oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 22. 06:39,  Ha Európában nyaralsz, király vagy 241 komment

2013. július 22. 06:39 Határátkelő

Ha Európában nyaralsz, király vagy

Érdekes állatfajta az ember, valamiért nyáron az a király, aki minél messzebb utazik. Hogy ez mennyire így van, arra példa Pappito mai posztja, aki az új-zélandiak nyaralási szokásait térképezte fel és rögtön kiderül, hogy ott az a menő, aki Európában tölti az idejét. Vigyázat, friss, ropogós poszttal folytatódik nyaralós sorozatunk!

cím_49.jpgItteni magyarkák

Az itteni, általam ismert magyarok meglehetősen változatos képet mutatnak nyaralásügyben. Új-Zéland nagyon messze van Magyarországtól, így az európai diaszpórával ellentétben a folyton Magyarországra szaladgálás nem jellemző.

Ismerünk ugyan olyanokat, akik évente, kétévente Magyarországra látogatnak, de ez a ritkább eset, lévén az utazás nem csak fárasztó, hanem költséges is, és elég sok szervezést igényel, ha mindkét szülő dolgozik.

Mivel 2-3 nap az odaút és ugyanennyi vissza, az ember könnyen elégeti az összes éves szabadságát egy ilyen úttal. Aki nem utazgat Magyarországra, az inkább helyben nyaral, vagy a közelebbi, helyiek által is kedvelt nyaralóhelyeket látogatja.

A vízen túl avagy overseas

Miután szigeten lakunk, ha innen bárki bárhova elutazik, az hirtelen overseas kirándulás lesz, aminek van némi presztízsértéke is, nagyjából függetlenül attól, hogy mi is a célpont.

A legkedveltebb természetesen Ausztrália - a Gold Coast, Sydney népszerű célpontok, közel is van, olcsó repjegy is van, és végül is nagyjából ugyanaz a kultúrközeg, csak jobb az idő.

auckland_sailing.jpg

Vannak, akik átmennek oda motorostúrázni vagy campervannal kirándulni 8-10 napra, nézegetni a csodaszép tájakat és rengeteg szervezett út is van, amelyek végigviszik a kuncsaftokat a látnivalókon.

Szuperluxus Fidzsin

Kedvelt téli célpont a kellemes időjárású Cook-szigetek (Rarotonga, vagy a némileg drágább Aitutaki), azúrkék a tenger, hideg a sör, ráadásul az újzélandi dollár hivatalos fizetőeszköz. A Cook-szigetek kb. háromezer km-re északnyugatra van NZ-től, viszonylag normális pénzből megúszható pihenőhely.

Fidzsi kissé már drágább, de ott vannak kiválóan felszerelt all inclusive szállodák is, a kisebb szigeteken pedig szuperluxus bungalók, saját homokos parttal, ha valaki erre vágyik. A környező szigeteken szeretik a turistát Szamoán és Vanuatun is, és Szingapúrba is sokan eljutnak.

cape_reinga.jpg

Az USA és Európa nem tudom mennyire kedvelt, de aki eltölt 10 napot egy európai körúton, az egy hétig hős lesz az irodában. Európának itt még van valami egzotikus varázsa, bár a kiwi többségnek Európa = UK, aki mást is látott, mondjuk Olaszországot és Franciaországot is, az már húha.

Emellett az újságban gyakran látom hirdetni az európai folyókon hajókázást (Duna leginkább) és a cruiselinerek is rendszeresen kikötnek/indulnak a városból.

Belföld

Mivel a zátony turistaipara jól felkészült (évi két és fél millió turista érkezik) ezt a helyiek is igyekeznek kihasználni. A turistalátványosságok leginkább a természet szépségeiről szólnak, ez az utóbbi évtizedben kiegészült a gasztro-, extrémsport-, és borturizmussal is.

Az állam rengeteget költ a turizmus marketingjére, volt olyan év, hogy csak ausztrálból egymillió jött át nyaralni (vagy síelni). A belföldi turizmus erős iparág, a helyiek szeretnek jönni-menni és van is hová, ráadásul a válság alatt sokan döntöttek a belföldi út mellett.

coromandel.jpg

A hosszú hétvégékre szinte az összes szállás előre elkel, a kiwik pedig képesek olyan helyeken is forgalmi dugókat csinálni maguknak, ahol egyébként a madár sem jár. Sok cég foglalkozik campervan bérléssel és ez az egyik legjobb módja az országban kirándulásnak.

A belföldi turizmus gerince a kemping és motelhálózat, a kiemeltebb helyeken (hévizek, szörfhelyek, stb.) komoly szállodákat is találhatunk, de egy backpackers biztos van a közelben.

road_te_urewera_nationa_park.JPG

Minden, ami természet

Mivel a kiwik meglehetősen természetkedvelő népség, sokan túráznak, kirándulnak, kerékpároznak, van ezres nagyságrendű turistaház (vonatkozó posztom itt olvasható), amiben a többnapos túrák során megalhatnak.

Az outdoor kedvelőknek az ország a tengeri kajakozástól a hegymászáson át a síelésig mindenféle környezetet tud nyújtani, még egy kis sivatag is akad, ha valaki nagyon keresi.

dargaville.jpg

Népszerű sport a horgászat (itt a legmagasabb a kishajó/fő arány a világon), vitorlázás, (minden, amit a tengeren vagy benne lehet csinálni, köszönhetően annak, hogy körben tenger van) terepjárózás, terepmotorozás is.

Aki csendesebb kikapcsolódásra, ha nincs saját nyaralója, bérelhet magának, így egy-egy hétvégére pihenhet akár a tengerparton is. Ha van nyaralója (helyi nevén "bach" ejtsd: becs) akkor nyilván oda jár, amikor pedig nem jár, kiadja azoknak, akiknek nincs nyaralója.

Általában több család bérel ki egy nagyobb házat és tölti együtt a hétvégét, ezt mi is szoktuk csinálni. Emellett, szerencsére vannak olcsó, fapados belföldi járatok, amivel elrepkedhet az ember más nagyvárosokba (nincs sok) és ott hétvégézhet, ha ahhoz van kedve.

kawau_island.jpg

Mindenki megtalálja a kedvencét

Ha az ember nem szereti a többi embert, akkor itt igazán jól érezheti magát, nagyon alacsony a népsűrűség, és nagyjából mindenhova szabadon mehetünk, az állami területeken sátrazhatunk (itt nem él semmiféle mérges / halálos állat) mindenféle bürokrácia nélkül (ne szemeteljünk!), és nem kell túl fondorlatosnak lenni, hogy az ember tök üres tengerpartot találjon, ahol rajta kívül senki sincs.

Ha az ember szereti a többi embert, Auckland strandjai általában tele vannak nyáron, sokan munka után még elszaladnak úszni, evezni vagy szörfözni egyet, hétvégén pedig természetes látvány a hajót vontató autó az utakon.

A közbiztonság is elég jó, nem nagyon kell attól tartanunk, hogy kirabolnak, a strand közeli parkolókban rendszeresen látni nyitott ablakkal parkoló autókat vagy a part homokjában felügyelet nélkül hagyott cuccot."

maori_bay.jpg

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyaralás Új-Zéland országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr685417961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smile750 2013.07.22. 20:33:47

@hagyma: Nem a dagadt amerikaiak, hanem tobbsegeben a mas orszagokbol bevandorlo ertelmes emberek epitik az orszagot, hogy a dagadt hamburgerzabaloknak meg tobb hambi jusson. :) Amugy neger elnokotok van, nem gyanus? Vagy az o osei is Kolumbusszal erkeztek?
- Melyik busszal jottel fiam?
- Kolumbusszal. :)
Ennyire nem lehet eros benned a megfelelesi es beilleszkedesi kenyszer, hogy a fel vilaggal kepes vagy osszeveszni, csak, hogy megvedd a "munder becsuletet", meg azoktol is, akik nem is tamadjak. Nyugi, ok nem olvassak, hogy milyen vehemsen veded oket egy magyar forumon.
De jo is lenne otthon egy kisfroccs mellett. Errol almodozom eleg gyakran.
Amugy nagyon emlekeztetsz egy regi forumozora, aki ugyanilyen hevesen vedelmezte az angol hulyeket, meg a regi forumon, azt kepzelve, hogy o tobb mint egy tavolban szakadt gyarlo magyar, mint a tobbiek itt. Hat a stilusod megmaradt ugyanolyan mucsai, akarhany eve is probalsz amerikaki lenni.
Eddig nem erdekelt a kisstilu kakaskodasod mindenkivel, de most, hogy engem is megtalaltal magadnak orommel csatlakozom a teged nem kedvelok nepes taborahoz.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:42:13

@hagyma: alaszkaval is a bajom, hogy OK alaszka, de mit lehet ott csinalni

mi croisiert tervezunk es fele ido szarazfoldon bejarni az aranyasok utjat ( persze van egy kirandulo vonat) es ugye a termeszet

a MO jo otlet az exem is szerette bejartunk mindent

engem is az uj nejem vitt el a nagy keleti es nyugat canadai korutra pedig 25 eve vagyok itt..
Orlandot pedig mindenkinek latni kellene .. en mar 6x voltam 2600 km tolunk, mindig vezettunk..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:44:57

@smile750: hol nem szarom le, hogy kedvelsz-e?

neked az ujdonsag, hogy ide a bevandorlok jottek es azok epitettek es epitik az orszagot?
hat gratulalok:)
a tobbi szora sem erdemes
rettenetesen korlatoltnak tunsz
nem vedek senkit, targyilagos vagyok az uj hazamat tekintve, a stilusom nem mucsai, sot kifejezetten intelligens es sziporkazo
sem megfelelesi sem beilleszkedesi kenyszerem nincs, mert mar beilleszkedtem es Marynek megfelelek

igen magyar szemmel mindenki hulye
foleg aki otthon ragadt
hulyek az angolok /te irtad/ a franciak, a romanok, a szlovakok, a az oroszok, a nemetek, az amerikaiak/
a vilag kozepe magyarorszag fantasztikus szurkeallomannyal, igen, tudjuk/
es most csendesen elmorzsolok egy hamburgert:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:47:27

@montroyal: tuti elmegyunk alaszkaba es canadaba is, de tenyleg nem vagyok kepben mit es mikor erdemes megnezni es mikeppen
de mielott raszanjuk magunkat utananezek nem kerdes
Orlandoban voltam legalabb negyszer
nekem nagyon bejon az Universal studio
magyarorszag nem kerdes, Mary napi szinten nyaggat

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 20:51:09

@montroyal:
2600 km-t vezetni? Ráadásul többször???
Kitartó és nagyon lelkes kell legyél :)

Nekem eddig csak 2* volt szerencsém a Magyarország - Svédország távolsághoz autóval (1.800 km), de már először is azt mondtam, hogy soha többet! Most pedig már szinte 100%, hogy soha többet!
(igaz, itt nem sok látnivaló van közben; Orlando felé lehet, hogy több)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:51:50

@smile750: ne kapd fel a vizet ha Hagyma nem lenne fele annyi lenne a commentek szama es hogy tudnank minden orszagot az USA-hoz hasonlitani minden postba ..
es azt is eszunkbe juttatja hogy mi nem foglalkozunk eleget a sajat Marynkkel....DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:01:37

@montroyal: de most hogy lehet ezt kezelni?
azt mondja az amerikaiak hulyek
nade a tobbi orszagbol beerkezok az okosak es Ok epitik az orszagot
nade ok amerikaik lesznek
es ettol amerika amerika
tehat az itt szuletett amerikai az dagadt hulye
aki europabol jon az okos, mig nem lesz amerikai, de a gyereke mar megint dagadt amerikai lesz

en egesz komolyan nem ertem

2013.07.22. 21:05:21

@smile750: Szűrni kell, kész. Hagyma direkt provokál, hogy aztán jól megvédhesse magát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:12:07

@smile750:
"- Melyik busszal jottel fiam?
- Kolumbusszal. :)"

Bárhonnan is nézem, ez óriási!!! :D

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:12:10

@Kovermadar: 2600 km-t vezetni?
tudod amikor a hobol hidegbol indulunk gyerekekkel nagy a lelkesedes es ha itt a nagyvarosokat elhagyod NY PHIL, Baltomore utana 1000km egyenes autopalya es ha vege jonnek a palmafak
kocsiban eszunk valtott sofor tankolas kozbe irany a WC..
visszafele majdnem 2x tobb ido kell .. elfogy a lelkesedes

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:15:38

@montroyal:
Na, pont az az 1.000km egyenes autópálya tud megölni :) Az "én" útvonalamon mondjuk pont az a szakasz a leggyorsabb (óh, az a csodálatos német autópálya).

Azt hiszem az amerikai pályán kattannék meg csak igazán, hogy ott van alattam egy V6-os, szuperkényelmes, szupernagy tank és mehetek... mennyi is ott a korlátozás? 80 mph? Az 128 km/h. :(
Anyumnak volt egy 2,5 Chrysler Strarus-a Mo-n, ha odajutottam a volánjához, nem kíméltem. Egy ilyen autóban a 180-200 is olyan, mintha állna.

Te hogy bírod gyorshajtás nélkül ezt a távot? :)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:18:45

@Kovermadar: 2600 km-t vezetni?szoval tenyleg a lelkesedes amikor a hidegbol hobol indulsz megallas nelkul valtott soforrel kocsiba enni tankolasnal irany a WC.. visszafele majdnem 2x idobe telik talan elfogy a lelkesedes visszamenni a télbe
egyebkent a nagyvarosok utan 1000km egyenes unalmas ut de a vegen a palmafak vannak..

2013.07.22. 21:20:58

@smile750: Bedobtál egy nagy hülyeséget, bár lehet, hogy viccnek szántad, mert kiraktad a szmájlit, vagy azért raktad ki a szmájlit mert azt gondoltad hogy igy nyugisan US bashingelhetsz. Arra utaltál hogy az amerikai ember nem intelligens, és ez a megjegyzésed csak téged minősit. Miért csodálkozol rajta ha valaki felkapja a vizet? Ha leirná valaki hogy a magyarok dagadtak és buták akkor az vicc vagy sértés lenne neked?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:28:04

@Philosoraptor: eletemben nem provokaltam
a provokacio ez
" normalis amerikai, az ellentmondas"
ez provokacio
tobbek kozott nem nor,alissa tett e a felesegemet, most mar engem is, a barataimat a csaladomat
na ez provokacio
smile ide vagy oda

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:33:56

@hagyma:
Hagyma, a név kötelez!
Pár ember szemét csíped, nem is kicsit... de vagyunk jópáran, akik kedvelünk, bírunk, elismerünk.

De tudom, hogy valahol mélyen, titokban nagyon is élvezed ezt, én is azt tenném :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 21:36:58

@Kovermadar: 80 mph? Az 128 km/h. :(

Milyen 80? 65 mph sok helyen korl'tozva 55-re.
És jobb ha betartod.
Az ezer km nagyon érdekes, jobbra kukorica, balra kukorica.
Aztán ott van Ashville, NC utána megint jobbra kukorica, balra kukorica.

Repülővel 3 óra.
És a végén ott a sok síró gyerek, és veszekedő szülők. Hajrá Disney.
Happiest place on Earth.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:38:25

@Kovermadar: a nagy varosokba szorakoznak radar tol stb azutan nem szokott lenni problema ami belefer nincs hid kanyar emelkedo ahova elbujnanak a rendorok

amugy 2.5 az kis motor.. sokkal kissebbek manapsag a kocsik de a 2-2,5 szamit kis motornak
de tenyleg kenyelmes en mindenfele autoval utaztam a mitshubitsi laser volt a legkissebb kenyelmetlenebb de a turbojaval eleg gyors volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:43:44

@ctboy: 70-75 altalaban
itt a hegyekben nem igazan van kukorica
se jobbra se balra
persze ha elindulok az orszag kozepe fele, elobb-utobb lesz
@montroyal: 2 litrerestol kezdve azert mar el lehet indulni barhova
de a 3 literes V6-os az indulo meret, ha hosszabb tavra is vezetsz
varosban, rovid tavra pl a 2 literes lancerom, tokeletesen eleg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:46:44

@ctboy:
Autópályán 65??? Szentséges V8-as! :)
Egy mai autót végek 150 alatt járatni, alatta be sem melegszik rendesen :)

Azt tudom, hogy elég gyorsan a fejére koppintanak az embernek. Sajnos nálunk is, így a pályán betartom a 110-120-at (hivatalosan 120, de majd mindenhol 110-re korlátozva, az azért is érdekes, mert a gyorsforgalmi autóutak 100-as táblások, a pálya meg annál egy kategóriával nagyobb).

@montroyal:
A 2,5 Magyarországon még nagynak számít az átlaghoz képest. :)
Mindig elmondom, hogy mennyire csodálkoztam, mikor az economy osztályú autót kértük Miamiban és katpunk egy fürge, batár Dodge-t... OK, diesel volt :D

puhacica 2013.07.22. 21:48:51

@pappito tudnál infot adni, hogy nálatok milyen szinten lehet élni tv-s munkából, konkrétan vágásból? mennyire keresett szakma, ha az egyáltalán? köszönöm!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:52:46

@Kovermadar: nem ketelkedem, de en meg eletemben nem lattam dizel berelheto autot, csak teherkocsiban max.:)
eleve gazolaj, minden tizedik kuton van csak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:54:49

dodgeban meg egyaltalan nem is lattam, de valami nagy truckban lehet van

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 21:56:34

@hagyma: @Kovermadar:
Ez tényleg igy van. Itt nincs diesel autó.
A gázolaj eleve 50-80 centtel drágább mint a benzin, és senki nem tudná javítani.
Nem is vesz senki, Még a V8-as pickup truck-ok és SUV-k is benzinesek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:11:20

@hagyma: @ctboy:
Pedig ha mondom...
Dodge volt, nem tudom milyen évjárat, de biztos, hogy diesel volt :)
Ez volt az autó: kepfeltoltes.hu/130722/13228_565496976817778_441709898_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 22:12:48

@Kovermadar: en nem mondtam, hogy lehetetlen, de ritka mint a feher hollo

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:13:26

Arra még emlékszem, hogy 6000-ig volt a fordulatszámmérője, ami diesel autók jellegzetessége...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:14:36

@hagyma:
Értem, de most már én is kételkedek magamban :) Nem én tankoltam, vettünk hozzá valami fuel-service dolgot.
Lomhább volt sokkal, mint amilyennek egy ilyen, benzines autó lenni szokott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 22:34:54

@Kovermadar: hogyne lenne lomha, ha diselt tesztek a benzinesbe:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 22:37:11

@Kovermadar: "Autópályán 65??? Szentséges V8-as! :)
Egy mai autót végek 150 alatt járatni, alatta be sem melegszik rendesen :)

Azt tudom, hogy elég gyorsan a fejére koppintanak az embernek."

Igy van, bizony:) legalabbis nalunk CA-ban legtobb helyen 65, nehol 70, es mondjuk 80 korul mar lekapcsoljak az embert:) az en ferjem egyszer egy jo hosszu lejton ment lefele, ha jol emlekszem, 80 folott valamivel. A rendorok persze ott varnak lent a lejto aljan, mert ez egy olyan szakasz a nagy semmi kozepen, ahol mindenki szeret hajtani:) Rendes volt a ficko, azt mondta, hogy csak 75-t ir a papirra, mert lejton jottunk:)
Diesel tenyleg nem nagyon fordul elo, inkabb oregebb teherautok eseten. En pl. olyan helyen dolgozom, ahol diesel truck-oknak kuldjuk ki a buntetest, amelyek nem felelnek meg a kaliforniai eloirasoknak (biz. kor utan vagy filtert kell felszerelni v. uj motort). A dolog egesz jol mukodik, koztudottan LA az egyik legszmogosabb varos volt par evtizeddel ezelott, mostanra ez lathatoan lecsokkent, tobbek kozott ennek a szabalyozasnak koszonhetoen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 22:41:16

@hagyma:
", targyilagos vagyok az uj hazamat tekintve, a stilusom nem mucsai, sot kifejezetten intelligens es sziporkazo"

Az utóbbi tíz évben nem olvastam ennél provokatívabb mondatot:))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:41:33

@hagyma:
Hüle :)

@Zsuzsi65:
CA... CA, CA... ott mi is tudnánk élni, dacára a melegnek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 22:45:39

@Zsuzsi65:
A világ legszigorúbb kipufogógáz korlátozása Kaliforniában van.
Már most törvénybe van iktatva hogy néhány év múlva hány százalék elektromos autót kell eladni ott.
A nagy autógyártóknak meg a flottafogyasztását veszik figyelembe ezért kellett például a BMW.nek a Mini.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:47:19

Azon gondolkoztam, hogy mit szól az az amerikai turista, aki a szállodában "barack jam"-et kap a vajaskenyérhez... :) Biztosan lesne, hogy valamiről lemaradt :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 22:48:43

@Kővérmadár: Az itteni nagy motoros autók alacsonyabb fordulatszámon működnek.
Az automata váltó és a légkondi miatt szintén lomhábbnak tűnnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:56:55

@ctboy:
Ezesetben, ha tényleg tévednék, akkor őrült malac, hogy nem én tankoltam meg a kúton a bérlés végén :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 23:01:03

@ctboy:
Ez így igaz.
Műszaki alapvetés hogy a lökettérfogatot nem lehet pótolni.
Lehet ráakasztani turbó hegyeket szelepek garmadáját soha nem fogja tudni azt egy 200lovas 2000cc turbós négyszelepes OHC kihegyezett motor mint egy 200lovas OHV 5600cc V8.
Az élettartamról nem is beszélek mert ezek a nagy hengerűrtartalmú autók Kubában még mindig mennek több mint 60 éve.

bobsys 2013.07.22. 23:01:28

@Kovermadar: pont ilyen a berelt autom most, benzines, 6000ig van a fordulatszammero. Szemelyautoban meg nem, de Dodge truckban mar lattam dieselt. Avengerbol/Chargerbol nem is gyartanak dieselt

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:02:10

@puhacica: vágóként Wellingtonban kéne próbálkoznod, elég combos filmipar van ott...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 23:05:49

@Kovermadar: Itt nem tudod a dizel fejet beletuszkolni a benzines tankba.
Gondoltak rád előre.
Tudod, okos ország.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 23:05:59

@diggerdriver: "A világ legszigorúbb kipufogógáz korlátozása Kaliforniában van."

A vilag tobbi orszagarol nem tudok, de az itteni korlatozasok tenyleg szigoruak. California Air Resources Board-nal dolgozom, a ferjem is, az o csoportja a hybrid autok legszennyezeset teszteli, gyakorlatilag ok allitjak fel a standardot az autogyartok szamara. Az en diviziom pedig a szabalyok betartasat felugyeli. csak egy pelda: diesel truck-ok nem jarathatjak a motort 5 percnel tovabb (idling) ha megis megteszi, $300 -ba kerul neki. Ha valakinek nem kompatibilis a teherautoja, az meg huzosabb, $1000.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:07:28

@zebralany: Waihi beachre szoktunk meg Omahára

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 23:09:01

@Kovermadar: "CA... CA, CA... ott mi is tudnánk élni, dacára a melegnek :) "

Meg tudom erteni...:))) a meleghez hozza lehet szokni, es telen kifejezetten jol jon, hogy nem kell sapkat salat hordani:) Ha meg hora vagyik az ember, csak felmegy a hegyekbe, es maris megvan a teli elmeny:)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:16:24

@puhacica: nem nagyon tudom h egy tv-s vágó mennyit keres, itt nem ismerek ilyen médiás arcokat sajnos

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:20:27

@diggerdriver: "Az élettartamról nem is beszélek mert ezek a nagy hengerűrtartalmú autók Kubában még mindig mennek több mint 60 éve."

az utóbbi tizenpár évben ugyan lada motorokkal meg benzinjeggyel, de mennek :)

Latcho Rom 2013.07.22. 23:57:58

@Kovermadar: Idojarast neked adjuk, kiveve ezt a par csodas nyari honapot :)

GERI87 2013.07.23. 00:03:42

Nem lehet szar hely, de pár év alatt bemotoroznám...és ez egy sziget, ha nem lenne egyértelmű:)

@Zsuzsi65:

"diesel truck-ok nem jarathatjak a motort 5 percnel tovabb (idling) ha megis megteszi, $300 "

És ez okozta a szmogot? hagyjuk már.
Szopatás, bevétel.

@diggerdriver:

A fordulatszámnak nem sok köze van az élettartamhoz (egy pontig) ha van kenés, a nyomórudnak meg végképp:)
De tény hogy a köbcenti jól jön...

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 01:00:19

@shakti_rom: hát itt szerintem van 6 jó hónap és hat nem olyan jó egy évben. Az előző nyár állatjó volt, a tél pedig enyhébb a szokásosnál, szóval annyira nem vacak az idő.

Meg az az igazság, hogy meg is szokja az ember, én már időnként azon kapom magunkat, hogy olyankor is pólóban vagyunk, amikor régebben még pulcsit húztunk. A gyerekeknek meg már ez az alap, ők nem fáznak egyáltalán. A kiwiknek amúgy is van némi rövidnadrág-fétisük, a srácok akik éppen mossák a szomszéd irodaház ablakait, pulcsiban, de rövidgatyában vannak és tél van :)

Latcho Rom 2013.07.23. 01:55:48

@pappito: Itt is lathatok fazonok rovidgatyaban telviz idejen :)

morsels (törölt) 2013.07.23. 01:56:47

@diggerdriver:
Kubaban azokba a regi kocsikba mar reg moszkvics, vagy lada motorokat tettek.

morsels (törölt) 2013.07.23. 02:06:26

@hagyma:
Kanadaban nincs semmi latnivalo.

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 02:17:59

vicces, hogy ez az első NZ poszt ami ilyen sok hsz-t hozott

persze ötven hagyma hülyesége, ami nem számít

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.23. 03:13:36

hagyma hulyesege, meg a kapcsolodok..
hat, kb 35 hozzaszolas megallit ha nem jovok
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.23. 03:18:49

@morsels: hat csak van
azt mindenki mondja pl a a niagara arrol az oldalrol er valamit
a francia canadai resznek nincs tul jo hire errefele/ mar a koreimben/
majd meglatjuk...

montroyal ( CAN qc) 2013.07.23. 04:02:26

@hagyma: quebec city unique varfalak eroditmeny kozepkori francia varosokra emlekezteto belso varos .. Montreal dugig van hetvegeken foleg a fiatal amerikaiakkal 18 ev felett szet ihatjak magukat es a kozbiztonsag is nagyon jo .. amugy egy hetvege tenyleg eleg..

2013.07.23. 04:32:22

@hagyma: Ha a természetet szeretitek akkor British Columbia vagy Alberta....A probléma inkább az hogy túl sok a látnivaló, nehéz választani. Én már egy jópár BC-Alberta természetjáró körutat csináltam és még nem sikerült mindent bejárni. Pedig érdemes.

2013.07.23. 04:45:08

@montroyal: Az ember rádöbben hogy mekkora hatalmas ország ez és még mennyi mindent nem ismer....:( Sajnos Saskatoon-tól keletre még nem jutottam el, de remélhetőleg majd egyszer....

olvaso_sg 2013.07.23. 04:46:44

@charlieharper: haaat en sg-t inkabb annak ajanlanam aki expatkent jon ide(lakas, taxi, napidij stb.) mert amugy sima pozira nem erdemes idejonni, max annak aki imad utazni mert azt lehet eleg olcson. csak osszehasonlitaskeppen atlagban IT teruleten 5-10 ezer sgd-t lehet keresni havonta es a legolcsobb normalis lakas is 2300 sgd-nel kezdodik valahol a halalfaszan egy kozepkategorias auto meg 150ezer.
szoval utazgato bazisnak azsiaban meg poennak jo de hogy nagy penzt csinalni nem annyira, legalabbis ITskent.

2013.07.23. 04:49:18

@shakti_rom: Ez igy igaz, valami istentelenül jól szuperál a vérkeringésük ezeknek. :)

2013.07.23. 05:36:37

@olvaso_sg: igaz. Bele kellett volna irnom, hogy expateknek. Akiket itt ismerek mind 2-3 eves expat csomagon vannak (IT management). Nem is maradnak a lejarat utan. Aki maradt, azok nem a 5-10Ks fizetesert.
Ahogy elneztem az arakat, expat csomag nelkul is ossze lehet gyujteni a Niki-fele lajosmizsei farmra a penzt az itteni IT munkaval, 2-3 ev alatt.
Te merre vagy? En Colonial district.

2013.07.23. 05:38:01

@olvaso_sg: nem birnam itt ki az allando 30 fokot 80% paraval. A normalis kenyer nelkuli eletet sem.

2013.07.23. 05:45:05

@Kovermadar: A madár a szériafelszereltség része?

olvaso_sg 2013.07.23. 05:49:05

@charlieharper: ja hat ne is mond.. nekem nagyon hianyzik a tel meg a hideg friss levego. kenyer viszont van 2-3 sgd korul mar van rendes ropogos baguette egy ket helyen.
amugy en most melozom (tai seng), de a dhoby ghaut (plaza singapura) kornyeken lakom.
meddig vagy amugy itt?

2013.07.23. 05:56:04

@olvaso_sg: csak par het. Kozben beiktatunk Malaysiat, aztan tovabb HK es Tokyo.

olvaso_sg 2013.07.23. 06:24:10

@charlieharper: par het az teljesen jo, foleg ha utaztok is. malajziara van mar tervetek?

2013.07.23. 06:56:47

@olvaso_sg: Malacca, de nekem majd KL-t is be kell szurnom munka ugyben.
Elkuldened hol kapok kenyeret? Biztos, ami biztos, legyen meg...
Annyira soha nem leszek elkeseredve Sing-ben, hogy a Schnitzel Tagba menjek vacsorazni :)

olvaso_sg 2013.07.23. 07:15:23

@charlieharper: melaka jo otlet, kb egy napos progi de erdemes megnezni. egyebkent ha van par szabad napotok akkor tiomanra mindenkepp menjetek el, nekem a kornyeken az jott be a legjobban.
jo baguette meg a wilkie es a selegie rd sarkan (ahol a starbucks van) egy mallban van, a pekseg nevet sosem tudom de szinte csak kulfoldieket lattam ott es jo a croissantjuk is, meg van zacher torta is :)
ja es ha western kajara vagysz akkor inkabb astons vagy mr been (selegie rd) elerheto aron, mert amugy az osszes western kaja irdatlan draga vagy a hawker centerben meg nagyon szar.

smile750 2013.07.23. 07:55:37

@hagyma: @montroyal: Ja, Maryrol mindig ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=ig0RC4Es2c0

A kedvenc notam. :D

smile750 2013.07.23. 08:03:04

@cougarcat: Persze, hogy hulyesegnek szantam, pont azert mert ez az altalnos velekedes, es ez az intelligens amerikaizas annyira kinalta a lehetoseget.
De meg ha komolyan gondolnam, akkor sem alltam neki szemelyeskedni, es senkit alazni, ocsarolni, ahogy egyik hozzaszolasomban sem tettem soha.
Ha valakinek negativ velemenye van a magyarokrol, vagy barki masrol az az o velemenye, nem fogom szemelyes sertesnek venni, es nekitamadni az illetonek, mert en meg azt tartom primitivsegnek.
Ugy latszik nem sikerult teljesen az amerikanizalodas, mert magyar nickje van, es a stilusa is megmaradt tanyasi parasztnak. Vagy ez mar az amerikai ujhaza stilus? Akkor viszont tenyleg helyenvalo az a velemenyem, ami elintidotta ezt a kis vitat kozottunk. Szoval itt a dilemma: Mr. Onion baratunknak nem sikerult a beilleszkedes teljesen, es megtartotta a bunkomagyar stilusat, vagy sikerult, es felvette a bunkoamerikai stilust?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.23. 08:14:13

@GERI87:
Ugye ezt Te sem gondolod komolyan?
A fordulatszám egy motor élettartamának jelentős meghatározója.
Egy 5600cc V8 az életének 99%-át 700 és 2000 közötti fordulatszámon tölti.
Mutass nekem egy magas fordulatú motort amelyik egymillió km felett futott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.23. 08:16:54

@morsels:
Igaz, de azért sehol nem fut még annyi régi V8 mint ott.
Tákolják gányolják de mennek.

2013.07.23. 09:32:32

@olvaso_sg: ok, este megnezem. Ok, kosz az otleteket Malajziara.

GERI87 2013.07.23. 10:50:14

@diggerdriver:

Pff
Az 1 millió Km egyáltalán nem szokványos, akkor már miért nem 10 millió?

Egy 125-ös, az idő nagyobb részét 7000 felett töltő motor is elmegy vígan 100-200.000-et....tehát nem a ford. függ.
ha van üzemmeleg olaj és eljut ahová kell, majdhogynem tökéletes a kenés....a motor pedig boldog.
A nagy V8 azért van ilyen alacsony ford. mert nagy és nyomatékos, semmi szükség rá hogy pörögjön.

Ha jók a feltételek bármi elmegy 1 milliót.

www.youtube.com/watch?v=gHmMlU8Q-V8

GERI87 2013.07.23. 10:54:43

@hagyma:

'Francia Kanada' tényleg egy külön(c) valami...mondjuk nem lepődöm meg a francia külön állatfaj, a tartomány francia/angol nyelvhasználati kérdésben meg már olyan szinten van Románia.
Lehet már nem sokáig lesz Kanada része Quebec...nem sokon múlt a szavazás nem rég.
Még pár év.

GERI87 2013.07.23. 10:56:55

@diggerdriver:

Csodálatos...de azért szerintem Amerikában több a valóban V8-as motorral futó és még gyári alkatrészekkel üzemelő nagy dög...

puhacica 2013.07.23. 11:02:41

@pappito: gondolom a gyűrűk ura project beindította az ipart. :)
amíg itthon átlag feletti szinten tudok élni a munkámból, addig nem erőltetem, meg hát ugye kellene 3-4 év egy kicsit izmosabb indulótőkéhez meg angol nyelvtudáshoz, de a cél adott, a többi meg rajtam múlik. köszi az infot!

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 11:21:22

@puhacica: hát a LOTR inkább csak az ismertséget hozta meg az ipar már itt volt :) Persze azért jól jött a boost. Itt készült a King Kong is (egy része)

Nem nagyon értek ehhez ám, de tudom, hogy nagyon sokan akarnak a WETA-nak dolgozni

Szt Elvíz 2013.07.23. 11:21:49

@puhacica: Szia! Milyen sulit kell elvégezni (érettségi után), hogy vágó legyen az ember lányából? :)

2013.07.23. 11:28:39

@GERI87: És hova akarnak csatlakozni?...

puhacica 2013.07.23. 12:32:13

@Szt Elvíz: szia! nincs erre igazán jó megoldás. én kommunikáció szakon végeztem fősulin, de rádiós szakirányon. aztán nem találtam munkát, viszont láttam egy hirdetést, egy helyi tv-hez kerestek vágót, operatőrt. én meg bekopogtam, hogy szivesen csinálnám, de sose láttam még vágóprogramot. lehetőséget adtak, 2 hétig ültem a vágó mellett, lestem minden mozdulatát, aztán egyre több melót bíztak rám, én meg csináltam, tanultam. a mostani a 3. munkahelyem, ma már egy országos kereskedelmi csatornának gyártó cégnél dolgozok. szóval nálam a szerencse is nagyban közrejátszott. vannak tv2 akadémiás képzések, vagy fősulin is lehet próbálkozni, de mindenképpen olyat kell választani, ahol vannak kis médiaműhelyek, mert itt elsősorban a gyakorlat a fontos, nem a papír. és ma már nincs olyan jó világ, mint anno, egyre inkább vj-t keresnek mindenhol, aki szerkeszt, forgat, vág egy személyben.

puhacica 2013.07.23. 12:44:06

@pappito: azt nem csodálom! :D most, hogy megnéztem a honlapjukat, hááááát igen... de nekem tv-s gyakorlatom van. a kánaán az lenne, ha természetfilmeket, ismeretterjesztő magazinokat vághatnék, míg meg nem vénülök. :)

2013.07.23. 13:55:26

@GERI87: És akkor mit akarnak magukkal kezdeni? Lesz saját pénznemük, új országot alapítanak, és a többi nem elhanyagolható tényező. (?)

2013.07.24. 00:08:04

@smile750: OK, értem. :) A stilus dologba nem is akarnék beavatkozni, mert nem annak a védelmében szólaltam fel, csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy bizonyos dolgokat nehéz nem felvenni. Magyar származásúak vagyunk és ezen nincs mit se tagadni se szégyellni de sokunkat már nagyon sok minden odaköt a fogadott országunkhoz, mindenféle szinten.

A hovatartozás és identitás egy érdekes dolog és egyénenként nagyon változó. Elhiszem hogy sokaknak nehéz megérteni hogy miért érzi egy bevándorló amerikainak magát. Lehet amerikai úgy, hogy a származását nem tagadja meg, mert nem elvárt tőle hogy megtagadja, sőt, ha akarná, elmondhatná naponta többször büszkén hogy magyar származású. Nem feltétlenül arrogancia az, hogy valaki büszke arra az országra ahol él és elégedett az életével, attól függetlenül hogy mások mást gondolnak róla.

Tudom hogy nehéz ezt megérteni de amikor már huzamosabb időt eltöltesz külföldön és teljesen nyilvánvaló hogy ott éled le az életed akkor természetes hogy azonosulni fogsz azzal a közösséggel. Számomra éppen az a furcsa amikor valaki ezt 2-3 évtized alatt nem képes megtenni és valami örökös melankóliában, nosztalgiázással éli le az életét.... sőt ha ilyen lennék, sürgősen csomagolnék és távoznék az Óhazába, már csak azért is hogy boldogan éljem le az életem.

2013.07.24. 02:30:57

@cougarcat: akkor neked zopolite furcsa...
Nekem egyik orszaghoz sincs nagy erzelmi kotodesem. Ott elunk, ahol kenyelnes es praktikus. Lehet, hogy mashol meg kenyelmesebb lenne. Ha talalok olyat, kiprobaljuk.

2013.07.24. 03:13:01

@charlieharper: Zopilote egy különleges eset mert annyi helyen élt már, úgy mint Te. Átlag embernek ilyesmi vagy nem adatik meg, vagy nem vállalja fel, többnyire családi okokból vagy azért mert nem tud ide oda váltogatni a szakmájában. Mint átlag "röghöz kötöttnek" nekem az a természetes hogy van érzelmi kötődés ahhoz az országhoz ahol élek és nekem fontos hogy beletartozzak egy nagyobb közösségbe.

Zopilote-nál meg nálad is az lenne a lényeg hogy kedveljétek azt az életformát, amit éltek. Boldogok vagytok? Akkor tökéletes! Viszont nincs értelme senkinek egy olyan országban élni amit napi szinten utál és csak panaszkodni tud róla. Egyébként ez is érzelmi kötődés, csak éppen negativ formában. :)

2013.07.24. 05:29:40

@olvaso_sg: voltal lent az Underwater World, vagy mi, Sentosan? Azt mondjak par honapja nyitott? Erdemes raszanni egy szombatot?

2013.07.24. 05:31:12

@cougarcat: ertem. Nekem furcsa nehany negyzet kilometerhez erzelmileg kotodni. Ahogy Tucano mondta, az otthonom a Fold nevu bolygo.

zopilote 2013.07.24. 05:48:13

@cougarcat:
Akartam valaszolni arra a kommentedre, amit a 2 - 3 evtizede kinn elo, de beilleszkedni nem akarokrol irtal:) De meggondoltam magam. De amint Charlie megemlitett, gondoltam, illo nekem is megszolalnom ezzel kapcsolatban:) Igaz, annyi orszagban nem eltem es nem annyit, mint Charlie, de 3 orszagot nagyon megismertem eddigi eletem soran: Magyarorszagot, Kanadat es Mexikot. Elsosorban magyar vagyok, szuletes, anyanyelv, az elso 29 ev jogan. Ismerem Magyarorszagot, talan jobban, mint az atlagember. Kanada a masodik hazam, ezt az orszagot is ismerem, talan jobban is, mint az atlag kanadai. Ez feljogosit arra - gondolom - hogy kritizalhatom is:) A legfogekonyabb, legtermekenyebb eveimet itt toltottem, szinte ujraszuletve mentem vegig a szokasos staciokon. Beilleszkedtem, neha kockabb vagyok a kockanal ( kocka a kanadaiak gunyneve a magyarok kozott) Csak en nem hangsulyozom ki a kanadaisagomat, mint egyesek az USA - ban, nekem ez termeszetes:)

zopilote 2013.07.24. 05:59:54

@zopilote:
El is felejtettem - kozben hivott egy haverom telefonon, plusz Janis Joplint hallgatok, aminkek hatasara megneztem a halalrol szolo dokumentumfilmet - szoval szetszort vagyok:) Termeszetesen boldog vagyok Kanadaban, Magyarorszagon vagy Mexikoban is, epp ahol elek vagy vagyok. Nalam a boldogsag nem orszagtol vagy helytol fugg, hanem mindig tolem, a szemelyemtol. Igaz, a tropusokon helyfuggo, ott akkor sem tudnek boldogtalan lenni, ha akarnam:)

2013.07.24. 06:40:31

@zopilote: Természetesen kritizálhatod ezt az országot, de én úgy vettem észre hogy az észrevételeid legtöbbször negativak. Ebből arra következtettem hogy nem szeretsz itt élni. A fentiekből kiderül hogy nem teljesen igy van, és csak annyit mondhatok, örülök neki.:) Nem azért mert kötelező elájulni ettől az országtól, hanem azért mert nem érdemes olyan helyen élni ahol semmi jót és szépet nem látsz. Amúgy a véleményedet tisztelem még akkor is ha nem mindenben értünk egyet. :)

olvaso_sg 2013.07.24. 07:10:12

@charlieharper: hat en sajnos sentosan csak ketszer voltam expatbulin de azon kivul nem lattam semmit. sot eleg sok latvanyossag van itt ahol nem voltam de attol meg erdemes megnezni mindent:)
a jurong birdparkban jartam es az nagyon bejott. a singapore zooban meg nem pedig az egyik legjobb allatkert a vilagon allitolag.

2013.07.24. 07:37:18

@charlieharper: Bazi nagy ám BC, sok-sok négyzetkilométerről van szó! :) Legalább tiz év eltelt mire az a kötődés kialakult. Én se gondoltam volna, hogy igy lesz, de most már nem lehet visszaforditani.

2013.07.24. 07:46:07

@olvaso_sg: az ejszakai allatkerten voltal?

olvaso_sg 2013.07.24. 08:05:14

@charlieharper: sajnos nem, de allitolag nagyon jo. ha van idotok akkor sztem nezzetek el oda.

GERI87 2013.07.24. 14:27:38

@Philosoraptor:

Hogy hogy mit kezdenek?
Önálló állam lesz.

Már most is egy szövetségi (állam) tartomány kormánnyal, pártokkal....a függetlenség jogi lépés csupán.

2013.07.25. 05:49:33

Ezt imadtam OZ-ban is, hihetetlen nyugalmas nepek, kozbiztonsag es csodaszep tajak!

Sajnos az 1 honapba nem fert mar bele NZ is amit nagyon banok.

Amit irigylek toleket, h francia-polinezia csak egy "kopesre" van. Barmikor fillerekert atugrohattok Tahitire es tarsaira...

Tilmir: olcsobban is meg lehet uszni a folyami hajozast, ha erdekel adhatok par tippet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása