oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 19. 06:47,  Boci, boci tarka 403 komment

2014. április 19. 06:47 Határátkelő

Boci, boci tarka

Azt javaslom, hogy ha már hétvége van (ráadásul a legtöbb európai országban hosszú), ma ne vegyük túl komolyan magunkat. Ennek jegyében ma egy egészen különleges poszt következik, egészen pontosan egy verselemzés. Hogy mi köze mindennek a határátkeléshez? Péter írásából pillanatokon belül kiderül!

röhögő tehén.jpg

„Régi olvasója (évekkel ezelőtt kommentelője) vagyok a blognak, magam is külföldön élek már több mint négy éve. Ahelyett azonban, hogy történetet osztanék meg, inkább egy ismert vers elemzését küldeném el, amit külföldre költözésem után nem sokkal írtam (mármint az elemzést): a Boci, boci, tarkáról van szó.

Hogy ennek mi a kapcsolata a külföldi léttel, az talán a szemlélet - lám, az extra horizont igencsak képes a szövegértelmezést befolyásolni - avagy hogyan interpretálható ugyanaz a szöveg másképp azért, mert a sorok közt is segít olvasni az emigráns lét.
Ha hiszik, ha nem, ez a vers pont arról szól, mi vezetett sok magyart a határátlépéshez... (Senki ne vegye komolyan! :))

"Boci, boci tarka, Se füle, se farka - Oda megyünk lakni, Ahol tejet kapni."

A pontos szerző nélküli szöveg igen tömör, mindössze egy strófa. Ez az összeszedettség azért ne tévesszen meg senkit, az egymásra rakódó jelentésrétegek explicit módon tágítják a szöveg szemantikai horizontját.

A páros rímű, morfológiai homonimával (tarka-farka) és ragrímmel (lakni-kapni) operáló szöveg látványosan két részre különül szerkezetileg: az első két sor és a második két sor adja a két egységet.

Az első szerkezeti rész kulcseleme a „boci”. Egy fületlen, farkatlan, tarka bociról van szó, amely éles hangulatkontrasztot ébreszt a befogadóban.

Az első sor játékos, szóismétléssel lebegővé tett vidám, tarka bocija a második sorban semmisül meg - elveszíti bociságának alapvető paramétereit. A költő ismétlődő negatív festéssel (a „se” tagadószó) mintegy felszeleteli az imént még élettel teli bocit, és csinál belőle egy torzót.

A boci-motívum mint analógia

A második két sor elviszi a nézőpontot a felismerhetetlenségig szétszabdalt, vérben fürdő bocikorpuszról, és elbeszélőt vált. A második szerkezeti egység uralkodó narrátora a „mi”, ami a főige személyragjaiból egyértelműen azonosítható ("megyÜNK"). Látszik, hogy tudatos szerkesztésről van szó, ugyanis a vers nem esik szét ettől a nézőpontváltástól - a „tej” motívum összeköti a strófa két felét.

A vers csak akkor érthető meg a maga mélységében, ha odafigyelünk a jelentésrétegekre. A boci-motívum az egész versen átívelő analógia, amely különböző minőségekben fordul elő. A szöveg egy egészséges bocival kezdődő íve a boci megcsonkításán át a boci termékéig terjed, mely egy teljes társadalmi korrajz.

A gyermekkor ártatlanságát szimbolizáló vidám, tarka boci súlyos megrázkódtatások árán ér a felnőttkorba, ahol elveszíti irányérzékét, eszközeit (füle, farka), és áldozatává válik a világ könyörtelen darálójának.

Az így egzisztenciáját, identitását vesztett boci, aki maga a költő, kvázi megsemmisül, nem ura többé a saját életének, gyakorlatilag halott. Ez indokolja az elbeszélőváltást (lévén, hogy egy csúnyán megrongált boci képtelen a tagolt beszédre), és itt lép be a bocibőrbe bújt narrátor helyére a cselekvő elbeszélő.

Az ő szerepe az, hogy a statikus, állóképszerű boci-világ helyébe dinamikus mozgást hozzon (ezt erősítik az igei jellegű kifejezések: „megyünk”, „lakni”, „kapni”), ami az első két sorból teljesen kimaradt.

A dezintegráló társadalom, mint kiváltó ok, csak közvetetten jelenik meg. A vers második felében megbúvó „lakni”, „tejet kapni” kitételek a költő szociális érzékenységére utalnak, illetve arra a kiszolgáltatottságra, amelyet az önmaga feletti uralmat elvesztő boci-lét helyébe kap az ember.

A kelet-európai társadalmak teljes jogú tagjává lenni azt jelenti, át kell esni egy igen embertelen beavatási szertartáson, ahol a megcsonkítások által veszik el az embertől (illetve termelő bocitól) mindazt, amit valaha is képzelt az életéről. Így válik a „tej” mint a társadalom teremtett értéke keresett hiánycikké, ami indukálja a társadalmi migrációt, majd a megalkuvást.

A hibás erőforrás-gazdálkodás

Az „Oda megyünk lakni, / ahol tejet kapni” sorpár a hibás erőforrás gazdálkodás tipikus példája, ami párhuzamba vonható a „sok a boci, kevés a tej” képzavarral (eredetileg egy régi költőnk intertextusa ez: „sok az ember, kevés a fóka”).

A tej hiánya, a tej keresése szimbolikusan összekapcsolódik az elveszett gondtalan, vidám boci-gyermekkor visszaszerzésének óhajával. Ez a törekvés azonban tragikussá teszi a költeményt azzal, hogy a gyermekkort a második sor gyötrelmei után lehetetlen visszakapni. Már örökre farkatlan, fületlen, lappangótőgyű bocik maradunk, míg élünk.

(Amennyiben a vers létezik gyík-verzióban is, ott ez az érvelés nem igaz, mert a gyík farka pl. visszanő! - a szerk.)

Útkereső boci

Egy leheletnyi remény a megoldásra az útkeresés. Az a dinamika, ami a vers második sorában mozgóvá teszi a képet a „megyünk” ige révén. Minden önmagát vesztett boci útkeresővé válik, ahol az új otthon a tét; egy olyan otthon, ami tejet ad, vagyis ahol vannak még megcsonkítatlan, fülükkel, farkukkal legyező bocik.

A költő saját társadalmát az „elapadt tej” társadalmának nevezi, ezzel indokolva a Nyugat-Európa felé tartó migrációt. Ebbe a körbe azonban nemcsak egy ország tartozik, hanem attól keletre is néhány, így a vers horizontja kitágul, magába foglalva mindazon népeket, amelyek társadalmát ma már egy sajátos „tejóhaj” határozza meg.

Ez a tej, amint a versből is látszik, a másé – „Oda megyünk lakni”, ahol mások tejét kaphatjuk, mert a mi tőgyünk a csonkaságunk következtében végzetesen elapadt...”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: humor Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96051522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 21:29:56

Éldegélünk...

-A feleségem, mikor a tévé elött ültem, megkérdezte:
- Mit nézel?
- A port ...
Ezután veszekedni kezdtünk.
-A feleségem azt mondta, ad egy támpontot, hogy mit szeretne születésnapjára: Legyen vörös, és menjen 0-ról 100-ra 3 másodperc alatt.
Ajándékoztam neki egy piros fürdöszobamérleget.
Ezután veszekedni kezdtünk...
-A feleségem a tükörben magát nézegetve azt mondta: Rettenetesen nézek ki, öreg, kövér és ráncos vagyok. Most tényleg szükségem volna egy bókodra!
Azt mondtam: De a látásod nagyon jó...
Ezután veszekedni kezdtünk...
-Elkisértem a feleségemet egy osztálytalálkozójára. Egyik volt osztálytársa egyik poharat a másik után ürítette ki, és alaposan berúgott. Megkérdeztem a feleségemet, hogy ismeri-e? Persze, felelte. Együtt jártunk, és mikor vége lett, elkezdett inni, és azóta nem tudta abbahagyni.
- És még mindig ünnepli? - kérdeztem.
Ezután veszekedni kezdtünk...
-A Tescoban megkérdeztem a feleségemet, hogy ne vegyünk-e egy láda sört 15 Euroért. Azt mondta, nem, és anélkül hogy megkérdezett volna, vett valami beauty-krémet 65 Euroért. Mondtam neki, hogy egy láda sör többet segítene abban, hogy szépnek lássam, mint a krém.
-Ezután veszekedni kezdtünk
Néhány napja megkérdeztem a feleségemet, hogy a házassági évfordulónkon hová mehetnénk.
Azt felelte: Valahová, ahol már rég nem voltam.
Erre a konyhát ajánlottam.
-Ezután veszekedni kezdtünk...

Muscari 2014.04.19. 21:34:29

@cougarcat: igen, tenyleg aranybanya . A ferjem a regi orakba szerelmesedett bele, mar szerelni is tudja oket.

Ilyet peldaul: kepkezelo.com/images/jjj4u8kp4wnocfeh0dis.jpg

nyuszigonosz 2014.04.19. 21:34:45

@Shanarey(SCO): Ez jó! Még selejtezni sem kell, eltünik minden egyszerre. :-))

2014.04.19. 21:48:07

@charlieharper [home, sweet home]: Erre igen, aztan gondolom ehhez is hozzaszokna az ember. Legjobb lenne csak turistakent egy ilyesmi angol kastely b&b-ben megszallni, par napra. Tudod, csak az "ize miatt" :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ez is szep, a tehenek hab a tortan. Ertekelem amikor ilyen szepen felujitanak regi hazakat. A berleti dij turista szemszogbol nezve nagyon jo.... probalj ezen a szigeten ennyiert egy hazat kiberelni olyan helyen, ahova menni is akarsz, lehetetlen lenne...

@Muscari: Ez is nagyon szep... Ilyesmit itt az antik uzletek vasarolnanak fel es utana jo dragan arulnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 21:48:53

Az amerikai vonatok nyomtávja (a sínek közötti távolság) pontosan 143,5 cm (4 láb és 8,5 inch). De vajon mi az oka annak, hogy ez a távolság pont ekkora lett? Mi olyan vonzó ebben a számban?

A válasz meglehetősen egyszerű és könnyen kitalálható: az USA-beli nyomtáv pontosan megegyezik az Angliában használatos nyomtávval, mivel az első vonatokat angliai bevándorlók kezdték építeni az Újvilágban. Na jó, de ettől a kérdés még kérdés marad. Most arra kell választ találnunk, hogy Angliában miért lett 143,5 cm a nyomtáv. Azért, mert az első vonatokat Angliában azoknak a terveknek és sablonoknak az alapján készítették, amelyeket a hinták és kocsik gyártásához is használtak. így hát felmerül a kérdés, hogy a hinták és kocsik nyomtávja miért lett pontosan 143,5 cm?

A válasz megint nagyon logikus: ha más lett volna a nyomtáv, akkor ezek a járgányok nagyon hamar tönkrementek volna az angliai kőutakon, mivel azokban, épp ilyen távolságra, volt két vájat, amelyeket a régebben ott járt kocsik vájtak ki. Nem meglepő továbbá, hogy az Angliában található kőutakat, szinte egytől egyig, az ókori Róma építtette. A kőutakba vájt vájatokat pedig az első római kocsik és harci szekerek vájták.

Már az ókori rómaiak is szabványok szerint építették az utakat és a harci szekereket, ezért aztán mind ugyanakkora lett, ami a vájatok távolságának egyformasá-gát is maga után vonta. A vájatok aztán évszázadokon keresztül kényszerítették az utókor járműtervezőit az ősi szabvány betartására... A tanulság tehát, hogy ezek után, ha azt kérdezed, hogy ki a fene találta ki ezt vagy azt a számot (például 143,5 cm-t), még az is lehet, hogy rátapintottál a valóságra: a római kocsik távolsága ugyanis épp azért lett akkora, amekkora, hogy két ló hátsója kényelmesen elférjen egymás mellett a kocsi előtt.

Megvan hát a válasz! Római lovak fara szülte ezt a különleges számot. Ha pedig már eléggé izgalomba jöttél attól, hogy birtokába jutottál a modern világ egyik nagy titkának, még egy adalék: Bizonyára láttad már azt a két vastag rakétát az amerikai űrrepülők oldalán, felszállás közben. A nevük Solid Rocket Boosters -SRB. Ez a hét rakéta hajtja fel az űrbe az űrhajót. A rakétákat az utahi „THIO-KOL" gyárban gyártják, és tervezői sokkal, de sokkal vastagabbra szerették volna csinálni. A probléma csupán az volt, hogy a rakétákat vonaton kellett a kilövőállo-másra szállítani. A vonat pályája néhány olyan szűk alagúton keresztül vezet, hogy a sínek épp hogy elférnek benne. Ezért aztán a rakéta sem lehetett szélesebb, mint a nyomtáv. így esett meg, hogy a világ egyik legfejlettebb technológiájával gyártott rakétájának a szélességét egy római ló fara határozta meg...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 21:52:59

Továbbképzés nők,majd férfiak részére!

Iskolánk felnőttek számára továbbképzést tart. A tanfolyamokat sikerrel
teljesítő túlélők bizonyítványt kapnak.

Tantervünk nők számára:

1. óra: Hidegben fel, melegben le, avagy hogyan kezelj egy termosztátot.
Előadás képekkel, oktatófilmmel.

2. óra: Mi kerül több energiába: lehajtani a vécéülőkét, vagy 3 órát
duzzogni miatta?
Kerekasztal beszélgetés.

3.óra: Lehetséges elmenni egy ruhaüzlet előtt anélkül, hogy vásárolnánk?
Csoportfoglalkozás.

4. óra: Az alapvető eltérések egy női retikül és egy bőrönd között.
Felismerési gyakorlat.

5. óra: Hogyan tegyünk fel kérdéseket a reklámok közben, és maradjunk
csendben a film alatt?
Csoportfoglalkozás.

6. óra: Lehetséges egy jó fürdőt venni 14 különféle szappan és habfürdő
nélkül?
Szeminárium

7. óra: Egészségügyi felvilágosítás: léteznek gyógyszerek a menstruáció
előtti feszültség csökkentésére ; HASZNÁLD ŐKET!
Előadás.

8. óra: Tévedtem, a páromnak volt igaza!
Tényfeltáró beszámolók.

9. óra: Hogyan parkoljunk le kevesebb, mint 20 perc alatt a biztosító
igénybevétele nélkül?
Gyakorlati bemutató.

10. óra: Hogyan használjuk a féket anélkül, hogy az összes utas lefejelje a
szélvédőt?
Gyakorlati foglalkozás.

Tantervünk férfiak számára:

1. óra: Hogyan forraljuk fel a vizet?
Előadás képekkel, oktatófilmmel.

2. óra: A vécépapír tároló tényleg magától töltődik fel?
Kerekasztal beszélgetés.

3. óra: Lehetséges úgy vizelni, hogy a fal és a padló ne kapjon belőle?
Csoportos gyakorlat.

4. óra: Alapvető eltérések a szennyes tároló és a padló között.
Felismerési gyakorlat.

5. óra: Szennyes edények ; tényleg maguktól repülnek be a mosogatóba?
Élménybeszámolók.

6. óra: A távirányító átadása másoknak tényleg a személyiség elvesztésével
jár?
Csoportterápia.

7. óra: Egészségügyi felvilágosítás: a virágcsokor átadása nőknek nem okoz
egészségkárosodást.
Előadás.

8. óra: Eltévedtem, útbaigazítást kértem!
Tényfeltáró beszámolók.

9. óra: Hogyan maradjunk csendben, míg párunk leparkol?
Gyakorlati bemutató.

10. óra: Hogyan legyünk ideális társak a bevásárlásban?
Relaxációs technikák, légzőgyakorlatok.

2014.04.19. 21:58:06

@diggerdriver: A noi resz vicces de a ferfi resztol meg konnyes a szemem a rohogestol :)) Lehet hogy a ferfiaknak ez pont forditva van? :)

macamuca [IHUN] 2014.04.19. 22:05:17

@diggerdriver:
:)))))))))))))))))))
Lopom :)))))))))))))))

2014.04.19. 22:07:50

@macamuca [IHUN]: Ezt le kell forditanom a ferjnek... :)))

macamuca [IHUN] 2014.04.19. 22:12:00

: A férfi természetrajza

Az ember az élővilág legfelsőbb rendű élőlénye: gerinces, eleveneket szül, és azokat saját emlőjéből táplálja.
A férfi nem szül eleveneket, azokat nem táplálja saját emlőiből, nem is mindig gerinces, mégis ő kapta az 1-es személyi számot!

* KÜLALAKJA

Magassága és szélessége rendkívül változatos. Egy adott életkor után, és bizonyos mennyiségű serital elfogyasztása eredményeképpen kirajzolódnak a férfi fő alkotóelemei, úgymint fej, tor és potroh. Az alsó végtagjai általában jobb és bal lábra tagolhatók, hacsak nem magyar focista a szerencsétlen, mert annak mindkét lába bal. Biológiai felépítését illetően van néhány lényeges eltérés a női és a férfi test között, például a férfi ádámcsutkája. Néhány úr sz*rvat is visel, eme díszes trófeát nem a teremtőtől, hanem felesége őnagyságától kapja, és a büszke dámvaddal ellentétben, igyekszik a legnagyobb titokban tartani. Ez persze képtelenség, hiszen ő az, aki utoljára értesül a dologról.

* ELŐFORDULÁSA

A férfiak behálózzák az egész földet, ezen belül is a nőket. Fellelhetők vad állapotban a futballpályák lelátóin, félvad állapotban bárszéken, szószéken, hordón és minden elképzelhető vezető beosztásban, háziasítva a családi tűzhely körül papucs minőségben.

* EGYEDFEJLŐDÉSE

A férfit nem a gólya hozza. Mint mindent, az életét is a nőnek köszönheti. Eleinte újszülött, bébi, csemete, csöppség, gyerkőc a kissrác neve. Ebben a korban elhitetik vele, hogy tűzoltó lesz, meg katona, vadakat terelő juhász. A nők mindig mesélnek a fiúknak. Eleinte mesével altatják őket. Ha a kiskorú szerencsésen túljut az ebadta, nebuló, kölyök, kamasz, siheder, süvölvény, lakli stádiumokon, a fejlődés megállíthatatlanul továbbsodorja, és lehet belőle pali, ürge, manusz, hapsi, krapek, pacák, koma, pók, ipse, úr, régebben elvtárs, bajtárs, szaki, haver, pancser, mazsola, tag, góré, polgár, muksó, pasi, atyafi, fószer, fater, bácsi, tata, öregfiú, vén trotli, szenilis bakkecske.

* TERMÉSZETE

Vannak béketűrő, szelíd, igen jámbor fajták, ezeket az édes anyanyelv becenevekkel illeti. Például: pipogya fajankó, gügye f*szi, hülye melák, te málé! Vannak pimasz, gátlástalan, rámenős, lelkiismeretlen fráterek is, ezekből lesznek a női ideálok, szívtipró filmsztárok, feledhetetlen örök szerelmek. Egy szerelmes férfi a nő számára a legvonzóbb látvány. Két szerelmes férfi a nő számára a legtaszítóbb látvány. A férfi a világ leghiúbb teremtménye. Képes volt szakállat növeszteni, hogy feltűnés nélkül bámulhassa magát a tükörben minden áldott reggel borotválkozás ürügyén. A férfinak van humora. Minden nőt sikerül megnevettetnie azzal a viccel, hogy a teremtés koronájának nevezi magát. A férfi igen leleményes és ravasz. Ádám addig nyaggatta istent, amíg Éva személyében társat remekelt számára. Mihelyt volt kire hárítani a felelősséget, azonnal szakított az almából. Az elveszett paradicsom tehát nem Éva kíváncsiságának, hanem Ádám pákosztosságának a következménye.

* TÁPLÁLKOZÁSA

A férfi mindenevő. Egy okos asszony mindent meg tud etetni az urával! Többségük mindenivónak is nevezhető, bár vannak férfiak, akik sosem isznak. Vizet. A magyar háziasszony szerint a férfit a gyomrán keresztül lehet megfogni. Ez bölcs megállapítás. A nokedlis pörköltön hizlalt sörhasú férj nem szaladgál más szoknyák után. Örül, ha levegőt kap, és nem infarktust!

* FELHASZNÁLÁSA

A férfi eredményesen használható az élet számos területén, például konzervnyitásra, a kiégett villanykörte kicserélésére, családalapításra stb.

* ÉRDEKLŐDÉSI KÖRE

Mi érdekli a férfit? A politika, a pénz, a gazdaság, a technika, a művészet, az autó, az ulti, a póker, a veszély, a vita, a játék, az ismert, az ismeretlen, a föld, a víz és a levegő, a flóra és a fauna, a múlt, jelen és jövő, az élet és a halál, a szomszédok bögyös Icukája és a világmindenség. Szeretik a kutyákat, berzenkednek a macskától. Kockás inghez csíkos nyakkendőt kötnek, a boltban övék minden megbuggyant konzerv, csöpögős zacskós tej, sületlen kenyér. A legszerényebb teljesítmény után is elvárják az elragadott dicséretet, amellyel nem szabad fukarkodnunk.

Miért is fukarkodnánk, kedves sorstársaim, lányok, asszonyok?

Hiszen meg vagyon írva: „A férfi legszebb jutalma a nő, a nő jutalma az a tudat, hogy ő a jutalom.”

Taxomükke (UK) 2014.04.19. 22:14:14

@diggerdriver: Ezek között még akár értékes cucc is lehet.
Főleg, ha valamelyik mellé kanyarítasz egy cirkalmas történetet, miszerint a dédapád a tökömtudja melyik csatában együtt harcolt Y. X. earllel, akinek a felesége aztán egy teázás alkalmával a szóbanforgó csetresz dédnagyinak ajándékozta.
De csak ha angol a szereplők többsége.

macamuca [IHUN] 2014.04.19. 22:16:12

A hálószobagolf szabályai

1. Minden játékosnak gondoskodnia kell saját felszereléséről.
A felszerelés általában egy ütő és két labda.

2. A játékhoz hozzá kell járulnia a pálya tulajdonosának.

3. A szabadtéri golftól eltérően itt az ütő lyukba juttatása a cél, miközben a labdák kint maradnak.

4. A jó játékhoz az ütő rúdja kemény kell, hogy legyen.
A pálya tulajdonosának joga van ellenőrizni a rúd keménységét.

5. A pálya tulajdonosa (a lyuk épségének megóvása érdekében) fenntartja magának a jogot, hogy megszabja az ütő hosszúságát.

6. A játék célja: annyi ütés elvégzése, amennyi ahhoz szükséges, hogy a pálya tulajdonosa elégedetten elismerje, hogy a játéknak vége. Ennek elmulasztása azt vonhatja maga után, hogy a játékos ezen a pályán nem játszhat többet.

7. Rossznak tartják, ha egy lyukat azonnal a pályára érkezéskor megjátszik valaki.
A tapasztalt játékos általában időt szakít arra, hogy megcsodálja a teljes pályát, különös tekintettel a szép formájú bunkerekre.

8. A játékosokat figyelmeztetjük, hogy játék közben ne említsenek egyéb pályákat (amelyeken már játszottak vagy ezzel egyidejűleg játszanak), a jelenleg játszandó pálya tulajdonosának. Ismertek elkeseredett pályatulajdonosok, akik ezen okból a játékos felszerelését megrongálták.

9. Bátorítjuk a játékosokat, hogy minden eshetőségre legyen náluk megfelelő esőruházat.

10. A játékosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy játékuk tökéletesen tervezett, különösen, amikor egy pályán először játszanak. Ismertek játékosok, akik felháborodtak, amikor fölfedezték, hogy más is játszik azon a pályán, amelyet ők privát pályának hittek.

11. A játékosoknak nem szabad feltételezniük, hogy egy pálya állandóan játszható. Néhány játékos megszégyenülhet, amikor rájön, hogy a pálya ideiglenesen javítás alatt áll. A játékosoktól elvárt dolog, hogy ez esetben rendkívül taktikásak legyenek. Haladóbb játékosok ilyenkor alternatív lehetőségeket találnak a játékra.

12. Javasoljuk a játékosoknak, hogy kérjenek engedélyt a pálya tulajdonosától, mielőtt megjátsszák a hátsó kilencest.

13. Általában a lassú játék javasolt, de a játékosoknak fel kell készülniük a sebesség fokozására, ha időlegesen is, a pálya tulajdonosának kérésére.

14. Csodálatos teljesítménynek számit - ha az idő engedi - ha a játékos többször meg tud játszani egy lyukat egy meccs alatt.

15. A pálya tulajdonosa az egyetlen bírája annak, hogy ki a legjobb játékos. Tanácsoljuk a játékosoknak, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt állandó tagságot váltanak egy pályára. Plusz elvárásokat emelhet a pálya tulajdonosa és a szabályok is változtatás tárgyát képezhetik. Ennek okán sok játékos jobban szeret több különböző pályán játszani.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 22:22:05

napi hiszti: elegem vana birit kurumplikbol, amik alkalmatlanok rakott krumplinak. Ha bemegyek a boltok tobbsegebe, csak sargaheju krumpli van, ami fantasztikus baked potatoesnak vagy tort krumplinak, ellenben ha fozom szetesik. Oke maradjunk a jo oreg desiree-nel az mar otthon bevalt. Kevesebb ideig fozom, es ez is szetesik. King edward? Szinten.

Csinaltam volna rakott krumplit, otthon 40 percig fozom a desireet hejaban, nem esik szet, itt 25 perc, es szetesik. Mehh....

Tanacsokat varok, ki mit hasznal rakott krumplira errefele.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 22:23:12

@Muscari: az egy dolog, de kezdodne az angol tanfolyam, ahova kell, allashoz sem artana, ha mar meglenne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 22:28:13

@Kövérmadár [swe]: Aham, érdekesek.De itt nekem télleg cumi volt... :D Jó, igaz kurva kicsiben jöttek elő, akár más is lehetett...

2014.04.19. 22:29:11

@macamuca [IHUN]: Ezek is nagyon jok!! :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 22:31:16

@maxval a gondolkodó birca: Hát jó, de nem irigylem azért őket...
:-) Bár a pénzdíjjak néha eszementek.

klappol 2014.04.19. 22:41:57

Ma nem sokan vagytok, de kilómétereket raktok be szövegként. Nehéz volt a hét???

:D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.19. 22:42:47

@diggerdriver: ezek tobb mint 15 eve voltak új szövegek a neten...

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 22:43:12

@tildy[UK]: persze.neked olyan krumpli kell amelyik "lisztes".
A baking pt. nem olyan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 22:44:36

@tildy[UK]:
Figyelj,
Katona voltam magamnak főztem az őrszobán.
Rakott krumplit mert ahhoz tudtuk lopni a hozzávalókat.
Nem emlékeztem teljesen hogy anyám hogy csinálta.
Szépen összeállítottam de NYERS krumpliszeletekből.
A világ legjobb rakott krumplija lett.

klappol 2014.04.19. 22:45:40

@diggerdriver: Ki volt a zsűri? :)))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 22:46:25

@diggerdriver: mindig hejaban fozom elotte. Egyszer probaltam nyersen felvagva kesziteni, nem jott be.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 22:47:04

@klappol:
12 őr 2felvezető és én mint őrparancsnok.

klappol 2014.04.19. 22:48:07

@diggerdriver: Egy őrparancsnoknak merték volna azt mondani, hogy ez nem jó??? :))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 22:48:25

@tildy[UK]:
Tudom hogy meg kell főzni előtte.
De az a krumpli amelyik szétesik az talán hamarabb megsül ha nyersen teszed bele.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 22:48:34

@Sexual Harassment Panda: tudom, ezert probaltam az otthon bevalt kinezetueket -tipusokat. Bartlett Red Rooster Potatoes-t ajanlottak most, legkozelebb kiprobalom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 22:49:17

@klappol:
Azok???
Nem. A fegyverszekrény kulcsa nálam volt.:)))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.19. 22:53:28

@tildy[UK]: Nekem nincs ezzel tapasztalatom, de egyik kollegam es a csaladja csak magyaros kajakat csinalnak. O is panaszkodott erre, de aztan meselte hogy elment egy ilyen termeloi piacra es ott talalt "nem uj" krumplit. Vett is gyorsan vagy 3-4 zsakkal. :)

Lehet erdemes lenne neked is valamifele piacon probalkozni inkabb a boltok helyett, nem?

Sexual Harassment Panda 2014.04.19. 22:57:42

@tildy[UK]: te nem piacra jàrsz??? Uramatyàm!
Biztos h van az angoloknak jò krumplijuk ami lisztes.kèrdezősködj piacon.
Azt is meg merem kockàztatni, hogy -bàr kevès zöldsègūk van ami jobb a magyarnàl- a krumpli pont ilyen.

nyuszigonosz 2014.04.19. 22:58:26

@tildy[UK]: Nekem ha pont nem az a megfelelö krumpli van itthon és mégis szeretnék ilyet csinalni, akkor megpucolom - szóval nem héjában rakom föni egészben - és olyan szeletekre vágva fözöm, ahogy majd kell, és beleszúrok villával vagy így, hogy tudjam, mikor pont olyan, amilyennek lennie kell.
Utána rendesen rakoptt krumplinak csinálom tovább.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.19. 23:00:04

@Muscari:
Én is láttam... nem tudom elhinni, hogy ilyet ember képes elkövetni saját maga ellen.

@diggerdriver:
Nha, már te is prolizol?! :D

@geegee:
Hát persze ;) Akár bármi más is, de ezek a fránya jelek pont ezek voltak 8)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:04:26

@Kövérmadár [swe]:
Leírtam a proli szót?
Azoknak közük nincs a prolikhoz.

Mr Long 2014.04.19. 23:10:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hany magyar dolgozik nalatok? Nem csak megegy?

klappol 2014.04.19. 23:12:54

Ha főznivaló krumplit veszel, akkor azt inkább elő kell főzni, de van a sütnivaló krumpli, azt nyersen. Egy igazi proli kaja.:))))))))))))))

klappol 2014.04.19. 23:16:34

Kipróbáltam a görög rakött kumplit. Ütős.

klappol 2014.04.19. 23:17:27

@Kövérmadár [swe]: Rájuk gondolsz (etnikum)? Ja eszik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.19. 23:18:14

@Mr Long: Nem. Van egy budapesti R&D reszlegunk is, ahonnan jottek at paran hozzank is (meg mas site-okra is, Svajcba, US-be, Franciaorszagba, stb.).

A mi reszlegunkon dolgozik meg 3 magyar rajtam kivul. Ezek kozul en kettovel dolgozom egyutt projekt szinten, szoval veluk szoktam neha beszelni.
De a divizion belul van meg egy masik reszleg, ahol azt hiszem talan van meg 1-2 magyar, de veluk abszolut nem dolgozunk egyutt mert teljesen mas gepeken es projekteken dolgoznak, szoval nem is beszelunk igazabol veluk.

Amugy ok, rajtam kivul mind ismerik egymast regrol mert ugye evek ota egyutt dolgoztak Bp.-en mielott ide jottek. En meg fekete barany vagyok mert engem, mint egy kulsost vettek fel ide. :)

klappol 2014.04.19. 23:23:02

@diggerdriver: Biztos elfoglalt vagy, itt ha kimaradsz pár sorból, elég visszarázódni. :)))))))))))))))

Port töröltél?? :D:D

nyuszigonosz 2014.04.19. 23:26:05

@klappol: Abba mit kell tenni? Egy görögöt, aki üt, vagy görögdinnyét? :-)

Mr Long 2014.04.19. 23:27:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem a pestiek foglalkoztak felujitassal, karbantartassal? Isnertem ott PM-et.

klappol 2014.04.19. 23:28:29

@nyuszigonosz(D): :D:D:D Görög nem kell bele, inkább ezek
:1/2 kg burgonya
125 g darált hús
1 tk gyros fűszerkeverék
100 g tejszín
100 g tejföl
75 g feta sajt
75 g reszelt sajt
1 ek olaj

bors
vaj a tál kikenéséhez

nyuszigonosz 2014.04.19. 23:31:52

@klappol: Kösz, jól hangzik.
Nemrég hasonlót csináltam: csak nem krumplival, hanem makarónival és darált hús helyett meg brokoli volt benne, de a feta sajt benne volt és ehetö lett.

klappol 2014.04.19. 23:35:39

@nyuszigonosz(D): A neten találsz sokat, én is onnan szoktam kuksizni, nem vagyok nagy szakács, A görög gyümölcsleves is klassz, főleg nyáron jól lehűtve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:37:12

@klappol:
Nem. Az asszony nem volt itt egy hétig a hányásfoltokat fel kellett takarítani.
:))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.19. 23:37:49

Mindenkinek jóccakát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.19. 23:38:55

@Mr Long: Pesten rengeteg minden volt, csak a nagy reszet kesobb kivitte a ceg mas kulfoldi site-okra. A Power divizion belul volt szervizkozpont, retrofitting, fejlesztes es meg gyartas is. A vilag egyik legnagyobb marogepe nalunk volt!!! Csak ketto van belole Europaban!!!

Aztan szinte mindent kivitt az orszagbol a ceg. Egyedul a fejlesztocsapat maradt. De ok is megcsappant letszammal mert a ceg felkinalta a transzfert mindenkinek es a tarsasag egy jo resze elt is a lehetoseggel. Szetszeledtek a vilagban cegen belul. :)

Es kesobb bejott hozza a Transportation uzletag. Ok most az uzemeltetesert, karbantartasert felelosek meg van egy egesz nagy csapat, akik a vezerloszoftvereket debug-oljak vagy valami ilyesmi. :D

klappol 2014.04.19. 23:38:58

@diggerdriver: Te iszol???? nem birod a piját, vagy rossz a gyomrod??? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:39:21

@klappol:
Jóember ezt egy személyre szánod?
Csaxólok hogy nekem előételnek kevés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:40:19

@nyuszigonosz(D):
Olyan volt csak teljesen más egyéb minden stimmel:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:43:22

@klappol:
Nem, nem iszok amióta a vedelést feltalálták.
Roppant mód gyűlölöm az alkoholt és meggyőződésem hogy megsemmisítésének legjobb módja a saját gyomorsavam.
Az tuti.
Ha ráköpök egy lóra a patkó se marad meg utána.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.19. 23:44:58

@Sexual Harassment Panda: korabban jartam, akkor meg mashol laktunk (Hackney), es volt a kozelben piac. Btw, ott is megkerdeztem , hogy jo-e fozesre, amit venni akartam, nem tudta a bacsi a valaszt.

nyuszigonosz 2014.04.19. 23:46:04

@diggerdriver: Na de majdnem ugyanaz.:-)
Feta sajt volt benne es a sütöben készült. :-)

Kreativ konyha, ami van a hütöben meg itthon, abból finomat fözni.:-)

Vagy legalábbis ehetöt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.19. 23:49:27

@Kövérmadár [swe]: "pina coladat" Mi az a colada?Az elsőt az tudom, hogy mi... :-))))))))))

Szerintem mond szalonképesebben, mondjuk úgy, hogy Vulva colada.Hmm?

Muscari 2014.04.19. 23:51:02

@tildy[UK]: salata krumplit vegyel, az nem esik szet. A pontos fajtat nem tudom, de az ASDA-ban ilyen neven rejtozik. Viszonyleg kis szemu es sarga heju. Van meg olyan, ami meg kisebb es kifli alaku, az sem szetfovos fajta.

Krumplipurenek viszont tapasztalatom szerint a Maris Piper a legfinomabb. Az olcso, pakisztaniaknal kaphato sarga hejunak szerintem vizize van es ot perc utan szetesik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.19. 23:56:08

@nyuszigonosz(D):
Na. Azt mondom énis hogy ugyanaz. A végeredmény tejbegríz de teljesen olyan.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.04.20. 00:23:51

@diggerdriver: mar talaltam receptet a kenyersuto gephez, holnap veszek mindent es kiprobalom. Mer nagyon regota szerettem volna, amikor meg itt a blogon szoba kerult, hat, azota alig tudtam magam turtoztetni. De most vegre nekem is van :-)

A tobbieknek: Diggerrel car boot sales-en voltunk ma es en vettem egy vadi uj, meg soha nem hasznalt kenyersuto gepet egy idos magyar hazaspartol. Nagyon draga volt, 7 fontot fizettem erte :-)

Latcho Rom 2014.04.20. 00:25:31

@Babette_: mutti hálásan csoválja értük, jó ez így, kerek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.20. 00:41:02

@Muscari: Vat dö fakk iz car boot sales?Autócsizma árusítás?Gumikat vettél a kocsira? :D

2014.04.20. 01:47:07

"@Babette_: mutti hálásan csoválja értük, jó ez így, kerek."

Hataratkelo, oszinten szolva nem ertem, hogy ezt miert engedted at. Ezt nekem cimeztek azert mert tetszett nekem valakinek a vicce. Ne haragudj, de ez gusztustalan - en nem vagyok itt senkinek "mutti" foleg nem egy trollnak.

Babette! Te meg legyszives szolj a kedves haverodnak hogy szalljon le rolam.

2014.04.20. 01:58:03

Es a MUTTI mar megint a svab szarmazasomra valo utalas. Szoval tenyleg nem ertem HA. Miert OK ez itt???????

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 07:35:11

@cougarcat: felnott ember, nem vagyok felelos azert,amit ír. Es
foleg:attol, mert nekem irja, meg nem vállalom kozossdgst azzal,amit ír.

2014.04.20. 07:35:40

@cougarcat:

Neki ez olyan, mint normális embernek a levegő. Ez élteti.

2014.04.20. 07:37:28

@Papagály:

Vitakultúrából egyes. Leülhetsz.

2014.04.20. 07:50:58

@Kövérmadár [swe]:

Nem ismerem a harcosok klubját. A tv. tudatbefolyásoló hatásáról elég sok tanulmány megjelent. Ma ez a legerősebb fegyver a tömegek manipulálására.

Muscari 2014.04.20. 07:53:24

@geegee: :-)))))
Nem, a gumikat csizma helyett vettuk magunknak, tudod, olyan papucsfelenek. Tudod, cipore sem telik a londoni mosogatoi fizetesbol ;-)

2014.04.20. 07:57:47

@bpetya75:

Meg kell nézni, hogyan beszélnek a mai gyerekek, fiatalok a szüleikkel. Az úgynevezett civilizált világban. Aztán vissza kell gondolni arra, vajon meg mertünk-e volna mi ilyen hangnemet engedni a szüleinkkel szemben. Nem. De ugyan ez elmondható a iskolai viselkedésre is. A liberalizmus egy lassan ölő méreg az emberiség szervezetében.

Latcho Rom 2014.04.20. 09:09:24

www.mediaklikk.hu/musor/pava/

Klikk hetedik rész a döntőhöz.

Gyönyörű volt a Sebő-Sebestyén Márta nyitószám, nagyon örültem Vaszi Levente közönségdíjjának.

HA, tudsz róla hogy sváb származék vagyok, tehát...abba kellene fejezni a hisztizést ezügyben, talán, mert nevetséges.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.20. 11:30:44

@lexrex:
Lehet ezért taszít tudat alatt?
Nem nézek TV-t, bár ez csalóka, mert filmeket és sorozatokat viszont igen, de pl. reklámmentesen.

Liberalizmus: megint félremagyarázás van és jó lenne tisztába tenni a dolgokat...
Liberálisnak tartom magam, mert azt gondolom, hogy ami nincsen más kárára, azt az ember nyugodtan tegye meg. Ilyen pl. a füvezés, a szerencsejáték, a prostitúció, a pénz értelmetlen elszórása és még nagyon sok minden. Miért? Mert neked pl. mi közöd van hozzá, hogy én füvet szívok? Okozok ezzel kárt neked? Akkor nincsen jogod felemelni a szavad ellene.

DE!
Az nem liberalizmus, hogy embereknek / bűnözőknek elnézzük a mások által elkövetett cselekedeteiket. Ez idiotizmus.

Azt gondolom, hogy kellenek szabályok. Kevés, de alapvető szabály. Aki ezeket megszegi, az megy a villamosszékbe. Aki a szabályokon belül marad, az azt csinál, amit akar. Nincs moralizálás, mert az nem jó semmire (szubjektív). Van viszont a törvény betűje. Ezt lehet, ezt nem lehet. Amit lehet, azt lehessen anélkül, hogy bárki beleugatna.

Gyerek-nevelés-iskola: a régi iskola híve vagyok, mert bár nincs gyerekem és nem is szeretnék, de amit a fiatalok megengednek mguknak, az katasztrófa. Ha meglátok egy gyereket, az jut eszembe róla, hogy egy mini terrorista, aki szabadon szekálhatja a felnőtteket és a világukat, közben kijátszva a "gyerek vagyok, nem bánthatsz" kártyát. Csak azt felejti el mindenki, hogy ezeket a szarcsimbókokat a felnőttek tartják el, a felnőttek tartják életben. Cserébe semmit sem kapnak.
Ahogy a szülőnek is kell, hogy joga legyen megnevelni (igen, akár fenyítéssel is) a gyereket, úgy az iskolának is kellene legyen erre jogosítványa. Így lesz csak ember én nem valami szharfaszú takony belőlük, mire 10-en évesek lesznek. (kivétel mindig van).

Latcho Rom 2014.04.20. 11:38:29

@Papagály: Pontosan. Mániákkal teljesen felesleges vitatkozni.
+1

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.20. 12:35:16

@Kövérmadár [swe]: a moral a legrégebbi dolog,ami a tarsadalamakt,közösségeket szabályozza.
anelkil anarchia van.
a törvénynek meg moral nelkul nincs társadalmi elfogadottsága. Amelyik törvényt meg nem tartják be, az nem ér semmit.

Papagály (törölt) 2014.04.20. 14:55:37

@lexrex: a konteo.hu - n jelentek meg ezek a tanulmányok, ugye? igen, sőt szerintem a rotschild család minden tagja máig is él! feltaláltatták maguknak az örök életet és elvissel óriási bulikat tartanak a becsületes dolgozó emberek pénzéből! felháborító, nem?

Papagály (törölt) 2014.04.20. 14:55:50

@lexrex: van ennél még lejjebb is? vagy az "ezek a mai fiatalok!" és a "bezzeg az én időmben!" már az abszolút szellemi mélypontot képviselik?

mellesleg: mindenki olyan gyerekeket "kap", amilyeneket nevel. szuper-igazságos, hogy orrba vágják a félrenevelt gyerekek a szüleiket. csak tegyék is! ők (a szülők) ugyanis a leginkább felelősek azért, hogy selejteket szabadítottak a társadalomra (kígyót melengettek a keblükön).

Papagály (törölt) 2014.04.20. 14:56:18

@Kövérmadár [swe]: a társadalmi együttélés nem olyan egyszerű, mint a sakkjáték, hogy világos szabályokkal definiálni lehetne, mit szabad és mit nem.
számos hírhedt eset van, amikor valakit tévedésből ítéltek halálra.

hogy valami pozitívat is mondjak: szerintem a közösségek hiányoznak. a társadalom, a nemzetállam nem közösség (utóbbi ráadásul idejétmúlt is). a család az lehetne, de egyre kevésbé az (ezért személyenként a saját családunkban mi vagyunk a felelősek).

az individuális értékekről nem szeretnénk lemondani, elutasítjuk a kollektivizmust, az egyéni felelősséget hangsúlyozzuk, és nem akarjuk tudomásul venni, hogy nem lehet egy dolognak csak a jó oldalát akarni és a rossz, nemkívánatos oldalát elutasítani.

ha olyan férjet akarunk magunknak, aki jól keres, akkor ne lepődjünk meg, hogy karrierista, hogy nem a családja az első, hanem esetleg munkamániás.
ha olyan feleségre vágyunk, aki éjjel háromkor is makulátlanul ki van festve, akkor ne lepődjünk meg, ha havonta egy átlagfizetést hagy a kozmetikusnál, a pedikűrösnél, sőt napi 8 órás munkára se lesz ideje, mert az aktuálisan legújabb ámbraszínű rúzs beszerzése rengeteg utánajárást követel.

ugyanígy van ez a társadalmi eszmékkel is. ha a hatékonyság és a pénz az istenünk, ne lepődjünk meg, hogy ennek az igazságosságra, a lelki életünkre, közösségeink megtartó erejére is meglesz a hatása.

2014.04.20. 15:23:42

@Papagály: "ha olyan férjet akarunk magunknak, aki jól keres, akkor ne lepődjünk meg, hogy karrierista, hogy nem a családja az első, hanem esetleg munkamániás.
ha olyan feleségre vágyunk, aki éjjel háromkor is makulátlanul ki van festve, akkor ne lepődjünk meg, ha havonta egy átlagfizetést hagy a kozmetikusnál, a pedikűrösnél, sőt napi 8 órás munkára se lesz ideje, mert az aktuálisan legújabb ámbraszínű rúzs beszerzése rengeteg utánajárást követel"

Nagy nagy igazság!!

Quercus a favágó 2014.04.20. 16:07:27

@lexrex:

Értelmes emberek vitáznak. A vita arról szól, hogy észérvek ütköznek. Vannak akikkel csak vitatkozni lehet. Ott csak a hangerő számít. Ezek az emberek egy lényeges dolgot figyelmen kívül hagynak. Az észt nem lehet hanggal pótolni.
Csak javasolni tudom: ne vitatkozz. Nincs értelme.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.20. 18:38:32

@Babette_:
Úgy érted, a büntetés?
Már a legkorábbi korokban is csak azt nem tették meg az emberek, amiért számukra túl nagy büntetést kaptak.
Sem morál, sem erkölcs, sem semmi más, csak a lehetséges büntetéstől való félelem.
Ez a büntetés lehetett kiközösítés, kiátozás, börtön, csonkítás, halál vagy bármi más.
Soha nem az tartja vissza az ember, hogy "vajon ez helyes?", hanem az, hogy "vajon megbüntetnek-e érte?".

@QUERCUS(a favágó): @lexrex:
Ha szerintetek a társadalom rohad, akkor mondjátok már el, hogy milyen a számotokra ideális társadalom!
Ha rohad a mostani, akkor kellett legyen egy nem rohadó állapota is. Mikor volt ez és miért?

Erős a gyanúm, hogy egy olyan utópisztikus elképzelés állhat ezen kijelentések mögött, amilyen az ember soha sem is volt. Akkor pedig nem beszélhetünk rohadásról, csak arról, hogy nektek nem tetszik.
Nekem sem tetszik sok minden, de elfogadom, alkalmazkodom és kihozom belőle számomra a legtöbbet.
Olyan illúzióm nincsen, hogy a legszűkebb környezetemet leszámítva bárkit is érdekelne, hogy én mit szeretnék, esetleg hozzá is segítene, emberbaráti szeretetből... ha mégis van ilyen, akkor mutatom a katalógusban, hogy milyen autót szeretnék, lehet bizonyítani az über-giga-metál-brutál emberséget és önfeláldozást...

Ellenkező esetben az egész nem több, mint hangatos "Jajj, kéremszépen, ez rohad!"

Most megyek és készítek ham&eggs-et a kedvesemnek (és magamnak) vacsorára... van olyan vélt vagy valós társadalmi rend, ami tiltja a kedvesünknek való sonkástojás készítést és amiért ezzel hozzájárulok az össznépi társadalmi rohadáshoz vagy ezt azért még szabad?
Ha szabad, minimum 8 "Igen"-t szeretnék kapni, ellenkező esetben ott a kétség és inkább az éhenmaradást választanám.

Quercus a favágó 2014.04.20. 18:45:35

@Kövérmadár [swe]:

Hosszába törlek ketté, ha Nóri éhes marad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.20. 20:09:19

@QUERCUS(a favágó):
Nem maradt! Remélem ezzel nem járultam hozzá az emberiség elkorcsosulásához ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.20. 20:31:12

@Muscari: Hát jó. :-) De télleg érdekelt volna, miért van ilyen hülye neve...Gondolom ez sima bolhapiac lenne, nem?Mondjuk a svéd is elég hülye nevet használ erre: loppis... :-)

**mimi** 2014.04.20. 20:31:23

@Kövérmadár [swe]:

én kedvellek Madár...na mutasd azt a katalógust:))))

majd együtt örülök veled :))))))

Papagály (törölt) 2014.04.21. 01:25:57

@Kövérmadár [swe]: többek között nils christie-től tudom, hogy mit ér, és mekkora a visszatartó ereje a büntetésnek. ajánlom figyelmedbe a szerzőt, igaz, nem svéd, de norvég! ;)
"a fájdalom korlátai" akár magyarul is olvasható, de gondolom, svédre is lefordították.

nagyon érdekees, és olvasmányos, sok illuzórikus elképzeléseddel le fog számolni, ha elolvasod.
en.wikipedia.org/wiki/Nils_Christie

Papagály (törölt) 2014.04.21. 09:13:06

@geegee: a bolhapiac is hülye név, nem? vagy ott bolhákat árulnak? :)
elég sok néven fut ez az üzletág:
flea market (or swap meet), kanadában: garage sale.

egyébként a car boot sale arra utal, hogy gyakran közvetlenül az autó csomagtartójából árulnak.
en.wikipedia.org/wiki/Car_boot_sale

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása