oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 30. 06:50,  Félig háztartásbeli, félig szakember 784 komment

2013. december 30. 06:50 Határátkelő

Félig háztartásbeli, félig szakember

Tulajdonképpen sokféle címet adhattam volna a mai posztnak, mert Krisztina írása nagyon sok témát felölel. Mai utunk Olaszországba vezet, és kiderül, hogyan használják ki a tengerparti szállodákban a kelet-európai munkaerőt, kiderül, milyen is a valóságban az olasz bürokrácia és még sok minden más is. (A fotó természetesen csak illusztráció.)

pár a konyhában.jpg

„Már régóta olvasom a blogot, és sok írás nagyon tetszik, mert olyan országba visz el, és olyan jellemzőkkel ismertet meg, amiket máskülönben nem könnyen szerezhetnénk meg.

A múltkorában elcsíptem egy magyar lány írását, aki itt él Olaszországban, ahonnan valamilyen oknál fogva nem sok írás érkezik, és bizony úgy gondoltam, én is leírom az enyémet. Tetszett a leírása, gondoltam, én is leírom az enyémet.

Ami meglepett, az pont az a megjegyzése volt, amire én itt válaszolni szeretnék. Ahogy írja, ő is egy multinál dolgozott Magyarországon, csakúgy, mint én, aztán a szerelem és a változások Olaszországba sodorták és kipróbálhatta, milyen is külföldön élni.

Idegenvezetésből szerelem

Én is így voltam vele. Otthon dolgoztam, jól fizető állásom volt, lakáshitelem, és ezzel együtt lakásom is természetesen, a belvárosban, és tessék, szeptemberben megtalált egy magyar fiatalember, hogy Olaszországban élő romániai barátjának és annak a főnökének segítsek már Budapesten idegenvezetni, aminek az eredménye, hogy én is ide jutottam.

Szerelem volt második látásra. A kétnapos kirándulásunk után telefonon tartottuk a kapcsolatot, aztán rákövetkező nyáron kijöttem hozzá egy hétre, ami végzetes volt. Onnan már csak azért mentem haza, hogy beadjam a felmondásom, elrendezzem az ügyeim, és kijöjjek hozzá.

Arra gondoltam, hogy azzal a múlttal, amit otthon összeraktam magamnak munkaügyben, nem lesznek gondjaim, még egy ilyen kisvárosban sem, mint Faenza. Hát nem így volt.

Eleinte imádtam, mert kellett az idő, hogy egymással legyünk, és kiélvezzük egymás társaságát. Úgy fogtam fel, mint egy vakációt. Aztán hat hónap múlva már kezdett nehezemre esni a semmittevés. Nincs ez a magyarok DNS-ébe beprogramozva.

Német nélkül nem megy

Elkezdtem szezonális munka után nézni, és legnagyobb meglepetésemre minden tengerparti szálloda recepciójára az angol mellé kellett a német nyelv ismerete is. Az angol ment felsőfokon, az olasz is elég jól beleivódott már a zsigereimbe, elvégre ha az embert nem értik meg az anyanyelvén, egykettőre elsajátítja azt a nyelvet, melyet körülötte mindenki beszél.

Így nem maradt más választásom, mint elmenni egy nyelviskolába, és megérdeklődni, mibe kerülnek intenzív német nyelvtanfolyamok. A tulajdonos egy angol úriember volt, aki felkínálta a lehetőséget, hogy a német tanulása ellenében tanítsak nála angolt.

Örültem nagyon a lehetőségnek, és még azon a héten elkezdtem nála dolgozni. Azonnal volt két privát tanítványom, és egy háromfős csoportom. Majd minden héten adódott hozzá még néhány magántanuló.

Az iskolákban tanított angolról itt nem mondanék sokat, szégyenletes, hogy kik és mit tanítanak itt. A magyar és az olasz iskolák színvonala között óriási szakadék húzódik. Egy munkahelyre például azért nem vettek fel itt, mert az angolom jobb volt, mint a felvételiztető hölgyikéé.

A terv

Az iskolának köszönhetően aztán elkezdtem az önéletrajzom az összes tengerparti szállodába elküldeni, anélkül, hogy kerestek volna recepcióst, gondolván, hátha, és egy este felhívott egy kedves nénike.

Látta, hogy sosem dolgoztam még a turizmusban, de az önéletrajzomból kiderült számára, hogy nem vagyok buta lány, és ha sikerül megszeretnünk egymást, szerinte jó munkásemberré válhatok náluk.

A rákövetkező szombaton a villájában ültem, beszélgettünk, kávéztunk és bonbont ettünk, majd elárulta a hölgy, hogy velem szeretne dolgozni. Óriási boldogság. Ráadásul anélkül, hogy a németet beszéltem volna.

A párom pont ugyanabban a városban dolgozik nyaranta, így együtt lehettünk nyáron, télen pedig itthon ültünk volna, a munkanélküli segéllyel átvészeljük a telet, majd tavasszal újrakezdjük a mindennapos munkát. Ez lett a tervünk!

Egy érdekes ajánlat

Májusig azonban még maradhattam a nyelviskolában tanítani, ahol megbeszéltem a főnökkel, hogy a szezon végén visszatérünk a további oktatásra. Kaptam azonban még egy házaspárt, akik engem kértek tanárnak. Megígérték, hogy hetente kétszer jönnek, csak hogy befejezhessük a tanfolyamot a szezon előtt és ne kelljen tanárt váltaniuk.

Így történt, hogy a gyakori találkozásoknak köszönhetően jó barátokká váltunk, és felkértek, hogy menjek hozzájuk dolgozni, mert épp irodát akarnak nyitni a telekommunikáció terén és szükségük van egy angolul jól beszélő kollégára.

Napokig tartó őrlődés következett. A tengerparti munka, ahová már a szavam adtam, és a leendő főnökasszony nagyon vonzottak, de a mérleg másik serpenyőjében egy határozatlan idejű munkaszerződés állt, ami itt ritkaságszámba megy, ráadásul mindez abban a városban, ahol élünk. Emellett döntöttem.

Jótékonyság vagy pénzmosás?

Nagyon nehezen megmondtam a szállodaigazgatónak, hogy nem vállalhatom el a munkát, bár a szívem megszakad, de a jövőmet kell előtérbe helyeznem, és a nyári négyhónapos szezon helyett egy hosszú távú munkát választok. Megértett, de fájlalta a döntésem.

Így kezdtem el tehát egy „normális" munkahelyen dolgozni. A munkám annyi volt, hogy havonta egy excel formátumban érkezett árlistát módosítsak, azaz a nekünk adott árakat egy szorzóval módosítsam arra, amit a mi vevőinknek adunk, és aztán ezt a fájlt küldjem el két címre.

Máskülönben semmit nem csináltam. Kezdtem gyanakodni, hogy a céget miattam hozták létre, hogy nekem munkát adjanak, mert két jótét lélek volt a munkaadóm, akik gyerek nélkül éltek és imádtak felkarolni külföldieket. De az is megfordult a fejemben, hogy egy pénzmosó cégben töltöm a napjaim.

Lényeg, hogy a céget decemberben felszámolták, és nekem ismét munka után kellett néznem. Hat hónap munka volt az egész. Elkeseredésemben úgy döntöttem, a szívem követem végre és azt fogom csinálni, amire engem a Jóisten megteremtett: segíteni másoknak, a masszázzsal.

Egy hét alatt találtam munkát

Pár évvel kiutazásom előtt ugyanis elvégeztem egy gyógymasszőr tanfolyamot, amit imádtam, de a multiknál dolgoztam és ez csak hobbi maradt. Így kezdtünk el tehát a hegyekben munkát keresni a párommal: ő mint szakács, én mint masszőr.

Sajnos neki akkor már késő volt, november végén már nyitáshoz készülődnek a szállodák, és nem hagyják a legfontosabb munkaerő felvételét az utolsó pillanatokra. Én viszont egy héten belül találtam munkát.

Egy gyors hazaút, hogy üdvözöljem a családot, mielőtt elvonulnék négy hónapra a hegyekbe, majd búcsút mondtam a páromnak is, és beindítottam a karrierem. Kisegítettem a recepcióst is, amikor arra volt szükség, de máskülönben arany hónapok voltak azok.

Reggel teljesen szabad voltam, a munkaidőm délután 4-től 7-ig tartott, azaz 3 óra munka naponta, szabadnap nélkül. Ezzel a munkabeosztással ez nem nehéz, persze én azért maradtam esténként még a bárban kisegíteni, és délután a munkám előtt a recepción besegíteni.

A recepció nagyon bejött. Rájöttem, hogy elrontottam, hogy nem a tenger mellett döntöttem, de utólag könnyű okosnak lenni. Ekkor már tudtam, hogy a jövőm ez lesz, fizikai munka télen, nyáron pedig szellemi, közben meg utazunk és pihenünk. Mindketten.

Még márciusban sikerült leszerződnöm egy tengerparti szállodába recepciósnak, így tavasszal nyugodtan mehettünk kirándulni. Három nyári szezont tudtam le így, a téli kihagyása mellett, ugyanis inkább a relax mellett döntöttünk, és otthonunkat is élvezni akartuk.

Két munkahely egyszerre

A harmadik évem olyan rosszul sikerült, egy olyan szállodában, ami hat hónapot ígért nyárra, és emiatt otthagytam egy másik, bevált szállodát, hogy örökre elment a kedvem a szezonális munkától.

Abban az évben, hála a reggeli recepciósi beosztásomnak, délutánonként már egy másik hotelben, a wellness osztályon is dolgoztam, masszőrként sikerült munkát találnom.

A kellemetlen élményre visszatérve, a szezon végeztével a munkaadóim meg akartak fosztani egyhavi béremtől, ugyanis hála a kegyetlen bánásmódnak, a folyamatos, vendégek előtti megaláztatásomnak, lebetegedtem ülőidegzsábával, ami akadályozott a mozgásban, és egy hónapon keresztül injekcióztak.

Betegszabadságon voltam, de amilyen galád népség a tengerparti munkaadók köre, nem határozott idejű szerződést íratnak alá velünk, hanem behívásos alapon működőt, ami azt jelenti, hogy betegszabadság nuku, ha lebetegszel, vége a munkádnak.

Így vernek át a tengerparti munkaadók

Kénytelen voltam egy szakszervezettől segítséget kérni, akik azt javasolták, vigyük jogi útra az ügyet. Tudni kell, hogy tengerparti munkára előszeretettel vesznek fel külföldieket. Mégpedig arról a keletről, ahonnan mi is jövünk.

Miért? Mert ezek olyan emberek, akik áttelepülnek három-négy hónapra, felveszik a fizetésüket, majd a szezon végeztével hazamennek, és nem érdekli őket, hogy kaphatnának adóvisszatérítést,, munkaviszony megszűnése után járó összeget, stb., hanem hazamennek és kész.

Én sem panaszkodtam volna ezekért az összegekért, ha nem akarják lenyúlni a táppénzem, ami 600 euró volt. A legjobb, hogy ennyi miatt akartam reklamálni, amíg a szindikátus – vagy más néven a szakszervezet, ami ingyen segíti a dolgozót – a szerződésem, a munkaviszonyom, es minden hozzátartozó részletet megvizsgálva fel nem világosított, hogy engem jogosan 5500 euró illetne meg a munkaadótól, ugyanis az sok tekintetben visszaélt a hatalmával.

Ez már szépen hangzik, így természetes, hogy nem hagyom náluk a 600 euróm. Nem borzasztó, hogy mennyit nyernek a külföldi munkavállalón?

Rajtam ennyit nyertek volna, és én az voltam, aki igenis megkértem az áram. Tudom, hogy a tulaj többi szállodájában a recepciósok az enyémtől havi 300 euróval kevesebb fizetést kaptak.

Az ügy vége az lett, hogy bíróságon kívül megegyeztünk, így 2700 euró sikerült kapnom a főnökeimtől. Ezzel le is zártam a szezonális életem.

Az élet vállalkozóként

A párom látta rajtam azon a nyáron, hogy hiába szívták le a vérem a reggeli munkahelyen a recepción, a délutáni masszázsok sokszorosan visszaadták azt, így azt javasolta, önállósodjak, váltsam ki a vállalkozói igazolványom, és fogjak bele a gyógyításba.

Nem mondom, hogy könnyű. Először is a vállalkozói igazolvány kiváltásához kell valami dokumentum, ami igazolja, hogy tényleg képes vagyok a leendő munkát elvégezni. És kell jó sok pénz.

Én Magyarországon szereztem a gyógymasszőri vizsgám még 2004-ben, és ezzel otthon akár már vállalkozást is indíthattam volna, vagy indíthatnék akár most is.

Itt masszírozni csak kozmetikus masszírozhat, gyógymasszázst pedig csak fizioterapeuta végezhet. Én egyik sem vagyok. A diplomám honosítását az egészségügyi minisztériumnál kérhetem, mint massofizioterapeuta. Biztos mindenki ismeri Bruno Bozzetto kis videóját, ha nem, érdemes megnézni:

Ebből nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy egy ügyintézés itt milyen hosszú és kínkeserves. Én több mint egy éve adtam be a kérelmem. Azt mondták, három hónap múlva adnak választ.

Bürokrácia a köbön

Három hónap múlva jött egy levél, hogy nem teljes a dokumentáció, kell más dokumentum is. Tehát irány haza, új igazolás a magyar egészségügyi minisztériumtól, új kérvény beadása, természetesen új befizetendő díj mellett, majd három hónap várakozás, amikor jön egy levél, hogy nem ismerik el így, csak masszőrként.

Telefonálok, hogy rendben, így is jó, csak küldjék már a papírt, mire mondja a hölgy, hogy azonnal küldjek egy levelet, melyben mégis kérem, hogy massofisioterapeutaként ismerjék el a diplomám, mert szeptember végén lesz egy kongresszus, és újabban sok kelet-európai papírját elfogadják így.

OK. Elküldöm, majd október közepén telefonálok, hogy akkor most mi van, a néni csak habog a telefonba, hogy mihelyst lesz kongresszus, bemutatják az én kérvényem is, és ezzel rámcsapja a telefont. Vagyis elfelejtették, hogy én is a sorban voltam. Most december van, még mindig semmi, és a telefont sem veszik fel.

Mindenesetre nem adom fel. Dolgozom, mint masszőr, együttműködök egy konditeremmel, ahol most már hetente háromszor vagyok jelen, vannak saját vendégeim is, és mindig jönnek újak.

Közben elvégeztem egy posturológia tanfolyamot is, ahol 18 másik, már sok éve a pályán dolgozó kollégával együtt gyűrtük az anyagot öt hónapon keresztül, és a csapatban én értem el a legjobb eredményt.

Nagyon büszke vagyok magamra, mert a többiek között bizony van, aki már 20 éve ezt a munkát végzi, beszélik az olaszt, a gyakorlati nyelvet is, noha én sok tekintetben még jóval mögöttük vagyok.

Egy kicsit ez, egy kicsit az

A páromnak köszönhetően nem kell aggódnom azokban a hónapokban sem, amikor kevés a vendég. És bizony rájöttem, hogy én szeretek így élni. Dolgozom néhány órát naponta, persze van olyan is, hogy nem dolgozom, de ezalatt az idő alatt főzőcskézem, sütögetek, ha már egyszer egy cheffel áldott meg a Jóisten.

Az olasz konyha segítségével tartom a versenysúlyom, még ha sok-sok süteményt is eszem. Ezt szeretném a magyar ismerősökkel és ismeretlenekkel a receptes könyvem segítségével megismertetni.

Boldogan mondom magam félig háztartásbelinek, félig szakembernek. A házimunkákkal sincs semmi bajom. Az évek során rájöttem, hogy nem rossz dolog ez.

Mi, magyar lányok nem erre vagyunk beprogramozva, mert a kegyetlen magyar valóság azt sulykolta a fejünkbe, és hála a feminista mozgalomnak ezt akartuk mi magunk is, hogy bizony a nő is menjen dolgozni, és ne elégedjen meg a gyerekek nevelésével, a háztartás vezetésével, hanem menjen, nyomjon le 8 óra munkát, aztán menjen haza, rakja rendbe a gyerekeket, főzzön vacsorát, készítsen tízórait, reggelit, ebédet, mosson, főzzön, és lássa el a házastársával szembeni kötelességeit is. Tehát ne panaszkodjon az ember lánya.

Én tutira nem haragudnék meg, ha megengedné nekem a párom, hogy ne járjak dolgozni. Ez a mostani megoldás egész tetszetős, hisz megenged annyi szabadságot, hogy a házunk tája is ragyogjon, anélkül, hogy agyon stresszelném magam.

Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá. Elvégre az együttélés egy férfival azt jelenti, hogy megosztozunk mindenen.

Ezt eleinte nehéz volt elfogadni, de már egészen belejöttem. Megismertem rengeteg csodálatos embert, a vendégeim fantasztikusak, és nekik köszönhetően egy újonnan alakult amerikai futballcsapat masszőre is én vagyok. Remélem, a jövőben elég híressé és sikeressé válnak, hogy megalapozzák a szakmai jövőm és nekik szentelhessem időm legjavát!

A magyar és az olasz nők

Az ide vágyó magyar lányoknak azt javasolnám Olaszmammával ellentétben, hogy elégedjenek meg azzal, ha a párjuk el akarja őket tartani. Ha mindenáron hasznosak akarnak lenni házon kívül is, és nem akarják elbarikádozni magukat a külvilágtól, menjenek önkéntesnek valahová, és legyenek olyanok, amilyenek.

Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk. Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak.

Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő. Persze muszáj újra képessé tennünk magunkat erre a szerepre. Azért is, mert a nevelés, és a körülmények belénk sulykolták, hogy bizony egy fizetés nem elég a megélhetéshez. Pedig elé lehet, ha lejjebb adjuk az igényeinket.

Tudom, hogy a divat országában élünk, és itt az olaszok még a kuka ürítéséhez is glédába vágják magukat. Az egyetlen szakma, ami sosem kerül válságba, az a fodrász. Az olasz nők sosem mennek az utcára rendezetlen fejjel. Itt akár öt méteren belül találhatunk három fodrászüzletet, és mindben lesz vendég, akin éppen dolgoznak, és lesz olyan is, aki a sorára vár.

Ám lehet bárkinek bármilyen szépséges frizurája, ha alatta sokat nem lehet találni. Egy jó szív és egy ügyes, találékony agy mindennél jobban vonzza a férfiakat.

Nem rossz itt élni

Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. Az ő anyukájuk még az otthonnal törődött, gyerekeket nevelt, többfogásos ebéddel várta haza a családot, és gondoskodott a házról és tájékáról, ez az ő vérükben is mélyen gyökeret hagyott és ezt várják el a feleségüktől is.

Szerintem ez nem rossz szemlélet. Csak vissza kellene szokni erre a szerepre. Nem mondom, hogy egyszerű. Főleg nem most, hogy mindenki szeme előtt az egyetemi diploma képe lebeg. Márpedig ha valaki arra törekszik, hogy karriert csináljon, mert ha nem ezért, nem tudom, mi másért menne egyetemre, akkor nem tud beletörődni egy otthoni életbe.

Márpedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy hiába a diploma, ha nem tudunk álláshoz jutni. Ráadásul az olyan munkákat, mint takarítás, vasalás, vagy bármi ehhez hasonló, nem tartjuk fontosnak, pedig ezeket is meg kell csinálni valakinek.

Valami nagyon el lett rontva ebben a világban. Én visszatérnék abba az ideális világba, és ez itt néhány honfitársnőmnek megadatik. Éljenek a lehetőséggel! Megéri!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

A karácsonyi fotóalbum sikerén (és egy kommentelő javaslatán) felbuzdulva megkérdeztem a Facebookon, lenne-e kedvetek szilveszterkor is valami hasonlóra. A válasz elsöprő igen volt, úgyhogy várom a szilveszteri fotókat a világ minden tájáról Új-Zélandtól Japánon át Magyarországig akár emailben, akár a Facebookra feltöltve. Remélhetőleg ez is nagy móka lesz! :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: turizmus egészségügy vendéglátás Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr625716722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.12.31. 12:04:40

@diggerdriver: vegigolvasva a kommenteket, teljesen egyetertek veled. ha lehetoseg van ra, akkor apuci tartsa el a csaladot, anyuci nevelgesse a purdet, es vezesse a haztartast. ezzel nem bezarni akarom a not a hazba, de en ezt a klasszikus csaladmodelt lattam a szuleimnel is. nyilvan van sok no, akinek ez nem palya, azok nem hozzam valok :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:15:26

@blackhair-lady:
Nem akarom tudni :)

@pappito:
Szia pappito, már épp hiányoltalak... :)
Nem mentetek haza az ünnepekre?

@bpetya75:
Így már értem :) Kikezdhetetlen gondoltmenet!

nyuszigonosz 2013.12.31. 12:17:33

@puhacica: Hát, én is így értettem, ahogy most töled olvasom, és elment a kedvem sok mindentöl.

Nekem a poszt egy része tetszett is, a vége nem, mert nem szeretem, ha valaki - itt a poszt írója - a saját elképzelését mint az egyetlen járható utat szeretne mindenki másnak is életcélként kitüzni. Ez az ö élete, ö gondolja úgy, hogy neki most ez a legjobb.

Na és aztán jöttek a kommentek: sok esetben elég szélsöségesek.

Szerintem meg mindenki éljen úgy, ahogy szeretne. ahogy adott esetben megteheti.

Nem kellene másokat kigúnyolni amiatt, ha más elképzelésük van, ha a saját életüket másképp élik.

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:18:32

@Kövérmadár [swe]: itthon vagyunk

sőt, itt már 2014 van, húzzatok bele, elisszuk előletek a pezsgőt! :)

BUÉK

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:18:44

@zöldeketbeszélek:
Az Obádovics könyv nem nagyon jó, hanem a legjobb :)

Jó szórakozást hozzá, én középiskolában olvastam, hobbiból :)

@Sütemény1975:
Én is hasonlóban nőttem fel és sajnos azt tapasztaltam, hogy az értelmes időtőltés nélkül az anyám alkoholista lett (nomeg pám hathatós közbenjárására).
Nem vagyunk egyformák, nem tudnék együttélni olyannal, akinek az az élete csúcsa, hogy nem csinál semmit csak otthon van és kiszolgál.

Így legalább nem szereted el a menyasszonyomat ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:20:01

@pappito:
Aztarohadt! tényleg! :D

BUÉK Kiwifölde lakóinak! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 12:31:01

@Kövérmadár [swe]: Köszi, remélem tényleg szórakozás lesz, nem vért pisilés :)!

ffüttyfürütty 2013.12.31. 12:39:38

@pappito: Akkor leszögezhetjük hogy idén is elmarad a világvége? :)

nyuszigonosz 2013.12.31. 12:41:31

@pappito: Akkor neked már Boldog Új Évet! :-)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:41:45

@ffüttyfürütty: az én nem tudhatom, itt még van internet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:48:49

@zöldeketbeszélek:
Élvezettel, hobbinak csináld és akkor szórakozás lesz. Eszméletlenül jól magyaráz, vannak példafeladatok is, én abból tanultam meg integrálni, úgyhogy annyira rossz nem lehet ;)

Ha esetleg valamiben tudok segíteni, kérdezz bátran :)

@ffüttyfürütty: @pappito:
Igen, mindenképpen jó lenne, hogy ha megtörténik a világvége, akkor Pappito szóljon nekünk, hogy felkészülhessünk :)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:50:34

@Kövérmadár [swe]: ha itt elkezdődik, első dolgom lesz ide kommentelni, nem mintha lenne hova menekülni előle, ha az egész világnak vége van :)

Latcho Rom 2013.12.31. 12:52:56

@diggerdriver: jofej a kis bogar, mi? :-)

Hallom a rezso tataval fogtok pajzankodni szilveszter ejjel, igaz ez?? :-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:53:35

@pappito:
Nem baj, ha nincs menekvés, de akkor még a menyasszonyomat, egy jointot és egy pohár whisky-t utoljára magamévá tennék ;)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:54:51

@Kövérmadár [swe]: ha nem egy menetben zajlik, akkor van tizenkét órád miután szóltam, szóval mindegyikből belefér több menet is :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:59:09

@pappito:
Az én koromban? Ne viccelj! :D
Nem lehet, hogy egy menetben zajlik... a világvége mindenképp isten kezétől való dolog, isten pedig keresztény dolog és mint ilyen, ragaszkodik a Gergely-naptárhoz. Az alapján pedig nálatok előbb fog bekövetkezni a világvége, mint nálunk, mi pedig riadóláncot alkotva jelezzük shakti_rom-éknak a dolgot.

puhacica 2013.12.31. 13:44:23

@nyuszigonosz/D/: hat igen, de vegul ha jobban vegiggondoljuk, @Ennike: -nek van igaza. ugyhogy:

almokat hozo es teljesito, boldog uj evet mindannyiunknak!

2013.12.31. 14:28:38

@zöldeketbeszélek: 'Szóval nem volt a nőknek még grófkisasszonyként sem olyan haj de jó dolguk...'

Ez egy erdekes dolog, ami elgondolkoztatott. Most a Kozel-Keleten elunk, ahol a legtobb helyi no kb. olyan eletet el mint kb. 100-200 evvel ezelott az arisztokrata nok Europaban. Semmit nem kell csinalniuk (meg hazimunkat sem), viszont 'cserebe' szinte semmi szemelyes szabadsaguk sincs. Sajnos azt latom itt a mindennapokban, hogy ez azoknak a noknek nagyon kellemes helyzet, akik nem tul okosak, az egesz napjukat kitolti a sminkeles / frizura / baratnokkel valo celtalan tarsalgas / szappanoperak nezese a TV-ben / vasarlas a shopping centerben stb. Annak, aki ennyire vagyik, paradicsomi ez az allapot. Ha viszont olyan 'noietlen' ambicioi vannak valakinek mint pl.: tanulni akar; dolgozni akar (es nem bolti eladokent); onallo akar lenni; muvelodni akar; utazni akar stb. stb., akkor paradicsom helyett rogton a pokolban talalja magat, minden lepesnel falakba utkozik, az egesz elete egy frusztralo kuzdelemme valtozik. Es 22-es csapdajakent egyertelmuen az a helyi tarsadalom uzenete a nok fele, hogy az elso csoportban levo nok a 'normalisak', mig a masodik csoporttal valami nincs rendben. Kozben ezzel parhuzamosan azzal indokoljak a nok szabadsaganak korlatozasat, hogy ok pont ezt akarjak, ugysem akarnak / kepesek tanulni, dolgozni, es minden vagyuk hogy zart shopping center-ekben toltsek idejuk nagy reszet, ahol a ferfi rokonaik fizeteset koltik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 14:37:53

@Mirjam2: Szia! Tegnap (?) válaszoltam egy kérdésedre boxing day ügyben:

"@Mirjam2: Lehet, hogy rosszul értelmeztem valamit, 26-án néztem az Euronews adót, ott mutatták a londoni boxing day-t. Egész tömegek álltak sorban hajnal óta az áruházak előtt, hogy a leértékelt árukból rommá vásárolják magukat. Szánalmas látvány volt az a roham, amivel a kinyíló kapukat 'bevették'. Örülök, hogy nálunk ez ritka esemény, mondjuk egy nagyáruház megnyitójánál és nem népszokás karácsony második napján. "

Jól tudom, vagy keverek valamit?

Egyébként a kommented sajnos eszembe juttatott egy néhány hete olvasott összeállítást, amely a fundamentalistam muzulmán államok tanulni vágyó lányairól, asszonyairól készült...agyonlövés, kiközösítés is előfordul a zártabb falusi közösségekben, nem a shoppingolás a másik alternatíva :(.

ffüttyfürütty 2013.12.31. 14:49:39

@shakti_rom: Nem csalódtam a második részben, kösz a linkelést. :)

tanato 2013.12.31. 15:00:59

@zöldeketbeszélek: Vannak olajban gazdag arab államok meg olajjövedelem nélküli koldus-szegény muzulmán országok is.Na ott nem shoppingolnak a nők hanem dolgoznak ezerrel a háztartásban és a földeken meg az állatok körül.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 15:55:41

@tanato: És egy nem túl régi posztnál az is kiderült, hogy óriási különbségek lehetnek egy gazdag arab országban a nagyvárosok és a távoli, elzárt falvak világa között.

blackhairlady 2013.12.31. 15:56:05

@tanato: Tanato, ezzel a kommenteddel tokeletesen egyet ertek. Valoban eletveszelyes megszolalni ellentetes velemennyel ha a masik tabor harap.

2013.12.31. 16:11:21

@zöldeketbeszélek: Boxing Day: most lusta vagyok utananezni mikor kezdodott, de lenyeg az hogy 'osi', regi szokas Angliaban a karacsony utani napon ajandekozni es ezt Boxing Day-nek nevezik. Boxing Day annyit jelent hogy karacsony masnapja, azaz Dec.26-a. Az utobbi evekben elterjedt hogy ezen a napon kezdodik a learazas, amikor valoban sokan hajnalban sorba allnak stb. Lehet hogy neked ez nem szimpatikus, de nem kotelezo reszt venni benne. Nekem az ev egyik legkedvesebb ritualeja mikor a baratnoimmel 26-an shoppingolni megyunk, es iden (hiszen nem Londonban vagyunk) nagyon-nagyon hianyzott hogy nem tudtam ebben reszt venni. Ez a legtobb embernek egy nagy buli tulajdonkeppen, es akinek nem szimpatikus, az otthon marad vagy mast csinal, ennyi.

A tanulni vagyo muszlim nokkel kapcsolatban, gondolom hogy elofordul az 'uldozes', de itt Szaudiban nem jellemzo, a kormany pl. aktivan tamogatja a nok tanulasat (illetve a ferfiaket is, vagyis azt meg jobban...), itt mukodik a Kozel-Kelet legnagyobb noi egyeteme stb... Ettol fuggetlenul egyertelmu hogy akkor egyszerubb egy no elete errefele ha a sminken, edessegen, shoppingolason kivul nem sok minden erdekli.

2013.12.31. 16:38:08

@tanato: zöldeketbeszélek: Igen, en kimondottan az olajban gazdag arab allamokra utaltam, mivel itt vagyunk jelenleg es ezt latom magam korul; a helyi nok helyzete az egykori arisztokrata europai nokehez hasonlithato leginkabb, annak minden elonyevel es hatranyaval egyutt. Jelentos elony hogy nem kell dolgozni, mar akinek ez elony... Egyebkent kisvarosban vagyunk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 16:59:27

@Mirjam2: Nekem ebben az a visszatetsző - de hát ez csak egy vélemény - hogy karácsony második napja is a fogyasztás ünnepe így. Itthon 25-26-án minden zárva, így a kereskedelemben dolgozók is élvezhetik az ünnepet, nem a vásárlók hordáival kell küzdeniük. De hát mindenhol más a szokás, csak azt mondtam a kommentemben, hogy nagyon örülök, hogy itt ez nem lett népszokás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:00:29

@Mirjam2: Azt a betyár mindenit! Le a kalappal, komolyan mondom!

tanato 2013.12.31. 17:03:44

@Mirjam2: Pontosan ezt írta anno 2 éve egy Kuwaitban élő magyar nő is,minden munkát a szegény országokból jövő cselédek csinálnak,még a gyereknevelést is,sőt még szoptatják is a csecsemőket ha az anyuka nem akar ezzel bíbelődni./mint anno Magyarországon a szoptatós dajkák./Azt írta ha hirtelen kivonnák az összes külföldi cselédet,bedőlnének a háztartások,leállna az élet.

macamuca [IHUN] 2013.12.31. 17:11:44

Ez a "nő feladata-helye-szerepe-stb" téma máshol is előjött mostanság, szintén pro és kontra véleményekkel együtt.
A fészen ezt linkelte egyik ismerősöm:

444.hu/2013/12/29/a-nok-lapjaban-olvastam-hogy-a-noknek-tenyleg-a-konyhaban-a-helye/

És ez a hivatkozott interjú:

www.nlcafe.hu/csalad/20131226/joos-istvan-parkapcsolat-parkereses-csalad-hazassag/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:16:04

@macamuca [IHUN]: A cikket még nem olvastam el, de micsoda szemei vannak ennek a pasinak :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:25:29

@macamuca [IHUN]: Elolvastam. 39 éves, állati jóképű és nőtlen. Talán nem véletlen :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:28:55

@macamuca [IHUN]: Na a 444-et is elolvastam. Amellett, hogy a fazon elvei számomra elég idegesítőek, a 444 nem épp tisztességes módszert választott a nevetségessé tételére. Egy ilyen interjúból gyerekjáték olyan mondatokat kiragadni, amelyek torz képet festenek csak az egészről.

2013.12.31. 18:34:01

@zöldeketbeszélek: Úgy látszik "fapinázni", "emancipuncizni", az ellenvéleményt irókat "okoskodónak", "besavanyodottnak", "búvalbaxottnak", "Tökfőzeléknek" (ami egyeseknél negativ) nevezni lehet, de ha a saját orvosságot adja vissza valaki, akkor már keserü. :)

Érdekes módon tegnap én is pont úgy éreztem nem lehet nyugodtan egy véleményt leirni. Sokszor nem is irok semmit ha látom hogy nincsenek hasonlóan gondolkodók mert tudom hogy aggresszivan rám ugrálnának.

Na mindegy.

BUÉK!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 19:04:11

@cougarcat: Engem nem tart vissza sem a blog 'nagy öregjének', sem a blog 'enciklopédistájának' sem senkinek a rosszallása attól, hogy ellentmondjak, ha nem értek egyet. Ettől még persze nem biztos, hogy nekem van igazam, de a tekintélytisztelet nem játszik a véleménnyilvánításomban, az biztos :).

És nem szabad vérkomolyan venni, akkor sem, ha az indulatok felizzanak, ahogy ezt már más megfogalmazta előttem.

2013.12.31. 19:18:01

@zöldeketbeszélek: Igazad van. És bátrabb is vagy nálam. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 19:23:12

@puhacica:
Az egész napom arra ment rá hogy elmagyarázzam az olasz vagy mediterrán életérzést.
Én voltam a fasz mert olyanoknak magyaráztam akik belemerevedtek egy mindig minden esetben mérhető világba.
Ahol a boldogságnak mértékegysége van.
Három puszi aputól egy ölelés a kölöktől.
Soha nem fogják megérteni a SPONTÁN életörömöt.
Az örömért való örömöt.
Ebből a posztból árad a pozítív kisugárzás és erre mondatonként szétszedik.
Érted miről beszélek?

morsels (törölt) 2013.12.31. 19:24:07

@cougarcat:
Hat, a Tokfozelek az azt hiszem nem csak egyeseknel, hanem altalanosan negativ :-).

2013.12.31. 19:34:51

@morsels: Épp ezért probléma, hogy valaki normális érvekből kifogyva, úgy általában Tökfőzeléknek hivja azokat akiknek más a véleményük. Bár mint láthattad voltak akik egyetértettek vele, éppen tegnap is... De ne vedd ezt magadra, nem rád céloztam, veled valahogy mindig el tudok vitatkozgatni... :)

2013.12.31. 19:42:42

@tanato: Itt gyakorlatilag minden munkat kulfoldiek csinalnak, a helyiek - ha dolgoznak egyaltalan - akkor kozalkalmazottak. Fizikai munkat egyaltalan nem vegeznek helyiek. Csak az utobbi 1-2 evben kezdtek helyi nok pl. bolti eladokent dolgozni, de ez is csak a lakossag nagyon kis szazalekat erinti. Nemreg egyebkent valoban leallt az elet, tobbe-kevesbe, mert bizonyos kormanyintezkedesek kovetkezteben tobb mint egymillio kulfoldi munkavallalo hagyta el az orszagot nehany honap leforgasa alatt, es a tobbiek nagy resze bujkalt, nem mert mutatkozni. Mindenhol allt a szemet, sehova nem lehetett eljutni mert nem voltak soforok, a boltok fele be volt zarva, akadozott a vizellatas, bezartak az iskolakat, stb. Aztan kezdett lassan visszaallni a normalitas, ahogy visszamereszkedtek a kulfoldiek illetve ujak erkeztek. Bar az egyetemi vecek azota is kritikan aluli allapotban vannak, a takaritonok fele eltunt es azota sem sikerult potolni oket... Ja es minden dragabb, mert brutalisan felmentek a munkaberek - a fizikai munkasok dupla annyit kernek mint azelott :)

Az a legrosszabb kovetkezmenye annak hogy cseledek nevelik a gyerekeket, hogy nagyon elszemtelenednek, mivel a cseledek alarendelt helyzetben vannak es mindent megengednek nekik; ha a 6 eves gyerek csak csokit akar enni es nem akar hazi feladatot irni, a bangladeshi cseled nem fog neki nemet mondani mivel a gyerek a fonok. Es mar kiskorukban megszokjak hogy kulfoldieknek parancsolgassanak. A szulok generacioja meg tok tehetetlen, kulonosen a nok, mivel valoban meg azt sem tudjak hogy a sajat gyerekeikrol hogyan kell gondoskodni.

2013.12.31. 19:52:36

@zöldeketbeszélek: Londonban sokan nem unnepelnek karacsonyt, mivel nem keresztenyek. Senkinek nem muszaj 26-an dolgozni, de sokan jelentkeznek munkara, mivel dupla bert kapnak. En pl. mindig jelentkeztem az unnepekkor dolgozni, ha lehetett, mivel nincsenek gyerekeim es jol jott a penz. A 26-ai learazas meg tenyleg az egyik kedvenc esemenyem az evben, es ezzel gondolom nem csak en vagyok igy. Nem az a lenyeg hogy mit veszel, hanem van egy kulonleges buli-hangulata az egesznek, ami szamomra szorosan hozzatartozik a karacsonyhoz.

puhacica 2013.12.31. 19:56:18

@diggerdriver: hidd el, nem kell mindig elmagyarazni! nem mindenkinek a spontenaitas ad eletoromot es nem mindenkinek a pozitiv eleterzes jott at a posztbol. es ettol nem leszunk emancipuncik. egyszeruen maskepp gondolkodunk. egy kozos viszont volt bennunk: elragadtattuk magunkat kicsit. szoval... te is erted, mirol beszelek, ugye?

2013.12.31. 19:59:00

@diggerdriver:"Én voltam a fasz mert olyanoknak magyaráztam akik belemerevedtek egy mindig minden esetben mérhető világba."

Megint minősitesz másokat, sajnos ez a szokásod, ha valaki nem ért veled egyet.

Ne haragudj, de sztem pont te vagy "merev" a gondolkodásodban, mert nem tudod elképzelni, hogy valaki máshogy értelmezte a posztot. Nekem nincs problémám a te értelmezéseddel, de nem egyezik a véleményünk. Nincs abszolút értelmezés, ez mindig szubjektiv. Hiábavaló magyarázni, hogy "de nem értitek".

Részemről nem gondolom hogy "fasz" vagy, sajnálom ha igy gondolod, de a stilusod néha lehangoló.

Almandin 2013.12.31. 20:02:27

@macamuca [IHUN]: Egyetértek. Olyan a poszt hangneme, hogy javaslom, tegye ki a Férfihangra, ott a törzsközönség tapsikolni fog neki.
Természetes, hogy vannak hagyományos, alárendelődő típusú nők, mint a posztoló, de ne akarja már ezt követendő példaként beállítani. Sok nő sikítófrászt kapna az ilyen életmódtól.
Az, hogy a férj eltartja, sok nő számára lehet kényelmes megoldás addig, amíg nem kezdi el verni a férje, vagy más okból meg nem romlik a házasság. Akkor komoly baj lesz belőle, mert sokkal nehezebb lesz elválni. Ha meg valaki több száz/ezer km-re költözik, akkor lehet, hogy a hazaútra se lesz pénze, mert ha az utolsó fillért is a férj adja, egy doboz kekszet se tud venni nélküle.

2013.12.31. 20:14:51

@zöldeketbeszélek: Tenyleg erdekes hogy milyen indulatokat valt ki ez a ferfi-noi szerepek tema ezen a blogon. Azt hiszem tavaly tortent, egy csomo kommentelo (pasi) arrol probalta meggyozni a kozonseget hogy a magyar lanyok penzert mennek hozza nyugat-europai pasikhoz. Meg mertem emliteni, hogy az egyik fo ok ami miatt nekem sokkal jobban bejon az angol ferjem mint egy atlagos magyar pasi az az hogy ugyanugy kiveszi a reszet a hazimunkabol mint en. Hogy en azert ott mit kaptam! Hogy megsertodtek a sracok, hogy probaltak bizonygatni hogy az nem is igazi ferfi aki foz meg takarit, stb.! Meg olyanokat is irtak, hogy a ferfiak tamadas eseten megvedik a noket, mig a nok ezert cserebe elvegzik a hazimunkat, ez igy fair, nem? :) Mondtam nekik, hogy engem az elmult harminc-valahany evben ritkan ert tamadas, akkor sem vedett meg egy ferfi sem, viszont mosogatni minden nap kell, szoval en inkabb egy olyan pasit reszesitek elonyben aki mosogat. Mindegy, az a tanulsaga az egesznek, hogy en az ilyen temahoz tobbet nem szolok hozza ezen a blogon, nem eri meg.

Most pedig mennem kell, kezd elkerulhetetlenne valni a szilveszteri buli! :) Boldog uj evet mindenkinek!

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:29:58

"Meg mertem emliteni, hogy az egyik fo ok ami miatt nekem sokkal jobban bejon az angol ferjem mint egy atlagos magyar pasi az az hogy ugyanugy kiveszi a reszet a hazimunkabol mint en."

Hat ezzel nem lehet vitatkozni, az atlag magyar aztan tenyleg nem veszi ki a reszet a hazimunkabol :-)
Es mi volt a masik fo ok?

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:30:35

@cougarcat:
Nem vettem magamra, en nem hivtam senkit fapinanak :-).

2013.12.31. 20:37:32

@morsels: 'Es mi volt a masik fo ok?'

Azt nem arulom el egy nyilvanos forumon! :)

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:42:21

@Mirjam2:
Akkor majd megkerdezem Tokit.
Hogy o mire tippel :-)

Almandin 2013.12.31. 20:50:48

@Mirjam2: Azt valóban el tudom képzelni, hogy az angol férfiak nagy része már természetesebbnek tartja a házimunka-végzést, mint a magyarok. Itt sokban hasonlít a helyzet az olaszországihoz. Azzal a különbséggel, hogy Itáliában megbecsülik a háztartásbelieket, itt lenézik. Az átlag magyar férfi is kiszolgáló típusú feleséget akar. Szerencsére itt már vannak felvilágosultabb férfiak is, de kevesen, szerencse kell ahhoz, hogy kifogja valaki.
Neked (nektek) is boldog új évet!

morsels (törölt) 2013.12.31. 21:20:38

@cougarcat:
Tudod, gondolkodtam ezen.
Abban biztos vagyok, hogy nem az a megoldas, hogy hirtelen mindenki nekiall masok tojashejait kerulgetni. Hogy mindenki udvariasan 'erveket' hoz, vagy udvariasan hallgat, esetleg udvariasan mosolyog.
(egyszeruen azert, mert az ket dolgot szokott eredmenyezni. az egyik a - jobb esetben - kozepszeruseg, a masik esetben meg celozgatasok, utalasok, elejtett megjegyzesek, ami nem igazan egeszseges kornyezet)

Azt mondjuk ertem, hogy neha kisse elszabadul a hev, dehat amikor _meggyozodesrol_ van szo, akkor abban mindig lesz erzelem is. Olyankor meg az ember nem a szavak pontos jelentesevel foglalkozik, hanem lenduletbol mondja :-).

Van jopar olyan temakor, amit barmikor elo lehet venni es vitat fog generalni. Ujra es ujra :-).
Ez (amirol a posztban volt szo) ilyen.
Kulonbozo allaspontok vannak, raadasul nem is csak ketto, bar idovel ket sarokba kerulnek a velemenyt nyilvanitok, amiket egyre hevesebben vedenek a vitatkozok. A sajat allaspontjukat es igy automatikusan azoket is, akik hasonloan (bar nem teljesen ugyanugy) gondolkodnak.
Ez idovel onmagat gerjeszti, mar nem vitarol lehet beszelni, inkabb valami hasonlova valik, ahol egy nagy teremben egy csomo ember egyszerre beszel es idovel ket tabor alakul ki.
Igazabol nem lehet feloldani az ilyen jellegu konfliktusokat.

Ilyenkor jonnek azok a 'jolelkek', akik a beket hirdetik, meg hogy a 'stilus maga az ember', meg 'kerulik a konfliktust', aminek a lenyege vegulis csak az, hogy ok felsobbrenduek :-).

De az igazsag az, hogy az ilyen emberek altalaban unalmasak. Szerintem :-).

2013.12.31. 22:18:40

@morsels: Sok minden igaz ebből. :)

BUÉK!

DieNanny CH 2013.12.31. 22:24:15

@zöldeketbeszélek:

Talán mimi már válaszolt, de: érdemes, asszem a csíkos könyvek-sorozatban volt benne. Idealizálva van megírva, de én 12 éves korom óta már nagyon sokszor újraolvastam.

DieNanny CH 2013.12.31. 22:27:16

@zöldeketbeszélek:

Hű, ezt a könyvet is hogy szeretem!

Latcho Rom 2013.12.31. 22:42:26

@cougarcat: Annyi itt a meleg levego hogy mindjart megolvad a -17 :))) . Kimentek bulizni?

BUEK :)

2013.12.31. 22:50:47

@shakti_rom: BUÉK Shakti! Mikor látom azt a videót rólatok?

Nem tudom még, most kicsit szemerkél az eső, ha eláll akkor valszeg - legalábbis le kell járni a zserbót, nem szeretek kikerekedni! :)

Latcho Rom 2013.12.31. 22:55:49

@cougarcat: ahogy kudi aki lotte kapod :)

itt mindjart hurka, aztan el egy kicsit - holnap repter, fiamek jonnek vissza, remelem nem kapunk sok hot...

2013.12.31. 23:02:12

@shakti_rom:

Hurka? El vagytok kényeztetve!

Szerencsére, most már lassan lehet csomagolni Mexikóba, hurrá! :)

2013.12.31. 23:06:03

www.j-walk.com/other/goodwife/index.htm

A jó feleség útmutatója - Hogyan kényeztesd a férjed, az 50-es évek stilusában.

Humor!!! :))))

Latcho Rom 2013.12.31. 23:10:20

@cougarcat: :)

1 het s suti a homok a talpunkat :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 09:30:17

@cougarcat: hogyhogy nem lehet? följelentenek vagy átbújnak a dróton és megvernek?

KristinaI 2014.01.01. 16:56:56

:) Elorelathato volt ezt a sokfele velemeny. Nehez olyat irni, ami mindenkinek tetszik, a nyelvezetem nem egy irodalomtanare, nem olvasom vissza szazszor az irasom, hogy biztos helyes-e minden szo benne es nem felreertelmezheto-e, es tessek, kapok hideget es meleget is. A parom (nem ferjem) chef es olasz, en beszeltem olaszul, mielott idejottem volna, ha nem, nem vezethettem volna oket Pesten korul, es nem azert jottem ide, hogy eltartott legyek, mert mint irtam, nincs ez a magyar nok DNS-be belekodolva, en sem erre voltam nevelve. Anyukamek kicsi korom ota sulykoljak agyamba, hogy kezdjek el dolgozni egy fix helyen, vagy sosem lesz nyugdijam, es 7 ev kellett ahhoz, hogy rajojjek, nem ez a SZAMOMRA helyes eletmod. Itt megtanultam alkalmazkodni. Ez alatt ertem a sokfele munkakor betolteset, noha igenis igenyem lett volna szakmamban elhelyezkedni, de hala paromnak 6 ev utan rajottem, hogy titkon dedelgetett almom kell kovetnem, azaz massziroznom kell. Imadom a munkam, es nem stresszel, hogy nem dolgozom napi 8 orat, hanem lehetek a haz asszonya is. A haz ura kiveszi a munkakbol a reszet, mert evente 4 honapot dolgozik, igy lehetosegunk van egymas tarsasagat is kielvezni a maradek 8 honapban, es ehhez nagy segitseg, hogy nekem is van szabadidom, eleg sok, mert egy kapcsolat veget az is eloidezheti, ha a ferfi es a no a munkahelyen tolt az ebren toltott 10-12 orabol 8-at. Egymasra meg nem birtunk raunni, ugy sem, hogy abban a 8 honapban, amikor o nem dolgozik, majd minden nap 24 orat vagyunk egyutt. Kivanom mindenkinek, hogy megtalalja ezt a fajta szerelmet, es megtapasztalhassa azt, amit en. Ezert is batorkodtam azt javasolni, hogy probaljuk agyunkat atprogramozni, es elviselni az otthoni munkat, mert nincs abban semmi rossz, mint most tapasztalom. Egyik nagymamam soha nem jart semmilyen munkahelyre, es 92 evesen szinte vas egeszsegnek orvend, mig masik nagymamam 64 evesen halt meg, ugy, hogy meg szabadidejeben is masodik munkahelyet keresett. Nem azt mondom, hogy 100 eves koromig akarok elni, de nyilvan a stresszes munkahely plusz az otthoni teendok felemesztik a noket, es ezaltal a pasijukat is. En nem vagyok haztartasbeli, igaz, elnezest kerek a javaslatomert, mert van reszmunkaidos munkam, es ugy gondolom, igenis meg fogok tudni elni a jeg hatan is, akkor is, ha esetleg ramunna a parom. Ami pedig a nyugdijert vagy a jovoert valo aggodast illeti, azt mondhatom csak, amit anyukameknak is gyakran mondogattam, hogy ki garantalja, hogy eljutok addig a korig? Minden napnak megvan a maga aggodalma, eleg a mai napert felelni. Meg az sem biztos, hogy holnap itt leszunk, akkor miert rettegjek elore egy esetleges jovobeli esemeny miatt?
Hogy kinek mi tetszik vagy nem ebben a beszamoloban, az persze olyan szemelyes elmeny, mint az enyem!

2014.01.01. 18:39:40

@Babette_: Nem lehet, anélkül, hogy valaki rád ugrálna, vagy elkezdene személyeskedni. Ez ott is volt a hozzászólásomban...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:58:07

@KristinaI:
Kicsit megkésve, de köszönjük, hogy megérkeztél!

Nem vitás, hogy másként látunk dolgokat, én pl. a tervező, számolgatós, lehetőség szerint több oldalról is maximálisan bebiztositó fajta vagyok. Ami ezen felül marad (erő, idő, pénz), az mehet a Carpe Diem életstílusra.

További sok sikert a jövőben!

DieNanny CH 2014.01.01. 21:43:52

@KristinaI:

Szia! Akkor ezt magyarázd meg nekem:

"es nem azert jottem ide, hogy eltartott legyek, mert mint irtam, nincs ez a magyar nok DNS-be belekodolva, en sem erre voltam nevelve. Anyukamek kicsi korom ota sulykoljak agyamba, hogy kezdjek el dolgozni egy fix helyen, vagy sosem lesz nyugdijam,"

és:

"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő. Persze muszáj újra képessé tennünk magunkat erre a szerepre."
"Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. Az ő anyukájuk még az otthonnal törődött, gyerekeket nevelt, többfogásos ebéddel várta haza a családot, és gondoskodott a házról és tájékáról, ez az ő vérükben is mélyen gyökeret hagyott és ezt várják el a feleségüktől is.
Szerintem ez nem rossz szemlélet. Csak vissza kellene szokni erre a szerepre."

Leegyszerűsítve:

Bár a DNS-ünkbe nem az van belekódolva, hogy háztartásbeliek legyünk, mégis, mivel erre teremtettünk, szoktassuk vissza erre magunkat...
Na most, Teremtőnél maradva: ő alkotta meg a DNS-ünket is. Vagyis, akkor mit is akar a Teremtő: Hogy htb-k legyünk, vagy hogy dolgozzunk?
Köszi a választ.

KristinaI 2014.01.02. 11:55:56

@DieNanny [SZ,CH]:
Megprobalom: a magyar lanyok DNS-ebe nincs az belekodolva, vagyis javitom gyorsan magam: az enyembe nem ez volt, de a Teremto - mert latom ezen lovagol a kommentelok legjava -, arra teremtette az asszonyt, hogy otthon tevekenykedjen, es a ferfi kell legyen, aki a csaladot fenntartja. Ertheto igy? Mert nekem egyertelmu volt mar a sajat megirasombol, mire gondoltam. Persze nem vagyunk egyformak, es mindent mashogy ertelmezunk. Nem parancsba adtam a honfitarsaimnak, hogy jojjon ide htb-nek, hanem 7 ev tapasztalat utan, es het hosszu ev atallas utan ugy gondoltam, megoszthatom masokkal azt, amire en rajottem. De mint a cimbol kiderul, felig vagyok haztartasbeli, es felig szakember. Es mostanra jutottam el oda, hogy nem gorcsolok, mert nem dolgozom napi 8 orat irodaban, es nem aggodom azon, hogy lesz-e nyugdijam. Nem konnyu magunkat atnevelni. Van ertelme annak, amit irok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.02. 12:09:47

@KristinaI: Szia! Kicsit félreérthető volt a párodra vonatkozó rész is, nem véletlenül hittem mindenki azt, hogy román. És nem értettük, miért példálózol az olasz férfiak mammakultuszával, amikor te román pasival élsz.

Másik. Ha a kinyilatkoztatás elé odateszed, hogy szerinted, talán nem ugrik rá annyi ember a témára.

Egyébként tetszik a posztod, hajrá, élvezd az olasz élet napos oldalát és kerüld el az árnyékosat :)!

tableno 2014.01.02. 12:15:04

@KristinaI: Nekem semmi bajom nem volt a posztoddal, és ez a komment még jobban letisztázta a dolgokat. Szerintem jól csinálod, lényeg hogy úgy éljen az ember ahogy őneki jó, és nem úgy, ahogy mások elvárják. További sok boldogságot!

tanato 2014.01.02. 12:27:55

@KristinaI: @tableno: Csatlakozom én is egyetértek,.van értelme amit írsz.Nem biztos hogy a napi 8-10-16 óra munka a hosszú nyugodt élet titka.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 12:30:03

@tanato:
Azert egy vaskos fizetesi csekk rendesen kisimitja a rancokat ;)

tanato 2014.01.02. 12:38:57

@Kövérmadár [swe]: Az bizony jól jön.De ha apu tudja ezt biztosítani egyedül akkor Ok.Különben meg két htb, nem azonos,pl. egy 5 gyermekes tanyasi asszony meg a fent említett általam eddig nem ismert JAP nő ég és föld,pedig egyik sem jár el munkahelyre napi 10 órában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 12:53:34

@tanato:
Ha atlagemberekrol beszelunk, akkor azert jelentos minosegbeli kulonbseget jelent +1 fizetes.
Termeszetesen egy Warren Buffet mellet nem annyira eletbevago az asszonynak is dolgozni... ha viszont magunkbol indulok ki, akkor a kulonbseg pont annyi, hogy havi egy, nyugati fizetest felre tudunk tenni (holott eddig volt megtakaritasunk).

Megaztan ha nincs sem gyerek, sem nagyobb allat, akkor mit csinaljon az asszony otthon? Napi 8 oran at takaritson, fozzon, mosson?
Vagyok annyira nemtudommilyen, hogy joneven veszem, hogy ha napi 8 orat a csaladert dolgozom, akkor a masik fel is tegye ugyanezt (akar munka vagy haztartasi teendok). Egesz napos fetrenges csak felfekvest okoz ;)

tanato 2014.01.02. 12:59:43

@Kövérmadár [swe]: Általában egy családban azért vannak gyerekek,na meg háztartás is.Persze pl. Kelet-Európában fontos a két kereső,sőt még úgy is nehéz.Másutt meg máshogy van.pl.Itália,válság ide,válság oda sok helyen/nem csak a leggazdagabbaknál/ nem gond a htb.életforma,finanszírozható.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 13:25:46

@tanato:
Valoszinuleg ott kerult homok a gepezetbe, hogy szamomra a finanszirozhatosag nem eleg. Az Magyarorszagon is elerheto. Igenylem a felso-kozepkategorias autot (lehetoleg nem Fiatot ;) ), sok-sok nyaralast, lehetoleg jo messze es ugy altalaban a mindennapokban a "barmit" megvehetek eleterzest, kulonosebb merlegeles nelkul.

Lehet ezert sem akarunk gyereket, tuk sok lemondassal jarna es meg nagyon az almaink elejen jarunk :)

DieNanny CH 2014.01.02. 14:23:03

@KristinaI:
"Van ertelme annak, amit irok?"

Igen, van. Köszi.

KristinaI 2014.01.02. 15:10:29

@zöldeketbeszélek: Koszonom a pontositast, miutan a hozzaszolasokat elolvastam es visszaneztem a leirasom, nyilvanvalova valt, miert gondolta mindenki, hogy roman o is. Koszonom a biztatast, es igyekszem!

KristinaI 2014.01.02. 15:13:15

@tableno: Koszonom szepen, ez kedves volt nagyon! Meglatjuk mi sul ki belole, en igyekezni fogok jol elni, ami nem feltetlen jelenti az, hogy uszkalni akarok a penzben. Megelegszem kevessel is, mert ha sokra torekednek, messzire ternek az eredeti tervemtol. Sok sikert neked is!

KristinaI 2014.01.02. 15:15:25

@tanato: Szuper, nagyon orulok, koszonom a megertest! Es a kommenteket is, epito jelleguek voltak, mind tetszett! Meg a negativ is!

KristinaI 2014.01.02. 15:17:10

@DieNanny [SZ,CH]: Orulok, ha sikerult tesztavizet onteni a poharba! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 14:16:02

@KristinaI:
Örülök hogy megjelentél itt.
Tetszett a posztod sok emberrel kerültem konfliktusba miatta.
Teljesen megértelek és drukkolok hogy minden a terveidnek megfelelően alakuljon.

KristinaI 2014.01.03. 14:28:54

@diggerdriver: Sziaaaa! Igen, meg is koszonom, igazan jolesett, ahogy kialltal mellettem. Latszik, hogy tetszik neked ez az eletmod, es pozitiv a hozzaallasod. Lehet, hogy Te is olasz vagy lelekben! Az anyagias hozzaallasa sok posztolonak pont azt tukrozi, amit a magyarokba beleneveltek. Nincs meg egy ilyen tulelesre programozott nep szerintem Europaban. Persze nem tudhatom, nincs nagy tapasztalatom, csak itt es Angliaban eltem, de tudom, hogy nehez volt atallnom erre az eletstilusra. Koszonom meg egyszer, amiket irtal es tovabbi szep napot es sok sikert kivanok!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 16:10:55

@KristinaI:
Nem, éntőlem távol áll az olasz mentalitás viszont maximálisan megértem.
A feleségem viszont egy hozzád hasonló igazi mediterrán nő.
Imádja az olasz életérzést.
Ezért értettem meg hogy miről írtál.
Maradj ilyen pozitív bármi történjék is.

2014.01.03. 21:57:26

@KristinaI: Csak most vettem észre hogy megjelentél.... :)

Ez nekem még mindig nem világos:

"Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk."
" Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak."

Ez eléggé negativ sztereotipia az olasz nőkkel szemben, pedig éppen ők a tipikus mediterrán nők, ők képviselik az "olasz lelket" és "életstilust", hiszen ott nevelkedtek és élnek.

Részemről nagyon is értékelem az olasz nőket - temperamentumosak, életrevalóak, életvidámak. Az olaszok fantasztikusan kreativak és nem véletlenül hoztak létre egy luxusipart ami joggal vált ki elismerést a világon. Remélem továbbra is jól fogod érezni magad Olaszországban és sok sikert!

KristinaI 2014.01.04. 18:36:11

@diggerdriver: Az is nagyszeru! Sok boldogsagot akkor. Erdekes, az en parom sem az a kimondott olasz pasi. Biztos ezert is mukodik olyan klasszul a kapcsolat. :)

KristinaI 2014.01.04. 18:43:58

@cougarcat: Igazad van, negativ voltam az olasz nokkel kapcsolatban, noha nem lehet altalanositani, ahogy a magyar noket sem vehettem mind egy kalap ala, elnezest kerek. Sok baratnom van, oket szeretem, de ismerek olyan not is, akit elviselni nem birok, sem en, sem ferfi ismeroseim, de ez igaz a magyarokra is. Megis latok kulonbseget a ket nemzet leanyai kozott. Valahogy engedelmesebbek, anyasabbak. A mai nokrol beszelek. Az olasz lanyok legjava manapsag a divat rabja, kepesek tobb szaz eurot egy par extramagas sarku cipore elkolteni, es igenis igenylik, hogy a ferfi vacsorazni vigye, hogy a legujabb parfummel megajandekozza, hogy vigye shoppingolni, mig a magyar lanyoknak nem ez dominal. Lehet ezert valasztanak kulfoldrol. De biztos, hogy csak en gondolom igy, ne haragudj a hibamert! Sok sikert, es koszonom a jokivansagokat!

2014.01.04. 19:01:50

@KristinaI: Köszönöm a válaszod! Nem haragszom egyáltalán és igy már teljesen érthető,hogy te is "magadévá tetted" azt a bizonyos életstilust. Biztos vagyok benne hogy te mindig jól fogod érezni magad a bőrödben, akárhol is vagy, akármit is csinálsz! :)))

Megfontolt 2014.01.24. 16:52:44

Örülök hogy idetévedtem és olvashattam a rögös utad megpróbáltatásait , jó ízű előadásodban .
Sok sikert és folytasd a beszámolóidat ,ja és szívesen belenéznék a fotóidba de nem lelem .

ミラ · http://www.miranosekai.com/ 2014.05.18. 20:09:26

holnapután indul a nagy kaland részemről, elindultam olaszországba (csak még 1,5 nap ausztria van előtte). olasz, angol és német felsőfokon megvan (meg még pár nyelv középfokon), látom, akkor nagyon aggódnom nem kell, enni jut :) jah és idegenvezető vagyok végzettség szerint, bár sok éve főállású fotósként dolgozom.
tartok sok dologtól, nagyon is, de akkor hajrá.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása