oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 10. 06:47,  Az élet egy gasztrokaland 627 komment

2014. május 10. 06:47 Határátkelő

Az élet egy gasztrokaland

A mai poszt tulajdonképpen nem is egy egyszerű szöveg az ételekről (részeként az immár jó pár hete futó gasztrosorozatnak, melyhez továbbra is várom tőletek az írásokat, fényképeket emailben), hanem egy (sok képes) vallomás Diggertől, melynek minden sorából süt az evés iránti szenvedély.

3 (1).jpg

„Együnk.

Enni jó. Mindig. Mindenhol. Az étkezés az egyik központi kérdés az ember életében. Bárhová vessen az élet, ezt az egyet nem vihetjük magunkkal maradéktalanul. Valami mindig hiányozni fog, valami soha nem lesz olyan, mint otthon. Van, aki ezt személyes tragédiaként éli meg, van, aki átlép rajta és simán integrálódik új hazája ételei közé. Normális ember elfogadja azt, hogy az új életében az ételek is újak.

Magyarországon rengeteget sütöttem-főztem, itt eddig egyszer csináltam egy töltött paprikát, meg talán kétszer szalonnás paprikás tojásrántottát. Nagyon jól elvagyunk az itt kapható ételekkel, sőt a hazai ízeket is megtaláltuk.

Mikor kijöttünk, spórolni kellett, sok pénzt nem költhettünk, mert nem tudtuk, mikor találok munkát. Egy heti bevásárlás megvolt 40 fontból.

Legelsőként egy dolog tűnt fel. Az angolok nem ismerik a sót. Minden sótlan. Jóízű, fűszeres, de sótlan.

Mi úgy kezdtük, hogy a legolcsóbb készételeket, a legolcsóbb konzerveket és egyébként is mindenből a lehető legolcsóbbat vettük. A készételekről aztán később leszoktunk, de maradt néhány, amit ma is megeszek néha. Egy 50 pennys paradicsomos húsgombóc egy zacskó 50 pennys főtt rizzsel ma is kedvenc vacsoráim közé tartozik.

1 (3).jpg

A skót tojásfasírt is, ami két fasírtgombóc egész tojással a közepén.

Ami pedig a dőzsölés netovábbja, az a Chunky Chicken, ami már horribilis 80 pennys árban kapható akciósan és csirkemell darabok valami egészen kiváló fehér szószban. Azért annyi minden bevásárlásnál jutott, hogy vegyünk a grillpultnál egy egész grillcsirkét vagy sült csülköt.

2 (1).jpg

Aztán kezdett jobban menni a sorunk és néha már jutott vendéglőre is. A nyitóképen látható például a tradicionális angol ételpáros az Angol Reggeli és a Fish & Chips.

A vendéglők árszínvonala és a kapott étel sokszor nincs arányban egymással. A legrosszabb Fish & Chipset egy kosher vendéglőben ettük 15 fontért és az egyik legjobb az ASDA büféjében van 5 fontért.

Volt itt Golders Greenben egy Charlie's nevű olasz vendéglő. Elképesztően családias hangulatú, végtelenül udvarias kiszolgálású, jó konyhájú vendéglő közepes árakkal.

4 (2).jpg

Sokat jártunk oda, de sajnos megszűnt. Kerestünk egy másik olasz vendéglőt. Egy felkapott, jó hírű helyet találtunk, és ott ettük életünk legrosszabb pizzáját. Szoktunk enni angol pubokban is, ott korrekt áron korrekt minőséget lehet kapni.

5 (2).jpg

A gyorséttermek is a kedvenceink közé tartoznak, főleg a KFC. Tizenhat fontért már egy nagy papírvödör rántott csirkét kapni, ami két napra elég.

Hétvégenként megyünk heti bevásárlásra Edmontonba. Első utunk a Munchies vendéglőbe vezet. Már több mint törzsvendégek vagyunk ott, már-már családtagok. Török vendéglő török ételek nélkül. A főszakács ciprusi török. Megkülönböztetett figyelemmel szolgálnak ki.

Egyik szombaton a feleségem nem jól érezte magát és nem ette meg az összes ételt csak a felét. A főszakács kijött megkérdezte, hogy mi a baj, ha nem jó az étel, akkor hoz másikat. Következő héten első kérdés: hogy van? meggyógyult-e már?

A legdrágább étel 6 font. Lehet összeállítani is fogást különböző hozzávalókból. Ez itt dupla adag máj (erősen médium) egy adag, (2 db) bacon, egy adag gomba, egy adag krumplipüré.

6 (3).jpg

Ez pedig a Penne Chicken, ami 5 font és csirkemell kockák gombával, valamint igen kiváló gombás szósszal. Olyan nagy adag, hogy alig bírom megenni, pedig kilókban mérik, amire hitelesítve vagyok.

16.jpg

Utána a piacon bevásárolunk gyümölcsökből, esetleg zöldségekből. Aztán irány a LIDL. Én minden munkanapra megveszem, amit munkába viszek, általában szalámit, sonkát, halat, sajtot. Tény, hogy húsmentes napra nem emlékszem rövid életem folyamán.

Megvesszük a hétre való csokoládé, keksz, jégkrém, puding, margarin adagot, a vegyiárut, a friss pékárut, a lekvárokat. Kedvencem a fekete ribizli és a narancslekvár. Előbbi tele gyümölccsel utóbbi tele narancshéjjal.

Aszalt gyümölcsökből is betermelek, meg az egyik favoritomból, a makadámdióból. A Lidl-nek kiváló és olcsó saját péksége van, ott is megvannak a kedvencek.

Amikor legutóbb ott voltunk, valamilyen vadhús napok lehettek, mert jávorszarvas húst, meg kenguru húst is lehetett kapni. Én vettem négy konyhakész fürjet levesnek 5 fontért. Vagy ugyanitt, vagy a hentesnél szoktuk megvenni a húsadagot pörköltnek vagy sült húsnak.

7 (1).jpg

Itt van egy hétvégi bevásárlós számla két képben, hogy olvasható legyen.

17.jpg

18.jpg

Ha leveszem belőle a kenyérpirítót meg a pólókat, ami nem heti élelmiszer, akkor 51 font a vége. Ehhez még hozzájön a piacon gyümölcs 5-10 fontért, meg hús a hentestől max. 10-20 fontért.

A Munchies borravalóval 15 font, a charity csetreszei max. 5font. Mindent összevetve LIDL – Munchiez – piac – hentes - charity 100 font. Az autó csomagtartója tele.

Gyakorlatilag nincs olyan alkatrésze az állatoknak, ami jelen van a magyar konyhában és itt ne lehetne kapni. A disznókörömtől a pacalig, a báránynyelvtől az ököruszályig minden van. Ahol lakunk a sarkon, van egy éjjel-nappal nyitva tartó török bolt, valami hihetetlen árukínálattal.

Lehet kapni magyar tejfölt, Piros Aranyat, Gulyáskrémet, Boci csokit, Soproni Ászokot, Gyulai kolbászt (nem egyszerre mindent) és rengeteg lengyel füstölt árut. Zsírjára lesütött húst kolbászkarikákkal, olyan kolbászt, mint a Debreceni, füstölt, főtt, csíkokra vágott malacfület, Kabanossi kolbászt, sőt véres és májas hurkát is.

8 (1).jpg

Utoljára felfedeztem, hogy árulnak sózott fehér szalonnát apróra vágott hagymába vagy snidlingbe forgatva. Még főtt tokaszalonna is van, igaz nem paprikába, hanem zöldfűszerekbe forgatva. Hordós kovászos uborka sem hiányzik. A fűszerek és különböző szószok mártások terén valami elképesztő a választék mindenhol.

9_2.jpg

Savanyúságokból is minden igény ki van elégítve. Kedvencem a szeletelt jalapeno paprika, ami csak egyszer csíp. Ha nagyon erősre vágyok, akkor Ass Blastert teszek az ételbe.

10 (1).jpg

Két éve kaptam egy üveggel, de még van belőle. Sajnos, édességekből is többet kínálnak, mint aminek ellen tudnék állni.

11_1.jpg

A Tescós tiramisu nagy kedvencünk, de ha megkívánjuk, akkor veszünk kürtős kalácsot, Dobostortát, képviselő fánkot.

12.jpg

Kipróbáltunk több kávézót, mindenhol vannak nagyon finom kávék és más különlegességek, de a Caffe Nero Hot Chocolate Milanója mindent visz. Függőséget okoz.

13.jpg

Azt bizton állíthatom, hogy bármelyik magyar ételhez itt toronymagasan jobb minőségű alapanyagot lehet kapni, mint Magyarországon. Ráadásul az év minden napján elérhető áron.

15.jpg

Ha januárban frissen szedett zsenge kelkáposztából akarsz főzeléket csinálni, akkor minden adott hozzá. Ha februárban málnát vagy cseresznyét kívánsz, akkor megveszed.

Persze tudom, a magyar konyhát a hibáival együtt szeretjük. Na, de ha a Hortobágyi Kilenclyukú hidat nem tudjuk a hátunkra venni, akkor miért akarjuk a magyar ízeket ide hozni?

Mindenki nosztalgiával gondol a szülői házban az anyja főztjére. Érdekes módon mikor családot alapított új otthonnal, akkor az anyját mégsem akarta magával vinni. Az én anyám is jól főzött. Meghalt. Sajnos, az az idő soha nem fog visszatérni. Az első feleségem is jól főzött a második is bár teljesen máshogy.

Ezeket a változásokat el kell fogadnunk. Számtalan hozzászólásban olvasni, hogy egy adott országot bírálnak, mert nincs tejföl, nincs túró, nincs tepertő. Miért lenne? Az egy másik ország. Számtalan nemzet konyhája és azok variációja megtalálható itt.

Ki kell próbálni, át kell venni, meg kell szokni. Az élet egy kaland és egy ilyen városban, mint London gasztrokaland is. Pozitívan kell hozzáállni az ismeretlenhez. Megelőlegezni a bizalmat mindenki felé, sőt az ismeretlen ételek felé is.

Ha az a fő szempont, hogy tepertő legyen, akkor menj haza. Ha valaki bármilyen okból nem érzi jól magát választott hazájában, akkor haza kell menni és nem siránkozni, mert attól semmi sem változik.

Miért mondom ezt? Azért mert ha ilyen gondok felmerülnek ott nem ez a probléma. Ott más gondok vannak, ami ezen a szelepen keresztül fúj le. Tapasztalatom az, hogy az az ember, aki az ételekre panaszkodik, az mindenre panaszkodik. Régen rossz, ha az ételeket állítjuk bűnbaknak. Nem tehetnek semmiről.

Mi így élünk így vásárolunk így eszünk."

Ha te is megírnád gasztronómiai élményeid, mi tetszik és mi nem ott, ahol élsz, hogyan pótolod (ha szükségét érzed) a magyar ízeket, ne habozz, írja a hataratkelo@hotmail.com címre. Ha képeket is küldesz, akkor még jobb lesz a móka! 

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr216146195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2014.05.11. 00:10:19

@Muscari: Csak azért is, vagy tényleg tetszett a dala ?

nosuti 2014.05.11. 00:19:10

@Muscari: malegalább 2 ember fog sírni az eredmény miatt

Conchita és Max

Bandi ügyes volt

Herr Géza 2014.05.11. 00:19:28

@Muscari: Háát, most van valami érdekes fejlemény: a szakállas osztrák nö/faszi az tiszta (cirkuszeffektus), de amit nem értek: azt a lagymatag holland nótát nyomja mindenki, na meg a svéd is megy nagyon. Szóval nagy az egyetértés....

Herr Géza 2014.05.11. 00:22:39

@nosuti: +++1 Kíváncsi leszek Max tudományos levezetésére, még a kökeresztény országok is Conchitának hintik a 12-eseket... :DDDDD

nosuti 2014.05.11. 00:24:20

@Herr Géza: majd jön a lobbi dumával, le sem írom milyen lobbi

európa liberális és ez nagyon jó dolog :)

nosuti 2014.05.11. 00:25:48

@Herr Géza: a hollandot én sem értem, tök unalmas dal

33621 2014.05.11. 00:26:56

@nyuszigonosz(D): Ö nyert! Jó ízlésed van! :-(
Hogy ez mit fog kapni a neten ezután! Remélem Kállay azért nagyobb nemzetközi sikerre fog szert tenni a jövőben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 00:27:10

@Herr Géza:
Nekunk Izland tetszett a legjobban.

A szakallastol rosszul vagyok... :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 00:29:11

Ez a szinpadra vonulas egy notol is szanalmas, de ettol az izetol meg annal is rosszabb...

Maxval, megiszunk egy sort? :)

Muscari 2014.05.11. 00:30:51

@Herr Géza: nem tudom, hogy a hollandon mit esznek, olyan semmilyen. Ebben a transznemu csajban legalabb van tuz, ahogy enekel. Ahogy affektal, az valami csucs :-)

Erdekes modon tobb K-Europai orszagbol is szavaztak ra, ezen meglepodtem.

Figyeltem, hogy az ukranoknal hanyadikak lesznek az oroszok, vegul negyediknek hoztak ki oket. Bekeidoben ok lettek volna az elsok naluk.

Herr Géza 2014.05.11. 00:31:17

@Kövérmadár [swe]: Igen, rohadtul toleráns vagyok, de ez nekem is sok volt. Gegnek király lett volna, de hozzá ez a nyifogós-sírós "szégyellösködés", brrrrrrrr.
Ma rosszat fogok álmodni....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 00:32:18

@M. Péter: pedig a b vitamin hasznos, segit a hangulatvaltozasok eseten.

nosuti 2014.05.11. 00:33:23

@Herr Géza: régi szép szigetes magic mirrort juttatta eszembe :))

Herr Géza 2014.05.11. 00:47:36

@Muscari: Ja itt elsikkadt a dolog. A 73 tényleg odébb volt...suliba merrefelé jártál ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 00:56:29

@Herr Géza:
Valoban.
Melegnek lenni egy dolog. Ribancban a noket sem viselem el, a ferfit meg vegkepp.
Ha legalabb a produkcio jo lett volna, de az alapjan kozepmezony volt. A magyar srac sokkal jobb volt, de meg a sved is.

Nekunk Izland, Malta es azt hiszem Ormenyorszag tetszett.

Sütemény1975 2014.05.11. 00:56:55

@Kövérmadár [swe]: én is jöhetek? bár csak kólázom :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 01:09:57

@Sütemény1975:
Nem igazodok ki magamon :)
Nincs bajom a massaggal, de a melldongetest epp ugy utalom a nacionalizmus vonalan, mint melegseg tekinteteben.

Olyan van, hogy sem konzervativ, sem liberalis? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 01:14:15

@Kövérmadár [swe]: Nekem Szlovenia meg Svajc jott be, de meg csak az elmezony kozeleben sem voltak.

blackhairlady 2014.05.11. 02:00:33

@Egylabu Esernyomadar: Upssz, na itt most egy kis ellentmondas van valoban:))))))))) Szoval vacsora volt az, ha jol emlekszem:))

blackhairlady 2014.05.11. 02:03:00

@Muscari: A, dehogy, azt nem tudok sutni csak kenyeret. Itt van ezer fele hamburger zsemle, tudod, ez a hamburger hazaja:))))
Mindig masfelet veszek, egesz jok.

blackhairlady 2014.05.11. 03:39:47

@diggerdriver: Ne prolizd a posztolot, nem szereti:)))))))))
Es ne is ekezd, mert nem szep dolog. O itt megosztja velunk a gasztro kalandjait a husgomboccal, babbal es egyeb valtozatos etelekkel, te meg siman leszolod. De amugy nem baj, mert mas ugy sem merte, a mi kutyank kolke, igy nem bantjuk. Csak halkan utalunk ra, hogy a muanyag az nem etel:))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.11. 03:43:01

@rezsöatya: A csizma Charli reszortja, azt o szokta emlegetni:))

blackhairlady 2014.05.11. 03:44:25

@diggerdriver: Nem, nem mutattad. Biztos, hogy meg akarod mutatni?:))))))))))

blackhairlady 2014.05.11. 03:46:52

@diggerdriver: Es ha csak a kocsonya szora keresel ra akkor milyeneket talalsz?

blackhairlady 2014.05.11. 03:48:02

@diggerdriver: A sargarepatol nem volt edeskes?

blackhairlady 2014.05.11. 03:50:13

@diggerdriver: A sultkrumpli mindenhol jar a hamburgerek melle normalis helyeken:)

blackhairlady 2014.05.11. 03:51:29

@cougarcat: Nekem meg messze a nyogdij sajna, addig nem varhatok, mert ehen pusztul a csalad:)))))))))))

blackhairlady 2014.05.11. 03:52:49

@klappol: Miert kene kinoni neki?:)))

blackhairlady 2014.05.11. 03:54:51

@diggerdriver: Ilyet csinaltam a mult nsp, de en meg vanilias pudingot es felvert tojasfeherjet is tettem ra ugy raktam a sutobe:)))) Jo par hetig nem kivantam edeset:))

blackhairlady 2014.05.11. 03:56:59

@Mr Long: Ilyen volt az enyem is, de en nem felvagom, hanem az apro lyuku reszelon lereszelem a hagymat, ezaltal ereszt egy kis levet is, az is megy a turoba (korozottbe is), igy meg finomabb, legalabbis nekem.

blackhairlady 2014.05.11. 03:59:04

@mayree: Hu, hogy ez milyen jo recept! Holnapra hagymas krumplisalatat terveztem a rantott hus melle, de szerintem megcsinalom ezt a tipust. Mi csak a sutoben sult baked potatot ismertuk eddig.

blackhairlady 2014.05.11. 04:15:14

@Muscari: Nekem Kallay Sanders nagy kedvencem, szerintem ez a dala es foleg a videoklippel egyutt itt Amerikaban is sikeres lehetne. Szurkolok neki, hogy talaljon egy jo producert. o ebben a szakmaban nott fel NY-ban, talan ez ad egy kis helyzeti elonyt neki.

blackhairlady 2014.05.11. 04:18:22

Na most jol tele kommenteltem a blogot, bocsi:)

2014.05.11. 06:25:54

@blackhair-lady::))))

Remelem a konyhai faradozasokert cserebe nagyon szep anyak napja lesz neked holnap a csaladoddal! :)))

2014.05.11. 07:11:31

@Kövérmadár [swe]:

Öregszel. Azt szokták mondani, az a férfi, aki legkésőbb 50 éves korára nem lesz konzervatív, az buzi.

2014.05.11. 07:13:00

@nosuti:

"európa liberális és ez nagyon jó dolog :) "

Ez nem liberalizmus. Ez idiótizmus.

Chamroe 2014.05.11. 07:32:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kicsit későn, de szólok, feltalálták a hidegben is kenhető vajat. Én Lurpakot szoktam venni, van sima és sózott is.
Dobozos. Dán. Issssteni finom!
Vaj válság megoldva :-)

DieNanny CH 2014.05.11. 07:50:44

@Muscari:

Az jutott eszembe, hogy anyukám '73-ban Dunaújvárosban az újszülött-osztályon dolgozott... Lehet, "ismer" téged... :-)))

pappito · http://pappito.com 2014.05.11. 08:23:11

@Chamroe: hát az azért kenhető mert margarinnal van összekutyulva a becsületes vaj.

A vaj hidegen nem kenhető, ez a természet törvénye :) Nem is kell tőle ilyesmit elvárni. Margarint meg majd eszünk ha háború lesz és nem lesz tej, ahogy eredetileg is készült pótléknak.

én sokmindent hajlandó vagyok megtenni a kényelemért, de ezek közé nem tartozik a margarinzabálás :) Kell rendes vajtartó.

Papagály (törölt) 2014.05.11. 08:47:27

@Herr Géza:
érdekes, harminckevésnek gondoltam az írót, nem ötvensoknak.

szalka240 2014.05.11. 09:38:47

@tildy[UK]: Az elmúlt néhány év eredménye alapján már kezdtem azt hinni, hogy tényleg mindenkinek eltér az ízlésvilága az enyémtől. De jó hallani, hogy mégsem. Szintén Szlovénia. Az orosz és az ír szám is tetszett, de csak a szlovén volt képes a színpadon is igazán jó előadást produkálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 10:07:53

Még, kedves @blackhair-lady: még.
Viszont egyre inkább az lesz én csak előrébb tartok az evolúcióban.
Hadakozhattok ellene de már most is jelentős mennyiségű kőolajszármazékot toltok magatokba.
Nincs azzal baj az autók is milyen jól mennek tőle.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 10:10:17

@blackhair-lady:
Az a baj hogy nem tudok róla jó fotót csinálni.
Festetlen fekete ébenfa kacsa, talán nem is kacsa inkább a bukómadarak fajába tartozik.
Gyönyörű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 10:11:56

@blackhair-lady:
Nem tudom én nem szeretem csak láttam hogy anyám tesz bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 10:12:01

@lexrex:
Szerintem is és az egyébként valóban megértő és toleráns anyósom is azt mondta, hogy ez katasztrófa volt.
Nem azzal van baj, hogy az előadó olyan, amilyen, hanem azzal, hogy a másmilyenségére szavaztak és nem a teljesítményére.
Ez így pedig erősen diszkriminálja a "normális" előadókat.

@pappito:
Itt 3 féle kencét találtam eddig: margarint, ami műanyag tartóban lakik. Valami keveréket, ami vaj+napraforgóolaj (nem akarom tudni :) ), ez szintén műanyag tartós. A harmadik pedig a vaj, ami valami fóliaszerű dologban van.
Felmerül a kérdés, hogy miért nem teszik azt is olyan tartóba, amiből már nagyobb eséllyel lehetne kenni. De ha kiürült egy régi margarinos tégely, akkor szerintem beletesszük a vajat és onnantól az lesz a vajtartó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 10:14:42

@blackhair-lady:
Az első hamburgert 1983ban ettem a Déli Pályaudvarnál.
10,50Ft volt.
Otthon ez ilyen utcai kaja és sehol nem láttam sült krumplival ezért csodálkoztam rá itt.

pappito · http://pappito.com 2014.05.11. 10:43:45

@Kövérmadár [swe]: azért van fóliában, mert szépen hazaviszed és belerakod a kerámia vajtartódba, ami szépen kompenzálja a környezet hőingadozásait (egy határig). Ez azért nem annyira új dolog, de a kockaráma zabáltatása a későkádárkori lakossággal bevette magát a fejekbe. Meg később a szívbarát meg a fasztudja milyen dumával eladni próbált hidrogénezett növényi zsírok. Miközben azért az elmúlt párszáz évben elvolt a nép a cserépben tárolt vajjal :) Azért az elődeink nem mindenben voltak tökhülyék ám :)

rerros 2014.05.11. 10:57:56

megkérdezhetném a posztírót, hogy mennyi a testtömeg-indexe?

nem rosszból csak érdekel. esetleg a súlya és testmagassága?

Chamroe 2014.05.11. 11:32:19

@diggerdriver: 83-ban?! Basszus, én akkor születtem :-)
Érdekes, hogy amíg vidéken laktunk, és max havi 1x jutottam mekis cucchoz, meg voltam őrülve érte. Most, hogy naponta megyek el előtte, már nem izgat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 11:38:28

@Chamroe: Akkor nezd meg azt jobban, pat hete mar kiveseztuk ( pont en mutattam itt par embernek) , hogy az a lurpak szinten tartalmaz novenyi zsiradekot, nem 100% vaj.
Ingredients
Butter (69%), vegetable oil (25%), lactic culture

Ezert tudod kenni.

Chamroe 2014.05.11. 11:40:42

@pappito: Köszi... Most egy világ omlott össze bennem! :-D
Rápillantottam a neten, 80% feletti a vajtartalom.
Ahh, cserélhetem le.. :'(

Muscari 2014.05.11. 13:16:49

@Herr Géza: bocsi, csak kozben elmentem aludni. Szoval Veszpremben jartam kozepsuliba. A volt iskolamnak a mostani igazgatoja meg egy dunaujvarosi srac, aki az evfolyamtarsam volt.

TilosazA (UK) 2014.05.11. 13:40:30

@Mr Long: te mesélted, hogy szoktátok nézni a Downton Abbey-t? az utolsó sorozat christmas special-t honnan tudnám megszerezni?

szuperkrumpli 2014.05.11. 15:45:51

Az angol reggeli nagyon zura! Bár az angol kolbász a magyarénak sztem a cipőjét sem pucolhatja! Önmagában az angol konyha csapnivaló. Igazi zsír és cukorbomba. Óriási mázli, hogy utazós nemzet és a több millió bevándorló révén nincs olyan, hogy ne lehetne itt vmit kapni vagy enni.

Mr Long 2014.05.11. 16:53:01

@TilosazA (En/Mum): en az isohunt.to oldalt ismerem, mint jo forrast.

Mr Long 2014.05.11. 16:56:14

@tildy[UK]: Abba nem direkt kevernek novenyi zsiradekot? Igy erik el, hogy kenheto legyen.

2014.05.11. 17:20:43

Digger: nem neked:)

2014.05.11. 17:20:43

Nem tudom,hogy a vízízű angol zöldségekre ,gyümölcsökre gondolt - e a poszter,amikor a jobb minőségű angol ételekre célzott vagy éppen a vízágyon növesztett,napot nem látott érésgyorsító vegyszerekkel kezeltekre - e,de egy biztos,hogy a fényképeken látható ételek egyikéből sem fogyasztanék szívesen csak kizarolag életellenes fenyegetés vagy kényszer hatására :)

blackhairlady 2014.05.11. 17:29:21

@cougarcat: Igen, nagyon szep volt a reggellem, fincsi kave, kiados reggeli, virag, lustizas:)

blackhairlady 2014.05.11. 17:36:24

@diggerdriver: En nem hadakozok, mindeki azzal rontja az egeszseget amivel akarja. Cigi, pia, fuvezes, margarin, piros arany, szeles a karos dolgok tarhaza:))))))))))

blackhairlady 2014.05.11. 17:39:38

@diggerdriver: En is racsodalkoztam mikor idekoltoztunk, en pl. nem is tudom megenni a hambit es a sultkrumplit is, tul sok nekem.
Amugy itt mindig oriasiak az adagok, keptelenseg megenni az osszeset.

2014.05.11. 18:40:13

@lexrex: @Kövérmadár [swe]: Most lattam ezt a szakallas "nocit" a reggeli hiradoban - esztetikai szempontbol mindenkeppen ellenzem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.11. 18:46:16

@cougarcat:
Valahogy így.
Szakáll nélkül nem lehetett volna meglovagolni a másságát, nem lett volna benne semmi "extra". És valószínű szavazatot sem kapott volna ennyit.
Szerintem erről szólt ez az egész, feltűnési viszketegséggel megspékelt másságról.

Az ilyet rühellem, pont annyira, mint egy Budapest Pride-ot vagy egy Miley Cyrust...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 19:44:29

@Mr Long: de, de vannak meg paran, akik azt hiszik az ugyanugy 100% vaj. Pedig nem.

2014.05.11. 19:51:17

@Kövérmadár [swe]: Provokativ, polgarpukkaszto - rendben van, de akkor ne varjak el hogy tamogassam... Es ha ebbol arra a teves kovetkeztetesre jutnak, hogy "ellenuk" vagyok, akkor sajnalom.

2014.05.11. 20:06:48

@Kövérmadár [swe]: @cougarcat:

A legelszomorítóbb az egészben az üzenet, amit az ilyen dolgok hordoznak. Az érvényesüléshez, a sikerhez, nem kell tudás, szorgalom, kitartás, állhatatosság. Elég a deviáns, erkölcstelen, a társadalom normáit semmibe vevő magatartás, és már sztár lehetsz, és sok pénzt kereshetsz. Mert állítólag erre van igény.
Aztán megy a szörnyülködés, milyenek a mai fiatalok. Hát olyanok, amilyen példaképek eléjük lettek állítva.

2014.05.11. 20:17:59

@lexrex: Ez olyan mint a "no publicity is bad publicity" az un. celebeknek. Most mar ott tartunk hogy szabaly szeruen PR emberek tervezik meg mernoki pontossaggal a botranyokat, kilengeseket, csak azert hogy az ugyfel cimlapra keruljon. En tulteszem magam ezen, nem az en vilagom. De tenyleg igaz, hogy a gyerekek meg hajlamosak ilyesmit idealizalni vagy elhinni, hogy igy is lehet teljes eletet elni - leginkabb ott problema ez, ahol a szulo maga sem jo peldakep. Valamikor a szerhasznalat pl. egyertelmuen tarsadalmi vagy erzelmi problemakhoz volt kotheto. Ma egyre inkabb gyakori a kozeposztalybeli tinedzserek kozott a kemeny drog hasznalat (pl. Ecstasy) ami a bulizos "kulturaval" kotheto ossze. Mielott eszbekapnanak, kialakult a fuggoseg, a szulok meg nem ertik, hol rontottak el.

2014.05.11. 20:32:12

@cougarcat:

Ha az úgynevezett jóléti társadalmakban ez a helyzet, gondolj bele, mi lehet itthon. A társadalom 1/3-át olyan családok képezik, ahol legalább az egyik szülő munkanélküli. Az esetek többségében már évek óta. Kilátástalanság, alkoholizmus, erőszak. Az ilyen családokban felnövő gyerekeknek esélyük sincs a kitörésre.
A magyar társadalomszerkezet egy egyirányú utca. Alulról fölfelé, egy szűk réteget leszámítva, nem vezet út. Fölülről lefelé viszont sztráda.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 21:24:53

@lexrex: De vezet, csak szorgalom es kitartas kell hozza.

2014.05.11. 21:29:40

@tildy[UK]:

A mai Magyarországon elsősorban kapcsolt. Akkor bekerülhetsz az általam említett szűk rétegbe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 21:42:28

@lexrex: Nem feltetlen. A kitoreshez nem kell feltetlen kapcsolat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:30:08

@tildy[UK]:
Igazad van, elég egy csak oda jegy Londonba
:))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:35:04

@diggerdriver: Szerintem sokkal inkabb mulik az elhatarozason, az akaraton es a szorgalmon. Folyamatosan adtuk befele mindenhova a palyazatokat, hogy hatha csurran cseppen valami, nem is tudom mennyi volt az egy fore jutonk, de keves. Egyik fel munkanelkuli volt. Hat vegigdolgoztam egy nyarat, amit kaptam , abbol vettem szgepet, fura is lett volna infoskent gep nelkul tanulni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:42:16

@tildy[UK]:
Az első mondat tökéletesen illik egy kitelepülőre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 23:07:30

@diggerdriver: arra is. Meg arra is , aki szegenysegbol akar kitorni.

2014.05.12. 01:30:42

@lexrex: Az az igazsag hogy nem is tudom elkepzelni az otthoni viszonyokat. Termeszetesen itt is van munkanelkuliseg, alkoholizmus meg eroszak, de segitseg is van es tobbe kevesbe jol mukodik a szocialis halo. Itt meg letezik "upward mobility", bar az is igaz hogy a kozeposztaly maga szukebb reteg lett.

@tildy[UK]: Sajnos sokan olyan szinten lesznek remenyvesztettek hogy meg az elhatarozas szintjere sem kepesek eljutni. Nalunk hivatasos support worker-ek tomkelege probalja az ilyen embereket osztonozni, motivalni - persze ehhez az is kell hogy valoban legyenek kitoresi lehetosegek. Nem mondhatni hogy mindenki el ezzel de a lehetoseg megvan.

2014.05.13. 11:48:47

@diggerdriver: mert nem tartom gusztusosnak a foton szereplo eteleket es gusztustalan etelt meg soha nem fogyasztottam
De visszaterve az etelek minosegere, ugye nem gondoltad komolyan,hogy a vízízű zoldsegek ,gyumolcsok felveszik a versenyt a napon erlelt ,asvanyianyagokban bovelkedo ejfekete csernozjom talajban neveltekkel,megsugom neked,minel delebbre latogatsz,annal finomabb minden. Egy nemet vizizu paradicsom vagy egy kanadai gumiszeru oszibarack sem izben sem tapertekben nem veszi fel a versenyt egy kecskemeti barackkal vagy az antalyai paradicsommal
Sokan hajlamosak azt hinni,hogy itt nyugaton minden jobb:)

2014.05.13. 17:36:46

@Mmj Drtmmj: Kanadaban van tobbfele minosegu oszibarack... a gumiszeru, amit az USA-bol importalnak es tul koran szuretelnek le, es a leveses, zamatos, sivatagi melegben erlelt Okanagan barack. Hivatalosan egy felsivatag, az Okanagan Desert-ben a gyumolcsosoket ontozessel tartjak fent. Meg barack fesztival is van Pentictonban... Az Okanagan gyumolcs persze dragabb, de a gumiszerut minek vennem meg?

2014.05.13. 18:03:58

A gastroblog kapcsan latszik vilagosan milyen lehetetlen beszelgetni ertelmesen ezen a forumon,mert nagyon különbözöek vagyunk kulturalisan,szocialisan....teljesen letaglozott,hogy valakinek a tescos husgomboc jelentsen gasztrokalandot....

Na mindegy, en most egy thai specialitast keszitek kis csaladomnak,amit bangkokban kedveltunk meg, kókusztejben,tenger gyümölcseivel ,thai fuszerekkel es egy orosz levest( borscs)

2014.05.13. 18:17:48

@cougarcat: a kecskemeti homoki hatsag is felsivatag:)))))
a legjobb barack hazaja,de finomabb gyümölcsöket törökorszagban,marokkoban,tuneziaban ettem,valamiert a luberoni ( France) sargadinnyenek nincs parja
Egyszer meglepo modon finom epret ettunk norvegiaban
De zamata azert nem volt,mint a deli tajak gyumolcseinek
Nagy kedveloje vagyok a thai gyümölcsöknek, zöldsegeknek
A las americas - ban en meg finom,zamatos gyumolcsot nem ettem,de lehet,hogy csak engem kerult el a szerencse a land of plenty- t járvàn,teny,hogy azon a kontinensen nem mertem meg delre menni:)

2014.05.13. 18:25:24

@Mmj Drtmmj: Tenyleg, ez nem is jutott eszembe Kecskemet kornyekerol. Pedig itt anno meg epito taborban szedtuk.... Ha a szuk kornyezetemet nezed, ezt a csendes-oceani szigetet, akkor a barack erosen felejtos - nem is hiszem hogy talalsz itt egy barackfat is. A helyi gyumolcsok az eper, malna, afonya, alma - ezeket erdemes helyi piacokon venni. A cseresznye az Okanagan-bol jon szinten - es persze draga mert nemcsak mashonnan szallitjak, hanem ide a szigetre meg a komp koltseget is meg kell a vasarlonak fizetni. De idenyben, egyszer egy evben ki lehet birni...

2014.05.13. 22:02:07

@cougarcat: romantikusnak hangzik egy szigeten elni

2014.05.14. 01:24:02

@Mmj Drtmmj: Eloszor az, aztan hozzaszoksz es egy kicsit hetkoznapibb lesz Nagyon szeretek itt elni, megis almodozunk kul. "egzotikus" helyekrol... :)

2014.05.14. 18:38:15

@Mmj Drtmmj: Hawaii, Costa Rica, Mexiko ..... Utobbi ket helyre nagyon sok eszak-amerikai koltozik nyugdij utan... Persze ha sok penzem lenne akkor az lenne az idealis, ha itt is ott is fenn tudnank tartani rezidenciat. Adjuk hozza Budapestet is, egy par honapot ott is eltoltenek evente a szinhaz szezonban.

the same thing 2014.05.17. 15:28:33

Jo iras. Pont egy Kfc-ben ulok az M4-es autopalyan London fele. Supercharger a menu.:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása