oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 26. 12:00,  Miért nem kellek, ha várnak? 35 komment

2012. szeptember 26. 12:00 Határátkelő

Miért nem kellek, ha várnak?

Pappito saját oldalt ír lakhelyéről, Új-Zélandról. Munkavállalással kapcsolatos tapasztalatait már ott megírta, én viszont annyira érdekesnek tartom az írását, hogy engedelmével itt utánközlöm. Számomra több döbbenetes megállapítást is tartalmazott, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek nem csak Új-Zélandra érvényesek. Vigyázat, kemény történet következik!

Új-Zéland Pappito.JPG

„Szögezzük le előre, hogy Új-Zéland bevándorlópárti, súlyos szakemberhiánnyal küzd szinte minden területen, tehát elvileg nem kunszt álláshoz jutni.

A országnak képzett, igazolható szakmai múlttal rendelkező, hasznos emberekre van szüksége, a bevándorlási/munkavállalási ügymenet is az ilyeneket preferálja. Képzetlen munkaerőből van elég, nővér, programozó, óvónő, állatorvos, stb. hiányzik, nem pedig trafikos, eladó vagy gyorséttermi személyzet. Ezeket megoldják helyi erőkből és az ilyen munkákra – extrém kivételektől eltekintve – nem is kapunk munkavállalási engedélyt.

Első nehézség

Amikor az ember elkezd az álláskereső oldalakon jelentkezgetni, akkor ugye szépen kicsinosított önéletrajzával teszi ezt, amely meg van támasztva egy szépen fogalmazott kísérőlevéllel is. A CV-nk, ha most érkeztünk, akkor egész egyszerűen nem jó. Rossz. Nem olyan, mint az itt megszokott. Azt viszont nem tudjuk, hogy milyen a megszokott, illetve az elvárt formátum, tehát sok esélyünk nem lesz. Érdemes ez ügyben segítséget kérni, régebben itt élő helyitől, bemenni fejvadászcégekhez, vagy beküldeni az önéletrajzunkat, vásárolni a könyvesboltban ilyen témájú kiadványokat, mert alkalmazkodnunk kell.

Ha már jó sok önéletrajzot szétküldtünk, akkor elkezdenek beesni az elutasító válaszemailek, – ha valami nagyon speciális területhez értünk, akkor sokkal könnyebb a helyzetünk – amelyek nagyrésze formás kis izé, köszönik, hogy jelentkeztél, sajnos most nem, az adataidat elteszik, de később is pályázzunk náluk bátran, vótszerencséjük. Ezeknek nyissunk a levelezőkliensben külön mappát, hogy később elcsodálkozhassunk, hogy milyen sok ilyen válaszlevelünk van. Amennyiben túljutottunk azon, hogy kutyának sem kellünk, de valahol mégiscsak áttörést értünk el, és valaki mégis csak felhív bennünket, akkor jön a

Második nehézség

A vízumstátuszunk. A turista vízumnak ugyanis nincs semmilyen mozgástere, tehát nekünk azt kell elérnünk, hogy a munkáltató szeressen bennünket annyira, hogy adjon egy munkaajánlatot (job offer), amellyel mi majd már intézhetjük a dolgunkat a bevándorlásnál. Ha fejvadász hív fel bennünket, akkor számíthatunk rá, hogy amint meghallja, hogy visitor visa-nk van, le fogja tenni a telefont. Igen, lehet dühöngeni, hogy de hát ti kerestek pont ilyen szakembert, senkit nem érdekel. Amennyiben közvetlenül a munkáltatót (vagy annak HR osztályát) keressük meg, az esélyeink ugrásszerűen növekednek, de ott is meg kell győzni az embereket, hogy semmi másra nincs szükség a cégtől, csak egy munkaajánlatra, és onnantól mindent intézünk amilyen gyorsan lehet. Ez nem könnyű feladat, később lesz szó a miértekről.

Ha a cég un. "akkreditált munkáltató", és kellünk neki, és megadja azt a fizetést amit az immigration előír, akkor tempós ügyintézésre számíthatunk, ráadásul az akkreditált munkáltatók általában nem félnek a bevándorlási hivatallal kapcsolatos ügyintézéstől sem (bár van kivétel), ezek jobbára nagy cégek, sok munkavállalóval. Ha ilyenbe botlunk és megtetszünk nekik, akkor szerencsénk van, esetünkben a nejem tapasztalata és szakmai háttere pont így hozott egy job offert, majd munkavállalási engedélyt és rendesen megfizetett munkát. Ezzel én is kaptam családi vonatkozás miatt munkavállalási engedélyt amellyel bármely állást betölthetek a zátonyon legálisan. Azaz betölthetnék, de jön a

Harmadik nehézség

Ez a legdurvább és a legfrusztrálóbb az egyszerű bevándorló számára, vagyis az, hogy a fejvadászcégek nem hagyják az embert munkát vállalni. Természetesen biztos vagyok abban, hogy vannak kivételek, akik pompás állásokat közvetítenek, kell ilyennek is lenni, mert valamiből csak megélnek. Ámde. Az alapvető helyzet az, hogy a fejvadászcégek beamőbázták a munkaerőpiac 95%-át, amelyet bátran nevezhetünk teljes lefedettségnek. Rengeteg fejvadászcég van. Ez azt jelenti, hogy az álláskereső 95%-ban olyan hirdetésekkel találkozik, amelyeket fejvadászcégek raknak ki az álláskereső portálokra. A saját és a környezetemben párhuzamosan munkára vadászók tapasztalatai alapján, szinte semmi esély nincs így álláshoz jutni.

Annak ellenére, hogy a szakemberhiány véresen komoly, a szakembert a szakemberre vadászótól a fejvadászcégekből álló, szinte áthatolhatatlan fal zárja el. Érthetetlen. illetve nem is olyan nagyon, egy nagy, nemzetközi fejvadászcég egyik tapasztalt fejvadászával beszélgetve bizony nekiszegeztem a kérdést, hogy na mucika, hogy is van ez? Mindenki sír, hogy nincs szakember, de amikor jön valaki aki bírja a nyelvet, van szakirányú tapasztalata, végzettsége, akár hajlandó újra megmászni a szamárlétrát alulról, akkor elhajtjátok, mi folyik itt?

A válasza nagyjából az volt, hogy a fejvadász megnézi a CV-nket, látja, hogy honnan jöttünk (messziről), tudja, hogy nagy az időeltolódás, nem tudja lecsekkolni a referenciáinkat (erről szintén később), a megadott emailcímek hitelessége kérdéses lehet, megeshet, hogy nem is tud angolul kommunikálni a megkeresett (ne feledjük, hogy Kelet-Európáról beszélünk) az egész macera nem éri meg a kockázatot, hogy a munkavállaló nem válik be, a fejpénzt lehet, hogy elbukják, ráadásul minden bizonnyal a megbízó céget is bukják, mert itt kirúgni valakit nem lehet, csak úgy, ha már alkalmazták, plusz a munkavállalási engedélyünk is időkorlátos, tehát majd lejár egyszer később megint csak gondban lesz. Ezek összességében vállalhatatlan kockázatnak tűnnek, és nyugodtak lehetünk, hogy leszámítva egy-két extrém esetet, nem is fogják vállalni a kockázatot.

Ebből nagyon mókás helyzetek is adódnak, például az, hogy ha valaki fejvadászon keresztül és direktben is pályázik egy állásra, direktben interjúztatják, próbamunkát csináltatnak vele, másnap elé tolják a szerződését, azonnali kezdéssel, rendes fizetéssel, sopánkodással, hogy majdnem lemaradtunk a szakemberről, akiért kapkod a piac, majd pár nap múlva – amikor már ott dolgozik a delikvens – a fejvadász értesíti, hogy sajnos nem őt választották, mert találtak egy jobbat.

Vagy az az eset, amikor az embert felhívják, aki meg már előre gondoskodva, összeszedve minden szükséges papírt – ideértve azt is amit a cég kell, hogy az immigrationhoz benyújtson – elvégzi a HR-es munkáját is, majd a fejvadász közli, hogy ez a sok papírmunka, ezt nem szeretik a fejvadászok, inkább nem lehetne olyant, hogy akkor jelentkezem, ha már van permitem? Na de csókolom, ha nem ad job offert, nem lesz permit és farkába harapott a kígyó.

Negyedik nehézség

Nincs új-zélandi munkatapasztalatod. Hogyan is lehetne, most érkeztél. Ennek hiányában viszont nem fog veled szóba állni a munkáltató vagy a fejvadász, mert neki komoly rizikó, hogy más szokások vannak a munkahelyen itt, az udvariassági formulákól az ügyintézés mikéntjéig. Ez sok esetben értelmezhetetlen, hiszen mondjuk egy vegyész, állatorvos, programozó ugyanazokkal a dolgokkal dolgozik, legyen bárhol a világon, viszont a helyi munkatapasztalat hiánya kiváló kibúvó amelyet előszeretettel alkalmaznak is.

Összefoglalva 10 hónap tapasztalatait, nem kecsegtetek senkit egyszerű munkavállalással. A legokosabb amit tehet az ember, hogy folyamatosan képben van a hiányszakmák listájával, a lehetőségeivel és azzal az idővel, amit fedezni tud itt bevétel híján. Ha egyszer bukunk valami illegálissal, akkor örökre meg leszünk bélyegezve, ki/be utazásnál, bevándorlási ügyintézésnél, bármikor visszaüthet, nem éri meg.

A másik, hogy nem fog a sziget munkaerőpiaca igazodni az elvárásainkhoz. Az NZQA minősítését nem tudod megváltoztatni, a diplomádat (ha van) besorolják és kész, az vagy, akármennyit költöttél a honosításra. Nagyon sok többdiplomás itt elhazudja a diplomáit és csak azt vallja be az önéletrajzában, amelyik leginkább passzol a megpályázott álláshoz. Nem bántásból írom, de a sokdiplomás bölcsészekre nem kifejezetten nyitott a munkaerőpiac, és ezek a bölcsészek nem fognak kelleni a fisencsipszesnél sem. Ács meg kőműves kell, programozó és bölcsődei gondozó kell, idősgondozó és nővér kell. Nézd meg a hiányszakma listákat, mielőtt elindulsz.

Amúgy is azt javaslom, hogy már indulás előtt próbálj otthonról pályázni állásokra (esélytelen vagy persze, ha nincs NZ címed, telefonod, de ki tudja?) vagy megkeresni szakmádba vágó cégeket, megemlítve, hogy mikor jössz, hátha behívnak egy interjúra. Keress meg egy bevándorlási ügynököt, aki fel tudja mérni, hogy a képesítésed, szakmád mennyire piacképes éppen.

Az első állás megszerzése nagyon nehéz, ha nincs valami speciális szakterületen igazolható tapasztalatod."

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatod.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vízum munkavállalás Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr924800912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venator 2012.09.26. 12:32:10

Úgy látom nincs jobb vagy rosszabb ország, az egész bolygó van elcseszve. :)

Mrs. Clayton 2012.09.26. 13:17:28

nem ismerem a szerzőt, de magamat ismerem, és ha én akarok valamit, akkor azt kb 2 hét, 1 hónap alatt elérem, én nem hiszek abban, hogy ha nincs nyelvtudásom, helyi tapasztalatom, egyebem, akkor esélytelen vagyok, mert addig amíg ezt hinném, tényleg az is lennék
ha én lennék a szerző, biztos lennék benne, hogy nem is akarnám igazán azt az állást

phaidros 2012.09.26. 13:46:55

@Jess G: próbáld ki a tézisedet a fenti környezetben, kiváncsi volnék. :)

tomfree 2012.09.26. 14:48:58

Nem tudom, de ezek alapján mégis kinek annyira szimpatikus Új-Zéland? A világ végén van, ennyire bonyolult boldogulni bevándorlóként...nem tudom, hogy megéri-e oda terveznie bárkinek is...persze ki tudja...

AiRLAC 2012.09.26. 14:50:57

@Jess G: Tényleg nem ismered a szerzőt :)

Mrs. Clayton 2012.09.26. 14:58:30

@AiRLAC: nem és megsérteni se szerettem volna, csak annyit akartam mondani, hogy nem mindegy mit gondol magáról az ember, mert sokszor a tudatalatti gondolatok sok mindent meghatároznak
tényleg csak azt akartam mondani, hogy magamon megfigyeltem, ha nekem nem megy vmi, akkor azt annyira nem is akarom, függetlenül attól, hogy milyennek mondják az általánosan jellemző körülményeket
sőt én meg sem hallom, h mi az ami mások szerint nehéz, vagy lehetetlen, mert befolyásolja a hozzáállásomat dolgokhoz
ettől függetlenül kétséggel elhiszem, hogy ő mindent megtesz meg még annál többet is, és mégse kap állást

Mrs. Clayton 2012.09.26. 15:06:36

@phaidros: még egyszer írom, nem azt állítottam, hogy nem igaz az, amit a szerző ír, csupán lehet nem kellene felülnie az általános vélekedésnek
egyébként pedig azért a fenti véleményem a meggyőződésem, mert kb. 100x bebizonyosodott életem során, hogy a dolgok agyban dőlnek el
sorolhatnék én neked itt rengeteg példát, egyetemi vizsgákkal, felvétellel, bírósági határozatokon keresztül, elvált nők helyzetén át, egészen a hogyan ne menjünk külföldre címűig, én mindenre rá tudtam cáfolni
persze azt se állítom, h akkor én egy etalon lennék, mert nem vagyok
de ha a cél az, hogy bebizonyítsuk, hogy már pedig NZ-ben nem lehet bevándorlóként munkát kapni, még akkor sem, ha hiányszakmád van, és szükség lenne rád, akkor legyen úgy

SilentDreams 2012.09.26. 15:08:50

@Jess G: Szerintem ez nem csak, vagy inkább nem speciálisan róla szólt, hanem az összes buktatató bemutatásáról, amiböl sokat lehet tanulhat, aki oda igyekez(ne).
Szerintem rég talált már munkát, nem is említödik a posztban speciálisan ez.

Ertem mire célzol a hozzállással, van is benne sok igazság (sajat magam is tapasztaltam), de hiába állsz nagyon jól a dologhoz, ha esetleg nem ismersz pár speciális helyi dolgot, amelyek ismerete nélkül a sikerre elég kicsi lehet az esély speciálisan ebben az országban. A poszt alapján legalábbis.

SilentDreams 2012.09.26. 15:13:03

@Jess G: "de ha a cél az, hogy bebizonyítsuk, hogy már pedig NZ-ben nem lehet bevándorlóként munkát kapni, még akkor sem, ha hiányszakmád van, és szükség lenne rád, akkor legyen úgy"

Nem, én nem ezt olvastam ki ebböl. Hanem azt, hogy hiába van jó pár hiányszakma, a körülmények még ezekben is megnehezítik azt, hogy valaki pl. Kelet-Európából megkapja ezeket. Nem lehetetlen, csak nehéz, nehezebb, mint azt az ember amúgy logikusan gondolná.
Az esélyek pedig megnövelhetöek, ha tud az ember ezt-azt a viszonyokról. Csak ennyi az egész szerintem.

Pappitoék épp a pelda arra, hogy sikerülhet, hisz nekik sikerült (feleségét emliti a posztban).

phaidros 2012.09.26. 15:14:13

@Jess G: rendben, de a fenti poszt annak az egyébként sokak átlal ismert tény belső okaira világít rá, hogy valami okból NZ-n _fejvadásszal_ nem lehet állást szerezni bevándorlóként. Hiányszakmákban sem. Ezt nem kell bebizonyítani, mert eléggé közismert TÉNY azok körében, akik NZ-t potenciális bevándorlási célpontként nézegetik a térképen.

Egyébként is érdemes mindenhol közvetlenül érdeklődni, nem csak NZ-n.

Mrs. Clayton 2012.09.26. 15:17:50

@phaidros: szerintem ez a világ bármelyik pontján igaz, egy fejvadász soha nem abban érdekelt, h Téged eladjon, mindenkinek saját magát kell eladnia
én nem akarok tanácsokat adni senkinek, főleg nem kéretlenül és pláne nem ennyi infó alapján, mint ami a cikkben van, de azt gondolom, hogy ha az ember nem sikeres fejvadászok meg CV küldözgetés útján, akkor az állásszerzés más módját kell választani

phaidros 2012.09.26. 15:25:58

@Jess G: Van ilyen is, van olyan is, a fentiek NZ-ra jellemzőek.

Norvégiában pl. nincs kinn az állások nagy része a neten, (se céges se fejvadászos) és szinte minden állás személyes kapcsolattal szerezhető csak meg. Ez a másik véglet.

A fejvadászok motiváltságával és érdekeltségeivel kapcsolatban sem tennék általános, országokon átívelő hatályú kijelentéseket.

horcsogpofi 2012.09.26. 15:29:13

És ez egy bevándorlóbarát ország?

Na ne röhögtess!

Akik ennyi akadályt gördítenek a szakemberek elé, azoknak vagy túl jó dolguk van, vagy nem is akarják az egészet.

Menjen a sok hobbit közé a halál.....

Mrs. Clayton 2012.09.26. 15:29:33

@SilentDreams: én nem gondolnám azt annyira magától értetődőnek, hogy a világ másik végén egy kelet-európai után lasszóval kapnának, még ha van olyan végzettsége is, ami az adott, világ végi országban keveseknek
épp ezért eleve neki se kezdenék hagyományos módon (értsd CV-ket emailen elküldeni) munkát keresni, mert szerintem egyértelmű a kudarc

Mrs. Clayton 2012.09.26. 15:37:00

@phaidros: én nem a fejvadászok motiváltságát illetően vagyok negatív beállítottságú, hanem a tény az, hogy őket a megbízó fizeti azért, hogy egy meghatározott pozíciójukra válasszák ki a legjobb egyént, ezért nem az egyes egyén lesz soha egy fejvadász látómezejének a fókuszában, így ezen az úton mindig is kisebbek az egyén esélyei, kivéve, ha ő a szakmája etalonja
az megint más, ha én adok megbízást egy fejvadásznak, hogy keressen nekem munkát a megadott szempontjaim alapján
de azért lássuk be, ez a kevésbé jellemző

phaidros 2012.09.26. 15:49:03

@Jess G: csak hát a hiányszakmák betöltéséhez nem a szakma etalonjai kellenek, hanem egyáltalán, és mégsem - erről szól a poszt.

Megbízást valóban nem adsz - a keresőrendszereket viszont ő tölti fel. Ha keresel benne, akkor megtalálod a saját keresésednek megfelelő specifikációt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.27. 00:14:38

Nemrég együtt utaztam egy sraccal, aki úszó mester Londonban, de elmesélte, hogy a célja Ausztrália. Viszont, nem akar kelet-európai bevándorlóként érkezni, pont az itt elemzett okoknál fogva. Politologusi diplomával inkább úszó mester Londonban, két évig, és onnan start a déli félteke.

hothead 2012.09.27. 04:50:52

@Amichay: es ettol mar nem lesz kelet europai? erdekes gondolatmenet. ettol fuggetlenul ugyanugy fogjak elbiralni a vizumkerelmet, mint akarki masnak.

hothead 2012.09.27. 05:02:58

@Jess G: ez egy regi poszt, pappitonak tudomasom szerint van munkaja, csak leirta a nz-i munkavallalas paradoxonjat. itt nem mukodik a `nagyon akarom megkapni a munkat akkor tuti megkapom`, elso a vizum, utana lehet keresgelni.

bpetya75 2012.09.27. 07:56:38

@hothead:

Nem lehet, hogy arra készül, hogy felvegye a brit állampolgárságot? Vagy ahhoz több idő kell?

hothead 2012.09.27. 09:08:20

@bpetya75: nem tudom mennyi ido alatt lehet brit allampolgar valaki, de brit utlevellel "csak" a nyelvvizsga letetele alol mentesul, a tobbi feltetelnek ugyanugy eleget kell tenni. ausztral munkatapasztalatot es nem-ausztral munkatapasztalatot kulonboztetnek meg, ebbol a szempontbol teljesen mindegy, hogy ausztralian kivul hol dolgozott a bevandorolni szandekozo.

bpetya75 2012.09.27. 09:22:50

@hothead:

Hehe. Ezt tetszik. Akkor csak a hülye beidegződés, hogy "Biztos hátrányomra lesz a származásom."

Bár azt csodálom kicsit, hogy nem számít, hogy a Korona országából jön az illető.

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:04:45

@SilentDreams: pappito azóta is vidáman éldegél NZ-n, csak blogolni van kevesebb ideje.

Amúgy pedig kéretik figyelembe venni, hogy ez, ahogy a blog gazdája jelezte is, egy archiv poszt, tavaly októberben jelent meg először a HÁ-n, és 2008 novemberében írtam www.pappito.com/2008/11/07/munkakereses-uj-zelandon-rideg-valosag/

Azóta sok minden változott, a gazdasági helyzet, a bevándorlási szabályok, stb. Mivel 2008 óta ugyanazon a helyen dolgozom, nem tudok nyilatkozni, hogy most milyen állást keresni turistaként. (mielőtt bárki belekötne, a munka_keresés_ akkor is és most is legális visitor vízummal, a munka_vállalás_nem)

2012.09.28. 06:08:48

@Jess G: csak addig ilyen nagy az arcod mig nem talalkozol egy ausztral - kiwi bevandorlasival...

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:11:36

@bpetya75: a bevándorlás szempontjából hothead jól mondja, a briteknek (vagy a többi commonwealth országból jövőnek) is ugyanaz a lemez, ugyanazok a szabályok.

Kivételek a polinéz országokból érkezőkre vonatkozhatnak, de ott éves kvóták vannak.

Munkakeresésnél viszont árnyaltabb a kép, egy brit oktatási intézményt, egy kanadai egyetemet egyszerűbb lecsekkolni, mint egy himihumi magyar főiskolát, ráadásul aki mondjuk angolul végezte el az iskoláit, annak valószínűleg nem lesz nyelvi gondja sem. Ez akkor lehet érdekes, hogyha állásajánlatot szeretnél szerezni egy munkáltatótól esetleg.

Nekem kb. 25 országból vannak kollégáim, kamcsatkai orosztól, délafrikain át szamoaiig.

A keleteurópainak levés nem egy extremitás. Európa innen nézve egy picike, egzotikus hely, ahova menő nyaralni menni. De a brit kollégáim nem akarnak visszaköltözni. :)

2012.09.28. 06:13:13

jo kis poszt, nem veletlenul egyik 19 (NZ) a masik egy hijan 20 (OZ)

hajszal pontosan ilyen remenytelen az OZ bevandorlas is...HA nem vagy sarga, vagy egyeb (indiai, paki ) stb. nincs eselyed...Meg az angolok is vert izzadnak mire sikerul nekik.Pedig ok egy leheletnyivel jobb esellyel indulnak az IELTS-en mint a tobbi orszag szulotte...

ez van, csodas hely, de meg is vedik.Ausztraliaban sem tul magas az illegalis bevandorlok aranya, mert ez nem amerika!Egy sziget, amit hermetikusan lezartak a vilag elol.

Azert en NZ-t nem eroltetnem, gondolva a rengeteg foldrengesre, meg a toresvonalra...Ha teheted, hamar vandorolj be OZ-ba!NZ-sek konnyitett modon kapnak modot ra.Evi 10000 koruli az atvandorlok szama.

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:20:45

@horcsogpofi: "És ez egy bevándorlóbarát ország?"

Az.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.09.28. 06:23:09

Hello Pappito. Nagyon tetszik a cikk. Osszeszedett, egy temarol szol nem csapkod ide-oda es eleg teljes kepet ad.
Valoszinuleg az is tetszik benne hogy nagyon kozel all az en tapasztalataimhoz es en is ugyanezeket eltem at.
Az allaskereses, barmelyik orszagban legyen is egy kulon szakma. Azt hogy milyen oneletrajzot irjunk es milyen csatornakon keresztul erdemes probalkozni majd az interura hogy keszuljunk es ha neadjisten ajanlatot is kapunk hogyon egyezkedjunk.
Jomagam Mo.-n 1 evet voltam allaskereso es USA-ban 2,5 evet. USA-ban kb 500-1000 jelentkezest kuldtem el, de nem igazan szamoltam hiszen ez nem darabra megy hanem addig kell csinalni mig nem lesz munkad.
A munkakozvetito cegekrol inkabb nem mondonk velemenyt. Teny: egyetlen ajanlatot nem kaptam munkakozvetitoktol az atlagosnal erossebb CV ellenere sem. A pohar akkor telt be USA-ban mikor a kozvetito ugynak arrol akarat meggyozne hogy csinaljak gyorsiro tanfolyamot (nem is iras csak szamok nyomogatasa hogy milyen gyorsan tudok hibatlanul nyomni.. :) penztaros?) es mindezt a frissen kezhez kapott MBA diplomammal. Erre nagyon gyorsan hazajottem ahol egy Amerika ceg vett fel. Leleptem egy ev mulva es most kulfoldon dolgozom az 'alom' poziciomban amit szerintem USA-ban soha nem ertem volna el.
A cikkbol nem derul ki hogy neket van-e mar munkad de mindenesetre sok sikert, vagy kereseshez vagy munkahoz :)

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:25:13

@zseketto88: nono, a bevándorlási processz nem a munkakeresés-munklavállalás processz.

Ide bevándorolni könnyebb, mint OZba, még mindig, bár NZ szépen zárkózik fel szigorban a nagytesóhoz.

Sem ide, se Ausztráliába nem reménytelen a bevándorlás, vannak követelmények, ha megfelelesz oké, ha nem, akkor nem, az országnak nincs rád szüksége.

Természeti katasztrófából lehet, hogy OZban még több is van, ahogy néztem az elmúlt években az árvizeket és erődtüzeket :) És itt mérges állatok sincsenek.

Viszont - mielőtt valaki téves következtetést von le - az NZ ÁLLAMPOLGÁROK vállalhatnak szabadon munkát Ausztráliában, az állampolgárság megszerzéséhez viszont 5 évet kell PR statuszban tölteni itt.

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:31:57

@Jess G:
én nem gondolnám azt annyira magától értetődőnek, hogy a világ másik végén egy kelet-európai után lasszóval kapnának, még ha van olyan végzettsége is, ami az adott, világ végi országban keveseknek

Alapvetően hibás a gondolkodásod, azt feltételezi, hogy a keleteurópaiság az valamiféle mérce vagy valamiféle skálán helyezkedik el. Ez, szerencsére NZ-n nincs így, ha tudsz angolul beszélni és értesz a szakmádhoz, akkor kutyát nem érdekli, hogy honnan szalajtottak. A K-európaiság csak k-európában tűnik említésre érdemes attribútumnak. (meg UK-ban, ahol lengyelt jelent :)

"épp ezért eleve neki se kezdenék hagyományos módon (értsd CV-ket emailen elküldeni) munkát keresni, mert szerintem egyértelmű a kudarc"

Hát, ebből az egyértelmű "kudarcból" én százas nagyságrendben ismerek, akik vidáman dolgoznak, sőt, olyat is tudok, aki jó tíz éve kukk angoltudás nélkül érkezett, szépen kikupálódott.
Most jön egy srác nemsokára, ő Mo-ról szerzett itt munkát, két hét alatt megvolt a vízuma, itt várja az állás, a cég által bérelt lakás, (jó ez az első hónapra van csak).

A bevándorlónak nincs meg a sógorkomaság kiépítve, úgyhogy azt hiszi, hogy másképp nem is lehet állást kapni. (mellesleg az alkalmas rokonnak állást szerzés itt sem ismeretlen mese, de azzal nincs is baj)

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:34:04

@Jess G: "még egyszer írom, nem azt állítottam, hogy nem igaz az, amit a szerző ír, csupán lehet nem kellene felülnie az általános vélekedésnek"

átélt tapasztalat az nem vélekedés.

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:39:04

@tomfree: ott van a blogomban (nickem mellett a link) 850+ bejegyzés az országról

jó dolgokról, rosszakról, szépről, nemszépről.

Nincs szépítve semmi, kérdezz meg bátran bárkit aki legalább egy évet élt itt. Mindenki mást keres, mi ide készültünk és végül sikerült is megvetnünk a lábunkat. Nagyon szeretjük ezt az országot, örülünk annak ami jó, elfogadjuk a hátrányait.

Tény, hogy ide nem az egyszeri "mosogatoklondonba amig összejön a ház ára" financiális menekült jön Mo-ról. Illetve, ha jön is, nem marad sokáig.

cukorhal 2012.09.29. 10:34:17

Egy valamit elfelejtetek (illetve többet). A fejvadász cég csak akkor kap pénzt a klienstől, ha betölti a pozíciót és a delikvens nem lép le 3 nap után. (Nálunk pl. 3 hónapig ha marad, a cég csak akkor lát lóvét.) Szóval a fejvadászcégnek ÉRDEKE betölteni a pozit, DE a lehető legjobb emberrel. A rizikófaktorok, amiket Pappito maga is felsorolt mind azt erősítik, hogy a delikvens NEM marad meg 3 hónapot a cégnél. (Mert hazavágyik, nem megfelelő a nyelvtudása, ugródeszkának használja az adott céget stb.) Ezért nagy a rizikó, és ezért hiv inkább mást. DE ha felhív a kedves: rossz hírem van, nem ő fog prezentálni a kliens felé. Ő továbbit az account managernek, akinek szintén vagy szimpi az önéletrajz, vagy nem. Ha szimpi és Ő reprezentálja a kliensnek, akinek a HResei rengeteg CV-t kapnak rengeteg fejvadász cégtől... akkor azok vagy vissza szólnak, vagy az esetek nagy többségében vagy NEM. Körbeértünk, a kliensnek kell az ember, de a kliens maga szopatja a fejvadászcéget. Nem azért nehezebb a fejvadászcégen keresztül az interjúztató szeme elé kerülni, mert a fejvadász egy gonosz népség, hanem mert sokkal-sokkal hosszabb utat kell bejárnia egy CV-nek. Ja, egy jótanács: a két szavas "max. 2 oldal lehet" hungarikum gyöngyszem CV-ket felejtsétek el.... (Amúgy leszögezem én angliai tapasztalattal birok... de felteszem a nz-i kollégák se vérmes, rosszakaró, nyáladzó bestiák. Bár ki tudja....)

cukorhal 2012.09.29. 10:36:20

Ja, és a fejvadász nem mondhatja Neked a telefonba, hogy igazából a köcsög cég b@szik vissza szólni, hanem ezért jön a "sajnos nem te" duma.... mert ugye az enni adó kézbe mégse haraphatunk bele...

hothead 2012.09.29. 15:42:05

@cukorhal: ez biztosan igy van egy-egy komolyabb pozicional, ahogy leirtad, de a helyzet az, - ahogy a pappito is irja - hogy annak ellenere, hogy azert kap az ember (munkavallaloi) vizumot nz-ra (au detto), mert szukseg van a szaktudasara, kvazi a munkaerejere, a fent emlitett nehezsegekbe utkozik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása