oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 07. 07:01,  A kettészakadt társadalom 65 komment

2012. december 07. 07:01 Határátkelő

A kettészakadt társadalom

Nem, nem Magyarországról van szó (noha az az ember benyomása, hogy akár lehetne is). Ma egy olyan helyre látogatunk el Kutya79 segítségével, ahol egy átlagos albérlet könnyen többe kerülhet, mint egy átlagfizetés; ahol a használt lakás sokszor drágább, mint az új – és ahol komoly probléma, hogy a népesség egyre kisebb arányban használja anyanyelvét.

ház boltokkal.jpg

„Első, bemutatkozó posztomban arról írtam, hogy kik vagyunk mi, miért jöttünk Oroszországba, és miképp indult az itteni kalandunk. Mostani írásomhoz két, egymástól független témát választottam. Egyrészt szeretném egy kicsit részletesebben bemutatni az udmurt nyelv és az udmurt kisebbség helyzetét Izsevszkben, másrészt pedig azt, hogy mekkora keresetre számíthat itt egy átlagember, és hogy abból milyen ingatlanokra futja.

Milyen nyelven beszéljünk?

A kérdés bizonyára banálisan hangzik, de azért ez Oroszország területén nem mindenhol evidens. Az Orosz Föderációt sok kis köztársaság, több autonóm körzet és különböző területek alkotják. Sok ilyen területen különböző népcsoportok élnek, akik saját nyelvvel és kultúrával rendelkeznek.

Természetesen az orosz nyelvet mindenhol beszélik, de a '90-es évek óta felerősödtek az önállósodási törekvések a köztársaságokban, és attól függően, hogy mekkora volt az őslakosok aránya a betelepített oroszokhoz képest és hogy milyen hatásosan tudtak kiállni az érdekeik mellett, lett kisebb vagy nagyobb mértékben elfogadott és használható a helyi nyelv az adott köztársaságban.

Udmurt graffiti.jpg

Az udmurtokkal szomszédos tatárok például elég harciasak voltak e téren és ott Kazany városában minden ki van írva tatárul is, és a legtöbb helyen használható is a tatár nyelv.

Ezzel szemben az udmurtok nem tudtak ennyire kedvező pozíciót kiharcolni maguknak, és sajnos nincsenek is elég sokan ahhoz, hogy kellő nyomást gyakoroljanak az oroszokra. A törvények szerint ugyan hivatalos nyelvnek számít az udmurt a köztársaság területén, de ennek gyakorlati jelentősége sajnos nincsen. (A következő képen egy, az udmurt zászló elemeit felhasználó graffiti látható.)

graffiti az udmurt zászlóból.jpg

Nagy a szórás

A legutóbbi (2010-es) oroszországi népszámlálás során már csak alig több mint 550.000-en vallották magukat udmurtnak, és közülük is csak kb. 400.000 beszéli a nyelvet. Ez a szám durván 100.000-es csökkenést mutat a 2002-es népszámlálási adatokhoz képest.

Ráadásul ez a népesség nem csak Udmurtia területén oszlik el, hanem egy kevés jut belőlük a szomszédos Kirovi Terület, illetve a Tatár és Baskír Köztársaságok területére is. Tehát a közel 1,6 millió lakosú Udmurt Köztársaságban az udmurtok az évek során kisebbségbe kerültek és mivel főleg falvakban élnek, a városok szinte teljesen eloroszosodtak.

Ennek következtében itt Izsevszkben udmurt beszédet alig lehet hallani és se hétköznapi, se hivatalos ügyeket nem lehet a városban udmurt nyelven intézni. Ezért itt a városban mindenképpen az orosz nyelvet kell használnunk, de ha például kisebb falvakba visz az utunk, ott bátrabban lehet próbálkozni az udmurt nyelvvel is, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy érteni fogják.

Lennon.jpg

Komoly dilemma a kétnyelvűség

Szerencsére azért van néhány hely Izsevszkben is, ahol az udmurt nyelvet (is) használják. Például az Udmurt Állami Egyetemen udmurt–angol, udmurt–német, udmurt–finn és udmurt–magyar szakokon is folyik a hallgatók képzése, és vannak olyan általános- és középiskolák, ahol udmurt nyelvet is tanítanak a diákoknak.

Ennek ellenére sok szülő számára komoly dilemmát okoz a kétnyelvűség lehetősége és sajnos sokan inkább úgy döntenek, hogy elég lesz a gyereknek az oroszt megtanulnia, úgyis azzal lehet itt érvényesülni. Elkeserítő, hogy udmurt nyelvvel foglalkozó nyelvészek se tanítják meg saját gyerekeiket az anyanyelvükre. Amíg ez a mentalitás nem változik, addig nem vár fényes jövő az udmurt nyelvre.

divatbemutató 1.jpg

Talán majd az új generáció változtat ezen, akik már felismerték, hogy udmurtnak lenni jó és különleges. Van egy kis fiatal értelmiségi csoport, akik rendszeresen szerveznek udmurt nyelvű megmozdulásokat, kulturális eseményeket. Kéthetente van például udmurt diszkó, ahol udmurt DJ-k keverik a zenét (udmurtot is).

Időnként szerveznek divatbemutatókat, ahol udmurt dizájnerek kollekcióiban vonulnak föl manökenek. Volt filmfesztivál, ahol udmurt hangalámondással játszottak néhány filmet, sőt, 2011-ben bemutatták az első udmurt nyelvű játékfilmet, és idén nyáron forgatták a másodikat is. Érdekes módon mind a kettőnek egy lengyel srác, Pjotr Palgan a producere.

divatbemutató 2.jpg

Nyáron szerveztek udmurt „street art" eseményeket, ahol amellett, hogy kosárlabdaversenyek voltak, gördeszkás és BMX-es bemutatókat tartottak, fiatal udmurtok saját verseiket is elszavalták udmurtul. Megjelentek a városban udmurt graffitik, amelyek szintén az udmurtság témájával foglalkoznak, szóval van valami mozgolódás és talán ezekkel az akciókkal sikerül is kellően vonzóvá tenniük az udmurt kultúrát az azt eddig fel nem vállaló társaik számára, vagy egyszerűen csak tudatni az oroszokkal, hogy ők igenis léteznek.

Az „underground" vonalon túl természetesen megvannak az udmurt kultúrának a „hivatalos" képviselői is. Van a városban udmurt nyelvű színház, és vannak ismert és elismert udmurt képzőművészek is, akik időnként szerveznek kiállításokat. Kérdés, hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy megállítsák az udmurtok gyors fogyását. (A következő képen jelenet egy zenei performanszból.)

zenei performansz.jpg

Keresetek, lakhatás

A helyi emberek keresetéről kevés pontos adatunk van, de azért nagyjából sejtjük, hogy mekkora lehet. Az utcán sétálva vagy egy bárba beülve is tisztán látszik, hogy az orosz társadalom alaposan szétszakadt két jól elkülöníthető rétegre.

Van egy – nem is olyan vékony – jól kereső, gazdag réteg, akik hatalmas autókkal mászkálnak a városban, megengedhetik maguknak, hogy drága éttermekbe járjanak és nagy családi házakban laknak a város szélén. Velük szemben viszont az átlagemberek számunkra nehezen elképzelhető szűkösségben élhetnek.

Mi úgy tudjuk, hogy havi 15.000 rubel már normális fizetésnek számít, ezzel szemben például egy egyetemi tanár kb. 8.000 rubelt kaphat, míg a falvakban a kolhozokban dolgozók jó esetben keresnek 4.000 rubelt, de hallottunk olyat is, hogy még ennél is kevesebbet.

Ezeken a becsült adatokon túl két számot tudok konkrétan. Amikor tavasszal a város egyik kenyérgyárában voltunk gyárlátogatáson, elárulták, hogy a két műszakban, 12 órában dolgozó munkásnők átlagban 9.000 rubelt keresnek. Továbbá találtam egy 2009-es prezentációt a neten az izsevszki autógyár fejlesztési lehetőségeiről, amelyben az udmurtiai gyári munkás átlagos bére 12.000 rubelban volt megadva. (A rubelt jelenlegi árfolyama 7 forint körül mozog.)

Beinduló vállalkozói réteg

Egy orosz barátunk szerint a jól kereső réteg vállalkozókból és a közigazgatásban dolgozókból áll. Az mondjuk tényleg látszik is a városon, hogy az elmúlt néhány évben sok kis vállalkozás indult, és kívülről szemlélve úgy tűnik, hogy működnek is. A lakóházak földszinti lakásait és alagsori helyiségeit sok helyen felvásárolták, és boltokat nyitottak bennük.

Talán itt nem pörgött soha annyira a gazdaság, mint nálunk, vagy nyugaton a válság előtt, viszont a válság is sokkal kevésbé érintette ezt a területet, most is megy minden szépen a maga tempójában.

A lakásbérlés elviheti az egész fizetést

A lakásbérlés költségei itt Izsevszkben a budapesti árakhoz hasonlíthatóak. Egy jobb helyen lévő, átlagos minőségű kétszobás (másfélszobás) lakás havi bérleti díja kb. 13.000 rubel. A külvárosban mindez mondjuk egy rosszabb állapotú lakás esetében lemehet 8.000 – 9.000 rubelig is.

Vannak a piacon európai színvonalon felújított, igényes bútorokkal berendezett (ún. „jevroremont") lakások is, amelyekért akár egy normális lakás díjának a dupláját is elkérhetik. Egy több szobás lakásban egy szoba bérlése 4.000–5.000 rubel között mozog.

Ebből is látható, hogy a keresetek sajnos egy nagyságrendben vannak a bérleti díjakkal, így azok, akiknek nincs saját lakásuk, nem tudom, hogyan boldogulnak. Még két átlagkeresetből is nehéz új életet kezdeni egy normális albérletben.

Összehasonlításképp, mi körülbelül havi 12.000 rubelt költünk el fejenként (az albérleti díjon fölül) az itteni életünk során, úgy, hogy visszafogottabban élünk, mint korábban tettük Budapesten. Nem mondtunk le semmiről, de azért felesleges dolgokra nem költjük a pénzt és nem járunk el annyit szórakozni, mint korábban odahaza.

Olcsóbb az új

Érdekes sajátosságokat mutat a helyi ingatlanpiac is. Már korábban is furcsálltam, de most a poszt kedvéért újra rákerestem eladó lakásokra és újra azt tapasztaltam, hogy itt az újépítésű lakások hasonló árban vannak, mint a használtak, sőt, talán mintha egy kicsit olcsóbbak is lennének. 

(A képen például egy újépítésű ház látható

újépítésű ház.jpg

Elképzelhető, hogy itt jobban számít a lakás elhelyezkedése az árban, mint az, hogy új-e vagy régi. Új lakásokat ugyanis inkább már csak a külső kerületekben építenek, a belvárosban nem láttam egyetlen építkezést sem.

A példa kedvéért: kétszobás lakásokat 1.600.000 rubeltől egészen akár 3.000.000 rubelig is kínálnak. Mint látható, ezek szintén a budapesti árakkal vetekszenek, miközben az épületek kinézete, környezete, a lakások állapota és alaprajza egyáltalán nem mondható versenyképesnek az otthoni kínálattal.

Végezetül hadd tegyek ide be egy videót, amit ismerősünk, Darali Leli (és barátnője) készített. Ő a helyi udmurt közösség egyik fő szervezője, rendszeresen DJ-zik klubokban, szervezi az udmurt Fashion Show-kat, ő írta mindkét udmurt játékfilm forgatókönyvét és mind e mellett kitűnően beszél magyarul is. (Akit érdekel, további részleteket itt olvashat.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország Izsevszk országfelelős Udmurt Köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr994952340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2012.12.07. 07:49:53

Ez érdekes hely! Jó írás, és még, még szeretnék többet olvasni róla!

tanato 2012.12.07. 08:04:19

Nekem is tetszik a cikk végre egy kissé "egzotikus "vidékről is írnak,nem csak a "civilizált" nyugatról.Ez is beletartozik a határátlépésbe ilyen módon is laknak kint magyarok mint a cikkíró családja.

nyuszigonosz 2012.12.07. 08:57:46

Érdekes, jó poszt.
Mintha kinyitódna vele egy ablak, és betekinthettem a világ egy ismeretlen részébe.

tomfree 2012.12.07. 09:08:17

Basszus. Annál az új építésű háznál egy felújított magyar panel jobban nééz ki. Érdekes poszt volt.

bpetya75 2012.12.07. 09:31:29

Nagyon jó poszt! Külön köszönet a képekért is! Mondjuk a manökenektől a hideg kirázott.

Kíváncsi vagyok nyelvészeink véleményére, de ilyen többségi passzivitás mellett félő, hogy a fiatalok próbálkozásai a nyelv, egyáltalán az identitás megőrzésére, kevésnek fognak bizonyulni :-(

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.12.07. 09:32:21

Az ilyen esetekben én mindig elgondolkozok, hogy a nyelv van az emberekért, egy eszköz, hogy megértsük egymást, vagy mi emberek vagyunk a nyelvért? Az emberek valahogy kommunikálnak egymással, egy kölcsönösen elfogadott jelrendszer segítségével. Ha ezt a rendszert elég sokan ismerik, legalábbis azok körében akikkel kommunikálni akarok, akkor működik. Ha nem működik, akkor egy másik nyelven próbálkozok. Szvsz ha egy nyelvet "mesterségesen" kell fenntartani, az már rég rossz, akkor az már nem kommunikációs eszköz. Olyan mint egy oldtimer autó, a múzeumban, vagy OT találkozón jól mutat, de hogy a mindennapokban azt használjam? Hát hülye vagyok én, hogy szenvedjek vele amikor van kényelmesebb alternatíva is?

bpetya75 2012.12.07. 09:38:04

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Basszus! Hiszen lehet kapni a boltban krumplipüré port. Csak víz kell hozzá, meg igény szerint kevés fűszer és már kész is van. Minek krumplit venni, megmosni, megpucolni, megfőzni, megtörni, ha van kényelmesebb alternatíva?! Talán azért, mert a munkásabb ízletesebb lesz. Sokkal.

ittvagyokottlennek 2012.12.07. 09:38:51

Oroszország rajongó vagyok :), nagyon tetszett a poszt

tanato 2012.12.07. 10:10:58

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Ez egy nagyon érdekes téma a nyelv,nemrégen olvastam a net.-en hogy a nők "találták" föl ezt kommunikációs eszközt még az ősember korában.A férfiak mint vadászok,jelbeszéddel kommunikáltak/mint egyes kommandós filmekben láthatóak,hogy észrevétlenek maradjanak. a katonák kézjelekkel kommunikálnak ezen filmekben/.Szóval a nők "találták föl" a beszédet. és azt állítják a kutatók nem is a kommunikáció miatt,hanem a nők egymás közti rangsorának,alá,fölé rendeltségi viszonyának kifejezése miatt alakították ki ezt az új fajta eszközt a jelbeszéd mellett.Érdekes felvetés .

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.07. 10:16:31

Köszönöm az elismerő szavakat. Ígérem, lesz még poszt is és fénykép is.

@bpetya75: A manökenekkel mi a baj?

bpetya75 2012.12.07. 10:18:56

@Kutya 79:

Műanyagok. De nem csak ezek, bármelyiktől kiütést kapok. Ezért nem járok divatbemutatóra ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 10:22:24

Alapvetően ezért fog kihalni az összes oroszországi finnugor nyelv 50 éven belül: maguk a nyelv beszélői alig használják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 10:24:42

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Pontosan ez a helyzet. Ha a nyelvből jelkép lesz és nem használják a hétköznapi életben, akkor kihal. A finnugor nyelvek sorsa az ír nyelv sorsa, Hivatalos nyelv, meg ki is írnak dolgokat, de a kutya nem olvassa, mindenki az angolt használja (ill. esetünkben az oroszt).

bpetya75 2012.12.07. 10:25:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A többi oroszországi nyelvre ez nem jellemző?

Ha nem, akkor mi lehet ennek az oka?

tanato 2012.12.07. 10:27:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hacsak be nem erősítenek az illető népek nyelvileg mint pl. a baszkok vagy bretonok ,írek stb.Lehet hogy Oroszországban is elindul majd egy ilyen önfejlesztő nyelvi képzés a kisebb népeknél csak azért is megmutatjuk hogy nem halunk ki alapon.

elkoltozott. 2012.12.07. 10:30:10

Remélem a posztoló nem a lakótelepek épitészetét tanúlja:))
De viccet félre téve, komolyan érdekelne hogy mit tanítanak ott a leendő épitészeknek. Talán erről is lehetne írni egy postot. Összevetni a magyar viszonyokkal. Szerintem érdekes lenne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 10:33:10

Érdemes lett volna belinkelni a dal szövegét és fordítását.

Тон малы, эше, номыр öд лэсьты та вие,
Оло кожаськод, со чик уз быры, пие?
Арган гинэ кыскад ке, номыр но уз луы,
Мусое, öд вала! Малпаськод, уз кулы?

Зуркат удмуртсэ, куашкаты вужзэ,
Вошты эсэпсэ, чыжа öсэ!
Лэсьты тон ачид, ява, утча амал.
Номыр но уд пыжы, луиз ке юмал!

Ужа лад-лад, эн луы азьтэм,
Вошты сыӵезэ, мар потэ укыр визьтэм!

Кырӟа но экты:
Та удмурт гетто.

Te, haver, miért nem csináltál semmit ebben a pillanatban  
Vagy azt hiszed, az sosem ér véget, öcsém?
Ha csak a harmonikát húzod, abból nem lesz semmi, 
Barátocskám, nem érted! Gondolod, nem hal meg?

Rázd meg az udmurtot, dobd el a régit,
Változtasd meg a gondolkodását, rugdald az ajtót!
Csináld te magad, oké, találd meg a módját.
Nem sütsz meg olyat, ami keletlen.

Dolgozz alaposan, ne legyél lusta,
Változtasd meg, ami túl ostobának tűnik.

Énekelj és táncolj:
Ez az udmurt gettó.

(Nem az én munkám, ez a NYEST cikkéből van.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 10:36:34

@bpetya75:

Abszolút nyelvfüggő. Pl. a tatároknál nem így van. Ott is mindenki tud anyanyelvi szinten oroszul, de használják a nyelvet mindenre.

Ráadásul specifikus finnugor probléma a vegyes házasság. Nagyon sok finnugor nő muszlim férfihoz megy feleségül, tatárokhoz, kaukáziusiakhoz, s a gyerek ilyen esetben mindig az apa nemzetiségét folytatja. (Az ok egyébként prózai: a finnugor népek között az alkoholizmus óriási mértéket öltött, így sok nő muszlimokhoz megy feleségül, mert ugye ők nem isznak.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 10:43:00

@tanato:

Az ilyesmiben maximum a helyi vékony értelmiség érdekelt. Az átlagember ősei nyelvét valamiféle koloncnak tekinti eleve. Az oroszra meg mint a kiemelkedés eszközére tekintenek: ha a gyerek orosz nyelvű, akkor elmegy tanulni Moszkvába, Szentpétervárra, karrierje lehet, ha meg udmurt/mari/komi/stb. nyelvű, akkor marad az elmaradott vidéken.

Valaki mesélte: még az egyetem finnugor tanszékén is oroszul van kiírva, hogy "Finnugor Tanszék", ez a természetes.

Nincsenek médiák, könyvek. S most már nem azért, mert az állami politikai tiltja (mert már nem tiltja 20 éve), hanem egyszerűen nincs rá piaci igény,

Kíváló magyarnyelvű forrás a témából, több száz cikkel: www.nyest.hu/renhirek (bár a többség észt és finn tematika, de van azért bőven az oroszországi finnugor népekről is), én is e honlap egyik lelkes olvasója vagyok, pl. az itt közölt dalt is onnan ismertem.

tanato 2012.12.07. 10:45:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát igen a kis nyelvek közül sok ki fog halni,mint felénk. pl. a jász, a kun, az úz,a besenyő stb.ezek mind beleolvadtak pl. a magyarba.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.07. 10:56:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért van itt udmurt nyelvű média, de elég szegényes. Van TV adás udmurtul, napi néhány óra, illetve van udmurt nyelvű újság az "Udmurt dunnye" A középületeken kétnyelvű táblák vannak, de ettől még odabent nem lehet udmurtul intézni semmit.
Ez persze édes kevés ahhoz, hogy a nyelv életben maradjon, ahhoz a teljes udmurtiai társadalom közös akarata kéne.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.12.07. 11:18:29

@bpetya75: Nem értek egyet, rossz a példád. Miért lenne az egyik nyelv jobb a másiknál az csak egy eszköz, hogy megértsük egymást. Nincs reláció. Megszokás kérdése, amit jobban megszoktál azt kényelmesebb használni, ha azt beszélheted akkor a komfortzónádon belül vagy. Szerintem aki külföldön él, és hiányzik neki a magyar szó, azzal ugyanaz történik mint amikor a túró rudit meg a paprikás kolbászt hiányolja. Megszokott valamit, és most másban él, nincs meg ez a fajta "biztonságérzet".

Na itt viszont nem ez a helyzet. Mindenki anyanyelvi szinten, a mindennapokban is használja az oroszt. Ez nem olyan, hogy én elmegyek máshova és ott hirtelen más nyelven kell beszélnem. Akik beszélik, macerásnak érzik a használatát, kényelmesebbnek, praktikusabbnak tartják az oroszt, ha azt beszélik az nem mozdítja őket a komfortzónából. Így szép lassan egyre kevesebb ember fogja használni az udmurtot és kihal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 11:41:18

Ja, s most jut eszembe, az udmurt kultúra legismertebb tettét megemlítem: az 2012-es eurovíziós részvételt. :-)

www.youtube.com/watch?v=BgUstrmJzyc

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 11:46:50

Érdekességképpen: miből látható a magyar finnugor rokonsága. Az eurovíziós dalból jól érzékelhető, hogy az előadók orosz-udmurt anyanyelvűek. Azt a pár angol mondatot orosz akcentussal éneklik, az udmurt rész viszont olyan, mintha valaki magyarul halandzsázna. Az ok: a hangsúlyozás és az intonáció azonos a magyarban és a többi finnugor nyelvben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.07. 11:49:45

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Pontosan ez a helyzet.

Eleve az emberek úgy állnak hozzá, hogy az udmurt az olyan otthoni, vidéki nyelv, míg "komolyabb" dolgokhoz orosz kell.

Nem teljesen jó a párhuzam, de kb. mint egy magyar cigány esete, aki lediplomázik. Eszébe se jutna, hogy cigányul kellene bármit is csinálnia, cigányul legfeljebb akkor fog beszélni, ha rokonokkal találkozik.

Mrs. Clayton 2012.12.07. 12:07:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én mondom még értettem is, úgy kezdődött h hely kis kert, hely kis kert mik vogyunk hagymácska, hagymácska, aztán meg valami volt szanaszét :-D

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.12.07. 12:12:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Illetve itt jönnek be az olyan dolgok, hogy hogy mondod cigányul, vagy udmurtul például a bipoláris tranzisztor bázis-emitter feszültséget? :D Hát valószínűleg cigányul ugyanígy, udmurtul meg oroszul. Persze jöhet valami Kazinczy féle jóember aki nem tud mit kezdeni unalmában, és kitalálja, hogy az oxigén az csúnya külföldi szó, mondjunk inkább élenyt, mert az sokkal magyarosabb, csak ez túl sok embert nem fog ám izgatni. :D

bpetya75 2012.12.07. 12:25:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Fura nekem ez a "finnugor népek között az alkoholizmus óriási mértéket öltött". Ez mitől lenne finnugor specialitás? Oké, hogy a muszlimok nem isznak annyira, de a többi?

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

A példámmal más irányból próbáltam megközelíteni a kérdést. Logikus amit írsz, de egy csomó illogikus dolgot csinálunk, ezek egy részének még némi értelme is van.

Pl veszélyeztetett fajok, élőhelyek, történelmi emlékek, kultúrák, hagyományok, nyelvek védelme. Az állat vagy növényvédelem nyilván nemzetközibb, a nyelv és a hagyományok védelme lokálisabb törekvés szokott lenni (bár a tiszavirágok élete/halála kevéssé érdekli a greenpeacet, mert alacsony publicitású a történet).

Bélabáttya (törölt) 2012.12.07. 12:30:31

Így tűnik el a magyar nyelv a Felvidékről, Újvidékről, Kárpátaljáról, kicsit később Erdélyből (a Partiumban már most se nagyon látszik), majd - jóval később - itthonról is.
Ki fene akar - akár már most is - magától magyarul tanulni, ha konkrétan csak hátrány éri vele, előny viszont semmi, míg esetleg a helyi nyelvekkel valamennyire, az angollal, némettel meg simán boldogulhat?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.07. 12:30:51

nagyon jó cikk, nagyon jó stílusú írás, köszi érte.

Atrox 2012.12.07. 12:58:58

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: alapvetően igaz, hogy a nyelv egy kommunikációs eszköz. De akkor az autó meg arra való, hogy A pontból B pontba vigyen. Szerinted minden autó ugyanolyan és képesek egymást helyettesíteni? Én beszélek egy elég kevés ember által ismert nyelvet igen jól. Nem tudom magam kellő finomsággal kifejezni az adott nyelven és ez nem a szókincsem hiánya miatt van. Az a nyelv egyszerűen roppant "szegény", finom gondolatokat, árnayalatokat képtelenség azon a nyelven elmondani. Képtelen vagyok a valós gondolataimat kellő alapossággal átadni a beszélgetőtársaimnak és ők szintén így vannak ezzel, de őket ez kevésbé zavarja. Ezáltal nekem úgy tűnik, az azt használó emberek gondolatvilága beszűkül, "primítívebbé" válnak, az irodalmi finomságokról pedig ne is beszéljünk. Persze ez csak egy példa volt...

christophe 2012.12.07. 12:59:29

Borzaszto ez a videoklip,termèszetesen nem Te tehesz rola ;-)))

Eino81 2012.12.07. 13:44:47

Basszus, épp csak ránéztem a nyitó képen lévő házra, még csak bele se olvastam, mondom magamnak, nofene, csak nem Udmurtia? :) És de. Ah, ilyenkor jön ki, hogy hiányzik :)

Alaister Grand 2012.12.07. 14:06:29

Mondhatnám, hogy jaj, de érdekes, de nem, nekem egyáltalán nem az.
Kétlem, hogy az udmurtokon (és a posztolón) kívül ez bárkit is érdekelne.

P.bubus 2012.12.07. 14:25:55

A fotók alapján az udmurt lányok szépek

üdv PinaBubus

Komolyan gondolom 2012.12.07. 14:32:19

A nyelv mindamellett, hogy kommunikációs eszköz, egy nemzet identitástudatát is kifejezi. Ez elengedhetetlen, ha nem akar egy nép asszimilálódni. Persze lehet boldogulni sok más nyelvvel a világban, de mindig kell lennie gyökereknek, ahonnan az ember elindul, ahova tudja, hogy tartozik. Mert ha nem, akkor jön a depresszió, alkoholizmus, stb. Például ha magyarként kimész Nyugat-Európába, lehet, hogy megérted, amit mondanak, de soha nem lesz ott az a kultúra, amelyben felnőttél, ott soha nem leszel igazán otthon, (én így tapasztaltam). Persze meg lehet szokni mindent, mert divat a multikulti... Ha az udmurt fiatalok az udmurtot teszik divatossá, az ő gyerekeik talán már abba fognak beleszületni. Szerintem ez az egyetlen kiút.

Bicepsz Elek 2012.12.07. 14:40:31

Hat amugy pl. Londonban is a helyert kell fizetni, mert a lakasok minosege enyhen szolva sem vetekedhet a magyarokeval. De Magyarorszagon az emberek a lakasokba fektetnek be, mig pl. Angliaban portfoliokba, megtakaritasokba stb stb.

Bicepsz Elek 2012.12.07. 14:45:05

Nyelvében él a nemzet
de nyelvével még senki sem nemzett!!!

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2012.12.07. 15:33:22

@Atrox:
A mindennapokban igen, arra való az autó, hogy eljuss vele A pontból B pontba. Van létjogosultsága egy gyönyörűen felújított oldtimer jobbkormányos Aston Martinnak? Hogyne lenne. De ha lenne egy olyanod meg mondjuk egy új VW Golfod, melyikkel vetnéd bele magadat a budapesti csúcsforgalomba? Ugye, hogy nem az Astonnal. Mindennapokban jobb azért a Golf, olcsóbb, kényelmesebb is, megbízhatóbb, van hozzá alkatrész, nem úgy kell vadászni ebay-en. Mégsem mondja senki, hogy értéktelen régi ócskaság az Aston. De majdnem kihalt, van belőle országonként 1-2. Golfból meg ma többet adtak el csak Budapesten. (Jó, az AM prémium márka, behelyettesíthetsz egy tetszőleges 60 éves átlagautót)

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.07. 15:55:05

@elkoltozott.:
Megérne egy posztot, az biztos. Egyelőre azt hiszem várok még ezzel egy kicsit, amíg érnek pozitív tapasztalatok is. Mindenesetre úgy tűnik, nem itt Izsevszkben képzik a sztárépítészeket.

kvadrillio 2012.12.07. 16:10:29

ahha.....szal ott is szétb.szták a társadalmat ezzel az UJONANN BEVEZETGETETT KA.IZMUSSAL...NEM BAJ ! MAJD LESZ MEGINT EGY AURÓRA ! :)....

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.07. 16:24:36

@kvadrillio:
Hát... szerintem kicsit korábban kezdődött. Mondjuk pont az emlegetett Aurórával. :(

Komolyan gondolom 2012.12.07. 16:31:25

Még valami. Arról, hogy az eurovíziós dalfesztiválon fellépő nénik nem oroszok voltak, hanem udmurtok, most hallottam először. Ez elég szánalmas, a médiára nézve...

kvadrillio 2012.12.07. 16:39:04

Támogatást kap a Holocaust közalapítvány
NT
Forrás: MTI
2012. december 07., péntek 12:11
Nyomtatás
Azonnali hatállyal kilencvenmillió forintos kormányzati támogatást kap a költségvetési tartalékból a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány – a kabinet erről szóló határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Hirdetés
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
Tweet
1

Több más szervezet támogatásáról is rendelkezett a kormány. Plusz 727 millió forintot biztosítanak a Bethlen Gábor Alapnak a határon túli magyarok oktatási-nevelési támogatásának finanszírozására.

Emellett százmillió forintot csoportosítanak át – szintén a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből – a Magyar Vívó Szövetség, tízmilliót pedig a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete működésének támogatására.

A kormány arról is döntött, hogy a Prémium Euró Magyar Államkötvénynek az államkincstárnál történő teljes körű forgalmazásához kapcsolódó informatikai fejlesztésekre, új valutapénztárak beállítására, a meglévő pénztárak biztonsági felújítására, valamint képzésre 189 millió forintot ad.

Címkék

tessék máááá a 2 millió munkanélkülinek is állam által támogatott emlékházat létrehozni ! igen AKTUÁLIS LENNE !!!!!

kvadrillio 2012.12.07. 16:41:13

@Kutya 79: te egy másvilágban élsz...
" Alig csökkent a szegények száma Oroszországban 2010-ben

2011. április 12., kedd, 20:22
Szerző: MTI

Címkék: Oroszország; szegénység;

kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm Twitter

Az orosz Roszsztat állami statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben alig csökkent a szegénységi szint alatt élők száma Oroszországban: havi 5 000 rubelnél - mintegy 33 000 forintnál - kevesebb pénzből továbbra is 18,5 millió ember, vagyis minden nyolcadik orosz ember él.

A szegények száma mindössze 0,1 százalékponttal csökkent tavaly, noha a kormány válságellenes intézkedései sorában számos lépést tett a csekély jövedelműek helyzetének javítására.

Mindazonáltal ez az eddigi legcsekélyebb szegénységi arány 1992 óta, amikor az oroszok 33,5 százaléka élt a létminimum alatt. Az arány 2005-ben 17,7, 2006-ban 15,2, 2008-ban 13,4 százalék volt, s azóta évente 0,1 százalékkal csökken, így érte el a tavalyi 13,1 százalékot.

A statisztika lényegesen rosszabb, mint amire számított a gazdaságfejlesztési minisztérium, amely 2010-re 12,5 százalékos szegénységet jelzett előre.

A létminimum 2010 utolsó negyedében egy főre havi 5.902 rubel volt átlagosan, míg 2009 utolsó negyedében 5.144 rubelt tett ki. Ebből az összegből a fogyasztói kosárra tavaly 5 502 rubel jutott, a kötelező fizetések és járulékok mintegy 400 rubelt emésztettek fel.

Oroszországban a lakosság egy főre jutó átlagos pénzjövedelme 2010 negyedik negyedében 21 917 rubel volt havonta, ez a létminimum 371 százaléka. Az átlagos havi fizetés 23 491 rubelt tett ki, ami a munkaképes lakosságra számított létminimum 369 százaléka. A nyugdíjak havi átlaga ebben az időszakban 8.166 rubel, a nyugdíjasokra számított létminimum 174 százaléka volt. (1 rubel = 6,547 forint)
"

Sanyi9 2012.12.07. 17:38:20

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Foleg a nyelv hatarozza meg a nemzetiseget. Es a nemzetiseg hatarozza meg a kulturat. A nyelvet / nemzetiseget / kulturat / vallast termeszetesen fel lehet adni. Mondjuk ez eleg fajdalmas lehet (mikor nem erted meg magad az unokaddal, mert o mar mas nyelvet beszel). E logika szerint nem eri meg magyarnak lenni, hisz kis nemzet vagyunk. Meg kellene probalni vagy atterni nemetre, angolra vagy egy szlav nyelvre (ukran / orosz). Termeszetesen akkor konnyebb lenne a kommunikacio sok millio emberrel, masreszt viszont elvesztenenk az eredetisegunket es ahogy mondani szoktak, ha a tobbseg oldalan vagy, allj meg es gondolkodj el, hogy hogy/miert kerultel ode.

átlátó 2012.12.07. 18:01:13

Sok érdekesség volt, meg értem, hogy nem használják a nyelvüket, de azért egy kis jófajta udmurt rokkendroll jöhetne... addig marad a Steklatova és mivel jön az új év, tessék megnézni a jútyubon a Novi God című remeket... jut eszembe... mit érdemes onnan seftőni, benzin, meg cigi ne, meg ha esetleg szőrme, azt se, mert azt úgy veszem, hogy nekik az jutott az osztásnál, mint természeti kincs...a beszámoló valóban remek, a nők is, ebbe az irányba kéne elindulniuk.

aszterik 2012.12.07. 18:42:57

@Alaister Grand: még szerencse, hogy a többi komment és a lájkok száma viszont arra mutat, hogy a posztolón és az udmurtokon kívül a nyitottabb hozzáállású, a világra fogékonyabb olvasókat is érdekelhetik ezek a dolgok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.07. 21:04:01

@tomfree: pedig alapjaban veve qrwa jo nok lehetnek, de az a smink, meg az a ruha...

nyuszigonosz 2012.12.07. 22:33:19

@Alaister Grand: Engem érdekelt ! És remélem, hogy a poszt írója nem utoljára posztolt itt.
Ez a világ egy olyan helye, ahová azthiszem már nem fogok elmenni, és mégis tudok róla, olyantól, aki ott él, és aki érdekesen ír róla.

Ezek azok a posztok, amiket érdemes elolvasni.

pappito · http://pappito.com 2012.12.08. 01:24:28

kösz kutyáék, nagyaon szeretem a blogotokat (frissülhetne gyakrabba is ám...:)

udmurtia roksz!

aszterik 2012.12.08. 07:11:06

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: a "kényelmesebb alternatíváról": az udmurtok jelentős részének az udmurt az anyanyelve. Még mindig sokan állítják, hogy jobban beszélnek udmurtul, mint oroszul. Szerinted akkor kényelmesebb nekik az oroszt használni? Szerintem -- elvileg -- az lenne a kényelmesebb nekik, ha az anyanyelvüket használhatnák minél több közegben. Az államnak kényelmesebb, ha ezt nem teszi lehetővé. De nem akarok mindent az államra kenni, az udmurtok hozzáállásán is rengeteg múlik. Mert más értelemben meg valóban kényelmesebb az oroszt használni, így szépen be lehet simulni a többségi közegbe.

aszterik 2012.12.08. 07:35:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sok finnugor nyelvben valóban első szótagi hangsúlyozás van, akárcsak a magyarban, de például az udmurtban -- a környező törökségi nyelvek hatására -- ma már általában a szó utolsó szótagjára esik a hangsúly (csak néhány esetben esik az elsőre).

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.08. 07:55:10

@hagyma: Szerintem is szépek itt a lányok. A bemutatón fellépő modellek nem profik, gondolom az egyetemről válogatták őket. Legalábbis, akit ismerünk közülük ő oda jár.

@átlátó: Hogy mit érdemes seftelni itt? Ha valaki nagyban gondolkodik, akkor nyilván fegyvert, hiszen itt gyártják, de azért olaj is akad bőven. Viszont jól rátapintottál a lényegre, lassan a lányok (feleségek) lesznek a fő exportcikkek. Vannak direkt ilyen célból létrehozott weblapok, ahol oroszországi lányok keresnek maguknak nyugati férjet. (pl: www.getrussianwife.com )

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.08. 07:57:02

@pappito: Köszi! Sajnos közeledik a szemeszter vége és egyre több a feladat az egyetemen. Oroszul egyelőre még lassan mennek a dolgok, sok idő kell hozzá. Igyekszem majd pótolni a lemaradást.

Muscari 2012.12.08. 10:11:59

Kedves Kutya, köszönjük szépen ezt a posztot. Mindig örömmel olvasok Oroszországról, pláne a vidékről, mert arról kevesebb információm van. Én magam csak Moszkvában jártam egyszer, de családtagjaim sok szállal kötődnek Oroszországhoz, ismerek sok orosz embert is, illetve kisebbségieket, általánosságban pozitív véleménnyel vagyok róluk, kivéve azt, hogy sokat isznak, mert az sajnos tapasztalataim szerint is úgy van.

Az Izs gyár egyébként működik még?

Szóval várom a következő posztodat, addig is látogatom majd a blogodat.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.12.08. 14:17:15

@Muscari: Én köszönöm :)

Az Izs gyár még működik, sőt, úgy tűnik, hogy folyamatosan fejlesztik. Ha jól értelmeztem a honlapjukat (www.izh-auto.ru), akkor jelenleg most Lada Granta, Lada 2107 és Kia modelleket gyártanak. Ugyan az Indexen pár hónapja azt írták, hogy a "kockalada" gyártását beszüntetik, de szerintem csak Toljattiban állították át a gépsorokat, itt még készülnek. Már csak azért is gondolom ezt, mert a helyi márkakereskedőknél még mindig lehet kapni és rendelni új 2107-eseket.

Nordstjernen 2012.12.08. 18:20:59

Tetszetos bejegyzes, elolvastam az elozmenyeket is :) Jo dolog elsokezbol hallani olyan helyekrol, ahova alapbol nem utazna/koltozne az ember.

pappito · http://pappito.com 2012.12.09. 01:29:32

hú, a klipben csak most vettem észre a zacskós molokot :)

átlátó 2012.12.09. 23:46:42

@Kutya 79: Köszönöm. :) Egyébként mindig érdekeltek az "egzotikus" országok és a kalandtúrák. :)

átlátó 2012.12.09. 23:50:40

@Kutya 79: Köszönöm. :) Egyébként mindig érdekeltek az "egzotikus" országok és a kalandtúrák. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása