oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 14. 06:46,  Országot váltani iszonyú nehéz 488 komment

2014. április 14. 06:46 Határátkelő

Országot váltani iszonyú nehéz

Igen kacskaringós utat járt be mai szerzőnk, Mária, aki a szerelme után költözött először Lengyelországba, majd onnan mentek már együtt, gyerekkel Írországba, ahol jelenleg is élnek. Van tehát összehasonlítási alapja és tapasztalata is elég, de a története nem csak azért érdekes.

Írország, Cork.jpg

„Nem vagyok már egy mai csirke, azt hiszem, életem javán már túl vagyok. Azzal kezdeném, hogy fiatal koromtól vonzódtam az idegen országokhoz. Lehet, hogy ez annak a hatása, hogy volt egy osztrák nagymamám és egy olasz dédnagymamám.

Mindig nagyon érdekeltek a történetek, amiket a nagyim mesélt nekem arról, amikor ő meg kicsi volt. A salzburgi táj aztán teljesen lenyűgözött, amikor végre serdülőként nyarakat tölthettem a rokonoknál Ausztriában.

Tökéletes nyelvtanulási lehetőség, ha az ember képtelen a saját anyanyelvén kommunikálni s a rokonok csak a saját nyelvükön beszélnek. Tehát németből kitűnően fejlődtem.

Mindig idegen leszel

Drága nagymamám közel ötven évet élt Magyarországon, kitűnően beszélte a magyart, mégis mindig kívülállónak érezte magát. A mai napig a fülembe csengenek a szavai: „...tudod, kicsim, ha nem a saját országodban élsz, mindig is idegennek fogod magad érezni, még ha nem is éreztetik veled”.

S ez így igaz. Kivándorlókent soha nem fogjuk egyenrangúnak erezni magunkat az új hazánkban. Aki mást mond, az hazudik. Persze mindenki másként éli át ezt az érzést.

Én nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, mert tudom, hogy ez természetes (hallgatva a nagyim történeteit). A férjemről már ezt nem mondhatom el. Ő nehezebben alkalmazkodik egy idegen országban. Magyarországon iszonyúan tudott szenvedni az ott eltöltött egy év alatt.

Az biztos, hogy gyermekeink bárhova is születnek és cseperednek fel, azt az országot fogják anyaországként elfogadni, s ők viszont már teljes értékű polgárnak fogjak érezni magukat az új országban.

Mától lengyelül beszélünk

Én közel a harminchoz hagytam el Magyarországot s mentem a szívem után először is Lengyelországba. A férjem lengyel, akivel ismeretségünk első évében angolul beszéltünk. (Ő magas szinten beszélte az angolt, én meg csak gagyogtam valamit.)

Kiköltözésem után a férjem közölte, mától lengyelül beszélünk. Ha itt élünk, meg kell tanulnom a nyelvet, nincs mese. Ő dolgozott, én meg otthon néztem a lengyel sorozatokat a TV-ben.

Természetesen megpróbálkoztam egy külföldieknek szánt lengyel nyelvtanfolyammal is, de azon kívül, hogy jókat beszélgettünk angolul a csoporttársakkal (volt közöttük holland, dán, francia, orosz, stb.), sokat nem fejlődtem, maradtam a TV-nél.

Büszkén jelenthetem ki, hogy remekül megtanultam a nyelvet. A lengyelek a mai napig dicsérnek a nyelvtudásom miatt, s vannak olyanok, akik nem is veszik észre, hogy nem vagyok lengyel.

Megszületett gyermekünk, aki természetesen két nyelven szívta magába a tudást. Bár sem a lengyel, sem a magyar nem egy világnyelv, úgy gondoltam, a gyerkőcnek igenis jót fog tenni, ha megtanulja mind a két nyelvet.

Nagypapám (aki három nyelven fordított és tolmácsolt) mondogatta mindig, hogy „annyi embert érsz, ahány nyelvet beszélsz”. S úgy gondoltam, lányomra talán a jövőben majd jobban ráragad egy harmadik, negyedik nyelv is. S ezzel óriási előnnyel indul majd az életben.

Kilenc évig éltem Lengyelországban. Nagyon szerettem az emberek kedvességét, segítőkészségét, a gyönyörű országot, a tisztaságot, a hasonlóságot a mentalitásban, a humorukat és még sorolhatnám.

Nem akartunk vegetálni

Viszont a gazdasági helyzet megváltozott Lengyelországban, s úgy éreztük, egy életünk van, nem vegetálva szeretnénk leélni, váltani kell. Bár mindenünk megvolt, lakás, kocsi, munkahely, mégis úgy éreztük, hogy elég fiatalok vagyunk még ahhoz, hogy többre vágyjunk.

Apró dolgok, de ezeket sajna mar nem tudtuk elérni Lengyelországban. Olyanok, hogy utazás, kirándulás, színházba, moziba járás, ruhák vásárlása stb. Kislányunk még elég fiatal, könnyebb lesz neki az átállás, gondoltuk. S jól gondoltuk.

Merre induljunk, melyik országot célozzuk meg? Én legszívesebben Ausztriát választottam volna. Sajnos férjem nem beszél németül, így maradt az angol nyelvterület. Egyesült Államok, Kanada, Anglia, Írország? Osztottunk és szoroztunk, végül Írországot választottuk.

Férjem, aki több diplomával is rendelkezik (humán szakok) azért a kiindulás előtt alaposan átböngészte a kinti álláshirdetéseket. Mivel tökéletesen beszél angolul, óriási előnnyel indult. Rögtön kapott is visszajelzést, hogy szükség lenne rá.

Mindezt otthonról, Krakkóból intézve. Igaz, ez majdnem 10 évvel ezelőtt volt. Pakolt és indult Írországba. Szállást egy hostelben intézett el magának az első napokra… Kilenc hónap után mi is csatlakoztunk hozzá, s együtt költöztünk be egy két hálószobás kertesházba, amit hat éven keresztül béreltünk.

Azóta itt élünk Írországban. Lányunk már nagy, s tökéletesen beszéli a három nyelvet. (Az angolt iszonyú ronda ír akcentussal.) Imádja az írt és a spanyolt. Mondjuk az írrel sokra nem megy, mert egy halott nyelv, de mégiscsak egy nyelv.

Ő mar teljesen beilleszkedett, s el nem tudja képzelni, hogy elköltözzünk innen. Ezért mi is maradunk. Talán majd öreg korunkra áttesszük székhelyünket egy kicsivel melegebb országba, ki tudja.

Elértük, amit akartunk

Országot váltani iszonyúan nehéz. Az ember életéből éveket vesz el az biztos (sok idegeskedés, veszekedés, stb.). Mi elértük, amit akartunk. Saját házzal rendelkezünk itt, amiért megdolgoztunk keményen, kocsink van, amivel végre tudunk kirándulni, évente sokat utazunk, moziba járunk, sportolunk, tanulunk, ruházkodunk, bulikat szervezünk, stb.

Így, idősebb fejjel én most szereztem meg itt, Írországban a diplomámat, amit keserves három év tanulásával értem el, napi 8 óra munka és a család mellett.

Férjem is olyat tanul most, negyvenen túl, amit mindig is szeretett volna (nem humán szak), de nem volt rá anyagi lehetősége soha. Egy világhírű egyetem diákja immáron három éve és még egy év a megálmodott diplomáig, mindez persze munka mellett.

Írország nem álmaink országa. Próbálunk beilleszkedni és élvezni az életet. Már nem döbbenünk meg, és nem kritizálunk, elfogadjuk a dolgokat, a szokásokat, a mentalitást.

Nincs tökéletes ország, nincsenek tökéletes emberek. Aki nem képes elfogadni a másságot, az nagyon keserves életre számíthat külföldön. A jó humorérzék sokat segít!!!!

Nekem könnyebb volt az elfogadás, ilyen a személyiségem. A férjemnek kb. 6 évbe telt, mire rájött, hogy könnyebb lesz az élete, ha elfogad dolgokat, amiken amúgy sem tud változtatni: megszoksz vagy megszöksz.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Lengyelország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr396023398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:25:25

@rezsöatya: A szerelmemert a vilag vegere is elmennek, mindent feladva - mondom ezt 58 evesen...

én meg a sarokig se .. pedig ott csak 100$-ba kerul de egy rendes novel( feleseg) sokkal tobbe ...az egesz fizetesed az egesz eleted kell..

kb egykoruak vagyunk es Te meg mindig hiszel a tunder mesekbe?

rezsöatya 2014.04.14. 20:25:33

@DieNanny [SZ,CH]: pont, hogy volt agya! Kreativ megoldas, nem?

M. Péter 2014.04.14. 20:27:20

@Sütemény1975: Saját használatra az Egyesült Királyságban is adómentes a házi sörfőzés. Almabor és körtebor évi 7000l-ig még eladásra is adómentes.

rezsöatya 2014.04.14. 20:28:34

@montroyal ( CAN qc): en hiszek! (orok romantikus vagyok!) ;-)

rezsöatya 2014.04.14. 20:29:06

@rezsöatya: a tundermesekben kulonosen! ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:30:12

Na szóval...

kepkezelo.com/images/4iv1cec2nn7ispkgaly1.jpg

Előre elnézést kérek kommentelőtársaimtól ha kicsit sarkosan fogalmazok.
Ez egy kiválóan megírt remek poszt volt egy Egy családról akik rengeteget tanultak és dolgoztak míg révbe értek.
Ennek ellenére vödörszámra dőlt rájuk a vegytiszta rosszindulat.
A szőrszálnak hasogatása a kákán való csomókeresés a miért így és miért nem úgy mindez vastagon kiforgatva.
Ha csak a kommenteket olvassa valaki akkor egy zsarnok férj képe rajzolódik ki aki terrorizálja a családját és egyébként is mindig veszekednek.
Szerencsére megjelent a poszt írója és részemről minden tiszteletet megérdemel hogy ilyen visszafogottan szólt a témához.
Charlinak volt igaza, mikor látta hogy 400kommenten keresztül a gumicsont lesz rágva akkor lelépett.
Szóval mégegyszer mondom, kiváló poszt volt és aki mást mond az hazudik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:32:54

@diggerdriver:
"Szóval mégegyszer mondom, kiváló poszt volt és aki mást mond..."

... azzal nem értek egyet. ;)

DieNanny CH 2014.04.14. 20:40:05

@eddie1977:

"Ha találkozom velük, otthon vagyok."

Nem inkább: "Tudok velük beszélgetni." ?
Mert úgy érzem, új kapcsolatok, barátságok kialakítására nem érzed méltónak az íreket. Próbáld meg - Dublin példájánál maradva - kézbe veszel túristakönyveket, várostérképet, elmész múzeumokba, beszédbe elegyedsz ír emberekkel - szigorúan munkán kívül -, közös érdeklődésű hogyismondják(szakkörök?)-be jársz, akár elmész egy térre focizni - tehát élményeket gyűjtesz, hogy később legyen mihez kapcsolnod. Mert Pestet is élményekhez kapcsolod, ezért érzed ott igazán otthon magad.
Bocs, ha nem voltam érthető, tényleg nehéz megfogalmazni...

Mrs. Clayton 2014.04.14. 20:42:32

@montroyal ( CAN qc): vannak dolgok,amiket te másként látsz mint én, az igaz, de ha ez rád terheket ró, azt megértem hogy nem szívesen vállalnád, emiatt nem ítéllek el ;-)

Papagály (törölt) 2014.04.14. 20:43:50

@Pink Petsch: igazi felejtés nélkül lehetetlen a megbocsátás. a megbocsátás hiánya pedig a meg-nem-bocsátónak árt csak igazán, az ő lelkét zabálja fel.

eddie1977 2014.04.14. 20:43:50

@Kövérmadár [swe]: Pontosan erről beszélek én is, de ezt ne felejtsd el akkor sem, ha olyan posztot olvasol, ahol a mesélő nem érzi jól magát a befogadó országban.
Ilyenkor nem azt kell kérdezni, hogy "akkor miért vagy ott?", hiszen a válasz szinte biztosan az lesz, hogy "pénzért".
Inkább meg kéne érteni, hogy a külföldi beilleszkedés sokaknak rohadtul nehéz mutatvány. Ez nem hiba. Ez egy belső érzés, amit nem lehet parancsszóra leküzdeni.
Ezért vagyok kiakadva arra, ha a blog hozzászólóinak egy bizonyos része azonnal lúzerezni kezdi azt, akinek kétségei támadnak.
Ezek a kétségek nem minden esetben jelentenek panaszkodást, inkább csak egyfajta csalódottságot. Nem azt kapta valaki, amit várt, pláne akkor, ha korábban elferdített igazságokkal teli fórumokat olvasgatott az adott országról.
És ez nem jelenti rögtön azt, hogy ő maga nem tett mindent a beilleszkedésért. Mert ugye a sok okosnak ez a következő mondata.

2014.04.14. 20:43:50

@sodalisO [eng]:

"En barhol tudom szarul erezni magam.."

Én mindenhol jól érzem magam. Mégis mindig elzavarnak.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:45:16

@rezsöatya: akkor biztos nem volt 4 feleséged mint nekem ..
elettersak baratnok , rovidebb hosszabb idore nem is szamolva...

DieNanny CH 2014.04.14. 20:45:54

@eddie1977:

Igen ám, de mi van velem, akinek valóban fantasztikus 12 éve volt a közoktatásban? Naponta tegyek szemrehányást a húgomnak, hogy a két fia itt Svájcban szerintem rosszabb iskolába jár, mint amilyenbe én jártam 25 éve? Mert lehet, az én iskolám sem fantasztikus már...
A mondókák: már egy ideje gondolkodom, hogy néhány svájci/német mondókát/dalt valahogy magyarra kellene fordítanom, mert annyira jópofák, hogy szívesen terjeszteném Mo-on is...
Hidd el, hogy a több oldalról jövő ingerek csak gazdagítani tudják a gyereket. Nem fog veszíteni semmit. Te veszítesz az álmaidból, hogy nem megy át ugyanazokon a jókon, mint amiken te keresztülmentél. Viszont más jókon meg igen, és lehet, azt meg irigyelni fogod tőle.

Sütemény1975 2014.04.14. 20:49:31

@M. Péter: errol van szo. minket meg csesztetnek a palinkaval.

klappol 2014.04.14. 20:49:42

Nem mennek el a kommentjeim :( :(

DieNanny CH 2014.04.14. 20:50:36

@rezsöatya:

Dehát a falból kijövő 2 cső távolsága szabványméretűnek néz ki - ráadásul kb 1-2 cm-t lehet is játszani a dologgal -, miért nem volt egyszerű 1!!! db csapot - a két csövet a két falból kijövőre - felszerelni,

rezsöatya 2014.04.14. 20:53:26

@montroyal ( CAN qc): hat, ketto volt, de nem egyszerre...! :-P
Amugy ennyire nem volt mozgalmas az eletem, mint neked...

De az optimizmus gyozott a tapasztalat felett es megerte!

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:54:40

@Jess G: tudod az a baj hogy mindig csak a jora gondolunk pedig ha jon a rossz akkor az csostol jon ... es bekes nyugodt nyugdijas evek helyett gond adossag, rohanas ... mert ha nem akkor harman lennenek ellenem ... nem eri meg a kockazat ..

nem onzo v irigy vagyok hiszen magamert sem dolgoznek 1$al sem tobbet hat meg masert .. boven megvagyok kevesebbol , lelassulva csak kevesebbet dolgozzak ...
pl jovore kevesebbet akarok dolgozni es 2x2hét menni télen nyaralni es 1x nyaron...

eddie1977 2014.04.14. 20:55:45

@DieNanny [SZ,CH]: Nincs gyerekem, így ehhez a témához nem tudok érdemben hozzászólni. A részemről ez megmarad a találgatás szintjén.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:55:46

@eddie1977:
Teljesen igazad van!
A magam részéről az szokott kiakasztani, amikor az új helyet és új környezetet fikázza valaki vég nélkül. Pedig ott ő a vendég, a dolgok pedig úgy működnek, ahogy működnek.

Mondok egy saját példát: Svédországban az autópályák jelentős részén 110-es korlátozás van. Hogy én ezt mennyire utáltam eleinte, elképzelni nem tudod. Aztán megszoktam. Végülis itt évtizedek óta ez a rend és ki vagyok én, hogy ezt kritizáljam, amikor egyébként az ország jól működik?

Másik svéd példa: szívják az orrukat, időnként szájon át megszabadulnak a sűrűjétől. Sokakat irritál és megbotránkoznak rajta. De itt ez a "szokás", nem jelent problémát a társadalom szemében. Nem jobb vagy rosszabb, mint Magyarországon, hanem más. Ezt kritizálni egy bevándorlónak szerintem pofátlanság. Nem csinálom (szívom és köpöm), de nem is zavar.

Ezek olyan dolgok, mint elmenni Szaud-Arábiába, monokinizni nőként a parton és felháborodni, hogy elvisznek a rendőrök (gondolom). Miért? Ott ezek a szabályok, akinek nem veszi be a gyomra, az keressen más országot.

A beilleszkedés vagy elatyátlanodás nem ugyanez a kategória, szerintem. Az megesik, megeshet, alapesetben nincsen benne semmi.
DE!
Hasonlítsd össze:
"Itt minden szar, nincsenek barátaim sem, utálok itt élni!"
vagy
"Nehezen megy a beilleszkedés, eléggé magam alatt vagyok, néha kiborulok emiatt."

Mindkettő ugyanazt az állapotot írja le, de az egyikre ugrom, a másikra nem.

Tiszteljük meg annyival a befogadó országot/népet, hogy csak azért, mert nem ezt szoktuk meg, még ne akarjuk mindenáron eltiporni. Különösen, hogy 1-2-5 év alatt csak a felszínt kapargatjuk.

eddie1977 2014.04.14. 20:56:04

@DieNanny [SZ,CH]: Az első gondolatom az volt, hogy hagyjuk.
Én arról beszélek, hogy a Péterfi Sándor Utcai Kórházban láttam meg a napvilágot, és onnantól kezdve [kicsi kor, óvoda, általános iskola, szakmunkás suli, gimi, melóhelyek] egészen 31 évig Magyarországon éltem.
Minden oda köt. Minden!
31 év után elhagytam az országot, de akár Írországról beszélek, akár Hongkongról, vagy bármelyik másikról, az első 31 évben szerzett szociális tapasztalatokat nem tudom néhány útikönyv segítségével magamévá tenni egy másik országban.
El lehet játszani, hogy én mostantól máshová tartozom, mint ahogy sokan meg is teszik, de attól még bizonyos dolgok megmaradnak úgy, ahogyan azok a születésünktől kezdve rögzültek.
Én nem nemzeti öntudatról dumálok, hanem a környezetről, ahol nevelkedtünk.
Mindig a gasztrónómia jut eszembe. Nekem a mákosguba azt jelenti, hogy mákosguba. Egy ír azt sem tudja, hogy miről beszélek, és ezen az sem fog segíteni, ha minden szabadidőmet azzal töltöm, hogy ír emberekkel járok sörözni és múzeumokba.
Az egész olyan lesz, mint egy olvasmányélmény. Tájékozott leszek ugyan, hiszen nyitott vagyok a világra, de valójában sosem lesz meg az "érzés", ami éreznem kéne. Az érzés!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:56:45

@montroyal ( CAN qc):
"pl jovore kevesebbet akarok dolgozni es 2x2hét menni télen nyaralni es 1x nyaron... "

Erre én is beneveznék :D

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:57:22

@rezsöatya: OK akkor jo Neked ..es biztos nem csak szerencses vagy ,hanem meg is erdemled..

rezsöatya 2014.04.14. 21:01:08

@DieNanny [SZ,CH]: ne kotozkodj! Ez igy szep! :-)

A megoldast pedig a napokban kitargyaltuk, a melegviz itt (UK) kisebb nyomasu, igy egy darab keverocsapteleppel nem mukodik a dolog.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 21:01:36

@Kövérmadár [swe]: aha! es elengednek van annyi szabadsagod is ? a croisier otlete Toled is van( sose voltunk) most nyaron ha bejon Alaska akkor telen egy hajos karib es egy olcsobb szigetes nyaralas ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.14. 21:02:50

@Kövérmadár [swe]: hat én meg élénken emlékszem,mennyit sírtál,hogy nem lehet gyorsan menni

Shanarey 2014.04.14. 21:05:21

@rezsöatya:

Ez csak ott igaz ahol nem cirko van, és a vízmelegítő eszköz az a bizonyos őskori vacak

Hari Seldon 2 2014.04.14. 21:05:55

@zöldeketbeszélek:
Nem inkább az orosz akcentus nem tetszett?
Mert szerintem a legtöbb embernek, ha nem tetszik egy nyelv, akkor az főleg a hanglejtés és akcentus miatt van.

eddie1977 2014.04.14. 21:06:08

@Kövérmadár [swe]: Nézzük másképp!
"Nehezen megy a beilleszkedés, eléggé magam alatt vagyok, néha kiborulok emiatt, mert itt minden szar, nincsenek barátaim se, utálok itt élni."
Semmi különbség nincs a mondanivalóban, legfeljebb a mondat eleje kissé árnyaltabb.
Most akkor mi a fontos? Hogy valaki őszintén kifejezze a kétségeit, vagy az, hogy mindezt úgy tegye, hogy a diplomáciára érzékeny olvasó gyomra is bevegye?
Mert a végeredmény tök ugyanaz.

És ez most nem csak a kivándorlásra igaz.
Tudod: a szar akkor is szar, ha csokipapírba van csomagolva.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:06:46

@eddie1977: furcsa, eddigi hozzászólásaid alapján nem olyannak tűntél, mint akinek pátyolgatni kell a lelkét, aki megértő szavakra szomjazik egy zord világban, aki a vállunkon szeretné jól kisírni magát. most mégis, mintha a megértő szavakat hiányolnád. (amihez jogod van. nemcsak a hiányoláshoz, de a megértéshez is.)

racionálisnak akarod láttatni magad, mégse tegyük fel a kérdést, hogy miért nem tisztázod magadban, hogy mi igazán fontos neked, az otthon (akol)melege, vagy a duzzadó banxámla?

(én nem a pénzért vagyok kint, igaz, rosszul se érzem magam, sőt.)

szóval, jól összegzem a helyzeted, ha azt mondom, hogy jó lenne több pénzt keresni (találni), de túl nagy áldozat ezért a pannon tájat magunk mögött hagyni?

szerintem az itteni billentyűkoptatók között ezzel az (érvényes) véleménnyel kisebbségben vagy. nincs ezzel gond, van akinek megy a külföldön lét, van akinek nem. el kell fogadni, és alkalmazkodni a tényekhez.
nem lúzer az, akinek nem megy, és nem hazátlan az, akinek megy.

DieNanny CH 2014.04.14. 21:09:36

@eddie1977:

Értem. Köszi a választ.

Azért elgondolkodtam ám, hogy én úgymond miért vagyok "belenyugodva".
Én úgy érzem, ahhoz túl rövid az életem, hogy megváltoztathatatlan dolgokon őrlődjek. Pl az ovisaim, vagy aupair-koromból a gyerekek. Mindegyik hiányzik, ilyen szempontból már nagymama vagyok, mert egy ovisomnak gyereke is van... Bárcsak ott maradtam volna a városomban, és lehet, az "unokám" akár még az én csoportomba is járhatna. Mesélhetnék az apukájáról, milyen volt 5 évesen.
Úgy gondolom, a jelenlegi életem fontosabb, mint a múlton való elrévedés.
Jó volt tavaly a 25 éves osztálytalálkozó, felidézni a mindennapokat, de én ünnepnek fogtam fel, nem pedig sóhajtoztam, hogy bárcsak többet találkozhatnánk, ott élhetnék, stb
Persze, ez nem szemrehányás akart lenni a részemről feléd, csupán ebben látom, hogy mennyire másként gondolkodunk.

Szerintem fogd fel ideiglenesnek az Íro-i ott-tartózkodást, keresd minden napnak a legjobb percét, és nem lesz ilyen rossz kedved.
Minden jót!

2014.04.14. 21:11:56

@eddie1977: Nincs abban semmi ha csalódtál, vagy ha kritikusan nézed a jelenlegi környezeted, de a lényeg az, hogy hogyan tudnád jobban érezni magad? Ha most nagyon boldogtalan vagy, akkor változtatni kell, de ezt csak te tudod megtenni, a környezeted nem fog hozzád igazodni. Ha úgy érzed, hogy még megtalálod otthon azt a klauzálos, blahás érzést, akkor hajrá.

Egyébként a nosztalgiának óriási ereje van, főleg ahogy idősebb lesz az ember. Én már olyan régóta élek itt, hogy nekem már itteni dolgokkal kapcsolatban is kialakult nosztalgia. De sajnos nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer belelépni.... a csalódásokat elkerülendő, maradok a jelenben, a múlt pedig egy szép emlék marad.

DieNanny CH 2014.04.14. 21:14:37

@Papagály:

"nem lúzer az, akinek nem megy, és nem hazátlan az, akinek megy."

NAGGGYON JÓÓÓ!!! 5***

Mrs. Clayton 2014.04.14. 21:27:37

@montroyal ( CAN qc): én ezt totál megértem, nem kell magyaráznod :-)
saját tapasztalatom szt is a családi viszály a legrosszabb, és ha lehet meg kell előzni

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:30:31

@Pink Petsch: Azért valljuk be nem ő az első, én hallottam már ilyet a világtörténelemben megesni párszor......:-))
* Pink>néhány pasi szokta kicsi kéretni magát :-P
@diggerdriver: Egyetértek! :-DDD
@rezsöatya: nincsenek tündérek, nem tudtad ?? :-P
@kigyószőrecset: Érdekes amit írsz. Tulajdonképpen én is elmondhatom ugyanezt. És érdekes.....igen, mindig ott és akkor érzem magam jól maradéktalanul amikor egyedül vagyok......és mindig akkor romlik el a dolog, amikor már nem vagyok egyedül......lehet, hogy csak simán hagyom , hogy elzavarjanak magamtól??? .-DDDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 21:34:27

@eddie1977: szerinem akik emigrálnak, általában nem azzal a gondolattal mennek el, hogy "na én most svéd leszek" vagy angol, thai, ausztrál, mittudomén. Úgyis mindenki az, ami, és vannak át nem hidalható dolgok. Nincs ezzel gond, csak azzal, ha valaki ezt nem ismeri fel vagy nem tudja megemészteni, hogy ő soha nem lesz tökéletesen odatartozó. Neked nem véletlen pont ez a bajod? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:37:35

@Papagály: Na ezt elteszem magamnak és olvasgatom sokat! Rám fér!!! :-P

rezsöatya 2014.04.14. 21:48:50

@sodalisO [eng]: en egyet ismerek... O csodalatos!

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:54:54

@maxval a gondolkodó birca:
egy érdekes grafikon (kijelölve tetszőleges időszak zoomolható) az elmúlt 2000 év gazdasági hatalmi változásairól, azaz a (GDP alapján) legnagyobb nemzetgazdaságok relatív súlya a világgazdaságban, 2030-ig történő becsléssel:
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/datenjournalismus-die-groessten-wirtschaftsnationen-aller-zeiten-a-960937.html

eddie1977 2014.04.14. 21:54:54

@Zka: Tényleg. Mar dereng valami.
Talán harmadikos lehettem az általános iskolában, amikor a testnevelés és énekóra közötti szünetben arról beszélgettem a 9 éves haverommal, hogy egy szép napon én mindenképpen ír akarok lenni.
Ez most nem jött össze, és bevágtam a durcit.

eddie1977 2014.04.14. 21:54:55

@cougarcat: Hiszed vagy sem, Dublinnal kapcsolatban is vannak már nosztalgikus érzéseim. Elképzelem, hogy vajon mi hiányozna innen, ha lelépnék, és hát van egy-két dolog.
Furcsa lenne például a Google Maps-en megnézni a várost, és felismerni az itteni utcákat, tereket.
Az is biztos, hogy otthon már semmi sem ugyanaz. Még a régi ház sem, ahol felnőttem. Tavaly voltam ott, találkoztam néhány régi szomszéddal [akik jól meglepődtek, hogy mennyit híztam], de már minden más volt, mint korábban.
Ott már nem vagyok, itt pedig soha nem leszek.

Bár még csak 4-5 év telt el, nem 45, de a hazaköltözés felérne egy újabb "kivándorlással". Sok mindenbe nehéz lenne visszarázódni.

eddie1977 2014.04.14. 21:54:55

@Papagály: Nem kell engem pátyolgatni!
Nem teljesen értem, amit írtál, de azt hiszem, hogy jól látod.
Jó lett volna egy olyan országban élni, ahol legalább annyira békén hagynak, mint itt; ahol anyagilag is jobban meg lettem volna becsülve; és ahol az emberek is megértőbben fordulnak egymáshoz.
Igen, ez mind hiányzott otthon, és valószínűleg semmi jóra nem számíthatnék, ha hazaköltöznék.
Ez szomorú dolog.
Ugyanakkor kihívás is. :)

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@Herr Géza: domini pedagóg: az igazi pedofil, aki a BDSM-et tanítja a gyerekeknek.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@montroyal ( CAN qc): ha komolyan gondolnád amiket írsz, már rég szakítottál volna a feleségeddel.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@diggerdriver: melyik rosszabb, ha valaki gyökértelen, vagy ha gyökér?

eddie1977 2014.04.14. 21:55:14

@DieNanny [SZ,CH]: Azért, mert más véleményen vagyunk, még nem jelenti azt, hogy nekem rossz kedvem van.
Nem is értem ezeket az agybeteg összekapcsolásokat. Már bocs!

Neked is minden jót!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:59:46

@montroyal ( CAN qc): Huh, hallod te nagy fogyasztó vagy akkor ! :-))
@rezsöatya: hát sztem valamit nagyon benézel, ha azt hiszed tündér ! :-) Egy nő sosem lehet tündér alapból!!! :-D
@kigyószőrecset: attól függ mit takar az, hogy "jól" érzed magad!!!! :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 22:18:34

@montroyal ( CAN qc):
Az alapszabadságom 25+6 nap.
Ebből idén nyáron csak 10-et kell kivenni (2 hétre áll le a gyár), tavaly 4 hét volt, az első évben pedig egy sem.
Optimális esetben simán menne a 2-2-1 hét, még akkor is, ha ki kell venni nyáron 2 hetet, mert jól időzítve marad télire 2-2.

Az elengedés nem kérdés. Kérték, hogy szóljunk 2 hónappal a szabadság kivétele előtt. Ha ez megvan, akkor biztos vagyok benne, hogy elengednek. A nem elengedéshez olyan túlterheltség kell legyen, hogy senki sem tud beugrani az adott kolléga helyére, ami azért nálunk ritka.

@Babette_:
Ez így van. Aztán megbékéltem vele.
Örülni nem örülök, de ez van.

@eddie1977:
Szerintem nem értettük megy egymást.
Azt hiszem a szar és a jó között azért vannak még szintek.

@kigyószőrecset:
Semmi esetre sem! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 22:39:04

@eddie1977: Masreszt gyakori az hogy valaki hosszabb-rovidebb ido utan hazamegy, de mar valahogy nem talalja otthon a helyet.

Mert esetleg elszokott mar az uram-batyam rendszertol es pont egy olyan munkahelyre csoppen, ahol ez dominans. Vagy egyszeruen csak hozzaszokott a magasabb eletszinvonalhoz. OK, tudom nalatok most nincs dozsoles, de tudjuk hogy szegenyseg es szegenyseg kozott is van neha oriasi kulonbseg. Vagy lehet barmi oka, nem tudom, nem vagyok pszichologus.

Felreertes ne essek, ha hazahuz a szived, akkor menni kell es kesz (max. otthon rajosz hogy nem ilyen lovat akartam, de akkor sincs keso, meg mindig elotettek az egesz vilag :) ). Csak en gyakori problemanak latom hogy aki legalabb 1 evet elt mar kulfoldon azok kozott van egy merheto szazalek, aki mar nem tud otthon beilleszkedni... vagy nem is akar. Ezek a figurak szoktak inkabb azt az utat valasztani, hogy par honap kulfold durva sporolassal, majd par honap otthon lablogatassal. Kicsit ilyen se veled-se nelkuled allapot.

En is az elso es masodik emigralasom kozott eltem otthon kicsit tobb, mint fel evet. Igaz nem is akartam hosszu tavra berendezkedni, de gondoltam dolgozok egy kicsit, amig rapihenek a kovetkezo korre (olyan 1-2 eves otthonmaradast terveztem csak). Hat pont sikerult belenyulnom es egy olyan szar munkahelyre mentem hogy a probaido felenel el is koszontunk egymastol es elmentem a kedvem az egesz otthon dolgozastol. Inkabb rafekudtem teljes gozerovel a kulfoldi palyazasokra es eltem a tartalekombol. Megmondom oszinten, ha elotte nem eltem volna kulfoldon es kostoltam volna bele a joba, akkor lehet hogy lenyelem a bekat es turok azon a szar helyen. A jot konnyen megszokja az ember. Es tudom hogy nem vagy maradektalanul elegedett Irorszaggal, de biztos van 1-2 dolog amivel mar "elkenyeztetett" a nyugat. :)

De mondom, ha menni kell, akkor menni kell! :)

Muscari 2014.04.14. 22:40:47

@diggerdriver: jo, majd keressuk egymast.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 22:49:19

@eddie1977:
már a nosztalgia sem a régi! - ahogy megjegyezte Beauvoir.

lehet, hogy a lelki folyamataid része ez a tiltakozunk-káromkodunk-szidjuk-az-újat, s végül aztán elfogadjuk a megváltoztathatatlant.
ésszel mintha belátnád, hogy az a 31 év elveszett, elmúlt - akár a Blahán élsz, akár a Liffey partján.
talán tudod azt is: attól, hogy tíz éve ment, nem biztos, hogy ma is ki tudnád még olvasni a helyiek gondolatait a mozdulataikból.

azt hittem, hogy most a hazaköltözés van tervben. akárhogy; a helyedben biztosan kipróbálnék más országot is, ki tudja, lehet, hogy nem veled van a baj (sőt, talán nem is az írekkel), csak egyszerűen nem jöttök ki egymással. miért nem próbáltok meg egy másik országot, amivel kapcsolatban pozitív érzéseitek vannak?

Papagály (törölt) 2014.04.14. 22:49:19

egy érdekes cég, ahol a munkavállalók egymással beszélik meg, ki mennyi fizetést szeretne, és mennyit kapjon. minden cent sorsa teljesen átlátható a cégnél (a havi bérköltség 100.000 euró felett van):
www.zeit.de/2014/15/hh-elbdudler-interview

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 22:56:57

@kigyószőrecset: Hm, lehet! Ez annyira gyönyörű, "távoli csillag,magányos és lakatlan" nagyon gyönyörűűűűűséges:-))) Teccik! :-P

morsels (törölt) 2014.04.14. 22:57:34

Naszoval...
:-)

Megjelenik egy poszt es ha a posztot iro nincs itt 20 percen belul, akkor mindenki egyre jobban belelovalja magat abba, amit o 'ertett' a mondanivalobol. Sot, a kommentelok kepesek egymast erositeni abban, hogy a posztolo milyen.

Az egy mas kerdes, hogy sokszor meg a posztot sem olvassak el rendesen :-)

Szoval en sem ertem, hogy mi a problema a lengyel ferjjel. Megtanult angolul, valami professzionalis munkat vegez, vilagos, hogy ha elkoltoznek Lengyelorszagbol, akkor nem nemet nyelvterulet lesz a cel.

Es ebbol aztan ki lett kovetkeztetve mindaz, amin aztan 400 hozzaszolason keresztul lehetett beszelni. Vagyis a semmirol igazabol, ha belegondoltok.

A masik meg ugye az, hogy mindig kivulallo leszel. Es ez is igaz, persze nem azt jelenti, hogy le akarnak kopni az utcan, vagy hogy az allampolgarsagon belul van elso es masodosztalyu, meg azt sem, hogy nem lehet beilleszkedni, de teny, hogy 25 ev mulva is meg fogjak kerdezni, hogy te honnan jottel. Es eddienek is igaza van, hogy a szulovarosban lehet nosztalgiazni, az oj helyen meg csak gyujtod azokat az elmenyeket, amiken nosztalgiazni fogsz. Es hat az sosem fogja helyettesiteni azt, amit gyerekkent eltel meg.

Egyszeruen nem ertem, hogy ezt miert okoz mindig ekkora vitat.

morsels (törölt) 2014.04.14. 22:58:45

@Kövérmadár [swe]:
Nade tenyleg. Nem az miatt reklamaltal (tobbszor is), hogy te aztan tudsz biztonsagosan vezetni, mi a fasznak korlatoznak teged? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 23:06:51

@morsels:
Ez ténykérdés. De nem csak én, hanem az emberek többsége is képes lenne 110 fölött is biztonságosan vezetni.
Tetszik a szabály? Nem.
Elfogadom? Igen.
Szar ettől Svédországban élni? Nem.

El tudod képzelni, hogy milyen szintű problémáim lehetnek az országgal, ha ez az egyik legkevésbé szimpatikus dolog itt, igaz? ;)

morsels (törölt) 2014.04.15. 00:07:31

@Kövérmadár [swe]:
Itt csak arrol volt szo, hogy emlekszem en is, hogy mennyire utaltad eleinte :-)

eddie1977 2014.04.15. 00:37:27

@morsels: Erről most az jutott eszembe, amit egy itteni magyar haverom mondott.
Megszerezzük az ír állampolgárságot, majd a helyiek megkérdezik, hol születtünk.

Nagykanizsa. :)

eddie1977 2014.04.15. 00:37:27

Megpróbáltam összeszedni a gondolataimat. Ha van kedvetek, olvassátok el!
nemhordodacipomet.wordpress.com/2014/04/14/egy-mosoly-nem-kerul-semmibe/

Papagály (törölt) 2014.04.15. 00:37:28

@Papagály:
az összehasonlítás magyarországra vonatkozó összehasonlító adatokat is tartalmaz. a legkorábbi GDP adat 1870-es. ekkor az egy főre jutó norvég érték 30%-kal, a finn még kevesebbel volt magasabb, mint a magyar. azért a nyugat európai számok átlag dupláját tették ki már akkor is a magyarnak. (de hol van ez a mai 4-6-szoroshoz képest!)
afrika átlag fele volt a magyarénak, a legmeglepőbb talán az akkori sokkal csekélyebb mértékű egyenlőtlenség. igaz, akkor is az ötszöröse volt az egyesült államokbeli az afrikainak, de szerintem ma sokkalta nagyobb a különbség.
további országok:
www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_02-2010.xls

népességre vonatkozó adatok is vannak benne, nem gondoltam volna, hogy még az 1700-as években is csak 1,5 millió volt Magyaro. népessége. (lehet, hogy néhány év múlva ugyanennyi lesz. :) )

eddie1977 2014.04.15. 00:37:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A tisztességes eljárás kedvéért a saját blogomon éppen mostanában mesélek Írországról pro és kontra.
Nekem is jól jön, ha kissé összeszedem a gondolataimat, és összegzem, hogy merre hány méter.
És azt is szeretném elkerülni, hogy csak az állandóan elégedetlenkedő embert lássák bennem az olvasók.
Írországban kétségtelenül vannak jó dolgok is, ezeket én sosem tagadtam.

eddie1977 2014.04.15. 00:37:28

@Papagály: Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy immár nem egyedül élek, és nem egyedül döntök.
De ha rajtam múlna, akkor sem biztos, hogy vágynék máshová. Anglia szinte teljesen kizárt, semmivel nem lenne jobb ott, mint itt.
Régóta szemezgetünk ugyan Kaliforniával vagy Coloradóval, de azért meg kell maradnunk a valóság talaján.
Ott sem emelkednénk túl magasra, legfeljebb nem a kelet-európai és a pakisztáni bevándorlókkal, hanem a mexikóiakkal kéne valahogy kijönnünk.
Kalandnak jó lenne, de közben gondolnom kell a kedvesemre is, akinek még nem késő visszatérnie a hazai életbe, hiszen neki ott nem volt rossz élete.
Arról nem is beszélve, hogy akkor még távolabb kerülnénk a családtól. Már így is nehéz.

Már a hajózás is szóba került, hiszen én régen fotósként melóztam, de oda csak egyedül mennék.

Herr Géza 2014.04.15. 00:37:47

Na, jó éjszakát mindenkinek egy gyönyörü dallal:

www.youtube.com/watch?v=0Sx-XfEUV0o#t=212

Kihagyhatatlan....

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 01:59:27

@Kövérmadár [swe]: biztos jo .. ehhez a szabadsag témahoz 16 eve nem tudok hozzaszolni volt hogy 2x 1honapot voltam Mo-on de amit irigyelek toled hogy Neked fizetik.. nekem meg nem, meg az is ritka amikor veszteseg nelkul v kis hasznot is hozott a muhely , nekem a koltsegeket is szamolni kell a nyaralas koltsegeihez de lehet vele élni

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 02:05:44

@Papagály: vagy o rugna ki ... az en koromba kompromisszumokra kenyszerulunk vagy kenyszeritunk mast ...

skye8 2014.04.15. 04:41:00

Kedves Maria, irasodbol az jott le hogy Neked a csaladod mindennel fontosabb es ezert kuzdottel (kuzdottetek) vegig. En csak csodalni tudom a kitartasotokat. Aldozatokat mindig kell hozni valamilyen formaban,de orulok hogy revbe ertetek es van idotok elvezni is az eletet.
A beilleszkedessel kapcsolatosan, szerintem aki a gyokereit magaval viszi es apolja kulfoldon is, annak az elete megszepul,kulonlegesse valik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 04:49:49

@Kövérmadár [swe]: Igen, ezzzel én is így vagyok.Odahaza Magyarországon általában úgy vezettem, hogy menjünk gyorsan, gyorsan, haladjunk-haladjunk...Nem feltétlenül gyorshajtással (szabályosnál is gyorsabban) de szinte mindenhol az elméleti maximummal.Idekint meg pár év után lenyugodtam, beálltam a sorba, 110-120 tempomattal és kényelmesen haladunk.Az otthoni 130-140 már sokszor soknak tűnik.Mondjuk az is igaz, hogy kurvára más a két ország népsűrűsége, és emiatt itt, ha csak 100 körül megy valaki; akkor is tud haladni, mert nincs 5 kilométerenként falu, útkereszteződés, sebességkorlátozás, ifa, traktor, trabant, stb... Tehát nem kell a jól autózható szakaszokon kinyomni a szemét, hogy legyen egy jó átlagsebesség.

Az orrszívással, csulázással sincs semmi bajom, csak akkor picit, ha totálisan az út közepére teszi ki a turhát.Legalább tenné ki a fa tövébe, vagy az árokba, ahol nem lép bele az ember, nem hordja fel a lakásba, mert azt utálom.

Hari Seldon 2 2014.04.15. 05:09:27

@Papagály:
Ez tényleg csak becslés.
Nem szeretnék "elmax-osodni",de: de olyat kiírni az 1000-es évekbe hogy USSR, meg Időszámításunk kezdeténél és 1000-nél, hogy Turkey?!?
A törökök vagy 100 évvel később kezdték megszállni Anatóliát. Hol volt a világgazdaságban 4-ik vagy 3-ik helyen?

Hari Seldon 2 2014.04.15. 05:12:23

@Papagály:
OK. Te nyertél. beismerem én is így tudok egy csomót... :-)

adg 2014.04.15. 06:06:59

@morsels: "Egyszeruen nem ertem, hogy ezt miert okoz mindig ekkora vitat."
Az meg csak hagyjan, hogy ekkora vitat okoz, de hogy minden nap??? Na jo, majdnem minden nap...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:11:45

@Hari Seldon 2: Ezeket a nyelvtől nem lehet elválasztani, éppen úgy részei, mint a zöngés/zöngétlen mássalhangzók aránya, bizonyos magánhangzók preferálása, főnevek tipikus végződése stb. Én kemény nyelvnek érzem az oroszt, durvának.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:13:48

@morsels: Nem érted? Mert érzelmi kérdés. Ezekben meg nincsenek valódi meggyőző érvek, tehát kismilliószor is körül lehet járni, meg lehet csócsálni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 06:22:24

@montroyal ( CAN qc):
Na igen. Vallalkozonak lenni nem mindig habos torta :)
Viszont ha megy a szeker, akkor a te zsebed dagad (es te is mehetsz csodbe).
Nekem ha esik, ha fuj, mindig ugyanannyi a fizetesem.

Arrok mondjuk nem beszeltunk, hogy itt (mashok nem tudom mi a helyzet) kapunk egy kis extra juttatast minden kivett nap utan. Nem sok, 200kr naponta (brutto), de rendes toluk :)
Ilyen forman nekem mindig nyeresegrt termel a szabadsag.

@geegee:
Teljesen egyetertek :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:31:51

@Kövérmadár [swe]: Ezért jó a nyereségrészesedés. Ha megy a szekér és azt a dolgozó is érzi a saját zsebén, akkor egyrészt elégedettebb, másrészt még jobban húzza a szekeret :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 07:10:55

@sodalisO [eng]:
Az érdekes lenne ha egy csillag lakott lenne merthogy minden csillag egy nap.
Bár éppen ezért a lakatlan csillagokba odaküldeném a Lakatos nevüeket hogy ha eddig lakatlan volt akkor legyn Lakatos.
:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 07:31:17

@zöldeketbeszélek:
Az elso ket evben volt bonuszunk. Nem sok, par ezer korona. Az utolso 2 evben nem volt, mert veszteseggel vagy 0-val zartunk.
Az a politika, hogy inkabb igy, mint barkit is elkuldjenek.

Pl. az utolso bonusz 3500 kr volt. Vagyunk kb. 70-en. Ez 245e korona. Ebbol ki lehet fizetni 7,5 havi beret egy embernek.

De volt olyan, azthiszem 2009ben, mikor tobb, mint egy havi ber volt a karacsonyi bonusz. Sajnos arrol lemaradtam :)

Teljesen igaz a meglatas!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 07:55:01

@diggerdriver: Na Lakatos az nem kell!! :-DDDD
De egy biztos, rohadt messze vannak mindentől! Annyira messze, hogy tényleg esélytelen minden. Csak világítani tudunk, hogy lássák, vagyunk, és ebben ki is merül az összes lehetőség......

Evain 2014.04.15. 08:21:15

@rezsöatya: visszaolvastam tegnap óta. Megérte, köszi ezt a jóízű rötyögést így reggelre! :D

@DieNanny [SZ,CH]: Szívesen! Ha beválik, akkor igényt tartok egy túrós palára a közvetítésért. :D

rezsöatya 2014.04.15. 09:23:11

@Evain: szivesen, de nem tudom mit koszonsz...?
En mindig ilyen vagyok, akkor is, ha (mint pl. most nehany nap ota) szar napjaim vannak. Ez nalam egyfajta tulelesi "technika", vedekezes(?)... nem tudom. De soha nem engedtem eluralkodni magamon a letargiat. Kishont Ferncet olvastal? Na, az o konyveibol sokat tanultam, tobbek kozott, hogy a halaltaborokban is volt humor, a haborut is igy elte tul...
(pl.: "epp idoben erkeztem meg Amerikabol, hogy ne kessem le az auschwitzi vonatot...").

Szoval, sose komolyodom meg...! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 09:44:34

@rezsöatya: akarsz rola beszelni?? ;-) Ha alapbol jokedvu vagy az sokat segit! Ilyen mindig volt,van,es lesz, de ha jo a hozzallas hamar elmulik. Ne dobd el a kalapacsnyelet!! :-D

Muscari 2014.04.15. 09:56:53

@rezsöatya: jaj ne, csak nem veszekedtetek? Nem kell rola beszelned en csak szurkolok, hogy minden jora forduljon es vege legyen a rossz napoknak :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 12:10:29

@Kövérmadár [swe]: Nekem meg eszembe jutott, hogy láttam már itt Sódertáljéban Trabantot, szép világoskék kombi, zweitakt-kékfüsttel a háta mögött.Először csak egy pillanatra, el is kezdtem magammal vitatkozni, hogy csak szemkáprázat, hogy a p!csába lenne már itt Trabant... :D Másodjára viszont mentem is mögötte, fotó is van valahol róla.És van is valami svenska trabant és ifa klubben... :D

Evain 2014.04.15. 15:56:13

@rezsöatya: Ja, hogy a lényeg kimaradt. Hát a csap linket köszöntem. :)

Nem, sajnos nem olvastam tőle még semmit. Értem amit mondasz, a humort előszerettel alkalmazom én is hasonló okokból, csak hajlamos vagyok túlzásokba esni, és ilyenkor kínos hallgatásba szokott fulladni a beszélgetés. Hiába no, az egyensúlyt még tanulni kell.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.16. 00:07:05

@eddie1977: Valami focicspatok? Sosem voltam focirajongo. Vagom mirol beszelsz, sokszor meg is visel, hogy az, amiben felnottem tok mas, mint amiben az itteniek felnottek. Eleg csak a Petroleumlampara gondolni, amit kb akkor is el tudsz dudolni, ha sosem volt a kedvenced, mikozben itt is megvana sajat " multjuk" .

Akar mese, akar mondoka, barmi. Nagyon hianyzik, hogy az itteninek nem voltam reszese.

eddie1977 2014.04.16. 09:13:54

@tildy[UK]: Hát mondjuk nekem annyira nem hiányzik, hogy az itteninek nem voltam részese, de igen, nagyjából erről beszéltem.

Lerche 2014.05.08. 15:29:14

@adg [Au, Darwin]: Örvin Pista - Istenkém, vinnyogva röhögök, és közben fulldokolva igyekszem csöndben maradni, hogy a munkatársaimat ne zavarjam a rövid kis szünetben... Egyébként a beilleszkedés abszolút egyéngüggö. Èn idén nyáron leszek negyedik éve része a kivándorlási statisztikának, de - talán szerencsémre - rögtön úgy éreztem magam, mint aki hazaérkezett. (Bár "von Lechner", meg "Grommen" nevü felmennökkel lehet, nem is csoda... Nem tudom, van-e lélekvándorlás.) Ès nem érzem, hogy éreztetnék velem a "külföldi" mivoltomat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása