oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 16. 06:46,  Mintha önkéntes száműzetésben élnék 663 komment

2013. május 16. 06:46 Határátkelő

Mintha önkéntes száműzetésben élnék

Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet könnyű munka. Íme, az ő története!

iskola autista.jpg

„Hosszú ideje szemezek a Határátkelővel, olvasom a főleg Angliával kapcsolatos írásokat, es úgy éreztem, talán hasznos lehet, ha én is megírom az én "verziómat". Úgy érzem, némileg ellene fog menni az uralkodó közhangulatnak, a célom viszont nem a polgárpukkasztás, amit leírok, azok a tapasztalataim, és az érzéseim, amikkel vitázni ugyan lehet, de akkor is ez van, lévén, hogy ezek tapasztalatok, és érzések, amikből mindenkinek megvan a sajátja.

31 éves vagyok, októberben lesz 3 éve, hogy kiköltöztem Angliába. Nem volt semmiféle különösebb kényszerítő erő az életemben, nagyon jól éreztem magam otthon, kijöttem a közalkalmazotti fizetésemből, nem fényesen, de soha nem is gondoltam, hogy a boldogságomhoz autó, jobb ruhák, vagy menőbb fogyasztási cikkek lennének az elengedhetetlenek.

Egy jó könyv, jó film, barátok, színvonalas időtöltés, stb. mindig akadt, es ezeket tartottam – és tartom - igazán fontosnak az életemben. A kijövetelem oka csupán az volt, hogy ha nem teszem, akkor egész életemben az ablakon fogom kidobni a pénzemet albérlet formájában, és kifizetek kétszer annyit öregkoromra feleslegesen, mint amennyibe egyébkent egy lakás kerülne, és ez a gondolat nem tetszett.

Úgyhogy jöttem

Kezdettől fogva az volt azonban a tervem, hogy amint lehet, hazamegyek. Ezt a tervemet a mai napig tartom.

Szociálpedagógiából diplomáztam. Néhány jó barátom már a diploma után kijött, és a szakma felé kezdtek el tapogatózni. Ők 3 évvel ezelőtt már egy stabil életet éltek itt, és érdekes módon, épp néhány nappal azután, hogy megszületett bennem az utazásra való elhatározás, és megvettem a repülőjegyet, szóltak, hogy lenne szakmába vágó állás.

Az első hónapot Londonban töltöttem, Állásinterjú, bürokrácia, stb. Nem akarok reklámozni senkit és semmit, de hát végül is valahol a cél a hasznos gyakorlati infók megosztása (is) lenne, ezért azt hiszem, nyugodtan leírhatom, hogy a www.londonimagyarok.hu által ajánlott szolgáltatásban megbízhattok.

Velem nagyon korrektek voltak, végül még kevesebbet is fizettem talán a megbeszéltnél, és többet is kaptam szolgáltatásban. Minden magyar, akivel Londonban találkoztam, igen korrekt volt, és annak ellenére, hogy némelyek nehezen boldogultak, senki részéről nem tapasztaltam irigységet, mikor nekem "beindult a szekér".

Az igaz városi legenda

Az angol bürokrácia nekem nagyon felemás tapasztalat volt. A bankok ügyfélorientáltak (profitorientáltak pontosabban), viszont a munkaügyiben adott szolgáltatás, mikor az NI számomat kellett intézni, az gyalázatos volt.

Az ügyintézők annyira inkompetensek voltak, hogy a végén nekem adták ide a telefont, hogy beszeljek a londoni irodával, mert ők képtelenek intézkedni. Egyébkent, bár biztosan sok területe van ennek, én azt tapasztaltam, hogy a kevés, még életben lévő, Angliára vonatkozó sztereotípia közül a bürokrácia szörnyűségéről szóló városi legendák a mai napig maradéktalanul megállják a helyüket.

A dolgok viszonylag gördülékenyen mentek, egy gyönyörű, zöld faluban telepedtem le, Londontól kicsit délre. Itt van a munkahelyem, itt él néhány barátom is.

Egy speciális, többnyire autista gyerekekkel foglalkozó iskolában kaptam állást. Rengeteget dolgozom, minden hónapban majdnem kéthónapnyit, sokat teszek félre – ennyi munka mellett időm sincs elkölteni, meg nem is vagyok mániákus fogyasztó -, ha minden jól megy, kb. másfél év, és mehetek is haza. Már nagyon várom.

Itt mindig kívülálló maradnék

Úgy érzem, elfogadtak – simulékony vagyok, megfelelési kényszerekkel megtűzdelve, úgyhogy nem volt nekik nehéz (bár nem mindig szeretik a kelet-európai őszinteségemet, akkor mindig lehervad a programozott, PC plasztikmosoly az arcukról) -, és szeretnek, de mégis úgy érzem magam, mintha egy önkéntes száműzetésben lennék.

Évente háromszor megyek haza, a főbb tanítási szünetekben, és mindig nagyon várom ezeket az alkalmakat. Otthon lenni nekem olyan, mintha kicsit visszakapnám a régi életemet. Nem tudok vele betelni, és alig várom, hogy újra otthon élhessek.

Itt úgy érzem, mindig kívülálló maradnék, és javítson ki az, aki úgy érzi, hogy bevándorlóként maradéktalanul be tud illeszkedni. Én ezt az életérzést nem akarom magamnak. Otthon úgy érzem, integráns része vagyok a társadalomnak, itt pedig púp a hátán.

Persze, nyilván abban, hogy az otthoni dolgokat mintegy rózsaszín felhőn keresztül látom, nagy szerepe van annak, hogy nyaralni megyek haza, és nem a hétköznapokat taposni, de, ismétlem, én akkor sem láttam élhetetlennek a helyzetet, mikor eljöttem.

Mi van a felszínen?

Kicsit az angol társadalomról, illetve helyzetről, aztán a magyarról, ahogyan nekem lejött-lejön.

Az angolok a felszínen kiegyensúlyozottak és boldogok. A felszínen. Ha ezzel a felszínnel megelégszünk, úgy is mondhatnám, ha itt megrekedünk, akkor azt is hihetnénk akár, hogy ez az igazság.

A műanyag mosolynak és kölcsönös respectnek a leheletvékony mázát iszonyúan könnyű azonban szétszakítani néhány jól irányzott, őszinte kérdéssel. Nem túl mélyekkel, az életükre vonatkozó, kicsit csernusi, de tényleg nem túl mély kérdésekkel.

Ezért engem ez az eszetlen nagy boldogság és béke, ami beleng itt mindent, éppen annyira nem hat vagy érint meg, mint a magyarok rezignált mosolytalansága.

Mindkettő csak a felszín, ami alatt ott lapul az ember, és – amellett, hogy nem akarok megbántani senkit – azt kell mondjam, hogy aki ez alapján a felszín alapján ítél, az szerintem rossz úton jár, és maga sem túl mély ember. De, őszintén mondom, akinek nem inge, ne vegye magára, szóval ebből ne legyen vita.

Egy szó, mint száz, engem a legvelősebben az itteni életem arról győzött meg, hogy a boldogsághoz, az igazi értelemben vett, belső békéhez a pénznek semmi, de semmi köze. A különbség annyi, hogy az itteni embereknek a belső problémáik tompítására több lehetőség, több fogyasztási cikk áll a rendelkezésére. De ez ettől még nem lesz boldogabb élet. Persze, ahogy a mondás tartja, jobb egy limóban sírni, mint a villamoson, de akkor is...

Az oktatásról

Az itteni oktatási és egyéb rendszerbeli sajátosságok elég érdekesek. Számomra néhol képmutatóak. A gyermekvédelem (túl?)fejlett cipőben jár, ha egy kisujjnyi kék folt megjelenik egy gyerektesten, abból nagyobb ügyet tudnak csinálni, mint a Watergate-botrányból, ugyanakkor az, hogy minden fenék alatt egy-egy kocsi van, a legtöbbek számára 15 perc séta már szinte elképzelhetetlen, és ezzel még más, eszetlen pazarlásokkal és szennyezésekkel ugyanezeknek a gyerekeknek a jövőjét teszik teljesen élhetetlenné, az teljesen rendben van.

Hallom néha, hogy a magyar oktatási rendszer rossz. Hát, akkor az ittenire nem tudom, mit mondjak. Néhány angol tanársegéd kollégám nehezen találja Angliát egy 1x1 m-es térképen, nem biztosak benne, mikor voltak a világháborúk, miről híres Nagaszaki, benne vannak-e az EU-ban, de az olyan gyakorlati készségek terén, mint a fejszámolás, vagy a helyesírás, sem nagyon jeleskednek.

Az igazat megvallva, folyamatosan tőlem kérdezgetik, mikor papírmunkára kerül a sor, hogy mit hogyan kell helyesen betűzni. Mellette viszont hatalmasra növesztik az iskolában az önbizalmukat, ami valahol nagyon jó a kelet-európai, poroszos, a gyerek személyiségét betegesen a sárba tipró oktatási modellel szemben, viszont kicsit idegesítően a semmire nagyarcú felnőtteket termel ki.

Én csak nagyon nagy fenntartásokkal, és nagyon sok otthoni korrekció mellett engedném nyugodt szívvel a gyerekemet az itteni iskolákba. Mondjuk, más okokból, de nagyjából ugyanez a véleményem az otthoni iskolákról is.

Irritáló túlfogyasztás

Összességében, azt tudom mondani, hogy engem irritál ennek az országnak a felháborító pazarlása, túlfogyasztása, érzéketlensége, és művi boldogsága. Ha valakit – és most megint előrebocsátom, hogy nem megsérteni akarok senkit - egy fogyasztás-orientált, felszínes világ kielégít, annak biztosan megfelel, nekem nem.

Nem hencegni vagy kivagyiskodni akarok ezzel, a mai világban nem biztos, hogy erény úgy gondolkodni, ahogyan én teszem. Egy biztos: éppúgy lepereg rólam ez a máz, mint az otthoni frusztráció, ami alatt szintén ott az ember, ami-aki igazán fontos.

Érdekes még, hogy én nem érzem azt az otthoni reménytelenséget, amiről sokszor sokan beszámolnak. Az otthoni barátaim szinte mindegyike azt mondja, hogy el van túlozva az otthoni nyomorról szóló hisztéria, és igenis lehet boldogulni. Sokan közülük évről-évre, ha csak kicsit is, de jobban élnek. Ettől tudom, hogy kinyílik a bicska sokak zsebében, különösen, amilyen nagy divat ma szidni Magyarországot, de ők mondják, nem tehetek róla...

Összegezve

Igen, itt anyagilag sokkal jobb az élet, és (sajnos) rá lettünk kondicionálva arra, hogy ez aránytalanul nagyobb súllyal essen a latba, mint kellene. Az emberek kellemesebb társaságot jelentenek a felszínen, mert nyugodtabbak, ez tény, de belül ugyanolyan feszültek és boldogtalanok, mint bármelyik másik ember a földgolyón, aki nem foglalkozik a saját sérüléseivel és lelki egyensúlyával, ez elég hamar kiderült számomra.

Lehet, hogy ha hazamegyek, visszakerülök abba a világba, ahol az emberek nem tudnak annyira esztelenül túlfogyasztani, mint itt, de én ott leszek otthon, és már nagyon várom!!"

FIGYELEM – FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma este magyar idő szerint 2100 órától ismét Fogadó a Határon a blog Facebook-oldalán. A vendég Lantos Gábor, a Magyar Rádió munkatársa, akinek véget ért az északon töltött 100 napja, mi több, a héten az erről szóló könyv is megjelent. Erről és az élményeiről is kérdezhetitek ma este 2100-től!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr985302465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zopilote 2013.05.17. 04:07:49

@Zigomer Trubahin:
" Egyébként meg 15 millió Ft hozamából, amit befektetsz akár alacsony kockázattal,
simán lehet bérelni egy 15 millás lakást, és akkor van 15 millió likvid tőkéd még mellé,
és ráadásul oda költözöl, ahova akarsz. "
Alacsony kockazat, likvid toke! Hogy te miket tucc!! Hun tanutad?? Ha alberlet helyett
satorban laksz, akkor a hozamot is befektetheted, es akkor meg tobb pized marad! Sot,
ha kukabol eszel, akkor a kaja arat is megsporolhatod, es azt is befektetheted. Oszt gyu-
lik a piz!!!
Proli economy 101: csak az a penz a tied, amit elkoltesssz!

tohotom01 2013.05.17. 04:08:22

@váj mí: a magyarok azert ragaszkodnak a sajat ingatlanhoz mert annelkul hontalannak erzik magukat es ezert is roghozkotottek mert felnek. mert csovesek, ezert nem is szivesen mozdulnak. Nem beszleve arrol a baromsagrol amit sok embernek a velemenye a sok sajat ingatlan, eloszor is ez az osszes volt kommunista orszagra igaz, ez nem magyar sajatossag ez a szocialistak vivmanya.

zopilote 2013.05.17. 04:10:39

@tohotom01:
" mi van itt emberek itt mindenki hulye ?????? "
Igen, mindenki " huje ":) Csak te vagy helikopater:)

tohotom01 2013.05.17. 04:13:51

@Mmj Drtmmj: te valahol pedzegeted a lenyeget, mi magyarok mindent a mi sajat szarunkbol ertunk, nezunk, amugy beszelgettem egy par indiaival es naluk is megtalalhatoak ezek a baromsagok, szerintem ez a csovesseg miatt lehet, meg ha nem is ismerik be a magyarok attol hogy van egy telefonja meg egy kocsija meg az ertekrendje csoves marad szegenykeknek.

zopilote 2013.05.17. 04:14:11

@tohotom01:
Ezek szerint a kapitalistaknak nincs is sok ingatlanjuk, csak a cocialistaknak:) Kapitalistak csak ingosagba fektetnek:)

tohotom01 2013.05.17. 04:16:19

@zopilote: azokra ertettem akik magukra veszik, latom egyet mar talaltam ;^) na azert neked 500 kulfoldon eltotott ev utan se sokat fejlodtel, maradjunk ennyiben.

tohotom01 2013.05.17. 04:24:11

@zopilote:Ezek szerint a kapitalistaknak nincs is sok ingatlanjuk, csak a cocialistaknak:) Kapitalistak csak ingosagba fektetnek:) ................ nem ezt akartam ezzel mondani biztos rosszul irtam, vagy esetleg nem jott at neked ??

zopilote 2013.05.17. 04:27:38

@tohotom01:
En " visszafejlodeni " jottem ki:) Sikerult ezek szerint, tehet elertem a celomat:) Komolyan, en sokakkal ellentetben azert disszidaltam, hogy ne kelljen dolgozni.

zopilote 2013.05.17. 04:36:53

@tohotom01:
Nem kell azert engem komolyan venni, most kotozkodos kedvemben vagyok: esik az eso es a hosszu hetvegen is dolgoznom kell:(

kék madár 2013.05.17. 06:04:06

@zopilote: nekem az esotol jobb kedvem lesz

Kék az ég 2013.05.17. 06:13:09

Érdekes a túlfogyasztásra panaszkodni amikor a magyar ember - maradva a szerző kimenetelének fő okánál - híres arról, hogy eszementen túlköltekezik lakásépítésekben ("ha már egyszer építkezünk..."), vagy kocsi vásárlásokban.

Kék az ég 2013.05.17. 06:16:58

Angol egyetemi oktatás az egyik legjobb a világon (magyar a közelében sincs, hiba verjük magunkat).

Persze ha az általános iskolai oktatást hasonlítjuk akkor van benne igazság hogy túl gyerek védők (bár a filmekben látott amerikai szinten nem tartanak), de ennek ugye meg van az oka.
Elég az aktuális híreket követni, hogy mi minden botrány derül ki BBC sztárokról, politikusokról, papokról.

Persze akinek a Mikolai körmössel neveljük a népet tetszik...

outmigrant 2013.05.17. 06:25:15

@M. Péter: Igen, hallottam, és még jó néhány esetet lehetne ott sorolni. Az relatíven értelmezhető, hogy mi a felelősségrevonás, mert azért persze azt nem várhatjuk el, hogy rákenjük az egészet a szociális szolgálatra, és vágóhídra vigyék az egész gárdát. Nagyon sok ember állásába került, akik szintén meg voltak hurcolva a médiában, és sokuk valószínűleg nem térhetnek vissza eredeti foglalkozásukhoz, illetve nyilván annyira megtörnek ilyenkor emberek, hogy nem is akarnak. Én az én szakmámban ennél nagyobb büntetést nem is tudok elképzelni.
Én olvastam a Victoria Climbié ügy kivizsgálását, ahol azért rendesen le van írva, mi történt minden szinten, a családtól a segítő hálózatig, gondolom, azóta már a Baby P ügyében is született egy ilyen vizsgálat, és levonták a tanulságokat.
Ehhez képest nálunk mi van? Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a szegény fényevő gyerek ügyében, mert ez is átölel egy nagy időt, kiéheztetni egy gyereket. A védőnő meg mit csinált ezügyben? Angliában, ha háromszor nem engednek be, negyedszerre a rendőrökkel mész vissza, akik betörik az ajtót.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.17. 06:47:31

@Barátusz: akkor tudod, hogy hülyeséget írtál.

midnight coder 2013.05.17. 07:10:49

@Zigomer Trubahin: Azokat a családokkal akiket azzal vert meg a sors, hogy erre az égtájra szülessenek, a történelem során néhányszor már előfordult, hogy a félretett pénzük egyik napról a másikra csak WC papírnak volt jó. Ez az élmény amúgy pár évtizeden belül az európai fejlett országokat is eléri majd. Akkor pedig a hajadra kenheted a félretett millióidat.

midnight coder 2013.05.17. 07:18:42

@Mmj Drtmmj: A postolót amúgy én ideahaza is elhajtanám a vérbe ha olyasmit kérdezne ami nem tartozik rá. Nálunk is megvan erre a megfelelő kifejezés: mi közöd hozzá ? Persze erre az idióta besorol a felszínes tahók közé, pedig igazából ő volt az amikor olyasmi iránt érdeklődött, ami nem tartozik rá. Ez amúgy szerintem valamiféle magyar hülye álértelmiségi berögződés, hogy neki mindenkiről és mindenről joga van tudni.

DieNanny CH 2013.05.17. 08:19:38

@ctboy:
:-)

A nevelő célzatú atyai/anyai fülesekkel egyetértek!

(Azért remélem, nem vet ki magából a pedagógus társadalom...)

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.05.17. 08:20:47

Korrekt írás volt, tetszett.
Örülök hogy valaki olyan szempontból mutatta be hogy nem attól boldogabb egy társadalom hogy többet fogyaszthat.

DieNanny CH 2013.05.17. 08:25:33

@vascsaba:

Megtennéd, hogy írsz a munkádról? Milyen az iskola, a felszereltsége, milyen a tanár-gyerek arány, hogyan folyik a fejlesztés. Köszi!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.17. 08:31:26

@A Tyne folyó déli partja:

Az orosz és a német tényleg hasonló, hiszen ugyanabba anyelvcsaládba tartoznak...

DieNanny CH 2013.05.17. 08:36:19

@Kovermadar:

Elég "lányos" az 'ÁL' szóhasználata. Szerintem nő. Nincs itt egy grafológus?

chrisred 2013.05.17. 09:14:35

@Zigomer Trubahin: El vagy tévedve. Egy 15 milliós lakás bérleti díja alsó hangon évi egymillió. Annyit meg nem kamatozik a pénz alacsony kockázattal. És nincs likvid tőke, azt a pénzt a bank használja folyamatosan, amígel nem megy az egész a bérleti díjra, úgy húsz év alatt. És akkor se pénz, se saját tulajdonú ingatlan.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.17. 09:19:00

@tildy:): Koszi, csak most futottam at a veget a kommenteknek.
Az mondjuk nem rossz, meg itt sem.

DieNanny CH 2013.05.17. 09:26:55

@hagyma:
"az a vicc, hogy azert kimenni egy albereletbe, hogy ne fizessek alberletet?"

Szerintem itt is az arányokról van szó. Lehet, a Mo-i albérlet elvitte a fizetése felét, az angliai meg a fizetése negyedét. Nem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.17. 09:30:57

@A Tyne folyó déli partja: Erre a legjobb eset tegnap tortent. Megyek a boltban egyszer csak odaszol mellettem egy csaj a baratnojenek, hogy "De megijedtem, amikor valaki megszolalt mellettem magyarul" (nem en voltam). Erre majdnem odaszoltam neki, hogy "Bmeg engem hogy megijesztettel most". Nem akarok eszakabra menni, mert ott nem lenne munkam. Vagyis meg par varosban talalnek irodakat, de eszakon ez a legnagyobb, igy maradok. Meg szerintem ott megesosebb az ido es ez a het mar most tul nedves volt.

DieNanny CH 2013.05.17. 09:41:13

@outmigrant:

Úgy tudom, azt adták be a védőnőnek, hogy a gyerek a pesti nagymamánál van.

M. Péter 2013.05.17. 09:54:23

@outmigrant: Börtönbe nem került senki, az egyik érintett orvos "önként" lemondott arról, hogy az Egyesült Királyságban praktizáljon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.17. 10:05:31

@DieNanny: nem, inkább forditva. van. csak ami megmarad még mindig annyi, hogy megelsz belőle. Otthon az albérlet a fizetésem 1/5-e volt, itt majd a fele

outmigrant 2013.05.17. 10:10:00

@M. Péter: Tudod, ha valaki a börtönbe kötne ki, elég nagy hiány keletkezne a fent említett szakmákból. A rendszer így is a hatalmas munkaerőhiány miatt küszködik. És persze ezért is van rengeteg probléma a szolgálatoknál. El tudod képzelni, hogy egy gyermekvédelemben dolgozó szociális munkásnak hajlandóak 30 fontos órabért fizetni (munkaerőkölcsönzőn keresztül), és még így is kerülik ezeket az állásokat, mint a rossz bajt?

strucc007 2013.05.17. 10:14:55

@DieNanny: Hát Anglia sem az olcsó albérletekről híres. Bár lehet, h faluhelyen jobb a helyzet, de ott gondolom a jövedelem is alacsonyabb.

gabcigirl 2013.05.17. 10:15:41

Szerintem jó kis poszt - üdítő a mindennapos "hasalj és pózolj a pénznek"-típusú, fullasztós multis izé után:)))

DieNanny CH 2013.05.17. 10:16:21

@tildy:):

Hát, akkor nálunk, "pedagóguséknál" van a probléma. Diplomás óvónőként 110ezer lenne a nettóm. Albérlet 60e körül.
Itt Svájcban pedig kis túlzással a fizetésem negyede a bérleti díj. Szóval, ez a helyzet...

M. Péter 2013.05.17. 10:38:25

@Zigomer Trubahin: Ha az sima takarékbetétbe vagy államkötvénybe fekteti be az ember pénzét, akkor a kamat nem növekszik az inflációval, és előbb-utóbb már nem lehet belőle kifizetni a lakbért. Prémium államkötvénybe a tőke és a kamat is lépést tart az inflációval, van 5% reálkamatú is, de a legtöbb csak 3%, és hosszú távon ez is inkább csökkeni fog, ha valamelyik kormány egyszer rendbeteszi a költségvetést. Ez után még adózni is kell, és marad mondjuk 2.5% reálkamat, ez 15 millió Ft után évi 375000Ft, havi 31250Ft. Mit tudsz havi 31250Ft-ból bérelni?

A saját tulajdon biztonságot ad az embernek, míg a bérleti szerződést felmondhatja a tulajdonos, akkor az ember kereshet másik lakást.

Ezenkívül a saját tulajdonát az ember tetszése szerint díszítheti, és a saját tetszésének megfelelő konyhát és fürdőszobát rendezhet be.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 10:39:31

@zopilote: egy orszagnak hogy lehet benyalni?
barom
termeszetesen ha nem szeretnek itt, elni nem elnek itt, de nem kopkodnem akkor sem ha csak a dollar erdekelne
understand?
@DieNanny: hat pon tazt olvasom naponta, hgoy 14-en laknak egyutt horror arakert

2013.05.17. 10:42:28

@DieNanny: de mekkora es milyen alberletet kapsz ezert Svajcban? Faluban bagy varisban?
Ha jol emlekszem kozos konyharol irtal...

2013.05.17. 10:49:06

@M. Péter: azert nem csak allamkotveny letezik befektetesre, az igazan konzervativ (marha nem gorogot veszel). 50 alatt meg nem fektetnek abba, csak kis reszt.

BTBTBT 2013.05.17. 11:00:25

@Babette_:
"a béla nevű 19-es... azt sugallta Babette-nek, hogy tudja, kinek a másodnick-je az enyém."
Miért is írtam hülyeséget? Azt már nem magyaráznád meg, ugye?

M. Péter 2013.05.17. 11:07:59

@charlieharper: Az illető alacsony kockázatú befektetésről írt.

2013.05.17. 11:26:47

midnight coder-erről van szó
csak a lényeg,hogy ott az emberek annyira jól neveltek,hogy még nem mondták meg neki,hogy semmi köze hozzá:D

Én olyan országban élek,ahol az emberek úgy megnézik egymást,mint otthon a metron,de ,ha ugyanezt a ködös Albionban megengedem magamnak,máris jön az angol ,hogy miben segíthetek,miután a szemkontaktus felvétele olyan mértékig,amit itt megszoktam vagy otthon,a csatorna túlpartján azt jelenti,szeretnék kérdezni valamit ....

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.17. 11:28:02

@Barátusz:
olvass vissza. nem érek én rá a te hülyeségeidre.

2013.05.17. 11:30:48

@marsha: Bocs, akkor félreértettem. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.17. 11:34:19

" de soha nem is gondoltam, hogy a boldogságomhoz autó, jobb ruhák, vagy menőbb fogyasztási cikkek lennének az elengedhetetlenek."

Nah ilyen hozzáállást, meg véleményt nagyon ritka akárhol olvasni, de ezen a blogon meg pláne.

2013.05.17. 11:35:03

@fapisztolybolt: nagyon el van tévedve a poszter több szempontból is,szomorú,hogy te erre még ráerősítesz..
annyira el van anyagiasodva a magyar ember,hogy nem is tartja rettenetesnek,hogy olyan kérdéseken elmélkedjék,hogy az anyagi biztonság és a boldogság közé egyenlőségjelet,lehet-e tenni,vagy nem,na kérem ez az igazi tragédia!
az anyagi biztonság adhat biztonságot,függetlenséget,elégedettséget,magabiztosságot,nyugalmat,még egészséget es jó megjelenést is napjainkban
a boldogság nem anyagi dimenzió! ezt tisztázzuk egyszerrre és mindenkorra!ne keverjük folyton -folyvást a gizikét a gőzekével!

2013.05.17. 11:37:25

@doggfather: miért kell folyton keverni az elégedettséget a boldogsággal?az egyik anyagi dimenzió a másik lelki!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.17. 11:38:44

@Mmj Drtmmj: nem tudom, de szinte mindenki azt csinálja.

2013.05.17. 11:43:33

@doggfather: erről van szó,ennyire sekélyes ez a gondolkodásmód
mellesleg,ha el akarsz mélyülni a témában,olvasd el a Flow-t!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 11:50:44

@doggfather: hat de auto nelkul nem tudnek elni
a sony-t jobb nezni, mint egy junostot
es szeretek normalis cipoben jarni, mert kenyelmesebbb es egeszsegesebb mint a kinai piacos
es a levis't kedvelem , ami mondjuk kozeparas kategoria farmerek kozott
nem hiszem, hogy hosszutavon ugyanilyen boldogok lennenk egy putriban, de nem is akarom kiprobalni

2013.05.17. 11:51:57

@tohotom01: erről van szó
a poszter nem alkalmazkodó típus ,elvárná,hogy a közeg alkalmazkodjon őhozzá,hát nem fog,erre ő is kezd rájönni,ezért hazatelepülésről álmodik....de vajon miért nem költözött haza végleg már?:D

2013.05.17. 11:59:58

@hagyma: tudnál autó nélkül élni
ne legyél már ennyire sekélyes,hogy neked egy levis farmer jelenti a boldogságot:D ne röhögtesd ki magad
a poszter magányos,lelki ,érzelmi szegénységben élhet,baráti,családi kapcsolatok nélkül,ezt próbálja felénk kommunikálni a maga esetlen módján,azzal a butasággal,hogy a pénz nem boldogít
tisztázzuk végre! boldogság=lelki dimenzió,emberi kapcsolataink,szeretet,személyes teljesítményünk felett érzett öröm ,harmónia

levis farmer=anyagi dimenzio=elégedettség

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:04:38

@Mmj Drtmmj: nem tudnek bazmeg, mert nem tudnek dolgozni
munka nelkul meg nincs penz
a levi's nem a bologsagot jelenti hanem azt szeretm hordani, pedig a wrangler negyedannyiba kerul:)

tisztazzuk
melyszegenysegben nincs boldogsag
szerelem lehet, boldogsag nincs
a boldogsag nem csak szerelembol all es lelki harmoniabol, ez tevedes

BTBTBT 2013.05.17. 12:06:34

@Babette_:
Az én hülyeségemre? El vagy te tévedve.
Ne engem próbálj leoltani, miután a múltkor beszoptad aleb baromságát, jó? Köszi. :)

2013.05.17. 12:06:36

@Zigomer Trubahin: azért maradj a realitások talaján,otthon a bérleti díj és a rezsi egy átlegfizetésnél többe kerül,itt a fizetés egyötöde!

2013.05.17. 12:10:36

@hagyma: nem tévedés
én Mo-on éltem mélyszegénységben és nagyon boldog voltam,met csodálatos családom van

itt nyugodtabb vagyok,de ugyanolyan boldog,mert a családom imádom

Mo-on két állásban dolgoztam,saját lakásban laktunk,törekedtünk,tanultunk,dolgoztunk,spóroltunk,mégis az első közös karácsonyi vacsoránk egyetlen almából állt!!!ha ez nem mélyszegénység,akkor nbem tudom mi az...és boldog voltam,mert a világ minden kincse sem ér annyit ,mint a férjem pillantása

tudni kell disztingválni kérem

Régi Péter 2013.05.17. 12:15:40

Nagyon jó a cikked, mindig is röhögtem azokon az arcokon akik "a Londonban még pizzafutárnak is jobb lenni, mint Magyarországon osztályvezetőnek" témát mantrázzák a művszerves diplomával. Tetszett, ahogy megírtad, hogy az angolok hogyan élnek.
Mindazonáltal van egy két dolog, amiről szót ejtenék. Ha te egy kezdő közalkalmazotti fizuból szoc munkásként albérlet fizetése mellett meg tudtál élni, akkor te egy tiszteletre méltó aszkéta vagy. Ez ugyanis max 90 eFt lehetett, amiből a legolcsóbb albi mondjuk 30. Aztán volt rezsid, az is legyen a legolcsóbb 30. Marad neked 30, ebből vettél ruhát meg kaját? De ha pároddal laktál akkor is meglehetősen szerény összeged maradt.
Hogy az anyagi javak az életminőséget mennyire befolyásolják, itt a legkézenfekvőbb példa. Ha nincs pénzed, nem találsz normális csajt, ugyanis a magyar lányok érthető módon nem mennek férjhez, egy albérletben 90 eFtból tengődő pasihoz. (Én is voltam benne, onnan tudom.)
Mindazonáltal végső soron egyet értek veled. Engem pl. nem segített senki anyagilag (pl. szülők) mégis van egy kis kéróm meg egy használt autóm 38 évesen. És nem mentem ki külföldre, és nem árverezik a kérómat a hitel miatt. Ja hát igen, ehhez kellett két diploma, meg be kell vállalni két állást, egyikben csop.vezként. (De hiszen Angliában te sem dolgozol keveset ugyebár.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:15:50

@Mmj Drtmmj: ha boldog voltal, minek valtoztattal?
napi vacsora egy alma, boldogsag, ha en felhotlenul boldog vagyok akkor en nem valtoztatok
valami csak hianyzott
mondjuk egy oszibarack?

2013.05.17. 12:21:58

@hagyma: áááááá te nem is érted milyen sekélyes vagy,hiába magyarázom én ezt neked,ha neked az elégedettség egyenlő a boldogsággal,sosem fogod megérteni

elmesélem miért változtattam:mert itt sokkal kedvesebbek,figyelmesebbek,nyugodtabbak,segítőkészebbek az emberek,nem vájkálnak egymás magánéletében és főleg,mert NEm olyan anyagiasak,mint a magyarok:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:37:01

@Mmj Drtmmj: tahat boldogabb lettel
attol is lathatoen bolldogabb vagy hogy sekelyesnek tartassz
pedig igazan boldog ember nem minosit ismeretleneket
altalaban a sikertelenek teszik
hogy magukat igazoljak
pl boldogan isszak a kisfroccsot a kocsmaban es es forcsognek amerikara, hogy hat ott olyan hulyek vannak, hogy ra kell irni a mikrora....
stb.
mikor bejott amobiltelefon otthon, akkor bunkofonnak hiztak
miert?
mert nem tudtak megvenni es ettol boldogak lettek, hogy igaz nekik, van de ettol bunkok

a boldogsag sok tenyezos dolog
kell hozza egy igazi tars
egy szep es jo szereto csalad
egy normalis anyagi hatter
jo munkahely
stb.
igy zusammen
szep az hogy ranezel a parodra es szemebol sut a szeretet, de azert karacsonyra egy alma eleg gaz

2013.05.17. 12:39:59

az én tapasztalataim a poszterével teljesen ellentétesek
én M.o.-ot és a magyarokat látom nagyon elanyagiasodottnak,felszínesnek,nem tudnék már ennyire elanyagiasodott,elősorban a pénzkultúra által mozgatott lelkű tömegbe beilleszkedni

élnek még rokonaim M.O-on ,emiatt szoktam még oda utazni és megdöbbentem,hogy röpke 7 év alatt mennyivel anyagiasabb szemléletű lett mindenki

1 a boltban elég nagy összegeket vissza se adnak alapból,hivatkozva,arra,hogy ennyit nem szoktak és nincs is olíyan érme már stb...
2elmegyek egy postára és a postáskisasszony lottót,sorsjegyet kínál,pedig egyiket sem kértem..
3az orvos , a nővér multi level marketingben értékesítene nekem ,ha hagynám
4számos magyar munkahelyen a főnöktől a dolgozók multi level marketingben vásárolnak különböző termékeket,hogy állásuk megtarthassák,csak erről hallgatunk,mert mi nem vagyunk anyagiasak ám,mi magyarok!de nem ám!
4eü.:előbb a kezelés árát tisztázzák és várakozón néznek rám, a panaszaidról nem esik szó,csak pénzről
5minden sarkon egy kozmetikus,fodrász és mind megél,mert a magyar nem felszínes ám!!!
6itt vasárnap bezárnak a ker.i egységek,mert a vasárnap legyen a családé,lelki életé,Mo-on üres tekintetű emberek kavarognak a 200-ik új plázában és kikapcsolódásnak tekintik,hogy együtt kavarognak egy plazaban
7arról panaszkodnak,hogy a boldogtalanságuk oka a pénztelenség- itt a rossz házasságot szokták említeni
8azzal menetgetőznek,hogy azért bunkók a másikkal,mert nincs pénzük-itt anygiakkal összefügésbe hozni ilyet még nem hallottam
9anyagi okok miatt nem vállalnak gyereket,itt a férfiak is már tizenéves kortól több gyereket terveznek,amit a nagy átlag meg is valósít,hozzon bármit a vak szerencse,ja és megoldjak,hogy a kismama otthon maradjon a babával,mert azt értéknek tartjak

2013.05.17. 12:41:34

@hagyma: még egyszer vegyük át
ugyanolyan boldog vagyok,mert a családom Mo-on is megvolt

itt elégedettebb és nyugodtabb vagyok

elégedettség_anyagi dimenzio
boldogság-lelki dimenzio

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 12:49:37

@Mmj Drtmmj: jo
szerinted
menny fel csak a wikire, hany fele ertelmezes van a boldogsagnak
a tied egy
tudom, az anyem sekelyes, es boldog vagyok tole hogy tanitassz:)

2013.05.17. 12:51:46

és még egy apróság,az itteni nőkre nincs toronyóra lánccal akasztva,levis farmer,hajhosszabbítás,szemöldöktetkó és mellplasztika,mert egyszerűen a többségnek nincs pénze rá,nincs kozmetika minden sarkon,mert nincs pénzük rá és mégis szebbek,kedvesebbek és nem beszélnek állandóan a pénzről és főleg nem tesznek pénz es boldogság közé egyenlőségjelet
na ezért nem tudnék már visszailleszkedni könnyen az anyagias,materialista M.o.-i mentalitásba

2013.05.17. 13:01:02

@hagyma: mit lehet egy ilyen végtelenül egyszerű embernek mondani,mint Te?
Te a levi's farmertől vagy boldog? akkor vegyél sokat!:

nekem még az életben nem volt ilyen nadrágom és soha nem jutott eszembe megnézni a különböző márkák közötti árkülönbözetet:Degyszerűen nem érdekel:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:09:58

@Mmj Drtmmj: mit lehet egy vegtelenul taplo nonek meg mondani aki egyszeruenb keptelen ket soert ertelmezni, de kepes felreeltelmezni es egyfolytaban egy szamara vadidegent minosit?
ki a faszom irta, hogy a farmertol vagyok boldog Te idiota?
azt irtam, bizony a boldogsaghoz nem art nemi anyagi hatter, de kepessegeidet meghaladta, hogy ertelmezd a mondanivalot

a faszom nezi meg az arkulonbozetet, hat ezt mondtam, a levi'st szeretem
szar lehet hogy sosem volt meg leviszed es karacsonyi vacsora egy db alma, de az meg szarabb hogy ennyire korlatolt vagy
Isten mentsen meg az ilyen emberektol es meg Te szidod a magyarokat magyarkent kulfoldrol?
fasznak jarsz haza
en turelmes ember vagyok de meg a vegen felbaszol koran reggel
amugy hol a rutoban elsz?

2013.05.17. 13:16:12

@Mmj Drtmmj: te azt hiszed magadrol, hogy egy mely erzesu ember vagy es a ferjednek eleg az, hogy szepen nezel ra. Ettol o majd alland boldogsagban fog repdesnii meditalas kozben, mikozben azon elmelkedik, hogy egy apro kis pont a kozmoszban.

2013.05.17. 13:21:07

@hagyma: azt írtad,a wrangler negyedannyiba kerül:D na én nem vagyok sem szarrágó sem pedig márkabuzi,mint te:D

megosztok veled egy kis szösszenetet..Rómában sétálgatok a belvárosban,látok egy helyes kis farmert,felpróbálom,jól áll,megveszem,azért mert ötletes,nem mintha bármilyen más ne állhatna jól...az üzlet Roberto Cavalli-valszeg te ott soha életedben nem fogsz tudni még egy zsebkendőt sem venni:D

de én még életemben nem méricskélem valakit aszerint,hogy milyen márkát hord,az,hogy hogy áll valami genetikai kérdés nem márkakérdés

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:27:01

@Mmj Drtmmj: es en mericskelem?
Te komolyan semmit nem ertessz arrol amit irok
markahu vagyok
ami bejott azt hordom, szeretem a tradiciokat
igen valoszinu en Romaban meg egy zsebkendot sem tudok venni
ezzel ekezed a magyarokat, hogy anyagiasak, most meg arrol beszelsz, teged nem erdekelnek az arak setalgatsz Romaban es ami tetszik megveszed
kovetkezetlenul beszelsz
erosen
setalgass csak romaban, nekem nem kell a zsebkendokot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.17. 13:31:59

@Mmj Drtmmj: hat hogy hogy all a himvesszom az lehet genetikai kerdes, de hogy hogy all a levi'sem az nem mert megmutatja tukor
meg Mary is megmondja
tudod itt ashevilleben setalgatva, ha eppen kell egy farmer, akkor bemegyek es megveszem
es Levi'sek kozott valogatok
bar van mas is, Mary mindig ujitana....

2013.05.17. 13:33:51

@hagyma: nem markahu vagy,csak egy kis anyagias szarrágó márkabuzi,aki azt hiszi,hogy az ember jellembeli mivoltához,boldogságához az anyagiak hozzátesznek

szánalmas vagy,semmi több

2013.05.17. 13:51:51

nem tudok változtatni a véleményemen
a boldogságot nem pénzben ,az emberséget és a kellemes megjelenést pedig nem márkában méricskélem

Mary-nek igaza van,újítson is be:D ilyet bármikor talál:D

DieNanny CH 2013.05.17. 15:10:10

@Mmj Drtmmj:

Hű, de nagyon általánosítasz!

mommmmo 2013.05.17. 15:55:31

Azert ezek a dolgok az MLM~rol eleg erdekesek, ha olyan anyagiasak vagyunk mi magyarok, akkor pl miert nem jut senkinek eszebe, hogy pl az Orczy kertben nyisson egy bufet, allandoan emberek szazai lognak ott, de se egy fagyizo, se egy sorozo, semmi. Pedig a SOTE~s kulfoldiek is oda jarnak kocogni, nem hiszem, hogy a hely ne tudna eltartani egy bufet.

Mas dolog: Lurdy haaz, doglodo bevasarlokozpont, es a terkepen az "on itt van" jel teljesen felrevezeto. Nehogy megtalaljuk a boltot, amit keresunk.
De az mlm az megy.
Lassuk meg minden nep anyagias, csak nem mind ilyen balf@sz modon.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 18:26:40

@Barátusz: nő vagyok, igen. de nem a könyveléshez nem kell végzettség, hanem a bérszámfejtéshez. előbbiről nem tudok nyilatkozni, de gyanítom, hogy ahhoz több kell, jobban is keresnek. a bérszámfejtéshez nem kell elvileg végzettség, ennek ellenére a fél bandának mégis csak diplomája van, vagy egy elkezdett egyetem, college.

ruhát én úgy nem akarok venni, hogy nem próbálom fel, én nem értek hozzá, hogy ránézésre jó lesz-e, de utálom a próbálgatást.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 18:33:26

@zopilote: érdekes, az én angol kollégáim kb. mindegyike saját lakásban lakik, és mortgage-ot fizet. egyet tudok, aki szülőkkel lakik még, a másik meg egy eredetileg zimbabwei, aki itt council flatben lakik. a többi mind-mind saját lakás, hitellel.

de épp a múltkor olvastam egy német cikket is, hogy az emberek vágya bizony egy saját lakás. biztos ők nem járnak magyar fórumokat olvasni, pedig abból megtudhatnák, hogy ők nem is vágynak saját lakásra, és nem is hiteles lakásban laknak.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 18:38:37

@strucc007: sőt, nekem a lakáshitelem konkrétan kevesebb, mint ha kivennék egy garzont. ok, bele kellett tenni előleget, meg lakhatnék egy lyukban, tíz másikkal, de kösz, inkább nem. a saját lakás sokkal jobb, saját élettér, senki nem szól bele az életedbe, pláne nem vadidegenek, és bármikor átrendezhetem a lakást, fúrhatok fel polcokat, hupililára festhetem a falat, bármi. albérletben meg minden szarsághoz engedély kell, volt munkatársamék pl. nem használhatták a ház kertjét, ha elromlik valami, hetekig vársz a szerelőre, mire az ügynökség kegyeskedik elintézni, ha a tulajdonos meggondolja magát, és mégse akarja kiadni, akkor kereshetsz újat, és az is benne van a pakliban, hogy nem óhajtják visszaadni az előleget, mindenféle mondvacsinált okra hivatkozva. soha többet albérlet, saját lakás ezerszer jobb.

2013.05.17. 18:40:28

@A Tyne folyó déli partja: amíg a banké,azt én nem nevezném sajátnak

BTBTBT 2013.05.17. 18:41:54

@A Tyne folyó déli partja:
Akkor te vagy az, jól emlékeztem.
Bérszámfejtőt akartam írni könyvelő helyett. Ahhoz meg kell végzettség jócskán, ha haladni is akar az ember.

Sosem értettem, hogy lehet ruhát venni próba nélkül? Egy nadrágot? Egy hosszúujjú inget?

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 18:45:05

@Mmj Drtmmj: albérletnél sokkal jobb. az soha az életben nem lesz a tied, és minden apró szir-szarhoz engedély kell, és soha nem tudhatod,mikor gondolja meg magát a tulaj, s akkor kereshetsz újat, költözhetsz, szokhatsz meg új helyet, területet, szomszédokat, útvonalat, vitázhatsz a depositon. kell a halálnak.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 18:46:59

@Barátusz: hát ezt a kolléganődtől kérdezd:) én néha vettem piacon (a bolhapiacon) ruhát, próba nélkül, hát, volt amivel megszívtam. a méretek is mást és mást jelentenek a különböző márkáknál.

BTBTBT 2013.05.17. 18:55:14

@A Tyne folyó déli partja:
Piacon? Soha - kivéve néhány pulóvert gyerekkoromban. :)

Csak volt kolléganő.
Egy nadrágban nemcsak a dereka fontos, le kell tudni guggolni, egy ingben felemelni a karodat, nehogy hónaljban szűk legyen, nyakbőség, ilyesmik.

És valóban: a szabványméretek két nagynevű cég termékeinél sem pontosan ugyanakkorák. Errefelé mondjuk van próbafülke dögivel, és az eladók sem járnak állandóan a nyakadra, hogy "akkor jól esz ez a méret?". :)

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 19:03:38

@Barátusz: nem is az a bajom, hogy utánam járnának, vagy hogy nincs próbafülke. az öltözködési procedúrával van bajom, a le meg felöltözködéssel, pláne télen, nagykabátban.

BTBTBT 2013.05.17. 19:12:29

@A Tyne folyó déli partja:
Télen ruhát vásárolni? Öreg hiba. Nem vagyok egy "azonnal rohanok és megveszem az idei szezont szezon előtt", de a téli ruhavásárlást október végén simán meg lehet ejteni, mert már szeptember végétől azt árulják. Októberben meg nem kell télikabát.
Embere válogatja.
Egyfelől értem, hogy az eladóknak az a dolguk, hogy a vevővel foglalkozzanak, de gyerekkorom óta igencsak önálló egyedként mindig is utáltam, amikor nem hagyták, hogy a saját "időbeosztásom"-nak megfelelően nézelődjek vagy próbáljak. Ha lesz kérdésem, úgyis kérdezni fogok.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 19:14:21

@Mmj Drtmmj: 1. hát velem ilyen még sose történt.
2. mert nekik megmondták fentről, de itt is rám akarnak sózni csokit a ruhaboltban, bélyeget a Bootsban, őket ugyanígy idegesíti, nem ők találták ki, hogy ezt csinálják.
3 ezzel se találkoztam, s egy darab ismerőstől nem halottam ilyet.
4 az angliai főnöknőm is foglalkozik ilyennel, otthon ilyenről se hallottam
4eü.:ez egyértelműen baromság, ha nem tudja, mivel kezel, hogyan beszélne a pénzről?
5 itt is van egy csomó és fodrász és kozmetikus. na és? egyébként meg mégis, mi közöd hozzá? nem kötelező odamenni.
6. vasárnap 11-5 közt átlagban nyitva vannak a boltok, és a turistáknak szóló brosúra külön szekciót szentel a shopping résznek, mint hobbi. s szintén tele vannak a bevásárlóközpontok.
7 szintén ökörség, általánosítás.
8 szintén.
9 ma mondta kollégám: azért vállalt egy gyereket, mert annyit tud felnevelni, és ha nem tudod megengedni magadnak, ne vállalj gyereket. nem magyar a kolléga.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 19:22:09

@Barátusz: hát télen is van leárazás, a nyári, őszi cuccoké. amúgy, utánam nem szoktak mászkálni az eladólánykák:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.17. 20:35:31

@váj mí: Miutan szarra gunyoltak anno, sokszor viragnyelven os, valoban nem ertem es nem ertekelem.
Ha $var = x , akkor $var = x , nem pedig $var = new ironia(x).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.17. 20:37:56

@A Tyne folyó déli partja: attol fugg kitol berelsz. HA-bol , illetve council lakasbol csak akkor rakhatnak ki, ha valami hulyeseget csinaltal.

2013.05.17. 20:45:25

@A Tyne folyó déli partja: nagyon megértelek
igazad van
itt a jog eszközei picit jobban védik a bérlőt,mint nálad
kényelmes a helyzet-egy példa-nem emelheti a tulaj önkényesen a bérleti díjat,csak az inflációval
a hiteltől fázom,egyszer többet ,mászor kevesebbet teszek félre,én így nyugodtabban alszom,mint 30 év mortgage-al

2013.05.17. 21:03:16

@A Tyne folyó déli partja:
1nehéz elhinni,mert 10 millio emberrel naponta megtörténik,te lennél az egyetlen kivétel:D na mindegy nekem:D
2rám még soha semmit nem akartak sózni a Boots-ban,de egyébként sem szívesen járok oda,mert csak szintetikus szarokat lehet kapni:D na természetes alapanyagok tekintetében itt jobb minden:D
3 húúú,akkor téged elkerül minden,ami másokat érint:Dérdekes ember vagy! nekem a nővér aloe veras szarokat akart eladni,pedig csak azt kérdeztem tőle,merre találom az orvost, az orvos pedig az általa indított egyetemi továbbképzést akarta nekem eladni:D itt még hálapénzt sem fogadnak el az orvosok,nemhogy tukmálnák rám a vackaikat:D jó magyar szokás szerint akartam adni,visszadta,látszott rajta,hogy megrőkönyödik ezen a magyar népszokáson:D
4 magánrendelésre elmentem,elég célirányos problémával,adott dologra specializálódott orvoshoz,előbb ár,majd röntgent szemekkel rád néz,hogy kifürkéssze lelked titkait,hogy vajon lapul-e a tárcádban pont annyi,amennyit kér...sőt! olyan dokinál is voltam,aki kerek perec megmondta,hogy ,amíg le nem szúrom a zsét,hozzám nem nyúl,ez tavaly nyáron volt Pesten:D
itt hetek múlva küldik a számlát,nem ennyire pénzéhes társaság
5 a lakosság számarányához képest,azért olyan nagyon sok ott sincs és az angol nőn nem vettem észre,hogy különösebben adna magára:D
6 hát márpedig ebben az országban vasárnap nincs nyitvatartás és pont,különben teszek rá mi van Londonban :D nem akarok én nyomorogni:Dnekem az nem szint:D
7te hülye vagy! ezen a blogon mást nem is olvasol,csak azt,hogy a pénz és a boldogság összefüggését boncolgatják:D gondod lehet az írott szöveg értelmezésével:D
8 szerintem fogadd meg a kollégád tanácsát,belőled egy is sok:D

BTBTBT 2013.05.17. 21:06:55

@A Tyne folyó déli partja:

Télen nyári cuccok leárazása? Őszi van úgy október elején, és nyári már július végétől, legalábbis az Oxford Street-es tapasztalatom alapján.
Inkább az eladólánykák (vagy az eladó lánykák) mászkáljanak utánam, mint az eladófiúk. :)

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 22:02:03

@tildy:): mi az a HA? de amúgy nem kell hozzá hülyeséget csinálni, tulajdonos meggondolja magát, ennyi. mi jártunk így, beköltöztünk egy nagyon jó házba, környékre, fél év múlva a tulaj meggondolta magát, nem akarta kiadni, inkább eladni. költözhettünk ki. vagy be akarja költöztetni a rokonokat, vagy ő akar beköltözni, akármi. megteheti, ő a tulaj.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 22:03:18

@Mmj Drtmmj: itt sem emelheti, viszont lásd fent. simán meggondolhatja magát, miért ne, végül s az övé a ház. igen, kell két hónap felmondási időt adni, de akkor is. te meg keress másikat. a sajátomnál ilyen nem lesz.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.17. 22:04:44

@Barátusz: hát itt az ősz már tél. sőt, még mindig tél van. átlag 8 fok van. északon vagyok...

BTBTBT 2013.05.17. 22:10:18

@A Tyne folyó déli partja:
Tudom, hogy nem véletlen a "Tyne folyó déli partja"-név, de nyári cuccokat akkor sem áraznak le télen, ugye? :)

2013.05.17. 22:16:16

@A Tyne folyó déli partja:
nah az én főbérlőmnél ki van zárva,nyugdíjas és Madagaszkáron éli világát,örül,hogy ilyen rendesen fizető embere van,inkább én gondolom meg magam,100 m2lehet,hogy már ne sokáig lesz elég nekünk

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.17. 22:31:33

@A Tyne folyó déli partja: Housing Association. Minket pl. nem rakhatnak ki, ha mi nem adunk okot ra, ha meg kiraknak, akkor ugyanilyet vagy jobbat kell biztositaniuk.

Anyádlóháton 2013.05.17. 22:48:18

Kedves posztíró!
Elolvastam írásod és arra a megállapításra jutottam, hogy Anglia NEM Neked való. Menj szépen haza, nem jó Neked ott ... még akkor sem, ha a szigetország legtehetősebb, leggazdagabb részén élsz, dolgozol, fogyasztasz és teszel ostoba megállapításokat.

M. Péter 2013.05.18. 00:14:13

@strucc007: Itt van egy táblázat az átlagos lakbérekről:
www.thisismoney.co.uk/money/mortgageshome/article-2325663/LSL-Property-Services-Rising-rents-squeeze-tenants-England-Wales.html

Londonban az átlag havi £1100, de az ország nagy részén ennek csak kb. a fele.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.18. 13:37:53

@Barátusz: nem télen, a nyár végén. de itt hamar hideg van, és sokáig. pl. tegnap be kellett kapcsolnom a fűtést....@tildy:): a mienk magán volt, illetve, mi egy ügynökségen keresztül béreltük, de a ház valakié volt. szóval, a ház tulajdonosa elköltözött, vagy eleve befektetésnek vette a házat, és megbízta az albérletügynökséget, hogy keressen albérlőket, és intézze az ezzel kapcsolatos dolgokat. ekkor meg simán előfordulhat a fenti. housing associationben, meg council flatben sose laktunk, meg azoknál várólista is van. itt most biddelni kell rájuk, de nekem elég kevés esélyem lenne rá, hogy hamar jut jó, mert nem tartozom semmilyen hátrányos helyzetű csoporthoz, dolgozom teljes munkaidőben, még csak nem is minimálbérét, nem rakott ki a férjem három gyerekkel, szóval kb. esélytelen. na meg a saját továbbra is jobb, de mivel leasehold, itt is beleszólhat pár dologba a freeholder (szóval, ez lakás, és az épületnek, amiben van a lakás, a housing company a fenntartója), pl. nem lehet háziállatom, mert van közös bejárat (a lépcsőházba). holott én a földszinten lakom, és van egy hátsó ajtó, ami eredetileg ablak volt, csak átalakították, és azt használom, az nem közös....ergó nem zavarna senkit. de nem, nem tarthatok háziállatot, mert van közös bejárat. na meg az előző lakásnál is ez volt a helyzet, mégis volt két szomszédnak is kutyája, pedig nekik nem is volt külön bejáratuk. van egy sanda gyanúm, hogy ők nem kérdeztek rá. lehet, nekem sem kellett volna....

Rebarbaraa 2013.05.18. 17:09:41

Oly sokan fikaztatok, hogy erdemesnek tartom valaszolni:
1. Nem Londoni gettoban szocializalodom, hanem egy kellemes kisvarosban tapasztalom, hogy az angolok mennyivel segitokeszebbek mint honfitarsaim otthon.
2. Nem a segelyeket taglaltam, hanem azt, hogy a szocialis halo mennyivel jobb mint Mo.-n. Nem hagynak senkit lesullyedni, nem kell ehezned es hajlektalannak lenned. Es erre akkor vagy jogosult ha dolgozol!!!!!! Nem ha munkekrulo szar troger vagy!
3. Lehet engem fikazni de ha valaki eljon egy orszagba es kepes csernusozni az itt eloket, mert ettol okosabbnak erzi magat az igazan kar.
Szemelyeskedem? Valoban?Miert? Mert eljossz a hazadbol, ide, dolgozni es nem tetszik, hogy itt is mindent leszolnak egyesek?

Ajanlom figyelmebe mindenkinek ezt a linket. Nem is a cikk a lenyeg hanem a riport. Aztan tessek elgondolkodni.

offforever.blog.hu/2012/05/09/ezt_is_megszavaztak_120_ev_utan_megszunt_magyarorszagon_a_tarsadalombiztositas

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása