oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 24. 06:52,  Az Ezeregyéjszaka valóra vált meséi 142 komment

2012. október 24. 06:52 Határátkelő

Az Ezeregyéjszaka valóra vált meséi

Régóta vártam már az ománi országfelelős beszámolójára, és íme, nem is hiába, hiszen itt van Abaya posztja, amiből kiderül, hogy nem kell mindent elhinni az útikalauzoknak, miként az is, miért fordulhat elő, hogy a vendéget másik szobában ültetik le családi látogatás idején.

Oman, Grand Mosque.jpg

„Négy évvel ezelőtt érkeztünk Ománba, a férjem munkája hozott ide minket. Mivel a felvételi beszélgetés telefonon zajlott, és a férjem nem tudott szabadságot kivenni, hogy szétnézzen, úgy kellett döntést hoznunk, hogy igen keveset tudtunk az országról.

Mivel az ország, ahol akkor épp éltünk, „nehéz terep" volt, így eldöntöttük, hogy megpróbálkozunk Ománnal. A Lonely Planet konzervatív öltözködési szabályokról beszélt, így szokásos nyári ruháimtól megszabadultam, vettem néhány sötét hosszúnadrágot és világos, hosszú ujjú blúzokat, aztán reméltem, hogy minden rendben lesz, nem csak a ruhákkal.

Az elviselhetetlen meleg

Késő éjszaka, vagy inkább már kora hajnalban érkeztünk meg. A határőr fehér dishdashába (hagyományos nemzeti viselet) öltözött fiatal férfi volt, fején az itt hivatalos és ünnepélyes alkalmakra elengedhetetlen muszarral, ami egy turbánféle.

Hétköznaponként gyakran kumát viselnek a férfiak, ez egy hímzett sapka, ami lehet 1-2 rialos kínai tömegáru vagy drága, kézzel hímzett egyedi darab.

Gyorsan és probléma nélkül intéződött a vízum. Ahogy kiléptünk az épületből, mellbe vágott az elviselhetetlen meleg.

A hotelhez vezető út kellemes és meglepő volt, az utat fák szegélyezték, az épületek szépek voltak és a kivilágított Grand Mosque (Nagy Mecset) olyan gyönyörű, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe pottyantunk volna.

Meglepően segítőkészek

Nem igazán emlékszem, mit is vártunk, de meglepett bennünket, milyen segítőkészek az emberek körülöttünk. Amikor első nap vásárolni indultunk, egy, a szállodában dolgozó, hagyományos fekete abayába öltözött hölgy felajánlotta, hogy elvisz bennünket a szupermarketbe. Az áruk többségén angol és arab felirat volt.

Hirtelen elkezdett kiürülni a szupermarket. Beletelt pár percbe, amíg rájöttünk, hogy a hangszórókból szóló zene imára hívott. Azóta ezt is megszoktuk és életünk kellemes részének tartjuk.

A nagyobb boltokban és bevásárlóközpontokban van imaterem, külön a férfiaknak és a nőknek. A női mosdóban gyakran látni, amint éppen az ima előtti mosakodást végzik.

Néhány nap alatt rájöttünk, hogy a Lonely Planet kissé túl konzervatív volt. Gyorsan beszereztem néhány rövid ujjú pólót és világos nadrágokat. Bár először csak 3 évre jöttünk, ezen az őszön már az ötödiket kezdjük. Megszerettük az itteni életet.

Kocsival az iskolába

Ennek az életnek az egyik központja az iskola, ami korán reggel kezdődik, hiszen már 7:30-kor becsengetnek az első órára. A nők többsége nem dolgozik, így ők viszik kocsival a gyereket az iskolába, és mennek is értük dél és fél 2 között, a gyerekek korától függően.

Az év nagyobb részében olyan meleg van, hogy még azok is kocsival mennek iskolába, akik csupán néhány percnyi sétára laknak. A mi gyerekeink a brit iskolába kárnak, ami 3 éves korban kezdődik és egészen érettségiig tart.

A tanítás utáni sport és a szakkörök többsége is az iskolában zajlik, így az anyukák többsége itt szerez barátokat, illetve itt találkozik a már meglévő barátokkal, ismerősökkel.

A gyerekek rengeteg dolgot csinálnak tanítás után, beszorítjuk a többféle sportot, cserkészetet, hangszeres tanulást. Kevés idő jut a házi feladatra, különösen, hogy 7-kor már ideje lefeküdni, hogy következő nap ne legyenek fáradtak.

Zárt közösségben élnek

Bár a helyiek barátságosak, viszonylag keveset érintkezünk velük. Az egyik szomszédasszonyom férje gyakran jár Magyarországra a munkája miatt. Náluk őszintén invitáltak és szívesen láttak, ha beugrottam, de amikor egy alkalommal ott voltak a rokonaik, akkor engem a másik nappaliban ültettek le, és a háziasszony ide-oda rohangászott, de azért mégis marasztalt.

Ugyan a gyerekek az iskolában tanulnak az ománi kultúráról, a mindennapokról keveset tudunk. Zárt közösségben élnek, a konzervatívabbak a saját törzsükön belül házasodnak, gyakori az unokatestvérek közötti házasság.

A házasságok jelentős részében a szülők választják ki a jövendőbelit, bár amennyire én tudom, a fiatalok döntik el, hogy össze akarnak-e házasodni a kiválasztottal. Külföldivel házasodni még ma is nehéz, bár nem lehetetlen.

Mindennapi életünk így „expat"-ként nagyon eltér attól, amilyen egy nyugati országban lenne. Legközelebb még írok erről."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Omán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr344865662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi9 2012.10.24. 13:15:06

@abaya-oman: bunnek nem bun, csak furcsa. :D

Sokszor nem lehet tudni, mekkora igazsagalapja van egy-egy irasnak, foleg, ha a szerzo nem tunik fel egyaltalan a forumon. Ne vedd a lelkedre, hogy bizalmatlan vagyok.

abaya-oman 2012.10.24. 13:16:02

Most eltunok, mert a gyerekeim mar a masodik mesefilmet nezik en meg meg nem is ebedeltem. Visszajovok :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.24. 14:16:14

@abaya-oman: Köszönöm, és kíváncsian várom. Engem nagyon érdekel a téma.

bpetya75 2012.10.24. 14:38:36

@abaya-oman:

Nem azt a részét nem értem a dolognak, hogy miért kevés rá az idő. Azt nem értem ebben az oktatási rendszerben, hogy ennyire kicsi gyerekeket miért kell még otthon is asztalhoz, géphez kötni. Úgy gondolom, hogy 6-7 éves korukig sokkal jobb nekik a kevés irányított foglalkozás melletti sok-sok szabad játék.

Nnna, már megint offolódok itten...

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 16:01:54

Kevés a konkrétum, pl. hogy mennyibe kerül a sertéskaraj kilója vagy a doboz sör.

;-)

abaya-oman 2012.10.24. 16:19:43

@bpetya75:
Az en gyerekeim imadtak az ilyen feladatokat.

Amugy tenyleg off. A Brit iskolarendszert nem vagyok igazan hivatott megvitatni.

2012.10.24. 16:28:22

@abaya-oman:

Szünet? Csak nem Aldozati Ünnep van? :)

A hiradoban mutattak, hogy itt (Törökorszagban) nehany helyen kikepzest tartottak a közmunkasoknak lasszozasbol, hogy könnyebben elkapjak majd az esetleg elkoborolt allatkakat.

Persze Ankaraban ez nem nagyon fordul elö, de az elmult evek soran mar lattam olyat is, hogy egy csalad egy külvarosi utca közepen vagott le egy tehenket. Na, akkoriban (azt hiszem erthetö modon) eleg nagy kultursokkon mentem keresztül...

2012.10.24. 16:31:12

@abaya-oman:

Amugy sokan jarnak arrafele abayaban? En csak egyszer lattam olyan nöt, akinek csak a szeme latszott ki a fekete lepel alol, de ö speciel libiai volt...

abaya-oman 2012.10.24. 16:46:15

@Taxomükke:

Serteskaraj, sor? Ez egy muzulman orszag:-)

Ok, mielott mindenki elszornyedne, van itt mindketto, bar a beszerzes kicsit korulmenyes.

Al Fair az egyetlen szupermarket amelyik arusit serteshust. Egy ajto nelkuli de kulon szobaba kell bemennunk , amelyiknek a bejaratanal ki van irva "Pork Shop for Non-Muslims Only", ami annyit jelent, hogy "Serteshus bolt kizarolag nem-muzulmanoknak". Mivel mindenki latja, hogy ki megy be igy muzulman hitre tert keresztenyek meg sem kockaztatjak. Hogy mennyi egy kilo azt nem igazan tudom. Mi nem szoktunk venni. Ez a serteshus altataban Angliabol jon es en nem szeretem az izet. A gyerekek is jobban szeretik a baranyt es marhat. A fustolt sonkat meg kolbaszt pedig otthonrol hozzuk.

Az alkohol egy kulon tortenet. Aki dolgozik, es nem muzulman, az a munkaltato jovahagyasaval alkohol vasarlasi engedelyert folyamodhat. Ezert az engedelyert fizetni kell. Minnel magasabb havi keretet akarsz annal tobbet kell fizetned. Muscatban a Ruwi rendorsegen atveszi az ember a konyvecskejet. Ez 2 evre ervenyes es bele van irva, hogy havonta maximum mennyiert vasarolhatsz. Ha nem vasarolod le a teljes osszeget honap vegeig akkor az elveszett. Az alkohol boltok ablaktalan epuletek olyan nevekkel, hogy sose gondolnad mit is jelol. Belepes csak a konyvecskevel. Sor ara: egy 24-es csomag kb 8,5 es 20 omani rial kozott mozog. Amikor otthon voltam 1rial valamivel 600 forint folott volt.

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 16:50:25

@abaya-oman: Csak vicceltem, láttad a hozzászólásom végén a ;-) -t?
Mindenesetre köszi a kimerítő tájékoztatást, nagyon érdekes ezeket olvasni. Vagyunk szerintem páran, akiknek a sztereotípiák ugranak be, amelyek persze sokszor nem, vagy nem úgy igazak.

abaya-oman 2012.10.24. 16:54:42

@PetraBee: Igen, Eid szunetunk van. Kicsit korabban kezdodott, mert ma kikapcsoltak az aramot az iskolaban.

abaya-oman 2012.10.24. 16:56:14

@PetraBee: A helyi nok tobbsege abban jar. Itt nagyon kevesen takarjak el az arcukat.

abaya-oman 2012.10.24. 17:00:00

@Taxomükke: :-)

Persze a hotelek barjaiban az iszik aki akar, ott omaniakat is latni:-)

2012.10.24. 17:16:27

Azert azt csak halkan jegyzem meg, hogy az arab orszagokkal kapcsolatban azt az ervet felhozni, hogy "mi mentunk oda, viselkedjunk es oltozzunk ugy, ahogy ott illik" azert eleg erdekes, foleg, ha szetnezel a nyugat-europai fovarosokban, es latod, hogy ok mennyire tartjak ezt. Az elvvel egyetertek, csak azzal nem, hogy ha mi megyunk oda, akkor nekunk kell ugy viselkedni, mint ok, ha ok jonnek Europaba, akkor meg nyitottaknak es toleransaknak kell lennunk, es termeszetesnek venni, hogy ok ugy viselkednek, oltozkodnek, stb. mint otthon. Hogy is van ez a tolerancia, amelyik csak egy iranyba mukodik?

Egyebkent miutan a multkor tobben rasszistanak kialtottak ki, elgondolkoztam rajta, hogy valoban az lennek-e? Es azt hiszem annyi igazsag van benne, hogy kultur-rasszista vagyok, ha lehet ilyent mondani. A borszin egyaltalan nem zavar, ellenben az onmagaba bezarkozo es minden mast elutasito kulturak annal inkabb.

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 17:29:22

@Nyulz of the World: Ezért vagyunk mi felsőbbrendűek.

Na jó, csak vicceltem.

2012.10.24. 17:40:22

@Taxomükke: Nagyon vicces kedvedben vagy te ma... :D

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 17:43:34

@Nyulz of the World: Jaja, szabadnapos vagyok... Meg élvezem, hogy 1-2 napja eltűntek a trollok.

2012.10.24. 17:55:13

@Taxomükke: Nekem meg penteken lesz szabadnap (az osztrak semlegessegi nyilatkozat torvenybe iktatasa 1955. oktober 26.). Viszont tegnap-tegnapelott dolgoztam, nem is keveset, ugyhogy mar csak tulelek. :(

2012.10.24. 18:03:01

@Taxomükke: Mondjuk nincs is nagy tomeg, kicsit olyan regi origos feelingje van ismet a Hataratkelonek... :D

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 18:29:55

Biztosan inkább a Bajnaival/Orbánnal foglalkozó blogokon megy a trollkodás, illetve főleg a gyűlölködés...

eddieblog 2012.10.24. 18:35:10

Elore elnezest kerek az off-ert, de a tegnapi esemenyekrol az jutott eszembe, hogy barhol is eljenek az emberek, elsosorban a fejekben kene nagytakaritast vegezni.
eddieblog.blog.com/2012/10/24/valtozni-es-valtoztatni/

Frau Holle 2012.10.24. 18:40:20

Örülök a beszámolónak, ezt igazán érdemes lenne folytatni.
Van ismerősöm aki expatként arab országban dolgozik, sok hasonlót mesélt ős is. Illetve arról, ami igazán érdekelne, ő is keveset: nem igazán engedik őket közel magukhoz a helyiek, nem sikerül megismerni az életüket. Kicsit "gettószerű" a dolog, kimondottan jó körülmények között, de a társadalom mellett élnek az expatok.
Ha esetleg mégis tudnál még írni a helyiek életéről kedves posztoló, örömmel olvasnám!

mommmmo 2012.10.24. 18:44:38

@Nyulz of the World:
Mondjuk nem igazan ertem mi a kifogasod Nyulz.... Szerinted akkor lennenk egalban, ha a feher nok miniszoknyaban jarhatnanak a kozel keleten? Megjegyzem sok helyen megtehetik. Pl Dubai~ban is sok helyen ki van irva, hogy kerjuk terdet valat eltakarni, a nem muszlim nok 80%~a ezt leszarja, ed ennyi.
Egyszer volt egy forradalmi szellemu angol no, aki eldontotte, hogy megiscsak bebizonyitja, hogy intoleransak az arabok, es felulre csak egy melltarto szeru topot vett fel. Mire egy beduin neni raszolt, mire o a szoknyajat is levette, es tangabugyiban masirozott tovabb a dubai mallban.
Erre bevittek az elmere, es a sajto sokaig beszelt a kulturak kozotti konfliktusokrol.. valami ilyesmire gondolsz?

Frau Holle 2012.10.24. 18:49:54

Ja, ha valaki el akar menni a falig, előbb-utóbb megtalálja.

01234567 2012.10.24. 18:54:47

@venator: Igaz, elég szűk a referencia anyag. Minden országból egy nő, viszont azokat alaposan kikérdeztem, mert érdekelt. De ez igen, akkor is egy-egy ember szubjektív véleménye. Az Iráni a 80-as évekbeli Iránról beszélt. Elmondása szerint nő egyedül nem utazhatott (másik városba semmiképp), az utcán botos emberek mászkáltak a vallási előírások betartására ügyelve. Bizony a botot használták is, nem támaszkodásra. Főleg az egyedül közlekedő nőket pécézték ki. Meg a szokásos, nézés, viselkedésért, hűtlenségért járó, nekem drasztikus büntetések.Igazad van, nem arab, de muzulmán. A Jordán csaj apja szülész-nőgyógyász volt, ő az ottani elég durva családon belüli dolgokról beszélt. Apa használja gyakran a lányait is, az idősebb fiútestvérek is, az ebből következő terhesség minden "bűne" a nőt terheli, az apja rengeteg ilyen esettel találkozott, gyakorlatilag a nőt, akár halálra is verheti az ura, ha olyan. A lánynak a szülők választanak..stb..Az apja itt tanult, az anyjuk magyar volt, igazából az öregnek a fundamentalizmus ottani erősödése tette be a kaput. Amikor kötelezték pl. hogy csak ha Allah áldását kérte, nyúlhat a beteghez, és a fentebb említette eseteknél (amikor a szülő nő nem tud (akar ) apát megnevezni ) azt jelentenie kell a hatóságoknak, nő nem örökölhet, csak lányok voltak a családban...stb..azért kerültek ide vissza.A Szaúdinál nekem csemege volt, hogy ott nő pl. nem vezethet autót, igaz ebből sok bevándorlónak nagyon jó állása van, sok családban a nők viselik a teljesen zárt csadort, a saria szerint törvénykeznek. Ami az arab férfiakat illeti, azokból viszont többet ismertem, megmondom őszintén, nekem ez a hímsoviniszta, férfiközpontú gondolkodás átjött, láttam rajtuk. Némelyikük valóban jó társaság buliban, de ezért nem voltak soha szimpatikusak. Megmondom az arab kultúra, az első évezredbeli tiszteletet érdemlő tudományos vívmányai ellenére nálam ezzel a mondattak betette a kaput: " ,,Vagy olyasmiket tartalmaznak ezek a könyvek, amik benne vannak a Koránban, és akkor feleslegesek; vagy ellenkeznek azzal, amit a Korán mond, és akkor károsak. Mindenképpen tûzrevalók. " Az iszlámmal meg ugyan annyi a bajom mint bármely más vallással, izmussal, egyéb embert korlátozó, eredeti gondolatától messze eltávolodott eszmével. Amiket, tudom, az emberek tettek olyanná amilyenek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 18:57:55

@abaya-oman: en nem iteltem, es altalaban sosem itelek
az egesz felfogasuk, eletszemleletuk, vallasuk tavol all tolem, ezert nem szeretnek arab orszagban elni es nem is fogok
ennyi az egesz
de azt is elmondhatom, hogy kinaba vagy japanba sem koltoznek
es svajcba sem szivesen
ez van

mommmmo 2012.10.24. 19:13:07

Mondjuk a helyzet az, hogyha az emberek meghalljak azt a szot hogy arab, egybol elkezdik donteni a szoveget a nok elnyomasarol...
Kozben ez nem etnikai, es nem is vallasi eredetu dolog, hanem a nyomorbol ered, es a torzsi tarsadalombol, es ezaltal abbol, hogy a nonek nem lehet mas feladata, mint a szaporodas, mert kulonben a kozosseg alapegyseget, a klant felzabalja reggelire a masik klan.. nemreg volt egy felmeres hogy hol a legsz@rabb nonek lenni, az elso 5~ben 1 arab orszag volt, szaudi. Emellett ott volt meg india, az elkepeszto merteku nemi alapu abortuszok miatt, szomalia a noi korulmetelesek miatt, egy afrikai orszag, talan nigeria a nemi eroszak miatt es pakisztan, gondolom egyertelmu mi miatt. Eleg barmilyen nyomor helyre menni, egybol ott van a nok kiszolgaltatottsaga es az ebbol fakado szornyusegek.. Ja tudom Szaudi nem olyan nyomor, de 50 eve meg az volt, es az akkor felvett szokasaikon meg nem valtoztattak. Szoval uncsi ez a nokelnyomasa szoveg gombnyomasra, ez a poszt pl egyaltalan nem errol szolt..es azert, mert bar talan meglepo, az araboknal az elet sem csak csupan arrol szol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 19:38:55

ja es ettol fuggetlenul szivesen olvasok rola, mindig mas ha az ember attol olvas aki tenylegesen ott el, nem csak turista
/ mondjuk ez az alkoholos kiskonyv (na meg a sor ara), meg a disznohus koruli mizeria, + az oltozkodesi kodex, tovabbra sem inditott be olyan folyamatokat az agyamban, hogy nekem Omanba kene mennem, de meg csak turistakent sem igazan, de majd elolvasom a folytatast is, mert hogy erdekes orszag lehet az ketsegtelen:)/

mommmmo 2012.10.24. 19:42:46

@01234567: a "kereszmetszeted" amugy hiheto, foleg azert, mert a mintad 2/3~a a regio legszelsosegesebben szemet 1/5~bol jon (Iran, szaudi)
Ezekhez csak annyit fuznek hozza, hogy nemcsak a noknek valasztanak ferjet a szulok, hanem a fiuknak is, es ez igy volt es van a vilag szinte minden letezo kulturajaban kiveve Europa es USa utolso 100 evet.
A jordan peldad meglep, en is jartam ott nemreg, sok no europaikent oltozkodott es szerintem a hivatalos politika sem tamogatja a nok elnyomasat...
Az meg jobban meglep, hogy tudott az a nogyogyasz otthon praktizalni, en nem ismerek olyan jolszitualt muszlim not, aki levetkozne egy ferfi nogyogyasz elott, arrafele ez egy tipikusan noi szakma.
Valami extra devians elemekkel kerulhetett kapcsolatba az urge.

01234567 2012.10.24. 19:47:25

@mommmmo: Engem ez a rész érdekelt volna, és sok más mellett, ez kimaradt. Engem nem zavar, hogy mást az érdekel, milyenek ott az árak, pedig engem meg igazán az nem érdekel. Dubai kivételével tényleg nem mennék arab országba. De még sok helyre sem, Afrika, Ázsia egyéb részei (Nepál,Bhután pl. itt is kivétel.) USA....És tudom hogy vannak nyomorultabb helyek a földön, de szerintem a nyomor és a másik nem kezelése nem összefüggő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 19:59:30

@01234567: na,, az USA-val mar mi bajod van?
arrol nem beszelve, hogy alaszkatol floridaig igen sok kepet mutat az orszag

mommmmo 2012.10.24. 20:01:00

@01234567:
De igen, osszefuggo. Nezd meg europat, a kozepkorban pl hogy kezeltek a noket..

Vannak kiveteles kulturak, pl a mongol, ahol mindig egyenloseg volt, de a vilag 90%~ban az volt a helyzet, hogy a no nem penzkereso, hanem csak szul,tehat kiszolgaltatott. Es ha valaki kiszolgaltatott, azzal torvenyszeruen visszaelnek masok. Egyeni szinten persze sokan nem teszik ezt, de az ilyen tarsadalmakbol, ahol a nok meg mindig kiszolgaltatottak, mindig kepes leszel elohalaszni borzaszto peldakat es dogivel.

01234567 2012.10.24. 20:01:35

@mommmmo: Helyreigazítás :) :A szülész-nőgyógyász dologban tényleg helyesbítenem kell. Orvos volt az illető a helyi kórházban, ahol jóformán mindent ő csinált, vidéki város, nem ismerem az ottani viszonyokat, és ez a rész is hozzá tartozott, mivel nem volt más. Most kikérdeztem a párom, az ő barátnője, mint írtam az elején. Bennem ez a rész maradt meg, így, ezért írtam szülész-nőgyógyászt, de sebészeti, és belgyógyászati feladatokat is ellát.
Ha ezzel hazudtam, elnézést kérek.

abaya-oman 2012.10.24. 20:02:33

@Nyulz of the World:

Ertem, hogy mit mondasz. Azert kicsit vitatkoznek. Itt nem varjak el, hogy ugy oltozzunk mint ok, csak azt, hogy a testunk bizonyos reszeit ne mutogassuk. Vagyis fokent ok alkalmazkodnak hozzank. (En Omanrol beszelek Szaudit nem akarom ebbe belekeverni.)

Naluk vallasi/lelkiismereti dolog, hogy el kell takarniuk magukat. Nalunk csak magamutogatas, hogy vannak nok, akik szinte puceron jarnak. Azert az indittatas nagy kulonbseg? Europai szuletesu es neveltetesu nokent is undorodom tole, mikor valakinek kilog a feneke a sortbol es olyan melyen kivagott a bluza, hogy meg a nok is zavarba jonnek korulotte.

01234567 2012.10.24. 20:06:34

@hagyma: Nem szeretem. Ahogy a Bayern München-t sem pedig nem ismerem a játékosait, csak stadionban, TV-n láttam őket, de Bayern meccsre sem mennék, kivéve, ha általam szeretett csapattal játszik. De ugyanígy nem mennék techno disco-ba, pedig életemben nem jártam, csak a "zenét" hallottam..stb.. Ilyen vagyok. Tudom, nem egy etalon, mit csináljak...

Muscari 2012.10.24. 20:07:01

@mommmmo: Na most leírom az én tapasztalataimat, már úgyis régen szerettem volna. Én csak É-Afrikai arabokat ismerek, illetve néhány bangladesi és pakisztáni emberkét, ezért természetesen a mintám nem reprezentatív. A két csoport között ég és föld a különbség, kulturálisan az É-Afrikaiak sokkal közelebb állnak hozzánk, nyilván nem véletlenül. Van egy algériai kollégám, akinek ráadásul angol a felesége, hát vele nagyon jókat szoktam beszélgetni, ő is imád utazni, más kultúrákat megismerni, teljesen nyitott a világ dolgaira, szeretem, mint embert. Pedig igencsak gyakorolja vallását, félrevonul szünetben imádkozni, Ramadan, stb. Tehát ez önmagában nem jelent semmit.
A bangladesieknek már vannak fura dolgaik, egymást kifejezetten segítik (ez persze nem baj), de nem kifejezetten toleránsak másokkal. Persze megint hangsúlyozom, néhány emberről beszélek, akiket ismerek.
Férjemnek volt egy munkatársa, szintén Bangladesbe való, a többiek egybehangzó véleménye szerint meleg. Mi nagyon kedveljük a srácot, rendes gyerek, lehet rá számítani, meg jókat beszélgetni vele. Na most ő a tavasszal kénytelen volt hazamenni megnősülni a családja kívánságára, a menyasszonyát akkor már 4 éve nem látta, most is jött vissza 1 hónap után, az asszony meg maradt otthon. Azt mondja, hogy soha nem akar visszamenni, ő nem tartja a vallási előírásokat sem, inni pl. kifejezetten szeret :-)
Hát, ha tényleg meleg, és a férjem szerint is az, meg tudom érteni, hogy Londonban akar maradni, otthon gyakorlatilag kivégeznék ezért.
Azért meg kell mondjam, mielőtt kijöttünk, nekem is voltak előítéleteim, ezek jó része alaptalannak bizonyult. Csak akkor rezzenek most is össze, ha letakart arcú nőket látok.
A múltkor a BBC-n láttam viszont egy műsort a kényszerházasságokról, állítólag úgy becsülik, hogy csak itt a UK-ben évi ezerre tehető a számuk. Persze ez nem csak a muszlimok között fordul elő, hanem pl. az indiaiaknál is. Egy másik statisztika szerint az öngyilkosságot elkövetett nők között bőven felülreprezentáltak a D-Ázsiából valók, ezt ugyanabból a műsorból tudom, természetesen a két dolog között szoros összefüggés van.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy semmi sem fekete-fehér, hanem igencsak sok árnyalat létezik.

abaya-oman 2012.10.24. 20:09:26

@01234567:

Jordaniat nem ismerem. Itt a gyerek elleni eroszakert olyan sulyos buntetes jar, hogy a kulvilag tudtaval ilyesmi nem tortenhet. A kulvilag tudta nelkul pedig sajnos mindenhol mashol is tortenik ilyesmi.

Vallasi rendorseg itt nincs. Meg este 10 ora korul is lehet latni egyedul setalo/futo noket.

01234567 2012.10.24. 20:09:39

@mommmmo: Azt hiszem, nagy részben igazad van. De egy Kuvait? Brunei? Japán?

Muscari 2012.10.24. 20:13:12

@mommmmo: Abban természetesen igazat adok neked, hogy a nők elnyomása a nyomorból ered, mint ahogyan a legtöbb szélsőség. És annál rosszabb, minél nagyobb a tanulatlan tömegek aránya.

abaya-oman 2012.10.24. 20:20:57

@Muscari:

A bangladesiek es pakisztaniak tobbsege muzulman de nem arabok.

mommmmo 2012.10.24. 20:23:40

@01234567: termeszetesen csak reszben van igazam, a nyomor es a nok elnyomasa kozott csak koleracio van, es nem fuggvenyi viszony:)... Nyilvan vannak olyan helyek, ahol nyomor mellett is el tudjak ezt kerulni, es mas helyen, ahol a gazdagsagban is megtartjak...a nyomoron kivul a masik alapveto befolyasolo tenyezo talan a katonaskodas szerepe lehet az adott regioban amugy. De ahogy ezek a korulmenyek valtoznak, az emberek is valtoznak. Az europaiak attol kapnak sokkot, hogy ezek az emberek mennyire masok mint mi, pedig ha belulrol latnad a szituaciot, inkabb attol kapnal sokkot, hogy mennyire masok mint amilyenek pl a szuleik voltak. Es egyetertek Muscarival, tenyleg az eszak afrikai arabok, es hozza tennem az obol arabok is manapsag mar elegge kikupalodtak. A hulyesegben a primet mar reges reg del azsia es a paki~afgan regio viszi, akik nem arabok, csak ez az arabozas mar annyira atment a koztudatba, hogy mindenki csak oket emlegeti...

01234567 2012.10.24. 20:25:42

@abaya-oman: Annyiban változott már ennyitől is a véleményem, hogy látom, erős különbségek vannak ott is országok között. Ezért jó (is ) egy ilyen blog. :) Azzal együtt még mindig inkább Tahiti :)
Neked viszont sok jó élményt, boldogságot, szépet ott. És ha lehet írj folytatást!

Muscari 2012.10.24. 20:30:41

@abaya-oman: tudom, azért írtam külön őket:-)

mommmmo 2012.10.24. 20:32:26

Amugy azt en sem tartom egy nagyon eleseszu meglatasnak, hogy miert kell nekunk toleralni, ha ok nem toleralnak..
Most mirol beszelunk?
Ha valaki letojja a tobbseg kulturajat, es minisziknyaban maszkal egy konzervativ muszlim kornyeken, vagy abajaban a redneckek kozott, mind a 2 helyen beszolnak neki, rosszabb esetben lekopik. Hol itt as asszimetria? Mert szerintem mi Omanrol beszelunk itt, Iran es Szaudi egy masik tema.. szoval ebben az esetben nem latok asszimetriat.. azt leszamitva, hogy egy szemermes muszlim nonek lehet, hogy maga a pokol ruhat cserelnie, es ugy kineznie, mint a tobbseg, a miniszoknyasnak meg nem hiszem, hogy pokol lenne farmerben setalni, persze lehet, hogy tevedek.

01234567 2012.10.24. 20:34:14

@mommmmo: Szerintem sok függ a vallástól, annak ideológiájától és hogy az adott közösség azt hogyan ülteti át a társadalmi életben. Őszintén ortodox zsidóknál sem lehet leányálom nőnek lenni, a mormon, vagy egyéb bigott vallási közösségek...De katolikus "szent" családoknál is láttam döbbenetes dolgokat...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:37:43

@01234567:
annyiban erthetetlen, hogy fel amerika "europai" es europaiak epitettek fel ezt az orszagot
dehat mindenkinek szivejoga szeretni valamit vagy nem
en mar el sem tudnam kepzelni magam mashol

mommmmo 2012.10.24. 20:41:40

@01234567: igen, ez igy van, a vallasokat mindig fel lehet hasznalni arra, hogy igazoljak egy zsarnok tetteit. Tarsadalmi es csaladi szinten is. Es ezek a zsarnokok eleg gyakran pasik. Igazabol minden vallast lehet abnormalis modon ertelmezni, foleg, ha a hallgatosag nagy resze analfabeta. Lasd kozepkori keresztenyseg vagy taliban iszlam. Es itt megint visszakanyarodtunk a nyomor temakorehez.

abaya-oman 2012.10.24. 20:45:00

@mommmmo:

A ferjem indiai kollegajatol azt hallottam hogy a gyerek nemenek megallapitasa tilos. Nincs az a korhaz, amelyik meg merne tenni, mert azonnal bezarjak. Lehet, hogy feketen jo penzert lehet ilyesmi, de azt a tomegek nem tudjak megfizetni.

En ugy tudom hogy ez inkabb kinara jellemzo, ahol csak egy gyereket engedelyeznek. Ott a kb tiz ev mulva felnovo nemzedekbol 30 millio ferfinek nem fog no jutni a sajat korosztalyabol.

mommmmo 2012.10.24. 20:46:20

@mommmmo: marmint ugy, hogy tanultabb tarsadalmakban az altalad emlitett szelsoseges szubkulturak csak a periferian leteznek, mig egy rakas analfabeta kozott mindez sokkal konnyebben elharapozik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:46:33

@abaya-oman: asztamanyana, meg este 10-kor is kimehet egy no egyedul az utcara?:)

mommmmo 2012.10.24. 20:49:08

@abaya-oman: igen,ezt,en is hallottam, hogy az Indiai allam probal tenni valamit a nemi alapu abortuszok ellen. Ugyanakkor valahonnan az osszes kollegam tudta, hogy milyen babat var, az indiaiak is, erdekes modon:) pedig indiaiaknak meg az emirsegi korhazxak sem mondhattak el hivatalosanMA

01234567 2012.10.24. 20:50:32

@hagyma: Az jó ha az ember jól érzi magát ott ahol van. ennek örülök. De be kell vallanom, én mindig amolyan gyengébb párti voltam Madridban az Atletico, Barcelonában az Espanol. És hogy valami jót amerikáról, az egyetlen amiért rajongok és amerikai, az NFL. És ott meg a Cincinnati Bengals . Az utálatra rátesz egy lapáttal ez a valójában gyarmatosító, demokrácia és civilizáció export az USA-tól. Maximálisan emlékeztet a katolikus egyház és a Spanyol királyság pár száz évvel ezelőtti táncára...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 20:56:35

@01234567: nagyon jol egymasra talaltunk, mert maximalisan nem ertek veled egyet, nem sokat tudsz errol az orszagrol, de az NFL-t azt nezem rendszeresen es imadom es a legjobban "utalatos" csapat szamomra a Bengals:)
de az elso haromba benne van az tuti
talan az eagles veri:)
mar negative:)
de nincs ezzel baj
amugy amerika leszarja, hogy pl magyarorszagon van-e mekdonaldsz
gyarmatunk meg nincs
a demokracia meg elvileg nem egy rossz dolog

01234567 2012.10.24. 21:00:55

@mommmmo: Sajnos van egy-kettő amelyik már nem, de azok nem a nők közösségen belüli helyzetétől ellenszenvesek. Amúgy teljesen igazad van, a kultúra, műveltség foka egy közösségben ugyan csak meghatározó. Vallás, műveltség, anyagi korlátok. Külön is lehet, de együtt biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:02:34

ez abban nem vagyok biztos hogy pl az "araboknal" ez tokeletesen mukodik
marmint a demokracia
/tessek ne osszekeverni a liberalizmussal, mert amerika is egy kifejezetten konzervativ orszag
mondjuk nem szivesen koltoznek a nyugati partra, mert az kicsit mas es semmikeppen pl san franciscoba, de alaszkaba mar igen/

mommmmo 2012.10.24. 21:02:40

@hagyma: a demokracia egy qrva jo dolog, de egy olyan orszagban, ahol 70% az analfabetak aranya (afganisztan) fikarcnyival nem jobb a diktaturanal.. erre meg ott nem jottek ra?
Amugy nincs sok bajom az USA~val de mintha ez a demokracia export project mintha kisse melle ment volna.

01234567 2012.10.24. 21:07:10

@hagyma: Semmiben sem értünk egyet, de legalább nem vedelés, bamba bámulás lenne egy közös sörözés! Ne félj, ha egyszer lenne egy szezon ahol mindenki kint lenne a sittről, egyes játékosok meg nem az asszony kocsijának motorházán akarnának edzeni két meccs között, és végre vennénk egy jó, rutinos északi irányítót, minimum konferencia döntő lenne a vége!!!! :)

mommmmo 2012.10.24. 21:08:20

@hagyma: amugy meg melyik orszag demokratikus az araboknal? Ok, most az egyiptomiak ugy tesznek, de ott is van vagy 30% az analfabetizmus szerintem...a nagytobbseg meg csak egy fokkal van afelett... Raadasul abban sem vagyok biztos, hogy amikor kabe 300 ev tarsadalmi fejlodeset kell megtenniuk 1 generacio alatt, akkor olyan kiraly a demokracia...igazabol arrafele a kiralysagok meg a sejksegek mukodnek jol, mar amelyik.

abaya-oman 2012.10.24. 21:08:34

@hagyma:
:-(

Nem arrol van szo, hogy kimehet e, azt probaltam hangsulyozni, hogy biztonsagban van. Senki nem fog bottal nekiallni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:08:39

@mommmmo: hat igen nehez segiteni valakin, aki egyaltalan nem akarja
halistennek meg is kezdodott a kivonulas afganisztanbol, eppen eleg amerikai katona halt meg ott
most iran a problema es nem a demokracia miatt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:11:40

@01234567: jaja
en buccaneers drukker vagyok, a masodik csapatom a pats
@mommmmo: hat ezt mondom, hogy nem jellemzo
@abaya-oman: erre mondtam, hogy az nem nagy dolog, hogy nem kell felnem , hogy 10 utan megbotoznak:)
amugy jelzem itt botozas nelkul sem igazan megy ki 10 utan magaban egy no setalni
mert egyreszt van kocsija, masreszt biztonsagi szempontbol

Muscari 2012.10.24. 21:14:16

@abaya-oman: Bocsi, a posztodra még nem is reagáltam, nagyon tetszett, az utána kialakult beszélgetés is, jó, hogy itt vagy és válaszolsz a kommentekre :-)
Egyébként ez engem is a régi postr-es hangulatra emlékeztet, mint tegnap írta valaki, sehol egy troll. De jó lenne, ha így maradna!

abaya-oman 2012.10.24. 21:17:34

@hagyma: Itt is van kocsija, de levegozni az ember nem 50 fokban megy. Tehat marad a kicsit huvosebb ejszaka.

mommmmo 2012.10.24. 21:18:47

@hagyma: ott nem az a nagy szam abban hogy este futsz, hogy nem botoznak meg, hanem inkabb az, hogy a csalad sem pampog bele mit tehet egy no egyedul. Amin csodalkozom, mert az emirsegekben is foleg mi europiak csinaltunk ilyesmit. Az arab csajok a noklubban lazitottak. NA meg a kozbiztonsag is nagy szam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:29:54

@abaya-oman: itt inkabb a hajnal-kora reggel
a kocogoknak ami jellemzo
@mommmmo: hat egy normalis hazassagban, normalis orszagban es varosban / ha lehet ilyet mondani, hogy normalis/
mindenki tudja mit lehet mit nem, mire jo vigyazni stb.
\nekem azert volt konnyu beilleszkedni, mert a felfogas nagyon hasonlo itt mint europaban, a kulonbsegeket meg kifejezetten orommel konstataltam:)/
namost errol beszeltem, a kulonbsegeket nem tudnam azsiaban vagy afrikaban kultivalni

01234567 2012.10.24. 21:35:07

@hagyma: A Tampa szimpatikus, gondolom a New England-ról sejted mi a véleményem :) Nekem ha második csapat, akkor Buffalo Bills.
Egy másik hozzászólásodhoz: Nekem ennél az Iránnál, Irak feelingem van, szerintem nem véletlenül. Nekem csak az a furcsa ahogy Maliban, Csádban, Szudánban nem kutatnak az Al-Kaida után, meg Szomáliából is hamar elfüstöltek, úgy az Izraeli, Pakisztáni, Indiai, atombomba sem nagyon izgatja őket. Hogy egy szaudi "demokráciáról" ne is beszéljünk...
Ha egy országban egy másik ország erős az ország területére kiterjedve katonailag jelen van, kézben tartja a közigazgatást és a közbiztonságot. Szabályozza az ország gazdasági kapcsolatait, saját gazdasági vezetőkkel kontrollálja a gazdaság működését...Az nem gyarmatosító?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:41:39

@01234567: en ugy vagyok vele MINDENKINEK jobb ha irannak nem lesz atombombaja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 21:42:55

ja, nem, nem tudom mi a pats-rol a velemenyed
raadasul magyar a punter is most:)

Muscari 2012.10.24. 21:59:24

@hagyma: Bocsi, Hagyma, de nem emlékszem, melyik államban is élsz?

mommmmo 2012.10.24. 22:03:34

@hagyma: az USA-ba valo kivandorlast nem lehet osszehasonlitani egy kozel keleti-vel, mert az USA-ban tenyleg van arra eselyed, hogy beilleszkedsz, a kozel keleten viszont nincs, senki nem is varja toled, sot, a helyieket szerintem nem lehetne fellocsolni a sokkbol, ha egyszer egy feher megprobalna kozzejuk "beilleszkedni" . Alias abayat viselni, kavezgatni jarni arab csajokkal, meg ilyenek.
Eleve, ezek annyira versegi alapokon alapulo tarsadalmak, hogy szerintem egy hasonszoru arab is csak akkor tud "beilleszkedni", ha behazasodik.

Es nem is akar senki sem hosszu tavon ott maradni, szerintem ez mindenkinek egy par eves projekt.

Itt csak egyutteles van, beilleszkedes helyett, de hidd el, annak megvannak a normalis szabalyai, amiket nem olyan nehez betartani, ha mar raszantal egy par evet egy ilyen projektre az eletedbol.. en tenyleg nem vagyok az a tulzottan alkalmazkodokepes ember, de nekem is ment. Itt senki nem varja azt, hogy feladj barmit is a kulturadbol, vagy az eletedbol, hiszen kivulallo vagy, az is maradsz, csak annyi, hogy ne botrankoztasd meg a tobbseget.
Nem tudom, hogyha valaki kepes arra, hogy pl egy templomban ne karomkodjon, ne smaroljon, ne huzzon miniszoknyat, akkor miert nem kepes ugyanerre egy arab varosban. Ahol ugysem tolti az ideje nagy reszet az utcan, a klima miatt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 22:21:22

@mommmmo: najo, de alapbol ismerem, mert ott szulettem, mik a tarsadalmi elvarasok
templomban nem fingunk stb. me, fogjuk a papra stb.

azert az egy teljesen mas vilag
amugy lehet meg kepes is lennek, foleg ha kene, kovetni az elvarasokat
de halisetnnek nem kell es en nem is akarom
'ennyi
nem szeretnem ha megmondanak hogy oltozzona felesegm, tudja O azt magatol, meg hogy ehetek-e rantotthust disznobol, es hany sort ihatok havonta
en dolgom

venator 2012.10.24. 22:29:39

@01234567:
"Az Iráni a 80-as évekbeli Iránról beszélt."

Az a Khomeini féle iszlám forradalom időszaka volt. Ez kb olyan, mintha a kereszténységet az inkvizícióval akarnád jellemezni.
De az tényleg durva időszak lehetett.

".....A Jordán csaj apja szülész-nőgyógyász volt, ő az ottani elég durva családon belüli dolgokról beszélt. Fundamentalizmus erősödése....."

Ezt mommmmohoz hasonlóan én sem tudom elképzelni, a családon belüli erőszakot még csak-csak, de az sajnos mindenütt előfordul. De a fundamentalista részét nem tudom hova tenni. Be tudnád lőni az időpontot? 70-es évek esetleg? A jordánok rém büszke beduinok, ráadásul meglehetősen tisztelik a királyi családot, amely nem a fundametalizmusáról híres.

"A Szaúdinál nekem csemege volt, hogy ott nő pl. nem vezethet autót, igaz ebből sok bevándorlónak nagyon jó állása van, sok családban a nők viselik a teljesen zárt csadort, a saria szerint törvénykeznek."

A szaúdiak tényleg érdekes népek, de írtam már, hogy ott az iszlám vahabita ágát gyakorolják, ami valóban meglehetősen szigorú. De gondolj csak bele, alig ötven éve találtak olajat arrafelé, ennyi idő alatt képtelenség felzárkózni az európai civilizációhoz. (amúgy szerintem nem is kell)

"Az iszlámmal meg ugyan annyi a bajom mint bármely más vallással, izmussal, egyéb embert korlátozó, eredeti gondolatától messze eltávolodott eszmével. Amiket, tudom, az emberek tettek olyanná amilyenek. "

Valamiféle világnézeted azért csak van, nem? :)

Egyebekben Mommmmo olvtárs/nő megállapításaihoz csatlakoznék. :)

01234567 2012.10.24. 22:31:42

@hagyma: Iránnak van, vagy lesz atombombája? Ez nekem új...
A Pats egoista edző, arrogáns csapata. Tom Brady valóban jó irányitó, kár hogy nem a Bengalsban :), az ő játékát szeretem de nekem ők az NFL Bayernja...

Taxomükke (UK) 2012.10.24. 22:32:49

Hát nekem az USA külföldi tevékenysége alapján nem az jön le, hogy demokráciát épít l'art pour l'art, inkább gazdasági befolyást, nyersanyagot meg ilyesmit szerez... de javítsatok ki, ha tévedek.

venator 2012.10.24. 22:35:58

@01234567: "Iránnak van, vagy lesz atombombája? Ez nekem új.."

Ahogy Iraknak is vegyifegyvere? :) Majd kapnak egy kis demokráciaexportot, aztán az új bábkormánnyal már nem lesz semmi gond...

Amúgy Izraelnek is van atomfegyvere, egyedüliként a Közép-keleten...

venator 2012.10.24. 22:36:59

@Taxomükke: Nem javítunk ki, lebombázunk oszt jónapot! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 22:39:14

@01234567: Belichick nagyon jo edzo, egyaltalan nem egoista a csapat kozel sem arrogans
sokkal inkabb a steelers, a broncos vagy az eagles
irannak nem szabad hogy legyen atombombaja es addig orulj meg erre figyelunk
@Taxomükke: nem akarunk demokraciat epiteni, de a fold bizonyos orszagaira a Te erdekedben is oda kell figyelni, ha nem akarsz bajt
nyersanyagot azt szerez az USA, megveszi...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 22:41:52

@venator: Izrael nem fenyeget senkit ez egy
ketto, majd azert ne legyen siras-rivas ha valami idiota arab terrorista allamnak lesz atombombaja
Irakot sem kene annyira sajnalni
eleg szepen lerohantak kuwaitot annak idejen
na oda is amerika kellett
meg a jugoszlav valsagba is...
meg a II. VH-ba is
nagy az arc otthon, oszt az egesz hadsereg 34 tizedesbol all 2 grippenbol meg 3 kamazbol

venator 2012.10.24. 22:47:12

@hagyma: Ugye nem gondolod, hogy leállok világpolitikáról vitázni?
Némi igazságod még van is, de sem a hely, sem az idő nem alkalmas.

01234567 2012.10.24. 22:47:13

@venator: A szülész-nőgyógyászt helyesbítettem, fentebb megtalálod. az időszakról sincs pontos dátumom kb. húsz éve, vagy több kicsivel. Az öreg úr már meg is halt azóta.
"Leben und leben lassen !" Ha már a mottóm kérdezted....
És még valami: " Csak jó szerencse, semmi más!"
...és még valami: A kereszténységet tényleg az Inkvizícióval szoktam jellemezni. Mert azzal lehet a legjobban...

01234567 2012.10.24. 22:50:27

@venator: Mordehai Vanunu. Amúgy erről is írtam fentebb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.24. 22:56:00

@venator: nekem sem jutna eszembe
en nem is hoztam szoba

01234567 2012.10.24. 22:56:15

@hagyma: A steelers !!!!!!!! Azt a lábtörést nem felejtem nekik. alattomos sunyi csapat. A Broncosnál nekem nem jön ez át, csak az hogy mindig több van bennük. Az Eagles sem kedvencem :) Mc Nabb volt ott az igazi nagy f@sz, rettegtem hogy hozzánk kerül egy időben, de hál Isten...

venator 2012.10.24. 22:57:48

@01234567: Olvastam a helyesbítést, ezért sem feszegettem nagyon. Csak az a fundamentalista rész nem volt tiszta, be akartam lőni magamnak. De nem fontos..

Nem a mottódat, hanem a világnézetedet. A "Leben und leben lassen-re" aligha lehet civilizációt alapozni. :)

"és még valami: A kereszténységet tényleg az Inkvizícióval szoktam jellemezni. Mert azzal lehet a legjobban..."

Azért azóta eltelt pár száz év, a dolgok általában nem feketék vagy fehérek.

A többi is oké, nem olvastam vissza elég figyelmesen.

venator 2012.10.24. 23:00:53

@hagyma: Részemről rendben, itt már kicsit késő van ehhez. :)

mommmmo 2012.10.24. 23:06:26

@hagyma: abba, hogy mit eszel vagy iszol, senki nem szol bele, a szabalyok kizarolag a nyilvanos viselkedesrol szolnak. Otthon azt csinalsz amit akarsz, illetve a hotelekben, es egyebb kulfodiek szamara kijelolt helyeken is.
Amugy meg nagyon egyszeruek es vilagosak a szabalyok, a Dubai sejk kiadott errol egy 10 pontos iromanyt, ami mindent lefed, sot a gyakorlat meg annal is lazabb. szoval ez az egesz messzemenoen tul van lihegve.
Az oltozkodesi kodokrol meg annyit, hogy az obolorszagokban minden kozosen hasznalt helyiseg teljesen tul van legkondicionalva, mert az abajasokhoz merik a legkondi merteket. Tehat a feleseged hamarabb fog megfazni ha levetkozik, mint ahogy raszolnanak, ezt garantalhatom. Ilyen alapon viszont nem tudom miert elfogadhatobb Alaszka, ott is fel kell oltozni.
Szamomra egy rakas olyan dolog volt, amit sokkal nehezebb volt ott elviselnem, mint az agyonlihegett "szabalyokat"
A klima maga peldaul sokkal rosszabb volt. Az is, hogy a helyi tarsadalom annyira zart, hogy keptelenseg veluk integralodni. Az is, hogy a szegenyseg es a nyomor olyan szintjet lattam magam elott, mint ami ott volt.

Es szerintem ezzel mindenki igy van, aki ott el. aki a "szabalyokra" panaszkodik, az csak a mediabol ismeri ezt a terseget, ottani expatoktol nem igazan hallottam ezt a szabalyokkal kapcsolatos panaszt.

Muscari 2012.10.24. 23:11:34

@hagyma: köszi, csak kíváncsi voltam :-)

01234567 2012.10.24. 23:40:55

@venator: A deizmus és az ateizmus határán billegek :)
Az egyházról hogy milyen, ma is kiderülne ha volna a kezében erő, világi hatalom. Nincs, így kegyes és nyájas. Felejteni viszont nem szabad.

moTmeN 2012.10.24. 23:45:37

@mommmmo: [...] hogy beilleszkedsz, a kozel keleten viszont nincs, senki nem is varja toled, sot, a helyieket szerintem nem lehetne fellocsolni a sokkbol, ha egyszer egy feher megprobalna kozzejuk "beilleszkedni"

Csak egy kep, Venatornak ismeros lesz... :)
cphpost.dk/sites/default/files/styles/400x300/public/storm-screenshot_0.jpg

venator 2012.10.25. 00:09:22

@moTmeN: Ez nem fair, a faszi dan es itt is el. ;-) De ilyen kepem nekem is van, teven ulok wadi rum-ban, teljes beduin diszben. Ugy festettem, mint Lawrence. ;-)

manigerzson 2012.10.25. 00:11:13

@abaya-oman: mostanában mindenki a google+ -on megszokott "+1" -gyel jelöli, ha valami tetszik neki. így teszek én is. kevés dolog fontosabb az ember saját családjánál, pláne, ha az egyéb teendők várhatnak is. szóval...

+1

venator 2012.10.25. 00:13:00

@01234567: Hat hallod, te tudod. Csevegjunk inkabb masrol. ;-)

01234567 2012.10.25. 00:40:09

@venator: Bár tudnám...Csevegünk,de az a következő poszt lesz, mert most borulok. Jó éjt mindenkinek,örülök, hogy ma itt lehettem!

mommmmo 2012.10.25. 09:11:17

@01234567: amugy az, hogy 20 eves a sztorid megmagyarazza a Jordan esetet. Ha arabokkal kapcsolatban 20 eves sztorikbol indulsz ki, hogy velemenyt formalj roluk, az olyan, mintha az europaiakat 100 eves sztorik alapjan jellemezned, kabe, mert ott olyan utemu valtozasok vannak

mommmmo 2012.10.25. 09:21:15

Amugy ez a nyugat vs kozelkelet sztori sem olyan fekete feher mint ahogy latszik, pl az obol orszagok is ruhellik Irant, foleg mert allandoan azzal fenyegetozik hogy lezarja az arab obolbol kivezeto tengerszorost, hogy jol betegyen az olajkereskedelemnek.
A jelenlegi irani rezsim az, amire azt szoktak mondani, hogy "politikailag szalonkeptelen" szerintuk az egesz vilag a nyugat lancos kutyaja, budos kapitalista akik fo celja, hogy elpusztitsak az iszlamot.
Az arab allamok kozul kabe csak a hasonloan szalonkeptelen sziriai rezsim kokettalt veluk, meg minden orszagbol a radikalis szelsosegesek. A mainstream arab diplomacia ruhelli oket, csakugy, mint ahogy pl Kadhafit is utaltak. Szoval itt nem arrol van szo hogy nyugat vs kozel kelet, iszlam vs keresztenyseg, vagy demokracia vs nem demokracia, hanem habzo szaju idiotak, akik forditva vezetnek az orszaguton, es ezert azt hiszik, hogy minden veluk szembejovo elmebeteg, meg a nemzetkozosseg, akik egy asztalnal kepesek targyalni es diplomaciailag megoldani dolgokat.

mommmmo 2012.10.25. 09:25:17

A gyarmatositokkal kapcsolatban pedig sok nepnek nincsen egyertelmuen rossz velemenye, en pl indiaiakat es filippinokat is hallottam arrol buszken nyilatkozni, hogy mennyit tanultak a gyarmatositoiktol. Szoval ugy kozelebbrol ez az egesz nem olyan fekete feher, es tapasztalataim szerint a "toresvonal" ha van, az nem a "kulturalis kulonbozosegek" vonalon van, sem a munkahelyi kornyezetben, sem a vilagpolitikaban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása