oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 06. 06:49,  Határátkelős számvetések 314 komment

2014. július 06. 06:49 Határátkelő

Határátkelős számvetések

Úgy alakult, hogy a napokban két olyan posztba is belefutottam, amely (különböző okoknál fogva ugyan), de lezár egy-egy korszakot. Az első Gixx írása, melyben számot vet müncheni első félévével, aztán Veve zárt le egy 10 hónapos xianningi korszakot. A heti harmadik poszt pedig fantasztikus gyümölcsökről és zöldségekről szól egyenesen Izraelből.

München.JPG

Kezdjük tehát Németországgal, ahol Gixxnek (a München dosszié blog szerzőjének) telt el az első fél éve, ennek kapcsán vont gyorsmérleget, ebből adok közre pár érdekesebb részletet.

„Fél éve, hogy elkezdtem dolgozni egy müncheni cégnél. És mivel Németországban pont fél év a hivatalos próbaidő, és még mindig itt vagyok, azt hiszem, büszkén jelenthetem ki, hogy megütöm a német mércét. Lehet, hogy ez alapjában véve semmiség a világ számára, de nekem nagyon is sokat jelet. Főleg az önbecsülésemnek.

Munka

A munka csodálatos. Nem is attól, amit csinálok, mert weblapokat programozni mindenhol nagyjából ugyanúgy kell, hanem a tartalom, a környezet és a munkatársak miatt. (...)

Nagyon sokféle emberrel találkozni itt, és mindenki a végletekig barátságos, és ez a (szerintem őszinte) attitűd az egész cégre kihat. Egy pillanatig se érzem azt az állandóan sunyiskodós, helyezkedős, érdekszférázós, politizálós magatartást, amit a korábbi munkahelyeimen.

Igazi kommunikációra törekszik mindenki, hogy menjen a munka. Nincs egymásra újjal mutogatás se. Itt csapatmunka folyik egy olyan szinten, ahogy azt Magyarországon sose tapasztaltam.

Lakás

Igen, ez egy különös sztori, két lakáskeresést ölel fel, és mind a két alkalommal hihetetlen szerencse árán sikerült elérnem a kitűzött céljaimat.

Első alkalommal az volt a célom, hogy legyen a fejem felett fedél, a lehető legolcsóbb áron, hogy lehetőségem legyen megfelelő mennyiségű összeget felhalmozni egy rendes albérletre. (...)

A második alkalommal akkor kezdtem lakást keresni, amikor márciusban a kínai srác bejelentette, hogy Olaszországba költözik és felmondja a szerződést a főbérlőnél. És mivel és a sráccal szerződtem és nem a főbérlővel, ezért nekem is mennem kell.

Ha időben szól, akkor még tudtam volna jelezni a főbérlőnél, hogy maradnék, de mire ezt megtehettem, már volt jelentkező a lakásra és le is szerződtek. Mint utólag kiderült, jobban jártam így, de ezt akkor még nem tudhattam.

Élet

Az élet Németországban, de különösképpen a bajor régióban, azon belül is kifejezetten Münchenben és környékén elég drága. A mai napig van, hogy beleesek abba a hibába, hogy az árakat átszámolom forintra, és ilyenkor elborzadok az eredményen.

Pedig mindenki azt mondja, és most már én magam is azt tanácsolom, hogy ezt ne csináljuk. MINDIG csak és kizárólag a saját fizetésünkhöz képest mérjük az árakat, és ne ahhoz, hogy Magyarországon mennyi az annyi. (...)

Honvágy

Ezen sokat szoktam gondolkozni, és rendszerint próbálok objektíven hozzá állni a témához. Bevallom, nem mindig sikerül. Még mindig túl nagy bennem a csalódottság és a harag az elmúlt évek viszontagságai miatt, sőt legnagyobb sajnálatomra a kárörvendés is felütötte a fejét, amióta kint vagyok, de ezeknek igyekszek sose hangot adni. Mert szégyellem, hogy így érzek. Egyáltalán nem kellene így éreznem. De csak idő kérdése, hogy szeretettel és büszkeséggel gondoljak vissza Magyarországra.

Konklúzió

Ennek a fél évnek a tanulsága számomra az, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy kijöttem. Nem bánkódok azon, hogy miért nem jöttem korábban. Oké, néha azért egy kicsit mégiscsak, de aztán mindig rájövök, hogy az elmúlt évek nehézségei nélkül nem biztos, hogy eléggé tudnám értékelni azt, amibe most itt belekezdtem, sőt lehet, hogy belekezdeni sem sikerült volna.”

Ezek természetesen szokás szerint csak rövid részletek voltak a posztból, a teljes írást ide kattintva tudjátok elolvasni.

Xianning 10 hónap után

Számvetést készített egyik kedvenc blogom szerzője, Veve is, aki Xianning városát hagyta maga mögött 10 hónap után. Lássuk, milyennek látja ezt az időszakot!

Xianning.jpg

„Kevés kivételtől eltekintve a kínai városok nem túl szépek, ez könnyedén kijelenthető. A kivitelezések erősen chabuduo módon zajlanak, így még a leggusztusosabb építmények is elég hamar lerohadnak, ráadásul a kínaiaknak mintha lenne egy különleges, hetedik érzéke ahhoz, hogy elcsúfítsanak mindent. A legmodernebb házakon is sokat ront, ha beköltöznek, s aztán a maguk ízlésére formálják.

Xianning nem különbözik az átlagtól, nem igazán szép hely. A város határában lévő Qianshan hegyet leszámítva a táj sík, természeti szépségekben nem bővelkedik. (...)

A kínai viszonylatban kicsi méret miatt nagyjából könnyen áttekinthető és bejárható, s a forgalom is elviselhető, dugók ritkán fordulnak elő. Wuhanhoz képest a levegő is üde, s növényzetben sincs hiány. (...)

Nem különösebben szerettem meg Xianninget. Ez talán lejött az évközi írásaimból is. Kétségtelen, hogy amíg Fengjiebe bármikor visszamennék, addig Xianningből ez az egy év bőven több volt, mint elég.

(...)

Az étellel sem voltam igazán kibékülve. Fengjie után az itteni ízek erős visszaeséssel értek fel, bár azok számára megváltást is jelenthetnek, akik nem bírják az erős kajákat.

Hubei gasztronómiája sem vészesen rossz - én leginkább átlagosnak nevezném. A déli, délkeleti part édeskés konyhájához képest mindenképp nagyságrendekkel jobb, de Szecsuán vagy Hunan markáns ízeivel nem ér fel.

Ahhoz elég nagy a város, hogy szórakozásra legyen lehetőség. A tipikus kínai KTV mellett, amit szerintem talán még az egészen miniatűr településeken is találni, Xianningben akad több európai értelemben vett bár, iszogatós-táncolós hely, s még sztriptízbár is. A nappali időszakra számtalan kávézó, ilyen-olyan beülős hely épült, egyik-másik teljesen hangulatos, s megüt bármilyen európai nívót.

Xianningi tíz hónapom azért nem nevezhető rossznak, de azt el kell ismernem, hogy ehhez igazán nem sokban járult hozzá maga a városka, mi több, ez utóbbi inkább egyike volt a negatív faktoroknak. Oké, ha nagyon őszinte akarok lenni, Fengjie után esélytelen volt. Első kínai helyszínnek valószínűleg kiválóan megfelel, a kötelező egzotikumot hozza.

Ezzel együtt, Xianningben nem hiszem, hogy valaha még egyszer megfordulok majd.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, természetesen mindenkit bíztatok, hogy tegye is meg.

Izraeli gyümölcskosár

Ha nyár, akkor gyümölcsszezon, úgyhogy a mai utolsó ajánlott írás kicsit lazább lesz, ugyanakkor nagyon ínycsiklandó. A Mishpaha blog írt az izraeli gyümölcskínálatról és pár képet is mutat róla.

gyümölcs_1.jpg

„Még itt-ott találni szedret, de ez már vagy másfél hónapja leérett igazából mifelénk. Néhány hete volt sokunk nagy kedvencének, a licsinek a szezonja, ami otthon sem ismeretlen gyümölcs hála a nagy szupermarketek globális gyümölcsbeszerzéseinek.

A kibuc szomszédságában méretes licsi ültetvények vannak, ami elég csábító (az már kevésbé volt ilyen élvezetes, hogy szezonban napokon át automata csősz durrogtatott éjjel-nappal). (...)

Nálunk már javában érik a szőlő, a szomszéd ház mellett van egy elvadult tőke, amin remek nagy fürtökben lóg az édes gyümölcs, arra járunk rá. Ahhoz képest, hogy a játszótér mellett van, rajtunk kívül senki sem szemezget belőle, pedig a boltban aranyáron lehet kapni.

gyümölcs 2.jpg

Már készülünk a mangó szezonra, ami ugyancsak jófajta csemege. Ha szerencsénk van, akkor augusztus közepén még belefutunk a család nagy kedvencébe, a „primőr” gránátalmába is - ebből tucatnyi fa nő a kibucban.”

Akit érdekelnek további részletek és képek, az kattintson ide, és olvassa el az eredeti bejegyzést!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Izrael Németország Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr936475239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2014.07.06. 08:25:16

Jó mind a három.

München még ráadásul szép is.
Hát, Veve, remélem, a következő választásod jobb lesz!
Licsit nagyon szeretem! De itt eléggé drága.

nyuszigonosz 2014.07.06. 08:43:01

Jók a kiválasztott részletek.
A legjobban a müncheni tetszik.

NIKI LAURA 2014.07.06. 09:04:25

Off
..ha mar Munchen,allitolag A.Hitler nem is nemet volt...ki gondolta volna..sogor,Osztrak!
On

firg_firg 2014.07.06. 09:10:26

1) az ember meg forintban gondolkozik es a kinti arakat szamolja at forintra es elszornyed hogy minden milyen draga
2) hozzaszoksz a kinti arakhoz, kialakul hogy mi sok vagy keves a kinti fizuhoz kepest
3) hazalatogatva a magyar arakat szamolod at kinti currency-re es csodalkozol hogy otthon minden milyen olcso

Fel ev utan meg boven 1)ben voltam, 3)at elerni volt vagy 4-5 ev

firg_firg 2014.07.06. 09:12:08

@firg_firg: vagy epp milyen draga otthon... A fasza Magyar AFAmiatt

NIKI LAURA 2014.07.06. 09:18:11

@nyuszigonosz(D): ja,ja...azt tudtam,hogy valahol a hatar mellett szuletett,de azt nem,hogy az Osztak - Magyar Monarchia feloli reszen...tul keppen akkori "mi foldunkon"..

nyuszigonosz 2014.07.06. 09:20:21

@NIKI LAURA: Igen, osztrák volt, de az osztrákok siettek nagyon ezt elfelejteni.

arncht 2014.07.06. 09:30:21

haha, hat ezen jot derultem... web es detto hasonlo tapasztalat :) ha ausztriaban jelentkezem vhova, kuldenek egy olyan feladatot, a leendo munkammal kapcsolatos problemat kell megoldani (pl geotagging, ha terkepekkel kapcsolatos webet fejlesztenek). lehet a konkret apival nincs tapasztalatom, de nemi dokumentacio utan meg tudom oldani a problemat otthonrol nyugalomban. mo? kuldenek egy olyan semmihez sem kotheto elmeleti feladatsort, amivel utoljara egyetemen talalkoztam soksok evvel ezelott. idore persze.

***

A feladatok rendszerint érdekes, ötletes és jó feladatok voltak, amikben ki tudtam bontakozni, bele tudtam vinni egy kis rafinériát, fantáziát, és megmutathattam, hogy milyen kódot adok ki a kezemből. ...

Itthon ellenben én csak olyanokkal találkoztam, ahol tipikusan az egyetemi ZH-kat idéző, halála szivatás a cél: teljesen életszerűtlen feladatok, soha nem használt funkciók, és “Mi lesz a kimenete?” típusú szösszenetekre kérdeznek rá, amire szerintem minden programozó ugyanazt tenné: begépelné és megnézné, mi lesz a kimenete, és nem pedig fejben fejtegetné vissza a bugyuta kódokat. Persze ezeknek is van hasznuk, de nem az álláskereséskor, hanem az iskolában. Ja és mindezt időre, 90 vagy 120 perc alatt. Hát köszi.

Herr Géza 2014.07.06. 10:06:44

Na itt is Good Morning !!!
OFF.
Mit szóltatok a holland meccs végéhez ? Kapuscsere a tizenegyesek elött....
Itt Oliver Kahn az egyik társkommentátor, a haját tépte, amikor meglátta mit csinál a van Gaal.... És bejött neki. Ez különbözteti meg a zsenit a szimplán jó edzötöl...
Mondjuk, ha kiestek volna ezek után, akkor a maestro valószínüleg önkéntes számüzetésbe vonulhatott volna, így meg a továbbiaktól függetlenül már istenként mehet majd haza.
ON.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.06. 10:14:43

@Herr Géza:
Mindössze a szív és a lélek hiányzott a holland válogatottból. Unalmasan, semmitmondóan játszottak. CR-nak jobban örültem volna, de igazából így sem rossz, a lényeg, hogy meglegyen a német - holland döntő :)

Herr Géza 2014.07.06. 10:41:04

@Kövérmadár [swe]: (alias Kolibri úr):
Igazából én is szarban voltam, mert a hollandok nekem régóta nagy kedvenceim, de CR meg baromira szimpatikus csapattá vált számomra ezen a VB-n. Na meg hajlamos is vagyok mindig a "kissebb" csapatnak szurkolni. Szóval akkor sem döltem volna a kardomba, ha ök mennek tovább....
A hollandoknál meg nem mondanám, hogy a szív+lélek hiányzott volna, mert anélkül nem lehet még a 120. percben is olyan örült tempóban támadni, ahogy tették. Csak a gólrúgás képessége, szerencséje, az az utolsó finesz hiányzott. De egy ilyen zseniálisan védekezö csapat ellen baromira nehéz is....

NIKI LAURA 2014.07.06. 10:48:15

Mega off
A joleti tarsadalom diszkret baja: megvitatni a VB -t,....de mi van a Kenyaban elo,ide i iro buvaroktato hazasparral?

Tegnap 29 embert lottek halomra egy kenyai strandon...mi lesz itt..

La Pantera 2014.07.06. 10:58:21

@nyuszigonosz(D): igen, meg mesterien eljátszották, hogy tulajdonképpen áldozatok voltak.

Herr Géza 2014.07.06. 11:03:27

@NIKI LAURA: Sorry, de miröl van szó? Nem hallottam semmit tegnapi merényletröl.... Tudsz valamit, amit mi nem?
Mellesleg a kenyai pár (sztem) rég nem jelentkezett errefelé, lehet, hogy már rég nincsenek is ott... Egyáltalán: hol volt a merénylet és hol voltak ök? (Mert Kenyában sem EGY strand van...)
Nem mellesleg: minden nap történik vmi véres a világban, olyan helyeken is, ahol vannak itteni bloggerek. Természetes, hogy aggódunk értük, de azért a világ nem állt meg.
Lelöhettek....

La Pantera 2014.07.06. 11:03:40

@DieNanny [SZ,CH]: Münchent nem nevezném szép városnak, lévén a bombázások miatt nagy része elpusztult és tele van a háború után összeütött kockaházakkal (az illeszkedő stílusra nem nagyon figyeltek), viszont nagyon élhető, tiszta, biztonságos (és jó drága is). A blogon bemutatott város, ahol a posztoló lakik, az Fürstenfeldbruck, München mellett van, tipikus "kiköltözős" városka.

Herr Géza 2014.07.06. 11:08:34

@NIKI LAURA: Ha meg már OFF: a mai elsö bejelentkezésed hogy jött ide? München=Hitler=osztrák? Na az volt a mega OFF.
Bocs a pármilliárd ember nevében is, akiket érdekel a foci VB.

Pernilla 2014.07.06. 11:13:55

@NIKI LAURA: @nyuszigonosz(D): "The Austrians are brilliant people. They made the world believe that Hitler was a German and Beethoven an Austrian." (Billy Wilder)

DieNanny CH 2014.07.06. 11:17:11

@NIKI LAURA: @Herr Géza:

Nemrég írtak egy posztot, hogy eljöttek onnét... Ha jól emlékszem...

**mimi** 2014.07.06. 11:17:31

tetszik...különösen a müncheni

Herr Géza 2014.07.06. 11:20:14

@NIKI LAURA: Oké, kösz a linket. Sajnos jellemzö, hogy ez itt már nem is hír... Mondjuk az viszont túlzás, hogy egy strandon történt volna, még a tengerhez közelebbi helyszín is több, mint öt km-re van a parttól... Ami persze a szomorú lényegen nem változtat...

morsels (törölt) 2014.07.06. 11:30:54

@Herr Géza:
Es mernel josolni, hogy kik fognak a dontobe jutni?

Herr Géza 2014.07.06. 11:47:26

@morsels: Jósolni? Én tudom: brazil-holland döntö lesz !!! (Álmodik a nyomor ... :DDD)
Na akkor megint szarban leszek, hogy kinek is drukkoljak.....

nyuszigonosz 2014.07.06. 11:51:49

@Pernilla: Igen, erre gondoltam, mikor NikiLaurának válaszoltam, ezt szerettem volna írni, csak nem jutott eszembe, kitöl származik a mondás. :-)

Pernilla 2014.07.06. 12:01:40

@nyuszigonosz(D): egyébként lehet, hogy csak urban legend, hogy tőle származik. de a lényeg a mondanivaló :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 12:36:22

@Herr Géza: na mondjuk pont nem vagy kompetens az offolást témába, lévén napok óta csak offolsz a foci vb-vel.

morsels (törölt) 2014.07.06. 12:49:00

@Herr Géza:
:-)

Mondjuk a brazilok tenyleg most jatszottak eloszor ugy, hogy eselyesnek tuntek, viszont Thiego Silva es Neymar nem fog jatszani a nemetek ellen, szoval...
Abban sem vagyok biztos, hogy a hollandok megverik Argentinat. Az elso meccsuk ota nem nyujtanak igazan olyat.

Na mindegy, erdekes lesz, akarhogy is. Barmi lehet :-)

Mondjuk a hollandok nyerhetnenek mar egy vb-t, a negy kozul egyedul ok nem nyertek meg. Csak Robben irrital piszkosul :-)

firg_firg 2014.07.06. 13:22:27

@arncht: Van ahol az interju celja az alkalmas jelolt megtalalasa es van ahol az a cel, hogy megmutassak mekkora asz az interjuztato es mekkora inkompetens balfasz a jelentkezo.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 13:30:20

A müncheni poszt és a gyümölcsös is tetszik.
Valamit nem értek. Az albérlő adhat ki társbérletet Münchenben?
Vagy ezt a tulaj szabályozza le?

2014.07.06. 13:46:43

Sose voltam meg Izraelben, de a mediterran zoldsegpiacok... uramatyaaaam :D Imadom a zoldseget meg a gyumolcsot.... meg a formajukat, meg a szineiket, meg az illatukat... granatalma is... uristen... ahh, mennem kellene nyaralni mar tenyleg ugy igazan :D

Hari Seldon 2 2014.07.06. 13:52:25

@Herr Géza:
OK. Most már nyerjenek a hollandok. Illetve bárki csak ne a nagyfejű brazilok. Minden VB előtt ki vannak nevezve, hogy most is ők nyernek, meg a következőn is, stb... Miért mindig ők nyerjenek?

Herr Géza 2014.07.06. 13:55:08

@Babette.: Na nem többet, mint bárki más... Csak éppen ma olyan vetette a szememre,aki maga is offal indított, ráadásul milyennel... Nem ártana, ha összességében olvastad volna....

2014.07.06. 13:57:50

@Hari Seldon 2: :D Jajneee ne a hollandok.... Ezek kozul akik maradtak akkor mar inkabb a nemetek :D

Herr Géza 2014.07.06. 14:14:22

@morsels: Ilyenkor már sose számít, mi volt előtte... Robben irritál? Szerintem most olyan, mintha kicserélték volna. Most lett igazán csapatjátékos, láttad tegnap a 120. perc tájékán? Még az utolsó percben is kifutotta a belét is. Nekem inkább pozitív "csalódás"...

morsels (törölt) 2014.07.06. 14:23:29

@Herr Géza:
Ohh, jo jatekos, fantasztikus is sokszor (mondjuk a bal laban kivul nincs igazan mas, a jobb laba csak azert van, hogy de doljon el), de ahogy feldobja magat, elhasal, megjatsza, hogy bantottak...
Ha ezt nem csinalna, akkor tudnam ertekelni :-)

morsels (törölt) 2014.07.06. 14:24:12

@Herr Géza:
Mondjuk abban igazad van, hogy elotte meg csak csapatjatekos sem volt :-)

rezsöatya 2014.07.06. 14:26:35

@Pernilla:

" Az a baj az interneten terjedo idezetekkel, hogy nem tudjuk megallapitani, valodiak-e vagy sem"
/Petofi Sandor/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 14:29:47

"Még mindig túl nagy bennem a csalódottság és a harag az elmúlt évek viszontagságai miatt, sőt legnagyobb sajnálatomra a kárörvendés is felütötte a fejét, amióta kint vagyok, de ezeknek igyekszek sose hangot adni. Mert szégyellem, hogy így érzek. Egyáltalán nem kellene így éreznem. De csak idő kérdése, hogy szeretettel és büszkeséggel gondoljak vissza Magyarországra."

Ez nagyon érdekes gondolat. Vajon sokan viszonyulnak ilyen módon az 'óhazához'?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 14:30:44

@Babette.: Én észre sem vettem, olyan immúnis vagyok a focira :).

Hari Seldon 2 2014.07.06. 14:33:11

Egyébként mi is éppen mostanában gondoltuk végig az évünket. Pont egy éve májusban jöttünk ki állás interjúra. Szeptemberben kezdtünk, és most van folyamatban a költözésünk. majd írok róla egy hosszabbat. De a következő két hónapban annyi dolgunk van, hogy nem lesz időm rá. (Még hozzászólni is csak időnként tudok a témákhoz)

rezsöatya 2014.07.06. 14:33:21

@zöldeketbeszélek: eddig en is. De tegnap megneztem eletem elso meccsét (a kedvesem nagy focirajongo!) es tok erdekes volt!
:-)))

DieNanny CH 2014.07.06. 14:43:02

@zöldeketbeszélek:

Bevallom őszintén, nagyon halványan bennem is voltak ilyen gondolatok. Na, jó, a csírái. Vagyis még csak a sejtjei. Mert kárörvendeni nem szoktam...
Szóval, így még sosem gondoltam bele, de nálam volt.

morsels (törölt) 2014.07.06. 14:43:05

@zöldeketbeszélek:
En speciel nem.

Bar vannak, akik ujjal mutogatnak ram, akik viccet csinalnak belole, de en ott nottem fel. Ismerosek a parkok, utak, jatszoterek, az utak, ahol iskolaba jartam, ahol fociztam, ahova edzesekre jartam, ahol a lanyokkal talalkoztam.
Szinte minden sarok hordoz emleket.

Persze, valtozott sok minden es megis oly ismeros.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 14:45:54

@rezsöatya: Az előző vb-t végignéztük-izgultuk hármasban (párom és én, pici a pocakban). Meccsek előtt bekészítettük a zöld citromos-narancsos hideg limonádét, a pattogatott kukoricát és drukkoltunk a kedvenceinknek. De most már arra sem emlékszem, akkor ki volt az aranyérmes :))).

morsels (törölt) 2014.07.06. 14:47:23

@zöldeketbeszélek:
Viszont a mostani hataratlepok kozott sokan vannak, akik teljesen maskepp allnak az egeszhez. Es biztos nekik is igazuk van, mert hat az erzelmek mar csak ilyenek.

Ok mast latnak akkor, amikor evente 3-4-szer utaznak haza es mast latok en, aki 3-5 evente egyszer.

Es tudom azt is, hogy amit en irok, az nem szamit. Nincs jelentosege.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 14:48:05

@DieNanny [SZ,CH]: Tehát egy kis harag és csalódottság azért ott volt a szívedben...
Én itt és most érzem ezt, még a határt sem kellett átlépnem érte :S

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 14:50:10

@morsels: Hogyne lenne jelentősége. Szerintem te inkább látod a változásokat, mint azok, akik évente többször is hazajönnek. Mint a kisgyereknél, akinek a fejlődését a vele élők sokszor észre sem veszik, a távoli nagynéni meg rácsodálkozik karácsonykor, hogy mekkorát nőtt ez a gyerek :).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.06. 14:56:23

off

zseniálisak ezek a kelet német albérletárak:

www.immobilienscout24.de/expose/30522451

Komolyan mondom, kelet németországban érné meg a leginkább mekiznem. 250 euróért fasza lakásokat kaphatok már.Az 1000 eurós bérhez azért az nem rossz.

**mimi** 2014.07.06. 15:05:34

@morsels:
én a napokban jártam Uránvárosban, azon
a részen ahol felnőttem, és hasonló érzések, gondolatok kavarogtak bennem...pedig csak 8 km-re költöztem el ...

rezsöatya 2014.07.06. 15:07:07

@házelőtthinta: Na, vagj bele!

6,3 km-re tole van is egy McDonalds etterem. Bejarni sem lenne gond!

morsels (törölt) 2014.07.06. 15:18:42

@**mimi**:
Felmentunk a TV toronyba. Ami Pecs jellegzetessege, amivel a mai napig ugy vagyok, hogy ha latod a tornyot, akkor mar majdnem otthon vagy.

Valamikor a Misina teto egy kirandulo hely volt. Most mar lepukkant az egesz. Es probalnak kempinget csinalni, hisz a Mecsekben lehetne csinalni szinte barmit, de minden otlet hamvaba dol. Vagy az adojaba.

En viszont arra emlekszem, amikor a Domor kapunal meg volt a Vidampark, hogy volt uttoro vasut a Vidampark es az Allatkert kozott, meg hogy a domorkapuhoz jartunk futoedzesre.

Meg egy csomo ilyen dolog.
Nadehat kit erdekel ez itt. Marmint ezen a blogon. Itt hataratkelok vannak. Tobbnyire par evesek.

**mimi** 2014.07.06. 15:33:55

@morsels:
engem érdekel :)
A vidámparkot is bezárták, nem régen az állatkertet is, igaz azt felújítják.
Sajnos haldoklik ez a város...pedig nagyon szeretem...az én városom :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 15:37:20

@morsels: Ha ez egy technikád a kíváncsiságom felcsigázására, írd csak nyugodtan :). Ha meg nem az, hát...:(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 15:38:18

@**mimi**: Ez így, ebben a formában nem igaz. Bizonyos részek elhalnak, mások újra kihajtanak. Mint egy öreg bokornál.

**mimi** 2014.07.06. 15:39:44

@zöldeketbeszélek:
bárcsak igazad lenne!!!
én csak a haldoklást, vegetálást érzem benne...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 15:40:04

@morsels: Érdekelne, honnan olvassák a legtöbben ezt a blogot. Esetleg HÁ egy karácsonyi statisztikával meglephetné a nagyérdeműt :). Lehet, hogy tényleg meglepődnénk.

morsels (törölt) 2014.07.06. 15:40:52

@**mimi**:
Nekem ezek emlekek.
A balokany, ahova uszoedzesre jartam es vele szemben volt a kenyernyar, meg a Zsolnay.
A Tettye, a Mandulas, Siklos, Harkany, Orfu, Abaliget (ahol szinten voltam edzotaborban, a tavat futottok korbe kezdesnek), Magyarhertelend, meg a tobbi.

Emlekek. Csomo emlek.

Muscari 2014.07.06. 15:41:18

@morsels: hogyne lenne erdekes, hogy hogy latod a dolgokat. Hany eve mentel el? Mikor voltal otthon utoljara?
Azert is erdekes, mert esetleg mi is igy fogunk erezni tiz-husz ev mulva, ki tudja. Ha mar nem elnek majd a szuleink (remelem, ez meg jo sokara lesz, de anyosom mar 74 eves), akkor valszeg nagyon ritkan megyunk majd csak haza mi is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 15:41:30

@**mimi**: Külvárosban lakom. Itt látszik a fejlődés, Észak-Pesten is. Nem dübörgést mondok, csak amolyan szerény fejlődgetést.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 15:46:47

@Herr Géza: téged nem ment fel, hogy más is csinálja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 15:47:24

@zöldeketbeszélek: mi? nem veszed észre, hogy a kommentek 90%-át átugrod? nane.

DieNanny CH 2014.07.06. 15:50:32

@házelőtthinta:

Amit belinkeltél, ott pont 382 euro/hó, plusz áram.

Muscari 2014.07.06. 15:51:17

@zöldeketbeszélek: megkerhetnenk a HA-t, hogy tegye ki azokat a statisztikakat, ami Turchi is szerepeltet a blogjan, nekem az nagyon tetszik.

Hallod, kedves Hataratkelo, nem akarod megcsinalni? A terkep kulonosen tetszik, hogy hanyan latogatjak a blogot a vilag kulonbozo pontjairol.

DieNanny CH 2014.07.06. 15:52:12

@morsels:

Engem is érdekel. Nyugodtan írj ezekről! Gondolom bánt téged, ezért jegyezted meg...

**mimi** 2014.07.06. 15:52:37

@Muscari:
csatlakozom,. nekem is tetszik, jó lenne itt is látni!

morsels (törölt) 2014.07.06. 15:52:40

@Muscari:
24 eve es egy honapja voltam Pecsett.

Nekem emlekeim vannak. Onnan, ahol felnottem.
Persze, van ami nem tetszik, tudok en is talalni, amit kritizalhatok, meg irhatnam, hogy a 'magyarok birkak'.

Engem ennyi ido utan zavar az, hogy valaki azt irja, hogy a magyarok birkak.
Persze mi kozom hozza.

DieNanny CH 2014.07.06. 15:54:51

@zöldeketbeszélek: Jó lenne egy olyan, amit már egy másik blognál láttam, hogy mutatja, éppen honnan nézik, és van egy világtérkép, ahol országonként van egy kör, aztán minél nagyobb a kör, onnan annál többen nézik.
Ez a módszer tetszene. Merthát, miért várjunk karácsonyig?

morsels (törölt) 2014.07.06. 15:55:56

@DieNanny [SZ,CH]:
Miert bantana engem? :-)

Meseljek banyasznapokrol? :-)
Persze, lehet engem is cikizni, hisz nem vagyok budai ertelmiseg, csak uranvarosi proli.

Es itt is vannak tunemenyek. Csak ezek nem az enyemek. Pecs az enyem :-)

DieNanny CH 2014.07.06. 15:56:37

@Muscari:

Na, akkor az ő blogjánál láttam...

morsels (törölt) 2014.07.06. 15:59:20

@Muscari:
A felreertesek elkerulese vegett.
24 evvel ezelott koltoztem (koltoztunk) Kanadaba, egy honapja voltunk Pecsett.

Ezt meg lehetne varialni azzal, hogy a fiunk a roman baratnojevel volt velunk.

Muscari 2014.07.06. 15:59:53

@**mimi**: Pedig Pecs annyira jo hely. A lanyomnak el ott egy baratnoje, minden nyaron talalkoznak. Mi is voltunk lent par eve, vegigneztuk a nevezetessegeket, mondjuk a tevetorony pont kimaradt. Nagyon tetszik a hangulata, a setalo utca, a Szechenyi ter. Kulon kedvenceim a vastag torzsu fugefak, talan itt latni az orszagban egyedul ilyet.

Munkahely teren sajnos nem tudom, hogy mi a helyzet...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 16:01:45

soha nem voltam Pécsen. vagy Debrecenben, vagy Győrben, vagy Miskolcon. Szegeden tán fél napot osztálykirándulni, valami rémlik.
nem telt ilyenekre, mikor még otthon laktam :-(
holnap megyek tevegelni a sivatagba.
majd egyszer tán Pécset is megnézem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 16:04:08

@Muscari: ezt most úgy olvastam, hogy tevetorony. nem tévé :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 16:05:55

@Muscari: sajnos semmi jó. Hugi a gazdinfos diplomajaval sajnos kb szettarhatja a kezét ott.

DieNanny CH 2014.07.06. 16:07:12

@morsels:

Én sem vagyok budai értelmiség. Még csak fővárosi sem vagyok. Szüleim prolinak számítottak, nagyszüleim parasztok voltak.

Úgy értem, hogy a város romlása bánt téged.

(Amúgy ez is fura: a legtöbben, mikor Mo. után sóhajtoznak, Bp-t értik alatta. Én 4 évig ott koleszos voltam, de sosem szerettem. Mármint Bp-t. A koleszt igen!)

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:07:40

@Chang Yai:
Nekem sem telt.
Pecs ismeros, mert ott szulettem, ott nottem fel es ismerem a koveket, utcasarkot es a hepe-hupakat a jardakon. A jatszotereket, amiket mar benott a fu, a a hintakat, amik mar nincsenek. A magashaz, a tv hazak, az Aper laktanya, Marko tanya meg egy csomo kiskocsma, regi mozik, discok....

Debrecenben, Gyorben es Miskolcon voltam, mint ahogy Budapesten is, a Margitszigeten, de csak a sport miatt.

Muscari 2014.07.06. 16:08:52

@morsels: persze ennyi ido utan sok mindent maskepp latsz, ez termeszetes. Nincs benned mar indulat, csak nosztalgiazol, de ezzel nincs is semmi baj. En kimondottan orulok, hogy ilyen nezopont is felbukkan, nem csak a "hogyan talaljunk baratokat" vs "mi mennyibe kerul" c musor es hasonlok.

En a szulofalumat sosem szerettem, viszont nosztalgiaval gondolok Veszpremre, ahol kozepiskolas voltam. Meg azt is el tudnam kepzelni, hogy valamelyik kornyekbeli faluba koltozzek nyugdijas koromra.

2014.07.06. 16:10:33

@morsels: Ez egy erdekes tema amugy, marmint a lokalis emlekek, en azt gondoltam volna, hogy 24 ev utan az "otthon" mar csak a fejedben letezik ugy ahogyan emlekszel ra, mert maga a hely is megvaltozott ahhoz kepest ahogy utoljara lattad. Altalaban onnan szamoljak, hogy mikortol nem tartozol tobbe ahhoz a helyhez amire emlekszel, amikor mar nem ismered fel az utcakat vagy a helyszineket amikrol a fejedben elnek a kepek. Bizonyos helyszinekkel ez mar megtortent velem peldaul pedig nem is telt el 24 ev sot 10 se, viszont Pesti vagyok :D Viszont bizonyos helyszinek meg megmaradtak persze.

DieNanny CH 2014.07.06. 16:11:49

@Chang Yai:

Érdekes, én évekig csak Dunántúlon jártam. Merthogy a szülővárosom is ott van, minden rokonom a Duna mentén lakik/lakott. Egyszer voltam Szegeden, igaz, kistraktort mentünk venni.
2x meg Debreceni virágkarnevál, de már felnőtt koromban.
Ja, Szegeden voltam 10 évesen is, vállalati kirándulás keretében megnéztük a Jézus Krisztus szupersztárt. Reggel mentünk, valamikor hajnalban értünk haza. Osztálykiránduláson is Kecskemét 1x, aztán Pécs. Egyébként Balaton, Őrség.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 16:12:36

@morsels: olyan szomorú vagy ma :-(
ahol én felnőttem, szerencsére nem sokat változott azóta.
nem szeretem a változást, nagyon nem.
talán ezért is szeretek mindig új helyekre menni.
az én nagyapám is bányász volt, meg előtte a felmenői. Erdélyben, aztán Dorogon. de nekem ebből már csak néhány történet meg egy bányászlámpa jutott.

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:15:13

@DieNanny [SZ,CH]:
Romlott?
Ebben nem vagyok ennyire biztos.
Valtozott?
Az biztos :-)

Bezart az Uran es a szenybanya... gyarkorlatilag megszunt egy csomo munka es uj nemigen van. Van baj? Persze.

De en csak azt probaltam mondani, amit en erzek. Amikor a Balokanybol edsze utan kijottunk es az egyik srac anyukaja a kenyernyarban dolgozott. Odaalltunk a nagy ventillator ala a buszmegalloban, mert meleg levegot fujt, a srac meg hozott selejtes kenyeret az anyukajatol.
Mire felszalltunk a buszra, feher volt a hajunk a ventillator levegojetel, mert fujta ki a lisztet :-)
Elotte meg dobaltuk egyik kezuknbol a masikba a forro kenyeret.

Vagy amikor a tejboltba mentunk es fel liter kakaot melegitettek nekunk, amihez vettunk 3 kiflit.

Persze tudom, ezek mind rossz dolgok, komcsi vilag volt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 16:16:25

@Chang Yai: Azért ez is mennyire abszurd, nem? Mész tevegelni a sivatagba, de kimaradt a fél ország itthon... :) (keserédes mosoly) :)
Gyakorlaton mi bejártuk a főbb helyeket, ami bánt, hogy vinném a gyerekeimet és a férjemet, hogy megmutassam, és nincs rá lehetőségem. Pedig annyi mesélni valóm akadna...

**mimi** 2014.07.06. 16:16:31

@Muscari:
Nagyon szép hely, de valamikor itt volt élet, pezsegtek a minden napok, egyetemek, főiskolák, diákok, és voltak munkahelyek.
Ma is szép, hangulatos, de én azt érzem, hogy haldoklik, nincs lehetőség, nincs egy normális strand, a régi patinás Apolló mozi éppen hogy csak megmenekült a bezárástól, mintha kopnának el a régi értékek...
Lehet, hogy csak öregszem? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 16:17:51

@Babette.: Egyrészt nagyon gyorsan olvasok, másrészt először átfutom a kommenteket és kulcsszavakra 'szűrök', nem tudatosan. Egyszerűen ha egy szót meglátok, aminek a focihoz (vagy valami más, számomra tökéletesen érdektelen témához- mondjuk az informatikához) van köze, már ugrom is a következő kommenthez. Nem is nézem, hogy ki mit ír, ha a komment maga nem lépi át az ingerküszöbömet. Ezért nem tudtam, hogy Herr Géza napok óta 'focizik' :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 16:19:42

@morsels: Ezek az emlékek akkor is eltűnnénk, jobban mondva csak számodra léteznének, ha még most is ott élnél.

Egy hónapja tetszett Pécs, amikor visszalátogattál? Én 2009-ben voltam ott először és eddig utoljára, akkor még a belváros teljesen szét volt túrva, nagy felújítások voltak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 16:20:39

@nezzazegfele: Ezzel szoktam nyúzni a páromat. Hogy ne toszkán körútra áhítozzunk, amíg még Sopront, vagy Kőszeget, vagy Debrecent sem láttuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 16:22:22

@Muscari: És még jól is néz ki, a hasznossága mellett!

Quercus a favágó 2014.07.06. 16:22:34

@morsels:

Egyszer valaki(talán lexrex) írta, hogy akik a gengszterváltás előtt hagyták el az országot, azok a rendszerre haragudtak, akik utána, meg az országra. Ez utóbbit mondjuk nem értem.
Engem is irritál, mikor azt olvasom, hogy birka magyar. Főleg, mikor olyanoktól hallom, akik még egy pár éve itthon bégettek a nyájban. Ilyenkor bizsereg az ujjam a billentyűzeten, de visszafogom magam.

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:22:48

@Chang Yai: @mojyo:
Szomoru?
Nem vagyok szomoru :-)
Emlekeim vannak.

Egyebkent vicces, vagy, hogy te nem szereted a valtozast, mikozben beutazod tavol keletet... evente mashol vagy, aztan meg csak mesz :-)

A valtozas jo. Marmint jo is lehet.
Errol eszembe jut az, amikor a taxissal probaltam beszelgetni, hogy a pecsi Szechenyi teret felujitottak. Es hat fogalmam nem volt rola, hogy egy szellemet szabaditok ki a palackbol :-)
Teljsen ki volt akadva, hogy a 'varosaval' mit micsaltak... nekem tetszik, pedig hat en is a kofalon ultem (ami mar nincs meg) annak idejen, kozepiskolas koromban.

Persze a varos mar nem olyan, mint volt.

2014.07.06. 16:29:16

@morsels: Azt nem en mondtam, hogy szomoru :) Csak, hogy altalaban elmulik az az "otthon"-erzes, ha mar nem letezik az a helyszin amirol van egy hangulatkeped a fejedben. Ettol meg a valtozas nem feltetlenul rossz dolog, ezzel egyet lehet erteni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 16:33:38

@morsels: akkor jó, ha "csak" emlékezés.
nekem mondjuk még megvannak a gyerekkorom gesztenye- meg platánfái. alig változott valami. úgy könnyű.
persze hogy jó is lehet a változás. kifejezetten örültem pl, amikor Yangonban megcsinálták az útkereszteződésünkben a csatornázást és nem állt térdig a víz minden eső után :-)
általában egyébként lassan változnak a dolgok. ahova "hazamegyek", Chiang Mai, na ott a forgalom megsokszorozódása elképesztő. de pl a kedvenc kajáldáim még mindig ott vannak, ahol 12 éve.
ami még elképesztő, hogy azóta nem mentek fel a vonatjegyárak. mondjuk kb minden más igen.
engem kizökkent, kiakaszt sokszor, ha a dolgok már nem úgy vannak, mint megszoktam. akár ha a megszokás csak azt jelenti, hogy bizonyos dolog bizonyos módon működött, amikor két éve ott voltam három napot. nekem sokkal-sokkal könnyebb a semmiből szembesülni valami újjal. najó, kivéve ha az új dolog sokkal jobb, mint előtte, nemcsak más. pl mondjuk hogy a yangoni reptéren, bankokban stb is lehet pénzt váltani, nem kell a feketepiacon koslatni mindenféle fura kinétezű alakok után :-)

DieNanny CH 2014.07.06. 16:34:19

@morsels:

Mindez, amit leírtál, nem volt rossz dolog. Nálunk is volt kenyérgyár, szombat reggel hétkor már ráláttunk az előtte kígyózó sorra. És milyen finom kenyérillat szállt!
Ma már csak néhány betonoszlop emlékeztet a helyére.
Vagy volt egy abc, műanyag hullámos oldala volt, mindig abban bújkáltunk.
Leégett. Még az egyik ovisom 15 éves bátyja gyújtotta fel úgy 18 éve a haverjaival. A helyén most kis park van, de minden városlakónak az a Kék abc marad...

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:34:44

@QUERCUS:
En nem haragudtam a rendszerre.. vagyis nem azert jottunk el, mert a rendszerrrel volt bajom.
Nalam harom dolog jatszott a dontesben. Volt lehetosegem, tudtam, hogy a vilag (marmint az addig ismert magyar vilag) sokat fog valtozni es ha mar valtozik, akkor miert ne mashol probaljam ki magam es a harmadik dolog meg egy jo nagy kalandvagy volt, ami erosen osszefugg a masodikkal.

A birak magyart a mai napig nem szeretem hallani. Az teny, hogy ritkan jarok Magyarorszagon, de en birka magyarral nem talalkoztam. Nem olyan ertelemben, ahogy itt a blogon is hasznaljak. Az emberek probalnak megelni, mint barhol mashol a vilagban.

Es vannak nagyon jo tapasztalataim is. Az emberek mindentol fuggetlenul (a politikai helyzettol, egyebek) emberek. Van osszefogas is, van egymasra figyeles is, meg persze vannak negativ dolgok is, de szerintem a pozitiv a lenyeg. Meg mintha abbol tobb lenne. Vagy legalabbis nekem ugy tunt.

6 eve voltunk Tihanyban. Egy kisebb helyen, nem az 5 csillagos wellness cuccban es nagyon szimpatikus volt az egesz.

Es nem, a magyar nem birka. Dehat ki vagyok en, hogy egy csomo hataratkelovel vitatkozzak.
En csak nosztalgiazok.

DieNanny CH 2014.07.06. 16:37:16

@morsels:

Gondolom Chang a megszokott dolgok változásait nem szereti látni. Ezért utazik, hogy ne szokhasson meg semmit. Gondolom...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 16:37:24

@Muscari:
A charityben láttam az előbb. Szódásüveg.
15font

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:40:18

@mojyo:
Nadehat pont az a szep, hogy a helyek meg leteznek. Csak mar nem olyanok, nem azok, amik voltak :-)
A FEK a Kiraly utcaban, vagy a Park Mozi, ahol filmeket neztunk, szombat ejjel vagy Szonyi-Brody koncertet neztunk.

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:42:07

@Chang Yai:
Naigen, ha az uj dolog sokkal jobb, akkor nincs vita :-)

De emlekszel meg arra, hogy mennyire feltel attol, hogy mesz Magyarorszagra, mert hogy tejoisten, mi fog tortenni?

Aztan nem tortent igazabol semmi. Ugye.

Quercus a favágó 2014.07.06. 16:46:47

UFFFFFFF!!!!!!!

A foci, a vb nem érdekel, de........Elrajtolt a Tour. Angliából! Mondjuk ez sem érdekel, de egyrészt az asszony imádja(nálunk Ő a sportfelelős), másrészt bele szoktam nézni, mert engem a tájak viszont érdekelnek.
Naszóval. Állítólag több százezer, de inkább millió néző, és NEM ESIK AZ ESŐ!!!!
Meg fogom kedvelni Angliát.

És most folytatom az estebédet.

Muscari 2014.07.06. 16:48:06

@tildy[UK]: sajnos nem vagyok meglepve. Te jobban vagy mar? Mikor mentek haza?

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:48:11

@DieNanny [SZ,CH]:
Hat vegulis, ez is egy strategia :-)

En csak azt akartam mondani, hogy persze, en mar itt vagyok otthon, Kanadaban.
De van egy csomo emlekem es a mai napig szeretem a rantotthust. Nem ertem, hogy masoknak ezek miert jelentenek valamifele jelkepet. Marmint az, hogy aki rantott hust eszik, az nm illeszkedik be. Vagy valami ilyesmi.

Arrol nem is beszelve, hogy nemet nyelvteruleten (ausztria es nemetorszagban tapasztaltam, svajcot nem ismerem) a rantotthus alap :-)
Mint ahogy a csulok.

2014.07.06. 16:48:32

@morsels: Ertem, akkor jo, ha te igy fogod ezt fel, szerintem a legtobb ember nem igy van ezzel, hanem, ha az emlekeben levo keppel nem egyezik, akkor megszunik szamara a hely, es csak nosztalgia marad belole. Ezt nem en talaltam ki amugy, hanem egy Yi-Fu Tuan konyvben olvastam, orulok, hogy te vagy a kivetel :D

Muscari 2014.07.06. 16:49:39

@diggerdriver: melyikben? Erdekel a dolog, koszi.

DieNanny CH 2014.07.06. 16:55:49

@morsels:

Az ciki, hogy én osztrák kaja után sóhajtozom? Jelzi ez, hogy nem illeszkedtem be Svájcban? És ez azt is jelenti, hogy Mo-on sem vagyok beilleszkedve?
:-))))
Ja, a kaja az a töpörtyűs gombóc. A Sparban lehetett kapni. Savanyú káposztával isteni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 16:55:56

@Muscari: A KFC-vel srégen szemben az öregasszonynál.
Van alatta egy szép óra is de azt drágállottam 35fontért.

morsels (törölt) 2014.07.06. 16:58:41

@DieNanny [SZ,CH]:
Szerintem rossztol kerdezed :-)

En bizony rantotthus, zuza-sziv porkolt, meg kocsonya kedvelo vagyok :-)

Az mellett, hogy egy csomo mas nemzetiseg kajajat is szeretem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 17:07:23

@morsels: szerintem ez azért volt olyan könnyű, mert nem volt súlya, nem kellett ottmaradni, minden csak lehetett ami a saját maga útján.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 17:13:18

kajából nem érdemes ideológiát csinálni.
eszi az ember, amit szeret. ha elérhető.
valaki csinálhatna nekem rántotthúst.
egyébként még nem kaparom a falat, hogy húúúúúst.
ma beszabadultam egy "cukrászdába" és ettem találomra néhány édességet. mert nehogy már ne, basszus, ha már itt vagyok. ha hányok majd mint a lakodalmas kutya, akkor még csak tudni se fogom, hogy mitől :-)
nagyon szeretem az indiai kaját, csak a gyomrom nem szereti.
ez milyen identitászavar? :-)
de végülis ha belegondolok, nemigen voltam még olyan országban, ahol nem szerettem a kaját :-)

Muscari 2014.07.06. 17:17:17

@morsels: en arra emlekszem, hogy zsiros kenyeret ettunk a pecsenyesutoben, a kolbasz zsirjaba martottak bele nekunk. Meg hogy a cukraszdaban ketfele fagyi volt, a csokisat azt nagyon szerettem.

Muscari 2014.07.06. 17:22:40

@**mimi**: a lanyom szerint most is van elet, koncertek meg miegymas. O mondjuk nagyon szereti a 30Y-t.
Az allatkertet sajnalom, remelem, tenyleg csak felujitjak azutan ujra megnyilik.

Muscari 2014.07.06. 17:25:31

@zöldeketbeszélek: oke, Sopron is szep varos, de azert Toszkanaval osszehasonlitani kicsit merdek. Igaz, en szerelmese vagyok a mediterran tajnak, szamomra annal nincs szebb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 17:27:01

egyébként dehogynem. jaj. Tajvan. ott minden ehetetlen. a rendes kínai konyha igazi ízeihez viszonylag drága étterembe kell menni. a kifőzdék meg amit otthon főznek, agyonfőzött zöldségek és egyéb totálisan ízetlen vackok. broáf.

Quercus a favágó 2014.07.06. 17:31:48

@morsels:

"Es nem, a magyar nem birka."

Nem, valóban nem az. Csak már belefáradt az egészbe. Nem kicsit, nagyon. Ennek az országnak esélye sincs-sajnos-, hogy talpra álljon. Ehhez ugyan is két dolog kell. Egyrészről kellene egy olyan politikai erő, aki hosszútávú koncepcióval rendelkezik az ország talpra állításáról, de nem olyannal, ami a saját zseb programról szól. Miután ehhez évekre, évtizedekre van szükség olyan meggyőző erővel kellene ezt a programot előadni,hogy a magyar emberek többsége ezt el is higgye. Mert már nem hisznek az ilyen lózungoknak. Azt hallják ugyan is évek, évtizedek óta, hogy még egy kicsit bírják ki, és majd jobb lesz. Persze jobbnak mindig jobb lett, csak nem a széles tömegeknek.
Másrészről, ha ezt az Unió keretein belül akarjuk elérni, akkor a jelenlegi uniós előírásokat is felül kellene írni Kelet-Európa tekintetében. Na ez az amiben egyáltalán nem bízom.

Muscari 2014.07.06. 17:36:07

@Chang Yai: Ma lattam egy pasit Chiang Mai-os poloban, egybol te jutottal eszembe, pedig en azt sem tudom pontosan, hogy hol van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 17:39:21

@Muscari:
" Kulon kedvenceim a vastag torzsu fugefak, talan itt latni az orszagban egyedul ilyet"

nem, zala es vas is tele van veluk.
magam teleraktam veluk az elokertet(is), az utolso ket enhe tel okan tan vastavtorzuyek is lesznek beloluk

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 17:42:02

@Muscari: én nem mertem ezt leírni.. habár Sopronban voltam, Toscanában még nem.

Észak-Thaiföld, Bangkoktól 700 km

Ennike (DK) 2014.07.06. 17:44:58

@QUERCUS: @morsels: Mi, en, olyan kemeny diktaturaban eltunk a Ceusescu idejeben a 80-as evekben, hogy en azt senkinek, nem kivanom, es,aki nem elt benne, nem tudja, nem erti, nincs szemelyes elmenye, igen hallotta, olvasta, meseltek neki, de az nem az, mint,amikor ott benne eltel. En konkretan azt gondoltam gyerekkent meg tizeneveskent, hogy az a normalis, csak akkor fogtam fel, hogy nem, amikor allandoan a szabad europat hallgattuk estenkent, meg a Kossuth radiot hajnalban. Jegyre adtak az elelmiszert, a mai fiatalok elkepzelni nem tudjak, semmit nem tudtam a vilagrol sokaig, ezt a fajta lemaradast nagyon nehez potolni-ma-, foleg ha az embernek egyeb csaladi terhei is vannak. Ezert en soha nem kivankozom vissza Brassoba, Romaniaba, nekem csak hatranyomra valt, amiert tisztesseges csaladban nevelkedtem, a szuleim nem szolgaltak a rendszert, utaltak, mert magyarok voltunk, ehhez kepest 8 evet eltem Magyarorszagon, es igen nekem Magyarorszag az otthonom, barmilyen nehez volt, es csalodtam, Mo, akkor is a szivem csucske marad. Az egy masik sztori, hogy szerencses voltam es most itt lehetek, jo szakmaval, jo fizetessel, jol integralva, de az eletben nem adatik meg minden, csak nagyon keveseknek... Nem boldogit a szingli eletem a sok elonyevel, igen, nagyon nehezen viselem ezt az allapotot igy 45 evesen mert nem vagyok pillango tipus.
...Szoval hataratkeles sok elonnyel, de nem feltetlenul,maradektalanul elegedetten...esetemben (az ember nem tud kibujni a borebol)

A birkak meg minden nemzetnel megtalalhatoak, nincs olyan, hogy elit nemzet, engem sokkal tobb pozitiv hatas ert Mo-on, mint negativ, es sokkal tobb negativ Brassoban, mint Budapesten, Es en 8 ev alatt jartam Pecsett, Szombathely,Sopron, Gyor, Tata , Tihany, Siofok, Miskolc, Szeged, Mohacs, Esztergomban. Mind csodalatos, Budapest szepsege egyedulallo. Hiaba Brasso Erdely legszebb varosa (szerintem) en ott nem voltam otthon. Hazatlannak (bozgornak) hivtak .

blackhairlady 2014.07.06. 17:45:27

@nezzazegfele: En a gyerekeim altal lattam sokat Magyarorszagbol, mert mindharommal mentem osztalykirandulasokra, ovis kirandulasokra, es szuloklubunk is minden evszakban tervezett egy kirandulast. Nagyon nagyon sok szep heleyt igy ismerhettem meg. aztan a ferjemnek is ezeket mind megmutattam, volt egy motorunk, nem csak Europat, de Magyarorszagot is bejartuk keresztul kasul. Sokat meseltem neki, ezaltal o is egy kicsit megismerhette a gyerek es felnott korom mgayrorszagjat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.06. 17:46:45

@morsels:
Meg mielott eloadod a hattyu halalat, csendben megjegyzem, hogy SENKI sem szolt rad vagy a gondolataidra / erzeseidre egyetlen rossz szot sem.

blackhairlady 2014.07.06. 17:50:36

@DieNanny [SZ,CH]: En kenyergyarban kezdtem a palyafutasomat mint konyvelo, a kozpontban. 13 gyar tartozott hozzank somogy megeyben. Eletem egyik legszebb es legmeghatarozob idoszka volt.

Muscari 2014.07.06. 17:51:30

@Babette.: a szuleimnek is van, de kb. minden harmadik telen visszafagy sajnos. Boseges termese ritkan van. Pecsen viszont oreg, tobb tizeves peldanyokat is latni, mert ott renszerint joval enyhebb a tel, mar-mar mediterran, hala a Mecseknek.

blackhairlady 2014.07.06. 17:55:37

@QUERCUS: Mi pedig a foci es a kerekpar mellett meg a teniszt is nezzuk, kesz sport orgia ezek a hetek:))))
Bar mi szinte minden sportot nezunk, mi mar csak ilyen csalad vagyunk:)

blackhairlady 2014.07.06. 18:01:50

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem semmi sem ciki. Es a kaja nem jelzi szerintem semmilyen modon, hogy ki mennyire illeszkedett be. Mindenki egye azt amit szeret, es amire meg idot aldoz, hogy beszerezze a hozzavalokat. Ha tuto rudi akkor turi rudi. Szerintem legalabb annyira ciki ezt krutizalni mint ezert ahitozni.
En nem tudom, hogy beilleszkedtem-e. De nagyon nem is akarok jobban mint amennyire most vagyok. Szeretem a helyet ahol elek, vannak ismerosem, de nincs baratom. Nem is kell. Van 2 magyar baratom, ennyi. Marmint otthon. Viszont nagyon szeretek otthon lenni, rengeteget nosztalgiazok. Imadom Magyarorszagot, bar valaki egyszer erre azt irta, hogy azert mert mar turista vagyok otthon. Nem hiszem, en teljesen maskepp erzem, de meg ez is lehet. Talan ez azt mutatja, hogy nem volt megsem annyira sikeres a beilleszkedesem:)

Quercus a favágó 2014.07.06. 18:04:03

@blackhair-lady:

Ja a tenisz az nálunk is megy (most is hallom a feleségem "közvetítését" az étkezőből). Gyerek koromban érdekelt a sport. Ma már nem. Ez már nem a kitartásról, a küzdeni tudásról, az akarat győzelméről szól, hanem a pénzről. Az meg nem érdekel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 18:05:02

egyébként meg, teljesen normális, szerintem, hogy az ember fiatalon inkább világot lát, aztán amikor ott vannak a kicsi gyerekek, akkor lehet betáblázni Mohácsot meg Sopront meg Erdélyt meg stb. csak aztán néha máshogy alakul.
nálunk valahogy nem erőltette az iskola az országnézős osztálykirándulásokat, a húgomnak meg egy "mini terrorista" osztályfőnöke volt, aki szisztematikusan bejárt velük mindent, és még útinaplókat is bevasalt mindenkitől.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 18:07:41

@Muscari: Nem arról van szó, hogy össze akarom a kettőt hasonlítani. Csak arra gondolok, hogy mielőtt az ember ide-oda pattogna a világban, ismerje meg a saját hazáját, amennyire csak tudja. Már csak azért is, hogy legyen összehasonlítási alapja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 18:08:19

foci: alig néztek hülyének, felhívtam egy szállodát a következő városban, ahova megyek, és az volt a második kérdésem, hogy a kábelcsatornáik között van-e sony6, mert meccset akarok nézni holnapután.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.06. 18:10:10

@DieNanny [SZ,CH]: Súlyos identitásválsággal küzdesz... gyorsan kérj segítséget :)!

blackhairlady 2014.07.06. 18:12:01

@QUERCUS: Ezzel nem ertek egyet. ha most a felesegeddel egyutt nezned a teniszt, latnad, hogy micsoda kuzdelem megy a ket jatekos kozt. Persze a penz mindenhol ott van, de azert ez nem minden sportban oli meg a jatek szeretetet.
En a vizilabdat hagytam abba egy ideig (marmint a nezeset), mert annyira beleeltem magam a szurkolasba, hogy mar infarktuskozeli alalpotba kerultem:)))))))))))))))

Muscari 2014.07.06. 18:13:25

@Ennike (DK): ez nagyon szomoru, nem hiszem, hogy mi at tudnank erezni telsen egeszeben, hogy min mentetek keresztul. En megertem, hogy sok magyar az ohazaba vagyott, ha egyszer azt ereztettek veltek, hogy idegenek vagytok.

Az, hogy ott sem talatak meg sokan a helyuket, meg szomorubb. En sosem ertettem, hogy miert "romanoztak", mindenkinek mondtam, hogy de hat ok magyarok!

Nagyon rossz lehet maganyosnak lenni, en magam ezt sosem tapasztaltam meg, ha csak nem vesszuk ide azt, mikor valaki egy kapcsolatban lelkileg maganyos. Szivbol kivanom neked, hogy talaljon rad a boldogsag.

Azon kivul erdeklodve varom, hogy mi lesz a devizahiteleinkkel, en is erintett vagyok.

DieNanny CH 2014.07.06. 18:14:58

@blackhair-lady:

Bocs, hogy ilyen magánjellegűt kérdezek, de jól értem, férjed nem magyar? És nem is nagyon tud magyarul? És hol ismerkedtetek meg 18 évvel ezelőtt?

Ennike (DK) 2014.07.06. 18:25:28

@Muscari: koszonom, a jokivansagodat, en is ezt kivanom magamnak :) en sem tudtam milyen ez...most tudom:(

igen, en is naprakeszen kovetem az infokat a devizahitelekrol, remelem a legjobbakat, jo cikkek voltak a hvg-en, gondolom olvastad.

Quercus a favágó 2014.07.06. 18:25:39

@Ennike (DK):

Te azok egyike vagy, akit rendkívül tisztelek.

Egyébként vannak, akik ma már másképpen gondolják a 2004-es népszavazást a kettős állampolgárságról. Pl. Gyurcsány. Érdekes ember.

"A kettős állampolgárság elutasítását felülbírálja?

Nem.

Nem tartja a 2004-es népszavazás kampányát sem politikai hibának?

A kampányát igen.

Politikai-taktikai szempontból, vagy mert megsértett vele embereket, a magyar-magyar szembenállást erősítette, ráadásul ösztönös félelmekre építve?

Ott a nem mellett kellett kampányolni, ma is így látom. A kampány érvelése ugyanakkor szégyenteljes volt. Olyannyira le akartuk egyszerűsíteni a történetet, mert a mögötte meghúzódó történetfilozófiai érvelés elmondhatatlan egy kampányban, hogy nem vettük észre, átlépünk egy határt,
olyan érvelést használtunk, ami sértő és szégyenteljes volt."

Muscari 2014.07.06. 18:27:14

@zöldeketbeszélek: en azt hiszem, ilyen szempontbol szerencses vagyok, Magyarorszag sok szegletet bejartam. Mar osztalykirandulasra is ilyen helyekre jartunk mint Pecs, Szilvasvarad, Esztergom, Szeged, Sopron, Koszeg, Zsori furdo, Jeli arboretum stb. Nagymamammal sokat jartam furdobe, Harkany, Gyula, Gunaras megvolt.

Veszpremben tanulva bejartam az egesz Bakonyt (a mai napig imadom, a Cuha patak volgye felejthetetlen), majd a ferjem reven Tokaj kornyeke es a Zemplen is sorra kerult, meg Debrecen. Majd nehany ev fovarosi let alatt Budapestet is kiismertem, bejartuk a muzeumokat, templomokat, furdoket, hangulatos utcakat, tereket.

Kepzeld, elmentunk a Dohany Utcai Zsinagogaba is (nem biztos, hogy nagy betu), ott ugy neztek rank az ajtoban, mikor kiderult, hogy magyarok vagyunk, mintha ufok lennenk :-)

Igy elnezve ezt a rogtonzott listat, nagyon halas vagyok a szuleimnek, nagymamamnak, tanaraimnak, hogy mindezt lehetove tettek es biztosan ok szerettettek meg velem ennyire az utazast.
Nem dicsekveskent irom mindezeket egyebkent, en magam is meglepodtem, hogy ilyen hosszu lett a lista.

Quercus a favágó 2014.07.06. 18:30:09

@blackhair-lady:

Készséggel elhiszem. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy egy teniszező például annyi pénzt kap egy tornagyőzelemért, amiért egy melósnak egy életen át kell dolgozni. Nincs ekkora különbség a két teljesítmény között. De ez más sportágra is érvényes.
Ugyan ez a véleményem a spekulációval szerzett pénzről is.

Gizi06 2014.07.06. 18:31:17

@házelőtthinta: Na kicsim , milyen igazad van , csak a valosag mas... Pl. ezer euros fizetesröl almodhatsz .....
es a költsegek egy cseppet sem alacsonyabbak...
@nezzazegfele:ha a tulaj rajön akkor azonnali felmondast jelent , a törveny szerint az alberlö nem adhatja ki a lakast ...

Muscari 2014.07.06. 18:31:56

@Ennike (DK): figyelem nap mint nap a torteneseket, de meg semmi sem vilagos.

@QUERCUS: te tudsz esetleg valami bovebbet, hogy hogyan kell ertelmezni ezt a devizahiteles torvenyt?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.06. 18:40:44

@Muscari: nagyon érdekes külföldi vendéget körbemutatni Pesten. egy csomó helyre pl a zsinagógába, a vár alatti barlangokba, planetáriumba, meg az operába én is akkor jutottam el először, amikor az iskolában holland meg norvég diákok voltak, aztán később a couchsurfinges (illetve nem az, de hasonló), vendégeim.
de be kell vallanom, hogy ha manapság fontos nekem valaki, akkor mindig az jut eszembe, hogy Thaiföldön mi mindent szeretnék neki megmutatni, hova fogom elvinni alkalomadtán :-/ nekem az, amire büszke vagyok, úgymond, és szeretem mutogatni :-) Mo. szép meg jó, de teljesen irreális célkitűzés is lenne, nemcsak anyagilag, a vízum is egy cirque de soleil-be való akrobatamutatvány.

blackhairlady 2014.07.06. 18:43:19

@DieNanny [SZ,CH]: Nem, nem magyar, amerikai, es otthon a varosomban ismerkedtunk meg. odajott dolgozni, pontosan 1 napja volt Magyarorszagon amikor talalkoztunk. azota is imadja az orszagot, szerinte sehol mashol nem reszesult olyan fogadtatasban mint ott:DDD

blackhairlady 2014.07.06. 18:43:49

@DieNanny [SZ,CH]: Ja, es kb 10-15 szot tud magyarul.

Ennike (DK) 2014.07.06. 18:43:50

@QUERCUS: akkor nagyon fajt, akkor is, ha ereztem benne logikat az ellenzo oldalrol, ma mar nem oszt nem szoroz, en a nepszavazas elott lettem allampolgar, es mivel ez szerzett, nekem hatalmas erteke van, nemcsak erkolcsi szempontbol, nem is adom fel ha nem muszaj
.@Muscari:

hvg.hu/gazdasag/20140704_A_mai_a_devizahitelesek_nagy_napja

hvg.hu/gazdasag/20140704_Uj_frontot_nyitnak_a_bankok_ellen

hvg.hu/gazdasag/20140704_Utott_a_devizahitelek_vegoraja

Quercus a favágó 2014.07.06. 18:45:04

@Muscari:

Olvastam már egy pár elemzést, mivel bizonyos mértékig érintett vagyok(bár én kb. 3 éve rövidre zártam a dolgot), majd megpróbálom összefoglalni, igaz nem vagyok jogász. Most azonban megyek locsolni a kertbe. Tudod Gyöngyike drága .én hobbi kertész is vagyok. D.

blackhairlady 2014.07.06. 18:49:25

@QUERCUS: En nem szeretnem igy nezni a sportot. Nekem a sport maga a jatek. Hogy ki mennyit keres vele, az az o szemelyes szerencseje. Ezek nem adoforintokbol vannak kifizetve szerintem. De mindegy is, en szeretem szinte valamennyi spotagat nezni, valamikor muveltem is, mindharom gyerekem versenyszeruen sportolt, a fiam a juniur valogatottig vitte, az egyetem alatt hagyta abba, nem tudta osszeegyeztetni a kettot.

La Pantera 2014.07.06. 18:50:58

@QUERCUS: Hát úgy nézd a pénzt, hogy az adott teniszező egy a sokezer emberből, aki teniszezni tanult a világban, de mégis ő az, aki tehetsége, szorgalma stb. által eljutott idáig és meg tudja nyerni a tornát. Sportolótól én nem tudom sajnálni a pénzt. A melós meg bárkivel kicserélhető, tökmindegy, hogy x.y vagy z. s. festi ki a lakásodat vagy áll a szalagnál.
Valahol olvastam, hogy mondjuk egy sztár operaénekes 13 000 (tizenháromezer) eurót kap egyetlen fellépésért. Az se kevés, de ő is olyan, hogy csak egy van belőle, ha helyettesíted mással, már nem ugyanaz lesz az eredmény.

Muscari 2014.07.06. 18:52:23

@Chang Yai: at ez azt jelenti, hogy te mar ott vagy otthon. Ez egyaltalan nem baj am, sot :-)

Gugliztam kepeket Chiang Mai-rol, mit mondjak, felkerult a bakancslistamra. Sosem jartam meg keleten, remelem, egyszer sikerul eljutni, lenyugozoek azok a templomok.

Muscari 2014.07.06. 18:54:50

@blackhair-lady: emlekszem, leirtad, hogy hogyan ismerkedtetek meg. Te belepsz a barba, o ott ul es eleg egy pillantas. Olyan, de olyan romantikus, ugy orulok nektek :-)

Muscari 2014.07.06. 18:56:21

@QUERCUS: koszi szepen. Aztan szep legyen am az a kert (es most irigykedem, mert hianyzik a frissen szedett zoldseg es gyumolcs ize, de nagyon)

Muscari 2014.07.06. 18:57:11

@Ennike (DK): olvastam oket, koszi, de meg mindig tobb a kerdes, mint a valasz.

Ennike (DK) 2014.07.06. 19:01:09

@Muscari: a biztos az lesz, amikor az otp bank, kikuldi a levelet, es latom, hogy mennyivel karositott meg, es azt beszamolja a toketartozasba, vagy barmi masba, es csokken a torlesztoresz, az a biztos, addig tapogatozunk, meg remelunk

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.06. 19:03:17

@morsels: Asszem a Tubes is arrafelé van.Annak a nevét hogyan kell ejteni?Tyúbz? :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 19:07:16

@Muscari: tobb helyen is vannak oreg peldanyok, balaton eyzaki partjan, budapesten (ld fuge udvar)
az a par fok szelessegi fok kulonbseg nem szamit, sokkal inkabb a lokalis helyzete.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 19:11:01

@blackhair-lady: Jó volt újra olvasni Téged. :)
A férjed szerintem azért érezte kellemesnek a magyarországi fogadtatását, mert Veled találkozott... :D

@Muscari: @Ennike (DK):
Kijött egy összefoglaló. Innen tudtam meg, hogy nekünk külön kérni kell a végrehajtás leállítását, nem automatikus.

www.azenpenzem.hu/cikkek/adosmentes-kinek-mikor-mennyi/1929/

Itt meg az egyes bankokról ír. Amit az OTP-re számoltak, mi is azt kalkuláltuk sacc/kb., amit ott kihoztak.
Viszont azzal nem számoltunk, hogy tőke, kamat és törlesztő is csökkenhet.
Ennek fényében a Nap is másként süt délután óta. :)

Ennike, Neked a legjobbakat kívánom. Jöttek barátnőmékhez cserediákok anno, Erdélyből, meséltek egy-két dolgot. Hasonlókat, mint Te.

@QUERCUS: +1

@Gizi06: Akkor jól tudtam, köszi. Vannak ilyen felemás dolgok...

blackhairlady 2014.07.06. 19:11:15

@Muscari: Igen, igy volt, bar nem bar hanem amolyan 90-es evek beli diszko jellegu valami hely, ahova egy Hobo koncert utan mentunk:))) Es meg azzal sem vagyok vadolhato, hogy direkt kulfoldire hajtottam, mert meg meg sem szolalt amikor mar orok huseget fogadtunk egymasnak gondolotban:)))))))))))))))))
Koszi amugy:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 19:12:50

@La Pantera: ",tokmindegy, hogy x.y vagy z. s. festi ki a lakásodat "

nekem nem mindegy...

puhacica 2014.07.06. 19:16:48

@Kövérmadár [swe]: az uram is a nemet-hollandban bizik, de en elkepzelhetetlennek tartom, hogy ne legyen del-amerikai csapat a dontoben. epp ott. persze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.06. 19:21:08

@nezzazegfele: ne. akarom bearnyekolni a nagy oromot,
de
amit biztosan visszakaptok, az az arfolyamres.
azonban az max 1-2%lesz.
pl 10 millios hitelnel 100-200ezer forint, es azt is a tokebol fogjak jovairni, nem kapodkezhez.
ami jelentos osszeg, es tenyleg szamit, az az egyoldalu kamatemeles osszeg, ezt viszont -ponrt jelentos osszeg- biztosan perre fogjak vinni a bankok.
erre a kuria tampontokat adott, mit kell bizonyitaniuk, hogy ne kelljen fizetni.
namost abban biztos lehetsz, hogy jo jogaszaik vannak.:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.06. 19:21:21

@puhacica:
Orommel latom, hogy megfelelo urat valasztottal, tudja, mitol doglik a legy ;)

De a realitasok valoszinubb, hogy teged fognak igazolni :(

Lukas Meier (törölt) 2014.07.06. 19:23:10

Nagyon tetszett az első, Németországgal foglalkozó blog! Jó választás, HA! Köszönöm.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.06. 19:23:17

@DieNanny [SZ,CH]: Ausztriában nem ciki földművesnek, parasztnak lenni. Sőt, szerintem büszkék rá.

A osztrák kaja nekem is nagyon tetszik, szinte mindent finomnak találok, a svájcin mi nem tetszik neked?

Ennike (DK) 2014.07.06. 19:25:26

@Babette.: ne keserits el... jo neha almodni egy jot...

blackhairlady 2014.07.06. 19:37:56

A harmadik bloghoz: en annyi uj gyumolcsot, zodseget fedeztem itt fel a nagy elelmiszerboltok zoldsegreszlegen, hogy csak pillogtam. azt sem tudtam mi fan/bokron teremnek, fenykepztem oket, a nevuket, aztan otthon googleoztam mi mire valo, hogyan egyuk, hogyan keszitsem el. Erdekes felfedezo idaszak volt:)

puhacica 2014.07.06. 19:38:49

@Kövérmadár [swe]: "Orommel latom, hogy megfelelo urat valasztottal, tudja, mitol doglik a legy ;)" - hajjaj, de meg mennyire hogy tudja! ;)

nyuszigonosz 2014.07.06. 19:40:59

@nezzazegfele:

Nem ennyire egyértelmü a válasz az eredeti még reggel feltett kérdésedre.
Németországban általában a lakások, de akár családi házak, sorházak nagy része eleve bérlésre készül/épül. Mármint nem eladásra, hanem mindig is bérlök lakják. Így az, hogy albérlö ezeknél nincs. Lakás vagy ház bérlö van. Ez így tényleg nem azt jelenti, hogy egy bérlö szobánként meg további bérlöket , al bérlöket vehet magához a bérelt lakásba.
Viszont vannak lakások, ahol eleve több különálló bérlö lakik, ezek az itt már párszor említett WG-k. ( Wohngemeinschaft)
Hogy egy lakást lehet-e így használni, arról mindig is a lakás tulajdonosa, ( magánszemély vagy lakásokat épittetö, fenntartó társulat, vállalkozás ) dönt.
Nagy városokban, ahol drága a lakhatás, általában diákok, de fiatal egyedülállók is oldják meg így a lakásbérlést, hogy többen bérelnek egy-egy - ilyen esetekben mindig nagyobb - lakást. München nagyon drága, ami a lakásbérlést illeti.
Szóval szerintem így lakott a poszt írója is.

**mimi** 2014.07.06. 19:46:33

@Babette.:
így van...sokan fognak csalódni...a visszajáró árrés összege nagyon kevés lesz

Quercus a favágó 2014.07.06. 19:49:01

@Muscari:

Hát szép a kert az biztos. Mondjuk ez nem az én érdemem, hanem a feleségemé. Az én reszortom a növényvédelem, meg a locsolás.
A többibe nem avatkozom bele, mert abból vita szokott kerekedni.
Bár engem kérdezgetnek sok mindenről, Ő is, meg a szomszédok is, de azon szoktam röhögni, hogy el kell telni egy pár évnek, míg megfogadják amit mondok.
Minden esetre idén is lesz annyi paprikánk, paradicsomunk, cukkinink, stb, hogy megint szét kell osztogatni a felét.

puhacica 2014.07.06. 19:50:34

@QUERCUS: most nezem a tv-t, egy erdogazda nyilatkozott. volt egy olyan poenja, szerintem te voltal az. :D

a 3. ajanloban azok a gyumolcsok! birna a pocom! :)

Ennike (DK) 2014.07.06. 19:52:30

@nezzazegfele: most kezdtem olvasni a blogodat, en is oszinten egyutterzek

DieNanny CH 2014.07.06. 20:04:51

@Gizi06:

Ez csak Ném.o-ban van így? Merthogy nálam a húgom vette ki, aztán én lettem az al-albérlő, de a tulaj tudtával.

Quercus a favágó 2014.07.06. 20:05:08

@puhacica:

Nem én voltam. Persze van még egy pár ilyen hülye mint én.D.

Egyébként nem olyan egyszerű most erdőgazdálkodónak lenni. Az erdőtörvényt elkúrták még Gyurcsányék, most Orbánék hozzá kúrták a földtörvényt.
Ha a hülyeség nőne, a politikusaink ülve nyalnák a holdat.

@Ennike (DK):

Azért nem olyan reménytelen a helyzet. A "jó pénz" az egyoldalú szerződésmódosításokban van. Arról meg a Kúria jogegységi állásfoglalását ismertető sajtótájékoztatón elhangzott, alig van olyan kölcsönszerződés, ami a Kúria által meghatározott feltételeknek megfelelne.
Az borítékolható, hogy a bankok többsége perelni fog, de inkább azért, hogy el tudja vinni a dolgot az Alkotmánybíróságig.

DieNanny CH 2014.07.06. 20:06:23

@blackhair-lady:

Ez nem semmi! :-))) A megfelelő helyen a megfelelő időben!

Muscari 2014.07.06. 20:12:50

@nezzazegfele: koszi a cikket, mindjart olvasom is.

@Ennike (DK): en tegnap vegigolvastam, minden elismeresem az oveke.

DieNanny CH 2014.07.06. 20:19:24

@Ennike (DK):

Hát, én nem tudom, beletartozom-e. Ugyanis az én szerződésem úgy szól, hogy pontosan 392 frankot kell fizetnem 20 éven keresztül havonta. Csak az árfolyamtól függ minden, semmi mástól. Na, majd meglátjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:20:08

@Muscari:
Ettél már frissen szedett érett fügét otthon és itt?

puhacica 2014.07.06. 20:21:07

@QUERCUS: "Persze van még egy pár ilyen hülye mint én.D." - hala az egnek! :)

DieNanny CH 2014.07.06. 20:26:56

@Lukas Meier:

Nagyszüleim Mo-on voltak parasztok.
A svájci kajával semmi bajom, nagyon szeretem pl az älpler magronét és a sajtfondüt.
Viszont az a gombóc akkor is hiányzik... :-)

DieNanny CH 2014.07.06. 20:31:11

@diggerdriver:

Egy osztrák családomnál volt fügebokor. Isteni íze van a friss fügének! Pláne hajszálvékony sonkával!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:34:44

@QUERCUS: Másképp kell nézni.
A teniszező nem a teljesítményéért kapja a pénzt hanem mindazért a ráépülő egészért ami a teniszt eladja a világban.
Az eladott teniszütőkért az eladott tv közvetítésért az eladott fejpántokért stb...
Ezért nem lehet egy munkással összehasonlítani.
Mint amikor régen Beckham berúgta az angolok továbbjutását biztosító gólt akkor kiszámolták hogy az angol gazdaságnak az hány milliárd font jövedelmet hoz.
Ahhoz képest Beckham jövedelme ami egy melóséhoz képest csillagászati, hangyafasznyi.

Quercus a favágó 2014.07.06. 20:35:07

@DieNanny [SZ,CH]:

Minden fogyasztói kölcsönszerződésre kiterjed a törvény. Azokra is, ahol valutában kell törleszteni.

Ennike (DK) 2014.07.06. 20:39:17

@DieNanny [SZ,CH]: en havi 600 svajci frankot fizetek, a napi arfolyamon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:41:42

@Muscari:
Ilyenkor a homlokommal le szoktam kocolni az asztalt.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:44:12

@geegee:
Én csak a MILF tubes-t ismerem. Azt tudod hol van?

morsels (törölt) 2014.07.06. 20:46:13

@Babette.:
29 evig eltem Pecsen, sosem lattam fuget.
Itt (marmint ahol most elek) ettem eloszor, es kecskesajttal nagyon finom :-)

morsels (törölt) 2014.07.06. 20:53:08

@geegee:
Tubes.
A magyar fonetikus iras, nem kell rajta sokat gondolkodni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:53:41

@DieNanny [SZ,CH]:
Hááát nem tudom...
Azért kérdeztem mert otthon ettem friss fáról szedett érett fügét és kúrva szar volt.
Na most itt árulnak olyat de nem tudom hogy az íze is olyan e?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 20:56:51

@morsels:
Mondom én hogy a tubes nagyon jó.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.07.06. 20:59:06

@diggerdriver: csak otthon es Horvátországban. Az isteni volt mindketto, mint a mez, olyan édes. Az itteni alatt ugye a boltit erted, mert nem lattam meg itt fan beérni, nincs eleg meleg neki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 21:01:34

@Muscari: igen, jobban, bár a repülés elején a checkinnel alldogalas fárasztó volt, végül az adriai pihenésre is el tudtam jönni. Vízbe még nem megyek, de jólesik a pihenés. Fekszem, vagy üldögélnek, kicsit napozok.

Sajnos néha még húzódik a varrat, meg belül is. De élek, ez a lényeg, életmentő műtét volt ( 600 mi belső vérzés)

morsels (törölt) 2014.07.06. 21:06:16

@diggerdriver:
Hat most mar, hogy 20 masodperc alatt felall.

Muscari 2014.07.06. 21:07:15

@diggerdriver: ha a farol szedett érett füge nem izlett, akkor a boltit nehogy megkostold, mert az általában éretlen.
En nagyon szeretem, ahogyan a lekvarjat is, meg egy honap es ehetek is a fáról: -)
Nem lekvárt, fuget.

blackhairlady 2014.07.06. 21:10:56

@tildy[UK]: Jezusom, mi tortent? Szegeny, akkor most talan jokor is jott a pihenes, nem kell meloban szenvedned. Viszont az Adrian nem vizbe menni is egy kinzas lehet:( Mindenesetre jobbulast kivanok, remelem hamar felepulsz!

Herr Géza 2014.07.06. 21:14:46

@Babette.: Most akkor mi van? Zavarna jelenlétem? Számold már meg hány hsz.-em volt foci témában az elmúlt két hétben...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:20:44

@Muscari:
Persze a boltit.
Amit otthon szedtem a fáról éretten az szörnyű volt.

2014.07.06. 21:22:52

@diggerdriver: +1, igy van, ez olyan mint a hires szineszek. Lehet hogy milliokat kapnak egy filmert, de nem veletlenul, a profit egeszehez kepest kell nezni amennyit a film termel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:24:17

@Muscari:
Köszi ezért kérdeztem.
Azt hittem hogy nem ugyanaz az otthoni meg az itteni.
Na nekem nagyon nem izlett a fáról szedett.

Muscari 2014.07.06. 21:24:48

@diggerdriver: akkor azzal valami baj lehetett. Edesnek kell lennie es levesesnek, zoldesbarna szinunek. Biztosan erett volt, amit ettel?

2014.07.06. 21:25:09

@Lukas Meier: Ezt is megertuk, teljesen egyetertek veled, lehet hogy ezentul gyakrabban fog ez elofordulni? :) Nekem is nagyon tetszett az elso blog, mindenkinek ajanlom akit erdekel Bajororszag, koszi HA hogy megtalaltad es tovabbi sok sikert a blogironak.

nyuszigonosz 2014.07.06. 21:25:27

@Herr Géza: Ne sértödj meg Géza Ùr, többen is beszélünk itt a fociról, mivel foci VB is csak minden négy évben van, és miért is ne beszélnénk róla?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:27:10

@Mirjam2:
Persze. vannak olyan sportok amik kizárólag specifikus közönségnek szólnak.
Na de milyen közönségnek?
Nem véletlen hogy a világ legjobban fizetett sportolója golfos.

Muscari 2014.07.06. 21:27:26

@tildy[UK]: o, te szegeny. Akkor legalabb probald meg elvezni a szep tajat meg sok friss gyumolcsot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:28:18

@Muscari:
Biztos érett volt mert hullott a fáról.
Nem zöldesbarna volt hanem kék vagy lila.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:34:34

@tildy[UK]:
Vazze mikor ott voltam nálatok egy kis jelentéktelen laparanokopsztobiaszosz műtétről beszéltél aztán most kiderül hogy 38 töltényt szedtek ki belőled.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nem lehet valami vízben nem oldódó krémmel bekenni a sebet?

2014.07.06. 21:36:26

@diggerdriver: Errol fogalmam sem volt, azt hittem a focit fizetik a legjobban, de utananeztem es igazad van. Mik vannak... Ha ezt elobb tudom, golfozonak megyek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.06. 21:44:44

@Mirjam2:
Nem tudtad hogy Tiger Woods a legjobban fizetett sportoló?
Pedig volt botrány körülötte elég szépen.
Végigkúrta a fél világot.

Herr Géza 2014.07.06. 21:45:59

@nyuszigonosz(D): Dehogy sértődtem meg.Csak nem értettem a negatív megjegyzéseket, amikor:
1. Niki egyik megjegyzésére válaszoltam éppen, amikor Babette beszólt nekem, ráadásul el sem olvasta rendesen, hogy miről volt szó.
2. Rohadtul nem vittem túlzásba a focit, ráadásul a VB-k, EB-k kivételével nem is szoktam vele abszolút foglalkozni (nem vagyok focibuzi).
3. Bármely posztot megnézzük, a hsz.-ek minimum fele abszolút off. Na és? Beszélgetünk, erről, arról....
4. Egyáltalán, mi az off definíciója, hol a határ....?
5. Már rég el is felejtettem volna az egészet, de órák múltán rátesz még egy lapáttal...
WTF ?

DieNanny CH 2014.07.06. 21:47:28

@diggerdriver:

Létezik vízálló nagy tapasz, olyan, mint a frissentartó fólia, nagy tenyérnyi, csak még jobban tapad. Bár azok zuhanyzásra vannak, nem strandolásra.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.06. 21:53:16

@diggerdriver: "Nem tudtad hogy Tiger Woods a legjobban fizetett sportoló?
Pedig volt botrány körülötte elég szépen.
Végigkúrta a fél világot."

Egy ideje már nem. Jelenlegi rangsorban visszacsúszott a 6. helyre. A mostani lista (az összeg millió USD/év-ben van):

1. Floyd Mayweather Boksz 105,0
2. Cristiano Ronaldo Foci 80,0
3. LeBron James Kosárlabda 72,3
4. Lionel Messi Foci 64,7
5. Kobe Bryant Kosárlabda 61,5
6. Tiger Woods Golf 61,2
7. Roger Federer Tenisz 56,2
8. Phil Mickelson Golf 53,2
9. Rafael Nadal Tenisz 44,5
10. Matt Ryan Amerikai foci 43,8

M. Péter, bocsánat, hogy elrontottam a játékod. :)

Herr Géza 2014.07.06. 21:54:56

@diggerdriver: Most éppen csak a 6. helyen van Woods, 2 focista, két kosaras és egy bokszoló (Mayweather) is megelőzi (múlt havi Forbes lista az elmúlt 12 hónap bevételei alapján....) De éveken át ő volt a csúcs...

2014.07.06. 21:57:02

@diggerdriver: Nem tudtam, de ha tudtam volna, tutira kuldtem volna neki egy furdoruhas kepet magamrol es elmondtam volna hogy eppen pasit keresek... Viszont most mar keso, egyreszt mert maceras lenne nekem elvalni, masreszt mert Kartasch kinyomozta hogy mar csak alig 60 millat keres evente es ez igy mar ciki.

Quercus a favágó 2014.07.06. 22:02:02

@Mirjam2:

Fürdőruhás képet? Attól még én sem kerülök izgalmi állapotba, pedig nekem még 6 millám sincs, forintban sem.

2014.07.06. 22:07:37

@QUERCUS: Hat meg nem is lattad az en furdoruhas kepeimet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.06. 22:11:41

@Herr Géza:
"4. Egyáltalán, mi az off definíciója, hol a határ....?"
Ilyen hülyeséget kérdezni a Határátkelőn?! Bárhol is legyen a határ, átkelünk rajta, nem? :)

2014.07.06. 22:14:18

Off: valaki atkuldte nekem ezt a cikket az Indexrol: 'London a magyarok fogadását is korlátozhatja', index.hu/kulfold/2014/07/06/london_a_magyarok_fogadasat_is_korlatozhatja/

Erdekes tema, kerestem az eredetit amire hivatkoznak de sehol sem talalom.

On

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 22:32:20

@Babette.: Valamit félreértettél. :)

Fentebb nem írtam olyasmit, hogy kp-ra várnék tőlük, stb.
Mi felvettünk 3,4M-et, havi 15e volt a kezdőnk, ami a 3. év végére felment 35-50e-re.
Azt mondták, hogy 5 évig nem változik a kamatunk, ehhez képest már a 2. évben 13 % volt az aláírt 6,4% helyett. THM 2x,x%, nem emlékszem a pontos THM százalékra, de 20-22 közt volt.

A végrehajtó követel tőlünk legutóbbi levele alapján 4,4M-t, meg 2,x-Mt, az állami kamattámogatás teljes összegét, ez is folyton változik. Átlag másfél havonta jön tőle egy levél valamelyikünknek.
Már közel járunk így a 7-8M-hoz.

3,4M Ft-os hitelről beszélünk.

Emellett még követel különböző jogcímen, különböző összegeket, ami miatt bíróságra mentünk, mire varázslatos módon azonnal megtanult számolni...

Most az összegek pontos nagyságrendjét ne kérd tőlem számon, már régen nem tudom követni, mert 18M-ról indult, majd lett 12 és így tovább, szépen csökkent lefelé.

Már végrehajtási szakban vagyunk, vonták a fizetésből, inkasszálták a számlát, stb.

40%-os csökkenést írnak várhatóan a törlesztőben, én ennek örülök, mert állítólag van rá elméleti lehetőség, hogy visszaállítsák a hitelt.
Ha ez megtörténik, akkor ha csak ez az egy vonatkozik ránk, és minden csillag megfelelően áll, ha visszaállítható a hitel - akkor van arra esély, hogy az elfogadható lesz a számunkra is.

Ha mégsem, és mégis végrehajtanak, és jóváírnak a tőkéből, akkor megint csak jók vagyunk, mert lenne vevőnk 3M-ért, aki már a végrehajtót elvileg megkereste az ügylet miatt.

...és marhára nem lenne mindegy, hogy még további 3-4M-val tartozunk, vagy sokkal kevesebbel, ha mégis az eladás következik és a ráfizetés az eladási árra.

Nem tudom, hogy mennyire volt érthető, eléggé fáradt vagyok már.

Muscari 2014.07.06. 22:46:46

@diggerdriver: egyszer mi is ettunk olyat, ami keseru volt, azt hiszem, az is lila volt. Ha zoldesbarnat latsz, az biztos, hogy finom.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 22:47:29

@nyuszigonosz(D): Értelek. Köszönöm a részletes választ! :)

@Ennike (DK): Köszönöm. :) Bár csak azért írom, hogy valahol leeresszem a fáradt gőzt és összerakjak későbbi rendezésre szánt infókat a kiútról. :)

@Muscari: Kezdek zavarba jönni. :)))

@DieNanny [SZ,CH]: Valami hasonlóra én is emlékszem, csak a mi kezünkben nincs szerződés. Egy van a közjegyzőnél, egyet meg benyelt a bank, amikor a hitelt átutalták a régi tulajnak, még ott, a helyszínen.

@diggerdriver: @Mirjam2: K.O. :D :D :D

@tildy[UK]: Jesszus... Jobbulást. Lemaradtam egy körrel. Hol írtál erről, mi történt Veled?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 22:49:34

@diggerdriver: Az illata, ha édes, mézillatú, továbbá ha picit megnyomod, akkor puha, esetleg a kis nyomásra is megreped, akkor biztos, hogy beérett, legyen bármilyen a színe.
Itthon én egészen késő ősszel, már lombhullás előtti időszakban tudtam frissen enni, azok isteniek voltak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 22:53:03

@diggerdriver: laparoszkopias volt, de kicsit szetszedtek és összeraktak.

Vikingem szerint szerdán már mehetek a vízbe.

Egyelőre lelki és testi gyógyulás van, szerencsére nagyon jó családja van, jó kezekben vagyok.

A poén, hogy pont mostanra volt szabadságon, féltem nem tudok eljönni, de a doki is kiírt július közepéig...

Amúgy ne aggódjatok értem:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 22:54:51

@nezzazegfele: majd leírom hamarosan a blogomban, milyen volt UK ben kórházban lenni.

2014.07.06. 23:24:01

@M. Péter: Tudtam hogy rad szamithatok! :) Nem tudom hogy talaltad meg, de nagyon kosz.

2014.07.06. 23:27:30

@montroyal ( CAN qc): Nekem nem, de a lakoparkunkban sokaknak igen. Inkabb nem kommentalom, noi ruhakrol jot vagy semmit...

M. Péter 2014.07.06. 23:45:00

@Mirjam2: Nem volt túl nehéz, csak rákerestem az immigration kulcsszóra a Telegraph weboldalán.

2014.07.06. 23:49:39

@M. Péter: En is, megse talaltam meg. Mindegy, lenyeg hogy neked sikerult es igy meg tudtam mutatni a ferjemnek... Mindketten nagyon izgatottak vagyunk mert mar evek ota mondjuk hogy valami ilyesmit kene bevezetni. Mondjuk szerintem ugysem lesz belole semmi, kulonosen ha levaltjak kozben a konzervativokat, ami valoszinu. Elkestek ezzel a tervvel valoszinuleg.

2014.07.06. 23:57:49

@blackhair-lady: 'Meglepo terv' - titeket meg meglep valami Mo.on? Eloszor ellopjak a penzt amit az emberek felretettek maguknak nyugdijra, majd bejelentik hogy esetleg kaphatsz valamit az allamtol ha gyerekeid vannak. Ilyenkor orulok hogy soha egy filler adot sem fizettem abban az orszagban...

Pont par napja mondta egy ismeros hogy az uj indiai elnok forradalmi terve: oregsegi nyugdijat terveznek bevezetni! Mo.on a forradalmi terv: vissza a kozepkorba, legyen mindenkinek minel tobb gyereke mert az a legbiztosabb modja annak hogy ne nyomorogjal oregkorodban. Szerintem modositani kene azzal hogy fiuk utan jarjon ketszer annyi nyugdij mint lanyok utan.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 23:58:32

@blackhair-lady:
Valamelyik oldalon hoztak egy elég hosszú cikket, elég vérforraló megoldásnak tartom.
Egyrészt igazságtalan, másrészt igazságtalan.
Akinek nem lehet gyereke, akinek lett, de elhunyt, aki nem vállalt, mert mást vállalt (pl. barátnőm a szívbeteg, lerokkant férjét ápolja), aki nem akart, mert csak...
Aztán ott a másik oldal, akik potyogtatják a világba, állambácsi meg felneveli őket...
Hurrá, esélyegyenlőség.
A vérnyomásomnak nem tesz jót ez a téma.
:(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 00:04:25

@Mirjam2:
Na ja...
Csak leírom, hátha lenyugszom.
Kezdetben vala az egy gyerek, aztán a két gyerek.
Aztán gondolnak egyet és ne csak magatok után állíts két adófizetőt, hanem szaporítsd is a népességet számszakilag, legyen 3.
Nem írom le a számot, hogy nekünk pl. a két gyerek hány várandósságból sikerült, mert a nagyobbik védőnője, mikor felvette az adataimat anno, ő lett rosszul, pedig ő csak egyszer vetélt el.
Nem egy olyan anyával találkoztam, mint én magam, volt aki egy gyerek után összetette a kezét, volt aki a másodiknál.
Mi is itt álltunk le.
Nem szeretnék belehalni egy újabba, ott a másik kettő, akit fel kell nevelni, elindítani.
Mi alapján fognak majd különbséget tenni az asszonyok között?
No és mi lesz majd azon drága édesapákkal, akik olyanok mint a vidéki gazda, hogy hintik a magot minden évben háromszor, és van nekik mondjuk 6-8 gyerekük, alsóhangon, legalább 3 anyától...
zzzzzzzzzzzzz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 00:05:58

@nezzazegfele: sose ertetem, hogyan lesz egy kolcson az otszorose, ha csak ketszeresere emeltek a kamatot...

2014.07.07. 00:08:58

@nezzazegfele: 'Egyrészt igazságtalan, másrészt igazságtalan.'

Jol osszefoglaltad az ellenerveket :)

blackhairlady 2014.07.07. 00:34:55

@Mirjam2: Igen, engem minden ujabb ertelmetlen intezkedes, terv meglep. Mert en egy ilyen idealista vagyok. Es mert meg mindig szeretem az orszagomat.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.07. 01:04:53

@Mirjam2: nalunk is van, amikor eloszor lattam azt gondoltam héhé ruhastol mész a vizbe masnak meg kotelezo elotte a zuhany... a kanjaiknak meg szétcsavarodik a feje es kiesik a szeme ugy stirolik a jo bikinis csajokat ...

bpetya75 2014.07.07. 01:16:22

@blackhair-lady:

De gáz! Ha megérem a nyugdíjat, asszonytól kell majd kuncsorogjak lóvét? Nem nagy esélyt látok rá, hogy valaha is gyereket szüljek ;-)

@nezzazegfele:

Ez azért nem semmi. Mi is belecsaptunk a lecsóba rendesen hitelügyben, de ennyire csúnyán egyik se szállt el. Talán nem a reménykedés mondatja velem, szerintem @Babette.: téved. Senkit nem ment meg 1-2 százezer, ami az árfolyamrésből jöhet, pláne, hogy lesz, ahol ez csak pár darab ezrest jelent. A kamatemelésekkel kapcsolatos visszatérítés a tétel, nem hisze, hogy egérutat fognak hagyni a bankoknak. Aztán hogy a nemzetközi bíróságokon mi lesz a helyzet, az már más kérdés. Szerintem.

bpetya75 2014.07.07. 01:21:00

@QUERCUS:

Nem jól tudom, hogy az AB már előzőleg elfogadta, hogy bizonyos esetekben a kormány visszamenőleges hatályú jogszabályokat is hozhat, és hogy bizonyos szerződéseket is módosíthat így?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.07. 01:50:50

@diggerdriver: Hahaaa, igen, valszeg vannak ilyenek is, a kereső biztos kidobja... :-)))))))

@morsels: Értem, köszönöm. :-)))))
Manapság már sose lehet tudni, az egész világ el van csúszva az anglománia felé... :D Csak ezért volt a kérdésem.Valamiért én se voltam még Pécsen, csak egyszer, mellette.Nem t'om, miért maradt így ki...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.07. 05:06:13

@blackhair-lady: ó, ez nagyon jó. csak úgy elvben kötözködnék, a terv szerint mi lesz azokkal, akik
1, meddők, és akár többmilliót betoltak sikertelen kísérletekbe, amikbe az állam nem vagy csak részben szállt be,
2, meghal a gyerekük, mielőtt nagykorú lenne / dolgozna,
3, van gyerekük, de az drogos, börtöntöltelék, munkakerülő, segílyes, vagy szimplán elszaladt Angliáig, és ott adózik,
stb stb stb.
egyébként nem vagyok meglepve semmin, naná.

és én se térek magamhoz, hogy lesz 3.4 millió hitelből több év fizetés után még 7-8 millió tartozás?
persze, nem először hallom ezt, nyugi, de még mindig nehéz elhinni.
alighanem írnom kéne egy köszönő levelet a régmúlt exemnek, hogy szakítottunk, mert akkor valszeg én is ebben lennék benne :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.07. 05:18:05

@Mirjam2: @nezzazegfele: nem olvastalak még titeket, amikor válaszoltam.
mondjuk azért Magyarország demográfiailag kicsit más, mint India, van, ahol támogatni kéne a gyerekvállalást, van, ahol meg nagyon nem, csak egyiket se mindegy, hogy milyen eszközzel.

Mirjam, juteszembe, Islamic banking esetén is ennyire el tud szállni a visszafizetendő összeg? nagyon nem hiszem. csak az alapelveket ismerem, de nem tudom, a gyakorlatban pontosan hogy működik. lehet, hogy az eredeti alapelvek látszólagos megtartásával ott is találnak lehetőséget, hogy a kölcsön sokszorosát szedjék be a végén?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 07:04:01

@bpetya75: hej de naiv vagy. te tenyleg azt hiszed, hogy az adosmentes a cel, nem a kampany,??
te tenyleg nem latod hany ilyen kezdemenyezes volt, okosan kitalalva??? es a vegen lehet masra tolni a balhet?? szettarni a kezuket, hogy "mi megprobaltuk, de hat a csunya bankok"???

oo, ugyan....

DieNanny CH 2014.07.07. 07:40:57

@Chang Yai:

"és én se térek magamhoz, hogy lesz 3.4 millió hitelből több év fizetés után még 7-8 millió tartozás?
"

Ó, nagyon könnyen. Én 7 milliót vettem fel 7 éve, már befizettem 4 milliót, de még van majdnem 10 milliós tartozásom... :-)

bpetya75 2014.07.07. 07:54:06

@Babette.:

Nem vagyok már olyan hamvas, Kedvesem! ;-) Agyaltam ezen én is. Viszont az önkormányzati választások októberben szoktak lenni, a törvényt meg szeptemberre ígérik. Ha ezt a nehézséget "valahogy" át is hidalnák, akkor is nagyon kétséges számomra, hogy mibirkaságunk benyelne-e egy "csúnya bankok" mesét.

Ha nem ígérnek semmit, akkor "páran" szép csendesen még tönkremennének a dologba, aztán valahogy átesnénk a rajta, mint dorozsmai ember a talicskán. De így, hogy agyonra mentenek bennünket, és az egészből aprópénzezés lesz csak, az ki fogja verni a biztosítékot. Egy csomó ember most az őszben reménykedik. Ha nem történik semmi érdemi, akkor szerintem el fogja érni a kritikus tömeget azoknak a száma, akiknek egyszerűen semmi vesztenivalója nem lesz. Ebből nem taxisblokád fog születni, azt hiszem.

2014.07.07. 08:09:17

@Chang Yai: Termeszetesen islamic banking eseten nem tud elszallni a kamat az ismereteim szerint, viszont az egesz islamic banking elegge maceras es tobbek kozott azt jelenti hogy pl. nalunk a legtobb csalad nem tud allami segitseg nelkul hazat venni, allami segitseget meg egyre kevesbe kapnak szoval eleg sok feszultseg van emiatt (pl. fiatalok nehezebben tudnak meghazasodni, hazassagon kivul meg ugye nem lehet kapcsolatuk).

Egyebkent nem tudom hanyan tudjak hogy az islamic banking, aminek a lenyege vegulis hogy nem lehet kamatot felszamolni, sok mashoz hasonloan olyan elveken alapszik amik a zsidosagban es keresztenysegben is megtalalhatoak. Viszont igy nem lehet profitot termelni, emiatt a zsidok mar regen, majd kesobb a keresztenyek is elkezdtek gyakorlatilag kiskapukat keresni es ebbol fejlodott ki vegul az a fajta bankrendszer amit ismerunk. Itt azt latom hogy az itteni bankok is a kiskapu iranyaba mennek el, kulonben egyszeruen ertelmetlen lenne az egesz.

Pl. meglepo modon itt is allandoan ajanlatokkal bombaznak hogy jelentkezzek hitelkartyara, es ha bizonyos ideig nem fizetem vissza az osszeget, akkor itt is elkezdenek kamatot felszamolni amin meglepodtem. Es ehhez hozza kell tenni hogy az adossag itt nagyon nagy bunnek szamit, siman bortonbe zarnak ha penzzel tartozol, es soha nem irjak le az adossagodat, a bortonok meg nem igazan udulotelepek. Nem hagyhatod el az orszagot mielott minden adossagodat kiegyenlitetted (ezt a hataron ellenorzik). Nem erdekli oket hogy miert nem tudsz fizetni. Ennek fenyeben azt gondolom hogy meg jo hogy nincs tul sok lehetoseg hogy adossagba verd magad.

2014.07.07. 08:12:24

@Mirjam2: Akit esetleg erdekel, reszletes info itt (islamic banking / ingatlan-hitel): www.irtipms.org/PubText/13.pdf

bpetya75 2014.07.07. 08:31:55

@morsels:

Az nagyon gáz, hogy én úgy is szeretem ennek a dalnak: www.youtube.com/watch?v=KYPkMXgtrOw a hangulatát, hogy igazán sosem voltam messze az én Angyalföldemtől?

Neked egyébként nem változott sokat a Magyarországhoz való viszonyod? Gondolok itt egy harag-megkönnyebbülés(káröröm?)-megbocsátás-nosztalgia-szeretet ívre. Vagy valami hasonlóra.

Quercus a favágó 2014.07.07. 08:42:45

@bpetya75:

A Bankszövetség szerint felmerültek alkotmányos aggályok a törvénnyel kapcsolatban(niná!). Egyébként várható támadás több oldalról is. Nem véletlen, hogy az eu bürokraták most dobták föl, Magyarországot ismét túlzott deficit eljárás alá kell vonni. Lesz még egy pár ilyen akció.
Az igazán érdekes majd az a jogszabály lesz, ami a "deviza alapú" kölcsönöket forintosítja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 08:54:19

@Muscari: Tényleg szerencsés vagy! Mi is jártunk osztálykiránduláson sokfelé, sajnos a legtöbb helyre egyáltalán nem emlékszem. A hegyekre igen, úgy látszik mindig is ezek voltak a favoritjaim :). Nyugat-Magyarországon nagyon kevés helyen voltam még, szeretném bejárni Somogy megyét, az Őrséget, elmenni a Fertő-tóhoz. A Bakonyban voltam, egy három napos próbamunkán egy alapítványnál, na oda nem vágyom vissza :).

bpetya75 2014.07.07. 08:56:18

@QUERCUS:

Bennem is felmerült, hogy ez a meglebegtetett túlzott deficit eljárás összefüggésben lehet a devizahitelekkel. Bár az Európai bíróság a Kúria hatáskörébe utalt az árfolyamréssel meg egyéb vitatott szerződési feltételekkel kapcsolatos kérdéseket. Igaz, nem a kormányéba...

Ami a forintosítást illeti, az mindenkinek nagyon érdekes lesz. Az eddig napvilágot látott infók és számítások alapján próbáltam okos lenni. Az jött ki hogy ha a végtörlesztésnél használt árfolyamon forintosítják a lakáshitelünket, akkor 6,5 év törlesztés után tartozás tekintetében ugyanott leszünk, mint amikor elkezdtük. Az így kialakuló törlesztőről ugyebár lövésem sincs, azt viszont gyanítom, hogy a bankoknak nagyon durva lenne ez az árfolyam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.07. 09:41:28

@blackhair-lady: Na ezt megosztottam, elképesztő baromság így első (meg második) olvasatra is.

bpetya75 2014.07.07. 09:52:32

@zöldeketbeszélek:

Nem értem, mit akarnak elérni ilyen idióta ötletekkel. Nem eléggé megosztott már így is a magyar társadalom? Efféle baromságokkal csak a feszültséget keltik az emberekben.

bpetya75 2014.07.07. 10:19:17

Tudnátok javasolni valami jó időjárás portált? Érdekelne, milyen idő lesz a finneknél.

bpetya75 2014.07.07. 10:49:41

@Kövérmadár [swe]:

Köszi a tippet. Úgy tűnik egész jó időnk lesz. Nem kell nagykabát ;-)

M. Péter 2014.07.07. 10:56:53

@Mirjam2: A hitelkártyát hogy tudják megideologizálni, hogy az iszlám alapelveivel ne ütközzön?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 11:14:49

@zöldeketbeszélek: +1

@bpetya75: Nem tudom hogy lesz ez Petya, de mint mondani szoktam, a remény hal meg utoljára. Eddig úgy nézett ki, hogy csak a bankot tömjük és szépen belerokkanunk.
Ha most csak arra lesz esélyünk, hogy nullszaldóra kijöjjünk, vagy csak kicsit maradjunk eladósodva, máris jobb, mintha a teljes futamidő hitelösszegét követelnék rajtunk és még a ház is elúszna.

@Chang Yai: Erről jut eszembe, ismerek olyan házaspárt, aki a 3. gyereket az adókedvezmény miatt vállalta be. Azóta meg szívnak, bár a bébi igencsak szépre sikeredett, így megérte nekik, de anyagilag csődben vannak. Facepalm. Ő az, aki örökölt egy házat, és nekem mosta a fejemet, hogy sosem vett volna fel hitelt lakhatásra.
Őőőő... Izé... :D

(Nem tudom, mikor lesz időm átolvasni az elmúlt kb. 10 órát, ha valaki kimaradt, bocsi, írjon rám. :) )

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:15:56

@bpetya75: pontosan így van.
csak ne feledd el, a kamatemelésről nem lesz egyértelmű jogszabály. a perek eldöntése viszont pont október utánra fog húzódni.
nem vagy hamvas?? :D ne röhögtess. olyan naiv vagy, mint aki eddig zanzibáron élt, telefon és internet nélkül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:17:03

@bpetya75: nem hiszed, hogy egérutat hagynak nekik? nem olvasol híreket? EZ Az Egérút. hogy perre vihetik.
szépen ki van ez találva, ahogy a manyup is volt...

bpetya75 2014.07.07. 11:30:51

@Babette.:

Na, hallod! Micsoda naiva képet alakítottam itt ki benned!? :-P

Persze, perelhetnek, állam bácsi lesz az alperes. Aztán a pernek lesz e halasztó hatálya avagy sem? Erre még nem találtam sehol utalást. Te igen?

@nezzazegfele:

Írtam pm-et asztma-ügyben. Valamiért a blogodon nem jelennek meg a hozzászólásaim.

bpetya75 2014.07.07. 11:33:41

@QUERCUS:

Valami alapja akár még lehet is a birkázásnak. Ez az ősz jó próbája lehet, ha Babettenek lesz igaza...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 11:34:54

@bpetya75: a mostani hozzászólásaid bőven elegek ehhez a képhez.
a pernek nincs halasztó hatálya.
elvileg lehet kérni külön a végrehajtás felfüggesztését.
az más kérdés, hogy a bíróság megadja-e, mert azt jól meg kell indokolni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 11:36:59

@bpetya75: Megjelent mind. Előmoderció van. :)

Úgy tudom dec. 31-ig le akarják záni ezeket az ügyeket.

Ez meg új:
hvg.hu/plazs/20140707_Csak_feltoltott_mobillal_utazhatunk_Ameri#rss

DieNanny CH 2014.07.07. 12:11:03

@nezzazegfele:

Khm... Olyankor mi van, ha a laptopom akksija már 2 éve nem működik, ki is vettem a gépből, és csak bedugva használom? Ugyanis nincs pénzem újra.

bpetya75 2014.07.07. 12:19:37

@Babette.:

Nálunk nincs ilyen gáz. De ezek szerint a bankokra vonatkozóan sincs halasztó hatálya (erre gondoltam), ergo a perektől függetlenül 90 napon belül el kell számolniuk velünk. Nemde?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 12:26:41

@bpetya75: nem tudom, hogyan fog összejönni időben. csodálkozni fogok, ha év végéig tényleg renben lesz minden

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 13:19:29

@bpetya75:
tessék, máris itt van:
"erre szeptemberben, illetve várhatóan október-november körül kerül sor - hangsúlyozta Varga Mihály."
www.kisalfold.hu/belfold_hirek/varga_mihaly_a_devizahiteleket_meg_az_iden_kivezetik/2389081/

bpetya75 2014.07.07. 14:04:48

@Babette.:

Az elszámolásra szeptemberben (90 napot adtak rá a bankoknak),a forintosításra a október-novemberben. ezt már Rogán is mondta pár napja. Egyelőre legalább azt el lehet mondani, hogy koherensen nyilatkoznak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 14:26:43

@DieNanny [SZ,CH]: Nem tudom, kérlek szépen, mert még sosem dolgoztam repülőtéren. De még bármi lehet belőlem. Akár mosogató is a tranzit büféjében. :D

@Babette.: Szerintem futószalag jellegűen, csoportos átvizsgálásokkal. Lefuttatnak pár keresést mondjuk érték és földrajzi hely alapon, esetleg futamidő, eladósodottsági mérték, vagy minden együtt, és kidob rá x pácienst.
Esetleg így lesz megoldva az 1 millió új munkahely. Felvesznek 500e közmunkást bírálni, gépelni, borítékolni, kartotékot rendezni, és a papírokat az új stadionokban fogják tárolni.
Én is kíváncsian várom a logisztikai részleteket...
;D

Azt meg a felsorolásomból ki is hagytam, hogy az LTP-t, meg a biztosítást is benyelte a deviza, tehát összvissz 3M körül toltunk bele állam bácsival közösen, ha a kamaty-támogatást is nézem.
Ha most bele lehetne vonni a szocpolt, akkor tényleg hávájdizsi lenne itt... ;)
Meg közben az is eszembe jutott, hogy amikor rákérdeztünk a kamattámogatásra, akkor azt mondták az ügyintézők, hogy a kamat egy jelentős részét támogatja a bank, na ha ez a 3 millára 2 milla volt 3 év alatt, akkor az első körben követelt 18 millához képest sztem lófütty...
Álmodozni azért jó... :)

Varga megemlékezik a számlára utalandó összegről, azért ezt is lehetne pontosítaniuk, hogy az elszámolási számlára akar utalni vele, vagy a megszüntetett folyószámlára, ami végrehajtáskor ugrott, vagy nyisson a páciens egy folyoszámlát és a szóbeli utalása az a valódi utalásra vonatkozik...
Azért elég ködös ez még így.

bpetya75 2014.07.07. 14:42:49

@nezzazegfele:

Az a számlára utalás szerintem élő szerződésnél nem játszik, csak olyanoknál, amiket az 5 éves elévülési időn belül törlesztett az adós (kivéve végtörlesztés). A többinél valószínűsítem a tőketartozásból történő levonást.

Persze az utolsó mondatod teljesen igaz ;-)

Más. Egy szép példa arra, hogy egy tragédia és az emberiesség találkozása mire vezethet: www.magyarkurir.hu/hirek/egy-rakbeteg-kisfiu-uj-torvenyt-ajandekozott-franciaorszagnak/?q=franciaorsz%C3%A1g%20apa%20%C3%A1pol%C3%A1s

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 14:59:06

@bpetya75: A miénk már halott. A temetési szertartáson a végrehajtó húzza a talpalávalót - meg az időt.
Jelenleg vonják mindenből, amit el tudnak érni, plusz egyszer már kiküldték, hogy megindult az árverezés, de nem történt semmi.
Utána egy fél évvel megint küldözgetni kezdték a leveleket, hogy azonnal fizessünk egyben, különben árvereznek.
Most a bíróságnak azt nyilatkozta, hogy várhatóan árverezésre kerül sor.
A végrehajtási felületen találtunk abban az időben egy a miénkre tökéletesen ráillő leírást és hozzárendelt értéket, de senki nem volt feltüntetve mellette, mint érdeklődő.
Kitűzve még nem láttuk magunkat faliújságon. Sajnos.
Már mondtuk a bankban is, a végrehajtónak és a faktorálisnak is, hogy legyenek szívesek árverezni.
Aztán vittünk vevőt, de nem tudjuk, hogy mire jutottak, mert ez egybe esett ezzel a mostani őrülettel.

Szerény véleményem szerint, nekünk az lenne az ideális, ha megvenné a vevőjelöltünk, mire ez lezajlik és aztán számolgatnának vissza, hogy ki fizet kinek még és mennyit.
Még eddig nem jött ki két egyforma levél, mármint egyforma összeget tartalmazó...

Valahol van bennem egy olyan motoszkáló érzés, hogy ahogyan nem tudtunk sem az árfolyamgátban, sem a végtörlesztésben, sem az átváltásban részt venni, ebben sem lesz semmi ránk húzható.
Ne legyen igazam.
Azonkívül én csak Hajnalka vagyok, én ezt nem tudhatom. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 15:01:20

@bpetya75: Azt a linket átmásolhatnád a másik beszélgetésbe is, a projektesbe...
Nagyon jó ötletnek tartom.
:)

bpetya75 2014.07.07. 15:23:59

@nezzazegfele:

Csak nem Família Kft. rajongónak teccik lenni? ;-P

Nekünk szerencsénk volt a család hozzáállásával, nem kiröhögtek bennünket, hanem segítettek, amennyit tudtak. Ezért nem dőltünk be, meg mert mindig került valami mellékes pénzkereseti lehetőség. Amit meg végrehajtottak rajtunk, ott meg a végrehajtó nagyon normális fazon volt. Szóval mi valahogy sokkal kisebbet szívunk ezzel az egésszel, mint ti. Lehet, hogy értünk többen imádkoztak/nak? Tényleg! Zavarna, ha néha kicsit imádkoznék értetek?

Projektes beszélgetésként VHB posztjára gondolsz?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 16:26:42

@bpetya75:

Hátulról visszafelé:

Igen abba a projektesbe.

Nem zavar. Én már arra is gondoltam, hogy harangot húzatok magunkért, mert az ima eddig csak részeredményeket hozott.
Magunkat is beleszmítva, értünk összesen öten. Esetleg nyolcan.
Felénk kirakat-hívők vannak, nem ülünk melléjük, ha nem muszáj. Én hittem a múlt rendszerben is, meg hiszek most is. Mármint az Égiekben.

A végrehatótok tényleg normális lehetett.
Pont most tettük le a levelet, enyhe arcidegzsábát kaptunk tőle. Május 24-gyel kitűzte árverezésre a házat.
Elfelejtett értesíteni.
Bár lenne rá vevő, aztán hadd szóljon, csak haladjunk.
Az egyik faktorális fazon még a munkaügyibe is utánunk jött...

A mellékesek nálunk elmentek lyuktömködésre.
Munka meg nincs felénk.
Most találtam egy betanított melós hirdetést, elég szürkének látszik, az pont jó lenne.

A család akkor kezdett enyhülni, amikor rájöttek, hogy nem csak mi jártunk így, és végre meghallgatták, hogy egy átlag 100000Ft-os bevételhez számítva az aláírt 15e törlesztő, nem volt akkora hülyeség...
Aztán mikor jött a legutolsó népszavazás, akkor megint az egyik részleg elborult aggyal szidott minket, mert nem egyezik a véleményünk az élet nagy kérdéseiről.

Igen, az vagyok. Az első és egyetlen sorozat, amit végignéztem. :)
Mögötte a Szomszédok és a Dallas kullogott a havi-kéthavi 1 alkalommal. :D
Amikor átállt a rendszer digitálisra, és a mi albérletünkben két különböző antennával és dekóderrel sem jött semmi az égből, akkor hálát adtam Istennek, hogy innentől erre sincs gondunk, nem fognak a gyerekek a távirányítón veszekedni még hosszú téli estéken sem... :D

Quercus a favágó 2014.07.07. 17:27:07

@bpetya75: @nezzazegfele:

Ez a törvény is tipikus magyar. 10 kérdésre választ ad, 20-at meg nyitva hagy.
Egyébként valahol olvastam, hogy a képviselőknek kb 1 milliárd kölcsöntartozásuk van, ill. kb 200 millát jelentene nekik, ha ez a "deviza hitel" dolog rendeződne, az ő elképzelésük szerint.
Hát ha másban nem, ebben lehet bízni.

TurboRudi 2014.07.07. 18:22:24

Asszem megtanulok szepen irni... 10 ev plusz, 10 orszag... Tudnek meselni...

Határátkelő 2014.07.07. 18:23:30

@TurboRudi: Csak rajta! Örömmel látom, ha megírod! :-)

2014.07.07. 19:59:55

@M. Péter: Pont ezt nem ertem en sem meg a muszlim kolleganoim sem. Biztosan talaltak valami magyarazatot. Nekem az jon le az egeszbol laikuskent hogy vannak ezek a nagy elvek hogy nem szamolnak kamatot, aztan mindenre talalnak szepen lassan kiskapukat mert kulonben nem lehetne a bankrendszert mukodtetni. Atlag minden heten kapok egy e-mailt az itteni bankomtol hogy jelentkezzek hitelkartyara.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 21:19:32

@QUERCUS:
Ma megtudtam, hogy kb. ebből is szarul fogunk kijönni.
Megjött a levél és kikerestem az árverezést, amit indítottak ellenünk május végén. Mondom, most szóltak...
Egyáltalán nem az áll benne, amiről szó volt az elején.
630e a 1/2 tulajdon becsértéke...
Szóval...
Írtam is róla délután a blogban.
Most csak az éltet, hogy agyig sárosan beestem a kertből, ahol leraktam 526 db paprika és 61 db paradicsompalántát, meg leszedtem 3 kiló babot. :(((

Quercus a favágó 2014.07.07. 22:00:02

@nezzazegfele:

A törvény hatályba lépése napjától, egy külön törvényben a későbbiek során meghatározott időpontig végrehajtási eljárási cselekmény, intézkedés nem foganatosítható. A felek nyilatkozatai is hatálytalanok. A végrehajtási eljárás megszakad, függetlenül attól, milyen szakaszban van.
Ne csüggedj!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 22:36:39

@QUERCUS: Én is ezt olvastam a neten. A levelet mégiscsak megkaptuk, és a végrehajtás fut, lehet licitálni a házunkra, akkora lépcsővel, hogy a szomszéd néni is simán részt tud rajta venni... Lol.
Engem az zavar, de rohadtul, hogy nem ebben egyeztünk meg a muksóval...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.07. 23:06:14

@nezzazegfele: nem erre gondoltam, hanem hogy hogyan es milyen sorrendben lesznek kepesek ev vegeig befenezni, amit akarnak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.07. 23:54:32

@Babette.:
Erre is van egy elméletem. Előre veszik a legnagyobb deviza adósokat. Magukat. Mindenki más csak egyenesági alapon fog következni.
Ha Mariska néni nem rokona a miniszterelnök unokahúgának a szobatársának a kutyasétáltató kisöccsének, akkor sajnos ő a végére fog maradni.
;)

Eddig olyan szédületes ütemben törvénykeztek, hogy az ügyvéd ismerősünk is elvesztette a fonalat. Számomra az egész kétséges.
Lehet az is, hogy jön egy brüsszeli ejnye-bejnye és ugrik az egész.

Quercus a favágó 2014.07.08. 06:32:25

@nezzazegfele:

Még nem hirdették ki a törvényt. A végrehajtók viszont el kezdtek kapkodni. Aki kapkod, az meg hibázik.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 09:29:37

@QUERCUS: Mindenesete neki köszönhetjük életünk első, közös rémálmát. Úgy ébredtem fel, hogy azt hittem meghaltam. :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.08. 14:17:24

@bpetya75:
"a bankokra vonatkozóan sincs halasztó hatálya (erre gondoltam), ergo a perektől függetlenül 90 napon belül el kell számolniuk velünk. "

így van.
a törvény rendelkezéseit végre kell hajtaniuk.
és nem tartom valószínűnek, hogy ezt felfüggesztenék, amíg a per tart.

egyébként továbbra is biztos vagyok benne, hogy minden pénzintézet perre fog menni.
és van esélyük, sajnálom, ha ez keserű pirula.
( www.jogiforum.hu/hirek/32123 )
"A perben a pénzügyi intézmény kizárólag annak megállapítását kérheti, hogy az általa tisztességesnek tartott szerződéses kikötés megfelel a törvény által tételesen felsorolt alapelveknek, ezért a szerződéses kikötés érvényes"

"A Kúria által korábban már megfogalmazott alapelvek kerültek deklarálásra a törvényben, s ennek alapján az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó rendelkezéseknek az alábbi elveknek kell megfelelniük ahhoz, hogy tisztességesek lehessenek:
egyértelmű, érthető megfogalmazás,
tételes meghatározás,
objektivitás,
ténylegesség és arányosság,
átláthatóság,
felmondhatóság,
szimmetria elve"
gondolj bele. a ti kölcsönötök megfelel ezeknek?
egyértelmű, érthető megfogalmazás: egyértelműen közlik, hogy a kamat onnantól x%
tételes meghatározás: ld fenn
objektivitás: ezt nem tudom, mit értenek alatta, de pl azt, hogy minden ügyfélre vonatkozik
ténylegesség és arányosság: ezt sem tudom, mit jelent egy kamatemelés vonatkozásában
átláthatóság: ld fenn

hát pl simán meg lehet indokolni, hogy hogyan emeltél a kamatot 2%-ról 8-ra.

úgyhogy én álmodom, legfeljebb kellemesen meglepődöm.

felmondhatóság,
szimmetria elve

bpetya75 2014.07.08. 14:46:17

@Babette.:

Reménykedünk ugyan benne, hogy jól sül el a dolog, de nem alapozunk rá. Most derült ki például, hogy feleségem új munkáltatója kicsivel többet fog adni neki kezdő delphi programozóként, mint amennyit az előző helyen kapott "tapasztalat" javasként. Nem állunk le várva, hogy majd a fiúk megmentenek bennünket. De azért álmodozni lehet ;-)

@nezzazegfele:

Álmodozni, nem rémálmodozni tessék! Minden rossz sorozat megszakad egyszer. Megteszitek, amit tudtok, úgyhogy Isten is megsegít majd a kellő időben. Csak nehogy úgy járjatok, mint a viccben a bácsi, aki árvíz idején elküldte a teherautót, a csónakot meg a helikoptert is :-P

bpetya75 2014.07.08. 14:51:06

@nezzazegfele:

Elkezdtem írni @QUERCUS: hozzászólására, hogy mit kapkodnak, hiszen napokon belül kihirdetik, utána 8 nappal jogerős lesz, így nem fog beleférni úgysem. De közben bevillant, hogy akkor ezért dátumozták vissza nálatok az egészet.

Ha túl alacsony az összeg, akkor ne hagyjátok annyiban. Elkezdhetnétek firtatni ezt a visszadátumozást szerintem. A helyetekben biztos megkérdezném az ügyvédet a dologról.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 16:06:24

@bpetya75: @Babette.: Elolvastam a cikket. Van benne egy sor, hogyha árverezésen Fix Y kezébe került az ingatlanom, akkor ő(!) nem kerülhet hátrányos helyzetbe, azaz le kell folytatni az árverést.
Ha e hónap végéig nem érkezik licit az ingatlanra, akkor oké, mert legjobb tudomásom szerint (most nem keresgetek utána, tenni úgysem tudok perpill ellene), 6 hónap kell két árverezés között.
Azt nem tudom mondjuk, hogy akkor mi van, ha egyiken sem kel el, illetve mi van akkor, ha két árverés között megveszi a szomszéd.
Még nem emésztettem meg a földhivatali levelet sem, nem szeretnék fekélyt sem kapni, így kicsit hanyagolom a témát.
Addig is az EURES-t böngészem, nagyon jó, nem is értem, miért nem jött ez hamarabb szembe.
Mondjuk a 6 fontos órabéren lehidaltam, abból nem lesz családi kivándorlás akkor sem, ha támogatják.
Véleményem szerint egy (9,5)-10-10,5 font lenne reális.

Minden6ó-t láttad? Uram, adj egy jelet! :D ;)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.08. 16:08:01

@bpetya75: Az ügyvéd vastag csekket akart írni már a múltkor is, úgyhogy őt is hanyagoljuk.
Összeszedem a gondolataimat, és írok a végrehajtónak, a bíróságnak, a pszáf-nak, meg az ombudsmanusnak is.

Gixx 2014.07.10. 11:01:35

Sziasztok!

Köszönöm az elismerő szavakat a blogomat illetően, örülök, ha tényleg segíteni tudok vele.

Ugyanakkor elnézést, hogy csak most reagálok a blogon a kommentekre, de egyelőre még nincs Internetem az új lakásban (nem sietem el, nem létszükséglet), és telefonról kicsit körülményes nyomon követni ezeket :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása