oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 26. 06:53,  A korlátlan lehetőségek és lehetetlen korlátok hazája 20 komment

2012. július 26. 06:53 Határátkelő

A korlátlan lehetőségek és lehetetlen korlátok hazája

Attila magyarországi magyarként döntött úgy, hogy vállalkozást indít Erdélyben, és a dolog működik is. Más kérdés, hogy a román rendszámú autó a határ magyar oldalán néha okoz nehézségeket... Romániában az infrastruktúra rossz, az adóhatóságnál alkudni lehet (nocsak...), és akadnak még érdekességek, melyek kiderülnek a posztból.

szikvíz.jpg

TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen hangvételű hozzászólást olvastál? Jelezd nekem a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címen és amint tudom, megteszem a tőlem telhető lépéseket. Őrizzük meg együtt a Határátkelő kulturált hangnemét!

"Korábban már írtam egy tudósítást (ide kattintva elolvashatjátok), de most újra van egy apropó, amiért billentyűzetet ragadok.

Akkor nem említettem, hogy mivel foglalkozom, most nem akarom megkerülni a kérdést. Szikvizet és ballonos vizet töltök és terítek a határ román oldalán, leginkább É-en, de a magyar oldalon is.

A tevékenységemhez szükséges kellékeket, illetve alkatrészeket otthonról rendelem meg. Az utolsó posta a L.-i határátkelő postahivatala. A kisvárosba is szállítok árut, hisz úgyis kell mennem szinte minden héten a postára.

Aztán ebből lett a baj

Az egyik szállítási napon jöttem ki az ABC-ből, amikor is egy platós kisteherautó teljesen ráállt a román rendszámú autómra. Kedélyesen integettem neki, nyugi azért kiférek.

De az ügy váratlan fordulatot vett: kiszólt az autóból, hogy most azonnal visszaviszed a szemét cuccodat, te büdös román. Igen ostobán nézhettem, mert megismételte, hogy most azonnal kipakolod a boltból a szemét cuccodat és többet ide a lábadat be nem teszed, majd ő elintézi ezt itt a határvárosban.

Mikor mondtam neki, hogy én is magyar állampolgár vagyok, akkor keresetlen szavakkal illette azokat, akik lehetővé tették a kettős állampolgárságot. Persze a jámbor nem sejthette, hogy kaposvári születésű vagyok.

Aztán voltam minden, csak nagyságos úr nem, a büdös román a legenyhébb a szótárában. Végül is engem szórakoztatott a marha, aki a helyi szódás volt, mint később kiderült.

Az incidensnek két arra sétáló rendőr vetett véget, mert mikor meglátta őket, bepattant az autóba és elporolt nagy büdös románozások közepette. Azzal a lendülettel föl is jelentettem, hogy ne a nyúl vigye a puskát, de természetesen megszüntették az eljárást a rend tisztes őrei.

Így kampányoltak

De hagyjuk ezt a kellemetlen epizódot és pár szót a romániai helyhatósági választásokról.

Tele volt plakátokkal minden. A román pártok magyar nyelvű szórólapokkal, plakátokkal, hirdetésekkel szólították meg a magyar választókat. Az RMDSZ intenzíven kampányolt. Kaláka napokat tartott, amikor megszálltak egy-egy falut, aztán nagy serényen járdát öntöttek, fát ültettek kaláka feliratú pólókban. Hirtelen a falubeli kövesutakat leszórták zúzalékkal a választások előtt pár héttel. Négy évig meg döcögünk a rossz utakon.

A Tőkés-párt elég haloványan kampányolt, a bajuk az, hogy az RMDSZ-ből kikopott, illetve oda be nem került emberek alkotják, akik korábban nem igazán hallatták a hangjukat, nem jutottak szóhoz. Sok köztük a sértett ember illetve másodvonalbeli politikusjelölt. A környékbeli jelöltjeik elég érdekes figurák.

A választások rendben lezajlottak, egyébként ha nem alakul ki egy magyar összefogás a jövőben, akkor nagy baj lesz az országos magyar képviselettel, mert kijelenthetjük nyugodtan, a balkáni török diplomácián szocializálódott havasalföldi román elit észjárását kitűnően kiismerte már az RMDSZ. Él is vele rendesen.

Szegény emberek, rossz infrastruktúra

A vállalkozói környezettel továbbra sincs baj, hagyják élni az embert, bár az ellenőrzések mindig megállapításokkal járnak, sokszor a Gárda (mozgó adóhivatali ellenőrző szerv) közli, hogy legyen ekkora összeg a büntetés, vagy keressen tovább? :)

Az átlagember viszont rettenetesen szegény, a minimálbér nettó 500 lej ami kb. 30.000 forint. Ehhez jön esetleg az étkezési utalvány ami kb. 200 lej/hó. Az infrastruktúra szintén rettenetes, pl. nincs államilag támogatott tömegközlekedés. Helyi vállalkozók járatnak buszokat, piaci áron. Pár faluban nincs még vezetékes víz. stb.

Az uniós pénzekből elindult pár jó fejlesztés, bár itt is mindennek megvan az ára, itt is vannak „Mr. 20 százalékok". Tudomásul kell venni, hogy ez egy igazi balkáni állam az 500 éves török birodalomhoz való tartozás minden hátrányával. (Egy kis elemzés itt.)

Mindezek ellenére itt is lehet boldogulni, én hosszú távra tervezek, mivel Románia a korlátlan lehetőségek és a lehetetlen korlátok hazája. :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Románia Erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr884678263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.26. 07:40:45

kultúrált módja a hazai piac védelmének, amit a magyarországi konkurens bemutatott. igazi európai üzletmodell.

sosem felejtem el, hogy 10 évvel ezelőtt,amikor német turistákat utaztattunk siófokra a taxisok kiszúrták (szétvágták) az egész nyárra idetelepített német csoportvezető kisbuszának kerekeit, mert volt olyan szemét, hogy a gyerekeket ő hurcolta haza a disco-ból. de nagyon égtem, amikor kezelnem kellett a helyzetet. persze a rendőrségi feljelentésből akkor sem lett semmi, pedig az anyagi kár 100 ezres nagyságú volt, nem beszélve az országimázson esett csorbáról...

na nem károgok tovább.

LittleG (uk) 2012.07.26. 08:47:19

Természetesen van államilag fenntartott tömegközlekedés - a nagyobb városokban.

Távolsági buszokat valóban magáncégek működtetnek. Viszont a buszojáratok sokáig olcsóbbak voltak, mint a vonat - mostmár sokszor nem.

Vannak magánvonatok is, azok tiszták, csak jeggyel lehet utazni (az államin a természetesen jegy nélkül utazó romákat nem meri leszállítani az ellenőr), tehát nincs bűz és hangzavar és jóval olcsóbbak. Régi kocsikat újítottak fel, nekem még tetszik is :)
Csak sajnos nem oylan kiterjedt a hálózatuk, mint az államinak, akiktől a síneket bérlik.

LittleG (uk) 2012.07.26. 08:57:30

Érdekes a posztíró hozzáállása, engem törénetesen rettenetesen zavar a korrupció hihetetlen mértéke - hogy vállalkozást becsületesen nem lehet vezetni (belefogni nem érdemes, ha nincs akkora tőkéd, hogy az ellenőrzéseken pengess - olyan nincs, hogy minden rendben legyen nálad).

Nemrég a központban tévedtem be egy meglepően tiszta, rendezett tip-top zöldségeshez. A srác nagyon kedves udvarias volt, és csak úgy derült ki, hogy nem is román, hanem szíriai, hogy beszédbe elegyedtünk.

Szerelemből jött ide, román a felesége és nyitott egy kis üzletet. (Bár az utca emberéhez képest túl tiszta volt a kiejtése, rájöhettem volna :)

Kérdeztem, hogy tetszik itt neki, jól érzi-e itt magát, mire szomorúan mondta, hogy bár szerinte a természet csodás itt, a várossal is ki lenne békülve, de el kell mennie.

A vállalkozásában csak ő van hivatalosan alkalmazva, egyszer ki kellett mennie valamiért és 10 percre a felesége állt be a pénztár mögé és hogy hogy nem pont akkor jött a "gárda" :) ellenőrizni. Ezért a "törvényszegésért" 200 milliü lejre büntették (kb. 4400 EUR), amit csak úgy tud kifizetni, ha bezárja az üzletet. Megúszhatta volna ennek a negyedével, ha azt valamelyik ellenőr zsebébe csúsztatja..

Természetesen nem fog többet is próbálkozni, megy Németországba dolgozni egy nagybátyjához.

Lehet, hogy ez tényleg akkora kihágás volt, viszont itt csak azt büntetik, aki kicsit hibázik. Az igazi, soakt sikkasztók, adócsalók, feketézők vígan lubickolnak és veszik a legújabb legdrágább autókat, építtetik a giccses villákat..

2012.07.26. 09:06:07

Szerintem Romanian belul nagyon nagy kulonbsegek vannak a kulonbozo tajegysegek kozott. En kolozsvart es a Szekelyfoldet ismerem, hat ott eleg jo az infrastruktura, es a szegenyseg sem annyira altalanos. Valoban nagyon alacsonyak az atlagkeresetek, de ez sokszor csak a statisztika. Nagyon nagy a feketegazdasag, vagy inkabb nevezzuk alternativ gazdasagi valosagnak, mert mindenki tudja, hogy letezik, az allami szervek is tudomasul veszik es egyuttelnek vele. Lasd a posztnak a "keressunk meg vagy megallapodunk" reszet... :)

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.26. 09:20:08

@Nyulz of the World: En is pont ezt akartam irni. :-) Romaniat kb. 5 nagy reszre lehet felosztani. Ezek jelentosen kulonboznek egymastol. Ami viszont nagyon latvanyos: nagyon sok infrastrukturalis es egyeb fejlesztes tortent az orszagban az elmult evekben. En Bukarestben vagyok kicsit tobb, mint 4 eve, emellett sok helyen jartam az orszagban es hihetetlen valtozasoknak lehettem szemtanuja ezalatt az ido alatt.
Az "alternativ gazdasagi valosag" valoban beleepult a mindennapokba....

2012.07.26. 12:16:36

Idezet Attila elozo posztjabol: "A politikai életben nyugalom van, itt nincsenek önjelölt messiások, váteszek, akik tönkretennék az országot."

Nos, egyebkent sajnos most mar vannak. :( Es azt hiszem, Romaniaban sem lesz koszonet a Ponta-kormany tevekenysegeben, ugy tunik Orban csak egy kezdo kisdobos a Ponta-hoz kepest. Raadasul attol tartok, hogy a Ponta meg az EU fele is ki fogja valahogy magyarazni a dolgait, es mivel o nem rohan leszegett fejjel az EU-nak es az IMF-nek, meg onnan sem fog olyan szigorral talalkozni, mint mi. O otthon jatsza ugyan a jatekait, de kozben kifele nem sallert es kokit osztogat, nem forradalmarkodik, hanem vigyorog, jopofizik es mindenkinek mindent megiger. :(

Sajnos a romanok mindig is sokkal ugyesebb politikusok voltak, mint mi, meg is van az eredmenye, rajuk nezve es rank nezve is. Ok mindig is realpolitikat folytattak, mi pedig evszazodok ota osszekeverjuk az almodozast es a romantikat a politikaval :(

ioi (törölt) 2012.07.26. 15:51:57

@Nyulz of the World: román politikát illetően ez volt egy felvilágosító erejű cikk nekem:
hvg.hu/velemeny/20120711_romania_buntetopad

tanato 2012.07.26. 15:53:39

Na,sikerült végre regisztrálnom ide is,eddig ugyanis nyaralni voltunk,látom itt egy kicsit más jellegű a dolog de remélem sikerül itt is kialakítani illetve folytatni aminkát.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.26. 15:54:09

Tudtommal az RMDSZ sem különb az ottani pártoknál. Korrupció, mutyi mindenütt. Meg még itt is. :)

tanato 2012.07.26. 15:54:19

Bocsi a munkát természetesen

bpetya75 2012.07.26. 15:58:47

@tanato:

Üdv Dottore!

Már többen hiányoltunk (Pedróatya vagyok amúgy)

tanato 2012.07.26. 16:13:25

@bpetya75: Köszi,szerencsére jól vagyok,jót nyaraltunk bár az idő nem volt teljesen strandidő,inkább kirándultunk sokfelé.Jövő héten már dolgozni is megyek,nem lesz túl sok időm netezni mert ilyenkor két-három hét után felgyűlik a munka,de azért igyekezem követni a blogot,meg benéztem már Eddie blogjába is,ott is találtam ismerős neveket.

bunk0 2012.07.26. 16:38:13

@bandirepublic: az ugye megvan, hogy a francia parasztok pedig magyar árukkal megrakott kamionokat gyújtanak fel, mert rontjuk az üzletüket? a "lengyel vízvezetékszerelős" rasszista kampányukról nem is beszélve.

nincs miért szégyenkeznünk, főleg nem a "nyugatiakhoz" képest

portugéza 2012.07.26. 17:18:33

@Nyulz of the World: Erről eszembe jut a történelemtanárom, aki ugyanezt mondta, a románok jól lavíroztak mindig a nagyhatalmak (ma: EU, stb.) felé, jó ütemű hintapolitikát folytattak, a 2. vh.-ból is ügyesen kiugrottak. Lehet, hogy a posztoló által említett török hatás lehet mögötte. :) Ők mégiscsak sok száz évig menedzseltek egy birodalmat.

tsík 2012.07.26. 17:33:44

"billentyűzetet ragadtam" ááááááááááá

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.28. 15:36:48

Kedves Attila. Örülök, hogy írtál megint egy posztot. Tudod, mi rokon lelkek vagyunk, mi vagyunk azok, akik Veled együtt nem nyugatra, hanem keletre mentek:)

Jó volt olvasni, sok dologban hasonlóságok vannak Románia és Albánia között. Legalábbis az 500 év török uralom következményei mindenképp.

The Big Tourist 2012.11.08. 17:11:31

@bpetya75: Nahát! De miért változtattál nevet?

bpetya75 2012.11.08. 22:58:18

@The Big Tourist:

Ez az account már a postr-es Pedróatya előtt megszületett, de nem nagyon használtam, igazából el is felejtkeztem róla. Mikor átjött ide a HÁ, felmerült bennem, hogy váltok a hagyományos nickemre, de már foglalt volt a név. Aztán kiderült, hogy én foglaltam le ;-)

The Big Tourist 2012.11.09. 23:25:12

@bpetya75: Ebben most már csak az az érdekes, hogy bennem két különböző karakter jelenik meg a nevek mögött. Vagy tényleg másképp írsz, vagy ennyire számít egy név.
Én is jártam már úgy, hogy a régi nickemet nem tudtam használni, mert foglalt volt, viszont nem emlékszem a jelszavamra, így kénytelen voltan újat kitalálni.
Manapság vannak már olyan szolgáltatások, amik tárolják az ember jelszavait, és mindenhova egy biztonságosnak mondott szerveren keresztül lehet belépni.

bpetya75 2012.11.12. 23:16:20

@The Big Tourist:

Érdekes gondolat. Szerintem abba a nickbe nem azt a harcos szerzetest látták bele sokan, akiről elneveztem, én meg talán kicsit idomultam ahhoz a "szerephez". Itt már más a helyzet, bár az "Atyaság" időnként még visszaköszön ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása