oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 07. 06:44,  Élet az 50 fokos nyárban 393 komment

2014. július 07. 06:44 Határátkelő

Élet az 50 fokos nyárban

Nem is olyan rég olvashattátok Diana katari posztját, akkor elég sok kérdés felmerült, úgyhogy most itt a folytatás étkezésről, öltözködésről, egymás elfogadásáról, nyelvtanulásról és nem utolsósorban arról, milyen egy olyan helyen élni, ahol ilyenkor simán 50 Celsius fok fölött van a hőmérséklet.

05 robotzsokés teve..JPG

„A határátlépésem nem volt tudatos, előre megfontolt. Sokaknál olvasom, hogy azért mentetek el, mert kilátástalan volt az otthoni helyzet. Nem éreztem magam otthon rosszul, rendezett körülmények közt éltem, szerettem a munkám és a sok évvel ezelőtt adódott külföldi lehetőséggel sem éltem.

Diplomáimat a grazi műszaki egyetemen írtam, de utána hazamentem és otthon dolgoztam. 2011 körül már nézegettem ugyan állásokat Európában, de komoly erőfeszítést nem tettem.

Az M4 metró építésén dolgoztam, amikor munkakapcsolatba kerültem az alagútépítők igazgatójával. Az alagútfúrás végén ő céget váltott és Dohában kapott új munkát.

2012 tavaszán néhányunkat megkérdezett, hogy vele tartunk-e. Elsőre nemet mondtam, aztán meggyőzött, hogy ő is a feleségével és az egyik lányával jön ide. Bíztam benne, igaza volt.

Ekkor semmit sem tudtam még az országról. Leginkább az foglalkoztatott, hogy cöliákiásként mit fogok enni, mert semmi jelét nem találtam annak, hogy lennének itt gluténmentes boltok vagy éttermek. Lesz, ami lesz alapon elindultam, legrosszabb esetben zöldségen és gyümölcsön élnék, de szerencsére ez nem így lett.

A gluténmentes étkezés kihívásai

Továbbra is kihívás a mindennapi étkezés, de sokkal jobb a helyzet, mint azt elsőre hittem. A nagyobb közérteknek van ilyen vagy olyan diabetikus részlegük. A kínálat hullámzó, de ez sok más dologra is igaz, nem csak a gluténmentes termékekre. Megtanultuk, hogy jobb mindig venni abból, ami van, ki tudja mi lesz később.

Van, amit otthonról hozok, de van sok dolog, ami itt kapható és otthon nem. A mindennapi ebédemet inkább magam főzöm, a jobb éttermekben sejtik, hogy mit szeretnék, de ritkán vagyok 100% biztos benne, hogy nem keresztszennyeződött az étel, hiába mondom el ezerszer.

Egy évvel ezelőtt egy katari nő megnyitotta az ország első és egyetlen gluténmentes pékséget és cukrászdáját. Ő szervez egy gluténmentes klubot is. Jó néha összejárni, tapasztalatokat cserélni. Természetesen csak mi nők.

Hogyan öltözöm?

Hasonló ruhákban járok, mint otthon. Hasonlóakban. Hosszú ruhám vagy szoknyám sosem volt korábban, most van egy csomó. A rövidujjú bolerót eddig haszontalannak tartottam, már örülök, hogy eltakarja a vállamat.

Ingben, nem feszülős, de szűkebb fazonú nadrágban dolgozom, néha farmert, néha térd fölé érő szoknyát vagy ruhát viselek. Ha elmegyünk valahova szórakozni, bármit felvehetek, mert a szállodákban szabad és úgyis autóval megyünk.

Csak számolni kell avval, hogy kint hiába van 40-50 C, bent csak 20-21 C vagy még kevesebb. Ez örök vita az irodában is. Kutyával sétálni rövidnadrágban szoktam, de olyan helyem lakom, ahol a többség külföldi, nem mindenütt mászkálnék így.

Mutass tiszteletet!

Általánosságban az az elvárás, hogy ne öltözzünk kihívóan. 2012-ben a turisztikai hivatal támogatása mellett folyt a „One of us” kampány. Sokan nyilvánították ki nemtetszésüket, ugyanis a szórólapon az állt, hogy „If you are in Qatar, you are one of us”.

Nyilvánvaló, hogy ha akarnánk sem lennénk soha olyanok, mint ők. Ugyanez a kampány folytatódik most, de új szlogennel „Reflect your respect” és a hivatalok támogatása nélkül.

01 reflect-you-respect-campaign-qatar .jpeg

Plázákban és forgalmasabb helyeken adnak át helyi nők a nőknek egy röplapot pár kedves szó és csokoládé kíséretében. A fogadtatás most is, korábban is többféle.

Vannak, akik azt mondják, hogy vendégek vagyunk, a helyi elvárások szerint kell viselkednünk és meg kell őrizni a helyi hagyományokat és értékeket. Néhány katari nő a szerintük magukból túl sokat mutató külföldiek miatt kénytelen mellőzni a közérteket, plázákat és éttermeket, ezért kérnek bennünket visszafogottabb ruhák viselésére.

Vannak viszont az arabok közt is olyanok, akik szerint az országnak nyitottnak kell lenni, mindenki öltözködjön belátása szerint. Sokak szerint, akkor volna igazságos a kampány, ha az abaját viselők nők is változtatnának az erős sminken és a messziről érezhető, légteret teljesen kitöltő parfüm viselésén.

A korábbi emír felesége, a mostani édesanyja, Mozah bint Nasser Al Missned rendszeresen vállal közszereplést. Érdemes egy pillantást vetni az ő ruháira Google-ön.

Az ismeretlen tömegközlekedés

02 www.qr.com.qaEnglishProjectsPublishingImagesDohaMetroS.jpg

Európai értelemben vett tömegközlekedési hálózat nincsen az országban. 2022-re tervezett vonalakat színessel mutatja a kép, a szürkék 2026-ra épülnek meg. Összességében 200 km felett lesz a vonal hossza és kb. 100 állomás lesz a városban föld alatt, a külvárosban / városok között föld feletti szakaszokkal.

Emellett tervezik, hogy vonat hálózattal is összekapcsolják Szaúd-Arábiát Katarral valamint Bahrein felé is elmegy a vonat egy jövőbeni hídon át. Jelenleg három vonal első fázisain kezdődtek el a munkák.

A tender korai szakasza, de nem teljesen a kezdetek óta veszek részt a munkában. Az első fúrópajzsok júniusban érkeznek meg, a munka neheze majd ezután fog elkezdődni.

Nagy kihívást jelent a logisztika. A város zsúfolt, a dugók mindennaposak és eközben minden épül: városnegyedek újulnak meg, útfelújítások zajlanak, toronyházak és stadionok épülnek, mi dolgozunk a metrón. Nem lesz könnyű összehangolni minden építkezés logisztikai igényét és megtartani a várost lakhatónak.

Nemzetközi társaság

A maroknyi, majdnem csak európai csapatunk mostanra több száz fős nemzetközi társaság lett, filippinó és indiai többséggel. Sokan vagyunk nők, a többség filippinó, de nyugatiak és arabok is vannak.

Nem érzem, hogy nőként több hátrányos megkülönböztetés ért volna, mint Európában. Egy indiai munkatársunk nehezen fogadja el, hogy fiatal nők felelős beosztásban dolgoznak, de ilyen mindenütt akad.

Míg otthon naponta jártam a munkaterületre, itt más munkakört választottam. Ma már talán másképp döntenék, de a kezdetekkor úgy láttam jónak, ha nem teszem ki magam több száz magányos ázsiai férfi bámuló szemeinek.

A munkáltatóm egy osztrák építőipari vállalat itteni cége. Igen, a felügyeletük alatt vagyunk, írtam már, hogy az ország elhagyásához, bankszámla-nyitáshoz, hitel felvételhez, alkohol vásárlásához, országon belül másik munka vállalásához... mind az ő engedélyük kell.

Utóbbiba nem feltétlenül egyeznek bele, de azon kívül nekünk eddig nem volt nehézségünk. Nekünk azt jelenti, hogy európaiként és ennél a cégnél. Hallottam már rosszabb és jobb helyzetben lévőkről is.

Nekem lehetőségem van egy évig érvényes kilépési engedélyt vásárolnom, ha kifizetem az evvel járó nem túl magas költséget. Ekkor nem kell minden alkalommal bejelentenem, ha el akarok repülni. Az útlevelem velem van, érkezéskor kérték el pár napra, hogy beleragasszák a vízumot.

Ezek a szabályok nekem szerencsére csak rengeteg adminisztrációt jelentenek, de valós korlátokat (eddig) nem. De igen, más pozícióban vagy más nemzetiségek nem élveznek ekkora szabadságot.

Biztonságosabb, mint otthon

Több kommentelő is írta, hogy nem élne itt, mert nem érezné magát biztonságban. Én pont az ellenkezőjét érzem. Nagyobb a biztonságérzetem, mint otthon. Kicsi az esélye, hogy kirabolnak, megvernek, megerőszakolnak, bárhol mászkálok. Nincsen semmi lelakatolva, körbekerítve, mert nem jellemző, hogy ellopnák. Túszejtés, robbantás szerintem elképzelhetetlen.

A legnagyobb nyugalomban mehetünk templomba is, nem kellett félnünk erőszakos cselekedettől. Vannak rendőrök a templomok körül, de ők a forgalmat segítik. Nem tudom, hogy mi történne velem, ha részegen őrjöngenék az utcán, ha orrba vágnék egy katarit, vagy ha az állami kórházban derülne ki, hogy nincsen férjem, de terhes vagyok. De az ilyen helyzetek elkerülése nem okoz nehézséget.

Inkább félek attól, hogy sétálás közben elüt egy autó vagy hogy tűzeset áldozata leszek. Hallani lehetett a hírekben, hogy a fogolycserét követően az amerikai börtönben raboskodókat Katar fogadta be. Nem a mostani volt az első eset és nem is az utolsó. Vannak helyezetek, amik másként látszanak a nyugati médián át és mások innen nézve. Mi biztonságban érezzük magunkat.

Nyelvtanulás

Pár héttel az érkezésem után már elkezdtem arabul tanulni. Csak azért mert érdekelt, a mindennapokban az angol elegendő. Először az Iszlám Kulturális Központ 4 hetes ingyenes kurzusára iratkoztam be, mert az irodánk mellett volt.

Minden hétköznap munka után volt 2 óránk. Elvárásom csak annyi volt, hogy ne akarjanak kitéríteni keresztény hitemből és kapjak valamiféle képet a nyelvről. Harminc nővel jártam együtt, első perctől látszott, hogy ez nem lesz hatékony. Nem is volt.

Szudáni tanárunk nehezen beszélt angolul, így azt sem tudta megmondani, hogy a tanított szó pontosan mit jelent. Emlékszem, hogy találgattunk, mit tanít éppen: arc vagy ajak vagy száj vagy fog miről lehet most szó? Szinte semmi sem ragadt rám és európai nőtársaimra, de nem adtam fel.

A Berlitzhez iratkoztam be másodjára, 5 fős koedukált csoportunk hetente kétszer találkozott. 1960-as kiadású nyelvkönyvünk volt, ez nem könnyítette meg a helyzetünket. Minden más nyelvből modern könyvvel, taneszközökkel rendelkeznek világszerte a Berlitzben, de az arab könyv modernizálása még tart.

Legnagyobb gondunk az volt, hogy nem tanítottak szabályokat, nem kaptunk házi feladatot, csak beszélgettünk, beszélgettünk és beszélgettünk. Az első iskolának is az volt az elve, hogy tanuljunk úgy, mint a kisgyerekek, beszélgetés útján, ne felállított szabályok szerint.

Nálam és a csoporttársaimnál ez nem működik, így négyen (3 lány 1 fiú) együtt néztünk más megoldás után. Több magántanárnő sem vállalt el, mert fiú is volt köztünk. Végül egy újabb iskolába jelentkeztünk, ahol csak nekünk indítottak egy csoportot.

Előre tisztáztuk, hogy „poroszos” rendszert igénylünk, szódolgozattal, leckével, szabályokkal. De nem, a vége itt is csevegés lett, mert majd ráérzünk a nyelvre. Egy év tanulás után abbahagytam, ha találok egy igényeimhez való tanárt, akkor örömmel folytatom, de én beszélgetve nem tudok nyelvet tanulni.

Napközben több mint 50 fok van

Már nagyon meleg van, pedig még csak most kezdődik a nyár. 50 éve ez a legmelegebb június. 52-54 C fokot mutat a hőmérő napközben, de éjszaka sincsen 30 C-tól kevesebb. Most éppen erősen fúj a szél, ami a látótávolságot jelentősen csökkenteni.

Az utóbbi napokban 15-20%-os a páratartalom, de van, amikor ez sokkal-sokkal magasabb és nehezebbé teszi a meleg elviselését. Az egyik katari család óriási hűtőt tett a háza elé, amiből bárki vehet ki vizet.

Napközben nem megyek ki, ha nem muszáj, de a munkatársaim kijárnak az építkezésre. Pár méter séta is kellemetlen. Ugyanakkor a szabadtéri munka tilalma csak június 15-től lépett életbe, nem rendelték el korábban, viszont szigorúbban ellenőrizték, hogy a munkások kapnak-e megfelelő mennyiségű vizet.

A kutyatartás nehézségei

Munka előtt és után viszont legalább 1-1 órát kint vagyok a kutyával. A meleg miatt napfelkelte előtt és után sétáltatunk és a legrövidebb útra is csak vízzel indulunk el. Többször láttam már égett mancsú állatot.

Szerencsére a tengerparton lakom, igyekszem naponta legalább egyszer, de ha van időm, akkor többször lemenni a partra. A kutya mindig úszik, de gyakran a gazdák is. Kutyafuttató hely egyáltalán nincsen, péntekenként hajnalban egy külvárosi partszakaszon gyűlünk össze.

03 kutyasetaltatas.JPG

Sokunknak van befogadott vagy menhelyi kutyája. Az enyém a korábbi albérletem kertjébe sétált be. Nem így terveztem, sokkal-sokkal több időt kéne egy kutyával tölteni, de igyekszünk a legjobbat kihozni a helyzetből.

Európában sokkal egyszerűbb kutyát tartani, itt az ázsiaiak félnek tőle, a muszlimok egy része mocskosnak tartja. Általában nem használhatjuk a szép lifteket a lakóházakban, csak a szervízliftet, hátsó bejáratot.

Étterem, kávézó terasz részére sem mehetnek be a kutyák, viszont az utcamacskákat szeretettel látják akár a konyhában is. Sok arab gyerek nem tud mit kezdeni az állattal. Érdeklődésüket úgy fejezik ki, hogy torka szakadtukból ugatnak, amit egy kutya sem tart barátságos közeledésnek.

Gyakori, hogy séta közben megáll mellettünk egy arab család, kedvesek, mosolyognak, mutogatják a gyereknek a kutyát. Havonta egyszer azt is meg szokták kérdezni, hogy mennyiért adom el.

Ha bármilyen karbantartó jön a lakásba már rutinosan mondom magamtól, hogy a teraszra kizárt kutya barátságos és nem, nem töri át az üveget azért, hogy megegye magát, de látszik, hogy sosem hiszik el és rettegnek, amíg dolgoznak.

Kérdeztétek, hogy mi az a robotzsoké, amit emlegettem az előző posztban.

Ez:

04 robotzsoké.JPG

A tevéket régebben zsokék hajtották, de azt mesélték, hogy emberjogi szervezetek tiltása miatt ma már ez nem lehetséges, mert éheztették és növekedésükben erőszakkal gátolták őket.

A robotzsoké egy szerkezet, amit a tevére tesznek és a pálya mellett haladó autóból irányítják (ezt láthatjátok a poszt nyitóképén). Tegyük fel, hogy szelíden paskolják a hátsójukat, hogy gyorsabbak legyenek.

Építészet helyett sátrak

Mondtátok azt is, hogy beszéljünk az építészetről. Bár lenne miről! Hosszú múltra nem tekinthet vissza a katari építészet.

A legtipikusabbak itt szerintem a sátrak.

06 kis sátor.JPG

Vannak kisebb sátrak az udvarokban (és a budapesti katari követségen) vagy a házak előtt, és ha esküvő vagy nagyobb ünnepelni való akad, akkor a bőven rendelkezésre álló beépítetlen területeken állítanak fel sátrakat.

07 nagy sátor.JPG

A szabályokkal nem vagyok teljesen tisztában, de tradicionálisan külön sátra van a nőknek és a férfiaknak, de mikor egy férfi minket vendégül látott, akkor én is és a többi nő is a férfiakkal voltunk együtt.

A berendezésük egyszerű és szép. Szőnyeg fedi az alját, párnákon vagy székeken ülnek, ettől függően van benne kis asztal vagy nagy asztal és persze légkondi. Nem nagy dolog, de nekem tetszik, ahogy eltakarják a légkondikat. Itt sem mind ilyen, de gyakori.

08 legkondi.JPG
Az ’80-as évek elején a város sokkal kisebb volt.

09.jpg

A felső képen még csak a Sheraton hotel jellegzetes tetraéder formájú épülete látszik, ma már alig észrevehető a légifotón, az egész területet beépítették. A West Bay felhőkarcolói a legismertebb épületek az országban, a Google bőven ad találatot, ha Dohára keresünk rá. Ezeken kívül az épületek világos színűek, szinte egybeolvadnak a homokkal és a poros éggel.

10 régi belváros.JPG

Az új egyetemi negyed már üzemel, de még épül. Már most sok érdekes épület szépíti. Nekem legjobban ez a pihenő tetszik.

11 Egyetemi Negyed, pihenő rész.JPG

A korábbi posztban már említett kulturális negyed látszik madártávlatból ezen a képek a háttérben a Zig-Zag toronyházzal, a két lakótorony között egy bevásárló központ van.

12 httpmarhaba.com.qawp-contentuploads20111156837000.jpg

A legnagyobb bevásárlóközpontban Velencét idéző csatorna alakú medencét építettek, amin végig lehet gondolázni, ha valakinek ez jó. Ugyancsak Itáliát idézi a szomszédomban lévő lakónegyed. Itt gondolázni nem lehet, csak jet skizni, de tenger folyik körbe a házak között és Doha legszínesebb házai vannak itt. Jobbára egyelőre lakatlanul.

13 Little Italy.JPG

Egy, a sok jövőbeni terv közül, hogy a sivatagban létesítenek egy pihenőközpontot a szaudi határ közelében. Még csak látványtervek készültek el.

14 www.sksimms.comportfoliosalwa-beach-resort.jpg

Egy mindennapos jelenetet vettem videóra a régi irodánk ablakából. Egy minisztérium mellett voltunk, ahol 2 körül ért véget a munkaidő. Ekkor az abajás nők megállnak az épület előtt és várják a sofőrjeiket, akik sosem húzódnak le az út szélére. Ez a dugó minden nap megismétlődött és úgy tűnik, hogy senki sem vonja le a tanulságot."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Katar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr806480467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.07. 07:15:20

Köszi, érdekes volt.
Az említett hölgy öltözködése Nr.1, nagyon visszafogott, ugyanakkor elegáns.
:)
A gluténmentes étkezés egy étteremben még otthon is gondot okoz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 07:18:32

en birnam:)

itthon most jon a jo nagy meleg, vegre levehetem tan a pledet a takaromrol. tegnap mar picit meg is izzadtam:)

tableno 2014.07.07. 07:24:06

@Babette.: elfelejted, hogy az ilyen helyeken általában mindenhol fagyoskodsz az turbóra tekert légkondi miat...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.07.07. 07:42:43

Alapos, érdekes írás volt, tetszett! Szeretem az ilyen beszámolókat, főleg mivel tudom ide még turistaként se fogok eljutni soha.

NIKI LAURA 2014.07.07. 07:43:40

Na,nem ertettem...az osztrak ceg elveszi az utlevelet,hogy ne tudjon az alkalmazott utazni,de ezt a tilalmat meg lehet valtani penzel!?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.07. 07:49:10

Fura, hogy valaki csak poroszosan tud nyelvet tanulni. Nekem meg pont úgy nem megy, az istennek sem.

DieNanny CH 2014.07.07. 08:00:21

Tetszett! A képek nagyon jók!
Az jutott eszembe a kitett hűtőről, hogy mivel nemrég nézegettem őket, rájuk van írva, hogy 10 és 43 fok között lehet a környező hőmérséklet. Akkor oda a sivatagba másmilyen hűtők kellenek vajon, amik az 55-60 fokot is kibírják?
Érdekes, hogy kutyákkal nem tudnak mit kezdeni. Mi meg mondjuk egy házi elefántra néznénk gyanakodva...

DieNanny CH 2014.07.07. 08:01:42

@NIKI LAURA:

Miután elvette és beleragasztotta a vízumot, vissza is adta.

DieNanny CH 2014.07.07. 08:04:33

@tildy[UK]: @svájci sapka (ch):

Én Ausztriában beszélgetve tanultam az osztrák tanártól, mindig körbeírta egy szó jelentését. Viszont, a nyelvkönyvből oldottunk meg közösen feladatokat, és elég sok házit is kaptunk. Nálam ez számít poroszosnak. Ragadni rám sem ragad, ha nincs visszajelzés, hogy jól ragozom-e.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.07. 08:21:00

@DieNanny [SZ,CH]: "Mindenki másképp csinálja..."
:)
Persze, a visszajelzés kell. Nekem -most- nagyon hiányzik, hogy nincs kivel beszélgetni.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 08:31:01

Jó reggelt!

@tableno: Igen, bent fagyoskodni, kint meg nagyon meleg van. Pár napja 86 %os a páratartalom, 42-3 C és az nagyon rossz.

@NIKI LAURA: nem veszik el az utlevelemet, itt van nálam. Pár napra kérik el, mig beleragasztják a vízumot. Ország elhagyásához kell engedély a cégedtől, de ha ez a rendszer nem felel meg neked, akkor vehetsz egy évre szóról korlátlan kilépésre jogosító engedélyt. Nem mindenki teheti meg, mi igen, de én nem éltem evvel a lehetőséggel.

@DieNanny [SZ,CH]: fogalmam sincsen, hogy meddig birja egy kinti hűtő, de gyanítom, hogy kevés ideig. Hűtőládákban tartják a kinti emberek frissitő folyadékát általában.

@tildy[UK]: köztes megoldás is érdekelne, de a csak beszélgetünk és azt se tudom pontosan, hogy miről, az nálunk nem működött. Talán majd egyszer nekikezdek újra.

2014.07.07. 08:49:17

@NIKI LAURA: Ahogy mar a posztolo is elmagyarazta, nehany kozel-keleti orszagban nem eleg az utleveled az orszag elhagyasahoz, ezen felul kell egy kulon engedely a munkaadotol. Ha ezt nem adjak meg akkor nem tudsz tavozni, hiaba van nalad az utleveled. Ennek az engedelynek van egy olyan valtozata ami nem egyszeri hanem tobbszoros kilepesre jogosit egy bizonyos idoszakon belul, de nalunk pl. a legtobb ceg nem jarul hozza hogy ilyen legyen a dolgozoinak mert szeretik ha ok tudjak szabalyozni hogy mikor hagyhatja el az illeto az orszagot.

Pernilla 2014.07.07. 09:14:10

Na, ilyen egy tökeletes poszt! Nekem nagyon tetszett, minden reszletet elmeseltel, ami a multkoribol hianyzott :)
Ennek ellenere nem vagyom Katarba...

arncht 2014.07.07. 09:14:58

Ha az arabok europaba jonnek, ezeket a "reflect your respect" dolgokat miert felejtik el?

Evain 2014.07.07. 09:17:56

@arncht: gondolom mert nem azok jönnek, akik respektálnak? :)

Evain 2014.07.07. 09:20:07

Tényleg, van egy hülye kérdésem az érintettektől. Okés, hogy a tevézésnek ilyen kultusza van, de mi van az arabs lovakkal? Vagy már nem dívik a tenyésztés?

2014.07.07. 09:23:01

Na most alig vagyok frusztralt, irtam egy jo hosszu kommentet a nyelvoktatasrol ami aztan elszallt mert szetkapcsolt az internetem :(. Az volt a lenyeg hogy a tanulok szabalyokat akarnak, de arra nem jonnek ra hogy a nyelv kommunikacio soran alakult ki emberek kozott es igy is fejlodik tovabb, es nincsenek benne 'szabalyok'. Fel lehet fedezni mintakat, de ilyenkor is mindig van egy csomo kivetel stb., nem logikus rendszer. A diakok viszont altalaban szabalyokat akarnak, egy en szemely szerint azt csinalom hogy 'atvagom' oket nehany szaballyal aminek orulnek, aztan folytatom szepen a kommunikativ modszerrel ahol abbahagytam mert ezzel tudnak igazan fejlodni. A szavak masik nyelvre valo forditasa vegkepp nem mukodik sot hatrany lehet, alapszinten kepeket kell hasznalni amig egy alapszokincs kifejlodik, innentol pedig koruliras / a szavak kontextusbol valo megertese a leghatekonyabb.

Ahatis [DE] 2014.07.07. 09:32:19

Tetszett az írás.
Huh, 52°C? Én az itthoni harminc-egynéhányat is nehezen viselem...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 09:47:28

@Babette.: Szerdától jön a lehűlés, már alig várom! 50 fok? Áttérnék éjszakai üzemmódba :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 09:51:41

@Mirjam2:
Ez Dubai eseten is igy van?
Es ha felmond az ember, hogy jut haza?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 09:53:16

@Mirjam2: Én ezt nem értem :). Bár ha belegondolok, így tanultam Olaszországban és Írországban is...csak ez nem elég a nyelvvizsgához. Ott ugyanis a szabályokra is kíváncsiak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 09:53:49

@arncht:
Ez bennem is felmerult mar. Nem tisztelik az ateizmust es a "lepedonek az agyon a helye, nem a fejen" elvet.

Innentol nincs mirol beszelni a vallas es tolerancia kapcsan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 09:57:35

@Mirjam2: Előre is bocs, de nekem ez olyan, mintha visszamennénk a feudalizmusba. Csak ott a földesúr határozta meg, hogy a jobbágya elköltözhet-e a szomszéd faluba...
De van az a pénz, amiért sokan lemondanak alapvető jogaikról, amelyet Európában több száz év alatt sikerült kiküzdeni, hogy valahol a világ túlfelén dolgozhassanak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 09:59:05

@Kövérmadár [swe]: Na erre én is kíváncsi vagyok. Gondolom azért nem érvényesítik ezeket a jogokat a munkáltatók olyan véresen szigorúan...ha menni akar valaki, mi értelme visszatartani?

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 09:59:07

@arncht: respektálnak, mert nem abayában és thobában rohangálnak nyugaton. A többségük a ynarat Londonban tölti pl.

@Evain: lovak is vannak. Sosem voltam még a lóverseny pályán, de az is van. Ismerek egy szaudi pasit, akinek tevéje és lova is van. És a kutyákat is szereti.

@Mirjam2: te arabot tanítasz? de az elején se lehet szabályokat adni? hogy igy ragozunk ÁLTALÁBAN. a kettes szám, a hármas szám ilyen általában, de vannak kivételek stb. stb. Én megőrülök attól, hogy csak "beszélgetünk" de nem értjük. És nem csak én, a többiek se. Tudunk az előző mondat mintájára újat alkotni, de nem tudjuk, hogy miről beszélünk.

@zöldeketbeszélek: egy ideje éjszaka sem jobb. Ha száraz a meleg, akkor nincs nagy bajom, de a párás meleg az nekem rettenetes.

tableno 2014.07.07. 10:00:52

@Kövérmadár [swe]: sajnos a keményvonalas muszlimok más logika alapján működnek. Ők úgy gondolják, hogy mivel az iszlám előírásait maga Isten mondta tollba Mohamednek, ezért minden az övéktől eltérő életmód objektíve rossz és helytelen. Az ő szemükben már azzal is hihetetlen toleranciát gyakorolnak, ha nem fejeznek le azért, mert alkoholt ittál, kilógott a bokád a szoknya alól, stb. - függetlenül attól, hogy a saját vagy az ő országukban teszed ezt... Persze ez csak a fundamentalista álláspont, a többség azért nem így gondolkozik.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 10:02:04

@Kövérmadár [swe]: Ha felmondasz ÉS nincs hiteled, tartozásod.... akkor természetesen mehetsz haza. Hitelt könnyen vehetsz itt fel, a kamat alacsony és a limit elég magas például.
Az én (mi) életünket ez a rendszer nem nehezíti meg, ahogy írtam is. Papírmunka, formalitás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 10:10:40

@zöldeketbeszélek:
Most muzulmanokrol beszelunk... ezt gondold vegig ;)

@tableno:
Milyen lehet a fundamentalista "elni es elni hagyni" elvet vallo ember? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 10:11:58

@Sesamelmo:
Persze, ez egyeni helyzettol fugg. Biztosan sok elonye is van + ha az ember nem olyan utazasbolond, mint mi, akkor lenyegtelen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 10:12:33

@Sesamelmo: Nekem is ezt volt a legnehezebb megszokni Nápolyban, pedig ott nincs 52 fok..A párás meleg elől nincs menekvés, még izzadni sem tudsz, hogy az legalább hűsítsen.

M. Péter 2014.07.07. 10:18:02

@tildy[UK]: Vegyünk egy egyszerű dolgot, pl. az angol többes szám végződésének kiejtését. sz, z, s, zs, cs, dzs után iz, más zöngétlen mássalhangzó után sz, zöngés mássalhangzó és magánhangzó után z. Lehet úgy is csinálni, hogy a diák majd magától rájön a szabályra, vagy kifejleszt annyi nyelvérzéket, hogy nagy valószínűleg helyesen tippeli meg az általa még nem látott többes számok kiejtését, vagy a tanár megtaníthatja a szabályt. Ez persze nem csak úgy mehet, hogy a tanár elmondja, hogy ez a szabály, és meg kell tanulni, és a vizsgán is a szabályt kell szó szerint leírni.

Voltam már olyan nyelvtanfolyamon, ahol anyanyelvi tanár volt, de nem nyelvszakon végzett, és nem ismerte a saját anyanyelve nyelvtanát. Társalgáshoz nagyon jó volt, de egyik csoporttársam állandóan kérdezte, hogy valami mért így van, mért úgy van, és a válasz általában az volt, hogy nem tudja, de majd a következő hétre megkérdezi.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 10:18:19

@Kövérmadár [swe]: Félreértesz, nem arról van szó, hogy itt ülök egész évben. 2-3 havonta nekem szükségem van arra, hogy elutazzam innen, legalább egy hétvégére. De ha szólok most, hogy holnap menni szeretnék, akkor elintézik az engedélyt hozzá. Volt már rá példa, hogy este derült ki, hogy valakinek reggel haza kell mennie családi bajok miatt és ő is el tudott repülni. 30.000 HUF az egy évre szóló "multiple exit permit" ha bezárva érzed magad emiatt.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 10:18:31

@tableno:
A buddhista szerzetesre nem mernem azt mondani, hogy hedonista tipus :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 10:20:41

@Sesamelmo:
Ertem mar. Ez igy pontosabb, sokkal.
Elso olvasasra inkabb borton jellege volt a dolognak, de mar vilagos, hogy nem errol van szo.

Felmerul a kerdes, hogy ha ennyire rugalmas a szabalyozas, akkor miert van ra szukseg?

Mighty Duck 2014.07.07. 10:29:55

@zöldeketbeszélek: Mostanában jutott el a tudatomig, ahogy informálódtam a UK munkavállalásról, hogy hányféle alapvető jogról mondanak le ott az emberek a munkaszerződésekben megszokás szerint és a cégek milyen mértékben követelik is ezt meg, még ha nem is élnek vele vissza. És itt most nem a belépő-szintű állásokról beszélek.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 10:34:26

@Kövérmadár [swe]: pontosan nem tudom, de valamiféle szabályozásra szükség van, mivel az itt élők többsége munkás (kb 2.000.000 ember: 25% indiai, 16%-a nepáli, 15% katari, 15% más arab, 10% filippinó, 5-5-5% a sri lankaiak, pakisztániak és bangladesi, 7 % a nyugati) és talán szabályok nélkül káosz lenne. Nehéz ezt nem félreérthetően megfogalmazni és nem, nem értek egyet az ő helyzetükkel egyáltalán, sokakkal nagyon rosszul bánnak stb. De azt is látom, hogy ha kicsit kedvesebb vagyok velük, akkor hülyének néznek, átvernek, kijátszanak. Nehezen fogadtam el, hogy ez így van, de sajnos ez van. Kivételek mindig vannak persze.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 10:46:24

@Mighty Duck: Mire gondolsz? Szabadság idejének megválasztása vagy ilyesmi?

tableno 2014.07.07. 10:54:21

@Kövérmadár [swe]: viszont annyira az "élni hagyni" híve, hogy vegetáriánus és még a legyet sem csapná agyon...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 11:02:03

@tableno:
Azert lattunk mar buddhistakat langolni. Ez sem annyira passzol az "elni" reszbe.

Vagy arra gondolsz, hogy egni es elni hagyni? :)

Mighty Duck 2014.07.07. 11:12:51

@zöldeketbeszélek: Pl a bónuszhoz lemondasz arról az EU-s jogodról, hogy a munkaóráid átlagos száma nem mehet átlagosan heti 48 fölé - a túlórapénzekről meg ne is beszéljünk, de az tapasztalatom szerint mindenhol csak fikciós fogalom. Ezen felül számos cég kérhet background screening-et, ahol több, mint intim adatokat kapnak meg az ennek máshol megfelelő erkölcsi bizonyítvány helyett. Ez utóbbira egy egész iparág épül. Mindkettő olyan, hogy nem kötelező vállalni, de ott dolgozni sem. Utóbbinál ráadásul annak a veszélye is fennáll, hogy ha nem tetszik a cégnek valami, akkor azonnal felmond.

**mimi** 2014.07.07. 11:15:01

Nagyon érdekes írás, tetszett ... Köszi...:)

A kutyáról is megtudtam mindent :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:18:17

@tableno: ó, tényleg! évekig nem éreztem a nyarat, mert légkondiból légkondiba mentem.
de akkor hol van elég meleg nekem??

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:20:39

@Mirjam2:
"szavak masik nyelvre valo forditasa vegkepp nem mukodik sot hatrany lehet, alapszinten kepeket kell hasznalni"

hát igen, ez a baj. egy-egy szónak sose teljesen ugyanaz a jelentése....
az idiómákról nem is beszélve.

Mr Long 2014.07.07. 11:20:44

@Mighty Duck: "a túlórapénzekről meg ne is beszéljünk, de az tapasztalatom szerint mindenhol csak fikciós fogalom"
Ez melyik orszagban? Mo-n valoszinu, de UK-ban nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:21:20

@zöldeketbeszélek:
egyezzünk meg 25-32-ben, az még nekem is belefér, meg a paprika is azt szereti:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:22:04

@zöldeketbeszélek: 25 éve még itthon is ez volt, ne feledd el

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 11:22:15

@Babette.: Most 28 van a lakásban...és takarítok...:(

A 25 még oké :).

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 11:24:02

@**mimi**: örülök :) A kutya amúgy a melegben és a párában is jól van. Futnak, játszanak. Csak mi viseljük nehezebben a sétát.

@Babette.: Mirjamnál. :))))) Írta, hogy ő sem használ légkondit. És én se, csak a szomszédok, attől lehül a lakás. Gyere ide vagy oda üdülni, tuti, hogy elég meleg lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 11:24:28

@Mighty Duck:
Es mindezt milyen fizetesert?

Nekem heti 39 ora korul kell dolgoznom es minden tulorat fizetnek. Persze nem kotelezo tulorazni sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 11:26:20

@zöldeketbeszélek:
Nalunk 20-22 fok van a lakasban. A napokban volt 26-28 is az utcan, en mar szenvedtem :)
20-22 fok tokeletes :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:28:00

@zöldeketbeszélek: én is takarítanék, ha nem romlott volna el tegnap a porszívó.
nincs egyéves:(

tableno 2014.07.07. 11:28:13

@Babette.: részemről a világ legfaszább éghajlata Közép- és Dél-Amerika trópusi részei 500 és 1000 méter közötti magasságban. Egész évben stabilan 25 fok körül, se fűtés se légkondi, se szigetelés nem kell.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:29:25

@tableno: mint Madeira?:)

az nekem állandóra kevés.

tableno 2014.07.07. 11:30:32

@tableno: Ja, és minden olyan zöld, hogy belefájdul a szemed, nem az a barnásszürke sivatag...

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 11:30:43

@Babette.: a nyelvtanulás elejéről írtam. Amikor még semmit sem tudok. Semmit. Később persze, fontosak a szinonimák, beszélgessünk, legyen anyanyelvi tanár, árnyalatni különbségek stb stb. De ez a legeslegeleje és még az abcjük is tök más.
Németül az oviban kezdtem el tanulni, valószínüleg így, beszélgetve, mondókázva, énekelve. De emlékszem, suliban már volt der die das meg szabályok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 11:31:33

@Babette.: Ez eddig rendben is, de már nem ez van. Demokráciában élünk annak minden jó és rossz hozadékával. Aki ezt lecseréli egy 'feudális' kultúrára (nagyon sarkítva, tudom, hogy nem az), bizony visszalép az időben, önként és dalolva. Ha csak 25 évet is. De biztosan van ennek is olyan pozitív része, ami kompenzál. Nem csak a pénzre gondolok.

tableno 2014.07.07. 11:31:51

@Babette.: Az a jó ott, hogy ha kicsit lejjeb mész, akkor melegebb lesz, ha feljebb, akkor hűvösebb. A tengerpartom pl. egész évben 30 fok körül van (csak baromi párás).

2014.07.07. 11:34:23

@Sesamelmo: Nem arabot tanitok hanem angolt, de vannak altalanos dolgok nyelvtanitassal / tanulassal kapcsolatban. Az elejen nehezebb a kommunikativ modszer - es hidd el, a tanarnak lenne a legkonnyebb ha annyit csinalna hogy szabalyokat ad meg szavakat egy listan amiket be kell magolni. Ettol a diak rovid tavon jol erzi magat, de hosszu tavon rajon hogy vagy nem tud megszolalni, vagy magaban forditgat es nem tud termeszetesen beszelni meg hosszu ido utan sem. A kommunikativ modszer az elejen nehezebb mindket felnek, de aztan egy szint utan sokkal konnyebb es eredmenyesebb mint a 'regimodi'.

Az a baj a szabalyokkal hogy hiaba tanulod meg oket, nagy valoszinuseggel nem fogod tudni oket alkalmazni mikor a nyelvet hasznalod. A nyelvet magat a gyakorlas soran fogod megtanulni, azt nem lehet meguszni. Es ido kell hozza. Azert akarnak altalaban szabalyokat mert meg vannak rola gyozodve hogy ezeket megtanuljak es hipp-hopp beszelni fogjak a nyelvet, pedig nem. A diakok azt hiszik hogy ok vannak kontrollban ha tudjak a szabalyokat, pedig a nyelvtanulas szerves resze az a kiszolgaltatott, elveszett erzed amikor az elejen nem ertesz semmit. Ez egy normalis folyamat amin at kell menni minden nyelvtanulonak ahhoz hogy fejlodjon.

En mindenesetre megtanultam hogy a bekesseg kedveert a legjobb szabalyokat tanitani, igy megnyugszanak a diakok es elotte meg utana nyugodtabb legkorben tudok tanitani. De kb. ugy erzem magam mint egy varazslo-showban mikor magikus trukkoket mutat az eloado, mikor pontosan tudja hogy alapvetoen 'csalas' az egesz. Mindegy, probalom ezt szorakoztataskent felfogni: mindig nagy szemekkel neznek ram, szorgosan jegyzetelnek, mikozben en tudom hogy idovesztegetes az egesz mert ugyis gyakorlas kozben fogjak megtanulni, ha egyaltalan.

2014.07.07. 11:37:28

@Sesamelmo: Hat Londonban pont hogy abayaban es niqabban maszkalnak a kozel-keleti nok altalaban.

Sütemény1975 2014.07.07. 11:38:31

@Kövérmadár [swe]: az ateizmust hogyan kell tisztelni? Vannak eloirasok? ;)

tableno 2014.07.07. 11:41:54

@Mirjam2: Ilyen szempontból szerintem a francia módi a helyes - be van tiltva az arcot elfedö niqab, abaya vagy burka.

2014.07.07. 11:44:00

@Babette.: Pontosan - problemas lehet ehhez ragaszkodni hogy minden szonak legyen egy pontos megfeleloje egy masik nyelvben. Nyilvan vannak alapszavak mint a testreszek pl., de ezeket kepen is siman meg lehet mutatni, teljesen felesleges a forditas. Forditas kulonosen problemas mondatok eseteben, mert ket kulonbozo nyelven teljesen mas lesz a szorend, az egyik nyelven lehet hogy eloragok vannak, a masikon utoragok, az egyiken kell segedige a masikon nem stb. Tehat ha mindket nyelvet probaljak egyszerre hasznalni, az zavaro lehet emiatt. Persze mas kerdes ha valaki mar mindket nyelven jol beszel es kimondottan forditast tanul, de az egy kulon kategoria.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 11:44:36

@Mirjam2: :) hát jó. nehéz, nagyon nehéz elfogadni, amit írsz. Senki sem magyarázta ezt el még így, csak annyit mondanak, hogy a gyerek is így tanul nyelvet, nem magyaráz az anyuka szabályokat a totyogónak. Nekem is kéne egy kompromisszumos tanár, aki csak egy kicsit becsapna a szabályokkal :)

Ez is igaz. Sokaknál látom, hogy a repülön öltöznek át. Akikkel eddig beszélgettem erről - a nyitottabb katari nők - ők mind azt mondták, hogy itt azt viselik, amit itt szokás, ha utaznak, akkor alkalmazkodnak a többséghez, nem akarnak feltünősködni abajában. Sokat utaznak, nagyon sokat.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.07.07. 11:44:44

Ez a robotzsoké gyakorlatilag egy tevecsépelő automata? Ötletes. Mondjuk ha a zsokék jogai is forradalmian új terep, az állatokéra valószínűleg még várni kell egy kicsit.

Mighty Duck 2014.07.07. 11:44:44

@Mr Long (UK): A bónusszal szerencsére ezt is egyszerűen kezelik, a túlóra után semmiféle direkt anyagi, vagy távolléti komenzáció nem jár.

Finnországgal kapcsolatban van személyes tapasztalatom. Maradjunk annyiban, hogy mindent megtesznek, hogy a túlóra ne váljon pénzzé, de azért az előbbieknél valóban sokkal barátibb a helyzet. Egyébiránt itt is kezdtek elfajulni a dolgok, ezért az állam úgy avatkozott be, hogy a csúsztatás, stb esetén a kompenzációnak 2 héten belül kell megtörténnie - az más kérdés, hogy ennek hol és mennyire kell/tudnak érvényt szerezni.

Mighty Duck 2014.07.07. 11:44:44

@Kövérmadár [swe]: A milyen fizetés százalékban van általában megadva. Ami faramucivá teszi a helyzetet, hogy simán lehet olyan, hogy a cég teljesítményétől teszi függővé a bónusz nagy részének a mértékét, a saját teljesítményed után pedig csak a kisebb rész megfelelő mértéke jár. Ez utóbbit ráadásul eléggé szubjektívan lehet megítélni. A munkaidő feletti teljesítés feltétele természetesen megfelelően meg van határozva, de olyan munkahelyem még nem volt, ahol az 5 után hozott feladat nem volt életbevágó.
Goodwill mindenek felett, csak az nem feltétlen fair deal, hogy a munkavállaló jószándéka jeleként szóban megígéri, hogy nem fog visszaélni vele. Persze az új munkahely mindig megoldás, különösen UK-ben és a szerencsétlen agent-eket is etetni kell.

tableno 2014.07.07. 11:46:23

@Sütemény1975: Igen. Egy van konkrétan: ne szólj bele abba, hogy a másik miben hisz vagy nem hisz, és hogyan él. Továbbá javasolt, hogy inkább higyjél a saját szemednek és a modern tudománynak, mint több ezer éve halott emberek által írt könyveknek...

2014.07.07. 11:48:19

@zöldeketbeszélek: Milyen nyelvvizsgan kivancsiak a szabalyokra? En eleg jo eredmenyt ertem el IELTS-en ami egy eleg elismert nyelvvizsga es senki nem kerdezett szabalyokrol. Rigo utcaban is nyelvvizsgaztam, jo regen ugyan es nemetbol, de nem hinnem hogy barki is azt kerte volna hogy magyarazzak el egy szabalyt. Ez teljesen nonszensz lenne.

Mr Long 2014.07.07. 11:49:11

@Mighty Duck: Nem tudom, itt fizetett tulora van, de masik forumtarunjknal is igy van az ukban. Illetve naluk ugy tudom rohannak haza az emberek a kotelezo ido utan (nalunk is a legtobben).
Milyen szektorrol beszelsz?

2014.07.07. 11:49:45

@zöldeketbeszélek: Igen, ez olyan mint a feudalizmus, pontosan. Sok minden olyan itt mint a vilag mas reszein par szaz evvel ezelott. Ez van.

tableno 2014.07.07. 11:51:52

@Babette.: annyira nem vagyok meglepve. Az iszlámizmus XX-dik századi találmány.

Mr Long 2014.07.07. 11:53:55

@Mr Long (UK): Bar egy ceg velem is akart olyan szerzodest alairatni, amiben 40 ora volt a heti munkaido es szabanod elrendelhetnek tulorat. Na azt nem irtam ala, hanem volt egy masik szerzodes is tarsolyban normalis feltetelekkel. De ugy tudom, hogy az eloso eset kirivoan egyedi (tobb kollegam most valtott/valt helyet es nem mondanak ilyeneket).

2014.07.07. 11:54:48

@Kövérmadár [swe]: Ugy tudom hogy Dubai-t el lehet hagyni siman utlevellel, viszont szinte minden munkaado maganal tartja a munkasok utlevelet pont ezert. Felmondas - hat ha nem akarja a munkaado hogy elmenj, akkor nem mehetsz, hiaba mondtal fel. Meg kell probalni normalis viszonyt fenntartani a munkaadoval ha el akarod kerulni a kellemetlen helyzeteket. Masik munkaadohoz semmikeppen nem mehetsz az elozo beleegyezese nelkul.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:55:38

@Mirjam2: még a testrészek se teljesen, van, hogy olyan dolgoknak van neve, aminek a magyarban nincs, pl a pofin a dudor, most nem jut eszembe, de mintha ch-val kezdődne.
ez mondjuk érdekes, hogyan áll össze egy nyelv, minek van neve, ha érted, mire gondolok, nem tudok példát hozni, nem tudok olyan jól, de egy csomóval találkoztam, ami angolban egy szó, magyarban meg összetett mondattal írod körbe.

nekem ez az egyik probléma a nyelvtanulással.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 11:57:17

@Sütemény1975:
Nincsenek, pont ez benne a nagyszeru. Azt "kellene" benne tisztelni, hogy a "hivei" eloirasoktol mentesen kepesek ugy elni, hogy kozben ne artsanak masoknak.

Tulajdonkeppen a problemat abban latom, hogy felulvizsgalat nelkul ragaszkodnak emberek eloirasokhoz.

Van ket muzulman ismerosunk. Mindketten hivok. Ha az egyikuk megy anyosekhoz, akkor be kell zarni a kutyat, mert az tisztatalan allat (nem tisztatalanabb, mint nehany sved egyebkent).
A masik pedig azt mondja: "Ember, ezek az allatok mar be vannak oltva. 1000 eve a veszettseg miatt ertheto volt a tiltas, ma mar butasag".

Hasonlo a helyzet a disznohussal, bar azt egyikuk sem eszi, de egy dolog, hogy nem szeretik (mint en a halat) es egy masik, hogy eloiras miatt nem eszik.

Nekem ilyen problemam nincsen, a ptk/btk kot es semmi mas. De szerintem nem vagyok ettol rosszabb / artalmasabb ember, mint egy kereszteny vagy muzulman. A "gonoszsag" nem ettol fugg.

Mit tiszteljenek az en szokasaimban? Az embert es a szabad akaratot. Aki fedetlen felsotesttel setal az utcan, ha akar. Nem artok vele senkinek sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 11:59:25

@Mirjam2: A nyelvtanulás érdekes kérdés. Nem egészen értek veled egyet, persze én nem a tanári oldalról közelítek. Arra gondolok, hogy ha pld. nem tanítanák meg a különböző igeidőket, ragozásokat, akkor teljesen félreérthetően kommunikálnánk egymással. Egy egyszerű példa az én primitív szintemen: a múlt időnél ha egyszerű múltat használok, akkor azt tudatom a partneremmel, hogy amiről beszélek egyszeri és befejezett dolog volt, ha meg folyamatosat, akkor azt, hogy ezt a dolgot rendszeresen csináltam és a jelenre is kihatással van. A tanárnőm szerint a külföldieket a legjobb kiejtésnél is azzal lehet kiszúrni, ha az igeidőket nem megfelelően használják és ez főleg a múlt időnél jön elő. Namármost, persze beszélgetve, előbb-utóbb lehet, hogy rájön a delikvens erre, de nagyobb az esélye, hogy ezeket a hibákat állandóan el fogja követni. Esetleg fel sem ismer bizonyos igeidőket és a szövegkörnyezetből kell kipiszkálnia a jelentést. Egy kezdőnek szerintem nagyon megkönnyíti a dolgát, ha a szabályokat ismeri. Lehet, hogy az élő beszédben ő maga nem használja, de felismeri az anyanyelvi beszélőnél és pontosabban érti azt.

NIKI LAURA 2014.07.07. 12:01:44

@Mirjam2: tudom,ez az en fogytekossagom,kicsit ideges vagyok,mert a milliardjaim bentragadtak az ORGOVANY ES VIDEKEBE,reggel ota sorba allok.

Szoval: a munkaltato nem hatosag,hogy tilthatja meg az utazasomat?nem ertem t,eg..
Ha elkovetek egy buncselekmenyt,gazolas,stb...az ottani hatosag az eljaras vegeig elveheti a passportot,megtilthatja a kiutazast,sot orizetbe venetnek ha nincs ottani lakcimem.
De hogy egy mnkaltato,munkaado hogy tilthat egy szabad mozgas jogat?
Jo,mondhatja,ha hazarepulsz az engedelyem nelkul,kiruglak!
V ha nem josszvissza xy ido alatt.
Dehogy azert fizessek,hogy jogom legyen haza/ v barhova utazni....

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 12:02:20

@zöldeketbeszélek:
"Egy egyszerű példa az én primitív szintemen: a múlt időnél ha egyszerű múltat használok, akkor azt tudatom a partneremmel, hogy amiről beszélek egyszeri és befejezett dolog volt, ha meg folyamatosat, akkor azt, hogy ezt a dolgot rendszeresen csináltam és a jelenre is kihatással van."

nálam ez így néz ki:
a múlt időnél ha egyszerű múltat használok, akkor azt tudatom a partneremmel, hogy nem tudom használni a többit.
:D
ennyi:DD
(a szakmai szövegekben nemigen voltak ideidők, na)

adg 2014.07.07. 12:02:33

Ez jó volt, tetszett. Köszi. A robotzsokét akkor rögtön kigugliztam. :)

A meleget pedig meg lehet szokni, akkor is ha párás. Bár csak 35-36 fokig megy nálunk fel, de meglehetősen párás az esős évszakunk.
Most már nagyon fázunk reggelente, előkerültek a takarók, be kell csukni az ablakot, és reggel nem elég az ing. Egyszerűen megfagyunk a reggeli 22-23 fokban, nevetséges. :)

Katarban talán az lehet a gond, hogy nem egyenletes, hol párás, hol meg tök száraz, ha jól sejtem. Így nem lehet megszokni.

Mr Long 2014.07.07. 12:02:37

@Kövérmadár [swe]: Ahhoz hogy alsz, ha valaki elvi meggyozodesbol nem eszik hus(vega)? Az mennyiben kulonbozik attol, hogy elvi meggyozodesbol nem eszik disznohust (muzulman)?

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:03:49

@Mirjam2: csak még egy dolgot a nyelv tanulásról, pl kértük, hogy írjuk le, hogy én te ő mi ti ők. mert ha le van írva, akkor a mi agyunk jobban felfogja és esetleg még otthon is meg tudom nézni, mintha bohóckodunk mutogatással, hogy én , meg ti ....
De nem, nem szerették, ha jegyzetelünk vagy irogatunk (arabul az elején nem is tudtunk).

Az angol igék alakjait egy idő után lehet érezni, de szerintem előtte meg kellett, hogy tanuljak többszázat, meg a der die das is hasonló.

De próbálom úgy látni, ahogy te mondod, mert ha működne, az nagyon jó lenne.

tableno 2014.07.07. 12:08:25

@NIKI LAURA: mint már el lett magyarázva, az öbölmenti országok NEM demokráciák, és NEM jogállamok. Ez van, ha nem tetszik ne menj oda dolgozni. Nekem sem tetszik, én sem megyek...

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:11:15

@adg [Au, Darwin]: mult heten, csak meleg volt, de fujt a szél, nem volt nagy a pára. Az elviselhetőnek tűnt. Pár napja párás. Egy óra kint lét, és mindenem vizes, teljesen át kell öltöznöm és folytogatónak érzem, de tavaly és azelőtt is túléltem, idén is.

De tegnap mutattak egy (nekem) új dolgot. Mellényeket árul egy cég, amiben zselés anyag van. Fagyasztóba kell tenni használat előtt. Csak hűt, de a mellény nem nedvesit (nem olvad ki benne a töltelék) és aki viseli, azt mondja, hogy jó. Építkezéseken dolgozóknak árulják.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:15:11

@NIKI LAURA: próbáltam elmondani, sajnálom, ha nem érted meg.
A szponzorom (munkáltatóm, férjem, apám, akárkim) vállal értem felelőséget, ő felel értem, hogy rendesen viselkedek, nem táncolok az utcán pucéran, nem ütök el senkit, fizetem a hitelemet stb. stb. stb.
És ha ez nem így van, akkor joga van megtiltania számomra az elutazást. Vagy ki is tehet az országból, ha nem kíván tovább szponzorálni.
Ez van, én elfogadtam, hogy így élek. nem ekörül forognak a gondolataim, túl sokat beszéltünk már itt róla, zárjuk le.

2014.07.07. 12:15:26

@Babette.: Hat ezek tipikus orientalista / szexista fotok, ez nem azt jelenti hogy igy maszkaltak a nok az utcan peldaul. Ez pornografia, ami termeszetesen most is letezik a vilag minden tajan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 12:17:13

@Mr Long (UK):
Amennyiben valoban pusztan elvi a meggyozodes es nincs mogotte semmilyen rejtett vagy tagadott egeszsegugyi ok (mint pl. aki nem tud csak laktozmentes tejet inni), akkor azt nem ertem.

Ugyanakkor ugye a szintek is fontosak.
Adott V, aki vegetarianus. Ez az o sajat dontese, nincsen hatassal a kornyezetere.
Adott M, aki muzulman. Nem eszik disznot, ez az o "sajat" dontese, nem art vele senkinek.

Adott W, aki fanatikus vegetarianus es mondjuk felgyujtja a hentesuzletet. Na, ez egy idiota, fuggetlenul attol, hogy hitbeli meggyozodes all az egesz mogott.
Adott N, aki muzulman es a hataron elveszi az expattol a kolbaszt (ha van ilyen mondjuk Szaudiban, nem tudom). Ez is egy eszeveszett idiota.

Olyasmit tiltani vagy harcolni ellene, ami rank nincs is hatassal nem iszlamizmus vagy buddhizmus, hanem idiotizmus.

Erted?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 12:18:58

Valszeg nem leszek népszerű, de kikívánkozik:

1. Remélem elveszik tőlük a 2022-es focivébét.A sok korrupciós botrány csak egy dolog, de ilyen kib..tt melegben focizni kész öngyilkosság.De valszeg még nézni is.

2.Alkalmazkodjuk hozzájuk az országukban.Értem.Oké.Már csak egy kérdés van: ők mi a faxért nem alkalmazkodnak az európai viselkedéshez, ha ők vannak itt?Például miért nem veszik le a teletubbi-jelmezt?Kicsit sincs kettős mérce, ugye?És ez nem csak a katariakra vonatkozik, hanem kábé az egész közelkeletre... :-(((

Ide lőjetek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 12:19:51

@Mr Long (UK):
Ja igen: mindketto hiten alapszik, semmi kulonbseg nincs kozottuk. A kerdes (a fenti irasbol kiderul), hogy raeroszakolja-e masra a sajat meggyozodeset? Ha igen, szamomra az elitelendo; ha nem, akkor semmi problema.

2014.07.07. 12:20:45

@tableno: Pontosan. Minden informacio elerheto, tudod hogy mik a feltetelek, van aki ezeket elvallalja es van aki nem. Mi ugy dontottunk hogy megeri nekunk, mivel ha par evet kihuzunk itt anelkul hogy kirugjanak es / vagy bortonbe zarjanak, soha tobbet nem kell dolgoznunk es elhetunk Azsiaban ahogy szeretnenk. Nekunk megeri hogy vallaljuk a kockazatot, nyilvan sok embernek nem erne meg.

Mondjuk akit sajnalok azok a tanulatlan munkasok szegeny orszagokbol, akiket sokszor gyakorlatilag becsapnak a kozvetitok es szinte rabszolgasorban tartjak oket a kozel-keleten, akaratuk ellenere. Nekunk volt valasztasunk, nekik sok esetben nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 12:20:49

@geegee:
Nem lovok, egyetertek, de azert ne lepodj meg nagyon :))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 12:21:08

@Mirjam2: tudom. miért gondolod, hogy nem?

tableno 2014.07.07. 12:21:40

@geegee: szerintem itt a többség egyetért veled... ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 12:24:29

@Babette.: :))

Az olaszban pont a színvonalasabb cikkeket nem lehet a régmúlt nélkül olvasni. Vagyis lehet, de nem érdemes :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 12:25:00

@Mirjam2: Szeretik szabályozni...?Úristen...Kb ez lenne az első feltétel, a "körbeírt katonakönyv" (aki nem volt katona: korlátlan kilépési engedély), anélkül hétszentség, hogy sose mennék ilyen helyre dolgozni, élni.Kb 500 évvel ezelőtti felfogás... (ne haragudj, nem téged szapullak természetesen...)

Mighty Duck 2014.07.07. 12:25:03

@Mr Long (UK): IT és pénzügy.

A hazarohanás preferálása szerintem a világon majdnem mindenhol érvényes, ahol az ember nem a saját pecsenyéjét sütögeti. Én azt próbáltam ezzel az egésszel kiemelni, hogy a goodwill-nek nem azt kellene jelentenie, hogy én jóhiszeműen lemondok egyébként sztandardnak számító jogokról amivel a munkáltató jóhiszeműen nem él vissza, hanem ha a munkáltatónak a jóhiszeműen szervezett dolgaivel probléma akad, én jóhiszeműen ott leszek megoldani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 12:25:55

@Mirjam2:
Akkor ott eleg jo gubat fizetnek :)))
Ateista CNCst nem keresnek? Evi $100,000 folott a korulmetelest is bevallalom (allitolag utana nagyobbnak tunik :) ).

2014.07.07. 12:26:12

@geegee: 100% egyetertek veled, szoval aki loni akar annak mar legalabb ket mozgo celpontot kell eltalalni :). Bar ha teletubby-jelmezen a pasik feher ruhajat erted akkor nem ertek egyet, mivel nekem nagyon bejon - na jo attol is fugg hogy nez ki a pasi, de alapvetoen szerintem nagyon csinos ruha es jol is all a legtobb embernek. Abayabol is van amelyik jol nez ki, csak sajnos nalunk azok be vannak tiltva es csak a muszalas szemeteszsak-variaciot lehet hordani :(.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:29:51

@Kövérmadár [swe]: azokat nem értem, akik önként nem esznek glutént és "szivatják magukat" a vacakolással, de szerintük meg így jobb. Én örülnék, ah magam dönthetném el, hogy mit eszem és mit nem.

@geegee: én meg remélem, hogy nem veszik el tőlük. A VB egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a munkások helyzetére felhívja a világ figyelmét és ha lassan is, de valami változik. Kiabál az amnesty international és a többiek is, benne vannak a hírekbe.... Szaudiban pont ugyanennyire rossz vasszerelőnek lenni, de senki sem foglalkozik velük. Ez egy lehetőség. Nézd ezt az oldalát is a helyzetnek. Ha nincs VB, akkor a kutya se foglalkozna az itteni munkások helyzetével.
(A stadionok hűtése meg kell, hogy legyen oldva, nemrég volt egy pici tesztje a rendszernek a VB néző helyen, lehet, hogy majd határátkelő közzé teszi, amit írtam. És télen nincsen hőség. Sőt.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 12:44:12

@Mirjam2: A teljes testet becsavaró ruhát értem ez alatt.Hogy ott viselik, az oké, nyilván nem szól bele az ember.De itt Ojrópában minimum furcsa.Főleg, hogy a hazájukban azt hangoztatják, amit.(Respect...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 12:49:54

@Sesamelmo: Azért kár ott vébét rendezni, mert hogy sz@r a munkások helyzete...Kicsit nevetségesnek tartom.Lázadjanak fel a munkások, illetve ne menjenek oda dolgozni, ilyen egyszerű.De azért mexívatni isten tudja hány százezer-millió embert csak az éghajlattal...Nonszensz.Meg aztán a braziloknál is volt/van épp elkég anomália a munkások helyzetével, oszt mi történ, ki kapta fel a fejét?Senki...
Amúgy meg hogy a náthásba klimatizálnak be egy több millió légköbméteres fedett stadiont?Meg mennyibe fog az kerülni a jegyvásárlóknak?(Azt valahogy nem hiszem, hogy a katari állam majd kifizeti a klimatizálás költségét...)Ha nem lesz elég néző, akkor meg az egész bebukik anyagilag és megint csak a munkásokat nem fogják kifizetni...

Mr Long 2014.07.07. 12:51:52

@geegee: Tradicionalis sved es angol nepviselet :DDDDDD

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:52:53

@geegee: legalább a pasik nem viselik a thobát :) az indiai kisfiúk is szoknyácskákban vannak felénk.

2014.07.07. 12:55:06

@Sesamelmo: Pont az hivna fel a figyelmet a munkasok helyzetere ha elvennek toluk a VB-t amit csalassal szereztek meg. Ezzel most pont azt uzeni a vilag Qatarnak hogy barmit megtehetnek. Es ez sajnos igaz is, barmit megtehetnek kovetkezmeny nelkul.

2014.07.07. 12:57:37

@geegee: Ez neked egyszeruen hangzik hogy 'lazadjanak fel vagy ne menjenek oda', csak az elso esetben borzalmas kinok kozott olnek meg oket (igen, komolyan), a masodik eset pedig nem mukodik mert ezek nagyreszt tanulatlan emberek, sok esetben irastudatlanok akiknek semmi informaciojuk nincsen a kulvilagrol, olyanok mint a gyerekek es az ugynoksegek becsapjak oket. Mikor mar megerkeztek a kozel-keletre, csapdaban vannak, nem tudnak kiszallni a helyzetbol.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 12:57:41

@geegee: nem, ez nem ilyen egyszerű, hogy lázadjon fel és ne jöjjön ide.... elképzelése sincsen a többségnek arról, hogy hova megy, amikor elindul.
Télen nincs hőség. Sőt, mi fűtöttünk is télen.

2014.07.07. 13:02:49

@geegee: 'Azt valahogy nem hiszem, hogy a katari állam majd kifizeti a klimatizálás költségét...'

Dehogynem. A vilag egyik leggazdagabb orszagarol beszelsz, es presztizs-kerdes nekik. A munkasokon viszont sporolnak, sokan egyaltalan nem kapnak fizetest es eheznek. Akkora penzek allnak az elit rendelkezesere a Kozel-Keleten amekkorat a legtobben el sem tudunk kepzelni. Megvannak a maguk prioritasai, van amire erdemes szerintuk kolteni, van amire nem. Amire igen, arra szinte korlatlan penzmennyiseg all rendelkezesre.

Mr Long 2014.07.07. 13:03:30

@Sesamelmo: Telen nem fognak vbt rendezni a bajnoksagok miatt. A klubbok nem mennenek bele, hogy szuneteltessek a meccseket a vbert.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 13:03:42

@Mirjam2: részben igazad van, de pl. a VB építkezések még nem kezdődtek el. Igaz, ami a hírekben van, csak a FIFÁnak ahhoz semmi köze. És pl. nemrég szigorítottak a munkásszállások körülményein. Új szabályok vannak.... lassan, de változnak a dolgok. Nálatok, ahogy tudom, még ennyire sem. De igazából nem érdekem védelmezni őket. :)

tableno 2014.07.07. 13:03:45

@geegee: Franciaországban be van tiltva az arcot elfedő öltözet. Asszem 300 euró bünti jár érte...

adg 2014.07.07. 13:06:28

@tableno: Az utolsó mondatod pont az ellentéte annak, amit mondani akarsz szerintem.
Mindegy, hogy az ateizmust, vagy akármelyik vallást "tiszteled", ha azzal mész oda, hogy én tisztellek, de hülyeségben hiszel, akkor az nem tisztelet.
A tisztelet szerintem az, hogy nem akarjuk mindenáron meggyőzni egymást. Ha van a téma iránti nyitottság a másikban, akkor beszélünk róla, ha nincs akkor nem erőszakolom rá a saját véleményemet. Ha ő nem eszik disznót, vagy az ufókban hisz, vagy abban, hogy egy villám által kialakult fehérjéből fejlődött ki minden, vagy levágja a farka végét, letakarja a haját, saját nemét szereti, stb. akkor az az ő dolga, amíg nekem/másnak nem erőlteti, én nem bánom. Kb ezt mondta Madár is. Más kérdés, ha ezt erőszakosan nekiáll terjeszteni.

----------------------------------
A többi nem neked, csak úgy a folyton visszatérő témához.

Itt pl elég sokan járnak letakarva, csak az arcuk van kint. Nem tömegek, de nem ritka. Engem nem zavar. Csak azért, mert ők nem engednék, hogy az Emirátusokban egy szál fecskében nézzek várost, én nem erőltetném rájuk, hogy tapinaciban meg tangapapucsban járjanak itt, ha az nekik kellemetlen. Semmi értelmét nem látom. Ott az a szokás, hogy felöltöznek, itt meg az, hogy mindenki úgy öltözik, ahogy akar. Azért ugye van határ mindenhol, az arcot is fedő szerelés, vagy a nemiszervek szabadonhagyása nem járja a nyugati világban sem.

Kis törzsekben ma is divat, hogy a nők melle, vagy akár a férfiak megfelelő része szabadon van. Ha mi odamegyünk, nem kell nekünk is így tenni, ha viszont ők utaznak Európába, bizony fel kell öltözniük. Most akkor hogy is van ez a kölcsönösség dolog? Kb ugyanaz.

Nemrég láttam egy érdekes szituációt, nézni is érdekes volt, a résztvevőknek méginkább az lehetett, A boltban állt egymás után a sorban két hölgy. A hátrébb álló teljesen letakarva, hatalmas leplek, csak az arca volt kint. Előtte egy fehér lány, látszott, hogy torna után ugrott be valamiért, egy egészen apró short és egy sportmelltartó volt az össz öltözéke, kissé izzadtan, kipirosodva állt fél méterrel a másik előtt. Megért volna egy fényképet. Kultúrák találkozása...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 13:10:07

@Mirjam2: Nem, persze, hogy nem kérik, hogy magyarázz el szabályokat. Mondjuk az írásbelin a beugró feladat egy teszt. Szerintem a középfokún sem könnyű. Igaz, nekem nem volt időm előtte gyakorolni, tulajdonképpen abból éltem végig, amit az órákon helyben megjegyeztem.
Aztán a levélírásnál is elvárás a nyelvtanilag is választékos fogalmazás, a fordításnál meg pláne nem mindegy, hogy felismered-e a különböző igeidőket meg módokat.
A szóbelin dettó. Én rigó utcait csináltam, mert az egyetem nem fogad el egynyelvű vizsgát, ami pedig bizonyos szempontból könnyebb. Nekem az nehezebb lett volna, mert az én nyelvtanulási módom konzervatív. Hiába, nem vagyok már mai csirke :).

Mr Long 2014.07.07. 13:10:07

@adg [Au, Darwin]: " apró short és egy sportmelltartó volt az össz öltözéke" F..k! Jezdem kitolteni a papirokat es kajtatok allsshirdetesek utan egybol! :DDDDDDDDDD

2014.07.07. 13:10:38

@Sesamelmo: Szabalyok azok mindig vannak. Mindenki tudja hogy semmi nem fog valtozni, es pont azert kene meg most leallitani a dolgot hogy ne vigyenek oda meg tobb szerencsetlen rabszolgat. Mondok egy peldat: en egy brit 'ertelmisegi' dolgozo vagyok, dolgoztam itt a foallasom mellett egy allami cegnek mellekallasban es mar tobb mint 6 honapja nem fizetnek ki. Elvileg van egy hivatal ahol feljelenthetnem oket es kovetelhetnem a penzt, de meg fogom ezt csinalni mikor tudom hogy mik lehetnek a kovetkezmenyek? Nem, es ezt ok is tudjak, ezert nem fizetnek. Most akkor milyen eselyei vannak egy irastudatlan nepali munkasnak? Nulla. Azt csinalnak vele amit akarnak, hiaba vannak a torvenyek meg a szabalyok.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 13:14:45

@Mirjam2: igen, ezt értem. De sokan visszajönnek a második, harmadik körre is. Ők már tudják, hogy mi vár rájuk és mégis.
Az egyik teafiú nemrég panaszkodott, hogy neki ez nem jó, hazaküldték. Meglepett, hogy ilyen is van és nem tartották itt.

2014.07.07. 13:18:00

@zöldeketbeszélek: Jo, persze hogy nyelvtanilag helyesen kell beszelni meg fel kell ismerni az igeidoket, de hiaba ismersz egy csomo szabalyt, az nem fog ebben segiteni. Ez mind gyakorlas kerdese, minel tobbet hallasz / mondasz / olvasol / irsz valamit, annal inkabb eszre fogod venni ha nyelvtanilag helytelen (persze kell valaki aki rendszeresen kijavit). Az igeidoket sem ugy 'ismered fel' hogy jaj ez akkor most present continuous es akkor azt jelenti hogy 'most', hanem hogy mar sokszor hallottad / lattad abban a kontextusban. A szabalyok sokszor felrevezetoek lehetnek, pl. megjegyzi valaki hogy present continuous mindig azt jelenti hogy 'most' tortenik a cselekves, mikozben azt is jelentheti hogy a kozeljovoben stb.

2014.07.07. 13:19:45

@Sesamelmo: Persze, a legtobb ember nem el rabszolgasorban, visszajon, stb. De sokan vannak akik rabszolgasorban elnek es nem mehetnek el, valoszinuleg nem az irodaban dolgozo teafiu hanem pl. akik az epitkezeseken robotolnak 45 fokban a napon. Vagy a cseledek akiket bantalmaznak, stb.

tableno 2014.07.07. 13:20:04

@adg [Au, Darwin]: nem olvastál figyelmesen... Az utolsó mondat "javasolt", nem pedig "kötelező". :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 13:20:43

@Sesamelmo: Az igen...

@Mirjam2: Értem, de erre akkor se megoldás azt gondolni, hogy majd a vébé végett rendeződik majd a sorsuk...
Meg hát ilyen hely a világon biztos van még pár, ozt oda se akar menni senki se focizni.

Szumma szummárum, elszomorító az egész, úgy ahogy van.Az a kár, hogy valszeg nem fogom megérni, megélni, hogy elértéktelendejen, kifogyjon az olaj.Pedig nagyon megnézném, ahogy a természet lassan szépen visszahódítja a kiürült csodás felhőkarcolókat, miközben ezek az abroszfejűek, kiszállnak a Rollsból és visszaülnek a tevékre.Amiknek a s*ggét kézzel csapkodják noszogatás véget... :- |

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 13:21:53

@Mirjam2: Na majd térjünk vissza erre 2022 nyarán...Ha leszünk még akkor, lesz internet, meg lesz Há... :D

2014.07.07. 13:25:16

@Mirjam2: Meg annyit a szabalyokrol, hogy meggatoljak hogy uj dolgot tanuljal. A fenti peldanal maradva: megjegyzed hogy present continuous-t jelen idore hasznalunk (ugy is hivjak hogy 'present'). Aztan hallod hogy hasznaljak jovo idore. Ha nem ragaszkodsz a szabalyhoz amit elozoleg bemagoltal, meg nem ezen rugozol hogy ez PRESENT continuous, akkor egyszeruen megerted fokozatosan a kontextusbol hogy milyen helyzetben hasznaljak pl. jovo idore, egy ido utan te is elkezded hasznalni stb.

Viszont rengeteg ember van aki egyszer megtanult egy szabalyt es akkor van egy mentalis blokkja hogy 'az angolok hulyek, most miert igy mondjak, most miert hasznaljak ezt amikor ez nem logikus meg nem is igy tanultam' stb. Szerintem az a jo hozzaallas hogy a nyelv egy elo dolog, lehet hogy nem logikus de nem is ez a lenyeg, figyelni kell hogy masok hogyan beszelnek es utanozni. Persze az elejen elkovet hibakat a nyelvtanulo - ez normalis, a gyerekek is igy tanuljak az anyanyelvuket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 13:26:26

@tableno: Na, az se semmi...lehet, már kicsit a ló túloldala, nem?

2014.07.07. 13:26:49

@Kövérmadár [swe]:
"Adott N, aki muzulman es a hataron elveszi az expattol a kolbaszt (ha van ilyen mondjuk Szaudiban, nem tudom). Ez is egy eszeveszett idiota. "
E-Amerikaban a hataron ateista veszi el a kolbaszt:) Eszeveszett idiota o is?:)

2014.07.07. 13:28:13

@geegee: Szerencsere nincs olyan sok ilyen hely a vilagon, es szerintem az lenne a legjobb azoknak az embereknek akik meg Nepalban meg a tobbi orszagban vannak ha ott maradhatnanak es az ugynokok nem hoznak oket meg rosszabb helyzetbe mint amilyenben egyebkent is vannak. Egyebkent nem csak en gondolom igy, rendszeresen elofordul hogy kulonbozo orszagok megtiltjak hogy az allampolgaraik a kozel-keletre menjenek dolgozni mert tudjak milyen embertelenek a korulmenyek.

2014.07.07. 13:29:57

@Cascabel: Szaudiban ha kolbaszt talalnak nalad, nemcsak elveszik hanem bortonbe is zarnak, kiveve ha nyugati utleveled van, akkor lehet hogy meguszod.

DieNanny CH 2014.07.07. 13:30:44

@M. Péter:

Na, pontosan emiatt nem tartom elégnek, hogy valaki jól beszél egy nyelvet a tanításhoz. A nyelvet és szabályait ismernie is kell. Pl én hiába tudnék nagyon jól elbeszélgetni németül, ha tanítani nem tudok, akkor csak kínkeservvel lesz ott tudás...

tableno 2014.07.07. 13:33:31

@geegee: szerintem nem. Az iszlám igazából nem írja elő az erc eltakarását, és a "normális" muszlim öltözet (kendő, hijab) teljesen elfogadott. Az országban amúgy 6 millió muszlim él, a nagy többségüknek nincs baja a szabályozással.

DieNanny CH 2014.07.07. 13:35:02

@Mighty Duck: @Mr Long (UK):

Svájcban sem fikció. Itt is kifizetik.

2014.07.07. 13:35:36

@Kövérmadár [swe]: Kivancsisagbol megneztem, sok ilyet hirdetnek hogy CNC Operator, nem tudom hogy neked ez-e a munkakorod. Ha igen akkor nincs jo hirem: ezek alacsonyan fizetett allasok es tobbnyire indiai oldalakon lattam a hirdeteseket... Minden kicsit is 'fizikai' munkat harmadik vilagbeli emberekkel probalnak elvegeztetni errefele. Ugy lattam a fizetes 2000-3500 riyal korul mozog ami nem sok (400-700 euro, persze fizetik a szallast meg ezen felul).

2014.07.07. 13:40:42

Reggel 4-kor arra ebredtem, hogy fazom:( +10C, nyaron!!! Be kellett kapcsolnom a futest. A "gyapotfoldeken" legkondi van es hiaba dolgozom szombat, vasarnap is, tulorat nem fizetnek:( Sot, benefitet sem. Igaz, mikor fizettek a vasarnapi munkaert napi 500 $-t (igen, otszazat) egy masik cegnel, be sem mentem.
Dolgoztam szabadban par hetig +48C-ban, embertelen volt. Annal csak a legkondicionalt szobaban aludni embertelenebb.
Vallasrol: a fundamentalist keresztenyek is tudnak eszementek lenni:(
Nyelvtanulas: Mirjamnak a modszerevel ertek egyet, en is szabalyok magolasa nelkul, beszelgetve tanultam az angolt.
Sajnos varnak a legkondicionalt gyapotfoldek, nincs idom tobbet irni:(

adg 2014.07.07. 13:41:07

@tableno: Szerintem igen.
"Egy van konkrétan: ne szólj bele abba, hogy a másik miben hisz vagy nem hisz, és hogyan él. Továbbá javasolt, hogy inkább higyjél a saját szemednek és a modern tudománynak, mint több ezer éve halott emberek által írt könyveknek... "
Mi az, hogy javasolt? Kinek javasolt? Annak, aki a "több ezer éve halott emberek által írt könyveknek" hisz? Vagy csak úgy általában javasolt?
Ha valaki azt mondja, hogy Allahnak vagy Ron Hubbardnak hinni javasolt? Az előbbit konkrétan fenyegetésnek venné a fél világ. :)

Én úgy mondanám, hogy "én ebben meg abban hiszek", pont. Aztán a másik vagy elmondja, vagy nem, ő dolga. Egész addig, amíg ki nem fejti, hogy amiben ő hisz, az az egyetlen üdvőzítő út, a többinek halnia kell.

Legalábbis ez az én értelmezésem, ami pont ugyanaz, mint az első mondatod. De simán lehet, hogy ugyanazt mondjuk.

Mr Long 2014.07.07. 13:44:55

@Cascabel: Az btk/ptk dolog, igy nem idiotak. Vagyis Madar altal leirtakbol igy tunik.

adg 2014.07.07. 13:46:40

@Mr Long (UK): Nem ritka látvány. Van a melegnek előnye. :D

tableno 2014.07.07. 13:47:35

@adg [Au, Darwin]: _Majdnem_ ugyanazt mondjuk. Annyiban nem, hogy a te érvelésed alapján igazuk van azoknak az amerikai keresztény fundamentalistáknak, akik azt követelik, hogy az állami iskolákban a kreacionizmust is tanítsák, mint "alternatív elméletet" az evolúcióval szemben. Na most az egy fogas kérdés, hogy ezt engedjük-e a liberalizmus és a tolerancia (mindkettőt 100%-ig támogatom) nevében, vagy pedig ne engedjük, a józan ész nevében...

DieNanny CH 2014.07.07. 13:48:10

@Mirjam2:

Nekem bizony kellettek a szabályok. Bemagoltam, hogy -der, -den, -dem, -des, azóta tudom, hogy alany, tárgy, részes, birtokos - azaz der Tisch, den Tisch, dem Tisch, des Tisches. Ugyanígy nőnem, semleges, többesszám. Ezekhez a szabályokhoz már csak hozzá kellett illesztenem a szavakat, és helyesen beszélek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 13:53:25

@Cascabel:
Ha nem hordoz magaban egeszsegugyi kockazatot akkor igen, az is az.
Erdekes modon Magyarorszagrol Svedorszagba lehet vinni. Ha a svedek nem pusztultak ki a kolbasztol, akkor az amerikaiak sem fognak. Kovetkeztetes: idiota a szabaly.

@Mirjam2:
CNC operator, CNC programozo, CAD/CAM modellezo/programozo. Az operator a legtobb esetben csak piros-zold gombot nyomkod, az valoban nem kivan tul nagy teljesitmenyt.
Rajz alapjan vegtermeket eloallitani mar nem ugyanaz. Ha valahol nagyszerias munkak vannak, ott elobbit keresnek, egy par gepes muhely viszont nem biztos, hogy beeri egy hagyomanyos ertelemben vett operatorral.

2014.07.07. 13:54:00

@M. Péter: 'az angol többes szám végződésének kiejtését. sz, z, s, zs, cs, dzs után iz, más zöngétlen mássalhangzó után sz, zöngés mássalhangzó és magánhangzó után z'

Ne mondd mar, hogy van ember aki ezt megjegyzi es amikor beszel, majd eszebe jut ennek alapjan hogy hogyan kell mondani. Ezt ugy jegyzik meg az emberek hogy sokszor halljak a helyes kiejtest es egy ido utan minden mas helytelennek hangzik. Ami pedig a nyelvszakot illeti: ha a szabalyok olyan hasznosak, miert van egy csomo nyelvszakos tanar aki nem tud normalisan beszelni az adott nyelven?

2014.07.07. 13:55:56

@Kövérmadár [swe]: Igen, biztosan vannak magasabb kepzettsegu munkak is amiket jobban fizetnek, ezeket gondolom specialis ugynoksegek hirdetik vagy lehet hogy fejvadaszok utjan szereznek embereket.

2014.07.07. 13:57:54

@DieNanny [SZ,CH]: Ez egy kicsit extrem eset a nemetben hogy tenyleg vannak ezek a szabalyok (melyik nyelv ha nem a nemet! :)), biztosan van akinek ez mukodik, de nyilvan mas modszerrel is meg lehetne tanulni. Egyebkent mar nem emlekszem, a nemetben nincsenek kivetelek?

DieNanny CH 2014.07.07. 14:02:26

@Babette.:

Én például nem találtam kifejezést a torokra - igaz, azt mondják, Halsweh (torokfájás), de a nyak, amire sálat tekerünk, az is Hals. Aztán a tarkónak sincs neve - vagy valaki tudja?

2014.07.07. 14:04:46

@adg [Au, Darwin]: Engem kimondottan az arc eltakarasa zavar Nyugaton, es egyre tobben vannak UK-ben akik takarjak az arcukat. Teljesen megszokott latvany Londonban, es iskolaba / egyetemre is igy jarnak.

tableno 2014.07.07. 14:11:13

@Mirjam2: na ezt nem engedik a franciák, szerintem teljesen jogosan. Az érvelésük egyébként kettős: egyrészt mert a felismerhetetlen arcú emberek közbiztonsági kockázatot jelentenek (ugyanezért tilos pl a símaszk is), másrészt mert abból indulnak ki (szerintem nem is teljesen alaptalanul), hogy a nők csak családi kényszer hatására csinálnak magukból Batmant, ami ellentétes a francia alkotmányos alapjogokkal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 14:14:50

@Mirjam2: Azért alapfokon túllépve még a konzervatív nyelvtanítás során is előjön, hogy egy-egy igeidőt még milyen összefüggésben lehet és kell használni. Tehát nem ragadsz le annál, hogy csak egy bizonyos helyzetben használhatsz egy bizonyos igeidőt. Sőt, teszteken ezek szoktak lenni a becsapós kérdések :).

2014.07.07. 14:16:56

Nyelvtanulásilag én is a poroszos módszer ellenzője vagyok, de azért az baj, ha az alapinformációkat sem kapja meg az ember.

Mindenesetre a szabályok nélküli tanulás a legalapabb alap szint után abszolút működőképes -- tanultam én angolul az iskolában, de sikerült gimnáziumból úgy eljönni, hogy egy kávét nem tudtam volna rendelni. Aztán jött az internet, és én megtanultam rajta angolul, de így jobbára halvány gőzöm sincs a szabályokról, meg van egy csomó szó, aminek meglepődök a kiejtésén, mert addig csak leírva láttam. De nagyon is működik, és az ember füle (vagy írásban a szeme) rááll valóban.

Ami viszont az alapinformációkat illeti, a thai például tonális nyelv, vagyis a jelentés a hangsúlyozástól függ, és ha például ezt nem mondják el előre, akkor kíváncsi vagyok, mi nyugatiak erre mennyi idő alatt jönnénk rá.
Ugyanígy ha nem mondják el, hogy az ábécében melyik hang mit jelent, akkor konkrétan kódtörőnek kell lenni, hogy az ember magától, ismétlődéseket felismerve megtanuljon thaiul olvasni (de akár magyarul is).

Szóval azért az alapinformációk kellenek szvsz.

2014.07.07. 14:17:38

@Babette.: Ooo... Bocsi, akkor en nem ertem, de talan megmagyarazod - miert linkeltel be ide pornograf fotokat? Ugy ertem engem nem zavarnak, de ilyen erovel nagy mellu szoke nok meztelen fotoit is belinkelhetned, ez nem igazan tartozik az arab vagy kozel-keleti kulturahoz, szerintem. Kulonosen hogy nyugatiak keszitettek a kepeket a gyarmatositok szemszogebol, 'egzotikus meztelen no' mufajban. De engem tenyleg nem zavar, csak mondom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 14:18:00

@Mirjam2: De egyébként nem vitatkozni akarok veled ezen, hiszen nem tartozunk egy súlycsoportba :). Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy vannak emberek - mint én is - akiknek beválik a konzervatív módszer.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 14:19:53

@tableno:
En siman el tudom kepzelni barmelyik onjelol Obi Wanrol, hogy 2kg tnt ketyeg rajta. Honnan tudnam, hogy eppen nem robbantani keszul? Koszonet erte a cukipofi terroristaknak, akik nyilvan kozuluk kerulnek ki.

Szerintem feleennyi emberbol nem valtana ki negyedennyi indulatot ez a viselet,,ha nem cseszik el a komplett muzulman nepesseg renomejat a tudjukkik.

A buddhista szerzetesek is furcsan oltoznek, megsem zavar senkit sem. Vajon miert?

2014.07.07. 14:20:24

@zöldeketbeszélek: En nem varnam meg amig tesztelik :). Nemreg volt egy eset az ujsagban, szomszedok feljelentettek egy szerencsetlen filippinot hogy kutyahust eszik. Letartoztattak a pasit (eloszor gyorsan bortonbe raknak, aztan kerdeznek), teszteltek, kiderult hogy kecskehus volt, ezutan elengedtek a fickot, de nem szivesen lettem volna a helyeben...

adg 2014.07.07. 14:22:34

@Mirjam2: Ilyet még nem láttam itt. Nem tudom, hogy szabály miatt, vagy csak nem volt hozzá szerencsém. Az arcuk mindig szabadon van, és a legtöbbnek nagyon szép vonásaik vannak. :)

Az még érdekes, amikor elöl megy kis köpcös apu, kisgatya, atlétaing, tangapapucs, mögötte meg anyu becsomagolva

2014.07.07. 14:24:17

@zöldeketbeszélek: Nem tudom mik a becsapos kerdesek, de tapasztalatbol mondom ezeket a peldakat, en konkretan talalkoztam ezzel hogy a diak frusztralt lesz es osszezavarodik mert valami ellentmond annak a szabalynak amit elozoleg tanult. Mondjuk a becsapos kerdes fogalmat nem ertem, mi allitunk itt ossze rendszeresen teszteket es azt probaljuk letesztelni hogy mennyire hatekonyan tudja a diak hasznalni a tanultakat, nem direkt kiszurni probalunk vele. Persze mindenkitol mindig lehet olyat kerdezni amit nem tud, tolem is biztosan lehetne, akar meg magyarbol is.

2014.07.07. 14:27:40

@adg [Au, Darwin]: Manapsag mar mi is igy nezunk ki, a ferjem rovidgatyoban, poloban en meg teljesen letakarva, arcot es szemeket is beleertve :). Ja es ki panaszkodik a melegrol: a ferjem :))). Mondjuk megjarta a repuloteren, nem engedtek fel rovidgatyaban a gepre. Az volt a szerencseje hogy meg nem csekkolta be a csomagjat, kivett egy hosszunadragot es at kellett oltoznie mielott felszallhatott.

Mr Long 2014.07.07. 14:30:38

@adg [Au, Darwin]: hetvegen utaztam a buszon, kiccsalad, apu normalis ruhaban, anyu ugy bebugyolalva, mintha alaszkaban lennenk telen. Fiatal huszas fekete csaj setalt a jardan, az evszaknak megfeleloen feloltozve, "hosszu" ing, meg egy akkora nadrag, hogy az en fecskem tobbet takar. Apu nem is zavartatta magat, ennek koszonhetoen majdnem kifejelte az ablakot a helyerol, ugy bamulta a csajt. A faszi fogta is utana fejet, a koppanas alapjan fajhatott rendesen.

Mr Long 2014.07.07. 14:32:04

@Mirjam2: Ilyen szunyoghalo van a szemed elott?

2014.07.07. 14:56:17

@Th's child: Persze, van amit magyarazni kell, foleg ha olvasasrol-irasrol van szo. Azt a gyerekek sem spontanul tanuljak meg :). En is sokat magyarazok az oran, de arra probalok figyelni hogy a diakok tobbszor jussanak szohoz mint en es a gyakorlasra helyezem a hangsulyt.

Ebben az evben a vizsgaeredmenyek engem igazoltak: vannak nalunk tanarok olyan orszagokbol mint pl. Egyiptom, Szudan, akik nagyreszt arabul magyaraznak az oran, forditanak, nyelvtani szabalyokat magoltatnak. Emellett vannak anyanyelvu angoltanarok akik a kommunikativ modszert hasznaljak. Egyertelmuen jobb atlagaik lettek angolbol azoknak az osztalyoknak akiket anyanyelvu tanar tanitott mint akiket nem. Az is igaz, hogy nem voltak nyelvtani szabalyokra kihegyezett, becsapos kerdesek a vizsgan... Olyan szovegek, mondatok voltak amik a valo eletben elofordulhatnak.

La Pantera 2014.07.07. 14:58:26

@DieNanny [SZ,CH]: szerintem a német nagyon jól működik szabályok + szókincs betanulásával az elején. Sőt, ennél a nyelvnél a szabályok mellőzését érezném nehezítésnek. Később, amikor már nem azt kell tisztázni, hogy asztal = Tisch, akkor már eljut a nyelvtanuló egy olyan szintre, hogy el tudja fogadni, hogy a szó szerinti fordítás nem működik.

2014.07.07. 14:59:38

@Mr Long (UK): Nem, az Afganisztanban divat, itt nem hordjak. En olyan vekony kendot hordok amin atlatok, viszont ok engem nem latnak :). Ez meglepoen konnyen megoldhato, kulonosen eros napfenyben, probald ki egyszer - meglepo hogy miken lehet teljesen normalisan keresztullatni. Meg Eszak-Indiaban kezdtem gyakorolni az ilyen arc-eltakarast, ott hindu nok is csinaljak egyes helyeken, allitolag regi muszlim hatasra.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 15:00:30

@Mirjam2: ti nem 0-rol tanitjatok őket, ugye? Mert amugy egyetertek veled, csak nem a legeslegelején. Angol tudásom igy alakul(t) ki. Ez tok jo.
De a legeslegelején némi támpontra vágyok. Meg némi magyarázatra, hogy melyik arab betű milyen hangot jelent, hogy kell kötni őket....
Te tudsz amúgy arabul?

2014.07.07. 15:02:20

@La Pantera: En tanitottam teljesen kezdoket akikkel nem beszeltunk kozos nyelvet es pont az ilyeneket hogy 'asztal', tok felesleges leforditani mert latja kepen is hogy asztal.

DieNanny CH 2014.07.07. 15:06:57

@Mirjam2:

Van néhány rendhagyó ige. Azokat az egyik családomnál a 10 éves fiúval együtt tanultam - komolyan! Az anyuka netről leszedett feladatlapokat, én az asztal egyik végébe ültem, gyerek a másikba. 4.-es korában még jobb voltam, de már 6.-ban - gimi 2. osztály - ő hagyott le engem...

2014.07.07. 15:07:53

@Sesamelmo: Tanitjuk oket nullarol is, igen, kiveve hogy a betuket es szamokat mindannyian tudjak angolul irni es olvasni, kulonben nem vallalnam. De ettol eltekintve nullarol, volt mar tobb olyan csoportom ahol arrol a szintrol kezdtunk hogy 'I am, you are' stb.

En nem tudok egyaltalan arabul. Az elejen nagy lelkesen egy 'teach yourself Arabic' pakkal erkeztem, amirol aztan kiderult hogy egyiptomi arab ami itt hasznalhatatlan :), aztan letettem az egeszrol. Tudom hogy rosszul hangzik, de ugy dontottem nem fektetek bele energiat, mert akar akarjuk, akar nem, elegge izolalt eletet elunk itt es par evnel nem maradunk tovabb, igy semmi ertelmet nem latom az erofeszitesnek. Minden kollegam meg akart tanulni az elejen arabul, es senki nem tanult meg a csapatbol, azok sem akik 3-4 eve itt elnek :(. En beszelek kicsit hindiul es ez nagyon hasznos mert tudok a munkasokkal beszelgetni, az arabot meg ennyit sem tudnam hasznalni.

DieNanny CH 2014.07.07. 15:09:13

@Sanyi9:

Aha! Mert az itteni gyerekeim nem ismerték... Na, majd felvilágosítom őket...
Mondjuk azt a kérdést sem értették, hogy: Wessen Velo steht draussen?
Pedig ezt a szót (Wessen - kinek a) még a Sissi c. filmből tanultam... :-)))

Mr Long 2014.07.07. 15:11:51

@Mirjam2: Az kemenyebb, hogy total zsakban vagy...

DieNanny CH 2014.07.07. 15:12:44

@Mirjam2:

Hát, én nem tudom, én alapjában véve konzervatív vagyok, de én ezeket a képeket még nagy erőlködés árán sem tudnám pornográfnak minősíteni. Számomra olyanok mint fekete-fehér festmények. Mármint, amik múzeumokban lógnak.
De ez én vagyok...

La Pantera 2014.07.07. 15:13:25

Teljesen más dolog eltérő anyanyelvűeket tanítani, ott még a kulturális különbség is bejátszik, meg a kézzel-lábbal magyarázás is:) Sokszor nincs is választásod, mert nincs közös nyelv, csak a tanulandó nyelven való kommunikáció. Ha mondjuk egy magyar anyanyelvűt tanítok, akkor nem látom értelmét kezdő szinten a hosszas magyarázgatásnak idegen nyelven, jó időrabló is lehet,

2014.07.07. 15:19:55

Attol is fugg mit nevezunk szabalynak... Pl. angolban van ez hogy elso szam 3. szemelyben, jelen idoben 's'-t teszunk az ige vegere. Ezt tudjak a diakok, illetve valamikor az elejen felhivom ra a figyelmuket, de persze kezdo szinten rengetegszer eltevesztik. Na ilyenkor szazadszor is megallitom oket, mondom pl. hogy 'she' es felemelem az ujjamat vagy kerdoen nezek rajuk :). Ez nyilvan azt jelenti hogy felhivom a figyelmet a szabalyra, de nem kezdek el magyarazni hogy elso szam 3. szemely jelen ido stb., csak addig a szintig akarok eljutni ahol automatikusan beugrik neki hogy 's'. Elofordult mar hogy eloszor rosszul mondta az illeto majd magatol megtorpant es az en hanglejtesemmel ismetelte, az en arckifejezesemet utanozva hogy 'she - goes' :))). Nekem mindegy hogy hogyan, csak jegyezze meg.

DieNanny CH 2014.07.07. 15:20:25

@La Pantera:

Az osztrák nyelvsuliban, ha egy diák nem értett egy szót, a tanár minket szólított fel, hogy magyarázzuk el kézzel-lábbal, körülírva. Szerintem jó volt.

2014.07.07. 15:23:41

@Mirjam2: Ezt egyebkent ugy is szoktam nekik tanitani hogy 'magic 's'', mert a harmadik szemelyen kivul birtoklasnal es tobbesszamnal is hasznalunk 's'-t. Akkor lehet hogy alkottam egy szabalyt, a magic 's' szabalyt :). Csak nehogy megemlitsek a nyelvvizsgan...

2014.07.07. 15:26:16

@DieNanny [SZ,CH]: Nyilvan regi kepek, akkor ilyen volt a pornografia, azota ez is 'fejlodott' mint minden mas...

2014.07.07. 15:28:18

@La Pantera: Tovabb tart es tobb energiat igenyel korulirni a szavakat, viszont hossszu tavon hatekonyabb. Nalunk meg van tiltva az arabul beszelo tanaroknak hogy arabot hasznaljanak az oran, ennek ellenere hasznalnak, de az eredmenyeken latom hogy nem hatekony.

Herr Géza 2014.07.07. 15:31:11

@Mirjam2: Dehogynem: kedvencem pl. a "der Hase" . Annyira "die Hase"-t mondanék, (mert hogy olyan cuki állat - jópontok Kövérmadártól ... :DD), meg a szóvégi "e" miatt is adná magát. De nem. A die Maus meg nálam mindig der Maus akar lenni.... Azért sem. A Joghurt viszont külföldibarát: mindháron nem helyes, szabadon választhatsz.

blackhairlady 2014.07.07. 15:33:26

Nagyon erdekes poszt, koszonjuk:) Olyan jol bemutattad a helyet ahol elsz, hogy szinte a szemeim elott lattam. Bar en nem koltoznek oda (nem a meleg miatta:), de erdekes lenne egyszer latni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 15:34:28

@Mirjam2: bocs, ha sértő. számomra érdekes volt, hogy egy országban, ahol a test eltakarása fontos, már a századelőn készültek erotikus (nem pornográf) fotók.

Herr Géza 2014.07.07. 15:35:41

@DieNanny [SZ,CH]: Aha, csak a gond pont akkor kezdödik, ha nem tudod a névelöt. Mert akkor biza hiába tudsz ragozni... Az összes szót viszont névelövel együtt megtanulni ? Na az macerás rendesen. Van egy pár szabály, majd jönnek is a kivételek: ld. fentebb... :)))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 15:38:02

@Mr Long (UK): nekem van csoporttársam, aki abayában jár. suliba. itthon.
mondjuk azt nem értem, miért folyton barnában.

Pernilla 2014.07.07. 15:38:28

@Herr Géza: hat a nevelök szabalytalansagat a nemetben betiltanam az biztos... :D Van az az egy-ket szabaly, meg azok között is kivetelek, de a legtöbbnel no clue, egyszerüen ugy lehet csak megtanulni, ha eleget hallod-olvasod. Az meg eleg sok idö, ahogy sejtem (en meg csak masfel eve elek nemet nyelvterületen, de meg hadilabon allok sok nevelövel).

blackhairlady 2014.07.07. 15:38:56

@tableno: Sajnos itt Houstonban is ez a problema, az ettermek, bevasarlokozpontotk, irodak agyon vannak legkondizva. Eppen ezert mindig van a z autoban egy hosszuujju.
Volt mar olyan, hogy vacogtunk egy kisebb grill etteremben, es szoltunk, hogy tegyek feljebb a homersekletet mert kulonben elmegyunk. nagy duzzogva megtettek, de mondtak, hogy akkor meg a tobbi vendeg fog elmenni. Ezt meghallottak mas asztaloknal is, kozoltek a holggyel, hogy mar ok is gondolkodtak, hogy szova teszik, mert tenyleg nagyon hideg van.

bpetya75 2014.07.07. 15:39:40

@tableno:

És ha a saját tapasztalat nem mindenben támasztja alá a modern tudomány örök érvényűségét, akkor lehet azért kicsit hinni rég halottak által megírtakban is? :-P

Mr Long 2014.07.07. 15:40:19

@Babette.: A vilagoson latszik, ha nem mossa, a fekete gyujti a szoszoket, a barna a legsemlegesebb ebbol a szempontbol.

Herr Géza 2014.07.07. 15:45:54

@geegee: "Amúgy meg hogy a náthásba klimatizálnak be egy több millió légköbméteres fedett stadiont?" Nem téma (technikailag), "csak" kva sok energia kell hozzá. Az meg van arrafelé óccsóért...
Persze +45 fokban ne azt képzeld klimatizálás alatt, hogy odabent 22 fok lesz... Mondjuk csinálnak 35-öt, azt a 45 fok után már "hüvösnek" fogod érezni ... :DDDD

Herr Géza 2014.07.07. 15:53:06

@Pernilla: Ne aggódj, nekem még harminc év után is gondot okoz néha. Viszont "tökélyre" fejlesztettem azt, hogy az adott problémás szó helyett egy rokon értelmüt használjak, ha annak biztosan tudom a névelöjét, vagy olyan szerkezetbe helyezzem (részes eset), amikor a der és a das ragozott alakja egyforma. A der-den-dem közötti különbséget meg el is lehet nyelni ügyesen.... Mellesleg a tösgyökeres német is téveszt sokszor, szóval emiatt kár aggódni...

blackhairlady 2014.07.07. 15:55:43

@Mirjam2: Talan mar linkeltem ezelott is, de ha errol az orszagelhagyasrol van szo, nekem mindig ez a film jut eszembe.

www.port.hu/menekules_szaud-arabiabol_escape:_human_cargo/pls/w/films.film_page?i_film_id=39848

Pernilla 2014.07.07. 15:58:12

@Herr Géza: ja, ezt az "olyan szerkezetbe helyezem" strategiat en is igyekszem minel gyakrabban alkalmazni, vagy ahol lehet többes szamot hasznalni. az elnyelesröl nem is beszelve... De megnyugtattal! :D

blackhairlady 2014.07.07. 16:00:26

@zöldeketbeszélek: Nalunk folyamatosan 90% felett van a paratartalom.

blackhairlady 2014.07.07. 16:06:23

@Kövérmadár [swe]: A nayralasokat is vegig szenveded?:)))))
Mert eddig hidegben meg nem jartal:))
Egyebkent nagyon jol lehet aklimatizalodni, magam sem gondoltam volna.

blackhairlady 2014.07.07. 16:12:10

@Mirjam2: De nem erzed ugy, hogy ha ez "megnyugtatja" a diakokat akkor ez valahol jo is nekik? Es akkor a masik nyelvtanitasi modszer megsem annyira jo?
En is tanultam olyan tanarnal mint amit te mondasz(csak beszelgete, semmi hazi) es olyannal is aki minden alkalommal tanitott X szamu szot, egy kis nyelvtant is, es amikor mar volt szokincsunk akkor elkezdtunk beszelgetni is. Mondanom sem kell, hogy a masodik az igazan hatekony vol, az elsonel frusztralt voltam, pont mint Dia, hogy beszelunk, beszelunk, de nem tudom, hogy mirol.

blackhairlady 2014.07.07. 16:20:23

@zöldeketbeszélek: Pont ezek az igeidok jutottak nekem is eszembe, ezeket meg kell tanitasni az angolban. Es van meg par ilyen, ami bizony sokat segit egy kezdonek.
Az a baj, hogy a tanar -jo esetben- mar perfektul beszeli a nyelvet, es fel sem merul benne, hogy a kezdo diaknak azok a dolgok problemat okozhatnak.

blackhairlady 2014.07.07. 16:22:53

@adg [Au, Darwin]: Ugye milyen jol lehet aklimatizalodni? nem is gondolnank amig nem kerulunk ilyen szituba.
Bar arrol meg mindig nincs ketsegem, hogy az alaszkai es az eszak-europai telben megfagynek:)))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 16:34:15

@blackhair-lady:
A nyaralas es az eles nem ugyanaz.
Elni es dolgozni huvosben jobb nekem. Pihenni, strandolni nyilvan a melegben.
Ha abbol elnek, hogy szorfozok Hawaiin, az megint mas helyzet lenne :))))

blackhairlady 2014.07.07. 16:37:42

@Cascabel: Felek is minden alkalommal, mert a baratnom minden evben megajandekoz par szal sajat toltesu fustolt kolbasszal amit hozok magammal, a kutyusos officer meg ott all a csomagfelvetel mellett. De eddig meg nem szagolta ki szerencsere:)))))))))
Tenyleg, mi tortenne ha egyszer lebuknak? Csak elvennek a kobaszaimat, vagy bortonbe is zarnanak?:)

DieNanny CH 2014.07.07. 16:38:03

@Pernilla:

Nekem sokat segített, hogy rengeteget olvastam fel gyerekeknek mesét a családjaimnál. Így megtanultam névelőt, szórendet. Kiejtéssel sosem volt gondom, mivel jó a hallásom, és az énekkaromban német-latin-francia nyelvű műveket is adtunk elő. Karnagyom németes volt, ő felolvasta a kiejtést, én meg megjegyeztem.

nyuszigonosz 2014.07.07. 16:39:20

@Pernilla: Nem kell problémázni. :-) El lehet bármit szépen nyelni, ha éppen nem jut eszedbe hogyan is lenne abszolút pontosan. :-)

És igazad van: sok sok olvasásssal, beszéddel jön majd az, hogy nem gondolkozol többé azon, mi lenne a helyes, automatikusan helyesen mondod.

Meg ha az ember mégsem nyeli el, és valami miatt tényleg nem helyes, akkor meg biztosan dialekt volt. :-)))))

DieNanny CH 2014.07.07. 16:46:30

@nyuszigonosz(D):

Igen, pl a 3,5 évesem mindig azt mondja: Ich werde "flojgen" (fonetikusan). Namost, én mindig kijavítom, hogy fliegen ('flígen'), de nem vagyok benne biztos, hogy helytelen az övé... Lásd: 'fűrvér', 'húúz', 'gaa' stb.

Sanyi9 2014.07.07. 16:48:11

@Herr Géza: "Mellesleg a tösgyökeres német is téveszt sokszor, szóval emiatt kár aggódni..." - ez szerintem nincs igy, en ot ev alatt meg soha nem talalkoztam ilyesmivel. Ha parhuzamot kellene vonni, az olyan lenne, mintha valaki magyarul azt szeretne kifejezni, hogy "elvesz valamit az asztalrol" es azt mondana, hogy "elvesz valamit az asztallal". Nincs ertelme es anyanyelvi beszelok nem is tevesztenek el ilyemit.

Quercus a favágó 2014.07.07. 16:56:01

@Mirjam2:

Én nem is értem, miért nem szeretnék egy ilyen országban élni. Lehet, hogy bennem van a hiba?

2014.07.07. 17:00:26

Ez egy erdekes hely lehet, lehet, hogy olyan 5 percig akar ki is birnam :D 50 fokkkkkkk yakk en harmincban is szedulok mar, nem vagyok izzados, egyszeruen tulhevulok. :D Meg a szarazsag, az meg durvabb, nem?

De amugy erdekes volt, koszonjuk szepen.

A nyelvtanulos vita is erdekes, en csak igy magan tanitottam, egyetem mellett, face to face, akkor ugy csinaltuk ahogy a tanitvanynak bejott leginkabb... en sokfelekepp tanultam nyelvet, de szerintem arany kozeput a legjobb, az teny, hogy a szabalyokat meg kell tanulni, es kulon is jo oket szerintem memorizalni, de az teny, hogy csak ugy lehet rogziteni akarmilyen szabalyt a fejben, hogy hasznalattal, meg amugy is a nyelvnek ez az ertelme :D

Erdekes amugy, hogy valahanyszor elojon egy arab vagy mas iszlam orszag ezen a blogon, mindig jon a vita a vallasi szabalyokrol... Ehhez nem igazan tudok mit szolni... szerintem az ilyen szigoru vallasok altalaban ott alakultak ki, ahol muszaj volt ilyeneket betartani a kozosseg tulelese erdekeben... Ilyen szempontbol nekem se annyira szimpatikus ez a vallas, de ez azert van mert en nem vagyok ilyen kozossegi tipus, en "befele elek" nem kifele... nem vagyok amugy vallasos de ha az lennek, akkor a Tavol-Keletieket kovetnem szerintem, vagy a keresztenysegbol valami olyat amit lehet ilyen szerzetesrendben :D Szoval en ilyen elvonulos vagyok, asszem mert nehezen tudok kikapcsolni, es nekem a vallas szerintem ezt kellene, hogy nyujtsa vagyis ilyen spiritualis elmelyulest, mint a kinai vallasok vagy a zen buddhizmus... En valoszinuleg ilyen ignorans buta p*csa vagyok, de amennyit tudok az iszlamrol, en kevesbe a spiritualis oldalat ismerem, sokkal inkabb a kulso szabalyokat, ne rajzolj embert, hogyan oltozz, mit egyel, naponta hanyszor es hogyan imadkozz, hogyan bankolj, stb stb, ettol meg viszont en tisztelem, es ertem, hogy masoknak ezek fontosak, es ebben is van ertek, szoval remelem nem bantok meg senkit, ha en azt mondom, tolem csak siman tavol all ez a vilag :D Igazabol nem tudom mit akartam mar ezzel mondani, nem is lenyeges. :D

Ja igen, enis remelem, hogy nem lesz ott VB, es azt is, hogy a FIFA nemzetkozi korrupcio ellenes vizsgalat ala kerul es lesznek letartoztatasok is.

2014.07.07. 17:04:10

@Babette.: Nekem nem serto, de jobb tudni hogy ezeket nem helyiek keszitettek hanem nyugati ferfiak akik az egzotikus norol kialakitott fantaziajukhoz kerestek illusztraciot. A pornografia termeszetesen itt is nagyon elterjedt a pasik koreben, bar hivatalosan tiltva van es minden ezzel kapcsolatos internet-oldal is le van tiltva. Nem tudom mire indulnak be a helyi sracok, de gondolom nem feltetlenul azokra a kepekre amiket te belinkeltel, inkabb valami olyanra ami az o szempontjukbol egzotikus, pl. szoke nok vagy valami ilyesmi.

Herr Géza 2014.07.07. 17:06:46

@Sanyi9: De bizony ám, hogy tévesztenek. Max. nem tünt fel. A példád nem jó, mert tényleg nem ilyet tévesztenek, hanem adott esetben ök sem tudják jól a névelöt. A ragozással nem lenne gond, de ha rossz névelöt ragozol, az bizony üti a fület. Söt, velem nem egyszer fordult elö. hogy rákérdeztem a nekem bizonytalan névelöre, mire zavarba hoztam az illetöt és csak makogott zavartan. De ez teljesen normális jelenség: rengeteg nyelvtani szabályt használok reflexböl jól, de ha rákérdeznek, hogy miért pont úgy kell mondani, én is elbizonytalonodok. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a dialektusban beszélök (sváb, bajor pl.) egy csomó szót nem a standard német névelövel használnak (csak, hogy egyszerü legyen a nyelvet tanuló külföldi dolga...).

2014.07.07. 17:10:01

@blackhair-lady: Igen mar linkelted egyszer... Majd par ev mulva megnezem, ha mar elkoltoztunk innen :). Van egy nagyon kis esely hogy ez megtortenhet velunk, de realisan semmivel nem nagyobb mint hogy megkeselnek Londonban, peldaul. Elofordulhat de nagyon-nagyon nem valoszinu.

2014.07.07. 17:13:08

@QUERCUS: Tok vilagos hogy a legtobb ember miert nem szeretne ilyen orszagban elni, es pont ezert fizetnek olyan sokat azoknak akik bevallaljak. Ez ahhoz hasonlo mint akik Irakban dolgoznak peldaul. Mi konkretan gondolkoztunk Irakon vagy Afganisztanon is, de ugy dontottunk hogy az a riziko mar nem erne meg nekunk, ez meg igen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 17:18:40

@mojyo: érdekes, én ilyenkor is képes avgyok kihűlni. tegnap este fázott a lábam, még mindig van plusz takaróm és forró vízben fürdök, hogy ne fázzak.
persze, ha kimegyek, 5 perc alatt leizzadok, de ez 5 perc alatt el is múlik, ahogy bejövök.
a hőháztartásom szinte mint a hüllőké:D

2014.07.07. 17:24:18

@blackhair-lady: Nem jo nekik, egyreszt mert a 'szabaly' amit tanitok sokszor nem igazan letezik illetve nem pont ugy, ezt most nem tudom igy elmagyarazni, de sok esetben nincsenek szabalyok es en csak magabiztosan beallitok szabalynak valamit hogy megnyugodjanak. Pelda: nincsen szabaly arra angolban hogy melyik eloljaroszot mikor kell hasznalni (pl. in January, on Monday). De talaltam egy ilyen abrat hogy 'in-on-at' piramis, ami egy szep szines abran levezeti hogy az egyiket tagabb fogalmakkal hasznaljuk mint a masikat stb. Elegge eroltetett az egesz, de a diakok imadjak, mind lerajzoljak a fuzetukbe stb. Arra nem gondolnak hogy ettol fuggetlenul nincs mas valasztasuk mint megjegyezni, 'at night', 'in the morning' stb., nincs szabaly, nincs logika.

Masreszt miutan leirtak es megtanultak a 'szabalyt', meg mindig pont ugyanazokat a hibakat vetik mint azelott. Nem tudsz beszed vagy iras kozben megallni es gondolkodni hogy mi a szabaly. Viszont minel tobbet gyakoroljuk a helyes hasznalatat ugyanannak a dolognak, annal kevesebb hibat vetenek. Olyanok is mukodnek hogy rovid video, szerepjatek, valami amitol megragad bennuk a helyes hasznalat.

La Pantera 2014.07.07. 17:29:09

@DieNanny [SZ,CH]: igen, de ott gondolom mindenkinek más volt az anyanyelve, tehát a tanár, ha akarta volna, se tudta volna lefordítani a szót.

2014.07.07. 17:30:09

@Babette.: Huh az durva. :D Bar el tudom kepzelni, az en csaladomban is vannak ilyenek, csak en vagyok ilyen fura... :D

Valaki meselte nekem, hogy az izlandi lovaknak 10-zel tobbet ver a szivuk mint a kontinentalis lovaknak, es azert birjak a hideget, lehet, hogy nekem is van ilyenem :D

Quercus a favágó 2014.07.07. 17:33:07

Ma kifejezetten jó idő volt. Elérte az ingerküszöbömet. Erre már azt szoktam mondani, ha nő lennék, nem vennék föl bugyit.
Azért lehet a dolgot fokozni, mondjuk egy 10 kg-os motorfűrésszel a kézben.
Ja, és útálom a meleget!

La Pantera 2014.07.07. 17:34:14

@Mirjam2: Szerintem szinttől függ, totál kezdőknél, ha van rá módom, nem zárnám ki a fordítást. Haladóknál, ha körülírással is megy a dolog, akkor meg fölösleges fordítgatni.

2014.07.07. 17:34:48

@Babette.: Akartam neked linkeket kuldeni a pornografia torteneterol, kulonos tekintettel a nyugati ferfiak / egzotikus massag viszonylatara, de falakba utkoztem - az osszes ezzel kapcsolatos link le van tiltva :)

2014.07.07. 17:41:41

@La Pantera: Az a baj ezzel hogy mire halado szintre kerul az illeto, megszokta hogy fordit, es ilyenkor kulon erofeszitest kell tennie hogy ezt a szokast levetkozze. Az ellenkezo modszernel forditva van: az elejen nehez, de arra szoktatja a tanulot hogy rogton a masik nyelven gondolkodjon, ha meglatja a targyat, rogton az uj nyelven jusson eszebe a szo. Persze mindket modszer lehet nagyon eredmenyes, es a tanulotol is fugg hogy melyikre reagal jobban.

Mondjuk azt a helyzetet senkinek nem kivanom, amikor azt a szot probaltam elmagyarazni egy negyven fos lanyosztalynak hogy 'fegyver', es mivel sehogy sem ertettek, megprobaltam felrajzolni a tablra. Sajnos nem vagyok tehetseges rajzolo, es valamilyen oknal fogva mindenkit egy bizonyos intim testreszre emlekeztetett amit rajzoltam :). En meg azt nem ertettem eloszor hogy miert esik szet az osztaly a nevetestol. Szerintem azota sem ertik azt a szot hogy 'gun', mert en ott es akkor feladtam...

La Pantera 2014.07.07. 17:46:57

@Mirjam2: szerintem egy kellően motivált, jól tanuló hallgatónál nem gond a váltás, na meg örül is, hogy már az egynyelvű magyarázatot is érti. De egyetértek, a siker elsősorban a diák hozzáállásán, nyelvérzékén múlik. Így is, úgy is kisebb sokkot fog kapni, ha nyelvterületre kerül:)

nyuszigonosz 2014.07.07. 17:47:38

@DieNanny [SZ,CH]: Hogy erre pontos választ tudjak adni, ahhoz ismernem kellene az ottani, ott beszélt köznyelvet. Mármint használják-e a floigen-t fliegen helyett is ( amúgy az a szó, hogy Floigen- így írva, fönévként az Ös legyet jelenti - Fliege /légy/ - Floigen - ös légy ), szóval repülés lehet.
Mert még lehetne esetleg folgen, de nemt tudom, mikor és mivel kapcsolatban mondja ezt.

Egyszerüen kérdezd meg töle, mit csinál az, aki "flojgen".
( Und was machst du beim flojgen? ) Akkor ha oldara felemeli a kezeit, és brúg, akkor tényleg repülni fog. :-)

2014.07.07. 17:50:26

@NIKI LAURA: Bocsi valahogy kimaradt nekem a kommented es most lattam... Remelem minden rendben van az Orgovany es Videkevel?? Vizumra visszaterve, a kozel-keleti orszagokban ilyen a jogrendszer, hogy csak ugy lehet legalisan dolgozni kulfoldieknek ha van egy 'szponzorod', masnak nem dolgozhatsz (nem mehetsz at engedely nelkul masik szponzorhoz) es a szponzor engedelye nelkul nem hagyhatod el az orszagot, ez a torveny.

Kicsit a rabszolgasaghoz hasonlo, ne felejtsuk el hogy a tersegben a 60-as evekig (igen, 1960-as...) legalis volt a rabszolgasag. Emberi jogi szempontbol erosen aggalyos, nemzetkozi jogi szervezetek felszolitottak errefele tobb orszagot hog toroljek el a rendszert. Nehany ugy tudom el is torolte, mint pl. Dubai, de ott meg azt csinaljak hogy siman elveszik az utveledet es nem adjak vissza ha nem akarjak hogy elmenj.

TilosazA (UK) 2014.07.07. 17:51:05

@Mirjam2: Szerintem olyan középfok körül már tök jól működik a nem-szótárazás, csak a körülírás. Bár én mostanában eléggé bajban vagyok, mert e-könyv olvasón olvasok angolul, amibe egy angol-angol szótár van beépítve. És mikor nem értem, és megnézem...akkor sem leszek okosabb. Általában ezek már nem ilyen egyszerű szavak, mint a tárgyak nevei, inkább fogalmak.

blackhairlady 2014.07.07. 18:06:00

@Mirjam2: Nincs vita abban, hogy kell a beszed. De akkor is kelelnek az olyan "szabalymagyarazatok" mint amit emlitettel. Miert ne lenne szabaly arra, hogy milyen eloljarot hasznalunk a napok, honapok, evek elott? En csak azt akarom mondani, hogy nulla nyelvtudasnal nem lehet csak a beszed altal megtanulni egy idegen nyelvet, igeneis kellenek a "szabalyok". Es ahhogy te is irod, sokan igenylik ezt, ezert a nyelvtanarnak figyelembe kene vennie es nem csak az egyetemen vagy iskolakban megtanult koncepciot hasznalni.
Egyebkent a normal (nem nyelv) iskolaban is van nyelvtan ora ahol a "szabalyokat tanitjak, magyarban is, angolban is. Tehat meg az anyanyelvinek is meg kell tanulnia a nyelv irott szabalyait es a kiveteleket is.
Aki ezt pl. nem tanulta meg itthon, olyanokba kot bele a sok, a nyelvtanra, helyes beszedre erzekeny ember.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:16:41

@Sanyi9: Viszont amit következetesen tévesztenek: Azt hiszik, az hibás, hogy: Ich sitze am Tisch. Pedig ebben az esetben az 'am' az 'an dem' rövidítése, ami a nál,-nél. Nem pedig az 'auf dem'-nek, ami on, -en, -ön. Ezt szinte csak az iskolázottabbak ismerik.

2014.07.07. 18:16:53

@blackhair-lady: De az valojaban nem 'szabaly' hogy honapok elott 'in' van, napok elott meg 'on'. Hol itt a szabaly? Es miert 'in the evening' de 'at night', miert 'on Moday evening' stb.? Ebben nincsenek szabalyok vagy logika, mikor sokat hallod, megszokja a fuled hogy 'in night' rosszul hangzik. Mondom, az a piramis egy teljesen mondvacsinalt dolog, megprobaltak rahuzni a prepoziciokra egy nem letezo szabalyt. Oran tiz perc telik vele el mire mindenki lerajzolja, kiszinezi, elolvassa stb. Aztan utana ugyanugy rosszul mondjak hogy 'at November' stb. Nem lehet ezeket ilyen absztrakt modon megjegyezni, gyakorolni kell es kesz.

Angliaban nem tanitanak anyanyelvueknek nyelvtant, igy egy atlagember nem tudja pl. mi az hogy ige vagy fonev. Ettol fuggetlenul nagyon jol elvannak es teljes eletet elnek... Termeszetesen en mint nyelvtanar nem szeretnem ha a diakok frusztraltak lennenek, igy adok nekik 'szabalyokat' hogy oruljenek, de nem gondolom hogy ez hasznos dolog nekik.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:19:46

@Herr Géza:

Bizony, itt a bölcsiben nem tudták a kolléganőim, mi a pelenka és a cumi névelője...

DieNanny CH 2014.07.07. 18:23:28

@Mirjam2:

Nálam nem volt gond, hogy néhány évig fordítgattam magamnak-magamban dolgokat. Mikor már jó lettem, automatikusan átálltam a németül gondolkodásra.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:25:38

@nyuszigonosz(D):

Igen, igen, tudtam, hogy a fliegenre gondolt, de arra gondoltam, csupán tévesen ragoz - mint egy átlagos magyar 3.5 éves.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:27:53

@nyuszigonosz(D):

Ja, és még valami, ami óvónőképzőben rögzült belém. Tanultunk egy kis logopédiát is, amiben az első szabály: soha ne ismételd meg a hibás kiejtést! Szóval, ezért sem "tudom" megismételni pontosan a kérdésedet a gyerek felé... :-)))

nyuszigonosz 2014.07.07. 18:34:09

@DieNanny [SZ,CH]: Nézd, te munkád, te "gyereked". :-))

Amúgy meg: pedagógus ( is) vagyok, szóval : minden nélkül meg lehet ismételni egy hibás kiejtés, abban az esetben, ha nem tudod pontosan mit is akar a gyerek mondani. Mint ahogy ebben az esetben nem tudod.
Ha kiderül, hogy fliegen, akkor utána kijavítod.
Ha ragaszkodsz ahhoz, amit egykoron tanultál: ne a gyereket kérdezd meg - így nem elötte kell ezt a szót megismételned - hanem a szüleit, ök tudják-e, hogy ez mit jelent. :-)))

Nem szólok bele, mint írtam: te munkád.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:34:56

@blackhair-lady:

Már csak amiatt sem gondolom elégnek a 'csak' beszélgetést - ahogy egy anyanyelvi gyerek tanulja -, mert neki 6 év kell, mire megfelelő szókincse lesz. És kb 10, mire nagyon tág körben is ki tudja fejezni magát. Míg, egy tanulónak erre nincs ideje. Ha valóban el akar jutni magas szintre, akkor szabály+beszéd, és így 1 év alatt egy 3 éves szintjére jut, következő 1 év 6 éves szintje és így tovább. Persze ez egy idő után megáll. Én 2 év nyelviskola - a nulláról - és egyidőben kezdett 'beszélgetéssel' 7 év alatt jutottam egy 10 éves szintjére. Vagyis 5 évig iskola nélkül csupán 4 gyerekévnyit fejlődtem.
Ezt én így látom, de persze mindenki más.

DieNanny CH 2014.07.07. 18:42:30

@nyuszigonosz(D):

Úgy értem, hogy lehet, a 'flojgen' csupán dialektus, én meg rákényszerítem a hochdeutsch-ot.
Múltkor aranyosak voltak együtt, a kicsi mesélt nekem valamit nagyon belelendülve a svícerdüccsbe, erre a nagy rászólt, hogy beszéljen velem hochdeutsch-ot... Hát, majd' megzabáltam! :-) (Mind a kettőt!)

La Pantera 2014.07.07. 18:54:03

@DieNanny [SZ,CH]: Egyébként a "hétköznapi" szókincs elsajátítására szerintem nagyon jók a "ponyvairodalom"-könyvek. Pl. egy Ildikó von Kürthy könyvet elég könnyű olvasni, és még vicces is tud lenni. Pl. nagy siker volt jó pár évvel ezelőtt a Mondscheintarif.

tableno 2014.07.07. 18:57:32

@bpetya75: a modern tudománynak a LÉNYEGE az, hogy egyik állítása sem "örökérvényű"!

blackhairlady 2014.07.07. 19:32:04

@Mirjam2: Biztos ez, hogy nincs nyelvtan altalanos iskolaban? Nagyon csodalkoznek.
Az en gyerekem pont a nyelvtannal rontott a kituni bizonitvanyan, mivel hallas utan tanult meg beszelni angolul, ezert amikor elkezdtek az igeidoket es az egyeb nyelvtani dolgokat, nem ertette.
No de mindegy is, en Diaval ertek egyet a tapasztalataim alapjan, egy kezdonek kellenek a szabalyok, a nyelvtan elmagayrazasa, hacsak nem sok sok evet akarsz a nyelvtanulasra forditani.
Ja, es szerintem az szabaly, hogy a honapok ele, napok ele milyen elotag kerul. Es az is, hogy s kerul E/3 ban a vegere, meg az is, hogy a tobbes szam utan is s kerul. Ezek szabalyok amiket jo ha elmond a tanar, es nem csak hallas utan tanulja meg az ember.
En igazabol csak azt szeretnem mondani, hogy neha a tanarok meghallgathatnak a diakok kereset is (ugy mint te), hatha mindket felnek jobb lenne, tobb sikerelmeny lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.07. 19:33:20

@QUERCUS:
Nezdd a jo oldalat, neked sem kell bugyit felvenned, ha nem akarsz ;)

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 19:33:31

Reggel óta gondolkozom a nyelvtanulás - szabályok kérdésen. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a 3 tanárból azt hiszem egy sem volt hivatásos tanár, vagy talán max. az egyikük. A szudáni nőnek fogalma sem volt a tanitásról, a libanoni orvosnak tanult egy darabig, majd valahogy a Berlitzbe került , talán ő végzett valami oktatási tanfolyamot és az egyiptomi pasi is "csak" nyelviiskolában dolgozott pár évet. Biztosan az is számit, hogy csak ugy beszélgetünk vagy valami koncepcio is van a dolog mögött.
Nekünk házink sem volt soha, mert az felesleges.

nyuszigonosz 2014.07.07. 19:37:57

@Sesamelmo: Azthiszem te írtad a posztot: tetszik nagyon.
Nem fogok odaszaladni azért. :-)))
De nagyon jó ilyen érdekes helyekröl ennyi mindent megtudni. A képek is nagyon szépek.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 19:39:14

Igen, én írtam. Köszönöm. Én sem terveztem idejönni, csak így alakult.

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 19:43:40

@blackhair-lady: ebben az a bosszanto, hogy otthon ha akarok találok ilyen tanárt is és olyat is, attól függően, hogy mit szeretnék.
De itt, arab földön nem találunk egy olyan tanárt se, aki ne beszélgetni akarna. Se nyelviskolában, se magán úton. Eleinte nevettünk ezen, mar nem.
Vagyis talán a Göethe intézetben németül igy tanitanak arabot, de az nekem túl sok volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 19:59:56

@Mirjam2:
Figyelj csak, te tisztában vagy az erotika a szex és a pornográfia fogalmával?

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 20:12:51

Szep jo estet, napot, reggelt mindenkinek!

Most tudtam csak elolvasni a posztot. A komm.-eket meg nem ugyhogy bocsanat ha valakit ismetelnek.

Nagyon tetszett az iras, mindenröl egy pici es megis reszletes. A kepek gyönyörüek. Erdekes ahogy harminc-par ev alatt kinött a semmiböl ez a varos.

Na de: " mi itt vendegek vagyunk, alkalmazkodjunk" (nem Pontos idezes). MI VAN? Ök itt nalunk akkor miert nem? Nem tetszik nekik hogy iskolaba ne hordjanak fejkendöt. Egyre több imahelyet követelnek. (Probaljunk mar meg Ott kat. Templomot követelni).
A legujabb hogy sajat ünnepnapot akarnak bevezettetni!
Nelkülünk (vagy meg inkabb nelküled, a szakmai tudasod nelkül) meg mindig homokvarakban pussognanak. Hiaba van Ott a sok penz.
A munkaltatod eng. Nelkül nem tudsz utazni! Wow! Na ez a nem semmi. Ezek szerint ök abbol indulnak ki hogy te a munkaadod rabszolgaja vagy es nehogy mar megszökj töle.pff
Az meg a munkaltatodat minösiti, hogy penzert adja a korlatlan engedelyt. Pedig ha jol ertettem ö is europai.
Nyelvtanulas: en szemely szerint elönyben reszesitem a beszelgeteses verziot.(elönyösebb anyanyelvüek tarsasagaban). Bar lehet hogy az arab nyelv olyan nehez, bonyolult, hogy Ott ez nem vezet celra.

Na de azert neked gratulalok a sikereidhez es az a lenyeg hogy te jol vagy Ott es jol erzed magad.

A negyes metro azert huzodott el ennyire mert menet közben otthagytad öket?

2014.07.07. 20:17:26

@blackhair-lady: 'Biztos ez, hogy nincs nyelvtan altalanos iskolaban? Nagyon csodalkoznek.'

Biztos. Kerdezz meg mast ha nem hiszel nekem :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 20:20:31

@Der echte Weinachtsmann:
Van katolikus templom, nagyon szep. Evangelikus is van. És még pár. Állami támogatással épültek, multkor irtam roluk egy picit. Meglepoen szep a "templomi negyed". Es bekes, nem kell felni, ha odamesz.

Nem a munkaltatomat minositi. A tv ad ra lehetoseget, hogy legyen multiple exit permitem. Az en kedves munkaadom pedig megengedi. O donti el, hogy kinek engedi kinek nem. (Lehet, hogy fizetestol is fugg es bizonyos osszeg alatt nem is lehet) De nem elek vele, jo igy is. :) nekem ez csak papirmunka, szerencsere. De van, akiknek megkeseriti az eletet.

Koszi :)

2014.07.07. 20:21:13

@Babette.: @diggerdriver: Lanyok-fiuk, pont azert akartam nektek belinkelni valamiket, mert mar az eddigiekbol is kiderult hogy nem tudjak egyesek: abban az idoszakban amikor ezek a kepek keszultek, pornografnak szamitottak. Ma mar 'esztetikus' erotikus kepnek szamitanak, mert megvaltozott a pornografia azota. Nem kell nekem elhinni, olyan helyen eltek ahol nincsenek letiltva az ilyen jellegu oldalak, nezzetek utana a pornografia tortenetenek ha akartok. En utananeztem, mikor meg 'civilizalt' orszagban eltem, mivel tortenetesen erdekel ez a tema.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 20:21:16

@DieNanny [SZ,CH]:
Inkabb tanitsd a kis pokevot hochdeutsch-ra. Jobban hangzik

2014.07.07. 20:24:14

@Mirjam2: Ja, egyebkent ha veletlenul felreertette valaki, elore szolok hogy nincs problemam a pornografiaval.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 20:26:26

@Mirjam2: na szivem, csak koderult, mit akarsz:)
de ne aggodj, igy sem erdekel, a cikkbe csak belebotlottam.
viszont legalabb mar ertelek:D

bpetya75 2014.07.07. 20:31:03

@tableno:

Állítólag Einsteintől származik, de nem akadtam nyomára. Vagy nem Ő mondta, vagy nem így mondta: "A tudomány tévedéseink jelenlegi állása."

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 20:32:25

@Sesamelmo: na ezt pl. Nem tudtam (templomokat). Eszerint Ott mar kicsit nyitottabbak a vilag maß kulturaival, vallasaival szemben.
Az irasom, akinek nem inge ...

DieNanny CH 2014.07.07. 20:38:27

@Der echte Weinachtsmann:

Ő nem a kis pókevő! :-D Ő még csak 2 éves. Hanem a 3,5 éves bátyja. De nem kell félteni, a 6,5 éves beszél H.deutsch, svícd., meg franciául. Úgyhogy, a másik kettő is ilyen lesz. Ja, vagyis a legkisebbik még magyarul is tanul tőlem titokban...

Sesamelmo (Q) 2014.07.07. 20:40:57

@Der echte Weinachtsmann: dehogy, nem bantottal meg.
szerintem az orszag vezetoi nagyon nyitott emberek. Az emir is, a regi emir = apuka emir es az o (egyik) felesege, a mostani emir anyukaja. Ok epitettek az orszagot a semmibol es szepen haladnak.
Az egyszeri kilepesi engedely ara kb 100 ft, nem tudom pontosan , de jelkepes osszegu. Azt a ceg fizeti. Par nappal utazas elott kerek es nehany ora alatt meg is van.
A tobbszorinek az ara kb 30.000ft, azok, akik hivatalbol sokat utaznak, azoknak jar, a tobbiek meg ha ohajtjak, akkor elhetnek a lehetoseggel, de ki kell fizetni.
Nem tudom pontosan, hogy mi a hatar es hogy egyaltalan nalunk vagy a tv.ben van-e szabaly ra, hogy ki elhet evvel a lehetoseggel.

A munkaltato a szponzorom. Mindenkinek van egy szponzora, aki vallalja erted a feleloseget. A munkaltatod, az apukad, az anyukad, a ferjed, a nejed..... Ez a rendszer ilyen, megszokom vagy megszökök. :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 20:51:20

@DieNanny [SZ,CH]: magyarul, titokban? Szülök elleneznek?
Beszel egyebkent mar rendesen? Csak azert kerdezem, mert minap volt egy poszt a többnyelvü nevelesröl es valaki irta hogy ezek a kicsik kesöbb kezdenek beszelni joval es hat mi is most pont ebben a helyzetben vagyunk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.07. 20:56:19

@Sesamelmo: Nagyon tetszett a posztod. Remélem fogsz még írni mert szívesen olvasnám. Nagyon informatív és gyakorlatias leírás volt egy nem túl felkapott térségből. Ez jó! :) Már csak azért is mert elöbb vagy utóbb, de egyszer nekem is meg kell majd fordulnom arrafelé hosszabb-rövidebb időre munka miatt.

Nekem egy olyan furcsa kérdésem lenne még, hogy azok a főmérnökök, akik a hátukon visznek egy ilyen metró alagútfúrós projektet, azok mélyépítésre szakosodott építőmérnökök szoktak inkább lenni vagy bányamérnökök?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 20:57:25

@Mirjam2: van annak valamu egyeb jelentese hogy we come on ice?

DieNanny CH 2014.07.07. 21:00:20

@Der echte Weinachtsmann:

Nem hiszem, hogy elleneznék...
A középső 2 évesen csak pár szót mondott. A legkisebb már több mint fél éve nyomja, elég érthetően, és már különbséget tud tenni, kivel beszél. Apukájával franciául, anyjával meg velem németül. Persze még csak 2-3 szavas mondatokat, de pl másfél évesen megértette, mikor mondtam neki, hogy az előszobai komód fiókjából hozza ide a sapkáját.
Úgyhogy, nincs vele gond. Keresztfiam pl még 4 évesen is csak pár szót mondott a kétnyelvű környezetben. Ez minden gyereknél más.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 21:22:41

@DieNanny [SZ,CH]: persze hogy mindenkinel mas. Csak gyüjtöm a tapasztalatokat. Hogy aztan magamba magyarazhassam hogy valamit rosszul csinalok vagy a gyerekkel nem stimmel valami. En ilyen hülye paranoias vagyok. Nemreg meg az orvosnak is probaltam bebeszelni hogy a kicsi biztos süket mert nem reagal hangokra. ( egy honapos volt KB.) es hiaba mondta hogy minden rendben van en csak azert is mar fazekfedovel csörögtem egy meterre a fületöl. Mondjuk most mar latom hogy Hall rendesen

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 21:41:53

Na szóval...

kepkezelo.com/images/tbcd9exjcbdoanobnmn2.jpg

Igazából egy jól megírt poszt...
Lenne ha kicsit olvasmányosabb lenne és legalább molekuláris szinten tartalmazna néhány humorbonbont.
Persze mindez az én csomón is kákát kereső értelmezésem.
Ez egy informatív poszt. Annyira informatív hogy bár másnak nem jutott hely benne de az informatív poszt minden informatív követelményéről korrektül informál.

Az időjárásról.
Lehet mondani mindent Londonra de hogy nem ideális a klímája azt nem.
Lehet hogy Dél Amerikában a Jivaró indiánok területén 1453 méter magasan mindig 25 fok van csak annak egy hibája van.
Nem ott folyik a Temze.
Lehet hogy Thaiföldön a Dajakok földjén 1523méter magasan állandó 25 fok van de nincs ott a Buckingham Palota.
Én azért maradnék Európában és lehet hogy nincs állandó 25 fok de hol van Európában még egy olyan hely ahol -5től +30ig tart a hőingadozás és Londonnak hívják?
Na ugye?

Muzulmán helyzet.
Rosszul közelítitek meg a kérdést.
A fejlett európai 21. század magasságából tekintetek vissza a középkorra.
Azt kellene megérteni hogy egy középkori civilizációtól nem lehet elvárni hogy úgy gondolkodjon mint egy nála 500évvel fejlettebb civilizáció.
Ők is pontosan úgy fognak gondolni 500év múlva a saját középkorukra, a mára mint mi gondolunk a "sötét" középkorra.
Játszunk egy kicsit.
Képzeljük el hogy van valahol egy civilizáció akik 500évvel előttünk járnak.
Ők már tablettákon élnek ismeretlenek az ételek, ők már genetikailag szőrtelen testtel járnak és szexuális élet nélkül lombikban szaporodnak.
Képzeljétek el hogy egyszercsak megjelennénk köztük.
Szőrösen pörköltet követelve és gusztustalanul testnedveket cserélve. Követelnénk hogy azonnal nyíljanak kifőzdék áruljanak borotvákat meg óvszereket, mindenhonnan az üzekedés hangjai szűrődnének ki és az ottani nőknek is próbálnánk megmutatni a testi örömöket.
Ugyanaz a reakció lenne mint amit mi is csinálunk a muzulmánokkal most.
Mivel indokolod a gyerekednek hogy nem helyes elvenni a Petike lapátját a homokozóban?
A gyerek nem érti azt a szót hogy az "övé".
Milyen indokot hozol fel?
Egyet tehetsz, elrángatod a homokozóból aztán majd ha nagyobb lesz megérti mi az hogy "övé".
Ugyanígy próbáld megmagyarázni egy muszlimnak az emancipáció szó jelentését.
Majd 500év múlva megérti.
Nincs olyan hogy ha ő elvárja hogy hogyan viselkedjek Katarban akkor én is elvárom hogy ő hogyan viselkedjen Londonban.
Ő el akarja venni a homokozó lapátod mert nem tudja mi az hogy a "tied" de azt pontosan tudja hogy az ő lapátja az övé és nem adja neked.
500évvel ezelőtt a te felmenőid is így gondolkodtak.
500év múlva az ő felmenői is úgy fognak gondolkodni mint te most.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 21:55:07

@Mirjam2:
Na akkor itt álljunk meg egy baráti szóra.
TE nevezted pornográfnak.
Még egyszer mondom TE.
Te nem a század elején élsz te pontosan tudod mi a pornográfia és TE aki tisztában van vele hogy ezek nem pornográf képek, nevezted pornográfnak.
Nem azt mondtad hogy ezek AKKOR prnográfnak számítottak hanem TE mondtad pornográfnak.
Képzeld el hogy meglátok egy 1905-ből származó autót.
Azt mondom hogy hű de szép korszerű autó.
Azt mondod mitől lenne korszerű hiszen több mint száz éves.
Na de AKKOR korszerű volt.
Akkor én aki pontosan tudom hogy mi a korszerű autó mondhatom egy több mint 100éves autóra MOST hogy korszerű?

blackhairlady 2014.07.07. 22:11:43

@Der echte Weinachtsmann: Ez nem hulyeseg. Sajnos nagyon sok gyerek azert kap keson segitseget, mert a haziorvos azt mondta, hogy ennyi idosen meg nem lehet megallapitni. szerencsere az enyem nem ilyen volt, igy 3 honaposan mar tudtuk, hogy siket, egy evesen meg mar mutve volt, idoben. Szoval nem olyan nagy baj a paranoina ha a gyerekunkrol van szo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 22:22:07

@Der echte Weinachtsmann:
Pontosan az a lényeg a mondanivalómban hogy hiába adnak egy középkori gondolkodású embernek modern játékszereket attól még középkori gondolkodású lesz.
Ahogy egy 5éves gyerek nem érett az autóvezetésre a muzulmánoknak is meg kell érni a 21. századi gondolkodásmódra.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 22:28:47

@blackhair-lady: Errol olvastam töled es halisten hogy jol vegzödött minden. Bar mindig is rossz erzes ha egy ilyen pici embert müteni kell vagy beteg. Ö meg csak meg se tudja mondani hogy mi faj.
Mondjuk ami az orvost illeti en a fül-orr-gegesznek beszeltem lyukat a hasaba. Hazi orvoshoz csak oltasra, kötelezö vizsgalatra meg nathaval viszi az asszony.

TilosazA (UK) 2014.07.07. 22:33:15

@diggerdriver: Szerintem azért mondta, hogy pornográf, mert ez ott még mindig annak számít. Gondolom nincsenek fokozatok, hogy az egyikért csak kicsit börtönöznek be, a durvábbakért meg jobban. De ez csak tipp.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 22:47:20

@diggerdriver: egyetertek ezzel.
En meg azt akartam mondani hogy ha en megyek öhozza fel Kell hogy vegyem a közepkori stilust( mert elvarja) de ha ö jön ide, ö meg nem. Es ertem amit mondasz hogy visszabb van 500 evvel, de hiaba mondjuk neki szep szoval hogy itt ez igy müködik, nem is akarja megerteni, plane nem alkalmazni es ha ezt szova tesszük meg minket vonnak felelössegre.pedig azert jön ide mert a 21. Sz-ban szeretne elni!
Az öt eves gyerek meg megerti hogy meg nem kepes autot vezetni ezert nem is teszi, vagy legalabbis hagyja hogy megakadalyozzuk.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 22:55:00

@diggerdriver: azt a hozod a regi formad a humoros fogalmazasodra es peldaidra ertettem am!

Morgo1229 2014.07.07. 22:59:56

@blackhair-lady: jol tudod, persze hogy van nyelvtan a suliban. Boven. Mindenfele szabaly, pont mint a magyarban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 23:03:05

@nyuszigonosz(D): Ezt megjegyzem. :)

Mindenki másnak is a nyelvtanulás témában:

rengeteg hasznos infót olvastam ma is, köszi :)

(...és még nem is jutottam a végére...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 23:03:12

@Der echte Weinachtsmann:
Na várjál.
Az 5éves gyerek sem érti meg hogy nem vezethet autót csak te a testi erőddel megakadályozod.
Mi van ha valaki erősebb nálad de a szellemi színvonala 5éves gyereké és autót akar vezetni?

Figyelj, nincs ilyen hogy hiába mondod neki és nem akarja megérteni.
A muzulmán világ amíg nem volt szükség olajra egy testileg-lelkileg 5 éves gyerek szintjén lévő közösség volt.
Aztán amikor az olajra szükség lett akkor hirtelen túlnőtték a felnőtteket de csak testileg.
Európa azt mondja nekik hogy ne vezesd az autót mert nekimész a falnak, de ők mindenáron a kormányhoz furakodnak.
Mert a testi erejük(anyagi háttér) megvan hozzá.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.07. 23:24:01

Nagyon érdekes poszt, de ha Közel-Kelet, nekem akkor mindenképp Dubaj volna az úticél.

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.07. 23:29:38

@diggerdriver: akkor most az van hogy tele vagyunk Schwarzenegger kaliberü ovodasokkal. De nem gondolod te sem komolyan, hogy ez rendjen van igy. En legalabbis nem latom be hogy vrajak meg tizenöt evet amit "felnötte" valnak.

Felreertes ne essen, nem vagyok se idegengyülölö se nem rasszista. Aki idejön, dolgozik, el normalisan, alkalmazkodik, azt tart karokkal. Minden okes, szivesen beszelgetek vele tanulok töle az eleteröl, kulturajarol. Es felölem gyakrolja tovabb a vallasat is amennyire engedik a körülmenyek es ne boritsa fel az en ertekrendem.(tudom, öt eves es a lapatomat akarja) de en sem adom

2014.07.07. 23:32:21

@Sesamelmo: Ja varjal, ezt most lattam... Ha 'csak ugy' beszelgettek, koncepcio nelkul, az tenyleg ertelmetlen :(. Nalunk termeszetesen van mogotte koncepcio, mindenfele elvek amiket kovetni probalok, konyv, munkafuzet - ezekbol megvan hogy a tanterv szerint melyik oran pontosan mit kell csinalnom, es hetente be kell szamolnom rola a felettesemnek hogy hol tartunk.

Hazi feladat azert nincs mert az itteni diakok nem csinaljak meg :(, de en nagyon probalkoztam, nem rajtam mult. Viszont rendszeres 'dolgozatok' vannak, csoporttol fuggoen hetente vagy kethetente stb.

Reszletes oravazlataim vannak, felkeszulok az orakra, termeszetesen... Vagyis en azt gondoltam hogy ez termeszetes, de lehet hogy a te tanaraidnak nem volt az. Es igen, egyebkent en magam utananezek a szabalyoknak mielott uj dolgot tanitok, csak hogy en magam biztos legyek bennuk! Az mas kerdes hogy a tanitvanyoknak nem fogom elmagyarazni, vagy nem olyan szinten ahogy en ertem - nem megyek bele hogy ez most az ilyen meg olyan segedige stb.; de szukseg eseten ezt is meg tudom tenni, volt mar olyan hogy egy-ket lanyt nagyon erdekelt valami es ertettek is mirol beszelek, ok ora utan ott maradtak es kulon elmagyaraztam nekik hogy milyen ige milyen idoben meg minden. Mondtam nekik a vegen hogy ne mondjak el a tobbieknek, nehogy osszezavarjak oket :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.07. 23:36:26

@Der echte Weinachtsmann:
Természetesen nem gondolom úgy hogy ez jól van.
A hozzájuk való viszonyról beszéltem.
Mindenki el akarja magyarázni az ötéves eszű Schwarzeneggernek Hamurabbi törvényeit, a Római Jogot és a Görög Demokráciát.
Nem fog sikerülni.
Elvárásokat támasztunk olyan valakiknek akik nem tudják mi az hogy elvárás.
Nem, nem tudom mi a megoldás.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 23:37:45

@Mirjam2: :D Ezt elképzelni is vicces volt. :)

@Kövérmadár [swe]: @QUERCUS:

@Sesamelmo: Nagyon jól írsz, kifejezetten érdekes volt olvasni a bejegyzésedet.
Érdekes, hogy mennyire tartanak ott a kutyáktól... :)
A térkép változásán, különösen ilyen időintervallumot nézve csak ámulok és azt gondolom, hogy van hová fejlődni. Ha van miből.
Nekik is, ha a kimenős papíros kuncsorgásra gondolok. Értem én, hogy ott ez a divat.
Ezért valószínűleg nem is igen fogok oda vágyakozni.
Ellenben élvezzel olvastam, ahogyan általában a Világjárók sorozatot is úgy olvasom.
A nyelvtanulási gondjaiddal nem vagy egyedül.
Amikor hollandul tanultam, angol volt a szomszédban, most, hogy angolul tanulnék, van egy holland baráti házaspár ismerősünk... Cest la vie... :D
Élvezz ki minden pillanatot ott, érezd jól magadat és találd meg a számításodat :)

2014.07.07. 23:39:25

@Babette.: 'we come on ice'

What?? :)

2014.07.07. 23:45:51

@diggerdriver: Nem mintha magyarazkodnom kene, de en ugy ertettem hogy Babette azt akarta illusztralni a fotokkal hogy milyen szabad erkolcsuek voltak a szazadelon az arab nok, en pedig azt probaltam neki elmagyarazni hogy ezek a kepek nem azt jelentik. Mivel ezek a kepek nyugati ferfiak szorakoztatasara keszultek es semmi kozuk ahhoz hogy az akkori arab tarsadalom milyen volt. De egyebkent semmi okod ra hogy ilyen agressziv hangnemet uss meg velem szemben, csak mondom. Nekem is lehet velemenyem a pornografiarol meg egy csomo minden masrol es el is mondhatom, nem kell rogton ramtamadni.

2014.07.07. 23:54:33

@TilosazA (En/Mum): Nem. Azert mondtam hogy pornograf, mivel azt akartam elmagyarazni hogy ezek a nok nem azert fenykepezkedtek meztelen cicikkel mert ez az o tarsadalmukban akkor meno volt, hanem mert nyugati ferfiak penzt fizettek az ilyen kepekert. Nagyon szegeny volt a legtobb ember a kozel-keleten az olaj elott es nyilvan jol jott a penz a lanynak vagy a csaladjanak, vagy ki tudja kinek, de mindenkeppen azert keszitettek ilyen kepeket hogy penzt csinaljanak belole. Ha erdekel valakit, nezzen utana hogy minden olyan kep abbol a korbol ami akkor pornografnak szamitott, mai szemmel szuper-esztetikusnak, muveszinek es erotikusnak tunik.

Muscari 2014.07.08. 00:04:45

Szuper volt a poszt, vegre a kommenteket is vegigolvastam.

@Mirjam2: Lattad Chang blogjan (vagy eredetiben) azt a templomot Indiaban, ahol a "pikans" dombormuvek vannak? Azok nem tudom, hany szaz evesek, de en batran neveznem oket pornografnak. Akkor az ugy latszik elfogadott volt, ez kulturankent es koronkent is valtozo. A kozepkorban is szuletettek Europaban is pornograf versek, Pietro Aretino munkassagat ajanlom, ha erdekel valakit. Olvastam tole, hat eleg meredek volt.

Ezzel csak arra reagalnek, hogy a pornografia sokat valtozott az evszazadok alatt. Valamennyit igen, de nem huszadik szazadi talalmany a szex abrazolasa.

A fotokkal kapcsolatban azzal teljesen egyetertek, hogy egy europai fotos munkajat nem lehet az arab kultura reszenek tekinteni. Ettol meg a kepek jok szerintem.

2014.07.08. 00:06:42

@Morgo1229: Nem tudom neked milyen tapasztalataid vannak angol iskolakkal; en mikor angol nyelvtanari tanfolyamot vegeztem britekkel, mind megerositettek amit a ferjem mondott magarol miszerint nem tanultak nyelvtant, es a legtobben nem voltak tisztaban az olyan fogalmakkal mint fonev, ige stb. Ezek szerint a forrasok szerint: guinlist.wordpress.com/articles/what-grammar-should-be-taught-in-british-schools/, www.phon.ucl.ac.uk/home/dick/kal/history.htm, nemreg dontott ugy a kormany hogy ujra fognak nyelvtant tanitani valamilyen formaban, hosszabb kihagyas utan. Ha neked kozelebbi infod van, esetleg megoszthatnad velunk.

Muscari 2014.07.08. 00:11:36

@Mirjam2: Mondjuk az is erdekes, hogy olyan muvek szulettek evszazadokkal ezelott mint a Kama Szutra, Anangaranga vagy az Illatos kert. Nem tudom, vajon ezek mennyire voltak nepszeru olvasmanyok. Egyaltalan hany ember tudott akkoriban olvasni, vajon valojaban ezek kinek irodtak?

Lehet, hogy holnap majd utananezek, mert elkezdett erdekelni a dolog de most leragad a szemem...

M. Péter 2014.07.08. 00:11:55

@Mirjam2: Nem arról van szó, hogy beszéd közben állandóan erre a szabályra gondoljon, de ha ezt tudja, akkor kétség esetén el tudja dönteni, hogy mi a helyes, és új szavak többes számát is tudja képezni, nem kell mindegyiket külön megtanulnia.

Más példa: spanyolban a kötőmód jelen idejét a kijelentő mód jelen idő E/1-ből képezzük 5 kivételtől eltekintve, a kötőmód múlt idejét mindig a kijelentő mód múlt idő T/3-ből képezzük. Mi a jobb, ha a diák valahogy megtanulja ezeket a szabályokat, amelyekkel a kötőmód alakjait az általa már ismert kijelentő módból le tudja vezetni, vagy ha fölöslegesen szenved a rendhagyó igék kötőmódjának tanulásával? (A spanyolban a kötőmód nem egy egzotikus valami, hanem nagyon is használatosa a mindennapi beszédben , pl. feltételes mondatokban, B1 szintű vizsgához már kell.)

2014.07.08. 00:13:40

@Muscari: Ki mondta hogy nem jok a kepek? Nekem teljesen mindegy hogy jok vagy nem jok, egeszen masrol volt szo. Az indiai dombormuveknek vallasi jelentesuk van, ahogy mar Changgal megbeszeltuk. Egyebkent kar hogy Chang nem jott ma, mivel o tapasztalt nyelvtanarkent egy csomot hozza tudott volna szolni a mai temahoz. En a sajat nezeteimet csak vitainditonak szantam eredetileg, hiszen nemreg csoppentem bele a nyelvtanitasba es csak nagyon limitalt tapasztalataim vannak. Remelem elolvassa Chang valamikor es kijavit, biztosan irtam egy csomo hulyeseget...

2014.07.08. 00:16:24

@M. Péter: Megmondom oszinten, engem a spanyolos peldanal mar ott elvesztettel hogy kotomod meg egyes szam :). Nyilvan mindenki maskepp tanul, feltetelezem nekem azert is jon be jobban a kommunikativ modszert mert en ezzel tudok tanulni szemely szerint, szabalyok hallatan kikapcsol az agyam, bocs.

2014.07.08. 00:20:03

@Muscari: En ugy tudom hogy ezek eredetileg oralis tradiciok voltak es kesobb irtak le oket. Nyilvan nem baj hogy megemlitetted, nem panaszkodom, csak nem ertem milyen temahoz kapcsolodik ez most igy hirtelen?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 00:20:42

@Mirjam2: www.elemzeskozpont.hu/orgovanyi-takarek-binder-istvan-az-ugyfeleknek-beteteseknek-egyel

"a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.
Korábban Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szintén úgy nyilatkozott: minden kisbetétes hozzájut a pénzéhez, a takarékszövetkezetnek a május 31-i adatok szerint 28 ezer betétese volt."

2014.07.08. 00:22:14

@diggerdriver: Ebben alapvetoen van valami... Nem kapcsolodik a temahoz de az jutott eszembe a peldadrol, hogy nalunk tiz ev koruli fiuk is vezetnek mar autot, gyakran nagy 4x4-et! :)

2014.07.08. 00:26:04

@nezzazegfele: Koszi! Latom te is most jutottal odaig hogy vegigolvasd a mai kommenteket :)

2014.07.08. 00:29:39

@Sesamelmo: Ha esetleg erdekel reszletesebben ez a tema, szolj es atkuldok par tanulmanyt kommunikativ nyelvtanitas temaban - van amelyik arrol szol hogy miert nem mindig, mindenhol valik be :)

Muscari 2014.07.08. 00:32:59

@Mirjam2: ertem, es igazat is adom neked abban, hogy termeszetesen nem volt bevett szokas igy jarni ott, szaz evvel ezelott sem.
Erdekelne, hogy a hindu (az?) vallasban milyen jelentosege van ezeknek az erotikus jelenteknek, errol tudsz bovebbet?

Nyelvtanulas: a fiam szinte teljes egeszeben a Youtube-rol szedte fel az angoltudasat. Elmondasa szerint nezte a videot, ahol mondjuk egy telefont szerelnek, vagy Minecraft-oznak es a latottak alapjan megertette, ugy rakta ossze, hogy mirol beszelnek. O mondjuk diszlexias, nagyon ra van allva a hallas utani tanulasra. El voltam hulve, mikor kijott utanunk, en azt hittem, hogy alig tudja a nyelvet, erre tarsalog, telefonal stb.Az olvasas viszont gondot jelent.
En nem tudnam utana csinalni, nekem is kellett, hogy az alapokat elmagyarazzak.

Igy belegondolva, sok igazsag van abban, amit irsz, jogy a sok gyakorlassal majd megertem, de vannak olyan dolgok szerintem, amit el kell magyarazni.
Azt hogy magyarazod el, hogy pl. a won't vagy wouldn't olyat is jelent, hogy nem(volt) hajlando megcsinalni valamit. Vagyis hogyan erteted meg, hogy mirol van szo, ha nem magyarazod el? Tenyleg kivancsi vagyok.

Majd ha Chang felbukkan, ujra napirendre hozzuk a temat, en is kivancsi vagyok a velemenyere.
Az bizos, hogy en ugy tanultam, hogy rengeteget forditottunk, erre epult a konyv is joreszt, meg nyelvtani tesztek is voltak boven. A Blackbird-bol tanultam, nem tudom, hallottal-e rola, Kiraly Zoltan irta asszem.

Muscari 2014.07.08. 00:34:05

@Mirjam2: a pornografiarol jutott eszembe, tudom, kicsit elkalandoztam :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 00:38:31

@Mirjam2: Szívesen :)
Na ja, még eső előtt akartam palántázni. :)

---------------------------------------------------------
Ha már elnyomás...

Utolsó előtti szakasz:

hvg.hu/plazs/20140707_Rabszolgatartok_vagyunk_mi_mind

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 00:40:45

@Mirjam2: Légyszi nekem is küldd el, köszönöm. :)

@Muscari: De jó ötlet ez csajszikámnak! Köszi :)

M. Péter 2014.07.08. 00:41:20

@zöldeketbeszélek: Az olaszban nem tudom, hogy hogy van, de a spanyolban a folyamatos múlt lényege az, hogy nem befejezett cselekvés. Ebben benne van az éppen folyamatban levő és a rendszeres, ismételt cselekvés is, de a folyamatos múlt feltételes módnak is megfelelhet, és éppen az egyszerű múlt ellentétét jelenti, hogy a cselekvés nem történt meg, ezt jóval a felsőfokú vizsga letétele után tanultam meg.

Pl. a querer (akarni) ige egyszerű múlt ideje, quise, azt jelenti, hogy valamit akartam csinálni, és meg is próbáltam, míg a folyamatos múlt, quería, azt, hogy szerettem volna, vagy szeretnék valamit; "tuve que ir a Madrid" (egyszerű múlt, Madridba kellett mennem, és el is mentem), "tenía que ir a Madrid" (folyamatos múlt, Madridba kellett volna mennem, csak közbejött valami, így a kötelezettség nem lett befejezett, vagy Madridba kellene mennem a jelenben).

Muscari 2014.07.08. 00:49:43

@nezzazegfele: o, hat nagyon szivesen. Olyan dolgot keressetek, ami erdekli, te is nezhetsz mondjuk videot arrol, hogy hogyan kell novenyeket atultetni vagy hasonlok. Ezek laikusoknak keszulnek, egyszeruen magyaraznak el olyan dolgokat, amiket te mar ismersz, igy meg tudod tanulni az egyes kifejezesek angol megfelelojet.
Ugyan ez fozos videoval, viszonylag egyszeru kajakkal, jol be lehet azonositani, hogy mi micsoda, a targyakat es az igeket is.

Nincs olyan tema, amit ne talalnal meg a Youtube-on, szeriintem is nagyon hasznos lehet.

pappito · http://pappito.com 2014.07.08. 01:02:29

google streetview a royal caribbean hajón: www.royalcaribbean.co.uk/google-street-view-cruise-ship/?cid=UKRCIVanity_RoyalView_070714_1

a már nem is annyira kövér madarat biztos érdekli :)

skye8 2014.07.08. 01:04:51

tetszett az iras, de ettol az orszagtol viszolygok.
50 fokos melegben kenyszeriteni a noket hogy tetotol talpig beburkolozzanak...orulet. a ferfiakra is vonatkoznak ezek az abszurd szabalyok?

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 04:54:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: alagutépitők. Vagy legalabbis alagutepito multtal rendelkező emberek. Mostanában jössz?

@Mirjam2: a berlitzben volt a vegen "vizsga". Irasbeli. Meg is voltunk mind lepodve, hogy jeeee ezt tudni illene? De persze mind atmentunk, nemi tanari segitseggel.....
Azt hiszem az a baj, hogy nem tanárok tanitanak, hanem arab anyanyelvűek es nincs mogotte tul sok koncepcio. Talán majd egyszer találunk valakit.

@skye8: igen, a pasik is ilyenben vannak, csak feherben. Az, higy kenyszeritve vannak-e se biztos. Sokan mondjak, hogy a pasikat nem erdekli miben vannak, a nok csinaljak maguknak ezt az egeszet. De akarhogy is! Nincs meleguk. Bent vannak, ahol megy a legkondi es 18 fok van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.08. 06:50:30

@Mirjam2:
Bocsánat nem agresszív írásnak szántam inkább nyomatékosnak.
Semmiféle olyan szándék nem volt bennem .
Tényleg bocsánat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.08. 07:24:47

@Sesamelmo: Ahhh, értem, köszi.

" Mostanában jössz?"

Nem, majd csak évekkel később. Az olajiparban szinte elkerülhetetlen, hogy legalább egy kis időre az ember ne forduljon meg a Közel-Keleten. :) A térségből pedig nekem leginkább Katar és az Egyesült Arab Emirátusok tűnik az európai mentalitáshoz legközelebbinek, de ez elöbbiben hangsúlyosabb az olaj. :)

Bár valami megmagyarázhatatlan okból én még Azerbajdzsánnal is szimpatizálok. :) Talán a csodaszép tájai miatt. Vagy a bakui Flame Towers miatt? Nem tudom. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.08. 08:12:42

@M. Péter: Az olaszban is használják a folyamatos múltat, illetve annak kötőmódját a lehetetlen feltétel kifejezésénél, pld. Se avesse studiato sarei stato piú fortunato. Ha tanultál volna, több szerencséd lenne (mondjuk a munkakeresésben...)
Mi jócskán a középfok előtt tanultuk a feltételes szerkezeteket, nem mondom, hogy kenem-vágom, de tetszik. A tanárunk szerint középfokra minden nyelvtant tudni kell, a felsőfok csak a kifejezés gazdagságában, a nagyobb szókincsben, a gördülékenységben több, mint a középfok.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 08:19:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: szerintem Baku jo hely. Oda akartunk menni sielni, de nem jott ossze. Remenykedem benne, hogy talan a nyaron egy hetvegere elmegyunk. Csodaszepnek tunik.

Szerintem Katar sokmindenben jobb, mint UAE. Meg "artatlan". Vannak termeszetes tengerpartok, nem epult mindenhova szalloda. biznak egymasban az emberek... De persze odaat minden kaphato, jarhatok shortban...

jewel79bp 2014.07.08. 08:52:46

@Sesamelmo: nekem az a benyomásom, hogy ehhez a világhoz kell egyfajta elfogadó mentalitás, ami úgy tűnik, neked is van... Képes vagy belenyugodni dolgokba, én nem lennék. Írod pl a külföldi munkások kiszolgáltatott helyzetét - én képtelen lennék rá, hogy ezt ne jegyezzem meg a főnökeimnek, ne próbáljak számukra igazságosabb helyzetet teremteni... Írtad azt is, hogy bizonyos iskolákban nem fogadták el, hogy koedukált csoportbsn akartok tanulni. Ezek számomra olyan dolgok, ami miatt képtelen lennék ott maradni abban az országban. Ez nem csak gazdasági függés, ez mentalitásbeli kérdés. Számomra furcsa, hogy egy európai ezt önként és dalolva elfogadja.

2014.07.08. 09:20:07

@Muscari: Hogy neked mik jutnak eszedbe a pornografiarol... :)

2014.07.08. 09:22:08

@diggerdriver: Ez nagyon kedves toled, semmi gond, szerintem tulreagaltam tegnap, kicsit razos napom volt. Egyebkent nem tudtam hogy Jokai irt pornot! :)

2014.07.08. 09:31:51

@Sesamelmo: Igen az nem eleg ha csak beszeli a nyelvet valaki, tanitani is kell tudni, illetve minel kevesbe felkeszult a tanar, annal fontosabb szerintem a konyv / munkafuzet minosege. Igazan jo tanarok akar konyv nelkul is tudnak hatekonyan tanitani, en peldaul nem tudnek. Meg vagyok lepodve hogy a Berlitzben felvesznek teljesen 'amator' tanarokat, bar oszinten szolva hallottam mar par furcsa dolgot arrol a nyelviskolarol.

Egyebkent meglepodtem hogy nalatok van ingyenes arab nyelvtanfolyam; nalunk nincs, es a vendegmunkasok jo resze nem is tud arabul. Raadasul nalunk hivatalosan tilos magantanarkent dolgozni; ugy hallottam hogy vannak arabtanarok akik megis vallalnak magantanitvanyokat, es altalaban 100 riyalt kernek orankent, ez eleg sok plusz meg utazasi koltseg es macera, csak akkor eri meg ha nagyon eltokelt vagy. En nem vagyok :), de sok sikert neked, remelem talalsz egy jobb tanart. Egyebkent a helyedben Skype-on probalkoznek, ma mar rengetegen adnak nyelvorakat Skype-on keresztul.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 09:35:30

@jewel79bp: x tanár nem vállalt koedukált csoportot, Y meg igen. Mentünk Y-hoz, ezen nem akadunk fent. Felesleges.

A munkások nem tőlem függnek, de még csak nem is a főnökeimtől. Nem lesz nekik se jobb, se rosszabb, ha nem vagyok itt. Ahogy attól sem lesz se jobb, se rosszabb, hogy te nem jössz ide. Valószinű, hogy te is veszel ruhákat, amiket kizsákmányolt emberek varrtak, iszol kv-t es teat, amit nehez sorsu emberek szedtek stb. Lehetőségeinkhez képest kedvesek és emberiek vagyunk velük, mert nekem ez a természetes, amitől elképzelhető, hogy ők is jobban erzik magukat. Ha ez a dolog annyira bánt téged, otthonról is harcolhatsz értük, amnesty international , vörös kereszt...... fogadnak önkénteseket.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 09:42:33

@Mirjam2: A muszlim kozpontban a kisiskolasok konyvet hasznaltuk, nem is tanultunk meg irni. A Berlitz tovbi nyelvkonyve szerintem tok jo, csak az arab 30 eves es a tanarnonk sem volt eltokelt. A haramdik pasinal se jegyzet, se konyv, csak csevegtunk.
Szeretnek tudni arabul, de mar nem vagyok eleg elszant a tanulashoz. Sajnalom az eddig belefektetett penzt es energiat.

A muszlim kozpont csinlja az ingyeneset, de szerintem alig valaki kepes ott megtanulni. Itt is ekorul van 100-150 rial (fejenkent) a maganora, nem tilos, de altalaban te mesz hozzajuk, vagy kozelben lakot valasztasz. A mi "lakotelepunkon" is van egy no, aki a barataimat tanitja, talan meg nala megprobaljuk majd nyar utan.

De tenyleg nem volna sok haszna a mindennapi eletben, egy ket ugyintezes menne gyorsabbul csupan.

Ennike (DK) 2014.07.08. 10:10:56

@Mirjam2: teljesen egyetertek, en igy tanultam meg danul, utalok magolni, szabalyokat megtanulni, nekem az altalad vazolt nyelvtanulas a nyero, nem is volt tudatos, es igy tanultam meg nagyon hamar.

Ennike (DK) 2014.07.08. 10:34:40

@Sesamelmo: koszi a posztot, nagyon tanulsagos, csak most tudtam elolvasni, RESPECT neked, hogy nokent, ott igy helyt tudtal allni, es nekunk bemutatni egy ismeretlen, nehezen hozzaferheto vilagot.

2014.07.08. 11:09:23

@Sesamelmo: Majdnem valaszoltam neki, de orulok hogy te megtetted, teljesen egyetertek... +1.

2014.07.08. 11:15:58

@Sesamelmo: Kisiskolasoknak szant konyvet vagy 30 evvel ezelott irt konyvet hasznalni felnotteknek nagyon-nagyon rossz megoldas, annal mar csak az lehet rosszabb ha nincs egyaltalan konyv, ilyen formaban szerintem teljesen remenytelen.

Velem egyszer tortent meg hogy kezdo csoportom volt, tobb mint 20 fo akik bemutatkozni sem tudtak angolul es az elso oran nem volt konyvunk, tudod ilyen laza stilusban adta elo az adminisztrator hogy 'majd kesobb lesz konyv, tanarno, csak kezdjen el tanitani' ja es nincs a teremben tabla. Akkor mondtam, hogy amig nem tesznek at egy osztalyterembe es nincs mindenki elott konyv, addig nem kezdjuk el az orat, bocs. Lett hirtelen tabla is, konyv is :). Pedig az adminisztrator nem beszelt angolul csak arabul, de megis megertette mikor mutogattam a falra meg lobogtattam egy konyvet es raztam a fejemet hogy 'no whiteboard, no book, no lesson' :). Ennyit arrol hogy mennyire hasznos az arab - angolul is megertetem magam ha nagyon akarom :)))

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 11:16:01

@Mirjam2: gondolkoztam, hogy megéri-e belemenni ebbe a vitába.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 11:16:31

még nem olvastam semmit, csak a tevéket látom :-)
ötven fok meg rémálmaimban se legyen.

jewel79bp 2014.07.08. 11:22:38

@Sesamelmo: persze, igazad van. Én csak leírtam, hogy nekem miért nem szimpatikus ez az egész. Amellett meg igen, lehetőségemhez mérten pont támogatok ilyen szervezeteket, önkéntesként dolgozom egy menhelyen, stb. Szerintem a világ akkor megy egy jobb irányba, ha fellépünk a kizsákmányolás elken, és ha magunk választhatunk, nem leszünk a rendszer cinkosai. Egy országváltásnál, új lakóhely kiválasztásánál számomra ez elsődleges szempont, hogy valami jobb felé haladjak, ne visszafelé... Gondolom, érted, mit szeretnék mondani ;) nem közekedésből mondom ezt, egyszerűen csak mások a szempontjaink...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:10:52

@Mirjam2: bocs, tevegelni voltam, csak kicsit kaptam napszúrást meg ájultam el, de legalább nem le a tevéről, ez is valami.
nem írtál hülyeséget, de szerintem annyival árnyaltabb a kép, hogy sokféle tanuló van, már tízévesek között is, aki szövegel és összeszedi valahogy a szabályokat és tojik bele mindenbe, meg olyan is, aki görcsöl, nem szeret hibázni, és megnyugszik és végre rend lesz a fejében attól, hogy mondjuk a magánhangzók előtt an van, a mássalhangzó előtt a mint névelő mármint, vagy a rövid mellékneveknél -er, -est a fokozás, a hosszúaknál more, most. a legtöbb ember szerintem szeret magától is rájönni a szabályokra, mondjuk egy rakás példából, és nagyon örül magának olyankor. gyerekek pláne. ez nem azt jelenti szerintem sem, hogy akkor szabály megvan, ennyi, akkor már tudják is. ettől utána még nagyon lehet nyomatni a kommunikatív módszereket, először a kontrolláltabb, utána a szabadabb gyakorlatokat, de szerintem valami egyszerűsített szinten nagyon röviden fel kell állítni a szabályokat általában. nagyon függ persze minden a szinttől, kortól, meg hogy beszél-e már más idegen nyelveket, és miket. német után bárki szerintem sokkal könnyebben lenyomja az angolt, mint elsőre.
ja és szerb barátnőm jutott eszembe, d emondjuk mondhatnám a thai diákokat is, egyik nyelvben sincsenek névelők. a gyerekek mégis valahogy összeszedik, megtanulják, használják majd, mint az anyanyelvükön bármit. de egy ilyen teljesne idegen, új koncepciót egy felnőtt legalább egy rövid magyarázat nélkül szerintem soha az életben fel nem fog. legalább hogy nagyjából mi ez, annyit. és akkor utána lehet tolni a kommunikatívgyakorlatokat, ha a tanuló már sejti legalább, miről van szó. (nem tudom, az arab mennyire különbözik az angoltól alapvető nyelvtani jelenségekben, azt tudom barátnőmtől, hogy ő fiúkkal lógott gyerekkorában, unokatesókkal, és ezért fiúként ragoz igét, főnevet, akármit, minden mást, a mai napig is szegény, arabul.)
de szerintem ugyanarról beszélünk, ugyanazt csináljuk, csak valamiért az a benyomásom, hogy a poroszos drillezés az, amitől mindketten hidegrázást kapnánk.
most nem fogok tudni többet írni vagy válaszolni, mert lassan megy a vonat, bocs, ez is nagyon kutyafuttában.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:15:09

@Mirjam2: ha tanulnál most spanyolul, akkor mit szeretnél, hogy 3 perc alatt valaki elmondja nagyjából, mi is az a kötőmód úgy nagyjából, vagy majd rájössz egy év alatt magadtól? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:17:45

@Muscari: Blackbirdből én is tanítottam egy évig. az pont a Rigó utcai nyelvvizsga felkészítésre van kitalálva. pont arra, hogy fordítsál, nyomd azokat a feldartípusokat. a célnak nagyon jó könyv, azt begyakorolja, ami a vizsgára kell, de hát tudjuk, hogy nem igazán a szakma csúcsa maga a vizsga....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:19:54

@skye8: 50 fkban MUSZÁJ beburkolózni tetőtől talpig, különben ott fősz meg. csak az a baj, hog ya feketét erőltetik. persze a pasiknak kijár a fehér. nem véletlenül takarják be ők is magukat amikor kint vannak a napon.

2014.07.08. 12:25:47

@Chang Yai: Igen, nekunk is ezt tanitottak hogy eloszor felvezeted a temat, a tanulo vegye magatol eszre az uj nyelvtani elemet, aztan fedezze fel magatol a szabalyokat, aztan kontrollalt, felig kontrollalt majd szabad gyakorlatok stb... Nekem a gond itt eddig az volt, hogy sok diak frusztralt lesz es ugy erzi idot vesztegetunk az elso szakaszban. Nagyon nem akarjak maguknak felfedezni a szabalyokat, hanem azt akarjak hogy a tanar azzal kezdje az egeszet hogy all a tablanal es magyaraz.

Kompromisszumos megoldaskent azt csinalom hogy megis felvezetem, hadd vegyek paran eszre az uj nyelvtani elemet ha erre fogekonyak, majd elkezdem magyarazni a 'szabalyokat', aztan atterunk a gyakorlatokra es ilyenkor probalok minel tobb 'student talk time'-ot belevinni az oraba. Persze az olyanokat mint hogy comparatives, superlatives azt elmagyarazom, tablazattal meg mindennel, hogy mikor '-est' vagy 'most' stb., szerintem is igy a legkonnyebb, foleg hogy ez tenyleg egy logikus rendszer es alig vannak kivetelek.

Foleg magasabb szinteken probalok minel tobb szerepjatekot, csoportmunkat, diakok altal keszitett prezentaciot hasznalni hogy inkabb ok beszeljenek az oran es ne en.

Morgo1229 2014.07.08. 12:28:19

@Mirjam2: 10 eves a fiam.. Az angol tantterv szerint tanulnak.

www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/244218/English_Appendix_2_-_Vocabulary_grammar_and_punctuation.pdf

Egyik nap volt hazi ez: synonym, antonym, homonym. Szavak voltak felsorolva es meg kellett mondani, hogy mi melyik. Hat meg kellett neznem nekem is pedig nekem ezeket tudnom kene....
Szerintem a fonev, melleknev, ige dolgokon tul voltak elozo evekben. De ahogy elnezem azert a spelling korul forog a vilag. Es az ahhoz kapcsolodo nyelvtanbol.

2014.07.08. 12:29:54

@Chang Yai: Nekem szemely szerint nem jon be az hogy szabalyokat magyaraz valaki, magamtol szeretek rajonni, inkabb hibasan beszelek az elejen. Azt szeretem ahogy 'kibontakozik' a nyelv, az elejen van ez a kaosz amibol nem ertek semmit es fokozatosan egyre tobb ertelme van, stb. De ez en vagyok. Abban sem nagyon hiszek hogy nyelvet jol meg lehet tanulni gyorsan; a legtobb embernek hosszu ido kell ahhoz hogy magabiztos tudasa legyen. De abban teljesen igazad van hogy minden tanulo mas, tanitas soran meg kell probalni figyelembe venni a kulonbozo igenyeket.

skye8 2014.07.08. 12:32:52

@Sesamelmo: sorry ezt nem ertem - kotelezo-e vagy sem a bokaig ero ruhazat?attol fuggetlenul hogy bent dolgozol vagy kint ...

2014.07.08. 12:33:04

@Morgo1229: Nem tudom megnezted-e a linkeket amiket kuldtem, ott leirjak hogy a 90-es evektol kezdtek megint bevezetni nyelvtant, elotte sokaig nem volt. A ferjem es a velem egykoru brit emberek akikkel errol beszeltem nem tanultak nyelvtant. Nem vettem eszre hogy a ferjemnek pl. hatranya szarmazott volna ebbol az elmult tobb mint 40 evben :)

2014.07.08. 12:37:48

@Chang Yai: Igy van, bar en mar odaig jutottam hogy az se erdekelne ha pink lenne a ruha narancssarga csikokkal, a problema viszont az hogy alatta normalis utcai ruhat kell viselni es erre kell extran feltenni a muszalas fekete zsakot 50 fokban, plusz meg neheziteskent fejkendo es arc-eltakaras, aztan probalj meg nem megfulladni :). Viszont leeges ellen kivalo viselet.

Nyilvan ez nalunk van, ugy tudom sehol mashol nem kotelezo ezt a cuccot hordani, kiveve ha a csaladod vagy te szuksegesnek erzed (es eleg sok csalad erzi szuksegesnek, lattam noket ilyen szerelesben Varanasitol elkezdve mindenhol).

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 12:39:56

@skye8: nem, nem kotelezo a bokaig ero ruhazat. labszarkozepig ero nadragban vagyok eppen, hatarozottan kilog a bokam. Szaudiban kotelezo beburkolni magad.
Az arabok többsége abajában és thobaban van. A többiek meg érzésük szerint. Ajánlott a vállad és a térded eltakarni, de ha nem teszed, sem vetnek börtönbe.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:40:10

@Mirjam2: szerintem nagyon fontos, hogy mindenki más, annyi féle van a kreatív zsenitől a kockaagyú programozóig, mindenkinek más jön be, mindenkinek mástól fog hirtelen összeállni a kép, mondjuk.
ha az általam tanult nyelven van valami teljesen új koncepció, mint pl bizonyos nyelveken (tán arabul is?) van az egyes és a többes mellett kettesszám is, akkor én azt szeretném, hogy ezt a tényt valaki ezt mondja el nekem két mondatban, hívja fel rá a figyelmemet, és akkor onnan kisakkozom a részleteket. te meg felfedezni szeretsz. ja, fontos, hogy ezt tudjuk magunkról, hogy mi válik be nekünk, ne erőltessünk magunkra olyat, ami nem megy. szerintem sokaknak ezzel is bajuk van, hogy nem igazán tudják még, hogy mi fog nekik beválni.

2014.07.08. 12:42:30

@Chang Yai: Bocs de te mit tudsz errol hogy most, illetve az elozo generaciokban, tanitottak-e nyelvtant brit iskolarendszer szerint? Tegnap felmerult ez... Az en ferjem illetve azok a britek akikkel egyutt vegeztem a CELTA-t egyaltalan nem tanultak iskolaban nyelvtant es az elejen azt sem tudtak mi a fonev, ige stb. De itt tobbek szerint ez lehetetlen es mindig is tanultak nyelvtant. En meg arrol talaltam cikkeket hogy evtizedekig nem tanultak, aztan kezdtek a 90-es evekben ujra bevezetni valami alapveto nyelvtani oktatast.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:42:43

@Mirjam2: tudom, hogy a részletek brutálisak, plusz hogy kötelező, ez megvan.
de alapból ötven fokban teljesen betakarni magad, az nem hülyeség, csak ezt akartam mondani, tényleg nem sikerült jól. bocs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.08. 12:44:03

és most tényleg lelépek, megkaptam a számlám, kicsekkol.
igazi határátkelés, egy figura, aki körbegyalogolta a földet. de a hold mióta bolygó?!
nol.hu/kultura/a-kovetkezo-bolygo-a-hold-lesz-1472823

adg 2014.07.08. 12:48:35

@blackhair-lady: Igen, meglepoen jol hozza lehet szokni a meleg paras idohoz. A hidegben nem vagyok biztos en sem. Amikor a kanadai szekcio irogatta, hogy minusz huszon fokok vannak napok ota, akkor szinte ereztem a csontjaimban. :)

A kolbasz tema nalunk ugy van, hogy nem szabad behozni, es ha megtalaljak nalad, tobb ezer dollaros buntetes lehet erte. De adnak a repulon egy Incoming Passenger Card vagy micsoda nevu kartyat, es azon van egy lista. (gyogyszertol a magokon keresztul a sporteszkozokig) Ha van nalad olyan cucc, ami a listan van, akkor be kell jelolni, es ugy nem lehet semmi gond. A vamos megkerdi mi az, aztan eldonti, hogy behozhatod-e vagy sem. Ilyen nincs az USA-ba tarto gepeken?

2014.07.08. 12:49:00

@Chang Yai: Igen, en kimondottan elvezem azt hogy eloszor nem ertem es fokozatosan rajovok, angolul is pont igy tanultam. Pl. itt azzal szoktam jatszani hogy probalom, neha hetekig, kitalalni egy gyakran hallott arab szo jelenteset kulonbozo helyzetekbol. Siman megkerdezhetnem mit jelent de ugy nem erdekelne. Persze az egeszen mas helyzet ha gyorsan meg kell tanulnod egy nyelvet egy bizonyos szinten mert pl. nyelvvizsgara vagy munkahoz kell.

Ahogy mondod, kulonbozo emberek kulonbozo modszerekkel tanulnak. Engem az orosz-oktatas riasztott el, ott volt az hogy szabalyokat tanitottak meg szavakat kellett magolni stb., semmit nem is tanultam meg oroszul 4 ev alatt. Szamomra ez ertelmezhetetlen hogy van egy sor szo aminek meg kell tanulni a jelenteset es kesz. En csak ugy tudok uj szavakat tanulni ha kotni lehet valamihez, egy szituaciohoz stb.

Morgo1229 2014.07.08. 12:52:29

@Mirjam2: jol van majd interjuvolok itt embereket. Vannak itt "oregebb" britek.

2014.07.08. 12:53:56

@Chang Yai: Egyaltalan nem kritizalni akartalak, inkabb csak kinomban rohogtem a sajat helyzetemen, bocs!! :) Azzal egyetertek hogy 40 fok felett a legjobb megoldas, foleg vilagosabb boru embereknek, ha hosszu lepelben vannak, nem veletlenul fejlodott ki itt ez a viselet. Egyebkent a nok regi viselete nagyon szep es praktikus is, majdnem ugyanolyan mint a ferfiake csak sotetebb es gyonyoruen himzett. Sajnos ma mar senki nem hordja az utcan, csak az idosebb nok hazon belul.

Morgo1229 2014.07.08. 13:18:13

@Mirjam2: o.k.
I have a sample !
Szoval a kolleganom 56 eves (angol). Azt mondja, o tanult mindenfele ilyesmit es szerinte nagyon hasznos volt. Viszont, ugy tudja, hogy az ot koveto evekben hamarosan megszunt a nyelvtan-tanitas.
A gyerekei, akik mindketten egyetemistak most, szinten nem tanultak egyatalan nyelvtant a suliban. Kolleganom szerint ez gondot okozott a gyerekeinek termeszetesen az idegennyelv tanulasban. Mert ertelemszeruen nem ertetettek a fogalmakat es a magyarazatokat. De azt mondta, hogy gyorsan bepotolták.

2014.07.08. 13:42:02

@Morgo1229: Koszi az infot. A ferjem megtanult meg az angolon kivul egy idegen nyelvet folyekonyan ezeknek a fogalmaknak az ismerete nelkul, de ahogy fentebb megbeszeltuk, mindenki maskepp tanul es van akinek hasznos a nyelvtan. Engem is az lepett meg a tanfolyamon hogy azok akik meg azt sem tudtak az elso napon mi az a fonev, siman atmentek a nyelvtani teszten par het mulva (igaz en kiemelkedoen magas pontszamot kaptam, hala annak hogy tanultam annak idejen magyar nyelvtant :)).

2014.07.08. 13:59:47

@Mirjam2:

"problema viszont az hogy alatta normalis utcai ruhat kell viselni"

??
Miért kell?
Ellenőrzi valaki, hogy nem vagy-e bikiniben?
Vagy arra gondolsz, hogy ha pl. a munkahelyedre mész, és ott leveszed a zsákot, kell valami normális ruha is?

2014.07.08. 14:05:57

@Th's child: Eszre lehet venni ha nincs alatta egyaltalan ruha, pl ha felemeled a lepel szegelyet es nincs alatta semmi. Ha rajonnek, pl. baleset soran, letartoztathatnak. Olvastam egy esetrol hogy ket no csak abayaban ult egy kavezoban, es a korulottuk ulo nok eszrevettek es hivtak a rendorseget akik letartoztattak oket.

2014.07.08. 14:07:25

@Mirjam2:

Hát, nem viccelnek ezek. Ész megáll. :)

2014.07.08. 14:12:14

@Th's child: Ja es pl. munkahelyen dresscode van, hosszu szoknyat es minimum rovid ujju bluzt kell viselni. Ezert irigylem a pasikat, akiken csak a jo kis kenyelmes feher lepel van es semmi mas... Es az arcukat sem kell takarniuk. Ja es munkahelyen kivul a pasik azt hordanak amit akarnak, siman kozlekedhetnek rovidnadragban es atleta-trikoban, fedetlen fejjel, ha akarnak. Persze a vallasosak nem igy oltozkodnek.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 14:36:13

@Mirjam2: itt egy csomo no szuperszuk ruhat hord az abaya alatt es persze magassarkut. :) de lattam mar szoke not, trening ruhat viselni az abaya alatt.
A Fulopkek a legviccesebbek, ok szinte mind alacsonyak es magassarkuban jarnak dolgozni meg ugy alatalaban mindenhova. De nem mindegyikojuk tud benne menni, igy adodnak mokas helyzetek amikor helyetvaltoztatnak.

2014.07.08. 14:44:31

@Sesamelmo: Itt is nagyon divatos cuccokat hordanak sokan, es imadjak a magassarkut, sot a platform-cipo nagy divat. Ez utobbi meg praktikus is, mivel az abayanak elvileg nagyon hosszunak kell lenni hogy feltetlenul takarja a bokadat, es platform-cipovel kombinalva el lehet erni hogy lehetoleg ne ess hasra es megse latsszon ki a bokad. Nekem mindegy hogy ki mit hord, de ket reteg ruha - ebbol egy muszalas lepel - szerintem kicsit tulzas 40 foknal magasabb homersekleten, nem igazan praktikus, de nem panaszkodom, csak mondom...

blackhairlady 2014.07.08. 16:34:28

@Mirjam2: No de azt belathatod, hogy aki pl. ki szeretne menni kulfoldre dolgozni, es van X honapja, hogy felkeszuljon ugy ahogy a nyelvbol, az nem pont arra vagyik, hogy felfedezze lassacskan a nyelvet. Meg alatalaban, anyelvorak nagyon durva arakon erhetoek el, mindenki haladni szeretne es nem felfedezni.
A nyelvtan oktatashoz, tegnap megkertem a ferjem, hogy kerdezze meg az angol munkatarsat, tanult-e. Azt mondta, hogy igen, English writing neven szerepelt a tantargy, es spelling, grammer volt vegyesen, illetve kulonbozo essek, levelek, stb felepitese. Kb a 30-as evei vegen jarhat az uriember.
Azt irod, hohgy a 90-es evek vegetol kezdtek elujbol, az azert mar 20-24 ev am.

blackhairlady 2014.07.08. 16:35:17

@adg [Au, Darwin]: De van ilyen papir, de sose, mertem bevallana zat a par szal kolbit:))))))))) Na majd legkozelebb:DDD

2014.07.08. 17:25:15

@blackhair-lady: Biztosan van olyan iskola ahol tanitanak / tanitottak, en azt tudom hogy szemelyesen ismerek eleg sok embert UK-ben akik nem tanultak esszet irni, nem tanultak semmi nyelvtant. De tenyleg nem kell nekem elhinni, az is lehet hogy kitalalom, vagy ok hazudtak nekem mind, a ferjemet meg az egyetemi csoporttarsaimat is beleertve.

Ertem hogy ha surgosen kulfoldon akarsz dolgozni akkor eroltetni kell a szabalyokat meg minden, de akiket en tanitok pl. ott nem ez a helyzet es idealis esetben, iskolaban, nem kell rohanni, inkabb a stabil nyelvtudas a cel es a legtobb embernek ehhez evek kellenek. Egy atlagember nem tud egy uj nyelvet par honap vagy akar egy ev alatt jol, magabiztosan elsajatitani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.08. 17:37:26

@Sesamelmo:
A teve tetejen valami robothajcsar van? Ez nagyon beteg! :)

blackhairlady 2014.07.08. 18:03:21

@Mirjam2: Nem mondtam, hogy hazudtal, csak a ketsegemet fejeztem ki. Akkor, amikor te azt irtad, hogy nem tanitanak nyelvtant az angol iskolakban. Nem azt irtad, hogy volt ido amikor nem tanitottak (ugye, az a franya nyelvtan). Utana mar iertad, hogy a 90-es evektol ez kezd visszaterni, vagyis most mar tanitanak.
Bar nem tudom, hogy van-e orszagos tanterv Angliaban, pl. itt az USAban allamonkent valtozik, nincs egyseges orszagos kerettanterv mint Magyarorszagon.

DieNanny CH 2014.07.08. 18:16:45

@Der echte Weinachtsmann:

Keresztfiamnál is felmerült a gyanú, hogy azért nem beszél, mert nem hall rendesen. Ennek csak az mondott ellent, mikor az utcán menve hirtelen felkapta a fejét, és mutogatott felfelé, hogy jön egy repülő. - Amit mi kb 2 perccel később meg is hallottunk... :-)

blackhairlady 2014.07.08. 18:20:55

@DieNanny [SZ,CH]: Azert lehet, hogy erdemes lenne egy vizsgalatot kerni(BERA), mert a nagyothalloknal is van kulonbseg, hogy milyen frekvenciaju, hangmagassagu (mely vagy magas) hangokat nem hallanak tisztan. ez akadalyozhatja a beszed fejlodeset is. Jobb felesleges vizsagalaton tul esni mint utolag ostorozno magunkatm hogy miert nem eroskodtem, hogy igenis szukseges (sok ilyen szulovel talakoztam az elmult 14 evben).

2014.07.08. 18:27:31

@blackhair-lady: Nem tudtam hogy ilyen reszleteiben erdekel teged a kerdes (engem nem szoval nem tudom a reszleteket), azt tudom hogy talalkoztam nemreg 25 ev alatti britekkel akik nem tanultak nyelvtant. Azt akartam mondani az eredeti kommentemmel hogy boldog es teljes eletet lehet elni nyelvtan tanulasa nelkul, es pl. angolul is kivaloan es helyesen lehet beszelni anelkul hogy nyelvtant tanulnal (es nemcsak akkor ha az angol az anyanyelved; en felnottkent tanultam angolt Angliaban, es akkor hallottam eloszor azokat a kifejezeseket hogy 'article, noun, verb, auxiliary verb' stb. amikor elkezdtem a gyorstalpalo angoltanari tanfolyamomat. Ennek ellenere nyelvtani hibak nelkul beszeltem angolul. De nyilvan mindenki mas es biztosan vannak sokan akiknek segit a nyelvtan a tanulasban.

blackhairlady 2014.07.08. 18:33:32

@Mirjam2: Nem erdekel annyira melyen a kerdes, csak fennakadtam azon a mondatodon, hogy az angol iskolakban nincs nyelvtan, ami szamomra tobb mint erdekes, ilyet meg nem hallottam. Ezert erdeklodtem melyebben.
Persze, hogy lehet elni nyelvtan tudas nelkul is, Magyarorszagon is sokan teszik ezt, pedig van nyelvtanora. Csak meglepo szamomra, ennyi.
Azert en orulok, hogy tudom mit jelent az alany, mit az allitmany, es milyen jelzokkel tehetem szebbe, erdekesebbe egy irasomat.
De mint szoktuk volt irni (na ilyen nyelvtant nem tanitanak az iskolaban:D), ettol szep es szines a vilag. Masok vagyunk, kulonbozunk, masok a prioritasaink.

2014.07.08. 18:47:09

@blackhair-lady: Hat most mar en is nagyon orulok hogy tanultam, mivel nagyban megkonnyiti a nyelvtanari munkat, de ha egesz veletlenul nem kezdtem volna bele ebbe a karrierbe akkor soha nem tunt volna fel ha nem tudnam mi a melleknev stb. :).

DieNanny CH 2014.07.08. 18:55:44

@blackhair-lady:

Volt vizsgálaton, semmi gond, most már 5,5 éves.
Annyira jól hall, hogy mikor a mentőállomásról elindul egy mentő, meg tudja mondani, hogy a régi típusú, vagy az új szirénázik... (Igaz, már magzatként is ezt hallgatta, lévén apukája mentős.)

blackhairlady 2014.07.08. 19:17:38

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor jo, ez a lenyeg! En azert ha ilyet hallok szeretem felhivni a figyelmet a lehetosegekre, ne hogy keso legyen:)
Aztan majd az anyanyelv utan johet a tobbi idegen nyelv elsajatitasa is:)

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 19:21:46

@Kövérmadár [swe]: az egy robotzsoké. A multkori poszt után kérdezte valaki, azért tértem ki erre megint. Irtam is, hogy tilos zsokekat hasznalni (nem hagytak oket megnoni, hizni.... De szerintem ez nem arab jellegzetesseg) es ezert most mar ez a masina van rajtuk. A hajto megy a palya mellett autoval es taviranyitoval paskolja a teve popojat, hogy gyorsabban menjen. A nezok meg a hajtok mogott mennek autoval, mert lelato nincsen. Huuu de nehez ezt leirni.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 19:23:56

@Kövérmadár [swe]: fentrol az otodik kepen ket pasi tartja a kezeben a robotzsoket.

Sesamelmo (Q) 2014.07.08. 19:26:20

@Mirjam2: teged konnyen elfogadtak, mint angol tanart? Itt jobban szeretik az anyanyelvi angolokat. De nemreg futottam ossze egy gimis osztalytarsammal, aki azota angol tanar lett, kivetel van, csak az angolok elveznek elsobbseget.

M. Péter 2014.07.08. 19:36:29

@blackhair-lady: Angliának, Walesnek, Skóciának és Észak-Írországnak is megvan a saját kerettanterve.

M. Péter 2014.07.08. 20:06:59

@Mirjam2: Azt nem hiszem, hogy ne tanultak volna fogalmazni, mert ez még a GCSE English-ben is van.

Muscari 2014.07.08. 21:36:04

@Mirjam2: szia, nekem van egy idos angol ismerosom, o biztosan tudja a szofajokat, mert raszolt egy masik ismerosre, amikor az a "howe are you" kerdesre azt felelte "I`m good". Raszolt, hogy az nem helyes, mert adjective-et hasznalt. Vicces volt.

Muscari 2014.07.08. 21:45:06

@Mirjam2: az oroszban szerintem muszaj megtanulni a nemek szerinti vegzodeseket es azok ragozasat. Persze ezt is ki lehet talalni, de ott egyertelmuek a szabalyok. Tudod, ok ugy mondjak az "en piros csizmamnak" hogy "enyemnek pirosnak csizmanak"

Ez minden nemnel kulonbozo, meg minden eset es a tobbes szam is. Viszont, ha ezt megtanultad, onnan kezdve az orosz tanulas mar majdnem hogy csak a szotanulasrol szol.

En valamikor eleg jol tudtam, egyszer talan ujra nekikezdek. A ferjem szerint sokkal konnyebb magas szinten megtanulni, mint az angolt.

Muscari 2014.07.08. 21:51:47

@DieNanny [SZ,CH]: Svajcban az apa hordja ki a gyereket?

Bocs, ezt nem tudtam kihagyni ;-)

morsels (törölt) 2014.07.08. 22:18:42

Azert kivancsi lennek, hogy ki mennyi ido alatt tanulta meg ugy az idegen nyelvet, hogy magabiztos volt. Vagy legalabbis mar nem azon aggodott, hogy valamit rosszul mond. Vagy hogy felt felvenni a telefont. Vagy hogy gondolkodnia kellett amikor valaki a boltban, munkahelyen kerdezte. Hogy nem csak ertette a filmet amit nezett mondjuk, hanem tudott rola osszefoglalot is adni.
Vagy peldaul el tudott meselni egy vicces tortenetet ugy, hogy nevettek rajta.

En kocka vagyok, nehezen tanultam. Talan 7-8 evre tennem azt, amikor mar nem volt bennem szorongas, vagy legalabbis a legtobb szituacioban nem. Es meg akkor sem tudtam jol (mondjuk most sem)

M. Péter 2014.07.08. 23:11:37

@Muscari: Utólag végiggondolva szerintem az orosz a legnehezebb nyelv, amelyet valaha is tanultam. A főnév- és az igeragozásra is van kb. 50 minta, a hangsúly meg 7-féleképpen ugrálhat a ragozás közben, és ez utóbbira nincs szabály, hanem csak meg kell tanulni, és a hangsúlyt rendes szövegben nem is jelölik.

2014.07.09. 09:28:01

@M. Péter: Akkor ne hidd el. En tudom hogy egyetemen az elso evben az elso esszet visszadobtak tobb brit csoporttarsamnak mert azt sem tudtak hogy reszekre kell bontani, kell tartalomjegyzek, hivatkozas stb. A ferjem sem tanulta ezt iskolaban. De felolem te azt hiszel amit akarsz.

2014.07.09. 09:29:45

@Sesamelmo: Nem tudjak hogy nem vagyok angol. Marmint a diakok es a fonokeim.

2014.07.09. 09:33:05

@Sesamelmo: Az volt a kozel-keleti jellegzetesseg, hogy szegeny azsiai csaladoktol 'vettek' kiskoru fiukat akiket aztan a sivatagban tartottak elzarva taborokban, eheztettek, bantalmaztak oket, nem jarhattak iskolaba, sokan megserultek / meghaltak a versenyek soran, es ha tuleltek es elertek egy bizonyos kort, kitettek oket penz nelkul, iskolai vegzettseg nelkul az utcara. Ezert van helyettuk robotzsoke.

2014.07.09. 09:36:17

@Muscari: Olvasd el Morgo kommetjet ezzel kapcsolatban ha erdekel, o elmagyarazza a korosztalyok kozotti kulonbseget. Lasd fentebb. Tenyleg nem gondoltam volna hogy ebbol ekkora 'botrany' lesz itt :), reszemrol le van zarva az ugy, en tudom hogy egy csomo brit akit ismerek nem tanult nyelvtant, ha ti nem hiszitek el az engem oszinten szolva nem erdekel.

2014.07.09. 09:38:08

@Muscari: En olyan modszerrel, amivel minket tanitottak, szaz ev alatt sem tanultam volna meg oroszul vagy barmilyen mas nyelven mivel nekem nem mukodik ez a szabalymagyarazos, szotanulasos modszer.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 10:43:54

@Mirjam2: nem tudják? hihi ez vicces.
nem tudtam ennyire a zsokékról, köszi. Csak annyit, amit irtam.

fura, hogy a pont a nyelvtanulásos rész lett az irasbol ennyire kibeszélve, nem erre tippeltem. De igen, tovirol hegyire megvitattuk a temat.

2014.07.09. 11:33:36

@Sesamelmo: Meg torteneteket is szoktam nekik meselni a gyerekkoromrol a videki Angliaban! :) Mindent a diakok szorakoztatasaert. Bar oszinten szolva ma mar nincs egy ilyen eles hatarvonal angolok es nem angolok kozott, pl. az itteni brit kolleganoim kozul egy van aki feher es 'angol' de neki a szulei Bulgariabol vandoroltak ki Angliaba, a masik britnek a szulei Eritreabol, a harmadik brit felig angol felig arab, a negyedik brit 14 eves koraban koltozott Jordaniabol Angliaba stb., szoval en sem vagyok sokkal kevesbe 'angol' mint a csapat tobbi resze. Ma mar Londonban, ahol 15 evet eltem, a feher angolok mindenkeppen kisebbseget alkotnak.

Zsokekrol: azt te sem gondoltad komolyan hogy a sajat gyerekeiknek tettek tonkre az eletet ezzel? :))) Arra ott vannak a rabszolgak... Nemzetkozi emberi jogi szervezetek evekig kampanyoltak amig vegre bevezettek a gepeket a gyerekek helyett. Most mar csak az epitkezesekre kene pl. kitalalni valamit hogy ne fiatal nepali pasik haljanak meg szivinfarktusban a tuzo napon.

Elnezest hogy elvittem a beszelgetest a nyelvtanulas iranyaba, szerintem az en hibam, fogalmam sem volt hogy ennyi komment lesz errol. Remelem nem banod! Tenyleg nagyon jo posztot irtal es sok mas erdekes is volt benne a nyelvtanulas mellett. En szemely szerint okultam az itteni kommentekbol es ezentul empatikusabban fogok hozzaallni azokhoz akik folyton szabalyokat akarnak tanulni :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 19:05:45

@Mirjam2: nem igazán gondolkoztam a zsokékon. Jo, azt gondoltam, hogy nem a sajat gyerekeiket ultettek oda. Mondták, hogy bajok , gepek vannak már. Ok. De nem tudtam, hogy ekkora viszhangja volt a dolognak, nem olvastam utána.

Örülök, hogy megvitattuk. Valtozott kicsit az en hozzáállásom is. Ha egyszer ujrakezdem az arabot, majd szolok.

2014.07.09. 19:19:06

@Sesamelmo: 'Mondták, hogy bajok, gepek vannak már.'

'Biiig muskila, Madam'? :)))

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 20:19:39

@Mirjam2: jol van na :))))))))) es utalom, hogy Madam vagyok. Folyton a piroshazas madamokra aszocialok.

nem kopasz 2015.11.14. 07:49:19

Legutóbb hat hónapot voltam kint Dohában. Mit mondjak nagyon nagyon más mint Európa. Igen nyáron, dehogy tavasztól késő őszig dönget a forróság és az agyonhűtött irodák, éttermek, taxik. Este 9 után kezd kellemes lenni az idő, de az ugymond elviselhető az hajnali 2-3 tól van. Irogatnak hőmérsékleteket, az zsebemben lévő pici laseres hőmérőm -a munka miatt kellett- reggel 10 felé simán 43-45 c mért. Mindegy is. A munkát heti 6 munkanap, és a péntek a "vasárnap" megfizetik. A túlórát nem igazán. A kőkemény fizikai munkát a sötétebb bőrű vendégmunkások hatalmas tömege végzi -valóban bagóért- napi 100 QRL és 5-6 Rial kajapénz jobb esetben.De vannak és jönnek nagy családot tartanak el.
folyt ha érdekel titeket

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása