ...

Muscari 2014.08.18. 22:50:00

@diggerdriver: mindenkepp megnezem.

Kepzeld, kaptam en is egy kacsat, stilusaban azonban kulonbozik a tieidtol. Teszek fel majd kepet, nagyon vaganyul nez ki. Holnap azonban ujra kezdodnek a munkas hetkoznapok.

@Babette.: mazlista vagy. En koleszos voltam, hat nem volt sorozatos gasztronomiai orgazmusunk a kajatol. Akkor tanultam meg, hogy hogyan kell jollakni masfel virslivel, mert annyit adtak reggelire. A tea rendszeresen ihatatlan volt, az ebed ugy-ahogy elment, aztan volt egy par dolog, ami nem volt rossz. Az aranygaluskat peldaul ott ismertem meg.

A gyerekeim viszont mar kifejezetten moslekot kaptak az iskolaban.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.18. 22:50:43

@diggerdriver: koszi... eddig nem tudtam a nevet ,de azt hiszem o sem az enyemet ..

puhacica 2014.08.18. 22:51:40

@diggerdriver: :D ezen besirtam! bar nem volt nehez, mert a majommacska eloadta itt magat, ugy rohogtunk, hogy a vegen konnyeztunk is. :D ez meg jott raadasnak. koszi! :D

Muscari 2014.08.18. 22:51:54

@diggerdriver: @puhacica: en szerettem a meggyszoszos husit. Basszus, ehes lettem....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 22:54:50

@Muscari:
Na de ha én megmutatnám a legújabb szerzeményem...
Nem volt olcsó mert 7.5fontot fizettem érte de fúúúúúúúúúúúha
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.08.18. 22:57:02

@diggerdriver: "Szar dolg ha valakinek sok szakmaja van.
Egyikhez sem ért."

ez nem szükségképpen igaz.

"Egy ember aki így vagy úgy a családja és a maga boldogulásáért DOLGOZIK.
Mi kifogásom lehetne?"

same here

puhacica 2014.08.18. 22:57:12

@diggerdriver: @Muscari: valjek egeszsegere mindenkinek, aki szereti! :) nalam ilyen nemszeretem kategoria meg a finomfozelek, a rantott tojasleves es a majonezes kajak. de a pacal vagy egy cuppogos koromporkolt barmikor johet. mindjart en is ehes leszek! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 22:58:37

@pappito:
Persze hogy nem.
Én is csak gegnek szántam...
:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 22:59:49

@puhacica:
A habart tojásleves valóban undormány de az ecetes amiben egészben van a tojás az finom.

puhacica 2014.08.18. 23:01:42

@diggerdriver: huuu, ne is mondd! az de finom! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 23:05:39

@puhacica:
A pacal és a körömpörkölt külön külön és együtt is nagyon jó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 23:23:49

@tildy[UK]:
Hu te ez elég jól néz ki.
Három adag után szólnék hogy még kettőt hozzanak és nem kérek többet.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.18. 23:28:21

@diggerdriver: na varjal, mutet estejen jacket potato-t hoztak baked beans-szel. :S
A krumplit megettem:D

pappito · http://pappito.com 2014.08.18. 23:37:00

@diggerdriver: hét és fél font? felfújhatós? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.18. 23:39:28

@pappito:
Te, ez már olyat tud...
Homlokom behorpad...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.08.18. 23:50:51

@diggerdriver: gondoltam, hogy a nyomáskülönbségre mész :)

2014.08.18. 23:53:46

@Muscari: Igen, neha sajnos nekunk is dolgoznunk kell, nem jo de ez van - egeszen addig amig nem nyerek a lotton! Indiaban egyedul voltam, Eszakon, egeszen Kashmirig eljutottam - utobbi nagyon jo hely, tudom ajanlani. Viszont itt Londonban iszonyu hideg van, teljesen szet vagyok fagyva.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.18. 23:55:22

Egy kicsit off:

www.youtube.com/watch?v=OZmc9a-aq0I

Miért dolgoznak ilyen gyorsan? Hogy bírják ezt?

2014.08.18. 23:58:12

@nyuszigonosz(D): Elhiszem, nekem ennek ellenere gyanus hogy kozvetlenul Kelet-Europabol vagy mas 'szegeny' helyekrol toboroznak embereket mikor helyben is lenne aki elvallalna a munkat. De vegeredmenyben az sem baj ha ez nem alom-munka, amig a posztolonak nincsenek irrealis elvarasai (es azt hiszem nincsenek).

2014.08.19. 00:01:27

@diggerdriver: En is kimondottan szerettem ejjel dolgozni. Es tenyleg soha semmilyen egeszsegugyi problemat nem okozott.

pappito · http://pappito.com 2014.08.19. 00:07:25

na most leírom, hogy holnap csak kopizni kelljen az új poszt alá a delikvenseknek meg nem kell fáradni a trollkodással:

hinta: de a kulimelósnakl nincs kitörési lehetősége és az osztrák nők undorodnak tőle, nyugat szar, drága a csirke
quercus: elkezdtem a blogom de befejeztem
niki: lúzerek vagytok mind, a nők mind kurvák, bezzeg bázakerettyén fasza az élet, böff
birka: nem kommentelek sose uncsi az egész, hogy nem velem foglalkoztok, indekszcimlapos lettem bibebő

kihagytam valamit? :)

2014.08.19. 00:20:42

@pappito:
" kihagytam valamit? :) "
Igen, engemet:) A szenilis, kanadaban elo munkakerulo, hajlektalan ven trotty proli trollt:)
Peace! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.19. 00:31:31

@Mirjam2: hideg? Itt? Londononban?
rocvidujju maxidressben mentem dolgozni, es jottem este onnet. 20 fok nem hideg.

2014.08.19. 01:06:59

Bucsuzaskeppen nehany analog fenykep digitalizalva, a ven proli multjabol:

www.asuswebstorage.com/navigate/s/72800FF3B02B47D0918D2B22331EABC64
Peace!

2014.08.19. 01:10:33

@tildy[UK]: Ha jol neztem, a maximum homerseklet ma 17 fok volt ami azert augusztus kozepen hideg a legtobb ember szerint; rengeteg embert lattam dzsekiben, szoval nem csak szerintem van hideg. Persze azoknak jo akik szeretik a hideget, en nem. Most pl. puloverben ulok az agyban paplan alatt... Nem tul kenyelmes.

2014.08.19. 01:25:37

Calgary idojarasjelentes, 4:45 PM:
www.theweathernetwork.com/14-day-weather-trend/canada/alberta/calgary
+30C korul jelenleg:(
Peace!

blackhairlady 2014.08.19. 02:00:47

@Taxomükke: Nekem ide Houstonba egy vagyon lenne kihozni a konyveket, eselyem sincs ra. Majd felpakolom dobozokban anyukam hazanak a padlasara, aztan az unokak, dedunokak megtalaljak sok sok ev mulva, es nagy kincsnek fog majd akkor szamitani:)

blackhairlady 2014.08.19. 02:09:41

@Muscari: En lattam, sot a Netflixen a mult nap megneztem milyen filmjei vannak, es mindet lattam, bar van amire mar nem emlekszem.

Ugy olvastam, hogy neki nem a sikerrel volt problemaja, hanem kezdodo parkinson korban szenvedett es nem akarta megvarni a veget. Aztan a fene sem tudja mi volt a kivalto ok, sjanos a depressziosoknal ezt nem mindig lehet pontosan megallapitani.

Hamar eltelt a szabadsagotok:( Remelem jol sikerult minden:)

blackhairlady 2014.08.19. 02:10:43

@Muscari: A gyumolcsmartast fott hussal, daraval nem is szabad fenykepezni, mert borzaszto gusztustalan. Viszont milyen finom tud lenni!:)

blackhairlady 2014.08.19. 02:14:48

@diggerdriver: Undormany, de finom, mi jobban szeretjuk mint az egybetojas levest. A gyerekek rongyos levesnek hivjak:)))))))
Gusztustalan de finom:)

Muscari 2014.08.19. 05:50:33

@Mirjam2: @tildy[UK]: en is majd megfagyok. Par napja meg 28-30 fokban elvezkedtem, nehez az atallas.

Mikor hazaertunk a lakasban is csak husz fok volt, szedtem is elo a pizsamamat surgosen. Reggel meg pulover + dzseki, eppen 11 fok van. Itt az osz :-(

@blackhair-lady: szuper volt, koszi. A lanyomnak meg egy het maradt, a mazlistanak!

Muscari 2014.08.19. 05:59:11

@blackhair-lady: visszterve RW-re, lehet, hogy a Parkinson volt az ok, az ronda egy betegseg, az biztos. Volt egy bacsim, akinek Parkinsonja volt, szegeny mar teljesen elore hajolva jart, specialis szeke volt, ahol ulni tudott.
Ott van ugyanakkor Michael J. Fox, akinel nagyon fiatalon kezdodott, mar hosszu evek ota beteg. Nem tudom, mi lehet most vele, a karrierjet termeszetesen derekba torte a dolog :-(

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.19. 07:28:14

@Herr Géza: ha figyeltel, felananlottam nekik, de csa huztak a szajukat...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 08:24:08

@Mirjam2:
érdekes ez, miért kéne azért megkövezni, mert az a véleményed, ami, vagy egyetértesz NL-val, ok szerintem te nem ebben a pixisben vagy, de mintha lennének itt emberek, akik nem tudnak különbséget tenni aközött, hogy valaki elkezd hörögni, hogy detelúzer, úgysefogsikerülni, majdkúszolvisszaanyádhoznyüszítve, vagy hogy valaki más teljesen normális hangnemben elmondja, szerinte mik egy terv buktatói, vagy akár miért hülyeség az egész úgy ahogy van. lehet, hogy velem van a baj, már megint, de nekem az előbbitől menekülhetnénem lesz, de nagyon. avagy szerintem nem csak nekem. csak elég sokaknak egyszerűen csendben elegük lett akár ebből is.

@Taxomükke:
bocs, hogy nem emlékeztem, és nem ígérem, hogy legközelebb emlékezni fogok :( és mások nevében is köszi az infókat.

@blackhair-lady:
nincs valami olyan normális és jól működő online "piac", ahol mindenki a könyveket próbálja elsózni? vagy nincs már aki megvenné? (itt Chiang Maiban ez a baj, hogy az e-könyvek miatt a turisták már nem adnak-vesznek papírkönyveket, behalt a second-hand könyvesboltok hálózata, vagy majdnem.)

@Muscari: a Balatonnál nincsen 3G, vagy 2G se, vagy mennyire rossz a helyzet? vagy van csak nagyon lassú? bocs, csak kíváncsi vagyok, máshol hogy vannak ezek a dolgok, mert eddig kb 2-3 helyen jártam Indonézia valami isten háta mögötti szegleteiben, ahol nem tudtam a telefonon emailt olvasni, vagy amikor jön át ide a dzsungelen, hegyeken a vonat Bangkokból, egy ideig ott sincs :-) Indiában, Nepálban az összes turistás helyen, városban tudtam telefonról skypeolni. jobb napokon ez még Yangonban is megy.
ja most olvasom, hogy nem saját tapasztalat.
akkor másoktól kérdezem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 08:39:06

@Cascabel: nem is a szkennelés lenne a lényeg, hanem maga a könyv, nekem is, sajnos beragadtam én is a múlt században, praktikus a kindle, de nem az igazi.
láttam valahol már valami ilyen masinát, de nem tudom vsszaemlékezni, hol. nekem is sok tananyagom van szkennelve, egy részét én csináltam, egy részét szrencsére valami másik humán droid.
itt sajnos valami limitet tesz a torrent oldalakra az internetszolgáltató, egy e-könyv kb két óra alatt jön le, de egy volt kollégától kaptam százszámra, amiket ő ki tudja honnan szedett. köszi a linket a bloghoz, majd utána kell másznom, magyar könyveket honnan és hogyan a legegyszerűbb, 9 éve nem olvasok egyáltalán magyarul, és lehet, hogy olykor nem ártana.
@Muscari: nem megyek tanítani, nem bírnék ki Yangonban még egy évet, ha meló, akkor csakis itthon. de ottmaradt némi cuccom, meg pénzem. és ha már egyszer szívok órákig a sorbanállással a vízumért, és kifizettem száz dollárt a repjegyre, akkor mászkálok egy kicsit, habár szerintem szívás lesz némelyik szempontból, de biztosan belejövök azért és élvezni is fogom. két hét múlva visszajövök. elvagyok egyébként, csak kicsit minden bajom van. :-) aludni akarok egész nap.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 08:42:53

@házelőtthinta: úgyis reklamáltál, hogy olykor 2-3 órán keresztül nincs mit csinálni. úgy látszik feltűnt ez valaki másnak is.
van ilyen.
én hivatásos nyafogó és reklamáló bajnok vagyok, de simán vehetnék tőled haladó kurzusokat, az tuti :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 08:44:36

@Babette.: az egerek nem tudnak bejutni a nagy 90-150 literes csatos fedelű műanyag dobozokba. sőt, az eső sem. nekem az összes cuccom, könyvek is, ilyenekben vannak, és karácsonykor láttam otthon is Auchanban talán, szerintem nagyon megéri.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 08:51:02

@Mirjam2: Indiáról jut eszembe - ma mondta a kollégám, mondjuk persze ő szép, dekoratív, szőke csajszi, hogy jópárszor mikor épp nem a pasijával volt valahol (mondjuk kiugrott valami kaját venni), odamentek hozzá pasik, orra alá toltak egy mobilt, pornóvideóval, és kérdezték, hogy nem akar-e. hát komolyan én most életemben először örülök annak, hogy olyan ronda vagyok, hogy még az indiai pasik se koslattak utánam :-D
17 fok szerintem is kevés.
majd nagyon kíváncsi leszek, milyen az új helyetek, mennyire más a város, a mindennapok. remélem, minden viszonylag simán fog menni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.19. 09:19:48

@Dragonlady (now in Thailand): szerintem meg nem. miert koltsek 20szor 1000-1500 forintot dobozokra olyan konyveknek, amik nem kellenek? azon mar vennek egy ablakot a konyhara.

nyuszigonosz 2014.08.19. 09:33:28

@Babette.: Helyi könyvtárnak ha nem kellenek, másfelé keresni.
Nekem itt volt nagy könyvproblémám: túl sok lett az évek folyamán, helyi könyvtárnak szintén nem kellett. :-(
Sokáig a pincében tároltam, míg sikerült egy szociális áruházat találnom a szomszéd városban, ahová elvittem és nekik ajándékoztam. Ök meg olcsón eladják.
Aztán a tavaszon három további teli dobozzal a helyi templomnak, mert ott meg végre volt könyv-bazár.
Így most itt is végre csak az a pár száz könyv maradt, amiket szeretek magam körül. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.19. 09:36:52

@Muscari: @Mirjam2: 17 fok nem hideg.
mondom rovidujju maxiruhaban mentem dolgozni, bar neha en is latok olyanokat , akik ilyen idoben mar kabatot vesznek, lesek is nagyokat. 15 foktol nekem rovidujjus ido van. abszolut nincs hideg odakinn, a hoerzetem kb 20 fokot mond.

18 fokban szoktunk aludni, a lakasban 20-22-nel nem is kell tobb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 09:39:23

@Babette.: az nem tudom mi.

ja, azt hittem baj, hogy eszik az egerek. valamit valamiért.
a dobozok később is jók lehetnek sokmindenre. könnyen lehet pakolni őket. nekem nagyon bejött a dolog. amit az ember csak úgy felhány a padlásra, az szerintem onnan soha nem jön le.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 09:42:35

@tildy[UK]: neki meg hideg. nekem is. neked meg nem. ez most nem olyan, hogy kinek van igaza, és h még kétszer elmagyarázod, akkor belátja :-D
nekem 15 fokban már jéghideg a kezem-lábam, zokni kell. a Mirjam meg tobzódik a 45 fokban, amitől már én is elájulok. neked megint valami más. és tök jó, hogy elmehettünk máshova mind, ahol ilyen szempontból is jobban érezzük magunkat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.19. 09:43:54

@Dragonlady (now in Thailand): oke, en csak meglepodtem, hogy valakinek 17-20 fok Londonban hideg. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.19. 09:53:24

@tildy[UK]: ja, hát Londonhoz relatíve nem hideg tényleg, ha jól az értesüléseim (én is röhögtem azon, hogy 25 fokban ájuldoztak a walesi nyanyák szegények a buszon), de abszolút értékben attól még lehet az valakinek :-)
nekem egyébként még belefér, de aludni nagyon nem szeretek hidegben, szuper paplanom van (valamelyik dobozban) amiben ki lehet bírni a 10-18 fokos éjszakákat (meg nappalokat) decemberben. most egészen hiányzik is, jó lenne pár napig vacogni egy kicsit :-) Yangonban az volt a tél, hogy kétszer két napig reggelente kellett egy kardigán (szerintem soha nem volt 15 fok alatt).

Herr Géza 2014.08.19. 10:02:46

@Babette.: Bocs, úgy látszik az a hsz.-ed kimaradt. De van még ötlet: a kórházaknak is van könyvtáruk, és ha a kórházak szegények, akkor a kórházi könyvtárak triplán azok. Egy-két próbát megér.
Egyébként itt láttam egy tök szimpi megoldást. A kapott könyveket a kórház kiteszi egy az elöcsarnokban álló polcra, ahonnan bárki (látogató is) elvihet bármit 1 € egységárban. Az így befolyó pénzt meg olyan könyvek vásárlására fordítják, amiket nem kapnak meg ajándékba. Persze ezt otthon pl. a kórházaknak kéne megvalósítaniuk és öszintén szólva az itteni megoldással (perselyes becsületkassza) nem sok esélyt adnék neki.... :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.19. 10:04:29

@Dragonlady (now in Thailand): 25 fok felett nekem is ajuldozas van:) Amúgy majd 1 hónapig volt 25 fok vagy afölötti hőmérséklet, bőven elég volt, még sok is.:) Rosszkor jött vissza Mirjam:)

2014.08.19. 11:14:53

@tildy[UK]: Augusztus kozepen 17 fok szerintem hideg Londonban, nem erre szamitottam. Tavasszal, osszel szokott ennyi lenni napkozben, nem nyaron. De ahogy mas is mondta, itt mar elkezdodott az osz. Mindegy, 2 nap mulva megyek vissza 45 fokba (igen, negyvenot - ejjel harminc... :)) szoval jobb is ha nem szokom meg tulsagosan a londoni idojarast...

2014.08.19. 11:18:59

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem tok mindegy az indiaiaknak hogy nezel ki, vannak ilyen hulyek kozottuk, van ahol tobb (pl. Delhi kornyeke), van ahol kevesebb (pl. Del-India nagy resze), balszerencse kerdese hogy talalkozol-e veluk. Velem az internetporno-mutogatas internetkavezoban fordult elo, azota csak vegszukseg eseten hasznalok internetkavezot Indiaban es akkor is kovetelem hogy kulon, tobb szeknyi tavolsagra ultessenek minden pasitol...

2014.08.19. 11:23:08

@Dragonlady (now in Thailand): Es koszi a jokivansagokat, remelem minden oke lesz, elegge parazok de hat ez van - mindig nagyon parazok uj munkahelyen. Remelem nem fogunk minden evben valtani, nekem ez nagyon stresszes. Nem tudom csak en vagyok-e vele igy, de minden alkalommal meg vagyok gyozodve rola hogy az uj munkahelyen ki fog derulni: inkompetens vagyok es kirugnak :). Pedig meg soha egyetlen munkahelyemrol sem rugtak ki eddig, de ennek ellenere mindig igy erzem magam. Nagyon rossz erzes. Es attol is parazok hogy az uj munkatarsak utalni fognak, az uj fonok utalni fog.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.19. 11:28:17

@nyuszigonosz(D): ez most olyan 8 doboz kroul vaan, es meg nem vegeztem. itthon a templom nem foglalkozik ilyennel, charity nincs, a karitaszban ugyanugy nem bizom, mint barmi mas alapitvanyban. volt egy gyerekotthon, ahova neha adtam dolgokat, de koazonet nem volt, viszont elkezdtek kovetelozni, es amikor varatlanul jott efy doboz gyerekruha, pofavagasok voltak, hogy jaj, az nem kell. gyereknek ruha?? hogyne kene. meg jaj dvdlejatszo csak uj kell, meg villanyegobol csak az ezerforintos. na itt lett elegem.
a garazsvasart meg az emberem nem tamigatja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.19. 11:30:14

@Herr Géza: korhazi konyvtar? nem tudok a letezeserol, de megnezem, koszi az otletet.

Igaz Barát 2014.08.19. 11:48:02

@Babette.: szerintem az edge a mi mi
@Dragonlady (now in Thailand): internetezésre kiválónak hirdetett, gyakorlatban szinte semmire sem jó térerő fajtája

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.19. 12:11:35

@Igaz Barát: az edge olyan a telefonnak, mint a szamitogepnek a 15,56 kbs modem

blackhairlady 2014.08.19. 14:22:58

@Muscari: MJF egyik foszereploje lett a Good Wife-nak, egy igen kemeny ugyvedet alakit aki keresztul gazol mindenkin, es jocskan kihasznalja a betegseget a targyaloterembe.
En nem lattam meg kozelrol parkinzonost, de biztos, hogy egy ronda betegseg lehet, es nem mindenki akar ugy elni tovabb.

blackhairlady 2014.08.19. 14:26:05

@Dragonlady (now in Thailand): Nem tudom, nem neztem, esetleg a Vatera, de nem is tudnak kuldozgetni senkinek, mert en itt vagyok, a konyveim meg ott. Majd csak megoldom am:)

blackhairlady 2014.08.19. 14:36:52

@Mirjam2: Uj munkahelyed lesz? Ugyanott szaudiban?

2014.08.19. 15:06:25

@blackhair-lady: Igen, uj varos / uj egyetem Szaudiban.

2014.08.19. 15:09:45

@blackhair-lady: Igen, uj varos / uj egyetem Szaudiban.

2014.08.19. 15:37:27

@blackhair-lady: Koszonom! Almodtam, vagy tenyleg azt irtad tegnap hogy sikerult vevot talalni a hazra Mo.on? Ha igen, remelem minden siman es gyorsan fog menni!

mrsmihaly 2014.08.19. 22:25:09

@Ahatis: Ne add fel! Hidd el, aki mer az nyer. Adj magadnak idöt, az elejen nagyon nehez, de minden evben kicsit könnyebb lesz. 10 ev mulva pedig az itt beirogato veszmadarak fognak irigyelni, mert volt kitartasod es nem adtad fel. Hidd el, mindenkinek vannak almai, de nem mindenkiben van eleg kitartas, hogy meg is valositsa azokat. Gratula elöre is, csak igy tovabb!

tucano 2014.08.20. 12:29:13

@Taxomükke: @QUERCUS:
Mert nincs bennetek elég kíváncsiság!

blackhairlady 2014.08.22. 03:59:01

@Mirjam2: Nem almodtad, tenyleg azt irtam:) Be csak majdnem, mert sajnos a vevo jelolttel meg nem sikerult 100%-ig megallapodni, vannak meg homalyos pontok. De nem adjuk fel, mar nagyon szabadulni akarok tole:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása