oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 27. 06:42,  Így lelkesíti a magyar állam a határátkelőket 377 komment

2014. február 27. 06:42 Határátkelő

Így lelkesíti a magyar állam a határátkelőket

A sok kedvesség, amivel a magyar kormány a Dél-Afrikában élő magyarokat elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg – írja egy ottani határátkelő, aki beszámol arról is, hogyan zajlik állami segítséggel a közösségépítés.

Dél-Afrika, Pretoria,  magyar nagykövetség (Fb).jpgA magyar nagykövetség épülete Pretoriában

„Miután az online igényelt külképviseleti névjegyzékbe történő átvételemre szépen rendben megkaptam az elfogadó határozatot a megadott email-címre, tehát ezzel kapcsolatosan nem tudok semmi érdekeset írni, és mivel 40 km-re lakom a követségtől, tehát még a távolságra se panaszkodhatok, gondoltam, mégis megosztom azt a pár történést, ami az itteni magyar populáció szavazását hivatott segíteni és/vagy befolyásolni.

A tavalyi év közepétől hőn szeretett kormányunk kiemelt figyelmet fordított a dél-afrikai magyar populáció állampolgárság nélkül maradt tagjaira. Külön előadásokat, követségi roadshowt szerveztek a főbb csomópontokban, úgymint Fokváros, Johannesburg és azt hiszem, Durban sem maradt ki a sorból.

Az igazán érintett generáció

A lelkesítő előadások hallatára annyian vélték hirtelen felfedezni rég elfeledett állampolgársági igényeiket, hogy külön plusz embert kellett Magyarországról Dél-Afrikába irányítani. Egy követségi intéző majd három hetet töltött Fokvárosban, csak ezzel a kérdéssel foglalkozva.

Mivel az itteni magyarok nagy többsége 1956-ban érkezett, és a kisgyerekeik még rendelkeztek magyar állampolgársággal, az igazán érintett korosztály a következő generáció. Azok, akik már itt születtek, vagy azok gyerekei, akik alig vagy éppen hogy nem beszélnek már magyarul.

Számukra a magyar állampolgárság legfontosabb és legnagyobb előnye, hogy így sokkal egyszerűbben jutnak be az EU-ba, mintha dél-afrikai állampolgárként kéne kérvényezniük.

A schengeni határ nagy úr, saját magam is tapasztaltam, amikor a barátomat (1 hónap múlva férjemet) először próbáltam kis hazánkba látogatóba vinni. Nem túl bonyolult vízumot szerezni, de drága, és elég sok papírmunkával jár.

Közösségépítés magyarországi segítséggel

Visszakanyarodva az eredeti gondolatmenethez, az utóbbi időben több egyéb látogató is járt itt. Rendeztek gazdasági fórumot, a HITA tényleg kitett magáért, igaz, november óta várok egy válaszra tőlük, de azt már a fórum után kérdeztem, nem volt már lényeges nekik.

Volt itt több prominens látogató is, ami szintén nagyon szívet melengető azok számára, akikkel az előző években nem sokat foglalkozott az anyaország. És akik szerint amúgy otthon kolbászból van a kerítés...

Hasonló, a kormánytól induló jótétemény, hogy tavaly meghirdettek egy pályázatot, ami által 6 hónapra érkezett egy lány Magyarországról a közösséget segítendő, újra összekovácsolandó. Tényleg sokat tett a közösségért a lány, minden elismerésem. Olyan embereket is mozgósított, akikről a Hungarian Alliance már „lemondott”.

Propaganda vagy segítség?

A napokban a South African Hungarian Alliance Facebook oldalán jelent meg egy bejegyzés, miszerint végre elindult a várva várt követségi Facebook oldal, lájkoljuk csak bátran.

Nem kétlem, hogy szükség volt ilyen oldalra, elvégre a magyar követség más országoknak is besegít az ügyintézésben, de ez is inkább csak a propaganda miatt kell szerintem. Legalábbis az egyik első bejegyzés OV csodálatos évértékelőjére vonatkozik, mi szerint otthon még jégesőkor is süt a nap.

Úgy vélem, hogy a sok kedvesség, amivel a kormány az ittenieket elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg, és mindenképpen a kormány malmára hajtja a vizet.

Félre ne értse senki, szerintem nagyon szép dolog a külföldön élők felé fordulni, akiket szinte „elfelejtett” az ország, csak az időzítésből kikövetkeztethető szándék nem túl szimpatikus számomra...

Feltételezem, hogy több más olyan országban, ahol főleg régi kitelepülők és nem gazdasági menekültek élnek, például Brazília, hasonlóan jártak el.

Nem tudom, hogy a levelem mennyiben nyújt új információkat, de azért remélem, hogy nem volt haszontalan.”

Neked is van hasonló történeted? Kérdéseid vannak a választással kapcsolatban? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr785833524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:50:09

@Kövérmadár [swe]:
Akkor mégsem vagy teljes jogú szavazópolgár?
Ott élsz oda adózol és nem szavazhatsz korlátozás nélkül?
Hogy van ez?

morsels (törölt) 2014.02.27. 22:50:25

@ctboy:
Eleg megosztott ez, meg nagyon sok mulik azon, hogy hol el az ember, vagy epp kivel beszel :-)

Csak erdekessegnek:
Kanada ketnyelvu, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a federal kormany ketnyelvu; minden kanadainak, barhol az orszagban joga es lehetosege van angolul es franciaul intezni a kozponti kormanyhoz tartozo ugyeit. A tartomanyok mar nem egyformak, vannak ketnyelvu tartomanyok, de peldaul Quebec nem tartozik kozejuk, ott a francia a hivatalos nyelv. Ezen belul lehetnek varosok, amik ketnyelvuek.

Aztan persze ott van a 'penz', mint peldaul Bombardier, ami azert eleg jo allami segitseget is kap. Mi tortenne veluk, ha Quebec kvialna? Mi tortenne a csomo federal dolgozoval, ha Quebec kivalna? Es ez meg mindig csak a felszin.

Szoval igen, a montreali 'penz' (peldaul Bombardier) inkabb kanadahoz huz, a separatistak meg fuggetlenek akarnak lenni.
Aztan ennek a fuggetlensegnek is kulonbozo szintjei vannak.
Ezert nem sikerult egyik referendum sem (bar az utolso 50.5-49.5 szazalek volt, szoval igen kozel), de annyit mindenesetre elertek, hogy akik az orszag nyugati reszen elnek, azok mar nagyon unjak :-)

Persze semmi sem ilyen egyszeru, egy csomo francia elvesztene a munkajat, akik Ontarioba jarnak at, ez valoszinuleg igaz.
Az is igaz, hogy sokan koltoznenek at, vagy kieroszakolnak, hogy az o varosuk Kanadahoz tartozik, nem az uj Quebechez. Szoval nem egyszeru, az biztos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:53:18

@charlieharper:
Még egyszer magyarázd el mert elsőre lehet nem értettem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:53:41

@diggerdriver:
Kicsit finomitok a példádon, hátha úgy átmegy a dolog lényege: eldöntöm helyetted, hogy holnaptól 4 éven keresztül csak kutya pózban szexelhetsz. Sehogy máshogy. Akkor sem csinálhatod másként, ha történetesen nem vagy oda érte.

Van rám hatással ez? Nincsen. Mégis én döntök erről.
Szép dolog a részemről, hogy ebbe bele akarok szólni, még akkor is, ha jogom van hozzá? Szerintem nem.

2014.02.27. 22:55:37

@cougarcat: amikor olyan kb 10 eve volt a libanoni balhe, hortelen Libanon orias resz kanadai papirokat lobogtatott es kerte a kovetsegtol a kimenekitest es seglyeket. Ha jol emlekszem, eleg sok embernel kiverte a biztositokot, hogy nagy reszuk vagy 20 eve az anyaorszagban elt es eszuk agaban sem lett volna visszamenni Kanadaba.

morsels (törölt) 2014.02.27. 22:55:51

@diggerdriver:
Nezd, nekem aztan tok mindegy.
En csak azt probaltam mondani neked, hogy en szemely szerint nem tartom etikusnak azt, hogy magyarorszagi valasztasra adjam le a voksomat.
Ez nem zarja ki azt, hogy valakinek (ahogy itt olvastam vannak joparan rajtad kivul) mint mondjuk neked lehetnek indokaid.

En nem tartom magam olyannak, aki barmilyen erkolcsi mercet allitson masoknak csak azert, hogy aztan palcat torhessen felettuk :-)

A dolgok ritkan fekete-feherek. En nem szavaznek (de mondjuk en joval regebben mentem el Magyarorszagrol, mint te), nincs ott semmi olyan, ami szamomra ertek lenne, hogy vedjem.

Ettol meg magyar vagyok, barmilyen hulyen hangzik :-)

Latcho Rom 2014.02.27. 22:56:57

Nem digger, aki kulfoldon vendegmunkas, annyi cuccal otthon mint neked van, annak nem etikatlan otthon szavazni. S a hataratkelok tobbsegenek ugyanigy.

Ha valaki mashova nosult, lasd max, lepattant az atkosbol s nem akar hazakoltozni - annak etikatlan.

morzsak es karel butasagokat bugyborekolnak.

Latcho Rom 2014.02.27. 22:56:58

@puhacica: centrifugaval jobb, s hagyd a fejenallast :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.27. 22:56:58

@charlieharper: vagyok, persze, csak nem szokták kiengedni az írásaimat, de igyekszem! :)

Mit óhajtasz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:01:12

@Mr Long:
Azokat nem ismerem... mondjuk túl sok telefonhoz eddig nem volt szerencsém. Nokiám volt több is még a hőskorban, aztán HTC, most az Apple és áprilistól a Samsung.

@diggerdriver:
Nem vagyok teljesjogú választópolgár, de nem okoz bennem lelki törést.
Ha holnaptól csak 140-es IQ fölött lehet szavazni és pont lecsúsznék róla, akkor sem dőlnék a kardomba.

Az viszont zavarna, ha olyan szavazhatna, aki nem itt él (nem tudom a külhoni svédek szavazhatnak-e, gondolom igen).

De mondok még egy jót: van mondjuk 190 ország. Csináljuk azt, hogy kiválasztunk 189 országból találomra 10-10 embert és ől szavaznak a 190. ország választásán. Aztán vesszük a 189. országot és ott szavaztatunk meg 10-10 ember minden más országból.
Végülis miért ne? Ha mind Afrikából származunk, akkor végsősoron közösek az őseink, így mind rokonok vagyunk, tehát rokoni alapon minden állampolgárság jár nekünk, hiszen nem a mi hibánk, hogy valakik, valahol, valamikor húztak egy vonalat a térképen...

Aztán ott a majmok kérdése is. Tőlük származunk, rokonok vagyunk, nekik is jár szavazati jog ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:03:46

@Kövérmadár [swe]:
Ok maradjunk ennél a példánál.
Mi a különbség hogy otthon döntöd el vagy külföldön hogy én milyen pózban szexelhetek?
A végeredmény ugyanaz.

A másik verzió.
Mi van ha eddig Magyarországon csak egyféle pózban lehetett és a külföldiek szavazatán múlik hogy minden póz elérhető legyen?
Csak megfordítottam a kérdést.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:04:46

@ctboy:
Azt hiszem errol konyvet lehetne irni egyebkent :-)

Volt egy kollegam, separatista srac, egyebkent jofej. Tole kerdeztem egyszer, hogy haver, en nem akarok beleszolni, en csak egy bevandorlo vagyok, egy volt szocialista orszagbol.
Es ahogy en nezem, nektek minden megvan, amit akartok; mit tud adni egy onallo orszag, amit kanada nem?

Es az igazsag az, hogy erre nem tudott valaszolni. Csak az onallosag volt a lenyeg. Es hat azzal nem lehet vitatkozni.

2014.02.27. 23:05:26

@diggerdriver: azt probalom magyarazni, nyilvan rosszul, hogy ha egy allampolgar az orszagatol hosszu evek ota tavol van, annak szerintem nem jogos a szavazasa. Ez nem az jelenti, hogy 1-2 ev utan bekovetkezik. Hosszabb idotavrol beszelek, ami azt erdmenyezi, hogy a "helyi helyzettol" eltavolodott az illeto. Internetrol nem jon at sok minden, amit a valo eletben a kozertben/piacon/munkahelyen/iskolaban/utcan tapasztalsz. Meg persze a fo ugyek, amirol majd az uj parlament dont; gazdasagi, oktatasi, belugyi dontesek rad, mint 10-15 eve kulfoldonelore nem hatnak.
Ezert hoztak meg UKban es Kanadaban (lasd cougar irasat) azt a torvenyt, hogy X eve tavollet utan, nem szavazhatsz a helyi parlamenti valasztason. Az X evrol kell, hogy legyen konszenzus. En 23 ev tavollet utan nem erzem magam feljogositva a szavazashoz. Mas lenne, ha visszakoltoznek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:06:02

@morsels:
Sokadszor mondom, én sem szavazok de eszem ágában nem lenne etikai kérdést csinálni belőle.
Ezt próbálom már itt elmagyarázni.

2014.02.27. 23:07:18

@házelőtthinta: egyutt vacsoraztam egy JPMes volt kollegaval. Kitetted a minap, hogy toluk szarmazott a bankrendszer osszeomlas pletyka.
Az ott dolgozok nem tudnak a pletykarol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:08:58

@Kövérmadár [swe]:
Sőt az egysejtűeknek is...
Ja hogy azokra szavazunk?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:11:10

@morsels:
Ezek a kiválásos dolgok nekem furcsák. A spanyol is, a kanadai is.

Mert ha Quebec dönthet így, akkor én miért nem? Veszek egy darab földet valahol, majd kikiáltom a függetlenségemet. Gondolom jól kiröhögne az adott ország.

Namost, hasonló esetben nem röhögné-e ki Kanada Quebecet és mondaná, hogy "OK, bilibe lóg a kezetek, egy ország vagyunk, nem tudtok kiválni és kész".

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:11:39

@diggerdriver:
Ok, ertem hogy mit mondasz, nade amig a szex kulonbozo arnyoldalai torveny altal szabalyozottak, a lelkiismereti dolgok az etika temakorebe tartoznak, ezert hasznaltam az etikai problemat az en esetemben.

Namost az etika sem egy alapveto human erzes, persze szeretik annak tekinteni, bar legtobbszor kiderul, hogy valamilyen vallasi filozofia az alapja annak, amit neked belulrol kell erezned :-)

En egyszeruen amikor azt mondom, hogy nem tartanam fairnek, hogy egy magyar valasztason szavazzak, akkor a 'fair' szot etikusnak forditom le. Szamomra ennyit jelent, nem tobbet.

Ezzel en nem itellek el teged, vagy barki mast.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:12:53

@Kövérmadár [swe]:
Hat latod haver, egy onallo allam akkor lesz az, amikor azt elismerik annak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:13:34

@charlieharper:
Ok Charli teljesen értem mit mondasz sőt abszolút egyetértek vele.
Te így gondolod, én így gondolom de aki nem így gondolja és joga is van azt én nem vagyok hajlandó megbélyegezni.
AZ Ő SZAVAZATI JOGÁT SZINTÉN VÁLASZTÓPOLGÁROK ÁLTAL AZ Ő KÉPVISELETÜKET ELLÁTÓ TEHÁT AZ Ő AKARATUKAT KÉPVISELŐ EMBER ADTA.

A nagybetű véletlen.

2014.02.27. 23:15:46

@diggerdriver: magamrol beszeltem, hogy nem tartanam fairnek a szavazasomat. Nem masokrol.
Megjegyzem, hogy UKben sem szavazok, pedig lehetne.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:16:29

@Kövérmadár [swe]:
Egyebkent azon is volt vita, hogy Quebecnek van e joga ilyen referendumot csinalni; es ha valamit megszavaznak (mert ugye a kivalas sokaknal nem ugyanazt jelentette), akkor az pontosan mit fog jelenti az egyennek.

Az igazsag az, hogy Quebec mint onallo allam, valoszinuleg eletkeptelen lenne; legalabbis ami a sajat jegybankot, hadsereget, hasonlo dolgokat illeti.
Ezert is unjak Kanada nyugati reszen ezeket a fenyegeteseket es azt mondja, hogy hat menjenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:17:42

@morsels:
Értem.
Én azt mondom két eset van egy tevékenységre azt mondom hogy etikus vagy nem etikus. Ha nem etikusnak ítélem akkor azok akik gyakorolják azt a cselekvést etikátlanok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:19:33

@charlieharper:
Mert kimosták az agyukat ;)

A diggernek szánt érvelésed kifogástalan!

@diggerdriver:
Így igaz, minden egysejtűnek jár a szavazati jog! És jól mondod, az egysejtűek 89 óta választhatóak is ;)

Felvetéseid:
a) a te szexuális életed a te hatásköröd, ebben az esetben te és a feleséged vagytok otthon (házon / területen belül) és mindenki más külföldön.

b) ha eddig ez volt a szabály, akkor az embereket, az ott élőket nyilván nem zavarta... ha majd zavarja őket, szavaznak másra.

Kintről szavazni olyan kicsit, mintha mi akarnánk lenni a bölcs bátyus, aki majd megmenti az öcsikét... de az öcsike már nagyfiú, megmenti magát, ha akarja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:20:09

@morsels: @charlieharper:
Akkor megegyezünk abban hogy egyikünk sem megy el szavazni.
Vita lezárva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 23:20:16

@charlieharper: A nyakamat nem tennem ra de szerintem szinte minden OS tud szinkronizalni zenet iTunes-bol nem csak iOS.

@Kövérmadár [swe]: pbs.twimg.com/media/BhT1WSPIAAA9Jt1.jpg:medium

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:21:23

@Kövérmadár [swe]:
Neked is csak egyet tanácsolok. Ne szavazzál. Én sem teszem.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:23:13

@diggerdriver:
Ok, igazad van.

De ha belegondolsz, akkor az erkolcsi hozzaallas is egyfajta szocializalodas kerdese, nem valamifele egyetemes etikai torveny betartasanak szuksegessege... legalabbis szerintem.

De igazad van, felreertheto, egyszeruen csak hozzaszoktunk fogalmakhoz, amiknek a jelentese, jelentosege valtozik; sokszor fugg attol is, hogy hol el az ember :-)

Szoval en nem tartom fairnek azt, hogy valaki oda adja le a szavazatat, ahol nem el.
De azt el tudom fogadni, hogy te mondjuk 3 eve elsz Londonban es van komoly hattered Magyarorszagon is, vagy barmi mas... innentol kezdve neked lehet komoly erved arra (mint ahogy masoknak is volt itt), hogy szavazz.

Szoval nem vagy perverz a szememben csak ezert :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:23:48

@diggerdriver:

Az egész egy kitalált probléma. Valaki kitalálta pár éve, hogy az adózás összefügg a szavazással, s sok buta ember azóta is ezt a lemezt nyomja, pedig ennek semmi alapja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:26:55

@morsels:
Csak és kizárólag annyiban tér el az álláspontunk hogy én egy sima "csak" választ is elfogadhatónak tartok amiért valaki innen szavaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:31:39

@morsels:
Ezekkel a kiválásokkal mindig vigyázni kell.
Egy országon belül gyakran vannak különböző fejlettségű régiók amibe a kormányzat önti a pénzt a felzárkóztatásukhoz.
Képzeld el hogy 50év múlva a Tiszántúl ugyanolyan fejlett lenne mint a Dunántúl.
Iszonyú pénzeket belefeccölve.
Aztán azt mondanák hogy ők akkor most leválnának és Debrecen a fővárosuk.
Nem hiszem hogy tapsikolnának akiknek a pénze odament.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:31:40

@morsels:

Én azt tartom unfairnek, ha valaki más termlszetes és törvényes joggyakorlását unfairnek minősíti.

Miféle szemtelen unfair alak ez Béla bácsi, hogy igénybe veszi a buszon a nyugdíjaskedvezményt, pedig sosem volt sorkatona!

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:31:54

@maxval a gondolkodó birca:
Pedig a szavazas azzal fugg ossze, hogy kinek van joga (allamilag meghatarozott torveny szerint) szavaznia.

Namost van, aki torvenyt kerdojelezi meg. Ez baj?

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:35:03

@diggerdriver:
Nezd, ha a torvenyek lehetove teszik, akkor azoknak joga van szavazni. Ez nem kerdes.

Innetol kezdve nekem kell megmagyarazni, hogy en miert nem akarok es en igy magyarazom. Nem elek ott, nem erzem ugy, hogy jogom lenne beleszolni. Ezt az erzest irom le ugy, hogy etikailag nem tartom elfogadhatonak.

Ezzel nem itellek el teged, vagy barki mast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:35:19

@morsels:
A törvényt meg lehet kérdőjelezni csak aki él vele azt kell békén hagyni.
A törvényt egyféle módon lehet megkérdőjelezni ha a törvényhozót leváltjuk.
Akár a határon túlról szavazva:)))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:36:41

@maxval a gondolkodó birca:
Te most viccelsz, ugye?
A torvenyek a tortenelem soran nagyon sokat valtoztak, pont azert, mert voltak, akik nem tartottak elfogadhatonak valami okbol kifolyolag.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:38:28

@morsels:

Ez esetben a kérdésem: hogyan kellene meghatározni az aktív választójogot? Pl. ha valaki kizárná a külföldön élőket, hogyan definiálná a külföldön élést? Pontos meghatározás nélkül ugyanus ez értelmetlenség.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:40:41

@diggerdriver:
Ez igaz, nade en (es ismetlem a sajat szempontombol) miert akarnam levaltani a torvenyhozot?
Engem nem erint igazabol semmilyen modon.

Igen, figyelemmel kovetem en is, hogy mi tortenik Magyarorszagon. Igen, tudok orulni es tudom csovalni a fejem.

Nade tenyleg az kell, hogy en beleszoljak? Szerintem nem. De mondom, en ezt igy latom, ezzel nem akarok bantani senkit, aki nem igy latja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:41:31

@morsels:

Mindent lehet, de minek? Kell valamilyen koherens indok. Nekem van ilyenem, amivel a bárhol élő állampolgár szavazati jogát támogatom. Viszont az ellenoldalnak nincsenek koherens érvei.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:43:20

@maxval a gondolkodó birca:
Nem lehet pontosan meghatározni.
Ezrek dolgoznak osztrákiában és adóznak oda. Sőt ott vásárolnak ott fogyasztanak csak aludni járnak haza. Azok hova tartoznak?
A vendégmunkásoknál utlevél pecsét nélkül nem lehet meghatározni hogy melyik országban éltek többet otthon vagy Németországban.
Számtalan példát lehetne hozni.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:44:49

@maxval a gondolkodó birca:
Oszinten, engem nem erdekel, hogy a torveny hogyan valtozik :-)

Minden orszagnak megvan a torvenye es aki akar, az el vele, aki meg nem, az nem el vele.
Aztan mindenkinek megvan a maga oka, hogy miert teszi vagy az egyiket, vagy a masikat.

En nem akarok semmit valtoztatni a magyar torvenyeken, mert ez (hogy ki szavazhat es ki nem) nem oszt vagy szoroz igazan.
Az orszag jolete, fejlodese nem ezen mulik, ahhoz meg szavazhatnak akarhanyan, akarhonnan, nem fogja jo palyara allitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:45:16

@morsels:
Például azért akarnád leváltani mert unfairnak tartod a törvényt miszerint külföldön élő is beleszólhat a Magyarországi történésekbe.

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

Bombardier ellene csak quebeci segitseggel is, nekem ugy tunik ebbol a cikkbol..

www.financialpost.com/story.html?id=c38e81c0-4fb3-4e7c-8b89-dcf461b76fbe

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@charlieharper: hazahoztuk oket, de sok dolog megvaltozott azota, itt kell elni ahhoz hogy valaki segitseget kerhessen kovetsegeken, egy bizonyos idot..

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@morsels: Nem volt egy nagy lumen a srac.

Mondhatta volna Cartiert, azt hogy ok voltak itt elobb, mondhatta volna hogy fuggetlenseg nelkul hiaba a vajaskenyer, s ha szeretjuk ha nem Quebec egy orszag, hiszen mindenuk megvan hozzá.

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@Kövérmadár [swe]: Elfogadna Kanada ha igy dontenenek.

lenne utana sok szarozas, cseh-szlovak modon, de vér nem folyna...

Sütemény1975 2014.02.27. 23:46:58

@Hari Seldon 2: nehogy maradjatok, meg megarthat, ha sokat vagytok itthon ;)

Latcho Rom 2014.02.27. 23:47:09

@morsels: Felretajekoztatod a nepet morsels.

Van Doos s mas quebeci garrisonok a IGEN utan quebehez tartoztak volna, s az uj határra voltak vezenyelve. Kész volt a forgatonyv, csak a YES szavazatok voltak kevesek.

en.wikipedia.org/wiki/Quebec_referendum,_1995

Az 1980-as referendumra nem keszult fel ennyire Levesque.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:47:37

@morsels:
Teljesen igazad van ezért nem értem az olyan felvetéseket hogy "mi lenne ha a szavazatoddal a Jobbik győzne"
Ezek teljesen értelmetlen kérdésfeltevések.

2014.02.27. 23:48:28

@charlieharper: Igen, ennél az incidensnél hallottam erről a témáról először. Ez az akció elég sok pénzébe került az adófizetőnek, úgyhogy a korlátozás sztem tényleg pragmatikus okokból történt meg . A Charter nem változott, de az értelmezése igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:50:54

@Sütemény1975:
Én sem tennék másképp a helyükben.
Egy újabb kétharmad fideszéknek és másnap lezárják a határokat.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:51:46

@maxval a gondolkodó birca:
Latod, te azt kerdezed tolem, hogy szerintem hogyan kene torvenybe foglalni azt, amit en gondolok.
En meg azt mondom, hogy nem kell torvenybe foglalni.

Eleve, mifelenk a kis kozossegeknek is vannak dontesi joguk. Hogy mire koltik az adoba befizetett penzt, meg egy csomo dolog, mikozben egy nagyobb egyseghez tartoznak.

Magyarorszagon meg ujra centralizalnak mindent. A telepulesek, varosok, megyek gyakorlatilag a kozponti kormanytol fuggnek, nincs onallo dontesi joguk semmiben.

Innentol kezdve annak sincs sok ertelme, hogy szerintem ahol el az ember, ott legyen lehetosege befolyasolni a kornyezetet, aztan attol fuggoen, hogy mennyire vesz reszt az orszag eleteben, legyen lehetosege abba is beleszolni.

Persze ez igy eleg nagyvonalu, tudom en is, viszont nem is all szandekomban torvenyalkoto lenni...

De pont ezert irtam azt kovermadart hozva peldanak, hogy ha valaki vilagpolgar akar lenni, akkor azt hogy torvenyezed be? Es hat pont ezen a nyugon megy keresztul Europa.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:57:02

@diggerdriver:
Tudod, en azt nem ertem, amikor itt sokan birkaznak.
Mert mindenki egyedi. Es mindenki mas birka. Vagy legalabbis azt sugalljak.

Kozben meg ok is birkak... csak jobban elnek.

Az emberek arra szavaznak, amit az adott helyzetben jobbnak latnak. Ez lehet akar a Jobbik is.
Hogy mi tortenik? Hat azt nem tudom. De az biztos, hogy akik elottuk voltak, azok nagyon elbasztak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:57:10

@morsels:

E gondolatmenet vége a vagyoni cenzus ismételt bevezetése lenne, ami Mo-n 1918 előtt volt. Aki többet adózik, annak legyen több szavazata. Aki meg túl keveset, annak nne legyen szavazati joga.

Agond: ellenkezik az EU alapelveivel.

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:01:42

@maxval a gondolkodó birca:
A vagyoni cenzus dolgot hogyan vezetted le? :-)

Mondok egy egyszeru peldat.
Van egy telepules, az emberek akarnak csatornat, iskolat, ilyesmit. Fizetnek adot, abbol elintezik ezeket.
Szoval ha egy ilyen telepulesen elek, akkor persze, bele akarok szolni.
Hogy jon ide a vagyoni cenzus?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 00:04:37

@morsels:

Te fizetsz 1 millió adót évente, én meg semmit. Igazságos, hogy mindkettőnknek azonos beleszólásunk van az adók elköltésébe?

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:13:50

@maxval a gondolkodó birca:
Ahh... nade birca, egy kozosseg az attol kozosseg, hogy emberek kulonbozo feladatot hajtanak vegre reszben a kozosseg erdekeben.
Mert azert az, aki 1 millio egyseget fizet adoba, annak is tudnia kell, hogy a tobbiek nelkul az o egysege nem er semmit. Vagy nem is lenne.

Mire akarsz kilyukadni :-)
Hogy a kommunizmus rossz, de szavazni barki szavazhat akkor is, ha a rendorok ledontik a bodejat, ahol meghuzta magat? Vagy mi?

En azt probaltam neked mondani, hogy en hogyan latom. Hogy mi alapjan dontom el azt, hogy jol es miert szavazok.

Nem pedig azt, hogy milyen torvenyeket kene hozni ahhoz, hogy kik szavazhassanak.

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:15:23

@morsels:
"hogy jol es miert szavazok."

ez pontosan: hogy hol es miert szavazok

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@shakti_rom: Vagy...nem akart vitatkozni egy argumentativ pasassal, aki se a nyelvét, se a kulturajat nem ismeri.
Ez egy gyakori viselkedésforma mint a francia mint az angol kanadai kulturában.

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@maxval a gondolkodó birca: Természetesen, foleg ha belolem is jon a jovedelmed az 1 milliós adódhoz.

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@ctboy: Itt találsz sok erdekes adatot, az eszak-deli problemara.

A masik kerdesedre- hogy elhagynak-e quebecet franciak is elszakadas eseten: vannak federalistak koztuk is, de nem hiszem hogy nagy szamokban hagynák el

en.wikipedia.org/wiki/Partition_of_Quebec

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 03:20:58

@Mr Long: Jah, télleg, ha már említed, szoktál járni odakint focimeccsekre?A ManU minden évben a Dalnokok Ligája krémjéhez (kenőcséhez...? :D ) tartozik; most már a városi "kiscsapat" (a Cici..) is igencsak kinőtte magát, ugye.Minden évben viláxtárok garmadája fordul meg a szép ződ gyepükön.Én ha ott élnék, valahogy nagyon nem bánnám, hogy nem tévén, hanem élőben kellene néznem őket... :D
Bár gondolom a jegyek biztos vagyonokba kerülhetnek.
Bocs, ez sehogy se tartozik ide, csak eszembe jutott... :-)

adg 2014.02.28. 03:44:18

Jo, eldontottem. :)
Akkor csinaljuk azt, hogy mindenki szavazhat (ha kesztetest erez):
- helyhatosagi valasztasokon, a telepulesen, ahol tenylegesen lakik, hogy tudja befolyasolni annak eletet
- azon orszagok parlamenti valasztasan, amely orszagoknak allampolgara, mert azert eltekintve egy relativ kis tomegtol, a tobbsegnek koze van az allampolgarsagat ado orszagokhoz. (De itt pl lehetne akar valamennyire korlatozott a szabadsag az altala nem lakott orszagokban.)
- nagyobb konglomeracio vezeteserol, fontosabb ugyeirol, EU, USA, stb, ha erintett benne, ld. 2. pont.
- ha Svajcban el, akkor pluszban a szomszed kutyajarol, az epitesi engedelyekrol, a postas biciklijerol, tehen szinerol, meg amirol csak eszebe jut.

Lesznek itt paran, akiknek minden hetvegere jutna egy valasztas. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.28. 03:53:07

@shakti_rom: meg nincs hivatalosan bejelentve es apr 5-10 korul .. a kovetkezo napokban lesz hivatalosan elutasitva a budget ami a kormany bukasat eredmenyezi .. erdekes a valasztasi plakatok kepek mar kesz vannak ..

montroyal ( CAN qc) 2014.02.28. 03:59:18

@shakti_rom: az sem tiszta meg canada szeretne 2 harmadot qc 50+1 errol is meg vitatkoznak ...

bocs a mai offert de igazabol soha semmi nem lesz ebbol nagyon ugy nez ki ..ha a manipulaciot nezzuk amit OV gangje csinal nalunk is van hasonlo agymosas: pl felvetettek 16 evtol szavaznanak ... az idiota nacionalista felelotlen eretlen fiatalokra szamithatnanak hogy legyen sajat orszaguk ...

skye8 2014.02.28. 05:09:25

erdelyi magyarkent nagyon orulok hogy megkaptam a magyar allampolgarsagot. szavazni nem fogok de elszomorit ez a rosszindulatu hozzaallas,hogy az erdelyiek fogjak a szavazas kimenetelet eldonteni Mo.-on. en magyar iskolaba jartam,a csaladban magyarul beszelunk,anyanyelvem magyar es roman barataim elott is nyiltan magyarnak vallom magam. kinek artok azzal ha megszerzem a magyar allampolgarsagot? nem erdekel hogy a magyar allam miert hozta ezt a dontest, szamomra az identitasom resze,hogy magyarnak mondhassam magam hivatalosan is es orulok hogy hamarosan letehetem az eskut.

adg 2014.02.28. 05:21:25

@skye8: En orulok a magyar allampolgarsagodnak. Nonszensz megtagadni azert, mert vannak visszaelesek. Ennyi erovel a tomegkozlekedest, vagy a cegalapitast is meg lehetne tagadni.

Szokasos valasztasok elotti cirkusz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.28. 05:39:33

ezeken a követségi fogadásokon szokott lenni gulyás meg rétes meg mákostészta meg túrórudi? :-)
nekem azért se fordult meg a fejemben a szavazás, és a múltkor sem, mert egyszerűen nincs olyan banda, amire igent tudnék mondani. ez a mostani választás olyan, mintha választhatna az ember, hogy leütik egy bézbólütővel és kirabolják, avagy szétverik a fejét és elveszik mindenét. kicsit se cinikus. szerintem emberiség elleni bűntett, amit művelnek. egytől egyig mind.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 06:55:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nagyon meno :)

Majd veszek egy rantotthusos - turorudis hatlapot ;)

@diggerdriver:
Sajnos nem megy :(
Mar megigertem miminek, hogy ra szavazok...

@shakti_rom:
A hiszti azert van, mert ok franciak es nem angolok vagy azert, mert Kanada gazdagabb tartomanya es nem szeretnek tovabb fizetni a kecsuahmuhaha indian torzs eltartasat Sáskacsőr tartomanyban?

@Chang Yai:
Turorudi csak akkor, ha szimpatiktus a nagykovet bacsi 8)

@skye8:
Felteertrd a dolgot.
Semmi baj nincs az allampolgarsagoddal.
Az "eldonteni" dolog nem Erdely specifikus, hanem kulfoldon elo magyar specifikus. Termeszetesen vonatkozik rad is, de pont annyira diggerre vagy ram is. Ez nem ellened szol!

@adg [AU]:
:)

Mr Long 2014.02.28. 07:52:44

@geegee: Nem szoktam nezni oket, mert nem szeretem a foci. :) Bar sok magyarorszagi baratomat piszkalom azzal, hogy "hetvegen megint lesz meccs, de nem megyek, bar megtehetnem" :D Nem szoktak orulni nekem :DDDD
Most neztem meg, pl a Hull ellenei meccsre a felnott jegy £47 (ezt szamold at neked ertelmezheto valutara). De a jegyek kb ugy fogynak, mint amikor meghirdetnek egy koncsertet. Kb egy nap alatt elmegy a 99%. Utana meg lehet nehany szektorba jegyet venni, de egyesevel, elszortan.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 08:45:49

@morsels:

A kérdés ismét az marad: hogyan határozzuk meg az adott közösséget.

**mimi** 2014.02.28. 08:48:20

@diggerdriver:
erről van szó...
ezért kéne minél többen szavazni, hogy ne legyen meg az újabb 2/3-ad..
különben meg teljesen igazad van, mindenki maga dönti el, hogy mit csinál..saját belső ügye...

**mimi** 2014.02.28. 08:54:23

@Kövérmadár [swe]:
már el is döntöttem milyen színekben indulok...az idiótákat és töketleneket fogom képviselni...:)))

Mr Long 2014.02.28. 09:34:37

@**mimi**: Akkor komoly kunkurenciara szamithatsz a meglevo partok szemelyeben :D

**mimi** 2014.02.28. 09:56:03

@Mr Long:
:))))))))))

szerintem isss...

Latcho Rom 2014.02.28. 10:51:54

@Kövérmadár [swe]: Irtam fel oldalt, de eltunt a bejegyzes..., illetve meg se jelent.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 11:13:23

@maxval a gondolkodó birca:
Emberek kozossege. Nem aprozzuk el, az loser dolog ;)

@shakti_rom:
Nem baj, koszonom ;)

@**mimi**:
Jol teszed, sok szavazod lesz :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 15:58:41

@Mr Long: Óbakker, szívatod őket keményen... :D

Elég jó kis jegyárak vannak, bár igaz, hogy a foci is sokkal magasabb szintű, még a svédnél is.Itt annyiból már lehet menni EB-VB selejtezőkre is.Itt eddig a rekord a svéd-portugál pótselejtező volt, 13 perc alatt fogytak el a jegyek.Jó, igaz, az ötvenezres arénában huszonötezer jegyet a támogató cégek kaptak és csak a maradék ment a sima, kétfülű embereknek.Azért ez keményen pofátlanság volt...
Azért egyszer el kell jussak egy MU-Cselzi v agy hasonló meccsre.
Meg egy Bőrszalonna-Real Margitra is, Inter-Milanra is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 15:59:49

@geegee: na szóval az angol foci jóval magasabb szintű, mint akár a svéd, nem hogy a magyar...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 16:02:40

@shakti_rom: itt a blog.hu-n mindig kell kopipászte a szövegről, mielőtt elküldöd.Mindig.Ha nem csinálod, akkor hétszentség, hogy elszáll.Így is elszáll, de seperc újra küldeni.

Latcho Rom 2014.02.28. 16:08:10

@geegee: Jaja, de más gond is van Hinta státuszba hintázom :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 17:36:43

@geegee:
"Meg egy Bőrszalonna-Real Margitra is,"
Hogy te milyen rettenetesen hülye vagy?! :D

Latcho Rom 2014.02.28. 17:50:03

Utanaolvastam hogy hanyszor fuggesztettek fel a parlamentet a brit koronaval egyuttmukodve, sokkal tobbszor mint en az gondoltam. Tulnyomo reszben ceremoniális ez a lépés,

Harper lépése eros indulatokat váltott ki mind a Liberalis mind a Tory(konzervative) adofizetok kozott. NDP pedig ugy sirt mint a furdoskurvak :-)

en.wikipedia.org/wiki/Prorogation_in_Canada

Quercus a favágó 2014.02.28. 18:13:56

@**mimi**:

"már el is döntöttem milyen színekben indulok...az idiótákat és töketleneket fogom képviselni...:)))"

Töketleneket puncival? Anya, rád fogok "melegedni"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 20:00:27

@Kövérmadár [swe]: Ne bókolj, bakker, lehet, hogy a fejembe száll... :-))))))))

holl gold 2014.02.28. 20:33:27

@Kövérmadár [swe]:
Ha azt mondom, hogy megy a levesbe az utlevelem, akkor azt ertem alatta, hogy szakitok az orszaggal es az allampolgarsaggal is.

Ha a svedek nyernek aranyermet es jatszak a sved himnuszt...
Ha a magyarok nyernek aranyat es jatszak a magyar himnuszt...
Melyikre vagy buszkebb ???
Ha a magyarok jatszanak a svedek ellen...Melyiknek drukkolsz??

**mimi** 2014.02.28. 20:35:51

@QUERCUS:

jóvanna...nem kell mindent szó szerint érteni :)

tökösök különben meg ki tudnak állni magukért...:)

holl gold 2014.02.28. 20:40:56

@skye8:
szamomra az identitasom resze,hogy magyarnak mondhassam magam ...

Nagyon jol gondolod es kitartast hozza...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 21:56:59

@geegee:
Hjajj :)

@holl gold:
Ez egy ravasz kérdés. Nincsen rá egyetemes válaszom.
Ha pl. vizilabda / kézilabda / jégkorong meccs van, akkor örülök a magyar győzelemnek, mert tudom, hogy micsoda eszméletlen munka áll mögötte. De ha a svédek nyernek, akkor is örülök. Ha a két csapat egymás ellen játszik, az probléma és zavart okoz az erőben...

Ha viszont footballról van szó, akkor bárkivel is játszik a magyar csapat, az ellenfélnek drukkolok, mert egész egyszerűen a szánalmasnál a szótárban a magyar football válogatott fényképe van. A Hollandia elleni 8-1-nél (a Microsoft ajánlásával ;) ) sikítófrászt kaptam, úgy röhögtem. De ez nem a magyasrágnak szól, hanem annak a 11 szerencsétlennek.
A svéd meccseken mindig a svédeknek drukkolok, de ha pl. a németekkel vagy angolokkal játszanának tétmeccset, megint zavar lenne az erőben :)

Bármely más sportág esetén nem érdekel, mert nem érdekel a többi sport. Kivétel az NFL, de az kiesik az összehasonlíthatóságból.

A himnusz minden esetben lényegtelen, bármelyiket is játszák.

A büszkeség egy harmadik kérdéskör. Büszkeséget nem érzek ilyen esetben, mert az eredmény eléréséhez szükséges munkából semmilyen szinten nem vettem ki a részemet. Büszke arra tudok lenni, amihez közöm van. Pl. ha a támogatásom segítségével ért el valamit valamelyik családtagom/rokonom/barátom... vagy arra, amit én érek el (ilyen még nem volt ;) ).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása