oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 07. 06:16,  Odafent megfogták a kezünket 248 komment

2013. február 07. 06:16 Határátkelő

Odafent megfogták a kezünket

Meseszerű, de igaz történet következik ma, méghozzá egy Stockholmban élő párról, Vikiről és Gergőről, akik egészen fantasztikus kitartással és útvonalon jutottak el Stockholmig. Történetük sok szempontból elgondolkodtató, ami engem leginkább megfogott, az az elszánt akarás és kitartó munka, amivel elérték mindazt, ahol ma tartanak. A szerző a Magyar Rádió Skandináviában kalandozó riportere, Lantos Gábor, akinek korábbi posztjait ide kattintva olvashatjátok el.

Viki és Gergő.jpg

„Száz napos utazásom harmincadik reggelén érkeztem Norvégiából Svédországba, ahol Viktória és Gergő személyében két olyan magyar fiatallal hozott össze a sors, kiknek története újabb ékes bizonyíték arra, hogy északon majdnem minden lehetséges. Igaz mese következik az isten háta mögötti Doroteáról, titokban lebonyolított állásinterjúkról, néhány nap rizsevésről, majd a révbe érésről Skandinávia leglüktetőbb nagyvárosában, Stockholmban.

Amikor Stift Viktória Budapesten beiratkozott az ELTE Bölcsészkarának magyar-finn szakára, Koritsánszky Gergő pedig elkezdte a skandinavisztika-politológia képzést, még egyikük sem gondolt arra, hogy életük egyszer párhuzamos útra téved és többet le sem tér arról Skandináviában.

A Győr-Moson-Sopron megyei kis faluból, Babótról származó Viki megszállottan szerette a nyelvek tanulását (jelenleg a magyar mellett angolul, svédül, finnül és németül is beszél), Gergő pedig annyira beleásta magát a svéd beszéd és írás rejtelmeibe, hogy mára már a helyiek szerint pont olyan jól kommunikál, mintha itt született volna.

„Mindezt szinte teljes egészében a magyar oktatási rendszernek köszönhettem, sok energiát fektettem a svéd nyelv elsajátításába" – mondja stockholmi lakásukon Gergő. „Ráadásul úgy kellett mindezt megtennem, hogy a külső behatások szinte teljesen hiányoztak. Odahaza egyáltalán nem voltak olyan tv-műsorok, vagy filmek, amelyek segítségével gyakorolhattam volna a svédet. Irodalmat persze olvastam rendesen, de azért ez nem ugyanaz, mintha valaki úgy tanul meg angolul, hogy életének egy részét az adott nyelvi környezetben tölti."

A fiatal pár már Magyarországon összekötötte életét, s amikor 2008-ban mindketten huszonöt évesek lettek, válaszút elé állította őket a sors.

„Éppen elküldtek a munkahelyemről, ott álltam rendszeres napi elfoglaltság nélkül" – vette át a szót Viki. „Tudtam, hogy finn nyelvtudásommal nagy lehetőségek nyílhatnak előttem akár Svédországban is, ezért elkezdtem arrafelé munkát keresni. Gergő közben dolgozott, de abban egyetértettünk, hogy ha elindulunk, akkor egymás kezét fogva tesszük meg ezt."

Az ambiciózus magyarok pár nap leforgása alatt az észak-svédországi Doroteában találták magukat. 2008 júniusát mutatta ekkor a naptár.

szobor.jpg

„Megérkeztünk a világ végére" – mondja nevetve Viki. „A településen ezerötszázan laktak, ötven kilométer sugarú körben pedig egyetlen másik falu sem volt, csak az erdő, tele medvékkel. Egy francia cég, amely az interneten értékesített különféle műszaki eszközöket, úgy határozott, hogy ide telepíti ügyfélszolgálatát. Én lettem a finn nyelven beszélő munkatársuk, hozzám jött mindenki a problémájával, igyekeztem segíteni nekik. Akár a műszaki berendezések összeszereléséről, akár a gépek bekapcsolásáról volt szó, telefonon adtam a tanácsokat a finneknek, finnül."

Miközben Viktória dolgozott, Gergő folyamatosan kutatta a doroteai munkalehetőségeket. Ám egy ilyen kis faluban nehéznek bizonyult az előrelépés. Olykor recepciósként tevékenykedett, olykor más apró-cseprő munkát elvállalt. A távolból írta meg és fejezte be a diplomamunkáját, miközben párjával folyamatosan azon gondolkodtak, hogyan tudnának a fővárosba, Stockholmba költözni.

„Kilenc hónapot töltöttünk Doroteában" – vette át a szót ismét Viktória. „Gergő kemény volt, mint a szikla, de láttam rajta, mennyire szenved, hiszen egy férfi önbecsülését zavarhatja, ha a kapcsolatban csak a nő dolgozik. Ekkor én voltam a kenyérkereső, de tudtam, hogy nem maradhatunk ezen a helyen. Amikor 2008 karácsonyára hazajöttünk, mindketten biztosak voltunk abban, hogy hamarosan búcsút intünk Észak-Svédországnak. 2009 januárjában Doroteából kezdtem meg titkos stockholmi álláskereső hadjáratomat."

Viktória természetesen olyan cégek után kutatott, ahol hasznosíthatta finn nyelvtudását. A siker nem is maradt el, a bökkenő csupán az volt, hogy a fejvadászok folyamatosan állásinterjúkra hívták a magyar lányt. A két város közötti 630 kilométeres távolság pedig még itteni szemmel is nehezen volt leküzdhető.

„Előfordult olyan, hogy hajnali háromkor indultam el Vilhelminába, ahonnan el tudtam repülni a svéd fővárosba" – mondta Viki. „Arlandán a repülőtéri WC-ből hívtam fel munkahelyi főnökömet, hogy beteg lettem, nem tudok menni aznap. Tettem ezt annak tudatában, hogy a kis faluban bármikor kopogtathattak volna egy kis beteglátogatásra, hiszen a szomszédban laktunk. Ráadásul az interjúkon is füllentenem kellett, hogy a fővárosban élünk, lakásunk is van. Mielőtt bárki pálcát törne a fejem felett, gondoljon arra, hogy ha nem így cselekszem, eleve szóba se állnak velem. Ugyan kit érdekelt volna egy, a fővárostól irgalmatlan messzeségben élő magyar? Emlékszem, egyszer egy pénteki napon jöttem Doroteából, s mire visszaértem kis falunkba, újra hívtak, hogy esélyes lettem egy nagyon jó munkakör betöltésére. Kérték, menjek ismét Stockholmba hétfőn, azaz három nap múlva. Hogy a helyzet még nehezebb legyen, a laptopom is elromlott. Péntek este szinte lopva mentem be doroteai cégemhez, hogy hétfőre újabb repülőjegyet vehessek, hiszen máshol nem tudtam volna a világhálóra feljutni. Sikerült ezt is megoldanom. Hétfőn megint a fővárosban voltam, lezajlott az interjú, rögtön éreztem, hogy nem sikerült. Az egész visszautat végigbőgtem. De ekkor már azt is tudtam, hogy nem akarok Doroteában maradni, ezért másnap felmondtam, annak ellenére, hogy semmi sem volt biztos. Egyszerűen besokalltam a sok lopva lebonyolított utazástól, a füllentésektől. Szóval kedden kiléptem. Erre szerdán csengett a telefonom, hogy megkaptam az állást, mehetünk Stockholmba."

utcán srácok.jpg

„Na, ekkor vettem egy tortát és egy pezsgőt, ott öleltük-szorítottuk egymást a doroteai lakásban és sírtunk" – vette át a szót Gergő. „Azt hiszem, ekkor jött ki belőlünk minden feszültség. Mondanom sem kell, hogy Viki állandó jövés-menése alaposan megterhelte a pénztárcánkat. Ennivalóra is alig maradt, olykor rizst ettünk napokon át. Így utólag azt gondolom, megérte. De ha akkor nem fogjuk egymás kezét, ha nem állunk ki a közös ügyért, biztosan nem sikerül a terv. A siker olyan volt, mint amikor eldöntöd az első dominót. Onnantól kezdve jött minden magától. Kocsival vittük le az összes cuccunkat, s két nappal később már nekem is volt munkahelyem Stockholmban. Egy elektronikai cég értékesítési vezetője lettem. Mindebben segített a svéd nyelvtudásom, s persze az, hogy szentül bíztam magunkban. Albérletet is rögtön sikerült találnunk. 2009 februárjában gyakorlatilag egy hét alatt sínre tettük az életünket és a vonatunk azóta sem tért le erről a pályáról. Viki ma is ugyanannál a cégnél dolgozik, kiváló menedzser vált belőle. 1986-ban, amikor a mexikói labdarúgó-világbajnokságon az argentin Diego Maradona kézzel ütött gólt az angoloknak, a szaksajtó Isten kezéről írt. Valami hasonlót éreztünk mi is, odafent megfogták a kezünket."

„Tudásmenedzsmenttel foglalkozom – vágott közbe Viktória. „Az ügyfeleim általában könyvtárosok, akiknek online könyveket, újságokat és adatbázisokat adunk el. Ezzel az egyetemistáknak segítséget nyújtunk abban, hogy megtalálják a tanulmányaikhoz szükséges valamennyi információt. Nem csak a svéd, de a finn terület is hozzám tartozik."

„Én mindig jó voltam az értékesítésben, megmaradtam hát ebben a munkakörben" – folytatta a történet felelevenítését Gergő. „Sokat segített, hogy együtt indultunk, mindig számíthattunk a másikra és sosem adtuk fel. Mára elmondható, hogy a svéd középosztály szintjén egy olyan városban élünk, amely Budapesthez képest sokkal nyugodtabb, de mindenképpen élhető és biztonságos hely. Ha már a sors és a mi elhivatottságunk megadta számunkra az esélyt egy ilyen minőségű életre, akkor kihasználjuk ezt. 29 évesen, imádunk utazni, nem rakosgatjuk a párna alá megkeresett pénzünket, de nem is költekezünk őrült módjára. Az eddigi és előttünk álló közösen átélt élményeket pedig nem veheti el tőlünk senki."

A fiatalember amúgy még egy szenvedélyének hódol Stockholmban. Koritsántszky Gergő megszállottan szereti a jégkorongot, s olyan szinten ismeri a sportág nemzetközi életét, mint senki más Magyarországon. Nem lehet tőle olyat kérdezni, amire ne tudná kapásból a választ. Ha a tengerentúlon élne, már régen megbecsült szakértője lenne a XXI. század legdinamikusabban fejlődő sportágának.

Korábban mindketten próbálkoztak az Eurosport magyar nyelvű szerkesztőségében, de – mint példájuk mutatja – egyikük sem lett médiamunkás. Estéik egy részében egy-egy NHL-mérkőzést néznek meg, de sokat sportolnak, teniszeznek, a hétvégén pedig – ahogyan minden svéd fiatal – meglátogatnak egy-egy stockholmi szórakozóhelyet.

„Úgy érzem, hogy az a poroszos munkamorál, amelyet Vikivel otthonról hoztunk, nyerő Svédországban" – meséli Gergő. „Mi munka közben – a helyiekkel ellentétben - nem a sütizésre és a kávézásra gondolunk. A világ talán legjólétibb társadalmában élünk, amelyben valamennyi svéd még mindig azt hiszi, hogy ez a normális lét a világon. Nagyon fegyelmezett népről van szó. Kifelé szinte semmit sem mutatnak, mondanak. Otthon, a zárt ajtók mögött persze ők is képesek kitörni. Akkor is kibuknak belőlük az őket feszítő gondolatok, ha a pohár fenekére néznek. A svédek jelenlegi legnagyobb problémája a bevándorlás-politika, ebben nagyon hasonlóak a norvégokhoz. Ugyanakkor egy hihetetlenül technokrata társadalomról van szó, s igazából nem tudják elképzelni, hogy mennyire szerencsések, hogy itt élhetnek."

Stockholm.jpg

„Voltak olyan dolgok, amelyeken csak tátottam a számat" – fűzi tovább a gondolatot Viki. „Nyáron például úgy elzavarnak négy hét szabadságra, mint a sicc. Tudom, hogy odahaza nem egészen így mennek a dolgok. Az a szociális háló, amely a svédeket körbeveszi, nagyon erős, ha valakinek gondja akad, nem csinál ebből problémát, mert az államtól várja a probléma megoldását. Az itteni szemmel mérve gazdag svédek sem tekinthetők hivalkodónak. Ha kimész az utcára, nem fogsz látni Ferrarikat, vagy nyitott Mercedeseket. Kicsit hiányoznak az igazán őszinte megnyilvánulásaik, itt akkor ölelnek meg, ha piros hó esik az égből.

Ugyanakkor a társadalmi felelősségvállalásuk sokkal magasabb szinten áll, mint Magyarországon. Odafigyelnek a környezetre, annak védelmére. Imádják a természetet és rengeteget sportolnak. Ezek mind jó dolgok. Gyakran azonban azt érzem, mintha egy csövön néznének előre. Életükben nincs jelen a humor. A svéd himnusz alatt nem könnyeznek, de ha nyer a háromkoronás jégkorong-válogatott, vagy Zlatan Ibrahimovics gólt rúg, akkor minden rendben van."

A két fiatal amolyan „lépésről-lépésre" állapotban él. Most Stockholmban vannak, de könnyen el tudom róluk képzelni, hogy pár éven belül odébbállnak. Erről tanúskodnak Gergő szavai.

„Tőlünk senki sem hallott olyat, hogy többé soha nem megyünk vissza Magyarországra. Mindketten imádjuk Budapestet, ott is el tudnánk képzelni az életünket. De álmodtam már arról, hogy ötvenévesen Görögországban, a tengerparton üldögélek. Kis házban, egy tengerparton és Vikivel bort kortyolgatunk. Az embernek vigyáznia kell minden kijelentésével, de az szinte biztos, hogy számunkra nem Svédország lesz a végállomás."

„Én pedig követem őt, vessen a sors bennünket bárhova" - zárta le a beszélgetést Viki. „Sosem felejtem el, honnan indultam. Édesanyám a mai napig Babóton él, talán ő sem gondolta volna, hogy egyszer ennyire messzire kerül tőle a lánya. De visszanézve az elmúlt öt év történéseit, semmit sem csinálnék másképpen."

Ez volt tehát Stockholmból Stift Viktória és Koritsánszky Gergő közös története. Én pedig folytatom utamat, s hamarosan újabb sztorikkal jelentkezem itt, a Határátkelőn. Addig is kövessétek utazásom minden pillanatát a Facebookon!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország Skandinávia Száz nap északon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr435065921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.02.07. 16:48:19

Na és a "Mások" átjöttek már a hófal túloldaláról?

hot-spot (törölt) 2013.02.07. 16:50:00

Nem ismerik a humort?
Basszus,milyen népség ez?Valami zombik?

hot-spot (törölt) 2013.02.07. 17:02:15

Gondolom a fenti kép,az nyáron készült, a legmelegebb hónapban?

bpte 2013.02.07. 17:17:26

Amúgy tetszett, csak az egy kicsit fura,hogy a végén azt írja,az biztos,hogy nem Svédország lesz a végállomás, ha annyira jó ott,akkor miért nem.

Alice in Wonderland 888 2013.02.07. 17:33:44

@kék madár: a sportossag fogalma akkor elegge keplekeny,mert nekem egeszen mast jelent .
Valszeg ez egyenileg eltero...

Nincs ezzel baj, vegulis felolem a szomszedom hivhatja sportosnak a dedelgetett kocsijat, meg akkor is, ha max csaladi kategoria...max nagyot nezek, de nem fog hosszu tavon zavarni.

ok, ha valakinek ez a sportos, rajtam nem mulik, csak furcsallom!

Alice in Wonderland 888 2013.02.07. 17:35:33

@VéKá: Ennek orulok...es sportolsz?;))))

Alice in Wonderland 888 2013.02.07. 17:37:48

@Karinette: Bocsi, magas volt a labda, nem tudtam kihagyni!:)
Nehogy magadra vedd!:)

En orulok, ha valaki jol erzi magat a boreben es ebben nagyon nem a kilok szamitanak!:)
Viszont a sportossag egy olyan kategoria, amit en masnak latok, de ezzel sincs baj.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 17:52:49

@zopilote:

"-60 C volt a leghidegebb, amit ateltem, 1985 korul. A prerin dolgoztunk, - 40C volt, es du jott egy hatalmas vihar, 100 km - es szel, utakon hotorlaszok, kocsijaink elakadtak, gyalogoltunk a hoban kb 5 orat"

Az semmi: Münchausen bárónak volt egy sztorija Oroszországból ahol olyan hideg volt hogy a szólamok belefagytak a postakocsis kürtjébe, és akkor hallgatták őket amikor a fogadóban a tűz mellé rakott kürtből kiolvadtak azok.

nyazonia (törölt) 2013.02.07. 18:51:15

Igen, Svédország ilyen, keresni jól lehet, de a svédek beleszülettek ebbe a szociális rendszerbe, ami kinyalja a feneküket, ezért el sem tudják képzelni, hogy másmilyen is lehet az élet.
Szerencsések és szerencsétlenek egyszerre.
Nincs humor, érzelmek, hidegség, frusztrációk, elfojtás.
A poroszos nevelés, amit Magyarországon az utóbbi évtizedben átkoznak, bizony meghozza az eredményét, ha az ember külföldre megy. Látom ezt külföldi kutatóintézetekben dolgozó volt egyetemi évfolyamtársakon is.
Finn iskolában láttam, mennyire motiválatlanok a gyerekek, nem éhesek a tudásra, csak azért nem fognak éhen halni felnőttként, mert egy jóléti államba születtek.
Skandináviában bizony nagyon erős a csőlátás.

2013.02.07. 18:57:53

@zopilote: mem hiszem, hogy ujra koltoznunk kene es nem is mennek Budapesttol 2 oraval messzebb amig az anyukam ott van.

kovacs55 2013.02.07. 19:04:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Élhetetlen, sarkvidéki állam robotizált emberekkel.."

igy igaz...nem minden arany ami fenylik...majd par ev mulva megkerdeznem velemenyuket ujra...

spangola 2013.02.07. 19:27:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A partner egy 180 cm magas, 60 kg-os lengyel srác, kisportolt testű gyerek, aktív sportoló, karatézik. Kifejezetten szürreálisan néznek ki együtt."

Ezen miért csodálkozol?

A kövér csajoknak szinte mindig kifejezetten sovány pasijuk van, ezek a férfiak anyakomplexusban szenvednek szerintem, vagy mivel zavarja őket alacsony súlyuk, azzal kompenzálnak, hogy kiegészítik magukat, illetve a súlyukat egy kövér nővel.

1000 ilyen példa van az ismerettségi körömben.

spangola 2013.02.07. 19:31:15

@bpetya75: "Chile nekem is szimpatikus lett a két hölgyemény történetei alapján (most csak Catgirl jut eszembe, hirtelen nem tudom, ki volt a másik). Extrapolálva a mostani tendenciákat, majd a következő életemben sor kerülhet rá ;-)"

Grafogirl, azaz Ági Aricából írt, északról, a sivatagból,
Catgirl pedig a fővárosból, Santiago de Chileből, középről.

És volt egy srác is kétszer, akinek kolumbiai a barátnője.

spangola 2013.02.07. 19:34:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én mondok durvábbat a kövérségimádatnál.
Esküszöm, nem kerestem ezt a témát, szörföltem, és totálisan véletlen kattintgattam ide-oda, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egy furcsa fórumon vagyok, ez volt a címe:

Megdugtam az anyósomat!

Beleolvastam, és nem tudtam abbahagyni, annyira ledöbbentett.
Egy viszonylag szűk társaság állandó tagjai írogattak, hogy épp ki hol tart saját felesége anyjának meghódításában.

Elmondható, hogy az anyósok mindig beadták a derekukat, a vejek meg részletezték az orgiákat.

Ez rohadt kemény szerintem.

spangola 2013.02.07. 19:36:28

@bpetya75:
"A srácok részéről anyakomplexus, a nők részéről meg a "Végre van valakim!""

Én azt vettem észre, hogy a kövér csajok nagyon ledérek szexuálisan, mindenkivel lefekszenek, csakhogy már jól megke...lje őket valaki.

Nem szeretem a kövér, kiéhezett csajokat. Bocs, ha valakit megbántottam ezzel, de így van.

spangola 2013.02.07. 19:39:50

@Jess G:
"de ezek a nők nem úgy tűnnek, mint akik annyira odavannak h végre kellenek vkinek, hanem szentül hiszik, h még válogathatnának is, sőt örülhet az akit választottak"

Ja, te is észrevetted?

A kövér csajok állandóan sztoriznak, hogy ő utánuk bomlik az egész Nagykörút, mert nagy a mellük.
Hogy az háj, az már mindegy, meg, hogy lóg, az is, és hogy puha az is.
A hasukról, combjukról, fenekükről is áradoznak.

Furi ez az egész.
Csak azt nem értem, miért nem fogynak le inkább, hogy a nagykörúti bomlás valósággá váljon.

kovacs55 2013.02.07. 19:41:39

@bpte:
Mikor meg uj az ember egy orszagban "minden jo" erzese van, kesobb jonnek elo az esetleges negativumok es az osszehasonlitasok. Jo ha van penz de az anyagiak nem minden...van sok mas dolog is ami nagyon fontos es ezek hianya igencsak megkeseritheti a hetkoznapokat...
Mindenkinek all a zaszlo, ki lehet probalni az "alom orszagot", penzt gyujteni jo de ahhoz hogy elkoltsed vagy jol eljel belole el kell utaznod mashova...Persze ha szereted a hideget, rideg bezarkozott embereket, parasztul viselkedo egyeneket meg a sok kulturaval (neger, arab, torok) rendelkezo lakohelyeket (varosok mint Stockholm, Malmö, Göteborg) akkor ott a helyed...

spangola 2013.02.07. 19:44:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A kakiszexet tudom mi, de a pisiszexet a mai napig nem tudom, hogy mi, vagyis, hogy konkrétan mit csinálnak, ki, hogy és mikor, és mi a vége az egésznek. Mármint elmegy-e valaki, vagy ez előjáték?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 19:51:22

@spangola:

Van ilyen.

Ennél már csak 2 dolog furcsább: a "Szeretném, ha megdugnád velem együtt a csajomat" és a "Maszturbáljunk együtt".

Amikor a fetis dolgokat kutattam, részt vettem álnéven ilyen virtuális fórumokon.

Aztán mindkét beszélgetésből ki is lettem viszonylag gyorsan zárva, miután elődtam elméletemet, hogy a résztvevők valójában látens homokosok, akik ez nem merik bevallani maguknak.

Elméletem szerint az aki a feleségét dugatni akarja mással az ő aktív részvételével, az valójában egy másik férfival akar szexet, de ezt nem meri bevallani, így de facto a közös nő csak ürügy, hogy együtt lehessen az ágyban a két meztelen férfi. Így azt hazudják maguknak, hogy a nő miatt vannak ott, pedig valójában lesik egymás farkát, s epekednek, hogy valahogy kapcsolatba kerüljenek.

Messze a legnormálisabb alakokkal a zoofil és pedofil fórumokon találkoztam, pedig őket veti meg legjobban az átlagember. A legabnormálisabb alakokat meg a szvingerek, a transzvesztiták és a szadomazók között.

Hozzáteszem: a homokosokat nem kutattam, csak őket nem, mert veleszületett iszonyom van a homoszexualitás iránt. Róluk csak olvastam, de még álneven sem vettem részt fórumokban.

artdir 2013.02.07. 19:53:49

Nem akarok ünneprontó lenni, de az a fantasztikus kitartás júniustól februárig nem olyan mellbevágó. Pár nap alatt Svédországban találták magukat. Nyolc hónapig egyiküknek fix állása volt, másikuknak meg alkalmiak.Ezután a lány egy hónap, a srác pedig pár nap keresgélést követően munkát kaptott a fővárosban. Na most vagy ők nem láttak még komoly egzisztenciális küzdelmet vagy a cikkíró. Vagy egyikük sem. Mert az nem így néz ki. Persze nagyon örülök, hogy rendben vannak a dolgaik és további sok sikert kívánok nekik.

kovacs55 2013.02.07. 19:54:12

"Nagyon fegyelmezett népről van szó... Albérletet is rögtön sikerült találnunk....2009 februárjában gyakorlatilag egy hét alatt sínre tettük az életünket... Mára elmondható, hogy a svéd középosztály szintjén egy olyan városban élünk, amely Budapesthez képest sokkal nyugodtabb, de mindenképpen élhető és biztonságos hely."
Ezekkel az allitasokkal azert szivesen vitatkoznek, nem mondom hogy nem igazak de azert fenntartasokkal kezelem oket foleg az utolso allitast...

spangola 2013.02.07. 19:54:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát, a férjem idejött, annyira röhögtem azon, AHOGY már megint előadtam magad, olyan maxvelesen.

Hát, te hülye vagy, az biztos:)

Légyszi a pisiszexet írd már le nekem mint szakértő kutató, mert nem tudom elképzelni a lényegét.

spangola 2013.02.07. 19:58:02

Kár, hogy nincs itt vájmí, ő biztos tudna mesélni, ugye, hagyma?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:10:20

@spangola:

A pisiszex-kedvelőknél a pisilés természetesen csak előjáték, azaz van közösülés is. A homokosoknál szinte mainstream elem az egymásra pisilés, a kódneve "aranyeső" vagy "arany zuhany", mármint a nem az aranyeső bokor, hanem arany színű eső.

Vannak aktív pisiszexesek és passzívak és csak nézők. Az aktívnak az ad örömet, ha másra pisilhet. A passzív azt szereti, ha őrá pisilnek. Van aki egyszerre a kettő.

A néző pedig azt imádja ha lát valakit pisilni. A nézők jellemzően a BEpisilést imádják. Japánban nagyon elterjedt. Kifejezetten vannak pisiszex-előadások is, ez olyan, hogy nők sokan isznak, majd nem pisilnek, visszatartják, s a végén amikor már nem bírják, bepisilnek a bugyijukba. S a közönség meg nézi az egészet. Jellemzően a bepisilő nők ruhában vannak, de legalább bugyiban, azaz nem meztelenek. Aztán a pisis bugyikat megveszik egyesek. Természetesen van férfiváltozatban is, de sokkal ritkább.

A neten vannak ilyen fórumok szép számban. Keress rá "wetting" szóra, biztos lesz pisiszexes találat. A normál pisiszex pedig "golden shower".

Mivel ez a téma eléggé messze áll tőlem, egy pisiszexessel leveleztem. Ő elmondott sok dolgot. Pl. azt, hogy időnként azt is csinálja, hogy amikor már nem bírja tovább, bemegy nyilvános vécére, s lepisil mindent. Azóta ha szar állapotban lévő nyilvános vécét látok, mindig eszembe ötlk nem járt-e egy pisiszexes arra... :-)

Eleve láttam fórumon kellékeket ehhez. Pl. vastag gumis paplan, amit rá lehet teríteni az ágyra, s lehet rajta pisilni, így a normál ágynemű tiszta marad, s aztán a gumipaplan könnyen mosható.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:16:22

@spangola:

Mindig meg szoktak vádolni, hogy az összes leírt fetisnek magam is titokban a híve vagyok, pedig nem. Egyébként is nincs élő ember, akinek az összes fetis tetszik. Az is ritka, ha valakinek sok fetise van, viszont szinte mindenkinek van valami.

Egy pisiszexes pl. nem érti mi a jó a szvingerezésben, sőt abnormálisnak tekinti. Ugyanígy egy szvingerező meg gusztustalan perverzióak tekinti a pisiszexet.

Egyébként ez külön nagyon érdekes: ki mit tart perverznek, felháborítónak, nevetségesnek, szánalmasnak.

spangola 2013.02.07. 20:21:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hú, te tényleg jól kikutattad magad a témában. Nem semmi, hogy mik vannak.

Egyébként szerintem ez semmi a kakiszexhez képest, ami nekem a legundorítóbb. A fősulin egy haverom mutatott videókat, ott két dologtól öklendeztem, és nem tudtam tovább nézni, az egyik a kakiszex, a másik meg az, hogy egy orgia keretében kb. 20 pasi beleélvezett egy üvegtálba, majd láthatóan bedrogozott csajokat kanállal etettek a tálból, mármint a spermás tálból... áááá.

Még egy dolog érdekel, mire értetted, hogy a szadomazósok elvetemült emberek? Mik voltak a tapasztalataid?

spangola 2013.02.07. 20:25:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nyugi, nekem is van sztenderdtől eltérő vágyam, ez nem szégyen.

Fordítva is igaz, mert a lábfejemre meg nagyon buknak a lábfétisesek, mert olyan pici, helyes a lábfejem, és a lábujjaim szabályos ívben hajlanak. Viszont ezzel meg én nem tudok mit kezdeni. Tapasztalatból mondom, hogy van egy pár lábfejfétises is közöttünk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:29:23

@spangola:

Kakiszexből videót sosem mertem megnézni, csak pár fényképet láttam. Elég volt a jelenség megértéséhez.

Szakértők szerint sok ilyen fetis mögött a gyermekkori lázadás áll. Mindenkit az mondták kiskorában "fújj. bekakiltál" meg "bepisiltál az ágyba, pedig már nem vagy csecsemő". S egyeseknél ebből egyeseknél kialakul egyfajta vágy a tabu megtörésére.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:32:42

@spangola:

"Még egy dolog érdekel, mire értetted, hogy a szadomazósok elvetemült emberek?"

Úgy értem, hogy a normál életben voltak betegesek, nem a szexben. Mert a legtöbb fetisiszta a normál életben teljesen átlagos, sosem lehetne rájönni, hogy a szexben furcsaságai vannak. Viszont szadomazoknál pedig tapasztaltam, hogy a normál életben is sok a "kellemetlen" alak köztük.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 20:38:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

""bepisiltál az ágyba, pedig már nem vagy csecsemő". S egyeseknél ebből egyeseknél kialakul egyfajta vágy a tabu megtörésére"

Érdekes elmélet; ugyanakkor a pszichopátiának/szociopátiának három igazán jó prediktora van gyerekkorban:

1) ágyba vizelés
2) állatok bántalmazása
3) szándékosan kárt okozó tűzgyújtás

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:42:24

@spangola:

Persze, szinte nincs ember, akinek ne lenne valamilyen fura ízlése e téren. (Nekem is van.) A kérdés csak az, hogy ez hogyan minősül a közösség által, mert nagyon nem mindegy.

Hiszen ha valamit a közösség gusztustalannak tart, akkor ha megtudják rólad, ennek lehetnek kemény következményei. Az alaplogika: ha XY ilyen "perverz", akkor biztos másban is elmebeteg.

Ha meg valami csak röhejes, az is baj lehet.

Ha meg valami súlyos tabusértés, ott pedig az ember életveszélyben van. Pl. pedofilek. Egy darab pedofillel sikerült leveleznem, vele is úgy, hogy álneve volt.

Viszont vannak egyes fetisek, melyek pedig majdnem hogy "normálisnak" számítanak. Pl. az ápolónőfetis, férfiak akik imádják az ápolónőnek öltözött nőket. Ennek a női változata a katonarendőr-fetis, azaz nők akik imádják az egyenruhás férfiakat, pl. pilóta, katona, rendőr (ugyanez a homokos férfiak között is nagyon elterjedt). Vagy a harisnyanadrág- és harisnyakötő-fetis is nagyon el van terjedve férfiak között: jobban szeretnek harisnyás női lábát simogatni, mint meztelen lábat. S sok más is van, ami nagyjából "elfogadott" státuszú.

A lábfetis is nagyjából ilyen.

Mrs. Clayton 2013.02.07. 20:44:06

@neoteny: azért azt tegyük hozzá a korrektség jegyében, h az ágybavizelés az már vmilyen pszichológiai traumára adott reakció, tehát nem ok, hanem okozat
azért eléggé jó témára tértetek át, míg elmentem
közben a határátkelő fészen posztolt egy hvg cikket arról, h a magyar gyámügy szt a magyar jog elsőbbséget élvez az unióssal szemben, ha kiskorú gyerekkel engedély nélkül külföldre költözne a honpolgár

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:46:00

@neoteny:

Érdekes. Nekem enyhe autizmusom van (Asperger), viszont e 3 közül egyik sem jellemző rám: nagyon korán szobatiszta lettem, utáltam az állatkínzó gyerekeket, s sosem voltam piromán. Pedig meglehetősen szociopata vagyok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 20:47:22

@Jess G:

Láttam a cikket. De alapvetően hülyeség. Csak nagyon kevés embert érint.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 20:49:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Pedig meglehetősen szociopata vagyok."

Aszociális nem ugyanaz mint antiszociális.

spangola 2013.02.07. 20:52:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Igen a harisnyás fétisnél még magassarkú csizmát is kell húzni:) Mezítláb milyen már!
Meg nem árt a fűző sem...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 20:53:24

@Jess G:

"az ágybavizelés az már vmilyen pszichológiai traumára adott reakció"

Lehet hogy az _is_, de pillanatnyi legjobb tudásunk szerint a pszicho/szociopátia (vagy legalább is az arra való hajlam) születési tulajdonság. Magyarán nem minden esetben pszichológiai trauma eredménye.

spangola 2013.02.07. 20:58:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nekem a tengerésztisztek fehér egyenruhája jön be, de az orvosok hosszú fehér köpenye és alatta a fehér nadrág sem rossz.

Plusz bejön még a munkások koszos-olajos munkásruhája is, ami ugye általában kék (férjem víz-, gáz-, fűtésszerelő:)

Amúgy én kérésre beöltöznék ápolónőnek, rendőrnőnek, katonanőnek, sőt, bárminek. Csak fogalmam nincs, honnan lehetne ilyen felszereléseket venni, főleg az én méretemben.

Ma épp fűzőt akartam vásárolni, de kis méretben nem volt szokás szerint.

Mrs. Clayton 2013.02.07. 21:01:40

@neoteny: ez kizárt h így legyen, senki sem születik se pszicho-, se szociopatának, ez abszurd

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:02:31

@spangola:

Igen, ez érdekes.

Nem tudom hány éves vagy, de talán ismered a Tutti Frutti című vetélkedőt, ami a német RTL csatornán ment a 80-as évek második felében, s Mo-n is nagyon népszerű volt. (Aki nem ismeri: alapvetően egy buta vetélkedő volt, a sajátossága az volt, hogy szerepeltek be sztriptíztáncosok, köztük a magyar Kiszel Tünde, s a 2 játékos is elvesztette fokozatosan a ruháját.)

Na szóval, ott a nők 95 %-án harisnyafűző volt. Én meg mondogattam, hogy ez CSÚNYA, s csodálkozva érzékeltem, hogy a legtöbb férfi nem érti miért gondolom így.

2013.02.07. 21:08:31

@artdir: en is pont ezen agyalok, vajon mi a fenetol "egészen fantasztikus kitartással és útvonalon jutottak el Stockholmig." - es ezeknek valoban csak ennyit jelent a "elszánt akarás és kitartó munka,", hogy juniustol februarig nekik kevesbe tetszo, de alapvetoen nem rossz korulmenyek kozott eltek es dolgoztak?
Nem megvetem oket, felreertes ne essek, csak az eletuk nem eppen a fantasztikus kitartasrol vagy az elszant akarasrol szol.
legyenek tovabbra is ilyen boldogok es szerencsesek, hogy nyolc honapi atmeneti allapot utan revbe erjenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 21:08:42

@Jess G:

"ez kizárt h így legyen, senki sem születik se pszicho-, se szociopatának, ez abszurd"

Ajánlott irodalom:

Hervey Cleckley: The Mask of Sanity
Robert D. Hare: Psychopathy: Theory and Research
Barbara Oakley: Evil Genes
Andrzej Łobaczewski: Political Ponerology: A Science on the Nature of Evil Adjusted for Political Purposes

spangola 2013.02.07. 21:09:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem ismerem ezt a vetélkedőt, de sok férfi és nő bukik rá, mármint az ilyen harisnyás-fűzős, harisnyakötős dolgokra.

Mrs. Clayton 2013.02.07. 21:09:53

@tanato: ami szintúgy abszurd, ugyanis 1980. október 25. napján kelt nemzetközi egyezmény (a továbbiakban: Hágai Egyezmény) melyhez Magyarország 1986-ban csatlakozott (1986. évi 14. tvr., 7/1988 (VIII.1) IM rendelet).
A Hágai Egyezménnyel párhuzamosan az Európai Unió az Európai Tanács 2201/2003/EK rendeletében szabályozza a gyermek külföldre vitelét
1. 16 éven felül szinte senkinek semmi köze hozzá h hová költözik a gyerek
2. kizárólag akkor jön szóba ez a kérdés, ha ezzel valamelyik szülő joga sérül, magyarán nem láthatja a gyereket és ahhoz joga van
szóval ha két szülő úgy dönt h Alaszkába, Ghánába, esetleg Észak-Koreába költöznek szívük joga
gondolom akad néhány túlbuzgó gyámügyes, aki ha nincs csinál magának ügyet
eddigi tudásom szerint ez a cselekményt semmilyen bűncselekményt nem valósít meg

mojoking77 2013.02.07. 21:12:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Oooo, khmmm, mar bocs, hogy beleszolok, de az eghajlat miatt kiejtetted Argentinat? Ezmostakkorhogymivan???? Tedd vissza gyorsan, nem vesszuk eszre :)
Javallom Del Afrikat. Az elso hat kriterium pont egyikenek sem felel meg. Szerintem imadnad :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:13:18

@spangola:

Na látod, ezt én sosem értettem, nem vagyok személyesen híve semmilyen ilyen beöltőzős fetisnek. Természetesen nekem is van kedvenc ruhám, amit szeretek a nőn látni (alapvetően a nadrágos nőket szeretem, ezen belül is a leggings a kedvencem), de én azt szeretem, ha eleve ezt viseli, pl. az utcán, s nem azt, ha "beöltözik" szex kedvéért.

Az én feleségem is kicsi, 154 cm, s sokszor vesz dolgokat gyerekméretben. S pl. nadrágnál mindig fel kell hajtani a szárát. A leggings viszont pont nem gond, mert ott a "one size" verzió jellemzően 150-165 cm magasságra készül, így jó.

Mrs. Clayton 2013.02.07. 21:16:04

@neoteny: bocsáss meg, de ebben a témakörben előjöhetnél Arisztotelész típustanával v egyéb elavult karakterológiai nézetekkel is
ennyi erővel a Föld meg lapos, ezt is gondolták eléggé sokan szerintem publikáltak is a tárgyban

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:19:46

@spangola:

A neten rákerestem:

wolkanca.com/wp-content/uploads/2012/03/wolkanca_tuttufuritti.jpg - a műsorvezető és asszisztensei, Kiszely Tündével nem találtam képet

mojoking77 2013.02.07. 21:21:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :) A tobbin viszont tokeletes. Eletem nagy alma eljutni oda (tudom hulyen hangzik, kozel 90 orszag vegiglatogatasa utan).
Kozben meglepodve tapasztalom, hogy a forum kezd elcsuszni a szociologus -soft porn iranyba.. Ejnye, meg a no.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 21:24:04

@Jess G:

Tehát csak azok érvényes kutatások, amit te annak tartasz; semmi más.

Steven Pinker ír "The Blank Slate" c. könyvében a Standard Social Science Model-ről, ami szerint minden újszülött tabula rasa, semmilyen különbségek nincsenek közöttük agyi/neurológiai szempontból, mindegyik ekvipotenciális, ti. "bármi lehet belőle" megfelelő környezet/neveltetés esetén. Az egész könyv arról szól, hogy ez nem igaz: pár hetes újszülöttek különféleképpen "teljesítenek" különféle teszteken, ahol azt mérik hogy mekkora a csemete érdeklődése az újdonságok iránt, milyen mértékben figyeli a környezetét stb. stb.

Az is ismert hogy néhány személyiségjegy (pl. szégyenlősség, felizgathatóság stb.) nagymértékben örökletes (genetikai befolyás alatt áll).

Így hát "ebben a témakörben" olyan kategorikus kijelentéseket tenni hogy valami "abszurd"... abszurd.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:24:19

@mojoking77:

Ez semmi. Láttam már olyan blogot, ahol 1200 komment volt, s ennek kb. 1 %-a állt valamilyen kapcsolatban a blog témájával.

Mrs. Clayton 2013.02.07. 21:28:01

@neoteny: ha neked ez a felállás tetszik, hidd h aki bepisil az pszichopata lesz és az nem életkori sajátosság, v pszichológiai trauma következménye
egyébként nem gondolom, h 1950-es meg régebbi hivatkozások 2013-ban feltétlenül relevánsak lennének

tanato 2013.02.07. 21:36:56

@Jess G: Persze csak alá akarnak fűteni a kitelepülőknek.

spangola 2013.02.07. 21:39:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Én 158 cm vagyok, tehát nem vagyok olyan pici.
A súlyom viszont 50 kg alatt van, de nem vagyok sovány. persze vért nem adhatok.

@mojoking77 : soft porn? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 21:40:23

@Jess G:

"aki bepisil az pszichopata lesz"

Azt írtam hogy az egyik legjobb gyerekkori prediktora. De ha te szeretsz szalmabábokkal hadakozni, jó szórakozást kívánok.

A legrégebbi hivatkozás a Cleckley-féle volt (az 50-es évekből); ő írt először tudományos igénnyel a témáról (nem tökéletesen vagy megfellebbezhetetlenül/kritikálhatatlanul, de először).

Robert Hare egy elismert kutatója a témának, aki -- habár emeritus professzor -- de a mai napig tudományosan aktív.

"The Blank Slate" 2002-ben került publikálásra; habár nem közvetlenül a pszicho/szociopátiáról szól, de kritizálja a SSSM-t... ami önmaga vagy hét évtizedes múltra tekint vissza, tehát nem a legújabb gondolat a "témakörben". Én nem vagyok annyira pozitivista hogy azt gondoljam, hogy pusztán amiatt mert valamilyen tudományos teória később került publikálásra, az szükségszerűen azt is jelenti hogy "jobb" -- tudományos teóriák megítélésénél a koruk nem szükségszerűen áll összefüggésben az érvényességükkel/hasznosságukkal. Ha úgy lenne, Darwin és Mendel munkássága már meghaladott lenne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:45:43

@spangola:

Feleség eredetileg 48 kg volt, de volt már 42 is, na az valóban kóros állapot volt. De most már öreg korára "meghízott", már 52 kg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 21:50:22

@Jess G:

A röhej, hogy tényleg van egy 1997-es jogszabály, mely TÉNYLEG tartalmazza, hogy 18 éven aluli magyar állampolgár külföldre költözéséhez gyámhatósági engedély kell! Akkor is, ha a 2 szülőjével költözik!

Viszont a jogszabályban "végleges költözés" van, azaz csak arra vonatkozik, aki megszünteti belföldi lakcímét. Ha valaki nem szünteti meg a lakcímét, akkor az csak "ideiglenes költözés", ami persze tarthat a gyerek születésétől nagykorúságáig is, azaz "ideiglenesen" 18 évig, de akkor NEM kell gyámhatósági engedély.

spangola 2013.02.07. 22:03:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: NA, én is ezek között a súlyok közt mozgok. 46 nálam az ideális.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 22:07:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en nem tartom teljesen rohejnek ezt a szabalyt igy belegondolva

VéKá 2013.02.07. 22:07:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én sem jelentettem be sehol. A jegyzőnél kértem a kivándorlást, és kész.
Ha meg a környezetemet akarja tanulmányozni, jöjjön ki, mert az emilbe azt írok amit akarok!

bpetya75 2013.02.07. 22:45:20

@zopilote:

Az ilyen szintű változékonyságot hogy bírod, így 60 éves fejjel? Hirtelen változásnál (15-20 fok le vagy föl) időnként már érzem, hogy később bajok lesznek...

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azzal kapcsolatban már váj mí posztjánál megállapítottam, hogy ókonzervatív vagyok. Sajnos képtelen vagyok megértően bólogatni az ilyenre, hogy "Hát, ha neked ez jó...". Inkább @spangola: -hoz hasonlóan behányok tőlük.

bpetya75 2013.02.07. 22:48:02

@spangola:

Akkor feleakkora se vagy, mint én. 92-98 között mozgok ;-)

nyazonia (törölt) 2013.02.07. 22:55:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azt tudod, hogy nagyokos pszichológusok, szexológusok azt szokták mondani, hogy aki irtózik a homokosoktól, az valójában maga is elfojtott meleg

ezen mindig csak nevetek, mert ilyen logika alapján, ha nem akarsz melegnek tűnni a szakértő szemében, akkor azonos neműekkel fekszel le

a "dugjuk meg együtt az asszony" klub szerintem inkább a pornó miatt alakult ki, gyakorlatilag élőben akarják nézni a férjek, hogy az asszonypajtás egy élő pornó akcióban vesz részt, gyakorlatilag megelevenedik előttük a film
persze biztos van amelyik férfinél ott van a háttérben a homoszexualitás, de akikkel én találkoztam, azok inkább a nő más férfi általi megkúrására izgultak, hogy "mocskosnak" lássák a nőt, egy pornószínésznő, kurva szerepében
magukat látták benne, mintha egy filmet néznének

ismerek viszont egy lábfétisiszta férfit, aki lábujjszopkodástól izgul fel, és már több nője emiatt hagyta ott, habár ez szerintem sem egy durva fétis

spangola 2013.02.07. 23:09:11

@bpetya75: Ja:) Törékeny a testem, de nagy a szám!

spangola 2013.02.07. 23:10:54

@nyazonia:

"aki irtózik a homokosoktól, az valójában maga is elfojtott meleg"

Ez jó volt, főként, hogy maxvalnek írtad:)

Sok nő meg arra izgul, hogy 2 nő egy férfi felállásban csinálják, tehát a pasija vele van és egy másik nővel. És most abból induljunk ki, hogy a két nő nem biszex vagy leszbi.

Akkor mi van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 23:10:58

@spangola: veletlen magaslabda, vagy direkt?

spangola 2013.02.07. 23:11:51

@bpetya75: és a súlyodhoz hány cm társul... mármint magasságilag?

spangola 2013.02.07. 23:12:27

@hagyma: micsoda, kedves tivadar?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 23:13:06

@spangola: az teljesen normalis
en kotelezove tennem
ha en vagyok ott a ferfi

spangola 2013.02.07. 23:14:12

@hagyma:

Persze, gondoltam, hogy a férfiak szerint a 2 nő 1 férfi felállás teljesen normális, és persze kötelező is:)

Fogadjunk maxvalnek ez sem jön be!!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 23:14:54

@spangola: hat, utaltal arra, hogy nagy a szad
a szajat meg evesen es beszeden kivul masra is hasznaljak egyes elvetemult noi holgyek
/en amugy elhatarolodom a beszelgetestol, mert nem ide tartozik es eddig nem is szoltam hozza/

bpetya75 2013.02.07. 23:14:58

@spangola:

Ne add itt a szendét! Hofi után szabadon: "Lehet érteni a poént kedves úri nő!" :-D

spangola 2013.02.07. 23:15:13

@bpetya75:

na, akkor pont az esetem vagy, férjem is 100 kg és 187 cm, előző kapcsolatom szintúgy.

Szeretem a nagydarab pasikat, na, ez van.

bpetya75 2013.02.07. 23:16:25

@hagyma:

Khm! Azt hiszem, hogy ez az elhatárolódás hagy kívánnivalókat maga után ;-)

spangola 2013.02.07. 23:17:38

@hagyma:

"at, utaltal arra, hogy nagy a szad
a szajat meg evesen es beszeden kivul masra is hasznaljak egyes elvetemult noi holgyek
/en amugy elhatarolodom a beszelgetestol, mert nem ide tartozik es eddig nem is szoltam hozza/"

Figyu, itt éjjel 23:16 van, és kijönnek a rendőrök, ha ennyire röhögtetsz.

nem gondoltam, hogy a nagy számról neked a szex fog eszedbe jutni...

Te kis elhatárolódós..

spangola 2013.02.07. 23:18:35

@bpetya75:
Ne add itt a szendét! Hofi után szabadon: "Lehet érteni a poént kedves úri nő!" :-D

Bocs, nem értem, mikor és melyik mondatommal adtam itt a szendét?
Szerintem nem adtam, de mutass rá, hol történt:)

bpetya75 2013.02.07. 23:23:29

@spangola:

Arra gondoltam, amivel megtörted szegény hagyma ellenállását, és minden elhatárolódása ellenére a nagy szád kapcsán meg kellett említenie az orális szexet :-D

nyazonia (törölt) 2013.02.07. 23:49:44

@spangola: Csak azért hívtam fel erre maxval figyelmét, mert ha valaki nem akar melegnek tűnni, akkor a pszichológusok szerint idegen farkakkal kell játszani, mert ha ettől irtózik, akkor bizony rávetül a buziság árnyéka.
Az a gyanús, ami nem gyanús!

Mindig tudtam, hogy a pszichológusok a szócsavarásban még a jogászokat is verik.

spangola 2013.02.07. 23:55:09

@bpetya75
"Arra gondoltam, amivel megtörted szegény hagyma ellenállását, és minden elhatárolódása ellenére a nagy szád kapcsán meg kellett említenie az orális szexet :-D"

:D hihi,
Ja, pedig tök ártatlan dolgot mondtam épp akkor, mert csak és kizárólag arra gondoltam, hogy meg tudom védeni magam, ha kell, és akkor is, ha nem.:

spangola 2013.02.07. 23:56:27

@nyazonia: Van jogász ismerősöm, akinek a fia pszichológus:)

tanato 2013.02.08. 08:21:20

@bpetya75: Mondjunk inkább francia típusú szexet,úgy elegánsabb.Ami egyébként csak francia lánnyal az igazi,a hamisítatlan.Ha nem azzal akkor olyan mintha olyan bort innál amire rá van írva hogy minőségi francia bor,de alföldi kannás van benne./Persze csak hülyéskedtem most,amúgy komoly ember vagyok,de kell néha egy kis hülyeség is az életben./

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 09:32:39

@hagyma:

Pedig röhejes, mert ezen az alapon ahhoz is engedély kellene, hogy átköltözöl egy másik lakásba. A gyámhivatal vizsgálhatna, az új lakás nem rossz-e a gyereknek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 09:34:08

@VéKá:

Ez nem úgy van. Neked kell megcsinálni a tanulmányt.

Egyébként az esetek nagy részében semmi sem történik. Azok járnak rosszul, akik komolyan veszik a jogszabályokat és igyekeznek mindenben megfelelni nekik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 09:35:28

@bpetya75:

Én is undorodom sok dologtól. De ez nem oka arra, hogy ezeket a dolgokat nemlétezőnek tekintsem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.08. 09:36:40

@nyazonia:

Igen, ismerem ezt az elméletet, s szerintem is abszurdum.

bpetya75 2013.02.08. 13:39:38

@tanato:

Jajj Dottore! Még hülyéskedni se tudsz komolykodás nélkül? ;-)

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor ne tedd. Én ezeket beteszem a "Messzire elkerülni" feliratú skatulyába, oszt jól van.

tanato 2013.02.08. 15:10:22

@bpetya75: Csak nem akartam,hogy,hogy tényleg komolyan vegyék a hülyeségemet.Csak nem tudtam megállni amikor a francia szexről volt szó,ezt a francia lányos meg hamis boros dolgot már társaságban is elsütöttem és volt aki komolyan vette és furcsán nézett rám,tudván hogy kint voltam egyedül 3 hónapot.

artdir 2013.02.08. 15:55:57

@vanvelemenyem: Az a legvalószínűbb, hogy az újságírónál szaladt meg lelkesedés, vagy az olvasottságát akarta növelni néhány bombaszikus - ám a valósággal távoli kapcsolatot ápoló - kijelentéssel. De mint látod ez viszonylag kevés embert zavart. :/

kovacs55 2013.02.08. 17:16:05

Arrol szivesen olvastam volna hogyan akadt veletlenul a riporter ossze a delikvensekkel......

Mrsmihaly 2013.02.08. 21:56:19

@nyazonia: Hany eve elsz Svedorszagban?
"Igen, Svédország ilyen, keresni jól lehet, de a svédek beleszülettek ebbe a szociális rendszerbe, ami kinyalja a feneküket, ezért el sem tudják képzelni, hogy másmilyen is lehet az élet.
Szerencsések és szerencsétlenek egyszerre.
Nincs humor, érzelmek, hidegség, frusztrációk, elfojtás."

Ahhoz hogy 1 nyelvet igazan megertsel, sok evet kell 1 orszagban eltölteni. A szocialis rendszerrel itt mindenki nagyon is tisztaban van. Svedorszag is volt nagyon szegeny, amikor is 1 millio ember tantorgott ki Amerikaba. Ezt tanitjak az iskolakban is a törtenelem orakon. Viszont mindenki tudja, hogy miert is fizetünk sok adot, es az mire megy el. Ez a kötelessegünk, es ezert ha valakinek anyagi problemaja adodik( nagyon komoly) akkor van hova fordulnia segitsegert. Vannak jogaink! Nem veletlen hogy a sok fiatal aki kirepül az orszagbol, a szarnyait probalgatva, csaladalapitaskor a 90 %-a hazater. Tehat az orszagot nagyon is elhetönek talaljak. Mindenkinek vannak jogai, DE kötelessegei is!
Magyarorszagon ezekkel van baj, de nagy.
Mivel nagyon regota csak svedekkel dolgozom együtt, en egyaltalan nem tartom öket szaraz, humortalan embereknek. Olyanok mint minden mas nemzet, van aki tartozkodobb, van aki nagyon közvetlen, es persze a humoruk nagyon hasonlo az angolokehoz. Erdekes en jokat tudok nevetni velük, bar a beallitottsagom nagyon is pozitiv.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 04:58:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat vegulis ha belegondolsz a gyerek nem az ember tulajdona es igenis nem mindegy hogy az a masik haz eppen nigeriaban, uj zelandon eszak koreaban vagy papua ujginean van

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.03.19. 00:55:28

Haha, végre Stoki, de kár, hogy nem láttam meg hamarabb...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása