oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 09. 06:53,  Összeszorul a szívem a magyar gyerekekért 204 komment

2012. augusztus 09. 06:53 Határátkelő

Összeszorul a szívem a magyar gyerekekért

Régen jártunk már Svájcban, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy megnézzük, milyen is az iskolarendszer Zürich kantonban. Kalauzunk Muzsi, aki természetesen saját tapasztalatból beszél, mint gyakorló szülő. Olvassátok, nem minden tanulság nékül való, utána pedig jöhetnek a hozzászólások.

Svájc általános iskola.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„Volna nekem is mesélni valóm a svájci iskolarendszerről. Zürich kantonról tudok beszámolni, az alsóbb szintekről (a legnagyobb most megy 4.-be).

Ami induláskor nagyon más: nincs válogatás, oda és akkor megy az ember gyereke, ahova és amikor mondják. Nincs hadd maradjon még egy kicsit az oviban... A csoportbeosztás első szempontja a közelség, a többi pedig a minél egyenletesebb demográfiai elosztás: fiú-lány arány, helyi gyerek-idegen eloszlás.

Az a gyerek megy oviba (ami kötelező és az iskolarendszer része), amelyik betöltötte a 4. életévét az év májusáig (? a pontos dátumban nem vagyok biztos). Két év ovi, utána suli. Az ovi nem önfeledt játszadozás, mint Magyarországon (ehhez is volt szerencsénk, szóval látom a különbséget), sokkal strukturáltabb, szervezettebb.

Sok kis intézmény

A szülők nem mennek be a gyerekkel az öltözőbe, és öltöztetik a gyerekeket, kint elbúcsúznak. Vagy később már el sem kísérik őket, hiszen itt az ovisok is egyedül járnak! Inkább sok kicsi intézmény van, mint kevés nagyobb, így minden gyerek közelében van iskola-ovi. Ez az elsődleges besorolási szempont, hova megy a gyerek. Aki gyalog nem jut el, annak rendelkezésére áll az iskolabusz, hozza-viszi.

Az oviban szigorú menetrend van, ami sok kézműveskedést, beszélgetést, és feladatmegoldást is magába foglal. Ismerkednek a betűkkel, a számokkal, a számolással. Természetesen szabad játékra is van idő. Az ovi ingyenes, csak a tízórait kell vinni.

Lazább az első osztály

Ezek után nem megrázkódtatás az iskolába kerülés, mert megtanulták a rendet. Nem beszélve arról, hogy az első osztály lazább, mint otthon. Míg az első gyerekem Magyarországon járta az elsőt, és totál kikészült, minden este sírt a fáradtságtól, itt a másodiknál észre sem vettük, hogy suliba ment (1 év ovit járt itt).

Az iskola ingyenes, a táskát, tolltartót, tesicuccot kell csak venni. Könyveik itt sem nagyon vannak, feladatlapokra dolgoznak legtöbbször, év végén lefűzve hazahozzák. Az iskola felszereltsége bámulatos, amikor látom, hogy saját számítógépek a teremben, meg ezer segédeszköz, játékok, akkor összeszorul a szívem a magyarországi gyerekekért és pedagógusokért.

Ha a gyerekek a tanítókkal mennek valamerre, akkor az ingyen van - tömegközlekedés, múzeum. Nincs kínos szitu, hogy menjünk, vagy ne menjünk, mert a szegénygyerek nem tudja kifizetni a jegy árát.

A tanáron múlik...

A tanítóknak nagyon nagy szabadsága van abban, hogyan oktatnak. Angol, tesi, kézműveskedés van csak feltüntetve az órarendben, a többi "oktatás". A tanár, ahogy látja, hogy mire kell a nagyobb hangsúly, arra koncentrál. Sokszor variálnak is.

Negyedéves bontásban projektek vannak, egy témára koncentrálnak, és azt minden tantárgyra alkalmazzák. Pl. amikor az őszi erdőről tanultak, minden héten egy egész délelőttöt kirándultak. Közben beszélgettek a természetről, "kísérleteztek", vagyis tüzet gyújtottak, főztek, sütöttek, sportoltak, hiszen hegyet másztak. De katicapetéket is vásároltak, és felnevelték őket...

Az oktatás délelőtt és délután folyik, délben hazajönnek ebédelni - na, ez a nem szimpatikus része, ugyanis irtó nagy terhet ró az anyákra. Napköziféle van, Kinderbetreung nével, nagyon kevesen járnak, ott ebédelni is lehet. Áráról gőzöm nincs, max. elképzelésem lehet, mikor megkérdeztem, csak annyit mondtak: jövedelem-függő, hát köszi :)

Nem rohannak

Itt reggel 7-este 6-ig lehetnek a gyerekek. Az elsősök 1 délután, a másodikosok 2, a 3-osok 3, a 4-esek 4-szer mennek vissza délután, ekkor 2 órájuk van. Ami rengetegnek tűnik, viszont cserébe nem hajtják ki a lelküket.

Itt belefér, hogy ha kánikula van, akkor tanítás helyett elmennek a strandra inkább, vagy az udvaron játszanak. Nem kell rohanni, hogy úristen, nem fejezzük be év végéig a tananyagot. Ha a tanár úgy látja, hogy meg van zizzenve a társaság, akkor mondjuk lemennek az óra közepén futni egy-két kört.

1-3 év az alsó tagozat, két tanítójuk van. Így van lehetőség az osztott munkára is (csak részidőben van jelen mindkét pedagógus). Van IF (integratív Förderung, alias gyógypedagógia) is, ez a pedagógus is részt vesz egyes órákon. Mivel integráltak a "problémás" gyerekek, velük külön is foglalkozik. A külön foglalkozások mind iskolaidőben vannak, nem raknak a gyerekekre extra terhet.

Nyelvváltozatok svájci módra

Az "idegenek" szép számban vannak, nekik van DaZ, vagyis extra németoktatás. Nem mindenhol, de nagyobb helyeken elérhető a bevezető suli is, ilyenbe járt a nagyobbik lányom 5 hónapig is, mert egy mukkot nem értett németül, itt csak az ilyen gyerekek vannak. Nem időre megy, hanem amikor a pedagógus úgy látja, hogy felkészült, már rakják is át a normál suliba.

Nyelvoktatás: az echte svájci gyerek anyanyelve a sviccerdüccs, de a suli Hochdeutschul folyik, ezt bizony van, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell. Írás-olvasás hochdeutschul megy. Másodikban kezdik az angolt, és ha jól emlékszem, 5-ben a franciát, aztán később bejön még egy nyelv.

A Mittelstufe (középső szint) 4-6 osztály, itt megint új tanítók vannak, szám szerint megint kettő. Itt már elég sok a férfi tanító is! Nincsenek szaktanárok, mint fizika, stb., külön tárgyak sem, a reál tárgyak neve: ember és természet. Aztán ebben bent van minden :) A kézműves, zene órákat tartják mások általában. Erről még nincs tapasztalat, most fogjuk kezdeni. A mi sulinkban 1-6-osokig vannak együtt a gyerekek, a következő szint már máshol van.

Sok a csapatmunka

Nekem nagyon tetszik a rendszer, én is a gyakorlatias oldalt tudnám kiemelni, pl. hogy a pénzzel számoltak, ez igenis fontos, ha 100 frankkal fizetek a boltban, és 24,65-be kerül, akkor mennyit kapok vissza.

Lexikai tudást nem vernek beléjük, hanem gyakorolnak-gyakorolnak, nagyok játékosan. Sokat mozognak, nem jellemző a frontális oktatás, nem úgy zajlik egy óra, hogy a gyerekek leülnek, tanár dirigál, gyerek feladatot megold. Kimennek a tábla elé, körben leülnek, beszélgetnek, jönnek-mennek.

Ha valaki szomjas, ihat. Ha kell egy radír a táskájából, ami épp nem a padjánál van, felállhat, és kiveheti. Én láttam ilyen órákat, és sokkal nagyobb nyugi volt, mint a nagy szigorú magyar iskolában. Sokat dolgoznak csapatban is, készítenek prezentációt.

Értékelés: feleltetés nincs, teszteket szoktak írni, amit eddig színekkel "osztályoztak". Itt a piros a legrosszabb :D Félévkor az elsősöknek van szóbeli értékelés (ők nem kapnak még bizit), év végén mindenkinek. Az év végi most mindkét iskolásomnak a gyerekkel együtt volt. Ő értékelte a saját munkáját, a tanár kiegészítette. Nem csak számolás, olvasás volt a kérdés, hanem minden más. Hogy tart rendet, követi a szabályokat, mennyire tud másokkal együttműködni. A bizonyítvány itt is egy A4-es lap.

A magyar kultúra megőrzése

Mi még járunk magyar iskolába is, a legtöbb anyanyelvhez rendelkezésre áll egy ilyen lehetőség. Ez fizetős, heti két óra, nekünk elég messze is kell menni, de fontos. Ez akkreditált képzés, megvan a tematika, mit kell tanítani, és bizonyítványt kapnak erről is a gyerekek. Ennek a célja a nyelv, a kultúra megőrzése. Írnak, olvasnak, énekelnek, a nemzeti ünnepekről beszélgetnek. A nagyobbaknak van történelem is.

Szünetek. Nagyon jó az eloszlásuk. Összmennyiségben annyi mint otthon, viszont a nyári szünet csak 5 hetes, a többi pedig hosszabb. A kantonban ugyanakkor vannak a szünetek, kivéve a sportszünetet, az elcsúsztatva. A gyereknek így van idejük kipihenni magukat, nyáron pedig nem unják szénné magukat. Persze, igaz, itt a klíma is kellemesebb."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr494702911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 07:18:09

Jól összefoglalt írás. :)
Egy dologgal egészíteném ki: amit negatívumként említettél, hogy haza kell menni délben ebédelni.
Ez itt teljesen normális, hisz az anyukák legnagyobb része nem dolgozik. Simán meg lehet élni az apuka keresetéből.
Másrészről, bár otthon jóval olcsóbb a menza, a szülő soha nem látja, hogy eszik-e egyáltalán a gyerek, vagy éhes gyomorral ül a napköziben. Nem hinném, hogy sokat javult az iskolai menza. :)
Azok az anyukák, akik dolgoznak sokszor veszik igénybe a Tagesmutter intézményét, ami azt jelenti, hogy egy-egy anyuka a sajátja mellé bevállal még párat, és őket is ellátja ebéddel. illetve igény esetén vigyáz rájuk. Ez anyagilag sem annyira megterhelő.
Az iskolai menza fizetéstől függ, hallomásból tudom 5-10 frank / nap körül mozog.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.09. 07:35:10

elmondhatatlanul fontos szerintem az oktatás egy nép jövője szempontjából. mondjuk egyéni szinten sem elhanyagolható, hogy egy szorongó wikipédiát faragnak az emberből vagy egy problémamegoldásban kreatív google-t a suliban.

és ezek nem egyértelműen anyagi kérdések. magyar okatatás azt nézi, hogy mit nem tudsz, míg mondjuk az angolszász azt, hogy mit tudsz. elég nagy hozzáállásbeli különbség.

hothead 2012.08.09. 07:48:57

immar tobbedszer allapitjuk meg, hogy mennyire hasonlit a holland basic school-ra a svajci hasonlo jellegu iskola. beleertve a deli hazamenetelt, amit sok csalad a nagyszulok bevonasaval ill. az anyukaka reszmunkaidos munkavallalasaval old meg. ott nem tanulnak ennyi nyelvet ilyen koran, de a legkor hasonlo lehet a leirtak alapjan.

Frőczy Sanyi 2012.08.09. 07:58:54

@bandirepublic: teljesen igazad van! Mindenki tegye a szívére a kezét és őszintén válaszoljon erre a kérdésre: hány éve érettségizett és mennyire emlékszik az anyagból? A legapróbb részletekig mindent bele akarnak zsúfolni az ember fejébe, de annak nagy része kirostálódik. Az elme már csak ilyen: állandóan nagytakarítást tart. Fontos a kreativitás, de Magyarországon ettől nagyon messze vagyunk. Nem azt tanítják meg, ami igazán fontos az életben. Sokkal előrébb tartanánk, ha megtanultuk volna mit hol keressünk.

A poszthoz visszatérve: sajnos annyira nem láttam át tulajdonképpen mit is tanulnak kint a gyerekek.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 08:05:09

Összeszedett írás, már sokszor leírtam, hogy francia területen más a rendszer, de sok mindenben hasonlít.
A legfontosabb különbség az, hogy itt 4 évesen kezdik az első osztályt, ezt a 1 éve tették egységesen kötelezővé.
De első és második osztályban kb. azt csinálják, mint a német területen az oviban 4-6 éves kor között, csak már az iskola épületében.
Itt délelőtt és délután is járnak iskolába, de első osztályban még nem kötelező a délután.
Szerdán nincs iskola, de a következő tanévtől a nagyobbak már kötelezően mennek szerda délelőtt is.
3. osztályban, azaz 6 évesen kezdik a németet tanulni és 5. osztályban, azaz 8 évesen az angolt.
Egyetértek Tilmirrel, az teljesen megszokott, hogy délben hazajönnek ebédelni, bár van rá lehetőség, hogy bent maradjanak az iskolában, és ott egyenek külön térírés ellenében.
Sőt 4 után is maradhatnak, ha a szülő nem tudja megoldani, természetesen ezért is külön kell fizetni egy jelképes összeget.
Itt egységesen 8-tól, 4-ig van iskola.
A kirándulásokért itt sem kell fizetni, ha tömegközlekedéssel mennek. De ha külön buszt használnak, akkor kell vinni általában 5 CHF-t.
A többi része kb. olyan, mint a francia részen.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 08:06:30

@hothead: Én örülök neki, hogy már ilyen korán elkezdenek nyelveket tanulni:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 08:09:07

@Gilda66: Nem nagy hátrány. :)
Mikor kijöttünk és még magyar rendszámú autónk volt, egy rendőri intézkedés alkalmával csak lestem, hogy a rendőr megkérdezte, hogy milyen nyelven tudunk beszélni: németül, franciául, olaszul, esetleg angolul?
:)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 08:12:30

@tilmir: Persze egyetértünk, de hát ezt mi már sokszor megbeszéltük:-)
A költözés melletti indokok között előkelő helyen szerepelt nálam a gyerekek nyelvtanulása, de ezt is leírtam már párszor.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.09. 08:14:55

@Gilda66:

Mondjuk ez nem elhanyagolhato informacio, hogy bent lehet maradni ebedszunetre is, ott is lehet ebedelni. Egy dolgozo anyanak legalabbis eleg fontos lehet! Koszi, hogy beirtad, igy azert nemileg masabb a kep. A poszt olvasasa utan azt gondolhatna az ember, hogy a munkavallalas igy eleg problemas lehet, kicsit felrevezeto! Szerintem teljesen termeszetes, hogy ha az iskolaban ebedel a gyerek, akkor azert fizetni is kell (legalabbis nekem termeszetes, hogy etelert fizetunk, plane, ha nem nekunk kell elkesziteni :)).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 08:14:59

Sajnos nekünk a nyelvismeret hiánya pl. nagy hátrány itt. Ugyan szakmailag felvesszük a versenyt a helyiekkel, sőt előrébb is vagyunk, de nem beszélünk nyelveket.
Itt egy titkárnői állás elnyeréséhez is kell legalább 3 nyelvet tudni.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 08:24:18

@Jolika neni a szomszedbol: Igazad van, ha valaki akar, akkor tud dolgozni az iskolás gyermeke mellett is, bár kevesen veszik igénybe.
Nem elhanyagolható dolog, hogy nem fontos 8 órában dolgoznia, a részmunkaidős foglalkoztatás jól meg van oldva.
Viszont ha otthon ebédel a gyerek, és 4-re érte megy az anyuka, akkor szinte lehetetlen összeegyeztetni a munkával.
Pár gyerekért a nagyszülők jönnek ebédidőben, vagy anyuka és apuka felváltva, illetve a babysitter.
Délben nem csak az ebédért kell fizetni, hanem a gyerekfelügyeletért is, de ez is egy jelképes összeg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 08:28:06

@Gilda66: Így van. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az itt élő nők kevésbé karrieristák, mint mi.
Itt maximálisan megelégszenek egy fél állással, a "kecske is jól lakik, káposzta is megmarad" elvvel.
Ismeretségi körömben csak a magyar hölgyek ragaszkodnak a teljes álláshoz. :)
Persze azt is tudom a megszokás nagy úr.
:)

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.09. 08:30:49

@Gilda66:

A lenyeg az, hogy konnyuszerrel megoldhato a problema, ha jol latom. :)

hothead 2012.08.09. 08:36:19

@tilmir: gondolom, azert nagy hatranyuk nem szarmazik belole :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 08:40:24

@tilmir: Igen sokáig én is azt gondoltam, hogy csak akkor élet az élet, ha én is teljes állásban dolgozok, de az itt töltött 1 év alaposan megváltoztatta ezt.
Már biztosan nem így akarom folytatni.
Persze erre sokan azt mondják, hogy élősködök a férjemen, vagy lógatom csak a lábam:-) Pedig pont a férjem volt az, aki végig küzdött az én teljes munkaidős munkám ellen.
Jolika néni! Igen megoldható, viszonylag kevesen ugyan, de vannak olyan családok, ahol mind a két szülő teljes állásban dolgozik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 08:48:48

@Gilda66: Ezt általában az irigyek mondják. :)
Ez teljesen normális. Ha összeszámolja az ember, hogy mennyi időt emészt fel a háztartás ellátása, az több mint 8 óra,
Nem véletlen, hogy itt kap nyugdíjat a Hausfrau is, akkor is ha nem dolgozott munkahelyen.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.09. 08:49:50

@tilmir: hülye karrierista magyar nők. ahelyett, hogy otthon maradnának havi 24ezer segélyért. ebből is látszik, hogy a nípeskiccsaládok mennyivel fejlettebbek, ott mindenki otthon marad:P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 09:00:37

@Babette_: Szerintem picit félrement a dolog. Nem arról írtam, hogy otthon mi a helyzet. :)
Hanem arról, hogy itt hogyan működik. Azt is hozzátettem, hogy itt egy fizetésből is meg lehet élni.
Az csak zárójeles, hogy a magyar nőknek fontosabb a karrier, vagy egyformán fontos a családdal.
Itt kevésbé érvényesül, Ennyi és nem több.
Más ország, más szokások.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 09:01:30

@Babette_: Valamit félreértettél, illetve nem tudod értelmezni, amit olvasol!
Nem arról szólt a bejegyzés, hogy otthon megy-e az anyuka dolgozni teljes állásban, vagy sem:-)

Kelly és a szexi dög 2012.08.09. 09:04:25

Szerencse, hogy van hova fejlődnünk - cél nélkül szar lenne.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.09. 09:06:36

Nagyon tetszett a leírás, érdekes volt, szerintem hasznos is annak aki arrafelé készül. Nem bántam volna, hogy ha (legalább amíg kicsik a gyerekek) nem kellett volna dolgoznom. Gyerekkel még félállás mellett is nehéz, főleg vidéken.

porthosz 2012.08.09. 09:22:58

Igazából én úgy látom, hogy a svájci oktatás alkalmazkodott az ottani klimához (ezért tud rövid lenni a nyári a szünet), illetve az otttani gazdasági helyzethez (gazdagok).

Itthon nincs iskolai busz és a szülő sem tudja otthon várni a gyereket mert mindkét szülő túlórázik hogy hétvégén be tudja fizetni a csekkeket...

osze 2012.08.09. 09:26:46

"Az ovi ingyenes, csak a tízórait kell vinni."
Ez azt is jelenti, hogy az oviban nincs ebéd a gyerekeknek?

Az iskolai napköziről írottak alapján sejtem, hogy arrafelé elég ritka a hazai felállás, ahol az anyuka dolgozik és reggeltől késő délutánig nincs otthon.

tocino 2012.08.09. 09:32:35

Kedves Muzsi,

tetszett és hasznosnak találtam a cikkedet, mivel lehet, hogy a közeljövőben mi is épp Zürichbe megyünk. Én korábban valahol azt olvastam, hogy Svájcban állami iskolára nincs nagyon esély, ha nem beszélünk németül, de akkor lehet, ez nem is igaz. Az én gyerekeim még csak 3 és 5 évesek, de már így is 3 nyelven beszélnek, de németül pont nem. :))
Ha tényleg költözésre kerül a sor, szívesen felvenném a kapcsolatot veled.

Zombinyussz 2012.08.09. 09:43:08

Nagyon jó írás, a pedagógiai rendszerekkel foglalkozókra valahogy mindig felkapom a fejem. "Lehet Más a Pedagógia", no.
@bandirepublic:
"szorongó wikipédia" - ezen jót mosolyogtam, sajnos rímel. Vagy a ló másik oldala, középút alig van. :/

Németországban tányér pupillákkal meredtek rám az osztálytársak, amikor megkérdeztem, hány kitűnő tanuló van, azt se tudták, mi az. Mondták, hogy van Jakob Gips, akinek csak pár kettes csúszik be, a többi egyes, de hogy valaki mindenből egyest kapjon, olyat nem szagoltak...

Ami az eszközöket illeti, kevésbé múlik a felszereltségen, mint a tanár-gyerek-szülő összetételen. Erdei iskolában bolyhos farkú kismókusok között is lehet élvezetesen, életre vezetően oktatni és csúcsszuper fizetős suliban is érhet egy tanóra színvonala a béka segge alá.

Egyre több magyar suliban fektetnek hangsúlyt a projekt hetekre, amikor a diákok önállóan vagy csoportban felkészülnek választott témából és előadnak. :) Az egyetemen kellett rádöbbennem, hogy 18+ is vannak emberek, akik a nevüket is képtelenek elmondani 10-20 idegen vagy csoporttárs előtt és a PPT-s előadásaik kimerültek a felolvasásból (diáról, papírról). A funkcionális analfabétákról nem beszélve. :/ :/ :/

Zsuzska81 2012.08.09. 09:46:34

Köszi. Most már nekem is összeszorul a szívem a saját gyerekemért, aki jövőre kezdi az ovit.
Ha itthon is szabad kezet kapnának a pedagógusok, nem lenne ennyi fáradt és frusztrált gyerek.
A hugom 11 éves, az osztályában a gyerekek 75%-a hármast, vagy annál rosszabb jegyet kapott év végén matekból. Mert olyan a módszer, hogy a tanár se nagyon tudja, hogy magyarázza, pedig 25 éve a pályán van...

kalandfereg 2012.08.09. 09:54:34

Az én fiam Írországban járt másfél évig iskolába, sok a hasonlóság a svájci rendszerrel.
Ez szerintem annak köszönhető, hogy egész egyszerűen ez a normális, ez az, ami a dolgok - és a gyerekek - természete szerint leginkább adja magát.
Ami meg Mo-n van, az meg egy erőltetett, természet- és gyerekellenes vacak. Nagyon szenvedünk vele, most átvisszük a srácot egy alternatív alapítványi iskolába, és reméljük a legjobbakat.
Azért szar, hogy az ingyenes, 10 perc sétára levő iskolában nincs maradásunk, helyette egy kocsival fél órára levő fizetősbe kell járnunk, hogy a gyerekeim gyerekkora ne egy nyomasztó, teljesítménykényszeres, versenykényszeres, használhatatlan adathalmaz-bemagolás legyen.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.09. 10:04:53

Magyar ovikban és sulikban is szétnézhetnél, mert rengeteg helyen már teljesen hasonló szellemben folyik az oktatás, persze a probléma az, hogy sok minden nem ingyenes.

A 3 nyelvet én is kötelezővé és ingyenessé tenném és nagyon tetszik a "jövedelemfüggő" hozzájárulás is.

Bizonyos értelemben amúgy nálunk is ez van, de ez egész iskolára érvényes, nem pedig egy adott osztályban, aminek hátránya, hogy vannak nagyon jó sulik, svájcihoz hasonlóak és vannak nagyon gagyik.

Dr. Panasz Muki 2012.08.09. 10:12:37

Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a poszt, nagyon köszönöm! Pénteken viszem ki a leánykámat, hétfőtől isi.
Nekünk óriási csalódás a magyar iskola, 6 év folyamatos szopóroller.
A lányom már volt kint velem majdnem 1 évet, és nagyon sok kellemes emléke van (Bázelből), de neki is kellett idő, hogy el tudjon szakadni a barátaitól és ettől az országtól.
Ő már valószínűleg - nagyon remélem - Sekundarschule-be megy, majd írok a tapasznyalatinkról.

BL-ban az első idegen nyelv a francia. Sok szülő lobbizik az angol nyelvért, hasznosabb és könnyebb, de az állami iskolákban az ország nyelveit tanítják elsősorban.

@Anti Anyag: kíváncsivá tettél, leírnád a te gyereked melyik oviba és suliba járt, ahol ilyen tapasztalatokra tettél szert? Szerintem sokan vinnék oda a gyerekeiket.
Én sajnos csak alapítványi ovi-sulikról tudok, pl. a Walldorf, Montessori, de nekünk az nagyon messze volt. Volt egy másik alapítványi iskola, sajnos későn derült ki, hogy oda 95%-ban sznob gazdag szülők személyiségzavaros gyerekei jártak.

bpetya75 2012.08.09. 10:16:19

@Zombinyussz:

Erről a "feleltetés nincs, teszteket szoktak írni" dologról nekem is az jutott eszembe, hogy ha ezt a magasabb osztályokban is így csinálják, akkor az igen hátrányos a szóbeli kifejezőképességükre. Meg aztán a teszt-töltögetés nem alkalmas tudásfelmérésre. Maximum, ha az esszékérdések vannak túlsúlyban.

Itthon valóban túlzó a lexikális anyag, amit beletöltögetnek a gyerekek fejébe, bár ha ezt a tanár jól csinálja (a kötelező minimumra törekszik, arra sem mindenáron), akkor azért olyan hatalmas károkat nem okoz vele. A nulla lexikalitás, minden hűde gyakorlatias szerintem rosszabb irány. Max az átlagos és átlag alatti képességüknek jó.

nick066 2012.08.09. 10:19:29

Nálunk is van ilyesmi: (csak fideszhű kormánytisztviselőnek kell hozzá lenni)
index.hu/belfold/2012/08/04/luxusovoda_jar_a_kormanytisztviseloknek/

Dr. Panasz Muki 2012.08.09. 10:20:37

Ja, menza: itthon ugyan olcsó, de ehetetlen. A gyerekek többször éhesen jöttek haza, vagy mentek a Mekibe, hogy ne ájuljanak el hazafelé. Hihetetlen, de bármilyen moslékot lökhetnek az ált. isisek elé.
A bolonyait, ami amúgy sem egy gazdag adag, külön felhígitják a konyhások, ebéd után pedig viszik haza ételhordóban a kaját. Az igazgatónő pedig egyszer nem ellenőrizte őket. Hihetetlen, kisszerű, typisch ungarisch csalás, és gyerekeket lopnak meg.

BL: 12 frank az ebéd, van közös nagy ebédlő a környék iskolásainak (Sek.schule), és különböző arányú kedvezmények a kevesebbet keresőknek.

Solarina 2012.08.09. 10:22:43

Hadd védjem meg Babette-et: arról van szó, hogy a "magyar nők karrieristábbak" egyszerűen nem igaz, ugyanis igen sokan azért dolgoznak főállásban, mert 1.) éhen pusztulnának családostul egy fizuból, 2.) nem nagyon van errefelé részmunkaidő. Nincs rá statisztika, hogy "mi lenne, ha...". És igen, sokan kapjuk meg erősen sértő felhanggal a "karrierista" jelzőt (és figyelem: "kígyó marta ember a tarka kötéltől is fél" - tehát ez neuralgikus pont lehet...), miközben nem "választottuk" a napi 8 (-10-12) óra melót, hanem itt ez kell a túléléshez.

A képzéshez: az érdekelne, hogy a integrált oktatásban hogyan valósul meg a különösen tehetséges, átlagnál érettebb és jobb képességű gyerekek képzése? Ugyanis nálunk az integrált oktatás, a "mindenkinek joga van a saját tempójában haladni" sokszor csak annyit, hogy a lassabban haladókhoz igazodnak, de a jobb képességű gyerekeknek a gyorsabb haladás nem biztosított.

bpetya75 2012.08.09. 10:25:52

@nick066:

Nem biztos, hogy olyan jó az, ha tele van gazdag, sznob idióták gyökér gyerekeivel. Nem attól lesz valami jó, mert "luxus"...

igazságos 2012.08.09. 10:30:26

@tilmir: persze, hogy itthon esznek a menzán, ez INGYEN VAN, otthon meg egy mukk kaját nem kapnak, nálunk garantáltan esznek a menzán

mivel tudják a gyerekek, hogy otthon nem jut pénz sok kajára, a menzától függnek, ezért dupla adagot garantáltan kérnek, amiért 0 forintot fizetnek, mert az nekik jár

A minőség javult, például én nem azt ettem annak idején, amit a mai fiatalok, szinte nincs is, vagy ilyenkor nyáron van nagyon kevés ételmérgezési eset, zsírosan sem főznek már úgy, mint régen

Itt nálunk tényleg az a probléma, hogy kifogás mindig van mindenre, így nem lehet előrébb jutni, de ha van már csak egy dolog is, amiért fizetni kell, akkor vége. Járnak addig iskolába, ameddig kötelező, ameddig kapják a családi pótlékot.

Nagy átverés ez a "ha nem jár a gyerek iskolába, nem kap családi pótlékot" kamuszöveg, mert utalvány formájába ugyanúgy megkapják, különben éhen dögölnének.

A gyakorlati oktatást hiányolom, hogy kell pénzt befizetni, csekket kitölteni, megtakarítani, beosztani a pénzt, hogy kell tájékozódni, a földet művelni, gyümölcsöt termeszteni, hogy ne a másikét lopd el. A nyelvtanulás szintén nagyon égő nálunk, annyira 0 az a szint, amit itthon tanulunk... Ráadásul rá vannak kényszerítve a gyerekek, a könyvek színvonala 0. Ég és föld az, ha te itthon tanulsz a filmek és sorozatok feliratából, letöltött kedvenc könyveidből magyarul és angolul is, mint tankönyvekből, mert az tényleg érdekel, és nem unod.

Azt sem tanítják egyik iskolába se, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkedni, hogy kell kiállni magadért, hogyan viselkedj a másik emberrel szemben, munkahelyeken mit kell tenni, mire kell figyelni szerződés aláírásakor, hitelfelvételnél mik a buktatók, hogyan vegyél fel hitel.

Az meg senkit nem érdekel, hogy nevelődnek a katicabogarak...

Minden rendszernek vannak hátrányai, előnyei, a svájcinak is, ne szoruljon össze a szíved a magyar gyermekekért, ők sem a sötét középkorban tanulnak, nálunk is van már külön számítógép. Sőt, nálunk, bizonyos elitebb iskolában nem használhatják a gyerekek a gépet, ez iskolája válogatja, elég jó nálunk az oktatás, akárki akármit mond.

Csak van, ami kellene, mert túlzottan rámennek az elméletre, viszont az sem árt, ha van a gyereknek alapműveltsége. Ugyanígy megy ez svájcban is, ahogy látom, ott is vannak hiányosságok a rendszerben.

Örülök az ilyen nem hergelős posztoknak.

nick066 2012.08.09. 10:32:00

@bpetya75: nem egészen erre akartam felhívni a figyelmet, hanem erre:
"a bölcsőde 90 ezer forintba kerül a külsősöknek, a (fideszhű) kormánytisztviselőknek pedig havi 20 ezer forint."

ilyen van Svájcban ?

igazságos 2012.08.09. 10:34:04

@Dr. Panasz Muki: a menzát iskolája válogatja, de ne általánosíts. Az, hogy a te gyerekeid a Mekiben esznek, mert dívik nekik az iskolai menzában enni, az egy másik dolog.

Aki éhes, az mindent megeszik, mert otthon nem kap.

pilar ternera 2012.08.09. 10:39:43

Jaj, olyan jó volt ezt olvasni, de nagyon be is vagyok tojva. Lányka szeptembertől sulis, kéttannyelvű, "közeli", nem fizetős.
Alternatívval azért voltak kétségeim, mert nem tudom, hogy majd ebben a rohanó, szar, követelmény-centrikus magyar oktatásban (egyetemi felvételik pl.)hogyan fog boldogulni, akit örömoktatásban részesített a iskola.

Most meg féltem az egyébként okos kislányomat, hogyan is fog menni neki ez a porosz borzalom. :((

igazságos 2012.08.09. 10:42:59

@Gilda66: hátrányos helyzetűeknek

bpetya75 2012.08.09. 10:46:10

@nick066:

Tudom mire gondoltál, de itt nem ez a téma. Szerintem.

@Gilda66:

igazságos a nem integrálódott nemzetiségre gondolt. Nekik ingyenes, meg még néhány hasonszőrűnek.

igazságos 2012.08.09. 10:46:33

Nálunk most már egy vidéki faluban csak ez a fajta csoport található meg, nincs már fehér ember nagyon

Ők semmit nem fizetnek, se tankönyveket, se a kaját, se az iskolába járást, ellenben mindenre megkapják a támogatást.

Viszont ez a réteg már nem is AKAR TANULNI, meg is értem őket, minek tanuljanak, kapják a segélyt, támogatást, minden ingyen van, aztán meg azt látják, hogy nálunk nem számít, mit tanulsz, ha kapcsolataid megvannak. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ma Magyarországon, megkérdezel egy külföldi iskolást, hogy fiam, akarsz te ITTHON DOLGOZNI? a képedbe röhög.

igazságos 2012.08.09. 10:48:23

@bpetya75: nincs gyerekem, nem is lesz ebbe az országba, hogy majd a bodzaszedők társaságában nőjön fel, ne féljetek

Sokaknak ingyenes a menza, látás, hallás, mozgássérülteknek, hátrányos helyzetűeknek, meg még ki tudja, kinek, a gyermekét egyedül nevelőnek, a halmozottan hátrányos helyzetűeknek, a kevés keresetűeknek....

bpetya75 2012.08.09. 10:49:30

@Gilda66:

Az arckönyvön is kérdeztem tőled, de ha már itt vagy, itt is rákérdezek.

Eddie elköltöztette a blogját, vagy elunta a dolgot?

Zombinyussz 2012.08.09. 10:49:42

@Gilda66:
Szerintem biz. etnikai csoportra célzott, akiknek valóban ingyé van.
Viszont a menzák 90%-a akkor is trutyi "mééég mindííííg".
Családban van pedagógus, aki az iskolájában megkérdezte az élelmezés-vezetőt (mellesleg ex-tanítványa), mi lenne, ha leves helyett (1. szar 2. nem eszik meg a gyerekek az 1-es pont miatt) a főfogásra gyúrnának rá, nagyobb adag, nagyobb tápérték. Válasz érdemben nem érkezett.
Szintén iskola, szintén menza: a konyhások kijelentették, alacsony a bérük, ezért főznek ehetetlen kaját.
De, hogy jót is mondjak, jártam olyan suliban is, ahol a menzakaja bőséges volt és finom. Még a paradicsomos káposzta is. :)

akakukk 2012.08.09. 10:50:25

@Anti Anyag:
Jovedelemfuggo hozzajarulas magyarorszagon: Adocsalo nem fizet, adot nyogo alkalmazott igen.

igazságos 2012.08.09. 10:50:34

Most nálunk már az a divat, hogy ELIT ISKOLÁBA járatják a gyerekeket, ahová a csórók nem juthatnak be. Bizonyos csoportok elkülönítik már a gyereket is, láthatjátok most a politikusi példából... Vidéken is most már ez a divat, aki megfizeti, az elküldi ilyen iskolába, ahol külön buszokkal szállítják a gyerekeket

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 10:52:56

@bpetya75: Elköltöztette, új helyen folytatja:-)
A blogomon fent van a link.

Haloperidol 2012.08.09. 10:53:19

@porthosz: szerinted az iskolabusz a gazdagok kivaltsaga? szerintem nettoban joval olcsobban kijonne, mintha mindenki autoval vinne a gyereket az iskolaba. Csak szervezes kerdese. Az egyik ismerosom iskolaigazgato, ok megszerveztek az ingyenes iskolabuszt a sajat iskolajukban (nem allami, egyhazi suli.)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 10:54:25

@Zombinyussz: Többen felvilágosítottk, köszi.
Nem értem hogyan jött ez ehhez a témához.
Ennek az írásnak semmi köze az etnikai kissebséghez:-)

bpetya75 2012.08.09. 10:55:03

@igazságos:

Ez azért nem magyar találmány. Van ilyen mindenhol a világban. Az elit (ha idézőjeles, mint itthon, ha nem) szeret elkülönülni. Biztos módszer a degenerálódáshoz, de ha ez kell nekik, én nem sajnálom tőlük...

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.08.09. 10:59:43

A nyelvtanuláshoz: mint szakfordító, nyilván értékelem a nyelvtudás fontosságát, de azt hadd tegyem hozzá, hogy a magyar gyerekeknek nem anyanyelvi környezetben az első idegen nyelv megtanulása jóval nehezebb, mint a svájciaknak, hollandoknak, stb. akik alapvetően rokon nyelveket (angolt, franciát, stb.) tanulnak. Nem azt mondom, hogy irreális általános iskolában 2-3 nyelvet megtanulni valamilyen használható szinten, de hogy nagyon nehéz, az biztos.

Haloperidol 2012.08.09. 11:00:50

@Pilar Ternera: Felted a kislanyt? Te is tulelted, lett beloled valaki, ahogy tobb millio magyar ember is tulelte es lett belole valaki. Viszont ha alapitvanyi alaibiiskolaba adod a gyereket, akkor lehet h meg fog lepodni, amikor igazi kovetelmenyekkel szembesul a valo eletben.

Egyebkent annak adok igazat, aki azt mondja, h mindket fajta oktatasi rendszenek megvannak az elonyei. Altalaban nagyon sok minden fugg a helyi vezetestol es a tanaroktol egy iskolaban. Szoval Mo-n is vannak normalis iskolak es tanarok, nem csak nyugaton.

Mondjuk az tagadhatatlan, hogy ha tobb penz van, akkor sokkal tobb a lehetoseg is. Pl. nagyon jo lenne, ha Mo-n nem lennenek kontraszelektaltak a tanarok a rendkivul alacsiny fizetes es tarsadalmi megbecsules miatt. Ha jobb kepessegu emberek mennenek tanarnak, akkor tobb onallosagot lehetne nekik adni az okatatast erinto dontesekben.

y Azvedo 2012.08.09. 11:02:47

Azt hiszem, hogy a svájci oktatás színvonalával kapcsolatban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a tanárok gyakorlatilag a "fizetési piramis" csúcsán vannak. Tizenéve rengetegszer jártam az országban, sikerült néhány emberrel baráti kapcsolatot kialakítani. Ezek mindegyike megdöbbent azon, hogy én - tanárként - miért nem tanítok. Gyorsan átszámoltam nekik egy relatíve magas mo-i tanári fizetést: ~500,- CHF. Ekkor még nagyobb döbbenet: náluk a helyzet, akkor, így nézett ki: kezdő szakmunkás: 1.500,-/2.000,-, mester: 3.000,-/3.500,-, rendőr: 5.000,-/6.000,-, tanár: 7.000,-/8.000,-. A számokra nem biztos, hogy teljesen jól emlékszem, mindazonáltal azt hiszem, hogy szemléltetésre megfelelnek. Úgy gondolom, hogy ez nagyban hozzájárul a színvonalas oktatáshoz, hiszen ez kellő motiváció a legjobbaknak is ahhoz, hogy tanárnak álljanak, ellentétben az itthoni helyzettel...

igazságos 2012.08.09. 11:03:21

@bpetya75: ilyen mértékű elkülönítést, meg hogy most már vidéken is ez megy, még nem tapasztaltam korábban.

Amíg én iskolába jártam, a gazdagabb gyereknek is jó volt a helyi falu, de most már ez kizárt.

igazságos 2012.08.09. 11:07:02

@y Azvedo: nálunk sem halnak éhen a tanárok, közalkalmazottak, bértábla, nem kapnak keveset, ha képzik magukat, ügyes vagy, megkapják a havi 180-at is simán kézhez, az nem igaz, hogy a tanárok keveset kapnak...

Sokan ráadásul három-négy iskolában tanítanak, pláne, ha egyetemi tanár is vagy....

Jó, külföldihez képest valóban kevesebb, de a magyar átlaghoz képest viszont többet kapnak... Inkább az a szégyen, hogy az egészségügyi dolgozók kevesebbet keresnek a tanároknál, pedig náluk is bértábla van.

500 CHF? Igencsak kevés az a szám, az csak 120 ezer, ennyiért egy tanár nem megy el dolgozni.

Ha megvan a végzettséged, 150-et megkapod, ha van két nyelvvizsgád, egyéb végzettséged, ha minél tovább vagy tanár, emelkedik.

bpetya75 2012.08.09. 11:13:36

@Haloperidol:

Az alapítványi iskola nem feltétlenül alibi intézmény. Nem attól lesz jó vagy rossz egy suli, hogy mondjuk Wladorf módszerrel tanítanak benne, vagy hagyományossal. Az előbbiben sokkal több múlhat a szülőkön és a tanárokon, míg az utóbbi mostanában sajnos sokszor politikai hadszíntérré válik...

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.08.09. 11:17:59

@igazságos: Persze, elmegy három-négy helyre dolgozni, túlórázik, érettségiztet, adott esetben nyelvvizsgáztat, csak úgy DŐL az a rengeteg pénz, azt se tudja az a burzsuj tanár, hová tegye. Meg alszik napi négy órát, mert dolgozatot javít, órára készül (a rendesebbje, persze, akit tényleg tanárnak lehet nevezni), felhívja a problémás gyerek (szintén a rendesebbjét), osztálykirándulát szervez, szülők hülyeségeit hallgatja, satöbbi. Mikor épp olyan adózási rendszer van, egyetlen túlórával átcsúszik a következő adósávba, és többet veszít, mint ha nem csinált volna semmiylen pluszmunkát. Mikor nem olyan rendszer van, pl. szépen titokban tönkremegy az ELTE, és hóapokig nincs fizetés. Nővérem tanár.

pilar ternera 2012.08.09. 11:20:21

@Haloperidol: ez igaz, én is túléltem, csakhogy én majdnem 30 éve kezdtem az iskolát, akkor még kicsit más volt a helyzet.

velem pl. soha nem tanultak a szüleim, mert nem volt rá szükség.
manapság alig van olyan alsós, akivel a szülőnek ne kellene foglalkozni még külön.

mikor a gimiben kémiát tanultunk, a tanárunk azt mondta, hogy amit mi most tanulunk, azt ő az egyetemen tanulta.
azóta gondolom nem javult a helyzet, sőt!

szóval egész más a követelményrendszer, mint amikor én/mi voltunk iskolások.
hát ezért féltem!

egyébként -mint fentebb is írtam - pont azért adtam mégis ilyen iskolában, mert az általad említett "való életben" útjába kerülő követelményekkel való találkozástól tartottam.

Haloperidol 2012.08.09. 11:23:21

@igazságos:

Magyarorszagon jelenleg a legalacsonyabb atlagberek az oktatasi szfera dolgozoinak vannak, a masodik legalacsonayabb az egeszsegugyi dolgozoknak. A legmagasabb az IT szektorban van.

Egyebkent honnan a budos francbol veszed, h egy egyszeru kozalkalmazott havi NETTO 180k-t kap kezhez? Ez kb. egy akademiai doktori cimmel rendelkezo (J fizetesi kategorias) kozalkalmazottnak jar nyugdij elott. Ajanlom, h tanulmanyozd a kozalkalmazotti bertablat:
munkavilaga.blogger.hu/2012/01/22/kozalkalmazotti-bertabla

bpetya75 2012.08.09. 11:30:42

@y Azvedo:

Az anyagi és társadalmi megbecsülés az egyik része a dolognak. Az is épp ilyen fontos lenne, hogy erre a nagyon nehéz pályára tényleg alkalmas emberek kerüljenek. Az orvosokéhoz hasonló felelősség nyugszik egy tanár, főleg egy tanító vállán, mégis ide lehet évtizedek óta nulla tudással a legbiztosabban bejutni.

igazságos 2012.08.09. 11:33:21

@Haloperidol: két nyelvvizsga, plusz tanári végzettség, bértábla, nézd meg

igazságos 2012.08.09. 11:36:14

@Haloperidol: 180 valóban túlzás, de egy kezdő tanár MEGKAP HAVI 150-et garantáltan. Most az egyik tanár rokonom kap 180-at, 10 éve még nem tanított, általános iskolában angol tanár. Igen, ez nettó összeg.

Ha nincs végzettséged, akkor egy éven belül be kell iratkoznod, elvégezned egy két éves tanári iskolát

Utána évente értékelés van, plusz még felülvizsgálók is jönnek ellenőrizni egy évben egyszer, mit csinálsz.

Ötévente emelkedik a pótlék, ha felsőfokú nyelvvizsgáid vannak, az még többet ér

Tudom, mert egy rokonomat is fel akarták venni tanárnak, de végül nem ment el. Alapjáraton megkapott volna 150-et a semmi nélkül.

tanato 2012.08.09. 11:36:30

@bpetya75: már én is olvasom Eddie új blogját,sajnálom,hogy összehajtottak Határátkelővel,jó cikkei vannak a blogján és szintén határátkelős témák általában.

igazságos 2012.08.09. 11:37:48

@Kovácsné: amíg megkapja a fizetését, addig... De azt már te se mered leírni, mennyit keres, biztos vagyok benne, hogy egyetemi tanárként, ha régebb óta ott van, 250-et megkapja az ELTE-n. Ugye?

bpetya75 2012.08.09. 11:40:45

@tanato:

Én nem olvasom rendszeresen, csak időnként benézek rá. Ma meg nem találtam, de Gildánál meg lett a link. Ki tudja miért, Ő is ide hozta.

Nekem nem igazán jön be Eddie stílusa, ezért megelégszem az időnkénti ránézéssel ;-)

Zombinyussz 2012.08.09. 11:43:43

@igazságos:
"Az életpálya-modell szerint növekszik majd a pedagógusok bére, anyagi megbecsültsége is. Hoffmann Rózsa azt mondta: a koncepcióban jelenleg az szerepel, hogy az induló gyakornoki alapbér körülbelül kétszázezer forint lenne.“Ez egy radikális emelés a mostani gyakorlathoz képest, ahol is egy egyetemet végzett tanár induló bruttó bére százhúsz ezer forint körül van, nettóban ez százezer forint alatti összeg” - érvelt a szakpolitikus."

munkavilaga.blogger.hu/2012/01/22/kozalkalmazotti-bertabla

Ismerek kezdő, középiskolás tanárokat. 90.000 nettó Ft-ot örülnek, ha megkapják... 30 éve pályán levő ált. isk. tanárt is, ő puccos 130.000Ft-ot visz haza.
Ja, kifelejtettem az egyetemi tanárokat; ha épp fizet az ELTE, akár 150.000Ft is lehet a fizu. Csak úgy dől a lé!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 11:45:19

@igazságos: te az megvan neked, hogy az "egyetemi tanár" az kb a legmagasabb oktatói beosztás, ami létezik? és egy egyetemen az oktatók töredéke az? nálunk csak DSc-sek voltak egyetemi tanárok, ez nem tudom, szabály-e, de gyakorlat, az biztos.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 11:46:18

amúgy egyetemi tanárnak minimum 1milliót kéne adni nettóban. nem viccelek.

Turboanyu 2012.08.09. 11:48:55

@tilmir: "Az csak zárójeles, hogy a magyar nőknek fontosabb a karrier, vagy egyformán fontos a családdal"

Bocs, de az átlag magyar nőnek nem az a kérdés, hogy család vagy karrier, esetleg részmunkaidő mellett foglalkozás a gyerekkel, hanem választhat:
1. Visszamegy dolgozni, de részmunkaidős állás nincs, örülhet ha visszaveszik és nem kell rendszeresen túlórázni.
2. Megtanulnak a családdal fotoszintetizálni és konzervdobozokból , nejlonszatyrokból ruhát készíteni maguknak.

pilar ternera 2012.08.09. 11:54:01

@droid_: a tanítókról nem is beszélve, mert ha nem tud olvasni a gyerek, nemigen megy egyetemre, hogy az egyetemi tanárnak legyen kit tanítania... (persze túloztam, de érted)

Turboanyu 2012.08.09. 11:54:07

@Pilar Ternera: "velem pl. soha nem tanultak a szüleim, mert nem volt rá szükség.
manapság alig van olyan alsós, akivel a szülőnek ne kellene foglalkozni még külön."

Pontosan erről van szó! Egyszerűen nem emlékszem rá, hogy velem tanultak volna a szüleim... Most meg úgy vannak hazaküldve a gyerekek, hogy ÉN nézzem át a leckét, ezt meg azt gyakoroljam vele. Hulla fáradtan a hulla fáradt gyerekkel.... társasozás és pihenés helyett, miközben házimunkát végzek.

y Azvedo 2012.08.09. 11:59:31

@igazságos: A probléma az, hogy, ha ügyes vagy, akkor - akár tanári diplomával - az élet más területén a tanári fizetés többszörösét keresheted meg, ergo nem perspektíva a tanári pálya. Illetve csak az elhivatottaknak (ebből van kevesebb), vagy az alkalmatlanoknak (ebből, sajnos, jóval több van).

A számokkal nem akarok sem vitatkozni, sem dobálózni. Javasolnám mindazonáltal az aktuális közalkalmazotti bértábla tanulmányozását. (Egyébként a magyar átlagkereset 200 fölött van...)

Eü. dolgozók bére valóban szégyen, de nem szerencsés az összehasonlítás.

bpetya75 2012.08.09. 11:59:47

@Pilar Ternera:

Így igaz. A tanítók végzik a legfelelősségteljesebb melót a teljes tanári palettán. Mégis ott a leghígabb a szakma ahogy látom.

Ginlia 2012.08.09. 11:59:52

@igazságos: A közalkalmazotti bértáblától joga van az igazgatónak eltérni felfelé, ha akarja vagy módja van rá. Az esetek túlnyomó részében ez nincs így. 150 ezer bruttó, oszt kész. Számold ki, hogy ez mennyi nettó. Nincs cafetéria, bérlet pénz, prémium.

Ja és a "tanári iskola" nem két év. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 12:00:13

@Pilar Ternera: persze, egyetértek. minden tanár alul van fizetve, a tanári szakok felvételi követelménye éppen ezért nagyon alacsony, a jó képességűek nem akarnak tanárok lenni... kontraszelekció. én csak mérnök voltam a felsőoktatásban (azért órákat adtam, de keveset), most a versenyszférában több mint 5x annyit keresek, pedig nem kell annyit tudnom hozzá. ez nem egészséges.

bpetya75 2012.08.09. 12:01:09

@Turboanyu:

Tilmir nem a magyarországi magyar nőkről írta ezt, hanem a Svájcban élőkről.

pilar ternera 2012.08.09. 12:04:27

@Turboanyu: hát igen.
reggel suliba rohanás.
8-fél ötig munka, ezért nagyi megy a gyerekért.
nagyihoz a gyerekért negyed 6 körül, onnan haza az agglomerációba.
vásárlás, bármilyen plusz út nélkül sem érünk haza 6 előtt.
tanulás (?), vacsora, fürdés, alvás. játék nuku. hétfőtől csütörtökig..

csoda, ha kicsit parázom?

tudom, hogy sokan így csinálják, de nekünk most kezdődik.

y Azvedo 2012.08.09. 12:06:52

@bpetya75: Természetesen igazat adok. Mindazonáltal az ön, és még sokak által leírt kontraszelekció a tanári pályán egyértelműen a gyér anyagi ösztönzés következménye. E mellet a társadalmi megbecsülés hiánya is erősíti ezt. Legnagyobb sajnálatomra...

Ginlia 2012.08.09. 12:09:41

@igazságos: Ami a nyelvpótlékot illeti, nem köteles a munkáltató ezt fizetni, ha a munkakörhöz ez nem kell. Egy matektanárnak lehetnek nyelvvizsgái, de egy fillért sem fog kapni ezért. A nyelvszakosoknak meg azért nem jár, mert anélkül nem lehet tanítani. Ki van ez találva! :)

Most hogy ekkora forráskivonás van az oktatásból (is), nincs jövője a tanításnak. Egyre szegényebb körülmények között kellene alulfizetett tanárokkal eredményt felmutatni. Hosszútávon fog kiderülni, hogy mekkora hibát követünk el, amikor nem támogatjuk eléggé az oktatást.

Pár év és olyan érzése lesz a magyar oktatással kapcsolatban az embereknek, mint most amikor megnézel egy arab országban készült iskolai jelenetet, ahol a tanító egy könyvből fennhangon felolvas valamit és a gyerekek kórusban kántálják utána. :(

Ginlia 2012.08.09. 12:11:11

@Pilar Ternera: Ez egy Észak-Budai kéttannyelvű amit említettél?

Turboanyu 2012.08.09. 12:12:59

@Pilar Ternera: Igen, harmadik éve csinálom így... két gyerekkel, akikkel egyszerre szinte lehetetlen foglalkozni. Ha az egyik hangosan olvas, a másik már nem tud számolni. A nyári szünetet hármunk közül már én vártam jobban.

pilar ternera 2012.08.09. 12:15:05

@droid_: durva ez, de tényleg így van. alapvégzettségem tanár. mikor kezdtük a sulit, megkérdezték, ki akar tanítani. minden kéz a magasba lendült.
mikor befejeztük, újra feltették a kérdést. talán ha a csoport 10%-a jelentkezett.
szomorú ez, pedig nem ma volt.

Kata1980 2012.08.09. 12:16:41

@igazságos: Tudod, eleve nem mindegy, hogy 180 vagy 150... De még a 150 nettó sincs meg egy iskolában. Kicsit a bértábla mellé olvasgasd a közalkalmazotti törvényt, meg a közoktatásit. A nyelvpótlékot csak akkor fizetik pl. ha az álláshoz kell, egy fizikatanár pl. így tudott járni. És pl. ingyenes ebéd nem jár mondjuk az egyedülállóknak, csak ha részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, amit csak minimális bér esetén adnak. Jó dolog az internet, használd kicsit, mielőtt butaságokat írogatsz.
Egyébként tök jó a poszt!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.09. 12:21:22

@bpetya75: "tanítók végzik a legfelelősségteljesebb melót a teljes tanári palettán. Mégis ott a leghígabb a szakma ahogy látom. "

Atyam, amikor en felveteliztem, olyan ponthatar volt a tanitoi szakon, hogy - kiszamoltam - szin harmassal be lehetett jutni! Meg egy nyamvad negyeske sem kellett hozza. Ergo olyan emberek jelentkezhettek (es tapasztalatom szerint jelentkeztek is!), akiket
1. sehova mashova nem vettek fel
2. nem szakitotta meg magat a tanulasban a kozepsikolai evek alatt
3. "kell egy diploma" alapon tortent a jelentkezes

A legnagyobb reszere a kutyamat nem biztam volna. Nagyitoval lehetett talalni olyan embert, aki azert jelentkezett, mert valoban tanito akart lenni, szivvel-lelekkel, hivatasakent akarta majd vegezni a szakmajat.

Sokszor azon mardostam magam meg regebben, hogy ezek a tanitova valt ismeroseim, akik a fenti pontok valamelyike miatt lettek pedagogusok, olyan helyesirassal rendelkeztek, hogy azert otodikben mar bukas jarna! Orom volt nezni a kozossegi oldalon az adatlapjukat, a legalapvetobb helyesirasi hibak voltak naluk fellelhetoek! (A pialos, reszegen keszult fenykepeikrol mar nem is szolok.)

pilar ternera 2012.08.09. 12:24:34

@Jolika neni a szomszedbol: mondjuk ez azért érdekes, mert a tanítói szakon felvételi van helyesírásból!

Zombinyussz 2012.08.09. 12:26:22

@Jolika neni a szomszedbol:
Ez a réteg remélhetőleg hamar kihullik az iskolákból pedagógusként (vagy el se jut odáig).
Egyik barátnőm is tanítónőnek készül, lelkes is, ügyes, szereti a gyerekeket és viszont. Remélem, nem törik meg a lelkét "fentebbről", mert rá és a hozzá hasonlókra szüksége van a kisiskolásoknak...

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.09. 12:35:17

@Zombinyussz:

Akkor csinalja, ne adja fel, mert tenyleg elkotelezett emberekre van szukseg ezen a palyan, nagyon meghatarozoak azok az evek, amiket a tanitokkal toltenek a gyerekek. Sokan kozuluk valoban el sem jutottak a tenyleges, diploma utani tanitasig. Sokan atnyergeltek mukormosnek/fodrasznak/kozmetikusnak (ez egy idoben eleg meno volt!), es hasonlo palyakra.

Pilar Ternera: igen, a helyesiras IS a felveteli resze volt, de abban az idoben (ha jol emlekszem) olyan elenyeszo resze volt csak a felvetelinek, hogy ha masban kicsit jobban osszeszedte magat az ember, akkor siman megvolt meg a gyenge helyesiras miatt is a felveteli.

hókuszpókusz30 2012.08.09. 12:52:39

Minden iskolarendszernek megvan az előnye és hátránya,.
Természetes, hogy a világ egyik leggazdagabb, háború, és gyűlölség nélküli országában, kicsit máshogy mennek a dolgok.
Egyetértek, hogy bármilyen típusú az iskola, a legfontosabb, hogy a gyerek ne szorongjon, saját magához képest MINDEN téren fejlődjön. (egyéni,és szociális képességek,elméleti és gyakorlati ismeretek,sport művészet, nyelvek, és természettudományok, stb)
Ezekhez a célokhoz, sokféle úton módon el lehet jutni, de a tanítónak, vagy a tanárnak alapvető szerepe van,akkor is, ha minden gyerekre jut egy számítógép,és egy golf ütő.
Magyarország: Nagyon rossz sztereotípia, hogy, az alapítványi iskola, a fizetős, biztos jó (van közöttük, jó IS!)
Szintén téves, hogy nálunk, csak csendben ülni lehet az órákon, hogy semmit, és senki nem használ az un. élménypedagógiai módszerekből. (magam 8 évesen tanultam a postai csekk feladását. A gyerekeim generációja, 2 nyelvet tanult, és TUDOTT 18 évesen, és a határon túlra is jártak kirándulni. Az unokák generációja, 10 évesen jön-megy, Európában,pályázik(!), versenyez, egyedül, vagy a társaival. Több a csoportos munkájuk, majdnem mint az egyéni. Ők, ha van rá motivációjuk, 3 nyelvet is tudhatnak érettségiig. (értelmes, nem zseni, Budapest, önkormányzati iskola. játék tőzsde, és a 13 éves, pl. minden kémiaórán ő maga kísérletezik ő úgy mondja"felfedez"!..)
DE Hejőkeresztúron (Borsodban-70 % roma) IS tele vannak kooperatív foglalkozásokkal, és MINDEN gyerek, nemcsak, hogy elvégzi időben,az általános iskolát, hanem tovább is tanul, többségük ÉRETTSÉGIT adó iskolákban. 14 évesen angolul beszélnek. Ez egy MAGYAR módszer, ami a Stanfordi Egyetemen kialakított metódusból, vett át ötleteket. Olyan sikeres, hatékony, amit csinálnak, hogy már 9 hátrányos helyzetű iskolában alkalmazzák eredményesen ezt a teljes oktatásra, nevelésre,szülőkkel való kapcsolattartásra kialakított módszert az un.Hejőkeresztúri modellt, ami nem mellesleg a TEHETSÉG megtalálására, és gondozására is tudatosan ügyel (H2O program) Utána lehet nézni a Neten.
Elnézést, tudom, hogy a magyar iskola, mint az ország, több sebből vérzik, de vannak "szigetek", amelyek jelen körülmények között is JÓL, működnek, amelyeknek a tapasztalatait, csak át kellene venni.(és meg kellene tanulni!) A tanár is kereshetne JÓVAL többet, de nem igaz, hogy Ők keresnek ma nálunk,a a legrosszabbul.
Igen, legyen nyitott továbbra is az ország, és csipegessünk, hozzunk haza, mindent,ami máshol bevált, de ne hebehurgyán, hanem átgondolva, beillesztve, módosítva,adaptálva, az itteni viszonyokra. (Sok magyar tanár módszerét, díjazzák átveszik, MA is külföldön)

hókuszpókusz30 2012.08.09. 12:52:47

Minden iskolarendszernek megvan az előnye és hátránya,.
Természetes, hogy a világ egyik leggazdagabb, háború, és gyűlölség nélküli országában, kicsit máshogy mennek a dolgok.
Egyetértek, hogy bármilyen típusú az iskola, a legfontosabb, hogy a gyerek ne szorongjon, saját magához képest MINDEN téren fejlődjön. (egyéni,és szociális képességek,elméleti és gyakorlati ismeretek,sport művészet, nyelvek, és természettudományok, stb)
Ezekhez a célokhoz, sokféle úton módon el lehet jutni, de a tanítónak, vagy a tanárnak alapvető szerepe van,akkor is, ha minden gyerekre jut egy számítógép,és egy golf ütő.
Magyarország: Nagyon rossz sztereotípia, hogy, az alapítványi iskola, a fizetős, biztos jó (van közöttük, jó IS!)
Szintén téves, hogy nálunk, csak csendben ülni lehet az órákon, hogy semmit, és senki nem használ az un. élménypedagógiai módszerekből. (magam 8 évesen tanultam a postai csekk feladását. A gyerekeim generációja, 2 nyelvet tanult, és TUDOTT 18 évesen, és a határon túlra is jártak kirándulni. Az unokák generációja, 10 évesen jön-megy, Európában,pályázik(!), versenyez, egyedül, vagy a társaival. Több a csoportos munkájuk, majdnem mint az egyéni. Ők, ha van rá motivációjuk, 3 nyelvet is tudhatnak érettségiig. (értelmes, nem zseni, Budapest, önkormányzati iskola. játék tőzsde, és a 13 éves, pl. minden kémiaórán ő maga kísérletezik ő úgy mondja"felfedez"!..)
DE Hejőkeresztúron (Borsodban-70 % roma) IS tele vannak kooperatív foglalkozásokkal, és MINDEN gyerek, nemcsak, hogy elvégzi időben,az általános iskolát, hanem tovább is tanul, többségük ÉRETTSÉGIT adó iskolákban. 14 évesen angolul beszélnek. Ez egy MAGYAR módszer, ami a Stanfordi Egyetemen kialakított metódusból, vett át ötleteket. Olyan sikeres, hatékony, amit csinálnak, hogy már 9 hátrányos helyzetű iskolában alkalmazzák eredményesen ezt a teljes oktatásra, nevelésre,szülőkkel való kapcsolattartásra kialakított módszert az un.Hejőkeresztúri modellt, ami nem mellesleg a TEHETSÉG megtalálására, és gondozására is tudatosan ügyel (H2O program) Utána lehet nézni a Neten.
Elnézést, tudom, hogy a magyar iskola, mint az ország, több sebből vérzik, de vannak "szigetek", amelyek jelen körülmények között is JÓL, működnek, amelyeknek a tapasztalatait, csak át kellene venni.(és meg kellene tanulni!) A tanár is kereshetne JÓVAL többet, de nem igaz, hogy Ők keresnek ma nálunk,a a legrosszabbul.
Igen, legyen nyitott továbbra is az ország, és csipegessünk, hozzunk haza, mindent,ami máshol bevált, de ne hebehurgyán, hanem átgondolva, beillesztve, módosítva,adaptálva, az itteni viszonyokra. (Sok magyar tanár módszerét, díjazzák átveszik, MA is külföldön)

kewcheg 2012.08.09. 13:12:58

Amelyik országban a legkevesebbet az orvos meg a pedagógus keresi, az megérett a pusztulásra....a két legfontosabb hivatás. (írom ezt jogászként)

Globetrotter2014 2012.08.09. 13:18:01

@Haloperidol: amgyarországon a viszonyok leragadtak és még a pűár évvel ezelőttit is nehéz tartani. Egy 5-6 éves francia diák évekkel előrébb van.

Csak nálunk tipikus, hogy az alternatív oktatás egy vicc, még inkább mint a közoktatás. Más országokban az amúgy is erősebb közoktatás (nem mindenhol de egyre inkább, mert nyufgaton belehúztak és reformálnak) sokkal komoylabb magániskolákkal társul.

igazságos 2012.08.09. 13:22:01

@Kata1980: EGYETEMI végzettséget nézd! Plusz egy-két nyelvvizsgát!

igazságos 2012.08.09. 13:23:09

@ZF2: Angliában is vannak magániskolák, sok a diplomás angol, mégis azt hallani itthon, hogy a külföldi munkavállalók TÚLKÉPZETTEK. Akkor ez mégis hogy? Nem biztos, hogy Külföld+ magániskola = garantáltan jobb.

bpetya75 2012.08.09. 13:23:45

@Jolika neni a szomszedbol:

Sajnos én is ezt látom. Ugyanakkor azt is elmondhatom, hogy ahogy haladtam a tanulmányaimban, úgy lett egyre egyértelműbb, hogy arányaiban az alsós tanáraim voltak a legjobbak. Az egyetemen 5 év alatt írd és mond egyetlen egy oktatóval volt dolgom, aki tanárként és emberként is kiváló volt.

Szintén az egyetemen tapasztaltam meg, hogy mekkora jelentősége van a jó tanítónak. Az évfolyamtársaim túlnyomó többségénél lényegesen gyorsabban tanultam. Akkoriban azt gondoltam, hogy én vagyok akkora ász, de az azóta eltelt évek alatt szép lassan rádöbbentem, hogy annyival nem voltam jobb a többségnél. Csak nekem jó tanítóim voltak, akik megtanítottak tanulni. Márpedig az első éveknek ez kellene legyen a hozadéka. Nem a decemberreírunkolvasunk, meg más marhaságok.

Szerencsére nagylányunknak találtunk egy elhivatott, kiváló tanárnőt, Ő remek alapokat ad. De kezd szegényem belefáradni a dologba. Hadakozni az igazgatóval meg a tanártársakkal, mert látványosan eredményesebb az osztálya a többinél, pedig nem Ő válogatja össze a gyerekeket. De hadakozhat a szülőkkel is, mert soknak egyszerűen nem lehet elég jó amit szívvel-lélekkel csinál. Komolyan mondom, néhány anyukát (inkább azokkal van a baj) szívem szerint megfejelnék, mint kölyökbálna a tankhajót.

A középső most kezd a faluban, neki nem lesz ennyire jó tanítónénije az előzetes felméréseink alapján, így lesz összehasonlítási alapunk...

bpetya75 2012.08.09. 13:28:13

@igazságos:

Miért fizetnének nyelvvizsgára? A matektanárnak nem kell a munkájához, max ha kéttannyelvűben tanít, az meg nem jellemző, hogy etalonnak tekintsük, a nyelvtanárnak meg alkalmazási feltétel, szintén nem külön díjazandó. Fölösleges rugózni a témán.

igazságos 2012.08.09. 13:32:04

@bpetya75: a sima nyelvvizsgáért számolj hozzá egy tízest, a dupla nyelvvizsgáért még több pénz jár, de a legtöbbet a felsőfokú nyelvvizsgáért fizetnek, közalkalmazottaknál ez így van, törvény szabályozza

nyelvvizsgapótléknak nevezik

Kata1980 2012.08.09. 13:32:48

@igazságos: Szerinted az egyetemi végzettségű, két nyelvvizsgával rendelkező tanárok vannak többségében kicsiny országunkban???
Egy iskolában dolgozom, eddig egy ilyen emberrel találkoztam...

hothead 2012.08.09. 13:33:05

@porthosz: nem gondolom, hogy a klimahoz igazitanak az oktatast, hollandiaban es ausztraliaban egyarant 6-6 het a nyari szunet, pedig a klimajuk kicsit sem hasonlit :) a delbeni hazamenetel pedig termeszetesen nem mukodne mo-n napjainkban. egyeb orszagokban (pl. svajc, hollandia) mukodik az eltero munkahelyi adottsagok miatt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 13:36:28

@igazságos: utolsó infóim szerint a tanároknak alapesetben nincs egyetemi végzettségük, de javítsatok ki, ha tévedek. az meg, hogy a beidézett bértábla szerint egy mta doktor (J), ami kb évtizedek alatt, kihalásos alapon megszerezhető cím, a legmagasabb fokozatban sem kap az oktatói tevékenységéért br 300-at (nettó 180?), az egyszerűen megalázó.

Globetrotter2014 2012.08.09. 13:40:23

@igazságos: ez egy virágnyelven tett kifejezés, a túlképzett azt jelenti hogy 1. vagy alklamatlan arra a munára amiről a diplomája szólna (tipikus magyar betegség) 2. nem megfelelő a diplomája a munkaerőpiacra. Mondjuk kultúrszervező vagy latin ógörög szakos bölcsész, és nem érti hogy miért hámoz krumplit a Mekiben.

bpetya75 2012.08.09. 13:43:16

@igazságos:

"74. § (1) Idegennnyelv-tudási pótlékra jogosult a közalkalmazott, ha olyan munkakört tölt be, amelyben a magyar nyelv mellett meghatározott idegen nyelv rendszeres használata indokolt."

A közalkalmazotti törvényből. Hiába van egy reálos vagy épp rajz szakos tanárnak 5 nyelvvizsgája, senki nem fog neki az iskolában semmilyen nyelvpótlékot fizetni.

A köztisztviselőknél más a helyzet. Ott viszi a delikvens a kis papírját és már az alapfokú nyelvvizsgára is kapja a pótlékot. De azok nem a tanárok ugyebár...

capuchina 2012.08.09. 13:50:06

@droid_: tévedsz :) attól függ, hol tanít az illető. általánosban még eddig felvettek/felvesznek (?) fősulis végzettséggel, de középsuliba egyetem kell, ehhez pedig mesterképzés. nem egy esetben láttam már ált. sulira kiírt álláshirdetésben is, hogy egyetemi végzettség, bár nem értem, azt miért...

Globetrotter2014 2012.08.09. 13:55:14

@capuchina: pedig ez marhaség. Az egyetem PhD nem felülről kompatibilis. Egy gimnáziumi pláne egyetemi tanár nem fog tudni mit kezdeni egy kupac 8 évessel... Vagy legalábbis hamarelér képessége határáig...

capuchina 2012.08.09. 13:58:00

@igazságos: maradjunk a 120-150 BRUTTÓnál. A tanárok többsége nem egyetemen tanít. Nyelvtanár vagyok, imádom a munkámat, de általános suliba 120 bruttóért nem megyek el tanítani, mert felkopik az állunk. Beszélhetek én mellette nyelveket felsőfokon, nem jár érte semmi, mivel nem használom a munkámhoz.

Más kérdés, hogy soha nem értettem, közszolgáknak miért fizettek, és még fizetnek is nyelvvizsgapótlékot olyan munkakörökben, ahol meg sem kellett nyikkaniuk külföldiül.

pilar ternera 2012.08.09. 14:03:05

@ZF2: na, pontosan. ELTE-s egyetemi diplomával, csak mert kiválóan beszél angolul/matematikaprofesszor ne is tanítsa az én alsós gyerekemet, mert a tantárgy-pedagógia legalább olyan fontos része az adott tárgynak, mint maga a tárgy.
de nem is ez a jellemző sztem.
ilyen diplomával nem is mennek alsóba, de még felsőbe sem tanítani. ez némileg talán presztízskérdés is, hiszen tanítónak lenni nem olyan "előkelő", mint egyetemi tanárnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 14:03:09

@capuchina: az elhelyezkedésről nincs semmi tapasztalatom, de bologna előtt szerintem kevesen vállalták az 5 évet a 4 helyett. nálunk alapesetben 4 éves főiskolai szintű képzés után lehetett tanári végzettséget szerezni. most nem tudom, mi a helyzet.

hothead 2012.08.09. 14:04:24

@igazságos: azert vannak dolgok, amiket illik a szulonek megtanitania, nem bizhatunk mindent az iskolara, legyen az akarmilyen "elit" is.

capuchina 2012.08.09. 14:05:50

@ZF2: ennek leginkább az az oka, hogy érettségiztetni csak egyetemi végzettséggel lehet (nyelvtanári szakon, de gondolom hasonló a többi tárgy esetében is, majd valaki megírja) így középsuliban nem alkalmaznak csak fősulis végzettséggel. Kivételek persze lehetnek kisebb településeken, de X idő elteltével ott is elvárják az egyetemi diplomát.

Nyelvszak esetén ez az egész fősuli-egyetem mizéria röhejes. Egyetemen végzett ismerőseim tőlem kértek módszertani tanácsokat a tanításhoz, mert ők tanítani nem tanultak meg, ellenben oda-vissza bebiflázták az adott nyelvhez tartozó országok irodalmát és történelmét. Remélem most már más a helyzet a bolognai rendszerben, és a módszertan is belefér az egyetemi oktatásba.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 14:07:32

@Pilar Ternera: egyetemi tanár szerintem nem is taníthat középiskolában vagy lejjebb, ha nincs hozzá végzettsége (tanári, azaz pedagógiát tartalmazó). ellenben egyetemen akárki taníthat, akinek megvan hozzá a szakmai egyetemi végzettsége (mivel nem gyerekeket kell fegyelmezni - jó esetben). de egyetemen tanítani nem egyenlő "egyetemi tanárnak" lenni, még mindig.

pilar ternera 2012.08.09. 14:10:26

@droid_: igen, nem is erre gondoltam, hanem csak egyetemet végzettekre. ott sincs kicsikhez passzoló tantárgy-pedagógia.

pilar ternera 2012.08.09. 14:11:28

@capuchina: na, pont erről beszéltem. :)

Turboanyu 2012.08.09. 14:13:51

@hothead: "azert vannak dolgok, amiket illik a szulonek megtanitania, nem bizhatunk mindent az iskolara, legyen az akarmilyen "elit" is.
"

Igen, ezt szeretném én is. Amit fontosnak tartok azt megtanítani. Csak ha a gyerek azzal jön haza az iskolából, hogy még ezt meg ezt kell gyakorolnia, én magyarázok olyan dolgokat, amit talán az iskolában kellene a tanárnak, akkor arra a pluszra, amit én akarok adni nekik, arra nincs idő.
Hazamegyünk 6-ra. Lepakolás, pisi, kézmosás, lehuppanás. Nekem van még házimunka, és lakótelepi lakásban nem moshatok meg porszívózhatok éjjel 11-kor. Kajakészítés, jobbik esetben csak melegítés. Utána jön a leckeellenőrzés (szülő feladata, a tanár csak mennyiségi ellenőrzést végez és kipipálja az 5+2=10-et), ezt vagy azt kell még gyakorolni, hangosolvasás, másolás x perc alatt mittudomén hány betű, és akkor jön, hogy nem érti a matekból ezt vagy azt. Pillanatok alatt este 9 van és még nem fürödtek, nem játszottak, nem társasoztunk és nem beszéltük meg kibe szerelmes, csak túléltünk.
Hétvégén meg próbálja magát utólérni az ember, vagy tornacipőt hajkurászik. Ebből van marhára elegem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 14:14:36

@Pilar Ternera: ismerősi körömből úgy tudom, a pedagógia rész közös volt a régi főisk és egyetemi képzésben.de lehet, hogy csak pont egy értelmes intézményről volt szó.

hothead 2012.08.09. 14:16:09

@Zombinyussz: pontosan ezert udvozlom a holland es az ausztral rendszert (ezekbol van tapasztalatunk), azt eszi a gyerek, amit itthonrol visz.

elkoltozott. 2012.08.09. 14:19:29

2 3 idegennyelv kötelezővé tétele...
Viccnek is rossz.
A mai "fiatalok" magyarul sem tudnak, nem hogy más nyelveken.

Persze ebben nagy szerepe van a tanításra képtelen és alkalmatlan bőlcsészeknek is. Hogy ezért ki a felelős, az már megint más kérdés.
Persze tisztelet a kivételnek.

pilar ternera 2012.08.09. 14:20:49

@droid_: általános iskola alsó tagozatra vonatkozóan? ez kizárt!
középiskolákhoz talán igen.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 14:23:15

@Pilar Ternera: na lehet hogy én el vagyok tévedve, vagy régi fogalmakat használok, de nekem az alsós tanár nem tanár, hanem tanító, akiket régen az ún tanítóképzőben képeztek. nekem a tanár az felső és középiskola.

elkoltozott. 2012.08.09. 14:23:56

Ja és ne adja isten hogy a posztoló arra kényszerűljön hogy valaha is haza kelljen jönnie, mert akkor a saját gyerekei miatt fog a szive szorulni.

Zombinyussz 2012.08.09. 14:25:54

@hothead:
a vége Mo.-n is az volt nálam, hogy hazamentem (éhesen/ félig jóllakottan-éhesen), és ugyanúgy "kiettem a hűtő tartalmát", mint tettem azt menzamentessé válásom után.
kezeket fel, aki lakott már jól menzakajától! repeta nem ér.

pilar ternera 2012.08.09. 14:28:01

@droid_: nem, teljesen jól tudod, én majdnem végig róluk (tanítókról) beszéltem. az könnyen lehet, hogy én viszont elírtam! :)
de a lényeg annyi volt, hogy egyetemet végzett bölcsész ne tanítson alsóban! nyelvet se!

minthogy a tanító sem mehet óvónéninek, mert az egy megint másik szakma, még ha egy korosztállyal lejjebb is van.

na, akkor most talán sikerült értelmesen fogalmaznom. hiába, mindjárt hétvége. ;)

capuchina 2012.08.09. 14:39:40

@Pilar Ternera: egyetemmel nem hiszem, hogy alsóban taníthatnak, még nyelvet sem, csak a tanítók, nekik más a képzés is, ez nem változott ;)

Svájc13 2012.08.09. 14:39:41

Kedves Muzsi!

Nagy örömmel olvastam a blogodat, mert részletes tájékoztatást adtál az iskoláról. Jövő tavaszra tervezzük a költözést Svájcba, egy 3 éves és egy 17 éves gyerekkel. Vannak a középiskolákról is infóid?
Érdeklődöm, hogy felvehetem-e veled a kapcsolatot?

Segna 2012.08.09. 14:50:23

A magyar tanári léthez. Nem (csak) az a baj, h mennyi a nettó. Sok tanár vállalná annyiért, amennyi, DE az a megalázó packázások, szemberöhögések és lenézések, azok üldözik el a tanárok többségét a pályáról. Pl. nyelvvizsgáért nem fizetnek? ugyan királylány! NEM VESZIK FEL azt aki már nem kezdő F5-t nem vehet fel, csak F2-t. Mondja a jegyző az ig.-nak.
Irodaszer? Munkaruha esetleg? Hol élünk mi? Az alkoholos filcet magának viszi, mert csak kréta van. Ja, h az a számítógépes teremben nem biztos, h szerencsés? ÉS?!
Jun. 30-ig van szerződése, majd szept. 1-től újra lesz. Nyáron meg menjen el munkanélkülire, aki szerződéses. Szabolcs megye. és így tovább és így tovább. De, fejlődjön, olvassa a szakirodalmat, utazzon, tanuljon nyelveket. Nyáron úgyis ráér!

Turboanyu 2012.08.09. 14:53:37

@11235813: "Ha cinikus akarnék lenni: ebben a szar magyar oktatásban lettek a kommentelők is ilyen okosak"

Persze, miután látom azt, hogy az amerikai karrierje meredeken ível felfelé a cégnél (multi), míg a nála jobb képességű magyarok (nem magamra célzok, hanem tényleg sok okos kollégám is van) meg megrekedtek. Mert nem tudják eladni magukat, jópofizni magabiztosan a felsőbb vezetésnek. a prezentációjuk nyögvenyelős és sokszor ülünk mint a kuka, mert ezt tanultuk: kuss és figyelj.

pilar ternera 2012.08.09. 14:55:37

@capuchina: nagyon remélem, hogy igazad van.
sok éve már, hogy alapítványi iskolában tanítottam. éneket is, felsőben! nem vagyok ének szakos, csak jól énekeltem, ismerem a kottát, ennyi.

szóval vannak azért kivételek, a szükség nagy úr!

altimus 2012.08.09. 14:59:30

> Az iskola felszereltsége bámulatos, amikor látom, hogy saját számítógépek a teremben, meg ezer segédeszköz, játékok, akkor összeszorul a szívem a magyarországi gyerekekért és pedagógusokért.

a "segedeszkozok" inkabb hatraltatjak az altalanos iskolai oktatast mintsem segitik azt. altalanos iskolaban szinte semmire nincs szukseg a leheto legmagasabb szintu oktatashoz. egyedul odafigyelesre, jo es lelkiismeretes tanarra van szukseg, de arra nagyon.

a gyerekek valoban egyedul kozlekednek, de svajcban lehet is. az autosok nagyon figyelmesek, meg is lenne annak a kovetkezmenye ha pl. zebran gazolnanak.

tavaly iskolakezdes elott magam lattam, hogy egy _igazi_ rendor tanitja a kicsiket atkelni a zebran. neztem vagy 20 percet annyira tetszett. ott volt vagy 20 5-6 eves gyerek, nyakukban a kis fenyvisszavero mellennyel. a rendor egyenkent kezenfogta oket, elsetalt veluk par lepest a zebraig, ott megalltak, jott az auto, az is megallt, atmentek es vissza. ezt a ficko nagyon kedvesen es igen nagy turelemmel tobbszor eljatszotta minden gyerekkel. hat igen, egy rendor erre valo.
> Ha a gyerekek a tanítókkal mennek valamerre, akkor az ingyen van - tömegközlekedés, múzeum. Nincs kínos szitu, hogy menjünk, vagy ne menjünk, mert a szegénygyerek nem tudja kifizetni a jegy árát.

a gyerekek 18 eves korig a csaladdal is _ingyen_ utazhatnak, varosban es varoson kivul is, tomegkozlekedesi eszkozzel, vonattal, hajoval ... egy eves 20 chf korui berlet kell csupan hozza! a szulok meg altalaban felaru abo-val kozlekednek. meg is van az eredmeny, zurichben peldaul az emberek donto tobbsege tomegkozlekedik. nincs dugo, forgalom, a tomegkozlekedes viszont eszmeletlenul jo.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 15:10:33

@igazságos:
"Minden rendszernek vannak hátrányai, előnyei, a svájcinak is, ne szoruljon össze a szíved a magyar gyermekekért, ők sem a sötét középkorban tanulnak, nálunk is van már külön számítógép. Sőt, nálunk, bizonyos elitebb iskolában nem használhatják a gyerekek a gépet, ez iskolája válogatja, elég jó nálunk az oktatás, akárki akármit mond. "

Bocs, de nem én írtam a cikket. tehát ezt a mondatot sem.
:)
Ne velem vitatkozz erről kérlek.
:)

altimus 2012.08.09. 15:19:13

@tilmir: ami igen jo svajcban az a nyelvoktatas. minden fiatal beszeli a sajat nyelvet, plusz legalabb egy svajci nyelvet (a nemet resz a franciat vagy olaszt, a franciak inkabb a nemetet) valamint mindenki jol megtanul az iskolaban angolul. de meg a 4-5 nyelv magas szintu tudasa sem ritka.

persze ennek a multikulturalis hatter is az oka, de akkor is igazan jo dolog. nem veletlen, hogy svajc a vilag egyik leg versenykepesebb orszaga.

**

ezenkivul svajcban a kozepiskolas gyerekek nagyresze nem gimnaziumba, hanem szakkozepbe jar !! (fachschule) a ketkezi munka becsulete ez. (ez a magas szinten kepzett "melos" reteg az ami pl. mo-on hianyzik. mo-on kudarc ha egy gyerek nem gimnaziumba jar, es nem megy egyetemre. svajcban ez _termeszetes_.)

igazságos 2012.08.09. 15:19:29

@tilmir: ez nem vitatkozás, de ha magadra vetted. :)

Leírod, hogy gondolod, én meg leírom azt, hogy nem olyan rossz a helyzet itthon, mint amennyire a magyarok többsége láttatja/szereti láttatni, persze, gondok vannak.

Nálunk is van sok jó tanító, tanárnő, szerencsém volt, én szeretek máig tanulni, önállóan is, az angolt teljes mértékben így kezdtem el, önállóan, mivel németet tanultam. A kiejtésem ezért nem is a legjobb, az angol írás szintén, a fogalmazás, az olvasás viszont már nagyon megy.

Bárkit, ha megkérdeznél, hogy de hát, ha nincs munkád, nem csinálsz semmit, hiába keresel állást, hogyhogy nem tanulsz valami olyat, amivel jobban el tudsz helyezkedni?

Ekkor garantáltan megsértődnek, felhúzzák az orrukat, hogy mit képzelünk mi, hogy ő még valami mást is tanuljon, azért végezte az egyetemet, főiskolát, még mit nem.

igazságos 2012.08.09. 15:26:21

@Segna: ez már minden szakmában így van, sok helyen, ha dolgozol, még veled fizettetnek mindent, nehogy azt gondold, hogy ez csak tanári sajátosság, külföldön is megy a fúrás, megy a szurkálódás, ha éppen téged néznek ki.

Leírtam én is, hogy amiért fizetni kell, ott már probléma van, akkor annak vége is.

Se a szülők, se a tanár nem akar a saját pénzéből költeni, osztálypénzt meg csak bizonyos emberek szülei fizetnek, amiből persze a nem fizetők is részesedni akarnak, és még sorolhatnám.

Nagyon számít az, hogy melyik iskolában dolgozol, kinek a kije vagy, hogy kerültél be oda.

Mint mondottam, aki ismerős jelentkezett, egyetemi végzettséggel, nem volt neki semmilyen tanári irányultsága, így vették volna fel, csak azért, mert jól beszélt angolul, miután fél évet kint töltött nyelvet tanulni.

Végül szerencsére nem oda ment, ki akarná a mai fiatalokat tanítani, azok hozzáállásáról is beszélgessünk, majd elmennek valami valóságshowba, hírnevet szereznek, meggazdagodnak egy év alatt... Ezeket tanítani? Minek? NEM AKARNAK TANULNI A MAI FIATALOK NAGY RÉSZE. Az egyetemre a hülyét is felveszik, akkor meg? Minek törjék magukat helyesírásból? Minek legyenek zsenik? A zsenik meg tudnak élni, holott egy celebecske egy haknival annyit keres, mint más egy hónap alatt?

Aki meg tanul is, csak olyat, amit a szülei is végeznek, hiszen így garantált a helye.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 15:46:23

@igazságos: szerintem is mindenki jobban járt, ha az ismerősöd fél év külföld után nem lett sehol nyelvtanár. ti. a tanár egyik legfontosabb feladata, hogy felkeltse, fenntartsa az érdeklődést aziránt, amit tanít, és képes is legyen átadni azt, amit tud. és ez akkor is igaz, ha a kölkök a celebeket vagy a maffiózókat istenítik perpillanat.
érdekes helyen élhetsz az utolsó mondatodból ítélve.

pilar ternera 2012.08.09. 15:57:35

@igazságos: mindannyiunk érdekében szívből remélem, hogy nincs igazad. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 16:02:09

@igazságos: Hol élsz te?
Ezek a netto fizetések, pótlékok...
Én tanár vagyok több mint 20 éve, nagyon jó lett volna 180 000-et, de még 150 000-et is kézhez kapni.

capuchina 2012.08.09. 16:04:28

@igazságos: egyetértek droiddal, szerencse, hogy fél év külföld után nem vették fel nyelvet tanítani az ismerősödet. Van kevés kivétel, aki alapból is pedagógus alkat, de Dunát lehet rekeszteni olyan önjelölt magántanárokból, akik nem képesek folyékonyan beszélni az adott nyelven, de tanítják, nem beszélve arról, hogy lövésük sincs a nyelv felépítéséről és a módszertanról, amivel tanítaniuk kellene. Ezért is gáz a nyelvoktatás itthon, amíg aprópénzért árulják a tanfolyamokat és a magánórákat, és a tanári fizu is a béka hátsóját verdesi, bárki beállhat tanítani.

Abban pedig nincs igazad, hogy ki akarja ezeket a fiatalokat tanítani... változó világban élünk, alkalmazkodni kell az élet minden területén. Ismerőseim, akik sulikba tanítanak, leginkább nem a kölykökre panaszkodnak, pedig többen vannak faluban is. Megfelelő körülmények, átgondolt oktatáspolitika, ami nem változik félévente, korrekt fizetés mellett lényegesen kevésbé lennének kiégve a tanárok.

capuchina 2012.08.09. 16:12:47

Ha már oktatás... középiskolás magántanítványaim (megyeszékhelyen elit és átlagos gimikből) rendre arra panaszkodnak, hogy nincs személyesebb kapcsolatuk a tanárokkal. A tanár bemegy, anyag ledarál, óra vége. A gyerekek nem ismerik a tanáraikat, a tanárok meg a diákokat, a tanítás száraz, csak a biflázásról szól. Még csak nem is az óraszámra panaszkodnak, hanem a személyes kapcsolat hiányáról.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 16:15:38

@igazságos: De nem én írtam a gondolatot!!!!!
:)
Ezt értsd már meg kérlek.
Azt a mondatod, hogy sajnálom a magyar gyerekeket nem én írtam.
Ok?
Amit én írtam, szívesen veszem, ha reflektálsz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 16:17:29

@altimus: Így van.
Gimnáziumba a gyerekek csak 10 %-a megy.
Azt is tegyük hozzá, hogy itt nem kérnek mindenhova felsőfokú végzettséget.
Pl. egy bankban nyugodtan dolgozhat valaki szakiskolai végzettséggel.

Turboanyu 2012.08.09. 16:28:09

@capuchina: "nem képesek folyékonyan beszélni az adott nyelven, de tanítják, nem beszélve arról, hogy lövésük sincs a nyelv felépítéséről és a módszertanról, amivel tanítaniuk kellene. "

Gimiben hozzánk is jött egy tanár, valami nagykövetségről hazatelepült emberke. Tökéletesen beszélt angolul, de tanítani nem tudott.

capuchina 2012.08.09. 16:37:09

@Turboanyu: ha belefér, beszédkészséget nagyon jól lehet fejleszteni anyanyelviekkel, vagy hazatelepültekkel - náluk is egyéni hozzáállás és személyiség kérdése, milyen órát tartanak.

Ginlia 2012.08.09. 17:08:21

@igazságos: "Mint mondottam, aki ismerős jelentkezett, egyetemi végzettséggel, nem volt neki semmilyen tanári irányultsága, így vették volna fel, csak azért, mert jól beszélt angolul, miután fél évet kint töltött nyelvet tanulni. "

Fel kellene fogni azt, hogy a nyelvtanítás egy szakma, vagyis nem elég beszélni egy nyelvet, hanem tanítani is tudni kell. Beszélsz magyarul? Igen. Tanítani is tudnád? Hááát...

igazságos 2012.08.09. 18:04:04

@Ginlia: a tanári szakot utólag le lehet tenni, sok embert így vesznek fel, két évig kell tanulni, mit kell tenni azért, hogy tanári szakmád legyen? Esszéket írogatni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 18:28:04

@igazságos: jó hát megint látszik, hogy fogalmad sincs arról, amihez hozzászólsz. mint általában. jártál már valaha felsőoktatási intézményben? vagy az is a rokonod volt, aki már járt?

capuchina 2012.08.09. 18:28:14

@igazságos: te melyik országban élsz??

tanító: nem tudom, 4 év? valaki majd megírja
fősuli tanári 4 év, egyetem 5 év. 2 év alatt senkiből nem lesz tanár.

az esszéírogatás lehet igaz a bölcsészkedésre (de arra sem) és biztosan nem a tanárira. amíg így gondolnak a tanárokra, nem is csodálom, hogy zéró a megbecsülésünk. na ezért is el kell menni innen...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.09. 18:44:06

végülis a DSc-hez is csak esszéket kell írogatni. sőt, ott még órára se kell járni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 19:06:49

@Jolika neni a szomszedbol: 2012.08.09. 08:14:55
Még nem olvastam el mindent, de erre azért gyorsan reagälnék.
Az egyik volt munkatärsaméknäl a tartozkodäsi engedélyt (a munkavällalässal) anno csak ugy adtäk ki nekik, mivel mindketten dolgoztak, hogy prezentälniuk kellett, h a gyerekkel ki van amikor ök dolgoznak. 3éve megszületett a mäsodik gyerek, ök közösen 140%-ban dolgoznak, de még mindig kell vki, aki hivatalosan a gyerekekre vigyäz.
Ennek ellenére ahol én elözöleg laktam redszeresn lättam kisiskoläs gyerekeket (mindig uazt a kettöt) virsli kifli komboval hazafelé sétälni... :-(

christophe 2012.08.09. 19:10:14

Vègig olvastam az összes kommentet, hàt mit ne mondjak jól elkanyarodtunk a svàjci iskolarendszertől...

ratman_ (törölt) 2012.08.09. 19:10:44

Amúgy az Kinderbetreuung (két u-val), dehát nehéz ez a svejci nyelv.

bpte 2012.08.09. 19:12:12

@tilmir: Ez érdekes ( a 10% ). Jó, azt értem, hogy megfizetik a kétkezi stb. szakmát, de hát végül is nemcsak a fizetés miatt tanulunk, ennyire nincs igényük a szellemi tudásra?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 19:16:11

@porthosz:
a déli (olasz) részen annyi a szünet, mint Mo-on. Az anya meg sokszor azért sem dolgozik, mert egyszerüen nem éri meg. Itt csalädi adozäs van, és ha mindkét szülö dolgozi sokszor többet kell fizetni adoban, szitterrre stb, mint a mäsodik kereset. Ez a titka az egésznek. (amugy csak zärojelben: itt is vannak nagyon szegény csalädok, és nem kell egyböl a bevändorlokra gondolni, mert nem csak ök. csekkbefizetés, orvosi ellätäs itt is nagy érvägäs egyeseknél.)

Ginlia 2012.08.09. 19:16:16

@igazságos: "a tanári szakot utólag le lehet tenni, sok embert így vesznek fel, két évig kell tanulni, mit kell tenni azért, hogy tanári szakmád legyen? Esszéket írogatni."

Roppant messze vagy az igazságtól, igazságos! :) A tanár szakot úgy lehet 2 év alatt letenni, ha van egy bölcsészképzés előtte és erre illesztik rá a módszertani ismereteket. Ezt akárhonnan nézem, nem 2 év.

Az utolsó megjegyzésed, miszerint csak esszéket kell írogatni provokatív és hihetetlen nagy tájékozatlanságra vall a részedről. A kommentjeid alapján könnyű megállapítani, hogy fogalmad sincs a tanári munkáról, illetve az ehhez vezető felkészülésről.

Ha úgy gondolod, hogy a dolgok tényleg úgy mennek, ahogy írod és a tanárok jól meg is vannak fizetve, akkor javaslom, hogy "2 évnyi esszéírogatás" után állj be egy BAZ megyei kis falu iskolájába tanítani, kiváló elismerésben lesz részed mind erkölcsileg, mind anyagilag...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 19:19:46

@porthosz: ja iskolabusz. Nälunk 4 falubol äll az önkormänyzat. Ebböl a 4 falubol plusz a "tanyäkrol" szedi össze az alsos gyerekeket az iskolabusz. Vannak akik bicajjal (egyedül) mennek, de ezt csak bizonyos életkor utän engedélyezik. Amugy, ha jol tudom Mo-on is van ilyen iskolabusz.

ratman_ (törölt) 2012.08.09. 19:21:46

@altimus: 4-5 nyelvet magas szinten tudni fizikai képtelenség. Lehet, hogy van pár kivételes képességű ember, akinek sikerül, de az átlagember még egyetlen idegen nyelv magas szintű elsajátítására is képtelen. Jártam már svájcban és gyakran járok németországban, gyakorlatilag mindenki ezt a tört, kontinentális angolt beszéli, limitált szókinccsel, katasztrofális kiejtéssel és intonációval, kerülve mindenféle bonyodalmat (pl kevésbé használt idiómákat). Ez nem nyelvtudás, ne haragudj. Arra jó, hogy útbaigazíts egy turistát, de amúgy egy nagy nulla.

A magyarok egyedül kiejtésben sokkal rosszabbak szerintem, de a nyelvtudás demográfiai eloszlásában nagyjából ugyanaz a helyzet, a tanultabb, fiatalabb generáció gagyog valamennyire, az idősebbek, főleg vidéken, alig.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.09. 19:27:47

@Solarina: köszönöm, akkor már nekem nem kell magyaráznom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.09. 19:33:36

@igazságos: városban meg a fővárosban talán.
mindenhol máshol sokkal kevesebb. és azok a helyek vannak többségben. és kezdik újraindítani a kisiskolákat pár évfolyammal, és ne hidd, hogy azért a 8-10 diákért nettó 10-nál többet fizetnek a tanároknak. pedig ott még ők a napközis meg minden egyéb tanárok is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.09. 19:43:06

@Zombinyussz: ahova én jártam, ott mindig jól főztek:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 20:00:56

@bpetya75: ez csak azért durva, mert haläleset miatt kisértem vkit az önkormänyzathoz, és az ottani alkalmazott kijelentette, h a néni nem beszél franciäul... a néni sväjci volt francia anyanyevvel... Ezekutän kénytelen voltam én tolmäcsolni németröl magyarra, mert a néni németül is beszélt. :-)
Az egyik öcsém most végzett az egyik tanitoképzöben. Ö az egyetlen az évfolyamukon, akinek van älläsa... a gyerekek imädjäk, a kötelezö gyakorlat letöltése utän még megkérték, h maradjon helyettesiteni, mert beteg lett vki. Ö volt az, aki ingyen tartotta amig suliba järt az ottani kicsiknek a fociedzést. A gyerekek imädtäk, rengeteg tehetséges cigäny kisfiu volt näla. Érdekes modon "kordäban" tudta öket tartani... Ö azt mondta, h igy legaläbb tudja mindenki, h mit csinälnak. Egy év utän szülöi nyomäsra az egyik apuka vette ät a gyerekeket pénzért. Az öcsémnet kész tények elé ällitottäk. A focicsapat gyorsan szét is hullott. És tudod mit mondott az öcsém? Azt, h nagyon sajnälja a cigäny gyerekeket, mert igy esélyük sincs a jobb életre...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 20:57:22

@bpte: Nem, egyszerüen csak a legjobbak mehetnek gimibe.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 20:58:43

Igaz nem készitettem 1000 fö bevonäsäval kérdöivet, de szükebb (csalädi) és tägabb (munkatärst, stb) körömben elenyészö azoknak a szäma, akik kettönél több nyelvet tudnak.
Az olasz részen a sogorom gyerekei franciät tanultak, vagyis inkäbb tanitottäk nekik, németül meg nem szolalnak. A mäsik sogorék francia részen laknak. Ott a gyerekek beszélik az apa nyelvét, az anya nyelvét, a franciät, mert az az hivatalos, és a suliban még angolul tanulnak. Azt nem sikerült kideriteni, h milyen szinten vannak, mert velem szégyellösködtek. :-) Németül ök sem tudnak egy kukkot sem.
Lehet, h ez nem reprezentativ, de az ätlag ember azért kicsit messze van a 4-5 nyelvtöl.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 21:05:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Ezt én is hallottam, hogy sem a francia részen, sem az olasz részen nem szeretnek németül beszélni. :) Itt a német részen viszont nem ciki, hogy a többit is beszélik, plusz az angolt.

2012.08.09. 21:08:16

Szamomra nagyon erdekes volt a poszt, egyvalami nem tiszta nekem, es halas lennek ha a Svajcban elok felhomalyositananak - az derul ki mind a posztbol, mind a kommentekbol, hogy a legtobb csaladban egyutt elnek a szulok. Korulottem az anyak jelentos resze egyedul neveli a gyerekeit, vagy uj kapcsolatban van es a ferfi akivel el nem feltetlenul a gyerekei apja stb. Ez Svajcban szokatlan, a legtobb ember csak hazassagon belul vallal gyereket, nem valnak el, es anyuka otthon marad a gyerekkel? Tisztan erdeklodesbol kerdezem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 21:11:17

@Mirjam2: Itt is sok az egyedül álló szülő. Viszont, egy válás esetén, apukának igencsak a zsebébe kell nyúlnia. Asszonytartás, gyerektartás. Ismerősöm három gyerekkel van otthon, nem dolgozik, apuka eltartja.

bpte 2012.08.09. 21:27:59

@tilmir: Ja, értem. Csak olyan kevésnek tűnt elsőre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 21:37:17

@bpte: Valóban, de nincs is túlképzés.
A munkanélküli ráta 2,7 %. Ennek legnagyobb része az aki semmit sem tanult, vagy olyan aki nem is igazán akar dolgozni. :) Itt is van olyan.

bpte 2012.08.09. 21:49:38

Igen, jól ki van az ott találva.

2012.08.09. 22:23:00

@tilmir: Ja ertem, kosz! En meg mar elkepzeltem valami idealis tarsadalmat ami az orok szerelemre epul - gyorsan felebredtem ebbol az alombol, de most hogy kezdek racionalisabban gondolkodni, lehet hogy elkezdek keresni egy svajci pasit (ha mar ugyis kelet-europai penzvadasz vagyok...) :).

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 22:41:52

@tilmir: Ez érdekes:-) Én meg pont fordítva hallottam.
Én Genfben azt tapasztalom, hogy az angol az első nyelv, amit megkérdeznek, hogy beszéled-e, ha franciául nem tudsz, a második a német. De még az oroszt is kérdezték már tőlem őslakosok:-)
A német részről viszont azt hallottam, hogy nem igazán beszélnek franciául.
A cégnek, ahol a férjem dolgozik van ügyfele a német részen, de a Genfbe érkező munkatársak nem beszélnek franciául.
Érdekes lenne látni egy statisztikát a tényleges helyzetről.

bpetya75 2012.08.09. 23:15:05

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Az elhivatott tanárokat nagyon tudják szeretni a gyerekek. Ha még ráadásul férfi is, akkor pláne. Sajnos nagyon sok gyereknek nem alakul ki normális apaképe, mert sok apuka nem tud/nem akar eleget foglalkozni a gyerekkel. Plusz a rengeteg válás, ami után az esetek 99%-ában az apa kilép a gyerek hétköznapjaiból...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 23:17:11

@Mirjam2: Erről szerintem azért nem olvastál, mert nem erről szólt az írás, hanem az oktatásról.
Ahogy Tilmir írta természetesen itt is vannak válások, gyermeküket egyedül vagy nem az édesapával/édesanyával nevelő szülők.
Bár ez az oktatás szempontjából lényegtelen:-)

2012.08.10. 00:01:40

@Gilda66: Emlitette a posztiro hogy a legtobb gyerek hazamegy ebedelni, ez engem megdobbentett, es elgondolkodtatott hogy akkor a szulok hogy dolgoznak? Ezert kerdeztem. Bocs ha zavartalak...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.10. 07:02:46

@Mirjam2: El kell keserítselek, nem te lennél az első.
Az ismeretségi körömben nem egy esetről hallottam, ahol nemfeltétlenül a szerelem miatt házasodtak ide. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.10. 07:04:34

@Gilda66: Bocsánat, nem fogalmaztam pontosan. Ezt a sorrendet inkább munkavállalással kapcsolatban mondtam. Pl. irodai munkánál kérik így.

tanato 2012.08.10. 07:38:18

Megy a kommentfunkció?

tanato 2012.08.10. 07:42:30

A török cikknél valami miatt nem ment át a kommentem.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.10. 08:14:19

@Mirjam2: Nem zavartál, csak megírtam, hogy én pl. miért nem tértem ki erre.
Egyébként ismerek olyan anyukát, aki egyedül neveli a 2 gyerekét és nem dolgozik. Gondolom apuka támogatja, abból megél.
Illetve ismerek olyat is, aki szintén egyedül neveli a gyereket, de teljes állásban dolgozik. A fiát bébysitter látja el napközben, ő viszi iskolába, ő ebédelteti és ő megy érte délután is.
Nyilván itt is fizet valamit apuka, csak az anya még dolgozik is mellette.
Csak ezért írtam, hogy nincs az oktatás szempontjából jelentősége, ebben az esetben is van aki így csinálja, van aki úgy.
Ráadásul mint írtam, bent lehet hagyni a gyereket délben külön díjazásért az iskolába, ott kap enni és vigyáznak is rá. Tehát a babysitter sem szükséges, el tud menni az anya dolgozni akár egyedül él, akár a férjével (a gyermekei apjával), akár mással.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.10. 08:25:21

@tilmir: Nem baj:-) Én azért tényleg kíváncsi lennék a statisztikákra, tegnap kerestem is, de nem találtam.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.10. 20:47:37

@tilmir: 2012.08.09. 23:15:05
Ez többek között azért is van, mert rengeteg a "bevändorlogyerek", akikkel a szülök otthon az anyanyelven beszéltek. Mivel a német rész volt az, ami a legtöbb bevändorlot (föleg olaszok, spanyolok, portugälok) fölszippantotta,ezért tapasztalod azt, h a német részen jobban beszélnek idegen nyelveket. Ezek a "gyerekek" közül a legidösebbek most olyan 50 körül vannak, és az ö gyerekei mär nem beszélik olyan jol a nagyszülök nyelvét. Nem egy olyan mäsodgeneräcios szülöt hallottam, h nem beszél a gyerekével az anyanyelvén, mert öt anno a német nem tudäs miatt nagyon megaläztäk a suliban, és különben is a helyi dialektussal beljebb lesz a gyerek. Az anyanyelvet meg majd tanulja vmikor, mint idegen nyelvet, oszt' jo napot! Mivel sokak a suliban sväjci németül tanultak, ezért az anyanyelvi szokincs nem olyan fejlett, a mindennapokban egymäs között is keveréknyelven beszélnek, amit amugy vicces hallani, de pl én is igy beszélek otthon a pärommal, és mär a hugommal is sokszor, ha telefonälunk. (A munkatärsakkal meg még az angol is belejätszik, mint keveréknyelv a szakmänk miatt)

@Gilda66: 2012.08.09. 22:41:52
Én még nem järtam Genfben, uh csak hallomäsbol vannak informäcioim, de eddig aki ott volt, mindenki azt mondta, h ha jot akarok magamnak, akkor meg ne merjek szolalni németül! :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.10. 21:31:52

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Hát én ilyet nem tapasztaltam, szerintem ennek nincs semmi alapja, de ki tudja.
Amerre én járok, ott semmi bajuk az embereknek a némettel, szívesen beszélgetnének velem ezen a nyelven, ha beszélném:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.10. 21:45:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Igen, ebben is van valami. A lányomnak is volt olyan osztálytársa, akinek ugyan olaszok a felmenői, mégis az iskolában tanulta csak a nyelvet. Mondjuk ez nagy marhaság a szülők részéről. (szerintem)
Ennek ellenére, akik már akár csak szakiskolába jártak, beszélnek legalább egy plusz nyelvet. Gimiben meg ugye kötelező több nyelvet tanulni,
Mi ragaszkodunk a magyarhoz, sőt a vegyes párok esetében is egész jól haladunk. a nyelvoktatással. :)
Társaságunkban van több ilyen pár, és ha összejövünk magyarul "nyomjuk", max, ha elejtették a fonalat, akkor segítünk.

Globetrotter2014 2012.08.10. 22:12:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Lausanne ban semmi gondom sem volt a némettel...
Furcsa módon Baselben volt egyedül gondom a némettel.iagz sok éve...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.12. 02:19:58

@Gilda66: genfi reptért, kolléganöre, mint egy darab sz@rra ugy néztek amikor németül probälkozott. Mäsikat kävézoban nem akartäk kiszolgälni.
@ZF2: mondom/irom, én nem voltam még ott. Bäzelben viszont nekem nem volt gondom sehol sem. :-)
@tilmir: "Mondjuk ez nagy marhaság a szülők részéről. (szerintem)" Szerintem te is ujra gondolnäd, ha a gyerekedröl közölné a tanärnéni, h szellemi fogyatékos, és ätrakatnä a kisegitö osztälyba...
Mostani történet: gyerekkel a szülök csak magyarul beszélnek otthon. Gyerek bekerül az intézménybe, ahol is szolnak a szülök, h a gyerek CSAK magyarul tud. Tanitonéni közli 2honap utän, h a gyerek gyengeelméjü. Szülök közlik, h nem, csak "fordit" magäban. A tanitonéni véleménye év végén sem vältozik, és 2 javaslata van. 1. kisegitö osztäly, 2. évismétlés.
Aki ezt gyerekként ätélte nem kivänja a sajät gyerekének.
Nem vitatkozni akartam veled, csak leirni a mäsik oldalt, h értsed, h mi vezeti a szülöket odäig, h nem beszélnek mäshogy otthon, mint a környezet.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.12. 02:29:51

@Gilda66: Csak ugy eszembe jutott: Hallottäl mär a Röstigraben-rol? :-)
Ismeröseink sztoriztak pär honapja a katonaéveikröl. Az egyik Bern kantonbol valo, és akkor volt katona, amikor Jura kivält. A mäsik is arrafelé katonäskodott, és elkezdtek sztorizni... :-) Volt ott a megkergetésen ät a leköpködésig minden. Az egyik mesélte, h bement egy faluba, és nem tudta, h miért van az összes ivarérett férfi ugy lesérülve. Kéz bekötve, säntikälnak, kék-zöld-lila foltok stb. Mignem kiderült, h összecsaptak a szomszéd faluval. Bern Jura ökölviväs volt. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.12. 08:20:33

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Az éremnek két oldala van. :)
Az én verzióm szerint kutya kötelessége megtanítani a gyereknek minden szülő a saját anyanyelvét, nemzettől függetlenül.
Csak két példa: beszéltem egy magyar nagymamával, aki nem tud beszélni a saját unokájával, mert anyuka lusta volt megtanítani a gyereket magyarul. Szegény nagymama tanuljon 70 évesen idegen nyelvet?
Ez egy érzelmi oldal.
Másik példa: rokonom Németországba emigrált, szintén lusta volt megtanítani a gyerekek magyarul. Jött a sors: a gyereket Magyarországra helyezték, és felnőttként küzd a magyarral. Azóta is neheztel a szüleire, amiért nem adták meg ezt a lehetőséget gyerekként. :) Ez meg egzisztenciális oldal.
Harmadik a saját példám: 13 éves volt a lányom, nulla német nyelvtudással. A legrosszabb reál osztályban kezdte (hol máshol?) Ugyan veszítettünk egy évet, de most gimnáziumba megy.
Persze, mindeni azt csinál, amit akar. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.12. 09:58:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Hát akkor oszlassunk el néhány félreértést.
Megkérdeztem a férjemet is, talán az ő több mint 40 éves tapasztalata megbízhatóbb, mint az amit én 1 év alatt láttam.
A Röstigraben a képzeletbeli határ a francia és német rész között.
Kezdetben valószínűleg voltak olyan esetek, amit leírtál, de azt azért ne felejtsük el, hogy a különválás 79-ben volt, most pedig 2012-t írunk.
Ma már nincsenek ilyenek a férjem szerint.
Genf kb. 60 %-a bevándorló, ezért sokan beszélnek a francián kívül angolul, németül és egyéb nyelveken.
Senkinek nincs problémája azzal, hogy nem franciául szólal meg, ez itt teljesen megszokott a város összetétele miatt.
Egyébként is az éttermek, szórakozóhelyek bezárhatnának, ha csak azokat szolgálnák ki, akik franciául beszélnek:-)
Ebben a városban szívesen fogadják a bevándorlókat, segítik is őket sokkal több mindennel, mint a német részen. Ez személyes tapasztalat!
Erről már Tilmirrel párszor "beszélgettünk", és egyetértettünk ebben.
Szóval nyugodtan beszélhet itt bárki németül, semmi hátrány nem éri. Az utcán egyébként rendszeresen hallok embereket németül társalogni, teljesen természetes jelenség ez itt, és így van ez más nyelvekkel is.
A két rész között nem nyelvi "ellentétek" vannak, hanem inkább mentalitásban különbözik a német és francia terület.
Francia részen inkább nyitnának Európa felé, támogatnák a bevándorlókat, a német részen konzervatívabbak.
Ezek a nézetkülönbségek főleg népszavazáskor jönnek elő, amikor olyan kérdésekről van szó, mint pl. bevándorlásügy, EU, stb.
De csak addig téma ez is, amíg a népszavazás tart.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.12. 10:14:50

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Na meg ilyet se tudok elképzelni itt, amit az iskoláról írtál.
Itt nem teszik kisegítő osztályba a gyerekeket, nem mondják rájuk, hogy gyengeelméjűek, mert nem beszélnek franciául.
Segítik őket francia órákkal, adnak nekik időt, hogy megtanulják a nyelvet. És megdícsérik, ha haladást látnak!
Az én fiam a legjobb eredménnyel zárta az első osztályt (sokan rosszabb eredményt értek el a svájci gyerekek közül), pedig korántsem tökéletes a francia tudása.
Nagyobb gyerekeknél előfordul, hogy egy osztállyal lentebb kezdik, de amikor elérik a megfelelő nyelvi szintet (fél-1 év), akkor átkerülnek a saját évfolyamukra.
Hát én ezt látom itt:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.12. 19:08:54

@tilmir: Én is a te verzioddal értek egyet, többek között ezért is irtam, h peace meg minden. :-) Arra probältam (volna) rävilägitani, h vannak akik ezt mäshogy élték meg. A fönököm szloväk létére angolul beszélt a gyerekhez, most meg ugye sväjci németül (probälkozik, de katasztrofa). Mikor megkérdeztem finoman, h a nagyszülök? A välasz az volt, h ugyis csak 1x lätja öket 1évben, akkor meg tud ö is forditani... hät nekem kerekedtek a szemeim, de nem älltam le vitatkozni vele, mert az ö dolga.
Nekem talän az elejét kivéve soha nem volt gondom, de ezt a szörös nyelvemnek is köszönhetem. :-)
@Gilda66: A Röstigrabent, mint érdekességet hoztam föl, nem kell ugy mellre szivni! Én alapjäban véve egy pozitiv ember vagyok, ezek szerint bevonzom a negativokat, h ennyi rosszat hallok, vagy csak az marad meg? Nem tudom. :-) (a leirt eset Bernben történt meg. A gyerek anyja mär ott tartott, h hazaköltözik 4évre a gyerekkel, mert érdekes modon amikor Mo-on voltak, és a gyerek ott järt suliba, kb 2 hetet, akkor a tanärok äradoztak rola, h milyen okos.)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.12. 19:18:53

@Gilda66: Lehet, h ott értettél engem félre, h én a Kindergarten-röl beszéltem, amit Muzsi ist irt, h az iskolarendszer része? Mert késöbbi integräläsrol csak jokat hallottam.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.12. 20:35:57

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Szerintem bevonzod a negatív embereket:-)
Én csak azt szerettem volna, hogy azért tudják mások is (és te is:-)), hogy nyugodtan jöhet Genfbe, a némettel sem lesz semmi gondja!
A Röstigraben említését valóban összekapcsoltam magamban az ismerőseid negatív tapasztalatával, bocs, ha nem úgy szántad.
Genfben 4 éves kortól kötelező az iskola, ezek szerint német részen is, csak az első 2 évben nem az iskola épületében vannak, Genfben viszont már ezeket az osztályokat is ott járják.
Hihetetlen, hogy te összeismerkedsz egy csomó emberrel, akiknek negatív tapasztalatai vannak az átlagos, megszokott dolgokhoz képest:-)
Az a baj, hogy ez elferdíti a valóságot, ha ezt veszi valaki általánosnak.
Csak ezért írtam le, hogy nem egészen így van a valóságban, persze lehetnek kirívó esetek, mint mindenben.
Bocs, ha nyers lett volna, csak pontosításnak szántam:-)

Gabi957 2012.08.12. 21:07:15

Egy ismerőstől tudom, hogy egy gyermekük volt, akkor 1600 frankot kellett volna fizetni az oviért SG kantonban. Most 3 van nekik, de nem érdeklődtek még, mert anyuka marad velük otthon. Egy keresetből megélnek 5-en.
Hazai iskolarendszer: ahol kreatív, haladó gondolkodású pedagógusok vannak, azok szintén az életre nevelnek. A NAT - Nemzeti Alaptanterv - műveltségi területeket jelöl meg, tehát hasonlóan, mint itt. Igaz, mi csak tanuljuk, próbáljuk a gyerekekkel együtt, de nálunk is egyre több a jó irányú oktatás-nevelés.
Igaz, 2. éve vagyok Svájcban és nem tudom, hogy az új kormány mit változtatott, de a törekvés a nyugati típusú oktatás-nevelés volt.
Egyelőre egy db testnevelés órára tudtam bemenni és hospitálni. Amit láttam, nagyon tetszett. Ez alapján nem tudom eldönteni, melyik rendszer a jobb, de az biztos, hogy teljesen más. Azt sem merem állítani, hogy a magyar rossz.....
Minden esetre mi 8 aranyat, 4 ezüstöt, 5 bronzot szereztünk az Olimpián, ezzel 9. helyen vagyunk az összesítésben a népességtől függetlenül, ahol a 2. helyen végeztünk, Svájc a 33. helyen 2 arany és 2 ezüsttel zárt. :) /Bocs, ezt nem tudtam kihagyni./
Igen, tudom, itt mégis többen sportolnak.....De nem hiszem, hogy kevesebb a kövér, lúdtalpas, rossz tartású gyerek!!!!!
Nem is kívánok vitát szítani. Mindössze igyekszem megismerni új hazám? és beilleszkedni. Ha sikerül még közelebb kerülnöm az oktatáshoz, akkor szívesen írok tapasztalataimról.
Egy volt testnevelő tanár

Ana72 2012.08.16. 23:06:56

@igazságos: ne haragudj, de halványlila segédfogalmad sincs arról, amit a tanárok (általános iskolai) és az egyetemi oktatók fizetéséről, a képzésükről írsz...
9 éve vagyok oktató az ELTE-n. A nettó fizetésem 114 ezer (forint, ahogyan egyszer erre egy külföldi kolléga rákérdezett, erős csodálkozással). Előtte általános iskolában tanítottam. 20 év folyamatos munkaviszonyom van, közalkalmazottként. Az alapbéremen kívül semmilyen juttatást nemkapok. Étkezési utalványt se, már vagy 4 éve. Idő alapján előrelépés a fizetési fokozatok között nincs (ez nem a pedagógusi bértábla), ha PhD fokozatot szerzek, akkor akár nettó 15 ezerrel is többet kaphatok majd (tehát egészen 130 ezer nettó is lehet a fizum majd, tudományos fokozattal a birtokomban), ha az egyetem gazdasági helyzete majd megengedi. De a fokozatszerzés húzódik, mert 114 nettóból nehéz megélni (a munkához és a fokozatszerzéshez szükséges költségeket nem támogatja az egyetem, a szükséges konferenciákra - a fokozatszerzéshez kötelező hazai és nemzetközi konferenciákon előadást tartani megfelelő számban - a részvételi költségeket csak kivételes esetben fizeti), így más munkákat is végez az ember, ez újra csak a fokozatszerzéshez szükséges kutatásra, elméletalkotásra, disszertációírásra fordítható időt csökkenti. És akkor a tanítással kapcsolatos dolgokról, a futó projektekről, az egyetemi szakmai közéleti feladatokról még nem is beszéltem.
A családom hülyének is néz.
No, elnézést a hosszú kommentért, csak kicsit felbosszantott a valótlan állításaival...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.16. 23:24:35

@Ana72: Először én is gondoltam, hogy leírom, hogy finoman szólva nem felelnek meg az állítások a valóságnak, de aztán lemondtam róla.
De jó, hogy leírtad, ha lenne "like" gomb, azt nyomtam volna meg.
Bár én a pedagósus bértábla alapján kaptam a fizetésem, de nem közelítette meg az említett értékeket:-)
Ráadásul teljesen mindegy, hogy ált.-os suliban vagy középiskolában tanít az ember (hacsak nem magániskola), a fizetés ettől éppen nem függ!
Szóval igazságosnak nem sok fogalma van ezekről a dolgokról.

Ana72 2012.08.16. 23:32:30

@Gilda66: :) bizonyára felesleges is volt leírnom, nyilván nem változtat a véleményén, ahogy láttam a korábbi kommentek kapcsán is...
igen, az egyetemi munka előtt én is pedagógus bértábla alapján kaptam, nem érte el a 100ezret. De akkoriban legalább még volt egy-két párezres pótlék. Ma már az se nagyon van.
Az a vicces, hogy a külföldi (pályázott) projektek során ameddig csak lehet, kerülöm a fizetések kérdését, valahogy szégyellem. A németek, spanyolok, portugálok, de még a csehek meg a lengyelek is mind legalább 2x ennyit keresnek, de a szomszéd országokon kívül a többiek inkább többször ennyit.
Na, de ez már elég off, bocsánat.

muzsika 2012.08.17. 17:39:08

uppsz, a legjobbkor jött ki a cikk, pont otthon voltunk Magyarországon, minimalizáltam az internetfogyasztást..., így csak most látom, reagálni sem tudtam időben....

bocsi, hogy a kinderbetreuungra nem fordítottam kellő figyelmet, hogy ott is lehet ebédelni, nem vagyok egy nagy cikkiró :D de igyekeztem!
ha jól rémlik 20-30%-a jár a gyerekeknek ide mifelénk.

amúgy lehet, hogy önző vagyok, nekem megterhelő minden nap főzni, még ha itthon is vagyok, ez akárhogy is nézzük, 5 fő esetén több óra munka. persze, az jó benne, hogy tudom, mit eszik a család! de néha jó lenne lazítani, és itt aztán nem rendelünk a foodexpresstől!

osze: oviban nincs ebéd, hazajönnek a kölkek. de ők is mehetnek a kinderbetreuungba, közösen a sulisokkal, ha kell átviszi őket az iskolabusz.

tocino: írj nyugodtan: muzsi19@gmail.com
ha választhattok, költözzetek adliswilbe, ott remek magyar közösség van, sajnos mi már addigra másfele mentünk, mire eljutott ez az infó hozzánk!

Solarina, differenciált oktatás: sokszor van 2 pedagógus a gyerekekkel, és osztódnak is ilyenkor, az egyik átmegy máshova a csoport egy részével (akik jobban/kevésbé értik)

Svájc13: sajnos felsőbb iskolákról még nem sokat tudok, de összehozhatlak valakivel ;) (itt felnőtt magyarok) írj mélt!

a kép árnyalása érdekében hozzátenném, hogy van nekem is tanári diplomám, és soha nem dolgoztam benne, nem tűnt reális ötletnek. a két nagyobbik után inkább elmentem 4 órában titkárnőnek, annyit kerestem, mintha elmentem volna 8 órában tanítani. no comment.

altimus: segédeszközre nincs szükség? mire gondolsz, mi az, ami hátráltat? a játékok? a mérlegek? a mágneses kétszínű pöttyök, amikkel pl lehet számolni meg mintát kirakni? ezek miért hátráltatnák az oktatást???

magyara nyelv megtartása: nálunk "tilos" itthon egymással svájciul beszélni, persze kivétel, ha barátok jönnek. ha nem találja a szót, akkor kérdezzen, vagy írja körbe...

borzimorzi 2013.10.04. 22:35:09

@tilmir: Valamikori nyelvtanárként megerősíthetem, hogy nagyon jól csinálod. Gratula! Az anyanyelvi környezetben a gyermekek számára elérhető nyelvelsajátításnál nincsen hatékonyabb nyelvtanítási módszer. Nem is lesz belátható időn belül. Ráadásul akcentusmentes nyelvelsajátítást tesz lehetővé olyan fiatal korban, amikor még nem jelent erőfeszítést a nyelvtanulás. Az anyának az anyanyelvén kell szólnia a gyerekéhez, leginkább csak úgy hiteles szülőként is.
Azok az anyák, akik egy, az anyanyelvi szintnél gyatrábban beszélt, számukra idegen nyelven beszélnek a gyerekükhöz, legtöbbször döcögni fognak szülőszerepben is, plusz a gyerekük nyelvtudása is akcentusos lesz azon a nyelven. Az oviban-isiben viszont tökéletesen elsajátítják, tehát otthon nem kell erőltetni.
Plusz a magyar nyelv struktúrája és változatossága mind az igeragozásban, mind a szórendben jól fejleszti az agy egyéb képességeit is (logikai készség, matematikai alapkészségek, ritmusérzék). Akinek az a szerencséje, hogy magyar az anyanyelve, nagy marhaságot csinál, és sok hasznos lehetőségtől fosztja meg a gyerekét, ha nem magyarul beszél vele otthon.

Üdv:
b

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2014.01.11. 20:46:11

Sziasztok! Zurichbe mennénk 1-2 évre, legalábbis fontolgatjuk.
Férjem informatikusként dolgozna. Gyermekeink 12 és 17 évesek. A kicsi nem tanult németül és nem túl jó tanuló. A nagy kicsit tud németül és erős gimnáziumba jár.
Tud valaki segíteni iskolaügyben? Esetleg tudnak olyan iskolába járni ahol angolul tanulnak?
Svájcban hogy viszonyulnak a kutyákhoz? Egyet esetleg kettőt vinnénk, családtagok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása