oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 19. 06:47,  Applikációval a vérfertőzés ellen 368 komment

2014. február 19. 06:47 Határátkelő

Applikációval a vérfertőzés ellen

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy olyan írás jelenik meg a blogon, amely valamilyen utazás eredményeként született meg, ma mégis kivételt teszek. Egyrészt, mert Bandi Republic „régi motoros” a Határátkelőn, másrészt pedig nem utazott messze Svédországból, csupán Izlandig, harmadrészt (és legfőképp) pedig azért, mert posztja témája sok szempontból is rendkívül elgondolkoztató.

Viking letelepedők emlékműve Reykjavikban.jpgViking telepesek emlékműve Reykjavíkban 

„Régi vágyam teljesült, amikor egy rövid hetet sikerült Reykjavíkban és környékén eltölteni. Még a viszonylag alapos elméleti rákészülés után is döbbenetes volt látni, hogy miként él az a maroknyi elszánt viking-leszármazott e távoli, zord szigeten.

Az első letelepedő Ingólfr Arnarson 874-ben érkezett Izlandra a krónikák szerint, ahol ma is mindössze 320 ezer ember él. A 103 000 km2-es sziget ezzel Európa legritkábban lakott országa. A ma ott élő izlandiak közül néhányan az alapító egyenes ági leszármazottjai, miközben rengetegen Björk vérrokonai.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre! Először is igen izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy vajon mit és hogyan csinálna az ember, ha egy gyakorlatilag lakatlan szigeten kellene új életet kezdenie, nem?

Björk, a leghíresebb izlandi.jpgBjörk, a (talán) leghíresebb izlandi

Nos, az első izlandi telepesek mindenesetre nagyon elszántak lehettek, hogy megvetették a lábukat a világ végén, ahol a föld nem éppen a termékenységéről híres és telente örülsz, ha délen meglátod felbukkanni a napot.

A nyilvántartás

Annyi bizonyos, hogy az alapítók nagy hívei voltak a pontos és részletes dokumentációnak. Egészen a legelső odaérkező emberektől kezdve akkurátusan írásban vezették a sziget benépesedésének folyamatát.

Az úgynevezett „Landnámabók" vagyis a letelepedés könyve elképesztő pontossággal rögzítette a 9. és a 12. század között érkező nagyjából 1400 betelepedő kolónia mintegy 3000 tagjának családfáját és sok esetben kis anekdotákat is megörökítettek az emberekről.

A könyv legrégebbi fennmaradt példánya a 13. századból maradt az utókorra, de nem csupán ez a több mint 100 fejezet foglalkozik részletesen az izlandi ősökkel és a köztük lévő kapcsolatokkal.

térkép (forrás Wikipedia).jpg(forrás: Wikipédia)

Nyilván egy ilyen elszigetelt helyen sokkal könnyebb követni a népcsoportok mozgását, mint mondjuk Közép-Európában, engem mégis lenyűgöz, hogy milyen magas szinten űzték e sportágat az ősi vikingek és kelták.

A második és harmadik generációs letelepedők közötti konfliktusokat például az izlandi sagák örökítették meg, amelyek szintén módszeresen feldolgozták a szigetlakók családi hátterét és származását. Büszke idegenvezetőnk szerint a norvég történészek is csak az izlandi írásos emlékeknek köszönhetik, hogy egyáltalán fogalmuk van arról, mi történt akkoriban a mai Skandinávia területén.

Az a rövid látogatásom alatt is egyértelművé vált, hogy Izlandon kiemelkedő jelentősége van a társas emberi kapcsolatoknak, hiszen rendkívüli módon egymásra vannak utalva a szigetlakók. Persze egy 120 ezer lakosú fővárosban elkerülhetetlen, hogy szinte mindenki ismerjen mindenkit, és tényleg éreztem egyfajta megfoghatatlan szövetséget a bennszülöttek közt.

Ez így pozitívan hangzik ugyan, de a dolognak vannak azért komoly hátulütői is, amik, ha drámaian akarok fogalmazni, akkor húsbavágóak és ijesztőek.

Vérfertőzés

Sok rémtörténetet hallottam már hosszú ideje elszigeteltségben élő embercsoportok körében előforduló belterjes párkapcsolatokról és az ezek gyümölcseként megjelenő degenerációkról. Ez a veszély Izlandon mindennapos és rányomta a bélyegét a sziget ezeréves történetére.

Nem vagyok genetikus, és kromoszóma vizsgálatot sem csináltam a helyszínen, de például az első esti vacsoránál az asztalunkkal foglalkozó pincér igencsak érdekes volt.

Szemmel látható külső és viselkedési jegyeket vonultatott föl, amelyek arra engedtek következtetni, hogy a szüleik nem tájékozódtak időben kellő körültekintéssel a köztük meglévő rokonsági kapcsolatokról.

Aztán másnap a konferencián az egyik izlandi előadó bemutatta a jelen írás apropóját adó sci-fi szintű cuccot, amely segített neki megállapítani - ugyan évekkel a családalapítás után -, hogy ő és a felesége negyed unokatestvérek.

Miközben ezt mesélte csak röhögcsélt; úgy látszik, ez izlandi viszonylatban nem számít durvának. Arra pedig kifejezetten büszke volt, hogy 7 generációig visszamenően a fent említett Björkkel is rokonságban áll.

A tudományos-fantasztikus megoldás

Az izlandi kormány a 21. századba lépve úgy döntött, hogy nem elegendő digitalizálni és az internetre fellőni a teljes adatbázist, amelyben mindenki visszavezetheti a családfáját a legelső telepesekig. Picit még tovább gondolták a témát és létrehoztak egy okostelefon alkalmazást is ÍslandingaApp néven.

app.jpgEz a lélegzetelállító eszköz képes arra, hogy mondjuk egy görbe este során összejött alkalmi partnerek összeérintsék a mobiljukat, és az adatbázisra támaszkodva instant megtudják, hogy érdemes-e mást is összeérinteniük.

A hozzáférés persze nem korlátlan, hiszen az kizárólag izlandi személyi számmal rendelkezők részére adott, ami az információk érzékenységét tekintve nem is csoda.

Nálunk, Magyarországon ez a dolog biztosan nem működhetne adatvédelmi okokból, de lássuk be, hogy sok életet menthet meg és / vagy tehet könnyebbé a felhasználók körében.”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr775821520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tucanus 2014.02.19. 21:34:32

@diggerdriver: Hát ez az, hogy nem vehetsz, mert tilos bármilyen onnan származó halat vagy halkészítményt árulni az EU-ban, így tök más néven árulják meg bedarálják abba, amit megveszel az angol marketedben. Ezért írtam, hogy ugyanolyan korrupt formák csak máshogy adják elő.

Mr Long 2014.02.19. 21:37:07

@diggerdriver: multkor meg valami havi £33-rol magyaraztal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:38:17

@bandirepublic:
Az írás felvezetőjében szó sincs erről.
Ha így van akkor rendben van de ki kellett volna írni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:40:25

@Tucanus:
Én nem Bissauról beszélek hanem az összes déli tengerről.
Halászat van tele a halpiacok a helyi lakosságnak elég de ennyi.
Iparszerű halászat nincs.

2014.02.19. 21:42:08

@Tucanus: nade Tucano. Tudod, hogy az ilyen temaban a japanok a legjobban a nem uriemberek. Marmint azzal, amit az ausztral vizeken csinalnak. Ausztralia ugy tudom be is perelte Japant

Mr Long 2014.02.19. 21:46:07

@diggerdriver: akkor rosszul emlekeztem.
@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): kicsit bovebben kifejtenetek? Vagy kuldjek nektek egy feregJukat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:46:50

@nezzazegfele:
Ne csináljunk már drámát egy hisztis hülyegyerek kínjaiból.
Valaki végre kapassa már meg vagy dobjuk össze a lóvét egy jóvágású kurvára neki és talán megnyugszik.
Ilyen célra szívesen adakozok.
Az állandó síráson kívül még pozitív megnyilvánulása nem volt itt.

SzZoole 2014.02.19. 21:47:49

@Mr Long: en a csillagost ajanlanam:)))

Tucanus 2014.02.19. 21:51:21

@diggerdriver: ezt mondjuk nem értem. Portugália délinek számít? Málta? Brazília?
Ezeket elég jól ismerem, és mindenhol brutális halászflották vannak, bár a tugák nemzeti halkajáját norvégok fogják ki, a bacalhao-t. És Brazijúban mondjuk 200 millió halevő... ahhoz képest az angol halkomálók beférnek a paksi halászcsárdába. És akkor még Japánról nem is szóltunk. Folyamatosan repkednek itt a japán tonhalszállító repcsi flották, mert nekik termelnek az úszó halgyárak, meg a tonfarmok, mármint Máltán.

SzZoole 2014.02.19. 21:52:12

@diggerdriver: Te Digge,neked rossza a szemed?Szerinted az en autom az Subaru?:)))

2014.02.19. 21:52:25

@Mr Long: meg ma reggel is megkonnyeztetett a fereglyukas story, amikor ragondoltam. Sajnos az idoeltolodas miatt csak aranylag keson lattam tegnap

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 21:57:02

@diggerdriver: Személyiségzavaros. Elküldöd a francba, vagy idegorvoshoz, vagy szűröd az nem egyenlő azzal, amit ott írtál.
Így is csinálnak elég baromságot magukkal a fiatalok, nem kell a lovat adni alájuk.

Sütemény1975 2014.02.19. 21:58:25

@Kövérmadár [swe]: az sem rossz verzio, de a hosszu hajout izgatja a fantaziamat. daniabol megy, ha jol tudom. borsos az ara, ha jol emlekszem 800 e Ft korul all meg a retur jegy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 21:59:20

@Zoole[uk]:
Csillagos autót ajánlottál.
A Subaru az nem csillagos?
Nem azt mondtad hogy Mercedest vegyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:01:16

@nezzazegfele:
Arra a szösszenetre amit írt ez volt a megfelelő válasz.
Nehéz az élet?
Dobd el.

SzZoole 2014.02.19. 22:04:14

@diggerdriver: igazad van a Subarun is vannak csillagok,de a Mercedes beceneve a csillagos.

2014.02.19. 22:05:38

@diggerdriver: @Zoole[uk]: coming-out-olok. En elvinnem a Subi Impreza WRX-et driftelni egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:07:28

@Tucanus:
Nem tenyésztett halakról beszélünk.
Egyszerűen arról van szó hogy a hideg víz az oxigéndús víz.
Ez egyébként a levegőre is igaz. Ezért van az autókon intercooler vagyis töltőlevegő visszahűtő.
A hideg, oxigéndús vízben tudnak a mikroorganizmusok a legnagyobb számban jelen lenni.
Ezért van ott halból is a legtöbb.
Egy Brazil egy Portugál halászflottát vagy méginkább a nemzetgazdasági hatását nem lehet összemérni a Svéd vagy Norvég vagy Dán flottával és halászati bevételével.

SzZoole 2014.02.19. 22:08:42

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): akkor mar inkabb egy EVO VIII-as,az ubereli aWRX-et.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:10:36

@Zoole[uk]:
Érdekes módon látok kb 100 WRX-et mire egy EVO-t.
Ettől függetlenül mindegyik jöhet.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 22:13:37

@diggerdriver: Értem, tehát akik vagyunk itt több tucatnyian, és szarabb az életünk, mint neki, dobjuk el.
Olyan szinten szűri az agyam a hozzászólásait, hogy az elmúlt két napban csak pislogtam, hogy miről is írnak neki a többiek, és ha ma is nem linkelik be akkor nem tudtam volna felidézni. Holott emlékszem az előtte lévőkre és az utána következőkre is, hogy olvastam.
Picsog igen. Folyton, igen. Megoldásokra, lehetőségekre nem ír választ, igen.
Tovább szűröm tudati szinten? Igen.
Csak ha erre téved valaki, aki mondjuk nem személyiségzavaros, hanem szimplán szar napja van, és minden összejött, találkozik azzal a beírásoddal és megteszi... Tudom, téged nem hat meg, úgysem ismered, úgysem vagy érte felelős.
De ez egy nyilvános blog, az olvasottsághoz képest elenyésző a kommentelők aránya.
Mielőtt megtudtam, hogy 23 éves és fiú, nekem egy az egyben az jött le a bejegyzéseiből, hogy egy 16-18 év közötti lány.
Persze itt a nagy arctalanságban akár az is lehet, meg az ellenkezője is, de az már tényleg legyen az ő baja.

Nekem volt egy hasonló kaliberű osztálytársam anno, akinél valami bekattant, és megtette. Csak a véletlenen és a csodán múlt, hogy ma is él.
Egy hasonló beszólás vezetett oda nála.

Csodálkozom, hogy egyedül vagyok a véleményemmel - és nem Palinta általános védelmében írom, mert az a bejegyzésed szerintem túl ment az oltogatáson.

SzZoole 2014.02.19. 22:18:27

@diggerdriver: nekem Mo-on vannak olyan barataim,akiknek a rallyzas a hobbijuk(nem egy olcso hobbi)ha talalkozok veluk mindig azzal csesztetnek,hogy ne repulovel mennyek haza hanem egy EVO VIII-al alkatresznek na ok mondtak nekem,hogy a EVO jobb mint a WRX,nekem egyebkent teljesen mindegy,Te tudod,hogy en mire eskuszok:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:22:13

@nezzazegfele:
Én soha nem szűrök senkit.
Jobban fáj ha tudja hogy olvasom és levegőnek nézem.
Ha már...
Hintának válaszolni szoktam.
Igazából nincs vele bajom bár 23éves korára benőhetett volna már a feje lágya.
Én akkor már kétgyerekes családapa voltam.
A személyiségzavar meg a depresszió nekem nem mond semmit.
Divat.
Ha valaki sajnáltatni akarja magát kiváló ütőkártya.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:25:40

@Zoole[uk]:
Szerintem egy hozzánk hasonló mezei mókus nem tudná megmondani melyik a jobb.
Egyszerűen azért mert az autó képességeinek kis hányadát tudnánk kiautózni belőlük.
A barátaid hozzáértő emberek miért ne hinnék nekik?

SzZoole 2014.02.19. 22:26:21

@nezzazegfele: tenyleg idegesito a legjobban az,hogy allandoan szemelyeskedik es a masok zsebeben turkal,nalam az verte ki legjobban a biztositekot,hogy itt a blogon mindenki elott a Tildynek majdhogynem nyiltan ajanlatot tett.

2014.02.19. 22:27:15

@nezzazegfele: Nem vagy egyedul a velemenyeddel! En is kiakadtam rajta, csak nem irtam, mert kesobb lattam es most jottem vissza....

Szerintem is gaz ilyet irni, nem tudjuk egymasrol, milyen allapotban vagyunk epp itt a monitor tuloldalan, raadasul azt is irta, hogy borderlineos.

Sütemény1975 2014.02.19. 22:29:17

@diggerdriver: az az igazi hurka :) s rizsest sosem szerettem.
jut eszembe, ma voltam a jcb egyik uzemeben uttoxeter kornyeken. eszembe is jutottal :) sargallott a hatalmas telep a munkagepektol.

MagyarJoe 2014.02.19. 22:29:39

@Mr Long: valami nem stimmel... 8 eves EUs jogsi es £4000 erteku auto, magan hasznalat, feltetelezem Anglia... nincs benne semmi extra amiert olyan draga lenne. nekem az eszak-ir taxis biztositas is (ami a legdragabb szokott lenni) £1300-nal kezdodott annak idejen, kotottem magamnak is masnak is... szoval a segitseg fel van ajanlva, ha elni akarsz vele, kuldj email cimet privatban

SzZoole 2014.02.19. 22:30:41

@diggerdriver: en biztos,hogy nem szamomra mindket auto erdektelen,ki probalhattam az egyik modifikalt EVO-t,nem mondom,hogy rossz elmeny volt,de azert nem cserelnem le az enyemre:)))

2014.02.19. 22:31:35

@diggerdriver: Orulj neki, hogy nem tudod, hogy ezek mit jelentenek. Nem kell sajnalni senkit, csak ne provokalj...

2014.02.19. 22:31:55

@nezzazegfele: @diggerdriver: a munkamra kellene koncentralni, de nem megy. Mindjart megyek megegy kaveert (mentes es skinny!).
Az en 2 centem, annyi, hogy Hinta artalmatlan. Szinfolt itt, olyan, mint Tokfozelek vagy Niki. Miutan ez itt a virtualis jatszoter, eleve artalmatlan, amig le nem nyomoz es nem zaklat.
A levegonek nezes es a fizikai szures kozott gyakorlati kulonbseg nincs. En mentalis szurot is sokszor alkalmazok a Digger-Shakti-Morsel triumviratusnal is.

Szemely szerint, nem mondok soha senkinek se eloszoban se irasban, amit Digger. Nem tudok rola 3-4 oldalt irni, hogy miert. Egyszeruen nem akarnek senkinek se rosszat kivanni. Plane Hinta anyukajanak nem, akin csattana ez az egesz. A legynek sem artott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:32:04

@mojyo:
Én most megosztok veled egy nagy titkot.
Itt és most az internet nyilvánossága előtt töredelmesen bevallom hogy nekem meg magas a húgysavam.
Felakasszam magam vagy elég ha a kardomba dőlök?

2014.02.19. 22:36:06

@diggerdriver: Na latod, neked is van bajod. Egy bordisnak azt mondani, hogy akaszd fel magad, kb olyan mint ha en azt mondanam azutan, hogy panaszkodsz a magas hugysavadra, hogy igyal meg egy liter hugysavasito teat. Erted?

Engem se erdekel egyebkent, de nem kell ettol meg provokalni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:36:29

@Sütemény1975:
Bizony.
Volt hogy Anyámék 70-80 zsemlét vágtak fel. Három disznóhoz.

Sok gyáruk van. Én Bamfordban voltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:43:24

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): @mojyo:
Sajnálom hogyha valaki nem látja hogy egy olyan hozzászólásra ez a válasz egy geg volt.
Számtalanszor hallottam már hogy nehéz az élet. Kapásból szoktam mondani hogy dobd el.
Azért mert azt ÍRTA hogy valamilyen baja van az még azt sem zárja ki hogy ő a HA. Vagy Barátusz.
Miért kéne neki hinni?
Őneki miért kéne nekem hinni?
Hagyjuk már ezt a szentimentális picsogást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:45:44

@mojyo:
Teszerinted meginnám?
Ha elküldök valakit a picsába ami elég gyakran megesik az mennyire komolyan veendő?
Ja hogy őnála vigyáznom kellett volna mert azt mondta hogy...
Ez komoly.

2014.02.19. 22:47:09

@diggerdriver: Nekem lejott, en ertem, hogy te miert irtad, de o nem biztos. Te irtad, akarki lehet, es annak az ellenkezoje is. Ovatosan fogalmazni nem egyenlo a szentimentalis picsogassal.

Muscari 2014.02.19. 22:48:57

@diggerdriver: szerintem is tulzasba estel, Diggie, sokszor nem veszi eszre az ember, hogy milyen reakciot valt ki masokbol, amit mond, vagy ir.

A depresszio pedig nem divat, hanem egy betegseg. Tudom, mert en is voltam az, tobb mint tiz evvel ezelott. Ha hiszed, ha nem olyan kilatastalannak ereztem az eletemet, hogy ugy ereztem, nincs semmi ertelme. Azt sem bantam volna, ha meghalok, hiaba volt ket gyerekem, ugy ereztem, senkinek sincs szuksege ram.

Elmult hal Istennek, megtanultam ujra elni, sot megtanultam ertekelni es szeretni magamat es mindent, amim van. De egy naguon rossz idoszak volt es sose fogom elfelejteni.
Szoval csak egy kicsit tobb empatiat kerek, mert lehet, hogy ez az emberke tenyleg beteg.

Egyebkent van egy baratnom, akit nagyon szeretek, es aki tobbszor is megkiserelt ongyilkossagot,ugyhogy a tema erzekenyen erint.

2014.02.19. 22:51:16

@diggerdriver: Valoszinuleg nem innad meg, de attol meg nem volna szep tolem, ha ezzel provokalnalak, nem? Akar meg is sertodhetnel rajta ha erzekenyebb lennel, duhos lennel, szurnel, utalnal, stb..... Te nem vagy ilyen, es orulj neki, de nem tudod, hogy akinek irsz, hogy fog reagalni. Van aki meg az egyszerubb vicceket se erti, hat meg egy durvat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 22:51:45

@mojyo:

...hát tudod mindent lehet rám mondani de hogy én lennék az óvatosan fogalmazó Digger, azt nem.

:))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 22:52:17

@Mr Long:
Ez édes (és kínosan vicces :) ).
Én is törtem a fejem egyedi rendszámon, de majd meglátjuk...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 22:55:23

@diggerdriver: Ha ezután mégis elmondható lenne rólad, még szimpatikusabb lennél, mint amilyen általában vagy a veddkönnyedén-életfilozófiáddal.
A geg és az ökörködés jó., ha röhögünk egyet az jó, de nem minden határt kell átlépni.

2014.02.19. 22:56:49

@diggerdriver: Hinta nem Baratusz. Nem kot bele minden masodik szoba

Latcho Rom 2014.02.19. 22:59:40

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): hm. min akadtal fel karel, a veszkedeseinken digsivel, morzsakkal, azon hogy direktbe kerdezlek ha nem ertek valamit, vagy az hogy a homlokodra tettem a silver spoont? :)
N em orulok a szurodnek, magyarazd el, please.

puhacica 2014.02.19. 22:59:56

@diggerdriver: depresszio. nagyon melyre lehet kerulni. nagyon nehez onnan kimaszni. teny: megkemenyedik az ember utana. de nem annyira, hogy egy ilyen mondat ne usson. sose "divatozzal" es senki korulotted. maradj meg a hitedben, oszinten kivanom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:06:23

@Muscari:
Nézd nekem megvan a véleményem a depresszióról is és azokról is akik többször MEGKÍSÉRLIK az öngyilkot.
Igazat adok neked mert homlokegyenest más szemszögből látod a dolgokat de ettől az én véleményem még nem fog változni.
Legfeljebb nem mondom ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:13:05

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
Nem. Egy tapasztalatlan kölyök akinek heveny puncihiányra utaló tünetei vannak.
Anyuka kedvence akinek fogalma sincs a való világról. 23évesen már fel kéne ébredni.
Amúgy tényleg ártalmatlan, bár néha felbassza az agyamat.

TilosazA (UK) 2014.02.19. 23:13:47

@diggerdriver: Én értelmes embernek tartalak Digger, de szerintem ebben a témában még nem merültél el, ezért ez a véleményed róla. Nézz utána a cyber-bullyingnek, és a depressziónak. Létező fogalmak, és sok ember halálát okozzák. Attól még hogy Te nem élted át, nagyon is komoly probléma. Majdnem mindenki családjában akad/akadt valaki aki depressziós volt legalább egyszer az életében. És ha ez az ember olyan hozzáállással találkozik, hogy "ugyanmár, tök jó életed van", "ne hisztizz már", vagy "miért vágsz mindig ilyen savanyú képet, menj már innen", az csak még mélyebbre süllyed.
Ha lesz időd nézd meg ezt. Hátha jobban megérted. new.ted.com/talks/andrew_solomon_depression_the_secret_we_share

TilosazA (UK) 2014.02.19. 23:15:22

@diggerdriver: És még annyit, (most már tényleg abbahagyom), hogy egy depressziós embernél ki lehet mutatni fizikai elváltozásokat az agyában. Tehát ez nem csak valamilyen mondvacsinált dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.19. 23:21:17

@TilosazA (En/Mum):
Jó, akkor maradjunk annyiban hogy nekem meg ez a fóbiám.
Depresszióellenes fóbiám van.

Chamroe 2014.02.19. 23:34:18

@házelőtthinta: Először is: ne akaszd fel magad!
Digginek biztosan puncihiánya van, emiatt frusztrált, és ezt rajtad vezeti le :-D
Hiszen egy férfiembernek mi más baja lehet?! Vagy ez, vagy a sör meleg... :-P

Engem szórakoztat, ahogy az ellenvéleményt képviseled.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 23:36:43

@Sütemény1975:
Az nem kevés pénz ekkora távolságért, bár annyira azért nincsen közel. Viking Line?
Hogy bírod a hánykolódást? Nekem gyógyszer kell az első napokban, utána semmi gond.

Latcho Rom 2014.02.19. 23:37:40

@Chamroe: a kobasztoltesen es a hintan kivul semmirol nem tudunk ma beszelgetni?

Muscari 2014.02.19. 23:45:03

@shakti_rom: akarsz politizalni?
Egyebkent meg hol van a puma holgy?

Latcho Rom 2014.02.19. 23:49:05

@Muscari: ma nem igazan, koszi. dolgozik a kugar, harom oraval van mogottem, itt 5 48 van

Latcho Rom 2014.02.19. 23:50:12

@rezsoatya: olyan korcs vagyok fater, hogy nalam ez nem tema :)

Chamroe 2014.02.19. 23:50:38

@shakti_rom: szerintem ez is van olyan izgi, mint amikor te és morsels nyúzzátok egymást, vagy amikor tucatnyi kommentben nyomatod a hülye roma gádzsós dumát.
De akkor lapozzunk. Néztem pár részt a Heartland című kanadai sorozatból. Marhákat lopnak benne úgy, hogy begurulnak egy böhöm kamionnal a farmra, és kisebb csordákkal lépnek meg. Előtte meg levegőből derítik fel, hogy merre van a csorda. Mennyire gyakori az ilyen marhalopásos eset?

Latcho Rom 2014.02.19. 23:54:24

@Chamroe: nem nezem a sorozatot, talan Cascabel tud ehhez szolni, o van nyugaton, a kanuk kovbojokkal. Igen irtad mar hogy csipi a szemed ha romaskodom, ott a szuro - hasznald egeszseggel.

rezsoatya (törölt) 2014.02.19. 23:57:12

MI VAN MA VELETEK?!
Mit eszitek egymast???!!!

Latcho Rom 2014.02.20. 00:01:11

@rezsoatya: efogyott a stifodli, azé.

dzsanázod a vakerom? :)

Chamroe 2014.02.20. 00:05:03

@shakti_rom: bocs a beszólásért. Biztos azért harapok erre, mert nyáron a dög melegben, ha ablakot nyitok, ezt kell hallgatnom. Na meg a füttyögést, káromkodást. Mert ez egy ilyen környék.

Latcho Rom 2014.02.20. 00:12:39

@rezsoatya: elso kocsim ilyen volt itt mint a,stuncike a videoban, AMC Gremlin. Ut-kop-resze-hijja, s kepzeld, az ev autoja is volt. Enyimet a rozsda ette, rut darab volt.
Egyszer regen vezettunk telen torontoba, visszafele sem az ablaktorlo, se a futes sem mukodott. Leheltunk, kezzel pucoltuk az ablakot a hotol. 5 ota, ket gyerek hatul orjongott.

Those were the days! :)

Chamroe 2014.02.20. 00:14:45

@shakti_rom: győri vagyok, de a szigeti részen találtunk kecót (maga a lakás szép, felújított és olcsó, kb 70 m2 = 45 e/ hó). De a környék elég gáz. Azért javul a helyzet, amióta elkezdték a kitelepítéseket a 2017-es ifjúsági olimpia miatt.

Latcho Rom 2014.02.20. 00:18:20

@Chamroe: ertem. Kifele keszulsz, azert irsz ide?

Latcho Rom 2014.02.20. 00:19:30

@shakti_rom: 5 oRa az ut ottawatol torontoig.

Chamroe 2014.02.20. 00:23:38

@shakti_rom: igen, most a tőkefelhalmozás és nyelvtanulás megy aktívan.
Na lépek, mert holnap meló.
Jó éjt!

Latcho Rom 2014.02.20. 03:33:50

Egy facebook kommentar a videohoz:

"Amikor az örökségből, emlékekből kikoptak az ilyen orbánféle szarjankók, és minden gyarló politikus, akkor már csak a kultúra marad. A kultúra ui. elég makacs jószág. Az értelmesebbjének beleeszi magát a lelkébe, és nem tud nélküle létezni. Fanni is, Jancsó is ott van minden normális ember lelkében."

www.atv.hu/videok/video-20140218-ungvari-tamas-eb

adg 2014.02.20. 04:37:16

A legnagyobb halvadasz orszagok: Kina, Peru, Usa, Indonezia, Chile, Japan, India, Oroszo, Thaifold, NORVEGIA, Fulopszigetek, Vietnam, Mianmar, Izland..............Kanada........Dania...

Van azert hal a melegebb vizekben is. Afrika egy reszen meg pl pont az a baj, hogy cakpak lehalasztak az osszeset szinte, igy csak a kis halaszhajok tudnak fogni valamit, ipari kitermelesre nem maradt.

Csendes oceani halakat most magam reszerol hanyagolnam. Az a baj, hogy nem tudom, melyik honnan jott, igy erost visszavettuk a tengeri halfogyasztast. A japanokat meg ki kellene loni a marsra a hozzaallasuk miatt. Itt hajoznak ausztralia korul, es elviszik az oszes balnat kutatasi celra. Biztos azt kutatjak, mennyi hal van meg a vizben. Es meg ott van az elfuseralt atomiparuk, meg a hazudozassal kevert nemtorodomseguk.

Fereglikat nekik! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.20. 06:19:01

@shakti_rom:
Jancso, mi?! :( brrrr
Nem tudom ki az a Fanni. Nem szeretem a magyar filmeket, nem szeretem a vilagukat / mondanivalojukat. :)

@rezsoatya:
:D
Itt pl. a "64 SALE" tiltva van, ha jol tudom :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.20. 06:44:52

@diggerdriver: milyen útleírást keresel? hol ígérte neked? sem a címben, sem a bevezetőben nincs szó az utazás leírásáról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.20. 06:55:15

@adg [AU]:
Ne aggodj, hamarosan allitolag ugyis kihalnak a japanok ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.20. 06:56:51

@diggerdriver: szerintem a magas húgysav-szint csak egy divat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.20. 07:41:48

@Babette_:
Igaz. Nem is akarom magam felakasztani miatta.

Quercus a favágó 2014.02.20. 08:14:17

@Muscari:

Magyarország jelen pillanatban 10 millió depressziós ember országa. Sajnos.

Quercus a favágó 2014.02.20. 08:35:49

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):

Nekem nagyon gyakran teljesen más a véleményem dolgokról, mint itt a blogon a fősodrás. De inkább megtartom magamnak.
Már csak azért is, mert láttam mit kapott itt néhány ember ezért(pl lexrex, vagy a barátom Trebitsch). Ilyenkor inkább távol tartom magam, mint Zopolite kolléga. Szerintem gyakran ő is ezért marad csendben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.20. 08:43:33

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Barátusz egy okos fickó, ki az, aki egyáltalán fontolóra veszi, hogy ő meg hinta azonosak lehetnek??

Sütemény1975 2014.02.20. 09:41:44

@Kövérmadár [swe]: neztem ugyan, de mar nem emlexem, hogy melyik hajo visz.
mivel az elmult 2.5 evben folyamatosan ingazom a calais-dover kompon, mar kezdek alkalmazkozdni a vizhez. igaz, az nem hosszu ut, de tud kemeny lenni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 09:47:41

@Mr Long: "Multkor neztuk a puhatetos saab 9-3 puhatetoset, de elvetettuk, mert nem tetszett eloben, amikor talalkoztunk eggyel."

Istenkaromlo eretnek, egessek meg!!! :D

Tucanus 2014.02.20. 09:53:18

@diggerdriver: erről fogalmam sincs, biztosan igazad van. Nekem meg a halrablásban :)

______________ (törölt) 2014.02.21. 01:19:42

@QUERCUS: de nem mondhatod, hogy nem tesznek ellene. évente egy kisvárossal kevesebb (a depressziós). pár generáció, és hírmondó se marad. magyarország jobban teljesít!

pappito · http://pappito.com 2014.02.23. 11:25:11

@peacefroggg: kösz a Glin-Gló album tippet, nagyon jó!

Vegaaa 2014.02.25. 12:04:31

én szeretem Izland művészi oldalát (is), ezért van pár filmem meg albumom. a bejegyzésről eszembe jutott, hogy a Jar city (Vérvonal) című filmet Baltasar Kormákur nemhiába rendezte meg. nekem tetszett, ajánlom mindenkinek.
az izlandi emberek ereiben egyébként nem csak őshonos vér csörgedez, hanem bizony magyar is! anno a Flickr-en nézegettem fotókat, amikor is egy Húsavík-ban élő lány képei nagyon felkeltették érdeklődésemet (természetfotókról van szó...). nagyon nehéz volt vele kommunikálni, mert igen távolságtartó volt és állandóan az érdekelte hogy ki vagyok és miért kérdezgetem őt. 10-20 levélváltás után - amikorra két ember azért valahogy csak megismeri a másikat - is képes volt visszatérni a kiindulási pontra, mintha csak az első érdeklődő mondataimat olvasná. később kiderült, hogy az zavarja, hogy én magyar vagyok. ezen nagyon meglepődtem és rákérdeztem mi ezzel a baj. a lány elárulta, hogy nagyapja '56-os forradalmár volt, és amikor Budapesten az utcán valaki egy kést döfött a hátába, akkor döntötte el hogy elköltözik ebböl az országból a világ végére, Izlandra.
a szóban forgó hölgyemény szerencsére nem tagadta meg gyökereit, felkereste magyar rokonait. személyesen is eljött, csak zavarta hogy az itteni hozzátartozói nemigen tudnak angolul, így félig kézzel lábbal kommunikáltak. ettöl függetlenül persze jól érezte magát, tetszett neki Budapest nyüzsgése és a nyíregyházi állatkert is. hogy szokták mondani? ja, igen. kicsi a világ :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása