oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 24. 06:44,  Egy másik Kolumbia 535 komment

2014. április 24. 06:44 Határátkelő

Egy másik Kolumbia

Kolumbiáról a legtöbb embernek általában elsőre a kábítószer és Pablo Escobar jut az eszébe, és ennél tovább már ritkán jutunk. Ezért is örültem meg Barbi írásának, aki a dél-amerikai országban él argentin férjével és onnan (egészen pontosan a dallamos nevű Cartagena de Indiasból) küldött egy számomra nagyon érdekes és élvezetes beszámolót.

cím_Cartagena a Castillo San Felipe erődből, Boca Grande felhőkarcolói.jpgCartagena a Castillo San Felipe erődből, Boca Grande felhőkarcolóival

„Szerintem érdemes onnan kezdeni a sztorit, hogy mi ösztönzi az embert arra, hogy egyáltalán megforduljon a fejében, hogy nem Magyarországon fogja leélni az életet.

Az én esetemben a dolognak abszolút semmi köze nem volt az otthoni politikai vagy gazdasági helyzethez. Én egyszerűen világot akartam látni. Egész pici koromtól kezdve szinte minden nyáron külföldön nyaraltunk a szüleimmel és az öcsémmel, és mire betöltöttem a 18. életévemet már bejártam fél Európát.

A gimnázium utolsó előtti évében felmerült egy éves cserediák-program lehetőség a dél-afrikai Johannesburg városában, amit mindenfele gondolkodás nélkül el is fogadtam. Onnantól már nem volt visszaút, megfertőzött az „én bizony megyek világot látni” vírus.

Spanyolország és egy argentin fiú

Az egyetemi gyakorlatomat már stílszerűen külföldön, spanyol nyelvtudásomat fejleszteni akarván, Alicante városában töltöttem, a Costa Blancán, Spanyolországban.

Jó fél évet voltam kint, még két magyar sráccal is jó barátságot kötöttem, volt szerencsém kicsit utazgatni velük a veszett olcsó R betűs légitársaságnak köszönhetően. Sosem fogom elfelejteni a Sevillában töltött augusztusi szülinapomat, amikor az árnyékban 45 fok volt.

Spanyolországi tartózkodásom utolsó hónapjában megismerkedtem egy nagyon szimpatikus argentin fiúval, aki ma már a férjem. Több hónapos sikertelen munkakereséses spanyol hónap után együtt hoztuk meg a döntést, hogy mi márpedig ki (férjemnek vissza) költözünk Buenos Airesbe. Ő ekkor már tíz éve lakott Európában.

Argentína után Kolumbia

Két évig laktunk Buenos Airesben. Annyi elég is volt belőle. Az ember hogyan tervezzen friss házasként közös jövőt a párjával egy olyan országban ahol 30%-os az éves infláció és nem lehet legális úton külföldi valutát vásárolni?

Nem sikerült kimatekoznunk a dolgot, úgyhogy fogtuk magunkat és tavaly továbbálltunk. A célország most Kolumbia volt, azon belül is Cartagena de Indias városa, Bolívar megyében, a Karib-tenger partján, férj uram itt kapott munkalehetőséget.

Gabriel García Márquez rajongóknak ismerősen csenghet a neve, nagy tiszteletnek örvend is itt mindenfelé az író. A legtöbb embernek azonban Kolumbia említésekor még mindig Pablo Escobar neve jut először az eszébe.

Róla annyit, hogy az utca embere a mai napig hőskent tekint rá, lépten-nyomon árulják a pólót, sapkát, kulcstartót stb. Escobar nevével. Valószínűleg kevesen tudják, de Escobar itt a jótékonyságáról lett először híres országos szinten; rengeteg focipályát, egész lakónegyedeket, iskolákat építtetett a rászorulóknak Medellinben es az országban mindenfelé.

Csak évekkel később derült ki róla, hogy honnan is van ennyi mindenre pénze. A helyi kereskedelmi tévé egyébként már másodjára ismétli főműsoridőben az életét feldolgozó naponta jelentkező szappanoperát óriási sikerrel. Idén már Argentínában is elkezdték vetíteni.

Néhány érdekesség Cartagenáról

A klíma trópusi, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincsenek évszakok. Az időjárás csak annyiban változik, hogy májustól októberig napi szinten esik az eső és nem fúj a szél, az év többi részében pedig a tenger felől fúj a szél és egyáltalán nem esik az eső. Kb. három hónapja egy csepp eső nem hullott errefelé.

A pulóvereket és farmernadrágokat ki sem szedtem a bőröndből az érkezésem óta, éjjel sem ment még soha 26 fok alá a hőmérő higanyszála. Napközben meg általában fixen 30-32 fok van.

Luxus házikó egy ici pici szigeten Rosario szigetcsoport.jpgLuxusházikó a Rosario-szigetcsoport egy pici darabján

A kolumbiai bioritmus merőben eltér az európaitól. Követik a napot, korábban kelnek reggel, 8 órakor már szinte mindenki dolgozik, a hivatalok 7.30 – 8-kor már nyitnak is. Délben 12-14 óráig bezárnak szinte mindenhol és utána még nyitva vannak 18-ig.

Az éjszakai életet nagyban befolyásolja, hogy egész évben este hatkor már tök sötét van, a helyiek legkésőbb 7 órakor már vacsoráznak is, és 10-kor már alszanak, mert ugye reggelente itt korán kelés van.

A diszkók nyitvatartása is előrehozott (legalábbis Magyarországhoz képest), a táncos lábúak este 8-tól már ropják is a salsát. Bolivar megyében, a spanyolok által behurcolt afrikai fekete rabszolgák leszármazottjai hozták magukkal az afrikai táncot, zenét is. A zene és tánckultúra nagyrészt afrikai ritmusokra épül, sokban emlékeztet a Dél-Afrikában hallgatott törzsi dallamokra.

Index helyett duda

A Kolumbiában beszélt spanyol országrészenként annyira eltérő, hogy a bogotai ismerőseim elmondása szerint néha még ők maguk sem értik a karib-tengeri tájszólást.

Óriási távolságok vannak egyébként az országon belül, Cartagena-Bogotá az egy több mint 20 órás kocsi út például. A belföldi légiközlekedés meglepően fejlett és nem eget rengetően drága, főleg mióta a korábban említett R betűs légitársaság megnyitotta itteni fapados leányvállalatát. Kicsit lejjebb is mentek a repjegyárak.

Johny Depp is megirigyelné ezt a hajót.jpgJohnny Depp is megirigyelné ezt a hajót

Itt a taxisok, motoros taxisok és úgy általában mindenki gépjárművezető a dudát használja a keze, indexe és lámpája helyett. Ennek következtében az utcán sétálni komoly fülsüketítő mutatvány, de az ember egy idő után megszokja.

Léteznek például tömegközlekedésszerűen működő taxik: az ember beül egy taxiba, bevárja a másik 3 embert, aki ugyanarra megy, és a buszjegy áráért légkondis taxiban robog az úticélja felé. Ez felettébb hasznos mikor minden nap 30-35 fokos hőséggel és 80% körüli páratartalommal küzd az ember.

Buszmegálló, mint olyan nem létezik, konkrétan ki kell állni az utcára, ahol megy a busz és szépen komótosan le kell inteni. A jegyszedő kolléga meg ordít ki a buszból az utcára, magyarázza lelkesen, hogy merre is megy a busz.

A leszállás is hasonló, az ember feláll a székéből, ráordít a jegyszedőre, (muszáj túlordítani a rádióból bömbölő karibi dallamokat) hogy itt szállok le, és a busz azon nyomban meg is áll. Ezt az ember egy többsávos útkereszteződés kellős közepén is eljátszhatja mindenféle gond nélkül, a busz ott is meg fog állni egyből.

Az ételekről

A karibi konyha nagyon ízletes, sok halat, marhahúst es a meleg ellenére rengeteg levest esznek. Ebédre és vacsorára is főtt étel a menü, amihez a köret szinte kivétel nélkül rizs.

A szokványos reggeli az egy marhahússal, csirkehússal vagy sült tojással töltött olajban kisütött lepény, trópusi gyümölcsökből készült itókával. Mániákusan adnak hozzá minden gyümölcsléhez tonnaszámra cukrot, pedig a legtöbbje alapból is édes, lásd például a mangó, ananász, papaya.

Tipikus ebéd.jpgTipikus ebéd

Egyébként a kolumbiai vendégszerető nép, főleg a helyiek. Nem is csoda, hiszen a helyi lakosság túlnyomó többsége a turizmusból él közvetve vagy közvetlenül. December és január a fő turista szezon, fél Bogota itt nyaral a tengerparton.

Amúgy a kolumbiaiak nagy többsége nem tud úszni, ami számomra teljességgel érthetetlen mert két oldalról is tenger / óceán határolja őket. Ezt egyből kiszúrja az ember a strandon, mert csak a külföldi turisták mennek be a mélyebb vízbe úszni.

Népszerű lagzihelyszín

Cartagenában járva kötelező turista úticél a Rosario-szigetcsoport, ami huszon-egynéhány kisebb nagyobb szigetből áll. Ma már természetvédelmi terület, de azért sok sziget a mai napig magán kézben van.

Lásd csatolt kép, ami épp csak akkora, hogy elfér rajta a házikó, a víz kristálytiszta, a homok hófehér és Némó és barátai úszkálnak a korallzátonyon. Ezek a magánszigetecskék egyébként az ország legbefolyásosabb emberei kezében vannak.

Tudni kell még Cartagenáról, hogy az elmúlt időszakban nagyon népszerű lagzi színhely lett és nem csak a kolumbiaiak körében. Csak a múlt hétvégén négy esküvő volt az óvárosban, az ember lépten-nyomon fotózkodó ifjú párokba botlik esténként.

Főleg helyi hírességek, és gazdag USA-beli fiatalok házasodnak itt össze. Az óváros kifogástalanul fel van újítva, teljességgel visszaröpíti az embert a 16-17. századi spanyol gyarmati állapotokba.

Hova lett a meleg víz?

Másik furcsaság a meleg víz hiánya. A hoteleket és drágább, újabb építésű lakásokat leszámítva szinte sehol nincsen vízmelegítő berendezés. A csapvíz éjjel-nappal langyos, kb. tökéletes hőmérsékletű egy frissítő zuhanyhoz, az edények elmosogatásához meg árulnak mindenféle ultra-szerű krémes cuccokat, ami elég hatásos a zsíros dolgok elmosásához.

Én csak a ruhák mosásával szenvedek, mert a mosógépen csak három hőfok közül lehet választani: hideg, langyos vagy meleg víz, amiből csak az első verzió létezik, meleg víz hiányában a többit nem tudom használni.

Visszasírom a Magyarországon árult mosógépeket ahol az ember csak beállítja hogy akkor ezt 60 fokod mosd és kész. Itt a komolyabb foltokat így kénytelen az ember kézzel mosni, sokat áztatva a langyos vízben.

Amivel viszont nem tudok betelni az a trópusi gyümölcs kínálata. Első, a szupermarketbe vezető utam jórészt azzal telt, hogy végigszagolgattam minden, életemben azelőtt sose látott gyümölcsöt, és egyesével elkezdtük kipróbálni őket.

Kedvenceim: maracuja, mangó, kuruba, a görögdinnye és a fekete málna is isteni finom. A gyümölcsök nagy részét csak turmix formájában esszék / isszák, mert nehéz őket csak úgy megenni, mert vagy sok bennük a mag vagy túl rostosak. Esetleg túl savanyúak, keserűek vagy kényelmetlen kihámozni őket a héjukból.

Remélem sikerült színes karibi képet festeni Cartagenáról, innen is csók a családnak.”

Aki szeretne még többet olvasni Kolumbiáról, annak őszintén ajánlom Barbi blogját, amit ide kattintva érhettek el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr276075746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.24. 20:35:04

@klappol: Az egy darab férfi, úgy amúgy, és már nem annyira fénykorában is ilyeneket tudott ;))) Tőled idősebb itt ...
www.youtube.com/watch?v=9OPnFKSfSxw
De megkeresheted a fiatalabb kori videót is, direkt nem azokból linkeltem be, hogy lásd, ilyen "vén" korban is mennyen kíváncsiak egy emberre ;))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 20:36:18

@Pink Petsch:
Most mit vársz? A kardomba dőljek vagy végleg meg kéne undorodnom a női nemtől?

M. Péter 2014.04.24. 20:38:15

Második rész kolumbiai benyomásaimról:
Engem a kolumbiai konyha nem nyűgözött le, az ételek minősége nem arányos a beléjük fektetett munkával. Mindenhez kötelező a rizs, még akkor is, ha krumpli is van az ételhez. Ami jó: lechona (sült malac), ajiaco (csirkehúsleves háromféle krumplival, kukoricával, kapribogyóval), tamal, chigüiro (vízidisznó, bár most a szárazság miatt sok elpusztult¸ és tilos árusítani), sült banán, bocadillo (guavából készült, birsalmasajthoz hasonló dolog), cholado (gyümölcsökből és krémből készült jeges édesség), és a sok egzotikus gyümölcs. Banán, papaya, mangó, ananász mind 200Ft/kg körül van a piacon. Nagyon ízlett még az uchuva (perui földicseresznye) és a granadilla, ez utóbbit Európan még nem láttam. Vannak jó péksütemények, a kenyér viszont túl fehér és túl puha. Annak ellenére, hogy Kolumbia nagy kávétermelő, nem főznek jó kávét. A feketekávét tintónak hívják, ez a spanyolul tudókat megzavarhatja, mert másutt vörösbort jelent. A refajo a sör és a Colombiana nevű üdítővel keveréke, szintén kedvelt ital. Szeszesitalból van még aguardiante (a helyi pálinkaféleség) és rum.

A városokban a házak teljesen össze vannak építve, európai jellegű kertes házat csak Barranquillában láttam. A tetőn van a mosókonyha, ott mosnak reggelenként a háziasszonyok és pletykálnak. Mindenütt rács van az ablakokon, a kocsit pedig bent a házban tárolják, a garázs nincs elkülönítve a ház többi részétől. A sok kocsikijáró miatt a járdán alig lehet járni, kerekesszékkel pedig egyenest lehetetlen. Van sok “gated community” típusú lakópark is, amely teljesen körbe van kerítve, és portás vigyázza a bejáratot. Érdekesség, hogy az ingatlanokat 7 osztályba (extrato) sorolják az értékük szerint, és magasabb osztályban magasabbak a közüzemi díjak.

A közbiztonság sokkal jobb, mint kb. 10 évvel ezelőtt, de Calinak még mindig nagyon rossz híre van, és Buenaventuráról hallottam még sok rosszat. Vigyázni kell az értékekre, és nem villogtatni a legújabb Samsung telefont vagy a köteg százdollárost. A FARC és társai leginkább csak a távoli tartományokban, pl. Nariñóban, és az őserdőben tevékenykednek. Van kb. 5 Magyarországnyi terület 500000 lakossal, ott jól el lehet bújni. A városokban sok a rendőr, az utakon gyakori a rendőrségi vagy katonai ellenőrzőpont, de több hónap alatt egyszer állítottak csak meg.

Sok a koldus és az utcai árus, a külföldinek kinézőket még jobban zaklatják. Piros lámpánál is szoktak árulni gyümölcsöt, péksüteményt, édességet. Utcai parkolónál mindig vagy egy ember, aki segít beállni, ha kell segítség, ha nem, majd utána “vigyáz” a kocsira, az ilyeneknek néhányszáz pesót szoktak adni. Még egy kolumbia sajátosság. hogy sok helyen ki van írva “Minutos” meg az ár, 100, 150, 200 vagy 300 peso, innen lehet telefonálni. Az átlagkolumbia inkább csak hívásfogadásra használja a mobilját, hívni olcsóbb a minutosból.

Nagy a korrupció, az ügyintézés lassú, sok mindenhez kell “palanca” (protekció).

Az üzletekben az áruellátás jó, nagy a kontraszt a Venezuelával, ahol alapvető élelmiszerek, liszt, cukor, olaj, rendszeresen eltűnnek a boltokból.

2014.04.24. 20:40:30

@diggerdriver: Dehogy, ajándéknak szántam, neked.
Persze Alice Coopert leszámítva, az csak a gag-oldal jelleg matt van ott ;)

puhacica 2014.04.24. 20:51:57

@Cascabel: Jose is hasznalja a 'vamonos' kifejezest. felvaltva a vamossal, mikor hogy jon ki. en a karomkodasaikat birom, hogy mindenbe belesz@rnak. pl. a sos tengerbe. :)

@Zelke: akkor meg nem kezdem el orult modjara tanulni a spanyolt. bar a gyumolcsok es a klima elegge vonzo. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 20:56:05

@montroyal ( CAN qc): és mindenki: Érdekes, én erre az ócsai lakótelep-dologra azt hittem, hogy oda lesznek száműzve a bedőlt hitelesek.Már mint, hogy nem kérdés lesz, hogy akarják-e, hanem elveszi a bank az ingatlanjukat, kényszerértékesítik, stb, és a kilakoltatottaknak lesznek Ócsán azok a házak...Néztem is, hogy milyen f@sza kis kecók azok, és hogy engem miért nem akarnak majd kitelepíteni oda.Hogy megint kimaradok valami jó buliból. (akkor talán még otthon laktunk...).De akkor ezexerint nem pont így mennek/mentek a dolgok.Otthoniak, vagy aki tudja;télleg teljesen megált ez a project?Mondjuk én se sokat látok mostanában ilyesmi híreket, de simán tovasikolhattam is rajta.
Mostanában azon kapom magam, hogy néha 2-3 napig se nézek magyar híreket.Ez már lehet, hogy a gyökértelenedés kezdete...? :-/

2014.04.24. 21:02:50

@geegee: Lehet kiröhögsz, de én is pont ezt gondoltam, hogy majd a deviza-hiteles idióták felső krémjét (nagynéni unokaöccse) odatelepíti a kormány, és azért van ez az egész. Aztán, mikor már jó mélyen belelógott a kezem a bilibe, rájöttem, hogy ez csak egy újabb projekt volt, amit az EU finanszírozott (ami ugye pfúúúúúj!!! :P), és amiből a Vitya és bandája leszedte a már szokásos sápját.
És egy ilyen senkiházi, istenverte majmot képesek voltak újfent megválasztani. Hát, ehhez a jóllakott ovishoz képest a Gyurcsány a Gentlemen's Club kimagasló tagja .. pedig, amúgy az is egy leginkább selyemkötélre érett ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 21:24:02

@M. Péter:
Mostmár megkérdezem, hogy mit csináltál Kolumbiában? :)

@geegee:
Nem tudom minek az oka, már én is leszoktam róluk... de a svédekről is :) Ami fontos, azt a kollégáktól úgyis megtudom. Ami nem, arra pedig minek pazaroljak időt? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 21:28:54

@Pink Petsch: Mi ez a rommagyar szó?Először aszittem, hogy elírás, és romamagyar (magyar tzigán) akar lenni.De a többszöri alkalom, illetve a szövegkörnyezet nem ezt támasztja alá.Akkor viszont? :-)

Papagály (törölt) 2014.04.24. 21:30:35

@Babette_: nem kéne megenni az összes kecskesajtot... ;)
no meg, meg kéne végre tanulni a magyar játékszabályokat. nem bonyolult a földvásárlás és az előrejutás, nagyon egyszerűek a szabályok...

Muscari 2014.04.24. 21:32:14

@Zoole[uk]: :-)
Voltam am a felsegedeknel, vettem finom sutiket meg kenyeret. A legistenibb a turosbatyu volt, hiaba, megis csak hazai iz. A kenyervalasztekuk sem semmi!

2014.04.24. 21:35:02

@geegee: Romániai magyar ... összevonva ;)

2014.04.24. 21:35:45

@Papagály: Ja, le kell fizetni az illetékest ..

nyuszigonosz 2014.04.24. 21:43:27

@M. Péter: Ez, úgy mint az elsö rész is nagyon jól és érdekesen összeszedett információ-csokor. Jó volt olvasni, még akkor is, ha nem készülök oda.

**mimi** 2014.04.24. 21:52:24

@Pink Petsch:
olyan négyzetméter árakon, mint ott, még senki nem épített lakásokat!
felháborító ami ott ment!

Nekem is dejavu érzésem volt, amikor a focipályát olvastam...
Vajon Mo is koko nagyhatalom lesz?? :)

A poszt nagyon tetszett, napsütés, meleg, tenger, salsa, déli gyümik...ott a helyem ! :)))))))))

Köszi Barbi, és a blogod is klassz! :)

2014.04.24. 21:59:22

@**mimi**: Jaja, aztán én is utánaolvastam, nemcsak úgy felületesen .. mna, akkor ért le a kezem a bili aljára :DDD
Ne féljetek otthon élő magyarok! Amíg Vitya a miniszterelnökötök, az ország EU tag lesz.
Ugyanis, ha Putyintól lopna annyit, mint az EU-tól, a tökénél fogva lógatnák fel. Minimum.

SzZoole 2014.04.24. 22:00:32

@Muscari: miert nem kerested a nejem O tudott volna ajanlani 1-2dolgot meg tippet,hogy mikor mi fog keszulni.Altalaban 3-ig bent van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:04:25

@Pink Petsch: Nahát, nem röhöglek ki, bár csak megerősíted a félreértésemet.Fura egy ország az otthoni, az biztos...

@Kövérmadár [swe]: :-) Amit viszont tudok, hogy az Oka egy ruszki folyó... :-))

2014.04.24. 22:06:30

@Zoole[uk]: Te, jut eszembe.. Nem akarnátok inkább augusztusban errefelé nyaralni? Tudod, Baden-Baden, a bódeni tó, a híres Fekete-erdő, ilyesmik .. ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:07:44

@Pink Petsch: Értem.Sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz, de inkább kérdezek... :-)

@**mimi**: köszönöm, el fogom olvasni.és nem is túl régi a cikk...

2014.04.24. 22:08:23

@geegee: Jah .. és nagyító alatt szemlélve biztonságos távolságból, okés is ...

2014.04.24. 22:10:06

@geegee: Ahham, kérdezz bátran .. és, hogy megelőzzem a pc-parát ... ez a kifejezés már jó 2 évtizede elterjedt ;) Bátran lehet használni :DDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 22:10:26

@Mr Long: Tankcsapdaval hogy allsz? Majus 4-en Manchesterben lepnek fel. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:16:30

@**mimi**: Elolvastam.Bakker, ez bicskanyitogató.Én már az egész alapötletet se értem: hogy a p.csába gondolták azt, hogy egy épp bedőlt lakáshitelű ember, akinek az ingatlana eladáskor se ér szinte semmit, tekintve hogy erős válság van; majd pont egy új, másik ingatlant akar venni.Miből?Másik hitelből?Adna neki bármelyik bank?Tökönszúrná mégeccer magát a delikvens a deviza-alapú bűncselekmény újra felvételével?
Vagy csak bérelték volna az ócsai lakásokat?A korábbi lakáshitel-törlesztés mellett?Kinek lett volna annyi pénze?Ha van annyi pénze, be se dőlt volna...Vagy mit nem értek?Gyanítom semmit...

2014.04.24. 22:17:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jézusatyaúregyisten!!!!
A Tankcsapda utolsó értékelhető albuma, az első volt:
www.youtube.com/watch?v=eobNMCVgsJo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:19:31

@Pink Petsch: Úgy valahogy, sajnos...

Pc-para: oké! :-)

Ginix 2014.04.24. 22:19:48

@Zelke: én ismerek még egy hölgyet cartagenában, a legnevesebb helyi oktatási központban dolgozott pár éve, úgy tudom, még most is ott van.

a droggal kapcsolatban mesélték nekem sokan, h mennyire nem egyszerű hozzájutni és hogy milyen szinten megy a felszámolása. de erre mondtam, hogy egy kikötővárosban valszeg tök más a helyzet.

szerintem amennyit lehet, utazzatok az országban, csodálatos! santa martaban letoltátok a ciudad perdida túrát? az kemény, de örök élmény!
nekem még nagyon bejött a zona cafetera is, de úgy cakkumpakk az egész országot imádom:)

Latcho Rom 2014.04.24. 22:22:43

@tableno: Nem, őket nem, de perdülök táncra :)

Latcho Rom 2014.04.24. 22:22:43

@tableno: Ő megvan, ezt a nótát nagyon szeretem..

youtu.be/65sxU1UgB9g

2014.04.24. 22:23:14

@tanato: Azon lepődtem volna, ha nem egy fegyver lett volna a nyitóképen .. mna, utána már nem is érdekelt. Tudom, a homokba, bele ... :P

**mimi** 2014.04.24. 22:23:18

@geegee:
hát ez az..pofátlanság...
én anno azt kérdeztem, miért nem lehet ezt a rengeteg pénzt arra fordítani, hogy vegye meg az állam a bedőlt hitelesek lakásait, és maradjanak benne a lakók mint bérlők (nyilván nem a luxus villákra gondolok )

csak bérlésről volt szó az ócsai lakásoknál is

2014.04.24. 22:26:03

@geegee: Most júliusban lesz az utolsó alkalom, hogy én oda turistaként megyek ... ezentúl az évi 2-3 több hetes pihenőszabadságomat máshol fogom eltölteni. Például a Zolee-nál ;)))

2014.04.24. 22:28:29

@geegee: @**mimi**: Mert a végtelenségig naivak vagytok. Ócsában volt nyereség, Vityáig felmenően. Nem jótékonykodni akartak. Ki beszélte ezt be nektek???

Quercus a favágó 2014.04.24. 22:35:10

@**mimi**:

Ezt úgy hívják hogy speciális magyar követelés kezelés. A bankok nem bukhatnak. Ez nem csak az úgynevezett "deviza alapú hitel" átverésre érvényes, hanem a bankadóra is. Ezt is visszakapják a bankok. Az egész egy színjáték.
Na jóccakát.

www.youtube.com/watch?v=6Whgn_iE5uc

SzZoole 2014.04.24. 22:36:22

@Pink Petsch: Te,oszinte leszek nekem pont eleg annyi No.-bol,mig azt a kozel 700 km at vezetek rajta oda utanna meg vissza.

**mimi** 2014.04.24. 22:36:28

@Pink Petsch:
tudom én azt, hogy jó páran megszedték magukat ezen vastagon...de én mindig ilyen hülye vagyok, hogy komolyan veszem, ha segíteni kell valahol, és végtelenül felháborít ez az egész, az hogy ennyire nyíltan tömték meg a zsebüket, persze nem először, és nem is utoljára.

2014.04.24. 22:40:17

@QUERCUS(a favágó): Lófaszt! Azért húznak el, illetve csökkentik a tevékenységüket a bankok Magyarországon. Már a nemzetköziek. Mert a Kinizsi banknak, biztos jó ...
Baszod, az OTP, ai a legszarabb bank Magyarországon, Romániában (figyelem, nem a Nyugaton) kedvezőbb feltételeket biztosít, mint otthon. Tele is vannak a határ-menti fiókok határ-menti magyarországi magyar kliensekkel ... Megfordult a kocka ... a magyarországiak kutatják a rokonságot a határmentén a bejelentett lakcímért :P

SzZoole 2014.04.24. 22:43:38

Ezt nezzetek meg hulyere rohogtem magam a jovo nemzedeke.
Riportot keszitettek ket "hires"magyar egyetemen.
www.facebook.com/photo.php?v=686622264735806

2014.04.24. 22:44:59

@Zoole[uk]: Hát az autópályából baszottul nem ismered meg .. csak mondom ;) Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy Magyarországból baszottul elég nekem az M7-M1-M3 500 kilométeres szakasza, amíg haza-haza jutok. Na, mit látok az országból? Lófaszt sem ...

2014.04.24. 22:46:12

@**mimi**: Szóval, mikorra is tervezd, hogy ott hagyod őket a fenében? ;)))

SzZoole 2014.04.24. 22:50:27

@Pink Petsch: ja,de azt elfelejtettem irni,hogy mindezt ejszaka veztem le:)))
Tudom,hogy sok szep resze van No.-nak,ha nyari szabadsag ideje alatt nem is a telirol meg beszelhetunk:)))

**mimi** 2014.04.24. 22:52:03

@Zoole[uk]:

jaaaa...én már láttam, elég ciki

**mimi** 2014.04.24. 22:52:41

@Pink Petsch:
ezt majd megbeszéljük személyesen, amikor kávézunk:))))))

2014.04.24. 22:54:36

@Zoole[uk]: Nem tüökmindegy? Minden autópálya igyekszik lapályon menni. Kurva egyhangú. Nagyjából mindegy, hogy Regensburg-München, vagy Győr-Budapest, a táj ugyanaz ... Szóval, nah.. azt kijelenteni, hogy neked Némnetországból elég a 700 km. autópálya, mert az ország is biztos olyan egyhangú, meglehetős hülyeségre vall.
Legközelebb menjetek vonattal, és látsz majd sok csodát :PPPPP

2014.04.24. 22:55:13

@**mimi**: Igaz is! Már várom! :)

**mimi** 2014.04.24. 22:57:25

@Pink Petsch
én is :)

Ginix 2014.04.24. 22:58:39

@M. Péter: granadilla rulez! svájcban van néha, mondjuk darabja annyi, mint kolumbiában egy kilo, de néha elcsábulok és nosztalgiázok egyet. dolgoztál arra vagy hátizsákkal bejártad a környéket?

SzZoole 2014.04.24. 23:05:13

@**mimi**: latod es ezek lesznek a jovo kozgazdaszai,szegyen:((((
A kis Matolcsik:(((

2014.04.24. 23:09:27

@Zoole[uk]: Jah,láttam ... figyelj, ez nem az ő hibájuk, hanem az általános oktatásé. Már írtam Gejzának is. Legkésőbb akkor rájönnek az áramerősségre, amikor egy vonat budijában próbálják meg feltölteni a 110 voltról az okostelójukat ... mi még a könnyebb úton tanultunk ...

SzZoole 2014.04.24. 23:11:58

@Pink Petsch: Te,ne huzd fel ugy magad,mert meg ossze esel es szaladgalhatunk rajtad korbe,hogy mi bajod lehet:)))))))
Mar irtam,hogy vannak nagyon szep reszei,pl.a fekete erdore mar gyerek korom ota kivancsi vagyok,mert a Klinika cimu sorozatban nagyon szep kepeket lattam es mar akkor elhataroztam,hogy oda el kell jutnom egyszer,szoval ne szivd ugy mellre,mert nem fogsz tudni hason aludni :))))))))))

2014.04.24. 23:16:36

@Zoole[uk]: Első szinten: kabbe! :PPP
Másodszinten meg utazz, mondjuk az Ulm-Offenburg vonalon IRE vonattal, akkor a schwarzwaldbahn (feketeerdei vonal) vonalon utazol, ahol a Klinikát is forgatták. Kurva szép a táj! :)

SzZoole 2014.04.24. 23:17:12

@Pink Petsch: de ezek annyira altalanos alap dolgok,hogy en a sokak altal 6 elemis falusi bunko paraszt gyerek is tudom:)))
Sot a meg bunkobnak tartott panelproli paraszt gyerknek titulalt digger is tudja:))))

SzZoole 2014.04.24. 23:22:42

@Zoole[uk]: mikor es hol?:)))
Ha egyszer el is jutok arra,marpedig miert ne,az biztos,hogy nem vonatal lessz,jobban szeretem az autot hasznalni ilyen kirandulasokra,pl.most vasarnap a Rezsofaterek fele fogunk elnezni,meg az is lehet,hogy bekoszonunk neki:)

2014.04.24. 23:23:07

@Zoole[uk]: Nekünk szívem, nekünk .. mert nekünk megemlítették fizika-órán ...

SzZoole 2014.04.24. 23:24:15

@Pink Petsch: ez neked cimeztem volna:)
]: mikor es hol?:)))
Ha egyszer el is jutok arra,marpedig miert ne,az biztos,hogy nem vonatal lessz,jobban szeretem az autot hasznalni ilyen kirandulasokra,pl.most vasarnap a Rezsofaterek fele fogunk elnezni,meg az is lehet,hogy bekoszonun

Muscari 2014.04.24. 23:24:32

@Zoole[uk]: Tenyleg nem lenne rossz egy ilyen talalkozo. Majd talaljatok ki valamit, mi benne vagyunk :-)

SzZoole 2014.04.24. 23:29:00

@Muscari: ok Diggerel osszehozzuk,szerintem o is benne lenne,tenyleg hol van Digge?

2014.04.24. 23:30:55

@Zoole[uk]: Jahogy.. szerintem meg vonattal sokkal inkább buli. Én például imádom az alagutakat, és Baden-Württembergben rengeteg az alagút, mert fasza dombos vidék. Azon kívül, utazni nagyon buli, érted .. csak úgy utazni, semmi mással nem törődni (hogy indexel-e, hogy befordul, hogy mekkora láma ... és különben is hol kapta jogsiját?). Itt még a személyvonatok is nagyon kényelmesek. Tök buli utazni! :D

SzZoole 2014.04.24. 23:33:38

@Pink Petsch: hat,kinek a pap kinek a papne,nekem a Pinky:))))
Amugy szoktad nezni az email fiokod?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 23:37:41

@Mr Long: En amugy szeretem a zenejuket, de sajna pont masnap delelott vizsgazom. Es tekintve, hogy ez lesz az elso angol nyelvu egyetemi vizsgam, picit izgulok. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 23:39:09

@Pink Petsch: En birom a Tankcsapdat. Igaz, olyan 2007 ota mar nem kovetem az uj albumokat (van egyaltalan?), de az elotte valokat szeretem. :)

2014.04.24. 23:39:12

@Muscari: @Zoole[uk]: Mnaaa, látjátok, én itt szép csendben, mondhatni, fű alatt összehozom a mini-blogtalit :). Jövő héten Pandával, aztán a jövő hónap végén mimi-ékkel! Már alig várom! :DDDD
Sőt, ha a svejci sapekék meglátogatják az anyóst legközelebb, talán velük is. Huhhh, de jó lenne! :)

Muscari 2014.04.24. 23:41:08

@Zoole[uk]: majd legkozelebb megketesem. De sajnos nem emlekszem a nevere.

BTW, keszul mar a posztja? Nagyon szetetnem mar olvasni. Ha meg nem fejezte be, kerlek, surgesd meg.

2014.04.24. 23:42:26

@Zoole[uk]: M amég nem néztem rá? Miért?

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Khm, az konkrétan 1994-es album, már, amit belinkeltem. És szerintem az egyetlen fogyasztható alkotásuk ... Nagyjából, ma is abból élnek ... mondanám, ha gonosz lennék, de én nem vagyok olyan ám. ;)))

SzZoole 2014.04.24. 23:45:47

@Muscari: Judit nevre hallgat:)))
Keszul,keszul,mint a Luca szeke:)))De egyszer biztos,hogy kesz lesz:)))

Muscari 2014.04.24. 23:47:38

@Zoole[uk]: koszi szepen :-) Valamelyik nap majd elmegyek megint.

SzZoole 2014.04.24. 23:47:59

@Pink Petsch: csak azert mert kuldem egy mailt tegnap is meg ma is.

2014.04.24. 23:49:12

@Zoole[uk]: Most nézzem meg, vagy ráér holnap is?

SzZoole 2014.04.24. 23:51:48

@Muscari: szolj,hogy mikor,mert en minden reggel fel 9 es 9 kozt a szemkozti sarki olasz kavezoban toltom az idom,tudod kave udito es az az napi Sun olvasasa:)))

SzZoole 2014.04.24. 23:53:11

@Pink Petsch: ahogy uri kedved ugy kivanja:)))

2014.04.24. 23:58:39

@morsels: Hát nah ... különben úgyis tudom, hogy csak dicsekedni akar .. ugye @Zoole[uk]: szívem? Mna, mesélj, mi jót hoztál, mert tuti azt küldted át képekben is... te majom!!!! ;)))))

SzZoole 2014.04.25. 00:02:41

@Pink Petsch: nem,azokrol nem merek kepeket kuldeni,mert a latvanytol is hizasnak indulnal,de ha akarod kuldok:)))

2014.04.25. 00:06:20

@Zoole[uk]: Sose féltsd te az én alakomat! :PPP
Mnaaa, de akkor miről küldtél képeket, hm? ;)

Sütemény1975 2014.04.25. 00:10:11

@Zoole[uk]: integettem H. Hempsteadnel :)

SzZoole 2014.04.25. 00:11:56

@Sütemény1975: az Te voltal?
Azt hittem,hogy valami hajotorot:)))

Muscari 2014.04.25. 00:14:52

@Zoole[uk]: te Sunt olvasol? Most csalodtam benned ;-)

Szerintem kesobb megyek, tiz -tizenegy fele, nem szeretek koran kelni, ha nem muszaj.

Majd osszehozunk egy HA talalkozot valamikor, tenyleg jo lenne.

SzZoole 2014.04.25. 00:18:30

@Muscari: ahh,csak a harmadik oldalt,tudod ahol a csajok vannak:)))
Marpedig ha,akarsz velem kavezni akkor fel9-re ott kell lenned:)))

2014.04.25. 00:31:08

@Zoole[uk]: Woááááuhhhh! Fasza!!!. Bár még látszik, hogy friss. Színezteted is?

2014.04.25. 00:37:37

@Muscari: Ahham, de ha Financial Timest olvasná, már 8-kor ott lennél .. ;)))))))))))))))))

2014.04.25. 00:42:30

@Zoole[uk]: Te meg basszus, ha értelmiségi bulákra hajtasz, akkor minimum egy Timest vigyél magaddal, vagy egy National Geographicot, attól függően, hogy emberekről vagy állraokról tudnál inkább beszélgetni abban az előjátéknak is felfogható 10 percben ;))))
Én tanítsalak csajozni, baszod? ;)))))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.25. 02:52:34

@geegee: bele olvastam ..szoval az Oka nalunk egy parc( furdes camping stb egy ilyen nevu indian teruleten es a falu is errol van elnevezve

www.sepaq.com/pq/oka/

Latcho Rom 2014.04.25. 04:24:25

@Pink Petsch: ennek a majom dolognak is brassói jelölése van :)

apropó brassói, sóhajtás :)

skye8 2014.04.25. 05:38:25

szivesen elcserelnem a kandai telet a kolumbiaira :D

SzZoole 2014.04.25. 08:06:20

@Pink Petsch: dehogy szineztetem nem vagyok en bohoc:)))

SzZoole 2014.04.25. 08:11:25

@Pink Petsch: nem kell tanitanod,en meg tudom,hogy mi az az udvarlas,da amugy sem csajozok mar regen,en csak a felesegemnek elek:))))))

SzZoole 2014.04.25. 08:14:30

@Sütemény1975: maskor integes idoben,hogy tudjunk talalkozni az egyik piheno helyen a kornyeken:)

M. Péter 2014.04.25. 13:46:59

@Kövérmadár [swe]: @Ginix: Először üzleti úton voltam többször, majd turistaként is visszamentem. Összesen vagy 4 hónapot töltöttem Kolumbiában, de nem éltem ott állandó jelleggel, ezért nem tudom, hogy munkavállaláshoz vagy bevándorláshoz mi kell, mennyi az átlagfizetés, az adó, lakbér vagy a közüzemi díjak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:24:37

@Zoole[uk]: Azért kérdezd meg az atyát merre lesz, nehogy épp gyóntasson! /vihog/

SzZoole 2014.04.25. 23:37:19

@sodalisO [eng]: nem pont az o falujaba egy kicsit feljebb Wallington-ba,St.George napi falu nap lesz,jo rendezvenyekel:)
A fatert majd egyszer Diggevel egyut szeretnem meglepni:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása