oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 18. 06:45,  Imádni és gyűlölni Rómát 383 komment

2014. május 18. 06:45 Határátkelő

Imádni és gyűlölni Rómát

Mai szokásos vasárnapi blogkalandozásunk kicsit rendhagyóra sikeredett (hogy miért, az hamarosan kiderül), egy azonban biztos, feltérképezzük Róma mindkét arcát, szó lesz az osztrák vendéglátóipari keresetekről, és ha már a pénznél tartunk, ellátogatunk Egyiptomba is, ahol a mélyszegénység és a sokszor elképesztő gazdagság szinte egymás mellett él.

Róma_2.jpg(fotó: Várhelyi Klára)

A minap emailt kaptam a Rómában élő Klárától, amiben arról írt, hogy Itáliában élőként mindig várta az összehasonlításokat, a többi itt élő magyar véleményét, tapasztalatait, de az itteni egyre romló életkörülményeknek tulajdoníthatóan sajnos logikusan egyre kevesebb az itt munkát kereső vállalkozó magyar, így a beszámolók száma is láthatóan kevés errefelé…

Ő viszont egy nemrég Rómában járt és a város szépségeit csodáló újságírónak a kérdéseire válaszolva megpróbálta érzékeltetni saját élmény, sok éves tapasztalat alapján a római - általában az olasz - élet jellegzetességeit, pozitívumait, árnyoldalait… Ajánlotta az interjút, amiből én ki is válogattam a szerintem a Határátkelő számára legérdekesebb részeket, ez következik a mai első ajánlóban.

„Igazából soha nem terveztem, hogy hosszabb ideig külföldön éljek, bár, mint sok más magyar honfitársam, mindig is vonzódtam a mediterrán országokhoz és életstílushoz. (…)

Hogy hogyan kerültem Rómába? Valahol a szerelem hozott ide: lassan, 3 év alatt csalogatott el szeretett városomból, Budapestről, ahonnan addig még a kerületemtől (Várkerület) sem voltam hajlandó eltávolodni… Ahhoz, hogy onnan elszakadjak, egyenesen Rómába kellett jönni. (...)

Róma egy nagyon bonyolult, nehezen élhető város. Persze igaz, lélegzetelállítóan gyönyörű a belvárosa. Hihetetlen érzés minden nap a Colosseum mellett elbuszozni, látni rendszeresen a Piazza Navona barokk szökőkútjait, ahogy eleinte tettem, és teszem is heti 5 alkalommal munkába menet. Az is igazán különleges érzés, hogy akár mindennap ellátogathatnék a Szent Péter Bazilikába. (...)

Egy város kedvelésében viszont nem elhanyagolható szerepe jut az aktualitásoknak: a szolgáltatásoknak. Ezen belül pedig elsősorban a közlekedésnek (Rómának 2 metró vonala van csak, ami magáért beszél 5 millió lakosnál és rengeteg turistánál), a dolgok általános rossz szervezettségének (önkormányzatok, posta, egészségügyi hálózat), amit csak tetéz az olaszok türelmetlensége, hangossága, a közterületek piszkossága és hogy mindent nehezebb elintézni, mint én anno otthon tapasztaltam.

Összefoglalva: nekem 12 évvel ezelőtt Budapesten a mindennapjaim egyszerűbben zajlottak, könnyebben tudtam intézni a dolgaimat, jóval kevesebbet kellett utaznom. A sok és viszontagságos utazásokat megspórolva kényelmesebb volt otthon a mindennapi életem.

Akinek gyermeke van, az Róma Budapesthez viszonyított hátrányát többszörösen aláhúzhatja, hiszen az oktatási intézmények színvonala, felszereltsége sok bosszúságot okozhat családjának.

Némelyik közoktatási intézmény majd szétesik. Több iskolában láttam olyan WC-fülkét, ahol derék felett nem maradt meg ajtó. Az ablakok majdnem mindenhol piszkosak, a pedagógusok általános felkészültsége sem üti meg sok helyütt a szükséges szintet. (...) Leszűrve a végső konzekvenciát: Rómát lehet imádni és gyűlölni is egy időben… (...)

Az átlag római hangos, sokat gesztikulál, nem túl udvarias. Bár az utcán kézzel-lábbal is megpróbálnak az információt kérőnek segíteni, tényleg a legnagyobb jóindulattal, lelkesen irányítva el az érdeklődőt, figyelmetlenségük miatt gyakran az ellenkező irányba.

Egymásra szerintem, ha a tömegközlekedést veszem alapul, nem igazán figyelnek. Gyakori jelenet, hogy a rettentően zsúfolt buszokon határozottan kell – majd’ felkiáltva – helyet kérni ahhoz, hogy az ajtóban állók onnan arrébb mozduljanak. A kismamáknak, időseknek nagyon nehezen adják át a helyet, nem ritka az a jelenség, mikor egy férfi ugrik le az ülőhelyre egy álló idős nénit majd fellökve.

Nem túl pozitív sajátosság az ún. „furbizia” jelenség. Hogy mit is értek ez alatt? A ravasz jelentésű „furbo” olasz melléknevet több kérdőív alapján a legpozitívabb tulajdonságnak minősítették az országban, ami – szerény véleményem szerint – általánosítva természetesen, talán a leghívebben tükrözi az olaszok értékrendjét.

Így már érthetőnek tűnhet, hogy miért állnak be ügyesen, szinte véletlenszerűen, a sor közepébe a vége helyett, vagy adnak elő elképesztő meséket, csak hogy előnyt élvezhessenek. Ezek azok a ravaszságok, amelyekről egyébként nagy büszkeséggel mesélnek.

Az is magáért beszél, hogy bármikor külföldre megyünk, párom mindig azt kívánja, hogy olyan helyre menjünk, ahol kevés a főleg déli származású honfitársa, mivel ő is szégyelli a strandon, étteremben feltűnősködő, ordítozó taljánokat és ezt a véleményét osztja még sok más barátja.

Pozitív tulajdonság negatívumok mellett, hogy errefelé az átlagember is jobban ad magára. A férfiak is divatosan, szépen öltözködnek, gyakran parfümtől illatoznak. A hölgyek általában csinosak, vékonyak, de vigyázat, itt többet számít a külcsín, mint Európa északibb részein, így sok túlzásokba esett hölgy is észrevételezhető: ami mind a sminkjüket, mind néhány rosszul sikerült szépészeti műtétet illeti.”

Ez természetesen szokás szerint csak egy kiragadott részlet a teljes beszélgetésből, melyet a publik.hu oldalán (ide kattintva) olvashattok el.

Mennyi az annyi Ausztriában?

Ma a levélben érkezett ajánlók napja van, hiszen a második mai írás is így érkezett, de mivel az osztrák vendéglátóipari fizetésekről van benne szó, ezért ajánlom tájékozódás céljából.

Ausztria.jpg

„Nagy vonalakban elmondható, hogy a fizetés nyugat felé haladva folyamatosan növekszik, ami azért becsapós, mert nyilván a hó végi összeget a borravalóval együtt érdemes kiszámolni, megnézni mire és mennyit költünk, majd levonni a következtetést, hogy jó helyen vagyunk-e.

Például a Fertő-tó partján Burgenlandban, egy felkapott tóparti étteremben nyáron borravalóval együtt jóval több pénzt megspórolhatunk, mint Ischglben egy félpanziós hotelban commis de rangként (segédpincér).

Kiadások tekintetében ételre fogunk a legkevesebbet költeni, lévén vendéglátós helyen helyezkedünk el, így ez biztosított. A hotelekben a szállás is megoldott, míg az éttermek és bárok esetében nem mindig. Az utóbbiaknál érdemes kezdés előtt tisztázni, hogy a szállásért kell-e valamennyit fizetnünk, vagy ingyen van. (...)

Amennyiben hotelbe megyünk dolgozni a munkán kívül nem sok mindenre lesz gondunk, napi három-négyszeri étkezés, szoba, mosási lehetőség biztosítva van, ha bármi elromlik csak szólunk a házmesternek, és akár még sílécet vagy snowboardot is kölcsönözhetünk kedvezményesen.

Ugyanakkor fizetés szempontjából, csak a szükséges minimumot fogjuk megkapni, ami pincérként 1200-1300 euró Salzburg környékén, 1400-1600 euró Tirolban. Szakácsként és bárosként ehhez képest 100-200 euróval magasabb fizetésre számíthatunk, de a hó végi borravaló csak pár száz euró körül mozog. Szobalányként is az 1200-1400 közti intervallum a meghatározó.”

A teljes írást a sielok.hu oldalon, ide kattintva olvashatjátok el.

Szegények és gazdagok

De hogy ne kizárólag új oldalak legyenek, ajánlok egy jól ismert blogot is, méghozzá a Magyar lány Kairóbant, melynek legutóbbi bejegyzésében az elképesztő egyiptomi társadalmi különbségekről írt Timi.

Kairó gazdag.jpgA gazdag Kairó...

„Egyiptomban hihetetlen nagyok a társadalmi különbségek. Természetesen Magyarországon is vannak hajléktalanok és multimilliomosok is, de a mindennapi életben valahogy mégsem érzem ennyire szembetűnőnek ezt a jelenséget, mint itt Kairóban.

Tegyél csak egy sétát a belvárosban, a Ramszisz vasútállomásnál, vagy akár a Mohamed Ali mecset melletti Szejjid Áisha környéken. Omladozó falak, kosz, szemét az út szélén.

Majd felülsz a mikrobuszra és néhány kilométerrel arrébb, mondjuk Nasr cityben, vagy Maadiban ( Rehab vagy egy-két „villával” teli körzetet már meg sem említve) színes házakkal, szebbnél szebb erkélyekkel találkozol, ahol indonéziai bejárónő takarít és főz (kb. 3-4000 fontot kérve havonta).

Egyeseket sofőr visz a Four Season Hotelben megrendezett festménykiállításra, ahol azon gondolkodik, hogy vajon a híres művész, Omar el Nagdi melyik több millió forint értékű absztrakt festményét vegye meg, (ami valójában nem is tetszik neki és nem is érti, de jó felvágni vele).

Vagy van, aki a hátsó kertben a medence körül állófogadást tart, a vendégek ezüstcsészékből szürcsölik a teát és aranyozott villával szedik ki a tányérra a Cordon Bleut, miközben pincérek tucatja járkál közöttük. (...)

Egyiptomban vannak emberek, akik napi két dollárból élnek (statisztikák szerint a lakosság 40% ilyen!), a másik oldalon pedig vannak azok, akik reneszánsz „palotában” élnek, (legalábbis egy egyiptomi nappaliba lépve sokszor ez az érzésed támad), bejárónő hozza a teát és egy-két hetet a saját nyaralóban töltenek a tengerparton, vagy esetleg Malajziában.

Pedig nem kellene, hogy ennyi szegény éljen az országban. Ugyanis az iszlám vallás harmadik pillére rögtön az ima után a zakát, vagyis az adomány a rászorulóknak és a szegényeknek. (Összesen 8 típusú embernek lehet ezt adni.)

Leegyszerűsítve a dolgot: minden olyan muszlimnak, akinek értékei, megtakarításai 85 gramm tiszta arany értékét meghaladják és egy évig ez stagnál vagy gyarapodik, úgy a teljes (félretett) vagyona 2.5%- át a szegényeknek kell adnia. (...)

Kairó szegény.jpg...és a szegény

Így Kairó közel 20 milliós városában a különböző társadalmi rétegek miliője fogad bennünket: az utakon a régi bogarak és Ladák között vadonatúj, szalonos Mercik és BMW-k járnak (meg a szamaras kocsi), a foltokban vakolat hiányos, düledező lakások szomszédságában álomszép kertes házak épülnek.

A mikrobuszban a munkába igyekvő öltönyös, bőrcipőt viselő férfi mellé egy idősebb asszony száll be hátrakötött kendőben. Szakadt papucsával fellép, súlyos csomagját leemeli a feje tetejéről és betuszkolja az ülés közé, majd egy egyfontost nyom fuvardíjként egy koszos arcú kisfiú markába.

A fiú behúzza az ajtót és az aprót a zsebébe csúsztatja a többi mellé, miközben a mikrobusz szélsebesen tovább száguld hotelek, bevásárlóközpontok, és nyomornegyedek között.”

Ha ez a rövid részlet felkeltette az érdeklődéseteket, akkor ne habozzatok, a teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Ausztria Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr796178546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:07:25

@puhacica:
Igen. ez így működik.
Mint ahogy az emberrel nem öregszik a párja hanem mindig azt a nőt látja akit megismert.
Ez így van.

2014.05.18. 21:09:38

@tanato:
Ez a tuzfegyver dolog erdekes:) A korabeli nyil fajtak pontossagban, tavolsagban jobbak voltak a tuzfegyvereknel, amiknek egy nagy elonyuk volt, a hangjuk:)
Cortezek bevetettek harci disznokat is az ellenseggel szemben, amik durvabbak, verengzobbek voltak, mint a kutyak.
Gyozelmet leginkabb La Malinchenek koszonhetette, ami szinten a veletlennek koszonheto, mint megannyi mas dolog.
A tortenelem is, mint sok mas dolog, a veletlenek eredoje:)

Muscari 2014.05.18. 21:13:37

@diggerdriver: mit ertesz alarendeltsegen, ami nem jelent alacsonyabb renduseget? Ezt nem ertem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:15:14

@Muscari: Azt hogy egy nő mindig legyen a GYENGÉBBIK nem.

2014.05.18. 21:16:01

@Sütemény1975: Khm, én is román vagyok....
Nem lehet, hogy oltyánok voltak? Kissé sötétebb, olajos, bőr, barna színek?

@puhacica: Nem szándékos ez, inkább tudat alatti. Képzeld el azt a pasit, akinek a munkahelyén egy nő a főnöke, vagy csak az általad is szimpatizált erős nők veszik körül, akikkel állandó versenyben van. Nos, ha egy ugyanilyen erős nőt talál otthon is, akkor vagy akaratlanul is versenyezni fog, vagy a végén elege lesz ... és akkor jönnek a sirámok a "férfiatlan férfiakról" ;)

puhacica 2014.05.18. 21:16:40

@diggerdriver: par napja feltoltottem ide egy kepet, az uram lathato rajta, amint kinez az ablakon. derektol lefele latszik csak, kisgatya van rajta. puhacica lesi, hogy mit nez. namost ez a kep felkerult fb-ra is. masnap jon a kolleganom, hogy milyen jo labaim vannak, miert nem hordok gyakrabban szoknyat? :D es tenyleg nem rosszak a virgacsaim, na de...

tanga tema: ha mara elfogadotta valt a falatnyi bikini a talptolnyakig uszoruha helyett es ez nem zavar benneteket, akkor az ugyanolyan elfogadotta valt nadrag miert szurja a szemeteket?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 21:18:43

@diggerdriver: valoszinuleg, viszont mit zavarnak teged a feministak, nos vagy 50 eves, csak nem az asszony beallt kozejuk es nem foz, vagy mi? nem mindegy neked, ki miert vagy mi ellen kuzd? legalabb nem kell kinyisd nekik az ajtot, es nem kell fizetned az o martinijat is ha megis randiznal egy ilyen novel, de ugysem fogsz, akkor meg?

Muscari 2014.05.18. 21:23:45

@puhacica: ez olyan meghato, komolyan. Nagyon szerethetitek egymast :-)

puhacica 2014.05.18. 21:24:10

@Pink Petsch: de talan el lehet donteni, hogy kivel akarok/kell versenyezni. en voltam az uram fonoke. soha nem akartunk versenyezni egymassal. de igazad lehet. volt olyan kolleganom, aki nem ertette, hogy mi miert nem oljuk egymast, mikozben allandoan egyutt vagyunk. neki leteleme a feszko, a vita, ez elteti a kapcsolatait otthon es meloban egyarant. utalta is bent mindenki.

Muscari 2014.05.18. 21:25:04

@diggerdriver: Akkor az pontosan azt jelenti hogy alacsonyabb renduseg!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:25:30

@puhacica:
Mert a bikini szexi a nadrág férfias.
Baszod...

Sütemény1975 2014.05.18. 21:27:56

@Pink Petsch: te nem magyar vagy? volt koztuk sotebb boru is....
most fejeztek be a zajongast, miutan egy lengyel-szlovak-magyar kulonitmeny meglatogatta oket....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:28:23

@Jess G:
Megmondom.
Max nézeteit védem.
Ütik vágják itt mert nem értik mit akar mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:31:40

@Muscari: A logikád szerint aki gyengébb nálad az alacsonyabbrendű.
A lányod alacsonyabbrendű nálad?
Nálam nem alacsonyabbrendű a fiam.

2014.05.18. 21:33:38

@Sütemény1975: Az állampolgárságom nem magyar, minden hivatalos szervnek és helyen román vagyok.
Csak azért kérdeztem rá az oltyánokra, mert ők kissé, hát hm, kevésbé civilizált népség. Nem mind, persze .. hm, hogy is mondjam, szabolcs-sopron .... vagy valami ilyesmi, csak kissé markánsabban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 21:33:42

@svájci sapka (ch):
Kis csacsi :)
Randa és kövér férfi -> kevés jut neki a boldogságból... sportos, szép férfiember -> több jut neki.

Egyszerű ez, mint a faék... gondolod, hogy magunknak csináljuk? :)

@Papagály:
Nem tudom, hogy beérnék-e ezzel vagy sem.
Nem mondtam, hogy a dél-kelet ázsiai népekről beszéltem.
Ha a világ minden baját a nyakamba venném, nem maradna erőm a saját bajaim orvosolására. Mivel pedig az én bajaimat senki sem fogja helyettem megoldani, így evidens, hogy elsősorban a sajátjaimmal foglalkozom.
Szép vagy sem, ez van.

Muscari 2014.05.18. 21:38:31

@diggerdriver: A valasz igen. Amugy muscari lanya vagyok, es az elozo kommentet is mar en irtam. En nem hiszem hogy ugyanazon a szinten vagyok mint anyum, ugyanis o az anyam, es o tudja mi jo nekem, o hoz bizonyos donteseket, amiket en meg nem tudok. Es ketlem hogy azert mert fizikailag gyengebb, ala kene magat rendelni a ferjenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:42:25

@puhacica: Tisztességtelenül érvelsz.
Én most tegyek fel egy képet 200kilós nadrágos nőről és vékony bikinisről?

2014.05.18. 21:42:40

@Sütemény1975: Ha elolvasod amit fentebb irtam, akkor latod hogy en is pont erre utalok... :)

@Pink Petsch: Az itt szuletettek kozul minden no "fosodor" amikor a bevandorlo nokkel hasonlitjuk ossze oket. De teny hogy a meg a helyi, angolszasz, feher szarmazasu nok kozott is van aki a tarsadalom peremen letezik - csak ezeknek a noknek sokkal tobb lehetoseg all a rendelkezesere mint a tobbieknek. Ha bevandorlo no vagy itt, foleg ha szinesboru, akkor joval tobbet kell pedaloznod, atragni magad a kulonbozo intezmenyes diszkriminacion, red tape dolgokon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:44:30

@Muscari:
Én is kétlem.
Nem kell alárendelnie magát de ettől még lehet a gyengébbik nem.
Nehéz?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 21:45:35

@diggerdriver: nem szorul o vedelemre, es tokeletesen megfogalmazta, felreerthetetlen volt, a ronda nok feministak, a szepek meg nem, pedig valoszinuleg azt akarta mondani, h neki a 2. no tetszik az elso nem
amivel osszessegeben nem is lenne baj, mert nana h en is inkabb Pierce Brosnan felesege lennek, nem pedig Horvath Belae, aki elado a Tescoban es 3 tomott meg 2 hianyzo foga van, ugyanakkor politikai hitvallas sehogy sem fugghet ossze kulso megjelenessel

radasul ha vannak is olyan nok, akik mondjuk nem engedik latni a gyereknek a sajat apjat, vagy apak, akik elraboljak az anyatol a gyereket, vagy szoros labbal a voros szonyegre lepo nok, esetleg elhizott borotvalatlan ferfiak, akik egy barban akarnak jo noket felszedni, ezektol meg nem valnak semmilyen mozgalom tagjava, de ha megis az az o dolguk, ha nem tetszik nem figyel az ember rajuk, elkoszon es odebb megy, mit kell ilyentol odalenni meg vissza?
egynonek pont akkora gyotrelem a vadlijat, a bikini vonalat a honaljat szorteleniteni, ha nem nagyobb mint ferinak borotvalkozni
erdekes megis hany szakallas ferfi van, ugyanakkor a szorosnoi honalj kb feler a satan megjelenesevel
raadasul a parkapcsolat megertesen, elfogadason, egyutterzesen meg egy csomo ilyenen mulik, akinek ez nem megy, ne vagjon bele, viszont ne a msikat hibaztassa, ha egyedul marad, ez igaz mindenkire, nem csak a feministakra

Szakura 2014.05.18. 21:46:00

@diggerdriver: mindig voltak olyan nők, akiket sokan megdugtak volna, de feleségül nem akartak venni. Ennek semmi köze az emancipációhoz meg a feminizmushoz. Tanulhatunk, dolgozhatunk - ezt harcolták ki a feministák, és persze a II. világháború következménye is -, és ez jó mindenkinek. Ha meg valaki otthon akar maradni, kiszolgálni a családot (bár nem lesz nyugdija, és ha lecserélik egy fiatalabbra... hát nagyon megbánja, de ez legyen az ő döntése), megteheti. Én is voltam otthon gyesen, nem volt saját pénzem, hát köszönöm, soha többé.

2014.05.18. 21:46:18

@puhacica: Mindig orulok amikor ilyen szep csaladban no fel egy cica. :))))

2014.05.18. 21:48:50

@cougarcat: Jah, de ez bevándorló-kérdés ... ez mindenhol így van a világon. Már ha nem valami multinacionális cég képviseletében érkezel. És, igen, az ott született, echte, teljes jogú állampolgár kanadai fehér és színes nőkre gondoltam.

Muscari 2014.05.18. 21:49:51

@diggerdriver: "Még mindig nem érted a lényeget.
Attól ha egy nő alárendeli magát a férfinak attól nem lesz alsóbbrendű.
Ezt próbáld megérteni valahogy."
Akkor most rendelje ala magat vagy sem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 21:51:44

@Muscari: Igen. Ha ő van alul...
:)))))))))))))))))))))))))))

2014.05.18. 21:51:58

@Szakura: Hm, nyugdíja akkor sem lesz, ha dolgozik. Már, ha Magyarországon él. Aki meg hivatásos htb, és van egy kis esze, az házassági szerződést köt, vagyonmegosztással. Így, ha Apu pattan tőle, meg a szekéralja kölök mellől, akkor sem kell éhen halniuk.

GERI87 2014.05.18. 21:58:17

@Muscari:

Régebben azért jelentek meg a fejlett civilizációk a melegebb égövekben mert ott volt folyó víz (Eufrátesz, Tigris, Nílus, Indus, Gangesz, Sárga folyó stb) és az erre kiépülő fejlett mezőgazdaság, kereskedelem (hajózás).
A jó élelem, víz ellátás miatt nőt a népesség, ez nagyobb szervezettséget igényelt ill. tett lehetővé, így kialakultak az államok.
(Még Róma is a Nílusi gabonától függött)

Továbbá amikor északi fejlettséget emlegetjük ne felejtsük el hogy észak és nyugat Európa éghajlatát felmelegedés és lehűlés is befolyásolta ami népességnövekedést, a belsőbb területeken intenzívebb, fejlettebb mezőgazdaságot tett lehetővé vagy épp népességpusztuláshoz vezetett.

Többek között az éghajlat változás miatt is (III. - VII.század közötti lehűlés), Róma elbukott és az ezt követő felmelegedés miatt később az európai civilizáció súlypontja már a kontinens északnyugati részére helyeződött át, új tengerparti területek (a Balti-tenger, az Északi-tenger és az Ír-tenger) integrálódtak az európai gazdaság vérkeringésébe részben a kedvezővé vált klímának köszönhetően.
Így olyan vidékek váltak a középkori Európa civilizációs övezeteivé, mint Németalföld vagy a Balti-tenger déli partvidéke, ahol nem voltak római előzmények.
A mezőgazdaság messze Észak felé terjeszkedett: Izlandon a normannok a XI. században meghonosították a gabonatermesztést.

A kontinens belső és északi területein a növekvő népesség eltartása érdekében az ökológiai feltételekhez alkalmazkodó új mezőgazdasági módszereket alakítottak ki.

Az éghajlat ill annak változása tehát valóban hatással volt nagyon sokáig a társadalomra és annak fejlettségére.

kornyezetvedelem.co.hu/index.php/vitazunk/215-az-eghajlati-optimum

mult-kor.hu/20110117_klimavaltozasok_befolyasoltak_az_okori_romaiak_eletet

Ma a fejlett államok mind mérsékelt égövben helyezkednek el, illetve döntően európai lakosaik vannak, a kivétel japán és Korea, mely integrálta, átvette a nyugati/északi civilizáció katonai, gazdasági, politikai-társadalmi vívmányait...tehát ráépültek, becsatlakoztak.

(Az öbölmenti államok és Brunei csak az olajnak köszönheti a magas GDP-t).

A sivatagban is meleg van, de ott ilyen nem történt:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:00:19

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nem de tetszik. Különösen a blokk asztalok.
Egy motorblokk csodálatos látvány. Olyan mint egy meztelen nő.

33621 2014.05.18. 22:00:42

Csak megjegyezem hogy van az előbb linkelt cikkben egy kis vallási és erkölcsi probléma is!

index.hu/kulfold/2014/05/18/feltorte_az_iskola_egy_16_eves_lany_mobiljat_hogy_lebuktassa_a_szerelmet/

puhacica 2014.05.18. 22:01:58

@diggerdriver: max se volt tisztesseges a csunya no - feminista parhuzammal, de az nem bantotta az igazsagerzeted. csak kivancsi voltam a reakciodra. nem egyforman mer a merleg, az a baj.

@cougarcat: :D

2014.05.18. 22:04:36

@Pink Petsch: Annyibol feminista ugy, hogy a bevandorlo noket nemcsak az intezmenyes diszkriminacio erinti, hanem sokszor a sajat kulturajukbol fakado vagy anyaorszagbol athozott megkulonboztetes is. Apu elmegy dolgozni, anyut otthon tartja, apunak van teljhatalma penzugyekben, anyu gyereket szul, foz, mos, vasal, ha visszaszol akkor apu fizikalisan bantalmazza....

Egy helyi no hamarabb kilep egy ilyen kapcsolatban, de egy ilyen bevandorlo no, sokszor nem beszeli a nyelvet, fel az allami hivataloktol, es fel hogy a ferje nelkul nem lesz bevandorlo statusza, esetleg elszakitjak a gyerekeitol, mert nincs penze eltartani oket...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:05:00

@puhacica:
Na de baszod akkor Maxnak küldjed ne nekem.

2014.05.18. 22:05:42

kapcsolatban = kapcsolatbol

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:06:50

@Hari Seldon 2: Kiruna? A legrondább település, amit valaha láttam, pedig voltam pár helyen...

2014.05.18. 22:10:57

@cougarcat: Ja, te most a muszlimokról beszélsz?

2014.05.18. 22:11:46

@Pink Petsch: Nem, a bevandorlok tobbsege nem muszlim...

Mrs. Clayton 2014.05.18. 22:15:44

@diggerdriver: ugy erted h olyan csodalatos latvany mint a max altal kozolt 1. szamu feminista csak meztelenul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:18:36

Na akkor a magam részéről lezártam a feminista témát és közölném hogy Maxal sok mindenben nem értek egyet de A feministaellenes ás homofób nézeteit mindig MAXimálisan támogatom és kiállok a védelmében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:20:32

@Jess G:
"ugy erted h olyan csodalatos latvany mint a max altal kozolt 2. szamu feminista csak meztelenul? "

Igen így értem.
:)))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:21:17

@diggerdriver: Az utolsó betűig egyetértek a leírtakkal. Szép volt, Digger!
Most olvasok tovább, kíváncsi vagyok a többiek véleményére...

Taxomükke (UK) 2014.05.18. 22:32:06

@maxval a gondolkodó birca: "... Sátán ravasz."
Akkor az olaszoknál biztosan nagy megbecsülésnek örvend. :)

Papagály (törölt) 2014.05.18. 22:38:27

@Kövérmadár [swe]:
az rendben van, hogy a saját bajaiddal foglalkozol. csak magadnak tartozol elszámolással, nekem nem (meg a szomáliaknak sem :) ).

csak arra reagáltam, hogy szerinted helytelen a szegényeken segíteni, mert ezzel elvesszük tőlük a motivációt a munkára.
én azt gondolom, épp fordítva van: ha nem segítünk, akkor nem lesz módjuk, lehetőségük sem a munkára (pl. iskolázás híján).

a TE érdeked is, s az egész társadalomé, hogy ne fossza meg emberek millióit a felemelkedés, az öngondoskodás, a munka minimális esélyétől is. mert az elég hamar visszaüt: gondolj arra, hogy a gettósodás mennyire korlátozza a szabadságod; hogy hatna a közérzetedre a koldusok ezreinek mindennapos látványa. budapesten még csak néhány utca van, amit jobb elkerülni, de sok helyen a világban már fordítva van: csak néhány utca van, ahol szabadon, biztonságban járhatsz-kelhetsz.
a vagyoni viszonyok nyilvánvalóan nem tükrözik vissza az emberek szorgalmát, készségét és hajlandóságát a munkára. ezért kell aktívan tenni a kiegyenlítésért.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 22:38:27

@diggerdriver: egy frászt, csak annyira rossz a véleményem arról, amit leírsz, hogy feleslegesen nem koptatom a billentyűzetet.
az a bajod a nőkkel, hogy nem mindegyik NEKED akar megfelelni? hogy nem a te képzeted szerint akar "jó" nő lenni?
hogy nem veti alá magát a férfimagazinok által kreált hamis ideálnak? hogy nem fogadja el egy hímsoviniszta társadalom rákényszerített, fals eszményképet, hanem köp rá?

te még mindig azt hiszed, hogy a férfi oldalbordája a nő, s legfőbb feladata a világban, hogy találjon magának egy FÉRFIt, akit szolgálhat, akinek a kedvét keresheti. ki kell ábrándítsalak: a nők ugyanolyan önálló lények, mint a férfiak. nem függ az értékük attól, hogy áll-e mellettük egy felfújódott spermium.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 22:41:19

A fiam elvolt a keresztanyjával Windsorban a legolandban.
Egész nap semmi baj nem történt erre most itt a ház előtt elesett és elbrokenelt a skinje..
Körülbelül egy mikromilliméters hosszban de őt most halálos baleset érte.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.18. 22:45:17

@Taxomükke: ""... Sátán ravasz."
Akkor az olaszoknál biztosan nagy megbecsülésnek örvend. :)"

Ertem, hogy hogy ertetted, de amugy is evidens hogy nagy megbecsulesnek orvend az olaszoknal. Ott a Vatikan. A Satan a romai katolikus Syzygy szerves resze resze, nincsen jin jang nelkul. :)

puhacica 2014.05.18. 22:48:31

@diggerdriver: jo.

@cougarcat: ha mar ugyis szetoffoltuk Romat, kuldok egy videot:
drive.google.com/file/d/0B4Q1RWLzb2VAaG9oZGN6SU5qUnc/edit?usp=sharing
csak es kizarolag igy hajlando inni. :)

2014.05.18. 22:50:54

@cougarcat: Akkor nagyon nem értelek ... vagy hirtelen a lengyel bevándorló nő, aki Németországban feltalálja magát, Kanadában bezombul? Vagy hogy?

Muscari 2014.05.18. 22:52:10

@diggerdriver: na ez mar megint en vagyok, nem a lanyom. Akkor legkozelebb beszelgethetunk a melegekrol.

Hanyat ismersz kozuluk kozelebbrol? Mert en nem egyet. Ha erdekel, tudok roluk meselni, el tudom mondani, hogy ugyanolyan emberek, mint te vagy en. Az, hogy mit csinalnak a haloszobaban, az csak rajuk tartozik.

De most megyek furodni.

2014.05.18. 22:57:12

@puhacica: Betojok! :)))) Nagyon jo! :)) Kene valami sztorit kitalalni es filmen megvalositani Puharol.... Mint pl. az Henri, Le Chat Noir videok.... azok nagyon jok. Szereti Puhacicat a kamera! :))

blackhairlady 2014.05.18. 22:58:42

@Chamroe: Megkaptad a receptet? Elkuldtem a multkor privatban.

2014.05.18. 23:00:36

@Pink Petsch: Nem, nem.... de mondjuk vannak indiai, filippino, vietnami, kinai stb. stb. csaladok, ahol ez problema, es ugye van amelyik szikh, a masik kereszteny, a harmadik esetleg buddhista. :) Szoval nem kizarolagosan iszlam vallasu csaladokra jellemzo, persze ez is kozte van, ketsegtelen.

2014.05.18. 23:03:26

@blackhair-lady: Ma sem nezitek eloben a Race finalejat? En mar tukon ulok, alig varom! Van edesseg, borocska, minden ami kell a melto szurkolashoz.... :)

puhacica 2014.05.18. 23:05:19

@cougarcat: :))) gondoltunk mar ra. egyszer szerepelt a tv-ben. kisallatgondozas volt a tema, plusz hogy a terhes nok miert ne almozzanak cicakat. hat, mintha olvasta volna a forgatokonyvet, vezenyszora klotyozott, evett, kinyitotta az ajtot, szoval lehetne jo dolgokat csinalni vele. :)

2014.05.18. 23:07:50

@cougarcat: Ja, igaz, én elsősorban az európai bevándorlókra gondoltam, azért értetlenkedtem. Hm, hát ez az ő életformájuk, majd ha felnő odáig a társadalmuk, akkor nekik is lesznek szüfrazsettjeik ...

2014.05.18. 23:10:46

@cougarcat: Jah, igaz, én elsősorban az európai bevándorlókra gondoltam ...

2014.05.18. 23:14:50

@puhacica: Sejtettem en, tehetsegrol van szo. :)

@Pink Petsch: O, ertem... europai mar eleg keves jon ide. Amugy egyetertek azzal amit most irtal - ez van most folyamatban.

Muscari 2014.05.18. 23:39:19

meg utoljara egy kis adalek feminizmus ugyben: a szilicium volgyben sem fenekig tejfel nonek lenni, ha valaki ervenyesulni akar.

index.hu/tech/2014/05/18/kiutaljak_a_noket_a_kockak/

Muscari 2014.05.18. 23:42:54

@puhacica: nagyon edes! Szoval tv sztar is volt mar a lelkem, biztosan arany elete van.

blackhairlady 2014.05.19. 00:01:32

@diggerdriver: Neked nincs bajod a feminizmussal, leszarod, csak azt szeretned ha minden no olyan dekoltazsokkal maszkalna mind az avatarjaidon levok, falatnyi szoknyakba, hogy legeltethesd a szemed rajtuk.
Egyebkent tenyleg nem ertelek. Bevallasod szerint otthon nincs gond, a feleseged nem feminista (bar arrol nem irtal, hogy mennyit jar ndragban a kodos londonban, ddig nem tudtuk, hogy ez is a feminizmus resze). Nem dolgozol egyutt nokkel, a munkahelyeden nem erhet feminista tamadas. Es mindig ujra es ujra felhozod ezt a temat. mar egy szamodra kedves internetes baratsagot is elvesztettel ezmiatt. Most tenyleg, megeri? Vagy egyszeruen csak szeretsz provokalni mint Max.

blackhairlady 2014.05.19. 00:06:01

@cougarcat: Nem, mert dolgozik a lanyom. Es nem akarok reklamot! Ne hogy elaruld a vegeredmenyt. tegnap neztuk vissza a mult vasarnapit, es nagyon szomoruak voltunk:(((

Madar, valoszinuleg nem az amazing Racet lattatok, mert ha jol lattam az elozetest akkor Las Vegasba mennek es david Copperfilddel garazsolnak:)))))))

2014.05.19. 00:13:50

@blackhair-lady: O, igy mar ertheto hogy kibirjatok holnapig. Dehogy arulom el, sot az adas utan irigykedni fogok ratok hogy ti meg mindig kellemes izgalomban vagytok. :) Mi a reklam alatt kibeszeljuk hogy ki hogy teljesit, mert mi aztan tudjuk hogy kellett volna csinalni. :)))

blackhairlady 2014.05.19. 01:15:39

@cougarcat: Na ez az, olyan okossagokat szoktunk mondani mi is a gyerekemmel hogy ihajla:))))) Pl. tegnap amikor eltevedtek, meg nem olvasta el rendesen az utasitast, na akkor mi megmondtuk a tutit:))
Egyebkent mi mindig azt tervezzuk, hogy ha lenne egy ilyen magyar adaptacioban is, akkor biztos, hogy jelentkeznenk mint anya-lanya paros, mi irto jol tudunk egyutt dolgozni barmirol is legyen szo. Es foleg eltevedni tudunk egyutt, azt mar szinte tokelyre fejlesztettuk:)))))))
Jo szurkolast, aztan majd kibeszeljuk:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.19. 06:19:32

@blackhair-lady:
En is igy gondolom :)

Jottok New Yorkba juliusban? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 06:53:26

@blackhair-lady:
Egyszerűen az a baj hogy képtelenek vagytok megérteni hogy az érdeketekben beszéltem.

A feleségem nagyon ritkán hord nadrágot.
Ha nagyon hideg van akkor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 07:15:15

Egyébként pedig megköszönöm minden férfitársamnak az egyetértö támogatást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.19. 07:51:01

@GERI87:

Az éghajlatváltozás indította el a legkorábbi államokat (Suméria).

puhacica 2014.05.19. 08:57:03

@cougarcat: @Muscari:
itt egy link, ebben az anyagban szerepelt, ő a fehér-cirmos fluffy tail (van előtte egy fél perces reklám, azt sajnos nem lehet skippelni):
tv2.hu/musoraink/babavilag/120891_allattartas_kisgyerek_mellett.html
anno azt mondtam, ha újra születek, nálunk szeretnék macska lenni. :)

GERI87 2014.05.19. 09:23:51

@maxval a gondolkodó birca:

Az éghajlatváltozása nagy mértékben befolyásolta az emberi civilizációt...járványokat hoztak, bedöntötték vagy épp alapot adtak a mezőgazdaságnak, lehetővé tették a hajózást, kereskedelmet...vagy épp elzárták..
Szóval valóban nem olyan egyszerű ez hogy "délen meleg van ezért lusták" "északon meg hideg van ezért bent kuksolnak és feltalálják a gőzgépet, meg elmennek délre gyarmatosítani".:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.19. 10:10:48

@diggerdriver: mert biztos nem ér össze a combja:D

2014.05.19. 11:47:28

@diggerdriver: Most lattam a kommentedet... Nincs szuksegem ra hogy bizonyitsak, foleg nem neked, de elmondhatom hogy nagyon is sokat teszek az itteni nok jogaiert, minden nap. Noket oktatok, akik a tolem tanultak segitsegevel naprol napra onallobbak lesznek, es a gyerekeik es azoknak a gyerekei is maskepp fognak a nokhoz hozzaallni mint az elozo generacio. Kicsit tobbet tettem eletem soran a nok jogaiert, mint te barmikor az emberi jogokert, bocs. Ugyhogy igenis minden jogom megvan ra hogy 'pofazzak'.

blackhairlady 2014.05.19. 14:34:09

@Kövérmadár [swe]: Sajnos nem, meg augusztusban sem:(((
Most haza megyunk, aztan majd jovore elkezdjuk az USA felfedezeset is. Vagy mar felfedezte valaki? na mind1, azert mi megegyszer megprobaljuk:))))
De ti erezzetek jol magatokat, es majd irjal a blogodon rola. Megva mar az engedely a Feherhazba?

blackhairlady 2014.05.19. 14:36:18

@Babette_: Vagy nem olyan pipasza'r mint az enyem.

blackhairlady 2014.05.19. 14:41:08

@diggerdriver: Talan mert nem erezzuk ugy, hogy kellene az erdekeinkert beszelned.
Ismered azt a mondast, hogy a pokolba vezeto ut is joszandekkal van kikovezve. Na ez pont ilyen. Valtoztassunk meg mindenkit a sajat igenyeink szerint, ha kell eroszak aran is.
Egyebkent ertem en, hogy te mit szeretnel, de el kell fogadnod, hogy minden ember (no) egy egyeniseg, es annak megfeleloen viselkedik. Van aki karomkodik mint egy egy kocsis, van aki ferfias ruhakba jar, van aki meg olyan mint az avatarjaid, es megveszik egy kis figyelemert. Es vannak akik ezek a szelsosegek kozott mozognak. Remelhetoleg mindenkinek jut par ezen a nagy jatszoteren, mert azert valljuk be, a ferfi igenyek sem egyformak.

2014.05.19. 20:26:18

@blackhair-lady:
" aztan majd jovore elkezdjuk az USA felfedezeset is "
Csodalatosan valtozatos egy orszag, ugy foldrajzilag, tarsadalmilag, szinte minden szempontbol. 10 emberolto is keves lenne a teljes megismeresehez.

Rebarbaraa 2014.05.19. 20:45:42

@diggerdriver: Csak ma olvastab el a hozzaszolasodat miutan a hetfoi postban utaltal erre. A hosszu postodban elirtakkal (nem masolom be mert te is tudd mirol van szo, szoval a nokrol es a nok viselkedeserol a feministakkal szemben, teljesen egyetertek. Ferfitol meg en ennyire okosan megfogalmazottan nem olvastam ilyen temaban:) Gratula:)
Lattam azt is h sokan felreertettek es ha a no "alarendeli magat a ferfinek" holott csak okosba iranyitas ala vonja himnemu tarsat.
Viszont ket dolgot megjegyeznek ami miatt szerintem a feminizmus es a feministak harca kialakult. Az egyik az volt, hogy a ferfiak birtokoltak a not, a vagyonat, az eletet, a gyerekei eletet es hasznaltak a not. Amkor mar rabszolgasag nem volt akkor a hazassagot hasznaltak fel ehelyett. Az ez elleni harcot partolom, szerintem Te is.
A masik ok es lehet, hogy nagyon nagyon nagyot fogok most kapni a fejemre, pedig eskuszom nem itelek el senkit a nemi hovatartozasa miatt, szoval a masik ok a leszbikusok ternyeresenek elosegitese. Amivel nincs is semmi baj, csak nekem ne kelljen kovetnem mert en meg mindig a himnemet szeretem. A leszbikusok nagy resze, ezt vettem eszre, nagyon ferfiellenes es tagadjak a fallosz hatalmat. Bocs lehet, hogy ez kicsit most ...ahogy leirtam en vihorasztam de ha komolyan vesszuk a mogottes tartalmat akkor kiolvashato mire gondolok. Szoval a leszbkus holgyek a falloszt mint az eroszak elo peldajanak tekintik mert az egyesules a no lealacsonyitasanak es hasznalasanak tunik.
Mindenkinek a maga dolga, hogy a kiallo vagy belul levo dolgokat kedveli e, de mindenkeppen nagy hibanak tartom, hogy a feminizmus, az altalam elso pontban leirt okan feministava valo nok nem szurtek ki maguk kozul ezeket a noket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 20:58:51

@Rebarbaraa:
Az egyetlen n vagy aki megértette hogy nem ellenetek beszéltem.
Természetesen minden egyenjogúságra való JOGI törekvéssel egyetértek.
Tudtam hogy kiverem a biztosítékot.
Még egy téma van ami hasonló azt is meg fogom írni aztán nem provokálok többet.

Rebarbaraa 2014.05.19. 21:16:30

@diggerdriver: En nagyon szeretek n lenni:) (te irtan n nek a not, jojo, tudom eliras de vicces mert a himsovinisztak neveznek minket n-nek) Megtanultam, hogyan kell hasznalni a noiessegemet, akar ellenetek is, de egyre inkabb sajat notarsaim ellen,es elvezem. Miert lenne baj nekem ha egy ferfi kiall az ertekeimert, ha mellettem kardoskodik? En imadom. Amugy meg sztem egy no, ferfiingben max az agybol kibujva nez ki jol, "ferfinadragban" max ha a kertben gazol vagy lovak alol tragyazik. Nem ertek egyet azzal, hogy elavultak a szokasok h pl egy not engedj elore az ajtoban, vagy, hogy elso a no mindenben. Vannak akik nem ertenek ezzel egyet nokent de oket sajnalom. Olvastam egy cikket nemreg egy ferfiaknak szolo a feministak elleni weboldalon amikor a cikk iroja azt taglalja h a ferfiak eldobhatosaga alakult ki merthogy a ferfi ne sirjon, legyen eros blablabla, es mert, hogy a noknek mindig mindenben elsobbseguk van. Merthogy oket mentik ki mindenhonnan eloszor ha ferfi is van a kozelben egy katasztrofanal, egy no elobb kap enni mert no, a nonek tobb jar mert no. Na csak diohejban irtam le de nem tudok egyeterteni ezzel a novel aki igy kardoskodik es mar mar a ferfiakrol ugy beszel mintha a rabszolgaink lennetek. Holott csak vedetek minket mert mi tudunk szulni nem Ti, fizikailag kicsit gyengebbek vagyunk mint Ti, de az teny, hogy okosabbak (itt ertem azt amit Ti is elismertek, hogy tobb dologra tudunk egyszerre figyelni, erzelmileg is fejlettebbek vagyunk, szoval genetkai kulonbsegek). Meghat marok marcsa sem olyan jo mint osszebujni egy kedves, aranyos novel:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.19. 21:53:58

@Rebarbaraa:
Bocsánat az n-ért véletlen volt.
Amit írtál arról beszéltem.
Ha itt lenne Sodalis aki szintén ízig-vérig nő ő is egyetértene.
A genetikailag kódolt dolgokat nem lehet megváltoztatni.

2014.05.20. 02:08:38

@puhacica: Azt mondanam hogy meggyozoen, nagy beleelessel alakitotta prozai szerepet. Foleg az a jelenet tetszett amikor a hatso mancsaival letamadta a pledet. :))

En lehet hogy mar valamikor voltam macska, de remelem meg leszek is. Igaz kicsit vagyok is... :)

Morgo1229 2014.05.20. 07:07:00

@Mirjam2: majd lesz reality check diggereknel, ha egyszer az asszony megtanul angolul aztan elmegy dolgozni. Mondjuk majd annyit vagy tobbet keres, mint digger.

2014.05.21. 00:50:08

@diggerdriver: Talán azért mert, támogattak mert nem értettek veled egyet.

2014.05.21. 00:55:54

@diggerdriver: Más is van aki egyetért veled, pl. én. Csak ott szarsz bele a dolgokba mikor olyanokat írsz hogy értetek írok, nem ellenetek. Honnan tudod? Talán rendelkezel annyi tudással hogy ezt el tudd dönteni? Legutóbb azért hagytam abba a veled való beszélgetést mert mertem ellenvéleményt mondani, kulturált stílusban és bunkó választ adtál. Mások helyett akarsz dönteni, véleményt mondani. Erre senki nincs feljogosítva.

2014.05.21. 01:00:48

@diggerdriver: Bízom benne hogy Sodalis is másképpen látja. Bizonyos ismeretek hiányban nehéz vitázni. Az ismeretek nálad hiányoznak. Túl egyszerű ember vagy hogy ilyen témákban vitatkozni tudj. Szokjál le arról hogy megmond, másoknak mi a jó, és újra az a humoros ember leszel akit megkedveltelek. Ha erre is valami parasztságot írsz akkor feladom, és ott foglak szapulni, ahol csak lehet. Ezt te írtad pont valakinek nem is olyan régen.

2014.05.21. 01:02:58

@Rebarbaraa: Én pl. egyetértek veled, bár diggerrel nem. A különbség a stílus, megfogalmazás. és ez nagyon sokat számít.

2014.05.21. 01:09:43

@diggerdriver: A genetikát sajnos nem mindenki tudja értelmezni. Ahhoz már sokat kell tanulni. A genetika nem merül ki abban hogy pl. szoknyát kell hordani hogy aztán télen befagyjon az ember segge. Meg petefészek és hólyaghurut gyulladást kapjon. Nincs olyan hogy a nőnek hol a helye. A társadalomban, ott ahol a férfiaknak. ott a helye. A gondolkodásod kb. 50 éves. Azóta eltelt kicsi idő. A kezdeti véleményem továbbra is fenntartom, humoros, jópofa ember vagy. Ez a megmondom mindenkinek, meg értetek beszélek, lerontja ezt a hangulatot.

2014.05.21. 01:23:50

@diggerdriver: jav,: "mert, támogattak"= mert nem támogattak

Gergely_it · http://gergo.me 2014.08.25. 12:58:42

Szerintem Róma és Olaszország szépségei közé (is) tartozik mind az a "bosszúság", amiről Klára ír. Igaz, hogy színes meséket találnak ki, csak hogy beállhassanak eléd a sorba. De ezt Mo-on is megteszik, csak éppen durván, sértően, lenézően. Itt (Olaszországban) legalább szórakozhatsz és nevetheszt rajta. Persze, bosszantó is lehet, de nézzük inkább a szebb oldalát: a tálalást (különben egész életünkben csak bosszankodhatunk - vagy kiköltözünk Angliába). Igen, az olaszok hangosak, szétszórtak, stb. De hát ezek miatt is szeretjük őket. Szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása