oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 01. 06:53,  Az élvezi a nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb 425 komment

2012. október 01. 06:53 Határátkelő

Az élvezi a nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb

Előfordul olyan egy blogszerkesztő életében (vigyázat, intim részlet...), hogy nem ért egyet mindenben azzal a poszttal, amit megjelentet. Nagyjából így vagyok Balázs írásának bizonyos részeivel, de a fogalmazás néha kissé talán túlzott markánsságát hajlamos vagyok betudni poétikusan ifjú korának, másrészt (és azért ez a fontosabb), úgy gondolom, az övé is egy fontos nézőpont, vélemény. Ezzel bocsátom útjára a mai posztot.

Meki.jpg

„Ha meg kellene fogalmazni egy mondatban, hogy miért írok, azt mondanám, hogy szeretném emocionális oldalról megközelíteni a külföldi élet kérdését. Csupán szűk fél éve élek külföldön, de ennyi idő után is vannak dolgok, melyek felhalmozódnak az emberben és legszívesebben kiordítaná magából.

Hogy miért így közelítem meg? Egyszerű, úgyis mindenki tudja, mennyit keresnek az emberek, mennyit tudnak spórolni, felesleges már erről beszélni, szerintem izgalmasabb az érzelmi vonalat megcélozni.

Lépni kellett

Az én esetem a tipikus elzüllött infantilis fiatal felnőtt meséje. 21 vagyok, két bukott egyetem, erősödő depresszió megcsapva Borsoddal, várakozással, hogy valahova engem is vegyenek fel. Nem történt meg. Lépni kellett.

Érkezett egy lehetőség, másnap már egy másik országban, Ausztriában ébredtem fel. 1,5 hónap masszív szenvedés, irodáról irodára, aztán egy szép kora nyári napon felvettek a mekibe. Nagy karrier. Megszerettem.

Jó kis hely, én tényleg nem értem miért fúj rá a legtöbb ember. Annyit eszel (legalábbis itt biztosan) amennyit akarsz, annyit iszol, amennyit akarsz, hazaérsz legtöbbször jól lakva, alig elfáradva és van egy biztos melód. Hacsak nem dőlsz be részegen, vagy nem rugdosod össze a főnököket, akkor innen ki nem rúgnak. Illetve addig működni is fog, amíg le nem bombázzák.

Nem vágyom karrierre

Szerintem szakképzetlenül ennél nem is nagyon kaphat jobbat az ember. Nekem egyetlen bajom az vele hogy fizikálisan nem erősít. Ha már szellemileg nem dolgoztat meg valami, legalább erősödjek tőle. Ezért nyafogok kicsit.

Amúgy érdekes, hogy bennem abszolút nem él olyan vágy hogy én valami fényes karriert fussak be bármikor is, sose élt. Nem azért, mert kirúgtak egyetemről, hanem azért, mert nem kedvelem, hogy egyes embereknek az a vágya, hogy meggazdagodjanak.

Mégis, miféle vágy ez? Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek. Ciki 21 évesen ilyeneket írni mi? Roppantul. Ma már cikinek tartják, ha valaki 20 évesen szül. Azért ez félelmetes. Ma ciki olyan korban szülni, amikor a legerősebb vagy.

A világ legnormálisabb dolgát cikinek tartja a többség. Tragédia. Leköti magát. Nem normális. Egzisztencia nélkül szül. Érdekes, én is egzisztencia nélkül (direkt írom így) lettem felnevelve és egészséges vagyok, mint a makk, mind testben mind lélekben.

Ha anyámék úgy gondolkodtak volna, hogy majd akko' vállalunk (ettől is készen vagyok, mi az, hogy vállalni? gyermekáldásnak hívtak ezt normálisabb időkben, nem pedig vállalkozásnak) gyereket, ha kellően zsírosak vagyunk, akkor még meg se születtem volna.

Haza fogok menni

De jöjjön a tényleg rázósabb rész számomra. Honvágy. Ja, amúgy németül nem tudok olyan jól, de a röhej az, hogy nem is kell. Legalábbis ehhez a melóhoz nem nagyon. Szóval hiányzik a haza, haza is fogok menni valószínűleg pár éven belül. Nem azért mert nem tudok félretenni, tudok, sokat is, de kit érdekel, ha rosszul érzem magam az idegen közegben?

Nekem fontosabb a közérzet, mint rongyos pár száz euró. És egyáltalán nem tartom gyengeségnek ezt. Igen, tudom, hogy egyik napról a másikra fogok élni. De azt se értem, hogy ezzel mi a baj. Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim.

És ez nem csak duma miközben a milka tehénen élősködöm, itt is így élek. Egy másik dolog, ami előtt értetlenül szoktam állni, amikor rendszeresen felhozzák, hogy bezzeg nyugaton így meg úgy. Nos, szerintem nincs ilyen.

Egyáltalán miféle logika az, hogy valaki azt állítja, hogy a nyugat az etalon és afelé kéne mindenkinek sodródni? Mitől etalon? Itt szórnak szét a legtöbb cetlit hó elején? És? Attól még nem betegebb egy ország, hogy kevesebb cetlivel játszik.

Nem a pénz éltet

Amikor meg jön a „de ott normálisabbak az emberek" szöveg, fejjel megyek a falnak. Mitől normálisabbak? Ugyanolyan kicsinyes, önző a legtöbb ember, mint bárhol a világban. Az emberség meg ott kezdődik, hogy ezeken az alapvető ösztönökön mennyire tudunk úrrá lenni. Ki kevésbé, ki jobban.

Tehát szerintem az élvezi ezt az egész nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb az életében. Lehet ezt szépíteni, anyagi biztonságnak elnevezni, meg egzisztenciának, de nem érdemes, a mögötte lévő tartalom ugyanaz marad. Egyszerűen nem tudok más pozitívumot felhozni. Oké, valamennyire nekem is az, de nem éltet.

Mindenem megvan, de a közérzetem nem jó

Úgy nőttem fel, hogy szeretetből mindig több volt, mint pénzből, gondolom ezért lettem ilyen. Azt meg jól tudom, hogy otthon se fogok éhen halni a mekiben, mert ha máshol nem, legalább ott ehetek. Akkor meg? Mitől féljek? Van mitől, de nem tartozik szorosan a témához.

Mondjuk annak is jó kaland lehet, aki nyelvet tanulna, őket megértem, de szerintem valahogy az a normális, ha egy idő után mindenki szépen hazamegy. Bennem ez a kissé naiv, de romantikus kép él.

Összefoglalva, jól élek, mindenem megvan (na jó, túlzás, barátnő például nincs, és az lenne pedig a legfontosabb nekem), de a közérzetem nem olyan jó. Ha ki akarnám fejezni, olyan 10/9 es állapot. Én ezért fogok hazamenni valószínűleg. Előbb-utóbb biztosan."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr254812687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az APPLE végnapjai 2012.10.01. 15:32:11

Sikerült megkaparintanom az  iPhone 5- öt, pár napra és arra jutottam, hogy az Apple valahol a iPhone 4 - IPAD 2 idejében elérte a csúcspontot, és onnan már csak lefelé visz az útja. Persze a részvényárfolyama az amerikai pénzpumpa hatására minden na...

Trackback: Az APPLE végnapjai 2012.10.01. 14:40:18

Sikerült megkaparintanom az  iPhone 5- öt, pár napra és arra jutottam, hogy az Apple valahol a iPhone 4 - IPAD 2 idejében elérte a csúcspontot, és onnan már csak lefelé visz az útja. Persze a részvényárfolyama az amerikai pénzpumpa hatására minden na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hothead 2012.10.01. 16:10:35

a fo mondanivalo: " Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." ennyi. ehhez nincs mit hozzafuzni...

2012.10.01. 16:22:46

@vg21: @vg21: Nekem úgy tűnik, mintha a karrierépítés teljes mértékben kimaradt a mai beszámolóból.(?) :S Karrier alatt nem azt kell érteni, hogy mindenkin áttaposol, még ha itt a sok okos hozzászóló ezt is próbálja sugallni.

Ha egyáltalán igaz ez az egész sztori...

Haloperidol 2012.10.01. 16:26:28

Nekem egyebkent tetszett a poszt. Igenis tudomasul kell venni, h vannak olyan emberek, akik nem szeretnek diplomat, nem akarjak megvaltani a vilagot, nem szeretnenek multinal vezeto poziciot betolteni, csak meg akarnak elni, megtalalni a parjukat, akitol lehet egypar gyerekuk.

Mondjuk 21 eves, szingli gondolkodasmod kisse kisut a posztbol: de ez nem gond, konnyen lehet, h mire megtalalja a megfelelo lanyt maganak, mar erettebb fejjel tud gondolkodni.

Akarmilyen furcsa, szerintem az emberek tobbsege ilyen. Es ez egyaltalan nem rossz.

Ernoke 2012.10.01. 16:27:52

@Belagezapista: soha nem laktam máshol, ahol többször jártam több hétig, az Miskolc volt, Sopron és Pécs, de ezek valahogy nem ütötték meg számomra a "város" mércéjét. mondjuk Bécs sem.

@zellerlevél: egyetértek veled, és a jövőben ezek még inkább felértékelődnek.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 16:31:09

@Ernoke:
Mert mi nálad a város mércéje?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 16:31:10

@Ernoke: Én a várossal együtt nőttem fel, mégsem tudom megszokni....

keptelen kepkeret 2012.10.01. 16:32:32

@strucc007: Velhetoleg is-is, habar itt is vanak extrem esetek, tulkepp minden varosban fellelheto a trening gatyas, ben sherman-t hordo kallodo fiatalok hordaja, akik imadnak ugy tenni, mintha londonbol jottek volna es szokincsuk szerves resze az "innit".Ok hihetetlen destruktivak e kb.ugy viselkednek mint a ciganyok, annyi kulonbseggel, h ritkan tamadnak, de mindig bandaban jarnak.

Mindenki utalja oket, viszont ezekben a varosokban van egy eros kozosseg, akik kihivjak a rendorseget meg akkor is ha nem tamadnak meg senkit, de zavarognak ejjel.

Mindent osszevetve viszont meg mindig elhetobb mint Pest es imadom, h nincs kobor kutya errefele:-)) A gond az, h pesten ezek mindennapos jelensegek es senki nem tesz ellene semmit.Ertem ezalatt h a sofor nem zavarja le a buszrol azt aki zavarja az utasokat, egy normal biztonsagi kamera sincs a buszokon (legalabbis 6 ev meg nem volt, azota nem tudom mi tortent:-).

Elvezem h nem latok magyar ciganyokat se szkinhedeket, nekem mar ezert megeri:-))

padlas 2012.10.01. 16:43:52

@csef: köszi a linket, megnéztem. Ahogy elnézem, nagyjából az a motiváció amit mondtunk itt előtte többen is, olcsóbb Magyarországon telket venni, meg még a népsűrűséget említették, azt valóban kihagytam, Hollandia zsúfoltabb.

Szerintem nagyon pozitív példákat mutattak be egyébként, tőkét hoztak az országba, van aki a nyelvet is megtanulta, pedig a magyar állítólag nagyon nehéz egy külföldinek. Csak azt nem értem, hogy lehet tömegnek nevezni 1400 embert. Igazából inkább az kár, hogy ilyen kevesen vannak, le kéne vetíteni ezt a videót Hollandiában is, hátha többen kedvet kapnak, ráférne a tőkebeáramlás Magyarországra.

strucc007 2012.10.01. 16:46:12

@keptelen kepkeret: Megertem. Mondjuk nekem nem volt problemam a ciganyokkal es szkinhedekkel Mo-n, inkabb az igyeneloket utaltam, akik csak varjak a segelyt es nem tesznek semmit azert, h munkat talaljanak maguknak. Oke, megertem, hogy vannak helyek, ahol nincs munka, ez oke, de pl. Bp-n csak az nem dolgozik, aki nem akar, megis rengeteg a segelyen tengodo, kozben meg feketen dolgozo egyen :(( Es amikor az allambacsinak nincs penze, nem a segelyeket felezi, hanem azokat szopatja, akik rendesen dolgoznak es az atlaghoz kepes sokkal jobban keresnek (netto 350e HUF felett). Ez az igazi hungarikum...

Ernoke 2012.10.01. 16:50:44

@strucc007: pont hogy nem mindegy, szívből szeretem ezt a várost, és kik azok a "nem odaillő" emberek? a cigányok, az olcsóntelefonálós fekák, a mindenkapható olcókici kínaiak, akiknek a gyereke verekszik az éjszakain, vagy a szolid kékszemű gyermekkínzó szomszédasszonyom, aki csak négy fal között agresszív? a minimális emberi normákat természetesen tartsa be mindenki (nem mászkálunk át a másik lakásába annak tudta nélkül elvinni a tévéjét, meg nem hányunk oda az erkélyére felülről), de hogy ezen túl kit tekintünk "nem odaillőnek", az messzire vezet és szerintem nem is helyénvaló szemléletmód.

strucc007 2012.10.01. 16:54:44

@Ernoke: Elso korben a homelesseket, es a viselkedni nem tudo embereket eleg lenne kitiltani...

padlas 2012.10.01. 16:57:19

@Belagezapista: igen, én is erre értettem, mert szerintem ez egy elég erős mechanizmus, ha sokat hallanak a hírekben bűncselekményekről, rosszabb benyomás alakul ki a közbiztonságról. Szóval nagyon függ ez a dolog attól, hogy milyen hírek terjednek el. Én is érzem magamon, hogy külföldiként kevésbé hallok itt a bűncselekményekről, és ezért nagyobb biztonságban érzem magam, pedig lehet, hogy nem kéne. Szerintem ez méginkább igaz lehet a Magyarországra települő külföldiekre, mert a magyar nyelv nehéz, és angolul sokkal kevesebb a tudósítás, mint idekint.

Azt tudom, hogy az Eurobarométeres felmérések szerint Hollandiában sokkal jobbnak érzik az emberek a közbiztonságot, mint Magyarországon. Viszont az lehet, hogy aki hollandként Magyarországra költözik, az Magyarországot biztonságosabbnak érzi, mint Hollandiát, mivel kevésbé ismeri a magyar híreket.

Azt meg, hogy a valóságos helyzet milyen, nem tudom, mert nem ismerem a nemzetközi bűnügyi statisztikákat, csak a szubjektív felméréseket olvastam egyszer. Még az is lehet, hogy Magyarországon jobb a közbiztonság. Érdekes lenne, ha így lenne, ha esetleg van erről valami statisztikád kéznél, belinkelhetnéd, most nincs kedvem utánakeresni, ma már egy rakás adathalmazt végignéztem, és elfáradtam.

strucc007 2012.10.01. 17:05:07

@Ernoke: Ja es az ejszakai randalirozokat, a kapualja hugyozokat es hanyokat, stb. Az egesz Bp. ugy nez ki, hogy egy nyilvanos WC, ahol az emberek korlatlanul azt csinalhatnak, amit akarnak. Sajnos! :(

Pedig amugy jo volna, ha a belvaros a felso tizezer lakhelye lenne, igenyes, puccos, divatos es foleg draga uzletekkel (mondom ezt ugy, hogy nem vagyok ennek a hive, de minek nagyvarosban, ahol adnak valamit a varosra, ez van), jo ettermekkel, stb. Valahogy olyan kulturat kialakitva ezzel, hogy csak az menjen oda, aki tudja, hogy ott mi valo...

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 17:05:09

@padlas:
A statisztikákkal az a baj, nem sokra megyünk. Mondjuk itt egy táblázat:
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/4/42/Crimes_recorded_by_the_police%2C_1998-2008_%281_000%29.png

Eszerint a 16 milliós Hollandiában közel 3-szor annyi ismertté vált bűncselekmény volt 2007-ben, mint a 10 milliós Magyarországon. Na de Magyarországon pont az a gond, hogy nagyon sok nem válik ismertté a rendőrség által, mert gyakran elhajtanak, hogy úgysem nyomoznak az ügyben, ha feljelentést akarsz tenni. De fogalmam sincs ezek aránya mekkora Magyarországon, és mekkora Hollandiában. Tehát a megismert számok alapján Hollandia veszélyesebbnek tűnik, de vannak kétségeim.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:05:37

Hát persze, sok elgondolkodtató is van ebben. Csakhogy az élet rohadtul nem így müködik. Mert majd megnézzük a kedves posztolót, aki rohadtul boldog a hulladék kajától, hogy milyen egészségügyi gondokkal fog küzdeni, és azt melyik jó magyar intézmény látja majd el rendesen. Persze, nem a pénz a legfontosabb, de nekem az sem rohadtul virágos kilátás, zacskós levesen kell éljek, olcsó tesco húson (amiben ki tudja mi van), télen fázom, mert spórolni kell a fütéssel, és a többi. Ès biztos vannak, akiknek rohadtul csak a pénz számít, de ennyire sarkalatosak se legyünk már. Èn pl azért fogok nyugatra (ez is milyen duma, nem is minden nyugati ország egyforma, mindegy, offtopic) szóval én azért megyek majd, mert van egy betegségem, amit itthon kb anem is kutatnak, alig ismerik mitöl van, a kezelés elnagyolt, míg "nyugaton" emberien bánnak a beteggel, nem mint egy darab szarral, és rendes egészségügyi körülmények biztosítottak. (Igen, tapasztalatból írok mindent, mielött valaki ezt firtatná). De persze, ha én se tudtam volna egy iskolát se befejezni, akkor én is biztosan örülnék egy mekis dolognak. Az egész cikk egy hatalmas kognitív disszonancia szvsz.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:09:39

@vg21: Tökéletesen egyet értek.

Ernoke 2012.10.01. 17:12:04

@strucc007: hát én pont nem akarom, h a belváros majomtanyává váljon, mert akkor oda én normális emberként már nem mehetek... úgyhogy úgy látszik, ebben a kérdésben nem értünk egyet.:)

kandel 2012.10.01. 17:14:50

en azert imadom a "kulfoldon elek" eletet mert egyetemi tanarkent megengedhetem magamnak hogy otthon negy gyerek novekszik.

strucc007 2012.10.01. 17:16:32

@Ernoke: Epp h normalis emberkent mennel oda, es nem allatkent, mint ahogy most a legtobb magyar ;)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.10.01. 17:24:23

@Kopi3.14: ne haragudj, de mit nem lehet a magyar mcdoban? nemtudom mire valaszoltal, bocs :)

bohuš 2012.10.01. 17:28:55

"(…) bennem abszolút nem él olyan vágy hogy én valami fényes karriert fussak be bármikor is. (…) Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek. (…) Igen, tudom, hogy egyik napról a másikra fogok élni. De azt se értem, hogy ezzel mi a baj. Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim."

Leülök a lábaidhoz, és taníts még, Mester.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:38:31

@bohuš: Maslow piramis (hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis), neki a legalsó szint megfelel, míg másoknak a többi is kell. Nekem aztán mindegy, engem nem zavar az, hogy neki miként boldog az élet, de ne akarja megmondani, hogy másnak is elég kell ez legyen. Ès itt megint nem a hülye pénzröl van szó.

padlas 2012.10.01. 17:41:15

@Belagezapista: köszi a linket. Ez alapján simán el tudom képzelni, hogy rosszabb a holland helyzet, bár egyetértek azzal is amit hozzáfűztél. Azért azt remélem, hogy a magyar adatsoron az időbeli csökkenés valós, és nem a bejelentési hajlandóság esését jelzi. Még talán annyi, hogy kár hogy nincsenek későbbi adatsorok, így nem látjuk a válság hatását (azt gyanítom, a magyar statisztikát erősebben érintette). Meg persze az egyes fajták szerinti lebontás is érdekes lehet.

vg21 2012.10.01. 17:55:34

@Philosoraptor: Nem biztos, hogy jól értem: a posztban nincs szó a karrierről?

Karrier alatt én sem a törtetést értem, bár sajnos Magyarországon sokan valóban pejoratívan értelmezik ezt a szót.
Én egyébként azt sem tartom elítélendőnek, ha valaki például nem vállal gyereket a szakmai érvényesülése érdekében, ha neki úgy jó, de a két véglet között azért rengeteg árnyalata van annak, hogyan lehet a kettőt összeegyeztetni.

vg21 2012.10.01. 18:01:00

@Pszichoanyu: Szerintem mindenkinek megvan a maga oka, miközben azt látom, hogy ennyire, mint Magyarországhoz, kevés helyen ragaszkodnak az országukhoz az emberek, az ország azonban gátlástalanul egyre nagyobb nyomásnak teszi ki őket, mert úgyis elbírják. Hát, nem. Mert ma már látjuk, hogy lehet másképp, és nem KELL így élni, ahogy itt lehet. Vagyis egyre inkább nem lehet.

Számomra is a lehetőségek között szerepel, és egyre komolyabban, hogy megyek, mert fogynak a tarsolyomban lévő ötletek arra, hogy hogyan lehet itt emberhez méltó életet élni.

Előre is sok sikert a kezeléshez, és jobbulást :)!

vg21 2012.10.01. 18:06:59

@bohuš: :))

"Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." Erről egyébként eszembe jutott még egy dolog, amit óvatosan jegyzek meg, mert tudom, hogy nehéz kérdés. Lehet, hogy a születendő gyermeknek viszont nem ezek lesznek az igényei. Lehet, hogy neki a kibontakozáshoz szüksége lesz a szellemre, a tanulásra, arra, hogy világot lásson, hogy szakmailag sikeres legyen. És az ehhez szükséges feltételek biztosítása is az én felelősségem, amikor gyereket vállalok.

vg21 2012.10.01. 18:12:24

Valamint azt sem gondolom, hogy a napról napra élés, azaz a teljes létbizonytalanság = azzal, hogy van hol lakni és van mit enni. Ha elmondhatnánk magunkról, hogy legalább ez biztosított, szerintem sokkal kevesebben vennék az irányt külföld felé, akkor próbálkoznának itthon a többivel. De épp az a baj, hogy ezek a legelemibb dolgok sem elérhetőek, akár két állásból sem, de akkor már gyakorlatilag nincs életed.

Semmitmondó 2012.10.01. 18:15:26

Jó a poszt!!!!!
Hogy miért????

Mert csak annyi számomra a mondanivalója, hogy "FREE TIBET" és eszembe jutnak még róla a hippik, avagy béke, tolerancia, szabad gondolkodás és szerelem.

Ami nem baj, mert nem ártana még egy "woodstocki korszak", mert pont ez a négy dolog hiányzik a mai felfogásból...

váj mí 2012.10.01. 18:37:57

@bpetya75: A mailcímed a nicked ugye, és a gmail?

01234567 2012.10.01. 20:33:43

@iOi: Hú ez de nagy hülyeség.

ioi (törölt) 2012.10.01. 20:35:19

@01234567: remek hozzászólás! most már mindent tudunk :)

váj mí 2012.10.01. 20:46:04

@bpetya75: Jajj, akkor a gmail nem bír vele. (miért nincs neked yahoos címed, mi? ;) ). No, mindegy, akkor kicsomagolom őket, és megkapod kisebb adagokban. De ez némi idő ...

ffüttyfürütty 2012.10.01. 20:46:31

Jól összefoglalta a végén: naív és romantikus. (avagy a posztoló még nem öregedett ki a kamaszkorából, nem baj majd felnősz gyerök)

01234567 2012.10.01. 20:47:31

@iOi: Anna Karenina már válaszolt korrektül, én sem mondanék mást. Ernőke meg írt nálad nagyobb blődséget ebben Annának. De ő valószínűleg alig 30-as lehet, vagy kevesebb, neki megbocsájtható. :)

01234567 2012.10.01. 20:50:10

„Szeretem Magyarországot, de nem annyira, hogy éhen haljak"
A posztról, meg ennyi jutott eszembe, most loptam egy élsportolótól.

venator 2012.10.01. 21:10:05

@Gondolkodni Próbáló Birca:

"A rendszerkrikusság súlyos személyiségzavar 18 éves kor felett. Kezeltetni kell. A legjobb kezelési módszer egy kiadós verés. Ha ugyanis nem kezeltetjük, elszaporodik, s a következmény mindig ugyanaz: a rendszerkrikusok átveszik a hatalmat és ők aztán - furcsa módon - már semmilten rendszerkritikusságot nem tűrnek, hanem mindenkit egyenruhába bújtatnak az ellenszegülőket pedig lemészárolják. "

Ne beszélj már zöldségeket. :)
Az, hogy a srácnak vagy nekem vagy bárki másnak van egy markáns véleménye a fogyasztói társadalom pazarló és elidegenedett életmódjáról az ennyit jelent és nem többet. Van véleményünk, nem anarchisták vagyunk. :)

Tényleg úgy képzeled, hogy a posztoló az ausztriai grószmutterfalvai mekiből átveszi a hatalmat, és rendszerkritikai apokalipszist idéz elő? ;)

01234567 2012.10.01. 21:23:50

@venator: Valahol, már elindult egy kopasz ügyvéd, táskájában az Antikapitalista-kiáltvánnyal! :)

ioi (törölt) 2012.10.01. 21:24:29

@01234567: aha, szóval azt is "tudod", hány éves vagyok.
Szórakozz mással.

venator 2012.10.01. 21:42:29

@01234567: Csak előtte bedob egy ingyen Big mac-et. :)

Kopi3.14 2012.10.01. 21:56:28

@gergo: ha a nevedre kattintasz, akkor megtalálod.

bpetya75 2012.10.01. 21:59:07

@padlas:

Picike statisztika a témában. Emlékszem a 2011-es rendőrségi beszámolóra a faluból. Vagyon elleni bűncselekmények esetében a 2010-es adat (komoly javulással) 27 volt. 2011-ben pedig 81.Nem mondom, hogy tuti mindenhol 3*-os szorzó van, de azért árulkodó adat.

bpetya75 2012.10.01. 22:01:18

@váj mí:

Nagyon rendes tőled! Köszönöm :-)

01234567 2012.10.01. 22:13:11

@ioi: 45-50?Lécciléccilécci!!!!!!!!!! :) Nem szórakoztam. Csak sokszor megdöbbent, hogy mennyi csúsztatást, valótlanságot állítanak az előző rendszerről. Amely valóban nem volt minden rendszerek legjobbika, sőt, és elárulom személy szerint én sem éreztem benne magam a legjobban, de mostanra sikerült alulmúlni. Mezőgazdasági végzettségű révén, elég jól ismerem az akkori falvak, a vidéki emberek helyzetét. Ahogy meg leszóltad a munkás embereket, neked valszeg prolikat, az nálam mindig kiveri a biztosítékot, mert egy értelmiségi tájékozatlanságával, és egy a mai rendszer kegyeltje, vagy szerencsése (mert ilyen rendszerben csak e kettő létezik) empátia nélküli primitívségével teszed...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.01. 22:25:00

Karrierre nem csak amiatt vagyik az ember, hogy gazdag legyen. Hanem amit is , hogy valamit alkosson, valamit letegyen az asztalra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.01. 22:26:18

@tildy:): Helyesebben: Karrierre nem feltetlen penzsovarsagbol vagyhat az az ember, hanem mas okokbol kifolyolag is. Pl. hogy valamit alkosson...

diesel12 2012.10.01. 22:42:15

SZimpatikus es igaz amit ir. Semmi baj nincs vele ha nem akar karriert, hiszen mindenki nem akarhat, habar a karrieristakat elitelni legalabb annyira nem kellene mint amennyire primitiv mikor ok "mosogatoznak" a kulfoldi munkavallalok kapcsan.
Hazamenni pedig szerintem majdnem mindenki szeretne, hiszen erzelmileg oda koti minden. Azonban ha nem 21 eves leszel es szuletni fog egy gyereked, akkor valoszinu a legjobbat akarod adni neki. Termeszetesen a szeretet a legfontosabb, azonban ha otthon is a mekiben fogsz dolgozni, ott sajnos csak te, de a csaladod nem lakhat majd jol. Persze nem kell minden anyagi dologgal elhalmozni egy gyereket, azonban ha nem is a nyugat az etalon ahogy irod, azert inkabb afele orientalodnek mint pl. keletre az orosz atlag fele.
Mindemellett en is kulfoldon dolgozom, es en is haza akarok menni. De nekem egy gyerekkel ez mar nem olyan egyszeru dontes, hiszen nem a magam de az o elete, lehetosegei felett is rendelkezem. Peldaul, hogy ne legyen vendegmunkas anyagi kenyszer miatt es ne legyen arra kenyszeritve hogy el kelljen hagynia emiatt szeretteit.

venator 2012.10.01. 22:51:47

@diesel12: "Mindemellett en is kulfoldon dolgozom, es en is haza akarok menni. De nekem egy gyerekkel ez mar nem olyan egyszeru dontes, "

Nálunk is dettó, de érdekes módon nekünk a gyerek könnyítette meg a döntést. :)

diesel12 2012.10.01. 22:56:38

@venator: maradtatok vagy hazamentetek?

diesel12 2012.10.01. 23:02:56

@venator: ez azert nalunk is szinte boritekolhato. Van egy telkunk a hatartol 3 perce Ausztria mellett- most is iit dolgozunk es elunk mar 3 eve-, az eredeti terv is ez volt, es ma ismet villamlatogatason voltunk ott. De nehez ugy ez, ezek szerint tudod ezen mennyit ragodik az ember.

diesel12 2012.10.01. 23:04:08

@venator: pedig nagyon szeretem ezt a helyet ahol elek es a munkahelyemmel sincs semmi gondom. Az emberek is kedvesek de hiaba, mindig marad egy de a gondolatsor vegere.

venator 2012.10.01. 23:19:22

@diesel12: Mi kicsit messzebb vagyunk, így az évi két látogatás van csak. Nekünk is nehéz döntés volt, de csak amíg mérlegre nem tettük a dolgokat, utána már nem...

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:26:27

@zellerlevél:

"A címet én kicsit árnyalnám: külföldre az megy, akinél a pénz, a vélt vagy valós anyagi biztonság ellensúlyozni képes az itthon hagyott pozitívumokat. "

felröhögtem :) ugye nem külföldön élsz?

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:33:30

@Anti Anyag:
"Ledolgozom a melómat, elmehetek haverokkal kirándulni, lazacot foghatok (horgászengedély nincs) megsüthetem a parton, levághatok egy malacot, fát gyűjthetek télire, semmihez semmiféle engedély nem kell. "

ehhez nem kell szibériába menni (ahol szétzabálnak a szúnyogok) itt is szabadon horgászok a tengerben, szabadon vadászom az állami erdőkben, ledolgozom a melómat és mehetek amerre akarok. közben élvezem egy fejlett és viszonylag jól űködő társadalom tagjainak járó előnyöket az adóm ellenében. és nem dolgozom a mekiben sem.

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:45:24

@vg21: "Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." Erről egyébként eszembe jutott még egy dolog, amit óvatosan jegyzek meg, mert tudom, hogy nehéz kérdés. Lehet, hogy a születendő gyermeknek viszont nem ezek lesznek az igényei. Lehet, hogy neki a kibontakozáshoz szüksége lesz a szellemre, a tanulásra, arra, hogy világot lásson, hogy szakmailag sikeres legyen. És az ehhez szükséges feltételek biztosítása is az én felelősségem, amikor gyereket vállalok."

PONTOSAN!

vg21 2012.10.02. 01:31:03

@01234567: Jóóóóóó :). Tökéletes összefoglalás.

vg21 2012.10.02. 01:42:34

@tildy:): Igen, erre írja a posztíró, hogy ő "szaporodni akar", ennek látja értelmét. Ami rendben van, mindaddig, amíg békét hagy azoknak, akik viszont vágynak arra, hogy alkossanak valami mást is, és nem akarja univerzálissá tenni a véleményét.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 09:50:46

@vg21:
Kb. minden második posztíró univerzálissá tette a véleményét, csak a legtöbbnél nincsen hőbörgés, mert azokkal a közhelyekkel a kommentelők többsége egyetértett...

Ernoke 2012.10.02. 09:55:14

@01234567: tehát azt mondod, h a 60as években alig 1 hónap ismeretség után összebútorozhattam volna egy munkanélkülivel úgy, h ehhez senkinek egy rossz szava nem lett volna? hogy éjjel minden további nélkül végigjárhattam volna a lomtalanításokat régiségek után kutatva, amiket másnap eladhattam volna? hogy szabadon vállalhattam volna bármilyen másodállást közszolgaként? hogy éjszaka kimehettem volna egy generátorral egy mezőre barátokkal szórakozni, és a kutya nem kérdezte volna, mit csinálok ott?
(vannak ismerőseim a te, valószínűleg 60+-os korosztályodból, a szüleim is nyugdíjasok egy jó ideje. nem az ujjamból szoptam, amit a 60-as évek mentalitásáról írtam.)

tableno 2012.10.02. 10:03:55

@venator: A sraccal nem az a baj, hogy kritizalja a kiuresedett fogyasztoi tarsadalmat. Hanem az, hogy ezt ugy teszi, hogy nem tobbre, jobbra, ertekesebbre vagyik, hanem meg eggyel lejjeb lep a Maslow-piramisban: "Ehess, ihass, olelhess, alhass!" - es ennyi. Engem ez a totalis szellemi igenytelenseg meg annal is jobban irrital, mint aki ejjel sorbanall az iPhone 5-ert. Pedig azt sem tartom valami sokra...

Ernoke 2012.10.02. 10:25:18

@tableno: én nem így értelmeztem a posztot, hanem hogy pont azért elégszik meg a fizikai minimummal, mert szellemileg nem akarja magát tárgyakhoz kötni, fontosabb dolgokkal akar foglalkozni. de ez lehet már az én belemagyarázásom. mindenesetre ezt sokkal normálisabb hozzáállásnak gondolom, mint az éjjel iphone-ért sorbaállást és a "senior supervisor consultant manager" pozícióért való taposást. ami szélsőséges benne, az meg szerintem kinőhető-megtapasztalható.

enrobag 2012.10.02. 10:33:56

@tableno:
József Attilával illusztrálod a "totalis szellemi igénytelenseget"? Hááát...

tableno 2012.10.02. 10:41:18

@enrobag: Hulye. Jozsef Attila ezzel a sorral kritizalta a szellemi igenytelenseget, en csak atvettem tole. A verselemzes latom nem az erosseged.

tableno 2012.10.02. 10:48:00

@Ernoke: Szerintem belemagyarazod. Elegge vilagosan kifejti az irasban, hogy tanulni utal (meg a fogado orszag nyelve sem erdekli), nem motivalja semmi, es az egesz nyugatbol csak annyit erzekel, hogy ott tobb a penz. Szerintem ez nem egy romantikus anarchista, hanem egy taho. Abban igaza van, hogy a nyugati orszagok is tele vannak ilyenekkel, csak nem latja, hogy o sem kulonb naluk egy fikarcnyival sem. Ja es abbol indul ki, hogy mindenki csak a penz miatt akar ott elni, mert fel sem eri esszel, hogy vannak ott mas vonzo dolgok is. Ez volt a Hawaii-s tanmesem lenyege is, bar ugy nezem, senki sem ertette meg...

tableno 2012.10.02. 10:53:18

@tableno: Ja, es szerintem ha a posztolo hazamegy, otthon is a melo-kocsma-TV Bermuda-haromszogben fogja leelni az eletet. Lehet hogy boldogan, de nem feltetlenul ertekes emberkent. Mert nem akar semmit, csak "szaporodni". Az meg az allatoknak is megy, folosleges volt miatta lejonni a farol...

padlas 2012.10.02. 11:13:41

@tableno: en teljesen egyetertek veled, irtam is fentebb, hogy a tanmesed nagyon talalo volt.

venator 2012.10.02. 12:41:22

@tableno: Nincs annyi infó a posztban - ami amúgy szerintem szándékosan provoláló, megkockáztatom fake -, hogy megítélhessük az íroját.

Messze nem biztos, hogy nincs más vágya a puszta létfenntartásnál, épp nem írta meg.

Érdekes Maslow-t felhozni, itt egy csomó poszt szól arról, hogy ki kell menni nyugatra, mert annyira jó a pénz, hogy kiválóan meg lehet élni belőle. Nagyon kevesen írják azt, hogy az önmegvalósítás a céljük.

Őket nem ekézzük, mert kimentek csak ezért, de ha valaki hazamegy, akkor szabad préda? Hogy van ez?

Ernoke 2012.10.02. 12:43:17

@tableno: nekem ebből az írásból nem derült ki, h a mekis kaján és az ágyán kívül semmi nem érdekelné, pedig most direkt ezért elolvastam másodszor is. az is elég nyilvánvaló, h a "szaporodás" alatt a gyermekvállalást érti, ami valóban az ember legfontosabb és legszebb célja az életben, 21 éves fejjel ezek elég szép gondolatok azért.
azt pedig, hogy nem érdekli a német nyelv és az osztrák kultúra, sőt, _honvágya is van_, mitől tahóság? egyrészt pont nem erre vall, h kötődik a hazájához, másrészt honnan tudod, h mondjuk nem írogat verseket esténként vagy próbálja megérteni a húrelméletet a mekis munka után? ezekre a kérdésekre nem tér itt ki, tehát inkább a tahó minősítést látom projektálásnak, mint a saját álláspontomat.
a megfogalmazás módja egy másik dolog, az valóban kissé éretlen, de a gondolatait szerintem el kell választani ettől.

tableno 2012.10.02. 13:24:29

@venator: Szelektíven olvasol. Volt itt már olyan, aki leírta, mennyire jó neki, hogy Angliában frankón él a szociális segélyből, ő sem tette zsebre amit kapott. Meg általában azokat sem éljenzik meg, akik nyelvtudás nélkül, minimálbéren tengődnek, és nem is vágynak többre. Viszont volt pár olyan poszt is, ahol leírta valaki, hogy minden nehézség ellenére jó életet él Magyarországon, és a fogadtatás pozitív volt. Az meg, hogy lehet, hogy mégsem olyan egybites a srác, mint a poszt, nem az én bajom. A kommenter hozott anyagból dolgozik, arra reagálok, amit leír. Amúgy nem is az akasztott ki, hogy neki ez így jó, hanem hogy nagy arccal kinyilatkoztatja, hogy akinek meg nem, azt csakis a pénzéhség motiválhatja. Ha ő levonhat ilyen nagyívű következtetéseket, én miért nem?

venator 2012.10.02. 13:33:29

@tableno: Ehh, két malomban őrlünk. Amúgy felőlem bármilyen következtetést levonhatsz.

tableno 2012.10.02. 13:33:51

@padlas: Nem láttam, csak most. Mindenesetre köszi, jó tudni, hogy nem a falnak beszélek. ;-)

patkányarcúáginéni 2012.10.02. 13:34:07

@lobster thermidor: ezzel a beírásoddal nem csak engem, de minden, érdemben hozzászólót megsértettél.

ha csak trollkodásra futja, told inkább el a biciklit.

tableno 2012.10.02. 13:36:00

@venator: magyarázd el, hol tévedek. A jó érvek előtt meg szoktam hajolni.

venator 2012.10.02. 13:42:48

@tableno: Nem mondtam, hogy tévedsz, másként értékelünk dolgokat. Inkább nem mennék bele semmilyen vitába, egyrészt mert annyira nem érdekel az ilyen fórumokon való vitázás, másrészt én a szabadidőm terhére kommentelek, az pedig fontosabb ennél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.10.02. 15:02:08

"vélt vagy valós anyagi biztonság"

ja már értem, aki otthon nem él meg a 85 ezres tanári fizetésből, az csupán úgy véli, hogy éhes, és nekem is csak egy röpke illúzió, ki tudja, igaz-e, hogy két és fél nap alatt megkeresem a havi lakbért.

Zka77 2012.10.02. 15:06:50

@kvadrillio: írjad a faszságokat nagybetűvel, úgy majd okosnak tűnsz!

zellerlevél 2012.10.02. 16:07:59

@pappito:

Itthon élünk. És ha rajtunk múlik, maradunk is. A gyerekeinket nem akadályozzuk abban, hogy külföldre menjenek, ha akarnak, de elmondjuk nekik, hogy az ismeretségi körünkből külföldre költözöttek milyen problémákkal találták magukat szemben.

A külföldön született, vagy ott sok időt eltöltő gyerekek csak nagyon nagy szülői erőfeszítésekkel képesek életkoruknak megfelelő szinten megtanulni anyanyelvükön (ehhez néha az kell, hogy az egyik szülő csak a gyerekek képzésével foglalkozzon, ami viszont véleményem szerint aránytalan terhet ró a házastársára). Az itthon már iskolába járt gyerekek sokszor tízévig is siratják a kényszerből itt hagyott barátaikat, sportegyesületüket, osztálytársaikat, bimbózó szerelmüket. A nők jó része még a huszadik év után is olyan honvággyal küzd, ami a mindennapjait keseríti meg (rengeteg pszichés és fizikai tünetet okozva). Az itthon maradt nagyszülőket a legritkább esetben képesek támogatni, nem akarják, fizikailag nem tudják, lelkileg meg nem képesek, mert ők maguk is gyakran lelki támogatásra szorulnak. Akik több gyerekkel, vagy a párjuk kutatói állása miatt mennek ki, azok számára a munkavállalás bizonyos országokban majdnem teljesen, vagy sok évig lehetetlen (USA - vízumkérdés, Franciaország - négynapos tanítása hét, az arab orzságokról nem is beszélve).
Sokak számára megoldhatatlan probléma az, hogy az itthonihoz hasonló egészségügyi ellátást kapjanak (pl. Angliában többet kell várni egy térdszalagműtétre, vagy porcleválást rendbehozó műtétre, mint nálunk, az USÁ-ban 450 dollár egy terhességi ulthang).

És akkor még nem beszéltünk a gyökerekről, amik megtartanak, ha hagyjuk. Pótolni őket soha nem tanultuk meg, a módszerről szakirodalmat sem nagyon találni. A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját; ismeri az utcában lakókat, azok szüleit; pontosan oda ül a templomban, ahová a nagyanyja ült; a gyereke abba az iskolába jár, ahová ő is; a harminc éve őt tanító tanárhoz járathatja zeneórára a gyerekét; a zöldségesnél a nagymamáját is kiszolgáló Erzsi néni unokájától kérheti a lecsóhoz a paprikát; azon a dombon szánkózik a gyerekeivel, ahol ő maga szánkózott az apjával... stb.

Sokan ezt földhözragadtságnak gondolják, de az emberek számára - sok más között - ez biztosítja a tartást.

Gerry. 2012.10.02. 17:51:43

@zellerlevél: S vajon miert van az az erzesem, hogy a negativumok vegelathatatlan felsorolasa mellett (persze nem tiltotok semmit, csak kelloen belejukveritek, mi merre, negativ iranyban, persze) a pozitivumok felsorolasa icipicit elsikkad? Merthogy, bar a felsorolasod szamos elemevel teljesen egyetertek, az eremnek ket oldala van, es bezony, az elkoltozes sem csupa negativum, megha a kepet remekul fel is festetted. De azt alairom, igy valoban roppant hatekonyan lehet buntudatot gerjeszteni a gyermekben, ha netan megis elmegy. Szamos peldat lattam mar erre, mert bar lehet, hogy ezzel a hatszellel kicsivel kissebb szazalekban mennek el, de ha elmennek, akkor marad a rossz viszony es a buntudat. De eppen ugy elmennek.

Mellesleg egy dolgot nem ertek ezzel kapcsolatban, s ez pedig az, hogy egy szulo kepes a szivere tenni a kezet, es azt mondani, hogy o szentul allitja, hisz benne, hogy a gyermekeinek Mo.-on lesz a legjobb? Ott lessz eselyuk egy jo eletre, olyanra, amilyet az ember a gyermekeinek akar...? Avagy a keplet egyszerubb, leven "en is itt szenvedtem, szar, tudom, de szenvedj Te is itt, el lehet lenni, vegulis". S teny. Vegulis el lehet lenni Magyarorszagon is.

Nem ertem miert fogjak sokan a posztiro korara azt, hogy minimalisnal is kevesebb elettapasztalattal osztja a maximalis suletlensegeit - huszas evei alatt is rengeteget valtozik az ember de korantsem mindenben. Ahogy azt megboldogult nagyapam mondotta,"Fiatal hulyekbol maximum oreg hulyek lesznek".

tableno 2012.10.02. 17:54:07

@zellerlevél: Csak az a gond, hogy az utcában lakók a gyerekkorom óta már kétszer kicserélődtek, már a nagyanyám sem járt templomba, az engem tanító tanár már a 90-es évek elején otthagyta a pályát, a zöldséges Erzsi néni unokája Londonban tanul, a domb, ahol gyerekkoromban szánkóztam egy szeméttelep lett... Azért a tartásom így is megvan, köszi szépen.

Gerry. 2012.10.02. 17:58:32

@zellerlevél: Egy dolgot kihagytam: "A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját"

Ez tenyleg remekul, konnyfakasztoan hangzik, de az igazsag az, hogy a magyar emberek tobbsege marhara nem is tudja hogy hivtak a dedszuleit. Kimutathato, a tobbseg, az elsopro tobbseg a nagyszulokig lat vissza, nem messzebb. Tovabba a magyar emberek elsopro tobbsege temploma nem jar. Statisztikakra egy pillantast, legyszives. Zeneorara meg plane nem jar a tobbseg, Erzsi neni unokaja meg teljesen massal foglalkozik, ti. Mo., jelentos reszben tortenelmi okokbol is, nem az evszazados csaladi vallalkozasok oshazaja.

Amit irtal az nem foldhozragadsag, pusztan egy Mo.-on alig-alig letezo tundermese, ami nem mellesleg mindig is csupan a tarsadalom egy meglehetosen szuk keresztmetszetere volt igaz. Lehetseges, hogy ez a realitas amiben Te elsz, de ezt kivetiteni a magyar tarsadalom akarcsak nagyobb szegletere is tobb, mint botorsag. Hazugsag.

zellerlevél 2012.10.02. 19:04:27

@Gerry.:

A pozitívumokról mindenki hallhat, olvashat, többet is, mint amennyi kell, vagy néha, mint amennyi igaz, mert az elmentek önigazolási kényszere magas, a problémákról csak nagyon szűk körben mernek beszélni, mert hamar megkapják, hogy akkor miért kellett elmenni... .

Hogy hol lesz a gyerekeinknek jobb, azt nem tudhatjuk. De szerencsére nem is kötelező eldönteni helyettük. Azt, hogy most hol jobb nekik, azt eldöntjük, aztán viseljük a következményeit.

@tableno:

Felétek ez van. Másfelé meg más. Vagy ugyanez, csak mások észrevesznek, megkeresnek mást is, mint a cserélődő lakókat.
(A rokonaim többsége három utcán belül lakik. Az általános iskolai osztálytársaim, barátaim közül többen összeházasodtak, huszonéve élnek szép kerek családban, két, három, négy gyerekkel, max. a szomszéd településig mentek el, vagy a második, harmadik gyerek után visszaköltöztek ide.
Engem tanított az anyukám elsős tanító nénije. A lányomat tanította az én ötödikes tanárom. A középiskolás magyartanárom közel a nyolcvanhoz azt mondta pár éve, hogy ő még mindig tanít az esti iskolában, mert "még mindig sokkal több benne az öröm, mint a gond". Az ilyen emberek sokat adhatnak nekünk, ha észrevesszük őket a környezetünkben.)

Annak van Erzsi néni unokája, aki meglátja őt. Annak van szánkódomb, aki hajlandó érte elmenni az önkormányzati meghallgatásra, és tesz érte, hogy megmaradjon, annak van zeneóra, aki előnyben részesíti azt más dolgokkal szemben. (Pl. a plázában vásárolgatás, vagy külföldi nyaralás helyett inkább erre költ.) Ez persze feltételez egy jövedelmi szintet, de korántsem szükséges hozzá annyi pénz, mint azt sokan feltételezik. Az életünk prioritásait egy minimum után meghatározhatjuk. Van, akinél alap a napi édesség/ cigaretta/ alkohol/mozi/autó vagy bármi, legyen az mások szemében pozitívum, vagy negatívum. Másoknál meg a zenetanulás, vagy úszás olyan, amire akkor is költ, ha a rezsin, étkezésen, ruhán kívül másra nem. Megint más balettra járatja a gyerekét, és inkább csak 17 fokra fűt, de kifizeti a rajzszakkört, vagy a nyelviskolát. Hogy melyik lesz majd hasznos, az idő eldönti. Lehet, hogy valakinek az autó, mert emiatt lesz jó munkája. Lehet, hogy valakinek a rajzszakkör, mert a gyereke ettől lesz boldog ember. A döntés mindenkinek a saját kezében van. Csak néha át kell gondolni, és nem érdemes sodródni az árral. A posztoló ezt vette észre, és ebben van szerintem igaza.

(Az országos statisztika ebből a szempontból irreveláns. Az számít, hogy a gyerekkoromban 300 fős körüli településrészen 180-an jártak templomba. Most is kb. ennyien laknak itt, és most is vannak minimum 150-en a vasárnapi misén.)

Közösség akkor van, ha annak tagjai tesznek érte. Magától nincs. Belecsöppenni nem nagyon lehet, csak folyamatosan dolgozni érte.
Aki nem akarja megkeresni, tenni érte, annak lehet, hogy hazugság. Éppen úgy, ahogy hazugságnak minősíthető ilyen szempontból a posztíró elégedettsége is. (Pedig ez a minősítés nem más, mint a minősítő empátiájának szűk kerszetmetszete - talán sikerült finomabban fogalmaznom, mint Gerynek.) ;)

tableno 2012.10.02. 19:54:43

@zellerlevél: Nagyon szép dolgok ezek, csak gratulálni tudok hozzá. Én is nagyjából így képzelem el a gyerekem nevelését: erős és szerető család, jó közösség, színvonalas nevelés, sport, kultúra. Éppen hogy csak a szerető család két kontinensen három különböző országban található és négy nyelven beszél. A barátok szerteszét a világban, gyakorlatilag akárhová megyünk, van kinél megszállnunk. A kicsi többnyelvű és többkultúrájú lesz. És ez is működik, így is boldogok vagyunk.

pappito · http://pappito.com 2012.10.03. 00:00:43

@zellerlevél:

"És ha rajtunk múlik, maradunk is"

remek. és?

"de elmondjuk nekik, hogy az ismeretségi körünkből külföldre költözöttek milyen problémákkal találták magukat szemben"

illetve sujkoljátok nekik a negatívumokat és érzelmi zsarolással mossátok az agyukat.

"külföldön született, vagy ott sok időt eltöltő gyerekek csak nagyon nagy szülői erőfeszítésekkel képesek életkoruknak megfelelő szinten megtanulni anyanyelvükön "

nem igaz

" itthon már iskolába járt gyerekek sokszor tízévig is siratják a kényszerből itt hagyott barátaikat, sportegyesületüket, osztálytársaikat, bimbózó szerelmüket"

vagy nem

"A nők jó része még a huszadik év után is olyan honvággyal küzd"

hát persze

"Az itthon maradt nagyszülőket a legritkább esetben képesek támogatni"

hát persze

"Akik több gyerekkel, vagy a párjuk kutatói állása miatt mennek ki, azok számára a munkavállalás bizonyos országokban majdnem teljesen, vagy sok évig lehetetlen"

nyilván vannak ilyen esetek nagy ritkán

"hogy az itthonihoz hasonló egészségügyi ellátást kapjanak "

nem szeretném, ha én vagy a családom bármely tagja a magyar eü ellátáshoz akárcsak hasonlót is kapna és a magyar eü ellátást egyetlen magyarnak se kívánom

"Angliában többet kell várni egy térdszalagműtétre, vagy porcleválást rendbehozó műtétre, mint nálunk, az USÁ-ban 450 dollár egy terhességi ulthang"

ezt elhittem, mert te mondod :)

". A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját;"

sure, mate

Én értem, hogy neked ezek a fontosak és neked ettől van tartásod. Nem vagyunk egyformák, másnak más a fontos. Nekem speciel az, hogy a családom boldog legyen és most az. Az is fontos, hogy a vélt gyökerekért ne áldozzunk fel olyan lehetőségeket amelyek Mo-n felnőve nem adatlan meg. Én 100%-ban elfogadom az önigazolásodat, ezer ilyet hallottam már, amikor Mo-n élő, a huzamosabb külföldi életről mendemondákból tájékozódók alkotnak véleményt és nagyívű marhaságokkal támasztják alá vélelmeiket. Nincs ezzel semmi baj, szimpla védekezési mechanizmus, a "idekinn minden jobb" érzés olvasásának kényszeres ellenreakciója.

Én most olyan gyerekkort tudok biztosítani a gyerekeimnek amit Mo-n nem tudtam volna, plusz kétnyelvűséget amelynek számtalan előnye van, nem csak a puszta kommunikációs készség, a lecsóhoz meg megtermelem a paprikámat, ha akarom. Jobb lesz, mint amit a teszkóban kapok.

Személyes síkon pedig: leszarom erzsi néni unokáját, nekem erzsi néni unokája nem gyökerem, hanem családi emlék. A gfyerekeim gyökerei most alakunak ki és újzélandi és magyar gyökereik lesznek. Nincs ezzel baj, a magyarnaklevés nem valami álomcél, neked meg nekem ezt dobta a gép, nekik nem. Szokjad, ez mindig így működött amikor nem voltunk bezárva.

Ahhoz kéne felnőnöd, hogy én nem baszogatlak téged azzal, hogy hagyd el a hazád, vagy élj másképpen, mint akarsz te viszont löttyös, üres frázisokkal (nagyi a templomban, c'mon...) próbálsz engem érzelmileg zsarolgatni... vajon miért?

Amíg ott éltünk miért nem voltunk fontosak? Miért csak akkor lettük aljanép, amikor ráébredve, hogy nincs ránk szükség, elmentünk oda, ahol kiderült, hogy szeretettel várnak?

kvadrillio 2012.10.03. 07:59:20

Zka77 2012.10.02. 15:06:50 ...hmmm.......MOST, HOGY ÍGY LEMENTÉL KUTYÁBA.......UGATNI IS TUDSZ ??? LEGALÁBB 77-ET ??? LÉLEKTELEN KONGÁSSAL ????????

...ÁLLATNAK IS ROSSZ VAGY.

tableno 2012.10.03. 08:03:29

@pappito: ez is egy szép részlet: "Az életünk prioritásait egy minimum után meghatározhatjuk. Van, akinél alap a napi édesség/ cigaretta/ alkohol/mozi/autó vagy bármi, legyen az mások szemében pozitívum, vagy negatívum. Másoknál meg a zenetanulás, vagy úszás olyan, amire akkor is költ, ha a rezsin, étkezésen, ruhán kívül másra nem. Megint más balettra járatja a gyerekét, és inkább csak 17 fokra fűt, de kifizeti a rajzszakkört, vagy a nyelviskolát." - mert aki nem Magyarországon él, az NYILVÁNVALÓAN egy anyagias, fogyasztásba belefeledkezett zombi. Mert olyan nincs, hogy külföldön is lehessen zenét tanulni, úszni vagy rajzszakkörre járatni a gyereket (ÉS még fűteni is mellette). Extra Hungariam non est vita, mint az közismert.

mommmmo 2012.10.03. 09:00:14

@tableno:
Es egy uj megkozelites: ez a "nekem az allandosag nagyon fontos" egy tipikus asprgeres tunet... Tehat minel jobban benne vagy az autista spektrumban, annal jobb hazafi lesz beloled????
Mert azoknal ha megszakad a megszokott napi rutin, akkor vege a vilagnak, ha meg A~bol B~be kell koltozniuk siman rohamot kapnak. De jo, hogy ezt valaki erenykent ertekeli:)
Amugy en megertem, hogyha valaki szeret Magyarorszagon elni, de az allandosag fontossaga valaki eleteben nem erkolcs vagy etnikai hovatartozas kerdese (lasd az "igazi magyaroknak fontos") hanem hogy hol vagy az autista skalan. Egy pszichiater legalabbis ezt mondana:)).
(mielott barki megsertodne, az autista skala az egy kontinuum, az extrem vegen vannak a beteg emberek, de egy normalisan funkcionalo egyen is szerezhet rajta magasabb pontokat)

mommmmo 2012.10.03. 09:05:35

@mommmmo: Mindenesetre ha veszunk egy skalat, amin az autista 80~at teljesit, az Aspergeres 40~et, a atlagember meg 20~at, akkor az az egyen, akinek a dedszulei sirjanak az apolasa jelenti az elete alapkovet biztos teljesit vagy 35~pontot.

patkányarcúáginéni 2012.10.03. 14:49:55

@padlas:

nem az 1400 a tömeg, hanem a tendencia, ugye...

itt épp egy rakás öreg külföldi, kihasználva a helyzetét, hogy ugyanannyi, vagy kevesebb munkával jóval több nyugdíjhoz jutott, mint a magyarok, vásárolta fel telkeket és gazdálkodik a saját hasznára. kérdem én: mi ebben a befektetés?...

szóval nem osztom a lelkendezésedet, egyáltalán. a magyar föld kiárusítása nekem nem szimpatikus - bár lehet, ha olyan extrém helyzetben lennék, hogy holland kenyeret eszem én is örülnék...?

mindegy is. ami a lényeg: ha úgy volna, ahogy írod - hogy ez itt micsoda egy fos hely - a derék hollandok nem vetnék reá magukat ekkora örömmel a lehetőségre!

tableno 2012.10.03. 15:18:59

@csef: "itt épp egy rakás öreg külföldi, kihasználva a helyzetét, hogy ugyanannyi, vagy kevesebb munkával jóval több nyugdíjhoz jutott, mint a magyarok, vásárolta fel telkeket és gazdálkodik a saját hasznára. kérdem én: mi ebben a befektetés?..." - hat tobbek kozott:

- Kifizeti az ingatlant, aminek kulonben nem lenne erteke, mivel a magyaroknak momentan nincs penze. Aki eladta neki, az a penzt valoszinuleg a magyar gazdasagba forgatja (epp azon lamental a kormany, hogy nem fogyaszt eleget a magyar).

- Amikor Magyarorszagon el, ott is kolti el a penzet, ami jo a helyi boltosnak, mesterembernek, stb.

- A nalunk vett aruk es szolgaltatasok utan AFA-t fizet, ami jo a koltsegvetesnek.

Es mindezt ugy, hogy a penzt kulfoldrol hozza, tehat az Magyarorszagnak semmibe sem kerul. A magyarok elol sem veszi el a munkat. Vannak olyan orszagok, akik kifejezetten csalogatni probaljak a penzes nyugdijasokat magukhoz, mert ez bizony remek uzlet.

zellerlevél 2012.10.03. 17:44:16

@pappito:

Hm... ennyire felhúzott? ;)
Én nem "baszogattalak" (és nem csak azért, mert a szókincsemnek nem része ez a szó). Te vetted magadra azt, hogy én mit mondok el a gyerekeimnek. Miért is?

Amiket leírtam tények, konkrét példák, nem légből kapottak, de természetesen hiába fogod a mailcímüket és nevüket követelni, úgyhogy vagy elhiszed, vagy "leszarod", a te dolgod.

A másik oldalát is érdemes körüljárni, mert az is kérdés, hogy meddig tűri egy ország, annak valódi adófizetői, hogy a fiataljai itt tanuljanak ingyen, aztán elmenjenek és máshol adózzanak. Közben azért a jobb gimik kollégiumaiban bőséggel vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei kint adóznak, csak az ingyen iskola miatt küldik haza a gyereket. (Ez is tény.)

Két egyetemista gyerek mellett támogatnék egy olyan rendszert, ahol nincs ingyenes, alanyi jogon járó szakképzés és felsőoktatás. Kössön szerződést mindenki az állammal, aki ingyen akar tanulni, és ha x éven belül nem akar itthon y évig adót fizetni, akkor fizesse ki a képzési költségeit. Ha nem fizet itthon adót, akkor ne küldhesse haza a középiskolás gyerekét sem tanulni.
Ez nem rózsaszín köd, hanem megint tények. Sokáig már nem fogja bírni ez az ország ezt a fajta nagyvonalúságot.

Neked, és a többieknek:
Én nem személyeskedtem, nem ítélkeztem, nem alkottam senkiről diagnózisokat, tudatosan írok olyan kifejezéseket, hogy többnyire, többség, általában, sokszor. Ezekkel a szavakkal jelzem, hogy leírom a tapasztalatom, a véleményem, de azt nem érzem kötelezőnek mások számára, és nem is várom el, hogy más egyetértsen velem. Amikor a véleményem leírása a fentiekhez hasonló heves reakciót vált ki, azt két okkal tudom magyarázni: vagy gond van az értő olvasással, vagy nagyon is találva érzi magát a megszólított.
Aki nem képes ilyen módon kommunikálni, annak egyszer szólok, aztán utána a hozzászólásait olvasás nélkül átugrom.

tableno 2012.10.03. 18:23:09

@zellerlevél: Hát ez elég hihetetlen, hogy nyugat-Európában élő szülők otthon járatnák gimibe a gyereküket, különösen annak fényében, hogy a középfokú oktatás minden EU országban ingyenes. Ráadásul egy szülő azért igyekszik a tizenéves gyerekét maga mellett tartani. Ami a tanulmányi szerződést illeti, már bevezették, nem értem mit rinyálsz.

tableno 2012.10.03. 18:58:59

@zellerlevél: Egyébként tényleg nem értem, hogy te és a hozzád hasonlók mit akarnak elérni? Nyomod az ócska "azénadómbólrecefice" szöveget, de abba nem gondolsz bele mi lenne, ha az összes külföldön élő egyszer csak hazafias buzdulatában hazaköltözne. Uszkve 200 ezer új munkanélkülit kéne az országnak eltartania. A te adódból.

tableno 2012.10.03. 18:59:55

@zellerlevél: Egyébként tényleg nem értem, hogy te és a hozzád hasonlók mit akarnak elérni? Nyomod az ócska "azénadómbólrecefice" szöveget, de abba nem gondolsz bele mi lenne, ha az összes külföldön élő egyszer csak hazafias buzdulatában hazaköltözne. Uszkve 200 ezer új munkanélkülit kéne az országnak eltartania. A te adódból.

patkányarcúáginéni 2012.10.03. 19:44:24

@tableno:
ismerve itteni munkásságod, nem vitatkozom veled, tableno

amit zellerlevélnek írtál egyenesen bicskanyitogató

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.10.03. 19:45:35

Jaja, nőként olyan honvágyam van nekem is, és ezekszerint még lesz vagy 10 évig, hogy 6 éve még csak nem is volt kedvem visszamenni látogatóba. Gondolom, definíció szerint annyira depressziós vagyok, hogy még a netre se tudok felkúszni, hogy foglaljak egy jegyet és elvonszoljam magam a reptérig aztán.
Semmi bajom, ha valaki abban teljesedik ki, hogy a dédanyja sírján gereblyézi a földet, és a 80 éves Elvira néni tanítja a fiát is, de hadd ne legyen már kötelező nekem is definíció szerint mint "magyar embernek". Köszi.

2012.10.03. 23:16:54

Azon gondolkozom egy ideje, hogy melyik nagyobb marhasag: a poszt, vagy pedig a dedszulok sirjaval kapcsolatos komment. Nehez kerdes - nem igazan tudom eldonteni. Azt hiszem, a dedszulos talan megis abszurdabb. Vagy inkabb megis az 'eletem ertelme a szaporodas'. Tenyleg nehez donteni...

mommmmo 2012.10.04. 07:22:50

@zellerlevél: eleg nehez elkepzelni, hogy itt tul sok embernek az elevenebe vagtal volna a nagyszulok sirjaval, es ezert rinyalnank. Az en reakciom nem is volt heves, hanem diagnosztikai.

Amugy ha a kozepiskolasok hazakuldeseval nem is talaltal bele, nagyvonalakban egyetertek az allitasoddal, hogy a magyar allam tul bokezu. A kulfoldi magyarokkal is, meg masokkal is, meg mindig. Abszolut hive vagyok a kicsi allam eszmejenek, egy ekkora bohom nagyot tenyleg max kabe egy svedorszag szintu GDP~ju hely tudna eltartani mint a mienk, ugyanis nagy allam=pazarlas, es kuul, hogy a svedeknek ez nem gond, de nekunk igen. En jobban orulnek, hogyha amikor hazajovok, akkor mindenert normalisan fizethetnek, es nem arra tanitani kedvesen mindenki, hogy ezt hogyan lehet elkerulni, de nem hiszem, hogy ez a kulfoldi magyarok hibaja lenne.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása