oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 24. 06:47,  Magyar-e az, aki a hazájában él? 573 komment

2013. november 24. 06:47 Határátkelő

Magyar-e az, aki a hazájában él?

Ma ismét világ körüli útra indulunk, járunk majd Törökországban, ahol eltöprenghetünk az élet nagy kérdésein is. Aztán lazításképp végigjárhatjuk egy kutya kálváriáját Budapest és Auckland között, végül ellátogatunk egy perui piacra, ahol sok egyéb mellett megismerkedhetünk például a lila kukoricával és az is kiderül, mi köze mindennek a nyolcvanas évek Csehszlovákiájához.

cím_77.jpg

Kezdjük tehát Törökországgal, annál is inkább, mert a nagyon jó Tede in Turkey blog szerzője komoly kérdéseket feszeget arról, hogy három év kint lét után miként változik az ember és milyen gondolatokat hoz felszínre önazonosságról, hazáról egy jövendő gyermek.

„Mindennapi az, hogy kenyeret és tejet veszek a sarkon, nem okoz többé sikerélményt, hogy el tudom gagyogni, mit szeretnék. Nincs halálfélelmem az utakon és nem pörög le előttem életem filmje, ha egy idióta elénk vág az úton, nem, már nem, már nem annyira. Nem meglepetés többé, hogy kérdőn állva egy új városrészben kérés nélkül segíteni próbálnak az emberek. Nem meglepetés, de nagyon jó érzés. Egyre nehezebb külső szemlélőként látni itt a dolgokat, a kezdeti élmények lassan kisimulnak, feledésbe merülnek.

(...)

Attól a pillanattól kezdve, hogy megtudtam, gyereket várok, kismillió kérdésre próbálok választ találni. A szülővé, anyává válás, a család megszületése csak egy része ennek, azt hiszem, ez törvényszerűen lezajlik mindenkiben. Van egy különbség, ami a mi helyzetünket azonban mássá teszi: mi most itt vagyunk. (...)

Magyar. És török. Itt és most. Ki a magyar, ki a török? Magyar-e az, aki a hazájában él? A hazájában élő magyar-e A magyar? Haza? Hol van? Egy van? Több is lehet? Bennünk van-e mindaz, ami ahhoz kell, hogy egy török-magyar kislányt nevelhessünk? Mivel kezdjem, mit adjak neki? Édes anyanyelvemet? Meséket, regéket, mondákat? Történelmet, irodalmat, családi históriákat? Idézzem fel őseim szellemét, varrjunk, horgoljunk, hímezzünk? Matyó, Zsolnay, Villányi? Daloljak, dúdoljak, mondókázzak? Főzzünk puliszkát, süssünk pecsenyét? Át lehet-e adni így a Kunság mezein ért kalász lengedezésének látványát? El tudom-e mondani, hogy milyen ízű a Tokaj szőlővesszein csepegtetett nektár? Átérzi-e majd, hogy milyen sírva vigadni és ugyanazt érzi-e, mint én, amikor karácsonykor felkerül az utolsó dísz a fára? József Attila, Radnóti, Babits? Balatoni kárász, piaci lángos? Mi az én felelősségem? Magokat ültetni? Azokat öntözni, gondozni, ápolni? Tudok-e ettől többet tenni? Kell-e ettől több?"

Ezekre a kérdésekre persze nem könnyű választ találni, talán nincs is egyetlen jó válasz, vagy azt mindenkinek magának kell megtalálni. Mindenesetre elmélkedni, további gondolatokat olvasni mindenképpen érdemes Tede blogján, ide kattintva!

Csöpke Új-Zélandra megy

Ha már a családnál tartunk, nekem ugyan nincsen kutyánk, de akárhány ismerősnek van, mind családtagnak tartja. A határátkelést nem könnyíti meg, ha valaki olyan messze költözik, ahová már nem tudja kedvencét magával vinni. Így járt Klári is Új-Zélanddal, a kutya Magyarországon maradt, egészen addig, amíg...

„Családom év közben szólt, hogy sajnos nem tudják tovább vállalni Csöpke vigyázását. Így el kellett gondolkoznunk, hogy mitévők legyünk. Mikor kimentünk Új-Zélandra, mondtam Péternek, én csak úgy tudok vele menni, ha tudom a kutyusom jó helyen lesz, biztonságban. (...) Péterrel megbeszéltük, hogy egyszer már cserbenhagytuk a kutyust, hiszen mi kimentünk, így megbeszéltük, most hogyha van már lehetőségünk, megpróbáljuk magunkkal vinni.

Igen ám, de nem egyszerű Új-Zélandra kutyust bevinni. Hosszas orvosi procedúrát vesz igénybe. Sok-sok vizsgálat, és annál is több papír munka szükséges... (...) Mivel olyan kategóriájú ország Magyarország, hogy megtalálható a veszettség, annak ellenére, hogy védőoltásaink vannak. Új-Zéland ezért karanténba teszi az oda érkező kutyusokat, állatokat.

Csöpke egészen más útvonalon ment, mint mi, és így előbb is érkezett meg. Útvonala: Budapest-Amszterdam-Kuala Lumpur-Auckland..."

A helyzet azért ezzel még nem oldódott meg, akadtak problémák, de ezeket már a blogon olvassátok el!

Csehszlovákia és a lila kukorica

Ki gondolta volna, hogy Chile és Peru között olyan hatalmas a különbség, hogy a határ mentén élő chileiek úgy járnak át vásárolni, mint mondjuk a svájciak Németországba? Pedig ez a helyzet, de ennél jóval több is kiderül a Beautiful Chile blog legfrissebb posztjából, ami egy igazi gasztronómiai kalandot ír le.

„Tacna az Arica városában élő chileieknek amolyan menekülő útvonal: itt tudnak elmenekülni a drága chilei árak elől. :))) Úgy jár át mindenki hétvégén a határon, mintha kötelező lenne. :)

Igazság szerint ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a 80-as években Csehszlovákiába vitték ki buszokkal a magyarokat bevásárolni Prágába és mindenki kilószám hozta haza az edzőcipőt, ruhát, kristálycsillárt és kolbászokat rúdszámra. :)))) Aki az én korosztályom tuti emlékszik minderre. :)

Na, itt ugyanez megy, csak nagyban. A távolság ugyanis itt nem távolság, hiszen a perui határ Aricától nem egészen 1o km-re van és a határtól Tacna városa max. 20 perc autóval. Ráadásul elképesztően hatékony a határforgalom, rendszerint a két határ átlépése együttesen sem vesz több időt igénybe 15 percnél. (...)"

Ha némi nehézség után sikerült átjutni a határon, akkor gyorsan kiderül, miért gyilkos gyümölcs a tuna, és ennek ellenére hogyan pucolják a nénik az út mellett mégis kézzel...

„Fél óra alatt beértünk a városközpontba és amint kiszálltunk a taxiból, a peruiak ismét elcsábítottak valamivel. :) Nagyon profik ebben és mindig azt árulják, amire épp az ember leginkább vágyik: most a 4o fokban behűtött görögdinnyét, magót és epret dugtak az orrunk alá. :)))

Nem tudom, azt tudjátok-e, hogy többek közt a paprika is (ahogyan a burgonya, kukorica, paradicsom, zöldbab, a tökfélék gyakorlatilag összes fajtája is), Dél-Amerikából származik?

Amiről mi úgy gondoljuk, hogy egy igazi hungarikum, az bizony egy Dél-Amerikából származó növény és csak a XVIII. század végén kezdték el termeszteni előbb Spanyolországban, később pedig Magyarországon."

Mint kiderül, Peruban is előszeretettel árulják a piacokon zacskóban az előre megtisztított és feldarabolt zöldségeket, ráadásul megismerkedhetünk a lila kukoricával is.

lila kukorica.jpg(fotó)

„Peruban az utcán fogják a népet az éttermekbe. Szinte minden sarkon eléd ugrik egy fiú, étlapokat dugdos az orrod elé és megpróbál becsábítani valahova. :) Amikor megláttuk a tenger gyümölcseivel tűzdelt kínálatot, követtük a fiút, aki becipelt az étterembe és csak akkor hagyott magunkra, mikor már „biztonságban" bent ültünk az egyik asztalnál és nem állt szándékunkban megszökni. :)))

A párom minden tiltakozásom ellenére Inca kolát rendelt az ebédhez, de én maradtam az ásványvíznél. Az Inca Kola valami rettenetes lötty, amit a peruiak imádnak, sőt fontos része a perui nemzeti öntudatnak is. Ha meg kellene fogalmazni az ízét, akkor azt kell mondjam, hogy folyékony, gejl édes rágógumi íze van, a legrosszabb fajtából. Biztos emlékeztek a régi rágógumikra, amelyek nagy golyóbisok voltak és különböző színben árulták őket. No pontosan ugyanolyan az íze, csak édesebb és szénsavas. :)))"

Ha valakinek így vasárnap van ideje és szívesen kalandozna a dél-amerikai gasztronómiában, akkor feltétlenül kattintson ide, mert rengeteg egyéb infót, sok-sok képet talál a Beautiful Chile blogon, amit nagyon ajánlok!

Ha tudsz olyan blogról, amire én még nem találtam rá, ne habozz és emailben jelezd, ajánld, mert szívesen válogatok minél több helyről!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland Peru Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235653064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2013.11.24. 21:50:51

@diggerdriver:
Akkor elnezest, azon ugy latszik atsiklottam :-)

2013.11.24. 21:51:15

@diggerdriver: de meg mindig nem mondtad el, hogy hol vetted es hogy melyik reszen keressem a kozertben

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.24. 21:54:56

@charlieharper:

Ez példamutató aszketizmus valóban. Bevallom, én erre képtelen lennék.

morsels (törölt) 2013.11.24. 21:55:36

@charlieharper:
Igy ranezesre a fagyasztottak kozott keresd :-)

2013.11.24. 21:57:05

@morsels: aszalt afonya van fagyasztva?

2013.11.24. 21:58:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"
Tigrismintás bugyi nélkül élet az élet???"

Attól függ, ki hordja.

mirx 2013.11.24. 21:59:07

@morsels: felvágásnak hívjuk, hogy milyen meredek szögben ível a bikini a két lábnál

mai szemmel divatos nő:

images.swimwear365.co.uk/is/image/OttoUK/cloudzoom/LASCANA-Black-Ruffled-Swimsuit~514593FRSP.jpg

harminc évvel ezelőtti style (birca ízlése):

dustfactoryvintage.com/fashionandrecycling/wp-content/uploads/2013/06/Morgan-Fairchild.jpg

mirx 2013.11.24. 22:03:33

@diggerdriver: Digger, te nagyon tanulékony júzer vagy!

Holnap a "Neuronok szinkronizációjának Fitz-Hugh – Nagumo oszcillátorokal való modellezése kobolban" témakört vesszük.

2013.11.24. 22:04:27

@mirx:

Hát ezeknek a lábánál nem csak a bikini ívelne meredek szögben.

morsels (törölt) 2013.11.24. 22:04:28

@mirx:
Mondjuk en nem ertek hozza az igaz, de ezek nem bikinik azt hiszem :-)

morsels (törölt) 2013.11.24. 22:05:38

@charlieharper:
Hat en mar az elobb is ossze voltam zavarodva, szoval biztos nem tudom.

mirx 2013.11.24. 22:07:06

@morsels: tökmindegy, a bugyirész "felvágása" gondolom, érthetőbb azért

mondjuk amit meg puhacica linkelt, az meg olyan, mintha a néni kitömte volna valamivel a bugyit :)
vagy atom szőrös lenne :o)

morsels (törölt) 2013.11.24. 22:10:42

@mirx:
Igen, a vizualis segitseg hatekony volt ezesetben is.

mirx 2013.11.24. 22:10:55

@az igazi Trebitsch: Morgan Fairchild igen kapós hölgyike volt annak idején, mikor még a Dallast kellett nézni a tévében.

mirx 2013.11.24. 22:11:39

@morsels: közöm nincs a programozáshoz, csak vicceltem.

czjanos 2013.11.24. 22:13:00

@mirx: Ja, a pirézeket kihagytad :-)

czjanos 2013.11.24. 22:13:05

@M. Péter: Ha a katolikus templomban elvárás, hogy a férfiak ne lépjenek be fejfedővel a fejükön, akkor az is egyenrangú elvárás, hogy a zsinagógába nem szabad fedetlen fejjel bemenni és hogy a mecsetben....
Egyenlő mércével kell mérni.

2013.11.24. 22:13:22

@mirx:

"mintha a néni kitömte volna valamivel a bugyit :) "

Vagyunk itt egy páran, akik szívesen kitömnénk a néninek a bugyit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 22:15:59

@Ennike:
Na hogy tetszett? :)
Vártam volna, hogy ki lőtte le a végén a csajt... majd a 3. évadban! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:16:37

Ez itt a reklám helye.
Összeszedtem néhány vidám sztorit az építőiparból. Feltettem.

2013.11.24. 22:16:38

@mirx:

"vagy atom szőrös lenne :"

Mé, láttál má borotvált tigrist?

Ennike (DK) 2013.11.24. 22:17:24

@Kövérmadár: ez a resz nem tetszett, vontatott volt

2013.11.24. 22:17:33

@Kövérmadár: no Offoljal. Arra valaszolj, hogy tetszik -e a tigris mintas bugyi, illetve a rozsaszin treningruha nercbundaval.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:18:05

@charlieharper:
Nem tudom hogy minden Tescoban ugyanott van e de én a száraztésztákkal szemben találtam.

mirx 2013.11.24. 22:18:36

@Kövérmadár: nehogy elmondjad, hogy whodunit, mert én is ezt nézem!

mármint ha a Forbrydelsenről van szó

mirx 2013.11.24. 22:19:37

@morsels: Valamelyik elborult progmatos iskolatársam írt ilyen címmel diplomamunkát, azóta is mindig azon gondolkodom, hogy mi a pék lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:20:36

@mirx:
Az orosz nőknek jellegzetes szláv arcuk van krumpliorral. Ne csúnyák amúgy.

2013.11.24. 22:20:44

@mirx:

Nem. Csak ébren álmodom.

Ennike (DK) 2013.11.24. 22:22:05

@mirx: Broen a Hid-at neztuk befejezo resz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 22:23:04

@Ennike:
OK, kicsit... az előző évad vége jobb volt.

@charlieharper:
Igen, nyitott vagyok egy tigris mintás bugyira, majd azt kérek Karácsonyra.
A rózsaszín tréningruha, bundával viszont kifejezetten nem :D

@mirx:
Ezt nem tudom megmondani :)
Bron / Broen / The Bridge. 2. évadban írust kergetnek, az elsőben meg sorozatgyilkost. Ez az?

2013.11.24. 22:27:41

@Kövérmadár:

"Igen, nyitott vagyok egy tigris mintás bugyira, majd azt kérek Karácsonyra."

De mielőtt fölveszed, borotválkozz meg.Különben mirx atomszőrösnek fog titulálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:32:32

@az igazi Trebitsch:
A küldője azt mondta a rabbi húga. Akkor csak kóser lehet:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:38:40

@zöldeketbeszélek:
Ezeknek a neveknek a legnagyobb része tükörfordított nemzetiségi név.
Amiről én beszélek az nem lehet köztük mert statisztikailag nem kimutatható.
ugyanis én nem azt mondom hogy a Budai névből van sok hanem a helységnévből származtatott névből.
A Tatai a Zsámbéki a Pécsi a Makói stb névből.
Ha ezeket összeszámolnád akkor meglepő számot kapnál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 22:42:38

@diggerdriver:
Milyen volt a buli?

@az igazi Trebitsch:
Simán! :)
Nem szeretem a testszőrzetet bizonyos tájakon ;)

mirx 2013.11.24. 22:42:41

@Kövérmadár: Ja nem, amit én nézek az az eredeti dán The Killing. Ami meglepetésemre olyan sorozat, hogy az első részben keresünk egy gyilkost, de aztán a többiben is végig ugyanazt keressük, szóval rendes kibontakozó nagyregény van, nem ilyen CSI fos, hogy minden részben van egy hűderejtélyes prostigyilkosos eset. Nagyon bejön. De most elkezdem tölteni ezt a hidat is, ha már ilyen jónak találtad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:43:51

@charlieharper:
Én minden női fehérneműre azt szoktam mondani hogy szép szép de nélküle még szebb:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:48:15

@mirx:
Óhh olyat már ettem is.
Finóóóm:))))))))))))))))

2013.11.24. 22:48:27

@diggerdriver: aaaah, nem ertettem mi a francot kerestel Edmonton, Albertaban. Leesett. Hiaba, lefarasztott tegnap a kommunista szombat es a repulout. Nem vagyok mar 20 eves, na!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 22:53:10

@Kövérmadár:
Jó volt. A bájolgás részét leszámítva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 22:54:34

@mirx:
Wow, merce lettem ;)

En pedig a Killinget fogom holnap koruljarni, hatha feledtetni tudja a Bron utotte hianyt :)

@diggerdriver:
Jajj, de igy igaz!
A fehernemu arra kell, hogy egy picit sejtelmesebb legyen arra a 2-4 percre, mig le nem kerul ;)
Egy picit huzza a ferfiallat idegeit, incselkedjen vele :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 22:56:01

@diggerdriver:
Ha nem akarsz bajoligni, akkor legkozelebb egy Arsenal - MU meccsre latogass ki. Ott nem lesz bajolgas.

mirx 2013.11.24. 22:59:32

@az igazi Trebitsch: Esküszöm, én is fogok venni egy tigrismintás bugyit most már.

Sőt, most látom, hogy a H&M-ben van ötven frankért egy komplett tigrismintás fürdőköpeny:
www.hm.com/ch/product/06438?article=06438-B

és hozzá a tökéletes UGG-utánzat tigrismintás házicsizmácska:
www.hm.com/ch/product/19498?article=19498-A

75 frakért? Hát a hülyének is megéri.

GERI87 2013.11.24. 23:00:27

@diggerdriver:

És ez miben utal idegengyűlöletre?
Mitől utálatosabb valakire azt mondani hogy "az a Zsámbéki..."
mint hogy "az a szabó..." ?

"A gyüttment kifejezés is tipikus magyar"

nem hinném, biztosra veszem hogy van ennek német stb megfelelője is..

"a származás tehát hogy ki fia bornya vagy a tevékenység amit végez névként való alkalmazása a viselőjének valami tulajdonságára utal.
A származás viszont nem tulajdonság.
A származás Magyarországon bélyeg a mi először a névben jelent meg. "

Miért? az nem "bélyeg" hogy valakit a vallása, apja, családja, foglalkozása alapján "bélyegeznek" , különböztettek meg?
Nem, semmiféle idegenellenesség ebben nem volt, mikor a vezetéknév kialakult, csak beképzeled.

"A vezetéknevek kezdetben az egyező keresztnevű emberek megkülönböztetése miatt jelent meg, leggyakrabban az illető szakmájára (pl: tímár, kovács, szabó), kinézetére (pl: kis, nagy, vagy akár medve, utalva nagy termetére) vagy belső jellemzőire (pl: bátor, vitéz, fukar) utalt....
A származás megjelölésére használták a de genere (nemzetségből) kifejezést a kora középkorban. Körülbelül a 14. századig volt használatos a keresztnév mellett az apa vagy valamelyik előd nevével, esetleg a lakóhely elnevezésével kapcsolatban...Leonardo da Vinci neve is hasonló eredetű, aki az olasz Vinci nevű város melletti kis faluban (Anduan) született."

mirx 2013.11.24. 23:04:31

@GERI87:
Szörnyella de Frász : )

mirx 2013.11.24. 23:08:10

@Kövérmadár: Csak vigyázz, mert 2 The killing van, az új amcsi, meg az eredeti dán (ez a Forbrydelsen). Nem rossz amúgy az amcsi sem, de én az első rész után, amit megnéztem mindkettőből, mégis inkább amellett döntöttem, hogy a dánt nézem elsőre tovább. De meg fogom nézni az amerikait is utána, mert állítólag Twin Peaks-hommage-nak szánták, és ha lennének benne olyan szürreális-szimbolikus jelenetek meg zenék, mint a Twin Peaks-ben, az nagyon bejönne...

morsels (törölt) 2013.11.24. 23:14:01

@mirx:
En az amcsit lattam (a dant nem akartam nezni, nem tudok danul), nekem tetszett. Van amerikai valtozata a The Bridgenek is, az nem tetszett annyira. Mondjuk abbol sem lattam az eredetit. Mivel svedul sem tudok :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.24. 23:16:34

@Kövérmadár: "Ha nem akarsz bajoligni, akkor legkozelebb egy Arsenal - MU meccsre latogass ki." De ovatosan, ha taxizni akar. Tegnap egy sarokra a MU stadiontol megallt egy taxi mellettem es megkerdezte merre van a stadion... A haz felett latszodott a racsszerkezete annak a monstrumnak. A hasonlosag kedveert ez kb olyan, mintha a Jaszai Mari teren megkerdeznek merre van a Margit-sziget.

2013.11.24. 23:19:01

@mirx: a koppeny az mashinwashe, az eszkimocsizma handwashe. Azt nem tudni, hogy szaritogepezhetoek -e? (Ez a nemet nyelv mindent az angolbol lop?)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 23:19:44

@morsels:
Angol felirattal probaltad?

@mirx:
Majd figyelek.
A tetovalt lanybol lattam mindkettot, az amerikai harmatgyenge volt a svedhez kepest. Szerintem van egyfajta nyers, nem eppen hollywoodi hangulata a skandinav filmeknek / sorozatoknak.

2013.11.24. 23:20:16

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: az semmi, beszallok a taxiba ferihegyrol ma, mondom a sofornek, a Nyugatihoz. Erre bekapcsolja a satnav-ot

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:20:56

@GERI87:
Azt meg tudnád mondani hogy miért pont Magyarországon ilyen elterjedt a származási helyre utaló név és miért nem így van más országokban?
A magyarázatod a név kialakulására más országban is fennált.
Ott miért nem eszerint nevezték el az embereket?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 23:21:38

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Szerintem markoloval menne, azzal konnyu parkolni es kerekbilincset sem tudnak ratenni. :)

2013.11.24. 23:21:47

@mirx: es 12.90-ert tanga is van, ha jol latom. Bar en diggerrel ertek egyet ezt illetoen

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.24. 23:22:29

@charlieharper: :D Pakisztani volt?
Mar sargak a taxix Pesten? Es Budan?

mirx 2013.11.24. 23:27:24

@Kövérmadár: Män som hatar kvinnor! Az amcsi annyira gyenge volt, hogy 10 perc után kikapcsoltam, viszont a svéd az nagyot ütött! Azt meg is vettem.

Viszont ha norvég filmet akarsz nézni: Hodejegerne. Nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek ezen a filmen, eszméletlen egy darab, nézd meg mindenképp.

@morsels: Én nagyon élvezem, ha egy film eredeti nyelven van, a svéd is szép dallamos nyelv. Meg a jó színészek hangjában természetesen rengeteg érzelem bujkál. Ha ott a felirat, tökéletes az összhatás számomra - százszor inkább, mint valami elbaltázott szinkronnal.

mirx 2013.11.24. 23:29:06

@charlieharper: Tangában befagy a sejhajom. Nem is tudom, minek árulnak itt tangákat. Gondolom, arra a hat hétre, amikor 34 fok van. Majd jövő nyáron meggondolom ezt a tigrismintás tanga dolgot, bár szerintem patáscipő, köldökpírszing és ribancrendszám nélkül nem az igazi.

2013.11.24. 23:31:58

@mirx: ugyan, nem akarod ezt elegge. Raveszel egy parducmintas leggigset, maris nem fazol

mirx 2013.11.24. 23:32:30

@charlieharper: A hülyenémetek mindig az angollal próbálnak menőzni. A mai német tinik már nem Kleidert hordanak, hanem outfitet, és nem schlecht a kedvük, hanem ők down. A szerencsétlen Trocknert is má' muszáj tömblernek (ja mert persze ilyen bénán ejtik) hívni, a mentés is BEKKÖP, főleg az informatikában kapok ettől agyvérzést, dehát ez van. A sok hülye tévénézés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.24. 23:32:32

@mirx:
Ez valami "A ...vadaszok"?

Most egy masik norveg film van teriteken, az az arvahazas/javitointezetes.

Az amerikai tetovalt lanyt egy repulouton neztem vegig unalmamban. Arra jo volt, de tobbre valoban nem. :(

@diggerdriver:
Te, a Matolcsy mit sugall? :)

mirx 2013.11.24. 23:44:04

@Kövérmadár: fejvadászok

az melyik, az árvás?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:44:35

@charlieharper:
Én nem tudom ki hogy van vele de engem az egyetlen női fehérnemű taszít valamiért és az a tanga.
Nem tudom miért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:46:10

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Na erre külön befizetnék.
Mármint hogy hogyan zárja le.:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:50:20

@Kövérmadár: Biztos lehetsz benne hogy valahol van vagy volt egy Matolcs nevű település. Ezeknek a neveknek az eredetét nagymagyarország egész területén kell keresni.
Az y az meg nemesi jelző.

M. Péter 2013.11.24. 23:50:23

@diggerdriver: A listán van kb. 5 helységnévből származó név, és 25 foglalkozás neve. Még ha összeadod az összes helységnévből származó nevet, azokat is, amelyek nincsenek a listán, akkor se lesz sok.

Ajánlom Gervase Phinn könyveit yorkshire-i tanfelügyelősködéséről, élvezetes olvasmányok, de nem ezért említem, hanem mert az ottani falvakban is, ha valakinek a családja még csak 3 nemzedék óta élt ott, akkor csak gyüttmentnek számított.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:51:18

@Kövérmadár:
Most jut eszembe mintha emlékeznék egy Tunyogmatolcs nevű helyre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.24. 23:52:39

@diggerdriver: En komalom, mondjuk nadrag, stb alatt jobban nez ki. Ellenben a "mama bugy", vagyis az egesz feneket takaro, de nem haskozepig ero vagy a francia bugyi kenyelmesebb, jobban bele lehet szusszanni kezzel hatul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.24. 23:55:45

@M. Péter:
Hidd el hogy tévedsz.
Nem is gondolnád egy i betűre végződő névről hogy az valahol létező helységnév.

mirx 2013.11.24. 23:58:01

@diggerdriver: A tanga egyébként igen egészségtelen. A zsinór oda dörgölődzik, ahova nem kéne, és mivel minden bugyi ülés-álláskor előre-hátra csúszik, a madzag átviszi szépen az E Colit oda az érzékenyebb területekre, és kész a baj. Kérdezd meg akármelyik nőgyógyászt, nagy tangalebeszélők.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 00:02:17

@mirx: "Kérdezd meg akármelyik nőgyógyászt, nagy tangalebeszélők." :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Az biztos!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 00:06:35

@mirx:
Igen ezt én is hallottam már, de nem engem kell meggyőznöd, én nem használok tangát bár kétségkívül jól mutatnék benne:)))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 00:10:37

@diggerdriver: Ket tanga probalas kozt javisag ki a friss blogbejegyzesedben, hogy Esztergomnal a Duna perton nem golgoztatok, hanem dolgoztatok. :)

Latcho Rom 2013.11.25. 00:20:41

Elkezdodott a Grey Cup. Minden Mounti Stetsonban, csirliderek fulvedoben, parkaban DE macskanadragban, digg el is sulne elbol.

Latcho Rom 2013.11.25. 00:22:12

@diggerdriver: szalka s gyarmat kozott valahol.

M. Péter 2013.11.25. 00:49:57

@diggerdriver: Szerintem meg te tévedsz. A listán kb. 3.3 millió ember neve van, ennek több mint 1/3-a foglalkozásnév, helységnévből származó kevesebb mint 100000. Nagyon sokat kell összeszedned, ha be akarod hozni ezt a hátrányt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 06:24:40

@diggerdriver:
A nemesi him... illetve utotag ;)

De ha a nev hajazott a kilsore is, akkor a hazelnokot Bajusz Laszkonak kellene hivni, nem?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.11.25. 08:37:50

@mirx: az milyen jó film volt!!!! Elvitték a férjemet moziba, hogy megnézzük, de nem tájékozódtam, hogy norvég hang-magyar feirat kombóval megy, szegény nem nagyon értette, néha próbáltam neki segíteni (nagyon kicsit ért magyarul), de én még így is élveztem!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.25. 14:06:03

@diggerdriver: Azért ugrottam annyira a kommentedre, mert tőled, az eddigiek alapján végképp nem vártam ezt a magyarok szemében a szálkát, mások szemében a gerendát sem látom hozzáállást.

Valójában nem érdekel, hogy miből van több, mesterségnévből, tulajdonságból, származási helyből alakult vezetéknév. Mert semmit sem bizonyít, hogy egyikből vagy másikból van több vagy kevesebb.

Miből gondolod, hogy a származási helyre utaló vezetéknév a magyarok kirekesztő alaptulajdonságára utalna? Elárulom neked, a Pécsi Zoli név csak arra utal, hogy Zoli ősei pécsiek voltak...nem szegediek. Ha belegondolsz, hogy Werbőczy Hármaskönyve után a jobbágyság szabad költözési joga el lett törölve, csak külön engedéllyel lehetett költözni, akkor is csak a földesúr saját birtokain belül - hisz a jobbágy, mint a marha, a ló, tulajdon volt - máris érdekesebb lesz, hogy valaki megkapja a Vörös István mellé ragadványként még a Mezőpusztai jelzőt is...

Később, a sokak szerint boldog békeidőkben, amikor 3millió koldus túrta a földet a folyószabályozásokon, kik is mászkáltak, költöztek? A sommások, kubikosok. Az elsők végezték szerződésben a mezőgazdasági munkákat, a második csapat a nehéz földmunkát. Ezek lehet, hogy évente ugyanahhoz a földesúrhoz tértek vissza, de nem tagozódtak be a falu életébe. Ha valamelyik helyi lányt vett el, vagy helyi legényhez ment, persze, nem ment egyről a kettőre a beilleszkedés.

A magyar paraszt helyhez kötött volt, amit szoktak amolyan negatív tulajdonságként is felróni. Miért is? A földet birtokolni az életet jelentette, milliók számár ez a csoda soha nem adatott meg. Aki tehette, bizony a seggén maradt, ha már egy házhelynyi telek meg egy kis szántó, legelő jutott neki. Aki mászkált, az idegen volt.

Mondj egy országot, ahol nem az eredendő óvatosság, gyanakvás fogadta a friss betelepülőt! Nem fogsz tudni ilyet mondani, akkor sem, ha a helyiek az érzelmeiket a semleges mosoly álarca mögé rejtik évtizedekig.

Angliából kommentelsz. Pont Anglia az egyik legjobb példája ennek...meg a csodás kasztrendszernek. És nekik tetszik így, én meg nem mondom, hogy emiatt az átlag angol kirekesztő.

Mindenki kirekesztő, mindenki gyanakvó, ez évtízezredes önvédelmi beidegződés, ezt az ösztönt el lehet nyomni, meg lehet magyarázni, hogy már nincs rá szükség, nem korszerű...de ez akkor sem lesz igaz.

Az, hogy Ennike miért gondolja azt, vagy miért érzi azt, hogy erdélyiként a magyarországi magyarok részéről hátrányos megkülönböztetés érte, külön téma, de az biztos, hogy jó lenne, ha az erdélyiek a 'székely szarta a magyart' szólásukat kicsit felülvizsgálnák, mondjuk úgy, hogy megnézik a történelemkönyvekben, hogyan maradhatott független az Erdélyi Fejedelemség, miközben a Magyar Királyságot megszállók taposták. Elárulom, a Magyar Királyság segítségével és úgy, hogy komoly pénzekkel vásárolták meg évről évre a Portától a szabadságukat...

GERI87 2013.11.25. 15:50:02

@diggerdriver:

Mert csak...
Ellenpéldát nem tudok mondani, de te sem, csak vádaskodsz.
nagy népesség mozgások voltak országon belül is és jöttek külföldről is...nyilván gyakori tulajdonsága volt valakinek az hogy honnan jött, akkor amikor minden harmadik ember nem ott élt ahol született..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása