oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 27. 06:43,  Gyerekek – keresztkultúra és háború 355 komment

2014. július 27. 06:43 Határátkelő

Gyerekek – keresztkultúra és háború

Az eheti blogajánlóba három olyan írás került, melyek mindegyikének középpontjában a gyerekek állnak. Lesz köztük elemzőbb jellegű írás a keresztkultúráról, vallomás arról, miként éli meg a szülő gyermeke kétnyelvűvé válását és egy nagyon személyes történet a háborús helyzetben lévő Izraelből.

cím_2.jpeg

Kezdjük akkor a keresztkultúrájú gyerekekkel, akikkel a Nők külföldön oldal foglalkozik egy érdekes cikkben. Ebben Ruth Van Rekenre hivatkozva úgy határozza meg a keresztkultúrájú gyereket, hogy ő az, aki gyerekkorának jelentős részében két vagy több különböző kulturális környezetben élt vagy pedig jelentős kapcsolata volt különböző kultúrákkal.

A típusok között a követezőket említi:

Hagyományos harmadik kultúrájú gyerekek (akik a szüleikkel költöznek egy másik kultúrába a szülők karrierje miatt)

Kettős vagy többes kultúrájú gyerekek (akiknek a szülei legalább két különböző kultúrából származnak)

Kettő vagy több rasszhoz tartozó gyerekek (akiknek a szülei legalább két rasszból származnak, pl. ghánai apuka és magyar anyuka)

Bevándorló (migráns) gyerekek (akiknek szülei véglegesen telepedtek le egy új országban)

Ingázók gyerekei (olyan, a határ mentén élő gyerekek, akik gyakran a szomszéd országba járnak iskolába, illetve a szüleik is ott dolgoznak)

Természetesen ezen kívül más típusok is vannak még, ezekről is olvashattok az eredeti bejegyzésben, amit ide kattintva érhettek el, érdemes!

Kétnyelvű gyerek

Ha már a kultúránál tartunk, érdemes kicsit beszélgetni a külföldön születő gyermek kétnyelvűségéről, annál is inkább, mert ez viszonylag gyakran felmerül itt, a Határátkelőn is. Ezúttal az Olaszmamma blog egy pár héttel ezelőtti posztját válogattam ide, mert jól illik a témához.

kétnyelvű gyerek rajz.jpg

„A szakirodalom, és tapasztaltabb szülők szerint a kétnyelvű gyerekek később kezdenek el beszélni, de akkor mindkét nyelven. Hát, khm. Az első állítás igaz. A miénk kb. másfél-kétéves korában kezdett el komolyabban kommunikálni, itt a fordulópont egyértelműen a bölcsi volt, ahol annyi inger érte már, hogy nem tudott ellenállni, és tökéletesen megeredt a nyelve olaszul.

Természetesen a bölcsi karöltve járt azzal, hogy velem egyre kevesebb időt töltött kettesben, háttérbe szorult az életében a spontán magyar közeg, tudatosan kell ráerősíteni.

Az időbeosztásunkon sajnos nemigen tudok változtatni, munkába járni kell, pszichés és anyagi integritásom megőrzése érdekében is, de igyekszem a közösen eltöltött időben keményen dolgozni az ügyön.

Nem érdekel, ha a rokonok / ismerősök / ismeretlenek / óvó nénik nem értik, hogy mit magyarázok, akkor is mindig magyarul szólok a kölökhöz. Ha én olvasom az esti mesét, az mindig magyar. Vannak olyan rajzfilmek, amiket magyarul ismert meg, és nem is hajlandó olaszul nézni. (…)

Erőfeszítéseim eddig nem mondhatnám, hogy hatalmas sikerélményekhez vezettek volna, de nem adom fel. Amit elértem, hogy mindent megért, ezt már össze-vissza teszteltük, minden magyar utasítást végrehajt, ha megkérem, hogy kérdezzen meg ezt meg azt apától, tökéletesen tolmácsolja a dolgokat.

Az aktív része viszont nem akar előbújni. Vannak ugyan szavak, amiket csak magyarul mond (pl.: bugyi - ezt már sikeresen beleverte az olasz óvónénik fejébe is, süti, cipő), és ha nagyon presszionálom, akkor kibök egy-két egyéb szót is. (…) Valaki igazán adhatna egy jó receptet arra, hogy hogyan is lehetne kihozni belőle a hun leánykát.”

Eddig a szokásos részlet, akit az egész bejegyzés érdekel, az ide kattintson, szerintem megéri, mert érdekes küzdelem ez.

Hétköznapok a hátországban

Végül egy szomorú téma, hiszen a háború mindig az. Különösen, ha a gyerekek is megszenvedik, márpedig a gázai konfliktust megszenvedik mindkét oldalon. A Mishpaha blog az izraeli hátország hétköznapjait láttatja, erről idézek most egy rövid történetet, a helyszín a szerző egyik gyermekének óvodája.

„Karomon Lea, Ábel már előre rohant, mint mindig, ha a nővére óvodájába érünk. (…) Lea nyugtalan a karomban, szeretne már ő is bejutni a testvéreihez. Hisz az a rituálé, hogy ilyenkor ő is odaül még egy picit Ráchel mellé a rajzasztalhoz. Ahol az én varázslatos nagylányom csodálatos virágokat, fákat és királynőket szokott rajzolni, néha kis szívecskéket és lufikat is - mikor mihez van kedve.

Lea hozzádörgölődzik, örülnek egymásnak, elcsattan egy puszi is, de aztán Ráchel színez tovább - még ki kell használni az utolsó pillanatokat. Mint mindig, most is elmélyülten borul rá a papírra, amin szokatlan módon egy szép nagy tank körvonalazódik. Ahogy körbe nézek az asztalnál minden gyerek csendes tankrajzolásba merül. Csak Lea tartja magát a krigsz-kragszokhoz - ő még egy másik világban él.”

Akit érdekel a poszt, illetve a blog maga, az ide kattintva érheti el a teljes írást.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr546547809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 00:20:10

@tildy[UK]: az el lehet menni duma korrekt volt, azért is lett hisztérikus a teljess jobbnyik közösség miatta - az a közösség akinek a potentátjai amúgy akkor már rég szlovák rendszámú autóval járkáltak :)

az, hogy mi látszódott, úgy a 2006 körüli tippjeimből kb. 60% fullra bejött, meg csomó más amire álmomban sem gondoltam volna (konkrétan a manyup eltapsolását nem hittem volna, hogy egy egész ország letudja egy vállrándítással). a maradékról meg sosem fogjuk megtudni, hogy bejött volna-e, tekintve, hogy nem maradtunk ott. mondjuk ezek a dolgok akkor nem ilyen súlyúak voltak, ez csak egy része volt annak a komplex okhalmaznak amiért úgy döntöttünk, hogy elmegyünk onnan.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 00:23:21

@Herr Géza: szociális bérlakásból sopánkodik. go figure.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 00:42:13

@Mirjam2: Ezt mikor csinaltad? Korabban bizony elvettek a lakcimkartyat, es nem kaptal masikat.

@pappito: meglehet. En vallalatokrol tudok. Sajnost amit en sejtettem, annak is bejott jo resze.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 00:56:41

@charlieharper: @diggerdriver: Köszi, Digger, hogy megpróbáltad (félre)magyarázni...nem, nem egy gonosz zsidó nőről szól. Vagy ki tudja, fogalmam sincs, zsidó vagy nem zsidó és nem is érdekel. A párhuzam az önkényes lakásfoglalás meg a földfoglalás között volt...

Herr Géza 2014.07.28. 01:04:08

@pappito: Ja igen, plusz munkanélküli segélyröl....

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 01:28:20

@tildy[UK]: igen, azt a kedves vállalkozóknak mondta a jóember, akik nem érezték a kényszert, hogy hozzájáruljanak a magyar adórendszerhez.
Az más kérdés, hogy miért is érezték volna, az adórendszer már akkor is átláthatatlan katyvasz volt és jogilag nem volt kifogásolható, hogy valaki egy kedvezőbb adózású helyen működtesse a vállalkozását.

morsels (törölt) 2014.07.28. 01:31:13

@pappito:
Dehat Gyurcsany nem az embereknek, az allampolgaroknak mondta, hogy el lehet menni.
De ez az aprosag szinte mar senkit nem erdekel :-).

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 01:45:13

@morsels: tudom, ezt mondom én is
most kikgugliztam, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén mondta a munkaadóknak

morsels (törölt) 2014.07.28. 02:54:45

@pappito:
Ja, kesobb olvastam.
Mar megint elobb irtam, mint hogy a vegere ertem volna a kommenteknek :-)
Sorry...

2014.07.28. 03:46:33

@Herr Géza:
" Ha meg ennyire borzasztóan szar, meg drága minden: nosza, irány Borsod...!!! "
Sokan vannak azert a kommentelok kozott, akiknek nem tetszik az az orszag vagy politikai rendszer vagy egyes dolgok, ahol elnek vagy dolgoznak es ezert gyakran panaszkodnak is. (pl. idojaras, vallasi rendorseg, lehuto bevandorlok, lusta, slampos, drogos, segelyen elo oslakos fiatalok, stb.) Most ok is huzzanak el onnan? De hova? Magyarorszagra? Kubaba? Netalan E-Koreaba? Venezuelaba? Mexikoba? Oroszorszagba? Stb.:))))

2014.07.28. 04:22:35

@charlieharper:
Nem azzal van a bajom, hogy a penzert dolgozni kell, hiszen vilageletemben munkaval kerestem meg a mindennapai betevomet, cigimet, piamat. (kiveve par evet, amikor piaztam es szocialis segelyen is eltem, de az vissza is ment az allamnak) :))) A bajom azzal van - illetve nincs is bajom vele, hiszen megszoktam eletem soran - hogy a proli mindenhol proli marad, barhova veti is a sorsa:( Szivattak, szivatjak otthon, kulfoldon, a szocializmusban, a kapitalizmusban, mindenhol. Van egy jo del-amerikai mondas erre: a tamalesevo orokre tamalesevo marad. Ami most betette nalam a kaput az, hogy hulyere kell meloznom magamat, nem azert, mert szuksegem lenne annyira ra, hiszen heti 2 nap melo is boven fedezne a megelhetesemet, hanem az, hogy a ceg, akinek dolgozom, orrba-szajba vallalja fel a munkakat annak ellenere, hogy nincs eleg embere. Majd a proli dolgozik szombat, vasarnap is, plusz rahuz minden nap 2-3 orat, mit szamit az neki, legalabb penzt keres:( Az, hogy szivinfraktust kap 45 evesen, az o baja:( De azert igy is mehetne dolgozni, termeszetesen ha visz orvosi igazolast rola, hogy munkara alkalmas. Megette a fene ezt a vilagot, megerett mar a pusztulasra:( Pont a napokban jottem ra szokasos melo kozbeni filozofalgatasom alatt, hogy a Fold nevu bolygo egy mas, magasabbrendu lenyek tarsadalmanak a Tajgetosza:)))))

2014.07.28. 04:48:59

@flash.gordon:
" Igaz, ők a nappali melegedőnek álcázott munkahelyeket és a 3,60-as kenyeret sírják vissza, "
Ha a munkahelyek nappali melegedok lettek volna az "atkosban", akkor kik epitettek fel a haboru alatt lerombolt orszagot, a sokat szidott panel lakotelepeket, kik vetettek, arattak, lattak el elelemmel nem csak Magyarorszagot, kik szereltek ossze a buszokat, kik tanitottak irni, olvasni a gyerekeket, stb. Ha tenyleg csak melegedtek a munkahelyeken, akkor valamit nagyon jol csinalhattak, hogy tuleltek es meg gyarapodtak is:)))
A lenyeg az, hogy ilyen csusztatassal nem csak engem, hanem a szuleimet, barataimat, azokat a munkasokat, parasztokat, ertelmisegiket minosited, akik akkor eltek, dolgoztak, hoztak vilagra a nemzede'kedet. Ez pedig nem egy fair dolog:(
Lehet, hogy mar emlitettem: 89-ben mentem haza elosszor latogatoba 6 ev utan. Az orszag euforiaban egett, hogy vege a "komcsi" vilagnak, szabadsag lesz, demokracia, jolet, jon a regvart Kanaan:)))) Szukebb barati korben meg mertem kockaztatni azt a kijelentest, hogy "visszasirjatok meg ti azt a rendszert" :))) Hogy mit kaptam erte! Rohatt komcsi! :) Majdnem meg is lincseltek:)

Sütemény1975 2014.07.28. 05:38:07

@tableno: es meddig fognak meg azzal takarozni? meddig lehet nekik meg vedekezesul fekhozni azt, barmilyen tettukre? siman hulyenek nezik a vilagot. ahogy akos is megenekelte: a bosszu nepe....

Sütemény1975 2014.07.28. 05:40:27

@Hari Seldon 2: a vallas es az oktatas tokeletesen megfer egymas mellett...

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 05:41:49

@Sütemény1975: hát ákos már csak tudja, ha is megénelkelte, akkor héccencség, hogy úgyvan :)

Sütemény1975 2014.07.28. 05:50:56

@pappito: milyen szimoatikus toled, hogy aki maskepp gondolkodik dolgokol, azt tulkepp burkoltan hulyenek nevezed. egybitesnek, aki nem tud gondolkodni.

Sütemény1975 2014.07.28. 05:57:27

@pappito: :))) az eszed lenne fele akkora mint arcod...

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 06:03:07

@Sütemény1975: hát aki dalszövegekből próbál ilyen következtetéseket levonni, az hülye is, ennek nincs köze ahhoz, hogy pl. ki énekli azokat.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 06:07:30

@Sütemény1975: akkor fél ésszel ott tapsolnék én is vitykának a többi féleszűvel, de hát kinek lenne az jó?

Muscari 2014.07.28. 06:11:26

@Sütemény1975: en regen szerettem Akost, ugy tiz-tizenot eve meg meg a Bonanzas korszakat. Egy jo ideje mar nem birom a szenvelgeseit. Szerencsere itt csak celzottan tudok magyar zenet hallgatni, ra kell keresnem a youtube-on, igy nem futhatok bele. Nem ugy mint a megboldogult Slager radioban, ahol minden nap lejatszottak ugyanazt a ket szamat.

Sütemény1975 2014.07.28. 06:24:23

@pappito: igen, szerencsere messze vagy. Ez mindenkinek jo.

uresmezo 2014.07.28. 06:24:45

@Határátkelő: „engem beteszel a ballib kalapba”

Nagyon megfogtad a lényeget! Mihelyt csak szikrája látszik, hogy bizony azért vagyunk többségében „határátkelők” mert otthon nincs szükség ránk és ezért nem dicsőítsük urainkat, jön, hogy --ballib vagy--. Az ilyen embert hiábavalóan érintette meg a nyugat/kelet vagy bármilyen nem otthoni hatás, otthoniként reagál.

Ha minket, befogadnak, munkát adnak, akkor csak tudunk valamit és erre a valamire otthon nem tartanak igényt. Az, hogy mi, kik kint vagyunk nem hiányzunk egyelőre „névsorolvasáskor” nagyon sokba fog még kerülni. Ez a munkavállalói „halmaz” nem azt választotta, hogy (családi- és párt-) kapcsolatokon keresztül látszattevékenységgel üsse el az időt, hanem megszerzett tudásának, gyakorlatának birtokában kész megmérettetni magát egy teljesítményorientált világban. És megálljuk a helyünket.

Ahelyett, hogy a határátkelőknél felhalmozott kinti ismeretre otthon igény lenne, megy a legújabb hazai „útkeresés” a munkaalapú társadalom megteremtése munka nélkül. Ha így megy mi is sorra kerülünk, ha elfogy a legyőzendő ellenség, ahogy néhányszor itt is lehetett már a „hűtlen” határátkelőkről olvasni egyik-másik hozzászólásban.

Quercus a favágó 2014.07.28. 06:58:34

@Cascabel:

Bölcs vagy kolléga. A röhej az, azok mocskolják, kommenistázzák legjobban a Kádár rendszert, akiknek legfeljebb annyi élményük van róla, hogy a szüleik tapsoltak, mert elengedett kézzel tudtak ülni a bilin.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.28. 06:59:14

@zöldeketbeszélek:
Figyu, egyértelműen kell beszélni.
Elmondom mégegyszer.
EGYÉRTELMŰEN.
Az hogy én butaparaszt nem értettem rendben van de Charli sem értette.

tableno 2014.07.28. 07:13:04

@zöldeketbeszélek: "És abszolút meg tudom érteni, hogy miért menekültek el Európából a zsidók, már a XIX. század végén, biztos, hogy én is cuccoltam volna a helyükben. Csak a célponttal és a módszerekkel nem értek egyet." - OK, ez rendben is van.

Csakhogy: mégis hová tudott volna betelepedni 4 millió zsidó (akiknek a döntő többsége persze soha nem akarta volna elhagyni Európát, ha nincs a holokauszt)? Hol lett volna annyi hely? A náci Németországból menekülőket sem akarták sehol befogadni, nézd meg a "Bolondok hajója" c. filmet. Az akkori Palesztina egyrészt brit mandátumterület volt, ugyanúgy mint a Közel-Kelet nagy része, tehát úgy gondolták, hogy a britekel kell letárgyalni a dolgot. A másik meg ugye az volt, hogy mégis csak a zsidók őshazájáról van szó.

Ezzel együtt persze végzetes bűn és hiba volt "megfeledkezni" arról, hogy a terület már lakott, csak ugye akkoriban ez nemigen számított akadálynak (lásd az indiánok sorsát Amerikában, az aboriginalokét Ausztráliában, stb). Meg aztán úgy gondolkodtak, hogy az araboké az egész Közel-Kelet, azt a kis földsávot igazán átengedhetik (ez persze hülyeség, mint az ki is derült).

De a végső kérdés továbbra is az: mi más választásuk volt?

Muscari 2014.07.28. 08:06:41

@zöldeketbeszélek: szerintem mi nem erthetjuk meg ezeknek az embereknek a ragaszkodasat az osi foldhoz. Ok nem idegen tereuletet foglaltak el, mint a torokok, hanem hazatertek, ami nagy kulonbseg. Sok mindennel nem ertek egyet amit az ottani politikusok muvelnek, de azt keszseggel elhiszem, hogy az ottani emberek oldaltol fuggetlenul csak elni akarnak es tulelni.

En mondjuk magyarkent nem mennek oda a gyerekeimmel, hogy indokolatlanul veszelynek tegyem ki oket, az biztos.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:10:41

@diggerdriver: Egyértelműen kell beszélni, igen. És nem kell belemagyarázni dolgokat a kommentbe, főként nem szándékosan rosszindulatúan. Majd jön az illetékes és pontosít. Azért ez is beletartozik a dologba.

2014.07.28. 08:17:21

@zöldeketbeszélek: ja, ertem. En is tudok ilyen torteneteket meselni, csak forditva.
Irtam mar, a sajat (europainak nevezzuk most) ertekrendeddel akarsz rahuzni valamit, ami nem az.
A hiradod bekappcsolod vagy elolvasol egy tudositast, hogy mennyien haltak meg. O, borzalom. Tenyleg az. De ott masok az ertekek es az emberi elet erteke is mas.

Valakik meg marha jol megszedtek magukat, hiszen tobb ezer raketat tudtak eladni.

2014.07.28. 08:18:54

@Sütemény1975: latom meg egy kozel-kelet szakertonk van. Bar erre a kommentre fogadni is mertem volna.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:25:20

@Muscari: Nem, ezzel nem értek egyet. Először is, mi az, hogy mi nem érthetjük meg a ragaszkodást az ősi földhöz? Szerintem pont, hogy a magyar érti meg ezt talán a legjobban. Ja, hogy ez nálunk fekete pont...

Hazatértek. Nagyjából 120 óta, tehát több, mint 1700 évig nem volt zsidó terület Izrael. Kb. 10 százaléknyi zsidó mindig élt rajta, de ennyi. Ez hány emberöltő? Gondolj csak bele, hogy mi lenne, ha a magyarokat kezdenék el üldözni itt, a Kárpát-medencében (egyébként ez is megtörtént, na de a mi sírjunk csöndben a párnánkba...) és visszamennénk az őshazába. Genetikai rokonságunk él még ott, nem jogunk lenne hozzá? Hogy azóta eltelt 1200-300 év, jópár emberöltő és az etnikai összetétel megváltozott? Na és, ragaszkodunk az ősi földhöz.

Ja, egy fontos dolog. A zsidók Izraelt saját 'erejükből' veszítették el. Egyszerűen legyőzték őket (többször is) és el kellett vándorolniuk. Azóta saját erejükből nem tudták az országukat visszavenni, ehhez a XIX. századi szívós aknamunka kellett és igen erős külső segítség. Tehát, akárhogy is nézem, az 'ősi földet' nem maguknak köszönhetik elsősorban...

De befejeztem, lett volna rá egy ezresem, hogy az ősi föld még előjön, mintha ez bármit is legalizálhatna. Vagy mintha az üldöztetés bárkit feljogosíthatna arra, hogy egy harmadik felet üldözzön. Másszunk már le a fáról, az ég szerelmére! (mármint mi, az emberiség, nem rád gondolok!!!)

2014.07.28. 08:25:31

@Muscari:

Akkor most mi is visszamehetünk az ősi földünkre, és elzavarhatjuk az ott élőket?

tableno 2014.07.28. 08:27:52

@zöldeketbeszélek: Épp azt magyarázom, hogy megpróbálták, de nem akarták befogadni őket. A Bolondok hajója c. film erről szól.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:29:18

@charlieharper: "En is tudok ilyen torteneteket meselni, csak forditva"

Ezt hogy érted?

Az európai értékrendről meg annyit, hogy akik MOST mennek évekre vagy örökre Izraelbe, azok európai értékrenddel rendelkeznek, elméletileg. Vagy mégsem? Vagy ott hirtelen átértékelődik minden, és amit itt esetleg elfogadhatatlannak talál, az ott máris elfogadható lesz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:30:13

@tableno: Rákeresek, nem ismertem. A Schindler listáját és az Élet szépet néztem meg pár éve, az is elég volt...

tableno 2014.07.28. 08:30:50

@lexrex: Meg lehet próbálni...

2014.07.28. 08:33:10

@zöldeketbeszélek: annyit ne felejts el, hogy sok reszt belole vettek. Penzert. Egyreszet foglaltak.

Nem nagyon tudok az utobbi 100ev tortenelmebol ilyet, korabbibol biztos van, hogy teruletet vesznek, aztan foglalnak. Igy hirtelen Krimea sem jo pelda.

Ugyan tavolabbi hasonlat, de talan megerted. A magyaroknak mondjuk Erdely faj es folyamatos konfliktus forras. Pedig ugye igazsagtalan. Megsem latsz folyamatos raketa zaport. (Fogadjunk, hogy valaki le fog erre a reszre csapni, pedig odatettem, hogy tavoli hasonlat.)

Most, hogy gondolkodom, az ormenyeket nem latod raketazni a torokoket, viszont Karabakhot nem ismerik el es ott idonkent van lovescsere-light

2014.07.28. 08:35:33

@zöldeketbeszélek: amikor a hazadat mar tizedszerre rakatazzak, akkor atertekelodik minden. Igen, akkor lesz@rod az europai humanitarius ertekrendet.
Nem, nem europai ertekrend megy ki. Akik most mennek, azok vagy oroszok vagy a vallasos zsidok. Egyik sem europai. Illetve a harmadik akik nem olyan regen mentek, azok az etiop zsidok voltak.

tanato 2014.07.28. 08:35:34

@zöldeketbeszélek: @lexrex: A szélsőséges palesztinok azt mantrázzák miénk a Szentföld zsidóknak/és keresztényeknek/ ahhoz semmi joguk, az arab és muzulmán föld, a zsidók mind menjenek vissza a kiindulási európai és kisebb részben afrikai,ázsiai államaikba.Ezzel szemben az európai antiszemták meg azt mantrázzák menjenek a zsidók Izraelbe mind ,ne rontsák a levegőt az adott európai államban.
Na akkor mi marad végső megoldásnak zsidó ügyben?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:36:19

@charlieharper: Egyébként az emberi élet értékéről.

Azt gondolom, hogy amit a középkorban megengedhettünk magunknak - háborúskodás, gyarmatosítás és hasonlók - a mai technikai fejlettségi szintünkön nem engedhetjük meg. Az élet értéke a középkorban igen csekély volt, a technikai fejlettség a maihoz viszonyítva meg a béka feneke alatt. Akkor egy egész nép kiirtásához nem egy gombnyomás meg pár bomba kellett, hanem évtizedek és hadseregek...Volt idő menekülni, volt idő regenerálódni, túlélni valahogy.

Ma ez nem igaz. Egyetlen ember is borzalmas pusztítást tud véghezvinni, akár egy vadászrepülővel, akár egy háztetőről indított rakétával. Technikailag 'felnőttünk', de a morált, erkölcsöt illetően, a 'szívünket' illetően még mindig a középkoriak szintjén állunk.

Tudatosan, ésszel kell ezen a szinten túllépnünk, a saját túlélésünk érdekében. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az emberi életet más mércével mérjük Kanadában, mint Afganisztánban, vagy Budapesten, mint Gázában.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.28. 08:37:02

@Cascabel:

A fent leírtak valóban léteztek a Kádár rendszerben tehát minden működött csak mondjuk rossz hatásfokkal. Valóban volt termelés csak a megtermelt javak és a fogyasztás nem volt arányban egymással. Tehát valóban 3,60-ért vehetted meg a kenyeret legfeljebb másik két forintot az állam rakott hozzá.

Ezenkívül ne feledd azt sem, hogy munkanélküliség mint olyan nem létezett. Legfeljebb a gyáron belül, ahol egy dolgozott öt nézte a titkárságon hárman főzték a kávét a pártvonalon megbukott vezetőket meg vidéki gyárak élére helyezték, hogy ha kárt is csinál ne legyen olyan feltűnő.

Egyébként ha olyan jó lett volna a rendszer akkor nem került volna államcsőd közelébe.

Kizárólag a te kedvedért beszkenneltem egy részletet egy könyvből, ami nagyon jól összefoglalja a múlt rendszer visszásságát. Amit itt olvasol az ment az ország iparának minden szegletében. Ha további részletek érdekelnek erről a témáról javaslom olvasd el Moldova György Szent tehén című könyvét. :)

kulhonban.blogspot.co.at/2014/07/a-kadar-rendszer-anomaliai.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:38:20

@charlieharper: De miért rakétázzák a házadat? Mert odaépítetted, ahová nem kellett volna. Ahol már eleve nem láttak szívesen.

Szóval akkor az európai vallásos zsidók nem európai értékrendet követnek? Jó tudni.

tanato 2014.07.28. 08:41:15

@charlieharper: Jó hasonlat,ott is mindkét érintett fél "történelmi"bizonyítékokkal rendelkezik hogy ki volt ott előbb több ezer évvel a másiknál.Persze nekem szimpibb a magyar történészek elmélete,de kicsivel keletre meg nyilván a római.-román kontinuitás a szimpatikusabb.Még szerencse hogy Erdélyben nem alakultak ki terrorista mozgalmak egyik félnél sem.Mint akár a baszkoknál,akár a kurdoknál,akár az íreknél,vagy éppen most orosz-ukrán viszonylatban.

2014.07.28. 08:44:36

@zöldeketbeszélek: nem, ok soha nem voltak europai ertekrend. A Torah/talmudi ertekrendet kepviselik. Az europai ertekrendnek a gyokerei vannak a judaisztikaban,a kereszteny ertekrend valtozott a zsidohoz kepest. A vallasos zsido ertekrend nem valtozott evezredek ota. Ez ugye az egyik belso konfliktusforras Izraelben.

Ne felejtsd el, hogy nem "csak" a telepesek hazait raketazzak, mar egy ideje nagyon nem. A telepesekkel a kozvelemeny nagy resze sem ert egyet, na a telepesek az igazi hard core vallasosak, egy kasztja.

2014.07.28. 08:45:54

@zöldeketbeszélek: aki ilyeneket mind, az europai ertekrendet kepvisel. A vilag nagy reszen, Afrika, Azsia, Kozel-Kelet, nem ez az ertekrend

2014.07.28. 08:57:11

Egyebkent ertem en, hogy a humanitarius kataszrofan mindenki igy felhaborodik.
Remelem, mindenki igy tuntet a sziriai es a libiai nagykovetseg elott, ahol sokkal tobb polgari aldozat van, vagy az ISIS ellen.
Olyan messze nem kell menni. A Jugo haboruk alatt is biztosan folyamatos magyar tiltakozas volt, hiszen europai ertekrend elleni dolog volt es folyamatos tuntetesek voltak. Vagy most a szomszedban Ukrajnaert is Magyarorszagon biztosan izzik az internet a tiltakozasoktol es utcai tuntetesek vannak.
Vagy ezekben a helyzetekben nem lehet egy jot zsidozni?

Sütemény1975 2014.07.28. 09:41:44

@lexrex: ezt csak a kivalasztottak tehetik meg ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 09:44:53

@charlieharper: Biztos lehetne, hiszen ahogy nézem, az USA keze mindenhol ott van...hol fenyegetést, hol fegyvereket tart benne...

De viccen kívül. Az, hogy máshol mások hogyan ölik egymást, nem csökkenti Izrael és Palesztina 'érdemeit'.

Az, meg hogy a nagyhatalmak hol avatkoznak be, nem emberiességi okok mentén dől el, szerintem ezt még az olyan naív hülyék is látják, mint én.

Fogalmam sincs, vannak-e tüntetések, én már vagy 10 éve nem tüntetek semmi miatt, mert ebben az országban (de szerintem mindenhol a világon) leszarják, hogy az utca embere, a 'kisember' mit akar, mit tart elfogadhatatlannak, mi mellett áll ki vagy mi ellen tiltakozik.

tableno 2014.07.28. 09:46:45

@Sütemény1975: Na idefigyelj, te érzéketlen fasz. (Igen, fasz, remélem ez a jelző már elég lesz rá, hogy HÁ is felfigyeljen rá, mi folyik itt). A magyaroknak van hazájuk? Ki akarták irtani őket? Ha olyan kurvára irígyled a "kiválasztottakat", cserélj velük, te ostoba náci fasz!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 09:57:56

@tableno: Érdekes kérdést vetettél fel (most a faszozástól eltekintve...). Ha jól emlékszem, amennyiben csak a szomszédainkon múlt volna, most Magyarország konkrétan nem létezne. Ha jól emlékszem (és a családom történetét is jól ismerem), mi folyt Romániában, amikor a felheccelt csőcseléket ráeresztették a magyarokra, nem sok kétségem van afelől, hogy ha a fenti opció megvalósult volna, a magyarok is pakolhatták volna a bőröndöt, aztán irány Etelköz. Északi szomszédaink is éltek volna az erősebb jogával, nem 'csak' egy Benes-dekrétum erejéig, gondoljunk csak arra, mi történt, amikor az okos Habsburgok felheccelték a szlovák parasztokat a magyarok ellen a kolerajárvány idején (mondván, hogy a magyarok mérgezték meg a kutakat...).

Egyrészt az a baromi nagy szerencsénk, hogy honfoglaló és honalapító őseinknek hamar leesett, hogy itt bizony alkalmazkodni kell, hiszen idegen nyelvű, kultúrájú és származású népek gyűrűjébe lovagoltunk be, és ugye Rómában élj úgy, mint a Rómaiak...(melyik nép is képtelen volt az európai értékrendet magáévá tenni 2000 év alatt, Európában élve?), másrészt valami általam nem átlátott nagyhatalmi sakkjátszmában úgy döntöttek a fejünk felett, hogy jók leszünk itt ütközőzónának, karunk-lábunk levágván úgysem jutunk majd egyről a kettőre. Igazuk is lett...

2014.07.28. 09:58:55

@zöldeketbeszélek: oh, nem az erdemeket akartam kisebbiteni. Csak erdekesnek talalom, hogy sokkal nagyobb humanitarius katasztrofa estene, mint pl Sziria, sehol nem latok felhaborodast. Igazabol mar a brit hirek se nagyon foglalkoznak vele.
Tudod, a Kozel-Kelet sokkal,bonyolultabb, mint elolvasni rola 2-3 cikket. Utana nyomni, hogy ez olyan, mint a rakos sejtek vagy az onkenyes lakasfoglalok.
Csak egy kerdes, a magyarok nem ezt csinaltak a Karpat medencevel? Vagy az a foldfoglalas kosher, mert tobb, mint 1000 eve volt?

2014.07.28. 10:04:33

@zöldeketbeszélek: miert kellene a Kozel Keleten europai ertekrend szerint elni (romaban, mint a romaiak, kozel keleten meg mint a helyiek). Ott a kozel keleti ertekrend van a teljes tersegben.

Egyebkent nem ertem, van a vilagon x milliard ember, akik tokeletsen elvannak europai ertekrend nelkul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 10:16:00

@charlieharper: Talán azért is nagyobb a felháborodás, mert a zsidóktól többet várt az ember. Fentebb írtam erről, hogy miért.

Az ezer százalék, hogy bonyolultabb. De míg 500 éve megtehettük, hogy leszartuk, mi történik 500 kilométerrel arrébb, esetleg nem is tudtunk róla, most az arcunkba nyomják. Hát még itt is, a Határátkelőn is!

Kapunk információt innen, kapunk onnan, kialakul egy kép a dologról, nyilván torz, nyilván hiányos, de ez jut. Véleménye meg mindenkinek van, csak valaki elmondja, valaki meg nem, mert fél, hogy valamilyen oldalhoz sorolják, minősítik.

Érdekes, amit a Kárpát-medencéről írsz. Nem, nem azt csinálták. Itt folyamatosan volt lakosság, de olyan letelepedett és szervezett közösségek nem, mint Palesztinában. És a Kárpát-medence akkoriban nem tartozott egy ország fennhatósága alá sem, a magyarok hoztak létre először itt államot. (a rómaiakat nem számolom, mert ugye csak provinciaként számított Pannónia). A magyarok az itt talált törzsekkel együtt éltek, azok vagy beolvadtak mint az avarok, vagy megtartották identitásukat, mint pld. a szlávok. Maguk a magyarok sem voltak már akkor sem egy 'tiszta vérű' nép.

És igen, mint már fentebb írtam, számít, mi mikor következett be, hiszen egy fejlődési folyamaton keresztülmegy minden ember és minden nép, ami 900-ban még elfogadható volt, az most már rendesen kiverné a biztosítékot.

De mint írtad is, én európai értékrendet követek (hála az égnek), és nem hiszem, hogy az ezer éves elveket ma is gyakorolni kellene a mindennapokban, mint sajnos ezt olyan sokan gondolják a Közel-Keleten, meg a te kommented alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 10:24:38

@charlieharper: Oké. Akkor fordítsuk meg. Miért is normális az, hogy itt, Európában az ortodox zsidók még mindig a Közel-Kelet ószövetségi értékrendjét követik? Miért kellene ezt megértenünk és elfogadnunk?

A kollektív bűnösség miatt? Ugye, az nem létezik. A kollektív bűntudat miatt? Annak meg semmi értelme. Már a szüleim generációja is a 2.vh után született.

De mégis, kollektív bűntudatot kellene éreznünk, na nem a zsidók miatt, hanem a kizsákmányolt milliók miatt, akik a laptoptól a kakaóig ellátnak minket a jólét áldásaival. Amit ki sem tudsz kerülni, olyan jól meg van csinálva ez a kis bolygó. Emlékszel arra a fotóra, amit egy bangladesi összeomlott házban készítettek? Ahol a halott férj öleli a halott feleségét? Ezek mind fillérekért robotoló munkások voltak, akik nekünk gyártották a márkás cuccainkat. Miattuk kellene bűntudatot éreznünk, minden nap, minden percben.

Hogy miért is kellene egy sokkal humánusabb értékrendet vallani végre a világban? Mert ez az emberi faj túlélésének kulcsa. Na persze, ha minden nép azt gondolja, hogy minek éljen túl a szomszédom, az én népemből egy ember élete az övéből százzal ér fel, akkor nincs miről beszélni.

tableno 2014.07.28. 10:28:42

@zöldeketbeszélek: "Talán azért is nagyobb a felháborodás, mert a zsidóktól többet várt az ember." - Mármint kicsoda várt tőlük többet? Az európaiak, akik majdnem kiirtották őket?

"És igen, mint már fentebb írtam, számít, mi mikor következett be, hiszen egy fejlődési folyamaton keresztülmegy minden ember és minden nép, ami 900-ban még elfogadható volt, az most már rendesen kiverné a biztosítékot." - Aha. És 70 éve is rendben volt az, ami ma már rendesen kiverné a biztosítékot?

"De mint írtad is, én európai értékrendet követek (hála az égnek), és nem hiszem, hogy az ezer éves elveket ma is gyakorolni kellene a mindennapokban, mint sajnos ezt olyan sokan gondolják a Közel-Keleten, meg a te kommented alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan." - és megint ugyanaz: a holokauszt is a követendő európai értékrend része? Mert pár komment alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan úgy gondolkodnak, mint a nácik akkor...

Nem tudom átjön-e mit akarok mondani?

2014.07.28. 10:29:29

@zöldeketbeszélek: varjal, te foldfoglalasrol beszelte, mint rakos sejtek. Szoval a magyarok nem azt csinaltak, hogy mentek, je van itt egy folddarab es ideteszem a satramat es itt fogom a lovamat legeltetni (ok, akkor nem volt meg olyan populacio suruseg, mint most, bar Magyarorszagon meg most sincs olyan suruseg, mint Izrael teruleten)?
Ja, hogy ez 1000 evvel kesobb, amikor mar megjelentek az "orszagok" ez nem elegans. Nyugat Europa is csak utobbi 70 ev szerint el ezek az elvek szerint. (Azert Krimeat egesz Europa a fotelbol nezte.)

Nem vagyok izraeli, csak zsido. Igy izraeliek neveben nem akarok nyilatkozni, de szerintem, amit gondolnak (ha egyatalan gondolkodnak ilyenen), az az, hogy a vilagra szamitottunk a 20.szazadban, tobbet "kosz nem". Mi majd a sajat modszereinket hasznaljuk.

Egyebkent ahanyszor kimegyek Izraelbe, nekem mindig csalodas a kosz es az igenytelenseg. Ahogy irod, tobbet varok toluk.

2014.07.28. 10:37:42

@zöldeketbeszélek: te forditva ulsz a lovon. Az ortodox zsidok, marmint az igaziak, nem foglalkoznak holmi kollektiv bunosseggel. Oket egy elteti, beteljesitsek es az osi teruleten eljen.
Ok azok, akik nem vonulnak be katonanak es nem fizetnek adot Izraelben, mert nem ismerik el az izraeli allamot. Fuggetlensegi napon meg izraeli zaszlot egetnek.

Miutan az utobbi 35 evben 2 milliard emberrel lettunk tobben, en nem aggodok az emberi faj tuleleseert. (Azert viszont igen, hogy a Foldnek az eroforrasait elobb utobb kimeritjuk.)

2014.07.28. 11:00:34

Lehet hogy nem olvastam el mindent de jártak erre a szerzők? Különösen a 2. és a 3. blog tulajaira lennék kíváncsi.

@diggerdriver: Tudom hogy az utóbbi időben nem vagyunk egymás kedvencei de az utolsó posztra tett megjegyzésed, miszerint nyálas, nagyon elkeserített. Írhattad volna hogy nem tetszik, kevés infó vagy bármi. Én egyszer írtam egy rázós helyzetről és bizony teljesen eltértem a saját stílusomtól. Lehet hogy az is nyálas volt de egy ilyen helyzet kissé módosítja az ember normál érzéseit. Nem mondom hogy át kell élni de abban biztos vagyok hogy csak az érzi mi van emögött aki már volt ilyen helyzetben. Csak hogy érzékeltessem egy kicsit milyen ez: panaszkodjunk.blog.hu/2013/09/28/egy_elegedett_no_blogja
És nem, nem akarok vitázni veled, még akkor sem ha megfutamodásnak veszed ha valaki ezt nem teszi. A múltkor írtad hogy csak az írjon ide aki meg tudja védeni magát. Ez nem gladiátor képzés. Nincs szükség védelemre de normális, sértegetés nélküli vélemény nyilvánításra igen. És jó a blogod továbbra is :-), csak nem volt időm mostanában.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:06:44

@tableno: Ezt írtam neked még tegnap:

"Amit fontosnak tartok megjegyezni. Teljesen mindegy, hogy egy néppel más népek mit csináltak, ez még az adott népet nem jogosítja fel arra, hogy egy másik, abszolút kívülálló népen 'verje le' a dolgot, adott esetben tervszerűen kiszorítva azt az életteréből. Én komolyan azt gondoltam, még gyerekként, hogy azok, akik üldöztetést szenvednek el, bántják őket, nem akarnak másnak ártani, hiszen ki akarna másnak szenvedést okozni, ha már tudja a saját bőrén, hogy az milyen érzés. Tudod, van az a szép magyar szólás, hogy 'az ellenségemnek sem kívánom'. Szerintem ez sokkal inkább illik ránk, mint a 'dögöljön meg a szomszéd tehene is', bár tudom, divatosabb inkább a negatívat ránk húzni."

"Aha. És 70 éve is rendben volt az, ami ma már rendesen kiverné a biztosítékot?" ---- Miért lett volna rendben. Az a 70 év elmúlt, ez több, mint 2 emberöltő, ami persze csak egy szempillantás az emberiség eddigi történelmében. Nem akarom elbagatellizálni a holokausztot, mint elbagatellizálják a sztálinista népirtást, de ki mit tanult vajon belőle? Mindkettőből?

2014.07.28. 11:13:07

@zöldeketbeszélek: erre valaszolok, aztan dolgoznom kell, habar szabadsagon vagyok
"Nem akarom elbagatellizálni a holokausztot, mint elbagatellizálják a sztálinista népirtást, de ki mit tanult vajon belőle? Mindkettőből?"
Azt, hogy tobbet nem szamitunk Europara. Es ne felejtsd el, hogy elotte mar evszazadokkal volt kulonbozo meretu zsido menekules. Az utolso volt a legnagyobb lecke. Most Franciaorszagbol es Svedorszagbol mennek el eppen a zsidok vagy Eszak Amerikaba vagy Izraelbe. Ugyanis a helyi erok eddig nem tudtak oket megvedeni a tamadasoktol, gondolok itt a toulousei lovoldozesektol a folyamatos egreciroztatasig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:14:25

@charlieharper: Szerintem nem fogjuk egymást ebben a kérdésben megérteni. Az, hogy nem számít a zsidóság Európára, érthető. Az, hogy úgy intézik a dolgaikat, olyan módszereket használnak, amilyeneket, az nem érthető és nem írom le huszadszor, hogy miért.

"Ja, hogy ez 1000 evvel kesobb, amikor mar megjelentek az "orszagok" ez nem elegans. Nyugat Europa is csak utobbi 70 ev szerint el ezek az elvek szerint."

Nem eleganciáról van szó. Érdekes viszont, hogy egyszer számít a 70 év, egyszer nem...attól függ, milyen eseménytől telt el...

Szerintem maradjunk annyiban, hogy minden emberi élet veszteség, és szerintem mindegyik ugyanannyit ér, függetlenül attól, hogy a fején kockás kendő, csador, kipa vagy baseballsapka van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:16:33

@charlieharper: Akkor nem írom, hogy jó munkát, mert ez kicseszés...

Amit írsz, megdöbbentő. De miért történik mindez? Foglalkozik valaki az okokkal? Dolgozik valaki azon, hogy ezeket megszüntesse? Ha majd később esetleg lesz időd, örülnék, ha válaszolnál!

Sütemény1975 2014.07.28. 11:16:40

@tableno: hat erre no komment, mar ne is haragudj. a szemelyeskedestol eltekintek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:19:37

@Turchi: Hát ez nem nyálas volt, hanem állati jó :)! És :(

Sütemény1975 2014.07.28. 11:28:27

@tableno: kikerem magamnak az europaik neveben. ded es nagypapam senkit sem akart kiirtani.
azt meg mar csak halkan jegyzem meg, hogy azota a holocaust un free card nekik. csak felmutatjak es mar KRITIZALNI srm lehet oket, mert akkor naci vagy. mint azt toled is lathattuk az iment....

2014.07.28. 11:28:36

@zöldeketbeszélek: Franciaorszagban a helyi arab kozosseg csinalja. Foleg Algeriabol. Ami annyira azert nem meglepo, hiszen ugyanezt csinaltak a 80-as evek vegen, 90-es evek elejen Algeriaban a zsido kozoseggel. Mi akkor jottunk el onnan. Izraelben majusban talalkoztunk is Franciaorszagbol frissen erkezetekkel.

Svedorszagban nem tudom pontosan kik, a hirekben csak radikalis muszlimok vannak. Nem tudom, hogy szomaliaiak vagy kik.

A fenti kommentedre, nem nem szamit a 70ev, 1000 ev, de akkor ugyanolyan ecsettel fesd azt a regiot es ott se szamit, higy 60-70 eve foglaltak a teruletet. Igaz?

tableno 2014.07.28. 11:43:27

@zöldeketbeszélek: Nem értjük egymást, de megpróbálom még egyszer:

1, Az, hogy Izrael állam szörnyű dolgokat művel jórészt ártatlan palesztín civilekkel, az igaz. Ez még akkor sem elfogadható, ha a palesztinok kisebbik része meg szörnyű dolgokat művel ártatlan izraeli civilekkel (ne felejtsük el, hogyan kezdődött a mostani balhé - három zsidó kamasz elrablásával és meggyilkolásával).

2, Az is világos, hogy Izrael és Palesztina jelenlegi státusa nem tűnik fenntarthatónak, és szükségszerűen újabb és újabb háborúkhoz fog vezetni.

3, Viszont annak a megítélésében, hogy egyrészt ki ezért a felelős, másrészt milyen megoldás lehetséges, NEM LEHET eltekinteni a holokauszttól és következményeitől, mert az egész áldatlan helyzetnek az volt a kiindulópontja.

Tehát: a cionizmus eszméje a 19-dik század végén született meg. De ahogy pont te idézted, a tényleges zsidó beáramlás Palesztinába a 30-as évekig marginális volt. Nyilván nem akarta az Európában meglehetős jólétben élő zsidóság zöme feladni a megszokott életét azért, hogy a semmiből új országot építsen a sivatag közepén.

Csak aztán jött a háború és a holokauszt, amikor 6 milliót közülük válogatás nélkül legyilkoltak, csecsemőtől az aggastyánokig. Miközben a civilizált világ (a németek ellen harcoló szövetségeseket beleértve) szinte semmit sem tettek ennek megakadályozására. Ezek után a megmaradt zsidók egy jelentős része úgy döntött, hogy nem kívánnak tovább Európában maradni.

Csakhogy akkorra a Föld nevű bolygón akkorra már nem nagyon maradt gazdátlan terület. A nagy üres vidékekkel rendelkező országok (USA, Kanada, Ausztrália, Argentina) ugyan pár ezer zsidót szívesen befogadtak, de milliószámra nem voltak hajlandóak rá. Ellenben az akkori Közel-Kelet gyarmat volt, nem voltak a területen önálló államok. Palesztina törvényesen brit fennhatóság alatt állt, és Nagy-Britannia végül beleegyezett abba, hogy a történelmi Izrael területén megalakuljon egy zsidó állam.

A probléma az volt, hogy a háború után megalakult környező arab államok viszont nem egyeztek bele ebbe (ami szintén érthető, hiszen egyrészt jelentős arab népesség élt a területen, másrészt a Szentföld az iszlámnak is szent föld). Úgyhogy 1948-ban rögtön Izrael megalakulása után megtámadták az új országot.

A frissen bevándorolt, holokauszttúlélő zsidók pedig azt érzékelték, hogy nincs az egész világon egyetlen hely sem, ahol nekik joguk lenne élni. Hát úgy döntöttek, hogy kiharcolnak maguknak egyet, kerül amibe kerül. Vesztenivalójuk, az már nem volt. Így esett, hogy az úgynevezett "függetlenségi háborúban" jóval túllépték az ENSZ által meghúzott határokat, és több százezer palesztint elűztek a jog szerint arab területekről, hogy azt bekebelezzék az új államukba.

Ráadásnak kitört a hidegháború, ahol az USA Izrael, a SZU meg az arabok mellé állt, és mindkét szuperhatalom csak tovább szította a tüzet a Közel-Keleten is. Izraelt 3-szor próbálták az arab államok (nem a palesztinok!) eltörölni a Föld színéről: 1948-ban, 67-ben és 73-ban. Az izraeliek meg egyre keményebbek és kérlelhetetlenebbek lettek a palesztinokkal szemben, akik viszont terrorszervezeteket alakítottak, és civileket öltek.

Mostanra a dolog eljutott odáig, hogy mindenki mindenki ellen megbocsáthatatlan atrocitásokat követett el (plusz azért ne felejtsük, hogy az arabok egymás közötti háborúiban nagyságrendekkel többen haltak meg, mint az izraeliek kezétől), és az egész régió egy puskaporos hordó, ami rendszeresen felrobban.

Viszont nem lehet ezt az egész tragédiát és csődtömeget a zsidók nyakába varrni, különösen nem európaiként. Ennyit akarok mondani, nem többet.

2014.07.28. 11:48:18

@tableno: azt kifelejtetted, hogy sem Egyiptom, sem Jordania, Sem Libanon koszonte es nem kerte a palesztinokat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:49:00

@charlieharper: Úgy látszik, nagyon félreérthető vagyok.

70 év és 1000 év. Számít? Igen, számít, de nem úgy, hogy egyszer 'már 70 év' telt el, máskor meg 'még csak 70 év' telt el. Eltelt 1000 év és eltelt 70 év. Mindkettőből tanulunk kellene-kellett volna, az ezerből meg a hetvenből is. Logikusan, 1000 év alatt azért lényegesen többet kellett fejlődni, mint 70 év alatt. Nem ez történt? Valamiben igen, valamiben meg nem.

Egyébként meg nem 60-70 éve foglaltak ott területet hanem az 1880-as évektől. Legálisan is, meg illegálisan is. Többször szándékosan átlépve a megállapított bevándorlási kvótát.

tableno 2014.07.28. 11:50:56

@Sütemény1975: én is csak kritizállak téged, te náci fasz. Vagy téged nem lehet?

tableno 2014.07.28. 11:52:07

@charlieharper: igaz. Viszont azért őket is meg lehet érteni. Miért kellet volna nekik befogadni többszázezer nincstelen menekültet?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.28. 11:55:07

@QUERCUS:

Ez most komoly?

Vagy csak azért tartod a legjobbnak és legőszintébbnek, mert most mutatta meg az igazi arcát?

Ebből a szempontból, ja...
Számomra az a beszéd megnyugvást hozott, hogy nem most kezdünk új életet szervezni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:56:46

@tableno: Nem is varrom. De ami igaz, ha igaz, az első izraeli telepesek jóval 48 előtt amolyan félkatonai szervezetként szervezték meg a kibucaikat. Nem a beilleszkedés, hanem a kisajátítás volt a céljuk. Ott és akkor már az erőszakra rendezkedtek be, tudva, hogy nem szívesen látott vendégek. Jóval a holokauszt előtti időkről beszélünk.

A holokausztot én személy szerint nem is tudom ésszel felfogni, egyszerűen képtelen vagyok ekkora emberi gonoszságot nem hogy megérteni, de még elképzelni is.

Én innen, ugye a fotelből azt látom, hogy a zsidók elmenekültek a pokolból és csináltak maguknak egy másikat.

2014.07.28. 11:58:30

@tableno: nem igy ertettem, csak kozben mast is csinalok.
Hanem, hogy oket a kozel kelet ciganyainak kezelik a regioban

2014.07.28. 12:00:30

@zöldeketbeszélek: legjobban a gyerek foglalta ossze, mikor leszalltunk TA-ban a repulorol es a taho gruz taxisok valamelyike kegyesen hajlando volt bevinni minket a varosba.
Ennyit mondott: "Szentfold... Ez????"

tableno 2014.07.28. 12:01:47

@zöldeketbeszélek: A 48 előtti telepesek fanatikusok voltak. Nagyon kevesen, és nem is lettek volna soha annyian, hogy létrehozzanak egy önálló államot. Ha holokauszt nincs, Izrael sincs.

"Én innen, ugye a fotelből azt látom, hogy a zsidók elmenekültek a pokolból és csináltak maguknak egy másikat." - erről van szó: a fotelből. Az akkori zsidóknak nem volt más választásuk, legalábbis ezt ők így érezték.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 12:28:01

@tableno: Nem, a mondat hangsúlya nem a fotel, hanem a pokol...

Nem volt más választásuk/úgy érezték, nincs más választásuk - nagyon nem mindegy.

Az biztos, hogy a holokauszt tette lehetővé, hogy Izrael a mai formájában létrejöjjön. Érdekes különben...Európa elpusztít több millió embert, majd a túlélőknek lehetővé teszi, hogy egy teljesen vétlen harmadik félen verje le mindezt. A túlélők pedig megvédik magukat, egy negyedik fél által adott fegyverrel, egy olyan országban, aminek az ellenségességéről már 60 éve nagyon is jól tudtak.

Ne ragozzuk, egyikünk sem külpolitikai szakértő. Én pláne nem. Csak egy ember, aki kurvára nem érti, hogy a második évezredben, miközben ezerrel száguld a net, műszívet ültetnek be, géntechnológiával gyógyítanak és sorolhatnám, még mindig a lándzsa-kőbalta szintjén állunk.

tableno 2014.07.28. 12:35:58

@zöldeketbeszélek: "Európa elpusztít több millió embert, majd a túlélőknek lehetővé teszi, hogy egy teljesen vétlen harmadik félen verje le mindezt. A túlélők pedig megvédik magukat, egy negyedik fél által adott fegyverrel, egy olyan országban, aminek az ellenségességéről már 60 éve nagyon is jól tudtak." - na igen, ez kb a korrekt összefoglaló. Ez van. Nem valami szép, de ilyen a világ.

2014.07.28. 13:00:38

@tildy[UK]: En allando kulfoldi letelepedest jelentettem be, azt hiszem hogy paradox modon akkor veszik el a kartyat ha ideigleneset jelentesz be, vagy azt mar nem is lehet most? Nem tudom, azt hiszem kb. egy eve jelentettem be de nem emlekszem pontosan. A terminologiara sem emlekszem amit hasznaltak, de az volt a lenyeg hogy allando letelepedes vagy kivandorlas vagy valami ilyesmi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 13:14:49

@Mirjam2: Nekem ideiglenes van, kb 4 eve bejelntve, annal nem vettek el semmit. Akkoriban aki veglegest ( azaz letelepedest ) jelentett be, attol elvettek a szemelyit es lakcimkartyat is.

2014.07.28. 13:36:40

@tableno: "Az, hogy Izrael állam szörnyű dolgokat művel jórészt ártatlan palesztín civilekkel, az igaz. Ez még akkor sem elfogadható, ha a palesztinok kisebbik része meg szörnyű dolgokat művel ártatlan izraeli civilekkel (ne felejtsük el, hogyan kezdődött a mostani balhé - három zsidó kamasz elrablásával és meggyilkolásával)."
mno.hu/kulfold/nem-a-hamasz-lobbantotta-langra-az-ovezetet-1239347

2014.07.28. 13:45:16

@tableno: A témában nagyon nem vagyok járatos csak éppen ezt olvastam tegnap. Vagy azok, vagy nem.

tableno 2014.07.28. 13:55:23

@Turchi: Nyugi, azok voltak, efelől senkinek sincs kétsége. Csak ezúttal nem a Hamasz parancsára cselekedtek.

2014.07.28. 13:58:47

@tildy[UK]: Ertem. En nagyjabol kb. egy-masfel eve csinaltam azt hiszem a procedurat, es en lepodtem meg a legjobban azon hogy adtak lakcimkartyat, nem szamitottam ra. Az biztos hogy vegleges akarmit jelentettem be, mert biztos akartam lenni benne hogy nem fognak keresni semmi miatt. Aztan nagyon jol jott a lakcimkartya mert kertek a lakasom eladasahoz, annak ellenere hogy termeszetesen nem a lakasom cime van rajta, ja es az adokartyamat is kertek ugyanehhez amit soha az eletben nem hasznaltam azelott :). Tiszta szerencse hogy megvolt.

2014.07.28. 13:58:48

@tableno: Lehet, mondtam, nem követem a témát annyira hogy el tudjam dönteni.

2014.07.28. 14:09:29

@flash.gordon: 'hogy ezekben az írásokban mindig az ellenzék nótája köszön vissza az gondolom akkor a véletlen műve.'

En meg sokan masok akik ide posztolnak / kommentelnek nem kovetjuk figyelemmel a magyar ellenzek tevekenyseget. Ha az 'ellenzek koszon vissza' az irasokban, az attol lehet, hogy a jelenlegi magyar politikai elit egy olyan palyara lepett ahol mar nem a 'ballibekkel' allnak szemben, hanem a 'normalis emberekkel'. Lehet hogy a posztok tobbseget normalis, hetkoznapi emberek irjak es ezert erzed ugy hogy 'az ellenzek notaja' koszon vissza bennuk.

Tudod ez olyan mint ha pl. a Hitgyuli tagja vagy, es altalaban Hitgyulisekkel veszed korul magad meg oket hallgatod / olvasod igy az tunik normalisnak neked, es egyszer csak hallasz egy nem Hitgyulis embert beszelni, es mindegy hogy kicsoda az illeto, az a lenyeg hogy nem Hitgyulis igy rogton besorolod azok koze akikkel te nem ertesz egyet. Amit az Orbanek csinalnak az egyszeruen nem normalis dolog, olyan az egesz mint egy szekta. Nem azt mondom hogy az ellenzek jo, foleg mert nem is tudom kik vannak benne es nem is erdekel, de mikor neha elolvasom hogy miket mond Orban, hat teljesen vilagos hogy szekta-vezer szintjen van a pasi. Mondjuk nem sajnalom a kovetoit, ha valaki eleg hulye ahhoz hogy ebben higgyen, az megerdemli a sorsat, szerintem.

Quercus a favágó 2014.07.28. 16:59:03

HA, lenne egy kérésem. Vegyél le légy szíves a prémium kommentelők listájáról. Köszönöm.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.28. 17:39:53

@házelőtthinta: Ez már tervnek is felfogható.
Mi lenne, ha erre a bejegyzésedre úgy néznél, mint egy kiindulópontra.
Szeretnéd azt (olyan) a lakást kibérelni, kiszámoltad, hogy neked mire lenne szükséged, hogy valóban jól érezd magad a bőrödben.

Kajálás:
hambihúst tudsz sütni, egy lépéssel közelebb vagy az önálló főzéshez.
Mi is úgy oldjuk meg itthon, hogy akciós alapanyagokból bevásárolunk, főzök egy nagy fazékkal, eszünk, a maradékot lefagyasztom.
A pörkölt pl. egy alapétel, ezerféleképpen tudod variálni, ha előveszed a fagyasztóból...

A következő lépés az lehet, hogy megkeresed a lehetőségeket, amikkel el tudod ezt érni.
Mivel szerettél volna foglalkozni gyerekkorodban, melyik foglalkozás tetszik, etc.?

Az autó szerintem (SZERINTEM) ha nem munkaeszköz, vagy nem beteg gyereket/embert fuvarozol vele napi szinten vagy random időpontokban, akkor egyelőre hanyagolható lenne.
Az is inkább egy külön célnak számítana, amin lehet dolgozni.

Egy jobb környéken lakva a lehetőségeid is jobbak lesznek a nagyobb változásokhoz: kérdés, hogy mennyire tudsz együtt menni a változásokkal vagy mennyire sodródsz inkább...

@montroyal ( CAN qc):
A vállalkozás is egy jó lehetőség lenne neki, kiegészítésnek. Plusz bevételt elrakni, befektetni, anyagba, eszközbe, tudásba, amire szükség van a cél eléréséhez.

bpetya75 2014.07.28. 20:00:41

@QUERCUS:

Ezt értsük úgy, hogy nem állsz jót magadért?

i got my (törölt) 2014.07.28. 20:06:06

@Herr Géza:
Csak nem gondolod, hogy diszkontban fog vásárolni, ahol az emberek gyalog tolják a kocsit, és egymás hegyén-hátán állnak sorba a pénztárnál??? Hányszor láttál te Pierre Cardin farmert a Lidl árukínálatában?
Gondolom, megkeresi azt a helyet, ahonnan 10 Euróért házhoz is szállítják. Nyilván nem fog olyan boltban vásárolni, ahol akár tömeg is lehet. Vagy netalán ferdén néz rá a pénztáros. Persze, utána meg szegény járhasson szpihológushoz! Ezt nem kívánhatod Senkitől.

Sütemény1975 2014.07.28. 20:45:08

@QUERCUS: neked is betett, ami ma itt elhangzott? vagy miért?

ganjagym 2014.07.30. 20:11:24

Tenyleg szornyu latni a szerencsetlen halott gazai kisgyerekeket, az egesz merhetetlen szenvedest, tragediat. De csak meg szeretnek kerdezni, hogy megis, mi a csudat kene tennie Izraelnek ebben a helyzetben? Marmint, ha valaki ugy gondolja, hogy valami mast. De kerem, ne indulattal valaszoljon, aki esetled valaszol, hanem a Hamasz raketaarzenalja hatotavolsaga es robbanoerejismereteben, s egyuttal reflektalva arra az alagutrendszerre (s annak celjara), amit a segelyszallitmanyokon erkezo cementbol epitettek a hamaszosok, s ugy altalaban, aki ismeri a hamasz 'alkotmanyat'. Komolyan, mit tennetek, ha ti lennetek Izrael? Ma, itt (marmint ott) es most. Mit kene tennie az allamnak, megis?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása