oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 22. 06:55,  Miért éppen... Moszkva? 185 komment

2012. szeptember 22. 06:55 Határátkelő

Miért éppen... Moszkva?

Emlékeim szerint Oroszországban még nem nagyon jártunk, úgyhogy éppen ideje volt Annamária írásának, melyből sok egyéb mellett kiderül, miért kellett Moszkvába egyetemre járnia, miért nem mert hetekig tojást venni, no és persze ott a Nagy, Eldöntendő Túró Rudi Kérdés.

Moszkva 2.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Biztosan sokan vannak, akik az orosz fővárosban szeretnék leélni az életüket. Vonzó lehet az orosz kultúra, a nyelv, az életmód (mondjuk a vodka), és az éghajlati kihívások. Nos, én soha nem tartoztam közéjük. Egyáltalán nem szeretem a telet, sokkal szebbnek tartom a latin nyelveket, mint a szlávokat, és az alkoholért sem rajongok. Hogy kerültem mégis ide? Ahogy mondani szokták, ez egy hosszú történet...

Egy borongós őszi napon kedvesem, aki azóta már a férjem, azzal jött haza a munkából, hogy egyéves kiküldetést ajánlottak neki – Moszkvába. Egyből jöttek a kérdések: Menjen? Menjünk? Oda? Vagy inkább máshova? És főleg –Biztos, hogy Moszkva, és nem Szibéria? Azért jobb az ilyet előre tisztázni.

Pro, kontra, osztottunk, szoroztunk, de volt ott talán még deriválás is, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy talán mégiscsak meg kellene nézni, milyen az élet keleten. Pozitívan állva a dolgokhoz azzal vigasztaltam magam, hogy egy évet gyakorlatilag bárhol ki lehet bírni, ahol nem lőnek. Azt meg azért csak nem.

Még oroszra sem kell járni

Jól indultak a dolgok, én a munkahelyemmel megbeszéltem, hogy ezentúl távmunkában végzem ugyanazokat a feladatokat, mint eddig. Szuper. A papírokat is viszonylag könnyen elintéztük párom cégének segítségével.

Én először egy három hónapos munkavízumot kaptam (olyat kaphatsz egy évben kétszer fizu nélkül is), amit aztán átváltottunk tíz hónapos tanulmányi vízumra. Beiratkoztam oroszra a híres Lomonoszov Egyetemen. A nyelvet egyikünk sem beszéli, elkel majd egy kis plusz segítség, gondoltuk. Azóta eltelt egy év, összeházasodtunk, és most már „kísérő családtagként" vagyok kint, ami azért egyszerűbb, és még oroszra sem kell járni...

A budapesti Orosz Nagykövetséggel egyébként viszonylag könnyen szót értettünk. Vannak hasonló tapasztalataim Olaszországból is, és az összehasonlításból egyértelműen az oroszok kerülnek ki győztesként. Azt és csak azt kérik, amit a honlapukon is hirdetnek, nem küldenek még vissza kétszer-háromszor, hogy ja nézd már, ezt nem is mondtuk, pedig bizony ez is kell.

Van egy lista, ami alapból kell minden vízumhoz, aztán annak típusától függően még kérhetnek mást is, pl. egy éves, vagy azt meghaladó tartózkodás esetén negatív HIV-tesztet. De minden világosan le van írva a weblapon.

Ha már ennél a témakörnél tartunk, megemlítem, hogy turistáknak is kell vízum, anélkül egyáltalán nem lehet beutazni az országba. Átutazni sem. Most például szüleinknek próbáljuk intézni a látogatását, ami kicsit körülményes, mert mi nem küldhetünk nekik meghívólevelet, hiszen nem vagyunk bejelentve helyi lakosként, csak ideiglenesen tartózkodunk az országban, a nélkül meg nincs vízum. De vannak erre szakosodott utazási irodák, akik kb. harmincezer forinttért segítenek elintézni mindent. Ha hotelban van foglalásotok, akkor nem kell aggódni, majd a szálloda küldi a szükséges papírokat.

Moszkva, te drága

És akkor már itt is vagyunk a következő témakörnél: a pénz. Moszkva hihetetlenül drága. Egyes kimutatások szerint drágább, mint Szingapúr, New York, vagy London. Tényleg.

A fodrásznál férjem 500 rubelt hagy ott, én 3500-at. Héttel kell szorozni, hogy megkapd az összeg magyar megfelelőjét. Én inkább nem akarom elvégezni ezt a műveletet. Megint. Egyszer elég volt átesni a megrázkódtatáson. Csak a félreértések elkerülése végett: ez nem valami szuperszalon mesterfodrásszal. Mikor végre rászántam magam, hogy mégis rendbe tetessem a frizurám, hajmosás előtt közvetlenül közölte a hölgy, hogy ma éppen nincs meleg vizük. Én meg ott ültem bután fejemen a festékkel. Igaz történet.

Moszkva 1.jpg

Egy capuccino 200 rubel. Ez is vicces, Olaszországban emlékeim szerint fizetsz érte 2€-t Milánó belvárosában, és azért ők tudják, hogy kell az ilyen kávéfélét csinálni. Drága a ruha, az étel, az albérlet (külvárosban egy kétszobás, 55 négyzetméteres lakás úgy 50 ezer rubel, a belvárosban ugyanez 80 ezer), az étterem (két főre átlag 2000 rubel), a fitneszterem (éves bérlet kb. 50 ezer rubel), és drága mindenfajta szórakozás. Már ha van hova menni szórakozni, mert ebben a hatalmas városban nincs például egyetlen mozi sem, amelyik normális filmeket játszana angolul.

Egyedül a rezsi olcsó, meg a benzin, de az nagyon. Most éppen 30 rubel körül fizetünk egy liter kilencvenötösért. Villanyra, ha jól emlékszem, három hónapra fizettünk 1000 rubelt.

Persze a pénzedért nem mindig kapsz minőséget, sőt. Ahogy azt a fenti fodrászos eset is tanúsítja, van még ezen a téren hová fejlődni.

Drága a kiutazás is, főleg, mióta megszűnt a MALÉV. Addig sem volt olcsó, míg a magyarokkal repülhettünk, 75 ezer Ft volt egy embernek oda-vissza jó áron. 2000 km, 2 óra az út, csak hogy össze tudjátok hasonlítani mondjuk Londonnal. Ma ehhez a 75 ezerhez hozzá kell még adni legalább húszezer forintot. Állítólag a Wizzair megkapja majd a MALÉV repülési jogait Moszkvába is, csak ki kell várni. Türelmesen.

Hetekig nem mertem tojást venni

Mikor megérkeztem, első dolgom volt természetesen a közeli élelmiszerboltok kínálatával megismerkedni. Nagyjából mindent kapni, amit otthon, a tejtermékek isteniek, tej, tejföl, kefír, joghurt, és még egy csomó minden, amire a mai napig nem jöttem rá, mire is valók, eszik-e, vagy isszák.

Mindenfajta felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy a mozzarella jobb, mint Olaszországban. Nyáron azért vigyázni kell, valahogy nem mindig tudják megoldani a megfelelő tárolást, és hát a tej bizony besavanyodik, de hát kicsire nem adunk. A pékáru is nagyon finom, sokszor még meleg, mikor haza visszük. A vajas kenyér egy pohár tejjel vagy habos kakaóval reggelenként igazi kulináris élvezet.

Mivel én augusztusban érkeztem, és az elején a tejjel ugye volt néhány negatív tapasztalatunk, figyelmes lettem a termékek lejárati dátumára. Mire rájöttünk, hogy az oroszok sok árura alapból nem a lejárat, hanem a csomagolás dátumát írják rá! Hetekig nem mertem tojást venni!

Aztán persze valahol cirill betűkkel ráírják azt is, hogy a „csomagolás dátumától számított X. hónapig fogyasztható" a cucc. Azt a fényképezést, interneten bogarászást érdemes lett volna látnotok, amit mi levágtunk, míg lefordítottuk a fentieket, és rájöttünk a titok nyitjára. „OK, itt egy házikó, jééé, ez a D betű? És a sátor vajon mi lehet?" Hát igen, az orosz kurzus csak szeptemberben kezdődött...

A túró rudi eredete

A tejtermékek témakörnél maradva szeretnék veletek még egy információt megosztani. Ezt azonban csak az erősebb idegzetűek olvassák tovább, mindenkit figyelmeztetek, hogy a következő közlés a személyiség megzavarására alkalmas. Készen álltok? Szóval... A túró rudi igazából orosz édesség. Pontosabban szovjet. Ez a színtiszta igazság, a Wikipedia is megmondta. Pozitív oldala viszont a dolognak, hogy éppen ezért itt is kapható, így mi is élvezhetjük ezt a finomságot anélkül, hogy zsákszámra cipelnénk azt ki. (A szerkesztő közbeszól: olyannyira orosz, hogy egyes magyarországi benzinkutakon – nem nehéz kitalálni, melyeken – kapni is lehet. Nagyobb és más állagú, de határozottan hasonlít. És az volt előbb. – Határátkelő)

No, miután megtudtátok a legrosszabbat is, vándoroljunk tovább konyha-témakörben. Milyen is az orosz kaja? Válasz: fogalmam sincs. Moszkva nagyváros, kb. 12 millióan lakják, találni itt mindent. A pizzát azért nem ajánlom, de a sushi állítólag jobb, mint Tokióban. Nekem ízlik. (A következő kép nem egy motorreklám, hanem egy Nyizsnij Novgorod...)

Motoros kirándulás Nyizsnij Novgorodban.jpg

Kóstoltunk orosz ételeket is, de azok nem tűntek túl különlegesnek. Van palacsinta (amiről meg vannak győződve, hogy ők találták fel, de ez már tényleg nem igaz), ravioliszerű töltött tészta, sok saláta. Sokat használják a céklát, a káposztát, a kaprot (még a pizzán is), innentől kezdve pedig férjemnél ki van lőve, hogy tipikus orosz étterembe menjünk vacsorázni. Velem ellentétben neki volt alkalma jobban megismerni a helyi konyhát, de most mit mondjak, nem aratott nála osztatlan sikert.

A vodka olyan, mint a levegő

Ja persze, majd elfelejtettem, a saslik. Az finom, főleg a szabadban sütve élő tűzön. Nekem nagyon ízlik a mimóza saláta is, amit úgy készítenek, hogy lereszelik a hozzávalókat (azt hiszem sajt, tojás, répa, valami hal, cékla), rétegenként beleteszik a tálba egy kis majonézzel, és aztán hagyják összeérni az ízeket.

Ami az italt illeti, a vodkával nem untatlak titeket, mindenki tudja, hogy itt gyakorlatilag azt a levegővel szívod magadba. Ezen kívül nagyon sok teát isznak, nem filterest, hanem mindenféle füvekből főzöttet, ezek nagyon finomak tudnak lenni.

Sok mindenről lehetne még írni, a közlekedésről (esetleg keressetek rá youtube-on, nagyon „szórakoztatóak" tudnak lenni ezek a videók), a motorosok életéről (mi azzal közlekedünk, és szerintem lassan kiérdemeljük a nemzet bátrai címet, ha van ilyen), a korrupcióról (igen, képzeljétek, van!), a bürokráciáról (az is van!), a télről (szintén van!), a szociális életről (az nem annyira van), az orosz vidékről, Szentpétervárról... és még ki tudja, miről, élmények, tapasztalatok vannak bőven. Talán majd egyszer. (Addig is itt egy kép Peterhofról, Szentpétervár mellől.)

Peterhof, Szentpétervár mellett.jpg

Hogy szeretünk-e itt élni? Hát, mikor kiderült, hogy meghosszabbítják férjem munkaszerződését („csak még egy év..."), viszonylag mérsékelten örültünk. Egy részről persze jó volt, hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri. Másrészt viszont... mit mondjak, nem szeretnénk mi lenni az ideiglenesen Moszkvában tartózkodó különítmény, örökre.

Azért egy kirándulást mindenképpen megér az orosz főváros, nagyon szép tud lenni májustól szeptemberig. Az év másik felét nem annyira ajánlom, csak az extrém sportok kedvelőinek. Szentpétervár meg egyenesen gyönyörű, oda tényleg érdemes elmenni legalább egyszer az életben!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország Moszkva

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr844795214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.22. 07:13:58

hat, kb ugy kepzeltem el Moszkvat, ahogy eddig leirtad. es epp a jutubos videok alapjan szeretnem kerulni azon mentalitas miatt amibol magyarorszagra is jutott boven, szoval le a kalappal, hogy ilyen jol viselitek.

erezheto, hogy megtalaljatok a pozitivumot a szituban, gratu! kitartast es sok sikert a tovabbiakhoz.

Jolika neni a szomszedbol 2012.09.22. 08:40:57

Jo volt az iras, nagyon orultem neki, hogy vegre Moszkvabol, szamomra hianypotlo volt, szoval koszonet erte. Azt mar nagyon sokszor olvastam, hogy Moszkva a vilag legdragabb varosainak egyike, erdekelne, hogy egy atlag orosz mennyit keres vajon? Mennyire elterjedt ott a lakasberles a helyiek szamara? Ok is inkabb a Magyarorszagon preferalt sajat lakast nyomjak?

HA: jajjj az a Turo Rudi a kutakon, huszasaval veszek belole, ha van ra lehetoseg, mennyei! :D

Javorka (törölt) 2012.09.22. 08:56:14

Az en ferjem szerint Moszkva -50 evre van ide. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.22. 09:23:04

az a ravioli-szerű cucc a pelmenyi, és nagyon finom tud lenni.

engem érdekelne, hogy ilyen árak mellett milyen a fizetés vásárlóértéke. mondjuk hány kiló kenyeret tudsz venni belőle, avgy mennyi marad meg hó végén...

olahzsolti 2012.09.22. 09:50:41

@Javorka: neked nincs is férjed:)שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם..

enrobag 2012.09.22. 10:12:40

"Egy részről persze jó volt, hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri."
Miért nem? Kitört a pestisjárvány? Lezárták a határokat?

Mrs. Clayton 2012.09.22. 10:28:06

mivel a gyerekeimre 2 hónap után rátört a Túró Rudi elvonás okozta sokk, ezért felkerekedtem,hogy elmegyek a sok lengyel bolt közül valamelyikbe venni párat, csakhogy egy lengyelnek tűnő boltba tértem be, amiről bent derült ki, hogy igazából orosz, na azóta törzsvásárló vagyok, mert az orosz rudi isteni, az ökörszem mennyei, és a szalonnájuk is finom
ráadásul egy délutáni 10 perces szórakozást is kaptam, míg újra felfedeztem a cirill betűk olvasását

nigara 2012.09.22. 10:29:14

Azt nem értem, hogy hogy kap valaki "kiküldetést" Moszkvába úgy, hogy egy kukkot nem beszél oroszul? Komolyan kérdezem, érdekel a válasz.

Másrészt én biztos nem azt mondanám, hogy "dejóhogynemkelltanulnimároroszul", hanem igenis tanulnék - legalább az alapvető dolgok megértéséhez jó lenne, de "ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy" (vagy valami ilyesmi mondás van).

spangola 2012.09.22. 10:41:00

Én nem tudtam, hogy a világ egyik legdrágább városa.
Érdekelne, hogy állnak az idegen nyelvekhez, azt hallom mindenhonnan, hogy elvből sem hajlandóak angolul és más nyelven beszélni, tanulni.

Határátkelő 2012.09.22. 10:42:45

@nigara: Azért nem olyan nagy ügy az, például úgy, ha egy multi küldi ki, ahol mondjuk az angol a cégen belüli kommunikáció nyelve. Láttam én már olyat, hogy mondjuk Kínába küldtek valakit úgy, hogy nem tudott kínaiul (az arab országokról nem is beszélve). Nem ismerem a szerző hátterét, de ezt simán el tudom képzelni. (Csak a keleti blokk országaiban volt ugye többé-kevésbé adott, hogy tanították az oroszt - más kérdés, hogy hányan beszéljük sok év tanulás után, de ez egy másik téma, amibe most nem mennék bele.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.22. 10:50:48

A cirill abc azert nem olyan nehez.
( De mondjuk igy jo 20 ev tavlatabol mar csak a nevem tudnam elmondani, meg hogy hol lakom)

Vattacukor2 2012.09.22. 10:53:58

nigara :
én is ugyanígy gondolom, ha már kint lennék már csak azért is megtanulnám a nyelvet.

Amúgy érdekes írás, eddig abszolút nem kedveltem Oroszországot, most se igazán. Persze ha munka miatt kellene odamennem, nem lenne választásom. Végülis meg lehet szokni.

Super 64 2012.09.22. 11:34:25

Azt tudja valaki esetleg, hogy milyen munkavállalási lehetőségek vannak (magyarok számára) Oroszországban, ha valaki nem a klasszikus és jól bevált Németország-Anglia irányban gondolkodik?

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.09.22. 11:38:10

Utazni lehet olcsóbban is Moszkvába, mint a szerzőnek sikerült. Mi például Bécsen keresztül jöttünk, a Népligettől két és fél óra busszal a bécsi reptér, mindez legalább 30.000-el olcsóbban. Vagy lehet jönni vonattal is, az még olcsóbb, igaz, az két éjszaka, de legalább érdekes.

Jolika neni a szomszedbol 2012.09.22. 12:28:17

@Határátkelő: Igy van, mi is arab orszagban elunk, de nem beszeltunk arabul, amikor jottunk. Fiam most mar tok jol ert, en is egyre jobban kommunikalok, persze nem komoly dolgokat. Ferjem meg nem beszel egy kukkot sem, hiszen egesz nap amerikai kornyezetben van. De a lenyeg az, hogy a munkavegzesunkhoz a legkissebb mertekben sem volt szukseges az arab nyelv ismerete.

zsador.zsadorovics 2012.09.22. 12:44:00

A posztolónak üzenném, hogy van mozi csak jobban utána kell járni:
www.study.ru/support/yellow_pages/cinema.html

@Babette_: Főleg ha falun házi készítésűt veszel aminek fodros a széle. Tejföllel meg kaporral, apám micsoda kaja az!

@Javorka: Jó, mondjuk a férjed lehet idióta. Azok véleményére meg mióta adunk?

Én sokat járok Moszkvába és ismerem előnyeit, hátrányait.
Úgy mint minden országnak, annak is fel kell venni a ritmusát, szokásait.
Moszkva nem egy könnyű hely, de ha feltalálod magad akkor igenis tud iszonyatosan jó lenni.
A turista vízumot az 1000út amúgy 23 rongyért megcsinálja.
Ez a Moszkva drágább minden városnál ez szerintem meg hablaty. Az élelmiszerek közel sem drágák, két héten keresztül minőségi kajákat vásárolva nyaralgattunk idén a barátnőmmel (szerettem volna, ha minden jóságot, főleg a tejtermékeket kipróbálja) és egyáltalán nem gatyásodtunk le. A szórakozás és az éttermi kajálás valóban nem olcsó. De a fent említett Szingapúr, New York és London sem olcsóbb. Voltam mindhárom helyen, töltöttem el mindhármon hónapokat és szerintem nem igaz. Érdekes számomra, hogy ezekből az összehasonlításokból mondjuk Tokyo mindig kimarad. Ott a metrón a legrövidebb távra is 200 jen egy jegy és én speciel 1000 dollárt fizettem 2007-ben egy tenyérnyi lakásért. Tenyérnyi, szó szerint. Nem volt több mint 20 nm.
Amit a cikk nem említ meg az az, hogy a tömegközlekedés nagyon olcsó.
Kialakult az éjszakai stoppos-taxis rendszer ami nagyon jól működik.
Van magáncégek által üzemeltetett mikrobuszos közlekedés 25 százalék felárért ami még így is kevesebb mint a fele a retkes BKV-nak.
Az a baj ezzel a "vélemények Oroszországról magyaroktól" dologgal, hogy az embere 95%-a úgy megy oda, hogy "na nézzük, hogy élnek ezek a komcsi ruszkik, fűűű b.zmeg ezt nézd de gáz, fűűű mennyivel jobb a nyugat". Így meg aztán tuti nem lehet élvezni.

@spangola: a fiatalok igenis nyitottak már-más nyelvekre. Az én barátaim mind beszélnek legalább angolul. Jelenleg nem rosszabb a helyzet mint Magyarországon.

@Super 64: attól függ mivel foglalkozol most, és mivel foglalkoznál odakint. A vízum kicsit necces, de ha cégen keresztül csináljátok nem akkora nagy durranás amennyire én tudom.

Ingi 2012.09.22. 13:34:05

Érdekes volt, én is hiányoltam már az írásokat Oroszországból. Bár sok újat nekem sem mondott, mivel már olvastam a témában, de azért élveztem :) Tetszett a stílus is.
Kíváncsiságból biztos elmennék egyszer, tök más világ :)
Az viszont meglepett, hogy még az áthaladáshoz is vízum kell :O
Amúgy szerintem is azért elég sokan beszélnek angolul, főleg a fiatalabbak.

Super 64 2012.09.22. 13:45:39

@zsador.zsadorovics: A jelenlegi melóm ott valószínűleg nem pálya: ahhoz állampolgárnak kellene lennem, így ez kiesett. Innentől kezdve a szibériai rénszarvaspásztori állástól az uránbányászon és a moszkvai metróvezetőn át egészen a kamcsatkai vulkánhőmérőzőig minden érdekel. :) (Lényegében arra lennék kíváncsi, hogy feltétlenül nyugatra kell elindulnia az embernek vagy mondjuk Oroszország is van/lehet olyan jó választás?)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.09.22. 13:47:41

Kíváncsi lennék, hogy a nagy drágaság mellett milyen fizetéseket kapnak az ott élők vagy az ott dolgozó külföldiek. Ez elég fontos lenne a teljes képhez.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2012.09.22. 14:04:05

Egy 2009-es cikk szerint 33000 rubel az átlagfizetés.

tomfree 2012.09.22. 14:06:41

Érdekes írás volt, de lehetett volna teljesebb is, átlagfizetések Moszkvában meg ilyenekről...ritkán olvasni itt Oroszországról...

pappito · http://pappito.com 2012.09.22. 14:35:09

"Azt a fényképezést, interneten bogarászást érdemes lett volna látnotok, amit mi levágtunk, míg lefordítottuk a fentieket, és rájöttünk a titok nyitjára. „OK, itt egy házikó, jééé, ez a D betű? És a sátor vajon mi lehet?"

azért a cirill betűk nem akkora misztikum, még ha az iskolában már nem is volt kötelező tanulnotok...

dr. Trebitsch 2012.09.22. 14:43:41

@Ingi: Az áthaladáshoz mindenhol kell vízum, ha kimégy a reptér tranzitzónájából. Ha nem mégy ki, Ororszországban sem kell. Ha viszont nem repülővel mész, az "áthaladás" az minimum 2 nap, de ha Japánba vagy Kínába mégy, akr két hét is lehet:)

dr. Trebitsch 2012.09.22. 14:48:57

A konyhai élvezeteknél megemlíteném a "cári palacsintát", ami kelt sós tésztából készült palacsint vörös kaviárral megtöltve. Az én kedvencem ennek egy sajátos variációja, amit jobb moszkvai éttermekben külön kérésre megoldanak... nem vörös kaviárral, hanem beluga kaviárral tölzik meg a palacsintát. Én erre esküszöm, és utána egy jó pohár sztolicsnaja vagy poszolszkaja vodkára. Ja igen, a kaviár után nem szbad konyakot inni, rossz ízúűnek tűnik... vodka vagy pezsgő, de inkább vodka, ami jár hozzá:)

dr. Trebitsch 2012.09.22. 14:53:32

@Super 64: bármilyen magas kvalifikációjú állást megpróbálhatsz megpályázni... elég sok magyar van kint bank igazgatóként, felsőbb vezetőként. Persze ehhez kell tudni oroszul, de ebben a kategóriában olyan 10 ezer dolcsinál kezdődik a havi fizetés. Moszkvában egyébként kezdő titkárnőt sem találsz 2000 dollár alatti fizuért...

think different 2012.09.22. 14:56:44

Szvsz arányaiban az oroszok között van a legtöbb dekoratív lány, vagy csak Londonba a jobbak jönnek?:)
Nem lehet rossz az az ország, ahol a teniszezők szebbek, mint máshol a szépségkirálynők:)

Ah, és amikor egy orosz csaj angolul beszél...!!!:D

Ingi 2012.09.22. 15:12:04

@dr. Trebitsch: Oké, köszi :) Látszik, mennyire világlátott vagyok :$ :D Na de majd egyszer én is....:)

Ingi 2012.09.22. 15:16:52

@think different:
Egyetértek, tényleg nagyon szépek, de pl. az ukránok is...van egy ukrán barátnőm, mindig elégedetlen magával, panaszkodik. Egyszer mondtam neki, hogy ugye viccel, szerintem gyönyörű (és komolyan az, nem csak úgy vigasztaltam) :) Erre ő: Áááá, Ukrajnában ez az átlag...Mondom: Ja, bocs :D:D

Az orosz angol akcentus tényleg aranyos meg szexi :) Pedig lány vagyok :D

VíziLó 2012.09.22. 16:25:14

Érdekes cikk, köszönjük.

Én egyedül a társasági élet hiányával kapcsolatos megjegyzésen lepődtem meg. Az oroszok, akikkel Angliában és más országokban találkoztam, mind nagyon nyitottak és kifejezetten társaságkedvelők voltak. Talán itt inkább csak arról van szó, hogy a szerző nem igazán beszél oroszul és így az átlagemberekkel ne nagyon tud társasági életet élni.

Ez. kb. olyan, mint amikor egy Keszthelyen hétvégi házat vásároló spanyol ismerősöm panaszkodott, hogy nem tud a magyarokkal barátkozni. Az nem merült fel benne, hogy ebben esetleg az is szerepet játszhat, hogy ő egy szót nem tud magyarul, de még az angolja is rosszabb mint az átlagos keszthelyi lángossütőé.

2012.09.22. 16:29:17

Azt en is alairom, hogy az orosz (es ukran) lanyok java resze tenyleg nagyon szep. Ezt az egyik ismerösöm kepei is bizonyitjak, amiket a moszkvai nemzetközi autokiallitason keszitett. Csak erös idegzetüeknek! :) www.flickr.com/photos/73375908@N04/sets/72157631354219728/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 16:50:21

@nigara:

"Azt nem értem, hogy hogy kap valaki "kiküldetést" Moszkvába úgy, hogy egy kukkot nem beszél oroszul?"

Szerinted a Magyarországra kiküldött multi-dolgozók hány százaléka tud magyarul? Erősen 0-hoz közelít az arány.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 16:58:02

@Étteremkritikus:

Oroszországon belül óriási fizetéskülönbségek vannak! Olyan mértékűek ezek a különbségek, hogy sok más országban egyszerűen elképzelhetetlenek.

Míg Moszkvában a havi átlag nettó 45 ezer rubel (kb. 315 ezer Ft), azaz a magyarországi átlag kb. 2,5-szerese, addig a kaukázusi részeken 12 ezer (kb. 84 ezer Ft).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.09.22. 16:58:42

Még a Szovjetunió utolsó hónapjaiban (1990-ben) voltunk pár haverommal arrafelé másfél hónapot. Odesszától Rigáig utazgattunk, nagyon tetszett az ország! Igaz, akkor még teljesen más idők jártak, de az emberek mindig, mindenhol barátságosak voltak, a csajok meg tényleg nagyon szépek. Mi beszéltünk oroszul is. Azóta is vissza akarok menni, de még nem jött össze. Az ételeik nagyon jók, változatosak, igaz, néhány a magyar gyomornak újdonság/furcsa. Nemrég találtam egy orosz boltot Budapesten a Mariott szálloda mögött, érdemes benézni: www.cmak.hu (vállalnak csomagküldést is), nagyon jó orosz kajákat lehet kapni!

A posztírót nem is értem, mit vár orosz nyelvtudás nélkül? Majd az oroszok fognak megtanulni a kedvükért magyarul, hogy a barátaik lehessenek? Nyilván az "egy pár életet" élik, elvannak kettesben a férjével, aztán a többi idegen meg már a külvilág, amivel nem foglalkoznak... Hát, sajnálhatják!

@PetraBee: Azért egy ilyen rendezvényre válogatott szépségeket visznek, de az igaz, hogy van miből válogatni! ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 17:01:23

@PetraBee:

Hozzá kell tenni, az orosz nők általában azoknak jönnek be, akik szeretik a germán-szláv típust. Akinek a mediterrán típus jön be, az kevesebb látnivalót talál Oroszországban.

Egyébként az átlag orosz férfi imádja a mediterrán típusú nőket.

funfun 2012.09.22. 17:05:36

Moszkva hatalmas élmény, turistaként legalábbis. Egyszerűen lenyűgöző. Nincs unalmas nap, annyi látnivalót, érdekességet tud találni az ember.
Túlzottan drágának sem mondanám, nem feltétlenül kell mindig belvárosi éttermekben enni, vagy éppen Moszkvában fodrászhoz menni.
Szívesen mennék újra.

2012.09.22. 17:06:29

@Gondolkodni Próbáló Birca: Az atlag török ferfi pedig imadja az orosz lanyokat. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 17:09:58

@PetraBee:

Így igaz, s a legjobb, ha a szőke csaj kicsit túlsúlyos is.

kincsa 2012.09.22. 17:13:28

Sziasztok, én lennék a poszt írója. Bocs, hogy eddig nem reagáltam, most jöttünk vissza egy motoros kirándulásról. Igyekszünk kihasználni az utolsó szép őszi napokat. :)
Úgy látom, a két legnépszerűbb téma az átlagkereset és a nyelvtudás, harmadik talán az étel, így először ezekre reagálnék.
Átlagkereset: én olyan cikkeket olvastam, melyek szerint 25-30 ezer rubel a havi átlagkereset, ami iszonyat kevés. Viszont az a gyanúm, hatalmas a különbség az egyes kategóriák között. Ez látszik az embereken is, de talán legjobban az autókon – itt kb. ugyanannyi széteső Ladát látni az utakon, mint legmodernebb luxuskocsit. Az expatok már jobban keresnek, legalábbis amiről én tudok, múltkor egy állásközvetítéssel foglalkozó ismerősünk mondta (orosz), hogy ők azért a havi 100 ezret minimum megkeresik, ami otthonról soknak tűnik, de akárki akármit mond, Moszkva tényleg drága. Meg ez csak egy vélemény, nyilván nem az itteni KSH statisztikája. 
Nyelvtudás: igen, valóban, nyelvet tanulni mindig jó befektetés. Ami talán nem derül ki a cikkből, pedig fontos információ az az, hogy mi olyan expatok vagyunk, akik 2-3 évente cserélik az "otthonukat". Már beszélek 3 nyelvet, a magyaron kívül. Ezzel persze nem mentegetőzni akarok, de egy idő után az ember egy kicsit belefárad ebbe is. Mint írtam, én magyar cégnek dolgozom, magyar a férjem, most már kialakult egy kis nemzetközi baráti közösség is, de velük meg angolul beszélünk. Szóval nem vagyok igazán rákényszerítve annak a kevés orosznak a használatára, mi az egy év alatt rám ragadt. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a nyelv tudása nem lenne hasznos, sőt!!! Tényleg sokat spórolhat itt az ember, ha beszél oroszul (egészségügy, lakás, stb.) A másik, amiről szintén nem írtam (és még nagyon sok mindenről nem, hiszen vannak terjedelmi korlátok), hogy az orosz kurzus, amire jártam, nagyon rossz volt, ezzel nem volt szerencsém. Eleinte úgy indult, hogy heti 16 óra lesz, abból szó nélkül elvettek négyet, pénzt persze nem adtak vissza. Ha legalább ezt kihasználtuk volna, nem lett volna baj, de… Számtalanszor előfordult, hogy vártunk a tanárra, aki egyszerűen nem jött. Nem volt tematika. Nem volt koncepció. És még sorolhatnám. Most itthon tanulok egyedül, és szerintem többre megyek vele, mint tavaly a kurzussal. 
Orosz ételek: ez persze nagyon szubjektív, kinek mi tetszik. Nekünk nem jön be az orosz konyha, de ez szerintem még nem bűntény.  Én jobban szeretem az olasz konyhát, a cikkben emlegetett sushit, de még a Pad Thait is. Ízlések és pofonok.
Ahogy a cikk végén is írtam, még nagyon sok mindenről lehetne írni, és a kommentekből is látszik, hogy azért elég sok minden kimaradt, de ez normális is – egy év tapasztalatát nem lehet összefoglalni 3-4 oldalban. Természetesen ha vannak még kérdések, ha tudok, szívesen válaszolok. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és további szép napot!

J.László 2012.09.22. 17:15:44

Meglep, hogy milyen sokan dicsérik az orosz/ukrán lányokat. Katona koromban mellettünk volt egy orosz laktanya és sokat láttam orosz tisztfeleségeket (messziről fel lehetett őket ismerni), ahol pedig a 80-as években laktam, szintén volt nem messze egy orosz laktanya, úgyszintén tisztfeleségekkel. Hát, hogy mondjam. Olyan rusnya nőket azóta se láttam. Persze az más szociológiai hátterű népség lehetett. Mostanában lehet orosz turistákat látni néha Budapesten. Nem vagyok hanyatt esve tőlük. A magyar nők a legszebbek és kész.

nigara 2012.09.22. 17:25:49

@Gondolkodni Próbáló Birca: igaz.
De magyarul senki nem tud, aki nem magyar, oroszul meg azért beszélnek elegen a világban is.
Persze akkor értem a dolgot, ha mondjuk egy MOL-dolgozóról van szó a posztban, de szerintem tuti nem multi cég, hanem magyar... Ez meg még érdekesebb (már a lehetőségeket látva), ill. érthetőbb is.

kzolika 2012.09.22. 17:28:02

"hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri."
Ma reggel 10 óta nem léptem ki a lakásból, és persze az index sem ír semmit. Moszkvából mit mondanak, mi van itthon? Itt már lőnek, egy évet sem lehetne itt eltölteni? Vagy mi a Jóisten van?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 17:30:23

@nigara:

Az igényes ember megtanul magyarul, ha Magyarországra jön, legalább A2 szinten. Az igénytelen ember meg semmilyen nyelven sem tanul meg, bárhová is megy, akkor sem, ha az illető nyelv világnyelv. Azaz ez alapvetően egyéni ügy.

nigara 2012.09.22. 17:31:53

@kincsa: Na, így azért jobban értem a dolgokat :)
És irigyellek a 2-3 évi váltásokért :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 17:32:32

@J.László:

Szerintem a magyar nők világátlagban abszolút középen vannak, pont a világátlag szintjén.

Egyébként Ukrajnában több a szép nő, mint Oroszországban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 17:35:05

@enrobag: ez nekem is szemet utott
val;aki kimegy Moszkvaba, lenyegeben penzert, mert hezital, meg egy ev de annak sem orul, nem is erzi tul jol magat
de inkabb barmi csak haza nem?

kincsa 2012.09.22. 17:35:30

@kzolika: :)))) Nem, nem lőnek otthon, legalábbis én nem tudok róla. Csak közben bezárta a multi cég a budapesti irodáját, ahol férjem dolgozik. 70 ember lett munkanélküli. Szóval ha nem akar céget váltani, akkor haza nem megyünk. Csak egy harmadik országba. Szeretni nem muszáj, de ez van. ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.22. 17:37:59

@J.László:

Az orosz nőknél van egy nagy probléma. Egy bizonyos korban abbahagyják a saját magukkal való törődést és a legtöbb huszonéves szép lányból negyven éves korára ronda nő lesz.

Én orosz iskolában jártam (még a szovjet időkben), s a kb. 40 tanárnő közül összesen 2 volt, aki nem volt ronda. (Ráadásul a 2 közül az 1 zsidó nemzetiségű volt, tehát nem is orosz, azaz csak 40-ből 1 volt a szép orosz.) 40 éves volt és szép, nagy ritkaság. Az összes többinek 30-40-50 kg túlsúlya volt, iszonyúan rondán öltözködött és parfümön kívül semmilyen szépségipari terméket nem használt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 17:40:05

ja, ha expatok vagytok akkor en nem szoltam egy szot sem

xlngx 2012.09.22. 17:41:44

@zsador.zsadorovics: Nekem volt szerencsem kikuldetesben Moszkva es St. Petervar kozott egy kis koszos varosban elnem 3 honapot, csak egy finomito egy eromu, meg panelek voltak. Na tudnek meselni kalandos vadnyugati torteneteket. Aki nekem dicseri Oroszorszagot az kb. azert teszi mert elojon belole a nosztalgia. Ja es igen draga volt, meg az a kisvaros is, Petervar meg dragabb, es azert a kis orosz varosokban nem sok valasztek van am a boltban:)

Egyebkent a poszt nagyon jo volt, vegre valami jo poszt megint, latszik az irason hogy pozitivan akarjak latni az egesz helyzetet, es kb Moszkva is olyan mint a tobbi orosz nagyvaros.

xlngx 2012.09.22. 17:43:47

@kzolika: Azert nem, mert aki kikuldetesben van, az a magyar gondolom eleg jo fizuja melle meg megkapja a napidijat es lakaspenzet, es ezt osszeadva mar kijon egy nyugati szintu fizetes, ami utan az embernek nem sok kedve van hazamenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 17:49:10

@xlngx: a nem sok kedv,
meg a nem tudunk hazamenni, mert az otthoni szituaciot mindenki ismeri
kozott van kis kulonbseg
hat ha nekem innen koltoznom kene es moszkva, vagy pest lenne a 2 alternativa, akkor nem ketseges, hogy pest
na mondjuk nem kell koltoznom, pedig ezek szerint nem is ismerem az otthoni szituaciot

xlngx 2012.09.22. 17:53:50

@hagyma: Hehe, en nem reg kaptam egy allasajanlatot Bukarestbol, nem is ertem hogy gondoltak:) Foleg hogy meg Budapestnel is nyugatabbra elek perpill:)

kincsa 2012.09.22. 17:56:01

@xlngx: Örülök, hogy tetszett a cikk. A pozitív hozzáállás meg alap, ha az ember külföldre megy. Akárhova. Mindenhol van nehézség, és mindenhol van olyan, ami tetszhet. Hogy kinek mi ez konkrétan, az meg személyfüggő. Ez a blog meg pont azért tetszik nekem, mert sok véleményt olvasni, és ami neked esetleges természetes, adott, arról kiderül, hogy más totál máshogy látja. Ez szerintem szuper!

pizzaboy 2012.09.22. 17:56:50

Nagyon jó kis írás, de az árakon ledöbbentem. Volt szerencsém Hágában élni egy ideig, amit Hollandia legdrágább városai között tartanak számon, de azért ott sincsenek ennyire elszállva.

dr. Trebitsch 2012.09.22. 17:57:54

@xlngx: "s kb Moszkva is olyan mint a tobbi orosz nagyvaros." Ez a legnagyobb tévedés Oroszországgal kapcsolatban! Moszkva egy világváros a nyomor közepén, a moszkvai fizetések 8-10-szer nagyobbak, mint az orosz átlag, a boltokban mindent megvehetsz, amit Párizsban, Londonban vagy akár Tokyóban, az éjszakai élet kis Las Vegas, mialatt vidéken nyomor és éhezés van....

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:00:23

@xlngx: az évfolyamtársam moszkvai álláshirdetést pályázott meg, úgyhogy semmi napidíj, meg ilyesmi, az oroszokkal egyszintű a jövedelme, így aztán kénytelen havi 11 ezer dolláros fizetésből tengődni:) persze perfekt beszél oroszul...

xlngx 2012.09.22. 18:05:57

@dr. Trebitsch: Igazad van, javitok, Moszkva is olyan mint St. Petervar, bar allitolag meg annal is dragabb. A kis varosokban meg iszonyat rossz a helyzet, tele nyomorgo emberekkel, akik persze olyan nacionalistak hogy az elso emberbe belekotnek aki nem oroszul beszel. Velunk sajna megtortent, az utcan oda kellett figyelni hogy ne beszeljunk hangosan angolul.
Petervarrol kellett hoznunk elelmiszert mert a helyi boltban alig volt valami amit az ember meg mert venni. Az jobb kajaldak a kis varosokban is marha dragak, radasul a kaja is rossz sajnos. A sushi tenyleg jo volt, bar siman fizettem 6 db sushiert, plusz egy sulttesztaert 6000Ft nak megfelelo rubelt, Szingapurban ezert olyan dum sumot lehet kapni hogy 3 nyelven beszel:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 18:07:44

@xlngx: dolgozni barhol lehet, es barmilyen a szituacio meg Budapesten is szerintem
hat itt van 50 allam, mar en is koltoztem haromszor /FL KY NC/ a tavolsagok mintha europaban koltozgetnel
de leagalabb a nyelv egy, vagyis ketto, de a masodik nem kotelezo
@dr. Trebitsch: az oroszok atlagkeresete havi 11 ezer dollar?
vagy a kollegaira gondolsz, mer akkor ugy ird

kincsa 2012.09.22. 18:11:58

@dr. Trebitsch: Ez így tényleg nagyon félrevezető, azt sugallja a bejegyzés, hogy 330 ezer rubel itt Moszkvában az oroszok átlagkeresete... Hát, egy bizonyos (nagyon kvalifikált) kategóriában ez lehet így, de mi most átlagról beszélünk, és akkor kb. tízzel kell osztani, hogy megkapjuk a reális összeget.

xlngx 2012.09.22. 18:14:02

@hagyma: Ez igaz, bar azert vannak hatalmas kulonbsegek, nalam mar kialakult egy lista az elheto helyekrol, ahol esetleg szeretnek majd elni, bar hamarosan kotlozom megint ott mar par evig elleszek:) Az utobbi 5 evben 8 orszagban sikerult elnem, mar gondolkodtam hogy irok egyszer ide egy osszehasonlito posztot:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 18:19:02

@xlngx: Tedd azt
en mar vegleg itt szandekozom maradni, bar nincs kizarva, hogy nyugdijas koromban, majd keresunk valami teljesen tipikus amerikai / mindenki ismer mindenkit/ kisvarost

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:20:06

@kincsa: ha megnézed, mire írtam a választ... arra, hogy napidíj meg ilyesmi... tehát ez az összehasonlítás azokra vonatkozik, akik bármely külföldön megállják a helyüket, mert nyelveket beszélnek, megfelelő tudás mellett. És igen, aki beszél perfekt egy világnyelvet, jellmezően az angolt, nemzetközi cégnél több éves gyakorlatot szerzett, európai magasszintű dipolmája van, nos azoknak az átlagfizetése igenis Moszkvában magasabb, mint Nyugat-európában, mert Moszkvában lámpással keresik az ilyeneket. Pon ez az ismerősöm, amint fentebb már írtam, havi 2000 dollárért nem talált titkárnőt ALAPSZINTŰ angol nyelvtudással sem...

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:26:08

@hagyma: persze, a kollégára gondolok, de azok mind moszkvaiak... és oroszok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 18:27:32

@dr. Trebitsch: miert nem vitt Magyarorszagrol?
naja ha mar titkarno jar neki meg ilyenek, akkor nem akarki
azok megkeresik a zsetont barhol
es akkor mar inkabb ne MOszkva
ez sajat velemeny

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:32:43

@hagyma: nyilván ennyit nem ajánlottak máshol, azért a Moszkva. És nyilván nem akárki, az egyik nagy bank biztonságért felelős vezetője. És vinne innen titkárnőt, de itt sem nyüzsögnek az oroszul anyanyelvi szinten, angolul jól beszélő titkárnők, akik ki is mennének Moszkvába:)

Бабаяга 2012.09.22. 18:37:47

Az orosz bolti tojás sokkal frissebb volt, mint amit itthon árultak, árulnak a piacon. Én ott tudtam meg, hogy a friss tojásból még villával is könnyű habot verni. A sajtok meg tényleg fantasztikusak.
A repülőjegy tényleg durva, de mennyi lehet a vonat? Két és fél nap szundi a ringató vonaton fantasztikus tud lenni. A lányom érettségi ajándéknak azt kérte, hogy vigyem ki. Azt sejtettem, hogy spórolni kell a dologra. A háromnapos üzleti vízum megszűnt? A kilencvenes évek elején volt ilyen és 50 dollárért megvehetted a reptéren is. (Nekem akkor sikerült egy lejárt diákvízummal beutaznom, csak hazafelé "hívta fel a figyelmemet' a határőr, hogy az bizony lejárt, és teljesen illegálisan voltam kint.)

Бабаяга 2012.09.22. 18:40:02

@dr. Trebitsch: Annyiért holnap mennék, bár az angolom tényleg alapszintű, én szívesen élnék Moszkvában, talán a gyerekek is, de a párom nem biztos, hogy boldog lenne.

kincsa 2012.09.22. 18:40:49

@xlngx: Nekünk is úgy tűnik, hogy nagyon büszkék az oroszok magukra (van, akinél ez valóban átüt nacionalizmusba). Olyan viszont nem volt, hogy belénk kötöttek volna, mert nem beszéltük a nyelvet. Inkább elfordulnak, ha rájönnek, hogy nem értjük őket, olyan is van, hogy megbámulnak minket (főleg kisebb helyeken), kicsit vicces, mintha nem tudnák elképzelni, hogy tényleg nem mindenki beszél oroszul ezen a Föld nevű bolygón.
Péterváron viszont sokkal többen beszélnek angolul, több a külföldi turista, valahogy nekem nyitottabbnak, mosolygósabbnak tűnnek ott az emberek. De ott összesen 10 napot voltunk, egyszer decemberben, egyszer meg a fehér éjszakákon. Azért az nem ugyanaz, mintha az ember ott él.

kincsa 2012.09.22. 18:43:53

@kzolika: :)))) Nem, nem lőnek otthon, legalábbis én nem tudok róla. Csak közben bezárta a multi cég a budapesti irodáját, ahol férjemnek szerződése volt. 70 ember lett munkanélküli. Férjemet áttették londoni szerződésre. Ennyi. Szóval ha nem akar céget váltani, akkor haza nem megyünk. Csak egy harmadik országba. Szeretni nem muszáj, de ez van. ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 18:47:03

@dr. Trebitsch: hat jo alapszintu angol irtasl, azt nem mondtad, hogy orosz is kell
es akkor vissza is terhetunk oda, hogy tessek, nincs egy db no aki tud oroszul, alapfokon! angolul es kimenne moszkvaba az egesz orszagban?
amit en olvasok es gondolok Moszkvarol az az elkepeszto dragasag, nem tul jo kozbiztonsag,, nagy jovedelmi kulonbsegek es telen hideg van
nem vonz, de ha otthon elnek es megfizetnek, biztos mennek en is

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:49:28

@Бабаяга: azért figyeld a korábbi bejegyzéseket is... nem biztos, hogy a 2000 dollár Moszkvában elég lenne akár egy lakás bérlésére is:) ez nem kiküldetés, az egy egyszerű moszkvai állás... az ismerősöm 2500 dolcsiért bérel egy lakást... tehát azért sok más tényezőt nem szabad elfelejteni....

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:52:26

@hagyma: jaj, hát végig egy egyszerű, oroszoknak meghirdetett állásról beszéltünk, Moszkvában... nyilván kell az orosz tudás. Ha nálunk meghirdetnek egy titkárnői állást mondjuk a MOL békéscsabai igazgatóságára, nyilván kell tudni magyarul, ha ezt külön nem is kötik ki:)

DieNanny CH 2012.09.22. 18:55:57

@kzolika:
:-DDDDDDDDDD

Hahó, én is várom a választ, bár ide Svájcba talán később jut el az információ!
...na, jó, ez mind poén volt! Megyek tovább olvasni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 18:57:02

@dr. Trebitsch: multiknal bankoknal minden lehet
2500 dolcsiert mar kaliforniaban is berelek hazat
itt keleten meg..
a mienk 800 dollar 2+2+ lnappali, es azert 2000-nel tobbet keresek, ha nem is 11 ezret
szoval jol gondoltam, hogy kurva draga varos

dr. Trebitsch 2012.09.22. 18:57:48

@Бабаяга: az a vonat nem leányálom... Ukrajna felé 36 óra, bűz, bűnözés és rémálom az egész. Varsó felé kicsit kevesebb az idő, de akkor annyiba kerül, mint a repülőjegy

Бабаяга 2012.09.22. 18:58:03

@dr. Trebitsch: Tudom, hogy borzasztó drágák a lakások, folyamatosan olvasom az orosz oldalakat. De minden viccet félretéve, ha nem is hosszú évekre, de max. egy évre tényleg bármikor kimennék és nem is a pénzért, én szerettem kint lenni, nekem bejött az ottani élet, bár Moszkváért nem vagyok oda, ha válogathatnék, akkor Pétervár, ami talán még Moszkvánál is drágább.
Hosszú évek után végre legalább Ukrajnáig eljutottam. A fogadáson, ahol kitettek magukért a vendéglátók csak fekete kenyeret és keserű-sós ásványvizet fogyasztottam, mivel ott döbbentem rá, hogy mennyire hiányzott a lelkemnek.
Ma már egyszerűbb ez a kettő, mert Pesten számos orosz bolt van, ahol még szírokot (orosz túró rudi) is lehet kapni.

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:00:07

@hagyma: Moszkvában egy külvárosi, büdös, koszos, összeköpködött lépcsőházban lévő lerobbant egyszobás kis szar lakást tudsz bérelni 800 dollárért...

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:02:28

@Бабаяга: Én is jól éreztem ott magam, pedig Párizsban és Londonban is laktam néhámy hónapig... de Moszkvában 10 évet tötöttem:)

Бабаяга 2012.09.22. 19:04:14

@dr. Trebitsch: A bűz ismert, a 36 óra az csak a papír, a valóság egy kicsit több. A bűnözést illetőleg pedig a jól öltözött üzletember valóban csábító, de egy csóró magyar értelmiségi egyáltalán nem vonzó célpont. Egyébként a párom a bűnözés miatt nem enged ki dolgozni az oroszokhoz, pedig volt egy jó kis ajánlatom évekkel ezelőtt Irkutszkba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 19:04:45

@dr. Trebitsch: hat nem is vagyom oda, en az erdo szelen egy to mellett ennyiert, hajnalban hol medvet, hol rokat latok, tobbi allatrol nem is beszelve, friss levego csend
800-ert:)
es ez nem is haz csak ilyen lakopark szeruseg
majd ha megvesszuk a hazat, az az erdo kozepen lesz:)

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:07:57

@Бабаяга: Azt el kellett volna fogadni! A legszebb emlékem Oroszországról a Bajkál, a hajókázás és kirándulás a környéken, az omul (омуль), az Angara parti szaunázás, kirohanással a 20 fokos fagyba, mártózás a 4 fokos Angarába... és Irkutszk csak egy ugrás már onnan!

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:10:20

@hagyma: hát, nem keverjük az élvezeteket a pénzkereséssél... mióta visszavonultam, én sem Moszkvában töltöm a házon kívüli időmet, hanem inkább Thaiföldön vagy Mauritiuson:) Micsoda különbség:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 19:21:31

@dr. Trebitsch: hat ha megtehettem, hogy magam valasszam meg a lakhelyem, mar megtettem, meg a visszavonulasom elott
de teny nemcsak NOMOSZKVA, nem mennek en new yorkba se, de meg budapestre sem stb. nagyvaros kizarva
ez termeszetesn kor kerdese is, meg hat a lehetosegeke is
en is reg voltam tini

dr. Trebitsch 2012.09.22. 19:26:40

@hagyma: a lakhely az más, bár életem nagyobb részét külföldi munkával töltöttem, állandó lakhelynek mégsem tudtam mást elképzelni, mint Magyarország. Ez a hazám, kell a tudat, hogy ide térek vissza, bárhol legyek is, akár évtizedekig, de az mindig csak ideiglenes állapot.

csizkek 2012.09.22. 19:26:58

En is jarok ki sokat Moszkvaba ill egyeb orosz varosokban is voltam. Kis kaukazusi tura etc.:) Raadasul en nem MO.-rol, hanem Ny-Europabol. Altalaban nemetekkel es olaszokkal utazom egyutt.
Moszkvat en eloszor hihetetlenul undorito es agressziv varosnak talaltam. Ha Mo.-on senki nem mosolyog, na ott az az erzesed, hogy orulsz ha nem kapsz 2 pofont az utcan. Kulfoldiekkel az utcan kifejezetten baratsagtalanok. Ott tenyleg divik az erosebb kutya ba..ik mentalitas. Sorban allsz, kieloz, majd hatra fordul es kirohog. Valos tapasztalat. Kozlekedni autoval keptelenseg, metron meg attol tossol mikor robbantjak rad megint. Dolgozni se egyszeru veluk, mert divik a regi mentalitas, hogy mindent a moszkvai kozpont dont el. Szallodak, ettermezes k. draga meg ny-europai szemmel is. Ugy igazan utaltam odajarni.
Kesobb viszont jobban osszehaverkodtunk az ottani ceges emberekkel, akik elvittek par helyre, mutogattak a varost etc. NA onnantol kezdtem el elvezni. Nehez egy varos eloszor, nehez feju emberekkel, de ha megnyilik a kapu, akkor nagyon lehet elvezni. Az orosz kaja iszonyat jo, imadom a kaprot, tejfolt, borscst etc. A varosban van latnivalo boven, mondjuk sokszor eleg ellentetesek a benyomasok. Azert ott is tudni kell, hogy ki az akinek nem szolunk be ha a tilosban all.:)
Osszessegeben manapsag mar szeretek oda menni, de ido kellett ehhez.
Turo rudi temahoz meg annyit, hoyg a TR valoban a "sziroK" alpjan keszult, de a "szirok" az egy kremes allagu erosebben vajas termek, amit raadasul kismillio izesitesben keszitenek. Sima turos-csoki bevonatut nem is nagyon talaltam. ALtalaban vmi csokis, vanilias, kokuszos, tejszines izuek. Es hat finom!
JA es ennek kapcsan jegyzem meg, hogy tejtermeket tilos behozni az EU-ba maganutaskent, igy a "szirok"ot sem. Nemet reptereken eleg nagy szeretettel szedik szet a borondoket ha epp Moszkvabol erkezel:)

Бабаяга 2012.09.22. 19:37:14

@csizkek: én a mákosat szeretem. És hivatalosan hozza be az Eu-ba valami német székhelyű cég, a Monolith West GmbH, a többi tipicsnij orosz cuccal együtt. (A cég nevét onnan tudom, hogy a fiam ma is valami szörnyű zöld üdítővel -tarhun- állított haza.
Az tény, hogy Oroszország akkor élvezhető, ha be tudsz olvadni a tömegbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.22. 19:38:52

@dr. Trebitsch: en az uj hazamon belul valsztottam lakhelyet, engem idekot minden a csaladom, a felesegem, az eltelt evek
a szulohazam az magyarorszag, amerika a valasztott es nagyon jol elvagyok, nekem ez allando allapot
en mar itt dobom el a kanalat

csizkek 2012.09.22. 19:40:32

@Бабаяга: Na a makosat megkostolom majd, jol hangzik:)
Nem azt mondtam, hogy nem lehet behozni, hanem azt, hogy maganszemelykent a borondben ne kiserletezz vele. Mert szabaly szerint nem lehet. En hoztam tobbszor is jo nagy dobozokkal, de utana szoltak, hogy ne:)

Бабаяга 2012.09.22. 19:40:44

@dr. Trebitsch: Tudom, de még az útlevelemet is eltüntette. Pedig pont nekem volt meghirdetve: a végzettségem, a német és orosz nyelvtudás és Szibériában sose jártam. Grúzia, Örményország, a Baltikum, meg Taskent, Buhara megvolt, de Oroszországban csak Sztálingrádig jutottam.

kincsa 2012.09.22. 20:50:27

@spangola: Mi eddig nem találkoztunk túl sok orosszal, akik jól beszélnének bármilyen idegen nyelvet. Tanulni tanulnak, de nem lehet túl hatékony az oktatás. A Lomonoszov Egyetemen sem találtam olyan fiatalt, akivel szót tudtam volna érteni. Persze mikor megkérdezed, tudnak-e angolul, lelkesen válaszolnak, hogy természetesen. Csak aztán amikor azt mondja, "fordulj jobbra", közben balra mutogat, egy kicsit megzavarodsz.

kincsa 2012.09.22. 20:54:34

@Kutya 79: Én csak a közvetlen járatokról beszéltem, de igazad van, átszállással lehet olcsóbb jegyet is találni. Akár Lufthansával is, Hamburgon/Frankfurton keresztül. Csak nincs mindig annyi ideje az embernek. Mondjuk ha figyelembe vesszük, mennyit szokott késni az Aeroflot... lehet, hogy tényleg jobb az átszállás.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.09.22. 21:12:35

Hello Mindenkinek,
En lennek a “ferj” .
Roviden hozzaszolnek a fentiekhez.
Eloszor is szerintem tok jo a blog, hasznos es szorakoztato olvasnivalo.
Masodszor, szemmel lathatolag a cikk is jo mert aktivizalta az olvasokat .
A kommentekbol azt latom, hogy van par vilagjaro emberke sok-sok tapasztalattal es en szivesen olvasnek cikkeket mas orszagokrol (pl erdekes hogy Oroszorszagrol meg senki nem irt ezelott, szemmel lathatolag vannak tapasztalatok). Azt is kifejezzeten jo otletnek tartom hogy orszagosszahasonlitast csinaljon valaki. Igaz mind mashogy eljuk meg a kintletet, munkat, stb. Helyzetunk es szemelyisegunk fuggvenyeben. Pl. nem mindegy hogy valaki par hetet tolt el vagy eveket, hogy beszeli-e a nyelvet vagy sem, hogy egyedul el vagy csaladdal, mennyire van eleresztve anyagilag, optipista vagy pesszimista beallitottsagu, stb.
A cikkel es hozzaszolasokkal kapcsolatban a kovetkezoket szeretnem megosztani:
1. A cikk viszonylag rovid, sok minden kimaradt belole, szerintem erdeklodes alapjan a kedves nejem irhat meg 1-2 cikket . Azt azert erdemes tudni hogy nem Moszkva az elso kulfoldi tapasztalatunk. Nejem 6 evet elt Olaszorszagban en meg 4 evet USA-ban majd par honapokat Glasgow, Kiev, Praga, Varso varosokban tehat van osszahasonlitasi alapunk . Tovabba korai 30-as eveinket eljunk es kivancsian varjuk mit hoz a jovo, meg szeretnenk par orszagot bejarni mielott igazan el tudnank donteni hol is akarjuk eldobni azt a kanalat  (copyright: Hagyma). Termeszetes Mo.-ra barmikor szivesen megyunk vagy ott maradunk de jelenleg csabitobb opciok vannak.
2. En a magam reszerol kicsit maskepp elem/eltem at ezt a Moszkva kalandot mint a kedves nejem. En egy picit az o irasat negativnak talaltam. Moszka (Oroszorszag) nem rossz hely expatkent, mint minden mas helynek megvannak az elonyei es hatranyai. Mikor megkaptam a megbizatast nem szalltam el az oromtol, mert az USA-bol Magyarorszagra hazajove nem Moszkva volt a celt, ugyanakkor jo lehetosegnek tartottam hogy kiprobaljam az itteni eletet mert meg soha nem voltam Oroszorszagban elotte. Hozza tartozik hogy nem voltunk kenyszeritve, a dontes a mienk volt, mintahogy barmikor kerhetem az athelyezesem… legfeljebb nem cegen belul mozgunk . Lenyeg hogy nem azert vagyunk itt mert nincs mas valasztasunk.
3. Moszkva Draga!? Minden relativ. Ugye en Mo-ro USA-ba mentem… hat az egy eles valtas volt minden szemszogbol. A ket orszaghoz (es mas europai varosokhoz viszonyitva is ) Moszka eles valtas volt. Aki mar volt az tudja, aki nem hiszi, jarjon utana, Moszkva igenis draga. Eddig sem eltunk nagylabon, hat most meg annyira se. Nem azert, mert nem telik ra, hanem mert ott motoszkal a tudat hogy ugyanez mashol toredekebe kerul, hat akkor inkabb most lemondok rola es majd mashol megszerzem . Persze vannak amikrol nem lehet lemondani, pl a lakas, ami brutalis aron van es ez a fo tenyezo amitol draga, meg persze a nyelvtudas hianya miatt minden draga ami nem oroszul van  (egeszsegugy). Persze Tokio dragabb… Tokio a vilag lagdragabb varosa, batyam elt ott 2 evet, megerositette. London, Parizs, NY ? Mar nem olyan felkapottak mint a fejlodo orszagok kozpontjai, kulonosen ahol sok az olaj es annyira nincs kiepitve az infrastruktura hogy gyakorlatilag egy hadsereget es orvosgardat kell egy-egy kulfoldi melle ‘venni’. Na de ez nem ‘melyik a legdragabb varos verseny’ amugy sincs onmagaban jelentosege. Anyagilag az a meghatarozo hogy mire telik (fizu-kiadas) nem hogy mennyi az a kiadas. Es akkor ez meg csak az anyagi oldal, aztan jon az erzelmi, ami sokkal bonyolultabb. Itt van pl egy jo statisztika, de miellott lehurrognak hozzateszem, ez is csak egy statisztika (nejemmel mar meg is allapitottuk hogy nem pontos :P): www.expatexplorer.hsbc.com/#/countries
4. A kereset / atlagkereset temakorhoz csak annyit tudok hozzaszolni hogy nem tudom . Fogalmam sincs mennyi Moszkavaban az atlagkereset. Az biztos hogy hatalmas szakadek van Moszkva es videk kozott es keresetek szinten Petervar is messze elmarad Moszkvatol (ezt hallottam HR-tol) es az is biztos hogy Moszkvan belul vannak a nagyon gazdagok es a nagyon szegenyek (szerintem kevesebb hajlektalan van mint Budapesten) ezert szerintem az ‘atlagkereset’ mutatot le lehet huzni a WC-n. Es igen, top menedzsment itt is top menedzsment mint akarhol mashol, persze a juttatasok orszagonkent kulonboznek. Mo.- mondjunk a ceges auto normalis akar kozepvezetoknek is, itt nincs ceges auto… vagyis van de csak felsovezetoknek es soforrel, az elnoknek mindjart ketto is , meg jar a titkarno is. Cserebe 24 orat dolgoznak .
5. A kozlekedes meger egy miset. Ennel rosszabbat mar nem nagyon tudok elkepzelni. A kocsisorok vegelathatatlanok, a kozlekedesi moral kritikan aluli. Azert lehet kozlekedni de en autoban nem ulnek, se vezetni se utaskent (persze hogy fel nap alatt haladjak 5 km-t…. na jo ez tulzas ) ezert mototrozok jo idoben telen meg metrozok. A Moszkva-Budapest utazas… hat igen draga a repjegy… mennyunk vonattal… ha mar az ar ennyire meghatarozo akar gyalogolhatunk is . Nem biztos hogy az eves szabadsagomat vonatozassal szeretnem tolteni. Hatha atveszi valami fapados a Malev jogait… bar lehet hogy addigra mar mi is koltozunk .
Asszem nem sikerult rovidre fognom :P. Na sebaj, az elso 5 pont letudva, jo olvasgatast, addig megirom a 6-18 pontokat .

2012.09.22. 22:01:20

Annamária és a kedves férj is nagyon aranyosak, helyesek vagytok, jó olvasni Benneteket és a többi kommentezőt is, sok hasznos és érdekes dologról lehetett most itt olvasni! Minden jót és további sok szerencsét Nektek! :))

moszkovitics 2012.09.22. 23:10:07

moszkvai vagyok és nem magyar. jelezném, hogy nálunk egy metróvezető 350-500 000 ezer forintot keres, vonaltól függően. ez a nagyon alja fizetés, nagyjából a Mekiben is ezt kapod. az átlagfizetés egy normálisabb állásban 600 000 - 1 200 000 forint, a középosztály nagyobb része 2-3 millió forintot simán haza visz egy hónapban. mert ha nem akarsz az isten háta mögül bejárni a város közepébe dolgozni, ezzel másfél-két órát eltöltetni, akkor kifizeted a 600 000 - 1 000 000 forintos havi lakbért egy jobb és közelebbi lakásért. ha van hol aludnod, tehát nem betelüpölt jött-ment vagy, akkor 250 000 - 300 000 forint kell ahhoz, hogy ne halj éhen, kifizesd a számláidat, legyen ruhád, minimális szórakozásod, stb. ha nincs lakásod és alsó kategóriás munkát végzel, megdöglesz. vagy munkásszállásra mész, mint a tádzsikok, vagy összeköltözöl 5-6 emberrel. de az nagyon nem egészséges dolog.

csizkek 2012.09.22. 23:28:16

Egyvalamiben mindenki teved!:) A vilag legdragabb varosa jelenleg Luanda, Angola fovarosa. Az olaj..

@moszkovitics: Eleg hihetetlenek ezek a szamok. Miert is "menekulnek" az emberek Moszkvabol Ny-Europaba?:) Legalabis a nok eleg sok mindenre kepesek egy hazassagert es vizumert..

moszkovitics 2012.09.22. 23:33:03

@csizkek: az én barátnőm azért akar Amerikában költözni, mert ott nem lát éhező veteránokat zoknit árulni a köztereken, a 12-15 millió emberből nem 4-5 millió a muzulmán (tádzsik, kirgíz, stb) bevándorló, akik képesek a nyílt utcán levágni egy kecskét egy nyomorul útkereszteződésben. mert be lehet menni úgy egy drága boltba, hogy van hely és nem úgy kell mozogni, mint a heringek. nagyjából ezért akarnak a moszkvaiak nyugatra menni. de nekik például Hollandia vagy Ausztria már nem elég jó.
a vidéki oroszok azért akarnak elmenni, mert örülnek, ha 80-160 ezret megkeresnek egy hónapban. pont úgy élnek, mint a vidéki magyarok.

de ezek a nők. én meg férfi vagyok és remélem, hogy mielőbb haza tudok menni.

dr. Trebitsch 2012.09.22. 23:42:00

@csizkek: nem értem, miért tartod hihetetlennek a számokat. Miért lenne hihetetlen, hogy az emberek egy nagyon alacsony életszínvonalon, vagy az alatt valamivel meg tudnak élni a fizetésükből? Mert az orosz ember attól nem lakik jól, hogy Magyarországon vagy máshol milyen soknak tűnik a fizetése, ha ott, ahol ő él, csak félig rohadt krumplira és lerohadt bérlakásra futja ebből ar "óriási" fizetésből...

moszkovitics 2012.09.22. 23:45:18

@dr. Trebitsch: így van. ezért van az, hogy amikor a barátaim vagy a csajom idejönnek, akkor fél kézzel lerántanak egy sort a DM-ben vagy egy szupermarketben. ezért van az, hogy az orosz turista nem néz az árakat, kilóra megvehet bármit és bárkit. nem kell milliárdosnak lenni ehhez, csak olyan városokban kell lakni, mint Moszkva, Szent-Pétervár, Novoszibirszk, Tokió vagy New York. egy "EU-s" város nem ilyen, mert itt számunkra viccesek a fizetések és az árak, még Németország is olcsóbb.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2012.09.22. 23:46:11

@Gondolkodni Próbáló Birca: Az tényleg hatalmas különbség, a magyarországi kétszeres Budapest-Nógrád különbség a nyomába se érhet. De azért gondolom, hogy a Kaukázus nem olyan drága, mint Moszkva.

Mezőbándi 2012.09.22. 23:50:10

Jé, Birca is szovjet suliba járt... :) Mik ki nem derülnek. Hát igen, a Vágány utcai suliban is egyedül a biológia tanárnő tartotta magát jól, bár szerintem ő még nem is volt negyvenes.

Ami engem mindig is megfogott Oroszországban, az az innováció állandó jelenléte. Nyilván a hatalmas piac és alacsony adók is kedveznek ennek. Annyiféle érdekes kütyüt találsz a boltokban... Valakinek támad egy ötlete, megtervezi, valahol legyártatja vagy legyártja, lesz belőle bevétele. Itthon szétpasszírozza a vállalkozókedvet az adó, az engedélyek, meg minden... Kint valahogy ez nincs, vagy nem így jelentkezik.

Itthon az Arbat az a bolthálózat, ahol sok orosz árut lehet kapni. Múltkor a Millenáris mellett ugrottam be oda, vettem is "túró rudit" meg "kvászt" (bár, amit vettem, az csak nagy jóindulattal volt kvász).

csizkek 2012.09.23. 00:13:47

@moszkovitics: A 2-3 milliot hazavivo kozeposztaly szamaira gondoltam. Az meg Osloban is szep eredmeny, ami legalabb olyan draga varos mint Moszkva..

v2peti 2012.09.23. 00:13:52

Ha már metró! Régen eléggé olcsó volt, de ahogy elnézem az árakat, ma már nem olcsó az sem. Bár a menetjegy nem drága (28 rubel), de a bérlet már az.

Az 1710 rubeles bérlet, az csak metróra jó, vagy az egész hálózatra? (villamos, troli, busz, monorail).

Ramos 2012.09.23. 00:21:21

Kedves Szerk.!
Melyik hazai benzinkutakra céloztál orosz túrórudi forrásként?
Most hívtam egy pesti Lukoil kutat, azt mondták, semmilyen orosz élelmiszert nem árusítanak...
Pedig nagyon kíváncsi lennék, a belvárosi orosz boltocskák viszont nekem nem esnek útba.
Cpacubo! :)

csizkek 2012.09.23. 00:33:09

@moszkovitics: Ismerem a szituaciot. ELeg erdekes dolgokat latni Moszkva utcain..
Ettol fuggetlenul mikor kijonnek Ny-Europaba, lehet nekik nem eleg jo, de pont ugy viselkednek, mint azok a muszlimok amikrol te irsz. Legfeljebb nem kecsket vagnak, de pont ugy viselkednek. "Hordaban" jarnak, arrogansak, szormebunda es aranyfog. Csunya dolog az altalanositas, nem is serteskent irom, mert van par orosz baratom. De ez egy jelenseg, amin ok is "rohognek":)
Azert ez a hatalmas gazdagsag se igaz a kozeposztalyra. Amikor a jol fizetett mernok-manager kollegak atneznek ide Nemetorszagba, akkor nem az szokott a megjegyzesul lenni, hogy minden milyen olcso. Hanem az, hogy milyen jo lehet itt nyugdijjasnak, lenni. A sorozokben latni nyugdijjasokat, mig Oroszorszagban addigra csak ehenhalni lehet:) Es nem az 5x hotelben szallnak meg, hanem az intercity hotelben..

csizkek 2012.09.23. 00:34:35

@dr. Trebitsch: Ezt neked akartam irni, de felre ment elobb:

"A 2-3 milliot hazavivo kozeposztaly szamaira gondoltam. Az meg Osloban is szep eredmeny, ami legalabb olyan draga varos mint Moszkva.."

2012.09.23. 00:41:14

Hihi, most latom, h sv-vel vagytok kint. Milyen motorozni arra? Utak minosege? Videken a kozlekedesi moral? Errol is meselhetnel, ha futja az idodbol

KopaszMercis 2012.09.23. 01:07:11

@hagyma:
Szegeny embernek mindegy hogy hol csoro... Akinek van normalis megbecsult munkaja kulturalt fizetessel, annak mar nem perspektiva magyarorszag... Netto parszazezres fizut meg csak meglehet csipni, de ha egyszer elersz valami normalisat az eletben, akkor arra kurvara kicsi az esely, hogy megegyszer belenyulsz a tutiba. Kulonosen, ha meg kepzett is vagy, es beszelsz rendesen nyelveket, es ertelmes is vagy. Nem vesznek fel, mert felnek hogy kiturod oket, es konkurencia leszel. Nezd meg milyen tenyeres talpas budos ciganyok iranyitjak az orszagot es rajossz miert nem perspektiva magyarorszag

grani 2012.09.23. 01:27:28

Én most télen lessz négy éve, hogy Oroszországban élek. Itt dolgozom. Éltem másfél évet Pétervárott, a többi Moszkva.
Négy évvel ezelőtt tényleg egy drága város volt, de ma már ha jól tudom, az első húsz között sincs.
Sok minden úgy van, ahogy a blogoló írja. Igaz, én másképpen látok sok mindent, mert az orosz a második anyanyelvem és az orosz kulturában is otthon vagyok. Szóval, én itt nem vagyok idegen. Míg MO-n az utóbbi időben néha annak érzem magam:(
Azt hiszem, én is írok egy blogot Oroszországról, meg még egy pár helyről, ahol az utóbbi 15 évben megfordultam munkából kifolyólag. Már csak azért, hogy el ne felejtsem :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.09.23. 06:09:06

@csizkek: ... a statisztikak mast mutatnak. 2011-ben Luanda volt de 2012-ben Tokio visszatert az elso helyre.
@grani: jo lenne ha nem lenne a huszban... a negyedik es huszadik hely kozt eleg nagy a kulonbseg.

Es a forrasok (ketto a sok kozul:
ez tok jo a kis grafikonokkal :) es a cikk is alatamasztja:
www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jun/12/city-cost-of-living-2012-tokyo
rangsor:
www.smh.com.au/business/the-worlds-50-most-expensive-cities-20120612-207lr.html

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.23. 08:13:50

@Étteremkritikus:

Oroszországban a különleges az, hogy a rezsi nagyon olcsó. S mindenhol olcsó, Moszkvában is.

S persze nyilván az alapélelmiszerekben számít, hogy hol veszed. A Kaukázus nyilván olcsóbb. De ez a relatív olcsóság nem akkora, hogy kompenzálná az általános árszintet. Azaz bizony vannak az országnak nagyon szegény részei.

grani 2012.09.23. 08:57:57

@Andras125: Pech. Mint kiderült, az utóbbi 15 évben mindig ilyen drága városokban laktam :( Szubjektive nekem Párizs volt a legdrágább. Másfél évet éltem ott, de soha nem tudtam megszokni.
@Gondolkodni Próbáló Birca: Valahogy úgy van itt is mint az USA-ban. Az alapdolgok olcsók, aztán van egy nagy ugrás az árakban.
Moszkvában enni egy éteremben kb. ezer rubel. Ugyanez Kalugában, hát eléggé kelll igyekezni, hogy a 3OO rubelt elérje.
Orosz blog? Sehol. Majd megírom. Lehet hogy vele kezdem, de lehet, hogy vele végzem. Most azonban fel kellene kellnem, itt már 11 óra van. El kellene mennem fodrászhoz, meg a hűtőbe is kellene valami tennem. Este meg irány Pétervár a SAPSAN-nal. 3 óra és 45 perc, míg odaér Pétervárra. Este tizenegykor már a pétervári ágyamban alszom.

Super 64 2012.09.23. 09:06:31

@grani: Ohh, a Sapsan teljesen jó első bejegyzés lenne egy blogban, főleg fényképekkel. Útközben simán el is készülhetsz vele... ;)

indapass90210 2012.09.23. 09:23:07

A csajokról is írni kellett volna!

Az orosz/ukrán túrórudi a csajokkal ellentétben fényévekkel fosabb a magyar piros pöttyösnél.

grani 2012.09.23. 09:28:53

@Super 64: Jó. Csinálok egy kis riportot :)
De hogy kell itt blogolni?
@Dövan: A csajok is a világ első négy helyezetjei között vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 09:29:45

Nem gondoltam volna, hogy ilyen fizetések vannak Moszkvában, már értem, miért van tele egész Délkelet-Ázsia undorító orosz playboyokkal és hidrogénszőke naccságákkal, akik kilóra veszik a márkás cuccokat. Hideg kiráz tőlük. :-/

indapass90210 2012.09.23. 09:36:08

@kzolika: ""hiszen haza már nem nagyon tudunk menni, az otthoni szituációt mindenki ismeri."
Ma reggel 10 óta nem léptem ki a lakásból, és persze az index sem ír semmit. Moszkvából mit mondanak, mi van itthon? Itt már lőnek, egy évet sem lehetne itt eltölteni? Vagy mi a Jóisten van?"

Mint külföldön élő, de azért kéthavonta hazalátogató magyar, én is úgy érzem, hogy szar otthon az általános hangulat. Még az átlagosnál is búvalbaszottabbak az emberek az utóbbi pár évben, pedig ebben a magyar amúgy is erős versenyző volt.

indapass90210 2012.09.23. 09:37:13

@grani: hát igen, az biztos, hogy nem első, mert itt "nálunk" Odesszában a legjobbak! :D

2012.09.23. 09:38:18

@grani: De hogy kell itt blogolni? A blog.hu/ oldalon fent a jobb sarokban van egy olyan felirat, hogy Indíts blogot! Mellette a Regisztrálok! Arra kell rákattintani és néhány lépéssel megcsinálhatod a blogodat. Címválasztás, sablon kiválasztása...

2012.09.23. 09:49:54

@grani: Ja, és ne felejtsd el a blog.hu/ oldalon a Kattints ide, ha blogbejegyzést ajánlanál! -ba betenni a kész bejegyzés ajánlását, hogy feltegyék az ajánló oldalra és minél többen lássuk!

greycup 2012.09.23. 09:51:12

"A túró rudi igazából orosz édesség."

Poszter, te eddig hol éltél...?

kincsa 2012.09.23. 10:00:36

@Coco Binky: Köszönjük!!!! Ha jól látom, Neked is vannak moszkvai tapasztalataid! Minden jót, удачи!

kincsa 2012.09.23. 10:09:11

@v2peti: az csak a metróra jó, a többi közlekedési eszközre külön kell venni jegyet/bérletet. De a metróval nagyon sok helyre el lehet jutni, 12 vonal van, gyors, hatékony, a reggeli és a délutáni csúcsban 90 másodpercenként jönnek a szerelvények.

kincsa 2012.09.23. 10:22:44

@zseketto88: Végre valaki rákérdezett a motorra, ezt már nagyon vártam! :))) Igazából az egyik legjobb döntésünk volt, hogy áprilisban kihoztuk a járgányt. 2000 km, azt lenyomtuk 3 nap alatt Ukrajna felé, közben megálltunk körülnézni itt-ott (Lviv, Kijev). Egészen az orosz határig nem volt semmi gond... aztán onnan volt egy olyan 150 km, ami azért elég kemény volt, a hullámvasút semmi ahhoz képest, ami ott út gyanánt kanyarog a nagy semmi közepén. Emlékszem, ahogy állunk a motor mellett egy pihenőnél, és nézzük, ahogy megy le a nap: egyenlő sötét (nem látod a lyukakat), és hideg (mert a lehelletedet viszont igen). Az volt egy érzés. Azóta voltunk mocival Péterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Vladimirben, Suzdalban, Jaroszlavlban, Tulában, és még ki tudja, hol. Általános tapasztalat vidéken, hogy az utak rosszak, nagy a forgalom (főleg Moszkva körül úgy 50-80 km-en, attól függ, merre mész), sokszor motorral is alig tudunk haladni. Városon belül az utak elég jók, viszont a forgalom még nagyobb. A motoros közösség hihetetlenül összetartó, ami tetszik. A rendőröknek viszont olyan szinten fittyet hánynak! Szerintem a motorok 80%-án nincs rendszám. Láttam olyat is, aminek a rendszámára egy bugyi volt húzva ezzel a felirattal: "On Monday I go shopping with Jack." :)))

gisgps 2012.09.23. 10:59:37

:) Összehasonlítás táviratilag - 1983-ban részképzés jegyében 5 hónap Moszkvában.... :)
1 rubel = 17 Ft :)
Malév: 2 e Ft jegy
Kirakatok: konzerv és kő
Kaja: iszonyat finom fekete kenyér, azóta sem ettem jobbat. Iszonyat finom kefír, fagyi - ez utóbbiért másfél óra sorban állás a kávézó előtt, majd odaültettek 2 másik orosz csajhoz.... Volt még egy rakat üres asztal - "ott nem szolgálunk ki... ????? :)"
Egyébként Kozmosz szálloda, svédasztal - Lányokat férfikísérő nélkül nem engedünk be. Ja, h külföldi? Pásszport jeszty? Oké, mehet... (egyébként áprilistól már ez sem működött, túl sok vendég, túl kevés kaja....). Kvász - üvegpohárban automatából... Bifsztroganoff..... egészen jó. Egyebekben magyar bolt (a kint élőknek, névjegyzékkel....): szalámi, Malrboro stb., jobban éltünk, mint itthon... :) A szokások borscs... iszonyat finom, persze barát családjánál.... Meg ott minden nagyon fini volt.....
Ja meg a reptér (Seremety.) büféje, még sült krumpli is volt... :)
Oda-vissza 3 óra taxival a koliból a város szélén, ha jól emlékszem úgy 15-20 rubelért... :)
(Mi 300 r. ellátmányt kaptunk, plusz máni otthonról :)....).
1-2 kopek egyébként a troli (amelyből kiszállva esőben ugrani kell, mert ráz). Metrón elő a kötögetni való, csizmából láb ki, mert sokat utazunk... :) Metró fél percenként, iszonyat tömegek és nyomorgás. Márvány megállók... :)
GUM tök üres.
Filmek alámondással, de a legújabbak is ott voltak, itthon évekkel később jöttek csak be....
A koli melletti műtóban -20 fokban és metsző szélben fürdőzők... :) és még a tó körül is futkároztak - az ablakból nézve is vacogtunk...
Koli: páros és páratlan lift - 22 em. Max. 11 ember, amikor a túlterheléstől a lift nem indul, kis ugrálás, és kialszik a lámpa. No, én gyalog jártam a 11dikre. :)
Forró víz mindig volt, de csak mi fürödtünk naponta a blokkban (mienk 2 szoba, a többieké átlag 3-4). Mongol Ulanbajarin Tungalag szobatárs, aki megkínált kis jaktejből készült kőkemény drazséval, meg szárított hússal.... hmmm. :)
Sok haver, tök jó fejek, sátorozás erdőben, kis faluban, kútból víz, nénike... :)
Mindenféle hanglemez.... Könyv! Ott nyomtatva, de nem tudtam olyat kérni, ami nem volt... :)
Víz Mban iható, Leningrádban jó féle kis fertőzést lehetett kapni... (nem szóltak, h csak forralva... :)
Belföldi repülő - töminyomi, mintha rakétát vezetnének, olyan meredeken felfelé... :)
Egyetemistaként tök jó buli volt, orosz barátaink tök jó fejek.
Mi voltunk a gazdag országból jöttek - hihi, mi akkor már 5! szoci országba vízum nélkül utazhattunk... Igaz, a szlovákoknál előbb ittam dzsúzt és ettem mandulát.. :)
Ja, a meghívóról ne feledkezzünk meg - komoly dolog, OVIR-ban is jelentkezni kellett, külföldiek nyilvántartása... Jó sztori, szombaton értem oda, hétfőn hajnalban indultam vissza. A határon ugyebár letépték belépéskor a meghívó felét, visszafelé elvették a másikat. Pár hónappal később telefonál az ismerősöm, akiknél voltam (Tallinn), h a katonai rendészet járt náluk, h hova is tűntem, mert bementem az országban, meg kijöttem, de nem jelentkeztem!!!!!! Hát bizonyítaniuk kellett, h nem volt nyitva az iroda.... Egyébként kitiltanak az országból....
Wellwell, szép emlékek, tök buli, 1x majd elutazom még, h milyen most.... Muszáj dolgozni mennem, pedig még annyit tudnék írni... ::)))

gisgps 2012.09.23. 11:06:34

Ja, egyébként részképzés ide vagy oda, angolul beszéltünk, az menő volt - és előnyös.
Ha oroszul:
Az oroszuk utáltak, mert azt hitték, mondjuk észtek vagyunk.
Az észtek utáltak, mert náluk jobban tudtunk oroszul, és azt hitték, oroszok vagyunk... :)
De ez odavisszakeresztbe..... szóval maradt az angol.... :)

Super 64 2012.09.23. 11:11:49

@grani: Coco Binky gyakorlatilag leírta a kezdő lépést, utána már csak a blog kezelésével kell megbarátkozni és az első posztot közzétenni... :)

Mensikov 2012.09.23. 11:11:55

Nagy irigységgel olvastam a posztot orosz szakos tanárként. A szovjet időkban jártam szinte minden évben, de Odesszában a Lenin konzervgyárban is dolgoztam úgymond csereépítőtáborban.
Moszkvát, Leningrádot nagyon jól ismerem barátaim is vannak, ha akarnék utazhatnék is, de most már rettenetesen drága minden. Most már csak a netről letöltött filmek és az emilek jelentik a kapcsolatot. Én is barátaim is megöregedtünk...
Nagyon szép nyelv és hát káromkodni nagyon tudnak...

Mensikov 2012.09.23. 11:14:47

@gisgps: Engem sem az észtek sem az oroszok nem utáltak. Sőt az észtek egyenesen imádtak mikor megtudták hogy magyar vagyok. Narvában majd szétszedtek...

gisgps 2012.09.23. 11:20:14

Bocs, rosszul fejeztem ki magam - magyarként (nagyon) szerettek. Csak, ha oroszul beszéltünk, azt hitték, vmi honi más náció vagyunk (a nyelv hangzása miatt ugyebár főként észtnek néztek), azokat meg persze utálták. És vicaverza.....A más nációk meg az oroszokat utálták.... Az angolt azért választottuk, mert sajnos magyarul nem beszéltek... :) Megjegyztem, azok sem, akik hosszú-hosszú évekig itt éltek katonaként vagy katonafeleségként. Bent éltek a laktanyában, orosz tévét néztek, bolt belül, oszt csókolom.
Szóval az angollal jeleztük, h nem szovjetek :) vagyunk, hanem külföld....

Mensikov 2012.09.23. 11:22:01

@moszkovitics: megtudhatnám hol tanultál meg ilyen jól magyarul ?

grani 2012.09.23. 11:23:28

@Dövan: Odesszában tanultam öt évig a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. A fiatalságom városa :) Néha előjön az odesszai akcentusom, jellemzően éttermekben és csajozáskor. Szóval Odessza az Odessza. De a legjobb odesszai csajok egy idő után mind Moszkvában kötnek ki. :)

gisgps 2012.09.23. 11:25:54

Egyébként akkor és azóta sem voltam sehol másutt "gazdag külföldi" ... :)
89-ben Angliában éltem egy fél évet (érdekes, oda nem szerveztek részképzést... :), ott arról kérdeztek, h vannak-e tankok Budapesten, jééé, ezt a kabátot tényleg Mon vettem? A magyar nagyon hasonlít az oroszra?.... meg hasonló elméncségek...
Még interjút is készítettek velem a helyi újságba, a "vasfüggöny mögül" ellátogató szegény kis elnyomottról... hihi.
De szerettek, aztán pláne, h átengedtük a németeket... és a fal. Onnan elég érdekes volt... 20 év. De régen volt.... Hatalmasat fordult azóta minden. 120 évig tervezem, kíváncsi vagyok, 70 év múlva miket írok majd... ;))

kzolika 2012.09.23. 11:32:54

@Dövan: Így első körben lehet, hogy búval baszott vagyok statisztikailag, de azért nem olyan rossz itthon. OK, szar érzés, hogy nem 60e GBP-t keresek per év, mint kinn tenném, de ez van. Majd egy szinttel feljebb lesz kb. évi 50e GBP a csomagom itthon, igaz, azon a szinten kinn már 100e GBP környékén lenne a csomag, de el kell fogadni, hogy az itthonmaradásnak a fél fizetés az ára.
2 éve volt egy ajánlatom Bukarestből. A végső döntés előtt péntek este 11-kor elmentem a Mázsa térre. Álltam ott egy órát a buszmegálló korlátjának támaszkodva és nézelődtem. Azon gondolkodtam, hogy vazze, ilyen lehet Bukarestben egy jobb környék, pedig a Mázsa tér még a X. kerület Rózsadombjától is nagyon messze van, és a románoknál még a földkábelt sem ismerik. Na, éjfélkor röhögtem egy jót, hazamentem a jóba és vidáman mondtam nemet hétfőn az ajánlatra.

hackmac27 2012.09.23. 12:18:56

Én is csatlakoznék a moszkvaiak népes táborához :) 2008-ben kötöttem ki itt. Addig több mint 20 évig Pesten éltem, 3 évig Bécsben, kiküldetésben Kijevben egy évig, de több mint 50 orszában voltam már. Nem ecsetelem az eddig elhangzottakat, csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a volt Szovjetúnió területén a közös nyelv az orosz. Punktum. Éppen úgy, ahogy a kelet-ázsiai régió számára a mandarin. Éppen ezért, aki normális munkát akar Oroszországban normális fizetéssel, legyen akármilyen szakmai guru, a (legalább) jó orosz tudás elengedhetetlen. Ha ez megvan és van még mellé egy jó angol - német - francia tudás, akkor a külföldi szakember kétszer-háromszor olyan gyorsan ugrál a szolgálati létrán mint az orosz kolléga. Pusztán az a tény hogy európai vagy, ott szereztél diplomát, tapasztalatot, nagyon sokat nyom a latba. És az átlag orosz számára minden ami Ukrajnától nyugatra van, az már mind az egységes Európa. Nagyon sokat számít továbbá a kapcsolatrendszer. Rengeteg időt meg lehet spórolni, ha ismered a megfelelő embereket és oroszul meg tudod beszélni velük a problémákat, illetve azokra a megoldást.

Én logisztikai és IT cégekben vagyok közép-felsővezetői beosztásban. A béreket tekintve a következőket tudom mondani (tavaly és idén sok új embert vettem fel):

Titkárnő angol tudással Moszkvában: kb 90.000 RUR bruttó
Sofőr Moszkvában: 70.000 RUR bruttó
Programozó Moszkvában: 85.000 - 140.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Moszkvában: 85.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Moszkvától 60 kilóméterre: 45.000 RUR bruttó
Rendszerimplementációs szaki Szentpétervártól 40 kilóméterre: 45.000 RUR bruttó
Logisztikai középvezető Moszkvában: 160.000 - 200.000 RUR bruttó + éves teljesítménybónusz
Logisztikai felsővezető Moszkvában: 250.000 - 400.000 RUR bruttó + bónuszok + sok extra juttatás.

Oroszországban a bruttó fizetésből csak 13% szja-t vonnak le, így könnyen kiszámítható a nettó. Minden amit feltüntettem havi fizu.

Munkaidő: alsóbb beosztásban heti 40 óra körül, közép beosztásban kb. 50 óra, felső: kb. 60-65 óra.

Sokat tudnék még a témával kapcsolatban írni, de majd esetleg legközelebb.

Bambano 2012.09.23. 12:32:17

Peterhof rendes neve Petrodvorec és a cárok nyári rezidenciája volt. Gyakorlatilag Szentpétervárról egy ugrás a Balti tengeri partig.

úgy is néz ki. komolyan. annyi aranyozott szobor van ott, hogy a guglimapson is látszik. szóval ha valaki le akar döbbenni (pozitív értelemben), egyszer nézze meg.

grani 2012.09.23. 12:32:36

@hackmac27: A franc! Azt hittem eddig nincs is rajtam kívűl senki Moszkvában!!! Ugyanis a négy év alatt magyarral még nem találkoztam, turista szinten sem.
Amint látom, egy hozzám hasonó "csavargó" kollégához van szerencsém :) Ötven országra nem vennék mérget, de már csak Ausztrália hiányzik a kontinensek közzül. Na meg az Antarktisz....
Igazán adhatnál valami elérhetőséget, elmehetnénk sörözni valahová.

grani 2012.09.23. 12:38:41

@Bambano:Igy is, úgy is mondják. A komcsik után nem az oroszosított, hanem az eredeti nevet adták vissza. Nem Petrográd, hanem Санкт-Петербург, nem Petrodvorec, hanem Петергоф.
Itt lehet olvasni róla, ez a hívatalos honlap.
peterhofmuseum.ru/

hackmac27 2012.09.23. 12:39:31

@grani: OK, láttam az üzenetedet privben, felhívlak. Én meg pont pénteken voltam Szentpéterváron, jövő héten megint megyek oda.

Bambano 2012.09.23. 12:42:23

@grani: én voltam ott személyesen, nem hiszem, hogy a webről akarok tájékozódni ezügyben :)

grani 2012.09.23. 12:45:15

@Bambano: Na ja. Én meg éltem ott kb. másfél évet. Mármin Pétervárott. Szárnas hajóval jártam vasárnap delutánonként Peterhofba ebédelni meg jót aludni a parkban :)

Bambano 2012.09.23. 12:46:49

@grani: a cárok idejében pénz is volt meg ízlés is volt...

indapass90210 2012.09.23. 12:54:41

@grani: azért nem mind, mert sokan nem szeretik az "én vagyok a király" moszkvai attitűdöt, és itt is van elég sok lóvés figura, akiknek 20. fasztarisznyájának lenni is kielégítő sok picsa számára :)

@hackmac27: "Rengeteg időt meg lehet spórolni, ha ismered a megfelelő embereket és oroszul meg tudod beszélni velük a problémákat, illetve azokra a megoldást."

Ez nagyon igaz Ukrajnában is. Igazából itt beosztotti szinten senki nem dönt semmiről, így, ha nincs kapcsolatod és nem a megfelelő szinten, akkor nagyon úgy lehet járni. Nekem is 2 évbe telt kb megértetni a beosztottaimmal, hogy nem kell felhívni azt megkérdezni, hogy adhatnak-e egy egeret a kollégáknak az elromlott helyett. Kb. olyan a szitu, hogy ha valami elbaszódik, és ki kell cserélni a boltban, akkor addig nem történik semmi, amíg a vezérigazgató rá nem bólintott Kijevben :D

indapass90210 2012.09.23. 13:02:01

@kzolika: azért annyira nem kell leírni azokat országokat, ahol még nem is jártál.

Ráadásul, gondolom a következő lépcső valami középvezetői lenne, én nem biztos, hogy engednék pozícióba olyanokat, akik ennyire nem nyitottak a világra. Ahogy én tapasztalom, igencsak pozitív irányba változik azok gondolkodása, akik éltek már a szülőföldjüktől távol.

hackmac27 2012.09.23. 13:07:01

Amúgy a relatíve magas fizetések okai (szerintem) a következők:

- Magas alapkamat, ergo drága a pénz
- Magas infláció
- A magas alapkamatból (és magas kockázatokból) következik a nagyon drága bank hitel
- A drága rubeles hitelek (11-20 % THM) mellett alig van devizás finanszírozás, amiből egyenesen következik a nagyon drága lakásár és a magas bérleti díj
- Mindenki a nagyvárosokba akar jönni a jobb életszínvonal és lehetőségek miatt, ami gerjeszti a keresletet az ingatlanokra
- Az adók lehet hogy magasak, de a csinovnyikoknak le kell perkálni a pénz bármilyen beruházás esetén, ami tovább drágít mindent
- A jó szakembereket lasszóval kell összeszedni, mert a legjobbak a jobb életszínvonal reményében már régen emmigráltak az USÁ-ba és Nyugat-Európába (gyakran az alacsonyabb fizetések ellenére)
- A jó szakemberekbe is sokat kell invesztálni, mert a sok dimplomást, akit ontanak az egyetemek szinte semmire se tanítanak meg.

Nyilván van még sok másik ok is, de talán ezek a legfontosabbak.

Mensikov 2012.09.23. 13:11:59

@grani: Ennyire jól magyarul Odesszában ? Én sokat jártam ott mert Szeged és Odessza tesrvérvárosok voltak. Jó csajokat a gyikij pljázson, de másutt is lehett látni.
A Djeribaszovszkajat meg imádtam, na meg az eszkimo fagyit.
:)))

Mensikov 2012.09.23. 13:15:37

@grani: Da, és nem Puskin hanem Carszkoje Szelo valamint nem Zagorszk hanem Szegijev Poszad stb...

hackmac27 2012.09.23. 13:17:34

Hiba csúszott az előző kommentembe. Az egyik tézis így szól helyesen:

- Az adók lehet hogy NEM magasak, de a csinovnyikoknak le kell perkálni a pénzt bármilyen beruházás esetén, ami tovább drágít mindent

grani 2012.09.23. 13:18:55

@Mensikov: Ez jó :) Odesszában tanultam meg oroszul. Ugyanis addig csak makogtam.
A szegedi kapcsolatokra jól emlékszem. Voltam egy párszor tolmácsolni delegációknak.
Viszont a legjobb az volt, hogy hat heti váltásokban hozták a leendő orosz tanárnőket MO-ról Odesszába szakmai gyakolatra. És hát míg egy jobb odesszitkára néha két-három nap is elment, addig a vengerkákból kettő is megvolt egy éjszaka :)

indapass90210 2012.09.23. 16:35:52

@grani: nem létezik. Én vengerkát mire egyet megcsinálok, addigra befonom a szemöldököm. Odesszitkák sima ügy.

Kocsit lemosattam, úgyhogy megyek is be Gyeribaszovszkajára vadászni.

kzolika 2012.09.23. 17:35:45

@Dövan: Jártam már. Meg őszintén - itt most Oroszország, Ukrajna, akármi, ami anno SZU volt -, ők itt voltak 40 évig, amit az alatt tettek az országgal, nekem annyira nem tetszik, hogy fenntartom a jogot magamnak, hogy soha ne kerüljek velük kapcsolatba.
Másrészt, amikor volt a bukaresti ajánlat, az itteni angol főnököm épp mászkált ki kéthetente Bukarestbe 2-3 napra, hát elég beteg volt mindig, mire visszaért. Már az első alkalom után nem keverte Budapestet Bukaresttel.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 19:05:31

Szeretem Oroszországot, sokat voltam kint(anyukám orosz), mondjuk voltunk Moszkvában, de mi mindig Szentpétervárott éltünk. Álomszép város, mindenkinek ajánlom az életben legalább egyszer! Valami hihetetlen műkincskészlettel rendelkezik a város. Egyszer egy hónapon át csak a muzeumokat jártam!:)

Vannak isteni orosz kaják, én ugye ismerem őket:)) Nagyon finom a Scsí(káposztaleves), a borscs(céklaleves), az álágyi(Ez kelesztett tésztából készült palacsintatészta szerű, de pufi ovális pali, forrón tálalják általában sűrített tejjel...na az orosz sűrített tej...mmmm:) Sok salátájuk is isteni. A tejtermékek isteniek....az a tejföl....az íze most is a számban:)

Mondjuk én perfekt beszélek oroszul, de én csak hihetetlen kedvességgel találkoztam...vendégként a lelküket is kirakják eléd az asztalra, az utcán is mindenki nagyon segítőkész volt.

Télen nem ajánlom a várost, annak aki nem szeret minusz 3o fokban császkálni:) Én megtettem és nem volt túl felemelő élmény:) Emlékszem egy nap minusz 35 volt éjjel. Szólt a nagymamám: holnapra enyhül az idő!!! Örültem, azt hittem mittomén..lesz minusz 1 vagy két fok.
Tényleg enyhült. Másnapra csak minusz 25 volt:)))))

indapass90210 2012.09.23. 20:01:25

@kzolika: Látod, pont erről van szó, ennyire vagy te világlátott ember, hogy azt hiszed, az oroszok, ukránok úgy testületileg összeálltak és csináltak egy jó kis kommunizmust, meg tönkretették Magyarországot.

Ezért kellene pont kimenned külföldre picit élni, talán ragadna rád valami szélesebb látókör, mert amíg ez nincs meg, nem vagy alkalmas emberek főnökének lenni, amire gondolom kapnád az 50k-s csomagot.

kzolika 2012.09.23. 20:59:04

@Dövan: Voltam már kinn rövidebb időkre (egyenként max. 6 hónap) ösztöndíjjal és munka miatt is. Évek óta expatoknak riportolok, ami ugye feltételezi, hogy sokat dolgozunk együtt, sokat is vagyunk együtt, látok más világszemléletet és gondolkodásmódot. Kúrtam diplomataszülők lányát, aki általánost Moszkvában, középiskolát N.Y.C-ben végezte, egyetemre jött haza. Kúrtam évtizedet L.A-ben eltöltő nőt. Utoljára majd' egy évig ment a fűzőcske okosan egy angol expat csajjal, szóval magánéletben is láttam ezt-azt. De valszeg tényleg még több couleur locale érne, ha kinn is élnék.

grani 2012.09.23. 22:38:06

@kzolika: Ők itt voltak? Nos, míg MO a "vidám barak" volt, amíg nyugati kölcsönökből ment a nagy jólét, addig a magyaroknak jól ment. Itt kint meg nyomorogtak. Most lassan helyre áll a világrend. Nincs ingyen gáz és kőolaj, a nyomi magyar árukat nem lehet már Oroszországban eladni. MO nyomortanya lessz. Remélem, még tíz év, és MO végleg tönkre megy. Majd jó olcsón lehet lakásokat, telkeket vásárolni és olcsó lessz a szolgaszemélyzet is. Pont mint te. Idegeneket szolgálsz ki. Nincs mire felvágnod. Szégyen szolgának lenni a saját hazádban.

grani 2012.09.23. 22:44:35

@Catgirl: A borscs az ukrán étel és nem céklaleves. А сéklaleves a свекольник.
Perfekt oroszul beszélő embert eddég én csak kettőt ismerek, rajtam kívűl. Mármint olyat, aki magyarúl is perfektűl beszél. A két nyelv hangtanilag nagyon különbözik. Egy orosz soha nem tanulja meg kimondani helyesen azt hogy alma, míg egy magyar soha nem lesz képes kimondani azt, hogy хорошо.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 22:55:07

@grani:
Akkor most csalódást fogok neked okozni. Én 6 éves koromig Moszkvában éltem. Először beszélni, oroszul tanultam meg.
Amikor Magyarországra jöttünk úgy mentem iskolába, hogy kizárólag oroszul beszéltem.
Tudod léteznek még emberek rajtad kívül, akik akcentus nélkül beszélik a két nyelvet együtt. Továbbmegyek: már spanyolul is folyékonyan beszélek.
Egész életemben orosz-magyar tolmácsként kerestem a kenyerem.
Lehet a Borscs pontos történetét nem ismerem, de azért valljuk be: a cékla az alapja.
Legalábbis izre, mi több a szinét is az adja.

Minden jót.

grani 2012.09.23. 22:57:51

@Dövan: Ne keverd a korszakokat. Azok az idők a hetvenes évek vége, nyolcvanas eleje volt. Akkoriban vengerka volt dögivel. Minden feketének és arabnak volt egy vagy több. A vengerkáknál az értékrend ez volt:
dolláros arab
dolláros fekete
nem dolláros fekete
pénzes magyar (én)
nem pénzes magyar
ruszki.

Akkoriban az oroszok között a vengerkáknak nem volt becsülete. Igaz, nősülni az orosz fuk simán mentek a vengerkákra, de mondjuk én egy orosz lányt vettem el. Elsőre :)

grani 2012.09.23. 23:04:37

@Catgirl: Hát én meg négy éves koromig csak németűl beszéltem, most meg...
Semmit nem jelent, rengeteg tolmácsot ismerek, akik mind magyarul, mind a másik nyelven akcentussal beszélnek. Én pld. nem is tudok tolmácsolni, mert egyszerűen nem tudok a két nyelv között váltani. A papám meg négy nyelven beszél folyékonyan, akcentussal. Tulajdonképpen nincs is igazi anyanyelve.
Aztán meg nincs mit megsértődni. A nagymamihoz kilátogatás az nem egyenlő harmincöt év itt éléssel. Ismerek egy pár orosz anyukás nagylányt, aki szintén az hitte, hogy perfekt orosz és mindent tudd Oroszországról.
A borscs meg káposztaleves, burgonyával és sok hússal. A céklát kűlön teszik bele és ne főzik a többivel. Elmegy a színe :)

grani 2012.09.23. 23:06:58

Да вообще то нефиг надуваться. Пусть удочки мокнут, пока можно кайф ловить.

2012.09.23. 23:12:48

@kincsa: viccelsz? 4 evig volt hu tarsam egy sv 1000 sz.

a shopppingos tangas mondatodon felrohogtem!Ezek szerint nem csak autoban allatok :D

mennyire buntetnek gyorshajtasert, meg ilyenekert?Irtad, h a mocisok nem torodnek a rendorokkel, gondolom, ti azert ovatosabban maszkaltok

ha tudsz, valahova tehetnel fel kepet (FB, stb.) erdekelne motoros szemmel! :)

Szeles utat es vezessetek ovatosan ;)

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 23:14:31

@grani:

Ne naduvayus!
De zavar, hogy valaki azt képzeli ő egyedül a helikopter. Én 5 orosznak tolmácsoltam 2o éven át és kizárólag azért, mert nem volt akcentusom. Előttem 5 tolmácsot rugtak ki, mert zavarta őket az akcentusuk. Rólam sokáig azt képzelték, hogy bevándoroltam Mo-ra. Egy év mulva oszlattam el a évhitüket.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.23. 23:29:13

De amugy zsebre teheted a 35 évedet. Én először oroszul tanultam meg beszélni. 6 éves koromban Mo-ra költöztünk. Az anyukám sem és én sem beszéltünk magyarul. Az anyukám 2o éven át otthon dolgozott(orosz irott szöveget vitt be irógépre). Mondanom sem kell, hogy fél év után én folyékony magyar voltam az iskola miatt, de az anyummal még 2o évig kizárólag oroszul beszéltem.

grani 2012.09.23. 23:48:45

@Catgirl: Nem mindenkivel találkoztam még MO-n, lehet, hogy veled bővülne a kör.
Egyébként, akár anyukádnak is lehet akcentusa oroszul, ennyi év után. Nekem kb. két hét, míg átállnak a hangszálaim oroszról magyarra és fordítva.
Ne keverd a hibátlan oroszt az akcentussal. Én odesszai akcentussal beszélem az oroszt. Ma is rákérdezett egy moszkvai taxisofőr. Én viszont kiszurtam, hogy ő meg nyugat ukrajnai. És tényleg, tíz éve csak, hogy Moszkvában él. Egyébként Moszkvában már szinte nem lehet hallani a régi híres "á" zó moszkvai akcentust.
Na szóval, ha legközelebb MO-ra megyek, meghallgatlak. Aztán majd kiderűl, mire is vágsz fel :)

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2012.09.24. 05:52:38

Nagyon szivesen benne vagyok, de kicsit messzebb kell utaznod. Mert jelenleg Chilében élek:)

hackmac27 2012.09.24. 07:28:59

@grani: Azért mert még nem találkoztunk. Egyből felmegy a szám háromra :). Egyébként én kb. 5 embert ismerek, akinek a magyar és az orosz is az anyanyelve. Van köztük egy szentpétervári lány is ám. :)

kzolika 2012.09.24. 07:39:03

@grani: Kár sértegetni. Mindenki szolgál valakit vagy valamit. Még egy pénzt nem használó hajléktalan sem teljesen független, mert neki is be kell tartania bizonyos szabályokat ahhoz, hogy szabad legyen.
És inkább szolgálok egy nyugat-európait vagy amerikait, vagy bárkit, mint egy ruszkit, aki addig jutott a civilizáltságban, hogy bajonettel hasba szúrja a szembejövőt és leveszi a csuklójáról a tizenkettedik órát, meg hasonlók. Gyerek voltam még, amikor hazatakarodtak ezek, de apám elvitt pár elhagyott orosz objektumba, amikor átvették őket. Hát, egy életre szóló élmény és tanulság volt, hogy ezek mit hagytak maguk után.

kincsa 2012.09.24. 07:49:15

@zseketto88: Hat, a kozlekedesrol eleg sokat lehetne irni. Itt gyakorlatilag senki nem tisztel senkit. Meg a gyalogos sem az autost. Komolyan. Siman lelep a zebran ugy, hogy az autosnak van zold, neki meg logikusan piros, es kozben a mobiljat nyomkodja. Mintha egy parkban setalna. De ez oda-vissza igaz, tegnap azert kellett leulnom egy padra (annyira rohogtem), mert egy autos ment at a piroson, es kozben hangosan radudalt a zebran atkelo gyalogosokra. Olyan jo agresszivan. Szoval itt minden van. Gyakorlatilag egy honapig halalfelelmem volt a motoron, miutan kijottunk. De aztan megszoktam. Egy fel oras ut alatt a varosban atlag 1 balesetet latsz. A rendorok minden sarkon ott vannak Moszkvaban, megis rettenetes a helyzet. Persze buntetnek is, es zsebre megy a dolog, ezt felesleges is kulon mondani.
Mikor Petervarra mentunk motorral, utkozben talalkoztunk egy bandaval (oroszok), ok mondtak, hogy videken ne alljunk meg a rendornek, nekik csak sz.r Ladajuk van (tenyleg), ugysem ernek minket utol. Csak takarjuk le az egyik szamot a rendszamon ragasztoszalaggal, es annyi. De mondom, sokan nem veszodnek a ragasztoval, leveszik a tablat, es kesz.
Nekunk persze fent van a tabla, es megallunk a rendornek is, akinek minden ok nelkul joga van teged igazoltatni, pont, mint Magyarorszagon. Mar kaptunk buntit, 2000 rubel gyorshajtasert. De legalabb nem jatszadozott velunk a rendor, bemondta az osszeget, fizettunk, aztan mehettunk.
Egy masik alkalommal nem akartak elhinni, hogy nem beszelunk oroszul, pedig ott voltak a kulfoldi papirok, a magyar rendszamtabla, stb., de akkor sem. Eppen egy jegeso alol jottunk ki, videken voltunk, hullara fagyva, mikor megallitottak. Magyaraztak, mi a bajuk, nem ertettunk semmit. (Mutogatni nem mutogatnak, csak mondjak a maguket.) Mar vagy fel oraja ott voltunk, nekem mar lila volt a kezem, arcom, mindenem, amikor megallt mellettunk ket motoros. Valamennyire tudtak angolul, forditottak, kiderult, hogy a rendor szerint dupla vonalon eloztunk, kifizettuk a buntetest, es mentunk. A sracok adtak pulcsit, hogy ne fazzunk, azt rahuztuk a borruhara, aztan egesz Moszkvaig egyutt mentunk, a pulcsit is csak masnap vittuk vissza nekik. Nagyon rendesek voltak. Ilyen is van. De tenyleg, a motoros kozosseg nagyon osszetarto, rendesek egymassal. Legalabb ez, ha mar az autosok halalos veszelynek szamitanak - jobban, mint otthon, es azzel mindent elmondtam. :)
Te merre szoktal jarni?

indapass90210 2012.09.24. 08:40:33

@kzolika: annak ellenére, hogy a pina jó, azért nem az lesz a kapu a világra. (Még akkor sem, ha meg tud benne fordulni egy pótkocsis teher egy íven) :)

Így ha teheted, akkor mindenképpen menj ki, kurva jól fog mutatni az önéletrajzodban is, a személyiségfejlődésről nem is beszélve.

indapass90210 2012.09.24. 08:47:53

@grani: csak azt ne mond, hogy azóta javult a helyzet :)

Megjelenésileg az orosz csajok klasszisokkal jobbak a magyaroknál. Csak a körülmények, az olcsó pia és a cigi hatására hajlamosak a 30-as éveik közepe táján feljesen szétcsúszni. Nem mindenki, de ez a nagy átlag.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.25. 01:35:39

@Бабаяга: Az nem szürok? Mintha a ы betű ü lenne, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.25. 14:12:41

Namost ez komoly, hogy itt emberek látatlanban, ismeretlenül egymás nyelvtudását ekézik? Elég szánalmas. Mondhatni tipikusan magyar. :-/

2012.09.25. 19:42:08

@Chang Yai: Tipikusan magyar?? Hmmm...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.25. 20:10:47

Bizony.
Ezer éve "élek" angolul, és soha nem hallottam, olvastam még olyan szintű civakodást és egymás akcentusának és nyelvtudásának látatlanban vagy szemtől szembe körberöhögését vagy csak enyhe fikázását, mint amilyen itt a közelmúltban többször is előfordult (és máshol is magyar nyelvű helyeken a weben). Közben meg a magyarok nyelvtudása a legrosszabb egész Európában, de sebaj, fikázzuk le látatlanban (!!) azt, aki orosz anyanyelvűnek vallja magát, vagy azt mondja, ugyanolyan jól ír és olvas angolul, mint magyarul, vagy érezhetően nem anyanyelvi kiejtéssel, de nagyon jól beszél németül. (Majd az lesz a következő, hogy definiáljuk a másik etnikai hovatartozását néhány kis tényből, te magyar vagy - te nem vagy magyar, te elég jó vagy - te meg nem). Hát hajrá a fikahadjárathoz mindenkinek, aki szeret belemászni, aztán tán elgondolkozik egy-két másik ember a témán.

2012.09.25. 20:40:11

@Chang Yai: Ne hidd hogy tipikusan magyar, némelyik orosz fórumon is mindenki mindent fikázik meg letesz... Olyan beszólások vannak... Meg a stílus is sokszor elég ordenáré bunkó...

2012.09.25. 21:02:52

Londonban... (Murphx Xdsl)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.26. 03:05:00

@Chang Yai: Ez nem tudom nekem jott-e, de en szimplan csak erdeklodtem, 20 ev hosszu ido, lehet en emlekszem rosszul u vagy i.

kincsa 2012.09.26. 07:01:25

@Chang Yai: Nem akartam elhinni, hogy a magyarok nyelvtudása a legrosszabb egész Európában, ahogy írtad, ezért rákerestem statisztikákra - és igazad volt! Az Európai Unión belül legalábbis a legalsó csoportban vagyunk a "Legalább egy idegen nyelvet társasági szinten beszélők aránya" kategóriában - no nem egyedül (ott vannak az olaszok, spanyolok, franciák, stb.), de mégis. A két nyelvet társasági szinten beszélők csoportjában viszont már felkapaszkodtunk az utolsó előtti csoportba, juhéééé! Ezt tényleg nem gondoltam volna.
Ami pedig a "látatlanban fikázzuk a másik nyelvtudását, lehet, hogy még orosz anyukádnak is akcentusa van" dolgot illeti: teljesen egyetértek, ez nevetséges. Hogy mennyire magyar ez a szokás, azt nem tudom, itt szerencsére csak egy ember ment bele ebbe a "témakörbe". Ami azért nem olyan rossz arány. :)
@tildy:): Egyértelműen nem neked szólt. Olvasd el a többi kommentet, és meglátod. Egyébként én nem vagyok nagy orosz szakértő, de nekem inkább hasonlít fojtott "i"-re, mint "ü"-re. A magyar nyelvkönyvek meg azt mondják, a kettő között van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.26. 16:29:50

Kincsa - régebben asszem egy angolos posztnál voltak hasonló piszkálódások mások nyelvtudásáról látatlanban.

tetecske 2013.11.22. 00:44:43

@moszkovitics: már majdnem megijedtem hogy igaz amit írtál :) akkor moszkvában még a Norvégok is csórók ugye?
www.themoscowtimes.com/business/business_for_business/article/moscow-monthly-wage-on-average-1800/487138.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása