oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 25. 06:46,  Milyennek látom angolként Magyarországot? 277 komment

2014. február 25. 06:46 Határátkelő

Milyennek látom angolként Magyarországot?

A mai poszt tulajdonképpen kapcsolódik a szombati íráshoz (miként azt ott meg is ígértem), hiszen most is fordított határátkelésről lesz szó, amennyiben ezúttal egy angol írta meg, miért döntött anno úgy, hogy Magyarországra költözik, és milyennek is látja 9 év elteltével Magyarországot. Ha valakinek ismerős lesz a poszt egy-egy része, nem véletlen: a szerzőt egy kommentje után én kértem meg, hogy írjon bővebben. (A fordítást én követtem el, a szöveg esetleges döccenőiért így engem tessék okolni.)

Magyarország, Budapest, Lánchíd.jpg

„Miért költöztünk ide 9 évvel ezelőtt? Nem Magyarország vs Nagy-Britannia kérdés volt ez sosem, minden országnak megvannak az előnyei és a hátrányai, attól függően, hol élsz.

Az okok

1. A nagy-britanniai munkám olyan fordulóponthoz érkezett, amikor egy lehetséges előléptetés azzal járt volna, hogy el kell küldeni olyan embereket, akikkel 20 éve együtt dolgoztam – ez nem olyasmi volt, amit szívesen láttam volna az önéletrajzomban.

2. A fiaim éppen megfelelő korban voltak az iskolaváltáshoz – a brit iskolarendszer akkor nem volt jó, a magyar oktatás pedig sokkal jobb volt.

Megjegyzés: nem vagyok meggyőződve róla, hogy ugyanezt most is elmondhatom, a kötelező nyugdíjazások nagyszerű tanárok elvesztésével is jártak, nincs papír a másológépekbe, egyáltalán: a fénymásolókat nem is lehet használni (!!!!), kivéve azon a három napon, amikor a reménybeli diákok és szüleik látogatják az iskolát!!

Az új szerződéshez 100 oldal A4-es papírt kell kitölteni, megindokolva, miért is vagy te jó tanár, majd mindezt megvédeni egy nem-tanárokból, vagy rossz volt-tanárokból álló bizottság előtt. Ó, és javítsatok ki, ha rosszul tudom, de egy papírt is alá kell írni, ami megengedi a kormánynak, hogy lehallgassa a telefonod!

Elnézést, de 20 évnyi, az oktatásban eltöltött idő alatt rengeteg kormányzati hülyeséget láttam, és még mindig felhúzom magam. HANGSÚLYOZOM, nem Fidesz-ellenességről van szó, ezt a vitát szeretném is elkerülni, csak arról van szó, hogy a kormány nem jól kezeli az oktatásügyet.

Bármely országban ez a legfontosabb intézmény, hiszen EZ VIGYÁZ A GYEREKEINKRE – miért nem látják be ezt a kormányOK!? OK, kieresztettem a gőzt. Mindig is proaktív voltam az oktatáspolitikában, rengeteg elbukott elképzelést, rosszul átgondolt kezdeményezést láttam, így még mindig feldühít, ha szembejön egy újabb.

A gyermekeim budapesti iskolái nagyjából-egészéből még mindig igazán kiválóak. A legtöbb, náluk két évvel idősebb brit gyerek hozzá sem tudna szagolni az általuk tanult matekhoz és fizikához, nem is beszélve a nyelvtan megértéséről.

3. Szerettem volna egy kicsit más életet, és a feleségem készen állt arra, hogy hazaköltözzön egy időre. Magyarország Európa szívében van, míg a UK néha kulturális sivatagnak tűnik.

4. Volt egy kis telkünk, amire szerettük volna felépíteni a saját házunkat (ami az Egyesült Királyságban szinte lehetetlen, lévén a földárak a legtöbb ember számára elérhetetlenek), és meg is tettük – nem csak az alapokat, mint a falak, meg a tető, hanem a fűtést, a csempézést, az elektromos rendszert, vízvezetékeket, stb.

Biztos vagyok benne, hogy más okaink is voltak, például hogy elértem életem egy olyan szakaszába, amikor két út között kellett választani – az egyik az addigi folytatása, a másik, hogy szerencsét próbálunk…

Angliában befogadnak

Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára az Egyesült Királyság nem a filmek és a média Angliája, hanem egy néha (kulturális értelemben véve is) nyomasztóan sekélyes hely, ahol az emberek hozzáállását olyan alacsony színvonalú újságok határozzák meg, mint a Daily Mail.

Ha ott élsz és dolgozol, akkor általában véve befogadnak. A beilleszkedés és a társadalmi csoportok kialakítása alapvető fontosságú, különösen akkor, ha a pár egyik fele dolgozik, a másik pedig a gyerekekre vigyáz – utóbbi számára ez az élet nagyon magányossá tud válni.

Minden „probléma” ellenére rengeteg jó vetülete is van a nagy-britanniai életnek, de ez egy hosszabb beszélgetés lehetne, és talán jobb is, ha az ott élő magyarok folytatják le.

Egy megváltozott Magyarország

Az utóbbi napokban mindezen elgondolkodva arra a következtetésre jutottam, hogy az a Magyarország, ahová 21 évvel ezelőtt ellátogattam, majd 2005-ben költöztem, nem ugyanaz, mint a mai – ami azt illeti, én sem vagyok ugyanaz az ember.

A legnagyobb különbség a sokak által megélt „létbizonytalanság”, egy olyan kifejezés, aminek igazi jelentésével egészen a legutóbbi időkig nem is voltam tisztában.

Mit jelent ez a számomra? Nos, ha az Egyesült Királyságban van állásod, és keményen dolgozol, akkor boldogulsz. Kevesebb a nepotizmus, az uram-bátyám viszony.

Hacsak nem követsz el valami hülyeséget (mondjuk lopsz, stb.), akkor az állás addig a tiéd, amíg alkalmas vagy annak betöltésére. Egy nőt nem érhet diszkrimináció azért, mert még nincsenek gyermekei, vagy mert lehet, hogy szeretne többet is szülni. Ha saját vállalkozásba fogsz, akkor azért kapsz munkát, mert valamiben jó vagy, és nem azért, mert valakinek fizetsz.

A kormány persze ott is elszúr dolgokat, mint mindenhol, de a korrupció legkisebb jelére ugrik a média és az igazságszolgáltatás. Azok, akik úgy érzik, méltánytalanság érte őket, harcolhatnak az igazukért és meg is teszik – a politikával kapcsolatban cinikusak, de még mindig hisznek valamennyire a választási rendszerben.

Hiszik, hogy a nyilvánosságra kerülőnél nagyobb a korrupció, de a közszolgálatban / helyi önkormányzatokban / közgyógyellátásban nem létezik vagy sokkal finomabban. A zárt ajtók mögött kötött nagy üzletek során minden bizonnyal van, de még akkor sem valószínű, hogy előkerülne egy Nokiás-doboz, inkább olyasmiről van szó, hogy a nagyvállalatok profitálnak belőle a magánemberrel szemben. Az ÁTLÁTHATÓSÁG valóban célja a kormánynak, a nonprofit szervezeteknek és sok vállalkozásnak!

Remény és tervezgetés

Magyarországnak gazdag a történelme és a kultúrája, lenyűgöző hely, csodálatos tájakkal és tele gondolkodó, tanult emberrel. Szeretek itt élni, de nagyon sok minden megváltozott, politikai értelemben az MSZP-nek és a Fidesznek is vér tapad a kezéhez – én pedig már aggódom a jövő miatt.

Ha én aggódom, akkor sokan alighanem meg vannak rémülve, vagy már fel is adták – az egyik magyar barátomnak mindig azt mondogattam viccelődve, hogy a magyaroknak genetikai hajlamuk van a depresszióra és a sötét gondolatokra.

Manapság jobban megértem és átérzem az országot, és már nem „viccelek” ezzel - talán mert ismerős az érzés?

Az egyik legfontosabb dolog az életben, ami perspektívát ad, és gazdagabbá teszi a létezésünk, az a remény és a tervezgetés – rövid és hosszú távra egyaránt. Minél többet beszélgetek az emberekkel, annál inkább úgy látom, hogy ez utóbbi lassan elenyészik.

Talán a kétségbeesés a legjobb kifejezés. Ezért mennek el az emberek – mi értelme van nagycsaládokról beszélni, ha a gyerekek felnőnek, és elmennek? Úgy látom, Magyarország nagyon rossz úton jár és ez nagyon szomorú.

DE hogy kicsit jobb hangulatban fejezzem be, erre a linkre kattintva egy másik történetet olvashattok ugyanerről a blogról – valakitől, akinek jól mennek a dolgai és nem csak az IT-szektorban.

Elnézést, hogy kissé belekeveredett a politika.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr565831420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világpolgár2012 2014.02.25. 20:25:53

@Babette_:
Nem a vitátokba akarok beszállni, de nekem kifejezetten hasznos a tablet az egyetemen. Az összes tananyag rajta van és egy pár könyv, ez mind nagyon hasznos tud lenni órák alatt. Valamint az egyik könyv, amiben szabványok vannak, rohadt nehéz és sokszor kell. Jobb, ha nem kell cipelnem mindig. Jegyzetelni nem lehet rajta, de én egyébként is inkább papírra jegyzetelek. Az internet is hasznos, e-maileket (nekem az egyetemi van rajta), üzeneteket rögtön megkapok, meg persze rá lehet bármire keresni, ha éppen információ kell valamiről. Megnézhetem a jegyeimet is, valamint a tanár jegyzeteit az esszéken, dolgozatokon. Az első évben egyébként nem volt tabletem, akkor nem is hiányzott. Most, hogy tudom mennyire megkönnyíti az életemet, nem is értem miért nem gondoltam rá előbb. Egyébként ezt a tabletet sem magamnak vettem. Az anyósomnak vettük, de sehogyan nem tudta megtanulni a használatát, így megörököltem.

2014.02.25. 20:28:03

@Mr Long: Igen van olyan, amit én sem értek, bár a legtöbb gondom a skót akcentussal van - az ilyen filmeket csakis felirattal nézem. :)

puhacica 2014.02.25. 20:32:23

@shakti_rom: de a 3d-tol csak a latvany tobb! tartalmilag egy nagy nulla, hihetetlen okorsegek vannak benne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 20:32:27

@shakti_rom: nem a magyar egyetemről beszélek, az csak példa volt.
arról beszélek, hogy az átlag magyar (tudod, aki valóvilágot néz és teszkóspárizsit vásárol és még ladával jár, a háza nincs beszigetelve, és parabola antenna van fenn, esetleg panelban lakik, mert csak arra telik), na annak semmi szüksége nincs a tabletre, azért veszi, mert hirdetik, vagy mert a tmobile részletre ajánlja.
a magyar emberekre jellemző (és nem azért hangsúlyozom ki, mert csak rá, hanem mert más nemzetek vásárlási szokásait nem ismerem), hogy divatos státusszszimbólumokat vásárolnak erejükön felül a nemlétező státuszuk villogtatására.

egyszer ha hazajösssz, és tényleg nincs jobb dolgod, ülj be egy tmobile üzletbe egy órára.
sírni fogsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 20:33:06

@Világpolgár2012: jellemzően nem az itt kommentelők archetípusára gondoltam :)

2014.02.25. 20:38:11

@cougarcat: en mar budapesten is beszeltem olyan hazmesterrel a 7.keruletben, hogy csak tippeltem, hogy mit akar

Mr Long 2014.02.25. 20:44:23

@Babette_: Multkor beultem egy kis telenorba, ahol nem volt sorszamgep. Kb 3an szaladtak elottem az eladohoz, aki persze baszott nekik szolni, hogy tolakodnak, en meg tul jolnevelt vagyok. Felalltam es kimentem a boltbol...

2014.02.25. 20:46:15

@shakti_rom: Nem, erdetileg nem azt irtam hogy a legrosszabb, hanem hogy rosszabb mint Magyarorszagon. Worse than in Hungary (nem 'worst'). De azzal is egyetertek hogy a legrosszabb a vilagon. A nyelvtanra visszaterve: bad - worse - worst (rossz - rosszabb - legrosszabb).

2014.02.25. 20:50:19

@bpetya75: Pont ezt mondtam. Mivel nem ertesz egyet?

bpetya75 2014.02.25. 20:59:14

@shakti_rom:

Ki vagyok én, hogy megmondjam, mit kellene neki tudnia?
Én így gondolom, hát leírtam 'szt jóvan. ;-)

bpetya75 2014.02.25. 21:00:57

@Mirjam2:

"It would not make them richer, but it could make their lives easier for sure."

Ez nem azt jelenti, hogy nem teszi őket gazdagabbá, de elviselhetőbb lesz tőle az életük?

2014.02.25. 21:04:21

@bpetya75: Anyagi ertelemben ertettem hogy nem tenne oket gazdagabba. Miert szerinted mennyi penzt kap valaki a jo humoraert? Arra probaltam utalni, hogy bar altalaban azzal magyarazzak az altalanos magyar rosszkedvet hogy szegenyek az emberek, szerintem ha konnyebben vennek a dolgokat, jobban ereznek magukat, bar tovabbra sem lenne tobb penzuk. Egyebkent nem tudom minek magyarazkodom itt, semmi felreertheto nem volt abban amit irtam.

2014.02.25. 21:09:15

@bpetya75: Ok, analizaltam magamban, tehat: angolul, ha azt akartam volna mondani hogy atvitt ertelemben lesznek gazdagabbak, azt mondtam volna hogy 'make their lives richer'. Igy hogy 'make them richer', ez szamomra azt jelenti hogy anyagi ertelemben gazdagabb. Mar megbantam hogy hozzaszoltam egyaltalan ehhez a temahoz, semmi szuksegem ra hogy magyarazkodnom kelljen itt hogy szerintem mit jelent magyarul amit irtam. Naivan arra gondoltam hogy a posztolonak konnyebb a kommentjeimet olvasni angolul mint magyarul.

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@Babette_: Azért van ez a blog hogy kulonbozo orszagokat, életeket hasonlitsunk ossze, nem?

A tablet mint olyan - egy vilagjelenség, eletforma, ritmus alakito, kar ezt leszolni csak magyar szemuveggel, tapasztalatokkal, en ugy gondolom.

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@Mirjam2: Okey mirjam, i suck at grammar(too) :-))
I stand corrected :P

My written inglis is worse than yours :-)

Latcho Rom 2014.02.25. 21:14:26

@puhacica: Te matska, en rendesen be szoktam aludni az ilyeneken, Avatar, Zombik...Zzzzzzzzzzzzzzzzz
ezen + kapaszkodtam a szekbe ugy vitt, mit erdekel engem hogy okorseg vagy nem, a latvany...az egesz, szuper volt 3d-ben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 21:16:38

@shakti_rom:
esdeklem neked, olvasd már el, mit írtam? ki szólta le a tabletet? és hol?

2014.02.25. 21:17:26

@shakti_rom: Viszont ha ez vigasztal, tutira nincs olyan szornyu kiejtesed mint nekem! :)))

puhacica 2014.02.25. 21:31:02

@shakti_rom: hat, kinek a pap, kinek a paplan. :)

bpetya75 2014.02.25. 21:41:38

@Mirjam2:

Nyugi, nem akarlak bántani. Szerintem jó ötlet volt angolul hozzászólnod a poszthoz. Nem vagyok éppen penge angolból, értelmeztem valahogy, amit írtál, és arra reagáltam.
Amit a jókedv hatásáról írsz, azzal maximálisan egyetértek. Sőt, tovább megyek. Ha nem is azonnal, de idővel akár még több pénze is lehet. Mert mondjuk nem lépi át nagy búvalbaszott figyelmetlenségében a földön heverő ötvenest, hanem felveszi ;-)

Másrészt szinte közhely a gazdag embernél gazdagabb életű szegény, de nem véletlenül vált azzá. Szerintem.

2014.02.25. 21:45:40

Volt mar szavazas arrol, hogy a Babette tablet ellenes -e?

bpetya75 2014.02.25. 21:49:34

@charlieharper:

Írj ki egyet! Én asszem tartózkodom a szavazástól :-P

33621 2014.02.25. 21:58:37

Egy kis érdekesség az emberek pigmentjével kapcsolatban.
Egy konkrét helyzet két különböző börszínű ember bemutatásával!
auto.indavideo.hu/video/Te_most_epp_feltorod_azt_a_kocsit

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:02:18

@charlieharper: egy gyerekre még esetleg oké lehet, de 3-4-re ezt azért nem lehet egyszerű kicsengetni.

morsels (törölt) 2014.02.25. 22:09:18

@Babette_:
A tablet egy nagy taviranyito, aminek van sajat kijelzoje.
:-)

2014.02.25. 22:17:06

@bpetya75: Oke, oke, oke. Maradjunk annyiban hogy a legjobb az ha penze is van az embernek meg humorerzeke is! (Nekem egyelore egyik sincs sok de dolgozom mindketton!)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.25. 22:26:57

@morsels: közös barátunknak mondjad, ne nekem:)

2014.02.25. 22:50:37

@sorsolo: sot, 5-6 gyerekkel meg nehezebb

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@puhacica: Kinek meg a lopott virág :-)

Mindjart itt a banda, uccso proba..joccakat.

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@puhacica: Kinek meg a Stochelo :-)

Ezzel a notaval nyitunk

www.youtube.com/watch?v=YXvozSh2IkQ

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:54

@Babette_:
"a tablet arra jó, hogy lájkolgass a facebookon, másra tán nem is"

A tablet dolog reszemrol lezarva :-)
Tán! :-)

Latcho Rom 2014.02.25. 22:55:55

@Mirjam2: Majd egyszer osszemerjuk azt is..
insallah :-)

wuaaa 2014.02.25. 22:56:42

Hinta miért nem jár esténként? Ha bezárt a meki, nincs net? Uncsi ez így...

Kíváncsian várom, holnap milyen poszt lesz. A tegnapi meg a mai után gondolom valami statisztika, aztán csütörtökön egy soproni beszámolója, aki átjár dolgozni, pénteken meg valakié, aki a győri Audiban dolgozik....

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:56:45

@charlieharper: arra írtam, hogy a szerzőnek mintha ennyi lenne. de lehet, hogy rosszul emléxem.

______________ (törölt) 2014.02.25. 22:58:37

@Mirjam2: hogy lehet humorérzékre gyúrni? :)

Határátkelő 2014.02.25. 23:00:01

@wuaaa [nor]: Tök egyszerű: miért nem írsz posztot, ha nem tetszik? Ha nem tűnt volna fel, ez a blog a TI posztjaitoknak köszönhetően él - az jelenik meg, ami érkezik.

Persze értem én, hogy beszólni mindig sokkal egyszerűbb, de talán érdemes lenne ezen is elgondolkodni.

Szóval nagy örömmel várom a személyes beszámolódat.

Előre is köszönöm.

U.i.: Talán csalódást fogok most okozni, de holnap egy Dubaiból érkezett írás jelenik majd meg. Persze gondolom, azzal is lesz valami gond, nem igaz...?

2014.02.25. 23:02:25

@sorsolo: ahhh. Jellemzien nem tanar hazasparik gyerekeimenbek independentbe
Gondolkoztam, hogy egyszer irok majd a UK private school pro/con-rol (a con nagyjabol a marha draga gyerekmegorzo korul forog). De majd inkabb kommentben, ha valakit nagyon erdekel

2014.02.25. 23:03:32

@Határátkelő: mikor lesz/van uj Uruguayos poszt?

Chamroe 2014.02.25. 23:15:14

@Határátkelő: írjak neki péntekre egy Audisat? Nehogy nagyon csalódott legyen :-)

Szerintem meg jól tolod, én kíváncsian lesem minden reggel, hogy mit kapunk.

______________ (törölt) 2014.02.25. 23:23:47

@charlieharper: minden alternatív pedagógia "independent"?
a tanárok ott sem érik el a felső középosztályt?

2014.02.25. 23:28:47

@sorsolo: mi neked a felso-kozep?
Independent = private a UKban

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.26. 02:40:32

@szuperkrumpli: Óóóh, bakker, kollega, ez nagyon ott van.A mai nap egyik legnagyobb kommentje.Vittem is belőle egy példányt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.26. 02:45:58

@VHB: Loller, télleg, én is átsiklottam rajta.
Akkor azok a kocsik nem pizzafutárok voltak? :D

skye8 2014.02.26. 03:21:27

@britblog: good to see stories which aren't about the food prices and anger towards one's home country. if you do lose hope, better go back to England than drown in bitterness in Hungary :)

2014.02.26. 05:46:14

@morsels: Milyen kár, hogy orosz fejlesztés.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 07:02:00

@Babette_:

Sokáig azt hittem, a tablet felesleges dolog. Aztán vettem egyet a feleségem születésnapjára. Hamarosan rádöbbentem, eddig tévedésben éltem. Vettem magamnak is azóta tabletet. A feleség tabletjéből okulva kisebbet, az enyém 7 hüvelykes.

Mire kell? Elsősorban arra, hogy az ember a nappaliban ülve a tévé előtt vagy az ágyban fekve megnézzen dolgokat. S nagyon fontos: olvasásra. A letöltött könyveket kínszenvedés asztali számítógépről olvasni. Eddig szenvedtem, most nem kell szenvednem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 07:12:43

@diggerdriver:

Találkozik a fodrásznál két régi barátnő.
- Hogy van a lányod?
- Nagyszerűen. Egy fantasztikus emberhez ment férjhez. A férje nem engedi, hogy dolgozni járjon, eltartja. Még az otthoni munkától is óvja, minden nap bejárónő jön a házhoz. A gyerekekhez meg dajka. Minden este apró ajándékot visz neki, majd vacsorázni viszi étterembe. Szóval arany élete van. Na és a te fiaddal mi a helyzet?
- Sajnos neki nem volt ilyen szerencséje. Szörnyű nőszemélyt vett el. A csaj nem hajlandó dolgozni, eltartatja magát. Sőt még otthon is egész nap lazsál, cselédlányt fizet a fiam. Még a gyerekekkel sem törődik a lusta teremtés, hozzájuk is fizetett dajka jár. S nem elég mindez, amikor a fiam este megérkezik fáradtan a munkából, a telhetetlen felesége ajándékokat követel és étterembe viteti magát, mert még vacsorával sem képes a fiamat várni. Szerencsétlen fiam, nem ilyet szörnyű sorsot képzeltem neki!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 08:23:31

@maxval a gondolkodó birca: hát azt kell mondjam, remekül kiemeltétek a kommentemből a "lényeget"

www.reactiongifs.com/r/the-internet.gif

ursus artos 2014.02.26. 08:32:20

Mintha az oktatás csak a fénymásolásból állna.
Egyébként is a nyelvszakosok fénymásolnak orrba-szájba, hiába van könyv, munkafüzet, meg minden egyéb...

micsoda? 2014.02.26. 08:32:20

Egy poszt ami megint "falra hányt borsó", mégis jó, hogy más is azt látja amit többségünk. Talán lesz olyan kormányunk egyszer, aki figyel is rá/nk.

jog-ász 2014.02.26. 08:32:21

milyen vicces hogy egy hétköznapi értelemben politikamentes világból idecsöppen valaki(mindenki aki külföldön van nagy erénynek tartja hogy nem szövi át a mindennapokat a politika)- és hirtelen el sem tudja kerülni hogy politikáról beszéljen mint itthoni tapasztalatról:)el kell foglalnunk az eu-t!legyen mindenki depressziós!:))(szomszéd tehene):))

aya_nieIsen 2014.02.26. 09:10:23

Hat ezt tenyleg eleg docogosen sikerult leforditani. Vagy a magyar is masodik nyelved?

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 09:17:57

@maxval a gondolkodó birca:
Szerintem olvasni tableten is kínszenvedés, sokkal jobb e-book olvasóval.

Void Bunkoid 2014.02.26. 10:17:41

@Philosoraptor: amit Geri87 ír, valós probléma. A "létbizonytalanság" egyik legfőbb eleme az, hogy az elszegényedő/szegény emberek igazából SOHA nem tudtak fikarcnyit sem bánni a pénz(ükk)el, amit írt Geri a "prolik plazmatévével" címke alatt, sajnos valós probléma.

A jelenlegi lecsúszottnak nevezett tömegek nagy része borzalmasan eszetlenül fogyaszt/költ, tökmindegy, hogy mekkora összeggel segítenéd őket havonta, a "meg lehet élni belőle" 47 ezer forinttal, vagy akár 470 ezerrel - jelentős részük teljsen ugyanúgy felesleges marhaságokra ugyanúgy el tudna tapsolni egyetlen hét alatt 470 ezer forintot, mint 47 ezret. És utána sírna, hogy nincs pénze kajára sem.

marczy 2014.02.26. 11:06:10

To the postwriter:

"Both the socialist party and the Fidesz have blood on their hands."
You should not confound the Fidesz of _today_ with the measures taken by the Horthy regime against Jews _before and during WWII_. Rightist parties of the Horthy regime are NO predecessors of Fidesz BUT the Socialist Party can still be regarded as a successor of the pre-1989 communist party. Moreover, a lot of ex-communists joined the Fidesz...

NB. Extreme rightists tend to identify and confuse the (Hungarian) Jewry as a whole (most Jews being politically left-aligned) with the post-WWII communist regime which let many people kill and ruined the lives of even more.
Of course, this is not good either but the Fidesz (which does not think so and condemns this form of anti-Semitism, too) should not be confused with the extremists (like Jobbik).

GERI87 2014.02.26. 11:06:23

@maxval a gondolkodó birca:

Márpedig a legtöbben azért veszik mert "menő", trendi, pedig nincs rá valós igényük, se pénzük....még csak nem is olvasnak, pláne nem ágyban, alvás előtt....
Arra kell nekik hogy faszbukozzanak, meg hogy csak legyen.

Nem beszélve arról a hülyeségről hogy ma már szinte mindent felhasználói felületet tapiszarhoz illesztenek....emiatt aztán PC-n is mindent húzogatni kell, el vannak rejtve funkciók....mert a kis szar képernyőn nem fér el....a Youtube, Google stb alkalmazások csak gagyibbak lettek, felhasználóbarátabbak nem!
Ezt tette a nagy tapi dömping.
PC-t meg leszarják, nincs külön beállítási lehetőség.

wuaaa 2014.02.26. 11:10:53

@Határátkelő:

Nem, a mai dubai írással nem volt semmi gond. Leszámítva hogy az információtartalma .... hát hogy is mondjam diplomatikusan, hogy ne legyek trollnak minősítve...?

Őszinte leszek, az elején még úgy voltam vele, hogy talán még meg is írom a saját sztorimat, csak előtte rákészülök kicsit olvasással, hogy tudjam, mit tart a nép jó posztnak, mi az elvárt és érdekes témakör, mert úgy gondoltam, ha már egyszer írok, akkor legalább jó legyen a cikk.
De végülis pont a kommentek tartalma miatt döntöttem úgy, hogy mégse. 5 számomra ismeretlen embertől kapott virtuális vállveregetés nem motivál eléggé. Ennyi.

Latcho Rom 2014.02.26. 11:11:07

@Mirjam2: Si mamacita :)

Ugy orultem tegnap, marokkoi baratomat allandositotta a munkahelye, nemsokara el tudnak koltozni quebecbol - lakber olcsobb odat - vehetnek talán egy kis hazat itt Ontarioban, eleguk van hogy neznek rajuk mit allatokra a feleseg kendoje miatt. Arcot nem takar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.26. 12:46:21

"Az új szerződéshez 100 oldal A4-es papírt kell kitölteni, megindokolva, miért is vagy te jó tanár, majd mindezt megvédeni egy nem-tanárokból, vagy rossz volt-tanárokból álló bizottság előtt. "

Ez valami zseniális állítás, és sajnos nagyon igaz. Főleg a nem-tanár és rossz volt-tanár.

Ez a másik meg:

"Magyarország Európa szívében van, míg a UK néha kulturális sivatagnak tűnik."

Egészen hihetetlennek tűnik. Biztos, hogy így gondolta a szerző?

mojoking77 2014.02.26. 13:24:10

@wuaaa [nor]: Vegul is. Kotelezni senki sem fog. Mas kerdes, hogy azert akik ide irogatnak, legalabb egy ket alklaommal maguk is viritottak ide valamit, amiert altalaban meg is kaptak a hideget-meleget... Ha szamodra ez tul nagy feladat

2014.02.26. 13:30:11

@shakti_rom: Hat ezen csodalkozom hogy van meg olyan nyugati orszag ahol furan neznek rad a kendo-viseles miatt. Remelem nemsokara el tudnak koltozni.

2014.02.26. 13:33:43

@Mirjam2: Nem ugy ertettem hogy 'rad' szemely szerint, hanem altalanos alany...

Latcho Rom 2014.02.26. 14:05:24

@maxval a gondolkodó birca: Nejem majdnem kizarolagosan tableten olvas konyvet, retina display-el. ES-t, bbc-t ugyszinten.

Babette_ Megkerdeztem itt par diakot, kb egyhamaduk tabletet hasznal az egyetemeken, foiskolakon, s ez a szam emelkedik.

Sokakat visszatart a tablet ára, noha nem sokkal dragabbak mint egy olcsobb laptot vagy netbook.

Latcho Rom 2014.02.26. 14:05:24

@Mirjam2:

Quebec speciális, regebben irtam a tervezett Charterrol, ami betiltja az arcfedest, turbant, kipkát az állami alkalmazottaknak - ezzel egyutt egy ronda rasszista hullam soport vegig quebecen, embereket inzultalnak buszokon..etc.

Ugy tunt hogy nyugalom lesz quebecben, de sajnos megint erosodnek az elszakadast szorgalmazo hangok.

Jimbo75 2014.02.26. 14:16:13

@házelőtthinta: " Sőt, jobban él mindenki mint valaha ha pl az nézzük miket ehet, hová mehet el, mik a lehetőségei."

Nem szeretném nagyon fényezni a Kádár-rendszert, de arra azért élénkem emlékszem, hogy a nyolcvanas években hetente tudtunk étterembe, moziba menni. Nyaranta 2 közös nyaralás vállalati üdülőben és 1 vállalati gyereküdülőben biztos megvolt. Egyik szülőm se csinált oltári nagy karriert, mindkettő vasutas volt. Fater bakter, anyu meg bérelszámoló volt, és mégis normálisan meg tudtunk élni. Tudom, hogy jönnek majd a dumák, hogy hitelből élt olyan kurva jól az ország, de most is abból élünk, a különbség annyi, hogy szarul.....

Latcho Rom 2014.02.26. 15:21:09

@Babette_: keményfeju bárisnyák vagyunk ma reggel, mi?
:-))

szaza 2014.02.26. 15:53:36

Sok erdekesseg a postban is es a hozzaszolasok kozott is....Ami mondjuk engem leginkabb elgondolkodtat az az, hogy milyen sok embernel a remeny, egy strategia. HOPE IS NOT A STRATEGY! Tul sokszor kihallatszik a panaszkodasbol a nem teves vagy nem akaras. Csak a szomoru remenykedes es annak hangoztatasa...

iroda lom történ. és? 2014.02.26. 16:23:45

@Hari Seldon 2: haha! ez a kérdés tetszett. De sajnos feleslegesnek tartom belefogni...

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.02.26. 17:14:14

Lehet tényleg külföldinek kell lenni ahhoz hogy lásd a változásokat, én nem nagyon vettem észre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 17:17:26

@shakti_rom: csak keresem azt, hogy hol írtam kanadai egyetemistákról.

Latcho Rom 2014.02.26. 17:40:28

@Babette_: oda se bagozz kicsi szivem, neked van igazad :-)

2014.02.26. 17:50:40

@shakti_rom: Ezt jo hogy irtad, mert pont van egy helyi fiatal kolleganom aki Kanadaba palyazik osztondijra. Mondjuk nem tudom hogy akarna-e fejkendot hordani ott, de mindenkeppen szolok neki hogy nezzen utana a helyzetnek mielott eldonti melyik reszet celozza meg az orszagnak.

Latcho Rom 2014.02.26. 18:42:09

@Mirjam2: Még nincs lezárva ez a vita quebecben, lehet hogy semmi sem lesz belole.
Az teny hogy quebec kevesbe tolerans a mássággal, annyira vigyáznak arra hogy a sajátjukat megorizzek.

Nem hiszem hogy egy osztondijnal sokat szamitana a kendo..ha erzekeny lelek, akkor talan mashova pályázzon..

______________ (törölt) 2014.02.26. 19:42:29

@shakti_rom: pontosabban jóval olcsóbbak, mint egy laptop. :) (nemrég vettem a mamámnak egy tízes nexust, aminek jobb a felbontása, mint a retinadiszpléj. és nem volt 230 euro.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.26. 20:38:54

@shakti_rom: nyilván.
büntiből megnézed ezt a fotósorozatot a segítségkérő családról, és szépen felfigyelsz a tévés parabola antennára a házon:
www.facebook.com/photo.php?fbid=263232900512945&set=a.263230440513191.1073741903.167604093409160&type=3&theater

Nomad_ 2014.02.26. 21:04:24

@maxval a gondolkodó birca: próbálj ki egy könyvolvasót, ég és föld.
Én ajándékba kaptam kindle olvasót udvariasan mosolyogtam hozzá bár azt gondoltam minek ez, tablettről olvasok...

Konkrétan beleszerettem az olvasóba. Nem érintős, gombbal lapozós kindle, hallgass rám. :)

Latcho Rom 2014.02.26. 21:04:24

@Babette_: Rozsdás egy darab. Más?
Merdzsos roma kepeket is mutatsz ha szépen megkérlek? :-)

zsu80 2014.02.27. 04:53:47

Ma egy észak-olasz vendéglőben ebédeltem. Váltottunk pár szót a 40 év körüli pincér hölggyel, és amikor kiderült hogy magyar vagyok, büszkén kihúzta magát és azt mondta: Tudok ám egy magyar szót: Viszontlátásra :) (másodszorra meg is értettem a fura akcentusával) Megvárta hogy megkérdezzem: hogyhogy? Majd elmesélte, kb. 12 éves volt, Szicíliában lakott a családjával, és lakókocsival elindultak egy 2 hetes magyar körútra. Így mondta: bejártuk ám a legkisebb falvakat is! nagyon szép ország, sok látnivalóval. Felsorolt pár várost, pl Esztergom, valami p betűs, gondolom Pécs. Mondta hogy nagyon finomak a magyar ételek. És így mondta: régen volt, de mindenre jól emlékszem! Olyan lelkes volt, látszott hogy mély nyomokat hagyott benne. Pedig egy csodaszép szigeten lakott, ami meg a magunkfajták álma. Jó volt őt hallgatni.

lüke 2014.02.27. 07:54:55

hmmmm
valóban az oktatás jó( de lehet ,hogy csak volt)
mindig elfelejtjük,hogy egy nagy -60Ms-- országban az átlag rosszabb,mint egy piciben

gandzsaman 2014.02.27. 10:16:10

Ez poszt egy kamu. Ez egy magyar velemenye .Egy angol nem beszel igy. Teljesen mas a mentalitasuk.
Es persze pont azt hagyta ki ami a legfontosabb kulonbseg , ami egy angolnak a legfontosabb! :
Az adozasi rendszer. Es a bank rendszer.
Egyebkent pont errol kellene poszt-ot es poszt-kat irni.

gandzsaman 2014.02.27. 10:16:10

Es a szocialis rendszer. Mert ott is nagyon nagy a kulonbseg.

Thargoid 2014.02.27. 12:38:42

Tabletről:
Samsung Galaxy Note 10.1 2014.
John Lewis-ban eladó végigmutatta a funkcióit, megvettem azóta is használom.
Kiváló könyvolvasásra, és nagyon profi jegyzetelésre is, de még a kis tipegőnk is imád vele rajzolni...
Szerintem a mostani tablet generáció már nagyon jól használható, előtte évekig kerültem őket, most már inkább a laptopot kerülöm, ha nem kell éppen munkához.

2014.02.27. 19:32:13

@gandzsaman: "Ez poszt egy kamu. Ez egy magyar velemenye .Egy angol nem beszel igy. Teljesen mas a mentalitasuk."

Nem tudom hogy kamu-e vagy sem, de teljesen igaz amit a mentalitásról irsz. A kérdésekre pedig nem válaszolt a posztiró. Már eleve az is fura, hogy valaki nem beszéli a magyar nyelvet, de szakértővé válik az országról. Ha itt élnék, még két évtizedet is, és nem beszélnék angolul, hogy a fenébe érteném meg hogy itt mi történik?

PannonBoy 2014.02.27. 23:48:12

@Thargoid: Igen, a mostani tablet generáció már nagyon alkalmas sok feladat ellátására.
Egyet kivéve, a könyvolvasás. Arra inkább az e-book readert ajánlanám, mivel az e-ink kijelző nem fárasztja a szemet, tökéletes imitációja a papírnak. Sajnos a LED és LCD kijelzők hozzas nézése nagyon elfárasztja a szemet, plusz ha hozzátesszük, hogy aki számítógéppel dolgozik, annak alapból napi +8 óra.
Az e-ink viszont remek találmány, így egy e-book reader és tablet combo-t tartok ideálisnak. :)

2014.02.28. 00:08:39

@PannonBoy: Én tervezek Ipad Minit venni, utazáshoz. Kell nekem egy kütyü amin tudok netezni, Skype-olni, emailt pötyögni és könyveket tárolni. Lehet hozzá letölteni E-book reader app-et. Lehet hogy nem ugyanolyan "papirszerü" az olvasás, de egy pár hetet igy ki lehet birni - a lényeg az, hogy ne cipeljek magammal több kütyüt. :)

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@cougarcat: s fenykepezni, videozni. Blogokat, trollokat viszont nagyivben kerulni kell szabin.
Ezt mondja az en minim is a pocimon :)

britblog 2014.03.08. 11:35:26

I am starting to realise how much time blogging can take, so I take my hat off to all those dedicated bloggers posting here! Apologies this has been a while in coming.
I am not sure it is possible to respond to everything, so perhaps a bit of background might help. I met my wife in 1990 and before we moved to Hungary in 2005, we explored / I was introduced to wider Hungary (lots more yet to see). Being in teaching meant long summer holidays and I became very good at putting my holiday requests in before anyone else so as to get several weeks together. We travelled and camped from Slovakia to Poland, Erdély and Bulgaria, Croatia to Montenegro (via Bosnia which was a little outside my comfort zone) and so on. Living in the centre of Europe makes the travel cheaper, although we feel it these days if we travel west!
In 1990, when I first visited, my pre-conceived ideas of the east were shaped (I am ashamed to say) by films – not the deep and meaningful type- and fiction. An early writer of the spy genre was Len Deighton – not the James Bond style, more intrigue and run down cities (East Berlin at the time) I was especially struck, as a teenager, by one black and white film set in Berlin. So strong was the imagery that crossing into Hungary for the first time, somewhere in my subconscious, I almost expected it to be in black and white. You may well laugh, but then James Bond and Arnold Schwarzenegger films have a lot to answer for!
When I taught my students about the EU, I would start with a map of Europe – name the country sort of thing. Not quite as bad as the American blond being asked on a quiz show about Hungary (youtube it if you have not seen it!), but Belgium threw a lot of them! As for Austria or Hungary well…… It’s not that they were daft kids, its really more about the UK centric view of life. Here in the middle of Europe, history is very, almost too real and the last 150 / 350 years have not been exactly kind. The UK had its civil war back in the days of Charles I and is surrounded by 30km of sea; for good and bad this has kept the world out, so perspectives are very different – a bit like the States as another “island”. So where am I “rambling” too…Well I suppose it is that contrast that some of the replies have asked about.
I enjoy going back to the UK to friends and family, the contrasting countryside and “English gardens” although roses grow better here! London, old cities, English pubs and real ale. Some aspects still “wind me up” like populist cheap media reporting badly on important subjects, and the unpredictable nature of the weather that seemingly makes outdoor barbecues almost impossible to organise; “but what do you like about Hungary I hear”!.... so:
jazz clubs with top names for forints, museum night, the Danube and its bridges, walking between Batthany ter and Lanchid early in the morning, in fact at anytime, thermal baths, walking in the hills Pilis, Matra etc, watching birds fly in over the Alfold, the best salami, virsli and mustard standing outside some cheap eatery, public transport getting better year on year, cooking in a bográc, langos with cheese, garlic, sour cream, tomato sauce and a beer (and a heart attack), intelligent conversation, blogs not rants, fields of sunflowers, water melon that doesn’t taste of water, kind people, the occasional Trabant, oddly depressing Hungarian films, innumerable pretty girls (sorry I am a bloke) Esztergom, Pecs, the annual international decathlon and friendliness of Tiszauvaros, the mixture of Debrecen, the Balaton (in all its guises), pretty little villages etc , vineyards on the hillsides, the many great cafes from Jegbufe to nice service in a small town, hunting down somewhere new to eat - must try a butchers after watching Gastroangyal, the weather, the wine, stuffed cabbage, paprika potato, goulash and percolt, brassoi, retes (still working on mákos testa although I have cracked Turo rudi) my mother in laws pogásca plus many more. Nearly forgot palinka – made 23 litres one year from plum – a fozde can be an interesting place!
Helpful assistants (from DIY shops to supermarkets) who patiently put up with me butchering the Hungarian language, trying to unravel Hungarian history and it effects, the architecture, the Danube bend, cycle tracks, lines of Poplars along the road, meeting yet another interesting Hungarian and the many good people I meet every day. And of course the fact that my family is half Hungarian.
I am sure there many more

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása