oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 03. 06:43,  Utódaid nem lesznek magyarok? 546 komment

2013. október 03. 06:43 Határátkelő

Utódaid nem lesznek magyarok?

Nyelvvesztés és identitás a mai poszt témája, aminek előzménye, hogy megkértem az országfelelősöket, írják meg, hogyan lehet megőrizni és továbbadni a magyar nyelvet külföldön, milyen a személyes tapasztalatuk. A sorozat első részében max val írását adom közre – kezdődhet a vita!

nyelv gyerekek.jpg

„Ami a nyelvhasználatot illeti, az első nemzedék jellemzően sosincs nyelvvesztési veszélyben. Az persze természetes, hogy az idegen környezet hat mindenkire. Azonban ez a hatás nem érinti az anyanyelv lényegét, azaz csak szavak átvételében és esetleg idegen kifejezések anyanyelvre való átültetésében jelentkezik.

Ez a jelenség nem csak emigránsok, vendégmunkások között figyelhető meg, hanem a határon túli kompakt kisebbségeknél is. Például a szlovákiai magyarok mind a mai napig egynyelvűek, a magyar az egyetlen anyanyelvük, a szlovákot csak idegen nyelvként beszélik, azonban a szlovák környezet hatására kialakítottak olyan szavakat és kifejezéseket, melyek ismeretlenek a sztenderd magyarországi magyar nyelvben.

Így a szlovákiai magyarban zsuvi a rágógumi, a szlovákból átvéve (žuvačka), a magyarországi magyarban a szó ismeretlen. Mint ebből a példából is látható: az idegen szó teljesen el lett magyarosítva.

A közhiedelemmel ellentétben az ilyen jellegű szóátvétel az égvilágon semmilyen hatással nincs az anyanyelvre. Azaz a külföldre kiment magyarnak sincs miért aggódna, ha egyes helyi szavakból elkezd új magyar szavakat alkotni. Ez semmilyen formában nem jelent nyelvvesztési folyamatot, sőt valójában ez teljesen természetes.

Úgyszintén nem jelent semmilyen veszélyt, ha egy adott szaknyelvet az ember a saját anyanyelvén nem ismer, mivel idegen tannyelvű oktatási intézményben tanulta az illető szakágat.

A második nemzedék

A nyelvvesztés a második nemzedékben indulhat be. Amennyiben az idegen nyelv már elkezd úgy hatni az anyanyelvre, hogy a beszélő a szavakat keresi hétköznapi helyzetekben, majd pedig elkezd olyan nyelvtani elemeket keverni, melyeket egy magyar ember sosem keverne (pl. alanyi és tárgyas ragozás keverése), majd pedig akcentus is kialakul, akkor valójában az illető már nem magyar anyanyelvű.

De ez az első nemzedékben gyakorlatilag kizárt, legfeljebb direkt csinálják egyes sznobok („elnézést, hogy töröm a magyart, de mi a neve annak az állatnak, mely azt mondja, hogy vaú?"), de ez más kérdés.

Az idegen környezetben élő második nemzedék helyzete minden esetben a szülőktől függ. Ha a szülők - vagy legalábbis egyik szülő - nem használja a nyelvet állandóan a gyerekével, akkor a gyerek sosem lesz az illető nyelven anyanyelvi beszélő. Ideális esetben a második nemzedék legalább teljesen kétnyelvű lehet.

Ami a következő nemzedéket illeti, az jellemzően az ősei anyanyelvét a legjobb esetben is csak idegen nyelvként beszéli, semmiképpen anyanyelvként, hiszen az ő második generációs szülei már nem tartották fontosnak annak a nyelvnek az átadását, mely számukra sem volt az egyetlen anyanyelv.

Azaz a lényeg: a végleg vagy ideiglenesen kivándorlónak nincs miért aggódnia anyanyelvét illetően. Ha sosem használja az idegen környezetben, akkor sem fogja elfelejteni.

Adott helyzetre a szokott reakció

Nyilván, ha az ember megszokik egy adott helyzetet, hogy egy adott helyzetre egy meghatározott módon reagál, akkor ezt fogja tenni más nyelvi környezetben is. De hát ez csupán mókás helyzet, semmi egyéb.

Egy példa: ha egy magyar megszokja Németországban, hogy németül kér elnézést, ha valakit meglök a buszon, valószínű, hogy amikor Magyarországon van éppen és meglök valakit a buszon, spontán módon a német nyelvű elnézéskérés fog kiszaladni a száján először.

Ami tehát a kivándorló, ideiglenesen külföldön munkát vállalót illeti, nincs veszély. Másképp áll a helyzet azonban a gyerekével. Ha a gyerek 7-8 évesnél fiatalabb még, akkor bizony foglalkozni kell vele.

Ennek elegendő eleme, ha a szülő egyszerűen mindig magyarul beszél a gyerekkel, minden helyzetben. Az idegen nyelvet a gyerek tanulja az iskolában, felesleges erre otthon is rásegíteni, ennek inkább rossz következménye lehet, például a gyerek utánozza a szülője rossz kiejtését, szóhasználatát, nyelvtani hibáját, ahelyett, hogy utánozná az anyanyelvi beszélők, tanárok, iskolatársak jó nyelvhasználatát.

Külön segítség lehet a gyereknek az anyanyelv fenntartásában, ha megfigyeljük, hogy mi érdekli őt, s azt igyekszünk neki magyarul is megadni. Ha kedvel egy rajzfilmsorozatot, megtehetjük, hogy az internet segítségével letöltjük neki az illető sorozat magyarra szinkronizált változatát is, hogy élvezhesse kedvenc műsorát mindkét nyelven. A legkisebb gyerekeknél pedig ha a szülő mesét mond, tegye ezt csak magyar nyelven.

A saját példa

Bár nem vagyok pedagógiai szakember, azt hiszem, saját sikeremmel büszkélkedhetek e téren. A nagyobbik fiam 9 évesen került először Magyarországra, előtte csak idegen nyelvi környezetben élt, tanult, a családban is csak tőlem hallott magyarul. Nos, az eredmény: akcentusmentes, tökéletes nyelvtudás.

Természetesen a szókincse magyarul kisebb volt, mint az idegen nyelven, de ez természetes, hiszen több kapcsolata volt az idegen nyelvvel. Mi kellett ehhez? Semmi, csak az, hogy SOSEM szóltam hozzá más nyelven, csakis magyarul. Megszokta, hogy velem így kell beszélni. A kisgyerek pedig bármit képes megszokni, amit szüleitől lát.

Amikor idegen nyelvű mesekönyvet adott a gyerek a kezembe, hogy olvassak neki belőle, akkor sem olvastam fel azt, hanem az idegen szöveget magyarra adaptálva mondtam neki.

Ami a nyelv családon belüli kihalását illeti, érdekes itt az Ethnologue nevű nyelvészeti honlap felosztását megnézni az egyes nyelvek státuszát illetően, ugyanis ez az információ segít az egyéni nyelvhasználat megértésében is. Nos, az Ethnologue a nyelvhasználatot illetően 13 kategóriát sorol fel:

0 – „nemzetközi nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van különböző nyelvű emberek között kereskedelmi, politikai kapcsolatokban,

1 – „nemzeti nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van egy adott országban országos szinten, a politikai, üzleti életben, az oktatásban, a médiában,

2 – „regionális nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van egy adott országban, az illető ország egy bizonyos régiójában a politikai, üzleti életben, az oktatásban, a médiában,

3 – „széleskörűen használt nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van emberek közötti az üzleti életben és/vagy a médiában,

4 – „oktatási nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban az oktatásban

5 – „fejlődő nyelv" - olyan nyelv, melynek létezik sztenderdizált normája és irodalma,

6a – „erőteljes nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van emberek között, minden nemzedékben,

6b – „veszélyeztetett nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van emberek között, minden nemzedékben, azonban csökkenő mértékben a fiatalabbak között,

7 – „változó nyelv" - olyan nyelv, mely széleskörű használatban van emberek között, azonban a fiatal szülők már nem adják át a nyelvet saját gyerekeiknek,

8a – „félholt nyelv" - olyan nyelv, melyet csak a nagyszülői korosztály használ egymás között,

8b – „majdnem kihalt nyelv" - olyan nyelv, melyet csak a nagyszülői korosztály használ egymás között, csökkenő mértékben,

9 – „alvó nyelv " - olyan nyelv, melyet egy adott közösség identitása egyik jelképének tekint, azonban a nyelvet a közösség egyetlen tagja sem beszéli a jelképes használaton túl,

10 – „kihalt nyelv" - olyan nyelv, mely nincs senki által használatban.

Ez jól bemutatja az egyes fokozatokat. A teljesértékű nyelv használatban van az élet minden terén, a közösség minden tagja által. Aztán lassan szorul ez vissza, végül csak családi nyelvként, majd már csak az identitás távoli emlékévé válik.

Az utódok és a magyarság

Teljesen természetes, hogy ha valaki Magyarországról magyarként végleg kivándorol, az döntést hoz arról is: utódai nem lesznek magyarok. Ugyanis bármit is tesz, utódai előbb vagy utóbb más identitásúak lesznek. (Itt természetesen kivétel, ha Magyarországról egy szomszédos állam olyan területére költözik, ahol kompakt magyar lakosság van.)

Ez a történelem kérlelhetetlen törvénye: a magyar identitás szerves része a magyar anyanyelv, azaz ellentétben más - pl. zsidó, örmény, cigány, görög, stb. - identitással, a magyar identitás nem lehetséges magyar nyelv nélkül.

Választani kell: a magyarság érdekeit nézzük vagy saját érdekeinket. A kettő egyszerre nem lehetséges. Vagy vállaljuk egy adott közösség közös sorsát és ennek alárendeljük személyes érdekeinket, vagy pedig keresünk egy új közösséget, mely kompatibilisebb saját érdekeinkkel.

Azonban önbecsapás azt hinni, hogy a közösségváltás után egyszerre két közösség tagjai tudunk maradni. Nem, ez nem lehetséges."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat identitás nyelv Magyarország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr855547299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bécsi kollégiumok listája 2013.10.03. 15:22:32

A lakhatás talán egyik legegyszerűbb és olcsóbb módja, ha az ember még új a városban, illetve nem nagyon vannak kint "kapcsolatai". Különbség Magyarországhoz képest, hogy itt nem egyetemhez kötött semelyik kollégium, hanem egy felsőoktatási hallgatói a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 06:59:05

" legfeljebb direkt csinálják egyes sznobok "

nem hiszem, és te sem hiszed, hiszen lejjebb hozod is a példát az elnézéskéréssel, aminek simán lehet párhuzamban, hogy a magyar verzió nem jut sz ember eszébe.
én idegen nyelvű cégnél is tapasztaltam, hogy bizonyos szavak előbb jöttek angolul, és néha nem jött a magyar verzió, pedig a munka nem is egész napos idegen nyelven gondolkodás.

----------------------
a továbbiakban annyit kérek csak, hogy ne a madár identitásáról legyen szó egész nap.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 07:00:04

hát ezek a mondatok nem lettek elég szépek, de biztosan értitek, mit akartam mondani....

Bonjour 2013.10.03. 07:37:46

Maxval, ez jo iras, de nincs idom velemenykifejtesre.
En ugy gondolom, hogy a magyarsag vegleges elvandorlas eseten is felfoghato egyfajta szubkulturanak. A lenyeg, hogy nem kell, csak lehet.

tableno 2013.10.03. 07:41:04

Tudományos igényességű írás (Sámán, lehet tanulni!). Nem is tudog mit hozzátenni, gyakorlatilag minden szavával egyetértek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.03. 07:42:02

Hm... nincs mit hozzátenni. A saját véleményem majd leírom a posztban.
:)
Respekt a gyerek miatt. Én is így gondolom.

tableno 2013.10.03. 07:44:32

@Babette_: Összekeversz két dolgot. Az, hogy bizonyos szavak idegen nyelven ugranak be, az még nem nyelvvesztés. Viszont, ha az "emigrant" magyar már két-három év után (vagy akár öt-tíz év után) akcentussal és nyelvtanilag helytelenül beszéli az anyanyelvét, az az esetek nagy részében bizony affektáló sznobság (tudna rendesen is beszélni, csak nem akar). Speciel én még nem is találkoztam ilyennel...

Bebbi 2013.10.03. 07:49:53

Nalunk meg csak 3 eves a kisfiunk, ugyhogy nyilvan nem beszel meg tokeletesen magyarul, de szerencsere egyre inkabb helyesen hasznalja a szavakat. Masreszrol meg sokszor eleg nehezen vesszuk ra magunkat, hogy csak es kizarolag magyarul beszeljunk Vele, vagy hogy kijavitsuk, amit masik nyelven mondott. Szoval, ez nekunk is kihivas valamennyire, nem szabad "elbuszkelkednunk" azzal, hogy nem csak magyarul tud(na) velunk beszelgetni.

Egyebkent szerintem a problema nem is a beszeddel lesz, hanem a helyesirassal. Sokszor magamon is azt latom, hogy 4 ev utan mar elbizonytalanodom egy-egy kevesbe hasznalt szo leirasakor. Arrol nem is beszelve, hogy tenylegesen irni (vagyis nem gepelni) szinten sosem szoktunk magyarul, mar ott vagyok, hogy nega furcsanak tunik leirva egy adott szo. Emiatt meg kicsit felve tekintek a jovobe, hogy fog-e egyaltalan a kisfiunk rendesen irni magyarul. Mas kerdes persze, hogy ez mennyire lesz majd fontos az O eleteben...

Ti mit gondoltok a szombati magyar iskolakrol? Van ertelme? En peldaul lattam egy bemutatkozo videot az egyik ilyen helyrol es az ott tanito "neni"-nek (aki szerintem 56-ban johetett ki Svajcba) olyan csunya kiejtese volt, hogy nem hiszem, hogy sokat segitene, ha eppen o tanitana magyarul a gyerekunket.

Egyik volt kollegam meg mindig panaszkodott, hogy annak idejen a baratai szombatonkent jatszhattak, neki meg a magyar iskolaba kellett jarnia. Es persze 30 evesen mar ugyanugy nem tudott (mert) magyarul beszelni, igy meg plane nem tudom, hogy mennyi ertelme van ezt eroltetni.

Bonjour 2013.10.03. 07:52:04

Ja is igen, akarmit csinal az expat, idovel elkopok az identitas es a nyelv is, teljesen egyetertek.

A ketnyelvu gyereknel lassabban alakul ki a szep, tiszta beszed. Kisgyerekkorban az elsodleges nyelvben is hatalmas visszaeses mutatkozik par evre ha idegen nyelvi kornyezetbe kerul. De aztan visszarendezodik.

Ja es a tyiplaki. Szlovak magyarban a melegito. :)))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 08:11:41

@tableno: én nem is mondtam, hogy nyelvvesztés. annyit mondtam, hogy nem kizárt, mivel azt állította, hogy kizárt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 08:12:39

@Bebbi:
" sokszor eleg nehezen vesszuk ra magunkat, hogy csak es kizarolag magyarul beszeljunk Vele"

miért?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.03. 08:16:28

@Bebbi: "meg sokszor eleg nehezen vesszuk ra magunkat, hogy csak es kizarolag magyarul beszeljunk Vele"

ez szomorú...
Majd a posztomban leírom miért...

Bebbi 2013.10.03. 08:24:16

@Babette_: Mert valahogy en buszke vagyok arra, hogy a magyar mellett meg masik nyelveken is meg tudok szolalni es rossz, hogy ezt pont a gyerekunknek nem "szabad" megmutatni.

Bebbi 2013.10.03. 08:25:21

@tilmir: nem azt irtam, hogy nem igy teszunk, hanem azt, hogy ez nem jon automatikusan, oda kell ra figyelni.

De most mar nagyon erdekel, hogy szerinted ez miert szomoru, megosztanad velem? :-)

nemetgabor 2013.10.03. 08:35:16

Nem igazán értem a második generációsok nyelvi problémáját. Miért akarna egy második generációs magyarul beszélni??
Az ország nem kellett, de a nyelvet őrizzük meg mert magyarok vagyunk/voltunk. Miért lőcsölne rá még egy nyelvet arra a gyerekre?
Feltételezem ők azok akik már külföldi állampolgárok, szüleik 20 éve ott élnek,nem véletlenül gondolták úgy, hogy jobb ha abba az országba születnek.

Liping 2013.10.03. 08:41:08

Kitűnő poszt, tényleg.
A töri a magyart kérdéskör témájában is egyetértek, egy aprócska kivétellel. Szerintem a mai viszonyok közt megállja a helyét maradéktalanul, de aki még az előző rendszerben vándorolt ki, s olyan környezetbe került, ahol nem volt lehetősége az anyanyelvét használni (akkor még ez simán lehetséges volt, internet meg telefonálás híján), ott szerintem első generációsként is komoly visszafejlődés állhat elő. Mindig Staller Ilona (Cicciolina) jut róla az eszembe, szerintem ő megjátszás nélkül tördeli ennyire szörnyűn az anyanyelvét.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.03. 08:42:17

@nemetgabor: nem nemzettudattól vezérelve kell megtanítani...
:)
nem tudhatod mi lesz 20-30 év múlva.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 08:44:38

Szeretem maxval posztjait! Targyilagosak es erdekesek.

A temarol:
A vegen ott a valasztasi kenyszer: magyarsag erdekei vagy a sajatunk. Szerintem ez mar abban a pillanatban eldolt, amikor tavozasra kenyszerultunk. Ha kalandvagybol mentunk, akkor ugysem jelentett sokat (maskulonben nem mentunk volna hosszu tavra letelepedni), ha kenyszerbol, akkor ugyan minek neznenk annak a nemzetnek az erdekeit, ami meg emberi megelhetest sem tudott biztositani (gazd. es pol. kornyezet).

Talan vitaindito, de nem annak szanom: a magyar identitas megorzese vajon szukseges-e? Egyaltalan mit jelent ez pontosan? Mitol magyar a magyar?
A sirva vigadastol? A turoruditol? A dogoljon meg a szomszed tehene is mentalitastol? Attol, hogy a vegtelensegig kepes turni, hogy hulyet csinaljanak belole (ld ugyan azok ulnek a Parlamentben 24 eve)?
Ugyanakkor itt kint latom, hogy lehet eppen a mostoha korulmenyek miatt a munkabirasuk kulfoldon (Svedorszagban biztosan) nagyobb, mint a helyieke.

De ezek mennyiben fuggnek a magyarsagtudattol es mennyiben a szocializaciotol?

Egy mar kulfoldon szuletett es felnott ember mennyiben tekintheto magyarnak akkor, ha beszeli a nyelvet, magyarnak erzi magat, de a kornyezete es legfokeppen a problemai nem magyarok.

Volt itt az a cikk, amiben az USAban felnott gyerek ment vissza Mo-ra. Magyarnak erzi magat, magyarul beszel, de a gondolkodasmodjat nem a magyar kornyezet hatarozta meg. Nem azt mondom, hogy nem magyar, de konnyen belathato (szerintem), hogy mas, mint az, aki ott szocializalodott. Mas dolgok ragtak, mas behatasok ertek. Nem tud pont ugy gondolkodni, mint egy Jozsefvarosban felnott fiatal.

Szerintem mar K es Ny Mo kozott is eleg nagy kulonbseg van, nemhogy egy masik orszagban felnott ember eseten.

De akkor mitol magyar valaki? Es miert erdemes megtartani a magyarsagot / miert erdemes magyarnak nevelni a gyereket? Mit nyer es veszit vele (vagy nelkule)?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.03. 08:47:11

@Bebbi: Nem akarom bemásolni a posztomat, abban leírom majd.
Több okot is tudok mondani, ami miatt fontos, hogy beszélje a gyerek az anyanyelvét.
Akár el is vonatkoztathatunk milyen nyelv az anyanyelv.
Lehet az orosz, spanyol, akármi...

A magam részéről nagyon sajnálom azokat a gyerekeket akiket a szülők nem tanítják meg az anyanyelvükre.

Ezek a szülők egyébként rendszerint nagyon jó ideológiát is gyártanak a miértre.

Ezt most nem vedd kérlek magadra, általánosságban írtam.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 08:52:07

@Babette_:
"Kedves naplom:
Csutortok, 2013-10-03
Reggel a kollegam hozott dolgozni, de nem rabolt el.
Gumicsizmam azota sincs...
Ket szendvicset csomagoltam, ugy tervezem, hogy az egyiket reggelihez, a masikat ebed utan eszem meg, majd delutan otthon fogyasztom el a tenyleges, fincsi ebedemet."

Remelem tetszik... ;)

Btw, felnott emberek vagyunk, ha zavarlak szurj es nem kell szenvedned ;)

Bebbi 2013.10.03. 08:52:23

@tilmir: Szerintem akkor rosszul fogalmaztam. Mi mondjuk 98-99%-ban magyarul beszelunk a gyerekunkkel. Tehat igenis meg fog tolunk tanulni jol magyarul. En arra a bizonyos 1-2%-ra gondoltam, amikor azt irtam, hogy nehez 100%-ot megtartani.

Abban teljesen egyetertunk, hogy egy elvesztegetett lehetoseg lenne nem megtanitani magyarul. Eleve a nagyszulok miatt is fontos ez, de tenyleg nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jovo.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 08:55:31

@Bebbi:
Az nem mukodik, hogy ha a leirt szo (kezzel) furcsan nez ki, akkor az visszajelzes, hogy valami nem stimmel?

Nekem a ly-j eseten szokott neha mukodni. ;)

kutya vacsorája 2013.10.03. 08:56:21

az egyik legjobb írás, köszönet. minden szava elgondolkodtat és meg is győz.
amennyire haragszom arra, ami magyarország most ("nem kompatibilis a személyes érdekemmel":), annyira sajnálom a magyar nyelvet. balassi nyelve, adyé és babitsé.

Bebbi 2013.10.03. 08:58:44

@Kovermadar: Valami ilyesmi. De a rossz benne inkabb az, hogy tokre el tud bizonytalanitani, hogy most akkor jol irtam-e le vagy sem. Szerencsere (lekopogom...) azert nincs ezzel gond, egyszeruen csak furcsa erzes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 09:00:30

@nemetgabor:
Kapni fogsz Babettol... de az is lehet, hogy radsutik, hogy en vagy ;)

Azt mondod, ha mar kulhoni a gyerek inkabb tanuljon meg angolul, spanyolul, kinaiul, oroszul, arabul es ha europai, akkor esetleg nemetul?

Persze lehet tilmirnek igaza van... ha egysze Mo gazdasagi nagyhatalomma valik es tejjel-mezzel folyo kanaan lesz, akkor...

Barmi megtortenhet!

VHB 2013.10.03. 09:00:30

@tableno: Ez tévedés, az írás erősen hiányos, nem tartalmazza a harmadik generáció szociálpszichológiai konfliktusát a keretalkotó sikeresességben, vizsgálva az óhaza és az újhon baromfi megosztás konteksztusát. Erős kettes, m(M)ax. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:02:23

@Bonjour:

Nem tartom ezt valószínűnek. Nem lehet magyarnak lenni magyar nyelv nélkül, ez a tapasztalat. Miért változna ez mondjuk olyanná, mint ami az ír identitás, ahol a büszke írek úgy állnak az ír nyelvhez, mint a magyar diákok Kádár alatt az oroszhoz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 09:06:28

@kutya vacsorája:
Meg Kadare, Horthye, Gyurcsanye es Orbane is. ;)

@Bebbi:
Ezert jo, ha mindig keznel van a google :) neha bizony hasznalom. A helyesirasom sosem volt a legjobb, ez rendesen kopik is mondjuk a blogolas talan segit rajta. Az angol helyesirasom gyakorlatilag megszunt, regen azert ment, de most kuka. A sved kb. elfogadhato egy bevandorlo szintjen. Szerintem valamivel egyszerubb, mint az angol.

Azt mar eszrevettem, hogy ha nem lenne a j-ly paros, akkor semmi nehezseg nem lenne a hallas utani reprodukalasban (ok, a hasonulasok meg lehetnek huzosak).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.03. 09:09:42

Hü de jó kis cikket fogok erről írni este.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:09:49

@Bebbi:

Az én nagyobbiak fiam 2 éves koráig egy szót se szólt, semmilyen nyelven. Aztán elkezdte a kettőt keverni. S csak 5 éves korában kezdte a kettőt külön-külön beszélni, úgy, hogy már mindenki értette mit mond.

Persze, mivel BG-ban volt 9 éves koráig, a bolgár szókincse nagyobb volt. S voltak ebből vicces helyzetek. Elkezdett valamit mondani magyarul, majd hirtlen egy adott szónál rádöbbent, hogy azt a szót nem tudja magyarul, mire megállt, gondolkodni kezdett. Néha úgy oldotta meg, hogy a bolgár szót "magyarosította": azaz magyar akcentussal mondta, néha magyaros végződést is rátéve.

Mind a mai napig amolyan családi szállóige nálunk a "koprinos" szó. A gyerek 6 évesen egy filmről mesélt, s fontos rész volt, hogy selyemből van a ruha, csakhát ő nem tudta a magyar "selyem" szót, így a bolgár коприна szó megmagyarosította. Most is ha selyemről van szó, mindig mondjuk "ez igazi koprinos".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 09:11:19

@Bebbi:
Szombati iskola: ha a gyereket erdekli akkor hajra. Ha nem, akkor is meg lehet neki mutatni. De ha ellenkezik, akkor felesleges, mert max megutalja az addig semleges (termeszetes) dolgot.

andaluzkutya 2013.10.03. 09:12:01

Bennem fel se vetődött, hogy ne magyarul beszéljek a gyerekeimmel, annak ellenére, hogy alighanem nem magyar identitásúak lesznek. Már csak azért se vetődött fel, mert nem tudom, hogy kell egy gyerekkel beszélni az adott nyelven:) Multkor egy kolléganőm behozta az egy éves gyerekét, aki elkezdett pajtáskodni velem és fogalmam se volt, mit mondjak neki... Szerintem ha egy szülő nem az anyanyelvén beszél a gyerekével, akkor jó eséllyel eléggé "formális" lesz a kapcsolatuk, hacsak nem tudja tökéletesen a választott ország nyelvét és kultúráját.
Valaki írta, hogy "terheljük" a gyereket egy másik nyelvvel. Szerintem nincs azzal semmi gond, ha egy gyerek több nyelvet tanul, ha ez következik a helyzetből (pl. Mo.-n magyar szülők gyereke szerintem ne járjon angol nyelvű óvodába, mert az nem következik, de külföldön nyilván meg kell tanulni a helyi nyelvet is). Egy gyerek agya meglehetősen rugalmas, és csak előnye származhat abból, ha látja, hogy egy adott problémára (beszéd) többféle jó megoldás is létezik. Olvastam egyszer erről egy cikkett, ami azt mutatta, hogy a kétnyelvű környezetben felnőtt gyerekek lényegesen erősebbek empátia terén (statisztikailag), mint azok, akik nem voltak ilyen helyzetben.

peacefroggg 2013.10.03. 09:12:37

@Kovermadar: bakker madár, ez a vesszőparipád, nem igaz, hogy te még nem unod állandóan ezt hangoztatni, hogy Mo. ilyen meg olyan rossz. Nem, nem foglak szűrni, mert szoktak jó felvetéseid meg poénjaid lenni, de ez az állandó fikázás már rettentő unalmas.

Egyszerűen nem tudsz máshogy gondolkodni. @tilmir: -nek igaza van, egyrészt sosem tudhatod mit hoz a jövő, másrészt szerintem ma is megvannak azok a helyek külföldön, ahol nagyon jól jön, hogy valaki egy világviszonylatban ritka nyelvet beszél.
Nem kell állandóan negatívnak és szarkasztikusnak lenni.
Kösz!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.10.03. 09:14:53

Politikai szocializációs szakemberként az itteni cikkeimben ezt a kérdést bele szoktam tenni a Én + Te keretbe.

A másik oldalon ott a magyarság az egyik oldalon ott van az én identitás kérdése. Jelen esetben a családomról való gondolkodás és így a "mi" útkeresésünk nemzeti gyökerei és szárnyai!

Az első cikkemben exponáltam azt a feszültséget, ahol ez "frontálisan ütközik" ráadásul generációk óta újra és újra ezt produkáljuk.

kutya vacsorája 2013.10.03. 09:15:10

@Kovermadar: nekem nem. ha bármi pozitívumot kell az eszembe juttassak a "magyarról", nekem nem ez - különösen nem a betyársereges, csíkoszászlós - szánalmas söpredék jut eszembe. hanem: "mondd, van-e ott haza még, ahol értik e hexametert is?".
nincsen. megint nincsen. ez már nem haza, csak egy nehezen viselhető, gonosz állam. és felek, hogy még nem vagyunk a gödör alján:(
miközben pont megértem a második, harmadik generációt: bajosan tanulható nyelv, amit sehol és semmire nem tudnak használni, minek fárasztanák vele magukat? csak mert a nagyi szerette?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:15:21

@Bebbi:

Nem szabad, mert a gyerek akkor nem lesz motivált.

A nagyobbik fiam 5 évesen azt mondja nekem "apa, most már beszéljünk ezentúl bolgárul, sokkal könnyebb". Mire én persze azt mondtam, hogy nem lehet, mert nem tudok jól bolgárul (ez persze nem igaz). Ő meg erre "dehát hallom, hogy jól tudsz, másokkal beszélsz,csak velem nem akarsz". Erre kitaláltam "igen tudok, de nagyon nehéz nekem, nagyon elfáradok tőle". Ezt végülis elfogadta, s soha többet nem próbálkozott. A gyerek jelenleg 25 éves és SOHA nem szóltunk egymáshoz máshogy, mint magyarul. Annyira megszokta, hogy teljesen vegyes társaságban is magyarra vált, ha csak hozzám szól.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:18:44

@Kovermadar:

"a magyar identitas megorzese vajon szukseges-e?"

Nem szükséges. Ez egyéni döntés kérdése.

Sőt nálam nem is ez volt a szempont a nyelv tanításában. Én 16-17 éves korom óta nem tartom magamat magyarnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 09:19:18

@peacefroggg:
;)
Te most a Babett vagy vagy elneztem valamit?

Tenyleg nem tudok mashogy gondolkodni... :(

Felvetettem nehany kerdest, semmi lenezes vagy fikazas nem volt benne. Azokra is fogsz valaszolni?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:20:32

@Kovermadar:

"Mitol magyar a magyar?"

Attól, hogy magyarnak mondja magát és magyar az anyanyelve. Más nincs.

De alapvetően a legtöbb más népnél is így van. Pár kivétel van csak ez alól.

szuperkrumpli 2013.10.03. 09:20:36

Mi van akkor ha a gyerek vegyesházasságban születik egy harmadik országban és a szülők egymással is a fogadó ország nyelvén beszélnek? Nem ebben a helyzetben vagyok, ez csak egy feltevés!

nemetgabor 2013.10.03. 09:21:05

@Kovermadar:
2. gen. gyermekről beszélünk, hangsúlyozom. Csak belegondolok:a szülei csak egymás között és rokonsági kapcsolatai révén használják a magyart. Én úgy gondolom, hogy ebben és az idegennyelvi környezetben ERŐLTETNI a magyar értelmetlen dolog. Fölöslegesen teher.

Erre nem gondoltam, de lehet benne vmi. Anyanyelv (ami ebben az esetben nem magyar) + magyar+ 3. nyelv (mert a mai világban már kell):no ezt ledugni a gyerek torkán míg felnőtt nem lesz?
Nem durva ez egy kicsit?

Babette meg jöhet, várom a kritikát türelemmel, szeretettel, de palossal csapok én reá ha bunkóra veszi a figurát :-))
És nem, én nem Te vagyok.

nemisbeka 2013.10.03. 09:23:34

@andaluzkutya: Tovább a problémamegoldó és az alkalmazkodó képességük is erősebb.

Bnoé 2013.10.03. 09:23:35

Csak egy érdekességet osztanék meg. 5 éve élünk külföldön, a gyerekek egymás közt már inkább angolul beszélnek, sokszor úgy kell szólni nekik, hogy itthon magyarul légyszi. A kösépsô kisfiam, aki kifejezetten inkább hajlik az angolra, egyik éjjel magyarul beszélt álmában, persze van amikor angolul, szóval kétnyelvûek.:)

paha · http://paha.blogspot.com/ 2013.10.03. 09:23:35

Ismerek olyat, aki gyakorlatilag csecsemőkora óta külföldön él, nemrég lett nagykorú és akcentus nélkül, kifogástalanul beszél magyarul (+ még 3 nyelven) és egyáltalán nem vette fel az adott ország "identitását". Ő kivétel?

naisa 2013.10.03. 09:23:35

En legkesobb akkor fogok kivandorolni, amikor gyereket vallalok, mert nem fog jot tenni neki, ha Magyarorszagon no fel.
Ebben az esetben szerintem messze nem csak a sajat erdekeimet nezem (azt is, persze), hanem a leendo gyerekemet is. Van egyaltalan valaki, aki a "nemzet" erdekeit elorebb sorolja a gyerekeienel?

nemisbeka 2013.10.03. 09:23:35

@nemetgabor: "Miért lőcsölne rá még egy nyelvet arra a gyerekre?" Mert minden egyes nyelvvel, amit tud a gyerek, egy újabb út nyílhat meg neki a jövőjében. És fogalmad nincs, az ő útjai merre vezetnek, miért ne adhatnánk meg neki azt, ami semmibe nem kerül?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 09:26:13

@kutya vacsorája:
Az biztos, hogy nehezen tanulhato.

Mivel regebben tanutottam (igaz ugyan real targyakat) es most nyelvtanulo fazisban vagyok, el szoktam gondolkozni azon, hogy pl. magyart hogyan tanitanek.

Lovesem sincs! :)
De meg arra sem, hogy hol kezdjem.
A miertekrol mar nem is beszelve (kivetelek).

Annak aki nem ott szuletett vagy a szuloktol szivta fel gyotrelem lehet.

dradix [freibürger] 2013.10.03. 09:26:55

@Kovermadar: Nekem is hasonlók jutottak eszembe a postot olvasva.
1., Valóban "kell"-e? Vannak élethelyzetek, mikor nem épp szép emlékekkel távozik az illető. Nem feltétlenül magyar, lehet ő bármilyen nemzet fia. Ha fájó emlékekkel távozik, és nem is kíván visszatérni, kell-e neki erőltetni korábbi identitásának megőrzését? Tény, hogy a befogadó országban sem lesz soha "őslakos", de a gyerekei akár már lehetnek (országfüggő).
2., A külföldön felnőtt gyerek, még ha beszéli is a magyart, Magyarországra jőve a magyarok által magyarnak lesz-e elkönyvelve? (ld. amerikai srác esete korábbról, kommentek érdekesek voltak)
3., Egyetértek azzal, hogy a gyerek ismerje a szülei történetét, honnan jöttek, kik ők. Beszéljenek anyanyelvükön a gyerekkel. DE! Véleményem szerint nem szabad soha ráerőltetni semmit a gyerekre. Ha ő igényét érzi, kíváncsi, akkor fogja kérni, hogy "Apu, mesélj nekem arról, hogy mit csináltál kiskorodban...", és nem kizárt, hogy szeretné látni azokat a helyeket, amik a mesében szerepelnek. De ha nem akarja, erőszakkal beletömni a túrórudit értelmetlen.
4., A valós probléma nem is az országváltónál, és a gyermekeinél fog jelentkezni, hanem a 3. nemzedékben, az unokáknál. Azaz pontosítok. Magyar szülők magyar gyereket nevelnek külföldön is, ez szinte biztos. De a gyerek nem feltétlenül választ magyar párt külhonban, innentől az unoka nem fogja a magyar nyelvet anyanyelvének tekinteni.
Ha az országváltó nem magyar párt választ, ez már a 2. generációban is jelentkezhet. (Irigy Hónaljmirigy után szabadon: "Ídesanyám, akkoo én mán nem is vagyok mediterrán? Hát akkor mik vagyunk mink, svééjdeeekk?" A folytatás nem PC, inkább kihagyom, én még itt <Mo.> élek :P)

Na de a gondolatmenet fő kérdése akkor is itt leng. Kell-e ragaszkodnunk a magyar nyelvhez, ha elmentünk? Gyalázat-e, ha lemondunk, erény-e, ha nem. Ki ítél meg minket egyik, vagy másik esetben? Számít-e mások véleménye, ha magunkban döntöttünk?

peacefroggg 2013.10.03. 09:31:04

@Kovermadar: Amikor fikázást említettem ezekre gondoltam például:
"Mitol magyar a magyar?
A sirva vigadastol? A turoruditol? A dogoljon meg a szomszed tehene is mentalitastol? Attol, hogy a vegtelensegig kepes turni, hogy hulyet csinaljanak belole (ld ugyan azok ulnek a Parlamentben 24 eve)?"
Meg Babits felvetésénél erre:
"Meg Kadare, Horthye, Gyurcsanye es Orbane is. ;)"

Egyszerűen az esetek döntő többségében így állsz Magyarországhoz, amikor szóba jön. Ezt, mint látod már más is észrevette.

Az egyik felvetésedre pedig már válaszoltam. A mitől magyar a magyarra valóban nem, ebben nem akarok állást foglalni.
Az egész csak egy jó tanács volt/akart lenni. Ha nem akarod nyilván nem kell rajta gondolkozni.

Nem vagyok Babette.

nosuti 2013.10.03. 09:35:26

@Kovermadar: speciel én nem attól vagyok magyar, nem attól érzem magam magyarnak, mert ez a nemzet érdeke. Magyar vagyok, annak születtem, az őseim magyarok és mindig is büszkeség tölt el, ha erre gondolok. Határátkeléskor sem vettem figyelembe semmilyen nemzeti érdeket, és akármi is zajlódjék az elmúlt években Magyarországon, az attól még nem a magyarság hibája. Bárhol vagyok, bárkivel beszélek, sosem tagadom le hogy magyar vagyok, még ha azzal jönnek is hogy mennyi magyar kurva van, vagy ha csak annyit tudnak hogy Puskás. A gyerekemmel is magyarul fogok beszélni, bármerre is vet a sors. Lehet nem lesz neki haszna belőle, vagy nem ismeri majd a túrórudit, vagy a tévémacit, nem lényeg. Az, hogy neki mit jelent majd, hogy az anyja magyar, az majd az ő dolga lesz.
Szerintem annak akiben ez a kérdés felmerül, hogy miért érdemes megtartani, annak nem érdemes. Ha nem érzed belülről, akkor neked nem olyan fontos. De ez egyéni dolog.
Ezt nem is értem, hogy a "problémái nem magyarok". A probléma probléma, ott kell megoldanod, ahol élsz.

más. tegnap láttam egy elemzést, hogy melyik nemzet tagjai mennyire vendégszeretőek...hát mint amit ezer éve hallok, hogy a magyarok mennyire azok, hát a felmérés szerint nem is és az osztrákok pl jobbak ebben. hmm.

nemetgabor 2013.10.03. 09:39:29

@nemisbeka: Vissza magyarországra? Azért tanuljon meg magyarul, mert hátha hasznát veszi? Vannak azért a a magyarnál fontosabb nyelvek is például piaci szempontból nézve.
Nem kerül semmibe? Ezt gondold át még egyszer.A beszélni tudás talán nem, de az önmagában nem ér semmit, ahhoz meg kell tanulni írni is, az pedig idő, energia.
Vagy úgy gondolod, egy csak magyarul beszélni tudó külföldi tud ebben az országban boldogulni?

nosuti 2013.10.03. 09:41:04

@VHB: na, te is gyenge másolat lettél, megjött az eredeti :))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:44:46

@szuperkrumpli:

Akkor a gyerek háromnyelvű lehet. Nekem van ilyen ismerősöm.

Sőt, az én anyai nagymamám 4-nyelvű volt. Vegyes házasságból származott, harmadik országban nőtt fel, s a környezete zöme peidg negyedik nyelvű volt.

Link elek 2013.10.03. 09:48:46

>a magyar identitás szerves része a magyar anyanyelv, azaz ellentétben más - pl. zsidó, örmény, cigány, görög, stb.

az ir a legdurvabb pelda, hianyzik a felsorolasbol

mindossze 130k embernek anyanyelve, mikozben 60mill+ ember mondja magat irnek.
en.wikipedia.org/wiki/Irish_language
en.wikipedia.org/wiki/Irish_people

nyuszigonosz 2013.10.03. 09:53:25

Nagyon jól összeszedett és megírt poszt.

tomfree 2013.10.03. 09:54:18

@nemetgabor: szerintem egyáltalán nem teher a második generációra "erőltetni a szülő(k) anyanyelvét. Nézzük: testvérem külföldre házasodott, a gyerekekre ha nem lenne "eröltetve" a magyar nyelv, akkor a család többi, itthon maradt utódaival/tagjaival csak valami közvetítőnyelven tudnának beszélni (már ha az itthoniak közül mindenki beszéli ezt a közvetítőnyelvet, de általában nem, akkor meg marad a mutogatás). Ha a gazdasági okokat nézzük: a magyar anyanyelvvel késbb a gyerek egy rakás dolgot kezdhet: lehet egy külföldi cég magyarországi megbízottja felnőttkorában, tanulhat magyar nyelvű felsőoktatásban és ki tudja hol tart majd a hazai gazdaság 20-30 év múlva. Mondok konkrét példát: vegyesházasság Pesten: orosz anya, magyar apa. A rendszerváltás környékén született gyerekre "ráeröltették" az akkor haszontalannak vélt oroszt, mára ahhoz képest megcombosodott az orosz gazdaság és a gyerek nagyon jól él ebből a kétnyelvűségből. Számtalan hasonló példát lehetne felhozni, de ha elszakadunk az anyagi oldaltól, egy nyelv anyanyelvi ismerete hatalmas dolog szerintem.

hobe 2013.10.03. 09:54:19

Es mi van a kisebbik gyerek(ek)kel? Nalunk nem akar beszelni magyarul, pedig mindketten kizarolag ugy beszelunk hozza. Ugy tunik, hogy mindent megert, de nagyon ritkan valaszol/beszel magyarul.. (4 eves)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.10.03. 09:54:19

Egyetértek Babetttel, én csak 5 hónapot éltem angol nyelvterületen, de amikor hazajöttem hetekig volt hogy kerestem a magyar megfelelő szót, és beszéd közben angolra váltottam. Semmi sznobizmus vagy megjátszás nem volt benne. Amikor az ember úgy használja az idegen nyelvet, hogy már azon is gondolkodik akkor az nem tudatos használat, ilyenkor az agy nem mindig veszi észre hogy melyik nyelvet használja imho.

nemisbeka 2013.10.03. 09:54:19

@nemetgabor: "Erre nem gondoltam, de lehet benne vmi. Anyanyelv (ami ebben az esetben nem magyar) + magyar+ 3. nyelv (mert a mai világban már kell):no ezt ledugni a gyerek torkán míg felnőtt nem lesz?
Nem durva ez egy kicsit?"

Nem, mert nem "ledugod a torkán", hanem neki az lesz a természetes, ha ebben nő fel. Ennyi. Kábé hétéves korig szivacsa az agyuk, nem tudatosan tanulja a nyelvet, hanem felszívja. Nem egy kollégámnak négy nyelvet beszél folyékonyan a gyereke, mert anya A nyelv, apa B nyelv, a közvetítő nyelv közöttük C, és D nyelvű országban élnek, ahol a gyerek iskolába jár. Simán felszívták mindet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 09:55:02

@Kovermadar:

Vannak népek, ahol a származás a lényeg, nem a nyelv. Azaz a nyelven egy szót sem beszélő embert is a nép teljesjogú tagjának tekintik. S ők maguk is teljesen komolyan veszik ezt, kifejezetten és nyíltan azonosítják magukat az adott néppel. Sőt ha nem azonosítják magukat, a környezetük akkor is az adott nép részének tekintik őket. Pl. a zsidók esete jellemző.

De mondjuk az örményeknél is így van.

Mondjuk itt a celebhős Kim Kardashian. Amikor nem éppen celebkedni kell, hanem örmény kérdésről van szó, akkor a botrányhősből hirtelen harcos politikai aktivista lesz. uk.eonline.com/news/237801/kim-kardashian-calls-for-recognition-of-armenian-genocide Egyébként ő maga mondta egy interjúban egy örmény médiának, hogy sajnos csak köszönni tud örményül, s pár örmény étel nevét ismeri, mert a nagymamája ezeket időnként csinálta.

tableno 2013.10.03. 09:55:56

@Saman: ugye te ezzel csak szívatni akarsz minket? :-)

Chamroe 2013.10.03. 09:57:25

A férjem egy Dráva menti horvát nemzetiségi faluból származik, ahol a lakosság kb 75%-a beszél horvátul.
A nyugdíjas korosztály a mindennapokban (boltban, polgármesteri hivatalban, az utcán) falun belül csak horvátul kommunikál.

Az aktív dolgozó emberek már magyarul beszélnek a hétköznapokban, de írni, olvasni, beszélni is tudnak horvátul.
Náluk hallottam olyat, hogy horvátul beszéltek, de amelyik szót nem ismerték horvátul, azt magyarral helyettesítették, majd folytatták ugyanúgy, mintha mi sem történt volna.
Ők azok, akik a helyi általános iskolában, és a szüleiktől tanulták a nyelvet, de később nem fejlődtek tovább, így az új szavakat már nem ismerik.

A fiatalabb generációban két irány van. Akik egyáltalán nem beszélik a nyelvet, mert nem érdekelte őket, valamint a hagyományőrző fiatalok (meglepően sokan vannak), akik horvát gimibe mentek tovább tanulni.

Nagyon sokszor előfordult, hogy rokonlátogatás alkalmával horvátul beszéltek egymás közt, holott tudták, hogy nem értem mit mondanak, és mindenki beszélt magyarul.

dradix [freibürger] 2013.10.03. 09:59:27

Ha nem a magyar nyelvtől vagy magyar, akkor az alábbi hagyományoktól:
- A mikulás előszezonban jön a gyerekedhez (dec. 6.) és Karácsonykor kiadja alvállalkozónak (Jézuska) az ajándék kihordást.
- nemzeti tragédiákra fájó arccal, de büszkén emlékszel, de esetleges sikereinkről simán megfeledkezel...
- keresed a kiskapukat, egy-egy adónem alól hogyan lehetne kibújni.
-pár év táj jellegű műanyagevés után letöltöd a receptjét és beszerzed a hozzávalókat egy rendes töltöttkáposztához. :)

Minden szarkazmus és vicc nélkül, kíváncsi lennék, ki mit tud felsorolni a magyar nyelv kizárása után, amitől felismerhetően magyar a magyar. Várnám a reakciókat!

nyuszigonosz 2013.10.03. 10:02:11

@andaluzkutya: Kétnyelvü környezetben felnöni, az jó dolog.
Persze, mikor aztán utolér az, még gyerekként, hogy de a nyelvtant is, irodalmat is és a történelmet is meg kell tanulni az addig "csak" használt nyelvekhez, na az nekem sem tetszett annak idején. :-))
Végeredményben óriási elöny több nyelvet jól ismerni,beszélni tudni.

nyuszigonosz 2013.10.03. 10:03:44

@Saman: Tudsz te amúgy keret mentesen normálisul is?

nosuti 2013.10.03. 10:04:30

@dradix: a választékos és csodás cifra káromkodást :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:04:54

@Bebbi: mi lenne, ha azt mutatnád meg neki, hogy MILYEN SOK nyelven beszélsz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 10:05:21

@peacefroggg:
Ennek okarol andaluzkutya tudna felvilagositast adni szerintem.

@nosuti:
A problema valoban problema. Es mindenkinek a sajat problemaja a legnagyobb.
3 kollegam ma szallt le Vegasban, atugrottak 4 napra jatszani. Egyikuk aggodott, hogy mibol fogja kihuzni a kov. fizetesig utana, ha belelendulne a pokerbe.
Ez is egy problema, igaz?
Meg a csekk befizetese is egy atlag honap vegen.

Erre gondoltam elsosorban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:06:32

@Liping:
viszont pl hagyma egyáltalán nem töri a nyelvet.
van ugyan egy kis akcentusa, bizonyos hangokat angolosan ejt, de más semmi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:07:39

@Kovermadar: énnekem teveled az égvilágon semmi bajom sincs.

:)

Bonjour 2013.10.03. 10:08:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem errol beszeltem. Hanem arrol, hogy egy kinti szubkultura resze lenni ezzel, ezzel megorizve valamitami nemzedekek alatt valszeg elkopik. Mondjuk a "kanadai magyarok". Szerintem ez egy lehetoseg, az eleted egy apro szelete lehet, akarod, de ez olyan, hogy csatlakozom-e a gyujtsunk modellvasutat helyi csoporthoz vagy ne. Ha az ember osszejar magyarokkal, gazdagabb lehet vele a sajat es a gyereke elete is. Ahogy a szinhaztol, stb. De egy belga nem lesz magyar csoport tagja, ahogy a Tizedes cimu filmen sem fog nosztalgiazni. Ettol meg az expat 100%-ban vallhatja magat uj hazaja elkotelezett polgaranak, felveve minden szokast, es nemzeti ontudatot.

nyuszigonosz 2013.10.03. 10:08:22

@dradix: Az elsö,. amit írsz a Mikulás, az nem magyar specialitás, máshol is így van. :-))

A kérdésedre, hogy ha a nyelvet kizárjuk, akkor mitöl felismerhetöen magyar a magyar: hát semmiröl.

De a nap folyamán majd még átgondolom, és adott esetben leírom, ha lesz mit írnom. :-))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:09:14

@VHB: én esetleg még a keretalkotást hiányolnám belőle...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 10:09:45

@Chamroe:

Igen, ez a magyarországi kisebbségek jellemző helyzete.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.10.03. 10:10:49

"önbecsapás azt hinni, hogy a közösségváltás után egyszerre két közösség tagjai tudunk maradni. Nem, ez nem lehetséges."

És ha az ember úgy áll hozzá, hogy Európa egy nagy közösség, amelyet képzeletbeli, mesterségesen húzott és egyre kisebb jelentőségű határvonalak nem osztanak több részre, hiszen e határvonalak mindkét oldalán csak emberek élnek, nem pedig valami más faj?

Az otthonom Budapest, ez az egy hely ami különbséggel bír Európa más pontjaihoz képest. Viszont a városhatáron túl az, hogy Pécs, Barcelona, Szeged, Amszterdam - számomra egyre megy, egyik sem otthon, de mindegyikben otthon érzem magam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 10:10:53

@nosuti:
Ez is igaz :)
Ld. a jobbegyenes blogot ;)

A svedek nem tudnak karomkodni rendesen. A levegobe tudnak mondani dolgokat, de egymasra csak nagyon keves dolgot.

Bebbi 2013.10.03. 10:13:27

@Babette_: lehet velem van a hiba, de nem ertem a valaszod kiemelt reszet. ez mire akart utalni? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 10:13:44

@Babette_:
Ezt honnan tudod?

Nekem a kollegaim pl. hibatlanul beszelnek magyarul (33 es 18 eve vannak itt). Neha osszemossak, de csak ritkan es ha latjak hogy nem ertem, korulirjak.

Bezzeg a svedek! Ok meg a svedet is torik neha es egymast sem ertik. Na ezt fejtse meg valaki ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:14:38

@nemetgabor: félreértetted a madarat, én őt szoktam ostorozni, hogy fennen hangoztatja, hogy az, hogy nincs magyar identitása, az pozitív, és szidja a szülőhazáját.
és te hasonlóan szóltál őrá.

Liping 2013.10.03. 10:16:21

@Babette_: Azt nem állítom, hogy törvényszerűen bekövetkezik, csak hogy esetükben nem feltétlenül felvett póz. Biztos sok dolgon múlik. Nem tudom, hagyma mennyire állt kapcsolatban kinti magyarokkal, mint ahogy azt sem, mennyire intelligens (bocs, hagyma, nem bántásból:) ). Az emlegetett Ilonka pl. kinéz annyira kevésbé atomfizikus kavlitású elmének, hogy róla minden további nélkül el tudom képzelni, hogy nem szerepet játszik, amikor az anyanyelvén beszél.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:21:01

@Bebbi: na. szóval úgy értelmeztem, amit mondtál, hogy meg akarod mutatni a gyerekednek, hogy nemcsak magyarul tudsz, hanem szépen beszélsz más nyelven,
és ez akadályoz meg, hogy midig magyarul szólj hozzá. ezért kérdeztem, hogy mi lenne, ha ehelyett azt mutatnád meg neki, hogy mennyi nyelven tudsz: magyarul ÉS angolul. angolul ÉS magyarul.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 10:21:47

@Kovermadar: onnan, hogy kábé milliószor belinkelte a videóját ide, amit a mamájának készített.

nemisbeka 2013.10.03. 10:23:15

@nemetgabor: Nagyon sok helyen az EU-ban - pl EU-s intézményeknél - hasznos egy kelet-európai nyelv. Történetesen az EU-s napközinkben a szlovák dadus sajnálkozott, hogy magyar felmenői nem tanították meg neki a nyelvet, mert bizony hasznát venné.

nyuszigonosz 2013.10.03. 10:24:03

Maxwal a posztod utolsó mondatával azért mégsem értek egészen egyet:
"önbecsapás azt hinni, hogy a közösségváltás után egyszerre két közösség tagjai tudunk maradni. Nem, ez nem lehetséges."

De, lehet. Söt akár több közösségé is.

purple ragdoll 2013.10.03. 10:27:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nagyon jól megírt és érdekes poszt! Köszi!

@nemetgabor: Nem vagyok a téma szakértője, de mint többen is leírták (akár saját tapasztalat alapján), egy kisgyereknek nem okoz akkora problémát egyszerre több nyelven tanulni, beszélni, meg tudják különböztetni különösebb gondolkodás nélkül, automatikusan, hogy az adott szituációban, adott személyhez milyen nyelven szóljanak. Én nagyszerű dolognak tartom azt, hogy a gyerekek csak azáltal, hogy olyan családban nevelkednek, képesek legyenek 2-3-4 nyelvet (közel) anyanyelvi szinten birtokolni. Biztos vagyok abban is, hogy ez pozitív hatással van a problémamegoldó képességükre, és akár azt is lehetővé teszik, hogy más-más szemszögből vizsgáljanak meg egy adott helyzetet. Az írás szerintem kisebb gyakorlást igényel, de az sem jelenthet problémát. Az pedig, hogy a magyar jelentéktelen nyelv-e vagy sem... Sose tudod, mit hoz a jövő, és itt nem arra gondolok, hogy 20 éven belül vezető gazdasági hatalom lesz Magyarország. Bbizonyos területeken igenis jelenthet előnyt egy speciálisabb nyelvtudás, pl. értékesítési területen dolgozóknál. Nemrég jelentkeztem különböző gyakornoki helyekre, és az egyik oroszországi helyre pont magyarul is tudó embert kerestek.

2013.10.03. 10:31:07

Nem teljesen értem, miért kell a nyelv továbbadásából feltétlen identitási kérdést csinálni -- nyilván lehet belőle, csak a nyelvtudás az egy szimpla eszköz is. Aki két nyelven beszél (két életerős, a poszt szerint 1-es szintű nyelven), az meg is van, mindig meg tud élni belőle. Olyan mint egy jó szakma, egy B-terv. És tényleg a világon semmibe sem kerül, hogy egy gyerek 2 vagy 3 nyelvű legyen, csak egy kis odafigyelés kell. Ezt kidobni nemtörődömségből, vagy dacból, mint amit nálatok ézek, @nemetgabor: @Kovermadar: ... hááát, szerintem nem jó döntés.

Kicsit olyan is, mint a magyar ételeket főzni otthon. Nyilván nem létkérdés, de dacból nem csinálni soha marhapörköltet meg húslevest, mert "mi már választottunk, nekünk új hazánk van, minek erőltessük a gyerekre"... sztem még soha senki nem lett szegényebb azzal, ha egy plusz nemzet ételeit "erőltették rá", vagy még egy nyelvet beszél.

Bebbi 2013.10.03. 10:37:35

@Babette_: aaa, okes, igy mar ertem. :-)

purple ragdoll 2013.10.03. 10:42:21

@Kovermadar: @dradix: Sose fordítjátok meg a kérdést: mitől angol egy angol? Mitől svéd egy svéd? Mitúl spanyol egy spanyol? Az természetes, hogy másnak jól körülhatárolható nemzeti identitása van, de ha magyarnak vallja magát valaki, az már természetfölötti és magyarázatot igénylő valami?
Szerintem iszonyú egyszerű dolog ez, csak valamiért túlmisztifikáljátok. Én minden nemzeti identitás alapjának gondolom az adott nyelv használatát, a szokások és tradíciók ismeretét (legtöbb esetben megtartását és követését), a kultúrát (mondások,versek, dalok, könyvek, ételek stb.), a történelem ismeretét (és azzal sok esetben azonosulást). Ide tartozónak érzem azt, hogy egyes szituációkban hogyan reagál az adott egyén (ez persze a szocializációtól is függ, de a nemzeti identitás is rányomhatja a bélyegét), illetve azt, hogy az adott nemzethez tartozók félszavakból is meg tudják egymást érteni - értenek olyan kifejezéseket (szólások, mondások, szleng), kulturális utalásokat (pl. mesefigurák), amit az adott nyelvbe nem beleszületők nem értenek. Az már más kérdés, hogy nem kell az adott nemzeti identitás minden egyes elemével azonosulni, pl. szeretni az ételeket, minden mondást ismerni, és az is igaz, hogy ezek a nemzetet jellemző tényezők folyamatosan változnak és van ennek egy felszíni része, ami talán már nem is jellemző, és aminél mindez többet jelent (gondolok itt arra, hogy amit évtizedek óta a külföld felé közvetítünk, az abban a formában már nem feltétlenül igaz; Magyarország több vagy akár más, mint csak a gulyás és Puskás).
Az pedig, hogy kinek mi jut először eszébe. az az adott országhoz, nemzethez való viszonyát jellemzi. Lehet büszkének lenni úgy, hogy tisztában vagyunk a negatívumokkal is, és lehet utálkozni úgy is, hogy figyelmen kívül hagyjuk a pozitívumokat.

andaluzkutya 2013.10.03. 10:44:48

@nemetgabor: Az én 6 éves gyerekem, aki most tanul írni, amikor gyakorol, mindig megkérdezi, hogy és ezt magyarul is így írjuk? Most mondjam azt neki, hogy kislányom, felejtsd el, mert az életben nem lesz hasznod belőle?:)
Ez szerintem egyébként olyan, mint pl. gyerekkorban sportolni. Energiabefektetés, ez tény, de a közvetlen haszna nem az volt, hogy olimpiát nyerek (nem is nyertem:) ), hanem hogy másfajta gondolkodásra nevel, megtanul abban a rendszerben gondolkodni, amit az a rendszer megkövetel (pl. csapatmunka, kitartás, stb.). És ezek hasznosíthatók később.
Ismertem egy lányt, akinek az anyja lengyel volt, az apja magyar, a nagyanyja orosz, németországban nevelkedett és kötelezően tanult iskolában kiskorától angolt. Az eredmény: folyékonyan beszélt magyarul, oroszul, lengyelül, angolul és németül, ezek között bármikor váltani tudott. Mellé beszélt még középszinten olaszul és egy keveset spanyolul. Nem hiszem, hogy ennyi nyelvet képes lett volna befogadni, ha nem ilyen a felmenőinek a származása.

nosuti 2013.10.03. 10:45:15

@Kovermadar: és az utóbbi lenne a magyar probléma?

2013.10.03. 10:45:59

Mitől magyar a magyar?

Ami engem meglep, hogy itt a blogon soha fel sem merül az egyik fő szuperképességünk, nevezetesen hogy iszunk, mint a gödény. Persze lehet, hogy azért, mert az itteniek nagy része európai államokba ment, és mi európaiak sehol sem vicceljük el az ivást.

De ha belegondoltok, magyarként az élet minden emelkedettebb pillanatát azzal ünnepeljük, hogy iszunk. Itt a blogon az a visszatérő fordulat, hogy onnan tudja a posztíró, hogy be van illeszkedve, hogy "már a kollégákkal is sikerült meginni egy sört". Mint az indiánoknál a békepipa. Ha randizni mész, még akkor is isztok egy pohár bort valahol, és hungarikum a pálinka.

Na és _ez_, meg az hogy hogyan és mit iszunk, szerintem rohadtul egy magyar/közép-európai/európai dolog.

Én thaiföldön élek, amit éppenséggel szeretek is csinálni, de szegény sárga ördögöknek fogalmuk sincs róla, mi az az alkohol és mire való (csak egy példa: ha mi ünneplünk, iszunk, ha náluk ünnep van, nem árusítanak alkoholt a boltban, ennél nagyobb marhaság sincs ám a világon), de még az itteni amerikaiak is olyan kis bénák, csórikáim.

Sajnos ritkán találkozom csehekkel, lengyelekkel, ilyesmikkel, de az mindig tök nagy öröm. És baromi jó magyarokkal is összefutni -- még hogy nem köt össze minket semmi... marhaság. Szóval oké, az ivás talán nem színmagyar szokás, de abszolút európai, és ki ne hagyjuk, mert szerintem jobban függünk tőle, mint a túróruditól.

nyuszigonosz 2013.10.03. 10:51:34

@Th's child: És mi van azokkal, akik nem isznak ? :-))

andaluzkutya 2013.10.03. 11:01:56

@purple ragdoll: Igen, én is így fogalmaznám meg, hogy mitől magyar egy magyar. Viszont én pl. annak ellenére magyarnak vallom magam, hogy nagyon sok "jellemző" magyar vonással nem tudok azonosulni, és nem is tervezek visszatérni. Sőt, hozzáteszem, Mo.-n szinte mindig idegennek éreztem magam, mivel másképpen gondolkodtam a dolgokról, mint a többség. Itt, Norvégiában úgy érzem sokkal jobban értenek (vagy legalábbis elfogadnak), sokkal jobban érzem magam, mégse érzem magam norvégnak, mivel lövesem sincs a kultúrájuk nagyrészéről...

London2009 2013.10.03. 11:13:45

Oh, ezen én sokat gondolkozom. Természetesen még semmire sem jutottam. Az biztos, hogy ha lenne gyerekem a magyar iskolába nem járatnám. De csak azért mert szombaton van. Így nem lehet kitolni egy gyerekkel.
Az viszont nem kérdés, hogy mindent meg fogok tenni, hogy megtanuljon a gyerekem magyarul. Nagyszülők, unokatestvérek mitt ez nekem fontos. Mi azt már rég kitaláltuk a nővéremmel, hogy majd kicseréljük a gyerekeket nyárra. Aztán az ő gyerekei jöhetnek Oxford Englisht tanulni, az enyéim meg mehetnek romkocsmázni Budapestre.
Másrészt én megtartottam a pesti lakásom. Még akármi lehet. Valahogy arra mindig egy cirkuszi biztonsági hálóként gondolok. Elválhatok, beteg lehetek en, vagy a szuleim stb. és összepakolhatom az egész családot 20 év múlva ha úgy tartja kedvem. A nyelv az kell.
No meg még ez jutott eszembe.Van a barátom szüleinek egy írtó ronda és lusta kutyája. Tudom, hogy minden gyereket meg kutyát csak szeretni lehet, de én nem tudom szeretni ezt az ebet. Emiatt állandóan magyarul piszkalom, hogy te kis ronda, lusta dög, nem simogatlak, mars innen! De ha épp jó napom van akkor tudok neki kedveskedni, hogy te kis mocsokfajzat, na gyere keressünk valamit neked a hűtőben stb stb. Képtelen vagyok angolul szólni a kutyához. Ebből egy csomó vicc van folyamatosan, hogy micsoda bilingual kutya lett Lennieke. Na és a kutyából kiindulva, -tudom, hogy agyament hasonlat, de azt érzem, hogy ez így lenne a gyerekemmel is. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy angolul jönnének a becézgetések meg a szidalmazások. Úgyhogy emiatt nem aggódom. Szerintem ez jönni fog magától.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 11:16:42

@Babette_:
Errol akkor lemaradtam vagy elfelejtettem... :(

@Th's child:
Egy joooo csirkepirkolt! Hmmm...

En fuvet szivok ivas helyett. ;) a bekepipat is kiprobalnam.

@nosuti:
Ha a sajat eletembol indulok ki, akkor az altalam irt dolgok voltak a jellemzoek. Ha az ottani ismeroseim 95%-at nezem, akkor szinten, ha nem is elethalal harckent.
A hiba esetleg ott van a dologban, hogy csak az anyagi oldalat nezem, mert a tobbi nem lenyeges nekem. Biztosan azert mert anno abbol nem volt eleg :)

@nyuszigonosz:
Azokat a tarsadalom kiveti magabol ;)

nyuszigonosz 2013.10.03. 11:18:46

@Kovermadar: Nem. Nem érzem magam társadalomkivetettnek. :-)

London2009 2013.10.03. 11:26:28

@diggerdriver: szakamber a Saman. Please respect.

dradix [freibürger] 2013.10.03. 11:27:14

@andaluzkutya: Nálam dettó ez a helyzet, csak én még előtte állok a költözésnek. Hiába vagyok magyar, nem tudok sok esetben a többséggel azonosulni, néha érthetetlenek a reakciók a "tömeg" részéről...
Az sem biztos, hogy lesz olyan hely, ahol abszolút úgy érzem, itt megértenek, de próbálkozok, elindulok.
Lehet, hogy olyan vagyok, mint József Atilla: állandó meg nem értettség kísér, pedig csak megelőztem a kort amelyben élek... :)
@purple ragdoll: A kérdésem (ki is emeltem) nem provokatív jellegű volt. Pusztán kíváncsi vagyok, hogy akik nem használják napi szinten a magyar nyelvet (de esetleg vállalják, hogy magyarok), hogyan fejezik ki magyarságukat. Gesztusokkal, öltözködéssel, !pálinkaivással! ...Amit írtál, azzal semmi gond nincs, de a természetfelettit te sem fogalmaztad meg 2 szóban, csak általánosítva.

nosuti 2013.10.03. 11:28:08

@Kovermadar: valahol ezt olvastam:
Pénzért nem lehet boldogságot venni, de ahhoz azért hozzásegít, hogy a legjobb helyeken hajszoljuk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 11:29:13

@nyuszigonosz:
En nem talaltam kozos temat akkoriban. Mi mindig utaztunk, ok meg ittak. Mirol beszelgessunk? A sulin es munkan kivul?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 11:37:30

Jaj!
Csak beleolvastam a cikkbe kb ket mondatot es ereztem, hogy max irta!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.03. 11:41:03

@London2009:
Sosem vitattam.
Ilyen szakértöen senki sem tud szavakat egymás mellé rakni.

nyuszigonosz 2013.10.03. 11:42:27

@Kovermadar: Nem is lehet mindenkivel közös témát találni.
Annál jobban tudom - legalábbis én - értékelni azt, akivel bármiröl lehet beszélgetni, és mindig érdekes és egy fél csepp alkohol sem kell.

Latcho Rom 2013.10.03. 11:45:16

Igen igen, NAgyon fontos hogy utodainknak megadjuk a lehetoseget hogy ebben a jobban teljesito kanaanban magyarok lehessenek. Igen.

index.hu/belfold/2013/10/03/utott_a_varosligeti_bolhapiac_utolso_oraja/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 11:57:05

@nosuti:
Azt hiszem, hogy a boldogsag egyenre szabott dolog. Lehet, hogy ami teged boldogga tesz az engem pl. nem erdekel. Es forditva.
Nincs egyetemes boldogsag, aminek mindenki ugyan ugy orulni tud.

Jelentosen ugyesebben tudom hajszolni a boldogsagot miota emberi fizetesert dolgozom. A hatar pedig a csillagos eg, azt hiszem :)
(egy Maserati baromi sokba kerul ;) )

nosuti 2013.10.03. 12:00:19

@Kovermadar: ezzel teljesen egyetértek
de akkor a csekkfizetés anyagi probléma, vagy a te, vagy mások problémája és nem magyar probléma. anyagi probléma sok helyen van

dradix [freibürger] 2013.10.03. 12:01:07

@Kovermadar: A pénz nem boldogít!
De a hiánya elszomorít. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.03. 12:01:23

@Kovermadar:
Ja.
Utálom az olasz autókat de egy Maserati Quattroportale módosítani tudná a nézeteimet:)))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 12:10:49

@nyuszigonosz:
Ez igy van.
Baromi nehez ilyen embert talalni. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 12:20:41

@nosuti:
Nyilvan.
A magyar problemak jelentos resze anyagi eredetu.
Nem is lehetne mas, hiszen a fizikum (2 kez, 2 lab, 1 fej) azonos mindenhol. Termeszeti adottsagok is rendben vannak, eghajlat is elheto. A penz hianyzik, de baromira onnan es valoszinu ez szuli a fentebb emlitett problemakat is (szomszed tehete, irigyseg, mutyi).

Es itt jon kepbe az, hogy nincs olyan parameter (sehol a vilagon), ami szamomra ezt kompenzalhatja.

@Mr. Long:
:D

Alice in Wonderland 888 2013.10.03. 12:22:27

@Bebbi: én abszolút értem, amit mondasz. Mivel mi francia környezetben élünk és a férjem sem beszél magyarul, ezért furán jönne ki, ha kizárólag magyarul beszélnék a gyerekkel. Pláne az egész családja előtt.

Engem pl már nem sok minden köt Mo-hoz, bár szeretem a magyarságomat, de nem tervezem, hogy visszaköltöznénk. A szüleim már nem élnek, a család többi tagja külföldön, így még arra sem lehet ráfogni, hogy a nagyi miatt kell beszélnie a gyereknek magyarul. Magyarul azért kell beszélnie, mert az az anyanyelve. Ám már most látszik, hogy ez egy nagy kihívás, bármennyi mesét is olvasok neki magyarul.

Szóval, más a helyzet, ha az apa vagy az anya nem magyar. Csak ezt szerettem volna jelezni. Ott nincs folyton magyar diskurálás...viszont most lett egy szuper magyar barátnőm, így mindkettőnk gyerekei rá vannak kényszerítve, hog használják a magyar nyelvet is. :) A férjem pedig az ő férje hatására egy picit elkezdett magyarul tanulni... :)

A "szeretem a papucs" és a "kettőt, kettőt" már nagyon megy neki. :D

Alice in Wonderland 888 2013.10.03. 12:41:45

@purple ragdoll:

"egy kisgyereknek nem okoz akkora problémát egyszerre több nyelven tanulni, beszélni, meg tudják különböztetni különösebb gondolkodás nélkül, automatikusan, hogy az adott szituációban, adott személyhez milyen nyelven szóljanak."

Ehhez azonban náluk is el kell telnie pár évnek...Imádom az ilyen kijelentéseket, mintha nekik nem kellene tanulni. Most lesz a kisfiam 3 éves és bizony sokszor néz, ha nem franciául hall valamit és próbálja kitalálni mi lehet az...ahogyan franciául is gondolkodik, ha adott esetben azt a szót ő magyarul vagy angolul tanulta meg... Kell nekik is 1-2 év a 3 éves kor után, hogy szépen beszéljenek 2, akár 3 nyelven. A különbség annyi, hogy náluk "otthon vannak a tanárok", akikkel kommunikálnak...s nekik ez nem tanulás, hanem létfenntartási kérdés...hiszen nem mutogatva kell kérnie a francia tanító nénitől sem segítséget, hanem meg kell tanulnia, mit kell mondani. ahogyan magyarul is tudnia kell...

Néha elnézve a különböző nyelvű szavakon töprengő kis arcocskáját jókat mosolygok az élesben ilyet még nem látott emberek filózásain... Milyen könnyű elfelejteni, hogy ezeket a nyelveket a kicsi is tanulja, tehát nemcsak legyinteni kellene egyet, hogy ja, ez megy majd neki, neki könnyű...
Neki sem könnyű, csak annyiban, hogy ő éppen nem tud kifogást keresni, hogy most miért nem ér rá nyelvet tanulni...

csilla123 2013.10.03. 12:42:37

20 eve elunk Amerikaban, a gyerekeink 13 es 15 evesek. Mindketten gyonyoruen, akcentus nelkul beszelik a magyar nyelvet. Hogy miert ?
- mert egy nagy kudarckent fogtam volna fel, hogyha a gyerekeim keptelenek a nagyszulokkel kommunikalni
- mert nekem ez az anyanyelvem (a ferjemnek is), amelyen a legtermeszetesebben es arnyalatokban tudok beszelni es mas nyelven formalisnak es kicsit hazugnak ereztem volna a kapcsolatot a gyerekeimmel
- mert a mai vilag oda tart, hogy termeszetes dolog hogy egy ember tobb nyelven beszel es akkor miert inkabb a spanyolt vagy akarmi mast beszeljen es nem azt amihez csaladi kotelelek fuzik
- mert kimutatott teny, hogy a kisgyerekkori tobbnyelvuseg az agyban olyan kapcsolatokat teremt melyek amugy elsorvadnanak es ezzel igenis hozzajarul hogy "okosabbak" legyenek a gyerekek
- mert barmit hozhat az elet es valamiert visszakoltozhet az ember. Hidakat sosem szabad felegetni magunk mogott.
- mert minden nyelv egy uj vilag fele nyithat ajtot es mert tobb vilagot/kulturat tudok megadni a gyerekemnek mintha csak egyet ismerne
- mert igen, ennyivel tartozom annak a kulturanak/csoportnak/tarsadalomnak amelyik adott nekem annyi tudast es tartast hogy a vilag egyik legversenykepesebb helyen is meg tudom allni a helyemet !

Ha a 2 gyerekem megszolal magyarul, senki nem mondja meg, hogy nem Magyarorszagon nottek fel (ezt nem en mondom, hanem idegenek) - teljesen akcentus nelkul beszelnek. Es ugyanigy, ha megszolalnak angolul, abszolut amerikai az akcentusuk (illetve nincsen akcentusuk) es ez igy nagyon jol rendben van. A vilag afele halad, hogy az emberek tobbsege nem egy helyen fogja leelni az eletet. Hogy nemsokara termeszetes lesz, hogy igenis tobb kozosseghez is lehet tartozni. Ez mindig csak egy plusz, sohasem hatrany.

Hogy idot vett el annak idejen megtanitani oket magyarul olvasni /irni ? Hat konyorgom annyi hulyesegre megy el manapsag a gyerekek ideje, hadd ne soroljam fel, hogy akkor pont erre ne lenne ido es energia ? Hozzaallas es elhatarozas kerdese. Ennyi. Azok akik azt mondjak nem lehet megcsinalni, nezzenek magukba oszinten es lassak be mennyi sokkal kevesbe fontosabb dolgokra is elmegy ido.

Nem eroltettem soha oket a magyar nyelv/kultura fele. Mindig kitalaltam hogy jatekos , kesobb pozitiv dolgokkal motivaljam oket. Imadtak a nagyszuloket es ez is sokat segitett a motivalasban. Nagyszuloknek irtunk sokszor postai levelet hogy az irast gyakoroljuk. Csak olyan magyar konyveket vasaroltam ami illett az erdeklodesi korukbe (ugyhogy sajnos a Toldit nem olvastattam el veluk :) Minden nyarat Magyarorszagon toltottek es mindig igyekeztunk pozitiv elmenyekkel gazdagitani oket., hogy ez egy olyan hely/kultura stb legyen ahova szivesen visszajonnek. Tudatosan torekedtunk arra hogy nyaron barataik legyenek akikkel kesobb is tartottak a kapcsolatot, evekre visszamenoleg vannak "nyari" barataik M-on, akikkel sok jo kozos elmeny koti ossze oket es evkozben is skypolnak, tartjak a kapcsolatot.

Eletem egyik nagy sikerenek tartom, hogy a gyerekeim gyonyoruen beszelnek, irnak, olvasnak magyarul (is) es magyarnak (is) tartjak magukat. Ettol meg ugyanugy ismerik az amerikai szokasokat is, unnepeket is, stb es nagyon jol tanulnak az iskolaban is. Semmifele hatranyuk nincsen abbol hogy magyarul is ilyen jol tudnak , sot. Soha egyetlen percig sem volt kerdes hogy otthon csakis magyarul beszelunk es ezt a jo szokasunkat mai napig tartjuk.

odamondó 2013.10.03. 12:42:43

Gondolom az utolsó bekezdés valami állami megbízásból készült.

madscientist 2013.10.03. 12:42:51

@Th's child:

De...nekem egyből ez jutott eszembe :D
Csak még nem jutottam el addig, hogy le is írjam.
Az viszont biztos, hogyha buli van 'magyaréknál' akkor nem hiányozhat a bőséges mennyiségű alkohol, főleg pálinka és bor, azért van sör és egyéb rövid ital is, néha össze-vissza keverve, s pláne nem vetjük meg az újdonságokat, ilyen szempontból bizony nagyon is multikulti szemléletűek vagyunk. :)))

Másrészt én ezt a sírva vigadás dolgot sose értettem, mert én még olyan buliban nem voltam, ahol búsuló, szomorkodó embereket láttam volna...sőt, itt összejött egy nagyon tuti kis magyar társaság és ha parti van bizony max a nevetéstől sírunk, és néha azon csodálkozom, hogy épp a ház fala nem dőlt ki, olyan a hangulat. :D No meg azon, hogy a szomszédok hogyhogy nem hívtak még rendőrt a ricsajra :)
Abban nagyon igazad van, hogy vannak népek, akik kissé amatőr módon állnak az iváshoz, bulihoz...a svájciakon is azt tapasztaltam, hogy nem is tudják igazán mi az a jó parti(ezt ők maguk is mondták, mikor voltak egyik buliban, ami még nem is volt olyan hűha, mégis tök el voltak ájulva tőle, de lényeg, hogy gyorsan tanulnak :) )..inni isznak, de amúgy olyan kis szolidak, visszafogottak. Meg hallottam egy másik magyar társaságról is, akik egy (nekik) helyi kocsmába járnak bulizni, eleinte csak néztek a helyiek, aztán nem kellett néhány hét és már ők is tudták mi az az 'eredszelahajamat' hangulat... hát ilyen ez.
Lengyelekkel, szlovákokkal pedig nagyon is egy húron pendülünk ilyen szempontból :)

madscientist 2013.10.03. 12:42:58

@andaluzkutya:

Én is így vagyok ezzel, otthon voltak szituációk, amikor egyáltalán nem tudtam azonosulni a többség reakcióival, vagy véleményével, idővel pedig megtanultam nem elmondani a sajátomat (a saját érdekemben), mivel sokszor kaptam érte szúrós tekinteteket, vagy megjegyzéseket.
Érdekes módon itt sokkal inkább hasonlóan gondolkodnak az emberek, mégis itt érzem a leginkább mennyire magyar vagyok. Sőt itt tudok igazán magyar lenni, úgy ahogy én szeretném, ahogy nekem jól esik, mert itt senki nem mondja nekem meg, hogyan szabad, hogyan lehetek egyáltalán magyar, ha az ő szemében lehetek egyáltalán....

madscientist 2013.10.03. 12:43:05

Ugyan még nem érint a dolog, azért szoktam ezen néha gondolkodni. Eddig még mindig oda jutottam, hogy akármilyen használhatatlan(nak gondolt) nyelv is a magyar, attól még nem lesz semmi baja a csemetének, ha ezt is megtanulja. Ahány nyelv annyi gondolkodás, meglátás, logika, kár lenne ezt elvenni, ha már egyszer gyakorlatilag ingyen van, legyen szó bármilyen kis nyelvről. Ráadásul saját példámon tudom, hogy mit jelent egy már gyerekkorban elsajátított idegen nyelv, pedig nálam még csak nem is anyanyelvi szintű, mégis nem lennék ugyanaz az ember enélkül.
Az meg, hogy az unokáim milyen nyelvűek lesznek, vagy identitásúak, hááát még nagyon messze van, amiben nekem felelősségem lesz, az inkább, hogy a saját gyerekemnek meg tudom adni a kétnyelvűség lehetőségét. Annak a generációnak már az is óriási előny.

andaluzkutya 2013.10.03. 12:46:23

@Karinette: "Magyarul azért kell beszélnie, mert az az anyanyelve."
Ezzel nem értek egyet. Egyrészt ahogy Mr. Long írta, alighanem a francia is az anyanyelve. Másrészt nem KELL magyarul beszélnie. Viszont ha te nem beszélsz tökéletesen franciául, többek között a nyelvnek annak a részét is, ahogy a gyerekekkel szoktak beszélni, akkor ha mindenáron franciául próbálsz beszélni vele, felületes lesz a kapcsolatotok egy idő után. Nem tudsz olyan intim kapcsolatot kialakítani a gyerekeddel, amilyenre szüksége lenne, mivel nem bánsz olyan jól az árnyalatokkal, a hangutánzó szavakkal, stb. Legalábbis szerintem. De lehet, hogy tévedek:)

purple ragdoll 2013.10.03. 12:55:16

@andaluzkutya: Ezért mondtam, hogy szerintem nem kell az egésszel azonosulni. Nem kell szeretni a politikusokat, lehet unni a himnuszt, nem kell kétpofára enni a pörköltet... :D Lehet, valaki inkább az olasz konyhát szereti, és egyes magyar jellemvonásokkal nem tud azonosulni, de attól még kiirthatatlanul benne van a nemzeti identitása, mert az a személyes identitásának része. Valahogy egy mozaiknak képzelném el ezt a nemzeti identitás dolgot, amiből hiányozhatnak darabok, vagy színesebb lehet akkor, ha valaki több nemzethez tartozik. De ettől ő még nem jobb vagy rosszabb, csak máshogy éli meg.

@dradix: Azért nem írtam a természetfelettiről bővebben, mert pont ez a lényeg szerintem. A magyarságérzet mint nemzeti identitás egyáltalán nem természetfeletti dolog, vagy csak annyira, mint más nemzeti identitás. Lehetséges, hogy az érintettség miatt érezni azt, hogy ez másabb vagy különlegesebb, de a magyarázata ugyanaz, mint ha megkérdezel egy oroszt, hogy ő mitől tartja magát orosznak. Csak néha úgy érzem, mintha ezen jobban lovagolnánk, hogy a magyarság így, a magyarság úgy. És sokszor csak a két véglet van: vagy turbómagyar vagy, vagy mint a leprát, próbálod lerázni magadról az egészet, és csak európainak vallod magadat. Szóval valami egészséges szintű identitástudatra kellene törekedni. Bár abban is biztos vagyok, hogy nem csak nálunk van egyfajta identitásválság. De egyébként nincs ezzel semmi gond, lehetséges, hogy valaki így érzi, hogy ő nemzeti identitástól mentesen szeretne élni, de nem tudom elképzelni, hogy akaratunk ellenére ne határozza meg bizonyos szintig a gondolkodásunkat. Hangsúlyozni szeretném, hogy a nemzeti hovatartozás nem predesztinál senkit semmire, hogy akkor neked most ilyennek vagy olyannak KELL lenned, inkább csak egy pontig meghatározónak tartom, viselkedésmintákat jelenthet (hogyan kezdesz neki egy probléma megoldásának, hogyan reagálsz le egy helyzetet). Nem tudom, ezzel válaszoltam-e a felvetésedre.
Egyébként nem értek ezekhez a dolgokhoz, ezek csak a saját feltevéseim.

Alice in Wonderland 888 2013.10.03. 12:56:26

@andaluzkutya: Igen, tévedsz. :D
Nagyon jó a kapcsolatunk és ha nem beszélnék vele franciául is, akkor úgy ment volna oviba, hogy csak bámult volna a társaira, hogy most mi van, mert apa csak este van itthon és ha én nem vittem volna francia környezetbe, akkor csak a falakat bámulta volna velem együtt nap-nap után....nem tett volna jót sem nekem, sem neki...
A franciákkal pedig próbálozhattam volna magyarul...biztosan lett volna eredménye...:)

Nem akarok vele mindenáron franciául beszélni, de szerinted milyen nyelven kell beszélnem az oviban, a boltossal, a szomszédokkal és a játszótéren a többi anyukával...illetve a férjem családtagjaival? Magyarul, hogy a gyerek csak magyar szót halljon? Ezt senki sem gondolhatja komolyan....:)

Azt kéne megérteni, hogy azzal, hogy valaki egy másik országba költözik, változik az életében még egy fontos dolog: nem magyarok veszik körül, kvázi nem magyarul fog a legtöbbet kommunikálni.

andaluzkutya 2013.10.03. 12:57:34

@madscientist: Találkoztam itt egy emberrel, akinek a szülei 56-ban menekültek és ő maga 65-ben született. Azt mondta, hogy az egyetlen dolog, amiért haragszik a szüleire az az, hogy nem tanították meg magyarul, pedig semmibe nem került volna. Igaza van. A több nyelv ismerete ajándék, amire aztán ha nincs szüksége, elfelejtheti.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 13:00:37

A velemenyem a mai temarol, HANGSULYOZOTTAN NEM A POSZTROL, hogy egy faszsag es mar megint csak parttalan vitakat general (meg noveli a kattintasszamot). Mindenki eldonti maganak, hogy mi a jo. Kb annyi ertelme van errol vitatkozni, mint az organikus es mirelit kaja osszehasonlitasa, vagy a M&S-ben, vagy a Tescoban arulnak-e jobb minosegu kajakat...

andaluzkutya 2013.10.03. 13:08:55

@Karinette: az hogy magyarul beszélsz a gyerekkel, nem jelenti azt, hogy Franciaországon belül "Kis-Magyarországot" akarsz létrehozni azzal, hogy mindenkivel magyarul beszélsz. Én pl. a boltossal norvégul beszélek, akárcsák az ovónővel, meg mindenkivel. De a gyerekemmel magyarul, mivel nem tudok ahhoz elég jól norvégul, hogy igazán bensőséges kapcsolatom legyen vele, vagy hogy ha pl. reflexből kell reagálnom, akkor azt hitelesen meg tudjam tenni. A gyereknek ez nem okoz semmilyen problémát, nem csodálkozik azon, hogy máshol miért nem magyarul beszélünk. Ismerek magyar-norvég házaspárt, az apuka norvégul beszél, ha az apuka ott van, akkor az anya is norvégul beszél, de ha apuka nincs ott, akkor magyarul beszél a gyerekkel. Akkor is magyarul beszél, ha reflexből reagál valamire. Ezt a gyerekek megintcsak elég könnyen értelmezik, beszélik mindkét nyelvet.
De egyébként a helyzetünk se ugyanaz, mivel a te férjed francia, míg az én feleségem magyar. Tehát nálunk elég bénán nézne ki, ha otthon norvégul próbálnánk bohóckodni:)

purple ragdoll 2013.10.03. 13:11:54

@Karinette: Nem vagyok se szociológus, se pszichológus, se nyelvész, nincs pedagógiai végzettségem. Sőt, gyerekem sincs még. Ennek ellenére véleményem van, és ezt felvállalom, bár nem véletlenül igyekszem többször is beszúrni a "szerintem" szót az írásaimba. Azt írtam, hogy "nem okoz AKKORA problémát". Reméltem, hogy nem az jön le a mondataimból, hogy én ezt úgy képzelem el, hogy bedobjuk a gyereket a mélyvízbe, és azonnal világbajnok úszó lesz. De ezek szerint nem fogalmaztam egyértelműen. Persze, hogy neki is kell idő, a tanulási folyamat sokszor nem is annyira problémamentes, de mégis könnyebbnek érzem ezt a fajta tanulást, mint 10+ éves korban nekiállni nyelveket tanulni úgy, hogy csak a saját anyanyelvén beszél. Érdekel a téma, de saját tapasztalat híján csak a különböző fórumozók tapasztalataira tudok csak támaszkodni (a kezdeti nehézségek után mennyire nagyszerűen tudnak váltani a nyelvek között), illetve a tudományosabb cikkekre, hogy mennyire fontos minél hamarabb elkezdeni a nyelvek tanítását, mert fiatalabb korban könnyebben magukra szedik ezt a fajta tudást. Plusz még a saját hipotéziseimet veszem alapul.
Szerintem nem csak azért tanulnak könnyebben, mert az adott nyelvi környezetben ez túlélést jelent, és mert nem tudnak kifogásokat keresni, hanem életkorukból adódóan könnyebben rááll az agyuk. De mint fentebb említettem, nem mondom azt, hogy ez nekik nem nehéz, csak azt gondolom, hogy könnyebb, mint tini vagy felnőtt fejjel nekiállni.

nosuti 2013.10.03. 13:14:16

@Kovermadar: ja, ez is igaz
bár most ahol vagyok a legirigyebbek a német kollégák, akik német viszonylatban sem a csórók közé tartoznak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 13:16:09

@dradix:
A penz olyan, mint a szex :)
Ha nincs, az 80%-ot elvesz. Ha van, akkor csak 20%-ot ad hozza.

@diggerdriver:
Ez csak penz kerdes. Ha szar a Maserati, akkor berendezem tyukketrecnek es veszek egy Koenigsegget. Ha az is vacak, akkor lesz ket tyuketrecem es veszek valami mast.
Minden csak penzkerdes... :)
(akinek nem, annak megadom a szamlaszamomat es utalhat ;) )

DieNanny CH 2013.10.03. 13:16:47

@odamondó:

Az író Bulgáriában él...

madscientist 2013.10.03. 13:24:57

@andaluzkutya:

Teljesen így van.
Olyan környezetben nőttem fel, ahol nem volt ritka dolog a kétnyelvűség, ebből következően pedig a kettős identitás sem a pajtásaim körében. Akkor ezt még nehezen értelmeztem, de elfogadtam (meg hát gyerekként nem is agyaltunk rajta sokat), ezek a gyerekek most felnőttként is sokkal jobban manővereznek az életben. Tényleg kár, hogy szegény ember nem tanulhatta meg a szülei (anya)nyelvét, mikor kvázi adott volt.... én elképzelni se tudnám, hogy a gyerekemmel ne az anyanyelvemen beszéljek.
Másrészt a szülők motivációja is érdekes lehet, hogy miért nem tanították meg...?

uud 2013.10.03. 13:25:02

annak fontos ez, aki vissza akar menni. mi nem.

plephyl 2013.10.03. 13:25:13

Nekem megszakadna a szívem, ha külföldre kényszerülnék a családdal és a gyermekeim maguk között nem magyarul beszélnének egymás között.
Szégyellném magam és úgy érezném, hogy szembeköpöm a hazámat, az őseimet, akik a magyar földért sok vért áldoztak (tudom, patetikusan hangzik, de igaz)
Örülök, hogy itthon is boldogulok és reméleim a gyermekeim is itthon találják majd meg a boldogulásukat. Ha nem, akkor sincs persze tragédia, de azért csak jobb lenne.

Viszont ha kimennék külföldre, akkor biztos magyar oldalakra írogatnék és a kognitív disszonanciámat így oldanám fel, mert valszeg nem lennék igazán boldog külföldön.

De ez csak az én szerény véleményem.

madscientist 2013.10.03. 13:25:28

@purple ragdoll:

"Valahogy egy mozaiknak képzelném el ezt a nemzeti identitás dolgot, amiből hiányozhatnak darabok, vagy színesebb lehet akkor, ha valaki több nemzethez tartozik. De ettől ő még nem jobb vagy rosszabb, csak máshogy éli meg."

Szerintem nagyon jól megfogtad ezzel a lényeget.
Ezért is nem értem azt, mikor valaki megmondja, vagy szívesen megmondaná a másiknak, hogy hogyan tartozhat x nemzethez, vagy milyennek 'kell(ene)' ehhez lennie.
Mikor valahol ez az egyik legszemélyesebb, legösszetettebb dolog, amit el tudok képzelni egy ember identitásával kapcsolatban.

andaluzkutya 2013.10.03. 13:34:19

@madscientist: A szülők lehet, hogy úgy gondolták, hogy az integrációjukat segítik elő ezzel. Erre utalhat, hogy norvég nevet vettek fel... Elképzelhető, hogy nem mindenhol látták szívesen a menekülteket, hallottam pl. olyan 56-os menekültek gyerekeiről, akik állandó piszkálásnak/verésnek voltak kitéve gyerekkorukban a többi gyerek részéről, mivel "mások" voltak. Lehet, hogy úgy gondolták, így segítenek a gyereknek.
Másrészt amennyire én tudom, régebben az volt a "tudományos" nézet, hogy árt a gyereknek, ha kiskorban több nyelvet tanítanak neki, mert úgy gondolták, hogy a gyerek összezavarodik.

@plephyl: Nálunk van, hogy a gyerekek egymással "ovist" játszanak, és akkor nyelvet váltanak. Vagy ha pl. együtt játszanak norvég gyerekekkel. Túl lehet élni:)
A magyar oldalra írogatásnak rengeteg oka lehet, nem csak a boldogtalanság. Én pl. azért írok, mert egyébként egyetlen sort se írnék magyarul, és alighanem ez hosszabb távon a magyar íráskészségem elsorvadásához vezetne. Egy magyar blogon kommentelés viszont jó alkalom az irogatásra. És itt ráadásul még a társaság is jó. :)

Jesus.Green 2013.10.03. 13:35:48

Kicsit elgondolkoztam most ezen, hogy hogy is van ez az identitassal es a kulfolddel. Egy elso generacios magyar bevandorlo nyilvan magyarnak fogja vallani magat barhol is eljen; a gyerekei - gondolom attol fuggoen, hogy mindket szulei magyarok-e vagy vegyeshazassagbol szarmaznak - vallhatjak magukat x orszagbeli magyarnak vagy x orszagbelinek (esetleg megemlitve a magyar szarmazast). Az unokak meg? Nagy valoszinuseggel x orszagbelieknek fogjak magukat tartani. De ami igazan erdekes, hogy az anyaorszagban elo magyarok minek tekintik oket...

Jesus.Green 2013.10.03. 13:37:55

@plephyl: Ez most burkolt kritika akar lenni a hataratkelokkel szemben?

Alice in Wonderland 888 2013.10.03. 13:38:19

@purple ragdoll: persze, értelek, csak sok helyen hozzám vágták már, hogy nekik könnyű. Inkább könnyebb, én így mondanám, de nem könnyű, azt én élesben átélem. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 13:40:40

@odamondó:

Igen, személyesen Orbán adta a pénzt. A múlt héten talákoztunk Baján, a Duna-parton, egy elhagyatott csőszkunyhóban (miután meghamisítottuk a helyi választást). Orbán békaembernek volt öltözbe és egy ürgebőrbe csomagolt nokiás dobozban adta oda az összeget,

andaluzkutya 2013.10.03. 13:40:55

@Jesus.Green: Ez csak azon határátkelőkkel szemben volt kritika, akik ide írnak, mivel azért írnak ide, mert boldogtalanok. Ennyi:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 13:41:45

@Mr. Long:

"Mindenki eldonti maganak, hogy mi a jo."

Pontosan ezt akartam én is érzékeltetni. Ezért is írtam le.

Jesus.Green 2013.10.03. 13:42:30

@andaluzkutya: O, hat persze, gondolhattam volna :)

Alice in Wonderland 888 2013.10.03. 13:44:41

@andaluzkutya: Ok, ok! :)
Én más vagyok egyébként is. Én sem beszélek még nagyon jól franciául, de én szeretném érteni az ő mesevilágukat, nekem tetszik, ha ezen a nyelven is ki tudja fejezni az érzéseit a kicsikém..és még sorolhatnám...na, azt az érzést vissza sem lehet adni, amikor a kis francia haverjától eltanulta, hogy azt kell mondani a maminak, hogy életem szerelme...és itthon pajkos kis mosollyal, huncut kacsintásokkal előadta, amikor kunyizott egy kis csokit magyarul! :) Vannak itt olyan vegyes mondatok, hogy öröm hallgatni! :)
Én azért is szeretek itt élni, mert imádom a francia történelmet, a kultúrát, a nyelvet és minél jobban bele szeretném ásni magam a francia mesevilágba is. Ezért nálunk más a gyerek helyzete is.
Meseterápiával foglalkozom mostanság, így a gyerekem apja is tőlem tanult meg igazán mesélni...:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 13:46:24

@Jesus.Green:

Ha már "származás", az már más. Azzal már azt jelzed, te nem vagy olyan, csak a származásod köt oda. De az már nem identitás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 13:56:19

@Th's child: mondjuk soha nem értettem, miért nem lehet előző nap megvenni azt a sört, miért nyávogják tele az expatok az alkoholtilalom miatt évente ötször a netet....
szóval akkor már tudom, mitől is hiányos a magyar identitásom. : - ugye én voltam az, aki harmadikos koromban bajbakerültem az iskolában azért, mert kijelentettem, hogy én ilyen élnedhanodkell baromságot nem éneklek. bár gondolom, a halállal volt a bajom igaziból,nem a magyarsággal.
asszem egyszerűen nemzeti fogyatékos vagyok, ok fogom, hogy az iskola másra van, mint a szülők, de nekem személy szerint egyszerűen fontosabb, hogy a nevelés eredményeként valaki magabiztos, érdeklődő, mások érzéseit tiszteletben tartó, kooperálni képes, stb stb stb legyen, mint hogy mindezt milyen nyelven, milyen országban, milyen vallás keretei között teszi. nyilván a fentebbi kis lista nem zárja ki a magyarságot egyáltalán, de számomra ez olyan másodlagos prioritásnak tűnik. ha magyar lesz valaki, hát lesz, ha nem, akkor nem, ettől semmi nem változik összességében, de ha a szülei igazán elcsesznek valamit, és a gyerek egy érzéketlen tahó lesz, na az már veszteség a világnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 14:03:07

@andaluzkutya:
Basszus, hat boldogtalan is vagyok...

Mondjuk igaz, epp nincs mit csinalni es unatkozom :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 14:14:42

spec én azért kezdtem el (megint) magyar blogokat olvasni, írni rájuk, mert volt egy kb egy éves időszak, amikor nem foglalkoztam egyáltalán semmivel magyarul, se hírek, se fórumok, se beszélgetés, se olvasás, és anyukám jött látogatóba, és lecseszett szegény, hogy mi az hogy keresgélem a szavakat. (meg arra is emlékszem, hogy felkiáltott, "ó egy boldog ember, aki nem tudja, ki az a Gyurcsány!" -fogalmam nem volt, pedig pár hónappal később lett miniszterelnök). aztán kicsit megijedtem attól, hogy nem értettem a legújabb szleng szavakat meg a mindennapos eseményekre utalásokat, mittomén, Fekete Pákó, smittpalizni, vagy a legutóbbi kedvenc szavam, a lisztferihegy, stb, nem nagy veszteség, tudom, de valahogy ezt a részét nehezen viseltem az identitásvesztésnek, hogy nem értettem, miről csevegnek az ismerőseim.
nyelvek - szerintem nagyon más helyzetek állnak fent, ahol magyar mindkét szülő, és van pluszban az új országnak egy nyelve, vagy ha a két szülő más országból származik, egymással angolul kommunikálnak, és egy negyedik országban élnek, ahol iskolába jár a gyerek. kicsikét mások lesznek a nyelvi és kulturális identitással kapcsolatos prioritások.

Grafogirl 2013.10.03. 14:14:46

Nem lehetünk két közösség tagjai??? Már hogyne lehetnénk? Létezik kettős vagy akár többes identitás is! Nem a legjobb, amikor csak úgy saját kútfőből kitaláljuk az identitással kapcsolatos dolgokat! Bocsi de ez a véleményem. Ilyen cikkek után mindenki hobby nyelvész és szociológus akar lenni!!!!

Itt Chiében épp nemrég találkoztam egy dél-chilei német leszármazottal. 5! vagyis ötödik generációs német! Az ükapja vándorolt ki Németországból. A család beszél németül, ő is ötödik generációsként! Ez szerintem egy kiváló példa arra, hogy ha akarjuk meglehet tartani a saját kultúránkat és nyelvünket. Viszont igen is a csaj chilei is egyben és német identitása is van. Megjegyzem teljesen szőke, kékszemű.

andaluzkutya 2013.10.03. 14:18:44

@plephyl: Amúgy olyan is van, hogy valaki Magyarországra született és boldogtalan és a kognitív disszonanciáját úgy próbálja feloldani, hogy azt mondogatja, hogy tartozik ennyivel a hazájának, őseinek, stb.
Te nyilván nem tartozol ebbe bele, mivel mint írod, boldogulsz, így remélem boldog is vagy:)
Amúgy nincs azzal semmi baj, ha valaki Mo.-n boldog. Azzal se, ha máshol. Tökmindegy, hogy ki mitől lesz boldog. Szerintem az nem jó, ha valaki boldogtalan, de azért nem vált, mert úgy érzi nem teheti ezt meg a szüleivel, hazájával, őseivel, akárkivel. Nem hiszem, hogy bárki is tartozik olyan felmenőknek/országnak, amelyik szenvedést vár el tőle...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 14:21:48

@nosuti:

Gyönyőrűszép nőnek álcáztam magamat. Sovány, karcsú voltam, lobogó hosszú hajjal. S csíkos leggings volt rajtam. Valódi méretemnél 30 cm-rel alacsonyabb voltam - ez volt a fő trükköm.

:-)

Jesus.Green 2013.10.03. 14:22:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De akkor miert fontos megis megemliteni a szarmazast? Egy magyar ugyis tudja; vagy talan az uj orszagban kell az idegenul csengo vezeteknevet jusztifikalni? Es hany generacion keresztul?

Kriszta Nagyné Koczka 2013.10.03. 14:24:14

Nekem most már két kliensem is van itt Ausztriában, akik 70 éve élnek itt. Ha nem is tökéletesen, de nagyon szépen beszélnek magyarul,pedig a bácsi nagyon régen egyáltalán nem is használta. A bácsi gyermekei egyáltalán nem beszélnek magyarul, a néni fia igen, a lánya nem.
Azt már megfigyeltem a fiamnál, hogy az újonnan tanult kifejezéseket már nem ismeri magyarul, ezért fontos, hogy a leckéjét megbeszéljük, hogy hallja magyarul is, előfordult már, hogy azt mondta, anya én ezt nem tudom, hogy mondják magyarul.

Farkos Csapó Gyurka 2013.10.03. 14:24:15

Véleményem szerint sok függ a környezeti ráhatástól, a hozzátartozóktól(más nemzetiségű szülő stb), az akarattól, a nemzeti érzésektől stb.
Saját tapasztalat, hogy van akinek a gyereke egyáltalán nem beszél magyarul, van aki szépen beszél kiskora ellenére két nyelven és van olyan is aki- már a koránál fogva is - jobban ismeri az anyanyelvét.
Vannak kis magyar közösségek akik fontosnak tartják, hogy a következő - kétnyelvű - generáció ismerje meg a kultúránkat, a magyar nyelvet, a gyökereit. Vannak akik ezt nem tartják fontosnak. Ismertem olyanokat is akik két kézzel tolták el maguktól a magyar gyökereiket, identitásukat. Nyilván, ők tudják miért.
Én nem így döntöttem, hanem úgy, hogy segítek azoknak akik ezt igénylik a magyarságtudat fenntartását pl. egy bejegyzett magyar közösségi szervezeten belül. Ezt tartom fontosnak. Na, de, mint tudjuk " mindenkinek mások az ízlései".

Farkos Csapó Gyurka 2013.10.03. 14:24:15

Olvasom, ritkán szólok hozzá de mivel semmi botrányosat nem írtam, számomra sértő, hogy moderálás után akarják megjelentetni. Kérem hogy változatlan formában közöljék amit írtam. Ha nem tetszik akkor ne tegyék ki egyáltalán. Az akkor már nem az én véleményem. Jog és kötelesség - kétirányban!

madscientist 2013.10.03. 14:24:15

@andaluzkutya:

Értem, akkor sajnos az a helyzet áll fenn, hogy az akkori nézet és hozzáállás gyakorlatilag szöges ellentétben áll a maival.
Nem is tudtam, hogy régebben így álltak a többnyelvűséghez (persze lehet tudatlan vagyok), de elég szomorú, kicsit olyan középkorinak tűnik.
Ezért, amivel segíteni akarták őt a szülei anno, az most pont az ellenkezője lenne. Van ilyen, persze ez őt nem valószínű, hogy vígasztalja...

"akik állandó piszkálásnak/verésnek voltak kitéve gyerekkorukban a többi gyerek részéről, mivel "mások" voltak"

Ez nem csak anno volt így, mai is simán előfordul, az én gyerekkoromban se volt ritka, de inkább nem mesélek saját tapasztalatokat. A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymással. Szerencsére ma már több a tapasztalat 'multikulti' téren is, meg ugye ilyen helyeken (amiből szintén egyre több van) már nem is nagyon lehet ezt eljátszani, ahol kb mindenki máshonnan jött.

Nigro notanda lapillo 2013.10.03. 14:24:15

@szuperkrumpli: így is működhet, következetesség és kitartás.
mi egy három hivatalos nyelvű orszàgban élünk, mindketten màs orszàgból érkeztünk, közös nyelvünk az orszàg egyik nyelve.
A gyerekekkel mindig magyarul beszélek, a koruknak megfelelően beszélnek magyarul, a szókincsük szükségszerűen kisebb talàn, hiszen a nap nagy részében mas nyelveken "élnek".
Idén nyàron is magyarorszàgi tàborban volt az egyikük, aki nem tudta nem mondta meg róla, hogy külföldön él.
Ma a kommunikàciós eszközök+tv, egyéb fejlődésének hàla, minden a rendelkezésre àll ha egy nyelvtudàst meg akarunk őrizni

andaluzkutya 2013.10.03. 14:26:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Minden létezik, de ritka."
Nem értek egyet. Nem minden létezik. És nem minden ritka, ami létezik.

Amúgy biztos voltam benne, hogy leggings volt rajtad, ezt fölösleges volt beírnod. Mindenesetre szórakoztató látvány lehettetek: búvárruhás orbán, gyönyörűszép nő birca és persze egy noikás doboz:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 14:26:09

@Jesus.Green:

Ahol lehet nevet változtatni, ott jellemzően ez az út szokott kinálkozni. Ha meg nem, akkor a helyi keresztnév is egy asszimilációs mód. Pl. Göncz Árpád, a színnémet szülők is valószínűleg azért adtak egy kizárólag magyar nevet a gyereknek, mert nyilván ez a magyarrá válás módja volt.

Határátkelő 2013.10.03. 14:26:57

@Farkos Csapó Gyurka:

Szia!

Remélem, nem baj, hogy így, ismeretlenül is letegezlek. Talán elkerülte a figyelmed a poszt végén található link, ezért ide is bemásolom. Ebből kiderül, miért kényszerültem ezt a rendszert bevezetni és az is, hogyan tudsz úgy hozzászólni, hogy NE legyen előzetes moderáció.

hataratkelo.blog.hu/2013/07/31/a_hataratkelo_jovojerol

Köszönöm a megértésed.

Üdv

Határátkelő

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 14:29:07

@Grafogirl:
Addig, amig a sajat kulturank kompatibilis a fogado orszageval.

Pl az olaszok hangoskodo, utcan ulos fajtak. Nalunk ez nem divat. Ha idejon egy olasz, akkor legyen kedves az utcan a helyi kulturanak megfeleloen, vagy legalabb nem kirivoan elteroen viselkedni.
Mert pl en nem vagyok ra kivancsi ejfelkir, hogy o telefono mn beszelget a kedves manaval olyan hangerovel, hogy a szomszed faluban is hallani.

Vagy attol, mert valahol divat megkovezni a hazassagtorot, itt meg nem kell azt csinalni. Itt el lehet valni es kesz.

Szoval azert ez a sajat kulturahoz ragaszkodas lehet veszelyes is egy szint utan...

Shanarey 2013.10.03. 14:32:24

Nos Birca szépen összelapátolta a dolgokat.

A kommentekre:
A gyerekkel csak magyarul beszélni, az jó dolog.

Na meg érdekes lenne hogyan is mondja a kedves szülő az új hazája nyelvén, azt hogy hétördög, zsivány, vagy ha a gyerek nagyon bolondozik, akkor félkegyelmű. A fiam és az unokatesója ezen a szón nevettek fél órán keresztül, miután ezt mondtam rájuk. Nem igazán tudom hogy mondtam volna anno nem magyarul a lányomnak hogy zacskós seggű libácska (pelenkás volt még) Ezt a sort a saját gyerekkorból vett szavakkal tetszés szerint lehet tovább írni.

Mennyit veszítünk el az anyanyelvünkből, az rajtunk múlik. Mennyit tanul meg a gyerek a mi anyanyelvünkből rajtunk múlik.
Az unokák kategória az már nem csak rajtunk múlik.

A többi pedig legyen a következő generáció problémája :-)

Ki a magyar? Bizonyos körökben mindenki, bizonyos körökben csak a kiválasztottak. Magyarnak születtem, Magyarok a szüleim, és mégis a nevem az nem az. Persze a keresztnév az igen.

Származásilag a jó ég tudja. A nevem szláv eredetű, és a családfámon szinte nincs is más csak efféle. Emiatt lehet hogy rokonom a Petőfi Sanya.
:-))

nosuti 2013.10.03. 14:35:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De még így is magasabb voltál Viktornál 30 cm-vel, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 14:36:21

@Shanarey:
Mondd neki azt, hogy "come here, little mother fucker!" ;)

Shanarey 2013.10.03. 14:39:53

@Kovermadar:

Szóval neked ezt mondták anno magyarul?
:-))

Jesus.Green 2013.10.03. 14:42:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez egy dolog, de en inkabb arra lennek kivancsi, hogy hany generacio erzi ilyen vagy olyan indittatastol vezerelve fontosnak megemliteni, hogy o xmagyar szarmazasu x vagy y.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 14:45:30

@nosuti:
Ne viccelj!
Viktornal meg en is magasabb vagyok 30 centivel ;)

@Shanarey:
Megallas nelkul. Raadasul csaladon belul. Komolyan!

Grafogirl 2013.10.03. 14:49:06

@Kovermadar: Szerintem nem ugyanarról beszélünk. Egy adott kultúrába való beilleszkedésre való képtelenség az egészen más.
Most azt próbáltam felvázolni, hogy igen érezheti valaki magát németnek és chileinek is egyszerre. De megfér együtt akár 3 identitás is!

Amúgy én nem vagyok olasz mégsem tudok csendesen beszélni a telefonba! Sosem tudtam, basszus hiányzik a magyar identitásom???

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 14:49:29

@Shanarey: Asszony suliban dolgozik, ugyhogy tanulja ezeket a dolgokat a masik tanaroktol. Es nagyon aranyosak azok a megszolitasok. A felkegyelmut meg nem, mondanam a gyerekemnek. Hugomnak mondtam, de nem azert mert vicceskedni akartam vele...
"silly cabbage" hat nem aranyos!?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 14:51:09

@Grafogirl: Pedig megtanulhatnal... Az en "angol" hidegveremet rohadtul zavarja, amikor ordibalnak az emberek a telefonba, es sajnos nem egy ember csinalja csak az utcan a kornyekemen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 14:51:28

@Jesus.Green:

Abszolút egyéni dolog ez.

Ha nem látható szabad szemmel valakinek a származása, akkor választhat: mondja vagy sem. Ha meg látható, akkor kénytelen mondani.

Mo-n nagy volt jellemzően a nyomás a XIX. sz. közepétől a magyarosodásra, így ma is tele van az ország olyan nevű emberrek, ami nem a család eredeti neve volt. Persze ha valaki mongoloid vagy néger, akkor kénytelen vállalni származást, hiába változtatja a nevét pl. Füredi Bendegúzra.

Ha saját magamra gondolok, nekem is van több etnikumú ősöm, de csak a bolgárt vállalom valamiféle identitásként (bár leginkább kozmopolita vagyok persze), a többi csak származás. Alapesetben nem beszélek róla, mert minek tenném. Ha kifejezetten ez a téma, akkor meg elmesélem, hogy őseim között milyen nemzetiségűek voltak. (Egyik hobbim volt a családfakutatás, szóval elég sokat tudok erről.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 14:58:47

@madscientist: nalunk anyam valoban azon parazik, hogy ha lesz unokaja tanuljn meg magyarul, mert akkor hogy fog vele jatszani :) nyilvan fog tudni, csak azert nem visszuk tulzasba (nem veszek azert tankonyveket, hogy estenkent azzal is zaklassam), eleg lesz, hogy tud irni, olvasni. Torit meg majd tanul, ha akar.

nyuszigonosz 2013.10.03. 15:03:32

@Shanarey: A hétördög a zsivány és a félkegyelmü... régen nem hallottam ezeket a szavakat!
A nagyapám szokta mondani: nekem, rám.
Milyen régen volt!

2013.10.03. 15:03:36

@Chang Yai:

Ami az alkoholt illeti, noha valóban alacsony fontosságú kérdés (kellene, hogy legyen, de persze nem az), én tök szívesen elmagyarázom, hogy miért nyávog az expat évente ötször. (Egyébként is, nyávogni jó!)

Először is, az ember ilyen időjárás mellett nagyon könnyen elveszíti az időérzékét. Te különleges helyzetben vagy, mert tanárként a napszakokkal meg az évszakokkal is találkozol, talán még a gyerekek is jelentik minden reggel, hogy hányadika van, meg aztán jön a félév meg mittomén. Nekem már otthon is problémám volt ezzel ("milyen hónap is van, október vagy május eleje" -- ismerős ez valakinek?), itt meg aztán tök elveszett ember vagyok, frankón meg kell állnom gondolkodni rajta, hogy mi a hónap, pláne, hogy mi a nap és hányadika, úgyhogy még ha tudnám is fejből az összes buddha napot (és egyébként nem tudom, és nem is akarom tudni, és amúgy nem csak a buddha napok, hanem a pünkösd sem érdekel, szálljanak le rólam), akkor sem vágnám, hogy hohó, most három napra előre be kell táraznom a piát. Gondolom, más expatok is így lehetnek ezzel.

Másodszor, és ez a fontosabb: értelmetlen a dolog. Én már nem szoktam elkövetni a kezdő expatok ultimate faux pas-ját, hogy délután háromkor próbálok egy üveg bort venni, de csak mert meguntam, hogy nevetnek rajtam. Két dolgot különböztetek meg a napban, világos van-e vagy nem, és rühellem, hogy például éjfél után nem adnak szeszt a sevenben. És ezzel most nem a thaiok ellen beszélek, mert otthon is van ez a "11 után nem rúghatsz be a kisbolt előtt" mozgalom, ami értelmetlen (és gyökér és udvariatlan) dolog. Mintha random napokon és random időpontokban nem lehetne pád kápráót meg mittomén, pálcikás csirkét venni. Te meg ott állsz a golyóiddal a kezedben, éhesen és/vagy szomjasan, és nem érted, hogy ezeknek mi a jó ég bajuk van. Persze, hogy nyávog miatta az ember.:)

Ami a folytatást illeti, az "érzéketlen tahó" remélhetőleg nem nekem szólt (nem biztos), és érdekes: az iskolai bajbakerülés az élnekhalnod miatt velem is dettó megesett, és szerintem is második prioritás a magyarság az általad elmondottak után (de szerintem prioritás azért, csak második).

Shanarey 2013.10.03. 15:03:58

@Kovermadar:

Nem lehetett túl jó. Nekem az apám volt hasonló kategória, de ennyire azért nem.

Nos én nem a szüleimet másoltam.
Amikor szükség volt rá saját szavakat generáltam.

@Mr. Long:

A félkegyelmű, többes számban, nálam is ezért sült el anno, mert a két lökött kölök épp akkor nagyon hülye volt.
na és azért röhögtek rajta fél órát mert először nem értették meg a jelentését. Ám amikor rájöttek, akkor jött a röhögés.

Sajnos a szókincs hiány az azokat a fiatalokat is sújtja, akik Magyarországon élnek.

Egy időben a fiam azt állította direkt beszélek úgy hogy ö abból bizonyos szavakat ne értsen.

vajdasagi 2013.10.03. 15:05:16

@naisa: "Van egyaltalan valaki, aki a "nemzet" erdekeit elorebb sorolja a gyerekeienel? "

Hát ez nagyon jó kérdés. És nem is tudom rá a választ. De én még ennél is továbbmennék: egyik barátom véleménye szerint az emberiség egyik problémája, hogy sok a nyelv. Szerinte ha mindenki angolul beszélne, akkor egy sor háborút el lehetett volna kerülni... Nem tudom biztosan...

Az eredeti cikkhez viszont azt fűzném (elég sok személyes tapasztalat és némi személyes érintettség alapján), hogy a második generáció még csak-csak megtartja az anyanyelvét, ha a szülők jól csinálják, de a következő generáció az már szinte biztosan nem magyar. Nem tudom, hogy emiatt szomorkodni kell-e? Nem tudom, hogy a családodhoz tartozni, és ezenkívül még az "emberiséghez" is tartozni nem elegendő-e vajon? Nem tudom, hogy manapság a "nemzettesthez" tartozni tényleg olyan fontos-e...

És meleg szívvel üdvözlök mindenkit, akit ez a beszélgetés foglalkoztat. Megyőződésem, hogy megérdemlitek ezt a melegséget, még akkor is ha egymással ellentétes véleményeket fogalmaztok meg. Nincs ám olyan, hogy abszolút igazság... :-)

gigabiga 2013.10.03. 15:05:16

Magyarország határon túlra szakadt területén nőttem fel, idegen nyelvi környezetben. Érdekelne a sok (saját maga által bevallottan) gyökértelen kommentelő véleménye arról, hogy szerintük hogyan maradhatott meg több generációra visszamenőleg a több milliós Magyarország mai határain túl élő magyarság.
Én az óvodában tanultam meg a többségi idegen nyelvet és semmi hátrányom nem származott ebből. Elképzelhetetlen, hogy bármilyen érdek arra vezessen, hogy a gyerekemmel más nyelven beszéljek, mint az anyanyelve.

csilla123 2013.10.03. 15:05:16

@odamondó:
sajnallak, hogy csak azert mert mas a velemenyunk, rogton megbelyegzed az embert azzal hogy a bejegyzesem " állami megbízásból készült".
Pontosan az ilyen emberek/megjegyzesek miatt hagyta abba a hataratkelo olvasasat egy csomo ertelmes ember.
Barmennyire is hihetetlen szamodra, a bejegyzesem nem allami megbizasbol keszult, hanem valoban 20 eve Amerikaban elek, amire ugyanugy buszke vagyok, mint a magyar szarmazasomra es gyokereimre. Nyugodtan tehetsz fel barmilyen kerdest az amerikai eletformarol/egeszsegugy mukodeserol/iskolakrol stb ami elvarhato egy 20 eve Amerikabol elo emberrol, hogy tudja. Szivesen megvalaszolom, hatha akkor elhiszed hogy "nem a rendszer megbizasabol " irtam amit irtam.
Te viszont biztosan nem elsz Amerikaban, mert ha ott elnel, akkor mar reg megtanultad volna a massag elfogadasat (meg akkor is ha nem ertesz vele egyet). Nem szoktam irni erre a forumra pontosan az ilyen megjegyzesek miatt, de a jovoben sem fogok, pontosan ezert.

2013.10.03. 15:10:04

@Babette_: +1 Erdekes iras Maxvaltol (mint mindig), de ez az en szemelyes tapasztalataimmal is ellenkezik hogy 'csak a sznobok' felejtenek el szavakat. Sot, tovabbmegyek: velem az is elofordult hogy alapveto nyelvtani dolgokat rosszul mondtam magyarul mert angolbol forditottam le. Persze azonnal eszrevettem, miutan kimondtam, de teny hogy pl. egyszer azt mondtam valakinek magyarul: 'nem van itt', ahelyett hogy 'nincs itt'. Jol elszegyelltem magam, foleg hogy az illeto meredt ram neman, gyilkos tekintettel... :) Pedig nem direkt csinaltam, faradt voltam es gyorsan akartam mondani valamit.

Az meg kimondottan gyakran fordul elo velem hogy gondolkodnom kell hetkoznapi szavak magyar megfelelojen. Ugyanigy az is elofordul, ha nagyon faradt vagyok, hogy hetkoznapi szavak magyarul jutnak eszembe angol helyett; sot neha azt szoktam valaszolni az angol ferjemnek hogy 'igen', 'yes' helyett. Ez mind csak annak a jele hogy az emberi agy nem szamitogep, kiszamithatatlan dolgokat tud produkalni.

DieNanny CH 2013.10.03. 15:20:25

@csilla123:

Te is Maxval vagy? A másik énje, Amerikából?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 15:20:30

@vajdasagi:

"Szerinte ha mindenki angolul beszélne, akkor egy sor háborút el lehetett volna kerülni..."

Mert azonos nyelvű emberek nem háborúznak egymással? A tapasztalat nem ezt mutatja.

2013.10.03. 15:24:36

@gigabiga: 'Elképzelhetetlen, hogy bármilyen érdek arra vezessen, hogy a gyerekemmel más nyelven beszéljek, mint az anyanyelve.'

Ne haragudj de az ilyen kommentekbol csak az derul ki hogy egy zart kozossegben nottel fel, ahol ellensegkent tekintettetek az 'idegen nyelvu' tobbsegi tarsadalomra. Ez ertheto hiszen nem onkent eltetek abban a kozegben hanem ratok eroltettek. Ezzel szemben a kivandorlok onkent valasztottak azt hogy egy masik kulturaban, egy mas nyelvi kozegben eljenek, neveljenek gyereket, es normalis esetben nem probalnak meg elzarkozni a tarsadalomtol ami korulveszi oket; a vegyeshazassagok is gyakoriak.

Pl. egy Angliaban felnovo gyereknek - kulonosen ha a szuloknek ket kulonbozo anyanyelve van - angol lesz az anyanyelve. Az anyanyelv nem genetikus dolog, hanem tanult. Tehat ha pl. van egy angol-magyar hazaspar Angliaban, es a magyar szulo magyarul beszel a gyerekhez, akkor az mas nyelv mint a gyerek anyanyelve, mivel az anyanyelve ebben az esetben az angol. Ha en pl. Angliaban elek es angol a gyerekem apja, miert lenne az angol szamomra egy 'idegen' nyelv amit a gyerekemmel nem hasznalok? Hogy erezne magat az angol apa ha nem ertene a beszelgeteseket amiket a gyerekunkkel folytatok? Es pl. az angol ferjemmel se beszelnek angolul otthon, mert az osszezavarja a gyereket, vagy?

alpynia 2013.10.03. 15:30:58

@szuperkrumpli: családomban van erre példa, bár nálunk Magyarországon élnek, de magyar apuka, szlovák anyuka, egymással németül beszéltek évekig, amíg anyuka meg nem tanult magyarul. Az eredménye pedig, hogy a gyerek mindhárom nyelven beszél.

2013.10.03. 15:34:38

@Shanarey: Miert, es azt hogyan mondanad magyarul hogy 'cheeky monkey' vagy 'ducky'? Persze lehet mondani hogy 'majom' stb., de csak azt akarom erzekeltetni, hogy nem csak a magyar nyelvben vannak a gyerekekre becezo szavak amik mas nyelvre leforditva ertelmetlenek lennenek. Nekem ezek az angol szavak jutnak eszembe ha becezni akarok egy gyereket, nem az hogy 'rosszcsont' stb. Nem hiszem hogy a leendo gyerekemnek hatranya szarmazna belole ha 'cheeky monkey'-nak hivom...

BTBTBT 2013.10.03. 15:40:41

Erről a témáról nem is olyan régen volt már poszt.

Néhány hajmeresztő hozzáállástól eltekintve nagyon értő hozzászólások voltak eddig ma. Nem mondok neveket, mert egyrészt eszembe sem jutna, másrészt nem tisztem buksisimit osztogatni a saját véleményemhez hasonlóan kommentelőknek.

Arra viszont inkább nem mondok semmit, hogy a családjával külföldön élő szülőnek bármiféle gondot is okoz, hogy magyarul beszéljen a gyerekével.

A tudatos, külföldön élő/letelepedett magyar embernek azért érdemes megtanítania magyarul a gyerekét, (az OPOL-módszerrel, ha a másik szülő nem magyar), hogy
1) tökéletesen tudjon kommunikálni vele,
2) a gyerek is meg tudja tenni ugyanezt a szüleivel és rokonaival (függetlenül attól, hogy azok melyik országban élnek) és a közvetlen külföldi környezetében már meglévő, illetve a jövőben bármikor előforduló magyarokkal,
3) egy újabb nyelvet tudjon majd magáénak és azzal is gazdagodjon a fogékony gyerek,
4) a saját kultúra kizárólag saját nyelven adható át az utódnak, amivel az szintén több lesz,
4) más nyelvek megtanulásához hasonlóan a magyar ismeretével is szélesedik az a gyerek tudása,
5) eggyel több esélyt adjon a saját és a gyereke jövőjének.

Olyan szülőt és gyerekét is sajnálom, akik kihagyják ezt a fajta kapcsolatot, és akik kimaradnak belőle.

Az pedig már az ő dolga, hogy az 1. és/vagy 2. generációs gyerek mit tekint majd az anyanyelvének, ha megtanítottuk/megtanították neki.

Külföldön erős alapokon nyugvó közösségek kialakulásának lehet az alapja ez a fajta beállítottság.

zopilote említett nemrég egy negatív példát: talán Kanadában vagy az USÁ-ban, ahol egy magyar apa az ott született gyerekét egyáltalán nem tanította magyarul, és amikor felnőttként lehetősége lett volna olyan különleges munkát vállalnia, amihez a magyar nyelv elengedhetetlenül szükséges lett volna, szidta rendesen az apját.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 15:41:51

@gigabiga: a gyereknek az az anyanyelve, amit megtanul. a tevedesek elkerulese vegett a nyelv nem a gyerekbe van kodolva, csak megtanulja. a hataron tuli teruleteken (vagyis a fold tobbi reszen, ami nem magyarorszag) azert maradt meg a magyar nyelv, mert az ott lakok (ertheto okokbol, bar magukkal kicsit kibabralva) nem akartak a tobbsegi tarsadalomba asszimilalodni.
a gyokertelen jelzot gondolom sertesnek szantad, de nem veszem magamra, mert szamomra nem ertelmezheto ez a szo.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 15:42:40

@Mr. Long: micsoda megérzés!
mondjuk a másodikban benne van a neve:P

madscientist 2013.10.03. 15:42:51

@Mr. Long:

Szerintem külön még történelemmel foglalkoztatni meg miegymás lehet, hogy tényleg sok, én sem gondolnám, hogy helyes beszéd hozzá írás olvasás ne lenne elég... nagyival úgyse a mohácsi vészről (csak hasra csapás szerű példaként) fognak beszélni. :)
De ugye kinek mi, van amelyik gyerek kifejezetten igényli.

csilla123 2013.10.03. 15:42:51

@DieNanny: nem vagyok maxval, fogalmam sincs ki o es milyen megjegyzeseket szokott tenni a forumon, merthogy nem nagyon ismerem itt a hozzaszolokat. De hogy te biztosan odamondo masik enje vagy az mar latszik :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03. 15:43:04

@Határátkelő: nagyon jó és fontos téma!

@szuperkrumpli: az én baráti körömben szinte csak ilyen van. A válasz: SEMMI. Egyikük sem foglalkozik azzal, hogy a gyereknek milyen identitása lesz vagy nem lesz. Beszél vele mindkét szülő a saját nyelvén, az oviban/iskolában meg majd ráragad a harmadik nyelv, és a végén minimum európai, de inkább világpolgár identitása lesz. Megtanul x db nyelvet, több kultúrában is egyszerre érzi otthon magát, jobban alkalmazkodik az élet kihívásaihoz és ösztönösen a magához hasonlóak társaságát keresi majd az életben - és mire a következő generáció felnő, az ilyen már nem lesz ritkaság.

Ez a nagy identitásválság úgy látszik akkor lesz ekkora téma, amikor mind a két szülő ugyanolyan nemzetiségű és külföldön élnek.

Az én véleményem az, hogy nem siránkozni kellene, hogy így meg úgy elveszik a kultúra meg a nyelv, hanem örülni neki, hogy a mi gyerekeink ekkora előnnyel indulhatnak neki az életnek, hogy egyszerre több módon is képesek szemlélni a világot és kommunikálni másokkal, és nem tud majd rájuk hatni a sok nemzeti uszítás meg gyűlölködés.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 15:43:57

@shakti_rom:
(és alig páran rakják össze, mi készül itt, és ezek az apró lépések mit vetítenek előre..)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 15:47:23

@Babette_: csak beleporgettem a posztba es csak utana szurtam ki a nevet az elejen, amikor kerestem :D

@madscientist: leendo mamaja magyar tanar, majd nyari iskolaba kirakom oda :D a szuloknek is kell a pihenes, raadasul anyam jo helyen lakik, elmeny lesz a nala nyaralas :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 15:50:33

@Kriszta D: jo meglatas. de jo esetben a szulo is fffelveszi az ottani mentalitast es akkor mar nem lesz olyan tavol a gyereketol. en peldaul az elmult par honapban teljesen felvettem az angol nyugalmat. mar meg sem fordul a fejemben felboritani az asztalt, ha olyan a helyzet. nyugodtan probalom kezelni. de majd meg alakul ugy tervezem, hogy legalabb negyven evet meg itt toltok, igy van idom felvenni a ritmust. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 15:50:48

@Jesus.Green:
Gondolom ez neveles kerdese. Ha a szulonek fontos volt, akkor lehet a gyereknek is az lesz.

Nagyapamnak pl. fontos volt a magyarsaga a szovjet eraban. A szuleimnek mar nem. Nekem sem lett az. En vagyok az elso kulfoldon elo a csaladban.

monett 2013.10.03. 15:59:31

Érdekes ez a származás is, mert pl nekem a négy nagyszülőm, négy különböző származású. Az egyik nagyanyám magyar volt, a nagyapám bolgár, de már itt született, anyám már nem tudott bolgárul, és mivel nevet is változtattak, nem is vallotta magát bolgár származásúnak. A másik nagyanyám német, ott is járt suliba, kamaszként került Magyarországra, a nagyapám cseh, de már Mo.-on járt suliba, apámnak az anyanyelve német volt, és még értett csehül, én már nem tudok csehül, de még kicsit értek németül, de mivel a vezetéknevem is cseh, ezért cseh származásúnak vallom magam, és ezzel apám is igy volt. Tehát szerintem nem a nyelv számit. Én most Irországban élek a gyerekeim egymásközt magyarul, de más gyerekek jelenlétében már angolul beszélnek egymással is, és ha nem lesznek magyar feleségeik, akkor szerintem az unokák már nem fognak itt magyarul tudni, mert mi is beszélünk angolul. (hacsak valamelyikük kifejezetten nem fektet erre hangsúlyt) Bár talán a vezeték név miatt még magyar származásúnak fogják magukat vallani.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03. 16:00:18

@Mr. Long: +1!

Szerintem is a legjobb amit az ember tehet ilyen esetben, hogy a másik kultúrából is integrálja a jó dolgokat a gyereknevelésbe vagy simán csak a mindennapi életbe. A lényeg hogy nem istencsapásaként kell felfogni az ilyen helyzetet, hanem nagyszerű lehetőségként, hogy ennyivel többek legyünk általa, mi is és a következő generáció(k) is.

Én sokadik éve külföldön élve soha nem érzem, hogy bármi is elveszőben lenne vagy elveszett volna az úton, viszont rengeteg mindent nyertem és nagyon szerencsésnek érzem magam emiatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 16:09:32

@Kriszta D: Nyilvan itt kette valik az ut. Vannak (en is) akik sajat akaratukbol jottek ide, mert jo lehetoseget lattak benne es hosszu tavra terveznek. Meg vannak azok, akik csak ide "menekultek" es nehezen elik meg a kornyezetet. Onekik fontos altalaban a magyarsagtudat fentartasa, mintha kulonben elveszitenek, vagy mi. Meg ok azok akik mindig csak fikazzak a helyi rendszert.
Fun fact: egy kollegam most mondta, hogy elkepzelhetetlennek tartja, hogy o nemet cegnek dolgozzon (tobben elmentek egy nagy nemet ceghez). az ok: ok robbantottak ki 2. vh-t... nem csak magyarorszagon vannak hulyek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 16:14:30

@Grafogirl:
Nalunk = Svedorszag :)

@Th's child:
Ezt megertem. Meg lehet / kell szokni, de attol meg hulyeseg.

@Mr. Long:
Na hallod?!
Szerintem arra gondolt, hogy szuletesekor minden gyerek anyanyelve a magyar. Meg a kinai es ausztral gyerekeknek is. Aztan vagy megtanuljak a tobbsegi nyelvet vagy nem.
Szerintem erre gondolhatott...

@vajdasagi:
Szukseges-e egy nemzettesthez tartozni? Szerintem nem. Ha a hovatartozas fontos, akkor tegyuk. Lehet csaladhoz, barati korhoz, adott esetben vallalathoz, talan szurkolotaborhoz is. De egy nemzet kezelhetetlenul nagy valami.
Mondjuk a soproni Juli neni is magyar meg en is. De nem ismerjuk egymast, lehet sosem jartam Sopronban es o sem Veresegyhazon. Van kozottunk 50 ev. Semmi kozos nincsen bennunk, semmi kozunk nincsen egymashoz. Miert kellene vele osszetartoznom barmi miatt is?
Es ha vele igen, Kerstin nenivel, Salzbourgbol miert nem?
Meglatasom szerint ez csak egy csoportositas, ami szethuzasra vagy utalkozasra ad lehetoseget.
Esetleg kozositsem ki Julival Kerstint, mert o osztrak? Tobbek vagyunk mi? Nem hinnem. Ha pedig nem, akkor minek a megkulonboztetes?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 16:17:45

@Kovermadar: azert ezzel ovatosan! olvastam mar arrol levezetest, hogy minden nemzet a magyartol ered... ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 16:20:56

@Kovermadar: bar eszembe jutott, mi lenne, ha a szlovak, vagy roman lenne az osi nyelv, ahonnan minden ered! Ha az kiverne a biztositekot sok Magyarnal...

is 2013.10.03. 16:21:55

@poszt: "Ez a történelem kérlelhetetlen törvénye: a magyar identitás szerves része a magyar anyanyelv, "

Szegény Liszt Ferenc, Janus Pannonius stb.stb.... maxval kétségtelenül értelmes ember, de valami olyan torz, a valósággal kapcsolatban nem álló világképe van, hogy az már nem is szörnyű, hanem egyenesen kétségbeejtő.

DieNanny CH 2013.10.03. 16:30:52

@csilla123:

Te erre a kommentre reagáltál:
"odamondó 2013.10.03. 12:42:43"

Ő pedig a posztra reagált, amit Maxval írt.

nyuszigonosz 2013.10.03. 16:45:49

@gigabiga: Azt szeretném kérdezni: mennyire lehet idegen egy nyelvi környezet, amibe az ember beleszületik és pici korától azt is hallja, nem csak az anyanyelvét?

Nemszeretett lehet az állam nyelve, ha eltérö az ember anyanyelvétöl. Olyan, amit gyerekkorodban ha lehet inkább nem használsz, ha nem muszáj, de ott van körülötted.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.03. 16:47:50

@Mr. Long: 'Meg vannak azok, akik csak ide "menekultek" es nehezen elik meg a kornyezetet.' - én elhiszem, hogy sokan így élik meg, na de azért Magyarország minden rossz ellenére sem egy Szíria hogy élet-halál kérdése legyen elmenekülni onnan... a másik meg, hogy az EU-ban azért van még néhány ország amiből lehet válogatni, nem muszáj senkinek sem az első országban örökre letelepedni. Persze nem vagyunk egyformák, csak szerintem az ilyen hozzáálású szülők sajnos nem sok jót tesznek a gyerekükkel ha így viselkednek.

33621 2013.10.03. 16:50:18

@csilla123: Látszik hogy nem ismered az ide kommentelőket. Max irta a mai posztot. Amúgy Die Nany nem rosszindulatból irta neked szerintem, csak elfelejtett egy szmájlit írni. Szerintem ha lehet azért időnként írjál ide.

Ginix 2013.10.03. 16:52:58

@Mirjam2: szerintem nem is az a fontos, h vannak-e ugyanolyan szavak v melyik a jobb/aranyosabb, hanem, hogy hányat ismersz ill tudsz használni gondolkodás nélkül.
amikor angliában au-pair voltam, akkor én is megtanultam pár kedveskedést ill ráébredtem mondjuk a cat in the hat és társaiból, hogy az angol is tud pont olyan izgalmas és színes lenni, mint a magyar (ill bármelyik más nyelv) és marhára tetszett a silly sausage meg a daniel-spaniel és tsai. ugyanakkor sokkal több ilyet ismerek a saját nyelvemen ill sokkal inkább képes vagyok képezni belőlük újakat. nyilván nem ezen méri le az ember a szeretetet, de mennyivel vagányabb egy srác, ha gazdag a szókincse:)
persze x év kintlét után elképzelhető, h az aktív angolja az embernek felülmúlja az aktív magyarját, csak amint azt már említették, ha nem telik semmibe, akkor miért ne?

ezen a zacskós seggű libácskán beszartam!

madscientist 2013.10.03. 16:52:59

@vajdasagi:

Érdekelne :)

Amint azt fentebb már írtam, hogy gyakorlatilag csak a gyerekemmel kapcsolatban érzek felelősséget, hogy átadjam a nyelvet (azt mindenképpen), ezzel pedig biztos, hogy valamilyen szinten az identitást is. Hogy azután ő a saját gyerekének mit és mennyit ad át, az sok tényezőtől függ, de mivel elsősorban ő neveli a gyereket, mert mégiscsak az ő gyereke, ez a saját személyes döntése lesz. Én biztos nem fogok sikítva kirohanni a világból, ha az unokának nem lesz túl sok köze a magyar nyelvhez, identitáshoz. Valószínű hozzá is magyarul beszélnék, ha kettesben lennénk, de ezen még van időm csiszolni, nagyon messze van.
Másrészt, ha a gyerekem ide születik és itt is nő fel, akkor nagy valószínűséggel nem magyar lesz a párja is, akár egy valamilyen harmadik nációból való, szóval ki tudja milyen felállás várható. De akár így lesz, akár úgy lesz, majd ahhoz kell alkalmazkodni.

Egyébként ismerek egy itteni albán származású párt, mindketten itt nőttek fel már és egymás közt is jobbára csak svícerdüccsül beszélnek, albánul ritkán, pedig otthon csak albánul beszél a család, így elvileg az is közös nyelv és mégsem.

Ha nem túl személyes engem érdekelne, hogy hogyan érint ez 'nyelvi-generációs probléma'? Mármint második generációs vagy?

"Nincs ám olyan, hogy abszolút igazság..."

Minden szavával egyet értek, különösen manapság, mindenkinek a saját igazát kell megkeresnie, de semmiképp nem ráerőltetni másokra.

gigabiga 2013.10.03. 16:52:59

@Mirjam2: Például úgy, hogy az angol apa megtanul magyarul...
A családomból vett példa: párom nővére magyarként Luxemburgban él, férje szír.
A gyerekükkel a lány magyarul beszél, a fiú arabul, egymást között pedig németül. Közben teljesen természetesnek gondolják, hogy párjuknak az anyanyelvét nyelvét is meg kell tanulniuk, és már egészen jól haladnak ebben.
A gyereken akkor látom nyomát az "összezavarodásnak", amikor pl. az anyja arabul, vagy az apja magyarul szól hozzá.

madscientist 2013.10.03. 16:52:59

@Mr. Long:

Akkor hiba egy szál se! :)

Mikó? 2013.10.03. 16:52:59

Regota olvasom a blogot, mert en is kulfodon, Svajcban elek es erdekel, hogy ki hogyan eli meg hataratkelest, me mi ujsag otthon

Egyet viszont nem ertek (minden bantas nelkul kerdezem):
Az aki nem erzi magyarnak magat, vagy nem fontos neki a magyar nyelv egyaltalan, nem lakik ott (nem is akar mar tobbet ott lakni), azt mi motivalja, hogy ide irjon? Hogy hogy nem azokkal osztja meg errol alkotott gondolatait ahova tartozonak erzi magat (nemet, angol, sved, svajci stb.)?

En pl, ha svajcinak ereznem magam es magyarnak mar nem, akkor tokre nem erdekelne tobbet ez a forum, hanem a svajciakkal vitatnam meg az elet nagy kerdeseit.
(Amugy nem hiszem, hogy a svajciak szerint valaha is svajci leszek en akarmit is gondolok, es ez szerintem mas nemzetek eseteben is igy van)

madscientist 2013.10.03. 16:52:59

@Mr. Long:

Hát nem is tudom, jó oké saját, szabad döntésem volt, hogy máshol próbálom meg, de gyakorlatilag azért, mert Mo.-on azt láttam, ha nem is halnék egy éven belül éhen, de szépen lassan csúsznék lefelé, tervezni nem lehet, amitől borsódzott a hátam. Így aztán nem sok lehetőség maradt, úgyhogy kicsit önszántamból jöttem el, kicsit meg nem.
Ettől én még nem szoktam vagy szeretem fikázni Svájcot, bár igaz, hogy néha nehezen élem meg a tudatot, hogy 'ha ezt így nem is, de ennek úgy a felét otthon mért nem lehet?' Látom az árnyoldalakat is, azt is leírom, de ami jó azt is. Mo.-ot sem emelem az egekbe, de nem is hordom le, mért tennék ilyet?
A magyarságtudatról csak annyit, amit már írtam is, nekem nem okoz gondot itt magyarnak lenni, sőt itt vagyok igazán az, meg hogy elveszteném attól sem tartok, szerintem belém ivódott már kiirthatatlanul. Lehet ezt így is, de abban igazad van, hogy sokan másként tesznek, én azért őket is megértem valahol.

vajdasagi 2013.10.03. 16:52:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De, valóban háborúztak egymással azonos nyelvű népek (csoportok) is, de sokkal-sokkal ritkábban. Úgyhogy, noha nem az én véleményem volt, azt hiszem, hogy ez igaz - mármint hogy ha nem lenne annyi nyelv, akkor nem lenne annyi háború sem.

Nekem igen fontos a magyarságom, de nem gondolom hogy tragédia lenne, ha a leszármazottaim (2-3 generáció után) más anyanyelvűek lennének. Sajnálnám azért valamelyest a dolgot...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 16:59:48

@nyuszigonosz:

Minden lehet, de azért ez ritka. Vannak persze helyzetek, melyekben egy nyelv utálat tárgya lehet. Emlékszem, anyámnak volt egy zsidó ismerőse, aki megjárta Bergen-Belsent, s azt mondta, "ha látok egy gyereket, aki fuldoklik és németül kiabál segítségért, nem segítek neki". S bár magas szinten tudott németül, saját elmondása szerint sosem szólalt meg 1945 után németül.

De volt egy székely ismerősöm, aki mesélte, hogy több székely ismerőse rosszallotta, hogy jól beszél románul.

Szóval lehet ilyen érzelmi hozzáállás egy nyelvhez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 17:03:17

@Mikó?:

Nyilván csak az vesz részt aktívan magyar fórumon, akit érdekel Magyarország. Persze ez lehet beteges érdeklődés is, azaz negatív hozzáállás. Ismerek ilyen embereket, akik marhára örülnek a magyarországi rossz híreknek. Az ok egyszerű: ha rossz az eredeti hazában, az megerősítés nekik, hogy elmentek. Valójában a lelkük nem is akartak elmenni. Ez olyan, mint az elvált férfi, aki folyton volt feleségéről gondolkozik.

2013.10.03. 17:07:02

@Ginix: Nyilvan mindenkinek az elethelyzete mas, az en eletem ugy alakult, hogy bar magyar az anyanyelvem es fiatal felnottkent tanultam meg angolul, sokkal nagyobb a gyerekekkel kapcsolatos szokincsem angolul mint magyarul. Ha ez valakinel forditva van, akkor teljesen ertheto ha inkabb magyarul beszel a gyerekehez. Csak annyit akartam mondani hogy nem feltetlenul ez a helyzet mindenkinel, illetve hogy angolul is pont ugyanugy lehet becezni gyerekeket mint magyarul; a magyar nyelv nem kulonleges ilyen szempontbol (sem).

nyuszigonosz 2013.10.03. 17:14:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem csak lehet, hanem létezö dolog a nyelvhez való érzelmi hozzáállás.
Az egyik "nyelvemet" én sem szerettem, sokáig.

Aztán valamikor rájössz, hogy nem a nyelv a probléma, nem az a rossz, mégcsak nem is azok, akikkel csak ezen a nyelven tudsz beszélni. Az én hozzáállásom volt ok nélkül negatív. Változtattam rajta.
Ezt úgy mindenkinek saját magával kell rendezni.

Shanarey 2013.10.03. 17:17:28

@Mirjam2:

Nem erre az esetre gondoltam, hanem arra az esetre, amikor a szülő még nem beszéli annyira a választott ország nyelvét. Így nem lesz egyszerű a gyereket az adott ország nyelvén becézni. Mellékesen ha valaki nem akarja, ne beszéljen a gyerekhez magyarul. Szíve joga hogy ezt tegye, de akkor azt is bele kell kalkulálni hogy a gyerek tizenévvel később ennek nem fog örülni.

Mert ez benne van a pakliban akkor is ha nem akarja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 17:21:53

@Mr. Long:
Engem remesen taszitanak ezek a fajta "levezetesek". Ilyenkor ohatatlanul az ugrik be, hogy: "Lehet, hogy a magyarok masztak le eloszor a farol, de ok is masztak oda vissza eloszor".

Ahogy hulyet kapok az "en gyerekem a legszebb / legokosabb a vilagon". Hat persze!

@Mikó?:
Nagyon egyszeru: jo a tarsasag.
A munkahelyemen zomeben svedek vannak, velem egyutt osszesen 4 magyar van. Mindenkivel szoktam beszelgetni, sveddel, finnel, magyarral. Nincs jelentosege.
Remelem azert nem zarja ki egymast a ketto ;)

2013.10.03. 17:25:24

@gigabiga: Ja persze, majd az Angliaban elo angol apa megtanul magyarul. Teljesen logikus es eletszeru :) Bocs de a valo eletben nem sokan gondolnak 'teljesen termeszetesnek' ebben a helyzetben hogy megtanuljanak egy olyan nyelven amire soha az eletben semmi szukseguk nem lesz. 'Kelleni' meg egesz biztosan nem 'kell'. Szerinted en pl. magyarul akarok beszelgetni az angol ferjemmel? Az arab nyelv mas, mert az vilagnyelv, arabul en is megtanulnek (valamennyire) ha arab lenne a ferjem, de magyarul megtanulni egy nem Magyarorszagon elo kulfoldinek, hobbibol... Hat nem is tudom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 17:26:22

@Mikó?: Latod, ezert kell UK-ba koltozni, angol, skot,... nem lehetsz, de brit meg talan :)

@Kovermadar: Aaaaaaa! Rossz a hozzaallasod. Nagyon is szorakoztato "irodalmak" en betegre szoktam rohogni magam rajtuk. Nagyon elzarkozol! :)

nyuszigonosz 2013.10.03. 17:27:26

@Mirjam2: Ne hidd el, de magyarul tudni nem Magyarországon élve nem az az utolsó dolog. :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 17:29:11

@Mirjam2: Ismertem egy angoltanart meg Budapesten. Neki voltak felnott tanitvanyai, akik azert tanultak, mert magyar feleseguk, ferjuk volt. Mondjuk a munkajukhoz nem volt konkretan szukseg, mert cegvezetok, szalloda igazgatok voltak. Van akinek ez hobbi. :) Bar nyilvan konnyebb nekik is az eletuk ezaltal a mindennapokban, pl boltban, stb.

Shanarey 2013.10.03. 17:31:22

@Mikó?:

Ilyet nem szabad kérdezni :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 17:38:54

@Mr. Long:
Mint a jobbegyenes? ;)
En is elvezem, de mikor meghallom, eloszor elonti a szhar az agyamat. Utana elkezdek szorakozni rajta.
De nem csak a magyar vonatkozasu dolgok eseten, barmilyen esetben.

Az emberek tobbsege nem tudja feldolgozni hogy jelentektelen (en is az vagyok). Ebben nincsen semmi, csak rohejes amikor a tagabb rokonsagunkbol egy bacsi megkerdezi, hogy miert mi tanulunk svedul es miert nem ok magyarul? Mert szerinte mindenkinek tudnia kellene magyarul.
Na ilyenkor kezd forigni az agyam a tengelye korul ;)
(Ugyan ez a bacsi mar tobbszor irt Otbannak, hogy szerinte mit es hogyan kellene csinalni).
Erted ezt? Mert en baromira nem :)

London2009 2013.10.03. 17:48:40

Mindig meg akarom kerdezni csak elfelejtem. Azt lehet tudni mi lett a hagymaval? Nem hianyzik, csak kivancsi vagyok. Valaki tudja?

BTBTBT 2013.10.03. 17:51:37

@London2009:
Egy-két másik blogon kommentelget, talán a könyvét is befejezte, amcsi álom, akarom mondani állampolgár, gyűjtöget, a szabadidejében pedig halászik és vadászik.

cristallo 2013.10.03. 17:52:22

Na sziasztok:)
Úgy látom, hogy a mai poszt sok olyan embert megmozgatott, akik egyébként nemigazán kommentelnek. Örülök, hogy ilyen sokan vagyunk, remélem máskor is lesz ilyen össznépi összeröffenés:)

HÁ gratulálok, profin kezeled a marionett zsinórokat:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 17:52:46

@London2009:
Nem ertett egyet a cenzuraval es inkabb nem ir tobbet...

London2009 2013.10.03. 17:55:04

@Barátusz:

Thank you for your quick reply : )

@Kovermadar: Értem. Nem fogom telesírni a párnám érte...

BTBTBT 2013.10.03. 17:57:52

@London2009:
You're welcome. :)
A kutya se hinné el, hogy csak bekapcsoltam a gépet, és éppen ott láttam a kommentedet.

@Kovermadar:
Esetében, aki nem őrjöngött itt, semmin sem változtatott volna a "cenzúra".

gigabiga 2013.10.03. 18:02:39

@nyuszigonosz: Gyrekkoromban egyre többször hallottam a játszótéren egy ismeretlen szót a többségi nyelvet beszélő gyerekektől, amíg anyámtól megkérdeztem, a jelentése: hontalan.
Ők nyilván a szüleiktől hallották, egy gyerek nem talál ki ilyesmit.
Nem az idegen nyelv volt "nemszeretett", hanem a nyelvet beszélő kirekesztő egyének.

vajdasagi 2013.10.03. 18:02:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Szóval lehet ilyen érzelmi hozzáállás egy nyelvhez."

Ezt meg tudom erősíteni. Amikor én Jugoszláviában éltem, akkor a magyarok nem voltak ott elnyomva. Persze volt abból néha hátrány, ha nem az "államalkotó nép" nyelve volt az anyanyelvem, de tényleg nagyon ritkán. (Aki mást mond, az leginkább a saját sikertelenségét magyarázza a kissebbségi létével) És sok helyen volt egyenesen előnyös az, hogy magyar voltam. A szerb csajok Belgrádban erre mint érdekes/jópofa, pozitív dologra tekintettek akkoriban. Több csajt dughattam meg magyarként, ha szabad vulgárisan megfogalmaznom azt a helyzetet.
Mi tehát akkortájt legtöbben jól megtanultuk a szerbhorvát nyelvet, és beintegrálódtunk igencsak.

Azután jöttek a rossz idők, és elkezdett a szerb többség ferde szemekkel nézni ránk, sőt egyes hőzöngő nacionalisták potenciális ellenséget láttak már bennünk. Erre adott egyik reakció volt az én elköltözésem Magyarországra, de sokaknál a "begubózás" volt a reakció. A magyar gyerekek többsége manapság Vajdaságban nem tud szerbül. Afféle "truccból". Ezzel sajnos a lehetőségeik is csökkennek az életben, de hát ez van...

Bocs, hogy az eredeti témához képest ez off volt.

gigabiga 2013.10.03. 18:02:39

@Mirjam2: "Az arab nyelv mas, mert az vilagnyelv, arabul en is megtanulnek (valamennyire) ha arab lenne a ferjem, de magyarul megtanulni egy nem Magyarorszagon elo kulfoldinek, hobbibol..."

Ha figyelmesebben olvastad volna előző beírásomat, azt is említettem, hogy a szír apuka is tanulja a (szintén nem világnyelv) magyart.

"Ja persze, majd az Angliaban elo angol apa megtanul magyarul. Teljesen logikus es eletszeru :)"

Teljesen logikus és életszerű, elég hozzá, hogy szereted-tiszteled a párodat és érdekel az anyanyelve (is ;).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 18:03:57

@Th's child: ja, hogy akkor én most különlegesen tehetséges / szerencséses vagyok, hogy tudom, milyen napszak van , és be tudok lőni évente három ünnepnapot (amik mellesleg munkaszüneti napok is) - bocs, akkor inkább hagyjuk a témát. :-(
máshol nem is hallom ezeket Buddha day-nek, csak amikor az expatok hőzöngenek az alkohol miatt ezeken a napokon. van rendes nevük és tartalmuk. szerintem az is hozzátartozik a beilleszkedeshez, hogy az ember legalább annak utánanéz, mi az oka annak, hogy munkaszüneti nap van. independence day, valami vallási ünnep, akárki meggyilkolásának évfordulója, nem kell vele egyetérteni, de azért legyen az embernek valami fogalma már.....

(többieknek: délután 2 és 5 között nem árulnak alkoholt Thaiföldön, az éjjelt nem tudom, akkor én alszom, és a főbb buddhista ünnepeken sem. amennyire emlékszem, az egyéb nemzeti ünnepeken nincs alkoholtilalom. szerintem ezek teljesen normális és vállalható intézkedések, aki inni akar, vegyen már előre egy rekesz sört, üveg bort, nem romlik meg.)

BTBTBT 2013.10.03. 18:06:22

@gigabiga:
Csak az utolsó mondatodra reagálok: teljesen egyetértek.
Az a legjobb, amikor mindkét felet érdekli a másik nyelve, és megtanulja.

BTBTBT 2013.10.03. 18:16:15

@Mirjam2:
"Ja persze, majd az Angliaban elo angol apa megtanul magyarul. Teljesen logikus es eletszeru :) Bocs de a valo eletben nem sokan gondolnak 'teljesen termeszetesnek' ebben a helyzetben hogy megtanuljanak egy olyan nyelven amire soha az eletben semmi szukseguk nem lesz."

Talán olvastad, és ha igen, akkor még emlékszel arra az - egyébként nyelvtanár - angol nőre, akit hónapokkal ezelőtt említettem: amellett, hogy angolul, franciául és németül tudott, azért, hogy a magyar férjével annak anyanyelvén is képes legyen beszélni, megtanult magyarul.
Ez csak hozzáállás kérdése:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 18:20:15

@Barátusz:
Ez igy van, szamomra is erthetetlen.

Pedig nincs is annal nagyobb cenzura, amikor nem dughat egy 17 eves egy 22 evessel... ;)

Latcho Rom 2013.10.03. 18:22:58

@csilla123: Ez mind nagyon dicseretes.

En meg ahhoz a generaciohoz tartozom akiknek be kellett csuknia a kaput, fizikailag es lelkileg is. Hogy ez mennyire volt sikeres..hat ide irogatok az anyanyelvemen...:-)

A kerdesem csak az lenne hozzad hogy biztos vagy benne hogy egy masik nyelv tanulasaval(spanyol, francia, nemet) nem lettek volna a csemeteid meg "okosabbak", mint az obszkur magyar nyelv tanulasaval?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 18:31:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a gyerekkel valo beszelgetesrol

ellen pelda , sok 56-os ismerek aki a gyerekevel angolul beszelt es egy nevetseges helyzet all alo a mai napig ; az elso generacio a szulok torik az angolt rosszul beszelnek meg magyaros gondolkodast forditva le , es at akarjak adni a gyereknek a tort angolukat DE a gyerek bekerul az ovodaba iskolaba helye gyerekekkel jatszik es tokeletesen fog angolul beszelni mig a szulok nevetsegesen rossz angollal beszelnek vele ... a mai napig fenn all ez a helyzet

DieNanny CH 2013.10.03. 18:41:17

@shakti_rom:

Az szerintem, hogy magyarul és angolul gyönyörűen beszélnek, még nem zárja ki, hogy más nyelven is tudnak.

Tényleg, az államfüggő, hogy melyik iskolában milyen idegennyelvet tanítanak?

BTBTBT 2013.10.03. 18:41:52

@Chang Yai:
Csak mert nemrég tárgyaltuk, és ilyenek a véletlenek: a minap jártamban-keltemben erre a halal-jellel ellátott Hershey's (!) csokira bukkantam egy török kisboltban, Londonban, amit mindenféle külön hirdetés nélkül árultak.

kepfeltoltes.hu/view/131003/Hersheys_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nyuszigonosz 2013.10.03. 18:42:54

@gigabiga: Leírnád, melyik volt az a szó? Vagy melyik volt a többségi nyelv?

BTBTBT 2013.10.03. 18:49:36

@Barátusz:
akarom mondani: török-lengyel-angol boltban

csilla123 2013.10.03. 18:50:06

@shakti_rom:
a gyerekek megtanultak kozepszinten nemetul. es valami minimalisat spanyolul ami szukseges hogy pl. egy mexikoi kertesszel elboldoguljanak. ez a magyar es angol anyanyelvu ismerete mellett. a nemet es a spanyol nem az en erdemem, hanem az iskolae :)

Latcho Rom 2013.10.03. 18:50:59

@DieNanny: Nem irt mas nyelvrol, persze nem zarja ki. Zenetanulas ugyanugy, fejleszti az agyat, kulonosen 3-4 eves kortol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 18:51:06

@Barátusz: :-) remélem, nem volt nagy megrázkódtatás.

Latcho Rom 2013.10.03. 18:52:06

@csilla123: Kerteszed is van?? :-) Rossz helyre dobbantottam :D

Latcho Rom 2013.10.03. 18:53:40

@DieNanny: Felenk sajnos csak a francia divik, vagy az angol a francia teruleteken. Draga maganiskolakban lehet mas nyelveket is tanulni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.03. 18:56:25

@Ginix:
"egyem a kis vasporos segged":D

Jesus.Green 2013.10.03. 19:00:29

@gigabiga: Te ugye Magyarorszagon elsz most?

BTBTBT 2013.10.03. 19:02:33

@Chang Yai:
Abból a szempontból nem, hogy nem én ettem, viszont úgy, hogy nincs egyértelműen jelezve, hogy az a termék honnan származik (Kínából, és Malajzia környékére is nyomatják) és mit tartalmaz (mint például a vegetáriánus termékek), eljutunk ahhoz a problémához, amit charlie-val taglaltunk neked: nincs választása a vásárlónak, és rá van kényszerítve valami. (Tudom, legfeljebb nem veszi meg.)
Egyébként a Hershey (amerikai) oldalán úgy hirdetik ezeket a csokikat, hogy kóser. Na, ennyit a céges kommunikációról. :)

Átment a mél? Kiosztottad a félévi biziket? Készülsz már az útra?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 19:11:43

@Kovermadar: Magyar indentitas mitol magyar a magyar
sokan ismerik de segitsegul bemasolom

Upload

Log In

Sign up

Browse

Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡

Download

Standard view

Full view
of 2



















16






Honnan tudod hogy magyar vagy?

Ratings:

 (4)|Reads: 6,605|Likes: 22
Published by hirlevelem

Honnan tudod hogy magyar vagy?

Honnan tudod, hogy magyar vagy?...

Amikor több tejfölt használsz, mint ketchupot.
Amikor azt mondják, hogy a magyar nyelv olyan, mint az orosz és a többi szláv nyelv és terészletekbe menően ecseteled a magyarok származását
. Amikor a paprika legalább olyan fontos mint a só és bors. Amikor valamelyik rokonod Attila. Vagy József. Vagy János. Vagy László. Vagy István.
Amikor szereted a Túró Rudit, de nem igazán tudod elmagyarázni a külföldieknek mi a feneaz, amíg ki nem próbálták. Amikor a külföldi barátaid megkérdezik, hogy hiszel-e még abban, hogy a Mikulás ajándékothoz Dec 24-ről 25-re, a válaszod némiképp zavart, hiszen a Mikulás nálunk dec 6-ánajándékoz ésamúgy karácsonykor a kis Jézus ajándékoz és az ajándékok már 24-én este 6-kor már ott vannak.
Amikor nem beszélsz teli szájjal.
Amikor 5 percen keresztül tudsz egy levegővel káromkodni úgy, hogy nem használodugyanazt a szót kétszer.
Amikor az eljegyzési gyűrűd az ellenkező oldalon viseled. Amikor a vonat még el sem hagyta az állomást, de te már eszed a házi szendvicsed (általábanegy fél paprika vagy paradicsom van benne) és többnyire rántott hús van benne.
Amikor egy 79 km hosszú tavat (Balaton) Magyar Tengernek hívsz, és keresztben átúszod.
Amikor soha nem mész el otthonról vizes hajjal, mert megfázol, és mindig viszed ahajszárítót, ha külföldre mész és megdöbbensz, amikor valakinek nincs legalább egy otthon. Amikor mindig ugyanazon a helyen, vagy széken foglalsz helyet, még akkor is, ha a terem,szoba üres és a te helyed a szoba végében van
. Amikor tudod mi az a pogácsa/dobos torta/kürtős kalács/főzelék/túrógombóc és szereted isőket.
Amikor sokkal találékonyabb, vagy ami a csalást illeti bármelyik nemzetnél.
Amikor a Micimackó és a Flinstone család sokkal viccesebb szinkronizálva.
Amikor tudod, hogy a rézfánfütyülő rézangyalát igazából egy káromkodás.
Amikor van névnapod, és senki nem érti mire jó az. Amikor gyümölcsöt használsz leveshez is.
Amikor tudod, hogy minden zseninek vagy hírességnek van magyar kapcsolata, vagy csak szimplán Magyar
Amikor mindenkinek elmondod, hogy a Rubik kocka magyar találmány Ha töltöttél már magadnak egy pohár "jóféle" tejet, zacskóból

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 19:13:35

@montroyal: kicsi melle masoltam de olvashato

BTBTBT 2013.10.03. 19:20:07

@montroyal:
A névnapot a legtöbb európai országban ismerik és ünneplik. :)
A káromkodásban talán csak az olaszok és a spanyolok tesznek túl a magyaron.
Az angolok sehol sincsenek a "fuck" szavuk kombinációival.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.03. 19:23:36

@csilla123: Csilla!!! Nagyon, nagyon szerettem olvasni amit leírtál. Gratulálok nektek, remek szülők vagytok, és a gyerekeitek egy nap bizonyosan nagyon hálásak lesznek nektek ! Ismeretlenül is csodállak! :-))) <3

nyuszigonosz 2013.10.03. 19:27:47

@gigabiga: Köszönöm, hogy leírtad. Nem Romániára tippeltem. Viszont így érthetöbb.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 19:30:35

@Barátusz: azert karomkodas es foleg cifrazasat osszes felmeno lemeno rokonsagot belevegyitve stb meg sem kozeleitenek bennunket a spanyolok v olaszok .. karomkodnak sokat de a variacok kevesebbek mint nalunk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 19:33:01

Most találtam az arckönyvön, szerintem óriási! :)
auto.indavideo.hu/video/Terminator_2_-_Palik_Laszlo_es_Czollner_Gyula_kommentarjaban

@montroyal:
:D
Mindegyiknek stimmelnie kell vagy ha már néhány megvan, az elég? Mert pl. a tejfölt tejföllel simán stimmel :) Aztán van egy nagy hézag...

VISZTON! Meglehetsen loser dolog a gyümölcsöt leveshez használni... abból pálinkát kell főzni! :D

gigabiga 2013.10.03. 19:35:10

@montroyal: "kicsi melle masoltam de olvashato"
Pici cici másolás? :)))
Bocs, nem bírtam kihagyni.

BTBTBT 2013.10.03. 19:37:05

@sodalisO:
Mi is ismeretlenül csodálunk téged. :DDD

@montroyal:
Jó, hogy említetted a cifrázást, mert vannak olyan nyelvek, ahol a káromkodásra használsz szavak száma nem magas, de a variációk annál inkább.
Jól kéne tudnom káromkodni spanyolul és olaszul is, hogy össze tudjam mérni. Mindenesetre könnyen elhiszem, hogy dobogósok vagyunk. :)

NorthPier 2013.10.03. 19:39:03

@shakti_rom:

Már rég akartam kérdezni, Snétberger van az avatarodon?

2013.10.03. 19:40:49

@Chang Yai:

"bocs, akkor inkább hagyjuk a témát."

Hümm-hümm. Figyelj, én nem akarok veled rosszban lenni, de kicsit olyan passzív-aggresszívnek tűnsz itt, és vagy az van, hogy nem hiszel nekem, vagy az, hogy seggfejnek gondolsz, vagy mindkettő. Egyiket sem értékelem különösebben, különösen, hogy én tök normálisan szóltam hozzád.

Ami a lényegi kérdést illeti, nos, szerintem pontosan azért nyávognak az expatok, amiért mondtam. Talán tetszik neked, talán nem, de szerintem ez az oka, és nem tudom, miért koppintasz miatta az orromra.

Amit írsz:
"és be tudok lőni évente három ünnepnapot (amik mellesleg munkaszüneti napok is)"

Látod pont ez a lényeg. Nekem fogalmam sincs a thai munkaszüneti napokról, mert nincs thai munkahelyem. Fogalmam sincs például, hogy _ma_ munkaszüneti nap volt-e. Honnan tudnám? Erre mondtam, hogy tanárként ez más, és nem vagyok benne biztos, hogy az expatok nagyobbik részének van thai munkahelye, sőt.

Hozzátenném, hogy mo-on sem hétfő-péntek 8-17 munkahelyem volt, és a munkaszüneti napok otthon is csak úgy rávetették magukat az emberre, engem gyakran megleptek. Ez is vagy tetszik neked, vagy nem (vagy elhiszed, vagy nem), de nem vagyunk egyformák, és nem élünk egyformán.

"máshol nem is hallom ezeket Buddha day-nek, csak amikor az expatok hőzöngenek az alkohol miatt ezeken a napokon. van rendes nevük és tartalmuk. szerintem az is hozzátartozik a beilleszkedeshez, hogy [..] legyen az embernek valami fogalma már"

Ezzel itt meg lassítsunk le. Épp ma írtál egy olyan hozzászólást, ami arra utalt, hogy nem feszültél meg, hogy odahaza beilleszkedj. Én sem feszültem meg, és itt sem feszülök meg. A pünkösdöt is azért hoztam fel, mert tényleg nem tudom, minek az ünnepe. Fogalmam sincs, a húsvét időpontja mitől függ, és fingom nincs, mi az a hamvazószerda. És nem is érdekel.

És itt sem érdekel az ilyesmi, és itt sem akarok jobban beilleszkedni, mint otthon akartam. Te igen?

És ez a félmondat: "legyen az embernek valami fogalma már"

Ha én is passzív-aggresszív akarok lenni, akkor ez olyan tanárnős félmondat, és oké, rendezhetünk versenyt, ha ragaszkodsz hozzá, hogy ki tud többet thaiföld ilyen-olyan dolgairól, és szerintem lesz, amiben megszorítalak, mert egyes szempontjai kifejezetten érdekelnek a thai történelemnek/kultúrának. A buddha napok viszont pont nem. És igen, a hozzám hasonló "büdös paraszt expat" buddha napnak mondja a hőzöngés közben, mert ez, hogy például a วันอาสาฬหบูชา az (a wikiről lesem) a "Buddhist observance commemorating the Buddha's first discourse, the Dhammacakkappavattana Sutta", na ebből nekem annyi marad meg, hogy valami buddha.

És részletkérdés, de most rákerestem, nem 3 és nem 5 ilyen ünnep van, hanem ha jól számolom, akkor 15. (De nem biztos, hogy jól számoltam, mert annyira sem érdekel, hogy rendesen megszámoljam.)

www.boomboomme.com/resources/holidays/thailand/

(A linket viszont elmentettem, ebből a szempontból köszi.)

eagles 2013.10.03. 19:42:11

A szomszéd asszonyom szülei 56-os magyarok. Kanadában éltek, Kati is ott született. Hárman vannak testvérek. A legidősebb fiú elfogadhatóan beszél magyarul. A középső fiú, ill, a szomszéd asszony,Kati, egyáltalán nem beszélt magyarul. Miután Kati Magyarországra jött férjhez, így itt megtanult, bár több mint 20 év után is észre lehetett venni az akcentust. No meg azt,hogy még a 80 éves öregasszonyt is tegezte.
Ami érdekes. Két gyereke van. A gyerekek gyakorlatilag egy szót sem beszéltek angolul. Sokan mondtuk Neki, nem jól van ez így.
Aztán pár éve úgy döntöttek, az egész család kimegy Kanadába.
Azt nem tudom, a gyerekeknek mennyire sikerült az angolt elsajátítani, de azt tudom, hogy a férje ma is szenved, ha angolul kell megszólalnia. Ennek talán az lesz az előnye, hogy ha lesznek unokák, Jani egész biztosan magyarul fog velük beszélni.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 19:43:23

@Kovermadar: Mindenkivel szoktam beszelgetni

hat.. ahogy a kommentjeid ozonét latomm eleg egyoldalu lehet a beszelgetes...DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.03. 19:44:42

@Barátusz: Jaj, már.....leírod, már majdnem beképzelem magamnak a féltéglát..és most látom a végén a mosoly jelet !!! Most akkor mi? :-D Amúgy meg angol taknyot hoztam magyar honba , dögre le vagyok betegedve, most nagy nagy gyöngédség kell, mert hisztizek folyamatosan !....:-D :-P

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 19:48:17

@Barátusz: na ez melegseggel tolti el a szivemet.. es meg a csalas lopas tekinteteben is olyan lelemenyesek vagyunk

BTBTBT 2013.10.03. 19:48:30

@sodalisO:
Elvehetem a mosoly-jelet, de akkor meg azt fogja hinni a férjed, hogy udvarolok. Közben meg nem, csak annyira magas labda volt, hogy nem tudtam kihagyni.
Angol taknyot? Ne mondd, hogy otthon jobb idő van ennél a 20-22 foknál, ami Rea... Londonban van.
Nem otthon szedted össze az elmúlt 4 nap során, mert már elszoktál a magyar időjárástól, Mari-lin? :)
Jobbulást!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 19:49:42

@Th's child:
Nekem a húsvét és pünkösd neveződik "már megint valami keresztény ünnep"-nek...
Én sem tudom mik ezek, engem sem érdekel.

Érdekes módon a hálaadás viszont igen, mert jót lehet enni és szeretjük azt a "menüt" :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 19:53:17

@montroyal:
Nájsz! :)
Jókat szoktunk pedig beszélgetni... mindenféléről (már amihez van elég szókincsem :) ).

Dobj fel egy témát, már a házassági szerződésen és a "nem akar az ügyfél fizetnin" kívül ( ;) ) és beszélgessünk arról.

2013.10.03. 19:53:59

@Kovermadar:

"Nekem a húsvét és pünkösd neveződik "már megint valami keresztény ünnep"-nek..."

Hahh, pontosan. :D

2013.10.03. 19:56:59

@montroyal: ket kerdesem volna. Csak body shopod van vagy mast is csinaltok?
Hol keszult a foto az avatarodon?

2013.10.03. 19:57:43

@Kovermadar: Birdy, meg en is tudom a Husvetot. A Punkosdot fejbol nem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.03. 19:59:52

@Barátusz: Az én férjem már .......na hagyjuk, nem fogja beverni senkinek a fejét miattam, abban nyugodt lehetsz!!!:-D
Nem, nem , itthon most nagyon szutyadék idő van, de vasárnap jöttem és már hétfőn ömlött belőlem a ........! A lakótársam kint már erősen fuldoklott és fújta az orrát pénteken, sztem megtelt a kis lakás bika méretű bacival, harapni lehetett a levegőben!! Szóval ez tuti angol takony!:-)) De köszi, jobbulnék én gyorsan ha menne! :-)

BTBTBT 2013.10.03. 20:05:26

@Kovermadar:
Ahhoz szerinted tényleg gyakorló kereszténynek kell lenni, hogy az ember tudja a húsvét kulturális jelentését? :)))

@montroyal:
Szerintem a lopás nem nemzetfüggő.

@sodalisO:
"bika méretű baci" :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:05:31

@charlieharper:
Jó neked :)
Nálunk ezeknek sosem volt hagyománya, gondolom ezért nem ragadt meg vagy nem érdeklődtem különösebben iránta.
Nem kellett iskolába menni, ennyit elég volt tudnom :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:07:45

@Barátusz:
Ha kell, ha nem, nem tudom... ez van.
Ha szeretnéd elmondhatod, vagy megjegyzem, vagy nem :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 20:07:54

@Kovermadar: a jobbegyenest nem ismerem, de mar a nev is talalo. csak ugy szorfoltem a neten es ott olvasgattam.
Attol kezdek tartani, hogy Vikinek hasonlo tanacsadoi lehetnek, mint a bacsi...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 20:07:55

@Barátusz: bizonyítvány holnap. ma a falfestést fejeztük be.
de hát pontezt mondtam emailben a minap, hogy a halal csokin a cimke csak pont azt jelenti, hogy mi NINCS benne, nem azt, hogy mi van.
pont most válaszoltam egyébként.

thai ünnepek és társai: szerintem pont az ilyenekben jön ki a "felfele" vagy a "lefele" vándorlás.

hogy mondjuk az átlag svéd elvárja a szíriai menekülttől, hogy tanulja meg a nyelvet, tisztelje a kultúrát, képben legyen, de "lefele" vándorlóként ezt senki nem várja el, és mi sem magunktól, vagy olyan szinten, ami felfele vándorlásnál semmiképpen nem lenne elégséges vagy elfogadható.

ok, igazad van, az a bajom, hogy értelek, de nem értelek meg ebből a szempontból. az alkholizálás és az ezzel kapcsolatos mindenféle hőbörgések nálam kivágják a biztosítékot.

Buddha első prédikációja Asalaha bucha, amit bemásoltál angolul. ebben a beszédben fektette le a buddhista tanítások alapjait.

amit belinkeltél, abból egyébként úgy tűnik, hogy csak a 3 vagy 4 napon van alkoholtilalom(a négy "buddhás" ünnep meg a király születésnapja is olykor), a többi nemzeti ünnepen including songkran nincs. szóval a 15 nap nem tudom, hogy jött ki :-)

szerintem szerezz egy thai naptárt, csak abból a praktikus szempontból, ha másért nem is, hogy ne érjenek meglepetések.

juteszembe, ha jól emlékszem, a "masszívan alkoholista" skandináv államokban vannak még igen szigorú szabályok az alkoholvásárlásra? csak külön üzletekben, hétvégén nem is lehet?

Jesus.Green 2013.10.03. 20:08:11

@gigabiga: Es lettel mar leromanozva?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 20:09:27

@Barátusz: bizonyítvány holnap. ma a falfestést fejeztük be.
de hát pontezt mondtam emailben a minap, hogy a halal csokin a cimke csak pont azt jelenti, hogy mi NINCS benne, nem azt, hogy mi van.
pont most válaszoltam egyébként.

thai ünnepek és társai: szerintem pont az ilyenekben jön ki a "felfele" vagy a "lefele" vándorlás.

hogy mondjuk az átlag svéd elvárja a szíriai menekülttől, hogy tanulja meg a nyelvet, tisztelje a kultúrát, képben legyen, de "lefele" vándorlóként ezt senki nem várja el, és mi sem magunktól, vagy olyan szinten, ami felfele vándorlásnál semmiképpen nem lenne elégséges vagy elfogadható.

ok, igazad van, az a bajom, hogy értelek, de nem értelek meg ebből a szempontból. az alkholizálás és az ezzel kapcsolatos mindenféle hőbörgések nálam kivágják a biztosítékot.

Buddha első prédikációja Asalaha bucha, amit bemásoltál angolul. ebben a beszédben fektette le a buddhista tanítások alapjait.

amit belinkeltél, abból egyébként úgy tűnik, hogy csak a 3 vagy 4 napon van alkoholtilalom(a négy "buddhás" ünnep meg a király születésnapja is olykor), a többi nemzeti ünnepen including songkran nincs. szóval a 15 nap nem tudom, hogy jött ki :-)

szerintem szerezz egy thai naptárt, csak abból a praktikus szempontból, ha másért nem is, hogy ne érjenek meglepetések.

juteszembe, ha jól emlékszem, a "masszívan alkoholista" skandináv államokban vannak még igen szigorú szabályok az alkoholvásárlásra? csak külön üzletekben, hétvégén nem is lehet?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:10:57

@charlieharper: body es painting es mast nem csinalunk ( a felesegem takarit foz setaltat oregekkel foglalkozik de o meg nagyon uj canadas )
a kep Jamaican keszult , dolphin cove-ban

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 20:13:32

@Kovermadar: jó, de nyilván nem akadsz ki, hogy aznap nem lehet shoppingolni, ha egyszer ahol vagy, ott ez van.
bár most nem tudom hirtelen, hogy pl nálatok akármi is nyitva van-e ünnepeken és vasárnap. sok helyen még ez sem adott.
(Thaiföldön kb soha semmi nincsen zárva, ünnepeken sem, éjjel kettőkor is lehet venni kis túlzással akármit.)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:14:27

@Kovermadar: én nem dobok fel témat ... van itt annyi.. .. de szivesen olvasgatok amikor idom van , es lassul a munka sajnos van idom...

BTBTBT 2013.10.03. 20:15:12

@Kovermadar:
Dehogy akarlak olyan tudással traktálni, ami az egyik füleden be, a másikon meg ki. :)))

Angliában a 3 védőszentnek kellett utánaolvasnom (a negyediket, a Szent Patrikot tudtam filmekből), hogy ne nézzek bután, ha feljön a téma.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:17:48

@gigabiga: igaz visszaolvastam .. pedig van é betum..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:19:02

@montroyal:
Ugyan ott rólam is készült kép... :)
Hogy hívták a delfint? Csak nem Mitch? :)

@Chang Yai:
Igen, rendes alkoholt csak System Bolagetből lehet szerezni (vagy a haver garázsából). Hétvégén azt hiszem, hogy csak rövid ideig van nyitva, de nem biztos, mert nem nagyon járunk arrafelé.

Egy időben volt róla hír, hogy a nagy szigorítások mellett interneten rendelhetővé válik az alkohol az SB-ből, de nem tudom mi lett belőle.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 20:21:26

@Kovermadar: Jamaicaban te nem csak "atrepuloben" voltal? :D:D

2013.10.03. 20:23:51

@Kovermadar: a Husvet a Nyul unnepe. Ezt nem tudod???

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 20:25:29

@Kovermadar: @Th's child:

Könnyű megjegyezni.

A fő ünnep a Húsvét. Ez Jézus feltámadása.

S még van egy csomó egyéb. Szokás kiemelni 12 nagy ünnepet.

Ezek közül 6 kapcsolódik Jézushoz, 4 az édesanyjához. s 2 egyéb.

A Jézushoz kapcsolódók a következő eseményeket jelzik, mindegyik egy-egy ünnep:
- születése,
- templomi bemutatása,
- megkeresztelkedése,
- színeváltozása,
- bemenetele Jeruzsálembe.
- mennybe menetele.

A Szűz Máriához kapcsolódók:
- születése,
- templomi bemutatása,
- az örömhír vétele.
- halála.

Persze egyébként minden nap van valami ünnep. A többiek közül még van 4-5 ami kiemelten fontos.

BTBTBT 2013.10.03. 20:26:19

@Chang Yai:
Köszi, megkaptam.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Ázsiában a "halal" cimke olyasmi, mint itt a kis zöld pipa a "suitable for vegans/vegetarians" felirattal - illetve hogy Nyugat-Európában a halalt a húskészítményekkel kapcsolatban (imádkozás) használják.

Az ünnepekkel kapcsolatos meg úgyis Th's-nak szólt, de érdekes tudni róla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:30:48

@Chang Yai:
Ha mondjuk a közért nem lenne nyitva és éppen elfogyna valami alapvető dolog (kenyér, sajt, ilyesmik), akkor ezért morcos lennék. Persze ha itt ez van, akkor a 2., 3. lyukrafutás után azért készülnék a dologra (nincs itt túl sok ünnepnap).

Egyébként még Karácsonykor is nyitva vannak az üzletek, igaz rövidebb ideig. Teljes leállás szerintem nem szokott lenni soha.

Nem vagyunk nagy ünneplősök, a Karácsony az egyetlen, amit tartunk, illetve ünnepszámba veszünk a "közös" ünnepek közül. A többi (születésnap, névnap) pedig úgysem játszik ebből a szempontból (kivéve, ha valakinek pont Karácsonykor van, de olyat nem ismerek, ha jól tudom :) ).

@montroyal:
Miért lassul a munka?
Mindig lassul az év ezen szakaszában?
A tél elején (csúszós utak megjelenésével) azért beindul vagy várni kell a következő "rendes" szakaszig (mondjuk tavasz)?

@Mr. Long:
Át is repültem már többször, de úsztam is... :)

@Barátusz:
Ilyen a csákány is ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 20:32:02

@charlieharper:

Az én kedvenc zsidó ünnepem a Purim. Különösem az a rész tetszik, amikort verni kell a bútorokat a zsinagógában. Kubában voltam purimozni egyszer, s ott a legtöbb embernek nem volt kereplője és emiatt mindenki az asztalt verte.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:32:47

@charlieharper:
Így már rémlik valami, de nem hiszem, hogy olyankor mindenki Muffin-t ünnepli :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Aham... :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:33:01

@Kovermadar: nekunk szerencsenk volt mert 9-kor az elso csoportba es 2 delfinre voltunk csak mi ketten fel oraig ... 2010ben volt mar nem emlekszem a nevukre . de amikor a nejem egy puszit kért es elmagyaraztuk az animator fiunak mit jelent ugy rohogot es egesz nap a baratainak meselte es mindenki integetet nekunk...

2013.10.03. 20:36:27

Szinvonalas irás! (örülök hogy 24 óra után megint letöltődött az oldal, hogy a posztot és a kommenteket elolvashassam)

Az identitás dologhoz annyit hogy egy embernek nagyon sokféle identitása létezik, nemcsak nemzeti. Pl. lehet vki bevándorló, nő, anya, fehér ember, szakember, muszlim, stb. stb. Az egyéntől függ, hogy kinek melyik fajta identitás a fontos és ez is élethelyzetenként változhat. A lényeg az hogy ne más mondja meg, hogy nekem mi legyen a fontos. :)

A gyerekekkel kapcsolatban annyit, hogy az is fontos, hogy az otthon magyarul beszélő szülők megfelelő szinten elsajátitsák a befogadó ország nyelvét, sőt, megértsék annak kultúráját, gondolkodásmódját. A gyerek óhatatlanul a környezetéhez szocializálódik, ha a szülő ettől a közegtől fényévekre áll, sőt, elzárkózik, az komoly konfliktust okozhat (családon belül is meg pl. a szülő és intézmények, pl. iskola között). A gyereknek, ahogy fejlődik, egyre fontosabb lesz a saját kis "kortárs csoportja", tehát a bevándorló szülőnek ehhez is alkalmazkodni kellene, a gyereke érdekében.

Nem érzem úgy hogy nem lehetne egyszerre több közösséghez tartozni, de azzal egyetértek hogy ehhez az adott közösség nyelvének az ismerete kulcsfontosságú. A nyelv ismeretén túl még sok múlik az illető nyitottságán, toleranciáján (aki maga nem toleráns, azt könnyebben kiközösitik máshol) és alkalmazkodó képességén is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 20:37:40

@Chang Yai:

A kedvenc thai ünnepem meg a locsolkodási nap.

Már meséltem német ismerömről. Elment locsolkodni Thaiföldre. Aztán csinált vagy 2000 fényképet. A netre feltette őket. Kicsit furcsa volt, hogy ugyanaz a thai nő volt látható ezek közül kb, 800 képen. Nem is értettük: a német srác követte a nőt vagy a nő őt vagy mi történt. Na mindegy, aztán 3 hónap múlva kiderült mi a rejtély oka. A gyerek feltette a FB-ra berlini esküvője képeit, s akkor láttuk: a menyasszony ugyanaz a thai nő. Ja, akkor már ez megmagyarázta a helyzetet.

Latcho Rom 2013.10.03. 20:39:14

@NorthPier: John McLaughlin - Mahavishnu, a Shakti lemez boritoja. De lehetne Snetberger is, vagy Szabo Gabor, akar Django is :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:40:09

@Kovermadar: na latod megint a nem fizetakliens ... most mert lelassul nincs munka még tel elott egy keves aki megakarja csinaltatni de dec halott cask vasarol a nep hideg is van gyalog januar fizetni kell a kartyakat sokba kerultek a unnepek febr nyaralast(telelést) kell fizetni marc - mar megvarjak vege legyen a télnek es egyszerre mindent megcsinaltatnak apr- sept teljes gozzel munka
télen az accidentek jonnek haa ha.. a nagy mafia lanc garazsok a biztositoval karoltve el nem lopjak a klienset...

na igy vagyunk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:40:36

@montroyal:
Az tényleg malac!
Mi már nem tudom hánykor mentünk, de lehettünk úgy 8-an erre az egy delfinre.

Az mondjuk vicces volt, hogy pont gyengélkedett a fürdőnadrágom madzagja és mikor húzott magával, akkor az áramlás lehúzta a fehér seggemről a gatyát.
A kellemetlen rész az volt, hogy készült róla videófelvétel is, amit utána egy csomó monitoron látni lehetett a "shop"-ban (igen, a világító, fehér seggemmel együtt).

Mi nem vettünk, de örök emlék lesz annak, akik igen :D

2013.10.03. 20:41:15

@montroyal: nem nezel ki a kepen idosnek. Mindig idosnek allitod be magad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:43:27

@montroyal:
Ez nem hangzik jól, de legalább 6 hónapig lehet teljes gőzzel dolgozni.
Beosztottak vannak vagy egyedül viszed?
Ha vannak, akkor télen van akkor szívás, hogy necces fizetni őket vagy azért akkora baj nem szokott lenni?

Vagy egyáltalán nem szokott baj lenne, csak lehetne jobb is? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 20:44:50

@Kovermadar:

Időrendben jegyezd meg a legfontosabbakat. Ez csak 9 akkor. Ezt azért illik tudni annak is aki nem keresztény.

1. Mária megszületik - 2. megtudja, hogy terhes - 3. Jézus megszületik - 4. Jézus megkeresztelkedik - 5. bemegy Jeruzsálembe - 6. keersztre feszítése után feltámad - 7. végleg távozik a földről - 8. a Szentlélek eljön - 9. Mária meghal., .

Megfejtés: 1. Kisboldogasszony, 2. Örömhír, 3. Karácsony, 4. Vízkereszt, 5. Virágvasárnap, 6. Nagypéntek után Húsvét, 7. Mennybemenetel, 8. Pünkösd. 9. Nagyboldogasszony.

2013.10.03. 20:46:29

@Kovermadar: Eddig okés, de remélem Muffin alomszoktatásáról jóval részletesebben irsz majd. Arra is megkérnélek hogy erőltess ki magadból egy kis emóciót, úgy jobban tudnék azonosulni. Kösz :))

@shakti_rom: John McLaughlin, Al DiMeola - régi nagy kedvencek a 80-as évekből. De látod nem tudtam, ki van a képen... De jó hogy ez a név előjött!

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:47:07

@Kovermadar: jo lehetett a hatso felvetelek premier planba

mi megvettuk a videot( csak mi voltunk rajta 3-4 x usztunk pusziszkodtunk a delfinekkel a nejem kettovel egyszerre) is de a budgetunknek annyi is lett.. ja a raja is benne volt...

2013.10.03. 20:47:20

@Kovermadar: en a feleseg (n)-re tippeltem. Franc tudja melyik olcsobb

Latcho Rom 2013.10.03. 20:48:15

@montroyal: na mit szolsz a csocsos lanyokhoz nalatok: crucifix ecalisse :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:49:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Dátumokkal?

A történet egészen logikusan van felépítve, es sokat segít az emészthetőségen :)

gigabiga 2013.10.03. 20:50:22

@Jesus.Green: Konkrétan velem nem fordult elő, de hallottam már olyantól, aki nem tudta honnan származom, hogy a "Zorbán" már megint a büdös románokat támogatja a "mi adóforintjainkból". Volt pár keresetlen szavam az illetőhöz, ízes magyar káromkodással fűszerezve.
Csodás magyar összetartás...

Latcho Rom 2013.10.03. 20:51:39

@gigabiga: Budos Orban inkabb, igazad van :-)

2013.10.03. 20:51:48

@shakti_rom: Paco de Lucia! Made my day!!

Latcho Rom 2013.10.03. 20:54:47

@cougarcat: Mult evben volt itt a jazzfesten. Kint jatszott, 12 fok volt, juliusban!
Kijott dideregve, pofakat vagva: flamenco in this cold, aszondi :-) de aztan felmelegedett :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 20:55:13

@cougarcat:
Igyekezni fogok! :)

@montroyal:
Rájas opció nálunk nem volt sajnos :(
Láttuk, hogy van olyan is és cápák is voltak egy elkerített részen, de gondolom velük nem lehetett nagyon mit csinálni.

Rájával mi a produkció? Hátha legközelebb...

@charlieharper:
Á, az nem jó!
Amit fiatalít az elején, a háromszorosát öregíti a váláskor. Most, ha jól emlékszem, akkor a 4. feleségét fogyasztja, így a 3 válás alatt annyit öregedhetett, hogy nincs az a "reggeli móka", ami kisimítja a ráncokat... kés kell oda! :>

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:55:44

@charlieharper: koszi akkor biztos elirtak a szuletesi bizonyitvanyomat
@Kovermadar: 1 allando van és egy beugro ( mar voltak tobben is de nem éri meg szart elvalalni azert hogy a melosnak legyen munkaja )
én is kemenyen dolgozok szoval 2 ember napi 2-3 autora elég

ha nincs munka a melos otthon marad ha csak egy kicsi van azt o csinalja de minimum 3-4 szazat akkor is fizetek hetente meg akkor is ha nekem nem marad annyi de o 5 eve dolgozik velem

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 20:56:26

delfineket csak a szabadban láttam, de ott eltűnnek, ha az ember beugrik a vízbe. pedig kíváncsiak, simán ott ugrálnak a hajó körül félórát is, ha olyanjuk van.
(nem tudom, milyen delfinek... olyan feketék.)

szóval gondolkoztam egy kört, akkor mi lenne, ha mondjuk egy muzulmán bevándorlócsalád reklamál Franciaországban/ Norvégiában, hogy mi az, hogy péntek délben dolgozni kell, nem mehet imádkozni, viszont vasárnap méééér nincsenek nyitva a szupermarketek, mert akkor ő ráérne. Eid-kor sajnos dolgozni kell, viszont mi a fene ez a karácsony, még soha nem hallott róla, és mekkora szívás, hogy pont akkor van munkaszüneti nap. hát nem biztos, hogy sokaknál átvinné a lécet.

nyuszigonosz 2013.10.03. 20:57:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nahát: ilyen érthetöen se olvastam ezt még soha.

Itt majdnem mindegyik munkaszüneti nap.
Meg ma volt az egyetlen igazi német államünnep is, szintén munkaszüneti nap. :-))

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 20:59:47

@shakti_rom: ja vissza kell keresnem mert futolag lattam a hirekbe
na eleg fustje van ennek a torveny javaslatnak de semmi nem less belole mert kissebb a helyi kormany es mar keszulnek a kovetkezo valasztasra valoszinu megbuktatjak oket

viszont jo dolog hogy nem kell a valos problemakra koncentralni

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 21:01:09

@Kovermadar:

Azért mondtam így emészthető alakban amolyan Christianity for Dummies verzióban. :-)

1. Kisboldogasszony - szeptember 8.
2. Örömhír - március 25.
3. Karácsony - december 25.
4. Vízkereszt - január 7.
5. Virágvasárnap - Húsvét előtti vasárnap
6. Nagypéntek - Húsvét előtti péntek, maga a Húsvét meg mindig máskot
7. Mennybemenetel - Húsvét utáni 40. nap
8. Pünkösd - Húsvét utáni 50. nap
9. Nagyboldogasszony - augusztus 15..

montroyal ( CAN qc) 2013.10.03. 21:05:15

@Kovermadar: a raja eleg nagy , de széttert karodba foghatod simogathatod puszit adsz neki , capakkal show volt lementek egyesek a viz szelere de csak az idomarok uszkaltak veluk .
Disneybe a standon van uszas a capakkal , az ismerosok uvegen keresztul filmezhetnek de eleg rovid.

BTBTBT 2013.10.03. 21:05:27

@montroyal:
És a rájával mi a balhé?

@Chang Yai:
Rengetegszer megtárgyalt téma ez: az ország nem fogja megváltoztatni a szabályait, üzletei nyitvatartását a bevándorló (vallása) miatt.
Hétközben is lehet vásárolni, nemcsak pénteken vagy vasárnap.

Anglia - vagyis London - ebből a szempont más. Itt az angolok nyomására lett 2000-ben bevezetve a vasárnapi (nagykörúti üzleteknél) 12-5-ös és (szupermarketeknél, Tesco, Sainsburys, Asda, stb.) 11-5-ös nyitvatartás.
A John Lewis nagyáruház (Oxford Street) annyiban kivétel, hogy ők már 11-kor beengednek, nézelődhetsz, de 12-ig nincs pénztár.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 21:05:28

@nyuszigonosz:

Ki lett ez találva rendesen, csak manapság a szakértők szeretnek mindent túlbonyolítva előadni, nehogy véletlenül megértse más is. Ez minden területen így van. Mondjuk pont vallási téren nem kéne így lennie.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 21:06:56

@cougarcat: erre nagyon jo pelda fonokom. 30+ eve el itt, eredetileg irani szarmazasu, felesege angol. egesz egyszeruen angolkent/britkent (ezt meg nem tudom) tekint magara. van a csapatban egy irani kollegano is, szamara ez felfoghatatlan es nekem szokta ezt a velemenyet fejtegetni, hogy mennyire onamitas... gondolom azert, mert o meg nem komalja az angolokat es csak baja van veluk.

nyuszigonosz 2013.10.03. 21:08:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A szakértök: ha érthetöen mondanák el a szakvéleményeiket, akkor esetleg nem kérhetnének olyan sok pénzt értük. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 21:08:29

@Chang Yai:
Ez így van, kiverné a biztosítékot. Bár az északi népek elég birkák ahhoz, hogy ehhez jó pofát vágjanak, de nekem nem tetszik.

Ha én tudok alkolmazkodni (és pl. nem sírok, mert 4-ig van nyitva az SB, de csak élf 5-re érek haza), akkor ők se nyávogjanak, hogy imádkozni kell.

A vallás magánügy, a munkahely pedig munkahely. Otthon annyit és úgy imádkozik, amennyit akar, a munkahelyén viszont dolgozzon. Különösen, hogy hogyan zavar le egy imát mondjuk 3 perc alatt, mert annyi nyilván belefér. De a vevőnek, megrendelőnek nem mondhatja a főnök, hogy a Muhmed kicsit belelelkesült az imába és a 3 perc 30 lett, ezért nincs ma szállítás :)
(délben, az ebédszünetét feláldozhatja rá, ha akarja, nyilván azért senki sem szól rá)

nyuszigonosz 2013.10.03. 21:09:38

@Barátusz: Jé, még Angliában is van vasárnap nyitott üzlet!
Hát itt nincs. Itt ugye a vasárnap az isten napja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 21:10:24

@Barátusz: szerintem ez a Tesconal orszagos. itt is 10-5-ig van nyitva a nagyon nagy es a kis tescoc is. meg talan az asda is, de oda ritkan jarok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 21:12:22

@Barátusz:
Feltölti a mobilt ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
OK, a sima felsorolás érthetőbb volt :)
Itt a vízkeresztet Karácsony 13. napjának hívják és január 6-án van. Most már legalább tudom mi az :D Pech, hogy eddig mindkétszer hétvégére esett :(

2013.10.03. 21:12:52

@shakti_rom: Erre kimért és intelligens válaszom: Shut up! :))) (irigykedem, na) Megyek diszkográfiákat keresni....

@charlieharper: Csatlakozom, fiatalosan néz ki montroyal!

Shanarey 2013.10.03. 21:13:09

@Barátusz:
Ha egy Skót akad az utadba, akit szivatni akarsz, nos akkor a Szent Margitra is keress rá

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 21:15:17

@Kovermadar: a ráják! először összetojtam magam, hogy egy manta ötszörakkora mint én, és közelebb jön, még közelebb..... nagyon szépek, és érdeklődőek, jól megnézik az embert, hogy ki ez, mi ez, ha éppen olyanjuk van.
a kedvencem egy teknős volt - ez is szabadban - aki hagyta, hogy több mint háromnegyed órát kövessem. aztán másnap is. úszott elöl, és lecsekkolt félpercenként, hogy követem-e, ha lemaradtam, megvárt. mintha idegenvezető lett volna, aki éppen megmutatja a zátonyt. amikor kérdeztem a helyi búvároktatókat, azt mondták, jól ismerik, majdnem minden nap eljátssza ezt valakivel :-) a többi teknős sokkal félénkebb volt, de ők sem húztak el kapásból, csak tartották a távolságot.
cápát csak kb 3 éve láttam először, de azóta állandóan, na azokat nem szeretem, amikor körbeúszik, és felmér. de a többségük elúszik gyorsan. a kiscápák általában mangrove-erdős védett öblökben nőnek fel, nagy élmény oda beúszni vagy besétálni, ha mozdulatlan vagy, egészen közel jönnek, hozzád is érnek, de ki kell várni.
ha egyszer tengerhez jutok, ki se lehet húzni a vízből. egyszer ki kéne próbálni a Karib-tengert is, fogalmam sincs, mennyire különbözik ott az állatvilág, vagy mindenhol nagyjából ugyanaz a trópusokon.

BTBTBT 2013.10.03. 21:18:31

@nyuszigonosz:
Már hogy ne lenne! Mondjuk, ha az élelmiszer üzletláncok nem is nyitnának ki, Londonban anny az ún. off licence (kisbolt), mint a nyű.

@Mr. Long:
Országos, vagy csak nagyvárosokban? Nem tudom. Londonban biztosan 11-5.

@Kovermadar:
Mi másért, ugye? :)))

@Shanarey:
A magyar vonatkozás miatt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.03. 21:20:43

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131003/7a5ba4cca07f3165424c1fc6da521bd13db2770d_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Úgy szar ahogy van. Max öregszel. Olyan vagy mint a szarvasbika amelyik túl van legszebb évein és már nem szaporítja tovább ágai számát hanem vadásznyelven mondva „visszarak”.

))))))))))))))))))))))))))))
Na jó ez volt a vicc része.
Természetesen tökéletes Maxval színvonalú remekbeszabott posztot olvashattunk.
Én is hozzászólnék de minden aspektusa ki lett tárgyalva, így én kicsit másról beszélnék.

A nyelv jelentőségéről életünkben.
Manapság az arcnélküli internet világban a nyelv pontosabban az anyanyelv szerepe felértékelődött.
Ezen keresztül kommunikálunk olyan emberekkel akikkel soha nem találkoztunk és nem is fogunk.
Az anyanyelv az amin keresztül megítélnek bennünket és látatlanban kialakul egy kép valakiről akiről egyébként semmit nem tudunk.
Ezért van jelentősége annak hogy mekkora szókincscsel és milyen fogalmazási készséggel rendelkezünk.
Meggyőződésem hogy mindkét tulajdonságot könyvekből lehet a leghatékonyabban elsajátítani. A sors fintora hogy pont a könyv, pont az olvasás értékelődik le manapság és a belőle megszerezhető tudás és beszédkészség meg egyre inkább felértékelődik.
Manapság nem egy-két falu az emberek mozgástere hanem kinyílt a világ.
Küzdeni kell a jó állásokért, interjúkon kell összeszedetten beszélni de már a falusi Piroskának sem elég a Pünkösdi Király udvarlása, bizony komoly beszélőkét kell egyebek mellet bevetni hogy mínusz húsz centire megközelíthessük.
Egyébként minden, a külsejét tekintve kihívásokkal küzdő ember számára világos hogy a nőket ki kell dumálni a bugyijukból ez pedig sosem volt olyan aktuális mint most az internet korában.
Ez a közösség amelyik a HA törzskommentelőinek számít szintén egy arctalan társaság.
Én magam két emberrel találkoztam közülük, és eggyel majdnem.
A beszéd, az írás az ami összeköt bennünket amin keresztül elképzeljük a másikat.
Mindenkiről él bennünk egy kép ami összetevődik a leírt tartalomból a szókincsből és a fogalmazás színvonalából.
Önmagunkat csak saját magunk ismerhetjük. Kifelé szerepet játszunk. A családapa szerepét, a jómunkásember szerepét, az értelmesen kommentelő kivándorolt szerepét.
Mert színház az egész világ.
Aki ezen oldalakat olvassa annak néhány nap vagy hét múlva határozott elképzelése lesz mindenkiről.
Megismeri például a végletesen rabiátus Charliharpert , a hisztis Tilmírt, a nagymamás gondolkodású Sodalist vagy az örök mosoly, utánozhatatlan humorú Chang Yai Sek-et.:))))))))))))))))))))))))
Képet alkot magának a mogorva, rigorózus Rezsőatyáról, a nacionalista Kövérmadár nemzettestvérről.:)))))))))))))))))))))))
Persze ne felejtsük ki a csavaros logikájú Barátuszt, vagy az otthonülő kispolgári Zopilotot.:))))))))))))))))))))))))))))))))
Aztán ott van a nagypofájú Diggerdriver az altesti humorával akinek mindenről határozott véleménye van pedig otthon kettőt sem mer szólni és a küszöb alatt közlekedik laposkúszásban.:))))))))))))))))
Na ő az akiről sokan azt hitték magasabb iskolai végzettsége van pedig csak egy traktoros szakmunkásképzőt végzett. Igaz kiolvasott néhány könyvtárat.
Ezeket a jellemzéseket semmi másból csak az itt megjelent írásokból az anyanyelv közvetítésével szűrheti le az olvasó.
A tanulás a tudás önmagában semmi. Azt közvetíteni kell, azt érdekfeszítően elő kell adni.
Elég csak Sámán nevét megemlíteni és máris tudjátok miről van szó.
Valamennyiőtöknek volt olyan tanárja aki fenn tudta tartani a figyelmet akinek élvezet volt az óráján résztvenni és olyan is aki bár nagytudású volt dögunalom volt az előadásmódja.
Pedig csak az anyanyelvüket tudták használni vagy nem.

Csak ennyit akartam mondani.

2013.10.03. 21:20:48

@Mr. Long: Ez tényleg igy van. Én csak azt nem szeretem amikor más mondja meg hogy hogyan kellene éreznem ezzel kapcsolatban.

2013.10.03. 21:26:11

@Chang Yai: nalunk a muzulman boltok a kornyekunkon min nyitva van mindennap, kiveve Eid. Karacsonykor es Husvetkor is nyitva annak.

A munkahelyeken, ahol eddig dolgoztam, pedig mindig volt egy prayer room. Ki ki a varazs szonyeget iranyba forditja es imadkozik. Multkor a vonat megallomnal a parkolohazban volt egy leteritve es hangosan imadkozott valaki egyet. Pont az autom mellett volt a szonyege (kicsit belogott az alvaz ala), atleptem rajta, beinditotfam az automat es elhajtottam padlogazzal. Lessons learnt; mar csak iranytuvel a kezemben merek parkolni es gondosan ugyelek, hogy ne Jeruzsalem/Mecca fele parkoljak

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 21:26:22

@Kovermadar: a húgom tanított egy időben egy egyetem angol nyelvű programjában (Magyarországon), ott fordult elő vele, hogy egy egyiptomi hallgató előadás közben elővette a szőnyegét, hogy akkor ő most imádkozik. hát elsőre ráhagyta, nem tudta, mit kezdjen a dolgokkal, de mikor hazajött, rákeresett a neten, hogy mettől meddig érvényes az adott imádság (mindegyikre túl-ig intervallumok vannak a nap állásától függően), és percre pontosan megmondta a hallgatónak, hogy akkor óra után még simán van erre huszonnyolc perce. na akkor leszálltak róla.

@Barátusz: pont erre mondtam, hogy előző nap is lehet alkoholt venni a fenti thai / buddhista vallási témában. (az ünnepi alkoholtilalom alapja az, hogy a buddhista vallás nem tiltja az alkoholt, de az ünnepnapokra szigorúbb fogadalmakat / szabályokat ír elő, mint hétköznapra, és ezek közé tartozik a mindenféle tudatmódosító szerek tilalma. ezért nincs ünnepnapokon alkoholárusítás. szerintem nem buddhista bevándorlóként ennyit ki lehet bírni, ahogyan máshol meg más is kibírja, hogy vasárnap nem lehet vásárolni, pedig az ő vallása megengedné ezt is.)

Shanarey 2013.10.03. 21:28:50

@Barátusz:

Igen, mert az átlag Skótnak fogalma sincs róla hogy az első királynőjük Magyar származású volt

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.03. 21:29:41

@nyuszigonosz:

Pontosan.

Sokszor szembesültem ezzel. Néha röhejes dolgokban, Pl. ingyenes szoftvereknél, ahol állítólag lelkes közösség van. Pl. van a közösségnek egy fóruma, ahol állítólag szeretettel várják az érdeklődőket. Vagy fényképészeti fórum kezdőknek. vagy egyéb hobbi alapú közösség.

Az ember azt hinné, odamegy és kérdez, s kap választ. A valóságban ez nagy ritkaság.

Példa: jön a lelkes fényképész és megkérdezi, hogy mit tegyen, ha le akarja fényképezni a macskáját, hozzátéve, hogy most vette a gépét és semmit nem tud a fényképezésről.

Ilyenkor jellemzően a következő típusú válaszok születnek:
1. Olvasd el a FAQ-ot, már valaki kérdezte ezt 3 éve, nálunk tilos ugyanazt kétszer kérdezni, ezért kizárás jár!
2. Úgyse értenéd meg aválaszt, először olvasd el XY bevezés s fényképászetbe című 500 oldalas könyvét, aztán gyere vissza kérdezni.
3. A kérdésednek nincs értelme, nem mondtad, hogy alszik.e a macska, járkál, ugrik, milyen macska, s mikor akarod fényképezni, a nap melyik szakában.
4. Háziállat fényképezéséhez profinak kell lenned, kezdd inkább tájképek fényképezésével.
5. Milyen a géped? Ha valami szar, akkor ne is próbálkozz.

Személyesen végigéltem ezt, amikor Joomla-szerkesztővel csináltam honlapot! A két fő típusú válasz az volt, hogy ehhez én hülye vagyok úgyis, mert nem mélyedtem el a bináris valamikben, ill. jött a Star Trek típusú technohalandzsa, hogy "kompenzáld a dupla gamma transzpondereket telihold alatt 2,8-ra".

Aztán amikor nagy nehezen rájöttem magamtól, meglepődve konstatáltam, hogy eredeti kérdésemre lehetett volna 5 mondatban érthetően válaszolni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 21:36:47

juteszembe, amikor a muzulmán kistanárom rendszeresen a délután legmozgalmasabb idején tűnt el a csoportból, ahol a munkahelye volt, mert hogy neki fél háromkor imádkozni kell, abból én is kisebb ügyet csináltam. mert azzal semmi baj, hogy mondjuk alvásidőben nincs a gyerekekkel húsz percre, de amikor ébren vannak és foglalkozás van, akkor sorry. ez volt egyébként a céges policy is, hogy a felkészülési idő rugalmas, de ami az órarendben foglalkozás / óra, az nem.
a mostani sulim egyébként egy csomó reklamálást rövidre vágott azzal, hogy munkaszüneti nap az állami ünnepeken és a hivatalos buddhista ünnepeken túl az összes főbb muzulmán, kínai, hindu és keresztény ünnep is. (de január elseje pl tavaly nem volt, amitől szintén kiakadtak egyesek, hogy de akkor ők buliznak és isznak.) cserébe egy héttel hosszabb az iskolaév. sajnos idén az égvilágon minden hétvégére esik, ezért kiszámolták, hogy mégis akkor inkább adnak újévre másfél hetet egyben, és még mindig megvan a kívánatos tanítási napok száma március második hetére. jó, ha van lehetőség ilyen rugalmasnak lenni, és a végén kb mindenki majdnem teljesen elégedett. (bármilyen ünnep van, mindig elmeséltetjük valamelyik gyerekkel, hogy miről van szó, ha már egyszer szabadnap, akkor legalább a többiek is tudják, miért.)

BTBTBT 2013.10.03. 21:37:22

@Mr. Long:
Igen, ezért említettem nagyvárost.

@Chang Yai:
A hallgatásommal bele is egyeztem a Th-nak írt italos példádba. Szerezze be a kaját-piát előre, akinek kell. :)

@Shanarey:
Hát azért a legjobb tudomásom szerint a Maaaaargit anyjának eredete kicsit homályos. Az tűnik biztosnak, hogy az apja száműzetésben volt Mo.-on.

2013.10.03. 21:42:41

@Kovermadar: ez a kedvenc tv csatornad? Ejjel napoal a Makkah livestream megy a 60" plasmadon, segit integralodni
makkah.tv.com.pk/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 21:43:10

@Barátusz: mily meglepo fordulat, hogy o is magyar vonatkozasu...
lassan a suliban nem magyar es vilagtortenelmet kell tanitani, hanem csak magyar torit, beleveve a vilag tobbi reszet, hisz azok is magyar vonatkozasuak... :D

nyuszigonosz 2013.10.03. 21:43:31

@Barátusz: A késöbbi skóciai Szent Margit az pedig Magyarországon született.
Anyja eredete ezesetben mindegy milyen homályos.

BTBTBT 2013.10.03. 21:49:20

@Chang Yai:
Nekem hasonló helyzet volt, amikor bangladeshiekkel dolgoztam együtt, egy kurzusközpontban, és a csóka időnként lelépett az előadásairól - annak ellenére, hogy a vallástárs-kollégái nem.
Volt ott is szemöldökráncolás.

@Mr. Long:
Meglepő? Most komolyan: ki NEM magyar származású a világon? :)))

@nyuszigonosz:
Persze, hogy Mo.-on született. Nem vitattuk. Csak hogy ki vót a (besenyőpistabácsisan) Maaaargit annya?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 21:52:47

@Barátusz: csak van valaki! :) Elvist peldaul ufonak mondjak, de biztos tevednek :D

nyuszigonosz 2013.10.03. 21:53:33

@Barátusz: Hogy ki vót a Maaargit annya, az történelmi szempontból abszolút érdektelen. :-))

BTBTBT 2013.10.03. 21:56:20

Nem hiszem el: a bangladesit "sh"-val írni?

@Mr. Long:
Előbb-utóbb mindenkiről (még Elvis-ről is) kiderítik, hogy hángérien. :D

@nyuszigonosz:
Ágota lehetett, az ivó csaplároslánya, ahol megszállt a derék angol vitéz. :)

BTBTBT 2013.10.03. 22:03:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
@Mr. Long:
@nyuszigonosz:
@Chang Yai:
@Shanarey:
Eszembe jutott valami: ismeritek ezt a gyerekmondókát?
Úgy kezdődik, hogy
Ekete pekete cukota pé,...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 22:09:25

@Barátusz: mármint az előadó kiment a saját előadásáról? laza.

Cougarcat hozzászólását nem találom most fentebb, amiben azt mondja, az is fontos, hogy a szülők is értsék a helyi kultúrát minél jobban, máskölünben nem fogják érteni az abba felnövő sajét gyerekeiket (mindegy milyen nyelven),
érdekelne, akiknek vannak már nagyobbacska gyerekeik, hogy vannak-e ilyen dolgok, hogy értetlenül állnak a szülők teljesen a gyerek bizonyos dolgai előtt, vagy ha értik is, nagyon rosszul esik, hogy abból a szempontból teljesen másképpen érez, viselkedik vagy viszonyul a gyerek.
most persze nem jut eszembe semmi példa.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 22:12:14

@charlieharper:
Nincs plazmatévém, nem nagyon nézek TV-t (szombaton az Amazing Race-t szeretem, de itt ki is merül).

A rádióban viszont folyton ez megy!
Ha meghallom a kedvenc muezin-em hangját, rögtön könnybelábad a szemem, dobok el mindent és vetem magam keleti tájolással imahelyzetbe.

Ezen a szélességi körön már neccesebb a mutatvány, nem sok kell és minden irányba dél van, akkor aztán baj lesz. De már gondolkozom a megoldáson, egy iránytű, ami mindig Mekka felé mutat, az biztos jó lesz az öreg csuhásnak is...

33621 2013.10.03. 22:12:46

@gigabiga:
Lehet hogy BOZGOR volt ez a szó?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 22:12:58

@Mr. Long:
Nem, de kérdés nélkül naptam résesedést ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 22:14:04

@Barátusz: nem ismerem.
bármilyen nyelven megőrülök az értelmetlen halandzsától (habár elvileg tudom, hogy mennyire fontosak a mondókák a nyelvfejlődéshez, de miért nem lehetnek akkor már értelmes, emberi nyelven azok a mondókák. ehhez a nézetemhez angolul is ragaszkodtam, ha már megtanul a szerencsétlen gyerek angolul valamit, akkor miért ne legyen olyan, aminek még értelme is van?)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 22:15:04

@Barátusz: nem, de asszony ismer ilyeneket a gyerekek miatt. most meg majd megtanulja angolul oket :D amikor meg nekunk lesz sajat, akkor meg mar fujni fogja oket :D

BTBTBT 2013.10.03. 22:17:26

@Chang Yai:
Bezony. Azzal, hogy neki most kell a kis varázsszőnyegért mennie, hogy imádkozzon. Persze volt "prayer room", nem az a gond, hanem hogy ő a munkaköri leírása ellenére is lelécelt.
A röhej, hogy ez kis sem derült egy ideig, mert egyrészt azt mondta a tanulóknak, hogy néhány perc múlva visszajön, illetve az sem kezdett el egyből panaszkodni, akinek ez nem tetszett.

@cougarcat: hozzászólása 20:36-nál.
De negatív példát nem tudok hozni.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Mielőtt megnézném a linket, az első 4 sorra emlékszem:

Ekete petkete cukota pé,
Ábel bábel dominé,
Csisszi-á, csisszi-bé,
Csisszi-csoszi kompodé.

Aztán lehet, hogy máshol a szótagok kicsit eltérnek. :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 22:17:57

Az én agyamat meg az foglalkoztatja, h mindenki arrol beszél, h a gyerek x, y, z és még csillio nyelvet kèpes megtanulni kiskoräban. Mi van azokkal, akik khmmm kicsit butäcskäbbak? Mert ugye senki sem születik atomfizikusnak, és nyelvzseninek sem. Olyanrol mär hallottam, h a szülök csesztek megtanitani a gyereket magyarul, viszont a befogado orszäg nyelvét sem beszélték olyan jol. Ennek eredménye az lett, h a gyerek egyik nyelven sem beszél jol. Holott a befogado orszäg nyelvét iskoläban is tanulja.
A mäsik meg, h a gyerek tud x, y, z és még csillio nyelven. Ezek közül mindig van egy ugynevezett A nyelv, amiben a legerösebb, ez jellemzöen az oktatäs nyelve, és csak ezekutän jön a B, C, és a többi nyelv, tudässzinttöl függöen, ami lehet apa-, anya-, nagynéni-, nagybäcsi nyelv.
És még. Szerény megfigyelésem, h az ember, föleg hangosan, csak azon a nyelven tud szämolni, amelyiken tanulta. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 22:19:56

@Kovermadar:
tényleg, Ny-Európában a mecseteknél engedélyezik a müezzint? szokás? főleg a hajnali na az nagyon necces, bár meg lehet tanulni átaludni.

nyuszigonosz 2013.10.03. 22:21:57

@Barátusz: Passz, mert nem tudom.

Látom, már ideírtad.

BTBTBT 2013.10.03. 22:21:59

@Chang Yai:
Nem hiszem, hogy ez a mondóka létezik angolul, és a kicsik nagyon szeretik az ilyen "rhymes"-okat.
Nem mindennek van értelme. :)))

@Mr. Long:
Mit dolgozik a feleséged? (Bár van néhánz tippem.)

Nekem az rémlik, hogy nyári táborokban mindig énekeltük az "if you're happy and you know it clap your hands" magyar változatát.
Csakhogy gyerekként azt hittem, hogy az egy magyar dal. :)))

nyuszigonosz 2013.10.03. 22:22:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Aztán még van az is, amikor az ember több nyelven is tanult számolni. :-)

nyuszigonosz 2013.10.03. 22:24:20

@Barátusz: Ez a táborokban sokszor énekelt tapsolós valami, hát ez azthiszem minden nyelven van. :-))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 22:25:43

@Barátusz: jó, de akkor legyen olyan rhyme, aminek értelme is van. mivel én vagyok a főnök, nincs demokrácia ezügyben :-) (énekek ugyanez, tudom, mennyire fontos, simán emlékeznek mindenre hónapokig, évekig, amit ének vagy mondóka formájában tanultak eredetileg. nem véletlen volt, hogy pl a nagyszüleim még énekelték a szorzótáblát.)

BTBTBT 2013.10.03. 22:28:19

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Megnéztem. Az első 6 sort ismertem, a halandzsát.

A példádban felhozott gyereknek nem lesz annyira fényes a jövője, mintha legalább az egyik vagy mindkét nyelvet szuperül tudná.
Amennyiben otthon csak anyanyelven beszélnek, és a gyerek tökéletesen elsajátította, egyáltalán nem biztos, hogy az oktatás nyelve lesz a legerősebb.

Lehet, hogy kilógok a sorból, mert angolul is tudok számolni, kéttizedesig is, ha kell. Pénzt is. :)

@nyuszigonosz:
Ja, gyerekkoromban tízig angolul, németül, japánul, franciául, és mindezt azért, mert a Kraftwerknek volt egy Numbers című száma, ahol négyig nyomatták, és kiváncsi voltam. :)

BTBTBT 2013.10.03. 22:32:52

@Chang Yai:
Angolban van egy csomó mondóka, "rhyme", dalocska - csak értelmes szöveggel. Értelmetlent tényleg nem hallottam még.
Te vagy a főnök? :)))

Felénk nem volt nagyis danolás. Annak a mályvaszínű matekfüzetnek a hátuljára volt nyomtatva, és onnan vágtam be a szorzótáblát.

@nyuszigonosz:
Biztosan, de csak az angolt meg a magyart ismerem. Viszont most eszembe nem jut, hogyan kezdődött a magyar "if you're happy". Valami "ha jó a kedved, csapd össze a tenyered"? Valami ilyesmi. Régen voltam gyerek.
Olyasmi ez, mint a karácsonyi dalok. A "Tannembaum" meg a "Zöld fenyő".

zopilote 2013.10.03. 22:33:53

@gigabiga:
" @nyuszigonosz: Gyrekkoromban egyre többször hallottam a játszótéren egy ismeretlen szót a többségi nyelvet beszélő gyerekektől, amíg anyámtól megkérdeztem, a jelentése: hontalan.
Ők nyilván a szüleiktől hallották, egy gyerek nem talál ki ilyesmit. "
Csak nem a DP szot hallottad? :)
45 - os, 56 - os gyerekek ezert oltek:) En mar csak nevettem, amikor nekem mondtak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 22:38:39

@madscientist: Nekem/nekünk még nincs gyerekem/künk. A férjemet (és a bätyjait is) anno annyi negativ dolog érte, h ö kijelentette. A gyerek Sväjcban, a német részen nö föl, schwiizerdütschül fog hozzä beszélni, h ne érje ugyan az a megaläztatäs, mint anno öt. És egyelöre még hajthatatlan. :-(

BTBTBT 2013.10.03. 22:38:50

@zopilote:
Dirty pikey?

@Shanarey:
Azért gondoltam, mert jó néhány évvel idősebb vagy nálam, és talán.

Shanarey 2013.10.03. 22:40:17

@Barátusz:

Rossz helyen nőttem fel :-))
Budapest XXII. kerület

2013.10.03. 22:41:13

@Barátusz: @Chang Yai: Negativ példa sajnos van elég, főleg tizenéves bevándorló gyerekekkel kapcsolatban (és nem kizárólag magyarokra gondolok). A gyerek elutasithatja, vagy éppen szégyellheti is azt a szülőt aki nagyon "kilóg a sorból", főleg ha a társai ilyesmin szórakoznak. Sajnos elég gyakori az ezzel kapcsolatos "bullying" az iskolákban errefelé és sok gyerek ehhez "alkalmazkodik" (peer pressure). Ez nem csak a bevándorló szülő hibája, de ettől még ez a jelenség létezik.

Intézményekkel kapcsolatban: van olyan eset amikor a bevándorló szülő nem képes kommunikálni az iskolával (ebben mindkét fél lehet hibás) - ilyenkor gyakran a gyerek kerül a tüzharc közepébe. A szülő részéről a makacs merevség, az iskola részéről pedig túlzások (pl. bejelentik a szülőt a gyermekvédelemnél amikor összerúgták a patkót pedig bántalmazásról szó nincs) fordulnak elő. A gyereknek meg káros ha ilyen balhék vannak körülötte. Stb. stb.

Persze én szinte mindig mindennek a negativ oldalát látom ha gyerekkel kapcsolatos, szakmai ártalom. :)

zopilote 2013.10.03. 22:42:47

@Mirjam2:
" a magyar nyelv nem kulonleges ilyen szempontbol (sem). "
De igen, a magyar nyelv kulonleges, de nem ebbol a szempontbol. Az angol is kulonleges, de az sem ebbol a szempontbol. Minden nyelv kulonleges, mas es mas szempontbol.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 22:44:05

@nyuszigonosz: @Barátusz: Félreérthetöen irtam. A matematikai müveletekre gondoltam. :-) Azon belül is a négy alapmüveletre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.03. 22:46:13

@Chang Yai:
Tudtommal nincs és nem is lesz.
Nem akarom megtanulni átaludni. Nekem nem kulturám, nem vallásom, semmi közöm hozzá, nem akarom hallani sem.

Ez maganügy, nem erőszakoljuk másra, ahogy a kereszténységet és buddhizmust sem.

Aki akar, az hisz, aki nem, azt hagyjuk békében. Ez a véleményem.

@33621:
Na most hallottuk-e már Magyarországon azt, hogy "szőröstalpú román"? Esetleg, hogy "ukrán maffiózó"?
Hallottuk-e már, hogy a románokat 1:1-ben a cigányokkal azonosították? És akkor a zsidó vonalon el sem indultam...

Ezek fényében kell-e megütközni egy bozgor-os beszóláson?

Sokszor van az az érzésem, hogy mi bárkire bármit mondhatunk, az rendben van, de ha ránk mondanak valamit, akkor aztán jajjistenem...
Ez így rendben van vajon?
(biztos más népeknél is megesik, nem hungarikum)

(a hsz nem kifejezetten neked szól, csak te voltál kéznél ;) )

zopilote 2013.10.03. 22:46:47

@Barátusz:
Displaced person (dipi) az az hontalan. Hal' Istennek, mi mar nem ertjuk ennek a valos jelenteset. Regen angol nyelvteruleteken nagyon degradalo jelzo volt. Amerikaban pedig a hunky.

Latcho Rom 2013.10.03. 22:48:12

@montroyal: meg arra is jo hogy embereket egymas ellen uszitson az a bides k Marois, muszlimokat basztatnak uzletekben, buszon.

nyuszigonosz 2013.10.03. 22:49:48

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nem, annyira nem volt félreérthetö.
Ha gyorsan kell valamit fejben számolni, akkor általában magyarul számolok.

BTBTBT 2013.10.03. 22:50:08

@Shanarey:
A XXII. kerület annyira rossz lett volna?
Nem hiszem, hogy ez helyfüggő. Még csak nem is az óvodában, hanem a szüleimtől hallottam ezt a mondókát. Ezért került bele a poszttal és nyelvvel kapcsolatos mai 1. kommentembe, hogy a szülőnek azért is fontos megtanítania a saját nyelvét a gyerekével, mert a kommunikáción túl a saját (kisebb-nagyobb) kulturális örökségét is átadhatja.

@cougarcat:
Oké, de "bullying" meg "peer pressure" alapból van köztük, nem azért, mert valaki bevándorló.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Úgy érted, hogy hangosan mondani, hogy "42 meg 18241", és "12-szer 7,5"? Meg az osztás és kivonás?

Latcho Rom 2013.10.03. 22:50:19

@cougarcat: elso harom lemezet szeretem a legjobban. De vedd le a Saura flamenco filmjeit..3 van? azokban is van Paco, s tenger gyonyoru tanc, zene.

2013.10.03. 22:51:57

@zopilote: Itt a "bohunk" volt ilyen. Bohemian-Hungarian. Nagyiékat igy csúfolták Saskatchewanban a 20-as, 30-as években. Később a "bohunk" az ukránoknak is "kijárt". :( Nagy sértésnek számit...

Shanarey 2013.10.03. 22:53:08

@Barátusz:

Nekem, nem volt rossz, csak az miatt írtam hogy nem ismertem azt a bizonyos mondókát.

Az én szüleim nem mondtak nekem efféle mondókákat.

Nekem a nagyapám volta ki effélét mesélt de nem a jó értelemben.
:-))

puhacica 2013.10.03. 22:54:21

nagyon erdekel, hogy ti, akik hosszabb-rovidebb ideje kulfoldiaban eltek, a munkahelyeteken, ha mondjuk csak sajat magatoknak jegyeztek fel valamit, akkor azt milyen nyelven teszitek? olyan erzesem van ezzel kapcsolatban, mint a karomkodas: reflexbol magyarul johet. vagy egy ido utan mar nem?

BTBTBT 2013.10.03. 22:57:43

@zopilote:
Érdekes, mert a "hontalan"-ról nem a "displaced", hanem a "stateless" jutna eszembe.

@Shanarey:
Nekem se sokat, inkább meséket olvastak meg ment a Süsüs posztnál már kitárgyalt diavetítés.
Nagyapád káromkodni tanított? :)))
Csak nem első unoka voltál a családban?

Jesus.Green 2013.10.03. 22:58:49

@gigabiga: Csak mert ugye a kommentaradat elejen azon gondolkoztam, hogy az egy dolog, hogy az ember milyen identititast erez a sajatjanak, na de minek tekinti ot a kornyezete...

2013.10.03. 23:00:12

@Barátusz: Ez igaz, de a bevándorló gyerekek nagyobb "veszélyben vannak". A bully kipécézi azokat a gyerekeket akik valahogy "kilógnak a sorból". Persze ez nagyon helytelen csak megpróbáltam rávilágitani hogy mi lehet az oka annak, hogy a bevándorló gyerek elutasitja a szülő kultúráját, stb.

Az a véleményem hogy minél inkább szeretnéd megőrizni az eredeti kultúrádat, annál inkább próbáld megismerni, és elfogadni az újat. Sztem gyerek és család szempontjából ez az ideális. Sőt, még párkapcsolatban is - nálunk pl. ez a helyzet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 23:01:00

@Kovermadar: én se szeretnék mecsetet az ablakom alá, de nyaralás közben előfordul, hogy meg kell tanulni átaludni.
csak eszembe jutott, hogy olyan angol városokban mint pl Bradford, ahol majdnemhogy többség már a muzulmán, vagy némelyik londoni kerületben, vannak-e a müezzinek hajnali ébresztővel.
@puhacica: jegyzetelni magamnak angolul, naplót írni is. de nekem az iskola miatt, angol nyelvű iskolába többet jártam, mint magyarba (diákként is), jobban a kezemre jön az angolul írás, akármit. (hivatalos levél főleg, legutóbb a konzulátuson furcsállották, hogy angolul intéztem az útlevélügyletemmel kapcsolatos levelezésemet, nem érdekel, próbáltam magyarul megírni, nem ment, pl már nem tudok egyáltalán normálisan magázódni sem, soha nem kellett rendesen megtanulnom és hozzászoknom.)
de káromkodni főleg magyarul. azért is, mert azt senki nem érti, és jobb, ha nem értik.

Shanarey 2013.10.03. 23:02:21

@Barátusz:

Elvben a második, de neki én kellettem minden nyáron, nem a bátyám.
Igen, káromkodni Bunyevác nyelvjárásban.
Na meg sok másra is. Például én már öt évesen tudtam késsel bánni, vágni kenyeret szalámit. Ez miatta volt mert a házban csak és kizárólag rettentő éles kések voltak, és mindenkinek tudnia kellet azokat használni. (sérülés nélkül)

Shanarey 2013.10.03. 23:05:08

Hűű de sz*r a blogmotor.......................

zopilote 2013.10.03. 23:05:55

@puhacica:
Karomkodni 3 nyelven tudok, majdnem perfect:) Ha nagyon ideges vagyok, akkor spanyolul, helytol fuggetlenul (ugy tudom legjobban cifrazni) Kevesbe idegesen magyarul es leginkabb csak itthon, Magyarorszagon, termeszetesen cifrazva. Altalaban azert angolul karomkodok, az a legegyszerubb es kevesbe vulgaris ( nekem) :)

2013.10.03. 23:10:11

@puhacica: Angolul csinálok mindent - gondolkodás, jegyzetelés, stb. Viszont: néha jegyzetelek magamnak a frusztráció levezetésére - ezt stratégiai okokból magyarul teszem, nehogy véletlenül lebukjak! :) (pl. amikor a főnökömet jellemzem, stb.)

Latcho Rom 2013.10.03. 23:14:30

@zopilote: igen, a fiatalok mar nem is ertik a dipit, annyi szinu vallasu ember jott, a feher magyar gyereket nemigen bullizzak(kugar)... hisz feher. S tudod, ahogy jon a pubertas ugy szervezodnak csapatokba..azsiaik, arabok, feketek. Aztan ugy 17 ev korul megbekelnek egymassal. Fiaimnak is sok azsiai, fekete cimboraja maradt az iskolaevekbol. Azsiaiakat kulonosen ertekelik a megbizhatosaguk miatt.

A hunkyra meg vegleg nem emlekszik senki, inkabb csoro deli fehert jelent a folk notakban, ma.

BTBTBT 2013.10.03. 23:16:06

@puhacica:
Munkahelyen munkával kapcsolatos dologban kizárólag angolul. Egyrészt mert úgy mondják, és könnyebb úgy leírni, másrészt van egy csomó szakszó, amit nem is tudok magyarul.
Persze ha munka közben jön gy hívás egy magyartól, akkor nem angolul fogom lejegyezni, ami fontos.

Munkán túl nagyrészt magyarul.

@cougarcat:
Értem, amit mondasz, de a "bully" már azért is kipécéz, mert kövér/alacsony/bármi más vagy. Bevándorló gyereknél ez hatványozódik azáltal, amit mondtál.

Fontosnak tartom megőrizni a kultúrámat, de nem az új minél jobban való megismerésének révén fogom ezt elérni. Nekem. párhuzamosan halad a kettő.
De nem vagyunk egyformák. :)

@Chang Yai:
Bradford? Jaj, ne is mondd. A PC angolok szégyene lett az a város. A helyiek is "shithole"-nak nevezik.
El tudom képzelni, hogy a Whitechapel Roadon lévő East London Mosque-ban van müezzin, de nem ott lakom, úgyhogy lövésem sincsen, hogy megy-e a hajnali danolás.
Munkahelyen angolul káromkodok. :)

@Shanarey:
Nálunk én voltam az első, és nagyapám - a szüleim nem kis megrökönyödésére - meg is tanított betyárul káromkodni. Lehettem vagy ötéves.
Aztán apám - bármiféle erőszakos módszer nélkül - leszoktatott róla. Később a nagyapám elfogadta ezt, és nem ilyesmire okított.
De azért az a szókincs még ma is megvan, és jócskán bővült. :)

zopilote 2013.10.03. 23:16:55

@Barátusz:
Szerintem a dipi jobban kifejezi a hontalansagot, a menekult allapotot, mint a stateless, ami inkabb a szoszerinti forditas lehet. Gondolom, ezek arnyalati kulonbsegek, bar nem vagyok sem nyelvesz, sot meg angolul sem tudok annyira, hogy velemenyt mondjak, ez csak megerzes, raadasul teves is lehet. Szivesen hallanam szakember velemenyet ezzel kapcsolatban.

BTBTBT 2013.10.03. 23:17:17

@cougarcat:
Értem, amit mondasz, de a "bully" már azért is kipécéz, mert kövér/alacsony/bármi más vagy. Bevándorló gyereknél ez hatványozódik azáltal, amit mondtál.

Fontosnak tartom megőrizni a kultúrámat, de nem az új minél jobban való megismerésének révén fogom ezt elérni. Nekem. párhuzamosan halad a kettő.
De nem vagyunk egyformák. :)

@Chang Yai:
Bradford? Jaj, ne is mondd. A PC angolok szégyene lett az a város. A helyiek is "shithole"-nak nevezik.
El tudom képzelni, hogy a Whitechapel Roadon lévő East London Mosque-ban van müezzin, de nem ott lakom, úgyhogy lövésem sincsen, hogy megy-e a hajnali danolás.
Munkahelyen angolul káromkodok. :)

Jesus.Green 2013.10.03. 23:19:05

@puhacica: Angolul, es szinte olvashatatlan kezirassal :) Nekem a munka csak angolul megy, tele van ceg- es agazatspecifikus szavakkal, amiket angolul tanultam meg, ha magyarul jegyzetelnek, csak a kotoszavak lennenek azok. Meg a ragok :)

33621 2013.10.03. 23:22:10

@Kovermadar:
Egyet ne felejts el, hogy nem mindegy hogy a született országodban mondják rólad hogy hazátlan másodrendű állampolgár vagy, vagy pedig általánosan valahol a világban mondjuk a szomszéd ország állampolgárára ugyanezt.
Te mint aki most is szarik Magyarországra, mit szóltál volna ha gyerekként vagy amíg nem tudtál volna eljönni Magyarországról, esetleg egy cigány vagy német vagy szlovák nemzetbe születtél volna és ezt hallottad volna esetleg állandóan! Mi lenne ha most a kedves svédek le hazátlanoznának folyamatosan? Biztosan örülnél a megkülönböztetésnek és az állandó köpködésnek. Örülj neki hogy soha nem volt és ha szerencséd van nem is lesz benne részed! Habár az arabok ott is törnek felfelé, még lehet hogy te is kisebbségben leszel ott és megéred a BOZGOR létet!

BTBTBT 2013.10.03. 23:22:59

@zopilote:
Valóban csak a szótári jelentést vettem alapul, és nem is éltem abban az időben azon a környéken, mert akkor jobban lehetett volna érezni az árnyalatnyi különbségeket.

nyuszigonosz 2013.10.03. 23:23:52

@puhacica: A jegyzetelés: normális, általános dolgokat németül.
Munkaspecifikus dolgokat azon a nyelven, amelyinek dolgozni fogok vele.

zopilote 2013.10.03. 23:26:06

@shakti_rom:
Igen, a hunkyt nem veszik sertesnek, csak afroamerkaitol, es csak is feherek:)
Az azsiai szarmazasu gyerekeknek is van degradalo szavuk feher gyerekekre, szo szerint " white trash " De ezt csak ok ertik. Par eve nagy botrany volt ebbol Vancouverben.

Latcho Rom 2013.10.03. 23:28:42

@zopilote: nincs neked egy tesvered vancouverben veletlenul?

2013.10.03. 23:28:43

@shakti_rom: Hát ha a "f.....k his XY" szexnek minősül...., igen :)

@Barátusz: Egyetértek, a kultúrádat nem az új kultúra megismerésével őrzöd meg, de a gyereket segitheti az, hogyha a szülő a megőrzésen túl az újat is megismeri és elfogadja. Igy a gyereknek mind a kettő természetes lesz, méghozzá úgy hogy jó példát lát erre a családban.

Még azt is fontosnak tartottam, hogy a férjem megismerje a kultúrámat. Irodalmat, filmeket meg lehet szerezni angolul, vagy felirattal. Történelemről lehet olvasni. A nyelv már nehéz dió, pedig próbálta. Mindeneste ez igy nagyon bejön, hogy tudunk beszélgetni az én kultúrámról is. Meg az is hogy amikor pl. politikai vagy gazdasági témákról beszélgetünk akkor érti valamennyire hogy mi minek a háttere.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 23:28:50

@Mirjam2: Én azt szoktam mondani, h mindenkinek a sajät dolga, h mit akar megtanulni/megtanitani.
A férjem nagyon szereti a magyar nyelvet, bär szerinte rettentöen nehéz... :-) Minden nyäron kötelezöen hazamegyünk, és most decemberben is Mo-ra akar menni...és nyugdijas koräban Mo-on akar élni, többek között ezért is akar magyarul megtanulni.
Elsö magyar mondata amit megtanult ez volt: Kösz jol vagyok, egész nap napozom. - nem én tanitottam rä. :-) Papagäj modjära ismétli vissza a mondatokat/szavakat, és mellette nyelvujit.

Latcho Rom 2013.10.03. 23:31:54

@zopilote: displaced person, meg hallottam a nyolcvanas evekben.
Majdnem ua mint a statless...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 23:33:18

@Barátusz: @nyuszigonosz: Igen, pontosan erre gondoltam. :-) Söt kifejezetten zavaro, ha szämoläs közben mäsvalaki hangosa mäs nyelven mellettem szämol. :-)

pappito · http://pappito.com 2013.10.03. 23:33:28

@Mikó?: " azt mi motivalja, hogy ide irjon? Hogy hogy nem azokkal osztja meg errol alkotott gondolatait ahova tartozonak erzi magat (nemet, angol, sved, svajci stb.)?"

népszerű téveszme, hogy aki magyar fórumokba, blogokba irogat külföldről az a helyiekbe nem teszi. Kíváncsi lennék miért gondolja ezt valaki.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 23:35:15

@puhacica: Mindig azon a nyelven amin elhangzott. Eleinte én is magyarul jegyzeteltem, de igy duplän kell forditani. Elöször amikor hallom, aztän meg amikor vissza kell adni pl.

Latcho Rom 2013.10.03. 23:35:35

@pappito: kinti ujsag blogokba, facebookos helyekre szoktam, de csevely szinte csak magyarul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 23:36:23

@zopilote:pont hagymaeknel nem komaljak emlekeim szerint a hunkyt, eleggé sértés.

zopilote 2013.10.03. 23:36:43

@shakti_rom:
Nincs (tudtommal) :)) En eltem ott (is) hosszu evekig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 23:37:35

@33621: Sose tudhatod, "gyüttmentezték"-e őt itthon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:38:24

@puhacica: en angolul jegyzetelek peldaul. foleg azert, mert sokszor at kell beszelni dolgokat a kollegakkal, hogy jo-e az elv, ami alapjan tervezunk. igy ok is meg tudjak nezni a jegyzeteim. meg fejlesztem vele az angol gondolkodasom, szokincsem, mert igy kenytelen vagyok szotarazni is.
@Barátusz: gyogypedagogus, ertelmileg akadalyozott es latasserult gyerekekkel. de igazabol az elso csoportal dolgozik. ugyhogy meg kalandos lesz az allas kereses errefele :D

Latcho Rom 2013.10.03. 23:42:00

@zopilote: jobb a piz feletek, azert hagytad ott bc-t?

BTBTBT 2013.10.03. 23:42:31

@cougarcat:
"a gyereket segitheti az, hogyha a szülő a megőrzésen túl az újat is megismeri és elfogadja."
Jogos, és szükséges lenne.
Ezzel kapcsolatban érdekes látni a sok magyart, akivel összefutottam az évek során. A többségük fiatal, 20-25 éves, és csak azon vannak, hogy megéljenek. Az 1/5-énél nem láttam ezt a kultúra megismerése általi integrálódást, amit majd a - nagy valószínűséggel itt, külföldön - születő gyereküknek átadjanak a magyar kulturális ismeretekkel egyetemben.

Ahogyan a fent említett fiatalokkal kapcsolatban, úgy a házastárs esetében is fontos a hajlandóság, hogy érdekli-e őt, akarja-e jobban ismerni, hogy mitől olyan a párja, amilyen (és itt nem a jellemre gondolok). Meg az is, hogz ő is át akarjon adni a sajátjából.
Dumál a nőtlen... :)

@shakti_rom:
Itt arra céloztál, hogy angolul/franciául/németül/külföldiül szexel-e az ember vagy magyarul?
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jaaaaa, ilyen bonyolult számokkal való műveletekhez ott a számológép. :)))

Latcho Rom 2013.10.03. 23:44:04

@33621: erti es erzi ezt minden hataratkelt, jobban is talan mint a hazai magyarok.

Latcho Rom 2013.10.03. 23:45:14

@Barátusz: arra. Nem is a szex amugy, inkabb az ebredes fura egy nem magyarral. Mar akinek ugye :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:46:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): mondjuk en kezdek raallni az angol szamolasra. sokszor egyutt szamolunk es ha magyarul mondanam a szamokat a tobbiek nem ertenek. a spanyol kollegina is angolul szamol, ha nem egyedul dolgozik (akkor nem tdom, hogy csinalja :D )

zopilote 2013.10.03. 23:47:30

@tildy:):
A mult szazad elejen volt sertes. Most olvasok egy konyvet - Kaliforniai fürj a cime, az irojaval epp ma beszelgettem - amiben egy magyar gyerek " lehunkyzza " a masik magyar gyereket az USA - ban, amiert az apja jol leteremti. Erre a gyerek kijelenti, hogy o mar nem magyar es nem is akar az lenni, hiaba Magyarorszagon szuletett es magyar az anyanyelve, de o mar " amerikai ". Nagyon erdekes konyv.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 23:48:50

@Barátusz: Az nälunk vicces lenne...bär vannak akik az ujjukat hasznäljäk.:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:49:26

@shakti_rom: fogadjunk, hogy a nem magyarnak meg a szaja is budosebb reggel ebredes utan :))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:50:48

@Barátusz: "Itt arra céloztál, hogy angolul/franciául/németül/külföldiül szexel-e az ember vagy magyarul?" ebbol csak a franciat ismerem, de csak magyar akcentussal uztem idaig!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.03. 23:53:01

@Mr. Long: Mi nem 1+1-et adunk össze, hanem a 35-ös, 17-es, 11-es, 8-as, 5-ös szorzotäbläval dolgozunk fejben. :-)

2013.10.03. 23:55:19

@Barátusz:

"Ahogyan a fent említett fiatalokkal kapcsolatban, úgy a házastárs esetében is fontos a hajlandóság, hogy érdekli-e őt, akarja-e jobban ismerni, hogy mitől olyan a párja, amilyen (és itt nem a jellemre gondolok). Meg az is, hogz ő is át akarjon adni a sajátjából."

Bizony, ez egy külön nagy téma, társkeresés külföldön, és milyen az ideális társ egy bevándorlónak. Kétszer csináltam ezt végig, mind a kétszer jól jártam de mit mondjak, addig is elég sok békucit puszilgattam (nincs rosszindulat)! :) Hogy valaki elfogadja a te gondolkodásmódodat, sajátos logikádat, stb. - nagy dolog.

"Dumál a nőtlen... :)"

Neki is szabad. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:56:24

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ... mi sem!
millimeter, meter, newton, kilogram, angol font :D

BTBTBT 2013.10.03. 23:57:10

@Mr. Long:
Az is a tippjeim között volt. Meg az is, hogy bölcsiben vagy oviban dolgozik. Autistákkal is foglalkozik?
Már vártam, hogy ki csapja le a magas labdát a "franciá"-val kapcsolatban. :)

zopilote 2013.10.03. 23:57:40

@shakti_rom:
Nem a penz volt az elsodleges szempont: az epitoipart atvettek a szikhek, lakasom megszunt, rossz emlekek, haverom hivott, meguntam a sok esot es meg sorolhatnam. De Calgaryt is utalom ettol fuggetlenul:) Nem is tudom, hol lenne jo. ( mindig ott szeretnek elni, ahol epp nem vagyok) :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.03. 23:58:39

@cougarcat: "társkeresés külföldön, és milyen az ideális társ egy bevándorlónak. Kétszer csináltam ezt végig, mind a kétszer jól jártam" ebbol az jon le nekem, hogy egyszer majdnem jo volt a valasztas es masodjara sikerult jol. (de ugye nincs harag?) ;)

BTBTBT 2013.10.03. 23:59:38

Mi ez a hülye hibaüzenet, hogy a kommentem tiltott kifejezéest vagy linket tartalmaz, és fogalmazzam át? :(

@shakti_rom:
Miért más? Neki nem büdös a szája reggel?
A többi sem nagyon különbözik: ásít, nyújtózkodik, hangosan vegetatívoskodik, zuhanyozáshoz, reggelihez készülődik - vagy ha szerencsések vagyunk, meggondolja magát, és részünk lehet egy kis reggeli mókában. :)))

Ráadásul aktus közben az ember nem a nyelvre figyel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:00:34

@Barátusz: azokkkal is, de belemegy alaposabban is. nem csak a "sztarbetegsegben" utazik.

Jesus.Green 2013.10.04. 00:02:02

@33621: Ha mar szoba jott itt a kettos (tobbes) identitas meg az integralodas egy masik tarsadalomba, nekem van egy elmeletem a bozgorozassal kapcsolatban, de nem biztos, hogy ennek itt a helye, mert a kisebbsegi let nem eppen hataratkeles.

2013.10.04. 00:03:52

@Mr. Long: Nincs harag persze, hiszen nem tudhattad, hogy egyszer özvegy lettem, aztán utána szerencsére megint találtam magamnak normális társat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:04:26

@Barátusz: szittad Samant? HA bevedi am! vigyazz!!! lehet roissz keretbe foglaltad!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:06:17

@Jesus.Green: szerintem ez a tobbsegi tarsadalom reszerol egy egeszseges reakcio arra, hogy a kisebbseg k. anyazza oket.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.04. 00:12:23

@charlieharper: A munkahelyeken, ahol eddig dolgoztam, pedig mindig volt egy prayer room.
na ezt probaljak megszuntetni egy uj torvennyel az allami munkahelyeken semmi fele vallasi jeleket ruhat stb nem lehet viselni .. persze nagy ellenallasba utkozik es meg nem szavaztak meg
valahol az allamot szet akarjak valasztani a vallastol . szabadon gyakorolhatod a vallast tovabbra is de azt otthon a szabad idodben ...

BTBTBT 2013.10.04. 00:13:04

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nálatok úgyis gépeken megy a nagyüzem, nem?
Kézzel számolni? Az elsősöknél talán.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 00:13:05

@Barátusz: Nöként ezt nem mertem megtenni, mär igy is megbélyegzett charlieharper digger avatarjänak kitärgyaläsakor. :-)

BTBTBT 2013.10.04. 00:14:42

@cougarcat:
Ezért kell találni egy jófej magyart:
A godolkodásodat elfogadó békucikat puszilgattál? Mert akkor legalább volt valami értelme a dolognak. :)))

Ja, csak most olvasom. Ezt nem tudtuk. :(

@Mr. Long:
Őőőő... hol és mikor szidtam S.-t?

A feleséged még Mo.-on szerzett végzettséggel csinálja mindezt?

zopilote 2013.10.04. 00:14:44

@shakti_rom:
Nekem a magyarral valo ebredes volt fura:) Egyszer ebredtem magyarral az elso 15 ev alatt, aki kesobb a felesegem is lett:))

Latcho Rom 2013.10.04. 00:15:40

@zopilote: come to ontario :) 25 fok volt ma!

Latcho Rom 2013.10.04. 00:19:13

@Barátusz: nyelvre gondoltam, kizarolag. Ilyen egyszeru hunky vagyok, na :)

zopilote 2013.10.04. 00:21:30

Derogatory term:
"DP" has also been used a derogatory term used when referring to immigrants, specifically those from Eastern Europe coming to the United States, who have not been forced out of their native countries

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:26:09

@Barátusz: a kommentben haszanlt nem megfelolo dologra teagaltam vele.
igen meg magyarorszagon szerzett, meg csinalja a mester kepzest.most meg erasmuson van egy iskolaban gyakoenokkent itt. hatha jo lesz angol tapasztalatnak, 4 honapot tolt ott.
bocs, de mar az agybol irok telefonrol es total szetesett a bongezomben a gepeles valamiert...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 00:27:41

@Barátusz: Az asztaloknäl fejben megy a szämoläs, és én mint ellenörzö személy, én is fejben nyomom. :-)
A helyiek az elején még a hivatalos formanyomtatvänyokon is, amikor össze kellett adni a szämokat, ugy szämoltak, hogy a maradékot azt föléirtäk. :-) (értsd: pl 123+99 ugye egymäs alatt, aztän vonal és az alatt az eredmény. Nomärmost ök ezt ugy oldottäk meg, h 3+9 az 12, leirta a 2-est, maradék az 1, és ezt az 1et kicsiben a vonal fölé irta, és a következö sor az ällt ugye a 2+9+1böl. :-) )

2013.10.04. 00:29:01

@Barátusz: Hát neked még van esélyed magyart találni, London városában. :) Nálam egész egyszerüen nem volt ilyen jelentkező.

A legtöbb békucinak csak egy "coffee date" jutott, de el kell ismerni, volt ennek a társkereső időszaknak egy nagyon kellemes része. Elég nehéz abbahagyni ezt a kötetlen életformát amikor végre herceggé változik az a béka. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:29:06

@Barátusz: ja es meg csak menyasszony, bar ugy viselkedik, mintha feleseg volna... bar azt a mintat is regebben elkezdte...

montroyal ( CAN qc) 2013.10.04. 00:29:44

@shakti_rom: ja ott vagy a hirekben igen megosztja az embereket feleslegesen es semmi sem less belole mert kissebbseki kormany van es nem hivatalosan de kampanyolnak a partook es ha uj kormany jon el is less felejtve az egesz ...

BTBTBT 2013.10.04. 00:29:51

@shakti_rom:
Láttál már katolikust a vallását gyakorolni a munkahelyén? Lehet, hogy Kanada különbözik, de én errefelé még nem.

Arra gondoltál, hogy más nyelven kérdezed meg, hogy van, és hogy dugtok-e még egyet, mielőtt jól bereggeliztek? :)

@zopilote:
Akkor az nem is lehetett olyan rossz ébredés. :)))

Jesus.Green 2013.10.04. 00:30:28

@Mr. Long: Van ebben nemi igazsag, de azert az egesz ennel bonyolultabb :)

2013.10.04. 00:32:00

@Mr. Long: "gyogypedagogus, ertelmileg akadalyozott es latasserult gyerekekkel. de igazabol az elso csoportal dolgozik. ugyhogy meg kalandos lesz az allas kereses errefele :D"

Ez nem hiányszakma?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:34:10

@zopilote: ahogy az egyik magyar humorista mondta, eletem legdragabb kavejat a nyiregyhazi egyetem kavezojaban ittam azzal a lannyal, aki azota a felesegem lett.

Latcho Rom 2013.10.04. 00:36:32

@Barátusz: katolikusnak csak kereszt van a nyakaban - if - mas vallasoknak ruhazati eloirasai vannak. Meg kint a kereszt montreal felett, az allami jivatalokban, azt nem akarjak leszedni az egyenjogusag neveben, ebbol van a botrany..is.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.04. 00:36:47

@shakti_rom: azert oket is mert a keresztet le akarjak vetetni korhazakbol iskolakbol csak a vita a muemleknek tartott helyekrol van pl a parlament vagy a montroyal hegyen a kereszt

sajnos ilyen idiotasagokkal terelik el a valos problemakat...

BTBTBT 2013.10.04. 00:37:13

@cougarcat:
Hiába van errefelé sok nő, a szintemen (érdeklődés, hozzáállás, karrier) lévő magyart egyáltalán nem egyszerű Londonban találni. :(

Online társkeresőről van szó? Csak mert bár ott is feltehetnek régebbi képeket (és fel is tesznek!), de azért már a kávés randi előtt látni, hogy a delikvens csak egy fokkal néz-e ki jobban az ördögnél, vagy esetleg sármos is.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem azt mondtad, hogy te a kamerás részlegen vagy?

@Mr. Long:
Hajaj! Itt az ideje, hogy a sarkadra állj. :))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:37:20

@cougarcat: remelem! csak azert attol tartunk magasan kell vagni az angolt. pont a szavak melysege miatt kb, mint gyerekneveleskor. de majd kiderul. azt mondta, ha asszistenskent kezd az sem baj. ehezni meg csak nem fogunk ket fizubol. :)

Latcho Rom 2013.10.04. 00:37:53

@Barátusz: nem csak dugasrol szol az elet, hany eves vagy, 16? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:40:10

@shakti_rom: igen, lehet reggel a financial times-ot is elemezni, de akkor inkabb a dugas!

BTBTBT 2013.10.04. 00:41:43

@Mr. Long:
Nem értem. Melyik kommentben írtam "nem megfelelő dolgot"

@shakti_rom:
Értem, és bár nem értek az ottani helyzethez, de nehogy már a farok rángassa a kutyát.
Az a kereszt jóval azelőtt ott volt, hogy az emigránsoknak eszébe jutott Kanadába települnie.

Latcho Rom 2013.10.04. 00:42:48

@montroyal: muemlek my ass, azt franciaztak a pq-ek, hogy quebec tortenelmehez tartozik, s mint ilyen - nem vallasos dolog.

Felre ne erts, szeretem a keresztet ott a hegyen, megcsodalom ha arra megyunk, de hagyjak beken a masvallasuakat, nem veszelyzteti frikken distintc societyt a turban, a kipka, a fejkendo, de gazdagitja. Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2013.10.04. 00:44:00

látom, a gyerekek/emigrák nyelvtudásáról elterelődött a szó, úgyhogy én se untatok senkit az ezzel kapcsolatos véleményemmel inkább.

Jegyzetelni meg mindkét nyelven szoktam, ahogy eszembe jut, nem látok benne rendszert, a posztitjaim hol magyarok, hol angolok, meg a füzetem amibe jegyzetelgetek dolgokat egy lapon van mindkét nyelvből.

Latcho Rom 2013.10.04. 00:44:48

@Barátusz: N em orbanisztan ez, nincs itt farok. Illetve quebec probalkozik ezzel.

pappito · http://pappito.com 2013.10.04. 00:46:48

@shakti_rom: én a hobbijaimmal kapcsolatos helyi közösségek fórumait látogatom, csomó érdekes alakkal meg lehet ismerkedni így, meg tanulni rengeteget. Részben mert van olyan hobbim ami mo-n nem volt, csak itt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:48:07

@Barátusz: arra a kommwmtedre akartam utalni, amikor irtad, hogy az oldal nem engedett egy kommentedet, merz nem megfelolo valami volt benne. most telefonon nem keresem ki. arra irtam, hogy samant akartad esetleg nem megfelelo keretbe foglalni ea a HA nem engedi ezt, mert kedveli.

Latcho Rom 2013.10.04. 00:48:08

@Mr. Long: vagy en vagyok oreg s fasult+ a digger - vagy ti nem kaamattyoltok eleget :))

Latcho Rom 2013.10.04. 00:49:29

@pappito: foleg zenesz forumokra jarok, manouche, bluegrass, banjo..

2013.10.04. 00:51:08

@Mr. Long: Ez jó hozzáállás, mármint a kezdést illetően. Tegye be a lábát aztán igy hamarabb felveszi a szaknyelvet is.

@Barátusz: És az angol nők??? Az nem lehet hogy nincs olyan aki megüti a szintedet.

Igen online társkereső - nem is volt más lehetőség. Egy kisvárosban laktam. Bárokba nem jártam, a barátaim többsége akkor egyedülálló nő volt (the competition!). Nagyon jó tapasztalatom volt összességében az egészről. Igaz, sokan tesznek fel régi képet - alapszabály, hogy az első email váltásnál kérsz egy mostani képet, enélkül nincs coffee date. Az email meg olyan legyen ahonnan ki tudod tiltani az illetőt, ha szükség van rá (mert előfordul). Mr. Cougarcat ugyanezen a procedúrán esett át. :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 00:52:24

@Barátusz: És szerinted ott nem kell szämolni? :-)

BTBTBT 2013.10.04. 00:53:20

@shakti_rom:
Az idejére sem emlékszem annak, amikor 16 voltam. Vagyis igen, és ez emlékeztet arra, hogy én sem leszek fiatalabb. :)

Nem vagyok fafej, de a kereszt nem ruházatbeli megjelenése a vallásnak. A burka meg a turbánok igen.
Lehet, hogy rosszul értelmeztem a kommentedet, de mintha a kisebbségeknek követelnék annyira azt az egyenjogúságot. Ha így van, akkor nem túl PC ez?

@Mr. Long:
Ne mondd már. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:55:36

@cougarcat: ooooooo mennyi jo angol no van erre fele! gyere eszakra vadaszni! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 00:57:02

@Mr. Long: az utolso mondat baratusznak ment! bar lehet urad is orulne ha haza allitanal egy leanyzoval!

2013.10.04. 00:58:47

@Mr. Long: Ő lehet hogy örülne, de én nem!!! :)))

BTBTBT 2013.10.04. 00:59:07

@Mr. Long:
Ja, így már értem. Nem. Akkor shakti-nak, cougar-nak meg neked válaszoltam volna. Aztán azért nyomattam őket egyesével. Úgy működött.

Az angol nőset nekem szántad? :)))

@cougarcat:
Rengeteg jó angol nő van errefelé, az tény. De az angol nőknek emigráns vagyok. :)))

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Mit tudom én, hogy mi a munkaköri leírásod. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 01:01:34

@Barátusz: az elso mondat termeszetes reakcio volt, a masodik neked ment!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.04. 01:05:12

@tableno: "Az, hogy bizonyos szavak idegen nyelven ugranak be, az még nem nyelvvesztés. Viszont, ha az "emigrant" magyar már két-három év után (vagy akár öt-tíz év után) akcentussal és nyelvtanilag helytelenül beszéli az anyanyelvét, az az esetek nagy részében bizony affektáló sznobság (tudna rendesen is beszélni, csak nem akar). Speciel én még nem is találkoztam ilyennel.."

Egyetertek:) meg csak most kezdem olvasgatni a kommenteket, lehet, hogy valakit ismetlek. A temafelvetest koszonjuk, azoknak, akik kulfoldon elnek tobb-kevesebb ideje, biztos van tapasztalata e teren:) A "nyelvtevesztessel" kapcsolatosan a sajat tapasztalatom irom le.
7. eve elek angol nyelvteruleten, a ferjemmel csak angolul beszelek, az angolt napi szinten hasznalom Egy nagyon erdekes nyelvi folyamat zajlik le az ember agyaban, legalabbis magamon ezt figyeltem meg. Egy ido utan (altalaban akkor, amikor mar az idegen nyelven gondolkodik az ember) a ket nyelv kvazi kezd "osszemosodni" az agyban. Ertem ez alatt azt, hogy idonkent elofordul, hogy nem tudatosul bennem, melyik nyelven beszelek, igy veletlenul angolul mondok egy szot annak, akivel magyarul beszelek vagy vice versa, magyarul mondok egy szot annak, akivel angolul. Nem azert, mert nem jut eszembe a megfelelo, hanem mert az agyamban a ket nyelv atfedesbe kerul. Lehet, hogy tobb eves(evtizedes) kulfoldi let, es idegen nyelven valo kommunikacio ill. ez a bizonyos atfedes is okolhato a nyelvtevesztesert? Szerintetek? Van valakinek hasonlo tapasztalata?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 01:11:09

@Zsuzsi65: Nälam ez akkor szokott elöjönni amikor Mo-on vagyunk, és non-stop szinkrontolmäcskodni kell olyan érdekfeszitö témakörökben, mint pl melyik auto a jobb? És még azt is forditsd le, hogy... :-)

Latcho Rom 2013.10.04. 01:11:36

@Barátusz: az vagy aminek erzed magad, ne feledd :)

BTBTBT 2013.10.04. 01:17:21

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezt a részét tudom, mert charlie-nak mondtad - mire ő: álommeló -, de a részletekkel nem vagyok tisztában.
Nemhogy a kurvázás meg a kábítószerek maradtak ki az - eddigi :D - életemből, de még kaszinóban sem voltam soha.

@shakti_rom:
Messze vagyok még a nyugdíjas kortól.
Fiatalnak látszom és annak érzem magamat.

@Zsuzsi65:
Inkább az idegen nyelven való kommunikáció. Néha nekem is becsúszik egy-egy magyar szó, és akkor gyorsan kijavítom magamat, vagy ha valaki megkérdezi, hogy mit mondtam, akkor elmagyarázom.

Latcho Rom 2013.10.04. 01:17:29

@Barátusz: Nem erted, a kisebbsegektol akarjak elvenni a jogot hogy allami allasokban dolgozhassanak. Nem fog menni, hiszen quebec kanada resze, a legfelsobb birosag hataskore alatt vannak, ha szeretik ha nem. A PQ celja hogy kiszakadjanak, es ez a provokativ, undorito torvenyjavaslat nagy alkalom VOLT egy uj referendumra. Shogy montroyal is irja, semmi nem lesz beloloe, viszik a kutyak is a puskat hogy a te hasonlatoddal eljek a jovoben.

Jenkik megint lovik egymast.

2013.10.04. 01:17:48

@Barátusz: Rengeteg jó angol nő van errefelé, az tény. De az angol nőknek emigráns vagyok. :)))

Az hogy valaki emigráns, az az angol nők számára probléma? Nem szép dolog, ha igy van. :(

@Zsuzsi65: Ez az átfedés dolog velem csak akkor történik meg amikor "váltásban" vagyok, vagyis amikor Magyarországon kezdenék magyarul beszélni vagy ha visszajövök ide és megint angolul kell állandóan beszélnem. És persze amikor forditok a férjemnek.

Latcho Rom 2013.10.04. 01:18:25

@Barátusz: az emigrans feelre gondoltam, nem a korodra.

2013.10.04. 01:21:04

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): "És még azt is forditsd le, hogy... :-) "

Ebben az a legjobb amikor a kérés után jön valami totálisan technológiai dolog, amiről gőzöm nincs. :))

BTBTBT 2013.10.04. 01:27:51

@cougarcat:
Minden országban akadnak, akiknek ez probléma. Egyébként viccnek szántam. Szmájlikkal.

@shakti_rom:
Félrértettem. Nem gondolok magamra úgy, hogy "emigráns", de egyenlőre a hagymás "amcsi vagyok" sem képeződik le "angol vagyok"-ra.

Hoppá. Azt hittem, hogy nem a munkahely elvételéről, hanem csak az öltözetben megnyilvánuló vallásosságról van szó.

2013.10.04. 01:30:13

@pappito: "látom, a gyerekek/emigrák nyelvtudásáról elterelődött a szó, úgyhogy én se untatok senkit az ezzel kapcsolatos véleményemmel inkább."

Sztem nem untatsz senkit. Az időeltolódás miatt sokan csak ilyenkor tudnak bejelentkezni. Ha nem kotolnék itt betegállományban akkor én még csak kb. 1-2 óra múlva tudnék hozzászólni, amikor a többség már alszik. Jó esetben áttolódik másnapra is a téma, de el kell ismerni, ez ritka.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 01:30:43

@Barátusz: Sokat nem vesztettél vele. :-) (Föleg Londonban egy money factory)
@cougarcat: Na akkor nagyon csunyän szoktam nézni. :-) Amugy rengeteg olyan szo van, föleg az autoval, autos dolgokkal kapcsolatban, amit nem tudok magyarul. És ez akkor vicces, amikor nem tudom elmagyaräzni az autoszerelönek, h mit is akarok...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.04. 01:31:09

@csilla123: "20 eve elunk Amerikaban, a gyerekeink 13 es 15 evesek. Mindketten gyonyoruen, akcentus nelkul beszelik a magyar nyelvet. Hogy miert ?
- mert egy nagy kudarckent fogtam volna fel, hogyha a gyerekeim keptelenek a nagyszulokkel kommunikalni
- mert nekem ez az anyanyelvem (a ferjemnek is), amelyen a legtermeszetesebben es arnyalatokban tudok beszelni es mas nyelven formalisnak es kicsit hazugnak ereztem volna a kapcsolatot a gyerekeimmel"

Azok a szulok, akik vegyes hazassagban elnek, valoszinuleg "irigykednek" kicsit, hiszen nektek sokkal konnyebb dolgotok van megorizni a magyar nyelvet :) Hiaba erolkodik a hazaspar egyik tagja, hogy csak az adott nyelven beszeljen a gyerekkel (bar elismerem, erofeszitessel, de lehetseges), ha mondjuk a nap 80%-aban a gyerek a masik nyelvet hasznalja...sajnos a helyzet nalunk is az utobbi. Igaz, mostanaban azt a trukkot alkalmazom a 11 eves lanyommal, hogy azt mondom neki, gyakoroljuk a "titkos" nyelvunket ( a magyart), ez kicsit motivalja, hogy gyakrabban beszeljen velem magyarul.

2013.10.04. 01:32:08

@Barátusz: Ó értem. Igy rendben van. Akkor meg tessék nekik is lehetőséget adni, nahát. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.04. 01:33:06

@Barátusz: "Inkább az idegen nyelven való kommunikáció. Néha nekem is becsúszik egy-egy magyar szó, és akkor gyorsan kijavítom magamat, vagy ha valaki megkérdezi, hogy mit mondtam, akkor elmagyarázom. "

velem is elofordul, hogy beszelek a ferjemhez angolul, es eszre sem veszem, hogy neha "becsuszik" 1-1 magyar szo. Csak amikor kiejtem, akkor esik le, hogy hoppa, ezt magyarul mondtam:)

2013.10.04. 01:35:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Bizony ez egy fura része a határátkelésnek. Az életnek egy bizonyos részét külföldön tanulod, tapasztalod és az anyanyelveden nem vagy képes beszélni róla (legalábbis én). Ez mindig zavarba hoz.

BTBTBT 2013.10.04. 01:41:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Én sem érzem, hogy veszítettem volna azzal, hog ykimaradt az életemből.

@cougarcat:
Látszik, hogy női fejjel gondolkozol, amikor leírsz ilyesmit. :)))
Inkább arról lenne szó, hogy ők adjanak esélyt nekem, nem?

@Zsuzsi65:
Ha kollégákkal fordul elő, az érdekesebb. Mondjuk ott ritkábban is fordul elő, nyilván azért, mert az agy fegyelmezettebb, baráti, ismerősi társaságban meg oldottabb. Legalábbis nálam.

2013.10.04. 01:46:45

@Barátusz: "Látszik, hogy női fejjel gondolkozol, amikor leírsz ilyesmit. :)))
Inkább arról lenne szó, hogy ők adjanak esélyt nekem, nem?"

Na jó, akkor módositok. Adjál nekik esélyt arra hogy neked esélyt adhassanak, OK? :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.04. 01:47:28

@Barátusz: "Ha kollégákkal fordul elő, az érdekesebb. Mondjuk ott ritkábban is fordul elő, nyilván azért, mert az agy fegyelmezettebb, baráti, ismerősi társaságban meg oldottabb"

igen, valoszinuleg igy van:) a masik dolog, ami talan gyerekeknel figyelheto meg jobban, bar magamon is eszreveszem: hozzaszoksz, hogy kihez milyen nyelven beszelsz, igy ha egy masik nyelven kell hozza szolnod, szokatlan, furcsa. A kisebbik lanyom szamara pl. nagyon fura, hogy rajtunk (csalad) kivul masokhoz magyarul beszeljen. Angol nyelvu kornyezetben magyarul megszolalni szamara szinte keptelenseg, egeszen megnemul, ha magyarul kellene beszelnie valakihez itt :)) pedig nem a szotlansagarol ismert a csaladban:)))

pappito · http://pappito.com 2013.10.04. 01:51:39

Na mindegy, van még idő ebédig :)

Mi otthon magyarul beszélünk egymással, a gyerekekhez is magyarul. Mind a kéd purdé angol nyelvi közösségben van egész nap (isi/ovi) úgyhogy az angol felszippantása nekik nem kérdés.

A nagyobbik gyerek még nem volt kettő amikor ideköltöztünk, már kezdett magyarul vakerálni, az oviban megtanult angolul, ő már csak a szókincsét fogja bővíteni. A kisebbik itt született, ő most tanulja az oviban az angolt meg otthon tőlünk a magyart, ő angolosabb, valamiért.

A nagy megtanult írni/olvasni magyarul, bár írás közben néha összevissza rakja az ékezeteket és elég nehezen megy neki, hogy valamit úgy írunk ahogy mondjuk, hiszen az angol egészen másképp működik. Az angol e és i megjelenik a magyar írásában, sokszor magyarul kimondja a szót és aztán leírja, mintha angolul mondta volna. Erre ráerősít, hogy a kiwi akcentus erősen i-z (pen helyett pin-t mondanak, seven helyett szivn-t). Ha gyakorol, akkor ez tisztul szépen. Miután nem terrorizáljuk a nyelvvel, csak következetesen magyarul kommunikálunk vele, érdekli a dolog és használja is a nyelvet, de írásban és olvasásban is jobb angolul.

A kicsit egyre jobban motiválja, hogy a naggyal játszanak, akkor magyarul játszanak és ezt mi is bátorítjuk. A nagyobbiknak azt mondtuk, hogy ha megtanítja a kicsit magyarul azzal egyrészt nagyon sokat segít nekünk, másrészt lesz egy titkos nyelvük amit csak ők értenek.

Ha más magyar gyerekekkel játszanak, akkor általában magyarul játszanak, egész addig amíg valamelyik másik gyerek - ilyen vagy olyan okból - angolra nem vált, akkor persze mind átvált, ez a kisebb ellenállás iránya, onnantól angolul bohóckodnak.

Csomó magyar tartalmat fogyasztanak, főleg rajzfilmek formájában, részben a mi gyerekkorunk filmjeit, részben az újakat magyarul nézetjük velük, ez sokat segít, de nem elég. Amióta a nagyot sakkozni tanítom, sokat fejlődött, kezd tuisztulni a fejében az "ide lépek" és az "ide fogok lépni" közötti különbség, játék közben pedig magyarul magyarázok neki, ez is használ.

Igényel némi plusz befektetést, főleg időben, hogy magyarul is megtanuljanak, de egyrészt a több nyelv ismerete sokat segít minden más megtanulásában is, meg mindenféle felmérések szerint is hasznos lesz később, a többnyelvű kölyköknek jobb a problémamegoldó képessége állítólag.

Persze az egész nem csak a gyereknek jó, szimpla önzés is van benne, nekem is könnyebb otthon magyarul beszélni, plápne, hogy a gyerek is profitál ebből, és kinyílik a magyar kontent világa is, mesék, dalok, versek, irodalom, később majd jól fog jönni.

Van akinek ez nem fontos, erőltetni meg nem nagyon lehet, bár vannak módszerek arra, hogy ösztönözzük a magyar beszédet.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 01:52:37

@Zsuzsi65: Mi eléggé vegyesen szoktunk beszélni. Nem tudom, h hogyan alakult ki. Vannak szavak, amiket ö is magyarul hasznäl.
Egyszer föl kellett hivnom a rendörséget, mert az ut közepén valaki elütött egy özet. És hirtelen nem jutott eszembe németül, mert egymäs között mi csak bambinak hivjuk. Azt meg ugye nem mondhattam, h Jo reggelt kivänok, az ut közepén fekszik egy bambi. :-) (Szerencsére aztän eszembe jutott, de nem volt 1 egyszerü telefon amugy sem.)
@cougarcat: A legszarabb az, amikor a sajät anyämmal nyökögök. :-(

Ákos Wolf 2013.10.04. 02:03:43

Sziasztok,

Nem igaz a kijelentes, Nemetorszagban elünk es az öt eves fiam nem akar nemetül beszelni, itt jar ovodba es ragaszkodik a magyar nyelvhez, a felesegem orosz, ragaszkodik az orosz nyelvhez is, bojkottalja a nemetet, tud, de nem akarja hasznalni, olyan reszen vagyunk Nemetorszagnak, ahol az ovodaban lehet magyarul is es nemetül is beszelni, en aggodom, hogy mi lesz, ha jön jövö szeptemberben jön az iskola, a fiam kijelentette, hogy otthon orosz, vagy magyar a nyelv, nem nemet, mindket nyelven perfekt a nemet is megy neki, de nem ugy, mint a magyar es az orosz, iden kislanyunk született a fiam ha a felesegemmel van oroszul beszel a kislanyunkhoz, ha velem magyarul. Svabok vagyunk reszemröl, Magyarorszagon csak nemetül beszeltem vele, apukam pedig a nemet meses könyveket forditotta neki magyarra, nem kis megrökönyödesemre..... hogy ebböl mi lesz kiderül :-)

BTBTBT 2013.10.04. 02:08:22

@cougarcat:
I am trying my utmost best. :)))

Igazából lényegtelen, hogy angol-e vagy sem.

@Zsuzsi65:
Ez érthető. Nem akar kilógni a sorból, amit a többiek (csak angolul beszélők) alkotnak, ezért ő is azt használja. Peer pressure.

@pappito:
"lesz egy titkos nyelvük amit csak ők értenek"
Nagyon okos módszer!

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Elhiszem, de mindenekelőtt - még a pénzmag előtt is - hiányzik a késztetés. Anélkül meg nem fog menni.

"bambi" :DDD

Anyámmal nyökögni? Képtelenség. Talán még az enyémnél is jobb beszélőkéje van. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 02:15:21

@Barátusz: Gyorsan megy az. Mindig van vmi csäbito ajänlat, benyögi vmelyik haver, v munkatärs, cég jopofa akar lenni, és oda szervezi a karäcsonyi kajäläst, stb. Kapsz egy kis ajändékpizt, ajändék italt, mézesmadzagot és mär kész is. :-)
Anyämmal azért nyökögök, mert sokszor gyorsan akarom mondani a tutit, és az németül szeretne kiszakadni. Ezért jo, ha a hugom is jelen van, mert igy egységben az erö alapon ketten keressük a megfelelö magyar szot. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.04. 02:17:36

@Barátusz: Az ällatok magyarul futnak. (és vezetés közben is magyarul "beszél"....)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.04. 03:17:03

@Barátusz: "Ez érthető. Nem akar kilógni a sorból, amit a többiek (csak angolul beszélők) alkotnak, ezért ő is azt használja. Peer pressure."

Az rendben, hogy az angolul beszelok elott nem akar magyarul megszolalni:) De multkor egy magyar ismerossel sem igazan tudott kommunikalni, mert szamara teljesen szokatlan, hogy itt, ahol mindenkivel angolul beszel, hirtelen magyarul kelljen megszolalnia:) Mint ahogy masok is emlitettek, a gyerek megszokja, hogy bizonyos emberekkel bizonyos nyelven beszeljen:) szamara az termeszetes, hogy egy "idegen" az itteni kornyezetben angolul beszel :) Egyebkent biztos sokan vagytok ti is ugy, hogy abban a nyelvi kornyezetben, amihez szokva vagytok (idegen nyelv) mar kicsit furcsa magyarul beszelni masokkal:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.04. 06:27:33

@puhacica:
Igyekszem svedul.
Egyreszt jo gyakorlas, masreszt ha esetleg egy kolleganak oda kell adni (elkeri), akkor jobb az ugy, a magyart ugysem erti.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.04. 07:23:49

@Ákos Wolf: volt egy ilyen tanítványom nagycsoportban, aki csak törökül és angolul volt hajlandó, a thait (ország /környezet nyelve) teljesen blokkolta, nem volt hajlandó, nála szerintem egyszerűen védekezés volt a kognitív túlterhelődés ellen. érteni persze értette, csak tetette, hogy nem. egyik napról a másikra elkezdett aztán karattyolni elsős korában, de persze addigra már mindenki leizzadt, hogy mi lesz. (aztán elköltöztek Kanadába, és gondolom, jól megoldódott a probléma.)

DieNanny CH 2013.10.04. 07:34:21

@gigabiga:

Bár nem vagyok tájékozott ebben, de ha az igaz, hogy valamilyen '62-es szovjet-magyar törvény miatt, az ukrán nyugdíjasok Magyarországtól is kaphatnak nyugdíjat, akkor nem csoda, ha az átlagmagyar morcos lesz a határon túliakra...

DieNanny CH 2013.10.04. 07:54:40

@Kovermadar:

"Ez maganügy, nem erőszakoljuk másra, ahogy a kereszténységet és buddhizmust sem."

És akkor azzal a nem kereszténnyel mi van, aki óránként 4x hallgathatja a templomi harangot, ráadásul misék előtt, meg egyéb alkalmakkor jó hosszan?
(Nem kötekedésből írom!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.04. 08:16:22

@shakti_rom:
Természetesen a másododik variáció a jó válasz.:))))

DieNanny CH 2013.10.04. 08:16:55

@Ákos Wolf:

Szerintem ne aggódj az iskola miatt, ott automatikusan németül fog beszélni. Lehet ám, hogy a feleséged dacosságát másolja a fiad. Amúgy mi miatt nem akar a feleséged németül beszélni? Valamilyen érzelmi okból?

És ha már nyelv, akkor nyelvtannácizom: Megtennéd, hogy pontokat is használsz az írásodban? Nehéz volt eldöntenem, melyik szó mi elé vagy mögé tartozott.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 08:22:17

@DieNanny: lehet torgyan szovegirojatol lopta a stiust. egylevego, egymondat, egyora! :D

Ginix 2013.10.04. 11:01:50

@Babette_: aranyos, de a zacskós jobb:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.04. 13:11:11

@DieNanny: asszem pár éve volt ebből egy per valahol Mo-n, hogy iszonyú hangos volt hajnali hatkor vagy hétkor hétvégén a harang, és az lett a vége, hogy vallásszabadság van, lehet harangozni, akkor már úgyse kell aludni, pfff. valamelyik Velencei-tavi kempingben futottunk bele ebbe olyan 15 éve, hajnali hatkor, tíz percig, nagyon hangosan.
délben kit érdekel.
ok, hogy amikor ezt a szokást kitalálták, még nem voltak ébresztőórák, valahogy el akartak jutni az emberekhez, de azért nem ártana egy kis önmérséklet.

puhacica 2013.10.04. 16:40:46

@Chang Yai: @zopilote: @cougarcat: @Barátusz: @Jesus.Green: @nyuszigonosz: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @Mr. Long [wannabe Briton]: @Kovermadar: köszönöm a válaszokat, egységesen azt mondtátok, hogy az "új hazátok" nyelvén írtok. bevallom őszintén, nem erre számítottam, de most, hogy így belegondolok, miért is lenne másképp? tök logikus! ma is tanultam valamit. :)

rumitom 2013.10.04. 17:56:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: en ha kerdezik whereareyoufrom, a valasz mindig europe (europan kivul nyilvan), az esetek 80%-ban ez eleg szokott lenni (valojaban ilyen identitasunak is erzem magam). a maradek 20% ha rakerdez europabol honnan, akkor zokszo nelkul vallalom a magyart. Meglepo modon, tobben szoktak tudni hol van magyarorszag mint nem. bar nyilvan aki rakerdez van egyfajta kulturalis/foldrajzi erdeklodese

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.04. 19:06:59

@puhacica: igazabol a forrastol es a felhasznalastol fugg. angol dolgot angolul jegyzetelek, magyart magyarul (bar nem nagyon olvasok magyar dolgokat, kb 3-4 weboldal es annyi). ez foleg a nyelv "szokasa", fejlesztese miatt vegzem. (meg nem kaphato magyar konyv itt, igaz nem is hianyolom). illetve rohadt lusta vaggyok forditani, inkabb megertem-megtanulom angolul :D

kutya vacsorája 2013.10.04. 20:44:34

@csilla123: helyesen csináltad, büszke lehetsz rájuk és magadra is. de abban nem lehetsz biztos, hogy az ő gyerekeik is ilyen jól beszélnek majd - a poszt pont erről szólt.

zopilote 2013.10.05. 07:02:48

@Chang Yai:
Hangosan szol a harang reggel hatkor??? De jo is lenne neha Mexikoban, ha csak a harang szolna. Sok helyen mar hajnal 4 - kor beinditjak a petardakat, amik hangosan robbanak, hogy ideje felkelni es templomba menni reggeli misère. Egy ido utan rettenetesen irritalo tud lenni, de hogy szolni erte vagy pereskedni eszebe sem jutna az embereknek. En kimondottan elvezem a harangszot itthon, ugy a reggelit, delit vagy az estit. Amikor halott van, akkor mas idoben harangoznak es tudjuk a faluban, megint elment valaki:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.05. 08:34:51

@zopilote: petárdák, na ilyet se hallottam még. ezekszerint ha valaha is Mexikóba esz a fene, vigyázni kell, hogy a szállás ne a templom mellett legyen.
a petárdáktól rosszul vagyok (ugye a kínaiak űzik iari mennyiségben minden ünnepen), valamiért az az érzésem, hogy lőnek rám (még ha látom is, hogy nem)

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2013.10.05. 08:35:03

Sziasztok!

Ket tema:

1., a gyerek... vegyuk azt a jo esetet, hogy a szulok akarjak hogy magyarul beszeljen a gyerek. mert ha nem, akkor nincs tema...
itt 3 verziot kell megvizsgalni:
a., mindket szulo magyar: ez a legjobb verzio, mivel itt otthon csak magyarul beszelnek a szulok, egymassal es a gyerekkel is. Aztan a tevebol, a ovodabol, a kulvilagbol ugyis megtanulja a lokal nyelvet.
b., az anya magyar: ez a kozepesen jo verzio, mivel a gyerekkel leginkabb az elso evekben az anya van egyutt, beszel hozza, enekel, meset mond, ovodaba viszi, stb... igy nagy esely van az "anyanyelv" elsajatitasara
c., az apa a magyar: ez a legnehezebb. mivel az apa leginkabb dolgozik, nincs otthon, nincs annyit a gyerekkel, igy a dominans a local anya nyelve lesz. ugyanakkor az apa nem teheti meg hogy a gyerekkel mindig magyarul es csakis magyarul beszeljen, hiszen sokszor a gyerekhez intezett szavakkal tulajdonkeppen "uzenetet" kuldunk az anyanak, vagy fontos hogy azt az anya is megertse. Vagy local csaladi barati ismerettsegi korben vagyunk, ahhol az amugy a local nyelvet beszelo apatol elegge hulyen, antiszocialisan venne ki magat ha a gyerekkel egy mas nyelven beszelne. Kb mintha sugdoloznanak...
mindezen tul barmelyik verzio eseteben erosen hibas dolognak tartom azt a jol megfigyelheto nevelesi modszert, amiben a gyereket a szulok megprobaljak mindenkeppen magyarnak nevelni. ezzel a gyerek antiszocalis lesz, soha nem fog tudni igazabol a helyi tarsadalomba beilleszkedni, hiszen hibas, teves enkepet, a helyi realitassal nem egyezo idegen gyokereket nevelnek bele. Tovabbviszi az elso generacios emigransok hontalansagfajdalmat, ugy, hogy annak se kulturalis, se tarsadalmi alapja nincs.
szerintem a helyes ut: kisfiam te angol/nemet/argentin vagy, apu/anyu magyarorszagrol szarmazik. neki mar a local culturaban, tarsadalomban, kapcsolatrendszerben kell ervenyesulnie. Ezek mellett, persze, lehet neki nyelvet, kulturat tanitani. De teves identitast nem.
Nehezen allom meg, amikor a facebookon olvasom masod/harmad/negyed generacios magyarok buslakodo posztjait, arrol, hogy mekkora fajdalom a hazatol valo elszakadas, a tavollet, etc.... Mivaaa???!!! Ez olyan mintha en arrol posztolnek, hogy mennyire hianyzik a holdseta...
Mitol lesz magyar a magyar? Mitol lesz magyar a nemet szuletesu, de magyarorszagon elo? Es mitol nem lesz soha magyar a magyarul jol beszelo, de teves identitast kapott kulfoldon szuletett magyar leszarmazott?
Nagyon egyszeru....
Meg kell kerdezni: Tudod milyen a pesti rakparton setalni ejjel az elso hoesesben? Tudod milyen erzes tizenevesen eloszor csokolozni a varosligetben? Vagy a lanchidon? Tudod milyen erzes egy majalis? Egy balatoni nyaralas? Egy bucsu, korhintaval? Dudold el neki a estimese dallamat, folytatja? Neeem?
A magyarsagot a magyarsagtudat, es kulturalis identitas hatarozza meg. Amit igenis csak magyarorszagon elve lehet megszerezni... Mashol a vilagon nincs is ra szukseg, illetve nem is hasznos.

2., Nyelvvesztes, afektalas. Ez nagyon egyszeru kerdes.
A nyelvvesztes ket dolognak tudhato be.
a., a befogado orszag tarsadalmi elvarasaitol
b., az egyen inteligenciajatol, ertelmi kepessegeitol.
Kifejtem:
a., pl az egyesult allamok egy tipikus homogenizalo tarsadalom. ha nem beszelsz tokeletesen, akcentus nelkul angolul, akkor kineznek, nem ervenyesulsz, stb... ezert ott a cel az, hogy mihamarabb elveszitsed a regi nyelvedbol jovo ""hibakat". Ez okozhat rovidebb-hosszabb tavon afektalast, szokeresest, nyelvvesztest, foleg gyengebb ertelmi kepessegu embereknel.
b., pl argentina egy tipikus elfogado tarsadalom, igy az akcentus inkabb elonyt jelent, es az esetleges nyelvi hibak sem jelentenek hatranyt, mindenki tudja hogy kulfoldrol jottel, es senkit nem zavar. Ebben az esetben kevesbe all fent az "atszokas" veszelye.

Sajat tapasztalat: az elso idokben sokszor kevered a ket nyelvet, oda-vissza. ez egy termeszetes reakcio amig az agyad nem valasztja szet az ujat a regitol. Erre mondjak itt argentinaban: Spanyolul meg, magyarul mar nem beszel :)
Amikor nagyon faradt vagyok, es mar nem fog az agyam, a mai napig megtortenik, hogy a spanyol mondatokba magyar szavak kerulnek. Onnan veszem eszre, hogy butan neznek ram :) Ez az evek mulasaval egyre ritkabb. Nem azert van ez, mert nem ismerem a spanyol adott szot, hanem az agyad elfarad.

Par eve jartam eszak argentinaban, Chaco tartomanyban, egy ottani magyar koloniat meglatogatni. Egymas utan talalkoztam ket emberrel.
1., 70 eves ferfi, 1956os menekult. 20 eves volt, amikor eljott magyarorszagrol. Azota majdnem minden kapcsolata megszunt a magyarokkal, nem beszelt magyarul. Hat nem beszelt magyarult :) Semmit....
rogton utana par kmel tavolabb:
2., 90 eves magyar nenike, akit a szulei 3 evesen hoztak ki argentinaba. Otthon magyarul beszeltek. TOKELETESEN akcentus nelkul beszlt magyarul!!! Megkerdeztem tole, nade megis, hogyan? Elsirta magat, es azt mondta: "Kedvesem nincs kivel beszeljek, de ha ugy erzem hogy felejtek, elolvasok egy konyvet magyarul"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása