oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 13. 06:44,  Magyarán szólva 568 komment

2013. december 13. 06:44 Határátkelő

Magyarán szólva

Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom.

blogírás.jpg

"Ez a poszt nem kifejezetten a kivándorlásról fog szólni. Ha valaki arra kíváncsi, hogy én személy szerint hogyan élem meg a hétköznapjaimat Írországban, az elolvashatja a történeteimet a blogomon. Ez itt most nem a reklám helye.

Ma inkább az emberek belső igénytelenségéről szeretnék írni. Bocsánat, de ennél jobb kifejezés nem jut eszembe.

Rengeteg poszt jelent már meg a Határátkelőn, és ezekkel kapcsolatban egy fontos kérdés állandóan ott motoszkál a fejemben.

Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét – vagy annak egy apró darabkáját –, és mindezt magyarul teszi, magyar emberekhez szólva, akkor hogyan lehet, hogy ezt brutálisan gyenge magyar helyesírással teszi?

Én vagyok csak annyira maradi, hogy úgy gondolom, ez fontos?

A különböző posztok szerzői miért nem veszik a fáradságot, hogy legalább egyszer átolvassák azt, amit kiadnak a kezükből? Természetesen nem csak a Határátkelőre igaz ez – amely blog üzemeltetője ráadásul igyekszik is kijavítani az esetleges hibákat –, hanem minden blogra, fórumra, hozzászólásra.

Vajon a külföldre szakadt magyarok – és a hazaiak egyaránt – miért nem tisztelik meg a honfitársaikat azzal, hogy mellőzik a szövegből a rengeteg helyesírási hibát?

A probléma az, hogy ez már a legtöbb olvasót nem is érdekli igazán. Átsiklanak felette, természetessé válik.

A magyarok helyesírása – sajnos – közel egy szinten mozog Magyarország helyzetével. Igénytelenség itatja át a sorokat.

Az emberek többségét – tehát nem mindenkit! – kizárólag az érdekli, hogy a történet szereplője mikor, hogyan, miért hagyta el Magyarországot, továbbá legalább ennyire lényeges az is, hogy pusztán mosogatásból él-e az illető, vagy a társadalmi elvárásoknak megfelelő munkához tudott-e jutni.

Hogy egy mosogatót miért néznek le az emberek, és egy IT területen dolgozóra miért néznek fel, azt a mai napig nem értem, de ez itt és most nem is lényeges.

Tucatnyi felvetést olvashattunk már arról is, hogy mi történik, ha egy külföldre vándorolt magyarnak gyermeke születik. Érdemes-e az anyanyelvet megőrizni, és hány idegen nyelvet tanuljon meg a gyerek.

Azt viszont valamiért senki nem teszi szóvá – vagy csak nagyon kevesen –, hogy a történeteket megíró emberek többsége nemhogy idegen nyelven, de még a saját anyanyelvén sem tud helyesen írni, beszélni.

Ezt a gondolatot egy kicsit tovább fűzöm. Arról az emberről, aki a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, az is feltételezhető, hogy az olvasással és a szövegértelmezéssel is gondjai vannak, tehát alapvető problémákkal küszködik. Most képzeljük el, hogy egy ilyen ember turkál a pénztárcánkban. Fizető szolgáltatást kínál, esetleg valamilyen kapcsolat révén felelős beosztásba kerül, amely közvetlenül vagy közvetetten hatással van az életünkre.

Ugye senki sem szeretne egy olyan embernek dolgozni – akár Magyarországon, akár külföldön –, aki még a saját anyanyelvét sem tudja helyesen használni?

Én tudom, hogy a hétköznapi gondok mellett szinte eltörpül ez a probléma. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy ez mennyire fontossá tud válni például egy önéletrajzot kísérő levélben vagy egy hivatalos iratban.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar nyelv borzasztóan bonyolult, és olykor teljesen logikátlan szabályok övezik. Nekem is sokszor meggyűlik vele a bajom, én is követek el hibákat. Ha valaki ezekre felhívja a figyelmemet, akkor én nem vágom be a durcit, hanem megköszönöm a kiigazítást. A különbség köztem és mások között talán az, hogy engem zavar, ha valamit rosszul tudok, és igyekszem minél hamarabb korrigálni a botlást, mások pedig csak kifogásokat gyártanak.

Az egyik leggyakoribb ilyen, hogy a poszt írója nem irodalmi versenyre szánja a művét, de erre csak azt tudom mondani: megfelelő helyesírási tudás nélkül az általános iskolát sem volna szabad elhagyni, nemhogy Magyarországot.

Amennyiben valaki nem tud két számot összeadni, vagy azokat kivonni egymásból, nem tud százalékot számolni, vagy megszorozni hatot öttel, arra rögtön felkapják az emberek a fejüket.

Ha ugyanez az ember nem tud leírni helyesen egy szót, vagy éppen összefüggéstelen mondatokat tesz közzé valamelyik internetes felületen, az a mai beteg társadalom szemében elfogadott. Miért?"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelv Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665688920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 07:07:50

@geegee: hát amíg nem voltak normális billentyűzetek, fejből nyomtam az ascii kódokat, és nem gépeltem tőlük lassabban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 07:11:45

@geegee: nem-nem, én vagyok az utolsó, nekem csak 1 hónapja van. azóta írok olyanokat, hogy attól koldulok:D

Facer 2013.12.14. 08:43:03

@eddie1977: osztom véleményed! A probléma létezik! Sajnos, a magyar oktatàsi rendszer nem abba az irànyba halad, hogy a diàkok helyesebben és vàlasztékosabban tudjanak, vagy tanuljanak irni, olvasni, szöveg szerkeszteni.

Ha csak a "nyelvtanilag helyes" blogokat akarod olvasni, akkor nem sokat talàlsz és föleg nem "ilyen" témàkon. Miutàn inkàbb a blog tartalma érdekel àtmegyek a màsok hibàin, hiszen én is követek el helyesiràsi hibàkat (most nem a billentyüzet hiànyzo karaktereire gondolok ;))) ). Fontosnak tartom, hogy emberek kifejezzék magukat, akàr hibàsan is. En ezt toleranciànak nevezem. Engem nem érdekel kimondottan, hogy ki kicsoda, honnan, miért és stb. amennyiben érdekel a blog tartalma, a beiro véleménye, stb. Amelyik nem tetszik, azt "dobom" :)

Alapjàba véve, egyet értek Veled, az alapgondolatoddal, a probléma felvetésével- a sértegetésekkel, személyeskedésekkel sajnos nem, mert ez itt nem az a hely!
Ezt utàltam, utàlom és utàlni is fogom!
Ez lenne a "magyar virtus"? Köszi, akkor inkàbb NEM!

Szép napot Mindenkinek!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.14. 09:21:04

@Barátusz:

Meg fogom nézni a listát alaposan.

Én még nem láttam magyart, aki kiejtette volna az i hangot a helyiség szóban.

BTBTBT 2013.12.14. 09:41:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ahogy te szoktad mondani: ez nem érv.
Akárkit ismerek, mindenki különbséget tesz a két szó között, tehát másként ejti, és nem biztos, de lehet, hogy több magyar ajkót ismerek nálad. Persze lehet, hogy neked meg ez nem érv. :)

BTBTBT 2013.12.14. 09:42:28

@Tökfőzelék1:
Te korábban a magukat kitartató nőket próbáltad ekézni. Most a kommentelőket.
Majd szólj, ha megint profilt váltasz. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:18:02

@Tökfőzelék1: ne görcsöld túl, vegyél példát rólam (nem mintha én tökéletes lennék vagy mindig jól csinálnám). Szóval leírod a véleményed amikor odaérsz, amikor elolvastad, lehet ez teljesen aszinkronos időben és témában az addig alakult kommentfolyammal, ezért szerintem - komolyan - még soha nem szólt meg senki senkit itt.
A közösséget és belterjességet bizony egy hajszál választja el. Légy oláé vera krémmel bekent törzsű nyárfacsoport-együttes, mely mindig az adott szélmozgásoknak megfelelően ingadozik, magát, s önérvényesítését, véleményét fel nem adva. Ezt híják egyensúlynak. Ha ez megvan tebénned, hidd el nem mozgatnak majd a kőbe vésett tagok kőbe vésettnek gondolt megavéleményei (amik amúgy nem azok, csak annak éled meg őket).
Fejlesztési cél kiváló, viszont reménytelen.:D Töpörödött, befeszült kis harcosként kalimpálsz műanyagkarddal a nagy kommentvilágra így, ahelyett, hogy mit sem törődve az "elnyomással", individumodat szárnyalni eresztve magad után húznád a népet. Rögtön más. Direkt visszreakciókra ne számíts, de magukban elgondolkodnak néha, hidd el.:)

BTBTBT 2013.12.14. 10:24:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Meghallgattam, ismerem a kiejtést. Eleve különböző jelentésű és kiejtésű szavakról van szó.
Nem is igazán tudunk mirol vitázni, mert arra, hogy ezeket miként ejtik az emberek, semmilyen leírt szabály nem lesz képes érvényessé lenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.14. 10:30:41

@Barátusz:

Ez ugyanaz, mint amikor emberek állítják, hogy ők sosem keverik a -ban/-ben és a -ba/-be végződést. 95 % komolyan ezt hiszi. Aztán amikor felveszik a hangot, rádöbbennek, hogy mégsem.

A helyiség szó normál magyar ejtése "hej-ség". A "he-ji-ség" alak direkt lassú ejtésben és persze szótagolva fordul csak elő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.14. 10:40:16

@geegee:
Na most ezzel azért vitatkoznék.
Szerintem egy Nyomasek Bobo veszett el benne:))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.12.14. 10:45:51

Eddie es a tobbi hasonszoru:

Kitoltottem a "szintfelmero" tesztlapot. Rajzoltam napocskat. Bekerulok az "elitbe"?

m.index.hu/belfold/2013/12/14/minosithetetlen_a_kozmunkaskepzes_egesze/

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:46:42

@atlova: : nagyon vigyázz, hiszen éppen kimeríted a felesleges okoskodás bűntettét!! (eztet a stílust ez a hely adta nekem, ugye milyen menő?)
@morsels: igen, szárnyaljon, mert ő az a típus, aki könnyen elnyomódik azaz nem, de csak hajszálon múlik, de izgul ezen, és. (Nem tudom mennyiben ironizáltál). Következő versenyzőnkben viszont némileg biztosabb vagyok, ezért neki ilyeneket írok, hogy:
@VHB: ha ezt most vicces-összekacsintós cinizmusnak szántad, akkor fennhangon közlöm, hogy nem vicces (és mindjárt ki is vonulok farkafelvágva). De most komolyan: falusi kocsmában, tanulatlan keserlegények között biztosan elmegy ez. Továbbra sem gondolom - hát nem tehetek róla, hogy mindig előjön: - hogy a fejletlen érzelmi intelligencia lenne az a fajta etalon, ami felé a fejlődő köznek húznia kellene. Az más kérdés, hogy ez a kényelmesebb, egyszerűbb lelkek számára, ez a legrövidebb és leghatható(abbnak gondolt) út az önvilágkép ismételt helyrebillegetéséhez, önigazoláshoz. Nyilván ez lepereg, meg leírsz magadban mindenféle sznobnak, magát felsőbbrendűbbnek vélőnek (még mindig nem rólam szól a történet, itt sem), a probléma ott van, hogy amíg én látom, hogy netalántán más, eltérő megoldásokat és talán eltérő lehetőségeket adó világból jövünk, addig te fegyverbe borulsz és gúnykacsingatsz. Lehet engem idézni, attól még a tények tények maradnak, azok igazságát pedig pont te támasztod alá, pont az ilyenekkel (bár ezen a ponton már szűnni szokott az értés képessége valahogy, valahogy direkt). Megjegyzem sokáig végeztem fizikai munkát is, nem madártávlatból szövegelek. Jellemben viszont van egy kis szakadék és igen, _ebben_ érettebbnek gondolom magam a te reakciódnál, péládul. Arról nem is beszélve, hogy diggerdriver hátszelét hagyd, legyen sajátod. Nem nyitok meg youtube linkeket, mert nagyon félek az AIDS-től, szóval.., el kellene magyaréznod mit közölsz vele: legyen már saját szavad is az örökös köztesek mögé való bújkálásokon túl. Fenntartom a lehetőségét, hogy félrement valami és félreértelek, bár ennek sajna nem nagy az esélye.

tableno 2013.12.14. 10:47:14

Én régen kifejezetten kedveltem Eddie írásait, és a blogját is gyakran olvasgattam, kommenteltem is. Az utóbbi időben viszont, hát, nem annyira. Most ez a cikk eszembe juttatta, és megnéztem, miket írt mostanában, de az sem hozta meg a kedvemet. Eddie, ha ezt olvasod, egy üzenet: kritizálni, gúnyolódni, másokat alázni nagyon könnyű, de egy idő után marhára unalmas is, különösen, ha a dolog nem is mindig jogos, meg hát ugye ott van a szálka és a gerenda példázata is... Tudsz te ennél jobbat is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 10:48:07

@Don Kartasch:
"meg ilyen cuki nyelvtannaci vagy"
- Ez nagyon szép... :D

Nekem az egyik kedvencem, ha már ekézni kell a helytelenülírókat, amikor a melléknevetek nagybetűvel írják. Pl. Magyar. Ezek a sima nácik, nem a nyelvtánnácik ugyan, de attól még vicces, hogy még leírni sem tudják azt, amiért annyira odáig vannak :)

@morsels:
Ő azért ilyen, mert valójában ugyanolyan jelentéktelen ember, mint mi. Csak amíg ez minket egyáltalán nem érdekel, neki kapálóznia kell, hogy valakinek látszótjon.
Értelmetlen, mert annyira nevetséges az egész jelleme, hogy még felidegesíteni sem tud, ahhoz is kevés :)

@megtürt személy:
Próbálkozz jobban, mert ez így kevés ;)
Ha pedig csak ennyire futja, legalább maradj csendben, mert így csak egy okoskodó majom vagy.

@eddie1977:
Elmondom neked is, most is: pont annyira nem érdekel az általad felhozott helyesírás-téma, mint pl. a gyerekneveléssel kapcsolatos posztok vagy a tanítsuk-e magyarul a gyerekünket külföldön.
Egy téma lehet érdekes és érdektelen, teljesen függetlenül az adott poszt helyesírásától vagy egy adott kommentelő helyesírásától.
Igénytelen lennék ezért? Ha így gondolod, akkor az vagyok, az emberek véleménye pont nem az, ami érdekelni szokott. Ha mindig azt csinálnám, amit az elvárt, baromi unalmas életem lenne...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:51:20

@Facer: én is fontosnak tartom a kifejezést, szólásszabadságot (na jó, ez már demagóg, de fontosság is egyben). De legyen azért egy szint, egy közmegegyezés, amin megértjük és nem borzoljuk egymást. Nem kell féltenie senkinek az egóját, mindenkinek megmarad a művészi és kifejezési szabadsága, viszont az igénytelenséget/helyesírás-írástudatlanságot ne palástoljuk a fentire való hivatkozással (gyakori jelenség). Ennek szintje valóban szubjektív. Lehetne kérdezni, miről is beszélünk akkor. A változás mindig konfliktussal jár és ennek a jobbító változtatásoknak mindig a műveltebb irányba vinni akarók isszák meg a levét. Hát hiszen: az "ekézettek" jól megvoltak idáig is, lesznek ezután is a maguk nyelvezetével. Őket ne inzultálja senki, ugye.. Reménytelen valahol. Másfelől néhányakban mindig ott fog motoszkálni a kikapcsolhatatlan küldetéstudat. Nincs (jó) megoldás.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:53:18

@tableno: őszintén, nem látok alázást, gúnyolódást, kritikából is építőt csak. Nem őt védem, nem harcolni akarok, egyszerűen csak nagyon máshogy látjuk ezt. De miért? Szerinted miért. Te hogyhogy ezeket olvasod ki belőle?

tableno 2013.12.14. 10:56:45

@Kövérmadár: A magasrangú nyelvtannáci hivatalos megnevezése: Oberrechtsschreibungsführer.

Heil Umlaut!

tableno 2013.12.14. 10:58:52

@Kellemes Zérókomponista: nem csak konkrétan erre az írására reflektálok. Mint emltettem, rendszeres olvasója voltam a blogjának. Itt még erősen visszafogta magát.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 11:10:28

@tableno: ok, azt már te tudod.:)
Bloggazdánk jól látta előre, hogy indulatok a köbön, tapasztalt már. Tényleg jól kirajzolódik mindenki énje a jelenség kapcsán. Tudjátok minek örülnék? Hogy ha még wrestling is megy itt, az elkövetkezendő posztok alatt ne legyen hatása ennek! Ne legyenek pórias visszautalások, bezzegelések, egyszóval következmények. Kb. egyetlen járható útja a lezüllésmentességnek. Én így látom, persze az ilyen sosem 100%-os, az emberben (majdnem) mindig maradnak tüskék. Egyúttal megragadom az alkalmat, nagyrabecsülésem kifejezésére amit a blog szinten- és egybentartásáért tesz az üzemeltető. Ez nagy munka lehet napi szinten is és látszik, hogy lelkiismeretesen űzi. E törekvés szelleme járjon körül mindannyiunkat és viselkedjünk "jól". Kicsit átgondoltabban, kicsit alázatosabban (igen!) - neki is kevesebb munkája lesz.

tableno 2013.12.14. 11:20:12

@Kellemes Zérókomponista: bennem az égvilágon semmi tüske nincsen, bár gondolom a fentieket inkább általánosságban írtad. Ami egyébként a helyesírást (és választékos fogalmazást) illeti, nálam kevesen ügyelnek kínosabban ezekre - saját magam esetében. Másokat viszont nem kritizálok azért, ha nem használnak ékezeteket, vagy becsúszik egy-két elütés, meg akkor sem, ha mondjuk ly-nal írja a muszájt... :) Szerintem arra kel figyelni, AMIT mond, és nem a formai hibák miatt akadékoskodni, pláne nem leigénytelenezni valakit pár hiba miatt, aminek kismillió oka lehet. Persze más az, ha valakiből süt a butaság, de itt nem arról van szó.

BTBTBT 2013.12.14. 11:26:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Akiket hallottam, azok sosem szotagolva, hanem siman kimondjak, hogy bemennek ebbe a helyisegbe (szoba, barmi), vagy elutaznak egy helysegbe (telepules), ahol meg sosem voltak. Maskent iras, maskent ejtes.

Mi ujsag a filmes linkkel?

BTBTBT 2013.12.14. 11:30:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Amit viszont konnyen el tudom kepzelni, az az, hogy azert nem hallottad masoktol, hogy kulon kiejtenek az "i"-t, mert sokan keverik a ket szot, es a szobara/teremre helyseget mondanak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.14. 11:33:48

@geegee: Hogy mennyire vagyok Glázser Bozsóba oltott Nyomasek Bobó, azt a blogomat megtekintve magad is eldöntheted: fradyendre.blogspot.hu/ :)
Amúgy természetesen Fradi drukker vagyok, csak a bőrfejű huligánok, a pénzmosó korrupció, a politika rátelepedése és a strandi sörfocinál is gyengébb színvonal miatt már nagyon-nagyon régóta nem járok ki. Egyetemistaként még bérletem is volt és kimentem minden meccsre, de hát akkor még a Nyíl Tibiék játszottak, nem ezek a megye kettes hurkák. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 11:39:09

@tableno: azt tudod, miért nem nevezték hitlert inkább hónak?

morsels (törölt) 2013.12.14. 11:39:36

@Kellemes Zérókomponista:
Porias visszautalasok??
Hat ugy inditott eddie a blogjaban, hogy: „Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait.”

Mondjuk bennem sincs semmilyen tuske, de az elegge meglep, hogy te eddiet, meg tokit tartod valamifele etalonnak.

Az igazsag az, hogy en szivesen olvasgatnalak benneteket egy - mint peldamutato - elit blog kereteben, ahol egyikotok ir egy vitainditot, majd jol megbeszelitek egymassal. Termeszetesen ontelten, egotol mentesen, csak a problemara fokuszalva.
Gyanitom, megoldast nemigen fogtok megfogalmazni, inkabb egyfajta elkeseredes lesz majd belole, hogy hogyan kaphattak emberek diplomat, de mindenfelekeppen tanulsagos lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 11:43:57

@tableno: mert hülyén nézne ki, hogy egyenruhás emberek azt kiabálják, hogy hejhó.

DieNanny CH 2013.12.14. 13:05:26

@geegee:

Az mennyire számít okostelefon-használatnak, hogy ugyan nekem van egy Nokia E75-öm - sógorom nekem adta az ő régijét -, de semmilyen okosságát még nem használtam? = Csak telefonálok és sms-ezek, meg fényképezek vele.

tableno 2013.12.14. 13:15:55

@DieNanny: Nokia E75 mint okostelefon? Ne röhögtess! A Nokia okostelefon a Lumia sorozat, a többi tényleg csak telefonálásra és SMS-re jó.

DieNanny CH 2013.12.14. 13:44:46

@tableno:

Aha.
Minek kell lennie egy telefonnak ahhoz, hogy okostelefonnak lehessen nevezni?

DieNanny CH 2013.12.14. 13:46:24

@tableno:

Mert én azt hittem, amelyiknek van oprendszere, az az.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 13:49:26

@DieNanny: az olyan telefon, amibe még én se tudok belekötni:) pedig elég kritikus vagyok a telefonokkal szemben, bár nem vagyok újtechnológia-buzi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 13:50:08

@tableno: @DieNanny:
A Nokia megvette az autópályát? E75, Görögoszrágból, Norvégiába...

tableno 2013.12.14. 13:59:32

@DieNanny: hát szerintem nem árt ha rendesen lehet vele netezni, és van rá megfelelő mennyiségű app. Ja és az érintőképernyő manapság alap. Nem véletlen, hogy még a Nokia is áttért a Symbianról WP-ra.

tableno 2013.12.14. 14:02:57

@DieNanny: persze az E75 attól még lehet jó telefon, de okostelefonnak nem nevezném.

2013.12.14. 14:26:03

@tanato: Nagyon kosz hogy belinkelted a cikket, erdekes olvasmany! Azt sem tudtam hogy van magyar nagykovetseg itt Szaudiban. Bele sem merek gondolni milyen merteku korrupciora volt szukseg ahhoz hogy meg Szaudiban is (!), a magyar hatosagoknak is (!) feltunt.

2013.12.14. 14:40:34

@Mirjam2: Elolvastam a cikket, most latom hogy 'a magyar hatóságok külföldről is kaptak figyelmeztetést'. Tehat a magyaroknak valoszinuleg fel sem tunt hogy arulja valaki a vizumokat Riyadhban...

eddie1977 2013.12.14. 15:10:43

@tableno:
Köszönöm a soraidat!

Megmondom őszintén, hogy a régiek közül te vagy az egyetlen, aki hiányzik az oldalról. Hogy bizonyos emberek eltűntek, azt egyáltalán nem sajnálom.

Egyébként nemrégiben volt egy posztom, amely pont az önkritikáról szólt.

elonnan.wordpress.com/2013/11/27/tiszta-eges/

Megfelelni természetesen neked sem akarok, de elgondolkodom azon, amit írtál.

Szép napot!

eddie1977 2013.12.14. 15:21:48

@VHB:
Ez igaz. A téli gumi [két szó :)] fontosabb, mint a helyesírás.
Előbbi életet menthet, utóbbi „csak” az író műveltségéről ad tanúbizonyságot.
Az pedig mostanában már nem is olyan fontos, mint ahogy ezt a hozzászólások zöme be is bizonyította.
Ha valaki megtanul helyesen írni, azzal csak kilóg a sorból. Az ilyen ember nem csapatjátékos.
Tehát minden tekintetben igazad van.
Maradjon mindenki tahó! Manapság úgyis az a trendi.

DieNanny CH 2013.12.14. 15:47:29

@tableno:

Na, várjál. Te nem neveznéd annak. De mi alapján nevezi a szakma annak? (Én nem szeretem az érintőképernyőt.) Az enyém az általad felsoroltaknak eleget tesz.

tableno 2013.12.14. 16:11:11

@DieNanny: nem tudom, nem vagyok szakmabeli. Lehet, hogy rosszul látom, és a Symbian egy használható rendszer, de szerintem nem lehet véletlen, hogy a Nokia ekkorát bukott vele, és végül eladta magát a Microsoft-nak. Mellesleg imádom a Nokia Lumiákat, már a harmadikat nyúzom, és nem is vágyom másra. De nekem az okostelefon az, ami szinte mindent tud, amit egy tablet, és mellesleg telefonálni is lehet vele.

DieNanny CH 2013.12.14. 16:15:23

@tableno:

Oké, mivel ez ügyben analfabéta vagyok:
Mit tud egy tablet?

tableno 2013.12.14. 16:20:30

@eddie1977: részemről nincs semmi harag, és természetesen nem várom el, hogy megfeleljél nekem vagy bárki másnak. Egyszerűen nem esik jól állandóan negatív hangvételű és mindenkivel mindenért konfrontálódni akaró posztokat olvasni, meg az sem tetszik, amikor hozzád alapvetően jóindulattal közelítő, csak másként gondolkodó embereknek esel neki, mint tót az anyjának. Tudom, hogy neked az egyéniséged integritása a legfontosabb, de azért azt úgy is lehet védeni, hogy nem feltétlenül húzunk még az ötórai teához is boxkesztyűt...

tableno 2013.12.14. 16:24:22

@DieNanny: nagyjából mindent, amit egy számítógép (felhasználói szinten) csak érintőképernyővel.

eddie1977 2013.12.14. 16:29:58

@tableno:
Talán ezt hívják érzelmi intelligenciának. Ebben kétségkívül fejlődnöm kell.
Ugyanakkor beláthatod, hogy ezzel a stílussal nagyon sok nemkívánatos embert távol lehet tartani, hiszen az én oldalamra nem hiányzik posztonként 500 hozzászólás, aminek a többsége csak üres fecsegés.
Hát ezért lettem én ilyen, de természetesen én sem haragszom senkire. Egyszerűen jobb, ha bizonyos emberek nem látogatják az oldalt.
Te nem tartozol közéjük.

De mint ahogy mondtam, elgondolkodom azon, amit fentebb írtál.

tableno 2013.12.14. 16:37:30

@DieNanny: konkrét példa, hogy én most éppen a Lumiámról kommentelek a Határátkelőn. Nem a mobil, hanem a teljes változatot nézem, kifogástalan minőségben. Az előbb skypeoltam a szüleimmel az utcáról, szintén kiváló minőségben (természetesen videóval). Facebookozni is mobilról szoktam. Ha készítek a telefonommal egy fotót, azt azonnal szerkeszthetem és megozthatom bármelyik közösségi hálózaton. Ezeken túl van egy kiváló GPS rajta, műholdas térkép, tömegközlekedés-útvonaltervező applikáció, valamint több százezer letölthető játék, zene, youtube, stb... Na nekem ez az "okostelefon".

morsels (törölt) 2013.12.14. 16:50:07

@eddie1977:
Te csak azert posztoltal ide, mert a te blogodra mar nem ir senki. Itt meg kaptal egy kis figyelmet, amit persze arra hasznaltal, hogy igazad van. A te egodnak is kell egy pumpa haver.

A sorbol meg nem azert logsz ki, mert tudsz helyesen irni. Csapatjatekos meg nem is akarsz lenni.

So yeah, you are special.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 17:16:39

@tableno:
Ezzel azért óvatosan :)
Egy tablet a környékén nincsen használhatóságát és univerzalitását tekintve egy PChez képest.

Próbálj meg pl. egy tableten AutoCAD-et, GibbsCAM-et, PhotoShop-ot vagy bármi komolyabb probramot futtatni.

Egy tablet persze pici, könnyű, jajjdearanyos. De személy szerint jobban preferálok egy 15,6-os notebookot közepesen erős felszereltséggel. Az is hurcolható kényelmesen még egérrel is (biztosan őskövület vagyok, de nem mondok le az egérről, a touchpad megint alkalmatlan a fenti programok kezelésére).

Csak netezésre, emailezésre ott a telefon, minden másra a notebook. A kettő között van a tablet, így sok értelmét nem látom. De ez én vagyok.

@morsels:
Egy kollégám mondta egyszer egy másik kollégámra: "Well, you know... he is a little special" Ez így nem megy át, de ezzel a hanglejtéssel nem szeretnék különleges lenni ;)

Ez is egy ilyen elitista phöcs, mint a töki? Vajon miért nem szoknak egymásra? :)

tableno 2013.12.14. 17:39:58

@Kövérmadár: nyilván ezért tettem hozzá, hogy "felhasználói szinten". Amibe nekem nem tartozik bele az AutoCAD vagy a Photoshop. Viszont abban egyetértek, hogy tablet nélkül is megvan az ember - ha van egy jó okostelefonja! ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 17:49:14

@tableno:
Jajj, akkor félreértettem a dolgot :)
Nekem a felhasználói szintbe beletarotznak ezek is. Amikor meg már pénzt is keres vele az ember, akkor az egy kategóriával feljebb (ITsek, tervezőmérnökök, stb)

@morsels:
Mondom, hogy nem jő' át az irónia :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:51:32

@Barátusz: Ööö,nem, nem ismerem.Bár van a neten sokféle infó sok mindenkiről. :-) Inkább úgy fogalmazok, hogy megvan a természetes esése, lógása, szerintem nem töltöttek ezek.De én se akarok ezen vitázni.Viszont szívesen meggyőződnék tapasztalati úton mondjuk egy néhány perces manuális mammográfia által... :P :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:54:16

@diggerdriver: Én úgy tudom, hogy Glázser valamiért kegyvesztett lett annó és csak a későbbi időkben jött be a képbe Nyomasek... :D :D És lehet, hogy neked lesz igazad... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:56:19

@Babette_: Hát ja, ilyen ez a popszakma... :-))

Facer 2013.12.14. 18:13:08

@Kellemes Zérókomponista: "legyen egy szint"- rendben! És ki dönti el a "szint" szintjét? Ki fog moderálni? Honnan tudod, hogy miért nem jelenik meg a beírásod? És- ki tartja a nyelvtan órát? ;)

Mrsmihaly 2013.12.14. 18:21:58

@ComLo: Nem kell megijedned. Nincsen miert, 1 okostojassal több vagy kevesebb, nem szamit.

tanato 2013.12.14. 21:16:11

@Mirjam2: Sajnos nagyon dobogós helyen állunk a korrupciós rangsorban.

BTBTBT 2013.12.14. 21:26:58

@geegee:
Az asszony mit szólna ehhez a te kis mammográfiás vizsgálatodhoz? :)))

eddie1977 2013.12.15. 04:54:25

A végkövetkeztetés olyan hosszú, hogy abból inkább egy poszt lett.

elonnan.wordpress.com/2013/12/15/tehetetlennek-erzem-magam/

ComLo 2013.12.15. 07:48:11

@varisztor: @Mrsmihaly:

Igazából én megértem akit ez zavar (a nem is tudok egyetérteni vele). Mint sejthető nem ezen a vonalon mentem tovább, és (többek közt) programozó matematikusként, sosem merült fel bennem hogy kiakadjak azon, ha valaki nem tud számolni, vagy alapvető matematikai összefüggéseket nem ért. Dehát minden ember más, és lehet (biztos) én vagyok túl toleráns.

Amit mondani akartam, az az, hogy amikor valaki valakibe beleköt a neten a helyesírása miatt, nem biztos hogy végig gondolja, mi lehet e mögött. Egy ronda ember egész életében gátlásos lesz a kinézete miatt, egy pöszét nagyon kellemetlen helyzetbe tudsz hozni ha ezt gúnyolod ki, ugyanígy egy diszgráfiás embernek is ilyen érzés ha a helyesírásába kötnek bele.

Könnyű azt mondani hogy ignorálja az ember, mikor egy őt kevésbé érintő jelenségről van szó. De mikor valami olyanról, amiről akármit is tesz, nem tehet, az nagyon rossz.

És mint mondtam nem vitatkozni akarok most itt. Én teljesen megértem a postolot, és mindenkit akinek ez szívügye (valamilyen szinten egyet is értek vele). Csupán fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy nem minden fekete és fehér, és ennek a történetnek van egy ilyen oldala is.

DieNanny CH 2013.12.15. 08:53:42

@ComLo:

Én is egyetértettem a posztolóval a témát illetően, viszont ő meg kategorikusan bunkónak nevezi azokat, akik nem.
És ebben az esetben bizony inkább olvasok hibás, de udvarias sorokat, mint kitűnően megírt, de fröcsögő szavakat.
Ennyi.

rumitom 2013.12.15. 13:28:56

@eddie1977: en is atfutottam a kommenteken, es egesz mas vegkovetkeztetesre jutottam, lehet nem vagyunk egyformak es mashogy ertelmezunk dolgokat? :)
lehet a tahosag es bunkosag valakinek nem azonos a helyesirasi hibak szamaval?

rumitom 2013.12.15. 14:29:44

@morsels: :) a velemenyem nekem is valtozatlan, a helyesiras nagyon nem megy az embereknek, tehat feltelezheto nem tartanak nagyobb jelentoseget az irott komunikacionak a puszta informacio atadasnal, melynek milyensege, bar enged az uzenet megfogalmazojnak mind szemelyisegere mind intellektualias enjere kovetkeztetni, valojaban az esetek tulnyomo tobbsegeben nem is annyira fontos. Ha csak a puszta informacio atadas igenyet nezzuk.

szoban egeszen mas a helyzet, hiszen a kommunikacio alig tizen par szazaleka a szavakkal megfogalmazott tartalom, az informacio tobbsege metakomunkacios uton jut el a hallgatohoz.

tehat aki blog hozzaszolas szintjen koveteli meg ezt a fajta magas formai igenyt, valojaban igenytelen a tartalommal szemben :))
vagy valami ilyesmi, reverse eddie logika

morsels (törölt) 2013.12.15. 14:53:54

@rumitom:
Nadehat a sajat baratnojet kell kitennie, mint valamifele bizonyitekot, hogy o aztan komolyan gondolja?

Tenyleg nem esik at egy bizonyos lo masik oldalara?

Mondjuk ebbol irhatnek en is egy szosszenetet, miszerint neki szuksege van egyfajta moralis osvenyre, amit a helyesirasban talalt meg es ahhoz igazitja az osszes velemenyet.
Ami - ha belegondolunk - elegge fura.

Egyebkent meg teny es valo, hogy a kommukacio eszkoze a beszed, vagy annak irott formaja. Informacio hordozas, atadas az alapveto cel; a milyenseg mar egyfajta magasabban muvelt, mondhatni kifinomult informaciocsere, aminek a jelentosege pont abban van, hogy a prezentacio a lenyeg, nem az informacio.

Az is elegge vitatott, hogy a gondolatok atadasara mennyire alkalmas a beszed, de mivel meg nem vagyok kepesek telepatikusan absztrakt elkepzeleseket, esetleg erzelmeket atadni kozvetlenul (tehat muszaj korbeirnunk oket), igy valoszinuleg marad az, hogy a szinvonal a technikai (ertsd helyesiras, helyes fogalmazas es kozpontozas) resz kritizalasa korul fog elesedni.
Egyszeruen aki kepes elegansan kifejezni magat, az muveltebb es felsobbrendu.
Marmint a logika szerint.

En meg proli vagyok.

eddie1977 2013.12.15. 15:28:09

@morsels:
Erre hadd reagáljak!

Te mit látsz belőlem? Úgy értem, hogy mi alapján alakíthatod ki az első benyomásodat? Az írásom alapján, hiszen annak segítségével közvetítem feléd a gondolataimat. Amennyiben ezt hibásan teszem, akkor a mondanivaló is veszíthet az értékéből.

Ha valaki azt írja, hogy „engem nagyon át vert a elado nö és ezért mérges letem”, akkor ez a panasz hitelét veszti, még akkor is, ha tudjuk, az írónak valószínűleg igaza van.

De mondok mást.

Miért van az, hogy a tanulatlan, segélyen élő cigányokra mindenki ki van akadva, de ha egy diplomás ember nem tud helyesen írni, az természetes?
És innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a barátnőmről van-e szó, vagy egy számomra ismeretlen emberről.

Ez nem az én „morális ösvényem”. Ez alapvető elvárás, legalábbis annak kéne lennie.

Latcho Rom 2013.12.15. 15:36:19

@eddie1977: Csak egy frusztralt paraszt tesz fel egy ilyen irast a blogjara mint te, egy egesz kozosseget lerakva. Igen, a lerakva szot az angolbol nyultatok le, eleg ocsmany...
Ennyit rolad ocsem.

morsels (törölt) 2013.12.15. 15:38:09

@eddie1977:
Hatrafele ulsz a lovon kedves lovag.

Az embereknek eletuk es erzelmeik es gondolataik vannak, azok minosege meg viszonyitas kerdese.
Van, amit lehet erdektelennek, lenyegtelennek minositeni, de attol meg ember az az allat.

De ami az igazan lenyeges (legalabbis szamomra), hogy te tenyleg nem erted azt, hogy mi a baj veled. Peldaul ahogy a baratnodet nyilvanosan ertekelted. Persze a logikat ertem, meg nekem aztan tenyleg oly mindegy, nade szerinted ezt tenyleg igy kell?

Hogy nem erted azt, hogy azzal, hogy te egyfajta nyelvi Vilagitotorony akarsz lenni a vilag mindent beszovo halozatan (es raadasul magyarul, mert ugye csak akkor muvelt a fo, ha tud magyarul es azt csakis tokeletesen), ahhoz mar mas blogokat kell hasznalnod, mert senki nem all veled szoba?

Orulj a baratnodnek es igyekezz azon, hogy ne veszitsd el ot valamifele "misszio" miatt.

morsels (törölt) 2013.12.15. 15:41:47

@eddie1977:
Egyebkent meg nem latok beloled semmit.
Mint ahogy te sem belolem.

Kettonk kozott a kulonbseg az, hogy en elolvasom azt, amit te irsz; te meg nem, mert szerinted en igenytelen vagyok.

Ami viszont erdekes az az, hogy ebbol ki milyen kovetkeztetest von le. Ugye.

eddie1977 2013.12.15. 15:52:54

@morsels:
Mikor és hol olvastál te olyat, hogy én személy szerint téged igénytelennek tartalak?

eddie1977 2013.12.15. 15:58:44

@ComLo:
Én sem vitatkozni akarok, de őszintén kérdezem: tényleg itt tartunk?
Aki nem matematikus, attól már nem is elvárható, hogy az alapvető matematikai műveletekkel tisztában legyen?

Felnőtt emberek a mértékegységek átváltását sem ismerik. Szerintetek ez így rendben van?
Vagy lesz majd egy külön szakma, amit az iskolák jó pénzért fognak oktani? Mértékegység-átváltó OKJ képzés? Ne már!

Ti tényleg nem értitek, hogy ez a poszt nem csak a helyesírásról szólt?

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:04:14

@eddie1977:
Ugyanmar... ezt komolyan gondolod? Te ugy altalaban az egesz blog kozosseget minositetted, amibe en is tartozom.
Persze lehet ezen utolag finomitani, vagy azt irni, hogy akinek nem inge, nadehat azt te is erzed, hogy ez elegge elcsepelt formula. Szoval ha ostorozni akarsz, akkor azt tedd ugy, hogy az egyeni legyen.

Nade nezzuk a velemenyed.
"A tahóság egyre trendibb. Minél nagyobb bunkó valaki, a társadalom annál jobban a keblére öleli."

Akkor (a logikad szerint) neked nem lehet sok problemad azzal, hogy a tarsdalom a keblere olel.
Azon kene elgondolkodnod inkabb, hogy az egyenek miert nem olelnek a keblukre. Mert az., hogy a 'csurhe', a 'tomeg' nem fogad el, az vegulis jo (marmint te ez alapjan mered a szinvonaladat), viszont hogy senki nem reagal a posztjaidra, az csak ket dolgot jelenthet.

1. Annyira okos vagy, hogy masnak mar velemenye sincs.
2. Inkabb nem is allnak szoba veled.

Szerinted melyik? Es miert az.

eddie1977 2013.12.15. 16:08:09

@eddie1977:
És igen: az oktatni szónál volt egy elütés. Velem is előfordul, tehát a poszt mondanivalója nem az volt, hogy én vagyok a tökéletes, mindenki más pedig bunkó.

Én csak azt tartom furcsának, hogy az embereknek egymással [és magukkal] szemben egyre kisebb az igényük. Ez hová vezet?
Visszafejlődünk oda, amikor csak bizonyos emberek tudtak olvasni, és a tanulatlanok hozzájuk vitték a leveleiket, hogy megtudják, mi áll bennük? Mert ez három évszázaddal ezelőtt talán még elfogadható volt, de 2014 küszöbén?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.15. 16:09:27

@eddie1977:
Te miért kezeled úgy a dolgokat, mintha azok mindenki számára azonos jelentőséggel bírnának?

Nekem a matematika és fizika a dilim. Az érdekel, olvasok róla ha kell, ha nem. Az irodalom viszont egyáltalán nem érdekel, semmilyen szinten. Történelem szintén.
Felmértem, hogy van, amihez értek és van, amihez nem (képtelen vagyok pl. verset elemezni, nem értem őket) és abba fektetek energiát, aminek van látszatja.

Nyilván az én helyesírásom is olyan, amilyen, ezzel együtt kell élnem. Vannak nálam rosszabbak is...

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:11:55

@eddie1977:
Volt egy posztod, ahol azt probaltad meg leirni, hogy 'elmenni', 'mashol elni' nem csak a penzen mulik. Hogy az anyagi osszehasonlitas alapvetoen teves.

Nadehat mindenki atmegy egyfajta osvenyen. Sokszor sajat maganak kell kitaposnia, vagy masok nyomdokaiba lepve jon ra, hogy az az osveny mar nem ugyanaz, mint az elsonek.

Miert gondolod azt, hogy te tudod a tutit? Ettol meg a te torteneted is erdekes lehet, nade miert gondolod azt, hogy csak azert, mert te tokeletesen fejezed ki magag magyarul, igy mindenki mas csak tevelyeg?

Biztos, hogy nem te vagy az, aki sokat gondol magarol?

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:19:36

@eddie1977:
Az emberek alapvetoen informaciot akarnak cserelni.
Ez akkor is ervenyes, amikor az informacio minosege, fontossaga megkerdojelezheto, de az akkor is informacio, amit valaki meg akar osztani.

Namost a kommunikacio miinosegen es szinvonalan lehet vitatkozni, aminek kb. annyi az ertelme, hogy melyik informacio szamit fontosnak.

Kinek mi. Ezen aztan szomorkodhatsz a blogdon; es meg is ertelek. Azt is megertem, hogy a sajat unalmadba suppedtel es kellett ez a poszt (pontosabban az ahhoz fuzott kommentek) ahhoz, hogy kijojj belole.
Nade szerinted ezt igy meddig fogod tudni fenntartani?

Es szerinted mit fog elerni vele?

eddie1977 2013.12.15. 16:25:36

@morsels:
Nekem nincs időm unatkozni.

De hogy a témánál maradjunk: biztosan találkoztál már olyan emberrel, aki a nék-et nák-nak mondta. „Most úgy innák egy pohár vizet!”
Minden bizonnyal bántotta a füledet [vagy nem], esetleg kijavítottad. Egyszer, kétszer, sokszor. De az embered továbbra is nák-ot használ, képtelen fejlődni és tanulni.

Én nem nézek le másokat azért, mert nem tudnak valamit. Legalább hatvanezer dolog van, amit én sem tudok. Viszont ha olyan valamiről van szó, ami az alapvető műveltségemet tekintve égés, akkor azon megpróbálok változtatni. Ennyi a lényeg.
Itt pedig, sajnos, azt tapasztalom, hogy a helyesírás, az összeadás, a kivonás, a százalékszámítás, a hibás történelmi ismeretek, tehát úgy általában az általános műveltség hiánya egyszerűen nem számít. Miért nem?

Ettől még senki nem lesz kevesebb nálam, és én sem leszek több senkinél, mindössze érdekel, hogy miért jutottunk idáig.

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:31:37

@eddie1977:
Hat dehogynem nem nezel le embereket. Sot, ugy altalaban lenezel mindnekit. Ezt bizonyitando, meg a sajat baratnodet is lenezed nyilvanosan, csak hogy ne erjen az elfogultsag vadja.

Es hogy oszinte legyek, az alapveto muveltsegedrol semmit nem tudtam meg, bar az is igaz, hogy nem olvastam az osszes szosszenetet a blogodon. Amit megtudtam az az, hogy neked a helyesiras es helyesen fogalmazas az mindennel fontosabb; gyakorlatilag egy hatarvonal, egy szinvonal, amit aztan mint merce cipelsz magaddal mindenhova.

Szoval persze hogy lenezel masokat. Mert szukseged van ra, hogy lenezhess. A kerdes csak az, hogy miert.

eddie1977 2013.12.15. 16:36:46

Hibásan ítélsz meg, de ez nem baj, hiszen nem ismersz, mint ahogy én sem téged.
A fenti kérdésekre azonban nem válaszoltál. Na nem mintha válaszra köteleznélek, csak jelzem.

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:46:52

@eddie1977:
Ezt nekem szantad? Merthogy nincs link arra, hogy kinek irtad.

Mit valaszolhatnek arra, hogy hova vezet?
Te miert elsz Irorszagban? Miert nem foglalkozik az allam azzal, hogy elmennek az emberek? Hova vezet ez?
Hova vezet a Jobbik? Hova vezet a mai vilag?

Szoval persze, hova vezet az, hogy az informacio alapvetoen az, hogy a cuki kutya milyen jopofa a foton, meg hogy a kommunikacio minosege degradalodik ugy altalaban. Nadehat ez az informacio ertekehez igazodik es csak attol nyilvanvalo, hogy globalissa valt.

Regebben csak konyvek voltak, amiknek volt minoseguk. Aztan voltak filmek, amiknek volt minoseguk.
Aztan jott az internet.

(persze a minosegen lehet vitatkozni, nadehat az internet elott ez a vitatkozas elegge szukkoru volt; mostanra meg barki megmondhatja, vagy elolvashatja mas velemenyet)

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:52:58

@eddie1977:
Ja, egyebkent meg ami a te blogos irasaidat illeti, szerintem (marmint hangsulyozottan szerintem) az informacios erteke nulla.
Van egy-ketto, ami erdekes, meg persze az osszes popec es fasza ami a nyelvi helyesseget illeti, de a legtobb gyakorlatilag meleg lufi.

Persze keresheted az onigazolast ott is, aztan ha ott nem talalsz kielegulest, akkor johetsz erre a blogra, nadehat nem gondolhatod komolyan azt, hogy tenyleg te vagy az, aki aztan tenyleg teljesen mas, mint a tobbiek.

eddie1977 2013.12.15. 16:56:44

@morsels:
Igen, a kérdés neked szólt. Elnézést kérek, hogy lemaradt a link!
Legalább a világ globális visszafejlődésében valamelyest egyetértünk.

Most mennem kell, de az egyik posztomat talán érdekesnek fogod tartani, már csak azért is, mert egy nagyon kedves hölgy jobbító szándékát próbáltam vele reklámozni. Sok köszönettel tartozom neki.
elonnan.wordpress.com/2013/11/03/napi-helyesirasi-szosszenetek/

Szép napot!

morsels (törölt) 2013.12.15. 17:08:16

@eddie1977:
Az igazsag az, hogy olvastam par posztodat. Talan olyan 15-ot, talalomra. Es hogy oszinte legyek, nem ereztem azt, hogy nekem itt kene ragadni.
Van egyfajta erdekessege, bar nem mondanam ujdonsagnak, vagy frissesegnek; inkabb valamifele primitiv egyszerusegnek, naiv eltikeltsegnek tunik az egesz. Persze egyfajta felsobbrendu erzesssel, aminek az erosodese nyilvanvalo a posztokat kovetve, de az szinte torvenyszeru mellektermeke annak az onelegultsegnek, amirol irtal is.
Sajat magadat viszed egy sikatorba, aztan azon hisztizel, hogy masok a fenyes reklamokra mennek, mint a bogarak :-)

morsels (törölt) 2013.12.15. 17:09:27

@morsels:
"eltikeltsegnek "
ez eltokeltseg akart lenni :-)
elnezest

ComLo 2013.12.15. 18:18:33

@eddie1977: Ez nagyon magas labda, igazából erre mondhatnám azt, hogy a világ egyik legellenszenvesebb embertípusa az, aki beleszól a mások beszélgetésébe úgy, hogy nem is néz utána annak, kik és miről beszélnek, és így mond véleményt. Abból amit nekem írtál, úgy néz ki, fogalmad sincs kinek és mit írtam, egyáltalán mit keresek itt.

De hogy ne tereljem vakvágyányra leírom mégegyszer.

Alapvetően egyetértek a mondanivalód lényegével (a stílussal és a részletekkel már nem annyira). A helyesírás romlását, tényleg az egyre nagyobb tömegek, helyesírás iránti egyre nagyobb közönye okozza. Ez részben amiatt is van, mert az emberek átlag műveltsége, egész más irányokba mozdult el.

DE!

Tudod nálam, egész régen (még bőven az előtt hogy ez divat lett volna) diagnosztizálták a diszgráfiát. Ezzel együtt nőttem fel, együtt élek vele. Világ életemben problémám volt a helyesírással, a nyelvekkel. Ennek ellenére azért más vonalon ami később a szakmám lett szép eredményeket értem el, mindig büszke voltam az általános műveltségemre.
Neked vagy akárki másnak ösztönként jön a jó helyesírás. Nekem és sok más embernek, sajnos nem. Ha valaki lusta, és nem figyel oda, arról lepereg ha valaki beleköt a helyesírásába. Ha valaki genetikailag "hibás", annak viszont ez nagyon rosszul esik. Lehet hogy 3-4 szer is átnéztem, word-be is bemásoltam, és mégis benne maradt az a hiba. Ahogy egy csúnya ember is egész életére gátlásos marad a kinézetével kapcsolatban, ahogy egy pösze embernek is nagyon rosszul esik ha a kiejtését kritizálják, úgy egy diszgráfiás embernek is borzalmas érzés, ha minden erőfeszítése ellenére, az érvelése helyesírásába kötnek bele.

És hangsúlyozom, nem azt akartam mondani, hogy nincs igazad. Tényleg romlik a helyesírás a neten, részben tényleg igénytelenedik a társadalom ilyen téren. Én csak rá akartam világítani erre az aspektusra is. Azzal hogy mindenkit ledegradálsz a helyesírása miatt, megsértesz olyan embereket is, akik nem tehetnek róla.

eddie1977 2013.12.16. 01:38:04

@ComLo:
Abba a beszélgetésbe szóltam bele, amelyben a posztot értékeled. Úgy éreztem, hogy van hozzá valami közöm, de természetesen nem szerettem volna belepofátlankodni egy magánbeszélgetésbe. Azt én is illetlenségnek tartom.

Ami a mondanivalódat illeti, az pedig mindenképpen tisztázásra szorul. Írtam is egy posztot, beillesztem a linket. Remélem, hogy ezzel sikerül elkerülni a további félreértéseket!
elonnan.wordpress.com/2013/12/16/diszgrafia/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.16. 01:39:35

@Barátusz: Hátőőő, azt tudja, hogy erősen cicibuzi vagyok... :D

Lencsés István 2013.12.16. 13:59:02

@délioldal: Amit írok , az maga a tény , tehát nem üres szavak . Mutatnék linket , de a link nem tény . A tény pont attól tény , hogy nem kell bizonyítani . Aki keres az talál . Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Boltban jutsz hozzá a könyvhöz . Nincs még Karácsony .

délioldal 2013.12.16. 17:08:28

@Lencsés István: Ez nagyjából olyan gyenge válasz volt, mint amilyen gyenge a tudásod... És ha már "aki keres, az talál", akkor ajánlom, hogy keresgélj. Talán használ és fényt gyújt a kis sötét fejecskédben.

Lencsés István 2013.12.17. 11:10:58

@délioldal: A tudásom több mint a tiéd , a válaszom pedig hibátlan volt , csak te nem vagy képes felfogni . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot . Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen , ha ezt nem tanulod meg , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . A rólam kialakított véleményed meg nem érdekel , mert hazugság .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása