oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 18. 06:55,  Tudtam, innen csak győzni szabad 186 komment

2012. szeptember 18. 06:55 Határátkelő

Tudtam, innen csak győzni szabad

Egy történet arról, hogyan lehet okosan, és tervszerűen nekivágni a világnak, felkészülve a nehézségekre és leküzdve azokat. Az már megint egy másik kérdés, hogy miért veszíti el Magyarország sorra az olyan embereket, mint Gyé és családja...

Abingdon.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Előre leszögezem, hogy a mi történetünk nem kíván sem útmutatást, sem alternatívát adni, tanulságot, de még messzemenő következtetéseket sem lehet talán belőle levonni. Legfeljebb jó táptalaj trollkodni, erőt meríteni, netán pár választ kapni az én szemszögemből.

Megírásának oka sokkal inkább az, hogy talán most jött el az idő, amikor egy tervezett folyamat első állomását elértük, és céljaink, terveink megvalósulni látszanak, 30 hónap elteltével.

A csekkek nem kegyelmeztek

2009 nyarának tájékán döbbentünk rá feleségemmel, hogy hiába élünk teljesen tudatosan, dolgozunk mindketten főállásban, gyermeket nevelünk - vagyis úgymond mindent megteszünk a boldogulásunkért, az állam - melynek becsületes adófizető polgáraiként igyekezzük mindennapjainkat élni és utánpótlást biztosítani - nem képes a létbiztonságunkat szavatolni cserébe.

A trollok és az objektivitás kedvéért tisztáznám, hogy a két gyerek - három szoba - négy kerék szinten kalibráltuk céljainkat, mindezt megfejelve évi egy- két hetes balatoni nyaralással, illetve minőségi élelmiszerek fogyasztásának illúziójával. Úgy gondolom ezek teljesen reális, korrekt elvárások lehetnek mindenki számára.

A valóság ezzel szemben az volt, hogy ezt a „nívót" nem, vagy alig lehetett valamiféle szülői segítség illetve hitel nélkül elérni. Mivel az előbbi igen korlátozott szinten volt igénybe vehető, így bizonyos alkalmakkor - a 13 éves autó 5 evésre való cseréje idején - minden megtakarításunk és némi svájci frank alapú hitel sietett segítségünkre (gumicsont tudom, de nem is erről szól a levelem).

Lelkesedésünk a helyzet ellenére kitartott, addig a pontig, amíg el nem kezdődött az a bizonyos legózás a sárga csekkekkel. Frusztráló, és végtelenül fárasztó volt a hónapok utolsó napjait matekozással tölteni úgy, hogy a gyerek miatt azért minden percben felkészültnek kell lenni egy váratlan kiadás, ne adj' Isten betegség esetén.

A napi 10-12 óra robotra már plusz munkát nem akartam rászervezni, elkerülendő hogy 50 éves korom előtt infarktust kapjak. Mivel a helyzet ilyen módon kiszámíthatatlan volt, próbáltunk a jószerencsében bízni. Más nem volt ugyanis. Leszámítva a Gálvölgyi-showt, és a Barátok közt-et.

Tudnak áldozni a hobbijukra

Ekkortájt már a barátaim, ismerőseim kb. 60%-a külföldön élt és dolgozott. Nagyobb részük Angliában, a többiek Svájcban, Németországban illetve Ausztriában. Foglalkozásukat, képzettségüket tekintve vegyes arányban; pedagógus, szociális munkás, szakmunkás, 25-35 éves korosztály.

Beszámolók alapján majdnem mindegyikük elégedett volt az új életével, kis részük dolgozik ugyan a saját szakmájában, de általánosságban elmondható volt róluk, hogy nyugodtak, és tudnak áldozni arra, ami őket a leginkább érdekli (futballmeccs-látogatás - jó futballal, utazások, autók, motorok, nők / könnyű drogok egy-amszterdami túra alkalmával).

Az internetnek köszönhetően a távolságok áthidalhatóak voltak, sokakat sokszor tudtam nyaggatni az új életükkel kapcsolatos kérdéseimmel. Úticélként részemről Sherlock Holmes, a Hasfelmetsző, a Queen, és Austin Powers nagy rajongójaként kizárólag Anglia jöhetett számításba, hála a nagyon hatékony és kiváló gimnáziumi nyelvoktatásnak.

Valamire még emlékeztem is a nyelvből ugyan, de tudtam, hogy odakint, ha nem is az alapoktól, de újra kell tanulnom mindent.

Hosszú éjszakai beszélgetések

Próbáltunk egy tartható ütemtervet megalkotni, ami a kiutazásomat, lakhatásomat, munkába állásomat, a feleségem és a gyerek későbbi csatlakozását és mindezek anyagi feltételeit nagyjából reálisan tükrözi.

Hosszú éjszakai beszélgetések után, amikor azt már mindketten kivitelezhetőnek tartottuk a feleségemmel, és rajta is azt láttam, hogy képes lesz helyt állni egyedül a köztes időben, megvettem 2010 januárjára a repjegyet. Csak oda.

Furcsa volt, de tudtam, ha 28 évesen nem próbálom meg, akkor később sem fogom, vesztenivalóm meg maximum az állásom volt, de a jónak mondható közalkalmazotti referenciák miatt, tudtam, hasonlót találhatok bármikor.

Az első lépés London

Az úticél London volt, mini (de megfizethető) szoba egy szar környéken, és 6 hét masszív talpalás, a papírokért illetve munkáért. Tudtam, hogy az, aki ide valóban dolgozni jön, az dolgozni is fog, de a család hiánya, az új hely, és London, mint gigantikus olvasztótégely, néha nagyon sok volt, úgy hogy közben az otthonaikban is tartanom kellett a lelket.

Mivel egy hitelkártya és a lakás előtakarékossági alapunk megszüntetése finanszírozta az „új életet" tudtam, hogy innen csak győzni „szabad". nagy súly, de ez vitt előre. A hatodik héttől dolgoztam egy kávézóban, a munkakörülmények és a fizetés korrektnek mondható volt.

Bár London hosszútávon továbbra sem fért bele az elképzeléseimbe, a tény hogy dolgoztam, és küldöm végre haza a pénzt, olyan szinten megnyugtatott, hogy tudtam végre stresszmentesen az engem érdeklő munkára fókuszálni.

Főiskolai csoporttársam már évek óta bentlakásos „asszisztensként" dolgozott sérült vagy idős embereknél, ahol személyes ápolás, főzés, vezetés, netán ügyintézés volt a dolga. Mivel a fizetés nagyon jó, a lakhatás es élelem ingyenes, a kliensek 99%-a angol, tudtam, hogy ezzel a munkával a megtakarítás, illetve a nyelvtanulás is könnyen abszolválható.

A felvételi beszélgetésen kiderült, hogy ugyan értékelik a szociális munkás múltamat, mégis inkább empátiát és kreativitást igényel ez a pozíció, magabiztos angol nyelvismerettel. Szkeptikus voltam az interjú után, de 2 nap múlva hívtak is a tréninggel és a munkába állással kapcsolatban.

Irány egy kis falu Oxford mellett!

A cég telephelye már nem London belvárosa volt, és az ügyfelek is vidékiek jobbára, mégis örültem a hirtelen jött lehetőségnek, és annak hogy legalább esélyem lesz angol-angolt hallani, tanulni, és megismerni őket, szokásaikat.

Erre Londonban - lakhelyemet és munkakörömet figyelembe véve – tudtam, amúgy nem sok esélyem lenne, meg valójában élni sem tudnék egy ekkora metropoliszban, hiszen kisvárosi legény volnék én. Látogatni, nézelődni, vásárolni bármikor beutazok Londonba, de élni OTT, ahol a szobámat béreltem, képtelen lennék.

A tréning után rögtön ajánlottak munkát egy Oxford melletti kis faluban élő mozgáskorlátozott fiatalembernél. 4 perc hezitálás után igent mondtam, és rúgtam fel mindazt, aminek megszerzéséért az azt megelőző hetekben olyan sokat talpaltam, idegeskedtem.

Életem legjobb döntését hoztam meg szerintem, ezt már a buszon realizáltam akkor, amikor szembesültem a vidéki Anglia szépségével, karakterével. Gyönyörű falukon vezetett utam, bájos cottage-ok rendezett nagy kerttel ameddig a szem ellátott.

Sikerült magamra találnom

Egy teljesen új világot fedeztem fel magamnak; a tradicionális, vidéki Angliát. Szubjektív dolog tudom, de Tolkien világa, a megye számomra lenyűgöző. A munkakört kissé fenntartásokkal kezeltem, de a szomszédok, illetve a fiatalember és családjának közvetlensége már az első héten eloszlatták az aggályaimat.

Majdnem két évet töltöttem el nála, nagyon sokat tanulva tőle-róla, tőlük - róluk. Akkora utazás volt számomra a nála töltött két év, ami talán egy könyvet is megérne egyszer, de dióhéjban annyit, hogy sikerült magamra találnom végre szellemi és anyagi értelemben is. A munkám jellegéből kifolyólag háromhavonta hazautazhattam és 2-3 heteket tölthettem a barátaimmal és a családommal.

Végre elérhető közelségbe került az ő költözésük, és habár anyagi szinten talán nem kellett volna másfél évet várni rá, de 2011 augusztusában már tudtam, hogy hol, és hogyan szeretnénk élni. Egy dupla szobát béreltem nekik, mert én akkoriban még a kliensemnél laktam, de egy 10 perces séta választott el mar minket csupán.

Új helyzet az év elején

Kislányom szeptemberben elkezdte a helyi általános iskolát, ahol bár a külföldiek száma viszonylag csekély, mégis nagy szeretettel, és felkészültséggel fogadtak a tanárai és a többi gyerkőc. Feleségem a papírmunka lezavarása után munkába állt, és bár csak részmunkaidős egy helyi pubban, mégis többet keres, mint otthon 8 órában közalkalmazottként.

A nyelvtudása szépen fejlődik, biztos vagyok benne, hogy idővel - ha nem elégíti ki jelenlegi munkaköre - képes lesz magának új állást találni, lévén van már munkatapasztalata külföldön.

2012 januárja sajnos új helyzetet teremtett, a fiatalember betegségének szövődményeiből fakadóan meghalt. A cég rögtön felajánlott egy másik címet, de költözni sem akartam, hiszen megtaláltam a helyemet errefelé, és itt volt az ideje, hogy végre a saját életem éljem megint.

A jó referencia miatt hamar találtam munkát, nagyjából hasonló fizetésért dolgozom jelenleg is az oxfordi egyetem kórházában, mint ápoló. Nincs titulusom, sem bőrfotelem, sem irodám, egyrészt sza'ok rá, másrészt mindezt a fizetésem kompenzálja.

Megtaláltam A házat

Januártól ugyan beköltöztem hozzájuk a dupla szobába, de hamar szembesültünk a ténnyel; a több idegennel való együttélés már nem nekem, nem nekünk való. Júniusban végre megtaláltam azt a házat, amiben el tudom képzelni a következő 5-10 évet, csupán 5 percre van a „civilizációtól", 15 percre az iskolától, és 20 percre a csodálatos Oxfordtól, ahol dolgozom. Minden négyzetcentiméterén magán hordozza az általam oly csodált vidéki Anglia karakterisztikáját.

Mindhárman élvezzük azt, amit a munkánkért cserébe az államtól kapunk, és bár épphogy kapaszkodunk az alsó-középosztályhoz, a matekozással és csekkezéssel felhagyhattunk, az otthoni hitelek is szépen fogynak, itt nem tervezünk felvenni semmilyent. Ismeretséget, barátságokat kötöttünk helyi (egyre népesedő) magyarokkal.

A három szoba adott (na jó, kettő plusz nappali) egy autó megvásárlásához nem hogy hitel, de mint köztudott, sem eredetvizsga, sem illeték nem szükséges, csupán néhány hónap spórolás.

Bár az idén kihagytuk a Balatont, de ennek oka az otthoni túlzott kánikula, illetve hogy a második lányom novemberben születik. ;) A jövőbe nem látunk, a jelenlegi szintet tartva viszont nem félünk már attól, és ki tudja, lehet, egyszer belevághatok valamiféle vállalkozásba is. Ha akarok... és ez a fontos."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Oxford Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr744784826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2012.09.18. 13:36:15

Jó poszt, sok sikert.

Szeritnem mindenki jobban teljesít ha tudja hogy most nem veszíthet. Remélem a szerencse is a szerző mellé áll.

És azut is hogy egy nap majd hazatér, és magával hozza ezt az optimista hozzáállást.

pforp 2012.09.18. 13:36:43

@pappito:
Ahogy nézem volt némi hiba a "külföldi közvetítő vonalban", én is kétszer posztoltam el amit 1x akartam :)

Globetrotter2014 2012.09.18. 13:38:14

Jó poszt, sok sikert.

Szeritnem mindenki jobban teljesít ha tudja hogy most nem veszíthet. Remélem a szerencse is a szerző mellé áll.

És azut is hogy egy nap majd hazatér, és magával hozza ezt az optimista hozzáállást.

pforp 2012.09.18. 13:41:15

@enrobag:
Valószínűleg azért nem kaptál választ korábban mert semmi jelentősége a kérdésednek.

:)

Tomcsy 2012.09.18. 13:46:11

@Lord_M_: Megkaptam, köszönöm még egyszer.

@moTmeN: Nagy kár. Hasonló indokok miatt van itt is jövőképbe tervezve a külföldi élet. Ha esetleg egyszer rászánnád magad, akkor a Te tapasztalataidat is szívesen fogadnám/fogadnánk.

mojoking77 2012.09.18. 14:11:06

Igen, en is beallok a sorba, mindig orommel olvasom, ha valaki kepes volt valtoztatni az elet addigi meneten, es sikerult is elernie a kituzott celjat. Gratulalok. A stilus is tetszett.
Azoknak, akik pedig a forintokon rugoznak: Ugyan mar.... Emberunk szimplan gyerek, aki boldog, hogy keres 2-3000 Eurot. Szep. En is boldog voltam, mikor eloszor erkezett 1 000 000 Ft feletti havi fizetes a szamlamra. Idovel azonban nem ez lesz a legfontosabb, hanem, hogy ne kelljen allando idegessegben elni a mindennapi megelheteshez. Ha mindehez eleg 2-300 000 Ft is, akkor nem is kell sokkal tobb. Persze nem is art, de idovel valoszinuleg a hozzaszolo is rajon, hogy sokkal ertekesebb dolgok is vannak, mint csak a penz hajszolasa. Vagy ki tudja? Lehet soha sem jon ra, es szep lassan elveszit mindent, ami haza koti. En mondjuk ezt probalom elkerulni amennyire lehet. De hat nem vagyunk egyformak. Nalam meg mindig el a remeny, hogy par ev mulva megeri vegleg visszakoltozni, es szep csendesen eleldegelni egy otthoni munkaval. Lehet en vagyok tulzott optimista? Remelem nem..

pappito · http://pappito.com 2012.09.18. 14:16:37

@pforp: tényleg, elnézést. volt bad gateway meg minden

ZmanUK 2012.09.18. 14:54:12

@horcsogpofi: Imadom az altalnositast. Engem pedig Magyarorszagra ne vigyenek korhazba ... :) errol ennyit :)

Suveyor Charlie 2012.09.18. 14:56:28

@Playthegame: Én például szeretem a szakmám (földmérő mérnök). Nem akartam más szakmát tanulni mert ebbe beleszerettem. Idén júniusban jöttem ki három hónapon keresztül kerestem földmérői állást, már majdnem feladtam amikor behívtak második interjúra is. Most szeptember 24.-én fogok kezdeni mint földmérő. Gratulálok a posztírónak és most már megértem én is miért kell pozitívan hozzáállni!

gyalog_kakukk 2012.09.18. 15:06:02

@Lord_M_: kaphatnék egy kis segítséget én is? :)
Szintén Business Analyst-ként gondolkozom külföldre költözésben, a helyzetünk is hasonló, nincsenek gondjaink de ki szeretném próbálni családostól (feleség +1 pici baba) külföldön...

Előre is kösz!

enrobag 2012.09.18. 15:11:03

@pforp:
Szerintem meg nem a kérdésemmel van baj, hanem azzal, hogy nem tudod megmagyarázni, miért jobb ilyen nevetséges, modoros módon írni. Még egyszer rögzíteném, én értem, mit akarsz írni, de azt nem, hogy miért így. De nem fogok sírvafakadni, ha nem tudom meg. Van aki igényes, és van aki nem.

pforp 2012.09.18. 15:14:00

@pappito:
Nem zavar, nem azért írtam, csak örültem hogy kiderült a hiba nem a készülékemben van :)

psyery 2012.09.18. 15:29:06

@amarante: Kár,hogy nem lehet lájkolni. Egy picológus :).

pforp 2012.09.18. 15:52:19

@amarante:
Nagyon frappánsan megfogalmaztad :)

hothead 2012.09.18. 15:55:20

@Playthegame: "A szüleim generációja anno a szocializmusban pont ezt csinálta: tanult, ha előre akart jutni." ez az ido elmult, ahogy pappito tegnap felvilagositotta a posztolot, kadar meghalt. szakmajahoz remekul erto villanyszerelo, mo-n nem, de kulfoldon megel a fizetesebol. ugyan mit kellene tanulnia, ha ezt szereti csinalni es ebbol szeretne megelni? ki ne talaljuk mar, hogy nincs szukseg szakmunkara!

pforp 2012.09.18. 15:56:59

@enrobag:
Nem írtam, hogy baj van a kérdéseddel. Azt írtam, nincs jelentősége... Sztem azt sem szokta elkezdeni magyarázni senki, h miért sziával köszönt helló helyett (vagy fordítva).

hothead 2012.09.18. 16:20:14

@Void Bunkoid: szep meglatas "Ma ez nem divat, ma menekülni divat, és ugyanúgy kulizgatni alul, csak nem itthon, hanem külföldön, valamint külföldről sértődötten visszaszúrogatni meg pofázni, meg másokat hibáztatni saját magunk helyett." csak kicsit demagog. szerintem nem baj az, ha az ember olyan orszagban el, ahol divat tisztesseges fizetest kapni, divat nyugodtan elni de ugyanugy divat ezt a blogot is olvasni. mennyivel kulonb az, aki mo-rol vagdal a kulfoldon elok fejehez mindenfele, cseppet sem kedves dolgokat?

Pocahontas198 2012.09.18. 16:22:37

@Lord_M_: Mi a blogod címe? Szívesen olvasgatnám! :)

McZozo 2012.09.18. 16:24:03

@horcsogpofi:

Mondjuk amit mondasz pont nem igaz mert pont Angliaban imgyenes az oktatas "egyetemig" es ingyenes az egeszsegugy ugy hogy joval kevesebb adot vasalnak be rajtad mint otthon.

McZozo 2012.09.18. 16:28:58

@Tomcsy:
En ugy mentem ki diplomaval banki kozepvezetokent otthonrol interjuzva . Aztan megis votl egy kemeny masfel evem es most ujra szakmamban dolgozok vezetokent :) Regota gondolkodom hogy megirjam e csak lusti vagyok :)

McZozo 2012.09.18. 16:35:25

@horcsogpofi:
Nem ertek egyet veled. Sajnos Volt szerencsem ugyanazzal a problemaval itt es ott is kiprobalni az allami korhazat es mig otthon egy honapot bbenn tartottak es ugy szetvagtak a labam hogy az mar sose gyogyul meg teljesen addig itt 4 nap korhazi gyogyszeres gyors iranyzott kezelessel megoldottak. PEdig van a cegemtol maganbiztosuitasom is tehat privat korhazba is mehettem volna de egyszerubb volt az NHS es nem csalodtam benne. Mellesleg igy a maganbiztositom nem a magankorhaznak fizetett hanem nekem napidijat a betegsegem idejere :)

Bohooo 2012.09.18. 16:36:38

Rég olvastam ilyen szimpatikus posztot - a szerző nem idealizálja túl Angliát, de kiemeli a pozitívumokat, ahogyan jó optimistához illik! Keményen dolgozott, nem sajnálta az időt rászánni a személyes fejlődésére, és a család volt olyan erős, hogy ezt kibírta (ez is jelzi a kapcsolatuk erejét, ritka és becsülendő manapság az ilyen). Szívből gratulálok, sok boldogságot a kicsihez! Én is imádom a vidéki Angliát, szeretnék én is ott élni egyszer :)

Bohooo 2012.09.18. 16:39:17

@ċsirke72: Pedig a vallásosak még mindig azt prédikálják, hogy "ahova Isten báránykát ád, oda ád legelőt is".... na meg a nagy túrót :D

tomfree 2012.09.18. 16:41:18

Lehet, hogy én most belecsapok a lecsóba és nem trollkodásból írok, de azért az feltűnt, hogy hiába írja a posztoló, hogy tudatosan élt, azért ne feledjük el, hogy kezdetben befigyelt egy svájci frankos autóhitel, amelyet követett a matekozás a csekkekkel, amely elindította a vezérhangyát a külföldi munka felé. Első pont: tudom nehéz itthon a helyzet és a normális élet elérhetetlen sokaknak, de ha utána matekozni kell, akkor nem veszek 5 éves autót, sőt autót sem. Majd ezután felmondta a lakáselőtakarékosságát és hitelkártya tartozás után nyúlt (második pont: itt fogtam a fejem), vett egy csak odaútra szóló repjegyet és belevágott Londonba. Na ez minden, csak nem tudatos gondolkodás. Pont tegnap írtatok itt arról, hogy sok szerencsevadász kimegy a bizonytalanra külföldre kölcsönpénzből és milyen felelőtlenek, amikor belebuknak és kénytelenek hazajönni a hitellel a nyakukban a munkanélküliségre. Akkor most a poszt írója felelős gondolkodású, csak mert sikeresen elhelyezkedett? Örülök, hogy sikerült neki rendeznie az életét, de elsülhetett volna nagyon rosszul is ez a kaland. Így megy külföldre egy családos, pénzügyileg tudatos férfi?

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.18. 17:03:52

Végre még valaki, akinek nem London=Anglia... :P Ha csak egy icipicit tájékozódik az ember, akkor hamar kiderül, hogy nem muszáj a 'kötelező' utat választania (ld.) mosogatói állás + flatshare-es rázós környék, és nem muszáj beleragadni a százajkú, vegyes felvágott metropoliszba sem, mert az minden, csak nem AZ az Anglia, amiért megéri itt lenni...

BuckHoward 2012.09.18. 17:21:05

Köszönöm mindenkinek a kedves, illetve kevésbé kedves de építő jellegű hozzászólást. Pár dolgot azért szeretnék tisztába tenni.
-autó kellett, hiszen munka eszköz is volt az. Gyerekes családnak pedig sok esetben praktikus szempontokat figyelembe véve is szinte muszáj hogy legyen. Lehet, hogy nem világosan fogalmaztam,de a levelem épp arról szól, hogy bátran húztam lapot 21-re, mivel TUDTAM, hogy ide kint mire számíthat egy dolgozó ember,ahogy azt is hogy ha valóban dolgozni jövök akkor lesz munkám. Mindenki aki mást mond kamuzik. Aki innen hazamegy azt legyőzte a honvágy, vagy csak nem akart kulizni ahogy vmelyik troll olyan találóan fogalmazott. Valamit valamiért. A jelenlegi állásomat sem pusztán a véletlennek köszönhetem ,hanem egy igen erős referencia ( errefelé igen nagy hangsúlyt kap-munkakortol független) segített hozzá hogy megkapjam, a referenciaért pedig nagyon sokat kellett dolgoznom. Nem érzem semmiféle megfutamodásnak azt,ha nem elégszem meg azzal amit a munkamert

BuckHoward 2012.09.18. 17:37:05

kapok,pláne akkor ha párezer kilométerrel arrébb valamivel emberibb a javadalmazása mindenféle munkának. Az meg,hogy a gyerekem nem pennys-szatyros beszurkult, rosszindulatú zombik között nő fel mar önmagában tiszta haszon, hogy a nyelvismeretet mar ne is említsem .
Azt, hogy kapaszkodunk az alsó-kozeposztalyhoz valójában úgy értettem hogy meg nincs meg a havi £5000 bevetelunk, ami itt a kozeposztalyt jelenti nagyjából. Talán egyszer meglesz, de mar most nem szenvedünk hiányt semmiből ,persze fejlődni meg van hova.
Valamelyik idióta ( jobb nem jut eszembe) használta a szarni a gyerekeket kifejezést ...mi errefele szülni szoktunk,netán életet adni. Barátom téged lehet hogy édesanyád valóban úgy szart,ez a stílusod alapján megkérdőjelezhetetlen.
A level stílusa lehet hogy ömlengősre sikerült, de lehet hogy csak a büszkeség és az öröm illetve az a sok érzelem jon át belole,amik felszínre törtek a megírása közben. Az hogy valaki zsebében kinyílik a bicska mások örömével szembesülve nem az én saram.
További szép napot mindenkinek,és mégegyszer nagyon köszönöm a hozzászólásokat!

BuckHoward 2012.09.18. 17:41:56

@Bohooo: Mar ezért megérte írnom. Köszönöm a nevükben is!

miegysmàs 2012.09.18. 17:49:02

Csak gratulàlni szeretnék,igy tovàbb!

2012.09.18. 17:55:01

@BuckHoward: Ne aggodj a trollok miatt, nincs jobb dolguk... Nagyon tisztellek hogy vegigcsinaltad azokat az eveket gondozokent; jo hallani hogy megerte, es sok boldogsagot kivanok a kisbabahoz.

BuckHoward 2012.09.18. 17:57:21

@Mirjam2: Köszönöm. Ne félts nyugodtan alszom,de borzasztó látni hogy valaki a szájával szarik hozzászólás címen;)

BuckHoward 2012.09.18. 18:16:08

@tomfree: kellett egy biztonsagi tartalek, hiszen apa kiesett a termelésből, mar ami az otthoni bevételt jelenti amíg ő szerencsét próbál. Helyesbítek; munkát keres és talál.

christophe 2012.09.18. 18:37:34

@horcsogpofi: A protko kèszitès ami dràga,mert az nem tàmogatott,sima tomèsèrt nem èri meg M.o-ra menni

christophe 2012.09.18. 18:51:24

@Playthegame: rendben vegyèsztechnikusbol mennyi kell M.o-n 100-200db?Nyilvàn vannak hiànyszakmàk mondjuk 5000 embernek,a tobbi mit csinàljon?

Jolika neni a szomszedbol 2012.09.18. 18:58:33

Szeretnek gratulalni a csaladnak, nagyon orulok, hogy megosztottad a torteneteteket. Csak igy tovabb, minden jot nektek!

christophe 2012.09.18. 19:12:35

@Void Bunkoid: Nekem egy èletem van,a tudomàny jelenlegi àllàsa szerint gyermekeimnek is,sajnàlom nem fogjuk felàldozni arra ,hogy mi lesz 2-3-4 generàcio mulva.

Pocahontas198 2012.09.18. 19:40:58

@christophe: "a tobbi mit csinàljon? "

Erre én is kíváncsi lennék!

2012.09.18. 20:24:54

@Playthegame: Kérdésem arra irányulna, hogy miből? :S

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.18. 21:19:47

@BuckHoward: havi 5kgbp nettó, az évi 60 kgbp nettó, az kb. évi 95 kgbp bruttó.

Tudomásom szerint ennyi pénzt strukturálisan csak bankokban ( ott is föleg wholesale és risk területen ) lehet keresni. Esetleg orvosként.

( Egy kutatói állás, ahol elektromágneses hullámterjedési algoritmusoskat kellett volna fejleszteni Oxfordban, ennek kevesebb mint a felét fizette volna. )

BuckHoward 2012.09.18. 21:26:42

@Scaramella va alla guerra: Köszönöm , szepen levezetted. Elkerulte a figyelmedet, hogy bevetelunk-et irtam, ami a felesegem fizujat is magaban foglalja. Jelenleg kb a felet kulizzuk ossze,ezert irtam, hogy csak kapszkodunk;)

Lord_M_ 2012.09.18. 21:48:21

@gyalog_kakukk: Meggyőzöm az asszonyt-feleségem-nejem-párom (tetszés szerinti választatható), hogy írja meg a dolgot a B.A. szemszögéből. Én ugyanis kicsit máshogy látom a helyzetet, szerintem ő tudna ebben okosat mondani :) Megírjuk esetleg a dolgot két felvonásban :)

@Pocahontas198: Küldök levelet az url-el, nem akarok neki itt "reklámot" :)

gyalog_kakukk 2012.09.18. 21:55:35

@Lord_M_: köszönöm, várni fogom! :)

Muscari 2012.09.18. 23:03:20

@bpetya75: Szerintem pedig nalad inkabb a "segits magadon es Isten is megsegit" dolog mukodik :-)

venator 2012.09.18. 23:04:28

Hát a dán eü konkrétan botrány, oldalakat tudnék megtölteni azzal, hogy szapulom, és nem pletykákkal, hanem saját tapasztalatokkal.

Azt meg egy otthoni orvos mesélte, hogy rengetegen mennek haza úgy nyugatról, hogy otthon kell rendbehozni őket. Ismerve a dán egészségügyet, simán elhiszem...

@házelőtthinta: @iqfighter:

Mi is tavaszra tervezzük a hazaköltözést. :)

@bpetya75:

Sokan hiszik, hogy a gyerekvállalás kizárólag pénz kérdése, régebben én is azt hittem, pedig dehogy...

@BuckHoward:

"Az meg,hogy a gyerekem nem pennys-szatyros beszurkult, rosszindulatú zombik között nő fel mar önmagában tiszta haszon, hogy a nyelvismeretet mar ne is említsem ."

Túl azon, hogy szvsz ezt baromira kár volt és még a posztodat is agyonvágtad vele, jobb ha tudod, hogy a gyerekeid valószínűleg - hála a multikultinak - bevándorlók között nőnek fel, esetleg angolok között, ami azért nem biztos, hogy jobb is.

Nyilván a Tesco vagy ASDA-s szatyros rosszindulatú zombik jobban ínyedre vannak.

Muscari 2012.09.18. 23:15:50

Gratulalok a posztironak egyebkent, nagyon szep pelda arra, hogy az elhatarozas es a kitarto munka meghozza gyumolcset. A videki Angliat en is nagyon szeretem, most meg ugyan Londonban elunk, de 1-2 ev mulva szeretnenk valahova videkre koltozni. Nagylanyom peldaul nagyon szereti Londont, sok baratja is van, de mikor eloszor jartunk egy videki varoskaban, felkialtott: anya, koltozzunk ide!

CharlyB 2012.09.18. 23:49:03

Gratulálok és további sok sikert! Szerintem a posztoló mindent úgy csinált ahogy kellett. Azt nem értem, hogy sokan miért nem örülnek mások sikerének és boldogságának. Én ezért is jöttem el Mo.-ról mert nem szerettem az un. "trollkodást" a versenyzést kinek milye van stb. azt is nézni kell kinek milyen háttere van kit tolnak milyen poziciókba stb. Ha egyedül érsz el valamit az a nagy dolog. Én a saját szakmámban tudtam úgy elhelyzkedni külföldön minden segitség nélkül, hogy szinte semmit nem tettem érte csak feltettem az önéletrajzomat egy nemzetközi álláskeresö adatbázisba. Azóta 8éve dolgozom szállodákban, ahol jelenleg a foglalásokért felelek és a szálloda töltöttségéért. Ezért otthon 150nettót kaptam úgy hogy 2 nyelven irok és beszélek. Itt most 3x annyit keresek de csak havi 160 órát dolgozom érte évi 30nap szabadnapom van és jól érzem magam, mert már nem a túlélésröl szól. Én élvezem az életet. Ahogy többen irták külföldön elégedett vagyok, mert meg vagyok becsülve és nem akarok 1milliót keresni, amivel ugye lecsökkene arányosn a szabadidöm is. És azt hiszem ez a legfontosabb az egyensúlyt megtalálni az életben a munkára és a magunkra forditott idö egyforma legyen. Hisz mit érsz azzal ha sok pénzed van de nincs idöd elkölteni.

Aussie pride 2012.09.19. 00:18:09

@Tomcsy: Miert nehez elhinni hogy valaki (sokan) diplomaval de nem megfelelo munkakorben is boldogok?
Sosem ertettem ezt a fenenagy kotodest a diplomai papirhoz.
De teny, hogy amig a diplomasok nagyresze a tanulassal van elfoglalva, addig en a munkatapasztalatot gyujtom, es 4-6 ev elonnyel indulok a szakmamban. Es lassuk be, a fizetesem (ITT) veri a diplomas fizetest. Es csak egy sima alkalmazott vagyok, ketkezi szakmaban.
Van aki belefarad a tanulasba, agyalasba nap mint nap ezert jol erzi magat egy olyan munkakorben ahol esetleg nem kell annyit gondolkozni. Ugymond regeneralodik.

Aussie pride 2012.09.19. 00:29:40

@Pan Modry: Megis itt irogatsz nyalcsorgatva egy magyar blogon, es osztod az eszt masoknak.

Aussie pride 2012.09.19. 00:40:38

”Az ember.... feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élni a jelent:, az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben: úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán."

Dalai Lama

hothead 2012.09.19. 05:02:23

@Aussie pride: mivel foglalkozol, ha nem titok?

Aussie pride 2012.09.19. 05:19:22

Nem titok, viz-gaz szerelo vagyok.

BuckHoward 2012.09.19. 06:56:50

@venator:az szvszt orulok hogy odairtad. Angolok es bevandorlok kozott. Es nem egy frusztralt, megkeseredett es beteg tarsadalomban.

Tomcsy 2012.09.19. 07:56:30

@Aussie pride: Szeretnél róla beszélni?
Olvasd el kérlek még egyszer, hogy mit írtam.
Vagy akár vissza is kérdezhetek: olyan nehéz elhinni, hogy valaki a szakmájában szeretne dolgozni? Abban a szakmában, amit azért választott, mert érdekli és szereti csinálni. Nem mellesleg pedig nem mindenáron, kényszerböl akar külföldre menni.

venator 2012.09.19. 08:36:00

@BuckHoward: Ne tévesszen meg, hogy udvarias vagyok, ha akarod elmagyarázom, hogy miért írtam....

"Beteg társadalom"

Te most az angolról beszélsz? Ne ess abba a csapdába, mint sokan itt a blogon, hogy a gazdasági erőt és a jólétet kivetítik az egész társadalomra és minden játszi virány....

tomfree 2012.09.19. 09:09:05

@BuckHoward: Épp tegnap olvastam, hogy Angliában valami beteg agyonlőtt egyszerre két rendőrnőt. Ha itthon történt volna ez, akkor ismét lenne egy "bizonyíték" a beteg társadalomra, kinn meg ugye ez egy elszigetelt eset, nem lehet rávetíteni az egész társadalomra. Ne ess az általánosítás hibájába szerintem.

tomfree 2012.09.19. 09:11:29

@BuckHoward: értem, de biztonsági tartaléknak talán nem szerencsés a hitelkártya hitel. Gratulálok és nagyszerű, hogy megtaláltad a számításodat, de azért hitelre szerencsét próbálni elég merész próbálkozás volt, nemde?

Jüdan-Rikjaaz 2012.09.19. 09:58:49

Sziasztok!
Régóta figyelem a blogot, de még soha nem szóltam hozzá. Most megteszem, és kérlek ne trollkodásnak vegyétek, és lehet, hogy most offolni is fogom a fenti sztorit. Én kissé úgy érzem, hogy ez a "meneküljünk innen, mert itthon minden olyan sz@r" dolog az utóbbi években mintha kicsit kinőtte volna magát és az emberek egymást húzzák le (vagy fel) erre a szintre. Elhitetni a másikkal, beépíteni a tudatába, hogy tűnés innen, mert itt éhen döglesz, senki vagy, semmit nem érsz, bla bla bla...enyhén szólva túlzásnak tartom és szemétségnek is. Inkább a sok siránkozástól kap csömört az ember, és nem attól, hogy itthon mennyire rossz.
Én is megjártam külföldet, évekig éltem egy idegen országban és még csak nem is európai kultúrában (bár az ország az EU tagja, de csöppet sem éreztem őket európainak) és el kell, hogy mondjam, jó volt, nagyon szuper, de soha nem tettem olyan kijelentéseket, hogy én bizony soha vissza sem nézek ide, a hazámba, mert bezzeg itt...! Nekem természetes dolognak tűnt, hogy valaki amíg van rá ereje és anyagi lehetősége, motivációja, az elmegy kicsit körülnézni, nyelvet tanulni(!), tapasztalni. De az, hogy itt mindenkiből csak a sz@r folyik, és tőlünk nyugatabbra bezzeg a kerítés is kolbászból van, nos ez már annyira visszatetsző számomra, hogy nem szoktam a "bezzeges" posztokat elolvasni.
El lehet menni világot látni (de mondjuk felejtsük már el Angliát, szerintem mindenki érti, hogy miért...kicsit már sok - emberek! 500 km-rel odébb is van világ!) és tök jó is, ha nyitottak vagyunk más, idegen dolgokra, de a bezzegelést be kellene fejezni itt ezen a ponton.
Köszi, hogy elolvastatok, és bocsánat, ha valaki nem így érez, vagy nem tetszik a véleményem, de ez van. Tényleg nem trollkodni akartam. :)

a_tom 2012.09.19. 10:30:41

@Jüdan-Rikjaaz:
Írj lécci olyan posztokat arról hogy bezzeg milyen jó itthon maradni. De nemcsak az informatikus/könyvelő/mérnök/vállalkozó/maffiózó/egyéb valakinek a valakije felsővezetőnek, hanem mindenkinek, az átlagembernek. Hogy nagy a jólét, a szeretet, a nyugalom, a biztonság, a terhek elviselhetőek és az állam hatékonyan költi el, fejlődés van a gazdaságban, virágzik a civil közélet, a kultúra, az ügyintézés egyszerű, átlátható, stabil, állandó, a szociális háló biztos, az emberi jogok messzemenően érvényesülnek, az esélyegyenlőség magas szinten áll, stb...

Egyébként ha a posztolók azt írják hogy a kerítés kolbászból van kint, és ez TÉNY, akkor ezt nem vetheted a szemükre. Ha nem tetszik, ne olvasd. De legalábbis oszd meg hogy te mit teszel az itteni kolbászért.

Aussie pride 2012.09.19. 10:32:25

@Tomcsy: Nem nehez elhinni. Plane ha az a szakma keresett az adott orszagban. Ide pl rengeteg szakmunkas kell (kellene) es sokkal kevesebb diplomas kell (kellene:-)).
Kierkezesunk utan 2.5 hettel mar a szakmamban dolgoztam, igaz kellett hozza az (aranylag) jo angol. Persze rengeteg problemam volt a nyelvi es orszagbeli kulonbsegek miatt az elejen, de mivel nem adtam fel, ezert mostanra azt mondhatom, hogy ezt a csatat megnyertem.
Elfogadtak a kollegaim, sokan azt nem hiszik el hogy nem itt szulettem. Mert az akcentusom tiszta paraszt aussie.
Es azota is ugyanannal a cegnel dolgozom, csak most mar egy csapat van a kezem alatt, akikkel egyutt turom a foldet amikor csovet kell fektetni.
Es nem kenyszerbol jottem el onnan, hanem brahibol. Sosem hittem abban hogy valaha kulfoldon fogok dolgozni, es semmit nem is tettem erte. Talan a nyelvtanulas volt az egyetlen.

Aussie pride 2012.09.19. 10:40:30

Szerintem itt nem a kolbasz a lenyeg. Itt ugyanigy megvan az emberek napi problemaja. Csak az a nem mindegy, hogy itt nem stresszeled magad 200-as vernyomasra napi szinten.
Dolgozol, elsz, megtakaritasz. Kirandulsz, van autod 10-20 eves de meg boven megy, es nem agyalsz azom hogy mi lesz a honap vegen. Plane hogy heti fizetes van.
Nyugodtabbak az emberek, persze foleg azok akiknek esze is van hozza.
Mosolyognak, segitenek ha latjak hogy el vagy tevedve. A kozertben mosolyognak, es normalisan foglalkoznak veled.
Ez a kolbasz az amiert erdemes megprobalni.
Sokszor latok 70-75 eves embereket sporolni, setalnak a parton, tobb energiajuk van neha mint nekem egy jobb nap utan:-)

BuckHoward 2012.09.19. 11:27:52

@Aussie pride: ott a pont
@tomfree: de az volt. es be is zarult a kor.
@venator: nem teveszt meg, atjott a joundulat. jo helyen fog nevelkedni,legalabbis nem rosszabban mint otthon

zarszokent azt kivanom mindenkinek hogy talaljatok
meg a boldogsagotokat ti is, nekunk sikerult!

Jüdan-Rikjaaz 2012.09.19. 11:40:15

a_tom, bocs, ha ennyire felhúztalak, remélem a minden napjaidban nem vagy ilyen izgatott.
Szerény véleményem szerint én teszek az itteni kolbászért, és próbálom nem meghallani az olyan leépítő jellegű siránkozásokat, hogy hú de szar lesz nekem is egyszer csak. Sokat tettem, teszek magamért is és a társadalomért is már csak a szakmámból kifolyólag is. Nem azt írtam, hogy itt minden nagyon szép és jó, mert képes vagyok reálisan látni, mind pozitív, mind negatív irányba. Csak annyit írtam, hogy nem biztos, hogy az a jó, ha az emberek egymást is traktálják a saját nyomorukkal, hogy a másik is érezze rosszul magát, amiből a harmadik is így fog érezni, és kb. elindul egy olyan lavina, ami teljesen felesleges társadalmi feszültségeket szül.
De kb. szerintem ez volt itt az utolsó hozzászólásom, és tényleg bocsánat, ha megbántottam, esetleg felizgattam bárkit is. :)
További szép napot mindenkinek! :)

venator 2012.09.19. 11:46:01

@BuckHoward: Te tudod, a te életed. Mi hazamegyünk, mert nem akarom, hogy bevándorlóként nőjön fel a gyerekem.

Ráadásul tényleg kár volt a "pennys-szatyros" kiszólásért. Nekem az jött le belőle, hogy lenézed az otthoniakat, mert neked "bejött az élet", pizzafutár vagy Angliában.

Persze sok sikert a továbbiakhoz, és kicsit több empátiát. Hidd el szükséged lesz rá külföldön is.

venator 2012.09.19. 11:50:11

@Jüdan-Rikjaaz:

"meneküljünk innen, mert itthon minden olyan sz@r" dolog az utóbbi években mintha kicsit kinőtte volna magát és az emberek egymást húzzák le (vagy fel) erre a szintre."

Gyakorlatilag erről szól a blog. :))

"jó volt, nagyon szuper, de soha nem tettem olyan kijelentéseket, hogy én bizony soha vissza sem nézek ide, a hazámba, mert bezzeg itt...! "

Dettó, pont így látom én is. Néha teljesen olyan érzésem van, hogy nem is az otthon lévőkkel van gond, hanem a külföldön élők érzik szükségét az önigazolásnak ezzel a "hazaköpködéssel".

Szóval maradj csak szépen és álld a sarat! :D

venator 2012.09.19. 11:52:26

@a_tom:

"Hogy nagy a jólét, a szeretet, a nyugalom, a biztonság, a terhek elviselhetőek és az állam hatékonyan költi el, fejlődés van a gazdaságban, virágzik a civil közélet, a kultúra, az ügyintézés egyszerű, átlátható, stabil, állandó, a szociális háló biztos, az emberi jogok messzemenően érvényesülnek, az esélyegyenlőség magas szinten áll, stb..."

Mutatnál egy ilyen országot? Atlantisz nem ér.

BuckHoward 2012.09.19. 12:33:59

@venator: maradjunk inkabb az eu-s allampolgar mellett. nem nezek en le senkit mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa. meg a pizzafutarok is. ha az lennek sem ertenem mi a bajod veluk. empatiabol viszont ne oktass ki fater konyorgom.

venator 2012.09.19. 12:47:10

@BuckHoward: eu-s állampolgár? az mi? ja, az a lózung amit oly gyakran hallunk?

semmi bajom a pizzafutárokkal, én is csináltam egyszer, sőt a bevándorlókkal sincs bajom, momentán én is az vagyok.

nem oktattalak ki, pusztán jelezni kívántam, hogy bunkó volt a kiszólásod, több ízben is. fater!

Bohooo 2012.09.19. 12:49:43

@bpetya75: Ha ez így van, miért van annyi éhező család és kisgyermek? (Bár ez lehet hogy már nagyon off a poszt témájától)
Egyébként valamilyen szinten hiszek egy felső hatalomban, de nem úgy, ahogy az olyanok terjesztik, aki ezt a báránykásat is mondta nekem.

pforp 2012.09.19. 12:51:59

@Jüdan-Rikjaaz:
Ahogy én látom Magyarországon az a fő probléma a megélhetés kapcsán, h általános jómunkásemberként igen nehéz boldogulni, 1-ről 2-re jutni. Lehet itthon is jól keresni és ezáltal uazt / hasonló életszinvonalat elérni mint tőlünk nyugatabbra, de van akinek nem perspektíva a cég-, felső-, közép-, stb vezetői pozíció és/vagy a heti 60-80 óra munka, mert csak, vagy mert egyszerűen nincsenek ilyen ambíciói (esetleg képességekből, készségekből adódóan). Sztem sokan beérnék azzal hogy a tisztességgel végzett munkájukért tisztességes megélhetést biztosító fizetést, megbecsülést kapnak és békén hagyják őket a magánéletben amíg másoknak nem ártanak. Ezek a feltételek bizonyos országokban már adottak, relatíve egyszerűen tudnak magyar állampolgárok munkát vállalni arrafelé, így elég logikus döntés ha valaki a fent említett "nézetekkel" arra felé "próbál szerencsét".

Egyébként, az ún hazafelé köpködés sok esetben valós problémák ecsetelése, amik bizonyos országokban már nem léteznek. Ráadásul sokmindent jelentős anyagi befektetés nélkül lehetne jobbá tenni.

Igen, biztos nyerő hozzáállás hogy sárdobálásnak állítjuk be a kritikát és vígan élünk tovább mintha semmi probléma sem lenne. Biztos kulcsa a haladásnak.

BuckHoward 2012.09.19. 12:57:58

@venator: ahha az. guglizd ki ha nem vagy kepben. bunko meg nem en vagyok hanem a sok magadfajta troll, akik idejarnak hanyni meg okoskodni.

pforp 2012.09.19. 12:58:38

@pforp:
A jómunkásemberben nincs semmilyen pejoratív a szóhasználatomban, egyszerűen a dolgozó ember szinonímája :)

venator 2012.09.19. 13:08:24

@BuckHoward: Köszönöm, hogy megerősítetted az első benyomásomat. Nem szerethet mindenki egyformán....

3006 2012.09.19. 13:12:52

MTA elnökének minapi nyilatkozata, hogy 35-40 éves embereket nem lehet évenként megújított munkaszerződésekkel itthon tartani, mert nekik már stabilitás kell. Pedig Pálinkást nem az ellenzék nevezte ki a posztjára.

pforp 2012.09.19. 13:13:56

@venator:
A posztoló tök normálisan reagált a hozzászólását kiprovokáló faszparasztok minősíthetetlen megnyilvánulásaihoz képest. Milyen érdekes, hogy őket nem próbáltad helyretenni...

venator 2012.09.19. 13:19:43

@pforp: Meglehet, de én csak a posztra reagálok, a többi a bloggazda feladata. Majd jön és kigyomlálja a nem ideillő kommenteket....

pforp 2012.09.19. 13:22:38

@venator:
A posztban nem szerepelt amit kiemeltél. Rossz érv.

moTmeN 2012.09.19. 13:30:36

@venator: nezeteim es tapasztalataim szerint egyedul az ugyintezes egyszeru kriteriumba lehet belekotni, de a mas orszagokban leirtakhoz (illetve az otthon tapasztaltakhoz) kepest meg az sem olyan nagy para, hogy nagyjabol minden formanyomtatvany csak danul van. Persze Koppenhaga mas vilag, mint Dania egyeb reszei, de nekem, illetve a korulottem levo bevandorloknak (cseh/lengyel/koreai/amerikai) nem volt soha kulonosebb problemaja. Igaz, hogy en csak bo fel eve elek itt, de a fent felsorolt tagok mar 5-6 eve itt elnek.

pforp 2012.09.19. 13:48:16

@venator:
Egyébként nem tervezed önálló poszt készítését? Elég kevés helyen tűnik föl a hazaköltözés lehetősége (főleg belátható időn belülre tervezve), ilyen szempontból a leírásod mindenképp unikális lenne.

hothead 2012.09.19. 14:10:43

@Jüdan-Rikjaaz: szerintem nem kell masok siralmait hallgatnom ahhoz, hogy lassam, hol jutok egyrol a kettore. hiaba mondogatjak, hogy lehet boldogulni, ha sokaknak nem megy. nem gondolom, hogy ez a mostani (evek ota tarto) kivandorlasi hullam csak egy divathobort lenne. vajon mo miert nem keresett celorszag a bevandorlok koreben?

venator 2012.09.19. 14:19:07

@pforp:

"A posztban nem szerepelt amit kiemeltél. Rossz érv. "

Jogos, helyesbítek. A posztoló kommentjére, így helyes.

Nem, nem akarok posztot küldeni. Szerintem elég hétköznapi dolog, sokan tervezik a hazaköltözést...

@moTmeN: Maradjunk annyiban, hogy fél év talán tényleg nem olyan sok. Amúgy azt kívánom, hogy ne is tapasztald meg az árnyékos oldalát...:)

pforp 2012.09.19. 14:43:22

@venator:
Helyesnek helyes, csak nem vágom mi indokolja :)

Pedig lehet tanulságosabb lenne mint az xy posztoló kritikája.

venator 2012.09.19. 15:01:41

@pforp: Semmi komoly, láttam, zavart, szóvá tettem....:)

moTmeN 2012.09.19. 15:15:59

@venator: ezert emlitettem azokat a szerte-szet helyrol szarmazo kollegaimat, akik huzamosabb ideje elnek itt, kulonosebb problema nelkul.
Igaz, a korrekt tajekoztatashoz hozzatartozik az is, hogy az irani exkollegam azert tavozott innen, mert a csaladegyesito programmal nem haladt, nem tudta a csaladtagjait idehozni. O atkoltozott Ausztraliaba, emiatt. Mondjuk ez meg mindig kevesbe gaz, mint ami Magyarorszagon tortent egy vietnam baratommal (aki 2 Mo-n megszerzett diploma utan, magyar menyasszonnyal, szuletendo gyerekkel, lakassal egyutt sem kapott tizennehany ev ottartozkodas utan megfelelo papirokat a maradasra).

venator 2012.09.19. 15:22:06

@moTmeN: Értettem, amúgy ha a mentalitásukat megszokod és nem vársz tőlük túl sokat, és hivatalos, ne adj Isten egészségügyi problémád sincs gyakran, akkor el lehet viselni őket....

Persze a személyes tűrőképessége szabja meg mindenkinek. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.19. 15:57:41

Részemről inkább egy olyan kolléga / főnök / szomszéd, aki nem tudja, mi az USa fővárosa, mi történt Hiroshimában, vagy miről szól a Pitagorasz-tétel, viszont rendes és jófej és segít, mintsem egy okostojás, aki mindemellett jól hátbaszúr, kifúr, letapos, kiszekál.
Persze nem fekete-fehér minden, de elég jól korrelál a tapasztalataimmal. Az "egyszerű" emberek "egyszerűbb" kulturális háttérből sokkal kisebb eséllyel vernek át a palánkon. És innentől leszarom, hogy nem lehet velük vitát folytatni mondjuk az abortuszról vagy az amerikai polgárháborúról.
(3. külföldi ország perpill.)

bpetya75 2012.09.19. 15:58:34

@Muscari:

Igazad lehet ;-)

@venator:

Ugyehogyugye. Én is így vélem.

@Bohooo:

Gondoltam, hogy erről van szó. Attól, mert egy hiteltelen embertől hallottad, még lehet igaz. A többi meg tényleg messzire vezetne.

2012.09.19. 17:45:22

@Aussie pride: Lehet tőled elérhetőséget kérni? :)

ZS0LT 2012.09.19. 21:51:22

Tudom kötözködés, de:

"de Tolkien világa, a megye számomra lenyűgöző."

az "a Megye"...

ZS0LT 2012.09.19. 22:06:31

@enrobag: Szoktad mondani hogy kérek másfél ezer-gram kenyeret? :-)

A kilo egy teljesen hivatalos magyar előtét az ezer jelölésére...

enrobag 2012.09.19. 22:28:21

@ZS0LT:

"A kilo egy teljesen hivatalos magyar előtét "
És ezt mind a saját okos kis fejedből??? Gratulálok!!!

Aussie pride 2012.09.20. 00:06:27

Tudsz uzenetet kuldeni, ha rakattintasz a nevemre, ott pedig az uzenet kuldes.

Aussie pride 2012.09.20. 00:07:40

@Philosoraptor: Na megegyszer. Szoval rakattintasz a nevemre, es ott van olyan opcio hogy uzenet kuldes.

pforp 2012.09.20. 10:19:31

@enrobag:
Miért, te iskolában tanultad a retorikát, hogy ilyen védhetetlen szófordulatokkal rukkolsz elő?

Kutyaszív 2012.09.21. 19:41:39

Kedves Posztoló!
Nagy örömmel olvastam az írásodat, gratulálok a kitartásotokhoz és köszönöm a szavaidból, történetedből érkező támogatást!
A jövő héten utazom egy Oxford melletti kisfaluba, idősotthonba ápolónak, utánam a férjem, meg két gyerekem...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.24. 12:58:10

@Void Bunkoid: "a "bölcs vezér" oldalán sem állok. Csak egy becsületes, dolgozó ember vagyok, akit nem érdekel sem a bölcs vezér, sem az erdélyi havasok, de pl. kurvára nem szeretném, ha a tömeges kivándorlás-munkaerővesztés-egyenes következményű bukás következtében mondjuk vén napjaimra Szegeden szerbül, Budapesten szlovákul, Pécsen meg horvátul kelljen ügyintéznem (ok, EU, de attól még megvannak a nemzeti határok, nem fogsz tudni mondjuk Krakkóban vagy Stuttgartban magyarul ügyintézni :)) "

A tömeges kivándorlásban ez lesz a kisebb probléma. Nem lesz nyugdíjad, mert elkótyavetyélték a lenyúlt 3 TFt-ot és nagyjából teljesen felszámolták a Manyup-ot.

Anna Smith 2013.03.16. 15:45:21

Nagyon örültem az oldalnak, csak erősít abban, amit eddig gondoltam ezekről a dolgokról!!
www.eredetvizsga.hu

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása