oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 21. 06:45,  Miért kell fizetnem az egészségügyi biztosítást? 611 komment

2014. március 21. 06:45 Határátkelő

Miért kell fizetnem az egészségügyi biztosítást?

Nemrégiben olyan levelet kaptam, amely egy szerintem meglehetősen komoly, és sokakat érintő problémáról szól, és bár kérdésekkel van tele, azt gondoltam, érdemes megosztani, már csak azért is, mert hátha másnak is van ilyen téren tapasztalata, nem csak Lacinak.

euró.jpg

„Nemrégiben abban a szerencsében volt részem, hogy megkeresett az APEH (illetve NAV) nyolc év után, hogy miért nem fizetek otthon egészségügyi biztosítást.

Természetesen csak a szüleimet érték utol, mert nem tartózkodom „otthon”, így a válasz csak annyi volt, hogy 8 éve külföldön élek. Ezek után persze egyből mondták, hogy ezt be is kellene bizonyítani, úgyhogy küldjek haza igazolásokat az itteni biztosítótól, és egy munkaszerződést.

Nem kommunikálnak egymással?

Az első gondolatom az volt, hogy anno, amikor kimentem, jelentettem a Munkaügyi hivatalban, hogy külföldön dolgozom, ezért nem kell, hogy keressenek.

Természetesen, mint utólag kiderült, kellett volna jeleznem más szervek felé is. Már csak az a kérdés, hogy ezek a szervek otthon nem kommunikálnak egymással?

A dolog másik része, hogy szerintem a magyar, és a külföldi biztosító is simán elkérhet egymástól hasonló adatokat, hogy lássák, minden rendben zajlik-e. (Lásd az Európai Unióban ennek így kellene működnie.)

Az állandó lakcím az ok

Aztán pár napja felhívtam az APEH-ot, és megkérdeztem, milyen jogon kérnek tőlem bármit, és miért lenne állampolgári kötelességem, hogy bármit is bizonyítsak.

A válasz az volt, hogy mivel otthon állandó lakcímem van, ezért KÖTELES vagyok fizetni a tb-t. Megkérdeztem, hogy az Európai Unióban ugye nincsen kettős adózás + szabad a munkaerőpiac, úgyhogy miért kellene?

Annyit feleltek, hogy ők nem tudhatják, az elmúlt nyolc évben mennyit tartózkodtam otthon és 15 napon belül bizonyítanom kell, hogy valóban fizetem ide a „fizetnivalóm”, különben következményei lesznek.

Már csak azért is vicces dolog ez, mert körülbelül 6-7 éve már rákérdeztem, hogy nincs-e olyan, hogy Magyarországon csak ideiglenes lakcímem legyen. A válasz természetesen az volt, hogy nincs és hogy ki akarok-e vándorolni…?

Magam sem tudom, miért nem tettem meg, de abból, hogy magyar állandó lakcímmel is rendelkezem, eddig se előnyöm, se hátrányom nincs… illetve eddig nem volt!

Csak sürgősségi esetben

Úgyhogy ha ez törvényben van, hogy akiknek otthon állandó lakcímük van, azok fizessenek tb-t, akkor lehetne az otthoni törvényhozásban néhány okostojásnak annyi esze, hogy azt mondja a harmadik nullás adóbevallás után, hogy ha neked otthon nincs jövedelmed, akkor vagy jelentkezz be ideiglenes lakcímre (ami otthon nincs), vagy vándorolj ki, mert két állandó lakcímed van, és ez helytelen, törvénytelen, vagy nem tudom…

A dolog másik része arról szólt, hogy otthon az E-cardot (EU-s TAJ-kártya), csak sürgősségi esetben használhatom. Amin eléggé meglepődtem és kikerekedtek a szemeim, de utánanéztem kicsit a dolgoknak és ezt találtam:

"In welchen Ländern gilt die Europäische Krankenversicherungskarte?

Die EKVK ersetzt den Auslandskrankenschein auf Urlaubsreisen in EU-Mitgliedsstaaten, EWR-Staaten, der Schweiz, Mazedonien und Serbien. (Für Serbien ist zu beachten, dass Sie die EKVK dem für Ihren Aufenthaltsort in Betracht kommenden Sozialversicherungsträger vorlegen und in eine gültige Anspruchsbescheinigung umtauschen.). Die EKVK gilt also in folgenden Staaten: Belgien, Bulgarien, Dänemark, Deutschland, Estland, Finnland, Frankreich, Griechenland, Großbritannien, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Mazedonien, Niederlande, Norwegen, Polen, Portugal, Rumänien, Schweden, Schweiz, Serbien, Slowakei, Slowenien, Spanien, Tschechien, Ungarn und Zypern.

Für die Länder Bosnien-Herzegowina, Montenegro und die Türkei besorgen Sie sich bitte rechtzeitig beim Dienstgeber (gilt für Erwerbstätige) bzw. beim Versicherungsträger (gilt für Pensionisten, Arbeitslose, Beamte, Gewerbetreibende, Bauern) einen Auslandsbetreuungsschein."

Ki csatlakozott kihez?

Akkor most ránk, magyarokra mi vonatkozik? A magyarok törvénye, vagy az Európai Unió törvénye? El kell hogy lássanak, vagy nem? Magyarország tartozik az Európai Unióhoz, vagy kedves országunk úgy gondolja, hogy az EU-nak kellene hozzánk? Vagy ránk semmiféle kötelezettség nem vonatkozik?

Az egész dologban az a legfelháborítóbb, hogy az elmúlt években nagyon sokan elmentek otthonról, és nem kalandvágyból, és nem azért, hogy otthon a politikusok erre rázzák magukat a parlamentben, hogy ez a magyar államnak jó.

Azzal miért nem foglalkoznak, hogy a legtöbb ember azért ment ki, mert nem volt választása? Igazából az is érthetetlen, hogy miért kell keresni a kint dolgozó, élő emberek lehúzására.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügyi biztosítás Magyarország NAV

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr285863817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:27:45

@maxval a gondolkodó birca:
tévedsz. járulék fizetése esetén követelheted a szolgáltatást, míg adó esetén nem követelheted. ilyen egyszerű a különbség.
(az meg teljesen nyilvánvaló, hogy a szolgáltatás minősége nem független a pénzügyi lehetőségektől.)

még egyszer: természetesen józan ember nem hiheti, hogy attól, hogy más jogcímen fizetnek érte a polgárok, bármi is változni fog a szolgáltatási minőségben.

coeurace 2014.03.22. 20:29:43

@maxval a gondolkodó birca: a felosztó-kirovó nyugdijrendszert azért hozták ilyen formában létre, mert igy azonnal lehetett nyugdijat fizetni, nem kellett azokat a korosztályokat kihagyni akik nem fizettek járulékot vagy az elveszett a két világháború és a közte lévő gazdasági válság során.
A KSH mostanában tett közzé egy érdekes info-grafikát amin látszik a népesség korösszetétel változása amióta csak adatok vannak rá Magyarországon és előrevetitve 2060-ig. Ebből látható, hogy a létrehozás pillanatában a járulékok tökélesesen fedezték a kifizetéseket, mert jóval több volt a dolgozó, mint a nyugdijas.

A felosztó-kirovó rendszer problémája, hogy a jelenlegi korösszetételben 2 kereső tart el 1 nyugdijast, ami már most sokkal rosszabb arány, mint 1950-ben volt. Pár évtized múlva 1:1 lesz az arány... könnyen kiszámolható, hogy az átlagbér után befizetett járulék havi mekkora nyugdijra lenne elég. Segitek: mivel a bér 27%a kb. az összeg, még költségek nélkül működő nyugdijbiztositó mellett is ez a nettó bér kb. fele az átlagnyugdij lehetne havi 54eFt.

A felosztó-kirovó rendszerben a befizetett járulékokkal jogosultságot szerzel a nyugdijra de mivel a járulékot elköltik, ezért ez láthatatlan államadósság lesz. Ennek megoldására találták ki a nyugdijpénztári rendszert, ahol a pénzt ténylegesen befektetik és a befektetések értéke fedezi majd a nyugdijat. Azért, hogy ne kelljen a korábbi nyugdijasok felé fennálló tartozást államadósságként azonnal teljes egészében kigazdálkodni, ezért kitalálták, hogy a járulékok negyedét az új rendszerbe irányitják igy a törlesztés "csak" a GDP kb. 2%-a volt évente.

Mivel a belépés csak az újonnan munkábaállóknak volt kötelező, ezért kezdetben kevesebb került a megtakaritásba, de 10 év alatt azért igy is összejött GDP 10%-a 3000 milliárd Ft. Sajnos ezen a ponton a politikusok rájöttek, hogy a milyen jó lenne ezt ellopni, ráadásul a nyugdijpénztárakba folyó pénz átirányitásával az éves hiányt is 2 százalékponttal lehet csökkenteni papiron.

Mára a teljes összeget sikerült elkölteni, amihez minden résztvevőnek gratulálok és azoknak az állampolgároknak is akik ezt hagyták! Most van 3000 milliárd + évi 600 milliárt Ft államadósság ami nem látszik és egy papiron 3%-os államháztartási hiány ami valójában 5%.

Végül pedig amikor 25 év múlva én nyugdijba mennék, akkor majd azt fogják mondani, mint a régi viccben: "Járni jár, csak nem jut!"

(A szerző közgazdász és persze nyilván eszében sincs öreg korában az állami nyugdijból megélni még vicc szintjén sem, csak sajnálja azt a pár millió honfitársát akinek jelen állás szerint nem nagyon van más választása, mert megtakaritásaik nincsenek.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:33:06

@sorsolo:

Ne viccelj. Mit tudtál mást követelni, amikor még járuléknak hívták a jelenlegi helyzethez képest? Akkor is azt kaptad, amire a jogszabály feljogosított, pont ahogy most.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:35:31

@coeurace:

Igen, pont erről van szó.

Ha valamire nincs fedezet, akkor hiába "jár". Eleve ÚGYIS meg fogják változtatni a szabályokat, mert a helyzet csak rosszabb lesz. Egyszerűen be kell látni: ez a típusú nyugdíjrendszer nem képes működni ilyen adatok mellett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 20:37:32

@Babette_: nem arrol van szo, en hogy szeretnem. Hanem arrol, hogy egy kuma szo nem sok, annyi sem esik a lakohely fogalmarol abban az esetben, ha valaki kulfoldon vallal munkat, de nem vegleges kulfoldi letelepedessel.

De furja az oldalam a kivancsisag, rakerdezek valamelyik szervnel.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:41:00

@maxval a gondolkodó birca:
ha azt szeretnéd megérteni, hogy mi a különbség az adó és a járulék között, akkor el kell egy pillanatra felejtkezned a valóságról. (ha még hozzátenném, hogy azért, mert ezek vegytiszta fogalmak, amiket ugyan később a valóság leírására szeretnénk használni, akkor már kioktató lennék.)

attól, hogy a létező kommunizmusban / szocializmusban voltak jogsértések, nem szabad (pontosabban szólva: logikai hiba) az eszmére vonatkozóan következtetést levonni.

te most lényegében ugyanezt a logikai hibát követed el a járulékokkal. (pedig a minap mintha pont te listáztad volna ezeket szépen tipizálva.)

az, hogy mit kaptál, meg mit követelhettél, az eléggé különböző dolgok, a kettőnek logikailag semmi köze egymáshoz.

az állításod tehát igaz, de irreleváns: igen, azt kaptad, amit nyújtottak - akkor is és most is.

ha a tapasztalataid alapján próbáld megismerni a fogalmakat, akkor nagyon el fogsz tévedni.

______________ (törölt) 2014.03.22. 20:47:59

@tildy[UK]: szerintem felesleges. jól tudod: irreleváns a magyarországi lakóhelybejelentés.
ez szerintem egy elég jó összefoglaló, s ott vannak hozzá a jogszabályi linkek is, ha tényleg utána akarsz olvasni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.22. 20:52:21

@sorsolo:

A kommunizmusban eleve nem volt adózás, pontosabban csak nagyon kevés ember volt adóköteles, így a kommunizmus itt irreveláns.

Viszont minden komoly forrásban a járulék egy adófajta, nem adótól különböző valami. Mi ennek az oka?

Ismét kérdezem: mi mást tudtál mást követelni, amikor még járuléknak hívták a jelenlegi helyzethez képest a tb-adót? 2011-ben lett átnevezve, nem? Szóval 1990-2010 között mi mást tudtál követelni azon az alapon, hogy nem adónak hívtyák, hanem járuléknak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.22. 20:55:32

@tildy[UK]:
5. § E törvény alkalmazása során:
(1)25
(2)26 A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.

ez arra az esetre is vonatkozik. ugyanis a vonatkozó jogszabály személyi hatálya a magyar állampolgárok tartoznak. más különbséget nem tesz.
a magyar lakcímnyilvántartás a magyar lakcímeket tartja nyilván
"automatikusan" (vagyis kötelezően)
a 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról 4. § meghatározza, hogy kinek az adatait tartják nyilván. ott fel van sorolva a külföldön élő magyar állampolgár is. (ha már másnak ajánlod, praktikus tud lenni, ha magad is elolvasod:))(vagyis a külföldön élő magyar állampolgár adatai akkor szerepelnek benne, ha a polgár kéri (belföldinek meg kötelező(a bejelentés is és a kijelentés is))

______________ (törölt) 2014.03.22. 21:11:57

@maxval a gondolkodó birca:
a kommunizmust csak arra hoztam fel példának, hogy a gyakorlati megvalósulás hiányosságai alapján nem vonhatunk le következtetést az eszmére vonatkozóan.

"Viszont minden komoly forrásban a járulék egy adófajta, nem adótól különböző valami."
szerintem ez nem igaz. néztem a linket, amit adtál, de vagy rossz linket küldtél, vagy én nem értettem, mit akarsz vele. mutass egy olyan helyet, ahol a járulék adófajta.
a vállakozónak természetesen tökmindegy, hogy adó vagy járulék címén sarcolják, ezért lehet, hogy vannak kimutatások, ahol az adó mellett a járulékok is ott szerepelnek.
de ebből azt a következtetést levonni, hogy a kettő lényegében ugyanaz: tévedés.

mondok megint egy példát. attól, hogy a halálozási statisztikákban a szív és érrendszeri betegségek mellett szerepelnek a közlekedési balesetek is, még nem következik, hogy az autóbaleset is egyfajta betegség lenne.
de mivel a népesség alakulása szempontjából hasonló hatással jár a kettő, ezért könnyen lehet, hogy gyakran egymás mellett fognak szerepelni a statisztikákban.
ahogy az autóbaleset nem lesz betegség attól, hogy a kimutatásban egymás mellett szerepelnek, ugyanígy nem lesz a járulék se adó attól, hogy egymás mellett szerepelnek.

nem az a különbség a preorbáni és mai idők között, hogy MÁST követelhetsz, hanem, hogy ma már EGYÁLTALÁN NEM is követelheted (míg akkoriban követelhetted).

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Egy uniós polgárnak EGY lakcíme (állandó, Haupt...) lehet csak!!!!!!!!!!!!! egy időben.

(és persze egy adó illetve TB illetősége is...)

Az a Lakcíme (állandó, Haupt...) amire azt mondja "itt lakom, ez az otthonom" és ez az ahová visszatérek a tartózkodási (ideiglenes) címemről akkor ...
ha éppen nem a lakcímem tartózkodom valamiért, meló/iskola/stb.)

Mellette lehet még egy tartózkodási címe (ideiglenes, Nében...) is az uniós polgárnak.

Ez lesz az a cím, ahol CSAK átmenetileg (ami lehet akár 50 év is!) tartózkodik.
(munka, iskola, hosszú nyaralás, szeret ott lenni, szóval bármi okból...)

De! az a terve, hogy onnan egyszer majd visszatér a lakcímére (állandó, Haupt...) azaz az otthonába.
------------

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Jövedelem adózás...

A jövedelem adózás CSAK és KIZÁRÓLAG attól függ,
hogy hol vagy adórezidens!

Ott kell adóznod (bevallanod csak ebben az országban kell) a többi országbéli jövedelem "Külföldről szerzett" jövedelem lesz... (persze arról is vallani kell).

És ott leszel adórezidens, ahol !!!!

- évente LEGALÁBB 183 napot tartózkodsz

- ha sehol nem vagy 183+ napot, akkor ahol a "létérdeked" (életviteled zajlik) van.

TB szempontból pedig ott vagy rezidens, ahol dolgozol!!!!.

Ott kell TB-fizetni, ott kapsz "TB kártyát".
Kivétel csak a kiküldetés.

Máshol "külföldi" jogosult leszel... a rá vonatkozó szabályok szerint.

Ennyi.

---

Németben folyamatosan dolgozva

- német TB-t fizetsz ( magyarból ki KELL jelentkezni!) a munkavégzés okán

(kivétel van, de kevés pl. a kiküldetés)

így itthon külföldiként fognak csak ellátni... maga nyűgjével együtt

Ez ellen szokás, kényelmi okból mégis sunyiban mégis fizetni itthon a 6900 Ft díjat...

de ez jogellenes és ha megbuksz, akkor ki kell fizetni az itthoni TB költség és "Külföldi" közti különbséget utólag, egyben.

- legalább 183 nap kint lét után már a német adóhatóságnak kell jövedelem adó bevallást adnod!

amiben az itthoni jövedelmed (onnan nézve) "külföldi"-ként fog látszani, hisz a 183. nappal német adórezidens lettél

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

TB téma...

Jelenleg ... a 183 nap már igen keményen játszik!!!

Főszabályként

a munkaviszonyból (nem önálló munkából) származó jövedelem
a munkavégzés helye szerinti államban adóztatható.

Kivétel szabály érvényesül, azaz
a magánszemély illetősége szerinti állam jogosult az adóztatásra,
ha az alábbi három feltétel együttesen érvényesül:

a külföldi tartózkodás hossza – beleértve minden naptári napot – nem több 183 napnál
(figyelem, ezt a 183 napot adóéven, naptári éven vagy 12 hónapos időszakon belül kell vizsgálni,
az adott állammal kötött egyezménytől függően),
és a kiküldetés díjazását olyan munkáltató fizeti (vagy nevében fizetik), amely
nem belföldi a munkavégzés helye szerinti államban – azaz a kiküldő munkáltató fizeti a térítést,
és a díjazás költségét nem a munkáltató másik államban lévő telephelye viseli – azaz
pl. a kiküldő munkáltató nem terheli át a költségeket a kiküldött munkavállalót fogadó munkáltatóra.

Ha a felsorolt három feltétel akár csak egyike nem teljesül, akkor
életbe lép a főszabály, azaz a munkavállaló ott adózik, ahol
a tevékenységét végzi.

Magyarul legalább 183 nap/év kinti meló után MINDENKÉPPEN kinti adózás lesz.

Amiben az esetleges itthoni jövedelem már "külföldi"-nek fog látszani...

KFerkó 2014.03.22. 21:15:38

@janoszen: nem annyira nehéz.....

itt megtaláljátok Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató) néven :

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35358&_dad=portal&_schema=PORTAL

Ha pedig van ügyfélkaputok, elektronikusan is be lehet küldeni:
ehhez telepíteni kell az ÁNYK java alapú prgt a gépre....
e-nyomtatvány itt:

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,26645934&_dad=portal&_schema=PORTAL&tmodule=1

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

TB téma bővebben...

A negyedik alapelv: az egy állam joghatósága!!!!!!!

Ez az alapelv hivatott kiküszöbölni a többszörös biztosítás (és járulékfizetés), illetve a biztosítás nélküliség eseteit.

Azaz a társadalombiztosítást mindenkinek kell fizetnie, de csak egy államban!!!!!!!!!!

Az ezzel kapcsolatos koordinációért Magyarországon az OEP felelős.

A főszabály szerint a munkavégzés helye szerinti állam jogosult a járulékok beszedésére!!!

Tehát a munkavállaló és az önálló vállalkozó, annak az államnak a biztosítottja (és ott kell járulékot fizetnie!!!), ahol a kereső tevékenységet folytatja, még akkor is, ha a lakóhelye nem !!! ebben a tagállamban van.

Ez alól kivétel a kiküldetés, mert ilyenkor továbbra is a kiküldő államban kell járulékot fizetni.

-----Kiküldetés---

Az uniós tagállamokba történő kiküldetésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivaló,hogy

az OEP által (előre) kiadott A1-es igazolások ezt a fenntartott biztosítotti jogviszonyt igazolják.

Az igazolások 24 hónapig érvényesek.

Az A1 igazolás célja tehát, az hogy a csak kiküldött, a főszabály helyett NE! külföldön fizessen TB-t!!!!

Az A1-es igazolások kiadásakor az OEP megvizsgálja,

- hogy valóban kiküldetésnek minősül-e a külföldi munkavégzés,

- hogy a kiküldött biztosított-e itthon (fizettek/fizetnek-e utána itthon járulékokat)

- hogy a munkaadó/önállóvállalkozó a tevékenységének legalább felét továbbra is Magyarországon végzi-e?

Szintén fontos, hogy a járulékok beszedésére jogosult államot

a kiküldetés megkezdése előtt, meg kell határozni

Ez alapvetően az OEP feladata és hatásköre.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:15:38

Végül a magyar Lakcím téma ...

Igazából semmilyen hátrány nem ér ha nincy magyar Lakcímed (állandó) sőt...

Az iskola, óvoda fog elzavarni csak... mint körzetén kívüli lakost, de ha a másik szülőnek van hazai címe akkor ez no para

Banki ügyletekhez (hitel, vásárlás) enm kell a magyar lakcím.
az uniós polgár bárhol nyithat bankszámlát! az unióban.
(ingatlan alapú jelzálog esetén is elég ha az ingatlan tulaj vagy)

---

HA NINCS a tárgyhóra sem külföldi, sem hazai biztosítónál munkavégzés alapján érvényes TB jogviszonyod, AKKOR
kell megfizetni itthon (magyar címmel) a havi 6810- Ft-t magad után.
(érintettek a háztartásbeliek, nagykorú eltartottak, munkanélküliek segély utáni időbenm, stb.)

ELLENBEN! ha van kinti TB-d, akkor tilos !!!!!!
itthon a 6810 Ft-t fizetni magad után.
(vagy a többet külön megállapodással).

Magyar cím nélkül, lehet itthon korlátlanul vezetni külföldi rendszámmal :-)
Magyar TARTÓZKODÁSIVAL (ideiglenes ) NEM LEHET!!!!
Magyar lakcímmel (állandó) félévente 30 napot lehet...

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 21:17:51

Lakcím, adó, TB a tartósan (183 nap fölött évente) kint dolgozóknak...

1.
- odakint bejelentkezni LAKcímmel (állandó cím, Haupt...)
- itthon töröltetni minden hazai címet és kérni
a "Külföldi lakcím" feliratú lakcím kártyát

2.
- odakint bejelentkezni a TB alá
- itthon bejelenteni, hogy kinti TB van!!!!

3.
Év végén odakint jövedelem adó bevallást tenni

------------

Évi 183 napnál kevesebb kinti meló esetén
(ha az nem kiküldetés)

Lakcím ugyanaz, vagy esetleg
- itthoni LAKcím (állandó) megtartása
- és mellé kinti TARTÓZKODÁSI cím (ideiglenes, Neben...)

TB ugyanaz

Adó bevallás itthon ...

------------
Az illegális/szürke kinti meló esetén ...

Lakcím
- Itthoni állandó lakcím megtartása
- kinti akármilyen lakcím (de itthon kuss van róla)

TB
itthon a havi 6810 Ft önkéntes fizetése >> ingyen doki
(nyugdíj, táppénz nem jár érte!!!)

Adó ... ajjjjajjj

matthaeuspassion 2014.03.22. 21:37:52

Anélkül, hogy az egészet végigolvasnám, a dolog egyszerû: ha elköltözöm Magyarországról, azt bejelentem, ugyanúgy, ahogyan külföldön is bejelentem, hogy megérkeztem. Akkor nem nyaggat a navapeh vagy a tébé, az egyetlen hátránya, hogy az embert megszabadítják a személyijétôl, de a törvény ad lehetôséget másodútlevélre is. Vagyis nem is olyan bonyolult ez, csak nem kell trükközni... A "kettôs adózás nincs" ennél azért kicsit árnyaltabb, bizony elôfordulhat, hogy a jövedelem egy része egyik, más része másik tagállamban adózik. Ezt kellene elmondania a hivatalosságnak is.

Gab198 2014.03.22. 21:54:18

@maxval a gondolkodó birca: ezzel egy gond van, mar most is sok nyugdijas "minimalis osszeget" kap. A tarsadalom oregszik, a fiatalok, munkakepesek kulfoldre mennek dolgozni,sokuk letelepszik es esze agaban sincs visszamenni Magyarorszagra. De ha vissza is megy, a kulfoldon toltott ido alatti adoja kulfoldi koltsegvetest gyarapitott, az a magyar allam szamara elveszett. Vilagos hogy a magyar allamtol kapott nyugdij rendszere nem fenntarthato,az csak kiegeszito jovedelemkent letezhet. A hetvenes evekben szuletettek korosztalyakor volt egy nagy nepesseg boom. Mire 25 ev mulva nyugdijba mennek, mar annyi oreg lesz, amit a munkakepesek keptelenek lesznek eltartani. A magyar allam egyszeruen belefog rokkanni a nyugdijakba. Orban es az o jobbkeze egyszeruen keptelen ezt felfogni, ezert is allamositotta az emberek nyugdijtakarekossagi penzuket,ami 25 ev mulva eleg lenne ahhoz, hogy kiegeszitve az allamtol az altalad is emlitett minimalis osszeggel, megfelelo megelhetest tudott volna biztositani. Ez ugrott... Nem latjak,de Magyarorszag meg a mostaninal is meredekebb lejto fele tart. De csak igy tovabb... Jobban teljesit...

PannonBoy 2014.03.22. 21:55:15

@vundergraf: "az uniós polgár bárhol nyithat bankszámlát! az unióban"

Ez szimplán nem igaz. A bankokat semmi, hangsúlyozom semmi nem kötelezi, hogy bárkinek - akár EU-s, akár nem - számlát nyisson. A bankszámla ugyanis nem alanyi jogon jár, a bank dönti el, hogy megnyitja-e a számlát vagy sem.
Ez pl. halmozottan igaz az UK-ban működő bankokra. Nem fognak minden jött-mentnek (akár turistának) számlát nyitni!

Márpedig a bank külön kezeli a devizabelföldi és a devizakülföldi személyeket.
Úgyhogy, ha sima bank-ügyleteket akartok, akkor nem árt, ha megmarad devizabelföldi a státuszotok.

tucano 2014.03.22. 22:09:44

@maxval a gondolkodó birca: ööö, namármost ez a szocialista időszakra igaz és a mostani még szocialistább rendszerre, amit remélem végre eldózerolnak egyszer. Ja és Magyarországra, mert

"Valójában sokkal tisztább az igazság: ez a pénz nem megy sehová, mert azonnal kifizetésre kerül a jelenlegi nyugdíjasoknak, sőt az összeg még nem is elég."
Azért tudok olyan országokat, ahol okosan gazdálkodtak/gazdálkodnak, bár Magyarország pont nem ilyen. EZért lényeges, hogy járulékból adó lett, mert már a szó sem fedi a látszatát sem annak, hogy gondoskodik valaki a saját öregkoráról, teszem azt vmit csinál is. Nincs elszámolási kötelezettség, nincsen semmi se, csak elveszik a pénzt elköltik, egyébként meg kussolj kisöreg, örülj hogy megélted a nyugdíjaskort. Háááát, ebbe az irányba menjen csak Magyarország nélkülem.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@PannonBoy:

...és a nyitHAT az hol mond ellent a litániádnak?!
Ja, sehol.

Angaga 2014.03.22. 22:50:07

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, így csak hozzáteszem a magamét.

@Babette_: Hiába szajkózod, ostobaság amit írsz.

Van olyan stástusz a lakcímbejelentöben, hogy "Ideiglenesen külföldön tartózkodik", és emellett megmaradhat a magyar lakcím. Tehát attól, hogy valakinek van magyar lakcíme, egyáltalán nem kell, hogy azt jelentse, hogy ott is él.

Én mikor 4 éve No-ba költöztem, ki akartam jelentkezni a lakcímemröl, de épp az okmányirodás hölgy javasolta, hogy egyelöre csak az átmeneti külföldön tartózkodást jelentsem be, amíg nem rendezödik a kinti betegbiztosításom, munkahelyem stb. Aztán azóta is így maradt, semmi gondom nem volt belöle. Illetve nem értem, hogy ha már hivatalosan be van jelentve a külföldön tartózkodás, miért nem lehet levélben szavazni, de ez más téma...

Betegbiztosítással az a helyzet, hogy folytonos kell, hogy legyen, illetve EU-n belül nem lehet 2 helyen biztosított valaki.
Tehát ha valaki nem fizeti a TB-t, igazolnia kell az OEP felé, hogy külföldön azonban biztosított. Nincs ebben semmi bonyolult.

Volt ismerösöm, aki itthon sem fizetett TB-t hónapokig, majd No-ba költözött. Ott szeretett volna német biztosítást kötni, de a német biztosító kérte, hogy igazolja le az addigi biztosítási jogviszonyát. De ugye volt pár hónap lyuk benne. Csak úgy kötötték volna meg a biztosítást, ha visszamenöleg kifizeti a hiányzó hónapok havidíját. Rendesek voltak, mert belementek, hogy ezt Mo-on tegye meg, nem mindegy hogy a kinti vagy az itthoni havidíjat kellett visszamenöleg befizetni.

Egyébként én úgy tudtam, hogy ha munkaviszonyból adódóan jön létre a biztosítási jogviszony külföldön, akkor a külföldi biztosító jelzi ezt az OEP felé, legalábbis No-ban.
Viszont ha valaki nem dolgozik, és ún. freiwillige biztosítást köt, nálm ez Volt az elején mikor kimentem, akkor nem automatikus a jelzés, nekem kellett jelezni az OEP felé.

Még egy dolog, ha valakinek nincs magyar lakcíme, nem fizethet itthon tovább TB-t. (de az kapitális baromság, hogy ha van magyar lakcím, akkor KÖTELEZÖ fizetni - a lényeg hogy VALAHOL fizetve legyen, de 2 helyen EU-n belül tilos) tehát amíg a kinti munka vagy biztosítás nincs rendezve, és EU-s betegkártyával szándékozik valaki kinn tartózkodni, már csak ezért sem érdemes kijelentkezni a magyar lakcímröl.

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@matthaeuspassion:

" az egyetlen hátránya, hogy az embert megszabadítják a személyijétôl,"

???
nem hiszem...

håll käften 2014.03.22. 22:50:07

Egy Kérdés:
Én nem jelentkeztem ki az állandó lakcímemről.Az anyám lakásába voltam bejelentve mindíg.Viszont 4 éve már egy másik úniós országban élek és kb másfél éve anyám eladta a lakást.Most akkor mit csinálnak,ha az új lakó esetleg visszadobja nekik a levelet hogy már nem lakom ott és nem is találnak sehol bejelentve?Itt fizetem a "TB"-t és bejelentett lakásban élek,dolgozom hivatalosan.Vagy gyűlik az adósság aztán egyszer csak benyújtják a számlát,vagy mi?

vundergraf (törölt) 2014.03.22. 22:50:07

@matthaeuspassion:

"elôfordulhat, hogy a jövedelem egy része egyik, más része másik tagállamban adózik."

Ez NEM!!! kettős adózás...
Csak két helyen adózás!
De, ugyanazért a jövedelem részért mindig csak ez egyik ország szed adót.

Kettő adózás: ha mindkét állam adóztatja UGYANAZT a jövedelem részt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:01:46

@Babette_: akkor olvasd el te is legyszives , ugyanis a "vagyis a külföldön élő magyar állampolgár adatai akkor szerepelnek benne, ha a polgár kéri" arra az esetre vonatkozik, ha:
1. a magyar allampolgar a vegleges kulfoldon tartozkodast valasztotta,
2. hataron tuli magyar.

Az ideiglenesen kulfoldon tartozkodo emberekre ( akiknek mar ezt a tenyt be sem kell jelenteni) ugyanis nem hasznaljak a "külföldön élő magyar állampolgár" szoosszetetelt.

Akkor sem, ha epp kulfoldon tartozkodnak.

Arrol sem ir egy szot sem, hogy es ha ez epp kikuldetes.
---------------------

www.nav.gov.hu/print/nav/ado/szja/utazas_080109.html

"A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény határozza meg a lakóhely, illetve a tartózkodási hely fogalmát.
A törvény alapján a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik [5.§]. A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tarozó polgár köteles beköltözés, vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni [26.§].
A Korm. rendelet állandó lakóhely fogalma tehát az 1992. évi LXVI. törvény lakóhely fogalmának feleltethető meg, amelyet a munkavállaló a lakcímkártyájával tud igazolni. Minden egyéb hely, ahol a munkavállaló tartózkodik, így az 1992. évi LXVI. törvény értelmében a tartózkodási hely, illetőleg az ennél rövidebb időtartamú tartózkodás – feltéve, hogy a munkavállalás céljából más, mint a lakóhely – a Korm. rendelet értelmében vett ideiglenes lakóhelynek feleltethető meg.
Nem feltétele a munkáltató utazási költségtérítésének, hogy a lakóhely-változás munkáltatói intézkedésre történjen. A Korm. rendelet nem tartalmaz erre vonatkozó szűkítő értelmezést."

Tehat ha en azert lakok kulfoldon, vagy azert lakok Budapesten , mert odakot a munkam, akkor hiaba vagyok ott nap mint nap, valojaban a "a Korm. rendelet értelmében vett ideiglenes lakóhelynek feleltethető meg."

M. Péter 2014.03.22. 23:06:18

@vundergraf: Itt megint eltér egymástól az elmélet és a gyakorlat. Charlie írta, hogy a már létező számlájához is kellett a lakcímkártya, hogy rendelkezni tudjon felette. Valaki más pedig a Széchényi Könyvtárba próbált bejutni sikertelenül lakcímkártya nélkül. Külföldinek elég az útlevél, magyarnak nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:07:58

@sorsolo: miert lenne irrevelans? Jogszabalykoveto vagyok, nem akarok tudtomon kivul "vetkezni".

A tb-s dolgot felesleges linkelned, az rendben van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:12:49

@matthaeuspassion: kar hogy nem olvastad vegig, ugyanis leirtam, hogy
1. bejelentettem kulfoldon tartozkodast
2. bejelentettem az oepnek az itteni biztositast
es megis nyaggatott a NAV.

NEm trukkoztem, megis beprobalkoztak. Nem voltam a dologgal egyedul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:16:17

@M. Péter: @vundergraf: Sajat bankszamlara sem engednek befizetni magyar allampolgarkent, Magyarorszagon, magyar lakcimkartya nelkul - ha nincs mas utleveled.

Hitel? Szoba sem alltak velem otthon, miutan mondtam csak kulfoldi keresetem van.

PannonBoy 2014.03.22. 23:16:38

@vundergraf: Ott mond ellent a "nyitHAT", hogy a -hat feltétel nélküli (unconditional) lehetőséget jelent. Márpedig ez nagyon is feltételes lehetőség.
Most nem a szavak jelentésén akarok rugózni, hanem egyszerűen arról van szó, hogyha azt akarja az illető, hogy ne szívja meg az itthoni bankszámlája feletti rendelkezés jogát, akkor bizony jobban teszi, ha a lakcím módosítással NEM él!

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:24:21

@tildy[UK]: bocsánat, azt hiszem, én elvesztettem a fonalat.
azt hittem, hogy még mindig arról beszéltek, hogy az állandó lakcím befolyásolja-e a tb fizetési kötelezettséget.

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:31:53

@tildy[UK]:
'nem akarok tudtomon kivul "vetkezni". '

pedig már arany jános is megmondta:
„Ah, kínos élet: reggel, estve
Öltözni és vetkezni kell!”
;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.22. 23:32:19

@sorsolo: nem, itt mar arrol van szo, jogkovetoen, vagy jogsertoen jarsz-e el, ha :

-anno ideiglenes kulfodon tartozkodast jelentettel be ES megtartottad a magyar allando lakcimed
-2013 marciusa ota jottel el , nem jelentetted le az okmanyirodaban, hiszen mar nem kell , ES szinten megtartottad az allando lakcimed.

Pontosabban a "lakohelyed" , az allando lakcimet mar nem hasznaljak.

Szerintem torvenyesen es helyesen jartak el azok is, akik igy tettek, meg azok is akik megszuntettek a magyar lakohelyet. Babette_ szerint meg mi, akik megtartottuk a magyar allando lakcimet, nem jartunk el megfeleloen.

Legalabbis ha jol vettem ki a szavaibol.

______________ (törölt) 2014.03.22. 23:44:42

@tildy[UK]:
"-anno ideiglenes kulfodon tartozkodast jelentettel be ES megtartottad a magyar allando lakcimed"

1. mivel egyazon hivatal intézte mindkettőt, igen valószínűtlennek tartom, hogy hagyták volna az állandó lakcím megtartását, ha az törvényellenes lett volna. (ez persze csak spekuláció.)
2. mivel már be se kell jelenteni az ideiglenes letelepedést, és persze szintén minden további nélkül megtarthatod az állandó lakcímed, aligha hiszem, hogy bárkit érdekel, hogy a köztes időben - még ha az szabályellenes is lett volna - volt-e akinek megmaradt az állandó lakcíme. hiszen ez a kombináció az ideiglenes letelepedés bejelentésének eltörlése óta egyértelműen legális.

3. számomra nem kérdés, hogy lehet-e az embernek magyar állandó lakcíme akkor, ha nem otthon él. mi a különbség, hogy debreceni állandó lakosként budapesten tanulsz, vagy londonban dolgozol? semmi! mindkettőt megteheted, ha a debreceni címed tekinted az "igazi" otthonodnak (létérdekek központja).

(más kérdés, hogy kapcsolódnak az állandó lakóhelyhez bizonyos egyéb előírások. például az autózásnál, autótulajdonlásnál. ami miatt érdemes LEHET osztrákra változtatni az állandó lakcímet.)

______________ (törölt) 2014.03.23. 00:11:20

@Babette_: igen, úgy tűnik igazad van. ez az elsőbbség elve, ha jól látom.
de találtam jogdogmatikai tanulmányt is, amelyik azt boncolgatja, hogy ez azért nem olyan egyértelmű, hiszen a jogszuverenitás szempontjából a nemzeti jog erősebb, mivel az eu-csatlakozás is "csak" egy nemzeti jogaktus, önként magunkra vett kötelezettség, ami - elvileg - felmondható. (de ha marad a rezsim, lehet, hogy majd a gyakorlatban is tesztelik eme elvi lehetőséget...)

tehát az érdekesség az, hogy a nemzeti jog szempontjából másként fest a kép, mint az eu-s jog szempontjából, egyszóval: ellentmondásos.

belgabela 2014.03.23. 06:02:22

Ha nem bizonyítod, hogy külföldön élsz, és fizetsz biztosítást? Miből tudja az állandó lakcímed szerinti állam? Hogy te azt mondod? Nem egyszerűbb egy igazolást kérni és elküldeni a NAV-nak? Max. egy óra meló.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 07:02:59

@sorsolo: leegyszerűsítve ugy van ez, hogy amig Tagok vagyunk, addig kotelezo erejű es nincs olyan, hogy felmondjuk,de Tagok maradunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 07:05:18

@tildy[UK]: mobilról nem tudom visszakeresni, de irtam azt,hogy az állandót megtarthatod, tartozkodasinak (ideiglenesnek) meg megadod a külföldit.
olvass vissza.

DieNanny CH 2014.03.23. 07:18:13

@maxval a gondolkodó birca:

Azért a sorok között az van, hogy a törvény engedélyezni fogja önkénteseknek az ingyenkonyhák felállítását, és alapítványok létrehozását a szegények/nagycsaládosok stb támogatására.
Vagyis nem fogja ezeket akadályozni, de pénzt nem ad rájuk...
Míg a régi alkotmányban kimondta, hogy ő, maga az állam fogja ellátni ezeket a feladatokat. Hát, itt a bibi.

***
Egészségügy

Régi alkotmány 70/D.

(1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.

Új alkotmány XX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő.

Oktatás

Régi alkotmány 70/F.

(1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.

(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.

Új alkotmány XI. cikk

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

Szociális ellátás

Régi alkotmány 70/E.

(1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

Új alkotmány XIX. cikk

(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.23. 08:06:07

@DieNanny [SZ,CH]:

"a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez"

Pont ez alapján fordult valaki az AB-hez, mire az AB megállapította: ezt nem kell szó szerint érteni.

Magyarul ezek szólamok csak.

Eleve ilyesminek SEMMI helye egy alkotmányban. Ezen az alapon a szexhez és az űrutazáshoz való jogot is bele lehetne tenni az alkotmányba,

Lásd még: "munkához valű jog". Mit jelent? Az égvilágon semmit, hiszen az állam nem köteles munkát adni senkinek. Így a "jog" jelentése: "dolgozhatsz, ha találsz munkát". Mint az űrutazáshoz való jog: űrutazhatsz, ha megoldod.

Nyugaton eleve nem szokás üres frázisokat alkotmányba tenni.

lobster thermidor 2014.03.23. 08:16:07

Fizetni büntetés terhe mellett kötelező, közben a szavazati jogodtól megfosztanak, de minimum súlyosan korlátozzák azt.
Ezt nevezik M.o-n demokráciának.
Hallgatva a híreket ilyenkor döbben meg az ember, hogy a külföldön dolgozó, de itthon bejelentett lakcímmel rendelkező szavazásra jogosultak kb. 5 százaléka regisztráltatta magát. Nyafogni tudnak, hogy mennyire kicsesz velük ez a kormány, de a változásért semmit sem tesznek. Vajon a panaszos levél írója elmegy április 6 -án választani?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 08:58:37

@maxval a gondolkodó birca:
nem üres frázis, hanem a munkához való jog alapvető emberi jog.

az hogy jogod van valamihez, nem jelenti azt, hogy azt valaki más konkrétan köteles is számodra biztosítani.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.23. 09:01:55

@Babette_:

Akkor javaslom az űrutazáshoz való jogot is beírni az alkotmányba!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 09:18:00

@maxval a gondolkodó birca: és az űrutazáshoz való jog hányadik generációs jog szerinted?:)

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@håll käften:

Talán ki kéne jelentkezned, ha már nem laksz ott...
Ép ésszel és a törvény szerint is ez a teendő.

A hivatalos levelekhez pedig megadhatsz egy "Kézbesítési címet" is az okmány irodában.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@M. Péter:

a már létező számlájához is kellett a lakcímkártya, hogy rendelkezni tudjon felette

Ez az adott banki ügyintéző baromagyúsága volt...

Jártál már bankban?!
Akkor tudod, hogy a banki azonosítás,
rendelet szerint is és a gyakorlatban is!
aláírás+ jogosítvány/útlevél/személyi

A lakcím kártya NEM kell hozzá... ennyi.

Butaság abból kiindulni, hogy egy-két baromagyú ügyintéző néhol hülyeségeket csinál. Attól még nem az az általános eset.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@tildy[UK]:

... baromság!

Személy azonosítás kell csak a bankszámlára való befizetéshez.
Ami lehet jogosítvány/személyi/útlevél.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@sorsolo:

"3. számomra nem kérdés, hogy lehet-e az embernek magyar állandó lakcíme akkor, ha nem otthon él. mi a különbség, hogy debreceni állandó lakosként budapesten tanulsz, vagy londonban dolgozol? semmi! mindkettőt megteheted, ha a debreceni címed tekinted az "igazi" otthonodnak (létérdekek központja). "

Így van! jól látod...

Azonban a TB hivatalban KELL jelezni azt, ha
MÁR NEM ITTHON fizetsz/fizetnek TB-t utánad.

Akár mert kint
- dolgozol(alkalmazottként) vagy
- vállalkozol(önállóan)

Akár mert kint fizeted/fizetik a minimál TB-t magad után
akkor, ha épp ne m dolgozol/vállalkozol kint ....

---------
Ha, kint nem fizetsz/fizetnek utánad TB-t
ÉS VAN!!! magyar címed, akkor viszont
itthon kell magad után fizetni a 6810 Ft-t legalább...

Ha, nincs itthoni címed, akkor pedig kint kell a minimál TB-t fizetni.

---------

Olyan nincs és nem is lehet, hogy TB-t utánad
- sehol nem fizetsz/fizetnek
- két helyen fizetsz/fizetnek
Ennyi.

Fizetni pedig ott kell ahol dolgozol (alkalmazott/önállóvállakozáa)
Kivétel csak a 183 napnál rövidebb kiküldetés.

HA nem dolgozol, akkor pedig, ott ahol kell a minimál
TB-t fizetni ahol LAKSZ azaz ahol az LAKcímed van !
LAKcím= ÁLLANDÓ cím (Hauptwhonung ...)

Hanastazia 2014.03.23. 09:36:28

Mivel nincs kedvem elolvasni mind az 557 kommentárt, előre is elnézést, ha olyat írok, amit már előttem mások is megírtak. Mivel 6 éve én is Németországban tartózkodom és rendelkezem magyarországi lakcímmel, ismerem ezt a problémát és gondoltam, megosztom a tapasztalataimat.
Szóval nem az a lényeg, h a TB-t kell fizetned, hanem az, hogy legyen egy egészségügyi biztosításod. Az, hogy ezt melyik EU-s országban teszed, ebből a szempontból teljesen mindegy. A lényeg, hogy folyamatosan legyen fizetve. Annyit kell csak tenned, hogy felhívod a társaságot, ahol biztosítva vagy, és elmondod, hogy kérsz egy EU-s szabványnyomtatványt arról, hogy te biztosítva vagy náluk, amit Magyarországon le kell adnod. Ezt a biztosítód rögtön érteni fogja és ki fog állítani neked egy nyomtatványt arról, hogy mikortól vagy ott biztosított. Ha az utóbbi 8 évben biztosítót váltottál, akkor mindegyik társaságtól kell egy igazolást kérned, hogy mikortól meddig voltál biztosított. Én ezt az igazolást két nap alatt megkaptam postán a biztosítómtól. Amennyiben megvan minden igazolásod az elmúlt 8 évről, akkor ezt postai úton vagy személyesen el kell juttatnod a országos egésszégpénztárhoz MO-on.
EU-s állampolgárként kötelességed, hogy legyen egészségügyi biztosításod. Viszont EU-s szabályok szerint csak egy országban kell és szabad fizetned, Mo-on nem követelhetik meg, hogy duplán fizess. Igazolnod viszont kötelességed, hogy biztosítva vagy. És mivel ezrópai szabványnyomtatványt állít ki neked a külföldi biztosítód, köteles az egészségpénztár a német nyelvű igazolásodat elfogadni.
A másik pedig, hogy az európai biztosítási kártya külföldön azon költségeket fedezi, amelyeket az adott ország biztosítása áll. Tehát ha Mo-on orvoshoz mész és olyan kezelést kap, amit az otthoni TB áll, akkor ezeket a költségeket az európai biztosítási kártyával is fedezheted! Ez nekem az itteni betegbiztosítási szerződésemben le van írva. Sajnos a tapasztalataim nem azt igazolják, hogy otthon a kártyát szívesen elfogadják -aminek az oka az, hogy az orvosoknak fogalmuk sincs arról, hogy el kellene fogadniuk- és szívesen megfizettetik a pácienssel a költségeket. Ha ilyen előfordul, akkor az összeget a külföldi biztosítód megfizeti. Ahhoz viszont fel kell venned a biztosítóddal a kapcsolatot, és tisztáznod kell velük, hogy melyik nyomtatványt kell leadnod ahhoz, hogy megtérítsék a költségeidet.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@sorsolo:

Nem ellentmondásos az...

Bizonyos témákban a nemzeti jogot a parlament
ÖNKÉNT ALÁRENDELTE az uniósnak, azaz részben
lemondtunk a nemzeti jog elsőbbségéről a csatlakozáskor.

Így ezekben a témákban
MINDIG az UNIÓ joga lesz az erősebb.
(amíg tagja vagyunk az uniónak)

A nemzeti jogot felülírja az uniós jog ezekben az esetekben.

Ezért meszelik el hamarost pl. az adómentes pálinka főzést.
Mert EBBEN!!! a témában ÖNKÉNT VÁLLALTUK az uniós jogot.
Ezért a nemzeti jogunk már nem térhet el, nem lehet erősebb ebben a témában még 2/3-al sem...

Amíg EU tagok vagyunk és/vagy el nem érjük az EU JOG megváltoztatást is e témában!!!

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 09:36:28

@DieNanny [SZ,CH]:

Igen....

Ez a különbség az atyáskodó állam között
és a között amelyikben a polgár felelős önmagáért!

A atyáskodó állam elveszi a jövedelmed (adó/TB) nagy részét
azért, hogy másoknak adja a beígért állami ellátást biztosítandó.
A polgár pedig jól eltunyul (lásd szocializmus) és lekezd MINDENT az államtól várni.... adjanak!

Ezt rendszert ugyebár lassan 25 éve eldobtuk!!!!!
Mégis még most is mindenki az államtól vár
- munkahelyet
- lakást
- jó nyugdíjat
- olcsó tankönyvet
- olcsó bérletet
- stb, stb

----------------

Ideje lenne észrevenni, hogy a 25 éve választott rendszerben
MÁR NEM AZ ÁLLAM dolga a polgár seggének kinyalása...

Hanem a polgár önmaga felelős a saját jólétért!!!!
Cserébe lehet szuper gazdag is...

Az állam csak akkor segít, ha
- a polgár ÖNHIBÁJÁN kívül kerül bajba
- ha közös érdek ezt diktálja
- ha előír valamit a polgár számára

Az új Alkotmány pontosan ezt a különbséget rögzíti!

A felelőtlen polgára fölött atyáskodó és őt korlátozó "szocialista" állam helyett a z önálló-szabad-felelős polgárok államát írja le...

Jó reggelt! így 25 év után...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 09:40:43

@vundergraf: minden "témában" elsőbbsége van az uniós jognak.
nem keverendő össze a(z "egyéb") nemzetközi joggal, ahol csak az, amit aláírtunk/ratifikáltunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:06:54

@belgabela: ha mar eleve elkerte a nav az oeptol, es ott minden rendben, akkor miert keri az egyentol is? Es miert hazudja azt a nav akkor, hogy az oep szerint nem rendezett a jogviszony?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:09:50

@vundergraf: sok bank keri a lakcimkartyat is. Tapasztalat. Egyszer leteszteltem milyen lenne lalcimkartya nelkul bankolni otthon, csak utlevellel. Sajat szamlamra se silerult befizetni.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 10:16:30

@Babette_:

... mármint amire VAN uniós jog.

- van amire nincs uniós jog
- van aminél az uniós jog ENGEDI a nemzeti saját szabályt
csak ez nem mehet szembe az uniós főszabállyal

Igen, az unióban
a szuverenitásunk egy jókora részéről mondtunk le!
Helyette az unió szuverenitását ismerve el e témákban.

(a nemzetközi jogban teljes marad a szuverenitás)

babbaba 2014.03.23. 10:21:22

@tildy[UK]: Elkérte? Mit? Hogy elmenet dolgozni? De, ha azt senki nem igazolja, hogy valóban dolgozik és vonják a biztosítását, akkor mi a helyzet?

2014.03.23. 10:24:28

@M. Péter: @vundergraf: @tildy[UK]: lehet, hogy baromsag, de konzisztens baromsag, hogy kerik a lakcim kartyat, mindezt ketto bakban (MKb es K&H) tapasztaltam a privat bankos szolgaltatasnal es minden alkalommal be kellett mutatnom.
Most kezdjek ott el ugralni, hogy elvileg abc EUs jogszabaly szerint nem lehet? Nincs nekem erre +1 oram.

@Mirjam2: nem tartom jo otletnek a brit utlevelem bemutatasat egy magyar bankban. Nem kell, hogy jelentgessen a HMRC fele (esetlegesen). Egyik ismeros tette ra a magyar bankszamlajara a masik utlevelet. Eloszor azonositas celjabol elkertek az osszes magyar papirjat (igen, lakcim kartya), utana raraktak a masik utlevelet is az adatlapra es ONNANTOL intezhet barmit az uj utlevellel. Addig semmit. Te is ez tetted?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 10:37:41

@babbaba: az adatokat a Tb-vel kapcsolatban.

Tobb orszagban alanyi jogon vagyunk biztositott, ha ott elsz. Pl. uk.

babbaba 2014.03.23. 10:59:50

@tildy[UK]: Nekem elég egyszerűen kezelték ezt, a befizetéseket is. A Magnet banknál. És ez nem vicc, nem azért mondom, mert most elhíresültek szegények. Szóval változó.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 11:00:19

@charlieharper:

Istenem... fel kéne végre fogni a dolgokat.

A bank MINDIG CSAK AZZAL az KONKRÉT
(igazolvány szám) igazolvánnyal azonosít,
amit az adatlapodra nála regisztráltál.
AZT, hogy ez melyik(ek) legyen(ek) TE!!! döntöd el nem a bank.

---

Ezért, ha EGY LÉTEZŐ magyar személyivel regisztráltál a számlanyitáskor, akkor naná, hogy nem fogad el
- MÁSIK személyit (pl csere után)
- jogsit
- útlevelet
az egyszerű azonosításhoz, pl. pénz felvételkor/befizetéskor.

--------
De!!!!!!!!! egy TELJES azonosítás után (név+lakcím+születés+anyjaneve) azonban már
tudsz bármit tenni a számlával.... akár például
ÚJ igazolvány számot regisztrálni is az egyszerű azonosításhoz.

Szóval nem keverni kéne a dolgokat, hanem megérteni :-)
hogy mikor mi történik és miért éppen az és úgy történik....

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 11:00:24

@tildy[UK]:

Törekszenek is ennek a megszüntetésére...

Amúgy ez az alanyi jog ingyen van UK-ban?

2014.03.23. 11:12:36

@vundergraf: el is olvastad, amit irtam, vagy read-only mode?
Bekerik a szemlyimet ES a lakcim kartyamat, amikor megyek intezni.

2014.03.23. 11:17:34

@vundergraf: ja,mes hiaba adom be a magyar utlevelemet, azon nincs lakcim. A jogositvanyon nem tudom, hogy van -e, nincs magyar jogositvanyom. Tehat a lakcim ellenorzeshez kenytelen vagyok lakcim kartyat leadni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 11:23:02

@Babette_: ertem. De akkor amikor beadta az ember az ideiglenes kulfoldon tartozkodast, miert nem ez volt az automatikus valtozatatas es miert nem adtak a lakcimkartyat alalndo magyar lakcimmel ideiglenes kulfoldivel? Ez lenne a logikus, nem?

@vundergraf: Mi van akkor, ha be volt regisztralva mindketto, az utlevel is , meg a szemelyi is, megis kerik a lakcimkartyat?

2014.03.23. 11:27:42

@tildy[UK]: ezt probalom magyarazni vundergrafnak (sikertelenul), hogy le van adva minden magyar letezo dokumentumom, hogy barmelyikkel tudjak intezkedni. Megis elkerik melle MINDIG a lakcim kartyat.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 13:02:07

Mit ügyintézel olyankor...?

Ha, pl. pénzt fizetsz be az NEM!!!! a számláddal kapcsolatos ügyintézés. Hisz BÁRMILYEN számlára fizethetsz be..

Ezért ez estben a PÉNZMOSÁS elleni törvény az ami alapján azonosítanak és az más történet, nem banki téma.

-----
De, ha pénzt veszel fel vagy utalást adsz be...
Azaz a SAJÁT számládat kezeled, akkor nem kell lakcím kártya ez halál biztos :-)

CSAK az az igazolvány amit regisztráltál...

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 13:02:07

@tildy[UK]:

Az attól függ MIT intézel...

pl. a pénz befizetés a számlára az nem bankszámla kezelés.
Arra a pénzmosásról szóló törvény vonatkozik.

Pénzfelvételhez vagy utalás beadáshoz
magyarországi bank biztosan nem kér lakcímkártyát!
Ha mégis az túlkapás... szólni kell érte.

2014.03.23. 13:22:08

@vundergraf: befekteteseket, kulonbozo reszvenyek, kincsrarjegyek es alapokba. Van amikor az egeszet atrendezem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 14:15:17

@charlieharper:

EZ NEM BANKSZÁMLA kezelés... egyik sem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 14:15:17

@charlieharper:

Ez nem bankszámla kezelés, tehát teljes azonosítás szükséges.

Azonban a SZERZŐDÉSBEN a lakcímedet módosíthatod bármikor.
Onnantól az a lakcím kell majd, amire módosítod... és akkor külföldi is jó lesz.

2014.03.23. 14:30:33

@vundergraf: de az, nem folyoszamla, de bankszamla.

Nem akarok kulfoldi cimet megadni, szandekosan. Nekem ez a lakcim kartya dolog nem jelent gondot, ha megyek a bankba viszem magammal. Arra irtam a peldat, amikor Babette irta, hogy miert nem adjak masok le kulfoldremenesnel. Ezert, hogy a sajat penzemet tudjam mozgatni, pl egy magyarorszagi bankban a kedvem szerint barmikor.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:52:33

@vundergraf: természetesen.
hiszen ha nem lenne, akkor nem lenne minek elsőbbsége. ez triviális.

:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:53:55

@charlieharper: ahogy írták is, ez az AML miatt van, az arról tv. előírja ügyfélazonosítás címszó alatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 14:55:10

@tildy[UK]: bizony, ez lenne a logikus.
sajnos, az ügyintézők sokszor nincsenek a helyzet magaslatán.

2014.03.23. 14:56:39

@Babette_: tudom, nincs is vele gondom. Azonban ez azt jelenti, hogy nem praktikus leadnom a lakcimkartyat.
Nekem egyebkent sem gond, ha van. A Tildy a torvenytisztelo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 14:58:58

@vundergraf: Penzbefizetes a sajat szamlara is sajat szamla kezelese. Most nincs szo mas szamlarol.

Ha pedig penzmosas elleni torveny, miert kerik a magyar lakcimet, ha kulfoldi papirokkal a kulfoldit meg nem?

Erdekes.
Amugy bankszamla megszunteteshez is kertek a lakcimkartyat. ( volt fontszamlam, nulla fonttal rajta, megsuzntettem)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 15:02:09

@tildy[UK]:
"Amugy bankszamla megszunteteshez is kertek a lakcimkartyat"

hát ugye, pont ettől a problémától indultunk ki:)

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 15:04:40

@charlieharper:

Attól még, hogy bankszámla IS !!! kapcsolódik hozzá
ez a bankbani befektetés kezelés más téma és egy külön SZERZŐDÉS(kiegészítés) és más ügymenet tartozik hozzá...

Lehetne két eltérő helyen(bankban) IS
- a bankszámlád és
- a befektetési portfóliód

Akkor nem kavarodna össze benned ez a két
TOTAL külön dolog csak azért, mert ugyanott intézed...

Szóval, szumma:
- a bankoláshoz már nem kell a lakcímkártya
- bankszámla megnyitáshoz kell, de jó a külföldi cím is

A befektetési portfólió kezelése pedig külön téma
Az nem bankolás.
De ez is mehet csak külföldi lakcímmel is...

M. Péter 2014.03.23. 15:08:00

@maxval a gondolkodó birca: Munkához való jog: pl. nem lehet törvént hozni, hogy valaki a vallása vagy származása miatt nem alkalmazható, és nincs union shop, mint az USA egyes tagállamaiban, ahol lehet olyan kollektív szerződést kötni, hogy minden alkalmazottnak be kell lépni a szakszervezetbe.

2014.03.23. 15:10:55

@vundergraf: komolyan ertem es eddig is tisztaban voltam vele. Azonban ez nem valtoztat azon, hogy kell a lakcimkartyam (amit, mint mondtad egy sima folyoszamlanyitashoz is kellene) a sajat penzemhez a sajat szamlamhoz. A fenti peldaban befektetesiszamla).

Atehetnem a brit cimre es brit utlevelre, de abbol csak karom szarmazhat hosszu tavon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.23. 15:14:48

én egyébként a megszüntetést úgy csinálnám a helyetekben lakcímkártya hiányában (meg mert nem utaznék csak ezért haza), hogy lenullázom a számlát, majd felhívom a telebankot. ott felírnám az ügyintéző nevét, a hívás idejét, és kérném, hogy szüntessék meg a számlámat.
esetleg készítenék én is egy hangfelvételt, természetesen ennek tényét közölve az ügyintézővel.
ha adódnak költségek, annak pontos összegét még átutalnám nekik.

ha később reklamálnak, vagy nem szüntetik meg, a felírt adatok alapján hivatkoznék a hangfelvételre, rosszabb esetben kikérném azt.
ha nem "találják", akkor meg úgyis nekem van igazam.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 15:37:37

@charlieharper:

De! azon változtat, hogy nem MAGYAR lakcím kell hozzá.
Hanem, bármilyen EU lakcím is jó... ennyi.

Abból indultunk, hogy kiköltözés esetén
- a magyar lakcím töröltetése és
- egy külföldi lakcím bejegyzése
nem fog gondot okozni egy magyar bankban sem.

És nem is fog, ha a banki szerződésben
az adatokat is utána igazítod a valóságnak!.

Mégis jössz a saját egyéni nyűgöddel, ami
a saját egyéni döntésed... a saját egyéni kétlakiságod miatt.

Attól még nem ez az általános EU eljárás rend,
ahogy te csinálod a saját ügyedben.
Tehát ne húzd rá, hogy "mindig kell", mert ez nem igaz és kész. Sőt....

2014.03.23. 15:45:50

@vundergraf: oriasi felreertes. Nekem ez nem nyug (az a Tildy). Azt mondtam, hogy NEM PRAKTIKUS lakcimkartya nelkul. Ami tovabbrais fennall.

babbaba 2014.03.23. 15:55:22

@tildy[UK]: De itt nem. Itt élsz (él a delikvens) a bejelentés szerint.

PannonBoy 2014.03.23. 17:17:15

@vundergraf: Még ha tegyük fel, igaz is amit írsz, az ügyintézők kérik a bankban a személyit (vagy azzal egyenértékű fényképes okmányt) ÉS a lakcímkártyát. Ez a kettő sajnos párban jár.

Azt nem tudom, hogy a külföldi címmel pontosan mit kezdenének, de van egy olyan érzésem, hogy nem lennének annyira segítőkészek, mintha magyar cím lenne rajta.

Szerintem senkinek nem fog fájni, hogyha megmarad a magyar állandó lakcím, de az OEP és a NAV-tól kijelentkezik.
Törvényesen járt el, szabályt nem szegett, a lakcímnyilvántartás külön dolog. Az az egyén döntése.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 18:33:02

@PannonBoy:

Külföldi rendszámmal itthon autózni pl. nem jó magyar lakcímmel...

- magyar tartózkodásival (ideiglenes) eleve bukta!
- magyar lakcímmel(állandó)+külföldi tartózkodásival pedig csak 30 nap/félév

------

Mit kezd az ügyintéző egy külföldi címmel, amit a magyarral köze hozzá?

Érdekes, hogy az angolok jól elvannak
az ilyen baromságok nélkül is, mint
a személyi igazolvány, lakcímkártya...

Mitöbb a hazai bank sem igazán a lakcímkártya alapján hisz neked! Mert a kártyán kb. bármi állhat...
Soxor nem is lakik ott a tulaja már évek óta.

Ezért kérik a közüzemi számlákat itthon is inkább...

----------

Nade... a TB a téma, egyébként :-)

Kivancsi 2014.03.23. 18:33:03

lakcim, rezidens, adozas, banszamla, betet, kamat....

na most akkor a kovetkezok foroghatnak fent europaban.
egyadott banknal az adott pillanatban lévő lakcimedhez azonositanak be mint rezidens adofizeto europai polgart.
nagyon jol megy az eleted es bankszamladra beugrik egy keveske kamat az evvegen....
az adott bank kuldi a kamatadot es jelentest a szamladrol az utolso ismert cimedhez tartozo "NAV"hoz.
neked oda kell beadni az adobevallast es az kamatadokullonbozetett rendezni... pl.
UK ban 20%, mo-on 22%, hollandiaban 30% belgiumban 51%

szoval ha a cimek es az adobevallas helyei nem klappolnak?
varhatod a helyi NAV kellemes levelet :)

koszonhetjuk kovacs elvtarsnak ezt a ma mar mukodo rendszert :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.23. 19:12:28

@vundergraf: korabban nem adtak lakcimkartyat kulfoldi cimmel, vegleges kulfoldre tavozasnal bevontak a szemelyivel egyutt. Most nem tudom hogy van.

En azt teszteltem - pont amiatt, hogy lassam, mi tortenik , ha vegleges kulfoldre tavozast jelentek be - , az hogyan megy, es a rendszer nem megfeleloen kezeli azt, ha valakinek ezek nincsenek meg, csak utlevellel nem voltak hajlandoak befogadni a penzem.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 19:16:46

@Kivancsi:

Ezért nem kell a címekkel kavarni...
Hanem a valóságot követni velük, a banki szerződésekben is.

Adót azonban MINDIG csak EGY országban kell bevallani!!!!!!!!!
Abban amelyikben az adot évben ADÓREZIDENS voltál...

A többi országban adódó ügyek "külföldi" jövedelemnek minősülnek majd a bevallás egyetlen (rezidens) országából nézve.

-----

Tipikusan nem a szabályokkal szokott baj lenni.
Hanem ez emberek fura lakcím kezelésével és
aztán az ebből adódó mindenféle kavarodással.

Pedig a dolog eccerű!
Minden lakcím változást be kell jelenteni.... mindenhol.

PannonBoy 2014.03.23. 21:50:39

@vundergraf: "Minden lakcím változást be kell jelenteni.... mindenhol."

Nem értek egyet. Amíg a jogi megfogalmazás nem egyértelmű és az ügyintézők sajátos értelmezésük szerint önkényesen dönthetnek mit fogadnak el, addig a lakcím-bejelentés hadd legyen már a polgár döntése!

Mivel a jelenlegi vezetés szemében kvázi "szálka" a külföldre települt magyar, így jobb ha nem kötjük az állam számára, hogy pontosan hol is tartózkodunk. Vagy legyen nekik annyi elég: külföld.

vundergraf (törölt) 2014.03.23. 22:50:08

@tildy[UK]:

Nade, most megint keverjük
- a végleges külföldre távozás és
- a külföldön élés
eseteket..... pedig ez két külön dolog!

Két külön jogi következménnyel!
És ez nem mindegy...

Az, hogy mi volt korábban ma már nem érdekes.
Abból kiindulni most nem érdemes.

---------------

Most ez van: 2013. március 1. óta !

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy
„…a polgárnak azt a tényt, hogy
Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél”
be kell jelentenie.

A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot.

A lényeg az állampolgár szándékán!!! van.
Tehát az állampolgár döntése az, hogy
külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem.

Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség.

Nincs a jogszabályban időbeli határ !!!!! arra, hogy
mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek.
Ez az állampolgár belátására van bízva.
A szándék számít, nem az időtartam.

---

A végleges!!!!!!!!! külföldi letelepedéskor
- a személyi igazolványt és
- a lakcímkártyát le kell adni.

Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni.
Lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", pontos lakcímet nem.

A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek,
háromféle bejelentési kötelezettség terheli:
1.) lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok).

2.) TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár.

3.) NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot.

A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két érintett hatóságnál intézni.
----------------------

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.24. 20:47:52

@vundergraf: mar miert ne lenne relevans? Nem csak 2013 marcius 1-tol elnek kulfoldon magyarok, nem csak azota inteztek ilyen dolgot, az eset pedig 2013 marcius elott tortent.

Akkoriban az volt a modi, hogy bevontak a lakcimkartyat meg a szemelyit is, ha kulfoldi letelepedest valasztottal. Slussz passz.

Nem adtak masik lakcimkartyat kulfoldi cimmel, mitobb szabadon donthettel arrol is, megadod-e a kinti cimed, rad volt bizva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.24. 20:49:01

@vundergraf: Amugy a 3. pont sem volt korabban, az adohivatal fele nem kellett bejelenteni, csak az 1. es 2. pont volt ervenyben. Aki azokat anno megtette, azoknal pl. mi van a harmas ponttal?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása