oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 23. 07:00,  Menekülés egy jobb világba 357 komment

2012. november 23. 07:00 Határátkelő

Menekülés egy jobb világba

A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a horrorisztikus a svéd tömegközlekedésben. Mindez Barna írásából.

Tél.jpg

„Lassan másfél éve élünk Svédországban, bár a kivándorlók (az itt élő magyarok) nagy többségével ellentétben nem utáljuk. Nem egy nagyvárosban, hanem egy 400 fős faluban lakunk, kb. 30km-re (vagy 3 mil-re, ahogyan a helyiek mondják) Nyköpingtől.

A kivándorlás, az ország örökre történő elhagyása egy közös, már rég dédelgetett álmunk volt a Párommal. Jómagam már mióta az eszemet tudom menni akartam. Először természetesen az Egyesült Államokban, de erről gyorsan le is tettem. Később, már a Párommal közös terv volt Ausztrália (ez ügyben évekig leveleztem Bertók Zoltánnal), de ismerősök, munkatapasztalat és megfelelő szakma nem lévén ez is csak álom maradt.

Végül apósom segítségével jutottunk ki Svédországban, szinte tündérmesébe illő gyorsasággal.

Ellentétben sok kivándorlóval és még több Magyarországon maradóval, mi nem csináltunk lelkiismereti kérdést a dologból. Azt az elvet követjük (a mindennapokban is), hogy egyetlen életünk van csak és ezt az egyet kell a lehető legjobban megélnünk. Ebbe pedig nem fér bele olyasmi, hogy hol született az ember vagy hogy mi lesz az országgal, ha elmegyünk (elmennek a fiatalok)?

Azért nem fogunk nyomorogni egy életen át, hogy majd egyszer talán 150 év múlva jól menjen egy országnak.

Mehetek szerződni

2011 tavaszán apósomnál jártam látogatóban (munkakeresési szándékkal). Volt egy korábban leszervezett interjúm délen, Skåne-ben, de az tapasztalat hiányában nem jött össze, pár nappal a Magyarországra utazásom előtt bementem apósom munkahelyére, egy általa szervezett interjúra a tulajhoz, próba szerencse alapon. Sokat nem beszélgettünk, azt is angolul. Akkor nem gondoltam volna, hogy bármi eredménye is lett volna a dolognak.

Másnap apósom hozott egy cetlit, rajta egy dátummal: a hónap végén mehetek szerződést írni, felvesznek (6 hónap próbaidőre, itt így szokás).

Muffin.jpg

Másnap visszautaztam Magyarországra, lefutottam a kötelező köröket, összepakoltuk minden fontos holminkat (természetesen Muffint, a törpe-nyuszinkat is) és autóval nekivágtunk az 1.600 km-es útnak.

Munka

CNC operátorként (gépkezelőként) dolgozom, egy marógépen, két műszakban, apósommal váltjuk egymást. Eleinte 25-50 darabos szériamunkákat csináltam a gépen, ez nagyon kényelmes volt. Munka közben lehetett internetezni a telefonon, ülni / állni / kávézni, amit csak akartam, feltéve, hogy a gép ment. Volt olyan munka, ami 2,5 órát ment kvázi beavatkozás nélkül, így egy műszak alatt 3*15 percet kellett dolgozni. :)

Ma már egyedi darabokat csinálunk, ez sok programozással, töprengéssel jár, különösen nekem, mert nincs sok tapasztalatom. Az ehhez való hozzáállásukat így jellemezhetem a legjobban: „Minden munka annyi időt vesz igénybe, amennyi szükséges hozzá!" Röviden senkit sem érdekel, ha egy 3 órás munkát 4-5 óra alatt csinálok meg. A másik jellemző dolog, hogy +/- 20 százalék eltérésig még csak szólni sem kell (nyilván időre kell érteni és nem méretre. :) ).

A két műszak 9 napi munkát jelent két hét alatt, délutános műszakban péntekenként nem dolgozunk. Délelőttös műszak 5:30-tól 14:12-ig, délutános 14:00-tól 22:30-ig. Természetesen műszakpótlékokkal. Ezen felül kapunk havi 8 óra komptid-et (előre ledolgozott idő) a hivatalos szabadságon felül, ami évi 23 nap. Így tehát évi 12 (komptid) + 23 (alapszabadság) + 26 (minden második péntek) nap szabadságunk van. Mindezért, az évi két bonus-szal együtt, kb. 13 havi fizetést kapunk.

Prisma.jpg

Véd a szakszervezet

Azt hozzá kell tenni, hogy Svédországban nagyon erős a szakszervezet (esetemben az IF Metall), ami hihetetlen módon a dolgozók érdekeit nézi. Nincs hátrányos megkülönböztetés (nálunk) a bevándorlókat illetően, annyit keresek, mint a svédek (a svéd pályakezdők, de az év eleji fizetésemeléskor pl. 10% emelést kaptam, mert a többieknél kevesebbet kerestem).

A próbaidő 4. hónapja után jött a főnököm, hogy ha szeretném, akkor megkapom a fastjobb-ot. Ez a határozatlan idejű munkaszerződés, ami aranyat ér.

A munkatársak nem kis meglepetésemre szinte azonnal befogadtak (a cégnél dolgozó kb. 65 főből összesen 4 magyar, néhány finn/svéd, a többiek mind svédek – arabok és lengyelek nincsenek. :) ). A nyári firmafest-en (nyár végi céges mulatság) már mindenáron inni akartak velem és többen is elmondták, hogy a cég egy nagy család és befogadtak, örülnek nekem. Ekkor dolgoztam itt 2,5 hónapja.

Később kiderült, hogy valóban egy jókora családról van szó. Mindenki ismer mindenkit, mindenki a részese egy nagyobb egésznek, ahol bármikor, bárhol, bárki számíthat a többiekre.

Lakás, közlekedés

Olvastam több svéd cikket is, valóban nehézkes a lakásszerzés, de nekünk ebben is szerencsénk volt. A főnököm adott egy telefonszámot, felhívtuk, 1 hónap múlva költözhettünk.

A lakás 2 perc sétára van a munkahelyemtől, nagyon élvezem! :)

A városka (falu), ahol lakunk számomra „ A szomszéd nője mindig zöldebb" című film Wabasháját juttatja eszembe. Mindig is egy ilyen álmos kisvárosba vágytam, nagyon boldog vagyok itt. Párom már kevésbé, neki hiányzik egy kicsit az élet (ami Svédországra egyébként sehol sem jellemző igazán).

A távolságok elég nagyok tudnak lenni. Az első rendes szupermarket 30 km... autó mindenképpen kell! A használt autók nem túl drágák, 5 hónap után vettünk (hitelre) egy VW New Beetle-t (Párom autója, nekem majd egyszer egy Volvo XC70-esem lesz. ;) ).

Nyelv

Ezzel volt a legtöbb gondunk. Mindketten beszéltünk angolul (Párom még németül és kicsit oroszul is). A svédet már Magyarországon elkezdtük tanulni, de az nagyjából semmit sem ért. Az itt töltött 3. hónap után már annak is tudtam örülni, ha megértettem a kötőszavakat. :D

A cégnél eleinte mindenkivel angolul beszéltem (és a boltban, adóhivatalban, mindenhol...). Később elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem alap dolgokat svédül mondani. Ettől vérszemet kaptak a kollégák és onnantól nem volt kegyelem, csak a svéd, a svéd és a svéd. Ez egy kellemetlen időszak volt, úgy éreztem magam, mint egy hülyegyerek, aki mindre 3* visszakérdez, elismétli a hallottakat, stb. De túl lettünk ezen is.

Szabadidő

A szabadidő eltöltése itt problémásabb, mint Magyarországon volt. Legalábbis a számunkra. Moziba szoktunk járni (angol hang, svéd felirat, remekül megértjük), bowlingozni, úszni járunk, kirándulunk és felfedezzük az országot.

Terveink között szerepel hokimeccsre járás, színház, talán koncert és sok-sok utazás.

Rúnakő.jpg

Az emberek, a szemlélet

Imádjuk a svédeket! Segítőkészek, udvariasak és nyugodtak. Nagyon tetszik, hogy mindenki ráér, senki sem rohan sehová (ha mégis, akkor kulturáltan teszi). A kollégák is mindig beszélgetnek kicsit, érdeklődnek, hogy mit csináltunk a hétvégén, láttuk-e a meccset és hasonlók.

Kifejezetten jó, hogy nem zaklatnak feleslegesen. Pont annyira beszélgetősek, mint mi. Magyarországon zavart, hogy valakinek mindig szájmenése volt, valaki mindig be akart avatni az életének legapróbb részleteibe. Itt ilyesmi nincs. Távolságtartónak tűnnek a legtöbb itteni magyarnak, mi pont ezt szeretjük bennük. :)

Viszont ez a pár szavas érdeklődés, kedvesség az utca emberétől is elér minket. Mikor Stockholmba jártam egy baleset miatt, akkor minden alkalommal volt pár ember, aki az utcán, spontán megszólított, hogy mi történt? Fáj valami? Hogy érzem magam?

Nem kell eltaposni a másikat

A bevándorlókat jobbára nem szeretik, de ezt meg tudjuk érteni. Nem a dolgozó, beilleszkedni akaró bevándorlókkal van bajuk, hanem az ingyenélő, a svédtől gyökeresen eltérő kultúrájukhoz ragaszkodó emberekkel.

Itt nem kell eltaposni a másikat ahhoz, hogy boldoguljunk az életben. Nem kell folyton becsapni a másikat, nem kell versenyezni, nem kell gyomorgörccsel menni munkába vagy várni a csekkeket.

Van pár érdekesnek mondható szokás, ami nekünk elsőre furcsa volt, de idővel megszoktuk:

* nem fújják, hanem szívják az orrukat (gyakorta kis röfögés is társul mellé);

* ha böffenteni kell, akkor azt szemrebbenés nélkül szabadjára engedik;

* nem fogdossák egymás kezét feleslegesen (csak bemutatkozáskor, de néha akkor sem fognak kezet);

* gyakori (az ismeretségi körünkben), hogy a nő hagyja el a családot és a gyereket is az apukára hagyja;

* nem divat a házasság, tökéletesen elvannak élettársi kapcsolatban;

* ha tüsszentenek, akkor azt könyökhajlatba teszik, hogy ne fogdossák össze a dolgokat a kitudjamilyen kezükkel;

* szintén a tüsszentéshez tartozik, hogy nem mondogatják folyamatosan, hogy „Egészségedre!"... az igazat megvallva egyáltalán nem mondják. :)

Ezek nem igazán nagy dolgok, kényelmesen meg lehet szokni őket, ha az ember be akar illeszkedni.

Egyébként sok bevándorlónak az a mániája, hogy hozni akarja a „hazai" kultúrát. Amikor pedig valami itt nem úgy működik, mint ahogyan azt megszokták, akkor hirtelen minden rossz lesz.

Ez Svédország, svéd szokásokkal, svéd emberekkel, svéd törvényekkel és svéd mentalitással. Akinek ez nem tetszik, az ne a svédeket hibáztassa (tipikus magyar hozzáállás egyébként), hanem vagy fogadja el vagy menjen tovább (esetleg haza).

Ügyintézés

Nem egyszerű mutatvány a frissen érkezőknek! Nekem – mint mindenben – ebben is nagy szerencsém volt, mert 2008-ban kaptam svéd személyi számot, amikor annyi elég volt, hogy az útlevelemmel bementem a svéd adóhivatalba, kitöltöttem egy nyomtatványt és 3 hét múlva jött a szám.

Ma már ez sokkal bonyolultabb, kell hozzá a bevándorlási hivataltól a regisztráció, amit nem adnak meg csak úgy. Kell lakcím is, ami nekem apósom lévén szintén volt.

A helyzetet bonyolítja, hogy sűrűn változnak a szabályok és nem mindig tud erről mindenki (ügyintézők). Sokszor volt, hogy A-ból B-be, onnan pedig vissza A-ba küldtek minket, mire kiderült, hogy C-be kellett volna menni. Kicsit káosz, de semmit sem adnak ingyen, ki kell járni ezeket a dolgokat és meg kell próbálni örülni annak, hogy itt lehet az ember. Sokszor hallottam itteni magyaroktól, hogy mennyi minden rossz itt. De akkor minek vannak itt? Miért nem mennek vissza Magyarországra? Szerintetek? :)

Mi nem félünk bevallani, hogy az itt töltött idő minden percét élvezzük, imádunk itt élni a nehézségek dacára is.

Van egy saját blogom is, ahol mindenféle helyi dologról, szokásokról, ügyintézésről és a mindennapjainkról írok (magyarul). Eredetileg a család Magyarországon maradt tagjainak és ismerősöknek szántuk, de úgy alakult, hogy az olvasók 95%-a ismeretlen.

Ősz.jpg

Árak, megélhetés

Az árak a magyar árakhoz képest magasak, bár az utolsó magyarországi látogatáskor megdöbbentünk.

A szolgáltatások ára magas, különösen amiben svéd munkaerő is van.

A tömegközlekedés ára a legegyszerűbben a horror szóval jellemezhető, cserébe olyan a színvonala, amilyenről Magyarországon álmodni sem mertünk.

Általános tévhit, hogy a svéd adók magasak. Nem azok! Persze minden viszonyítás kérdése. Én a svéd átlagfizetést kapom. Ennek az adótartalma kb. 25-30%. Ezt vonja az adóhivatal, de ezen felül SEMMIT. Nincs TB, nincs nyugdíj, nincs rejtett egyéb járulék és az áfa is csak 25 százalék.

Ha az ember rendesen fizet mindent, akkor támogatásokat, kedvezményeket is kap és egy kis odafigyeléssel nagyon kényelmes életet lehet élni.

Mi egy fizetésből élünk, amiből jut autó hitelre, lakásra, telefonokra, ennivalóra (amit csak akarunk), szórakozásra, utazásra és nagyjából bármire, amire szeretnénk (a realitás határain belül persze).

Időjárás

A legtöbb magyar szerint Svédországban hideg van... mi azt mondanánk inkább, hogy nincs meleg. Ez nem egy amolyan félig üres – félig teli pohár hasonlat. Télen, ha úgy igazán belelendül az időjárás, akkor tud -30 vagy akár -35 fok is lenni, de ez ellen fel lehet öltözni. A nyár viszont tökéletes, nem szokott 25 foknál melegebb lenni. Ha ennél melegebbre vágyunk, akkor utazunk.

Az előző tél nagyon kellemes volt, -16 foknál nem volt hidegebb. Az idei nyár viszont pocsékra sikerült: egész végig esett... július végén leállt a gyár és 4 hét szabadságra küldtek minket. A 4 hét háromnegyedében szakadt az eső, a negyedében lehetett szabadtéri programokat csinálni, de az is kiszámíthatatlan volt sajnos. :( Majd a következő!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr174920722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:47:50

@tanato: ez akkor mi lesz?
mennek es kirabolnak?
es amugyis ki nyomozna utanad
es ha nyomozna szerintem nem talalna meg?
oh My God
van aki meg a kocsija tipusat sem meri elarulni?
szar lehet igy elni
mar bocs

venator 2012.11.23. 18:48:12

@kriosz: Mert bazi okos vagyok! :)

@tanato: Nem hinném, inkább csak egy erős sejtésem van. Megírom mélben. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:50:59

@tanato: OK Te tudod Te dolgod
annyira azert nem izgat
lehet Trabant , abbol sincs sok mindenkinek, csak annak nincs olajpumpaja:)
@Kovermadar:

a kenyeret is meg fogod szokni, ahogy en is, meg lehet talalni a magyar belnek jobbat, meg meg lehet szokni a szeleteltet is
/ mondtam. min. 5 ev:)/
aki nem bir magaval az vesz kenyersutot
de nem erdemes
abageett az mindig kihuz a bajbol, csak gyorsan szarad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:53:31

amugy merem allitani a magyar a legkenyeresebb nemzet a foldkeregsegen

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 18:57:13

@hagyma: Nem lehetne, hogy szimplan csak tiszteletben tartsd, amit mondott? Mindenfele negativ felhang es minositgetes nelkul. Eleg regi motoros o itt, regebbi, mint te. Azt hiszem sokak neveben mondhatom, hogy szeretjuk ot. Reszemrol sajnalom, hogy miattad, es a hozzad hasonloak miatt nem kommentel mar. Neki legalabb volt ertelmes mondanivaloja...

tanato 2012.11.23. 18:58:53

@hagyma: A trabi az egy nagyon jó kocsi volt 17 évig/84-től 2002-ig./ évig jártam három különböző trabival.Egyébként ha a mostanit megírnám tényleg az egész környék megtudná hogy a nicknevem alatt ki található.Ezt a blogot szerintem minimum 100-ezren olvassák.Szoktam olyan blogra is kommentelni természetesen ahol teljes névvel szerepelnek a kommentelők,de azt viszonylag szűk körben olvassák.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:03:40

@Jolika neni a szomszedbol: igen biztos miattam nem kommentel, meg a hozzam hasonlok miatt
es most sirok egy kicsit, vagyis 10 perc mulva, akkor lesz idom
@tanato: nincs ezzel baj, en nem ertem a titkolozast, akinek nincs mit titkolnia, mitol tart?
de ez maganugy, ha Te igy latod igy latod...
bar hogy egy gepkocsimarkabol kezdene valaki keresgetni teged, ez nekem kicsit paranoia
de lehet otthon felni kell a nyilvanossagtol
tenyleg nem tudom, nekem fura volt, de meg egyszer leszogezem, ez teljesen a Te dolgod es nem basztatas volt, csak fura
/ mondjuk bizonyos oldalakon meg meg is ertenem:/
na haggyuk mellekvagany volt, nem sertesnek ment, ertetlensegnek
ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:05:26

itt mar tobben csesztettek, hogy kerek legalabb egy fotot, vagy valamit, hogy jobban elkepzeljem, hogy mi van
es ezen mindenki elszornyed, de az orszag 80 szazaleka fent van a facebookon
/en is/

kriosz 2012.11.23. 19:11:17

@hagyma: Most őszintén, nincs is annál jobb mikor kisül a kenyerem,/de ez már nem az a régi fehér, azért haladunk a korral:)/, kiszedem a kockából kicsit még olajos a sarka, a szotyi pont olyan jól meg van sülve a tetején, hmmmm.......:) már csak egy kis kacsazsír kellene hozzá.

tanato 2012.11.23. 19:15:39

@hagyma: Természetesen nem vagyok egy titkosügynök,de mivel ez a blog egy anonym,aminek éppen az anonymitás a bukéja,nyilván nem arcképes igazolvánnyal és lakcímkártyával kommentelünk itt.Namármost ha megírnám a publikumnak a kocsimárkát,tényleg az egész környék rájönne ,mert nem egy tucatkocsi.ekkor viszont odaveszne a blog anonym jellege,az már nem ez a blog volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:18:55

@kriosz: nem tudom
en vadasztam eleinte a kenyerekre
lofaszt eleinte vadasztam , melyik olcso
de azutan tenyleg
azutan talaltamam par jo pekseget
par eve felvetettem Marynek vegyunk ilyen kenyersutot, de azota sem vettunk
+ munka, nekunk annyit nem er
kacsazsir itt nincs
maga a kacsa meg aranyarban van, szo szerint
de tenyleg van jo kenyer, barmellik magyar csettintene, az teny nem 90 cent hanem kozel 5 dollar...
2-3 korul meg van az elfogadhato
a bagett nagy kedvenc frissen reggel 9-10 korul
de azt szinte egyultohelyben meg kell enni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:21:34

@tanato: hat szerintem attol nem mas a blog, hogy en fent vagyo nevvel cimmel
de haggyuk, Te dolgod
en tiszteletben tartom - ha nem is ertem - az anonymitasodat
nekem egy Mitcubishi Lancerom meg egy Grand AM-on van es Ashevilleben elek NC:) USA
114 C North Ridge Drive
28804

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:26:41

ja az egeszben meg attol voltam nem nepszeru, hogy egy automarkat nem mer valaki leirini....
ettol lett nekem erdekes, mibol van otthon 5 darab:)

venator 2012.11.23. 19:27:17

@hagyma: Az a baj, hogy nem érted a lényeget. Nem azért kommentelünk névtelenül, mert szégyellnivalónk van vagy bujkálni akarunk.

Azért használunk nicket, mert senkit sem érdekel a másik személye. Nekem volt olyan kommentelőm, aki állandóan nyomozni akart, hogy mi a valódi nevem és képtelen volt felfogni, hogy nem számít.

Most mennyivel jobb neked ha tudod, hogy én Kiss József vagyok vagy Kovács Béla?

kriosz 2012.11.23. 19:28:10

@hagyma: Nálunk mivel sokan vagyunk nagy tétel a kenyér, a kenyérsütőt utálom, de a sütőben hármat simán meg lehet egyszerre csinálni. Persze nincs mindig kedvem hozzá de ha van összerakom amik ak edvenc összetevők és olyan kenyeret sehol sem kapok.Itt a legtöbb bolti kenyérnek, a drágának is van egy olyan egyeníze. A friss fokhagymás-vajas bagett tényleg nagyon jó reggel.

kriosz 2012.11.23. 19:29:24

@venator: Igaz, hogy őszinte legyek sok kommentelőről még azt sem tudom hogy fiú e vagy lány de nem is izgat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.23. 19:38:23

@tanato: Üdv megint a blogon, Tanato:) miota nem voltál errefelé, néhány új "taggal" gazdagodott a kommentelők tábora:) Hagyma új törzstagunk, és nagyon szereti a konkrét adatokat, szóval ennek fényében "kezeld" őt :)
Hagyma, mi magyarok már csak ilyenek vagyunk ,néha gyanakvóak, néha óvatosak...én megértem mindkét oldalt, mert tudom, hogy Mo-n nem lehet egy biciklit sem magára hagyni pár percre, itt meg évekig úgy laktunk a régi házunkban, hogy soha nem zártuk az ajtót, mikor elmentünk valahova...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:48:00

@hagyma: hát tudod, engem már zaklattak az indexről, mondjuk egészséges lélekkel bírok és leráztam, de szarul esett.
és mondjuk azt se szeretném, ha valaki valami vélt* sérelemért "bosszút" állna valahogyan.
tudod, itt nem úgy van, hogy hívod a rendőröket és jönnek, megvédenek....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:48:40

@kriosz: na ezaz mi meg ketten a nejemmel, bar atmenetileg a fiam is nalunk lakik
@Zsuzsi65: nem tudom ki tanato , de 118 bejegyzes nem tul sok..
amugy nem, nem a konkretumokra "utazom", csak ha a poszt megkivanja
magyaran ha, nagyon kamunak tunik:)
amibol van eleg
olyankor altalaban a poszter sem ter vissza sosem
mar mondtam, nem mondom meg egyszer vagyis de:), ez feltunt valaki azt sem meri leirni milyen kocsija van
ez nekem vicc
de lepjunk tul rajta
szerintem nagy szazalekban meg tudom kulonboztetni a fake posztokat a valosagostol en meg azert jarok ide hogy igaz torteneteket olvassak, mert azok erdekelnek, ki , hogy , mire jutott, mivel en is ezen az uton jartam
/ez abszolute nem tanato-ra vonatkozik/

az ajtot mi sem zarjuk, de meg a kocsijet sem...
igaz, irtam nem nagy markak:)
mondjuk hazudom, mert az ujat zarom, tetszik a hangja, ahogy bip-pel

venator 2012.11.23. 19:50:16

@kriosz: Nem is számít, érdekes majd akkor lesz, amikor a meghívókat küldöm a hazaköltözési bulira. Akkor majd kellenek a mail címek. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:52:51

@Babette_: egyaltalan nincs kizarva, hogyha otthon elnek, nem lennek ovatosabb
ezt belatom
bar en idekint is elegge nyilt vagyok, mar az itteni blogokon, facebookon stb.
de ertem amit mondassz es megertem
en amig illegalis voltam, sose "adtam ki magam" itt amerikaban ertheto okokbol, otthonrol meg mert meg akkoris fel akartak jelenteni a CIA-nal, amikor mar legalis voltam, mint terrorista gyanus elemet
szoval ertem en
csak fura
egy kocsirol beszelunk
ha meg mar valaki norvegiaban, vagy angliaban stb. el
hat nem tudom
nem akarom en hogy mindenki ID-val lepjen fel, de azert van egy normalis egyensuly
szerintem

kriosz 2012.11.23. 19:54:32

@venator: Na, majd akkor kell megírnod az anti-kiköltözős posztot.Nagy siker lesz!:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:55:16

@Babette_: milyen szep lett volna ha a posztolo is betesz egy kozos fotot a Parjaval es aposaval:) nem a nyulat:)

2012.11.23. 19:55:38

@váj mí: 'Sőt, még optimista is volt, mert szerinte mindössze 150 év alatt az ország kimászik a szarból.'

:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:56:44

@hagyma: egy kocsi: a fórumon van egy srác, szintén névvel, komoly szakember. valami ritka állatát meg akarták venni, nem adta el.
elmentek érte, ellopták tőle.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.23. 19:57:31

@hagyma: Tanato egy regi kommentelo meg a postr.hu-rol, o az, aki nem akarta megirni a kocsija markajat:) en csak annyit akartam irni, hogy megertem a magyar ill. amerikai mentalitast is ebben a temaban (ertsd: ovatossag, gyanakvas vs. amerikai gondolkodas, aminek - tagabb ertelemben - volt az a sokk is oka, amikor 9/11-kor mindenki meg volt dobbenve, hiszen addig az amerikaiak tobbsege meg csak elkepzelni sem tudta, hogy vmi rossz tortenhet veluk. ...de ez egy masik, es sokkal osszetettebb tema, szoval nagyon off lenne :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:57:46

@hagyma: szerintem is kell egyensúly. értem én. de akkor miért nem jelöltél vissza fb-on?:D

venator 2012.11.23. 20:00:49

@kriosz: Mindenki ezzel zaklat, nem vagyok én egy Tolsztoj Leo, hogy regényeket írogassak ide. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 20:10:46

@Babette_: 2 hetente jarok fel:)
a Maryet hasznalom
de ma felnezek:)
es thx
tudom, nem tul jo ha az ember mindent kiad magarol, de egy kocsimarka, vagy egy foto..
na mindegy
en varom a betoroket
jol felfegykerzve:)
@Kovermadar: de miert?:) a nyulrol siman meg tudnak talalni, nem beszelve a falurol

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.23. 20:41:02

@hagyma:

Nem a megtalálás a lényeg... ki akarna megtalálni? Pláne pont télen, Svédországba jönni... :D

váj mí 2012.11.23. 20:48:53

@hagyma: Aszontad tőled nincs mit ellopni ;)

Alice in Wonderland 888 2012.11.23. 20:51:08

Én ezek után sem vágyom a svédekhez...:)
Érdekes volt olvasni a meglátásaitokat...mindig jó hangulatom lesz tőlük és rájövök, hogy milyen naív is lennék nélkületek...:)))))
Szép estét mindenkinek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 20:52:57

@váj mí: ez teny
hat mondjuik igenyektol fugg
van tv
meg computerek
zoknik
boxeralsok
kp nincs
mutargyak nincsenek
nem nagy ugy, a lakasombol orrgazdan keresztul szerintem 300 dollarnal tobbet nem arulna ki senki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 21:02:38

najo ha az egeszte kiramoljak egy teherkocsival, akkor tobb lenne, de az ritka
mozdithatot viszik
elektronikat /ezek hasznaltak/
kp, ekszer nincs

bpetya75 2012.11.23. 21:17:16

@venator:

Nem csak Tolsztojhoz mérhetnéd magad. Ott van Örkény is az egyperceseivel. Vagy Fodor Ákos a haikuival. Bár utóbbi nem jó, mert túl rövid. ;-)

venator 2012.11.23. 21:23:02

@bpetya75: Ha Tolsztojt mondok, akkor nyilvánvaló, hogy viccelek. Illetve remélem....:) Örkényt még komolyan venné valaki....

bpetya75 2012.11.23. 21:27:11

Például én. Szerintem nem is áll tőled olyan távol azoknak a novelláknak a stílusa ;-)

Under pressure! :-D

venator 2012.11.23. 21:32:19

@bpetya75: Túlbecsülsz. :) Olvasd el azt a posztomat, amikor az ujjam szakadt le. Az csuda vicces....:)

Mrs. Clayton 2012.11.23. 21:32:41

@hagyma: mondjuk sokszor nem is az a legnagyobb kár, h elvisznek vmit, hanem az, amit otthagynak
eléggé kellemetlen, amikor a betörő elvisz ezt azt és még a szobákat, falakat bekeni fekáliával
volt ilyen ügyem, állítólag nem ritka, h a tettes megjelöli a helyet
szerintem ez sokkal kellemetlenebb annál, minthogy elvitték-e a tv-t v se
ráadásul a nyomozók fekete porral ujjlenyomatot keresve az egész házat szépre kimázolják, szóval nem egy leányálom

bpetya75 2012.11.23. 21:33:00

@Balt:

Neki lehet hogy az. Nekem meg ez alap arra, hogy megkritizáljam ;-)

A finnekkel amúgy is elég furcsa a svédek kapcsolata. A Finnországban élő svéd kisebbség pl (legalábbis Öcskös elmesélése szerint) igyekszik a lehető legkisebb mértékben keveredni a finnekkel, amit nem igazán értek.

bpetya75 2012.11.23. 21:35:39

@venator:

Arra gondolsz, ami itt is közöltél? Azt olvastam. Együttérzésem...

Bár az inkább az allergiára volt kihegyezve. Meg hogy házi diagnózis alapján kupáltak ki, vagy mifene ;-)

venator 2012.11.23. 21:38:38

@bpetya75: Nem, nem az. Még előtte bedugtam valahová, ahová nem kellett volna. :)

váj mí 2012.11.23. 21:47:23

@hagyma: Állítólag van, aki 10 dolcsiért is lecsap, szóval ...

@venator: Khm, hova is?

venator 2012.11.23. 21:50:09

@bpetya75: Elküldtem mail-ben.

@váj mí: Nem hiszed el, egy lyukba. És letört a vége. :( Fájt nagyon

váj mí 2012.11.23. 21:51:22

@venator: Hogy törhet le egy lyuk vége? :o

váj mí 2012.11.23. 22:00:55

@venator: Noládd, máris nem görbül sírásra a szád... és milyen tündi-bündi vagy kinyújtott nyelvvel ;).

venator 2012.11.23. 22:06:39

@váj mí: Már nem fáj, csak az időváltozást érzem meg, mint egy kiváló barométer.

váj mí 2012.11.23. 22:14:52

@venator: Megspóroljátok a levelibékát, kész mázlista banda vagytok ;)

váj mí 2012.11.23. 22:22:30

@venator: Mondjuk, én azért mégis a béka mellett döntenék, ha már ...., de csak, mert olyan kis tündi-bündi ).

venator 2012.11.23. 22:40:06

@váj mí: Ha választhattam volna, én is....:) Szép álmokat, eldőlök lassan.

2012.11.23. 23:53:22

@Kovermadar: Nekem nagyon tetszett a posztod, erdekes volt - en azok koze az emberek koze tartozom akik egyszeruen nem tudnanak Skandinaviaban elni a hideg miatt, de orulok hogy megismerhettem a ti torteneteteket, perspektivatokat.

Hozzad hasonloan en sem ertem azokat az embereket akik masik orszagba koltoznek (onkent, nem kenyszer hatasara) es folyamatosan kritizaljak a helyet. Persze mindenhol vannak problemak, de ha valaki tenyleg csak kritizalni tud egy orszagot, akkor nem ertem miert nem koltozik mashova.

Azokat meg vegkepp nem ertem, akik itt kommenteltek es azt kifogasoltak hogy szerinted Svedorszag tokeletes stb.; nyilvan tudod hogy nem tokeletes, de azert koltoztel oda mert szereted, tehat nyilvan foleg arrol fogsz irni hogy miert szereted, nem arrol hogy milyen negativumok vannak.

mazsola123 2012.11.24. 00:31:41

@kisqtya:
Ja, ez olyan, mint divatból melegnek lenni mi? Megnézem azt a heteró fickót, aki hozzábújik egy másik szőrös, borostás faszihoz _divatból_. Ugyan, kérem. Itt kőkemény gazdasági realitásról van szó. A közérzeti motiváció és egyéb bohóságok már csak hab a tortán...

A háborús felvetéshez meg csak annyit, hogy anno talán Chamberlain mondta hitlerről, hogy lekéste a buszt. És egy adok-kapok miatt menedékjogot kérni (ha még időben kiérsz) macerásabb, mint állampolgárként a tévéből nézni, hogy az eredeti hazádban hogyan hentelik egymást az emberek.

mazsola123 2012.11.24. 00:39:39

@GiGa:
A fizukhoz képest szerintem nem olyan veszélyes, de tényleg nem óccsó.
Egyébként 150-ért (+benzin) lehet robogót bérelni, amivel aztán lehet üveghangon tépni a városban.

Thor vagyok 2012.11.24. 01:55:54

Határátkelő legalább valami alapszintű lektorálást vállalhatna, hacsak nem hangulati elemként és a szint belövéséhez hagyja benne a durva helyesírási hibákat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.24. 05:08:09

@váj mí: jo, akkor visszavonom nincs is kocsim
es amugyis rossz az olajpumpaja
csaxolok
es kizarolag grondlandon javithato

tanato 2012.11.24. 08:28:44

@hagyma: Mégha csak az olajpumpa lett volna,de másodlagosan már sérültek az elégtelen kenés miatt a csúszócsapágyak is.Már a kórházudvarból is trailerrel vitték el a kocsit a műhelybe,ha tovább megyek vele lábon besült volna a főtengely is.

vénszivar 2012.11.24. 11:04:15

@tanato: Ez a szarpuccer nem ért semmihez......:) csak beleugat mindenbe !

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.24. 11:40:42

@Kovermadar: ha van a közelben Coop Forum, akkor: Grekiskt Lantbröd, az nagyon hasonlít a magyar "kézi kenyér" típushoz. Fehér, nem túl tömör-nem túl pihe, és nem édes. Szép aranybarna héja van, hosszú tömzsi vekni. A frisskenyér részlegen szokott lenni, hétvégén reggel még meleg :)
@kisqtya: amit te írsz, azt magyarul irigységnek hívják és az egészséges lelkű gyerekek kiutálják az ilyen irigyeket maguk közül.
Nekem is van ismerősöm, akinek tényleg minden az ölébe hullik (csak egy példa, kibérelt egy gyönyörű belvárosi öröklakást, a tulaj beleszeretett, most van egy tündéri kisfiuk és a csajszi úgymond nincstelenségből belecseppent egy igen szép polgári életbe), néha már csak nevetve csóválom a fejem, hogy lépten-nyomon hogy bejön neki az élet, de minden reggel szembeköpném magam a tükörben, ha ezért kevésbé kedvelném őt... a te tükröd tiszta?

2012.11.24. 12:16:33

@venator: És te miért nem itthon kaparsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.24. 12:29:14

@Réka ‎:
Szia!

Valóban az édességgel szokott a legnagyobb gondunk lenni, illetve nekem a szeletelt kenyér vékonyságával :)
Próbáltuk már a magyar, olasz kenyereket, az olasz jobban hajaz a magyarra.
Mi is a Coop-ba járunk, az van Flenben. Van egy ICA Stigtomtaban, de az elég kicsi. Szerettük még a nyköpingi Willy:s-t, de már nem járunk, mert ha megyünk anyósékhoz, akkor egyszerűbb Flenben vásárolni.

kisqtya-t pedig ne bántsátok. Különböző emberek vagyunk, különböző értékrenddel. Neki nyilvánvalóan fontosak a gyökerei, nekem semmit sem jelentenek (korábban írtam, hogy nem köt oda gyakorlatilag semmi sem).
A szememben Ő lokálpatrióta, amiben semmi kivetnivalót nem találok. Lelke rajta...
A szemében én önző, gyökértelen ember vagyok. Ha picit is számítana a véleménye, akkor ez sértő is lehetne. Nem kell vele foglalkozni :)

venator 2012.11.24. 13:38:51

@venator: Mert egy kéthetes gyerekkel nem indulok neki egy költözésnek. Pláne novemberben.

kovacs55 2012.11.24. 14:26:19

@hagyma: sima boltban kapsz 3,5-es sört is, állami piaboltban meg bármit......persze mindent lehet venni de.......ARANYARON

kovacs55 2012.11.24. 14:37:47

@charlieharper:
Erdekes poszt. De, szerintem meg az iroja a naszutas periodusat eli Svedorszagban. Szivesen olvasnam 1-2 ev mulva is a velemenyet a sved eletformarol.
Teljesen egyetertek veled, az elso 3-4 evben nekem is hasonlo volt a velemenyem de 20 ev utan mar nem...

venator 2012.11.24. 14:39:26

@Philosoraptor:

Mert egy kéthetes gyerekkel nem indulok neki egy költözésnek. Pláne novemberben.

kovacs55 2012.11.24. 15:10:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de erre csak kesobb fognak rajonni, addig pedig minden rozsaszinu.....

kovacs55 2012.11.24. 15:27:37

@johevi: Ráérnek, nem zavarta őket világháború, nem kellett semmit előlről kezdeniük...
Sokba is kerult ez a nagyon emlegetett semlegesseguk europanak....az akkor osszehalmozott penz mar regen elfogyott, persze meg igy is van mibol megszoritani de ha megkerdezed a regi generaciot, ok tudnanak meselni az akkori meg a mostani eletszinvonal kozti kulonbsegrol. Nem beszelve a magas munkanelkulisegrol, az ipar meg gyarak kivonulasarol az orszagbol (most eppen a SAS legitarsasag akarja hanyattvagni magat), az egeszsegugy romlasarol, bunugyi statisztikarol, a gyenge (sajat magad es tulajdonod nem vedheted meg) torvenyekrol, stb....

kovacs55 2012.11.24. 15:47:39

@hagyma:
ismerek itt tobb magyart is, ebbol ketto vilagcsucs...az egyikkel ha az utcan talalkozok akkor is kulfoldiul beszelunk mert "nem illik magyarul beszelni ha benszulottek is vannak mellettunk" mondta..ekkor dobtam egy hatast......
A masik pedig "az a magyar aki nem ott lakik ahol lakik mert mar elkoltozott onnan regen, igaz nap mint nap latom ott a lakasabol ki-be jonni meg a kocsiparkoloja is ott van ahol regen..." erre mar nem tudok en sem gombot varrni...

2012.11.24. 16:40:27

@venator: Értem, habár ez még mindig nem ad választ arra, hogy miért nem vagy Mo.-n és miért nem itt kaparsz.Nem számonkérés, ne értsd félre.

Mondjuk azt minden posztban leírod, hogy te jössz haza (akárcsak hagyma állampolgárság mániája), de ez nem tartozik rám és nem is érdekel, nem az én dolgom.

Alikam 2012.11.24. 17:35:37

Először azt írja a posztíró, hogy amióta az eszét tudja el akart menni utána meg, hogy nem fog itthon nyomorogni és emiatt megy el.

Tehát mióta az eszét tudja nyomorog?

Persze hogy nem kell lelkiismereti kérdést csinálni az ügyből...
Sikerült Svédországban egy két műszakos kulimelót találnia..., gratulálok...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.24. 17:51:49

@Alikam:
Kifogástalan meglátás... pontosan így van! Jelenlegi életszínvonalamhoz képest Magyarországon csak nyomorogtam.

Kétműszakos a munka, ez tény... kulimeló lenne... ez inkább téged minősít ;)

Itt van esélyem fejlődni (a cégen belül feljebb jutni), elismerik a diplomámat is, gond nélkül (szánalmas tanulmányi szerződések nélkül) tovább tudok tanulni.

De a legfontosabb: itt boldogok vagyunk, Magyarországon sosem tudtunk azok lenni. Számunkra a legfontosabb az életben, hogy boldogok legyünk... ebben Magyarország nem volt partner, Svédország viszont az. Fáj vagy sem, ez az igazság...

Mindenesetre a gratulációt elfogadom :)

Alikam 2012.11.24. 19:10:14

@Kovermadar: bocs, még itt ebben az országban is a két műszak, ahogy írod (5:30-tól 14:12-ig, délutános 14:00-tól 22:30-ig) kulimeló.

Én is dolgoztam még régen két műszakban, az minden, csak nem normális embernek való. Majd pár év után könyörögni fogsz az office-timeos újságárusításért, annyira tönkremész.

A fejlődés nem az országon, hanem magadon múlik. A feljebb lépés az meg a cégen, aminek már ugyan van köze az országhoz, de csak részben.

Én elfogadom a jogos kritikákat az országgal és a benne élőkkel szemben, de azt nem, amikor emberek a saját tehetetlenségüket egy ország, vagy a benne élők nyakába akarják varrni.

Sosem tudtál Magyarországon boldog lenni? Hát ne haragudj, de akkor veled komoly bajok vannak. Talán nem is az ország a hibás, hanem te magad, és majd ha a kezdeti cukormáz leolvad ott kint, ugyanúgy fogsz vélekedni a kinti életről.

Legalábbis nekem ez jön le. Egy ország működése lehet jó, rossz, viszont ahol születtél, ami nyelvet beszélsz, amilyen kulturális közegben nevelkedtél, ahol a családod, a barátaid vannak, ott kell, legyenek boldog pillanatok is, ha nincsenek, akkor vagy az életed volt ennyire rossz, se kutyád, se macskád nem volt, vagy pedig a lelkeddel van valami zűr.

Vagy ha ez nem igaz, akkor meg kéretik pontosabban fogalmazni mert azt még mindig jobban elhiszem, hogy Magyarországon kilátástalannak érezted a jövődet, mint azt, hogy te itt születésed óta szenvedtél egyfolytában. Viszont ha kint annyira jó, akkor felvetődik a másik kérdés, minek írsz ide, magyar ékezetes billentyűzettel?

Ha én utálok valamit, akkor kerülöm nagy ívben..., szerintem tegyél te is így, és találd a szerencsédet két műszak között egy eldugott kis svéd faluban.

DieNanny CH 2012.11.24. 20:28:45

@venator:
Ez a Dr House egyik epizódja volt?
:-)))

Jobbulást kívánok!

DieNanny CH 2012.11.24. 21:14:18

@Alikam:
"Én is dolgoztam még régen két műszakban, az minden, csak nem normális embernek való. Majd pár év után könyörögni fogsz az office-timeos újságárusításért, annyira tönkremész.
"
Vagy nem megy tönkre, mert a fizetéséből telleni fog heti 1 órás masszázsra, esetleg eljár futni, konditerembe, hogy szinten tartsa az egészségét. És idegileg sem megy rá a bizonytalanságra.

kovacs55 2012.11.24. 21:16:44

@Réka ‎:
Egyre tobb LIDL kezdi sutni a kenyeret, bagettet a sajat uzleteiben, friss es meleg hosszubagett 9,90 Skr...

Mrsmihaly 2012.11.24. 21:28:05

@Kovermadar: Gratulalok , nagyon jo volt olvasni a posztot.
Akik meg itt beszologatnak hogy szekerrel sem tudnak öket ide hozni, hat ennek nagyon örülök, mert velük csak sürübben lennenk, DE nem többen Svedorszagban :-)
Mivel mar 28 eve itt elek, igy bizony tudok különbseget tenni az itteni elet es a Magyarorszagi elet között! Ami az idöjarast illeti, nincsen rossz idö, csak rosszul öltözött ember. Van aki a 40-45 C-ra esküszik, en meg imadom a havat es a sielest. Meg szerencse hogy különbözöek vagyunk. Ami a napfenyt illeti, hamarosan megengedheditek Magatoknak hogy elmenjetek feltöltödni . Mi is tegnap erkeztünk vissza Svedbe Romabol.
Nem veletlen hogy az eszakiak a teli honapokban utaznak meleg orszagokba pl. Tajföld, mert minek kene nyaron elmenni, ha itt is van elhetöbb klima. A nyelvet pedig tanuljatok szorgalmasan, mert igy kerültök közelebb a svedekhez, es ertitek meg a gondolkozasukat. Egyaltalan nem hidegek, nagyon kellemes nep. Lycka till allt som står framför Er.

Mrsmihaly 2012.11.24. 21:41:59

@kovacs55: nehez lehet elfogadni, ha valaki jol erzi magat valahol? vagy eppen sirankoznia kellene , mert ugy jobban tetszene az itt olvaso magyar embereknek? amugy meg mindenki oda irogat ahova akar, tehat mindegy hogy a Magyar hatar melyik oldalarol is.

venator 2012.11.24. 22:18:29

@DieNanny: Olyasmi, csak zseniális diagnoszta és Lupus nélkül. :) Köszi, de ez tavalyi cucc volt.

@Philosoraptor:
Megint nem olvastad el az előzményeket. Arról volt szó, hogy sokan a menthető egzisztenciájukat cserélik fel a bizonytalanra. Ez egyfajta csőlátás, amire példát is hoztam.

Amúgy mi is belestünk ebbe amikor kijöttünk, valószínűleg otthon is elértük volna ugyanezt, csak talán lassabban. Persze tapasztalatnak kiváló volt és ezért is írtam, hogy nekem nincs bajom a külföldi munkával.

Szerintem csak akkor emlegetem a hazaköltözést, amikor éppen témába vág. Csak úgy vaktában nem nagyon hozom fel. De azért azt talán megérted, hogy inkább a saját tempómban bonyolítanám az ügyeimet?!

Egyébként március közepe-vége a mostani terv a költözésre, ha csak nem üt be valami váratlan.

Szerinte

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.25. 00:15:30

A francba, megint megjott a kedvem Svedorszaghoz. Eredetileg oda indultunk, csak aztan UK lett belole. De sok dolog ott jobban tetszik, arghhh....:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.25. 06:03:23

@Alikam: mi a fasz bajod van a 2 muszakkal?

2012.11.25. 11:19:06

@venator: Kicsit úgy állítod be, mintha az emberek többsége csak gondolna egyet, és akkor holnap ők utaznak egy teljesen vadidegen országba. Nem tudom elképzelni, hogy a teljesen elkeseredett embereken kívül kik ennyire vakmerőek és felelőtlenek.

Flöcsy 2012.11.25. 16:16:15

Jó történet. Ha csak a hozzáállást nézzük, országmegjelölés nélkül, nagyon hasonlít az én személyes tapasztalataimhoz. Ha az ember azért megy valahova hogy ott éljen - és nem azért hogy ne Magyarországon, csak bárhol máshol - és ezért tesz is, megtanulja a nyelvet, "kultúrát", keményen dolgozik, akkor be tud illeszkedni, és jól fogja érezni magát. Mások csak nyavajognak...

venator 2012.11.26. 00:57:02

@Philosoraptor:

Félreértesz, én azt mondom, hogy manapság sokkal hamarabb merül fel a külföld, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt. Sokan akkor is inkább a külföldi munkát választják ha otthon még nem merítettek ki minden lehetőséget és nem használtak fel minden eszközt.

Egy kicsit ez ránk is jellemző volt és elég sok hasonló történetet is ismerek.

2012.11.26. 09:21:56

@venator: Nyilván, mivel nyitottak a határok, nincsenek korlátozások ránk nézve, fapados olcsó repjegyek, rengeteg embernek él ismerőse/rokona kint, stb.

Az ő dolguk, hogy mit választanak. Biztosan mindenkinek van oka, hogy miért megy el innen. Az megint egy másik dolog, hogy lehet, hogy nem jön össze nekik kint, vagy honvágyuk lesz és hazajönnek.

venator 2012.11.26. 09:35:46

@Philosoraptor: Így van, ezt a témát ki is merítettük azt hiszem.

ZS0LT 2012.11.28. 21:38:59

@venator: "Most mennyivel jobb neked ha tudod, hogy én Kiss József vagyok vagy Kovács Béla?"

Béla, te vagy az?

HakapesziM 2012.11.29. 17:35:28

Öt éve svéd cégnek dolgozom kamionsofőrként. Nem élek ott, de svédek a főnökeim, sok kollégám, járom keresztbe - kasul. Én úgy látom, valóban toleráns, barátságos emberek, de ez csak a felszín, nehéz elnyerni a bizalmukat, nagyon is számontartják ki az idegen, és megkülönböztetik maguktól őket. Az is igaz, akit elfogadnak végül, ahhoz ragaszkodnak, abban megbíznak, de ehhez évek kellenek.
Hideg télen, ezen nincs mit szépíteni, s ha jön egy kemény tél szögesgumi nélkül vezetni életveszély.
Aki szereti olajozni a torkát ne menjen. Nincs szesz, vagy drága, de a déli részekről át lehet rándulni komppal a friccekhez olcsó italért, látogatják is rendesen a travemündei, rostocki boltokat a helyiek.
Gyönyörű ország, de ha tartósan ott kéne élnem, bizony depressziós lennék, szikla, fenyő, tó, szikla, tó, fenyő, szikla - a végtelenségig. Először szép, de idővel meg lehet unni, s a távolságok hatalmasak.
A svéd nyelv nem tűnik bonyolultnak, de mivel szinte mindenki tud valamennyire angolul, nem kényszerültem rá, hogy - egészen alap dolgokat leszámítva - megtanuljam.
Végül, bár én elég cigány módjára élek tizenkét éve Európa útjain, de picit lenézem azokat, aki így nyilatkoznak a hazájukról, nem érdekli őket mi lesz később, mit nekik mi lesz az országgal. Értem én, én is pénzért hajtok, egy életem van, de én mindig magyar maradok, ha száz nyelven megtanulnék is. És mindig öröm számomra ha hazafelé fordíthatom - sokszor hat - nyolc hét után - a kocsi elejét.

zaftos szatira2 2012.12.01. 19:18:45

DE a CNC-gepen kell netezni ezt nem tudtad?
NTC gepeken siman ki lehet lepni :D

Amarynda 2013.04.01. 14:02:16

@Elchango:
na pontosan a magadfajtak miatt van az a szemlelet hogy Mo teli van bunkokkal . te nem oszinte vagy hanem irigy es tusko.

Rohadt nagy kulonbseg.

A poszt jo es targyilagos. Nekem hasonlo erzeseim vannak Mo gal kapcsolatban, es mielott meg felhanytorgatnad nem jarok /jartam es fogok meg latogatoba sem, remekul elvagyok az elmult 26 evben enelkul.
A te fajtad meg azt is irigyli egy masik embertol ha az jol erzi magat a boreben. Ha otthon tenne ezt akkor azert mert tuti hogy jol megy neki lop, csal meg hazudik, ha kulfoldon akkor azert mert elment a szemete es ott boldogul.
A te hozzaallasodon kellene valtoztatni a hozzad hasonloknak es akkor nem lenne a kulfoldon eloknek lesujto velemenye Mo rol es a magyarsag jo nagy reszerol. Tisztelet a kivetelnek, amibe te nem tartozol bele.

Mme.Brioche 2013.08.28. 16:03:50

jééé, Svédországban is van ez az A-ból B-be, B-ől A-ba, aztán C-be a hivataloknál? :-)) azt hittem ez francia specialitás :-)

Nagyon jó poszt amúgy, öröm olyanokról olvasni, akik szintén boldognak érzik magukat a lakhelyükön :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.28. 16:09:30

@Brioche:
Ravasz kerdes.
A legtobb gond a tajekozatlansagbol fakad. Nekunk majd' minden siman ment.
Ma mar szigorubb a rendszer, de a fo iranyvonal ugyan az: munkaszerzodes nelkul nem nagyon kapsz PNt.
De ez igy van jol, szerintem.

Mme.Brioche 2013.08.28. 16:19:54

@Kovermadar: nálunk meg a hivatalnokok tájékozatlanságából :-) nemegyszer volt olyan hogy elküldtek Abol Bébe egy iratért, Bében mondták hogy azt Ában állítják ki, visszamentünk újrakértük, a hivatalnok meg azt válaszolta, hogy szerinte továbbra sem ők állítják ki, hanem a Bések de azért megkérdezi, és jééé mégis ők, és végig a fiókjában volt a formanyomtatvány :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.28. 20:12:22

@Brioche:
Nekünk szerencsére nem nagyon kellettek iratok. A sor pedig: bevándorlási hivatal -> adóhivatal -> TB. Mindenhol egyetlen dolga van az embernek, nem nagyon lehet eltéveszteni.

Ha a normális úton érkezik az ember: dolgozni, állásajánlattal, akkor ha felvették ezek simán lemennek egymás után.

A gond akkor szokott lenni, amikor valaki valamit át akar ugrani vagy nem ezen az útvonalon érkezik, hanem mondjuk házastárshoz, nyugdíjasként vagy valami hasonló módon.

Bevezettük azt is, hogy minden fellelhető iartunkkal mentünk mindig ügyeket intézni és rábíztuk a válogatást az ügyintézőkre. Így nem volt lehetőség visszadobni az igénylést, mert mindig minden ott volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása