oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 09. 06:56,  Lehetsz-e magyarként sikeres Angliában? 416 komment

2013. május 09. 06:56 Határátkelő

Lehetsz-e magyarként sikeres Angliában?

Ma ismét egy szigetországi poszt a soros, de azt gondolom, hogy az igazi üzenete nem korlátozódik Angliára. Tetszik, hogy Istvánék egyszerűen azért költöztek Londonba, mert szerették volna kipróbálni magukat és úgy gondolták, az, hogy uniós polgárok, jelent is valamit.

Anglia, London, Trafalgar Square, Big Ben.JPG

„Gyakran olvasom a Határátkelő blogot, vannak posztok, amelyekkel egyetértek, sőt magamra, a saját sorsomra ismerek, és vannak bejegyzések, amikkel egyáltalán nem.

Január vége óta lakunk Angliában, mondhatjuk, hogy mára egyenesbe jöttünk, ezért úgy gondoltam, itt az ideje, hogy elmeséljem, velünk mi történt az első időkben. Hátha valaki számára tanulságos, hasznos, esetleg inspiráló lesz történetünk, mely úgy alakult, hogy az első hónapban egyikőnk sem dolgozott, 4 hónap alatt háromszor költöztünk, jóval több pénzt költöttünk el, mint terveztük, és megszegtük szinte az összes önmagunknak tett ígéretünket, de végül egyenesbe jöttünk.

2012 közepén döntöttünk úgy az egyik barátommal, hogy bár mindkettőnknek van magyarországi állása, nem vagyunk elégedettek, többre, másra vágyunk. Mindketten 28 évesek vagyunk, úgy éreztük, hogy vagy most próbáljuk meg, vagy szép lassan belekényelmesedünk az otthoni állóvízbe.

A család és a barátok miatt egyértelmű volt, hogy Európán belül szeretnénk maradni, egy ideig szó volt Németországról, de mivel angolul mindketten jobban tudunk, mint németül, ezért végül Anglia, London mellett döntöttünk. 2012 év végén mindketten beadtuk a felmondásunkat és január végére már ki is költöztünk.

A saját lakás illúziója

Az első 2 hétben a húgomnál laktunk, aki már 3 éve itt lakik Londonban (bébiszitterként kezdte, most recepciós, ez egy másik történet), közben egész nap a lakáshirdetéseket néztük, ingatlanosokhoz jártunk.

Azt terveztük, hogy keresünk egy saját lakást kb. 800-900 fontért (+rezsi / hó), így fejenként havi 500 fontból meg van oldva a lakhatás. Erről a tervünkről viszonylag gyorsan letettünk, miután be kellett látnunk, hogy csak akkor kaphatunk meg normális lakást, ha megfelelő mennyiségű, igazolható, angliai jövedelmünk van.

Bár lett volna elég pénzünk arra, hogy kivegyünk egy másfél szobás lakást, a jobbakat nem kaptuk meg igazolható jövedelem hiányában, a rosszabbakért (penészes falak, sötét, kicsi szobák) pedig mi nem voltunk hajlandóak átszámítva havi közel 300 ezer forintot kiadni.

Ekkor szegtük meg az első, önmagunknak tett ígéretünket, ami úgy szólt, hogy bármi is lesz, londoni magyar ingatlanosokhoz, főbérlőkhöz nem megyünk, mert ők átvernek, lehúznak és nem azért jöttünk ki Londonba, hogy magyarokkal lakjunk együtt, azt otthon is lehet.

Nem csalódtunk a magyar főbérlőben

Végül más megoldás híján csak elmentünk egy londoni magyar főbérlőhöz, és beköltöztünk egy 3 emeletes családi házba, ahol rajtunk kívül még 14-en laktak. Azt hittük ez lesz életünk egyik legnehezebben elviselhető időszaka, de kiderült, hogy tévedtünk.

Bármennyire is szeretnék rosszat mondani az inkorrekt magyar ingatlanosra, vagy a pesszimista, rosszindulatú magyar lakótársakra, nem tehetem, mert nem lenne igaz.

Az ingatlanos pontosan azt adta, amiben megállapodtunk: egy normális 2 személyes szobát, heti 150 fontért. A lakótársak pedig kedvesek, segítőkészek és szorgalmasak voltak, szinte sajnáltuk, amikor múlt héten végül átköltöztünk a saját bérleménybe.

Dolgozni, de mit és hol?

A barátom otthon újságíróként dolgozott, mellette fesztiválokon pultozott. Úgy döntött, hogy itt is a vendéglátásban próbál szerencsét, tekintettel arra, hogy viszonylag kevés magyar nyelvű újságírót keres a brit média.

Hosszasan próbálkozott a kereséssel, többször volt próbanapokon is, de végül nem talált olyan állást, amire huzamosabb ideig felvették volna, így végül elment egy szállodába takarítani.

Hogy ott mit élt át, mennyit gürcölt, hányszor mondta azt, hogy nem bírja tovább, azt csak ő tudja, egyszer talán megírja. Mindenesetre minden nehézség ellenére tovább csinálta, keresett annyi pénzt, amiből fent tudta tartani magát, és munka után volt ideje (bár viszonylag kevés ereje) pultos állást keresni.

Én egy informatikai cégnél dolgoztam otthon, és még Budapestről megpályáztam és megkaptam egy állást egy londoni konferenciaszervező cégnél.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha otthon IT-s voltam, akkor itt miért akartam rendezvénye s lenni, a válasz az, hogy az IT cégnél is a marketing osztályon dolgoztam, rendezvényeket szerveztem, ezért kerestem ezen a területen.

Megszegtem a második fogadalmam is

Mikor megérkeztem Londonba, akkor viszont hamar kiderült, hogy a megbeszéltekkel ellentétben a rendezvények menedzselése, a rendezvények technikai és tartalmi felügyelése gyakorlatilag minden volt, csak menedzselés és felügyelés nem, leginkább az lett volna a feladatom, hogy várjam az érkező szállítókat és megmondjam, mit hova tegyenek, esetleg én is beálljak pakolni egy-egy húzósabb napon.

Erre úgy döntöttem, hogy nemet mondok, és ekkor én a magam részéről megszegtem a második saját magamnak tett ígéretemet, miszerint nem fogok IT-cégnél munkát keresni, hiszen azért jöttem el otthonról, mert valami mást szerettem volna csinálni.

Végül azonban az élet úgy hozta, hogy kiderült, azért IT-cég és IT-cég között is vannak óriási különbségek, és bár az otthoni munkámról is csak jót tudok elmondani, ennél az angliai cégnél valóban sokat jelen és megvalósul az, hogy fejlődni és napi szinten használni a korábban megszerzett tapasztalataidat.

Néhány szót a fizetésről, mert tudom, hogy ez fontos kérdés minden Határátkelőnél: próbaidő alatt, havi 2400 fontot keresek, ami a próbaidő lejárata után (még 2 hónap) 20%-kal fog emelkedni.

Lehet, hogy van, aki szerint ez nem is olyan sok, van, aki szerint ez nagyon sok, én azt tudom mondani, hogy ez az összeg az otthoni fizetésem háromszorosa, és bárki bármit mond, még London sem háromszor drágább Budapestnél, tehát ténylegesen többet keresek.

Amiért ezt a posztot megírtam

A fenti történetünkből talán kiderült már az olvasó számára, hogy mi nem az anyagi kilátástalanságból jöttünk el Magyarországról és nem is igazán vagy elsősorban politikai okokból.

Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy az Európai Unió a gyakorlatban, a hétköznapok szintjén is jelent valamit, mi saját magunkat EU-állampolgárnak tekintjük, és úgy döntöttünk, hogy egy ideig most Nagy-Britanniában, azaz egy másik EU-s tagállamban szeretnénk lakni. Ettől még Magyarország a hazánk, ettől még hiányoznak az otthoniak, de egy jó darabig most itt leszünk.

Sok-sok posztban olvastam, hogy ha Kelet-Európából jöttél Londonba, akkor egy kalap alá vesznek az összes kelet-európaival és esélyed sincs, hogy normális munkát kapj, te örökre bevándorló státuszban maradsz. Ezt a nézetet szeretném a saját példámmal megcáfolni.

Nem érezzük a hátrányos megkülönböztetést

Az a véleményem, hogy az marad örök életében bevándorló státuszban, aki saját magát bevándorlónak, kevesebbnek tekinti. Mi a magunk részéről köszönjük szépen, jól megvagyunk, sehol nem érezzük azt, hogy negatív vagy hátrányos megkülönböztetésben részesülnénk csak azért, mert magyarok vagyunk.

Az tökéletesen igaz, hogy az angoloknak fogalmuk sincs Kelet-Európáról, nem tudnak semmiféle különbséget tenni a különböző országok, nevek, nemzetiségek hallatán, számukra Csehországtól Bulgáriáig minden Kelet-Európa és mindenki, aki onnan jött, az kelet-európai.

Ennek ellenére meggyőződésem, hogy nem sorsunk származásunknál fogva, hogy csak takarítók, mosogatók és gyári segédmunkások lehetünk. Angliában is lehetsz sikeres, léptethetnek elő, csak hinned kell magadban, bátran kell használnod az angolt, ha nem tudsz eléggé, akkor tanulnod kell szorgalmasan, és bármennyi pénzre is gondolsz, amennyi szerinted elég lesz az elején, többet hozz, mert valószínűleg a többlet is kelleni fog."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr855287688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTBTBT 2013.05.09. 22:42:19

@váj mí: Hogyhogy túl későn? A kijavítás? A szűrés?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.09. 22:42:27

@charlieharper: Mindig hagyok egy kis pénzt a szállodaasztalon hogy megelőzzem az atrocitásokat, de lehet hogy ennyi megelőző akció nem elég.

Mennyit kell most hagyni, hogy a törölköző tiszta maradjon takaritás után?

Mrs. Clayton 2013.05.09. 22:44:32

@charlieharper: amikor az Ileana, így hívták a román lányt, nekem elmesélte, h mi ment az elmúlt x évben, azt hittem h odahányok
mert azzal semmi baj, h a supervisor fehér kendővel törli végig a fürdő minden négyzetcentiméterét, h egy hajszál se legyen ott, de azt nem láthatja, h a fürdőben lévő 4 nm-es tükröt maszatmentesre letakarítani csak a tiszta törülközővel lehet a leggyorsabban, ugyanis minden másodperc számít és csak a végeredmény a lényeges
egyébként ki lehet otthon próbálni próbáld hétvégén lemosni a tükröt egy használt ronggyal, majd utána próbáld ki úgy h a használt törcsivel áttörlöd majd egy vadi újjal tisztázod, úgy kapod a leggyorsabban a legjobb végeredményt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 22:45:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen es hat, ne feledjuk ez sok mindenen mulik
van aki nem is ker takaritast kiteszi az ajtora
van aki ker
es van a legnagyobb szopas a checkout
ha abbol sok van, az kurva nehez
de mar regen ki van talalva hany szoba "jar" egy takaritonak, ha belefut valami nagy szopasba, akkor kuldenek segitseget
egy szalldoban a tisztasag az egyik legfontosabb dolog, mert azt latja a vendeg
a masodik az ettermi etelek minosege es a felszolgalas
termeszetesen a kinezet, a hangulat stb
egy tuti egy normalis szallodaban nem marad meg aki nem takarit tokeletesen

váj mí 2013.05.09. 22:47:02

@hagyma: Ha saját apartmant bérelsz ott tuti nem spórolnak semmivel, sőt. Kisebb panziókban viszont előfordulhat, az igaz.

váj mí 2013.05.09. 22:48:05

@Barátusz:
Az utóbbi: meglátod-szűröd, nem várod meg míg beléd köt valamivel.

BTBTBT 2013.05.09. 22:49:18

@hagyma: Csak arra reagáltam amit Jess az ismerőse tapasztalatáról írt - az UK-ban. Amcsiban biztos másként van.
Nem vagyok jártas a hotelekben zajló munkákkal kapcsolatban.

Határátkelő 2013.05.09. 22:50:57

A helyzet az, hogy aleb19-től egy időre szomorú búcsút kell vennünk. Átlépte a határt... Remélem, képesek lesztek valahogy feldolgozni... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 22:53:34

@tildy:): majd most megint beragsz, de tudod, nem veletlenul a spanyolok takaritanak itt
kicsik, gyorsak, filigranok es rettenetesen tudnak melozni
ha valaki a Te multaddal, mar ugy ertem karriereddel, eletmododdal, ferlfogasoddal belevag egy hoteltakaritasba, hogy meg tudom csinalni..
az ott halalra van itelve
amugy azt mondtad 2-3 napig csinaltad....
azontul sosem dolgoztal szallodaban es gondolom nem gyakran vagy 5 csillagos hotelben
ugyhogy ezt inkabb hagyd:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 22:55:34

@Thor vagyok: tovabbra sem ertem, hogy egy 5 csillagos szallodaban hogyan is lehetne a poharakat elmosogatni a szobaban?
az megy le a mosogatoba
es megy vissza a tiszta

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2013.05.09. 22:55:50

újságíró, IT-s, rendezvényszervező, pultos.

csupa olyan szakma, amiből soha nem lesz önállóság, meg nem állít elő semmit. ez kell .

BTBTBT 2013.05.09. 22:56:11

@váj mí: Ez világos, de egyből nekem ugrott. :)
Tegnap meg lekurvázta hagyma feleségét.

@Határátkelő: Köszi. :)

Mrs. Clayton 2013.05.09. 22:57:21

@hagyma: nagyon egyszerűen, a trolleyn van egy lavór víz, hát így, sőt csap is van a fürdőben

váj mí 2013.05.09. 22:58:48

@Barátusz: Ja, hogy egyből torokra? Képzett troll...
Bár most HA megoldotta a problémát pár napra.

BTBTBT 2013.05.09. 22:58:48

@hagyma: Talán úgy, hogy nem cserélik a poharakat azon a helyen, amit Jess meg Thor említettek?
(Egyébként nekem is most esett le, amit erről a "takarító nem poharazik"-dologról mondtál.)

BTBTBT 2013.05.09. 23:00:02

@váj mí: Ne aggódj, lép a helyébe - egy másik nick.

Thor vagyok 2013.05.09. 23:01:02

@hagyma: Takarítottál már szállodában? Nem megy az sehova.

BTBTBT 2013.05.09. 23:03:11

@Jess G: "nagyon egyszerűen, a trolleyn van egy lavór víz, hát így, sőt csap is van a fürdőben "

Nem vágom, hogy akkor korábban miért azt mondtad, hogy köpdösnek, mert nincs idő csapozásra?

váj mí 2013.05.09. 23:03:24

@Barátusz: Á, nem hiszem, nagyon hamar bebukik.

Mrs. Clayton 2013.05.09. 23:04:25

@Barátusz: ez számomra is teljesen abszurd volt amikor hallottam, hiszen a konyhán géppel mosogatnak, nem kézzel, akkor minek szarakodni mással, de másoktól is hallottam, itt is írták páran, h ott is ez volt a módi
én biztos h nem iszom a szobai pohárból, és nem használok törülközőt, hanem kérek újat, lehet h én leszek a háklis vendég, de túl sokan mondják, h a szállodák szutykosak, csak elsőre nem látszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 23:05:36

@Jess G: OK
amerikaban nem igazan nezik, hogy lengyel vagy mexikoi
az mas kerdes, HA uresedes van, es pl mexikoiak vannak zommel a bandaban akkor a SV is hajlik ra, hogy mexikoit vegyen fel
en mikor anno mosogattam 2-3 honapot, az osszes kollega mexikoi volt, sot a fele csaladtag, de nekem az egvilagon semmi gondom nem volt es semmi eselyuk nem lett volna ha ki akarnak csinalni, de nem akartak
ja nem volt meg egy lengyel gyerek is meg egy cseh no
ha valaki odament volna a fonokomhoz hogy jott a havero gvadalaharabol es rugd ki hagymat kell az allas neki, akkor kirohogi
mondjuk mikor feljebb leptem bussernak, akkor lehet mexikoi jott helyettem

A Tyne folyó déli partja 2013.05.09. 23:08:43

@hagyma: van egy olyan érzésem, hogy az ötcsillagos minősítés itt kicsit mást jelent (értsd, lentebbet), mint máshol...bár sose takarítottam szállodában, de ismerek ilyeneket, és ők is azt mondják, hogy lehetetlenül kevés idő alatt kell kitakarítani egy-egy szobát, a barátnőm most kezdett a Novotelben, mondjuk, recepciós, nem takarít, de mesélte, tök drágák a szobák, és most volt egy vendég, amelyiknek látta az állítólag kitakarított szobáját. fekete izé a jégkockatartóban, kávéspohár lenyomat az ágyneműn, hajszál a fürdőben. de az idegesítőbb az, hogy minimálbérért egy csomó elvárás van. a takarítónak is, recepciósnak is.

BTBTBT 2013.05.09. 23:08:58

@Jess G: Nem azt állítottam, hogy nem mondtál igazat, csak korábban tildy-vel egyetemben olyan vehemensen taglaltátok, hogy nem fér bele a takarító idejébe csapvizezni - most meg hirtelen "ott a csap is".

2013.05.09. 23:09:52

@Jess G: novotel meg Hilton, amirol tildy irt meg fent sz volt Lindonban nem 5*. Igy hirtelen mas orszagban sem remlik. Ogy lattam volna beloluk 5*-ot. Beszaras lenne, ha a Fairmontban vagy a le meridienben nyallal tisztitansk a poharakat.

Mrs. Clayton 2013.05.09. 23:10:17

@hagyma: összességében én sem hiszem, h önmagában a haver jelentkezése miatt kirúgnak vkit, de ha egyébként is úgy gondolják, h nem biztos, h a legjobb embert vették fel, akkor próbaidő alatt simán megköszönhetik a munkát és jöhet a rutinos haver

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 23:12:07

@váj mí: itt is lattam mar allando feketemosogatot, de O kerte kifejezetten es nem kapott tobbet
@Jess G: minden ember mas, lehet valaki kocsog is,, de az mindenhol kocsog, mondtam a poharakat egy 5 csillagos szallodakban nem a szobaban takaritjak, hanem cserelik tisztara@Barátusz: hat en elegge 8 eve nyomom 4 gyemantos hotelekben es mosogatassal kezdtem, volt egy baratnom meg anno aki szobatakarito volt, voltam busser, pincer
azert van ralatasom
sok mindent megtesznek hogy gyorsitsanak, de wc ronggyal nem mosnak el poharat
urbanlegend

2013.05.09. 23:12:56

@Jess G: nem beszelve arrol, hogy nem egyszer lattam takaritokat, ugy, hogy nyitva hagytak a sziba ajtot es minen arrajaro latta, hogy hogyan takaritja ki a takaritono a szobat. Pohar kopkodest meg nem lattam sehol. Bar nem figyeltem edfig!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 23:14:24

@Jess G: az nem 5 csillagos hotel....@Thor vagyok: 8 eve dolgozom 4 gyemantos historic hotelekben, mint a grove park asheville, a Brown hotel , louisville, jelenleg kifejezetten luxushotel a Bohemians ashevilleben es mint emlitettem mosogatokent kezdtem
sok ujat nem tudtok mondani a jobb hotelekrol

BTBTBT 2013.05.09. 23:15:17

@hagyma: Jól bírhatod.
Mondd el nekem, "tudatlannak", hogy mi az a busser?

PannonBoy 2013.05.09. 23:17:15

@morsels: Igen, ez egy kicsit furcsa nézőpont, hogy hitelt kell felvenned és fizetned, hogy hó adós lehess és legyen hitel-történeted.
Biztos van értelme ennek a szemléletnek is, de tény hogy más felfogás. :)

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.09. 23:18:59

Nagy tisztelettel kérem a külföldön dolgozó, élő magyarokat, hogy nézzenek be ide, és ha úgy ítélik meg, hogy hasznos, terjesszék kezdeményezésünket:
egyseg.org/kulfoldi-kapcsolattartokat-keresunk.html

Örülnénk, ha olyan országot teremthetnénk, amibe szeretnétek visszatérni...

2013.05.09. 23:19:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :))) Ezzel sikerult az egesz 'Hataratkelo' lenyeget osszefoglalnod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.09. 23:21:32

@A Tyne folyó déli partja: hat akkor amerikaban a 4 gyemantosnak nevezett hotel messze elozi az europai 5 csillagost
lehet tobb takaritot vesznek fel?
nem tudom
3 hotelre votl es van ralatasom
ezek a dolgok kizartak
ha megtortenne, ugyis lebukik es repul
@Jess G: ezt irtam, ha probaidoben van, akkor barmikor, akar ok nelkul is, ebben nincs vita

meg egyet megjegyzek, a szallodakban nagyon nagyra ertekelik, ha valaki sokaig marad, evekig stb.
a szallodaigazgatonak kulon nagy jo pont ha kicsi a fluktuacio
eves ertekelesen mindeig elmondjak buszken pl mennyien kezdtek itt nyitaskor es mennyien maradtak
minden evben van egy ebed, ahol az evfordulosokat koszontik, egyik evben a paratlan, masik evben a parost
ennek foleg az az oka, hogy egy uj belepo eleg sok penzbe van a hotelnek, egyenruha, drogteszt, orientacio, magyaran ok nelkul nem rugnak ki senkit

a szobatakaritokat kulon megbecsulik, nekik evente ketszer van kozos ebed stb. ingyen\
nagyon fontos a munkajuk, azok nem fognak szorakozni ilyenekkel
/a pohar meg megy le a mosogatoba, allandoan latom a liftben, mondtam erre kulon ember van aki a takaritonok keze ala dolgoznak/

BTBTBT 2013.05.09. 23:34:43

@hagyma:
Az egyenruha meg egy csapat orientációja sem tűnik drágának európai szemmel.
Ha annyi mexikói özönlik délről, és ők a legdolgosabban, akkor egy szállodának nem mindegy, ha az általad említettnél valamivel magasabb a fluktuáció? Simán be tudják hozni az extra költségeket az áraikon.
Vagy a drogteszt kerül olyan sokba?

PannonBoy 2013.05.09. 23:36:00

@egyseg.org: Tök jó lenne, ha olyan lenne az ország, hogy nem akarna mindenki elmenni. Először ezzel kellene foglalkozni...

PannonBoy 2013.05.09. 23:36:00

@egyseg.org: Tök jó lenne, ha olyan lenne az ország, hogy nem akarna mindenki elmenni. Először ezzel kellene foglalkozni...

telkoe 2013.05.09. 23:39:42

@megatoner.hu: Ja az ITs annyira nem allit elo semmit hogy nelkuluk nem bankolnal, nem telefonalnal es nem irogatnal ide.

telkoe 2013.05.09. 23:51:54

@PannonBoy: Teljesen logikus dolog - aki mar parszor torlesztett hitelt az valoszinuleg legkozelebb is torleszti fog. Aki meg nem vagy kesve, az maskor sem fog vagy kesve tortleszt. Egyebkent mas dolgok is mint az elkesett kozuzemi szamlak vagy hiteligenylesek is beleszamitanak.

BTBTBT 2013.05.09. 23:55:53

@telkoe:
"aki mar parszor torlesztett hitelt az valoszinuleg legkozelebb is torleszti fog. Aki meg nem vagy kesve, az maskor sem fog vagy kesve tortleszt."

És mi a helyzet azzal, akinek nem volt szüksége korábban hitelre, mert meg tudta venni, amit akart? Hitelt nem kap, tehát számára nem segítség ez a fajta rendszer. Hiszen ez nem annak a jele, hogy a jövőben nem lesz képes fizetni.

telkoe 2013.05.10. 00:04:07

@Barátusz: Ez a rendszer elsosorban a bankok szamara segitseg, utana jon csak a hitelfelvevo. A hitelminositesnek is csak egy resze ez, ha 15 eve ugyanannal a banknal vagy es van parszazezer lekotott beteted akkor nem fognak problemazni. Bar ceges szamlanal erhetnek meglepetesek :)

mirx 2013.05.10. 00:07:48

@egyseg.org: És aztán mik azok a " minőségi hazai termékeket, szolgáltatásokat, szellemi javak", amiket terjeszteni kellene? Most így a kaubászon meg a pályinkán kívül kérdeném.

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:15:15

@Barátusz:
Kap hitelt o is, csak eloszor keveset.

Persze olvastam azt is, amit te irtal es hat ugy latszik, hogy te mindent popecen tudsz, szoval igazad van.

telkoe 2013.05.10. 00:16:02

@mirx: A kolbasz temaban mar a culinaris is mozgolodik :)

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:16:22

@PannonBoy:
Az igazsag az, hogy teljesen logikus a szemlelet a kolcsont ado szempontjabol :-)
Ha te akarsz kolcsont, akkor nem annyira.

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:17:18

@charlieharper:
Ha erre jartok, szoljatok. Megihatunk egy sort valahol a belvarosban :-)

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:19:37

@hagyma:
Lehet, hogy Eszak-Amerika mas, mint Europa. Meg London.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:20:06

@Barátusz: segedpincer
ha elmegy a vendeg leszedi az asztalt es ujraterit
kiviszi a kenyeret
kionti a vizet a vendegnek
persze hogy jol birom mar /nem/ kicsit feljebb vagyok es szeretem is csinalni
hat en mar nem emlekszem az osszegekre de uj ember 2-3000 dollarjaba van egy hotelnek
persze nem feltetlen a mosogatok
a betanitas, aprobaido, uniform, es igen gondolom a drogteszt sem lehet olcso, papirmunka stb.
igen , en is meglepodtem milyen sok, mondta is hogy nem szivesen cserelnek senkit, de ha el kell kuldeni, lop, tenyleg nagyon szar stb. akkor rogton

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:21:53

@hagyma:
Nalatok busser-nek hivjak?
Azt hittem az a busboy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:23:37

@morsels: hat ezek szerint szallodai szinten jelentos a kulonbseg, foleg a takaritasban
neturlich amit a szallodakrol irtam az idevonatkozik, mondjuk ha londonban budikfevel mossak a poharat, hat so
itt nem divat

azt meg nem is emlitettem, hogy a szobatakaritok nyitott ajtonal meloznak
a supervisor meg koroz, mint a keselyu

en tenyleg csak 3 hotelt ismerek belulrol, de hogy poharat mosogassanak a takaritok, ilyet eletemben nem hallottam
itt
kisebb motelekben , ahol nincs konyha, ott eleve muanyagpohar van
itt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:26:26

a busser annyival jobb, hogy lehet az illeto no is vagy 40 eves, amennyi voltam mikor csinaltam egy fel evig es akkor a boy, nem igazan odaillo, de mind a kettot hasznaljak
a bussert tobbet hallom

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:28:07

@hagyma:
En sem vitatom azt, amire itt tobben megeskudtek, de azert szeretnem azt hinni, hogy errefele azert mas.
Mondjuk nem jarok olyan surun hotelbe mint charliharper meg ctboy, talan ok tobbet tudnak errol. Meg hat nem ismerek senkit, aki ilyen munkat vegzett.
De azt hiszem hogy errefele mas az ilyesmi munkat vegzok 'megitelese' is.

morsels (törölt) 2013.05.10. 00:29:14

@hagyma:
Elhiszem, csak nem ismertem a busser kifejezest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.10. 00:37:37

@Barátusz: 2 napig csinaltam, utana egy hetig alig tudtam megmozdulni, olyan szinten kikeszult minden porcikam.
Nem is ertem, miert kis vekony lanykak vegzik. Kokemeny fizikai munka.

@hagyma: nem azzal mossak, de nem adnak megfelelo eszkozt. Azzal a torulkozovel takaritottunk, amit elotte a vendeg hasznalt, poharhoz nem volt mosogatoszer, es meg lehetne sorolni.
Mindez egy negy csillagos szallodaban, ahol kb 250tol indulnak a szobaarak. ( nem kontorfalazok, Novotel, Tower Bridge)

A szobatakaritas roman vezetes kezeben volt ott, 3 eve, kiskiralykent viselkedtek.
2 nap eleg volt, 3. nap mar inkabb nem mentem be dolgozni, annal meg az is jobb volt, ha nem keresek penzt.

2 fontot fizettek egy szobara, egy szoba 20 perc volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:39:13

@morsels: hasznaljak
sot mondjak hogy, ha kerdezik, mit melozol ma?
-bussing
a busboy is tokeletes

igen, de megegyszer mondom en eleg jo hotelekben toltottem ezt a 8-10 evemet es nem jartam a takaritok sarkaban, de nem tudom elkepzelni
mondjuk meg egy holliday inn-el sem

ugy nez ki a spanyolok jobban meloznak, mint a romanok, meg a lengyelek
de meg egyszer mondom, minden megeshet a vilagon barhol, de hogy elenyeszo es nem napi rendszereseggel az tuti
poharat allovizes lavorban, oblites nelkul elmosni kezzel????
hat annak forro viz kell mososzerrel
nem hiszem el, hogy a trolin angliaban lavor van egy 5 csillagos hotelben, de ha igen, hat akkor oda tenyleg ne menjen senki
itt bezarnak a hotelt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:42:45

@tildy:): ilyen itt kizart meg 4 csillagosnal is, nemhogy 5, amirol szo volt
a takarito nem mosogat, megy a mosogatoba
ha nincs etterem es mosogatio, akkor muanyagpohar
ettol en elhiszem
itt masok a szabalyok ezekszerint
a menobb hotelekben melozok/tam/ a motelekben es kisebb hotelekben gyakori vendeg voltam es vagyok
teljesen kizart

namost ilyen bed and breakfast jellegu intezmenyben nem tudom mi tortenik, mert oda nem jarok, de az mar nagyon messze van a 4-5 csillagtol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:45:03

megvan szabva milyen vegszert kell hasznalni a poharakra, milyen hofoku vizet, hogy legyen az oblites
es kb. 2 havonta jonnek es csekkoljak az egesz hotelt es pontozzak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:46:06

@tildy:): es nalatod itt nem szobara adjak a penzt
oraberben vannak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:46:54

es itt meg divat a kicsekkolo vendegnek par dollart ott hagyni a takaritonak
/es nem, nem nyulja le a supervisor/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 00:49:41

@morsels: en sem ismertem volna, de az voltamfel evig a banquet mellett
es meg a schedulemra is igy volt felirva:)
bqt, bqt, busser, bqt, busser:)
amugy csak busserkent vacsoraidoszakban 4-10 ig egy 100-ast meg tudtal csinalni
/reggelinel, ebednel nem/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.10. 00:52:33

@hagyma: tulsagosan nem erint, mindenesetre ezek utan megugysem vagyom 4 csillagos hotelbe. Tudom milyen kemeny melo, es itt nincsenek igazan megbecsulve a takaritok.

M. Péter 2013.05.10. 00:54:31

@Barátusz: Nem egy angol találmány, hanem inkább amerikai. Az a logikája, hogy aki eddig rendesen fizetett, az valószínűleg ezután is így fog tenni, aki pedig rendszeresen nem vagy késve fizet, vagy akit perelni kellett, hogy fizessen, annak meg kockázatos hitelezni, még ha sok pénze is van. Akiről nincs információ lehet ilyen is, olyan is.

Nemcsak hitelkérelemhez nézik a credit ratinget, hanem folyószámlanyitáshoz, ha olyan betéti kártya jár hozzá, amellyel negatívba lehet vinni a számlát, vagy előfizetéses mobilhoz is. Az USA-ban gépjárműbiztosításhoz is lekérik, mert azt találták, hogy akinek alacsonyabb a credit ratingje, az több kárt okoz átlagban. Azt nem tudom, hogy azért van-e, mert aki nem tartja fontosnak a hitelei pontos fizetését, az a közúti szabályokat is lazábban értelmezi.

Hitelkártyát valószínűleg a saját bankodtól kapsz legkönnyebben, ha látják, hogy van rendszeres jövedelmed, és rendesen vezeted a számládat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 01:02:59

@tildy:): nalunki meg vannak, hat nem igazan sokat keresnek, de megelnek belole es erkolcsileg felenk a fonokseg nagyon becsuli az "aljamunkat"
mar amit otthon ugy hivnak
mert tudjak milyen nehez, es hogy nekik milyen fontos, hogy jol melozzanak, mert ha piszkosak a szobak akkor a nagyfonok is repul

M. Péter 2013.05.10. 01:07:04

@Barátusz: Nem 5 év folyamatos tartózkodás kell, hanem az, hogy az ember 13 éves kora óta legalább 5 évet töltött az Egyesült Királyságban (a Csatorna-szigeteket és a Man szigetet is beleértve).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.10. 01:08:59

@M. Péter: hat igen amerikaban ez van, ha hitelt akarsz akkor elotte sokat kell felvenned es fizetned
igy mukodik
mondjuk mobilhoz es biztositashoz sosem kertek le nekem
az utobbinal a lenyeges szempont
nem
eletkor
kocsi tipusa es eletkora
es a lenyeg
a record /gyorshajtas, baleset,/akkor is noveli a biztositast, ha nem te vagy a hibas/ es a legnagyobb vetseg az ittas vezetes
akkor az egekbe megy

M. Péter 2013.05.10. 01:22:27

@Barátusz: Az EU-ból jövő bűnözőket gyakorlatilag nem lehet megakadályozni, ha valamilyen uniós jogcímen akarnak belépni, akármilyen hosszú priuszuk is legyen.

Mellesleg az UKBA néhány hete megszűnt,

2013.05.10. 01:46:18

Hát ez vékony poszt volt. Főleg ennyi 'tapasztalattal'.
És hát, bevándorló, azok pedig igenis vagytok és lesztek...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.10. 02:01:57

@Barátusz: ki mar parszor torlesztett hitelt az valoszinuleg legkozelebb is torleszti fog. Aki meg nem vagy kesve, az maskor sem fog vagy kesve
ezt hasznalta ki egy ugyes vallakozo penzintezet adtak kolcsont es azt visszafizetted bizonyitva jo fizeto vagy igy lesz hiteled ..

a szepseghibaja volt hogy egy centet sem kaptal kezbe azt ok elosztottak a havi torlesztesre es te csak havonta fizetted a kamatot ..
sokan bedoltek nekik mert az elso oldalon hirdettek az ujsagba de vegul a bunugyi rovatba kotottek ki

amikor nekem ezt felajanlottek atgondoltam felalltam es megkerdeztem : ti ilyen hulyek vagytok v masokat neztek hulyenek

2013.05.10. 05:56:07

@PannonBoy: És hogyan kellene hozzákezdeni?

lüke 2013.05.10. 06:39:48

hmm
maradsz, aki vagy
-ha képzetlen az újságíró, akkor a hollywoodi klasszikus karrier lehet, tányérmosogatás
- ha képzett vagy szakmailag, akárhova eljuthatsz(mindenütt)

fourgee 2013.05.10. 07:41:54

@a nagy levin 2: "pedig az maradsz. Még a gyerekeid is. De, ha neked úgy kényelmesebb, beszéld be magadnak, hogy ott születtél és angol vagy."

Ha a gyerekei ott születnek, akkor nem angolok lesznek és nem is bevándorlók, hanem több millió másik emberhez hasonlóan britek lesznek.
Egyébként a "bevándorló" és az "EU állampolgár" között azért elég jelentős különbség van. EU állampolgárként magyar személyivel mászkálsz egész Európában, bárhol vállalhatsz munkát, a jogosítványodat bárhol kicserélik az adott ország jogosítványára, stb. Míg a bevándorlóknak vízum kell az itt tartózkodáshoz, a vízumtól függ a munkavállalásuk, nem mozoghatnak szabadon és ha lejár a vízum akkor bizony menniük kell haza.
De erről a bevándorló érzésről egy ausztrál, egy kanadai, újzélandi, vagy egyéb nemzetiségű sokkal többet tudna neked mesélni.

Ja, a hab a tortánt hogy nekem már lassan megvan az 5 év igazolt ottlét, tehát letehetem majd az állampolgársági vizsgát és akkor te akárhogy bevándorlózol, ők britnek fognak tartani engem :))

Persze én csak angolokkal dolgoztam évekig, valószínűleg az én szavam nem számít annyit mint a tiéd, aki Magyarországon ülve magyaráz :))

fourgee 2013.05.10. 08:00:59

@tildy:): "A szobatakaritas roman vezetes kezeben volt ott, 3 eve, kiskiralykent viselkedtek.
2 nap eleg volt, 3. nap mar inkabb nem mentem be dolgozni, annal meg az is jobb volt, ha nem keresek penzt.

2 fontot fizettek egy szobara, egy szoba 20 perc volt."

Mindegyik cég ilyen, azt mondják hogy egy órában 60 perc van, tehát 3 szobát ki lehet takarítani és akkor megvan a 6 font. Aztán mindenkitől azt hallottam aki ilyenbe belevágott hogy van hogy fél óra elmegy egy szobára, vagy több és akkor még közlekedni is kell a szobák között a hotelben.

De megcsinálják, mert rohadt sok embert le lehet húzni. Vannak cégek amelyek erre a témára vannak ráállva, csak fel kell keresni őket és beperelni a takarítócéget. Érdekes, olyankor egyből kifizetik azt a pénzt ami járt volna :)

nyuszigonosz 2013.05.10. 08:03:23

@NIKI LAURA: Ìrj róla, ha voltál már ott! (Nekem csak réges-rég diákjaim voltak onnan. ) Biztosan érdekes lenne olvasni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.10. 08:47:22

@nyuszigonosz: rájössz magadtól is.
csak nézd meg az írásképet.

azt nem tudom, mire jó.

BTBTBT 2013.05.10. 09:41:44

@morsels: Ó, dehogy tudok én mindent (nem is akarnék), csak igényeltem hitelt, és a fentebb leírt szituációban voltam.

BTBTBT 2013.05.10. 09:44:49

@M. Péter: Utálok magamtól idézni: "Egyébként a választói névjegyzékben való regisztráláson kívül az is szükséges, hogy legalább 5 éve élj az UK-ban. "

Hol volt itt az, hogy folyamatosan 5 év?

BTBTBT 2013.05.10. 10:05:13

@hagyma: koszi a segedpinceres infot

BTBTBT 2013.05.10. 10:13:55

@tildy:): Gyorsetterem konyhajan is a filigran alkatok hajtanak a legjobban, talan azert hasonlo a helyzet a hotelekben.

A Tower Bridge-es Novotel az anagy barna epulet, ugye?
Es akkor csereltek a poharat, vagy nem, mert ez itt tobb hozzaszolo kommentjebol sem volt teljsenen egyertelmu.

2 font per szobanal eppen kijott a minimalber.

BTBTBT 2013.05.10. 10:25:56

@M. Péter: Nem firtattam, hogy angol vagy amerikai talalmany az angol hiteligenylesi rendszer. A logikajat pedig vagom, egyszer igenyeltem.

A kerdes az volt, hogy miert leszel attol megbizhatatlan, ha meg sosem vettel fel hitelt, de megvan ra az anyagi hattered (rendszeres jovedelem vagy betet formajaban). Azt nem tettem hozza, hogy termeszetesen abban az esetben, ha sosem voltak semmifele adoslistan, es senki sem perelt hatralekert.

Nem akartam hitelkartyat igenyelni, csak kolcsont, egyszeri alkalommal. A vicc, hogy azota minden honapban kuldi a Barclays a leveleket, hogy "kedves Mr X, nyilvantartasunk alapjan modunkban all ennyi meg ennyi kolcsont folyositani onnek." :)

Ugyanazt a folyoszamlat hasznalom, amit kierkeztemkor nyitottam, semmi mast, ugyhogy az erre vonatkozo leirasodra nem igazan tudok reagalni.

M. Péter 2013.05.10. 11:24:50

@Barátusz: Az, hogy küldik a leveleket, csak azt jelenti, hoy rákerültél a levelezőlistára. Az nem biztos, hogy tényleg adnának is hitelt.

M. Péter 2013.05.10. 11:30:28

@Barátusz: Ma 2013, május 10.-e van. Ha azt mondom, hogy 5 éve az Egyesült Királyságban élek, az azt jelenti, hogy 2008. május 10.-én vagy korábban érkeztem, és azóta itt élek. De annak, hogy valaki esküdt lehessen, nem ez a feltétele, hanem az, hogy összesen meglegyen az 5 év tartózkodás.

BTBTBT 2013.05.10. 11:43:57

@M. Péter: Mondtam volna olyasmit, hogy adnanak is hitelt csak azert, mert az ajanlatkuldo level rendszeresen erkezik? Nem.

Az altalad felhozott pelda nem fedi azt, amit a jury service-rol allitottam. A "folyamatos 5 evet" is te pedzegetted, nem en.

Nem szokasom felreertelmezhetoen fogalmazni, es a kommentjeid alapjan okosnak es figyelmesnek ismerszel meg, de most ugy tunik, hogy ezzel a JS-dologgal kapcsolatban nem a leirasomra vonatkozoan probalsz ervelni. Mindegy.

PannonBoy 2013.05.10. 12:50:24

@M. Péter: Nem szűnt meg, csak átalakult. Két divízióvá vált a Home Office-on belül. Ez azért van, hogy nagyobb legyen a client elégedettség és így effektívebb is.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/newsarticles/2013/may/11-transition

Az UKBA tartalmát pedig betagolják a gov.uk kormányzati portál alá. (Olyan jellegű mint az e-Magyarország. xD)

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.05.10. 14:22:11

@Tudd+ azigazat: Lol, 1800-at keresel és az egyes zónában élsz? Lol, abból a lakbérre is neccesen futja.
Valami nem stimmel a történeteddel.
nekifutásból hátbarúgni valakit? háhhá, páros lábbal, ügye?
éjjel kilakoltatósok? perszepersze. És a veséljüket is kivették egy heti lakbér fejében, igaz?

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.05.10. 14:50:57

@M. Péter: well.. 5 éve legyen bejelentett lakcímed. Abban az 5 évben 450 napot tölthettél UK-n kívül, ezt le tudják csekkolni a határátlépős adatbázisból. A jelentkezés évében meg max 90 napot lehettél távol.
Ezt most olvastam a kormányzati oldalon, én elhiszem nekik.

VIszont engem az érdekelne, miért jó, ha megszerzem az állambolgárságot? Nem leszek jobb elláűtásra jogosult, nem kapok több nyugdíjjat. Amikor a kollegákkal beszéltünk erről, ők azt mondták, hogy nem kell annyi vízumot igényelgetni, könnyebben beengednek bárhova, ha britt vagy, meg pl ausztrália, új-zéland, és USA munkavállalás is jóval egyszerűbb. A legjobb a főnököm volt: Ha terroristák fogságába esel, a britt állam mindent megtesz a kiszabadításodért. És ekkor elgondolkodtam, a TEK mit tenne, ha valahol dél-szomáliában kalózok fogságába esnék. Valszeg küldenének együttérző táviratot a családomnak...

a nagy levin 2 2013.05.10. 16:11:10

@fourgee: Tartsd magad britnek, ha úgy könnyebb. A tényen ez nem változtat. Az a fontos, hogy jól érezd magad.

A Tyne folyó déli partja 2013.05.10. 18:39:59

@hagyma: én gyémántosakról még sose hallottam itt, mondjuk, az nem zárja ki, hogy léteznek. viszont kizárólag azt hallottam, hogy a szobatakarítás a legrosszabb munka itt, és mindenki menekül. ja, tesóm barátnője is évek óta van egy helyen, mondjuk, de ő is főleg azért, mert lusta rendesen megtanulni angolul, és nem is érdekli, hogy továbblépjen. viszont, pl. a múltkor őt behívták beszélgetésre, merthogy az utóbbi időben már nem csinálja olyan jól a dolgokat, mint eleinte. értsd, olyan színvonalon. az volt a válasza, hogy mert a többiek se csinálják, ő se óhajtja törni magát...

A Tyne folyó déli partja 2013.05.10. 18:51:32

@Barátusz: és minél több pénz van a bankszámládon, szóval, minél kevésbé van szükséged a hitelre, annál többet ajánlgatnak, hogy tudnak ám adni...

A Tyne folyó déli partja 2013.05.10. 18:54:46

@Öltönyösrabszolga: látod, ezért nem érzek én ingert arra,hogy brit állampolgár legyek. most egy útlevélért fizessek több száz fontot, meg menjek vizsgázni? csak azért, hogy vízum nélkül utazhassak egyes országokba? amúgy se vagyok egy nagy utazós típus...terroristaveszélynek is elég kicsi a valószínűsége.

M. Péter 2013.05.10. 19:18:41

@Öltönyösrabszolga: Ez a honosításhoz kell. A esküdtség feltételei mások.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.10. 21:08:13

@Barátusz: igy van. media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/39/17/86/novotel-london-tower.jpg

Nem csereltek poharat.

Szerintem gyorsetterem az mas, ott nem kell hatalmas takarokat dobalni.

BTBTBT 2013.05.10. 21:40:25

@tildy:):

Ugyanaz a pohár? Novotelnél? Fasza.
Akkor hány vendég után cseélhették?

Egy gyorsétteremben valóban nem kell hatalmas takarókat dobálni, de itt a sebességről volt szó.
A vékonyabb emberek gyorsabban mozognak, a konyhán is, és amikor kismillió szendvicset kell készíteni, egyszerűen jobbak a melákoknál.
Meg az is kérdés, hogy valaki mennyire van hozzászokva az ilyen hajtós munkákhoz. Ma már talán nekem sem lenne olyan egyszerű. :)

kék madár 2013.05.10. 23:21:43

@Határátkelő: en ezt nem es nem tudom feldolgozni, csak nagy mennyisegu alkohollal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.11. 16:45:25

@Barátusz: Fogalmam sincs, mondom, ket nap utan en ebbol nem kertem.

( Emiatt is szivesebben megyek fesztivalra, vagy kis , videki nyaralokba, vagy wimdun keresek par napra szallast, mert en ilyen helyert nem hogy 250-t de meg £20-t sem fizetnek )

Egyebkent hatha valakinek jol jon: A dailymail ingyenes , ket honapnyi friends& family kartyat ad, vonatokra ervenyes kedvezmenykartya. :) En sajna gyerkoc nelkul nem tudom kihasznalni.

www.familyandfriends-railcard.co.uk/dailymail/

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2013.05.11. 20:57:10

@telkoe: oks. 10ezerből egynek lesz valami IT cége, ami elad valami megoldást egy olyan problémára, ami amúgy is meg volt oldva. :D neki sikerül, a többiekből zombi lesz. vagy 59 évesen majd kelleni fog valahová, mikor 12 éves indiia kisgyerekek többet tudnak majd? kb. mint a modellszakma, időszakos az egész. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása