oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 22. 06:45,  Fordított határátkelés 354 komment

2014. február 22. 06:45 Határátkelő

Fordított határátkelés

Amikor migrációról esik szó, érthető módon a legtöbbször a keletről nyugatra irányuló határátkelésről beszélünk, pedig van mozgás fordított irányban is. A jövő héten terveim szerint lesz is erről egy személyes poszt itt, a blogon, most azonban egy olyan városról lesz szó, ahol igen komoly olasz közösség alakult ki.

Lengyelország, Wroclaw.jpg

A lengyelországi Wroclaw történelmét nehezen lehetne nyugodtnak nevezni, hiszen a város (korábbi magyar nevén Boroszló) magán viseli a térség történelmének teljes lenyomatát: tartozott már Csehországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz, a Német Birodalomhoz és természetesen Lengyelországhoz is.

Az utóbbi időszakban azonban nem emiatt került a média figyelmének középpontjába, hanem az ott élő olasz közösség miatt. Az egyik legnevesebb olasz lap, a La Repubblica nemrégiben négy (4!!) teljes oldalt szentelt a „lengyel Kis Itáliának”, amit aztán persze villámgyorsan átvettek a lengyel, majd a német lapok is.

A cikk és a jelenség kapcsán komoly vita bontakozott ki egy olyan országban, amely a mai napig sokkal inkább az el- mint a bevándorlásról ismert (ugye senkinek nem kell felemlegetni a Nagy-Britanniában a helyiek szemében „lengyellé váló” közép-európai határátkelők történetét). Pár hete a lengyel miniszterelnök-helyettes is megszólalt a témában, további fiatal olaszokat invitálva az országba.

De mit keresnek olasz fiatalok egy lengyel városban?

Az egyszerű válasz: mert ott találnak munkát.

Az egyszerű válasz bonyolultabb változata úgy hangzik, hogy a régiós olasz befektetések nyomán komoly igény támadt a munkaerőre, nem csak az iparban, hanem a folyamatosan fejlődő szolgáltató szektorban is, márpedig ennek egyik európai központja Wroclaw.

Csupán ízelítőként pár név az elmúlt tíz évben Wroclawba települt nagyvállalatok közül: Credit Suisse, HP, IBM, Google, majd legutóbb a Quatar Airways – ezek a cégek a HR-részlegüket, az ügyfélszolgálati központjukat és az IT-t is a lengyel városba telepítették.

Ezeket a multikat követték olasz vállalatok is, amiket a válság költségeik visszafogására kényszerített. Miután az olasz fiatalok körében magas a munkanélküliség, így a kínálkozó munkalehetőségre (akár rosszabb anyagi feltételekkel és más országban) lecsaptak. Nagy előnyük, hogy olaszként nincs problémájuk sem a nyelvvel, sem a vállalati kultúrával.

Indulásnak jó

Így lett Wroclaw az olasz határátkelők egyik célpontja. A külföldnek nekivágó olaszokról talán kevesebb szó esik, pedig nincsenek kevesen, ráadásul jórészt fiatalok. A tipikus olasz határátkelő fiatal, jól képzett, több nyelvet beszél, nagy valószínűséggel részt vett az Erasmus-programban (azaz tanult és élt külföldön).

Sok esélyük otthon nincs: a fiatalok körében a munkanélküliség aránya közelít a 40 százalékhoz, így aztán rengetegen (egyes adatok szerint közel kétharmaduk) fogja magát és Európa más országaiban próbálja meg beindítani karrierjét.

Más kérdés (és itt jön a történet kevésbé fényes része), hogy hiába olasz valaki, attól Wroclawban a helyi fizetést kapja, ami ritkán haladja meg a 3000 zlotyt, azaz a 750 eurót (230 ezer forintot), ami azért nem egy nyugat-európai szint, ráadásul általában nagyon nagy emelésre nem számíthatnak.

Egyszóval Wroclaw kezdetnek, tapasztalatszerzésnek jó, és így talán nagyobb eséllyel találnak munkát Olaszországban vagy máshol Nyugat-Európában. A lengyel város tehát inkább egy átmeneti lehetőség, mint hosszú távú opció, és tökéletes példája annak, miként is működik a munkaerőpiac az Európai Unióban.

Mi következik mindebből nekünk?

Wroclaw és az olasz fiatalok történetéből szerintem két dolog következik számunkra: az egyik, hogy Magyarország is elindulhatna ebbe az irányba, hiszen az idevonzott fiatal külföldi munkaerő, még ha el is hagyja utána az országot, megismeri, remélhetőleg meg is kedveli, ez pedig a későbbiekben (mondjuk amikor a karrierjében döntéshozói pozícióba kerül) akár még sokat is érhet.

Ennél talán még fontosabb, hogy ideje lenne elfogadni, hogy így működik a modern Európa: mindenki ott keres munkát, ahol tud, pár évre letelepszik, aztán esetleg tovább áll – hazamegy, vagy átköltözik egy másik országba.

Megbélyegezni azonban ezért senkit sem kell, csak (haza)vonzó feltételeket teremteni. Persze ez a nehezebb út…

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: olasz Lengyelország Wroclaw

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr185826337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2014.02.22. 23:45:12

@sorsolo: "milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, miközben a szakmunkások meg a segédmunkások ez idő alatt (is) a gyárban robotolnak? ráadásul a diplomások fizetése két-háromszorosa a középfokú végzettségűekének.
ezt hihetetlenül igazságtalannak és indokolatlannak tartom. az egész életében nehezebb munkát végző réteg a hátán cipeli a képzetteket. mert ugye az ő adójukból is megy a diplomások képzésére."
Ez aztán a klasszikus über-demagóg duma.
Kezdjük talán azzal, hogy gyárakban manapság segédmunkások nincsenek, max. betanított munkások. Szakmunkás már addig is keres, amíg a jövendö diplomás egyetemre jár, így mire az belép a munkába már öt év elönye van. A kezdö diplomás M.o.-on (egy-két szak kivételével) jellemzöen kevesebb fizuval indít, mint amennyit addigra egy immár öt éve dolgozó szakember kap, azaz el kell telnie még egy pár évnek, mire az olló összezár. És miért is vinne engem a hátán a "nehéz munkát végzö" réteg?
1. Csak a fizikai munka lehet a nehéz ? Ugyanmár... Gondolj már egy mérnök, egy orvos, uram bocsá egy pedagógus felelösségére pl. ! Ugyanúgy felzabálja az embert, mint a fizikai munka, csak a tünetek másak...
2. Miért tanulna egy diplomás más pénzén ? Pont az általad "kifogásolt" késöbbi magasabb jövedelme után többet is fog adózni, kamatostól fogja neked is visszafizetni azt a pénzt... Ez megint ugyanolyan idióta duma, mintha azt mondanám, hogy én ugye fizetem a TB-t és soha nem vagyok beteg. X.Y. gyermeke meg rákos, milliókba kerül a gyógyítása, X.Y. viszont annyi TB-járulékot egész életében nem fizetett be, most akkor nehogyámmá' én fizessem a gyerek gyógyítását... Én a saját pofámat kezelném meg a szívlapáttal, ha ezt komolyan gondolnám, Te meg ezt állítod pepitában..
Maradjunk már annyiban, hogy a melós is rá van utalva a mérnökre, orvosra, pedagógusra, stb. és ök is éhen halnának a melós nélkül. Az emberiség java része ezt régóta tudja is, de mindig vannak fordítva gondolkozók...

2014.02.22. 23:52:46

@sorsolo: "semmi szükség se lenne röghözkötésre, ha mindenkivel kifizettetnék a tényleges képzési költségeket"

Hány átlagfizetésből élő család engedheti meg, hogy zsebből kifizessék az x millió forintokat 3/5 év alatt?

"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, miközben a szakmunkások meg a segédmunkások ez idő alatt (is) a gyárban robotolnak? ráadásul a diplomások fizetése két-háromszorosa a középfokú végzettségűekének.
ezt hihetetlenül igazságtalannak és indokolatlannak tartom. az egész életében nehezebb munkát végző réteg a hátán cipeli a képzetteket. mert ugye az ő adójukból is megy a diplomások képzésére."

Nem a diplomások tehetnek róla, hogy a szakmunkás fizetés Mo.-n a béka segge alatt van, akárcsak a megbecsültségük. Egy jobb diplomával és nyelvismerettel (ha eltud helyezkedni...) a szakmunkásbér többszörösét is megtudja keresni, arról nem is beszélve, hogy mennyivel többet tud fogyasztani.

"hazaszeretetre meg hűségre nem lehet számítani. talán ódivatúakká váltak ezek a fogalmak, talán csak a lehetőségek nyíltak tágabbra."

Mit veszel a boltban hazaszeretetből meg hűségből?

"szerintem jogosan intenek be az orvosok, amikor azt várják tőlük, hogy orbanisztánban az osztrák / német / angol / svéd fizetés tizedéért robotoljanak - sokkal rosszabb körülmények között. de jogosan int be az állam is, hogy osztrák / német / angol / svéd orvosokat képezzen a magyar adófizetők pénzéből.

a helyes megoldásnak egy jól működő, korrekt diákhitelrendszert tartanám. olyan rendszert, ami a havi fizetés néhány százalékánál nem visz el többet, s ha mondjuk nyugdíjas korodig se tudtad visszafizetni, akkor elengedik. szerintem ez lenne fair a társadalommal szemben."

Szerintem az lenne a normális, ha a diplomás fizetésen kívül is lenne perspektíva sok fiatalnak, és lennének szakmunkások, megfelelő bérezéssel. Nem csoda, hogy a fiatalok diplomát akarnak, miért lenne bárki is a saját maga ellensége? Egy értékes diplomával légkondis irodában tudsz lenni szuper fizetéssel, és nem kell szarért-húgyért dolgoznod.

2014.02.22. 23:53:54

@Don Kartasch: A Barátok Közt-nek is van egy 1-1,5 (?) milliós tábora. Nem azért, mert szeretem fikázni, de iszonyat gagyi az egész... És mégis vannak vevők rá.

______________ (törölt) 2014.02.22. 23:54:15

@Philosoraptor: hát, a kiszolgáltatott dolgozó sajnos nem sokat tud tenni ellene. legfeljebb szerveződik. engem meglepett, hogy ausztriában milyen erős, jól működő és - a munkáltatók körében "rettegett" - a munkavállalót védő intézményrendszer: szakszervezet, üzemi tanács, arbeitskammer.
ezen a téren talán a "mezei" munkás is tudna tenni valamit magyaro.-on.

de tény, hogy elsősorban a ranglétrán feljebb lévők tehetnének azért, hogy a dolgozóhoz ne ez a kommunikációs stílus jusson el. persze, az egész országnak, a mentalitásnak kéne hozzá változni, hogy ha már egyszer mindenki nyomás alatt van, legalább feleslegesen ne keserítsük egymás életét azzal, hogy rúgunk egyet a másikon - jellemzően ugye az alárendelt szerepűn, hiszen az tud a legkevésbé "visszaütni".

ismét egy konkrét példa: hatalmas pörgés és erős nyomás van mostanában a munkahelyemen (határidő, élesüzembe állás, stb.), de a főnököm nem nehezíti azzal a dolgunkat nekünk, akik az első vonalban "harcolunk", hogy továbbadja a nyomást. próbálja tompítani, és ha valami nem jön össze, akkor is inkább nevetünk (kínunkban). mennyivel lenne jobb, ha üvöltözne velünk? ezt a hozzáállást kéne eltanulnunk nyugatról. garantáltan hatékonyabb eredményre vezet, nem beszélve a résztvevők mindennapi közérzetéről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 23:58:15

@sorsolo:
Hallod ez netto hulyeseg... :)

Ne akard megmagyarazni, hogy a fizikai munkasok munkaja nehezebb, mert korberohoglek. Vegeztem fizikai es szellemi munkat is. Jelenleg epp fizikait vegzek. Nagysagrendekkel osszetettebb, farasztobb, felelossegteljesebb volt, amikor technikuskent dolgoztam.

Ebbol egy olyan ember, aki b@szott tanulni vagy csak nem volt eleg ertelmes annyit lat, hogy egy irodaban, kenyelmes szekben, szamitogepet nyomogatok. Hat baromira nem!
De megint konnyu rafogni, hogy szegeny jomunkasemberek dolga olyan nagyon nehez, borzalom.

Ettol fuggetlenul Mo-n irrealis a ket reteg kozotti szakadek, ez nem vitas. Ez a szakadek nyugaton kisebb.

A masik az oktatas ingyenessege: nem tartom jonak azt, hogy a diak nem fizet erte legalabb egy jelkepes osszeget. Ahogyan azt sem, hogy evi 100e ember ment foiskolara, hogy utana 20e ebbol el is vegezze. Na azoktol behajtanam az utolso fillert is, akik abbahagyjak. Az kidobott penz volt.

2014.02.23. 00:02:53

@sorsolo: "hát, a kiszolgáltatott dolgozó sajnos nem sokat tud tenni ellene. legfeljebb szerveződik. engem meglepett, hogy ausztriában milyen erős, jól működő és - a munkáltatók körében "rettegett" - a munkavállalót védő intézményrendszer: szakszervezet, üzemi tanács, arbeitskammer.
ezen a téren talán a "mezei" munkás is tudna tenni valamit magyaro.-on."

A mezei munkás a másikkal van elfoglalva, nem azzal, hogy fellépjen közösen a többiekkel, a közös érdek miatt. Írtam erről korábban, a széthúzás tipikusan magyar sajátosság A magyar munkáltatónak nem érdeke, hogy erős és független szakszervezet működjön, ez teljesen nyilvánvaló, mert a munkavállalónak kuss a neve és ne kérdezzen, csak teljesítse a parancsot. :)

"de tény, hogy elsősorban a ranglétrán feljebb lévők tehetnének azért, hogy a dolgozóhoz ne ez a kommunikációs stílus jusson el. persze, az egész országnak, a mentalitásnak kéne hozzá változni, hogy ha már egyszer mindenki nyomás alatt van, legalább feleslegesen ne keserítsük egymás életét azzal, hogy rúgunk egyet a másikon - jellemzően ugye az alárendelt szerepűn, hiszen az tud a legkevésbé "visszaütni". "

Egyszer biztos fog változni a mentalitás, csak nem a közeljövőben. A "dögöljön meg a szomszéd tehene" is tipikusan egy magyar sajátosság. Vagy hívhatjuk rosszindulatnak is akár.

"ismét egy konkrét példa: hatalmas pörgés és erős nyomás van mostanában a munkahelyemen (határidő, élesüzembe állás, stb.), de a főnököm nem nehezíti azzal a dolgunkat nekünk, akik az első vonalban "harcolunk", hogy továbbadja a nyomást. próbálja tompítani, és ha valami nem jön össze, akkor is inkább nevetünk (kínunkban). mennyivel lenne jobb, ha üvöltözne velünk? ezt a hozzáállást kéne eltanulnunk nyugatról. garantáltan hatékonyabb eredményre vezet, nem beszélve a résztvevők mindennapi közérzetéről."

Minket mostanság úgy motiválnak, hogy rendre elmondják, hogy szarul dolgozunk. :DDD

2014.02.23. 00:06:42

@Kövérmadár [swe]: És odajutunk, ahol a part szakad. Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie, sőt. De mivel szakmunkásként valószínűleg kevesebbet keresel, addig a diploma a kitörés kulcsa sok fiatalnak.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:07:55

@GERI87: Uzlet, gazdasag nem szimpatian, vagy PC alapokon nyugszik, cselekszik.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:00

@sorsolo:
"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, "

befektetés.
az állam befektet a polgáraiba.
ha a befektetést jól menedzseli, akkor adó formájában szoxorosát szedheti vissza.
ha meg elkúrja a dolgokat, akkor az emberek [a befektetései tárgyai] elhúznak külföldre.

megoldás: jól [ésszerüen, gondolkodva] kell a befektetést menedzselni.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:00

@charlieharper: \\valóban, technológia vihetö.

de nézd. szerintem nem véletlen, hogy nem Kina fedezte fel (gyarmatosította) a fél világot és nem ök rakták le a mai természettudomány alapjait. Hanem a fehérember.

Megjegyzem, szerintem a sárgák átlagban sokkal intelligensebbek mint a fehérek, és sokkal szorgalmasabbak is. De ettöl a fenti tény még tény marad.

Lényeg az absztrakt gondolkodásra való képesség, a problémamegoldó képesség, az önálló gondolkodás képessége, inherens intellektuális kiváncsiság, kockázatvállalás [na ebben jók a kínaiak] stb.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@M. Péter: Azt hiszem 2-3 orvos ir ide kintrol, talan oket kellene megkerdezni.

Az kiderult korabbi beszelgetesekbol hogy az ideirok nagyresze fizet otthoni hitelt, segit szuloket..etc.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@M. Péter: Nincs semmilyen kvota, csak a vizum lottoban.

Feher europaiak nem mennek amerikaba, elenyeszo a szamuk a kepzett azsiaiakhoz kepest - kanadaban hasonlo a helyzet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.23. 00:09:01

Sorsoló kicsit túlmisztifikálod a témát. A kivándorlás nem annak a kritikája hogy nincs elég munkahely. Az leginkább arról szól hogy sok helyen jobb a megélhetés. pont. Meg azért itt az igények is az egekben vannak már, elég ha elolvasod Kövérmadárt, akinek már 200 ezer se lenne elég hogy a hazájában dolgozzon és éljen.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@sorsolo: Job creation a mantra mindenhol, osztonozve a privat cegeket, kedves Sors. Mindenhol.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:01

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
"A client-facing szerepek es az ugynevezett high risk (vagy akar egy product control) munkakorok maradnak Ny-Europaban."

Sajnos nem feltétlenül.
A Morgan Stanley nemcsakhogy a product control, modelval és egyéb riszkes és ICT-s dolgokat telepitette M.o-ra, de most már az algotradinggel próbálkozik, márpedig az core activity. {onnan tudom, hogy megkerestek}

Idem a Citibank [asszem] Lengyelország viszonylatában.

Szar ügy, ha így megy tovább lassan mehetünk Indiába a curryszagú tahrírbasírok közé C++-t kódolni, 2X ezer dolláért évente ;)

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:25:06

@Herr Géza:

ha "ingyenes" a képzés, azaz a képzendő személy nem fizet érte, akkor a társadalom egésze fizeti meg a képzés árát. miközben a képzés gyümölcseit az egyén aratja le (részben úgy is, hogy külföldre viszi a tudását, ha úgy tartja úri kedve).

ha nem nehezebb a munkája / rosszabbak a munkakörülményei a melósnak, akkor az azt jelenti, hogy te ugyanolyan szívesen aszfaltoznál, mint mondjuk hidat terveznél, ugye?

elfogadom, hogy különbözőek vagyunk, különböző igényekkel, képességekkel. és szükség van sokféle munkára. de azt nem látom be, hogy miért értékeljük le egy takarítónő munkáját a mérnöki munka felére. elfogadom, hogy lehet nehéz mindkettő, persze másként. de ez is épp amellett szól, hogy hasonlóan legyenek megfizetve.

az egészségügyi példád azért sántít, mert ott hasonló kockázatok vannak mindenkinél. a te gyereked ugyanannyi eséllyel lesz rákos, mint a szomszédé. az oktatásban ezzel szemben szisztematikusan eltérőek, aszimmetrikusak az esélyek: ha valaki felsőfokú végzettséget szerezhet, akkor ezzel minimum a duplájára nő az élete során várható jövedelemmnennyiség. ezért indokolatlan, aránytalan és igazságtalan, hogy azonos hozzájárulást fizessenek az oktatásért, mint az, aki élete során sokkal szerényebb juttatással, életszínvonallal kell, hogy beérje.

nem vitatom, hogy egy kívánatos társadalomban vannak mérnökök és melósok is. nem mindenki akar mérnök lenni, talán nem is mindenki képes rá. hasonlóképpen melós se akar mindenki lenni, és nem is lenne rá képes. stephen hawkingból például kutyaütő útépítőmunkás lett volna, de lehet, hogy einstein se igazán vált be szabadalmi tisztviselőként.
azt viszont vitatom, hogy akkora eltérések indokoltak a jövedelmekben, amik jelenleg uralkodók.
a múltkor röhögtél a statisztikákon, hogy kilőttél a középosztályból. pedig ez is csupán annak a jele, hogy a társadalom átlaga jóval kevesebbet keres és sokkal közelebb van a szegénységi küszöbhöz, mint a diplomások.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 00:27:38

@Philosoraptor:
Itt ha szakembert hivok valamit megcsinaltatni, akkor brutto 1000 korona alatt nehez meguszni orankent... az en brutto oraberem ettol nagyon messze van (es nem folfele :) ).

Az, hogy ma Mo-n nincsen megfizetve egy reteg nem azt jelenti szerintem, hogy arra a retegre nincsen szukseg. Marpedig ha mindenki diplomas, ki fogja megjavitani a futest a hazamban?

Meg mindig azt gondolom, hogy a dolog ott van elcseszve, hogy a munkas kap 150e ftot, a fonoke meg 500e ftot. A munkajuk erteke kozott nincsen ekkora kulonbseg.
Mast csinalnak, de munkas nelkul nincs termeles. Mernok nelkul nincs tervezes. Marketing nelkul nincs eladas. Vezetoseg nelkul nincs az egesz egy mukodokepes keretben osszefogva. Mindenki ertekes tagja az egesznek, barmelyik reteg esik is ki a vallalatnak vege. Akkor viszon becsuljuk mar meg azt, aki azert dolgozik napi 8-10-12 orat a muhelyben, hogy nekunk meglegyen a luxusautonk.

Magyarorszag a 10 millio diplomas orszaga... ma mar diplomat kap mindenki. Diplomas cukrasz, diplomas wc-s neni, diplomas ujsagkihordo, diplomas "menuben mehet?" emberek...

Ez vezet valahova?

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:28:57

@Philosoraptor: amiket elmondtál, szinte mind azzal summázható, hogy "hát, akkor meg is érdemlik". :(

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:39:55

@Kövérmadár [swe]: hol állítottam, hogy nehezebb a fizikaiak munkája?
egyébként azt gondolom, hogy számomra nehezebb lenne.
de bizonyára másnak meg pont fordítva.

viszont azt gondolom, hogy sokkal rosszabb munkakörülmények között dolgoznak a fizikai munkások.

nem látom, hogy miért kellene a "szellemit" a "fizikaihoz" képest duplán jutalmazni.

nem fogadom el, hogy az egyik tevékenység kétszer annyit ér, mert egymásra utaltak, egymás nélkül értelmetlenek. értelmetlen megtervezni egy hidat, ha nincs aki felépítse.
egyszerűen értelmetlenné válna minden munka társadalom és további szereplők híján.

holl gold 2014.02.23. 00:47:41

Erdekes ez az elvandorlas a munka miatt es ezzel kapcsolatban most olvastam egy statisztikat hogy Svedorszagbol (az igeret földjeröl), csak Stockholm (län) megyeböl tavaly több mint 16 ezren mentek (vandoroltak) kulföldre dolgozni....vagyis megy a nepvandorlas mindenfele...

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:57:15

@házelőtthinta:
pont félreérted, ha azt hiszed, hogy pusztán a jobb megélhetésért megy el a többség. ma már egyszer leírtam:

persze, azért megy a bevándorló, mert többet akar. és persze, vannak álmai és vágyai.
de ahhoz, hogy országot váltson, óriási szakadéknak kell lennie a vágyai és a lehetőségei (szubjektív kilátásai) között.
az, hogy a szegény országok lakosságának milyen csekély aránya (néhány százalék) indul neki a világnak, mutatja, hogy mekkora szakadéknak kell látszódni a kettő között. lényeges, hogy nem a két ország életszínvonala közötti különbség a döntő. hanem a saját pillanatnyi élete és a közép- és hosszútávú kilátásai. az, hogy úgy érzékelje, lássa, higgye, hogy otthon is reális az esélye arra, hogy "egyről kettőre" jusson. pont ez, ami miatt mostanában megsokszorozódott a magyarországról kilépés dinamikája. mert nincs jövő, legalábbis az emberek úgy érzékelik, hogy itt húsz év múlva is ugyanilyen (khm..., minőségű) lesz az élet.

szerintem sokan a munkahely-hiány, illetve a megszerezhető, elérhető munkahely által kínált létbizonytalanság miatt mennek el az országból.

azzal, hogy n-edszerre lovagolsz a 175 meg a 200 ezer forinton, a sorsot hívod ki magad ellen (aki pedig még nálam is veszélyesebb), csak jelzem. :)
azzal még csak kibékülnek az emberek, hogy nem érted meg a mondanivalójukat, de az, hogy állandóan ugyanazt szajkózod, idegesíti is őket, amit szerintem nem akarsz, hiszen nem vagy te troll. javaslom, lendülj ezen túl. fogadd el, mint az élet egyéb axiómáit - mint például, hogy levegő kell az életben maradáshoz - hogy vannak, akiknek magasabbak az igényeik, mint neked. ameddig megtalálja hozzá a munkáltatót és mondjuk nem tőled szed "védelmi pénzt", miért bánt ez téged? hidd el, én lehet, hogy a tiédnél is alacsonyabb igényekkel rendelkezem, például nincsenek bútoraim se, nincs ágyam. mégse bántja a csőröm, hogy más meg bőr ülőgarnitúrát rendel 3000 euróért. könnyitsd meg az életed azzal, hogy nem kifogásolsz olyasmit, ami másnak nem árt.

______________ (törölt) 2014.02.23. 01:07:15

@Fekete Pestis:
szerintem ez igen rossz befektetés, mert az, hogy az emberek elhúznak-e külföldre, messze nem az állam hatáskörében dől el. hiába végez kiváló munkát, a történelmi örökséget nem tudja befolyásolni. nem emelheti az orvosok fizetését a tízszeresére, se a tanarakét hatszorosára, hiába szeretné. és ez nem annak a jele, hogy "elrontotta a dolgokat".
ezen felül általában évtizedes időtávban érik be a jó munka eredménye. (más kérdés, hogy most - ráadásul - extrém rossz munkát végez az állam.)

szóval az ingyenes képzés nem csak igazságtalan, de irracionális és pazarló is.

holl gold 2014.02.23. 01:14:10

@Kövérmadár [swe]:

Ertem en hogy Hinta mit akart mondani csak maskepp fogalmazott. Azt hogy otthon mindenki sir (okkal vagy ok nelkul) hogy nincs zsozso es szarul elnek (sajnos ilyen is sok van, meg a szocik, ballibek is ezt nyomjak ejjel nappal) ugyanakkor a Spa hotelek hetvegeken, Karacsonykor, Szilveszterkor (meregdraga) meg 3-4 napos unnepeken fullra vannak jaratva (nem kulföldiekkel hanem belföldiekkel), nem lehet a varosban autozni meg parkolni a sok kocsi miatt, ha van ho akkor sem a Matraba mennek sielni (mert az nem sikk) hanem ”franciaba, osztrakba, olaszba”. Hetköznap ha elmesz a nagy kajauzletekbe (nem fizetesnapokon) akkor is tele vannak rakva az egyre nagyobb meretu bevasarlokocsik (es latszik rajtuk hogy momentan ez nem a havi egyszeri nagybevasarlas), elektronikai uzletekben, mobil uzletekben pörög az aru ezerrel pedig nem is olcsok es megis elfogynak (vagy ellopjak :D ). Minden orszagban vannak szegenyebbek meg tehetösebbek. En azt nehezmenyezem de nagyon hogy a TV sokszor azt mutatta hogy nemelyik ”agyhalott” celeb vagy ismert szemely hogyan szorja de ket kezzel a penzt es erröl musorokat csinalnak…ez nagy hiba.

Lehet hogy rosszul gondoltam de nekem ez jött le belöle...

Sütemény1975 2014.02.23. 01:14:40

@Kövérmadár [swe]: pedig a családnál nagyobb érték nincsen.

Sütemény1975 2014.02.23. 01:14:42

@Babette_: egy mesterségesen fenntartott, látszat rendszerben volt 3,6 a kenyér. remélem nem sírod vissza...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 01:23:06

@sorsolo:
Akkor igazabol ugyanarrol beszelunk :)

@holl gold:
Nem olvastam errol, de erdekes.
Sok kollegam elegedetlen. Amikor a fiatalokat kerdezem, hogy hova mennenek, ha mennenek, akkor California szokott a befuto lenni.

A masik, ami szinte mindig visszater: magas adok, rossz egeszsegugy. Igy is meg lehet elni a dolgokat ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 01:27:26

@Sütemény1975:
Normalis csaladban felnove, normalis emberek kozott ez biztosan igy van.
Amilyen csalad nekem jutott mikor gyerek voltam, ez sajnos nem igaz.

Ma mar mas a helyzet, a sajat csaladom szamomra is olyan, amilyennek lennie kell, de ettol a mult nem valtozik meg.

Egy jo csaladnal nincsen jobb. Egy rossznal viszont a semmilyen is jobb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.23. 01:36:44

@Kövérmadár [swe]: Ez így van.De már munkaadói oldalon is, ugyanis a legutolsó portás pozíciókra is elvárják a diplomát.Ha valaki belátja a korlátait, illetve mégsem lenne alapból célja a diploma annak esélye sincs egy sima érettségivel elhelyezkedni...Vagyis saját farkába harap a kígyó.

holl gold 2014.02.23. 01:39:28

@Kövérmadár [swe]:
A masik, ami szinte mindig visszater: magas adok, rossz egeszsegugy...

Sajnos az utobbi evekben nagyon sokat romlott az egeszsegugy es ez reszint a sok kötelezö sporolassal meg az elvandorlasokkal is magyarazhato...Emlekszem hogy az sved EU csatlakozas elött egy magyar orvosnak ujra kellett vizsgazni (egyetemet jarni) ha itt akart dolgozni (szemelyes tapasztalat a fogorvosommal)...ma meg örulnek ha valaki idejön kulföldröl söt todoroznak is idönkent...

2014.02.23. 01:51:16

@házelőtthinta: 200 ezer mióta számít komoly fizetésnek? Amikor 80 ezer elmegy rezsi+albérlet kombóra, ha nem akarsz putriban lakni...

2014.02.23. 01:53:55

@Kövérmadár [swe]: Sajnos ezt a munkáltatók nem látják be. Azt tegyük hozzá, hogy nagyon sokat kell adózniuk nekik is...

2014.02.23. 01:55:21

@holl gold: Olyat is lehet olvasni, hogy pár év múlva visszatérnek, viszik haza a tapasztalatot meg a how know-t.

2014.02.23. 01:56:07

@Philosoraptor: Fordítva: know how. Na, csak hajnal van már. D:

Herr Géza 2014.02.23. 01:58:32

@sorsolo: Látod pont nagyon rossz példát hoztál, de tökéletesen kkifejezi a lényeget: ha nagyon muszáj, én simán tudnék aszfaltozni (bár szerintem nincs is olyan, hogy aszfaltozó szakmunkás), ö viszont, ha feje tetejére áll sem tudná az én munkámat elvégezni...

Tudod én a szakmámban mindig azt látom, hogy a szaki ugye dolgozik pl. 7-töl 4-ig, de 16.00-kor jó esetben elejt mindent, ami a kezében van, rosszabbik esetben már lezuhanyozva, átöltözve sorakozik az ajtóban. Marad ö szívesen tovább is, de azt az idöt kökeményen fizetni kell neki. Bejön akár hétvégén is, 50-100% túlórapénzért. Én soha életemben túlóráért még nem kaptam egy vasat sem, nálunk általánosan elvárt, ill. benne van a "horribilis" fizetésünkben, hogy a munkaidö addig tart, míg a munka kész nincs. Nálam milliószor elöfordul, hogy szorít a határidö, így este a családi vacsi után még visszaülök a géphez és nyomom tovább nem egyszer reggelig. Nem sírok ezért, mert tudomásul vettem, hogy az én fizetésemben ez benne van. Tudod fizetést én is szívesen cserélnék pl. Dieter Zetschével (Mercedes fögóré, tavaly 18mió eurót keresett - csak fizetésröl beszélünk), de munkakört már nem biztos.
Pont Te ágálsz az ingyenes felsöoktatás ellen, akkor hadd kérdezzem meg én is, Te miért nem tanultál tovább ? Neked sem került volna pénzbe !
Miért keres feleannyit egy takarítónö, mit egy mérnök ? Ez komolyan kérdés? Gondolkodj már el azon, kinek mit kell tudnia ?
Nem hajolsz Te veszélyesen a kommunista tanok irányába ??

2014.02.23. 02:00:35

@holl gold: Ők azok, akik nem a megélhetésért küzdenek, ezért futja ilyen dolgokra is. Csak nem belőlük kell kiindulni, hanem az átlagból.

______________ (törölt) 2014.02.23. 02:24:12

@Herr Géza:
furcsa, nálunk nem csak a nem-diplomások kapnak rendesen túlórapénzt. bár, állítólag itt is terjednek erősen az all-in szerződések. de ennek valójában semmi köze a lényeghez.

miért gondolod, hogy a magasabb elvárt tudással magasabb fizetés jár együtt?
ha viccelődni akarnék, azt válaszolnám: gondolkodj már el, azon, kinek mennyit kell hajolgatnia!
miért gondolod, hogy nem a hajolgatásért kell (duplán) díjazni az embereket?
megbeszéltük, hogy erre is szükség van, meg arra is. egyik se működik a másik nélkül, azaz nem fontosabb tevékenység a motortervezés, mint a wc-sikálás.

2014.02.23. 07:48:56

@Tökfőzelék1: Szuper, meg egyszer gratulalok es tovabbi jo munkat.

paráznabillegető 2014.02.23. 08:25:02

jópár kommentelő ősei forognak a sírjukban, ha kikelnének, tockost adnának ivadékaiknak!
haza? olasznak,magyarnak? bászki, valamikor eleitek - majd mindenkié, az enyémek is! - európa (vagy más földrészek) egészen más részein laktak, és azért mentek messzi tájakra, mert ott úgymond jobb volt a föld, na meg az adókedvezmények, és az urak/hatóságok sem viszálykodtak. ja, hogy a nyelvet nem beszélték? az nem volt tétel. amúgy nekik a haza ott volt, ahol éltek. éltek, ez a kulcsszó.
aztán valami barom kitalálta a nacionalizmust, amit sokan beszoptak jól. ráadásul sokan igeként is terjesztik. itt is.
na most mikor jobb?
nyilván most, csak bizonyos dolgokkal nem kell törődni.

skylla 2014.02.23. 09:02:00

@sorsolo: " de lehet, hogy pár év múlva mégis bevezetik. a rubelt"

:)
igazad van, mostanaban nem figyeltem. de tegnap azt hallottam, a csirkecomb mar 900 forint. van itten megis fejlödes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:17:13

@sorsolo: Számtalanszor leírtam már hogy a pozitív inspiráció mindennél jobban ösztönöz a munkára. Még a pénznél is jobban.
Ennek az ellenkezője az általános Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:29:40

@Kövérmadár [swe]:
Nagyon nagy hiba úgy szembefordítani a rétegeket hogy ki dolgozik többet vagy ki fárad el jobban.
Még én is tudom hogy a szellemi munkában legalább úgy el lehet fáradni mintha szenet lapátolok egész nap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:37:44

@házelőtthinta:
Alapvetően tévedsz.
A munkahely hiánya lefelé nyomja a béreket és ez vezet a kivándorláshoz.
A sok munkahely munkaerő keresletet generál.
Egy évvel ezelőtt másfél fonttal kevesebb volt az órabérem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:43:09

@sorsolo:
Arról amiről beszélsz hogy a munkás a paraszt és a mérnök ugyanannyit keres már túl vagyunk.
Kommunizmusnak hívták azt a rendszert.
Emlékeim szerint nem jött be.

Rich.mond 2014.02.23. 09:43:28

Nem azért, de Budapest tele van fiatal olasz, francia, spanyol srácokkal, akik ugyanazt csinálják, mint a wroclawiak, csak kicsit több pénzért

2014.02.23. 09:44:34

@charlieharper: Igy van, es ezzel parhuzamosan egyre tobb 'low skilled' munkaero aramlik be UK-be akik hajlandoak ugyanazt a munkat rosszabb feltetelek kozott, kevesebb penzert elvegezni. Semmikeppen nem jo hir az atlag brit dolgozonak (persze a vallalkozoknak, cegtulajdonosoknak lehet hogy jo).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:55:48

@Herr Géza:
Na azért a szakik helyzete itt az építőiparban nem ilyen egyszerű.
8-tól este 6-ig van a munkaidő.
Két félórás szünet van amiből az egyiket fizetik.
Mivel az építőipari dolgozók legnagyobb része vállalkozó ezért nem jár túlóra nekik.
A művezetők ezt szokták kompenzálni úgy hogy szombaton 2óráig van munka és teljes napot írnak be.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:59:29

@sorsolo:
Azért kérlek szépen mert a hajolgatáshoz nem kell tanulni.
Tanulni nehéz, ahhoz képességek is kellenek.
Ha valaki választhat hogy tanul és sokszor annyit keres mint egy hentes vagy választhat hogy tanul és ugyanannyit keres mint egy hentes akkor melyiket választaná a jó képességű ember?
Mondom hogy az a rendszer megbukott.

skylla 2014.02.23. 10:53:05

@QUERCUS: kirke jo fej, neha összejövünk egy restinara, es jokat röhögünk az odü legenysegen :)

Herr Géza 2014.02.23. 11:12:18

@diggerdriver: Na jó, de ott a kulcsszó: vállalkozó. Az más világ...

**mimi** 2014.02.23. 11:29:57

@sorsolo:

"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, "

???????

Lehet nem egy országban élünk??

egyre kevesebb az egyetemeken tanulók ingyenes képzése, keményen fizetni kell a tandíjat!! ( nekem is a lányomét)

**mimi** 2014.02.23. 11:32:39

nálunk nem olyan régen zajlott a tovább tanulási mizéria, rengeteg fiatal ment külföldi egyetemre tanulni, mert olcsóbb a tandíj, mint itthon!

Fekete Pestis 2014.02.23. 11:34:52

@sorsolo:
Nézd, a vita nem arról szól szvsz, hogy az államnak kellene/kellett volna megfelelöen gazdálkodni/viselkedni. Persze, hogy kellett volna. Persze, hogy nem viselkedett : az ostobaság, a kivagyiság és a kapzsiság keverékét mutatták be az elmúlt 2X év alatt.

A vita arról szól szvsz, hogy jelenleg Magyarországob lehetne-e normális politikát folytatni úgy, hogy azt a "választó" el is fogadja.
Szerintem nem lehetne, ami az elmúlt 2X év alatt történt, az a magyar "néplélekböl" [precepciókból, kulturális kódból, stb] egyenesen következik. [Emlékszem, amikor a 90s években az elöprivatizációt szidtam, szellemes beszélgetötársaim csak azt mondták, hogy van aki ceruzát lop a gyárból, másvalaki meg az egész gyárat lopja el. Hehehe. Általában "okosnak" "élelmesnek" tartották azt, aki gyárat lop, ami egyébként is "morális kötelessége", mármint a családjával és gyerekeivel szemben.]

"akkor a társadalom egésze fizeti meg a képzés árát. miközben a képzés gyümölcseit az egyén aratja le (részben úgy is, hogy külföldre viszi a tudását, ha úgy tartja úri kedve).

ha nem nehezebb a munkája / rosszabbak a munkakörülményei a melósnak, akkor az azt jelenti, hogy te ugyanolyan szívesen aszfaltoznál, mint mondjuk hidat terveznél, ugye?"

Ez nem igaz, ugyanis visszafizeti a képzése árát, a magasabb SzJA formájában, indirektee meg abban, hogy ö is az adott ország "talent pool"-jának a része, így kicsit ö is hozzájárul a kedvezö gazdasági klíma kialakításához.

Az hogy a mérnök többet keres, mint a takarító, az egyszerü kereslet-kínálat törvénye. Takarítónak többen akarnak elmenni/kevesebb rá a kereslet/kisebb a takarító által elöállított haszon, mint a mérnök esetében.

Megjegyzem, mérnökünk is megszenved a több pénzéért, mert ugye, állandóan lépést kell tartani a szakmával, kell látnia a trendeket, képezni kell magát, otthon [INGYEN!] kell olyan projekteken dolgoznia 7végén, aminek meg kell lenni 6áridöre, stb.
Ellenkezö esetben tudása elévül, és elmehet takarítani.

Egyébként [nevetni fogsz!] a pénzügyi pálya az, ahol leginkább csak a teljesítmény számít, börszín, állampolgárság [stb] csak másodlagos. Általában 1X-5X jelentkezö közül nyerik el az állást, az interjú igen kemény, stb. És mindenki beadhatja a jelentkezését - aki megfelel a követelményeknek.

2014.02.23. 11:36:04

@**mimi**: És a lehetőségek sokkal nagyobb esélyt biztosítanak arra, hogy megtud élni majd a munkájából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 11:45:40

@Herr Géza:
Nem. Itt teljesen más a vállalkozói státusz.
Nincsenek plusz terhei csak TB-t és SZJA-t fizet ami összesen max 20% de inkább kevesebb. Minden költségét leírhatja az adóalapjából.
Szinte semmi adminisztrációval nem jár csak az adóbevallást kell megcsinálnia vagy megcsináltatnia.
Ez a self employed inkább a szabadúszó státuszának felel meg.

Tucanus 2014.02.23. 11:51:05

@M. Péter: Fogalmam sincs, egyébként nem olyan kicsi rész tartozott a monarchiához, illetve előtte is a Habsburgok azért hatalmas területeket uraltak, egészen le a csizma sarkáig.

@sorsolo: Ööö trollközponti véleményed van. Kifizetem, hogy a gyermekeim és akár mások kölkei is ingyen tanuljanak. Az sem zavar, ha feleslegesen. Csak ne maradjanak legalább annyira hülyék, hogy /megosztó/korrupt/varacskosdisznó politikusoktól idézgessenek egy kivándorló fórumon. Ez minden erőfeszítést megérne nekem.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:17:07

@**mimi**:
igen, szerencsére már nem egy országban élünk. :)

viszont még mindig a szakok nagy részén a hallgatók kb. fele államilag támogatott ("ingyenes") képzésben vesz részt nálatok.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:22:38

@Tucanus:
jó válasz! :)))

megnyugtatlak, nem hinném, hogy szignifikánsan rosszabb véleményed lenne a vezető magyar politikusokról, mint nekem.
de ha elolvasod az előzményeket, megérted, hogy miért idéztem. (pontosan azt illusztrálandó, hogy a miniszterelnök egy szélkakas és a napi érdekeknek megfelelően változik a véleménye: eszerint február harmadikán éppen nem számítottunk hazaárulónak.)

fhdgy 2014.02.23. 12:25:07

@diggerdriver: Igen, kis város! Egyedül nagyobb, mint Magyarország második és harmadik városa együtt!

Tucanus 2014.02.23. 12:32:16

@sorsolo: óh, akkor bocsánat a hirtelenharagú véleményért :(

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:42:03

@diggerdriver:
Véleményem szerint helytelenül vázoltad az általam kívánatosnak rendszerben a tanulást követően kínálkozó választási lehetőségeket.
A választási lehetősége nem abban áll, hogy keveset vagy sokat akar-e keresni. Hanem abban, hogy a képességeinek megfelelő, számára kihívást jelentő, érdekes, kellemes munkakörülményekkel járó munkát akar-e végezni, van-e egyáltalán választási lehetősége a kínálkozó munkák közül, vagy nem tanul, nem szerez képzettséget és olyan munkát végez, amilyen jut neki.
Ne sértődj meg egy személyes kérdésen. Ha WC-s bácsiként ugyanennyi fizetést kapnál, mint a CAT nyergében, szívesebben járnál naponta WC-t pucolni?

Egyáltalán nem az egyenlősdi mellett vagyok. Azt gondolom, hogy helyes és kívánatos az ambíciókat társadalmilag kívánatos irányba terelni - s ehhez a jövedelmi ösztönzőket is felhasználni. És ha tényleg úgy lenne, hogy ellepnék az emberek a wc-felügyelői pozíciókat attól, hogy ott is majdnem ugyanannyit lehet keresni, akkor javasolnám is, hogy csökkentsék ott a kínált fizetést. Hiszek a kereslet-kínálat törvényében.

Amiben nem hiszek, az az az óriási jövedelmi különbség, amik jelenleg olyan emberek között áll fenn, akik mindannyian képességeik legjavát nyújtva szolgálják a társadalmat - tudásuk legjavát nyújtva.

Nem hiszek benne, hogy 2-6-szoros fizetéskülönbséggel kell ösztönözni az embereket, hogy tanuljanak. Bizonyára nem vagyok átlagos (senki sem az). De én akkor is tanultam volna, ha semmivel se keresek többet az így elérhető pozícióval, csak izgalmasabb munkát végezhetek, és többet érthetek meg a világból.

Egyetértek Hinta úrral, hogy hagyományosan túlbecsült az anyagi ösztönzők szerepe. Fontos, mert szerezni vágyó állatok vagyunk. De nem annyira fontos, hogy az egész társadalom alapjait erre kellene fektetni.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:43:00

@Tucanus: semmi gond, viccesen volt megfogalmazva, tetszett! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 13:23:56

@diggerdriver: ne is vedd magadra tökikettőtől...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 13:30:02

@Sütemény1975: nézd, erre nem tudok határozott választ adni.
ami a legfőbb kritikám a jelenlegi rendszerrel szemben*, az felettébb mellette szól

*
-stressz
-fogyasztói társadalom/mesterségesen gerjesztett vágyak
-kilátástalanság
-nem lehet előre tervezni

GERI87 2014.02.23. 14:52:18

@M. Péter:

"Az 1965-ös törvény a számszerű korlátozást - 1968. július 1-jei életbe léptetéssel - a nyugati félteke vonatkozásában is kiterjesztette s az innen befogadhatók számát évi 120.000
főben állapította meg, miközben az országonkénti maximumot egyelőre nem jelölte meg és a preferencia-rendszert sem alkalmazták. A faji és etnikai diszkrimináció nyomait a
bevándorlók szelektálásában 1965-ben úgy távolították el, hogy megtartottak mennyiségi korlátokat. E reformok közrejátszottak abban, hogy 1965 óta az Egyesült Államokba irányuló
bevándorlás regionális forrása Európából Latin-Amerikába és Ázsiába tevődött át és ezzel egy közel két évszázados irányvonal változott meg. Az 1988-as költségvetési évben az összes bevándorló 41%-a már Ázsiából, 30%-a pedig Észak-Amerikából érkezett és csak 10%-a jött Európából az USA-ba. "

"Az 1965. évi Immigration and Nationality Act alaptörvénynek nagyszabású revízióját képezte az 1990-ben elfogadott Immigration Act,:"

" A legális bevándorláson túlmenően, az 1990-es Bevándorlási Törvény nagyszabású revízióját adta az Immigration and
Nationality Act, alap bevándorlási törvénynek. A nemzeti hovatartozáson alapuló kvóta-rendszer visszavonásának is szerepe volt abban, hogy óriási eltolódás következett be e
bevándorlók földrajzi forrásaiban, etnikai összetételében. Az 1980-as években többségük már nem Európából, hanem Ázsiából és Latin-Amerikából származott."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 18:15:35

@sorsolo:
Amiről itt beszélgetünk az a félig tele vagy félig üres pohár esete.
Attól függ honnan nézzük.
Persze hogy a CAT nyergében jobban érzem magam.
Viszont ha annak idején lett volna tehetségem a továbbtanuláshoz és most műszaki ismereteket oktatnék a Müszaki Egyetemen ennek a fizetésnek a duplájáért akkor azt szívesebben csinálnám.
Lényeg a lényeg szerintem aki tanul az többet érdemel mint aki nem tanul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 18:18:20

@Babette_:
Figyelj csak, hogy lehet itt megkeresni egy régebbi hozzászólást?
A keresőbe ha beütök néhány kulcsszót csak a posztokat adja elő a kommenteket nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 18:36:20

@diggerdriver: gőzöm sincs.
ha másként nem megy, próbáld meg úgy, hogy a gugliba beírod a kulcsszavakat, utána space és "site:http://hataratkelo.blog.hu/"

______________ (törölt) 2014.02.23. 18:56:50

@diggerdriver:
bocs, de az, hogy szívesebben tanítál a műegyetemen az érdekes info bár, de abszolút nem érinti azt a kérdést, amiről eddig vitatkoztunk. (vagy ha mégis, nekem nem világos, mit akarsz vele mondani.)
a wc-bácsi-kérdéssel arra akartam rávilágítani, hogy attól, hogy tisztességes fizetést kapnának a társadalomban jelenleg kevésre becsült szereplők is, nem kellene attól félni, hogy hirtelen mindenki megrohanná ezeket a pozíciókat és senki se akarna többé főnök lenni.

eddig sem vitattam, hogy jutalmazni / motiválni kell azt, aki tanul. ebben nincs vita köztünk.

egyébként lehetséges, hogy nem is elsősorban a hosszú-ideig-képzett vs rövidebb-ideig-képzett (diplomás vs szakmunkás) tengely mentén van a törésvonal, hanem a vállalkozásból szerzett jövedelmek extrém magasak a munkajövedelmekhez képest.
engem abszolút nem zavarnának a magánrepülőgépek és -yachtok, meg a százmilliós gyűrűk, ha nem lenne a világon 1 milliárd ember, aki éhezik. viszont mivel van egy elég széles réteg, aki nemhogy a legújabb iphone-t nélkülözi, meg nem tud havonta elmenni moziba, hanem effektíve éhenhal, vagy az éhenhalás szélén egyensúlyozik - nos, emiatt úgy érzem, hogy ez a jövedelemkülönbség nem vezethető vissza az egyének teljesítmény-különbségeire, meg az országok szervezettségének különbségére.

most volt ez a what's app történet, az ukrán bevándorló srác által alig öt éve alapított cég esete a facebookkal. a német blikkben volt egy cikk, hogy mennyi is az a pénz, amit fizetett az egyébként még 30 év alatti cukrosbácsi (FB-főnök) az ötvenfős cégért. az egyik maradt meg bennem: a német kancellár éves fizetését 60.000 évig tudnák belőle állni. gondolom mindenki sejti, hogy Angela Merkel sem éhezik a fizetéséből.

valószínűleg az adókulcsok rosszul vannak beállítva. hiszen az a kis messenger programocska, ami a what's app mögött van nem önmagában értékes, hanem attól, hogy félmilliárd ember használja. tehát a társadalom nélkül ez az érték alig lenne valami.

egyetértek azzal, hogy kiemelkedően kell jutalmazni a feltalálókat és vállalkozókat. de nem gondolom, hogy ez a kiemelkedő összeg többtízezer éves fizetést kell hogy jelentsen. nem hiszem, hogy a motiváló erő kisebb lenne, ha mondjuk ötvenévnyi fizetésről lenne szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 19:36:39

@sorsolo:
Nézd te a WC-s bácsi Cat összefüggésre hivatkoztál én a CAT és egyetemi tanár összefüggésre.
Nézőpont kérdése.
Most viszont súlyos dolgot mondok.
Engem egy hangyafasznyit sem érdekel a világ sorsa. Nem érdekelnek az éhező milliók-milliárdok sőt a környezetvédelem sem meg hogy kinek van iphone-ja és kinek még hideg vize sem.
Én jó helyre születtem a még jobb helyért meg saját erőből tettem.
Nem tudnám úgy élni az életemet hogy mikor kétpofára falom a marhapörköltet arra gondoljak hogy abban a pillanatban hányan halnak éhen.
Kurvára érzéketlen vagyok az ilyen problémák iránt.

______________ (törölt) 2014.02.23. 20:00:14

@diggerdriver:
őszinte válasz, díjazom! :)
van ez így, van akit a saabok meg a hockey hagynak hidegen, mást meg a társadalmi igazságtalanságok. nem vagyunk egyformák.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 20:01:53

@sorsolo:
Szeretem az ilyen kulturált beszélgetést.

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:02:12

@diggerdriver:
ilyen kulturált emberek képtelenek lennének másra! ;))

talán két ok miatt szoktak félresiklani a dolgok. a humorérzék hiányától és attól, hogy az emberek szeretnek mindent túl komolyan venni.
ha az ember nem vesz mindent halálosan komolyan, és képes magán nevetni, akkor sokkal kisebb az esélye a karambolnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:19:48

@sorsolo:
Ez nagyon így van.
Semmi sem tud úgy kikészíteni mint a humortalan és legfőképp MEREV emberek.
Annyira ismerek már itt mindenkit annyira tudom hogy kitől milyen reakcióra számíthatok pontos személyiségelemzést írhatnék mindenkiről.
Érdekes hogy a nők sokkal merevebbek mint a férfiak.
Nem tudom miért.
Néha bepróbálkozok némelyiknél.
Ha nem ez a válasz hogy "menj a picsába Digger" akkor már tudom hogy kár volt.
:)))))))))))))))))))))))

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:34:54

@diggerdriver:
"Érdekes hogy a nők sokkal merevebbek mint a férfiak."
ez mondjuk elég nagy szégyen a férfiakra nézve...

"pontos személyiségelemzést írhatnék mindenkiről"
szerintem érdekes, és főleg szórakoztató lenne. izgatottan várom a sorozatot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 21:42:08

@sorsolo: a sorozat első darabja:
diggie bunkó módon beszól valakinek, és amikor elküldik melegebb helyre, kijelenti, hogy a másiknak nincs humorérzéke.
az még nem derült ki, hogy diggie mit kompenzál ezzel.

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:47:59

@Babette_: dehogynem, pont az előbb vallotta be, hogy a nők merevebbek, mint a férfiak. elég egyértelmű, hogy mit kompenzál, nem? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:53:06

@sorsolo:
Ááá nem merem megtenni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:56:35

@Babette_:
Na de baszod pont azt írtam hogy NEM küldenek el melegebb éghajlatra mert olyan merevek.
Ha elküldenének akkor az bizonyítéka lenne a humorérzéknek.
Például pont nálad.
Mond ki hogy menj a picsába Digger.
MOND KIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:57:22

@sorsolo:
Mondtam már hogy félig impotens vagyok.
Húzni még tudom de tolni már nem.
:)))))))))))))))))))))))))

______________ (törölt) 2014.02.23. 22:07:14

@diggerdriver: ha ilyen nyúl vagy, van egy ötletem. megírod, de név nélkül: nem írod le, hogy kiről szól. ha jó a jellemzés, akkor az olvasók a név említése nélkül is ki tudják találni, kiről írtad. :)

______________ (törölt) 2014.02.23. 22:08:23

@diggerdriver: a korábbi vallomásod fényében azt kell mondanom, hogy ez is szép teljesítmény! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:11:39

@sorsolo:
Haggyadmá így is elég megosztó vagyok eszemben sincs még további "híveket" szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 22:13:23

@diggerdriver: nem mondok olyat, amit nem gondolok úgy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:24:28

@Babette_:
Lazujjáááá
Sírva könyörgök lazujjááááááááááááá

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:29:55

@sorsolo:
Ugye?
Csak hogy tudd nekem már félig megvolt Babette is.
Én akartam...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.02.23. 22:51:10

Babette...mond már neki hogy...kaja beeee :)))))))))

**mimi** 2014.02.23. 22:53:43

sorsolo...nem voltam egész nap, csak most pörgettem át a kommenteket...azt írod, hogy Mo-n kb. a fele egyetemi képzést állja az állam..biztos vagy ebben?

Szerintem sokkal kevesebbet...

a pécsi jogon pl. egyáltalán nem indult támogatott képzés ( 2 éve )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.24. 11:34:04

@**mimi**:

Félig te is megvoltál.
:))))))))))))))))))?)

______________ (törölt) 2014.02.24. 20:01:42

@**mimi**: biztos nem vagyok benne, mert szerencsere mar nem erint, de ugy remlik, kb 10 szakon (pl jogasz, kozgazdasz) nagyon durvan megnyestek a tamogatott helyeket, de az osszes hallgatok tobb mint fele meg mindig allamilag tamogatott kepzest kap.

**mimi** 2014.02.27. 13:27:53

@diggerdriver:
mih?????:)))))
mi vagyok én fél embör??? :)))

@sorsolo:

nem tudom ennyire konkrétan a számokat, de az biztos, hogy a pécsi jogon 2 éve egy darab támogatott képzés se indult...
persze az én gyerekem hova akart menni...naná, hogy oda!!! :)

**mimi** 2014.02.27. 13:29:53

@diggerdriver:

óóóóó..visszaolvastam...érdekelt ez a félig...de már megvan :))))

húzzad fiam húzzad, apád is ezt húzta...:))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása