oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 24. 06:44,  Donald kacsa, a karácsonyi hagyomány 157 komment

2013. december 24. 06:44 Határátkelő

Donald kacsa, a karácsonyi hagyomány

Ami Magyarországon a Reszkessetek, betörők (noha idén éppen nem vetíti egyetlen csatorna sem, ha jól olvasom), az Svédországban a Donald kacsa – a karácsony elmaradhatatlan kelléke. Tulajdonképpen senki sem tudja, miért lett a karácsony ennyire fontos része az elmúlt fél évszázadban éppen ez a Disney-figura, de ez van. Írország után ma a svéd karácsonyt mutatjuk be Réka segítségével.

stockholmi skanzen.jpg

„Itt van a svédek legnagyobb ünnepe, a karácsony. Talán a téli hideg és sötétség teszi, de a svéd karácsonyi hagyományok mesébe illően szépek, és a lakosság legnagyobb része maximálisan kitesz magáért, hogy igazi hangulatos ünnepet varázsoljon a szeretteinek. A svéd karácsonyozásról fogok írni.

Mint mindenhol, itt is keverednek az ősi, pogány időből származó hagyományok a sokkal újabb, múlt századfordulón divatba jött szokásokkal.

A svédek nem ismerik a december 6-i Mikulást, náluk a téli ünneplés december 13-án, Luca napján kezdődik el istenigazából. Ekkor az olasz mártír-szentet ünneplik, akit a hitéért megvakíttattak, ezért Luciát a fény hírnökeként tisztelik.

Az iskolákban, munkahelyeken kineveznek egy Luciát - hagyományosan szőke szépség, újabban a multikulti jegyében néha színesbőrű vagy akár fiú is -, aki a kora reggeli órákban gyertyakoronával a fején, fehér köntösben vonul végig a sötét termeken, kíséretével Luca-napi és karácsonyi énekeket adnak elő.

Mögöttük a csillagnak, mézeskalácsnak öltözött kisfiúk mézest és sáfrányos kalácsot kínálnak. A televízió is közvetít egy-egy ünnepséget.

Decemberben mindennaposak a karácsonyi rendezvények. Mint a lenti fogáslistából kiderül, egy svéd karácsonyi asztalt összeállítani nem gyerekjáték, ezért igen népszerű az étteremben megtartott nagy karácsonyi zabálás.

Jaj annak a cégnek vagy főnöknek, aki nem hívja meg a dolgozókat egy éttermi karácsonyi ebédre, vacsorára! Soha nem fog alábbhagyni a morgolódás. Az alkalmazottak a vacsorához kínált bor- és sörmennyiséget évek távlatából is pontosan számon tartják, a munkaadó bőkezűsége vagy fösvénysége mindenkori fokmérőjeként.

Dekoráció

A svédek lakásberendezés-őrültek, konzum-őrültek és karácsony-őrültek. Ennek megfelelően szinte nem ismer mértéket a karácsonyi lakásdekoráció. A háromszögű gyertyatartókat mindannyian ismerjük, nos, ennek is hatcsilliárdféle változata van.

adventi gyertyatartó.jpg

Az ablakba ezen kívül sok helyen kerül papírból vagy fémből készült, hatalmas világító csillag is. Az ajtókra koszorút aggatnak és a ház előtti fák, bokrok fénysoroktól tündökölnek. Minden téren van egy izzósorral díszített fenyő is!

A legtöbb svéd ismerősöm számára evidens, hogy a függönyöket is karácsonyira cserélik, az asztalterítőről és a temérdek mécsestartóról nem is beszélve. A mézeskalácsház-készítés itt is dívik. Az adventi gyertyákat egyenes sorban, erre készült tartókban helyezik el, amelyet mohával és apró mütyürökkel díszítenek.

A karácsonyfa díszítése hasonló a magyar hagyományhoz, de itt előfordul, hogy apró svéd zászlóból készült girlandot is tesznek a fára. A fát elvileg 23-án este díszítik, de sok helyen korábban megteszik.

A Télapó és a Julbock, no meg Donald

A karácsony este délután háromkor veszi igazán kezdetét. Ekkor kezdődik ugyanis a Kalle Anka. A Kalle Anka, magyarul Donald Kacsa, egy egyórás rajzfilmműsor a királyi 1-es csatornán, amely gyakorlatilag változatlanul ismétlődik 1960 óta, és azóta is az év egyik legnézettebb műsora.

Máig rejtély, hogy ugyanaz az elég véletlenszerűen összeállított Disney-klipsorozat hogyan tudta kinőni magát az egyik legerősebb karácsonyi hagyománnyá, de ki vagyok én, hogy ellenkezzem - a mi családunk is hűségesen leül elé minden évben!

A vacsorát követően jöhet az ajándékosztás. Kisgyerekes családokban kötelezően bekopog a Télapó, megkérdezi, hogy van-e itt jó gyerek, és nagy zsákjából kiosztja az ajándékokat.

Ajándékbontás után a család feláll és vidám karácsonyi énekek hujjogása közepette körbetáncolják a karácsonyfát. Ezek a dalok általában nem vallási témájúak, hanem inkább a karácsony fényéről, a finom ételről és az ünneplés öröméről szólnak. Vannak persze gyönyörű zsoltárok is, de ezeket inkább a templomban éneklik.

A Télapó eredeti svéd alakja a tanyai „tomte" vagy manó. A tomte a tanyavilág régi mitikus alakja, a babona szerint visszahúzódó életet élt a tanyán és vigyázott az állatok, emberek egészségére, jólétére.

Tanácsos volt jóban lenni a manóval, karácsonykor kását tettek ki neki az istállóba. Aki a manót magára haragította, számíthatott rá, hogy a tanyára hamarosan balszerencse zúdul. Aki olvasta Nils Holgersson csodálatos utazását, emlékezhet rá, hogy Nilset is egy feldühödött manó változtatta törpévé. Ez a manó több karácsonyi dalban is szerepel, de az ajándékozáshoz nincs köze.

Régi hagyományos figura a julbock, vagy karácsonyi bakkecske. Ez a figura az ógermán időkre nyúlik vissza - Tor isten kocsiját bakkecskék húzták - és az ajándékokat is eleinte ő osztotta ki.

A julbock szerepét régen a busójárókhoz lehetett hasonlítani, manapság leginkább csak dísztárgyként kerül elő. Hagyományosan szalmából és piros pertliből készül. Gävle városban minden évben felállítanak egy hatalmas példányt, amit rejtélyes elkövetők aztán mindig felgyújtanak. Újabban a fogadóirodáknál is lehet tétet tenni, hogy melyik nap fog lángba borulni a Gävlebocken. Ez is egyfajta hagyomány...

a julbock.jpgJulbock

Karácsony napján és később...

Régi hagyomány a hajnali mise. Ez hajnali négykor vagy hatkor kezdődik és a mai napig a svéd egyház legnépszerűbb istentisztelete. Mise után - esetleg helyett - a család felkerekedik családlátogatásra. A rengetegfajta családi felállás, valamint a távoli rokonok összejövetele miatt általános, hogy a „család másik részével" töltik a karácsony napját.

Miután mindenki teleette-itta magát és kedvére játszott az ajándékaival, kezdődhet a legnagyobb leárazás. A boltok a két ünnep között óriási kedvezményekkel várják a vásárlókat, akik ilyenkor szokták a nem megfelelő ajándékokat is kicserélni. Sokan a leárazásra halasztják az ajándékozást is!

Régebben december 27. volt a kezdőnap, ma már azonban több kereskedő 25-én kinyit, és 26-án már teljes az őrület. Ennek megfelelően januárt a legszegényebb hónapként tartják számon az országban.

Étel-ital

A svédek karácsonykor nem külön fogásokat esznek, hanem - naná! – páratlanul bőséges svédasztalt terítenek. Annak is megvan a szigorú menetrendje, hogy miből mikor és milyen sorrendben illik venni. Úgy érzem, a svédeknél sokkal több az íratlan illemszabály, mint nálunk! Szemük se rebben, ha valaki valamit megszeg, de nagyon sokáig észben fogják tartani.

Vannak itt jellemzően karácsonykor fogyasztott fogások is, de a legtöbb ételt évközben is eszik. Megpróbálok felsorolni néhányat:

- Sokféle pácolt hering, ezzel illik kezdeni az étkezést. Van mustáros, ecetes-hagymás, tejfölös, kapros, de ettem már sárfányos-mangós különlegességet is. Nagyon finom, az érlelt hús elolvad a szájban és egészen lágy íze van. Az ecetes és mustáros heringet húsvétkor és Szentivánéjkor is fogyasztják.

- A lazac nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, akár füstölten, akár terrine formájában.

terrine.jpg

- Lúgoshal - soha nem kóstoltam, és a leírása alapján nem is óhajtom. A lúgoshal szárított tőkehalból készül, amelyet lúgos oldatban áztatnak, hogy megszívja magát, majd vízben főzik puhára. Ez az egyik legősibb, mintegy ötszáz éves fogás és szinte csak karácsony környékén lehet találkozni vele.

- A már jól ismert húsgolyót és a „prinskorv" néven futó minivirslit majonézes céklasalátával fogyasztják.

- Az egészben főtt sonka az asztal királynője! A sonkát készre főzés után mézes-mustáros takaróval kenik be és egy időre a sütőbe helyezik.

- A sonkalébe szikkadt kenyeret áztatnak, ez a „dopp i grytan" névre hallgató mártogatós mára kihalófélben lévő fogás a karácsonyi vacsorán, étteremben nemigen találkozni vele.

- Szardellás-ikrás, tejszínnel rotyogtatott rakott krumpli, „Janssons frestelse". Finom és iszonyúan hizlaló.

- Tejberizs. A hagyományos tejberizst gyümölcskörettel, fahéjjal eszik, de létezik tejszínhabbal könnyített, mandarinnal és mazsolával díszített változata is. Ez a Ris à la Malta. A tejberizsbe egy szem mandulát rejtenek el és aki megtalálja, az megy elsőnek férjhez. (Azt nem tudom, mi van, ha házas / férjezett személy a szerencsés.)

A december hónap elengedhetetlen kelléke a fent említett sáfrányos kalács, amelyet S alakban formáznak és mazsolával díszítik, valamint a fűszeres keksz, amely formájára hasonlít a magyar mézeshez, de nincs benne méz, ellenben vékonyabb, ropogósabb és fűszeresebb magyar kollégájánál.

Mindehhez glöggöt szürcsölnek, amely vörösborból, fűszerekből készült forralt bor. A glöggöt apró, füles poharakból isszák, melyek aljára egy-egy kiskanál mazsola és mandula kerül. Mikor elfogyott a glögg, a mazsolát és a mandulát kikanalazzák a pohár aljából.

Kedvemre való hagyomány, azonban én fehérborból készítem a glöggöt és a fűszerimádó svédek legnagyobb elragadtatására egy felkarikázott erőspaprikát is teszek bele.

Január 6., Vízkereszt napja, piros betűs ünnep, ezért ha kedvezően esnek a napok, a téli szünet a felnőtteknek is hosszúra nyúlhat. A karácsony hivatalosan január 13-án ér véget, amikor is karácsonyfafosztást csapnak és kidobják a fát. Ilyenkor jelennek meg a húshagyókeddi sütemények a cukrászdákban, de a húsvéti hagyományokról legközelebb lesz szó!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Arra gondoltam, elkészíthetnénk a Határátkelő karácsonyi fotóalbumát, amiben szerepelhetne karácsonyfa, ünnepi terített asztal, vagy bármilyen más ünnepi fotó. Ha kedvet éreztek hozzá, küldjetek egy-egy képet, amiből aztán összeállhatna egy képgaléria arról, miként is ünnepeljük mi, határátkelők a karácsonyt a világ különböző tájain (természetesen akár Magyarországon is)? A képeket el lehet küldeni emailben, vagy feltölteni a blog Facebook-oldalának Üzenőfalára.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55706462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eagles 2013.12.24. 16:53:36

Köszönöm. Viszont kívánom.
Olyan helyen dolgoztam, ahol nem volt net. Meg aztán rendet kellett tennem a fejemben. És békét a lelkemben. Remélem sikerült.

Hiányoztatok.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.24. 17:10:27

www.tourisme-montreal.org/blog/fr/luminotherapie-montreal-quartier-des-spectacles/

kellemes boldog karacsonyt kivanunk minden HA tarsunknak csaladjuk barataik szeretteik koreben

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.24. 17:14:06

@Quercus58:
Kösz, te is nekünk.
Örülök hogy jól vagy.
Jó kis társaság ez na.
Nekem van olyan barátom innen a HA-ról aki tegnap este 10-kor szakadó esőben viharos szélben 50kilométerről eljött hozzánk hogy a saját maga sütötte bejgliből hozzon.
Na ez a nagy dolog.

eagles 2013.12.24. 17:19:10

@diggerdriver:

Visszanéztem egy pár kommentet. Nem látom öreg kollégámat, zopolite-t. Mi van vele?
Ja meg a fodrászlányt, sodalis-t. Férjhez ment?

eagles 2013.12.24. 17:26:52

@montroyal:

Igen? Köszi.
Veled mi a helyzet? Törnek az autók rendesen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.24. 17:40:35

@Quercus58:
Sodalis néha benéz.
Jól van.
Sőt túl jól:))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2013.12.24. 17:44:57

@Quercus58: nem akarok panaszkodni de nem az igazi raadasul a melosom elfocizta a terdet 3 hete egyedul dolgozok de valahogy kibirom ezt a 10 napot ... utana 2hét cuba .. szoval olvasok mindennap de inkabb este akkor meg mindenki alszik mar vagy ki van beszelve minden ... HA jobb lett amiota kevesebb a trollkodas ... udv ujra koztunk..

eagles 2013.12.24. 17:51:02

@montroyal:

Azért ne szakístd meg magad!!!!!
Tudod, holnap is lesz nap.

eagles 2013.12.24. 17:55:29

@diggerdriver:

A srácok, akik velem dolgoztak, mielőtt haza jöttünk, megkérdezték:
-hiányzik már az asszony, mi?
Mondtam, az nem annyira, de a digger nagymellű női, na az igen.

Elég hülyén néztek. De érthető.

2013.12.24. 17:56:13

@tanato: Igen, nagyon sok kulfoldi jon ide szegeny orszagokbol, annak ellenere hogy nincs konnyu eletuk, kulonosen az etiopoknak. Pl. tobbszor elofordult hogy maganhaznal imadkozo kereszteny etiopokat letartoztattak:

www.bbc.co.uk/news/world-africa-16808429

www.thenewamerican.com/culture/faith-and-morals/item/14616-saudi-arabia-continues-crackdown-on-private-christian-worship

2013.12.24. 18:01:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Koszonom a kepet, jo latni hogy vannak toleransabb orszagok nem messze tolunk. Boldog Karacsonyt!

montroyal ( CAN qc) 2013.12.24. 18:06:57

@Quercus58: OK tobb kliensemet rabeszeltem kis dolgokkal ne zavarjanak jojjenek tavasszal es mindent egyszerre megcsinalok... az o erdekuk .. meg az en lustasagom

most ebben gondolkozom ajanlom masoknak is .. persze nekem egy ev sporolasa kell .. de meg lesz

www.croisierenet.com/voyages/croisieres-tour-du-monde/janvier/d-179-1/liste.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.24. 18:11:12

én azért szeretnék egy disclaimert, azért mert szaudi így, attól még Jézus születése benne van a Koránban is (nem egészen pont úgy, ahogy nekünk), az egyik próféta a sok közül (nekem is volt Yahya - János, mint Zakariás fia, és Isa, mint Jézus, nevű muzulmán tanítványom). a legjobb karácsonyi ajándékokat és boldog karácsonyt kívánságot (nem a standard boldog újévet) meg mindig egy nikábot hordó anyukától kaptam, ja és persze a legjobb karácsonyi lakomák mindig a török kollégáknál.
keresek is mindjárt valami kafa karácsonyi képet a muzulmán iskolámból és feldobom a facebookra - csak nehogy tényleg megint egy kalap alá menjenek mind,arra érzékeny vagyok. :-)

tanato 2013.12.24. 18:31:18

@Határátkelő: Neked is Boldog Ünnepeket kívánok!
És köszönet a blog létrehozásáért és nagyszerű koordinálásáért is újfent.

tanato 2013.12.24. 18:32:44

@Mirjam2: Köszi a linkeket!
Egyébként az etiópok hogyan tudnak belógni Saudiba?hajóval a part felől?vagy a sivatagon keresztül gyalog?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.24. 19:06:57

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131224/bccebef9589b30b0f6f7f5351c4fd821568b8652_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Hálátlan dolog Karácsony Szentnapján posztot írni.
Ha megengeditek mindannyiunk nevében elnézést kérnék Rékától hogy ma kevesebb figyelmet kapott remek írása.
Rendkívül informatív olvasmányos posztot írt én rengeteg új dolgot tudtam meg belőle.
Karácsonyt mindenhol másképp ünneplik de talán a ez a legmeghittebb igazi családi ünnep.
Adjunk hálát az informatika fejlődésének hogy egy olyan szétszórt közösség mint a mienk valamint a távolba szakadt családtagok mégis valamennyire együtt tudnak ünnepelni.
Hatalmas eredmény ez hiszen az internet a Skype az olcsó telefonálási lehetőségek együtt tudják tartani a családtagokat, barátokat.

kepfeltoltes.hu/131224/2013-12-24_104858_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.24. 19:21:58

@Quercus58: végre előkerültél. nagyon hiányoltalak.

eagles 2013.12.24. 19:26:42

@Babette_:

Te is hiányoztál.
De tudod: rossz pénz nem vész el!

Boldog karácsonyt Neked!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.24. 19:33:38

@Babette_:
Az erdészek faszagyerekek.
Elmondok egy erdész sztorit.
Köztudott hogy az erdészek sincsenek túlfizetve és az átkosban sem voltak.
A szomszéd faluban volt egy kiváló erdész a Lajos.
Odatettek mellé egy kezdő erdészt..
A fiú sokat panaszkodott hogy alig keres valamit és hogy kénytelen lesz más munkát keresni mert nem tud magának még egy télikabátot sem venni.
A Lajos egyszercsak azt mondja neki -öltözz gyere velem-.
Kimentek az erdőbe és az öreg tapasztalt erdész elkezdte tanítani fiatal kollégáját.
- látod azt a vastag ágat? Na azon lóg a télikabátod. Látod azt a másik vastag ágat? Azon lóg a csizmád. Az erdő megad neked mindent csak okosan használd ki a lehetőségeidet.-
Így próbálta rávezetni hogy a fizetés csak alap. A többit neki kell előteremteni.

eagles 2013.12.24. 19:50:28

@diggerdriver:

Kösz! De ha lehet,pörköltben kérem!!!!
Egyébként meg már öreg vagyok a fára mászásra. Inkább bevárom, és megegyezek vele a döntetlenbe......

blackhairlady 2013.12.24. 20:11:40

Nagyon boldog, bekes karacsonyt kivanok minden hataron innen es tul elo blog olvasonak!

:)

2013.12.24. 20:31:09

@tanato: A legtobb etiop - mint minden mas bevandorlo is - legalisan erkezett, aztan (altalaban onhibajukon kivul) nem tudtak megujitani a vizumukat vagy mas munkakorben kezdtek el dolgozni mint amire a vizumuk szol. Ezeket az embereket a kormany mind 'illegalisnak' belyegzi (koztuk olyanok is vannak, akiknek a szulei vandoroltak ide, ok mar itt szulettek es egesz eletukben itt eltek, de hivatalosan illegalisak). A 'valodi' illegalisak a Voros-tengeren keresztul jonnek.

2013.12.24. 20:46:56

@Chang Yai: Boldog Karacsonyt - mar Magyarorszagon vagy? Ha igen, meselj! :) Egyaltalan nem ugy ertettem amit irtam hogy 'a muszlimok' intoleransak lennenek, abszolut tavol all tolem minden ilyen szemlelet. Altalanossagban ertettem, hogy sajnos vannak helyek ahol az emberek nem gyakorolhatjak szabadon a vallasukat (ilyen pl. tobbek kozott Eszak-Korea is, tehat semmi koze egy bizonyos nephez vagy vallashoz). Egyebkent csak neked elmondom, de kulonben titok, hogy en is kaptam ma a tanitvanyaimtol ajandekot piros dobozban, de szigoruan nem karacsonyi :))) - nagyon meghatodtam, egesz nap rejtegettek valahol es tanitasi ido utan egy lany visszaosont a terembe hogy titokban odaadja. Meg kezzel irt kartyat is tettek bele (persze nem lehet karacsonyi lapokat kapni), azt irtak ra hogy 'remelem egyutt leszunk a Paradicsomban' :)

NorthPier 2013.12.24. 20:53:20

Békés, boldog karácsonyt kívánok nektek és mindenkinek, akik fontosak nektek, akiket szerettek!

2013.12.24. 20:54:52

Örülök hogy van ez a blog ahol olvashatok olyan problémákról amiket az itthon élő ismerőseimmel nem tudok sem megértetni, sem megbeszélni.
Mindenkinek Boldog Karácsonyt!

bpetya75 2013.12.24. 21:10:41

@Quercus58:

Üdv kolléga! Jól lementetek a térképről ;-)

Mit termeltetek?

2013.12.24. 21:19:15

Ezzel az Ady verssel kivanok a hataratkeloknek es otthonmaradtaknak Kellemes Karacsonyt:
www.youtube.com/watch?v=hAwzn9na7rI

2013.12.24. 21:21:10

@Quercus58: @bpetya75:
Tiszteletem Kollegak! :)

eagles 2013.12.24. 21:22:31

@bpetya75:

Szia.
Állományalatti bozótirtás. A vágyak netovábbja!!!
Na jó.volt egy kevés eü. is.

Most itthon, folytatom ugyan ezt, mivel félbehagytam. De legalább van munka.

Egyébként halottam a Mátrában egy viccet.
Tudod mi a különbség a teve, meg az erdész között?
A teve 7 napig tud dolgozni, hogy közben nem iszik.
Az erdész 7 napig tud inni, hogy közben nem dolgozik.

De hogy ez honnan jött......

bpetya75 2013.12.24. 21:22:32

Békés, boldog, áldott Karácsonyt mindannyiunknak!

www.youtube.com/watch?v=YVGKfDoANRA

@Cascabel:

Neked is üdv, kolléga! :-)

eagles 2013.12.24. 21:24:43

@Cascabel:

Üdvözöllek öreg barátom!

Boldog karácsonyt Neked is. Ma sokat gondoltam rád.

2013.12.24. 21:47:25

@Quercus58:
Most jottem meg melobol, nagy a hajtas. De csak hetfon megyek ujra, addig pihenes. Ma ejfeli mise, holnap rendrakas, leginkabb a fejemben:)
" Állományalatti bozótirtás. A vágyak netovábbja!!! "
Na, emiatt (is) disszidaltam: '83 nyaran bevallaltam egy tisztitast Szarvaskon, Keselyobercen. Vettem hozza egy Husqvarna vallon hordozhato korfureszt is, az elso nap delig dolgoztam, meleg volt, megszomjaztam, 2 hetig nem tertem eszhez:) Igy ment 2 honapig - fel nap munka, 2 het ivaszat, nok. Szeptemberre besokalltam, eladtam a fureszt es az arabol kimentem Becsbe onnan meg Kanadaba. A vegso loketet a bozotirtas adta:)

bpetya75 2013.12.24. 21:55:23

@Quercus58:

Attól függ, milyen erdő. Bár gondolom nem núdum bükkösben dolgoztatok...

A kedvencem a 1,5-2 méter magas csalán, beszőve 1,5 méterig szederrel, alattuk a kidőlt, korhadó fák. Nem egy irigylésre méltó munka, kitartást kívánok hozzá!

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.24. 22:04:12

Köszi a posztolónak!
Neki meg mindenkinek Boldog Karácsonyt, meg ilyesmit.
A svéd csajok, a donaldkacsa meg a tejberízs jöhet. De ez a hal-hal hátán ez tragédia. Nem csoda, hogy olyan sápadtak :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.24. 22:07:45

@diggerdriver:
A viharos szelet, esőt ne is mondd...
Amikor októberben volt az a nagy visítozás, hogy jön az évszázad/évezred/stb vihara, a vonatok reggel nem, de már délután jártak.
Most reggel se voltak, és még most sincs semmi...
Kellemetlen oda-vissza 22km-ert tekerni, no :)

Hogy lehetnek ilyen hülyék, hogy egy szeles, esős országba fákat telepítenek a vasút mellé, mikor vannak nekik azok a betonkemény sövényeik...

blackhairlady 2013.12.24. 23:17:31

@Kövérmadár: Muffin ugy nez ki mint egy kis meregzsak:))))) Nagyon aranyos!:)

33621 2013.12.24. 23:28:48

Minden HA olvasónak és kommentelőnek, sok Boldog Békés Nyugodt karácsonyt kívánok!
Én most éppen dolgozom 19 órától holnap reggel 07 óráig, de hát valakinek ilyenkor is kell.

blackhairlady 2013.12.24. 23:41:02

@Mirjam2: Ez annyira meghato Mirjam! Maga a titokban ajandekozas is, de foleg a szoveg. Biztos jol elerzekenyultel:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 00:59:10

@Taxomükke:
Tack så mycket! ;)

@blackhair-lady:
Koszoni szepen! :)
Neha valoban az, eszmeletlen mimikaja van, lehet olvasni a tekintetebol, meg ha hihetetlenul hangzik is.
A kepen epp a "most aludnek, hagyj beken" nezest lathatjuk :).

@33621:
Mondhatnam, hogy irigyellek, de most pont nem...
Legalabb a bonuszok bonyszat fizetik erte?
Csalad hogyan viseli?

Muscari 2013.12.25. 01:16:52

@Quercus58: de orulok, hogy ujra itt vagy! Boldog karcsonyt, kedves Tolgy!

Muscari 2013.12.25. 01:20:24

@Mirjam2: Istenem, hirtelen meg a torkom is elszorult. Nem lehet egyszeru az elet ott, az biztos. Kitartast kivanok a munkadhoz es a korulmenyek elviselesehez. Boldog karacsonyt!

Világpolgár2012 2013.12.25. 01:36:56

@Kövérmadár:
Akkor ez már a meglepetés répavacsora után volt?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.25. 03:23:34

@Mirjam2: nem i s azzal van baj amit irtal hanem h szaudi alapjan nemelyik ketbites olvaso olykor hajlamos az osszes muzulmanra asszocialni, es azt nagyon nem szeretem. szoval kb preventativ volt amit mondtam errol. perpill doha airport,nemtom h a karacsony e v a tunretesek bangkokban de kb 10 szeken kinyulva is aludhattam volna ha olyan hosszu vagyok :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.25. 03:30:39

egyebkent nemtom,engem abszolut nemvagna foldhoz ha nincs karacsony es akkor mi van. nem szeretem az erzelmi zsarolos reszet, sem a kotelezo meghatodasokat.erdekes lehet csendben a bazinagy kulsosegek nelkul.gondolatrendorseg sehol nincs igazibol mindenki azt unnepel amit szeretne,amit eldont maganak. sokkal erdekesebb nekem ez akkor ha semmit nem nyomnak le a torkomon honapokig es en talalom ki iden mit jelent a karacsoby ujev husvet akarmi.raadasul en nagyon szeretem masok unnepeit is es kivulallokent abban sincs kenyszer.szerencses vagyok.

blackhairlady 2013.12.25. 04:19:38

@Chang Yai: En szeretem a Karacsonyt, mert mindig is jo csaladom volt, most is az van, akivel nem kenyszer az unneples. Bar az igazi az lenne, ha a magyarorszagi es az itteni osszejohetne ilyenkor is, nem csak nyaron. Egy dolgot fogadtam meg amiben nem kovetem anyukam hagyomanyat, az a nagytakaritas, ablakpucolas unnepek elott. Gyuloltem, hogy hulla faradtan, akar keso este is ha akkor volt ido ra, de kikellett pucevalni a hazat kivul belul, mert azt ugy illik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.25. 04:55:12

karácsonyi takarítás? na azt végképp nem. ha muszáj lenne, akkor fizetnék valakinek ablakpucolásért. de megvannak az előnyei annak, ha rács van az ablakon, és különben is kifele nyílik az egész :-) és különben is mindjárt jön az eső, és majd lemossa. vagy mindjárt jön az eső, és úgyis maszatos lesz.
mégvalamit nem szerettem soha a karácsonnyal, a klausztrofób érzést, hogy muszáj a családdal lenni, a barátokat meg még hívni se illik. persze hol volt akkor még mobil meg facebook meg blog, csak a vonalas telefon családi terrorral. jó lett volna másképp.
asszem a kényszerek bántanak. vagy nem is tudom, még mindig olyan nehéz kibogozni a dolgokat.
na úgy tűnik, elkezdenek bepakolni minket a repülőbe végre.
(Lisztferihegyen van free wifi?)

eagles 2013.12.25. 06:42:34

@Muscari:

Köszönöm Gyöngyike. Boldog karácsonyt Neked is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 10:53:15

@Világpolgár2012:
Nem, ez egy par honapos kep.

@Chang Yai:
Nehany eve az F1-en biztosan volt. 1,5 ev alatt ez valtozzhatott, F2-n nem tudom volt-e.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 10:57:11

@Chang Yai:
"szaudi alapjan nemelyik ketbites olvaso olykor hajlamos az osszes muzulmanra asszocialni, "

Koszi ;)

2013.12.25. 11:48:47

@Kövérmadár: @Chang Yai: Ez az, en sem gondoltam hogy most hirtelen mindenki utalni kezdi a muszlimokat amiatt amit irtam... Hadd ne kelljen mar magamat cenzuraznom, hogy semmi rosszat nem lehet irni roluk, mert hatha valaki felreerti. Az egy dolog ha valakit nem erdekel a karacsony, nem unnepli stb.; egeszen mas dolog, amikor behiv minden nyugatit az irodaba a fonok (mint minket tegnap) es azt mondja hogy holnap ne merjunk beteget jelenteni, mert ugy fog kinezni mintha karacsonyt unnepelni maradnank otthon, es fegyelmit fogunk kapni. Ezt nem panaszkodasbol irom, tudtuk hogy mit vallalunk mikor idejottunk, itt ez van, ettol fuggetlenul nem orulok neki es nagyon meg fogok konnyebbulni mikor vegre megint egy szabad orszagban leszunk, mert ez nem az. Viszont ilyen helyzetekben derul ki, hogy mindenhol vannak jofej emberek, pl. az a 4-5 helyi tanar plusz a Sri Lankai takaritono akik egyenkent odajottek hozzam ma titokban boldog karacsonyt kivanni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 13:43:56

@Mirjam2:
Kétféle muzulmánnal találkoztam eddig Svédországban. Az egyik, aki vallásos, de keresi az értelmet, a jelentést az isteni törvények mögött. Értelmezi és olyan módon próbál élni, ami megfelel a mai kor körülményeinek, de ugyanakkor megtartja a vallási előírásokat is.
A legfrissebb példa erre a kutyák kerülése. 1500 éve gond lehetett a kutyák macerálása, így érthető az akkori irányelv, miszerint tisztálkodni kell a kutyával való érintkezés után. Ma ennek már semmi értelme nincsen, így aki egy cseppet is értelmes, belátja, hogy ez a szabály egy butaság (ma).

A másik fajta, aki nem gondolkozik, hanem hisz és betart mindent, amit csak lehet, mert az van megírva. Az ilyen emberről, függetlenül attól, hogy muzulmán, buddhista, keresztény, ateista vagy bármi más, csak negatív véleményem lehet, mert bárhonnan is nézzük, 1500-2000 éves szabályokat, agymosott zombi módjára követni korlátoltság. Ha nincs meg az emberben a megismerés, a leírtak mögötti üzenet, a leírt hit és az azt létrehozó valóság közötti kapcsolat feltárására irányuló igény, akkor az probléma.
Az ilyen ember nem teszi fel a legfontosabb kérdést: "Miért?"
Viszont tökéletesen irányítható, megtört, inálló akarattal és gondolatokkal nem rendelkezik. Tökéletes rabszolga, még ha nem is tud róla és örömmel teszi.

Ismerek mindkét típusból embert.
De olyat is, Svédországban elég sokat, akik a törvényeket is így tekintik. Ilyen pl. az autópályán a sebességkorlátozás. Lehet, hogy 50 éve indokolt volt, lehet ma már nem az. De nem nyúlnak hozzá, mert jajj, milesz akkor. Lehet, hogy semmi (ld. Németország, ott sem haltak ki az autósok), lehet rosszabb lesz. De ha soha nem próbáljuk meg, akkor elvész a fejlődés, a jobbítás lehetősége, ami az egyik legnagyobb bűn, amit az ember elkövethet önmaga ellen, szerintem.

Ideális karácsonyi téma :)
Megyek is rokonlátogatni, további "jó munkát" neked és kellemes utat @Chang Yai: -nak.

33621 2013.12.25. 14:02:47

@Kövérmadár: Megszokták már ezt is, az idén szilveszter után jan .1-én reggel kellett menni. Már több mint húsz éve ezt csinálom, ahogyan esik a müszak hétköznap, szombat, vasárnap vagy akár ünnepnap. Ünnepnapra több a pénz természetesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.25. 15:23:11

@Chang Yai: "persze hol volt akkor még mobil meg facebook meg blog, csak a vonalas telefon "

Hahh, nekünk még vonalas telefon se volt, csak 1994-től...Addig a barátaimmal kb levélben érintkeztünk...Pedig nem az volt, hogy még a bekötőúttól is messze laktunk, hanem a drága Fatáv még a budai 3. kerületben sem tudott addig szolgáltatni...Így visszagondolva röhejesnek tűnik.

Parasite 2013.12.25. 17:11:25

svédország melyik részén élsz? mert itt délen nem sok ilyet látni. persze díszítenek, esznek, összeül a család, de ez idili kép amit te festesz igen ritka. kb mint magyarországon. és főleg a rongyrázós családokra jellemző ez a fokú túlzásba esés amiről te beszélsz. amúgy ha annyi mindenhez sikerült odaírni a svéd nevét, a pepparkakor és a lussekatter miért nem sikerült?

micsoda? 2013.12.25. 17:11:35

Nagyon élvezetes olvasmány volt a Svéd szokásokról, a képek a videó a zene, nagyon tetszett. Köszönöm.
Nálunk, már a házak diszbe öltöztetése is kihalóban van. Pedig a léleknek is jót tesz ez a nem mindennapi elfoglaltság. Sajnos!

Boldog Karácsonyt!

aFx 2013.12.25. 17:45:03

jaja, tradicionalis julbord elegge macera.

viszont ket orszagbol jott kulturalis hatterrel nagyobb a szabadsag, avagy a pepperkakor es glögg melle kell a makosbejgli is:D.

ami viszont nagyon jo, hogy 24. teljesen szabadnap defaultból, bár 23.án is voltunk kb hatan bent két emeleten délután.

blackhairlady 2013.12.25. 18:12:34

@Chang Yai: A kenyszerek bizony sok csalad eletet megkeseritik, igy lesz a kellemes dolgokbol remalom. En sok mindent tanultm a gyerekkorombol, es van amit atviszek, van amit kihagyok, szepen osszgyurtam a sok ok ev tapasztalatat, es mondhatom, hogy en is es mindenki korulottem elvezi az unnepeket.

Jo utat, majd irjal ha megerkeztel. Vigyazz, a net ezerrel szaguld Magyarorszagon, meg ne ijedj ha par masodperc alatt betolt egy oldalt:)))))))

blackhairlady 2013.12.25. 18:13:47

@Chang Yai: Van wifi egyebkent a repteren.

blackhairlady 2013.12.25. 18:18:24

@Mirjam2: Az exferjem is Szaudiban dolgozi mar 3 eve, o is szokott erdekes dolgokat meselni. Ami a legsimpatikusabb nekem (es talan mindenkinek), hogy talan az egyeduli orszag ahol tankolaskor gyorsabban porog a litert mutato szamlalo mint az arat mutato:))

2013.12.25. 20:38:18

@Kövérmadár: Teljesen egyetertunk, kulonosen ami a - nem feltetlenul vallasi - szabalyokkal kapcsolatos rugalmatlansagot illeti. Remelem jol sikerult a rokonlatogatas, bar latom anyosod tv-jevel valami gond van...

Mrsmihaly 2013.12.25. 21:20:57

@Határátkelő: Kellemes Karacsonyi Unnepeket Kivanok

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.25. 21:54:52

Mindenkinek békés, boldog karácsonyt kívánok!

holl gold 2013.12.25. 21:56:43

A fát elvileg 23-án este díszítik, de sok helyen korábban megteszik.

Latom nagyon sok helyen hogy mar dec. 10-15-töl all a karacsonyfa, sokan azt se tudjak mit unnepelnek csak nem kell dolgozni menni.

Gävle városban minden évben felállítanak egy hatalmas példányt, amit rejtélyes elkövetők aztán mindig felgyújtanak. Újabban a fogadóirodáknál is lehet tétet tenni, hogy melyik nap fog lángba borulni a Gävlebocken. Ez is egyfajta hagyomány...

Az a baj hogy utana mindig ujraepitik. De minek??? Volt mar hogy atitattak nem eghetö anyaggal meg bekameraztak, nos akkor leöntöttek benzinnel es ugy örömködtek hogy megis sikerult a mutatvany a kamerat meg elloptak...

A karácsony hivatalosan január 13-án ér véget, amikor is karácsonyfafosztást csapnak és kidobják a fát.
...lakotelepeken meg emeletes tarsashazakbol az ablakon keresztul... a takaritok majd összeszedik...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.25. 22:09:56

@Parasite: bal labbal tetszett kelni? :)
@holl gold: jaja elvileg az iden is nagy fogadkozas volt a szervezok reszerol, hogy leeghettlen lesz mert ilyen-olyan anyagokkal itattak be. Szent meggyozodesem, hogy az egesz gyujtogatosdi hattereben Gävle varos turisztika idegenforgalmi hivatala all, remek hirveres :>

holl gold 2013.12.25. 22:36:41

Iden vegre elmentem az IKEA-ba mert ott is volt Karacsonyi Asztal (Julbord), 99 Skr volt (szemelyenkent), kaptal egy kituzöt es delutan 3-tol zarasig (este 9-ig) ott ulhettel es kajalhattal amennyit akartal es + 10 Skr volt a korlatlan uditöfogyasztas, szerintem jo volt a kaja es sokfele között lehetett valasztani....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.25. 22:48:15

@holl gold: Gondolom nem az az ehetetlen szemét volt, mint amit manapság a budapesti ikeában nevezek svéd ételnek :(.

holl gold 2013.12.25. 23:18:33

@zöldeketbeszélek:
hal ìstennek, ehetö volt (no nem minden de a legtöbb a 15-20 fele valasztekbol). Jol jött volna egy-kettö igazi sör (meg egy feles) a kajahoz de az itt ELKEPZELHETETLEN, plane az IKEA-ban (otthon azert bepotoltam)...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 23:19:49

@Mirjam2:
Azért volt 1-2 kisebb-nagyobb összezördülés, de azért összességében békés volt az idei Karácsony :)

Anyósék TV-je... nem nagyon tudom mi gondja van, de már régóta ilyen és ha nekik nem zavaró, akkor meghagyom a dolgot olyannak, amilyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 23:21:54

@holl gold:
Jobb helyeken van rendes alkohol.
Éttermekben (ahol eddig megfordultunk) vagy pl. a nyköpingi bowling pályán (Rosvalla) is simán kapsz 38-40%-os lélekmelegítőt.

IKEA nyilván nem rendelkezik alkoholárúsítási bizonyítvánnyal, így kaphatsz 2,25%-os cidert vagy lónyálsört. Bár még sosem próbáltam IKEA-ban inni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.25. 23:22:46

@holl gold: Én régebben kifejezetten szerettem az IKEA-ban enni, ha nagyon elmerültünk a vásárlásban és hát az áruházat eleve úgy tervezték, hogy nagyon el lehessen merülni benne :). De legutóbb már annyira kritikán aluli volt az étel, hogy kidobtuk...pedig már korgott a gyomrunk. Még a nagy kedvenc, a mandulatorta is az erősen felejthető kategória lett.

Hát, a pesti ikeában sem csapolnak kőbányai világost a barnamártásos húsgolyó mellé :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.25. 23:23:52

@Kövérmadár: Hogyhogy volt? Ma még karácsony van :)! Tényleg, Muffin mit szólt a répa-meglepetéshez?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 23:37:36

@zöldeketbeszélek:
Persze, ma még átugrottunk, de holnap már itthon maradunk, így nincs esély a veszekedésre :)

Muffin imádta a répa meglepetést!
A végén már alig tudta lenyelni a falatokat, de becsülettel végzett mindennel :) Fel is állítottunk egy rangsort: répa - magok - széna a fontossági sor. Amíg volt répa, nem érdekelte a mag (vagy nem vette észre?).
Tudományos alapokon leptük meg a gyereket :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 23:38:26

@zöldeketbeszélek:
Lehet ti már a lóhúsos mandulatortából kaptatok, azért volt vacak :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.25. 23:47:06

@Kövérmadár: Brrrrr....még belegondolni is szörnyű :)! Még ha a húsgolyóban lenne a paci, na de a sütiben...

Jövőre próbáljátok ki, hogy szénába csavarjátok a töltött répát, dolgozzon meg a nyuszi a meglepetésért rendesen :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.25. 23:58:26

@zöldeketbeszélek:
Volt olyan elképzelés idénre, hogy egy kis salátalevélbe teszünk bele kockára vágott répát (sárga és fehér) és egy kis magot, majd kis zsákot csinálunk belőle és szénával kötjük össze a száját :)
Ebből csak saláta nem volt itthon, mert elfelejtettük, így az egész elképzelés megvalósíthatatlan lett. :(

Majd jövőre!

Nem vagyok benne biztos, hogy a pacit bármilyen formában meg tudnám enni (már ha tudom, hogy az). Az már majdnem olyan, mint a kutya... mandulatorta ide vagy oda :)

holl gold 2013.12.26. 00:15:14

@Kövérmadár:
„Jobb helyeken van rendes alkohol.”

Sajnos az IKEA nem tartozik a jobb helyek köze kaja szempontjabol...

„így kaphatsz 2,25%-os cidert vagy lónyálsört”

...nem akarok korhazba kerulni ezek miatt, plane Karacsonykor de maskor sem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.26. 00:18:26

@holl gold:
:D
Azért a cider nem egy rossz dolog, én szeretem. Annyit ér, mint a sör, de legalább édes (a sört nem tudom meginni).

Másik opció a 4,5%-os sör/cider, az is korházbakerülős? Vagy ezt mie érted?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.26. 00:25:02

@Kövérmadár: Mi a hörcsögeinket szórakoztattuk gyerekkoromban azzal, hogy pici sajtdarabot végighúztunk a padlón, csak az illat miatt, a sajtot meg a nyom végén eldugtuk. Nagyon élvezték a hörik a vadászatot és a jutalmat is :). Ugyanez almával is működött.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.26. 00:27:01

@Kövérmadár: Tudatosan én sem választanám a lóhúst. Lovagoltam egyetemistaként kb egy évet, nem tudnék táplálékként rájuk nézni (persze normális körülmények között, polgárháborús-éhezős helyzet nem játszik).

holl gold 2013.12.26. 00:33:22

@Kövérmadár:
Nem vagyok nagyon oda a ciderert, inkabb sör es az is 5,0 vagy a feletti es import, NEM LICENSZ sör (minel feljebb annal jobb - kedvenc az ELEFANT 7,5 , de a PRIPPS 7,2 az nagyon szar es iztelen volt), ritka de van par fajta ami 4,5 es ihato... a bor sajnos b@ssza a gyomromat... ha nincs sör akkor inkabb viz de semmi esetre sem 1,8 meg 2,8 es talan 1-2 alkalommal kenyszerböl volt 3,5 de az sem feher embernek valo...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.26. 00:45:41

@holl gold:
Értem már :)
Számomra a két véglet létezik: vagy a cider vagy a tömény. Köztes megoldásnak a koktélokat szeretem, de abból is csak az édeset (keserűt semmiből sem).

@zöldeketbeszélek:
Mufinnak van egy labdája, amit meg lehet tölteni maggal és akkor azzal játszik órákat. Gurigatja, hajtja, míg ki nem ürül, aztán még vagy fél órát, mire rájön, hogy már üres :)
A sajt nem mozgatja... a hagymát egyszer próbált, de rájött, hogy nem finom :)

Sosem lovagoltam, az Nóri hobbyja, de igaz, nem tudnánk rá ennivalóként tekinteni.
Polgárháború már reméljük nem lesz sem itt, sem ott.

holl gold 2013.12.26. 00:54:14

@Kövérmadár:
Tömeny nalam is jatszik neha es a HAZI koktel (onnan legalabb nincs kilopva az "anyag" )...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.26. 22:26:59

@Kövérmadár: Fúúú, hát aki a cidert megissza, nálam az minden elismerést megérdemel.:-D Valami hihetetlen bűnbánatos pancsolmány!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.27. 00:59:25

@holl gold: Mi is ott ettunk julbordot, nagyon izlett minden kiveve a Jansson, az nem volt eleg kremes. A lazacot nem eszem meg, de azon kivul mindent lemeoztam es ha nem is 5/5-ot de egy 4/5-ost megerdemelt a menu :) a heringek rendkivul finomak voltak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.27. 13:15:12

@holl gold: Haha, már ahol összeszedik.Én találkoztam idén november végén (!!) a ház körül kidobott karácsonyfával.Vagyis majdnem 1 éves volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 13:19:09

@sodalisO:
Alkoholos és édes... nálam nyerő párosítás :D
Nálam a sör tarotzik a bűnbánatos pancsolmány kategóriába, mivel utálok mindent, ami keserű. Így elképzelhetetlen, hogy megigyam (grapefruit ugyanez).

Legalább több marad nekem :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.27. 13:22:11

@sodalisO: A cider az semmi a julmusthoz képest.Ha ittál már gagyi kólát, de a legrosszabb fajtát, na ahhoz lehet hasonlítani.Cukrozott kátrány, némi fáradt gépjárműolajjal vegyítve.Brrr, egyszer kóstoltam, azóta inkább igazi kólát iszom, már ha ez a cél. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.27. 13:23:39

@Kövérmadár: Na, akkor nem csak én rühellem a sört...Érdekes... :D A barátaim egyedül rám merik rábízni a sörüket, ha félre kell vonulniuk, mondjuk egy buliban... :D

holl gold 2013.12.27. 13:28:44

@sodalisO:
En sem vagyok oda a ciderert de ha csak ezzel kinalnak valahol akkor en szoktam kerni bele egy vodkat vagy gint es ugy valahogy le tudom tolni (nekem eszembe sem jutna hogy csak cider lenne otthon a vendegek reszere, pofam leszakadna a szegyentöl).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 13:34:49

@geegee:
Pedig jó az, csak fel kell javítani egy kevés whisky-vel vagy vodkával :)

@holl gold:
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 13:35:32

@geegee:
Így van!
Az életnek édesnek kell lennie, nem keserűnek :D

holl gold 2013.12.27. 13:38:49

@geegee:
Ez igaz, a julmust az egy igazi rabvallato, barmivel keverned ugy szar ahogy van, nem veletlen hogy fillerekert adjak, ami megmarad arra mas cimke fog kerulni es eladjak kesöbb mint husveti mustot (påskmust), ami ott megmarad arra ujabb cimke kerul es lesz belöle karacsonyi must (julmust) megint, ez a termeszet körförgasa, nem csodalkoznek ha kezdene kinöni az ebböl sokat fogyaszto delikvensek harmadik fule.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.27. 13:47:42

Lehet, hogy a glöggel keverem? Vagy ez a kettő ugyanaz? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.27. 16:55:43

@Kövérmadár: Ha meg keverem, akkor okádás-fo$ás a vége, az se jó... :D

@holl gold: rabvallató.. :D :D De ezek a bennszülöttek szeretik, ahogy én látom.Na mindegy, én nem fogom elinni előlük. :D

@Kövérmadár: a glögg szerintem finom, az egy fűszeres forralt bor tulképp, legalább is amit eddig ittam, jó volt.Van hozzá reszelt ujjbegy (mandula) meg riadt arcú szőlőszem (mazsola ) meg ez az, lehet venni csomagban. Hidegben pl kifejezetten jól esik.Szerintem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.27. 22:39:33

@holl gold: @Kövérmadár: Nekem eleve már a műanyagüveg amiben van, nahát az már maga a pokol tornáca, mint az otthoni ócsó kannás vagy kocsis dinkák, kövi stb....:-) Tabletta + víz, jó sokat adnak a jó szarból......és ráadásul mikor megkóstoltam, el sem hittem mennyire szar....kérdeztem is a lakótársamat, hogy ennyire megőrült ??? Mert eleinte azt hittem teljesen normális fazon!!! Aszonta ócsó, befogja az orrát oszt egyhúzóra lemegy sok...:-DDDD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása