oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 01. 06:58,  A főnix hamvaiban 205 komment

2013. február 01. 06:58 Határátkelő

A főnix hamvaiban

Mielőtt nekivágtam, bőgtem egy évig, túl váláson... be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek. Saman mai írása kommentnek indult egy minapi poszthoz és ez lett belőle. Nagyon kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá! (A fotó innen származik.)

EU zászló.jpg

„A január 26-i bejegyzésben Heffi megosztotta velünk az útnak indulás előtti félelmeit, dilemmáit. Miért döntött úgy, hogy útnak indul? Mit vár attól, hogy új életet kezd 40 évesen egy másik országban?

Tetszik vagy nem, sokan azért olvassátok ezt a blogot, mert bennetek is dolgozik a "menni vagy maradni" dilemma. Gyászmunka számot vetni a kötelékekkel, az emlékekkel és elengedni az életünk egy-egy szakaszát.

Gyászmunka elengedni egy szeretettel teli kapcsolatot, egy épülő, de aztán mégsem mindenben tökéletesen működő kapcsolatot, egy szerelmet, egy mély barátságot, ugyanúgy meggyászoljuk a kultúraváltás döntését is!

Milyennek látnak a gyerekeim?

Mielőtt nekivágtam, én is bőgtem egy évig, sok-sok estén a képernyő előtt merengve. Túl voltam a váláson, a gyerekek egy hétig velem, egy hétig anyával. Számot vetettem azzal, hogy 36 éves vagyok, néha nem látható, hogy ki tudom-e fizetni az albérletet. Egy TV és a gyerekek ágya, amit életteljesítményként fel tudok mutatni. Ha éppen tök jól keresek, ezek a projektek csak lefedik a korábbi időszakok adósságait.

Félni kezdtem attól, hogy milyennek látnak a gyerekeim, amikor ezt látják. Meddig reménykedjek még abban, hogy egyszer majd csak stabilabb lesz az anyagi hátterem és összerakhatok egy lakás-önrészre valót?

A nagyobbik lányom elsős korában egyszer ezt vitte be a hétfői nap nyitókörébe, mint otthonról hozott témát:

"Apa szegény."

Itt kő kövön nem marad

Túl voltam az utolsó nagy közösségfejlesztő–hálózatépítő projektemen, a "Munkahelyteremtés.hu" Programon.

Átnéztük az EU támogatás évi 1000 milliárd Ft-jából létrejövő ellátórendszert és készítettünk a szociális szakma számára egy jó e-learning anyagot. Elkülönítettük azokat a szervezeteket, amelyek pénzt adnak, amelyek rendszerezett információval segítenek, és amelyek szemléletformáló segítségnyújtással.

Láttam, hogy az évi 1000 milliárdos befektetés ellenére a III. szektor humánszolgáltatásainak világa rohamosan pusztul. Csalóka abban hinnem, hogy ha szaktudásom ideköt, akkor ez biztonságos megélhetést nyújt majd.

Pontosan ismertem a pártok által kontrollált forráselosztó intézményrendszert, évekig nyomon követtem humánszolgáltató szervezetek finanszírozását, beláthatóvá vált számomra, hogy menekülnöm kell, mert a III. szektor úgy ahogy van, halálra van ítélve. A tendenciák puszta szinten tartása 4 éve azt súgta, hogy itt kő kövön nem marad. Itt nem hogy tudástársadalom nem lesz, de az eddig belátható szakmák fognak értelmetlenné válni! Nem lesz értelme és tartalma annak, hogy szociális munkás!

Féltem attól is, hogy a blogomban megfogalmazott heurékáim miatt esetleg tételesen nekiesnek a pártok ragadozói azoknak a közösségeknek, amelyek velem dolgoznak. Az én szakmámban is teszünk esküt. Benne van, hogy "NE ÁRTS"!

Ez az út nem vezet sehova

Súlyos csapás volt ez a korszak az identitásomra. Be kellett látnom, hogy nem lehetek többé szociális munkás úgy, ahogy ezt eddig építettem. Ez az út nem vezet sehová.

És be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek.

16 és 36 éves korom között sokat álmodoztam, tervezgettem arról, hogy elkezdek félrerakni lakás önrészre. "Kényszer fiatalnak" hívják azt az egzisztenciális helyzetet, ahol a kettő között semmi különbség nincsen. Ugyanúgy egy vas félretett pénz nélkül álmodozom mindkét életszakaszban 16 vagy 36 évesen is. A kérdés az volt: Meddig mehet még ez így?! Nem kellene elkezdeni valamit máshogyan?

Szakács lennék

A kislányom megkérdezte egy napon:

- Apa, ha Te nyugdíjas lennél és választanál egy másik szakmát, akkor mit csinálnál szívesen?

- Szakács lennék! - válaszoltam határozottan.

Pár hét múlva úgy esett, hogy szakmát váltottam. Szakácsként kezdtem újra Angliában.

Egy otthoni munkaerőpiaci kiállításon odaléptem a network headchef-hez és azt mondtam neki:

- Van némi konyhai tapasztalatom, de nem vagyok képzett szakács.

- Írd fel magad!

Azóta ebben a szakmában dolgozom itt.

Ha otthon maradok, megöl a kilátástalanság

Havi 600 fontot rakok félre. Ha egy munkahely ezt nem tudja teljesíteni, akkor tovább állok és átrendezem a soraimat.

Itt is sokkal nehezebb félrerakni, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt. Az egész világon gondban van a 30-as, 40-es generáció. Nem megy a biztonság megalapozása a szüleink módszereivel. Sok országban feltűnik az a jelenség, hogy a 30-as generáció még mindig zömében a szüleivel lakik. London tele van újrakezdő self made man történetekkel.

Úgy indultam neki a külföldi munkavállalásnak, hogy nem alternatíva az otthon vagy külföldön! Ha otthon maradok, akkor lassan vagy máshogy, megöl a kilátástalanság.

Amikor idegen kultúrába csöppen az ember, a kezdeti pár hónapban rengeteg pozitív szerethető különbséget látunk meg ebben a tükörben. A gyász időszakot egy csapásra eltünteti a felfedezés izgalma.

A világ innen kisebb

A kultúraváltástól való félelem nekem is akkora lelki munka volt, mint ahogy azt Heffi cikkében olvashattuk. Egy évig bőgtem a kijövetelem előtt, de amikor megérkeztem, az egész köddé vált. Tényleg az van, ahogy ezt más kommentelők is mondják, hogy a világ innen sokkal kisebb, mint onnan.

Odahaza életfeladat nagyságú lelki teher arra gondolni, hogy hogyan lehet például a kapcsolattartást megoldani. Innen meg 1-2 napi béremet rákölteni arra, hogy hazaugorjak, az egy akkora döntés, mint mondjuk az, hogy nagy bevásárlást csináljak vagy kicsit. Időben nem több hazamenni, mint vonatra ülni és meglátogatni egy 230 km-re lévő rokonunkat.

Popper Péter osztályozta a szerint a terápiás módszereket, hogy azok célja a feltárás, vagy az elfojtás elősegítése.

A Szózat, amikor azt mondja, hogy "A nagy világon e kívűl Nincsen számodra hely; Áldjon vagy verjen sors keze: Itt élned, halnod kell." megágyaz annak az elfojtó terápiának, ami ilyenkor dolgozik a lelkünkben.

Szentségtörésnek tartjuk megfogalmazni azt a gondolatot, hogy az a keret, amelyet a "magyar haza" fiókban tartunk a fejünkben, a családi életstratégiánk vagy a cégünk, a vonatkoztatási csoportunk számára élhetetlenné vált.

Óriási lelki teher megfogalmazni azt, hogy „kiszállok"! Pedig nem tarthatom a fejemben egyszerre mindkét gondolatot. Tehetetlen vagyok azzal, hogy mi az isten nyilát csináljak, hogy Magyarországon újra élhetővé váljon az élet. Nincsen jogom álmodni, tervezni. Ez közösségi és céges szinten is korlát! Nem hihetünk abban, hogy holnaptól vagy akármilyen ponttól kezdve megfordul a trend és onnantól kezdve jobb lesz!

Vége van! Menni kell!

Magunkat összehasonlítva más nemzetek fiaival, szembeötlő, hogy itt Londonban pl. az Olasz- vagy Spanyolországból érkezett különböző kivándorló hullámok nincsenek haragban az anyaország kultúrájával, sokkal kevésbé van elszakadás jellege a kivándorlásnak.

Nálunk az 1906-os, az 1919-es, a 30-as évek generációs hulláma, a 45-ös, az 56-os gyökerestül tépte ki a szívéből a magyarságát. Gyerekkoromban elképzelhetetlennek tűnt, hogy az én generációm is megél egy "menekülnöm kell innen" élményt. Nem hittem sosem, hogy belső konfliktust élhetünk meg a magyarságunkkal kapcsolatban!

Az elmúlt 5 generációnak durva élménye van arról, hogy a jobb és bal ideológus érdekcsoportok váltakozása rendre derékba töri a családi életstratégia vagy a kisközösségi síkok álmait! A dédapámon túlra visszatekintve látszik, hogy miként csináljuk ezt pepitában újra és újra!

Good morning, I am European

A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!

Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal.

Ez az oka annak, hogy a kultúraváltás "élet-halál" kontextusba kerül.

Azt hisszük, hogy utoljára öleljük meg a szüleinket vagy utoljára rázunk kezet a barátainkkal. A valóság erre rácáfol majd. Ez a generációs hullám posztmodern sztori.

Egyszerűen leveszem a darutollas nemzeti identitásomat és egy flamand vagy angol, vagy német munkahelyen megemelem úgy a másnapi kalapomat, hogy „Good morning!", „I am European!".

Az otthon maradóknak is azt kívánom, hogy dobják ki a kukába a politikusok demagógiája által táplált kirekesztő magyarságképet. Azért, mert rettenetesen ártalmas, mérgező baromság! A kirekesztő nacionalizmus sok kárt okoz minden szinten. Értelmetlen zsákutca ma a családi életstratégia szint számára, a kisközösségek világában. A modernizációs keretalkotó síkon is az. Az, amit a magyarok a jövőkép alkotás helyén művelnek ezeken a szinteken az nonszensz! Lehetetlenné vált tervezni a család, a közösség (beleértve a cégek világát), vagy a pártpolitika szintjén is.

Nem csoda, hogy ez az elfojtásokkal teli erő és a személyiségünk frontálisan ütközik!

Természetes törekvésünk, hogy boldog jövőt képzelünk el magunknak!

Nem mehetek vissza

Számomra elképzelhetetlenné vált, hogy maradjak otthon és közben hinni tudjak az általam megálmodott szakmában, családi életvitelben stb.

És azért nem mehetek vissza, azért nem álmodhatom meg újra otthon önmagam, mert az nem lenne felelős felnőtt döntés! A hazardírozás rétestészta programja lenne, amely örök időkre azt az illúziót kelti, hogy holnaptól elkezdhetem az életem sikeres szakaszát.

Mivel kirekesztetté váltunk a társadalmi tervezés síkon, a keretek élhetetlenné váltak, így magánemberként kell megoldást találni arra, hogy akkor miben hihetünk, ha a jövőbeli boldogságunkért kell tennünk.

A blogomban vagy a nol kommentjeimben ezért hívom civilgyilkosnak a pártokráciát.

A lejtmenet régóta tart és nem látom, hogy lenne megállás! Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a Facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a.

Technikai segítséget szoktam nyújtani a tervezéshez. Folyó pénzügyi tervet csináltatok pl. (cash flow), amiből kiderül, hogy milyen lehetőségek esetén, mekkora tartalékkal kell számolni.

Az is fontos része a kivándorlást előkészítő munkának hogy ezt a hegy méretű lelki súlyt a helyén kezeljük. Nagyon is helyén valónak tartom, hogy ezen a blogon rendszeresen felmerül ez a téma, mert a lelkünk dolgozik ezen a döntés-előkészítés fázisában is, és itt is.

Nincs értelmes társadalmi vita

Oly korban élünk, ahol a pártok természetesnek veszik, hogy a családi életstratégia szintjén annyi sors roggyan meg, ahány.

Oly korban élünk, ahol a pártok és a polgárok természetesnek veszik, hogy a polgároknak nincsen joguk felszólalni a független állampolgári önszerveződéseken keresztül.

Nincsen jogunk részt venni a saját sorsunk alakításában, jobbításában mondjuk azzal, hogy hiánypótló szociális szolgáltatások létrehozásán dolgozunk, vagy a megfelelő csatornákon keresztül részt veszünk az érdekalkuban! A pártokrácia sógornői tagozata bármikor helyettesítheti a valódi közösségeket!

Oly korban élünk, amelyben lehetetlen értelmes társadalmi vitát levezetni arról, hogy mik a bajaink és merre lenne értelmes irányt venni!

Elengedtem az álmaimat

Mint a Munkahelyteremtés.hu Program szakmai vezetője, mint a "Munkahelyteremtés" társadalmi vita kampányvezetője és mint a "Fiatalok első lakáshoz jutása" kampány vezetője sokat dolgoztam odahaza azon, hogy mi egyszerű polgárok hallassuk a hangunkat az életünket érintő problémákban.

Kiégtem. Elengedtem a diákmozgalmakban született álmaimat és ma már nem hiszek abban, hogy értelme lenne a magyarországi társadalmi tervezési folyamatokat fórumtechnikákkal támogatni. Nincsen, aki szóljon és nincsenek címzettjeink sem. Nincsen párbeszéd semmiben, nincsen kivel együtt gondolkodni fontos dolgokról!

Nem hiszek abban, hogy bárkit Magyarországon érdekel a tudástársadalom, mint munkahelyteremtési-modernizációs trend. Értelmetlen munkahely-teremtési eszközökről beszélni otthoni döntéshozókkal!

Amikor itt Londonban, egy főként magyarokból álló társasággal, régi tervek leporolásán gondolkodunk, szomorúsággal vegyes udvarias mosollyal megnyugtatóan le szoktam szögezni, hogy lehet, hogy ezzel a modellel megjelenünk majd néhány országban, de abban nem hiszek, hogy odahaza értelme lenne ezzel valamit kezdeni!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr155055935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deputy sheriff 2013.02.01. 17:32:26

Hu bazze, a Haboru es Beke ehhez a poszthoz kepest Borsonline.hu.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 17:34:44

@sárospataki lány:

Tobb kommentelo, hacsak nem az osszes...

elteveszti azt a pontot, ahol pl. a poszt iro szembe fordul a magyarsagaval.

Az nem akkor van, amikor valtottunk.

Elotte.

Odahaza folyik ennek a gyaszmunkaja. Itt ez mar sokkal kisebb mertekben relevans.

Azzal sem ertek egyet, hogy mi most tanultuk meg hogy mi a kemeny munka.

A szuleimnel, nagybatyaimnal is nemzetkozi osszehasonlitasban igen jo a hatterunk. Nekem az angolok nem magyarazzak, hogy mi a "hard worker", inkabb megdicsernek mint mintaadot.

Sok olyat latok hogy valaki azert csucsminoseg, mert magyar.

Az meg az en kepzavaraimnal is ciradasabban hangzik, hogy most tanulna az orszag, hogy mi az a szabalykovetes.

Szerintem a tolvajlas futoszalagon gyartja a tevekenyseget legitimalo torvenyeket. A tolvaj meg a tisztesseges kuzd az orszag lelkeert.

Egyelore a tisztesseg gereblyenyellel kiuzettetik es a tolvajok meg tort ulnek!

zopilote 2013.02.01. 17:41:20

@Furos:
" Amit mondani szeretnek az,hogy 7 evet guriztek mire egy ilyen munka beutott.
Nyilvan epitgettk a kapcsolati toket es ezaltal kaptak a helyet. "
Szerintem egyszeruen csak szerencsejuk volt :) Megfelelo helyen, megfelelo idoben.
En a legjobb munkaimat a veletlennek koszonhettem. A legrosszabakat a " kapcsolati
tokenek "

DieNanny CH 2013.02.01. 17:42:23

@Rebarbaraa:
"en a kapcsolati tokem reven kapom meg, nem tisztan a sajat erombol."

De magát a kapcsolati tőkét saját erőmből hoztam létre: elbeszélgettem a munkatárssal, mikor otthon várt a hegynyi mosogatnivaló, karácsonyi lapot küldtem neki, pedig évek óta nem járok postára - EZ a kapcsolati tőke. Amikor tisztességes, csupán emberi módon beszélgetek valakivel, meghallgatom, figyelek rá.
EZ valóban nem seggnyalás. Mert ha az lenne, akkor minden kedvességet csupán érdekből tennénk - pl jóban vagyok a szomszéddal, és milyen jó, mert egyszer rábízhatom a lakáskulcsot, hogy leolvassák a vízórát. Emiatt nem kell szabit kivennem, tehát HASZNOM származik belőle, de mégis, ahogy elértem, nem seggnyalással értem el...
Tehát ez két különbözőt jelent.

zopilote 2013.02.01. 17:48:25

@DieNanny:
Egy ferfi nem sirhat!! A legszanalmasabb latvanyok egyike a siro ferfi! :) Az, hogy egy - ket
konnycsepp legordul az ember orcajan, meg nem siras!! Az elerzekenyules:) Egy igazi ferfi
meg azt is probalja visszatartani, alcazni:)

zopilote 2013.02.01. 17:55:03

@sárospataki lány:
" Szerencsétlen magyar meg ha elköltözik más országba, rögtön meg kell tagadja
magyarsagat, mert nem tudja, hogy kell magával vinni."
Ez igy van!! En idegenben lettem magyarra, akkor tudtam meg, mi magyarnak lenni. Otthon
ez termeszetes volt, nem is gondolkozott el rajta az ember melyebben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:03:36

@deputy sheriff: ne égessed már apádat, hogy milyen szarokat olvasol....
és nem a háború és békére gondolok.

LyukasBogrács 2013.02.01. 18:05:07

@Saman:
"Van mogottem tobb mint 1000 ora onismereti csoportelmeny"

Ennyi idő alatt kitanulhattál volna egy szakmát és elmehettél volna dolgozni.

DieNanny CH 2013.02.01. 18:06:13

@zopilote:
"Egy igazi ferfi
meg azt is probalja visszatartani, alcazni :) "

...És az igazi férfi elhalálozik 50 évesen szívinfarktusban...

Kösz, nem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:08:14

@Babette_: en is felnezek 5 percre minden nap, amugy honnan tudnam meg, hogy mi van Fekete pakoval?:)

deputy sheriff 2013.02.01. 18:08:31

@Babette_: Nem is tudom mi lenne velem, ha nem tudnam mi folyik Cristofellel nap mint nap.

deputy sheriff 2013.02.01. 18:09:42

@hagyma: 17 masodperccel gyorsabb voltal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:10:08

@hagyma: mégis mire számítasz? hogy fehérré változik?
@deputy sheriff: .....ööööööö.izé.

zopilote 2013.02.01. 18:10:48

"Amióta kijöttem 27 embernek segítettem a kitelepülését. Ez a Facebookon található ismerőseimnek közel 10%-a." Ez mi, ha nem "szociális munkáskodás"?
Gonosz leszek!!! Ez egyszeruen kifejezve " mitugraszkodas ". Ilyenekbol lettek a KISZ
es kesobb a partitkarok, szakszervezti bizalmik, az uj rendszerben jotekonykodasi
es " new age "aktivistak, stb. Ezek mondjak meg a frankot az egyszeru embereknek,
lelki tanacsot adnak, kozben a maganeleti problemaikat keptelenek megoldani. Sokan
meg tudomanyos mazba is ontik a tudalekossagukat. Ilyennek szuletni kell. Van aki
kinovi, van aki ugy marad:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:12:32

@LyukasBogrács: en mar nem is akarok kommentelni, tul szemelyes lenne
@DieNanny: haggyk mar ezt a hulyeseget, infarktust nem azert kap a ferfiember mert nem sir
amugy nonek sem kene sirni
a gyerek sirhat
persze nem vagyunk egyformak, es igen a kis konnyezes es a boges kozott oriasi a kulonbseg
en is erzekenyultem mar el hulye filmeken
a posztolo mindenesetre eleg erdekesen ir
nem tudom nincs-e koze valami szektahoz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:13:51

@Babette_: gondoltam elmegy angliaba szakacsnak, vagy ilyesmi
ha mar afrikaba sem engedik be...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 18:17:27

@zopilote: hat nehez eset
azon csodalkozom, hogy ennyien bekajaljak ezt a modoros baromsagot
meg tan meg is konnyezik
en a facebookos ismeroseim 24.5 szazalekanak kuldtem szuletesnapi koszontot karacsonyra

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 18:18:54

@hagyma: azt megtudjuk a HÁ-ról, nem? legfeljebb ékezetek nem lesznek rajta.

zopilote 2013.02.01. 18:25:09

@DieNanny:
Sajnos nemsokara 60 eves leszek, 40 eve dohanyzom rendszeresen, zsirosat eszek,
zoldesegfelet es gyumolcsot ritkan, orvosnal nem voltam 20 eve, nem sportolok,
a vernyomasom annyi, mint 20 eves koromban, meg is elek!! :) Beszelhetnek
nekem egeszseges eletmodrol, egeszseges taplalkozasrol, szerintem a genekben
es a szerencseben van a dolog nyitja:)) Ja, es szerinted nem vagyok igazi ferfi:)

DieNanny CH 2013.02.01. 18:32:45

@zopilote:

Egy-Null oda!

Amúgy szerintem is a génekben rejlik.
De számomra nem férfiatlanabb a sírós férfi.

marsha 2013.02.01. 18:35:25

@zopilote: a tudomanyos erveles megved a messzemeno, babonas kovetkeztetesektol. A rendes hivatas ( pl. Szocmunkas) pedig segit emberi lenykent elni a foldon.

andaluzkutya 2013.02.01. 18:35:48

@DieNanny: Bár gondolom ez attól is függ, milyen helyzetben sír. Ha pl. azért, mert a vadi-új, csilli-villi nadrágjára rákerült egy sárfolt, az gondolom nem annyira férfias:) Vagy mert az eső tönkretette a fizuráját (stb.stb.)

szaszo71(D) 2013.02.01. 18:53:56

Szia Saman!

Elolvastam a posztot, és a nol-os kommentjeid alapján rólad kialakult képem most kicsit megingott. Egyetértek veled szinte mindenben, de nem gondoltam volna rólad, h. egy ilyen elhatározás előtt "1 évig bőgve" gyötörted magad.
Na, most elolvasom ittis a kommenteket, még biztos lesz hozzáfűznivalóm.

andaluzkutya 2013.02.01. 18:57:46

@zopilote: a 60 éves férfiak x%-a egészséges. a "60 eves, 40 eve dohanyzó, zsirosat evő, zoldesegfelet es gyumolcsot ritkan, orvosnal nem volt 20 eve, nem sportoló" férfiak (x-20)%-a egészséges (hasamra ütöttem). Az egészségtelen életmód nem feltétlenül jelent halált/betegséget, de jelentősen növeli az esélyeidet. De mint tudjuk, van, hogy az esélytelen nyer:)
Amúgy nemrég hallottam egy előadáson. Az előadó azt mondta, hogy mindenki mondja, hogy ha futsz, akkor pl. 2-3 évvel tovább élhetsz. Csak azt felejtik el mondani, hogy azt a plusz 2-3 évet az életed végén kapod meg, amikor már nem tudod annyira élvezni:)

micsoda? 2013.02.01. 19:15:39

Szerintem formailag, tartalmilag is nagyon jó írás. Csak nekem kissé érzelgős, talán szakmai ártalom. Egy biztos amikor külföldre mentem dolgozni, soha nem gondolkodtam a lépésemről ilyen fennkölten. Ebben a helyzetben nem tartom hasznosnak.

szaszo71(D) 2013.02.01. 19:18:02

@Rebarbaraa: A kommented nagy részével (az elejével) egyetértek, a kapcsolati tőkés résszel nem. Az nem seggnyalást és utána protezsálást jelent, hanem pl. azt, h. valakivel együtt dolgozol egy munkacsoportben 1 hétig, jól csinálod a dolgod a saját szakterületeden, és utána 2 év múlva, mikor pont a területeden van egy speciális feladat, az illetőnek eszébe jut, h. ő ismer téged, és te abban profi vagy.

tanato 2013.02.01. 19:31:22

@andaluzkutya: Ja-ja,a hosszú élet nem mindig/sőt majd mindig nem/jelenti az aktív egészséges életszakasz meghosszabbodását,inkább az ágyban fekvő vagy szellemileg nem teljesen ép /elkóbórló,bepisilő,nem kommunikáló / élet megnyúlásáról van szó.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 19:31:25

@szaszo71:

Udv regi ismeros!

A blogomban is rengeteg szemelyes szalat felhozok. Ott is sokszor keveredik a szemelyes elmeny anyag meg az, hogy madartavlatbol mi is tortenik az orszaggal.

szaszo71(D) 2013.02.01. 19:38:25

@Saman: Egyébként nagyon érdekelne, mit tervezel, de nem Londonban élek, hanem Németo-ban:(

chocco channel 2013.02.01. 19:41:03

Az, h sir teljesen rendben van ez nem ferfi-no kerdes, ez az emberi termesztet:))Engem inkabb az utott sziven amikor leirta, h a kislanya az o szegenyseget vitte be a suliba aktualis temanak. Nem vagyok szulo, de ebbe belehalnek.

Gratula a posztolonak, h volt ereje es mersze tovabblepni es hat hajraaaa:-))Itt ertekelik a szakacsokat (mondjuk en nem tudok fozni) es mindig van rajuk kereslet:-))

Calderazzo 2013.02.01. 19:47:48

@Szakura: Ha pusztán személyi felelősei lennének a jelenlegi helyzetnek, akkor valamelyik kelet-európai országnak, már csak a nagy számok törvénye alapján el kellene érnie Anglia, Belgium, Svédország vagy Olaszország szintjét. Nem történt meg, még a kelet-európai éllovasoknál sem. Ennek történelmi okai vannak, akár tetszik, akár nem.
Hogy mi a régiós versenytársainktól helyenként le vagyunk maradva, annak már vannak személyi felelősei. (Elég, ha csak mondjuk egy mutatót megnézünk, az egy főre jutó GDP-t: epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114 )
De azon felháborodni, hogy miért nincs itthon svájci szintű megélhetés, vagy akár csak gondolkodás, az kisse álszent vagy álnaiv, lehet választani.

zopilote 2013.02.01. 19:50:17

Sirasrol jut eszembe:) Nagyon regen, megboldogult fiatal es alkoholizalo koromban
megkert egy nagyon kedves ismerosom, hogy ujjonnan kivandorolt occsenek segitsek
munkat szerezni. Pont recesszo volt, nehez volt munkat kapni. Ebben bizva elmentem
az ocskossel munkat keresni. Rovid keresgeles soran bementunk egy epitkezesre, hogy
szigetelok vagyunk, munkat keresunk. Szokasos duma: majd beszel a fonokkel, stb, de
azert adjuk oda a telefonszamot. Probalkoztunk meg par helyen, utana mentem inni.
Penzem volt, akkor jottem le par honapos Eszakon toltott munkabol, akart a fene melozni.
Hazaerek a krimobol hajnal 3 - kor, jol beallitva, nezem az uzenetrogzitot, es mi van benne?
Felvettek az ocskossel egyutt melozni, masnap kezdhetunk! Akkor elkezdtem kesevesen
bogni!!! Egesz ejjel csak bogtem, hogy ilyen az en formam, egyszer megyek el melot
keresni, amikor nem is akarok, es fel is vesznek:( Nalamnal boldogtalanabb ember nem
volt akkor a vilagon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 19:57:23

madartavlatbol mi torternik az orszaggal
ne eroltessuk mar a kozhelyeket ha fogalmazni nem tudunk

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.01. 19:59:53

@Calderazzo: Akikkel 1000 evig egy kiralysagban eltunk:

Szlovenia

3 szorosa az atlagkereset a mienkhez kepest

Akikkel 400 evig

Ausztria...

Szlovakia...

A Szlovenok komolyan vettek, hogy a skandinav modellt masoljak.

Az a rendszer a tarsadalmi kontroll szintjen torekszik ra, hogy ami kirekeszto es versenykorlatozo az NE ervenyesuljon. Nallunk ez a predator cucc a divat. Bennunket minden szakmapolitikaban a kirekeszto es versenykorlatozo cuccok erdekelnek.

bpetya75 2013.02.01. 20:05:24

@zopilote:

Ha valakinek nem olyan jó a génkészlete, annál azért marha nagy jelentősége van a mozgásnak, a megfelelő táplálkozásnak, az önpusztítás mellőzésének. Az, hogy Churchill meddig élt és hogyan élt addig, nem releváns. Hm?

Rebarbaraa 2013.02.01. 20:08:27

@Len.Mag: Koszi szepen.

@szaszo71: Ne beszelj felre. Itt a kihasznalasrol irtam.Amikor kihasznalod az ismerettseget, hogy jogtalan elonyokhoz juss.

@DieNanny: A baj nem az hogy kapcsolati toket hozol letre, hanem, hogy azt hogyan hasznositod. A jogtalan elonyszerzes a baj nem az ha osszedolgoztok a szomszeddal. Kivancsi vagyok, hogy pl facen van 200-300+ ismerosod, es mondjuk abbol 100 olyan pozicioban van, hogy akar alad tolhat valami kis kellemes allast, akkor te mind a 100-nak szepen jegyzed szulinapjat, havonta 1* irsz neki, talan meg a a kozvetlen csladja irant is erdeklodsz, hogy a kapcsolati toke ep maradjon? Ne szimpla "szomszed neni" peldaval ervelj:) hanem kokemennyel:) Erkolcsileg elfogadhato e ha tudod h x mennyisegu ismerosod olyan pozicioban van h teged masok ele helyezve "helyzetbe" hozhat, pusztan az ismerettseg alapjan es ezt ki is hasznalod. Erkolcsileg elfogadhato e, hogy ezt az ismerettseget kihasznalva 50 masik jelentkezo karara te kapsz meg egy poziciot. Szoval ne keverjuk a szezont a fazonnal. Az irasom vilagos es konkret peldakkal logikusan levezetett kritika volt a kapcsolati tokerol. Sajnalom de vitathatatlan. Kapcsolati toke kell, csak nem mindegy miert van es hogyan hasznaljuk.

A posthoz pedig annyi koze van, hogy a postiro is leirta: nem jut semmire, nem jut feljebb, nem jut egyrol a kettore a rendszer hibas mukodese miatt. Es ebbe keseredett bele. Mo-n sajnos komam-sogor szinten megy minden. A szocialis halohoz letrehozott szervezetek pedig csak diszletek. Mert valahogy el kell fedni a valosagot. De kerem szepen...a fenekunk mar kilatszik a nacibol, hiaba probaljuk takargatni.

2013.02.01. 20:17:14

@Rebarbaraa: mar Angliabol irsz vagy a jovoheten indulsz?

zopilote 2013.02.01. 20:21:18

@bpetya75:
Nekem relevans, ugyanis egy napon szulettem Churchillel:) Igaz, par evtizeddel kesobb.
Sajnos en nem iszom annyi alkoholt, mint az Oreg:) 25 eve absztinens vagyok. De az
eletem azota sem lett konnyebb. Addig tudtam mire fogni, hogy hulye vagyok:) Most
a genjeimre fogom:)

zopilote 2013.02.01. 20:22:50

@Saman:
Azok a horvatok voltak, nem a szlovenek.
Vagyis en ugy tanultam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 20:30:13

@zopilote: arrol nem beszelve, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a szlovakok olyan kibaszottul jobban elnek , mint a magyarok

zopilote 2013.02.01. 20:37:28

@hagyma:
Az utobbi ket evben tobbszor jartam Szlovakiaban, es azt vettem eszre, hogy nem
elnek jobban, sot!! De nincs akkora tarsadalmi kulonbseg, mint Magyarorszagon.
De a ciganyok szazszor nyomorultabbul elnek, atvezettem par cigany falun, lattam:(

Calderazzo 2013.02.01. 20:58:18

@Saman:
Bizots az a szlovén háromszoros átlagkereset?

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Earnings_in_the_business_economy_(average_gross_annual_earnings_of_full-time_employees)_(1)_(EUR).png&filetimestamp=20111118123743

Bő másfélszeres, ami többletet gyakorlag, gyanítom, a lakhatés többletköltségei el is viszik. Emellett az ő gazdaságuk is épp összeomlóban, növekvő munkanélküliség, pár év alatt megduplázódó államadósság, csökkenő GDP. vannak ott is finomságok.
Szlovákia és Csehország fizetésben maximum 5-10%-kal előttünk, és még sorolhatnánk.

Ausztia: történelmi okok, hadd ne magyarázzam már meg, mert ennyi erővel arra is büszkék lehetnénk, hogy a szerbek előtt vagyunk, ugye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 21:05:03

najo leirom /nem szivesen/ amit mar mult ejjel is gondoltam
ha no lennek /ami nem vagyok/ ettol a pasitol meg azelott elvaltam volna mielott hozzamennek
sorry Saman, nincs veled problemam, neked van az elettel

miegysmàs 2013.02.01. 21:07:43

Kedves Saman!

Ugorj neki ujra ott a "III. szektornak" Angliaban,dobd el a fakanalat!!!
Volt szerencsem otthon a munkadat latni,hallgatni,kar lenne barmi massal foglalkozz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 21:21:21

@miegysmàs: a fradi palyan a II-es szektor volt az utos

christophe 2013.02.01. 21:22:06

''MINDEN EGYES SZÓVAL maximálisan egyetértek.
Köszönöm'' idèzet, csatlakozom,ès bogjèl nyugodtan,ha jol esik...

2013.02.01. 21:59:40

@hagyma: Kétféle ember van, aki hajlandó felvállalni mindenféle felelősséget, ami elé kerül, és aki nem. Az utóbbiak esetében tud működni a MVP (amely minden tudás és bölcsesség tárháza, a Galaxis Útikalauz szerint láthatatlanná tesz bármit, a korrupciótól a nehézbombázókon át teljes népcsoportokig).

A poszt szerzője bizonyára nem véletlenül választotta a szociális munkás szakot, ő a vállára vette azt a felelősséget, amit te nem. És egy idő után az ember nagyon nehezen tudja leműteni a válláról azt, mert rákövesedik. Még akkor is baromi nehéz, ha az ember teljesen nyilvánvalóan kudarcot vallott a küldetésében. Ha valaki több évig vajúdik az elhatározással, hogy feladja a teljes korábbi életét, és előről kezdjen újra mindent egy új országban, új nyelven, új szakmában, az normális. Tény, hogy nem nagyon macsó, de muszáj mindenkinek Bruce Willisnek lennie?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 22:08:18

@Wendriner Piroska sakál és balerina: hosszan is leirhatnam a velemenyem, meg roviden is
de egyikbek sem lenne ertelme
hordja a vallan a vilag sulyat
sok sikert

Muscari 2013.02.01. 22:24:09

@Rebarbaraa: Londonba jössz? Van már valami konkrét állásajánlatod is? Már ha nem titok : -)

mojoking77 2013.02.01. 22:36:26

@hagyma: "Oh My Gas!"
Azt fogod gondolni, hogy direkt nezem a netet, hatha talalok valamit toled, amibe belekothetek.
Pedig nem.
De minek kell modoroskodni?
Kurvara nem vagyunk egyformak. Nekem is forog a gyomrom azon "fefitarsaimtol", akik evekik zokognak.. De hat ok ilyenek. Plusz, hala az egnek, (remelhetoleg), sosem kellett megelned, hogy a gyereked szeret, de nem tisztel.. Ez lehet bennem is eltorne azert egy ket dolgot.
Don't be a redneck.. Ezt eleg hamar megkaptam itt. Szerintem te is, mar ha igy allsz a kinti kollegaid/ismeroseidhez is...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.01. 22:43:01

@mojoking77: ez az ember orvosi eset, nem fogom mondatonkent elemezni
a hozzaszolasit sem
en, maximalisan asszimilalodtam, erre buszkes is vagyok
foleg arra, hogy nem kenyszerbol
az en csaladom, az en munkaheleyem, a barataim es az orszagom befgogadtak
akcentusomon kivulsenki nem tudna hogy nem amerikai vagyok
es amondjuk teny meg 2 hetig em leszek amerikai

de ez nem ide tartozik
olvasd mar el meg egyszer az egesz bejegyzest

szinte inden mondatot kiemelhetnek mint baromsag
kapasbol egy

"Amikor idegen kultúrába csöppen az ember, a kezdeti pár hónapban rengeteg pozitív szerethető különbséget látunk meg ebben a tükörben. A gyász időszakot egy csapásra eltünteti a felfedezés izgalma."

hat a tokom

mojoking77 2013.02.01. 23:01:55

@hagyma: Nincs sok kedvem hozza. Nalam mar ott eros hatrannyal indult emberunk, mikor kiderult, hogy szocialis munkas, ezt tetozte csak a sirdogalos cuccaival, de hat ez van.
Szamomra a vilag mashogy epul fel (es ha jol veszem ki a kommentjeidbol, szamodra is), de ez nem ok arra, hogy szociopatanak tartsak egy szerencsetlen idiotat. Inkabb orulok, hogy bar kicsit megkesve, de elindult egy produktivabb elet fele.
Mindenki maskor no fel, van aki soha. Neki 36 ev kellett ehez, de vegul csak rajott.
OFF- Hulye ez az amerikai idojaras.
Hetfon 13 fok volt nappal (-10). Szerda delutan 62 (15). Most 26 es szakad a ho.
ez lenyegesen jobban idegesit emberunknel...

33621 2013.02.01. 23:28:21

@mojoking77:
Ne nagyon idegesítsen az időjárás Amerikában, mostanában Magyarországon se sokkal jobb! Igen változatos itt is rövid időn belül. Amerika melyik részén van most ez az időjárás?

mojoking77 2013.02.01. 23:36:01

@33621: Jersey jelenleg, hala a jo egnek.... Furcsa amugy, hogy nehanyunkat igy fel tudjak idegesiteni a hulyek. Es hiaba proalom elmagyarazni a "Do your own business" politikat, idovel mindig en leszek az ellensege. Pedig a legtobb esetben nem is igazan hulyekrol, sokkal inkabb szerencsetlenekrol beszelunk, akik probalkoznak csak a tulelessel

andaluzkutya 2013.02.01. 23:52:18

@mojoking77: "Mindenki maskor no fel, van aki soha. Neki 36 ev kellett ehez, de vegul csak rajott."
Úgy érted azzal nőtt fel, hogy már nem szociális munkás, hanem szakács? Nem azt mondom, hogy egy szakács nem lehet felnőtt, de egy jó szoc. munkásnál ez elvárás. És egy felnőtt ember is kerülhet válságba, hasonló élményem nekem is volt. Többek között ezért se vagyok már Mo.-n.
Amúgy az megvan, hogy normális országokban mit csinál egy szoc. munkás?

kisQtya 2013.02.02. 00:47:45

Én úgy tudtam, hogy "az Európai Unióban minden állás képesítéshez kötött". Itt ezt harsogják és emiatt kell mindenféle semmiresejó okj tanfolyamokért súlyos tízezreket fizetni.

A postoló hogyan dolgozhat szakácsként szociális munkás főiskolai diplomával?

kisQtya 2013.02.02. 00:55:08

Én már túl vagyok az ötvenedik évemen. Ém már nem megyek külföldre, de a gyerekeimet ostorral verem ki innen (persze képletsen).
Egyetlen vágyam van. Csinálni egy önfenntartó kis tanyát, körbevenni aknazárral, két komondor, embert nem akarok látni.
Amint ez meg van, otthagyom a munkahelyemet, nyugdíj se kell, csak hagyjanak békén megdögleni és a fejőgép állam, meg az élhetetlen "haza" menjen a picsába.

01234567 2013.02.02. 01:29:07

@Saman: Ez magasan a legjobb írás, és a legszínvonalasabb, amit itt eddig olvastam. Sajnálom hogy sokan nem értik. Kivételes ember vagy, kár hogy nem ismerlek személyesen.
@Rebarbaraa: Nem értenek. Nekem is negyven éves koromra esett le, az emberek nem úgy gondolkodnak evidens dolgokról, sőt az evidenciának is több változata van. Nekem is hányingert keltőek a valamiért ismeretségek, de sajnos ezek olyan természetes dolgok a mai világban, mint az, hogy a csaló élelmes, az erőszakos domináns, az egoista öntudatos, a bunkó magabiztos, a törtető életképes...stb... Sajnos a fogalomzavar alapja, a társadalom morális züllése.

christophe 2013.02.02. 01:34:47

@kisQtya: hàt,szomoru ilyet olvasni....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.02. 01:37:08

@01234567: sokan nem ertjuk
ilyen egyszeruek vagyunk
emelnel ki nehany gondolaot, ami kb egy normalis embertol szarmazik?
varom
thx
/en nem talaltam cask kozhelygyujtemenyeket raadasul osszazagyvalva pl.
A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!

"Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal."
de idezhetnem iminden bekezedest
ennek az embernek orvosra van szuksege
de surgosen

ha ennyire oda vagy erte, tartok tole neked is
meg nem keso

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 01:56:12

@Calderazzo: En frissebb statisztikakat lattam az atlagkeresetrol es valszeg ez brutto osszeg.

Durvan lepusztult a hazai ber a szlovakhoz vagy a szlovenhoz kepest.

index.hu/gazdasag/2013/01/16/szloveniaban_455_ezer_forint_az_atlagber/

blackhairlady 2013.02.02. 01:58:28

@zopilote: Azert en nagyon kedvellek:) Tudom, ez neked nem jelent sokat, d ejo fejnek tunsz az irasaid alapjan:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 01:59:40

@kisQtya: " Csinálni egy önfenntartó kis tanyát, körbevenni aknazárral, két komondor, embert nem akarok látni."

Ez igazi magyar alom!

:(

:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 02:10:58

@M. Péter: A szloven peldat nekunk kutya kotelessegunk lenne tanulmanyozni. Az egy olyan skandinav modell, amely hozzank hasonlo kulturalis hatterrel sikeresen adaptaltatott.

A bankrendszeruk most kohog.

De hogy nez ki a mienk?

Ha elfogadnank, hogy az EU jog mit mond a devizahitelekrol, akkor osszeomlana az orszag bankrendszere.

Ez olyan mint az embernel a szivinkfartus.

Azonnali KO.

Szloveniaban pl ugy epult fel a rendszervaltas utani bankrendszer, hogy az elejen nem engedtek be kulfoldi bankokat.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 02:28:21

@kisQtya: A postoló hogyan dolgozhat szakácsként...?

Siman.

Itt a szakacs munka elegge kozel van a betanitott munkakhoz. Itt nem kell vegzettseg. Szakmai gyakorlat inkabb.

Konnyen lehet elore lepkedni a rangletran.

Dolgoztam egyebkent kitchen porterkent, KFC ben, starter pozicioban, reggelizteto pozicioban, cukrasz reszlegen. Meg mindig betanulos poziciokat csinalok, de van mar 5 ev mogottem.

zopilote 2013.02.02. 02:30:13

@blackhair-lady:
Jah, az irasaim alapjan:) Tudod, van egy jo mondas, amihez tartom magam:
" Az oszinteseg a legjobb alcazas " :)
A valo eletben egy ven, kiallhatatlan, mogorva ember vagyok igazandibol:)
De amugy jol esett, amit irtal, thx:) Emelte az egomat! (ami mar reg elveszett belolem)

hothead 2013.02.02. 03:32:37

@mommmmo: megnyugtatlak, ennek semmi köze a szüléshez, én több, mint 3 éve szültem utoljára, de szintén követhetetlen a gondolatmenet. mintha egy rémálomból felriadva írta volna vagy nem is tudom... a kitekert körmondatok mellett kissé furcsán hat az "éppen tök jól keresek" összetétel :)

írok majd nemsoká, addig is jó babázást! ja, és nem küldtél képet, pedig azóta is várom.

hothead 2013.02.02. 03:41:10

@Saman: "hogyan dolgozhat szakácsként...?" ez engem is érdekelt. "Itt a szakacs munka elegge kozel van a betanitott munkakhoz." nem kell szakképesítés? ez valóban fura. de hát ahogy Auguste Gusteau mondta: "főzni bárki tud."

zopilote 2013.02.02. 04:22:12

@Saman: @hothead:
Egyszer olyan melyre sullyedtem, hogy barmi munkara hajlanado lettem volna (ez tulzas,
mert van amit nem vallalnek). Egy haverom beajanlott szakacsnak egy 3 napos rendezvenyre.
Hamburgert, pancaket kellett sutni 12 oran at, amit meg eletemben nem csinaltam. Kiosztottak
az egyenkotenyt, sapkat es odaallitottak egy sutoplatnihoz. Neztem a mellettem levoket, hogy
csinaljak, es probaltam utanozni oket. Az utolso nap cigiszunetben elkezdtunk beszelgetni, es
bevalottam, hogy en nem vagyok szakacs, toluk lestem el titokban a " szakmai fogasokat ".
Erre ok is oszintek lettek, es kiderult, ok sem voltak szakacsok, ok is a melletuk levotol
figyeltek el a dolgokat:) Ennyit a szakacssagrol es papirokrol:) Azota tisztelem a szakacsokat,
mert ki kell birniuk egesz nap azt az egett olajszagot:(

Shebelle 2013.02.02. 08:30:08

Nekem is tetszett a poszt!
...és sírni illetve bőgni nem csak könnyekkel lehet.... :)
Remélem Saman egyszer újra fog merni álmodni, ezt kívánom neki teljes szívemből!

DieNanny CH 2013.02.02. 09:23:22

@Rebarbaraa:
"50 masik jelentkezo karara te kapsz meg egy poziciot"

Ha van velem együtt 51 óvónő, aki állásra jelentkezik, de a főnökkel egyszer jót beszélgettem a falunapon, emiatt én kapom meg az állást: legyen miatta lelkiismeretfurdalásom, mert 50 kollégám rosszul járt? Ez seggnyalás? Mert elképzelhető, hogy valóban emiatt beszélgettem a főnökkel. Mert különben rá sem bagóztam volna.

Ha hízelgéssel, kibeszéléssel jutok egy pozícióhoz, az nem kapcsolati tőke-építés. Hanem seggnyalás.

A kapcsolati-tőke-építés pont egy pozitívum: csak tisztességes, emberi módon lehet ezt tenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.02. 09:43:39

nagyon jó íz írás stílusa, grat a posztolónak!

01234567 2013.02.02. 09:53:32

@hagyma: Erre a kapcsolatira: Egyszer volt egy kollégám, aki kívülről, egy kedves, rendes, nett embernek tűnt, amíg meg nem ismerted, és rá nem jöttél milyen igazán. Mindig mindenkire mosolygott, mindenkihez volt kedves szava, soha senkire egy rossz szó, segítő tanácsok, érdeklődés. Aztán megismerted. Rájöttél, hogy a mosoly mögött semmi nincs, egy biorobot, aki kialakította, a soha nem lehet tudni, ki árthat, ki használhat, ezért mindenkivel legyél szemtől szemben kedves túlélési technikát, ellenben a segítő tanácsok mögött pl. az állt, hogy kiderítse miben vannak hiányosságaid, hibáztál e, és ha az útjában voltál, ezeket kegyetlenül kihasználta a hátad mögött ellened, ugyan így a segítséggel, elraktározta, és ha kellett tőled valami, akkor rögtön figyelmeztetett, negatív az egyenleged, most te jössz, ugyan így lifteztek nála az emberek a kapcsolat tartás terén. Érdekes módon, mindig azokkal volt élénkebb, akikre éppen valamilyen oknál fogva, egy hétköznapi probléma okán szüksége volt, és azokkal az ismerősökkel volt rendszeres akikkel jó ha, mert mindent el tudnak intézni. Kapcsolat tartás terén komoly fluktuáció volt az ismeretségi körében. Eközben szüleire, testvéreire egész évben nem jutott ideje, pedig volt, hogy komoly problémákon segítették korábban át, a gyerekeinél mindent pénzzel oldott meg, az egyik drogos volt, a másik kamaszként orgazda, és szerencsejátékos. És egy idő után kib@szott idegesítő volt, hogyha a munkahelyen szólt hozzád, már azon törted a fejed, mikor, mi a f@szt akar tőled majd cserébe. Főleg, hogy nekem taszító, és idegen ez a viselkedés, amikor rájövök, becsapva érzem magam.
Ami a posztírót illet, tudom nem biztos hogy meg érted, mivel már rég elmentél Magyarországról.
"A magyarságom és a felnőtt énem más karakterisztikus elemei egy napon meglehet, hogy arra ébrednek, hogy halálos ellenségekké váltak!"
Tudod ezt én már megéltem. Azt hogy amit mi magyarok magunkról gondolunk nem igaz. Sőt! Vagy azt, hogy egy román, szlovák jobb kollégám, haverom, egyáltalán embertársam volt kint, mint a magyarok. Bevett magyar viselkedési formákról, gondolkodás módokról nem is beszélve. Ez utóbbiakra akkor jössz rá igazán, ha visszatérsz, és a kinti formákkal próbálsz visszailleszkedni. Öngyilkosság.
"Ez főleg az anyaország kirekesztő nacionalizmusának az eredménye. A mi nemzeti identitásunk tele van beteges baromságokkal."
Ez a másik is. Igen, nálunk arányaiban túlzó a xenofóbia, a felsőbbrendűségi képzet, és bizony sajnos erre meg az ellen oldal túlzó liberalizmussal, beteges megértési, elfogadási mechanizmussal válaszol. Így a két oldal egymást gerjeszti, a normális szinte teret sem kap.

SadBoobie (törölt) 2013.02.02. 10:06:19

Értem a kritikát és kösz.

Az írásodból az érződik, hogy azért te is tudod, hogy az igazi problémát nem sikerült megoldani.Talán ebben segítene az, ha azt mondanám, pörgesd le magadnak életet filmjét, de ne úgy, ahogy eddig, gőgösen, újra-újra máshonnan nézve és magyarázva a dolgokat pénzzel, másokkal, hanem úgy, mintha még 3 másodperced lenne az életedből.Talán hamarabb meglátod mi a megoldás, mintha egy következő összeomlásra várva helyet változtatsz és szakmát váltasz.Egy jó ötletet pedig, - főleg, ha az a lényege, hogy valamit jobbá tegyen - ott lehet a legtisztábban és legszebben megvalósítani, ahol a legnagyobb baj van és ott is van igazán értelme, persze lehet, hogy nem könnyű.A könnyű problémákban viszont sosem kell másoknak segíteni, azt megoldja mindenki magának.

Jöhetnek a papucsok......habár jobb lenne valami virtuális kínzásnak valami magyar......bonyhádi lábasfedőkkel való összecsattintás ? .-)

SadBoobie (törölt) 2013.02.02. 10:30:26

A nemzeti identitasunk tele van baromsagokkal:
Az enyem bizonyosan,de inkabb idotallo formaban irva: tele van rohadt nagy ellentmondasokkal

Gabóca71 2013.02.02. 12:48:38

Ne aggódjatok kommentelők! Még magyarok vagytok mind! Utálkoztok,föcsögtök,savaztok,okoskodtok! Segítő szándékkal megírja valaki a tapasztalatait,érzéseit.....ti meg azzal vagytok elfoglalva,hogy férfias-e a sírás?!!Tisztelet a kivételnek!! Nem,nem férfias,de minden férfi sír legalább egyszer életében,valószínűleg nem nyilvánosan. Aki nem ,annak valószínűleg nincs lelke,vagy túl könnyű az élete....
Jó,ő bőgött ,és akkor mi van? Kicsit lelkizős típus,ilyen beállítottságú,ezért is lett szociális munkás. Akinek nem kellett még elhagynia családot vagy nem maradt egyedül 1-2-3 gyerekkel,kilátástalanul a jövőt tekintve....az nem tudja ez mekkora teher és felelősség!
Szerintem hiánypótló ez az írás és a magyar embernek igenis beszélnie kell a lelki hátteréről az ország/életváltásnak,mivel mi nagyon röghözkötött nép vagyunk,még országon belül sem nagyon költözünk,legalábbis a nyugati népekhez képest. Itt gyakran hazaárulózzák azt aki úgy dönt,hogy elmegy más országba boldogulni. Ez szörnyű és szánalmas!
Lehet,hogy most nő fel a magyar ember,nem tudom,de,hogy a kölcsönöket már rég visszafizette az ország,az is biztos! És igenis dolgozó nép a magyar! Nem azért tart itt az ország mert a szüleink,nagyszüleink,dédnagyszüleink ne dolgozták volna ki a belüket! Már bocsánat! Ez néphülyítés! A hazaárulást az ország vezetői követik el,nem a kisemberek! Én így gondolom! Nem hinném,hogy aki marad és tengődik a kis megalázó fizetésért,sakkozik a csekkekkel , boldogtalan és stresszes és a gyerekeinek nem tud nemhogy jövőképet ,de biztonságot sem biztosítani,az megmenti bármilyen módon is a HAZÁT!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 13:58:34

A blogomon feltettem úgy a cikket, hogy sok-sok háttér meglátást belinkeltem.

Ha felkavart Benned dolgokat, vagy érdekelnek a politikai szocializációs utalások, akkor ess neki a cikk kisregény változatának.

Várlak szeretettel:

Sámán

sárospataki 2013.02.02. 16:39:32

@Saman: dehát a magyarság az nem csak, és nem főleg a mostani társadalmi bajok. Persze az is benne van, de én ezt a végletességet nem értem. A magyarság az a Székelyföldtől Sopronig terjed, meg Balassitól mondjuk Gerlóczy Mártonig, satöbbi, ezeket nem lehet megtagadni, vagy ha igen, akkor az ember szegény lesz, teljesen feleslegesen.

sárospataki 2013.02.02. 16:40:38

@zopilote: igen, mondjuk én erdélyi vagyok eleve, nekem egy gyurcsány, egy orbán vagy akárki más kevés ahhoz, hogy kijelölje ennek a kereteit.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 18:41:39

@sárospataki lány: A szimbolumok kitörölhetetlenül ott maradnak a történelmünkben és az irodalmunkban.

Az én itt használt kultúra felfogásom szerint, a kultúra probléma megoldási algoritmusok összessége.

Maximum annyival egészíteném ki, hogy mindaz, amit az őseink és mi felhalmoztunk a problémák meg, vagy feloldására.

Ahogy a civil szektor definíciónál is adtam párat, amely nem teljesen fedi le egymást, itt is létezik olyan, hogy a Te kultúra értelmezésed is egy megközelítés, meg az ahogyan én a kezembe veszem a kultúránkat, az is egy megközelítés. A blogomban kifejezetten használok irodalmi párhuzamokat. Sok Ady előfordul péládul. Ő is erről papolt.

Herr Géza 2013.02.02. 20:58:09

@andaluzkutya: "..mindenki mondja, hogy ha futsz, akkor pl. 2-3 évvel tovább élhetsz..."
És ez pontosan az a 2-3 év, amit életed folyamán futással töltöttél. Jó business :-)

tableno 2013.02.02. 21:13:18

Csak most olvastam el ezt a posztot, de érdemes volt! Ilyen szépen megírt, jól összeszedett gondolatokat régen olvastam itt. Saman-nak csak gratulálni tudok, és remélem sikeres élet vár rá, mert minden mondatából érződik, hogy rendkívül értelmes és érzékeny ember. Ami meg a sírást illeti, ugyanolyan jogunk van hozzá, mint akármelyik fehércselédnek! Az emancipáció nem csak egy irányba működik ám, hölgyeim! :P

tableno 2013.02.02. 21:14:35

@Herr Géza: Szerintem futni jobb, mint meghalva lenni, nem?

Herr Géza 2013.02.02. 21:30:21

@tableno: Te itt valamit nem értesz kristálytisztán, vagy én nem ?? (Egyébként nem igazán gondoltam komolyan, csak adta magát a könnyü poén.)
Rám legalábbis tuti igaz: a sportok közül egyedül a futást (céltalan, értelmetlen körözes, küzdelem a másodpercekkel, mi ebben az élvezet ?) utáltam olyan szinten, hogy én akkor biztos azt választottam volna, hogy a futás helyett inkább valami "értelmes" tevékenység, és haljak meg inkább némivel hamarabb. Aztán persze 60-70-80(?) felé közeledve verném a fejem a falba..

tableno 2013.02.02. 21:38:31

@Herr Géza: Jóvanna, én se komolyból írtam! Amúgy futni én is utálok...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.02. 22:19:24

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

Sokótoknak sikerült jó olvasmány élményt szerezni és sok pozitív visszajelzést kaptam.

Megerősített abban, hogy jó irányba építkezek.

Köszönöm!

Szimba 2013.02.04. 15:49:28

Megpróbálom értelmezni az írás lényegét:
Magyarországon nem létezik demokrácia, ezért nem működnek a kis közösségi, vagy akár nagyobb közösségek kezdeményezései. Nincs szociális háló, ezért nem érdemes szociális munkásként itthon dolgozni. Nincsenek értelmes lehetőségek, alacsony az életszínvonal, amiből a gyerekek, a család fenntartása lehetetlen.
Ezzel egyet kell értenem.

Nem hazafiatlanság elköltözni más országba, mert európai vagy más kontinensbeli polgárként is magyar maradhat az ember.
Ez is igaz, abban az esetben, ha a gyerekkorát Mo.-n töltötte, tehát itt vannak a gyökerei. Azonban a külföldön született, és felnövő gyerekei már legfeljebb magyar származásúak, de nem magyarok.
Ez nem kirekesztés, ez egyszerűen az anyanyelvéből, a kulturális környezetből adódó váltás.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.04. 20:34:51

@Szimba: Pont egy olyan poszt van ma fenn, ahol a szerző zokon veszi, ha levesszük róla a keresztvizet.

Ha valakinek a szülei magyarok és ő ezzel az identitással él, akkor nekünk milyen jogunk van átminősíteni ezt?

Had mondja büszkén, hogy magyar. Úgy nevelték a szülei és ő nem fordult ezzel szembe.

Fájdalom lehet neki megélni, hogy a közösség nem képes arra, hogy ezt elfogadja.

De tudod mit, én nem őt sajnálom, hanem magunkat!

Megint a mérgező - kirekesztő magyarságkép!

jodi 2013.02.05. 01:27:38

az én magyarságképem nem kirekesztő, hanem befogadó.
olvasom a meglátásokat itt-ott. megoldáskeresések, menekülés.
ha el akarok zárkózni attól, és nem akarok az egésszel foglalkozni, akkor is az jön le az egészből, hogy teljesen logikus a következtetés, miszerint a politikai szféra műbalhéit szinte lehetetlenség megszüntetni.

Szimba 2013.02.05. 09:41:23

Semmi gond azzal, aki külföldön élve, születve is magyarnak vallja magát. Sőt, attól sem veszem el azt a tudatot, hogy magyar, aki külföldön született, nőtt fel.
Inkább azt akartam mondani, hogy többségében a külföldre vándorolt, megtelepedett magyaroknak a gyermekei, az unokái pedig végképp beilleszkednek egy más közegbe, más nép kultúrájába, és már integrálódnak. Legfeljebb a legenda marad meg a magyar származásról.
Ismerősök között vannak, akiknek a gyerekeik már Amerikában születtek, ott mennek férjhez, nősülnek, egymás között csak angolul beszélnek. Még értik a szüleik magyar szavát, de a magyar szokások, gyermekkori mesék, dalok, a magyar történelem, irodalom, stb. már nincs mögöttük.
Az említett fiatalember a szüleitől erősebb hagyományt, tanítást kapott, ezért érzi otthon magát Mo.-n is, és az USA-ban is. Ezzel szerintem nincs semmi gond.

Szimba 2013.02.05. 09:45:53

Itt van néhány híres magyar származású ember. Nyilván vannak közöttük, akik ismerik és nem szégyenlik, nem tagadják a származásukat, és vannak, akik nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget.
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_magyar_sz%C3%A1rmaz%C3%A1s%C3%BA_szem%C3%A9lyek_list%C3%A1ja#.C3.9Czletemberek.2C_politikusok

herr_von_wolfenstein 2013.02.05. 11:29:17

Az elmult sok-sok ev alapjan ugy tunik, hogy csak akkor valhat valakibol vilaghiru magyar, ha:

1. Nem el Magyarorszagon
2. Nem is akar Magyarorszagon elni
3. Gyengen beszel magyarul
4. Magyarorszaggal nem is nagyon torodik
5. Lehetoleg zsido szarmazasu, ha Nobel dijat is szeretne...
(Nem rasszista megnyilvanulas csak objektiv)

Tetszett a poszt, de sokkal jobban nehany komment! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása