oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 02. 06:43,  A legjárhatóbb út a németországi munkához 160 komment

2014. február 02. 06:43 Határátkelő

A legjárhatóbb út a németországi munkához

Rengeteg olyan kérdés, levél érkezik, amely a külföldi ügyintézés, illetve az iránt érdeklődik, hogyan érdemes nekivágni. Éppen ezért örültem meg az egyik, általam újonnan felfedezett blognak, amely a németországi Wolfsburgban élő Edit ír. Úgyhogy ma kiderül, hogyan érdemes nekivágni Németországnak, aztán kicsit lazítunk és meglátogatunk egy hawaii-i szigetet és elnézünk Szingapúrba is. Kezdjük tehát Németországgal!

Wolfsburg_1.jpgWolfsburg (fotó: editpuskas.wordpress.com)

„Először is mindenkinek azt tudom javasolni, hogy ne induljon neki "blindre", hogy majd lesz valami, majd talál valamit. Persze lehet munkát találni, de nem olyat, és nem annyiért, mint ahogy azt sokan képzelik. Viszont Magyarországról pályázva itt munkát találni... Kb. a lehetetlenhez konvergáló feladat...

Ha egy tanácsot adhatok minden kifelé vágyakozónak: tessék spórolni egy kis pénzt (kb 3000-3500 Eurot), és tessék megpróbálni, de nem egyből beleugorva. A – szerintem – legjárhatóbb út, ha valaki fogja a spórolt pénzét, rászán 2 hónapot, és elkezd munkát keresni.

Először is fogja a pénzt, felpakol és kijön. Itt bérel egy szerény kis szobát, vesz egy olcsó mobilt (Aldi, Penny, stb... 7-10 Euro/hó), hogy legyen német telefonszáma, regisztrál egy német ingyenes mail szolgáltatónál (pl. gmx.de, web.de, stb...), és elkezd pályázni.

A legfontosabb a munkahely, a fix havi fizetés, legalábbis a munkaszerződés, ami "garantálja" a fix havi jövedelmet. Ez az alapja minden további ügyintézésnek, ez az első, amit fel kell tudni mutatni.

Munkaszerződéssel a kézben irány az ingatlanosok! Felénk általában a bérbeadók nem foglalkoznak személyesen a kiadással, az ingatlanosokra bízzák a kiadást. Az ingatlanosokkal több dolgot kell tisztázni: mennyi kauciót kell letennünk, mennyi a jutalékuk, és Schufa nélkül is kiadják-e a lakást. (...)

Vegyünk egy egyszerű példát: lakbér havi 500 euró (Kaltmiete – fűtési költség nélkül, Warmmiete – fűtési költségekkel, Nebenkosten – rezsi), kaució 3 hónap, jutalék 2 hónap. Tehát az első percben le kell tennünk 2500 eurót, plusz az első havi bérleti díjat, meg ki kell fizetni az első rezsit. Tehát még plusz kb. 700, azaz összesen 3200 euró.

(...)

Vegyük úgy, hogy van lakásunk, kezünkben van a lakáskulcs és a lakásbérleti szerződés. A lakásbérleti szerződéssel el kell menni az önkormányzatra (Rathaus), és ott be kell jelentkezni. Ehhez kell egy érvényes kártya alakú (EU konform) személyi igazolvány, vagy egy érvényes útlevél.

Az ügyintéző elkéri a papírokat, ellenőrzi, majd (nálunk legalábbis) ad egy nyomtatványt, amit azonnal segít is kitölteni. Ezt kitöltve majd leadva azonnal kiadja az A/4 formátumú "lakcímkártyát" (Abmeldebestätigung).

A lakcímkártyával a kezünkben a következő lépés a bankszámla nyitása. Ehhez kell egy időpont valamelyik bankban. A magyar szokásokkal ellentétben itt nem olyan egyszerű a bankszámla megnyitása! Először is kérni kell egy időpontot.

Ha szerencsénk van, akkor viszonylag hamarra tudnak adni egyet, de előfordulhat akár 1-2 hét távlata is. A legkönnyebben – tapasztalataim szerint – a Sparkasséban kap az ember időpontot. Azonban komoly hátránya, hogy ez csak lokális pénzintézet, akár Magyarországon a Takarékszövetkezetek, így viszonylag kevés fiókkal rendelkeznek.

Miután megvan a bankszámla is, mehetünk az adóhivatalba (Finanzamt) adószámot és adóosztályt kérni.

(...)

Ezt követően már csak egy egészségbiztosításra (Krankenkasse) van szükségünk. Két lehetőség közül választhatunk: állami vagy magánkassza. Amíg az állami kasszába a befizetendő összeg sávos, addig a magánpénztárakba a befizetés általában viszonylag fix összegű. Ennek eredményeképp alacsonyabb jövedelmi sávokban az állami, majd egy határ után a magánkasszák az „olcsóbbak".

Munkaszerződéssel, adószámmal, lakcímkártyával az ügyintézés pofonegyszerű. Csak be kell menni egy irodába, ahol az ügyintézők azonnal kitöltik a szükséges papírokat, és onnantól már csak fizetni kell."

Természetesen itt nem ér véget a hasznos tanácsok sora, akit érdekel, feltétlenül kattintson ide és olvassa el a teljes posztot!

A trükkös milliomos és a Kókusz-sziget

Hawaii.jpg(fotó: baksajanek.blogspot.hu)

Folytassuk Hawaiin, azon belül is egy egészen különleges szigeten. A történetben előkerül egy különös milliomos is...

„Oahu keleti partvonalán, a Kaneohe-öbölben található egy kis sziget, Moku o Lo'e avagy Coconut Island.

A sziget jelenleg a Hawaii Egyetem Alapítványa és Hawaii állam tulajdonában van, de története során milliomos tulajdonosai hajó-mozit, bowlingpályát és mini-állatkertet is üzemeltettek rajta. Most a Hawaii Tengerbiológiai Intézet található a szigeten.

Coconut Islandre amúgy csak meghívással, vagy vezetett túra keretein belül lehet eljutni, nekünk ez utóbbiban volt részünk nemrég egy vasárnapon.

A szigetre érkezve rövid „biztonsági eligazítás": ne menj a parthoz túl közel, mert beszakadhatsz a vízbe...

A túrán megcsodálhattuk a sziget különbejáratú világítótornyát, és a kerítésnek támasztott köz-bringákat, amiket minden, a szigeten dolgozó kedvére használatba vehet a gyorsabb közlekedés érdekében.

A milliomos tulajdonos kicsinek találta a szigetet, így a környező strandokról kibányásztatta a homokot, és azzal töltötte fel a saját sziget, kb. 40%-kal megnövelve annak eredeti méretét. Erről nagyon nem szólt senkinek, csak amikor 15évvel később egy geodéziai felmérés során az állam rájött, hogy hopp itt történt valami, akkor ment a magyarázkodás.

Mivel a hawaiiak nagyon harapnak a „védjük meg a hazánkat és földünket" témára, ez kicsit kiverte náluk a biztosítékot, így szépen egyik nap megjelent a katonaság és lefoglalta a hozzáépített területeket, mondván, az az államé, aki nem adta a beegyezését a használatra, oszt csók.

Ezeket a területeket a mai napig bérlik az államtól, mert az továbbra sem adja el, csak ki.

Remélem, sikerült kedvet csinálni az eredeti poszthoz is, én nagyon élveztem a rengeteg képet, ami így, az európai télben nem kis felüdülést jelentett. Úgyhogy kattintsatok ide!

A chilis béka és a szárított mindenfélék

Mi pedig röppenjünk tovább Szingapúrba, ott is elsősorban az egészen különleges gasztronómiára koncentrálunk majd a Keleti kalandok blog segítségével.

„Szingapúrban minden az evés körül forog, a helyi árakat tekintve pedig nagyon olcsó kifőzdékben enni. Minden ázsiai nemzet ételeit megtalálni, és jobbnál jobbak. Ezzel egyelőre megdőlni látom a karácsonyi kilók leadását...

(...)

Maga a város kisebb, mint Budapest, mégis 8 metróvonala van, az utolsót olyan hamar építették meg, hogy sok helyi nem is tud róla és a turista térképeken fel sincsen tüntetve még. :) (...) A metrón már éreztem magamon a tekinteteket, leginkább az időseknek és gyerekeknek újdonság a fehér ember. Fura érzés, de nem különösebben zavaró.

szingapúri kaja OK.jpg(fotó: keletikalandok.wordpress.com)

A reggelim egy délegyházi CBA-s Cerbona-szelet volt, amivel kihúztam a hostelig. Többiek sem álltak jobban, úgyhogy beültünk egy indiaiba (nagy adag főétel körettel kb. S$7-8 = 1400-1600Ft). Végigkóstoltuk egymáséit, mind hihetetlenül finom volt.

(...)

Következő megálló az Orchard Road volt, ami az új negyed bevásárlóutcája (néhol 2×4 sávos utacska) a legnagyobb világmárkákkal, a plázák pedig egymást érintik szó szerint és a fehér ember aránya is talán itt a legnagyobb. A szórólapokat két narancs társaságában osztogatják, ki is fosztottuk az egyik kosárkás leányzót. A kupon persze a kukában landolt, de nekünk mindenképp jó üzlet volt.

Valahogy nem fogott meg a hely szelleme (talán a vékony pénztárcánk miatt), így hamar továbbálltunk a kínai negyed felé. Egy park mellett haladtunk el, ahol - mint később kiderült - a Fülöp-szigeteki nőegyesület tartotta a szokásos vasárnapi piknikjét.

Vinaya magyarázni kezdte, hogy mit esznek, és hogy az mennyire finom, mire az egyikük felkapta a fejét és egyből lecsapott ránk, hogy honnan jöttünk és mi járatban. Következő pillanatban már körénk gyűltek a többiek is, kínálgattak mindenféle jósággal, sütivel, üdítővel. Mire észbe kaptunk már előkerültek a tabletek és telefonok. Egy óra alatt több száz fénykép készült rólunk ugyanabból a szögből és ugyanabban a felállásban.

(...)

Végigsétáltunk a piacon, felismerhetetlenségig szárított dolgokat árultak mindenhol: halat, gombát, húst. A gombát a lakótársaim napokig áztatják, hogy visszanyerje eredeti alakját...

Elegünk lett a tömegből, úgyhogy beültünk egy autentikus kínai étterembe, ahol mindenféle furcsaságot lehetett kapni. Mivel szeretem a csípőset és ki akartam próbálni valami újat, a chilis béka eléggé (meg)adta magát.

Mikor kihozták, nagy levegőt vettem, mert hát gyerekkoromban unokatesóimmal teljesen más kapcsolatban álltunk velük. Sokszor azt sem élték túl, de azért nem ettük meg őket.

Ezek szójaszószban chilivel és újhagymával voltak elkészítve. Bár a hús még a csontokon volt, a fejük és (szerintem) a belső részük is hiányzott. Meg kell mondjam, nagyon finom volt. Kevés dolog vetekszik anyum bablevesével, de ez köztük van. Kénytelen voltam ad hoc megtanulni pálcikával enni, merthogy más nem volt. Azóta is gyakorlom, már egész jól megy."

A poszt ebben az esetben is folytatódik, jó sok kép is akad, szóval ide tessék kattintani, megéri!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Szingapúr Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55793364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.02.02. 17:22:02

@házelőtthinta: Nagyjából igazad van. Nade.
Én bentlakásos ápolásra segítek egy cégnek munkaerőt toborozni. A minap azzal a dumával mondta vissza valaki a lehetséget, hogy nincs pénze a kiutazásra.
B.....eg, havi félmilliót kereshetne, nincsenek költségei (hiszen bentlakásos munka, mindent az ügyfél fizet), de nem bírja kifizetni az egy db repülőjegyet (Bp-Luton, max. 40 ezerbe belefér).
Szóval sok szerencsétlen idióta van.
De valahogy százezres edénykészletre meg mágneses mindent gyógyító biszbaszra mindig fussa.

Russell Coutts 2014.02.02. 18:27:09

@dradix [freibürger]: Nem érted a lényeget, szerintem. Vannak olyan szakmák, ahol könnyebben elfogadják, hogy külföldről jössz. Van olyan is, hogy megkeresnek, hogy menj oda. De! Az a cég, aki ezt felvállalja, az azért teszi, mert nem akarja/tudja azt a pénzt megfizetni, amit az itteniek kérnek, akik már itt vannak. Aki nincs itt, az nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy mennyi is itt a valós fizetés. Egy orvos vagy egy informatikus, villamosmérnök, gépészmérnök esetén nem az a kérdés, hogy kap-e munkát, hanem hogy milyen fizetéssel, milyen egyéb feltételekkel kap munkát. És most itt nagyon kemény különbözetekről beszélünk...

Russell Coutts 2014.02.02. 18:31:46

@sasy1: Szerintem a Sparkasse nem egy cég... Az a lokális kis pénzintézetek hálózata. Olyan, mint a takszövök Magyarországon, vagy mint az Erste Ausztriában. De attól még a te Sparkasséd az regionális, kis pénzintézet marad.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.02. 18:35:15

@Shanarey(SCO): 1. külföldön élek, nem tudom honnan veszed hogy nem, akkor mégis minek írogatnék folyamatosan egy ilyen blogra?? van tapasztalatom arról hogy milyenek a nyugatiak. Én nagyjából ugyanolyannak látom őket. Kicsit hidegebbek, anyagiasabbak, jobban a pénz körül forog nekik minden. Szerintem a mi népünk életrevalóbb. persze nekem sincsenek őslakos barátaim, de tegye fel a kezét akinek vannak és nem csak nyájas munkahelyi kapcsolatok hanem igazi barátságok!
2. Annnyira élek a saját lábamon mint ti. Hogy nekem a társbérlőm az anyám, az megint csak egy dolog. Neked se lenne kötelező idegenekkel lakni, élhetnél egyedül is. gondolom nem egyedül élsz. Én is élhetnék egyedül. De idegenben inkább élek rokonnal mint tök egyedül még ha ezért ki is röhögnek netes blogokon. Egy barátnővel más lenne a téma.
3. Minden amiről írok arról van fogalmam vagy legalább tapasztaltam. Számomra akkor is egyértelmű hogy aki több ezer eurókat tud otthon félrerakni az a több pénzért megy ki. Nem szégyen! Csak ne gyártson mellé ideológiát, hogy a mérgező környezet miatt ment, a hülye munkatársak miatt meg a tengernyi dolog miatt ami a függöny túloldalán bizonyára nincs úgy.Pont annyira mérgező a világ kint mint otthon. Fájdalmas lehet ezt belátni és beismerni de attól még így van. Mert ahogy olvasgatni szoktam a blogot, szeretik itt megmondani hogy igazából nem is ezért költöztek külföldre. Szerintem meg pont azért. Csak mindig fájdalmas tükröt tartani magunk elé. Otthon is ugyanúgy megvannak a lehetőségek. Ott is lehet önmegvalósítani meg lépkedni felfelé a létrán. Én nem ott húzom az igát, mert ott sajtburgereket gyártani tényleg nem akarok. De nem is írok le olyanokat hogy hogy ott 175 ezerből sincs élet. Mert ez egyszerű hazugság,sarkítás vagy ahogy fogalmazod.

4. Az hogy nem értek semmihez nem tudom hogy jött a mondandódhoz, csak közöltem egy tényt, hogy én ezért vagyok ráizgulva ennyire a minimálbér dologra. Nem is akarok különösebben semmihez érteni. Talán kitanulok valami könnyebb szakmát később. Nem a több pénzért, hanem hogy legyen bennem valami hivatástudat.

5.a szőlő pedig nem savanyú, akárhányszor is leírjátok. Nem is tudom miért kezdtétek el írni. nem irigykedem pozíciókra, állásokra, pénzre. Tiszta igaz szerelemre talán irigykedem, mert az nekem sincs meg. ha pedig egy édes lány ölel akkor ugyan kit érdekel hogy mennyit kapok, miért csak ennyit meg hogy mi lesz. Mert engem nem érdekelne. Csak az hogy ölel és szeret. Normális lány pedig ugyanígy érezne velem kapcsolatban.

DieNanny CH 2014.02.02. 18:49:25

@házelőtthinta:

"Csak ne gyártson mellé ideológiát, hogy a mérgező környezet miatt ment, a hülye munkatársak miatt meg a tengernyi dolog miatt ami a függöny túloldalán bizonyára nincs úgy.Pont annyira mérgező a világ kint mint otthon. "

Akkor olvasd el ezt:
www.tudasfaja.com/modern-rabszolgatartas-magyarorszagon/

Itt én csak egy egyszerű családi napköziben dolgozom, de ha szülői értekezlet van, vagy megbeszélés, vagy továbbképzés, fillérre pontosan megkapom ezekre is a normál órabéremet.
Vagy, pl itt ha 7 óránál többet dolgozol, be kell iktatni egy fél órás szünetet. Nem ebédszünet - mert a gyerekekkel együtt eszünk -, hanem amikor nem csinálsz semmit, csak nézel ki a fejedből.
Én ilyenről Mo-on még nem hallottam.

2014.02.02. 19:06:24

@házelőtthinta: Hinta, hany eves vagy, ha nem tolakodas?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 19:14:56

@házelőtthinta: @DieNanny [SZ,CH]: Meg érdemes mazsolázgatni a Munkahelyi Terror blogon is, ha a magyar valóságra kíváncsi valaki, aki kedvező helyzetéből kívülről nézi, hogy a többség itt hogyan kínlódik. Érdekes sztorik vannak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 19:15:56

@házelőtthinta: "Otthon is ugyanúgy megvannak a lehetőségek. Ott is lehet önmegvalósítani meg lépkedni felfelé a létrán."

Hát ezt a saját példámmal is hatásosan tudnám cáfolni. Többször meg is tettem már.

Shanarey 2014.02.02. 19:36:01

@házelőtthinta:

Nos a válaszod korrekt lenne, ha leírnád ugyan hol élsz, hány éves vagy, és most éppen mivel is foglalkozol, mert azt már írtad, nem értesz semmihez(még), de ettől még dolgozhatsz is hacsak nem még tanuló vagy.
Társbérlet az anyukáddal, ez nem ugyanaz mintha egyedül laknál, avagy többed magaddal egy sok szobás házban.

Én egy barátommal lakom egy lakásban, de a saját fizetésemből élek és fizetem a rezsi rám eső részét. Azt amit megeszek, én készítem el, én vásárolom meg, a ruháim tisztítását is én intézem, helyettem senki sem csinál semmit.

Ebben a helyzetben nekem annyi volt az "előny" hogy megúsztam a lakás, vagy szoba keresést. De ettől eltekintve a saját zsebemből élek és a saját tapasztalataim alapján beszélek. A "pozitív kultúrsokk", egy olyan dolog amit én is megtapasztaltam, ez vonatkozik az ügyintézésre, az emberek tisztelik a másik privát szféráját, vagyis nem liheg senki a nyakadba, nem akarnak fellökni, mert errefelé a tolakodás nem divat. A hivatalokban senki nem tekint csalónak, ha mondok valamit elhiszik (cserébe sok a benefit huszár errefelé). a sort lehetne még folytatni, de minek, aki tudja annak nem kell, aki nem tudja, ahogy te sem, az úgysem hiszi el.

@DieNanny [SZ,CH]:

Errefelé, munkahelytől függően, van szünet a munkaidőn belül, de az átlag az óránként 5 perc, amit két vagy három részletben adnak ki napközben. Ahol én most dolgozok ott van egy szünet fél tíz körül, ez 15 perces, a következő fél egy körül, ez 30 perces, és ha a munkaidő tovább tart mint kellene akkor a következő szünet fél négy tájékán esedékes, avagy fél hétkor is van ha annál is tovább volt meló, de ez ritkán van. Ebből csak az ebédidőt a harminc perceset nem fizetik, a többit igen. Na ez nincs Magyarországon.

Shanarey 2014.02.02. 19:37:12

@charlieharper (UK, de nem London!):

Na ez az mert ekkora hülyeségeket tapasztalatból nem írhat.

dradix [freibürger] 2014.02.02. 19:37:54

@Russell Coutts: Igazából pontosan értem.
A szabad munkaerő áramlás fenntartója az, amiről te beszélsz.
Vegyük pl. az orvosokat, arra van rálátásom. Megy a csóró magyar orvos Németországba, ahol a magyar fizetések többszörösét kapja. Persze, örömmel fogadják, mert német orvos alig van, elmentek Angliába, vagy Norvégiába, mert ott is hiány van, hiszen onnan meg az USÁ-ba vándoroltak. A magyar orvos helyére pedig jönnek keletről, Afrikából etc. Minden lépés azért történik, mert minden szereplő a jobb feltételek felé igyekszik mozdulni.
De mi a gáz abban, ha a magyar orvos kevesebbért elvégzi ugyanazt, mint a német? Hamar rá fog jönni, hogy mi a helyzet és ha a nyelvtudása megfelelő, vagy helyben, vagy más kórházban, más városban keres jobb fizetéssel újabb állást. A következő szint pedig, hogy országot is vált, ha neki nem elég az amit ott kap.
Mindenki akkor nyugodt, ha a fizetése és életszínvonala konvergál az általa megálmodott maximumhoz. :) Teccikérteni.

sigma01 2014.02.02. 20:03:41

40 éves vagyok
20 éve szeretnék kijutni és letelepedni,pénzem van,szakmámban itthon aratok,voltam próbamunkán is kint(D),nagyon elégedettek voltak,vannak kint ismerősök is,de hiányzik a motiváció.Meg félek mert életemben nem volt főnököm.
Pedig utálom azt az országot.

Russell Coutts 2014.02.02. 20:11:34

@dradix [freibürger]: csak az a baj azzal, amit mondasz, hogy a keleti/afrikai orvos, aki megkapja a vízumot az EU-ba, az már nem áll meg Magyarországon. Az már lendületből megy a nyugati országokba. Azért a németet, angolt, franciát szerintem többen beszélik, mint a magyart. Meg hát ugyanannyi erőbe kerül a magyar munkavállalási vízum megszerzése is, mint a németé vagy a franciáé. Akkor meg minek menne Magyarországra?
Ez a népvándorlás csak egy hamis ábránd, hogy mindenki csak egy kicsit jobb helyre akar menni... Faxt. Mindenki az elérhető legjobbat keresi.
És egyébként az sem igaz, hogy nyugodt valaki, ha a fizuja az ő álmaihoz konvergál, ha azt látja, hogy az összes kollégája jelentősen többet keres, és csak ő volt ilyen "balek".
Viszont eléggé megkeseríti az ember életét, ha úgy jön rá minderre, hogy otthonról jön, a leendő munkáltató szervezi a költözést, a papírokat, és ezért a munkaszerződésében aláírat vele 1-2 évet - különben jöhet egy jó kis költségtérítés. Azért az a német cég sem egy karitatív szervezet, aki felvállalja a magyarok ideutaztatását, alkalmazását. Nem enged el az olyan könnyen, ha már egyszer idehozott...
Teccikérteni.

2014.02.02. 20:23:44

@házelőtthinta: 'persze nekem sincsenek őslakos barátaim, de tegye fel a kezét akinek vannak és nem csak nyájas munkahelyi kapcsolatok hanem igazi barátságok!'

Nem mintha erdemes lenne vitaba szallni veled, de ezt te sem gondolhatod komolyan. Feltunt neked hogy vagyunk itt egy paran a forumon akiknek pl. a hazastarsa 'oslakos'? Szerinted magyarok csak magyarokkal alakitanak ki szoros baratsagokat, kapcsolatokat? Szamodra ket megoldas van: 1., vandorolj ki Eszak-Koreaba; 2., tanulj meg normalisan nemetul, talalj magadnak baratokat / baratnot, mellesleg probalj meg egy jobban fizeto munkahelyet is keresni. Mire rajossz hogy penz nelkul nem lehet elni tul keso lesz.

dradix [freibürger] 2014.02.02. 20:28:36

@Russell Coutts: Közvetitő cégen keresztül kimenni = epic fail.

Amúgy jogos kérdéseket teszel fel az afrikai és egyéb származásúakkal kapcsolatban. Én sem értem miért, de mégis megállnak Mo.-on sokan. Van kórház, ahol csak a kórházigazgató magyar, a többin meg csak a köpeny fehér... :)

(Megjegyzem, az általam írt "álmok" a többiek fizuja alapján rajzolódnak ki, tehát a cél nem a megrekedés, hanem eljutni oda, ahol a többiek állnak. Konvergencia. :) )

2014.02.02. 20:37:24

@montroyal: Elolvastam a 'rabszolgatartos' cikket, nagyon ledobbentem. Ez komoly szerintetek, van ilyen Magyarorszagon vagy csak a cikkiro talalta ki / szinezte ki a 'sztorit'?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 20:40:33

Én úgy tudtam a Rathaus az patkányházat jelent... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 20:41:27

Én úgy tudtam, a Rathaus az patkányházat jelent... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 20:44:10

@sigma01: 20 éve szeretnél kijutni, de nincs motivácó? Most akkor ezt így hogy? ((c) Fletó lánya) :-o
Csináld kint is vállalkozásban, az nem jó?Gondolom, ezt jelenti a "nem volt főnököm"...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 20:48:37

@montroyal: Haha, király! :D A kutyákat sörétessel se lehetne távol tartani...

nyuszigonosz 2014.02.02. 20:54:01

@geegee: A Ratte a patkány. :-))))
Rat - tanács.

tanato 2014.02.02. 20:58:01

@dradix [freibürger]: Megállnak sokan,de csak ha van magyar feleségük.De a vegyespárosok közül is idővel sokan odébbállnak,köszönhetően nyelvismeretüknek.Valamennyi persze marad ,sokan már nyugdíjasok közülük,ők már magyarrá váltak, idegyökereztek.,az unokáik már teljesen magyarok.

Shanarey 2014.02.02. 20:58:28

@Mirjam2:

Ez sajnos a Magyar valóság, főleg vidéken.
A hazai vendéglátóipar, pedig a sötét középkor kategória a munkaerő kizsákmányolásban. Van a családban pár vendéglátóipari melós,, így sajnos sok sztorit hallottam úgymond első kézből.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.02. 21:02:42

@Mirjam2: én csak gondolom a - ha nem tetszik el lehet menni , es a szazat talalunk helyetted plane videken nagyon igaz lehet ...

nyuszigonosz 2014.02.02. 21:09:42

@sigma01: Hát ez így elég érdekes. Nagyon ellentmondó dolgokat raktál össze.
Szóval 20 éve szeretnél egy országba menni, ott letelepedni, amelyiket ugyan utálod, de nem mentél az egész 20 év alatt, mert nincs motivációd.
Mondom, érdekes.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.02. 21:12:23

@Mirjam2: azert itt is dolgoztam olyan helyen ahol ugye elso heten nem kapsz fizetest ,a masodikon hasfajas , majd kesobb adom, harmadikon nekem is tartoznak adok egy szazast a negyediken rosszul szoltal el lehet menni .. es akkor felvesz helyetted mast, es konyoroghetsz honapokig a penzedert.... ha ott hagyod ,biztos nem kapod meg a penzt , ha tovabb dolgozol egy hettel tobbel fog tartozni ..... persze ez nem jellemzo de egy zsido garazsba volt amit egy arab garazsert otthagytam es ott ugyan az lett a vege ... persze ez akkor volt amikor ide erkeztem es hulye voltam mindenhez .. egy masik helyen mindent levontak a fizetesembol es kiderult be se voltam jelentve... de ez mar rendezodott a fonoknek egy nagy buntetessel es nekem jova irtak az idot...

Határátkelő 2014.02.02. 21:13:29

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Kedves szaktársak, kartársak, és mindenki!

Azt hiszem, eljött a pillanat, amikor kénytelen vagyok bejelenteni, hogy a végtelenségig meguntam a napi politika beszivárgását a blogba. Nem érdekel, hogy ki fideszes, jobbikos, szoci, lmp-s (elnézést, ha valamely pártot kihagytam) - holnaptól figyelmeztetés nélkül, azonnali hatállyal kiszórom azt, aki a napi politikát behozza ide.

Tudom, hogy választások jönnek, de aki ereszd el a hajamat akar játszani a másikkal, az menjen erre szakosodott blogokra - van belőlük az Indexen rendesen.

Tehát: aki elkezd nekem pártpolitikát nyomatni, viktorozni, attilázni, bélázni, lajosozni, és valahány név a naptárban, az elsőre egy napra, utána egy hétre, majd végleg távozik.

Kellemes estét!

Határátkelő

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 21:16:24

Nocsak, Digger szabadnapos?Mi lesz a naszóvalos bögyös menyecskékkel? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 21:17:46

@nyuszigonosz/D/: Rat angolul patkány... :D Jó, tudom, ez egy másik nyelv, de én nem vagyok sajnos németes...tudod, strassenbahn... :D

Quercus a favágó 2014.02.02. 21:22:44

@Mirjam2:

Ezek mindennapos dolgok. Van ettől rosszabb is.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.02. 21:23:10

@Határátkelő: ki volt ez?
vagy talan mindenki kaland vagybol lesz HA es a napi politikanak semmi koze hozza ... azzal koszonjuk jol meglennenk?

miten natyon, jo natyon megfagyunk elegedfe...

**mimi** 2014.02.02. 21:25:16

@Mirjam2:
sajnos van, nem is kevés, eléggé általános ez a mai Mo.-on!

nyuszigonosz 2014.02.02. 21:26:00

@geegee: Tudom a Strassenbahnt, azért írtam. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 21:43:51

Na szóval...

kepkezelo.com/images/cdl0c95mm7mi21rcrn5.jpg

Nekem már 50-50% hogy ez vagy...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jóóóó vóóóóóót

2014.02.02. 21:46:31

A Sing-es reszre reagalnek, engem meg soha nem neztek meg az utcan vagy a metron Singaporeban. Hozza vannak ok szokva az europai kinezethez rendesen. Arrol nem is beszelve, hogy mennyi a vegyes par, kinai kisfiu kek szemmel es minden egyeb variacioban

blackhairlady 2014.02.02. 21:48:36

Ez a havaiii blog nagyon klassz, beleolvastam, erdekesen ir a bloggazda:) A sziget feltoltesrol ezembe jutott a Balaton feltoltes, ugy latszik a modosabbak mindenhol egyformak. na es az a szennyvizcso az oceanba, hat komolyan nem hiszem el, hogy ennyira nem erdekelte a milliomos emberket a kornyezete:((( Nagy az isten allatkertje.

2014.02.02. 21:52:23

@házelőtthinta: "Otthon is ugyanúgy megvannak a lehetőségek. Ott is lehet önmegvalósítani meg lépkedni felfelé a létrán."

Szerintem Mo.-n a munkahelyek nagyobbik részében az a tendencia érvényesül, hogy azt a lovat kell ütni, amelyik húz... Az önmegvalósítás egy nagyon szép idea, ott, ahol nem szól bele az állam mindenbe, és nem néz komplett idiótának (lásd, mennyit kell adózni).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.02. 22:27:44

@házelőtthinta: Ugy erzem neked alapvetoen az okoz leginkabb feszultseget a kinti eletben hogy nem integralodtal meg. No nem baj, sosem keso elkezdeni. :)

Az elso javaslatom hogy bontsd le magad korul a falakat. Javits ki ha rosszul gondolom, de ugy erzem a mondandod alapjan hogy elbol probalod picit elutasitani a kulfoldiek kozeledeset. Nyilvan koztuk is vannak mindenfele figurak, de ne legy tul zarkozott. Ha esetleg valaki valahol megszolit akkor szoba kell elegyedni vele. Tudom ez eleinte fura mert ugye az ember nem az anyanyelven beszel, amitol sokan felnek es ezert probaljak rovidre zarni a mondandojukat. Probalj meg neha - ha szimpatikus figuraval futsz ossze - ezen felulemelkedni es kicsit csacsogni. Mindegy is hogy mirol csak legyen interakcio kulfoldiekkel. Ez felturbozza az ember onbizalmat.

Masodik tippem pedig hogy - ha meg nincs hobbid - akkor keress valamit, amit szivesen csinalnal es lehet csoportosan, masokkal egyutt (szoval lehetoleg ne valami online jatek vagy modellezes legyen). A kulonfele sportok erre kivaloak (meg az meg tobbe-kevesbe fitten is tart). Az ember elmegy 1-2 ilyen klub delutanra/kozos edzesre/alkalomra es a kozos erdeklodesi kor kapcsan maguktol fognak jonni az ismeretsegek. Csak ne legy zarkozott itt sem.

Csak azert irom ezt le mert - bar az elejen inkabb trollnak gondoltalak - ma mar latom hogy egyszeruen csak nem talaltad meg meg a helyed odakinn. Dehat ezt sosem keso elkezdeni, szoval hajra! ;)

Shanarey 2014.02.02. 22:29:49

@Philosoraptor:

Szerintem ez a fickó(már ha az) életében nem dolgozott Magyarországon, vagy ha mégis, akkor hátszéllel, így könnyen hiheti hogy van előrelépés akárkinek.

Herr Géza 2014.02.02. 22:34:31

Guten Abend! A német vonalhoz (szokás szerint) mindig hozzá kell szólnom.
1. Sztem, akit a cége hoz/küld ki, az ne feltétlenül a személyes tapasztalatok alapján vonjon le axiómaszerü igazságokat az ezzel kapcsolatos ügyintézésröl. Föleg ne egy eset alapján! (Bocs, @Russell Coutts, nem Téged akarlak gyaktatni ezzel!)
2. Pl.: "n" lakásban laktam már, proviziót eddig egyszer fizettem... (Söt, akkor -mint késöbb kiderült-, a bérbeadó is fizetett :-) ) A mostaniban speciel kauciót se kellett letennem, igaz ez "mázlis" kégli: a volt fönökömé.)
3. A kauciót nem muszáj egyben a beköltözéskor kifizetni. A törvény szerint megteheted max. 3 egyenlö részletben is. Persze, ha még nyolcan buknak a kéglire, akkor ezt a lapot nem célszerü elöhúzni :-).
4. Ugyanez (2.pont) igaz a Schufá-ra is, azt sem kértek még tölem lakásbérlés kapcsán, mellesleg munkaszerzödés bemutatását sem. Ne felejtsük: a német (is) a bizalommal indít, legtöbbször böven elég a céged nevének említése (persze nem akkor, ha a Pityipalkó Bt.-nél dolgozol...).
5. A Warmmiete sem mindig az, aminek hisszük. Nem feltétlenül tartalmazza a fütés költségét ugyanis, ellenben a Kaltmiete+Nebenkosten-t gyakran nevezik Warmmietének. A Nebenkosten pedig nem egyenlö az otthoni értelemben vett rezsivel, ugyanis az legtöbbször csak a bérleti díj mellett jelentkezö járulékos költségeket jelenti (pl. liftkarbantartás, lépcsöháztakarítás, kertész, téli járdatakarítás, különbözö kommunális adók, esetleges biztosítás, kéményseprö, szemétdíj, stb.) Általánosan igaz, hogy ami mérhetö és egyedileg elszámolható, azt a bérlö direktben fizeti a szolgáltatónak.
6. Idöpont a bankban számlanyitáshoz ??? WTF? Egyik-másik a lakásodra is kijön!!! Számlát is nyitottam már ca. 10 banknál (másoknak is segítve), jó ha 5 percet kellett várni.. v.ö. kuncsaftszerzés a piacgazdaságban.... !!
7. Adóhivatalba bejelentkezéskor még nem kell bankszámlaszám! Majd az elsö adóbevallásnál kell megadni.
8. TB: alkalmazottként egy bizonyos jövedelemig (2014-ben havi bruttó 4.462,50 €) csak a "kötelezö általános" betegbiztosítást "választhatod", erre persze van egy halom biztosítótársaság, akik közül tényleg választhatsz, de a díj az mindenhol ugyanannyi (mert elöírt %-a a fizudnak). A szolgáltatások különböznek ugyan, de nagy csodák nincsenek. A privát biztosításnál viszont nem elhanyagolandó, hogy ott nincs családi biztosítás egy keresö jogán, azaz mindenkire külön-külön kell fizetni. A kötelezönél meg érdekesség, hogy egy keresö alapján ugyan már az egész család biztosított, de ha pl. papa+mama is dolgozik, akkor mindketten fizetik a biztosítást, de a szolgáltatás nem lesz több.
Na így hirtelen ennyit, A srác blogjában is van egy-két tárgyi tévedés is, de nem akarom azt is itt vesézgetni. Mindenesetre ide is bekerülhetett volna az a mondat, ami a blogban is csak a végén volt, miszerint neki úgy majdnem mindent a cég intézett.... :-)

Latcho Rom 2014.02.02. 22:40:12

Zolikam, miert kudted nekem a digger megcsocsalt soletos tanyarja kepet, hat nem szerecc vazze?? :-))

SzZoole 2014.02.02. 22:45:05

@shakti_rom: man hogyne komalnalak gadzsokam,tegnap hianyoltad,most kuldtem kiipet neked,a tegnapibol ennyi maradt,ez volt az en vacsoram ma:))))

Latcho Rom 2014.02.02. 22:48:42

@Határátkelő: Ciganyozokra, zsidozokra, bantu negerezokre is kiterjed a statárium, vagy az mehet ahogy eddig?

Latcho Rom 2014.02.02. 22:49:34

@Zoole[uk]: Csoro nalatok is a hitkozseg, mi? :-)

2014.02.02. 22:50:15

@Shanarey(SCO): Erről az előrelépésről mindig az Állatfarm jut eszembe. "Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek". Sajnos ez ma Mo.-n teljes mértékben helyt áll.

SzZoole 2014.02.02. 22:54:40

@shakti_rom: atol fugg,hogy nezed,husos csont,vagy csontos hus,tudod mint a fel pohar viz esete azt is nezheted ugy,hogy felig ures,vagy felig tele:)))

Latcho Rom 2014.02.02. 23:04:43

@Határátkelő: Meg egy kerdes kedves HA.

Hirmusorok linkjei, peticiok cime, s hasonlo dolgok is tilosak?

Kulpolitakat szabad targyalni?

Koszonet a valaszodert.

Ferencné Juhász 2014.02.02. 23:13:43

@Határátkelő: mert a lakasberlet a napi politikai elet resze); jo, beszelgessunk akkor arrol, hogy milyen az ido, kovermadar jol erzi-e magat, stb.

Latcho Rom 2014.02.02. 23:21:17

Csillagosok, katonak most indult a Dunan.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.02. 23:21:38

@Don Kartasch:
Valóban, jól látod, nekem nem sikerült még integrálódni. Semmilyen szinten, egyáltalán nem. El se kezdődött a folyamat. Talán bánom hogy nem, talán nem.
@Philosoraptor:
úgy beszélsz Magyarországról mintha ott nem piacgazdaság lenne hanem legalább valami kommunizmusszerű valami. A saját negatív tapasztalataitokat kivetítitek az egész országra és fekete kendőt borítotok rá mintha alapszabály lenne hogy ott mindent elborít a korrupció meg a többi.

@Shanarey(SCO):
23,meki,ausztria. lényegretörő volt? ugyanúgy fizetek mindenért mint te, nem értem miért más valakivel lakni mint mondjuk az anyámmal. de biztos megvan ennek is a logikája. én biztos nem fogok addig lelépni innen amíg legalább nincs egy szerető barátnőm. akkor már értelme is lenne..egy párnak már kell az intim szféra.

@charlieharper (UK, de nem London!):
nem tolakodás, én őszintén elmondok bármit itt. végülis mégiscsak egy anonim valami ez az egész ha úgy vesszük. 23 éves vagyok.

@Mirjam2: nem érdekel a pénz. Jelenleg megvan a napi betevőm, van hol aludni, nekem ennyi bőven elég. Nem értem miért kéne jobb munkahelyet találni. Elég a pénz mindenre. Még egyedül is elég lenne, bár tény hogy akkor nem lenne olyan sok megtakarítás. De igazából az se számít semmit. Csak egy digitális jel...nem is kezdek vele semmit. Jó dolog a pénz, csak mikor tök egyedül vagy akkor rájössz hogy a hajadra kenheted ha nincs kivel elkölteni. A barátos / barátnős részben teljesen igazad van. Viszont rohadt nehéz. Én már próbálkoztam be osztrák lánynál, csúnya lebőgés lett belőle. Valahogy úgy érzem már akkor vesztek mikor elkezdem. Nem tudom. Idővel lehet fog ez változni. nekem egyébként sincs egyszerű dolgom az ismerkedéssel. borderlineos vagyok. szimplán nehéz a feladat. Még az is megerőltető hogy figyelni tudjak valakire.

Összességében az nem tetszik hogy úgy beszéltek Magyarországról mintha valami harmadikvilágbeli ország lenne ahol csak nyomorogni lehet. Én elhiszem (illetve valamennyire tapasztalom is) hogy mennyivel édesebb a nyugati lét, de azért otthon se nyomor van, közel sem. Én pl ott tervezem a jövőmet. És már nincs is olyan messze a dolog, lassan összejön egy kisebb kecó, utána pedig nincs megállás, csak Magyarország!

Latcho Rom 2014.02.02. 23:23:33

@Ferencné Juhász: Jol van a badar, szep idejuk van.

Itt is szep ido van, bar a hokotro fel metert pakolt elenk.

Nalad milyen az ido?

Latcho Rom 2014.02.02. 23:25:36

@házelőtthinta: napipolitika, egy nap levest es vesszozest neki HA!

Latcho Rom 2014.02.02. 23:30:17

@shakti_rom: nej kajakra kikapcsolta :))

Latcho Rom 2014.02.03. 00:09:26

@geegee: kifogyott a dig a szilikonbol, lement az arabhoz ujjitani, angol hijjan bokdos a mellere s lassan mondja, hangosan az eggemdinek
SZILIKON
aki azt hiszi rola hogy buzerans, azert taperolja magat kacsingatva..

latod a kepet lelki szemeiddel?

2014.02.03. 00:15:23

@házelőtthinta: "úgy beszélsz Magyarországról mintha ott nem piacgazdaság lenne hanem legalább valami kommunizmusszerű valami. A saját negatív tapasztalataitokat kivetítitek az egész országra és fekete kendőt borítotok rá mintha alapszabály lenne hogy ott mindent elborít a korrupció meg a többi."

Én nem nevezném piacgazdaságnak azt, ahol jelenleg tart Mo. Amúgy nevetséges abba is belegondolni, hogy Mo.-nak milyen gazdasága van... :) A kommunizmust, jó hogy felhoztad, mert afelé tartunk jelenleg. Nemcsak állami szinten, de úgy tűnik, hogy visszamegyünk az oroszokhoz is.

Shanarey 2014.02.03. 01:14:52

@házelőtthinta:

Köszönöm a választ.

"ugyanúgy fizetek mindenért mint te, nem értem miért más valakivel lakni mint mondjuk az anyámmal."

Ebben a mondatban azért benne van az amire én azt mondtam tapasztalatlanság.

Magyarországon, mit dolgoztál mielőtt kimentetek?

A korod okán sem lehet sok tapasztalatod, arról hogyan is működik az előrejutás egy átlagos dolgozónak manapság. nem az a baj hogy a szüleiddel élsz, az a baj hogy nem tudod mi a különbség e között, és a között hogy egyedül élsz és 100%-ban magadra vagy utalva.

@Philosoraptor:
Na látod eggyel több ok arra hogy te is lelépj, amíg lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 02:22:02

@charlieharper (UK, de nem London!): Nagyon szeretnék már látni kétméteres benga állat kínait, hosszú, szőke, göndör hajjal... :D

Latcho Rom 2014.02.03. 02:53:47

@geegee: pardon my french, azt motyogja az arabnak:

CILIKONY, pritti pliz
;)

Russell Coutts 2014.02.03. 07:31:21

@Herr Géza:
Nem veszem piszkálásnak, csak ez az én nézetem :)
1. Nem a cég hozott ki. Csak ide hívtak dolgozni. Kaptam 2 időpontot: egyet a munkaszerződés aláírására, egyet az első munkanapon való megjelenésre. Ezen kívül mindent nekem kell végigjárnom, elintéznem. Egyébként nem most vagyok először itt dolgozni. A blog írója (feleségem) van először. A 90-es években már töltöttem itt 1 évet, majd a későbbi munkahelyeimmel is voltam itt. Akkor tényleg a cég intézett mindent.
2-3-4.: Az egész blog Wolfsburgról szól, az itteni körülményekről, lehetőségekről. Itt közel reménytelen ingatlanos nélkül jó lakást találnod. Az ingatlanos nélkül hirdetettek ráadásul általában drágábbak is. Pl. mi egy családi házat bérlünk most. Pár hónapja volt a szomszéd ház kiadó itt, de közvetlenül a tulajtól. 300 Euróval több havi díjért ment el végül, mint amit mi fizetünk.
6.: 3 bankszámlánk van, 3 különböző bankban. A Sparkasséban másnapra tudtak adni időpontot a nyitásra, a Volksbankban 4 napra rá, a céges bankban meg majdnem 2 hetet kellett várnom. Ez nálunk így megy...
8. Akkor ajánlom feigyelmedbe az Audi BKK-t :) Az egész család biztosított az én kártyámmal, mindenki kapott saját, fényképes, chipes kártyát is.

élveteg 2014.02.03. 08:12:17

Hát nem tudom
A fater cégénél most megy ki az egyik őr Germániába Valami húsfeldolgozóban lesz betanított melós 12 órás műszakok egy műszakra 43 eurót kap Plusz a cég fizeti neki a szállást ( azt ugyan nem tudta megmondani milyet de van róla elképzelésem ) meg kéthavonta egyszer egy hazautazást Itthon 24 -es szoliba gályázott Tíz 24 órás szolit kellett lenyomnia a többi napja szabad volt a hónapba így 240 órával keresett 106 ezer forintott netto Sok sikert neki de szerintem ott egy miliméterrel előbbre nem lesz életszínvonalba

sigma01 2014.02.03. 08:12:24

@geegee: Ahhoz,hogy jó vállalkozó legyél el kell adnod magad ,nem csak a munkáddal kell bizonyítani,auslander -ként szerintem nehéz lenne.
Itthon 8 éve csinálom amit csinálok,de még egy fillért nem költöttem reklámra,egy munkámat nem hozták vissza,minden problémát sikerült megoldani.
Egyik hozza a másikat.
Szerintem ez a mai világban annyira nem rossz,és egy hónapra előre mindig le vagyok kötve.
Voltam próba munkán,mondom adok egy esélyt.
Tetszett nekik,elégedettek voltak,de aztán kiszámoltam,hogy 3500 at itthon is megkeresek,annyiért lehet,hogy nem váltanék.
Csak a nyugalom hiányzik.

sigma01 2014.02.03. 08:12:45

@nyuszigonosz/D/: nem azt az országot utálom,hanem ezt.
Utálom,hogy folyton folyvást le akarnak húzni,az állam olyan pénzeket akar elrakni tőlem ami teljesen jogtalan,cserében persze lófaszt sem adna.
Meg a sok faszt aki csak azt lesi,hogy neked miből és miért van annyi mint ami neki sosem lesz.
Persze hétvégén dolgozni vagy esetleg öt után az meg lúzerség szerintük.
Én szeretek dolgozni,amit csinálok ahhoz értek,mellé tudok remekül dumálni.Magyarul.
Ha németül lenne ekkora szókincsem,biztos csinálnám ott,de mivel nem tudok sajnos makogni meg nem merek kimenni.
Pénzzel nincs gond itthon sem.
Csak az egész milliő ami körül vesz,na attól kapok agyvérzést.
Talán ebből kéne motivációt kovácsolnom....egyszer.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 08:15:48

@házelőtthinta: külföldön mekiben dolgozol, és nincs meg 175ezer fizetésed? hol van ez?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.03. 08:52:28

@Shanarey(SCO): De előbb írtad hogy te se élsz egyedül. Nyilván mert akkor nem tudnál félrerakni olyan zsíros összegeket. Lovagolsz a semmin.. nem dolgoztam sose Magyarországon. Csak pont annyira van ott is kapitalizmus mint itt... ne ferdítsük már ennyire el hogy csak az jut előre akinek megfelelő barátai vannak...tapasztalatlan vagyok persze...legnagyobb tapasztalatom az hogy kell big macet összerakni. De jó is nekem így.

@Babette_: ezt ki mondta? hogy nincs meg? annyit mondtam hogy 175 ezres fizetésért én már holnap mennék haza mert otthon az egy jó fizetés.Nem tudom honnan hogy jött ebből az hogy én nem keresek ennyit. keresek, csak éppen Ausztriában az az 1070 eur kevesebett ér mint otthon 170 ezer forint. Vagy nagyjából ugyanannyit. De nem többet. Legfeljebb nominálisan ér többet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.03. 08:55:34

@házelőtthinta: Az összes hozzászólásodat elolvastam tegnap és ma. Valószínűleg nagyon fiatal vagy és idealista. Magyarországot kívülről látod, a vágyott anyaország képe lebeghet előtted...de a valóság tényleg elég szomorú. Ha itt akarsz boldogulni, szerezz egy piacképes szakmát, mert különben hamar felkopik az állad, itt a minimálbérből képtelenség megélni, még a vegetálás is nehéz. A bordeline-t orvosok diagnosztizálták nálad? Ha igen, biztos jársz terápiára is, az azért segíthet, bár nagyon nehéz lehet neked.

Tudod, itthon rengeteg embernek valóban nyomorúságos az élete. Ha elhiszed, ha nem. Tájékozódj, tanulj, ha Magyarországra jössz, járj nyitott szemmel és a vidéket se hagyd ki. Meg fogsz lepődni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.03. 09:04:50

@házelőtthinta: Ha én a diplomámmal, a szakterületemen keresnék nettó 175000 forintot, már a seggem a földhöz verném örömömben!

Nézz meg néhány állásajánlatot, ahol a bérezést is feltüntetik. Aztán nézz albérletárakat (vagy keress rá rezsikre, de itt is segítenek, ha kéred), nézd meg, mennyibe kerül egy havi bérlet, vásárolj be virtuálisan egy reggelire, ebédre, vacsorára mondjuk a tesco-ban (van webshopjuk), aztán gondold át, mit csinálsz a maradékból.

De a legjobb, amit mondhatok, gyere haza. Próbáld meg, ha édesanyád kinn marad, bármikor visszamenekülhetsz hozzá.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2014.02.03. 09:05:03

csak hogy jól értem-e....

1000 euro a jutalék, hogy kivegyek egy szobát/lakást?
ezek vajon milyen anyagot szívnak!?!?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 09:08:39

@házelőtthinta: úgy jött le.
nézd, ha azt hinted el, hogy anyukáddal élsz, mekiben dolgozol,
és bárcsak 175ezret kereshetnél,
akkor ne várd, hogy bárki arra gondol, hogy külföldön vagy, te vetted magadhoz anyukádat.
tudod, ha patadobogást hallunk, lóra gondolunk először, nem zebrára.

Herr Géza 2014.02.03. 09:13:00

@Russell Coutts: "Kaptam 2 időpontot: egyet a munkaszerződés aláírására, egyet az első munkanapon való megjelenésre. Ezen kívül mindent nekem kell végigjárnom, elintéznem." - írod fentebb, ezzel szemben a blogodban ez áll:
"Emiatt sok dolog előre le volt egyeztetve – már vártak rám a személyzetin a kész szerződéssel, és a céges ingatlanossal is le volt egyeztetve, várt rám, hogy megmutasson pár lehetséges lakást, amiből egyet azonnal ki is választottam. "
Na ezzel szemben, egy átlag "pógár" nekiesik a hirdetéseknek, telefonál kb. 100-szor, megnéz 25-ször és ha mákja van, akkor 2-3 hónap után már van lakása is.... Én ezt hívom "magam intéztem"-nek.
Betegbiztosításban meg valamit nagyon keversz. Állami betegbiztosítás ugyanis nincs (hacsak az AOK-t nem vesszük annak..), van helyette a "gesetzliche Krankenversicherung", amit nyújt egy halom biztosító, többek között az Audi BKK is (pl.én is lehetnék Audi BKK-biztosított a gesetzl. KV.-mal, holott közöm nincs az egész VW-Audi céghez). A bruttó 4.652,50 €/hó jövedelem alatt nem is lehetsz privát biztosított, fölötte viszont továbbra is választhatod a ges. KV.-t . Sok esetben érdemes elgondolkozni ezen is, mert az ide-oda mászkálást a "kötelezö" és a privát között nem engedik meg. A "kötelezö" is kínál prémium szolgáltatásokat és kiegészítö biztosításokat is , külön díj ellenében (ld. fogászati, szemüveg, stb.).És természetesen a privát biztosításnál is biztosított az egész család (Familienversicherung), csak annak a díját a biztosítottak számát, korát, stb. figyelembe véve állapítják meg, ellentétben a "kötelezö" biztosítással, ott ugyanis a díj a fizud 15,5%-a és tök mindegy, hogy egy vagy 22 gyereked van, ill. egyedülállóként is ennyit fizetsz.
Ja és még valami: az Audi BKK ("Ez nem a legnagyobb egészségpénztár ...") még az üzemi (BKK) biztosítók között sincs az elsö tízben, nemhogy az összes betegbiztosító között. Szóval a céges reklám-mantrát azért nem kell kritika nélkül benyalni...
Én mellesleg 1986. óta élek N.o.-ban kisebb-nagyobb megszakításokkal, lehet, hogy többet tapasztaltam és nem csak a VW-t meg Wolfsburgot ismerem ???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.03. 09:15:20

@házelőtthinta: 1070 euro 334 560.936 forint. Itt ennyit kvalifikált munkával kapsz, a burgergyártásban ennek a negyedével számolj. És akkor már jó vagy.

Herr Géza 2014.02.03. 09:43:40

@Russell Coutts: Apropó Wolfsburg. Azt írod a blogon: "Wolfsburg drága hely. Nagyon drága. Az egyik legjobb hely Németországban (nem én mondom, minden értékelésben, felmérésben az első 3 helyen van az utóbbi 4-5 évben), de egyben az egyik legdrágább is. Itt lakni nem olcsó “mulatság”. Nem sokkal olcsóbb csak, mint München, ..."
Valszeg csak VW üzemi újságot olvastok :-). A lakbérek toplistáján WOB a 20.-30. helyek táján van a nagyvárosok (!) között. Azt meg, hogy az egyik legjobb hely lenne N.o.-ban, még az elvakult VW-lokálpatrióták között is ritkán hallani.
Persze abban a formában igazad van, hogy ha a VW-nél dolgozol, akkor lakhatás ügyben WOB a legjobb város...:-)

tra lala 2014.02.03. 10:14:36

"Wolfsburg drága hely. Nagyon drága. Itt lakni nem olcsó “mulatság”."

A blogot nem olvastam, a kommentek kozt meg nem talaltam. Ha nem titok, akkor mekkora hazat bereltek ott es mennyiert? Esetleg milyen kornyeken?

tra lala 2014.02.03. 10:14:37

@Russell Coutts: "De! Az a cég, aki ezt felvállalja, az azért teszi, mert nem akarja/tudja azt a pénzt megfizetni, amit az itteniek kérnek, akik már itt vannak."

Azert tegyuk hozza, hogy ez csak a te tapasztalatod. Nem kell senkit sem feleslegesen megijeszteni ezzel. Akinek munkat ajanlanak az a szerzodes alairasa elott raadasul nyugodtan tajekozodhat, hogy mennyire lehet ott megelni abbol a fizetesbol, illetve hogy azert a munkaert mennyit szoktak "normalis esetben" fizetni. De ha nem szakmunkasrol van szo, akkor nem hinnem, hogy olyan altalanos lenne ez a lehuzas.

2014.02.03. 10:19:25

@házelőtthinta: Sok szerencset baratno-ugyben. Szerintem ne csak osztrakokkal probalkozz, hanem mas bevandorlokkal is mert ok hasonlo helyzetben vannak mint te, igy konnyebben megtalaljatok a kozos hangot. Ahogy masok is javasoltak, jo lenne talalni valami hobbit amit csoportban lehet csinalni. Vagy ha nem jarsz meg nemet-tanfolyamra, elkezdhetnel egyet. A nyelvet is tanulnad es kozben uj emberekkel talalkoznal. Ha valamelyik lany szimpatikus, elkerheted a jegyzeteit, stb.

Russell Coutts 2014.02.03. 11:51:00

@Herr Géza: Az hogy sok minden le volt szervezve, mire Wolfsburgba jöttem, annak volt köszönhető, hogy személyesen, emailben leszerveztem előre magamnak. :) A cég összesen a munkaszerződés aláírásának idejét "szervezte le" nekem. :) Minden mást én intéztem el magamnak.
Az egészségbiztosításban nem vagyok benne olyan mélyen, abban elfogadom, hogy nem teljesek az ismereteim.
Azonban nem igazán értem mi a bajod azzal amit írtam. Szerintem egyértelműen leírtam, hogy az nem a legnagyobb. Erre te nekem esel, hogy az nem a legnagyobb. Nekem itt valami nem stimmel az érvelésedben.

Én 95 óta ingázok a Siemens - T-Systems - VW szentháromságban. Megjártam Bécset, Münchent, Stuttgartot, most vagyunk Wolfsburgban úgy, hogy a családunk jó része Saarlandban él már lassan 20 éve. De látom az, hogy egyáltalán nem ismersz, nem zavar a beszólogatásban. :) És különben is az én apukám erősebb :P

Russell Coutts 2014.02.03. 12:08:06

@f renc: Igazad van, ezek a saját véleményeim. És bocs, azt hiszem félreérthetően fogalmaztam. Ez nem lehúzás, inkább az, hogy aki a külföldiek alkalmazására fókuszál, annál a fizetések az átlagos sávnak inkább az alján vannak, mint a közepén, tetején.
Ez nem jelenti azt, hogy nem tud valaki megélni belőle. Csak annyi, hogy mindennek ára van. Ha valaki segít kijönni, intézi az ügyeket, "bajlódik" veled, akkor ezzel ő is szeretne valami előnyt szerezni magának. Ez persze egyáltalán nem baj, és mindenki előtt ott a döntés, hogy használja-e ezt, vagy nem.
És persze a magas hozzáadott értéket termelő munkakörök esetén is megvan ez. Látom nálunk is. Van külön leányvállalat, aki erre van "specializálódva". Messze nem is fizetnek annyit, viszont jelentősen könnyebb bekerülni. Valamit valamiért.

tra lala 2014.02.03. 12:34:11

@Russell Coutts: "akkor ezzel ő is szeretne valami előnyt szerezni magának"

Ezzel egyetertek. Szakmunkasoknal gondolom hatvanyozottan igaz az anyagi oldala. Szellemi munkanal elonyt inkabb azzal akarnak szerezni, hogy foglalkoztatnak teged. En legalabbis ezt tapasztaltam.
Raadasul anno az interjuzgatasokkal a ceggel szemben en semmit sem kockaztattam (csak 2 nap utazast/szabit) mielott alairtam. Nem hiszem, hogy a cegek annyi idot es penzt aldoznanak egy ember kivalasztasara, ha aztan olyan ajanlatot akarnanak tenni neki, amit _elvileg_ minden epeszu ember elutasit. Elvegre az internet koraban elunk, mindenki utana tud nezni, hogy mennyit er a munkaja az adott varosban (regioban).
Persze kivetelek mindig vannak. De masik oldalrol nezve: akarok en olyan embert foglalkoztatni (az eszeert) aki azt sem tudja, mennyit er a munkaja? Valoszinuleg nem, mert meg a probaido alatt rajon, hogy a masik cegnel tobbet keres es egybol lelep.

Herr Géza 2014.02.03. 13:51:57

@Russell Coutts: Nem, nem beszólogatok. Sok mindenben igazad van, ha a hasznos tudnivalók a VW-nál dolgozó wolfsburgi lakosoknak szólnának. Te azonban Németországról beszélsz, miközben a fenti, speciális esetböl indulsz ki. Ha már link, akkor legyen (én abba "kötöttem csak bele", hogy WOB a legdrágább városok egyike, lakásbérlés szempontjából):
www.wohnungsboerse.net/mietspiegel-Wolfsburg/5166
www.wohnungsboerse.net/mietspiegel-Muenchen/2091
www.wohnungsboerse.net/mietspiegel-Stuttgart/972
www.abendzeitung-muenchen.de/inhalt.mieten-im-vergleich-mietpreise-in-deutschland-muenchen-am-teuersten.48e26eae-1789-4fc1-ad6c-b13cbecac30a.html

Ez utóbbi listán WOB a 34. helyen van... Persze lehet a statisztikákon vitatkozni, az azonban jól látszik, hogy WOB ca. a top 20-ban sincs benne.
Ugyanez vonatkozott az Audi BKK-ra is. Ha Te azt írod, hogy "Ez nem a legnagyobb egészségpénztár Németországban...", az nekem azt sugallja, hogy a nagyobbak egyike, pedig nem. De lehet, hogy a hiba az én készülékemben van. Semmi baj nem lett volna, ha azt írod, hogy ez egy közepesen kicsi biztosító, de... és a többi akár még igaz is lehet.
A Te intéztél mindent témához pedig szükítem az idézetemet (Te magad írtad): "a céges ingatlanossal is le volt egyeztetve, várt rám, hogy megmutasson pár lehetséges lakást, amiből egyet azonnal ki is választottam." Erre mondtam én, hogy ja kérem, úgy könnyü...
Semmi (na jó: majdnem) bajom nem lenne az általad leírtakkal, ha a poszt címe az lenne, hogy "egy VW-s dolgozó tapasztalatai Wolfsburgban", de ugye nem az a cím (bár tudom, hogy a cím nem feltétlenül Töled van...)
Ja egyébként sajnos az én apukám már nem lehet az erösebb :-(( ....
Azért: PEACE !!

Russell Coutts 2014.02.03. 14:02:16

@f renc: Persze, igazad van. Nálunk azért speciális esetek vannak. És itt jön be a céges fennhéjázás. A VW alapállása az, hogy ő nem akarja, hogy te itt dolgozz (persze esetenként vannak kivételek), te akarsz itt dolgozni. Akkora a túljelentkezés szinte minden meghirdetett állásra, hogy teljes nyugalommal válogatnak az emberek között. Senkit nem győzködnek, hogy jöjjön ide, mert mindig van valaki, aki legalább olyan jó, és hajlandó mindent megtenni, hogy bejusson. Emiatt a cégnél a külföldiek támogatása kimerül abban, hogy kaphatsz időpontot interjúra, tesztre, meghallgatásra. Slussz. Semmi további kedvezmény nincs.
Persze van olyan leányvállalat, aki kifejezetten toborozza a külföldieket, csak ott nincs Tarifvertrag, nincs Prémium, nincs Betriebsrat, nincs túlórapénz, stb...

Herr Géza 2014.02.03. 14:03:32

@Russell Coutts: Csak még egy link:

www.finanzen.net/nachricht/private-finanzen/Niveauranking-Die-deutschen-Staedte-mit-der-hoechsten-Lebensqualitaet-2485157

Az elsö 15-ben nincs WOB, de valszeg találnánk még fejenként 10-et pro és kontra is....

Russell Coutts 2014.02.03. 14:09:32

@Herr Géza: Igazából te most kiragadsz egy posztot feleségem blogjából. :) Ha végignézed, akkor épp ez az, amiról szól: Wolfsburg, és itt élni.
Egyébként csak annyit, hogy ha nem a lakótelepi lakások egyikében szeretnél lakni, hanem valami nyugalmas, családias helyen, mondjuk egy családi házban, akkor sajna ezek a bérleti árak nem valósak. Nagyon szeretnék ennyit fizetni én is a házunkért, de sajna ennyiért nem adnák :)
2 házzal odébbi szomszédunkban most adták ki a házat: 125nm, 5 szoba - 1500 Euro/hó Kaltmiete. Szerintem ez drága. Szerencsére azért mi jelentősen kevesebbet fizetünk.
De gondolom ez egyébként más városokban is így lehet, így azok is torzíthatnak ugyanígy.
A BKK-n nem vitatkozom, szerintem ez az íráson nehezebben átjövő gondolatok miatt van.
A céges ingatlanos meg egy szerencse, hogy van. És ha van, akkor miért ne használjam ki? Alapból nem kaptam onnan semmit. Én dumáltam le mindenkivel mindent, és azért őket kértem segíteni, mert ha vittem a céges munkaszerződésem, akkor ők nem problémáztak tovább.
Itt ez nagyon erősen keresleti piac. Bérlakásban általában a kiadó (és az ingatlanos) diktál.

tavolirokon2 2014.02.03. 14:15:23

Igen, az egy-ket millio forint megsporolasaval es eltapsolasaval kezdodo ut bizonyara a legjarhatobb :-)

Nekem akkor mar ez jarhatobbnak tunik:

Tanulj ki egy jo szakmat, kozben akar felallasban dolgozz is benne, igy nagyjabol nullara kijossz es tapasztalatod is lesz.
Vedd eszre, hogy letezik az Internet, es meg itthonrol targyalj le egy allast.
Ulj fel a vonatra, es mikor megerkeztel, szalj le.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.03. 15:02:12

@házelőtthinta: ööö, asszem kicsit ellentmondtál saját magadnak.
avagy hol osztogatnak kecót pénz nélkül? mert akkor én is beállok a sorba, sose lehet tudni, mire lenne jó egy, ha már egyszer ingyér van.

tra lala 2014.02.03. 15:13:50

Erdekes amugy mas embereknek mennyire maskepp latjak a dolgokat.
Az osszes ugyintezest en pont ellenkezoleg eltem meg. Minden sokkal egyszerubb volt, mint otthon.
A bankszamla nyitashoz fel sem kell allni a szekbol online bank eseten, de en rendes bankot akartam. Oda csak besetaltam, megnyitottam a szamlamat kulonosebb varakozas es sorszam nelkul. Lett bankarom, intez mindent, amit kerek. Amihez szemelyesen be kell menni, ahhoz kell csak idopontot egyeztetni, de meg nyitas elott is szokott fogadni, ha napkozben nem tudok bemenni.
A lakcim atjelenteshez nem kellett semmi, se berleti szerzodest, se szemelyit nem kertek (a berleti szerzodest egyszer sem, a szemelyit kettobol egyszer nem). Odaalltam az ablakhoz (sorbanallas nelkul) es 3 perc mulva mar az epulet elott voltam.
Betegbiztositast emailben inteztem, meg papirt sem kellett kitolteni, csak kinyomtatni es alairva visszakuldeni, amit az ugyintezo mar elore kitoltott. Nem mintha kertem volna, csak meg Magyarorszagon laktam, mikor erdeklodtem hogy megy ez kinti lakcim nelkul, mire felhivott, es felajanlotta, hogy inkabb kitolt mindent, o ugyis jobban ert hozza ilyenkor hova mit kell irni.
A lakas is pont az ellenkezoje volt, viszont az mar negativ ertelemben. Mindegy ki vagyok es mennyit keresek, probaido alatt nem adnak normalis lakast, felesleges is keresni. Gondolom szerepe van ebben annak is, hogy nem nemet vagyok.

vontod75 2014.02.03. 17:47:48

Na az Anmeldung (Anmeldebestätigung) pipa. Cáfolnám azt a kijelentést, hogy kártya formátumú személyi jó csak hozzá. Barátom a régi barna, könyvecske formátumúval is meg tudta oldani. Kb 10 perc alatt végeztünk is.

Shanarey 2014.02.03. 19:23:39

@házelőtthinta:

Akivel én egy fedél alatt élek, nem a párom, nem az anyám, csak a lakótársam. Vagyis helyette nem csinálok semmit, és ő sem tesz semmit nekem. A közös rezsi, annyit jelent, hogy ha egyedül laknék itt akkor pont annyit fizetnék mint most, kivétel a lakás bérleti díja, aminek ha a dupláját fizetem, akkor is kevesebb mint egy heti fizetésem. Gázt, villanyt, vizet, egy ember, csak egy embernyit használ, ha van esze. Na akkor mesélj, te mosol magadra, de vásárolsz magadra és te csinálod a kaját otthon magadnak, vagy az anyukád is jócskán besegít ebbe?
S amit te nem értesz itt akik hozzád szóltak ez ügyben, azok nagy többsége sok évet dolgozott Magyarországon, mielőtt lelépett, vagyis több információnk van arról mi volt, és van otthon, mint neked, aki álomvilágban él, mert Magyarországon, csak iskolába járt. Persze ez nem a te hibád, de az már a te hibád, hogy tudás hiányában akarod megmagyarázni mit lehet és mit nem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.03. 19:58:06

@Shanarey(SCO): győztél. aki az anyjával él annak semmi gondja az életben...zárjuk le.

közgazdászok? miért szakadnak a tőzsdék?
www.marketwatch.com/story/newsviewer

mi a fene történik? jön a korrekció? azt én is (tudom) sejtem hogy túl vannak értékelve a tőzsdék de akkor most mi lesz? 20-30 % meltdown?

______________ (törölt) 2014.02.03. 23:26:18

@Chang Yai: nem állította, hogy ingyen osztogatnak lakást. azt mondta, hogy nemsokára összejön egy kisebb lakásra való (nyilván magyaro-n), abból, amit ausztriában spórol.

Herr Géza 2014.02.04. 00:36:09

@f renc: Kb. ehhez tudok én is csatlakozni. Lakásügyben volt egy-kétszer nagy mázlim (az is kell néha), de volt, amikor szívtam, mint a torkos borz (értsd: túl határozott elképzelésem volt a keresett ingatlan paramétereit illetöen, ráadásul az érte fizetendö összegröl is... :-) ). Ezt a helyzetet is a mázli oldotta meg. A fönököm (cégtulaj) látva a több havi szenvedésemet behívott, és közölte, hogy tud egy megoldást: neki van ingatlanba fektetendö pénze, nekem meg nincs kéglim. Ergo keressek "x" összegig nekünk tetszö eladó lakást/házat, ö megveszi és kiadja nekem. Így is lett (a házban nem is járt...). A kollégák kérdésére meg sunyi (és rejtett) mosollyal meséltem el, hogy igen, a problémám megoldódott, a nagyfönök vett nekem egy házat (nem is hazudtam, csak a sztori második felét nem említettem :DDD). Jó volt látni, hogy a céges rankingom milyen gyorsan milyen magasra nött....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása