oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 07. 06:47,  Hogyan kell „doházni"? 428 komment

2013. november 07. 06:47 Határátkelő

Hogyan kell „doházni"?

A dolog úgy áll, hogy Andor nekiindult Afrikának, ám mielőtt elindult volna, megígérte, hogy rendszeresen bejelentkezik majd az útjáról. A mai az első posztja, melynek érdekessége, hogy nem egyszerűen egy útibeszámoló, második fele ugyanis egy interjú két, Dohában élő és dolgozó magyarral, akiktől azt is megtudjuk, hogy a pénzen kívül másért nem éri meg odamenni, sőt, mint fogalmaznak, „az emberségünket hónapról hónapra faragjuk le, és közben észre sem vesszük". A képekért köszönet Andornak.

CÍM Szól az ima, szárad a ruha, mennek az egyiptomi szappanoperák.jpgSzól az ima, szárad a ruha, mennek az egyiptomi szappanoperák

- Három nap Katarban? Kikapcsolódásra? - értetlenkedik egy mellettem ülő francia a Qatar Airways gépén, körülbelül Moszul felett. - Katarban nincsen semmi kézzel fogható, minden hideg márvány vagy átlátszó üveg. Én mondom, egy nap után valamelyik üveget fogod kaparni - csóválja fejét.

Ha nem is felhőtlen kikapcsolódásra, de pár szép órára azért mindenképp számítok. Plusz némi akklimatizációra Afrika előtt. Három nap alatt a következő programok ismétlődtek:

1. Villagio

Doha egyik legnépszerűbb plázája, ahol a mennyezet olyan kékre van festve, mint a szicíliai égbolt, plusz egy a plázán át tekergő csatorna kelti Velence illúzióját, ahol természetesen gondolázni is lehet. Igazi "multikulti" volt Katarban kuvaitiakat olyan gondolában látni, melyet egy bangladesi vezetett. A másik "multikulti", melyet a Villagio tartogatott, a ,,Karfurban,, kapható magyar sajt

2. Átjutni az út egyik oldaláról a másikra

Két dologgal nem találkoztam Katarban: katarival és működő zebrával. Néha ugyan felvillant a remény a túloldalon vigyázzban álló piros alak formájában, de aztán kiderült, hogy nem vált zöldre a lámpa...

Tehát marad a fejvesztett rohanás három sávos utak között és az autók kicselezése - érdemes a nepáliak átkelését utánozni, akik egyszerre gyorsak és technikásak.

dohai lakóövezet.jpgDohai lakóövezet

3. Sétálni a „kornison" (tengerparti sétány) és nézni a felhőkarcolókat

Olyan érzés, mintha New Yorkot néznénk egy gőzfürdőből. Egyszer a kornistól nem messze ültem, amikor megállt mellettem egy autó, benne három arabbal. Az egyik kiszólt:
- Merre van a kornis?
- Itt jobbra.
- Honnan jöttél?
- Magyarországról. Paprika, gulyás és Puskás! Na és ti?
- Mi szaúdiak vagyunk. Olaj, olaj és olaj!
Ez után gázt adott és kb. 130 km/óra sebességgel elhajtott. Le merem fogadni, hogy szaúdi benzin volt a kocsi tankjában.

4. Bekapcsoltatni a taxiórát

Dohában nem drága a taxizás, körülbelül 10 rijálból (600 forintból) eljuthatunk bárhová a központban. Szép is lenne, ha hátradőlhetnénk, de előbb rá kell beszélni a taxist, hogy legyen már olyan kedves bekapcsolni a taxamétert.

Több stratégiát is követhetünk ilyenkor: megpróbálhatjuk kitapogatni, hogy India mely részéről származik és hindu istenei bosszúállását kilátásba helyezni, amennyiben becsap minket. Vagy egyszerűen megállíttatni az autót egy „na akkor mi most kiszállunk!" kiáltással.

Ha elkezd kérni, hogy adjunk neki ajándékba 5 rijált, legokosabb úgy tenni, mintha nem beszélnénk angolul. Ez igen komikus annak tükrében, hogy fél perccel azelőtt még egy oxfordi nyelvész magabiztosságával alkudoztunk...

5. Vízipipázni a szuq waqifban

Doha piaca a kornis mellett, ahol a klasszikus arab piac elevenedik meg esténként olyan steril környezetben, hogy nehéz úgy éreznünk, mintha a szuq hámádiján vagy a khan al-khalilban korzóznánk. A vízipipa minősége viszont kifogástalan, remek kiszolgálással.

Tiszta Velence.jpgTiszta Velence

"Emberileg a legrosszabbat hozza ki belőlünk"

Egy ilyen vízipipás estén két barátomat kérdeztem, akik a dohai reptéren dolgoznak aircraft dispatcherként (rampásként). Imrének és Kálmánnak is határozott véleménye van a katari munkavállalásról:

ÉN: Hogy lehet hónapokon át elviselni ezt az „öböl-falansztert"?

IMRE: Sok toleranciával, amiből egyre kevesebb van.

ÉN: Mit kell a leginkább tolerálnod?

IMRE: Itt az arabokkal el lehet lenni, nem sok vizet zavarnak. A munkamoráljuk többé-kevésbé olyan, mint a miénk. Viszont - mindenfajta rasszizmus nélkül - azt kell mondanom, hogy a 99 százalékban indiai, bangladesi, pakisztáni és fülöp-szigeteki bevándorlókkal van probléma.

ÉN: Beszéljünk inkább az előnyökről. Miért éri meg a dohai reptéren dolgozni?

IMRE: Itt a legtöbb ember a Qatar Airwaysnek (a továbbiakban QR) dolgozik, amelynek nagyon jó a marketingje, a világ végén is tudják, hogy ők egy ötcsillagos légitársaság. Jól mutat az önéletrajzban később, és az itteni munkahelyed biztos. Ezek nagy előnyök.

ÉN: Mi hiányzik legjobban Magyarországról?

IMRE: Alapvetően itt mindenhez hozzá lehet jutni, amihez otthon. Még alkoholhoz és sertéshúshoz is, bár nekem a sertés annyira nem hiányzik. Igaz, ezekhez már külön engedély kell, amit a munkahelyed állít ki, és csak speciális helyeken lehet ezeket megvenni. Nem akarok közhelyes lenni, mert a blogban mindenki hangsúlyozza, hogy hiányzik a család és a barátok. Itt, ha beülsz egy kocsmába, kulturálisan nagyon más, mint otthon. Steril az egész, nincs hangulata.

KÁLMÁN: Imi nagyjából jól látja a helyzetet. (Kálmán kétszer annyi ideje van kint, mint Imre – a szerk.) Itt dolgozóként el kell felejteni azt a turista szemléletet, amit most te követsz. Hiszen te is tapasztaltad, pár nap alatt itt mindent meg lehet nézni. Hosszú hónapokig ezt úgy lehet elviselni, hogy átállítod az agyad, és nagyon pontosan tisztázod magadban a céljaid, miért jöttél ki és mit akarsz elérni. Megpróbálsz barátokat szerezni és kinyílni. Nagy szerencsémre, amikor én kijöttem, volt itt egy jó magyar társaság, akik sokat segítettek.

A Qatar Airways robotpilótája.jpgA Qatar Airways robotpilótája

ÉN: Visszatérő motívum a Határátkelőn, hogy a magyar ember csak a magyartól óvakodjon külföldön...

KÁLMÁN: Én is olvasom ezeket, de Doha nem összevethető mondjuk Londonnal. Ott már 300 ezer magyar él, ezzel lényegében a második legnagyobb magyar város, talán ezzel együtt jár, hogy megjelenik a lehúzás és az átverés. Itt maroknyian vagyunk, ezért nagyon összetart a magyar társaság. És nemcsak a magyarok, hanem az összes közép- és kelet-európai. Szerbek, magyarok, románok itt szinte egy nemzetként, egymásra utalva élnek. Itt annyira kisebbségben van az európai szellem.

ÉN: Tegnap is együtt ebédeltünk egy szerb kollégátokkal.

KÁLMÁN: Pontosan, egyszerűen ki vagy éhezve, hogy európaiakkal legyél. Ha leülsz egy szerbbel beszélgetni, nem fogjátok előhozni a politikai sérelmeiteket. Itt egy kelet-európai szívesen tölti az idejét egy másik kelet-európaival. Ha úgy tetszik, Dohában már megvalósult Trianon revíziója, mert nincsenek itt a politikusaink, hogy felszínen tartsák a torzsalkodást. Ha már kérdezted Imitől, hogy mi hiányzik otthonról; nekem ez, hogy ha leülök valakivel beszélgetni, lássak valami értelmet megcsillanni a szemében. Az indiaiak csak a munkáról tudnak beszélgetni, meg arról, hogy hol olcsóbb a biryani... (tradicionális indiai rizses étel – a szerk.)

A sajtpultba bejutottunk!.jpgA sajtpultba bejutottunk!

IMRE: Egy kolléga mondta, hogy milyen jó hogy magyarok vagyunk, mert ugyan a kajáról és a munkáról is tudunk beszélgetni, viszont a politikáról és a nőkről is. És még sok egyébről...

KÁLMÁN: A kulturális éhségét csak egy másik európai tudja enyhíteni. Én régebben úgy gondoltam, hogy Magyarország nagy hiányossága, hogy az átlagember nem beszél idegen nyelveket, cikinek éreztem ezt, ha a hazámra gondoltam. Viszont ebből az adottságból fakad az is, hogy egy külföldinek, ha nálunk akar dolgozni, beszélnie kell magyarul. Ha ez nem így lenne, már Magyarországot is rég elárasztotta volna az indiai munkaerő. Fura módon ez a fogyatékosságunk a leghatékonyabb védelmünk a bevándorlókkal szemben.

ÉN: Mit üzentek azoknak, akik készülnek megvenni a Budapest-Doha repjegyüket?

KÁLMÁN: Azt, hogy az a repjegy egy hétre szóljon, tapasztalják meg, milyen az arab kultúra, de hosszú távon eszükbe ne jusson. Tudom, milyen a helyzet Magyarországon, hogy bárhová elmennének, ahol jobb lehet, de ezt kétszeresen gondolják meg.

ÉN: Egy kicsit provokálnálak: ha ilyen rossz itt, te mit keresel itt?

KÁLMÁN: Talált. :) De épp ezért mondom mindezt, mert én már tudom azt, amit ők még nem. Hogy mennyire őrli fel az életkedvet ez a hely. De tudod mit? Ha akarnak, jöjjenek ki, a blogot olvasva úgysem hiszik el nekünk, milyen itt élni. És végül is rosszul nem járnak vele, hiszen külföldön dolgozni szélesíti a spektrumot, tehát valahol ezzel is gazdagodnak. Ha akarják, próbálják ki - de mindig legyen egy B-tervük.

ÉN: Mi a különbség Ferihegy és a dohai reptér között?

KÁLMÁN: A QR olyan dinamikusan bővíti a flottáját és a hálózatát, hogy a reptér ezt nem bírja. Toldozgatják ad-hoc módon, de a dohaihoz képest Ferihegy egy jól működő, szervezett reptér - nyilván sokkal kisebb forgalommal.

IMRE: Úgy képzeljétek el, hogy a dohai reptér mérete fele a ferihegyinek, viszont körülbelül ötször-hatszor nagyobb forgalmat szolgál ki. Ráadásul kettő helyett csupán egy futópályával.

KÁLMÁN: Az a baj, hogy ebben a káoszban a QR-nak nagy szüksége lenne az európai szakértelemre, de nem hajlandók megfizetni az árát. Láthatóan csodálkoznak azon, ha valaki kiáll a jogaiért. Egy indiai munkamorálja más, ők egy beégetett programot futtatnak az agyukban, viszont, ha bármi megakasztja ezt a programot, akkor az agyuk csinál egy nullával való osztást és leáll. Egy évvel előttem már volt itt egy magyar rampás, de ő is csak kb. egy évig bírta. Amikor kijöttem, nem értettem, hogy miért adta fel ilyen hamar, hiszen a munka könnyebb, mint otthon, és Feriheggyel ellentétben itt van előbbre jutási lehetőség. Azóta megértettem.

Doha by night.jpgDoha by night

ÉN: Mennyit kerestek ti itt, rampásként?

KÁLMÁN: Egy rampás alapfizetése 5700 rijál, ami kb. 350 ezer forintnak felel meg. Ami jelentősen megdobja, hogy teljes egészében a cég fizeti a szállásodat, minden közüzemi számlájával együtt. És persze az, hogy nincs adózás. A mindennapi élet nagyjából annyiba kerül, mint Pesten, nem lényegesen drágább. A szórakozással tudsz gyorsan seggére verni a pénznek, ha klubokba jársz, és ott alkoholt iszol. De átlagos életvitellel mi azt vettük észre, hogy a fizetésünk kétharmada megmarad. Tehát, ha valakinek devizahitele van, azt is gond nélkül tudja fizetni és még marad is bőven.

ÉN: Ez sok otthoninak mesébe illő, ti mégsem tűntök elégedettnek...

KÁLMÁN: Tudod, épp tegnap beszélgettünk erről a kedvenc török éttermünkben. Hogy mivel gazdagodunk mi itt Dohában? Hát pénzzel. És azon kívül, emberileg? Semmivel. Sőt, az emberségünket hónapról hónapra faragjuk le, és közben észre sem vesszük. Amikor egy járaton utasítok egy alám beosztott dolgozót, gyakran már le sem esik, hogy emberi lénnyel beszélek. És nem hiszem, hogy ezt bármennyi pénzért szabad hosszú távon csinálni...

IMRE: Sajnos így van. Doha emberileg a legrosszabbat hozza ki belőlünk, pedig nem mi akartunk ilyenek lenni."

Ha érdekelnek további részletek, követnéd az utat, itt megteheted.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Katar Doha

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr195618731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 20:31:21

@Shanarey:
Ez így van.
A szabályokba egy dolgot nem írnak bele.
A józan ész szerepét.

rumitom 2013.11.07. 20:31:56

@Mirjam2: hogy a peldad teljesen helyes legyen, a holland magyarorszagon a helyben dolgozo romanok idegesitik ;) , amennyiben feltelezzuk, hogy nem indiai szarmazasu katariakrol van szo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 20:35:04

@rumitom:
Hubazmeg. Nagyon nagyon kaparjál hogy jóvátedd. Azóta is rémálmaim vannak:))))))))))))

2013.11.07. 20:35:21

@diggerdriver: Ez a kep borzalmas! Nem lehetne visszaterni a meztelen nokhoz?? Nekem bejonnek, szigoruan esztetikai szempontbol.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 20:35:40

@macamuca: jobb helyeket mondtam.es tobbet ismerek közelről.

Shanarey 2013.11.07. 20:35:48

@diggerdriver:

Persze hogy nem írják bele. Hiszen a szabályok arra jók, hogy baj esetén megmagyarázzák ki a hibás. A józan ész, az egy ismeretlen tényező, amely abban a pillanatban dönt, úgy ahogy és a körülmények ismeretében. Viszont utólag ezt nehéz megmagyarázni.

rumitom 2013.11.07. 20:35:53

@macamuca: feltelezem amerikai multik bp-s brancherol van szo. mert ott nem erdemes semmilyen racionalitast keresni, akar magyar akar kulfoldi a vezeto

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.07. 20:41:23

@diggerdriver: en nem is! :D
Namutasssad most mid van! Ne csak jarjon a szad! Legyel most embor!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.07. 20:41:46

@Quercus58: Meeeh, Gronland a vilag egyik legnagyobb orszaga. Ha a jegtakaro visszahuzodik fogok talalni olyan reszt rajta ahol 50km-re semmi nincs. :)

Masreszt szerencsere dan fennhatosag alatt altalaban a dan cegeknek van elsobbsegi joga ezekre a kitermelesekre. Pl. tudtommal tele van olajjal a sziget, viszont csak a Maersk kapott eddig jogokat a probafurasokra. Az meg a tobbi olajmultihoz kepest gyumolcsolto boldogasszony modjara viselkedik a kornyezetevel.
Amig tobbnyire skandinav cegek utik fel a fejuket Gronlandon nincs mitol tartani. :)

Fahim 2013.11.07. 20:42:07

@charlieharper: Hogy a Brian életéből idézzek egy klasszikusat: ,,Ne nyomj el!"

Burkina Fasoban sikerült egy hetes tranzit vízumot szereznem, mindezt azon az áron hogy Cheb Khaledtől kellett énekelnem az Aisha-t

Algirban, Oranban és Mostaganemben jártam, Fekete-Afrika után olyan volt Európában járnék, csupa kedves emberrel találkoztam, egy srác meghívott az otthonába(így jutottam el Mostaganembe ami kb egy óra Oránból).

Úgy tudom most már könnyebben lehet Pesten vízumot szerezni, pár éve szívatosabb volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.07. 20:42:44

@Fahim: Kozben tisztaztuk a felreertest. En teljesen masra gondoltam "rampas" alatt. :DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 20:42:51

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Amit havi szinten nem élsz fel. Hogy utána mit csinálsz vele az lényegtelen.
Itt sokan akkora tévedésben vannak a megélhetési költségekről hogy néha csak nézek ki a fejemből.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 20:45:42

@diggerdriver: es irtal mar ilyet, vagy szóltál a főnöknek, hogyan kéne másképp, vagy csak nekem szólsz be, akinek ez volt s munkája évekig, es be is kellett tartatni,tehát nem lehetett kamuzni,?

Fahim 2013.11.07. 20:48:59

@diggerdriver: Inkább te kaparj, és térítsd meg annak a százas csomag pzs árát amit összezokogtam miattad!

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 20:52:04

@Babette_:
Jobb hely?
Kik ők?
Mármint Mo.-on.
Nagy cég és jobb hely: állami? Multi? Ki van még nagy?
Mert ezeket ismerem, tapasztalatból. És ilyen szempontból (belső protokoll) egyik sem a "jobb" kategória: mindent, a legapróbbig is szabályoznak. A helyi főnökön múlik (részben), hogy mennyire veszi véresen komolyan (soxor muszáj nekik, de van, aki hiszi, komolyan hiszi, hogy leírt példában szereplő szabályozásokra is naaaagy szükség van.)
Kis cégeknél meg nem jellemző az agyonszabályozás.

Szóval, kik azok, akik nagyok is és jók is?
(nem kekeckedésből kérdem, komolyan érdekel)

@rumitom:
nem, nem amerikai, de multi, a vezetőség zöme meg magyar...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 20:55:11

@Babette_:
Ne gyere hátulról.
Nem az én feladatom és nem én veszek fel érte nagy pénzeket.
Én a FELHASZNÁLÓ vagyok akinek vagy megkönnyítik a munkáját vagy megnehezítik.
Figyeljcsak én vagyok az ALANY akire ti írjátok az okosságokat.
Ne próbáld rámlőcsölni a te feladatodat.
Egyelőre vesztésre álltok.
Ahány gépelt oldalt írtok annyiszor szarabb nekünk dolgozni.
Majd ha a trend megfordul akkor beszélgethetünk róla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.07. 20:55:56

@ffüttyfürütty:
Tudomásom szerint már akkor is elütött az átlagtól :) Konkrétan utazgatni csak a gimnázium után kezdett.

@diggerdriver:
Akkor tartom azt a megtakarítást, amit a posztban szereplők. Egy kereset, két ember. Kénytelen vagyok, mert nem 3 korona az utazgatás :)

@Babette_:
Eleinte én is. Aztán az 50. után lapossá vált.
Most szerencsére inkább Gibbs-es munkám van és mikor abba csúszik be 1-2 új munkadarab, az felüdülés. De amikor csak az van, akkor sűrűn megyek sétálni a gyárudvaron :)

@macamuca:
Óh, az a csodálatos minőségirányítás :)

Igen, kis cég, 70 fő körül. A folyamatok jellemzően 2 oldalasok, képekkel, "mit és hogyan" csinálj. Összhangban a már meglévő programmal, ami a gépben van, de szájbarágósan elmagyarázva, hogy mire figyeljen.
Nem nagy dolog, csak száraz...
Oktatni nem kell, fent vannak a lapok a szerveren és akinek kell, ott eléri.

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 20:58:52

@Babette_:
"... , akinek ez volt s munkája évekig, es be is kellett tartatni,tehát nem lehetett kamuzni,?"

Így már érthető az eltérő vélemény.
Te írtad azokat az utasításokat, melyeket másoknak kellett betartani.
Gondolom, előtte hosszú évekig csináltad is azt, amit később szabályoztál.
Bár ha nem volt szabályozás, akkor hogyan csináltad? Vagy anélkül is lehet dolgozni?
Ha volt, akkor miért kellett újraírni?
Ha meg nem csináltad évekig, akkor tényleg te voltál a legalkalmasabb megírni, és érthető, ha zokon veszed, amikor mások kritizálják a szabályozást (mármint a részletekbe menő, mindent-szabályozás terjedő gyakorlatát.)

2013.11.07. 21:00:19

@rumitom: Ja, tenyleg, a Magyarorszagon dolgozo roman vendegmunkasok. Hat roluk rogton meg lehetne allapitani hogy a romanok mind nagyon butak...

Egyebkent ha mar altalanositasoknal tartunk, engem messze a legjobban az lepett meg a posztban, hogy Imre azt mondja, az arabok munkamoralja hasonlo az europaiakehoz. Hat azoknak az araboknak a munkamoralja, akik engem korulvesznek, nagyon-nagyon nem... Biztosan vannak kivetelek, de eddig meg talalkoztam veluk. Persze mindig erhetik az embert meglepetesek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 21:02:06

@Fahim:
Miről beszélsz jógyerek?
Minden szavam dícséret volt.
Képzeld el ha lehúzom:)))))))))))))

eagles 2013.11.07. 21:06:45

@Babette_:

Olyat ismerek, aki a Dunántúlon eladta a földjét, majd az árából, itt Borsodban a többszörösét meg tudta venni. Itt gyakorlatilag a kisnagygazdák egy-egy adott település leggazdagabb emberei. A föld nem rossz buli. Elsősorban a gyep, meg az erdő. Az állattenyésztés viszont szerintem húzós.

2013.11.07. 21:08:27

@Fahim: szerintem mindenki jobban jar, ha en nem enekelek.
Annababa nem jutottal el?

blackhairlady 2013.11.07. 21:10:56

@tanato: ".De mi hárman T-sek mind fiúk vagyunk/TUcano,Tablenó és jómagam/"

A jomagam nem T-s:)))))
(Bocsika, tudom, nagyon rossz vicc volt:DDD)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.07. 21:13:14

@diggerdriver: Koszi! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ffüttyfürütty 2013.11.07. 21:13:57

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Vajon honnan jött neki Afrika? avagy: "Miért éppen Alaszka?" :D

tanato 2013.11.07. 21:14:50

@blackhair-lady: Jogos aki nem tudja mert először olvassa tényleg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 21:16:39

@diggerdriver: te pont az a típusú felhasználó vagy, aki semmiképpen nem akarja betartani, barmilyen is a szabály, ld a kanalas problemadat

Fekete Pestis 2013.11.07. 21:18:31

@Mirjam2:

"Engem felhaboritanak a kommentjeid, mivel fogalmad sincs, milyen korulmenyek kozul jonnek azok az indiaiak, bangladeshiek stb. akiket te lenezel. "

Nem tudom, mintha kicsit ingerülten oltogatnád azokat akik nem értenek veled egyet, és némi személyeskedés is befigyel a dologba részedröl.

Nos igen, el tudom képzelni, hogy a Tigris a kulturális különbségeken akad ki. Márpedig azok vannak, még európai-európai viszonylatban is. [P.l. én útálom a levanteiek [spanyol, olasz, stb] mindent elkenö, nem egyenes és közérthetö kommunikációját, ök meg utálják azt a stílust, amit Hollandiában tanultam - brutálisan öszinte és lényegretörö ].

Símán el tudom azt is képzelni, hogy idegesitö lehet a Tigrisnek, hogy a minimális kreativitást igénylö feladatokat a pakik nem tudják megoldani. Nekem is dühítö lenne ezt átélnem. Nyilván ha más pakik között lenne -akik kreatívabbak- máshogy gondolkodna. De ezek között van, és ott, a homoksivatagban. Neki ezt dobta a gép. nyilván pontosan nem tudod átélni, hogy mit gondol, mert nem te élsz ott, nem veled történik mindez. Mondjuk ha toleranciát hirdetsz itten, akkor ennyire neked is empatikusnak és toleránsnak kellene leenned -pl Tigrissel most.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.07. 21:19:09

@macamuca: Par hete kaptune egy belso levelet, amiben felhivjak a figyelmunket, hogy a terepi kesztyujeinket tilos a kobakban tartani. Az ok prozai, ket embernek a cegtol kihullott a haja nagyon nagy resze es rohadt voros heges sebek maradtak helyette. Azert mert a kesztyu szennyezodott volt es a kobak belso anyaga szepen beledorzsolte ezt a fejukbe. A gyogyulasuk tobb hetig tartott-tart, de ez csak azt jelenti, hogy nincsenek sebek a fejukon, csak hegek, meg majd talan valamikor lesz hajuk. Kurva nagyot nyeltem es elmondtam 15 miatyankot (nem vagyok vallasos), mert elotte evekig hasonlo kornyezetben dolgoztam, mint a ket kollega es en is a sisakomban tartottam a kesztyuim, mert onnan nem hagytam el.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.07. 21:19:42

@macamuca: évekig csinaltam . A szabályzatok változnak, mert az élet is változik. Ezek nem merev, kobevesett dolgok.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 21:20:03

De kár hogy vége! :-( Ezt még nagyon olvastam volna tovább, tetszett, érdekes volt, új volt, ismeretlen azzal együtt , hogy nagyon nem happy feelinget éreztetett velem. De igen, marha sokan azt hiszik, olaj, meg gazdagság és akkor ott lehet a kánanán, dehát azért az arab térség egy nagyon speciális hely, mindenestől!!!!! Sokan nem tudnánk ott élni , dolgozni, az biztos, speciel én tutkó nem.......
De kösz a mai posztot, izgis, ismeretlen világ számomra és most már biztos, arrafelé sosem veszek repjegyet.. Legfeljebb egyszer , max. mint túrista , mondjuk egy hétre. :-)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.07. 21:25:07

@sodalisO: Evening! Mondjam, hogy mit fozzel holnap? :D Hol a foto?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 21:29:00

@Mr. Long [wannabe Briton]: Szercsi! Nagy nehezen kigyogyóztam, hogy kell képet feltölteni, hát nem volt egyszerű és szar is lett a kép, de akaja az brutál jó volt ! :-))
[URL]http://kep.psharing.com/768509.jpg[/URL]
remélem ezt kell linkelni..vagy nem ? :-P

puhacica 2013.11.07. 21:34:52

ma megtudtam, hogy kib@szott sok rampas szakerto van a kommentelok kozott.

tanato 2013.11.07. 21:42:00

@Fahim: Etiópiába készülvén felvetted már a kapcsolatot SZélinger Balázzsal a szegedi töritanárral aki már hosszabb ideje ott él?Ő a diszertációját is etióp történelemből írta,kihangsúlyozva a magyar-etióp kapcsolatokat.Egy időben ő volt a magyar-etióp baráti társaság elnöke is.Aktív szerepet játszott a tragikus terrorista támadás utáni mentőakcióban is amikor egy magyar orvos is meghalt.

2013.11.07. 21:46:26

@diggerdriver: Nem lefikazasrol van szo, hanem arrol, hogy ebben a tersegben ez tenyleg alacsony fizetesnek szamit egy kepzett europai embernek. Itt elni sok szempontbol olyan mintha bortonben lennel, ahogy az valamennyire a posztbol is lejott. Ugy kell elkepzelni hogy mennyi penzert lennel hajlando egy-ket-harom evet egy jol felszerelt, kenyelmes bortonben tolteni. A legtobb embernek jelentos osszeget kene ajanlani, ha egyaltalan vallalkoznanak ra.

2013.11.07. 22:00:56

@diggerdriver: Nem tervezed szavazasra bocsatani a kerdest? En mindenkeppen a meztelen nos kepek mellett foglalok allast (foleg a meztelen pasi kepekkel szemben). Vagy legyen Garfield.

2013.11.07. 22:03:58

@Fekete Pestis: Egyreszt parszaz kilometerre elek Tigristol, masreszt nekem a toleranciaba nem fer bele a rasszizmus toleralasa. Erzekenyen erint a kerdes, mivel legjobb barataim es hozzam erzelmileg kozel allo emberek 'pakik'.

rumitom 2013.11.07. 22:08:44

@Mirjam2: arra en is felfigyeltem, marmint az arab, eu parhuzamra, de mivel nem ismerem annyira az arabokat, ill csak euban elo kozel keletieket, gondoltam nem okoskodom

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.11.07. 22:10:50

Jó poszt volt tetszett!
Az indiaiakról... Sokkal dolgoztam együtt, sok országban, bár főleg magasabban képzettekkel. Valóban sok múlik azon, hogy hol tanultak, aki nem Indiában, az másképp gondolkodik. Való igaz, hogy rugalmasság nulla. De rutinmunkában verhetetlenek!

Pár nappal ezelőtti példa. Indiában van a help deskünk. Indiai kolléga ráchatel Szabó kollégára:
-Küldtél tegnap egy hibabejegyzést, tudnál erről több infót adni?
-Sajnos nem tudok segíteni, nem én voltam, biztosan egy másik Szabó. (van pár)
-Rendben, értettem, akkor ez neked nem is probléma, ugye? Ezzel a problémát megoldottnak tekintem és lezárom a kérést.
-Neeeee! Biztosan van egy másik Szabó akinek ez fontos, azért írta meg. Esetleg keresd meg őt és majd ad neked infót.
-Húúú, ez jó ötlet, erre nem gondoltam!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 22:23:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Na akkor valaki please, magyarázza már el, légyszi! Mi a szart kell bemásolni ide, vagy hogy, honnan , én nem láttam ott semmiféle "képfeltöltés......stb szarságot amit ti szoktatok ide betenni olyan kék szinű link vagy mi a .........most már tényleg !!! :-)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 22:23:52

@Mirjam2:
Maradnak a meztelen nős képek de ma erre volt igény.:))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.11.07. 22:35:14

@zebralany: ismerek par imdiai, pakisztani kodert, kreativabbak mint az atlag kinai - de ez szigoruan magan statisztika.

Shanarey 2013.11.07. 22:35:27

@sodalisO:

Ezt a részt kellett volna csak linkelni:

kep.psharing.com/768509.jpg

Shanarey 2013.11.07. 22:36:10

Nem szép dolog kaja képeket berakni, megint éhes lettem

Latcho Rom 2013.11.07. 22:36:48

Vonul a voros hadsereg a teren, ki tudja hol all meg. Putyin atyuska integet, milyen ismeros kep.

Shanarey 2013.11.07. 22:38:52

A fenébe a Chrome lenyúlja a -t

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.07. 22:40:47

@sodalisO:
Figyelj Mókuspocok.
Képfeltöltés.hu
Fájl kiválasztása
Feltöltés
Amikor feltöltötte akor azt látod ami a képen van.
A legalsó sorban az van írva hogy Direkt link a képhez.
A kurzort ráteszed a HTTP elé de a kereten belül. Lenyomod az egér bal gombját és a megjelenő kék csíkot húzod jobbra addig míg a jpeg szó megjelenik és már nem jelöl ki kékkel többet.
Akkor a kurzort a kijelölt kék csíkra viszed és jobb egérgombbal rákattintasz majd másolás és utána it beillesztés.
Ennyi.

kepfeltoltes.hu/131107/2013-11-07_212844_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A lényeg hogy a http-től a jpeg-ig itt legyen.

Shanarey 2013.11.07. 22:44:09

@diggerdriver:

A Chrome bngésző nem jeleníti meg a bemásolt címböl a http-től a kettőspontig terjedő részt.
De a link müködik, ez nélkül is. Legalábbis a Chrome-nál.

De akik más böngészőt használnak ott nem tudom jó e ez így

micsoda? 2013.11.07. 22:45:10

Ilyennek mind én, aki gyenge voltam földrajzból, egy kicsit több jó lett volna Katarból. Na mindegy. Utána néztem. Szóval a gyenge kezdés után nagyon jó, és sok hasznos dolgot tudtam meg az ottani viszonyokról.

Fahim 2013.11.07. 22:49:53

@charlieharper: Csak átutaztam, onnan mentem Tuniszba iránytaxival. Éjjel volt, így semmit sem láttam a városból, csak a buszállomás klotyóját.

nyuszigonosz 2013.11.07. 22:51:23

@Shanarey: A Chrome-on látszik mindkét sodalisO kaja kép, amit te tettél oda és az Exploreren is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 22:51:35

@diggerdriver: Igen, nekem is Chromie van és nálam egész máshogy néz ki az oldal, mint amit nálad mutat. de a @Shanarey: likje jó, azt fogom akkor ezután másolni fentről, simán, és köszi mindenkinek.

Fahim 2013.11.07. 23:23:32

@tanato: Legnagyobb sajnálatomra nem tudom az e-mail címét.

Fahim 2013.11.07. 23:41:28

@dradix [wannabe bee]: Tarts velem virtuálisan a fb oldalamon:)

Ha már példaképek akkor Ryszard Kapuscinski, még egy kicsit hullik a hajam és akkor legalább külsőre hasonlítok rá

Fahim 2013.11.07. 23:55:51

@ffüttyfürütty: Írok minden állomásról, jövő héten Zanzibár lesz a téma!

tanato 2013.11.08. 07:05:06

@Fahim: Azt én sem,de a Facebookon rajta van,ott tudsz neki üzenetet küldeni.

2013.11.08. 08:13:55

@rumitom: Igen, nekem nagyon furcsa volt ez a megjegyzes hogy az arab-eu munkamoral hasonlo, csak a 'pakikkal' van a baj. Dolgoztam kb. egy evet Indiaban, es most par honapja foleg arabokkal dolgozom. Az eddigi tapasztalatom az hogy az arab 'munka'-stilus meg jobban kulonbozik az europaitol, mint az indiai - foleg annyiban, hogy az indiaiak altalaban tenyleg dolgoznak, mig az arabok nagy resze - tisztelet a kivetelnek - csak ul, nez es masokat utasitgat arra hogy dolgozzon, lehetoleg lekezelo stilusban... Ez engem napi szinten nagyon tud idegesiteni, de ugyanakkor nem 'utalom' az arabokat, nem gondolom hogy mind ilyen vagy olyan, hanem betudom a helyzetet a kulturalis kulonbsegnek, tortenelmi hatternek stb. Allandoan emlekeztetem magamat arra hogy egyreszt en akartam idejonni, senki nem kenyszeritett; masreszt a munkatarsaim nagyszulei (vagy szulei) meg satrakban laktak, tevet oriztek, rabszolgakat tartottak stb., tehat nekik ez az alap amire epitenek, nekem meg mas. Ettol egyikunk sem kulonb ember mint a masik, senki nem valasztotta a helyet ahol szuletett.

bpetya75 2013.11.08. 08:43:39

@T1GRIS:

Gratulálok! Nagyon jól álltad a sarat a kommentekben. Szerintem teljesen érthetően elmagyaráztad az álláspontodat és egyszer sem vesztetted el a fejedet közben. Elismerésem!

Sok sikert a folytatáshoz!

bpetya75 2013.11.08. 08:48:04

@Quercus58:

Felénk nem tömeges ez a jelenség. Néhányan vannak, de semmi fejvesztett menekülés.

2013.11.08. 10:16:22

@zebralany: na igen. Meg van az a fajta indiai is, akinek nem tanitottak meg, hogyan is kell azsian kivul hasznalni a WC-t. Amikor Budapesten az egyik nagy mobilszolgaltatonal dolgoztam, idorol idore jottek (kulsos cegtol) indiaiak. Nem szerettunk kezet fogni veluk, mert eleg hamar kiderultek a higieniai hianyossagok... A piszoarnal allva folyamatosan hatalmasakat turhaztak, es a vegen tizbol egy mosott kezet. A ceg masik irodajabol egy haveromtol ennel durvabbat is hallottam, ott sikerult annyira osszeronditaniuk a budit, hogy le kellett zarni az emeletet, es verhas-veszely miatt megjelentek a vegyvedelmi ruhas arcok permetezni :D

Jelenleg kozepes cegnel dolgozom (150-200 ember), a kollegak kb fele indiai, kozuluk a legtobben ott is dolgoznak. Idorol idore atjonnek tanitani/tanulni hozzank Londonba, s ez a ceg kulonos figyelmet fordithat a kivalasztasukra vagy a kikepzesukre, de nagyon udvarias, tiszta, korrekt kollegakrol van szo, ami teljesen szembenall az eddigi tapasztalataimmal. Raadasul joparan hihetetlen szakemberek kozuluk.

Azonban egyszer jott 3 "ujonc", akiket nem is nagyon ismertunk nevrol se, nekik valoszinuleg meg nem volt idejuk az europai WC-hasznalat elsajatitasara... Ugyanis elkezdtek kis muanyagpoharakkal benyomulni a budira (ugyebar naluk papir helyett nagyon meno a vizzel valo tisztalkodas kaksi utan), ami egy dolog, de szanaszet is hagytak oket, csak ugy a padlon.

Igen hamar erkezett kor-email a HR-tol (gondosan mindenkinek cimezve, dehat nyilvanvalo volt a tettes-csoport), hogy ezt esetleg igy ne. :)

smile750 2013.11.08. 12:07:32

@vazzup:

Az a baj az ilyen önjelölt fajvédőkkel, és főállású rasszistázókkal, hogy többnyire fogalmuk sincs azokról a helyzetekről, és emberekről, amiket a posztoló megtapasztalt, és akik védelmében annyira kiállnak. A számítógép képernyője előtt könnyű bárkinek a védelmében venni olyanokat, akikkel soha nem találkozott, nincs releváns tapasztalata a témában.
Hidd el, ha eltöltenél 2-3 évet egy olyan közegben ahol több ezer, a fent posztban is említett, igen szerény értelmi képességű, és finoman szólva is, európai szemmel nézve furcsa kultúrát képviselő egyedek közelébe, neked is megváltozna a véleményed.

Itt az Emirátusokban a helyzet teljesen ugyanaz, mint amit a katari fiúk mesélnek. Több millió bevándorló dolgozik itt Bangladesből, Indiából, Pakisztánból, stb.., akik gyakorlatilag rabszolgaként élnek, és dolgoznak itt. Ezek az emberek legtöbbször nem japán egyetemet megjárt fiatalemberek, így egy csöppnyi kulturális és értelmi különbség adódik köztük, és az imént említett, felsőfokú végzettségű, civilizációban szocializálódott réteg között.
Ha neked az fekszi meg a gyomrod, hogy valaki általánosságban mond rosszat róluk, akkor én minden szívfájdalom nélkül kijelenthetem, hogy nekem pedig az amikor ezeket az egyedeket, lapszoknyában, kézen fogva látom csoportokban sétálni az utcán, miközben naponta olvasni a híreket, hogy nőket legfeljebb csoportos nemi erőszakra tudják használni, vagy amikor a szálláshely mögötti úszómedencét ruhamosásra használják.
A kognitív képességek teljes hiányát napról napra megtapasztalni, és megszenvedni is igen nyomasztó tud lenni egy idő után. Amikor semmi épkézláb beszélgetést nem lehet belőlük kicsikarni, mert a napi imádkozás, és, hogy hol lehet birjanit enni, az életük egyetlen mozgatórugója. Amikor képtelen vagy rendelni egy hamburgert majonéz nélkül, mert a csávó egyszerűen nem képes változtatni az agykérgébe égetett mozdulatsorokon, vagy amikor menet közben szólsz a sofőrnek, hogy mégsem balra megyünk, hanem jobbra, amire a válasz "oké-oké", és simán elfordul balra, mert egyszerűen nem tudta feldolgozni a menet közben történt változást.

Tessék kijönni ,eltölteni itt egy évet, és kíváncsi vagyok, hogy ennyire harciasan fog-e valaki kiállni és antirasszkodni.

Ugyanezt kérném az otthon maradottaktól is. Tessék szépen lemenni Ózdra lakni egy évig, és utána tessék kiállni azokért a bizonyos kisebbségekért.
Erről az a hölgy jutott eszembe, aki megálmodta a "freskó falut", hogy majd azzal menti meg a cigányságot, közben a saját bevallása szerint sem találkozott soha még élőben cigány emberrel előtte, így fogalma sem volt a témáról ,de azt tudta, hogy csúnyát mondani rájuk rossz dolog. Az persze nem jutott eszébe, hogy a freskó falu turistacsalogató jellegéhez más is kéne a színesre pingált falakon kívül, mint például közművek, mert a "vendéglátók" házaiban többnyire nincs vezetékes víz, illetve wc-fürdőszoba, na meg közbiztonság, és a higiénia sem lenne utolsó. Aztán persze jött a kormány hibáztatása, hogy nem száll be pénzzel, és nem oldja meg ezeket a szegíneknek.

A mondandóm lényege nem feltétlenül a cigányozás (mint ahogy többen ezt értelmezni fogják), hanem az, hogy tessék tapasztalatot szerezni a témáról, mielőtt véleményt mond az ember. Akinek negatív tapasztalata van, és negatív véleményt mond ezerszer inkább elfogadható a számomra, mint az aki tapasztalat nélkül próbál kardoskodni valami, vagy valaki mellett.

T1GRIS 2013.11.08. 15:43:20

@bpetya75: Szomorú, hogy ezért egy vitafórumon/blogon már dicséretet érdemlek, de azért köszönöm. :) (diggerdriver, neked is köszönöm a kitüntető Nap Hőse címet! ;))

@rumitom: "amennyiben feltelezzuk, hogy nem indiai szarmazasu katariakrol van szo"
- Ezt most próbáltam elképzelni, és azóta is vinnyogva röhögök rajta. :)))) Mármint azon, hogy egy indiai katari állampolgárságot kap. :D

@Mirjam2: Ha ez megnyugtat, ezzel a véleményével Imi még engem is meglepett elsőre, de aztán kiderült, hogy ő az arab származású expatokra gondolt, nem a helyiekre. A helyiek természetesen NEM dolgoznak, ezzel, gondolom, neked nem mondok újat. Szóval itt a jellemzően észak-afrikai (sok tunéziai, marokkói, egyiptomi is dolgozik itt) munkaerőre gondolt, akikkel szellemileg is jól megtaláljuk a közös nevezőt és a munkában is hasonlóan működünk.

@Mirjam2: "Egyreszt parszaz kilometerre elek Tigristol, masreszt nekem a toleranciaba nem fer bele a rasszizmus toleralasa. Erzekenyen erint a kerdes, mivel legjobb barataim es hozzam erzelmileg kozel allo emberek 'pakik'."

Á, tehát az indokoltnál vehemensebb vélemény-nyilvánításra az a magyarázat, hogy érzelmileg érintve vagy. ;) Nos, akkor rossz hírem van, mert: nekem a toleranciába nem fér bele a fájóan nyilvánvaló ostobaság és robotszerű működés tolerálása. Érzékenyen érint a kérdés, mivel a legjobb barátaim és hozzám érzelmileg közel álló emberek gondolkodó lények.
Na, érted már? ;) Így már az én - meglehetősen sarkos - álláspontom is védhető, nem?

T1GRIS 2013.11.08. 16:05:39

@Whave: "Nem szerettunk kezet fogni veluk, mert eleg hamar kiderultek a higieniai hianyossagok..."

Pedig ők, Istenem, mennyire imádnak kezet fogni! Kényszeresen, naponta többször is, én meg ezt nem igazán igénylem, pláne nem egy indiaitól.
Na jó, a többieknek tegnap nem akartam belinkelni, mert ez már tényleg elég keményen rasszista bejegyzés még tőlem is, de neked erre válaszul muszáj, mert pont ebben a posztban írok a "nagy kézfogósdiról", illetve arról, hogy hogyan lehet elkerülni: tavolafikatol.blog.hu/2013/10/24/a_tuleles_eszkozei
(Mirjam2, légyszi, te inkább ne kattints rá! :))

@smile750: Huhh, akkor te is itt nyomod? Akkor neked is úgy kivánok minden jót, ahogy mostanában az otthoniakkal szoktunk elköszönni: "Katartást!" ;)

2013.11.08. 16:10:42

@T1GRIS: szerintem a celorszag szerint nevelik az expat indiaiakat, vagy nemtom, de Bp-n valoban imadtak kezet fogni, Londonban pedig ahol ez amugysem szokas (csak ismerkedeskor), sosem varialnak vele, max amikor "nagybucsu" van, mert megy vissza indiaba valamelyikuk.

De mondom, ez IT szektor, annak minden sajatossagaval. Szerintem abban semmi rasszizmus, ha felismerjuk, hogy egy masik nep/kultura az mas, mint a sajatunk; ez teny. Ha utaljuk emiatt, na az rasszizmus. En nem utalom oket akkor se, ha tortenetesen osszeszarjak a budit, mert tudom hogy mas korulmenyek kozt nottek fel, de azert hadd ne oruljek neki, na :D

bpetya75 2013.11.08. 16:29:22

@T1GRIS:

Nem most kezdtem a vitafórumozást, hanem 15 éve, és (igaz, csak magyar fórumokról van tapasztalatom) szerintem kiemelkedően jól csináltad. Intelligensen, helyenként humorral, nem besértődve, nem személyeskedve. Csillagos ötös, na.

2013.11.08. 17:53:10

@T1GRIS: Ha azt mondod, hogy nem szeretsz olyan emberekkel egyutt dolgozni akik nem tudnak onalloan gondolkodni, az teljesen ertheto (bar en havi 1100 riyalert Qatarban nem is varnek el onallo gondolkodast). De ha azt mondod, hogy utalod 'az indiaiakat' (kb. egy milliard ember) akik mind butak, az szerintem rasszizmus, es erzekenyen erint pl. engem, mivel az en indiai barataim es ismeroseim nem butak, sot megkockaztatom hogy legalabb annyira intelligensek mint te.

En utalok lusta emberekkel egyutt dolgozni, azt meg foleg utalom ha velem akarjak megcsinaltatni a sajat munkajukat (is), igy a jelenlegi - nagyreszt arab - kollegaim elegge ki tudnak akasztani. Ennek ellenere nem mondanam azt hogy 'utalom az arabokat', 'minden arab lusta'. A vilag nem ennyire fekete-feher szerintem.

2013.11.08. 19:56:01

@T1GRIS: 'A helyiek természetesen NEM dolgoznak, ezzel, gondolom, neked nem mondok újat. Szóval itt a jellemzően észak-afrikai (sok tunéziai, marokkói, egyiptomi is dolgozik itt) munkaerőre gondolt, akikkel szellemileg is jól megtaláljuk a közös nevezőt és a munkában is hasonlóan működünk.'

Ezen elgondolkodtam... Eddig nem vettem eszre jelentos kulonbseget a helyi es kulfoldi arabok kozott (nekunk is vannak a helyiek mellett egyiptomi, szudani, jordaniai, sziriai stb. kollegaink). A kulfoldiek mindenkeppen tobb munkat vegeznek mint a helyiek, de foleg azert mert muszaj nekik, kulonben kirugjak oket, es azt nem engedhetik meg maguknak. 99%-ban csak az abszolut minimumot teljesitik, es megprobaljak mindenfele trukkokkel megoldani hogy mas csinalja meg helyettuk a munka nagy reszet (mint pl. en - grrr). Nem mind ilyenek, vannak kivetelek, de a nagy atlag ilyen. Azt semmikeppen nem mondanam hogy az europaihoz hasonlo a munkahoz valo hozzaallasuk. Ez nem feltetlenul negativ, de nekem nagyon masnak tunnek ilyen szempontbol (is) mint a nyugatiak. Tuneziai es marokkoi munkatarsaink nincsenek, lehet hogy ok masok mint az itteni arabok. A helyiek teljesen remenytelenek munka szempontjabol (raadasul en helyi nokkel dolgozom, akik meg rosszabbak ilyen szempontbol mint a ferfiak); kb. egy ora 'munka' teljesen kimeriti oket, viszont faradhatatlanul utasitgatnak masokat folyamatosan hogy mit kene csinalni (azonnal!).

DieNanny CH 2013.11.09. 10:01:43

@Quercus58:

Ha ez valóban így lesz 10-15 éven belül, akkor én arra tippelek, hogy a mai, nyugati 50 körüliek fogják "elfoglalni" azokat a területeket. A nyugdíjasok. Hiszen az infrastruktúra jó, házak állnak, megélhetés olcsóbb, mint nyugaton a nyugdíjból. 20 év múlva 6 millió nyugdíjas lesz Mo-on, amiből csak fele lesz magyar. Mert a magyarok talán meg sem fogják érni a nyugdíjas kort... :-(((

(Mit szólsz, már itt tartok az olvasásban! Mit akartál kérdezni?)

eagles 2013.11.09. 12:24:36

@DieNanny:

Azt akarom kérdezni, hogy ha jól értelmezem, Te több évet Ausztriában voltál, aztán költöztél át Svájcba. Szerinted összességében melyik alkalmasabb inkább célországnak?

smile750 2013.11.09. 19:09:04

@T1GRIS: Jah, már 3 kemény éve, de már lassan készülök hazamenni, TÉNYLEG. Igaz, már 2 éve ezt mondom, de már készül az "exit plan". :) Otthon vár a pici fiam, és végre sört is szeretnék inni, meg emberekkel beszélgetni, és megfogadom, hogy az életem hátralevő részében kerülök mindent ami indiai!
Ha valakit currys tállal a fején láttok sétálni ,akkor én borítottam a fejére, mert megkínált vele. :D

smile750 2013.11.09. 19:19:14

@Mirjam2: Nekem meg gyerek koromban volt egy csomó néger barátom... csak aztán apukám mindet eladta. :D

Bocs, ezt nem hagyhattam ki!

Komolyra fordítva szót, nem lehet megszabni senkinek, hogy kit vagy milyen kultúrát szeressen, és vagy viseljen el. Az egyetlen kifogás ez ellen akkor lehet ha a különbözőség miatt esetleg egyik bántalmazza a másikat (amire sajnos rengeteg példa van a világban minden irányba).
Ha túl sok emberrel találkozom egyazon kultúrkörnyezetből, vagy népcsoportból, akik negatív hatást tesznek rám, meglehet, hogy az összeset el fogom kerülni a jövőben, hogy kivédjem a további negatív hatásokat. Például soha a büdös életben nem mennék indiába, mert ha innen hazamegyek nem akarok még több ilyen kultúrsokkot, amit az itteniek okoztak. Biztos van az egy milliárd között pár értelmes is, ugyanúgy, ahogy a szemétdombon is biztos ki van dobva pár értékes holmi, de nem fogok napokig turkálni a szeméthalmok között, hogy megtaláljam. Ugyanez a helyez az otthoni változataikkal is. Biztos van közük normális, de bocsássa meg nekem a jóisten ha nem késeltetem meg magam kilencszer, hogy ráakadjak a tizedikre aki nem olyan.

SiDor 2013.11.12. 10:10:59

@smile750: Jobban én sem fogalmazhattam volna meg!

SiDor 2013.11.12. 10:10:59

@Mirjam2: Bárki aki a "de ne zavartasd magad" 70-es évekből származó, akkor is a süldő lányok körében népszerű szófordulattal él, alapból csak hülyeséget beszélhet.
...de adtam egy esélyt és elolvastam a hsz-t.....és igen, tényleg.

SiDor 2013.11.12. 10:11:00

@Mirjam2: Nincsen írni olvasni nem tudó takarítónő Magyarországon. Ha lenne is ugyanannyit keresne mint nem analfabéta társa. Olyan 100 huf körül. Itt (UAE) a takarító/kertész/mindenes személyzet illetve az utcán/építkezésen dolgozók olyan 500-750 aed között keresnek, illetve a lakás levonás után ennyi marad nekik. 1000 aed olyan 60.000 huf. Nem, nem keresnek többet mint odahaza, különösen az építőiparban dolgozók nem. Arról már nem is beszlve, - ahogyan te is íród - a lakást fizetik a munkaadók. Biztosítalak, hogy sem te, sem én nem szeretnénk ott lakni, ahol ezek az emberek. De egy magyar segédmunkást vagy takarítónőt sem tudnál rá venni, hogy ilyen tömegszállásokon éljenek. Rossz volt az összevetés.

SiDor 2013.11.12. 10:11:17

@T1GRIS: " Nos, akkor rossz hírem van, mert: nekem a toleranciába nem fér bele a fájóan nyilvánvaló ostobaság és robotszerű működés tolerálása. " ...ezért most külön dicséret, mert így rendelési idő előtt kellett ez a kis mosoly ide a szájsarkamba.

SiDor 2013.11.12. 12:03:37

a 100 huf az 100e huf akart lenni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása