oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 04. 06:55,  Sok energiával vetkőztem le az előítéleteim 438 komment

2012. október 04. 06:55 Határátkelő

Sok energiával vetkőztem le az előítéleteim

Írországból érkezett a mai történet, melyet hétköznapinak semmiképpen sem neveznék. Szerzője, drk nagyon jó állásajánlatra költözött ki, és még helyi viszonyok között is kifejezetten jól él. Pedig nagyon mélyről indult. Tanulságos történet, még tanulságosabb végkövetkeztetésekkel.

Dublin belváros.jpg

„Olvasom a sok posztot az oldalon, és a legtöbb ember, aki beküld egy-egy írást, nem túl kedvező körülmények közül vágott neki a világnak, igazi szaktudás és külföldön is valamit érő tapasztalat nélkül. Nálam más volt a helyzet.

Először is, otthonról is egy amerikai cégnek dolgoztam. A nettó fizetésem közel tízszerese volt a minimálbér bruttójának. Ez mindenhol nagyon jó mérce, és ebből kiderül, hogy nem volt otthon sem gondom, ráadásul a munkámat is imádtam.

Viszont kezdtem beleunni és sokat gondolkoztam azon, hogy ha magyar cégtől kapnék munkát, bár amennyire az ismerőseimnél láttam nem annyival, de kevesebb lenne a pénz és sokkal több a probléma. Ezért a költözés nyugati országba nem muszáj volt, inkább egyfajta biztosítékként lebegett a szemem előtt.

Elkezdtem félteni valamit

Ekkor jött egy ajánlat az egyik gigantikus internetóriástól, amit nem neveznék meg pontosan, de valamelyik a nagyok közül (Amazon, Facebook, Google, Yahoo, LinkedIn, Microsoft). Sokat hezitáltam, mert a pozíció Dublinban volt esedékes, és bár mindenki, akit ismertem és itt élt, szerette a helyet, de amikor oda került a sor, hogy tényleg bevándorlónak kéne lennem külföldön, hirtelen elkezdtem félteni valamit. Azt hiszem azt a biztos tudatot, hogy valahol otthon vagyok.

Végül a lehetőség, hogy egy ennyire meghatározó és hatalmas dologban vehessek részt, győzedelmeskedett. Mivel a fizetésem elég jó volt, már nemzetközi szinten is, minimális összeggel kínáltak többet (plusz ugye a részvényopció), viszont a munka borzalmasan érdekelt, kevesebbért is vállaltam volna.

Sajnos nem tudok senkinek sem segíteni a kiköltözéssel kapcsolatban, ugyanis a fentebb felsorolt cégektől, ahogy elfogadtam az ajánlatot, rögtön megkeresett az első ügynökség. Mivel alig volt cuccom, csak azt kellett eldöntenem, mikor szeretnék Dublinba repülni. Várt a szálloda, minden költségemet visszatérítették és 30 napom volt lakást találni. Ez vonatkozott a páromra is, sőt a kutyával is foglalkoztak volna.

A megérkezést követően egy másik ügynökség jelezte, hogy a képviselő felvesz reggel a hotelnél, intézett nekünk gyakorlatilag soron kívül adószámot, majd leültünk a hotel lobbyban és házhoz jött a bank képviselője. Ezzel meg is volt minden.

Lakásbérlés saját szabály szerint

Elképzelésem sem volt az árakról, átlagfizetésről és arról, hogy mi számít racionális pénznek egy albérletért, ezért gyorsan végiggondoltam, hogy az irodához közel szeretnék lakni és persze egy saját szabályom segítségével, gyorsan találtam egy lakást, beköltöztem.

A szabály egyébként, hogy az albérlet bruttó költsége (rezsivel) nem lehet több mint a nettó fizetésem 33 százaléka. Szóval 100 ezer forintos nettó fizetésnél albi rezsivel nem lehetne több mint 33e. Ezután persze az ügynökség jelezte, hogy elég olcsón megúsztuk a költözést, így hát további kb. 2 ezer euróval kipótolják a beköltözést.

És ha valaki azt hinné, hogy ez a jó része a dolognak, elárulnám, ez volt a kellemetlen. A cég irodájában naponta 3x van meleg étkezés és persze mind isteni finom, válogatott hozzávalók chef-ektől. Sosem csak 1-2 fogás van, rendszerint egy ebéd minimum előétel, 2-3 fajta főétel, köretek, vegetáriánus menü, saláta bár, szendvicsbár stb.

Ha valaki zenélni szeretne

Minden szinten vannak "konyhák", ahol végtelen mennyiségű különböző italok, nasik, gyümölcsök, 3 fajta kávé, sok fajta tea van. Nálunk Xbox és sörcsap van a léghoki mellé, ha elfáradnánk. De szintén a "mi" emeletünkön van egy komplett zenekarnak való hangszerrel felszerelt szoba, szintén kikapcsolódás céljára. És még van pár emelet...

Természetesen mindezért nem fizetünk, juttatás. Ehhez jön, hogy ha bringával jársz dolgozni, Írorszában adókedvezményt kapsz, természetesen a cég ehhez is hozzájárul. Csakúgy, ahogy a kondibérletet is kifizetik neked. Természetesen a biztosítás kiterjed a kedvezményezetteimre, 100 százalékban fedezi az egészségügyi kiadásokat és néhány extrát is.

Ez már kezd egész jól hangzani, de.. Ehhez még hozzájön, hogy a fizetésem (amennyire tudom) kb. kétszerese az ír átlagnak. És ezen felül még kapok bónuszt és részvényopciót. Mivel csak hétvégén kell gondoskodnom magamnak ennivalóról, egész sok pénzt költhetek el, az amúgy szerintem irracionálisan drága ír szórakozóhelyeken.

Csúcsjuttatások

Természetesen az első napon megkaptam az aktuális csúcs Macbook Pro-t minden extrával, ami csak létezett bele, plusz egy vadonatúj csúcsmobilt (választhatóak voltak pl iPhone, Google, HTC, Samsung modellek), mindezt céges kártyára, amit nem én fizetek és szintén korlátlan.

Nem csak korlátlan, de ha külföldre megyek is nyugodtan internetezem róla, szabad. Az asztalomon egy 30"-os monitor pihenget éjszakánként. Azért nem kettő, mert ez is túl nagy. Ha utazni kell, évi 10 ezer mérföld felett (ami 1 út Kaliforniába) automatikusan business jegyeket kapsz.

Amit azért érdemes tudni, hogy ezeket engineerként kapom. A Szilícium-völgy hangulatában élő cégek, mint ez is, a mérnököket fizetik meg a legjobban. Mondhatni, mi vagyunk az "istenek". A személyzetnek is ki van adva, nem piszkáljuk az engineereket. Ha valami kell, azonnal jön.

A presztízs következményei

Most már a 30-hoz közeledve, 10 év a szakmai tapasztalatom, amiből 7 nagyon komoly rendszereken. Rendszeresen adok elő konferenciákon mindenfelé a világban. Ettől függetlenül engem még mindig csak egy közepes kategóriába vettek fel. Feljebb jön több pénz, de az extrák már nem változnak.

Ehhez még hozzájön a presztízs kérdése is. Ha megemlítem, hogy hol és mit dolgozom, az emberek reflexből másképp állnak hozzám. Szinte nincs olyan hely/szolgáltatás ahova ne lenne céges kedvezmény (utazni akarsz, használd a cég által ajánlott ügynökséget, kialkudnak jó árat. Autóbérlés olcsóbban, fodrász olcsóbban, stb..).

Nincs kedvem lezuhanni

Hát, így is lehet. Ebből a szempontból viszont, más megvilágításba kerül Magyarország, mint lakhely. Először is, Írország nem sokkal van magasabban a létrán. Erre mondjuk sok hónap után jöttem rá, mikor végre elhagytam a belvárost és meglátogattam a normális környékeket.

Viszont a felső-közép ahova kb. elhelyezném magam, jobb oktatást, egészségügyi ellátást, ennivalót, innivalót és minden másból jobbat kap, mint otthon. Bár sem az uniós, sem az ír gazdaság nem szárnyal mostanában, még mindig sokkal kisebb az esélye, hogy itt bajom lesz hosszútávon, mint otthon. Bajom alatt azt értem, hogy lezuhanok a legszegényebb rétegbe. Ne tessék félreérteni, onnan jöttem. Ezért nem félek tőle, de nincs kedvem visszamenni.

Nem tudom, hogy ki milyen érzelmekkel bír az elolvasás után. Aki irigy, az nyilván haragszik, aki szeret érdekes dolgokat hallani, most nyilván örül. El kell mondanom mindenképp, kicsit hisztizve a végén, hogy mint említettem, borzalmasan szegény háttérből jöttem. Elvált anyuka, 2 gyerek, se gyerektartás, se rendes fizetés. Szokásos történet.

Az első 3 évben a fizetésem a család adósságaira ment el, majd miután jobban kezdtem keresni, mivel sosem tanultam meg bánni a pénzzel, utána pár évig a saját adósságaim fizettem vissza. Úgy nőttem fel, hogy 16 évesen már tudtam, mikor jöhet behajtani a végrehajtó, és mik a kiskapuk. :)

Sosem kaptam semmit jóindulatból

Sokszor megkapom, hogy mennyire nem vagyok "magyar" és / vagy hazafi. Hiszen nekem már jól megy, ezért már nem érdekel, mi van otthon. De erre csak annyit tudok mondani, hogy vérbeli igazi magyar nevelés vagyok. Sárga csekkel trükközni tudó, krumpliból készült mindenféle házi finomságon hetekig élni képes, igazi magyar valóság.

Sosem kaptam semmit az országtól pusztán jóindulatból, viszont emlékszem arra, amikor 30 forint miatt csúsztunk le a támogatásról az egy főre eső havi jövedelem számításakor, és így bizony nem sokat ettünk. Egészen 21 éves koromig nem voltam nyaralni. El sem tudtam képzelni az milyen, mikor valaki azért fizet, hogy semmit se csináljon.

Ezért haragszom az országra, dühös vagyok rá és boldog vagyok, hogy a saját családom már olyan helyen nevelhetem, ahol ezek kisebb eséllyel fordulnak elő. Amikor a magyar összetartás kerül előtérbe, van valami, amit sokan nem látnak meg, illetve én még nem hallottam. Ez pedig a magyarokba beépített brutális rasszizmus és negatív diszkrimináció. És az otthoni cigányság problémája miatt ez még elfogadott is. Ez az egyik legnagyobb hátrány, amit otthonról hoztam.

Mindegy, hogy magyar, német vagy ukrán

Nem tartok össze a magyarokkal, mert nem érdekel, melyik országból jöttek. Nekem senki sem a barátom csak azért, mert 400 km-re született tőlem. És mióta a nyelvet is rendesen beszélem, mindegy, hogy magyar vagy angol. Nagyon sok energiába került levetkőzni a negatív előítéleteket. De most már nincs magyar, német vagy ukrán. Nem érdekel a bőrszín, se a vallás. Az érdekel ki az ember, aki az egész mögött áll. És ezt tudom javasolni mindenkinek.

Egyébként Dublin remek hely. Nagyon megszerettem az embereket. Az időjárás borzalmas, de megszokható, és ha megszoktad, kellemes hely lesz."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr344818809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Crack"en, a mélység hendikeppes csápja 2012.10.04. 11:41:26

Miután szerencsésen túljutottunk a zsebmedence beszerző körúton, kicsit későn, de folytattuk immáron jól megszokott vízvezeték építési külön foglalkozásunkat. A méretek immáron ismertek, pontosan, így fektettük tovább a biológiai adásstruktúrával felru...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobcucc22 2012.10.04. 07:23:02

nagyon jo iras, jo mar neha egy ket olyat is olvasni, amikor valaki tenyleg szaktudassal es tapasztalattal megy. a takaritani meg felszolgalni mentem sztorik mar nem tudnak sok ujat nyujtani.
eleg jo helynek hangzik az iroda, en sokat ulnek a hangszeres teremben :)
az ott elo magyarokhoz valo hozzaallasod meg olyan mint az enyem. megismerkedtem akivel tudtam, de nem keresem oket csak azert mert magyarok. ha valaki jo arc akkor azzal nyilvan logok, de nem azert meg magyar. de szerencsere vannak jo fejek, jol esik neha magyarul beszelni.

minden jot a tovabbiakhoz!

be.ba. 2012.10.04. 07:28:29

Nagyon szuper történet! Nagyon tetszett! Érdekelne még - úgy körvonalakban -, hogy mit csinálsz a munkahelyeden.
Ja és sok sikert még a továbbiakban is!

soyuna 2012.10.04. 07:43:00

Nem semmi írás, el is kapott az irigység. :)
Milyen mérnök vagy, és ha szabad ilyet kérdezni, hogy sikerült idáig feltornáznod magad a mély szegénységből? Mivel nem semmi utat járhattál be! :)

hothead 2012.10.04. 07:47:49

szep tortenet, epp a heten lattam egy ehhez hasonlo sztorit feldolgozo filmet (the pursuit of happyness). az utolso ket szakaszt kicsit feleslegesnek erzem, leragott csont, csak hisztit general.

mommmmo 2012.10.04. 08:35:49

Korrekt kis tortenet.. engem is elkapott az irigyseg, nem is az anyagiak miatt, hanem hogy milyen jo is, ha valaki ennyire topra kerul egy szakmaban, amit szeret is..

fasor6 2012.10.04. 08:55:25

Gratulálok ahhoz, amit elértél, nagyon örülök, hogy olyan nehéz helyzetből el tudtál jutni idáig. Nyilván sok munka volt benne, míg eljutottál addig a pontig, hogy megkaptad ezt az ajánlatot a gigacégtől. A legjobbakat kívánja neked egy elvált, kétgyerekes, mérnök anyuka.

roze 2012.10.04. 09:25:04

Az irigység helyett inkább az kapott el, hogy én is szeretnék szakmailag olyan szintre jutni hogy "öljenek" értem,még ha nem is ilyen giga szinten feltétlenül:) Gratulálok mindahhoz amit elértél,biztos vagyok benne hogy rengeteg munka van mögötte és persze jó helyzet meglátások. Azt hiszem a helyzetfelismerések ugyanolyan fontosak a sikerhez,meg még jó pár dolog.

venator 2012.10.04. 09:28:05

"Ez pedig a magyarokba beépített brutális rasszizmus és negatív diszkrimináció."

De legalább te nem vagy rasszista és kirekesztő, csak rajtad kívül az összes magyar. (?)

A szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, én nem a 30-as monitortól vagy a MacBook-tól jövök izgalmi állapotba.

ZmanUK 2012.10.04. 09:32:33

Rakerdezhetek? - Nyelvesz Jozsi?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.10.04. 09:34:43

Ezt a posztot szerintem maga a Jóisten írta. Újabb bizonyítéka, hogy az ÚR magyar. Köszönöm, hogy elolvashattam.

bpetya75 2012.10.04. 09:34:52

@venator:

Mit kell "szegénynek" beszólni? Örülj inkább az új babakocsinak ;-)

Mondjuk az a mondat nekem is bántja a szememet. Bár mi sosem voltunk mélyszegények. Ott valószínűleg erősebb és szélesebb körű a rasszizmus és az előítéletesség. Még nem döntöttem el, hogy tetszik a poszt vagy sem. Jó lenne, ha felbukkanna a posztoló...

ZmanUK 2012.10.04. 09:34:54

Amugy le a kalappal, ugyes vagy. Mindig is mondtak, hogy a Google talan az egyik legjobb munkaado, MINDENT biztosit a dolgozoinak, hogy azok nyugodt, kiegyensulyozott korulmenyek kozott tudjanak dolgozni. (Persze ennek van egy olyan vonzata is, hogy mindekozben azt is el akarjak erni, hogy a dolgozojuk minel tobb idot toltson a munkahelyen)
Ahogy tudom a Google-nel 7 koros interju van, szoval ha bejutottal, akkor tenyleg megerdemelten ...

venator 2012.10.04. 09:39:13

@bpetya75: Nem szeretem az ilyesmit, böki a csőrömet. :))

Klasszikus Határátkelős poszt, az első harmada dicsekvés, a második panaszkodás, a harmadik köpködés. ;)

Még én sem döntöttem,.......hogy kamu vagy sem. Pedig még csak nem is érdekel

A babakocsi nagyon király. Igazi spéci darab.

waterphone 2012.10.04. 09:39:32

Egy dolog biztos, hogy a felsorolt cégek közül nem a Microsoft volt a befutó. MacBook pro + stb. :)

Jó olvasni más sikereiről, de a legjobban ez tetszett:
"Nem érdekel a bőrszín, se a vallás. Az érdekel ki az ember, aki az egész mögött áll"

További sikereket nektek.

bpetya75 2012.10.04. 09:39:37

@SziszkAnya:

Csak nem. Ez annyira szép, hogy ilyet nem mer kamuzni senki. Szerintem.

ohhai 2012.10.04. 09:40:02

@venator: mert nincs benne konkrét szakmai rész, ebből látszik, hogy mekkora kamu

30", MacBook, iphone és google van... :D

venator 2012.10.04. 09:42:14

@ohhai: ugye, hogy ugye? lehet, hogy titkos projekten dolgozik. MI6? :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 09:42:54

@venator:
"De legalább te nem vagy rasszista és kirekesztő, csak rajtad kívül az összes magyar. (?)"

Szemben sok más posztolóval, itt azt is leírja, hogy ő is ilyen volt, csak sikerült levetkőznie az előítéleteket. Szóval ez nem a tipikus minden magyar hülye, csak én vagyok a helikopter típusú poszt.

bpetya75 2012.10.04. 09:43:04

@venator:

Naaaa! Nem túlozz cimbora! Ilyen dicsekvés nem sokban volt eddig. Meg a köpködés sem általános. Te se lennél itt, ha olyan gyakori lenne, mert nem venné be a pájslid ;-)

Nuuk 2012.10.04. 09:43:16

@waterphone: Ja, ha már a Micrónál is MacBookokat osztogatnának, mi lenne a világgal? :D

venator 2012.10.04. 09:43:44

@bpetya75: Ó dehogynem, az olajfúró csóka mekkora király volt a csilliárd euros fizujával? :)

2012.10.04. 09:45:20

Nekem gyanus ez a poszt. Eleg jol ismerem a magyar piacot, es az itt emlitett fizetes (netto 8-900 ezer) mar az igazgatoi fizetesek also-kozep szegmense barmelyik multinal. Mernoknek ennyit meg a Graphisoft parkban szekelo leghiresebb magyar-amerikai startupnal sem fizetnek (ustream). De van tobb mas olyan pont is, ahol szerintem santit a poszt. Nekem Norbi-gyanus a dolog. Olyan, aminek van valosagalapja, csak nem pont igy.

Béla, tudod a Béla 2012.10.04. 09:46:02

Norbikám visszajöttél végre. Kicsit szárazabb, de az ömlengés azért megmaradt szerencsére. Örülünk hogy írói vénád még nem száradt ki. MÉG MÉG MÉG! Te adsz nekünk inspirációt ;)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2012.10.04. 09:46:13

@Zlot: Nem. :)

A szerző a leírt juttatások alapján a Facebooknál dolgozik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.04. 09:47:22

@Modor Tibi: :)))))))))

@bpetya75: norvégiát de gyorsan elfelejtetted:)))

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 09:47:27

@ohhai:
Miért kellene lennie szakmai résznek? Vagy ez egy szakmai fórum?

Egyébként ami a legújabb MBP-t, a 30 colos monitort, és a céges okostelefont illeti, meglepő hogy aki itthon a minimálbér bruttójának 10-szeresét nettóban kereső ember ezektől elájul. Ahol kifizettek neki mai árszínvonalon mérve nettó 920 ezret (fehéren ez 2 millás bérköltség!), ott emellett nem bírtak rendelkezésére bocsátani egy ~1 millás laptopot, ~200 ezres monitort és ~200 ezres telefont, hogy hirtelen ilyenektől elájult Írországban?

venator 2012.10.04. 09:47:58

@Belagezapista: Engem gyíkká változtattak, de már elmúlt. maradjunk ennyibe.

@bpetya75: Jó, kicsit sarkosan fogalmazok. :)

Béla, tudod a Béla 2012.10.04. 09:48:15

ÖÖÖ jó lenne pár netről kopipészt kép amivel lebukhatnál, de látom tanultál, már semmi konkrétum, semmi Söngersjöngers kapitány meg ilyesmi :P

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 09:49:58

@Nuuk:
Az Office fejlesztő részlegén biztosan használnak Macet, mert valahogy fejleszteni és tesztelni kellett az Office 2008-at, 2011-et, stb.

2012.10.04. 09:50:48

@venator: "Engem gyíkká változtattak, de már elmúlt. maradjunk ennyibe."

:)))))))))))

bpetya75 2012.10.04. 09:50:53

@venator: @Babette_:

Drágáim! Dehogy feledtem Norbit. Arra gondolva, meg mert feltételeztem, hogy lehetett még olyan, írtam azt, hogy "nem sokban" Kápísi? ;-)

ZmanUK 2012.10.04. 09:52:02

@Nyelvész Józsi: Hehe ... :) Legalabb jo hogy akkor altalad a Google-t kizartuk :)

venator 2012.10.04. 09:53:33

@bpetya75: Kápísi signore! Na megyek dolgozni, mert az én melóm ugyan szar és még macBook sincs, de valamiből csak meg kell élni. :)

GrandMasterB 2012.10.04. 09:53:42

A Google mar csak ilyen, ok ezeket a juttatasokat adjak.
Mondjuk furcsa, hogy csak 30 napot adtak lakaskeresesre, raadasul szallodat bereltek. Altalaban 2-3 honap szokott lenni es serviced apartment-et adnak... De biztos a valsag, vagy tenyleg az adott poziciohoz csak ennyi jar. Amugy szinte minden multi kinn es otthon is biztositja a ceges telefont, korlatlan hasznalattal, furcsa, hogy valaki ezen elcsodalkozik.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 09:54:08

@Nyulz of the World:
Én azért most elgondolkodtam azon, hogy a bruttó minimálbér úgy lett 2012-ben 93 ezer, hogy teljesen megszűnt az adójóváírás, így a nettója közben még így is csökkent, 2010-ben még 73100 Ft volt, szóval olyan 700 ezres nettója lehetett, nem 930 ezer. Mondjuk még így is fura nekem, hogy ezen bér mellett nem kapott csúcslaptopot, csúcsmonitort és csúcstelefont, és Dublinban meg elájult tőle.

@venator:
:-)

ZmanUK 2012.10.04. 09:55:16

Amugy tiszta rohej, hogyha valaki olvas egy pozitiv posztot, egy olyan emberrol, aki boldog, sikeres es marha jo munkahelyen dolgozik, akkor azonnal KAMUT kiabalnak.

Amikor szerintem, meg ha nem is altalanos az ilyen allas, de abszolut hiheto es van ilyen.

En hiszek a posztironak, es ez a poszt azert meg messze van az "olajfurastol" :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 09:56:58

@Zlot:
A fura nem a mostani jó állása, hanem az, hogy olyan dolgoktól vágta magát hanyatt, amiknek itthon is meg kellett volna lennie ilyen fizetési kategóriában.

nigara 2012.10.04. 09:57:18

"Írország nem sokkal van magasabban a létrán."

Ugyan milyen szempontból???
no infrastruktúra, és az sem igaz, hogy jobb ételeket lehet ott kapni... és rengeteg szempontból még alatta van Magyaro-nak, élhetőség tekintetében.

Egyébként is kamu.

2012.10.04. 09:58:11

Egyebkent a FB valoban ott van es valoban sok embert keresnek Mo-rol is, nem is rossz feltelekkel. De az itt felsorolt feltetelekkel max. vezetonek vesznek fel, vagy ha valami olyant tudsz, amit rajtad kivul meg legfeljebb harom masik ember Europaban, akik mar a konkurencianal dolgoznak. Az meg, hogy ok keresnek meg es vadasznak le egy Mo-n dolgozo mernokot, szinten kb. a felsovezetoknel vagy a fent emlitett erosen specialis szakembereknel hiheto, mas esetben nagyon valoszinutlen. Van ilyen, en is ismerek ilyen embert, de o elotte Mo-n az Ericsson egyik vezeto kutatoja volt es BME tanar. Es nem 29 eves.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 09:58:31

@Zlot: Vagy ha felvasarol benneteket a google, akkor 0 db google-os interju.

bpetya75 2012.10.04. 09:59:04

@venator:

Utálom, ha nem értek a poént, brühühü! Ki változtatott gyíkká???

GrandMasterB 2012.10.04. 09:59:24

Ilyet, hogy "megkaptam az aktuális csúcs Macbook Pro-t minden extrával, ami csak létezett bele" egy igazi informatikus soha nem mondana vagy irna le. Igy kb. a lanyok beszelnek szamitogeprol vagy autorol, amikor max a szinet meg a markajat tudjak. Aki ert hozza, az elmondja, hogy mik is az extrak, stb.

venator 2012.10.04. 09:59:36

Ennek a blognak én azt a mottót adnám, hogy:"Messziről jött ember, azt mond amit akar."

@Zlot:

Lehet, hogy azért van mert szinte nincs benne konkrétum, szerintem a bennfenteseknek minden apró részlet hitelesíti a posztot. Ezért fontosak a részletek, mert ettől válik hitelessé.

Nekem amúgy mindegy, én már területen mozgok.....

bpetya75 2012.10.04. 10:00:02

@bpetya75:

Annyira utálom, hogy fogalmazásgátlásom lesz tőle: "nem értek egy poént"

venator 2012.10.04. 10:01:16

@bpetya75: A Gyalogg-galopp egyik, azóta mémmé vált jelenete. Azonnal megnézni ha még nem láttad, micsoda szégyen. :)

ohhai 2012.10.04. 10:03:52

@Belagezapista: nem kell, de ebben semmi nincs a macbookon kívül, ami elég gyanús

2012.10.04. 10:04:09

@Belagezapista: Igen, nekem is ez volt az egyik, ami azonnal feltunt. Amiktol itt hanyatvagodott, en azt osztalyvezetokent siman megkaptam Mo-n (felsokategorias notebook, barmilyen mobil, auto, a bonuszt lehetett reszvenyopcioban kerni, stb.). Igaz, ez cegenkent valtozik, a kovetkezo munkahelyen mar nem lehetett mobilt es notebookot valasztani, csak az igazgatoknak, a mindenki masnak be volt love, hogy milyen kategorias cuccokat kap, oszt csokolom, abbol vallogathat. Igazgato Mondeo, osztalyvezeto Focus. Ha nem kell, vagy nem tetszik, akkor tobb penzt kapsz, es hasznald a sajatodat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 10:04:09

Az igazan hu de ha akkor lehetne a tortenet, ha meg hozzatenne azt is , hogy nobol van:) Ugy poppet nehezebb ilyen szintre eljutni 30 eves korra.

ZmanUK 2012.10.04. 10:04:27

@Belagezapista: Hol irja hogy hanyattvagta magat? En egy kicsit ugy erzem, hogy az OSSZES juttatas amit kapott az volt lelegzetelallito, nem az uj laptop/telefon.

ZmanUK 2012.10.04. 10:05:10

@tildy:): Nem ertek egyet ... nokent is nyugaton mar ugyanazok az eselyek ...

bpetya75 2012.10.04. 10:08:26

@GrandMasterB:

Üdv Sherlock! Az az érzésem, hogy a felbukkanásoddal meg is pecsételődött a poszt sorsa ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 10:08:39

@Zlot: Itt igen.
Otthon nem. Nagyon nem. Van egy rendszergaza ismerosom, neki is is nagyon rogos volt az indulas, nekem is.

Egyszeruen sokan ugy latjak meg, ez nem noi munkakor. ( Hasonloan rogos volt egy villmernok ex-kolexos tarsamnak, raadasul kis , torekeny no... Vegul csak elismertek... De Hosszabb idobe telt. )

hirtelendi 2012.10.04. 10:10:46

@Nyulz of the World: Nálunk alig van 800 alatt senior mérnöki fizetés, és gyártó cégről van szó. A postoló amúgy gondolom még a korábbi minimálbérről beszélt, amikor a cégeknek nem kellett kötelezően kifizetnie az adócsökkentést, szóval ez inkább a 700-750 ezres fizetést jelenti, ami gyakorlott mérnöknek egy multinál, legalábbis a termelő szektorban elég reális. Nálunk csak kezdők vannak ez alatt, és a régióban ezek a normál fizetési szint, bármelyik multinál, és van belőle bőven.

2012.10.04. 10:11:26

@tildy:): En sok noi programozot ismerek. De mondjuk noi rendszergazdat tenyleg csak egyet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.04. 10:11:58

@bpetya75: na igen, ismerem, a Moszva téren autókat osztogatnak, mi?;)

2012.10.04. 10:12:58

@hirtelendi: Es netto 800? Vagyis brutto masfel milla?

Ann1294 2012.10.04. 10:14:11

A masszazsszek kimaradt. Es a Wii a projectorral sem rossz megoldas. Lehet tanulni toluk. ... A tobbi stimmel. Nem kamu.

Psy85 2012.10.04. 10:15:18

A post 100%-ig hiteles.
Vicces, amikor az ember a határátkelőt olvasgatva a saját ismerősébe botlik :D

pacsi drk :) :*
várom ám a nászajinak beígért pulcsit :PP

ohhai 2012.10.04. 10:15:35

@Ann1294: omg az azért durva, hogy ilyenektől elájultok....

Aussie pride 2012.10.04. 10:17:04

Ha igaz akkor gratulalok, ha nem akkor azert:-)
Amugy van par ilyen kockaokos ismerosom, ilyesmi juttatasok ott is jarnak, jo fizu mellett, bar nem Mo-on dolgoznak.

agent_x 2012.10.04. 10:18:34

Nem biztos, hogy kamu, de:

"Most már a 30-hoz közeledve, 10 év a szakmai tapasztalatom"
"borzalmasan szegény háttérből jöttem. Elvált anyuka, 2 gyerek, se gyerektartás, se rendes fizetés."
"16 évesen már tudtam, mikor jöhet behajtani a végrehajtó"

Ilyen háttérrel diplomát szerezni, úgy hogy végig szakmába illő állása volt mellette, szinte csodába illő lenne.

Bicepsz Elek 2012.10.04. 10:18:40

"Netto fizetesem kozel 10x-e a minimalber bruttojanak". Az meg mit jelenthetett? 800 000? Az szep penz!!! Persze ha valakinek nincsen csaladja vagy kihivasra vagyik, akkor erdemes ezt is feladni. Ha ezert meg 6-7 napot hetvegeket, 12 orakat dolgozott, akkor meginkabb, ha ott heti 40 ora hetkoznap a melo.
De csak a penz miatt eszerint nem volt erdemes...

hirtelendi 2012.10.04. 10:19:18

@Nyulz of the World: bruttó 800, most látom a posztoló a a sát nettóját a bruttóhoz hasonlította. Hát úgy viszont kiemeljedő volt a fizetése

Ann1294 2012.10.04. 10:19:22

@ohhai: Nem ajultam el, csak milyen jo otlet mar, hogy ha a kontroller kicsuszik a kezedbol nem a 42 colos flatbe all bele, hanem csak a falat kell kicsit glettelni es atjavitani a festest. Olcsobb volt. ... tudom, hasznaljam a csuklopantot, de akkor is kicsuszott. Es otletnek jo volt 2007-ben...

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:19:58

@tildy:):
Volt programozó kolléganőm, és semmi hátrány nem érte annál a cégnél. Meg voltak lány évfolyamtársaim is, általában könnyen elhelyezkedtek, a szoftverfejlesztő cégek inkább örülni szoktak, ha nő jelentkezik hozzájuk, mert ritkaság. Rendszergazdáknál nem tudom hogy megy, abból még csak férfit láttam.

bpetya75 2012.10.04. 10:21:06

@agent_x:

Szerintem meg ilyen háttérrel csak úgy lehet. Ha tehetséges az adott területen, akkor simán elképzelhetőnek tartom, hogy nem vagonrakásból vagy polcfeltöltésből próbálta meg megszerezni a sulira valót.

xylon 2012.10.04. 10:21:44

@Bicepsz Elek: ennyi erovel mondjuk oda is irhatta volna, akkor nem kellene itt matekpeldakat megoldani.

Ann1294 2012.10.04. 10:21:49

@ohhai: Ja es mindez egy munkahelyen munkaidoben. Ez itt a nemsemmi... mondjuk az agyat mindenhol megbecsulik, jol tartjak.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:22:29

@agent_x:
Én nem zárom ki, vannak ilyen zsenik is, felveszik BME-re, majd már a második évben dolgozik mellette, és nem hogy megél belőle, de még küldi haza a pénzt.

ohhai 2012.10.04. 10:23:02

@Ann1294: most játszani jársz be munkahelyre vagy dolgozni?

egész nap Xboxoztok ott és ezért kapjátok a pénzt?

lol

2012.10.04. 10:23:34

@hirtelendi: persze, a netto 3-400 egy senior mernoknek teljesen ok, az alatt en sem mennek el dolgozni otthon sem. De a netto 700-800 az nem realis. Szerintem. Vagy erdekelne legalabb az, hogy milyen szektorban es milyen pozicioban adnak ennyit, mert en dolgoztam telekomban es bankban is, de ez egyikre sem igaz. Mondjuk a bank rosszabbul fizet, mint a telekom.

hirtelendi 2012.10.04. 10:24:09

@Nyulz of the World: Az utósó 10 mérnökből akit itthon felvettünk 10-et fejvadászni kellett. Itthon. Nem vezetők. És nem is olyan speciális a tudásuk, csak összesen kevesen vannak, nekem hihető, hogy ez máshol is így van.

prometheus_X 2012.10.04. 10:26:09

@Belagezapista: Ha az amcsik, akiknek dolgozott távmunka volt, akkor valószínűleg nem vagy jóval kevésbé kapott béren kívüli juttatásokat a fizuja mellé.

@tildy:): Akkor már legalább 60-an leírták volna, hogy biztosan valami ótvar kurva :D úgyhogy még az a szerencse, hogy nem derült ki a szerző neme (amitől egyébként nőre tippelnék, mert egy pasi valószínűleg legalább egy tucatnyi momentumban megemlékezett volna arról, hogy ő ám büszkeférfi/büszkeapa/büszkeegyedülálló/büszkeszoknyapecér).

Ann1294 2012.10.04. 10:26:30

@ohhai: Nem, de neha ki kell kapcsolni programozas kozben az agyat es hagyni szarnyalni. Oket ugy kell tartani mint a gyermekeket, hiszen a kreativitasukbol szuletik a termek. Etessed, gondozzad, lassad el es jatszon, fejlesszen, hasznalja a kepzeloerejet... a gyermekbol amikor felnott valik kiolik a kreativitast, lexikalis tudassal akarjak tomni es eloirni nekik mit csinaljanak. Itt szabadjara engedik oket es ujra elocsalogatjak belole a gyermeket. Ezzel jon ujra elo a kreativ oldal. (Remelem vilagos voltam.)

xylon 2012.10.04. 10:27:34

@Nyulz of the World: ITban siman realis. mas teruleten inkabb a 3-400 kesob 500 korul megy.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:28:23

@prometheus_X:
Na, erre nem gondoltam. Én úgy értelmeztem az amerikai cégnek dolgozást, hogy leányvállalatnál ment, de most hogy mondod és újra ránéztem, tényleg távmunka lehet, valószínűleg saját géppel. Igazad van.

xylon 2012.10.04. 10:28:59

BTW Magyarorszagon mennyit kapsz zsebbe ha ilyen 700-800 a bruttod?

tsík 2012.10.04. 10:30:03

@Nyulz of the World: pedig én telkó szektorban kezdőként kaptam 530-at nettó olyan 2005-ben, ez három-négy év múlva már 800 körül volt. Szerintem a graphisoft és ilyesmi rossz példa, mert magyar. Akik ilyen 8-900-as nagyságrendről beszélünk, mind multinál voltunk. Nem irreális ez.

hirtelendi 2012.10.04. 10:30:38

@Nyulz of the World: Ez ipar, feldolgozóipar, de abból a versenyképesebb rész, saját fejlesztéssel, és az egész világra kiterjedő vevő portfólióval. A legjobb mérnökfizetésünk (juttatásokat bruttó bérre átszámolva) 1,5 milla, ilyenből van nálunk 10 pozíció. A legrosszabb mérnökfizetés bruttó 450, ez gyakorlatilag technikusi munka, csak rutin, és kezdő. Azt azért hozzátenném, hogy nem kevés szakmunkás van nálunk, aki a kezdő mérnöki bérnél jelentősen többet keres. Persze nálunk a szakmunkás szakmunkát végez és nem a betanított reszelő, fűrészelő, kalapáló eufemizmusa, mint ami ma a szakmunkásképzőkből ömlik.

2012.10.04. 10:30:57

@xylon: Mo-n? Milyen szektorban es milyen poziban? Mert en meg ilyenrol nem hallottam, pedig tobb mint 10 evet lehuztam otthon IT-skent.

f.nero 2012.10.04. 10:31:21

Egy ilyen munkahely biztos nagy királyság, de a munkát ott is el kell végezni, és nem hiszem, hogy sok időd lenne a zeneszobára. A lényeg az informatikusoknál mindig az, hogy olyan munkát végezz, amivel adott esetben máshol is el tudsz helyezkedni, és hogy mennyi marad a zsebedben.

Nekem most a pályám során először abban a szerencsében van részem, hogy egy 23 éves, szép arcú, szőke, karcsú, kollegina ül velem szemben, felnőttfilmekbe illő dekoltázzsal. Nem cserélném el se egy mesterszakácsra, se egy Macbook Pro-ra, sőt, ha nekem adnák, 1 évig ingyen is dolgoznék. :)
Csakhogy nem adják nekem, ugyanúgy, ahogy a Macbook sem a tiéd, csak egy munkaeszköz. Ezek olyan sallangok, amiktől kellemesebb a lét, de a lényeghez nincs közük.

Mindenesetre élvezd ki a lehetőségeket, és ügyelj rá, nehogy kikerülj a jóból! Én is ezt teszem. ;)

hirtelendi 2012.10.04. 10:31:53

@xylon: 800-nak 520 a nettója, ha nincs gyereked

Sanyi9 2012.10.04. 10:31:54

Szerintem erdekes az iras. Mondjuk lenne egy par dolog, ami erdekelne reszletesebben. Peldaul, hogy konkretan mit csinal a poszt iroja. Meg, hogy tenyleg csak ugy megkerestek es felvettek, vagy megkerestek, atment X teszten/interjun es azutan vettek fel? Amugy, ha jol tudom a Google-nal, a Yahoo-nal es a Microsoft-nal mar regota nem osztogatnak reszvenyeket, az Amazon meg nem californiai, ugyhogy marad a Facebook vagy a Linkedin.

Ami kicsit zavaro az az, hogy a poszt szerzoje eleg frusztraltnak tunik, egy ilyen allashoz kepest (a szulei valasa es a szegenyseg az az orszag hibaja + "magyarokba beépített brutális rasszizmus". WTF?!). De lehet egy rovid ido mulva ezt is mar maskepp fogja latni. Amugy sok sikert a tovabbiakban!

2012.10.04. 10:33:48

@tsík: "Graphisoft parkban szekelo magyar-amerikai startup". Majd oda is irtam zarojelben, hogy "ustream". Ugy latom tenyleg komoly gondok vannak a szovegertelmezessel.

En is telekomban dolgoztam, az egyik mobilszolgaltatonal, es meg a "senior expert" besorolasu emberek sem kaptak ennyit nalunk.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:34:05

@hirtelendi:
Durva, vidéki (nem éppen kicsi) gyárban van egy ismerősöm, ott a teteje a 450 ezer bruttó, de ehhez már 3 műszakot kell vállalniuk.

Ernoke 2012.10.04. 10:35:09

@Psy85: nekem is van dublinba kiment google-s ismerősöm, először azt hittem, ő az, de ő programozó, nem mérnök (ha jól tudom).

@agent_x: nem kamu, az én ismerősöm szintén ilyen háttérrel szerzett progmatos diplomát és keresett itthon minimum havi félmillió nettókat (még a google előtt). schönherzben lakott, nem evett, nem vett semmit, nem járt sehová, ja, és emellett imádta, amit csinál, mindig boldog ember volt, most meg pláne. van olyan szintén gazdag ügyvéd ismerősöm is, aki konkrétan áram és víz nélküli házban nőtt fel, az alkoholista apja meg még kamaszkorában felakasztotta magát. ilyen hátterekkel az emberek legnagyobb része (én is) elkallódott volna, de azért van, aki kitör.

@Belagezapista: itthon hol van masszázsterem meg billiárdszoba meg ingyen (!) svédasztalos rendkívül jó minőségű kaja (annyit ehetsz, amennyi beléd fér, akkor, amikor akarsz, még gumicukor-automata is van) egy irodában? amúgy szerintem a szolgáltatásaik nagy része baromság, nevetséges, h a google mti meg nem tesz azért, h ott tartsa az embereit, de itthon sosem láttam még ilyesmit sehol. az ingyenkaját mondjuk irigylem tőlük.:D

Ann1294 2012.10.04. 10:38:47

@Sanyi9: Altalaban a fejvadaszceg keres meg, a monsteren szoktak legtobbet nezelodni a leendo jo munkerok utan.
Az intrjuk nagyresz telefonosak, kozte hetek is eltelnek, van amikor 2-7 honapig is elhuzodik az egesz folyamat.

Meg mindig vannak ESP opciok reszvenyeknel, itt szokas. Illetve ha fizetesed X szazalekat havonta reszvenyopciora kolteheted.

hirtelendi 2012.10.04. 10:39:14

@Belagezapista: Nálunk az a szakmunkás aki ennyit keres kötetlen munkaidőben van, beszél angolul, és készségszinten programoz CNC vezérlést. 3 műszakot vagy 4-et nem kell vállalniuk, ritkán merül fel olyan probléma, amit a második vonal nem tudna megoldani, viszont hátrány, hogy elég gyakran kell utazniuk gép vagy szerszám gyártókhoz, és sajnos nem csak Európába.

bahahaha 2012.10.04. 10:39:16

@Belagezapista: Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy valami EVA-s konstrukcioban kapta az a ~700k-t Mo-on es igen, egy csomo cegnel kepesek arra, hogy - az alkalmazott TCO*-jahoz kepest - elenyeszo osszegeket sporoljanak HW-n.

*: ownership, mint multirabszolga :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:40:40

@Ernoke:
Olyan nincs is, de ami a felső kategóriás laptopot, monitort és a mobilt illeti, olyan van.

Mondjuk azóta leesett, hogy itthon távmunkában dolgozott, ezért jogos, hogy ezen is ámult.

"nem kamu, az én ismerősöm szintén ilyen háttérrel szerzett progmatos diplomát és keresett itthon minimum havi félmillió nettókat (még a google előtt). schönherzben lakott"

Ez viszont így kamu, mert a Schönherz a bme kollégiuma, a BME-n viszont nincsen progmat, az Budapesten az eltén van :-)

Amúgy igazad van, vannak ilyenek. Sőt szerintem pont az a helyzet, hogy aki lentről jön, annak sokkal ritkábban cél a középszerűség, vagy elkallódik, vagy magasabbra jut, mint a középosztály gyerekei.

soyuna 2012.10.04. 10:41:02

@Ann1294: Csodálatos egy leírás! :D Meg is jegyzem magamnak! .))))

mommmmo 2012.10.04. 10:41:59

Amugy nekem meg pont az jutott eszembe, hogyha a kulfoldre valtassal "csak kisse" ugrott meg a fizetese, akkor az tisztan szakmailag nem lehetett egy nagy ugras.. ugy ertem 800 ezer itthon egy mernoknek meses, 1 milla egy mernoknek kint eleg gagyi...(bar konkretan a dublini dolgokat nem ismerem, de pl a UK~ban ez elegge egy palyakezdo kategoria meg)
De hat nem ez szamitott, hanem a kihivas es az hogy kint nagyobb a mozgaster... szerintem a srac hamar megharomszorozza kint ezt a penzt.

átlátó 2012.10.04. 10:42:27

Valoban remek minden. Öööö... az elöiteletröl csak annyit, hogy en szemely szerint annyira vagyok a elöiteletes a tapasztalati uton kialakult tapasztalataim okan, hogy nem szeretek szembe talalkozni meg nappal sem bizonyos embercsoporttal sem Magyarorszagon, sem barhol a vilagon... meg Kanadaban sem. Es meg Dublinban sem. Nem a szaguk miatt, hanem a tapasztalataim okan, - ezt nem elfelejteni.
Tovabba. Annyira vagyok tolerans, mint amennyire nem higitjak föl a "zejropaban" kialakult szokasokat, - nem vallasrol beszelek, azt leszarom, az arok asasa miatt - olyan nepek, akik akar par oras repülö ut soran, minden asszimilacio nelkül mondjuk landolnak Schwechaton...es ha a babam landolna naluk, akkor nagyon nem toleralnak a megjeleneset, pedig nem tangaban jar es a valla se pucer.
Öööö..."magyarban" is mindig elvezettel hallgatom a budai hegyek arnyekaban a kerti grillezes közben azokat, akik a tolarenciarol adjak az eszet, de azert legkondis autoikban lenyomott zarral es halk, disztingvalt zenet hallgatva közlekednek. Es egyaltalan nem ertik, hogy milyen dolguk is lehetne nekik mondjuk videki falvakban, vagy mittudomen a Baross utcaban...Jut eszembe. Vagy pingvinek között. Ök azok, akik hosszu fekete kabatban, papucsban, kendöben fel nap alatt barmelyik pad ala beköpködnek 4 kilo szotyit. Es nem ertik, hogy mi ezzel a baj itt Europaban, akar a Volks Gartenben, akar a Hösök teren.

tintamin 2012.10.04. 10:42:30

Hűha, ezért nagyon meg fogod kapni, kedves posztoló, viszont őszintén tudsz nevetni a kommenteken.

Nem is igazán a rasszizmust emelném ki, mint a magyar emberek legnagyobb problémája, mert az már csak tünet.
A bűnbakkeresés mindig egyszerűbb és kényelmesebb, mint önerőből tenni bármit is.

Inkább az irigység az igazi métely szerintem.

A mások sikere bántja az embereket. Az én szüleim abban lettek sikeresek, hogy mindig vidámak és boldogok voltak, hiába ütötte őket a sors (és még most is azok). Az emberek ezt is megirigyelték tőlük, kikezdték őket állandóan.

Az összefogás - ami annyira nagy hívószó lett mostanában - pedig bizonyos fokú alázatot, az önérdek a csapatérdek alá való rendelését kívánja meg. Na ez nálunk soha nem fog megtörténni.

Mit kívánhatnék hát neked? Hogy egyszer fussunk össze egy sörre :DD

agent_x 2012.10.04. 10:43:58

@Ernoke: nem állítom, hogy kamu, de 0 pénzzel ("az első 3 évben a fizetésem a család adósságaira ment el"), munka mellett diplomázni, ilyen tudást megszerezve, a nyelvről már nem is szólva, miközben otthon bármikor jöhet a végrehajtó...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.04. 10:44:17

Ez a sztori irtó
Érdekes s sok ír tó
Zöldell körös-körül...
Aki ott él, örül.
:)
Még hihetetlenebb irodalmi alkotásokért:
fradyendre.blogspot.hu/
:)

nigara 2012.10.04. 10:44:26

"minimális összeggel kínáltak többet "

Na akkor. Ha utánaszámolunk, akkor ott azért ez nem olyan kva nagy pénz, az ottani bérleti díjakhoz és egyebekhez képest. Erre min. 3-szor annyit költ ott, azon a környéken - és akkor még alaphangon számoltam.
Ha kajára nem is költ annyit (bár elég fenntartásaim vannak a leírtakkal kapcsolatban...), de az élelmiszer is többe kerül, mint itt.

Tehát lehet, hogy valóban ott van, valóban jól keres (talán azért mégsem annyit, amit leírt...), de összességében egy szarabb helyen él...

Sanyi9 2012.10.04. 10:45:06

@Ann1294: mi az az "ESP"? (Innen valahogy egyik se illik a kontextusba: en.wikipedia.org/wiki/ESP es amit meg talaltam az az "Espey Manufacturing & Electronics Corp.", ami ugyancsak kevesbe klappol)

"itt szokas" - hol van az az "itt" (foldrajzilag es melyik cegnel)?

Axel Westhoven 2012.10.04. 10:45:06

Gagyi. Maradok a Gazpromnál. :D

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:46:56

@átlátó:
"Öööö..."magyarban" is mindig elvezettel hallgatom a budai hegyek arnyekaban a kerti grillezes közben azokat, akik a tolarenciarol adjak az eszet, de azert legkondis autoikban lenyomott zarral es halk, disztingvalt zenet hallgatva közlekednek. Es egyaltalan nem ertik, hogy milyen dolguk is lehetne nekik mondjuk videki falvakban, vagy mittudomen a Baross utcaban.."

Ez a sztereotípia, óriási tévedés, a budai elit negyedekben mindig is erős volt a miép majd a jobbik, a legrasszistább emberek pont azok, akik még életükben nem láttak cigányt.

Ann1294 2012.10.04. 10:47:03

@nigara: Nagyon halkam megjegyeznem, a penz nem minden. Az ha a fonok megdicser, ha van szakmai elismeres, a legjobb/legujabb felszerelest megkapja a munkajahoz az ember, ha megbecsulik, ha felszabadult lehet, nem kell aggodni mikor rugnak ki indok nelkul, nincs a valakinek a valakije benyomva bizonyos posztokra... sokat szamit ... csak az a vacak eso ne esne folyamatosan. :)

iqfighter 2012.10.04. 10:48:05

lehet az xbox elarult?

nigara 2012.10.04. 10:48:46

@Ann1294: igen, a pénz nem minden.
És pont ezért, ha nekem kétszer annyi pénzt adnának is Dublinban, akkor sem mennék oda (vissza soha többet!!!)

Herr Bruder Netzwerk 2012.10.04. 10:48:58

Én nem szeretnék ennyire nagy király lenni

Ann1294 2012.10.04. 10:49:27

@Sanyi9: Employee Share Plan = Employee Share Plan

Az FTC sem csak fociklub, hanem First Time Capability is lehet... :)

Itt az Irorszagi de amerikai tulajdonu multiknal (tobb is van).

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 10:49:44

@nigara:
Na de melyik mérnök mondana nemet, ha olyan cégek egyikénél kap komoly munkát, amiket a posztoló felsorolt, amennyiben még lehetősége is van odaköltözni (mert nem mindenkinek van pl. családi okokból)? Az részletkérdés, hogy esetleg Magyarországon többet ért az itteni fizetése.

bpetya75 2012.10.04. 10:49:45

@SziszkAnya:

Az adozona.hu szerint a 700-nak 441, a 800-nak 512. Nekem eddig az ő kalkulátoruk tökéletesnek tűnik.

nigara 2012.10.04. 10:50:26

@Ann1294: persze azzal együtt, amit királyságnak írtál, sem...

Kepa 2012.10.04. 10:50:50

Klassz iras, nagyon jo volt olvasni. Vegre egy "jobb modu" ember tortenete. Kosz erte. :)

nigara 2012.10.04. 10:51:46

@Belagezapista: itt a baj: odaköltözni... na azt nem tenném.
De szíve joga mindenkinek.

Ann1294 2012.10.04. 10:51:59

@nigara: Attol is fugg, hogy kivel megy az ember. Ha a parjaval es ugy erzi --> ahol a parja van otthon erzi magat az ember. Ha egyedul az mas... akkor neha nincs maradas egy ido utan.

håll käften 2012.10.04. 10:53:56

"A nettó fizetésem közel tízszerese volt a minimálbér bruttójának"
Akkor minek trükközni a sárga csekkel?Hmm...
Minimálbérből megértem,na de ennyiből nem jöttél ki normálisan?
Amúgy nagyon tanulságos történet,tetszik.Hogy lehet valaki magas beosztásban itt és ott.

xylon 2012.10.04. 10:54:24

@bpetya75: koszi, mindegy is az csak a nagysagrendet akartam tudni.

@Ann1294: Sot, egy szint utan az se mindegy milyen cegek kerulnek a CVdre. Ezek az agyonsztarolt kaliforniai cegek nem veletlenul vannak a csucson, a SZAKMAI csucson. Feljebb lepni nem csak pozicioban es fizetesi kategoriaban kell hanem technologiailag is, es ezeken a helyeken lehet a csucsra jutni. A masik meg hogy a kollegaid is hasonszoruek lesznek es nem kell fonokhaverja menedzserrel meg a semmit nem tudo kisfiaval szenvedned egy projekten.

bpetya75 2012.10.04. 10:54:44

@Belagezapista:

De a legtoleránsabbak is jórészt közülük kerülnek ki ;-)

Csülök 2012.10.04. 10:56:44

Harminc felé közeledve, tíz éves gyakorlat?
A posztoló vagy jól fizetett vízvezeték szerelő, vagy zseniképzőben 18 évesen túl volt a diplomán...

Kepa 2012.10.04. 10:56:44

@nigara: "egy szarabb helyen él..."

Huu, ez aztan a tomor velemeny. Ezt ugy erted, Mo. jobb hely ? ?

(nem kell valaszolni, ez olyan koltoi kerdes volt)

Psy85 2012.10.04. 10:58:03

@Ernoke: a neve miatt kaptam fel a fejem (drk), de a sztori után bizonyossá váltam, hogy ő az.

Amúgy nem értem a kommentelőket, akik cáfolják a történet valódiságát, csak mert szerintük egyetem mellett lehetetlen dolgozni. Állította azt bárki is, hogy a post írója diplomás mérnök? Csak annyit írt, hogy mérnökként (értsd: mérnöki beosztásban, mérnöki fizetésért) dolgozik a cégnél, ami nem azt jelenti, hogy ott lobog a kezében a diploma.
Sokan elfelejtik, hogy a releváns szakmai gyakorlat értékesebb, mint a diploma és az okosabb cégek jobban preferálják az 5-10 éves munkatapasztalatot, mintha elvégezted volna valamelyik itthoni mérnök-infós, prog-matos szakot 3-4-5-6-7-8 év alatt. (vannak cimboráim, akik 6 éve járnak az ÓE-re és a képzés felénél járnak... persze ettől még lehetnek jó szakemberek később, csak nem sietik el a boldog egyetemi éveik lezárását :D)

igazságos 2012.10.04. 10:58:27

@Belagezapista: az előítéletek levetkőzése abból jön le, hogy nem segít más magyarnak a költözésben, mondván, neki mindent elintéztek. Úgyhogy nem kell a kamu megint.

Ann1294 2012.10.04. 10:58:30

@Csülök: Nem kell diplma, hogy programozokent bedolgozzal. Sok infos fosulis dolgozott nagy multiknak tavmunkaban a tanulas mellett (bar neha a tanar tanulhatott volna toluk), azzal lett meg a koleszra valo. Nem nagy kunszt.

2012.10.04. 11:00:12

Brutális rasszizmus, cigányság, liberális mese habbal.

Modorosblog vagy az izomtibi ennél jóval színvonalasabb.

xylon 2012.10.04. 11:00:56

@Csülök: harmadevtol sok informatikusnak 8 oras munkaja van. Ha valakinek "jon" az anyag akkor szinte egyaltalan nem kell bejarni.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2012.10.04. 11:02:05

Azért az index hozza a formáját, ilyen geci mód összeollózni:

"Írországban, egy internetóriásnál dolgozik mai szerzőnk, nagyszerű fizetésért. Ott szembesült igazán azzal, mennyire előítéletesek a magyarok."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 11:02:59

@mommmmo: 20-22 brutto a UK kezdo tobbnyire, ez kb netto 600E ft. Mid level van 30-45 kozt, ez kb netto 700Etol felfele.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:03:10

@bpetya75:
Az nem tolerancia. Szerintem a magukat liberálisnak mondó újgazdagok legalább annyira intoleránsok, mint a szélsőjobbos újgazdagok. Csak sznobizmusból vették fel a liberális elveket.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.04. 11:03:26

én csak akkor hiszek ennek a postnak, ha a postíró megmondja, hogy a baloldali futó hölgy mögött mi található. (tudom a választ, eddig csak háromszor jártam Dublinban.)

igazságos 2012.10.04. 11:03:30

@håll käften: igen, a nettó fizetés itthon tízszeres volt, aztán előtte írja, hogy fizette az adósságokat, 16 évesen tudta, mikor jön a végrehajtó, valahogy nem áll össze a kép, folyton ellentmond magának is.

Aztán, nem értem, miért ne segíthetne másnak, ha levetkőzte az előítéleteit, miért feltétel neki az, hogy mindent elintéztek?

Ez is elárulja a lényeget.

De egészségére, jó eldicsekedni, amit a tényleg jómódú ember nem tesz, mert feleslegesnek tartja.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:04:31

@igazságos:
Nekem nem ez jött le, hanem az, hogy nem segít senkin csak azért mert magyar. Tehát ha valakin mégis segít, az nem azért van, mert magyar.

Ernoke 2012.10.04. 11:05:04

@agent_x: @Belagezapista: akkor nem progmat, de schönherzes volt, az biztos. és itthon távmunkás volt. a kor is stimmel. lehet, h a legjobb barátnőm férje az illető mégiscsak.:D

@Csülök: vagy egyetem alatt szinte végig dolgozott, erre nem gondoltál?:D

@Kepa: 2 éve látogattam meg az előbb említett ismerőseimet Dublinban, pár másik helyre is elmentem Írországon belül. Mo. egyértelműen sokkal-sokkal jobb hely, mint Írország, Bpt meg Dublint pedig egyenesen nevetséges lenne összehasonlítani.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:06:54

@Ann1294:
De nem is azt írta a posztoló, hogy programozó, hanem hogy mérnök. Tudom, manapság divat lett az, hogy egyes mezei programozók mérnöknek mondják magukat, na de diploma nélkül is?

@xylon:
Ez azért nem így van. Be be kell járni, már ahol van katalógus, de akik 8 órában dolgoznak, azok általában kérvényezik az egyéni tanrendet, akkor már nem kell. Meg nem mindenki dolgozik 5*8 órában, én 3 napot dolgoztam végzés előtt.

bpetya75 2012.10.04. 11:07:15

@Belagezapista:

Lehagytam az idézőjelet. ;-) Egyetértek.

igazságos 2012.10.04. 11:08:52

@xylon: most már nálunk az a tendencia kezd elharapózni, hogy azt tanulják, amiben a szülők már érvényesültek.

Pl. céget alapítottak, akkor annak a szakterületnek megfelelően, ha közszolgák, egyetemre mennek közgazdaságot, informatikát is tanulni, ha mezőgazdaságban vagy érdekelt, akkor agrárterületen tanulsz, mondjuk a gödöllői egyetemen, sokan így végzik el a tanulmányokat.

És igen, aki harmadévesként, informatikusként már állása van, az berakta magát oda valamilyen módon, ott tanul esetleg diákmunkásként, és később, miután elvégezte az egyetemet, felveszik.

Akit nem vesznek fel sehová, az diákokat oktat, de általában ezek az egyedek azok, akik képtelenek elvégezni a főiskolát is, mint a poszter, lerakni az államvizsgát.

bpetya75 2012.10.04. 11:09:16

@Belagezapista:

Nekem meg ezzel kapcsolatban az jött le, hogy sajnos nem tud segíteni, mert mindent intéztek helyette, fogalma sincs róla, hogy hogyan menne enélkül.

Ernoke 2012.10.04. 11:09:50

@igazságos: 16 évesen tudta, mikor jön a végrehajtó, addig folyamatosan sárga csekkekel trükköztek a családban.
aztán (ezek szerint nem az én ismerősöm, mert nem egyetem mellett) elkezdett dolgozni 18 évesen kb., utána pár évig fizette a tartozásokat, de ekkor már vszeg nem trükközött. azóta meg királyfi. mit nem értesz a történetben...?

igazságos 2012.10.04. 11:10:29

@Belagezapista: csak már kiköti a feltételt, hogy de én akkor se segítek, dögöljetek meg, finoman szólva, akik jönnének ki.

Mindenki eldöntheti, de ha tényleg levetkőzné az előítéleteket, akkor segítené az itthoniakat is. Mivel nem ezt teszi, még mindig a magyarokra haragszik, a magyarokat lenézi, a magyaroknak igyekszik betenni, nehogy ők is jól járjanak.

HighTroller 2012.10.04. 11:11:00

@Belagezapista: sch-ban lehet szobát bérelni, nem kell ahhoz bme-re járni, hogy ott lakhass.

amúgy én is a tapasztalat mellé teszem le a voksom a papírral szemben, 7 éve küzdök egy kurva bsc diplomáért, de legalább van egy egész jó állásom, és ennél csak jobb lesz az tuti. a papír meg azért kell, mert lehet, hogy most még leszarják, de ha mondjuk 5 év múlva kiderül hogy azért nem leszek csitrilliárdos mert nincs papírom... hát inkább lesz papírom azt jóság van.

igazságos 2012.10.04. 11:11:42

@Ernoke: nem hiszek a mesében. :D

sárga csekkel hogy lehet trükközni???? :D

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 11:13:31

Hello mindenki.

A post tolem szarmazik, es eltelt mar nehany het a bekuldes ota azt hiszem. Elosszor is elnezest, mert valoban frusztralt iras. Sajnos a parom nem lelkesedik irorszagert, sokat dolgozom, iskola is van mellette, meglehetosen faradt vagyok mostanaban. Mar nem is tudom honnan jott az otlet.

Az fontos, hogy veletlenul sem dicsekedni akartam/akarok a posttal. Rengeteg nalam sikeresebb es sokkal okosabb munkatarsam/ismerosom van, ezert mondhatni tudom hol a helyem :)

A tortenet 100% -ig valos. Teny, nehany reszletre nem tertem ki (pl informatikus letemre, a macbook felepitesere), mert gondoltam lenyegtelen.

A netto osszehasonlitas a 2011-es magyar nettora vonatkozott es volt benne nemi kerekites. Sajna a fizum is valtozot az aktualis arfolyamoknak megfeleloen, mivel konzultanskent dolgoztam tavmunkaban. Ezert nem is kaptam extrakat a munkahelyemtol csak a fizetest.
Azoktol amiket itt kapok azert vagyok elajulva, mert szamomra erthetetlen, hogy egy ceg ennyi extrat ad es ennyire megbecsul egy alkalmazottat ugy, hogy az csak azt csinalja amit egesz eleteben eddig is csinalt :) Es ami ezen felul is elkepeszto, hogy ezt nem csak a mernokokkel teszi, hanem mindenki massal. Valoszinuleg a fizetes kevesebb.

Az ajanlat amit kaptam egy 6+1 koros interviewhoz vezetett ami utan jott csak az igazi ajanlat. Itt is egyszerusitettem kicsit, elnezest.

A frusztracio pedig onnan jott, hogy bar szeretnek ha ez valtozna, de a mai napig nem tartok interview-kat a jelentkezokkel. Mert belem lett epitve egy eros eloitelet, kicsi rasszizmus es homophobia is. Sikerult nagyreszt levetkozni ezeket, de a mai napig eroltetni kell sajnos, annak ellenere, hogy tudom, hogy kicsit sem erdekel a vallas vagy a borszin... furcsa. Es tenyleg rosszul jott ki a "magyarokba beepitett..." kifejezes. ez ram is vonatkozik. Jolenne, ha valtozna idovel.

Elnezest a hisztiert a vegen :)

Egyebkent DBA/DB engineering a pozicio. Es nincs diplomam. Valahogy soha senki sem kerte tolem eddigi eletem soran. Most jarok foiskolara, nem azert mert szuksegem lenne ra, hanem mert nekem hianyzik, hogy meglegyen (es mert szeretnek az usaba koltozni, ott pedig plusz pont).

RoxiSpain 2012.10.04. 11:15:25

Gratulálok a posthoz! Nekem nagyon tetszett. egyrészt végre nem egy takarító/vendéglátós munkakör (semmi bajom velük, de van más munka is a világon) és igen, így is lehet élni. A post 2. részében meg szinte magamra ismertem- én is zsámtalanszor megpatam az irigy emberke hozzászólásait, hogy biztos könnyű volt nekem- és senki sem gondolná rólam, hoyg pontosan tudom mi az a ránott leves, vagy még rosszabb, a cibereleves, vagy hogy lisztből és krumpliból hányféle ételt tudok elkészíteni- mert úgy nőttem fel, hogy nem tellett másra. Azt gondolom tanulással, ambícióval sok mindent el lehet érni, akár ezt az életszínvonalat is. Csak agy tovább!

xylon 2012.10.04. 11:15:42

@Belagezapista: az ilyen helyeken rugalmas munkaido van, ha azt mondod holnap delig laborod/zhd stbd van akkor majd ledolgozod kesobb. Vagy siman leszarjak.

@igazságos: azt mondod barki aki harmadevesen informatikuskent dolgozik az berakatta magat apuci cegehez? szerintem nem tudod mirol beszelsz.

Ann1294 2012.10.04. 11:16:29

@igazságos: En teljesen maskepp ertelmeztem. Ugy kezdi, hogy "sajnos" nem tud segiteni a koltozessel kapcsolatban (infokkal, hiszen nem o intezte).
Tovabba nincs elonyben egy magyar ha segitsegrol van szo csak azert mert hazamfia, hanem nem szamit a szarmazas, mindeki egyenlo. Az ember szamit aki mogotte van. Ez miert lenezes? Pont az a lenyeg, hogy nincs protekcio mert feher vagy fekete, magyar vagy nem vagyar, ffi vagy no, szegeny vagy gazdad... mindenki a tudasa es szemelyisege alapjan van megitelve eloiteletmentesen. Szerintem ez nem negativ dolog.

Kepa 2012.10.04. 11:17:11

@Ernoke: Termeszetesen, kinek a Pap, kinek a Papne. Bpest, csak turistaszemmel szep, kb. 1 nap, de elni ? Mar Graz, vagy Passau is sokkal jobb, hogy eltavolodjunk az orszagok fovarosaitol.

Kulonben egy tortenetet olvastunk, ami nekem tetszett. A sok hozzaszolo, meg kutakodik, hogy hol tud belekotni. Kicsit magyaros , hogy ugy mondjam gyomorforgato. (@Ernoke, nem rad vonatkozik, csak egy par hozzaszolast elolvastam, sajna)

sterimar 2012.10.04. 11:17:13

"a magyarokba beépített brutális rasszizmus és negatív diszkrimináció"

A nagyon szegény rétegeknél, ahonnan a posztoló is jött, ott ez jellemző lehet. Viszont ebből általánosítani elég merész.
Az alacsony néprétegek mindenhol sokkal kevésbé toleránsak (Írországban is), csak ott már nem találkozik velük.

Ann1294 2012.10.04. 11:18:28

@Belagezapista: Nalunk IT szektorban ugy vannak, hogy admin, junior engineer, engineer, senior engineer... innen mar csak manager lehetne, de egy normalis programozo nem megy annak... tehat attol meg lehet programozo es engineer egyben szerintem, nem kizaro ok. A tapasztalat es a tudas szamit.

Bepp0 2012.10.04. 11:18:37

No, ez tuti nem az Amazon! (sajna...) Azért ha valakinek elég a jó fizu, geek kollegák + érdekes (IT) meló Dublinban, az küldhet CV-t, mert munka van dögivel...

Ann1294 2012.10.04. 11:20:38

@igazságos: Ugy, hogy minel kozelebb fizeted be lejarotkor, vagy tudod, hogy 2 honaig meg nem kapcsoljak ki a villanyt/vizet igy elcsusztatod a befizetest. Utolso utani pillanat. Igy lehet trukkozni. Es merlegelni melyiket fizessem be... azt ami a kikapcsolas szelen all.

igi1 2012.10.04. 11:21:18

@xylon: aki informatikát tanul, és harmadévesként állása van, az berakta magát itthon valahová.

lyken 2012.10.04. 11:22:46

Jó írás, a szerzőnek viszont melegen ajánlom, hogy ne olvasgassa a kommenteket, mert irdatlan sok a korlátolt megmondóember.
Bírom azokat a usereket akik szerint ez egyáltalán nem kiugróan magas bérezés és ilyen magyarországon is mennyi van. Meg hogy a magyar cég is ad highend számítógépet(lelkes apple antifan vagyok, úgyhogy ez annyira nem dobott fel), monitort, telefont, repülőjegyet, kocsit, részvényt. Volt pár munkahelyem, de ilyet még nem láttam. Magyarországon ezeknek EGY RÉSZE az ami felsővezetői szinten érvényesül. Ha olyan marha sok csilivili jól fizető állás lenne, akkor nem menne el a végzős diplomások kb. fele külföldre.
Trollok észrevehetnék, hogy anyagilag próbálta érzékeltetni a dolgokat. Pár éve 30-as dell behozatala 4000 euró körül volt, gondolom azóta nem esett nullára a vám+áfa és a termék se lett olcsóbb. Említett mac ára szintén ~3000 euró. Aki volt már IT munkavállaló Magyarországon az tudja, hogy nem ezek a jellemzőek(ingyen repjegy, hotel, kedvezmények mindenhova, ingyen kaja témáról ne is beszéljünk), hanem inkább az, hogy kirohad alólad a hardver, de még akkor is könyörögni kell, hogy újat kapj. Ha meg kidőlt, akkor általában a melós a hibás.

bpetya75 2012.10.04. 11:23:00

@igazságos:

Szerintem olvasd el újra. Nem azt írja, hogy nem akar, hanem azt, hogy nem tud segíteni. Ugyanis nem intézett semmit, mindent megoldott helyette a cég. Kár a semmin nyavajogni.

igi1 2012.10.04. 11:23:19

@Ann1294: ahha, ezt nem tudtam.

Mondjuk nem szeretnék idáig eljutni, hogy erre rákényszerüljek, hogy tudjam.

igi1 2012.10.04. 11:25:22

@bpetya75: az még nem zárja ki azt, hogy én segítsek másokon, ha a cégem mindent áll.

Itthon.

lyken 2012.10.04. 11:27:28

@igi1: "aki informatikát tanul, és harmadévesként állása van, az berakta magát itthon valahová."
Másodéves informatikusként állásom volt Magyarországon, de nem rakott be senki. Megválogattam, hogy hova megyek el gyakorlatra. Multihoz mentem, bár ők fizették a legkevesebbet. 3 hónapos gyakorlat végén a csopvez szólt, hogy szeretnék ha még 6 hónapra maradnék. 5 hónappal később az IT igazgató bekért és jelezte, hogy szeretnék ha maradnék határozatlan idejű szerződéssel.

igi1 2012.10.04. 11:28:37

A Microsoft meg a Facebook igencsak az utolsókat rúgja már.

igi1 2012.10.04. 11:30:13

@lyken: a gyakorlatra meg te is kikerültél, rokoni segítséggel, azt ugyanis iskolák ritkán szerzik meg.

Ha jelentkezel gyakorlatra, bizony, kell a kapcsolat, jó nevű céghez meg különösen, hiszen sok a jelentkező, néhol pedig a gyakorlatért is fizetni kell.

Egyébként nekem is így van állásom, mint ahogy te mondtad.

Ernoke 2012.10.04. 11:30:43

@igazságos: bejelentés-fizetés viszonyával pl., meg határidőkkel - egyik hónapban azt fizeti be, a másikban meg amazt. de minek válaszolok, szépen igazságosan tudsz kötekedni nélkülem is.:)

@Kepa: nyilván mindenkinek más a szép és az élhető, számomra az egyetlen város, ami Bphez hasonlítható volt azok közül, ahol jártam (ez elég kevés, nem vagyok nagy utazó, de azért van benne Nyugat-Európából pár rész meg Vancouver), az Santa Cruz de Tenerife volt, de az nem a hazám és nem is zizegő nagyváros.:) ezt a kötekedést én sem értem, sok ember ha nem hallott még valamiről, azonnal kamut kiált, pedig a begyepesedett hárításnál gyümölcsözőbb lenne számukra is figyelni/olvasni és tanulni, h mik vannak a kis életükön kívül.

Rwindx 2012.10.04. 11:33:22

A következő érdekességeket szűrtem ki:

1. Ugyan havi nettó 800-at keresett itthon, de nem tudott megtakarítani belőle hogy "ne zuhanjon le" bármikor a mélyszegénységbe.
2. a beküldő rasszista "volt", de már nem gyűlöli a németeket íreket, ukránokat, de tudomása szerint a magyarok úgy általában igen.
3. haragszik az országra, mert az nem tartotta el.

WTF

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:34:07

@lyken:
Én az első gyakorlatomat úgy szereztem, hogy volt valami egyetemi rendszer, ahol ilyeneket hirdettek, és jelentkeztem. Próbafeladat megoldása után felvettek, de mondta a főnök, hogy a próbafeladatot vagy 30 embernek elküldte, és 3-an küldtük vissza. Holott könnyű feladat volt, egy egyszerű fabejárás.

De normális állást senki se kapott ott, akik előbb vagy később jöttek, azok sem. Teljesítmény arányosan ment, de mikor nyáron minden hétköznap dolgoztunk, legjobb esetben is csak 70-80 ezerig jutottunk egy hónapban, és nem érzem, hogy annyira bénák lettünk volna. Volt egy srác, akinek már csak egy szigorlat, nyelvvizsga és államvizsga volt hátra az 5 éves szakjából, őt felvették alkalmazottnak, 150 ezer bruttó bérre. Nyilván ez nem Budapesten történt, mert ott azt mondta volna, hogy viszontlátásra.

rajen 2012.10.04. 11:34:22

Ennek a posztnak tényleg az a lényege, hogy Dublinba kimenve sikerült levetkőznie a rasszimusát? Hajánál fogva előrángatott konklúzió a poszt végén...

xylon 2012.10.04. 11:35:11

@igi1: azert ezek eleg meresz tenymegallapitasok. foleg ez az utobbi, te komolyan ismered @lyken: -t hogy ilyen nagyvonaluan nyilatkozol rola? Vagy szemelyesen ismered a BME-re jaro evi 300-400 infost?

lyken 2012.10.04. 11:36:14

@igazságos: "csak már kiköti a feltételt, hogy de én akkor se segítek, dögöljetek meg, finoman szólva, akik jönnének ki. "

Azt írta, hogy a cég intézett mindent ezért nem tud segíteni.

2012.10.04. 11:36:33

@kiskutyuska: Es Mo-n sima DBA-kent kerestel tobb mint netto 3500 dollart? Jol ertem? Mert ez meg kint sem a legalja fizetes. Nekem ez tovabbra is gyanus, de legyen, ha te mondod.

kifordított nagyanyó 2012.10.04. 11:37:34

Tipikus magyarellenes ballibsi fröcsögés az egész poszt.:))
Persze index címlap.
Ahogy látom kevesebben kötöttek bele mint vártam.
Egy kicsit túl szép és jó,hogy igaz legyen.
Ezt hogy a magyarok milyenek,hagyjuk már!
Vannak ilyenek is olyanok is.
Mi vagyunk a világ leghülyébb-legokosabb népe!:))
Nem kell mindenkit egy kalap alá venni.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 11:38:43

@Nyulz of the World: magyarorszagon laktam, kulfoldre dolgoztam otthonrol tanacsadokent. keress ra mennyit kap egy DB consultans teszem azt az usaban :) Meg mindig gyanus?

ZOH 2012.10.04. 11:41:21

@GrandMasterB: ez tevedes, en is "igazi informatikus" vagyok, de megsem tudom, milyen proci meg memoria meg ilyenek vannak a laptopomban, csak azt, hogy egy ThinkPad (es meg ez utobbiert is biztos, ami biztos, leneztem a jobb also sarokba)

min 2012.10.04. 11:41:57

kicsit sok az ellentmondás.

2012.10.04. 11:42:16

Lehet ez a sztori valós, de nem jól írta meg a posztoló (mondjuk nem is író).
Épp a részletek lehettek volna érdekesek, különösen a családi háttér, a kora ellenére megszerzett nagy tapasztalat (hogyan, mikor, stb.).
Így egy kicsit egy olyan általános sikertörténet-tanmese.
Magam is tapasztaltam, hogy a nagyon nehéz körülmények közül jövők gyakran extra motivációval bírnak a karrierépítés során. Nem kell őket irigyelni, hiszen az anyagi-szakmai sikereik ára, (bizonyos értelemben) a nehéz, kemény gyermekkor, ami sajnos egy életen át elkísérhet.
Roppantul természetes, hogy aki jó anyagi és családi körülmények között, kiegyensúlyozottan, szeretetben nőtt fel, felnőtt élete során kevésbé küzd, kevésbé akar bizonyítani másoknak, önmagának.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:43:35

@igi1:
A gyakorlathoz nem kell.

Elmondom, nekem a szüleimnek jó kapcsolatai vannak. Ez azt jelentette, hogy egyetem elején két helyen is voltam 1-1 hónapot nyári munkán, amit szüleim intéztek. Ezeken a helyeken érezni lehetett, hogy én vagyok a protekciós, semmi komoly munkát nem bíztak rám, sőt volt hogy unatkoztam. Szóval ilyen a protekció. Ezután két helyen is voltam szakmai gyakorlaton, egyikhez sem volt semmi köze szüleimnek vagy bármilyen rokonaimnak. Elsőt előbbi kommentemben lásd, másodikat meg BME állásbörzén zsíroztam le. Mikor végeztem, magánéleti okokból elköltöztem az ország másik végébe, mint ahol szüleim élnek, és három-négy hónapig kerestem állást, a vége felé reménytelennek éreztem, így hiába voltak messze, szüleim intézkedtek, és már meg is lett volna a protekciós állás, nettóban 10-essel többért, mint a minimálbér, amikor hívtak egyik helyről, ahol próbafeladatot is csináltam, hogy engem választottak.

Szóval én úgy látom, a szülői/rokoni protekció semmire sem jó, főleg nem versenyszférában, ahol kolonc az ilyen ember, és addig lesz jó, amíg szüksége van a cégnek a szülővel/rokonnal való kapcsolatra.

ZOH 2012.10.04. 11:44:00

@igi1: "aki informatikát tanul, és harmadévesként állása van, az berakta magát itthon valahová." en negyedev vegen mentem el dolgozni, teljesen rendes, szabalyos, bejelentett allasba, mindennemu protekcio nelkul, hacsak az nem protekcio, hogy a koleszos szobatarsam beajanlott

eleinte reszmunkaidoben, de az otodevet mar full (napi 8 oras) allas mellett vegeztem

kandúrmajor 2012.10.04. 11:44:04

A történetben semmi különlegeset nem látok. Csak néhány megjegyzésem van:
"Egészen 21 éves koromig nem voltam nyaralni. El sem tudtam képzelni az milyen, mikor valaki azért fizet, hogy semmit se csináljon."
Érdekes véleménye van a nyaralásról. (Igaz, hogy a múltról írt, de a megfogalmazása a jelent is tükrözi.)

Előítéletek és rasszizmus kérdésében jelentős szerepet játszik az, hogy ki milyen környezetben él. Ott ahol ő most van, talán a legkevésbé látszanak ezek. De attól, hogy valaki nem lát valamit, attól még létezhet. Menjen el kocsmázni ne a saját munkatársaival, hanem a helyi prolikkal. Írországot nem ismerem, de Angliában, amikor senki más nem hallja, hamar előkerült a pakizás (értsd. pakisztáni), akiket sokan utálnak ott, persze nyilván nem mindenki. (Egy rövid ideig pakisztáni családnál béreltem szobát, de sokáig nem bírtam, és nem előítélet miatt - mert akkor oda sem mentem volna - hanem finoman fogalmazva a kulturális eltérés miatt. A szállásadó hosszasan beszélt nekem arról, hogy volt egy amerikai lány bérlője, és "Képzeljem el, hogy mindennap akart fürödni. Minden nap!" A felesége pedig, amikor jött haza a férje, de még nem mosogatott el, a szennyes edényeket és tányérokat gyorsan berakta a konyhaszekrénybe a tiszták közé. Persze ez a taktika azért válhatott be, mert a férje SOHA nem nyúlt konyhai eszközökhöz és így soha nem nyitotta ki a konyhaszekrényt.)
A posztoló nyilván nem kényszerül arra, hogy alulnézetből nézze az országot ahol él, míg itthon sokáig azt tette. A különbség nagyrészt ebből adódik.
De szintén bajba kerülne, ha valahol egy nemzeti, nem multi cégnél dolgozva kerülne a legfelsőbb pozíció, rang vagy cím közelébe. Egy Angliában dolgozó és évtizedek óta ott élő barátom a saját szakterületén eljutott a csúcsra, már csak a legmagasabb fokozat megszerzése volt hátra. Nem nagyon akart a dolog sikerülni. Erőltette, végül udvariasan behívták egy elegáns irodába, leültették és teljesen nyíltan közölték vele, hogy ennek a fokozatnak a megszerzése nem szakmai, hanem nemzeti hovatartozás kérdése. Nem súgták ezt, szégyenlősen, mintegy bocsánatot kérve, hanem határozottan a szemébe mondták, hogy végérvényesen eltántorítsák.
Tehát amíg valaki a középmezőnyben úszik a tömegben egy multi nemzetközi központjában és az ott dolgozók társaságában tölti a mindennapjait, könnyen gondolhatja azt, hogy nem létezik rasszizmus és előítélet. Ha kilógsz lefelé vagy felfelé, más színezet kezd ölteni a világ.

xylon 2012.10.04. 11:45:17

@kiskutyuska: Mennyi ideje vagy kinn?

A baratnokerdes szvsz eletbevagoan fontos. Azt kezelni kell, mert gaz lesz belole.

Kb 2-3 ev mire "megnyugszik" az ember, es felveszi a helyi ritmust. Elfelejt aggodni a klasszikus gumicsontproblemakon. En pl nem is igazan ertem hogy Magyarorszagon egy ilyen ugy hogy meleghazassag miert tema? Ha akarjak hagy csinaljak. Vagy pl otthonszules. De van meg ilyen tucatszamra.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 11:48:09

@xylon: alig 9honap, meg friss vagyok. Valoban a megnyugvas erdekes kerdes. "megszokja" az ember, hogy sok dolog van amin "aggodni" vagy idegeskedni "kell". Es amikor ezek eltunnek, olyan dolgokon kezdek el idegeskedni, amire semmi okom sem lenne. De remelem gyorsan "megnyugszom" :)

ZOH 2012.10.04. 11:48:54

egyebkent kurva jo iras, tisztara, mint ha a sajat kikoltozesemet olvasnam, bar ennyire jo juttatasokat azert nem kapok, ez itt Nemetorszag :-) meg szakmailag sem vagyok egy hu-de-kiemelkedo valaki

de egy csomo minden kozos, lehet, hogy egyszer megirom a sajatomat is

superedi 2012.10.04. 11:49:05

pályát tévesztettem....:) egyébként Magyarországon az IT területen dolgozóknak mindig is kiemelkedő fizetése volt, ill. más területeken is a mérnököknek...
Volt kolléganőim (két különböző cégnél) férjei programozóként, többnyire otthonról dolgoztak, kerestek annyit, hogy az asszonykáknak ne kelljen dolgozni, ha nem akarnak. Vagy csak azért dolgoztak mégis, hogy egy kis zsebpénzük legyen....ahogyan egyikük fogalmazott...:)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 11:49:59

@ZOH:
Egyetértek veled. Nekem ugyan első dolgom egy gépnél megnézni milyen proci, mennyi ram. De van olyan ismerősöm, aki kiemelten jól kereső programozó, mégis ha megkérdezem, milyen gépe van, annyit tud mondani, hogy Dell Latitude. Ő amolyan elvont alkat, nem különösen érdekli az a vas, amin a fejlesztést végzi, a cél vast viszont jól ismeri (speciális terület).

2012.10.04. 11:56:44

@kiskutyuska: Akkor te olyan vagy, mint az ufok. Mindenki hallott mar rola, hogy leteznek, de eddig meg eleg kevesen lattak. :D Tudom, kint mennyit keres egy DBA, de nem sok olyant hallottam, hogy valaki Mo-rol tanacsadokent tavmunkaba az USA-ba dolgozzon. Sysadminokat meg csak-csak, de tanacsadokent... Nem mondom, hogy lehetetlen, de en meg ilyennel nem talalkoztam, pedig tobb mint 10 eve vagyok a szakmaban. Egy hasonlo esetet ismerek, egy telekomos mernokot, de mint azt korabban irtam is, o tobb mint egy evtizedig vezeto fejleszto volt itthon es BME tanar, mielott meghivtak szakertonek kulfoldre.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.04. 11:57:51

"végtelen mennyiségű különböző italok, nasik, gyümölcsök, 3 fajta kávé, sok fajta tea van"

LOL

Ernoke 2012.10.04. 11:57:58

@igi1: amíg még volt pénzem, mert egyedül laktam, én is úgy gondoltam, h a kispénzűség az vmi borzasztó dolog lehet. de amióta kevés, rájöttem, h egyáltalán nem az. én is meglepődtem, mennyire jól el lehet lenni 1 napig evés nélkül, vagy 4-5 napig rizsen, és mennyire könnyen lehet hirtelen a semmiből 1-2ezer ft-ot szerezni, ha kell. ha gyermektelen vagy, és nem vagy kiszolgáltatva senkinek, úgy lehet élni, mint hal a vízben, ha azért a kényelmi dolgaidat többé-kevésbé tudod fizetni (fűtés, áram, melegvíz), csak el kell szakadni bizonyos beléd rögzült dolgoktól.

2012.10.04. 12:02:00

@kiskutyuska: Csak hogy ertsd, az zavar(t), hogy akiket ismerek, es amerikai cegeknek dolgoznak tavmunkaban (sysadminok), altalaban nem az amerikai fizetest kapjak, hanem a magyar top fizeteseket. Ami az amerikai fele, kb. Es ami a tiednek is a fele, kb. De ettol meg valoben elofordulhat mas, de en meg senkivel nem talalkoztam, aki igy lenne, mivel ez esetben pont azt az elonyt vesztene el a dolog, ami az egyetlen elonye egy ilyen felallasnak: az olcso munkero. Mert ezen kivul a ceg szamara csak hatranyai vannak a dolognak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.04. 12:02:20

@GrandMasterB: Nem hallottál még informatikust nem informatikussal beszélni? Mert általában ők is így írják körül a dolgokat nem szakmabelieknek. Legalábbis a normálisabb részük nem fárasztja a barátnőjét/anyját az Android rootolás részleteivel...

lyken 2012.10.04. 12:02:30

@igi1: "a gyakorlatra meg te is kikerültél, rokoni segítséggel, azt ugyanis iskolák ritkán szerzik meg. "
Iskola elémtett egy listát, hogy ezekhez lehet menni gyakorlatra interjúzni. Behúztam azokat amik megfelelőnek tűntek és elmentem. Egy multinál kínálták a legkevesebbet, viszont szakmailag annyira magával ragadott, hogy a többit lemondtam(mindenhonnan azzal hívtak vissza, hogy egyeztetnének mikor kezdjek). Van élet a protekción túl is.

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 12:02:55

@Ernoke:
Én azt nem tudom felfogni, hogy vannak olyan minimálbéres jómunkásemberek, akik naponta elszívnak egy vagy két doboz cigit, legurítanak 3-4 sört vagy 5-6 fröccsöt, kifizetik a rezsit, és utána még nem halnak éhen. Vagy a sörben van az elegendő kalória?

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 12:05:20

@Nyulz of the World: az en szakteruletem a MySQL nevu csoda, ebbol adodoan nehany pelda ahova most jelentkezhet az illeto: www.skysql.com/, www.pythian.com/about/careers/job-listings/ . A pythian (amihez szemely szerint semmi kozom sem volt soha) ajanlott ismerosomnek tavmunkaban magyarorszagra 10k usd koruli fizetest. O is 30alatti. Es ezek csak azok amik kifejezetten sehogy sem kothetoek hozzam, de nagyon sok ceg van meg ott. Szoval itt nem azert vesznek fel, mert olcso kozep-kelet europai munkaero vagy, hanem ennek ellenere, a szaktudasodert (NEM magyarellenesseg, ertsd akcentus, problemas nyelvtudas helyenkent (pl ha jopofizni kell az ugyfellel), eltero idozona, eltero feltetelek, adozas, jogi problemak (pl most apeh lefoglalhatja-e a ceges geped ha ugy adodik, rajta a ceges adatokkal) es igy tovabb).

váj mí 2012.10.04. 12:05:33

@Babette_: Miért szomorú?

Különben, teljesen rendben van a srác szerintem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.04. 12:05:53

@håll käften: Olvasd végig. Gyerekkorában kellett trükköznie, nem mostanában.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.04. 12:09:08

@Nyulz of the World: Szerintem lehet, hogy régebben ment ki és nincs tisztában már azzal, hogy az utóbbi 2-3 évben másfélszeresére emelték a minimálbért.

2012.10.04. 12:13:26

@kiskutyuska: Kezdem azt erezni, hogy tenyleg elszallt felettem az ido, es amitol felek, hogy a fiatalok elhuznak mellettem szakmailag, kezd beerni... :D En lassan 15 eve linuxozom, komoly multis es bankos tapasztalatokkal, de eszembe nem jutott amerikai allasokra jelentkezni tavmunkas sysadminnak a neten. :D

lyken 2012.10.04. 12:15:02

@Nyulz of the World: " de nem sok olyant hallottam, hogy valaki Mo-rol tanacsadokent tavmunkaba az USA-ba dolgozzon."
Pedig sokan vannak. Otthon ül, biztosítja a redudáns net meg gépellátást és dolgozik. Mondjuk ilyenkor hajlamosabb az ember bekockulni. Beszélni nem nagyon beszélsz róla, mert az emberek irigyek és nem igazán szeretik hallani, hogy többször annyit keresel otthon ülve, mint az aki bejár.

sterimar 2012.10.04. 12:16:39

@kandúrmajor: "Tehát amíg valaki a középmezőnyben úszik a tömegben egy multi nemzetközi központjában és az ott dolgozók társaságában tölti a mindennapjait, könnyen gondolhatja azt, hogy nem létezik rasszizmus és előítélet."

Maximálisan egyetértek, nekem is ez a tapasztalatom.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 12:17:23

@Nyulz of the World: A ceg amelyikhez en jelentkeztem anno es amelyik felvett (akkor meg nem consultant pozicioba, oda felkellett dolgozni jomagam), gyakorlatilag rajongonak tudhatott. Nem is tudom miert jelentkeztem, az eselytelen nyugalmaval vagtam bele :) Aztan amikor elkellett kezdeni dolgozni, felmondani az elozo munkahelyen es elkuldtem az elso szamlat nekik ugy, hogy eloben nem is talalkoztam senkivel (akkor meg kicsi ceg volt, siman belefert), elhiheted hiaba voltam 24, borzalmasan maradinak ereztem magam. Egyebkent, ha erdekel munka a postban leirt cegnel.. csak lehett itt private uzenetet kuldeni, mindenkepp tedd meg. Szeretjuk az ugyes embereket! ;)

think different 2012.10.04. 12:18:06

@waterphone: A Microsoft nal eloszerettel hasznalnak Apple hardvert, eppigy a Google-nal es az Adobe-nal is.

tsík 2012.10.04. 12:19:02

@Nyulz of the World: a magyar-amerikai "startup" és egy komoly múlttal rendelkező színtiszta amcsi nem ugyanaz, de úgy látom, komoly gondok vannak a szövegértéssel.
:)

egyébként az, hogy valaki megcáfol, valamint hogy te nem kerestél annyit, nem indok arra, hogy agresszív stílusban reagálj, másrészt hogy másoknak ne lehetnének más tapasztalatai, mint neked. én se sz..tam a spanyolviaszkot, de nem is írom le, hogy "más nem kereshet xy, az lehetetlen, mert én nem annyit kerestem."

2012.10.04. 12:28:39

@kiskutyuska: Koszi! :) En jelenleg Becsben dolgozom, eleg jo fizetesert, es foleg nagyon rugalmas munkabeosztasban, egyeduli senior Vmware/Linux sysadminkent, ugyhogy egyelore en nem keresgelek. Innem meg valszeg nem rugnak ki egyelore, mivel a teljes rendszeruket atterveztem, jelenleg is folyik az atalakitas (talan jovo nyarra leszek kesz vele), es en vagyok az egyetlen, aki tudja, mi hogyan muxik. :D De lehet, hogy 2-3 ev mulva erdekelni fog, mert eleve ugy terveztem, hogy 5 evet lehuzok itt, aztan majd elkezdek nezelodni. Ha nem gond, kuldok egy privatot, hogy meglegyen az email cimed. :)

2012.10.04. 12:32:06

@tsík: Ustream. Latom nem ismeros. Guglizz ra.

Valoban nem indok, nem erzem, hogy agressziv lettem volna, ha igen, akkor elnezest kerek. Es nem az en nem kerestem annyit a hangsuly, hanem hogy kozepvezetokent volt nemi ralatasom, hogy mennyit keresnek az emberek a cegnel az adott poziciokban. Meg termeszetesen azt is tudnunk kellett, hogy a konkurencia mennyit fizet, kulonben nehez lett volna lepest tartani. De mindegy.

sterimar 2012.10.04. 12:33:15

@lyken: "Pedig sokan vannak."

Tanusítom, én is csináltam hasonlót, és valóban nem voltam egyedül. Ugyan én nem IT hanem Telekom területen és nem Amerikába hanem Európába.

lyken 2012.10.04. 12:34:39

@Nyulz of the World: "En lassan 15 eve linuxozom, komoly multis es bankos tapasztalatokkal, de eszembe nem jutott amerikai allasokra jelentkezni tavmunkas sysadminnak a neten. :D"

Pedig ha tudod akkor tedd meg. Arra vigyázz, hogy ilyen esetben "szervezd meg" az életed. Én például volt, hogy 4-5 napig nem mozdultam ki, mert nem kellett. Aztán mikor nagyon kockultam megerőszakoltam magam és beszerveztem 2-3 féle sportot, meg néha valami kultúrális életet. Ez néha szinház volt, néha meg guiness és bajorperec a haverokkal. De azt nem nagyon szerettem megmondani, hogy mivel foglakozom, mert egyes emberek zsigerből irigyek. Otthonról dolgozol és kész.

Red Fox 2012.10.04. 12:36:38

Gratulálok a kitartásodhoz és a sikereidhez.
Követendő példa mindenkinek aki csak sírni tud és nem tesz semmit azért, hogy jobb körülmények között éljen!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.04. 12:40:32

ez egy tündérmese és ezt ki lehet mondani. nehogy már az legyen az irigy, aki nem hisz el minden szart

a többi poszt általában minőségi, az íróik valóban tehetséges emberek, de mikor az ilyen felvágós köcsögök írnak ide, az én zsebemben is kinyílik a bicska

s3pooler 2012.10.04. 12:42:27

Kis matek:
Minimálbér 2010 : 73.500huf .
Ennek a tízszerese 735.000huf
ha ez nettó, akkor
magyarországi bejelentett fruttóban 2011ben: 1.180.000huf
KB 3.300 GBP.
Szűk négyezer font már olyan baromi jó pénznek számít kint..???

bpetya75 2012.10.04. 12:44:50

@kandúrmajor:

Ezt korrektül leírtad! 10 pointok.

bpetya75 2012.10.04. 12:49:06

@kiskutyuska:

Légy szíves javítsd ki a blogod címét, mert bad gatewayt nyomott!

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 12:51:16

@s3pooler:
2010-es adózás szerint az 1,18 millió bruttó az kb. 600 ezer Ft nettó, miért nem a 2010-es adózással számolsz, ha a 2010-es minimálbért szorzod fel?

ibafaipap 2012.10.04. 12:51:57

Google-nál dolgozol. Sok sikert, bárcsak több hozzád hasonló ember maradna itthon.

bahahaha 2012.10.04. 12:52:14

@lyken: FYI, egy Dell U3011 Mo-n AFA-val, mindennel 330kHUF, ami ugy 1200 EUR.

think different 2012.10.04. 12:55:14

@s3pooler: Nem, szanalmas.

El sem tudom kepzelni, hogy lehet ennyi penzbol megelni. Egy szaros Hampstead-i hazert csak havonta 5k-t kell fizetni, a Bentley es a ket Lambo is elvisz 2k-t havonta. Az asszonyt is allandoan karban kell tartani, minden kis kiruccanasa Knightsbrige kornyeken 2-3k.

Nem is birom ezt sokaig, szerintem az egyik hajomat kenytelen leszek eladni.

boundary 2012.10.04. 13:05:05

Te szegény, nem kaptál semmit Magyarországtól.
Akkor én szerencsés vagyok, kaptam pl. ingyenes középiskolát.

s3pooler 2012.10.04. 13:08:14

@think different: Stop.
Komolyan kérdeztem.
4000GBP az 1.4 milió huf mai árfolyamon, és ha kicsit többet kap a posztíró mint itthon akkor kb ez lehet a bérszínvonal.
De pl mennyit lehet ebből félrerakni az öreg napokra?

ohhai 2012.10.04. 13:10:33

@bpetya75: ez aztán az IT-s :DDDD

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 13:11:01

@bpetya75: oka van, hogy nem elerheto.. :)

@ibafaipap: ha otthon lenne kilatasom stabil jovore, nem koltoztem volna el. Es ha a jovoben lesz kilatasom otthon stabil jovore.. joesellyel hazakoltoznek. Szoval drukkolok az orszagnak! :)

pause 2012.10.04. 13:12:58

en is ugy szeretnek mar irni erre a blogra posztot, engednem, hogy frocsoghessenek ram is a trollok...

btw csak igy tovabb,alapits csaladot,legyen gyereked:D

titanmanus 2012.10.04. 13:23:28

Azért Anglia és Írország egészségügyi ellátás szempontjából elég rizikós. Ott egy körzetinek van 2000 betege, fejpénzzel. Abból kell költenie a vizsgálatokra. Ami megmarad az az ő fizetése. Tehát neki pont az az érdeke hogy lehetőleg senkit semmilyen vizsgálatra ne küldjön el .

2012.10.04. 13:24:05

@bpetya75: En egy tovabbi kattintassal mar a blogjan voltam... :P :D

Petykabá 2012.10.04. 13:24:25

Szép sztori, csak van egy kis bicska benne:

semmit nem kapott otthon? nem értem az olyan embereket, akik egy mai jóléti állam helyzete miatt haragszanak egy régi abszolút nem jóléti állmra, mert nem volt jóléti.

Ilyen alapon miért nem a szüleidre haragszol, hogy nem voltak gazdagok?

Nem adott semmit az ország? Mondd csak top-programozó, kitől szerezted a tudásod? Mert ha jól sejtem egyetemen tanultál 10 éve, ami akkor ingyen volt. Középiskoláid általános iskoláid ki fizette? Szüleid? Vagy az állam.

Gyanítom, hogy szüleid nem voltak gazdagok, tehát téged más magyar állampolgárok pénzén képeztek ki...

Brutális rasszizmus?

Kisfiam 20 éve Írországban már azért is meghaltál, mert nem voltál éppen katolikus vagy protestáns.

ENNYI BAROMSÁGOT...

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 13:24:26

@bpetya75:
Extra.hu? Olyan 5 éve szűnhetett meg.

Sátán meg a Jocó 2012.10.04. 13:24:31

Nyilvánvalóan kamu poszt.

A mélyen letisztelt posztoló egyszerűen lemásolt egy Google iroda működését leíró cikket, majd előadott egy igen zavarosan megfogalmazott "szakmai tapasztalatról" szóló részt. Vállalati szintű rendszereken dolgozó IT-sok egész egyszerűen nem így írják le, hogy mit, miért és hova csináltak/nak.

Az a sanyarú gyerekkorról szóló rész is eléggé izzadtságszagúra sikeredett.. :)

S ahogy a városról beszél... látszik, életében nem volt még Dublinban, amely a Föld egyik -igen nedves és sötét- segglyuka.

Ez egy tipikus index-címlapos, igaz budai libsisen belénk rúgó megmondó okádék, hogy lám, ti rasszista mucsai banda... bezzeg a bevándorlók, a fekák, a pakik, különösen a törökök, meg az idegenszeretetükről híres írek aztán mennyire toleránsak egymással és FŐLEG az új bevándorlókkal szemben, és hogy ez őt milyen jó langymeleggel önti el... :)

Posztoló, posztoló, elmész te a jó édes anyukádba :)

think different 2012.10.04. 13:25:16

@s3pooler: 1500-ert berlunk egy 3 szobas lakast, 3. zona, zold kornyek, biztonsagos, jo uzletekkel. Mondjuk utazas, kaja (minosegi), ruhak, aprosagok +£1000, akkor 1500-at meg el lehet tenni. Ha a parja csak a felet keresi ennek, akkor egy ev alatt ki lehet csengetni egy uj BMW-t.
Jo lakast mar lehet venni 600e korul terasszal Canary Wharf-nal.
Ennek a reszleteire eleg a 4k/month.
Illetve lehet venni olcsobb lakast 300e korul es inkabb havonta 500-at nyugdijba es/vagy fizetni egy jobb biztositast.
Van ismerosom, akinek egy komolyabb balesete utan otthon csak neztek, de mivel itt valami nagyon jo biztositasa volt, egy magankorhazba osszeraktak, mint egy Technics LEGO-t.

£4000 mar sokmindenre eleg, ha nem vagy idiota. Van akinek a duplaja is keves lenne, van aki a felebol felneveli a gyermeket.

sterimar 2012.10.04. 13:25:56

@Belagezapista: Az ilyen felállásokban általában nem alkalmazotti viszonyról van szó (ha a cégnek nincs Mo-n telephelye akkor nem is nagyon lehet), hanem szerződés és számlaadás. Így meg már lehetőség nyílik más - kedvezőbb - adózási formákat választani, pl. EVA, osztalék stb.

s3pooler 2012.10.04. 13:27:12

@pause: Nekem az az érzésem, hogy ha valaki télakol, jól keres, jól érzi magát, jól él, akkor nem írogat hazafelé, hogy neki milyen jó, hanem elvan, mint a befőtt.
Vagy egyértelműen a saját szórakozására írogat, mint pl az
nz nyúz.
:-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.04. 13:27:18

Sziaaaaaa Drk!!!!!! :-) Nekem tetszik, de én elfogult vagyok. Amúgyis régóta érdekelt, hogy hogy ment a relokációd, csak nem akartam vájkálni. Vajon hányan ismernek még rád? :-D

Genevier (törölt) 2012.10.04. 13:27:35

Napi 3x meleg etkezes, Xbox és sörcsap.Van ilyen munkahely?

sterimar 2012.10.04. 13:33:14

@s3pooler: Írországban nem GBP van hanem EUR.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.04. 13:33:36

@ibafaipap: A LinkedIn is hasonló feltételeket nyújt és nekik is Dublinban van az európai központjuk. Tömegesen csábítják át a Google alkalmazottait (akik közül néhány még a Microsofttól jöttek).

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.04. 13:36:06

@ohhai: El kell keserítselek kisbarátom, létező személy az író, minden szó igaz a cikkből. Mondjuk nekem az első sorból kiderült ki az, és még rajtam kívül úgy 600 embernek, sőőőőt többnek. Már ha járnak erre olvasni.

ohhai 2012.10.04. 13:37:57

@Nitnitnit: 1. nem vagyok a kisbarátod 2. nem mondtam, hogy a személy nem létezik, a story van tele csúsztatásokkal 3. további 6 000 ember szerint is kamu gyanús a sztori...

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 13:38:01

@kiskutyuska:
Bocs, nem kötekedésként kérdezem, de az amcsi távmunkával nem volt jövőd? Ráadásul azt írtad, azért majdnem annyit kaptál, mint most, Magyarország meg azért jóval olcsóbb, mint Írország,

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 13:39:52

@Sátán meg a Jocó:
"Vállalati szintű rendszereken dolgozó IT-sok egész egyszerűen nem így írják le, hogy mit, miért és hova csináltak/nak."

Jó esetben kell tudnia beszélni hétköznapi nyelven is, nem csak kocka nyelven.

közösperonos átszállás 2012.10.04. 13:51:03

@sterimar: Emlékeim szerint EVÁ-s cég nem számlázhat külföldre, nem?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.04. 13:52:26

@ohhai: No és hol érzel csúsztatást? Vagy ha valaki véletlen sikeres lesz, akkor egyből hazudik? Más az, amikor 6000 ismeretlen állítja valakiről, hogy kamuzik.... Mondjuk, gondolom kell a lelki békédnek, hogy meggyőzd magad, hogy ilyen nincs, mint hogy elviseld, hogy van, de neked sosem fog összejönni :-)

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 13:55:38

@Belagezapista: attol fugg, mit ertesz jovo alatt. Ha ebbe beleszamit a nyugdij (joesetben csak megerem a 75-ot), a 2-3 gyerek tanittatasa (ami jo iskolaknal nem keves), plusz a teny, hogy esetleg meg kene tudni nekik adni minel tobbet. Ha nem is mind3nak auto lakas , de legalabb nyaralasok, tamogatas iskolahoz stb. Ehhez meg hozzajon, hogy kell megtakaritas (a nyugdijon felul). nem is keves, mert a baj nem jar egyedul ugye. Erre tegyuk ra, hogy kellemes lakasban akarunk lakni, kellemes kornyeken, ha mar jol keresunk es kemenyen dolgozunk. Teszem azt nem akarok a nyugdijkorhatar vegeig feltetlenul maximalis erobedobassal dolgozni, hanem 35-40 kornyeken mar idot szeretnek tolteni a csaladdal es nem a munkat akarom elso helyen tudni. Akkor bizony nem eleg. Mert ha minimal korulmenyek kozt elek es havi 800e bol elrakok havi 600e-t. akkor az 5ev alatt meg mindig "csak" 30 millio ami nem fedezi a fentebb leirtakat es ugye meg 5-10evet kepzelek el megfeszitett munkatempoban. Akkor is 60 millio a vege es akkor 40evesen vallalom az elso gyereket (ugye mert kulonben nem tudok annyit felrerakni). Ez mar nem eleg a szep hazra, autora (mert miert jarnal 10eves autoval ha ennyit keresel). Ebbol felre teszel 10evnyi megelhetesre penzt (nyugdij, mert ugye nem akarunk az instabil allamra epiteni) es maris csak 40 milliod van. Ebbol kellene hazat venni, felre tenni a gyerekeknek es felkeszulni a bajokra. Persze.. eleg is lehet, de mivan, ha jon egy komolyabb problema. Leeg a haz mert a gyerek ugyhagyta a sutot es a biztosito nem fizet .. es igy tovabb. a lenyeg itt az, hogy ez magyarorszagon maximum addig folytathato, amig kesz vagyok minden energiam es idom bealdozni a munkanak es fiatal vagyok, utana ha szeretnek nyugisabb munkat, ezt mind elbukhatom. Mig kulfoldon, komolyan szakmai referenciakkal valoszinuleg 40evesen is talalok munkat, amivel fentarthato ez az egyebkent nem tul nagyravagyo kozepkategorias elet :)

(arrol nem is beszelve, mivan ha jon a valas es az asszony viszi a felet a megtakaritasnak). Nem vettem kotekedesnek, de ez az en nezopontom, mert abban egyet ertunk, hogy a letminimum felett 1 hajszallal honaprol honapra elni otthon az nem opcio. ugye?

Persze kihagytam a ket fizetes kerdeset, mert az aszony is keres ugyebar. Es ez itt kint akar jelentos is lehet, mert ha csak az alberletet fedezne a fizetese, mar jobb vilag lenne. de otthon ekkora szamoknal az atlag fizetes sokat nem valtoztat a szamokon, viszont a nyugdijalap osszeget emeli :) Ez a logika amin elindultam es nem allitom, hogy jo, vagy hibatlan. Mindossze annyit, hogy en igy latom.

Nick123456 2012.10.04. 13:59:23

Végig olvasva a kommenteket a gyomrom forog.

Az a baj hogy túl őszinte ami a korának nyugodtan betudható. Nincsen vele semmi baj. Sok sikert kívánok Neki és gratulálok a sikeréhez.

Mégis mi a gond a kommentekkel?
A következők:

1 Mérnök vagyok, 22 éves tapasztalattal.(Nem IT-s, rendes mérnök:-) Diplomával.)
2. Dolgoztam magyar magáncégnél jó pár évet és az a véleményem hogy rosszabbak mint a multik. Az az igazi kizsákmányolás. Viszont szakmailag mindig tanul valamit az ember.
3. Jelenleg és az elmúlt 7 évben multinacionális cégeknek dolgozok, a munkafeltételek kielégítőek.Természetesen elvárások is vannak. Nincs ezzel semmi gond. Kötöttünk egy üzletet. Ők fizetnek én dolgozok. Nem a barátaim nem rokonaim. ŐK A MUNKAADÓK.!!!!

Viszont közben közel egy évet töltöttem Angliában.
Nem mérnöki munkát végeztem.
Fizikai munkát végeztem.
Nem segített senki.
Megtanultam a nyelvet és azt is megtanultam hogy mi a
különbség EURÓPA és Magyarország között.

Rengeteg nemzetiség volt ezen a munkahelyen de csak EGY nemzetet utáltak egyöntetűen a többiek és az a MAGYAR volt.
A magyar mindig okoskodik, megmagyaráz, megmondja hogy MÁSNAK hogyan kellene végeznie a munkáját egyébként is minden szar és mindenki hülye. Állandóan ügyeskedik, tudja a ''tutit''. Miközben csak a mérhető munka teljesítmény számított.

Ha két magyar találkozott akkor három kérdés rögtön elhangzott. Kb ebben a sorrendben:
a. Hol dolgozol?
b. Mennyit keresel?
c. Ja! És hogy hívnak?

Sajnos ilyenek vagyunk. Lehet ezen fanyalogni de hát ez van. A tolerancia és az európai kultúra teljes hiánya.
0 nyelvtudással kimenni butaság. A fiatalok miért nem mennek ki? Mert az 50% meg sem kapja a diplomáját a nyelvvizsga nélkül. Aki élt külföldön az tudja hogy a magyar középfokú nyelvvizsga ott mire elég.

Ki mit nem hisz a távmunkával kapcsolatban?

Nem kell foglalkozni vele.
Most is multinál dolgozok (sokszor itthonról) Reggel kínaiakkal délben európaiakkal este meg amerikaiakkal beszélek meetingeken. Aki nem látott ilyet az el sem tudja képzelni.

Kommentek nagy része a következőket mutatja.
Nem igaz.....
Ellentmondás.........
Nem úgy van.........
stb
(Dögöljön meg a másik tehene is)

Ha a cikk nem is volt talán teljesen objektív minden részletében de nagy vonalakban egyetértek vele. Ha a gyerekeim kicsit nagyobbak (későn születtek - mielött még valaki számolni kezd) lesznek úgy viszem ki Őket ebbel a ''kultúrából'' hogy csak úgy fűstől átunnunk az út.

A szerzőnek meg csak azt tudom ajánlani hogy olyan mélyen hallgasson a sikereiről magyarok előtt amilyen mélyen csak tud. Irországban meg kerülje Őket amennyire csak tudja.

További sok sikert és jó egészséget kívánok.

sterimar 2012.10.04. 14:00:54

@közösperonos átszállás: "EVÁ-s cég nem számlázhat külföldre, nem?"

De igen, számlázhat.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.04. 14:05:44

Ja, a magyaroknak van előítélete. Neked van.

"Otthoni cigányság miatt elfogadható"

Aki itt nem előítéletes a cigányokkal szemben, az vagy nem lát soha egyet sem, vagy nem normális. A szúnyogok közül is csak a nőstény csíp, mégis mindegyik ellen védekezel.

Az állítólag előítéletmentes svédek cigányoknak már eleve nem adnak bérautót. Nyilván nem véletlen, aligha ide jöttek tanácsért.

ZOH 2012.10.04. 14:07:51

@s3pooler:

"Kis matek:
Minimálbér 2010 : 73.500huf .
Ennek a tízszerese 735.000huf
ha ez nettó, akkor "

... akkor az EVA-s cegen beszamlazva nagysagrendileg 6e Ft/ora, nem azt mondom, hogy atlagos, de nem is hihetetlen, legfeljebb annak, aki sosem csinalta

ZOH 2012.10.04. 14:15:41

@Belagezapista: "Ráadásul azt írtad, azért majdnem annyit kaptál, mint most, Magyarország meg azért jóval olcsóbb, mint Írország, "

igen, csak Magyarorszagon benne van a pakliban, hogy
- holnap betiltja az allam a tevekenysegedet es mehetsz panaszra Szajernehez
- vagy jon a NAV es lefoglalja a szamitogepeidet, mehetsz panaszra Poltpetihez
- vagy jon valami sosem hallott nevu hatosag es valami sosem hallott szabaly alapjan megbasz (tegye fel a kezet, akinek van egy evnel nem regebbi elemzese a pszichoszocialis kockazatokrol... na ugye, hopp felmillio)
- vagy holnap vagyonadot vetnek ki a bankszamladra
- esetleg lenyuljak a nyugdijmegtakaritasaidat (ja bocs, ez mar kipipalva)
- vagy behivnak polgari szolgalatra, mert csak
- vagy holnap azt mondjak, hogy volt Schengen, nincs Schengen, az utleveleddel max a tusnadfurdoi szabadegyetemre mehetsz ki,
- a gyereked holnaptol a Fidesz tortenetebol erettsegizik rovasirassal,
satobbi...

van, akiknek ezek elkerulese fontosabb, mint hogy most van havi plusz szazezer vagy nincs

teljesen rendben van a poszt, en ugyanebben a helyzetben vagyok, mint a k. kollega, csak Nemetorszagban, meg nincs ingyen narancsle meg flipper a konyhaban, sag' schon

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 14:17:17

@Nick123456:
És te mennyivel vagy jobb, mint az átlag magyar szerinted, különösen tekintve a kommented hangnemét?

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 14:18:38

@kiskutyuska:
Köszi a választ, így már érthető. Akkor viszont gondolom bízol a feljebb jutásban is ott Dublinban, mert ha nem sokkal keresel többet, mint itthon, még az extrákkal együtt is felmerülhetnek ugyanezek a kérdések.

közösperonos átszállás 2012.10.04. 14:19:25

@sterimar: Jogos, utánanéztem, EU-s külföldi cégnek nem számlázhat. (Mert ahhoz EU-s adószám kell, az meg EVA-alanyisággal együtt nem lehet.) Amerikaival simán megoldható ez alapján, ha nem zavar, hogy a nettóból fizeted az EVÁ-t.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.04. 14:19:58

@Nick123456: "A magyar mindig okoskodik, megmagyaráz, megmondja hogy MÁSNAK hogyan kellene "

most hogy mondod....

anarch 2012.10.04. 14:22:11

@Nick123456: Igen, IT-re is ez a jellemző, magyar tapasztalatok alapján multinál az dolgozik aki szeret minden hónapban fizetést kapni fix napon. (Jellemzően az vált multira akinek már 6-9 hónap bérrel lógnak.) Kis cégnél pedig az, aki változatosságra, esetleg gyors szakmai fejlődésre vágyik.

Legalábbis pár éve még ez volt a jellemző, már nem követem az eseményeket.

s3pooler 2012.10.04. 14:22:29

@sterimar: Az biza meglehet, de nekem nem is olyan nagyon rég UK ban nyomtak a kezembe pár GBP között ír fontot is, ezért mertem GBP re konvertálni.

Amúgy UK NEM drágább mint Magyarország, csak máshol vannak a hangsúlyok. Bizonyos dolgok lényegesen olcsóbbak, értsd: félár.
Igen, ott a kapitalista nyugaton.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.04. 14:23:21

Amúgy, minden kedves kételkedőnek ajánlom, már ha tud angolul, (ugye...? Mert van aki csak itt fröcsög le föl, de nem jó semmire.) akkor Dublin, European Silicon Valley szóra lehet guglizni. Kilistázza milyen cégek vannak ott, nem csak a Google, természetesen. Aztán fogja magát és szépen megnézi, melyik cég mit ajánl. :-) rögtön nem is lesz annyira kamu a jólét. Tele vannak egyébként nyitott pozíciókkal. Aki nem fröcsögni jár ide, az akár kaphat is a lehetőségen, ha épp relokálódna. Szerintem mind szuper helyek, csak nehéz bejutni, rengeteg körös interjúk halmaza. Bár én hiszem, hogy nincs lehetetlen :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.04. 14:24:26

@Nyelvész Józsi:

A FaceBook nem költözik át Kelet-Európába? 2009-ben a Google komolyan foglalkozott a gondolattal, hogy Írországból átmegy Bulgáriába.

keptelen kepkeret 2012.10.04. 14:24:32

Tokjo poszt, a ferjem is engineer es szerintem komolyan tulfizetik oket de nem banom:-))Igaz o nem Yahoo,Google-nal, de egy szinten vilaghiru vallalatnal van es neki sincs diplomaja:-))

Jo ilyen sztorikat is olvasni, nem a "szokasos konyhai takarito vagyok vietnamban" silusu irasok utan:-))

A sikert szeretem, es orulok annak ha mas is sikeres pontosan azert mert lehet hurrogni, meg magyarazni, de ceget csinalni es sikeresse tenni kurva nehez. Pontosabban szimplan elerni azt, h vezeto poziciod legyen a semmibol mint a posztolnak szinten iszonyu nehez, a semmibol pedig vegkepp.

Sosem ismertem a "behajto" fogalmat gyerekkent sem, de el tudom kepzelni milyen az. Ezekhez a dolgokhoz spiritusz kell es kitartas es tehetseg plusz egy kis szerencse.

A ferjem "karrierje" a legjobb pelda erre, hasonlo a posztoloehoz, habar a csalad sosem volt klasszikus ertelemben szegeny, igaz, gazdag sem.

Oszinten szolva nem ertem a kommenteket, miert hihetetlen h valaki diploma nelkul milliokat keres? Az sem hihetetlen h ehhez kepest fiatal es en block: en semmi hihetetlent nem talalok a sztoriban, de biztos velem van a baj:-))

Kozhely, de nagyon igaz: a sikerert neha sokkal kemenyebben kell megdolgozni mintha elmennel titkarnonek egy multihoz (nem bantom a titkarnoket, nelkuluk olyan hulyek mint en szetesnenk:-).

Mindegy, sok sikert posztolo, ne felj attol, h lecsuszol, de mindig szamolj vele mert ez barmikor bekovetkezhet, fuggetlenul attol, h hol dolgozol. Elvezd, mert ez a lenyeg. Sajat tapasztalat h semmi nem jobb annal mint amikor valaki azt csinalja munkakent amit szeret.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 14:27:27

Nekem az egyetlen bajom a poszttal az, hogy nem túl releváns.

Én is fejlesztőként dolgozom egy elég nagy cégnél Angliában (több tízmilliárd dolláros forgalom), nem is keresek rosszul, de azért ez a fajta mindent a segged alá tolós dolog még itt se dívik.

keptelen kepkeret 2012.10.04. 14:29:05

@Brother Love: Tokeletesen egyetertek, tenyleg a vilag legnagyobb karrieristai azok, akik szegenysegbol jottek. Ez pedig tok ertheto es ezert mindig ertekelem a sikereiket meg akkor is ha en egy teljesen mas kozegbol jottem es ennelfogva nem vagyok torteto.

padlas 2012.10.04. 14:30:11

@kiskutyuska:
"Aki irigy, az nyilván haragszik, aki szeret érdekes dolgokat hallani, most nyilván örül."
En a masodik kategoriaba tartozom, szoval nekem nagyon tetszett a posztod, tenyleg erdekes volt. Az kar, hogy a szemelyes reszrol nem irtal tobbet, az ut odaig meg talan erdekesebb lett volna, mint az ahova eljutottal, bar vegulis a kommentekben azota ebbol sok mindent tisztaztal.
Gratulalok az elert sikerekhez, es tenyleg csak azt tudom mondani, csak igy tovabb. Bar lattam, hogy sokan felreertettek, nekem nagyon imponalt az is ahogy felismerted a sajat eloiteletessegedet, es megprobalod lekuzdeni. Egy tanacs talan, ha megengeded, nekem elegge az jott le rolad, hogy nem igazan van penzugyi erzeked, mintha meg mindig nem tudnal igazan gazdalkodni, befektetni, pedig mar reg tul vagy a sargacsekkes korszakon. Lehet, hogy ezen a teren erdemes lenne fejleszteni magad kicsit. Vagy olyan part keresni, aki jobban ert hozza :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.04. 14:31:00

@átlátó:

Pár éve volt a Népszabadságban egy marha jó karikatúra.

Luxusvilla egyik teraszán ül két pár, beszélgetnek, a személyzet felszolgál. A vita során az egyik férfi megjegyzi:
- Azt hiszem e kérdés megvitatásához érdemes lenne kikérni egy képzett szociológus véleményét.
Majd lekiabál a medence körül füvet nyíró munkásruhás alaknak:
- Béla, lenne szíves pár percre feljönni?

anarch 2012.10.04. 14:32:04

@ZOH: Igen ez a van EU, nincs EU szerintem is nagy veszély. Csodálkozom is, hogy eddig nem pedzegették.

s3pooler 2012.10.04. 14:36:56

@SziszkAnya:
Illetve még a szomszéd tehenének a jobblétre szenderülését is nagyon tudjuk óhajtani...

riverman 2012.10.04. 14:38:04

irigy nép a magyar, nna....

sterimar 2012.10.04. 14:38:29

@közösperonos átszállás: Amíg alacsonyabb volt az EVA kulcsa addig nettóból is egyértelműen jobban megérte, mint valami magas bruttó bérből fizetni két tucat sarcot, ami a felét el is vitte.
Most már jobban megéri az TA + osztalék, (10% + 16%) plusz 450 ezer EHO ami kellően magas összeg esetén százalékosan alacsony érték lehet.

Egyébként nem tudom hol látod, hogy EU cégnek nem számlázhat, nekem van barátom aki EVA céggel számláz az UK-ba és az EU.
Én utánanéztem és ezt találtam:

"Az egyszerűsített vállalkozói adó alanya, ha az EK más tagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak vagy adófizetésre kötelezett jogi személynek terméket értékesít, szolgáltatást nyújt vagy tőle szolgáltatást vesz igénybe, az értékesítést valamint a szolgáltatásnyújtást illetve a szolgáltatás igénybevételét megelőzően köteles közösségi adószámot kérni. A közösségi adószám képzésével nem veszíti el eva alanyiságát."

www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=834

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 14:40:19

@GrandMasterB: Húszévesen még érdekelt az ilyesmi. Harmincon túl már teszek rá, milyen gépet raknak elém. A mostaniról is csak annyit tudok, hogy mennyi ram van benne és hány mag, de azt is csak azért, mert releváns a munkám szempontjából.

A hansúly itt azon van, hogy nem érdekel. Túl sok lényeges dologgal kell foglalkoznom a munkám során, minthogy ilyesmikkel törődjek. És nem azért, mert nem értem, hogy működik a számítógép, mert ettől még ugyanúgy meg tudnám neked mondani, hogy működött ISA buszon a DMA ciklus, vagy hogy Z80-on hogy lehetett varázsolni a shadow regiszterkészlettel, hogy kell a palettát felprogramozni 256 színű VGA módban, Linux kernelt hegeszteni vagy épp IP forgalmat elemezni.

xylon 2012.10.04. 14:44:51

@Püspök utcai gombaszedő: Azert ezek azert eleg "antik" informaciomorzsak lassuk be. Max az Arok Partyn lehet felvagni ilyenekkel. :)

sterimar 2012.10.04. 14:45:57

@Nick123456: "csak EGY nemzetet utáltak egyöntetűen a többiek és az a MAGYAR volt."

Ez az állandó önutálat is valami betegség. Elég sok helyen megfordultam már a világban és sehol nem tapasztaltam, hogy egyöntetűen utálták volna a magyarokat. Lehet, hogy téged utáltak abban a sittes környezetben ahol voltál, de ebből ne vonjál le messzemenő következtetéseket.

Sanyi9 2012.10.04. 14:51:29

@kiskutyuska: te most vegulis a Google-nal dolgozol vagy a Facebooknal? Ha jol ertettem, a Google-nal nem adnak iPhone-t, csak Androidos telefont (mondjuk ez a karacsonyi ajandekra ervenyes, a munkahelyi telefonnal nem tudom mi a helyzet).

Nick123456 2012.10.04. 14:51:30

@sterimar: Én voltam a kevesek egyike akit nem utáltak :-) Az meg hogy hogyan viszonyultak hozzánk az tény kérdése. Ne ''forgolódj'' a világban tölts el munkával folyamatosan hosszabb időt külföldön.
Komoly vezető beosztásban (nemzetközi szinten a multiknál) szerinted miért nincsenek magyarok ???????????????

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.10.04. 14:52:20

Ilyen jól keresel? Akkor megyek és elveszem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 14:53:57

@xylon: Nem felvágni akartam, csak bemutatni, hogy jut el valaki onnantól, hogy gépi kódban kódol Enterprise-on (mert assemblerem nem volt) odáig, hogy tojik rá, mi van a munkahelyi gépében.

Ismerem én is azt a fajta "informatikust", akinek fogalma sincs a hardverről, és tényleg bosszantóak tudnak lenni, de abból, hogy valaki nem lelkendezik egy blogposztban arról, hogy milyen cuccok vannak a gépében, nem következik, hogy közéjük tartozik.

2012.10.04. 14:57:30

@Nick123456: Vannak. De errol mar korabban, talan meg az origon, vitaztunk egy kort. En pl. csak a LinkedIn ismeroseim koz talaltam anno 5-6 magyar felsovezetoto, aki kulfoldon volt akkor eppen. Es ha en ennyit ismerek, akkor azert valoszinuleg sokkal nagyobb ez a szam.

Alaister Grand 2012.10.04. 14:59:06

Na jó. Én ehhez semmi konstruktívat nem tudok hozzátenni, csak citromsárga fejjel anyázni.

2012.10.04. 15:00:32

@Püspök utcai gombaszedő: Meg van az a fajta is, aki a legujabb EMC vasak minden apro parameteret kivulrol fujja, de goze sincs, hogy mi van egy macBookba. Es ha belegondolunk, miert is lenne?

bpetya75 2012.10.04. 15:03:46

@kiskutyuska:

Titokzatoskodunk? Titokzatoskodunk? ;-)

@Nyulz of the World:

Taníts Mester! Hogy csináltad? De tényleg!

@Belagezapista:

Akkor Nyulz kamuzott?

Nick123456 2012.10.04. 15:06:33

@Nyulz of the World: A Linkedin-en én is látok jó pár Magyar ''Manager''-t. Légyszíves nézzed meg hogy hány ember a tagja a Linkedin-nek. Hány Manager van rajta és hogy mekkora az aránya a magyaroknak. Illetve meg kellene különböztetni a Vice President-et és a Managert. Komoly döntéshozói szinten elvétve akad. Én máshogy látom mint Te.

2012.10.04. 15:08:13

@bpetya75: :))))))
Rakattintasz a kiskutsuska nevere, ami elvisz teged a profiloldalara. Es ottan van, hogy:
"kiskutyuska ezekben a blogokban publikált:
dark blogja 3 (144 poszt)"

Itt rakattintasz a a narancssarga "dark blogja 3" feliratra, es egy olyan blogon talalod magad, amit o ir. ;)

Direkt nem irom ide a linket, dolgozz meg erte, ha kamuzosnak neveztel. :D Egyebkent az extra.hu tenyleg reg megszunt.

2012.10.04. 15:11:23

@Nick123456: Ezt a kort mar egyszer megfutottam, meg egyszer nem fogom, nekem a volt fonokeim kozul tobben voltak/vannak kint regios szintu vezetoi allasokban (ertelemszeruen foleg EMEA, de olyan is van, aki pl. az USA-ban felsovezeto, es tobben megjartak Pakisztan/India/Bangladesh fele ugrodeszkat az EMEA-s poziciok elott.)

bpetya75 2012.10.04. 15:12:03

@kiskutyuska:

Ez korrekt gondolatmenet. Végülis IT-s aggyal simán el tudom képzelni, hogy képes vagy ennyire logikusan levezetni. Én nem így gondolkodom. Persze meg is van az ára a dolognak :-)

bpetya75 2012.10.04. 15:14:43

@Nyulz of the World:

De érzékeny vagy! Így nem tudlak Mesternek nevezni. Legfeljebb mesternek ;-D

Köszönöm a megdolgoztatást. Rájöhettem volna magamtól is, de vannak ilyen agyhalott napjaim ;-)

christophe 2012.10.04. 15:14:44

@ZOH: +1
Baràtomnak jelenleg mèg M.o-n van a cège,nyeresèges,internetalapu, leginkàbb kulfoldi partnerekkel,gozerovel szervezi ki a cègèt Ausztriàba.....

sterimar 2012.10.04. 15:15:35

@Nick123456: Ja, téged nem utáltak, engem sem utálnak, akiket én ismerek magyarokat külföldön sem utálják, de akkor valahogy mégiscsak van itt valami bukfenc. Mindezt az információt tőled, aki saját bevallása szerint 1 évet töltöttél Angliában fizikai munkával és angolul is mostanában tanultál meg. Tudod mit, legyen. Utáld magad meg a honfitársaidat, ha ettől jobban alszol. Végül is vannak olyanok akik a szexben is azt kedvelik, ha ostorral ütik őket miközben az arcukra kakálnak.

A multis vezetői kérdésedre meg nyilván válaszod is van. Gondolom az 1 éves angliai fizikai munka alatt volt alkalmad megismerni a világ összes multijának a vezetését.

2012.10.04. 15:16:43

@bpetya75: Me mostanaban mindenki csak bant. Erre most meg te is kezded! :D

Nick123456 2012.10.04. 15:17:10

@Nyulz of the World: Félreérted. Nem a tényt vitatom hogy vannak. Hanem az arányukat. (Program Manager-i szintet nem nevezném felső vezetőnek) és ezeknek az embereknek a képességeiből nem von le semmit az a tény hogy kevesen vannak.

bpetya75 2012.10.04. 15:18:31

@Nyulz of the World:

Akkor a lelki békéd kedvéért este iszom egy kupica pálinkát. Oké?

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 15:20:26

@padlas: uhh ezt elolvastam es ugy teljesen igaz! nem tudok a penzzel banni a mai napig.. dolgozom rajt dolgozom, de azt hiszem kenytelen leszek valami jolmeno startupot inditani, mert nem egyszeru. De komolyan, tenyleg dolgozom rajt. Es valami brutalis, hogy ezt ebbol meglattad.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 15:21:24

@sterimar: Jelentem, engem se utálnak. Meg az összes Angliában dolgozó magyar ismerősömet sem.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.10.04. 15:21:49

@Nyulz of the World: ohh basszus. probaltam torolni, vagy legalabb eltuntetni, de az istenert nem lehet. Az erosen nem a publiknak szant frocsogeseim :D

Advanced Flight 2012.10.04. 15:22:05

Ez tök jó, hogy poszter ilyen májer, de mit keres ez a határátkelőn? Megtudtuk, hogy egy nemzetközi multi külföldön is meg még akár itthon is megfizeti a szakértelmet--what a surprise!

Dublin meg jó hely, csak szar a klíma? azta, sosem gondoltam volna :-)

És milyen előítéletei lehettek poszternek, ha már 10 éve külföldi cégnek dolgozik?

Sztem ez egy határátkelős posztnak álcázott önfényezés, nem egyéb.

Merylla 2012.10.04. 15:26:04

@venator:
az MI6-hez csak akkor vesznek fel, ha már a szüleid is brit állampogárok voltak, legalább honosítottak. Próbálkoztam bejutni :)
Másrészt az egy brit izé, itt meg Dublinban járunk :)

2012.10.04. 15:26:40

@bpetya75: De szilvaaat!!! A rezangyalat neki!!!! :D

Nick123456 2012.10.04. 15:27:03

@Püspök utcai gombaszedő: Örülök neki mert engem sem utáltak :-)

2012.10.04. 15:27:17

@kiskutyuska: Sorry, nem tudtam, hogy ez egy "nyilt titok"... :D

sírjatok 2012.10.04. 15:29:25

O HAI NORBI, OTTHAGYTAD A FUROTORNYOT VEGUL?

2012.10.04. 15:31:07

@Merylla: Pedig amikor a tavaly Londonban jartam, a Metro ujsagban kerestek Intelligence Officer-eket... :) Mosolyogtam is rajta rendesen, hogy a Metro ujsagban keresik a jovo dzsemsbondjait... :)

bpetya75 2012.10.04. 15:33:12

@Nyulz of the World:

Dehogy szivatlak! Tegnap megérkezett anyósom, de aznap elmaradt a wellcome drink elfogyasztása, amire a nők úgy vágytak. Ma bepótoljuk, utána meg sutyiban iszom még egyet, és közben erősen gondolok majd szegény kis agyonszekált Nyulz lelki békéjére. Én ilyen rendes srác vagyok. Komolyan! :-D

bpetya75 2012.10.04. 15:34:16

@bpetya75:

De okos vagyok. welcome drink.

2012.10.04. 15:34:45

@kiskutyuska: Irtam uzenetet, amit majd emailben kapsz meg arra a cimedre, amivel regisztraltal, ha hinni lehet meg a digitalis vilagrend torvenyeinek.

2012.10.04. 15:36:27

@bpetya75: de ha az anyosodrol van szo, akkor akar "well, come. drink." is lehet. :D

bpetya75 2012.10.04. 15:36:33

@Nick123456:

Pedig itt: Nick123456 2012.10.04. 14:51:30 nagyon úgy tűnik, hogy épp azt ecseteled, hogy nincsenek. Most akkor mi is a véleményed egészen pontosan a dologról?

bpetya75 2012.10.04. 15:37:35

@Nyulz of the World:

Nincs nagy baj vele. A lánya hamarabb beléveszik, mint én ;-)

radikalisviccek 2012.10.04. 15:45:24

"igazi magyar nevelés vagyok. Sárga csekkel trükközni tudó, krumpliból készült mindenféle házi finomságon hetekig élni képes, igazi magyar valóság."

Ha neked ennyi magyarnak lenni, akkor örömmel tölt el a tudat, hogy nem ugyanabban az országban fogyasztjuk az oxigént :)

bagyula 2012.10.04. 15:45:47

Meg nem kommenteltem ezen a blogon de most nem tudom megallni! Jomagam hasonlo cipoben jarok. Het eve megbecsult allasom van Ausztriaban, dolgoztam negy kontinensen (ugy a korabbi mint jelenlegi munkahelyemmel kapcsolatosan).

A posztolonak gratulalok, hogy becsuletes munkaval es szakertelemmel eljutott oda ahova. Ez mindenkepp ertekelendo dolog. Sot, olyan szempontbol is komalom a posztot, hogy pozitiv peldat mutat a "mernoki" vagy "kemeny" (hard) szakmak elonyeirol. Igy talan (vegre!) mindenkinek egyertelmu lesz, hogy igenis ez egy olyan palya amely minden joval kecsegtet mert vilagszinten megbecsulik (pl joval kevesebb stressz mint a manageri allasok eseteben) es megfizetik.

DE!

Mi ertelme, hogy a sajat "beszukult" magyarsagat kivetitse magyarokra ugy altalaban? Miert nem tudja elfogadni, hogy miutan az ember jol levetkozi az eloiteleteit (ez barkivel megtortenik, ha hasonlo helyzetbe kerul) elobb-utobb ismet szuksege lesz a gyokereire. Mar csak azert is mert nem hiszem, hogy "kivulrol fujja az ir identitast"...az az identitas az ireke es senki mase! Az az ok tortenelmuk, szokasrendszeruk, csoport identitasuk...Ha ott marad, a gyerkei talan(?) irek lesznek, de o sosem lesz az! Az idojaras tenyleg pocsek es szerintem nekunk lehetetlen megszokni. Ettol eltekintve szerettem ott dolgozni (sokat jartam kikuldetesbe Dublnba).

Vegul egy rovid es aktualis idezet Liptak Belatol amit ma olvastam a Heti Valasz honlapon: "...minden magyarnak (amerikai magyarnak is!) egyet kellene értenie, abban, hogy közös kincsünket, Madách és Arany, Deák és Bartók örökségét, népünk becsületét együtt kell védenünk, és higgadt egyetértéssel szét kell választanunk ezt a pártérdekektől, ideológiáktól, mert mindannyiunknak be kell látnia, hogy sokkal kevesebb az ami elválaszt, mint az, ami összeköt bennünket."

hetivalasz.hu/vilag/o-ma-mar-csak-magyarorszagon-szuletettnek-tartja-magat-55430/

Nick123456 2012.10.04. 15:47:11

@bpetya75: Nem is tudom. Talán olvasd el a többit is. Próbálj 2012.10.04. 15:17:10 nél az ''arány'' szóval módosított mondatra fókuszálni?

padlas 2012.10.04. 15:47:20

@Advanced Flight: a posztolo eleg alulrol jott, nem tudom pontosan honnan, de pl ha elkepzelsz egy kis falut valahol Magyarorszagon, ott nagyon durvan ledobbennek, ha arra teved mondjuk egy afro, vagy nyiltan homoszexualis valaki. Egyszeruen nem szoktak hozza a massaghoz, ebben a kozegben nott fel a posztolo is, erre mondja, hogy beepult a fejebe a rasszizmus. Odahaza hiaba dolgozott amcsi cegnek, mivel tavmunkaban tolta, tul sok ilyesminek nem volt kiteve. Aztan elment Dublinba, es azt vette eszre magan, hogy visszahokol a sokfelesegtol, hogy nem tud ugy ranezni mondjuk egy pakisztanira vagy egy homoszexualisra, mint termeszetes dologra. Feltunik neki a massag, a masikrol alkotott velemenye nem fuggetlen ettol az infotol, nem egyszeruen egy embert lat, hanem valakit aki mas mint o. Ezt felismerte, megprobalta tudatosan leepiteni magaban, de meg a mai napig is meghatarozo elmeny neki ez az egesz. Nekem kb ez jott le abbol amit irt. Olvasd el a kommenteket, a mai napig nem mer interjuztatni a srac mert fel hogy tudat alatt meg mindig diszkriminal.

bpetya75 2012.10.04. 15:50:19

@Püspök utcai gombaszedő:

Dehát pont beismertem, hogy elszúrtam valamit. Mi ebben az utálatos? ;-)

Seang Lee 2012.10.04. 15:51:59

tehat a posztolo a dublini google europai headquarter-eben dolgozik. gratula neki, valoban sikertortenet. azert labjegyzetben megjegyeznem hogy IT-skent ha jo vagy a szakmadban (amire specializalodtal IT-ban) nem nehez jo cegnel jol keresni ha valaki kicsit is ambiciozus. Egy ismerosom most kezdett az IBM-nel itt Angliaban. IBM nem google szoval nincs reggeli-ebed-vacsi mesterszkacsoktol a kantinban es hozza nem jott ki a bank kepviseloje sem (hanem nekem kellett segiteni bankszamlat intezni mert kicsit surgos volt) Azert 2-3 hetre ra az IBM is intezett neki. szoval ha valaki ugyanilyen ratermett es bator mint a posztolo csak epp tanar a kepesitese es meg ha el is tud helyezkedni a szakmajaban sajnos nem fogja varni ilyen kanaan.

bpetya75 2012.10.04. 15:52:12

@Nick123456:

Ott már finomítottál a 14:51-en, ahol jó sok kérdőjellel alátámasztva(?) azt írtad, hogy nincsenek komoly vezetői beosztásban magyarok. Hm?

ebenlaufasz 2012.10.04. 15:52:28

@Sátán meg a Jocó: te mekkora egy sötét fasz vagy, embertelen. Nem a posztoló, neked kéne a vérbe menned, bár anyád nem is volt, nemhogy kurva lett volna.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 15:53:26

@bpetya75: Először nem tudsz helyesen angolul írni, aztán meg rögtön magyarázkodsz. :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.04. 15:54:57

@kiskutyuska:

Pedig kár lett volna. Az 1. bejegyzéssel pl maximálisan egyetértek.

@sterimar:

Na ja. Én sem értem, de vmiért ez a szöveg sem megy össze a mosásban. Életem felét határon kívül töltöm kiküldetésben már négy éve, de sehol sem láttam igazolva az "utált", vagy "lenézett" magyarság eszméjét sem Európában, sem a Közel-Keleten.

Kicsit OFF:
Nincs felsőfokú végzettségem, mert amikor választani kellett volna, végiglapoztam a "nagy könyvet", és nem teláltam olyan szakot, ami felsőfokon érdekelt volna. Ellenben a technikusit simán elfogadják BSC-nek, lévén ez számomra 5 év szakmai képzést jelent. Ez, és néhány év gyakorlat bőven elegendőnek bizonyult. Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie.

bpetya75 2012.10.04. 15:56:39

@padlas:

Ezt nem is írtam neki, de nagyon tetszik. "Olvasd el a kommenteket, a mai napig nem mer interjuztatni a srac mert fel hogy tudat alatt meg mindig diszkriminal. "

Ez a fajta ismerete önnön korlátainknak nagyon fontos lenne mindenki számára. Főleg azért, hogy eltüntethessük ezeket a korlátokat az útból. Vagy elfogadjuk őket személyiségünk részeként.

2012.10.04. 15:58:58

@Nick123456: En is 10+ eve multiknal dolgozom, nem nevezem a projekmenedzsert felsovezetonek, csak mert szerepel a megnevezeseben a manager szo. En olyanokrol beszelek, akik egy masik orszagban CxO szintu vezetok, vagy regios szintu menedzserei egy-egy teruletnek (munkambol adodoan ez foleg SCM es IT, de biztosan mas teruleten is vannak magyarok). Az aranyok nem tudom, de az biztos, hogy az osszes eddigi munkahelyemen voltak ilyen vezetok. Szerintem a Linkedin alapjan aronyakat szamolgatni nem sok ertelme van, foleg hogy a legtobb esetben csak az ismerosok latjak, ki az adott ember es hol-mit csinal.

bpetya75 2012.10.04. 16:00:11

@Püspök utcai gombaszedő:

Tévedés! Általában utólag is ellenőrzöm amit írtam, és ha durva, vagy az értelmezést nehezítő hiba van benne, akkor korrigálom magamat. Ez nem magyarázkodás, csak igényes vagyok a saját szellemi termékemmel kapcsolatban. Ennyi.

De ha így folytatod, kénytelen leszek Nyulztól együttérző-iszákolást kérni :-D (remélem nem absztinens)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 16:00:35

@padlas:
Én a kis faluk lakóinak a mássághoz való hozzáállását nem rasszizmusnak tekintem, mert a rasszizmus tudatos, ez viszont csodálkozás, esetleg félelem az ismeretlentől. A rasszizmus az én szememben tudatos dolog, és mindig is a politika keltette, akár a helyi, akár az országos szintű.

2012.10.04. 16:05:37

@bpetya75: Nem. Nyulz harcos antinikotinista es gyakorlo alkoholista. Ugyhogy szimpatia-pia barmikor! :D

(Elakadtam a munkammal, az agyam megszunt letezni, ezert most itt vezetem le a feszultseget, hatha kozben jon valami otlet. Ha esetleg a sok informatikus kozul valaki tudja, hogy a Lennyben letrehozott posix alapu ACL-eket hogyan lehet atvarazsolt RHEL-re NFSv4 ala, nagy segitseg lenne, me sehogy nem akar mukodni!!)

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.10.04. 16:07:01

@Sátán meg a Jocó:
az ilyenekre és az ehhez hasonló mondatokra szokták mondani, hogy tipikus magyar! Kételkedik a jóban, és valakinek a sikerében és állítólag mi, magyarok ritkán is örülünk a másik sikerének.
A poszt hamisságát mgtudnám cáfolni, más kérdés, hogy ki mit hisz el. Az íróját látásból ismertem, ugyanannál az informatikai cégnél dolgoztunk.
A tanulság maximum csak annyi, hogy a jó szakembereket külföldön még jobban megbecsülik.

Nick123456 2012.10.04. 16:08:07

@lendkívül magas langú embel Lómában: Ha kiküldetésre megyek természetesen én sem találkozok semmi féle utálattal. Nagyon kulturáltak az emberek.Nagyon bejön. De a többi nemzetnél olyat sem láttam mint itt, hogy valakinek sikere van, megosztja, le is írja, erre egyből meghazudtol a hozzászólok jelentős része. .

padlas 2012.10.04. 16:08:31

@Belagezapista: ha megfigyeled, en nem azt mondtam, hogy ez a rasszizmus, igazabol a rasszizmus szot is csak azert hasznaltam, mert a posztolot ideztem. Azt probaltam elmagyarazni, hogy valoszinuleg ezt ertette a posztolo az alatt, hogy beepult a fejebe a rasszizmus.

venator 2012.10.04. 16:08:49

@Merylla:

"az MI6-hez csak akkor vesznek fel, ha már a szüleid is brit állampogárok voltak, legalább honosítottak. Próbálkoztam bejutni"

Te aztán tényleg túlzásba vitted a Bond filmek nézését, én is nagy rajongó vagyok, de ennyire azért nem. :))

"Másrészt az egy brit izé, itt meg Dublinban járunk" :)

Titkosszolgálat, kémkedés, érted?! Azért van ott! :))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 16:09:32

@bpetya75: Most meg már kötözködsz is? :)

Jól van na, tudod, hogy csak viccelődök, ne vedd a szívedre. Csak mindenki annyira marha komolyan mondja a magáét ezen a blogon, nem bírtam ellenállni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 16:14:06

@Nick123456: Persze hogy nem láttál, honnan is láttál volna.

Nekem a lengyel kollégám mesélt szépeket a lengyelekről. Méghozzá pontosan ugyanazt, amit itt lehet olvasni a magyarokról.

Nick123456 2012.10.04. 16:15:30

@Nyulz of the World: Én Program Managert irtam. Ez sok esetben globalt jelent. A Linkedin-re nem én kezdtem hivatkozni. Egyébként akkora jelentősége nincsen az egésznek. Lehet hogy túlságosan sarkítottam és az is lehet hogy nincsen igazam.De a lényegen akkor sem változtat semmit. Itt írt egy ember a sikeréről, és ahelyett hogy vele örülnének egy csomóan meghazudtolják. Nekem nem tetszik. Ez az egész mentalitás nem tetszik.

Yaled · http://csokiscsulok.blog.hu 2012.10.04. 16:16:53

Gratulálok! Nyilván a megfelelő szakmai tapasztalattal, tudással könnyebb boldogulni külföldön.
Én egyelőre csak reménykedni tudok, hogy szakemberi státusz hiányában is sikerül külföldön vinnem valamire..

2012.10.04. 16:22:04

@Nick123456: Kezdem elvesziteni a fonalat, elnezest, de azt iro ember nem is felsovezeto. Es a Linkedinre csak annyiban hivatkoztam, hogy az en ismeroseim kozt is tobben vannak ilyenek. Ebbol eljutni az aranyokhoz, meg abbol, hogy a posztironak nem mindenki hisz/orul odaig, hogy nincsenek magyar felsovezetok, ehhez az en jelenlegi szellemi kepessegeim kevesnek bizonyultak.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 16:28:33

@Nick123456: Biztos van ebben valamennyi szomszédtehén-döglésvágy is, de ha elégszer basznak át, te is így fogsz hozzáállni a dolgokoz.

rajen 2012.10.04. 16:44:44

Rasszista IT-s voltam, de már elmúlt (a rasszizmusom)

„Olvasom ezt a sok posztot ettől a sok prolitól, akik kimennek tányért mosni valami londoni étterembe, és képesek ezt karrierként megélni, ezért úgy gondoltam, megírom, mi a helyzet akkor, ha valaki versenyképes tudással vág neki a külföldi létnek.

Először is egy amerikai cégnek dolgoztam már Magyarországon is. Amerikainak. A nettó fizetésem tízszer több volt a minimálbér bruttójánál, azaz a minimálbér felének bruttójánál hússzor többet kerestem. Ez rengeteg pénz. Úgy is mondhatnám, hogy a minimálbér negyedénél negyvenszer többet kerestem. A bankszámlám gyakorlatilag alig tudta megjeleníteni a nullákat, és a nullák nem a szám elején voltak. Ebből kiderülhetett mindenki számára, hogy rengeteg pénzem volt már otthon is. Imádtam a munkámat. Viszont kezdtem megunni, és a többi prosztó magyar cégnél néhány forinttal kevesebbet kaptam volna, és az nekem nem éri meg, hogy ne tudjam egyszerűen kiszámolni, hogy a fizetésem pontosan hányszorosa a minimálbér bruttójának. Ezért elkezdtem gondolkodni a külföldi munkavállaláson.

Új munkahelyem

Ekkor jött egy ajánlat egy gigantikus informatikai cégtől, amint nem neveznék meg, de valamelyik a nagyok közül. (G***le) Számítógépen kellett dolgozni, de már ezzel is túl sokat árultam el a munkáról. Borzalmasan érdekelt a kihívás. Sokat hezitáltam, mert az állás Norpjöllingben lett volna, 400 kilométerre egy olajfúrótoronytól, közel az északi sarkkörhöz.

Az itthoni fizetésemnél nem kínáltak sokkal többet, szerintem bele is rokkant volna a cég, ha megpróbált volna valóban többet kínálni. De nem a pénz motivált.

Sajnos nem tudok segíteni a kiköltözésben senkinek, mert én csak felültem a repülőre, aztán Norpjöllingben, egy lakásban találtam magam, megnyitott bankszámlával. Ha lett volna kutyám, azzal is foglalkoztak volna, sőt, ha lovaim lettek volna, azokkal is, de mivel nem voltak, ezért azokkal nem kellett foglalkozniuk.

Béreltem egy lakást. CÉGNÉL INGYEN KAJA!!!

Nem tudtam, hogy itt mi számít reális árnak egy albérletért, ezért egy havi 100 ezer eurós garzont választottam, mert a saját szabályom szerint az albérlet költsége rezsivel nem haladhatja meg a fizetésem 1 százalékát. Ez sikerült így is, de az ügynökség mikor megtudta, hogy fillérekért találtam lakást, lehúzott újabb 100 ezer euróval. És ha valaki azt hinné, hogy ez a jó része a dolognak, elárulnám, ez volt a kellemetlen.

A cég irodájában naponta 9x van meleg étkezés, hajnalban, kora reggel, reggel, délelőtt, délben, délután, kora este, késő este és éjszaka. Mind isteni finom, a fogásokat Michelin-csillagos éttermeket vezető chef-ek készítik, és sosem egy fogás van, hanem minimum 100-200 fajta főétel, köretek, sőt, vegetáriánus menü is van, annyira fejlett ennek a cégnek a konyhája. Még szendvicset is lehet kapni.

Ez természetesen mind ingyen van. Ha bringával jársz dolgozni, adókedvezményt kapsz, természetesen a cég hozzájárul. Ha gyalog jársz, még több kedvezményt kapsz, ha pedig pókjárásban, aznap pluszban ingyen szendvicset adnak a büfében. Ez már kezd egész jól hangzani, de… Ehhez hozzájön, hogy a fizetésem tízszerese a norpljöllingi átlagnak, és ehhez tegyük hozzá, hogy Norpjöllingben tízszeresét keresik az országos átlagnak, és az országban tízszeresét keresik a magyar átlagnak. Ez már elég jól hangzik. Ezen felül kapok bónuszt, részvényopciót, és fél évente egy újabb szendvicset a büfében. Így tulajdonképpen semmire sem kell költenem, a pénzemet az irreálisan drága norpjöllingi szórakozóhelyeken költöm el.

Adnak számítógépet is. KORLÁTLAN MOBILNET!!!

Természetesen már az első nap kaptam számítógépet, ezüst színű „Mek búk pró”-t, azt mondták, minden extra benne van, ami ebben benne lehet, plusz egy vadonat új csúcsmobilt, ebből inkább egy feketét választottam. Mindezt céges kártyára, természetesen nem én fizetem, természetesen korlátlan. Nem csak az országban korlátlan, hanem külföldön is, de még a reptéri váróban is korlátlan becsekkolás után, pedig az már tranzitvárónak számít, és jogilag egyik országhoz sem tartozik, mégis korlátlan itt is. Az asztalomon éjszaka egy 50”-os monitor pihenget, nappal kiviszik a karbantartók, mert túl sok helyet foglal, és egyébként is laptopon dolgozom. Azért nem kettő, mert az már túl nagy lenne, de akár három, vagy négy monitort is betehetnének, bár az már tényleg túl nagy lenne.

Azt érdemes tudni, hogy ezeket ingenieur-ként kapom. Az olyan informatikai cégek, mint ez is, ami ugye informatikával foglalkozik, tehát számítógépekkel, főleg ezüst színűekkel, nagyon megfizetik az ingenieur-okat. Őket fizetik meg a legjobban, főleg engem, de ezt már leírtam. A személyzet nem piszkál minket, őket nem fizetik meg annyira, de ha valami kell, azonnal jönnek, például ha elfogy a poharamból a 8-féle kávéból az egyik, vagy ha aznap éjjel mégis szeretnék egy második 50”-os monitort az asztalomra.

Én vagyok a király

Így 20-hoz közeledve 30 év a szakmai tapasztalatom, ebből 35 év nagyon komoly rendszereken. Nagyon-nagyon komoly rendszereken. Nagyon-nagyon-nagyon komoly rendszereken. Világszerte adok elő konferenciákon, eddig csak az Antarktiszon nem adtam elő. Ettől függetlenül én még csak junior segédmunkatárs pozícióban vagyok. Feljebb több pénz jön, de az extrák nem változnak, tehát még korlátlanabb mobilinternetet, vagy még nagyobb monitort nem adnak.

Ehhez hozzájön a presztízs kérdése. Ha megemlítem, hol dolgozom, általában a cipőtalpamat kezdik el csókolgatni az emberek. Bárhová megyek, nekem fizetnek azért, hogy igénybe vegyek bármilyen szolgáltatást.

Itt jó, Magyarország szar

Hát, így is lehet élni. Ebből a szempontból viszont más megvilágításba kerül Magyarország, mint „lakhely”. Először is, Norpjölling nem sokkal magasabban van a létrán. Erre mondjuk tegnap jöttem rá, mikor kimentem az irodából pár percre, ezért aztán gyorsan visszamentem.

Viszont a felsőosztály alsó felének közepe, ahová helyezném magam, mindenből jobbat kap, mint otthon, azon a trágyadombon, ahol eddig voltam kénytelen napjaimat tengetni. Bár mostanában a norpjöllingi gazdaság sem szárnyal, mégis kisebb az esélye, hogy valami bajom lesz hosszabb távon. Bajom alatt azt értem, hogy a jövőben már csak 7 fajta kávé lesz, vagy éjszakánként csak 48”-os monitort tesznek az asztalomra, esetleg visszazuhanok a mélyszegénységbe, ahonnan jöttem. Ne értse senki félre, onnan jövök, ott is jó volt, de itt jobb. Nem félek tőle, de nem mennék vissza, főleg nem a 35 év szakmai tapasztalattal, ha hirtelen egyik napról a másikra elavulttá válna a tudásom.

Nem tudom, ki milyen érzelmekkel bír olvasás után. Aki irigy, az biztos frusztrált, elkeseredett és dühös, de aki szeret érdekes dolgokat olvasgatni, az nyilván örül, mert amiket leírtam, azok mind nagyon érdekes dolgok szerintem. Főleg a korlátlan mobilinternet. El kell mondanom mindenképpen, hogy borzalmasan szegény háttérből jöttem. Elvált anyuka, 10 gyerek, se gyerektartás, se rendes fizetés, egy szoba előtt éltünk a küszöbön. Szokásos történet.

Az első 10 évben a fizetésem a család adósságaira ment el, majd miután jobban kezdtem keresni, a saját adósságaimra, amiket akkor szereztem, mikor a család adósságait fizettem, mivel sosem tanultam meg bánni a pénzzel. 5 évesen már tudtam, mikor jöhet behajtani a végrehajtó, és mik a kiskapuk. : ) Nem is hajtott végre semmit, pedig jött.

Minden magyar köcsög, Magyarország köcsög hely

Minden nap megkapom, hogy mennyire nem vagyok „magyar” és/vagy „hazafi”. Hiszen nekem már jól megy, ezért már nem érdekel, mi van otthon. Pedig ha tudnák, hogy már akkor sem érdekelt, mikor otthon voltam. De erre csak azt tudom mondani, hogy tudom, mi az a sárga csekk, és képes vagyok krumplit enni hetekig. (SÁRGA CSEKK!!!KRUMPLIT!!! HETEKIG!!!) Igazi magyar valóság, ne mondja nekem senki, hogy mi az, én tudom.

Sosem kaptam semmit jóindulatból, volt, hogy 1 forint híján csúsztunk le a támogatásról, ezért nem sokat ettünk krumplit sem. 30 éves koromig nem voltam nyaralni. Az én értelmezésemben a nyaralás azt jelenti, hogy azért fizetek, hogy ne csináljak semmit.

Ezért haragszom az országra, dühös vagyok rá, és boldog vagyok, hogy Norpjöllingben élhetek, ahol a családomat tartom, ahol ezek kisebb eséllyel fordulnak elő. Itt senki nem marad le 1 forint miatt a családtámogatásról, ezért nem is szegény senki. Amikor a magyar összetartás kerül szóba, nekem mindig csak egy dolog jut eszembe, van valami, amit senki nem lát meg rajtam kívül, ezért mindenkinek igyekszem elmagyarázni, akivel találkozok. Ez pedig, hogy a magyarokba brutálisan bele van kódolva a rasszizmus és a negatív diszkrimináció. Ezzel születnek, az összes magyar brutálisan rasszista és diszkriminatív, és a szerencsétlen, elnyomott cigányok miatt ez még elfogadott is. A rasszizmust és diszkriminációt soha senkiben nem fedeztem fel a magyarokon kívül, és sajnos én is magammal hoztam otthonról, de a norpjöllingi légkör kezdi kiszedni belőlem.

Minden magyar rasszista. ÉN MÁR NEM!!!

Nem tartok össze a magyarokkal, mert nem érdekel, hogy melyik országból jöttek. Ha magyar lenne, nyilván Magyarországról jött volna, de hála istennek itt egy magyar sincs rajtam kívül. Engem nem érdekel, hogy ott született abban az utcában, ahol én. Mióta angolul megtanultam, már mindegy, hogy magyar vagy angol valaki. A magyarokkal is angolul beszélek. Vagyis beszélnék. Nagyon sok energiába került levetkőznöm a negatív előítéleteimet. Régen utáltam az ukránokat és a németeket. De most már nincs ilyen. A magyarokat most is utálom, mert mind előítéletes és rasszista. De ha egy német vagy ukrán angolul beszél, nem érdekel az se, ha fekete, vagy ázsiai ukránról, vagy németről van szó. Az érdekel, ki az az ember, aki az ember mögött áll. És ezt tudom javasolni mindenkinek, hogy nézze az ember mögötti embert. Lehet, hogy fekete ukrán, de ez nem számít.

Egyébként Norpjölling remek hely. Igaz, egész évben sötét van, egész nap zuhog az eső, és orkánerejű szél fúj, de ha megszoktad, egész kellemes. Főleg, hogy van korlátlan mobilinternet, és fekete ukránok, akikkel szemben sikerült levetkőznöm a rasszizmusomat.”

Nick123456 2012.10.04. 16:46:18

Igen. Igazad van. eléggé belezavarodtam.
Én csak annyit akartam mondani hogy nagyon kevés magyar felső vezető van nemzetközi szinten (és ezt összekötöttem ennek a nemzetnek az attitűdjével-amiben lehet hogy nincs igazam) Az hogy a Te ismerőseid között van néhány és Te feltételezed hogy másnak is van az nem támasztja alá hogy sok lenne.) A Te Linkedin kapcsolataid száma nem reprezentatív minta figyelembe véve Magyarország 10 milliós lakosságát.
Viszont az ehhez a cikkhez hozászolók bejegyzéseinek (pozitív/negatív) aránya jól mutatja a magyarok hozzáálását más sikeréhez. Ami számomra igazolja a magyar átlagról alkotott korábbi véleményemet. Hogy itt vannak olyan külföldön dolgozó magyarok akik sikeresek az számomra csak azt jelenti hogy elütnek az átlagtól. És ennek nagyon örülök. sok sikert kívánok nekik.

Nick123456 2012.10.04. 16:51:54

@Püspök utcai gombaszedő: Sok lengyellel jóban voltam. Nekem kevés kivétellel nagyon jó tapasztalataim voltak velük. (persze volt problémás is)

McZozo 2012.10.04. 16:53:18

Gratula a posztolonakes tovabbi sok sikert, nekem annyi csak a hozzaszolasom hogy ez nem orszagbemutatas mert kb irorszagrol semmit nem tudunk meg ez egy szimpla dicsekves. Szoval megha orulok is a sikerenek szamomra semmilyen infotartalmat nem hordoz sajna.

Tyra3l 2012.10.04. 16:54:38

@Sátán meg a Jocó: ahahhahahaa
tanusithatom, hogy ott dolgozik a srac (vagy nagyon jol vetit mar evek ota),
azt mondjuk nem tudom, hogy miert nem irta ki a ceg nevet, mert amugy magyar szakmai konferencian is jelen van evek ota es ott is vallalja, hogy hol dolgozik.
raadasul kiirta itt a nickjet, szoval barki ossze tudja kotni a pontokat.
na mind1, biztos oka volt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.04. 17:06:29

@Nick123456: Látod, erről beszélek. Mindenkinek mások a személyes élményei, abból próbál általánosítani. Nem mi vagyunk az egyetlen nép, amelyik jókora adag sutyerákot is exportált, és nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknél az önutálat és a honfitársak lenézése és automatikusan sutyeráknak bélyegzése nemzeti sport.

Ami meg a felsővezetők hiányát illeti, ehhez a poszthoz olyan fokú magabiztosság és arrogancia kell, amilyen Magyarországon keveseknek van. És ez nem is biztos, hogy baj.

Viszont vegyél egy New Scientistet, olvasd végig és szinte garantáltan találsz benne magyar nevet. Mert akadémiai szempontból viszont jóval a nemzetközi súlyunk fölött teljesítünk.

nigara 2012.10.04. 17:07:54

@rajen: ezért érdemes volt olvasni :)))))
Köszi, máskor is lécci!... bár ritkán vannak ilyen kaliberű posztok...

Sanyi9 2012.10.04. 17:08:45

@rajen: sok szabadidod van es nem tudsz mit kezdeni vele?

bpetya75 2012.10.04. 17:09:03

@Püspök utcai gombaszedő:

Ezt szívd vissza de nagyon gyorsan! Különben olyat mondok, hogy magam is megbánom! ;-)

Egyébként köszönöm, hogy elég értelmesnek néztél egy ilyen beszóláshoz :-D

@Nyulz of the World:

Ennek örülök :-)

A kérdésed nem nekem szól, de nem is baj, mert csak a kérdőjeleket érteném belőle, ha nem felkiáltójelek lennének ;-)

Parajpuding 2012.10.04. 17:14:23

Oszt amikor eljön majd mindenhol a nagy és hosszú "áramszünet", akkor megnézem, mire mennek az ilyen emberek a nagy kényelmükkel és elkényeztetettségükkel. Mert innen lesz ám nagy a perec. A káoszban azok adják be először a kulcsot, akik jólétükben elszakadtak a való világtól. Ez nem irígység, ez intelem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 17:33:07

@Belagezapista: Cege es alkalmazottja valogatja.
En tudok par helyet mondani, ahol meg csak eselyt sem adtak "kvalifikaltabb" munkara. Lattam ugyanennel a cegnel a rendszergazda lanyt is, hogy bizony sokkal tobb energiat kellett a munkajaba fektetnie, mintha ferfi lett volna .
Foiskolan is hatranyban volt, aki csaj ( Ez nem noi munka, nem baj, ugyis megbuknak... )

Szoval van eloitelet, nem keves. Munkahelye valogatja, hagynak-e ervenyesulni, na meg ezek kb 5-6 eves tapasztalatok.

xylon 2012.10.04. 17:33:19

@Nick123456: Magyarorszagon meg nincs akkora vallalati kultura hogy kesz emberek mehessenek nyugati cegek vezetesebe (azok a CxO szintu emberek bar az MD/Partner szint is eleg lenne szvsz) itthonrol. Ahhoz hogy az ifju titanok foltorjenek olyan szintre meg ido kell.

Es akkor is, a nyugati tersegben van 1milliard ember (+ meg par szaz millio relevans a kinai/indiai vonalon) Ebbol mennyi a magyar? Kb 1%, szoval optimalis esetben is max minden 100dik CEO lehetne magyar, ehhez meg vedd hozza a karrierbeli problemakat (ami kb ua mint ami a noket is sujtja) es akkor gyorsan oda jutsz hogy eppen azon kellene meglepodni ha lenne ilyen szintu vezeto.

Mondjuk a Cityben van par MD szintu magyar, szinte mind kulfoldon diplomazott es az egesz karrierjet kulfoldon toltotte, mennyiben kulonbozik egy ilyen ember egy nemet vagy amerikai hasonlo hatteru embertol?

_2501 2012.10.04. 17:49:57

hááát... volt pár retard komment... -__-

btw én is vágom a kismókust, meg még jópáran végignéztük ahogy rálépett a gázra, hogy melyik cégtől és hova lépkedett. a nulla alól jött fel ahonnan nem sokan, és lehet pöfögni hogy makker, meg fososkodni a szófordulatokkal, de végigmoziztuk hogy a saját erejéből húzta fel magát, szóval ha valaki oltogatni akar, akkor az lesz szives nézzen előbb magára és gondolja végig a saját életét, aztán lehet kommentelni.

csak így tovább töki ^___^

Nick123456 2012.10.04. 18:09:46

@Püspök utcai gombaszedő: Igen. Igazad van. Elvittek az indulataim. Elnézést.

Nick123456 2012.10.04. 18:15:12

@xylon: Szerintem semmiben. Ők abban a kultúrában tanultak, azt sajátították el. Oda szocializálódtak. Irigylem Őket és sok sikert kívánok nekik. A kérdés az hogy miben különböznek a hazai magyaroktól (nem csak iskolai vétségre gondolok.),

2012.10.04. 18:27:15

@rajen: Elkezdtem olvasni napkozben, es a harmadik mondatnal mar nyeritve rohogtem, igy abbahagytam. Csak most mertem elolvasni, amikor mar mindenki hazament, es egyedul ulok az irodaban. De konnyesre rohogtem magam rajta!! :D

2012.10.04. 18:31:43

@Nick123456: Ne haragudj, de miert akarsz te ugy minden magyart minden aron bepakolni egy kalapba, es feltetlenul igy kozossegileg megkulonboztetni mindenki mastol? :) Mi magyarok is ugyanolyan sokszinuek es sokfelek vagyunk, mint barmelyik masik nep, es en kimondottan kikerem magamnak, hogy a magyar anyafold egyes lakoival egy kalapba kezeljenek. Nem a magyarok ilyenek vagy olyanok, hanem az emberek ilyenek vagy olyanok. Te pl. pont azt a sztereotipiat igyekszel a sajat hozzallasoddal bizonyitani, ami szerinted rajtad kivul mindenkire vonatkozik: hogy a magyarok allandoan a masikkal foglalakoznak es eloitelesek. Es igen, vannak ilyen magyarok is. Meg ilyen osztrakok es angolok es indiaiak is. Meg masok. is. ennyi. Szerintem.

ZS0LT 2012.10.04. 18:51:55

@Nyulz of the World:
"Rakattintasz a kiskutsuska nevere, ami elvisz teged a profiloldalara. Es ottan van, hogy: "

Na mondjuk ez pont nem EGY kattintas volt :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.04. 18:59:43

@Nyulz of the World:
Szerintem hagyjad, úgysem fogja megérteni. Aki ilyen szinten általánosít, az az eddigi és a jövőbeli tapasztalatait is a prekoncepcióihoz igazítja, vagyis úgy látja a világot, ahogy látni szeretné.

Egy másik cikk alatt egyszer feltettem a költői kérdést, hogy ha egyesek szerint minden magyar suttyó (vagy irigy, rasszista, okoskodó, bármi), akkor ezek a magyarok miért nem egymással barátkoznak, hiszen magukat nem tartják suttyónak. Nekem az a meglátásom, hogy valószínűleg kölcsönösen suttyónak tartják egymást, Nick123456 azt is suttyónak találná, aki pont olyan, mint ő.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 19:17:43

@_2501:

En nem oltom a sracot, de tobbet tudunk meg rola, meg hogy milyen fasza gyerek, mint az orszagrol. Tenyleg kicsit mellveregetes szaga van.

Mindenesetre jottem olyan melyrol mint o.

Nick123456 2012.10.04. 19:19:47

Ha már írsz jó lenne ha olvasnál is. Nick123456 2012.10.04. 18:09:46

Nescafé 2012.10.04. 19:21:18

@rajen: Ó, anyám (aki már nem él)! Ez csúcs volt! Csatlakozom az előttem szólókhoz: alig bírtam elolvasni a röhögéstől. Ki ez a jó fej?

Nick123456 2012.10.04. 19:22:13

@Belagezapista: Ha már írsz jó lenne ha olvasnál is. Nick123456 2012.10.04. 18:09:46

venator 2012.10.04. 19:27:24

@rajen: Zseniális paródia. Sírva röhögtem, ami tekintve, hogy egyedül voltam az utcán kicsit kínos volt. :D

Azt remélem tudod, hogy ezentúl ezt minden poszt mellé elvárjuk. Sőt visszamenőleg is jöhetnek....

2012.10.04. 19:40:41

@rajen: Csatlakazom @venator: kéréséhez!! :)

2012.10.04. 19:42:23

@ZS0LT: Kettő, na! :D Ne kötekedj!! :D

rajen 2012.10.04. 20:02:24

@venator: Kössz. :) Erős volt az alapanyag... Felkúrt, hogy műszaki karrier létére ennyire semmitmondó, ehhez képest tele van logikai bakugrásokkal, majd a végén ez a magyarozás... Nem érdekel, mennyit keres, de annyira kihangsúlyozta, akkor már valami konkrétabbat is írhatott volna, mert ez a Macbook, meg mobiltelefonra rácsodálkozás elég vicces egy műszaki szájból.

Ha lesznek hasonlóan érdekes karrierek, írok még. :)

rajen 2012.10.04. 20:05:27

@Nyulz of the World: Kösz, örülök, hogy tetszett. Volt vele munka. :)

Almatlan Jozsi 2012.10.04. 20:12:39

@rajen: Honapok ota nem leptem be de ezt nem lehet szo nelkul hagyni. Te egy iszonyatosan megatalkodott szornyusegesen rettenetes szemely vagy! Hogy lehet ilyet elkovetni szegeny szerencsetlen posztoloval szemben?????

Sirva fetrengtem a rohogestol! Meg sok ilyet!!!!! A mai nap megerte elni!!!!

rajen 2012.10.04. 20:13:24

@Nescafé: Én írtam. De a posztoló az igazi jófej! :)

_2501 2012.10.04. 20:16:28

@tildy:): de hát én nem is rád gondoltam. :)

venator 2012.10.04. 20:37:14

@rajen: Én köszönöm! :) A vicc, hogy a szakmai részéhez én amúgy is hülye vagyok, csak a magyarozásra kaptam fel a fejem. Azóta a posztoló azt a részét már rendbe tette.

Egyébként ilyenkor látszik, hogy micsoda nehéz mesterség az írás, magasan kvalifikált diplomás emberek hánynak ide erősen hármas alá fogalmazványokat.

(Szóval jöhetnek a posztok, bár nem lesz könnyű dolgod, ha ezt akarod túlszárnyalni.. :)

moTmeN 2012.10.04. 20:44:50

@Nyulz of the World: bocs, a ustream az atlag fizetest allulrol kozeliti, hazankban. Dolgoztam par helyen, ismerek par embert, de a ustreames fizummal nem tartoztam a haveri korben a kiemelkedoen magas keresetuek koze. A tavoli elereses temakorben dolgozo cegnel pl nem kell fomuftinak lenned egy hetszamjegyuhoz.

Kit ismersz a ustreamnel egyebkent? :)

Az ilyen csili-vilinek tuno szolgaltatasok meg azert nem annyira nagyon egyediek ebben az iparagban, amit a posztolo irt. En egy kozepes/torpe cegben tolom most, de azert az almas kutyuket, fullos telefonelofizetest, a napi betevo eledelt, munkadrogot rekreacios lehetoseget (tarsasjatek/xbox/csocso/gitar) biztositja a ceg, bermentve. Utazni ceges ugyekben nem utazom, igy arrol jelenleg nincs sok ismeretem.

moTmeN 2012.10.04. 20:53:57

@agent_x: hat, igaz, hogy en csak het ev alatt csinaltam meg az infot a muegyetemen, de az elso evet vegigszittyoztam, utanna meg osszeszedtem mellette kb 6 ev szakmai gyakorlatot. Harminceves koromra nekem is megvolt a 10 ev... :)

Almatlan Jozsi 2012.10.04. 20:59:59

Nem akarok osszeveszni senkivel, de mondjuk miota hivjak a mezei programozot "mernoknek"? Plane ugy hogy nincs is diplomaja? Nalam itt verte ki a poszt a biztositekot a legjobban. Aztan 10 eves laza tapasztalata sincs mert 24 evesen kezdett el dolgozni az amcsiknak most meg csak kozelit a 30-hoz = 5 ev tapasztalat. A tobbivel egyetertek.

IT-skent a magyar minimalber 10x-eset keresni nem nagy dicsoseg. Ennek a 90%-a tutira elmegy kulfoldon lakhatasra + szorakozasra. Vagy lemond a szorakozasrol evekre.

bpetya75 2012.10.04. 21:04:10

@Nyulz of the World:

No, meg volt az ivászat! Remélem jobban érzed most már magad! :-D

Meg lett az NFSv4-es varázsige? ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 21:48:22

@Almatlan Jozsi: Legalabb 10 eve igy hivjak.
Siman lehet 10 eves tapasztalat 30 evesen, ha foiskola, egyetem mellett dolgozott.
24 evesen nekem is volt mar vagy 2-3 ev szakmai tapasztalatom, es ezzel nem voltam egyedul. ( Igaz sajnos ebbol csak kb 1 ev programozas, a tobbi helpdesk, alkalmazas admin, stb...)

Lakhatasra kb 50% megy el, szorakozas is van.

Almatlan Jozsi 2012.10.04. 22:30:58

@tildy:):

Attol meg, hogy a poziciot software engineer-nek hivjak o nem mernok a szo magyar jelentese ertelmeben. A takaritot is hivhatjak cleaning manager-nek attol meg sima takarito. Nalunk is vannak Executive-ok akiknek egy fia beosztottjuk nincs. O csak egy sima programozo.

Ha most 29 eves az azt jelenti, hogy 19 evesen kezdett el dolgozni programozokent? Kesobb viszont azt irja, hogy 24 evesen kapta az amerikai allast. Akkor nekem meg 16 eves szakmai tapasztalatom van, mert 13 evesen kezdtem el programozni...16 evesen mar mernok voltam...ezt igy hivjak...lol

Tudom, hogy lakhatasra 50% megy el. Mint irtam lakhatas + szorakozas kb. 90%. (beleertve kozlekedest es elelmiszert) Nem csak a lakhatas. Ismerem a kinti magyarokat, a tobbseg nem tud megtakaritani semmit kulonosen, ha meg tanulnak is ezt-azt. En is kint vagyok. Egy hetvegen 100-200 font elmegy pub-ban es akkor hetkozben csak otthon ulnek.

Gusztibacsi 2012.10.04. 22:37:28

Jo ez a post, hasonloan erzek en is.

Hogy lehet 30 evesen mernok tapasztalatod? Pl ugy, hogy nem mesz el foiskolara/egyetemre?

En szinten mernok vagyok, es pont 30 eves. 19 evesen kezdtem dolgozni.Ha szerinted ahhoz, hogy valaki mernok legyen diploma kell csak sajnalni tudlak, foleg az IT szakmaban. Mire lediplomazol tanulhatod ujra a szakmat, kb ennyi ujul 5 ev alatt,, majd hallgathatod az eletszeru szituaciokat lektoroktol, akik konyvben latott szerverparkokrol meselnek neked orakon at, vagy szerzel szaktudast es inkabb te valositod meg azokat az installaciokat, amik kesobb bekerulnek a konyvekbe.

Vannak cegek, ahol meg mindig a HR/diploma szuro az elso, de normalis helyeken a relevans szakmai tapasztalat sokkal tobbet nyom a latba.

Az hogy lakhatasra mennyi megy el pedig attol fugg (nyilvan?!) hogy mennyit keresel, es mit nem szegyellsz megvenni. Mi a csaladdal egy 3 szintes hazban lakunk, es a fizetesem 20%at teszi ki a kolcson es a rezsi (az en fizetesem, nem a kozos fizetesunk), pedig nem vagyok tulfizetve, es macbookot se kaptam az itteni cegtol.

Otthon ez a szint teljesen megfoghatatlan, itt pedig (UK) alap

Herr Géza 2012.10.04. 22:45:09

@Nick123456: Köszi !!! Minden szavaddal egyetértek.Úgyszintén "akasztott ember is voltam" szintű tapasztalatokkal (31 évbe fért bőven :-D )

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.04. 23:08:09

@váj mí: mindent megtett, mindent elért, amit a fogyasztói társadalomban munkával lehet, lélekben viszont még mindig szegénylegény.

Herr Géza 2012.10.04. 23:16:44

@Herr Géza: Ja,ez a 13.59-es kommentre vonatkozott, csak utána láttam, hogy volt még pár menet...

átlátó 2012.10.04. 23:18:41

@Belagezapista: Asszem tovabbra is tartom, hogy ettöl meg az emlitettek nem jarnak az emlitett helyekre. A fotel rasszistakat sose birtam es megnyugtattal, hogy ezek szerint vannak nalam rasszistabbak is. :)
@Gondolkodni Próbáló Birca: Ez is teccett. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.04. 23:22:22

@Almatlan Jozsi: Konkretan informatikus mernok a szak megnevezese jopar foiskolan, egyetemen. Magyarorszagon. ( Muszaki informatikus volt anno, abbol lett informatikus mernok. A mi esetunkben ez annyit jelentett, hogy digitalis technika, elektronika szigorlat, villanytan vizsga, leven a villmernoki szakbol alakult anno ki)

Pub sokmindentol fugg, pl. hogy hova jarsz, mit iszol. Kettonkre meg sosem fizetutnk 30 font felett pubban, 2-3 sor vagy cider fejenkent, eleg is.

Kb 25% marad meg, egy mid-level dev fizubol,ket emberrel, sajat alberlet eseten.

Taxomükke (UK) 2012.10.05. 00:02:20

Mindig ott van ilyen sok komment, ahol sokat keres a poszter. Irigy ez a nép, hajjajajjj!

Taxomükke (UK) 2012.10.05. 00:10:55

@rajen: Ez kurva jó volt, az a baj, hogy most olyan helyen vagyok, hogy kínos lenne hangosan röhögni.
A szállást és az ingyennetet a cég biztosítja nekem is.
És a csajoknak nézem a mellét.

Kihaennem00 2012.10.05. 00:49:32

Elég érdekes, hogy akinek itthon havi 1 milkás fizuja volt, az lehidal egy mekbúktól meg egy ájfóntól... Egy b kategóriás amerikai film is megirigyelhetné ahogy a lábszagú proliból internet guru lett, de a kedvencem mégis az amikor lenyomod a szokásos közhelyekkel teli libsi dumát a rasszizmusról meg az előítéletekről, előtte meg szépen leáltalánosítasz a magyar valóságról. Pont ahogy egy szűklátókörű, előítéleteshez illik.

moTmeN 2012.10.05. 01:42:52

@Kihaennem00: azert neked is sikerult hoznod a sztereotipiakat, szep sorban

qccosspajti 2012.10.05. 05:46:47

@Püspök utcai gombaszedő: a békemeneten az első sorban lengetted a magyar zászlót, hogy ilyen sok van még az ott kapott kajajegyből? vagy az ingyenes buszozás fogott meg ennyire?

hothead 2012.10.05. 07:01:10

jol ertem, hogy a posztolo egy diploma nelkuli "mernok"?

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 08:29:57

@tildy:):
A programozó az nem mérnök. Van olyan programozó, aki mérnök is egyben, de a software engineer az egy műszó, habár mára nagyon divatos lett.

Már eleve a képzése teljesen más a mérnököknek és az informatikusoknak, itthon azért a műszaki informatikus/mérnök informatius szak tartalmaz némi mérnöki tárgyat, de a programtervező informatikus szaknak köze nincs a mérnöki tudományokhoz, a közös pont, hogy mindkettő matematikára épít. Vagy neked fősulin félévente több tárgyból is volt labor méréssel meg jegyzőkönyvvel?

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 08:31:58

@Almatlan Jozsi:
"Ha most 29 eves az azt jelenti, hogy 19 evesen kezdett el dolgozni programozokent? Kesobb viszont azt irja, hogy 24 evesen kapta az amerikai allast. Akkor nekem meg 16 eves szakmai tapasztalatom van, mert 13 evesen kezdtem el programozni...16 evesen mar mernok voltam...ezt igy hivjak...lol"

De hol írta, hogy az amerikai állás volt neki az első? Ilyen amúgy sincsen, mármint hogy valakinek az első állása ennyire zsíros Magyarországról dolgozva, mint neki az amcsi meló. Biztosan dolgozott előtte is cégnél, csak egyetem mellett gyakornokként bagóért.

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 08:34:13

@Almatlan Jozsi:
Nálatok nem szokás mondjuk megvenni pár egy láda sört, aztán tábortüzes, szalonna sütős bulit csinálni? Azért kérdezem, mert a pubok tényleg drágák, de a bolti ár nem vészes, ha Magyarországon jó buli az ilyen, akkor külföldön miért nem?

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 08:42:24

@tildy:):
Az nem informatikus mérnök, hanem mérnök informatikus, és mellesleg kevesebb mérnöki tárggyal (kevesebb óraszámban), mint a régi, a műszaki informatikus. Ráadásul nem tartozik a mérnök szakcsoportba, mert külön van informatikus szakcsoport.

Digitális technikát proginfón is tanultunk, villanytant nem, de utóbbiból a mérnökinfósok egyszerűsítettet tanultak a villamosmérnökökkel szemben, és hiányzott a mérnöki szakok egyik fontos ismérve, a labor, az csak a villamosmérnököknek volt.

Szóval a mérnök informatikus egy kevert szak, kicsit mérnök, nagyobb mértékben informatikus, a programtervező informatikus meg kicsit sem mérnök. A mérnökinformatikusok egy részéből valóban mérnök lesz, de a mezei programozó, ami mindkét szakról kikerültből vagy diploma nélkül is lehet, az nem mérnök.

2012.10.05. 08:48:35

@moTmeN: a ustream-nél pár éve nekem sikerült egy csoportvezetői poziban olyant ajánlaniuk, hogy megijedtem tőle, pedig nem vagyok szégyenlős, kiakasztottam már egy-két interjúztatót a bérigényemmel. És ráadásul akkor már a csoportvezetőnél magasabb poziban voltam egy telekom cégnél. Sajnos a diplomán bukott a dolog, először úgy volt, hogy minden OK, több kör interjú, még valami kis-nagyfőnökkel is megegyeztünk. Aztán pár nap múlva visszahívtak, hogy a CTO, aki az interjúk alatt az USA-ban tanyázott, amikor hazajött, közölte, hogy neki mindenképpen olyan kell, akinek BME diplomája van. Olyanom meg sajnos nincs, csak OKJ-s IT végzettségem van, és az is több mint 10 éves. A certified és ITIL vizsgáim meg nem hatották meg őket. :(

2012.10.05. 08:53:38

@bpetya75: A komment születésének időpontjában éppen hazafele ballagtam, és azt csodáltam, hogy a távolban valahol nagyon szépen villámlik, de a hangja már nem él hozzánk. :) Vagyis alapvetően igen, jól éreztem magam! :)

Munkaügyben addig jutottam, hogy lehet, hogy nem is az a baj, amit én annak hiszek. De hát ilyen az szakma... :)

boundary 2012.10.05. 09:31:02

Gratulálok, hogy egy olyan hozzászólást, ami nem sértő stílusban íródott, kitöröltetek.

Egy középiskolát érettségivel bizony adott a posztolónak az állam. Ez tény.
vagy csak néhány év múlva fogtok rádöbbeni, amikor fizetős középiskolák lesznek - mert ezt mindenki, aki nem dugja homokba a fejét- látja-, hogy jééé, én ezt még ingyen kaptam, a gyerekemnek-unokámnak meg már perkálni kell?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.05. 09:44:17

@boundary: Ne általánosíts, nem mindenki kapta ingyen a középiskolát, én például nem :-) rengeteg a fizetős hely már most is.

hothead 2012.10.05. 09:50:59

@boundary: ha a sajatodra gondolsz, azt nem torolte senki.

"boundary2012.10.04 13:05:05

Te szegény, nem kaptál semmit Magyarországtól.
Akkor én szerencsés vagyok, kaptam pl. ingyenes középiskolát."

ZOH 2012.10.05. 09:55:51

@Almatlan Jozsi: nem erdemes ezen a "hany ev gyakorlat" kontra "hany eves" kerdesen ennyit rugozni, en pl. masodevben kezdtem el dolgozni (ertsd: elso kis sneci munkak), negyedev vegetol voltam rendes bejelentett, de meg reszmunkaidos allasban, otodev elejetol napi 8 oraban es ertelemszeruen otodev vegetol lett mindehhez diplomam is (de a "mernok" szo mar rajta volt a nevjegyemen korabban is, ennek az a magyarazata, hogy a cegnel "rendszermernok" volt a beosztas megnevezese, a diploma megnevezese viszont "okleveles villamosmernok") -- szovegkornyezettol fuggoen en is sokszor keverem, hogy mit valazolok a "miota" kerdesre.

Abszolut realis es szep karrier, amit a k. posztolo leirt; ot ugyan nem ismerem szemelyesen, de sok hasonlo sracot igen (persze ok ennyire magasra azert nem jutottak, de boven-boven az atlag felett vannak ok is)

ZOH 2012.10.05. 09:57:47

@hothead: siman lehet, nincs diplomahoz kotve, bo egy evig en is ilyen voltam

ZOH 2012.10.05. 09:59:37

@Almatlan Jozsi: bocs, kozben elolvastam megegyszer, latom, ezt a "mernok" dolgot te is leirtad :-) bocs, beneztem

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.05. 10:05:30

@Belagezapista: Igazad van, megneztem a diplomam, tenyleg mernok informatikus.

Villanytan laborok nekunk amugy voltak.

Din Serpahis 2012.10.05. 10:23:27

@Nyulz of the World: Abszolút nem lehetetlen dolog, én is dolgoztam ilyen konstrukcióban USA-beli ügyfélnek. Az induláshoz kell némi kapcsolati tőke, de onnantól már sima liba ha értesz hozzá és jó áron adod magad.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.05. 11:16:45

@Belagezapista: Tudom, rég volt, de műinfón bizony volt mérés labor. Nem annyi, mint a villamosoknak és a Jelek sem HáRe, Terek helyett meg Kapufa volt, de azért a mérnöki szemlélet így is bőven átjött.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.05. 11:19:23

@qccosspajti: Hogy ez hogy jön ide, szerintem magad sem érted, én biztos nem. Azért öblítsél egyet.

xylon 2012.10.05. 11:22:38

@tildy:): @Belagezapista: A mernokseg lenyege a tervezes es nem a labor. Amugy a BME infon jopar labor van szerintem meglehetosen feleslegesen.

Ez az informatikus is egy elcseszett kifejezes, angol nyelvteruleten mindig kerdezgetik hogy megis mi a lofasz ez nekem meg magyaraznom kell hogy az bizony Computer Science (ami viszont inkabb ProgMat es tenyleg nem mernok). Olyan kepzes meg hogy programtervezo informatikus nincs.

Aki meg BMEn vegez az nem "mezei programozo" lesz, legalabbis a tisztessegesen elvegzett diploma tobbre is feljogositana. A "mezei programozo" az az OKJs papir meg az onkepzett. Es ok is csak kezdetben mert azert arrol a szintrol nem nehez tovabblepni. Vegulis az effektiv leprogramozas az informatikai feladatok legkisebb resze, a munka nagy resze explicit tervezes, azt hogy ezt milyen szinvonalon vegzi a legtobb szoftverceg az mar mas kerdes.

anarch 2012.10.05. 11:26:10

Egyébként Magyarországon is van ilyen szolgáltatás, ami a beintegrálódást segíti. Mármint lakáskeresés, bankokkal és bürokráciával hadakozás, gyereknek iskolakeresés, stb. Csak a gyarmatcégek ezt a szolgáltatást általában csak a leküldött felsővezetők számára veszik meg, de elvileg bárki befizethet rá. Volt pl. nem túl távoli országból érkezett kollégám aki inkább kicsengette zsebből, mintsem hogy elvigye a zidegroham.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.05. 11:26:21

@xylon: Én a "software engineer"-nél állapodtam meg. Igaz, diplomám nekem sincs, de azt meg végképp nincs kedvem folyton magyarázni, hogy három év elvégzése után miért nem kaptam egyet.

xylon 2012.10.05. 11:26:31

@Püspök utcai gombaszedő: Atya eg, Jelek, meg Kapufa, azert eltoltottem 10 evet az eletembol hogy ezek eszembe jussanak. Boldog 10 ev volt :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.05. 11:28:04

@xylon: Még mindig összerezzenek, ha valaki azt mondja a környékemen, hogy Jackson.

Belagezapista (törölt) 2012.10.05. 11:30:04

@xylon:
"A mernokseg lenyege a tervezes es nem a labor."

Létezik például karbantartó mérnök is, aki nem tervez, szóval ez sem a helyes definíció.

"Aki meg BMEn vegez az nem "mezei programozo" lesz, legalabbis a tisztessegesen elvegzett diploma tobbre is feljogositana."

Ez igaz. De ha programozó lesz, akkor programozó lesz és nem mérnök.

"A "mezei programozo" az az OKJs papir meg az onkepzett. Es ok is csak kezdetben mert azert arrol a szintrol nem nehez tovabblepni. "

Én azt, hogy "mezei programozó", nem végzettség alapján határoznám meg. Attól, hogy mondjuk elvégzett egy mérnök informatikus szakot, még végezhet mérnöki munkát is, meg programozói munkát is.

De fordítva is igaz, aki elvégez egy egyetemet, az attól még nem lesz programozó, mert édeskevés amit ott tanítanak.

anarch 2012.10.05. 11:31:33

@xylon: Naja, mert a BME-n ez a villanyból nőtte/növi ki magát fokozatosan. Évről évre csökkennek a villanyos tárgyak és veszik át a helyüket a matek különböző változatai. Az ELTÉs változat viszont nem mérnöki, inkább a fehérköpenyes tisztán matek felől közelít ami megintcsak nem biztos hogy jó :).

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 11:42:15

@tildy:):

"@Almatlan Jozsi: Konkretan informatikus mernok a szak megnevezese jopar foiskolan, egyetemen. Magyarorszagon. ( Muszaki informatikus volt anno, abbol lett informatikus mernok. A mi esetunkben ez annyit jelentett, hogy digitalis technika, elektronika szigorlat, villanytan vizsga, leven a villmernoki szakbol alakult anno ki)

Pub sokmindentol fugg, pl. hogy hova jarsz, mit iszol. Kettonkre meg sosem fizetutnk 30 font felett pubban, 2-3 sor vagy cider fejenkent, eleg is.

Kb 25% marad meg, egy mid-level dev fizubol,ket emberrel, sajat alberlet eseten. "

Egyetetek, aki elvegzett egy egyetemet, ami raadasul mernoki szintu kepzest ad az mernok. De o nem vegzett el egy egyetemet. Ezenkivul a szakmaja csak programozo. Pl. az en kepzettsegem kozgazdasz, de a munkahelyemen nem kozgazdasz vagyok hanem csak penzugyi vezeto. O nem mernok, kepzettseg nelkul programozo allasa van, nem irigylem tole csak ez igy pontos, "mernok"-nek hivatni kicsit felvagos.

Fizetesileg ugyanazt mondjuk. En azt irtam 90% elmegy te azt irod 25% megmarad. Kulonbseg 15%, ez meg attol fugg ki mennyire takarekos. Tapasztalatom szerint sok magyarnak elmegy a fizuja kulfoldon ho vegere, informatikusoknal persze ez az arany jobb.

xylon 2012.10.05. 11:42:59

@Püspök utcai gombaszedő: azt kell irni ami megszerzi az melot :)

En is azert allapodtam meg a CSnel mert ilyen vegzettseggel kerestek embereket (eros matekkal).

Azt tenyleg mindegy hogy valakinek van-e diplomaja vagy nincs, ha el tudja vegezni a melot. Foleg mostanaban hogy a legtobb rendszernel igazabol a jozan paraszti esz meg a rendszer alapos ismerete a lenyeg. Ezeket ugyse az egyetemen fogod megtanulni. De pontosan ezeknel a legnagyobb az esely hogy elavul a tudas (persze nem a jozan paraszti esznel mert az orok).

A diploma segitsegevel ki tudod tagitani a latokorodet es ha nincs semmi preferenciad akkor meg tudod talalni azt a teruletet amivel foglalkozni akarsz. Ha onkepzessel jutsz el egy szintre akkor azert eleg jo esellyel nyulsz bele valami olyan technologiaba ami par ev mulva a szemetdombra kerul a tudasoddal egyutt. Meg az egyetemrejarasnak van eleg eros intellektualis oldala is, pont azert mert eleg szeleskoru ismereteket ad, utana mashogy nezel a vilagra. Ezt sokan elfelejtik, mindenki csak az elso paychecket nezi.

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 11:45:30

@Belagezapista:
"@tildy:):
A programozó az nem mérnök. Van olyan programozó, aki mérnök is egyben, de a software engineer az egy műszó, habár mára nagyon divatos lett.

Már eleve a képzése teljesen más a mérnököknek és az informatikusoknak, itthon azért a műszaki informatikus/mérnök informatius szak tartalmaz némi mérnöki tárgyat, de a programtervező informatikus szaknak köze nincs a mérnöki tudományokhoz, a közös pont, hogy mindkettő matematikára épít. Vagy neked fősulin félévente több tárgyból is volt labor méréssel meg jegyzőkönyvvel? "

Egyetertunk!!! Ez persze semmit nem von le a programozok erdemeibol, nem konnyu munka, jol megdolgoztatja az agyat (imadok programozni) eppen ezert lehet vele ennyit keresni, de ez nem MERNOK :-)

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 11:51:39

@Belagezapista: Lakasban elek. Angliaban nem szabad lakasban bulikat tartani. Ezert megy mindenki pubba.

Jo dolog a szalonnasutes, sorozgetes. En csak fel akarom hivni a magyarok figyelmet, kulfoldon nagyon konnyen elmegy a penz ha nem vigyaznak! Night club, szinhaz, mozi, utazgatas, ho vegen le vagy nullazva. Van aki meg tud takaritani de ahhoz meg kell tanulni lemondani bizonyos dolgokrol. Tapasztalatom, hogy sokan nem jutnak egyrol a kettore. Ha keves a fizu azert, ha meg magas a fizu, konnyen jott, konnyen megy alapon. Ez csak jotanacs volt, nem kivanom az eszt osztani! Mindenkinek az esete mas. Nekem ez a tapasztalatom latva a magyarokat / angolokat. Legtobben a kezdo toket sem tudjak osszekaparni egy lakasra, pedig 5-10 eve kulfoldon elnek.

ZOH 2012.10.05. 12:41:24

@xylon: "Aki meg BMEn vegez az nem "mezei programozo" lesz, legalabbis a tisztessegesen elvegzett diploma tobbre is feljogositana."

A diploma arra a munkara "jogosit" fel, amit kiharcolsz magadnak. Magyarul nem jogosit fel lofaszra se. :-)

Eleg nagy baja a magyar felsooktatasnak, hogy azt az illuziot kelti a diakokban, hogy akkor ok most majd jol fel vannak jogositva erre meg arra, aztan jon a nagy koppanas a "mezei programozoi" munkakorben vagy rosszabb esetben a Mekiben a sultkrumplis suto mellett... welcome to the real life! Ha fasza munkat akarsz vegezni, szerezz (vagy teremts) magadnak.

anarch 2012.10.05. 12:48:10

@Almatlan Jozsi: UK-ben mennyi a beugró lakáshitelre? A teljes ár %-ában kérdezem. Itt alaposan megemelték 15-20%-ra a válság során, és csak 25% után jön az adókedvezmény a hitelre.

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 13:55:05

Anarch: 20% a minimum jelenleg. Regen volt 10%.

DE! Ha kint vagy 2 evig es meg SOHA nem vettel lakast (elso lakasvasarlo) ES uj lakast veszel AKKOR 5% a beugro. A Maradek 15%-ra az allam kamatmentes hitelt ad 5 evre, vagyis a kovetkezo 5 evben kell osszeszedned, de kamatot nem kell ra fizetni.

Erdemes kis lakast venni 150 (1 szoba) - 200k (Nappali + haloszoba). 5% onresz eseten 10k a beugro. + Jogi es egyeb dijakra elmegy kb. 5k.

(Vigyazat: Lakasar nem London belvarosara vonatkozik, de meg jo elerhetoseggel a belvaroshoz. En. pl 30 percre lakom a kozponttol)

DE sokaknak (beleertve a helyi lakossagot) meg ez a 15k sem jon ossze :-(

A hitelkamatlab kb. 2.7%. Biztos allas es kb. 40k per ev brutto fizetes kell a hitelfelvetelhez. (meg a 2 ev ittlet)

xylon 2012.10.05. 14:06:42

@Almatlan Jozsi: az a 2.7% nekem kevesnek tunik vagy az valami first time buyer alapon megy? Melyik kornyeken laksz?

Petykabá 2012.10.05. 14:22:35

Ez a cikk arra is jó példa, hogy miközben valaki "levetkőzi rasszizmusát", hogy válik olyan jó tenyeres talpas előítéletekkel telivé...

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 15:07:07

@xylon: fel orara vonattal London belvarosatol. Tobbet nem mondok mert meg valaki ramkeres es internetes memme valok mint a molinos srac. :-)

A 2.7% az 2.7%, ha ez az egyetlen hiteled (fuggetelnul attol, hogy ez az elso lakasod vagy sem). A hitelkamat valtozik 2.5 - 3.5% kozott + arrangement fee (ez az elejen adodik hozza a hitelosszeghez es 0-2000 font. A hitelkamat lehet fix, valtozo, vagy tracker (ami az alapkamathoz kotott). 3.5%-on mar arra adnak hitelt, hogy masnak kiadd, ekkor mar a fizetesedet sem nezik. Alapkamat jelenleg 0.5%. A premium tehat 2-2.5%. Nem kamuzok.

Magyar hitelkamatnak ennek analogiajara 8-9% kozott kene lennie (ha 6% az alapkamat). Angliaban nagyon olcso a hitel.

xylon 2012.10.05. 15:26:19

@Almatlan Jozsi: Hm, fel ora, az akar Gatwick is lehet :)

amiket az ilyen penzugyi osszehasonlito oldalakon lattam (most hogy mondtad megneztem gyorsan) 2.7% korul az mind bevezetokamat volt ket evig utana ~5%, 60-70%os loan to value mellett.

Ha ugy nezed hogy 2-3 szoba kellene akkor az kapasbol 4-500k, le kell tenni egy 100kt es utana meg mindig max a 3-4szereset veheted fel az eves fizetesednek. Na itt kezdodik a szivas.

Almatlan Jozsi 2012.10.05. 15:44:58

@xylon: Szivas persze mindig van.

Gatwicken laknek nem lenne gond, gyorsabb mint ujpestrol a Kalvin terre peldaul...felora ingazas nem a vilag. Nem kell feltetlen a belvarosban lakni.

2.7 a bevezetokamat, ket evre, de utana lehet refinanszirozni (uj hitelt veszel fel, kifizeted a regit). Mindig vannak akciok. Nekem mar 3 eve 2.7 es jovore is ez lesz.

3 szobam van (2 halo + nappali) 71nm, 200k. Igaz nem ujepitesu. Uj epitesuben ugyanez 250k. En 1-2 szobat ajanlanek kezdesnek. Erteket megorzi az is. 400-500k-t soknak tartom egy lakasra. Nem kell mindenkinek Westminsterben lakni az "Uri" negyedben. Pl. Surbiton is tok jo, jo lakasok vannak 200-ert.

150-ert 2 szobas lakas Croydonban, 200-ert Surbiton. Hirdetesekbol 10-20%-ot mindig le kell alkudni, ha nem engednek masikat kell valasztani. Az enyemet 215-re tartottak, 192-t ajanlottam erte.

Az ugynokok nagyon ravaszok. Volt egy lakas amit 300-ert hirdettek, de az ugynok megsugta, hogy megszerezne nekem 250-ert. Valojaban 230-at ert a hely, de nem alkudtam, mivel 200-nal tobbet nem akartam fizetni (ennyit engedhettem meg magamnak).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.05. 21:07:27

@Almatlan Jozsi: No igen, csak mint irtam ez 1 fizetesbol ket ember. Ha egymagam lennek, kb 50% maradna meg. Ugy meg mar igen szignifikans a kulonbseg 50 kontra 90-el.

A mernoksegre meg:

Minket a muszaki informatikus szak elvegzesekor mernokkent neveztek meg. ( Mernok informatikus) . Tobb laborunk is volt , mitobb jopar targybol azonos kovetelmeny a villmernokokkel.

Vegulis lenyegtelen ha valaki nagyon kekeckedik akkor felmutatom melle a villmernoki diplomam is , remelem ugy mar elfogad mernoknek, meg ha csak foiskolai szintu is.

mozzie 2012.10.07. 12:00:11

@ZOH: Ja, "rajen király", csak éppen ennek a királynak sincs ruája!

budahazyj 2012.10.07. 16:41:16

@rajen: Kiraly vagy, jol osszeszedted a mondanivalot. :-)

Sátán meg a Jocó 2012.10.10. 19:28:51

@Belagezapista: hát ha már olyan vééérprofinak hazudja magát, illene... Különösen enterprise szinten.
@ebenlaufasz: egészség :) most jobb? :))
@Csokiscsülök: mondjuk a Te hozzászólásodra lehet ráfogni, hogy "tipikus magyar", aki elhiszi, hogy odakinn kolbászból van a kerítés. A JÓ (érted? JÓ!!!) szakemberek itthon is meg vannak becsülve.
Kár, hogy nem nagyon vannak.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2012.10.30. 22:22:09

Írországban jómagam is éltem évekig. Nagyon szerethető ország, a vallásfertőzöttség, a borzalmas időjárás és az alkoholkultúra ellenére is. Én viszonylag jól éltem otthon, de az otthoni ügyeskedés, trükközés, nyomorgás, adócsalás, tipikus magyar tempó után, a borzalmas üzleti mentalitás (illetve annak hiánya), az, hogy soha egyetlen munkáltatóm nem volt hajlandó bejelenteni, a feudális hajlam, az antiértelmiségi paraszthecckampányok nekem idővel betették a kaput. Én nem anyagi, hanem kulturális, morális okokból költöztem Írországba évekkel ezelőtt, azért, hogy megismerjek egy más kultúrát, ne csak túrista szintjén, hanem a maga részleteiben. Azt én is nagyon hamar megtanultam, hogy csak azért, mert valaki magyar, nem lesz automatikusan a barátom, sőt, igazából a külföldi magyarokkal a legjobb a legnagyobb fokú elővigyázatosság. Az első magyar akibe belefutottam rögtön azt kérdezte, hol tud lopott biciklit venni... Megkérdezem, miért nem vesz újat, miért fontos hogy lopott legyen, hiszen a mcdonaldsban 125o euró volt akkoriban a minimálbér, még ha ott is dolgozik, megengedhet magának egy újat... Nem, neki lopott kell, okosban, mert az olcsóbb. Nem cigány volt! Igazi magyar volt. Az ilyeneket messzire kerültem azután már, inkább fel sem fedtem a kilétem sok magyar előtt, mert annyira kellemetlen és szégyenteljes volt az egész hozzáállásuk.
Írországban éltem meg először azt, hogy az adómat befizetve, becsülettel dolgozva, száz százalék legálisan, becsületesen egy stabil, gyarapodó, jó életem lehetett. Az utolsó évben a belvárosban, a munkahelyemtől néhány sarokra laktam egy ház tetején egy csupa üveg falu penthouse-ban, óriási erkéllyel, a legfelső szinten. Mérnökként a munkámat megbecsülték, díjakat nyertük a termékkel. A rendszer amin dolgoztam világszerte ismert szakmai körökben, referenciaként a világ bármely pontján hivatkozhatok rá, felismerik és elismerik. Ez egyetlen magyar munkahelyemről, iskolámról vagy termékről sem mondható el amit előtte csináltam. A dublini több éves munkám eredményeképpen nem csak hogy bejárhattam az egész világot, Japántól Hawaii-on át az Egyesült Államokon keresztül Észak Afrikán át stb. (Természetesen érintve szinte az összes európai országot, stb), de más országokban is könnyedén el tudtam helyezkedni az Írországban szerzett szakmai tapasztalataimnak köszönhetően. Bárcsak előbb mentem volna el, nem csak a tapasztalat, nem csak az anyagiak miatt éri meg. És nyilván, aki folyamatosan másokra van utalva, nincs benne vállalkozó szellem, vagy csak tányért akar mosogatni, almátszedni, napszámosnak megy ki, annak nem javaslom, hogy elinduljon. Sőt, megmondom őszintén, én senkinek sem javaslok semmit :)

Az írás jó volt, teljes és őszinte. Gratulálok a cikk írójának!

dH2K · http://dh.squidcode.com 2012.10.30. 22:32:48

Fizukról annyit mondanék, hogy egy senior engineer egy cégnél ahol dolgoztam évi 7o.ooo eurót kapott 2oo8-ban. (kb 20m huf/ev) - brutto. Namost ez nem kimagaslo, ez meg csak nem is valami nagy ceg, kozepes meretu ir IT cegrol van szo Dublinban. En itt csak egy par honapot voltam, utana elhuztam egy sokkal erdekesebb kis startuphoz egy rendkivul erdekes projekten dolgozni (akik honapokig konyorogtek nekem hogy menjek at hozzajuk, es csak a kedvemert bereltek irodat, stb hogy kenyelmes legyen, meg legyen hova bejarni, mert nem akartam egesz nap otthon ulni). Ez persze negy eve volt, azota valtoztak a fizetesek, mert nyilvan egy nagyobb ceg tobbet kepes ennel azert adni, es akkor ezek jonnek a juttatasok. Tudom, hulye hazaarulo, aki kivandorol, es a tanyermosoknak van igaza, minden kulfoldi hulye.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2012.10.30. 22:35:42

Egyébként rengeteg jóbarátom lett Írországban, el is hoztam őket Budapestre egyszer. Sok baszk, spanyol, ír, szlovák, lengyel, japán stb. Magyar jóbarátom csak egy akadt, aki nem volt rasszista, nem pisált az utca közepére részegen meg nem akart biciklit lopni, de róla meg kiderült, hogy zsidó, szóval nem tudom, hogy az beleszámítható-e.

sírjatok 2012.10.30. 23:30:19

@dH2K: hú basszus egy pillanatra azt hittem hogy ez a modorosblog

venator 2012.10.30. 23:38:22

@sírjatok: Arra gyúr a srác szerintem. :)

dH2K · http://dh.squidcode.com 2012.10.31. 01:19:39

Én tényleg nem szeretném, ha a honfitársaim kivándorolnának. Én azt szeretném, ha mindenki otthon boldogulna, sőt a tányérmosók is hazamennének londonból, meg a lányok is az amszterdami kirakatokból meg házakból:

velvet.hu/sztori/2012/10/29/interju_egy_emberkereskedovel/

Nincs értelme kivándorolni, Magyarország a világon a legjobb hely, és egyszer ismét a Magyaroké, a tisztavérű árja magyar népé lesz Szent István Király ajándéka a szíriuszi népnek, a Szent Magyar Apostoli Királyság területe, és a világ összes népe nekünk fog szolgálni, a jóisten úgy segéljen, ámen!

lombardo 2012.10.31. 20:38:41

@GrandMasterB: "Ilyet, hogy "megkaptam az aktuális csúcs Macbook Pro-t minden extrával, ami csak létezett bele" egy igazi informatikus soha nem mondana vagy irna le. Igy kb. a lanyok beszelnek szamitogeprol vagy autorol,"

Nekem is az volt az érzésem, hogy egy lány írta, főleg az olyan jelzők láttán, mint az "isteni", vagy az, hogy "borzasztóan érdekelt". A 30 évesen 10 év tapasztalat nekem is gyanús volt, bár tényleg nem hangzott el, hogy járt, akárcsak egy főiskolára is (18+3 év).

Egyébként ahhoz képest, hogy a Facebook mekkora szar, elég jól fizetik az alkalmazottakat. :D

lyken 2012.11.01. 09:08:16

@lombardo: Én is és a barátaim is dolgoztunk egyetem/fősuli mellett. Ez 11 év munkatapasztalat 30 éves korra. Ez maximum azokat lepi meg akik arra vannak beállva agyilag, hogy majd apu-anyu eltartja őket felnőtt ember létükre, míg ők az egyetemen dekkolnak.
Másfelől: mi a probléma azzal, ha drk lány?

lombardo 2012.11.16. 20:15:51

@lyken: Nálam a 10 év munkatapasztalat azt jelenti, hogy teljes munkaidő, azaz 40 óra/hét. Érdekes lenne, ha valaki már első évben sem járna be az iskolába, de minimum a minőség rovására menne. Ezt a papa-mama sztorit meg hagyd, már unalmas. Aki kutatással akar foglalkozni, az nem fog kockáztatni, és ez ugye nem azt jelenti, hogy eltartottságra akar berendezkedni.

Azzal nincs probléma, ha lány. Arra jutottak, hogy egy srác - aki viszont úgy fogalmaz, mint egy lány. De így legalább a sztori azon része igazolódik, hogy az anyja nevelte.

Egyébként egy másik dolog, de ez nemcsak neked szól: akik ilyen Facebookoknál dolgoznak, azok nem érzik úgy, hogy mégiscsak egy szélhámos cégének szekerét tolják? És azon túl, hogy honnan vette az ötletet és hogyan fúrta ki az üzlettársát a Mark gyerek, a későbbi időkben is voltak arrogáns húzásai a cégnek. Ennyire nem ismernék a sztorit, amiről film is készült, vagy csak ennyire pénzéhesek?

Lorima 2014.11.01. 14:07:14

@dH2K: Végre egy értelmes hozzászólás!
Mi most készülünk külföldre, és én is a kinti magyaroktól tartok a legjobban (sokan hasonló szomorú történeteket mesélnek hazánk fiairól) Remélem azért találkozunk rendes EMBER-ekkel is (a náció tényleg mindegy, ezt mi is így gondoljuk :)
Sajnos a hozzászólásokból is inkább az irigységet és a rosszindulatot érzem. Nem szép dolog másokat bántani, az tuti, hogy tízszer meggondolom majd, mielőtt elküldeném a történetünket...
További sok siker! :)

Szabinho 2018.12.17. 06:57:47

ennek a posztnak a nagy része arról szól, hogy az illető milyen juttatásokat kap a cégtől és hogy milyen menő. a másik dolog a magyargyűlölet, amit másoknál is fel lehet fedezni. ez szerintem azért van, mert külföldön inkább kerül az ember kapcsolatba olyan magyr emberekkel, akikkel otthon nem, mivel más társadalmi réteghez tartoznak. én is külföldön élek és a hozzám hasonló életkorú es társadalmi hátterű emberekkel (magyar és külföldi) teljesen normális kapcsolatban vagyok

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása