oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 19. 06:53,  Az embernek lehet szerencséje is 241 komment

2013. február 19. 06:53 Határátkelő

Az embernek lehet szerencséje is

Sokan jutnak ki külföldre munkaerő-közvetítő cégeken keresztül, a személyes benyomásom az, hogy a tapasztalatok erősen megoszlanak – van, akinek pozitívak az élményei és lehet hallani horror történeteket is. Mai posztunk szerzője, Attila is így jutott ki Angliába, ő és párja pozitív élményekkel gazdagodott.

Anglia, Milton keynes.jpg

„Magyarországon, Budapesten 2010-ben nyitottunk a párommal egy kifőzdét. Nagy lelkesedéssel vágtunk bele, és éreztük, hogy ebből mi nagy dolgokat fogunk kihozni. Mindezt arra alapozva, hogy dolgozunk keményen és innentől nem lehet gond.

Nos, az első évben mondhatni nem is volt különösebb probléma, mindent ki tudtunk fizetni időben és még mi sem haltunk éhen. Gondoltuk, mi baj történhet, ha az elején picit már jobbak vagyunk, mint nulla, akkor később csak jobb lehet. NA, EZT NÉZTÜK BE NAGYON...

Küzdöttünk, de hiába

A 2011-es adó és egyéb változások két pillanat alatt tönkretették a vállalkozásunkat. Még egy darabig küzdöttünk, mint disznó a jégen, de már csak azon voltunk, hogy eladjuk az üzletet. Mivel ugyebár Magyarországon nem úgy működik az élet, hogy valaki csak szépen felszámolja az üzletét, ha nem megy.

Vagyis megteheti, csak kell hozzá egy csomó pénz (felszámoló biztos, APEH-büntetés - mert ilyenkor természetesen az APEH még talál valamit, amiért büntethet -) stb.

Nos, végül is 2012 augusztusában sikerült eladni az üzlet bérleti jogát, és nagy lelkesedéssel nekiálltunk állást keresni. Gondoltuk, hogy azért ez csak nem lesz akkor cécó, mert nekem van szakácsvégzettségem, informatikai végzettségem, mindkettőből komoly gyakorlattal rendelkezem. A páromnak meg szakács, könyvelő és masszőr végzettsége van, szintén komoly gyakorlattal. Ezek mellett úgy éreztük nem lehet akkora probléma melót találni. Tévedtünk. Nagyot.

Semmi visszajelzés

Beadtuk az önéletrajzunkat n+1 helyre. Mivel nem vagyunk válogatósak így több városban is megcéloztunk különböző munkákat a TECSO (direkt Tecso) árufeltöltőtől az informatikai manageren keresztül, könyvelőig, és így tovább. Persze sehol semmi.

Pár helyről jelezték, hogy köszönik, majd értesítenek, volt 2 interjú, ahol örömmel értesítettek, hogy bejutottunk a legjobb 800 közé és persze a ZEPTER (aki álláskereső, annak azt hiszem, nem kell többet mondani). Amíg egyszer csak fel nem hívott egy ügynökség, hogy mivel elküldtem nekik az önéletrajzomat, ami angliai raktárosi munkára volt meghirdetve, bemennék-e interjúra?

Igazából nem emlékeztem pontosan mi volt ez, meg amúgy nem akartam feltétlenül Angliába menni (mivel hittem benne, hogy simán kapok melót itthon), de gondoltam, miért is ne? Egy próbát megér.

Ember legyen a talpán, aki bírja

Ez az ügynökség egy lett-magyar munkaerő-kölcsönző cég, amely Angliába order picker, traywash és bailer munkákat közvetít.

Utóbbi kettő azoknak jöhet szóba, akik nem beszélnek annyira angolul, csak nagyon alapfokon és mindkettő olyan meló, hogy ember legyen a talpán, aki bírja.

Nem feltétlen fizikailag - bár az is nagyon megterhelő -, hanem inkább mentálisan a monotonitás miatt. Persze az előadás (erről mindjárt részletesen) keretében mindkét meló úgy van előadva, mintha nagyon egyszerű és szép lenne, de nem az. Ettől függetlenül igenis csinálható, de ide EMBER KELL!!!

Az order picker meló az már nagyságrendileg jobb, de ahhoz elég jól kell beszélni angolul.

A felvételi

Egyszóval bementem hozzájuk, kedves kis iroda, bent egy hölgy, aki mondta, hogy fáradjak be ebbe a helyiségbe, ahol nemsokára kezdődik az előadás. Én emiatt már kapásból gyanakodva néztem, és gondoltam, ha ezek is elkezdik, hogy először adjak el valami terméket, aztán majd lehetek raktáros vagy ilyesmi, na, akkor én szépen felállok és hazamegyek. Szerencsére nem ez történt.

Elkezdte a srác az előadást, voltunk vagy 15-en, notebook projector, miegymás, majd közölte, hogy azért annak, hogy valaki kimehessen bármelyik melóra, azért vannak feltételei.

Először is le fogja tesztelni, ki mennyire beszél angolul. Aztán ki kell tölteni egy angol tesztet, ami nem nehéz, de MEG KELL ÉRTENI, mert direkt kacifántosan van megfogalmazva. (Például angolul ez: Ha egy tálcamosó embernek a tálcák elmosása előtt a tálcákon lévő 10 matricából 100 %-ot el kell távolítani, akkor hány db matrica maradhat a tálcán? Lehetséges válaszok: 0, 1, 5, 10.)

Ugye ez így nem olyan nehéz, bár még magyarul is viccesen van megfogalmazva, de ezt képzeljétek angolul! Hát kb. hárman értettük meg. Előadás végén beszélgettünk kicsit angolul, majd kiértékelte a srác a teszteket és a végén nekem meg még három embernek monda, hogy mi mehetünk Order Picker munkára, akár a hét végén indulhatunk.

A cég Anglia több városába is közvetít ki embereket annak a függvényében, hogy éppen hol van rájuk szükség és itt jön a képbe a szerencse. Ha ugyanis jó helyre kerül valaki, akkor tényleg lehet MENNYORSZÁG. Viszont ha valakinek pechje van, akkor POKOL. És ezt nem tudhatod előre! Igazából még csak nem is a közvetítő cégen múlik.

Itt jön a mi történetünk

A következő körben a barátnőm is elment interjúra a közvetítőhöz, mi mondtuk, hogy együtt szeretnénk menni. Kisebb angoltanulás után neki is megajánlották az order picker munkát és közölték, hogy mehetünk Milton Keynesbe.

Ami nagyon fontos, hogy a cég a munkához biztosít lakást is, tehát az ember nagyon minimális költséggel neki tud vágni a dolgoknak! Persze itt jön a szerencse, mert ha szerencsés valaki, akkor jó lakást kap, ha peches, akkor rémeset.

Megvettük a repjegyet (olcsón), a lutoni reptéren várt minket a közvetítő menedzsere (egy lengyel srác), beszállított minket a városba, letett a lakásnál (szerencse gyönyörű volt), adott kulcsot stb.

Odafigyelt ránk

Még hárman laktak a házban, két lengyel srác és egy magyar. Akiről kiderült, hogy Ő lesz a közvetlen főnökünk. A magyar főnök nem volt egy barátkozós típus, ezt meg is mondta az első percben, de valami oknál fogva (szerencse ismét) mi nagyon szimpatikusak voltunk neki és a munkánk első napjától kezdve rengeteget segített nekünk.

Semmi extrára nem kell gondolni, csak egyszerűen odafigyelt ránk és nem hagyott békén, ha nem dolgoztunk eléggé jól. Ez azért fontos, mert a cég, ahol dolgozunk, folyamatosan méri a teljesítményeket, és ha valaki nem teljesít jól, akkor simán kirúgják.

A fizetés természetesen 6.19 font óránként, amiből kellemesen meg lehet élni, ha az embernek van megfelelő munkaórája. Nos, két és fél hónap után, hála a főnökünk odafigyelésének, és a folyamatosan 100% feletti teljesítményünknek, az angol cég átvett minket a közvetítőtől és 3 havi fix szerződést ajánlott a páromnak is, meg nekem is, ami a mai naptól él.

Nem csak 3000 fontból lehet

Összességében ezt az egészet azért írtam le, mert arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem csak Londonba és nem alapból 3000 font minimummal lehet kijönni Angliába, hanem jóval kevesebb (kb 300 font) pénzzel is, mondjuk egy munkaerő-közvetítőn keresztül.

Én nem akarok egyetlen közvetítőnek sem reklámot csinálni, mert hallani ritka gusztustalan dolgokat is, csak azt próbálom elmesélni, hogy az embernek lehet szerencséje is, mint nekünk, és lehet igazán pocsék is, mint pár másik estben, amikről hallottunk.

Tehát ha valaki elszánja rá magát, hogy menni akar, akkor tudjon róla, hogy nem csak London és a 3000 fontos verzió létezik."

(Szolgálati közlemény: mivel a reklámnak még a látszatát is szeretném elkerülni, ezért Attila írásából kivettem a cég nevét.)

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkaközvetítő Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665087785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2013.02.19. 13:30:35

@HgGina: Hát nem tudom,én régebben még valahol.1,5-2 millió USA beli magyarról olvastam.Nem tudom hol lehetne utánanézni most mennyi ez kb.

kifordított nagyanyó 2013.02.19. 13:30:49

@zopilote: De inkább hülyére dolgozom magam 5-ször annyi pénzért,nem?
És klehet,hohgy kényelmesebb,mint itthon egy pékségben.

tanato 2013.02.19. 13:32:22

@tanato: Persze ebben benne vannak a Romániából és más szomszédos országokból az USA-ba települt magyarok is.

tanato 2013.02.19. 13:34:08

@tanato: Persze ebben benne vannak a Romániából,Jugoszláviából és a többi szomszédos országból az USA-ba települtek nem kis száma is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 13:34:25

@kifordított nagyanyó:

Annak idején volt egy vicc.

Kádár és Reagan találkoznak.
Reagan elmondja:
- Nálunk egy átlagember megélhetéséhez kell havi 1000 dollár. Az átlagember keres 2000 dollárt, 500-at elveszünk tőle adó formájában. A fennmaradó 500-at meg arra költi, amire akarja, ez már minket nem érdekel.
Kádár válaszol:
- Igen, ez nálunk is hasonló. Nálunk egy átlagember megélhetéséhez kell havi 5000 forint. Az átlagember keres 3000 forintot, nem veszünk el tőle semmit adó formájában. A hiányzó 2000-et meg megkeresi ahogy akarja, ez már minket nem érdekel.

tanato 2013.02.19. 13:35:53

@tanato: Na ez kétszer ment el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 13:41:33

@HgGina:

2011-es népszámlálás Romániában:
- magyarok: 1 237 746 fő
- székelyek:: 532 fő
- csángók: 1 266 fő

A székelyek száma azért ilyen kicsi, mert 99,9 %-uk magyarnak vallotta magát. A csángók számuk meg azért kicsi, mert zömük románnak vallotta magát, kisebb részük magyarnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 13:43:19

@HgGina:

A bérletim jog a kommunizmus találmánya. Amikor az emberektől elvették az ingatlanokat, a főbérlői státusz borzasztóan felértékelődött, így végül adás-vétel tárgya is lett.

zopilote 2013.02.19. 13:43:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Itt sem fizetnek tulorat es hetvegi potlekot az epitoiparban, ill csak nagyon ritkan.
De ez egy kiemelt irodahaz volt, egy nagy gazvallalate, 58 emeletes, azt hiszem, mar
kesz van. 1 milliard $ volt a koltsegvetese eredetileg, azt hiszem, 1.6 millard lett a vege-
re. Eletemben nem lattam meg akkora szervezetlenseget, hozza nem ertest, mint ott.
Ket evet huztam le kissebb - nagyobb megszakitasokkal, 2x mondtam fel. Delutani,
ejszakai potlek nincs is, heti 44 ora utan jar a tulora, ami masfel szeres. Szombatra szin -
ten masfel szeres fizu jart, vasarnapra, allami unnepekre 2x-es.

Kolompár Tarzan (törölt) 2013.02.19. 13:55:29

@portugéza: ez így van, kb minden bevándorló pár generáció után már amerikai, nem magyar vagy ír, de pont meguk megkülönböztetése miatt felveszik ezeket a pózokat (St. Patrick's Day és hasonlók)

én az amerikai dél-nyugat egy államában töltöttem kis időt és találkoztam egy amerikai nővel, aki megtudta, hogy beszélek németül
erre felcsillant a szeme, hogy az ő férje is német
na mondom fasza, lesz kivel németül beszélni a sok amerikai közt, vicces lesz, de kiderült, hogy a nevén kívül semmi köze a németekhez, kb 150 éve valami őse vándorolt be az USA-ba

valahogy így van a magyarokkal is, egy-két generáció és már echte amerikaiak lesznek
viszont az első generációsoknál mindnél azt láttam, hogy kézzel lábbal próbálnak beilleszkedni, de minden megmozdulásukon látszik, hogy ők kompenzálnak, mert magyarok, de nagyon amerikaiak akarnak lenni, amerikaiabbak az amerikainál, olyan izzadságszagú
közben senki nem várja el tőlük, de félnek, hogy nem elég amerikaiak
zabszem van bennük és görcs

viszont ismerek olyan 2. generációs magyar srácot, aki már egy szót sem beszél magyarul és mégis Magyarországra MBA képzésre
persze ez inkább pénzügyi döntés volt, mert Magyarországon olcsóbb és mégis egy amerikai egyetem képzése folyik magyar egyetemen, ugyanazt a curriculum-ot viszi, mintha USA-ban végezné

zopilote 2013.02.19. 13:55:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A kapitalizmusban is van haszonberleti vagy berleti jog. Sot, ott van csak igazan. Lehet
adni, venni, atruhazni, stb.

Zka77 2013.02.19. 13:58:21

@wektor77: de tényleg. Angolul beszélő IT szakember itthon szinte válogathat jelenleg. Főleg ha Pesti.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 13:59:41

@zopilote:

Mint amatőr történész közbevetném, hogy a közhiedelemmel ellentétben Egyiptomban gyakorlatilag nem létezett rabszolgaság. A társadalom talán 1-2 %-a volt rabszolga.

S rabszolgának csak 2 módon lehetett lenni.
- háborúkban foglyul ejtett idegen katonák - őket aztán visszaadták az ellenségnek váltságdíj fejében.
- adósrabszolgaság,azaz nem tudtál fizetni a hiteleződnek, így x évre a rabszolgája lettél, hogy ledolgozd az adósságodat.

De Egyiptomban olyan rabszolgaság, mint később Görögországban vagy Rómában, sosem létezett. Görögországban az egyes városokban a lakosság 80 %-a rabszolga volt! S Rómában is, ha nem is 80 %, de 40 % körül, Ráadásul a rabszolgaság öröklődött: a rabszolga gyermeke automatikusan a tulaj rabszolgája lett. (Sőt, ha egy szabad nő teherbe esett egy rabszolgától, a gyerek az apa tulajdonosának a rabszolgája lett.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 14:01:36

@zopilote:

Ez már az ókorban is volt, lásd római jog. De a magyar bérleti jog adásvétele alapvetően speciális eset, mert az állam a tulaj,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.19. 14:02:46

@zopilote: nagyonis
a berlet ettermeknel irodaknal stb teljesen bevalt forma
es a hogy a posztolo is irta, ha beruhazol, akkor vagy a berbeado honoralja, ha megszunik a berlet valami miatt, vagy viszel egy berlot, aki atveszi a berleti jogot es neked fizet a berendezesert
valami erteknovelo beruhazasnak hivjak, amit, ha minden OK ki lehet harcolni
azt azert nehezen gondolom, hogy annyival tobb lett volna az adoteher 2011-re, hogy emiatt tonkre ment egy kifozde
nem allhatott eros labakon elotte sem

Kis-Vuk 2013.02.19. 14:05:20

A posztra reagalva, ertem en, hogy mindenki toke itt tele van az anglias posztokkal mar, mert sokan elunk itt vagy sokan akarnak ide kijonni, de mindenkinek oka van ra es nem is kicsi. Meg kell probalni, ha otthon nem megy, es en inkabb vagyok itt "rabszolga", mint Magyarorszagon. Magyarorszagon is "fekete" voltam, itt is az vagyok, csak mas okbol, viszont senki nem akar atverni, tisztessegesen kifizetnek, lehet elorebb jutni, onfenntartasomhoz nincs szukseg segitsegre, megoldom magam es meg az onmegvalositas is bekuszik a kepbe, mikor aldozhatok a hobbimra vagy siman nem kell idegeskednem a szamlak miatt. Nyugodtabb az elet, az eletem amit nem akarok felaldozni az eppen hatalmon levo politikai elit szamara Magyarorszagon, nem akarok a kiszolgaltatottjuk lenni. Anglia kozel sem tokeletes, de elni hagyjak az embert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.19. 14:05:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: alig maradt allami tulajdon, a berletek java resze nem allamtol szarmazik
/lakasok meg maradtak, eleinte adtak el esz nelkul, manapsag meg peldaul anyukamnak nem tudjuk megvenni ,mert nem adjak/
emelett persze , foleg pesten lehetnek ingatlanok ami keruleti tulajdonban vannak es kiadjak romkocsmanak
viszont a berleti jogot cask a berbeado jovahagyasaval tudod "eladni"
ohh million fele variacio es szerzodes van, az teny

zopilote 2013.02.19. 14:15:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem akarok kotozkodni, kulonosen veled:) Ismerlek:) Veheted ezt pozitivnak is, legin-
kabb azt ertekelem benned, hogy utana nezel dolgoknak, es kiallsz az igazad mellett,
meg ha az velt is neha! (mint hagyma:) )
Szoval itt az erdok pl allami tulajdonban vannak (tartomanyi pontosabban, crown land -
nek hivjak hivatalosan) es ki vannak adva bizonyos evre nagy vallalatoknak berlesre. De
legeloket is lehet berelni pl az allamtol)
Ne gyere azzal, hogy Kanada egy szocialista orszag:)

padlas 2013.02.19. 14:20:51

Ez most kicsit off lesz, csak kapcsolodik a multkori beszelgeteshez, megjelent a cikksorozat masodik resze:
hvg.hu/gazdasag/20130219_Kozgazdasz_alternativa_2

@tableno:

LittleG (uk) 2013.02.19. 14:27:31

@G Boogie: Lehet, hogy kevés ilyen ember van, én viszont közéjük tartozom. A Határátkelő hatására gondolkodtunk el ismét az országválasztáson - és döntöttünk végül más mellett + innen szedtem fel angyon sok infüt, amit elmentegettem magmanak, hogy ne felejtsem el.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.19. 14:41:57

@portugéza: ki milyen nemzetisegunek valja magat... mintha az USA-ban nagy reszuk erre a kerdesre buszken azt mondja hat milyen? amerikai!!! holott 5-10 eve el kint lehet ezt kivulrol latom igy de canadaban belulrol ha megkerdezed azt felelik - olasz portugal libanoni magyar stb.. ha kulfoldon vagyunk esetleg hozza tesszuk - de canadaban elunk

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.19. 14:44:21

@Whave: "En is meg akartam irni a sztorim, de csak egy ujabb informatikus vagyok, aki kiment oltonyben a neten osszeszedett allasajanlatra telefonos interju utan, ilyenre meg az utobbi 2-3 honap termeseibol is volt pelda. :) Szoval talan majd egyszer, amikor mar koveteli a nep az ilyen jellegu tudositast :)"

Én hasonlóval próbálkozom éppen úgyhogy minden hasinlót szívesen olvasok, szóval hajrá! ;)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.19. 14:51:44

@RoxyCRX: Amugy ha belegondolosz hogy valaki a nullabol kialakit egy jol meno uzletet vendegkorrel stb... akkor miert adna at egy uzletet olyan aron mint amikor o vette ?
-es mi van amikor becsodolt ceg ad el berleti jogot vagy sokszor a tulaj olyan aron ad ki amit o munkaval nem tudna megkeresni ... ezert latjuk amikor egy helyen bizonyos ido alatt tobben probalkoznak majd bedolnek es johet egy masik hulye aki azt hiszi majd o kulkombul csinalja ...
az is igaz egyre kevesebb az ilyen ...

KrisztinaKrisztina 2013.02.19. 15:23:32

@tanato:
Kelet-európa: Románia, Bulgária, Ukrajna...egyébként a cikk ki is fejti: a szakképzetlen, nyelvet nem beszélő, sokszor beteg, reménytelen helyzetben lévő, nincstelen román és bulgár tömegekről van szó...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.19. 15:30:52

Jo a cikk. Ez a kedvencem: "nemsokára kezdődik az előadás". Itt en valszinuleg leleptem volna :).
"ha ezek is elkezdik, hogy először adjak el valami terméket..." ez nem am a legrosszabb, ennel sokkal 'jobb' mikor azzal kezdik:
"egy kivalo termekunket arusit h a t o d (!!), de hogy meggyozodj rola mannyire jo es hitelesen tudd arulni ezert kezdetnek vasarolj (!) egy 50E forintos teszt csomagot" - lo*** a ***be, azt :)

En Amcsiban voltam egy ilyen csoprtos recruitolason: financial advisor... vegzettseg nem kellett (!).Kivancsisagbol vegighallgattam es kozben kinomban mosolyogtam. Az eloadas utan gratulaltak hogy az elso koron sikeresen atmentem :), majd felkertek hogy toltsem ki a papirt az osszes szemelyes informaciommal (beleertve a social securi szamomant... nem, nem az utolso negy szamjegyet, mind a 9-et) es mar mehetek is az szemelyes elbeszelgetesre. Nevettem egy jot (megint csak kinomban) es mondtam nekik ha alairjuk a munkaszerzodest megkapjak az SSN-em. Ezzel eerzekeny bucsut vettuk egymastol.

Hajra Attila, neked es baratnodnek gratula, ne aljatok meg, elore a 30 fontos oraber fele!

ablakkktalan (törölt) 2013.02.19. 15:37:24

@Flamy: 1 jótanács: gyere ki, és keress itt.

Már persze csak ha rendes informatikus vagy, fejlesztő, hálózati szakember, ilyesmi, ha informatikus-könyvtáros, meg rendszergazda, akkor inkább ne.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.19. 15:37:25

@Taxomükke: De ez legalább már egy jó kezdés. Az benne van a pakliban, hogy nem megfelelő emberek jelennek meg. De sokan úgy hirdetnek, hogy nyelvtudás nélküli állás.

Haver is volt olyanon, ahol addig volt minden amíg le nem szedték a pénzt. Utána meg hirtelen arról beszéltek, hogy ők csak javasolni szoktak.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.19. 15:37:25

@zopilote: nos akkor én is rabszolga vagyok pedig mar orultem hogy onallo valalkozokent nincs fonokom csak 2 munkasom aki nekem termel igy a koltsegeim( ami mint rabszolgakent terhel) ki vannak fizetve .. igaz a cliens, az uram, a gazdam mert tole jon a penz , viszont az rajtam fugg hogy egyszeruen elkuldom es nem vallalom el a munkat.. de legalabb nem remegek egy allasert nem kell bizonyitanom milyen jo alkalmazott vagyok es ugyan kapjak mar egy kis fizetes emelest..
egyebkent semmi kozom hozza de amikor nem dolgozol tartalekodat eled fel v kapsz munkanelkulit...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.19. 15:43:41

@Andras125: hat en meg a budos eletben nem tudtam jelentkezni munkara, ahol a masodik kerdes a nevem utan nem az ssn-m let volna

ablakkktalan (törölt) 2013.02.19. 15:43:43

@Zka77: Az a helyzet, hogy itt is válogathat és itt ugyanazért a melóért a többszörösét fizetik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.19. 15:44:50

igaz sosem jelenykeztem gagyi ceghez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.19. 16:09:15

@iqfighter: semi feladas nincs
csodbe mentek a vallalkozassal
kerestek melot es angliaban talaltak
manapsag hetkoznapi tortenet

tanato 2013.02.19. 16:11:16

@KrisztinaKrisztina: Elsősorban a romániai és bulgáriai romáktól félnek.Ukrajna nem oszt nem szoroz,nem EU tag.

LittleG (uk) 2013.02.19. 16:14:52

@Taxomükke: Kaja egy főre 50 font egy hónapra? Vagy egy hétre?

2013.02.19. 16:19:37

@ablakkktalan: Ez így oké, de miből tartod fent magadat huzamosabb ideig?

zopilote 2013.02.19. 17:11:12

@montroyal:
A tartalekomat. Amugy sem jarna munkanelkuli, legutoljara 13 eve voltam munkanel -
kulin. Regi szep idok! Tobb munkanelkulit kaptam, mint az ex - em fizetest:) Tavasszal
leadtak, mikor jott az olvadas, csak fagyban lehet dolgozni az olajkutatasban altalaban.
Amikor melozok, kenytelen vagyok sporolni, maskulonben sincs idom kolteni a penzt.
4 - 5 honap melo, utana felelem a megsporolt penzt. Nekem ez az eletfelfogasom. Ha
nem utazom, akkor a konyvtar, kave, cigi, olvasas teljesen kitolti a napjaimat. Matol
kellene melot neznem, de ugy nez ki, nem lesz belole semmi. Pedig mar csak a kovet-
kezo honapot tudom kihuzni, fogytan a penzem. Majd csak lesz valahogy. Nem izgat
valahogy. Sally - nel mindig van hely es kaja:) (Salvation Army) Plusz van sok haverom.
Es ne gondold, hogy cigany vagyok, vagy szakkepzetlen. Szorgalmas, munkaszereto svab
csaladbol szarmazom. Talan genetikai hiba okozta nalam ezt :) (vagyis erre fogom)

zopilote 2013.02.19. 17:32:05

@montroyal:
Ja, meg eletemben nem kertem fizetes emelest. Annyira nem aljasodtam le soha. Egy -
szer 48 orat ultem egy geofizikai vibratorban, emberhiany miatt. Mikor jott a valtas, ki -
leptem a gepbol, es osszeestem. Jott a fonok, nagy duma, mondta felemeli a fizumat
1,50 $ - al. Mondtam neki, lexarom a penzet, becsuletbol csinaltam. Megsertodott :)
Masok 10 cent emelesert kepesek eladni az anyjukat. Ha nem emelnek egy bizonyos
ido utan maguktol, szo - es szivfajdalom nelkul kilepek. Mas alkalommal Mexikoban
voltam epp, amikor olvasom az Interneten, hogy Bpesten hatalmas tuntetesek vannak.
Pakolok ossze, hogy csapot - papot hagyva megyek haza. Kerdi a ceg tulajdonos (epp
lent volt Vancouverbol) hogy miert? Mondom, ott a helyem! Azt mondta, felemeli a
fiztesem napi 50 $ - al, ha maradok. Megvett:( Kesobb kiderult, kar is lett volna menni.

2013.02.19. 17:45:03

@LittleG.: az bizony egy hetre, odafigyelve...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.19. 18:39:37

@zopilote: igy gondoltam es irigyellek is mert ha en 3 honapot nem dolgoznek vegem is lenne, nem tudok kiszalni a mokuskerekbol, szoval jo neked .. nem vagy roghoz kotott...

zopilote 2013.02.19. 19:06:39

@montroyal:
En meg teged irigyellek, komolyan. Minden eletformanak meg van az elonye, hatranya.
Felfogas kerdese. Bar a mokuskerek nem egy leanyalom. Ismerem. Maskulonben en
sem igy akartam elni, nem ez volt az almom, amiert disszidaltam. A korulmenyek ala -
kitottak ilyenne. Belenyugodtam, ez van. Meg eletfilozofiat is krealtam hozza:)

Taxomükke (UK) 2013.02.19. 19:38:23

@LittleG.: Egy hetre, korulbelul. Nyilvan etvagytol es igenyektol fugg.

(deleted) (törölt) 2013.02.19. 20:11:44

@hot-spot: "A 2011-es adó és egyéb változások két pillanat alatt tönkretették a vállalkozásunkat. Még egy darabig küzdöttünk, mint disznó a jégen, ...
Nekem dettó ugyan ez volt."

nálunk is...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 20:14:25

@KrisztinaKrisztina:

Pedig az EU arról szól, hogy pl. szabad mozgás, szabad munkavállalás, ezt nem tudták eddig a németek? Vagy faji alapon csak svéd és dán bevándorlókat akarnak?

2013.02.19. 20:15:24

@ablakkktalan: 'Ha tudsz makogni két szót angolul gyorsan lesz melód.'

Ez most komolyan igy van? Regen nem kerestem fizikai munkat Angliaban, de nagyon nehezen tudom elhinni hogy manapsag barmilyen munkat lehet itt talalni ha alig beszelsz angolul.

Olvass el barmilyen angliai forumot, mindegyikbol az derul ki hogy rengeteg angol munkanelkuli es szinte barmilyen munkanak orulnenek. Miert vennenek fel helyettuk inkabb egy bevandorlot aki meg angolul sem beszel folyekonyan?

2008-ban csodbe ment a ceg ahol akkor dolgoztam, es a legtobb munkatarsamnak honapokig tartott mire barmilyen munkat talalt. Volt kozottuk aki elment takaritononek illetve a helyi Tescoba ejjel polcokat feltolteni, mert nem volt mas munkalehetoseg. Angol, diplomas emberekrol beszelek. Szerinted viszont megjelenik itt egy bevandorlo helyi munkatapasztalat nelkul, aki angolul sem nagyon beszel, es gyorsan munkat fog talalni?

Meg ha talal is valaki minimalberert nehez fizikai munkat, kerdes hogy ezt meddig akarja / tudja csinalni, es milyen mas lehetosegei vannak? Minimalberert nehez fizikai munkat vegezni maximum atmeneti megoldas lehet a legtobb ember szamara.

nyuszigonosz 2013.02.19. 20:30:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Szabad mozgás, szabad munkavállalás: eddig van így. És így van ez rendjén is.
Az idézett írás mögött egész valami más van: rengetegen nem a szabad munkavállalás miatt jönnek Németországba. Egyszerüen beülni a szociális hálóba. Anélkül, hogy akár egy napot is munkával töltsenek.

Amúgy a "német rasszizmus" nem több és nem kevesebb, mint a rasszizmus bárhol máshol. Sajnos mindenhol van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 20:33:46

@nyuszigonosz:

Élnek jogaikkal, ennyi az egész. Ezért van az EU. Mert az nem megy, hogy vannak elsőrendű EU-állampolgárok, akiknek jár a szociális háló, s másodrendúek, akiknek nem jár.

nyuszigonosz 2013.02.19. 20:38:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: NIncsenek elsörendü és másodrendüek, Maxval.
Akik már itt egy ideig dolgoztak, adót és szociális biztosítást fizettek, azok jogosultak a szociális hálóra. Nem azok, akik eleve csakis emiatt jönnek az ország területére, hogy érkezésük pillanatában ingyen lakást és pénzt akarjanak.
Söt, az ilyenek sok esetben egy másik EU államban is kapják a szocisegélyt közben. Ilyen népek is vannak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 20:57:08

@nyuszigonosz:

Ez van, ez az EU. Hogyan lesz európai identitás, ha diszkriminálják az embereket?

nyuszigonosz 2013.02.19. 21:03:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kit diszkriminálnak?
Bárki jöhet mehet Eu szerte, vállalhat munkát. Ez az EU.
Nem az ingyenélni akarás.

Nézd: Te EU tag vagy, én is: namármost: te dolgozol, raksz félre a rosszabb idökre, erre jövök én, és azt mondom neked, hogy mostmár itt vagyok, dolgozni nem is tervezek, de te fizess nekem lakást, megélhetést mindent, hiszen ugye ez az EU. Jogom van rá.
Mert ha nem teszed, diszkrimáltál és akkor miattad sosem lesz európai identitásom.

nyuszigonosz 2013.02.19. 21:04:36

@nyuszigonosz: diszkrimináltál - elírtam az elöbb

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 21:21:16

@nyuszigonosz:

Ez most is így van országon belül: az adófizetők pénzéből támogatnak egy rakás emberkét. Ha az EU európai identitást akar, ennek kell lennie EU méretben is.

dennisthemenace 2013.02.19. 21:31:05

@Mirjam2: Dehogy van igy...Emberek tizezrei vesztettek el a benefitjeiket, el kell menniuk dolgozni. Van mibol valogatniuk a cegeknek, miert veszodnenek egy kommunikaciokeptelen emberrel?? Az a baj, hogy sokan elhiszik ezt a faszsagot es kijonnek az utolso penzukon nyelvtudas nelkul. Majd a konzulatuson sirnak, hogy vigyek oket haza..

dennisthemenace 2013.02.19. 21:32:59

@LittleG.: Hetre.Szamolj; tej £1/2liter, kenyer £1.30, stb..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.19. 21:33:23

@jaaaaa: mivel volt szerencsem messzirol belelatni ebbe a szocialis haloba, azt kell mondanom, tevedsz.
Mar a kijovetel idopontjatol jarnak mindenfele tamogatasok, lakhatasi , munkakeresesi, stb.Van olyan eset, hogy ugy, hogy meg egy napot nem dolgoztal, a teljes havi allami tamogatasod akar 600-800 font is lehet ( attol fuggoen hol laksz, es milyen tamogatasokat kapsz ) PErsze ehhez mondjuk az kell, hogy rendszeresen bejarj a jobcentre-be, meg elmenj az altaluk kiajanlott interjukra.
Nem keves penz amugy, nem veletlen , hogy korlatozni akarjak.

Az itteni TB-rol csak annyit, ha itt elsz, akkor biztositva vagy ( sajnos vannak olyanok is, akik kijatszak a rendszert) . Ergo soman bemehetsz egy walk-in centerbe, kutya se nezi a biztositasod.

dennisthemenace 2013.02.19. 21:42:17

@tildy:): Kicsit avitt az info, mert alaposan lekorlatoztak ezeket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.19. 21:45:52

@dennisthemenace: nem avitt, sot, nagyon is friss, mult havi . Nemely telepuleseken nagyobb az atfutasi ido, es van akit vissza is utasitanak, de tudok ilyenrol, maradjunk ennyiben. (Teljes alberleti dijat fizette az allam, plusz JSA, plusz meg valami)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.19. 21:49:59

@dennisthemenace: Amugy en sem orulok neki, hogy ennyire ketkezzel szortak ezeket a tamogatatasokat, helyeslem, hogy korlatoznak.

goAus 2013.02.19. 21:56:16

Az angol cégeknél a saját tapasztalatom szerint sokkal szívesebben alkalmaznak szakmunkára magyar/lengyel munkást. Angol lógós, nem jó szakember, 10 fontért eleve nem nagyon dolgoznak. A magyar szakik jók, hajlandóak túlórázni, nem lusták. Én több helyen, ismerősöktől is ezt tapasztalom, persze ez csak egy vélemény.van egy cnc-s cég, ott a főnök vitt minket egy meccsre, mondta a pár darab angolt is csak azért alkalmazza, mert így kap támogatást a cége. ha rajta múlna egy angol se lenne, haverom aki nála dolgozik mondta is, h abszolút nem érdekli őket a meló, komoly melót nem is tudnak megcsinálni.

dennisthemenace 2013.02.19. 21:58:15

@goAus: Ez legenda. En meg egy csomo helyrol tudok, ahol megfogadtak, hogy magyart be sem egednek a kapun tobbe.

goAus 2013.02.19. 22:09:43

A legenda az túlzás, mert ott ültem amikor mondta. Máshol is hallottam, de mint írtam, nem beszéltem az összes angol főnökkel.:) saját tapasztalat, ennyi.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.19. 22:40:13

Én 27 embernek a kitelepüléséből készítettem egy statisztikát. Közülük 3-an vágtak neki 2-3 ezer fonttal, és 8-an 1000 font alatti büdzsével.

Az egy nem szerencsés mix, amikor pont azok bíznak a szerencsében, akik angolul se beszélnek.

Ott fifty-fifty hogy bejön-e a próbálkozás. vagy bejön, vagy nem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.19. 22:55:26

'Ha tudsz makogni két szót angolul gyorsan lesz melód.'

Az én 27 pátyolgatottamból 11 pár szót tudott angolul. 4 esetben húzódott 10 napon túlra az első melóhely megtalálása.

Spacecake 2013.02.19. 23:57:34

basszus,ma reggel útban a melóba halottam a rádióban egy relatív hosszú reklámot erről:
londonimagyarok.hu/
majd ledobtam az ékszíjat.....:-)
gondolom ez csak nekem új,sajna,én nem megyek Londonba,na de h már erre is van cash....
no nemmintha reklámot akarnék csinálni,de ez azért már túlzás....
lehet lassan csak össze kell rakni pár embert,meg pár új céget a kivándorlásra:-)
most kezd csak beindulni!!!!:-)
v lehet lecsúsztam megint??:-)
nemhiszem,csak nincs kedvem hozzá....:-(

Spacecake 2013.02.20. 00:19:59

kemény gyerekek....kistubus juhtúrot 3.38ért....:-)
bolt.londonimagyarok.hu/termekeink/tejtermekek-sajtok

igazi magyarok:-)csak semmi lehúzás!!
:-)

Herr Géza 2013.02.20. 00:20:47

@KrisztinaKrisztina: Szia Krisztina,

bocs, remélem nem voltam túl otromba az elsö reakciómmal :-) Igazság szerint egy-két otthoni próbálkozástól eltekintve 88 óta élek itt, ráadásul föként a szerelöiparban dolgozva, olyan pozicióban, amiböl sokkal nagyobb a rálátásom a dolgokra, mint az átlag földi halandónak. És hát sokmindent láttam, és sokmindent megértem. Kérlek ne a kekeceskedö okostónit lásd bennem, van az úgy néha (?), hogy az ember csak szimplán segíteni akar... Látom, egy-két dologra Ti is gondoltatok, de: az AIDe GmbH. még csak nem is munkaközvetö, hanem munkaerökölcsönzö cég (Zeitarbeitsfirma). Nem mondom, hogy nincs közöttük tisztességes, de sajna nem kevés szimplán rabszolgakereskedönek nevezhetö. Egy-két jól irányzott kérdéssel sokminden kiderül: pl. ki fizeti a szállást ? Ha ök, mennyit vonnak le a 16,18 €-ból ? Mi van még ilyen ? Esetleg ök intézik a munkába szállítást ? Mennyiért ? Az ország éppen zeng az amazon cég karácsonyi csúcsra egész Európából összetoborzott dolgozói körüli balhétól. A lényege az, hogy az elözetes tárgyalások és álláshirdetések ellenére nem az amazon, hanem egy az utolsó pillantban beugró (mellesleg a legismertebbek közé tartozó) munkaerökölcsönzö alkalmazta az embereket, kevesebb pénzért, mint amit az amazon ígért. A szállást ök intézték (jellemzöen 50-70 km-re a munkahelytöl), ahol az eredetileg négyágyas szobákba pótágyakkal 8 embert is benyomtak. Persze intéztek buszokat is a melóba járásra, mindezekekért annyit levonva, amiböl kis túlzással rendes szállodában is lakhattak volna és taxival mehettek volna dolgozni... Akinek valami nem tetszett, azonnal repült. Az erdetileg dec. 31.-ig szóló szerzödés ellenére a csapat nagy részét két héttel karácsony elött hazaküldték, úgy, hogy a müszak végén szóltak a helyzetröl, és egy (!) órát kaptak a cuccukat összepakolni és irány haza. Csak szimplán kihasználták, hogy az emberek java 5 szónál többet nem tudott németül. Tényleg nem akarok vészmadárkodni, de vagy nagyon mozduljatok rá a részletekre, vagy mégis keressetek egyénileg melót.

Herr Géza 2013.02.20. 00:32:35

@KrisztinaKrisztina: Hát itt megint vannak kétségeim: a fentebb már írt okokból kifolyólag jártam igen sok német cégnél, ha láttam is Info-Centert, az alapvetöen a cég ügyfeleinek kiszolgálására volt, ahol az udvarias német biztos nem hajít ki, ha a kezébe adod az önéletrajzod, de nem állítanám, hogy az ezzel a legjobb helyre került....

Spacecake 2013.02.20. 00:39:31

@KrisztinaKrisztina: maradj a seggeden,jobban jársz!!!!
én szóltam:-)

tucano 2013.02.20. 02:25:30

@tanato: milyen címe van a cikknek? :D Sok köze van a tartalmához.
Írtam valamikor, hogy térden állva könyörögnek a németek a munkaerőért!
Csak München környékén 40.000 (lehet, hogy 30.000) betölthetetlen szakmunkás állás van és egyszerűen nem tudnak rá embert keresni.

tucano 2013.02.20. 02:29:04

@zopilote: Brazília nem érdekel? Ha van vmi szakközép-szakmunkás végzettséged, akkor olajiparban azonnal hozzádvágnak egy 9000 reálos fizut(x100 és kijön forintban) és abból parádésan meg lehet élni.

2013.02.20. 06:20:58

@Saman: Idei statisztika? :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.20. 07:15:15

Lassan 5 éve hogy kint vagyok. Az ismerősem nem az utóbbi hetekre osztották be a kijövetelüket.

7 ember idei a 27 ből.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.20. 07:19:40

@hagyma: Ja, ugy latszik ma mar az bevett gyakorlat. Hej, nem bantam meg hogy elhagytam azt az orszagot.
humanresources.about.com/b/2012/11/12/you-want-my-social-security-number.htm
www.utsandiego.com/news/2012/jun/25/can-employer-require-your-ssn-job-ad/

Nemreg egy online uzletben nem tudtam vasarolni a telefonszamom megadasa nelkul... hat vasaroltam mashol :).
Ugy tunik a penzem nem volt nekik eleg. Randizni is akartak vagy miazatyauristen?

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 07:20:27

@Herr Géza:
Szia Géza!
Próbáltunk NET-en keresztül is, de úgy egyáltalán nem válaszoltak...köszönöm a jóindulatú figyelmeztetést, nyilván nagyon óvatosnak kell lenni...a férjem ma reggel indult el kocsival, egyedül, és első sorban egyénileg próbál munkát találni. A majdnem anyanyelvi szintű némettudás azért sokat segít...ha a fent említett munkát fogadja is el, szállást, munkába járást mindenképpen egyénileg akar intézni az első 1-2 hét után...meglátjuk! Valahogy el kell azért indulni...
Ja, az egyik Erőműben már dolgozott tavaly ősszel (új építkezés), magyar vállalkozóval. Akkor és ott azt mondták neki az info-centerben, hogy ha van német lakcím, akkor felveszik lakatosnak....

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 07:21:04

@Spacecake:
Értem...és csendben haljunk éhen?:)
Nem, meghalni csak harc közben vagyunk hajlandóak...!

tanato 2013.02.20. 07:29:22

@tucano: Persze egyértelműen a cigányoktól félnek,csak ezt nyíltan nem hangoztathatják,ezért azután terítik a bevándorlás megnehezítését az egész adott illető országra.Így elegánsabb.Mint anno Kanada ahol meg MO-ra terítették a vízummentesség törlését,pedig abban az esetben is a cigány bevándorlókat óhajtották kizárni,az meg rasszista szinben tüntett,e volna fel őket,így maradt az egész ország diszkriminálása egy elegáns megoldással.

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 08:55:58

@tucano:
Részleteket tudnál írni? Vagy esetleg megadni, hol lehet utána járni?
Köszönöm!!!

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 09:02:19

@Herr Géza:
Ezek különböző dolgok. A MOL-nál is van nagykereskedelmi ügyfélszolgálat, ahol a szerződött partnerekkel foglalkoznak, és van lakossági, ahova be lehet menni érdeklődni.
Az említett Erőműben volt olyan ablak, hogy "munkaerő felvétel..."

Amióta Merkel lepacsizott Putyinnal, száguld a német ipar.
Hivatalos adatok szerint 90-100 e embert várnak, szakképzetteket, és csak az iparba...
Persze, hogy át lehet verni azokat, akik nem beszélik a nyelvet!
De, a szakképzett, tapasztalt, nyelvet beszélő szakmunkás - ahogy minden normális helyen - úgy ott sem terem minden bokorban. Hát még, hogyha hajlandó túlórázni, hétvégén, ünnep napokon dolgozni, veszélyes, nehéz munkát végezni piszkos helyen, esetleg 160 m magasban...szerinted ebből olyan sok terem...?

Herr Géza 2013.02.20. 09:03:19

@KrisztinaKrisztina: Szia, sok szerencsét !!!! Melyik erömüben dolgozott a férjed, ha nem titok ? Lehet, hogy keresztezték egymást az útjaink ???

Herr Géza 2013.02.20. 09:06:15

@KrisztinaKrisztina: Egy szóval nem mondtam olyat, hogy nem fog munkát találni, söt.... Csak oda kell figyelni, hogy milyen feltételek mellett, de ezt már ragoztuk....

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 09:08:15

@Herr Géza:
Mannheim, 9-es, épülő blokk, Neurath, Erőmű, Ausztria: Pitten, cukorgyár, Zwentendorf, erőmű...

Igen, köszönöm, igyexünk nagyon odafigyelni...:) ha van egy e-mail címed, akár közvetlenben is értekezhetnénk...

Sanyi9 2013.02.20. 10:25:46

@KrisztinaKrisztina: nem, a cikkben azt irjak, hogy ciganyokrol van szo elsosorban ("Mindenekelőtt romákról van szó"), nem romanokrol meg bolgarokrol. Akik dolgozni akartak/akarnak a romanok/bolgarok kozul, mar reg Angliaban/Franciaorszagban/Spanyolorszagban/Olaszorszagban vannak.

tucano 2013.02.20. 10:43:32

@KrisztinaKrisztina: Normális esetben (brazilok számára) concurso-t kell csinálni, azaz rendes pályázat, 1 éves betanulás stb. Külföldiek azonban, pont az égető szakember hiány miatt, gyakorlatilag mentesülnek ez alól. Az biztos, hogy az online ügyintézés külföldről nem a brazilok erőssége:)
SUAPE kikötője mellett épül egy óriási olajfinomító, oda például nagyon kell az ember (és az maga a paradicsom), azért tudom, mert sokan mentek oda dolgozni és még engem is kérdeztek, pedig olajat utoljára akkor láttam, amikor asszony a rákot alio-olio csinálta:). Meg lehet nézni a Petrobras oldalait, de szerintem nekifutásból értelmezhetetlen lesz. Oda kell menni. A fizetés miatt azért vagyok biztos, mert két nagyon közeli ismerősöm is ott dolgozik és tudom, hogy Kínából kell már szakembereket hozatniuk. +lakás, +benzin a bejáráshoz, +tb, +nyugdíj és gyorsított munkavállalási ügyintézés, amiért brazíjuban nem lehet elég hálás az ember.

KrisztinaKrisztina 2013.02.20. 11:11:54

@tucano:
Köszönöm szépen, ez az info még nagyon jól jöhet. Egyelőre küldtem önéletrajzot a Petrobras-nak...:) meglátjuk, hogyha Ausztria vagy Németország nem sikerül, akkor jó tudni, hogy ilyen is van...
akik Téged kérdeztek, nem elérhetőek esetleg ezügyben?

Köszönettel:
Krisztina

tableno 2013.02.20. 11:50:37

@Sanyi9: Azoknak a cigányoknak, akik akik nem dolgozni, hanem koldulni/lopni akarnak, azoknak meg mindegy, hogy van e munkavállalási engedély. Már most is ellepték Európát, szóval nem egészen értem, hogy akkor kitől félnek annyira...

Herr Géza 2013.02.20. 13:52:14

@KrisztinaKrisztina: Bár Mannheimet jól ismerem (laktam a környéken) ott az erömüben pont nem dolgoztunk (még ?). A többi sem a területem, föleg Ausztria nem. Mail címem priviben megküldtem, jelezzetek hol tart az ügy... :-) Fülem-szemem nyitva tartom, lehet, hogy én is tudok segíteni.

tucano 2013.02.20. 16:08:39

@KrisztinaKrisztina: nem vagyok most brazíjúban, de március végén igen, úgyis itt kommentelgetek, ha rámszólsz, akkor megkérdezem a szomszédot mizu! Ha mérnök lennél az 27.000 reál havi píz, csak úgy jelezném!

M. Péter 2013.02.20. 18:50:44

@pole79: Ha egyetemre gondolsz, az Walesben nem ingyenes, hanem az alapképzés max. évi 9000 font lehet, viszont a walesi lakosoknak csak 3575 fontot kell fizetni, az Egyesült Királyság bármelyik részében is tanulnak. A walesi egyetemek viszont nem igazán jók. Skóciában nincs tandíj, és az Edinburgh-i Egyetem jó.

Walesben is csak a vényre felírt orvosság ingyenes, Angliában is van egy tucatnyi kategória, akiknek nem kell fizetni, ha valaki nem esik bele egyikbe sem, mégis sok gyógyszer kell neki, akkor is évi kb. 100 fontból meg lehet úszni. Csak ezért nem érdemes Walesbe költözni.

Dániel Forgács 2013.02.20. 20:54:23

Sziasztok! En nemreg jottem Milton Keynes-be. Ha tudtok itt valami munkat, amihez nem kell tul sok nyelvtudas (tarsalgasi szint eleg), vagy kozvetitot, akkor legyszi jelezzetek! vagy esetleg a cikk irot kerem, lepjen kapcsolatba velem.Elore is koszonet.

dennisthemenace 2013.02.21. 00:52:37

@Spacecake: Az a rohej, hogy roman boltban szoktam venni ezt azt es olcsobban...

dennisthemenace 2013.02.21. 00:55:33

@Dániel Forgács: Beirod a keresobe, hogy job agency Milton Keynes, kiirod a cimeiket es elmesz hozzajuk. Ne a magyarok segitsegere varj.

RoxyCRX 2013.02.21. 13:22:03

Nos....

Többen kérték, hogy írjam le mit is jelent a "pokol" ....

Nos....én inkább úgy mondanám ezt el, hogy pontosan milyen dolgok lehetnek a buktatók azzal szemben amit a TS ígér akkor amikor az ember elhatározza, hogy kimegy velük.
Elsősorban leszögezném, hogy a TS nem munkaerő közvetítő cég, hanem munkaerő kölcsönző cég, tehát alapból a szerződést a TS -el köti meg az ember 6 hónap határozott időtartamra. Az első és legfontosabb dolog, hogy a cég az mindenben köti magát a szerződésben foglaltakhoy, mert ha nem tenné, akkor komoly büntetéseket kellene fizetnie!
Viszont... Arról persze nem szól az evangélium, hogy mivel a szerződés angol nyelvű, mondván, hogy a TS nem magyar cég hanem hanem angol - csak van magyar székhelye is, így valljuk be, aki kevésbé tud angolul, az igazából a szerződést sem fogja teljesen megérteni. Ebből alapvetően meg nem feltétlen lesz problémája, de későbbiekben visszaélésekre adhat alapot. Első dolog az, hogy a szerződést nem a munkára hanem a TS által biztosított szállásra kapja az ember, méghozzá 6 hónapra. Ez azt jelenti, hogy a TS 6 hónapig biztosít szálláslehetőséget a dolgozónak. Ez rendben is volna, de amennyiben valaki a 6 hónap letelte előtt lép le a szállásról, úgy a befizetett depositját elbukja. Viszont a szállás előfordulhat, hogy igen vacak, így az ember ennek ellenére lehet, hogy úgy dönt, hogy keres magának másikat magán úton.
Na ebből adódhat a másik probléma...
Angliában valami oknál fogva a kiadó szobák (single, double room) úgy van törvényileg szabályozva, hogy csak 1 embernek adják ki. Tehát pl pároknak kapásból bukta egy csomó szállás (NO COUPLES). Így pl. hirdetések nagyrésze ami agencyn keresztül megy az nem lehetőség. Marad az, hogy a párok private landlordon keresztül bérelhetnek szobát. Ami egyébként a legjobb verzió, mert így nem kell az agencynek kb 150 - 350 fontig terjedő összeget fizetni. Vegyük alapul a mi esetünket....
Problémánk volt a TS es szállással.... Ugyanis a kecó nagyon szép volt, de másfél órára volt busszal a munkahelytől... Az alap felállás az volt, hogy a TS közölte, hogy ha fél óra gyaloglásnál messzebb van a munkahely, akkor a helyi manager szállít minket a depoba. Ez az első két hétben rendben is volt, de aztán, jött az, hogy a manager nem ért rá, menjünk busszal vagy taxival, a jegyet vagy számlát őrizzük meg, és a cég majd kifizeti. Ez ment egy darabig, majd jött az, hogy akkor a taxi sztornó, csak a buszt fizetik. Utána már a buszt sem.... Mi hiába mondtuk, hogy nem mi kértük, hogy a hálál náthás nemzőszervére költöztessenek bennünket, őket ez nem hatotta meg. Majd jött az, hogy az előttünk lakók felhalmoztak egy adag tartozást számlaügyileg, amit velük akartak kifizettetni... Na itt jött az, hogy akkor keressünk másik szállást. Internetre fel, az egyik szimpatikusnak tűnő lehetőséget felhívtam, mentünk megnézni a szobát, megegyeztünk kivettük és azóta itt lakunk.
Na de, hogy ez pontosan hogy is megy....
Először is sokan azt hiszik, hogy ha valaki kijön Angliába, akkor mindenki azonnal lakást, szobát mindent bérelhet beköltözik, és hawaii...
Nem.... Először is ha valaki normális áron akar bérelni valamit, akkor kérnek hozzá munkaszerződést! Ez ebben az esetben a TS biztosítja. Aztán kérnek National Insurrance numbert, amit akkor kap az ember ha van munkája. Aztán kérnek bankszámla kivonatot, amit akkor tud valaki csinálni, ha van bejelentett lakcíme. 22 -es csapdája, ugye? :P Nos, a TS az alaphoz szükséges dolgokat korrekten biztosítja. A TS által biztosított lakás az drága... Meg akkor is ha ők az ellenkezőjét állítják. Mi ketten a párommal egy TS es single roomért fizettük havi 530 font körül, úgy hogy nem volt internet, nem tudtunk rendesen fűteni, és még plusz 44 font per fő volt a buszbérlet havonta. Az új szállás 450 font per hónap minden benne van... mármint a számlák, internet, és nem kell buszjegyet venni, mert 10 perc gyalog a munkahelyünk. Egy indiai házaspárral lakunk együtt, ők a tulajdonosok, vagy egy másfél éves tündéri kislányuk. Nekik volt 1 db kiadó szobájuk, ami mi kibéreltünk, így lakunk most. Nagyon kedvesek, többen ugye nem tudnak idejönni lakni, szóval minden nagyon szép és jó.
A munkahely...
A munkahelynél az alap rossz az, ÉS INNEN INDUL AZ HOGY KINEK MI A POKOL..... ,hogy az ember képes e elfelejteni azt, hogy egy öntudatos magyar, aki otthon ezt és ezt csinálta és esetleg azt hiszi, hogy neki itt jogai vannak.... NEM , NINCSENEK.... Alapvetően az, hogy valaki agency által dolgozik egy depoban, az meghatározza azt, hogy hova tartozik. Csúnyán mondva, alapból a senkinél is kevesebb. Az első 1 hőnapban az agencys droid kapja a legszarabb melókat, amivel nem lehet jó teljesítményt elérni, ha valami nem tetszik és konfliktusba kerül egy régebbi alkalmazottal, akkor tuti, hogy nem neki lesz igaza.... és ez csak az eleje.... Az összes náció nagyon összetartó... a lengyelek vannak a legtöbben, akik igencsak lenézik a többieket. Sok pakisztáni, muszlim, és fekete van. Ők is nagyon segítik egymást. Érdekes módon, csak a magyarok nem tartanak össze és nem segítik egymást, sőt legtöbbször az egymás fúrásával vannak elfoglalva..... AKÁRCSAK OTTHON....
Viszont.... Ha valaki képes arra, hogy befogja a szájat, sőt ha valami konfliktus adódik akkor úgymond független attól, hogy igaza van e, ő kérjen elnézést a másiktól.... vagy a legfontosabb.... csak a saját dolgával törődik!!! Nos ebben az esetben kb 2 hónap alatt el tud jutni oda, hogy normális megbecsült tagja lesz az egész közösségnek, és megfelelően fogják kezelni. Alapvetően tudom, hogy a sok önérzetes magyarnak ez szinte felfoghatatlan, de ezen mindenki végigmegy amikor bekerül egy ilyen helyre....lengyel, román, feka, pakisztáni, stb... mindenki!! Ez egy mérce, hogy ki hogy tud egy közösségbe beilleszkedni. Az angol vezetés nagyon segítőkész, tényleg bármi baja van az embernek bizodalommal lehet hozzájuk fordulni. De nem azért vannak, hogy igazságot tegyenek. Aki rendesen dolgozik, azt értékelik. Egyszerűsítve.... Kb azt kell elképzelni, hogy az ember bekerül egy helyre, ahol mindenki ellene van és azt próbálják elérni, hogy kinyúvadjon. ha valaki ügyes, akkor megtalálja mindenre a megfelelő megoldást, és a sok buktató ellenére megállja a helyét. A férgese kihullik.... Viszont ha sikerül leküzdeni az akadályokat, akkor valahogy az egész közösség ezt tudomásul veszi, és onnantól megbecsült és baráti módon viszonyulnak hozzá.
Itt lehet azon vitázni, hogy megéri vagy nem... Lehet számolgatni, hogy a pénz az elég vagy nem...DE!!! Egy dolog fontos... Nekem nagyon jo dolog, ha a heti vagy havi összesítést nézve pénzügyileg, ha elmegyünk valahova, akkor amit akarunk megvehetjük magunknak, nem kell gondolkozni, hogy jaj....azt a DIESEL farmert nem tudom megvenni vagy az a cipőt, vagy pl ha autót akarunk akkor majd 20 ev múlva, vagy majd 1000 évre fel kell venni kölcsönt...stb. Nem.... Itt nem az a pláne, hogy valaki milliókat keres és majd ha hazamegy akkor jajdejóleszneki, hanem arról van szó, hogy olyan az ország, hogy a minimálbérből egy nagyon kellemes és nyugodt életet lehet élni, anélkül, hogy az ember 20 évre előre eladósodjon egy banknak vagy állandóan a APEH kardja lebegjen a feje felett.
A döntés mindenkinek adott....

KrisztinaKrisztina 2013.02.26. 08:33:05

...hát maradjunk abban, hogy a TS egy eléggé tisztességtelen alegység, rengeteg csúsztatással, ígérgetéssel...ezek szerint minden egyes csoportnak eladják ezt a munkába járás körüli problémát - és már évek óta, ugyanúgy....mi ez, ha nem szándékos szemétkedés és tisztességtelen magatartás?

Engem csoportvezetőnek akartak Bristolba, - miután a férjem 2 nap után otthagyta őket...nem tudták, hogy házasok vagyunk, és hogy én is jelentkeztem...még jó, hogy volt tapasztalatunk!:)

Orsóka 2013.02.27. 14:48:12

Szia

Megszeretném kérdezni, hogy melyik közvetítővel mentetek ki ?
Előre is nagyon köszönöm a válaszod!!

Orsi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása