oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 05. 06:45,  Látjátok feleim szümtükkel 406 komment

2013. november 05. 06:45 Határátkelő

Látjátok feleim szümtükkel

Ma folytatjuk a nyelvhasználat kérdését körbejáró sorozatunkat (melynek korábbi részeit itt olvashatjátok el). Timi helyzete annyiban különleges, hogy Egyiptomban azt az irodalmi arabot beszéli, amelyet a hétköznapokban viszonylag ritkán használnak, és kicsit olyan, mintha Magyarországon valaki ómagyar nyelven szólalna meg. Ráadásul a párjával angolul beszél, mindehhez pedig még hozzáadódik a magyar is – nem akármilyen nyelvi kavalkádról van tehát szó.

Kairó utca.jpg

„Eredetileg azért jöttem Egyiptomba, hogy megtanuljam a nyelvet. Az A terv (azaz hogy egy itteni egyetemen tanuljak) sajnos nem jött össze, de helyette B tervként beiratkoztam egy nyelviskolába, ahol heti 5x4 órában tanultam az irodalmi arab nyelvet. Még a nyelvtant, az új szavakat is arabul magyarázták!

Ehhez társult még az akkori lakhelyem, ahol is 12 másik lánnyal (főleg tádzsikisztániakkal) laktam, és ahol rá voltam kényszerülve, hogy napi szinten használjam megszerzett tudásom a gyakorlatban is, mivel ők abszolút nem tudtak angolul, így az arab volt a közös nyelv.

Fél év alatt egy erős társalgási szintre tornáztam magam irodalmi arabból, ám gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ez sajnos nem lesz elég, ha a hétköznapi emberekkel is szót szeretnék érteni.

Mik vogymuk arabul

Ugyanis habár az egyiptomi dialektus nagyon sokban hasonlít az irodalmi arabra (nem úgy, mint pl. a marokkói meg a tunéziai arab), de az utca embere számára ez körülbelül úgy hangzik, mintha Magyarországon valaki "látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk" stílusban beszélne magyarul.

Kairóban az iskolázottak megértik ugyan az irodalmi arabot, de inkább csak írásban használják, megszólalni már nem igazán tudnak rajta. S azt se felejtsük el, hogy a lakosság közel 40%-a írástudatlan, akik viszont végképp nem tanultak arabul az iskolában.

Ettől függetlenül még mindig a legtöbb könyv ugyanúgy irodalmi arabul van írva, a legtöbb híradó is irodalmi arab nyelven megy. De a politikusok, újságírók, vallási vezetők is mind klasszikus arabot használnak munkájuk során.

Nem beszélve arról, hogy sokszor ez az összekötő kapocs a különböző országokból érkezett arabok között – például egy algériai és egy kuvaiti között, ahol a két dialektus nagyon különbözik egymástól.

Megy angolul, németül vagy franciául is

Miután férjhez mentem és elkezdtem dolgozni, nem maradt időm az arab kurzusra, így az addigi arabtudásom hétről hétre gyengült és mindinkább átvette a helyét a helyi dialektus.

Ám Egyiptomban arab nélkül is kiválóan el lehet boldogulni angol, német vagy akár francia tudással is. Rengeteg multi céget találni a fővárosban és Alexandriában is, továbbá ott vannak az iskolák, óvodák, a turizmus, ahová szintén nem kell arab nyelvtudás.

Sokan gondolhatják, hogy egy egyiptomi oldalán én már biztosan perfektül beszélem az arabot. Nos, ez sajnos nem így van. Illetve jól beszélem, de nem a páromnak köszönhetően tanultam meg, hiszen a közös nyelv közöttünk elejétől fogva az angol, ezt szoktuk meg és csak mostanság kezdtük el forszírozni, hogy akkor igenis arabul beszéljünk egymással.

Jelenleg Magyarországon tartózkodunk, ahol kifejezetten motivál a dolog, hogy olyan nyelven beszéljünk az utcán, amit a legtöbben körülöttünk abszolút nem értenek. Így végtére az egyiptomi dialektust inkább csak a kollégák és a család révén szedtem magamra.

Mint minden, ez is csak gyakorlás kérdése, szerintem az arab nyelv sem könnyebb vagy nehezebb más nyelveknél. Van, aki az angollal szenved éveket, és csak nem megy a fejébe, míg például a francia, ami egy sokkal összetettebb nyelv bonyolultabb nyelvtannal, sokkal jobban megy neki.

Nem minden az anyanyelvi környezet

Az írás-olvasás különösen sok gyakorlást igényel, mivel ugye az arab nem latin betűkkel ír, de a beszéd viszonylag gyorsan elsajátítható. Nyilván sokat segít a nyelvtanulásban, ha az ember annak anyanyelvi környezetében él, DE szerintem nem feltétlenül!

Ugyanis habár akarva-akaratlanul is fog az illetőre egy-két kifejezés ragadni, de ha az ember nincs rákényszerítve – ahogy jó angoltudással én sem voltam igazán - akkor az illető élhet az adott országban akár 10 évet is úgy, hogy szinte semennyire nem beszéli az ország nyelvét. Gondolok itt főleg az egzotikusabb országokra, mint az arab vagy afrikai országok, illetve Thaiföld vagy Kína. De javítsatok ki, ha tévednék kedves egzotikus országban élők!

Itt Kairóban az emberek mindig megörülnek, ha külföldivel találkoznak össze, és gyakorolni tudják saját kis angoltudásukat. Nagyon tudom utálni, mikor arabul szólok valakihez, aki miután az akcentusomból megsejti, hogy külföldivel van dolga, rögtön angolul válaszol.

Hát így tényleg nehéz gyakorolni egy másik nyelvet, ha a boltban még a köszönömöt is thank you-nak mondják nekem, csak azért, mert nem egyiptomi vagyok.

Kint is őrzöm a magyar nyelvet

Szerintem fontos, hogy egy külföldön élő magyar napi szinten használja anyanyelvét, mert még ha valószínűleg elfelejteni nem is fogja, de gondjai támadhatnak a helyes szórenddel vagy a ragozással.

Emlékszem, egyik osztálytársam még a gimnáziumban egy évet töltött kint az USA-ban cserediákként úgy, hogy csak e-mailben kommunikált hébe-hóba családjával. Mikor visszajött, igen csak bajban volt a ragokkal.

Én kint általában minden nap beszélek a családommal, ha mást nem, e-mailezve tartjuk a kapcsolatot, illetve minden nap írok naplót vagy egy újabb blogposzton tevékenykedek. Nemrég újra elkezdtem magyar nyelvű könyveket is olvasni esténként, hogy folyamatosan használjam a magyar nyelvet.

Ami az angolt illeti, mivel napi szinten használom a munkám során, most már odáig jutottam, hogy néha egyszerűbb azon beszélnem, mint magyarul. Vannak szavak, amik rendszerint vagy csak angolul vagy csak arabul jutnak eszembe, és percekig azon töprengek, hogyan is mondjuk ezt a magyarban.

A nehézségek

Így sokszor mikor az anyanyelvemen beszélek, akkor angol szavak jutnak eszembe, viszont az angol beszédem tele van egyiptomi kifejezésekkel a napi párbeszédben. Tipikus hibám még, mikor leírok egy hosszabb szöveget, majd átolvasva azt észreveszem, hogy néhány mondatban elég kuszán állt össze a szavak sorrendje.

A másik nagy gondom a magyar billentyűzet és a magyar Microsoft Word hiánya. Körülbelül két éve férjem kint vásárolt laptopját használom, amin ugyan át tudom állítani a billentyűzetet magyar nyelvűre, ám egyrészt már megszoktam az angol billentyűzetet, ahol tudom, melyik jel hol van, így magyarul, de ékezetek nélkül írom minden nem hivatalos e-mailemet vagy beszélgetek a Facebookon.

Másrészt magyarra átállítva is néhány ékezetes magánhangzó hiányzik róla, így ez, illetve a folytonos ékezetek nélküli szöveg miatt van, hogy magyarul gépelve sokszor elbizonytalanodom, melyik szó van például hosszú í-vel vagy hosszú ű-vel és melyik nem.

Váltás a nyelvek között

De a nyelvek közötti hirtelen váltások sem mennek: nemrég a férjemmel beszéltem telefonon angolul, miközben az egyik kinti magyar barátnőmnél vendégeskedtem.

Ahogy leraktam a telefont, folytattam tovább a félbeszakadt beszélgetést. Az első mondat után az ismerősöm jelezte, hogy vele nem muszáj angolul beszélnem. Hát észre sem vettem, hogy ugyanúgy folytatom tovább angolul a beszédet, nem váltottam vissza magyarra a telefonbeszélgetés után. De szerencsére nem vagyok ezzel egyedül: a legtöbb itt élő magyar, akit ismerek, szintén erről panaszkodik, de legalább jókat szoktunk szórakozni egymáson.

Mindenesetre nagyon furcsa, de mindenképpen jó érzés szemtől szemben, Kairó utcáin sétálva magyarul beszélgetni más, itt élő magyarokkal, főleg ha már hetek óta nem Skype-olt az ember az otthoniakkal.

Nektek mi a tapasztalatok e téren, külföldön élő magyarként? Mennyire keveritek a nyelveket?"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat identitás nyelv Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr255614693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ffüttyfürütty 2013.11.05. 20:24:38

@diggerdriver: Valld be hogy csak a szemüveg miatt. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 20:25:04

@Quercus58:
...És múzeumba szoktál járni?:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 20:27:40

@ffüttyfürütty:
Természetesen.
Tíz percig kerestem mert tudtam hogy van valahol egy szemüveges kép.

ffüttyfürütty 2013.11.05. 20:31:58

Diggi itt egy trükk a gyereknek, még jól jöhet vedd fel a tananyagába! :D
www.youtube.com/watch?v=_xf3ELqb6kc

eagles 2013.11.05. 20:33:09

@Babette_:

A "jogászkodás" csak a hobbim. Amikor el kellett döntenem,mi leszek, ha nagy leszek, három alternatíva volt. Erdész, jogász, közgazdász. Számomra a döntés egyértelmű volt. Erdész.
Más kérdés, hogy anyagilag a másik kettővel jobban jártam volna.

Miután nem nézek tv.-t, így esténként jogi kérdéseket tanulmányozok, bírósági ítéleteket olvasgatok. Na meg néha kikapcsolódás ként közgazdasági témákat is.

eagles 2013.11.05. 20:39:38

@diggerdriver:

Elkérhetnéd tőle a szemüveget, és megnézhetnéd mit írt Timi a poszt elején. 12 tádzsiknak látszó lánnyal élt együtt. Gondolj bele.
12 nyereg alatt puhított tádzsik kanca. Öreg, a JCB kanállal tolhatnád a viagrát!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 20:51:36

@diggerdriver: "Tíz percig kerestem mert tudtam hogy van valahol egy szemüveges kép." Ez a fiad, vagy a te gyujtemenyedbol van?

2013.11.05. 20:59:26

@diggerdriver: az egy generacioval elottem volt, a tiedben.

@Mr. Long [wannabe Briton]: ez az egyik visszatarto ero.

eagles 2013.11.05. 21:05:08

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Rezsőatya a minap megkérdezte a digger fiát:

-mi leszel, ha nagy leszel?
Mire a srác:
-kígyóbűvölő. Előcsalogatom a furulyámmal a bugyiból a vzicsiklót!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:06:47

@Quercus58:
Most hogy mondod kiváncsi lennék hogy egy ilyen tádzsik vagy nyenyec csajnak milyen technikája van az ágyban.
Emlékszel arra a filmre hogy Kisnagy Ember?
Dustin Hoffmant indiánok nevelik fel és lesz vagy négy felesége.
Minden ap megy este lefeküdni és hallja hogy Fürge Szarvas hív téged aztán Játékos Medve hív téged a végén már menni alig tud:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:08:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A fiam a közelébe se mehet a gépnek.
Még mindig nincs háttérképem meg nem tudok Word dokumentumot csinálni meg a böngészőkkel kínlódok.

2013.11.05. 21:10:12

@Határátkelő: nem irt tobbet a Sara gumicsizmaja szerzoje vagy csak nem rakod ki?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:12:04

@Quercus58:
Egy hangszeren tuti hogy fog tudni játszani.
Csiklofonon:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:13:14

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haggyadmá máma megint kilépett a láncból. Két hét alatt másodszor.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:15:46

@diggerdriver: ha nem akarsz dolgozni te is leveszed a bakancsod nem? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:16:00

@charlieharper:
Na na az egy dolog hogy örökké akarok élni és eddig még jól haladok de azért nem vagyok még Joda.:))))))))))))))))

eagles 2013.11.05. 21:16:01

@diggerdriver:

Tádzsik lánynak milyen technikája lehet az ágyban. Lovaglós.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:19:28

@Quercus58: azert megneznem, ahogy a lovaglos csaj feldobja a nyerget digi hatara es csapat vele egy kort a szobaban :DDDDDDDDDDDD

rumitom 2013.11.05. 21:20:35

ez jo tema meg mindig, es mindig egy kicsit mas.
a nyelvekkel nincs gondom, eltekintve, hogy nem 100%ban atjarhatoak nalam, pl IT-t csak angolul tudom, ill. nemetul egy picit. magyarul a minap probaltam elolvasni egy wiki cikket es nem ertettem, atvaltottam angolra es "jaaa, csak ennyi".
ennek ellenere a szokincsem meg mindig magyarul a legnagyobb, koszonhetoen annak a rengeteg konyvnek gyerekkoromban. az en hetkoznapi eletemben nem elofordulo szavakat idegennyelvul ritkan tudom, max a passziv szokincsemben van jelen. az olyanok mint pl kengyel, csak hogy egyet mondjak.

az ekezetes iras nekem is gond. meg soha nem irtam magyar billentyuzeten. es bar tudom hol vannak a specialis karakterek, nem all ujjra gepeleskor

eagles 2013.11.05. 21:21:53

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Az még hagyján. De amikor ösztönösen elkezdi a kefével takarítani a farkát!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:23:21

@Quercus58: innom kell, ez nagyon utott! remelem van jeg!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 21:27:15

@charlieharper:
Van egy olyan érzésem, hogy a szerző inkább nem küldött be több anyagot... rendesen ki lett osztve szegény...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:31:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ez tény de hát mit várt?
Az ilyen faszbukon szocializálódott nyáltengerben fürdő embereknek persze hogy trauma ha földbe döngölitek.
Mármint hogy ti minden mert én nem voltam benne.

2013.11.05. 21:34:46

@diggerdriver: nemsokara megyek Svajcba par napra. Meg akartam volna tudni, hogy a fuggony hianyon es a mosogep hianyan kivul van -e valami mas egeto problema Svajcban. Csak hogy figyelmes es empatikus legyek a kollegaimmal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:38:52

@charlieharper:
Az az alap hogy mindenkinek viszel egy brit zászlómintás gumicsizmát.
Sőt itt már olyat is lehet kapni amit Magyarországon nem hogy acélorrú mint a munkásbakancsok.:))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:44:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azta kúúúúúúú.......ezt jól nyomtad, de mindjárt vitatkozni fogok veled...csak csokorba gyűjtöm a cuccot ! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:47:23

@Quercus58: en hogy kerulok ide??
(marmint ebbe a szovegkornyezetbe?)

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:49:26

@diggerdriver: tudod, szemuvegesben lattam mar jobbat... sokkal, de sokkal jobbat...! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 21:52:08

@ffüttyfürütty:

Én szívesen továbbírom a gumicsizmás történetet is. Jó az alapanyag, sok van a történetben, sokféle szál, amiből még sok mindent ki lehet hozni. Mondjuk olyan Ramona-Bianca-Béla stílusban kezdeném, aztán lassan átmenne az egész horrorba. A végén hepiend lenne persze.

Valami olyanra gondolok, hogy a csaj meglát az ablakon kinézve egy félmeztelen albán vendégmunkást, halálosan egymásba szeretnek. Aztán egy menyét belopakodik a házba, elviszi a gumicsizmát, mert azt hiszi, étel.. A csaj és az albán hódoló ezek után üldözőbe veszik a menyétet. Ekkor már szürkület van. Az albán beleesik egy medvecsapdába (ilyenek vannak mindenhol a svájci parkokban a fokozott medveveszély miatt), megvadul ettől és vonyítani kezd. Lassan farkasemberré változik és ráugrik a csajra, meg akarja erőszakolni. Ő nem hagyja magát, fémeztelenül - ez a történet erotikus eleme - menekülni kezd. Ekkor egy csapat cserkész közbelép és svájci zsebkéssel ártalmatlanná teszik a farkasembert. A csaj megmenekül, visszatér a családjához, ráeszmél: az igazi helye férjénél van, őt szereti, az albán vendégmunkás csak múló csacsi fellángolás volt. A végén a menyét visszahozza a csizmát, a család megsimogatja őt és ad neki jutalmul egy KinderBueno csokoládét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:54:06

@rezsoatya:
Fater, csak halkan csendben csak neked csak most:
Nyalni nem itt kell.
Neked főleg nem:))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:55:51

@diggerdriver: hat a beilleszkedessel nincsenek gondjaim! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:56:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Quercus58:
Én meg pont most akarom majd megműttetni a szemem, hogy ne legyek szemüveges !! Mert állítólag zavarja a pasikat! Most akkor mi van ?????? :-DDDD
Döntsétek már el!! :-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 21:58:12

@sodalisO:

Egy nullás szemüveg fog kelleni műtét után is, ha hódítani akarsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:02:32

@sodalisO:
A nőknek jól áll a szemüveg. Olyan főnökös.
Mindig eszembe jut róla Jack Nikolson örökbecsű mondata amit a Guantanamói támaszpont parancsnokaként mondott az őt kivizsgáló küldöttség nőtagjának.
Aki emlékszik emlékszik aki nem az lemaradt róla:))))))))))))))))

2013.11.05. 22:03:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szemuveg kerettol fugg. Egy jo keret feldobja egy no arcat. Digger mai kepen senki nem az orosz csaj szemuveget nezi (a csaj biztosan CCCP).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:05:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Esküszöm, ezer évig kéne benneteket tanulni ! Sosem hallottam még pasitól, hogy a szemüveget szexinek tartják! :-D
De most legalább tudom, és akkor jóvan, kicsivel több így az önbizalmam ! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:07:22

@charlieharper: Na jó, hát ez egyértelmű, ha valakinek kint van a gyomra a ruhából, még szép, hogy magasan tojnak a szemüvegére ?! :-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:09:52

@rezsoatya: Te olyan titokzatos vagy mostanában, de most komolyan ! :-)) nem akarsz róla beszélni ?? Bennünk megbízhatsz, nem mondjuk el senkinek! :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:11:15

@charlieharper:
Eszembe sem jutott volna orosznak nézni. Miből gondolod?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:12:44

@sodalisO:
Hogy az ég nem szakad le...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:14:09

@diggerdriver: Amúgy, csak kérdezem, majd nőnapon, gondolsz a női HÁ tagokra is és teszel be nekünk valami szexi kétajtósszekrényt?
Nem sürgős, lesz időd keresgetni ! :-)))))

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:14:41

@sodalisO: kizarolag Andaluzkutyanak vagyok hajlando "beszelni rola"...! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:14:45

@sodalisO: Ezt melyikre irtad, mert nem akar ugrani a kommenthez?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:15:06

@diggerdriver: Jóvanmá, most mi bajod van ? Én már meg se szólalhatok ?? .-)))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:18:06

@Mr. Long [wannabe Briton]: hát a Diggernek írtad, hogy igaz, hogy te 28 vagy , és a 30 évvel ezelőtti dolgokat nem biztos, hogy nagyon vágod !
Amúgy jó lett a kaja tegnap este ? Gyilkos merénylet késő este ilyen cuccos kajáról írogatni, azt ugye tudod? .-))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:19:19

@diggerdriver: Na, medvecukor, hagyjál az ilyen szarokkal, mondom FÉRFI, nem műanyag.....:-)))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:19:28

@sodalisO: Maradj szemuveges, csak mond mar meg vegre, hol vagassunk nalad hajat! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:20:12

@rezsoatya: Jóvanakkor,az is jó, ő meg majd jól elmondja nekünk! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:21:28

@Mr. Long [wannabe Briton]: Inkább kezdj el szervezni egy HÁ-s találkozót, az kevesebbe kerül mint a hajvágás+ utazás! :-))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:27:33

@sodalisO: UUU!!! Nagyon jo volt, ma tovabbvittem a receptet, csempeszve bele egy kis magyar vonalat is. Megkentem a husik egyik oldalat a sutes elott egy-egy teaskanal a blogon is ismert es nepszeru Eros Pistammal. Majd szepen uvegtalba tettem, letakartam alufoliaval es sutottem 3/4 orat, majd levettem a foliat es mindket oldalt megpiritottam. A paprika leazott rola a szaftban, de az ero egy kicsit beleivodott. Sajna tegnap ota bebarnultak a repak a zacsiban, igy azokat iktattam a kukaba. Ma volt a boltban fine beans (ez talan a ceruzabab magyarul?), azt vajon megparoltam es sutottem ma is tukortojast (4 db) hozza. Eleg emberes kaja lett. Bevertem hozza egy bogre koffeinmentes PG teat, meg lekuldtem rendetrakni 4 szem gumicukrot, abbol a cukrozott, de savanyus fajtabol. Most pihegek es neked irogatok. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:28:13

Btw, nem akarok szót fosni folyamatosan, meg trollibuszozni, vagy offolni sem, de látom hulláslisztbe futott a ma este .....viszont ha van kedvetek, nyugodtan beszélhetünk egy Vespa PX 125 87 km/h végsebességéről is akár ! Persze csak ha van kedvetek! :-DDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:29:46

@sodalisO: Hova? Itt vannak jo kocsmak, de nem sokan vagyunk itt eszakon, meg vannak tengerentuliak is.

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:29:59

@sodalisO: azt diggerdriver tudja a legjobban...! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:32:17

@Mr. Long [wannabe Briton]: a PG teat keruld, sok mereganyag van benne... csaxolok!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:32:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Najóvan hagyjál már, borzolsz itt éjszakára, mindjárt eszek valami szart hagymával kínomban! Ezt a cuccot majd részletes leírásban kérem, rohadt jól hangzik, ezt meg kell csinálnom.....sertéstarjából meg lehet csinálni amúgy, most csak az van itthon, de kiveszem akkor a fagyiból iziben...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:34:52

@Mr. Long [wannabe Briton]: Akkor hogy akarsz hozzám jönni hajat vágatni te ? Délre ! :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:36:17

@sodalisO:
Nocsak. Vettél valami olasz szart?:)))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:41:04

@sodalisO: Delben dolgozom, nem jo! :D

A kaja csak siman sozom, borsozom a karajt es enny. Megsutom jenaiban a sutoben legkeveressel 180C 45 percig alufolia alatt, utana meg amig mindket oldala szepen meg nem pirul. A fine beanst meg megmosod, bedobod egy fazekba egy kis VAJJAL (igen digger, VAJJAL!!!) es neha kevergeted, amig meg nem puhul. Ha akarsz enni repat is hozza, akkor elozor csak azt tedd a fazekba, mert hosszabb ideig kell puhitani (nem nyereg alatt, mert ez nem tadzsik csaj atyam) es add kesobb hozza a babot. Meg csinalj tukortojat es azt is eszem hozza, de remelem az megy recept nelkul.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:41:51

@diggerdriver: Persze, most ettem meg a 173889. előregyártott elemes spagetti carbonarat!! .-)) Nem is értem, de még lemegy!! :-DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:42:52

@rezsoatya: Fasza, az van a cegnel is issza mindenki literszamra. En Twinings parti vagyok, de abbol nincs koffeinmentes. Tetley? Az mehet?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:44:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Koffeinmentes. Fasza.
Guminőd is van?:))))))))))))))

bpetya75 2013.11.05. 22:48:35

@Babette_:

Miért? Egy erdész nem lehet széleskörűen tájékozott?

Egyébként meg zavard el a zűrt és ne felejtkezz el a történetről ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:49:20

@diggerdriver: Napi negy kave melle beverek 6-8 bogre teat. Ha azok is koffeinesek lennenek hivatasos vibratorra valnek :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:50:11

@diggerdriver: Egy ferfi nem vesz fel ilyen bohocmaskarat! :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 23:45:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: meg akartam keresni a cikket, de most hirtelenjeben nem talalom. A lenyeg, hogy mint az olcso, kommersz eteleknel altalaban, a teak eseteben is az olcso filteresek tele vannak "szemettel", fuvekkel, amik kozott mergezot is kimutattak. Es peldakent emlegettek a PG teat, azert akartam rakeresni, mert arra mar nem emlekszem, hogy epp a decaf-e az. Ugyhogy bocs, ha belezavartam a teafogyasztasi kulturadba, ha meglesz a cikk, kuldom. En inkabb iszom dragabb, minosegi kavet, teat, de ez a maganugyem. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pl. a parizsi olcsobb, mint a Parmai Sonka. De a az elvezeti + tapanyag erteket nezzuk, akkor epp forditva van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 00:05:24

@rezsoatya: don't be silly! nem zavartal bele. melyiket javaslod akkor a koffeinmwntes feketeteakbol? zold meg gyumolcs nem er, azokat nem szeretem. pgt azert vettem most, mert az volt csak a boltban en meg kifogytam a napkozbeni teambol otthon. twinings jo? abbol iszom reggel, m

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 00:09:57

@Mr. Long [wannabe Briton]: (szarjon sunt a telefonom) meg ebed utan es delutan, amikor hazaerek. kozbenre keresek valami "tolteleket".

meg jo termoszbogret, varok arra is javaslatot. eddig volt ketto meg budapesten, de mindketto szivargott ott, ahol ra van csavarva a teto.

most jo ejt, majd reggel vasok, mert var a tuz es jeg dala masodik kotete es rohadt hosszu meg...

NorthPier 2013.11.06. 01:02:13

@tanato: Doki, tödd ee azt a möggyet... Mert az a helyzet, az én dédanyám mindig evvel piszkált, ha sokat fintorogtam a kajára, pedig hozzád képest a világ másik felén élte le az életét, ott, ahol Bpetya szerint nem beszélnek ö-vel. Bár így hirtelen csak a mözsgye jut még az eszembe.

JohnHenry 2013.11.06. 06:21:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és mindenki másnak:
próbáljatok meg egy 101 gombos kiosztásnak megfelelő (notin kevesebb van ennél értelemszerűen) notibillentyűzeten magyarul írni úgy, hogy az op.rendszer nem támogatja a 101-es magyar kiosztást. (az általánosan használt az a 102 gombos kiosztás)

nekem is hever egy ilyen masina a polcon, épp a minap próbáltam újfent életet lehelni valahogy a magyar kiosztásba és újfent feladtam.

tanato 2013.11.06. 07:00:18

@NorthPier: Több változata van az ö-zésnek ,de legáltalánosabb Szegedtől Kecskemétig terjedő zóna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:17:03

@Quercus58: ezt ismerem. egyetem előtt szépirodalom helyett jogszabályokat olvasgattam szabadidőmben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:17:56

@bpetya75: de. de ez már olyan szint, amit nem tájékozottságnak nevezünk ;)

nyugibogyó, igyekszem.

(ennyit hisztizni azért az öt mondatért....)

bpetya75 2013.11.06. 08:30:16

@Babette_:

Szóval hasra vagy esve Öregtölgy szellemi színvonalától, ő meg a szemüvegedtől. Mi lesz még ebből!?

Továbbá kijelentem, hogy recece! Valamint nem is hisztiztem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:35:08

@bpetya75:
hát igen, mindig is bírtam az okos embereket.

akkorjóvanakkor.

eagles 2013.11.06. 08:39:48

@bpetya75:

Nem csak a szemüvegétől.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.06. 23:18:42

@tanato: Hát...kérdözzetök nyugodtan, én a szegedi ő"-zésről bárkinek , bármennyit, bármikor.....
mert utálom amikor olyanok okoskodnak erről, akiknek fogalmuk sincs.....mint Jancsó Miklósnak anno......legszívesebben orrba vágnám még most is...:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.06. 23:42:29

@Mr. Long [wannabe Briton]: Jót bizony, és van fénykép is , majd megmutatom!! Kicsit a köret másmilyen lett, de nem volt időm boltba menni hoszzúkás zöldbabért. De nagyon fincsi lett . Majd küldöm a képet, csak most már hulla vagyok, megyek csicsisbe. :-)

tanato 2013.11.07. 07:12:10

@sodalisO: A Rózsa Sándor sorozatra gondolsz?Az ebből a szempontból tényleg gyalázatos volt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 21:47:41

@tanato: Igen, pontosan arra gondolok, az egész dél-alföldi népség sereget akart küldeni Pestre és legyilkolni a Jancsót.......:-))))
Vérlázító volt az egész sorozat....beletört a fülünk! :-)))

tanato 2013.11.07. 21:51:38

@sodalisO: Bakfitty!Még ekkora marhaságot.Sajnos azóta sem készítettek egy jó Rózsa Sándor feldolgozást a magyar tv-sek,pedig megérne a téma ennyit,igen jó kalandfilmsorozatot lehetne belőle kanyartani.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 22:18:42

@tanato: Hát ebben igazad van, a téma adott, a történet is megvan elvileg végig, gondolom pénz kérdés elsősorban....
De nézd meg,pl, ugyanez volt a Rejtő könyvéből készült 3 testőrrel is, mekkora egy gagyi szart csináltak, felháborító volt, zéró helyszín, 5 szereplő,végig ugyanaz , változatlanul az egész filmben, szétsz.....rták az egészet...., gondolom ez is pénz kérdés volt.

tanato 2013.11.07. 22:21:59

@sodalisO: Olcsó húsnak híg a leve,ez főleg a történelmi témájú filmekre igaz,pedig mennyit lehetne csinálni ha szánnának rá.

DieNanny CH 2013.11.08. 14:48:07

@Bebbi:

Nem így látom, bár igaz, leírva csupán "gyerekes" -dolgokon láttam. Tehát gyerekdalos-könyv, mesekönyvek. Meg óvodai értesítők.
www.falleri.ch/index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&id=0&Itemid=82

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása