oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 17. 06:55,  A Túró Rudi és az ausztrál vámosok 516 komment

2014. május 17. 06:55 Határátkelő

A Túró Rudi és az ausztrál vámosok

Ha szombat, akkor jöjjön egy újabb gasztronómiai kirándulás, méghozzá nem akárhová, hanem Ausztráliába, ahonnan Kati osztotta meg, hogy mi hiányzik neki, bónuszként kis történetekkel is fűszerezte a listát. A képek nem mindegyike kapcsolódik szorosan a poszthoz, de nagyon szépek és ínycsiklandozóak. Garantáltan kedvünk támad sütni valamit!

lekvaros kalacs.JPG

Azonban, ha szeretnétek, hogy a gasztro sorozat folytatódjon, akkor most egy füst alatt bátorítanálak benneteket, hogy küldjetek még beszámolókat, recepteket, képeket, különben nagy szomorúságomra, de jövő héten szombaton lesz, legalábbis egyelőre az utolsó ilyen témájú poszt. Úgyhogy főzésre fel! A kedves kommentelőket is biztatnám, hogy ne csak a hozzászólásokban alkossanak nagyokat, és beszélgessenek arról, hogy kinél mi lesz a hétvégi menü, hanem osszák meg velünk is!

És akkor a kitérő után jöjjön Kati beszámolója.

„Már egy ideje olvasom a blogot és most az utolsó gasztrobejegyzés megihletett és arra sarkallt, hogy én is megosszam néhány tapasztalatomat.

Hat éve élek Melbourne-ben, Ausztráliában és összességében azt mondhatom a legtöbb otthoni ételt, amit szeretek, itt is el tudom készíteni. Szerintem az egyik legnagyobb pozitívuma Ausztráliának, hogy teljesen magától érthetően a legtöbb nemzetiség megtalálja a saját hazai ízeit az arra specializált kisboltokban.

Köszönhető ez annak, hogy szinte mindenki, vagy saját maga vagy a szülei vagy egyéb régebbi felmenői valamely más országból települt ide és hát mindenki megérdemli, hogy otthon érezze magát. És ez, legalábbis ami az otthoni ízek megvalósítását illeti, egészen jól működik is.

Jót mosolyogtam az egyik előző bejegyzésben megemlített nokedli szaggató okozta fejtörésen, mert annak idején én is átéltem szóról szóra ugyanazt.

Íme egy lista, ami hiányzik nekem Ausztráliában, pedig otthon mindennapos dolgok.

Nokedli szaggató 

Akkor kezdjük ezzel. Ezt tényleg nem lehet itt kapni, én is otthonról hoztam. Viszont pont a minap egy Masterchef epizód ismétlésében láttam, hogy az egyik helyi mesterszakács hogyan tanította a versenyzőket nokedlit csinálni, sajnos a pontos részletet nem találtam meg YouTube-on (Ausztrál Masterchef, 3. évad, 42. epizód), pedig szívesen megosztottam volna veletek az élményt. Itt a nokedli "spatzle" néven fut, mert szerintem angol szó nincsen rá.

Ha bárkit érdekel, a műsorban úgy oldották meg a nokedli szaggató hiányának problémáját, hogy nagyon puhára csinálták a masszát és egy vágódeszkán egy hosszú fém lapáttal elterítették a masszát és hosszú csíkokat vagdostak belőle a forrásban lévő vízbe. A nagymamám is hasonló módszerrel csinálja észvesztő szakértelemmel és gyorsasággal, de ha én próbálkoznék vele valószínűleg csak egy rakás szerencsétlenség lenne az eredmény.

Gyümölcstorta forma

Ilyet is otthonról kellett hoznom. Helyileg számos féle sütőformát be lehet szerezni, de hullámos szélű sütőformát, amiben olyan piskótát lehetne sütni, aminek a széle magasabban van, mint a belseje, nem találtam.

kalacs.JPG

Szalonna

Igaziból, ha az ember nagyon akarja, be lehet szerezni, de nem egyszerű küldetés. Néhány kelet-európai hentesnél láttam, volt ahol még töpörtő is volt. Hmmm, nyamm. Az ilyen felfedezéseket meg kell becsülni, folyamatosan nyitva is tartom a szemem. Sajnos, a lakóhelyemhez közel még nem találtam hasonló kincsesbányát.

Magyar pirospaprika

Ezzel is hasonló a helyzet, mint a szalonnával, lehet az embernek olyan mázlija, hogy talál igazi, importált paprikát, de nem egyszerű. Érdekes viszont, hogy itt az édes pirospaprikát "Hungarian paprika"-nak hívják, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy Magyarországról hozták volna.

Megérkezésem évében több változatot is kipróbáltam, indiai boltból való paprikát, a sima szupermarketben kaphatót, zöldségesnél beszerezhető Spanyolországból, Dél-Afrikából és még ki tudja honnan importált változatokat, de vagy színre, illatra vagy ízre nem nyújtották az elvárt hazai érzést. Végül a Victoria Marketen található fűszeresnél kapható édes pirospaprika lett a befutó, illetve igyekszem minden egyes hazalátogatáskor feltölteni a gyorsan apadó készleteket.

Tök

Hála a jó égnek, tök tényleg nincs. Illetve mini cakkos szélű tök van, de ember legyen a talpán, aki abból tökfőzeléket csinál. A tökfőzeléknek még a szagától is kirohanok a világból, így egy gonddal kevesebb.

Őrölt köménymag

Egész köménymagot találtam, de őröltet még nem. Mondjuk nem nagy veszteség én csak pörköltbe szoktam tenni, oda pedig úgy, hogy egy teatojásba teszem a magokat és főzés végeztével kiszedem, mert személy szerint nem szeretek ráharapni az egész köménymagokra. Persze ez csak finnyásság vannak akik a pogácsát is köménymagosan szeretik.

Kefír

Én még nem láttam, de megmondom őszintén nem is kerestem.

Túró

A helyi "cottage cheese" legtöbbször rendben van, de tényleg hígabb, mint az otthoni túró. Ez például túrógombócnál okozhat gondot, de ha a recept szerint tejfölt is kell adni az ételhez, akkor érdemes úgy számolni, mintha a túró már eleve 2 az 1-hez túró és tejföl keverék lenne.

turos taska.JPG

Kávé tejszínhabbal

Úgy általában a habbá vert tejszín nem jellemző. Ha nagyon rámjön a bűnözhetnék a Starbucks-ban lehet tejszínhabos kávéféléket kapni.

Túró Rudi

Ennek kéne az elsőnek lennie a listámon, mert ez komoly szívfájdalmat okoz. Súlyosbítja a helyzetet, hogy elvileg személyes csomagként sem szabadna behozni az országba. Ausztrália nagyon szigorúan szabályozza, hogy miket lehet behozni az országba és hát minden friss hús- és tejtermék tiltott, csak úgy mint a gyümölcsök, zöldségek, növények, palánták, kezeletlen természetes anyagból készült termékek, föld és hasonlók.

Viszont gyári csomagolású kekszet vagy csokit be szabad hozni, tehát amíg a határőr nem tudja, hogy a Túró Rudi romlandó tejszármazékkal töltött csoki, addig nincs gond. Egy dél-amerikai származású ismerősöm járt pórul, amikor egy családlátogatásból visszajövet sajnos a határőr is dél-amerikai származású volt, ezért a gondosan összeválogatott "alfajores" (ez egyfajta sűrített tejjel töltött keksz) készlete már nem látta meg az ausztrál napvilágot.

Friss meggy

Magyarországról vagy Lengyelországból importált meggybefőtt viszont van, ami sütiben szintén finom.

Füstölt kolbász

Téliszalámihoz hasonló szalámikat lehet kapni, de a jó kis paprikás házikolbász típusú kolbász a szalonnához hasonlóan nehezen beszerezhető. Helyettesítésnek például rakott krumpliba lehet "chorizot" használni, de azt én nyersen nem szeretem, mert sokkal puhább, mint az otthoni kolbászok.

szalamik.JPG

Kifli

Hosszúkás cipók és zsömlék vannak, de az igazi görbe kifli nincs.

pogacsa.JPG

Mint az elején említettem, a legtöbb hazai finomság vagy beszerezhető vagy otthon elkészíthető. Nagy sikere van a barátaim körében például a lángosnak és túrós pogácsának és általánosságban elmondhatom, hogy a legtöbb magyaros kaja nyom nélkül el szokott fogyni egy-egy vendégeskedés során.

Egy zömében nemzetközi társaságban olyanokon meg már nem akadok fenn, amikor a spanyol barátnőm egy kiadós lángosozás végén az utolsó lángosát kristálycukorral megszórva eszi. Miért is tenném, csak örülök, hogy mindenki élvezi a nekem oly kedves hazai ízeket."

Várom tehát a további képeket, történeteket, recepteket a helyi kedvenc ételeitekről, illetve arról, Ti hogyan főzitek meg a magyar kedvenceiteket külföldön! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr376173980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2014.05.17. 07:05:39

Kefir :görög, török, balkáni étel, kaukázusi, náluk van

adg 2014.05.17. 07:13:21

A múltkor találtunk füstölt csülköt. Egy év után először.
Meg már tudjuk, hol vannak a belsőségek, kiokosítottak minket a régebbiek. Így aztán két kete zúzapörit csináltunk. Meg van már csirkemáj is.
Idővel meg lehet találni majdnem mindent.
TR nem gond nekem, gyári szalámikat meg a kolbászok nagyrészét utáltam otthon is a mellékíze miatt, ami a háziban nincs. Finnyásos vagyok.
A deszkás nokedliszaggatás nagyon hatékony. De mi is hoztunk szaggatót, meg hús és mákdarálót is. Kurblisat.

És még mi sem tudtunk olyan kaját csinálni, amit ne zabáltak volna fel az ausztrálok azonnal.
Azt állapítottuk meg, hogy roppant nyíltak az ismeretlen felé, általánosságban is, de a kaja szempontjából is. Mindent megpróbálnak. Én nem szívesen kóstolok meg mindenféle gyanús ázsiai kaját, csak ami ránézésre szimpatikus. Ezek mindenre rámennek. Nem fosztják meg magukat a kellemes csalódástól.
Párom e pillanatban épp kürtős kalácsot csinál és árul egy piacon. Nagyon bírják az ausztrálok...
Szerencsére

Köszi az írást!

2014.05.17. 07:14:46

Hogy nem lehet a tokfozeleket szeretni? :)) Itt is csak egesz komenymag van - az elektromos fuszer-mag daraloval megorlok egy egesz zacskot aztan kis befottes uvegben tarolom.

A tejszint nem lehet felverni habnak? Enelkul elni se tudnek...
A nokedlit mindig is deszkarol szaggattuk, csak a 80-as evektol jelent meg a szaggato.

En meg olvasnek arrol egyszer hogy milyen helyi etel specialitasok vannak Ausztraliaban. Nekem ez sokkal izgalmasabb mint azt hogy hogyan tudjuk a magyar eteleket ott megfozni. El tudom kepzelni az egzotikus alapanyagokat - illetve nem, ezert legyszi ird meg azt is. Koszonom! :)

klappol 2014.05.17. 07:22:16

Jó reggelt:)))))

Ez jó lenne, ha így is lenne, néha sikerül:))))))

Kivonulás könyve 20:10 : "Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt."

De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

lüke 2014.05.17. 07:24:10

És a meggy : ez igazi monarchiabeli gyümölcs
( bar eszakabbra NEmet+ Lengyelország is megterem)
Úgy hogy friss meggy másutt sincs

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:25:07

Ahogy látom, szép kelttésztákat csinálsz, egy görbe kifli sem okozhat gondot :).

Ajánlom ezt hozzá, vagy a blogger más receptjeit: www.limarapeksege.hu/2014/02/aludttejes-kifli.html

A túró helyettesítéséhez ricotta sem kapható? Ha nagyon hiányzik, te magad is készíthetsz túrót, persze kis macera.

Hogy lehet a tökfőzeléket utálni :)? Tejfölösen, sok friss kaporral...mmmmm :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:26:57

@cougarcat: Nekem van egy famozsaram, frissen szoktam megtörni benne a fűszereket, mindig csak annyit, amennyire szükségem van.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 07:27:51

"az édes pirospaprikát "Hungarian paprika"-nak hívják, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy Magyarországról hozták volna."

Nálunk minden (nekünk) hagyományos paprika "cecei", akkor is, ha Spanyolországból hozták.
:D

A tök jó. :)

2014.05.17. 07:27:53

@zöldeketbeszélek: Hogy fogok igy elaludni, tele tokfozelek vagyakozassal? :))

2014.05.17. 07:29:50

@zöldeketbeszélek: Iden egy nagy cserepben ultettem fuszernovenyeket - leginkabb a bazsalikomra leszek kivancsi, mar alig varom hogy hasznalhassam. Frissen eszmeletlen jo illata van. Milyen kar hogy nem evelo...

klappol 2014.05.17. 07:30:53

@cougarcat: A tejszínt miért ne lehetne habbá felverni? badarság, tipp: jól lehűtöd a tejszínt, mondom jól. 4 órát tartod a hüttőben, majd minden deci tejszínhez adsz 1 jó evőkanál cukrot. A robotgéppel lessan kezded, alacsony fokozattal, mikor már majdnem kész, akkor a gyorsabb fokozattal kipörgeted. Ennyi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:31:45

@lüke: 2004-es adat:

USA 140-150 ezer tonna, Lengyelország 140-145 ezer tonna, Törökország 110-115 ezer tonna. Magyarország 50-60 ezer tonna. Ezzel a világon 7. EU-ban 4. helyen állunk. Nálunk többet termel Szerbia és Németország. Irán 60-65 ezer tonna, Macedónia 35-40 ezer tonna.

2014.05.17. 07:32:07

@svájci sapka (ch): Tudom hogy a megkovezest vallalom magamra, de en mar vettem orolt spanyol paprikat itt ami, khmmm, jo volt. Na nem olyan jo mint a hazi orolt pirospaprika amit Batyan (Kalocsa kornyek) szoktunk venni. De legalabb olyan jo mint az import femdobozos magyar pirospaprika.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:32:50

@cougarcat: Könnyebb fenntartani cserépben egy egyévest, mint egy évelőt...az végül a szabad földben érezné jól magát. Úgyhogy ne bánd :)!

klappol 2014.05.17. 07:33:32

@zöldeketbeszélek: Nem mindig jön be, de olvasni fogom ma is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:33:49

@cougarcat: Ne mond, hogy gyalulni való tököt sem lehet ott kapni? És friss kaprot?

2014.05.17. 07:34:43

@klappol: En is azt mondom, nem ertem miert gond ez Katieknal? Itt nemreg jelent meg a patronos szifon (vagy mi), de vegul is nincs szukseg ra. A tejszinhabra szukseg van egy no eleteben. :)

2014.05.17. 07:37:15

@zöldeketbeszélek: Nem es basszus tokgyalu sincs. Mert a butternut squash-t (ami kisebb mint a magyar tokunk) meg le lehetne gyalulni, na de hogy? Uborkat is kessel nyesegetem. Friss kapor van, itt is kedvelik lazachoz, vagy tejszines martasokban halakhoz. (most mar egeszen biztosan almatlanul fogok forgolodni)

adg 2014.05.17. 07:38:34

@cougarcat: @klappol: Nem ezt mondta. Nem talál (szerintem kávézóban) tejszínhabos kávét, csak a starbucksban. Mégsem vihet a zsebében egy kis hazai habot, hátha esetleg kávézhatnékja támadna út közben. Bár nagyon sok BYO kajálda van, de azért...

Képek alapján szerintem sejti, hogy készül a tejszínhab. :)

2014.05.17. 07:39:15

@zöldeketbeszélek: Szerinted a szezon vegen be tudom hozni a bazsalikomot hazba? Mondjuk egy kisebb cserepben? Mennyi a feny igenye?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:39:45

@cougarcat: Éles késsel vágd gyufaszálnyi csíkokra, mintha valami másból vágnál julienre, mondjuk salátába. Nekem sincs tökgyalum és ha nem kapok gyalult tököt, néha bevállalom a macerát. Ja, a káposztát mindig késsel metélem fel, nem gyalulom.

klappol 2014.05.17. 07:41:05

@cougarcat: Azt hittem a tejszínhab 1 igazi energiabomba :)))))
a nők + szertnek csinik maradni, de ez is badarság. :D:D

A szifonos az 1 fostalicska, patront kell venned, a hab meg nem jön ki mind.

Amikor divatba jött, ennek már van pár 10 éve, anyám is vett, én voltam a patronfelelős gyermekként, hát nem voltam annyira oda az örömtől :D:D:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:41:15

@cougarcat: Nagy fényigény, nagy hőigény, sok víz. De magról is nevelheted, így mindig lesz a cserépben friss. Én tartottam télen bazsalikomot cserépben, nálam kimerült. De ez normális, hiszen alapvetően nem arra szolgál, hogy évekig bírja...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:42:38

@klappol: Én nagyon szerettem a patronfelelősi munkakört nagyiméknál :))). És szódavizet is csináltunk, nem csak tejszínhabot...régi szép idők :).

klappol 2014.05.17. 07:45:32

@adg [Au, Darwin]: Ja ma szombat van, értem. De mennyire igazad van, mondjuk ollan kis tupperwarés dobozkában a zsebébe csak tudna vini. mondjuk ha felmelegszik akkor viszont gáz.

PL nem értem, ezek a darálós kávéfőzők majdnem mind tud habot is csinálni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:47:36

Azok a kis túrós batyuk olyan guszták, hogy kedvem támadt sütni :).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 07:48:06

@cougarcat: Nekem van házi. :)
Én jókat derülök rajta, amikor meglátom, hogy van "cecei" paprika, aztán kiderül, hogy török, görög, spanyol.
Aztán később majd lesz cecei cecei paprika.
;)
Kell nekem ennyit paprikázni... ennék egy kis lecsót.

A fűszernövényt tedd az ablakba, azt szeretik.
Én az idén trehány voltam és elfelejtettem behozni a kakukkfüvet, és semmi baja nem lett, szépen áttelelt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:48:21

@klappol: Na várj csak, tejhabot, nem tejszínhabot! Nagyon nem mindegy!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:49:17

@svájci sapka (ch): A kakukkfű évelő, jobban is érzi magát, ha a telet hidegen töltheti...a bazsalikom mínuszban kifagy.

klappol 2014.05.17. 07:49:29

@zöldeketbeszélek: Csináltál már szifonban málnahabot?

adg 2014.05.17. 07:49:44

@klappol: Az tejhab. Kapucsínóba, meg ilyesmikbe.
Azért nincs, mert nem jut eszükbe, hogy legyen, ők nem igazán eszik.
Ilyen sprés szart lehet kapni, meg nagyon jó tejszínt. Itthon nem gond a kiváló tejszinhab.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:51:01

@klappol: Nem, de már vagy húsz éve habszifont sem láttam :(. Csak néha ilyen megdizájnolt méregdrága izéket.

2014.05.17. 07:51:09

@klappol: Sajnos nem a legegeszsegesebb de en nem tudok neki ellenallni. Futok es kirandulok hogy ne ragadjon ram a felesleg.

@zöldeketbeszélek: Bizony, csinaltuk a friss szodavizet, aztan kulonbozo szorpoket! (koszi a tanacsokat)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 07:54:41

@cougarcat: Házi málnából, bodzából :)? Nálunk anyukám főzte be mindig a saját termésű málnából a szörpöt, ráadásul Nagymarosi málnánk volt, ami rendkívül finom. Visszasírom!

klappol 2014.05.17. 07:57:35

Eccer gondoltam kiprőszálom, mikor nem voltak odahaza az ősök. A szifonba bele a tejszínt, majd azt a jó kis békebeli málnaszörpöt (ragadt mint a csíriz), aztán adjneki a patronnal. Ollan fini volt, hogy majdnem rosszul lettem. De csináltam a szörpök több változatával is, na ami kapható volt natürlich :)))))))))))))))

@cougarcat: Hogy is van, " mindenértmegkellszenvedni":D:D:D

2014.05.17. 08:00:42

@zöldeketbeszélek: Borzsonyi malnabol! Azt en is visszasirom...

@svájci sapka (ch): Mar nem merek hazi paprikat ide behozni mert kegyetlenul szigoruak a szabalyok. Elelmiszert, mezogazdasagi termeket tilos behozni, meg azt is be kell vallani ha mezogazdasagi teruleten jartal.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 08:04:58

@zöldeketbeszélek: Köszi, nem vagyok nagyon képben, csak próbálkozom. :)
Viszont, ha végre kisüt(ne) a nap, akkor nőne a ruccolám is. Már kikelt.

@cougarcat: Világos. Nálunk a hússal van probléma, abból nem lehet többet, csak fél kilót behozni.

klappol 2014.05.17. 08:13:14

Tejszín azért csak van ausztráliában?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 08:16:23

Még ezt fostalicskát... bocs a duplikációért.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 08:17:28

@klappol:De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

AMEN?!

Szep jo reggelt (estet) kinel mi van, mindenkinek.
A tökfözelekkel KI lehrt engem zavarni a vilagbol. Se az ize, se az allaga nem jön be.
Hmmm. Paprikas csirke nokedlivel ubi salataval. Na most Letten rohadt ehes. Annak idejen nagymami gyorsabban szaggatta deszkarol mit en a szaggatoval.

klappol 2014.05.17. 08:20:16

@Der echte Weinachtsmann: A tied jobb, én az Ámentet lehagytam, látom figyelsz:D:D:D
Guten morgen :))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 08:25:19

@svájci sapka (ch): jo is Lenne turorudit csinalni. De nalunk csak kremturot lehrt kapni AZT a jo kis darabosat Mont Mo.-n nem. Igy sajnos nem megy.

Világvándor 2014.05.17. 08:26:12

@adg [Au, Darwin]: szia. Más ügyben írok, Darwinnal kacérkodunk (látogatás) 2014 december. Fel szeretném venni veled a kapcsolatot, ha ott élsz, kérlek, dobj egy mailt a lantos.gabor@radio.hu email címre és visszaírok, (nem szállás kell :))))), szóval, várom a leveledet. Köszi szépen. Lg

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 08:26:55

@Der echte Weinachtsmann: Helyi gazdától nem tudsz venni tejet?
Abból az igazi a jó kis friss túró.

klappol 2014.05.17. 08:29:05

@svájci sapka (ch): látom teccik az a fostalicska :D:D:D:)))))))))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 08:38:42

@svájci sapka (ch): de azt meg csak tudnek venni. De hogy kell megcsinalni? Eleg maceras az nem? Meg ha jol tudom több napig tart. En meg türelmetlen tipus vagyok. A telen csinaltam magyar füstölt kolbaszt. Nem nagyon tudtam kivarni MiG rendes leszikkad. De igy is finom volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 08:48:05

@Der echte Weinachtsmann:
Hogyan készítsünk túrót?

1. Vásároljunk tejet a piacon vagy egy gazdától.
2. Öntsük egy edénybe, fedjük le és tartsuk szobahőmérsékleten.
3. Néhány nap elteltével a tej „megalszik”.
4. Szedjük le a tetején lévő réteget (tejföl).
5. Melegítsük fel, de nem kell forralni. Folyamatos keverés mellett denaturálódik.
6. Majd öntsük az egészet egy vászonkendőbe, amit felakasztunk valahova.
7. Másnap reggelre lecsepeg és már készen is vagyunk.
8. Ami kicsepegett az a savó. Hűtőben eláll néhány napig.

DieNanny CH 2014.05.17. 08:54:08

@Világvándor:

Észak után jön a dél? Ha posztok lesznek, én már várom!

Taxomükke (UK) 2014.05.17. 09:13:36

Mi mindenféléket főzünk, nem csak magyarost, én pl. nagyon szívesen készítek és eszem különféle casserole-okat. Tegnap viszont hosszú idő után először tyúkhúslevessel várt a feleségem... óóóóó de isteni volt!

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 09:24:16

@svájci sapka (ch): [ köszönöm a receptet. KI fogom probalni.

@DieNanny [SZ,CH]:
Hat ez csucs. Ezt a "schnelle Methode"-t meg ma kiprobalom.
Bar a Buttermilch az nem savanykas. Ugyhogy kivancsi leszek az eredmenyre. Ha mas nem jo lesz palacsintaba.

Svajci sapi.
Ha egyböl megveszem a tejfölt, az nem jo?
Tudom hülye kerdes tehat hülye valaszok is fognak jönni:D
De hatha.
Megusznam a ket nap varakozast.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 09:24:16

Ez a szombati gastro mania sz valahogy nem egeszseges. A vegeredmeny mindig az hogy vegig zabalom a hetveget.
Most meg meg olvasom hogy tyukhusleves. Mar meg azt kivanom.
Mi a francot fözzünk ma. Mindenböl egy kicsit?:D:D

klappol 2014.05.17. 09:32:02

@Der echte Weinachtsmann: Sültzöldségek vokkban. Kicsit vegás, de ha 1 kis csirkecombbal feltúrbózod, köretet meg tegyél hozzá???:))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.05.17. 09:44:49

@klappol: Ez biztos függőséget okozna, ha kipróbálnám... :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.17. 10:05:46

Errefelé minden van, a felsoroltak közül csak a nokedli ismeretlen, de még ahhoz hasonló is van. Ez bizonyítja, a legtöbb magyar étel balkáni eredetű.

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 10:17:06

@klappol: ez jo. De inkabb 1 nagy csirkecombbal.:D

2014.05.17. 10:31:53

@maxval a gondolkodó birca: inverz. A legtobb balkani etel magyar eredetu

Rebarbaraa 2014.05.17. 10:34:44

Orulok ennek a postnak, en is nagy vadaszatokat rendeztem anno. Es alig egy het alatt megtalaltam mindent ami kell es nem magyarboltban. (LOL oda be sem megyek)
Nemreg eppen facen targyaltuk ki ismeroseimmel/baratokkal/csaladdal, hogy talaltam pick szalamit kilojat 5£ ert, magyar boltban a 800g-os 20£, otthon 6477 ft.(1£ 360ft). Egyebkent sem veszek Mo.-rol magyarboltba cipelt termekeket, es nem csak az aruk miatt hanem a minoseg miatt sem. Sosem voltam megelegedve a magyar aruk minosegevel. Ezt nemreg egy origos cikk nagyon szepen le is irta, hogy mennyire rossz minoseguek a magyar boltban kaphato ugyanolyan termekek mint az osztrak boltban kaphato. Cikket belinkelem.
www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140425-finomabb-az-osztrak-elelmiszer.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-top&utm_campaign=sec
Hust pl itt Londonban mindig Halal hentesboltokban vasarolok, jo ideje megvan a sajat hentesem veszek. Sertes nem eszem egyebkent sem. Sok international bolt van, torokok, lengyelek uzemeltetik. Mindent megkapok, a jo pirospaprikatol a vegetaig, a savanyu kaposztatol a magyar csokiig. Mellesleg jo aron. Fustolt husokkal, szalamival sincs bajom, az is van es sok pl finomabb mint a magyar. Meglepetesemre az egyik kedvencem egy indiai szalami lett ami nagyon hasonlit egy osztrak oriassszalamihoz. Kockasajtok elkepeszto mennyisegben es izfajtaban, fuszerek amit csak akarok. Szoval...nem hozok/kuldetek hazulrol es nem megyek magyarboltba sem. Tejfol pl minden supermarketben van, a neve creme fraiche, finomabb, surubb mint az otthoni osszetakolt tejfolok. Sajtban peldaul az elso par napban hianyoltam a trappistat (persze nem az otthon minosege miatt, mert hogy par nap utan megromlik) de azt is talaltam, mert a mild cheddar ugyanolyan, sot finomabb. Magyarboltban az otthoni minitrappista 25dkg pl kicsivel tobb mint 3£, a mild cheddar meg 500g 3£. Szoval miert is mennek magyar uzletbe?:) Sem minosegben sem arban nem felel meg.
Iszonyat mennyisegu etelt osszefoztem mar itt, sutottem sutiket, minden megvan hozza ami kell. Nem vagyok annyira magyar konyhara racuppanva. Indiai, kinai, torok, gorog, angol, olasz viszont minden mennyisegben johet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.17. 10:43:07

@charlieharper:

Nem, fordított az irány. Keletről nyugatra a konyha iránya.

Ennek következményeként mind a mai napig minden konyha keletről nyugatra van tájolva, Nézz körül a sajátodban, ha nem hiszed.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 10:50:27

@charlieharper: @maxval a gondolkodó birca:
A magyarok a Balkánhoz képest még keletebbről jöttek, nem? :)

klappol 2014.05.17. 10:56:50

@zöldeketbeszélek: Önkontrolllllllll, aztán menni fog :)))))))))))))))

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.17. 10:57:05

Ha túl puha a charizo akkor fogod kiakasztod a friss levegőre és megszárad. ta dammm
Indiai boltokban tuti van őrölt kömény.
Ha nagyon akarsz tudsz túrót gyártani tejből. V

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.17. 10:57:13

@Rebarbaraa: a creme fraiche helyet probáld ki a soured cremet az tényleg olyan minta tejföl egyébként mi is a hely lengyel boltba vásárolunk, mert abból 3 is van a környékünkön. Magyar bolt meg csak a belvárosban háromszoros áron.
A turó rudi meg egy tulhájpolt szar. Amit ha az ember akar akkor simán elkészít magának.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.17. 10:57:37

@Kövérmadár [swe]:

A balkáni ételek nagy része is keletebbről jött.

morsels (törölt) 2014.05.17. 11:01:48

@cougarcat:
Feletek nem lehet kapni mandolint?
(mandolin slicer)

Taxomükke (UK) 2014.05.17. 11:03:39

@maxval a gondolkodó birca: A magyarok is keletebbről jöttek.
Félázsiából, csak hogy tudd.

Taxomükke (UK) 2014.05.17. 11:04:34

@01001100au: Majd mindjárt megkapod a képedbe, hogy a soured creamnek semmi köze a tejfölhöz.
De én veled értek egyet.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 11:11:52

teljesen off tema, csak rohognom kell es ezert megosztonom, csak h kb mindenki kepben legyen arrol, hogy mire jo a credit history v inkabb mire nem

a fiam 19 eves, full time student Mo-n, ezt a bankja a barclays is tudja, igaz azt is hogy en vagyok az anyja
erre tegnap kuldtek neki egy credit card offert amiben vilagosan leirtak h az ajanlat akkor is all, ha nincs se jovedelme, se credit historyja
mi van, kerdeznem?
mi lesz, ha ezek ra fognak latni a ceges creditemre?
eszem elhagyom
mar csak az erdekel, hogy mi az, amit a bankok nem tudnak rolam, sztem felelmetes, megyek vissza Mo-ra

nyuszigonosz 2014.05.17. 11:52:32

@morsels: Azt mindenhol lehet kapni.

M. Péter 2014.05.17. 12:26:38

@Jess G: A hitelkártyáért csak a tulajdonos felelős, még az ugyanazon a címen lakó szülő sem. Az van az ajánlaton, hogy pre-approved és csak alá kell írnia, már küldik is a kártyát, vagy valahol ott van apró betűvel, hogy "subject to credit check" vagy hasonló?

Sütemény1975 2014.05.17. 12:26:59

Mi az a white hungarian salami? Ilyet otthon en meg nem lattam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 12:34:32

@Taxomükke:
Mi az, hogy félázsia?
Valami vagy Ázsia vagy nem... vagy ez ilyen nemzetszármazási ferdítés? Mégsem lehetünk ázsiaiak, mert az ciki lenne, így kreáltunk egy "félázsia" nevű helyet, ami ugyan ázsia közepén van, de miattunk mégiscsak inkább nemázsia? :)

@Sütemény1975:
Dehogynem! Állateledel boltban lehet kapni ;)

@Jess G:
Emlékeim szerint pénzen minden megvehető. A bankok, általában, rendelkeznem némi pénzzel. A kettőt összerakva az az eredmény, hogy a bankok mindent tudnak.
Ez meglepő?

Minden hónapban kapom a "jobbnál jobb" ajánlatokat, hogy vegyek fel csak most, csak tőlük 350e koronát, mert az milyen jó és milyen kedvezményes az 5,6%-os kamat.
(350e korona kb. 32e font).

Milegyek1 2014.05.17. 12:48:57

Melbournetol 600 km-re, Adelaideben valamennyi felsorolt termek kaphato, illetve szedheto. :)

klappol 2014.05.17. 13:20:28

@Sütemény1975: Ki tudja azt, talán aki fotózta, ma már sok szalámit dugnak olyan fehér bőrbe.

SzZoole 2014.05.17. 13:20:56

@Rebarbaraa: pick szalamit es kolbaszt itt is lehet kapni ahol en lakom,lenyegesen olcsobban mint a Mo arak,nem ertem miert.
Mi tobbnyire farmshopra jarunk vasarolni,igaz,hogy egy csirke ara annyiba kerul mint a supermarketekben 3 csirke ara,de az izvilag is teljesen mas.Bar Te meg nem olyan regen vagy itt,de mar korabban irtam a farmshoprol itt,teljesen mas vilag mint a boltokban kapott termekek,ha kivancsi vagy ra irhatok rola:)
Elrettentes kep egy link,nezd at es lehet ......
www.magyarboltlondon.co.uk/

klappol 2014.05.17. 13:23:35

@Zoole[uk]: Írj, engem érdekel, nem érdekes, hogy hol lakom.

pappito · http://pappito.com 2014.05.17. 13:27:21

@klappol: pont. egyébként igen hitvány egy termék semmiféle magyar szalámira nem hasonlít. Au-ban készül és nálunk is árulják.

Hogy mitől hungarian, az rejtély.

SzZoole 2014.05.17. 13:31:26

@klappol: rendben irok majd csak most var a kereti munka:)
Akkor a hiba nalad lehet,mert ha en rakattintok rogton elindul.

DieNanny CH 2014.05.17. 13:40:27

@Zoole[uk]:

fél kilós sima túró 4 font???

DieNanny CH 2014.05.17. 13:42:23

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha valaki azt mondja, nem tud Angliában megélni, és kiderül, magyar boltba jár - azt nem tudom sajnálni...
És ne próbáljon senki a hazafiasságomra hivatkozni! Én biztosan elkerülném ezt a lehúzást!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.17. 13:54:27

OFF

Akinek a rock zene kozel all a szivehez. 8 eve szunet utan ismet uj Ignite szam... raadasul magyarul! :)

www.youtube.com/watch?v=6AR3zLYx9XU

(Aki nem tudna, egy befutott kaliforniai rock banda magyar frontemberrel.)

... viszonylag ritkan hallani utos amerikai rock riff-ekre a "tiszta udvar, rendes haz" szoveget. :)

ON

SzZoole 2014.05.17. 14:01:51

@DieNanny [SZ,CH]: nezd vegig az osszes ajanlatot.Pl.a kacsa zsir ami naluk kozel £4 az mas uzletekben nincs £2.Amokor kerdeztem,hogy miert vasaroljak nalatok azt mondak,hogy azert mert magyar,etted mert magyar!!!
Vagy a debreceni paros,ra akartak beszelni,hogy vegyek mert ez sokkal jobb mint az angol kolbasz,kerdeztem,hogy miert is?Mutatom nekik,hogy a debreceni 48% hustartalmu a tobbi 52% akkor mi?Az angol kolbasz amit a farmshop-on veszek frissen 96% hustartalmu(elozo nap vagtak az allatot es masnap kerul a shopba)
Es nem fogod elhinni a zemberek sorba allnak a boltban es eleg jo forgalmuk van.
Ki a fene erti ezt.

SzZoole 2014.05.17. 14:04:01

@33621: nem ertem,en tab-rol irkalok a Te ablakodban is csak ra boktem es rogton bemasolta.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.17. 14:05:45

@Zoole[uk]:
Olcsóbb a téli szalámi mint otthon? 2,5 euró 10 deka téli szalámi itt. Biztos drágább otthon a kilója mint 25 euró. Hát persze. Szerintem ti nem is téli szalámit vettetek, hanem pl rákóczit és azt hasonlítottátok össze a téli szalámival árban. A rákóczi viszont másabb. Zsírosabb, kevésbé ízletes a fűszerezése, eléggé más mint a téli szalámi. Persze ugyanúgy néz ki, de attól még más.

@Kövérmadár [swe]:
Pontosítsunk. A pénzzel megvehető a megélhetés.A kaják, amik táplálnak. Ezen kívül pedig semmit nem lehet megvenni pénzből.

bogijoe 2014.05.17. 14:05:45

Nekünk is holnap lesz a 6 éves évfordulónk, hogy Melbourne földjére léptünk.
3) Szalonna. Szinte minden deliben, lengyel hentesnél lehet kapni. Abált szallonnát neked kell készíteni.
4) Piros paprika. Eredeti kalocsait sokfelé lehet kapni, Endevour Hills deli, vagy akár wantirnai Magyar Ház, Korona Csárda
7) Deli vagy rendelj kefirgombát 4-5 dolcsiért és csináld magad
8) Deli, amolyan cseppformájú csomagolása van, lengyel import és gombócba is szuper
1o) Túró Rudi. The Rudee-ra keress rá a Facebookon és a Kriszta házi rudija eszméletlen
11) Friss meggy. 2-3 helyen is lehet szedni magad, ebből kettő a Mornington félszigeten van. Január végén csuppanj rá.
12) Van egy-két jó hentes, akár Dailesfordig is el kell menni, de megéri
13) Kifli. Hungarian Bakehouse-ra keress rá, Crozdon-ban vannak
Járj közösségbe, írj forumokba, keresd a Facebookon az Elet Melbournben lapot :-)

SzZoole 2014.05.17. 14:10:07

@33621: nem ertem,en tab-rol irkalok a Te ablakodban is csak ra boktem es rogton bemasolta.

SzZoole 2014.05.17. 14:12:16

@házelőtthinta: nem hinta,pick szalami vettem es nem vakumfolias volt,hanem a rudbol szeleteltek,hidd el.

adg 2014.05.17. 14:14:32

a hungarian salami az egy szar. A hungarian paprika csomagolásán hátul az van, hogy hungarian style paprika, a style szó 5-öd akkora betűkkel. A Colesban viszon van magyar meggybefőtt, ami sokkal jobb, mint az olasz, mert nincs szétfőzve. Rendes meggy itt fent nincs, de délebbre lehet kapni, adelaide-melbourne környékén, és tasmániában elvileg terem is valamennyi, szerintem nz-n is, de nem biztos.

------------------

Más: Miért van az, hogy a nekem címzett hozzászólások egy részéről kapok imél értesítést, más részéről meg nem? Tudja valaki az okot?

Rebarbaraa 2014.05.17. 14:36:07

@01001100au: Kiprobaltam de az nekem inkabb olyan tejszin jellegu volt
Magyar bolt, asszem a londoni legnagyobb tolem 5 percre van busszal Turnpike Line utan. Elrettento arai vannak:) Amit Zoole linkelt.
@Zoole[uk]: Ismerem:) Nem is jarok oda:)) Kivancsi vagyok arra az uzletre amit irtal, bar a Halal food hentesboltokkal nagyon elegedett vagok. Egy egesz (oriasi csirke) 3£, egy kilo daralt marha 4.99, egesz nagy darab csodaszep marha (most nem tudom pontosan minek nevezik, felsal vagy mi, de olyan gyonyoru zsirtalan egesz hus) 6£/kg ha 4kg ot veszel akkor meg csak 5£ ert adjak.

M. Péter 2014.05.17. 14:46:53

@morsels: Mandoline. A mandolin az a hangszer. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.17. 14:59:22

@adg [Au, Darwin]:

A moderált hozzászólásokról a blog.hu nem küld üzenetet. Ez a rendszer egyik nagy hibája.

Rebarbaraa 2014.05.17. 15:07:45

@házelőtthinta: Ismerem mindkettot, Pick teliszalami es Pick Rakoczi szalami ket kulonbozo, es en Pick teli szalamit lattam 5%/kg-ert. A legdragabb International jellegu boltban is 8£ volt kiloja. Nem szoktam osszekeverni oket:)

Rebarbaraa 2014.05.17. 15:13:00

@DieNanny [SZ,CH]: Jaja, 4£. En vagy rikottat veszek vagy a lengyeleknel, international shopban. Sokkal finomabb. Na es a cernameteltrol ne is beszeljunk mennyi a magyar boltban en meg 60p ert veszem a torokoknel:)

33621 2014.05.17. 15:13:31

@Zoole[uk]: Nekem ezt dobja a gép a linkre!

403 - Forbidden: Access is denied.
You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.

2014.05.17. 15:15:58

A poszthoz:
A turo elkeszitese angolul:
www.culturesforhealth.com/dry-curd-cottage-cheese
Hozzaertoktol kerdezem: nem lehetne az uzletben kaphato cottage cheese-t cheeseclothon atszurve szarazabba tenni?
Off:
Tegnap a haveromnal megneztem a Szerelempatak c. filmet.
vimeo.com/88069694
www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20140129-ugy-hivtak-a-hogyos-csocsu-lany-szerelempatak-kritika-sos-agnes.html
Vannak benne kenyerdagasztast, toltottkaposzta es puliszka keszitest bemutato rovid pillanatok is. Sot "sparhelt" is:)
De a lenyege nem ez:) (Engem nagyon meghatott egyebkent.)

Rebarbaraa 2014.05.17. 15:20:27

@Jess G: Ha csak a bank miatt tenned akkor ne tedd:) A mo.-i citybank havonta akart ramtukmalni hitelkartyat akkora kamattal, hogy majdnem infarktust kaptam. A szamlafentartasi dij egy, a legeszszerubb bankszamlanal is evi tobb tizezer, ha a bankszamladrol akarod fizetni a csekkjeidet horribilis osszeg, ha penzt eszel ki horribilis osszeg, ha atutalsz horrobilis osszeg, kartyahasznat horrbiliis osszeg, fizetni kartaval horribilis osszeg. Ha csak azert mennel haza mert a bank akart egy kis penzt adni...ne tedd:) Orulj a torodesnek:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.17. 15:21:11

@Rebarbaraa: te hiszel a tafelspiccnek? nem szabad.

SzZoole 2014.05.17. 15:23:47

@Rebarbaraa: amirol Te beszelsz az a Pek Sanyi nevezetu ember tulajdona Turnpike Lane utan baloldalra esik ha Finsbury Park iranyaba mesz a Green Lane-en.Ez az az ember,ember?,aki Turnpike Lane,Wood Green es Palmers Green korzeteben ugynoksege van mind lakasra es munkara hitdeti magat.A leggtobb posztolo tole berli a lakasokat es O rendszerint at is vagja mindet,csak a porul jart posztolok nem merik leirni,hogy ki O.En meg mondom egy gusztulan fereg!!!(remelem olvasod Sony)
Amit en belinkeltem az Watfordban van,teljesen mas kategoria.
Ha a farmshopra vagy kivancsi szivesen elviszlek egyszer:)))
Mondjuk nem olcso,de teljesen mas mint az egyebb uzletek.

SzZoole 2014.05.17. 15:25:29

@33621: tesokam,bratyokam akkor nem tudok mit csinalni,latod mas is megtudta nyitni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 15:30:01

@házelőtthinta:
Majd ha felnőttél rájössz, hogy nagyon-nagyon sok dolgot meg lehet venni pénzen. Van pár dolog, amit nem, de azok látszatát bármikor.
Alig néhány dolog van, amit semmilyen módon nem lehet megvenni, de pénzzel akkor is kellemesebbé lehet tenni.

M. Péter 2014.05.17. 15:32:25

@Rebarbaraa: "pick szalamit kilojat 5£ ert"
Hol? Biztos, hogy valódi Pick?
"Magyarboltban az otthoni minitrappista 25dkg pl kicsivel tobb mint 3£, a mild cheddar meg 500g 3£. Szoval miert is mennek magyar uzletbe?"
Van aki, a trappistát szereti. A Tescoban van lengyel gouda is, és a lengyelek azt veszik a holland gouda helyett, mert ők a lengyel gouda ízéhez vannak szokva.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 15:40:35

@Kövérmadár [swe]: de neked van rendszeres havi jovedelmed, dolgozol, lakast tartasz fent, ez tok normalis
a fiamrol tudjak h nem dolgozik, nincs jovedelme
igaz h felteteles modban irtak h 1200 fontig adnak hitelt, de kifejezetten batoritjak h jelentkezzen, es utaltak ra h tudjak h rossz a credit checkje, vagy nincs is
itt baromira nem dobaljak utanad a creditkartyakat csak ugy
van ismerosom, aki 18k evi fizetesre sem kapott a barclaystol, meg masik rendes banktol sem
@M. Péterszereny tapasztalatom szt, ami tenyleg nem mervado, de megis ugy tunik ilyen levelet csk annak kuldenek, akinek tenyleg adnak is vmekkora hitelkeretet, na most ha tudjak, h a 19 eves gyereknek jovedelme nincs, akkor megis mi a fenert kuldik ki, hacsak eleve nem a a szandek, h majd EN ugyis kifizetem
@Rebarbaraa: nem mentem en sehova, csak most azt gondolom, hogy fura ez a pozitiv ados lista, egyik szempontbol lehet jo, mert ha arrol lesz szo h a gyereknek kell a hivatasahoz egy 80k-s kolcson, akkor elvileg jol johet egy pozitiv credit history, ugyanakkor ha a masik oldalat nezem, mi a feneert kapcsolnak ossze financialisan engem, a fiamat, a ceget ahol dolgozom, stb-stb

az is meger egy kort, h pl a ceges kocsi biztositasa miert az en nevemen muszaj legyen es hasonlok
furak ezek a dolgok, vagy paranoid lettem

Mrs. Clayton 2014.05.17. 15:44:55

@M. Péter: en tavaly vagy tavaly elott vettem kb 20 dkg-t a Tescoban Pickbol es emlekeim szt olyan 4-5 font volt
mondjuk nekem nem jon be, tul umami ize van
ehhez kepest lehet kapni vmi francia szalamit, az sokkal finomabb, igaz kb ugyanennyibe is kerul

Papagály (törölt) 2014.05.17. 15:46:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: köszönjük, szuper! utánaolvastam, a srác 56-os és még korábbi magyar szülők kint született gyermeke, youtube-os interjún elképesztően jól beszél magyarul. az "a csitári hegyek alatt" is megéri a meghallgatást.

Rebarbaraa 2014.05.17. 15:55:19

@M. Péter: 41 eves vagyok, a pick szalamit eloszor 3 evesen faltam akkor meg csak Teliszalami volt a neve, kb 15 eve letezik Rakoczi szalami, meg tudom kulonboztetni. Amugy Internatonal boltban lattam, torokok uzemeltetik, a vilag minden tajarol hoznak elelmiszert, a Pick szalamit mikor meglattam nem akartam hinni a szememnek, korbeforgattam, megvizsgaltam, vedjegy, etc, etc, minden rajta volt.
A magyar trappistarol annyit, hogy mar ezerszer cikkezett rola az origo, es az index is, sot az rtl klubon is volt musor rola, hogy a magyar trappistanak eladott sajtnak semmi koze a trappistahoz, csak izvilagban, de a magyar "trappista" gyorserlelesu, felzsiros sajt. Amit meg igy is a legrosszabb alapanyagokbol dobnak ossze a gyartok. Az egyik legrosszabb minosegu a tolle trappistaja. A hajdusagi olyan sos h ne vedd eszre mennyire savanyu, csak a szagarol jossz ra h budos is. Sokszor es sokan irtak mar errol, de ha valaki az otthoni felig savo-felig a vilag vegeig lefolozott tejbol akar sajtot enni hat tegye. Nekem nem kell. Olvasd el a linket amit betettem a minosegi osszehasonlitasrol, nem csak latvanyban de osszetetelben is a magyar nagyon nagyon alul marad mindenben. Szo szerint a vacak marad otthon amit nem tudnanak eladni nyugaton, illetve a gyengebb minoseget exportaljak nekunk amit nyugaton nem tudnak eladni.

2014.05.17. 15:56:39

@Jess G:

Ez most egy angol bank?

Pernilla 2014.05.17. 15:58:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Köszi a linket, egy kis nosztalgia... régen hallgattam Ignite-ot, jó lett ez az új szám :)
A legjobb, hogy ezt most anyukám tökfőzeléke utáni szieszta alatt hallgattam meg, mert épp itthon vagyok. Így máris ontopic :))

Amúgy nekem is jobban tetszenének az olyan posztok, amik a helyi ételeket mutatnák be, receptekkel társítva. Én mondjuk sosem voltam nagy rajongója a magyar konyhának, a tökfőzeléken és a rakott krumplin kívül abszolút nem hiányzik semmilyen magyar étel. De teljesen meg tudom érteni, hogy a tengerentúli magyaroknak ez fontos lehet, hogy reprodukálják a magyar ízeket :)

M. Péter 2014.05.17. 15:59:46

@Kövérmadár [swe]: A bankok nem tudnak annyira mindent, mint gondolod. Tudod, hogy mint jelent az, hogy "self-certification mortgage"? A kérelmező csak aláírja, hogy neki évi X a jövedelme, és a bank ez alapján folyósít hitelt, minden egyéb jövedelemigazolás nélkül. Aztán a válság alatt kiderült, hogy sokan hazudtak, a valódinál nagyobb jövedelmet írtak be vagy maguktól, vagy a közvetítő javaslatára, és nem tudták fizetni a hitelt.

Ezen kívül még mindig jönnek hitelajánlatok az előző lakónak, aki már több mint 10 éve nem lakik itt. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 15:59:49

Ha már Pick téliszalámi, akkor itt is van.
Lehet kapni csomagoltat, az 80g és valami 32kr.
Rúdból szeleteltet is lehet kérni, ott 100g 27,5kr körül volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 16:01:48

@M. Péter:
Itt ennél rafináltabbak. Bármilyen pénzügyi művelethez (hitel, kölcsön, részletfizetés) már megy is a creditcheck, amiről én is kapok értesítést. Abban ott van, hogy milyen osztályú adós vagyok (voltam már medium és high, nem tudom mi változott).

adg 2014.05.17. 16:02:55

@maxval a gondolkodó birca: Köszi, ez igazán ügyes megoldás...

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:05:57

@M. Péter: a bankok pontosan tudtak, h ha a beirt jovedelem valotlan, de szartak bele, Magyarorszagon pl ha volt sajat ceged, akkor a bevallott jovedelmed 3x-t vettek alapul, de egy bolti elado vagy pek, ovono eseten is belekalkulaltak a fizetesen feluli jovedelemkent kb 30-50e ft-ot, mondvan mindenkinek van fekete jovedelme, persze sokszor igy olyannak is adtak hitelt, akinek nem is volt jovedelme
amig porogott a piac addig az sem szamitott, ha a hitel bedolt, hamar el lehetett adni a visszavett ingalant, autot
ma mar ez nincs igy, komolyabban veszik a bankok a dolgokat

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 16:07:13

regebben én is hoztam mindent Mo-rol de amiota a marha husleves kockaval megbuktam es 2 het fobelovesre akartak itelni hiaba mondtam hogy az csak fuszer ,nekik ne mondjam az beef es hogy merem behozni (el is vettek ) azota semmit nem hozok mindent lehet nalunk magyar vagy lengyel, roman boltba kapni ..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.17. 16:10:19

@Papagály: "az "a csitári hegyek alatt" is megéri a meghallgatást."

Igen, Magyarorszagon alapvetoen azzal a szammal valtak igazan szeles korben ismertek (es kedveltek :)). Amugy nem tudom mi a helyzet most Zolival mert az elmult evekben keszult interjuk alapjan egyre tobbet van otthon es szeretne vegleg Mo.-ra koltozni, de ugy fest most megiscsak erkezik a kovetkezo nagylemezuk, ami megint jo adag turnezast sejtet.
Nem lehet egyszeru a kinn szuletett '56-os utodoknak sem visszaintegralodni az oshazaba (mar akik akarnak).

2014.05.17. 16:11:46

@Kövérmadár [swe]:

Magyarországon 2009 előtt úgy adtak hitelkártyát, hogy gyakorlatilag nem érdekelte a bankokat van-e egyáltalán jövedelmed. Üzletkötők ütötték nyélbe az egyességet. A Citi Bank volt az egyik zászlóshajó. 40% THM-el. Több tíz-százezer ilyen kártyát dobtak a piacra. Aztán egy pár hónap múlva fölhívtak, hogy szuper adós vagy, és ha megadsz egy bankszámla számot még utalnak neked 1 milliót. Nagyon sokan beszálltak ebbe a mókuskerékbe, és fizették,fizetik a a törlesztést. Pedig nem kellene. Ha ugyan is nem fizetnének, a bank nem tudná bevasalni rajtuk.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:12:00

@Cascabel: azt a filmet en is regota meg szertnem nezni, tetszett?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 16:21:14

OFF
Hogyan lehet eltävolitani az erkélyröl a zöld szinü izét? Szerintem alga, nem moha, mert nem äll ki.:-) Ki lehet egyätalän irtani? Mär nem csak az erkély betonja, hanem a WPC barna teraszburkolat is zöldül...
Ami tanäcsot talältam a neten az mind vagy bolti szer volt, vagy hypo. Én valami (környezet)baräti megoldäst keresek.
ON

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:23:52

@Kövérmadár [swe]: Angliaban a credit score-od alapjan adnak overdraftot (ez egy minimalis folyoszamla keret) A credit score-od alapja a bankszamladra erkezo fizetesed, emeli a score-t ha a banszkaszmladrol fizetsz rentet, szamlat, elofizetest, atutalsz renszeresen. A legismertebb credit check-et vegzo itt az experian. Sajat magadrol is kerhetsz, egy evben egyszer ingyenes, es egy minimalis havidij elleneben akar havonta lekerheted a credit score-odat online. Van meg par ismert mint pl a creditexpert. A mobilelofizetestol elkezdve a hitelkerelmekig, hitelkartya kerelemig mindegyik ezektol keri meg a reportot.En is figyelemmel kiserem a sajatomat felevente.

2014.05.17. 16:24:48

@Jess G:
Tetszett nagyon. A tajak (Erdely, ahol meg nem jartam) az egyszeru, tiszta falusi elet, a szorgalmas mindennapok, gyerekkori emlekek, az oregek, minden. Nehany dolog nem tetszett, talan azert, mert kisse "prud" vagyok:)
A legfurcsabb a subtitles volt, magyar nyelvu filmnel:) De ertheto.
Le is toltottem a vimeorol, igy lesz alkalmam tobbszor megnezni, ha olyan hangulatban leszek.
Erdekesek az origos cikkben a hozzaszolasok is,bar csak nehanyat olvastam el kozuluk eddig.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.17. 16:25:31

@Rebarbaraa:
Nem jelent semmit hogy láttál ennyiért téliszalámit. Amit egyébként nem hiszek el. Ne beszélj már úgy róla mintha általános lenne hogy 5 fontokért kapunk 1kg téliszalámit. Oké, elképzelhető hogy volt valami rohadt darab amit ennyiért próbáltak már elszórni végre, de az 5font/kg az nem téliszalámi árszínvonal hanem párizsi árszínvonal. a leggagyibb párizsi is kerül 4 euróba /kg. De biztos Anglia egy olyan különleges hely ahol a téliszalámi negyedannyiba kerül mint máshol.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:25:37

@Rebarbaraa: a credit score-rol alkotott elmeleted ram biztosan nem igaz, a noddle pedig teljesen ingyen ad credit checket egesz evben nem csak egyszer

SzZoole 2014.05.17. 16:26:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: 'jajj mi van ma velem.'
Biztos megutott a meleg:)))
Hemel Hempstead:
23 fok
Paratartalom:57%
Esely az esore:8%
Szel:delnyugati,10km/h
Mar izzitom is a BBQ sutot:))))

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:27:05

@Cascabel: uuuuu, akkor letoltom es ma meg is nezem

SzZoole 2014.05.17. 16:29:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): ezt en epp tegnap csinaltam,csak nekem a garazs ajton volt.A jet wash(sterimo)megoldotta,most szep feher ujra:)

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 16:30:02

@lexrex: és nalunk a nagy hatrany hogy az adohivatal kiker minden kartya osszesitest es nagyot lehet bukni ... en csak keszpezbe fizetek fizettetek tetszik nem tetszik ... es igy kamatot sem fizetek senkinek ..

2014.05.17. 16:31:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A Ramones dobosa is 56-os szulok gyereke, bar o Budapesten szuletett.

DieNanny CH 2014.05.17. 16:31:50

@házelőtthinta:

Viszont, ha a jobb minőségű ételre is futja, akkor kisebb az esélye a megbetegedésnek, ergo az egészségedet is megvásároltad vele. De ez csak egy apró példa...

DieNanny CH 2014.05.17. 16:34:10

@adg [Au, Darwin]: Lehet, hogy egy részét kéretlen levelekhez - spam-be - teszi. Nálam is, és nem tudom, miért... (citromail)

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:34:45

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az moha. Az alga vizi noveny. Algasodni az uszomedencek, szokokutak es egyeb vizben boseges dolgok szoktak. Kovek, vagy esonek kitett mas anyagok mohasodnak. A mohat es algat egyarant cloros anyagokkal lehet eltavolitani. Illetve biztosan te is ismered a soda crystalt (brutalisan jo lefolyo, wc tisztitasara) ez a masik lehetoseg, ez a legkornyezetbaratabb megoldas.
itt a link:
www.videojug.com/film/how-to-remove-moss-with-soda-crystals

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 16:35:33

@DieNanny [SZ,CH]:
Arról nem is beszélve, hogy mennyivel kényelmesebb egy Maseratival járni a chemo-ra, mint tömegkzlekedéssel... ;)

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:36:42

@Jess G: Nem elmelet, a bankban mondtak el anno, hogy mi alapjan no a score-od. Nem nagyon szoktam elmeleteket gyartani:) Jobban szeretem a tenyeket:)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:36:49

@montroyal ( CAN qc): sokan itt is igy buknak le, bejelentik, hogy az apa elkoltozott pl a szuleihez, igy anyuka egyedulallo lesz mivel nem dolgozik vagy csak napi 2 orat igy kap mindenfele benefitet
csakhogy apuka credit es debitkartyai a regi kozos cimre szolnak, mert nem gondoljak h az adohivatal ezt is figyeli, aztan fraudingert lehet is menni par honpra a boribe

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:37:33

@Jess G: Ja es a credit score es a credit check ket kulonbozo dolog.

montroyal ( CAN qc) 2014.05.17. 16:39:38

@Kövérmadár [swe]: meg amikor a Chalri angyalos csaj evekig jart kezeltetni a rakjat maganrepulon nemetorszagba ... persze meghalt de 3 evet tovabb volt a szeretteivel ...

2014.05.17. 16:39:50

@Jess G: az meg csak egy preapproval lesz
@házelőtthinta: tudod Hinta a penzed mennyisege egyenesen aranyos, hogy a nok mennyire tartanak vonzonak. Az "agyam a konyhaban van a testverem altal berelt garzonban" nem lesz egy jo nyitoszoveg a holgyeknel. De majd montroyalt hallgasd, feleseg #4- utan mar tud valamit

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:39:53

@Rebarbaraa: ne higyj olyan embernek aki a penzedre utazik, szemelyes tapasztalatom szt a fenti marhasagok nem igazak, sot ebben az egesz credit historyban es egyebekben sem hiszek
a credit check jo valamire mert ott latszik, h mennyi visszafizetetlen hiteled van, meg ha el vagy maradva szamlakkal
az osszes tobbi maszlag parasztvakitas

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:40:21

@házelőtthinta: Egyeni szocproblema, hogy elhiszed vagy sem:) Mas is alatamasztotta ha olvasod a postokat. Es akkor ezek szerint nem csak en hazudok hanem mas is :) Oke. Vita reszemrol off.

DieNanny CH 2014.05.17. 16:44:17

@Jess G:

Ez valóban igaz, én már 7 éve Ausztriában voltam - vagyis 7 éve nem volt igazolt jövedelmem -, mégis kaptam többmilliós hitelt... Bevallom, csodálkoztam is... (Jó, szüleim és húgom a kezesek, az ingatlanjaikra van terhelve, de mégis... )

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:44:38

.@charlieharper: mivel a gyerek nics itt, igy semmi ertelme kiprobalnom, hogy mi lenne a vege, meg amugy is tudom, h egy 50-100-max 150 fontos hitelkeretet adnanak neki, azert kuldtek, de ha visszakuldenem jonne ra a kartya, es abban is biztos vagyok, h miattam
neked kell tudni a legjobban, hogy olyan neveket nem valogatnak le, akiknek nem akarnak hitelt adni
es olyanoknak nem akarnak, akik mar messzirol sem tunnek jo adosnak
munkanelkuliek, meg tanulok nem igazan tartoznak a hitelkepes csoportba, ugye

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:46:17

.@DieNanny [SZ,CH]: az megint mas, mert van nem is akarmilyen fedezet a hiteled mogott, a hitelkartya mogott semmilyen fedezet nincs csak az ados szemelye es a szamlajara erkezo jovedelem

DieNanny CH 2014.05.17. 16:48:36

@Kövérmadár [swe]:

Hát, az biztos... Olyankor felerősödnek az érzékszerveid, és a metró amúgy sem igazán virág-illatát igencsak érzed... :-(

DieNanny CH 2014.05.17. 16:49:21

@Rebarbaraa:

Szerintem fényképezd le... :-))) Vagy úgyis fotosopnak fogja gondolni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.17. 16:50:53

@Cascabel: "A Ramones dobosa is 56-os szulok gyereke, bar o Budapesten szuletett."

WOW! Ezt nem is tudtam. :)

Amugy a leghiresebb/hirhedtebb norveg black metal bandanak, a Mayhem-nek is magyar a frontembere mar vagy 10 eve. De ez az informacio mar abszolut csak szamomra erdekes. :D Tekintve hogy a black metal mennyire retegzene... vagy zaj, ahogy tetszik. :D

2014.05.17. 16:51:57

@Jess G: az meg csak az pre-check. A diakok az egyik legcelzottabb csoport. Ne felejtsd el UK/USben dolgoznak a diakok valami part-time-ot es fogyasztanak, divat. Egyetemrol USAban horribilis adossagokkal jonnek ki a diakhitel es szemelyihitelekkel a vegen. Es vesszuk ezt a mintat szepen at,

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:52:11

@Jess G: www.moneysavingexpert.com/loans/credit-rating-credit-score
Itt pontosan leirja a tanacsado ceg, hogy mi a credit score. Minden szolgaltato akivel szerzodesed van , akinek fizetsz valamit, rendeszeresen kuld egy pontszamot rolad a hitelminositonek. Viszonylag alacsony jovedelem mellett is lehet valakinek nagyon magas score-ja. Lenyeg, hogy milyen pontossaggal fizeti a hiteleit, szamlait, stb. En mindig tobb helyrol szerzem be az informacioimat. Ha hallok valamirol valahol akkor annak a neten utananezek, hivatalos weboldalakon . Informatikuskent az adatbanyaszat nem esik nehezemre, meg mulattat is.

Sütemény1975 2014.05.17. 16:54:09

@Kövérmadár [swe]: csak a legfontosabb dolgokat nem ;)

Rebarbaraa 2014.05.17. 16:56:29

@DieNanny [SZ,CH]: LOL :) Nem szoktam ennyire verre menoen bizonygatni az igazamat azert:)) Megertem amugy a velemenyet. Pofatlanul alacsony arnak tekintheto a pofatlanul magas magyar arhoz kepest :) De csak vegyuk alapul mekkora felhaborodast keltett anno, hogy a magyar Tokaji borok kulfoldon fele annyiba kerulnek mint otthon:))

adg 2014.05.17. 16:56:46

@DieNanny [SZ,CH]: Nem, nincs ott sem. Nem jön semmi. Maxnak lehet igaza, aki a karanténon keresztül jön, arról nem küld a rendszer emailes értesítést. Ha szokásos kollégák szólnak, jön, ha valami újfiú aki moderálás után jelenik meg, akkor meg nem.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 16:57:39

@charlieharper: de az en fiam nem dolgozik, es ezt a bank is tudja, ha kiderul h megis tudja mit dolgozik, akkor viszont ideges leszek, komolyan
es diakhitele sincs, meg semmilyen effelelje
meg mindig nem latok ertelmesebb magyarazatot erre a levelre, mint hogy az en penzemre acsingoznak

Rebarbaraa 2014.05.17. 17:01:46

@DieNanny [SZ,CH]: Ehh irtam neked de elveszett...

Valahogy igy nezett ki: Lol:) Ennyire verre menoen nem szoktam vedeni az igazamat. Amugy megertem a velemenyet. Az itteni ar pofatlanul alacsony az otthoni pofatlanul magas arhoz kepest :)
Ez volt a Tokaji borokkal is, amikor felhaborodast keltett, hogy nyugaton fele annyiert kerul a boltba mint amennyibe otthon kerul.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:02:27

@charlieharper: az meg a masik resze, h ha nem is akarnanak neki adni semmi penzt es noszogatjak h jelentkezzen, mert mint mondtam kifejezetten utaltak ra h ha rossz a creditcheckje v rossz a historyja akkor is batran jelentkezzen, szoval ha ezek utan elutasitjak azzal rontjak a credit scorejat, szoval felnyomnam oket a financial ombudsmannal, tehat ezert sem kerek es biztos hogy adnanak neki vmi apropenzt, mert a normal jomunkasokat is elutasitjak, meg ha keres is 18k-t per ev, mert csak, ok a Barclays
viszont ez igy szemetseg akarhogyan is nezzuk, mert csak oda lyukadunk ki, hogy az en penzem kell nekik

2014.05.17. 17:03:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
" Tommy Ramone, also known as Thomas Erdelyi (born Erdélyi Tamás; January 29, 1952) He was the drummer of the influential punk rock band the Ramones and is the last surviving member of the original quartet.

Sütemény1975 2014.05.17. 17:03:35

@Zoole[uk]: tenyleg jo meleg volt a tuloldalt. Bradfordbol indultam hajnal fel 5 kor, Cambridgenel mar melegem volt :)

2014.05.17. 17:04:00

@Jess G: nem tudom, hogy mi a pre-approval criteria. Helyedben ugy kezelnem, mint marketing. Dobas a zold kukaba
En meg a fozted acsingozok. Mai hus fozes
kepfeltoltes.hu/view/140517/110732341image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 17:04:55

@svájci sapka (ch): Igen! Vettem a Coopban cecei és kápia paprikät...Marokkobol jött. :-)
@cougarcat: Tuti létezik nälatok ilyen: www.google.ch/search?q=spiralschneider&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=NnJ3U6n0Eeug7Ab67oGoCg&ved=0CFYQsAQ&biw=1440&bih=793#facrc=0%3Bspiralschneider%20zucchini&imgrc=_
Igaz, kicsit hosszu lesz, de utäna lehet még darabolni. Amugy probältad mär a cukkini fözeléket? Tök olyan, mint a tökfözelék. :-)
@zöldeketbeszélek: És amikor kimerült a szifon, te is kiszivoggattad / kinyalogattad amig jött? :-) (TUDOM, magas labda... :-)))) )
@adg [Au, Darwin]: Hät megällapithatjuk, hogy az auszträlok SEM tudjäk, hogy mi a jo! :-)))))
@Világvándor: És irsz megint ide is az utadrol? :-)
@Der echte Weinachtsmann: Ja, olyan gurmésan...mindenböl egy kicsit... :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Én eleve ezt a csak magyar kajät vagyok hajlando enni-t nem értem...Elvégre mindenütt esznek valamit az emberek, tehät éhen halni sehol sem lehet...
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem szeretem ezt a fajta zenét, de jo volt. :-) Férjnek majd toväbbitom, köszi!
@33621: Ez még jobb: www.youtube.com/watch?v=hafTWZFoeYc Tuti Maxnak is tetszik .-)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:05:39

@charlieharper: es most direkt elovettem a levelet, meg csak az sincs rajta h ettol attol fugg es nem minosul ajanlattetelnek, mert kifejezetten ajanlattetelnek minosul
egyedul az van rajta, hogy a hitelkeret osszege az igenylo viszonyaitol fugg
szoval ez nagyon nem kerek nekem, be is megyek es elbeszelgetek veluk, h ezt most igy hogy

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:09:27

@charlieharper: de ez tobb mint marketing, mert ha a gyerek visszakuldene kapna hitelkartyat meg ha csak 150 font kerettel de akkor is, es az egesz mogott az van, h majd en ugyis kezeskedem a gyerekert
es tudom hogy nem fogjak abbahagyni, mert 2 evig minden 3 honapban nekem is kuldtek addig amig vegul rajuk nem hagytam, es igenyeltem
es ennyi erovel akkor most meg is sertodhetnek majd? es a vegen azert nem adnak neki majd hitelt mert ezt elutasitotta? kinezem beloluk

mayree 2014.05.17. 17:09:57

Érdekes írás, teccik :)

Ausztrál munkatársam természetesen használja a "gulash" szót, ez akkor ott elterjedt valamilyen formában?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 17:10:05

@Rebarbaraa: Kb igy néz ki: otletekepitkezoknek.hu/termekek/felujito-rendszerek/algaeltavolito
A videot nem tudom megnyitni, mert annyi a rekläm az oldalon, hogy a gépem mindent blokkol...

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:10:36

@charlieharper: igy nem sokat latok a husodbol, rossz szogbol fotoztad, mi ez labszar? es mi lesz belole?

2014.05.17. 17:10:57

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Elalgasodott dolgokat nagy higitasu rezgalic oldattal is lehet tisztitani. Bar nem hiszem, hogy kornyezetbarat vegyszer.

2014.05.17. 17:11:47

@Jess G: jajj ne viccelj mar. Kerd, hogy alitsak at a profilodat, hogy nem kuldhetnek semmit termekekkel kapcsolatban csak terms and conditions valtozast

2014.05.17. 17:12:20

@Jess G: flank steak. Fotozni azt nem tudok

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:12:43

@charlieharper: jo latom belszin, de miert a veget vetted meg?

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:14:10

@charlieharper: ahhoz a gyerek kell, majd eldonti,

kicsit hartyazd le, mi lesz belole?

2014.05.17. 17:19:40

@Jess G: az asszony ezt kerte, megy a barbiera sutni

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:21:59

@charlieharper: holnap en is valami effele sutogetest tervezek, ma lusta voltam mint az allat es egy egyszeru jambalayat foztem, meg sem kozeliti a te kocodat :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 17:23:32

@Cascabel: Hät azt inkäbb nem. :-))))
@Zoole[uk]: Ez a magasnyomäsu moso? Sajnos olyannal nem rendelkezem. :-) Meg szerintem a szomszédok se nagyon örülnének neki... 2.-on lakunk, és amilyen béna vagyok elärasztanäm az alattunk lakot...:-))))
@Jess G: Egy ilyenért én még ölni is képes lennék... :-)))

2014.05.17. 17:23:36

@Jess G: nem szeretem a rizst

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:25:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): ki nem? bar azert elmenni a henteshez venni, megsutni kicsit jobb elmeny, foleg h utana nyugodtan alszom, foleg ha megittam egy jo bort is melle :-)
@charlieharper: mondtam h nem versenykepes a husoddal

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 17:27:24

@Jess G: Engem nem a konyhäban valo tevékenységemért szeretnek...ugyhogy ha jot akarok enni, akkor azt sajnos nem én csinälom. :-)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:27:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): ki nem? mondjuk nagyobb elvezet megvenni es megsutni, foleg utana az alvas is nyugodtabb plane ha kuldtel utana valami jo vorosbort is :-)

@charlieharper: mondtam h nem versenykepes a te kajaddal, de azert finom, igaz tettem bele par buzi csirket, amiert annyira nem vagyok oda, de egyut eheto

Mrs. Clayton 2014.05.17. 17:28:49

@Naschkatze (Mostindien / CH): aha, szoval vmi joetvagyu, joizlesu tomeggyilkos vagy?

2014.05.17. 17:36:48

@morsels: Nem, meg azt sem tudtam, hogy mandolin slicer-nek hivjak. De online akkor biztos van. Ilyenkor derul ki hogy mi itt a "vegeken" vagyunk.

@Zoole[uk]: Itt van kanadai vallalat altal gyartott "magyar szalami" ami ugyanolyan jo mint a teliszalami. A "Mexican salami" pedig egy jo kis paprikas szalami - ezt tavaly fedeztem fel, azota ez a kedvencem.

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem, cukkinibol is olyan izu lesz? Azt tenyleg erdemes kiprobalni, koszi.

adg 2014.05.17. 17:51:08

@mayree: Nagyjából sejtik, és amit kollégáim ettek, az ízlett nekik, bármi is legyen. Sok paprika, marhahús (Mi más?) több kevesebb lével, meg még ezzel-azzal.
Múlkor vittem nekik hortobágyi palacsintát, és nekem nem maradt a végén, csak egy.
De mondom, eddig bármit raktunk eléjük, mindig mindent megettek.

------------------

Többen kérdezték a tradicionális ausztrál ételt. Én így látom:

Hát ha a benszülöttek dolgait nem számoljuk, akkor ugye tradícionális ausztrál kaja szerintem nem nagyon van. Vegemite, oszt jó napot. Az meg ugye annyira aussie, hogy máshol nem is igen van. Elég gusztustalan, de legalább az íze is borzasztó.Lehelet vékonyan kell kenni, úgy még elviselhető. De ők szeretik. :)
Ha fehér eredetű kajákat nézzük, akkor sztékek, halak (A barramundi mindent visz, aki ember az fishingel, és nyilván barrára megy. És tényleg jó is. Meg jó nagy, lehet vele villogni a facebookon.), egyéb tengeri dögök, meg bármi, amit bbq-ra lehet tenni. Szerintem nagyrész brit eredetű dolgok. Köbméterszámra vannak mindenféle szószok, ez komoly fétish náluk, még egy közepes boltban is van 15 méternyi, legalább 100 fajta. :D

Amúgy meg - mivel ez egy roppant multikulti társaság - mindeféle kaják vannak, főleg ázsiai cuccok. Ők nagyon ügyesen nyomják magukat, simán megél egy fél utcányi ázsiai kajálda egymás mellett. Görögök vannak még jelentős mennyiségben, olaszok talán.
Itt fent Darwinban kicsit jobban el van tolva az arány az ázsiai irányba, mert itt többen vannak.

Benszülött kajákat meg nem lehet kapni civilizált helyen, csak túristáknak szervezett fake communityk műéletét bemutató szervezett utakon.
A valódi communitykbe kevés turista jut el. Ezek a kaják a sült kengurufarokból, vagy az egészben sütött kenguruból áll főleg.(Teljesen egészben, tokkal-vonóval, szőrösen, belezetlenül. Vannak törzsek, amelyek szerint nem szabad az állatból eltávolítani semmit, és sértésnek is veszik, ha neked nem tetszik.) Ezt addig sütik, amíg kívülről megkérgesedik, akkor pucolják meg, és eszik meg a húsát. Persze más is van, más állatok, halak, kígyók meg növények is, de ez a lényeg.
De amit a nem benszülött ausztrál eszik, az általában valami britszerű, vagy ázsiai, vagy olyan, ahonnan maga származik.
Egyszer csináltak nekünk édes bundáskenyeret. Valami kalácsféléből készült, édes tojással. Tejszínnel, habbal, lekvárral, bogyós gyümölcsökkel meg ilyesmikkel adták. Végülis nem volt rossz. Magamnak nem csinálnék, de ha megint adnák, elfogadnám. Elfelejtettem a nevét.

Viszont messze a legfontosabb táplálék a sör. És nem is rosszak.

2014.05.17. 17:51:44

@Cascabel: Nem tudok a cottage cheese kerdesedre valaszolni (ezt annyira nem szeretem hogy nagy ivben elkerulom), de a Thrifty's uzletlanc (ha esetleg ez van nalatok) arul dry curd cottage cheese-t muanyag kontenerben. Ez se tokeletes, mert tul szaraz, jocskan kell hozza adni tejfolt (pl. palacsintaba).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 17:51:55

@Jess G: Hät kb. :-))))
@cougarcat: Szerintem +/- igen. A cukkini is tökféle elvégre. :-)
Ismered amugy a mondäst? Amit az ebay-en nem vehetsz meg, az egyszerüen nem létezik... :-)))

2014.05.17. 17:54:56

@adg [Au, Darwin]: Ez az edes bundas kenyer itt is nepszeru reggelire, French toast-nak hivjak. Juharsziruppal vagy gyumolcssziruppal leontve. Lehet kalacs is, de leginkabb francia kenyerbol keszul itt.

2014.05.17. 17:56:13

@cougarcat:
" Itt van kanadai vallalat altal gyartott "magyar szalami" ami ugyanolyan jo mint a teliszalami. A "Mexican salami" pedig egy jo kis paprikas szalami - ezt tavaly fedeztem fel, azota ez a kedvencem. "
A Freybe's-re gondolsz, ugye? Az europai virslijuk is finom, legalabbis nekem. A mexikoi szalamijukat meg nem probaltam, koszonom az otletet:)
Tudtad, hogy Robert Batman is szorosan kapcsolodik a Freybe csaladhoz?

adg 2014.05.17. 17:57:15

@cougarcat: Igen, az volt. Köszi

mayree 2014.05.17. 17:57:36

@adg [Au, Darwin]:
Így van, szeretem is azokat a népeket. Most bikavért kell hoznom legközelebb, mert boros az öreg :)

Itt a kanadaiak olyan töketlenek: szerb srác hozott isteni füstöltkolbászt, pácolt, füstölt karajt, sonkát. Körbekínálta. Kanadai kérdés:
- Ez meg van főzve?
- Nincs.
- Akkor köszönjük de nem.
Idióták...

mayree 2014.05.17. 18:00:08

@cougarcat:
Ebbe beleugrottam én is még Algériában. Francia volt a séfünk, reggel ott egy nagy adag bundáskenyér. Frencs tószt, mondta. Nem érdekel a neve mondtam (de azért megjegyeztem hogy kérjek majd, ha nem sütne ilyet).
Beleharapok... pffff... anyád, édes!
Hogy egye rendes ember azt fokhagymával? :)

adg 2014.05.17. 18:00:47

@mayree: Örülj neki, ha nem jó fővetlenül, legalább több marad nektek. :)

2014.05.17. 18:03:38

@Cascabel: A festomuvesz? Nem tudtam, majd megnezem a wikin.

Igen a Freybe csinalja a szalamikat. A Gypsy salami az talan meg inkabb teliszalimisabb - na de ilyen nem PC szalamit gyartani, gyalazat. :))

Mexikoi szalami - nagyon jo felfedezes, meg enyhen csipos is. Egyebkent en mindig ugy ereztem hogy a mexikoi es a magyar konyha rokonlelkek...

2014.05.17. 18:03:57

Hinta az emailedre valaszolva, nem belszin, hanem flank steak. Tudtommal a belszin a fillet steak. Jess es az abuzalt panda ert jobban a kaja kesziteshez. Engem elsosorban a prezentalasa es a megevese erdekel.
A konyhaasztalon volt a reggeli szamla, a 6 darab orias flank steak volt £16. Abbol egy akkora, hogy a Digger is jol lakna. Szamold ki, hogy szerinted mennyi. Azt irtak itt, hogy minimalberrel olyan 1000-1200-akat keresnek. Abbol szerinted ez luxus lenne egy mekis minimalberrel?

mayree 2014.05.17. 18:04:11

@adg [Au, Darwin]:
Pontosan! :DDDD

A szószok, az első amibe belefutottam a Krokodil gyilkos és a "Who dares, burns" (szabadon az SAS szlogen után).
Ugye bbq, beletunkoltam a virslit, bekaptam, aztán majdnem kiugrottam a zoknimból. Az újzélandi srác bíztatott: egyek kenyeret, de nehogy igyak valamit!
Túléltem, a walesi szobatársam világosított fel ezt hogyan kell: fogpiszkáló hegyét beledugni, az elég az egész vacsorához :))))

2014.05.17. 18:07:47

@mayree: Ezen a kulturalis akadalyba gondolom sokan beleutkoztunk. :)) De amihez meg ma sem tudtam hozzaszokni: husos szalonna es tukortojas, melle amerikai palacsinta, juharsziruppal leontve (reggeli). Nekem vagy egyik vagy masik de a szalonnat es juharszirupot egyutt nem tudom elfogadni.

2014.05.17. 18:08:42

@cougarcat:
Regebben a Safewayekben lehett kapni baker's cottage cheeset, az utobbi evekben nem talalom. Bar ritkan keresem, ugyanis nem nagyon fozok, nincs kinek:) En elvagyok kaven es cigarettan:)
BTW: nem tudom, milyen gyakran jarsz Vancouverbe, de ott a Commercialon van egy szerb hentesuzlet, nagyon finom fustoltarut lehet kapni, koztuk magyar kolbaszt is. A legjobb magyar peksegtol fel blokknyira van. (ahol kiflit is arulnak, sosat is)

Rebarbaraa 2014.05.17. 18:10:19

@Naschkatze (Mostindien / CH): Annyi az egesz hogy felszorod ezzel a soda crystallal a felulelet es modjaval mert habzik, meleg vizet ontesz ra. A fuggoleges feluleteket meg ugyanennek a folyadek valtozataval lehet kezelni. Nagyon hatasos. Nagyon komoly zsiros, olajos, mohas/algas szennyezodeseket, feluleteket lehet vele tisztitani es nagyon prima dugulas elhartasra is. Nagyon durva dugulasnal 1,5-2 dl poharnyit a lefolyoba, nagyon lassan kb ugyanennyi felmelegitett ecetet es egy keves forro vizet kell beleonteni. Tapasztalatbol tudom, hogy a legfelso emeleten levo garzonombol megcsinaltam ezt es a teljes alattam levo csohalozato ugy megtisztitotta, hogy az alattam lako orult mint majom a farkanak. Es a wv kagylo is gyonyoru lett, foleg a rozsda szeru foltnal remenykedtem benne, amit semmivel nem birtam letisztitani.

2014.05.17. 18:13:45

@Cascabel: Nagyon ritkan jarunk Vancouverbe (talan ket evente egyszer), echte szigetlako lettem, megszoktam hogy azzal gazdalkodom ami a kornyezetemben talalhato. Azert orulok ha valami felbukkan itt ami regi izeket idez fel. Pl. a Cobbs pekseglanc nyitott egy uzletet es ok arulnak magyar zsemlehez hasonlo buci feleseget. Neha Hungarian roll-nak hivjak, neha Continental roll-nak, de volt mar ugyanez. Viennese roll is. :)

klappol 2014.05.17. 18:14:40

@svájci sapka (ch): Ez 1 igen hosszan tartó művelet azzal a túróval:))))))))))))))))))

2014.05.17. 18:16:25

@cougarcat:
" Egyebkent en mindig ugy ereztem hogy a mexikoi es a magyar konyha rokonlelkek... "
En is:) Tobbek kozott azert is szeretem Mexikot. Be kell vallanom, a mexikoi konyha sokkal sokretubb, mint a mienk. Volt egy magyar ismerosom, nagy etterme volt Mexiko Cityben. Nagyon ment neki, de atkoltozott Vanouverbe, ahol nem lett szerencseje. A mexikoiaknak barmilyen kajat el lehet adni, eletuk legfontosabb resze az eves:)

mayree 2014.05.17. 18:17:31

@cougarcat:
Ez szerintem szintén valamiféle szocializáció eredménye: így szoktuk meg.
Amikor először hallottam azt hogy szarvasgerinc áfonyaszósszal, akkor azt mondtam na egye meg aki akarja. És finom volt :)

Viszont az angol(?) karaj almaszósszal nem jött be, lekapargattam a szószt :)

Általában a fűszereset fűszeresen, az édeset édesen szeretem, viszont ott van az indiai konyha, ahol ugye akkor tökéletes egy étkezés ha mind az öt alapíz benne van. Na azt imádom! De nem keverem össze egytálétellé, mindegyik kis fogásnak megvan a maga külön helye :)

klappol 2014.05.17. 18:18:31

@svájci sapka (ch): A jó túróhoz idő kell, jelszó :))))))))

2014.05.17. 18:19:39

@cougarcat:
Nekem a Safeway crusty roll-ja hasonlit kicsit a hazai zsemlehez, termeszetesen frissen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 18:20:56

@mayree: Már megint kaja.... ;)

@klappol: Hát, na... ha már eszünk, együnk jót!

2014.05.17. 18:22:24

@svájci sapka (ch): Meg lehet ezt bolti tejbol is csinalni? Pl. a teljes zsirtartalmubol?

@Cascabel: Gyakrabban csinalok mexikoi eteleket itthon mint magyart. Nem mindent tudok elkesziteni, de a nehezebb eteleket, mint pl. chicken mole el lehet hozni Gina-tol (a birosaggal szemben). Idonkent elmegyunk a kecskes delibe Coombs-ba (tudod ahol a torpekecskek a hazteton legelnek) es ott lehet kapni chipotle szoszt, tomatillo szoszt meg ilyeneket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 18:23:21

@cougarcat: Én még nem próbáltam. Próba - cseresznye. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 18:27:29

@mayree: Nem tudom, én csak reggel voltam... akkor még nem.
De maradhatunk a szarvasnál áfonyával.
Már csurog a nyálam, itthon meg semmi ehető.
:(((

2014.05.17. 18:29:25

@mayree: Ez igaz. Ha valaki nekem anno leirja a Mulligatawny indiai levest akkor azt mondom, koszonom nem kerek currys alma es csirkelevest. De egyszer egy etteremben ettem es az izek olyan nagy hatassal voltak ram hogy levadasztam a receptet es megtanultam fozni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 18:29:45

@Rebarbaraa: Uhhh ezt az ötletet nagyon köszönöm!!!

2014.05.17. 18:31:06

@svájci sapka (ch): Hat vegul is nem lehet veszteni vele semmit, a tej olcso. :) Koszi a reszletes utmutatot...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 18:31:30

@cougarcat: @svájci sapka (ch): Szerintem nem, mert azok mär kezeltek. Keserednek, büdösödnek, de nem lesz belölük semmi.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 18:31:33

@charlieharper: jo hogy modod ezt a szamla kerdest, ma a Tescoban vasaroltam, mert volt 19 font couponom
csak mara vasaroltam be, fizettem 25 fontot es a csirke mar a fagyasztoban volt, tehat azt nem vettem
a cucc 2 szatyornyi volt, egyedul 1 Tesco Value alufoliat vettem, ami nem eheto
mit csinalok rosszul nem ertem, de 60-70 font egy hetre nekem sehogy se jon ossze
komolyan be kellene iratkoznom valami sporolas tanfolyamra

egyebkent a 8 oras minimalberesek nem keresnek 1200-t az itt kommentelok szt, csak ha sokat tuloraznak

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 18:33:20

@Naschkatze (Mostindien / CH): Mivel nem próbáltam, nem állítom sem ezt, sem azt. A múltkor valaki azt írta, hogy neki sikerült.
Passz.
:)

mayree 2014.05.17. 18:34:07

@svájci sapka (ch):
Az imént megvolt itt a vacsi, kis könnyű báránypöri helyi módon, aztán gombás borjúvalami, leginkább tokányra hasonlít de krumpli is van benne, aztán halas penne, párolt zöldségek, püré és csoki torta.
Utóbbi eszméletlen finom... lehúnyod a szemed és mintha folyékony csoki omlana szét a szájadban... :D

mayree 2014.05.17. 18:35:15

@cougarcat:
És a chatni! Párom is imádja az indiait, sokszor készít és van hogy a konyhában a szőnyegre telepedve eszünk olyankor :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.17. 18:35:24

@mayree: Hmmmm. Egyik jobb, mint a másik. :)
Na, majd holnap egy kis lazac.

2014.05.17. 18:36:37

@charlieharper: A flank meg az egyik legnormalisabb aron kaphato steak - marinalni kell es nagyon finom lesz ez is. A T-bone, New York, Porterhouse, fillet mignon - ezek a draga steak-ek. Epp neztem a mult heten hogy jol megugrott ezeknek az ara. :(

mayree 2014.05.17. 18:38:24

@svájci sapka (ch):
Jó hogy mondod! Nem volt már vagy 4 napja! :D

2014.05.17. 18:38:53

@Jess G: hat en kajara 250-300 kozott szoktam otthagyni a Costcoban. Ok, ez inkabb 3-4 hetente, de kozte vannak a normal bevasarlasok. A heti 60-70 sehogy nem jon ki. Es bent Londonban "ebedelek", ha nem ugyfellel vagyok; Pret/Pod/Eat/Itsu es neha Wagast.
Legkozelebb megkerem Muscarit, hogy segitsen bevasarolni.

2014.05.17. 18:39:21

@mayree: A chutney-hoz konnyu hozzaszokni, eszmeletlenul finom. :)

2014.05.17. 18:40:04

@cougarcat: ne emlitsd a T-bonet, elkezdek nyaladzani

2014.05.17. 18:41:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): Kiguglizom elotte. Manapsag az a jo hogy nincs az a kulinaris szelsoseg amirol valaki ne vezetne blogot! :)))

Mrs. Clayton 2014.05.17. 18:43:37

@charlieharper: ettrerem nem er, az nem bevasarlas, viszont ha megvan a hogyan vasaroljunk be 70 fontbol egy hetre tanfolyam elso idopontja szolj megyek en is, addig lefestem a kerti butort, a szomszed nyomatja a parti zenet, sut a nap, viszlat :-)

2014.05.17. 18:44:17

A Pavlova torta az aussie vagy kiwi edesseg?

A csaladban van ket ausztral unakocsenk (hazassag reven). A felesegek megtanultak a Pavlovat is mindig hozzak a csaladi osszejovetelekre (nalunk pot luck van, mindenki hoz valamit). De ugy nez ki vita van azon, hogy melyik nemzet talalta fel a balett tancosno tiszteletere.

mayree 2014.05.17. 18:46:39

@cougarcat:
Igen, belefutottam már előregyártott délafrikaiba, de az igazi az, amikor mi otthon... :)

2014.05.17. 18:48:13

@cougarcat:
Tudom,hogy hol van Coombs, az utolso munkam Parksvilleben volt a Szigeten. Elotte az ex-el jartunk tobbszor is Coombsban. Volt egy munkatasam is onnan, gyakran panaszkodott, hogy megtepaztak a kenderultetvenyet az erdoben az ozek:)
Az igazi molet nehez elkesziteni, legalabb 50 alapanyag kell hozza. Ettem parszor csaladoknal Oaxacaban, nekem nem igazan jott be. Amikor elosszor dolgoztam Mexikoban, 97-ben par hetig, az utolso nap Hermosilloban korbejartam vagy 15 ettermet, chili con carnet kerestem. Azt sem tudtak, hogy mi az:)

SzZoole 2014.05.17. 18:48:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): igen az,meg ertem a helyzeted a 2.emeleten nem egyszeru 'sajnos' mi kertesben lakunk:)))

klappol 2014.05.17. 18:48:28

Csak viccesen : )))))))) kicsit ez is másabb.

Lassan olvasva jobb, ha nem megy akkor fussátok át. Ma nem volt időm jobbra, már most elnézést : ))))))

Mikor a lengyel kocsmáros ( Stanislav Mikornyiczki) megkérdezte a japán alkoholistát (Iszike Magaszaki), hogy nem kellene e abbahagyni ezt a vedelést?! A válasz csak annyi volt, hogy ……………………..(csuklás) beszélni már legalább egy órája nem tudott, majd a pult alá zuhant, ahol nyomban el is aludt.
Nyílt az ajtó. Az afrikai buszvezető (Bus Man) lépett be, aki meghozta Einstein gyerekeit (Zweistein Dreistein). Vacsorát kaphatunk, kérdezte. Megkérdezem, van egy jó görög szakácsom (Szarakoszt), hogy a kínai kollégájával (Váj Ling) úrral tudnak e még valamit összeütni. Közben bejött Röntgen úr és felesége (Röntgenné Ultra Ibolya). Doktor úr, hozta a népi fertőtlenítőszert (Folklor)? Igen hoztam, kinek adjam? Az arab ügyeletes orvosnak (Koffein Ampulah), már várja, de ne most, mert beült kártyázni a spanyol tolvajjal (Lopez de Futaztán) és a japán agglegénnyel (Maradoka Magamura) és a görög kártyással (Namilesz Teosztasz)-al.
A görög pincér (Abrosz Tisztakosz) serényen rendezgette az asztalokat. Megcsörrent a telefon, és a bájos japán titkárnő (Icuka Magacuki) helyet akart foglalni ma estére. Ebben a pillanatban a pulthoz somfordáló messziről jött hajléktalan (Távcsöves) irgalmatlan nagyot esett, a pult alatt mélyen alvó japán alkoholista (Iszike Magaszaki) miatt. Lassan feltápászkodott, majd összeszedte a szanaszét gurult üveg gyűjteményét. És ha már az alvó részeg közelében volt, gondolta kicsit átkutatja.

A nap lassan legurult ott hátul valahol, és a kocsmára sötétség borult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 18:49:27

@charlieharper:
Merész kijelentéseket azért ne tegyél a nevembe:))))))))))))))))))))))))))))))
Valaki még hozzá méri ha meghív aztán éhen maradok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.17. 18:49:39

@Cascabel: Nalatok Albertaban van egy etel amit a legutobbi utunkon arrafele nagyon megkedveltem - a buffalo burger. Ki gondolta volna hogy a boleny ennyire izletes. Amikor gyerek voltam es a Winetou-t olvasgattam pont ilyen etelekrol almodoztam, s lam valora valt... :)

Muscari 2014.05.17. 18:51:40

@charlieharper: ezt a hust hogy kell felszeletelni? Mert nekem ilyen jo nagy daraboknak tunnek, a rostok meg hosszanti iranyban vannak. Sajnos nem vagyok egy nagy marhahus-szakerto, jo steak-et is csak etteremben ettem, mert itthon valahogy mindig ragos lesz. Jot meg csak porkoltet vagy gulyast foztem marhahusbol.

Sutottem rozskenyeret, de csak a liszt egynegyede rozs, a haromnegyede sima feher. Erdekel?

SzZoole 2014.05.17. 18:53:16

@cougarcat: igazsag szerint nekem nem kedvencem a pick szalami,csak azert kerult szoba,mert itt olcsobb mint otthon,ha nincs pick szalami lehet kapni nagyon finom dan es german pepper szalamit az is van olyan jo.

blackhairlady 2014.05.17. 18:54:49

@cougarcat: En itt vettem azt a 4 oldalu reszelot, van apro lyuku oldala amin sajtot, ngy lyuku amin a tokot, kaposztat, hasonlokat reszelek, van az a reces amit otthon sem tudtam mire kell hasznalni, es a 4. oldala az uborka reszelo. Szerintem nalatok is kell hogy legyen.
Ilyesmi:
www.indiamart.com/homemaker-entps-pvtltd/grater.html

2014.05.17. 18:55:09

@charlieharper: Orulok hogy masok is az orulet hatarara kergetodnek. :) Most ehesen megyek hetvegere vasarolni pedig a takarekos haziasszony nem tesz ilyet, abbol csak impulzus vasarlas lesz.

@Cascabel: Errington kornyeken mostanaban viragoznak az "ultetvenyek" - mar senkit nem erdekel.
Egyik kollegam tars tulaja egy Sayulitaban levo etteremnek. Persze itt a mole valoszinuleg mar nyugati izles szerint lett kicsit atalakitva. Meg tan keseru csoki is van benne, ha jol emlekszem. Na es az igazi friss zoldcitromos Margaritak hozza....

Muscari 2014.05.17. 18:56:05

@Rebarbaraa: megneztem, mert valaha volt vegyesz leven nagyon kivancsi lettem, mi eza csodaszer, hat natrium-karbonat.
Nem is tudtam, hogy ez ilyesmire jo, nalunk nem hasznaljak, meg lefiolyo tisztitasra sem.

Lehet, hogy nem jol emlekszem,de te annak idejen nem Manchesterbe koltoztel ki, vagy valahova eszakra? Most Londonban laksz?

2014.05.17. 18:57:58

@blackhair-lady: Ez tok gyaluzasra is jo? Nekem kulon van sajt es citrus hej reszelo, igy nem is neztem ezt a kombo szerkezetet.

Muscari 2014.05.17. 18:58:09

@blackhair-lady: ja tenyleg, ez is tema volt, en egyfontos boltban vettem itt olyat, ami gyalu, kis es nagyluku reszelo, de csak egy "oldala" van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:00:13

@mayree:
Aki a chatnit megeszi az egyéb gazemberségekre is képes:))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.17. 19:01:48

@cougarcat: mindket helyrol,'20-as evekben Anna Pavlova orosz balettancos ott turnezott es az O tiszteletere keszitettek.
A pavlova nem igazan torta,ha erdekel a elkeszitesi modja,leirhatom,de csak ha erdekel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:02:17

@cougarcat:
Jó hát aki a tökfőzeléket megeszi annak a chatni is finom.
Egyforma csapás mindkettő.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.17. 19:02:27

@diggerdriver:
Én ezt eddig úgy tudtam, hogy aki melltartót hord, az egyéb aljasságra is képes :)))

Tegnap sikerült megnéznem A nő illata címűt, nagyon tetszett, még talán a könnyem is kicsordult a végén, de az tuti valami csípőstől lehetett csak :)

2014.05.17. 19:03:40

@diggerdriver: Ez is csak egy kaland, tul lehet elni, sot! :))

klappol 2014.05.17. 19:04:38

@mayree: Én az ismert szavakhoz csak 1 kis körítést csaptam, gondoltam, hogy az emberek nagy része a zárójeles vicces neveket már ismerték, így lett picit másabb, THX :)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:04:53

@Zoole[uk]:
Akinek van annak erre a jet a legjobb.
Meg a legkörnyezetbarátabb.

klappol 2014.05.17. 19:05:44

@mayree: :D:D szóval te is lelkis vagy, az jó :)))))

mayree 2014.05.17. 19:05:56

@klappol:
Ismertem sokat, de nem számít, jól jött ki :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:06:04

@cougarcat:
Akkor már inkább madárpókok között aludjak ha már kaland.
Nem olyan veszélyes mint a tökfőzelék meg a chatni.
:))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.17. 19:06:36

@klappol:
Csak olyan filmet nézek meg ahol happy end van :)

2014.05.17. 19:06:56

@Zoole[uk]: Tudom mi az, mondom azt esszuk a csaladi unnepeken. :) A sogornom liszterzekeny.

@diggerdriver: Gyerekkoromban utaltam a tokfozeleket de most mindig a kivansaglistan szerepel ha hazalatogatok. Hidegen is megeszem, erre mit mond a torveny? :))))

Rebarbaraa 2014.05.17. 19:07:00

@Muscari: Szerintem egesz jo kis szer. 1£ barmelyik haztartasi boltban vagy pondlandben, 99p boltban. Nem nem Manchesterbe, hanem Cmbridge kozeleben kezdtem. Rokonnal. De kesz szenvedes volt nekem videken Pestikent. Minden bezart 5-kor, keves munka, nincs helyi tomegkozlekedes csak tavolsagi es helykozi. Nem az en vilagom. 4 honap utan menekultem Londonba. Ez az en vilagom:) Minden, barmikor es azonnal:)

SzZoole 2014.05.17. 19:07:07

@diggerdriver: nekem van,ha akarod eljohetsz es lemoshatod az autod,van hozza hab es moso felszereles is:)))

2014.05.17. 19:08:43

@diggerdriver: Ugyanmar, tolerancsnak kell lenni. Csak nem uldozod a tokoket? :))) Tokfob vagy netan? Ejnye, ez nem szep dolog... :)))

Muscari 2014.05.17. 19:08:43

@charlieharper: OK, szivesen segitek, de akkor be kell erjed csirkecombbal a kacsamell helyett ;-)

Na, most mar en is megeheztem. Ma csak hamburgerpogacsakat sutottunk ki rizzsel, mert nagyon faradt vagyok, de holnap rantott hust csinalok tarjabol. Sajnos idonkent nagyon megkivanom (ugy havonta egyszer), meg az is lehet, hogy huslevest is csinalok.

Charlie! Meseletm mar, hogy milyen finom csirkehuslevest ettem Hendonban egy kosher etteremben? A poen az, hogy nem tudtam, hogy mit takar a chicken soup, de gondoltam rossz biztos nem lehet. Amikor letette elem a pincer a gozolgo tanyert es megereztem az illatat, meg a szemem is konnybe labadt. Ugyanugy illatozott, mint az otthoni. Az egyetlen elteres a gomboc meg valami toltott teszta volt benne, de az is finom volt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.17. 19:09:03

@charlieharper:
Hagyjuk. Egyszer ettem eddig pl bélszínt. Leakciózva volt 35 eur kilója. Aki 1100 euróból él annak az egy elég nagy tétel. Kajára megy el nagyjából 50 hetente. Pedig én aztán nem élek nagy lábon. Nem eszek drágább húsokat, nem fogyasztok egzotikusabb dolgokat, alap dolgokat eszek eléggé.Persze jó olvasni hogy más 35 fontból is fullosan bevásárol egy hétre, csak tudnám hogy miket eszik. Az 5 fontos téliszalámi után viszont én már nem lepődöm meg semmim.

klappol 2014.05.17. 19:12:44

@mayree: Az illatos hölgyeknél általában az a vége, :)))))))))

Mi a film pontos címe? nem " Egy asszony illata" talán?

Muscari 2014.05.17. 19:13:40

@klappol: es az orosz enekesno Pinaja Nyikorogna es a kinai sztriptiztancos Ket Csocse Kint Csung is ott volt? Valamint a wc-t a japan wc-pucolo, Matata Kakiban takaritotta?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:15:01

@klappol:
...A hátsó szobában pedig a holland amorózó(Van de Lóg) alulmaradt a magyar csődörrel(Verdbeneki Kemény Farkas) folytatott csatában a francia férj(monsieur Lökapadon) léha felesége(mademoiselle Sikitdetűr) kegyeiért folytatott harcban.

blackhairlady 2014.05.17. 19:15:19

@cougarcat: Igen, a nagy lyuku az tokreszelo, otthon is ezzel reszeltem mindig.

klappol 2014.05.17. 19:16:20

@Muscari: Ők egy mésik helyen léptek fel épp, a wécésnéni meg szabin volt, ezért nem kerültek be a sztoriba:D:D:D

blackhairlady 2014.05.17. 19:16:21

@Muscari: Egyoldalasom is van, meg olyan is amihez egy muanyag doboz van alul es a reszelon kivul teteje is van. Reszelo hegyek allnak a szekrenyemben:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:16:44

@Zoole[uk]:
Vessetek meg érte de nekem a penészes bőre a kedvencem.

2014.05.17. 19:16:59

@Muscari: a rozskenyer erdekel. Mi volt a levesben, matzo ball?
Huuu, a kacsarol nem tudok lemondani. A vizimadarak kellenek. Egyebkent a csirkenek is szerintem elszallt az ara, ahhoz kepest, ami 2-3 evvel ezelott volt.
@házelőtthinta: nem tudom hogyan lehet £35-bol bevasarolni egy hetre. Nade erted, hogy mit mondok. A 6 flank steak a £16-ert gyakorlatilag egy hetre van egy fonek vacsoraja belole, meg rateszel krumplit meg egyeb mast koretnek/salatanak. Mondjuk en nem tudnek minden nap flank steaket enni. Inkabb halat es vizimadarat. Az indiai meg az afghan etelekben meg csirke vagy barany van.

klappol 2014.05.17. 19:18:30

@diggerdriver: Pontosan:D:D:D de az enyém egy kocsmáról szólt, nem a boréjról :))))))))))))))))))))))))))))) mindig ezek a bujaságok Diggi :))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.17. 19:19:20

@cougarcat: En tudod hogy keszitem a tokfozeleket?
Csinalok a paprikas porkolt alapot, erre radobom a tokot, kicsit megforgatom, felontom tejjel, sozom, addig fozom amig a tej felforr, es mar eheto is.
Anyukam csinalta igy nekunk, mert nem ettuk meg a hagyomanyos kaprosat soha, ez viszont valami isteni finom.

Muscari 2014.05.17. 19:19:36

@Zoole[uk]: igy van, en meg a Milano szalamt is szeretem, de a nagy kedvenc az a chorizo. Tudom, Tildy szamara meg sem kozeliti a magyar fustolt kolbaszt, de en pont azt szeretem benne, hogy enyhebb, visszfogottabb ize van.

@cougarcat: utalni fogsz, mert a melyhutoben itt varakozik egy csomag gyalult tok, amit a magyar boltban vettem, mar csak a friss kaprot kell beszereznem. Majd gondolok rad, mikor eszem ;-)

Papagály (törölt) 2014.05.17. 19:20:57

@házelőtthinta: As late as the 1850s, the typical British family spent 80% of its income on food, Bill Bryson wrote in his entertaining domestic history At Home. The majority of that 80%? It went to bread.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:21:17

@mayree:
Na akkor ajánlok neked egy olasz filmet.
Az is olyan erőspaprikás.
Nálam az első háromban bennt van.
Cinema Paradiso.
Philippe Noaret főszereplésével.
Kell ennél többet mondani?

klappol 2014.05.17. 19:21:34

@diggerdriver: Kár, hogy csak azt nem lehet kapni mi??? biztos ingyen lenne :)))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:22:27

@mayree:
Ez nálam is alapelv.
Egy véresebb krimit már nem nézek meg.

DieNanny CH 2014.05.17. 19:22:42

@klappol:

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ezt el fogom lopni, már most szólok!!!!!!

mayree 2014.05.17. 19:23:27

@klappol:
Nem, amit Te említesz a hólivúdy koppintás és teljesen más...

Az amit írtam: A nő illata. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:24:17

@cougarcat:
Idegen bolygóról jöttél...
Ennyi.
:))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.05.17. 19:25:09

@blackhair-lady:

Szerintem a recés oldala nyers almának van, darált keksszel kell keverni, babáknak uzsonnára jó!

mayree 2014.05.17. 19:26:11

@diggerdriver:
Oké. keresem! :)

Csúfak és gonoszok megvolt? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:26:41

@Zoole[uk]:
Köszi. 10fontért mosatom az ASDA parkolójában a feketékkel kívül belül.
Tökéletes munkát végeznek.

Muscari 2014.05.17. 19:27:31

@charlieharper: ime a rozskenyer.

Rye Bread
1 cup rye flour
2 3/4 cups bread flour
1/3 cup brown sugar (I use the gruanulated type)
2 teaspoons caraway seeds
1 1/2 teaspoons salt (I use kosher salt)
2 tablespoons butter
1 1/2 cups warm water
1 1/2 teaspoons dry yeast
Directions:

1
Bring all ingredients to room temperature and add to bread machine baking pan, in order suggested by manufacturer.
2
Select basic setting (I use basic setting, medium size, light crust) and push Start.

Mondjuk en sima feher cukorral es orolt komennyel csinalom. Hamar nagy kedvenc lett. A kosher sot az eredeti recept tulaj irta bele, nem en :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:27:39

@mayree:
Micsodaaaa???
Az egyik legnagyobb:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.17. 19:28:42

@diggerdriver:
Még moziban láttam anno... nemrég pedig meg tudtam venni DVD-n :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:28:49

@cougarcat:
Mint mondtam a tökfőzeléket nem eszem.
A rántott tök jó.

klappol 2014.05.17. 19:29:51

@DieNanny [SZ,CH]: Vidd, hiszen ez mindenkié, akik itt olvasgatnak:))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.17. 19:30:15

@Muscari:
Na, itt vannak a cup, meg ilyen spóón, olyan spoon dolgok :DDD

2014.05.17. 19:30:43

@Muscari: na ezekteol a cup es teaspoonoktol kapok razkodast. Nincs ez g-ban vagy barmilyen mas mertekegysegben?
Es melyik yeast-et hasznalod, milyen marka?

Muscari 2014.05.17. 19:32:04

@charlieharper: nem emlekszem mar a gombocra, de valszeg igen. Finom volt.

mayree 2014.05.17. 19:34:20

@diggerdriver:
Megvan, rendezői változatban, szedem le éccaka :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:41:36

@klappol:
Nem.
Az az amerikai szar változat címe.
Szégyen az a film.

Rebarbaraa 2014.05.17. 19:45:00

@diggerdriver: "Ugyehogyugye?
:)))))))))))))))))))))) "

Mimimi???:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:46:28

@Muscari: Nagyon ritka a jó magyar kolbász. Amelyik este nem pofázik vissza.

Muscari 2014.05.17. 19:49:03

@charlieharper: Allinson Easy Bake yeast-et hasznalok, a cup pedig:

Granulated sugar: 1 cup = 200 grams
Brown sugar: 1 cup, packed = 220 grams
Sifted white flour: 1 cup = 125 grams
White rice, uncooked: 1 cup = 185 grams
White rice, cooked: 1 cup = 175 grams
Butter: 1 cup = 227 grams
Almonds, slivered: 1 cup = 108 grams
Oil: 1 cup = 224 grams
Maple syrup: 1 cup = 322 grams
Milk, non-fat: 1 cup = 245 grams
Milk, sweetened condensed: 306 grams
Broccoli, flowerets: 1 cup = 71 grams
Raisins: 1 cup, packed = 165 grams
Milk, dry: 1 cup = 68 grams
Yogurt: 1 cup = 245 grams
Water: 1 cup = 236 grams
Confectioners sugar: 1 C = 110 g
Cocoa: 1 C = 125 g

Megneztem, es belul van benne skala, 200ml a teteje.

Neked nem adtak ilyen merceket a kenyergephez? Nekem volt, en nem is hasznalok merleget, sokkal gyorsabb igy, mindent ezekkel merek ki.

Itt egy kep a mercekrol, meg a friss kenyerrol, a lanyon mar leette sajnos atetejet, mindig az az elso neki.

kepkezelo.com/images/u7xburpamfml9trwpqb.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:50:22

@Muscari:
Hiányzik belőle a szumátrai Gyümölcsevő Denevér szárított epehólyagja.
Így már nem is kéne.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.17. 19:51:12

@Rebarbaraa: en meg pont forditva. Cambridgeshireban lakunk es vegre videk. Nyugi. Pedig szinten budapesti, csak budai es nem pesti.

Muscari 2014.05.17. 19:51:38

@diggerdriver: nekem faj toluk a gyomrom sajnos,

Hol voltal tegnap? Kimaradt a naszoval.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:52:47

@mayree:
...mert a legszebb angol szó a WOODENSPOON
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:53:53

@klappol:
Nem mindegy milyen fajta.
A nagy szürke bordázott héjú.

2014.05.17. 19:55:52

@Muscari: de vannak merok, meg nem mertem oket hasznalni. Majd kiprobalom, amit irtal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 19:55:52

@mayree:
Vigyázz három órás film.
Papírzsepit ne felejtsd.
Még én is...
Pedig...

Rebarbaraa 2014.05.17. 19:59:20

@diggerdriver: "A főutcán van kilenc Charity amit időről időre végigjárunk."

Ezt a blogodon olvastam. Hol is van ez? Mert imadok jo charitybe menni, pl bernardo's ilyen. Szoval hol van ez az araybanya?:))

klappol 2014.05.17. 20:03:15

@diggerdriver: Az ám, én szoktam még mézet is kenni rá a sütés előtt, aztán jön a rosszullét + a gáz, de megéri :)))))))))))))))))))))))))))))

mayree 2014.05.17. 20:03:35

@diggerdriver:
Na más akkor azt is tudom (a legszebb francia pedig a Demizsóóóhn, bár a teli demizsóóóóhn még szebb :))

Na jóval bíztattsz! :))
Éjjel tudom csak leszedni mert a net itt olyan, úgyhogy holnapra marad...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 20:08:12

HA küldtem egy emailt nézd meg. Köszi.

Muscari 2014.05.17. 20:09:08

@charlieharper: hasznald batran, nem lehet elrontani veluk. Ne pupozd meg, hanem legyen mindig tele, de flat.

Rebarbaraa 2014.05.17. 20:09:44

@diggerdriver: postcode? :) De nem am csak az elso fele:)

puhacica 2014.05.17. 20:13:20

@Cascabel: most megneztem en is. tenyleg a meghato a legjobb szo ra. megsirattam.

Rebarbaraa 2014.05.17. 20:14:26

@diggerdriver: De jo:) Koszi, az egy kopesre van tolem, na jo ..fel oras kopesre:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.17. 20:16:43

@blackhair-lady: "van az a reces amit otthon sem tudtam mire kell hasznalni" azzal elvileg a szäraz dolgokat (keksz, kenyér) lehetett reszelni.
@DieNanny [SZ,CH]: Azt az "ételt" kizärolag üvegreszelön lehet elkésziteni. :-) Mennyit szenvedtünk a hugommal, mig az öcsiknek értékelhetö mennyiséget lereszeltünk...aztän azon imädkoztunk, hogy ne egyék meg az egészet. :-))))
@cougarcat: Nem emlékszem mär, hogy tök- vagy spenotfözelék volt.
Megboldogult nagymamäm ätjött hozzänk egyszer hétközben késö du, anyäm asszem elugrott a boltba valamiért. Éhes volt, meglätta a tüzhelyen a fözeléket. Kicsit megmelegitette és elkezdte enni. Nagyon izlett neki, mert belapätolta mindet, viszont közben morgott is, hogy a hüle anyätok minek darabolta bele a fözelékbe a fasirtot. Anyäm hazaért, tett-vett a konyhäban, és egyszer csak megkérdezte: Hol van a kutyakaja? :-)))) (A fözelék maradék volt, és tett bele a kutyänak egy kis täbläs proteint, ami ugyan ugy néz ki, mint a darälthus...) Egy darabig ezzel huztuk a mamit amikor ätjött, hogy kell-e neki kutyakaja, vagy odaadhatjuk a kutyänak. :-)))))

Muscari 2014.05.17. 20:20:16

@Rebarbaraa: de szukszavu ez a Digger. Golders Green Road, annak is a Golders Green Station fele eso resze, valamint a Finchley Road-on szinten kozel a megallohoz, del fele is van vagy harom.

Azon kivul keresd ezeket szerte a varosban:

allaboardshops.com/

blackhairlady 2014.05.17. 20:26:04

@DieNanny [SZ,CH]: Probaltam, de beleragad, es csak koromkefevel lehet mindent kisikalni kozule. mar arra is gondoltam, hogy talan reszelt tesztanak, de igazabol fogalmam sincs, de utalom.
Az almareszelorol jutott eszembe, hogy nekem meg mindig megvan a babakori almareszelonk, amit anyukam akkor kapott amikor a btyam szuletett, 1959-ben. Vastag uveg, hal alku, kozepen a reszelo (az is uveg), es a szelen mint egy valyu, a hely az almanak es a levenek. a 3 gyerekemnek is ez volt az almareszeloje, es talan az unokaimnak is ez lesz:)

DieNanny CH 2014.05.17. 20:30:35

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Hű, ez jó! A nagymama meg a kutyakaja! :-DDD

Muscari 2014.05.17. 20:30:42

@DieNanny [SZ,CH]: de imadom a reszelt almat!
Annak idejen csinaltam a gyerekeknek, utana mindig mindent tisztara nyaltam :-)
Azt a fajta almareszelot sem lattam nagyon regen, amin ezt lehet kesziteni.

DieNanny CH 2014.05.17. 20:32:19

@blackhair-lady: Olyanunk nekünk is volt, kisebbik húgomnak csinálta anyukám - amire én emlékszem...

Rebarbaraa 2014.05.17. 20:42:54

@Jess G: Vendeglatoiparban, pl porterkent, vagy room attendantkent 90% ban mar 6.60 et fizetnek, 8 oras beosztasban, heti 6 nap meloval megvan az 1200£ boven, kcsit tobb is. Evi 9440 ig adomentes afolott sem veszes, kb 15-20£ a tax es ugyanennyi az NI. pl 192 oraval (ez 3+ szombatot jelent) 1248£ a brutto, ebbol jon le atax es az NI. Kb 1200-1190 korul keresnek.
Persze kiveve ha nyomorek agency foglalkoztat aki kethetente levon a fizetesedbol 50£ ot a nem letezo munkaruhara, a kovi fizuval meg visszateszi. Vagy nem fizet ki rendesen, hanem elcsalja az oraikat. Vagy a masik amit hallottam, az illegalis amikor 3-4-5£ bruttoert dolgoztatnak napi 10-11 orat. De ez Londonban keves van mert nagyon gyorsan nagyon kemenyen meg tudjak utni a bokajukat a "munkaltatok". Ilyen inkabb ott fordul elo, egy konkret esetet emlitve, amikor az olasz lany kijon dolgozni, angolul alig alig beszel es elmegy az olasz vendeglobe felszolgalni vagy konyhara. De komolyabb cegek, hotelek stb, nem csinalnak ilyet, nem is nagyon tendencia. Eleg csak megemliteni egy esetleges fizetesi csuszas eseten az agencynek, hogy bemegyekamacitizenadvicebureaubahanemkapokrendesenfizetestam!"
Mondjuk ehhez mar kell nemi jogi ismeret es angoltudas. De mindenesetre a munkaltatok rettegnek a citizenesektol. Egy normalisabb, 5* hotel mar majdnem 8£ os orabert ad, ingyenes munkaruhat, napi 2x etkezes alap, es heti 6 napos melo ha nagyon busy a hotel, de a 2 napos pihenot kiadjak rendesen. Es most csak szerenyebb munkalehetosegeket emlitettem peldanak.

Rebarbaraa 2014.05.17. 20:44:16

@diggerdriver: Megrohamozo jovo heten. Imadom oket. Annyi jo cucc van, mar ugy ertve h kulonlegesseg. Kincsekre lehet talalni.

Rebarbaraa 2014.05.17. 20:45:31

@Muscari: Koszi:) Neha a legkevesebb info is elegendo, de te szinte mar oystert is toltottel nekem az infokkal:)

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 20:50:07

@svájci sapka (ch): mar "megsült" a Buttermilch. Most eppen hül. Q..VA kivancsi vagyok.:D

M. Péter 2014.05.17. 21:00:09

@cougarcat: A cukkinifőzelék szerintem még jobb is, csak tökméretű cukkini kell hozzá, nem az a kicsi, amit árulni szoktak.

blackhairlady 2014.05.17. 21:09:47

@cougarcat: Kepzeld, nekem ezt keszitett a ferjem reggelire a mult vasarnap anyak napja alkalmabol:) Nagyon finom volt, foleg, hogy meglepi volt, agyba hozva:) Neha az IHOPban is eszunk ilyet. Emlekszem eloszor milyen fenntartassal fogadtam:))

blackhairlady 2014.05.17. 21:13:31

@mayree: Ma ismet visszatapsolta a csalad a jacket potatot:)
Ma tettem bele reszelt chedart es zoldhagymat is aprora szelve, illetve jo sok szalonnakockat a tanyeron. Friss rantott csirkemellel unnepi ebedunk volt:)

blackhairlady 2014.05.17. 21:21:42

@Cascabel: A mexicoi etteremben mindig Fajitast rendelunk. Atnezzuk a z etlapot, es mindig kikotunk a megszokottnal. Isteni finom:)
Forro vaslapon hozzak ki, alul friss hagymaszeletek ami ott sul meg kozbewn, rajta a a us csikok, marha vagy csirke, tortila kosarkakban a tort bab es a piros rizs, salata levelen a gvakamole , tejfol, paradicsom, mellette kis fa dobozkaban a frissen keszitett flout tortilla. valami isteni finom kaja, mi imadjuk!

Mrs. Clayton 2014.05.17. 21:22:05

@Rebarbaraa: fenntartasaim vannak ezzel kapcsolatban, de felolem kereshetnek a szobalanyok 2000 fontot is, osszehasonlitasul pl mi amikor olyan varosban, faluban kapunk megbizast ahol addig nem dolgoztunk felhivom a jobcentert es megkerdezem mi az atlag fizu adott munkakorben abban a tersegben, ha nagyobb a varos tuti minimalber, mert meg takaritani is tuljelenkezes van, ha az isten hata mogotti valami faluszeli hely, akkor van esely 7 font korul kapni, jellemzoen ipari letesitmenyek takaritasaert, szoval sztem, bar nem neztem utana es nem is erdekel, de maximum a supervisor vagy a manager kap 7-8 font korul, radasul a szobalanysag szinte mindig part time melo
nem hiszem hogy az agencyk annyira megijednenek a citizen advice bureautol foleg mert max annyit csinalnak h kinyomtatjak h mik a jogaid, egyebet nem
meg az ombudsmantol se szoktak sokkot kapni, es foleg nem allnak neki bocsanatok kozepette penzt kiutalni, ugyan mar
azert elegge jo tapasztalatom van ebben
persze azt az ember latja ha valaki nem sik hulye, akkor azt szabalysan rugja ki, vagy tart vissza a fizetesebol blabla, de a takaritok, kezilanyok, stb jellemzoen nem ilyenek

mayree 2014.05.17. 21:22:49

@blackhair-lady:
Gratulálok! :)
(De minek is nevezzük ezt? :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 21:23:48

@Rebarbaraa:
Szombat kivételével bármikor jöhetsz.

https://www.google.com/maps/@51.573891,-0.200938,3a,75y,227.35h,95.62t/data=!3m4!1e1!3m2!1sjABxlvx8d13sg0ShvHYiEw!2e0

https://www.google.com/maps/@51.573052,-0.199523,3a,75y,226.3h,100.8t/data=!3m4!1e1!3m2!1s6KnJbiXICxp71BT2QG6clQ!2e0
A beállványozott épület a charity.

https://www.google.com/maps/@51.572768,-0.199031,3a,75y,226.8h,107.24t/data=!3m4!1e1!3m2!1s-Keh4hGN1ZA07q8NRI_Kmw!2e0
A Norwood mellett van még egy charity de nem tudom melyik bolt volt előtte.

https://www.google.com/maps/@51.572907,-0.199286,3a,75y,28.16h,104.64t/data=!3m4!1e1!3m2!1st0HeapK5zpRKfSDYdjqpJA!2e0

https://www.google.com/maps/@51.572501,-0.198233,3a,75y,9.02h,97.77t/data=!3m4!1e1!3m2!1sSthdm_FF_5VqygU-D6lPWg!2e0

https://www.google.com/maps/@51.572101,-0.196815,3a,75y,0.8h,97.24t/data=!3m4!1e1!3m2!1sXzUZKgsMZvRJytpQq_Uazw!2e0

https://www.google.com/maps/@51.572249,-0.197381,3a,75y,219.49h,103.22t/data=!3m4!1e1!3m2!1sMC3CW11Dx7NrRh2ZTlTQpw!2e0

https://www.google.com/maps/@51.570819,-0.195282,3a,75y,61.08h,104.16t/data=!3m4!1e1!3m2!1sKZO8mLKfXcVE6jbqC8IKzQ!2e0

https://www.google.com/maps/@51.570819,-0.195282,3a,75y,61.08h,104.16t/data=!3m4!1e1!3m2!1sKZO8mLKfXcVE6jbqC8IKzQ!2e0
A Cancer research acharity.
Pont szemben van a 9-essel és mindkettő a Finchley roadon a többi mind a Golders Green roadon van.

DieNanny CH 2014.05.17. 21:26:56

@Der echte Weinachtsmann:

Hát, erre én is kíváncsi vagyok!

blackhairlady 2014.05.17. 21:31:42

@charlieharper: Ez kimondottan a Fahitas husa, grillezni, vagy sutoben sutni, felcsikozni, es tortillaba csomagolni gvakamoleval, gaymaval, tejfollel es sajttal.

blackhairlady 2014.05.17. 21:39:40

@mayree: Nem tudom mire gondolsz!!! Minek nevezzuk????

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 21:43:12

@DieNanny [SZ,CH]: mindjart kifacsarom aztan szerintem hagyom reggelig csöpögni. Majd beszamolok rola.
Ha sikerül, akkor holnap cigany(bocsanat) Roma pecsenye utana turos palacsinta. Hajaj. Mar megint eher lettem. :D

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 21:43:12

@blackhair-lady: mi az a gvakamole meg a gayma. Eletemben nem hallottam meg. Tenyleg erdekel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 21:45:18

@montroyal ( CAN qc):
Erről nem tudtam, de igen, a pénz azért csak jól szokott jönni.

@Sütemény1975:
Nem mondhatnám, hogy túl sok gazdag embert ismerek. Talán 2-3 olyan ismerősöm van, akikre azt tudom mondani, hogy gazdagok, de ők sem arab sejkek.
Viszont első ránézésre nem rákosak, van családjuk és jól elvannak.

Csak azért mondom, mert elég sokszor az jön le, hogy a pénz és az egészség / boldogság mintha azonos skálának két ellentétes végpontján lennének. Pedig baromira nem igaz, a gazdagság ellentéte a szegénység, a boldogságé pedig a szomorúság (ez ám a spanyol viasz, mi?). Tehát nem értem azt az összefüggést, hogy a pénz nem boldogít vagy vannak fontosabb dolgok is.
Persze... a legfontosabbak egyike az oxigén a levegőben és a dihidrogén-monoxid nevű vegyület. Még csak nem is az egészség vagy a boldogság...

Kezeljük helyén a dolgokat, csak enyit kérnék.

2014.05.17. 21:50:56

@blackhair-lady: Milyen aranyos, tudja biztos hogy megfogta az Isten labat veled es megbecsul teged. Kozben meg kiderult hogy tokugyileg van meg mit tanulnom. Latszik hogy meg sohasem gyalultam tokot? :))

@M. Péter: Itt csak kismeretu cukkini van sajnos, de gondolom abbol is meg lehet probalni...

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hehe, szegeny nagyi :))))

@Muscari: Nem, inkabb szeretnek beugrani hozzatok, hatha kapok egy kis tanyerkaval.... :)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 21:54:06

@Der echte Weinachtsmann: .guacamole az, vagyis avocado krem, a masik meg hagyma, amit nyilvan ismersz
@cougarcat: lesz ott Marrow crougette is tutira, de a kicsi zold uborka szeru is jo, ugyanolyan lesz barki barmit mond

blackhairlady 2014.05.17. 21:55:47

@Der echte Weinachtsmann: guacamole magyarosan leirva:))) Avokado krem. A masik az a hagyma nem magyagyarosan leirva hanem elgepelve:))

mayree 2014.05.17. 21:59:15

@blackhair-lady:
Elvileg jacked potato... bár azt csak bevágják keresztbe oszt tömjed, nem? :)
Szóval... kardinális kérdés ez itten kéremszépen :)

blackhairlady 2014.05.17. 22:00:03

@cougarcat: Inkabb mindketten egymassal:)

Valamikor a tokgyalulast is el kell kezdeni:)
Vannak dolgok (mint peldaul a tokgyalulas:) amit csak azota csinalok miota idekoltoztunk, mert addig csak anyunal ettem, mert az ove az igazi:)

blackhairlady 2014.05.17. 22:03:32

@mayree: ja ertem, szoval minek nevezzuk el ezt az uj etelt? Hat mondjuk stuffed potato? Es azzal toltod amivel akarod?
Itt egyebkent nem jacked potato hanem baked potatonak hivjak.
Es ilyen a fully loaded baked potato:
www.google.com/search?q=fully+loaded+baked+potato&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VcB3U5OlFNGbqAb6-YCoBw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=687

2014.05.17. 22:05:06

@Jess G: A butternut squash a legnagyobb meretu, a tobbi mind kisebb. De vegul is lehet tobbet venni a normal meretu cukkinibol - en nem gondoltam volna hogy ez a tokkel egyizu.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 22:11:48

@cougarcat: na most nalunk a butternut squash gyakorlatilag sutotok, a marrow tok vagyis cukkini, viszont fozotoknek is nez ki, nem sarga hanem zold es csikos, a sargabol nem lesz tokfozelek sose, marmint a hagyomanyos ertelemben :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 22:13:36

@Kövérmadár [swe]:
A Dihydrogen-monoxid nagy mennyisegben lehet akar halalos is.
Ugyhogy csak ovatosan vele! :D

Papagály (törölt) 2014.05.17. 22:13:36

@Papagály:
az átlag amerikai jövedelme 10%-át költi kajára. a többit:
www.creditloan.com/blog/how-the-average-us-consumer-spends-their-paycheck/

@Kövérmadár [swe]:
" a gazdagság ellentéte a szegénység, a boldogságé pedig a szomorúság (ez ám a spanyol viasz, mi?)"
ez érdekes, eddig azt hittem, hogy a boldogság ellentéte a boldogtalanság, a szomorúságé pedig a vidámság. de itt mindig tanulok újat. ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.17. 22:13:40

@Jess G:
tildy 35 fontokból vásárol be egy hétre, állítása szerint.

mayree 2014.05.17. 22:18:02

@blackhair-lady:
Na hát akkor meg is van a neve :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.17. 22:34:19

@Kövérmadár [swe]:
Azt ugye te is sejted hogy az egész mondvacsinált problémakör mögött a vegytiszta irigység húzódik.
Aki nem a kőgazdagok közé tartozik az így próbál kompenzálni.
Egyfajta savanyú a szőlő viselkedés ez.
Aztán ha tudomásukra jut hogy egy gazdag valamilyen betegségben meghalt akkor kárörvendően nyugtázzák hogy igazuk volt. Nem tudta az egészségét megvenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 22:38:56

@házelőtthinta: nem. A nagybevasarlast intezem abbol, ket emberre, egy hetre.

De nem annyibol vasarolok be egy heten.
Arrol mar annak idejen hotam id eegy kis tablazatot: kb 140-210 kozott van a havi elelmiszer jellegu bevasarlasunk. Ez hetente kb 35-50 font.

2014.05.17. 22:49:19

A tökgyalurol mindig ez jut eszembe:
- Csókolom, visszahoztam a tökgyalut. Nem is hasznaltuk, de három foga kitörött. -

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.17. 23:01:04

@tildy[UK]: nem ismerem az angol arakat, nem hiszem hogy sokkal masabbak lennenek mint itt ugy hogy ez azert elegge szükös keret nem? Itt legalabbis ennyiböl nem jövünk ki az biztos.

Taxomükke (UK) 2014.05.17. 23:04:29

@Rebarbaraa: Tőlem 1 óra 2 perc Golders Green, most megnéztem.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:06:00

@házelőtthinta: ez tobb dolgot is jelent, vagy nem esznek sokat, vagy konzervet/olcsot, vagy mellette etteremben esznek
nekem kb 1 honapig megvan az osszes blokkom minden vasarlasrol mert blokk gzujtogeto vagyok, azert h 1-2 hanp utan amikor mar nem tudom becsukni a penztarcam, akkor eldobjam, mas celja nincs, mert meg soha nem szamoltam ossze hogy mennyit koltottem, de pl karacsony elott tudom, h siman osszejott a heti 100 font csak a tescoban, mert kuldtek 60 font kupont, es persze nem csak tescoban vasarolok
jo az igaz h a kv kapszula kb 4 font 1 hetre, illetve a gluten free cuccok sem olcsok de a lanyom kb egy hangya falanksagaval vetekszik, es ha en is olasz szaraztesztat veszek mert lusta vagyok gyurni, akkor azok is a gluteen mentes araban lesznek, csak tobb lesz benne kicsit
lehet en csinalok vmit kva rosszul, nem tudom, minden esetre ugy erzem mint amikor a hoskorban a szomszed ladaja csak 5 litert fogyasztott pedig 110-zel jart vele a Joska

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:10:43

@tildy[UK]: ez konkretan csalas, mert masik 20-30 font meg otthon figyel a konyhapolcon
ha meg megis igaz es vannak napok amikor ures krumplit vagy rizst esztek akkor ok
de teljes menu ebol biztosan nem jon ki
szoval megis csak elkoltitek ti is azt a 100 fontot vagy inkabb meg tobbet hetente

Muscari 2014.05.17. 23:16:25

@cougarcat: gyere, varunk szeretettel :-)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:19:03

ez a mai bevasarlasom:
farmhouse kenyer 1.5
tej 0.89
folia 0.54
garlik wedges 1.0
haagen dazs 3.0
chorizo 2.5
ham 3.0
passata 1.75
coffee 3.77
corn
chili beans 0.65
bouillon 2.0
lasagne 1.5
tomatos 1.0
red pepper 0.6
szolo 1.25 jo szar is volt
holnap megint megyek es kell viz, wc papir szilvia mittom en szoval lesz kb 30-40 font, foleg mert veszek egy nagyobb hust a barbin megsutni
a fenti kajakbol a sonka es a kenyer eri meg a kovetkezo par napot a tobbi mind elfogyott

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 23:22:22

@Der echte Weinachtsmann:
Pláne, ha rossz helyre kerül :)

@diggerdriver:
Természetesen.
Az irigy embernél visszataszítóbb és ostobább fajtát nehezen tudok elképzelni. Kivéve, amikor ez rosszindulattal is párosul.
Tetszettek volna tanulni, dolgozni, szorgosnak lenni... nyilván ettől nem lesz valaki gazdag, de olyan élete lehet, amitől nem kell panaszkodni meg konyhában aludni.

Tudom, hogy én vagyok rosszul összerakva, amiért nem irigységet, hanem "de jó neki, én is szeretnék ilyet" érzésem van egy luxusautó vagy egy világkörüli út láttán. Valahogy nem tudom a gazdag ember halálát várni, hogy igazoljam vele azt, hogy nekem mennyivel jobb.
Mindegy... legalább akkor már ketten értjük :)

@Papagály:
Látod ez jó kérdés.
Szegénység - gazdagság. Ez ugyanazon skála két végpontja. Ha létezik a fogalom, amit a gazdagtalagság vagy szegénytelenség jelöl, akkor az szerintem valahol középen van, mint semleges állapot. Én pl. sem gazdag, se szegény nem vagyok.

Boldogság - boldogtalanság - szomorúság - vidámság. Meglátásom szerint a boldogság és a vidámság azonos értéket képvisel, de én érzelmileg fejletlen vagyok, nem látom a különbségeket olyan élesen.
Amennyiben a boldogság/vidámság egy pozitív véglet, akkor a szomorúságnak kellene lennie a negatív végletnek. A boldogtalanság pedig egy semleges állapotot fejezne ki.
Ez olyan mindegy állapot lehet, mint amikor dolgozom. Nem okoz örömöt (az örömöt a megkeresett pénz okozza a munka kapcsán :) ), de nem is vagyok miatta szomorú (hiszen pénzt kapok érte).
Vagy amikor nyaralni megyünk, de még nem értünk oda, hanem épp repülünk. Nem szeretek repülni (sokszor nagyon unom), de ettől nem vagyok szomorú, sem boldog.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:24:00

@Jess G: Mint irtam, ez harom felnott ember.
Reggelizni nem szoktunk, ha igen, akkor muzli, munkahelyen van, ingyen.
Ezen felul, igen, elmegy meg kb 20 font kajaa hetente. De itt a nagybevasarlas lett kerdezve.

Btw, 2012es lloydsos osszegzest tudok hozni, akkor meg nem kreditkartyarol mentek a dolgaink, tehat a lloyds altal kalkulalt szupermarketes vasarlasaink (ertsd sainsburys, asda, stb)

kepfeltoltes.hu/140517/Screen_Shot_2014-05-17_at_22.21.48_www.kepfeltoltes.hu_.png

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:27:11

@Jess G: Nomeg ez harom felnott ember.

Parommal ketten siman 35-40-et koltunk nagybevasarlason. Ez mint mar korabbanis irtam, azon felul 2-3 kisebb es van egy heten 5-8-10 font ertekben.
Igy havonta kb 200 font a kettonk kajabevasarlasa, termeszetesen ebben a sorozesek, illetve az ha etterembe megyunk nincs benne.

Es termeszetesen nem ures krumplit eszunk, de van elrakva korabbrol csirkemell, rantott sajt, vagy szekelykaposzta, es meg sorolhatnam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.17. 23:28:47

Ha már árak és bevásárlás: heti 600 és 800 korona között költünk két főre. Ez 55/73 font vagy 67/89 euro.
Most akkor ez sok vagy kevés? Van zöldség, gyümölcs, hús, kenyér/zsömle/egyéb péksütemény, tejtermékek, háztartási dolgok, éppen ami kell.
Félkész/konzerv dolgokat sosem veszünk (érdekes egyébként, hogy egy adag mikrózható "étel" kb. 35 korona. Egy minőségibb, táplálóbb, egészségesebb adag ételt simán ennél olcsóbbak ki lehet hozni - arról nem is beszélve, hogy jóval többet, mint az a 3 falat, ami ezekben van).

Konzervnél hazudtam :)
Ha valamilyen babos dolgot csinálunk vagy pl. ananászost, akkor az konzervből van, mert a hátam közepére hiányzik pl. a babbal való pepecselés. De löncshúsos vagy vidd-táborozni-"ételeket" soha. Kókusztej is konzervből lesz :)

Muscari 2014.05.17. 23:29:49

@tildy[UK]:Egyszer szerepel hus, meg negy szelet hal. Ez eleg harmotoknak egy hetre? Felvagottat sem lattam, de mondjuk azt lehet, hogy nem szeretitek, nem tudom.

@Jess G: Itt az enyem, tegnap voltunk, ez 95 font lett, de van benne egy csokor tulipan is 5 fontert meg ilyenek. Es persze nem volt ures a konyhaszekrenyem, mondjuk a hutom az igen. Mindez negy fore, gyakorlatilag negy felnott. A hus viszont nem eleg egy teljes hetre, azt meg majd vennem kell.

kepkezelo.com/images/ez0oe205vv2t9eus035m.jpg

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:30:21

@tildy[UK]: jo, akkor napi egyszer esztek csak? vagyis 2x mert esztek ingyen a cantinban? a tejet is a ceg adja a muzlihez? vagy azt csak magaban, esetleg vizzel? uhh
nem azt mondom hogy nem lehet, mert nyilvan emberek elnek egy marek rizsen es meg napi 10 ora fizikai munkat is vegeznek hozza
akkor inkabb azt mondom, hogy inkabb maradok szegeny, de ezen nem sporolok
asdaba meg a kozonseg miatt nem megyek,hiaba olcso, parszor probaltam, de az aruval is megszivattak, lejart mar 2 honapja, de akik ott vannak korulottem, na nem...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:35:31

@Muscari: Igen, a hus boven eleg volt harmunkra, 4 szelet volt benne, egy meg meg is maradt.

Felvagott nem kellett, meg mindig van a kolbaszbol, amit honap elejen hoztam Magyarorszagrol.
Illetve az asdas rendeles elotti heten -talan mutattam a lidl-s blokkot akkor , 45 font volt lh4.googleusercontent.com/-jj3DT32iO5k/U25cV1q4RaI/AAAAAAAATUk/ZhD0oC5SD6I/w213-h616-no/page_4.jpg - vettem 3 csomag sonkat.
Kenyer rendszeresen megromlik, mert egy 4 grammos sem fogy el 3 nap alatt harmunkra.

Unokatesom tobb kilot fogyott, miota itt van, pedig van kaja.

Csak akkor tudnam mitol hizunk:)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:35:46

@Muscari: ez igy kb hiteles, nem felvagosan kb 120-130 font kell, sztem annyit nem szamit h 3 vagy 4 ember eszik
nekem talan azert tobb, mert en szeretek kicsi csomagolast venni, mert a nagy hiaba ugyanannyi de mit csinaljak vele
ma is ugy kellett a kis kukoricabol egy jo nagy kanalnyit magaban megennem, h ne dobjam el, szoval gyakorlatilag ugyanannyit koltok mint egy teljes 4 fos csalad
ja a szep h egy fizum van
protestalni fogok, sztrajkba kezdek, ugyis elegem van a napi 10 ora melotol, de meg egy het es megint szunet, hurraaaaaaaaa
rosszabb vagyok mint egy gyerek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:39:00

@Jess G: tejet a ceg adja, igen.

Napi ketszer eszunk tobbnyire, ha reggelizunk akkor az muzli vagy porridge , ebedre viszek valami keszetelt, vagy ami az elozo fozesbol maradt itthonrol. Meg este eszunk meg, mikor hazajovunk. Ez tobbnyire jegsali, halloumi, sajtos-tejfolos teszta, tegnapelott pl az a marhaszelet volt, amit a listaban latsz ( szelet volt benne, 3 fogyott el) stb .

A Lidl-es 2.5 fontos lasagne pl harmunknak eleg. Vacsorara.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:41:29

@tildy[UK]: nem akarok en az eletetekben vajkalni meg mindegy is, csak meg annyit kerdeznek h heti hany alkalom a sorozes, kocsmazas, haverokkal beules?
mert megjegyzem, ha ott "belaktok" nem csoda ha nem vesztek kajat
en nem tudok a lanyom miatt nagyon jarkalni, mert semmit nem eszik meg a pubokban, meg heti szinten uncsi a kaja es 10-20 fontot nekem nem eri, h kiolvasztjak a mirelit akarmit
alkoholrol meg szinte majdnem leszoktam, igy nincs miert
de majd visszatehetunk, ha csaladot kell etetni, h 3 emberre eleg e 40 font

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:42:58

@tildy[UK]: 400 grammos kenyer, csak nem vette be a szamot itt a gep.

@charlieharper: Ennyi hus nalunk kb egy honap alatt fogy el, mint amia listadon van.

Muscari 2014.05.17. 23:44:31

@tildy[UK]: nem ertem, de mindegy. Akkor a het tobbi napjan nem esztek hust?
A kolbasz oke. Fozol minden nap, vagy etteremben esztek es az ebben nincs benne?

Elnezest, ha tul reszletekbe menoek a kerdeseim, de lattad az en altalam vasarolt dolgokat? Jo, az negy emberre van, de ti is vagytok harman.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:44:54

@charlieharper: ne tagadd h vendegek is voltak @tildy[UK]: ezert mondom, h csak ugy lhetseges ez h nem minden nap, es/vagy nagyon keveset es nagyon olcsot esztek

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:46:28

@Jess G: heti 1 alkalom, amikor ebedet nem viszek, es kb 1-2 alkalom, amikor beulunk valahova enni.
Es megegyszer SOSEM MONDTAM, hogy eleg 3 emberre a heti 40 font. En azt mondtam, hogy nalunk a nagybevasarlasok ennyik kb hetente 2 SZEMELYRE.

Ilyen az, ha hazelotthinta kitalal hulyesegeket, mindenki beveszi ahelyett , hogy elolvasna o is meg te is amit akkor vagy most irtam.

2014.05.17. 23:46:46

@tildy[UK]: ohhh, pedig ez csak reszlet volt, mert nem akartam kiaksztani a Jesst a borokkal, ami meg a szamlan van. Mi olyan 3-4 hetente megyunk a Costcoba husert, nem a heti adag, amit latsz. De a kozbenso idoszakban veszuk mashol is hust. 1 honapra ez a csaladnak nem lenne eleg.

2014.05.17. 23:48:17

@Jess G: igen, ma a kertben afrika nap volt. Voltak namibiabol, zimbabwebol es algeriabol nalunk. Az oldalborda reprezentalta SAt.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:48:52

@Jess G: a nem minden nap termeszetesen a fozesre ertettem, csak lemaradt
mi nem eszunk keszetelt, kiveve a lanyom kizarolag a Lidl fagyasztott Jalfrezi v mi indiai jellegu etelet, mert szte nem birok magammal, ha gyombert kell hasznalnom egy etelbe es tul sokat rakok bele
ilyenkor erot veszek es legkozelebb mindig csokkentem a gyomber mennyiseget, h a gyerek ne ilyen szart egyen
a haloumi neki egy evesre alt elfogy, szoval nem tudom, h abbol 3an hogyan lehet jollakni, de ti tudjatok

Muscari 2014.05.17. 23:49:46

@charlieharper: amiatt a scallops miatt most irigyellek. Tudtok elni, az biztos. Hol vasaroltad ezeket?

2014.05.17. 23:50:11

@Jess G: hogy lehet a haloumit megenni? Nyikorog, amikor eszem.

Rebarbaraa 2014.05.17. 23:50:19

@Jess G: Onnan tudom az egesz pontosan 7.80-as room attendant orabert, hogy amikor ateveztem Londonba akkor az egyik legelegansabb hotelben room attendantkent kezdtem, ez volt a kezdo oraberem, aztan supervisor lettem. Room attendantkent 6+2 ben dolgoztam, tehat 6nap melo 2 nap pihi.Napi 8 orat kellett dolgoznom. Az agencys eset sajnos megtortent egy kedves ismerosommel, a hoteljukben tendencia volt, hogy az agency nem utalta a teljes fizujukat, allandoan volt valami baj. Es nem csak neha neha. At is jott hozzank dolgozni. Es a citizenes dumat en javasoltam neki mikor megint csak fel fizetest kapott, es lass csodat, masnapra a szamlajan volt a korrigalt osszeg. Hidd el, hogy csak olyat irok le amit megtapasztaltam.

@diggerdriver: Ez igen! Nagyon koszi:)

@Taxomükke: Akkor te sem vagy messze:)

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:50:53

@charlieharper: az en hatsokertemben mogotti szomszednal nem tudom milyen nap volt, de sztem nagyon megszaladt a kokain, mert epp valami majomuvoltest probalgattak a fijjjuk, de szerencsere az asszony beterelte oket mielott elfajultak volna a dolgok es rendort hivok

2014.05.17. 23:51:21

@Muscari: www.costco.co.uk
Valtsatok ki a Costco kartyat. Megeri

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:52:43

@Muscari: Majdnem minden nap van fozve valami.

Ha az sajtos tejfolos teszta, akkor az 3 emberre osszesen kijon 2 fontbol. Ha pl az a marhaszelet, ami a listan van, akkor az pl kb 6 font volt harmunkra, korettel.

Ha lasagne, akkor 2.5 font harmunkra.

Unokatesom alig eszik, ugy kell nezni, csirkehust nem eszi meg, igy sokszor van pl. halloumi wrap, legalabb heti ketszer, Az mindennel egyutt kb 3-4 font negyunkre.

Ha rantott sajt, akkor korettel megint 4-5 font harmunkra...

Ha pizzat sut parom, mint tegnap, akkor az kb 1-1.5 font per pizza, harmunkra ket pizza eleg, igy az 3 font megint.

Pubba jarunk kb havi 2-3 alkalommal, ott alkalmankent kb 10-18 fontot szoktunk kolteni. 10-11-et , ha ketten, 15-18t, ha harman vagyunk.

Ma voltunk, wetherspoon, 14 fontot fizettem.

Mrs. Clayton 2014.05.17. 23:54:32

@Rebarbaraa: attol, az meg nem lesz altalanos, de mondom, nekem m1 ha hoteltakaritoknak 7 fontot fizetnek, am legyen, de azert ketelyeim vannak
az az ugynokseg, aki meg megijed a citizen advice bureautol az nyul es kb holnaputanra tonkre is fog menni
sztem egyszeruen belattak h hibazott a berszamfejto es korrigaltak, ennyi

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.17. 23:56:01

@Jess G: Egyszeruen. Jegsalataval, tejfollel vagy gorog joghurttal wrapba tekerve.

Muscari 2014.05.17. 23:58:42

@charlieharper: oke, latom. En halat a halarusnal veszek, egy metromegallonyira tolunk van vagy ot. Nagyon jo dolgokat arulnak, meg razor clams-t is kaptunk a multkor, de rendszeresen veszek kiralyrakot is.

Mondjuk a vasarlokozonseg meg rosszabb, mint az Asdaban, sokszor nekem is nagy levegot kell vennem es nem nezni az embereket.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:00:15

@tildy[UK]: szoval megiscsak olcso mirelit kajakat esztek, vagy csak némi eroszak aran etelnek nevezheto dolgokat
mert azert egy sajtos teszta ne viccelj, akkor inkabb nem eszek
eleve egy rendes szarazteszta nem a 40p-s lesz 1-2 font
attol fugg hol milyen, ha friss akkor is
egy rendes amit meg is lehet enni (nekem) a kisebb dobozos creme fresh 1.5-2 font, sajt az megint olyan h egy rendes darab sajt 3-4-5 font
szoval a teszta egy 10esbol, ha kijon
persze meg lehet csinalni kevesebbol is, de akkor az vacak lesz, mondjuk dragan se lesz finom, sztem

2014.05.18. 00:01:24

@Muscari: halat Costcobol altalaban fagyasztva veszunk. Nincs olyan halas pultjuk, mint a Morrisonsnak. Neha van halas napjuk, akkor viszont minden halast kenterbe ver.
Legkozelebb kimegyek a Solentre hajozni, kiteszem a crab halot es csinalok majd igazi friss crab cake-t.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:01:27

@tildy[UK]: jo, felolem, es hany kilo vagy es hany cm, ha 170 cm es 40 kg akkor tobb kerdesem nincs

2014.05.18. 00:03:09

@Jess G: te is vettel lasagnat a tescobol

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:03:45

180 cm es sajnos sok kilo... Tobb, mint a 40 duplaja, joval.... Sajnos.

Nem eszunk sokat, ellenben ulomunkat vegzunk. :(

Rebarbaraa 2014.05.18. 00:03:58

@Jess G: Nem nem altalanos a 7£ feletti oraber ilyen alacsony pozicioban. De nem is ezt irtam, hanem azt, hogy a 6.50 az atlagos. Mivel a minimalber 6.30. Az emlitett ugynokseg pedig 5 eve van szerzodesben az adott hotellel. Mint irtam, masnapra kifizettek, ezen a tobbiek felbuzdulva, mert mint irtam allandoan gond volt a fizuval, ugyancsak elkezdtek fenyegetozni, azon a heten rendeztek a bereket.
Azt hiszem nem azon mulik, hogy ki a nyul es ki nem, meg h ki megy tonkre meg ki nem. De nehogymar ugy menjen mint Mo.-n, hogy korbetartozgatsz, masok tonkremennek mert te bator vagy es nem akarsz tonkremenni azzal, hogy rendesen fizetsz. Hala istennek itt nem igy megy.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:04:32

@charlieharper: nem az csak gluteen free sheets volt a gyereknek csinaltam ma vega lasagnet, besamellt is en csinalom es a sugot is en fozom, szoval nem vettem
meg se enne, en se

Muscari 2014.05.18. 00:05:34

@tildy[UK]: Hat tenyleg alig esztek. A holnapi rantott husom osszesen 7 fontnyi tarjabol lesz, ez tiz szelet, de el fog fogyni estere, az tuti. Mondjuk a fiam sokat eszik, meg hetvegenkent a lanyom baratja is nalunk van.
Kepzeld, angol a fiu, de mindent szeret, amit fozok. A rakott krumplit, mikor meglatta, azt mondta: nem tudom, mi ez, de nagyon jo illata van! Aztan megevett 2 tanyerral.
Az volt csak furcsa neki, hogy mi a palacsintat lekvarral esszuk.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:06:55

@Rebarbaraa: hat tudnek meselni a fizetesi fegyelemrol, te meg nem lattal semmit, ha azt hiszed itt olyan nincs
ugyan
epp par hete szolitottuk fel a legnagyobb ugyfelunket, ok autosportban, a gyartasban erdekeltek, h jo lenne a kb 20k-t amivel csak tavalyrol tartoznak vegre rendeznek, az idei sarukat nem is mondom
maradj mar....

Muscari 2014.05.18. 00:09:10

@charlieharper: elmondod majd egyszer, hogy hogy kell a crab-et elkesziteni? Meg nem mertem venni, mert nem ertek hozza.
Horvatorszagban pedig meg fogtunk is, aztan kifoztuk, de csak a panceljat raktuk el disznek.

2014.05.18. 00:09:58

@Jess G: semmi olyat nem eszek meg, amiben fozott paradicsom van. Maradok inkabb a flank steaknel. A nagyobbik meg crab-en elne, ha hagynank.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:10:23

@Jess G: NEm, nem olcso mirelit kajakat eszunk csak. Eszunk azt is, de nem csak azt. Azt tobbnyire munkahelyre viszunk, heti ket alkalommal, ebedre.

A nagy dobozos tejfol az orosz boltban £0.9. Multkor azt is linkeltem.
Duplaakkora mint a tejfolnek nem nevezheto creme fraiche egyeb puccos helyeken

Tesztabol fel csomag fogy el,igen, harmunkra, kb 1 fontert vesszuk.

Sajt: 2-3 fontert vesszuk, abbol nem fogy el egy teljes sajt egy ilyen kajara.

Rendszeresen eszunk muzlit, granolat.

Vagy epp egy ket szelet kenyeret egy szelet sonkaval.
Ma egyelore ketszer ettunk, a pubban ettem egy hamburgert, meg utana egy szendvicset egy szendvicsezoben, de ma kiveteles nap volt, Cambridgeben voltunk.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:12:25

@tildy[UK]: tildy ne haragudj, de ha te tenyleg jegsalatat eszel 1 db haloumi sajtot 3 fele elosztva, meg a bolti lasagnet is megfelezve harmadolva akkor ez fizikai keptelenseg
ezzel amennyiseggel senki nem el tovabb 3 napnal
szoval lesz ott meg valami mas is
de nekem tenyleg mindegy, nem is vitatkozni akarok, csak sokszor azt hiszem h masok ugyanazt tudjak megvenni feleert mint amit en veszek
de ez nyilvanvalo h nincs igy
szoval tobb bizonyitek nekem nem kell, mert nem csinalok semmit rosszul, normalisan eszunk, nem sporolva az igaz

Rebarbaraa 2014.05.18. 00:13:54

Nem talalom ki linkelte a costco-t, megneztem es szivinfarktust kaptam.
Belinkelek valamit, es segitsetek ki hogy a kepen lathato huscsomagban, a jobb oldali reszen, azok a nagyon szep (relative mert sztem sok rajta a zsir) milyen fajta marhahus? Mert ennel nagyobb es zsir nelkuli darabok, olyan nagyok mint 3x a kezem, vannak a hentesemnel (Halal meet) 8£ ert kg-ja, ha pedig 4kg-ot veszek akkor adja 1-1.5-el£ al olcsobban.
www.costco.co.uk/view/product/uk_catalog/cos_6,cos_6.4,cos_6.4.1/147780

2014.05.18. 00:15:52

@Muscari: persze, na ezt meg tudom is :) osszekevered a crab husat zsemlemorzsaval, a zold hosszu hagymaval, gyomberrel (nagyon picit csak), tojassal, so es tort fokhagymaval. Aztan az egeszet kisutod olajon, csak par percig szabad. Es kesz. Van aki, tesz bele fish saucet, a gyerek nem szereti, ugyhogy mi azt nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:16:13

@Muscari: Disznohus nem szalami vagy bacon/sonka formaban szerintem egyszer volt veve, miota kinn elunk. Az sem paromnak , vagy nekem.

Szoval a tarja nalunk kiesik.

4 ember megint teljesen mas amugy. Es ha visszaosztod, ott is kb 50-60 font jonne ki ket emberre. Ez meg nagyjabol annyi, mint amirol en is beszelek: 35-40 font nagybevasarlasra+ 5-8 heti 3szor a kisebbekre /het

Muscari 2014.05.18. 00:17:45

@Jess G: nem. Raadasul a colindale-i Asda meg sokkal jobb, mint a wembley-i, ahova regen jartunk. Engem is zavarnak az igenytelen modon kinezo, kulturaltan viselkedni nem tudo tramplik az alkesz kinezetu pasijaikkal, de az is zavar, ha sok a nindzsa. Az o latvanyukat nem birom megszokni, mindig elszorul a tokom, ha meglatok egyet. Nem is megyek Saudiba :-)

En igazabol a Morrisons-t szeretem, de nincs egy sem elerheto kozelsegben. Sot, az Asdan kivul most semmi nagyobb supermarket nincs, ahova atszallas nelkul el lehetne jutni. Autonk meg sajnos nincs, ha majd lesz, konnyebb lesz valogatni.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:17:54

@charlieharper: en isennek minden tengerit, de most itt a tesom, aki halat nem eszik, tegnap beprobaltam nala a troutot, de nem jott be, a lanyom total vega, a paradicsomot imadja, multkor megszamoltam egy het alatt 17 paradicsomos uveg volt a gyujtoben, szoval konkretan azon el
@tildy[UK]: az orosz tejfol biztos finom, de en inkabb creme freshes vagyok
nem is azt mondtam, h csak boltit esztek, de azert ha mar heti 2-3 befigyel es ilyen kicsit is esztek belole, akkor nyilvan hatekonyan csokkentitek vele a koltseget
egyebkent en is ulomunkat vegzek, de ez nem a seggemre jon, hanem a derekamra, kb 2 hete isiasszal szenvedek
lecsereltetem a kocsit, mert sztem vacak az ules es az okozza, tutira

Rebarbaraa 2014.05.18. 00:19:39

@Jess G: Szerintem mara offoljuk egymast ha lehet :D Nem igaz mit muvelsz:) Belekotsz az elo faba is :)

Muscari 2014.05.18. 00:21:48

@charlieharper: koszi, ez jol hangzik. A raknak az egesz belsejet ki kell szedni, vagy hogy? Az a baj, azt nem tudom, hogy mik az eheto reszei

2014.05.18. 00:21:52

@Rebarbaraa: en, mivel mi jarunk a costcoba. Ha neked a hentesed jobbat tud olcsobban, akkor nyilvan ez rad nem vonatkozik.
En meg jo steaket halalnal nem vettem (tudtommal nem is csinalnak, mivel veres vagy medium hust nem esznek vallas szerint).

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:24:29

@Muscari: eloszor nem ertettem kik azok a nindzsak, de ok leesett :-D
lehet ram ezert fujni, de en a waitrose kozonsegevel vagyok kibekulve, na meg a penztaros bacsi, aki lehet szerelmes belem vagy nem tudom, mert ok h a tescoban is kedvesek, mert itt kint a varosbol oda is normalisak jarnak, nem a szakadtak, de a bacsi valami tunemeny
multkor is megjegyzi, h en minden nap milyen csinos vagyok, meg mennyire elbuvolo
a lanyommal csak pillogtunk zavarunkban
bar az is ketsegtelen, h a waitroseba sok a foldtol elrugaszkodott 40-50-es nok is jarnak, na oket is ruhellem

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:26:38

@Jess G: A bolti lasagne az kb 20cm*10-14 centi. Egy kilos.

Kb ilyen : www.youtube.com/watch?v=JnVwn1j12eY

De ne higyj nekem. Most is tele van a huto, mert nem fogy el....
MAgyarorszaon 6 ezer forint volt kettonkre a nagybevasarlas parommal.
Sokszor sutunk- fozunk , ellenben o nem iszik bort, se egyeb alkoholt.
Nem veszunk disznohust, csak szalamiban, vagy baconben, van egy jellegzetes ize suteskor, fozeskor, en spec nem szeretem.

Tudom, hogy elhetnenk egeszsegesebben is, de nem eszunk nagy adagokat. Nezd meg, tobb gyumolcs es zoldseg is van kozte, de persze meg mindig lehetne jobban.

Erdekes amugy, erre rogton "haraptal". Pedig konzerv kajat nem nagyon latsz a listamon.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:29:59

@Rebarbaraa: emlekeim szt en csak neked valszoltam, felolem komolyan elhiheted amiket irsz, csak kvara nem az a valosag, meg ebben az orszagban sem, lehet amit en mondok az sem altalanos
de talan valamivel jobban tukrozi az igazsagot, hiszen belulrol latom hogy tartoznak egymasnak a cegek, nem is kevessel, nem is rovid ideig, en veszem fel az alkalmazottainkat es en is rugom ki oket, az elmult par evben volt vagy 10 ilyen esetem, marmint kirugas, felvenni talan 100-at is felvettem, ami nyilvan nem egy brit atlag, de kb latom h hogyan megy, mire kell figyelni es mivel nem kell annyra torodni es totalisan kepben vagyok a cleaning industryban elerheto jovedelmekkel
igaz en nem londonban vagyok, de ez mindegy sztem, mert nem is a skot felfoldrol

Muscari 2014.05.18. 00:30:19

@Jess G: basszus, igy nem lehet konnyu fozni. Akkor te kettotokre (most harmotokra) ketfelet fozol? Igy tenyleg nem lehet valami hatekonyan gazdalkoni, mert ilyen kis adagokat eleg nehez fozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:33:49

@Jess G: JA, hogy waitrose. Neha mi is benezunk, Ha angus burgert szeretnek( 3 havonta ha egyszer) , azt ott veszem, de amugy sok esetben elegge elszallt arak vannak, 1.5-2 -szorzo siman be tud figyelni.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:35:26

@tildy[UK]: nem haraptam, meg el is hiszem, egyszeruen en nem igy es nem ilyeneket eszem
mondtam mar korabban is, hogy azt gondoltam, h masok ugyanazt tudjak megvenni fele harmad annyiert amit en is megveszek
de nyilvanvalo, h amit ti vesztek 40 fontert az nagyon nem ugyanaz, mint amit en veszek 110ert
lehet tenyleg sporolhatnek ilyeneken h tejfolt az orosznal, krumplit a piacon

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:38:41

@tildy[UK]: altalaban nem veszek a waitroseban pl mosoport, fagyasztott cuccokat, konzervet ilyesmit, mert ja kb 2x annyi mint mashol
gyumolcs, zoldseg, hus, sutik ilyesmiket veszek bor, sor effele

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:40:19

@Jess G: Errol az jut eszembe, volt egy ismeros, azt mondja, egy atlagos kenyer, 400 g-s, £3.5 font neki.

En meg lestem ra bamban, mert:
80-90p-ert veszem az ekkora tiger breadet, vagy szinten ugyanennyibol a parom megsuti itthon.
Mas szokasok, mas etelek. Mi rengeteegszer eszunk csirket, annak is mutattam mar itt a fotojat a csomagnak, 6 font kiloja a csirkemellnek. Igen, van 15 font/kilos csirkemell is, en is lattam mar olyat is.

Waitrose minosege meg valoban jobb tobbnyire ( foleg husoknal) , de sok esetben ugyanannal a termeknel dragabb, es sok kicsi sokra megy.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:40:34

@Muscari: igen, igy van
a lanyomnak kulon fozok total
ezert sokszor inkabb magamnak nem is fozok, hanem eszem az ovet
de annyira gusztustalanok azok a gluteen free tesztak, h hanyok tole, komolyan kikiserletezek egy receptet es gyurok inkabb v passz
de sajnalom szegenyt h azt kell ennie

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:42:55

@Jess G: Zoldseget , gyumolcsot szerintem piacon sokkal szebbet, es olcsobban kapnal. :)

2014.05.18. 00:44:49

@Muscari: Koszi, es ha erre jarnal akkor megoszthatnam veled az epres rebarbaras pitem ami kb. 25 perc mulva jon ki a sutobol. Csaxolok! :)

@Kövérmadár [swe]: A fene tudja, hogy sok vagy keves, kettonkre havi 400 CAD-ot koltunk, nem vagyok se Martha Stewart fele tokeletesseg, se konzerv haziasszony. Nem eszunk puccos dolgokat de amit megkivanunk az johet.

@charlieharper: En pont a borokat neztem volna meg a blokkon. Jessie csukja be addig a szemet. :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.05.18. 00:45:01

@tildy[UK]: a piros x-ek nem voltak szallithatok? Ha igy van akkor mar közelit a dolog. Vagy azok is Henne vannak a vegosszegben?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:46:10

@tildy[UK]: en nem szeretem a csirket, a mai jambalayaba is 1 kis mellet raktam csak, mert vmi gusztustalan, ha olcsot veszek, parszor vettem, annyi viz jon ki belole, h el nem hiszem, nem is lehet megsutni, nem tudom mennyibe szokott egyebkent kerulni talcasat veszek, a fagyasztott radasul meg be is van kenve valami dzsuvaval, nem tudom mi az es mire kell
ha hus akkor barany, hal, diszno, marha
ujabban nem tudom megenni a marhahust, pedig olyan jol nez ki, de nem is kivanom, mondjuk belegondolok a disznot se
most elgondolkodom, h akkor megis mit veszek en 120 fontert?

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:48:50

@tildy[UK]: nalunk ez tuti nincs igy, parszor beerekedtem magamat a foterre, h vegyek vmit a piacon
1. nincs kp-m sose, igy korulmenyes
2. ami megrohad a tescoban, vagy csak kezd tuti azt lehet megvenni a piacon, en meg ennyi rohadt, ehetetlen zoldseget mint ott nem lattam
nalunk gyak nincs piac, mint ahogy nincsenek szabadteri rendezvenyek, kirakodo vasarok, bazarok semmi
az olimpiat is csak 1 kivetiton kozvetitettek reggel 10-tol du 4ig egy parkban ennyi volt az esemeny

2014.05.18. 00:50:36

@Jess G: Sajnalom hogy ilyeneket kell enned, de hat ertheto a lanyod egeszsege erdekeben. Pedig ugy nezem szeretsz es tudsz is jol fozni.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:52:24

egyebkent van farm shop, de oda is csak azert nem megyek mert majd nem a kovetkezo falu hataraban van
ha a lanyom kuncsorog h vegyunk nyulat (elot) akkor kiviszem mindig megnezni a logofulu nyulat 110 fontert az ottani garden centerbe es ilyenkor szoktam a farmshopba is meg henteshez is bemenni, de ennyi, boltban vasarolok sajnos

Muscari 2014.05.18. 00:52:56

@Jess G: ja hogy gluen-erzekeny. reszvetem :-(

@tildy[UK]: en olyan 60p korulre szamoltam az itthoni kenyeret, az aram ara nelkul. de az elvezeti erteke magasan veri a boltit, marmint ebben az arkategoriaban. Nalunk nagyon bejott, van, hogy naponta kettot sutunk, mar a lanyom is profin csinalja. Fentebb linkeltem Charlie-nak egy kepet, amin rajta volt a mai rozskenyer.

A tiger kenyer sosem izlett egyebkent, inkabb sima white bloomert vettem.

Pont a kenyerek nagyon jok a Waitrose-ban, persze nem is olcsok. Egyszer vettem rozmaringosat, isteni volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 00:53:22

@Der echte Weinachtsmann: A piros x-esek azok, amiket semmikepp ne csereljenek le masra.

Parom pl a becks alkoholmentes sort nem szereti, csak a bavariat. Ezert oda ment az x, hogy nehogy mast hozzanak helyette.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 00:54:55

@cougarcat: hat egy szenvedes ez mindenkinek
mindig beprobalja h hatha kigyogyult a glutenerzekenysegbol, vagyis nem ez a baja, hanem IBS, de utana szenvedes van
en annyira nem szenvedek, mert azert sokat fozok csak magamnak, amit o megeszik, attol en 2 nap utan falnak megyek, mondjuk sokszor igy is, mert a teszta paradicsom bab szentharomsagbol veges szamu etel keszitheto, sajnos

2014.05.18. 00:58:31

@Jess G: A sogornom ilyen, ha utaznak pl. akkor mindig problemas hogy hol egyenek, hol vasaroljanak .... de ha nem tartana be akkor meg visszajonnek a tunetek.

Mrs. Clayton 2014.05.18. 01:03:04

@cougarcat: igen, ez sajnos ilyen, multkor kulon ugy mentunk hamburgerezni, h legyen gluteen free meg vega hamburger, erre kihoztak egy nagy hussal
pfffffffff szegenyem csak lesett
aztan kicsereltek, es ehetett
viszont nekem az ellettol is lemegy a kedvem, ha ezekbe a zsomlekbe beleharapok, ha a tesztat eszem, fuj, de hat ez van...

Rebarbaraa 2014.05.18. 01:04:06

@charlieharper: igen, kivereztetik az allatot. Sertes nincs a felhozatalon de azt nem is szeretem. Mi az a medium hus. Bocsi de ebben marhara nem vagyok otthon. En azt latom csak, hogy nagyon szepek es zsirmentesek a husok, fozeskor sincs budos szaga mint pl otthon akarmelyiknek. Vannak persze zsirosabb husfajtak is naluk de olyasfajta pl mint a lapocka vagy az oldalas, tarja. De nem annyira zsirosak mint sokszor otthon.

Sütemény1975 2014.05.18. 01:11:38

@Kövérmadár [swe]: kinek mi a fontos. van aki a penzt hajszolja, van aki nyugodt, csaladi eletet es ezert kepes lemondani dolgokrol. van akinek meg minden osszejon. ez a nagyon ritka. en ugy gondolom, hogy hosszutavon nem az anyagi javak, vagy az azon megveheto targyak teszik az embert boldogga. hanem a csalad, a gyerekek, a szeretet, a baratok, az emberi kapcsolatok. engem biztosan.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.18. 01:28:03

@Rebarbaraa: Mitöl büdös a hus? Mert ezt mär én is megfigyeltem, de nem tudok räjönni, hogy mitöl.

DieNanny CH 2014.05.18. 08:20:23

@charlieharper:

Én speciel a nyikorgását szeretem! :-)
Tényleg, milyen régen ettem... Igaz, nincs grillem, de serpenyőben sem lehet rossz!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 08:31:11

@Rebarbaraa:
Jólvan. Elég volt szerintem mára a mesékből. 5 fontos téliszalámi,meg 8 fontos marhaszeletek.A csirkemell drágább...biztos majd marhabélszínt fogok kapni 8 fontokért. akciósan is 35(normál ár inkább 45 és ez a legolcsóbb nagyjából) eur volt mikor vettem.A legolcsóbb marhahúsok is 12 eur körül kezdődnek per kg. Azok meg nem az emlegetett szép színhúsok:) Szóval nem értem miért kell füllenteni.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 08:31:28

@Kövérmadár [swe]:
a boldogság sokkal több, mint a vidámság.

csikszentmihalyi boldogságfogalmát ajánlom figyelmedbe (flow):
osono.ro/uploaded/files/file_954a04a7eb.pdf
4-5. oldal

de itt is mondanak okosakat, két érdekesTED előadás is van a hivatkozások között:
divany.hu/ego/2014/05/04/a_boldogsag_megtanulhato/
„Mit gondolnak, ki elégedettebb az életével: egy lottónyertes vagy egy paraplégiás, akinek lebénult a lába?" – kérdezi TED-es előadásában Dan Gilbert, a Harvard pszichológia professzora. Már a kérdés is badarságnak hangzik, nyilván sokkal jobb az élet egy csomó lóvéval, mint bénult lábbal. Ám ha így gondoljuk, tévedünk. A pszichológiai kutatások szerint három hónappal a pénz megnyerése, és hat hónappal a bénulás után ezek az emberek épp annyira elégedettek az életükkel, mint korábban voltak.
A boldogságnál ugyanis hosszú távon nem számítanak sem az anyagiak (amennyiben a létminimum felett élünk), sem az egészség, és nem számítanak a sikereink sem. Az elért eredményeinknek ugyanis csak időszakosan örülünk, és agyunk máris újabb és újabb elérendő célokat tűz ki maga elé. Az élettel való elégedettséghez az sem elég, ha jók az adottságaink, ha megússzuk a nehézségeket, szerencsétlenségeket, ahogy egyszerűen mázlistának lenni is édeskevés. A kutatásokból kiderül, hogy az életünk külső feltételei alapján a hosszú távú boldogságunknak csupán 10 százaléka jósolható be, a maradék 90 azon múlik, ahogy az agyunk működik, ahogy feldolgozza a világot. Ahogy Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia egyik alapítója fogalmaz: „annak ellenére, amit a legtöbben hiszünk, a boldogság nem egyszerűen történik velünk. A boldogság olyan dolog, amiért mi magunk teszünk.”
(további részletek a fenti hivatkozáson található cikkben)

amúgy csikszentmihalyi is beszélt a TEDnél: www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyi_on_flow

Papagály (törölt) 2014.05.18. 08:31:44

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Különösen kellemetlen szag kíséri a fehérjék bomlását. Az undorító szagot a bomlás során keletkezô nitrogéntartalmú vegyületek okozzák, mint például az istállószagot keltô ammónia vagy a hasonló “illatú” metil-amin. A trimetil-amint a rotható hal szagából ismerhetjük, de a heringpácban is megtalálható. Jóllehet kén- és nitrogénatomot nem tartalmaznak, kellemetlenül bûzös szagú vegyületek a vajsavak, amelyek az izzadságszag, a romlott hús- és az ürülékszag alkotórészeként fordulnak elô.
www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/szagok.html

egyébként meg büdös hús nincs, csak túl kevés csili. :)

Számos praktikus oka is van a csili széleskörű elterjedésének. Kiemeli az étel karakterét, a kínai medicina szerint erősíti az immunrendszert, távol tartja a betegségeket, valamint jó hatással van a szívre és a keringésre. Persze a legtöbben megszokásból eszik. Mert imádják.

Nem utolsósorban az erős fűszerezésnek köszönhetően, a korán reggel kisült hal vagy hús a trópusi meleg ellenére is egész sokáig, akár estig is eláll. Ráadásul, ha délutánra kicsit megcsiccsent a hús a piacon, a csiliben lévő enzimek elpusztítják a hasmenést vagy egyéb kellemetlen mellékhatásokat okozó baktériumokat. Azaz újra értelmet nyer a régi mondás: nincs büdös hús, csak kevés csili.
hvg.hu/plazs/20130305_Nincs_budos_hus_csak_keves_csili

Papagály (törölt) 2014.05.18. 08:32:00

'Magyarország egy fekete lyuk, szellemi "leostobásodás" van, az emberek pedig trollbarlangokban élnek. A pangás időszakában csak a humorérzékünkbe kapaszkodhatunk. Geszti Péter a szentimentális Magyarország-slágertől közel tíz év alatt jutott el addig, hogy a kivándorlásról írjon sírva vigadó dalt.'

hvg.hu/kultura/20140508_Geszti_Peter_interju
www.hungarianineurope.com/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.18. 08:52:45

@Sütemény1975:
Valoszinu, hogy en mar tul sokat csalodtam az altalad felsoroltakban es ezert helyezem elorebb sok esetben az anyagi biztonsagot.

A penz hajszolasaval nem ertek egyet. En nem hajszolom. Dolgozom es ezert megfizetnek.
Hozzad kepest pl. sokkal tobb idot toltok a csaladommal (szerintem), hiszen nem jarom Europat.

@Papagály:
Ez erdekes volt, koszi!
Mondtam en, hogy fejletlen vagyok ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 08:59:41

@házelőtthinta: otthon sem érem marhabelszint.:) írta valaki it, hogy azt vesz 8 fontért?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 09:55:55

@tildy[UK]: @Kövérmadár [swe]: @Muscari:
Elnézem itt a bevásárlásról folyó értekezést és összevetve a miénkkel azt látom hogy teljesen rendben van és szinte fejenkénti lebontásban ugyanannyi.
Egy hasonló Magyarországira lennék kiváncsi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 10:04:19

@tildy[UK]:
Figyu mondtam hogy teljesen rendben van.
Egyikünkön sem látszik az éhezés bár mintha fogytam volna fültőben dekát de az nem mérvadó:)))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.05.18. 10:04:32

@diggerdriver:

Pont erre gondoltam én is. Az egyik ide belinkelt blokkot kellene "magyarra fordítani".

Tavaly februárban szüleim itt voltak, együtt mentünk bevásárolni (egy apartmanban laktak). Semmi extrát nem vettünk, kenyér, tej, felvágott, sajt stb. Átszámoltuk, és csak kb 600 forinttal volt több, mint a Mo-i ugyanilyen bevásárlás...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 10:13:01

@Rebarbaraa:
A linkek sorba vannak rakva nagyjából.
Egymással szemben is vannak.
Ha a metróval jössza akkor a Finchley roadon kezdjed a két egymással szembenivel.
Aztán menj végig a Golders Green roadon.
Ha a 83as busszal jössz akkor a Hoop Lane megállónál szállj le a Golders Green roadon és az út másik oldalán kicsit visszább meglátod az elsőt amit belinkeltem.
Nagyon régi a gugli maps képek egy nincs rajta de az szinte másik mellett van. Rengeteg boltnak más a neve már de vannak támpontok azért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 10:22:11

@Muscari:
Van egy angol barátom. Egy magyar csaj a felesége. A kedvence a rakott krumpli.
Ki is tudja mondani.
De már több angoltól hallottam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 10:57:33

@tildy[UK]:
Leborulok nagyságod előtt.
Mérhetetlen a te türelmed...

2014.05.18. 11:14:55

@házelőtthinta: marhaszeletet lehet venni £8-ert, de nem belszint. Azt fillet steak-kent keresd. Amit belinkelt a Rebarbara a Costcobol: www.costco.co.uk/view/product/uk_catalog/cos_6,cos_6.4,cos_6.4.1/147780
durvan £80-ert 5kg "szinhus" marha, barany es diszno. Ebben van sirloin, rump steak es pork loin.
De a szamlamat is belinekltem, ami £16valamennyi volt a 6 darab flank steak. Sulyra nem tudom mennyi volt, de biztosan 1 kg felett voltak. Megegyszer, ez nem belszin. Az itt is draga.

Itt van egy masik link, ez csak marha szinhus £100 (3.8kg, ebbol a belszin a 800g), fillet steak, ribeye, rump steak es sirloin. Mondjuk ilyeneket nem kap a Rebarbara a halal hentesnel, hiszen a halal konyhaban gyakorlatilag nincs steak. Csak halkan jegyzem meg, hogy halal konyhaban en meg jo marhat nem ettem.
www.costco.co.uk/view/product/uk_catalog/cos_6,cos_6.4,cos_6.4.1/147780

Szoval, belszin valoszinuleg hasonlo aron mozog, mint nalatok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.18. 11:31:03

@Papagály: "maradék 90 azon múlik, ahogy az agyunk működik, ahogy feldolgozza a világot"

milyen igaz.

Rebarbaraa 2014.05.18. 11:34:30

@házelőtthinta: Fogok kepet mellekelni, kifejezetten miattad. Mint emlitettem nem tudom mi a hus neve csak h hasonloan nez ki. Ha soha nem vasaroltal meg Halal meet uzletben akkor miert kell engem hazugsaggal vadolni? Nagyon meltanytalannak es tiszteletlennek tartom amit irtal nekem.

Rebarbaraa 2014.05.18. 11:39:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nekem azt mondta itt egy angol ismerosom, hogy nem ugy fertotlenitik a disznohust mint europaban. Otthon azt vettem eszre, hogy gyakran hugyszaga volt a disznohusnak, de pl a marhanal is elofordul, a csirkenek meg halszaga volt. Nem tudok pontosan valaszolni erre a kerdesre, inkabb ugy mondhatnam, hogy a serteshusnak itt olyan....erett szaga van fozesnel :)

Rebarbaraa 2014.05.18. 11:41:26

@diggerdriver: Koszi. Nezegettem a linkeket, benezek a jovo heten:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 12:06:02

@Rebarbaraa:
Jövő héten le fogom fényképezni a hentesbolt kirakatát az árakkal.
Nem halal. Hat font egy kiló marha egy gramm zsír nélkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 12:08:02

@Rebarbaraa:
Már múltkor is felvetette valaki hogy fertőtlenítik a húst.
Hogyan?
A csirke halszaga egyértelműen a tápban túltengő halliszttől van.

nigara 2014.05.18. 12:20:00

@diggerdriver: most hallottam a rádióban, valami bennfentestől, hogy hypóban áztatják a húst, hogy a már régóta ott dekkoló húsnak szebb színe legyen... ez nem biztos, hogy ugyanaz a dolog, de ilyen is van a nem túl korrekt henteseknél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 12:35:43

@nigara:
Az más.
Itt azt mondta valaki hogy minden húst fertőtlenítenek.
Hogy?

Kroenen 2014.05.18. 12:48:44

úgy gondolom a németországi élelmiszerárakkal aktuálisan nem lehet versenyezni. most nem tudok bevásárlólistát sorolni, de pl. csak annyit, hogy a barilla 500gr-os (akármilyen, még a durum is) 60 centbe (kb 180ft) került a legutóbb a martkauf-ban (vettem is 10 dobozzal). másrészt egy 3 fős családnak max heti 100 euróból meg van a kajája (beleértve a céges kantinos ebédet, ami napi 3-4 euro között szokott mozogni). mindent persze a jövedelmhez kell viszonyítani, de azért azt elmondható hogy ezt a havi 400 eurót ha negyedelem (mert kb. annyiszor többet keres itt az ember), akkor kapok 30.000 forintot, otthon nyilván ennyiből talán egy heti kaja se jön ki, na hát itt a különbség. mégis a legfelháborítóbb az h itt már minden olcsóbb mint otthon, kaja, ruha, üzemanyag, de lassan az étteremben is olcsóbban kijövünk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 12:48:45

@Rebarbaraa:
Nem akartalak bántani. Csak hagyjuk ezt a Nyugaton olcsóbb még a hús is szöveget mert hazugság, nem igaz. De persze lehet Ausztria ilyen csak, itt fel vannak tekerve az árak, Angliában meg visszafelé tekerték. :)

@DieNanny [SZ,CH]:
Ez is sarkítás. Szinte minden centrumtermék drágább Nyugaton, az élelmiszerek terén. Pont tegnap nézegettem tüzetesebben. Tojás otthon 1 eur környékén is van, de inkább 90 cent, itt mióta kapsz annyiért? A Sparban 2 körül kezdődnek, de a legolcsóbb hoferes is 1,6. A húsokról felesleges beszélni mert ott talán a legnagyobb a különbség. Tecsó csirkmellfilé 1400 ft, Ausztriában valahogy nem ennyi. Inkább több mint a duplája, mivel 10 eur körül kezdődnek.Nyugodtan lehet nézegetni a többi húsfélét is, hasonló szorzók lesznek. A csirkemellet azért szeretem mert népszerű fogyasztási cikk és elég jó összehasonlítási alap. A kenyerekről se beszéljünk, én egy félbarna kenyeret eszem, egyáltalán nem csúcskategória, és 2,5 euró. 750 grammos. Kíváncsi lennék az otthoni arcokra mikor eléjük tolnál egy ilyen, cirke 750 forintos kenyeret. A legolcsóbb variáció nagyjából 1 euró, de ez is 750 grammos, lehet már kicsit több, mert régen ettem színfehér kenyeret. Érted, 1 euró. Megnézed pl a tecsó oldalát, finom kenyér 750 g, egységár: 172 Ft/kg. Ha tudunk számolni, rájövünk hogy ez is faszásan a duplája. Aztán meg lehetne még nézni sorba a többi centrumterméket. Felvágottak, sajtok nagyon nem olcsóbbak. Lehet hogy a macskaszalámi (párizsi) jobb itt, mert több hús van benne, de attól még az is jóval olcsóbb. És a virslivel se példálózzunk. Igen, valóban sokkal jobb minőségű egy átlagos osztrák/német virsli, viszont azért jóval drágább is. Meg szerintem nem centrumtermék a virsli. Nézhetünk bármit, a lényeg hogy a centrumtermékek (persze ezen is lehetne vitatkozni, lehet a tej valakinek pont nem az, de az átlagról beszélünk) drágábbak. A legolcsóbb tej 1 eur körül mozog, otthon 300 forintos tej van pl a teszkóban?Vagy a kisboltok áraival hasonlítjátok össze?

zöldségek gyümölcsök is olcsóbbak,az egzotikusak kevésbé a többi viszont lényegesen. Nézegesd hogy mennyibe kerül egy kg krumpli, hagyma otthon meg mennyibe Nyugaton. De minek is magyarázok, a lényeg úgyis az hogy Nyugat olcsóbb, Mo. meg egy szar.

Te pedig Svájcban élsz, ahol még magasabb az árszínvonal mint mondjuk itt, Ausztriában. De biztos olcsóbb vásárolni. Nyilván azért járnak át csordákba németbe, mert olyan olcsó az élelmiszer Svájcban. A nem centrumtermékeket pedig hagyjuk, nem mérvadóak. Senki nem csokin él meg kekszeken meg a többi hasonlón amivel szoktak véresszájúan példálózni. A piákat is hagyjuk, tényleg olcsóbban meg lehet venni egy üveg viszkit vagy egy üveg jégert mint otthon, de ezek peremtermékek, nem mérvadóak. Kivéve egy alkoholistának. Akadhat jó pár peremtermék ami olcsóbb Nyugaton, de a fő élelmiszerek drágábbak. Persze, ezt lehet tagadni, mint ahogy azt is lehet hirdetni hogy Angliában 5 fontokért lehet téli szalámit venni. Mondom, az 5 fontos téliszalámi után én már semmin se lepődök meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 13:06:01

@diggerdriver: Nem tudom mennyire igaz, de amit lefoliaznak, abba belenyomnak valami gazt, ami fertotlenit es tartosit.

@házelőtthinta: Nem tudom hol nezed a tojast, igy hirtelen, hogy korrekt legyen az osszehasonlitas, tessek , magyar tescos ar :
bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/Product/BrowseProducts?taxonomyId=Cat00000143

Ha feletek 429 vagy 489 forint azt euro, akkor nem szoltam:D

meg itteni tescos ar:
www.tesco.com/groceries/product/browse/default.aspx?N=4294697805&Ne=4294793660
1 fonttol folfele vannak, en altalaban £1.5-ert veszek 10 darabost, neha 1 fontert.

Viszont azt is vedd figyelembe, hogy itt kb haromszorosak a keresetek, megsem haromszoros az ar.....

Itt a legolcsobb friss, 2 literes tej 1 font. Sainsburysben, Tescoban, Asdaban, Icelandben. 4%-os.
Otthon mennyi is ket liter friss tej?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 13:08:23

@diggerdriver:
Aki ilyen 35-40 fontokat ír több emberre / hét az vagy füllent vagy nagyon egyhangúan táplálkozik. De majd hozok én is számlát, egyáltalán nem dőzsölünk, bár múltkor leszóltál hogy a pulykamell az luxus(otthon). Hát kuncogtam egy jót rajta. A bélszín tényleg az, de az nem csak otthon luxus hanem itt is. Majd nézzük meg mikor tud rendszeresen bélszínt vacsorázni a nyugat európai munkásember.

De amúgy tildy is írta hogy otthon 6 ezrekért vásároltak,UK-ban meg 40 font.Akkor hogy is van ez? Mert már oda jutottunk hogy Nyugaton olcsóbb bevásárolni, ezt mondjátok(DieNanny mondja). Nekem 6 ezer forint nem 35-40 fontnak tűnik.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 13:08:23

Büdösnek érzi a sertéshúst? Itt a magyarázat
Különösen sok androsztenon található a sertés hímjeiben, de a fejlett országok többségében kémiai kasztrálásnak vetik alá ezeket az állatokat, így a szag nem zavarja a fogyasztókat. Az Európai Unióban azonban most azt tervezik, hogy betiltják a kémiai kasztrálást, így elképzelhető, hogy sokak számára kellemetlen szagú lesz a jövőben a disznóhúsból készült étel - írta a Scientific American című ismeretterjesztő lap.
www.stop.hu/tudomany/budosnek-erzi-a-serteshust-itt-a-magyarazat/1036724/

kanszag:
Az ivarérett kanok közelében, ill. a levágott állatok húsán, zsírján érezhető kellemetlen szag. A kanszagot a herében termelődő szteroid hormon (5a-andoszteron) (ivari hormonok) okozza, amely különösen nagy mennyiségben a zsírszövetben (kötőszövet) halmozódik fel. A kanszag a malackorban végzett ivartalanítás esetében ki sem alakul, az ivarérett korban történt műtét után pedig mintegy 6 hét elteltével szűnik meg.
www.agraroldal.hu/kanszag-kifejezes.html

a húgyszag egyszerűen a bomló, rothadó fehérje miatt van (ld. korábbi hozzászólásom), jelzi a hús "frissességét".

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 13:08:23

"legfelháborítóbb az h itt már minden olcsóbb mint otthon, kaja, ruha, üzemanyag, de lassan az étteremben is olcsóbban kijövünk."

A ruha miért mérvadó? Ruhát vacsorázol? Azt ebédelsz? A benzin hasonló áras, a kaja viszont olcsóbb. Az éttermekről meg ne is beszéljünk. Simán van 3 szoros szorzó. És szerinted olcsóbb? Te sose jártál még egy nyugati étteremben se ezek szerint. A legócskább legolcsóbb helyen is 7-8 eur egy kaja. Egy adag. Otthon ennyiért komplett menüket eszel.De biztos Nyugaton mások a piac szabályai és magyarországi árakkal is ki tudják termelni a 3-4 szeres béreket a kajáldákban. Ez az emlegetett 7-8 eur pedig nem klasszikus étterem csak egy kis koszos pub ahol lehet enni is. Ha klasszikus étterembe mész legalább 10 eurral számolj per / főtt kaja.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 13:08:23

"másrészt egy 3 fős családnak max heti 100 euróból meg van a kajája"

"akkor kapok 30.000 forintot, otthon nyilván ennyiből talán egy heti kaja se jön ki,"

érzitek az anomáliát ? Nyugaton 100 euróból habzsi dőzsi van, otthon meg alig lehet kijönni belőle.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 13:09:28

@házelőtthinta: Btw ket hete voltam otthon. 1 kilo eper, meg egy kilo alma is 900 forint volt. Videken , direkt gyumolcsosnel neztem, mert ott meg altalaban olcsobb.
De tescos arak is 7-800 ft/kg, kiveve kb egy tipusu almat...
http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/Search/List?searchQuery=alma&Keresés=Keresés&Hierarchy=Department%3A11861%3AGyümölcsök

Itt a Lidlben fel kilo epret vettem 1 fontert 1 hete.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 13:12:37

@házelőtthinta: Vagy te olvasol figyelmetlenul kedves hinta. Mar nem eloszor tortenik.
MEG egyszer: A NAGYBEVASARLAS 30-40 font ket emberre, nalunk. Emellet meg vannak kisebbek is egy heten osszesen kb 20-30 font ertekben. Tudj mar ertoen olvasni, mert iszonyatmod idegesito, hogy ennyire FELREMAGYARAZOL dolgokat, csupan amiatt, mert nem olvasol rendesen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 13:14:32

@házelőtthinta: Kedves hinta, otthon a ceg allta az ebedunket. Mindkettonket.

Itt nem.

Erzed a kulonbseget, vagy magyarazzam?????

Es otthon SEM 6 ezerert vasaroltunk egy heten, hanem a NAGYBEVASARLAS volt heti 6 ezer forint. Tanulj mar meg olvasni, konyorgom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 13:21:11

@tildy[UK]:
Na ezt el tudom képzelni.
A fólia alatt ha levegő van ami olyan mint a környezet levegője akkor lehet hamarabb megromlana ezért sterilizálják a levegőt vagy vákuumfóliáznak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 13:26:48

@házelőtthinta:
Majd nézd meg mikor tud rendszeresen pulykamellet enni a magyarországi munkásember.
Én például nem tudtam.

Itt az a probléma hogy Tildynél félreértitek a helyzetet.
Mint mondtam mint mondtam körülbelül egyforma az összeg Madárnál, Muscarinál, Tildynél és nálunk, vagyis átlag 20font körül van egy főre.
Csak Tildynél más tartozik bele a heti bevásárlásba mint nálunk.
Az nem jelenti azt hogy kevesebbet költ csak más leosztásban.
Aki nem érti az meg rugózik rajta.

Donald R. DeCicco 2014.05.18. 13:28:37

kicsit off: tudja valaki, hogy Bp-n árulnak-e valahol ausztrál édességeket? tavaly jártam odaát, és azóta is hiányzik a TimTam...

M. Péter 2014.05.18. 13:40:20

@tildy[UK]: Magasabb nitrogén- vagy széndioxid-, és alacsonyabb oxigéntartalom. Nem fertőtlenít, csak lassítja a baktériumok és egyebek szaporodását.

Rebarbaraa 2014.05.18. 13:45:06

@házelőtthinta: Tessek itt a fullentesemrol a kep. Csak miattad elmentem az uzletbe, nincs messze, gyalog is csak 7-8 perc.
Nem szeretem ha meghazudtolnak.
kepkezelo.com/images/3x31kjc2irdze20wqpxr.jpg

@diggerdriver: En megtettem, nezd meg:))

Rebarbaraa 2014.05.18. 13:58:31

@házelőtthinta: A 2 literes (4 pint), 4%-os tej itt 1£, mindenhol. Otthon mennyi is az 1l-es 3%os?? A tojas 1£ nal kezdodik, rendszeresen vasarolok Wood Green shopping center kornyeken talalhato utcai zoldsegeseknek, vannak ilyen nagy talak, 2-3 (nagysagtol fuggoen) furt banan van benne atlagosan 10-12db banan es csak 1£, es nem rohadt, ugyanez paradicsomban, es minden mas zoldsegben, gyumolcsben, talba belehalmozzak es azt adjak 1£-ert, sargadinnye, eleg szep nagy ugyancsak 1£. Nem romlott:) Tegnapelott vettem szolot, akkora szemu volt mint egy nagyobbacska dio, 2 furt volt 1£, de akkora volt a ket furt, hogy parommal 3 napig ettuk. Pedig en naponta tobbszor is eszem gyumolcsot.

Rebarbaraa 2014.05.18. 14:02:10

@diggerdriver: szerintem nagyon korrekt ar. Es ugyanilyen korrekt aron vannak a tobbi husok is, egesz csirket vettem a heten, kicsit tobb mint 2 kilos volt, 3.40£-ert, mince meet marhabol 4.99/kg, baranybol is ugyanennyi. Otthon en a baranyt marhat nem tudtam megfizetni, meg az olcsobb arkategoriajut sem.

♔bаtyu♔ 2014.05.18. 14:09:18

A bundáskenyeret és is úgy eszem, hogy cukorral jól megszórom.

DieNanny CH 2014.05.18. 14:30:14

@házelőtthinta:

Itt van az itteni Spar reklámújságja. Csak szólok, itt a Spar szintén kicsit drágának számít. Nézegessed!
www.spar.ch/angebote/spar-flugblatt/
(Én sem itt vásárolok, csak kenyeret, a félkilós félbarna 1,55 Fr (130 Ft).

Németo-ban annak éri meg vásárolni, aki közel lakik a határhoz.

DieNanny CH 2014.05.18. 14:36:17

@Rebarbaraa:

(A feltartott hüvelykujjnak mi a jele? Mert most azt mutatom!)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 14:38:51

@DieNanny [SZ,CH]: tenyleg dragabb, ugynaz a parmai sonka, ami nalatok 7 egesz vlamennyi chf, az itt 1.5 font a lidlben. Onnet tudom, mert rendszeresen szoktam olyat venni.

DieNanny CH 2014.05.18. 14:38:53

@házelőtthinta:

Hol tart az álláskeresésed? Meg úgy általában, mivel telnek a napjaid?

Rebarbaraa 2014.05.18. 15:00:07

@házelőtthinta: Nem jol veted ossze az ertekeket. En ezt ugy szoktam, hogy pl 10l benzinert itt mennyit kell dolgozni es otthon mennyit, minimalberrel szamolva. Itt dolgozom 2 orat, otthon 8-at, vagy kicsit tobbet. 1,5 evvel ezelott, egy hetvegi bevasarlas, 4 emberre, ebbol 1 kamasz fiu, ket kamasz lany es en. Nem takarta be a 10 ezer forint. Es meg hetkozben is vasarolni kellett, napi 2l tej volt nalunk a minimum. Es akkor a kenyer, peksuti, gyumolcs, zoldseg, hus, tisztalkodoszer...hat mit ne mondjak...es nem vettem draga dolgokat. Tegnap vasaroltam egy gyors fozeshez, milanoit csinaltam. Teszta 1£, mince meet marhabol 5£/kg, a felet foztem meg, suritett paradicsom konzerv (nagy, 400g-os, suru mintha massza lenne) 80p, gomba 1£, nagy dobozost vettem, meg maradt is sok, abbol lesz rantott gomba ma, bacon 2£ 40dkg. ez 10£, de a hus felet foztem meg, a gomba ket napig eleg, a csomag teszta 2 etkezesre volt eleg. Szoval...5£ bol prima ebedunk es vacsink volt.
@DieNanny [SZ,CH]: Nem tudom, de mostanaban a velemenyemet ami lesajnalo, az alabbi linkkel szoktam kozolni, emberre, ostobasagra, es barmire amin nevetek :) Katt:)
37.media.tumblr.com/65710e901ed33fe716ff3ec9b6daa259/tumblr_n47qutBN471qc80l6o3_r1_400.gif

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.18. 16:30:36

@Papagály:
Elmondom hogy mi a gasztronómia nekem.
Latinovics húsleves evése a Szindbádban.
A disznótor a Sörgyári Capriccióban.
AZ a gasztronómia.
A többi léha esti fing...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 18:03:30

@tildy[UK]:
Mondom, szerintem mi egy másik Nyugaton élünk. Én nem nagyon találok olyan dolgokat ami olcsóbb itt mint otthon. Perifériás dolgokat maximum, de azok meg nem igazán számítanak. Most linkeltél valami epret, de ez semmit se jelent. Mindent nézzél és csak leesik hogy Nyugaton magasabb az árszínvonal. Hivatalosan is, linkeljek tanulmányokat erről? Vagy biztos csak elcsalták azt is?? Nagyon jó indulattal nevezzük hasonlónak az árszínvonalat élelmiszerek terén, de ez is egy jókora sarkítás nézz már rá a húsárakra. Ha neked ez smafu akkor pedig sajnálom. Linkelgetik itt a 6 fontos marhahúsokat, de én valahogy csak kommersz sertés darálthúst látok hasonló árban mikor bemegyek a boltokba.

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem keresek állást, lébecolok munkanélkülin. Van megtakarított pénzem is, szóval ráérek. Először legyek teljesen egészséges,aztán meglátjuk. Ezt közöltem a munkaügyiben is. Megértették. De az se érdekel ha nem értik meg. Fontosabb az egészségem mint a koszos euróérmék. A napjaim azzal telnek hogy próbálom vezetni a háztartást, beosztani a pénzt, számolgatni hogy jövünk ki, és főzök mint állat. És rohadtul nem akarom elhinni hogy egyesek itt még ennyit se költenek mert nekem tényleg nincsenek nagy igényeim. És tartom hogy a pulyka/csirkemell egyáltalán nem luxus. Otthon se.

A linkelt oldalt meg a 3 frankos banán meg a 4 frankos krumpli után bezártam ha nem gond. Valóban nagyon olcsó. De biztos csak a csúnya sparban ennyi. Máshol meg ugyanannyi mint otthon. Ja nem, olcsóbb.

@Rebarbaraa:
De jól vetem össze. Én is értem(meg tudom) hogy Nyugaton nagyobb a vásárlóerő, de nem 3-4 szerese hanem mondjuk kétszerese a hazainak. És nem azt kell nézni hogy 1 l benzinért mennyit dolgozol hanem hogy 1 kg kenyérért mennyit, 1 liter tejért mennyit, 1 kg húsért mennyit, 1 kg krumpliért mennyit.Számold ki, nagyjából kijön a kétszeres szorzó! Igen, ez annyit jelent hogy jobb a megélhetés Nyugaton, de itt már elkezdték írni egyesek hogy Nyugaton minden olcsóbb. Még az étteremezés is. Őszintén, ki volt innen már egy nyugati kocsmában? Iszol egy viszkit és két sört és már 10 eurónál tartasz. Valóban olcsóbb. Ez pedig egy kelet ausztriai kisváros csak. Nem is metropolisz. Nem is túl igazságos pont a fővárossal összehasonlítani. Egy vidéki várossal vesd össze és még durvább lesz a különbség. Jó hogy nem rákezdetek hogy még az albérlet is olcsóbb, az lenne már mindennek a teteje :D

Hiába vetítitek nekem itt a 50 pennys tejeket, mást látok amikor bemegyek a boltokba.Drágábbak az élelmiszerek. Főleg az alap dolgok, pl a hús. A húsról miért nem beszél itt senki? KI ne találjátok már hogy az is olcsóbb..komolyan falnak megyek már...1400 forint egy kiló csirkemell a tecsóban. Ez kevesebb mint 5 euró. Itt alapból 10.

persze lehet linkelgetni a 6 fontos marhahúsokat de én teljesen mást látok mikor bemegyek a boltokba. 5 euróért kommersz fos, darált sertéshúst tudok venni maximum pl.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 18:03:57

@DieNanny [SZ,CH]:
Ja meg ha minden ugyanannyiba kerül mint otthon, akkor hogyhogy nem dőzsölsz a 3 ezer frankból amit szórnak neked a gyerekvigyázatra? Vagy dőzsölsz?Mert ha tényleg minden olcsóbb Nyugaton akkor 500 frankból meg tudnál élni. Otthon ennyiből meg lehet még a fővárosban is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.18. 21:17:25

@Papagály: @Rebarbaraa: Papageil köszi az infot! :-)
Nekem konkrétan a csirkehussal van bajom, de azzal sem mindig. Natur csirkehus megsütve (vagyis elöször megpiritva utäna picit pärolva, hogy a belseje is jo legyen) nem tudom, hogy miért, de egyes daraboknak szaga van. :-) A pulykahus anyäm szerint eleve büdös, annäl is érzem néha. Ha marinältat veszek, akkor ugye ez nem jätszik (vö chilli, aka a füszerek elveszik az illatät :-) )
@házelőtthinta: Nekem, aki a viläg f@szän lakik, egyszerübb a 8km-re lévö Németorszägba ätugrani (nagy)beväsärolni. Igaz, a 3km-re lévö Coop-ba is szoktam vadäszni järni.
Tudom, hogy gäz, de én nem tudom, hogy mi mennyibe kerül. Kivéve a tejet (1l / CHF 1) és a tojäst (1db / 50Rappen, de ez az otthoni XXL-es méret lenne...szegény tyuk amelyikböl ilyen jön ki...) Én azt szoktam megvenne, ami megtetszik. A legutobbi szämla éppen benne volt a pénztärcämban, nem szoktam amugy elkérni, mert minek, ugyis kifizettem mär. 1kg vegyes darälthus, sajät märkäs CHF 7.15; grillkolbäsz: 236g CHF 5.90; szintén grilles okossäg szalonnäval körbetekerve: 322g CHF 10. Ezek mind a teljes ärak. Summa summarum CHF 43.65-öt fizettem. A kaja, az alma a citrom és az illatosito kivételével féläron volt. Hus bevonult a mélyhütöbe, és ez kb 10napra elég nekem. Saläta amit mellé szoktam enni, attol függ, hogy milyen mennyiségü és märkäju max CHF 5, ez ältaläban 2napra elég.
Én heti +/- 100-at szämolok kajära, beväsärläsra, erre-arra. De megmondom öszintén pontosan nem érdekel, hogy mennyi...

Rebarbaraa 2014.05.18. 21:25:02

@házelőtthinta: Feladom, meg sem nezted a kepet amit kuldtem. Ott van a bizonyitek, hogy igazat mondtam. De azt latom, hogy te folyamatosan mellebeszelsz. Te hol mesz be a boltba ha szabad tudnom, mert en Londonban. Ha te urorol beszelsz akkor valahol eropaban, talan Nemetorszagban talan. En ismerem az otthoni arakat mert a gyerekem meg otthon van es az o elletasat en fedezem teljesen. 1kg kenyer otthon, a normalisabbja 200ft-on felul van, a minimalber 500/ora akkor fel orat dolgozik kb otthon valaki egy kg kenyerert, en itt (es most nem a vallalkozoi oraberemet irom mert akkor azt mondhatnam, hogy 0,001mp-t (se) mondjuk minimalberrel szamolva, kevesebb mint 10 percet. 2l tejert ugyanennyit. En azt hiszem, hogy most lezarom a vitat veled mert ennyire ertetlen emberrel felesleges beszelgetni mert ertelmes beszelgetest nem lehet folytatni, en meg unom a hulyeseget, ez volt az egyik oka, hogy otthagytam (na most majdnem azt irtam, hogy a tetves, idegesito, orokke buvalba..tt hazamat, jeee leirtam, uristen!) nem kivanok egy masik embertarsammal virtualisan idegtepest szimulalni aki meg a bizonyitekoknak (ismetlem: kepet feltoltottem neked!!!) sem hisz.
Have nice day, take care, good luck have fun....meg amit akarsz.

Papagály (törölt) 2014.05.18. 21:58:02

@házelőtthinta:
"1400 forint egy kiló csirkemell a tecsóban. Ez kevesebb mint 5 euró. Itt alapból 10. "

menthetetlennek tűnsz, de ma véletlenül beleakadtam az újságban, mennyibe kerül a csirkecomb: kilója 1,86 euró (ausztria, lidl). ez persze akciós ár (nem mintha nem lehetne valahol mindig akciósan vásárolni), gondolom a normál ár lehet akár 2,50 EUR/kg is.
www.lidl.at/de/angebote.htm?action=showDetail&id=13620

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 22:38:27

@Rebarbaraa:
Kelet-Ausztriában megyek be a boltba. És nem 5-6 eurós marhahúsokat látok / kg. Ennyi az egész. Onnan indult az egész kálvária hogy elkezdtétek mondani hogy Nyugaton olcsóbb szinte minden élelmiszer. Én finoman közöltem hogy ez nem igaz.
Aztán odáig fajult a dolog hogy kiderült hogy még Svájcban is olcsóbban lehet bevásárolni mint nálunk Magyarországon.

@Papagály:
És ki beszélt itt csirkecombról? :D a csirkecombnak semmi köze nincs a csirkemellhez.1400-1500 HUF otthon egy hiperben a csirkemellfilé, lehet tagadni, de itt bőven a duplája. Ez más húsokra is igaz, de nem volt kedvem nektek tizet kikeresgetni, de meg lehet nézni hogy igaz. Nyugodtan ki lehet keresgélni. Lehet hülyíteni a sok otthon maradt "szerencsétlent", de az igazság akkor is ugyanaz marad. Drágábbak Ny-Európában az élelmiszerek. A többiről nem is beszélve. De hát én hiába járatom itt a számat, leírták hogy étterembe járni is olcsóbb Nyugaton már.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 23:01:02

@házelőtthinta: Nem kell linkelgetned, de azert remelem azzal tisztaban vagy, mi a vasarloero. Meg azzal is, hogy mennyit kell fdolgoznod otthon ugyanazert a termekert.
Es annyival nem dragabb, mint amennyivel a keresetekbol alapbol adodnia kene. Sok dolog meg olcsobb is.
Es nem epret linkeltem - meg sem nezted kisangyal - hanem tojast meg almat.

Es nem tudom , hova mesz be, de en is 6 fontert veszem a csirkemell kilojat, otthon oke, 1500 forint, de otthon az oraberem volt kb annyi, itt meg annak a tobbszorose..... Nem kettoszerese, hanem joval tobb.

Tehat otthon 1 kilo csirkemell jott ki egy orai munkambol, itt nem mondom meg mennyi, de joval joval tobb.

Btw teszek a tanulmanyokra, nem erdekel, en azt nezem, mennyi fizetek a boltban. Az pedig nem teged igazol. Hidd el, otthon is van 10 ezer forint per kilos marhahus, meg itt is. Aztan lehet az itteni nek jobb a szinvonala, nem lennek meglepve.

Ami draga, az az, ha szolgaltatas eri a termeket. Na akkor sok esetben fizetsz, mint a koles.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 23:06:52

@házelőtthinta:groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml?cmpid=ahc-_-ghs-sna1-_-asdacom-dsk-_-hp#/product/910000981947

ha ugyanezt ott benn az uzletben a hentestol veszem toluk, akkor mint ahogyan a multkor is linkeltem £5.99 per kiloert veszem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.18. 23:07:49

@házelőtthinta: Amugy amire emlekszem, utoljara, amikor vettem 1500-1700 forint volt otthona csirkemell kiloja.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.18. 23:39:53

@tildy[UK]:
Beszéltem ma már vásárlóerőről. Kijelentettem hogy Nyugaton nagyjából a hazai kétszerese. Ha elolvasol mindenkit akkor láthatod hogy azt állította itt pár illető hogy Nyugaton MINDEN OLCSÓBB. A végén már odáig fajult a dolog hogy kijelentették hogy étterembe járni is olcsóbb már szinte Nyugaton. Ez abszurd. De azért a svájci bevásárlás összehasonlítása a magyarral se volt kutya. Kijelenteni hogy olcsóbban vásárol Svájcban.Abszurd.

Én ezt akartam csak megcáfolni a példákkal, senki nem írta (én nem) hogy Nyugaton se lenne jobb a megélhetés, mert jobb, bár nem nagyságrendekkel, mint amit itt szoktak gyakran hirdetni. Te most itt azt fejtegeted hogy jobb Nyugaton a megélhetés, ok, ezt sose tagadtam, többek között ezért bohóckodom én is nyugaton. Otthon valószínűleg nehezebb feladat lenne megélni a 65-70 rongyos mekis fizetésből.

DieNanny CH 2014.05.19. 18:55:55

@házelőtthinta:

" És nem azt kell nézni hogy 1 l benzinért mennyit dolgozol hanem hogy 1 kg kenyérért mennyit,"

Igazad van. Óvónőként kb 800 Ft lenne az órabérem Mo-on. Egy átlagos kenyér 200 Ft. Egy órai Mo-i bérből 4 db kenyeret tudnék venni.
Itt 21 sFr az órabérem. A kenyér, amit veszek, kilója 3,1 sFr. --> 6.5 kg kenyeret tudok belőle venni!!!

És nem dőzsölök, mert a hitelemet amilyen gyorsan csak tudom, össze akarom kaparni. Bármi áron. De szűkölködnöm ennek ellenére nem kell.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.20. 21:40:03

@házelőtthinta: Inkabb 3 az a ketto.

Van jo par dolog, ami itt olcsobb, otthon 600-700 a lurpak dobozos "vaj" , itt van, mikor 1.2 fontert is megkapom, de £1.5-ert mar majdnem mindenhol.
Es ez csak egy aru a sok kozul.

poggY 2014.05.22. 17:58:11

Finnorszagban en is keszitettem rakott krumplit(ok ismerik is) csak a kolbaszt nehez megtalalni.
Bezzeg a magyar piros paprika beszerzese a semmi kozepen is ujjgyakorlat(azt is ismerik es hasznaljak)

Tücsök4 2015.03.19. 12:55:47

@cougarcat: Így így, a nokedli szaggatás! :)

www.expli.de/uploads/images/121683751982_23603.jpg

A "spatzle" vagyis Spätzle meg német szó! Nokedlit jelent :D Itt nemzeti étel. ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása