oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 02. 06:46,  A kolbász, a kerítés és egy kis matek 872 komment

2014. június 02. 06:46 Határátkelő

A kolbász, a kerítés és egy kis matek

Azt hiszem, a mai poszt népszerű lesz azok körében, akik a kiadások és általában véve a pénzügyek iránt érdeklődnek. A helyszín Ausztria, a szerző pedig az ottani országfelelős, Viktória, aki tételesen végigvette a bevételeiket és kiadásaikat, megmutatva, hogy spórolnak ők.

cím_102.jpg

„Azt mondják, nincs kolbászból a kerítés… Számoljunk!

Mikor valaki külföld felé kacsintgat, az első dolga az lesz, hogy megpróbál utána számolni, mi-mennyi? Mennyi kell, hogy elinduljanak? Mennyi kell, hogy egy hónapban az adott országban megéljenek? Mennyibe kerül a lakhatás? Tőlem mindenki ezt kérdezi először. És az első válaszom mindig az, hogy körülbelül… nagyjából… a legolcsóbb… a legdrágább…

Rájöttem, hogy nem érdemes általánosságban beszélem erről és úgy döntöttem a saját konkrét költségvetésemet teszem közszemlére, abban a reményben, hogy ez majd segít legalább egy embernek elindulni és belevágni valami újba. Előző posztomban szimplán meghazudtoltak, mikor megemlítettem, hogy havi 800-1000 eurót teszünk félre…

Hát tessék… így csináljuk

Én pénz gyűjteni jöttem ide, ezért az elsődleges szempontunk minden hónapban az, hogy mennyit teszünk félre. Nyilván ezt nem életem végéig tervezem.

A mi háztartásunk kétfős. Elég rendszerető vagyok így szerkesztettem egy Excel táblázatot, amibe napi szinten vezetjük a kiadásainkat és a bejövő pénzeket. Ezt a táblázatot mellékeltem és egy kép formájában láthatjátok.

A múlt hónapunkat másoltam be nektek, amihez adnék egy kis magyarázatot:

táblázat_2.jpg

Amint láthatjátok, normál fizetést kapunk, amit akár egy szakmai képzettséget nem igénylő állásból is megkereshet bárki.

Jelentős kiadásaink a hónap elejére csoportosulnak, amik mindig adják magukat. Ilyen a lakásbérleti díj, internet, telefon, fitnesz, tömegközlekedés.

Lakhatás

A lakásra 575 eurót fizetünk, ez magába foglal korlátlan energia- és vízfogyasztást, közös költséget, valamint jó pár tv-csatornát. Mikor beköltöztünk, 1500 eurónyi kauciót tettünk le és a szerződésünket 6 havonta újíthatjuk 30 euró fejében. Újépítésű épület nagyon jól megközelíthető „zöld” környéken, közel a metróhoz.

A későbbiekben 2 évnyi regisztrált osztrák lakcímmel rendelkezők, kapnak lehetőséget állami lakások bérlésére, amik jelentősen olcsóbbak, legtöbbször a fele a miénknek.

Ám nagyon sok lakásnál províziót is kérnek, ami 3 vagy több havi bérleti díjnak felel meg. Ez megy az ingatlanosoknak munkadíjként.

Internet

Az internetre 26 eurót fizetünk havonta. A UPC-nél kötöttünk egyéves szerződést, ami egy középkategóriás csomag, így nekünk, mint normál felhasználóknak, tökéletesen megfelel.

A kétéves szerződéssel lehetőség van 6 euróval alacsonyabb havidíjra, de mi nem maradunk ebben a lakásban ennyi ideig. A szerződés NEM felbontható, tehát vigyázzunk és tervezzünk, hogy meddig van szükségünk az adott helyen internetkapcsolatra. Egyéb költségként a szerződéskötésemkor a regisztrációért egyszeri 30 eurót fizettem.

Telefon

Feltöltő-kártyás telefonjaink vannak. Név szerint a „yoopi”-t használjuk és havi szinten 1000 percet, 1000 sms-t és internetet kapunk 10 euróért cserébe. Az elmúlt hónapban változott az ár, így most már 15 euró egy feltöltés, de azt hiszem így is bőven megéri.

Ha külföldre szeretnénk telefonálni, akkor további 10 euró fejében kapunk jó pár nemzetközi percet, de mi inkább az interneten kommunikálunk az otthoniakkal.

Fitnesz

Otthon számomra ez a luxuskategóriát súrolta. Az itteni fitnesztermek legtöbbje egy éves szerződést köt, amit nem, vagy csak nagyon indokolt esetben bontanak fel.

Havonta ezért fejenként 20 eurót fizetünk, valamint a regisztrációnál egyszeri 20 eurót kellett pluszban rááldoznunk. Van lehetőség korlátlan szolárium használatra havi plusz 10 euró fejében valamint heti 1,90- ért ihatunk túlcukrozott üdítőket literszámra.

Tömegközlekedés

A havi bérlet Bécs városában 47 euró. Ám ha az éves bérletet választjuk, sokat spórolhatunk. Lehet ezt egy összegben vagy pedig havonta fizetni. Mi az utóbbit választottuk így ez 31 eurót tesz ki fejenként. A szerződés bármikor felbontható (!), érdemes rövidebb távra is igényelnünk egy kártyát, csak egy fotó szükségeltetik hozzá.

Ezek a havi fix költségek összesen 733 eurót tesznek ki. És még nem ettünk.

Élelmiszerek

Az élelmiszervásárlással sokat bajlódtam, mire rendbe raktam mindent. Szerettem volna minőségi ételeket vásárolni, de ugyanakkor nem szerettem volna sokat fizetni: mint mindenki. Rizs és rizs között 5-6 euró különbség is előfordulhat.

A bevásárlásomon még mindig van mit fejleszteni, de úgy döntöttem, minden, számomra új márkát kipróbálok és megkeresem azt, amelyik nekünk ízlik. Nem mondom, hosszú folyamat ez, de azt hiszem megérte.

Bejárva a boltokat észrevettem, hogy tényleg nagyon-nagyon sok múlik azon, hogy hol mit veszek. Nálunk egy szabály van: mindig itthon eszünk. Előfordul, hogy egy gyrosnak nem tudunk ellen állni, de általában rászánom az időt és főzök.

Hasonlóan sok háziasszonyhoz, én is akcióvadász vagyok és szeretem tudni napra készen az árakat. Régebben ez elég rögeszmésen nézett ki, mikor hazacipeltem az akciós újságokat, de ma már titokban csinálhatom egy mobilalkalmazás segítségével.

Ez a program összegyűjti az összes akciós újságot nekem és minden alkalommal a legfrissebb újdonságokat látom, legyen az akár bútor, elektronikai cikk, vagy étel. A program neve Aktionsfinder, itt található meg és tölthető le (ez egy iTunes link)

Négynaponta 40 eurós keret

Az árakat levadászva az én rendszerem úgy alakult, hogy maximum 10 eurót költök ételre-háztartásra naponta. Valójában azonban ezt sosem érem el, hiszen listát írok és megtervezem, hogy mit fogunk enni, ami nem tesz ki többet 10 percnél. Így 4 naponta megyek vásárolni 40 eurós kerettel. (Tehetném akár hetente is, de kicsi a hűtőnk.)

Ezeken a napokon 4 napra körülbelül 20-30 eurót fizetek, tehát ritkán érem el a 40 eurós limitem. A köztes napokon előfordul, hogy elfelejtettem valamit vagy épp kifogyunk valamiből. Hát puff neki, beleférnek a kis hibák.

Csirkét és húst egy török bazárban szoktam vásárolni havi 2-3 alkalommal. Ilyenkor 3 kiló csirkemell filéért 15 eurót adok és mondjuk egy kiló darált marhahúsért 4,5 eurót. A szupermarketekben ez akár a duplája is lehet.

Ezen a piacon van egy árus, akihez rendszeresen járok és szerintem nagyon szép árut kínál. Akit érdekel, ez a 6-os metró Thaliastrasse megállójánál lévő török piac. Mikor ide megyek, biztosan válogatok a gyönyörű szép gyümölcseik közül, de ezeket máskor a szupermarketben veszem meg.

Vannak olyan termékek, amelyek egy magyarnak itteni minőségben egyszerűen nem felelnek meg, vagy egyáltalán nem kaphatók. Például: tejföl, túró, szalámi, túrórudi stb…

Ilyenkor muszáj vagyok a Magyar Kisboltba elmenni. A neve is elárulja, hogy magyar termékeket forgalmaznak. Napi szinten jön a friss kenyér és a pékáru is. A kisbolt elérhető az alábbi linken és házhoz is szállítanak, 30 euró felett ingyenesen, de más városokból is érdemes érdeklődni, mert néhány hetente vidékre is szállítanak.

Ruházkodás

Néha szükségünk van ruhákra, de nem megyünk el csak úgy, időtöltésből shoppingolni. Akkor megyünk, ha konkrétan valamire szükségünk van és célirányosan azokat is nézegetjük. Az adott mintahónapban nadrágot kellett vennünk, így láthatjátok 47 eurót fizettünk 3 nadrágért. Nyílván ez nem egy Armani, de a célnak megfelel és tetszett nekünk.

A hó végén a párom lebetegedett, úgyhogy az orvoshoz rohangálás után megvettük a receptre kiírt gyógyszert. Ezek a váratlan kiadások minden hónapban jelen vannak, így amikor előre gondolkodunk, mindig figyelembe vesszük, hogy bármi történhet.

Be kell oltani a kutyát? 80 euró… Eltört az étkező asztalunk? 60 euró… Fogtömés? 80 euró… stb. Ezekkel minden hónapban számolunk és tudomásul vesszük, hogy vannak.

A leggyakoribb plusz költség a hazajárás… Sok módja van az utazásnak, de a legolcsóbbat a busztársaságok kínálják. Tavaly az Orangeways volt a legolcsóbb, idén viszont az Eurolines (Volánbusz) nem emelt árat, így náluk már 4000 Ft-ért lehet oda-vissza jegyeket vásárolni. A trükk az, hogy a délutáni járatokat kell választani, mert a délelőttiek drágábbak.

Egyebek

Az utolsó kis dolog, amit még láthattok a táblázatban, hogy a párom kölcsönadott némi pénzt és ez később vissza is jött, valamint hogy fizetek a mosásért.

A mi épületünkben lent van a mosoda és a gépek 1,5 euró fejében működnek. Ez egyrészt jó, mert energiát, vizet spórolunk a világnak azzal, hogy nem mosok nap mint nap egy-egy darabokat, másrészt rossz, mert össze kell gyűjteni a mosnivalót, le kell vele battyogni, de nekem még nem volt konkrét gondom a rendszerrel.

Kb. 10 naponta mosok 2- 3 adagot, így ennek megfelelően havi 9-13,5 eurót fizetek mosásra. Ez belefér a háztartási keretembe is.

Ezen kívül a banki költségeink 14 eurót tesznek ki 3 havonta, számlánként.

A 733 eurós alap kiadásunkkal és a 260 eurós háztartási keretemmel együtt így 993 eurót költünk alapjáraton havonta. Ehhez hozzá jöhetnek a váratlan kiadások, ruházkodás stb., kb. 100 euró.

Talán eljön majd a szórakozás ideje is

Ezzel a mintával remélem meg tudtam mutatni azt, ami iránt mindenki érdeklődik. Persze ketten mindig könnyebb, de ha valaki egyedül vág bele és szintén spórolni szeretne, akkor valószínűleg osztozik majd a lakáson valakivel és megtalálja a módját mindennek.

Akiknél gyerek is van, azok nyilván kevesebbet tudnak félretenni, de talán náluk nem is az extrém spórolás a lényeg és nem mindenki 1000 eurós fizetést kap. Nekünk tervünk van a továbbiakra is, így jelenleg ez a rendszer szolgája a javunkat a legjobban.

Eljön majd számunkra is az az idő, amikor inkább a jelent szeretnénk majd élvezni és nem a jövőre való tekintettel hanyagoljuk a szórakozást. :) De úgy gondolom, sokan vannak abban a helyzetben, hogy fel kell halmozniuk némi pénzt a terveik megvalósításához. Én csak saját példámmal tudom demonstrálni, hogy ez hogyan lehetséges és hiszem, hogy a pénzre mindenki nagyon is kíváncsi.”

Bevallom, nekem nagyon tetszett a poszt, ha valakinek van kedve követni Viktória példáját, annak szerintem sokan örülnénk, érdekes lenne látni, hol mi mennyi!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költségek Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr76250531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2014.06.02. 22:51:37

@nyuszigonosz(D): Ha többször előfordul, akkor írj és szólok a blog.hu-soknak.

Papagály (törölt) 2014.06.02. 22:56:37

@Imre apó:
apó, apó, minek, minek? hát, hogy felkavarja kicsit az állóvizet, flame-et generáljon, sütkérezzen a figyelemben, vitázhasson. megmutathassa ma is, hogy ő keményebb, mint a kanadai tél.
mi élteti szerinted a megmondóembereket? evezni a bárgyú egymásramosolygás tengerén?

morsels (törölt) 2014.06.02. 22:56:46

@diggerdriver:
Miert nem irod le mindjart azt a listat, akiknek szerinted menniuk kene innen es akik maradhatnak.

Kiég3tt 2014.06.02. 22:59:29

@házelőtthinta:
Sztem sokan nem bánnák Magyarországon, ha két minimálbérből a hó végére maradna 1000 Euro, miután kifizették a kosztot és a kvártélyt. De lehet, h rosszul látom.
Ez magas labda volt, nem hagyhattam ki... Egyébként ettől függetlenül ÉN nem bíztatok boldog-boldogtalant arra, h költözzön Nyugatra... nem mindenkinek való.

nyuszigonosz 2014.06.02. 22:59:34

@Határátkelő: Ez most aktuálisan van éppen, csak most nem engem érint, ezért tudom én kérdezni.

bpetya75 2014.06.02. 23:03:26

@morsels:

Szerintem nem ez volt a célja vele, hanem annyi, hogy jelezze, nem ért egyet a Maxra irányuló zárótűzzel.

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:05:22

@házelőtthinta:
Azert a 120 euros farmer mar nem az atlagba tartozik, ezt gondolom te is tuod :-)

Nekem ugy altalaban 1 evig tart egy farmer, tok mindegy, hogy milyet veszek. Najo, altalaban Levi's 501 (amit nem turkalobol, hanem jo boltbol) van, amit meg tudok venni 60-80 dollar kozott, mellette neha veszek olyat, ami megtetszik, de ez ritka. Persze lehet kapni itt is 2-300 dollaros farmereket, de ha valaki a McDonaldsban dolgozik (illetve mar ott sem), akkor miert ez szamara a legfontosabb, azt nem fogom megerteni.

Papagály (törölt) 2014.06.02. 23:08:47

@QUERCUS(a favágó):
"blogokhoz képest. Bele szoktam olvasni pl. a Ténytár blogba. Most egy pár idézet a legújabb termésből onnan. Még most is "

nagyon jó! :) ez tényleg egy hozzászólás volt, vagy többől ollóztad össze?
(mondjuk folyamatosan ilyeneket olvasni már nem lenne annyira vicces...)

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:09:28

@bpetya75:
Es mivel HA mar multkor is jelezte, hogy szeretne, ha ezt a temakort befejezne mindenki, igy diggerrel sem lehet vitatkozni.

Hat jo. Akar en is magamra vehetem azt, amit irt. Marmint digger.

Mert persze lehet, hogy Max felreerthetoen irt, de akkor azt kifejthette volna, de nem tette. Azt irta, hogy 'olvasd el megegyszer'.

Szoval szerintem o orul annak, hogy egyfajta szabadsagharc, lazadas is tortenik a vilagban a 'homoklobbi' ellen, aminek vannak jelei.

Es nem, nem akarok semmit sem belemagyarazni. Megkerdeztem, nem valaszolt Max. Nem szidtam, nem akartam, hogy tiltsak ki, nekem vegulis mindegy. Nade hogy Max adott esetben nem tudja meghuzni a hatart... illetve dehogynem, ezt bizonyitotta.

Nekem meg az a hatar mar messze van.

2014.06.02. 23:11:02

@Chang Yai: Errol az jutott eszembe hogy a legutolso Indiaban varratott ruham 100% gyerekmunkaval keszult, sajat szememmel lattam ahogy a szabom kb. tizeves unokaja varrja iskola utan. Nagyon buszke volt a gyerek is meg a nagypapa is hogy milyen szepen hasznalja mar a varrogepet, tolem meg kekszet kapott borravalokent. Bocs csak igy hirtelen eszembe jutott, ennyire nem fekete-feher az elet, meg a gyerekmunka sem :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.02. 23:11:44

@Philosoraptor: nem mindegy , hogy annyi az osszes fizu, vagy osszesen ennyit koltesz. Mikor kijottunk, alberlettel , kajaval, rezsivel egyutt otthon kb 100 ezer forintot koltottunk fejenkent ( 35-40 ezer volt fejenkent az albi, rezsivel, +20 ment kb kajara , atobbi meg eleg volt par mozira, ruhara, stb).
Ugy hogy volt mibol kolteni, es nem kellett a szamlakat pakolgatni.

Persze teljesen mas, ha osszesen ennyi van max , es abbol kell kigazdalkodni.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.02. 23:13:00

@házelőtthinta: Mar elobb bebizonyitottam, hogy nincs igazad. Ne beszelj mar hulyesegeket.

tableno 2014.06.02. 23:15:13

@diggerdriver: hát most mit modjak erre? Őszinte gratulációm a birkának, ezt a mutatványt nem sokan tudnák utána csinálni. Mármint hogy a blog történetének talán legocsmányabb beszólásai után (és itt nem csak ARRÓL az egyről van szó) ártatlan áldozatként (hogy azt ne mondjam, ma született bárányként) dicsőül meg, miközben azok, akik felszólaltak ellene (talán dühösebben a kelleténél), a köz ellenségeivé válnak. Mindezt úgy, hogy közben teljesen világossá tette, hogy ő viszont a jövőben is teljes gőzzel fog homoklobbizni, témától függetlenül, amikor épp kedve tartja. És innentől már senki sem állíthatja le, mert hát szegénynek joga van a szabad önkifejezésre, meg amúgy is okos enged (a sértett meg csendben szenved...), de legfőképpen mert úgyis ők lesznek ledorongolva. Kiütéses győzelem, susztermatt.

Én viszont azt hiszem, hogy most tartok egy hosszabb szünetet a kommentelésben. Nem sértődöttségből, hanem mert kissé megkeseredett a szájízem, más szórakozását viszont nem akarom elrontani. Persze lehet, hogy nincs igazam, de ez ebből a szempontból mindegy is. Ki tudja, lehet hogy pár nap vagy hét vagy hónap múlva másképp fogom látni a dolgokat, és felfedezem a szűrés gomb örömeit is... De most egyelőre elment a kedvem az egésztől.

bpetya75 2014.06.02. 23:18:52

@morsels:

Mindketten szeretnek provokatívak lenni, ez tény. Ettől függetlenül biztosra veszem, ha a közutálatnak örvendő témák felbukkanására nem regálna a közönség, akkor simán lehetne másról szó.

Imre apó 2014.06.02. 23:19:25

@diggerdriver: Mivel nem jön válasz, megyek, de formálhatod ahogy akarod, ez egy blog, ilyen van és lesz is mindig, ezen nem kell variálni. A vélemények amik elhangzanak, elhangzottak, azt ne akard már te az ovibácsi stílussal megmagyarázni. Most félnie kell azoknak akik nem neked kedveskednek? HEHE:D:D

A véleményem továbbra is az, hogy vannak beteges emberek a beteges hozzászólásaikkal, tisztelet a kivételnek.

Jóccak, mint mindig :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.06.02. 23:22:11

@Kövérmadár [swe]:
"Szeretem az Excelt :)
A fel eletemet abban toltom..."

az a mátrix. és az egészet... :)

bpetya75 2014.06.02. 23:24:22

@tableno:

Tán még a szűrés gomb se kell, csak egy belső ignore-képesség. Én is megküzdöttem néhány hozzászólónál a drasztikus véleménykülönbség okozta ellenérzéseimmel, úgy érzem sikerrel. Szűrés nélkül. Az mondjuk igaz, hogy egyikük sem mérhető sem hozzászólásszámban sem rögeszmésségben Maxhoz...

Remélem, inkább napokról lesz szó, nem hónapokól.

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:27:17

@bpetya75:
Szerintem egyik sem provokal.
Mindenkinek megvan a stilusa; diggernek is, Pinknek is, meg maxnek is.
En nem mondom egyikre sem, hogy alapvetoen rosszindulatu, vagy hogy csunya ember lenne.

Raadasul digger stilusa semmivel sem jobb Pinki stilusanal, csak mas. Marmint szerintem persze.

De itt arrol volt szo, hogy Max orommel latja, hogy bullyk halalba kergetnek kivulallokat. Mert a homoklobbi ellen komolyan kell harcolni. Na ez az, ami nekem mar sok.

En megertem Maxet is persze, biztos oka van ra, meg o biztos csak a sajat etikai es moralis alapjai alapjan vedi a vilagot a rossztol; nade milyen messzire hajlando elmenni valaki ebben? Jo, o nem lokne le senkit a toronyhazbol, de a virtualis bullying az belefer?

Ugyanmar.

2014.06.02. 23:31:58

@házelőtthinta: 'egyedül, kényelmesen, egy szép, napfényes lakásban'

Elarulom: a vilagon nincs olyan hely ahol ezt minimalberbol meg lehetne tenni. Miert is lakna valaki egyedul egy kenyelmes, szep, stb. lakasban? Ez luxus, van aki megengedheti maganak, de nem sokan. Ami pedig a farmert illeti, nyilvan arra koltod a penzedet amire akarod, de fogadd el hogy 'objektiven' 120 euro tenyleg sok penz egy ruhadarabra. Mondjuk ugy hogy en pl. nem minimalbert keresek jelenleg, de biztosan nem adnek ki ennyi penzt egy farmerre. Ez nem azt jelenti hogy neked sem kene; nyilvan koltok olyan dolgokra amik pl. neked nem fontosak. Emellett teny, hogy 120 euro egy atlagembernek egy nadragra soknak szamit, meg Nyugat-Europaban is. Ettol kezdve tehat kisse hitelet vesztik azok a megjegyzeseid hogy minden milyen draga Nyugaton: persze hogy draga, mikor nem is keresed az olcsobb dolgokat.

Határátkelő 2014.06.02. 23:33:10

@tableno: Egyelőre még azért én vagyok a bloggazda, és azt hiszem, elég világossá tettem, hogy Birca itt többet nem fogja ezen nézeteit fejtegetni. Nem tudom, ki vált a köz ellenségévé (és azért Pink egyszer már ki volt téve a blogról a finoman szólva is megkérdőjelezhető stílusa miatt, ezt talán ne felejtsük el), én csak azt tudom, hogy most már iszonyatosan unom ezt az egész témát itt, főleg, hogy minden nap feljön.

A lényeg: azt hiszem, tegnap elég egyértelműen megmondtam, hogy ezen a blogon többet ilyen nem lesz, akkor sem, ha ezért embereket le kell majd venni a listáról.

Mindenesetre baromira unom és elegem van abból, hogy állandóan ugyanaz a téma megy.

Határátkelő 2014.06.02. 23:34:39

@morsels: Egyszer már kértem, hogy mellőzzük ezt a témát. Nem akarom még egyszer kérni.

bpetya75 2014.06.02. 23:35:38

@morsels:

Szerintem meg nem érted meg Őt, ahogyan én sem. Nem is érdemes erőltetni. Rossz hasonlattal élve, ha a szemétdombon kihajtó virág érdekel, akkor azzal foglalkozom, nem a többivel. Tényleg megérne egy próbát, hogy a szemétre nem reagálni, csak a virágokkal foglalkozni, hiszen van abból is elég.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.02. 23:36:20

Akkor megint csak reagálnék anélkül hogy megneveznék valakit.
Jellemző mindenkinek a reagálása.
Miért nem lehet józan paraszti ésszel felfogni hogy nem Maxról van szó.
Próbáljátok a lényegről elterelni a figyelmet.
Nem hagyom.
Arról van szó hogy amit csináltatok azt MIKOR csináltátok.
Lehet elbagatellizálni jópofisan onlineozni de a lényegen nem változtat.
Egy ember három évi munkájának ünnepét tettétek tönkre.
Nehéz ezt felfogni?
Nem szégyellitek magatokat?
Nincs bennetek semmi szégyenérzet?
Nem érdekel hogy mi a véleményetek Maxról, az sem hogy rólam mi.
Elbírok én ennél többet is.
Engem az bánt hogy mindezt szombaton csináltátok.
Felnőtt művelt tanult értelmes emberek.

@bpetya75: Semmi bajom a Maxra irányuló zárótűzzel.
Ez egy ilyen műfaj.
Megvédi magát vagy ha úgy gondolom én is megvédem nincs ezzel baj.
Voltak itt már komoly ütésváltások kiabálások mindez belefér.
MÁSKOR.
Érted?
MÁSKOR.
Gyönyörűszépen leírtad az esküvődet utólag is gratulálok és holtig tartó boldogságot kívánok nektek.
Képzeld el ha ott történik ilyen.
Három év munkája nem kevés. Nem mondhatja senki hogy HA nem szívvel-lélekkel csinálja.
Lehet vitatni hogy jól csinálja vagy nem de a szombati nap az övé volt.
Szégyen ami történt.

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:38:43

@Határátkelő:
Szerinted en vagyok az, aki ujra felhozza ezt a temat?
Csak kerdezem.

Mert ha visszaolvasok, akkor nem. Persze digger hozzaszolasa elegge karcos volt, amit nehez szo nelkul hagyni.

Ha ugy gondolod, akkor tilts ki engem, mint bajkeverot.

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:39:23

@bpetya75:
Sajnalom, nem reagalhatok itt az altalad irtakra.

Határátkelő 2014.06.02. 23:44:23

@morsels: Kezdem úgy érezni, mintha nem értenénk egymást. Én nem írtam, hogy bajkeverő vagy, egyszerűen csak megkértelek (egyébként rajtad keresztül mindenkit, csak éppen a tiéd volt az utolsó komment), hogy hagyjuk már ezt a témát. (Egyébként korán reggel már egyszer kértem.)

Nem védeni akarom Bircát, csak nagyon szeretném, ha már túllendülnénk ezen a dolgon. Több ilyen nem lesz, de ha így jobb, akkor arra kérlek téged is és mindenkit (Diggert is), hogy fejezzétek be.

Köszönöm.

bpetya75 2014.06.02. 23:47:11

@morsels:

Írd meg nyugodtan privátban, érdekel. Reagálni valószínűleg csak szerdán tudok rá.

@diggerdriver:

Így már értem. Elsőre nem fogtam, hogy HÁ ünnepét sajnálod...

Köszi a jókívánságot! :-)

Most már tényleg elhúzok aludni, holnap várnak a farakásokba költözött hangyák, egerek és erdei siklók ;-)

morsels (törölt) 2014.06.02. 23:52:56

@Határátkelő:
Persze, ertem en. A szonyeg ala kell soporni Max altal csinalt problemat, mikozben o sosem fogja feladni a harcat.

Mert ezt csinalod. Es en vagyok lebaszva, mert valaszoltam digger irasara.

Határátkelő 2014.06.02. 23:55:04

@morsels: Nem, nem érted. Max NEM FOG TÖBBET IDE ILYET KOMMENTELNI. Ennél egyszerűbben nem tudom leírni. Ha az, hogy ezt nem engedem a jövőben, szerinted a probléma szőnyeg alá söprése, akkor arra nem tudok mit mondani. Mert szerintem egy elég egyértelmű kijelentés inkább.

tableno 2014.06.02. 23:55:24

@diggerdriver: javaslom, hogy nézd meg az inkriminált hozzászólásaim dátumozását. Direkt vártam egy napot, mielőtt nekiestem birkának. De persze mindegy.

@Határátkelő: te pedig javaslom, nézd meg birka legutolsó kommentjeit. Teljesen egyértelmű, hogy nem szándékozik hanyagolni a témát. Amúgy igazad van, én is baromira unom már ezt. Csak sajnos semmiféle kompromisszumos megoldásra nincsen lehetőség: maxval továbbra is hajtogatni fogja a rögeszméit, akár reagálunk rá, akár nem, ezt eléggé világossá tette. Én meg sajnos nem hiszem, hogy jó képet tudnék vágni a dologhoz, ezért is vonulok inkább vissza egy darabig, hátha kialakulnak a dolgok. Nincs semmi harag, de más megoldást most nem látok, és nem akarok a probléma része lenni.

Határátkelő 2014.06.02. 23:55:42

@morsels: Ja, és egyébként meg nem lebaszás volt, hanem kérés.

Papagály (törölt) 2014.06.02. 23:57:52

@Cascabel:
f"nem tudok elaludni, mindenfele gondolatok, kulcsszavak uldozik egymast a fejemben:
Uj emberfaj van kialakuloban: a Homo Spaciens Excelitus :)"

elírtad, homo exitus az. ;)

"Nem Excel tablazatot kell vezetni, hanem tobbet kell dolgozni, vagy keresni es ha az nem megy, akkor tanulni."

bullshoot.
stairway to consumidiotism.
rendes ember inkább kívülmarad, nem válik mókussá a kerékben.
akkor válik homo oeconomicussá (amit már csak egy lépés választ el a homo exitustól), amikor elkezd egyre többet dolgozni, hogy a gépezet által vetített képeket megpróbálja magáévá tenni. így válik azzá, amit érdemel: áldozattá.

költőibben kifejezve:
www.babelmatrix.org/works/en/Ginsberg,_Allen/A_Supermarket_in_California?interfaceLang=hu

Will we stroll dreaming of the lost America of love
past blue automobiles in driveways, home to our silent
cottage?

Ah, dear father, graybeard, lonely old courage-
teacher, what America did you have when Charon quit
poling his ferry and you got out on a smoking bank
and stood watching the boat disappear on the black
waters of Lethe?

morsels (törölt) 2014.06.03. 00:02:03

@Határátkelő:
Nezd, en is vitatkoztam a bircaval; aztan rajottem, hogy semmi ertelme. Es nap mint nap ujak jonnek, akik vitatkozni fognak vele. Aztan a vermeseklet meg mindenkinel mas.

De most is azt mondom, hogy az a megjegyzese atlepte a hatart. Nalam. Aztan a 72 oras sztrajkjaval, abbol valo visszateressel o volt az, aki elvitte a fokuszt a te unneplesedrol.

Gondolom en.

Határátkelő 2014.06.03. 00:05:02

@tableno: Megnéztem, ami olyan volt, kivettem. Valószínűleg elkövettem azt a végzetes hibát, hogy fél órát a saját életemmel foglalkoztam ma... :)

Taxomükke (UK) 2014.06.03. 00:06:02

@diggerdriver: A gond az (illetve lehet, hogy ez nem is gond, csak tény), hogy itt rengeteg magát véleményvezérnek és/vagy sok mindent mindenkinél jobban tudónak gondoló emberke írdogál. Namármost bármi legyen is a téma, nekik muszáj hozzászólniuk, és ha egy elkezdi, KÉPTELENEK leállni, kényszeresen írják-írják a sok okos, még elmegy, vagy éppen hülye hozzászólásukat. Engedni nem sokan tudnak. Lásd pl. a mai témát. Sokan belekötöttek a posztoló életstílusába, mert nem tudták vagy nem akarták megérteni, hogy most neki a SPÓROLÁS a legfontosabb.
De még ennél is sokkalta többet foglalkoztak egy nyomorult apró tétellel, hogy azt vajon jól könyvelték-e, és már-már az egymás lehülyézéséig tartott a dolog.
Szóval az ide írogatók jelentős része számára muszáj, betegesen fontos, hogy az övé legyen az utolsó szó. Ráadásul jónéhányan önkényesen (szerintem sokszor szándékosan) félreértelmeznek dolgokat, majd azon rugóznak egész álló nap.
Hát, ez van, ezt vagy elfogadom, vagy nem olvasom a blogot, és bízom benne, hogy majd ritkulnak az ilyen kommentek/kommentelők. Ment már el olyan, akinek már a nevétől is a víz kivert, a nagyokos stílusáról már nem is beszélve. Ugyanakkor bizonyára van olyan is, akinek az az igényes ember hiányzik.
Mindez csak a személyes véleményem, nem kívánom vele sem diggert, sem bircát védeni, aki meg támadásnak veszi, hát csak tessék.
Na, ennyi. Jóccakát.

morsels (törölt) 2014.06.03. 00:09:41

@Taxomükke:
Azt ugye tudod, hogy akkor te leszel a velemenyvezer.
Amivel persze semmi baj, csak gondoltam jelzem :-)

tableno 2014.06.03. 00:11:29

@Határátkelő: Na, majd jön az újabb 72 (48(24(12))) órás sztrájk és a cenzúra miatti tiltakozás. A birka ellen nem győzhetsz. Azért sok szerencsét, én neked drukkolok.

Taxomükke (UK) 2014.06.03. 00:11:58

@morsels: Sosem voltam, nem is vágyom rá, bizonyára nem is leszek.
Gondolom, viccnek szántad.

tableno 2014.06.03. 00:14:03

@Határátkelő: és tényleg bocs, nem akarom én itt mérgezni a levegőt...

Határátkelő 2014.06.03. 00:14:19

@tableno: Nincs sztrájk. Illetve lehet sztrájkolni, de azt gondolom, hogy az ezredik poszt elég fontos mérföldkő ahhoz, hogy az ember átgondoljon pár dolgot. Például azt, hogy bizonyos dolgokat nem akar a blogján olvasni. Aki ezt elfogadja, az jó, aki meg nem, az kommentelhet, moderáció után. Ilyen egyszerű.

M. Péter 2014.06.03. 00:14:39

@maxval a gondolkodó birca: Én eddig még csak sztotinkát hallottam, itt láttam először ty-vel.

M. Péter 2014.06.03. 02:16:48

@Pernilla: Bizonyos rétegekben óriási dolog, ha az ember kocsit tud venni, ezért ezt fitogtatni kell. Pl. a török vendégmunkásoknak kötelező a Mercedes, hogy Törökországban mindenki lássa, hogy mennyire sikeresek, Minden, hogy milyen, csak Mercedes legyen.

Olyan környezetben, ahol mindenki tud magának autót venni, ha akar, nem az autóval mérik az ember sikerességét. A németországi főnököm legalább havi 10000 eurót keresett, ennek ellenére villamossal járt munkába. Volt szép kocsija is, de nem tartotta szükségesnek azt mindennap mutogatni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 03:24:09

@Kövérmadár [swe]: Én azon gondolkodom, hogy Angliából kéne hozni a következőt...Annyira olcsó (nak tűnnek) a gépek, hogy az felháborító.Fele-kétharmada áron simán vállalom, hogy jobbkormányos legyen.Nagyvározsban úgyse tud az ember sehol se előzni, vagy nincs miért; kisebb helyeken meg nincs forgalom, vagyis bármikor-bárhol tudok bárhogyan előzni.Maximum az ilyen parkolóautomatáknál szívik az ember.Kiküldött tudósítóink mit mondanak? :D Persze ha nem hajnali fél négykor kérdezném, még valszeg válasz is lenne rá... :-) Na mindegy, úgyse most lészen ez a dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 03:40:18

@Nyúlz of the World [A]: Pedig van ilyen.Én ugyan nem vagyok informatikus, inkább csak olyan számtech-es és az is inkább csak voltam, de totál szívesen váltanék, akár asztalosságra is.Nekem is tetszik a fával való munka.
Egész konkrétan a faxom is tele van a sírig tartó tanulással, 50-55-60 éves koromban semmi kedvem nem lesz megtanulni az új vindóz 3000-t.Viszont akkor váltani meg már késő lesz.A fával való bánást meg egyszer kell kitanulni és utána 100 évig ugyanaz.Nem hiszem, hogy 1914-ben másképp gyalultak, pl.Szóval nekem spec. ezért... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.03. 03:58:17

@Mirjam2: persze hogy lehet. minden lehet. habár amennyire képben vagyok, Thaiföldön nem tipikus a dolog, elég sikeresen betereltek majdnem mindenkit az iskolákba. itt Kathmanduban meg lehet, hogy a néni miután lehúzta a rolót, az unokája varrta meg a ruhámat. Yangonban az egyik kollégám anyukája varrta meg a cuccaimat. de nem lehet tudni biztosra. a kommentem félig-meddig cinikus akart lenni. mert a magunkfajta ember úgyse tud megszabadulni a rabszolgáitól, akármit is csinál. akárhogy is, alighanem amit te fizettél a szabónak, jóval több volt, mint amit a gyárban kapna. a csóró gyereknek pláne. a Primarkot azért említettem név szerint, mert jópár éve tán a BBC-n láttam dokumentumfilmet arról, hogy esküdöznek égre-földre a beszállítók, hogy rendes fizetést adnak, le van minden papírozva stb, aztán ezek a nyughatatlanok meg utánamentek kamerával Indiába és Bangladeshbe, hogy hogyan is működik. konkrétan egy flitterszerű akármikkel kivarrt ruha útját követték, emlékszem hogy ki voltam akadva, hogy ki vesz ilyen ronda cuccot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.03. 04:16:25

@Határátkelő: én nem voltam itt aznap, kutyafuttában visszaolvasva engem az döbbentett meg, hogy a végén még Blackhairlady kért többször is bocsánatot.... én ezért szégyellem magam, mondjukígy, hogy ilyen szintre kellett hogy lemenjenek a dolgok.
remélem, tényleg sikerül valamit kezdeni a témával.
sok sikert a következő ezerhez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:30:26

@Herr Géza: Ne aggódj, én is emléxek rá... :-)) Az már minimum kettő.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:51:52

@Pernilla: Várjál, a gyalog járárs, mint az állatok és a bicikli, metró, tömegközlekedés már erősen külön kaszt.Gyalogolni én is rühellek, főleg, ha nagyobb távot kell megtenni és időre.Százszor inkább bicikli, busz, vagy bármi más.
Ebben az egyben egyetértek Hintával.

Mondjuk idekint nem nagyon járok békávéval (eskávával) az otthoni tapasztalatok nagyon belémégtek, 20-30 percet várni mindenre...meg este 6-kor elmegy az utolsó busz...Pedig nem tanyakülsőn laktunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:55:29

@Th's child: Én is röhögök már vagy 15 perce, a nap kommentje szerintem... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:56:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nagy igazság, bölcsesség beszél belőled, koma. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:58:23

@nyuszigonosz(D): Azért mert olyan munkát végeznek a blog.hu-pogromozói, amilyet.Persze, ingyen nem lehet sokat várni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 04:59:53

@bpetya75: Nem láttam én se még a Moszkva teret.De úgy látszik, be kell pótolni... :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 07:15:22

@tableno: es kozben buszke arra, hogy egy masik blogot tonkretett mar...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 07:19:00

@diggerdriver: ugyan ugyan, ha- t nem kell felteni. miutan egesz nap itt volt, siman tehetett volna elle, meg koran reggel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 07:24:04

@Chang Yai: raadasul ok nem is rabszolgasagkent elik meg, hanem hogy milyen ugyesek, es milyen sok pénzt keresnek vele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 07:29:48

@geegee:
Az egyik nyugdijas szomszes most vett egy jobbkormanyos Jaguart. Meg az angok rendszam is rajta van.
Engem nem vonz, ha dragabb, akkor dragabb, de ezen nem sporolok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.03. 07:32:16

@tableno:
Ne legyel hulye, ember! ;)
Te vagy az egyik utolso, akinek szogre kellene akasztani a kulcsot...

Neha mar en is unom az egeszet, de aztan jonnek a bekesebb hetkoznapok es ujra jo lesz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 07:53:18

@maxval a gondolkodó birca: ha te írhatod a sztenderdet szándékosan sztendertnek akkor ő is írhat sztotyinkát, főleg, hogy magyarban azt úgy mondjuk.

2014.06.03. 08:12:27

@Chang Yai: Bocs ha felreertheto volt amit irtam. Szerintem kimondottan jo a gyerekeknek hogy tanulnak egy hasznos foglalkozast, foleg csaladi korben, ez szerintem semmilyen szempontbol nem kihasznalas, meg elvezik is a 'munkat' es az eletuk hatralevo reszere van egy hasznos tudasuk, emellett persze jarnak / jarhatnak iskolaba. Az europai gyerekeknek is jot tenne ha valami hasznosat csinalnanak a szabadidejukben, videojatek helyett. Ez az en velemenyem, tudom hogy nem mindenki ert velem egyet. En nem ertek egyet ezzel a felfogassal hogy semmi hasznosat ne csinaljon, semmi felelosseget ne vallaljon valaki 16-18 eves kora elott.

Pernilla 2014.06.03. 08:13:58

@geegee: szerintem se, de Hintánk szépen egybemosta a kettőt.

@Babette (eper vagyok a jogobellában): és te siránkozol itt, hogy minimálbérből nem telik autóra...? :) akkor miről beszélünk? :)
(amúgy Ausztriában kicsit más dimenzió buszra szállni, mint Magyarországon... de ez már csak mellékes)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 08:16:05

@Kövérmadár [swe]: Ezt a fogyasztói kosár ötletet én dobtam be azért, hogy összehasonlíthatók legyenek az átlagos költségek országonként.
Minden országban ugyanaz kerül a fogyasztói kosárba, a fogyasztási és szolgáltatási költségekből.
Max írt egy korrekt listát hozzá. Ha mindenki ugyanazt rakja a kosárba, kiderül, hogy melyik kosarat melyik országban mennyiért lehet megvenni.
(Fordítva is szokták csinálni, úgy, hogy adott egy 10000 forintos fogyasztói kosár, milyen termékek férnek bele.)
Nyilván minél olcsóbb az adott fogyasztói kosár, annál kisebb a megélhetési költség az adott országban.

Az, hogy ki mennyit spórol meg, már attól függ, hogy mennyit keres.

adg 2014.06.03. 08:19:56

Kedves emberek, nem nagyon fejlodik a tablazat. Soka fog kiderulni, hogy menny a kenyer a vilagban. :-)

docs.google.com/spreadsheets/d/1DNAW9Fi-WgOkz3AlU-rwnPZAkZexyPO2R6EojFSbFXA/edit#gid=1192505420

2014.06.03. 08:20:12

@geegee: En tobbek kozt ezert sem foglalkoztam soha Windows-al. Tanulja meg a sok vizualis menut meg pipat az, akinek ket anyja van. En inkabb irogatom a konfigokat. :) Nalam ha munka, akkor Red Hat, mivel azt piszkaljak a legatgondoltabban. Otthon pedig MacOS, ami ugye gyakorlatilag egy modositott BSD.

De teljesen ertem, ha valaki pl. emelett masra is vagyik. Nekem is ez szigoruan a munkam, otthon sokszor napokig be sem kapcsolom a gepet, foleg amiota megokosodtak a mobilok. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:22:34

@diggerdriver:

Köszönöm hozzászólásodat. Ez maximálisan megvilágítja a vitás helyzetet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:24:36

@Philosoraptor:

A nagy többség szeret olvasni más nézőpontú nézeteket.

Ha te nem, akkor te ne olvasd. Ezt hívják demokráciának: eldöntheted szabadon mit olvasol.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:28:33

@tableno:

Egyszerűen aki nem részrehajló, láthatja, hogy itt egy műbotrány zajlott, egyesek meg akartak engem lincselni a saját maguk okozta műbotrány kapcsán.

Ezt az is világosan látja, aki esetleg egyáltalán nem is ért egyet nézeteimmel.

A hamis vád szinte mindig rossz taktika, mert hiteltelenné teszi a vádlókat...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:30:46

@morsels:

"De itt arrol volt szo, hogy Max orommel latja, hogy bullyk halalba kergetnek kivulallokat. Mert a homoklobbi ellen komolyan kell harcolni. Na ez az, ami nekem mar sok."

Na, pont erről NEM volt szó. Ez volt a belemagyarázás.

Mondtam tegnap. Ez olyan mint a vegetarianizmus ellen azt az érvet felhozni, hogy Hitler is vegetáriánus volt. Vagy a filmművészet ellen azt, hogy Leninnek a kedvenc hobbija ez volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.03. 08:31:12

@maxval a gondolkodó birca:
Így van.
Ráadásul a lehető legrosszabbkor tették.
Semmivel sem menthetö.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:32:37

@Határátkelő:

Pink UGYANEZT csinálja egész más témák kapcsán is. Ha valami ellen nem tud ellenérvet, akkor elkezd szórakozni és igyekszik nevetségessá tenni a neki nem tetsző ellenvéleményt.

Azaz nem a téma a hibás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:34:15

@M. Péter:

Pedig nagyon gyakori.

De a Nyikolaj Georgijevet te is olvastad biztos.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:35:39

@Zka:

Ezzel önmagában semmi gond. A gond, hogy sokan azt hiszik a sztotyinka, Dubrovnyik, zlotyi a helyes alak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 08:39:13

@házelőtthinta: te nem figyelted meg, hogy ketten élnek 1 db minimálbérből és a másik bért félreteszik? Élhetnének normálisan, ha akarnák.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.03. 08:41:22

Ja igen, a táblázattal kapcsolatban. Van már ilyen, persze lehet, hogy nincsen rajta minden ami érdekel minden országnál, de azért szerintem elég jó képet lehet kapni a dolgokról:
www.numbeo.com/cost-of-living/

Muscari 2014.06.03. 09:09:10

@zöldeketbeszélek: hat nem.

Van rosszabb is: kaptam egy emailt az egyik kedves kommentelo tarsunktol, hogy nem jon tobbe az elmult napok miatt. Elkoszont tolem, ami nagyon jol esett es bizton mondhatom, hogy nagyon fog hianyozni.
O sosem bantott senkit, en meg elgondolkodtam, hogy vajon megeri-e igy ez az egesz.

En is besokalltam, nem a felreertheto mondat miatt, hanem ugy egeszeben. Remrlem, HA betartja a szavat es ez a tema lekerul a napirendrol.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 09:24:22

@Muscari: Nem tudom kiről van szó, de győzd meg, ha tudod, hogy ha van is néha egy-két vihar, azért alapvetően ez egy normális fórum...Ezt halál komolyan mondom, olyan közösségek vannak nagy látogatottságú helyeken, hogy ahhoz képest a HÁ katolikus lánynevelde.

Hari Seldon 2 2014.06.03. 09:31:38

@házelőtthinta:
Csak tegnap este értünk haza, úgyhogy csak most futottam át a tegnapi írásokat.
Ezt találtam:

" Ez a 120 eurós pl pierre cardin. Fingom sincs a márkákról, de ez pl baromi kényelmes és szerintem fogja bírni legalább 3 évig."

Te komolyan 120 Euro-t kiadsz egy farmarér?!?
Ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná:
"Maaaaargit, nóóóórmális?"

Jó lesz három évig. - Nem ésszerűbb évente venni 20-25 Euroért? Évente szétmegy. Akkor az három év alatt 60-70 Euro! Ráadásul részletekben kiadva.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.06.03. 09:40:17

@blackhair-lady: Na pont ezt a részét nem értem ennek az egész kuponozásnak...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 10:24:24

@Pernilla:
"és te siránkozol itt, hogy minimálbérből nem telik autóra...? :)"

micsinálokén??
eltévesztetted az ajtót ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.03. 11:10:23

@Mirjam2: gondolkoztam még egy kört a dolgon, aztán közben elment a net, erre jutottam közben én is, amilyen állapotok vannak némelyik országban, pláne hasznos, ha egy gyerek használható dolgokat tanul családtagjaitól biztonságos környezetben, mert így jóval kisebb eséllyel végzi az utcán. amire én gondoltam gyerekmunka címszó alatt, az az, ha iskola helyett 8-10 éves gyerekek napi 8-10-akárhány órában szőnyeget szőnek vagy ilyesmi napi két tál rizsért, kereskedők vagy uzsorások áldozataként, stb.
sajnos tudom, ha nem is tapasztalatból, hogy a mindenféléhez képest, amit én láttam eddig, India még a nyomornak stb egy külön szintjén van, és az sem reális perpill, hogy minden gyerek legalább 3-4 évet iskolában töltsön és megtanuljon írni-olvasni.
szóval értem, mire gondolsz, és bocsánat, hogy nem gondoltam jobban át a kérdést, mielőtt reagáltam.

Pernilla 2014.06.03. 12:11:54

@Babette.: Azert irtam utana a smiley-t. Mert hogy te nem csinalod mint Hinta baratunk :)
Nyilvan nem gond, ha autoval jarsz, ha megteheted :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.03. 12:17:11

@Pernilla: hú, hát ez nem volt egyértelmű.

Pernilla 2014.06.03. 12:18:31

@Babette.: Bocsi, visszaolvasva tenyleg kicsit ketertelmüen fogalmaztam :)

Muscari 2014.06.03. 15:39:16

@Babette.:@Pernilla: lanyok, en ertettem elsore :-)

Azt hiszem az utobbi napokban annyit tamadtak egymast, sok mindenki, oda-vissza, hogy mar akkor is vedekezunk, ill. tamadasnak veszunk valamit, ha nem kene.

Pernilla 2014.06.03. 16:43:14

@Muscari: :)
Hát valóban, elég indulatos volt a tegnapi nap, "a könyvelés titkai", "a 120 eurós nadrág" és a "gyalog járunk mint az állatok" témakörökben többkörös összecsapásnak lehettünk szemtanúi :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 19:42:01

@Nyúlz of the World [A]: Értelek.Én is próbáltam linuxot, többször is, de mindig lepattantam róla.Valahogy nekem nem áll rá az agyam, idegen az egész, mindig felhergeltem rajta magam és utána törlés volt...:D
Machez nem volt még szerencsém, de mivel alapból drágának tartom a hardvert alája (otthonra, saját pénzből...), így valszeg eztán se nagyon lesz.Ha munkahelyen ilyen környezetbe csöppenek, akkor persze megtanulom.
Na mindegy, így jártam... :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.03. 20:52:10

@házelőtthinta: Szerintem te egy olyan ember vagy, aki helikopter.

Vásárolok új és használt ruhákat is, csak szólok, van nem egy olzan használt ruhám, ami már 3 éves, és volt már olyan 70 fontos csizmám is, meg cipőm is, ami 1 évet bírt csak ki, míg a 25 fontos még simán jó. Élj abban a hitben, hogy ami drág az jó is, én tudom, hogy nem minden esetben van ez így.

És köszönik, jól megvannaka 6-10 fontos két-hároméves farmereim.

2014.06.03. 21:46:20

@Chang Yai: Persze, egyetertunk, felig vicceltem a gyerekmunkaval kapcsolatban. Egyebkent tenyleg meggyozodesem hogy a modern nyugati gyereknevelesi modell messze tulzasba viszi a gyerek 'jogainak' tiszteletet, a kotelessegek karara.

mrsmihaly 2014.06.03. 22:51:26

@Kövérmadár [swe]: igen, miert ne. Irjal ha szo lesz rola.

Badeni_lakos 2014.06.07. 09:06:06

Nagyon jó a poszt!
Gratulálok a párnak, le a kalappal a kitartásuk előtt!!
Csak így tovább, hajrá!
És szerintem azért már most is beleférne 1* egy hónapban egy mozi mondjuk, vagy akár egy állóhely a Wiener Oper ben Galerie Ticket (kakasűlő) csak 3 Eur :) és fantasztikus élményt ad!!

Bécs egy gyönyörű város, én imádom az 5-6-7 Bezirket, Neubau művésznegyedét, de különösen Ottakringet! Micsoda hangulat van a török piacon a Thaliastrasse FULLOS, minden van mi szem szájnak igazi ingere! Olyan mint a Naschmarkt, eszméletlen micsoda pezsgés van azon a piacon!!!
Nemzetközi és kulináris szinten, a Balkán színe- java találkozik a nyugattal, a legjobb portékák vannak kirakva, kóstolni kötelező! (ingyenes természetes) a legjobb minőség mindenből, teljesen felfoghatatlan annak, aki még nem látta! Egy élmény volt!

adg 2014.06.07. 10:46:22

@Határátkelő: Szia! Nem akarok beleoffolni az új posztba, de itt van ez a kis táblázat, úgy fellelkesült rajta mindenki, aztán ott is maradt az egész. Nem akarod egy kicsit nyomni, szerintem érdekes lenne a vége. Ha nem is pont ezt, de valami hasonlót. De akár ezt is.

docs.google.com/spreadsheets/d/1DNAW9Fi-WgOkz3AlU-rwnPZAkZexyPO2R6EojFSbFXA/edit#gid=1192505420

palipista 2014.06.09. 14:19:09

@házelőtthinta:

Ausztria diszkontok ,ellenőrzött élelmiszer....
akciós napok: félár (a hús is)

gigacherry 2014.06.16. 14:49:11

Napi 10 euró tehát a megélhetésre durván. Mi ennél itthon többet költünk. :-(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása