oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 24. 06:45,  Mindig történik valami bizarr és szórakoztató 305 komment

2014. június 24. 06:45 Határátkelő

Mindig történik valami bizarr és szórakoztató

Ma Marokkóba, egészen pontosan Casablancába látogatunk Ala segítségével, aki 2011 februárja él abban az országban, ami találó jellemzése szerint olyan, mint egy Európa és Afrika között tétovázó kamasz. A képekért külön köszönet (az ételekről készülteken kívül mind az ő alkotása).

cím_105.jpg

„Marokkó egy sokoldalú, gyorsan fejlődő, ugyanakkor viszonylag kaotikus királyság. Akár egy kamasz, az ország még mindig valahol a modern Európa és a tradicionális Afrika között próbálja megtalálni a helyét.

Éltem fél évet Franciaországban, majd Angliában, eltöltöttem rövidebb hosszabb időt más arab országban is, de az itteni életemben tanultam meg igazán kilépni a saját komfort zónámból.

Európaiként minden napom kihívásokkal teli mind pozitív, mind negatív értelemben. Nincs nap, hogy ne történjen valami bizarr, szórakoztató, általam nem megszokott dolog. Azt hiszem, pont emiatt ragadtam itt.

Miért pont Marokkó?

Három és fél éve a lehetőség jött magától, én pedig megragadtam. Elegem volt a -10 fokból, a szürkeségből, a rutinból. Ismét újdonságra vágytam, mindig is szerettem utazni, így egy hideg decemberi napon megpályáztam egy casablancai 3 hónapos logisztikai gyakornoki állást.

Franciául és angolul beszélek felsőfokon, némi arabot is tanultam a főiskolán, így nyelvi nehézségekre nem kellett számítanom. Néhány interjú után január végén értesítettek, hogy megkaptam az állást, mielőbb utaznom kéne.

Nem szerepelt ugyan a hosszú távú terveim között végleg Casablancába költözni, de az első benyomásom az országról nagyon jó volt. Az emberek barátságos, meleg fogadtatása, az iszlám vallás, ami iránt mindig is érdeklődtem, a klíma, a különleges fűszerek és ételek, az egész évben kapható friss gyümölcsök sokasága, így egy kicsit az Ezeregy éjszaka meséiben éreztem magam.

1_33.jpg

Sztereotipizáljunk

Marokkó nem tipikus arab ország. Az itteni társadalom nagyon változatos: berberek (az itteni őslakosok), arabok, muszlimok, keresztények, zsidók, szub-szaharai bevándorlók, ex-patrióták lakják. Rengeteg a vegyes házasság.

Mint minden nagyvárosban, Casablancában is megvannak a szűk látókörű, ambíciók nélküli idegesítő emberek és a nagyon művelt, modern felfogású, nyitott emberek. Ami itt jellemző az az élő sokféleség és a tolerancia.

A sztereotípiákkal ellentétben a marokkói lányok nagy része úgy öltözködik, ahogy az európaiak. A marokkói divat legalább annyira változatos, mint bármely nyitott országé. Talán túl nagy jelentőséget is tulajdonítanak az öltözködésnek és a külsőségeknek.

Elvétve látni néhány Batman stílust képviselő nőt, az átlag marokkói nő azonban vagy csak a haját kendőzi el, vagy egyszerűen nem hord kendőt. Mégis a legtöbb külföldi számára talán meglepő, hogy ideérkezve a város egyes részein szuper-mini szoknyás, ultra nyitott blúzos, extra magassarkút viselő vagy éppen szexi bikinis lányokat láthat.

A marokkói emberek maximum a vendégszeretetükkel, kíváncsiságukkal és a kedvességükkel fognak terrorizálni. Leszámítva azt a néhány szűkelméjű idiótát, akik élvezettel ütik más dolgába az orrukat, az itteni emberek vidámak, nyitottak és kedvesek. Az emberekre erőltetett agymosás helyett jobb ezt is személyesen megtapasztalni.

Egyéb meglepő tények

Talán kevesen tudják, de az arab országok között Marokkó első számú az alkoholgyártásban és hasistermelésben. A mèknesi bor, a chefchaueni hasis és a marrakechi fergeteges partik rengeteg fiatal turistát vonzanak. Marrakech és Casablanca közismert az éjszakai életéről. A prostitúció úgyszintén virágzik, éppen ezért sok közel-keleti gazdag arab jön Marokkóba egy kicsit kikapcsolódni.

Marokkó a misztériumok országa. Sokan a mai napig hisznek a dzsinnekben. Majdnem mindenkinek van egy dzsinnes sztorija. Kit, hogyan és mikor szállt meg az ördög. Hogy elkerüljék a velük való találkozást, nem öntenek forrásban vizet a lefolyóba, éjfél után egyáltalán nem öntenek vizet a lefolyóba (állítólag ott laknak a dzsinnek) szóval az éjfél után megmaradt szennyes edény várhat másnapig.

Vannak jó és gonosz, városi és sivatagi, csuklyás és meztelen dzsinnek, akik bármelyik pillanatban beleköltözhetnek egy halandóba. Onnan aztán csak az imám (a mecsetben az imát vezető személy) imádkozhatja ki a dzsinnt, persze jó sok pénzért.

Casablanca utcáin mindennapos látvány, ahogy egy Maserati dudálva tol le az útról egy szamaras kocsit. Az emberek itt mindent vezetnek, a legdrágább luxusautótól a tevéig, bár azt inkább a sivatagban.

Marokkó hivatalos nyelve az arab, de saját dialektusuk van, a darija, amit csak a marokkóiak értenek. Emellett a francia kolonizációnak köszönhetően a lakosság nagy része beszél franciául. Északon a spanyol a beszélt második nyelv, illetve angolul is egyre többen beszélnek.

A marokkói konyha

A marokkói konyha különlegessége az egyszerűségen, a különleges fűszerek és a legjobb hozzávalók használatán alapul. Kizárólag friss zöldségekkel, hússal és élelmiszerekkel főznek. Minden nap friss étel kerül az asztalra, mikró kevés háztartásban van, nem szokás újramelegíteni az előző napi kaját.

A szénhidrátok elválaszthatatlan részei a marokkói konyhának. Evőeszközöket ritkán látni az asztalon, ehelyett kenyérrel tunkolnak vagy kézzel esznek egy nagy közös tálból. Az étkezések elengedhetetlen hozzávalója a cukros szénsavas üdítőital. A friss gyümölcsturmixokat minimum 4 evőkanál cukorral készítik. Az egyik tradicionális marokkói étel, a Pastilla sózott-cukrozott csirkehús tortácska. Aki egyszer idejön, az gyorsan lemondhat a diétájáról.

ételek.jpg

A színes piacok mesébe illő látványt nyújtanak, egész évben friss hazai zöldség és gyümölcs kapható, európai szemmel nevetséges áron. 1 kg paradicsom nagyjából 70, 1 kiló eper 180 Forintnak megfelelő dirham.

A higiéniai körülmények azért megkérdőjelezhetőek. A hentesüzletek előtt kampón lóg a friss hús, bizonyos piacokon hatalmas tevefejeket, egész marhákat akasztanak ki. Ha tréfából hozzád vágnak pár kecske szemgolyót, az is csak elsőre sokkoló.

A mindennapi élet

Tudomásom szerint az egész országban nincs több 20 magyarnál. Ebbe beletartoznak a nagykövetség dolgozói, illetve olyan magyar nők, akik marokkói férjüket követték ide.

Casablanca a legdrágább város. A lakásbérleti díjak közel egy szinten vannak a párizsi árakkal. Egy 60-70 m²-es bútorozatlan lakásért jobb környéken elkérnek havi akár 300-350 ezer forintnak megfelelő dirhamot is. Ismerősökön keresztül viszont ki lehet fogni szép lakásokat, viszonylag olcsón.

Az itteni átlagbér megfelel a magyar béreknek. Az alapélelmiszer, a tömegközlekedés, a ruházkodás azonban jóval olcsóbb. A kultúrát, színházat, kiállítást inkább a gazdagabb réteg engedheti meg magának.

Az átlagember a fociért rajong, a hazai meccsek után síppal, dobbal vonulnak az utcára. Ahogy mondani szokták a marokkóiak, itt meg lehet élni napi 10 dirhamból is, napi 1000 dirhamból viszont már nehezen.

A negatívumok

Vannak persze dolgok, amiket mindig is utálni fogok itt. A helyi kisboltokban nincs önkiszolgálás, a pult mögött álló boltostól kell kérni egyenként a termékeket. Fizetéskor pedig az végez hamarabb, aki hangosabb és erőszakosabb.

Nincsenek sorok, bárki, bármikor elém tolakodhat, kérhet és fizethet. Próbálnám ezt meg Európában. A kisboltokban minden egyes termék lejáratát ellenőrizni kell. Nem egyszer futottam bele 2009-ben lejárt termékbe.

A taxi a legolcsóbb közlekedési eszköz. 4 embert vesz fel maximum, de csak akkor viszi el őket, ha éppen az útjába esik az, amerre a többi utas tart.

Az itteni lassabb életritmus elviselhetetlen lehet annak, aki pörgősebb életet akar élni. Ők úgy mondják, hogy „a nyugati embernek órája, az araboknak ideje van”. Itt a 30 perc késés nem késés. Az Inchallah (ha Isten is úgy akarja) kötőszó. Legtöbbször azt jelenti ne is számíts rá. Amikor tehát azt hallom, hogy „Holnap Inchallah elküldöm neked az emailt”, már tudom, mire ne számítsak.

A marokkóiak imádják mindenbe beleütni az orrukat. Kíváncsiak, pletykásak, néha rosszindulatúak, sokat beszélnek a másik háta mögött. Elég sokszor kellett csalódnom emberekben, éppen ezért elmondhatom, hogy igazi marokkói bizalmasaim nincsenek.

Végezetül az egyik legidegesítőbb dolog a férfiak nagy része. Azok a nők, akik jártak már arab országban, tudják, mire gondolok. A férfiak forróvérűek. Mindegy hogy kamasz, felnőtt, vagy nagypapi, mindig találnak módot arra, hogy odaszóljanak szó szerint bármilyen nőnemű lénynek. Külföldieknek pláne. Nem erőszakosak, némelyik jópofa, de a nagy részük simán csak frusztrált, és reménytelenül hülye, akiket ignorálni kell.

Az összes negatívumra és a kulturális különbségekből adódó nehézségekre a megoldás az, hogy meg kell próbálni adaptálódni. „Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak.” Ha pedig Marokkóban, úgy ahogy a marokkóiak.

Szahara.jpg

Miért maradok?

Az itteni 3 és fél évem alatt átéltem sok jót és sok rosszat is. Többször is váltottam munkahelyet. Munkát találni itt nagyon gyorsan lehet. Voltam luxushotelekért felelős marketing menedzser, kevés pénzért dolgoztam 12 órákat, a főnököm a végletekig hajtott, hétvégeken is bent tartott.

Kétszer támadtak meg, és raboltak ki az utcán. Belefutottam rossz kapcsolatokba is. Kétszer volt ételmérgezésem, tanultam belőlük. Ugyanakkor kötöttem igaz barátságokat, többségében külföldiekkel.

A mostani munkám nagyon kényelmes, napi 3-4 óra freelance munkával az angolnyelv-tudásomból élek, és egy coaching központban dolgozom. Minél drágábban, annál keresettebben. Én választhatom meg, hogy csak olyan emberekkel dolgozom, akik motiváltak, megbecsülnek és értékelik az erőfeszítéseimet.

A kezdeti nehézségek után elmondhatom, hogy végre kényelmesen érzem magam. Bevallom, sokkal kényelmesebb itt külföldiként élni. Csak azért mert európai vagyok, az emberek mindig is megértőbbek, elnézőbbek lesznek velem szemben, többet engedhetek meg magamnak.

Az emberek örülnek annak, ha látnak egy idegent, aki érdeklődik a kultúrájuk, a gyönyörű országuk és furcsa nyelvük iránt. Ezt sokszor kisebb ajándékokkal, figyelmességgel hálálják meg.

Az európaiakban megbíznak. Fizethetünk a következő vásárlásnál, ha épp nincs nálunk aprópénz, sokszor adnak az éttermekben extra adagot, a piacon ajándékba gyümölcsöt vagy édességet, péntekenként pedig a szomszéd kuszkuszt hoz. Még ha nem is vagyunk rászorulva, ezek az apró figyelmességek jól esnek.

A másik dolog az emberek pozitív hozzáállása. A lakosság nagy része a létminimum alatt él. Az egészségügyi ellátásért fizetni kell, nem is keveset, az oktatásért úgyszintén.

Egy általános iskolai tanulmányi év egy nívósabb iskolában 70.000 dirham, körülbelül 2 millió Forint. Ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Egy korábbi felmérés szerint az emberek 50%-a analfabéta. Munkám során én is találkoztam írni, olvasni nem tudó fiatal lánnyal. Az embereknek nem mindig telik orvosra. És mégis hálásak azért amilyük van.

Ha érdeklődsz a hogylétük felől, még ha féllábú is, köszönik, Hamdulillah (hál’ Istennek) minden rendben. Nem panaszkodnak, odafigyelnek egymásra. Én ugyan nem lettem muzulmán, de tiszteletben tartom a vallásukat, szokásaikat, ahogy ők is az enyémet.

A taxisofőr egyben a pszichológusod is. Az üzletfeled örömmel mutogatja a hétvégén készült családi fotókat. Mindig van alkalom arra, hogy valaki elsüssön egy poént. Az utcai verekedések után pedig a két fél pacsival koszon el.

Végezetül pedig, elvarázsol az ország. A hófödte hegycsúcsok, a forró sivatag, a szombat délelőtti óceánparti brunch-ok, én itthon érzem magam.

Ahogy Mohamed Próféta mondta: “Ne azt mondd, mennyire művelt vagy, hanem azt, hogy mennyit utaztál.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Casablanca Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr856405491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Curly2 2014.06.24. 21:47:42

Nagyon jò poszt volt!
Az Ezeregy èjszaka típusù vàrosok, orszàgok mindig is a szívem csücskei. Egyszer ide is el kell menni!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 21:49:19

@Chamroe:
Nem tudtad?
Aki a "közbeszerzés" szót bármilyen formában vagy szövegkörnyezetben megemlíti, leírja azért éjszaka megjelenik a lefüggönyzött fekete autó és bőrkabátos emberek viszik el először a Katicza nevű leghirhedtebb verőemberhez majd munkatáborba kerül ahol követ fejt csákánnyal minimum három éven keresztül.
:))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2014.06.24. 21:51:04

@Torrera: Van már argánolaj mindenfelé, Magyarországon is.

Chamroe 2014.06.24. 21:51:07

@Igaz Barát: Nagyon ügyes vagy!
Szerinted a sima kör alakúval középen milyen lenne?

Muscari 2014.06.24. 21:51:31

@Chamroe: ez a szakdogad temaja? Minden elismeresem, nem konnyu egy tema.

Sot, en nem is nagyon tudnek ilyen seggelos temakat tanulni, sosem ment. Termeszettudomany az igen, azt azert szeretem, mert egzakt, nem az van, hogy ha akarom, igy magyarazom, ha akarom ugy:-)

Mikor lesz a nagy nap? Szurkolok majd neked.

Chamroe 2014.06.24. 21:53:23

@diggerdriver: Ááááááááá, ez csak kamu :))
Én ezt a szakdolit már 2 éve leadtam, el is bírálták, és látod, még itt vagyok :D

morsels (törölt) 2014.06.24. 21:54:45

@Chamroe:
Nem akarok beleszolni, de a 'figyelembevétel' nem egy szo?

Torrera (törölt) 2014.06.24. 21:54:56

@M. Péter: Hala istennek, nem jarok Magyarorszag kornyeken sem, es az arganolajat sem szoktam hasznalni, nem en kerestem, hanem egy masik hozzaszolo.

Chamroe 2014.06.24. 21:58:36

@Muscari: Igen, ez a téma. Nekem eléggé kézenfekvő volt, mivel építőipari generálkivitelező cégünk volt, és az egyik fővállalkozó adott rengeteg cuccot egy esettanulmányhoz.
Ehhez a témához nem is nagyon nyúltak hozzá az EU csatlakozás után, így eléggé szűz terep volt.
Kifejezetten jól jöttem ki belőle :)

Június 30án ,hétfőn vonszolom magam az inkvizíció elé :D

Chamroe 2014.06.24. 22:01:36

@morsels: uhhhhh, köszi!
A szakdolgozaton jól írtam, csak itt csesztem el.
Gyorsan át is írom :D

morsels (törölt) 2014.06.24. 22:03:53

@Chamroe:
Csak azert szoltam, mert szakdolgozatnal az ilyesmi fontos lehet :-)
Egyebkent nem voltam biztos benne, csak 'fura' volt igy kulon leirva olvasni.
Szivesen :-)

Chamroe 2014.06.24. 22:05:33

@Igaz Barát: Húúú, ez nagyon tuti, ez lesz a befutó!
A szív mintás is jól nézett ki, de nem lehet tudni, hogy nincs-e a bizottságban valami kóbor eu ellenes muksó :)

Mégegyszer nagyon köszi! Rengeteg időt spóroltál nekem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:06:40

@Chamroe:
Aha. A rejtélyes kattogásokat hallottad a telefonban?
A lakásod tele van poloskával.
Csaxólok.
:))))))))))))))))))))))))))))

Igaz Barát 2014.06.24. 22:07:41

@Chamroe: Nincs mit, legalább csináltam valami értelmeset is ma este. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:09:21

@diggerdriver:
Erről nem tudtam, de nem lep meg.
Az elbeszélések alapján hajlamosak a svédek megálmodni valamit, majd nem 4 évre tervezve véghez is vinni. Ami jó, azt elismeri a jobb és bal oldal is, nem azzal szórakoznak, hogy visszacsináljanak mindent 4 évente.

Meglátjuk, hogy mire lesz elég :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:09:52

@diggerdriver: Akkor betont köptél utána, nem? :-)))

Muscari 2014.06.24. 22:10:21

@Chamroe: Akkor majd drukkolok, bar biztos vagyok benne, hogy jol fog menni.
Izgulsz? En borzasztoan izgultam minden vizsga elott, akkor is, ha biztosan tudtam az anyagot. Volt olyan, aki napokig enni sem tudott.

Mar csak a vedes van hatra?

Chamroe 2014.06.24. 22:11:05

@diggerdriver: Ezért mi járna? 5 év kötél? :D

"Javaslatok

-Iparkamarák szerepének növelése
-Verseny élénkítése
-Korrupció ellenes etikai kódex létrehozása (Közbeszerzési Etikai kódex – 2013 májusától hatályba lép)
-Átfogó kampány- és pártfinanszírozási reform
-Integritási megállapodás széles körben való kiterjesztése – teljes projektciklust lefedő független monitoring"

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:11:41

@Chamroe:
Ha ez lelkesít, akkor a mi államvizslánk könnyebb volt, mint egynémely vizsga :)

Muscari 2014.06.24. 22:15:03

@Kövérmadár [swe]: nem veletlenul tart az az orszag ott, ahol. Allitolag Szloveniaban is volt egy egyezseg a partok kozott, hogy alapveto reformokat nem kerdojelez meg senki es nem csinaljak vissza. Ez Magyarorszagon elkepzelhetetlen lenne :-(

Muscari 2014.06.24. 22:16:05

@Chamroe: valaki nagyokat almodik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:20:35

@Muscari:
Dehogyis!
Ki fordítaná vissza a Fidesz reformjait? A Fidesz? Vagy a következő Fidesz kormány? Vagy az azt követő Fidesz kormány?

Az ország hajója előreláthatóan ugyanabban a mederben fog közlekedni, amíg Orbán él. Senki sem fogja visszacsinálni a dolgokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:21:10

@geegee:
Beépítettem a lyukas fogamba.
:)))))))))))))))))

Chamroe 2014.06.24. 22:22:23

@Muscari: Igen, "csak" a védés :D
Annyira nem parázok, mert készültem + rizsázni is jól tudok.
Eu aktualitásokat, híreket is olvastam.
Állítólag még senkit nem csaptak agyon :)

@Kövérmadár [swe]: Szerintem itt sem lesz akkora gáz.
A védéssel kezdek (a saját dolgozatomról bármennyit tudok beszélni), a tételeket meg ha lendületesen adja elő a vizsgázó, állítólag nem is hagyják végig mondani.
Van 7 év munkatapasztalatom, és szinte minden tételhez tudok odarakni egy példát is a környezetemből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:24:32

@Chamroe:
Húha Ne súlyosbiiitsd.
A TEK a NAV a TSZCS a Windows7 már rád van állva.
Te leszel a precedens.
:))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:26:20

@diggerdriver: Egyébként múltkor egész idáig feljött a sivatagi homok.Volt is róla cikk valahol, hogy néha marha messze eljut a Szaharából az időjárási áramlatokkal.Nálatok nem szokott lenni?

Igaz Barát 2014.06.24. 22:27:28

@diggerdriver: Kihagytad a GAMESZ-t és a KTSZ-t. Azok a legkeményebbek állítólag! :)

Mr Long 2014.06.24. 22:27:50

@Chamroe: A b terv az, ha nem megy siman a kikoltozes, akkor kenyszerited magad a menekulesre?
:DDDDDDDDDDDDDDDDD

Chamroe 2014.06.24. 22:28:05

@Muscari: Nem vagyok én olyan naív, csak hát kellett hozzá egy hangzatos befejezés :)
Teljesen tisztában vannak a döntéshozók azzal, hogy hogyan lehetne a közbeszerzési korrupciót visszaszorítani, de hát csak nem lesznek a saját ellenségük :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:30:30

@geegee: lyesmire gondolok:

index.hu/tudomany/2013/05/30/szaharai_homokot_hozott_szerdan_az_eso/

Most valamiért nem jön fel, de volt asszem idén május végén is..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:31:34

@geegee:
Kispályások vagytok némi malter alapanyaggal.
Ide egyenesen a Mexikói öbölből jön a melegvíz.
Jótékony hatással a fűtésszámlára.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.06.24. 22:31:43

@Mr Long (UK): Jó terv, nem? :D
Jajj, csak már ott tartanánk..

Képzeljétek el, ahogy lelkesen ecsetelem, mennyire klassz, átlátható, és tiszta volt a közbeszerzési eljárása az ajánlattevő cégnek, miközben pontosan tudtam, hogy mennyire meg volt vajazva az egész :D
Ehh, qrva világ ez. Már a jövő se a régi...

Mr Long 2014.06.24. 22:32:04

@Chamroe: Jah, a korabbi kerdesedre jok a zaszlok. Bar ugy nez ki, mintha nem kozepen lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:33:28

@Igaz Barát:
Jó hát azzal már nem akartam a kétségbeesésbe kergetni.
Ott már a PEDIKŰR is játszik.
A pokol is jobb.
:))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.06.24. 22:34:52

@Chamroe: Tudom. En a kozgazon vizsgaztam kozbeszerzesbol, azoknal akik a tanulmanyokat csinaljak az atlathatosagolrol, tiszrasagrol. Mindtak, hogy azt tanuljuk itt, hogy tortenik a torveny szerint. :) vagy inkabb :(

Chamroe 2014.06.24. 22:36:37

@bpetya75: A múltkor valakivel beszélgettetek arról, hogy hogyan lehet egy témáról érvelni, majd ellenérvelni. Disputának hívják a módszert, és mi is tanultuk gimi 7-8. osztályban. A latin tanárnőnk szervezte.

"A disputa-szabályok alapján két csapat (3-3 fő) vitatkozik formális keretek között, rendszerint előre megadott témáról. A témát tételmondat formájában fogalmazzák meg. E tételmondatokban mindig ott rejlik a vita lehetősége, azaz vannak olyanok, akikegyetértenek vele, s olyanok is, akik nem (pl. Az eutanázia szükséges). A felkészülés során a csapatok összegyűjtik a tétel igazsága mellett és ellen szóló érveket is, hiszen személyes meggyőződésük nem játszik szerepet abban, hogy állító vagy tagadó szerepben kell-e vitázniuk. A nézőpontváltással lehetőség nyílik arra, hogy az eltérő véleményeket is megismerjék. Megtanulják, hogy azonos dolgokról másként is lehet gondolkodni, s megértik, hogy az övéktől eltérő vélemény mellett is szólhatnak érvek. "

Nagyon hasznos, nekem pl a lobbizás tárgynál is sokat segített, hogy az OMW - MOL témát mindkét oldalról meg tudjam vizsgálni.

2014.06.24. 22:40:45

@FutureFry: +1. Neha orulok hogy nincs gyerekem, ha megprobalnam ugy nevelni ahogy szerintem helyes, tobb mint valoszinu hogy letartoztatnanak kiskoru veszelyeztetese miatt...

Chamroe 2014.06.24. 22:42:01

@bpetya75: A múltkori vitakészség fejlesztés témáról eszembe jutott a disputa, amit a gimiben mi is tanultunk:

"A disputa-szabályok alapján két csapat (3-3 fő) vitatkozik formális keretek között, rendszerint előre megadott témáról. A témát tételmondat formájában fogalmazzák meg. E tételmondatokban mindig ott rejlik a vita lehetősége, azaz vannak olyanok, akikegyetértenek vele, s olyanok is, akik nem (pl. Az eutanázia szükséges). A felkészülés során a csapatok összegyűjtik a tétel igazsága mellett és ellen szóló érveket is, hiszen személyes meggyőződésük nem játszik szerepet abban, hogy állító vagy tagadó szerepben kell-e vitázniuk. A nézőpontváltással lehetőség nyílik arra, hogy az eltérő véleményeket is megismerjék. Megtanulják, hogy azonos dolgokról másként is lehet gondolkodni, s megértik, hogy az övéktől eltérő vélemény mellett is szólhatnak érvek. "

Chamroe 2014.06.24. 22:42:40

Nah, pedig 3x is frissítettem, hátha mégis elment elsőre :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 22:42:49

off
nem tudjatok, miert lehet 25ezer forintokert kapni szinte hasznalatlan kindle5 oket az aprohirdetesi oldalakon? ez valami uj atveres?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:48:37

@diggerdriver:
Tehát amikor engem a bab gyötört a téli hajózáson, azt is ti szagoltátok? :))))))

Zoole előkerült már?

Igaz Barát 2014.06.24. 22:49:11

@Babette.: Lehet, hogy egy nagyobb adag valahol leesett útközben egy kamionról belőlük, és még így is sokszoros haszonnal adják el :)

Muscari 2014.06.24. 22:50:45

@Kövérmadár [swe]: valoszinuleg igy lesz :-(
Csak ez sajnos nem ugyanaz, mint a kozos megegyezes.

Ugy tetszik, hogy ennyien vagyunk itt "anti Fidesz fanok", a hazaarulozok meg valahogy nincsenek itt. Ugy otthon erzem magam ezen az oldalon.

Muscari 2014.06.24. 22:52:21

@geegee: volt nemreg, jo kis szmogot okozott egesz Del-Angliaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:55:30

@Kövérmadár [swe]:
Ne tévedjél annak az áramlatnak nálatok van vége. Ha én fingok MOST azt te szagolod HOLNAP.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.06.24. 23:00:41

Okosak Földje, Magyarország

audiovizuális népnevelés: www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU
(rendhagyó történelemóra, nemzeti önismeret egy fiatal magyar zenekar szemüvegén át - zseniális!)

Nyugat-Európa és a káosz partján
félig Ázsia, de egészen Balkán
...
mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak
a nácik és a komcsik is magyarok voltak
mi voltunk Koppány és Kun Béla
mi vagyunk magunk a probléma
...
mi tévézünk öt órát, de a jenkik a hülyék
hősök vagyunk, csak sose állunk ki az ügyért
aki akar itt bármit, az úgyis dobbant
és marad egymillió kamurokkant
az országban, ahol mindenről más tehet
a bankok, a zsidók, az IMF, a melegek
balhé van, de sosincs felelős
mindenki megússza, van jog, csak nem erős
...
meleg ez a kibaszott disznóól
huszonöt éve nonstop a válság
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák
volt egy lépcsőnk, de eltemettük
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt
mert az utód is úgyis begőzöl
még pár év és kezdhetjük elölről

****************************************************
fulltext:

az nem lehet, hogy annyi szív
hiába szív...
de lehet.

fosunk a jövőtől, büszkén a múltra
de hogy mi volt a múlt, azt senki se tudja
úgy tudtuk, más bánt el velünk
pedig mi voltunk azok, hidd el nekünk

a Habsburgok kérték és kapták a koronát
önkéntes gyarmat voltunk több koron át
későn keltünk, hogy fel kéne kelni
addigra utált körbe mindenki
míg Deákot ünnepelte száz torok
a fejünkre nőttek a román pásztorok
ők nem egyeztek ki a kiegyezéssel
baj is lett belőle később kevéssel
hogy becsúsztunk a háborúba
hülyére verve álltunk Trianonba'
utána Horthyék is okosak voltak
hadat üzenni a Szovjetuniónak

mínusz negyven fok volt az oroszoknál
ott maradt a fél hadsereg a Donnál
jöttek a ruszkik, fal lett a Lajta
bölcsőnk ez, gyakran sírunk is rajta

mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak
a nácik és a komcsik is magyarok voltak
mi voltunk Koppány és Kun Béla
mi vagyunk magunk a probléma

Való Világ, Megasztár, X-Faktor
szidjuk mindet, de nincs, aki elkapcsol
és hiába védjük másoktól a földet
ha lengyel húsért sorban állni ragyogó ötlet
mi tévézünk öt órát, de a jenkik a hülyék
hősök vagyunk, csak sose állunk ki az ügyért
aki akar itt bármit, az úgyis dobbant
és marad egymillió kamurokkant
az országban, ahol mindenről más tehet
a bankok, a zsidók, az IMF, a melegek
balhé van, de sosincs felelős
mindenki megússza, van jog, csak nem erős

eltűnt a Postabank, de senki se tette el
Kulcsár Attila is egyedül kezdte el
hozott is valamit az Ezüsthajó
a Hagyóból lett csak cellalakó
a pártokat építik az autópályák
egykor még féltek, de azóta látják
hogy nem üvegzseb van, csak üveges szemek
úgyhogy ideje, hogy építkezzenek
mi is építjük a nemzeti falansztert
de erről nem írt se Kertész, se Wass Albert
Nyugat-Európa és a káosz partján
félig Ázsia, de egészen Balkán

mi vagyunk Orbán és mi vagyunk Gyurcsány
mi vagyunk a rendőr, az orvos, a furcsán
bekötött nemzet, ez a szédült nép
mi vagyunk a tábor és az ellenség

ki itt hatalmat kap, az sohase fékez
először dönt, és aztán se kérdez
hiszünk még, de tudjuk legbelül
hogy hazudnak rendületlenül

légy csendben, ó, magyar
ha viselkedsz, eljön az ómagyar
táltos, és neked is letol egy szettet
szebbet, mint ahogy eltervezted
nézed a plazmán, majd kifizeted egyszer
az állam is így él, ilyen ez a rendszer
itt tudja minden kisgyermek
hogy svájci frankból nőnek a díszkertek
úgyhogy senki se szól, hogy így nem lesz jól
meleg ez a kibaszott disznóól
huszonöt éve nonstop a válság
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák
volt egy lépcsőnk, de eltemettük
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt
mert az utód is úgyis begőzöl
még pár év és kezdhetjük elölről

Isten, várd meg a magyart
majd odaérünk, csak még vesszük a kanyart
Isten, várd meg a magyart
rögtön odaérünk, csak még vesszük a kanyart

nem is akkora gond, hogy nincs nagy sietség
megbűnhödte már e nép az összes ötletét
lehet, hogy gyerekként még máshogy tanultad
de ha hátralépnél, látnád, hogy magunknak
basszuk el, de pusztuljon az idegen
léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország
Az Okosak Földje, Magyarország

mi basszuk el, de pusztuljon az idegen
léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország
Az Okosak Földje, Magyarország

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/58918/kozmosz/az-okosak-foldje-zeneszoveg.html

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:04:42

@Babette.: miert mennyiert szeretnel megvenni egy 70 dollaros termeket? ha ugy nezzuk tenyleg atveres, mert majdnem dupla annyiba kerul forintban

2014.06.24. 23:08:47

@bpetya75: En is 'szembeneztem' vele, azert eletem vegeig megse laknek egy olyan helyen ahol mindent utalok, ha nem muszaj. Remelem ez nem jelenti azt hogy gyava, nem-szembenezo tipus vagyok :)

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 23:12:22

@Babette.: "en az ingnel,nemreg ertesitettek,hogy beszantjak, es mas veszi at. pedig ok voltak a legnagyobbak. "

nem emlékszem hova került az eredeti mnypénztáram, én egy viszonylag kicsinél voltam, ezt bedarálta a 3000 milliárdos manőver, úgyhogy átkerültem valami másikhoz, meg kéne néznem a papirokat. Úgyse férhetek hozzá asszem, az egyetlen szempont volt, hogy a focimajom sameszai ne tehessék rá a kezüket.

Persze arra nincs gari, hogy nem vették el annak ellenére, hogy nyilatkoztam, hogy ne mancsikáljanak a lóvém környékén.:) viszont az első bejelentéskor leírtuk a mnyp megtakarításainkat és úgy vesszük, mintha nem is léteztek volna.

33621 2014.06.24. 23:14:40

Akinek nem telik önjáró fűnyíróra az megoldja másképp!

toochee-foto.postr.hu/specialis-onjaro-funyiro/

2014.06.24. 23:22:08

@morsels: ugyanott, ahol az ipad $100. Bid-elos website, de te, mint mezei vasarlo nem fogod 100-ert vinni.

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:26:20

@charlieharper:
Ohh, hat ilyen bid-elos helyek... inkabb maradok mezei vasarlo :-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:30:02

@morsels: amazonon, nem bidelos, vmi 50 fontert is lattam, igaz a full alapot, de olvasni az is jo, en konyvet veszek inkabb

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:32:49

@morsels: egyebkent a babett altal emlitett 25e ft a teljesen normalis magyar ara, az osszes webaruhaz annyiert kinalja, ha raraksz afat egyebet mennyi legyen?

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:36:05

@Jess G:
70 font?

70 dollarert a regi Kindle-t aruljak, a Kindle5 meg (ha jol tudom) az a Kindle Paperwhite, ami 140 CAD. Az Amazonon.

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:37:27

@Jess G:
Az rendben is van, de te 70 dollart irtal, ami meglepett. Hogy hol aruljak annyiert.
Igen, a 25ezer szerintem is teljesen rendben van arban. Az, hogy szinte hasznalhatatlan, az mas kerdes, bar nem vagyok biztos abban, hogy mit ert Babette hasznalhatatlan alatt.

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:37:54

@morsels: a paperwhite kb 110, az is a babett aranal van

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:39:08

@morsels: hat nekem nem ugy tunik h 70 dollarert regebbit adnanak mint ami a magyar oldalon 25e, de nekem m1
a lenyeg ha olcsonak talalja, akkor nyilvan Mo-n a 70 dollaros darabot aruljak valakik

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:43:47

@Jess G:
Neked hogyan jon ki a 25ezer forint 70 dollarra?

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:44:53

@morsels: es, ott is 80rol indul, ugyanaz van 25ert a magyar oldalakon sztem
de mar faraszt ez a kindle tema
megyek inkabb alszom

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:46:53

@morsels: ugy hogy a magyarok is keresnek rajta es majdnem 30% az afa rajta es meg vamis kerul ra, mert gondolom nem euban rakjak ossze, igy
meg valami kerdes?

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:48:48

@morsels: raadasul babett aprohirdetest emlitett, gondolom kovacs bela megveszi a legolcsobb amazonon elerheto readert felteszi az aprod.hura 25e-ert es keresett par ezer ft-ot

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:49:34

@Jess G:
Hat eppen lenne, de annyira nem erdekes.
:-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:51:48

@morsels: na, ne habozz, kerdezz amott :-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:55:36

@pappito: o nem azert szkott jonni, hogy ilyen kerdesekre valaszoljon, sokkal inkabb olyan miatt szol hozza, amit mi mezei juzerek nem tudhatunk, mint hogy az olaj ma mar mindenhol beszerezheto

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:04:55

@pappito: kenytelen leszel :-)
de mint mondtam, a lenyeg nem az, h mi az, hanem, h mar lehet kapni a sarki tescoban is, holnap meg is nezem
de tudom, az ugyis csak hamisitott, szoval m1 is

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:10:51

"Helyreállítja és segíti a sejtek közötti anyagcserét és oxigén áramlást úgy, hogy megjavítja a sejtek közötti kötést."

és bio-exttra-szűz

ahha

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:11:59

@Jess G: persze h hamisított, szerintem párezer hektó elfogy évente arról a párszáz fáról ami évente 10 kiló izét terem és 70 kiló izé kell egy liter olajhoz. ezt muhhamadtól tudom aki csak a legeredetibbet árulja :)

kutyád leszek, effendi!

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:15:49

@pappito: de legalabb akkor mar megvan mi az argan olaj, jobb vagy mint Peti :-)

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:23:42

@Jess G: na ja, ma is tanultam valamit ::)

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:24:48

@pappito: figyi, sztem mar rajottel, h mi akik ide jarunk tanulni jovunk, annyi itt az okossag :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.25. 06:41:00

@pappito: igen bennem is ez volt.

bpetya75 2014.06.25. 07:57:05

@Chamroe:

Ilyesmiről én is szívesen tanultam volna. Hasznos dolognak tűnik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.25. 08:02:57

@Babette.: szerintem bid= licitálni, de soha nem vagyok biztos semmiben, csak amikor hülyeséget beszélek

bpetya75 2014.06.25. 08:16:56

@Mirjam2:

Természetesen nem úgy értettem, hogy gyáva vagy, de ezt Te is tudod. Gondoltam rá, hogy kitérek rá, hogy "Nem úgy értem, hogy...", de úgy gondoltam, érteni fogod, hogy nem téged akarlak lehúzni vele. Egyébként lehet, hogy asszonykámnak jó lett volna úgy is, ha lelép, csak nekem nem. Valójában egy önző dög vagyok, csak jól sült el a dolog ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.25. 08:43:09

@bpetya75: szerintem aki kibírja Indiát, az egyszerűen definíció szerint se lehet már gyáva :-)
mindenki másképp küzd meg a sárkányaival.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.25. 11:40:24

@Chang Yai: mi ajánlat értelemben használtuk a cégnél, csak ezt nem tudom ide illeszteni

@morsels: köszi, nézem.

2014.06.25. 11:44:43

@Babette.: igazad van, nem magyarul irtam. Ha valamire ra-"bid"-elsz, akkor ralicitalsz.

pevi74 2014.06.27. 21:47:05

Kedves Ala, van ra lehetoseg hogy felvegyem veled a kapcsolatot privatban? Mar egy ideje probalok kulonbozo (maltai) expat forumokon talalni egy marokkoit vagy Marokkoban elot talalni:) szeretnek par dolgot kideriteni a marokkoi fonalakkal kapcsolatban (kepek alapjan nagyon tetszenek, de interneten, eddig semmi mast nem sikerult megtudnom). Ha lenne kedved segiteni, a profilomban az emailcimem nyilvanos. Koszonom Evi

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.02. 10:22:31

@diggerdriver: Az jár errefelé is, legalább is a norvégoknál nem fagy be a tenger még a sarkkör felett se...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2016.01.01. 12:10:05

@Kövérmadár [swe]: "Meg kell szuntetni az egeszsegugyi ellatast. Teljesen.
Igy az idosebb emberek gyorsabban meghalnak. Aki megsem, annak jut eleg nyugdij... ;)"

Már dolgoznak rajta! Az első lépéseket már meg is tették! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása