oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 17. 07:02,  Nem érzem, hogy utolsó senki vagyok 75 komment

2012. szeptember 17. 07:02 Határátkelő

Nem érzem, hogy utolsó senki vagyok

Mai szerzőnk egy München melletti kisvárosból írt, ahol szakácsként dolgozik. Az odáig vezető út kissé zaklatott volt, de a jelek szerint Zsoltnak lassan sikerült révbe érni. Lássuk, hogyan!

kerthelyiség.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Magamról annyit, hogy már évek óta dolgoztam Magyarországon szakácsként borzasztó körülmények között. A vendéglátásban a fizetés jobb helyeken a magyar átlag feletti, ennek azonban ára van. 15-16 órás munkanapok, hétvégi munka, ünnepnapok és szabadság nélkül.

Emellett a bejelentés vagy csak négyórás, vagy egyáltalán nincs. A magasabb fizetés a több ledolgozott óra miatt jön ki, nem a kimagasló fizetés miatt. Nagyon sok dolgozó alkoholista lesz az évek folyamán, a stressz és az italok közelsége miatt.

Több munkahelyen is dolgoztam, és a legtöbb helyen elégedettek is voltak velem, de ezt már csak akkor mutatták ki, mikor felmondtam. Munkaidő alatt pedig bármi megtörténhet! Láttam repülő üvegkancsókat széttörni a falon, késsel hadonászó főnököt, sírva fakadó középkorú felszolgálónőket...

Néhány év munka után beláttam, hogy hiába megyek el máshová dolgozni, a történet folytatódik, csak a szereplők mások. Ezért folyamatosan azon gondolkodtam, hogy hogyan változtathatnék az életemen.

Az esti iskola nem jött be

Első próbálkozásom az esti iskola volt, hátha érettségi után sikerül valami értelmesebb munkát kifognom. De felénél rájöttem, hogy csak az időmet vesztegetem, időpocsékolás az egész. De azért végigszenvedtem, pedig akkor már nagyon külföldre vágytam. Egyetlen előnye a dolognak, hogy valamennyire megtanultam ott angolul.

Az utolsó év végén az akkori kollégámtól kaptam egy ajánlatot, hogy menjünk ki együtt Angliába, mert ott dolgozik a barátnője bátyja is, és hogy neki milyen jó sora van! Korábban már jártam Angliában, ezért tetszett az ötlet, és angolul is tudtam valamennyit.

A szakmunkásképzőben németet tanultam, katasztrofális eredményekkel. A tanulással nem volt gondom, ami érdekelt, abból felkészülés nélkül is jó jegyeket tudtam szerezni. Bár a tanárok nagyon nem kedveltek, mert tudták, hogy házim szinte soha nincs kész, és a könyvet sem nyitottam ki otthon, de ennek ellenére mégis sokszor kivágtam magamat. Sajnos azonban ez a módszer németből egyáltalán nem működött, így abból mindig a bukás szélén álltam.

Étterem bejárata cím.jpg

Először Anglia

Ilyen előzmények után kimentünk Angliába egy hónapra, hogy majd csak lesz valahogy. Innentől a történet tipikus: a kollégám egész nap csak a barátnőjével volt (talán mert otthon sose tudtak igazán kettesben lenni), a vendéglátónk meg velünk fizettette ki az ő albérletét, takaríttatta ki az egész házat. Tisztítószereket, porszívót, seprűt, lapátot is nekünk kellett vennünk.

Munka lett volna, de nekünk nem volt se helyismeretünk, se egyéb tudásunk a munkakereséshez. A város pedig, ahol éltünk, inkább egy lakótelep volt csupán, nagyobb cégek nélkül. Néhány hét után beláttam, hogy ez egy értelmetlen és drága nyaralás lett csupán.

Szerencsére előrelátóan mindketten megvettük a hazaútra szóló jegyeket is, így legalább ezzel nem volt gond. A volt kollégám az összes pénzét elverte a barátnőjével, így a reptérre való kijutást is nekem kellett kifizetni. Hogy később az általa felhalmozott tartozást hogy sikerült visszaszereznem egy év alatt, az külön posztot érdemelne.

Ebből az útból tanultam, és azt tanácsolom mindenkinek, hogy úgy, hogy nincs megszervezve a hazaút, SOHA ne menjenek sehová. Inkább bukják el a jegy árát, mert a munka összejött, minthogy kétségbeesetten azon gondolkozzanak, hogyan juthatnak haza. Itt Münchenben is futottam már bele vonatjegyre kéregető magyarba...

Álláshirdetés Németországba

Ezután Magyarországon alkalmi munkákból éltem pár hónapig, majd sikerült egy álláshirdetést találnom. A munka Németországba szólt, egy fürdő büféjébe kerestek szakácsot. Én már az elején közöltem, hogy németül nagyon nem tudok, de azt mondták, ebből nem lesz gond. Az ajánlat úgy szólt, hogy egy hét ingyen próbamunka kint, az utat pedig én fizetem oda-vissza. Szállást és étkezést kapok, de semmi mást nem.

Az ottani munka nagyon nem volt az én álmom, embereket kellett kiszolgálni, asztalokat lerámolni, kávét főzni... Egyáltalán nem szakácsállás volt, és a német nyelvtudás is fontos lett volna. Sajnos az egyik nap valamiért rosszul lettem, a főnököm meg bepánikolt, ugyanis nem voltam bejelentve.

Bejárat a parkoló felől.jpg

Ha bármi gond lett volna, ő nagyon megjárta volna. Sürgősen meg akart szabadulni tőlem! Másnapra azonban minden rendbe jött, de ő már akkor eldöntötte, hogy nem akar velem együtt dolgozni. De mivel nem volt embere, a próbaidőt ledolgoztam, sőt még további két napot is.

Felajánlotta, hogy a férje kocsival megy haza, ha gondolom, ingyen elvisz. Magyarországon pedig még kaptam kb. 120 euró fizetést is a hétre. Tudom nem sok, de engem nagyon meglepett. Összességében ez a kis kaland anyagilag pluszos lett és végre megkaptam életem első külföldi fizetését is.

Ismét Anglia

A következő hónapban egy munkaközvetítővel próbálkoztam, ahol ajánlottak egy állást, így ismét Angliába utaztam. Egy vidéki hotelben dolgoztam pár magyarral. Szépnek szép volt, de nagyon a világ végén volt. A szálláson csak ágyak voltak, se TV, se internet, de még egy hűtő sem. Hosszú ideig nem is bírtam volna.

Ide később felvettek egy angol szakácsot is, így nekem egy hónap után mennem kellett. Eközben kitört a válság, mely azóta is tart. Akkor nagyon bántam és szörnyen csalódott voltam. Pedig igazából nagy tragédia nem történt.

A cég rendben kifizetett, több mint 1000 fontot kaptam, és újabb tapasztalatokkal gazdagodtam. A hazaút pedig hatalmas önbizalmat adott. Mikor a hotelbe mentem, a reptérről kocsival vittek el a hotelbe, ami több órányi útra volt a reptértől, de a visszaúton csak kiraktak a legközelebbi vasútállomáson és otthagytak.

Innen nekem kellett vonattal és busszal eljutnom a reptérre egy olyan útvonalon, amin még sohasem utaztam. Jegyet vettem, kérdezősködtem, kicsit idegeskedtem, de végül hazataláltam.

Megint az itthoni alkalmi munkák

Novemberre érkeztem haza, és ismét alkalmi munkákból éltem. Kicsit itt, kicsit ott dolgoztam, volt, hogy csupán 300 Ft-os órabérért. De nem válogathattam, minden pénzem elment, a lakásom frankhitele meg megduplázódott. Az APEH meg karácsonyra még egy 300 ezer Ft-os adótartozás csekkel is meglepett.

Egy másik volt kollégám beajánlott a munkahelyére, egy belvárosi kávézóba és gyorsétterembe, ahol egész decemberben úgy dolgoztam ezek után, mint a kisangyal. Bármi is lesz, ehhez a munkahelyhez 10 körömmel fogok ragaszkodni, gondoltam!

Parkoló.jpg

De itt sem volt minden rendben, ugyanis az ottani üzletvezető barátja is munkát keresett. Kit is küldjünk akkor el? Gondolom, kitaláljátok! És akkor megint munkanélküli lettem... Abban a félévben annyi munkahelyem volt, mint az azt megelőző egész munkaviszonyom alatt összesen.

Ismét alkalmi munkák nevetséges összegekért, továbbá időhúzás az APEH-nál és a bankomnál, várva a csodát. Ezek után talán nem is csoda, hogy kórházban is voltam egy hetet.

Egy váratlan telefon és a visszatérés

Aztán áprilisban egy váratlan telefont kaptam: a kávézóból keresett a volt főnököm, hogy úgy tudja nincs munkám és szívesen visszavenne. Az üzletvezető barátja sajnos nem vált be, mint szakács, de elküldeni meg nem lehet...

Szóval visszamentem és egy teljes évet dolgoztam ott, többnyire elégedetten. Dolgozni sokat kellett, mert ha én voltam bent, a kollégáim szinte semmit sem csináltak. Szüleim is megnyugodtak, hogy véglegesen Magyarországon maradok és talán a mostani munkahelyemről megyek majd nyugdíjba.

Nem volt az a tipikus magyar vendéglátóhely, mivel nagyon szem előtt voltunk a belvárosban, így nem dolgoztak ott alkoholisták, vagy idegbeteg főnökök. Végre elégedett voltam, minden tartozásom visszafizettem, a lakásomat pedig berendeztem.

Egyedül csak amiatt voltam elégedetlen, hogy a kolléganőim a pultból rendszeresen órákra eltűntek, és olyankor a kasszát is nekem kellett kezelni. Abban pedig szinte minden héten hiány volt, nem is kevés: 20-60 ezer Ft!

A csoda, ami megváltoztatta az életem

A pénztárgép egy modernebb fajta volt, melyen lehetett internetezni is akár. 2010. május elsején szokás szerint megint dolgoztam és megint egyedül voltam, a kolléganőim ismét eltűntek. Azt kívántam, bárcsak történne már valami csoda, ami megváltoztatja az életemet! És megtörtént! Az iwiw jelezte, hogy egy új üzenetem érkezett. Miki írt nekem Németországból, meglehetősen tömören: „ahoj ha erdekel nemetben melo akkor irj vissza miki"

A kerthelyiség télen.jpg

A kerthelyiség télen 2.jpg

Mikiről azt kell tudni, hogy már többször összefutottunk az életünk során. Általában az volt, hogy én valahol felmondtam és őt vették fel helyettem. Így igazából nem is ismertük egymást, soha nem dolgoztunk hosszabban együtt, csupán pár napot.

Válaszoltam, hogy naná hogy érdekel, miről lenne szó? Innentől pedig felgyorsultak az események. Visszaírt, hogy kellene 2 nap próbamunka, persze ingyen, az utat nekem kell fizetni. Ha beválok, akkor azonnal kezdhetek is egy München melletti sörözőben. A barátnője hamarosan megy Münchenbe, vele ki tudok jönni, és később majd haza is hoz.

Ez teljesen rendben valónak tűnt, így még másnap kértem a főnökömtől a két szabadnapom mellé még kettő nem fizetett szabadságot (vendéglátásban csak ilyen van). Miki barátnőjével és még egy sráccal, aki szintén próbamunkára ment, kiutaztunk kocsival.

Nem bántam meg

Az első nap még nem dolgoztam, de a következő két napon már igen. Az új főnök szerencsére beszélt angolul is, így gyorsan megértettük egymást. A másik srác csalódott volt, ő nem akart maradni, engem pedig azonnal felvettek.

Hazajöttünk kocsival, felmondtam a munkahelyemen, ledolgoztam még öt napot, majd elmentem a szüleimhez vasárnap. A vacsora kicsit vicces volt és kicsit szomorú: anyukám már megint belekezdett a dicséretbe, hogy milyen jó munkahelyem van, és hogy jól keresek és semmi okom az elégedetlenségre.

Én meg a szavába vágtam: Már felmondtam! Néma csönd, majd: És akkor most mi lesz? Én meg válaszoltam: Találtam munkát Németországban, és ma este csak azért jöttem, hogy elköszönjek. Holnap reggel indulok, és kedden már dolgozom is az új helyemen...

Ez már több mint 2,5 éve volt, és nem bántam meg a cserét! Végre sikerült, amit már régóta szerettem volna. Az itteni munkahely és az életkörülményeim sokkal jobbak, mint otthon.

A jelenlegi munkahelyem

Mint már korábban írtam, ez egy söröző és étterem egyben Planeggben, München központjától kb. 15 km-re. Családi vállalkozás, a mostani főnököm apósának nagyapja alapította. A környék egyik legnagyobbika, a kerthelyiség 1000 férőhelyes, de emellett van egy 1000 fős nagy különterem is, és 2 kb. 120 fős kisterem is és még maga az étterem. Szükség is van rá, mert egymást érik a csoportok.

Mikor idejöttem, a konyha borzasztó állapotban volt, igazi csalódás. Ilyen koszos, ronda és régi konyhát Magyarországon se sokat láttam. De megnyugtattak, közeledik a felújítás, csak várjak türelemmel.

konyha_1.jpg

Ezen a munkahelyen rengeteg külföldi dolgozik, igazi nemzetközi konyha: rajtam kívül még két magyar szakács a konyhán, egy szakács Kenyából, a főnököm apja Svájcból, a mosogatók Irakból, a pincérek pedig Macedóniából és Albániából jöttek. Az egyik pultosunk lengyel, a másik svéd. Így nincs semmi felsőbbrendűség a kollégák között, nem érzem, hogy utolsó senki vagyok.

Sok minden lecserélődött

Egy év múlva építettek a különterem mellé egy ideiglenes kiskonyhát, ahová átköltöztünk pár hónapra, míg a nagy konyhát felújították. Utána pedig visszaköltöztünk az új, nagy konyhába, mely több mint 1 millió euróba került és mindennel fel van szerelve! (Erről még az itteni újság is megemlékezett.)

Mióta itt vagyok, sok minden lecserélődött körülöttem. Már a harmadik konyhában dolgozom, a harmadik konyhafőnökkel. Körülöttem dolgozott három tanuló, kb. 20 szakács és legalább ennyi konyhai kisegítő is. Az eredeti csapatból már mindenki felmondott vagy elküldték. Még Miki sincs itt, aki annak idején kihozott ide.

A munka könnyebb, mint Magyarországon, naponta csak 10 órát kell dolgoznom normális körülmények között. Ingyen túlóra sincs! Ha valami elromlik, másnapra megjavítják (nem megbarkácsolja valaki a konyhán hurkapálcával, alufóliával vagy tojástálca-darabokkal), vagy egyszerűen csak kidobják. Emellett jár fizetett szabadság is végre. Így el tudtam menni végre nyaralni is. A konyhán tilos alkoholt inni, de még mobiltelefonnal telefonálni is! Munkaidőben dolgozni kell!

Rengeteg vendégünk van, a hely színvonala igen magas, a főnököm pedig szörnyen precíz! Folyamatosan újít, az étlap 2-3 havonta változik. Csak győzze az ember követni. Az étterem ismert és elismert Münchenben, még a müncheni helyi TV is volt kint (Videó a munkahelyemről itt.)

Munkahely az állomás felől.jpg

A szállás nem nagy szám

A szállás a munkahely mellett van, gyalogosan 2 perc az út. Nem nagy szám, csak szobák vannak közös vagy saját zuhanyzóval. Nekem nincs saját zuhanyzóm, de mivel a szintemen mindenkinek van saját, a közös csak az enyém.

A szoba árát levonják a fizetésemből, ami mindössze 70 euró rezsivel együtt havonta. Konyhám nincs, ezt hiányolom gyakran, de a lentit viszont használhatom magáncélra is. Általában munkaidőben ütök össze magamnak és a kollégáknak valami egyszerű, magyaros kaját. Szoktatom a német kollégákat is a magyar ízekhez! :)

Munkanapokon a munkahelyemen eszem, így erre sem kell költenem. Ami számomra igazi különlegesség volt, az a reggeli! Minden reggel 9:30 és 10:00 között reggeli idő van, ilyenkor minden konyhai dolgozó leül az étteremben vagy a kerthelyiségben egy asztalhoz, és együtt nyugodtan megreggelizünk. Néha még a nagyfőnök és a felesége is csatlakozik.

Friss zsemle, felvágott, sajt, házi készítésű lekvár, kávé, tea és tej a menü. Amióta kint dolgozom az esetek 95 %-ban a reggelihez való előkészület és a terítés az én feladatom.

Jó hely a város is

A kisváros szintén nagyon jó, a munkahelyem mellett áll meg a müncheni S-Bahn, mellyel 21 perc alatt bent vagyok a városközpontban és egész nap 20 percenként jár. De van itt bank, bevásárlóközpont, posta, háziorvos, fogász és szemész is. Mindez elérhető az otthonomtól gyalogosan 10 perc alatt.

München pedig mindennel el van látva, óriási változás az én vidéki megyeszékhelyemhez képest. Szabadnapjaimon várost nézek, múzeumba járok, vagy egyszerűen csak elutazom vonattal valahová. Ezekről az utazásokról egy blogot is indítottam.

Azért itt sem minden tökéletes. Természetesen a rengeteg előny feledteti a hátrányokat. Az egyik legnagyobb gond a beosztás kiszámíthatatlansága. A főnököm általában vasárnap írja meg a beosztást a következő hétre. A heti kettő szabadnap mindig megvan, ezzel nincs gond. Csak nehéz így tervezni, hogy nem tudom, mikor leszek szabad.

Most pl. szombat-vasárnap szabad volt és mellé megkaptam még a hétfő-keddet is. Ez négy nap együtt, amit akár egy magyarországi utazáshoz is felhasználhattam volna. Ha nem ma reggel tudom meg, hogy a hétfőm is szabad lesz...

Tavaly karácsony első napján délelőtt is dolgoztunk. A német kollégáim délután elmentek haza a családjukhoz, így én a karácsonyt itt töltöttem egyedül a szobámban (és persze konyha nélkül), mivel ahhoz az idő kevés volt, hogy Magyarországot oda-vissza megjárjam. Valószínűleg ez az idén is így lesz. Örülök, hogy nem adtam fel! És talán egyszer még németül is megtanulok az angol mellett!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátás Németország Planegg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr564781596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.17. 12:07:19

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.09.17. 07:33:52

ez a melóhely tökéletesnek hangzik egy kis anyagi tartalék képzéséhez. meddig tervezel még ott dolgozni Zsolt ilyen körülmények közt. és onnan hova tovább?

ui: jó a blogod. látom masszív vonatrajongó vagy!

Vittore. 2012.09.17. 07:51:23

Ez a jó hozzáállás, ha kibacnak az ajtón, menj vissza az ablakon! :) A vendéglátás meg Magyarországon tényleg kriminális, a pincér ismerősök 90%-a láncdohányos és alkoholista. Volt lakótársammal együtt laktam másfél évig, ő fizette a csekkeket, mindketten éjjel-nappal dolgoztunk. Ő pincér volt, és amikor hirtelen lelépett, akkor derült ki, hogy már három hónapja nem fizette a számlákat a beadott pénzből, így én ott maradtam a tartozással :( Azóta óvatosan közeledek a vendéglátósokhoz, akármekkora cimborák is..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.09.17. 08:00:01

@Vittore.: Igen ezek a nagy haverságok mindig megkérdőjeleződnek, amikor a másik leheletfinoman rálőcsőli az emberre a tratozását mivel ő nem tud fizetni. A tetejébe még az is előfordulhat, hogy távozáskor a laptopunk is vele megy.

---
Az írás jó. respekt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.17. 08:07:17

Jó kis történet. Kissé kanyargós életút, de nem mondható unalmasnak. És biztos rengeteg tapasztalatot szereztél.
Gratulálok!

Sajnos a vendéglátó sok helyen sz@r és rosszul fizet.
Minap mesélte egy svájci srác (szintén szakács), hogy inkább elment az építőiparba dolgozni, mert 14-16 órákat dolgozott a létminimumért. :(

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.09.17. 08:44:41

Gratula a posztirónak a kitartásáért! A konyhás melókból magam is kivettem anno a részem. Néhol tényleg embert próbáló körülmények vannak. Minden tiszteletem azoké akik ezt hosszú távon képesek művelni. A posztirónak pedig további sikereket!

a_tom 2012.09.17. 08:51:09

"...minden pénzem elment, a lakásom frankhitele meg megduplázódott. Az APEH meg karácsonyra még egy 300 ezer Ft-os adótartozás csekkel is meglepett...
Szóval visszamentem és egy teljes évet dolgoztam ott, többnyire elégedetten...
Végre elégedett voltam, minden tartozásom visszafizettem, a lakásomat pedig berendeztem."

Őőőő izé, 1 év alatt? Nem semmi!

"szinte minden héten hiány volt, nem is kevés: 20-60 ezer Ft!"

HMMmmmmm :/

Liping 2012.09.17. 08:52:50

Gratulálok, örülök hogy sikerült, öröm volt olvasni.:) Így kell ezt csinálni, nem feladni.
Mik a terveid?

Z.Joe. 2012.09.17. 09:48:00

Gratulálok neked Zsolt,követendö példa a kitartásod,sok sikert kívánok neked!

pforp 2012.09.17. 09:55:17

Én is csak gratulálni tudok, és természetesen köszi a remek posztot! :)

Z.Joe. 2012.09.17. 09:55:32

A blogod is zseniális!Talán egy profi vasutas veszett el benned? :-)

2012.09.17. 09:58:53

Gondolkoztam, hogy leírjam-e én is, x+1-ként, hogy "Gratulálok, tetszik a hozzállás, sok sikert a poszt írójának!" De úgy döntöttem, ne mindig csak a negatív kritikákat írjak a kommentek közt, és ez a történet szerintem tényleg megérdemli, szóval:

Gratulálok, tetszik a hozzállás, sok sikert a poszt írójának! :)

spion27 2012.09.17. 10:04:08

Kalandos út volt, meg kell hagyni, bár a poszt első 30%-át simán ki lehetett volna hagyni, de legalább a posztoló kiírta magából.
Az arányokra figyelni lehetett volna, kicsit jobban érdekelt volna az ottani körülmények mint az itthoni küszködés

spion27 2012.09.17. 10:07:35

@a_tom: ez nekem is kicsit szemet szúrt elsőre :)
akkor annyira rosszul nem fizethettek azon a melóhelyen ha igy rendbe tudta kapni magát 1 év alatt

Rendes főnökség lehet, ha a 20-60 ezres hiányokat ilyen lazán kezelik, én azért a második eset után szétnéznék az alkalmazottak között, hogy mégis mi történik

Bryges 2012.09.17. 10:17:52

Én is gratulálok az írónak:az ilyen emberekre vagyok büszke, akik nem adják fel soha és idővel jutnak is valamire, igaz kell a lehetőség, de azért is meg kell dolgozni sok esetben. Laktam Münchenben én is:csodálatos város, nagyon szerettem főleg nyáron. További sok sikert kívánok!

pappito · http://pappito.com 2012.09.17. 10:22:03

@a_tom: ne gonoszkodj, ha a hiány fedezte volna a tartozásokat csak nem irta volna ide :)

ioi (törölt) 2012.09.17. 11:56:17

Elismerésem a kitartásért.

pforp 2012.09.17. 11:57:51

@spion27:
Szerintem egyáltalán nem probléma, hogy a sztori itthoni részét is megismerhettük, így teljes a kép.

spion27 2012.09.17. 12:16:45

@pforp: persze, csak annak a sztoriját hogy kiment németbe nem ott kellett volna kezdeni hogy anyu és apu találkozott... :D

SilentDreams 2012.09.17. 12:27:01

@spion27: Jó ez így :)

A 70 Euro/hónap-os szállás igen jó ár, de persze ezért el kell viselni a körülményeket: zuhany épp nincs a szobában, saját konhya nincs, stb. Pár évig elviselném, utána a saját lakás bérlés irányába mozdulnék, még ha az 6-8x annyiba is kerül.

Egyébként elismerésem, nem egyszerü út vezetett ide, óriási kitartás kellett hozzá, gratula!

a_tom 2012.09.17. 13:41:42

Én simán bevállalnék olyan lakást állandóra is ami 6-8x olcsóbb, és nincs benne konyha meg zuhany. Pedig szeretek főzni meg fürdeni is. Az árkülönbözetből el lehet menni étterembe, fürdőbe, nincs vele munka, rengeteg időt, munkát és energiát meg lehet spórolni, nem kell takarítani, stb..
Ahogy idősödök, furcsa módon nemhogy egyre inkább kényelmesednék, hanem pont fordítva, azt látom hogy a kényelem káros az életminőségre. Egyre több szabadidőt töltünk otthon házimunkával, házi szórakoztató izékkel, nem csoda hogy leépülnek a közösségek is.

spion27 2012.09.17. 14:18:49

@a_tom: azért ha talál valakit és esetleg gyerekeket is szeretnének akkor nem a legjobb dolog egy ilyen munkásszálló szerűség ahol semmi magánélete nem lehet az embernek. Ez inkább huszonévesen megy el, kb. kolesz szint lehet. Az is egy kis ideig poén, de nem hosszútávra való. Persze pénzkereseti szempontból nagyon jó lehet pár évig hogy piti összegből megvan a szállása

SilentDreams 2012.09.17. 14:24:54

@a_tom: Egy szobát is? Azt hiszem itt csak egy szobáról van szó, ezért az árért már az is igen jó.
Nekem egy többemeletes "munkásszállóféle" ugrott be a leírás alapján, de lehet rosszul gondolom.

De valóban elég szubjekiv, hogy ki mit tart elviselhetönek, és tényleg vannak elönyei is a kis szállásnak, ahogy írtad.

Nekem a német cég biztosított szobát zuhannyal az elsö hetekben, amíg nem találtam bérlendö lakást, tehát tartósan nem maradhattam volna ott, még akkor sem ha akartam volna. 11 Euro/nap áron, ez havonta kb 330-340 euro, szóval jóval drágább, mint ahogy a posztoló kapja.
Abszolút jó volt, ilyen hotelszobát minimum 40-50 Euro/nap-ért találtam csak volna, de mégis pár hét után már nagyon bezártnak éreztem magam a szobában, pedig még íróasztal is volt, na meg netezési lehetöség is az árban...

Skodakék Fábia 2012.09.17. 15:38:10

@shaw_nyomaiban: nem elhagyta cimbora, csak elment egy kis pénzt keresni.
Nagymagyar-e vagy?

shaw_nyomaiban 2012.09.17. 15:44:35

@Skodakék Fábia: Na igen.. Tánczos Gábor sem gyerekgyilkos, csak beszélgetni akart Zsófival...

zsibvasar · http://www.zsibvasar.hu 2012.09.17. 15:45:33

A posztírónak a konyhahiányra ajánlok egy indukciós rezsót. Nagyon gyors és kényelmes főzési lehetőséget biztosít. Akár bent a szobában, akár egy teraszra kiállítva.

hothead 2012.09.17. 16:00:42

vegre egy - sokak altal hianyolt - szakmunkas-sztori!

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.09.17. 16:05:40

Klassz kis történet, üdítő színfolt a sok rinyálós poszt után. Gratulálok a posztolónak!

Alaister Grand 2012.09.17. 16:10:43

Én ebből a sztoriból azt vettem le, hogy a posztolónak nem büdös a munka, de nem egy agytröszt. Többször is nekiszaladt a falnak. Ugyanannak a falnak. Még szerencse, hogy kemény a feje.
Az, hogy most ott van, ahol, az legalább annyira sima mázlinak köszönhető, mint a szorgalmának.
Egyébként szerintem 2,5 év alatt meg is tanulhatott volnam ár németül. Miért nem tette vajon?

tomfree 2012.09.17. 16:15:10

Igazán nem kötözködni szeretnék, de feltűnt:

"Munkaidőben dolgozni kell!"
"Általában munkaidőben ütök össze magamnak és a kollégáknak valami egyszerű, magyaros kaját. "

Egy kicsit összevág, nem? :-)

Amúgy sok sikert a továbbiakban!

velizar 2012.09.17. 16:30:11

@Alaister Grand:
#1 volt más dolga is;
#2 hiányzik az akarati tényező (meg tudom érteni);
#3 engem 25 év német tanulás/nyelvhasználat után is minden további nélkül eladnak bármelyik piacon németországban. az emberek elkezdik a helyi tájszólást használni, és nyugodtan kitörölheted a hochdeutschoddal.

Mercel 2012.09.17. 16:59:28

@tomfree:

Összevág, mert bár a Német tulajdonos precíz és magas elvárásai vannak a munkavállalóival szemben, viszont mivel tudja, hogy a szálláson nem lehet ételt készíteni ezért megengedi, hogy a munkahelyen tegyék ezt meg.
Ha végig gondolod semmi különös nincs benne, ha nem engedné meg az ételkészítést a munkahelyen - munkaidőben és magáncélra - az idővel feszültségeket generálna nem csak a poszt írójánál.
Az ilyen feszültségek meg a munka kárára mennek, ami nyilván nem érdeke ezért ésszerű kompromisszumot kötött.
Ennyi.

De értem, hogy mit nem értesz - Ez Magyarországon úgy működne, hogy a szálláshelyen nincs konyha, nem tudsz magadnak ételt készíteni, a munkahelyen viszont meg ne próbáld!
Az, hogy ez feszültséget generál, a kutya le sem ....ja nálunk.

Na többek között ezért (IS) ment el az emberünk, és érzi jól magát ott és úgy ahol most van.
Meg még sokan mások..

"Frigyes"

Mercel 2012.09.17. 17:00:31

Gratulálok Zsoltnak!

Kitartást, és azért idővel próbálj meg szintet lépni:)

"Frigyes"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.17. 17:19:08

@a_tom:

S amikor szex után a csaj zuhanyozni akar, elküldöd a fürdőbe? Ne viccelj. A fürdőszoba szükséglet. Nekem most éppen nincs meleg vízem, s már ez is szar.

Narmer11 2012.09.17. 17:53:13

@shaw_nyomaiban: Honnan kaptad ezt az elmebajt a fejedbe?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:01:23

vendeglatasban mindenhol kb szerdan -csutortokon tudod meg a kovetkezo heti beosztasod, mivel a fonok is akkor tudja meg mi lesz a program...
ettol meg lehet tervezni, csak szolni kell elore mikor akarsz szabadsagot
ja, es 2 es fel ev utan mar illene onnalloal berletben lakni...
nem az ettermi munkasszallon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:02:55

@a_tom: ja, kis guritas nekem is gyanus az egeszben, de lenyeg, hogy jol erzi magat

Monyoka1971 2012.09.17. 18:05:26

@tomfree:

Anglia, egy pub konyhája:

Nincs telefonálás, ez alap. Ha elkap a főnök akkor nagyon mérges és nem érdeklik a kifogások.

Étkezés:
Nincs "lopkodás" a sültkrumpliból, vagy egyéb dolgokból, de ha pihenőd van, akkor a menüből, bármit összeüthetsz magadnak. Illetve a konyhán található dolgokból is bármit elkészíthetsz. Mondjuk itt egy meghatározott részét (25 %) ki kell fizetni az ételnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:06:37

@a_tom: sot satorben is lakhatsz
es ha duigni akarsz szolj a csajodnak, hogy menny kia folyoso veger tusolni...
a konyha nem fontos annyira, ha valaki etteremben melozik, de a furdoszoba...
mar bocs
de azert a konyha is kell
ez egy munkasszalla
en nem szeretnek egesz eletemben munkasszallason elni, csak azert hogy sporoljak tobb penzt
mer akkor mi a turonak sporolok, hogy vegyek egy konyha es furdo nelkuli lakast, mert az olcsobb?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:17:59

naszoval csak azt akartam mondani, hogy 2,5 ev alatt illett volna gondoskodni sajat berlemenyrol
/szoba-konyha-nappali-furdo, nem hiszem, hogy hatalmas, kifizetethetetlen osszeg munchemben
most belegondoltam, milyen szobat kapnek itt 100 dollarert rezsivel
homeless szinvonalut max
az meg ingyen van

füles1098 2012.09.17. 18:26:47

@hagyma: nincs semmiféle gurítás, mi is mindig vasárnap kaptuk meg a következő heti beosztást. (5 csillagos hotel, Anglia)
Lusta a főnökünk, csak erről van szó.

ghattoo 2012.09.17. 18:50:24

Kiváló post, csak így tovább. Nem unalmas az életed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:52:04

@füles1098: nem arrol beszeltem, mint mondtam, /bar O racsodalkozott, hogy csak 1 hettel elotte kapja meg a beosztasat/ hogy ez teljesen termeszetes egy hotelben vagy etteremben
a guritas arrol szolt, hogy 1 ev alatt berendezte a lakast, rendezte a svajci frank alapu kolcsonet stb.
na mindegy vannak erdekes ellenetmondasok a torternetben, de en nem allok neki elemezni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.17. 18:54:15

mondjuk azt nem ertem otthon miert nem volt eleg egy szoba konyha nelkul, berelve, wc a folyoso vegen, inkabb svajci franka alapu hitel altal vasarolt lakas, nemetorszagban meg OK?

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2012.09.17. 20:11:21

kitartást kívánok, jó a poszt! gratulálok az elért eredményekhez és a türelmedhez :)

Északifény74 2012.09.17. 20:16:13

@hagyma: akkor te is troll vagy?
ha nem: mit kötekedsz? nem értelek.
Az ember leírta hogyan él, és mi volt azelőtt,azt nem említette egy szóval sem, hogy nem szeretne magasabb színvonalat...

spion27 2012.09.17. 20:23:13

@Északifény74: általánosságban igaza van
Mo-n mindenkinek egyből kell a saját lakás, kocsi, jó munkahely, jó fizu, kisfaszom, de érdekes, ha kimegy Angliába akkor nem derogál mosogatni, 5 emberrel megosztani a lakást, 4 négyzetméteren elvegetálni. Pedig talán ha itthon is ilyen mentalitással dolgoznának máshogy lenne

Ez most nem külön a posztoló ellen szól, meg persze tudom én is, hogy Angliában a kulimunkával is egyről a kettőre lehet jutni, mig itthon a minimálbéres kisegitői munkákkal kb az éhhaláltlehet elkerülni

Északifény74 2012.09.17. 20:37:16

@spion27: Otthon nem a munkavállalók mentalitásával van a probléma, hanem inkább a munkáltatókéval!
Az a cég, amelyiknél én otthon sokkal magasabb bérért dolgoztam, mint az állami szektorban, itt ahol most élek nem is tudna munkaadóként bekerülni a piacra, mert a minimális követelményeknek sem felelne meg. És félreértés ne essék,nem kamu, vagy gagyi, hanem a munkatörvényeket semmibe veszi...ami itt nem lehetséges. Mo.-n rabszolgákat dolgoztatnak, máshol embereket kellene.

tomfree 2012.09.17. 20:38:58

@Mercel: Egyetértek azzal, amit írtál, bár nem vagyok vendéglátós. Semmi gond nincs azzal, ha a munkaadó engedélyével főz munkaidőben magának (gondolom nem akadályozhatja vele a munkát, lazább időszakban főzhet vagy mit tudom én) én csak arra mutattam rá, hogy a leírás szerint lehet másképp is a történet (nem derül ki ugye ebből). Mindegy is, mert ha engedik, akkor korrekt a főnök, ha meg nem, akkor ügyes a srác, hogy a munkáját el tudja látni és mellette még magának is tud főzni. Ennyi.

yerico1 2012.09.17. 20:39:33

Végre valaki nem azon sír, hogy mennyire kib@sztak vele mindenhol, hanem annak örül, amit talált,és mindenben keresi a jót. Örülök, hogy elolvastam az írást.

DRH 2012.09.17. 21:38:39

@hagyma: hát nem tudom, kerestél-e már lakást Münchenben.

2 szobás lakások kábé 700 euró körül vannak (fütés, áram satöbbi extra).
Gondolom, hogy szakácsként nem kereshet rosszul, de azért 70 vahy hétszáz+ nem mindegy.

Void Bunkoid 2012.09.17. 21:43:30

@spion27: az már más kérdés, hogy ha valaki itthon is egy külvárosi 30 négyzetméteres albiban lakna ötödmagával, valamint nagyrészt a munkahelyen szerzi be az ételt, akkor ha mondjuk számoljuk a fejenkénti albidíjat rezsivel is MAXIMUM hét-nyolcezer forintnak, a havi kajára költött összeget is hat-hétezernek, másra nem költ,m akkor ilyen módon egy hetvenezer forintos nemjó fizetésből is havonta jó ötvenet el lehet pakolni.

Az más kérdés, hogy milyen körülmények között, és mennyi eséllyel. A kinti kulizással tényleg lehet valamire előrejutni. Külföldön ilyen körülmények között élve öt-hat-nyolc év alatt tényleg össze lehet spórolni egy kis itthoni lakás árát, itthon havi ötvenezres tétellel egy lyukhoz is 14-15 évig kellene ilyen módon spórolni. És az nagyon nem menő, emlékszik gondolom mindenki arra a bizonyos "havi 48 ezer forintból meg lehet élni" szövegre, és a reakcióra amit kiváltott...

karburator (törölt) 2012.09.17. 21:55:29

Gratulálok a posztolónak, nem adta fel!

Így kell csinálni!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.18. 00:50:46

"Ebből az útból tanultam, és azt tanácsolom mindenkinek, hogy úgy, hogy nincs megszervezve a hazaút, SOHA ne menjenek sehová. Inkább bukják el a jegy árát, mert a munka összejött, minthogy kétségbeesetten azon gondolkozzanak, hogyan juthatnak haza."

Nem ertek egyet. Mi csak idefele vettunk jegyet, igaz, min. 3-4 honapra elegendo osszeggel jottunk ki. Annyi mindig felre volt teve, hogy a a hazaut megoldhato legyen, de nem vettuk meg a jegyet, egyelore az ido is igazolt bennunket:)

hothead 2012.09.18. 02:11:54

@tildy:): mivel a posztolo eleg kanyargos uton jutott el odaig, ahol most van, ertheto, hogy korultekintobben kezeli a visszautazas lehetosegenek gondolatat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.18. 03:20:02

@hothead: persze , ezt ertem, a nagybetus SOHA-val volt problemam:) AMugy valoban kacskaringos egy utja volt, tiszteletem fele, bar mondjuk azon kicsit furan neztem, hogy mennyire meglepodott, hogy egyedul kellett egy vadidegen helyen buszoznia, vonatoznia a repterig. Nagyon sokunknak kellett mar hasonlot csinalnia, akar alapfoku nyelvtudassal is, de valoszinuleg ez mindenkinel mas. En nem paraztam volna rajta, csak nem veszek el:D

pforp 2012.09.18. 07:14:02

@Void Bunkoid:
Azért azt remélem tudod, hogy a Mo-i szkennáriód nagyon nem életszerű. A bérelt lakás biztosan nem jön ki ennyiből (más kérdés h 30nm-n 5 ember mennyi idő alatt kezdi el szétbaszni egymás fejét lánccal). A havi 6k-s kajaegyenleget levezethetnéd. Mit kell enni, hogy ennyiből kijöjjön valaki? Bérlet (mint munkába járás költsége) szóba sem kerül, vagy a delikvens majd beszalad melóba? Ruházkodás, ugye.. (figyelembe véve az itthon kapható silány minőségű ruhákat ezzel sem 4 évente 1x kell számolni hanem kb fél évente)

pforp 2012.09.18. 07:23:12

@tildy:):
Tehát szem előtt tartottátok azt is, amit most a posztoló javasolt csak kicsit máshogy csináltátok..

:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.18. 12:11:08

@pforp: Hat epp akkor lett munkam, mikor mar csak 1 honapnyi megelhetesunkre valo osszeg volt a zsebben. Vegszukseg eseten szulok tudtak volna adni 50-60 ezret, annyibol azert Europan belul haza lehet jutni. De valo igaz, szem elott volt tartva, bar nem volt opcio a hazaut:)

En inkabb azt javaslom, aki elindul, legyen a zsebben eleg osszeg. fejenkent minimimum 1500 euro, es akkor meg nem mondtam sokat.

The Big Tourist 2012.09.18. 16:27:52

"Több munkahelyen is dolgoztam, és a legtöbb helyen elégedettek is voltak velem, de ezt már csak akkor mutatták ki, mikor felmondtam."

Ez mennyire ismerős... :(

De én is kétszer szoktam örülni mindig egy munkahelynek: amikor felvesznek, és amikor felmondok.

Pocahontas198 2012.09.18. 16:41:14

@Void Bunkoid:" a fejenkénti albidíjat rezsivel is MAXIMUM hét-nyolcezer forint"

Hol vannak ilyen árak Mo.-on? Mert akkor rögvest oda megyek...

"a havi kajára költött összeget is hat-hétezernek"

Ebbe csak a havi kenyér meg margarin adag fér bele vagy nem?
Tiszta vegetáció...

Pocahontas198 2012.09.18. 16:42:14

@Void Bunkoid: és még beleírod, hogy MAXIMUM...

KOMOLY....

2012.09.18. 17:24:29

@Nyulz of the World: A szambol vetted ki a szot, utolagos engedelmeddel idezem:

'Gondolkoztam, hogy leírjam-e én is, x+1-ként, hogy "Gratulálok, tetszik a hozzállás, sok sikert a poszt írójának!" De úgy döntöttem, ne mindig csak a negatív kritikákat írjak a kommentek közt, és ez a történet szerintem tényleg megérdemli, szóval:

Gratulálok, tetszik a hozzállás, sok sikert a poszt írójának! :)'

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 22:23:59

@a_tom: Egészen pontosan a próbálkozásaim alatt összegyűjtött tartozásokat és a banki elmaradásaimat fizettem ki, nyilván a felvett lakáshitelt képtelenség lett volna. Ha mégis, kár lett volna munkahelyet váltani! :)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 22:26:10

@spion27: A tartozásokra a választ lásd fentebb! A hiányról meg annyit, hogy a főnökség nem épp ebből a helyből élt, az üzletvezető meg összejátszott pár emberrel. A hiányt meg később levonták a fizetésekből, így a vezetők végülis a pénzüknél voltak.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:02:37

@Alaister Grand: Igazad van, volt benne szerencse is! De azért azt se gondoljátok rólam, hogy egy szót sem beszélek németül! Akkor nem maradtam volna ott annyi ideig. De elismerem, mehetne sokkal jobban is.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:05:41

@tomfree: Jó a szemed, ez valóban ellentmondás. De minden munkahelyen van néhány perc szabadidő. Senki sem dolgozik 8-10 órát egyhuzamban. Főzni meg lehet több mindent párhuzamosan is, így fel sem tűnik senkinek, hogy plusz egy edény is van előttem. Túlbonyolítani sem szoktam, ráadásul rengeteg minden van már készen is (pl főtt krumpli, rizs, főtt tészta...).

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:08:57

@hagyma: Úgy látszik, nagyon pontatlanul fogalmaztam, ezért neked is leírom. Nem a lakáshitelt rendeztem, hanem az elmaradt részleteket és az ingatlanadót.

enrobag 2012.09.19. 23:17:34

@Balogh Zsolt:
Bocs, de milyen "ingatlanadó"?
Ez csak egy apróság, igaziból már tegnap meg szerettem volna kérdezni, hogy a vonat-mániád (ugye nem sértés így nevezni) mióta alakult ki?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:27:57

@hagyma: Elégedett voltam az otthon elért eredményekkel, de jött egy jobb lehetőség és kockáztattam. A hozzászólásokat olvasva már látom, hol rontottam el az írásomat. Inkább a szállást kellett volna bővebben bemutatni, mert úgy látom, az olvasók szemében egy téves kép él. A lakásom jobb és komfortosabb volt, ez hiányzik is itt, de ez azért nem olyan, mint a balatoni munkásszállók! Ez egy 2 szintes, padlásszobás épület, az étterem közelében. Vannak szobák saját fürdőszobával is, és van pár olyan, mint az enyém, fürdőszoba nélkül. De mivel az egész ház max félig van, ez a "közös fürdő" is csak az enyém jelenleg. Nekem többet ér, hogy nem kell utaznom napi 2x az osztott műszak miatt, mint hogy legyen egy komfortosabb lakásom. Bútorozott, én kifestettem januárban belülről, a cég meg pár hete kivűlről.

Ha sajátot bérelek egyedül, akkor már jobban járok anyagilag, ha Magyarországon dolgozom.

Esetleg rakhatok fel pár fotót is a kíváncsiaknak.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:34:10

@enrobag: nem ingatlanadó volt, nem gondoltam át, mielőtt leírtam... :S Lakásvásárlási illeték volt a teljes neve, mely a vételár kb 3 %-a.

enrobag 2012.09.19. 23:36:33

@Balogh Zsolt:
gondoltam, de jobb tisztázni, nehogy a magyar negatívumok számát növelje:-)))
Vonatok????

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2012.09.19. 23:58:47

@enrobag: Az meg már nagyon-nagyon rég... :) Emiatt is örülök ennek a helynek és ennek a lehetőségnek. Közlekedés szempontjából jobbról nem is álmodhatnék. München Hauptbahnhof-ról állítólag napi 1600 vonat indul. Látnivaló és úticél mindig akad bőven!

tomfree 2012.09.20. 09:47:04

@Balogh Zsolt: így már értem, nem vagyok vendéglátós. Kitartást kívánok a továbbiakban!

dzseebee 2012.09.20. 16:15:35

Nálam nagyon betalált a sztori. Komoly célom a kiköltözés - a jó munka, jó albi, stb. ellenére - jelenleg is tanulom a németet hozzá.

Az én hobbym is a vasút ( nem csak a nagy, a modell is, bár ahhoz sokat kell dolgozni, akkor viszont idő nincs rá ), egyik kedvenc terepem pedig egy jó kis stresszoldó vonatozásra éppen München, középpontban az S-Bahnnal. Magát a várost, illetve Bajorországot is szeretem nagyon, sokszor utazgattam már arrafelé. Gondolom, a szerző is megjárta már a nürnbergi vasútmúzeumot, vagy a müncheni Deutsches Museum közlekedési részlegét, csak, hogy témánál maradjunk...

Zsolt megvalósította azt, ahogy én elképzeltem magamnak a kezdeteket - csak persze a saját szakmámban, bár van meredekebb, de reális elképzelésem is. Nekem viszont kellene a lakás zuhanyzóval mindenképpen, mert a német nőket is imádom ( meg ők is engem ), nem csak a vasutat... :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása