oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 21. 06:49,  Húsvét a tengerparton 579 komment

2014. április 21. 06:49 Határátkelő

Húsvét a tengerparton

A magunk részéről a katalán tengerparton töltjük a húsvétot (legalábbis virtuálisan), méghozzá országfelelősünk, Roxi segítségével, aki arról írt, hogyan ünnepelnek a spanyolok, és persze arról is szó lesz, hogyan készültek ők. Ti hogyan ünneplitek a húsvétot?

cím_formatge-bufala.jpg

„A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így, mert az ünnepek valóban kb. egy hétig tartanak, kezdve a Domingo de Ramos-szal (Csokrok vagy Ágak vasárnapja, nálunk Virágvasárnap) a Domingo de Resurección-ig bezárólag (Feltámadás vasárnapja).

Spanyolország alapvetően katolikus ország, tehát természetes, hogy a Semana Santa az egyik legnagyobb egyházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta az fiesta.

Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgőzzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem időzítenek ezekre a napokra.

Már csak azért sem, mert nem mindegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az ünnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, Catalunyában nem, ellenben itt nálunk, Katalóniában húsvét hétfő még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek az mindenhol nagypéntek, legalább abban egyetértenek. :)

Hogyan ünnepelnek?

Mielőtt rátérünk a fiesta részére, és hogy ez helyi szinten mit is jelent, járjuk körbe a hagyományokat!

A Domingo de Ramos napján a katolikus hívők Jézus Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal, ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak későbbi szenvedésében is.

A Feltámadás vasárnapját (Domingo de Resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívők: misével, körmenettel.

Meglepő, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a Domingo de Ramos alkalmával is sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes, mert a húsvéti tojás alapvetően egy német hagyomány, igaz, szerte a világon elterjedt.

sant_feliu_guixols.jpgSaint Feliu

A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet. ilyenkor körbeviszik a „virgen”-üket vagy a saját „Jézusukat” - ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van „saját” szentjük, Máriájuk, Jézusuk - nem gúnyosan értem, ezek a tények.

A leghíresebb körmenet a sevillai, tavaly konkrétan országos hír volt, hogy a viharok miatt kétszer is meghiúsult a virgen körbevitele. Itt ezt nagyon komolyan veszik.

Milliók indulnak útnak

Azoknak, akiknek a húsvét kevésbé bír vallási jelentőséggel, a Semana Santa elsősorban a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Körülbelül 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része inkább belföldre, mint külföldre.

Már most látszik, hogy az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több mint 75 százalékos, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.

Nálunk, itt a Costa Braván a telt ház garantált. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál Semana Santa-menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.

torrijas.jpgA torrijas

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék tölteni ezeket a napokat, itt van lehetőségük mindenre, ez a szezonnyitó hétvégéje, innentől az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ pénztárcájának megfelelő formát.

Magyarosan Sant Feliuben

Mi itt Sant Feliuben is készülünk a húsvétra. Nem fogunk sonkát főzni (mivel nem szeretjük), de igyekszünk ugyanazokat az ételeket készíteni, amiket otthon ennénk: füstölt tarját, sütök fagyi-szeletet (nálunk mindig az volt húsvétkor, tudom, máshol nem), tojást főzök (igaz, nem festek), nyuszi csokit, csokitojást veszünk.

Nem tervezünk nagyon kimozdulni, mivel nagyon sokan lesznek, nagy lesz a forgalom, a tengerparton is sokan lesznek, mert jó időt mondanak a hétvégére, szóval igyekszünk túlélni az ünnepet otthon, és akkorra időzíteni a programokat, mikor a turisták elmennek. Persze a sajt- és kolbászvásárt (feria de formatge i butifarra - a poszt nyitóképe ezt ábrázolja), és a régiségvásárt nem hagyjuk ki.

Ugyanakkor jó része lenni a pörgésnek, jó látni, ahogy a téli álomból felébred a környék, látni, ahogy elindul újra az „élet” itt a tengerparton.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Húsvét a nagy étkezések ideje is, úgyhogy továbbra is él a felhívás: osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: húsvét ünnep szokások Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr896056193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:31:18

@Herr Géza:
...csúcsa.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.04.21. 22:31:45

@diggerdriver: szerencsére a helyieknek is van annyi eszük, hogy még nagyfeszültségű légvezetékkel sem hagyják elcsúfítani a kedvenc hegyeiket!
itt van olyan civilszféra, amelyik tiltakozást szervez, képviseli a helyi érdekeket. a politika meg odafigyel.
pedig csak néhány óra magyaro.-tól...
derstandard.at/1331207215539/Nach-Protesten-in-Salzburg-380-kV-Leitung-am-Gaisberg-kommt-nicht

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.21. 22:32:34

@charlieharper [home, sweet home]: "En ezt a vizualis szennyezest nem ertem. A teljes leedsi, swindoni, bradfordi resz UKban vizualis szennyezes epiteszetileg. Ratenni nehany windmillt csak javitani tud azon a vizualis borzalmon."

+1 (a kozvelemenykutatas azt mutatja hogy az emberek tobbsegenek inkabb tetszik a szelturbina, mintsem hogy zavarna oket).

Energiaforrasok helyigenye.
Ez amugy egy nagyon hulye szempont mert azert par nagyon surun lakott azsiai es del-amerikai orszagot leszamitva van hely a Foldon szarasig. Arrol nem beszelve hogy ezeknel a beruhazasoknal a telekar eleg pici hanyadat teszi ki a teljes beruhazasnak, de OK, legyen.

A napkollektor ilyen szempontbol szar. Ez tudjuk. A szelturbinat kb. be lehet tenni minden szantofoldre. A kutyat nem zavarja hogy azt a 8m atmeroju hengert ki kell kerulni. Ugyanakkor a biomassza eromu es a hydro nagyon kis helyen elfer peldaul. Jon itt mindenki bos-nagymarossal. Most komolyan, ki nem szarja le mi volt a multban? Most azert mert a politika elcseszett egy beruhazast, tobbe mar nem is lehet ilyen beruhazasra megvalosithatosagi tanulmanyt csinalni? Oh wait... azt a magyar kormany nem szokott csinalni... jah igen, ok palyaztatas nelkul szeretnek alairni tobbezer milliardos projekteket...

"A szel nem fuj mindig, a Nap nem sut mindig". Ha nekem annyi penzem lenne ahanyszor en ezt hallom... Ma mar egyszer szoba kerult az olvasztott so mint egy lehetseges energiatarolo megoldas a napenergia eseten. Peldaul.

Ugyanakkor amirol valahogy senki nem akar beszelni vagy mindenki elfelejti:
- Ocean energy (hullameromuvek). Merthogy az tenger az bizony hullamzik. Megallas nelkul. Neha jobban, neha alig lathatoan, de hullamzik.
- Tidal energy (ar-apaly eromuvek). Amig valaki nem robbantja le a Holdat a Fold koruli palyajarol addig lesz ar-apaly es a tengeri aramlatok sem valtoztak tulsagosan sokat az elmult par ezer evben.
- Biomassza. Errol valahogy mindenki elfelejtkezik pedig ez a legnagyobb megujulo energiaforrasunk jelenleg! Ez sem igazan fugg kulso tenyezoktol.

En tudom jol hogy sokan ugy tekintenek a megujulo energiakra mint valamifele uri hobortra, ami kiserleti stadiumban van meg csak. Finoman jeleznem hogy jelenleg a vilag energiafelhasznalasanak mar tobb mint 20%-at megujulo energia adja es ez utobbi evek adatai alapjan minden evben no 1-2%-ot.

Atom. Amig a lakossagnak nincs ingerenciaja az elhasznalt futoelemeket hazavinni es bedugni az agy ala addig az atom hosszutavon nem fenntarthato. Jelzem itt a fenntarthatosagon van a hangsuly (szerencsere lassan eljut odaig az emberi kollektiv tudat hogy nem csak ma van, hanem holnap is). Athidalo megoldasnak megteszi, de nem hasznalhatjuk az elkovetkezendo isten tudja hany evszazadon at az atomot mert a futoelem jelenleg egy olyan dolog, mintha nem takaritanank fel a szemetet a lakasban, csak besopornenk a szonyeg ala... tesszuk ide-oda, de nem tudjuk artalmatlanitani vagy megsemmisiteni.

@Kövérmadár [swe]: Kerdesedre valaszolva. Azert importalnak egyelore szemetet a svedek mert nem 2 ev, amig egy orszag atall teljesen megujulokra. Ezt tobb evtizedes folyamat. Viszont addig is kell valami. Egy szemet alapu eromu meg megvan nullarol tokkal-vonoval 2 ev alatt.

blackhairlady 2014.04.21. 22:33:08

@puhacica: :)))
Hat telefonnal is jo kepeket csinaltal, nekem tetszettek:)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:33:51

@charlieharper [home, sweet home]: itt nálunk van egy farmshop és ott lehet venni nyers tejet, de őszintén megmondom egyszer nekem a 4%-os kannás tej, ami ugye uht, egyszer elöl maradt és nem lett keserű, hanem tök jól megalvadt
bár én most konkrétan ha ilyen idő marad, akkor kovászos ubinak állok neki

Shanarey 2014.04.21. 22:34:01

@diggerdriver:

A cikkben ez is benne van, amit amúgy két éve írtak:

" Az elmélet megvalósításától azonban ma még több évtized, és a Bátaapátiban elköltött 68 milliárdnál jóval több pénz választ el minket."

Nos a Paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit régen az Oroszok vették át de ez már nincs. Tervek vannak előkészületek szintén de végleges és jó megoldás még nincs.

A baj ezzel az hogy ha itt hiba történik akkor abból nagy baj lesz, a nap és a szélerőműnél ez nem valószínű.

blackhairlady 2014.04.21. 22:34:52

@QUERCUS(a favágó): Es megfejtette mar a regesz a hieroglifakat?:D

Shanarey 2014.04.21. 22:37:14

@Herr Géza:

Ha már IRL nem lett valaki akkor legalább itt legyen ?
:-)

2014.04.21. 22:37:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igen, akartam is kerdezni a tidalt.
@Jess G: nyers tejet? Na, de hogy csinalsz belole aludt tejet? Csak elolhagyom az asztalon?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:37:42

@Jess G: egyébként általában attól keseredik meg, h nem tudod szabályozni, hogy melyik baci került bele és mi indul meg, ha teszel bele egy kis tejfölt vagy joghurtot, akkor feltehetőleg az azokban lévő bacik indulnak szaporodásnak, szóval a kannástej is jó
az uht csak a zsírszemcséket alakítja egyforma cseppekké szóval semmi hatása nincs magára a tejre

Muscari 2014.04.21. 22:38:08

@QUERCUS(a favágó): Veszprem megye jo lehet, ott jo sok erdo van. En imadom a Bakonyt, nagyon sokat kirandultam arra megboldogult ifjukoromban. Kozelebbrol lehet tudni, melyik resze? Nem kell a telepules pontosan, csak hogy mihez van kozel.

blackhairlady 2014.04.21. 22:39:01

@rezsöatya: Jaj istenem, hanyszor kellett ezt nekem lerajzolni es mondani hozza a mondokat. Mindharom gyerekem imadta:)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:40:13

@charlieharper [home, sweet home]: persze, nem kell az aludtejhez semmit se csinálni, de ha mittomén beleittatok már előtte, akkor belemehetett akármilyen baci, amitől épp keserű lehet a végére, de ha friss, és teszel bele kis joghurtot egy kanállal, akkor elvileg csak azok indulnak meg benne és megalszik szépen fincsi lesz, csak hagyd elöl, ennyi, jó a sima 4%os bolti tej is

rezsöatya 2014.04.21. 22:41:13

@blackhair-lady: na, akkor te is rajz-muvesz vagy! Kene gondolkoznunk egy kozos tarlaton...! :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:42:40

@Papagály:
Na erről beszélek.
A vizuális környezetszennyezés létező dolog.

Shanarey 2014.04.21. 22:45:09

@Jess G:

Én is csinálnék majd de se befőttes üvegem se normális uborka nincs, legalábbis eddig nem láttam csak azt a 30+ centis verziót.

@diggerdriver:

Majdnem. A világ előbb utóbb erre rá kényszerül mert vagy ki irtják a fele emberiséget vagy találnak normális megoldást, az energia előállításra.

@Papagály:

Azért írtam annyit, amennyit, mert ez idő alatt a technológiai fejlődés is megoldhatja ezt.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:45:59

@charlieharper [home, sweet home]: egyébként ha kész az aludtej azt kicsit megmelegíted majd egy konyharuhába vagy vmi textilbe öntöd a savót lecsöpögeted és tádám kész a túró
egy a lényeg az aludtejet csak épp megmelegíteni szabad nem forralni

blackhairlady 2014.04.21. 22:46:28

@sodalisO [eng]: Ez egy gyonyoru befejezese a napnak.
En mar egy ideje sok mindent ugy teszek ahogy Marquez irta.

klappol 2014.04.21. 22:46:46

@diggerdriver: Persze, olyan van, pl: útmenti reklámok, bazi nagy tartókon.

2014.04.21. 22:46:48

@Shanarey(SCO): befottes uveget keresd a Wilkinsonban. Tobbhelyen is lesz, de a Wilko eleg tuti es mivel Eszakon vagy, arrafele lesz

Herr Géza 2014.04.21. 22:47:15

@charlieharper [home, sweet home]: Jól van na... Nem voltam ma (sem) netközelben, csak most olvastam bele (gyorsított üzemmódban) a tegnapi ereszd-el-a-hajamba. Hát .... A mai hsz.-eknél meg random belepörgetek, hol áll meg ? Naná, hogy az egyik házikedvencem újabb "országfelelös" témájú pamfletjénél.... Egy elmebeteg gyerek mániája (a vesszökön meg a központozáson kívül). Szóval ennyi elég is volt e két napból....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:47:28

@Shanarey(SCO):
Írtam már, be kell tiltani a közlekedést.
Veszélyesebb mint az atom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.21. 22:47:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A kérdés inkább volt ironikus, mint komoly :)

Egy 2009-es felmérés szerint 48%-a az energiának megújuló forrásból származik. 2020-ra el akarják érni az 50%-ot (nem tudom, hogy jelenleg mi az arány).

2004 és 2010 között 8.8%-kal csökkent a CO2 kibocsátás az energiaelőállítás területén.

blackhairlady 2014.04.21. 22:47:33

@Shanarey(SCO): kovi ubi szezon mindig van. Legalabbis a zacskos fajtanak. Azt egesz evben aruljak.

2014.04.21. 22:47:33

@Jess G: a meleg aludt tej a turo?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:47:48

@Shanarey(SCO): én a farmshopban tervezek venni azt is, egyébként nyáron van gardencenterben, tescoban mindehol befőttes üveg, de nekem a bolti lekváros üvegeim is megvannak, igaz csak 1-2 db, azt kifőzöm és voila :-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:48:26

@charlieharper [home, sweet home]: nem :-) hanem amikor kihűl és 2-3 nap alatt lecsöpög róla a savó az a túró

Mr Long 2014.04.21. 22:48:36

@charlieharper [home, sweet home]: Mamam csak beleontotte a fem bogrebe es feltette a konyhaban lvo fali gazkonvektorra. Ez mondjuk nem volt bekapcsolva altalaban ilyenkor. Aztan par nap mulva habzsolta friss kenyerrel :DDDDD

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:49:58

@Jess G: szóval amikor felmelegítetted egy 40-50 fokra, szóval nem forróra utána tedd be a hűtőbe úgy ha cucc a textilben van és alatta egy edény, amibe csöpög a savó

nyuszigonosz 2014.04.21. 22:51:01

@charlieharper [home, sweet home]: Nem az Aioli volt?
Spanyolországban szinte mindenhez hozzák: fejér, kenhetö konzisztencia és foghagymás.
Nem aludttejböl van, majonéz, vinnagret, meg sok foghagyma van benne.

2014.04.21. 22:51:56

@nyuszigonosz(D): nem, azt ertem. Lechet mondott folyamatosan meg egy masik szot.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:52:27

@Mr Long: ez így is van, elvileg nem kell vele semmit csinálni, ott csúszhat el a dolog, ha nem a tejbacik indulnak meg benne, ezért kell irányítani kis tejföllel joghurttal aztán még szobahőmérséklet kell meg pár nap

2014.04.21. 22:52:56

@Jess G: es mit csinalsz a savo-val? Az az aludt tej, a teteje meg a turo?

nyuszigonosz 2014.04.21. 22:53:20

@charlieharper [home, sweet home]: Leche az tej, lehethogy aludttejes valami volt.

blackhairlady 2014.04.21. 22:54:10

@rezsöatya: Ok, de megtudunk egyezni, hogy ki rajzolja a pontot es ki a vesszot?:)))))))

2014.04.21. 22:54:18

@nyuszigonosz(D): igen, ezert gondoltam en is arra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 22:55:41

@charlieharper [home, sweet home]:
Ne sok túróra számíts.
Elkezded melegíteni az aludttejet aztán látod hogy kezd benne összeállni a kis túró rögöcskék.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 22:57:56

@charlieharper [home, sweet home]: az jó a sütikbe, le lehet fagyasztani pl az amerikai cobbler szereti, az gyümölcsöt nem húsos mint az angol

Shanarey 2014.04.21. 22:58:16

@diggerdriver:

Marhaság, tekintsd népesség szabályozásnak.
Kínában ezt csinálják ha árvíz ha bányaomlás ha baleset,
Na meg az autópályán ha meghalt valaki, ugyanazon a helyen nem lesz kötelező másnak is meghalni az elkövetkezendő pár száz évben.

Azt hiszem erre jó példa Csernobil ott is lehet élni de nincs sok jelentkező.

www.coolpolitika.hu/ujjaepit_csernobil_8211_sok_turista_latogat_varosba

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:01:38

@charlieharper [home, sweet home]:
Figyelj Charli, a tej folyós zsíros folyadék.
De folyadék.
Összeáll aludttejjé de az egy laza valami nincs messze a folyadéktól.
Mikor melegíted kicsapódik belőle a zsír és a tej egyéb alkotórészei ami a túró. A savó az már majdnem átlátszó vízszerű folyadék.
Namost egy folyadékból sok szilárd túró nem lesz.

Mr Long 2014.04.21. 23:04:12

@Jess G: Azt hiszem mindig visszatartott egy picit az elozo adagbol. De nem vagyok biztos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:04:35

@Shanarey(SCO):
Na erről beszélek. Az atombaleseteket is tekintsd népességszabályozásnak.
Gipsz Jakabot autó üti el vagy sugárzásba hal bele nem mindegy. Így is úgy is meghal.
Miért pont az atomot kárhoztatod? Miért nem az autót?

2014.04.21. 23:04:38

@diggerdriver: csodalkoztam is. De merem en megkerdojelezni a gasztro szakertot?

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:07:58

@charlieharper [home, sweet home]: 1l tejből 20 dkg túród lesz, a ha azt veszed

rezsöatya 2014.04.21. 23:08:45

@blackhair-lady: mar miert ne tudnank?! Hiszen Hataratkelos kommentelok vagyunk, nem? Es itt mindenki bekesen egyetert mindenben! Isn't? :-)))

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:09:18

@Jess G: akkor a bolti drágább és savód sincs és asdába kell menni a furi fazonok közé vagy a városi tescoba a szintén érdekes népek közé és még parkolni sem lehet sőt a kocsik itt érmével mennek, nekem az meg nincs

blackhairlady 2014.04.21. 23:10:40

@rezsöatya: Yes! Akkor tervezzuk a kiallaitast!:) Te jossz ide vagy en megyek oda? Vagy valasszunk egy semleges terepet ami nem NATO tag?:)

rezsöatya 2014.04.21. 23:11:21

@charlieharper [home, sweet home]: higyj neki, Charlie! Digger a noktol kezdve az atommag-hasadason at a turoig mindenhez ert! :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:15:05

@rezsöatya:
Ugyehogyugye?
Remélem az utóbbi két napban rendbe tettem a dolgaidat.
Nem, nem kell megköszönnöd...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.21. 23:16:54

@blackhair-lady: varj, megkerdezem a velemenyemet...! :-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:17:15

@Mr Long: elképzelhető, a kenyérnél is jó ha van öreg tésztád, amit nevelhetsz és akkor mindig gyorsan van igazi házi kenyér
az ilyen kenyérsütőgépek, na ink. nem mondok semmit, dagasztani valók,de arra meg minek

rezsöatya 2014.04.21. 23:17:43

@diggerdriver: folyik is az orrom rendesen...! :-)))))

Latcho Rom 2014.04.21. 23:18:38

@Jess G: Úrinőm az úrinő ugye mindhalálig :)*

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:21:29

@charlieharper [home, sweet home]:
Azt tudom hogy régen kijártunk a TSZ-be frissenfejt tejért.
Öt litert vettünk amiből néha anyám csinált túrót.
Nem lett egy kiló belőle.
Az pedig abszolut teljes tej volt.
Amúgy Jess jól mondta kisit beoltod tejsav baktériummal például joghurtból aztán megalszik elkezded melegíteni és mikor már nem rögösödik tovább akkor egy konyharuhán keresztül leszűröd és hagyod lecsöpögni. Kicsit meg is nyomkodhatod.
Tény hogy megéri mert itt olcsó a tej és kiváló túró lesz ha házilag csinálod.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:24:07

még egy utolsó konyhai bölcsességet megosztok ma
egy jó konyhában egy eszköz az igazán fontos az összes többi csak kezdő háziasszonyok hülyítése,
ez pedig a kés
persze tudni kell élezni is, mert különben a jó kés hamar oda lesz
gyakorlatilag mióta a költöztető ellopta a cuccaimat, feltehetőleg, azóta nincs is másom
imádok habot verni kézzel, dagasztani, meg szeletelni is, így ez egy tapasztalati tény is egyben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:24:22

@Jess G:
Próbáld meg hogy nem kenyeret teszel rá hanem csinálj kovászt.

Latcho Rom 2014.04.21. 23:25:56

@Jess G: Előző életemből :) Szüfrazsett is voltam, jakobina, orrom magosan hordtam hogy ne érezzem a proliszagot :)
Piha :D

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:26:27

@diggerdriver: te meg keress rá az öregtésztára ;-)

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:29:09

@shakti_rom: most mit tagadjam, nincs semmi bajom a prolikkal csak ne legyünk egy légtérben
biztos élnek kanadában is, szerintem mo-n annyira nem feltűnő a különbség,de itt uk-ban iszonyat
nem tehetek róla de ezüstkanállal születtem a számban, ez van

Shanarey 2014.04.21. 23:32:51

@diggerdriver:

Az autó baleset elkerülhető, nem kötelező belehalni. A sugárfertőzésnél ez már nem annyira igaz.

Én túléltem pár autóbalesetet sérülés nélkül, ezt egy atom baleset után nem mondhatnám el.

Latcho Rom 2014.04.21. 23:37:02

@Jess G: hja, mátrix is elég néha belőlük, de szelavi.
Megyek pucolni az ezüstöt, jóéjt Lady *
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.21. 23:37:14

@Shanarey(SCO):
Nem az autóbaleset ugyanannyira nem kerülhető el mint az atombaleset. Csak a kockázatát lehet csökkenteni.
Én már rengeteg atombalesetet túléltem sérülés nélkül. Szerintem te is.

Shanarey 2014.04.21. 23:41:09

@diggerdriver:

Nem jártam Sem Csernobilban sem az Three mile Island-on, sem Fukushima-ban.

Szerintem te sem jártál, vagyis miről beszélsz?
:-)

Muscari 2014.04.21. 23:41:24

@@Jess G: a kessel igazad van, de nekem egy jo robotgep kincset er. Tegnap sutottunk tiz tojasbol piskotat. Hat, ha azt a tojashabot kezzel kellett volna felverni, beleoszultem volna.

Vagy a kovekezo recept: food processorba tegyel bele fagyasztott epret, tejszint es porcukrot es inditsd el. Ket perc mulva kesz a vilag legistenibb eperfagyija.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.21. 23:44:25

@Jess G: Olcso husnak hig a leve. Mi a plusnetnel vagyunk, elegedett ugyfelkent.

Shanarey 2014.04.21. 23:45:13

@tildy[UK]:

Itt a Sky nyomul és jó is.

Muscari 2014.04.21. 23:48:35

@tildy[UK]: mia plusnetnel vagyunkrendkivul elegedetlen ugyfelkent. Majdnem ket honapba telt, mire lett internetunk azutan, hogy megrendeltuk. A ferjemnek tobbszor kellett veluk balheznia telefonon. Raadasul a net neha leall, nem valami stabil.

Pedig azert valsztottuk oket, mert te ajanlottad egyszer regen valakinek :-(

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:53:45

@Muscari: én azt is kézzel verem
sokkal szebb lesz mint géppel
régen mindig egy Kitchenaidet akartam venni, már volt h be is tettem a kosárba amikor akciós volt 400 helyett azt hiszem csak 230 font, végül visszatettem, dagasztani csak kézzel szeretek mert éreznem kell, h milyen a tészta állaga, de már a piskótával habbal is így vagyok
még egy 10 fontos vackot sem fogok venni
majonézt is csak kézzel csinálok
már a krumplihámozót is eldobtam
egyedül egy merülő mixerem van
@tildy[UK]: hát lehet, de most lecseréltem mindenkit gáz, villany, net tök sokat fogok spórolni, évi kb 250 fontot

Shanarey 2014.04.21. 23:54:39

@Muscari:

S gondolom az ügyfélszolgálat Indiában veszi fel a telefont.

Muscari 2014.04.21. 23:59:12

@Muscari: Amikor vegre megcsinaltak a telefonvonalat masfel honap utan,, arra egy hetre igertek a netet. Kuldtek is az sms-hogy minden ok, bekapcsolhatjuk a routert, de nemhogy net nem volt, hanem mar telefonvonal sem.

Ujabb telefonhivas, igeret, hogy az engineer jon penteken (ez volt kedden). Csutortok delutan hangposta uzenet: az engineer keresett, senki nem volt otthon. Persze penteken nem jott senki, ujabb telefon, mar hetvege van, majd jovo het kedden.
Azota tobb ismeros is mondta, hogy plusnetet ne.

Kollegamnak a Virgin egy heten belul megvolt.

Mrs. Clayton 2014.04.21. 23:59:21

@Muscari: azt még nem mondtam, de házi fagyit szoktam főzni, tejből, ez max sorbet amit te írsz, de az is jó :-)

Muscari 2014.04.22. 00:06:15

@Jess G: ha szolgaltatot valtasz, az elozo fele ki kell mindent fizetni koppra, nem? Az aktualis oraallasig.

Erdekes, hogy a konyhatechnologia teren milyen konzervativ vagy. Ha azonban van ra idod es energiad, akkor miert ne csinalj mindent kezzel? Nekem sajnos nincs, en gepesitek.

@Shanarey(SCO): nem, azt mondja a ferjem, hogy angolokkal beszelt. A Three-nek viszont tenyleg ott van az ugyfelszolgalata.

blackhairlady 2014.04.22. 00:06:56

@rezsöatya: OK, majd kuldjel fenyjeleket. Vagy fustot. Csak hangot ne adjon ki, mert kisse suket vagyok:)))

Herr Géza 2014.04.22. 00:07:32

Nem olvastam el ugyan a teljes mai hsz.-hegyet, de talán ez a cikk nem került elö az energiatémához:

444.hu/2014/04/18/vagy-a-nemetek-teljesen-hulyek-vagy-nagyon-meg-fogjuk-szivni/

Mindent elmond a hozzáállások különbségéröl az utolsó mondat...

Mrs. Clayton 2014.04.22. 00:09:22

@Muscari: igen, de nekem pont most volt leolvasás és így 0-n voltam mindennel, vagyis a gázból még jár is vissza kb 200 font
amikor költöztem ide a lakásból akkor meg mínuszban voltam nagyon sokkal és azt havi részletben fizettem ki azt hiszem 3 hónap alatt
egyébként sztem nem több idő kézzel csinálni, főleg h jobb az eredmény, mondjuk a piskótát felverni eléggé fárasztó, de én ezt élvezem :-)

Shanarey 2014.04.22. 00:09:39

@Muscari:

Nem csak a Three nek, a Sky nak is ott van de velük évente kétszer kell beszélni max.

Shanarey 2014.04.22. 00:21:01

@Herr Géza:

Nem, nem került elő.

Igen az utolsó mondatok sokat mondanak.
De sajnos nem értik meg elegen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.22. 00:33:53

@Muscari: :( Ennek nagyon nem orulok.:(
Mi lassan 3 eve naluk vagyunk naluk , eddig minden popec, ugyfelszolgalat is rendben. Kb 3 het- 1 honapra kotottek a netet, de mindenki annyira igerte akkoriban.

M. Péter 2014.04.22. 03:48:45

@Shanarey(SCO): A Sky jó, amíg működik, de a hibaelhárításuk kabaréba illő. Elment az internetem, felhívtam az ügyfélszolgálatot, ott végigcsináltuk azt, hogy kikapcsolom a routert, kihúzom, várok egy percet, visszadugom, bekapcsolom, persze ettől nem javult meg. Az ügyfélszolgálatos még csinált valami távdiagnosztikát, amely szerint minden rendben volt, erre azt mondta, hogy ez meghaladja a képességeit, majd hétfőn felhív egy szakértő.

Természetesen hétfőn nem hívott senki, nekem kellett újra felhívni az ügyfélszolgálatot. Akkor azt ígérték, hogy küldenek egy új routert. Várok egy hetet, router sehol, hívom az ügyfélszolgálatot, ott nem tudnak semmilyen új routerről. Annyit viszont elértem, hogy végre tényleg küldtek egy új routert. Az új routertől persze semmi nem javult meg. Egy újabb telefon után kiküldtek egy BT szerelőt, aki diagnosztizálta, hogy a telefonközpontban van a hiba, és még aznap kijavította.

Összesen majd egy hónapig voltam internet nélkül, és azon felül, hogy ezt az egy hónapot jóváírták nekem, nem nyújtottak semmilyen kártérítést. Ezek után lemondtam mindent a Skynál.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.22. 04:14:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: plusz ezer.
Itt a svédeknél is elkélne egy ilyen intézkedés, 1000-1500-2000 koronákkal...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.22. 04:17:34

@petrasp: Ha az elmúlt két napban esős, szar idő volt, bezzeg ma hétágra süt a nap, akkor kurvaélet, hogy hétfőre ébredtél... :D Vagy a hét első munkanapjára.

adg 2014.04.22. 05:04:59

@diggerdriver: "Vegyünk egy ideális állapotot a jövőből.
Minden jármű elektromos minden háztartás minden gyár minden minden megújuló energiából származó árammal működik.
Az egész ország.
Mekkora területet kéne befedni napkollektorokkal és szélerőművekkel hogy ez kivitelezhető legyen?"
Vegyunk egy kevesbe idealis, am elkepzelheto allapotot a jovobol, es a mabol.
Japanok beboritottak az oceant nuklearis cuccal az usa nyugati partjaig kb, oroszok kivontak a lakhatosagi teruletbol szamos magyarorszagnyi teruletet, nem csak csernobil korul. Anglia es franciaorszag partjainal szinten folyik a cucc a tengerbe, megszamlalhatatlan hordonyi mindenfele radioaktiv anyag van beontve szinten a tengerbe mindenfele, es rettenet mennyiseget tarolnak szerte a vilagon. Az uranbanyak kornyeke sem egy szanatorium. Szerintem ez nem a jovo, hanem a rovidtavu gondolkodas. Nem tudjak megnyugtato modon elhelyezni a hulladekot, es baleset eseten hirtelen odalesz a sok elony, es annyi a tiszta energianak is. Ma egyszeruen nem tudjak megoldani baleset utan a rendrakast sem. Nezd meg mit csinalnak a japanok, es ok a vilag egyik legfejletteb nepe elvileg. Kepzelj el egy hasonlo balesetet valami sokkal puruttyabb helyen...

Tudod mivel jar egy regi atomeromu eltakaritasa az uzemido vegen? Tudod, hanyat bontottak le eddig? Es hany van, ami nagyon hamar eleri az uzemideje veget, 30-40+ eves vackok?

Ellenben az osszes alternativ energiatermelesi mod gyorsan fejlodik. Es oriasi teruletek vannak, ahol kutyat sem zavar semmifele eromu. Az atomlobbi kicsit meg eros, de elobb-utobb csokkenni fog a jelentosege. Ne adja Isten, de ha megegy ilyen nagyobb baleset lenne, szerintem igencsak komoly tiltakozasokat valtana ki.

Nem lehet ezt olyan egyszeruen kijelenteni, hogy az atomenergia jo, es nincs realis alternativa.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.22. 06:01:49

@diggerdriver: esdisney ota tudnuk, hogy ok neszepa-ban laknak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.22. 07:32:03

@adg [Au, Darwin]:
Viszont megvan az az elonye a tengerek szennyezesenek, hogy digger szereti a halat, igy o eszi azt, ami mellett protestal :)

2014.04.22. 07:34:14

@Kövérmadár [swe]: ne mondj ilyet. En is halzabalo vagyok, de teljesen atomenergia ellenes

adg 2014.04.22. 07:49:18

@Kövérmadár [swe]: Jaaa, igen? Igy azert mar mindjart mas. Oke, nincs tobb kerdesem, eljen a zatom. Esetleg nem lehetne ilyen sugár sugereket kulon tenyeszteni? Mondjuk rogton a reaktortartalyban, igazi inyencseg lenne.

adg 2014.04.22. 08:08:36

@blackhair-lady: Tetszett nekunk is. Eleg kicsi, hogy gyerekkel is lehessen menni. Van benne egy 2 km-es kis osveny. Fele ilyen lápos susnyas, masik fele meg erdo.
Szeretjuk ezeket a helyeket, masik kedvencunk a bozot. Nagyon szep az esos evszakban, sajnos annak epp veg, ki fog szaradni egy honapon belul.
Ha erre jarsz, ugorj be, megmutatom. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.22. 09:09:57

@adg [Au, Darwin]:
Azaz!
"Csak a reaktorban olvad, nem a kezedben" jeligevel. :)

blackhairlady 2014.04.22. 14:41:09

@adg [Au, Darwin]: Ok, jovo heten arra lesz dolgom, majd becsongetek, aztan idegenvezethetsz a bozotosban. Gondolom a magassarkut felejtsem el aznapra?:))))

M. Péter 2014.04.22. 16:09:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ehhez először el kell kapni a tettest, azután kell, hogy pénze is legyen. Ha tagad, és bíróságra megy a dolog, akkor már többe kerül az ügy, mint a bírság.

M. Péter 2014.04.22. 17:19:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Épp most írt erről a BBC: www.bbc.com/news/business-27032797 30 millárd euró támogatást kaptak a szélturbinák.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.04.25. 12:03:12

Nagyon szomorú vagyok, itt töltöttem a Húsvétot Costa Braván és nem szolgáltak fel ilyen fahéjas kenyeret, pedig megkóstoltam volna!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása